Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 2. forduló

2018.05.14. 06:04 maribor_

1982. szeptember 4-5., az ősz első hétvégéje

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_headlines.jpgA héten a középpontban a XXXII. bányásznapi ünnepségsorozat

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

augusztus 30.

Az ország általános iskoláiban és középfokú tanintézményeiben reggel 8-kor becsöngettek, és ezzel megkezdődött az 1982-1983-as tanítási év.

Megkezdődött a tanítás az iskolákban, s miről is beszélhetnének most az első napokban a tanulók, a hallgatók egymás közt vagy tanáraik kérdéseire válaszolva, mini a nyári élményekről. Köztük a tegnapi építőtáborokról, amelyeknek emlékét az elvégzett munka őrzi, s az úttörőtáborokról; az első éjszakai őrségről, a nehezen összehozott bablevesről, aminek mégiscsak különösen jó volt az íze. A vándortáborok látogatói a hazai tájakkal ismerkedtek, s közülük minden bizonnyal sokan meglepődtek, mennyi még az ismeretlen, számukra felfedezetlen táj - itthon is.

Jasszer Arafat, a PFSZ vb elnöke Bejrutból Athénba utazott. Újabb sikertelen amerikai erőfeszítés Basir Gemajel és a mohamedán ellenzék összebékítésére. Marokkóban véget ért az arab külügyminiszterek tanácskozása, amely szeptember 6-ra összehívta a részvevő államok csúcsértekezletét. Nyugat-Bejrútban a bekerített palesztin szabadságharcosok kivonásának tizedik napján egy görög hajó fedélzetén, francia hadihajók kíséretében Athénba utazott Jasszer Arafat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának elnöke. Az Andreasz Papandreu görög miniszterelnökkel folytatandó tárgyalások után valószínűleg Tuniszba vagy a tervezett arab csúcsértekezlet marokkói színhelyére utazik. A palesztin ellenállási mozgalom vezetőjét sokezres tömeg, Libanon tekintélyes politikai és vallási vezetői búcsúztatták. Elkísérte őt a kikötőbe Safik el-Vazzan kormányfő, Szaeb Szalam volt miniszterelnök, Valid Dzsumblatt, a Haladó Nemzeti Mozgalom elnöke, a szunnita főmufti és sok más közéleti személyiség. Arafat újságírók előtt kijelentette, hogy Bejrútból távozva folytatja felszabadító harcát, amelynek Libanon csupán egyik állomása volt.

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_arafat_bejrut.jpgArafat Bejrútból távozóban

Megkezdődött az 1976 óta Libanonban állomásozó arab békefenntartó erők szíriai egységeinek kivonása az izraeli hadsereg által bekerített Nyugat-Bejrútból. A Damaszkuszba vezető nemzetközi úton távozó 1500 főnyi csoport magával vitte nehézfegyverzetét, az ágyúkat és a harckocsikat is beleértve.

augusztus 31.

A hatóságok többszöri, nyílt felszólítása, az egyház óvó megnyilatkozásai ellenére kalandor elemek utcai zavargásokat, összetűzéseket provokáltak több lengyel városban. Az ellenséges csoportoknak nem sikerült céljaik számára megnyerni a nagyüzemi munkásokat. A két évvel ezelőtti gdanski megegyezés évfordulóján a Szolidaritás címkéjével fellépő ellenséges illegális csoportok tömegtüntetéseket kívántak szervezni.  Hatalmas propagandakampányt - a Nyugatról lengyel nyelven sugárzó rádióadók segítségével - indítottak annak érdekében, hogy ezen a napon sztrájkok, utcai tiltakozó akciók legyenek. Sőt, az utóbbi napokban terjesztett röpcédulák némelyike egyenesen felkelésre szólított fel. Az előző napokban a hivatalos szervek több olyan csoportot lepleztek le, amelyek a rendfenntartó erők elleni, közvetlen összecsapásra készülődtek.

Miközben tovább folyik a palesztin harcosok, valamint a szíriai egységek kivonulása Nyugat-Bejrútból, kedvezőtlen előjelek mutatkoznak a szeptember 6-ra tervezett arab csúcsértekezlet összehívásával kapcsolatban. Ma további ezer szíriai katona hagyta el az izraeli hadsereg által bekerített Nyugat-Bejrútot, hogy csatlakozzék a kelet-libanoni Bekaa-völgyben állomásozó arab békefenntartó erőkhöz. A több nemzetiségű haderő olasz egységei által elkísért, 265 járműből álló konvoj a távozó csapatok nehézfegyverzetét, páncélosait is magával vitte. Ezzel befejeződött az 1976 óta Bejrútban tartózkodó szíriai egységek kivonása.

Nem túlságosan kedvezőek az előjelek a szeptember 6-án kezdődő arab csúcsértekezlet előtt: Moamer Kadhafi, a líbiai forradalom vezetője felszólította a Szilárdság Frontjának tagjait - Algériát, Szíriát, Dél-Jement és a PFSZ-t -, hogy bojkottálják az arab állam- és kormányfők csúcstalálkozóját. Alighogy az arab külügyminiszterek megállapodtak a találkozó időpontjában, Libanon kérte a csúcsértekezlet egy hónappal történő elhalasztását - nyilvánvalóan azért, hogy Fezben már Basir Gemajel, Libanon új elnöke képviselje országát.

Az amerikai kabineten belül a jelenlegi kormányzat fennállása óta a legkomolyabb döntéshozatali válsághoz vezetett a nyugat-európai cégek és államok elleni megtorlások ügye. A kormányzat a múlt héten feketelistára tette a Dresser cég franciaországi leányvállalatát, továbbá a Creusot-Loire francia állami céget, mivel azok nem vetették magukat alá a Nyugat-Szibéria-Nyugat-Európa gázvezeték építésének megakadályozására hivatott elnöki szankcióknak. A Fehér Ház ezután a brit John Brown céget - amelynek kompresszorait a közeljövőben indítják útnak a Szovjetunióba - fenyegette meg azzal, hogy hasonlóképpen feketelistára teszi.

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_gazvezetek.jpgNyugatnémet gázcsöveket rakodnak egy szovjet teherhajóra a hamburgi kikötőben

szeptember 1.

Megkezdődött az őszi érésű növények termésének betakarítása, és ezzel a mezőgazdaság elérkezett az év legnehezebb munkaszakaszába. Több millió hektár földről kell betakarítani a beérett termést: a kendert, az almát, a szőlőt, a cukorrépát, a burgonyát, a kukoricát és más egyéb növény beérett termését. Az ország legdélibb termőkörzetében, Baranyában, ahol a következő tíz hét alatt - a szántáson és vetésen kívül - kereken 120 ezer hektárról kell begyűjteni a különféle terményeket, egy-két héttel mindig korábban következik be az érés, mint az ország északibb fekvésű tájain. Az idén is a baranyai határban indultak meg leghamarabb a betakarítógépek.

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_betakaritas.jpgMegkezdték a sárgarépa gépi betakarítását a csepeli Duna Termelőszövetkezetben

Varsóban reggel, 77 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Wladyslaw Gomulka, a lengyel és a nemzetközi munkásmozgalom kiemelkedő alakja. Gomulka 1926-ban lépett be a Lengyel Kommunista Pártba. Mint a hivatalos megemlékezés hangsúlyozza, a LEMP KB első titkáraként jelentős mértékben hozzájárult az ötvenes évek első felében történt torzulások felszámolásához, a népgazdaság helyreállításához. Gomulka -hangsúlyozza a nekrológ - kiemelkedő hazafi, internacionalista és kommunista volt, aki egész életét és minden erejét a független, szocialista Lengyelországért vívott harcnak szentelte.

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_w_adys_aw_gomu_ka.jpgGomulka 1956 és 1970 között volt hatalmon

Görögországba érkezett Jasszer Arafat, a PFSZ VB elnöke hatvan palesztin fegyveres kíséretében. A PFSZ vezetőjét Andreasz Papandreu görög kormányfő és Faruk Kaddumi, a PFSZ politikai osztályának vezetője üdvözölte.

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_arafat_athen.jpgArafat az athéni kikötőben

A közel-keleti problémák amerikai megközelítésével kapcsolatos üzenetet kapott szerdán Begin izraeli kormányfő Reagan amerikai elnöktől. Reagan levele egyfelől kinyilvánítja, hogy az Egyesült Államok megítélése szerint az izraeli hadsereg ellenőrzése alatt álló Ciszjordánia és a Gázai övezet Jordániához tartozik, másrészt kifogásolja, hogy a tel-avivi kormány új településeket létesít e területeken, s törvénytelennek minősíti a már meglevő izraeli kolóniákat

szeptember 2.

A Minisztertanács ülésén megtárgyalta az Országos Tervhivatal elnökének jelentését az idei népgazdasági terv végrehajtásának eddigi tapasztalatairól, és ugyancsak beszámolót hallgatott meg a pénzügyi helyzet alakulásáról. Megállapította, hogy a kedvezőtlen és tovább romló világgazdasági helyzet, valamint egyes belső folyamatok tervtől eltérő alakulása miatt a kitűzött fő célok elérésének feltételei lényegesen nehezebbé váltak. A kormány felhatalmazta a Magyar Nemzeti Bank elnökét, hogy október 1-től a bankhitelek és állami kölcsönök, valamint a gazdálkodó szervezetek és a tanácsok által elhelyezett, meghatározott időre lekötött betétek kamatlábát két százalékkal felemelje.

Safik el-Vazzan libanoni miniszterelnök csütörtökön ünnepélyesen megnyitotta a polgárháborús demarkációs vonal egyik, Sodeco nevű átkelőhelyét. Kijelentette, hogy ezentúl nem lehet többé Kelet- és Nyugat-Bejrútról beszélni, a libanoni főváros újra egységes egész. Valójában még folytatódik a „zöld vonal” térségében létesített aknamezők, megerősített állások, földtorlaszok felszámolása, a szabad közlekedési feltételek megteremtése, de kétségtelen előrelépés, hogy - 1975 óta először - mindkét városrészben a hadsereg által is támogatott rendőri szervek vették kézbe a közbiztonság fenntartását.

Ronald Reagan amerikai elnök televíziós beszédben ismertette az Egyesült Államoknak a közel-keleti helyzetre vonatkozó javaslatait. Az amerikai indítványokat huszonnégy órával korábban ismertették Egyiptom, Izrael, Jordánia és Szaúd-Arábia kormányával, de nem kérték ki az USA egyetlen európai szövetségesének’ előzetes egyetértését sem. Az elnök beszédében kijelentette: az Egyesült Államok eddig a közvetítő szerepét játszotta a térségben, most azonban nyilvánvalóvá vált, hogy az amerikai álláspont aktívabb kifejtésére van szükség. Felhívott arra, hogy a Camp David-i egyezménynek megfelelően, „ötéves átmeneti időszakban” válasszák meg a nyugati part és a Gázai övezet lakóinak úgynevezett „önkormányzati szerveit”. Beszédéből kitetszett, hogy korlátozott önkormányzatról, valamint az izraeli fennhatóságnak ez idő alatti fenntartásáról van szó. Reagan kijelentette: - Az Egyesült Államok nem fogja támogatni egy független palesztin állam megteremtését a nyugati parton és a Gázai övezetben, és nem fogja támogatni e terület Izraelhez csatolását vagy állandó izraeli ellenőrzését.

Jósé López Portillo mexikói elnök közép-amerikai politikai körökben nagy érdeklődést keltett beszédében bejelentette a nagy mexikói magánbankok államosítását és az ország pénzváltásának általános ellenőrzését.

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_lopez_portillo.jpgLópez Portillo bejelenti a bankok államosítását

Az elnök a nemzethez intézett üzenetében korrupcióval és a magántőke külföldre menekítésével vádolta a nagy magánbankokat, amelyek - az elnök szavai szerint - jelentősen hozzájárultak a Mexikóban kialakult gazdasági és pénzügyi válság elmélyüléséhez. Köztudott, hogy az utóbbi két évben a Mexikóból külföldre, elsősorban az Egyesült Államokba menekített tőke értéke megközelíti a 22 milliárd dollárt. Az államosítás bejelentésével egy időben az elnök közölte, hogy a fennálló törvények értelmében kártalanítani fogják a magánbankok részvényeseit. Jövő hétfőig a mexikói bankok zárva lesznek.

szeptember 3.

Országszerte megkezdődtek az 1982. évi bányásznap eseményei. Többek között a Veszprémi Szénbányák több mint 10 ezer dolgozója tartotta meg ezen a napon hagyományos szakmai ünnepét. A Veszprémi Vegyipari Egyetem aulájában lezajlott központi ünnepségen ott voltak a több mint százéves múltú szénmedence valamennyi üzemének képviselői - az ajkai, a dudari, a várpalotai és a Fejér megyébe átnyúló balinkai bányák legjobb dolgozói. Az ünnepség szónoka - Kapolyi László ipari államtitkár - megemlékezett a bányászmártírokról, azokról, akiket 1919. szeptember 6-án csendőrsortűz ölt meg, és azokról is, akik a természettel vívott harcban, munka közben vesztették életüket.

Wladyslaw Gomulka, a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának volt első titkára elhunyta alkalmából a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága nevében Várkonyi Péter, a KB titkára és Varga István, a KB osztályvezető-helyettese részvétlátogatást tett a Lengyel Népköztársaság budapesti nagykövetségén.

Csillagvárosba való visszaérkezésük után egy nappal a legutóbbi szovjet űrexpedíció részvevői - Leonyid Popov parancsnok, Alekszandr Szerebrov fedélzeti mérnök és Szvetlána Szavickaja űrhajós - moszkvai sajtóértekezletükön számoltak be egyhetes útjuk tapasztalatairól a szovjet és külföldi újságíróknak. A találkozón ott volt Oleg Gazenko akadémikus, az orvosbiológiai problémák intézetének igazgatója és Georgij Beregovoj tábornok, a csillagvárosi felkészülési központ vezetője is.

A libanoni főváros déli peremén elhelyezkedő izraeli csapatok egyszerre három szektorban több száz métert nyomultak előre Nyugat-Bejrút belterülete, a palesztin harcosok kivonása után védtelenné vált menekülttáborok felé. Az előnyomuló egységek aknamezőket hatástalanítanak, és új állásrendszereket építenek ki. Sajik el-Vazzan libanoni miniszterelnök sürgősen érintkezésbe lépett az Egyesült Államok bejrúti nagykövetével az, egyelőre tisztázatlan okú és célú izraeli csapatmozgásokkal kapcsolatban. Egy nappal korábban a nemzeti múzeum térségébe is visszatért egy 50 főnyi izraeli egység. A libanoni baloldali milíciák védelmi állásokat foglaltak el a főváros déli kerületeiben előretörő izraeli csapatokkal szemben. Közben a libanoni hatóságok azt is közölték, hogy az izraeli csapatok még mindig nem ürítették ki a nemzetközi repülőteret és környékét, s emiatt továbbra is bizonytalan a légi forgalom felújítása.

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_bejrut.jpgIzraeli katonák Bejrútban a kuvaiti nagykövetség épülete előtt

szeptember 4.

A mecseki szénbányászat 200. évfordulója alkalmából megrendezett XXXII. bányásznapi központi ünnepségsorozaton emlékművet avattak szombaton Pécs-Vasason. Itt 1782-ben kezdődött el a hegység fekete kőszénkincsének kitermelése. A négy méter magas vörösréz bányászalakot - Vasas Károly szobrászművész alkotását - a legrégibb mecseki bányaterületre tekintő domboldalon, a társadalmi munkával létrehozott bányász pihenőparkban állították fel. A bányászhimnusz hangjaira felvonták a nemzeti lobogót, a munkásmozgalom vörös zászlaját és a jubileumi zászlót, majd Kapolyi László ipari államtitkár mondott avatóbeszédet, amelyben köszöntötte a mecseki bányászokat.

A Pest megyei Állami Építőipari Vállalat 1140 dolgozója kommunista műszakon gyorsította a megye új létesítményeinek, elsősorban korszerű lakónegyedeinek építését Vácon, Dunakeszin, Szigetszentmiklóson és más településeken. A kommunista műszakon végzett munka ellenértékét szociális célokra fordítják. A vállalat dolgozói október 1-én újabb kommunista műszakot tartanak.

Szeptember elsején, elsőként az országban, a Mezőhegyesi Cukorgyárban kezdték meg a cukorrépa feldolgozását. Pénteken aztán munkához látott az Ácsi Cukorgyár, és a Szolnoki Cukorgyárban is megkezdődött a nagy munka. A következő napokban aztán folyamatosan, az ország valamennyi cukorgyárában hozzálátnak a répa feldolgozásához. Szervezetten, rendben készültek fel a gyárak a cukorgyártási idényre, határidőre befejezték a karbantartást és a felújítási munkákat, néhány helyen jelentős korszerűsítést is végrehajtottak. A Petőházi Cukorgyárban elkészültek az új, diffúziós berendezés beépítésével, s ezzel negyedével növekszik meg a gyár feldolgozó kapacitása.

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_szolnoki_cukorgyar.jpgA Szolnoki Cukorgyárban magas nyomású vízsugár mossa le a cukorrépát a szállító járművekről

Düsseldorfban tömegtüntetést tartottak a közép-hatótávolságú nukleáris rakéták nyugat-európai telepítése ellen. A megmozduláson jelen voltak a nyugatnémet katolikus egyház 87. találkozóján részt vevő fiatalok, a „zöldek”, a Szocialista Német Munkásifjúság és a Német KP képviselői is.

Szovjet és amerikai újságírók részvételével a háború és béke sorsdöntő kérdéseiről rendeztek konferenciát az egyesült államokbeli New Hampshire államban. Az amerikai sajtó képviselői nem egyeztek bele semmiféle közös dokumentum kiadásába. Ennek ellenére a tanácskozás napirendjén szereplő több kérdésben egyetértés mutatkozott.

szeptember 5.

Gazdag programmal folytatódtak a bányásznapi ünnepségek. A két évszázados jubileumát ünneplő mecseki szénbányászat emléktábla avatásával tisztelgett a bányásznapon dr. Vadász Elemér Kossuth-díjas akadémikus, egyetemi tanár munkásságának. A nemzetközi hírű magyar geológus 1909 és 1923 között Pécsett, a mai Rákóczi út 28. számú házban élt és dolgozott, s most ennek falán helyezték el a tudósnak emléket állító fehér márványtáblát. Vadász Elemér életművének egyik legkimagaslóbb alkotása a Mecsekről írt földtani monográfia, amely még napjainkban is fontos forrása a hegységre vonatkozó földtani ismereteknek. A borsodi bányászkodás 70. évfordulójának tiszteletére emlékművet avattak Ormosbányán. Az emlékmű faragott kopjafa, erre felvésték azoknak a bányászoknak a nevét, akik a bányákban vesztették életüket hét évtized során. A szénmedence településein október végéig tartanak a bányász kulturális és sporthetek. Komárom megyében. Tatabányán és Oroszlányban egész napos kulturális műsor szórakoztatta az ünneplőket. Az oroszlányiak színpadán fellépett a KISZ Központi Művészegyüttese is. Tapolcán az első országos bányász ifjúsági napokon szakmai tanácskozást tartottak a szén-, a bauxit- és a szénhidrogén-bányászat ifjú műszaki szakemberei; itt Kapolyi László ipari államtitkár tájékoztatta a fiatalokat a bányászat fejlesztéséről.

Este 25 főnyi, nehézfegyverekkel megerősített izraeli egység szállta meg a Magyar Népköztársaság bejrúti nagykövetségének épületét, amely súlyosan megrongálódott a korábbi izraeli légi- és tüzérségi támadások következtében. A barbár izraeli támadások súlyosan veszélyeztették a bejrúti magyar nagykövetség munkatársainak életét, és ezért kénytelenek voltak az épületet már korábban kiüríteni. A nagykövetséget az izraeli csapatok azután foglalták el, hogy három szektorban is több száz métert nyomultak előre a bekerített Nyugat-Bejrút belterülete, a palesztin menekülttáborok felé. A Philip Habib amerikai elnöki megbízott közvetítésével kidolgozott palesztin kiürítési terv a fővárost körülzáró izraeli csapatok részleges visszavonását írta elő, de ennek éppen az ellenkezője történt. Az izraeli akció durván megsérti a diplomáciai kapcsolatok védelmét biztosító nemzetközi jogszabályokat és előírásokat, közöttük a diplomáciai kapcsolatokról szóló, 1961. évi bécsi szerződést, amelyet Izrael maga is ratifikált 1970-ben. Mint az MTI jelentette, az izraeli hadsereg jogsértő akciójával kapcsolatban az illetékes magyar szervek megtették a szükséges lépéseket.

Livorno kikötőjéből elindult a Dubrovnik nevű szovjet hajó, amely a Nuovo Pignone firenzei gyár első berendezéseit szállítja a szovjet gázvezeték építéséhez. Jóllehet a most megalakult olasz kormány programjában a szovjet gázvezetékről aláírt szerződés tiszteletben tartása még mindig „újabb megfontolások” tárgyát képezi, a Nuovo Pignone első szállítmányával Itália is kihívta maga ellen a reagani adminisztrációt. Az amerikai kereskedelmi minisztérium nem is késlekedett a büntető szankcióval. Az ENI, az olasz állami részesedésű országos szénhidrogén-vállalat, amely a Nuovo Pignonét is felügyeli, nyomban feketelistára került.

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_livorno.jpgBerakodás a livornói kikötőben

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_reklam_2.jpg

Utazás:
idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_utazas.jpg

Szocialista közélet:
Szombathely város tanácselnöke a fülét is befogná, amikor a lakótelepekről faggatjuk. Czinzek Miklós nem szívesen beszél lakótelepekről, inkább városrészeket említ, ahol az új harmonikusan illeszkedik a régihez. No és talán azért is, mert felrémlik előtte a hajszálnyira egyforma s éppen ezért sivár épülethasábok lehangoló sora, amelyeken a legkisebb részletek is minden egyes tömbön ugyanúgy ismétlődnek. Szombathelyen csakugyan nincsenek ilyen lakótelepek. Az igények azonban a vasi megyeszékhelyen is arra ösztönöznek, hogy adott területen minél több lakás épüljön.

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_derkovits_lakotelep.jpgA Derkovits lakótelep - madártávlatból

Kékfény:
Mint arról korábban már hírt adtunk, a Szombathelyi Megyei Bíróság Vajda János vépi lakost nyereségvágyból elkövetett emberölés és más súlyos bűncselekmények elkövetése miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. A többszörösen büntetett előéletű Vajda tavaly március 5-én erőszakkal behatolt a Vépen lakó 78 éves özvegy Barkovics Jánosné házába és ott brutális módon megölte az idős asszonyt, hogy pénzét megszerezze. Ezt megelőzően társaival további két idős, egyedülálló asszonyt is megtámadott és kirabolt. A Legfelsőbb Bíróság ez év júniusi ítéletében megállapította, hogy Vajda különös kegyetlenséggel követte el az emberölést, s ezt is figyelembe véve, a vádlottat halálra ítélte. A kegyelmi kérvényt elutasították. Az ítéletet végrehajtották.

A magyar labdarúgó-válogatott rövidesen megkezdi őszi nemzetközi szereplését. A gárda szeptember 8-án előkészületi mérkőzést játszik Kismartonban (Eisenstadt), 22-én pedig - barátságos találkozón - Törökország együttesét fogadja. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány szerdán kihirdette a válogatott keretet. Új csapat alakul, hiszen a Mundialon járt labdarúgók közül tizennégyen hiányoznak. Nem kapott meghívást az „idegenlégiós” MészárosMartos, Bálint, Müller, Csapó és Fazekas, és kimaradt többek között a Törőcsik, Kiss László csatárkettős is. Újonc az együttesben a győri Csonka, a szombathelyi Vörös, a csepeli Lazsányi és a pécsi Nagy.
- Meg kell adni a lehetőséget minden számításba vehető játékosnak - mondta Mészöly Kálmán. - Itt az alkalom a kipróbálásra, s a bizonyításra. A keret még távolról sem tekinthető véglegesnek, a most meghívottak mellett másokat is állandóan figyelemmel kísérünk. Néhány sokszoros válogatott hiányzik, részben azért, mert képességeikkel tisztában vagyok, nincs szükségük próbára, másrészt akadnak, akiknek újólag bizonyítaniuk kell. A válogatott keret összeállítása: Kapusok: Katzirz, Kiss I. Védők: Csonka, Kerekes A., Garaba, Vörös, Tóth J., Péter. Középpályások: Hannich, NyilasiPóczik, Burcsa, Lazsányi. Csatárok: Nagy I., Borostyán, SzentesPölöskei. Biztonsági tartalék a kapus Kakas, valamint Csuhay, Sallai és Hajszán. A kerettagok a következő hétfőn találkoznak, majd szerda este 7 órakor játszanak Kismartonban a helyi együttes ellen.

A szövetségi kapitány a világbajnokság óta járja az országot, élménybeszámolókat és szurkolói ankétokat tartva. Ezen a héten Bács-Kiskun megyében járt.
idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_meszoly_kalman.JPG

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 2. fordulóját! Az újabb játéknapon a túl lelkes szurkolók több összecsapást is megtekinthetnek, mivel a futballban is divatba jött a lépcsőzetes „munkakezdés”. Tv-mérkőzés lesz a Tatabánya-Rába találkozó, de még ez előtt, kora délután játszanak a csapatok Diósgyőrben, Kispesten, Zalaegerszegen, Szombathelyen és a Hungária körúton. Vasárnapra marad a forduló zárómérkőzése, a Videoton és a Pécsi MSC között.

DVTK - Vasas
A múlt héten a bajnok Rábát is csaknem meglepte a vasgyári gárda, a Vasas viszont lelkes volt, de játéka hosszú ideig a kínos tavaszt idézte a ZTE ellen. Csupán az akarat ezúttal is kevés lehet.
idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_dvtk_vasas_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_dvtk_vasas_borostyan_komjati_leboniczki.jpgBorostyán lépéselőnyben. A jobbszélső, aki Mészöly Kálmán bizalmából újból válogatott kerettag lett, a diósgyőriek harmadik gólját szerzi Komjáti és Leboniczky mellett

Bp. Honvéd - Békéscsaba
Most már múlóban a szíriai betegség (a Honvéd több játékosa megbetegedett a túrán), így a papírforma hazai sikert ígér. Igaz, ma már egyetlen fővárosi, együttes sem mehet biztosra az egyre bátrabb csabaiak ellen. Egyetlen helyen változik a Bp. Honvéd összeállítása: Détári helyett ezúttal Gyimesi kap szerepet a középpályán. Bodonyi továbbra is sérült.
idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_bp_honved_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_bp_honved_bekescsaba_dajka.jpgHatalmas és kemény harc jellemezte a találkozót. Felvételünk is tanúsítja, Dajkának a melléről rúgja le a labdát ellenfele

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_bp_honved_bekescsaba_nagy_antal.jpgNagy Antal a légtér ura volt

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_bp_honved_bekescsaba_rabcsak_esterhazy.jpgRabcsák vetődéssel hárítja Esterházy lövését

MTK-VM - DMVSC
Játékosgondokkal küzd a DMVSC, de az MTK-VM legutóbb NB Il-es formában játszott Csepelen. A kék-fehéreknek most már igazolniuk kellene, hogy valóban újra első osztályú a csapat.
idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_mtk_vm_dmvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_mtk_vm_dmvsc_fodor_borso_szucs_i.jpgA debreceni Szűcs kapus már kiütötte a labdát, Fodor (7) és Borsó (10) hiába érkezett

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_mtk_vm_dmvsc_borso.jpgBorsó estében az MTK-VM második gólját lövi

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_mtk_vm_dmvsc_kerekes_gyorgy_szabados_1.jpgKerekes György jó csellel húz el Szabados mellett

Haladás - Csepel
A népstadionbeli 0:4 ellenére is az első félidőben imponált a Haladás, a Csepel viszont mindkét játékrészben ügyesen játszott a nyitányon, ráadásul most már válogatottja is van, Lazsányi személyében.
idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_haladas_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_haladas_csepel_kovacs_attila_fitos_kulcsar_meszoly_tulipan.jpgParázs jelenet a csepeli kapu előtt. Kovács Attila kiejtette a labdát, Fitos és Kulcsár (takarva) lecsapott a játékszerre, Tulipán (7) visszajött védekezni (miután az első félidőben két gólt is szerzett), Mészöly hátrább helyezkedik. Kovács fájdalmas arcot vág, de Tompa játékvezetőnek esze ágában sincs, hogy sípoljon

ZTE - Ferencváros
A Zete bravúros győzelemmel kezdett a Fáy utcában, Nyilasiék pedig alaposan kipúpozták a Haladás hálóját. Totónyelven: 1, x, 2 az esély, azaz, minden lehetséges. A Ferencváros Pogány nélkül lép pályára Zalaegerszegen, a középpályás a Haladás ellen az orrán megsérült, s megoperálták. Az ellenfél ZTE-ben az immáron válogatott kerettag Péter a hétközi edzőmérkőzésen megsérült, s csak közvetlenül a találkozó előtt dől el, hogy játszhat-e.
idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_zte_ferencvaros_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_zte_ferencvaros_kereki_nyilasi.jpgKereki Zoltán (balról) és Nyilasi Tibor kézfogása (forrás: zalatajkiado.hu)

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_zte_ferencvaros_takacs_csepregi.jpgTakács lendületes támadást vezet, a képén hátrább az egyetlen egerszegi gól szerzője, Csepregi

Tatabánya - Rába ETO
Rangadó a javából, minden túlzás nélkül, hiszen a múlt bajnokság arany- és bronzérmes gárdája találkozik. A Rába a hétközi előkészületi mérkőzésen 11 gólt rúgott a kuvaiti Salmiyának, vagyis csatárai továbbra is érzik a kaput. A Tatabányában bemutatkozik a Diósgyőrből igazolt Fükő. Nagy érdeklődés előzi meg a forduló mérkőzésének számító összecsapást. A tévéközvetítés egyáltalán nem veszi el a szurkolók kedvét, csak Győrből kétezren utaznak a közeli városba, hogy tanúi legyenek a viadalnak, A Rába legjobb csapatával indul harcba, a Tatabányában, ha a sérüléssel bajlódó P. Nagy nem épül fel, akkor Kiprich kerül a csapatba.
idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_tatabanya_raba_eto.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_tatabanya_raba_eto_kiprich_weimper_fuko.jpgÖröm Weimper gólja után. Kiprich beadását fejelte a tatabányai középcsatár a hálóba. Ennek a gólnak aztán lehetett örülni, mert előzőleg már egy tizenegyest kihagyott a bányász. Weimper mellett Kiprich, aki a legjobb csatár volt ezen a találkozón és Fükő, aki jól mutatkozott be. A rangadó méltó volt a várakozáshoz

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_tatabanya_raba_eto_weimper_kovacs_laszlo.jpgWeimper 11-esét Kovács remek vetődéssel hárítja

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_tatabanya_raba_eto_tomegjelenet.jpgTömegjelenet a győri kapu előtt

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_tatabanya_raba_eto_poczik_szentes_lakatos.jpgSzentes támadást vezet Lakatos mellett, a háttérben Póczik

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_tatabanya_raba_eto_hannich_poczik_schmidt.jpgSchmidt (jobboldalt, fehérben) indul a labdát vezető Hannich felé, kettejük között Póczik figyel

Ú. Dózsa - Nyíregyháza
Szendrei kapus és Temesvári edző Szabolcsból érkezett Újpestre, azóta mindig presztízsmeccs ez a találkozó. Törőcsik ugyan kikerült a válogatottból, de most bizonyíthat: nem szabad még leírni. Az Újpest védelmének bal oldalán a fogműtét után lábadozó Tóth József helyett Kovács Béla játszik. Nyíregyházán Polyák lábát gipszbe tették, rá huzamosabb ideig nem számíthat dr. Magyar György vezető edző.
idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_u_dozsa_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_u_dozsa_nyiregyhaza_kisznyer_halasz.jpgKisznyér (baloldalt), az Ú. Dózsa középpályása gyakran csatázott Halásszal, a nyíregyháziak középső középpályásával. Kisznyér támadásra indul, Halász egy gondolattal elkésik a közbelépéssel

Videoton - Pécsi MSC
Az Újpest ellen (2:2) a Pécs közelebb állt a győzelemhez, mutatósán futballozott. Ez a teljesítmény most is elég lehet egy döntetlenhez.
idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_videoton_pecsi_msc.jpg

A mérkőzések után lássuk a 2. forduló válogatottjait! A teljesítményekre jellemző, hogy öt játékos is 8-as osztályzatot kapott. Külön érdekesség, hogy ezekből a két kapus (a pécsi Katzirz és a győri Kovács L.) vesztes csapat hálóját őrizte. Nálunk a forduló játékosa a zalaegerszegi Péter Zoltán lett, aki egy tőle szokatlan poszton, jobbhátvédként volt a mezőny legjobbja.
idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén öten állnak két-két góllal.
idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_gollovolista.jpg
Nagyszerű futballidő kedvezett a labdarúgó-bajnokság második fordulója szombaton - különböző időpontokban - játszott hét mérkőzésének. Már csak egyetlen százszázalékos csapat van, mégpedig a Zalaegerszeg, amely a Vasas után - igaz, most otthonában - az FTC „frakkját is elkapta”, s ezzel a bajnoki táblázat élén vezeti a táncot. Az ellenpólus: a Vasas még egyetlen pontot sem szerzett. A várakozásnak megfelelően a nap nagy mérkőzése Tatabányán volt, ahol a bányásznapi ünnepségsorozat részeként nagy érdeklődés kísérte a két „európai csapat” összecsapását. A St. Etienne ellen is készülő Tatabánya (most már Fükővel erősödve) nagyon ügyesen játszott, s a Standard Liége-re váró bajnok Rába sehogyan sem tudott felülkerekedni, s elszenvedte első vereségét. A 90 perc bővelkedett izgalmakban: tizenegyesek, sárga lapok, élénk fordulatok tarkították a játékot. Végül is a Tatabánya megérdemelte a bányásznapon kivívott két pontot. A forduló legbalszerencsésebb csapata az MTK-VM volt, a 85. percben még 2-0 arányban vezetett, s ezután egyenlített a Debrecen.
idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. Az 5. fordulóban sem maradtak el a meglepetések. A Keszthely Dorogon, az Eger Siófokon győzött, a Debreceni Kinizsi pedig otthonában legyőzte az eddigi listavezető 22. sz. Volánt. Így az élre a tapolcai Bauxitbányász került.
idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_nb_ii.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_nb_ii_volan_nagykanizsa.jpgBiztos győzelmet aratott otthonában a Volán SC a Nagykanizsai Olajbányász ellen. Képünkön a második gól előtti jelenet látható, amint a fehér mezes Nyúl kirobban a kanizsai védőfalból, hogy aztán máris rezdüljön Müllner hálója

idokapszula_nb_i_1982_83_2_fordulo_nb_ii_dorog_keszthely.jpgTamás elől térdelve is elfejeli a labdát a keszthelyi Pál, Csizmazia a háttérben figyeli társát a Dorog-Keszthely találkozón

A következő hétvégén jön a 3. forduló, az alábbi párosításokkal:

Ferencváros - Videoton
Vasas - Haladás
Békéscsaba - Ú. Dózsa
Pécsi MSC - Bp. Honvéd
DMVSC - ZTE
Nyíregyháza - DVTK
Csepel - Tatabánya,
Rába - MTK-VM 

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr613452901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása