Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 14. forduló

2022.05.31. 06:50 maribor_

1984. december 1-2., a hónap első hétvégéje

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_headlines_karacsonyi_vasar.jpgMegkezdődött a karácsonyi vásár

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

november 29.

Németh Károly, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára a fővárosi XIV. kerületbe látogatott. A vendéget a kerületi pártbizottság székházában Szkokán Ferenc első titkár és Holl József tanácselnök fogadta. A Központi Bizottság titkára délelőtt találkozott a kétszázezer lakosú, dinamikusan fejlődő városrész párt-, állami és társadalmi vezetőivel, s tájékoztatót tartott részükre aktuális kérdésekről.

A program a Danuvia Központi Szerszám- és Készülékgyárban, a kerület egyik nagyüzemében folytatódott: Németh Károly részt vett a négy gyáregységet összefogó nagyvállalat 1. számú gyára fizikai dolgozókból álló alapszervezetének beszámoló taggyűlésén. Az alapszervezethez tartozó munkások főként hidraulikus elemeket és tápegységeket állítanak elő, kooperációban hidraulikus alkatrészeket gyártanak. Tevékenységükkel jelentős részt vállalnak a nagyüzem tőkés exportjának teljesítésében. Németh Károly végezetül a Danuvia gazdasági és politikai vezetői, valamint a kerületi aktivisták részére konzultációt tartott.

Méhes Lajos, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a SZOT főtitkára Fejér megyébe látogatott. Székesfehérvárott, az MSZMP Fejér megyei Bizottságának székházában Boór Ferenc, a megyei pártbizottság titkára fogadta és számolt be a 420 ezer lakosú dunántúli megye társadalmi, politikai, gazdasági életéről, eredményeiről; jelen volt Teubel György, a Fejér megyei tanács elnöke, valamint Fogarasi Tibor, az SZMT vezető titkára.

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_mehes_lajos.jpgA megyei pártbizottságon tájékoztatóval kezdődött a program

Ezután Méhes Lajos vendéglátóinak társaságában a 12 ezer lakosú városi jogú nagyközségbe. Sárbogárdra látogatott, ahol Takács István, a helység pártbizottságának első titkára, valamint Szalai József, a tanács elnöke tájékoztatta a település és vonzáskörzetének fejlődéséről. Az ipartelepítés helyi eredményeivel Méhes Lajos a Videoton sárbogárdi gyáregységében ismerkedett. Bokor Jenő igazgató mutatta be az üzemet, ahol kétezernél több dolgozó 680 millió forint termelési értékben állít elő televízió- és rádióalkatrész-blokkokat.

Délután Méhes Lajos aktívaülésen találkozott a sárbogárdi és a település környéki dolgozókkal, s az időszerű belpolitikai kérdésekről tájékoztatta őket. Ezt követően Szabadegyházán a Szeszipari Vállalatot kereste föl, itt a négymilliárd forintos költséggel felépített Izocukor és Szeszgyár munkájáról Bende Pál igazgató számolt be.

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_mehes_lajos_2.jpgÜzemlátogatás az izocukorgyárban

Reggel hazaindult Vientiane-ból Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke. A magyar államfő, felesége és kísérete november 13. és 19. között az Indonéz Köztársaságban járt, majd Losonczi Pál párt- és állami küldöttség élén a három indokínai szocialista országban, a Vietnami Szocialista Köztársaságban, a Kambodzsai Népköztársaságban és a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaságban tett hivatalos, baráti látogatást.

A négy országban először járt magyar államfő. Reggel a Losonczi Pál által vezetett párt- és állami küldöttséget rezidenciáján kereste fel a Szufanuvong elnök vezette laoszi párt- és állami tárgyaló küldöttség, hogy kikísérje a főváros Wattay repülőterére. A város utcáin díszegyenruhás laoszi úttörők integettek a magyar vendégeknek, majd a repülőtéren ünnepélyes búcsúztatás következett.

Elhangzottak a himnuszok, ismét 21 ágyúlövés dördült, a díszegység tisztelgett, a vendéglátók - s a kis magyar kolónia tagjai - búcsút intettek. A repülőtéren laoszi részről megjelent Szufanuvong, továbbá Saly Vongkhamsao, az LNFP KB titkára, miniszterelnök-helyettes, az állami tervbizottság elnöke, Maysouk Saysompheng, az LNFP KB tagja, ipari, kézműipari és erdészeti miniszter, Khamphay Boupha, az LNFP KB tagja, a külügyminiszter első helyettese és a laoszi politikai élet sok más személyisége. Ott volt dr. Rosta László, hazánk vientiane-i nagykövete.

A TU-154-es különgép Kalkutta érintésével érkezett Taskentbe, Szovjet-Üzbegisztán fővárosába, ahol Losonczi Pál és a küldöttség tagjai az éjszakát töltötték.

Elhúzódó viták után Ammanban megalakították a PFSZ kabinetjét, a végrehajtó bizottságot. Elnöke ismét Jasszer Arafat. Tagjai közül hármat delegál az El Fatah, a mozgalom központi szervezete. Hatot a Damaszkuszban tartózkodó függetlenek. Egyet a Palesztinai Felszabadítási Front. Három tárcát tartottak fenn az ugyancsak damaszkuszi székhelyű Palesztin Demokratikus Szövetségnek. A Palesztin Nemzeti Tanács politikai határozatot fogadott el.

A száműzetésben működő palesztin parlament - amely csütörtökön Ammanban véget ért tizenhetedik ülésszakán nem tömörítette a mozgalom minden áramlatát - kinyilatkoztatta: együttműködik Jordániával egy hatékony politikai tervezet kimunkálására és a megszállt területek visszaszerzésére. A parlament, a Palesztin Nemzeti Tanács, csütörtökre virradó éjszaka szavazta meg a munkabizottságok határozattervezeteit, közülük is a legfontosabbat, a politikai bizottságét. A nemzeti tanács megerősítette - hangzott a politikai nyilatkozatban - a palesztin és a jordániai nép testvéri közösségét. Szükségesnek látja, hogy közösen fokozzák az erőfeszítéseket a palesztin és más arab területek visszaszerzésére, a palesztin nép elidegeníthetetlen önrendelkezési jogának érvényesítésére.

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_arafat_kaddumi.jpgJasszer Arafat Faruk Kaddumi és más palesztin vezetők társaságában az ammani tanácskozáson

Ali Ahbar Velajati iráni külügyminiszter Indiában folytat megbeszéléseket az iráni-iraki háborúról, a közel-keleti helyzetről, az el nem kötelezett országok mozgalmáról és a kétoldalú kapcsolatokról. Az iráni politikust fogadta Radzsiv Gandhi kormányfő.

Az Egyesült Államokban egy szenátor ismét azzal fenyegetőzött, hogy ha Nicaraguába szovjet gyártmányú vadászgépek érkeznek, akkor Washington megtorló akciót indít. Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint Pete Wilson republikánus párti szenátor, a szenátus hadügyi bizottságának tagja kijelentette: ha a Szovjetunió MiG-21-es vadászgépeket szállít Nicaraguának, akkor az Egyesült Államoknak bombáznia kell a közép-amerikai országot, hogy megsemmisítse a gépeket, mielőtt azokat a szomszédos államok ellen vetnék be.

A szenátor úgy vélekedik, hogy egy légitámadás a MiG-ek megsemmisítésére igazolható lenne, ha Managua washingtoni figyelmeztetés ellenére elutasítaná visszavonásukat. Megfogalmazása Reagan elnöknek a The Washington Timesnak adott szerdai nyilatkozatára emlékeztet. E szerint hat szovjet hajó tart fegyverekkel Nicaragua felé, és az amerikai kormányzat figyelmeztette Managuát és Moszkvát, hogy ez az Egyesült Államok számára elfogadhatatlan helyzetet teremt. Az elnök egyúttal azt állította: bizonyos jelek arra utalnak, hogy a hajókon MiG repülőgépek is vannak.

Ostromlott város képét mutatta Santiago a kétnapos országos tiltakozó megmozdulások után. A katonai rezsim távozását, a demokrácia visszaállítását követelők a három hete érvényben levő ostromállapot ellenére ismét az utcákra vonultak, bár a tömeges megmozdulásokét a jelentős erőfölényben lévő erőszakszervezetek azonnal meghiúsították.

A santiagói egyetemen háromszáz állig felfegyverzett rendőr támadt egy nagygyűlés részvevőire. Háromszáz diákot őrizetbe vettek. A főváros katolikus egyetemén pedig könnygázgránátokkal támadtak a rendőrök a diákokra. Az ADN santiagói jelentése szerint a kétnapos tiltakozó megmozdulásoknak négy halálos áldozata van.

Pinochet vereséget szenvedett - jelentette ki Ricardo Lagos, a több ellenzéki pántot tömörítő Demokratikus Szövetség (AD) társelnöke, a nemzeti tiltakozó napok egyik szervezője. Hangsúlyozta, hogy nem szüntetik meg a demokrácia visszaállításáért folyó harcot.

Az amerikai újságíró-testület közleménye éles hangon bírálta a chilei hatóságoknak azt a döntését, hogy megvonták a működési jogot a 12. országos tiltakozó napra Chilébe érkezett külföldi tudósítóktól. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője a chilei eseményeket kommentálva nem ítélte el egyértelműen a terrorakciókat, a tömeges letartóztatásokat. A minisztérium szóvivője csupán arra szorítkozott, hogy „aggodalmának” adott kifejezést a terrorizmus a megtorlás, valamint a tiltakozás kiszélesedése miatt.

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_santiagoi_tiltakozas.jpgSantiago szegénynegyedeiben (képünkön a La Victoria nevű) barikádokat építettek, tüzeket gyújtottak

november 30.

Történelmi eseményre emlékeztek Szegeden: 40 évvel ezelőtt itt, a Városi - a mai Nemzeti - Színházban alakult meg s hirdette meg programját a Magyar Nemzeti Függetlenségi Front. A program öt párt és a Szabad Szakszervezetek közös céljait rögzítette. Magáévá téve a Kommunista Párt jelszavát - Lesz magyar újjászületés! - sürgette a nemzet cselekvő részvételét a náci Németország és hazai csatlósaik elleni harcban, s hirdette meg hazánk demokratikus átalakításának programját, jelölte meg céljai között az általános, titkos, egyenlő választójogot, a széles körű földreformot, a vallásszabadságot, s az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását éppúgy, mint a szakítást a korábbi, szovjetellenes külpolitikával.

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_benke_valeria_aczel_gyorgy.jpgA szegedi ünnepségre megérkeznek pártunk, közéletünk személyiségei a pályaudvarra

A 40 évvel ezelőtti esemény évfordulóján ünnepi ülést rendezett Szegeden a megyei városi tanács dísztermében a Hazafias Népfront Országos Tanácsa és a Magyar Szocialista Munkáspárt Csongrád megyei Bizottsága. Az ünnepség elnökségében helyet foglalt Aczél György, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, Benke Valéria, a Társadalmi Szemle szerkesztő bizottságának elnöke és Gáspár Sándor, a Szakszervezetek Országos Tanácsának elnöke, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, Apró Antal, az országgyűlés elnöke és Pozsgay Imre, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának főtitkára.

A Himnusz elhangzása után Bobor György, a Szegedi Nemzeti Színház tagja szavalta el Illyés Gyula Haza a magasban című versét, majd Komócsin Mihály, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, a megyei pártbizottság első titkára üdvözölte a megjelenteket: a kormány több tagját, a politikai és a társadalmi élet s Csongrád több vezető személyiségét, a négy évtizeddel ezelőtti tanácskozás egykori részvevőit, a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége, a magyarországi nemzetiségek, valamint az egyházak képviselőit. Megnyitó beszédében egyebek között hangsúlyozta: a történelem igazságtételeként bontott itt, Szegeden zászlót a Magyar Nemzeti Függetlenségi Front. Azon a területen, amelyet a szovjet hadsereg az elsők között szabadított fel a náci megszállók és hazai csatlósaik uralma alól. Komócsin Mihály emlékeztetett a város dolgozóinak forradalmi múltjára. A munkásmozgalom harcára, amely a Horthy-fasizmus szülővárosának tekintett Szegeden a kommunisták vezetésével élt és tevékenykedett. E harc folytatásaként a felszabadulás után itt alakult meg a Magyar Kommunista Párt legális Központi Bizottsága, itt jöttek létre az új demokratikus hatalom első szervei. S itt, Szegeden született meg a Magyar Nemzeti Függetlenségi Front programja is, amely felrázta háborús apátiájából a nemzetet.

A megnyitó után Kállai Gyula, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának elnöke mondott ünnepi beszédet.

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_kallai_gyula.jpgKállai Gyula az ünnepi beszédet mondja

Kállai Gyula beszéde után az egykori szervezők nevében Forgács István nyugalmazott dramaturg, a 40 évvel ezelőtti tanácskozás egyik részvevője szólt a felszabadulás napjairól, az élet megindulásáról. Mint mondotta, a Magyar Nemzeti Függetlenségi Front akkor meghirdetett programjából nem mindent sikerült a felszabadulás utáni években megvalósítani. Azt azonban a 40 évvel ezelőtti esemény máig ható tanulságaként mondhatjuk el, ma is a népfront szellemében akarunk élni, dolgozni.

Ezután Szögi Etelka, a Szegedi Textilművek KISZ-bizottságának titkára szólt az ülés részvevőihez, hangsúlyozva: a fiatalok a 40 évvel ezelőtti esemény örököseinek tartják magukat, s az akkor megkezdett harcot folytatva kérnek felelős részt az ország mai gondjainak megoldásából. Az ünnepi ülés Komócsin Mihály zárszavával, majd a Szózat hangjaival fejeződött be.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke és felesége délelőtt hazaérkezett délkelet-ázsiai körútjáról. Az Elnöki Tanács elnökének kíséretében volt Borbándi János, a Minisztertanács elnökhelyettese, Bányász Rezső államtitkár, a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának elnöke, Rév Lajos, az OKISZ elnöke, Nagy Gábor külügy- és Melega Tibor külkereskedelmi miniszterhelyettes. Losonczi Pál fogadására a Ferihegyi repülőtéren megjelent Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke, Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára és az Elnöki Tanács több tagja, továbbá Várkonyi Péter külügyminiszter.

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_losonczi_pal_szuros_matyas.jpgSzűrös Mátyás köszönti az Elnöki Tanács elnökét

Az érkezéskor jelen volt Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete, Chim Nguon, a Kambodzsai Népköztársaság budapesti nagykövete, Cao Duc Minh, a Vietnami Szocialista Köztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Budi Hartantyo, az Indonéz Köztársaság budapesti nagykövete.

Az ügyrendi tervekhez képest késéssel, csak péntek hajnalban fejeződött be a hontalan palesztin parlament, a nemzeti tanács 17. ülésszaka. Mint jelentettük, új végrehajtó bizottságot választott, élén Arafattal, akinek az eddiginél szemlátomást nagyobb felhatalmazása van új, még nem meghatározott módszerek keresésére. A Jordániával való együttműködés alapjait, úgy tűnik föl, lefektették.

Péntek hajnalban Arafat sajtóértekezletet tartott. Mondanivalójának középpontjában a fegyveres harc és a jövendő politikai útkeresés kérdése állt: azt hangoztatta, hogy a PFSZ folytatja és erősíti a fegyveres ellenállást, de eközben erőfeszítéseket tesz a Jordániával való együttműködés sikere érdekében. Arafat egyetért Husszein jordániai királlyal abban, hogy a közel-keleti problémakört az ENSZ védőernyője alatt megszervezett nemzetközi értekezletnek kell áttekintenie, a Biztonsági Tanács állandó tagjainak - közöttük a Szovjetuniónak -, valamint az egyenrangú partnerként kezelt PFSZ-nek a részvételével. Nem adott érdemi választ Arafat a riportereknek arra a kérdésére, hogy előző nap - csütörtökön - miről tárgyalt Husszeinnel.

Arafat sajtóértekezlete előtt tették közzé az ülésszak hivatalos közleményét, amely eltér a korábban jóváhagyott politikai nyilatkozat állásfoglalásaitól. Kimondja például, hogy a célul kitűzött konferencia alapja ne az ENSZ Biztonsági Tanácsának 242-es határozata legyen, hanem a marokkói Fezben hozott arab csúcsértekezleti határozat. Az előbbi a palesztin ügyet menekültkérdésként kezelte, az utóbbi burkoltan felajánlotta Izrael államhatárainak szavatolását, ha a palesztinok államot alapíthatlak a megszállt területeken, és a fővárosuk a jelenleg megszállt Kelet-Jeruzsálem lehetne. A közlemény kinyilvánítja, hogy állandó PFSZ-bizottság alakult a Jordániával való együttműködés módozatainak a kimunkálására. A palesztin parlament - a nyilatkozat szerint -. mindenesetre az államalapítás mellett áll, elveti továbbra is az amerikai közvetítéssel létrehozott Camp David-i formulát, párbeszédet ajánl fel az elszakadt csoportoknak és Szíriának. Egyszersmind megerősíti, hogy fejleszteni akarja kapcsolatait a Camp David-i alkut formailag még mindig tiszteletben tartó Egyiptommal, és támogatja Irak kezdeményezéseit az Iránnal vívott háború befejezésére.

Helmut Kohl bonni kancellár, aki csütörtök este érkezett egynapos látogatásra Washingtonba, reggel megkezdte tárgyalásait. A kancellár előbb George Shultz amerikai külügyminiszterrel, majd Caspar Weinberger hadügyminiszterrel folytatott megbeszélést. Délelőtt a Fehér házban Reagan elnökkel találkozott.

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_reagan_kohl.jpgRonald Reagan és Helmuth Kohl a Fehér ház bejáratánál

Tárgyalásai megkezdése előtt a nyugatnémet kancellár az NBC televíziónak adott nyilatkozatában közölte, hogy mindenekelőtt a Szovjetunióval folytatandó tárgyalások felújításáról kíván megbeszélést folytatni amerikai tárgyaló partnereivel. „Ezeket a tárgyalásokat jól elő kell készíteni annak érdekében, hogy sikérrel járjanak” - mondotta. Kohl szerint a NATO úgynevezett kettős határozata, amelynek alapján megkezdték az amerikai közepes hatótávolságú nukleáris eszközök nyugat-európai telepítését, „elérte célját”.

A kancellár szerint nem szabad túlzott reményeket fűzni Gromiko szovjet és Shultz amerikai külügyminiszter januárra tervezett találkozójához. „Mi Európában úgy érezzük, hogy meg kell ragadni minden olyan alkalmat, amely elősegítheti az ésszerű megoldást. Az a tény, hogy a találkozóra ilyen magas szinten kerül sor, mindenképpen indokolttá teszi a bizonyos mértékű derűlátást” - mondotta

december 1.

A Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság kikiáltásának kilencedik évfordulója, Laosz nemzeti ünnepe alkalmából Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke, Lázár György, a Minisztertanács elnöke és Apró Antal, az országgyűlés elnöke táviratot küldött Vientiane-ba Kaysone Phomvihanenak, a Laoszi Népi Forradalmi Párt Központi Bizottsága főtitkárának, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság Minisztertanácsa elnökének, és Szufanuvongnak, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság elnökének, a Legfelsőbb Népi Gyűlés elnökének.

Egy hónappal az eredeti határidő előtt elkészült a Budapest-Pécs vasútvonal újabb, Sárbogárd és Dombóvár közötti szakaszának villamosítása, elindult az avatószerelvény. A 80 kilométeres villamosított vasútvonalat a dombóvári vasútállomáson Mészáros András, a MÁV vezérigazgató-helyettese adta át ünnepélyesen a forgalomnak.

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_meszaros_andras.jpgMészáros András közlekedési miniszterhelyettes vágta el a nemzetiszínű szalagot

Az építésben részt vevő 14 vállalat szerződésben vállalta, hogy Dombóvár felszabaduláséinak 40. évfordulója tiszteletére átadják a Dombóvárig húzódó villamosított szakaszt. A vállalást teljesítették, így valóban az évfordulón gördült be a dombóvári állomásra az első villamosmozdony-vontatású szerelvény. A határidő előrehozásával a MÁV 6 és fél millió forint megtakarítást könyvelhet el.

A MÁV dombóvári üzemfőnökségén 60 mozdonyvezető és ugyanennyi szerelő készült: fel az elmúlt években a magasabb szintű feladatok, ellátására, megszerezve a villamos mozdony vezetéséhez, illetve szerelékéhez szükséges képesítést. A mozdonyjavítás új, korszerű bázisát már tavaly felépítették a dombóvári vasúti csomóponton. A legújabb, 300 millió forintos költséggel megépített szakasz átadásával 1740 kilométerre nőtt a villamosított magyar vasútvonalak hossza. A teljes vasúti személy- és áruforgalom csaknem kétharmadát már ezeken bonyolítják le. A tervek szerint Pécsre 1988. szeptember 1-én ér el a villamos felső vezeték; a Budapest-Pécs vasútvonal villamosítása összesen 1,1 milliárd forintba kerül. A villamos vontatás megindulásával december 3-tól, hétfőtől módosul a menetrend. A változásokról az állomásokon adnak felvilágosítást.

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_dombovari_vasutallomas.jpgAz első villanymozdony vontatta szerelvény a dombóvári vasútállomáson

Kommunista műszakot tartottak a miskolci December 4. Drótművek dolgozói. A társadalmi munkával a termelési és exporttervek teljesítését, illetve túlteljesítését segítették elő. A drótgyáriak a szombati munkabért településfejlesztési és szociális célokra ajánlották fel.

Budapesten ismét megnyílt az Aranykapu, a kereskedelmi vállalatok nagy karácsonyi vására, amely negyedik éve kedvelt színfoltja az év végi ünnepek előtt a fővárosnak. A helyszín a tavaly már jól bevált tér, a Népstadion területén, a Körcsarnok és az Olimpiai Csarnok között.

Az ajándékvásáron 17 kereskedelmi vállalat vesz részt, s kínálja újdonságait, ajándékozásra alkalmas árucikkeit. Hétköznapokon délelőtt 11-kor nyit az Aranykapu, a zárás időpontja változatlan, este 7 óra. Szombaton és vasárnap 10-től 19 óráig várják a vevőket. Az Aranykapu december 23-ig lesz nyitva.

A budapesti fogyasztási szövetkezetek a tavalyihoz hasonlóan hétfőtől rendezik meg a karácsonyi áfész-udvar keretében az ünnepi ajándékvásárt. A Madách téri autóparkolóban ideiglenes pavilonokat állítanak fel, s ott húszmillió forintos árukészlet várja a vásárlókat. A szövetkezetek a kishatármenti árucsere-forgalom keretében beszerzett jó néhány importterméket, egyebek között samponokat és piperecikkeket is kínálnak a karácsonyi vásáron; a karácsonyi áfész-udvar december 23-ig hétköznaponként 10-től 18-ig, szombaton és vasárnap pedig 10-től 15 óráig tart nyitva.

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_aranykapu.jpgVan itt minden - és itt van mindenki. Ezekben a hetekben hiába hangzanak el a szokásosnál is gyakrabban a szlogenek: „Minden szinten szinte minden”, „Csak egy ugrás...", nem csak az áruházak polcai előtt tolonganak a karácsonyra készülők. Nyitva van az Aranykapu

Helmut Kohl nyugatnémet kancellár azért töltött zsúfolt programú 24 órát Washingtonban, hogy tájékoztatást kapjon a januári Gromiko-Shultz találkozó előtt az amerikai tárgyalási pozícióról. Ehelyett viszont nyomatékosan hangsúlyozták neki: eljött az ideje a NATO hagyományos fegyverzete korszerűsítésének - ami a nyugat-európai tagállamok számára a katonai kiadások növelését jelenti. Ez derült ki a Kohl és Reagan elnök találkozójáról kiadott közös közleményből, és a megbeszéléseket követő sajtóértekezletektől.

A közlemény megállapítja, hogy a szovjet és az amerikai külügyminiszter január elején, Genfben tartandó tárgyalása „a fegyverzetek korlátozásáról folyó párbeszéd új szakaszát nyitja meg”. Reagan azt is közölte partnerével, hogy kész „gondosan előkészített” csúcstalálkozóra Konsztantyin Csernyenkóval, az SZKP főtitkárával. A közös közlemény azt is ígéri, hogy az Egyesült Államok és az NSZK elsőrendű fontosságot tulajdonít a nukleáris fegyverzet korlátozását és csökkentését elősegítő „felelős lépéseknek”. Más oldalról viszont nagy hangsúlyt kap a NATO hagyományos fegyverzetének modernizálása. Az a mondat pedig, amely kimondja, hogy a két fél „részt vállal azon erőfeszítésekben, amelyek biztosítják az ehhez szükséges eszközöket”, világos utalás a NATO-országok katonai költségvetésének Washington által kívánt emelésére.

A találkozót követő - külön-külön tartott - sajtóértekezleték világosan megmutatták: Kohl nem azt kapta, amit várt. Egy amerikai szóvivő a közlemény katonai vonatkozású részét nevezte nagy fontosságúnak. Kohl kancellár viszont a Watergate szállodában egy kérdésről csupán annyit mondott, „megérti annak logikáját”, de a „politikai következményéket is” figyelembe kell venni. A nyugatnémet kormányfő szerint Bonn jövő májusban - a második világháború végét, a hitleri Németország összeomlását megünneplendő - szeretné meghívni a volt szövetségesek és az NDK képviselőit is. A Gromiko-Shultz találkozó előkészületeiről - mondta udvariasan Kohl - megismertették „bizonyos amerikai elképzelésekkel”. Az amerikai szóvivő viszont világosabb volt: Kohl csak általános és vázlatos információt kapott. Ennél többre - mondta a szóvivő - Reagan elnöknek nem volt módja. Ugyanis a nemzetbiztonsági tanácsnak azt az ülését, amelyen az amerikai vezetés először foglalkozott érdemben a januári találkozó előkészületeivel - csak egy órával a Reagan-Kohl megbeszélések után kezdték el.

A Szovjetuniónak az űrfegyverkezés megelőzésével kapcsolatos kezdeményezéseiről tartott sajtóértekezletet New Yorkban a szovjet ENSZ-küldöttség. Mint Viktor Iszraeljan, a szovjet ENSZ-delegáció tagja kiemelte, a mostani ülésszak elé vitt szovjet javaslatokat, köztük „A világűr csakis békés .célokra, az emberiség javára való felhasználása” címet viselő kezdeményezést, a nemzetközi közösség igen kedvezően fogadta.

Az amerikai külügyminisztérium bírálta a chilei kormányt, mert az kiutasította az országból a UPI hírügynökség irodavezetőjét. Washington nem fűzött megjegyzést a Pinochet-kormány által hozott egyéb korlátozó rendelkezésekhez.

A párbeszéd további folytatásáról és az év végi ünnepek alatti tűzszünetről állapodtak meg a salvadori Ayagualóban a hazafias erők és a kormány képviselői. A mintegy 12 órás megbeszélésen a salvadori hazafiak a polgárháború megszüntetésére törekvő, három szakaszból álló rendezési javaslatot tártak a kormány elé. 

Jóllehet a tárgyalások létrejöttének ténye, a párbeszéd folytatása és az ünnepek idejére érvényes tűzszünet fontos kezdeti lépés, megfigyelők felhívják a figyelmet, hogy Duarte elnök álláspontja a két találkozón nem változott. A kormányzat első reagálásából az a következtetés vonható le, hogy a salvadori katonai-polgári rezsim egyelőre nem hajlandó érdemi lépéseket tenni a polgárháború befejezése és a nemzeti megbékélés demokratikus alapokon való elérése felé.

december 2.

Békét, rakétamentes Európát, semleges külpolitikát követelve Spanyolország városaiban és falvaiban vasárnap egymillióan vonultak fel. A legnagyobb demonstrációra a fővárosban került sor, ahol több mint félmillióan fejezték ki békeakaratukat. összesen 36 párt, szakszervezeti szövetség és egyesület felhívására a hadügyminisztérium épülete előtt nagygyűlésre került sor. A hatalmon levő Spanyol Szocialista Munkáspárt hivatalosan nem vett részt a tüntetésen, de a párt ifjúsági szervezete mozgósította tagjait, akik nagy számmal felvonultak a békemenetben.

A madridi nagygyűlés részvevői táviratban szólították fel a kormányt, hogy számolja fel a Spanyolországban levő amerikai támaszpontokat. Egyben leszögezték: „González kormányfőnek nincs joga a spanyol milliók életével játszania azzal, hogy - korábbi ígéreteivel ellentétben - a NATO iránti hűséget szorgalmazza.”

Barcelonában a katalán békeszervezetek felhívására a város öt pontjáról indult a békemenet. Mindegyik oszlop élén a fő jelszavakat vitték: „Nem akarunk a NATO-ban maradni!, Semleges Spanyolországot!, Semmisítsétek meg a rakétákat!”

Valenciában negyvenezer béketüntető vont emberláncot az egyik városrész köré. Elégettek egy 6 méter magas, kartonból készített eurorakétát. A demonstráció befejezéseként megrendezték a békedalok fesztiválját, a nicaraguai nép melletti szolidaritás jeléül pedig a közép-amerikai ország költőinek verseit olvasták fel.

Sevillában az amerikai konzulátus épülete előtt tartottak tiltakozó gyűlést. Zaragozában, Salamancában, Oviedóban és más városokban szintén tíz- és tízezrek fejezték ki békeóhajukat.

A PFSZ új végrehajtó bizottságának döntése értelmében a Palesztin Nemzeti Tanács (parlament) székhelyét Damaszkuszból Ammanba helyezik át - közölte Ammanban a PFSZ szóvivője. A palesztin nemzeti alapot, azaz a PFSZ pénzügyminisztériumát ugyancsak áthelyezik Szíria fővárosából Ammanba. Az AFP ammani értesülésekre hivatkozva jelentette, hogy a PFSZ vb főtitkársága, amelynek székhelye eddig szintén Damaszkuszban volt, a jövőben Tuniszban fog működni.

Chilében az országos ellenzéki megmozdulások elfojtására a katonai diktatúra az ostromállapot elrendelésén kívül további szükségintézkedéseket foganatosít. A kormányzat elrendelte a szárazföldi hadsereg, a haditengerészet és a légierő tartalékosainak mozgósítását. A junta a tartalékosok behívását a kedden és szerdán tartott országos tiltakozási napok idején határozta el azzal az indokolással, hogy nagyobb erőre van szükség az ellenzéki megmozdulások letörésére.

A rendeletből kitűnik, hogy Chilében, most először nőket is katonai szolgálatra rendelnek be. A közleményből nem tűnik ki, hogy a sorozás hány embert érint, és hogy a nők milyen szolgálatot teljesítenek a fegyveres erők kötelékeiben. Rendkívüli mértékben meggyöngült a chilei junta helyzete - jelentette ki Gabriel Valdés, a kereszténydemokrata párt, vezetője, a polgári ellenzéki erőket egyesítő Demokratikus Szövetség vezetőségének tagja.

Valdés hangsúlyozta, hogy az ostromállapot körülményei között tartott keddi és szerdai országos tiltakozási nap nem érhette el a korábbiak méreteit, viszont sikerének fokmérője, hogy a junta - először a tiltakozási napok történetében - kénytelen volt elrendelni a tartalékosok behívását.

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_santiagoi_rendor_tamadas.jpgRendőrattak santiagói tüntetők ellen

Humor:
idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény:
A Szentendrei Városi Ügyészség vádiratot nyújtott be a Szentendrei Városi Bírósághoz Horváth Lajos és társai, csobánkai lakosok ügyében. A vádlottak 1984. november 9-én este ittas állapotban Pilisvörösvár felé közeledtek két, rendszám, nélküli motorkerékpáron; az egyiken hárman, a másikon négyen utaztak. Pilisvörösvár határában az elöl haladó motorkerékpár - amelyen hárman ültek, és amelynek vezetője szintén ittas volt - hátulról az előtte haladó személygépkocsinak hajtott, melyben egy házaspár és 13 éves gyermeke utazott. Az ütközés következtében a motorkerékpárról a három férfi az árokba esett. A házaspár segítségnyújtás céljából megállította a személygépkocsit, s kiszállt. Ekkor a gyanúsítottak - az időközben odaérkezett másik motorkerékpár négy utasa is - a személygépkocsit vezető férfit, több súlyos sérülést okozva neki, együttesen bántalmazták, s az asszonnyal ketten durván erőszakoskodtak. A gyanúsítottak közül ketten a gépkocsiból 72 ezer forintot eltulajdonítottak.

Az ügyészség a 18 éves Horváth Lajos, a 23 éves Vastag György, a fiatalkorú H. József, a 23 éves Oláh Kálmán, a 18 éves Oláh József, a 19 éves Horváth János és a 20 éves Vastag János ellen különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntette, ezenkívül Oláh Kálmán és Vastag János ellen erőszakos nemi közösülés bűntette és ittas járművezetés vétsége, Oláh József és Horváth Lajos ellen kifosztás bűntette, Vastag György ellen járművezetés tiltott átengedésének vétsége miatt emelt vádat.

Tűz ütött ki csütörtök este a Somogy megyei somogysámsoni Marót Völgye Termelőszövetkezet szárító-berendezésében. A marcali és keszthelyi tűzoltóknak ötórás megfeszített munkával sikerült eloltaniuk a tüzet. A berendezésben, valamint a benne elhelyezett kukoricában háromszázezer forint kár keletkezett.

Közlemények:
A lapok és folyóiratok fogyasztói ára 1985. január 1-től átlagosan 25 százalékkal emelkedik. Ezen belül az árnövekedés eltérő mértékű. A politikai napilapok ára hétköznap az eddigi 1,40 helyett 1,80; hétvégén és ünnepnap 1,80 helyett 2,20 Ft lesz. A képes hetilapok ára átlagosan 1,50 Ft-tál; a tudományos és szaklapoké, a szórakoztató lapoké átlagosan 30 százalékkal növekszik. Az előfizetési díjak a fentieknek megfelelően változnak.

Budapesten a mentők 04, a tűzoltóság 05 és a rendőrség 07-es telefonszáma pénzérme bedobása nélkül hívható a piros készülékekkel ellátott nyilvános távbeszélő állomásokról. A kijelölt fülkéket „Érme nélküli, segélykérésre alkalmas távbeszélő készülék” felirattal látták el.

A MAHART Balatoni Hajózási Leányvállalat közli, hogy Szántódrév-Tihanyrév között a kompjáratot a kiadott menetrend szerint 1984. december 2-án, vasárnap közlekedteti utoljára.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: Rojtok és bojtok. Kubai divatbemutató a margitszigeti Thermál Szálloda Havanna bárjában. A divatbemutatót Manuel Vila Sosa kubai kereskedelmi miniszter nyitotta meg és kedvesen bocsánatot kért, amiért kabátokat nem tudnak bemutatni. A ruhákat a modern vonalak és a népi motívumok uralják. Feltűnően sok a ruhákon a makramé, a rojt, a bojt és a csipke díszítés. Fehér ruháik bármelyike alkalmas lehet menyasszonyi vagy estélyi ruhának is. Finomak, lengék, ünnepélyesek. A két ország közötti árucsere-kapcsolatot az bizonyítja a legjobban, hogy az üzletekben megjelennek majd a kubai divattervezők és a konfekcióiparuk ruhái. Addig meg a fotókról lessük el a szabásvonalakat.idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_divat_5.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_divat_6.jpg

Jól fizettek az idén a burgonyaföldek:
Megtelt a HAGE hajdúszoboszlói burgonyatárolójának valamennyi raktára, még soha ennyi burgonya nem volt a raktárakban ebben az időszakban. A 8500 tonna kapacitású tárolóban folyamatosan tisztítják, majd szállítják a megrendelőkhöz a burgonyát. Az idén tisztítatlanul több mint 15 ezer tonna krumpli érkezett - ebből a hatalmas mennyiségből eddig zökkenőmentesen sikerül szállítani a belföldi megrendelők részére. A burgonyának jelentős hányada az ÁGKER-en és TSZKER-en keresztül a budapesti piacokon kerül értékesítésre. A termés minősége jónak mondható, kevés a használhatatlan, ipari célokra is alkalmatlan gumó. A 850 vagon mennyiségből mintegy 70 vagon exportra kerül - ennek szállítása éppen befejezés előtt állt.

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_hajduszoboszloi_burgonyatarolo.jpgAz asszonyok naponta 90-100 tonna burgonyát osztályoznak

Lassan ható műtrágya Pétről:
Lassan ható, egyben környezetkímélő műtrágya kísérleti gyártását kezdték meg a Péti Nitrogénműveknél. Az új talajtáplálék fokozatosan bomlik, 2-3 évig is ellátja nitrogénnel a talajt, illetve a növényeket. A jelenleg alkalmazott nitrogén műtrágyák ugyanis gyorsan oldódnak, hatásuk lökésszerű. Ha egyszerre nagyobb mennyiségben alkalmazzák őket, fennáll az a veszély, hogy kiég a növényzet. Előfordulhat az is, hogy túlnövekedés következtében fokozódik a fagykárveszély. A nitrogén műtrágyák alkalmazásánál gyakori jelenség, hogy a szórást követő esőzés a talaj mélyebb rétegeibe mossa a hatóanyagot, így a növény nem tudja hasznosítani. Mindezek miatt világszerte megnőtt az érdeklődés a lassan ható nitrogén műtrágyák iránt. Az új igények kielégítését szolgálja a Péti Nitrogénművek paramid típusú műtrágyája, amely a kisüzemi kísérletekben már kiválóan vizsgázott.

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_peti_nitrogenmuvek.jpgTöbbféle összetételű műtrágyából naponta 2,5-3000 tonnát csomagolnak zsákokba a Péti Nitrogénművek zsákoló üzemében. A folyamatos, éjjel-nappali munka termékét a világ negyven országában hasznosítják

Ruházati cikkek exportra:
A régebben csak népviseletéről híres Nógrád megyei Kazár község az utóbbi években újfajta munkákkal hívja fel magára az európai vásárlók figyelmét. A Váci Kötöttárugyár kazári gyáregységéből kerülnek ki azok a divatos melegítők, szabadidő- és felsőruházati cikkek, amelyekből az idén már 85 millió forint értékben exportálnak.

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_vaci_kotottarugyar.jpgKészülnek a melegítők

Ipar a Nyírségben:
A MEZŐGÉP nyíregyházi törzsgyárában a fő profil a szerszámgép-felújítás. Ebben az évben 263 gép készült el, év végéig még 38 esztergapad kerül ki az üzemből.

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_mezogep.jpgTószegi János MVE típusú esztergapad nortonszekrényét szereli össze

Játékok - karácsonyra:
Mikrolin Fém- és Műanyagipari Szövetkezet népszerű játékcsaládjainak gyártásával folyamatosan új termékeket mutatnak be vásárlóiknak. Karácsonyra az üzletekbe kerül a „Szemfüles” nevet viselő társasjátékuk, amely eddig még ismeretlen a gyermekek körében. Az újdonságok mellett 1985-re tervezik a közkedvelt Modul-játékok motoros, továbbfejlesztett változatának gyártását.

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_mikrolin_szovetkezet.jpgNépszerűek a Volvo játékautók

Hangsugárzók Kisvárdáról:
Az idén több mint ezer stúdióhangsugárzót készítettek szovjet exportra a BEAG kisvárdai gyárában.

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_kisvardai_hangszorok.jpgSzilágyi Gábor műszerekkel ellenőrzi a nagyteljesítményű hangsugárzó minőségét

Utazási ajánlat - gombnyomásra:
Korszerű, új műszaki berendezés, az ORION-gyár videoterminál-készüléke segíti december elejétől az IBUSZ vidéki irodáinak szolgáltató munkáját. Az iroda külföldi társasutazásokat szervező munkatársainak asztalán máris ott áll a készülék, mégpedig úgy, hogy az utas, az érdeklődő ügyfél is jól láthatja képernyőjét. A videoterminálokat bekötötték az IBUSZ országos számítóközpontjának rendszerébe, s a külföldi egyéni és társasutak programjának „betáplálása” után hamarosan ennek segítségével „hívhatják le” az ügyfél igényeinek megfelelő ajánlatot. A képernyőről azonnal választ kapnak arra a kérdésre, hogy abban a pillanatban mely országokba induló utakra vagy egyéni programokra hányán jelentkezhetnek még, milyen a szolgáltatás ára, sőt az utazások teljes elszámolását is elvégzi majd a rendszer.

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_ibusz.jpgKépernyőn látható minden kínálat

Öregek ellátása:
A körmendi időskorúak sokféle gondozását látja el a város Egyesített Szociális Intézménye. A huszonnyolc bentlakó valóságos szállodai körülmények között él, több, mint nyolcvan kortársuk pedig kedvezményesen részesül egyebek mellett - jó étkezési ellátásban.

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_kormendi_idosek_otthona.jpgA hazaszállítandó ebédeket mérik éthordókba a modern konyhán

Éjszaka a szénosztályozóban:
Kinn zúzmarás szél cibálja az alvó házakat az Ajkai Hőerőmű szomszédságában. A kéményekből kavargó füst egybefolyik az ősz végi éjjel hideg, ködös feketeségével. A szénelőkészítő párás üvegtáblái mögött most kezdődött a harmadik műszak. Benn a gumiszalagon, végeláthatatlan folyamban érkezik az aknák kincse: a szén. Az ébrentartó neonok fényében nehéz és kemény munka folyik: Az itt dolgozók ez idáig már terven felül 4 ezer család melegét biztosító szenet változtattak „áruvá". És ehhez bizony kellenek a munkáséjszakák...

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_ajkai_szenosztalyozo.jpgItt alakul a minőség, az asszonyok keze nyomán tisztul a szén a meddőtől

A Magyar Televízió műsorán: Hazárd megye lordjai. Amerikai akció-vígjáték sorozat. Hazárd megyében semmi sem az, aminek látszik. Bo és Luke, a két unokatestvér Lee tábornok nevű autójukon száguldozva tartják szemmel a megye dolgait, s tesznek igazságot ott, ahol szükség van rájuk.

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_hazard_megye_lordjai.jpgA három Duke unokatestvér Bo (Tom Wopat), Daisy (Catherine Bach), Luke (John Schneider) és elmaradhatatlan társuk, a Lee tábornok névre hallgató, piros Dodge Charger

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_mozi.jpg

Színházi bemutató: A reformátor (Pécsi Nemzeti Színház).

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_nemeth_janos_ujlaky_laszlo.jpgNémeth János (Luther Márton)és Újlaky László (Münczer Tamás)

Magyar könnyűzene:
A 49. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Varga Miklós-Varga Mihály: Európa (Varga Miklós), 2. Presser-Sztevanovity D.: Képzeld el (Katona Klári), 3. Nagy-Juhász: Száguldás, Porsche, Szerelem (Cserháti Zsuzsa, Horváth Károly).

Az előadók között: 1. KFT együttes: Afrika (KFT), 2. Karthago együttes-Ambrózy: Miénk az éjjel (Karthago), 3. Dolly Roll együttes: KOLIBRI PANZIÓ (Dolly Roll).

Elkészült az új KFT nagylemez
Köztudott, hogy mindenhol a dallamos zene kezd újból a listák élére kerülni. Ráadásul a diszkólisták legnagyobb részét a rockzenekarok irányítják. Ebben a reményben készítette el új nagylemezét a KFT zenekar is. A remek újhullámos csapat egy teljesen romantikus hangulatú nagylemezt készített Bál az Operában címmel, amely teljesen véletlenül az Opera megnyitásával egyidőben készül el. A zenekar a remek zene mellett mindig óriási showműsorral szokta meglepni a közönséget. Ezt kívánják új lemezükből készített koncertműsorukban is elérni. A zenekar szereti a színházat. Ezért nagy-nagy gonddal találnak ki minden dalra egy jó poént, egy ötletes koreográfiát. Hogy a lemezről melyik dal lesz a sláger, azt a hallgatók döntik majd el, mivel levelek tanúsága szerint nem kis táborral rendelkezik a KFT. A zenekar tagjai a címadó dalra tippelnek. Néhány hét múlva bizonyára listánkon is látható lesz az a munka, amelyet a négy tehetséges zenész fektetett ebbe az új lemezbe.

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_kft.jpgElkészült az új KFT nagylemez

Külföldi könnyűzene:
A hét második felében az amerikai slágerlistákat még mindig Ashford & Simpson Solid-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét a Band Aid formáció Do They Know It's Christmas című számai vezetik.

Az örökifjú
Most már egész biztos, hogy a diszkóvilág első olyan szupersztárja, aki folyamatosan az élvonalban tud maradni - Tina Turner. A kiváló énekesnő új nagylemezének minden dala sláger, a színpadi produkciójáról nem is beszélve. Aki látta öt Budapesten, az el is tudja képzelni, mit produkálhat a majdnem ötven éves énekesnő. Énekel, táncol, és mindent elkövet, hogy a nézőtéren senki se csalódjék benne. Ritkán fordult elő 1984-ben, hogy egy showműsort minden újság csak dicsérjen. Tina Turnerrel ez történt most új koncertprogramja alkalmával. Menedzsere nyilvános sajtóértekezletet tartott, amelyen nemcsak újságírók, hanem a közönség is részt vehetett. Sőt, egy negyedórás rögtönzött produkciónak is tapsolhatott. Ezen a sajtóértekezleten legtöbben azt kérdezték az énekesnőtől, hogy meddig kívánja ezt csinálni. Sokáig - válaszolta nevetve Tina, majd gyorsan hozzátette: - Amíg nem válók nevetségessé, azután pedig majd ki sem bújok a lemezstúdióból.

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_tina_turner.jpgTina Turner ismét a csúcson

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 14. fordulóját! A legutóbbi forduló néhány rendkívüli eredménye (Szeged-MTK-VM 4:1, ZTE-Videoton 3:0, Tatabánya-FTC 1:4) után okkal mondható, hogy az idei szezonban minden lehetséges. Annál is inkább, mert a fehérváriak - mintha mi sem történt volna Zalaegerszegen - szerdán nagyszerű játékkal győzték le a Partizánt, így ismét a népszerűségi lista élére helyezték a futballt, ahogy az ősszel mór több alkalommal is. A találkozókat különben is érdeklődés kíséri, hiszen az idény utolsó előtti, 14. fordulójában kiélezett összecsapások várhatók, mindenekelőtt a ZTE és a Rába, a Honvéd és a Tatabánya, valamint a Vasas és a Debrecen között.

ZTE - Rába ETO
Bár látszólag kedvező helyzetben van a Rába, hiszen a játékvezető is Győri, a tréfát félretéve nehéz percek várnak a vendégekre. A ZTE ugyanis még a kupahős Videotont is „kiütötte”, s ha teljesítményét prolongálni tudja, úgy ismét a forduló hősei között lehet. A Zalaegerszegre látogató Rába ETO-ból hiányozni fog Kurucz, aki e héten vonult be katonai szolgálatra. A sérüléséből felépült Mile, továbbá az eltiltását letöltött Hannich viszont tagja lesz a kezdőcsapatnak.
idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_zte_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_zte_raba_eto_gass_istvan.jpgGass megszerzi a ZTE vezető gólját

SZEOL AK - Ú. Dózsa
Noha lassanként „örökös” sereghajtó a hazai csapat, az Ú. Dózsa némi szorongással várhatja a találkozót, mert elképzelhető, hogy az MTK-VM elleni győzelemmel fordult a kocka Szegeden. Az esélyek megoszlanak, a döntetlen valószínűleg mindkét csapatnak megfelelne. Szegeden a sérült Kovácsot Takó váltja fel a középpályán. A vendégeknél Törőcsik, Ambrus, Kovács J. sérülés miatt nem szerepel, s Szabó játéka is kérdéses.
idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_szeol_ak_u_dozsa_1.jpg

 

Szegedi kötődésű barátunk ismét megosztotta velünk, hogyan emlékszik vissza a délutánra:
Erről a meccsről nincsenek emlékeim, úgy látszik, hogy a bajnokság közepe táján már összefolyt a sok vereség… Amire viszont tisztán emlékszem, hogy hét közben a Hunyadi téri katlanban a Szegedi Dózsa MNK meccsen 3:2-re elintézte a SZEOL-t (a legjobb 16 közé ment a buli). Mivel a Szegedi Dózsa serdülő játékosa voltam, akár még örülhettem is volna ennek az eredménynek, de ettől függetlenül nagyon rosszul esett a kiesés. Különösen, hogy borzasztó volt a hozzáállása a SZEOL-nak, félvállról vették a meccset, és a közönség is kikezdte emiatt a játékosokat. Érdekesség még, hogy az utolsó percben Kozma Zoli öngólt vétett, így jutott tovább a kisebbik szegedi csapat. A meccs közben többször elhangzott a szegedi lilák táborának kedvenc slágere: Őze, Dózsa vajon győz-e? (legendás volt a Hunyadi téren az alacsony, enyhén pocakos gólvágó, Őze Pilu)

Jogosan felvetődhet a kérdés, hogy én miért a Szegedi Dózsa utánpótlását erősítettem, mikor a csapatom a SZEOL volt. Egyszerű a válasz, a SZEOL-ba nem kellettem, oda csak az elitet vitték.

És ha az egyik Dózsa elintézte a csapatomat, a másik befejezte a heti melót. Igaz még mindig ötezer néző előtt (gondolom a nagynevű ellenfél miatt), de ismét égtünk. December 1-én volt a meccs, így már csak a Mikulás érkezésében bízhattam...

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_szeol_ak_u_dozsa_szabo_gyula_szendrei.jpgSzabó Gy. (csíkos mezben, 4-es számmal) Balázs beadása után hálóba rúgja a szegediek szépítő gólját, az újpesti védelem Szendreivel együtt tehetetlen

Vasas - Debrecen
A debreceni lokomotív expressz tempóban halad, s könnyen lehet, hogy a Fáy utcában sem kell lassítania. Igaz, a Vasas az idény végére feljavult, de budafoki veresége az MNK-ban jelzi, hogy még távolról sincs minden rendben Angyalföldön. A Vasasban a sok sérülés - Kakasé, Kissé, Rixeré, Teodorué, Izsóé, dr. Birinyié, Komjátié - okoz gondot Mészöly Kálmánnak. De nincsenek sokkal jobb helyzetben a vendégek sem, hiszen Mező és Till belázasodott, sérülés miatt kérdéses Supka szereplése.
idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_vasas_dmvsc.jpg

Nyúl István, aki tavaly még a kiesett Volán csatára volt, és a csapatával ellentétben nem teljesített rosszul abban a szezonban (csapata góljainak a harmadát szerezte), idén pedig már a Vasas nagyreményű új szerzeménye lett, 2022-ben így emlékezett vissza erre a mérkőzésre:
Kaotikus hetek voltak ezek. A meccs előtt épp, hogy hazaértünk Dubaiból, fáradtak voltunk, mert még csütörtökön is játszottunk. Párizsban 10 órát vártunk, ráadásul hatalmasakat hibáztunk a Debrecen ellen. Ezt egy csapat sem bírja ki...

Bp. Honvéd - Tatabánya
A jelenlegi erőviszonyok alapján egyesélyes a mérkőzés, bár a Honvéd labdarúgói a bajnoki találkozókon újabban csak ritkán játszanak válogatott formában. Ami még aggaszthatja a kispestieket: a Tatabánya az utóbbi három fordulóban mindössze egy pontot szerzett, s nyilván mindent megpróbál, hogy javítson mérlegén. A Bp. Honvédban Nagy húzódással bajlódik, Esterházyt pedig az influenza verte le a lábáról. Bacsó István, a Tatabánya edzője Udvardi, P. Nagy, Kiss, Barabás sérülése és Kiprich három sárga lapja miatt bánkódik.
idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_bp_honved_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_bp_honved_tatabanya_dombai_dajka.jpgDombai, a tatabányai kapus, szomorúan nézi a háló sarkában pihenő labdát, amelyet Dajka (9) lőtt a kapuba

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_bp_honved_tatabanya_detari_dajka.jpgDe szép is ilyenkor a világ... Détári és Dajka öröme

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_bp_honved_tatabanya_bodonyi_dombai.jpgBodonyi gólja Dombai hálójában

Ferencváros - Békéscsaba
Különleges türelemre volt szükségük a zöld-fehér szurkolóknak, hogy kivárják csapatuk tatabányai győzelmét, de most már abban bizakodnak, hogy a meglepő sikerrel egy egészen más előjelű széria kezdődik. Ha erre a mai FTC tudása alapján nincs is valós esély, a halvány Békéscsaba elleni két pontra joggal számíthatnak a házigazdák. Az Üllői úton pályára lépő békéscsabai együttesben Steigerwald újra helyet kap a kezdő tizenegyben. A hazaiaknál Zsiborás idén már nem védhet, sérült még Deák, Koch és Rab.
idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_ferencvaros_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_ferencvaros_bekescsaba_fejparbaj.jpgKeresd a labdát: légi párbaj az Üllői úton

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_ferencvaros_bekescsaba_pasztor_rubold.jpgPásztor, a csabai játékmester átugorja Ruboldot, s a Ferencvárost

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_ferencvaros_bekescsaba_vedekezes.jpgMunkában a zöld-fehérek védelme

MTK-VM - Haladás
A Haladás néhányszor már meglepetést keltett - nyert például Győrben -, így az MTK-VM-nek jobban kell összpontosítania, minit Szegeden. A Tóth J. Kékesi, Fodor trió szereplése és a hazai pálya előnye mindenesetre kék-fehér sikert ígér. Mellesleg, a csapatokat nyilván ösztönzi majd a várhatóan sok hölgyszurkoló jelenléte, mert a nőknek erre a mérkőzésre díjtalan a belépés. A Haladást fogadó MTK-VM-ben Gáspár sérülése nem jött rendbe, így nem szerepelhet. Helyét továbbra is Brünyi foglalja el a kapuban. A vendégeknél Vörös Cs., valamint Bognár a sárga lapok miatt hiányzik, Nagyot pedig - aki egyhetes eltiltást kapott - a Vasas elleni mérkőzésen állították ki. Ez azt jelenti, hogy a zöld-fehéreknél Szalai személyében újonc mutatkozik be a Hungária körúton.
idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_mtk_vm_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_mtk_vm_haladas_golorom.jpgÍgy örültek a szombathelyiek az egyenlítésnek

Csepel - Pécsi MSC
A fiatal csepeli csapat feltűnően kiegyensúlyozott, a Pécs viszont annál szeszélyesebb. Minden eredmény elképzelhető, de a legreálisabbnak a döntetlen, a legkevésbé valószínűnek a pécsi győzelem látszik. Csepelen Budavári és Fischli sérülés, Tulipán pedig sárga lapjainak száma miatt nem játszhat a hazaiaknál.
idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_csepel_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_csepel_pecsi_msc_kollar_jozsef.jpgA labda Kollár zsákmánya. A pécsi kapus jól védett, nem oka a vereségnek

Videoton - Eger
Némi félelemmel említhetik az egriek: „Ha a Partizánnak öt gólt lőtt a Videoton, akkor nekünk..?" Az aggodalom ellenére - különösen újpesti formájukban - a vendégek megszoríthatják a „Vidit”, bár pontot aligha tudnak szerezni. A Videoton nem változtat a Partizán Beograd ellen sikerrel szerepelt csapatán. A vendég egriek természetesen nagyon fogadkoznak. Csank Jánosnak az okoz gondot, hogy Megyesi sérülése komolyabbnak bizonyult, játéka kérdéses.
idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_videoton_eger.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_videoton_eger_bodolai_szabo.jpgAz első gól előtti pillanat. Bodolai tehetetlenül a földön, Szabó lábáról a kapuba tart a labda Smuczer és Berecz I. között

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_videoton_eger_bodolai_burcsa.jpgBurcsa okosan emelte át a labdát Bodolain és ezzel beállította a végeredményt

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_videoton_eger_zsidai_vadasz.jpgZsidai és Vadász harcol a labdáért

A mérkőzések után lássuk a 14. forduló válogatottjait! Rég volt ennyi 8-as érdemjegy, nehéz a választás. A kimagasló osztályzatot kapók egy kivétellel mind dupláztak. Választásunk azért az újpesti Szabó Andrásra esett, mert ő mindezt tette úgy, hogy középpályásként elsősorban a védekezés volt a fő feladata. Ezt ellátva gólokkal segítette csapatát a győzelemhez.
idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén Kiprichnek továbbra sincs ellenfele, annak ellenére, hogy ebben a fordulóban sárga lapok miatt nem játszhatott.
idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_gollovolista_1.jpg

A labdarúgó-bajnokság szombati öt összecsapásán góllövő kedvükben voltak a játékosok, ami ritkaság, hogy az öt színhelyen huszonhat gólt láthattak a szurkolók. Kispesten jó iramú találkozón „Wembley-eredménnyel” nyert a Honvéd, Angyalföldön is pontot szerzett a Debrecen, Szegeden talpra állt az Ú. Dózsa, míg a Rába döntetlenig jutott Zalaegerszegen. Vasárnap A Videoton némi bizonytalanság után simán verte az Egert, és így gyakorlatilag már őszi első, mert vereség esetén is sokkal jobb a gólkülönbsége, mint az egyetlen rivális Debrecennek. A fáradtnak látszó MTK-VM játékából hiányzott a határozottság, és ezt egy pontja bánja. Csepelen egy távoli lövés döntött.
idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 19., őszi utolsó fordulójában a rangadón a már őszi bajnok Volán meglepetésre hazai pályán szenvedett vereséget a Siófoktól. Megszakadt a Baja veretlenségi sorozata is, a Duna-partiak Kazincbarcikán kaptak ki. Az NB II meglepetéscsapata, a Vác Sopronban vesztett, s így már négy egymást követő mérkőzésen nem tudott nyerni.idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_nb_ii_gollovolista.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_nb_ii_nyiregyhaza_nagykanizsa_1.jpgKezdés előtti tanakodás a játékoskijárónál, a pálya szélén. Elöl a bírói hármas, Gáspár, Divinyi és Bognár. A háttérben ködbe veszett a lelátó. Nyíregyháza-Nagykanizsa 2:0

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_nb_ii_nyiregyhaza_nagykanizsa_2.jpgKiss Miklós lábáról már elindult a labda a nagykanizsai hálóba. A fehér nadrágos Rumszauer és a kapus Müllner tehetetlenül nézi a labdát. Ez volt a második nyíregyházi gól

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_nb_ii_szekszard_dunaujvaros.jpgSuba (jobbról fehér mezben) elől ment fejjel Boldóczki. Szekszárd-Dunaújváros 1:1

idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_nb_ii_szekszard_dunaujvaros_2.jpgSzekszárdi gólöröm a 13. percben

Hétvégén véget értek a küzdelmek a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1984_85_14_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

A következő szerdán jön a 15. forduló, az alábbi párosításokkal:

MTK-VM - ZTE
DMVSC - Ú. Dózsa
Haladás - SZEOL AK
Tatabánya - Csepel
Pécsi MSC - Videoton
Eger - Ferencváros
Békéscsaba - Bp. Honvéd
Rába ETO - Vasas

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr9917769500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása