Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 Magyarország – Luxemburg EB-selejtező mérkőzés (különkiadás)

2019.03.27. 05:27 maribor_

1983. április 17., a hónap utolsó előtti vasárnapja

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_headlines.jpgBudapesten elhunyt Illyés Gyula költő

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

április 14.

A Minisztertanács ülésén áttekintette az energiagazdálkodási kormányprogram 1982. évi végrehajtását. Megállapította, hogy a programban 1982-re előirányzott gazdálkodási és takarékossági feladatokat sikerült teljesíteni. A központi és helyi intézkedések eredményeként csökkent a termelőágazatok fogyasztása, a felhasználásban növekedett a hazai termelésből származó, és mérséklődött az importeredetű energiaforrások, ezen belül is a kőolaj részaránya. A kormány az eredményeket elismerve szükségesnek tartja a végrehajtás következetességének erősítését, a programhoz képest helyenként megmutatkozó elmaradás felszámolását, a fajlagos energiafogyasztás csökkentését elősegítő intézkedések jobb összehangolását és a műszaki feltételek biztosításához szükséges ipari háttér kifejlesztésének meggyorsítását. A Minisztertanács megerősítette az Állami Tervbizottság határozatát, amely intézkedéseket irányoz elő a magánlakás-építések anyagellátásának javítására. Ennek értelmében növelni kell a lakosság által keresett építőanyagok termelését és kínálatát, a belkereskedelemnek pedig gondoskodnia kell a folyamatos ellátást elősegítő forgalmazási feltételek, ezek között az építőanyag-telepek fejlesztéséről. A kormány a pénzügyminiszter előterjesztése alapján megbízta az Állami Tervbizottság elnökét, hogy szabályozza az irányítószervek részéről a tartósan alacsony hatékonyságú ipari és építőipari vállalatok esetében követendő eljárást, és határozza meg a gazdálkodásuk javítását szolgáló központi intézkedések körét.

A nemzetközi kommunista és munkásmozgalom kilenc éve elhunyt kiemelkedő személyiségére, Komócsin Zoltánra emlékeztek Szegeden, születésének 60. évfordulója alkalmából. A róla elnevezett téren levő emléktáblát megkoszorúzták a MSZMP Csongrád megyei és Szegedi Városi Bizottságának képviselői, koszorúkat helyeztek el a város lakosainak nevében, valamint a család tagjai. Az emléktáblán elhelyezték a Népszabadság szerkesztőségének koszorúját is. Itt Koncz János, a Csongrád megyei pártbizottság titkára mondott megemlékező szavakat. A városi ifjúsági házban szobránál szintén elhelyezték a kegyelet virágait. A Victor Hugó utcai pártházban tartott emlékülésen Székely Sándor, a szegedi pártbizottság titkára méltatta Komócsin Zoltán életútját.

A magyarországi mozik bemutatják a Keresztapa I-II. című, 1972-ben készült amerikai filmdráma Francis Ford Coppola rendezésében Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall és James Caan főszereplésével.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_keresztapa_marlon_brando_al_pacino.jpgAl Pacino (Michael Corleone) és Marlon Brando (Vito Corleone)

A genfi leszerelési bizottság ülésén felszólalt dr. Kőmíves Imre nagykövet, a magyar küldöttség vezetője. Beszédében a „minőségi fegyverkezés” nyugati gyakorlatával foglalkozott. Rámutatott: nem állják meg helyüket azon érvek, amelyekkel egyes nyugati országok saját nemzetgazdaságuk érdekeire hivatkozva próbálják igazolni a minőségi fegyverkezés újabb és újabb fordulóit. Ezek a törekvések súlyosan veszélyeztetik más országok biztonsági érdekeit, aláássák a nemzetközi stabilitást. A nagykövet elutasította azokat a nyugati érveket, amelyekkel technikai nehézségekre hivatkozva kétségbe vonják az érdemi leszerelési és fegyverzetkorlátozási tárgyalások lehetőségét a minőségi fegyverkezés megfékezése érdekében. A magyar küldött hangsúlyozta továbbá: tekintettel a minőségi fegyverkezés újabb és újabb fordulóinak veszélyére, nem engedhető meg, hogy egyes országok a jövőben is meggátolják az érdemi tárgyalásokat, ahogyan ezt a nyugati küldöttségek tették a genfi leszerelési bizottságban a tömegpusztító fegyverek új típusainak és rendszereinek betiltását szolgáló tárgyalási javaslatok megvitatásakor.

Az izraeli-libanoni-amerikai tárgyalások Haldéban lezajlott fordulóját követően a bejrúti küldöttség szóvivője úgy nyilatkozott, hogy két héten, de legfeljebb egy hónapon belül megállapodással zárul az izraeli csapatkivonási feltételek három és fél hónapja tartó vitája. A derűlátó kijelentést tájékozott körökben egyrészt Philip Habib amerikai megbízott személyes részvételével, „hatékony, gyakorlatias beavatkozásával”, másrészt Reagan elnök kéthetes határidőt szabó türelmetlenségével magyarázzák. Am in Gemajel libanoni elnök a kormány szerda esti ülésén kijelentette, hogy a megállapodás sok akadályát sikerült elhárítani. Megoldatlan maradt viszont egyebek között az Izraellel évek óta együttműködő Szaad Haddad őrnagy jövőbeni státusa. Mose Arensz izraeli hadügyminiszter a kijelölt vezérkari főnök, valamint az északi katonai körzet parancsnokának kíséretében erről a kérdésről folytatott megbeszélést csütörtökön a dél-libanoni Mardzsajunban a dezertőr libanoni tiszttel. Arensz hangsúlyozta: Izrael nem tágít attól a követelésétől, hogy Haddad őrnagyot állítsák a Dél-Libanon ellenőrzésével megbízott libanoni csapatok élére. 

Helmut Kohl, a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja, az Egyesült Államokba utazott. Kohl és a kíséretében levő Hans-Dietrich Genscher külügyminiszter Washingtonban - többek között - tárgyal Ronald Reagan amerikai elnökkel, George Shultz külügy- és Caspar Weinberger hadügyminiszterrel. A tárgyalások középpontjában az európai közép-hatótávolságú fegyverek korlátozásáról folyó genfi tárgyalások, az európai biztonsággal és együttműködéssel foglalkozó madridi konferencia s a hét vezető tőkés ország májusi, egyesült államokbeli gazdasági csúcstalálkozója áll majd.

április 15.

A Hazafias Népfront Országos Tanácsa, a Művelődési Minisztérium, a Magyar Írók Szövetsége mély megrendüléssel tudatja, hogy hosszú betegség után, életének 81. évében elhunyt népünk, nemzetünk nagy fia, Illyés Gyula, háromszoros Kossuth-díjas író. Elhunytával pótolhatatlan veszteség érte a magyar kultúrát. Temetéséről később intézkednek.

Az MSZMP Központi Bizottsága határozatot hozott a május elsejei jelszavakról.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_majus_1_jelszavak.jpg

Ismét nagyszámú izraeli harci repülőgép folytatott tartós felderítő tevékenységet Libanon légterében. Az előző napi berepülésekben, füstbombák bevetésével, hangrobbanásokkal kísért szimulált légitámadásokban legalább ötven vadászbombázó vett részt. Kelet-Libanonban az ismétlődő provokációk miatt pénteken is érvényben volt az izraeli csapatokkal szemben álló szíriai és palesztin erőknél elrendelt legmagasabb fokú készültség. Közben Philip Habib amerikai elnöki megbízott az izraeli-libanoni egyezménytervezetről folytatott megbeszélést Jeruzsálemben Begin miniszterelnökkel, Samir külügy- és Arensz hadügyminiszterrel.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_libanoni_milicistak.jpgArensz izraeli hadügyminiszter a szélsőjobboldali libanoni Haddad őrnagy milicistáinak szemléjén

Helmut Kohl nyugatnémet szövetségi kancellár a Fehér Házban találkozott Ronald Reagannel, az. Egyesült Államok elnökével. Kohl és a kíséretében levő Genscher külügyminiszter előzőleg megbeszélést folytatott Shultz külügyminiszterrel, s a szövetségi kancellár tanácskozott Bush alelnökkel is. Az amerikai-nyugatnémet találkozók után mindkét részről a nézeték összhangjáról és az együttes fellépés fontosságáról szóltak; egyúttal azonban bizonyos hangsúlybeli különbségek is kivehetőek voltak, amelyek mögött lényeges kérdések eltérő megközelítése áll. Mint kitűnt, a bonni kormány ellenzi azt az amerikai elhatározást, hogy a kelet-nyugati kereskedelemnek a Cocom-lista útján való további korlátozását előtérbe állítsák a május végi williamsburgi csúcstalálkozón. Nyugatnémet tisztségviselők szerint ez konfrontációhoz vezethetne Williaimsburgban, és elterelné a figyelmet a csúcs részvevőinek felelősségéről és lehetőségeiről a világgazdasági folyamatok befolyásolására. 

Az amerikai mozik bemutatják a Flashdance című romantikus musical filmdrámát. A film eleinte kedvezőtlen kritikákat kapott ugyan, de 1983 hatodik legnagyobb bevételt hozó filmje lett az USA-ban. Leginkább Oscar-díjas betétdaláról, a Flashdance… What a Feelingről ismert, melyet Irene Cara adott elő.

április 16.

Napról napra fokozódik egy izraeli-szíriai katonai konfliktus veszélye a kelet-libanoni Bekaa-völgyben. A damaszkuszi rádió azzal vádolta Izraelt, hogy a nagyarányú csapatösszevonásokkal párhuzamosan gyanús manővereket kezdeményezett Szíria provokálása céljából. A rádió nyilvánvalóan arra utalt, hogy az utóbbi napokban, így szombaton is az izraeli vadászbombázók folyamatos légi felderítést és provokatív támadási gyakorlatokat hajtottak végre a szíriai ellenőrzés alatt álló libanoni körzetek légterében. A damaszkuszi kommentár nyomatékosan figyelmeztette Izraelt: hagyjon fel a tűzzel való játékkal. Az ellenséges izraeli szándékokat erősíti meg az a megfigyelés is, hogy az izraeli csapatok néhány napja nagyméretű, élénk színű, narancssárga leplekkel jelölték meg járműveiket, katonai berendezéseiket. Legutóbb a tavalyi libanoni agresszió idején alkalmazták ezt a saját egységeik azonosítását és lokalizálását megkönnyítő módszert.

április 17.

A hétvégén sok mezőgazdasági nagyüzemben dolgoztak a földeken, megkezdték, illetve folytatták a vetést, a gyomirtást, a permetezést. A legtöbb helyen a kukorica vetése adott munkát. Fejér megyében, a seregélyesi Alkotás Termelőszövetkezetben négy nagy teljesítményű Cyklo vetőgépet állítottak munkába. A Hajdúságban százezer hektáron termesztik e fontos takarmánynövényt, s bár az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt szünetelt a vetés a hét közepén, vasárnap is folytatták a munkát. A derecskéi Petőfi és a hajdúszováti Lenin Tsz-ben kétszáz hektáron vetették már el a kukoricát. Szolnok megyében a melegebb, homokos talajokon, főként a kunszentmártoni járás gazdaságaiban kezdődött meg a kukoricavetés. Tolna megyében napraforgót vetettek, Szolnok megyében a hét végén befejeződött a cukorrépavetés, 16 ezer hektárnyi területen került földbe az ipari növény. Győr-Sopron megyében az idén a cukorrépa-termesztő gazdaságok a Petőházi Cukorgyárnak 11 ezer, az ácsi gyárnak több mint kétezer hektáron termesztenek répát. A vetés nagyobbik részét már befejezték, csak a mélyebben fekvő, nedvesebb talajú területekkel vártak eddig. A tavaszi árpa vetését Vas megyében a hét végére befejezték. A sok csapadék és a belvíz miatt néhány tábla egyelőre használhatatlan, így a tervezettnél egy-két százalékkal kisebb területet tudnak hasznosítani. Jól halad viszont a borsó és a zab vetése, valamint a burgonya ültetése.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_paksi_allami_gazdasag.jpgA Paksi Állami Gazdaságban már az utolsó táblákon vetették a napraforgót

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_reklam_2.jpg

Kékfény:
Fegyházban végrehajtandó életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Szekszárdi Megyei Bíróság dr. Uzsák Zoltán büntetőtanácsa Szabó József 32 éves iregszemcsei lakost. A férfi 1982. augusztus 7-én, előre kitervelten, nyereségvágyból brutálisan megölte és kirabolta az iregszemcsei szőlőhegyen magányosan élő Nagy Györgyöt. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője háromnapi gondolkodási időt kért.

Színházi bemutató:

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_bardy_gyorgy_halasz_judit.jpgBárdy György és Halász Judit Füst Milán A zongora című egyfelvonásosában a Vígszínház színpadán

Növekvő primőrfelhozatal:
Az idén igazán nem lehet panaszunk a kora tavaszi időjárásra. A szokásosnál jóval több napsütés kedvezett a kertészeti termékek fejlődésének. Az előzetes számítások szerint az állami és a szövetkezeti kereskedelem eddig mintegy 15 százalékkal több primőr zöldséget hozott forgalomba, mint az elmúlt év azonos időszakában. A héten pedig előreláthatóan már 800 tonna uborka, kétmillió darab fejes saláta, másfél millió csomó hónapos retek, 900 ezer csomó zöldhagyma, másfél millió darab csípős hegyes paprika, 700-800 ezer darab tölteni való paprika, mintegy 100 tonna sóska és ugyanannyi paraj kerül a piacokra. Az úgynevezett kígyóuborkán kívül több helyen árusítják már a kedveltebb fürtös uborkát is. Növekszik a felhozatal a fólia alatt termesztett karalábéból. A napokban pedig megjelent a piacokon az üvegházakban, termesztett spárga és a karfiol is. A primőr paradicsom beérésére azonban még mindig várni kell. Csak mutatóban van ebből is a piacokon, és az ára is igen magas. A jövő héten azonban várhatóan már ebből is növekszik majd a piaci kínálat: az előrejelzések szerint ugyanis Romániából beérkezik az első importparadicsom-szállítmány. Egyre több primőr zöldséget árusítanak most már az őstermelők és a magánkiskereskedők is. Uborkából, fejes salátából, hónapos retekből, csomós zöldhagymából, csípős hegyes paprikából, sóskából és parajból most már ki lehet elégíteni az igényeket. Fejes salátából, hónapos retekből és csípős hegyes paprikából pedig a fővárosi Zöldért a hét végére már olyan mennyiséget vásárol majd fel, hogy még kisebb gondokat is okozhat e cikkek értékesítése. A nagyobb felhozatal hatására most már fokozatosan csökken a primőrök ára is. A budapesti Zöldért üzleteiben az uborkát most kilónként 54 forintért, a fejes salátát darabonként - a minőségének megfelelően - 8, 6,50 és 4 forintért, a hónapos retek csomóját 9, 5 és 3,50 forintért, a csomós zöldhagymát 3,50 forintért, a csípős hegyes paprikát 5,50, 4,20 és 2,80 forintért, a tölteni való paprikát 9 és 7 forintért, a sóskát kilónként 24 forintért, a parajt pedig 15 forintért árusítják. A múlt hét közepétől az uborka kilója 10 forinttal, a sóskáé 11 forinttal, a parajé pedig 9 forinttal lett olcsóbb. Az őstermelők és a magánkiskereskedők viszont az uborkát kivéve valamennyi primőr zöldséget drágábban adják. A téli és a kora tavaszi hónapokra tárolt burgonyából, vöröshagymából és a zöldségfélék többségéből még most is kielégítőek a raktári készletek. Megfelelő mennyiség van belőlük a piacokon is. S e cikkekből az új termésig mindenképpen ki lehet majd elégíteni a lakosság igényeit. A kereskedelem a burgonyát most olcsóbban, a vöröshagymát ugyanannyiért, míg néhány zöldségfélét valamivel drágábban árusítja, mint tavaly április közepén.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_primorfelhozatal.jpgSzedik a zöldpaprikát a szentesi Árpád Tsz üvegházában

A labdarúgó NB II. osztályban szombaton lezajlott a 27. forduló: Dorogon hagyott egy pontot a listavezető Volán. Kikapott a 2. helyen állt Kecskemét, gólzáporral győzött viszont a Siófok, és visszaszerezte a 2. helyet. Utánuk a SZEOL, a Salgótarján, a Kazincbarcika és a Hódmezővásárhely (az utóbbi kettő idegenben nyert) egyaránt 31 ponttal következik.idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_nb_ii_2.jpg

Ismét egy kis harmadik vonal, teljes forduló volt hét végén a területi bajnokságban.
idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_teruleti_bajnoksag.jpg

Szombaton EB-selejtezőket is játszottak az európai V. csoportban.
Csehszlovákia-Ciprus 6:0 (3:0). Prága, 7000 néző. Vezette: Rolles (luxemburgi). Gólszerző: Vizek (29. és 48. perc), Danek (4. p.), Prokes (37. p.), Jurkemik (57. p.), Jakubec (70. p.). A csehszlovákok bosszút álltak a ciprusi 1:1-es döntetlen miatt.

Románia-Olaszország 1:0 (1:0). Bukarest. Gólszerző: Bölöni (25. p.). A győztes gól szabadrúgásból esett. Ezzel a vereséggel a világbajnok olasz válogatott szinte kilátástalan helyzetbe került.


Bölöni gólja 0:46-nál

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_v_csoport.jpg

És akkor lássuk a lényeget, a Magyarország-Luxemburg EB-selejtező mérkőzést.
A magyar válogatott szeptember 22. óta először (Törökország volt az ellenfél Győrött) játszik hazai pályán, a Népstadionban pedig pontosan egy év múltán szerepel, mert legutóbb Peru ellen mérkőzött ott, 1982. április 18-án. Ha már a színhelyek szóba kerülték, Luxemburg válogatottja először mérkőzik Budapesten. A nagyhercegség legénysége volt már Magyarország vendége, de az 1975. októberi EB-összecsapásnak Szombathely adott otthont. Luxemburg mind ez idáig nem okozott gondot a magyar válogatottnak, hiszen az 1938. január 16. és 1983. március 27. között lezajlott öt mérkőzés csak győzelmeket hozott. 31:7-es gólkülönbséggel. Nem tették próbára EB-ellenfeleiket sem, 1966-tól játszanak a kontinensbajnokságért, 28 mérkőzésből mindössze három döntetlent tudnak felmutatni (Lengyelország 0:0, Jugoszlávia 0:0, Svédország 1:1). Luxemburg válogatottja pénteken érkezett Budapestre. A Portugália ellen szerepelt magyar válogatott a három „légiós” (Mészáros, Martos, Kocsis) nélkül Tatán készült a találkozóra.
idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_merkozes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_szentes_lazar.jpgRiadalom a luxemburgi védelemben, Szentes (balról) a negyedik magyar gólt szerzi

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_nyilasi.jpgNyilasi - lendületben. Két szabadrúgás, két „csavart" gól a hosszú sarokba. Akciógólt viszont nem sikerült lőnie

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_szentes_lazar_2.jpgSzentes előtt nyitva az út, de a cserejátékos ezt a helyzetet is kihagyta. Több gólhelyzet, mindössze egyetlen találat

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_defrang.jpgDefrang nagy pillanata. Hannich büntetőjét hárítja éppen a luxemburgiak kapusa

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_burcsa_gyozo.jpgMichaux Burcsa fejéről talpalja el a labdát

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_hajszan.jpgHajszán Gyula két luxemburgi - Weis (8) és Michaux - között. A szélső, a bal szélen megfelelő játékot nyújtott, és ö indította a gólszerzést

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_defrang_nyilasi.jpgDefrang és Nyilasi térdelöhelyzetben csak nézni tudják a labdát, Michaux viszont a következő pillanatban felszabadit

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_hannich_peter.jpgHannichot szereli védője

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_hajszan_2.jpgHajszán pompás góljával indul meg a gólözön

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_nyilasi_lenduletben.jpgA lendületben lévő Nyilasit szerelik

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_kiss_laszlo.jpgKiss László elhúz a védő mellett, s a következő pillanatban 30 méterről a kapuba bombáz

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_defrang_kiss_laszlo.jpgA harmadik gól a luxemburgi kapuban, szerzője: Kiss László

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_burcsa_gyozo_2.jpgPompás magyar támadás befejezéseképpen Burcsa lövi a hatodik gólt

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_hajszan_3.jpgHajszán elindul a labdával

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_luxemburg_meszoly_kalman.jpgMészöly Kálmán a kispadon


Hajszán Gyula gólja


Nyilasi Tibor első gólja


Kiss László gólja


Szentes Lázár gólja


Nyilasi Tibor második gólja


Burcsa Győző gólja

Mi ebből a tanulság? Az égvilágon semmi, ugyanis Mészöly kapitány már az első 6:2 arányú találkozó után keserű szavakkal emlékezett meg a mindenképpen elkerülhető könnyelműségekről. A luxemburgi válogatott bizonytalankodó középcsapat lehetne a magyar másodosztályban, még légiósaival együtt is. Már csak azért is érdemes erre felfigyelni, sőt figyelmeztető jeleket leadni, mert a Wembleyben egyszerűen nincs lehetőség néhány perces kihagyásra, szuszogásra, pihenésre. Ha mindezt figyelembe veszik a játékosok, úgy az újólag visszatérő légionistákkal együtt esetleg lesz reményük egy döntetlenre az angolok ellen idegenben. Ha így történik, akkor mégis van tanulsága a luxemburgiak elleni ottani, itteni sikernek.

A Szivárvány Áruház által meghirdetett Szivárvány Kupa második fordulójára harmincegy szerkesztőség küldte el szavazatát, illetve osztályozta a játékosokat - a Népsport hagyományai szerint 1-10-ig. A luxemburgi mérkőzés után a következő sorrend alakult ki: 1. Nyilasi 223 pont, 2. Hannich 186, 3. Garaba 184, 4. Hajszán 181, 5. Burcsa 176, 6. Szentes 152. 7. Tóth J. 150. 8. Katzirz 147, 9. Kiss 146, 10. Péter 144. 11. Kerekes 142. A két luxemburgi mérkőzés után a győri Hannich Péter áll az élen, de csak egy ponttal előzi meg Nyilasit. A sorrend a következő: 1. Hannich 384. 2. Nyilasi 383, 3. Garaba 351, 4. Katzirz 335, 5. Tóth J. 304, 6 . Kerekes 297. 7. Péter 269, 8. Póczik 230. 9. Pölöskei 191, 10. Hajszán 181, 11. Burcsa 176, 12. Szentes 152, 13. Kiss 146, 14. Törőcsik 118, 15. Fazekas 115.

Következő szerdán jön a 23. forduló az alábbi párosításokkal:

Bp. Honvéd - ZTE
Ú. Dózsa - Haladás
MTK-VM - Videoton
Békéscsaba - Vasas
DMVSC - Ferencváros
DVTK - Tatabánya
Pécsi MSC - Rába ETO
Nyíregyháza - Csepel

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr2214620760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ze11 2019.03.28. 11:51:30

Érdekes megnézni az NB-II.-es meccsek nézőszámait...

maribor_ 2019.03.28. 12:07:32

@ze11: Valóban. Főleg a mai NB I-es meccsekhez képest.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.03.28. 13:01:17

A III.ker.TTVE a harmadosztály Duna csoportjában vitézkedett, míg én ifistaként a felnőtt tartalékcsapatban játszottam, mivel kötelező volt 1-2 ifistát szerepeltetniük.
Régi szép óbudai idők... :)

maribor_ 2019.03.28. 13:29:16

@Frady Endre: Nini, még egy Dinoszaurusz.

Feyyaz 2019.03.28. 13:57:30

Még az Időkapszula elején volt Maribornak egy olyan kérése/felhívása/vágya, hogy az egykori résztvevők, ill. szurkolók írják meg kommentben a személyes élményeiket az adott fordulóról, mérkőzésről.
Nos, én már nagyon régóta vártam ezt a tegnapi napot!

maribor_ 2019.03.28. 16:03:31

@Feyyaz: A mai napig ott van minden cikk alján a felhívás :) Az idejét nem tudom, mikor játszottunk előtte ilyen bordó mezben, azidőtájt már csak edzéseken használt ilyet a válogatott. Nem tudni, miért pont most került ez elő. Az tény, hogy utoljára.

Hagrid 2019.03.28. 16:28:50

Ma az NB1-ben nincs ennyi néző fordulónként, mint akkor az NB2-ben, 800, 1200, 1800, 3000 néző...Talán csak a Fradinál és a Lokinál van 3000 felett a néző szám meccsenként.

Hagrid 2019.03.29. 08:04:34

@Szóra kész Szókratész: Naná...Maradjunk a régióban, hagyjuk akkor a top ligákat. Cseheknél az első osztályban a legkisebb csapatnál a hazai átlag 2600 fő, a legnagyobbnál 12 ezer feletti. Lengyeleknél 10-30 ezer közt járnak az Ekstraklasa meccseire, persze az nagyobb ország. Hagyjuk az etetést...idehaza már rég nézhetetlen az NB1, míg a cseh, lengyel, horvát ligában európai szintű csapatok mérkőznek meg egymással és a légiósok aránya sem ilyen magas, mint nálunk. Ja igen, a Slavia Praha a Chelseavel épp játszani készül Európa liga negyeddöntőt... 86-ban meddig is jutott a Vidi? Na ennyit a világjelenségről. :D

maribor_ 2019.03.29. 08:09:52

@Hagrid: 1983-ban még mi is topliga voltunk. Aranycipő, Aranylabda helyezettek játszottak nálunk az NB I-ben, és az NB II-ben is. (6-ban a Vidi semeddig sem jutott. Egy évvel korábban picit tovább.

zolee001 2019.03.29. 09:43:34

Most 1982 vagy 1983-ról szól ez a blog?

maribor_ 2019.03.29. 09:53:04

@zolee001: Jó a kérdés, köszönjük a kérdést. Blogunk sok mindenről szól. Az aktuális cikksorozatunk 1982/83-ról szól. Jelenleg 1983 áprilisának utolsó előtti vasárnapján járunk. Senkit ne tévesszen meg, hogy a libsindex 1982-vel reklámoz minket.

maribor_ 2019.03.29. 10:51:56

@Szóra kész Szókratész: Tartsunk már egy szintet, ha lehet. Valami vagy olasz, vagy foci. Köszönöm.
süti beállítások módosítása