Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 7. forduló

2019.11.25. 06:35 maribor_

1983. szeptember 24-25., a hónap utolsó hétvégéje

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_headlines.jpgHazánk vendége George Bush, az Egyesült Államok alelnöke

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

szeptember 19.

Lázár Györgynek, a Minisztertanács elnökének meghívására hivatalos látogatásra hazánkba érkezett George Bush, az Egyesült Államok alelnöke. A magas rangú vendégnek és kíséretének különgépe a déli órákban szállt le a magyar és amerikai zászlókkal díszített Ferihegyi repülőtéren. A légikikötő betonján a repülőgépből kilépő George Busht és feleségét Lázár György és felesége, valamint Nagy János külügyi államtitkár üdvözölte. Úttörők virágcsokrokkal köszöntötték a vendégeket, majd George Bush fogadta az ünnepélyes eseményre felsorakozott díszszázad parancsnokának jelentését. Ezután felcsendült az amerikai és a magyar himnusz, majd George Bush - Lázár György társaságában - ellépett a díszszázad előtt. Délután a Parlamentben Lázár György és George Bush szűk körű megbeszélésével megkezdődtek a hivatalos magyar-amerikai tárgyalások.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_george_bush_lazar_gyorgy.jpgLázár György fogadja George Busht 

Ezután az Országház Delegációs termében tágabb körben folytatódott az eszmecsere. A nyílt, őszinte légkörű megbeszélést az álláspontok kölcsönös megismerésére való törekvés jellemezte. A felek áttekintették a magyar-amerikai kapcsolatok helyzetét. Megállapították, hogy - különösen a kereskedelmi egyezmény megkötése óta - fejlődött az együttműködés, s a már meglevő keretek további lehetőséget adnak az előrelépésre, főként a gazdaság és a kereskedelem területén. Ugyanakkor felvetődött: a magyar és az amerikai vállalatok együttműködését hátráltatja, hogy a legnagyobb kedvezmény megújításáról évenként dönt az amerikai törvényhozás.

Szó esett a kulturális és a tudományos együttműködés eredményeiről, s a tárgyaló partnerek kölcsönös véleménye szerint kívánatos lenne, ha a kapcsolatok alakulásában az eddiginél jelentősebb szerepet kapna a turizmus.

A tárgyalások végeztével George Bush és kísérete rövid körsétát tett az Országház épületében. Marjai József mutatta be a Parlament díszes termeit, amelyekhez a magyar történelem sok emléke fűződik. Az amerikai alelnök az országgyűlés üléstermét megtekintve érdeklődött a magyar törvényhozó testület munkájáról is.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, az Országházban fogadta George Busht. Az őszinte, szívélyes légkörű találkozón véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről és a magyar-amerikai kapcsolatok alakulásáról. A találkozón jelen volt Lázár György, Nagy János, valamint Daniel J. Murphy, Donald P. Gregg és Harry E. Bergold.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_george_bush_lazar_gyorgy_kadar_janos.jpgTalálkozó a Parlamentben. Balról George Bush, jobboldalt Lázár György és Kádár János

Este a Parlament Vadásztermében Lázár György és felesége díszvacsorát adott George Bush alelnök és felesége tiszteletére. A díszvacsorán Lázár György és George Bush pohárköszöntőt mondott.

A szombati, vasárnapi közönségnapok után a BNV-n megkezdődtek az üzleti élet hétköznapjai, a szakmai programok, és folytatódott a sajtótájékoztatók, kereskedelmi megbeszélések sorozata. A Merkúr, a Mogürt és a Konsumex Külkereskedelmi Vállalat képviselői a japán C. Itoh cég szakembereivel tárgyaltak immár több éves üzleti kapcsolataik bővítésének lehetőségeiről. A Budapesti Harisnyagyár az első szakmai napon hazai nagykereskedelmi partnereivel tartott üzleti megbeszéléseket. Az energiatakarékosság jegyében tartották a Budapesti Elektromos Művek sajtótájékoztatóját. Börcsök Dezső műszaki vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy immár harmadszor rendezik meg az őszi BNV-n bemutatójukat, ahol mérőórával ellátott demonstrációs kapcsolótáblán kísérhetik figyelemmel a vásárlátogatók, melyik háztartási gép, világítóeszköz mennyi villamos energiát fogyaszt. Meglátogatta az őszi BNV-t Jevgenyij Petrovics Pitovranov, a Szovjetunió kereskedelmi és ipari kamarájának elnöke, valamint Taha Bali szíriai külkereskedelmi miniszterhelyettes.

A BNV-n láttuk:

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_bnv_bonyhadi_teflonedeny.jpgTeflonozott acéledény Bonyhádról

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_bnv_bvk_ereszcsatorna.jpgA BVK nagydíjas műanyag ereszcsatornája

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_bnv_elektjermax_villanytuzhely.jpgAz Elekthermax beépíthető villanytűzhelye

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_bnv_feg_futorendszer.jpgA Fegyver- és Gázkészülékgyár energiatakarékos fűtőkészülékei

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_bnv_telefonok.jpgA CB-812-es telefonkészülék

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_bnv_videoton_autoradio.jpgVideoton autórádió-család

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_bnv_budalakk_festekkollekcio.jpgRészlet a Budalakk festékkollekciójából

A Magyar Szocialista Munkáspárt képviseletében Moszkvába utazott Aczél György, Óvári Miklós, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai, a Központi Bizottság titkárai és Szűrös Mátyás, a Központi Bizottság titkára. Kíséretükben van Barabás János, Kótai Géza és Radics Katalin, a KB osztályvezető-helyettesei. A küldöttség részt vesz a szocialista országok kommunista és munkáspártjai központi bizottságai ideológiai és nemzetközi kérdésekkel foglalkozó titkárainak tanácskozásán. A delegáció búcsúztatására a Ferihegyi repülőtéren megjelent Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete.

George P. Shultznak, az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterének meghívására dr. Várkonyi Péter külügyminiszter hivatalos látogatásra Washingtonba utazott. A magyar diplomácia vezetője a hivatalos látogatás végeztével - hazánk küldöttségének vezetőjeként - részt vesz az ENSZ-közgyűlés 38. ülésszakán. Dr. Várkonyi Péter búcsúztatására a Ferihegyi repülőtéren megjelent Keith Smith, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

A múlt heti ausztriai autóbuszbaleset sérültjeinek állapotában nincs lényeges változás, állapotuk általában fokozatosan javul. Ketten közülük, Sós Imréné és Gergely Imre várhatóan reggel elhagyhatták a grazi kórházat. A grazi ügyészség hétfőn letartóztatási parancsot adott ki Tiba János gépkocsivezető ellen, mivel vizsgálata alapján úgy ítélte meg, hogy a vezetőt felelősség terheli a Medicor Művek autóbuszának múlt heti tragikus ausztriai balesete miatt. A gépkocsivezetőt jelenleg még a kórházban ápolják.

Harmadik hetébe lépett a falangista vezetésű libanoni hadsereg és a drúz-szocialista milíciák elkeseredett háborúja a Bejrúttól délkeletre fekvő hegyvidéken. A kormánycsapatok légiereje reggel ismét több hullámban bombázta a hivatalos közlés szerint két irányból támadó ellenzéki erők állásait. A drúz tüzérség válaszul a Büblosz melletti ideiglenes katonai repülőteret és a hadsereg Bejrút környéki bázisait lőtte. Bár a szaúd-arábiai közvetítés mindeddig nem vezetett eredményre, a libanoni fővárosban lehetségesnek tartják, hogy kedden 24 órás tűzszünet lép életbe a vasárnap elhunyt jobboldali drúz vezető, Madzsid Arszlan emír temetése alkalmából. A függetlenségi harc hőseként tisztelt drúz politikus haláláig parlamenti képviselő volt, s több ízben kapott tárcát a libanoni kormányban. Figyelemre méltó, hogy a drúz közösség leigázására indított falangista offenzíva egységbe kovácsolta a haladó és a konzervatív erőket.

szeptember 20.

George Bush, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke, aki Lázár Györgynek, a Minisztertanács elnökének meghívására hivatalos látogatáson tartózkodott hazánkban, reggel a Hősök terén megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét. A koszorúzás után Losonczi Pál, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke az Országházban fogadta George Busht.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_george_bush_losonczi_pal.jpgGeorge Bush és Losonczi Pál találkozója a Parlamentben

A találkozón áttekintették a magyar-amerikai kapcsolatok fontosabb kérdéseit, az együttműködés fejlesztésének további lehetőségeit. Mindkét fél hangsúlyozta a leszerelési tárgyalások jelentőségét, kiemelkedő fontosságot tulajdonítva a nemzetközi feszültség csökkentéséhez hozzájáruló találkozóknak. George Bush az eszmecsere során átadta Losonczi Pálnak Ronald Reagan elnök levelét.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_george_bush_losonczi_pal_targyal.jpgLosonczi Pál és George Bush a tárgyalóasztalnál

George Bush és kísérete ezután a főváros nevezetességeivel ismerkedett. A városnéző körútra velük tartott Marjai József miniszterelnök-helyettes is. A vendégeket a Nemzeti Múzeumnál Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke köszöntötte. Az amerikai alelnök nagy érdeklődéssel tekintette meg a koronázási ékszereket. Fülep Ferenc, a múzeum főigazgatója ismertette a korona, a jogar, az országalma, a kard és a palást történetét. Elmondta, hogy a különböző korokból származó tárgyak együttese évszázadokon át a magyar uralkodók hatalmának legfontosabb jelképe volt. A hányatott sorsú ereklyék 1978-ban kerültek vissza az Egyesült Államokból Magyarországra. A városnézés következő állomása a Halászbástya volt, amelynek mellvédjéről a vendégek - verőfényes napsütésben - gyönyörködtek az eléjük táruló panorámában. Rövid séta után a Mátyás-templom bejáratánál Fábián János kanonok köszöntötte George Busht, s ismertette a templom történetét.

Hivatalos magyarországi látogatását befejezve délután elutazott hazánkból az Amerikai Egyesült Államok alelnöke. George Busht és kíséretét katonai tiszteletadással búcsúztatták a magyar és amerikai zászlókkal díszített Ferihegyi repülőtéren. Az alelnök fogadta a búcsúztatására felsorakozott díszszázad parancsnokának jelentését, majd felcsendült a két ország himnusza Ezután George Bush - Lázár György társaságában - elhaladt a díszszázad előtt, majd az amerikai alelnöktől és kíséretének tagjaitól elköszönt Marjai József, Veress Péter külkereskedelmi miniszter, Garai Róbert, és az ünnepélyes búcsúztatásra megjelent több más magyar közéleti vezető. Az elutazásnál jelen volt Harry E. Bergold, valamint Arthur Agstner, az Osztrák Köztársaság budapesti nagykövete. A repülőgép lépcsőjénél Lázár György és felesége szívélyes búcsút vett George Bushtól és feleségétől, s néhány perccel később az alelnök különgépe a magasba emelkedett. Az Egyesült Államok alelnöke délután Budapestről Bécsbe érkezett.

Ellátogatott az őszi BNV-re Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára.

A Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Külkereskedelmi Bank és az Országos Takarékpénztár bekapcsolódott a SWIFT nemzetközi üzenettovábbító rendszerébe. A Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társasággal (SWIFT) létesített közvetlen kapcsolat útján lehetővé válik, hogy a magyar bankok és azon külföldi tagbankok között, amelyek nemzetközi pénzügyi műveleteket végeznek, jelentősen meggyorsuljon az ügyintézés. Eddig a banküzleti, fizetési megbízások hagyományos úton, telexen, táviratban vagy levélben - időnként lassan - érkeztek a címzett és a teljesítésre felkért bankhoz. Ezentúl a SWIFT-rendszer keretében a megbízásokat (ideértve a korábbi levélbeli megbízásokat is) a címzett bank végrehajtásra elektronikus úton azonnal megkapja. A SWIFT segítségével a devizaműveletek és a nemzetközi fizetések lebonyolítása tehát gyorsabbá és egyúttal biztonságosabbá is válik. A nemzetközi telekommunikációs rendszerben való részvételünk alkalmából Bessel Koknak, a SWIFT elnökhelyettesének vezetésével delegáció étkezett Budapestre.

A Belügyminisztérium Országos Rendőr-főkapitányság meghívására hazánkba érkezett André Bossard, az Interpol főtitkára. A nemzetközi szervezet vezetője Magyarország és az Interpol együttműködéséről tárgyal vendéglátóival.

Az ausztriai autóbuszbaleset sebesültjeinek állapota fokozatosan tovább javul. A tájékoztatás szerint az első két sérültet már el is engedték a grazi kórházból, őket fokozatosan követik a többiek. Azokat a sérülteket, akik érdemi tájékoztatást tudnak adni a balesetről, az osztrák hatóságok meghallgatják. Ausztriába utaztak a múlt heti grazi autóbuszbaleset sérültjeinek családtagjai: a Medicor Művek debreceni gyárának segítségével meglátogatják a kórházban ápolt hozzád tartozóikat.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára Mauno Koivistónak, a Finn Köztársaság elnökének meghívására hivatalos látogatásra Finnországba utazott. Útjára elkísérte felesége, valamint Nagy János külügyi államtitkár, Kovács László, az MSZMP KB külügyi osztályának helyettes vezetője és Bereczky Gyula, a KB agitációs és propagandaosztályának alosztályvezetője.  Kádár Jánost és kíséretét a Ferihegyi repülőtéren Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Lázár György, a Minisztertanács elnöke és Németh Károly, az MSZMP KB titkára, a Politikai Bizottság tagja, Horn Gyula, a KB külügyi osztályának vezetője, Horváth István belügyminiszter, Pullai Árpád közlekedési miniszter és Roska István külügyminiszter-helyettes búcsúztatta. A Finn Köztársaság budapesti nagykövetségének képviseletében jelen volt Mikko Jokela ideiglenes ügyvivő.

Magyar és finn zászlók díszítették Helsinki Vantaa repülőterét, ahol délután a magas rangú vendégeket megillető fogadtatásban részesítették az MSZMP KB első titkárát. Amikor a Kádár Jánost, feleségét és kíséretét hozó különgép a leszállópályán a fogadóhelyre gördült, és Kádár János finn földre lépett, a kivonult díszalakulat parancsnoka vigyázzt vezényelt. Mauno Koivisto elnök meleg szavakkal üdvözölte a magyar vezetőt, virágcsokrot nyújtott át feleségének, majd Tellervo Koivisto, az elnök felesége köszöntötte őket. A katonazenekar eljátszotta a magyar és a finn himnuszt. Ezután Erkki Pystynen, a parlament elnöke, Kalevi Sorsa miniszterelnök, Paavo Vayrynen külügyminiszter, Osmo Vainöla budapesti nagykövet és felesége üdvözölte Kádár Jánost és kíséretét. Ott voltak a helsinki magyar nagykövetség diplomáciai munkatársai, élükön Matusek Tivadar nagykövettel, aki itt csatlakozott Kádár János kíséretéhez. Jelen volt továbbá a finn politikai, kulturális élet sok kimagasló egyénisége, valamint a diplomáciai képviseletek több vezetője és tagja.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_mauno_koivisto_kadar_janos.jpgMauno Koivisto a helsinki repülőtéren fogadja Kádár Jánost

Kádár János ezután Mauno Koivisto társaságában fogadta a díszőrség parancsnokának jelentését, ellépett a katonák sorfala előtt, majd az államférfiak gépkocsikba szálltak. A magyar vendégek a finn főváros egyik pompás szállodájában, a Kalastajatorppában laknak. Délután Kádár János és kísérete, a program első, kegyeletes aktusaként, a kietaniemi hősi temetőben megkoszorúzta Juho Kusti Paasikivinek, a második világháború utáni finn politikai irányvonal kialakítójának, a nagy elnöknek a síremlékét.

Késő délután a köztársasági elnöki palotában megkezdődtek a hivatalos tárgyalások. Ezeken a két legmagasabb rangú vezetőn kívül részt vett magyar részről Nagy János külügyi államtitkár és Matusek Tivadar nagykövet; finn részről Matti Tuovinen külügyi államtitkár és Osmo Vainöla nagykövet.

Kádár Jánosné délután Tellervo Koivisto kíséretében két vezető divatcég, a Marimekko és a Vuokko tevékenységével ismerkedett, majd megtekintette üzleteiket.

Este, szintén az elnöki palotában, Mauno Koivisto és felesége díszvacsorát adott Kádár János és felesége tiszteletére. A vacsorán Mauno Koivisto és Kádár János pohárköszöntőt mondott.

Teljes ülést tartott Genfben az európai közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek korlátozásáról tárgyaló szovjet és amerikai küldöttség.

Hollai Imre, az ENSZ-közgyűlés 37. ülésszakának elnöke este megnyitotta a közgyűlés 38. ülésszakát. Nyitóbeszédében visszatekintett az 1982. szeptembere óta eltelt időszakra, és az eltelt év eseményeinek tükrében elemezte a nemzetközi béke és biztonság erősítésére tett erőfeszítéseket. Megállapította: az eltelt időszak kedvezőtlenül alakult a nemzetközi együttműködés szempontjából, fegyveres konfliktusok törtek ki a világ több pontján, a válsággócok száma növekedett. A továbbiakban Hollai Imre az ENSZ alapokmányának szelleme és saját személyes meggyőződése alapján hangsúlyozta: a nemzetközi együttműködésnek továbbra sincs alternatívája. Andrej Gromiko szovjet külügyminiszter - amint ismeretes - nem lesz ott a közgyűlésen, mert az amerikai hatóságok nem voltak hajlandók leszállási engedélyt adni repülőgépének. Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkár - hivatalosan és saját személyében is - sajnálkozását fejezte ki a szovjet külügyminiszter távolmaradása miatt.

szeptember 21.

Díszelőadással emlékeztek meg a Nemzeti Színházban Madách Imre Az ember tragédiája című műve bemutatásának 100. évfordulójáról. Az ünnepségen ott volt Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Sarlós István miniszterelnökhelyettes, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai. Megjelentek politikai, társadalmi, kulturális életünk kiemelkedő képviselői. Ott volt a budapesti diplomáciai képviseletek több vezetője. A megemlékezésen Köpeczi Béla művelődési miniszter mondott ünnepi beszédet. Bejelentette: a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa határozatot hozott az új Nemzeti Színház megépítésére, amelyet 1989-ben át kell adni. A művelődési miniszter beszéde után Kállai Ferenc, a Magyar Színházművészeti Szövetség elnöke ismertette a Hazafias Népfront, a Magyarok Világszövetsége, a Magyar Színházművészeti Szövetség, a Magyar írók Szövetsége, a Magyar Építőművészek Szövetsége felhívását, amely hazánk népéhez és a külföldön élő magyarsághoz fordult: járuljon hozzá a Nemzeti Színház méltó, új otthonának felépítéséhez. Az új Nemzeti Színház építésére védnökség és operatív bizottság alakult.

Élénk üzleti élet jellemezte a vásárvárost, folytatódtak a szakmai programok, az ipar és a kereskedelem tárgyalásai, több kiállító tájékoztatta az újságírókat eddigi tapasztalatairól. Reggel Petrovai László építésügyi és városfejlesztési miniszterhelyettes megnyitójával megkezdődött az építésügyi „Alkotó ifjúság” pályázatot értékelő konferencia. A miniszterhelyettes elmondotta, hogy a pályázattok bővelkedtek olyan ötletekben, elképzelésekben, amelyek az építőiparban javíthatják a munka hatékonyságát. A Kiváló Áruk Fórumának az őszi BNV alkalmából meghirdetett pályázatán 57 gyártó 116 terméke nyerte el a megkülönböztető minősítő jel viselésének jogát. A kiválóságot tanúsító okleveleket és kitüntetéseket az Országos Piackutató Intézet Nagymező utcai bemutatótermében adták át. Az idén, a korábbiaktól eltérően, nem szerda volt az utolsó szakmai nap, így a kiállítóknak egy délelőttel több idejük jut tárgyalásokra, szakmai megbeszélésekre, üzletkötésekre, amelyek holnap folytatódnak.

A Mauno Koivisto köztársasági elnök meghívására hivatalos látogatáson Finnországban tartózkodó Kádár Jánosnak, az MSZMP KB első titkárának nagyon tartalmas programja volt. Kora délelőtt a Smolna-palotában, az államtanács dísztermében Kalevi Sorsa miniszterelnökkel tartott megbeszélést. Magyar részről ott volt Kovács László, az MSZMP KB külügyi osztályának helyettes vezetője, finn részről Osmo Lipponen, a finn külügyminisztérium magyar kapcsolatokért felelős szakértője.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_kadar_janos_kalevi_sorsa.jpgKádár János és Kalevi Sorsa találkozója

Ezután Kádár János, felesége és a kíséret tagjai ellátogattak a Finn-Magyar Társasághoz, amely a helsinki magyar nagykövetség kulturális és tudományos központjában kapott helyet, és ahol kitűnő könyv-, hírlap- és lemeztárat találnak az érdeklődők.

Kádár Jánosné délelőtt kísérői társaságában megtekintette a Szépművészeti Múzeum gyűjteményes kiállítását.

Délben a városházán Helsinki város tanácsa, Harri Holkeri tanácselnök, a Finn Bank igazgatója és Ratmo Ilaskivi főpolgármester, adott ebédet Kádár János és felesége tiszteletére. A vendégek a városháza impozáns előcsarnokában egy pillantást vetettek Eila Hiltunen szobrásznőnek Népek az idő folyamatában című, híres szoborkompozíciójára, amely egymáshoz illeszkedő ujjakat ábrázol, függőlegesen, úgy, hogy a padozaton és a mennyezeten levő tükrök a végtelenségig megsokszorozzák az összefogás látványát. Az európai biztonsági értekezlet előkészítése idején alkotott szobor méltó reprezentánsa a helsinki gondolatnak és a modern finn képzőművészetnek.

A késő délutáni órákban a Magyar Népköztársaság nagykövetségén Kádár János és felesége fogadást adott Mauno Koivisto és felesége tiszteletére. A rendkívül meleg, baráti légkörű fogadáson magyar részről ott voltak az MSZMP KB első titkára kíséretének tagjai és más meghívottak; finn részről Mauno Koivisto elnök és felesége, Erkki Pystynen, a parlament elnöke, Kalevi Sorsa és felesége, Paavo Vayrynen külügyminiszter és a kormány több tagja, továbbá a finn közélet és a diplomáciai testületek több személyisége.

Négy napon belül harmadszor avatkozott be az amerikai hadiflotta a libanoni kormányhadsereg és a vele szemben álló drúz-szocialista erők polgárháborús konfliktusába. A Virginia és a John Rodgers nevű hajók ezúttal 35 lövést adtak le a kormányellenes erők állásaira. A beavatkozást azzal indokolták, hogy tüzérségi támadás érte az Egyesült Államok bejrúti nagykövetének rezidenciáját, de a hivatalos washingtoni nyilatkozatokból kiviláglik, hogy az amerikai kormány elszánta magát a Bejrútban hatalmon lévő falangista rezsim megvédelmezésére, s úgy véli, hogy a két hét óta ostromolt Szuk El-Garb elvesztése a Dzsemajel-kormányzat bukását vonná maga után.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_libanon_virginia_hadihajo.jpgA Libanon partjainál cirkáló amerikai Virginia hadihajó egy amerikai katonai helikopterről fényképezve

Görögország és Törökország egyaránt visszautasította azt az amerikai kérést, hogy a két NATO-ország engedélyezze területének használatát a négyhatalmi rendfenntartó alakulatok keretében Libanonban tartózkodó amerikai egységek utánpótlására, illetve a libanoni hadsereg hadtáp jellegű támogatására. A hivatalos érvelés szerint Ankara, Athénhoz hasonlóan, el akarja kerülni, hogy „baráti és gazdaságilag gyümölcsöző” kapcsolatai megromoljanak a libanoni konfliktusban érintett közel-keleti országokkal.

Izrael jelenlegi külügyminisztere, a megszállt területek izraeli benépesítésének szószólója, a Camp David-i paktum jobboldali bírálója, Jichak Samir alakít kormányt Jeruzsálemben. A hírt azután jelentette be az izraeli rádió, hogy Haim Herzog államfő befejezte konzultációit a parlamenti vezetőkkel. A hatvannyolc éves Samir, aki a távozó Menahem Begin helyére lép, jelenleg a parlament szavazatainak többségére számíthat.

Több mint ötvenezren tüntettek Manilában, s ugyancsak megmozdulások voltak más Fülöp-szigeteki városokban a rendkívüli állapot bevezetésének 11. évfordulóján. A tiltakozó akciókra egy hónappal az után került sor, hogy Ferdinand Marcos elnök politikai ellenfelét, Benigno Aquinót meggyilkolták. Nyugati hírforrások eltérő adatokat közölnek a Fülöp-szigeteki tüntetés következményeiről: egyes hírügynökségek szerint öt, mások értesülése alapján tíz halálos áldozata és legalább száz sebesültje van a rendőrség és a tüntetők összecsapásának. A részvevők számát százezerre becsülik. A tüntetők gyújtópalackokat és köveket dobtak a kivezényelt rendőrökre, akik könnygázgránátokkal próbálták szétoszlatni a hatalmas tömeget. Miután ez a kísérlet kudarcot vallott, a rendőrök a tömegbe lőttek. Larry Speakes, a Fehér Ház szóvivője, ismételten megerősítette, hogy Reagan elnök tervezett egynapos látogatását a Fülöp-szigetekre a fejlemények ellenére sem szándékozik lemondani.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_manilai_tuntetes_2.jpgA rohamrendőrség kíméletlenül szétverte a százezres kormányellenes tüntetést

Újabb kísérleti föld alatti atomrobbantást hajtottak végre az Egyesült Államok nevadai kísérleti telepén. A felrobbantott töltet ereje 150 kilotonna alatt volt - közölte az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma.

A chilei hatóságok szabadon bocsátották Rodolfo Seguelt, a rézbányászok szakszervezetének bebörtönzött elnökét. A szakszervezeti vezető szeptember 9. óta éhségsztrájkot folytatott, és kilenc kilót fogyott. Pinochet diktátor a Seguel szabadon bocsátását követelő országos mozgalom tiltakozó akcióinak hatására kényszerült erre a lépésre. Juan Francisco Fresno, Santiago érseke felajánlotta, hogy kész ismét közvetíteni a kormány és az ellenzéki polgári pártokat tömörítő Demokratikus Szövetség között a tizenkét napja megszakadt párbeszéd felújítása érdekében.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_letartoztatott_tunteto.jpgEgy letartoztatott tüntető Santiagoban

szeptember 22.

Finnországi látogatásának utolsó napján, reggel Kádár János, felesége és kísérete a Helsinkitől 30 kilométernyire fekvő Nurmijárvibe, a Maisi család gazdaságába látogatott. Útjukra elkísérte őket Mauno Koivisto elnök és felesége is. A magyar vendégeket a családi farmra belépve Jaakko Maisi, az 54 éves családfő és felesége üdvözölte. Csinos házukban leültetve a vendégeket elmondták, hogy 57 hektár szántóterületen és 97 hektár erdőn gazdálkodnak rendkívül kemény, egész embert igénybe vevő munkával.

Visszatérve Helsinkibe, délben Kádár János, felesége és kísérete részt vett azon az ebéden, amelyet Kalevi Sorsa miniszterelnök és felesége a Smolna palotában, az államtanács dísztermében adott az MSZMP KB első titkárának és feleségének tiszteletére. Az ebéden Mauno Koivisto és felesége is megjelent.

Délután Kádár János a Kalastajatorppa Szálló különtermében a finn rádiónak és televíziónak adott nyilatkozatban foglalta össze látogatásának, az elnökkel és a miniszterelnökkel folytatott tárgyalásainak eredményeit.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_kadar_janos_helsingin_sanomat.jpgKádár János és Olli Kivinnen, a Helsingin Sanomat című napilap vezető munkatársa beszélget

Ezzel befejeződött Kádár János hivatalos látogatása. Helsinki Vantaa repülőterén a magas rangú vendégeket megillető ünnepélyességgel búcsúztatták a magyar vezetőt.

Kádár János, miután elköszönt a búcsúztatására megjelent vezetőktől, Mauno Koivisto társaságában fogadta a díszelgő egység parancsnokának jelentését, majd ellépett a katonák sorfala között. A katonazenekar eljátszotta a magyar és a finn himnuszt. A finn elnök és felesége a repülőgép lépcsőjéig kísérte az MSZMP KB első titkárát és feleségét. Mauno Koivisto meleg szavakkal méltatta Kádár János látogatását, ő pedig megköszönte a rendkívül meleg, baráti fogadtatást, amelyben egész finnországi tartózkodása idején része volt. A repülőgép ajtajában Kádár János még egyszer búcsút intett a megjelent személyiségeknek. Ezután felszállt a különgép, és elindult Budapestre.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, hazaérkezett a Finn Köztársaságból. Kádár Jánost és kíséretét a Ferihegyi repülőtéren Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Németh Károly, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, a Politikai Bizottság tagjai, Horn Gyula, a KB külügyi osztályénak vezetője, Horváth István belügyminiszter, Pullai Árpád közlekedési miniszter és Roska István külügyminiszter-helyettes fogadta. Jelen volt Mikko Jakela, a Finn Köztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_kadar_janos_lazar_gyorgy_losonczi_pal.jpgKádár Jánost és feleségét Losonczi Pál és Lázár György fogadta a Ferihegyi repülőtéren

Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára a Jugoszláv Kommunisták Szövetsége Központi Bizottságának meghívására Belgrádba utazott.

Minden eddiginél nagyobb kísérleti atomrobbantást hajtott végre a Szovjetunió a kazahsztáni Szemipalatyinkszban.

Néhány napon belül másodszor fordult elő, hogy szíriai ellenőrzés alatt álló libanoni területeket ágyúztak a Bejrút partjainál cirkáló amerikai hadihajók. A Bejrút-Damaszkusz útvonaltól északra fekvő körzeteken kívül a drúz-szocialista milíciák állásait is lőtték, hogy enyhítsék a Szuk El-Garb városra nehezedő nyomást. Az ismételt amerikai beavatkozást azzal indokolták, hogy előző este rakétatámadás érte a libanoni elnöki palota, a hadügyminisztérium és az amerikai nagyköveti rezidencia környékét, miközben Szuk El-Garbnál is újabb támadást kezdeményeztek a kormány ellen harcoló drúz-szocialista erők.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_libanoni_kormanykatona.jpgLibanoni kormánykatonák harcban Szuk El-Garb helységért

Amin Dzsemajel libanoni elnök lelkesítő célzatú látogatást tett a Szuk El-Garb térségében húzódó fronton. A csapatok előtt elhangzott beszédében felszabadító harcnak igyekezett beállítani a polgárháborús konfliktusban való részvételt.

Az ENSZ-közgyűlés 38. ülésszaka ügyrendi kérdésekkel folytatta munkáját. Az ülésszak elnöke, a panamai Jorge lllueca mellett a 21 alelnökből és a 7 főbizottsági elnökből álló ügyrendi bizottság 141 kérdés felvételét javasolta a 38. ülésszak napirendjére. (Az előző ülésszaknak 142 napirendi pontja volt.) A javasolt napirend lehetővé teszi, hogy az ülésszak mindenekelőtt a nukleáris fegyverkezési hajsza megfékezésére és a nemzetközi biztonság megszilárdítására összpontosítsa figyelmét. A leszereléssel kapcsolatos kérdések mellett az ügyrendi bizottság olyan állandó témák napirendre tűzését is javasolta, mint a közel-keleti helyzet, a dél-afrikai fajüldözés és Namíbia ügye. A napirend tervezetében szerepel a Falkland-szigetek körüli argentin-brit ellentét is. Malaysia és Antigua-Barbuda indítványára az ügyrendi bizottság állást foglalt az Antarktisz helyzetének megvitatása mellett. Ezt a Szovjetunió, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország ellenezte, mert a hatodik földrészt demilitarizáló 1959-es Antarktisz-szerződést megfelelőnek tartja.

A salvadori forradalmi erők továbbra is azt szorgalmazzák, hogy tárgyalások útján rendeződjék az ország súlyos belpolitikai válsága - hangoztatták Havannában a Farabundo Marti Nemzeti Felszabadítási Front (FMLN) és a Forradalmi Demokratikus Front (FDR) képviselői. A salvadori forradalmárok képviselői a kubai fővárosban zajló nemzetközi szolidaritási konferencián szólaltak fel. Az FMLN-FDR folytatni akarja a salvadori kormánnyal és az Egyesült Államok képviselőivel megkezdett párbeszédet. A tárgyalásos megoldás emberi életek ezreit mentheti meg, s egyben jelentősen enyhíthetné az egész közép-amerikai válságot - hangsúlyozták a két szervezet képviselői. Hozzátették azonban, hogy a jelenlegi amerikai kormány politikája szinte lehetetlenné teszi Salvadorban a politikai rendezést.

szeptember 23.

Ülést tartott az Elnöki Tanács. Az alkotmány 22. paragrafusának (2) bekezdése alapján az országgyűlést október 20-án, csütörtök délelőtt 10 órára összehívta. Kádár János tájékoztatta az Elnöki Tanácsot a Finn Köztársaságban, Mauno Koivisto elnök meghívására tett hivatalos látogatásáról, a finn politikai és társadalmi élet vezető személyiségeivel folytatott tárgyalásairól. A találkozók nyílt, baráti légköre tükrözte a két rokon nép hagyományosan jó kapcsolatát. Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke tájékoztatta a testületet U San Yunak, a Burmai Unió Szocialista Köztársaság elnökének szeptember 5. és 9. között Magyarországon tett hivatalos látogatásáról. A testület a beszámolót elfogadta, s megállapította, hogy a találkozó hozzájárult a két ország életének kölcsönös megismeréséhez, és jelentősen elősegítheti a kétoldalú kapcsolatok további fejlődését. A testület a továbbiakban kinevezésekről döntött, bírákat mentett fel és választott meg.

Összegezték BNV-tapasztalataikat a szovjet kiállítók. Elmondták, hogy nyolc külkereskedelmi egyesülésük több ezer terméke megnyerte a látogatók és a szakemberek tetszését. Valerij Ignatusenko, a kiállítás kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy a vásár ideje alatt 890 millió rubel értékű szerződést írtak alá a magyar és a szovjet kereskedelmi partnerek. Az Avtoexport, a Mogürt és a Rába kölcsönös járműipari szállításokra kötött megállapodást. 1984-ben a Szovjetunióból 29 ezer személyautó érkezik, Magyarországról pedig több mint 7000 Ikarus autóbuszt, valamint jelentős mennyiségű autóipari szerelvényt és alkatrészt szállítanak.

Péntekre virradóra a grazi kórházban elhunyt az ausztriai magyar autóbuszkatasztrófa két sérültje: Nagy Imréné és Tóth Jánosné. Ezzel a szerencsétlenség halálos áldozatainak száma 15-re emelkedett. A sérültek közül Köne Imre változatlanul súlyos állapotban van. A Grazban ápolt sérültek közül eddig tizenegyen tértek haza. Amint állapotuk a gépkocsin vagy repülőgépen való szállítást megengedi, folyamatosan hazatérnek társaik is. Időközben az osztrák hatóságok, együttműködve az illetékes magyar szervekkel, folytatják a tragikus baleset okainak felderítését.

A Szovjet Jégkorong Szövetség úgy határozott, hogy nem küldi el csapatát az Egyesült Államokba, hogy decemberben megmérkőzzön az ottani olimpiai együttessel. A döntést az idézte elő, hogy az utóbbi időben az Egyesült Államok nem megfelelő magatartást tanúsított a Szovjetunió sportolóival szemben. Elmarad a szovjet kosárlabdázók tervezett utazása is az egyetemi csapatok elleni mérkőzésekre, az Egyesült Államokban mutatkozó szovjetellenes hisztéria miatt. A TASZSZ jelentésé szerint jelenleg a Szovjetunióban tartózkodnak az amerikai kötött- és szabadfogású birkózók, hogy részt vegyenek Kijevben a világbajnokságon, és októberben Moszkvába várják az Egyesült Államok cselgáncscsapatát is a VB-re.

A viszonylagos éjszakai nyugalom után reggel mind Bejrútban, mind a fővárostól délkeletre fekvő hegyvidéken kiújultak a tüzérségi összecsapások. Az F-14-es amerikai vadászgépek felderítést végeztek a harcok térségében. A libanoni polgárháborúba való közvetlen amerikai beavatkozás - bejrúti és damaszkuszi értékelések szerint - új dimenziót kapott azzal, hogy első ízben a francia vadászbombázókat is bevetették a szíriai ellenőrzés alatt álló területeken levő tüzérségi ütegek ellen. Az Asz-Szaura című damaszkuszi lap szerint „Franciaország is csatlakozott azokhoz az imperialista hatalmakhoz, amelyek összehangolt erőfeszítéseket tesznek Szíria térdre kényszerítésére”. 

Fülöp-szigetek fővárosában a rendőrség ismét szétvert egy békés tüntetést. Manila üzleti negyedében több mint ezer dolgozó és hivatalnok vonult fel, követelve Ferdinand Marcos elnök lemondását. Ekkor egy terepjáró rohant a tüntetők közé, a katonák géppisztolyaikkal vaktában lövöldözni kezdtek, és könnyfakasztó gránátokat dobtak a tömegbe. Az első jelentések szerint hat személy megsérült. A késő esti órákig Manila több körzetében voltak felvonulások: a karhatalmi erők riasztólövésekkel, rohambotokkal és könnyfakasztó gránátokkal igyekeztek szétszórni a tüntető csoportokat. Az elnöki palota közelében is voltak megmozdulások: a karhatalom itt riasztólövéseket adott le. Estefelé az egyetemi negyedben szintén tüntető csoportok gyülekeztek és csaptak össze a velük szemben kíméletlenül fellépő rohamrendőrökkel.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_manilai_tuntetes.jpgA tüntetés részvevői egy Marcos-bábut tépnek szét

szeptember 24.

Fővárosiak és vidékiek tízezrével érkeztek a vasárnap este záruló Budapesti Nemzetközi Vásárra, hogy tájékozódjanak a fogyasztási cikkek várható választékáról. A pavilonok közül most is az A-nak volt a legtöbb látogatója, ahol a ruházati cikkeket, cipőket, bútorokat állították ki. A ruházati vállalatok standjain rendezett divatbemutatóknál különösen sokan álltak meg, de nem hiányzott a nézők serege a Centrum áruházak szabadtéri, valamint a Magyar Divat Intézet K pavilonban megtartott divatbemutatóin sem. A látnivalókon kívül több szórakozási lehetőségről is gondoskodtak az őszi BNV kiállítói. Felkészültek a közönségnapra a vásári üzletek, elárusítóhelyek, éttermek, büfék is. Friss étel- és italválasztékkal várták az érdeklődőket. Több élelmiszeripari kiállító kóstolóval kedveskedett a látogatóknak. Délután hirdették ki és adták át a Fogyasztók Országos Tanácsának díjait.

Az ország több vállalatánál, üzemében, gyárában vállaltak önkéntes műszakot munkások és alkalmazottak. Munkájukkal a vállalati tervek teljesítéséhez kívántak hozzájárulni, s a megkeresett munkabért közösségi célokra ajánlották fel. A közelmúltban önállóvá vált csepeli gyárakban reggel hat órakor mintegy 13 ezren vették fel a munkát, és a műszak alatt csaknem 25 millió forintos termelési értéket állítottak elő. A munkásokon kívül adminisztratív dolgozók is részt vettek a kommunista műszakban; a termelőmunka kiszolgálásán kívül az üzemcsarnokok környékét rendezték, takarítottak, összeszedték a hulladékot. A másfél-kétmillió forintnyi megkeresett bért a lakásépítési és a szociális alaphoz ajánlották fel. Az idén második alkalommal tartottak kommunista műszakot a szolnoki székhellyel működő Kőolajkutató Vállalat olajbányászai. Szegedtől Egerig, Szolnoktól Hajdúszoboszlóig háromezernél többen dolgozták az üzemegységekben. Dolgoztak a Kontakta Alkarrészgyár budapesti, szentesi és mezőtúri gyáraiban, oroszlányi gyáregységében és esztergomi csomagolástechnikai üzemében is. A társadalmi munkával elősegítették a magyar ipar számára igen fontos importhelyettesítő elektromechanikai alkatrészek termelését, és hozzájárultak a konvertibilis elszámolású export mielőbbi teljesítéséhez. A Csepel Autógyár négyezer dolgozója tizennyolcmillió forint értéket állított elő a kommunista műszakon. A megkeresett munkabért lakásépítési támogatásra, illetve szociálpolitikai fejlesztésre kívánják fordítani.

Rövid idő alatt szertefoszlott a délre kilátásba helyezett libanoni tűzszünet reménye. Délelőtt is folytatódtak a péntek este kiújult, rendkívül heves tüzérségi összecsapások Szuk El-Garb térségében, és Bejrút déli peremkerületeiben. A kormányellenes erők egyebek között a libanoni elnöki palota és a hadügyminisztérium környékét, valamint a hadsereg haldei állásait lőtték. A főváros déli határán olyan kerület ellenőrzéséért folyik a harc, melynek birtoklása az említett erőknek lehetővé tenné a hegyvidéken küzdő drúz harcosok és bejrúti szövetségeseik egyesülését.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_libanoni_eletkep.jpgRomok között - libanoni életkép

Georges Marchais, az FKP főtitkára pártja nevében nyilatkozatban foglalt állást amellett, hogy a francia csapatokat vonják ki Libanonból, és a nyugati expedíciós erőket ENSZ-erők váltsák fel. Lionel Jospin, a szocialista párt főtitkára a Liberation nevű lapnak adott nyilatkozatában elutasítja Marchais javaslatát. Jospin szerint ez az adott szó megszegése lenne. Hozzátette: a nemzetközi csapatok jelenlegi státusát nem lehet módosítani.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_francia_idegenlegiosok.jpgFrancia idegenlégiósok új állásokba vonulnak a bejrúti hegyekben

Az ENSZ-közgyűlés 38. ülésszaka éjszakába hajlóan befejezte a szervezeti kérdések megvitatását. A küldöttek elfogadták az ülésszak napirendjét, amelyen a nemzetközi élet legfontosabb problémáit felvető, összesen 141 pont szerepel.

szeptember 25.

Borús, őszies időben utoljára nyitották ki Kőbányán az idei BNV kapuit. A látogatókat e napon is változatos programok várták. Népszerűek voltak a divatbemutatók, a különböző játékos vetélkedők. A hűvös idő ellenére sikerük volt a szabadtéri bemutatóknak is, különösen az autóújdonságok és a hajók vonzották a nézőket. Ez utóbbiak közül a balatonkenesei Sirály Vas- és Műanyagfeldolgozó Szövetkezet kiállított kenui és kajakjai - több mint egy tucat - gazdára is találtak a vásáron. Az őszi BNV - csakúgy, mint az eddigiek - az utolsó közönségnapon is nagyon sok gyermeklátogatót fogadott; az Interplayexpo tarka játékforgatagától nem szívesen váltak el. A zárást megelőző órákban sem ritkult a pavilonokban, a vásári sétányokon a tömeg, a látogatók az utolsó perceket is kihasználták a nézelődésre. Este 7 órakor a Rákóczi-induló hangjaival búcsúzott az összesen több mint 700 ezer látogatót - köztük 100 ezernél több szakmai vendéget - fogadó őszi Budapesti Nemzetközi Vásár. A főtér árbocairól bevonták a részt vevő országok zászlóit, és bezárta kapuit a fogyasztási cikkek vására.

Délután a Belfast melletti Maze-börtönből - amelyet öt évvel ezelőtt korszerűsítettek és „szökésbiztosnak” minősítettek - megszökött 38 elítélt, többségükben az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) nevű terrorszervezet tagjai. A szökevények tisztázatlan körülmények között - de valószínűleg korábbi látogatóik közreműködésével -lőfegyverekhez jutottak, majd lefegyverezték őreiket, és birtokukba kerítettek egy élelmiszer-szállító teherautót. Ezt „megszállván”, áthatoltak az épület körül húzott három védősövényen, illetve kapun, s eljutottak a főbejáratig. Itt egy szolgálatos őr a védőszemélyzet egyenruháját viselő szökevények egyikét felismerte, és gépkocsijával eltorlaszolta a teherautó útját. A fegyveres raboknak azonban gyalogszerrel mégis sikerült kijutniuk a Maze területéről. Ennek körülményeiről csak annyi bizonyos, hogy egy őrön halálos késszúrásokat ejtettek, öt másikat pedig megszurkáltak. Ezen az ötön kívül van egy további sebesült is: őt még benn az épületben meglőtték.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_ira_szokevenyek.jpgA hadsereg is nagyszabású közúti ellenőrzéseket tartott

A Maze falain kívül a szökevények személy- és tehergépkocsikat állítottak meg, illetve futva menekültek. James Prior, Észak-Írország ügyeinek minisztere egy interjúban bejelentette, hogy valamennyi menekülőt felkutatják, függetlenül attól, hogy Észak-Írországban vagy az Ír Köztársaságban tartózkodnak. Hozzátette, a legteljesebb együttműködést várja az ír hatóságoktól. Ugyanő azonnali vizsgálatot rendelt el.

Este New Yorkba érkezett Losonczi Pál. Az Elnöki Tanács elnöke részt vesz az Indira Gandhi indiai miniszterelnök kezdeményezésére összehívott állam- és kormányfői találkozón és az ENSZ-közgyűlés 38. ülésszakának munkájában.

Dr. Várkonyi Péter külügyminiszter, aki ugyancsak New Yorkban tartózkodik, francia kollégájával, Claude Cheyssonnal találkozott. Az eszmecserén a miniszterek a kétoldalú kapcsolatok és a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseit tekintették át.

A hét végén ismét összecsapások voltak Nicaragua északi határvidékén a sandinista népi erők és az országba betört ellenforradalmárok között. A harcokról kiadott hivatalos managuai jelentés szerint a sandinista alakulatok visszaverték a támadókat. Az összecsapásokban kilenc ellenforradalmár és három kormánykatona vesztette életét.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_sandinista_alakulat.jpgSandinista alakulat bevetésen

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_humor.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_humor_2.jpg(Klikk a képre!)

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_reklam_tejipar.jpgRégebben emlegettük a zacskós kakaót. Nos általában kívül és belül is kakaós volt a zacskó, de tisztára mosva valahogy így nézett ki (testvérei társaságában). Tejipar 1983

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_reklam_kartyanaptar.jpgLegtöbben talán sohasem látták ennek a kártyanaptárnak a másik oldalát és fogalmuk sincs melyik céget reklámozza

Kékfény:
A Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság eljárást indított Vida Józsefné 26 éves betanított munkás, nagybaracskai lakos ellen, aki Bátmonostor külterületén hétéves Ágnes és egyéves Szilárd nevű gyermekét a Ferenc csatorna vizébe dobta, majd öngyilkosságot megkísérelve, ő is a csatornába ugrott. A két gyermek vízbe fulladt, Vidánét kimentették. Az ügyben a rendőrség folytatja a vizsgálatot.

Tragikus kimenetelű gépkocsibaleset történt Miskolcon, a Kuruc utcában. A PT 66-79-es rendszámú Lada típusú személygépkocsi hirtelen a gyalogjárdára hajtott, két betonoszlopnak ütközött, visszacsúszott az úttestre, ahol összeütközött egy vele szemben haladó városi autóbusszal. A személygépkocsi vezetőjét, az 52 éves Sz. A. miskolci lakost a helyszínre érkezett mentők holtan emelték ki a gépkocsiból. A jelek szerint valószínűleg már a karambol előtti másodpercekben halott volt. Több szemtanú szerint hátracsuklott fejjel ült a volán mellett, s a gépkocsi irányítás nélkül került a járdára. Szerencsére a gyalogjáró üres volt, és az autóbusz utasai sem sérültek meg. Az ügyben az orvosi és a rendőrségi vizsgálat folyamatban van.

Közlemények:
Elveszett Nagykanizsáról (valószínűleg kivitték a megyéből), jan. 22-én, egy hétéves dán dog keverék, fekete kan kutya. Ismertetőjele: mellén fehér folt, szakállas, alsó metszőfoga egyik oldalon letört. A nyomravezető: 6000 Ft jutalmat kap. Cím: Kovács, Nagykanizsa, Huszti tér 2. 8800

Lovagoljon télen is Tiszaugon! Érdeklődni: Tiszaug, Pegazus Fogadó, 5473. Telefon: Tiszaug, 4.

Az AUTÓKER Autókereskedelmi Üzletága értesíti ügyfeleit, hogy 1983. szeptember 26-tól október 3-ig minden gépjárműátadó-telephelyén általános leltárt tart. Ezen időszak alatt mindennemű gépjármű kiadása szünetel.

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_allasajanlat.jpg

Divat:
Képes összeállításunkban a hazai őszi-téli választékból mutatunk be néhányat, amelyeket máris kínálnak a Cipőbolt Vállalat üzleteiben.idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_divat_cipo_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_divat_cipo_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_divat_cipo_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_divat_cipo_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_divat_cipo_5.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_divat_cipo_6.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_divat_cipo_7.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_divat_cipo_8.jpg

Jól halad a földeken az őszi munka:
Az elmúlt hétvégi, kiadós eső után felgyorsultak az őszi munkák a mezőgazdaságban. A tavaszi, nyári aszálytól sújtott alföldi megyékben 30-50 milliméter csapadék áztatta a földeket, s a Dunántúl nagyobb részén is 20-30 milliméter eső hullott. Észak-Dunántúlon és Szatmárban sokkal kevesebb volt az eső - mintegy 5-9 milliméter -, de ezeken a vidékeken egy héttel korábban esett nagyobb mennyiségű csapadék. Az őszi betakarítású növényeken már nem segít ugyan a szeptemberi eső, de kedvezőbbek lettek a feltételek a talaj-előkészítésre, az elvetett magvak kelésére, a cukorrépa, burgonya betakarítására. A fellazult talajon gyorsabban, kevesebb munkával és költséggel lehet jó vetőágyat készíteni az őszi vetésű magvaknak. Az esőt követő napsütés mindenütt kedvezett az őszi munkáknak.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_kukorica_betakaritas.jpgKukoricabetakarítás a Herceghalmi Állami Gazdaság földjén

Diétás felvágottak Zalaegerszegről:
A Zalahús, azaz a Zala megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalat rendszeresen új termékekkel lepi meg a fogyasztókat. A vállalatnál az idén 190 ezer sertést és 27 ezer marhát vágnak. Termelési értékük meghaladja a kétmilliárd forintot, s mintegy 11 ezer tonna húskészítményt adnak a vásárlóknak. A diétás felvágottak csomagolásán feltűnően helyezik majd el a jelzést. Jelenleg az új termék Zala megye kilenc nagyobb ABC-üzletében s a zalaegerszegi, a keszthelyi és a nagykanizsai kórházban kapható. De hogy ne csak a megyében legyen ilyen ellátás, szerződést kötöttek a budapesti Kőbányai Közérttel, a Csemegekereskedelmi Vállalattal, s rövidesen megjelennek az új termékek Székesfehérvár nagyobb élelmiszerboltjaiban is. Az üzem megfelelően felkészült a kímélő felvágottak gyártására.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_zalahus_parizsi.jpgKészül a kímélő párizsi

Házasság:
50 éves szakmunkás, hasonló korú hölgy ismeretségét keresi, házasság céljából. „Szépen éljünk KU 4860” jeligére a kiadóba.

Színházi bemutató: Fészekalja (Madách Színház Kamaraszínháza)

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_bajza_viktoria_pasztor_erzsi_huvosvolgyi_ildiko_kiss_mari_horesnyi_laszlo_menszator_magdolna.jpgBajza Viktória, Pásztor Erzsi, Hűvösvölgyi Ildikó, Kiss Mari, Horesnyi László, Menszátor Magdolna

A Magyar Televízió műsorán: Papucshős. Németh László drámájának tv-változata

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_haumann_peter_almasi_eva_koltai_janos_schutz_ila.jpgHaumann Péter, Almási Éva, Koltai János és Schütz Ila

Magyar könnyűzene:
A KISZ Központi Bizottsága a napokban jelentette meg a Rock a békéért című magnó-kazettát, amely 12 magyar rockdalt tartalmaz. E dalok közvetve vagy közvetlenül a fegyverkezés ellen íródtak, mégpedig a magyar rock történetének elmúlt két évtizedében. Köztudott, hogy a hazai rockszerzők és előadók már a múltban is elkötelezettek voltak, s nem egy olyan dalt szereztek, adtak elő, amely a béke ügye mellett tett hitet. A KISZ KB agitációs és propaganda, valamint kulturális osztályán ezekből válogattak ki egy tucatot, a KlSZ-szervezetek kapnak ebből a kazettából, ily módon is segítve a háború ellenes propagandájukat. A tervek szerint egyébként az MHV kiadásában üzletekben is kapható lesz a Rock a békéért gyűjtemény. A következő dalok találhatók rajta: Illés: Te kit választanál?, Koncz: Menetrend, Omega: Ballada a fegyverkovács fiáról, Taurus: Akire szerelemmel nézhetek, Edda: Nem kell keselyű, V’Moto-Rock: A gömb, LGT: Prolog és dialóg, Koncz: Ha én rózsa volnék, P. Mobil: A Főnix éjszakája, Bergendy: A jelszó Love, szeretet, Omega: Naplemente és Zorán: Legyen béke.
idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_rock_a_bekeert.jpg

A héten olyan előadók jelentkeztek új albummal, mint a Kiss (Lick It Up), a Mötley Crüe (Shout at the Devil), az Art of Noise (Into Battle with the Art of Noise), vagy Alice Cooper (DaDa).

A héten az amerikai slágerlistákat Billy Joel Tell Her About It-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét pedig Rick James Cold Blooded című számai vezetik.

A Nyíregyházi Vasutas Spartacus Sport Club és labdarúgó-szakosztályának vezetői kedden megállapodtak dr. Magyar György eddigi vezetőedzővel abban, hogy kölcsönösen felbontják a szakembernek a jövő esztendő közepéig szóló szerződését. Magyar ezután a szakosztály más területén dolgozik majd. Abban is megállapodtak, hogy a kölcsönös szerződésbontás okmányait jóváhagyás végett felterjesztik az MLSZ-hez. Az új vezető edző személyére vonatkozóan a klub vezetői megkezdték a tárgyalásokat. Addig a szakmai irányítást Eszenyi Dénes pályaedző végzi.

Szerdán ismét megmérettetett olimpiai válogatottunk. A sorsolás szeszélye, hogy az utóbbi időben Hellász labdarúgói szinte állandóan visszatérő ellenfelei a magyaroknak. Emlékezetes, hogy a legutóbbi labdarúgó-világbajnokság selejtezőiben egy csoportban volt a két nemzet válogatottja, s ugyanez történt az EB selejtezőjében is. Mindez folytatódik az utánpótlás, az olimpiai csapat, sőt a klubcsapatok szintjén is. Szerdán Drámában az olimpiai kiküldetésért kerül sor a visszavágóra, egy héttel később a Honvéd és az Ú. Dózsa próbál törleszteni kupamérkőzésen a kétgólos vereségekért. Decemberben az utánpótlás, majd a válogatott görögországi találkozójával zárulnak a görög napok.
idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_gorog_magyar_olimpiai_selejtezo.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_gorog_magyar_olimpiai_selejtezo_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_gorog_magyar_olimpiai_selejtezo_kelemen_gusztav.jpgA második félidőben bátran kitámadott a magyar csapat a görögök elleni olimpiai selejtező mérkőzésen. Különösen a középpályások tettek ki magukért. Képünkön Kelemen veszélyezteti a vendéglátók kapuját

Európa selejtezik, szerdán 12 labdarúgó-válogatott vizsgázott. Egy héttel a kontinens klubcsapatainak bemutatkozása után megélénkült az Európa-bajnokság selejtezőinek színpada is. A hét csoportból - hatban rendeztek mérkőzést szerdán este, csupán a Belgium, Svájc, Skócia NDK összetételű 1. csoport őszi nyitánya marad októberre. Csaknem ugyanazokban az órákban méretett meg 12 európai nemzeti válogatott. Ez már futballnagyüzem, a szó legnemesebb értelmében. Rögtönzött helyzetjelentésünkből is kiviláglik, hogy létfontosságú pontok sorsa is eldőlt szerdán, miközben az ínyenceket kielégítő csemegemérkőzések kerültek terítékre. 

2. Csoport
A szeszélyesen teljesítő portugálok a már „elszállt”, csupán becsületből versengő, esélytelen finneket fogadták. Bento, Humberto, Sheu, Nene és társai továbbléphetnek, ha a hátralévő összecsapásokon (Lengyelország - idegenben, Szovjetunió - otthon) legalább három pontot gyűjtenek. A finnek elleni papírforma-győzelem nem több sikeres bevezetőnél. Portugália ezzel feljött a második helyre. Nagyban tisztázza a helyzetet az október 9-i szovjet-lengyel összecsapás.

Portugália-Finnország 5:0 (2:0). Lisszabon, 15 ezer néző. G: Jordao, Carlos Manuel, Kymalainen (öngól), José Luis, Oliveira. A papírforma beigazolódott, a még reménykedő portugálok legázolták a nyeretlen finneket.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_portugalia_finnorszag.JPGA portugálok kezdőcsapata. Állnak balról: Eurico, Jordao, Lima Pereira, Inacio, Joao Pinto. Alul: Bento, Gomes, Jose Luis, Chalana, Jaime Pacheco, Carlos Manuel


Két gól az ötből

A csoport állása:
idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_tabella_2_cs.jpg

3. Csoport
A számunkra legfontosabb mérkőzést Anglia és Dánia vívta a Wembley-ben. A fokozatosan magára találó Robson-legénység félelmetes összetételben futott ki. Shilton - Neal, Osman, Butcher, Sansom - Willkins, Gregory, Lee - Francis, Mariner, J. Barnes. A vendéglátók győzelmével lényegében minden kérdőjel feloldódhatott volna, hiszen előnyük gyakorlatilag behozhatatlanná vált volna. A magyarok után nemrégiben a franciák is megtanulták: jóvátehetetlen vétek félvállról venni a vörös mezeseket. Most már az angolok is tudják. A sorrend kialakulásában jelentős szerep jut a magyar válogatottnak, amely Budapesten fogadja az első helyért versenyt futó angolokat és dánokat.

Dánia-Anglia 1:0 (1:0). London, 82 ezer néző. G.: Simonsen. A dánok beigazolták, hogy a csoportban első számú esélyesként kell kezelnünk őket.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_anglia_dania_bergreen.jpgBerggreen, az olasz Pisa csatára bűvöli a labdát a fehérmezes angol Gregory előtt. Az EB-csoportban szereplő Dánia ezzel tempóelőnyhöz jutott. A magyar válogatott további szereplése befolyásolhatja a csoport végeredményét, hiszen az angolok (X. 12.) és a dánok (X. 26.) is Budapestre jönnek

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_anglia_preben_elkjer_jesper_olsen_russel_osman.jpgPreben Elkjaer-Larsen, Jesper Olsen and Russel Osman


Egy rövid összefoglaló és a mindent eldöntő 11-es (04:48-tól)

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_tabella_3_cs.jpg

4. Csoport
Norvégia-Wales találkozó három-, a csoport pedig négyesélyes. Itt még bármi előfordulhat, sorozatos keresztbeverések után még az is, hogy a pillanatnyilag sereghajtó bolgárok elsőként ütnek célba. Zdravkov és társai sók mindent jóvátettek a norvégok idegenbeli legyőzésével. Most a skandinávok sikeréért szorítottak, hiszen így tömörülne össze méginkább a mezőny. A döntetlen szertefoszlatta a norvég reményeket, fokozta a walesiekét. Az elsőségről még Jugoszlávia sem mondott le.

Norvégia-Wales 0:0. Oslo, 20 ezer néző. Hazai pontvesztésükkel a skandinávok alighanem eljátszották esélyüket a csoportelsőségre. Wales viszont zöld fényt kapott.


Rövid összefoglaló

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_tabella_4_cs.jpg

5. Csoport
A nap másik slágermérkőzését Svédország és Csehszlovákia játszotta. Mindkét gárda pozíciója kecsegtet még reménnyel, de a mostani vesztes nagy valószínűséggel már temetheti álmait. Elszenvedte első vereségét a csehszlovák válogatott, így Románia válogatottja kedvező helyzetbe került.

Svédország-Csehszlovákia 1:0 (1:0). Stockholm, 22 ezer néző. G.: Corneliusson A csehszlovákok elveszítették veretlenségüket. Ennek ellenére a továbbjutás továbbra is háromesélyes.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_svedorszag_csehszlovakia.jpgCorneliusson lőtte a svédek győzelmet jelentő gólját a Csehszlovákia elleni EB-selejtezőn

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_tabella_5_cs.jpg

6. Csoport
Az otthonában még veretlen észak-ír válogatott a listavezető osztrákokkal mérkőzött, míg az esélyes NSZK egyelőre páholyból figyelte a párharcot. Az osztrákok veresége Belfastban a nyugatnémetek malmára hajtotta a vizet.

Észak-Írország-Ausztria 3:1 (1:0). Belfast, 30 ezer néző. G.: Hamilton, Whiteside, O’Neill, ill. Gasselich. Az eddig veretlen osztrákok képtelenek voltak feltartóztatni az elsöprő lendülettel rohamozó „zöldeket”. A nyugatnémetek viszont kajánul mosolyognak. Kellemesebb eredményt elképzelni sem tudtak volna...

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_eszak_irorszag_ausztria_koncilia.jpgKoncilia Billy Hamilton elől vetődéssel ment

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_pat_jennings.jpgPat Jennings, az észak-írek legendás kapusa ezen a mérkőzésen volt századszor válogatott


Rövid összefoglaló

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_tabella_6_cs.jpg

7. Csoport
A végkifejlet szemszögéből lényegében közömbös Izland és Írország találkozója. A kép majd csak a spanyolok hollandiai vendégszereplése után tisztul ki. Úgy tűnik, az írek még nem adták fel, ám aligha érhetik utol a spanyolokat.

Írország-Izland 3:0 (2:0). Reykjavik, 12 ezer néző. G: Waddock, Robinson, Walsh. Az írek Angliában futballozó „vendégmunkásai" könnyedén a maguk javára döntötték el a mérkőzést.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_tabella_7_cs.jpg

A szombati forduló napján egy másik esemény történt, amin azóta is szörnyülködik a világ. A Barcelona-Athletic Bilbao meccsen Andoni Goikoetxea (aki ezzel a cselekedetével a bilbaói mészáros címet is elhódította), egy céltudatos és határozott mozdulattal eltörte Diego Armando Maradona lábát.

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_maradona.jpgAz igen tekintélyes Guerin Sportivo című olasz szaklap karikatúrája

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 7. fordulóját! A Népstadion kettős rangadója a sláger az első osztályú bajnokság hetedik fordulójában, annál is inkább, mert a szerdai nemzetközi kupavisszavágók három részvevője (FTC, Honvéd, Ú. Dózsa) is pályára lép az arénában. A negyedik „európai”, a Rába, a Volán otthonában szerepel, a további találkozók közül a Tatabánya és a Videoton vasárnapi rivalizálása érdemel említést.

Ú. Dózsa - Vasas
A Vasasban gondot okoz Katona és Kiss sérülése. Mészöly Kálmán bízik abban, hogy mindkét csatára rendbejön, az újpestieknél viszont Törőcsik továbbra is sérült és Kardos játéka is kérdéses. Ezért könnyen lehet, hogy a Vasas nem lesz tekintettel arra, hogy a lilák a listavezetők. 
idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_u_dozsa_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_u_dozsa_vasas_kiss_sandor.jpgKiss Sándoron nem múlt, megint megrúgta a maga gólját

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_u_dozsa_vasas_szebegyinszky_kakas_balogh.jpgKakas kiöklözi a labdát a jobboldalon felugró Szebegyinszky elől. Jobbra Balogh Tibor

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_u_dozsa_vasas_farkas_fekete.jpgFarkas, a Vasas hátvédje (balról) megelőzi a labda átvételében Feketét

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_u_dozsa_vasas_kisznyer_csik_hires.jpgKisznyér (fehérben) Csiket már kicselezte, aztán Híres következik

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_u_dozsa_vasas_szendrei_jozsef.jpgAz a bizonyos potyagól, Kiss László lövése után Szendrei háta mögé csúszott a labda

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_u_dozsa_vasas_kiss_sandor_kakas_laszlo.jpgKiss Sándor egyenlít

Bp. Honvéd - Ferencváros
Jóllehet a táblázaton nagy különbség van a két csapat között, a Honvéd mégsem mehet biztosra, mert a Ferencváros az utóbbi mérkőzésein azt bizonyította, hogy ráunt a hullámvölgyben tett hosszú kirándulásra. Az FTC-ből hiányzik Pölöskei, valamint Ebedli. A Bp. Honvédban Kerepeczkyt Sikesdi váltja fel.
idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_bp_honved_ferencvaros.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_bp_honved_ferencvaros_koch_robert_bodnar_gyuro.jpgFradi-tanácstalanság a Honvédtől elszenvedett vereség után. Koch Róbert és Bodnár József, a csapat gyúrója talán kölcsönösen éppen egymást vigasztalják. A Ferencváros szombati veresége után (igaz, az első fordulóból van még egy elmaradt mérkőzése a Diósgyőrrel) az utolsó helyre került a táblázaton

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_bp_honved_ferencvaros_bodonyi_bela.jpgBodonyi jelentős érdemeket szerzett a rangadó első góljának előkészítésével. Egyik lendületes kapura törését kapta lencsevégre a fotóriporter

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_bp_honved_ferencvaros_dajka_laszlo.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_bp_honved_ferencvaros_dajka_laszlo_judik_peter.jpgDajka betört, Judik elkésett a becsúszással, a kispesti csatár lábát találta el. A 11-est Détári értékesítette. Ezt volt a harmadik

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_bp_honved_ferencvaros_rab_tibor_zsiboras_gabor.jpgRab és Zsiborás. Talán vigasztalják egymást?

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_bp_honved_ferencvaros_nagy_antal.jpgNagy Antal, a Bp. Honvéd csapatkapitánya - jogos az öröm

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_bp_honved_ferencvaros_esterhazy_jancsika.jpgEsterházy óriási lendülettel húz el a fehér mezes Jancsika mellett

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_bp_honved_ferencvaros_dajka_laszlo_banki_jozsef.jpgBánki (fehérben) a labda birtokában, de Dajka a jobboldalon „spekulál” valamiben...

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_bp_honved_ferencvaros_esterhazy_jancsika_dajka.jpgJancsika (fehérben) elhúzni próbál Dajka mellett. Középen Esterházy

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_bp_honved_ferencvaros_esterhazy_jancsika_2.jpgJancsika (fehérben) és Esterházy küzdelme a labda birtoklásáért

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_bp_honved_ferencvaros_bodonyi_judik_zsiboras.jpgBodonyi (jobboldalon) kapura lő, s a labda a kifutó Zsiborás mellett kerül a kapuba

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_kettos_rangado.jpg

Volán - Rába ETO
Ha a győri együttes „viking formában” játszik, akkor a Volán is bizakodhat. A papírforma alapján azonban nehezen képzelhető el, hogy a bajnokcsapat pontot veszít. A találkozó előtt két hölgyegyüttes, a Renova és a László Kórház csapata vív kedvteremtő küzdelmet. A Volán kapuját Varga védi, s bemutatkozik a most igazolt Zsinka. A Rába sérültjei közül Hannich, Szentes és Kurucz felgyógyult. Egyelőre azonban a kispadra kerülnek. Elképzelhető, hogy kimarad Szabó.
idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_volan_raba_eto.jpg

Haladás - Nyíregyháza
Nyíregyházán - hivatalosan fogalmazva - „szerződést bontottak” dr. Magyar György edzővel, de kérdés, hogy ez a nyeretlen vendégek játékában is változást hoz-e majd. Hazai pályán mindenesetre a Haladás az esélyes. A Nyíregyházából hiányzik Moldván (3 sárga lap), valamint Varga és Bezzeg (sérülés) miatt.
idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_haladas_raba_eto.jpg

SZEOL AK - DVTK
Egyik csapat sem büszkélkedhet eddigi mérlegével, a botladozó riválisok összecsapásán az dönthet, hogy a SZEOL játszik otthon. SZEOL AK távolmaradói: Kovács G. (sérülés), Móricz (eltiltás) miatt.
idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_szeol_ak_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_szeol_ak_dvtk_szabo_gy_gulyas_olah.jpgEgy kimaradt szegedi helyzet a sok közül. Szabó Gy. (fehér mezben) fejjel próbálja kapuba továbbítani a labdát. Gulyás és Oláh azonban, ha némi szerencsével is, de hárítani tudja az akciót

Szegedi kötődésű barátunk - már mondhatjuk, szokás szerint - így emlékezett vissza a délutánra:
Erről a meccsről annyi a személyes emlékem, hogy volt egy visszavont DVTK gól. Kicsit már a mostani VAR korszakot idézte, ahogy a játékvezető egyeztet a partjelzővel, és hosszú tanakodás után visszavonja az ítéletet. El sem hittük, hogy ilyen van, de azért hangrobbanás volt, mikor mutogatta, hogy érvénytelen a gól. Valahogy itt azért nem volt még érzékelhető a későbbi sikerszéria, úgy nézett ki, hogy a kiesés ellen fogunk megint küzdeni. Még bennünk volt a 2 évvel korábbi kiesés, engem például nagyon fel tudott dühíteni, az akkori szóvicc: SZEOL-sehol.

ZTE - Pécsi MSC
Bár a pécsieknél két „Mezey-bébi” (Mészáros, Róth) is játszik, a vendégek az ifjú felfedezettekkel sem számíthatnak egy pontnál többre. A ZTE-ből kimarad Csepregi II, a Pécsi MSC-ben elképzelhetően szóhoz jut a most visszaigazolt Lőrincz.
idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_zte_pecsi_msc.jpg

MTK-VM - Csepel
A többi együttessel ellentétben az MTK-VM hátránya, hogy hazai környezetben szerepel, hiszen a kék-fehérek az ősszel a Hungária körúton még nem nyertek mérkőzést. Most azonban megszakadhat a rossz sorozat, mert a Csepel sem remekel, bár valószínűbb az X. Az MTK-VM-ben elképzelhetően bemutatkozik Tóth András. A Csepel nélkülözni kénytelen Tulipánt és Mészölyt.
idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_mtk_vm_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_mtk_vm_csepel_csatajelenet.jpgA sötét mezes csepeli együttesnek szinte semmi sem sikerült a Hungária körúton, s az MTK-VM első hazai győzelmét aratta a szezonban

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_csepel_mtk_vm_lukacs_paksi_dekany.jpgLukács Sándor (fehér mezben) a csepeli Paksit választja el a labdától. A háttérben Dékány figyeli a fejleményeket

Tatabánya - Videoton
Mindkét együttes sikerrel szerepelt az elmúlt fordulókban, így jó mérkőzés, kiélezett küzdelem várható. A Tatabánya esélyei valamivel jobbak, de a Videotont még idegenben sem lehet „leírni”.
idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_tatabanya_videoton_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_tatabanya_videoton_dalnoki_jeno.jpgVasárnap délután három óra: a játékvezető sípszóval ad jelt a Tatabánya-Videoton bajnoki mérkőzés megkezdésére. A hazaiak kispadján Dalnoki Jenő (balról a harmadik) nagyot szív a pipájából...

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_tatabanya_videoton_kiprich_jozsef.jpgMég nem telt el fél óra sem, amikor egy bal oldalról érkező labdára Kiprich lecsap: a tatabányai támadó fizikai adottságait remekül kihasználva, valósággal átrobog két Videoton védőn, és...

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_tatabanya_videoton_kiprich_plotar_disztl_peter.jpgEz már a gólt követő első pillanat. Disztl Péter arckifejezése mindent elmond, milyen is ilyenkor egy kapus lelki világa? A tatabányai Plotár máris ugrik, hogy a góllövő Kiprichet (7-es mezben) üdvözölje

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_tatabanya_videoton_kiprich_plotar.jpgKiprich hanyatt esett, mert Plotár olyan lendülettel ugrott a nyakába. 1:0. A győzelem azt jelentheti, hogy a Tatabánya kerülne a táblázat élére!

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_tatabanya_videoton_banyasz_lelato.jpgHaj-rá Bá-nyász: az amúgy nem túlságosan lelkes közönség a gól után persze azonnal érezteti hovatartozását

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_tatabanya_videoton_udvardi_novath.jpgKözelharc: fehér mezben a fehérvári Novath, sötétben a tatabányai Udvardi. A Videoton nem „esett össze” a kapott gól után, hanem Szabó József révén néhány percen belül egyenlíteni tudott. Igaz, ehhez kellett Kiss kapus is, akit alaposan meglepett a fejes

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_tatabanya_videoton_udvardi_disztl_peter.jpgÉs itt marad ki a „nagy lehetőség": a szó igazi és ugyanakkor átvitt értelmében is. Néhány perccel a mérkőzés vége előtt az előretörő Udvardi kerül ritka nagy helyzetbe, de - anélkül, hogy Disztl Péter kezét érintené a labda - ebből a „ziccerből" semmi nem lesz. Ezen múlott?

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_tatabanya_videoton_lakatos_karoly.jpgHát tehetek én erről? Lakatos, a tatabányaiak csapatkapitánya szinte mentegetődzik az 1:1-es döntetlen után

A mérkőzések után lássuk a 7. forduló válogatottjait! Vegyes volt az összkép, láttunk már ennél jobb teljesítményeket is. Akadtak 7-es osztályzatok szép számmal, és láthatunk egy 8-as érdemjegyet a pécsi Lőrincz Sándor neve mellett. Így ő lett nálunk a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_a_fordulo_valogatottja_1.jpg

A góllövőlista élén szűnni kezd az eddigi tömörülés. Most már "csak" hárman állnak az élen, mindhárman eredményesek voltak a fordulóban.
idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_gollovolista.jpg
Három kupacsapat (FTC, Honvéd, Ú. Dózsa) szerepelt a Népstadion kettős rangadóján, de közülük csak a kispestiek játéka keltett elismerést. Az Ú. Dózsa-Vasas találkozón a névrokongólokon kívül (az egyiket Kiss László, a másikat Kiss Sándor szerezte) szinte semmi sem történt, a Honvéd viszont iskolajátékkal igazolta fölényét a Ferencváros jelenlegi csapatával szemben. Az összkép mindenesetre nem volt meggyőző a szerdai nemzetközi kupavisszavágók előtt. Megőrizte első helyét a Honvéd az első osztályú bajnokságban, miután a Tatabánya és a Videoton vasárnapi összecsapása döntetlennel zárult...., és vereségével az utolsó helyre csúszott a Ferencváros.
idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A második osztályban fölényes győzelmével megerősítette vezető helyét az Eger, mert riválisa, a Hódmezővásárhely otthonában pontot vesztett.idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_nb_ii_tabella.jpg

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_7_fordulo_teruleti_bajnoksagok_tabella.jpg

Szerdán következnek a BEK, a KEK és az UEFA Kupa 1. fordulójának visszavágói az alábbi párosításokkal:

Vikingur FC - Rába ETO
Ú. Dózsa - AEK Athen
Ferencváros - PSV Eindhoven
Bp. Honvéd - FC Larissza

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1115188100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása