Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 20. forduló

2020.10.12. 05:46 maribor_

1984. március 28., a hónap utolsó szerdája

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_kadar_janos.jpgBudapesten tanácskozik a KGST tervezési együttműködési bizottsága. Kádár János is fogadta a tanácskozás küldöttségvezetőit

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

március 26.

Március 27. és 29. között Budapesten tartja 32. ülését a KGST tervezési együttműködési bizottsága. A tanácskozásra a magyar fővárosba érkeztek a KGST-tagországok központi tervező szerveinek elnökei: Nyikolaj Bajbakov, a Szovjetunió miniszterelnök-helyettese, a KGST tervezési együttműködési bizottságának elnöke, Sztanis Bonev bolgár miniszterelnök-helyettes, Svatopluk Potác, a csehszlovák kormány elnökhelyettese, Humberto Perez González, a kubai minisztertanács elnökhelyettese, Manfred Gorywoda lengyel miniszterelnök-helyettes, Dúmágin Szodnom mongol miniszterelnök-helyettes, Gerhard Schürer, az NDK Minisztertanácsának elnökhelyettese, Stefan Birlea, a román állami tervbizottság elnöke, Vo Van Kiet, a vietnami minisztertanács elnökhelyettese. Az ülésen részt vesz Abdalla Szaid Abadan, a Jemeni Népi Demokratikus Köztársaság tervezési miniszterhelyettese és Milos Szindics, a Jugoszláv Szövetségi Társadalmi Tervező Intézet főigazgatója. A tanácskozásra ugyancsak Budapestre érkezett Pavel Bagugyin, a KGST titkárságának képviseletében és Marin Krisan, a Nemzetközi Beruházási Bank elnökhelyettese.

Az MSZMP Központi Bizottságának meghívására Budapestre érkezett a Spanyol Szocialista Munkáspárt küldöttsége Guillermo Galeote, a végrehajtó bizottság tagja, országos titkár, a képviselőház védelmi bizottságának elnöke vezetésével. A delegáció tagjai: Elena Flores szenátor, a párt külügyi osztályának vezetője és Rafael Vallejo Rodriguez szenátor. A spanyol párt képviselőit a Ferihegyi repülőtéren Kovács László, az MSZMP KB külügyi osztályának helyettes vezetője fogadta. A küldöttség érkezésekor jelen volt José Maria Ullrich y Rojas, Spanyolország budapesti nagykövete.

Fokozatosan javul azoknak a nézőknek az állapota, akik szombaton, a pilisi autós hegyiverseny második futamában történt baleset következtében szenvedtek súlyos, illetve könnyebb sérüléseket. Az I. számú Sebészeti Klinikán négy sérültet ápolnak. Az orvosok elmondták: mind a négyük állapota javult, ketten - akiket életveszélyes sérülésekkel szállítottak be a mentők - túl vannak a közvetlen életveszélyen. Az István Kórházban fekvő három beteg állapota fokozatosan javul, egyikük, aki csak könnyebben sérült meg, várhatóan a közeljövőben elhagyhatja a kórházat. Az Országos Idegsebészeti Intézetben ápolják Szabolcsfi Pétert, a Külker SC szerencsétlenül járt versenyzőjét, akit koponyaalapi töréssel szállítottak az intézetbe. A reggeli tájékoztatás szerint Szabolcsfi Péter állapota kielégítő.

Döbbenten áll mindenki a szombati pilisi autóversenyen történtek előtt. A tragédia tényszerű okainak megállapítása ugyan még hátravan, mindamellett vannak az esetnek olyan tanulságai, amelyek töprengésre késztetnek mindannyiunkat. A verseny szervezőinek - nem utolsósorban mecénásának - jóvoltából a biztonságért felelős szervek - elsősorban a Magyar Autó- és Motorsport Szövetség - mind a személyi, mind a tárgyi feltételeket illetően messze jobban felkészülhettek a versenyre, mint Magyarországon korábban bármikor. Mégis megtörtént, ami történt, nagy kudarcaként a hazai autósportnak. A jogi felelősség megállapítása a rendőrség dolga. De az első, szinte elemi tanulság máris kínálkozik: csak ott és akkor szabad versenyt rendezni, ahol és amikor minden feltétel garantálja a nézők maximális biztonságát.

A BME egyik kollégiumában megrendezik az első nyilvános vitát a bős-nagymarosi vízlépcsőről.

Hivatalos, baráti látogatásra Prágába érkezett Mika Spiljak, a jugoszláv államelnökség elnöke. A jugoszláv államfőt Prága ruzynei repülőterén huszonegy ágyúlövéssel és katonai tiszteletadással köszöntötték. Fogadására megjelent Gustáv Husák csehszlovák köztársasági elnök, valamint a CSKP KB Elnökségének több más tagja, a csehszlovák politikai és társadalmi élet számos képviselője.

A Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erői a megfelelő tervek szerint, az NDK déli részén, Jug-84 elnevezéssel közös hadgyakorlatot kezdtek. Az NDK nemzeti néphadserege, a lengyel néphadsereg, valamint a Németországban állomásozó szovjet hadseregcsoport alakulatai vesznek részt a csapatmozdulatokban.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_hadgyakorlat.jpgA parancsnokok egyeztetik a terveket

A gyakorlatokat Horst Stechbarth vezérezredes, az NDK nemzetvédelmi miniszterének helyettese, a szárazföldi erők főparancsnoka vezényli. Az első napon a csapatok kiépítették védelmi állásaikat. A törzsek és a parancsnokok kidolgozták a terveket az „ellenséges” támadás visszaverésére.

Haddam alelnök reményt keltő eredménnyel közvetített a Nyugat-Bejrútban hatalomra jutott ellenzéki erők belviszályában, amely a múlt hét második felében a Haladó Szocialista Párt és a nasszerista Al-Murabitun kétnapos fegyveres konfliktusához vezetett. A damaszkuszi megállapodás értelmében déltől a libanoni rendőrség és a kormányhadsereg hazafias érzelmű alakulatai vették át a drúz-szocialista milíciák által elfoglalt körzetek, valamint a többi városrész ellenőrzését, de a szocialisták és a nasszeristák kibékülése még várat magára. A libanoni szunnita főmufti által kezdeményezett békéltető tárgyalásokba Rafik Hariri szaúdi megbízott is bekapcsolódott.

Bejrútban fokozta a feszültséget, hogy - az angol, az olasz és az amerikai egységek korábbi távozása után - megkezdődött, és folytatódott a négyhatalmi nyugati haderőből hátramaradt francia kontingens szakaszos kivonása, ami március 31-én fejeződik be. Minthogy a libanoni kormány, illetve a polgárháborús ellenfelek katonai vegyes bizottsága mindeddig nem gondoskodott megnyugtató módon a francia csapatok felváltásáról, fennáll a veszélye annak, hogy a bejrúti zöld vonalon szemben álló erők harcba bocsátkoznak az így felszabaduló állásokért. A franciák ellenőrzik a Bejrút keleti és nyugati részét összekötő egyetlen átkelőhelyet. Biztató fejlemény, hogy a négyes katonai bizottság vasárnap és hétfőn is foglalkozott a konfliktus elhárításával, bár közben folytatódtak az összecsapások a jobboldali és az ellenzéki erők között.

Hatvannégy éves korában, szívroham következtében meghal a minden idők tíz legvéresebb kezű afrikai diktátora között számon tartott Ahmed Sekou Touré, a Guineai Demokratikus Köztársaság elnöke.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_ahmed_sekou_toure.jpgAhmed Sekou Touré

Egy dél-koreai hadihajó reggel behatolt a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság területi vizeire, az ország nyugati partjainál - jelentette a KCNA, a KNDK hírügynöksége. A koreai katonai fegyverszüneti bizottságban helyet foglaló KNDK-küldöttség vezetője határozottan tiltakozott a veszélyes és provokatív cselekmény miatt. A dél-koreai félnek a Team Spirit ’84 fedőnevű amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlaton elkövetett ilyesfajta akciói durván megsértik a fegyverszüneti szerződést.

Kőolajrakományának kiszivattyúzása után kifutott a sandinói kikötőből és hazaindult a Luganszk szovjet tartályhajó, amely a múlt héten a kikötő bejáratánál aknára futott.

március 27.

Budapesten megkezdte munkáját a KGST tervezési együttműködési bizottságának 32. ülése. A bizottságban a központi tervező szervek képviselik a KGST-tagországokat, küldöttek érkeztek a tanácskozásra a Jemeni Népi Demokratikus Köztársaságból és Jugoszláviából is. Részt vesznek az ülés munkájában a KGST titkárságának, valamint a Nemzetközi Beruházási Banknak a képviselői.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_lazar_gyorgy.jpgLázár György megnyitja a tanácskozást

A tanácskozást a Gellért Szállóban Lázár György miniszterelnök nyitotta meg. Bevezető szavaiban a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának és a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának üdvözletét tolmácsolta, majd méltatta a KGST keretében megvalósuló népgazdasági tervkoordináció fontos szerepét a tagországok gazdasági fejlődésének megalapozásában. Szólt azokról a feladatokról, amelyek végrehajtásával a KGST-országok meggyorsíthatják a gazdasági fejlődés intenzív szakaszának kibontakoztatását.

Az EGK-országok külügyminiszterei elfogadták és nyilvánosságra hozták azokat a külpolitikai közös nyilatkozatokat, amelyeket a múlt heti brüsszeli csúcsértekezleten készítettek elő, de a belső problémák megoldatlansága miatt eltekintettek kiadásuktól. A tízek közös külpolitikai állásfoglalásai a kelet-nyugati viszonyra, Libanonra, a Közel-Keletre, az iraki-iráni háborúra, Latin-Amerikára és Ciprusra vonatkoznak. A kelet-nyugati kapcsolatokat illetően a nyugat-európai közösség országai sajátos logikával a Szovjetuniót „hívják fel” építő közreműködésre „a katonai erőegyensúlyon alapuló enyhülés és béke kialakításában”. (Ismeretes, hogy ezt az egyensúlyt éppen a NATO rakétatelepítése bontja meg.) Kijelentik, hogy minden téren konkrét és építő együttműködésire törekszenek a kelet-európai országokkal.

Londonban bemutatják Andrew Lloyd Webber Csillag-Expressz (Starlight Express) című musicaljét.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_starlight_express.jpgA bemutató fináléja

Kitört az Etna, Európa legnagyobb működő tűzhányója. A kitörést a hét végén kisebb földrengések előzték meg. A 3340 méter magas szicíliai vulkán Cataniára tekintő délkeleti oldalán mintegy 2500 méter magasságban 100 méter átmérőjű új kráter nyílt. A vulkán új kürtőjén keresztül megindult a lávafolyás, és füstfelhők lövellnek a magasba. A hó és a látási viszonyokat rontó köd miatt részletek, így a láva folyási sebessége egyelőre nem ismeretesek. Közvetlen veszély azonban nem áll fenn, a legközelebbi falu mintegy 6 kilométerre fekszik a láva kitörési helyétől. Az Etna legutóbb 1979-ben tört ki. Akikor kilenc ember vesztette életét, és tetemes anyagi kár keletkezett a mezőgazdasági művelés alá vont lejtőkön.

Hat libanoni ellenzéki párt vezetői kétnapos damaszkuszi tanácskozásukat követően úgy határoztak, hogy nem szervezik át és nem helyettesítik más tömörüléssel a múlt év nyarán megalakított Nemzeti Megmentés Frontot. A Valid Dzsumblatt által bejelentett döntés értelmében a haladó pártok megkísérlik helyreállítani az eredetileg mohamedán-keresztény jellegű front egységét, nyitva hagyják az ajtót a haladó, illetve mohamedán szárnnyal szembekerült maronita Szolimán Franzsije volt köztársasági elnök visszatérése előtt. Ezt a szíriai vezetés is szorgalmazza. Az An-Nahar című bejrúti lap értesülése szerint a falangista-liberális pártszövetség Lausanne után megkísérel szövetségre lépni Franzsijé-val, aki a maronita politikai kiváltságok védelmezőjeként közel került a jobboldali Libanoni Front álláspontjához.

Baráti látogatásra a havannai kikötőbe érkezett egy szovjet hadihajó-kötelék Fjodor Sztarozsilov altengernagy parancsnoksága alatt. A korábbi megállapodás alapján Kubába érkezett hadihajók: a „Leningrád” tengeralattjáróelhárító cirkáló, az „Udaloj” nagy tengeralattjáróelhárító hajó, egy dízelmeghajtású tengeralattjáró és egy tartályhajó. A szovjet tengerészeket a kubai forradalmi hadiflotta tisztjei és matrózai és a havannaiak meleg fogadtatásban részesítették.

Chilében országos tiltakozási nap kezdődött a katonai diktatúra ellen. A több órás időkülönbség miatt az első jelentések késő este érkeztek Dél-Amerikából Európába. A hírügynökségek beszámoltak arról, hogy Santiago de Chilében és más nagyvárosokban megerősített katonai és rendőri egységek cirkálnak, a fővárosban két napra éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el. A főbb ellenzéki politikai csoportosulások által meghirdetett tiltakozási napon korlátozott volt a közlekedés, az iskolákban szünetelt az oktatás és legtöbben távol maradtak munkahelyükről. A Santiagóból az ország déli része felé vezető vasútvonalat pokolgép rongálta meg, az ügy részleteiről nem érkezett jelentés.

március 28.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a KB székházában fogadta a KGST tervezési együttműködési bizottsága budapesti ülésén részt vevő küldöttségek vezetőit. A szívélyes, baráti légkörű találkozón Kádár János szólt az MSZMP tevékenységéről a gazdasági építőmunka terén, aláhúzta a Magyar Népköztársaság érdekeltségét a KGST keretében megvalósuló együttműködés, a szocialista országok közötti sokoldalú gazdasági kapcsolatok továbbfejlesztésében. A találkozón jelen volt Havasi Ferenc, a Politikai Bizottság tagja, a KB titkára és Faluvégi Lajos miniszterelnök-helyettes, az Országos Tervhivatal elnöke.

Csongrád megyébe látogatott Gyenes András, az MSZMP Központi Ellenőrző Bizottságának elnöke. A vendéget a megyei pártbizottság szegedi székházában Komócsin Mihály, a megyei pártbizottság első titkára, Szabó Sándor, a megyei tanács elnöke és a pártbizottság titkárai fogadták. Komócsin Mihály tájékoztatót adott a megye politikai, gazdasági és kulturális életéről. Részletesen foglalkozott az idei termelőmunka első hónapjainak eredményeivel, az évindítás gondjaival, majd vázolta az időszerű feladatokat. A beszámoló után Gyenes András megbeszélést folytatott a megyei vezetőkkel. Délután a Központi Ellenőrző Bizottság elnöke a megyei pártbizottság tanácstermében rendezett aktívaülésen időszerű bel- és külpolitikai, valamint gazdasági kérdésekről tájékoztatta a megyei, a városi, a nagyközségi pártszervek tisztségviselőit, a gazdasági és a társadalmi élet vezetőit, aktivistáit, majd válaszolt kérdéseikre.

Moszkvában bejelentették: a szovjet-indiai közös űrrepülés részvevői ez év április 3-án indulnak útnak. Űrhajójuk, amely a Szaljut-7 űrállomásba szállítja őket, moszkvai idő szerint 17 óra 08 perckor startol a bajkonuri űrrepülőtérről. A közös űrprogram végrehajtására kijelölt két, egyenként háromfős személyzet tagjai már több napja Bajkonurban tartózkodnak, ahol a start előtti utolsó edzéseket végzik, orvosi vizsgálatokon esnek át, jelen vannak űrhajójuk indulásra való felkészítésénél. Közülük közvetlenül az indulás előtt jelölik ki a világűrbe induló személyzetet.

A Bolgár Jogászok Szövetsége határozottan tiltakozott az illetékes olasz hatóságoknál amiatt, hogy Rómában ismét börtönbe zárták Szergej Antonovot. A bolgár szövetség szerdán nyilvánosságra hozott nyilatkozata leszögezi, hogy a pápa elleni merénylet ürügyén lefogott, ártatlan és súlyosan beteg Antonov újbóli bebörtönzése törvénytelen eljárás. A korábban házi őrizetbe helyezett bolgár állampolgár mindenféle bizonyíték nélküli börtönbe vetése olyan nemzetközi jogi normák durva megsértését jelenti, amelyeket az Olasz Köztársaság jogrendje is elfogadott és alkalmaz. A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy Szergej Antonov Bulgária-ellenes provokáció áldozata lett. A bolgár szövetség felhívást intézett az olasz jogászokhoz, a világ demokratikus közvéleményéhez, hogy vállaljanak szolidaritást az Antonov szabadlábra helyezéséért indított küzdelemben.

Amit az állam- és a kormányfők nem tudtak elérni, arra a külügyminiszterek is képtelenek voltak - így jelentette be az EGK külügyminiszteri tanácskozásának kudarcát Claude Cheysson francia külügyminiszter, a tanácsülés elnöke. A külügyi tárca vezetői azokra a költségvetési problémákra igyekeztek megoldást találni, amelyek egy héttel ezelőtt kudarcba fullasztották a közösség csúcstalálkozóját. Ugyancsak eredménytelenül fejeződött be a Közös Piac mezőgazdasági minisztereinek tanácskozása is, amely a tejtermelés szabályozásával kapcsolatos vitán bukott meg. A francia kommentátorok hangsúlyozzák, hogy a közösség súlyos beteg, a Le Matin szerint Nagy-Britannia továbbra is kitart álláspontja mellett, pedig a közösség rendelkezésére álló erőforrások a költségvetési probléma megoldásától függnek.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_ir_tejtermelok.jpgAz ír tejtermelők azonnal, Párizsban, a helyszínen mondtak véleményt a közös agrárpolitikáról

Londonban reggel 24 órára leálltak a buszok és a metrószerelvények. A sztrájk tiltakozás a Thatcher-kormány azon terve ellen, hogy a londoni közlekedési vállalatot kivegye a nagy-londoni tanács kezéből.

Legalább 50 halottja és sebesültje volt délután a Bejrút valamennyi kerületére kiterjedő tüzérségi összecsapásnak.

Folytatódik a szovjet hadihajó-kötelék baráti látogatása Kubában. A szovjet tengerészek koszorút helyeztek el Jósé Marti havannai emlékművénél. Raul Castro első miniszterelnök-helyettes, az államtanács első elnökhelyettese, a forradalmi fegyveres erők minisztere, hadseregtábornok fogadta Sztarozsilov altengernagyot, a kötelék parancsnokát és parancsnokságának tisztjeit. Raul Castro annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a szovjet hadihajók látogatása hozzájárul a kubai és a szovjet fegyveres erők és a két nép közötti barátság erősítéséhez.

Az évszázad tornádója csapott le Észak-, és Dél-Karolina államokban. A 22 különálló tornádóból egyesült égi vihar 57 ember halálát okozta végül.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_tornado.jpgA Dél-karolinai Bennetsville bevásárlóközpontjának romjainál túlélők után kutatnak a mentőcsapatok

Chilében a Pinochet-rendszer elleni, nyolcadik országos tiltakozási napon megbénult az élet. A hatóságok fenyegetései, a különleges rendőri és katonai osztagok felvonultatása ellenére Santiagóban és más nagyvárosokban szünetelt a munka és a tanítás, az üzletek többsége nem nyitott ki. A rendőrök brutálisan léptek fel a békés tüntetők ellen: öt embert megöltek, több tucat a sebesültek, csupán Santiago de Chilében 300 volt a letartóztatottak száma.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_chilei_ulosztrajk.jpgÜlő tüntetők útelzáró akciója a fővárosban

A fővárosban cirkáló katonai alakulatok tűz alá vették az egyik munkáskerület házait. Egy kisgyermeket megöltek. Concepción városában az esti órákban diákok tüntettek a katonai uralom ellen, amikor a kivezényelt rendőrök lövöldözni kezdtek. Egy diák meghalt. Adolfo Quinteros, a fuvarozók szövetségének elnöke közölte, hogy szervezete csatlakozott a tiltakozó akciókhoz. Emiatt az egész ország területén csaknem teljesen megbénult a közúti forgalom.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_chilei_sztrajk.jpgRendőrök golyóitól megsebesült diákot ápolnak a santiagoi egyetemen

Humor:idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_humor_4.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény:
Hétfő este riasztották a tatai és a tatabányai mentőket, mert Környe és Tata között, a szentgyörgypusztai elágazásnál, közúti baleset történt: felborult a BKV egyik bérbeadott autóbusza, amellyel filmstatisztákat szállítottak, visszatérőben Budapestre. Az Országos Mentőszolgálat központi ügyeletének tájékoztatása szerint a baleset következtében tízen megsérültek, közülük egy személy állapota súlyos, a többiek csak könnyebben sérültek meg. Valamennyiüket a tatai, illetve a tatabányai kórházba szállították. A baleset okainak tisztázására vizsgálatot indítottak.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_tatai_buszbaleset.jpgA felborult autóbusz

Tűz ütött ki Budapesten, a Kőbányai Gyógyszerárugyár Gyömrői úti üzemcsarnokában. A felújítás alatt álló csarnoképület egyik, alkoholos gyógynövényoldatot tároló tartályának vezetékét hegesztették, amikor a kiömlő folyadék meggyulladt, s a lángok átterjedtek az épület többi részére is. Egy személy súlyos, egy pedig könnyebb égési sérüléseket szenvedett. A helyszínre érkezett tűzoltók a lángokat eloltották. A tűzeset körülményeit a rendőrség és tűzoltóság vizsgálja.

Közlemények:
Butikosok, figyelem! IDEÁL női szabóság kínál kosztümöket, blúzokat, ruhákat. Budapest V., Múzeum krt. 21.

Tisztelt ügyfelünk! Értesítjük, hogy irodánk, mely az egész világot átfogó virágközvetítő szolgálatnak a magyarországi központja elköltözött. A virágküldés lehetőségeiről tájékoztatást következő új címen kaphatnak: Interflora Hungária, Budapest I., Döbrentei u. 19-21. 1018. Telefon: 851-563.

A Skála-Coop és az Állami Fejlesztési Bank tájékoztatja a tisztelt érdeklődőket, hogy a 100 millió forint értékben kibocsátott Skála-kötvények jegyzése lezárult, mert valamennyi skála-kötvény elfogyott. Skála-Coop, Állami Fejlesztési Bank.

Gyermeknapi műsorok még olcsón leköthetők! Tel.: 486-570 (21 óráig). Levél: Bp. XVII., Nyitány u. 52. 1171

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: Csíkos, pöttyös, egyszínű
Sokak kérésének teszünk eleget mostani ballagó-, illetve bankettruha összeállításunkkal. Reméljük még időben sikerül is megvalósítani a legjobban tetszőt..! A divatos ötletek sorát az egyenletes keskeny, ún. „intézeti” csíkos anyagokból készült alkalmi öltözékekkel kezdjük. Ezek sötétkék-fehér, fekete-fehér, esetleg piros-fehér csíkos pamut-, illetve műszálszövetből, de mindenképp fehér díszítéssel, a legmutatósabbak! Szeretnénk figyelmetekbe ajánlani a fotóinkon látható modelleket is, melyeket alkalmi „manökenjeink” saját ruhatárukból válogattak össze.idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_divat_4.jpg

Gazdag programmal készülnek országszerte felszabadulásunk évfordulójára:
A hagyományoknak megfelelően az idén is országszerte megemlékeznek hazánk felszabadulásának évfordulójáról. Legnagyobb nemzeti ünnepünk alkalmából valamennyi megyében, sok üzemben és termelőszövetkezetben nagygyűléseken idézik fel a felszabadulás emlékét, a szovjet hadsereg áldozatvállalását. A központi megemlékezések színhelye Budapest lesz.

A főváros zászlódíszbe öltözve köszönti majd hazánk felszabadulásának 39. évfordulóját. Koszorúkat helyeznek el a felszabadító harcokban elesett hősök sírjainál, emlékműveinél. Legnagyobb nemzeti ünnepünk alkalmából magas kitüntetéseket adnak át a gazdasági és társadalmi munkában, valamint a művészeti életben kiemelkedően tevékenykedőknek. Április 3-án ünnepélyes külsőségek között, katonai tiszteletadással felvonják az állami zászlót az Országház előtt, a Magyar Népköztársaság nemzeti lobogóját és a munkásmozgalom vörös zászlaját pedig a Gellérthegyen. A Kossuth Lajos téren az állami zászlónál április 4-én délben zenés őrségváltás lesz. Az ünnep előestéjén az Elnöki Tanács fogadást ad a Parlamentben a politikai, az állami és a társadalmi élet képviselőinek, üzemek, vállalatok, intézmények kiváló dolgozóinak részvételével.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_diosgyori_lenin_kohaszati_muvek.jpgÜnnepi előkészületek Diósgyőrben, a Lenin Kohászati Műveknél

Időszerű munkák a földeken:
A tavasz a szokásosnál hűvösebb idővel köszöntött be az idén. Az időjárás kissé hátráltatja a munkát a földeken, ennek ellenére ezekben a napokban már országszerte hozzáláttak az ilyenkor szokásos tennivalók elvégzéséhez. Megkezdték, sőt néhány helyen már be is fejezték a tavaszi árpa vetését. E munkának Győr-Sopron megyében a végére értek, Pécs környékén és a Hajdúságban most indultak a vetőgépek. Országszerte folytatódik a zöldborsó vetése is. A szokásosnál lassabban ébrednek a gyümölcsösök és a szőlők, így itt is később kezdődik idén a tavaszi munka. Az Örkényi Béke Termelőszövetkezetben 138 hektáron termesztenek szőlőt. A tatárszentgyörgyi határban most műtrágyát szórnak, illetve gépekkel nyitják a szőlőt.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_orkenyi_beke_tsz.jpgAz Örkényi Béke Tsz-ben, a tatárszentgyörgyi határban műtrágyát szórnak a gépekkel kinyitott szőlőkre

Növekedett a kiskereskedelem forgalma:
A Belkereskedelmi Minisztérium áruforgalmi jelentése szerint az év első két hónapjában 66,5 milliárd forint értékű árut adtak el a kiskereskedelmi hálózatban. A január-februári forgalom folyó áron 10,9 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Továbbra is folyamatos volt az ellátás halból, tojásból, tejből és tejtermékekből. A téli tárolású zöldség- és gyümölcsfélékből volt elegendő, s megjelentek a primőráruk is. A fővárosi szabadpiacokon burgonyából 14, gyümölcsből 21, zöldségfélékből 52 százalékkal többet kínáltak, mint tavaly februárban. Az árak viszont 15 százalékkal magasabbak voltak, mint a múlt év azonos hónapjában. Javult az ellátás a korábbiakhoz képest háztartási vegyiárukból, főként a hazai termelés növekedésének eredményeként. Élénk volt a ruházati cikkek iránt az érdeklődés, a hónap közepén megtartott téli vásár ideje alatt 1,2 milliárd forint értékű árut értékesítettek 770 millió forintért, az árkülönbözetet a lakosság takarította meg. A kínálat összetétele az előző hónapokéhoz hasonló volt. Gyapjú méterárukból, kötöttárukból és csecsemőruházatból a keresletet időnként és helyenként változatlanul nem tudták kielégíteni.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_pesterzsebeti_abc.jpgÁrukínálat egy pesterzsébeti ABC-üzletben

Új turbina a Paksi Atomerőműhöz:

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_paksi_turbina.jpgAz Erőmű Javító- és Karbantartó Vállalatnál ellenőrzik üzembe helyezés előtt a Paksi Atomerőmű egyik új turbinájának forgórészét

Beruházás Győrött:
Jelentős beruházást hajtanak végre Győrött, a Keksz- és Ostyagyárban. Több mint 400 millió forint beruházással épülő kétszintes épület szerelését a GYÁÉV szakemberei végzik.
idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_gyori_keksz_es_ostyagyar.jpg

Neonreklám dunántúli cégeknek:
A GELKA 1880-as szombathelyi szolgáltató és felújító üzeme többféle szolgáltatást nyújt a megrendelőnek. Itt javítják az ipari, kereskedelmi és háztartási hűtőgépeket, kereskedelmi és vendéglátóipari berendezéseket, foglalkozik a cég villanymotor tekercselésekkel is. A 9 és fél millió forintos költséggel kialakított, korszerűsített. Esze Tamás utcai üzeni az idén már 27 .millió forint értékű szolgáltatást végez. Az egész Dunántúlról, sőt Budapestről is kap megrendeléseket az üzem neonrészlege, amely évente 6 millió forint értékben készít új neonreklámokat.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_neonreklam.jpgSzilágyi Ákos üvegműves kezében a hevítő láng segítségével formálódnak, hajlanak a megrendelő kívánságának megfelelően a neonreklám üvegbetűi. Nemcsak szakértelmet kíván ez a ritka szakma, hanem némi művészi érzéket is, hogy sokszínű, változatos formájú legyen a tájékoztató és egyben portáldíszitésre is hivatott neonfelirat

Gázbetongyár épül Heves megyében:
A múlt évben jelentős beruházás alapjait rakták le az építők Visonta határában. Megközelítően kétmilliárd forintos költséggel négy fővállalkozó - az Észak-magyarországi Állami Építőipari Vállalat, az Épber, a Jászberényi Aprítógépgyár és az ÉTI - gázbetongyárat épít. A leendő nagyüzem a Gagarin Hőerőmű másfél millió tonna pernyéjét hasznosítja, melyből a kislakásépítésekhez kézi falazóelemeket gyárt. Az Európában használatos legkorszerűbb technológiát egy NSZK-beli cég szállítja. Az építkezés jó ütemben halad, így minden remény megvan arra, hogy 1985-re a fő- és alvállalkozók befejezik a rájuk bízott munkát.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_visontai_gazbetongyar.jpgA gyártócsarnok vasbeton vázai már állnak

Személyi igazolványok átadása:
Ha valaki tizennégy évesen átveszi a személyi igazolványát, az még természetesen nem jelenti azt, hogy felnőtté vált. Annyi azonban bizonyos: olyan korba érkezett el, amikor már valamiféle felelősségtudattal kell rendelkeznie. Egyebek mellett ez abból is áll, hogy egy fontos okmányt meg tud őrizni; ifjúkorától egészen haláláig. Ennél azonban sokkal lényegesebb, hogy jogok és kötelességek vonatkoznak már rá is.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_koszegi_nevelootthon.jpgKőszegen a MÁV Nevelőotthon kultúrtermében a helyi Landler Jenő általános iskola harminc hetedik, illetve nyolcadik osztályos tanulója - akik egyben a nevelőotthon lakói is - vehette át a személyazonosságát tanúsító igazolványt

„Rákócziék“ vigyáznak jó hírnevükre:
Friss kenyér semmivel össze nem téveszthető illata árad a Rákóczi Sütő- és Édesipari Szövetkezet Rákóczi úti boltjából. A kirakat is vásárlásra csábít sokféle, szebbnél szebb pékárujával. A finom kenyér mellé figyelmes kiszolgálást is kap a vevő. Ez is hozzátartozik üzletpolitikájukhoz, éppen úgy, mint az, hogy állandóan van friss kenyér, pékáru, sütemény. A Rákóczi Szövetkezet munkáját a rugalmasság, a gyorsaság és az jellemzi az idén is, hogy a versenyképesség további javítására törekszik.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_rakoczi_pekseg.jpg1983 óta gyártják a BNV-nagydíjas „Rákóczi napraforgómagos" kenyeret

Óriásgép a British Airways London-Budapest közötti járatain:
Hétfőn, a nyári menetrend első napján, egy előzetes bemérő repülés után, megérkezett Ferihegyre a British Airways budapesti első menetrendszerű Boeing 757-es típusú repülőgépe. A brit légitársaságnak, amint azt Bencze Imre magyarországi igaizgató elmondta, 12 ilyen gépe van, s az év végéig további öttel gyarapszik a géppark. A korábbi száznál csaknem kétszer több utast szállító Boeing 757-es beállítását mindenekelőtt az tette szükségessé, hogy az utóbbi időben megnőtt a szigetországban az érdeklődés hazánk iránt: élénkül az üzleti és az idegenforgalom, s egyúttal mind több magyar állampolgár utazik Angliába. Collin Barnes főpilóta szerint az új pálya és a kitűnő légiirányítás kedvező feltételeket teremt a Boeing 757-esnél is nagyobb repülőgépek fogadására Ferihegyen, A magyar és a brit légitársaság között már 17 éve van munkakapcsolat; a mostani nyári menetrendben hetente négyszer a MALÉV, míg hétfőn, szerdán és pénteken a British Airways gépei közlekednek a két főváros között. Közös üzemeltetésű járataikon tavaly 50 ezren utaztak, az idén a szakemberek 6-7 százalékos forgalomnövekedésre számítanak.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_british_airways_boeing_757.jpgAz új Boeing a Ferihegyi repülőterén

Két vendégkórus:
A körmendi Forradalmi Szerenádon az idén két vendégkórus is fellépett. Nagy sikerrel szerepelt a szomszédos Jugoszláviából érkezett muraszombati gimnázium vegyeskara, valamint a szombathelyi Tanárképző Főiskola énekkara Horváth Rezső vezényletével. A szombathelyi főiskolások hangszeres kísérettel nagy sikerrel adták elő a kubai költészet egyik legjelentősebb alakjának Nicolas Guillénnek „A fal” és a spanyol folklórt reprezentáló „A két kakas” című dalokat.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_kormendi_vendegkorus_1.jpgA muraszombati gimnazisták kórusa

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_kormendi_vendegkorus_2.jpgA tanárképzősök hangszeres kísérettel

Szövetkezeti népművészeti kiállítás:
Gyöngyösön, a Mátra Művelődési Központban rendezték meg a negyedik országos szövetkezeti népművészeti kiállítást. A bemutatón az ország minden részéből hétszáz alkotás képviseli a szövetkezetek népművészeinek munkáját.
idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_gyongyosi_nepmuveszeti_kiallitas.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Caligula helytartója
Székely János erdélyi magyar író drámájából készít tévéjátékot Esztergályos Károly rendező. A darab nem ismeretlen nálunk, hiszen színre került néhány évvel ezelőtt a Gyulai Nyári Játékokon és Pécsett is. A dramaturg Mezey Emőke, a vezetőoperatőr Bíró Miklós; Mátai Lívia díszleteivel, Mialkovszky Erzsébet jelmezeiben elevenedik meg a mű a képernyőn Gálffi László, Sinkó László, Blaskó Péter, Benkő Gyula, valamint két főiskolás, Tóth Tamás és Funtek Frigyes közreműködésével. Képeink a forgatáson készültek.idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_caligula_helytartoja_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_caligula_helytartoja_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_caligula_helytartoja_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_caligula_helytartoja_4.jpg

Hová menjünk? Moziba!

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_mozi_bastya.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_mozi_corvin.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_mozi_voros_csillag.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_mozi_urania.jpgA Bástya, a Corvin, a Vörös Csillag és az Uránia mozik kínálata

Színházi bemutató: Árulás (Győri Kisfaludy Színház)

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_ats_gyula_uri_istvan_baranyai_ibolya.jpgÁts Gyula, Uri István és Baranyai Ibolya

Magyar könnyűzene: Aranyosak
Két jónevű rockegyüttesünk is aranyos lett a múlt esztendő végén. A Korál és a P. Mobil együttesek legutóbbi nagylemezeit több mint 100 ezer példányban adta el a hanglemezgyár, s ezzel kiérdemelték az aranylemezt. Képeink a boldog tulajdonosokat mutatják a trófeával.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_p_mobil.jpgA P. Mobil együttes

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_koral.jpgA Korál együttes

Lemezajánló: Gondolatok egy különleges lemez kapcsán
Vannak találkozások, amik egyszeriek. Alkotások, amik megismételhetetlenek. Élmények, amik agyunkba és szívünkbe vésődnek. És vannak lemezek, amik egyszerűen, minden hókusz-pókusz nélkül sikerültek. Az „Összegyűrt szavak”, Darvas Iván lemeze ilyen.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_darvas_ivan_osszegyurt_szavak.jpgA lemezborító

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_darvas_ivan_osszegyurt_szavak_adamis_anna.jpgA dalokat Adamis Anna írta. Nélküle az Omega sem lenne az, ami. A Locomotív GT sem. Tehetsége legjavát adta Presser Gábornak, Laux Józsefnek, Kóbor Jánosnak és társaiknak. Adamis Anna „taktikája” az, hogy nincs taktikája

A hét közepén az amerikai slágerlistákat még mindig Van Halen Jump-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét Nena 99 Red Balloons című számai vezetik.

Levelezőtársat keresünk:

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_levelezotarsat_keresunk_incze_bela.jpgIncze Béla (15) 2225 Üllő, Homok u. 8. - tanuló - lányokkal levelezne

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_levelezotarsat_keresunk_seres_csilla.jpgSeres Csilla (15) 5662 Csanádapáca, Somogyi B. u. 34. - tanuló - fiúkkal levelezne

A forduló napjának híre, hogy a Magyarország-Bulgária olimpiai selejtező labdarúgó-mérkőzést április 11-én rendezik. Eredetileg a győri stadion volt a színhely, de az MLSZ a bolgár szövetség kérésére változtatott, s a találkozót a Megyeri úti stadionban játsszák. Az MLSZ a döntésnél figyelembe vette, hogy a bulgáriai mérkőzésinél a bolgárok is teljesítették a magyarok kérését.

Szintén szerdán, Csepelen a magyar és a román ifjúsági labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokság 16-os döntőjébe jutásért mérkőzött. Az eredmény 1:0 a magyar csapat javára, de ez csekély előny az április 11-i visszavágóra, amely Nagyváradon lesz.
idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_magyarorszag_romania_ifjusagi_eb_selejtezo.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_magyarorszag_romania_ifjusagi_eb_selejtezo_2.jpgA magyar kezdő, balról: Pintér, Szélpál, Deák, Vincze, Kovács E., Keller, Csucsánszky, Zsinka, Takács, Petry, Kovács K.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_magyarorszag_romania_ifjusagi_eb_selejtezo_deak_sandor_kovacs_ervin.jpgIfjúsági labdarúgó-válogatottunk nehezen győzött Románia ellen Csepelen. Április 11-én Nagyváradon dől el, hogy elegendő lesz-e az egygólos győzelem a kontinensünk legjobb 16 ifjúsági válogatottja közé kerüléshez. Képünkön Kovács Ervin (5) és Deák rohamozza az ellenfél kapuját

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_magyarorszag_romania_ifjusagi_eb_selejtezo_kovacs_ervin.jpgA vörös mezes Kovács Ervin lő kapura a román Moldován mellett

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_magyarorszag_romania_ifjusagi_eb_selejtezo_kovacs_kalman.jpgKovács Kálmán a román kapu fölé fejel

Még a nap eseménye volt egy olimpiai selejtező, ami a magyar csoportot érintette: Bulgária-Görögország 0:0. Szliven. A bolgárok a 89. percben 11-est hibáztak. Nézőbosszantó mérkőzést vívott egymással a bolgár és a görög labdarúgó olimpiai válogatott. Különösen a hazaiak lélektelen, elképzelés nélküli játéka szomorította el a húszezres szurkolósereget. A bolgár támadók egyszerűen képtelenek voltak áttörni a keményen, de szabályosan védekező görögök betonvédelmét. A vendégek erejéből még veszélyes ellentámadásokra is futotta. A nézők - legalábbis akik az utolsó percekig kitartottak - a 89. percben bosszankodtak igazán. A jugoszláv Sostarics igazán nem mérlegelt, amikor Iszkrenov felvágásért 11-est ítélt a hazaiak javára, de Eranoszjannak, a Lokomotív Plovdiv gólzsákjának (16 találattal vezeti a góllövőlistát) még ez a lehetőség is kevés volt..

A csoport állása:

1. Szovjetunió 5 3 2 - 9: 2 8
2. Magyarország 4 2 1 1 6: 4 6
3. Bulgária 4 - 4 - 3: 3 4
4. Görögország 5 - 1 4 3:11 1


Legközelebbi mérkőzés, április 11-én Magyarország-Bulgária.

Este még két nagy érdeklődésre számot tartó, barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzést játszottak és mindkettőn csak egy-egy cserejátékosnak az utolsó percekben elért góljával győztek a hazai gárdák.

NSZK-Szovjetunió 2:1 (1:1). Hannover, 40 ezer néző. G: Litovcsenko az 5., Völler a 8., Brehme a 89. percben.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_nszk_szovjetunio_rudi_voller.jpgVöller szerzi meg az NSZK első gólját a Szovjetunió ellen


A mérkőzés góljai

Franciaország-Ausztria 1:0 (0:0). Bordeaux, 20 ezer néző. G: Rocheteau a 84. percben.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_franciaorszag_ausztria_dominique_rocheteau.jpgDominique Rocheteau győztes gólja

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 20. fordulóját! Hivatásos forgatókönyvírók sem szerkeszthették volna jobban: a szezon első kettős mérkőzésén a táblázat első és második helyezettje avatja fel a Népstadiont. A Honvéd-Ú. Dózsa összecsapást okkal nevezik a tavasz találkozójának, hiszen valóban a bajnoki cím a tét. Ha a kispestiek nyernek, négy ponttal elhúznak vetélytársuktól, újpesti győzelem esetén viszont a lilák utolérnék a riválisukat.

Bp. Honvéd - Ú. Dózsa
A Honvéd Győrben is igazolta képességeit, de az újpestiek főpróbája is sikeres volt, hiszen Zalaegerszegen győztek. A kispestiek formája kiegyensúlyozottabb, az Ú. Dózsa edzője, Temesvári Miklós viszont a fontos összecsapások előtt mindig „kitalál valamit”. Vagyis, ezúttal minden, lehetséges.
idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_bp_honved_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_bp_honved_u_dozsa_dajka_sarlos_kardos_garaba.jpgDajka a légtérben, Sarlós elől fejeli el a labdát. Elöl Kardos (6), hátul Détári

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_bp_honved_u_dozsa_detari_szucs_kardos.jpgDétári (fehérben) Szűccsel és Kardossal csatázik

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_bp_honved_u_dozsa_steidl_gere_garaba.jpgA labdát felvezető Steidlt figyeli Gere és Garaba

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_bp_honved_u_dozsa_allojatek.jpgIlyenszerű állójáték volt olykor a rangadón

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_bp_honved_u_dozsa_varga_kss_sandor.jpgVarga (balról) és Kiss S. kart-karba öltve csatázik a labdáért

Ferencváros - Vasas
A zöld-fehérek az Üllői úton pontot vesztettek a Tatabánya ellen, de így is jobb teljesítményt nyújtottak, mint a Csepel ellen győztes Vasas. Dönthet, hogy Kerekes és Kiss közül ki érdemel főszerepet. Ősszel az akkor még önmagát kereső FTC-t 4:2-re verte nagyon magabiztosan a Vasas. Az angyalföldiek az akkori győzelmükkel a 2. helyre ugrottak, és az utolsó előtti helyre taszították a Fradit. Azóta a Vasas már éppen hogy csak megkapaszkodik a felsőház aljában, két helyezéssel és két ponttal előzve csak a zöld-fehéreket. Egy esetleges győzelemmel a Fradi olyat élhetne át, amit eddig a bajnokságban nemigen, a tabella első felében foglalhatnának helyet.
idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_ferencvaros_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_ferencvaros_vasas_koch_rixer.jpgKoch volt a Ferencváros legmozgékonyabb játékosa. A képen: a becsúszva szerelni akaró Rixert játssza át

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_ferencvaros_vasas_kiss_laszlo_rab_zsiboras_1.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_ferencvaros_vasas_kiss_laszlo_rab_zsiboras_2.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_ferencvaros_vasas_kiss_laszlo_rab_zsiboras_3.jpgEgy másodperc története, három képben elbeszélve. Kiss, a Vasas középcsatára már mindent tud..., itt már Zsiborás és Rab is tudja, valami visszavonhatatlanul megtörtént..., a végjáték - 1:0-ra vezet a Vasas

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_ferencvaros_vasas_komjati_ebedli.jpgKomjáti és Ebedli fehérben) harca a magasan szálló labdáért

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_ferencvaros_vasas_szabadi_balogh_hires_racz_koch.jpgSzabadi hatalmas lövést zúdít a kapura, Balogh, Híres és Rácz próbálják a labda útját lezárni

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_ferencvaros_vasas_kvaszta_hires.jpgKvaszta (balról) a becsúszó Híres mellett próbálja elvinni a labdát

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_ferencvaros_vasas_rab_haaz_izso.jpgRab és Haaz között Izsó a kaput célozza meg

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_ferencvaros_vasas_jancsika_csik.jpgJancsika (fehérben) és Csik párharca

Csepel - ZTE
Ismét a szürke csapatok között emlegetik a Csepelt, igaz, a ZTE sem a régi. A döntetlen reálisnak látszik. A Csepelből hiányzik a sérült Elekes és Fischli, Tulipán meghűléssel bajlódik. A ZTE gondjait növeli, hogy Kereki és Varga a maródiak listáján volt még kedden is.
idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_csepel_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_csepel_zte_kohalmi_soos.jpgA két kapitány, Kőhalmi (Csepel, balról) és Soós (ZTE, fehérben) légiharca a labdáért

Tatabánya - SZEOL AK
Ha a bányászcsapat úgy játszik, mint legutóbb az első félidőben, akkor nem lehet gondja. Ha viszont a szünet utáni teljesítményt prolongálja, úgy a Szeged is reménykedhet legalább az egyik pontban. A Tatabányában nincs változás, miután Barabást nem tiltották el, a SZEOL AK-ban Kovács vagy Balázs a középső középpályás.
idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_tatabanya_szeol_ak.jpg

Pécsi MSC - Rába ETO
A győriek szombaton megtorpantak, s most újabb rohamot kell indítaniuk, hogy a dobogón maradjanak. A Rába esélyesebb, de a döntetlen, sőt a hazai győzelem sem elképzelhetetlen. A Rába ETO védelmében újra Magyar a balhátvéd. A pécsieknek a középpályán vannak összeállítási gondjaik.
idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_pecsi_msc_raba_eto.jpg

Győzelmével - ami egyébként teljesen megérdemelt volt - a Pécsi MSC vezeti a képzeletbeli tabellát az eddig, tavasszal lejátszott mérkőzések alapján. A Népsport az okokat elemezte.
idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_pecsi_msc_raba_eto_2_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_pecsi_msc_raba_eto_meszaros_mile_kovacs_laszlo_1.jpgMészáros (a földön) már elrúgta a labdát. Kovács kapus tehetetlen, érkezik azonban Mile (fehér mezben) és góltól menti meg csapatát

DVTK - Haladás
A Volán-pályán nagyon szárnyaszegett volt a DVTK, a Haladás ugyanakkor kiütötte a Videotont. A házigazdák formáját jellemzi, hogy győzelmük a forduló egyik meglepetése volna. Diósgyőrött a csapatkapitány Oláh elfoglalhatja helyét az együttesben.
idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_dvtk_haladas.jpg

Videoton - MTK-VM
A fehérváriak abban bíznak, hogy a rossz sorozatok is egyszer véget érnek, s a halovány MTK-VM ehhez jó partner lehet. Már az is váratlan eredménynek számítana, ha a vendégek pontot szereznének. A Videoton együttesében újra szóhoz jut Horváth Gábor és Disztl László. Az MTK-VM Fodor, Hegyi, Silye és Kürtösi nélkül kezd. Mind a négyen sérüléssel bajlódnak.
idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_videoton_mtk_vm.jpg

Nyíregyháza - Volán
A vendéglátóknak hosszú ideje semmi sem sikerül, a Volán is visszaesett a remek tavaszi kezdés után. A Nyíregyházának szorult helyzetében szinte kötelező a győzelem, ellenfele a döntetlennel sem járna rosszul. A Nyíregyházánál előtérbe került a veterán Czeczeli játéka, a Volán nélkülözni kénytelen Hegedűst, Morgóst, Vinczét, mindhárman még mindig sérültek.
idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_nyiregyhaza_volan.jpg

A mérkőzésen történt egy szimbolikus jelenet. A 22. percben sérülés miatt lecserélték Török Pétert. A népszerű és mindenhol közkedvelt Dara utolsó meccse volt ez bármilyen futballpályán.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_torok_peter_1.jpgTörök Péter 1976-ban a válogatottban (balra) és 1977-ben a Vasas bajnokcsapatában (jobbra)

Az 1951-ben született jobbhátvéd alig tizennyolc évesen került a Csepeli Papírgyár csapatából Angyalföldre. Tizenhárom szezont húzott le piros-kékben, 349 NB I-s mérkőzésen 10 gólt szerzett. Alapembere volt a Vasas 1976/77-s bajnokcsapatának, ezen felül két Magyar Kupa (MNK) és egy Közép-európai Kupa (KK) győzelemnek volt részese. 1982-ben a spanyol másodosztályú Recreativo Huelvához igazolt, egy szezont töltött ott, 19 bajnoki meccsen lépett pályára. Következő szezonban a Volánhoz igazolt, ahol 4 bajnokin kapott lehetőséget.

Seres Gábor csapattársa volt ekkor a Volánban Töröknek, felidéztük vele az akkori időket, így mesélt az egykori társról: "Meghatározó játékosa volt az akkori Volánnak a pályán és az öltözőben is. Nagyon jó fej volt a magánéletben is a pályán pedig megbízható mindig tudott egy nagyon erős átlagot hozni."

Török Péter 1973 és 1980 között 35 alkalommal szerepelt a magyar labdarúgó válogatottban, részt vett az 1978-s argentínai labdarúgó VB-n.

idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_torok_peter_3.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_torok_peter_4.jpgA Vasas 1977-s bajnok csapatképén (felső sor, balról a második) és az 1978-s VB keretben (az álló sorban, középen)

Törököt számtalan párharcban láthattuk győztesen, gyerekkoromban volt olyan kispajtásom, aki válogatott meccsen látta TV-ben őt, miatta választotta a Vasast kedvenc csapatának. Talán csak az utolsó csatáját vesztette el harminchat évesen. A hasnyálmirigy rák legyőzte őt. Az 1978-as csapatból ő volt az első, aki elment.

A mérkőzések után lássuk a 20. forduló válogatottjait! A játéknap legjobbja Plotár Gyula lett a maga két góljával. Legtöbb játékost, számszerint hatot, az első és második csapatokba az összességében nagyon jó teljesítményt nyújtó PMSC delegálhatott. Érdekesség még, hogy a nagy meglepetésre az egyik bajnokjelöltet legyőző MTK-VM több hetes osztályzatú játékossal is jelen van, de mind védekező feladatú játékos.
idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövő lista élén Esterházy Márton továbbnövelte riválisa, a videotonos Szabó Józseffel szemben előnyét. Sőt, Szabót a duplázó Plotár is beérte már.
idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_gollovolista.jpg

Legvégül lássuk a tabellát. Az élen nincs változás, döntetlenjükkel maradt a két pont az éllovas Bp. Honvéd és a második helyezett Újpesti Dózsa között. A Tatabánya győzelmével pontban beérte a Videotont, a Győr reménytelen helyzetbe került a bajnoki címért folytatott küzdelemben mostani vereségével. Változás van viszont a tabella legalján, a Volán elleni döntetlenjével a Nyíregyháza maga mögé utasította a DVTK-t.
idokapszula_nb_i_1983_84_20_fordulo_tabella.jpg

Hétközben nem rendeztek fordulót sem a másod, sem a harmadvonalban.

A magyar labdarúgó-válogatott szombaton Szabadkán Jugoszlávia ellen vívja idei második hivatalos országok közötti mérkőzését. Mezey György szövetségi kapitány a szerdai bajnoki forduló után kihirdette 17 tagú keretét. A keret: kapusok: Kovács (Csepel), Disztl P. (Videoton), védők: Csuhay (Videoton), Sallai, Nagy A., Garaba, Varga (mind Bp. Honvéd), Róth (Pécs), Péter (Zalaegerszeg), középpályások: Hannich (Rába), Kardos (Ú. Dózsa), Csongrádi (Videoton), Dajka (Bp. Honvéd), csatárok: Bodonyi, Esterházy (Bp. Honvéd), Szabó O. (Rába), Mészáros (Pécs). Mezey eredetileg Törőcsik Andrást is meghívni szándékozott, de mivel sérülése tartósnak bizonyult, helyette Gyimesi Lászlót vitte magával.

Szintén szerdán Temesvári Miklós kijelölte a Törökország elleni utánpótlás labdarúgókeretet. A játékosak pénteken 17 órakor találkoznak az MLSZ-ben. A meghívottak: Andrusch (Bp. Honvéd), Gróf (Tatabánya), Pecha (Vasas), Turbék (Rába ETO), Diszt L. (Videoton), Balogh T. (Vasas), Balogh G. (MTK-VM), Fabulya (Békéscsaba), Katzenbach (MTK-VM), Topor és Marton (Haladás VSE), Czigány és Farkas Cs. (ZTE), Bücs (Nyíregyháza), Kiprich (Tatabánya), Kajdi (Volán). A csapat Budapesten készül és hétfőn az A-válogatottal repül Isztambulba, ahol kedden Törökország utánpótlás-válogatottjával játszik.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8416209934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2020.10.12. 07:33:50

Végre szóba kerültek a pékek is:) .

Z-o-g 2020.10.12. 10:10:46

Ejnye! Hol az NB II ?
Hajrá Eger!

maribor_ 2020.10.12. 10:18:27

@Z-o-g: Eles szemu olvasoink mar biztos kiszurtak, hogyaszongya: "Hétközben nem rendeztek fordulót sem a másod, sem a harmadvonalban"

Feyyaz 2020.10.15. 19:28:47

Akkor folytatnám tovább:

Csepel-Zalaegerszeg (1-2).

Kőhalmi Gábor interjú:
„-Tehát a Z. csapata is megkeresett minket a tavaszi mérkőzésünk előtt: jó lenne nekik a két pont, megérne ez nekik 60.000 Ft-ot.
-És ti?
-Belementünk. Úgy is játszott a csapat, úgy játszottak a többiek is, hogy kikapjunk. Nagy nehezen össze is jött a vereség, ha jól emlékszem, a vége felé kotorta be az ellenfél a győztes gólt. Szóval ez sem csak a mi bulink volt, akiket a bíróság elé állítottak.
-És ki tette zsebre ezt a 60.000 Ft-ot?
-Na, ez aztán egy érdekes eset! Mi vért izzadtunk, hogy összehozzuk nekik a győzelmet, aztán vártuk a pénzt. Azt mondták: a baráti körük dobja majd össze ezt a dohányt, de hiába vártunk rá, nem kaptuk meg. Átvertek minket, ingyen szereztek 2 pontot.”.
Forrás: Bocsák Miklós: Elátkozott sporttörténetek

maribor_ 2020.10.15. 19:34:22

@Feyyaz: Szep tortenet... Olvastam en is.

FoB73 2020.12.20. 22:03:34

1984. március 28-án jelentkezett a bátyusom az Erhard, hogy a Verebes-féle Rába ETO-t ő is akarja látni és elmehetek vele meccsre. Szerdai nap volt, azóta is imádom, bár egyre kevesebb van belőlük a szerdai bajnokikat. Én a Vasasi iskolában már eksztázisban vártam, hogy újra meccsre mehetek. Gyakorlásképpen az osztálytársaimtól begyűjtöttem az aláírásukat, azóta is életem egyik vesztesége, hogy 2003 zavaros évében eltűnt az a füzetem. A füzetben szépen piros vékonyfilccel beírtam a várható összeállításokat, a német órán, ahova akkor csak kevesen jártunk és mindig a normál tanítási renden kívül esett valami megmagyarázhatatlan okból a parcsini domboldalon zajlott, én már szinte semmi hasznosat nem csináltam, csak a meccsre koncentráltam. Azóta sem tudom, hogy B. Gabriella tanárnő miért pont aznap döntött úgy, hogy nem a tanteremben tartja a német órát, lehet, hogy a az első igazi tavaszi napfény inspirálta.
A bátyussal, ha jól emlékszem a Budai Vámnál találkoztam, ott dolgozott akkoriban buszsofőrként. Sajnos nem tudott időben eljönni a munkahelyéről és egy kicsit elkéstünk. Próbáltunk valami helyet keresni, de szinte semmit nem láttunk, főleg én, az ember tömegtől, szóval az első félidőből szinte semmit sem láttam, de a hangulat a rengeteg ember egyszerűen magával ragadott. Stadion két kapu mögött része egyszerűen földes volt nem volt lebetonozott rész, a 12 ezer ember így egymás hegyén hátán nézte a Verebes féle csodacsapatot, akik vezettek is a szünetben a gólt, sőt mondom a meccsből is alig láttam valamit az első félidőben. A bátyus megpróbált átmenni az ülőhelyekre, onnan még lehetett látni valamit, de aztán egyszer csak talált egy kis szegletet, ahonnan látott valamit. Engem a szünet után egy bácsi szánt meg és segített fel egy fára a város felőli kapu mögött onnan néztem a második félidőt az embertömeg felett. És láttam a csodát, a PMSC egyre- másra vezette a formás támadásokat és 3-1-re megfordította a meccset a sztárokkal (Hannich, Burcsa, Kurucz, Szabó O, Szentes) teletűzdelt ETO-val szemben. Nálam azt hiszem ekkor eldőlt azóta is 36 év után is mint a narkós várom a meccseket, hétvégenként és várom, hogy csodát lássak.
Szegény apám 87’ nyarán azt mondta fiam felvettek Pécsre a Széchenyi Gimnáziumba, komoly dolgokkal kell foglalkoznod, most már igazán elhagyhatnád azt az idétlen, gyerekes fotballt. Sok víz lefolyt azóta Dunán, elértem ezt-azt az életben, de még ma is szenvedéllyel várok minden fordulót.
Azt hiszem akkor ott 36 éve 1984. március 28-án dőlt el végképp minden, és bár PMSC drukker soha nem lettem, ( mert 4 évesen a bátyusomtól megkaptam a 77’-es Vasas gombfocicsapatát, és a családunk több tagja is Vasas drukker volt, így 77’ben én is az lettem, és ezen azóta sem változtattam )
Megérdemlik ezek a derék pécsi legények vagy ma már nagypapák, sőt néhányan már az égi pályákon játszanak, hogy leírjam a nevüket, természetesen a klasszikus számozással:
1 Bodnár
2 Schulteisz Ɨ
3 Toma
4 Brezniczky
5 Bendes (14 Gallai)
6 Róth (12 Réfi)
7 Nagy Imre
8 Czérna Ɨ
9 Dárdai Ɨ
10 Lőrincz
11 Mészáros
A meccs után rábeszéltem a bátyust, hogy hadd maradjak ott és várjam meg a játékosokat a játékoskijárónál, ő persze nem jött velem sietett haza, mert akkor még Bólyban laktak. Így egyedül élvezhettem végig az ünneplést, ami teljesen más volt, mint a ma szokásos győzelmi ünneplések, spontán jött nem volt benne semmi művi, ott a játékoskijárónál, a parkolóban alakult ki, Verebes Józsi bácsi meg csendben elkullogott a csapatbuszhoz.
Először mentem haza egyedül 11 évesen a város másik végéből Uránvárosból Vasasra. 1984 tavasza az egyik legszebb időszak volt az életemnek, bár április 14-én nem engedett édesanyám a ZTE elleni meccsre (azóta is bánom, hogy nem tudtam meg időben, hogy az unokabátyám Wesz Józsi Szellőről ott volt azon a meccsen és elmehettem volna vele) , de ott voltam a Csepel 1-1, Videoton 0-1, és az Ú.Dózsa 1-1 elleni meccsen Újmecsekalján abban a stadionban, ami azóta sem sokat változott.
Azóta is eszembe jut minden március 28-án az a 1984-es.

Feyyaz 2021.03.19. 18:59:54

Újpesti Dózsa - Bp.Honvéd (1-1).

„Azok az engedmények, amelyeket a klubvezetők évközben tettek egyes megbeszélt eredményekkel szembeni elnéző magatartásukkal — itt különösen a kettős piros-fehér — lila-fehér találkozóra gondolok (!!! Bocsák Miklós), mind az őszire, -mind a tavaszira — az év végén alaposan megbosszulták magukat. Egyes játékosok azt hitték: „szabad a vásár”, itt csak ők diktálhatnak, mert az MLSZ-ben nincs meg az erő, hogy felléphessen a manipulált eredményekkel szemben.”

Forrás: Bocsák Miklós: Elátkozott sporttörténetek (1985) c. könyv
süti beállítások módosítása