Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 1. forduló

2021.09.13. 06:11 maribor_

1984. szeptember 1-2., a hónap első hétvégéje

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_headlines_tanevnyito.jpgA hétvégén az ország szinte valamennyi általános és középiskolájában lezajlottak a tanévnyitó ünnepségek

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

augusztus 30.
A kormány Tájékoztatási Hivatala közli: A Minisztertanács, a Szakszervezetek Országos Tanácsa és a KISZ KB intézőbizottsága együttes határozatot hozott az MSZMP XIII. kongresszusának és a hazánk felszabadulása 40. évfordulójának tiszteletére indult munkaversenyben kimagasló eredményeket elérő vállalatok, szövetkezetek és kollektívák kitüntetéséről. Az MSZMP Központi Bizottsága által alapított 25 kongresszusi zászló, illetve 80 kongresszusi oklevél kitüntetésben - az állami kitüntetésekre vonatkozó szabályok alkalmazásával - azok a kollektívák részesülhetnek, amelyek a munkaversenyben elért eredményeik alapján egyidejűleg magas állami kitüntetést is kiérdemelnek. A kitüntetéseket 1986. május 1. alkalmából adják át. A kormány ülésén tudomásul vette az Állami Bér- és Munkaügyi Hivatal elnökének tájékoztatóját a munkaügyi helyzet 1984. első félévi alakulásáról. Megállapította, hogy továbbra is teljes körű a foglalkoztatottság. A vállalatok többségénél a munka hatékonysága még nem javul a kívánt mértékben. A népgazdaság különböző területein a szükséges munkaerő-átcsoportosítás az indokoltnál lassabban megy végbe. A keresetnövekedés - elsősorban az építőiparban és az iparban - meghaladja a tervezettet, amit a termelés eddigi alakulása nem támaszt alá. Az év hátralevő részében erőfeszítések szükségesek a teljesítmények növelésére, a népgazdasági terv céljainak megvalósítására.

A Hazafias Népfront Országos Tanácsának titkársága felszabadulásunk 40. évfordulójának tiszteletére a településfejlesztési társadalmi munkamozgalomban kiemelkedő eredményt elérő községek, városok számára jubileumi zászló adományozásáról határozott. A most alapított kitüntetésre - a korábbi években odaítélt nemzeti zászlóhoz hasonlóan - 1985-ben a tanácsokkal egyetértésben a megyei, budapesti népfrontbizottságok tehetnek javaslatot a Hazafias Népfront Országos Tanácsa és a Minisztertanács Tanácsi Hivatala együttes irányelvei alapján, a korábban meghirdetett feltételek szerint elért eredmények figyelembevételével. A jubileumi zászlót az ország 22 legjobb eredményt elért települése kaphatja meg. A zászlókat 1985 tavaszán adják majd át.

A békéért meghirdetett szakszervezeti akciónap eseménysorozatában az Épületkerámia-ipari Vállalat nagytermében békenagygyűlést tartottak, amelyen a második világháború kitörésére emlékezve a dolgozók béketörekvéseit fogalmazták meg. A Szakszervezetek Országos Tanácsa nevében Országh Ferencné, a SZOT alelnöke mondott beszédet. A nagygyűlésen Kovács Sándor gépkezelő köszöntötte a részvevőket, akik táviratot küldtek a vállalat dolgozói nevében az Országos Béketanácshoz: csatlakozva a SZOT békefelhívásához, elítélték a békét veszélyeztető provokációkat.

XXXIV. bányásznap alkalmából ünnepséget tartottak a SZOT budapesti központi iskolájában. Az ünnepségen részt vett Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára és Gál László, a SZOT főtitkárhelyettese. Jelen voltak több megye és budapesti kerület pártbizottságának, valamint az ágazati szakszervezeteknek a vezetői, képviselői. Az ünnepséget Kovács László, a Bányaipari Dolgozók Szakszervezetének főtitkára nyitotta meg, köszöntve a bányaipar dolgozóinak jelenlevő, csaknem 300 képviselőjét, a vendégeket. Ezután Kapolyi László ipari miniszter mondott ünnepi beszédet.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_banyasznap_kozponti_unnepseg.jpgAz ünnepség részvevői Kapolyi László beszédét hallgatják

Az Elnöki Tanács dr. Simon Kálmánt, a Központi Bányászati Fejlesztési Intézet vezérigazgatóját, több évtizedes eredményes munkássága elismeréséül, nyugállományba vonulása alkalmából a Munka Érdemrend arany fokozatával tüntette ki.

Konsztantyin Csernyenkónak az építőipar anyagi-műszaki alapjai megerősítésére, további gépesítésére és fejlesztésének támogatására vonatkozó javaslatát vitatta meg és; hagyta jóvá e heti ülésén az SZKP KB Politikai Bizottsága. A szövetségi köztársaságok kommunista pártjainak központi bizottságai, területi vezető szervei, valamint a minisztériumok és főhatóságok ezzel kapcsolatban azt a feladatot kapták, hogy az eddiginél nagyobb figyelmet fordítsanak az építőipari vállalatok munkájának javítására, s az erőket az 1984-re szóló; tervek megvalósítására, ezen belül pedig különösen a termelőberuházások, a lakásépítkezések, valamint a kommunális építkezések időbeni befejezésére összpontosítsák.

Határozott ülésén a politikai bizottság arról is, hogy 1984. szeptember 1-től egy sor fogyasztási cikknek csökkentik a kiskereskedelmi árát. Ez egy év alatt összesen 2,2 milliárd rubel megtakarítást jelent majd a lakosság számára. A politikai bizottság meghallgatta Vitalij Vorotnyikovnak a beszámolóját az általa vezetett küldöttség romániai útjáról az ország felszabadulásának 40. évfordulóján, valamint Dmitrij Usztyinov beszámolóját a szlovákiai nemzeti felkelés 40. évfordulója alkalmából Csehszlovákiában járt szovjet küldöttség útjáról.

Jurij Andropov domborműportréját ábrázoló emléktáblát lepleztek le Moszkvában, az Állambiztonsági Bizottság (KGB) épületén. Jurij Andropov a szervezetet 1967-től 1982-ig vezette, s ennek emlékére helyezték el az emléktáblát a Dzerzsinszkij téren levő épületen. Mint annak idején hírt adtunk róla, az SZKP Központi Bizottsága, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége és a Szovjetunió Minisztertanácsa Jurij Andropov elhunyta után határozatot hozott az SZKP, a szovjet állam, a nemzetközi kommunista és munkásmozgalom e kimagasló személyiségének, a béke és a kommunizmus fáradhatatlan harcosának emléke megörökítéséről. A határozat végrehajtásának keretében került emléktábla arra a házra, ahol Andropov hosszú éveken át dolgozott. Az emléktábla leleplezése alkalmából gyűlést tartottak, amelyen részt vettek és beszédet mondtak a párt- és állami szervek, a társadalmi szervezetek, valamint a főváros dolgozó kollektíváinak képviselői.

Libanonban közzétették a Bekaa-völgyi palesztin tábor ellen kedden elkövetett izraeli légitámadás végső mérlegét. E szerint harminc ember meghalt, s ugyanennyi a súlyos sérültek száma is. Az akció kapcsán a Tisrin című szíriai kormánylap rámutatott: e barbár támadás is kézzelfoghatóan bizonyítja, hogy Izrael tovább folytatja az arab államokkal szembeni agresszív politikáját. Tel-Aviv - hangoztatta a lap - mindezt már rég nem tehetné meg, ha Washingtontól nem kap mindehhez szabad kezet. Az Egyesült Államok vezetése most is nyíltan hangoztatja: az ENSZ BT-ben megvétóz minden olyan határozati javaslatot, amely elítélné az izraeli magatartást.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_libanoni_bombazas.jpgFolyik Libanonban az az izraeli bombázások okozta károk felmérése

Rasid Fakuri, Libanon ENSZ-képviselője egy visszafogott hangvételű felszólalásban csupán a déli országrész lakossága ellen naponta elkövetett izraeli megtorlásokat hangoztatta az ENSZ BT tagjai előtt, kérve a világszervezet közbenjárását: vessenek véget a megszállt területeken elkövetett atrocitásoknak, Izrael tartsa tiszteletben az egyetemes nyilatkozatot az emberi jogokról, mielőbb vessenek véget az 1982 óta tartó izraeli megszállásnak.

Tel-Aviv képviselője, Jehuda Blum propagandafogásnak minősítette a libanoni panaszt, s cinikus módon azt vetette a bejrúti kormány szemére, hogy „még a saját területét sem képes ellenőrizni” - mintha Dél-Libanon már nem is tartozna az arab országhoz.

Többszöri halasztás után Bejrútba érkezett Sedli Klibi, az Arab Liga főtitkára, hogy megvitassa a libanoni vezetőkkel, milyen segítséget adhat a pánarab szervezet az ország problémáinak megoldásához, a déli területek felszabadításához. Klibi még aznap tárgyalt Karami miniszterelnökkel, és pénteken találkozik Dzsemajel elnökkel, valamint az ország más vezető politikusaival. A politikai tárgyalások előtt az Arab Liga vezető tisztségviselője ellátogatott Bikfajába, ahol részvétét nyilvánította a szerdán szívroham következeiében elhunyt Pierre Dzsemajel családjának.

Iráni harci repülőgép szállt le egy iraki repülőtéren, két pilótája pedig politikai menedékjogot kért - jelentette be az iraki katonai szóvivő. Az INA iraki hírügynökség szerint a két pilóta most az iraki kormány „vendége”. Ez az eset két nappal azután történt, hogy - mint hírt adtunk róla - kedden két géprabló eltérített egy iráni légibuszt, amelyen 195 utas és tizenegy főnyi személyzet tartózkodott. Az AFP francia hírügynökség úgy értesült, hogy a gép és utasai jelenleg Bagdadban tartózkodnak. Az iráni-iraki frontról nem érkeztek jelentések.

A Pentagon egyelőre nem közölt részleteket a kísérleti B-1A típusú bombázó katasztrófájáról. Az amerikai légierő új, szuperszonikus bombázójának prototípusa - ebből eddig négy készült el - a kaliforniai Edwards légi támaszpont közelében, a Mojave sivatagban zuhant le délután. A gépen háromfőnyi személyzet volt, a Rockwell repülőgépgyár egyik szakértője és két repülőtiszt. Egy személy meghalt, kettő megsebesült, bár a biztonsági berendezés kivetette őket a gépből, és ejtőernyővel kellett földet érniük.

A B-1 első négy példányával eddig már 126 próbarepülést végeztek, ez volt az első katasztrófa. Az új típusú hadászati szuperszonikus bombázó építését még 1976-ban határozták el, de a hatalmas költség miatt a Carter-kormány leállította a programot, Reagan kormányzata viszont újrakezdte, és bizonyos módosításokat is elrendelt. A legújabb típus első példányát éppen a napokban kívánják bemutatni. Az új bombázó építése politikai kérdés is: a demokrata párt például hatalomra jutása esetén ismét le akarja állítani a jelenleg 28 milliárd dolláros költségűre becsült programot. Az amerikai légierő 100 ilyen szuperszonikus hadászati bombázót akar a B-52 típusú gépek felváltására.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_b_1_bombazo_baleset.jpgA lezuhanás helyszíne és a B-1-es repülés közben

Ezzel a típussal a légierő a legendás B-52-eseket akarta lecserélni. Szükség volt a korszerűsítésre, mivel addigra a szovjet TU-160-as volt a világ legkorszerűbb és leghatékonyabb vadászbombázója. Eddigre négy prototípus létezett, a szerencsétlenséget szenvedett gép volt időrendi sorrendben a második legyártott darab. 1983-ban indult a B-1 program, az első gépet 1986-ban állították hadrendbe, és az előzetes tervek szerint, 1988-ig összesen 100 darabot gyártottak le. Jelenleg - 2021-ben - 62 darab van még szolgálatban, és a tervek szerint az utolsó darabot 2036-ban fogják kivonni a forgalomból. 

A vizsgálat később csak az okozatot tudta megállapítani, a baleset okát nem. Soha nem derült ki, hogy műszaki-, vagy pilótahiba történt. Ami tény, a repülőgép 1515 méter magasan repült, ami rendkívül alacsonynak számít ennél a típusnál. Azért volt nagyon nehéz dolga a személyzetnek, mert ha ilyen magasságnál baj van, nincs idő korrigálni. Kézivezérelt volt minden - semmilyen automatikát nem kapcsoltak be a terv szerint - és nem vették észre a jelzőlámpát (vagy a lámpa nem is jelzett, ezt nem tudta a vizsgálat megállapítani) ami azt mutatta, hogy a repülő súlypontja túl hátra került az állítható szárnyak szögeinek megváltoztatása miatt. Így a 40 tonnányi üzemanyag következtében a gép fara 70 fokos szögben megindult lefelé, és ebből már nem lehetett kihozni a gépet.

A személyzet kiválasztásánál pedig biztosra mentek, a létező legtapasztaltabb, leggyakorlottabb és legösszeszokottabb hármast küldték a feladat végrehajtására. A baleset egyetlen halálos áldozata a küldetés parancsnoka és a gép pilótája, az 55 éves Tommie Douglas "Doug" Benefield ezredes volt. A szerencsétlenségig több, mint 11 ezer repült órája volt, rengeteg típust vezetett, repertoárján volt többek közt a Phantom F-4, F-102, C-124, a Hercules C-130, de még a francia Concorde tesztrepülésein is szerepet kapott. A kísérleti vadászbombázó pilótafülkéjében még ottvolt a 35 Richard V. Reynolds őrnagy másodpilóta és a 30 éves fedélzeti mérnök Otto J. Waniczek százados. Ő a B-1 program előtt a "Have Idea" projektben dolgozott, amiben az így-úgy beszerzett szovjet vadászgépeket tesztelték (a légierő eme titkos projektjéről egy másik repülőgépbaleset kapcsán itt már írtunk részletesebben). A repülő személyzetének utóbbi két tagja súlyos sérüléseket szenvedett. A haláleset és a sérülések közvetlen kiváltó oka a mentőkapszula (a katapultrendszer nem egyenként lőtte ki a pilótákat, hanem a komplett pilótafülkét) túl kemény földbecsapodása volt. A három mentőernyőnek nem volt ideje teljesen kinyílni, a becsapódás tompításra szánt külső légzsákok meg egyszerűen csődöt mondtak. A becsapódás erejére jellemző volt, Benefield széke a 40 G-s erő hatására egész egyszerűen kiszakadt a kapszula padlózatából. Neki esélye sem volt a túlélésre...

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_b_1_bombazo_baleset_doug_benefield.jpgDoug Benefiled, a szerencsétlenség halálos áldozata

Háromszori halasztás után reggel - helyi időszámítás szerint röviddel reggel fél kilenc, magyarországi időszámítás szerint délután fél három után - elindult hatnapos útjára a világűrbe a harmadik amerikai űrrepülőgép, a Discovery. A hattagú személyzet tagjai között van a második amerikai űrhajósnő, Judith Resnik. A Discovery hatnapos útjára megnövelték a személyzet feladatait, a korábbi halasztás miatt ugyanis átütemezték az űrrepülőgépekkel végzett kísérletek sorozatát. Három mesterséges holdat kell útnak indítaniuk, és ki kell próbálniuk egy különleges napelem-tornyot. A terv szerint a Discovery szerdán száll le a kaliforniai Edwards légi támaszponton.

Az űrrepülés a NASA tizenkettedik űrsikló-indítása volt, amely során egy hatfős legénységre várt a megtisztelő feladat, hogy berepülje az űrrepülőgép-flotta legújabb tagját. A Columbia és a Challenger ekkor már összesen tizenegy repülésen volt túl, a NASA-nál már kezdett felhalmozódni komolyabb mennyiségű tapasztalat az űrsiklók repültetésével kapcsolatban. A legújabb űrrepülőgép 1983 novemberében érkezett meg a gyártó Boeing cégtől a Kennedy Űrközpontba, és a legendás James Cook kapitány egyik hajójáról, a HMS Discovery-ről lett elnevezve, amellyel Cook kapitány a harmadik és egyben utolsó nagy utazását végezte.

Henry Hartsfieldet jelölték ki a küldetés parancsnokául, aki már járt egyszer odafenn Ken Mattingly, az Apollo-16 korábbi űrhajósának másodpilótájaként a Columbiával. Hartsfilednek egy csupa újoncból álló legénységet kellett űrhajóssá avatnia: Michael Coats volt a kijelölt másodpilótája, Steven Hawley, Richard Mullane és a később tragikus sorsú Judith Resnik voltak a misszióra kiválasztott küldetésspecialisták. A rakományfelelős posztjára Charles Walkert nevezték ki, aki a McDonell Douglas repülőgépgyár mérnökeként dolgozott.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_discovery_charles_walker_judith_resnik_richard_mullane_steven_hawley_henry_hartsfield_michael_coats.jpgA Discovery első legénysége. Hátul állnak: Charles Walker és Judith Resnik. Az ülő sor balról jobbra: Richard Mullane, Steven Hawley, Henry Hartsfield és Michael Coats

A repülés során két kereskedelmi és egy katonai műholdat terveztek kibocsátani, valamint tesztelni kívánták a világűr körülményei között az akkor még csak fejlesztés alatt álló nagy napelemtáblák prototípusát, amelyeket később a Nemzetközi Űrállomás építésénél használtak fel. A 4 méter széles és 31 méter hosszú napelemszárnyat összehajtogatva helyezték el az űrrepülőgép rakterében a három műhold tartórekesze mellett, majd a műveleti terv szerint a világűrben kellett többször kinyitni és újra összecsukni. 

Az eredetileg június 26-ra tervezett start meghiúsult. Egy műszaki hibát észlelve a vadonatúj űrrepülőgép fedélzeti számítógépei leállították a már működő főhajtóműveket, megszakítva ezzel az indítási folyamatot és a Discovery a földön ragadt. „Szerintem egy kicsit magasabban szerettünk volna lenni a főhajtóművek leállításakor!” - űzte el a síri hangulatot egy poénnal Steve Hawley űrhajós. A Gemini-6 óta először fordult elő, hogy egy ember vezette rakéta/űrrepülőgép hajtóművei néhány másodperccel a felemelkedés előtt leálltak volna, meghiúsítva ezzel a felszállást. A csalódott legénység kikászálódott a sikló kabinjából, és várták, hogy újra megpróbálkozhassanak az indulással.

A legénység és a családtagok 29-én még megünnepelték Charles Walker születésnapját, majd másnap újra felöltötték a kék színű „egyenruháikat” és elfoglalták helyüket a Discovery kényelmes üléseiben. Ám ekkor sem ment minden simán: egy „véletlenül” az indítóállás közelébe tévedő magánrepülőgép miatt majdnem hét percig szüneteltetni kellett a visszaszámlálást…

Hat másodperccel a felszállás előtt újra beindult a három főhajtómű, és gőzfelhő tört fel az űrrepülőgép alól. Egy másodpercnél beindultak a szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéták is. Azok a rögzítések, amelyek eddig az indítóasztalhoz kötötték a járművet, kiengedtek… és amint az óra a nullához érkezett, a Discovery végre felemelkedett…

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_discovery.jpgA kilövés pillanata

A jármű minden nehézség nélkül elvégezte a fordulási programot, hogy a kijelölt 28,5 fokos hajlásszögű pálya irányában haladjon felfelé. Kicsit több mint két perc repülés után az automatika leválasztotta a két szilárd hajtóanyagú gyorsítórakétát, mivel már csak néhány másodpercnyire voltak azok a kiégésüktől. Újabb hét perc múltán leálltak a főhajtóművek is, és leválasztották a kiürült külső hajtóanyagtartályt. A Discovery legelső alkalommal megérkezett a világűrbe.

A legénység példás szorgalommal teljesítette a kijelölt feladatokat, útjukra bocsátották a három műholdat, elvégezték a napelemtáblás kísérleteket, és természetesen arra is maradt idejük, hogy élvezzék a világűrben való tartózkodás csodálatos érzését. Az új űrrepülőgép minden alkatrésze kiválóan üzemelt. Végül ideje volt hazaindulni, és a hat űrhajós, valamint a gép búcsút intett a világűrnek 1984. szeptember 5-én. A leszállás zökkenőmentesen sikerült az Edwards támaszpont kifutópályáján.

A legénység férfitagjainak űrhajóskarrierje szépen folyatódott tovább, mindegyikük járt még legalább egyszer a világűrben. A legénység hölgytagját, Judith Resniket is jelölték ismét űrutazásra: a NASA az STS-51-L küldetés során számított volna a munkájára. Ez az út azonban tragédiába torkollott: a Challenger űrrepülőgép az oldalsó gyorsítórakéta műszaki hibájának következtében 73 másodperccel a start után felrobbant 1986. január 28-án, kioltva ezzel a legénység mind a hét tagjának életét, köztük Judith Resnik űrhajós életét is.

A harmadikként szolgálatba állott űrrepülőgép, a Discovery, amely a NASA-tól az OV-103 kódnevet kapta, már szolgálati ideje alatt legendává vált. Második űrrepülése során - azóta is egyedülálló módon - visszahoztak a fedélzetén két műholdat a világűrből, a Palapa-B-2 és a Westar-6 nevű mesterséges égitesteket. A Challenger tragikus pusztulása után ez az űrrepülőgép végezte el az első felszállást, Frederick Hauck parancsnoklásával újrakezdve az Egyesült Államok űrrepüléseit 1988-ban. Az ezt követő években a NASA legmegbízhatóbb űrrepülőgépévé lépett elő. Legnagyobb érdeme, hogy az ő fedélzetéről indították útnak 1990 áprilisában a Hubble-űrteleszkópot, majd a második és harmadik Hubble-javító/karbantartó repülést is a Discovery teljesítette. Ezen kívül útnak indítottak a fedélzetéről három TDRS kommunikációs műholdat és az Ulysses űrszondát. Ez az űrrepülőgép hajtotta végre az STS-95 jelű küldetést 1998-ban, amely során visszatért a világűrbe az első amerikai, aki orbitális űrrepülés során megkerülte a Földet: John Glenn. Ekkor 77 éves (!) volt, ezzel mindmáig a legidősebb űrhajósnak számít (a legfiatalabb a szovjet Vosztok-2 űrpilótája, German Tyitov, aki 25 évesen végzett űrrepülést 1961-ben). A Discovery meglátogatta a Mir űrállomást, valamint a Nemzetközi Űrállomás építésében is tevékenyen részt vesz: többek között a Discovery szállította fel a Harmony nevű csomópont-modult vagy a japán gyártmányú Kibo laboratórium főegységét, illetve robotkarját. A Columbia tragédiája után ismét szomorú megtiszteltetés adódott a legmegbízhatóbb űrrepülőgép számára: a Discovery végezhette el a Columbia elvesztését követő első űrrepülőgép-küldetést 2005-ben.

A Discovery űrrepülőgép 2011. februárig 40-szer repült, 309,39 napot töltött az űrben, 4764 keringést végzett és összesen 206 019 288 km-t repült. A Discovery hajtotta végre a legtöbb különálló repülést az összes eddigi űrhajó közül és ezt valószínűleg még sokáig megtartja, ugyanis egyetlen tervezés alatt álló űreszköz élettartama sem több 10 repülésnél.

Utolsó repülésén dokkolt a Nemzetközi Űrállomáshoz. Ezzel először csatlakozott egyszerre négy különböző űrügynökség járműve a Nemzetközi Űrállomáshoz. Az amerikai űrrepülőgépen kívül két orosz Szojuz űrhajó, valamint egy-egy orosz, japán és európai, ember nélküli teherűrhajó volt az űrállomáson.

„Aktív éveit” követően kiállítási tárggyá magasztosult az űrlegenda, a Washington Dulles nemzetközi repülőtér szomszédságában található National Air and Space Museumban fogadja szerényen a reá kíváncsi érdeklődőket.

augusztus 31.

Az Elnöki Tanács ülést tartott. A testület megerősítette a Magyar Népköztársaság és a Mongol Népköztársaság közötti barátsági és együttműködési szerződést, amelyet Losonczi Pálnak, az Elnöki Tanács elnökének a Mongol Népköztársaságban tett hivatalos, baráti látogatása alkalmával június 1-én írtak alá. Az Elnöki Tanács a Minisztertanács előterjesztése alapján határozatot hozott arról, hogy a Bajai Tanítóképző Főiskola a jövőben Eötvös József Tanítóképző Főiskola néven folytatja működését. A továbbiakban a testület kinevezésről határozott, majd bírákat mentett fel és választott meg.

A Líbiai Arab Szocialista Népi Dzsamahirija vezetésének meghívására Urbán Lajos közlekedési miniszter vezetésével magyar kormányküldöttség utazott Tripoliba hogy részt vegyen a líbiai forradalom 15. évfordulójára rendezett ünnepségeken.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke Líbia nemzeti ünnepe, a forradalom győzelmének 15. évfordulója alkalmából táviratban üdvözölte Moamer el-Kadhafi ezredest, a líbiai forradalom vezetőjét.

Az őszi antiimperialista és szolidaritási akciósorozat nyitányaként, az antifasiszta világnap alkalmából nagygyűlést tartott az Ipari Minisztérium székházában a Hazafias Népfront Országos Tanácsa és Budapesti Bizottsága, a Szakszervezetek Országos Tanácsa, a Magyar Szolidaritási Bizottság és a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége. Az elnökségben a főváros politikai és társadalmi életének több vezető személyisége foglalt helyet, s részt vettek a megemlékezésen a városrész üzemeinek és intézményeinek képviselői is. A megjelenteket Harmati Sándor, a Magyar Szolidaritási Bizottság elnöke üdvözölte, majd Gyebroszky Andrásáé, az MSZMP KB tagja, a Habselyem Kötöttárugyár vezérigazgatója mondott ünnepi beszédet.

Országszerte ünnepségeket, gyűléseket és más rendezvényeket tartottak a bányásztelepüléseken és a bányavállalatoknál a 34. bányásznap alkalmából. Megkoszorúzták a bányászemlékműveket, virágokkal rótták le kegyeletüket a munkásmozgalom harcosainak és a munka frontján elesettek sírjánál.

Tatabányán az újvárosi mártírok emlékművénél megtartott ünnepségen, amely egyben a hazánk felszabadulásának 40. évfordulója alkalmából rendezett Komárom megyei ünnepségsorozat megnyitója volt, méltatták a kommunista párt 40 évvel ezelőtt megalakult bányászbizottságának tevékenységét. Ezután megkoszorúzták az 1919-es csendőrsortűz mártírjainak tiszteletére emelt központi emlékművet, majd a városi sportcsarnokban gálaműsort rendeztek a szénmedence dolgozói részére. A tatabányai ünnepségen részt vett Kapolyi László ipari miniszter is.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_banyasznap_tatabanya.jpgÜnnepség a Vértanúk terén

Oroszlányban a város főterén levő bányászemlékműnél tartottak ünnepi gyűlést. A dorogi szénmedencéhez tartozó Sárisápon átadták a több millió forintos költséggel felújított Sziklai Sándor Bányász Művelődési Házat, s ott az avatás után megrendezték a Komárom megyei munkásénekkarok találkozóját.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_banyasznap_oroszlany.jpgA koszorúzás ünnepi pillanata

A Veszprémi Szénbányák ünnepségsorozatának megnyitásaként Veszprémben ünnepi megemlékezést tartottak, majd Kisgyónon megkoszorúzták a, bányász mártírok emlékművét. A nyilasterror áldozatául esett bányászmártírokra ifj. Vara László, a balinkai szénbánya KISZ-bizottságának titkára emlékezett. A kegyeletes ünnepségen részt vett és koszorút helyezett el az emlékmű talapzatán Boór Ferenc, az MSZMP Fejér megyei Bizottságának titkára, Teubel György, a Fejér megyei Tanács általános elnökhelyettese, valamint Mór és a Veszprémi Szénbányák Vállalat párt-, társadalmi és gazdasági szerveinek képviselői, valamint a környező települések vezetői, s a balinkai szénbányászok.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_banyasznap_kisgyoni_koszoruzas.jpgA 34. bányásznap alkalmából koszorúzási ünnepséget rendeztek Kisgyónban, a bányászemlékműnél

A baráti országok testvérvállalatainak - a csehszlovákiai Besztercebánya, a lengyel Katowice és az NDK-beli Mansfeld-ércbányász küldötteivel együtt ünnepelték a 34. bányásznapot Kincsesbányán, a Fejér megyei Bauxitbányák Vállalat dolgozói. A bányászokat köszöntő ünnepségen részt vett Knizse Gyula, az MSZMP Fejér megyei Bizottságának titkára, Teubel György, a Fejér megyei Tanács általános elnökhelyettese és a megye más állami, társadalmi szerveinek képviselői.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_banyasznap_kincsesbanya.jpgKincsesbányán Iski Károly igazgató nyitotta meg a nagygyűlést

Salgótarjánban megkezdődtek a hagyományos bányász kulturális és sporthetek, és a felújított bányászművelődési házban megnyitották id. Szabó István Kossuth-díjas szobrászművész kiállítását. A Mátraaljai Szénbányák Vállalat valamennyi üzemében a leszállás előtt bányásznapi megemlékezést tartottak.

Ezen a napon emlékeztek meg a bányásznapról a Kőolaj- és Földgázbányászati Vállalat négy dunántúli üzemében, Nagykanizsán, Bázakerettyén, Gellénházán és Lovásziban is. A Kőolajkutató Vállalat Szolnokon, az SZMT székházában tartotta meg központi ünnepségét, majd a helyszínen kiállítás nyílt meg Tóth Tibor és Deák István munkásfestők képeiből.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_banyasznap_bazakerettye.jpgTrombitás István, a KFV vezérigazgatója ünnepi beszédét mondja a bázakerettyei ünnepségen

Hajdúszoboszlón a Nagyalföldi Kőolaj- és Földgáztermelő Vállalat dolgozói ünnepi munkásgyűlést rendeztek, a vállalat egri üzemében pedig a bányásznap alkalmából új orvosi rendelőt és oktatótermet adtak át.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_banyasznap_hajduszoboszlo.jpgSzűcs Gábor, a hajdúszoboszlói városi pártbizottság első titkára tartott ünnepi beszédet

Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter, aki katonai küldöttség élén Florian Siwicki vezérezredesnek, a Lengyel Népköztársaság nemzetvédelmi miniszterének meghívására Lengyelországban tartózkodott, befejezte hivatalos, baráti látogatását. A magyar katonai küldöttség tárgyalást folytatott a lengyel néphadsereg vezetőivel a két baráti hadsereget kölcsönösen érdeklő kérdésekről. Czinege Lajost fogadta Wojciech Jaruzelski hadseregtábornok, a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára. A magyar küldöttség az esti órákban hazaérkezett Varsóból.

Lengyelországban mindenütt megemlékeznek arról, hogy a hitleri Németország negyvenöt évvel ezelőtt, 1939. szeptember 1-én hajnalban támadta meg az országot. Varsóban ez alkalommal Henryk Jablonski államfő mondott beszédet. Rámutatott: a polgári Lengyelország uralkodó osztályainak elvakult szovjetellenessége, antikommunizmusa okozta, hogy negyvenöt évvel ezelőtt - a hadsereg és a lakosság hősies küzdelme ellenére - elveszett az ország függetlensége. Jablonski többször utalt rá: Lengyelország újjászületése az új társadalmi rend felépítésének, a Szovjetunióval való testvéri szövetségnek köszönhető.

Koszorúzást rendeztek Gdanskban, a Lenin Hajógyár előtti emlékműnél. A tengerparti nagyváros munkáskollektívái megemlékeztek arról, hogy 1980. augusztus 31-én aláírták a sztrájkolok és a kormányzat megállapodását Koszorút helyeztek el a hajógyár és más üzemek dolgozóinak képviselői, a párt- és tömegszervezetek.

Az izraeli Munkapárt és a Likud-tömb között megállapodás jött létre arról, hogy a következő ötvenhónapos időszakban „nemzeti egységkormány” intézi az ország ügyeit. A megállapodás értelmében Simon Peresz, az izraeli Munkapárt vezetője huszonöt hónapig lesz miniszterelnök, aztán Jichak Samir, a Likud-tömb vezére tölti majd be a kormányfői tisztet a fennmaradó időre. Az első időszakban Samir megbízott miniszterelnök lesz - vagyis Peresz távollétében ő látja el az ügyeket -, és egyben ő irányítja az izraeli külügyminisztériumot.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_simos_peresz_jichak_samir.jpgSamir és Peresz kézfogása

Líbiában az általános népi kongresszus (a parlament) egyhangúlag jóváhagyta az államszövetség megalakítását Marokkóval. A Dzsana líbiai hírügynökség a jelentésében megállapította: az 1347 küldött szavazata mutatja, hogy a líbiai nép teljes mértékben támogatja az államszövetség létrehozását.

Marokkóban népszavazás kezdődött a két ország közt megteremtendő államszövetségről. II. Hasszán király és a kormány felhívta a marokkói népet, hogy igennel szavazzon. A szavazás eredménye várhatólag szombaton válik ismeretessé. Az államszövetségi szerződés - amelyet Moamer el-Kadhafi líbiai államfő és II. Hasszán marokkói király augusztus 13-án írt alá - politikai, gazdasági, kulturális és katonai együttműködést irányoz elő. A felek tervbe vették egy kölcsönös katonai segítségnyújtási egyezmény megkötését is. A két ország a szerződés életbe lépése után közös fejlesztési alapot létesít, és közös bíróságot hoz létre vitás ügyeinek elbírálására.

Líbia és Marokkó közeledése egy évvel ezelőtt kezdődött meg, amikor Kadhafi villámlátogatásra Rabatba utazott. Az államszövetség rendeltetése a hivatalos közlemények szerint: első lépés a Maghreb-országok egysége, illetve az arab egység felé vezető úton. A többi Maghreb-országban - Tunéziában, Algériában és Mauritániában - azonban fenntartásokkal fogadták azt a javaslatot, hogy csatlakozzanak a szövetséghez.

A Szovjetunió, India, a Kínai Népköztársaság és több más ország képviselője elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsának péntekre virradóra megtartott ülésén a megszállt Dél-Libanon lakossága ellen elkövetett izraeli bűncselekményeket. Ugyanakkor támogatták a libanoni kormánynak azt a követelését, hogy Dél-Libanonból, a Bekaa-völgyből és a Rasaja-térségből haladéktalanul vonják ki az izraeli megszálló csapatokat. A felszólalók erélyes intézkedéseket követeltek a Biztonsági Tanácstól azért, hogy szerezzen érvényt az izraeli haderő kivonását sürgető, 1982-es határozatának. Ricsard Ovinnyikov, a Szovjetunió képviselője utalt az Egyesült Államok felelősségére az izraeli agressziós politika folytatódásáért, és kijelentette, hogy az 1982-es intervenció és az azt követő megszállás amerikai támogatás nélkül nem jöhetett volna létre. 

szeptember 1.

Várkonyi Péter külügyminiszter meghívására - háromnapos baráti látogatásra - hazánkba érkezett Bohuslav Chnoupek, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság külügyminisztere. Várkonyi Péter Győrött találkozott csehszlovák kollégájával. A vendégeket a megyei pártbizottság székházában Háry Béla, a megyei pártbizottság első titkára és Lombos Ferenc, a megyei tanács elnöke fogadta, és tájékoztatta a megye politikai, gazdasági, kulturális életéről, valamint a tanácsok tevékenységéről. A külügyminiszterek ezután megkezdték tárgyalásaikat. A magyar-csehszlovák kapcsolatok jelenlegi helyzetéről és fejlesztésének további lehetőségeiről, valamint a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről cserélnek véleményt. A találkozó részvevői a késő délutáni órákban Sopronba utaztak. Várkonyi Péter a vendégek tiszteletére vacsorát adott a Lövér Szállóban.

A már korábban megkezdett bányásznapi ünnepségek sora szombaton folytatódott. Nógrádban a bányász fúvósok zenével ébresztették a bányavidék lakosságát, majd Bátonyterenyén, az újjáépített Bányász Művelődési Ház nagytermében rendeztek ünnepséget, amelyen Méhes Lajos, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a SZOT főtitkára mondott beszédet.

A bányászünnep nógrádi eseményeihez tartozik, hogy a szénbányák KISZ-esei tető alá hozták a kányási bányaszerencsétlenségnek áldozatul esett társuk, Kanizsai László vájár családjának házát, amit a feleséget. két kisgyermeket hátrahagyó fiatal bányász kezdett építeni, de már nem fejezhetett be.

A Borsodi Szénbányák Vállalat Kazincbarcikán, abban a városban tartotta meg központi ünnepségét, ahol a munkában álló férfilakosság felének a bánya ad kenyeret. A Borsodi Szénbányák valamennyi üzemében ünnepségeket rendeztek a hét utolsó napjaiban, s 1876-an részesültek kitüntetésben: Kiváló Bányász, Kiváló Munkáért, Bányász Szolgálati Érdemérem és Kiváló Dolgozó kitüntetést kaptak.

Komárom megyében a Dorogon, Oroszlányban és Tatabányán rendezett ünnepségeken 234 millió forint hűségjutalmat vehettek át a bányászok.

A Mecsek húszezernél több aknamélyítő, érc- és szénbányászát a Pécsi Nemzeti Színházban megrendezett ünnepségen köszöntötték. Megemlékeztek a csertetői emlékműnél az 1937-es csendőrsortűz áldozatául esett bányász mártírokról.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_banyasznap_csertetoi_megemlekezes.jpgSzentirányi József, az MSZMP Pécs városi Bizottságának első titkára mond beszédet a csertetői emlékműnél

A Bakonyi Bauxitbánya Vállalat dolgozói a Tapolca melletti Gerence völgyében tartották bányásznapi ünnepségüket.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_banyasznap_tapolca.jpgTöbb ezer bauxitbányász gyűlt egybe a tapolcai Feszenkó parkban

A Veszprémi Szénbányák Vállalat bányaüzemnél nagygyűléseket tartottak. Ajkán megkoszorúzták azt az emlékművet, amelyet az 1909-es bányászszerencsétlenség 53 áldozatának emlékére állítottak.

A Nagyalföldi Kőolaj- és Földgáztermelő Vállalat ünnepségét az Orosháza melletti Gyopároson tartották. A vállalat olajbányászai közül ötvennégyen vehették át a Bányász Szolgálatért Érdemérem különböző fokozatát, hárman a Kiváló Bányász, heten a Kiváló Munkáért kitüntetést.

Megkezdődött a bécsi Práterben a Volksstimmének, az Osztrák Kommunista Párt központi lapjának idei ünnepsége. A Népszabadságot az eseményen Rényi Péter főszerkesztő-helyettes képviseli. A hagyományos találkozóra az idén is, már az első napon, a bécsiek tízezrei jöttek el, hogy tanúi legyenek a nemzetközi sportversenyeknek, bemutatóknak, felkeressék a testvérlapok pavilonjait. Hazánkból ökölvívók és súlyemelők vesznek részt a versenyeken. Papp László, Ausztriában különösen népszerű bajnokunk is találkozik a közönséggel.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_volksstimme.jpgSokan látogatták a Népszabadság pavilonját a Práterban

Katonai parádéval ünnepelték meg Tripoliban a líbiai forradalom 15. évfordulóját. Az ünnepség alkalmából beszédet mondott Moamer El-Kadhafi, a líbiai forradalom vezetője. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok, amely hivatalos politikájának részévé tette a nemzetközi terrorizmust, semmibe veszi a népek törvényes jogait, és agresszív irányvonala komoly veszélyt jelent a békére és a világ biztonságára.

szeptember 2.

Bohuslav Chnoupek, csehszlovák külügyminiszter, aki Várkonyi Péter külügyminiszter meghívására háromnapos baráti látogatásra érkezett hazánkba, Bábolnára látogatott. A mezőgazdasági kombinát bejáratánál fogadására megjelent Várkonyi Péter külügyminiszter, Burgert Róbert, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, a kombinát vezérigazgatója, Antalóczi Albert, a megyei pártbizottság első titkára, Varga Gyula, a megyei tanács elnöke.

A házigazda, Burgert Róbert a kombinát központjában tájékoztatót adott tevékenységükről. Külön kiemelte, hogy az export tekintetében a Szovjetunió után Csehszlovákia a legjobb partner a szocialista országok közül. A kapcsolat immár több, mint húszéves és igen eredményes. Bohuslav Chnoupek közvetlen szavakkal köszönte meg a szíves fogadtatást, az értékes tájékoztatót, üdvözölte az együttműködés új formáit, amelyben Bábolna élen jár.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_babolna_burgert_robert_bohuslav_chnoupek.jpgA magas rangú vendéget Burgert Róbert tájékoztatja

Országszerte több felsőfokú tanintézetben, közép- és általános iskolában gyűltek össze a diákok és az oktatók, hogy ünnepélyesen köszöntsék az új tanévet.

A pécsi Apáczai Csere János Nevelési Központban tartották meg az országos központi tanévnyitó ünnepséget, ahol Köpeczi Béla művelődési miniszter mondott beszédet.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_tanevnyito_kopeczi_bela.jpgKöpeczi Béla tanévnyitó beszédét tartja

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem 216. tanévét nyitották meg a Nagyvárad téri elméleti épületben tartott rendkívüli tanácsülésen. Az eseményen Senator honoris causa universitatis oklevelet adtak át dr. Alföldi Zoltán, dr. Gerő Sándor, dr. Nónay Tibor és dr. Simonovits István nyugalmazott egyetemi tanárnak, sok évtizedes munkásságuk elismeréseként.

A tizedik tanévet nyitotta meg Budapesten az Orvostovábbképző Intézet egészségügyi főiskolai kara.

A Debreceni Orvostudományi Egyetem tanévnyitó ünnepi ülésén három, hatvan évvel ezelőtt diplomázott orvosnak gyémántdiplomát, tizenhárom orvosnak pedig arany- diplomát nyújtottak át.

A Debreceni Tanítóképző Főiskola évnyitóján köszöntötték a nappali tagozat háromszáz és a levelező tagozat százhúsz hallgatóját, ötvenkét tanítónak rubin-, vas-, gyémánt- és arany diplomát adtak át; négy pedagógus - Eszes Ilona, Kiss Aranka, Knapek Anna és Uhrin Mihály - rubindiplomát vett át.

Nyíregyházán, a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán csaknem hatszázan kezdik meg tanulmányaikat tanár és tanító szakokon.

A győri Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolán is köszöntötték az oktatási intézmény elsőéves hallgatóit; a nappali tagozaton 211 elsőéves kezdi meg az idén tanulmányait. Ebben az intézményben is átadták a rubin-, a vas-, a gyémánt- és az aranydiplomákat a 75, 70, 60, illetve 50 évvel ezelőtt végzett pedagógusoknak.

A budapesti Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolán is ünnepélyes tanévnyitót tartottak. Ezúttal először került sor a Kiváló hallgató címet tanúsító oklevél és a vele járó jutalom átadására.

Sok helyen kezdődik új iskolában az 1984-1985-ös tanév, a frissen átadott oktatási intézményekben országszerte avatóünnepségeket tartottak.

Ünnepélyesen vették birtokba a tanulók a fővárosban, a IV. kerületi Szigeti József utca 1-3. szám alatti általános iskolát.

Budapest II. kerületében, a Budenz utcában, új általános iskolát avattak. A gyermekintézmény 23 tanuló- és 11 napközis csoportjában fogadja a Labanc úti régi általános iskola tanulóit, valamint az új létesítmény körzetébe tartozó és eddig a szomszédos iskolákban helyet foglaló gyerekeket.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_budenz_uti_altalanos_iskola.jpgA II. kerületi Budenz utcában új iskolát avattak

A Vietnami Szocialista Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke és Lázár György, a Minisztertanács elnöke üdvözlő táviratot küldött Hanoiba Le Duannak, a Vietnami Kommunista Párt Központi Bizottsága főtitkárának, Truong Chinhnek, a Vietnami Szocialista Köztársaság Államtanácsa elnökének és Pham Van Dongnak, a Vietnami Szocialista Köztársaság Minisztertanácsa elnökének.

Vietnami Szocialista Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából Apró Antal, az országgyűlés elnöke táviratban üdvözölte Nguyen Huu Thót, a VSZK nemzetgyűlésének elnökét.

A Szakszervezetek Országos Tanácsa, a Hazafias Népfront Országos Tanácsa, a KISZ Központi Bizottsága, a Magyar Szolidaritási Bizottság, az Országos Béketanács és a Magyar Nők Országos Tanácsa ugyancsak táviratban köszöntötte vietnami partnerszervezetét.

A hétvégén országszerte a bányászokat köszöntötték. A csütörtökön kezdődött ünnepségsorozat vasárnap fejeződött be.

A harmincnegyedik bányásznapot változatos programmal ünnepelték meg vasárnap Baranyában. A két mecseki bányászváros lakóit fúvószenekarok ébresztették, s Komló piacterén és a pécsi sétatéren népművészeti vásár kezdődött. A megyeszékhely központjában, a Széchenyi téren mecseki bányászzenekarok és lengyelországi vendégegyüttes, a Miechowi Szénbányák zenekara térzenét adott, majd a jugoszláviai Vukovárról meghívott táncosok és Baranya megye népi együttesei mutatták be műsorukat.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_banyasznap_mecseki_szenbanyak.jpgA nyugdíjas bányászokat Mérei Emil, a Mecseki Szénbányák vezérigazgatója köszöntötte a vállalat központjában tartott ünnepségen

A pécsi szabadtéri táncszínen bányásznapi gálaműsort rendeztek neves előadóművészek és a szovjet déli hadseregcsoport művészegyüttesének fellépésével.

Mátraaljai Szénbányák Vállalat kollektívája egésznapos rendezvényen Gyöngyösön ünnepelte meg a 34. bányásznapot. A Dimitrov-kertben munkásgyűlésen méltatták a mátraaljai bányászok helytállását, kimagasló eredményeit. Szóltak arról, hogy a visontai bányászok az ország szénvagyonának 28 százalékát termelik, és ez növeli felelősségüket. Helytállásukat példázza, hogy időarányos tervüket az elmúlt nyolc hónapban túlteljesítették és a tervezettnél jobb minőségű fűtőanyagot adtak át a Gagarin Hőerőműnek. Elmondták, hogy az elmúlt években a szénen kívüli termelésben mintegy kétezer tonna acéleszközt gyártottak a Paksi Atomerőmű részére. Az eocén-program keretében gépészeti termékeket készítettek és helyszíni szerelést is végeztek. Az ünnepségen kitüntetéseket adtak át, majd pedig kulturális és sportműsor szórakoztatta Gyöngyösön a bányászokat.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_banyasznap_gyongyos_dimitrovkert.jpgÜnnepség a gyöngyösi Dimitrov kertben

Megnyílt az őszi lipcsei vásár, amelyet megtekintettek az NDK párt- és állami vezetői, élükön Erich Honeckerrel. Az NSZEP KB főtitkára, államfő és kíséretének tagjai - köztük Willi Stoph miniszterelnök - hagyományos vásárjáró kőrútjuk során számos politikai személyiséggel és gazdasági vezetővel, a kiállító cégek képviselőivel találkoztak, szót váltottak.

Erich Honeckert a szovjet pavilonban Leonyid Kosztandov miniszterelnök-helyettes fogadta. Mindketten kiemelték, hogy a két ország árucsere-forgalma az idén rekordszintet ér el, meghaladja a 14 milliárd rubelt. A szovjet politikus méltatta az NDK 35 éves fejlődését. Nemzetközi kérdésekről szólva egyebek között rámutatott: az imperializmus agresszív erői által kiélezett jelenlegi helyzetben különös jelentőséget kap a szocialista közösség egységének és összeforrottságának szilárdítása, biztonságának megbízható garantálása. Honecker aláhúzta, hogy a két ország szilárd, megbonthatatlan szövetsége a döntő alapja az NDK jó és biztos fejlődésének.

Chemolimpex kiállítását felkeresve Erich Honeckert a Lipcsében tartózkodó Veress Péter magyar külkereskedelmi miniszter és dr. Szálai Béla, hazánk berlini nagykövete köszöntötte. Szót váltottak az NDK-magyar gazdasági együttműködés alakulásáról. A lendületesen bővülő áruforgalom értéke a tervek szerint az idén 1,7 milliárd rubel lesz. Az NSZEP KB főtitkára kifejezte az NDK érdekeltségét a kereskedelem magas dinamikájának fenntartásában. Hazánk egyébként ez alkalommal is a legnagyobb kiállítók közé tartozik, Magyarországot 32 vállalat képviseli a hét végéig nyitva tartó vásáron.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_erich_honecker_veress_peter.jpgErich Honecker és Veress Péter a lipcsei vásáron

Szpirosz Kiprianu ciprusi elnök és Rauf Denktas, a ciprusi török közösség vezetője egyaránt elfogadta Javier Pérez de Cuellar meghívását, hogy szeptember 10-én New Yorkban kezdjenek tárgyalásokat a szigetország problémájáról. Az ENSZ-főtitkár lényegében egy szövetségi állam megteremtését javasolja Cipruson.

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_humor_5.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_humor_2.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény:
Tavaly és tavalyelőtt ítélte el a bíróság lopásért Schmid László 30 éves peresznyei lakost. Az iszákos fiatalember dolgozott, de sohasem volt elég a pénze. Ezért május 12-én ittasan bemászott a peresznyei szociális otthon gazdasági épületének öltözőjébe, hogy anyja szekrényéből pénzt szerezzen. Baltával feszítette ki az ajtót, 1200 forintot emelt el. Az összeg felét elitta, a többit visszavették tőle. Egy hét múlva a vele egy háztartásban élő féltestvére szekrényéből vitt el egy százast. Másnap másik féltestvérét károsította meg kétszáz forinttal. Júniusban hétszáz forintot csent el féltestvére szekrényéből. A lopott pénzt Schmid minden alkalommal elitta. A hozzátartozóit megkárosító tolvajt letartóztatták. Többszörös visszaesőként került a Szombathelyi Városi Bíróság elé. Tízhavi börtönre ítélték, a közügyektől három évre eltiltották. Mivel a vádlott idült alkoholista, s a bűncselekményeit részben ittasan, de minden esetben italozás érdekében követte el, a bíróság elrendelte a vádlott kényszergyógyítását. A hányatott sorsú fiatalember egyébként gyerekkora óta iszik, most már naponta fogyasztott szeszt. Az eddigi elvonókúrák eredménytelenek voltak. Az ítélet jogerős.

Közlemények:

Az utazóközönség igényeit figyelembe vevő jelentékeny változásokat vezet be szeptember 1-én és 3-án a Budapesti Közlekedési Vállalat. A hónap első napjától egy új járatot indítanak, ötét módosítják, nyolc busz és villamos vonalán pedig a követési idő változik meg. Mindezek a változások 604 megállóhelyet érintenek a fővárosban. Szeptember 1-én 172-es jelzéssel új autóbuszjáratot indítanak, amely a Kosztolányi Dezső tér és a budafoki Vincellér út között - az őrmezői lakótelep érintésével - közlekedik majd. Az új járat - amely a rózsavölgyieket és a sas-hegyieket szolgálja - beindításával egy időben a 72-es autóbuszok Kosztolányi Dezső téri végállomását a Bartók Béla útra, az 1-es és a 7-es autóbuszok megállója elé helyezik. A Budafoki tér és a Varga Jenő tér érintésével meghosszabbított útvonalon közlekednek szombattól a 10/A jelzésű autóbuszok. Ezzel tehermentesítik a 3-as autóbuszokat, illetve közvetlen kapcsolatot teremtenek a Budafoki úton elhelyezkedő üzemekkel. Az eddigieknél korábban indulnak, és későbbig szállítják az utasokat, illetve követési Idejük válik gyorsabbá a telkes 4-es autóbuszoknak, a 47-es és a 43-as éjszakai és a 10-es villamosoknak, a 10-es, a 110-es és a 41-es buszoknak, valamint a 10-es villamosnak. Új megállóhelyeket létesítettek a 84-es gyorsjáratú busznak a Keleti Károly utcánál, a Timár utcánál, a Népfürdő utcánál és a Tito utcánál. A Népfürdő utcánál a 184-es is megáll majd. Szeptember 3-tól őszi menetrendet léptet életbe a BKV. Ennek megfelelően - a jelenleg is közlekedő járműveken kívül - száz autóbusszal, negyven villamossal és tíz trolibusszal több közlekedik a nyári időszakhoz képest csúcsidőben a fővárosban.

A Tungsram Rt. és az Illetékes kereskedelmi vállalatok közlik, hogy a hazai gyártású villamos fényforrások termelői ára szeptember 3-tól átlagosan öt százalékkal emelkedik, oly módon, hogy egyes terméktípusok ára 8-10 százalékkal emelkedik, másoké változatlan marad, vagy 4-5 százalékkal csökken. Ugyanilyen mértékben változnak a fogyasztói árak is. A 60 wattos normál villanykörte ára például 8,90 forintról 9,30 forintra, a 40 wattos díszkivilágítási gyertyalámpáké 10,60 forintról 11,70 forintra emelkedik, a normál kryptonégő ára változatlan marad, a 26 mm-es 36 wattos fénycső ára pedig 49,20 forintról 46,70 forintra csökken.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: A blézer dicsérete
Jó néhány éve, ha beköszönt az ősz, elsősorban nem kötöttkabát, hanem blézer után nézünk az üzletekben. S bár egy jó meleg kardigán sem árt, ha van a háznál, a kardigán azonban korántsem öltöztet olyan jól, mint a blézer. Árban pedig szinte azonosak: fazontól, anyagtól függően 400 és 1200 között kapható. Ha van egy blézerünk, ugyanúgy hordhatjuk szoknyához, mint a kardigánt, ám a megjelenésünk elegánsabb. Van, aki évek óta gyűjtögeti a blézert, s ezzel szinte teljesen kiépíti a ruhatárát. Mert a blézert, a különböző, már meglevő szoknyáinkkal, nadrágokkal, ruhákkal cserélgetni is lehet és ezzel nagyon sok öltözködési lehetőséghez jutunk.idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_divat_5.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_divat_6.jpg

Elkezdődött a vetés és az őszi betakarítás:
Az aratás befejezése után sem csendes a határ. A legtöbb gazdaságban még tartanak a betakarítás járulékos munkái. A learatott terület 90 százalékáról húzták le vagy bálázták össze a szalmát, 85 százalékán pedig elmunkálták a tarlót. Augusztus második felében sok helyen elvégezték a nyári mélyszántást is, meggyorsítva ezzel az őszi kalászosok talajelőkészítését. A vetésekkel szinte egy időben kezdődött az őszi betakarítás is. Az aszályosabb déli vidékeken már a napraforgóban dolgoznak a kombájnok, de az ország északi területein is elkezdték a lombtalanítását. Ahol a kukorica szárazanyag-tartalma lehetővé teszi, szecskázzák a silónak valót. Népesek a kertészetek is. Szedik az őszibarackot, a dinnyét, a nyári almát és a szilvát. Szabolcsban elkezdődött az úgynevezett fehér alma exportja. Egyelőre csak kisebb mennyiség hagyja el az országot, így szállítási nehézségekről nincs hír. Késik viszont a szőlő érése, a csemege fajtákból is kevés van a piacon, amit a háziasszonyok a pénztárcájukon is éreznek.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_torokbalinti_allami_gazdasag.jpgA Törökbálinti Állami Gazdaság gyümölcsöséből a konzervgyárakba szállítják az őszibarackot

A bányában:
A Dorogi Szénbányák dorogi bányaüzemének lencsehegyi bányájában nemrégiben helyezték üzembe a vállalat első gépesített biztosítású és jövesztésű frontfejtését. Képeink az 57-es számú csapat munkáját mutatják be.idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_dorogi_szenbanyak_6.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_dorogi_szenbanyak_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_dorogi_szenbanyak_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_dorogi_szenbanyak_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_dorogi_szenbanyak_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_dorogi_szenbanyak_5.jpg

Targoncaszerviz Törökszentmiklóson:
A gyárak és üzemek anyagainak mozgatásában, szállításában fontos szerep jut a targoncáknak. Meghibásodásuk azonban gyakorta zavarja a termelés folyamatosságát. A helyi tmk-üzemek nem mindig képesek a hiba gyors elhárítására. Ezt felismerve, a Szolnoki Mezőgép Vállalat törökszentmiklósi gyáregységében 1400 féle alkatrészt gyártanak targoncákhoz. Az itteni javítóműhelynek szervízkocsija is van. A kisebb javításokat az üzemek telephelyén végzik el. A törökszentmiklósi üzemben évente hétszáz targonca nagyjavítását vállalják.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_torokszentmiklosi_targoncaszerviz.jpgÁtadásra készítik elő a már megjavított targoncákat

Elkészült az első magyar-bolgár mikrobusz:
Ikarus-Balkancar - egyelőre ez a kettős márkanév olvasható azon a vadonatúj autóbuszon, amelyet tegnap mutatott be a székesfehérvári járműgyár a Bolgár Népköztársaság nagykövetsége és a bolgár kereskedelmi kirendeltség munkatársainak. A magyar-bolgár kooperációban elkészült mintapéldány új fejezetet nyit a két ország ipari együttműködésében. A közös gyártás gondolatát lényegében néhány hónapja a magyar- bolgár gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési bizottság, illetve - a két ország ipari minisztériumának keretében működő - közúti járműipari állandó munkacsoport vetette fel. A gyártók választása olyan autóbuszra esett, amely hiányzik a KGST-országok kínálatából. A 30 üléses, kényelmes mikrobuszt utazási irodák, vállalatok, iskolák használhatják városban és rövidebb távolságokon a legelőnyösebben.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_ikarus_balkancar_mikrobusz.jpgÚttalan utakon, hosszú próbajáraton ellenőrzik az első magyar-bolgár mikrobusz teljesítőképességét

Karbantartás után, idény előtt a Távfűtő Művek:
Végéhez közeledik a szeszélyes nyár, s befejezés előtt áll a Fővárosi Távfűtő Művek is a nyári karbantartások elvégzésével. Szeptember 15-re mindenütt készültségbe helyezik a berendezéseket, hogy az időjárástól függően akár az október 15-i hivatalos fűtési idény előtt is meleget tudjanak szolgáltatni a főváros kétszázezer otthonának. Az utóbbi hónapokban a FŐTÁV szakemberei felülvizsgálták a fűtőműveket, a lakossági hőközpontokat, karbantartottak ezer szerelvényt, húszezer hőcserélőt, kilencezer szivattyút, hatezer melegvíztárolót, s megvizsgálták a négyszáz kilométer vezetékhálózatot is. A 23 telephelyen 113 kazánt ellenőriztek, s elvégezték 23 berendezés nagyrevízióját is. A munka nagyságára jellemző, hogy a vállalat nyolcmilliárd forint értékű állóeszköz-állományának fenntartására 250 millió, fejlesztésére pedig 800 millió forintot fordítanak az idén. Az idén az év végéig egyébként 10 200 új lakást kapcsolnak be a távhőhálózatba. Eddig háromezer otthont vettek át az építőktől, ami mutatja; a lakásátadások eltolódása az év utolsó hónapjaira nagy feladat elé állítja majd a FŐTÁV-ot is.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_tavfuto_muvek.jpgDolgoznak a szerelők Óbudán, az egyik lakossági hőközpontban

Szőnyegek Sopronból:
Új színekkel, mintákkal gazdagítja a Soproni Szőnyeggyár a termékcsaládját. Idén 4,5 millió négyzetméter szőnyeget gyártanak, és ebből 1,3 millió négyzetméter a tűzött szőnyeg. Hazai piacon kívül külföldön is keresettek a soproni szőnyegek.
idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_soproni_szonyeggyar.jpg

A hal legyében:
Ebben az évben négy típusban 140 ezer darab horgászorsót készítenek a MOM battonyai gyáregységében. A hírtől - valószínűleg - halaink nem lesznek feldobódva. Nyugodtan kijelenthetik: csupa csapda az élet. Némi vigaszt jelenthet számukra, az orsók húsz százalékát külföldre szállítjuk.
idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_battonyai_horgaszorsok.jpg

Szárazfonóban:
A Budaflax Lenfonó és Szövőipari Vállalat szombathelyi fonógyárában a megnövekedett exportigények pontos kielégítésén dolgoznak.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_budaflax.jpgAntal Jánosné fonónő a szárazfonóban P-Sz-132 típusú, szovjet gyártmányú 104 orsós gépen dolgozik

Ollózás:
A dallal ellentétben, nemcsak pulykakakasért, hanem kézi orvosi műszerért is Debrecenbe kell menni. Az országban kizárólag csak a Medicor debreceni gyárában készítik a gyógyító munka elengedhetetlen segédeszközeit. A nagy kézügyességet kívánó munka eredményei: a különleges rendeltetésű és formájú fogók, ollók, csipeszek keresett termékek országhatárainkon túl is. A legnagyobb külkereskedelmi partner a Szovjetunió, az NDK, az NSZK, de fejlődő országot is találunk a megrendelők között.
idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_debreceni_medicor.jpg

Iskolaavatás a Duna mellett:
A dunaújvárosi nebulók bánatára időben, tanévkezdés előtt, elkészült, és átadták a nyolcvannyolc millió forintos költséggel épült, tizenhat tantermes iskolát. Az új létesítményben négy tanműhely, valamint balett-terem és tornaterem is helyet kapott.
idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_dunaujvarosi_iskola.jpg

Taneszközök:
Az iskolai tanévnyitók előtti napon is nagy forgalmat bonyolítanak le a papír-írószer boltok. A kereskedők sokéves tapasztalatai alapján még szeptember első napjaiban is hasonló tumultus várható ezekben a szaküzletekben.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_papir_iroszer.jpgNagy a forgalom Nyíregyházán, az iparcikk-kisker és a PI-ÉRT közös papírboltjában

Szajki képeslap:
Már nem csak hét végi kirándulások célja a Szajki tó és környéke, hanem egyre többen itt töltik nyári szabadságukat. Aki teheti, az idény utolsó napjait is kihasználja, s bár az idei nyáron tavaink vize ritkán melegedett fel, a fürdőzőket a hűvösebb hullámok sem riasztották el.
idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_szajki_to.jpg

Termálfürdő Kiskunmajsán:
A szénhidrogén kutatóforrások nyomán, Kiskunmajsa határában, hévízforrásokra bukkantak. A helyi termelőszövetkezet szakemberei, az 1500 méter mélyből előtörő víz hasznosítására - többek között - termálfürdőt építettek. A tervek szerint, a huszonöt hektáros fürdőtelepen további két medence, kemping, valamint gyógyszálló is készül.
idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_kiskunmajsai_thermalfurdo.jpg

Megnyílt a budavári panoptikum:
A Várhegy alatti több évszázados barlangrendszer másfél kilométeres szakaszán a Dominó Pantomim Egyesület panoptikumot létesített. A panoptikumban a magyar őstörténettől a korai reneszánszig láthatók jelenetek, melyeket három év alatt újabb történeti korszakokkal bővítenék. A most látható 64 figura - történelmi személyiség - portréit szobrászművészek mintázták meg. Az élethű alakokon a végső simításokat a Filmgyár maszkmesterei, sminkesei végezték.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_budavari_panoptikum.jpgA Lehel kürtje híres jelenete

Filmplakátok a Corvin moziban:
Augusztusban a Corvin moziban a szocialista országok filmplakátjaiból is láthattak a mozinézők. Ízelítőül A svéd, akinek nyoma veszett cseh plakátját, a Circus Maximus ugyancsak cseh plakátját, valamint a Jelenetek a bábuk életéből lengyel plakátját mutatjuk be olvasóinknak. Merész, szürrealisztikus fantázia jellemzi a munkák nagy részét.idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_filmplakat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_filmplakat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_filmplakat_3.jpg

A Magyar Televízió műsorán: A halál archívuma. NDK háborús sorozat
1944. november 8-nak reggelén öt férfi repül át a front fölött egy kis repülőgépben. Céljuk messze a lengyelországi német vonalak mögött húzódik. Küldetésüket csak Georg, egy német kommunista és Borisz, a szovjet hírszerzés főparancsnoka ismeri. A csoport tagjai többek közt: Hauptmann Ernst, aki tizenkét hónapja egysége többi tagjával együtt átállt a szovjet hadsereghez, Heiner, egykori Hitlerjugend-tag és a lengyel Janek (a csoport Benjáminja), aki Lengyelországban harcolt partizánként. Mielőtt azonban a gép elérné célpontját, találatot kap, és az öt férfi kénytelen ismeretlen terület felett kiugrani. Georg súlyosan megsérül és távol kerül barátaitól. Úgy tűnik, a titkos küldetés már a kezdetektől kudarcra volt ítélve...

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_a_halal_archivuma_gojko_mitic.jpgValljuk be, eddig csak indiánként ismertük őt. Borisz, a szovjet partizán szerepében Gojko Miticet láthattuk

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_mozi.jpg

Színházi bemutató: II. Richárd, Shakespeare drámája a Vígszínház előadásában

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_galffi_laszlo_lukacs_sandor.jpgA király és Bolingbroke - Gálffi László és Lukács Sándor

Magyar könnyűzene:
A 36. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Balázs-Szenes: Találd ki gyorsan a gondolatom (Balázs Klári és Korda György), 2. Szörényi-Bródy: Szállj fel, szabad madár, (Vikidál Gyula), 3. Máté-S. Nagy: Most élsz (Máté Péter).

Az előadók között: 1. Pozsonyi-Bodnár-Füchsel: OKÉ (HIT), 2. Bágya-Bradányi: Egyszer mindenért fizetni kell (Universal), 3. Szikora-R-Go: Szerelmes vagyok, mint egy nagyágyú (R-Go).

Radics Béla, a magyar rockélet legendás halottja emlékének szenteli a Hobo Blues Band vasárnapi, szeptember 2-i, a Budai Ifjúsági Parkban tartandó koncertjét. A hírneves blues-társulat - amelynek tagjai közül egykoron többen is együtt játszottak a kiváló gitárossal - az emlékhangverseny bevételéből szeretné fölállíttatni Jimi Hendrix leghíresebb hazai követőjének sírkövét. A nemes célú koncertest 19 órakor kezdődik, s azon a HBB vendégeként az Udvari Bolondok formáció játssza az előprogramot.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_hobo_blues_band.jpgA Hobo Blues Band

Sopoti táncdalfesztivál:
Három évi szünet után néhány napja ismét megrendezték Lengyelországban a híres sopoti fesztivált. Ez a könnyűzenei seregszemle mindig is Kelet-Európa legrangosabb fesztiváljai közé tartozott. Magyarországot idén Eszményi Viktória képviselte, aki második helyet szerzett az erős mezőnyben. „Nagy örömömre szolgált, hogy én énekelhettem Sopotban. A hét közepétől négy napon át tartott a monstre műsor. A különböző versenydalok és a sokszínű gálák a legtöbbször a késő éjszakába nyúltak. Hogy miért magas színvonalú és népszerű ez a fesztivál? Az annak köszönhető, hogy a könnyűzene szinte valamennyi műfaja képviselteti magát A hagyományos táncdaloktól a rockig, a diszkótól a sanzonig, mindenfajta ritmus és dallam felcsendült ezen a négy napon. 21 nemzet képviselői jelentek meg a poptalálkozón. Nekünk versenyzőknek először a hozott dalt kellett elénekelni. Én régi nagy sikeremmel Octavia dalával kezdtem, majd első nagylemezemről az Örülj, hogy itt vagyok című nótát énekeltem el. Mind a két dalt angolul adtam elő, és a tapsokból ítélve úgy érzem, hogy megértették a szöveget, és valóban nagy örömmel fogadtak."

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_eszmenyi_viktoria.jpgEszményi Viktória sikeresen szerepelt a sopoti fesztiválon

Lemezajánló: Garázskijárat V' Moto-Rock
A méltán népszerű együttes legújabb nagylemezének megjelenésével egyidőben már slágernek számított a Kínai lány, nem szólva az 1001 éjszaka című szerzeményről. Demjén és csapata - ahogy mondani szokták -, érti, érzi a „lírát”. Nagyon tudja, meddig lehet elmenni ahhoz, hogy a szövege gyomron üssön, de még ne okozzon hányingert. A muzsikálásban pedig valamelyest egyszerűsödött a helyzete, hiszen olyan kiváló társak segítik, mint Lerch István, Menyhárt János és Herpai Sándor. (Ezen a lemezen még Hernádi Judit - próza, Karácsony János - basszusgitár és vokál, valamint Dés László - szaxofon, Horváth Kornél - tamburin, kabasa, vibraslapt) Nem szólva Demjén tehetségéről, szakmai hozzáértéséről és „ezeréves” rutinjáról... Az együttes Garázskijárat című új albumát hallgatva senkit nem érhet sem csalódás, sem pedig meglepetés. Kitűnő hangzásban, nagyszerű technikával és gondos előadásban szólalnak meg a már ismert és az újabb szerzemények. A címadó Garázskijárat, a Te vagy a No. 1., a Szerelem napja, a Nem vagy túl távol, a Tépjél szét, az Álmodj mégegyszer... A V’ Moto-Rock együttes a szó legjobb értelmében profi csapat! Pillanatnyilag elsősorban itthon. De számaikat ismerve minden remény meg van arra, hogy - talán már a közeljövőben - dalaik nem ismernek majd „határokat”...

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_v_moto_rock.jpgA V' Moto-Rock a garázskijáratban

Külföldi könnyűzene:
A hét második felében az amerikai slágerlistákat továbbra is Tina Turner What's Love Got To Do With It-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét pedig Stevie Wonder I Just Called To Say I Love You című számai vezetik.

A fentebb említett sopoti táncdalfesztivált az NDK-s Eva-Maria Pieckert nyerte.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_eva_maria_pieckert.jpgA győztes NDK-beli énekesnő, Eva-Maria Pieckert

A sopoti gála legexkluzivabb vendége mégis a popzene veteránja, a sanzon királya, Charles Aznavour volt. Bár a program szerint éjfél után lépett csak színpadra, de a tömeg ennek ellenére kitartóan várt rá. Nagy rutinnal és szuggesztíven adta elő világslágereit, a közönség és a szereplőtársak nem kis örömére.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_charles_aznavour.jpgA fesztivál sztárja Aznavour

Válogatott magánügyek:
Légy szíves, közölj felvilágosító cikkeket is, mert az ilyen magamfajta tanyasi lány nem tudja, hogy miért fáj az, ha Jóska ledobja az ágyra. „Libuska”
Talán mert a padlásról hajigál téged ez a rosszcsont!

Szombaton megkezdte nagyszabású európai túráját az argentin labdarúgó-válogatott. Bemutatkozó mérkőzésére Bernben, mindössze nyolcezer néző volt kíváncsi. A távolmaradók nem sokat veszítettek, hiszen Svájc együttese nem tudott méltó ellenfele lenni, az argentin csapatnak. A húrom kitűnőségét - Trossero, Giusti, Gareca - nélkülöző vendégcsapat végig uralta a mezőnyt, s könnyedén hiúsította meg a hazaiak vérszegény próbálkozásait, s közben kétszer is betalált Engel hálójába. Argentína-Svájc 2:0 (2:0). Gólszerző: Ponce, Dertycia.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_svajc_argentina_burruchaga_engel.jpgEz a Burruchaga lövés elakadt Engelben

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_svajc_argentina_brown.jpgBrown fejel kapura a hazai védők gyűrűjében

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 1. fordulóját!
Amióta csak pontokért játszanak a csapatok, szinte minden bajnokság előtt elhangzottak optimista, reményt keltő nyilatkozatok, mindenki szépet, jót várt a küzdelmektől. Helyénvaló volt a várakozás a közönség részéről, csakhogy a szakvezetés, a játékosok később gyakran elfeledkeztek az ígéreteikről. Most, az immár 83. bajnokság küszöbén ismét mindenki reménykedik. Nem egyszerűen azért, mert ez így szokás és a szurkoló mindig megbocsátó és derűlátó, hanem mert a szünetben történt fegyelmi intézkedések egyértelműen és határozottan segíthetik, hogy végérvényesen megtisztuljon a labdarúgás légköre. Aligha szükséges részletesen ecsetelni, mit jelent, ha a jövőben a legkisebb gyanú is beárnyékolja az eredményeket, s józan ésszel aligha akad, aki vállalkozna kétes értékű mesterkedésekre.

Pécsi MSC - Ú. Dózsa
A múltban is legtöbbször szoros mérkőzést játszott egymással a két gárda. Most is ilyennek ígérkezik a találkozó. Mindhárom eredmény lehetséges. A Pécsett szereplő Újpesti Dózsából Herédi hiányzik sérülés miatt. A balhátvéd Szabó A. vagy Grósz lesz. Kardos hosszú idő után pénteken edzett először a Megyeri úton. Ebedli a kispadon foglal helyet.
idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_pecsi_msc_u_dozsa_1.jpg

Temesvári Miklós egy kicsit megtréfálta az érdeklődőket az Újpesti Dózsa várható összeállításával. Egy nappal a rajt előtt interjút készítettek vele (Népsport), s érdeklődtek, mi van az új játékosokkal. Mit mondott? Íme: „Kardos nem velünk készült, súlyfelesleg is van rajta, fogalmam sincs, milyen az edzettségi állapota, egyáltalán, milyen formában van... Kerekes műtét után van, egyelőre még egyéni edzésterv alapján készül. Ha teljesen felgyógyul és ismét játékba lendül, minden bizonnyal gólokkal fizet a bizalomért. Várom ezt az időt... Ebedli szintén a nyitányra érkezett, neki is idő kell még a beilleszkedéshez...” És mi történt? Pécsett Kardos a kezdőcsapatban szerepelt (!), aztán csereként beállt Kerekes és Ebedli is. A kitűnő edzőről nem feltételezhető, hogy ily módon akarta megtéveszteni a pécsi szakvezetést. Akkor? Talán pénteken még nem lehetett tudni, milyen lesz az összeállítás néhány órával később?

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_pecsi_msc_u_dozsa_roth_antal_dunantuli_naplo_aranylabda.jpgMég el sem kezdődött a mérkőzés, máris ünnepelhettek a nézők: a Dunántúli Napló olvasóinak szavazatai alapján odaítélt arany-, ezüst- és bronzlabdát Mitzki Ervin, a lap főszerkesztője adta át Róth Antalnak, Bodnár Lászlónak, Toma Árpádnak, a PMSC labdarúgóinak

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_pecsi_msc_u_dozsa_dobany_lorincz_kozma_ambrus_szucs.jpgDobány hármas védőőrizetben (Kozma, Ambrus és Szűcs János). Mögötte Lőrincz kíséri figyelemmel a történteket

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_pecsi_msc_u_dozsa_roth_antal.jpgAz arcokról mindent le lehet olvasni... Róthot Kincses dr. és Köves János gyúró letámogatja a pályáról

Csepel - Békéscsaba
Mindkét csapat nagy válságot élt át. A hazai pálya minimális győzelmet jelenthet. A Csepel csapatából Mészöly, Kincses S., valamint Fischli sérüléssel bajlódik. Varga és Paksi még a tavaszi idényben szerzett büntetését tölti. A Békéscsaba sérültjei: Melis és Takács. Baranyi és Mohácsi bemutatkozik. Süle István edző pontszerzést vár.
idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_csepel_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_csepel_bekescsaba_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_csepel_bekescsaba_kerekes_attila.jpgKerekes Attila 0:0-nál büntetőt hibázott, a vendégek legnagyobb bánatára ez kihatott a további játékára

DMVSC - ZTE
A két egyenlő erejű csapat küzdelme háromesélyes. Debrecenben győzelmet várnak a ZTE ellen. Nagy György edző számít Deákvári játékára, Murai viszont betegállományban van. Az Ú. Dózsából Debrecenbe került Supka előreláthatóan a juniorcsapatban kap helyet. A ZTE-ben nincs alapvető változás.
idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_dmvsc_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_dmvsc_zte_gass_mezo_toth_balazs.jpgGass büntetőjét Mező kivédte, míg Tóth 11-ese ellen Balázsnak nem volt orvossága

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_dmvsc_zte_szabo_jozsef.jpgSzabó József Debrecenben is ott folytatta, ahol előző klubjában, a Siófokban abbahagyta. Győztes góllal mutatkozott be a Nagyerdei stadion közönségének

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_dmvsc_zte_nagyerdei_stadion.jpgAz egyenlítő gól utón petárda robbant a Nagyerdei stadionban. Az új versenykiírás szerint ezért akár 10-50 ezer forintra büntethetik a rendező klubot

Videoton - Vasas
A fehérváriak az Intertotóban, utána a túrán kitűnően szerepeltek. A Vasas MNK-bemutatkozása gyenge volt, a döntetlennek örülhetne.
idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_videoton_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_videoton_vasas_2.jpg

Nyúl István, aki tavaly még a kiesett Volán csatára volt, és a csapatával ellentétben nem teljesített rosszul abban a szezonban (csapata góljainak a harmadát szerezte), idén pedig már a Vasas nagyreményű új szerzeménye lett, 2021-ben így emlékezett vissza erre a mérkőzésre:
Első Vasas meccsemen a korszak, mint hamarosan kiderült, egyik legjobb csapatával kerültünk szembe. Nagyon színvonalas meccs volt, a Vidi berúgta a helyzeteit és nyert. Fehérváron akkor ki lehetett kapni. Bebizonyította ezt csaknem minden csapat, amely odalátogatott, legyen akár magyar, de akár brit is, mint például MU...

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_videoton_vasas_majer_lajos.jpgÖröm Májer gólja után

Eger - Haladás
Győzelemmel rajtolni egy újonc számára a legfontosabb. A Haladás azonban már megedződött, tudja, hogyan kell idegenben az ellenfelét meglepni.
idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_eger_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_eger_haladas_bevezetes.jpgA találkozót ez a kedves momentum vezette be: a tehetségkutató-akció résztvevőinek az NB I-es játékosok adták át a jutalomlabdákat

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_eger_haladas_kozonseg.jpgJeles dátum a mai: 12 hosszú esztendő után újra NB I-es mérkőzésre készült a város szemefénye, a focicsapat

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_eger_haladas_nagy_jozsef_voros_csaba_voros_imre_horvath_szebegyinszky.jpgJelenet a mérkőzésről, támadásban a hazaiak. Balról Nagy (5), Vörös Cs. (a földön), Horváth, SzebegyinszkyVörös I.

Ferencváros - SZEOL AK
Nem lesz könnyű a fiatalokból álló zöld-fehér együttes számára a szegedi gárda legyőzése. A mérkőzésen az egykori válogatott, dr. Sárosi György végzi a kezdőrúgást. Haaz fegyelmi okokból kimarad, s a juniorcsapatban kap helyet, Deákot pénteken megoperálták; hat hétig gipszkötést visel, Kvaszta sincs rendben, továbbá Rab, Koch és Pölöskei is sérüléssel bajlódik. A szegedieknél Kun szerepkörét Kovács veszi át.

Az idén nyáron az NB I-es játékvezetői keretbe keretbe került huszonkilenc éves Puhl Sándor volt a mérkőzés egyik partjelzője... Ez volt a debütálása - egyelőre még csak partjelzőként.

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_ferencvaros_szeol_ak.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_ferencvaros_szeol_ak_2.jpg

Szegedi kötődésű barátunk ismét megosztotta velünk, hogyan emlékszik vissza a délutánra:
A meccsen természetesen nem voltam, pont a 12. születésnapom után egy nappal játszották. Nem ilyen ajándékra vártam a csapatomtól... Az NDK-beli edzőtábor után Kaszás mester a 10-12. helyet lőtte be célul. Két jelentősebb igazolásunk Birkás és Móricz volt, mindkettő kezdett. A vége egyértelmű Fradi fölény…

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_ferencvaros_szeol_ak_zsiboras_zsinka_szanto_szabadi_takacs.jpgZsinka János, az FTC új sztárja társaival együtt az ünneplők gyűrűjében. Balról: Zsiborás, Zsinka, Szántó, Szabadi, Takács

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_ferencvaros_szeol_ak_szabadi_laszlo.jpgTöbb mint 25 000 néző előtt a Ferencváros megérdemelten győzött a Szeged ellen 4:1 arányban. Szabadi bűvöli a labdát és a vendégvédelmet

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_ferencvaros_szeol_ak_szabo_laszlo_pelyvas_moricz_koch.jpgA Ferencváros első gólját a sokat mozgó Koch szerezte. Már elrúgta a labdát Szabó László mellet, Polyvás és Móricz elkésett a közbeavatkozással

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_ferencvaros_szeol_ak_zsinka_janos.jpgA parádésan játszó Zsinka adta meg a kegyelemdöfést

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_ferencvaros_szeol_ak_zsinka_janos_2.jpgZsinka gólja a kapu mögül

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_ferencvaros_szeol_ak_somogyi_szabo_gy_szabadi_birkas_poloskei_tako.jpgTömegjelenet a szegedi kapu előtt. Balról jobbra: Somogyi, Szabó Gy., Szabadi, Birkás, Pölöskei és Takó

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_ferencvaros_szeol_ak_szabadi_laszlo_2.jpgSzabadi (fehérben) jó ütemben szerzi meg a labdát

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_ferencvaros_szeol_ak_somogyi_zsinka.jpgSomogyi és Zsinka (jobbról) versenyfutása a labdáért

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_ferencvaros_szeol_ak_szabo_gy_zsinka.jpgSzabó Gy. a szegedi hátvéd a kapu előtt Zsinka elől szerzi meg a labdát

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_ferencvaros_szeol_ak_zsivotzky_keller_szabo_laszlo.jpgZsivótzky (9) jó helyzetben a szegedi kapu mellé lövi a labdát. Mellette Keller (4), Szabó L. már verve van

Bp. Honvéd - MTK-VM
A papírforma egyértelműen a bajnokcsapat javára szól, de a kék-fehérek az átigazolással megerősödtek. A Bp. Honvédban Varga húzódással bajlódik, a középpályán Sikesdi és Kerepeczky között dönt Komora Imre, a középcsatár Dajka vagy a fiatal Kovács Kálmán lesz. Ide kívánkozik a Bp. Honvéd közleménye. A Bp. Honvéd elnöksége, a labdarúgó-szakosztály vezetősége megértéssel vette tudomásul az MLSZ határozatát, az ebből fakadó következtetéseket levonta és megtette a szükséges intézkedéseket. A maga területén mindent elkövet annak érdekében, hogy az MLSZ-nek a magyar labdarúgás megújulására irányuló törekvéseit az egyesületnél megvalósítsa. Az MTK-VM-ben négy vagy öt új játékos jut szóhoz, Huszárik, Tóth J., Kajdy, Kékesi és esetleg Bősz.
idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_bp_honved_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_bp_honved_mtk_vm_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_bp_honved_mtk_vm_kekesi_detari.jpgPárosan szép az élet: balról Kékesi, jobbról Détári Kispesten

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_bp_honved_mtk_vm_esterhazy_marton.jpgA vendégvédelemnek meggyűlt a baja Esterházyval

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_bp_honved_mtk_vm_gaspar_jozsef.jpgVarga szabadrúgásánál Gáspár mozdulni sem tudott

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_bp_honved_mtk_vm_kekesi_detari_2.jpgEgy másik Kékesi-Détári párharc

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_bp_honved_mtk_vm_gaspar_esterhazy_balogh.jpgGáspár elcsípi a labdát Esterházy elől. A háttérben Balogh

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_bp_honved_mtk_vm_esterhazy_kajdy.jpgEsterházy (jobbról) Kajdy kicselezésére készül

Tatabánya - Rába ETO
A két szomszédvár játékosai jól ismerik egymás erényeit, gyengéit. A támadásait jobban befejező együttes nyerhet.
idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_tatabanya_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_tatabanya_raba_eto_dombai_andras.jpg„Most mi lesz?” Feszültség a tatabányai kapu előtt, Dombainak most nem kell közbeavatkoznia

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_tatabanya_raba_eto_emmer_szentes.jpgTatabányai pillanatkép a vasárnap délutáni szikrázó csatát hozó, s döntetlenre végződött bányásznapi rangadóról: a sötétmezes Emmer (balról) és a győri középcsatár, Szentes viaskodik a labdáért. Ezúttal a tatabányai középpályás győzött

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_tatabanya_raba_eto_kiprich_jozsef.jpgKiprich öröme második gólja után

A mérkőzések után lássuk az 1. forduló válogatottjait! Alkalmazkodtak a játékosok az óriási érdeklődéshez, remek mérkőzéseket és teljesítményeket láthattak a nézők. A második csapatba is jutott jó néhány 7-es osztályzat, sőt a székesfehérvári Májer még ezeknél is is jobb osztályzattal került ide. A legjobbak között három 8-as érdemjegyet kapott játékost találunk, a tatabányai Kiprichet és Dombait, illetve a kispesti Nagy Antalt. Közülük a bányásznapi futballünnepen duplázó csatárt választottuk a forduló játékosának.
idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_a_fordulo_valogatottjai_mehesi_eger.jpgAz egri Méhesi a 15. NB I-es meccsén, a legjobbak közé került

A góllövőlista élén - egyelőre - kettős holtverseny van...
idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_gollovolista.jpg

A múlt bajnokságbeli ítélethirdetések után sokan némi tartózkodással várták az őszi premiert az első osztályú bajnokságban, de az aggályok nem igazolódtak, hiszen szinte valamennyi mérkőzés nagy érdeklődés mellett zajlott. Az Üllői úti lelátókon például ismét a korábban hagyományos ferencvárosi zsúfoltság uralkodott (25 000 szurkoló), s nem panaszkodhattak a tatabányai (15 000), a pécsi és a debreceni (12 000), valamint az egri és kispesti (8000) pénztárosok sem. A találkozókat átlagosan 11 ezren tekintették meg, s ez a szám kezdetnek igazán nem rossz. Ugyanez elmondható a játékról is: néhány összecsapás nemcsak fordulatos és izgalmas, hanem színvonalas is volt.
idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály negyedik fordulója után már a Volán áll az élen, a pontlevonással sújtott csapatok közül már egyik sincs mínuszban.idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_nb_ii_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_nb_ii_gollovolista.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_nb_ii_dvtk_debreceni_kinizsi_dzurjak_jozsef.jpgA DVTK középcsatárától, Dzurják Józseftől további gólokat varnak a szakemberek, a szurkolók. A csapata második gólját szerzi a D. Kinizsi ellen. DVTK-Debreceni Kinizsi 4:1

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_nb_ii_ozdi_kohasz_pribek.jpgAz ózdi Pribék remekül játszott, védő létére gólt is lőtt. Ózdi Kohász-Nagykanizsai Olajbányász 3:1

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_nb_ii_nyiregyhaza_22_sz_volan.jpgGólzáporos győzelmet aratott az NYVSSC, így megadta mínusz négypontos tartozását az MLSZ-nek, a továbbiakban most már a táblázaton is pontot, pontokat kaphat a győzelmekért és a döntetlenekért. Vajda, a 22-es Volán SE kapusa hiába nyújtózkodott, nem érte el Eszenyi labdáját. A fiatal nyíregyházi játékos lövése a kapu jobb felső sarkába vágódott. Ez volt az ötödik nyíregyházi gól. Nyíregyháza-22. sz. Volán 5:0

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_nb_ii_szolnoki_mav_mte_vaci_izzo.jpgIgazi fotósbravúr volt lencsevégre kapni a szolnoki Sugár váratlan gólját. Szolnoki MÁV MTE-Váci Izzó MTE 2:1

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_nb_ii_szekszard_kazincbarcika.jpgKniesz előtt a kapu torkában Weitner I. beadásánál elsuhant a labda. Májer kapus már kapitulált... Szekszárd-Kazincbarcika 2:1

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_teruleti_bajnoksagok_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_teruleti_bajnoksagok_koros_csoport_pelyak_bekesi_se.jpgPelyák mesterhármas! A Körös-csoportban Békési SE-Lajosmizse 5:0

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_pvsk_kaposvari_rakoczi.jpgA Dráva-csoportban a PVSK legyőzte a Kaposvári Rákóczit (1:0). Képünkön támadást indítanak a pécsiek

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_siklos_csurgo.jpgA siklósiak első gólja a Csurgó elleni mérkőzésen. Szintén a Dráva-csoportban Csurgó-Siklós 2:3

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_teruleti_bajnoksagok_duna_csoport_erd_bvsc_pal_jozsef.jpgA Duna-csoportban: Pál József (Érd) vezeti fel a labdát, aki a mezőny legjobbja volt. Érd-BVSC 3:1

A Pesti úton nem lehet...
Takaros kis labdarúgópálya Rákoskeresztúr központjában, a Pesti úton, csodaszép gyeppel, zöld-sárga kerítéssel. Nincs az a húszon aluli, akinek a lábát ne bizsergetné a látvány: de jó lenne itt néhány egészségeset belerúgni a labdába! Nicsak, épp most nyargal a gyepre négy-öt apróság! Nevetve, kurjongatva kergetik a pattogó pöttyöst. No, nem a rendes pályán, csupán a kapu mögötti félkörben, az avítabb füvön. Öt teljes percig tart az önfeledt foci. Éppen addig, míg a gondnoki épületből oda nem gyalogol egy melegítés férfi. „Nem, nem! - rázza a fejét - Itt nem lehet, gyerekek! Ez a pálya a Hungarocamioné...”

A srácok szó nélkül, szomorúan szedik a cókmókjukat, s már ballagnak is kifelé. Még azt sem kérdezik meg a melegítős embertől: miért? Kinek ártanak azzal, ha rugdosnak, dekáznak néhányat a pályához már nem tartozó, vizet, fűnyírót nemigen látott néhány négyzetméteren? Vajon tudja-e a szigorú gondnok, hogy saját klubja ellen tesz, saját leendő utánpótlását riasztja el a pályáról? Elmondhatták volna a szigorú cerberusnak, hogy másutt sarkig tárják a sportpályák kapuit, lepkehálóval fogdossák, mézzel, mannával csalogatják kerítésen belülre a gyerekeket? 

Bácsi, kérem, hol lehet itt focizni? - hallom a délutáni rádióműsor címét. Itt, a Pesti úton nemigen, gyerekek...

idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_hungarocamion_rojik_rtk_palya.jpgAhol évtizedekre szintén megállt az idő, a kerítés 30 évvel később is zöld-sárga volt... Az egykori Hungarocamion, a későbbi RTK, illetve Rojik-pálya a Pesti úton, mielőtt végleg az enyészeté nem lett, 2019-ben eldózerolták az egészet, azzal a szándékkal, majd sportcsarnok épül a helyén... (kép forrása: magyarfutball.hu)

A következő hétvégén jön a 2. forduló, az alábbi párosításokkal:

Haladás - Ferencváros
Ú. Dózsa - Csepel
Békéscsaba - DMVSC
SZEOL AK - Bp. Honvéd
Rába ETO - Videoton
MTK-VM - Eger
ZTE - Tatabánya
Vasas - Pécsi MSC

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1516666600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabzero 2023.11.08. 14:51:32

Szegedi kötődésű barátunk tévedett, Móriczot egy évvel hamarabb igazolták Egerből. 1-2 meccsen játszott is, aztán szinte egész évben sérült volt.
süti beállítások módosítása