Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 Őszi zárás – Edzői gyorsmérleg 1.

2022.07.05. 09:05 maribor_

1984. december 13-23., a karácsony előtti másfél hét

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_headlines_aranykapu.jpgJavában tartanak a karácsonyi vásárok országszerte. Pécsett is nyitva volt az Aranykapu

Lássuk először az elmúlt másfél hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

december 13.

Lázár György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnöke a főváros XIII. kerületébe látogatott. A kerületi pártbizottság Váci úti székházában kezdődött délelőtt a program, amelyen a kormányfő kíséretében volt Pusztai Ferenc, a budapesti pártbizottság titkára is.

Deák Gábor, a XIII. kerületi pártbizottság első titkára - aki Bornemissza Sándor tanácselnökkel együtt üdvözölte az érkezéskor Lázár Györgyöt - tájékoztatójában Angyalföld gazdasági életéről, a kerület fejlődéséről szólt Százötvenezren laknak a kerületben, ahol tucatnyi országos jelentőségű, zömmel gép- és könnyűipari nagyvállalatnál, félszáz gyárban és harminc szövetkezetben mintegy hetvenezren dolgoznak. Az idei eredmények jók. A termelési érték - amely négy-öt százalékkal emelkedett - várhatóan meghaladja az 50 milliárd forintot, s a tőkés devizabevétel 250 millió dollár körül alakul. A XII. kongresszuson kitűzött fő gazdasági célok teljesítéséről most - lassan öt esztendő múltán - úgy vonhatnak mérleget, hogy 25 százalékos termelésnövekedést 10 százalékos importcsökkentés mellett értek el; ez egyben jelzi az angyalföldi dolgozók tettrekészségét az ország előtt álló feladatok megoldásában.

A Minisztertanács elnöke átadta Kádár Jánosnak, az MSZMP Központi Bizottsága első titkárának üdvözletét, a Központi Bizottság jókívánságait, majd a kormány és a maga nevében gratulált az angyalföldiek eredményeihez, kérve a további helytállást a munkában, politikai, gazdasági feladataink megvalósításában. - A fő célokban egyetértés van, s a közös cselekvés átsegített bennünket a legnehezebb éveken - mondta - így a vezetés és az egész társadalom regisztrálhat olyan eredményeket, amelyek alapján már láthatjuk a korábbi, súlyosabb gondokból kivezető utat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a megelégedettség legyen úrrá, mert az mindig magában rejti a lemaradás veszélyét. A követelmények - tette hozzá - nem kisebbek, inkább más jellegűek, mint a korábbi, árrobbanásoktól, cserearány-romlásoktól terhes időkben voltak.

A pártbizottságról a Magyar Hajó- és Darugyárba vezetett Lázár György útja. Az angyalföldi gyáregységben Steiner Arnold, a vállalati, pártbizottság titkára köszöntötte és Angyal Adám vezérigazgató tájékoztatta Lázár Györgyöt a munkáról. Lázár György megtekintette az angyalföldi gyáregység legújabb üzemét, amelyet 1,1 milliárd forintos technológiai rekonstrukcióval alakítottak ki a Népszigeten. Az óriási üzemcsarnokban Ivits Tibor igazgató ismertette a munkálatokat, a hajóépítés mesterfogásait.

A délutáni órákban Lázár György a népszigeti üzemben, részt vett a helyi pártalapszervezet beszámoló taggyűlésén, majd a kerületi vezetőkkel, a Magyar Hajó- és Darugyár dolgozó kollektívájának képviselőivel folytatott kötetlen beszélgetéssel zárult a látogatás programja.

Méhes Lajos, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Szakszervezetek Országos Tanácsának főtitkára a főváros XVI. kerületébe látogatott. A vendéget a kerületi pártbizottságon Darvas Dániel, a pártbizottság első titkára és Tódika László tanácselnök fogadta. A városrész vezetői tájékoztatást adtak a 78 ezer lakosú kerület életéről, politikai, gazdasági és társadalmi helyzetéről.

A Politikai Bizottság tagja ezután a Centenáriumi lakótelepet tekintette meg, ahol a tervidőszak végéig 577 lakás épül fel. A lakótelep szomszédságában épülő szakmunkásképző intézet megtekintése után Méhes Lajos programja az Ikarus Karosszéria- és Járműgyárban folytatódott. Itt arról tájékoztatták, hogy a 10 és fél ezer dolgozót foglalkoztató gyárban évente 13 ezer autóbuszt készítenek. Évi termelési értékük megközelíti a 20 milliárd forintot. Termékeik többségét szocialista országokban értékesítik, de az Ikarus márka a tőkés és a fejlődő országok piacain is keresett.

A délutáni órákban Méhes Lajos programja befejezéseként részt vett az Ikarus szerszámgyáregység pártalapszervezetének beszámoló taggyűlésén.

Hosszú betegség után hetvenöt éves korában éjjel a római Gemelli Klinikán elhunyt Amerigo Tot, magyar származású szobrászművész, aki évtizedek óta Olaszországban élt. Halálával érzékeny veszteség érte a magyar és a nemzetközi művészetet.

A kalandos életű művész Tóth Imreként látta meg a napvilágot Fehérvárcsurgón, 1909. szeptember 27-én. Szülőhelyére mindig büszke volt, később azt írta: "sohasem hallgattam el, hogy csurgói parasztgyerek vagyok, ide tartozom, és azt hiszem, hogy ide fogok tartozni mindig". Érettségi nélkül vették fel a Mintarajziskola (az Iparművészeti Főiskola elődje) grafika szakára, tanulmányai mellett a Piatnik kártyagyárban dolgozott és tagja volt Kassák Lajos Munka Körének. 1931-ben felvételt nyert a Bauhaus művészeti iskolába, a Lipcse közeli Dessauba - pénze nem lévén - gyalog érkezett meg.

Az egyre nehezebb pénzügyi és politikai helyzetbe kerülő iskolát egy évvel később otthagyta és tengerésznek állt. Németországba 1933-ban tért vissza és Drezdában megrendezte első kiállítását, nem sokkal később a hatalomra került nácik letartóztatták és Zwickauba internálták. Tot megszökött a táborból és újfent gyalog menekült Rómába. Mesés megérkezésének Szerb Antal Utas és holdvilág című regényében állított emléket: "A szobrász gyalog jött Drezdából Rómába, a Via Flaminán jött be, azon az úton, amelyről gimnazista korában megtanulta, hogy ott vonultak be mindig észak felől a győztes idegenek".

Az olasz fővárosban egy ideig portré- és szobafestésből élt, hajléktalanszállón lakott. Idővel sikerült ösztöndíjat szereznie a Római Magyar Akadémián, felvette az Amerigo Tot nevet és szobrászattal kezdett foglalkozni. Alkotásain, főleg portrékon és reliefeken a reneszánsz, az antik római és etruszk művészet hatása érezhető, de az 1940-es évektől számos szobra már az absztrakt művészet jegyében született. A második világháború alatt részt vett az ellenállásban, ejtőernyősként teljesített futárszolgálatot, egyszer a Hortobágy fölött is ledobták.

A háború után, 1946-ban a római Magyar Akadémia tanácsadója lett. Hívták haza, de ő inkább itáliai munkákat keresett. Pályázott a vatikáni Szent Péter templom bronzkapujának megtervezésére, 1948-ban őt bízták meg a római Termini pályaudvar frízeinek elkészítésével, a munkát 1953-ban fejezte be. A művészet mellett számos más téren is tehetséget árult el, volt autóversenyző, diplomata, koreográfus, sőt filmszínész is - a Keresztapa trilógia második részében a maffiafőnök Michael Corleone egyik testőrét alakította.

Magyarországra 1969-ben tért haza először, akkor Huszárik Zoltán portréfilmet készített róla. A Műcsarnokban életmű-kiállítást, a Tihanyi Múzeumban önálló tárlatot rendeztek alkotásaiból, mindkettőt hatalmas sikerrel. Hazai művei közül kiemelkedik a szülőfaluja, Fehérvárcsurgó templomában felállított Csurgói Madonna című klasszikus kétalakos szobor, amely a művészt és édesanyját ábrázolja, A mag születése című domborműve Gödöllőn található. Pécsett a városnak adományozott műveiből Amerigo Tot múzeum nyílt.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_amerigo_tot.jpgAmerigo Tot egyik hazalátogatása alkalmával

A budapesti Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra, síremlékét Melocco Miklós készítette.

Wojciech Jaruzelski, a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, miniszterelnök Gustáv Husáknak, a Csehszlovák Kommunista Párt főtitkárának, köztársasági elnöknek a meghívására egynapos munkalátogatást tett Prágában. A prágai várban folytatott tárgyalásaikon részt vett Lubomír Strougal csehszlovák kormányfő is. A felek megvitatták a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésének lehetőségeit. Nyomatékosan hangsúlyozták a szocialista országok egységének fontosságát a nemzetközi feszültség enyhítéséért és a háborús veszély csökkentéséért folytatott küzdelemben.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_wojciech_jaruzelski_gustav_husak.jpgA két vezető a prágai várban

Bécsben ismét minden haladás nélkül fejeződött be a középeurópai haderők és fegyverzetek csökkentéséről folyó tárgyalások legutóbbi fordulója. A tanácskozásokat - közös megegyezés alapján - január 31-én folytatják.

André Wieland, az NDK nagykövete a 34. fordulót lezáró sajtóértekezleten hangoztatta: ez a forduló is anélkül ért véget, hogy egyetlen gyakorlati lépést tettek volna a középeurópai katonai szembenállás mérséklése felé. Miközben a NATO szavakban megegyezési készségét hangsúlyozza, a valóságban - amint múlt heti döntései is mutatják - az állítólagos „keleti fölényről” beszélve még veszélyesebb, hosszú távú fegyverkezési programokat fogad el. A Nyugat nem ad választ a szocialista országok tavalyi átfogó, 26 pontból álló megegyezési javaslatára, s újra a létszámvitát erőlteti. A NATO nem hajlandó a fegyverzetek csökkentéséről még csak tárgyalni sem, újra megkérdőjelezi valamennyi részvevő, köztük az NSZK bekapcsolását egy jövendő megállapodásba. Miután a kulcskérdésekben nincs haladás, értelmetlen volna még az egyezmény ellenőrzéséről tárgyalni - mutatott rá.

Az NDK nagykövete, aki a szocialista országok képviseletében készítette el a forduló mérlegét, kérdésekre válaszolva kijelentette: elfogadhatatlan, hogy miközben a Szovjetunió haderőcsökkentéseket vállalna, a NATO elképzelései szerint nem vonatkoznának kötelezettségek Nyugat-Európa legerősebb hatalmára, az NSZK-ra. André Wieland reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok pozitívan reagál a januári genfi külügyminiszteri tárgyalásokon a Szovjetunió tárgyalási készségére. Realistán, illúziók nélkül kell e tárgyalásokra tekinteni, azzal a reménnyel, hogy haladás esetén a légkör javulása kedvezően hathat ki a bécsi fórumra is - mondotta.

A NATO szóvivője, Jan Hein van de Mortel holland nagykövet az amerikai küldöttség vezetőjének, Maynard Glitman nagykövetnek a csütörtöki felszólalását ismertette, amely a régi keletű NATO-taktikát tükrözte: arról beszélt, hogy a forduló néhány ülése „tárgyszerű légkörben” folyt, s bizonyos haladás is mutatkozott. A hangadó amerikai küldöttségvezető mindenesetre újólag arról beszélt, hogy a létszámok és az ellenőrzés kérdéséről kellene tárgyalni. Ezúttal sem foglalkozott érdemben a Varsói Szerződés egyezménytervezetével, s annak a NATO-javaslatnak az elfogadását ajánlotta, amelyet a szocialista országok már ismételten, részletes, tárgyszerű érveléssel elutasítottak.

Az utóbbi hetek legsúlyosabb provokációját követte el az izraeli hadsereg a megszállt Dél-Libanon lakossága ellen. Tyr körzetében hajnalban több száz főnyi katonaság, valamint harckocsik és helikopterek felvonultatásával körülzártak nyolc falut, széles körű házkutatásokat, letartóztatásokat tartottak. A tiltakozó lakosság az utcákra vonult, és kövekkel dobálta meg a megszállóikat, mire azok több településen tüzet nyitottak a fegyvertelen falusiakra. Burzs Rahel településen egy nő és egy férfi belehalt sérüléseibe. Könnyen elképzelhető, hogy a katonai akció mérlege ennél is súlyosabb, de a hermetikusan körülzárt térségből egyelőre nem jutott ki több információ.

Az izraeli katonaság a megszállt falvakban vallatóközpontokat állított fel, széles körű kihallgatásokat tartottak. Több faluban kijárási tilalmat vezettek be. Izraeli tájékoztatás szerint 14 lakost letartóztattak. Az izraeli katonai parancsnokság indoklása szerint az akció egyik célja az volt, hogy elejét vegyék az izraeli katonák elleni támadásoknak.

Elhalasztották az izraeli csapatok dél-libanoni kivonásáról Nakurában folytatott izraeli-libanoni tárgyalások csütörtökre esedékes ülését. A tájékoztatás szerint a libanoni tárgyaló küldöttséget szállító helikopter a rossz időjárási viszonyok miatt nem érkezett meg Nakurába, de bejrúti politikai elemzők szerint, ha az időjárás nem szólt volna közbe, akkor az izraeli akció miatt kellett volna elhalasztani a megbeszéléseket.

A Szovjetunió kezdeményezésére az ENSZ közgyűlésének XXXIX. ülésszakán áttekintették azt a kérdést, hogy a kozmikus térséget csakis békés célokra és az emberiség javára használják fel. A vita eredményeként a közgyűlés határozatot fogadott el 150 szavazattal, vagyis az ENSZ-tagállamok szavazatainak abszolút többségével. Kizárólag az Egyesült Államok nem támogatta a határozattervezetet. A dokumentum a többi között hangoztatja: a nemzetközileg hatékonyan ellenőrzött általános és teljes leszerelés megköveteli, hogy a kozmikus térséget kizárólag békés célokra használják fel, és ez a térség ne váljék a fegyverkezési hajsza színterévé.

A dokumentum javasolja a leszerelési konferenciának: sürgősen tekintse át a kozmikus fegyverkezési hajsza elhárításának kérdését, és az 1985-ös ülésszak elején hozzon létre különleges bizottságot. A bizottság feladata olyan megállapodás, illetőleg megállapodások elérése legyen, amelyek mindenféle tekintetben elejét vennék a világűrben folyó fegyverkezési hajszának.

Az elfogadott dokumentum határozottan felszólítja a Szovjetuniót és az Egyesült Államokat, hogy haladéktalanul és építő szellemben kezdjen tárgyalásokat az űrfegyverkezési hajsza elhárításáról, és erről részletesen tájékoztassa a leszerelési konferenciát. A Szovjetunió és más szocialista, valamint több fejlődő ország kezdeményezésére a közgyűlés ülésszaka határozatokat fogadott el a leszerelés más fontos kérdéseiről is. Nagy többséggel fogadta el az ülésszak a nukleáris fegyverkísérletek azonnali megszüntetéséről és betiltásáról, az új típusú tömegpusztító fegyverek kifejlesztésének és gyártásának tilalmáról, valamint az államok biztonságának megerősítését célzó nemzetközi konvenció megkötéséről szóló határozatokat.

A chilei kormány a törvények megszigorítására, s a fővárosi rendőrség megerősítésére készül - közölték Santiagóban. Az intézkedések keretében a többi közt felemelik a rendőrőrsök létszámát, és újabb kapitányságokat építenek Santiago külvárosaiban. A törvényeket úgy módosítják, hogy a kormány könnyebben élhessen az úgynevezett belső száműzetés lehetőségével.

A chilei fővárosban az ostromállapot szigorú feltételei közepette is folytatódtak a diktatúraellenes tiltakozó megmozdulások. Az Italia téren összegyűlt tüntetők a száműzöttek visszatérését, a rendőri erőszak beszüntetését és a sajtószabadság visszaállítását követelték. Más tiltakozók a főváros központjának több pontján az ostromállapot felszámolását, a törvényesség visszaállítását sürgető röplapokat szórtak.

A santiagói amerikai diplomáciai képviselet elzárkózott annak a Washingtonból származó, nem hivatalos értesülésnek a kommentálásától, hogy a Reagan-kormány áthelyezné chilei nagykövetét, James Theberge-öt.

december 14.

Az 1985. évi népgazdasági tervivel és az abból adódó szakszervezeti feladatokkal foglalkozott a Szakszervezetek Országos Tanácsának ülése. Bukta László, a SZOT titkára előadói beszédének bevezetőjében méltatta idei gazdasági eredményeinket, kiemelte, hogy tovább javult külgazdasági egyensúlyunk, stabilizálódott fizetőképességünk, csökkent adósságállományunk. Mindezek - hangsúlyozta - elsősorban dolgozó népünk helytállását dicsérik. Emlékeztetett arra a megfeszített munkára, amelyet a bányászok végeznek az ország energiaellátásáért, meleg szavakkal említette a sokat túlórázó vasutasok, a kedvezőtlen időjárás hatásait kivédő mezőgazdasági dolgozók, nagyberuházásaikat időre, jó minőségben befejező építők, a fogyó létszámmal termelő textilmunkásnők áldozatkész munkáját. A SZOT testületileg is őszinte nagyrabecsülését fejezi ki mindazoknak, akik kiemelkedő munkájukkal hozzájárultak az idei eredményekhez.

Ez évben erősödött a szakszervezetek szerepe a bérpolitikában. A kormányzati szervekkel történt megállapodás alapján központi béremelésekét hajtottak végre több területen. így például 350 ezer három és több műszakban dolgozó műszakpótléka emelkedett az idén, 40 ezer munkást érintett a melegüzemi pótlék bevezetése, 85 ezer élelmiszerkereskedő kapott július 1-től központi béremelést. Szeptemberben a pedagógusok, októberben pedig a ruhaipari dolgozók részesültek központi béremelésben.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_szot_tanacskozas.jpgAz ülés részvevői hallgatják a beszámolót

A SZOT titkárának beszámolóját vita követte. A tanácskozáson Faluvégi Lajos miniszterelnök-helyettes, az Országos Tervhivatal elnöke is felszólalt.

A tanácsülés egyhangúlag elfogadta az 1985. évi népgazdasági tervvel kapcsolatos szakszervezeti feladatokról szóló beszámolót. Ezután személyi kérdésekről tárgyaltak.

A Szakszervezetek Országos Tanácsa dr. Csehák Juditot - érdemei elismerésével - felmentette a Szakszervezetek Országos Tanácsa, a SZOT elnöksége és titkársága tagjainak sorából és titkári funkciójából, mivel a Népköztársaság Elnöki Tanácsa a Minisztertanács elnökhelyettesévé választotta meg. A tanácsülés dr. Nagy Sándort kooptálta a Szakszervezetek Országos Tanácsának tagjai sorába, és megválasztotta a SZOT elnöksége, illetve titkársága tagjának, a SZOT titkárának.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke a Parlamentben fogadta Enrique de la Matát, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Ligájának elnökét. A szívélyes légkörű találkozón részt vett dr. Hantos János, a Magyar Vöröskereszt országos végrehajtó bizottságának elnöke.

Hat órakor már alig volt hely a Budapest Sportcsarnokban. És nem állt meg a tömeg áramlása, jöttek tízesével, húszasával, százasával a nézők. Bent a csarnokban csend volt, halkan duruzsoltak az emberek. Vártak. Várták Bródy Jánost és Tolcsvay Lászlót. Kíváncsiak voltak, milyen dalokat fog énekelni a „tiszteletbeli tag”, Koncz Zsuzsa. És, természetesen, legjobban Levit várták, Szörényi Leventét, az együttes vezetőjét, az élő „rock-legendát”.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_koncz_zsuzsa.jpgKoncz Zsuzsa

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_brody_janos.jpgBródy János

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_szorenyi_szabolcs.jpgSzörényi Szabolcs

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_tolcsvay_laszlo.jpgTolcsvay László

Hét óra után kezdődött a koncert. A Tiltott forrásról szólt az első ének, a Jelenkor nagylemez nyitószámával indult a műsor. A harmincasok csalódott moraja nem tartott sokáig, érezték, hogy így kell lennie; először a jelen, utána a múltidézés, a régi nagy slágerek. A nyolcvanas évek furcsa hangulatát tükrözték a számok, Bródy cinikus-keserű megjegyzései csak erősítették a gondolatot: Sötét felhők fenn az égen/nyomasztó súly a szívemen.

Jól érezték Szörényiék, mikor kell váltani. Koncz Zsuzsa megjelenését kitörő lelkesedés fogadta. Új számok, régi dallamok, tapsvihar - de mindenki érezte, hogy még valami hiányzik. Amikor felcsendült a „Ha én rózsa volnék...”, biztosan több ezren emlékeztek a cigarettafüstös, világmegváltó estéken könnyes szemmel énekelt Bródy-Koncz dalra. Az utolsó versszakot (Ha én zászló volnék) együtt énekelte a közönség Zsuzsával. A befejező soroknál kellett is a segítség, mert elcsuklott az énekesnő hangja. A kórus segített, és így érthetően hangzott a meggondolkodtató zárás: „Akkor lennék boldog / ha kifeszítenének / Nem lennék játéka / mindenféle szélnek.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_koncz_zsuzsa_szorenyi_levente.jpgKoncz Zsuzsa és Szörényi Levente

Ezután „új” szerzőt jelentettek be, Petőfi Sándort. Az Európa csendes, újra csendes és a Nemzeti dal mindenki által jól ismert szövege, a dacos-melankolikus dallam, a háttérben gomolygó piros-fehér-zöld füst azt sugallta: ez a befejezés, ez a csúcspont, itt lesz vége a dalnak. Több mint két órája tartott ekkor a koncert. A közönség vastapsa visszaszólította Leviéket, és jöttek az első nagy Fonográfslágerek. Nehéz lenne felsorolni a következő percek énekeit, de Tolcsvay László „lírájára” biztosan mindenki emlékezni fog. Igen, megérkezett Az első villamos. Újabb váltásnak kellett következni, hiszen ilyen tömény emlékezés a zenészeknek is, rajongóiknak is sok lett volna egyszerre.

A Jelenkor nagylemez legdrámaibb hangvételű figyelmeztetései következtek. Jól tették, akik vettek szövegkönyvet, mert a vers ahogy annak idején az Illésnél már megszokhattuk - egyenrangú társa volt a szövegnek. A jelenkor ítélete nem sugározta az optimizmust: S a komor bírák a jövő nevében / készek reád lesújtani / És hiába kiáltod azt, hogy téged / a jelenkor fel tud menteni.

Szörényi Levente látszólag búcsúzni jött ki a színpadra a szám után, de utolsó szavai - Kezdünk mindent elölről - bőséges ráadást sejtettek. Először utazásra invitált minket a Fonográf vezetője, és az idősebbek együtt dúdolták vele első szólólemeze nagy slágerét, közben a hatvanas évek nagy autóstoppos túráira, a nyugat-európai körutakra, a vissza nem hozható és el nem felejthető nyarakra gondolva. Levél a távolból. A széllel szemben, Vidéki kislány - megannyi felejthetetlen dal a szerelemről, a barátságról, a bulikról és a barátokról. Szörényi virtuóz hegedűszólóját több cigányprímás is megirigyelte volna. És még mindig nem volt vége, jött az új nemzedék egy tagja, akit mindenki szeretettel fogadott: Szörényi Örs. Levente tizennégy éves fia. A dobokhoz ült és kissé elfogódottan segített a zenekarnak egy olyan szám eljátszásában, amelyiket akkor írtak, amikor ő még nem is élt. Little Richard énekel - énekelte Szörényi Levente. A szám végén fél percig tisztán csengve hallatszott, hogy é-é-é-é(nekel), aztán még egy-egy levezető búcsúszóló, és vége. A tizenháromezer ember csendben indult hazafelé, nem volt a beat-koncertek utáni őrjöngés, ordibálás.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_fonograf.jpgSzínpadkép - középről: balra Móricz Mihály, füstfelhőben Szörényi Szabolcs, aki nézi: Levente, a dobok mögött elbújva Németh Oszkár, előtte balról: Bródy János, (csak a képről hiányzik: Tolcsvay László). A Fonográf a búcsúkoncerten

Gondolkodtak és emlékeztek.

A Fonográf együttes utoljára lépett fel ebben a felállásban, vezetőjük nem kíván többé á nyilvánosság előtt szerepelni. Nagy vesztesége ez a magyar (könnyű)zenei életnek, de ne feledjük: nem a zenétől búcsúzik Levente. Tovább folytatja munkáját, ahogy a jövőben bizonyára Bródy János is sok szöveget fog írni néki és Koncz Zsuzsának. És ők biztosan el is fogják énekelni mindennapjaink vívódásairól, az útkeresésről, a szerelemről, a barátságról szóló dalokat. A nyolcvanas években legalább olyan szükség lesz ezekre a dalokra, mint tíz-tizenöt vagy húsz évvel ezelőtt volt.

Tudják ezt ők is, és mert életüket tették fel a társadalmi gondolkodót, a haladást serkentő zenére, nem fogják abbahagyni. Ilyen vagy olyan formában köztünk lesznek, velünk és rólunk énekelnek, még sokáig.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_fonograf_brody_janos_szorenyi_levente.jpgBródy János és Szörényi Levente a koncert után

A Pravda vezércikket közölt a havannai KGST-ülésszakról, és rámutat, hogy a tervkoordináció a gazdaságpolitikák egyeztetésének hatékony eszközévé válik. A havannai tanácsülésen például az 1990-ig tartó időszakra és hosszabb távra is jóváhagyták azokat az intézkedéseket, amelyek végrehajtása hozzájárul energia, fűtőanyag és nyersanyag iránti igényeik jobb kielégítéséhez. A 2000-ig érvényes komplex tudományos-műszaki fejlesztési program értelmében meggyorsítják az elektronika eredményeinek népgazdasági alkalmazását, a komplex automatizálás folyamatát, gyors ütemben fejlesztik az atomerőművi energiatermelést, új technológiák és anyagok alkalmazását vezetik be. Sor kerül a rugalmas, automatizált termelési rendszerek közös létrehozására is.

Az SZKP KB Politikai Bizottsága megvizsgálta, hogy a Szovjetunió állami szerveinek mit kell tenniük a moszkvai tanácskozáson hozott döntések végrehajtásáért, ami az SZKP véleménye szerint nem csupán gazdasági, hanem politikai feladat is. A gazdasági egységekben működő pártszerveknek és -szervezeteknek ezért ezt a munkát állandóan ellenőrzésük alatt kell tartaniuk. A legnagyobb figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy időben és a szükséges minőségben teljesítsék a testvérországoknak szóló szállításokat, valamint arra, hogy állandóan fejlődjék a “más tagországokkal folytatott termelési kooperáció, fejlődjenek a termelőüzemek közötti közvetlen kapcsolatok - hangsúlyozza a Pravda vezércikke.

Stockholmban befejeződött az európai bizalom- és biztonságerősítő, valamint leszerelési konferencia negyedik fordulója. A tanácskozás következő szakasza januárban kezdődik. Oleg Grinyevszkij nagykövet, a szovjet küldöttség vezetője, aki felszólalt a pénteki záróülésen, megállapította, hogy az a döntés, amellyel a tanácskozás két munkacsoportot állít fel, módot nyit mind a politikai, mind pedig a katonai természetű bizalomerősítő intézkedések egyenlő alapon való áttekintésére. Ez lehetővé teszi, hogy megkezdődjenek a konkrét tárgyalások Stockholmban.

A szocialista országok - mondotta a többi között - építő szellemű, konkrét tárgyalásokért, lényeges megállapodásokért szállnak síkra. Amennyiben az Egyesült Államok és a többi NATO-ország is arra törekszik, hogy valamennyi részt vevő állam jogegyenlősége és biztonsági érdekei tiszteletben tartása alapján keresse a megállapodást, akkor a stockholmi konferencia hozzájárulhat a bizalom erősödéséhez.

Egy magas rangú amerikai katonai szakértő utalt arra, hogy az Egyesült Államok akkor is folytatja az űrfegyverkezéssel kapcsolatos kutatásokat, ha a Szovjetunióval megállapodás jön létre e fegyverek korlátozásáról. A Tokióban tartózkodó David Emery, az amerikai fegyverzet-ellenőrzési és leszerelési hivatal igazgatóhelyettese ezzel összefüggésben úgy fogalmazott, hogy Washington szerint megállapodás csakis az „ellenőrizhető” űrfegyverek csökkentéséről lehetséges, viszont lehetetlen más, közelebbről meg nem nevezett űrfegyverekre vonatkozóan. Szavaiból kitűnt, hogy a Reagan-kormányzatnak nem áll szándékában felhagyni a „csillagok háborújára” készülő nagyszabású fegyverkezési tervekkel.

Emery a Szovjetunióval folytatandó tárgyalásokra vonatkozó amerikai álláspont ismertetése végett érkezett Tokióba. A külügyminisztérium magas rangú képviselői előtt azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok átfogó és hosszú távú fegyverzetkorlátozásra törekszik, mindazonáltal a világűr fegyvermentesítését csak feltételes célként említette.

Ezzel összefüggésben figyelmet érdemel a moszkvai Izvesztyija kommentárja, amely az MTI jelentése szerint emlékeztet rá, hogy Weinberger amerikai hadügyminiszter a nyilvánosság előtt azt mondta: az Egyesült Államok és a NATO a genfi szovjet-amerikai külügyminiszteri találkozó eredményeitől függetlenül folytatja a maga katonai programjának végrehajtását, Shultz külügyminiszter pedig nem az űrfegyverkezés leállítása, hanem annak „megmagyarázása” céljából utazik Genfbe. A szovjet kommentár rámutat, hogy az űrfegyverkezés több nemzetközi egyezmény megszegésével járna, ezeknek sorsa viszont annak a szovjet-amerikai szerződésnek a sorsához kötődik, amelyet a rakétaelhárító rendszerekről kötöttek.

„A salvadori kormány tiszteletben fogja tartani a gerillák által az ünnepekre meghirdetett fűzszünetet, de csak saját feltételei alapján” - közölte Oscar Reyes kormányszóvivő, hozzátéve, hogy „a hadsereg nem adja meg magát”. A két fél a konfliktus politikai rendezésére hivatott találkozón csupán abban állapodott meg, hogy december 22-től január 3-ig engedélyezi a polgári lakosság szabad közlekedését. A Farabundo Marti Nemzeti Felszabadítási Front (FMLN) e hét elején egyoldalú tűzszünetet hirdetett a karácsonyi és az újévi ünnepekre, s közölte, hogy fegyveresei ez alatt csak akkor folytatnák harci tevékenységet, ha a kormánycsapatok részéről támadás éri őket.

december 15.

A világűr nemzetközi kutatásában új, fontos szakasz kezdődött. A bajkonuri űrrepülőtérről útnak indították a Vega-1 jelzésű automatikus bolygóközi űrállomást, amelynek feladata adatokat szolgáltatni a Vénuszról, majd a Halley-üstökösről. Az első jelentések szerint az űrállomás a számítotthoz közeli pályán halad, fedélzeti rendszerei, tudományos berendezései normálisan működnek. A tervek szerint a jövő héten pénteken indítják útnak ugyanolyan felszerelésű társát, a Vega-2-t. E program, s a két űrállomás a Vénusz és a Halley-üstökös orosz nyelvű rövidítéséből kapta az elnevezést. Szovjet tudósok kezdeményezték, de kidolgozásában s az űrállomás felszerelésében Ausztria, Bulgária, Csehszlovákia, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, az NDK és az NSZK szakemberei is közreműködtek.

Délután szovjet parlamenti küldöttség élén Londonba érkezett Mihail Gorbacsov, az SZKP PB tagja, a KB titkára, a Legfelsőbb Tanács szövetségi tanácsa külügyi bizottságának elnöke. Vendéglátója az Interparlamentáris Unió brit tagozata. Látogatását, amely egy hétig tart, brit részről gesztusnak tekintik és nagyra értékelik. A szovjet politikust vasárnap chequersi hétvégi rezidenciáján Margaret Thatcher miniszterelnök látja vendégül, hétfőn pedig Sir Geoffrey Howe külügyminiszterrel tárgyal Mihail Gorbacsov. Találkozója lesz a rákövetkező napokban valamennyi brit parlamenti párt vezérével, így Neil Kinnockkal, a Munkáspárt, David Owennel, a Szociáldemokrata Párt és David Steellel, a Liberális Párt vezetőjével, továbbá az alsóház elnökével, Bernard Weatherill-lel, és képviselők nagy csoportjával is. Két napot Skóciában is eltölt a szovjet vendég, aki ismerkedni kíván a brit társadalmi, politikai és gazdasági élet tényezőivel.

Mihail Gorbacsovot a London-Heathrow nemzetközi repülőtéren Bernard Weatherill fogadta. Rövid repülőtéri nyilatkozatában a szovjet vendég hangoztatta, hogy mindenekelőtt országa jó szándékáról és jóakaratáról szeretné biztosítani a brit közvéleményt.

Londonban úgy vélik, hogy túl az ismerkedésen, Mihail Gorbacsovval és az általa vezetett küldöttség szakértő tagjaival érdemi tárgyalások folyhatnak majd a kétoldalú - politikai, de legalább ennyire gazdasági-kereskedelmi - kapcsolatok bővítéséről és a fegyverzetkorlátozásról.

Mihail Gorbacsov nagy-britanniai látogatása mindenképp új lendületet adhat á kétoldalú érintkezésnek. A brit vezetők úgy látják, hogy a magas szintű párbeszéd fenntartása közös érdek, s ennek érvényesítésében most simább szakasz következik, mint a legutóbbi több mint másfél évtizedben volt tapasztalható. Alekszej Koszigin egykori miniszterelnök 1967-es látogatása óta ugyanis hasonlóan magas rangú szovjet vezető nem járt Nagy-Britanniában. Szovjet részről hangsúlyozzák, hogy ennek az okát a brit politikában kell keresni, más nyugat-európai országokkal ugyanis tartós és szünet nélküli volt a magas szintű politikai-diplomáciai érintkezés.

George Shultz amerikai külügyminiszter háromórás magánlátogatást tett Helmut Kohl nyugatnémet kancellárnál. Mindkét politikus derűlátóan nyilatkozott az Egyesült Államok és a Szovjetunió küszöbönálló leszerelési tárgyalásairól. Kohl ezúttal is megerősítette: a nyugat-európai országok, köztük az NSZK, igényt tartanak arra, hogy az amerikai kormány a tárgyalások előtt és alatt tájékoztassa őket szándékairól és a tárgyalások lefolyásáról.

Kohl kifejezésre juttatta Shultz előtt az NSZK kormányának azt a kívánságát, hogy a Nyugatnak minden területen fejlesztenie, javítania kell a Szovjetunióhoz és a Varsói Szerződés többi tagállamához fűződő kapcsolatait.

Az izraeli megszálló csapatoknak a polgári lakosok elleni csütörtöki akciója elleni tiltakozásul Nabih Berrinek, a síita Amal mozgalom vezetőjének felhívására általános sztrájkot tartottak szombaton Dél-Libanonban. Az izraeli csapatok csütörtöki akciójukon négy személyt megöltek, 21-et megsebesítettek, 135-öt pedig letartóztattak. A libanoni kormány a történtek miatt tiltakozott az ENSZ főtitkáránál.

Iraki harci gépek eltaláltak a Harg-sziget közelében két nagy tengeri célpontot; az egyik egy görög olajszállító hajó volt, ez kigyulladt.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság egyetértését nyilvánította azzal kapcsolatban, hogy folytatódjanak a tárgyalások Dél-Korea Vöröskereszt-szervezetével 1985 januárjában - jelentette a KNDK hírügynöksége. Szo Szong Csol, a KNDK küldöttségének vezetője tájékoztatta a döntésről a dél-koreai küldöttség vezetőjét. A két szervezet közötti tárgyalások 1972-ben szakadtak meg.

Külön határozatban a nácizmus és a fasizmus feletti győzelem 40. évfordulójának ünnepévé nyilvánította az ENSZ közgyűlése 1985. május 8-át és 9-ét, felszólítva a kormányokat, hogy akadályozzák meg az újfasiszta tevékenységet, és csatlakozzanak a háborús bűnök elévülhetetlenségéről szóló konvencióhoz.

Föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre az Egyesült Államok a Nevadai sivatagban. Az idén immár tizennegyedik robbantás ereje 70-80 kilotonna volt.

Kilenc embert megöltek Nicaraguában az ellenforradalmárok. Az országúton tüzet nyitottak egy minisztériumi gépkocsira.

december 16.

A fővárosban és a vidéki városokban a főútvonalakat nagy tömegek hullámzása, a boltokat pedig nagy zsúfoltság jellemezte ezüstvasárnap. Budapesten a nagyobb áruházak és üzletek bizony nem kényeztették el a vásárlókat kirakataik díszítésével, az utcákon nem sok jelét találtuk az ünnepi hangulatnak. Jóformán csak a két Skála s a Csillag áruház előtt várták a vevőket alkalomhoz illően. A Nagykörúton, a Rákóczi úton, a Vörösmarty téren mindezt nemigen tapasztaltuk.

Ennek ellenére megteltek az üzletek, s az emberek nemcsak nézelődtek, hanem vásároltak is. A forgalmi adatok szerint a kereskedelem megfelelően felkészült a vásárlók rohamára. Nem volt fennakadás, s a zsúfoltság ellenére rendezett körülmények között zajlott le az ezüstvasárnapi csúcsforgalom.

A Centrum 36 áruháza és több mint tíz külső elárusítóhelye húsz százalékkal nagyobb forgalmat bonyolított le, mint tavaly ilyenkor. Nagy sikerük volt az ajándékozási cikkeknek, igen sok sapka, kesztyű, sál, kazetta, hanglemez fogyott.

Ezüstvasárnap rekordforgalmat értek el a Corvinban: tízmillió forint értékű áru talált ezen a napon gazdára, s mintegy 50 000 vásárló fordult meg az áruházban.

Ugyancsak rekordforgalmat bonyolított le a főváros legnagyobb bevásárló központja, a Sugár. Hatvan százalékkal több árut értékesítettek, mint az elmúlt évben ugyanekkor. A 13,2 millió forintos forgalomhoz jelentősen hozzájárult a Csemege Áruház vasárnapi nyitvatartása, itt 18 ezer fizető vásárló fordult meg, s hárommillió forint értékben vettek élelmiszereket, italokat.

A budapesti Skála nagyáruházban is kedvezményes akcióknak örülhettek a vevők: jelentős engedménnyel árultak kamaszkötöttárut, bőrdzsekiket, különféle játékokat.

A Keravill a fővárosban 50 üzletet tartott nyitva, s forgalma a múlt évit nem haladta meg. Szerepet játszott ebben a fekete-fehér és a színes tévék hiánya, de nem volt elég hazai hűtőgép, automata mosógép, s kevesebb volt a kelleténél magnetofonból, sztereó rádió-magnó kombinációból. Ugyanakkor lényegesen jobb választékot kínáltak a tavalyinál háztartási kiskészülékekből, turmixgépekből, grillsütőkből, s a háziasszonyok munkáját megkönnyítő robotgépekből.

Vasárnap utcai zavargások voltak Gdanskban. A Szent Brigitta-templom 11 órás miséjén - amelyet Henryk Jankowski lelkész celebrált - már az istentisztelet alatt ellenséges, uszító jelszavak hangzottak el. Mintegy háromezren - jelentette a PAP - azzal hagyták el a templomot, hogy tüntetést kezdenek. A rendőrség felszólítására kövekkel válaszoltak. Végül is a rendfenntartó erők több személyt őrizetbe vettek, köztük Andrzej Gwiazdát, a Szolidaritás egyik volt vezetőjét, aki az idén júliusban - amnesztiával - szabadult.

Köztudomású, hogy Jankowski lelkész a Szolidaritás címkéjével fellépő csoportok „tábori papja”, a vallásszabadsággal való visszaélés miatt eljárás folyt ellene, amit szintén az amnesztiatörvény szüntetett meg. A lengyel hírügynökség jelentésében erőteljesen utal rá, hogy a vasárnapi zavargást szinte a nyugati televíziók „rendelésére” szállították.

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa küldöttségének vezetője, az SZKP KB PB tagja, a KB titkára este Londonban Margaret Thatcher brit miniszterelnökkel találkozott, s átadta neki Konsztantyin Csernyenko személyes üzenetét.

Az SZKP KB főtitkárának üzenete - a TASZSZ jelentése szerint - rámutat, hogy a jelenlegi nemzetközi helyzetben nagy jelentőségre tesz szert a Szovjetunió és Nagy-Britannia közötti kölcsönös megértés kialakítása, e két ország viszonya a nukleáris háború veszélyének csökkentésével, az európai és a nemzetközi biztonság megszilárdításával kapcsolatos problémákhoz. Thatcher asszony a maga részéről kijelentette: nagyra értékeli a szovjet vezető üzenetét, s úgy véli, hogy az abban foglalt gondolatok alapján van remény olyan kelet-nyugati megállapodások keresésére, amelyek gátat vetnének a nemzetközi helyzet további romlásának.

A megbeszélések során a kulcsfontosságú nemzetközi kérdések is szóba kerültek. Mindkét fél kifejezte aggodalmát a nemzetközi helyzet feszültebbé válása miatt. Bár e jelenség okát eltérően értékelik, mindketten a gyümölcsöző kelet-nyugati dialógus megkezdése érdekében emeltek szót. Margaret Thatcher a találkozón arról beszélt, hogy kormánya igyekszik hozzájárulni a nemzetközi feszültség enyhítéséhez, az államok közötti bizalom megszilárdításához, s ennek kapcsán kifejezi reményét, hogy a szovjet-amerikai tárgyalások sikeresek lesznek.

A találkozón szóba kerültek az európai helyzet kérdései is. Szovjet részről rámutattak, hogy a Szovjetunió és Nagy-Britannia más európai országokkal együtt felelős azért, hogy a kontinensen a jószomszédság és az együttműködés viszonyai honoljanak. Ehhez hozzájárulna az általános európai enyhülési folyamat továbbvitele és elmélyítése, szilárd és kölcsönösen előnyös kapcsolatok megteremtése a földrész országai között a helsinki záróokmány szellemében.

Gorbacsov és Thatcher szót emelt a két ország közötti stabil és tárgyszerű kapcsolatok fejlesztése mellett. Magát a vasárnapi eszmecserét a TASZSZ hírügynökség közleménye ugyancsak tárgyszerűnek nevezte.

A brit kormányfő vasárnap villásreggelin látta vendégül Mihail Gorbacsovot.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mihail_gorbacsov_margaret_thatcher.jpgA két politikus a tárgyalás előtt

Mihail Gorbacsov ugyancsak vasárnap találkozott Nagy-Britannia Kommunista Pártjának képviselőivel, élükön Gordon McLennannel, a párt főtitkárával. Az elvtársi légkörű találkozón megvitatták a béke megőrzésével, a fegyverkezési verseny megfékezésével és az atomháború megakadályozásával kapcsolatos kérdéseket. A brit kommunisták nagyra értékelték a szovjet békekezdeményezéseket. Hangsúlyozták, hogy fontosak a rendszeres kapcsolatok a két párt baráti viszonyának az internacionalista szolidaritás szellemében való fejlesztése szempontjából.

Mihail Gorbacsov délelőtt a Szovjetunió egyik legrégibb üzleti partneréhez, a nyugat-londoni székhelyű John Brown-vállalathoz látogatott. Ez a cég az elmúlt tíz évben 250 millió font értékben szállított árukat a Szovjetunióba, egyebek között azokat a nevezetes gázturbinákat, amelyeknek az exportjára az Egyesült Államok - licenctulajdonosi jogaira hivatkozva - két évvel ezelőtt tilalmat próbált elrendelni.

Az eredetileg kitűzött céltól eltérően nem három, hanem négy tonna mérgező alapanyagot dolgoztak fel rovarirtó szerré a bhopali Union Carbide vegyiüzemben vasárnap. A termelés 13 nappal a végzetes tömegtragédia bekövetkezte után indult be ismét, azért, hogy a tartályokban még megmaradt 15 tonnányi metilcianidot elhasználják. Ezt követően az üzemet - legalábbis a vizsgálat befejeztéig - lezárják. Vasárnap reggel, az üzem beindulásakor Bhopal kihalt „szellemvárosnak” tűnt, különösen a gyárat körülölelő, a XI. századból származó óváros volt néptelen. Délután és este azonban már kinyitott néhány üzlet, az utcákon megjelentek a jellegzetes háromkerekű autóriksák. 

A tragédia okainak kivizsgálásában segédkező műszaki bizottság vezetője elmondta: a vegyipar történetében bekövetkezett eddigi legborzalmasabb tömegkatasztrófát minden bizonnyal az idézte elő, hogy mintegy két tonna víz jutott a metilcianidot tartalmazó föld alatti tartályba. A heves kémiai reakció következtében túlnyomás keletkezett, ami végül is a mérgező gáz kiszivárgását eredményezte.

A Madhja Prades-i legfelsőbb bíróság elrendelte, hogy a mostani munkálatok befejezése után az üzem - a kivizsgálás érdekében - tovább nem működtethető. Szintén a nyomozást elősegítendő, a tartályokban öt kilogrammnyi metilcianidot érintetlenül kell hagyni.

A latin-amerikai ügyekkel foglalkozó amerikai külügyminiszter-helyettes, Langhorne Motley feltűnést keltő nyilatkozatot adott a The Washington Post című napilapnak. A politikus - megelégelve, hogy „különböző magánelképzeléseket” szivárogtatnak ki - a nyilvánosság elé tárta azt, amit ő az Egyesült Államok Nicaraguával kapcsolatos politikája alapelveinek nevezett. Eszerint a Reagan-kormány eldöntötte: nem tud együtt élni a közép-amerikai ország sandinista kormányával, és alapvető - amerikai típusú - politikai változásokat követel Nicaraguában. (Ezek közé tartozik például az, hogy a „contrák”, a fegyveres ellenforradalmárok politikai pártot alapíthassanak Managuában.) A külügyminiszter-helyettes szerint nem érvényes olyan „élni és élni hagyni” alapelv, amely megtűri a nicaraguai belső állapotokat egy olyan egyezményért cserében, amelyben Managua kötelezettséget vállal: nem támogatja fegyveresen a középamerikai forradalmi mozgalmakat.

Motley szerint a jövőben az Egyesült Államokat két elv vezérli: nem enged egy második Kubát a kontinensen, és nem akar második Vietnamot. Ez utóbbi annyit jelent, hogy Washington tartózkodik szárazföldi katonai egységek bevetésétől. Az országot állandó katonai nyomás alatt kell tartani, és kulcsszerep jut a „contráknak”. Azért, hogy kikényszerítsék a sandinista kormányzat belpolitikájának megváltoztatását, illetve a sandinisták felváltását az ellenforradalmárokkal. Reagan elnök e célra a közeljövőben 14 millió dollárt kér majd a kongresszustól.

december 17.

A Minisztertanács ülésén jóváhagyta az 1985. évi népgazdasági tervet. Kijelölte a végrehajtással összefüggő kormányzati tennivalókat, egyidejűleg jóváhagyta a hitelpolitikai irányelveket. A kormány jóváhagyólag tudomásul vette a Tudománypolitikai Bizottság jelentését az agrárkutatás helyzetéről és fejlesztésének feladatairól. Megtárgyalta és elfogadta a Minisztertanács és bizottságai, valamint a Központi Népi Ellenőrzési Bizottság 1985. első félévi munkatervét.

Aczél György, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára a Józsefvárosba látogatott. A vendéget az MSZMP VIII. kerületi székházában Gál János első titkár és Molnár Ferenc tanácselnök fogadta, s tájékoztatta a csaknem 120 ezer lakosú városrész politikai, gazdasági életéről, fejlődéséről, valamint a pártszervezetek felkészüléséről a XIII. kongresszusra.

A program az Országos Baleseti Intézetben folytatódott: Aczél György megtekintette a 1,5 milliárd forintos rekonstrukció nyomán az ország legmodernebb baleseti ellátó intézményévé vált intézetet. Ezt követően felkereste a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolát, s tájékozódott annak képzési-nevelési és tudományos eredményeiről. Mint az intézmény vezetői elmondták: 1400 nappali tagozatos hallgató, leendő elektronikai, híradás-technikai üzemmérnök tanul itt.

Aczél György ezután a pártbizottság székházában aktívaértekezleten vett részt, s aktuális társadalompolitikai, közoktatási, egészségügyi és művelődéspolitikai kérdésekről tartott tájékoztatót. A Központi Bizottság titkára délután a Magyar Rádió székházába látogatott, ahol Hárs István, a rádió elnöke és Németh András, az intézmény pártbizottságának titkára fogadta. Aczél György aktívaértekezleten találkozott a rádió vezető munkatársaival.

Két hatalmas budapesti közműberuházást avattak fel. Mindkettőről külön-külön is elmondható: az országban egyedülálló.

Délelőtt a fővárostól délre tartották az ünnepi eseményt, ahol elkészült a Csepel-szigeti újabb nagy vízműépítkezések utolsó része is. E programról tíz esztendővel ezelőtt döntött a fővárosi tanács, s a szigetújfalui, a tököli után immár a ráckevei telep is teljes erővel működhet. Együttesen 225 ezer köbméternyi jó minőségű ivóvizet adnak naponta. Ez utóbbi a legnagyobb, s vize különösebb kezelés nélkül is iható.

Csupán a kezelőkomplexum értéke meghaladja a 700 milliót forintot. A másik két, korábban említett vízművel együtt a beruházás több mint két és fél milliárd forintba került. A főváros célul tűzte ki évtizedünk első felére az ivóvíztermelés szükséges fejlesztését - s ma már bizonyos: tervét túl is teljesíti.

Az Újpest melletti Palotai-szigeten pedig délután avatták az észak-budapesti szennyvíztisztító mű első teljes egységét. Stadinger István, a fővárosi tanács elnökhelyettese beszédében elmondta: mostantól lényegesen megváltozik a magas fokon, biológiailag is tisztított szennyvizek aránya Budapesten - az eddigi hét százalékról már huszonegy százalékra növekszik. A környezetvédelem nagyszabású létesítménye lényegében tíz éve épül - a tizenhárom országból kért ajánlatok közül a legjobbat adó szovjet cégek által szállított tervek alapján és gépeikkel felszerelve valósították meg. A Vízügyi Építő Vállalat generálkivitelezésében végzett munka 1980-ban már a mechanikai tisztítóegység átadásáig jutott, s most a biológiai tisztítórész határidő előtti próbaüzemével a napi 140 ezer köbméter szennyvíz kezelésére alkalmas telep teljes hatásfokkal működhet.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_eszak_pesti_szennyviztisztito.jpgAz észak-pesti szennyvíztisztító

A Komárom megyei tanács székházába látogatott dr. Lékai László bíboros, esztergomi érsek, dr. Szepesdi Ervin kanonok, érseki általános helynök és Horváth Miklós kanonok, érseki irodaigazgató társaságában. Dr. Szepesdi Ervin - az új érseki általános helynök - letette az állami esküt dr. Varga Gyula megyei tanácselnök előtt, majd a megyei tanács vezetői eszmecserét folytattak az egyházi vezetőkkel. Kölcsönösen tájékoztatták egymást az időszerű kérdésekről és feladatokról.

Ezután a megyei tanács elnöke ebédet adott az egyházi vezetők tiszteletére a Tatabányai Szénbányák klubjában. Ezen részt vett dr. Antalóczy Albert, a Komárom megyei pártbizottság első titkára és Fekete Lajos, a Tatabányai Szénbányák vezérigazgatója is.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_dr_lekai_laszlo.jpgDr. Lékai László és az egyházi személyiségek a megyei vezetők társaságában a találkozón

Az igazi tél éjszaka országszerte havazással köszöntött be. A csapadék, amely hétfőre több helyütt ónos esőre váltott, igencsak megnehezítette a közlekedők, a munkába indulók dolgát. Az Útinform tájékoztatása szerint valamennyi autópálya járható volt, bár a jeges, havas, latyakos burkolat lelassította, akadályozta a forgalmat. Az alsóbbrendű utak egyes szakaszain ugyancsak nehéz volt az előrejutás, s főként a hegyvidék, így a Mátra, a Bükk és a Bakony útjain intik körültekintő vezetésre az autósokat. A csúszásveszély miatt igen fontos a megfelelő követési távolság megtartása.

A jeges utak miatt több helyütt csak a menetrendben jelzettnél később indulhattak el az első Volán-járatok, s általában csak késéssel érkeztek meg végállomásaikra. A fővárosban is akadályozta a közlekedést a síkosság, mindenütt lelassult a forgalom. A Fővinform ügyeletesétől megtudtuk, hogy csak a körutakon, illetve a fontos főútvonalakon haladhattak normális ütemben a járművek, másutt a jégpáncél erősen lelassította a forgalmat. A Budai-hegyekben ennél is nehezebb volt a járművezetők dolga, a lejtős utcákon megnőtt a balesetveszély. Az időjárásra való tekintettel, a közlekedés biztonságának érdekében átmenetileg felfüggesztették a BKV járműveinek menetidő-kötelezettségét, azaz az útviszonyoknak megfelelő sebeséggel vezethetnek a sofőrök.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat vezető ügyeletese arról tájékoztatott, hogy több mint száz célgép dolgozott Budapest utcáin. A gyalogjárdák, átkelőhelyek megtisztítására csaknem három és fél száz úttisztítót, alkalmi hómunkást vettek fel. Az időjárás alakulásától függetlenül továbbiak jelentkezését várják a falragaszokon megjelölt helyeken.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_hoeltakaritas.jpgHárom és fél száz alkalmi hómunkás dolgozott a fővárosban

Margaret Thatcher nyilatkozatot adott a BBC-nek, amelyben igen hasznosnak minősítette a Mihail Gorbacsovval folytatott előző napi eszmecseréjét. „Két dologban határozottan közösek az érdekeink - szögezte le Margaret Thatcher. - Az egyik az, hogy mindkét fél a háború elkerülésére, a fegyverzetkorlátozás sikerére törekszik. A másik: a bizalom növelése, ami szorosan kapcsolódik az előbbihez.”

Miniszterelnöke nyomdokain haladva Sir Geoffrey Howe külügyminiszter is ez utóbbi gondolatot erősítette meg hétfői pohárköszöntőjében, amely a Mihail Gorbacsov tiszteletére adott Hampton Court-i ebéden hangzott el. - A fegyverzetkorlátozásban az elmúlt években kiábrándítóan kevés előrehaladás történt - mondotta Howe. - Az a létfontosságú mozzanat, amely hiányzott, a bizalom volt. A bizalmat azonban meg lehet teremteni. Forrása a Kelet és a Nyugat közötti gyakoribb érintkezés, amely kölcsönös megértést szül.

Az említett ebédet megelőzően Gorbacsov és Howe közel háromórás megbeszélést folytatott egymással. Brit források a találkozót „barátságosnak, lényegbevágónak és nagyon oldott légkörűnek” jellemeznék. A témák között szerepelt - a Thatcher-eszmecsere folytatásaként - a kelet-nyugati viszony és a fegyverzetkorlátozás, valamint több „regionális kérdés” (Közel-Kelet, Közép-Amerika, Afganisztán).

Szovjet részről - mondták az idézett források - legnagyobb hangsúllyal az űrfegyverkezési verseny megakadályozását említették, de felvetették a brit és a francia nukleáris ütőerő szerepét is az eurohadászati egyensúlyban. Ami ez utóbbit illeti, brit részről kifejtették, hogy a londoni kormány csak akkor lesz hajlandó mérlegelni saját nukleáris erejének korlátozását, ha ezt megelőzően a Szovjetunió és az Egyesült Államok - tárgyalások útján - saját fegyverzeteik lényeges csökkentésében állapodik meg.

Egyhetes útra indult Margaret Thatcher brit miniszterelnök. Először Pekingbe visz az útja, ahol aláírja a Hongkong jövőjéről szóló, szeptemberben parafált brit-kínai megállapodást. Pekingből Hongkongba, majd onnan Washingtonba repül.

Kim Ju Sun, a Koreai NDK olimpiai bizottságának elnöke levélben fordult Juan Antonio Samaranch-hoz, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökéhez, amelyben kifogásolja az 1988. évi nyári olimpiai játékok szöuli megrendezését, ugyanakkor tájékoztatja a NOB-ot arról: a Koreai NDK minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy a két Koreát az 1988-as nyári játékokon közös csapat képviselje.

december 18.

Az Országházban Lázár György, a Minisztertanács elnöke fogadta Nyikolaj Talizint, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnökhelyettesét, a magyar-szovjet gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési kormányközi bizottság szovjet tagozatának elnökét, aki a bizottság 32. ülésszaka alkalmából tartózkodik hazánkban.

A nap folyamán a szovjet vezetőt ugyancsak fogadta Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára. A baráti légkörű megbeszéléseken részt vett Marjai József miniszterelnök-helyettes, a bizottság magyar tagozatának elnöke. Jelen volt Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_marjai_jozsef_nyikolaj_talizin.jpgNyikolaj Talizin szovjet miniszterelnök-helyettes vendéglátójával, Marjai Józseffel a magyar-szovjet gazdasági megbeszélések után

Budapesten, az Újvárosháza dísztermében ünnepi pillanattal kezdődött a fővárosi tanács idei utolsó ülése. Az Elnöki Tanács dr. Katona Gézának, a fővárosi tanács most nyugállományba vonult igazgatási főosztályvezetőjének hosszú, eredményes munkája elismeréséként a Szocialista Magyarországért Érdemrendet adományozta, amelyet Szépvölgyi Zoltán tanácselnök nyújtott át a tanácsülésen. Ezt követően a testület megvitatta s elfogadta Budapest jövő évi fejlesztési tervét és költségvetését.

1985 a jelenlegi középtávú tervidőszak utolsó éve. Ez mindenképpen nagy hangsúlyt kapott a terv kidolgozásakor, hiszen még egyszer át kellett tekinteni, mi szükséges ahhoz, hogy a kitűzött társadalmi-gazdasági programok minél teljesebben valósuljanak meg. Ugyanakkor készülni kell a következő fél évtized feladataira, zavartalan átmenetet biztosítva. A jövő évi költségvetés fő összege meghaladja a 26 és fél milliárd forintot, ennyi jut fejlesztésre és a város igen sok, kisebb-nagyobb egységből fölépülő szervezetének működtetésére. Ezentúl a beruházási lehetőségek valamelyest - két százalékkal - csökkennek, a népgazdaság mai helyzetének megfelelően. Számolni kell továbbá azzal is, hogy a beruházási költségek emelkedése meghaladja a tervezettet, s ez is mérsékli a fejlesztési lehetőséget.

Ezekben az esztendőkben a budapesti fejlesztések között kiemelten törődnek a lakáshelyzet javításával, a lakóépületek felújításával, az általános iskolai oktatás feltételeinek, valamint az egészségügyi ellátás javításának kérdéseivel. Közismert, hogy az idei év meglehetősen kellemetlen tapasztalatokat hozott a lakásépítésben: az állami pénzből készülő lakások száma a tervezett alsó határon mozog, a személyi tulajdonúaké viszont el sem éri ezt, s így mintegy 1300 darabbal lesz kevesebb a vártnál. Ez - figyelemmel a kialakult lépcsőzetes cserével történő lakáshoz juttatási gyakorlatra - mintegy két-, két és fél ezer, névjegyzékre vett igénylő további várakoztatásához vezet. Jövőre körülbelül 4200 lakás épül állami pénzből s tizenegyezernyi magánerőből. De a terv tartalmaz pénzt arra is, hogy további 2500 állami lakás építkezése elkezdődjék, s 1986 első felében lehetőség szerint már birtokba vehető legyen.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_gazdagret.jpgBudapest jövő évi terve: 4200 állami, 11000 magánerős lakás - 908 új kórházi ágy - 11 középiskola építését kezdik el. Budapest egyik új lakónegyede épül Gazdagréten

A Szovjetunióban, a Szamarai területen lévő Toliattiban, a VAZ autógyárban megkezdték a Lada Szamara típusú személygépkocsik sorozatgyártását.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_lada_szamara.jpgKényelem, minőség, elegancia, megbízhatóság

Ez volt a szovjet autógyár első teljesen sajátfejlesztésű típusa. A Zsiguli mellett az 1976-ban bemutatott Niva is még erősen merített a Fiat 124-es licensz kapcsán megszerzett technológiákból. Csak 1985 elején kapták meg az első vásárlók az autóikat. A három/ötajtós karosszériával rendelkező, keresztmotoros, elsőkerékhajtású autót, hazájában Szputnyik, az exportpiacokon Szamara néven forgalmazták. A lépcsős hátú változat 1990-es bemutatásakor már hazájában is Szamara néven forgalmazták a típust. A VAZ-2108 (az első generációs Szamara) 1.3-as motorja 65 lóerős volt, és autó elérte az akár 150 km/h-ás sebességet is.

A Szamarát világszerte árulták, került belőle Ausztrália, Kanada és a legtöbb európai ország piacaira is. A különböző felszereltségi szinteket a kereskedők határozták meg és ők is végezték el az ehhez szükséges kisebb-nagyobb változtatásokat. Néhány országban csak a kocsira kerülő feliratok különböztették meg az import modelleket az Oroszországban kapható Szamarától, de Belgiumban, Franciaországban, Németországban és egy rövid ideig Ausztráliában például piacra került egy kabrióváltozat is, melyet sehol máshol nem lehetett kapni. Egyes országokban az autó eltérő neveken futott, ez főleg a VAZ-21099-esre, azaz a szedán változatra volt jellemző, mely Franciaországban "Sagona", Belgiumban "Diva", Németországban "Forma" Ausztráliában pedig "Sable" volt a neve.

Néhány országban, ahol a dízelmotoros autókra kedvezőbb adózási szabályok vonatkoznak - például Franciaországban és a Benelux államokban -, a Szamara 1995 és 1997 között kapható volt 1,5 literes dízelmotorral is.

Az utolsó Szamara, melynek a gyári típusneve VAZ-2113 volt, 2013. decemberében gördült le a szerelősorról, ezzel éget ért egy legenda története.

Délelőtt Hans-Dietrich Genscher, az NSZK alkancellárja, külügyminiszter, Bohuslav Chnoupek csehszlovák külügyminiszter meghívására Prágába érkezett - viszonzandó vendéglátójának idén júliusban lezajlott bonni látogatását. A két miniszternek a Cernín-palotában folytatott tárgyalásain a kétoldalú kapcsolatokat és a nemzetközi élet időszerű kérdéseit vitatták meg.

Egyöntetűen megállapították, hogy a különböző társadalmi berendezkedésű államok közötti dialógus - amely Csehszlovákia és az NSZK esetében az 1973-ban aláírt szerződés, valamint a Gustáv Husák 1978. évi bonni látogatása alkalmával kiadott közös közlemény szelleméhez igazodik - elősegíti a nemzetközi légkör javulását és az államok közötti, kölcsönösen előnyös együttműködés fejlődését. Bohuslav Chnoupek hangsúlyozta: a csehszlovák kormány minden erejével a helsinki záróokmányban foglaltak valóra váltásán fáradozik. Egyidejűleg kifejtette, hogy az új amerikai atomfegyverek NSZK-beli telepítése megzavarja a kétoldalú kapcsolatok fejlődését, a két ország közötti párbeszédet. A csehszlovák külügyminiszter szólt arról is: Csehszlovákiában aggodalommal figyelik a revansista körök NSZK-beli tevékenységének megélénkülését, e körök területi követeléseit és az európai realitások megváltoztatására irányuló szándékát, nemkülönben azt, hogy ezek a törekvések élvezik az NSZK egyes kormányköreinek támogatását.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatokról szólva a két miniszter megállapította: az utóbbi fél év pozitív fejleményei ellenére még jelentős tartalékok rejlenek a két ország közötti gazdasági együttműködés bővítésében. A környezetvédelmi, a kulturális, a sport- és turisztikai kapcsolatok áttekintésekor megállapították: ezek széles bázison, kielégítően fejlődnek.

A nemzetközi, ezen belül az európai politikai helyzet alakulásával kapcsolatban szó volt a világszerte elégedetlenséget kiváltó feszültség növekedésének okairól és körülményeiről. Mindkét miniszter hangsúlyozta: konkrét lépésekre van szükség a béke és biztonság megszilárdításához. Bohuslav Chnoupek emlékeztetett - egyebek mellett - a Varsói Szerződés tagállamai külügyminisztereinek nemrégiben Berlinben elfogadott közös javaslataira, amelyek a fegyverkezési verseny megállítását, az atomfegyverek arzenáljának lényeges csökkentését, a világűr militarizálásának megakadályozását célozzák az egyenlő biztonság elve alapján.
Hans-Dietrich Genscher tájékoztatta vendéglátóját arról, hogy a kezdődő szovjet-amerikai tárgyalások jelentősen hozzájárulhatnak a nemzetközi helyzet javításához. Közölte, hogy az NSZK hozzá kíván járulni a tárgyalások sikeréhez. Egyidejűleg ismertette a NATO-országok nemzetközi kérdésekkel kapcsolatos már ismert álláspontját, amelyet nemrégiben a NATO brüsszeli értekezletén újólag megerősítettek.

Hans-Dietrich Genschert a prágai várban fogadta Gustáv Husák, Csehszlovákia köztársasági elnöke. A megbeszéléseken elégedetten szóltak a kétoldalú gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlődéséről, s megerősítették, hogy a továbbiakban is az 1978-ban elfogadott közös dokumentum szellemében kívánják továbbfejleszteni Csehszlovákia és az NSZK kapcsolatait. A nemzetközi élet kérdéseiről szólva mindketten hangsúlyozták az államok közötti párbeszéd folytatásának fontosságát, s kiemelték: üdvözlik a jövő évben megkezdődő szovjet-amerikai tárgyalásokat.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_hans_dietrich_genscher_gustav_husak.jpgA bonni diplomácia vezetője a csehszlovák köztársasági elnöknél

Bohuslav Chnoupek díszebédet adott vendége tiszteletére, amelyen mindkét miniszter pohárköszöntőt mondott. A nyugatnémet politikus délután a prágai Hrzan-palotában megbeszélést folytatott Lubomír Strougal csehszlovák miniszterelnökkel is. 

- A szovjet vezetés olyan tárgyilagos és becsületes tárgyalások mellett van, amelyek előmozdítanák, hogy kölcsönösen elfogadható alapon döntsenek a fegyverzetkorlátozás és fegyverzetcsökkentés kérdéseiben - mindenekelőtt a nukleáris fegyverek vonatkozásában -, egészen ezeknek a fegyvereknek a megsemmisítéséig. E téren hajlandók vagyunk elmenni egészen odáig, ameddig nyugati tárgyaló partnereink hajlandók. Természetes, hogy az egyenjogúság és az azonos biztonság bármilyen tárgyalás alapja. Az is magától értetődik, hogy minden olyan törekvés, amelynek célja a Szovjetunióval és szövetségeseivel szemben katonai fölény elérése, elfogadhatatlan és kilátástalan - szögezte le Mihail Gorbacsov, az SZKP KB PB tagja, a KB titkára, a Legfelsőbb Tanács szövetségi tanácsa külügyi bizottságának elnöke kedden az Interparlamentáris Unió brit csoportjának tagjaival, valamint Lord Hailshammel, a Lordok Háza elnökével való találkozóján.

Gorbacsov kiemelve a Szovjetunió külpolitikai javaslatait és indítványait, rámutatott: azok célja elsősorban az, hogy a lehető legradikálisabb módon csökkentsék a nukleáris fegyverek mennyiségét (egészen a teljes megsemmisítésig), éppúgy, mint a hagyományos fegyverekét, tiltsák be a vegyi fegyvereket, és számolják fel azok készleteit. Hozzáfűzte: - Széles körű párbeszédet szeretnénk az egyenrangú és a kölcsönösen előnyös együttműködésről is az égető politikai problémák megoldásában, a gazdasági, a tudományos és a műszaki együttműködésben, a kulturális kapcsolatok és cserék fejlesztésében.

A szovjet politikus figyelmeztetett rá, hogy a modern fegyverek, mindenekelőtt a nukleáris fegyverek jellege megváltoztatta a háborúról alkotott hagyományos elképzelést. Akik tehát „korlátozott”, „gyors lefolyású” vagy „elnyújtott” atomháborúkra gondolnak, azok idejétmúlt beidegződések rabjai.

Az esti órákban - rövid hivatalos látogatásra - Pekingbe érkezett Margaret Thatcher brit miniszterelnök, főleg azért, hogy szerdán Csao Ce-jang kínai kormányfővel együtt aláírja Kína és Nagy-Britannia Hongkong-megállapodását. Útjára Sir Geoffrey Howe külügyminiszter is elkísérte. A brit kormányfőt Peking repülőterén Vu Hszüe-csien külügyminiszter fogadta.

Az egyezményt szerdán írják alá, többek között mintegy száz hongkongi politikus, üzletember és közéleti személyiség jelenlétében. Peking és London között Margaret Thatcher 1982 szeptemberében tett látogatása után kezdődtek meg a megbeszélések a Kína déli csücskében fekvő, öt és fél millió lakosú Hongkong jövőjéről. Kemény tárgyalások után végül is - a kínai akaratnak megfelelően - arról született megállapodás, hogy 1997. július elsején Hongkong visszakerül Kínához, de legalább ötven évig nem nyúlnak a terület tőkés gazdasági és társadalmi berendezkedéséhez.

A brit miniszterelnök kínai vezetőkkel is folytat majd eszmecserét Pekingben, majd Hongkongba utazik. Onnan az Egyesült Államokba repül, ahol találkozik Reagan elnökkel. Hatnapos világkörüli útja közvetlenül karácsony előtt ér majd véget.

Az afrikai országokat sújtó éhínséggel foglalkozott az a New Yorkban kezdődött tanácskozás, amelyen a világszervezet tagállamainak és szakosított szervezeteinek képviselői vettek részt. Az ülésen Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkár bejelentette, hogy különleges ENSZ-hivatalt hoznak létre az ezzel kapcsolatos nemzetközi erőfeszítések koordinálására. Pérez de Cuellar mindazonáltal leszögezte, hogy az afrikai problémák gyökeres és hosszú távú megoldása csakis a földrész országainak társadalmi-gazdasági színvonalemelésével lehetséges.

A közgyűlés határozatot fogadott el arról, hogy az 1985-ös esztendőt, a világszervezet megalakításának 40. évfordulóját, az Egyesült Nemzetek Szervezetének évévé nyilvánítják. Mint emlékezetes, a világszervezet megalapításáról 1945. június 26-án döntöttek San Franciscóban; a szervezet létrejöttét és elveit rögzítő hivatalos dokumentum, az ENSZ alapokmánya ugyanazon esztendő október 24-én lépett érvénybe. A közgyűlés határozata értelmében jövőre a tagországok állam- és kormányfőinek részvételével ünnepségeket, illetve október 24-én emlékülést tartanak.

Az ENSZ-közgyűlés 39. ülésszakának részvevői egyhangúlag elfogadták azt a javaslatot, amely indítványozza: tartsanak nemzetközi konferenciát a leszerelés és a gazdasági fejlődés összefüggéséről. A tervezet, amelyet Franciaország még tavaly terjesztett elő, előirányozza, hogy az országok katonai költségvetéseik bizonyos hányadát szabadítsák föl a harmadik világ országainak gazdasági fejlesztésére. A bizottság a tervek szerint Genfben fog ülésezni.

december 19.

A Parlamentben összeült az országgyűlés. A legfelső törvényhozásunk fórumán megjelentek: Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Lázár György, a Minisztertanács elnöke, valamint az MSZMP Politikai Bizottságának más tagjai. Jelen volt a Központi Ellenőrző Bizottság elnöke, ott voltak a Központi Bizottság titkárai és a kormány tagjai. Az emeleti páholyokban a budapesti diplomáciai képviseletek vezetői és tagjai foglaltak helyet.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_orszaggyules.jpgAz ülésterem

A téli ülésszakot Apró Antal, az országgyűlés elnöke nyitotta meg, majd törvényhozó testületünk tudomásul vette a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának jelentését, amelyet a legutóbbi ülésszak óta alkotott törvényerejű rendeletekről készített. Ezt követően a képviselők elfogadták az ülésszak napirendjét.
1. A Magyar Népköztársaság 1985. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat;
2. személyi javaslatok.
Ezután - a már elfogadott napirendnek megfelelően - Hetényi István pénzügyminiszter terjesztette elő a jövő évi állami költségvetésről szóló expozét.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_orszaggyules_hetenyi_istvan.jpgHetényi István pénzügyminiszter expozéját mondja

A miniszteri expozét követő vitában felszólalt dr. Harmat László, a törvényjavaslat bizottsági előadója, Kelemenné Balogh Katalin (Szabolcs, 8. vk.) általános iskolai tanár, Hegedűsné Hargitai Ágnes (Borsod, 6. vk.) vállalati osztályvezető, Miskó István (Bács, 7. vk.) városi jogú nagyközségi tanácselnök, dr. Petri Gábor (Csongrád, 6. vk.) egyetemi tanár, Vedres Mihályné (Hajdú, 7. vk.) raktáros, Léderné dr. Faragó Margit (Szolnok, 4. vk.) szemész szakorvos, Antal Imre (Pest, 19. vk.) igazgató, Faluvégi Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese, Cserna Sándor (Baranya, 5. vk.) munkásellátási osztályvezető, Winkler László (Győr, 8. vk.) segédművezető, Forgony László (Borsod, 14. vk.) aknász, Zahorecz József (Békés, 10. vk.) tsz-elnök, Boros László (Budapest, 26. vk.) híradásipari technikus.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_orszaggyules_zala_megyei_kepviselok.jpgZala megyei képviselők az ülésteremben

A pénzügyminiszter válaszát követően az országgyűlés egyhangúlag elfogadta a Magyar Népköztársaság 1985. évi költségvetéséről szóló törvényt.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_orszaggyules_part_es_allami_vezetok.jpgAz első két sorban párt- és állami vezetők

Második napirendi pontként az országgyűlés személyi kérdésekről döntött. Apró Antalt, az országgyűlés elnökét nyugalomba vonulása alkalmából, érdemeinek jegyzőkönyvi elismerése mellett, az országgyűlés elnöki tisztsége alól felmentette. Sarlós Istvánt, a Minisztertanács elnökhelyettesi tisztsége alóli egyidejű felmentésével, az országgyűlés elnökévé megválasztotta.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_orszaggyules_timar_matyas_gaspar_sandor_varkonyi_peter.jpgTímár Mátyás, Gáspár Sándor és Várkonyi Péter a tanácskozás szünetében

Ezután Apró Antal, majd Sarlós István szólt az országgyűléshez. Az országgyűlés téli ülésszaka - amelyen Apró Antal, Cservenka Ferencné és Péter János felváltva elnökölt - ezzel befejezte munkáját.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_orszaggyules_sarlos_istvan.jpgSarlós István, az országgyűlés új elnöke

A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa Apró Antalnak, az országgyűlés volt elnökének a munkásmozgalomban, a szocialista társadalom építésében kifejtett több évtizedes eredményes munkássága elismeréseként, nyugalomba vonulása alkalmából a Magyar Népköztársaság Érdemrendje kitüntetést adományozta. A kitüntetést Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke adta át. Jelen volt Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára, Sarlós István, az országgyűlés elnöke és Kállai Gyula, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának elnöke.

Benke Valéria, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Társadalmi Szemle szerkesztő bizottságának elnöke szerdai munkanapját Erzsébetvárosban, a főváros VII. kerületében töltötte. A vendéget a program első állomásán, a Budapesti Közlekedési Vállalat forgalomirányító központjában dr. Nádasdi József, a kerületi pártbizottság első titkára és Németh Péter tanácselnök fogadták.

Benke Valéria megtekintette a fővárosi tömegközlekedés fődiszpécserszolgálatát és az észak-déli metróvonal irányítóközpontját. Zahumenszky József, a BKV vezérigazgatója és Tokaji Imre, a pártbizottság titkára tájékoztatták a budapesti tömegközlekedés gondjairól, a fejlesztés lehetőségeiről, a nagyvállalat kommunistáinak felkészüléséről az MSZMP XIII. kongresszusára. A Politikai Bizottság tagja ezután a vállalat szocialista brigádvezetőivel beszélgetett a felszabadulási és kongresszusi munkaverseny-mozgalom eredményeiről.

Ezután ellátogatott a 15. számú Vámos Ilona Ruhaipari Szakmunkásképző Intézetbe, ahol Tamás Györgyné igazgató és Tikviczky Gyuláné párttitkár fogadták és tájékoztatták az iskola tevékenységéről. Benke Valéria megtekintette a tanulók által készített ruhákból rögtönzött divatbemutatót.

Délután a kerületi pártbizottság székházában Benke Valéria aktívaértekezleten vett részt, s aktuális társadalompolitikai kérdésekről tartott tájékoztatót.

Szűrös Mátyás, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának titkára a főváros XV. kerületébe látogatott. A vendéget a kerületi pártbizottság székházéban Szabó László első titkár tájékoztatja a rákospalotai kommunisták kongresszusi készülődéséről, a városnegyed politikai, gazdasági, társadalmi életéről, a kerületfejlesztés eredményeiről, további feladatairól. Mint elmondotta: Rákospalotán a XIII. kongresszus és felszabadulásunk 40. évfordulója tiszteletére kibontakozott szocialista munkaverseny eredményeként az ipari és kereskedelmi vállalatok növelni tudták exportjukat, és várhatóan jó eredménnyel zárják az évet. A kerület infrastruktúrájáról szólva, az első titkár kiemelte: az elmúlt időszakban jelentősen javult a kommunális ellátottság; több kilométer utat, csatornát és gázvezetéket építettek.

A program a Villamosipari Kutató Intézetben folytatódott, ahol Lukács József igazgató és Nagy László párttitkár mutatta be a 610 dolgozót foglalkoztató kutatóintézetet. Feladataik közül kiemelték: az intézmény az erősáramú berendezéseket gyártó ipar műszaki fejlesztési tevékenységét segíti a tudomány eszközeivel.

Szűrös Mátyás délután részt vett az Erőműjavító- és Karbantartó Vállalatnál rendezett kerületi aktívaértekezleten, és tájékoztatót tartott időszerű nemzetközi politikai kérdésekről.

A hivatalos látogatáson Prágában tartózkodó Hans-Dietrich Genscher, az NSZK alkancellárja, külügyminiszter délelőtt befejezte tárgyalásait vendéglátójával, Bohuslav Chnoupek csehszlovák külügyminiszterrel. A kétoldalú kapcsolatokat és az időszerű nemzetközi kérdéseket érintő tárgyalásaikról a miniszterek megállapították: azok konstruktív légkörben zajlottak le, hozzájárultak a két szomszédos ország kölcsönösen előnyös kapcsolatainak elmélyítéséhez, valamint az államok közötti bizalom megerősítéséhez mind Európában, mind az egész világon.

A tárgyalások befejeztével Hans-Dietrich Genscher a zizíkovi nemzeti emlékműnél koszorút helyezett el az Ismeretlen katona sírján. Ezután az NSZK külügyminisztere Jaromír Johanes csehszlovák külügyminiszter-helyettes kíséretében Lidicébe látogatott, tisztelgett a fasizmus 42 évvel ezelőtti áldozatainak emlékműve előtt, s megtekintette a lidicei emlékmúzeumot.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_hans_dietrich_genscher.jpgGenscher Lidicében

Prágába Visszatérve, Hans-Dietrich Genscher az Intercontinental Szállóbán díszebédet adott vendéglátói tiszteletére, majd a délutáni órákban találkozott a prágai Károly Egyetem rektorával.

Mihail Gorbacsov, az SZKP PB tagja, a KB titkára, aki parlamenti küldöttség élén tartózkodik Londonban, egyórás megbeszélést folytatott Neil Kinnockkal, a brit Munkáspárt vezérével. A véleménycsere központi témája a fegyverzetkorlátozás volt. Kinnock elsősorban az iránt érdeklődött, hogy milyen jelentősége volna a világűr demilitarizálásáról kötött esetleges megállapodásnak a más fegyverfajták korlátozását célzó érdemi tárgyalások megindítása szempontjából.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mihail_gorbacsov_neil_kinnock.jpgMihail Gorbacsov angliai látogatásakor találkozott brit Munkáspárt vezérével, Neil Kinnockkal

A brit Munkáspárt, mint közismert, élesen elítéli Reagan elnök űrfegyverkezési terveit, és szemben áll azokkal az érvekkel is, amelyek a konzervatív kormányt az önálló brit nukleáris erő fenntartásához kötik.

Larry Speakes, a Fehér Ház szóvivője üdvözölte Mihail Gorbacsovnak a szovjet-amerikai tárgyalásokra vonatkozó kijelentéseit. Gorbacsov londoni tartózkodása során több alkalommal foglalkozott nyilvános beszédeiben a tárgyalásokkal és kijelentette: a Szovjetunió kész konstruktív módon megközelíteni azokat. Speakes - Reagan elnök nevében - üdvözölte ezeket a megállapítósokat, és azt mondotta, hogy az Egyesült Államok is kész konstruktív szellemben tárgyalni Genfben, és arra számít, hogy a megbeszélést követően tárgyalássorozat indul a Szovjetunióval, mindenekelőtt a leszerelés kérdéseiről.

Gorbacsov londoni látogatását az amerikai sajtó, rádió és televízió rendkívül nagy érdeklődéssel kísérte. Thatcher brit miniszterelnök szombaton Camp Davidben találkozik Reagan elnökkel, és ekkor várhatóan részletesen ismerteti a szovjet államférfival folytatott megbeszélésein elhangzottakat.

Szerda délután Pekingben Margaret Thatcher brit és Csao Ce-jang kínai kormányfő aláírta Kína és Nagy-Britannia Hongkong-megállapodását. Az eseményt a kínai televízió egyenesben közvetítette, s azon megjelent Li Hszien-nien államfő és Teng Hsziao-ping is.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_margaret_thatcher_csao_ce_jang.jpgMargaret Thatcher és Csao Ce-jang kicserélik a Hongkongról szóló megállapodás jegyzőkönyvét

Margaret Thatcher közvetlenül az aláírás előtt találkozott Hu Jao-panggal, a KKP KB főtitkárával, majd Teng Hsziao-pinggel. Teng úgy vélte, hogy a megállapodással elhárult a Kína és Nagy-Britannia kapcsolatait csaknem másfél évszázadig beárnyékoló akadály. Kína 1997. július elsején visszakapja Hongkongot, s az egy országban két rendszer is működhet formula értelmében ötven évig nem nyúl Hongkong tőkés gazdasági-társadalmi rendszeréhez. Teng a formula kidolgozását Kína sajátságos körülményeivel magyarázta, nevezetesen azzal, hogy Kínának még 50-70 évre van szüksége ahhoz, hogy fejlett országgá váljék.

Teng a szerdai találkozón reményét fejezte ki, hogy haladás következik be a Szovjetunió és az Egyesült Államok kapcsolataiban, túljutnak a holtponton. Mint mondotta, a leszerelés mindenki érdeke. Margaret Thatcher szerdai találkozóit, s természetesen az aláírás alkalmából elhangzott beszédeket is, a kínai-brit közös nyilatkozat méltatása jellemezte. Mindkét fél egybehangzóan történelminek, nagy jelentőségűnek, mérföldkőnek minősítette a közös dokumentumot.

Este díszvacsorát adtak Margaret Thatcher és kísérete tiszteletére. A brit kormányfő 36 órás pekingi tartózkodás után csütörtökön utazik tovább világkörüli villámkörútjának következő állomására: Hongkongba.

Befejezte munkáját az ENSZ-közgyűlés 39. ülésszaka. A háromhónapos vita során mintegy 140 napirendi pontot vitattak meg. Ezek korunk legégetőbb problémáit ölelik fel, elsősorban a nukleáris háború veszélyének felszámolásával, a fegyverkezési hajsza megfékezésével, a világűr militarizálásának megakadályozásával és a nemzetközi légkör egészségesebbé tételével kapcsolatos témaköröket. Az ülésszak utolsó munkanapján - hónapok óta húzódó vita lezárásaként - 126 szavazattal a Biztonsági Tanács új, nem állandó tagjává választották Madagaszkárt.

Paul Lusaka, a közgyűlés most befejeződött ülésszakának elnöke New Yorkban méltatta a két nagyhatalom között a párbeszéd újrafelvételéről megszületett megállapodás jelentőségét. Rámutatott arra, hogy a nemzetközi közösség a legnagyobb megelégedéssel fogadta a Szovjetunió és az Egyesült Államok megállapodását az új tárgyalások megtartásáról

december 20.

Csütörtökön megnyitották a Nyugati pályaudvar és a Marx téri aluljáró közötti gyalogosfolyosót, s ezzel befejeződött az aluljárórendszer építése. A gyalogosalagút közvetlen, keresztezés nélküli kapcsolatot teremt a főváros egyik legnagyobb forgalmi csomópontjában elhelyezkedő létesítmények - a Nyugati pályaudvar és a Skála Metró Áruház - között.

A 3000 négyzetméteres aluljáróból az utasok mozgólépcsőkön juthatnak fel a vágányokhoz. A föld alatti területen megnyílt a MÁV új pénztárcsarnoka, valamint a BKV jegypénztára is. Az aluljáróban büfé, óraékszer, ajándék, könyv, újságos és dohánybolt, valamint virágüzlet nyílt meg. A kivitelezők a tervezett határidőnél jóval korábban megépítették a Váci úti oldalon a Nyugati pályaudvar új utasforgalmi csarnokát is. Ezzel egy időben átadták az Eiffel mérnök tervei alapján épült műemlék épület üvegtetős csarnokát és folyosóit. A Nyugati pályaudvar épületének felújítása a következő években tovább folytatódik, a Marx térhez kapcsolódó területek forgalmát azonban ezek a munkák már nem zavarják.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_marx_teri_aluljaro.jpgMegnyitották a Marx téri aluljárórendszert

Ülést tartott a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottsága. Az ülésen részt vett Baranyai Tibor, az MSZMP KB osztályvezetője. A testület meghallgatta Hámori Csaba első titkár tájékoztatóját az MSZMP KB november 15-i és december 4-i üléséről. Szandtner Ivánnak, a központi bizottság titkárának előterjesztésében megtárgyalta és elfogadta az MSZMP KB ifjúságpolitikai állásfoglalásából adódó KISZ-feladatokat. Megállapította: a párt ifjúságpolitikai állásfoglalása kedvező lehetőségeket teremtett a KISZ munkájához, tág teret adott a fiatalok társadalmi, politikai, gazdasági aktivitásához.

Az ifjúsági szövetség szorgalmazza az iskolarendszer nyitottságának, demokratizmusának erősítését; a képzettségnek megfelelő, értelmes munka lehetőségét és a teljesítménnyel arányban álló megbecsülést; a családalapítás, a gyermeknevelés és az önálló otthonhoz jutás feltételeinek javítását, valamint a társadalmi esélykülönbségek mérséklését.

A testület ülésén hangsúlyozták: az ifjúságpolitikai állásfoglalás megvalósítása megköveteli, hogy a KISZ tovább növelje befolyását az egyes ifjúsági rétegekben, erősítse munkája mozgalmi jellegét, a szervezeti élet demokratikus vonásait. A központi bizottság megvitatta és elfogadta jövő évi munkaprogramját.

Kétnapos, hivatalos látogatásra Varsóba érkezett Giulio Andreotti, olasz külügyminiszter. A kereszténydemokrata politikust meghívója, Stefan Olszowski külügyminiszter üdvözölte a repülőtéren. Ebben az évben már több nyugati politikus járt Lengyelországban: az osztrák és a finn külügyminiszter, a brit külügyi államminiszter és - legmagasabb rangú vendégként -, Andreasz Papandreu, görög kormányfő. Mint emlékezetes, az NSZK külügyminiszterének novemberi látogatását elhalasztották. Az olasz külügyminiszter látogatását megelőzően a lengyel lapok méltatták a Varsó-Róma együttműködést és Andreotti külügyminiszter személyét, akit realista politikusként jellemeznek.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_wojciech-jaruzelski_giulio_andreotti.jpgWojciech Jaruzelski és Giulio Andreotti találkozója Varsóban

Konsztantyin Csernyenko, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának elnöke levelet küldött az atomfegyvermentes övezetek létrehozásáért folyó küzdelmet összehangoló nemzetközi bizottsághoz. A levelet csütörtökön, a spanyolországi Córdobában hozták nyilvánosságra. Ez a város rendezi meg ugyanis a jövő év márciusában e nemes célért küzdő városok képviselőinek nemzetközi találkozóját.

A szovjet államfő levele a többi között hangsúlyozza: a Szovjetunió minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a világ különböző térségeiben atomfegyvermentes övezetek létesüljenek, mert ez a népek érdeke. Konsztantyin Csernyenko nagy jelentőséget tulajdonít a córdobai konferenciának, s azt várja, hogy „a találkozó újabb jelentős lépés lesz az emberiséget fenyegető nukleáris katasztrófa elhárítása útján”.

A levél végezetül utal arra, hogy amíg a világ békeszerető közvéleménye a leszerelést, a fegyverzetek csökkentését követeli, addig ezen a téren az Egyesült Államok és néhány NATO-szövetségese részéről nem nyilvánul meg konstruktív szándék.

Mihail Gorbacsov, az SZKP KB PB tagja, a KB titkára, aki parlamenti delegáció élén tartózkodik Nagy-Britanniában, Oxfordba, a British Leyland autógyár cowleyi gyáregységébe látogatott. Ez volt angliai tartózkodásának második ilyen - részben ismerkedő, részben üzleti jellegű - programja.

A British Leylandhoz tartozó Austin Rover, amely az ipari robotok alkalmazásában messzebbre jutott, mint a világ bármely más autógyára, bizonyos ideje tárgyalásokat folytat a Szovjetunióval a szovjet személygépkocsi-gyártás korszerűsítésében való esetleges részvételről. Bár a legmesszebbre tekintő terv, egy közös brit-szovjet autógyár felépítése egyelőre még nem öltött tapintható formát - ehhez még igen sok idő kell, mondották brit források -; az Austin Rover reményét fejezte ki, hogy Mihail Gorbacsov látogatása javította esélyeiket egy „jövedelmező szovjet üzlet” megkötésére.

Gorbacsov csütörtökön Londonban találkozott a londoni kereskedelmi és iparkamara, a brit-szovjet kereskedelmi kamara és a brit gyáriparosok szövetsége képviselőivel. A brit üzletemberek előtt Mihail Gorbacsov beszédet mondott. Beszédében Mihail Gorbacsov hasznosnak és fölöttébb időszerűnek nevezte azt a megbeszélést, amelyet Margaret Thatcher brit kormányfővel folytatott. 

- Kétoldalú kapcsolatainkat illetően egy véleményen voltunk; egyetértettünk abban, hogy az angol-szovjet kapcsolatokat új, pozitív útra kell téríteni - mondta Gorbacsov, majd így folytatta: - A Szovjetunió és Nagy-Britannia kapcsolatainak befagyasztása - mint a tapasztalatok mutatták - nem vezet semmi jóra, sem önöknek, sem nekünk nem hoz hasznot. - Gorbacsov kiemelte, hogy ezek a gondolatok központi helyet kaptak abban az üzenetben is, amelyet Konsztantyin Csernyenko küldött a brit miniszterelnöknek.

A Belga Kommunista Párt Politikai Bizottsága nyilatkozatban követelte, hogy határidő nélkül halasszák el az amerikai manőverező robotrepülőgépek belgiumi telepítését. A belga kommunisták követelik továbbá, hogy Keleten és Nyugaton egyaránt fagyasszák be az új rakéták telepítését, csökkentsék a már rendszerbe állított fegyverek mennyiségét, és hozzanak létre atomfegyvermentes övezeteket.

A libanoni hadsereg alakulatai megkezdték állásaik elfoglalását az észak-libanoni Tripoliban, s a város környékén - jelentették be a hadsereg bejrúti főparancsnokságán. A libanoni hadsereg egységei 1975, a polgárháború kezdete óta első ízben vonultak be a többségében muzulmánok lakta városba.

Mint ismeretes, a hadsereg Tripoliba küldéséről a múlt hónapban szíriai közvetítéssel Damaszkuszban született megállapodás, amelyen je-len volt Tripoli valamennyi politikai és vallási vezetője. A rendezési terv első szakaszában, három héttel ezelőtt összegyűjtötték a milíciák nehézfegyvereit. Á második szakasz most kezdődött a hadsereg több mint kétezer katonájának bevonulásával. A libanoni kormány azt reméli, hogy szíriai segítséggel megteremtik a lehetőségét annak, hogy az északlibanonihoz hasonló biztonsági terveket valósítsanak meg más libanoni körzetekben is.

A libanoni Nakurában ismét eredménytelenül tartották meg a libanoni-izraeli katonai tárgyalások soros fordulóját. A karácsonyi ünnepek előtti utolsó, 11. forduló után záróközleményt adták ki, amely szerint január 7-én újítják fel a megbeszéléseket.

Az iraki légierő olyan területeket bombázott, ahol az irániak jelentős katonai egységeket összpontosítottak. Az iraki hadsereg egységei Bászra iraki várostól keletre több csapást mértek az irániakra. Az iráni hírügynökség szerint viszont az elmúlt napokban az iráni tüzérség a front több szakaszán szétlőtte az ellenség tűzállásait, lőszerraktárait és haditechnikai létesítményeit. Több iraki őrjáratot ártalmatlanná tettek.

Srí Lankán a szakadár tamilokkal szembeni küzdelem folytatása érdekében a szükségállapot körülményei közötti polgári kormányzás miniszterévé nevezték ki Ranaszinghe Premodasza miniszterelnököt. Junius Dzsajavardene Srí Lanka-i elnök a kinevezéssel kapcsolatban rámutatott, hogy Premodaszának olyan tervet kell kidolgoznia, amely „tudatosságot, éberséget és tettrekészséget alakít ki az emberekben, életük és vagyonuk védelmére mozgósítja őket, és biztosítja az alapvető szolgáltatások fenntartását”. Az új miniszteri poszt létrehozásának hátterében az a törekvés áll, hogy polgári védelmi rendszert hozzanak létre az országban működő szakadár mozgalom tevékenységével szemben.

Dzsajavardene elnök egyidejűleg erőfeszítéseket tesz a népcsoportok közötti viták politikai megoldására. Pénteken újból összeül az a konferencia, amelyen részt vesznek az ország politikai pártjainak, valamint a nyelvi és vallási csoportoknak a képviselői, hogy megvitassák azt a törvénytervezetet, amely nagyobb önkormányzatot adna az egyes körzeteknek.

Caspar Weinberger amerikai hadügyminiszter a választások óta első ízben foglalta össze azokat a nézeteket, amelyeket a Pentagon - a januári szovjet-amerikai külügyminiszteri találkozó előtt - a kormányzat katonapolitikai vonalává kíván tenni. A „héjaként” ismert Weinberger a Washingtonban akkreditált több mint kétszáz külföldi tudósító előtt, lényegében korábbi elképzeléseit hangsúlyozta. Nyilatkozatának az időzítés adott jelentőséget. A hét végén Washingtonba érkezik Margaret Thatcher brit miniszterelnök, aki éppen a közelmúltban csatlakozott az amerikai űrfegyverkezési tervek nyugat-európai bírálóihoz, s a katonapolitikai szakértők most dolgoznak a genfi megbeszéléseken képviselendő amerikai állásponton.

Weinberger a „tájékoztatás elégtelen voltával” magyarázta a NATO-szövetségesek bírálatát, és láthatóan nem tulajdonított különösebb jelentőséget azoknak. A hadügyminiszter kifejtette: az űrfegyverkezésnek a tárgyalásokkal párhuzamosan folytatódnia kell. Arra a kérdésre, vajon ez azt jelenti-e, hogy a „csillagok háborújának” témáját kizárja-e a szovjet-amerikai tárgyalások napirendjéből, annyit felelt: „az elnök nem zárt ki semmit sem”. Ugyanakkor elhibázottnak minősítette az egész eddigi fegyverzetkorlátozási folyamatot, mivel a SALT-egyezmények - nézetei szerint - „lemeztelenítették” az Egyesült Államokat, és hozzájárultak a Szovjetunió megerősödéséhez. Weinberger igen világosan fogalmazott: az űrfegyverkezést a Szovjetunióra gyakorolt katonai, gazdasági és politikai nyomás eszközének tekinti.

A hadügyminiszter az alkalmat fölhasználta arra, hogy keményen támadja az adminisztráción belül azokat a - meg nem nevezett - személyeket, akik továbbra is a kölcsönös elrettentésen alapuló katonapolitika hívei. A „kölcsönös elrettentés” hívei azok a mérsékelt, külügyminisztériumon és a Fehér Házon belüli politikusok, akik feleslegesnek tartják a csillagászati költséggel kiépítendő rakétavédelmi rendszert, úgy vélik - jogosan -, hogy a Szovjetunió azt az első csapás mérésére alkalmas eszköznek tartaná. (Kiépített védelem büntetlenséget biztosítana a támadónak.) S bizonyosak benne, hogy a szovjet fél megfelelő válaszintézkedéseket hoz, s így az elköltött összegeken kívül semmi sem változna. Ezért kívánják a fegyverzetkorlátozás útját járni.

december 21.

Újkori történelmünk kiemelkedő eseményére, az Ideiglenes Nemzetgyűlés és az Ideiglenes Nemzeti Kormány megalakulásának 40. évfordulójára emlékeztek Debrecenben. Négy évtizede a debreceni Református Kollégium oratóriumában gyűlt össze a felszabadult országrészek lakosságának képviseletében, de az egész ország nevében az a 230 képviselő, aki létrehozta az új, demokratikus Magyarország első államhatalmi szervét.

A Magyar Népköztársaság országgyűlése, a Minisztertanács és a Hazafias Népfront Országos Tanácsa által rendezett ünnepség vendégeit szállító különvonat fél 11 órakor gördült be a debreceni pályaudvarra, ahol Sikula György, az MSZMP Hajdú-Bihar megyei Bizottságának első titkára, Szabó Imre, a megyei tanács elnöke, Postás Sándor, a városi pártbizottság első titkára és Ács István, a városi tanács elnöke fogadták őket, köztük Kádár Jánost, az MSZMP Központi Bizottságának első titkárát, Losonczi Pált, az Elnöki Tanács elnökét, Lázár Györgyöt, a Minisztertanács elnökét, Sarlós Istvánt, az országgyűlés elnökét és Gáspár Sándort, a Szakszervezetek Országos Tanácsának elnökét, a Politikai Bizottság tagjait; a kormány több tagját, politikai, társadalmi életünk sok neves képviselőjét, a 40 évvel ezelőtti esemény részvevőit. 

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_unnepi_megemlekezes_kadar_janos_losonczi_pal_lazar_gyorgy_gaspar_sandor_sarlos_istvan.jpgA debreceni ünnepségre érkezett pártvezetők: Kádár János, Losonczi Pál, Lázár György, Gáspár Sándor és Sarlós István

Úttörők egy-egy szál virággal köszöntötték a vendégeket, akik a pályaudvarról autóbuszon folytatták útjukat a fellobogózott városon át, a lakosság több ezres sorfala között, az Arany Bika Szállóba.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kadar_janos.jpgKádár Jánost köszöntik az úttörők a Nagyállomáson

Az ünnepi alkalomból délelőtt 11 órakor koszorúzási ünnepséget rendeztek a Vörös Hadsereg útján levő Felszabadulási Emlékműnél. Az emlékmű előtt díszszázad sorakozott fel csapatzászlóval. A Rákóczi-induló hangjai mellett a párt-, az állami vezetők, a tömegszervezetek képviselői elfoglalták helyüket az emlékmű két oldalán. Losonczi Pál, Oláh István vezérezredes, honvédelmi miniszter társaságában ellépett a díszszázad előtt, majd felhangzott a magyar és a szovjet himnusz.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_losonczi_pal.jpgAz Elnöki Tanács elnöke és a honvédelmi miniszter elvonul a díszegység előtt

Ezután az Elnöki Tanács nevében Losonczi Pál és Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke, az MSZMP Központi Bizottsága nevében Kádár János és Sikula György, a Minisztertanács nevében Lázár György és Köpeczi Béla művelődési miniszter, az országgyűlés nevében Sarlós István és Cservenka Ferencné, az országgyűlés alelnöke helyezett el koszorút az emlékmű talapzatán. Elhelyezték koszorúikat a szovjet, a bolgár, a jugoszláv és a román nagykövetség képviselői is: Vlagyimir Bazovszkij, Boncso Mitev, Milovan Zidar és Nicolae Veres nagykövet, valamint a négy ország katonai és légügyi attaséi.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_unnepi_megemlekezes_sikula_gyorgy_kadar_janos.jpgKádár János és Sikula György megkoszorúzza a Felszabadulási Emlékművet

Ezután a társadalmi és tömegszervezetek nevében Pozsgay Imre, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának főtitkára, Gáspár Sándor, Padányi Mihály, a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetségének elnöke, Hámori Csaba, a KISZ KB első titkára és Apró Antal, a Magyár-Szovjet Baráti Társaság elnöke koszorúzott. A fegyveres erők koszorúját Oláh István vezérezredes, Horváth István belügyminiszter és Borbély Sándor, a munkásőrség országos parancsnoka helyezte el, majd az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport képviselői, Konsztantyin Kocsetov vezérezredes, a déli hadsereg parancsnoka és Anatolij Makunyin vezérőrnagy, a déli hadseregcsoport katonai tanácsának tagja koszorúzott. Elhelyezték a megemlékezés virágait a megye és a város párt-, állami és tömegszervezeteinek képviselői, Debrecen fiataljai is. A koszorúzási ünnepség az lnternacionáléval s a díszszázad díszmenetével ért véget.

Déli 12 óra előtt benépesült a Református Kollégium oratóriuma, a történelmi esemény színhelye, amelynek kapujában tógás diákok köszöntötték az ünnepség részvevőit.

Kossuth egykori képviselői helyén - hasonlóan a negyven éve történtekhez - virágcsokrot helyeztek el. Delet jelzett a Nagytemplom Rákóczi-harangja, az oratórium orgonáján felcsendült a Himnusz, majd Sarlós István emelkedett szólásra.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_unnepi_megemlekezes_losonczi_pal_kadar_janos.jpgLosonczi Pál és Kádár János a megnyitás pillanatában

Sarlós István megnyitója után Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke mondott ünnepi beszédet.

Ezt követően Bognár József akadémikus, az Ideiglenes Nemzetgyűlés volt tagja emelkedett szólásra.

Ezután dr. Kolozsvári Lajos, a Hazafias Népfront megyei bizottságának elnöke kért szót.

Ezután Koósné Török Erzsébet, a KISZ megyei bizottságának első titkára a ma ifjúsága, a megye, a város fiataljai nevében szólt a jelenlevőkhöz.

A felszólalások után az ünnepi gyűlés Sarlós István zárszavával fejeződött be.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_losonczi_pal_kadar_janos.jpgDerű az arcokon

Moszkvában bejelentették: súlyos betegség után, december 20-án, 77 éves korában elhunyt az SZKP, a szovjet állam kiemelkedő személyisége, Dmitrij Fjodorovics Usztyinov, az SZKP Politikai Bizottságának tagja, honvédelmi miniszter, a Szovjetunió marsallja.

A kiadott nekrológ, amelyet a párt, az állam vezetői, kiemelkedő parancsnokok írtak alá, méltatja azt a sok évtizedes fáradhatatlan tevékenységet, amelyet Dmitrij Usztyinov fejtett ki felelős párt-, állami és gazdasági tisztségekben. 1976 óta töltötte be a honvédelmi miniszteri tisztséget. A Legfelsőbb Tanács képviselője volt, s számos magas érdemrend tulajdonosa.

Az SZKP Központi Bizottsága és a Szovjetunió Minisztertanácsa kormánybizottságot hozott létre Dmitrij Usztyinov temetésének megszervezésére. A bizottságot Grigorij Romanov, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a központi bizottság titkára vezeti. Az SZKP Központi Bizottságának és a Szovjetunió Minisztertanácsának határozata értelmében Dmitrij Usztyinovot a Vörös téren, a Kreml falánál helyezik örök nyugalomra. Dmitrij Usztyinov holttestét a Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában ravatalozták fél. Itt róhatják le előtte kegyeletüket december 22-én és 23-án a szovjet emberek és a Moszkvába érkező külföldi delegációk.

Az orvosi jelentés szerint Dmitrij Usztyinov 1984. október végén szepszissel súlyosbított tüdőgyulladásban betegedett meg. Később, a gyógyulás időszakában a hasi aorta érelmeszesedéses eredetű tágulata kezdődő megrepedésének jelei mutatkoztak. Ezért sebészi beavatkozást hajtottak végre az aortán. A műtét utáni időszakban a máj és a vese működésében és a véralvadékonyságában zavarok léptek fel. Az intenzív terápia hatástalan maradt. A fokozódó máj- és veseelégtelenség körülményei között a szívműködés leállása okozta december 20-án 19 óra 35 perckor a halál beálltát. A boncolás megerősítette a klinikai diagnózist.

Az MSZMP Központi Bizottsága Dmitrij Usztyinov elhunyta alkalmából részvéttáviratot küldött a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának.

A Szovjetunióból útnak indult a Vega-2 automatikus bolygóközi űrállomás, amelynek dolga a Vénusz és a Halley-üstökös kutatása. Felbocsátása hat nappal követte a teljesen azonos konstrukciójú és felszerelésű, Vega-1 jelzésű űrállomásét. A Vega elnevezésű nemzetközi űrkutatási program keretében a két űrállomás előbb a Vénuszt közelíti meg, mindkettőről külön egység száll le a Vénuszon, illetve a bolygó légkörének tanulmányozására állandó megfigyelő szondákat választanak le. Ezután az űrállomások pályamódosítást hajtanak végre, és 1986 márciusában egymást követve találkoznak majd a Halley-üstökössel. A két, némi időeltéréssel egymást követő űrállomás lehetővé teszi a tudományos mérések meghosszabbítását.

Pinochet tábornak utasítására 648 személyt, a chilei rezsim bírálóit szállítottak „ellenőrzött lakhelyre” a novemberi ostromállapot kihirdetése óta - közölte az ORBE chilei hivatalos hírügynökség. A közlemény szerint 422 embert a fővárostól kétezer kilométerre északra fekvő Pisagua sivatag szélére toloncoltak, másik 226 személyt pedig az ország egyéb területein „ellenőrzött lakhelyeken” tartanak. Az „ellenőrzött lakhely” gyakorlatilag gyűjtőtábort jelent.

december 22.

A szovjet nép, az SZKP, a kormány gyászolja a december 20-án elhunyt honvédelmi minisztert, Dmitrij Usztyinovot, a kiemelkedő vezetőt, akit hétfőn helyeznek végső nyugalomra. A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége Szergej Szokolovot nevezte ki az ország új honvédelmi miniszterévé.

Moszkva központjában, a Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában a kora délelőtti óráktól kezdve vettek búcsút a moszkvaiak Dmitrij Usztyinovtól. A virágokkal borított nyitott koporsó előtt negyven vörös párnán helyezték el a kitüntetéseket, amelyeket Usztyinov a szovjet párt és állam szolgálatában végzett munkájával érdemelt ki.

Pontosan déli 12 órakor rótták le kegyeletüket az SZKP Politikai Bizottságának tagjai és póttagjai, élükön Konsztantyin Csernyenkóval, a központi bizottság főtitkárával, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnökével. Végső tiszteletadásra megjelentek a ravatalnál számos kommunista és munkáspárt képviselője, a szocialista országok katonai küldöttségeinek és képviseletének tagjai.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_gromiko_gorbacsov_tyihonov_csernyenko.jpgAz elhunyt Dmitrij Usztyinov előtt kegyeletüket róják le szovjet vezetők. A képen balról jobbra: Gromiko, Gorbacsov, Tyihonov és Csernyenko

A szovjet dolgozók, katonák, a társadalmi és kulturális élet képviselői szombaton vettek és vasárnap vehetnek végső búcsút a Szovjetunió honvédelmi miniszterétől, az SZKP Politikai Bizottságának tagjától. Dmitrij Usztyinovot hétfőn, a kora délutáni órákban, katonai tiszteletadással helyezik végső nyugalomra a moszkvai Vörös téren, a Kreml falánál - intézkedett az SZKP Központi Bizottságának és a Szovjetunió Minisztertanácsának határozata.

A szovjet lapokban közölt gyászjelentés, amelyet valamennyi lap vezető helyen közöl, emlékeztet: Dmitrij Usztyinovot 1976 áprilisában nevezték ki a Szovjetunió honvédelmi miniszterévé. E tisztségben állhatatosan és kitartóan dolgozott, azért, hogy megvalósítsa a pártnak a szovjet állam védelmi képessége biztosítására vonatkozó politikáját. Nagy érdemeket szerzett a hadsereg és a flotta harckészségének növelésében, aktívan részt vett a szovjet fegyveres erők és a Varsói Szerződés tagországainak hadseregei közötti fegyverbarátság erősítésében.

A Dmitrij Usztyinov halálával megürült honvédelmi miniszteri posztra a Legfelsőbb Tanács Elnöksége Szergej Szokolovot, a Szovjetunió marsallját, a miniszter eddigi első helyettesét nevezte ki.

Oláh István vezérezredes, honvédelmi miniszter szombaton táviratban köszöntötte Szergej Szokolovot kinevezése alkalmából. A táviratban hangot adott annak a jókívánságának, hogy felelősségteljes tisztségének betöltése korán Szergej Szokolov érjen el kimagasló sikereket a szovjet nép szolgálatában, a szovjet fegyveres erők harci felkészítésének további fokozásában, a szocialista vívmányok védelme, a nemzetközi biztonság, a világbéke megőrzése javára.

Dmitrij Usztyinov, az SZKP KB Politikai Bizottsága tagja, a Szovjetunió honvédelmi minisztere, a Szovjetunió marsallja elhunyta alkalmából magyar párt- és állami vezetők keresték fel a budapesti szovjet nagykövetségét. Az MSZMP Központi Bizottsága és a kormány nevében Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, Czinege Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese és Varga Péter, az MSZMP KB osztályvezetője, a Központi Bizottság tagjai fejezték ki részvétüket Vlagyimir Bazovszkij nagykövetnek.

A Honvédelmi Minisztérium nevében Oláh István vezérezredes, honvédelmi miniszter, Mórocz Lajos altábornagy, államtitkár, Pacsek József altábornagy, a magyar néphadsereg vezérkari főnöke, miniszterhelyettes, Kárpáti Ferenc altábornagy, miniszterhelyettes és Papp Dezső vezérőrnagy, az MSZMP Néphadseregi Bizottsága első titkára, a Külügyminisztérium nevében Nagy János államtitkár nyilvánította részvétét a szovjet nagykövetségen.

Szombaton munkásgyűlést tartottak az Ikarus 4500 dolgozót foglalkoztató székesfehérvári gyárában. Balla Károly igazgató számolt be a kollektívának az 1984. évi munka eredményeiről. Elmondotta, hogy 8616 autóbuszt gyártottak ebben az évben, 11,3 milliárd forint értékben, ami 15 százalékkal magasabb teljesítmény, mint az előző évi volt. A székesfehérvári gyár termékeinek 89 százaléka exportra ment. 260 millió rubel a szocialista országokból, 13,4 millió dollár a nem rubelelszámolású országokból származó bevétel. A székesfehérvári gyár nyeresége egymilliárd 450 millió forint.

Mint a gyár igazgatója kiemelte: az Ikarus tervszámai a piaci igényekhez igazodva változtak. Kilenc típust hatvanegyféle kivitelben készítettek, s szállították a megrendelő igényei szerint. Az átállások nehezítették ugyan a folyamatos termelést, de á jövőben is számolni kell ezzel, és rugalmas termelésszervezéssel, a dokumentációk gyorsabb ütemű elkészítésével, a szerződések késés nélküli megkötésével kell válaszolni a piaci kihívásra. A székesfehérvári gyár munkaerőhelyzete az idén örvendetesen tovább javult. Nőtt a munkáslétszám, s az 5,2 százalékos bérszínvonalemelkedés mellett, 5,7 százalékkal nőtt a dolgozók keresete.

Magyar idő szerint a délutáni órákban találkozott Camp Davidben Ronald Reagan amerikai elnök és Margaret Thatcher brit miniszterelnök. Szóvivői tájékoztatás szerint a legnagyobb figyelmet a kelet-nyugati kapcsolatoknak - mindenekelőtt a januári szovjet-amerikai külügyminiszteri találkozó témájának - szentelték.

Egyelőre nem ismeretesek a részletek, a brit miniszterelnökhöz közel álló személyek viszont elmondták: Margaret Thatcher fel kívánja vetni az amerikai űrfegyverkezés témáját. A brit kormányfő néhány nappal korábban Mihail Gorbacsovval, az SZKP KB titkárával találkozott. Ezután egy brit szóvivő kijelentette, hogy mind a két fél kinyilvánította a szándékát: el kell kerülni a fegyverkezési verseny kiterjesztését a világűrbe. Thatcher asszony kifejtette: az űrfegyverkezéssel kapcsolatos kutatási programok semmi mást nem hozhatnak, mint azt, hogy a másik fél követni fogja a „kezdeményező felet”, és rövid időn belül helyreáll a korábbi katonai egyensúly, csak magasabb szinten és nagyobb költséggel.

Ilyen előzmények után az amerikai elnök most azzal próbálkozik, hogy meggyőzze partnerét az űrfegyverkezés hasznáról. Mielőtt Ronald Reagan a washingtoni Fehér Házból Camp Davidbe indult volna, rövid nyilatkozatot tett. Ebben azt ígérte, hogy „majd megmagyarázza” brit, francia, nyugatnémet bírálóinak, miért is halad az Egyesült Államok az űrfegyverkísérletek útján.

Washingtoni brit források viszont aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a NATO-országokon belül komoly nézetkülönbségekhez vezethet a „csillagok háborúja” melletti amerikai elkötelezettség. Hasonló - vagy még sokkal súlyosabb - konfliktus támadhat, mint a közepes hatótávolságú amerikai rakéták európai telepítése ügyében volt.

december 23.

Dmitrij Usztyinov, a Szovjetunió marsallja, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a Szovjetunió honvédelmi minisztere temetésére vasárnap reggel delegáció utazott Moszkvába. A küldöttséget Oláh István vezérezredes, honvédelmi miniszter vezeti. Tagjai: Mórocz Lajos altábornagy, honvédelmi minisztériumi államtitkár, és Kárpáti Ferenc altábornagy, politikai főcsoportfőnök, miniszterhelyettes. A gyászszertartáson és a temetésen részt vevő delegációhoz Moszkvában csatlakozik Rajnai Sándor hazánk moszkvai nagykövete.

Vasárnap is folytatódott a szovjet emberek búcsúvétele Dmitrij Usztyinov marsalltól, a Szovjetunió december 20-án elhunyt honvédelmi miniszterétől. A Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában, ahol Usztyinov marsall ravatalát felállították, ugyancsak vasárnap tisztelegtek az elhunyt emléke előtt a temetésére Moszkvába érkezett külföldi delegációk.

Az Oláh István vezérezredes, honvédelmi miniszter vezetésével a szovjet fővárosban tartózkodó magyar küldöttség is lerótta kegyeletét a ravatalnál, s koszorút helyezett el a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága, a Magyar Népköztársaság kormánya és a magyar néphadsereg nevében.

Befejezte munkáját az észak-jemeni fővárosban az Iszlám Konferencia szervezetének évi külügyminiszteri értekezlete. A tanácskozás végül is nem tudott érdemi haladást elérni két tagországa - Irak és Irán - több mint négy éve tartó háborújának befejezéséért. A külügyminiszterek elfogadtak ugyan egy olyan határozatot, amely felszólítja a két hadban álló felet, hogy konfliktusa rendezése céljából működjön együtt a szervezet békéltető bizottságával. Ali Akbar Velajati iráni külügyminiszter azonban egy nappal később kijelentette, hogy országa a teljes győzelemig folytatja a háborút. Megismételte kormánya korábbi követeléseit, amelyeket a háború befejezésének feltételeként szabott: Irán ragaszkodik a háborús kártérítéshez, Szaddam Huszein iraki elnök eltávolításához és ahhoz a bagdadi beismeréshez, hogy Irak robbantotta ki a háborút.

Az iszlám szervezet a tanácskozás végén kiadott záróközleményében újra elítélte az egyiptomi-izraeli különalkut, és támogatásáról biztosította a Palesztinai Felszabadítási Szervezetet az önálló, független palesztin állam eléréséért folytatott harcban. A záróközlemény állást foglalt az ENSZ fennhatósága alatt rendezendő nemzetközi Közel-Kelet-értekezlet megtartása mellett, és határozottan visszautasította a Reagan-féle rendezési tervet. Az iszlám országok élesen bírálták az Egyesült Államokat, mert figyelmen kívül hagyja a palesztin nép jogait, és katonai erő révén uralomra tör a közel-keleti térségben.

A tervezettnél tovább tartott Ronald Reagan amerikai elnök és Margaret Thatcher, brit miniszterelnök Camp David-i találkozója. S amikor Thatcher asszony repülőgépre szállt és hazaindult, kiderült: a vártnál nagyobb mértékben foglalkoztak az űrfegyverkezéssel.

A brit kormányfő a Washington melletti Andrews légitámaszponton tartott sajtóértekezletén legalábbis csak erről beszélt. Elmondta: alapvető különbséget lát egy, űrben elhelyezendő védelmi rendszer kikísérletezése, valamint a gyártás és telepítés között. A Szovjetunió és az Egyesült Államok - a fennálló egyezmények keretei között - foglalkozhat olyan kutatási programokkal, amelyek a jelenlegi „kölcsönös elrettentésen” alapuló rendszert a távoli jövőben a „kölcsönös védelem” rendszerével váltják majd fel. De a gyártásra, a telepítésre vonatkozó bármiféle döntés meghozatala előtt a két nagyhatalomnak tárgyalnia kell erről. Thatcher asszony ugyanakkor kifejtette, a katonai egyensúly, a kölcsönös elrettentés az utóbbi negyven évben Európa számára nemcsak „nukleáris békét hozott, hanem megakadályozta helyi háborúik kirobbanását a kontinensen”. A kelet-nyugati tárgyalások célja: a biztonság megőrzése a támadófegyverek számának csökkentése mellett. Erre kell törekedni az újra kezdődő szovjet-amerikai tárgyalásokon - mondta.

A brit-amerikai konzultációt (hasonlóképpen a közelmúltban tartott Reagan-Kohl-eszmecseréhez) úgy harangozták be Washingtonban, mint a genfi szovjet-amerikai külügyminiszteri találkozó előkészületeinek fontos állomását. A kérdés ezek után: miért éppen ezzel a témával foglalkozott a két szövetséges állam első számú politikusa? Miért tartja szükségesnek Washington, hogy a nyugat-európai vezetőket fölsorakoztassa az „űrvédelemnek” nevezett kutatási program mögé? Caspar Weinberger hadügyminiszter a héten határozottan kiállt amellett, hogy a szovjet-amerikai tárgyalásoknak és az amerikai űrfegyverkezésnek egymással párhuzamosan kell folyniuk. Fehérházi tisztségviselők viszont azt hangsúlyozták, hogy a genfi tárgyalási témák közül „semmi sincs kizárva”.

Humor:
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_humor_1.jpg
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_reklam_4.jpg

Kékfény:
Gázrobbanás történt Egerben, a Vörösmarty út 63. Számú családi házban. Eddig ismeretlen okból a gázbojler robbant fel. Az épület udvari fala a robbanás következtében kidőlt. Személyi sérülés, szerencsére, nem történt. A robbanás okait és körülményeit a rendőrség vizsgálja.

Súlyos baleset történt Nagykátán. Ménkű Ferenc 41 éves gépkocsivezető, jászberényi lakos az általa vezetett Volán-autóbusszal nekiütközött a dömösi Építőipari Vállalkozás bérelte autóbusznak, amelyet Mihályi János 29 éves gépkocsivezető, jászapáti lakos vezetett. A baleset következtében Ménkű Ferenc a helyszínen meghalt, egy személy életveszélyes, négy súlyos, tizennyolc könnyű sérülést szenvedett. A rendőrség folytatja a baleset körülményeinek vizsgálatát.

Budapesten, a Vörös Hadsereg útján, a Steinmetz-szobornál levő vasúti átjáróban a tilos jelzés ellenére a sínekre hajtott egy külföldi rendszámú személygépkocsi, és összeütközött a Budapestről Karcag felé haladó személyvonattal. Az ütközés következtében a szerelvény mozdonya a gépkocsit a másik vágányon Budapest felé tartó tehervonat elé lökte. A személygépkocsi vezetője - román állampolgár, aki egyedül utazott kocsijában - súlyosan megsérült. A rendőrség és a MÁV szakemberei a helyszíni vizsgálatot megkezdték. A baleset miatt a Budapest-Cegléd vasútvonalon hosszabb ideig vesztegeltek a szerelvények, többek között a Budapest-Nyíregyháza között közlekedő Hajdú expressz is

Közlemények:
A Skoda 120 L típusú személygépkocsin a csehszlovák gyártó műszaki módosításokat hajtott végre, ezért a beszerzési ár emelkedett. Ezt figyelembe véve a Belkereskedelmi Minisztérium a Skoda 120 L típusú személygépkocsi fogyasztói árát 1984. december 13-i hatállyal 122 500 forintban állapította meg.

A Pataky Művelődési Központ igazgatósága kéri mindazokat, akik ismerték Pataky Istvánt (az 1944. december 24-én Sopronkőhidán kivégzett fiatal kommunistát) vagy valamilyen emléket őriznek vele kapcsolatban, jelentkezzenek: írásban (Bp., Pataky tér 7-14. 1/105), telefonon (573-138) vagy személyesen a művelődési központ igazgatóságán.

A Fővárosi Tanács végrehajtó bizottsága, az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium, valamint az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal országos tervpályázatot hirdetett a Moszkva tér forgalmi rendezésére. A pályázat kiírása és mellékletei december 17-től vehetők át a Fővárosi Tanács V. B. Közlekedési Főigazgatóságán (Budapest V., Városház utca 9-11., 1. emelet 158.), hétfőtől csütörtökig reggel nyolc órától délután fél ötig és péntek reggel nyolc órától délután két óráig.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_allasajanlat_3.jpg

Divat: Alkalmi ruha
Karácsony, szilveszter színházat, hangversenyt is jelent. És a farsangi bálok! Kell az alkalmi ruha. Kiválasztása mindig nagy gond. Ha túl feltűnő, túl jellegzetes, akkor egyszeri viselet után mindenki ráismer, hát nem szívesen viseljük. Ugyanakkor mégis szeretnénk, ha öltözékünk egyedileg hatnak. pedig mégis áldozunk rá, szeretnénk évekig használni. A legpraktikusabb ötlet, ha többrészes modellt választunk. Lehet szoknya vagy nadrág valamilyen felsőrésszel. így külön-külön viselhetjük más-más blúzzal vagy szoknyával, nadrággal párosítva. Az évek folyamán nem kell mást tennünk, mint néha egy-egy kiegészítővel bővíteni a már meglévő együttest s ez biztosítja a sikert; még a barátnőnk sem ismer rá az eredeti ruhára.idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_divat_5.jpg

Húskészítmények Zalából:
Új termékek gyártását kezdték meg a Zala megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalatnál. A házias jellegű, préselt, füstölt bakonyi disznósajt, valamint a sertéshúsból készült, a hagyományosnál fűszerezettebb és hosszabb párokból álló szepesi virsli mellett kétféle disznótoros csomaggal is megjelennek az üzletekben. Az egyikben zsömlés véres hurkát, illetve májas hurkát és sütőkolbászt, a másikban pedig a hurkákon kívül göcseji fokhagymás szalonnát és disznósajtot találnak a vásárlók. Újdonságnak számít a zalai disznóölések közkedvelt készítménye, a hajdinás-májas hurka is. A Zalahús valamennyi új terméke már kapható a boltokban.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_zalahus.jpgA Zalahús olcsótermék-bemutatója

Jól haladnak a gazdaságok a szántással és a gépjavítással:
A téliesre fordult idő, az eddigi fagyok inkább segítik, mintsem akadályozzák a mezőgazdasági üzemekben a mezei munkák befejezését. A szombati jelentések szerint az állami és szövetkezeti gazdaságok országszerte alaposan ki is használják azt a kedvező körülményt, hogy a felszínén fagyott földeken gyorsabban, könnyebben mozognak a gépek, mint a sáros talajon. Az ország egyes vidékein a hét végén be is fejezték az időszak legfontosabb tennivalóját, az őszi mélyszántást. Ezek közé tartozik Békés és Heves megye. Békésben csak a cukorrépa néhány százaléka várt elszállításra, az is prizmákban, a táblák szélén. Hevesben 70 ezer hektár föld várja felszántva a tavaszt, illetve a vetést. A Szamosmenti Állami Gazdaság mátészalkai központi javítóműhelyében egyebek között 35 MTZ traktort javítanak meg, öt IFA tehergépkocsit készítenek műszaki vizsgára, valamint sok permetezőgépet és pótkocsit újítanak fel a tavaszi munkákig.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_szamosmenti_allami_gazdasag.jpgTraktorok, teherautók felújítása Mátészalkán

Húsellátás:
A kápolnásnyéki Vörösmarty Termelőszövetkezet pettendi húsüzeméből az ünnepek előtt naponta mintegy 10 tonnányi húskészítményt szállítottak ki a fogyasztókhoz. Az üzem Budapest, Székesfehérvár, Dunaújváros és a Velencei-tó Környéke Áfész egységeibe szállított húskészítményeket.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kapolnasnyeki_vorosmarty_termeloszovetkezet.jpgTöltik a kolbászt, ami majd az ünnepi asztalokon fog kikötni

Hűtőház épült Soponyán:
Soponyán exportbővítő beruházás, sál új hűtőház készült el a Mezőfalvi Állami Erdő- és Vadgazdaság beruházásaként. A saját tervezéssel és kivitelezéssel felépült, 50 millió forint értékű hűtőház beruházási összegéből mindössze hatmillió forintot tesz ki az idegen, külső munka. Az új létesítményben két, egyenként 250 tonnás hűtőtér van. A Vadex a szerződésben álló vadásztársaságokkal a közelmúltban vásárolt hat nagy hűtőkamionnal gyűjti be a lőtt vadakat az ország különböző területeiről. Jelenleg csak szőrösen, bőrösen exportálják az őzet, a szarvast, a vaddisznót, de a tervek szerint a közeljövőben építenek egy feldolgozó részt is, ahol a nagyvadak tisztítását, darabolását végzik el. A telepen már működik egy apróvad-feldolgozó sor, ahonnan az idén több tízezer konyhakész vadkacsát és 70 ezer fácánt szállítanak tőkés exportra. A Vadex az NSZK-ba, Franciaországba, Olaszországba és Svájcba szállítja a legtöbb vadat, ugyanakkor az idén már vadkacsát és fácánt Japánba is szállítottak. A hűtőház műszaki átadása a napokban volt.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_soponyai_hutohaz.jpgCsomagolják a konyhakész fácánt és a vadkacsát

Kutatóintézet a jobb minőségért:
A Graboplast Pamutszövő és Műbőrgyár kutatóintézetében az idén százmillió forintot fordítottak a kutatásra, fejlesztésre. Ez az összeg a gyártásban, a hatékonyabb termelésben kamatozik; új termékek, technológiák kikísérletezésével segíti az intézet a vállalat munkáját. A kutatóhoz tartozó kísérleti üzemben a folyamatos gyártás megkezdése előtt ellenőrzik az új termékek minőségét, tartósságát.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_graboplast.jpgPróbagyártás a kutatóintézet kísérleti üzemében

Kórházépítés Debrecenben:
Jó ütemben épül Debrecenben a Hajdú megyei Állami Építőipari Vállalat kivitelezésében a Bartók Béla úti kórház. Jelenleg befejeződött két épület szerkezeti szerelése, és a napokban megkezdődött az orvos- és nővérszálló összeszerelése is. A 400 millió forintos beruházással 1985 végére készülnek el, és ennek eredményeként 512 ággyal bővül a megyei kórház.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_debreceni_korhaz.jpgA munkát várhatóan a jövő év végére fejezik be

Kompresszorok Algyőre:
A Budapesti Kőolajipari Gépgyár I-es számú gyáregységében szerelik a Ganz-Mávag-BKG és az angol Ingersoll Rand cég által gyártott részegységekből készülő kompresszorokat. Az év végéig nyolc egységet készítenek el; az algyői gázmezőkön kezdik meg működésüket. A jövő év elején újabb két egységet helyeznek üzembe a gyár szerelői Algyőn. Ezek abban különböznek majd elődeiktől, hogy a hazai részegységek és alkatrészek nagyobb arányban vannak bennük, ezáltal importot pótolnak.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_budapesti_koolajipari_gepgyar.jpgKompresszorok végszerelése a BKG üzemében

Csúcsforgalom a mozgópostán: 
Az ország legnagyobb csomagfelvevő és feldolgozó hivatala a mozgóposta-főnökség budapesti 78-as számú postahivatala. Naponta 30 ezer csomagot kezelnek. Ilyenkor, a karácsony előtti napodban, a sok disznótoros és egyéb ajándékcsomag 65-70 ezer darabra növeli a postahivatal forgalmát. A csomagokat és leveleket kilenc postavonat viszi naponta a fővárosból az ország különböző településeire.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mozgoposta.jpgRakodás Budapesten a bécsi postakocsiba

Ferihegyi bővítés:
A Hídépítő Vállalat a Ferihegyi repülőtér bővítése során egy úgynevezett előtéri hidat épít. Az érkező s induló forgalom elválasztására szolgáló híd hossza 280, szélessége 22 méter lesz.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_ferihegyi_bovites.jpgBeemelik az egyik tartóelemet

Számítanak a fiatalokra:
A dorogi bányászfiatalok ifjúsági parlamentjén a József Attila Művelődési Központban nem volt éles vita. A fiatalok egyszerűen számba vették a feladatokat, értékelték a lehetőségeket és elmondták jobbító szándékú javaslataikat.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_dorogi_banyaszfiatalok.jpgŐszinte érdeklődés, figyelő tekintetek

Több vállalat már teljesítette éves tervét:
Több üzemben az év utolsó munkanapját dolgozták le december 22-én, mert szép eredménnyel zárult az egész évi termelés. Másutt a két ünnep között újabb erőfeszítésre készülődnek a kollektívák, hogy az éves tervet sikerüljön hozni.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_pecsi_mechanikai_laboratorium.jpgLeállt a munka a Mechanikai Laboratórium pécsi gyáregységében is. A brigádok eleget tettek az éves tervben vállalt kötelezettségüknek. Elindították az utolsó exportszállítmányokat, a szuper és univerzális magnókat külföldre. Stúdiómagnók a bemérőszalagon az utolsó munkanapon

A Magyar Televízió műsorán: Vigyázat, vadnyugat!

Az 1972-ben készült olasz–francia–jugoszláv spagettiwesternt viszonylag korán, már 1976 tavaszán műsorukra tűzték a magyar mozik, igaz, akkor még csak feliratos formában. A szinkron az 1984 decemberi televíziós bemutatóra készült el, nem meglepő módon Terence Hill magyar hangját Újréti László kölcsönözte. Érdekesség, hogy amikor az RTL Klub is műsorára tűzte a filmet 2000-ben, minden szereplő új hangot kapott, Terence Hill kivételével. Az sem lesz váratlan a T. Olvasónak, hogy a film zenéjét Guido és Maurizio de Angelis szerezték.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_terence_hill_yanti_somer.jpgTerence Hill filmbéli partnerével, Yanti Somerrrel

Hová menjünk? Moziba!idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mozi.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mozi_2.jpg

Színházi bemutató: A salemi boszorkányok. Arthur Miller drámája a Madách Színházban

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_raczkevei_anna.jpgElöl középen: Ráczkevei Anna fh.

Magyar könnyűzene:
Az 51. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Varga Miklós-Varga Mihály: Európa (Varga Miklós), 2. lllés-Bródy: Jelbeszéd (Koncs Zsuzsa), 3. Bornai: Szerelem a Kárpát-medencében (Bornai Tibor).

Az előadók között: 1. Pásztor-Jakab-Hatvani: Hétvégi motorozás (Neoton Família), 2. Karthago együttes-Ambrózy:
Miénk az éjfél (Karthago együttes), 3. KFT együttes: Afrika (KFT).

Sebestyén Márta, Szörényi Levente: Jeles napok
Karácsonyi magyar népdalok popos feldolgozását jelentette meg a Bravó szerkesztőség az István, a király alkotó-közreműködő gárdájának, a folk és a rock egy-egy „jeles” képviselőjének „bábáskodásával”. A lemez láttán-hallatán csak annyit mondhatunk; bravó. Halász Judit lemezein kívül ez az a produkció, amit a gyerekek „épülésére” is érdemes feltenni a lemezjátszóra. A tasakborító és a zeneanyag egyaránt míves munka, mértéktartással, ízléssel szolgálja azt a népművelői szándékot, ami ezt a lemezt létrehozta. Bárcsak ennek a lemeznek a példányszáma is megközelítené a többi „családi” pop- és sanzonlemezek példányszámát. Szép karácsonyi ajándék, aminek nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is örülhetnek.
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_sebestyen_marta_szorenyi_levente_jeles_napok.jpg

Viki és a Flört
A fura kosztümök és kellékek nem babazenére, hanem a hazai rockszínpadokon szokatlan látványvilágra utalnak, amelynek környezetében Vincze Viktória és Flört nevű együttese startol. Viki egy két évvel ezelőtti tévéműsorban elmondta, hogy szólóénekesként folytatja, s a kísérőszerepre többek között a Carát együttes is pályázott. Kiválasztásuk több karátos ötletnek bizonyult: belőlük alakult a Flört, amely Vikivel együtt nekilátott egy sajátos zenei világ felépítésének. Az elmúlt évben kislemezt és videofelvételeket készítettek, a napokban pedig első albumuk megjelenése várható. A dallamos, vokális rockzenét kínáló lemezen Varga Miklós is hallható, mint vendég. A lemezt követő koncertek azért is ígérkeznek érdekesnek, mert Vikiék szerint nem csupán a zenei, hanem a látványelemek is fontosak manapság. A bemutatkozásra váró rockflörtölők: Karakas Géza, Pacsó Pál, Vincze Tamás, s persze Viki.
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_viki_es_a_flort.jpg

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat - immáron harmadik hete - Ashford & Simpson Solid-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét a Band Aid formáció Do They Know It's Christmas című számai vezetik.

Az első nagylemez
„Apja fia” - írták első nagylemeze megjelenése apropóján a 21 éves Julian Lennonról a kritikusok, s a bók nemcsak a meghökkentő hasonlóságnak, hanem a produkciónak, a zened teljesítménynek is szól. A sajtó már évek óta cikkezett az ifjabb Lennonról, de eddig többnyire csak kilengéseiről, botrányairól, készülődéseiről számolhattak be a szenzációt váró újságírók. Az utóbbi egy-két évben aztán el is hallgattak a hírharangok, úgy tűnt, apja halála után a fiú sem érdekes téma többé, s a várt zeneanyag pedig csak nem akart elkészülni. Aztán Julian Angliából is eltűnt, s most itt a nagy meglepetés! Kislemeze (Too Late For Goodbyes) a sikerlistán, nagylemeze (Valotte) pedig sikervárományos. Neil Spencer, a New Musical Express zord tollforgatója már-már megemeli kalapját a teljesítmény előtt, amely hangzásában is az apa legjobb korai munkáira emlékeztet. A nagylemez zeneanyagát Julian Franciaországiban, Valotte városkában komponálta gitáros barátjával, Justin Claytonnal közösen. A lemezt az USA-ban. Alabamában és New Yorkban vették fel Phil Ramone produceri közreműködésével. Julian - örökölve apja sokoldalúságát - énekel, basszusgitáron, dobokon és egyéb ütőhangszereken játszik.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_julian_lennon.jpgAz elsőlemezes Julian Lennon

A zürichi Sheraton Hotelban pénteken lebonyolították a nemzetközi kupák sorsolását a legjobb nyolc között. A tavaszi negyeddöntőben (március 6. és 20.) a Videoton UEFA Kupa-ellenfele a Manchester United együttese lesz, amely már-már állandó vetélytársa a magyar csapatoknak, hiszen az első fordulóban a Rábával találkozott, s jutott tovább 5:2-es összesítéssel (3:0, és 2:2). A fehérváriak remélhetőleg több sikerrel szerepelnek majd a neves riválissal szemben.

Kovács Ferenc, a Videoton edzője szerint csapata nem kapott könnyű ellenfelet, de ugyanígy a Manchester sem. - Ebben a mezőnyben már nincs gyenge együttes - mondta -, így nem is számíthattunk Fortuna segítségére. Kétségtelen, az angoloknak előny, hogy náluk nincs téli szünet, s ezt csak úgy egyenlíthetjük ki, ha februárban több előkészületi mérkőzést játszhatunk erős ellenfelekkel.

Az máris bizonyos, hogy az angol klub semmit sem bíz a véletlenre. A sorsolás 12 órakor volt, és 12.40-kor már kattogott a telexgép az IBUSZ budapesti irodájában. Hertzka Györgyöt, az agilis menedzsert arról értesítették, hogy március 18-án érkezik a visszavágóra a Manchester United, 68 tagú delegációval. A brit küldöttség a Hotel Duna Intercontinentalban lakik majd, s egyúttal arról is érdeklődött, hogy hány szurkolóját tudják fogadni a tavaszi találkozó idején Magyarországon.

A labdarúgó-teremtorna csoportmérkőzéseit kísérte pénteken a legnagyobb érdeklődés a hazai sportesemények közül. A kérdés az volt: a már korábban a döntőbe jutott MTK-VM csapata mellett melyik három együttes kerül a legjobb négy közé. 

A Vasas Fáy utcai csarnoka a Körcsarnok használhatatlansága miatt lett a teremlabdarúgó-torna egyik színhelye. Így aztán szervezési nehézségek miatt kisebb méretű kapukat kellett bevenniük a Bp. Honvéd, a Csepel, a Tatabánya és az Ú. Dózsa futballistáinak. Ez némiképp más arculatot kölcsönzött a játék alakulásának: biztosra vehető volt, hogy nem születik annyi gól a nagy kézilabdacsaták színhelyén, mint például legutóbb a Budapest Sportcsarnok parkettján.
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_bp_honved_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_u_dozsa_csepel.jpg

A pécsi Városi Sportcsarnok először volt teremlabdarúgó-mérkőzés színhelye. Ugyan a 70-es években a pécsiek szívesen rendeztek volna tornát, de hiányzott a pályát körülvevő palánk, és a lámpatestek sem voltak megfelelő védőráccsal ellátva. Most a Mecseki Ércbánya Vállalat segítségével elkészültek a hiányzó kellékek, és a pécsi is csatlakozhat a teremfocit rendező sportcsarnokok sorához.
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_zte_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_pecsi_msc_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_pecsi_msc_videoton_gallai_disztl_peter.jpgBárcsak a szabadban menne így a PMSC-nek - mondogatták a hazai szurkolók. Disztl P., a fehérváriak kapusa már tehetetlen, mert a labda a háta mögött van. Gallai (jobbról, sötét mezben) a fejleményeket várja

Miskolcon a Debreceni MVSC, a Békéscsaba, az Eger és a SZEOL AK játékosai csatáztak a palánkok között. A miskolci futballbarátok természetesen hiányolták saját kedvenceiket a „csatatérről”, a rendezők mégis remélték, hogy több mint fél ház buzdítja majd a csapatokat a hét végén.
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_bekescsaba_szeol_ak.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_dmvsc_eger.jpg

Szombaton újabb két forduló lejátszása után befejeződött az NB l-es labdarúgó teremtorna Fáy utcai, miskolci és pécsi csoportjának küzdelemsorozata is.
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_u_dozsa_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_bp_honved_csepel.jpg

Sallai balettmozdulata a Csepel ellen a Fáy utcában: ebből a csoportból a Honvéd jutott a teremtorna döntőjébe

Komlódi kapus újabb nehéz pillanata: ismét egy Honvéd-gól a Csepel hálójában

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_tatabanya_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_bp_honved_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_pecsi_msc_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_pecsi_msc_raba_eto_meszaros_dobany.jpgMészáros ezúttal sem tudta megszerezni a labdát. Dobány lövése a hálóba került, a PMSC-Rába ETO mérkőzésen

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_zte_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_videoton_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_zte_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_pecsi_msc_zte_balazs_meszaros.jpgBalázs merész vetődéssel ment Mészáros elől

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_eger_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_szeol_ak_dmvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_bekescsaba_dmvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_eger_szeol_ak.jpg

Vasárnap egy világbajnoki selejtezőt is játszottak Európában. La Vallettában délután búcsúzott az évtől a 2. európai VB-selejtező csoport - egy „majdnem-meglepetéssel”. A 30 ezer néző előtt lejátszott találkozón a vendég nyugatnémet válogatott csak 3:2-re győzte le Málta legjobbjait! Góllövők: 1:0 (11') Carmel Busuttil1:1 (43') Karlheinz Förster1:2 (69') Klaus Allofs1:3 (85') Klaus Allofs2:3 (87') Raymond Xuereb

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_malta_nszk_klaus_allofs.jpgKlaus Allofs (10) volt a főszereplője a mérkőzésnek, miután csapata három góljából kettőt szerzett. A „kis csapatok” otthon nagy ellenfelek - ez most is kiderült

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_malta_nszk_karl_heinz_rummeniegge.jpgKarl-Heinz Rummenigge akcióban

A Vasas Fáy utcai terme túl kicsi, a Budapest Sportcsarnok, a jelek szerint, túl nagy a teremtorna közönsége számára. A hétfőn kezdődött négyes döntőn - szemben a múlt héten tapasztaltakkal - a legkevésbé sem kellett a tumultustól tartani, mert az 1500 néző szinte elveszett a lelátókon. Hasonló volt a helyzet a kapusokkal is: a kis pályához képest óriás méretű hálók előtt eleve feladhattak minden reményt a hárításra, hiszen az öt méter szélességű kapukba még a félvonalról sem művészet betalálni. így aztán ezen a tornán minden van, csupán igazi futball nincs: a labdarúgók nem töltenek, csak lőnek, aki a látványos cseleket, szellemes akciókat kedveli, az többnyire unatkozik a nézőtéren.
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_eger_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_mtk_vm_zte.jpg

A gólfesztivál kedden sem maradt el a Budapest Sportcsarnokban, a ZTE-Honvéd találkozón például mindkét félidőben tíz-tíz találat esett.
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_bp_honved_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_bp_honved_zte_bodonyi_balazs.jpgBodonyi a levegőben, Balázs kapus a földön, de a mérkőzést a Zalaegerszeg nyerte

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_eger_mtk_vm.jpg

Bősz (MTK-VM) lő kapura, az MLSZ II. teremtornáján, a Budapest Sportcsarnokban, az MTK-VM-Eger találkozón

Két csapatért is szorítottak szerdán a teremtorna döntőjén az MTK-VM hívei (túlnyomó többségben voltak a Budapest Sportcsarnokban): előbb a sajátjukért, majd a Zalaegerszegért, mert Fodor és társai csak úgy nyerhették meg a teremtornát, ha a ZTE legyőzi az Eger együttesét.
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_mtk_vm_bp_honved_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_mtk_vm_bp_honved_schrettner.jpgA Bp. Honvéd kapusa, Schrettner véd a döntőben

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_mtk_vm_bp_honved_schrettner_2.jpgMTK-gól a Bp. Honvéd kapujában

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_zte_eger.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_zte_eger_balazs_galantai_horvath.jpgA ZTE elleni négyes sorozatból egy Horváth-gól (a játékos háttal, 3-as mezben)

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_zte_eger_gol.jpgA ZTE kilencedik gólja az Eger ellen

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_zte_eger_balazs_kiss_gy_horvath.jpgEgy jellemző pillanat a küzdelem hevességére: veszélyben Balázs kapuja, Kiss Gy. is a földön, mögötte Horváth - mindez a tornazárón történt

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_mtk_vm_borso_janos.jpgSzepesi György, az MLSZ elnöke átadja a kupát Borsó Jánosnak, az MTK-VM kapitányának

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_mtk_vm.jpgA győztes MTK-VM a kupával

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_eger_csepregi.jpgA torna legjobb mezőnyjátékosának, Csepreginek a különdíjat dr. Szepesi György, az MLSZ elnöke adta át. A háttérben Balázs Zsolt (ZTE), a legjobb kapus és Fodor Imre (MTK-VM), a gólkirály

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mlsz_teremtorna_eger_se.jpgA harmadik helyen végzett Eger SE csapata

Ezen a szerdán játszottak egy VB-selejtezőt is. Görögország-Belgium 0:0. Athén, Olimpiai stadion. 40 000 néző. V: Fahnler (osztrák).

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_gorogosrzsag_belgium_nico_claessen.jpgClaesen (fehér mezben) két görög védővel csatázik a 0:0-ás döntetlennel végződött világbajnoki selejtezőn. A kérdés csak az: a belgák pontot szereztek vagy inkább vesztettek Athénban?

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_europai_1_es_csoport_tabella.jpg

A karácsony előtti csütörtökön a magyar labdarúgó-válogatott elutazott Stuttgartba, a nemzetközi teremtornára. Mezey György szövetségi kapitány a következő tizenhat játékost vitte magával: Disztl P., Hegedűs (Haladás), Sallai, Garaba, Varga, Csuhay, Róth, Péter, Kardos, Nagy A., Détári, Csongrádi, Hannich, Bodonyi, Dajka, Kiprich.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_csongradi_kiprich_hannich.jpgCsongrádi Ferenc a beszállókártyát veszi át csütörtökön reggel a Ferihegyen. Mögötte Kiprich és Hannich

A nyugatnémet városban pénteken megkezdődött a nemzetközi teremfutballtorna. A magyar válogatott az első fordulóban a VfB Stuttgart amatőr csapatával találkozott, és 5:1 (0:0) arányban győzött. Főként Détári remekelt: három gólt ért el, a további kettőt Csongrádi és Garaba szerezte. A második mérkőzésen a magyar csapat ellenfele a Crvena Zvezda együttese volt. Az összecsapás 1:1 (1:0) arányú döntetlennel zárult - a gólt Garaba lőtte -, s ez az eredmény azt jelentette, hogy a válogatott szombat este a döntőbe jutásért játszhat a tornán.

Stuttgartban szombaton befejeződött a nemzetközi teremlabdarúgó-torna. A magyar válogatott az elődöntőben - Csongrádi és Bodonyi góljával - 2:2 arányú döntetlent ért el a Karlsruhe csapatával szemben, s miután Détári, Kardos, Kiprich és Hannich révén a büntetőrúgásokban jobb volt (Disztl P. két lövést is hárított), a döntőbe jutott.

A döntőben: Magyarország-Crvena Zvezda 4:0 (2:0). Gólszerző: Détári a 3. és a 4., Csuhay a 18., Kiprich a 20. percben. A magyar csapat rendkívül szellemesen, kirobbanó formában játszott, egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelme. Ezzel egy év után ismét válogatottunké lett a trófea. A különdíjasok között Détári neve kétszer is szerepelt. öt választották meg a torna legjobb mezőnyjátékosává, és a gólkirályi cím is őt illette meg. 

A torna végeredménye: 1. Magyarország, 2. Crvena Zvezda, 3. Karlsruher SC, 4. Stuttgarter Kickers, 5. AS Roma, 6. VfB Stuttgart.

A magyar válogatott vendégjátéka Stuttgart után is folytatódik az NSZK-ban a holt szezonban, amely úgy látszik, nem is lesz holt szezon. A legújabb fejlemény az a levél, amelyet Hermann Neuberger, az NSZK Labdarúgó Szövetségének elnöke intézett az MLSZ-hez. Ez így szól:

Kedves Kollégám és Barátom, Szepesi doktor!

A mai napon az NSZK Labdarúgó Szövetségének egy különösen szívből jövő kérésével fordulok Önhöz, mely nem utolsósorban az én személyes kérésem is. Mindezt abban a reményben teszem, hogy ön megértést tanúsít ez iránt.

Talán hallott arról a súlyos hajószerencsétlenségről, amely néhány héttel ezelőtt történt a hamburgi kikötőben, s amely sok halálos áldozatot követelt. Nos, az NSZK Labdarúgó Szövetsége az áldozatok hozzátartozóinak javára mérkőzést szeretne játszani egy neves európai válogatott csapat ellen. A mérkőzés összbevételét - a csapatok tiszta költségein kívül - a jótékony célra fordítanánk.

Miután úgy gondolom, hogy az önök szövetsége egy ilyen kérést szívesen támogatna, s még egyébként is lehetőséget keres arra, hogy e téli időszakban is tovább iskolázza válogatott csapatát, ezúton kérdezzük, s egyúttal szívélyesen meghívjuk a magyar válogatott csapatot egy mérkőzésre, melyet Hamburgban, a szerencsétlenség színhelyén rendeznénk 1985. január 29-én a Volkspark stadionban. Magától értetődően mi viselnénk a repülési költségeket, a szállás és ellátás összes kiadásait harminc főre.

Nagyon, nagyon örülnénk, ha szövetségük ehhez hozzájárulna, s örömmel várom - lehetőség szerint mielőbbi - válaszukat. Itt szeretném hangsúlyozni, hogy ezt a meghívást csak az önök szövetségének küldtük el, és mi csak akkor fordulnánk más szövetségekhez, ha önök ezt nem tudnák elfogadni, amit én mindenesetre nem remélek.

Megragadom az alkalmat, hogy minden jót kívánjak minden barátomnak az MLSZ-ben, kellemes ünnepeket és békés új esztendőt, s maradok szívélyes üdvözlettel:

Hermann Neuberger elnök

Az MLSZ elnöksége, Mezey György szövetségi kapitány egyetértő szakmai véleménye alapján, a meghívást elfogadta, s a csapat, amely amúgy is spanyolországi edzőtáborozáson vesz részt, januárban előkészületeit ezzel a találkozóval fejezi be.

Az idei utolsó előtti európai VB-selejtező óriási meglepetést hozott a karácsony előtti utolsó szombaton Tiranában. A hazai együttes két góllal bizonyult jobbnak az esélyes belga csapatnál. 0:0-ás félidő után az albánok a második félidőben érték el két góljukat. Ennek az eredménynek a tükrében már nem is olyan meglepő a piros-feketék mieleci döntetlenje a lengyelek ellen. A csoport így egyszerre háromesélyessé vált, de még a jelenlegi 4. helyezett görögök helyzete sem reménytelen.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_albania_belgium.jpgArben Minga és Michel Renquin csatája a labdáért

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_europai_1_es_csoport_tabella_2.jpg

Karácsony előtt egy nappal megtartották az év utolsó európai VB-selejtezőjét, mégpedig a mi csoportunkban. Ciprus-Hollandia 0:1 (0:0). Nicosia. 2500 néző. V: Docsev (bolgár). G.: Houtman (85. p.).

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_europai_5_os_csoport_tabella.jpg

A küzdelmek az 5. csoportban február 27-én, a Hollandia-Ciprus visszavágóval folytatódnak.

És akkor lássuk a lényeget, a Felsőház edzői gyorsmérlegét. Szokásunkhoz híven ezúttal is elkészítettük őszi gyorsmérlegünket. A 16 edzőt arra kértük, válaszoljanak négy kérdésünkre. Ezek közül három a most lezárult időszakot öleli fel, a negyedik pedig arra vonatkozik, hogy az őszi idény lezárását követően milyen tervek készültek. Íme, a kérdések:

1. Milyen elképzelésekkel vágtak neki az 1984-85-ös bajnoki évnek, s mit kívántak elérni a most lezárult szakaszban! Mit terveztek a bajnokságra és az MNK-ra?

2. Az elképzelések közül mit sikerült megvalósítani! Melyek azok a területek, amelyeken elmaradás tapasztalható?

3. Kik nyújtottak jó teljesítményt? Mely játékosok teljesítménye maradt el a várttól és mi az oka a gyengébb teljesítményeknek?

4. Mit csinál a csapata 1985. március 2-ig, NB l-es bajnokság tavaszi rajtjáig?

1. Kovács Ferenc - Videoton
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_1_videoton_kovacs_ferenc.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_1_videoton_disztl_laszlo.jpgDisztl László már a válogatottban is bemutatkozott

2. Dr. Petróczi Gábor - DMVSC
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_2_dmvsc_dr_petroczi_gabor.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_2_dmvsc_mezo_jozsef.jpgDr. Petróczi Gábor külön kiemelte Mező Józsefet. Itt az 1. fordulóban a zalaegerszegi Gass büntetőjét hárítja

3. Komora Imre - Bp. Honvéd
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_3_bp_honved_komora_imre.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_3_bp_honved_detari_lajos.jpgKomora Imre senkit nem akart kiemelni, de Détári Lajossal maradéktalanul elégedett lehetett

4. Verebes József - Rába ETO
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_4_raba_eto_verebes_jozsef.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_4_raba_eto_magyar_lajos.jpgVerebes mester a védelmet hibáztatja, hogy elmaradtak az eredmények. Pedig itt még a manchesteri csatár sem jutott át Magyar Lajoson

5. Gellei Imre - ZTE
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_5_gellei_imre_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_5_zte_balazs_zsolt.jpgBalázs Zsolt, a ZTE kapusa alapember

6. Rátkai László - Haladás
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_6_haladas_ratkai_laszlo.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_6_haladas_voros_csaba_voros_imre.jpgA Haladás védelmének két oszlopa: Vörös Csaba és Vörös Imre

7. Palicskó Tibor - MTK-VM
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_7_mtk_vm_palicsko_tibor.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_7_mtk_vm_gaspar_jozsef.jpgGáspár József az ősz nagyrészében válogatott szinten teljesített

8. Temesvári Miklós - Ú. Dózsa
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_8_u_dozsa_temesvari_miklos.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_8_u_dozsa_torocsik_ebedli.jpgA Megyeri útra visszatért a látványos foci - az eredményességen ez kevésbé látszott. Törőcsik sokat volt sérült, Ebedli úgy érkezett Újpestre a nyár végén, hogy akkor már egy hónapja nem edzett

Az alsóházban végzett csapatok edzőinek gyorsmérlegével folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3117781000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása