Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 Őszi zárás – Tabellaparádé

2022.09.06. 06:28 maribor_

1985. február 4-10., a hónap első teljes hete

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_headlines_teli_vasar.jpgA héten kezdődött országos téli vásáron csaknem 16 millió forintos készlettel várták a vevőket a Sugár üzletközpontban, és az első napokban az olcsóbban kínált árucikkeknek már több mint a fele elfogyott

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

február 4.

Maróthy Lászlónak, az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának, a Minisztertanács elnökhelyettesének vezetésével küldöttség érkezett Moszkvába, a KGST miniszterelnök-helyettesi szinten létrehozott gépipari együttműködési bizottságának ülésére. A most alakuló bizottság a KGST-tagországok felső szintű gazdasági értekezletének útmutatása alapján a megszűnő KGST gépipari állandó bizottság feladatait hivatott magasabb szinten, hatékonyabban ellátni. Maróthy Lászlót a repülőtéren Mihail Skahardnya automatizálási és műszeripari miniszter és Vjacseszlav Szicsov, a KGST titkára fogadta.

Az Országos Vízügyi Hivataltól kapott tájékoztatás szerint feltöredezett a Dunán álló jégpáncél, megindult a zajlás; így az Ercsi fölötti szakaszon jégmentes a folyó, lejjebb pedig általában 30-80 százalékban takarják a víz tükrét a mozgó jégtáblák. A kedvező fordulathoz az első lépés az volt, hogy a közös érdekű jugoszláv szakaszon dolgozó magyar jégtörő hajóknak sikerült áttörniük a helyenként 3-4 méter vastag jégtorlaszt a dalji kanyarban, s megnyitották az utat a folyón levonuló jégtáblák előtt. így megkezdhették a magyar szakaszról a jugoszláviai Apatinig lenyúló, álló jégmező felbontását is. Négy magyar hajó 30 kilométeres szakaszon rombolta szét a jeget, eljutott az országhatárig, s közben a magyar szakaszon Mohács térségében három, Paks körzetében pedig négy jégtörő hajó dolgozott. A kiadós csapadék is puhította a jégpáncélt. A 11 magyar jégtörő hajó most a zajlás útját egyengeti, segíti a jégtáblák levonulását. Kedvező, hogy a jugoszláv oldalon is végig zajlik a folyó.

A Tiszán is dolgoznak a jégtörők. Hajnalban érték el a Felső-Tisza nagy jégtorlaszát, s azóta három kilométert haladtak előre. Az időjárás enyhülése nem változtatott a nagy jégtorlasz helyzetén. A Felső-Tisza vízgyűjtőjében leesett 5-15 milliméter csapadék nem változtatott a vízálláson, s az újabb hideghullám következtében változatlanul a jégtörőkre vár a torlasz elbontása. A felső torlasz hat kilométer hosszú, az alsó most már 10,7 kilométeres. Két hajó hajnaltól napnyugtáig állandóan töri a jeget, a harmadik, a Jégvirág I. a két hajó nyomában haladva aprítja a kiszakított jégtáblákat, nehogy azok ismét összefüggő jégfallá álljanak össze. A hajók naponta indulnak Tokajból, jégmentes kikötőből, és a víz folyásával szemben haladnak.

Eddig ismeretlen okból tűz ütött ki délután a budapesti Fűszért Nyugati pályaudvaron levő raktárépületében. A gyorsan és nagy erőkkel kivonuló tűzoltók munkáját nehezítette, hogy begyulladt az épület fa tetőszerkezete is. Több órás küzdelemben sikerült eloltani a raktárépületet; a hatalmas lángok és erős füst miatt a tűzoltók csak lélegeztető készülékekben tudták megközelíteni a tűz fészkét. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár jelentős. A tűz keletkezésének okát vizsgálják.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_nyugati_palyaudvar_tuz.jpgA Nyugati pályaudvari raktártűz oltásának pillanatai: a bal oldali képen a lángoló épület, a jobb oldalin a tűzoltók lélegeztető készülékben

Az idén országszerte ismét nagy érdeklődéssel fogadta a lakosság a hétfőn megkezdődött téli vásárt. Az első nap reggelén már a nyitás előtt is sokan álltak a boltok és áruházak előtt, hogy mielőbb szemügyre vehessék az engedményes kínálatot. A legtöbben női csizmát, télikabátot, anorákot kerestek, hiszen ezek megvásárlásakor a kedvezmények révén több száz forintot takaríthatnak meg.

A nagy keresletet a kereskedelem nem mindenből tudta kielégíteni, a vásári árualap ugyanis a legtöbb helyen szolidabb, mint a korábbi években volt. Az első nap forgalma a nagy érdeklődés eredményeként a legtöbb boltban és áruházban a tavalyihoz hasonlóan alakult, viszont a keresett cikkekből több helyütt alaposan meg is csappantak a készletek.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_teli_vasar.jpgVásárlók tömege a nyitás utáni percekben a budapesti Csillag Áruházban

Az iraki légierő újabb nagyméretű tengeri célpont ellen intézett támadást Harg iráni olajkikötőtől délre - jelentette be Bagdadban az iraki katonai szóvivő. A célpont a Fairship görög olajszállító tartályhajó volt. A görög tengeri kereskedelmi minisztérium közleménye szerint a huszonhat főnyi személyzetből senki sem sérült meg, az anyagi kár azonban jelentős. Az üres tartályhajó az Egyesült Arab Emírségekből Harg olajkikötő felé tartott. Az iraki forrás szerint a támadást végrehajtó harci gép sértetlenül tért vissza támaszpontjára. Az év eleje óta 28 hajó ellen végrehajtott támadásról adtak hírt iraki részről.

Az iraki főparancsnokság legutóbbi közleménye szerint az iraki erők iráni ellentámadást vertek vissza. A harcokban kétszáz iráni katonát tettek harcképtelenné, és jelentős a sebesültek száma is. A hadijelentés szerint az iraki harci gépek és helikopterek a Maisan térségében és a Bászrától keletre levő iráni csapatösszevonásokat támadták.

Az IRNA iráni hírügynökség megerősítette, hogy a front különböző szakaszain jelentős harcok folynak. Az iráni forrás szerint a harcokban 250 iraki katonát tettek harcképtelenné. A front déli szakaszán, az Arvand folyó körzetében több tűzpárbaj zajlott le. Számos megerősített iraki állást semmisítettek meg, és jelentős veszteséget okoztak az ellenségnek. Az IRNA beszámolója szerint az iraki légierő Abadan és Horramsahr iráni városokat lőtte.

Az állami szintre emelt terrorizmus újabb bizonyítékaként értékelte a Bahtar afgán hírügynökség azt az amerikai döntést, amely szerint Washington légvédelmi rakétákat rendel az afgán ellenforradalmároknak egy svájci cégtől. A Tribune de Genéve című svájci lap értesülése szerint a rakétákat a cég egyik olaszországi leányvállalata gyártaná le, hogy ne sértsék meg a svájci semlegességet. Ez az első eset, amikor Washington hivatalosan és nyíltan az afgán ellenforradalmároknak rendel fegyvereket egy külföldi cégtől - emlékeztet a Bahtar.

A hírügynökségi jelentés rámutat, hogy a döntés egyben első intézkedése annak a különleges kongresszusi bizottságnak, amelyet az afgán ellenforradalmároknak nyújtott katonai segítség összehangolására hoztak létre. Az afgánt hadsereg egységei egyébként a helyi lakosság támogatásával sikeres akciót hajtottak végre a napokban az országba betört ellenforradalmárok ellen Parvan tartományban. A rajtaütés során több tucat ellenforradalmárt tettek harcképtelenné, és jelentős mennyiségű fegyvert és lőszert zsákmányoltak.

Reagan elnök a törvényhozás elé terjesztette az USA költségvetését, amelynek a katonai kiadások lesz a legnagyobb tétele. Hogy csökkenthessék a példátlanul nagy költségvetési hiányt, jelentős összegeket kell lefaragni az államháztartás egyéb célokra szánt kereteiből.

Az Egyesült Államok elutasította azokat a javaslatokat, amelyeket Fidel Castro tett a két ország kapcsolatainak megjavítására. A kubai vezető a The Washington Post című amerikai lapnak adott nyilatkozatában új államközi szerződéseket javasolt a jóindulat bizonyítására, a többi között a tengeri mentőszolgálatok együttműködéséről, a halászati jogok rendezéséről és más kérdésekről. Castro a kubai kormány nevében késznek nyilatkozott más megállapodásokra is.

Az egész országra kiterjedő fegyvernyugvás lépett életbe a salvadori hazafias erők és a kormányhadsereg között, hogy lehetővé tegyék 400 ezer salvadori gyermek beoltását a leggyakoribb gyermekbetegségek ellen. Az ingyenes oltóakciót az ENSZ gyermeksegélyezési alapja, az UNICEF, illetve a pánamerikai egészségügyi szervezet kezdeményezte.

február 5.

A Parlament Vadásztermében ülést tartott a Magyar-Szovjet Baráti Társaság országos elnöksége. Apró Antal, az MSZBT elnöke megnyitójában méltatta hazánk felszabadulásának közelgő negyvenedik évfordulóját, és szólt azokról az eredményekről, amelyeket a magyar nép az utóbbi négy évtizedben elért.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_magyar_szovjet_barati_tarsasag.jpgAz ülés résztvevői

Apró Antal a hitleri fasizmus felett aratott győzelem közelgő negyvenedik évfordulójáról szólva méltatta azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a Szovjetunió a többi szocialista országgal együtt tesz a világbékét fenyegető veszély elhárításáért.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_apro_antal.jpgA Magyar-Szovjet Baráti Társaság országos elnöksége ülésén Apró Antal beszél

Az ülésen Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese tájékoztatást adott a magyar-szovjet gazdasági és műszaki-tudományos együttműködés helyzetéről, a kapcsolatok távlati fejlesztésének lehetőségéről és irányairól. Hangsúlyozta: a magyar népgazdaság számára e gazdasági kapcsolatok az utóbbi évtizedekben kialakult nagyságrendjüknél és szerkezetüknél fogva meghatározó jelentőségűek. A Szovjetunió a legnagyobb gazdasági partnerünk, teljes külkereskedelmi forgalmunknak csaknem harmadát vele bonyolítjuk le.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_magyar_szovjet_barati_tarsasag_marjai_jozsef.jpgMarjai József

Az országos elnökség ezután megtárgyalta az MSZBT agitációs és propagandatevékenységének helyzetét, és javaslatokat fogadott el a munka élénkítése, megújítása érdekében. A testület végül megvitatta és elfogadta a társaság idei munkatervét, amelynek középpontjában hazánk felszabadulása, a hitleri fasizmus felett aratott győzelem és az MSZBT megalakulása negyvenedik évfordulójának alkalmából szervezett akciók, rendezvények állnak.

Moszkvában megkezdődött a KGST gépipari együttműködési bizottságának első ülése. A tagállamok gépgyártási együttműködését koordináló állandó bizottságot átalakították, a korábbi, miniszteri szintű képviseleteket magasabb szintre emelték, aminek nem formai okai vannak. Szervezetileg is szükséges volt követni azokat a minőségi változásokat, amelyek a KGST-tagállamok együttműködésében bekövetkeztek. Az új bizottságban a tagországokat miniszterelnök-helyettesek képviselik; hazánkat Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese. A bizottság így hatékonyabban tudja megoldani azokat a feladatokat, amelyek a KGST-tagországok felső szintű gazdasági értekezletének döntései alapján rá hárulnak.

A felső szintű gazdasági értekezlet első napján különös figyelmet fordítottak a gépgyártásra. Mint megállapították, ettől az ágazattól függ, hogy milyen lesz a jövőben a szervezet tagállamainak ipara. A testvéri országok vezetői szükségesnek tartották a gépipari együttműködés olyan megszervezését, hogy a tagállamok képesek legyenek a világszínvonaltól semmiben sem elmaradó gépekkel és berendezésekkel ellátni egymás iparát.

Az évezred végéig a gépipari együttműködés fő területe az elektronika, a mikroprocesszoros technika, a robotgyártás és az atomenergetikai berendezések gyártása lesz. A tagállamok létrehozták az egységes számítógép-rendszert, s jelenleg folyik a rendszerhez tartozó gépek negyedik generációjának bevezetése.

Elhangzott az utolsó védőbeszéd a Popieluszko-ügyben. Adam Pietruszka védője a volt BM-tisztviselő felmentését kérte, arra hivatkozva, hogy a védence ellen emelt vádak kizárólag az elsőrendű vádlott, Grzegorz Piotrowski volt százados állításain alapulnak. A vádlottak szóltak az utolsó szó jogán. A bíróság bejelentése szerint csütörtökön hirdetnek ítéletet a varsói katolikus lelkészt elrabló és meggyilkoló volt rendőrtisztek, valamint felbujtójuk - egykori elöljárójuk ügyében.

Szokásos sajtóértekezletén szólt az ügyről Jerzy Urban szóvivő is. Korainak mondotta még annak értékelését, hogy az ügy milyen hatással volt a közvéleményre. Ugyanakkor kijelentette: a nyílt és alapos bírósági tárgyalás növelte a lengyel állami szervek hitelét, bebizonyosodott, hogy az állami szervek és a politikai vezetés határozottan fellépnek a szocialista törvényesség védelmében. A bűncselekmény a közmegegyezés ellen irányult - a LEMP Központi Bizottsága, a kormányzat, a szejm élesen elítélte azt. Ez a határozott fellépés jórészt semlegesítette az ügy káros hatásait - mondotta Urban.

Genfben, a svájci konferenciavárosban megkezdte munkáját a leszerelési értekezlet idei első félévi ülésszaka. A tanácskozáson részt vevő negyven állam képviselője a nukleáris háború megakadályozását és a fegyverkezési verseny megfékezését érintő kérdéseket tekinti át. A 24 éves múltra visszatekintő genfi leszerelési értekezlet jelenleg az egyetlen olyan fórum, ahol leszerelési kérdésekkel sokoldalú megközelítésben foglalkoznak. Javier Pérez de Cuellar, az ENSZ főtitkára üzenetben szólította fel a tanácskozás részvevőit, hogy tegyenek meg mindent a leszerelés előmozdításáért. Hangsúlyozta: az emberiség érdeke, hogy a világűrt kizárólag békés célokra használják fel.

Keddre virradóra - nulla óra fél perckor - a Gibraltárt Spanyolországtól elválasztó kapu megnyitásával újra megindulhatott a közúti forgalom a Szikla és Spanyolország között. A határt még Franco diktátor záratta le 1969. június 9-én. A zöld vaskaput egy spanyol hivatalos személyiség nyitotta meg, némi küszködés után, talán ezért volt a félperces késedelem, ugyanis a korábbi spanyol-brit megállapodás szerint pontban hétfő éjféltől vált volna szabaddá a Spanyolország és Gibraltár közti közúti forgalom. A gyalogosközlekedés korlátozása már két évvel ezelőtt megszűnt.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_gibraltar.jpgKinyitják a határátkelőhely kapuját

Genfben a spanyol és a brit külügyminiszter további tárgyalásokat kezdett a brit gyarmat jövőjéről. Diplomáciai források nem várnak gyors áttörést az ügyben, ugyanis Nagy-Britannia ragaszkodik gyarmattartói jogaihoz.

Romlik Libanonban a gazdasági helyzet, gyors ütemben értéktelenedik az ország valutája, a font. A gazdasági vezetők külföldi, főként szaúd-arábiai segítségben bíznak. A vészes gyorsasággal romló pénzügyi helyzet miatt a libanoni vezetés kedden sürgős anyagi támogatásért fordult Fahd szaúdi uralkodóhoz. Bár hivatalosan nem közölték, de sajtóértesülések szerint Bejrut félmilliárd dollár segélyt remél a közeljövőben, amellyel megakadályozhatja a libanoni font további értékvesztését, s gátat vethet az ország gazdaságát tovább romboló spekulációnak.

A pánik a hét elején robbant ki a bejrúti pénzpiacon, ahol egy dollárért már több mint 15 libanoni fontot követeltek. Ezzel alig fél év alatt több mint 150 százalékot vesztett értékéből a helyi pénz, mind súlyosabban fenyegetve immár nemcsak a dolgozó tömegek, de a középosztályok megélhetését is. Libanon a fogyasztási cikkek háromnegyedét külföldről - dollárért - importálja, s a helyi termelés isi többnyire külföldről származó alap- és nyersanyagokra épül. Az egykor a Közel-Kelet Svájcának tartott országban, mór százezrek küzdenek alapvető megélhetési gondokkal. Szakértők szerint a válság fő oka - túl a polgárháborús viszonyok miatt visszafogott termelésen, a megszállt déli mezőgazdasági vidékek elsorvadásán - az ország fizetési mérlegének tartós deficitje.

Ernesto Cardenal, nicaraguai pap miniszter managuai sajtóértekezletén bejelentette, hogy a Szentszék felfüggesztette kanonoki működését, miután nem volt hajlandó megválni a sandinista kormányban betöltött tisztségétől. A világhírű költő, a nicaraguai nép körében rendkívül népszerű tisztelendő kijelentette, hogy csakúgy, mint testvére, Fernando Cardenal, az oktatási tárca vezetője - akit a múlt héten függesztett föl a pápa -, igazságtalannak tartja a döntést. Számára a kérdés úgy vetődött fel: vagy a vallási hivatás megtartása, vagy a nép elárulása. Márpedig a külföldi agresszió terheit nyögő nicaraguai népet elárulni sosem fogja.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_ernesto_cardenal.jpgErnesto Cardenal a sajtóértekezleten

Továbbra is függőben van Miguel d’Escoto külügyminiszter és Edgard Parrales ügye, aki Nicaraguát képviseli az Amerikai Államok Szervezetében; hivatásuk szerint mindketten katolikus lelkészek.

Sötétségbe borult Lima, a perui főváros keddre virradó éjszaka, amikor II. János Pál pápa - az ország északi részén tett körútja után - visszatért oda. Az egyházfő éppen a repülőtérről a pápai nunciatúrára, a vatikáni külképviseletre tartott, amikor áram nélkül maradt a főváros.

Az áramszolgáltatás megszakítását a maoista Fényes ösvény (Sendero Luminoso) gerillaszervezet akciójának tulajdonítják. Rendőrségi források szerint négy pokolgépes merényletet követtek el Lima keleti külvárosában, és megrongáltak több távvezetéket. Ugyanakkor öt robbanás történt egy limai laktanyában

II. János Pál korábban Ayacuchóban élesen elítélte a szélsőséges gerillaszervezet tevékenységét, és Isten nevében fegyverletételre szólította fel őket. A pápa kedden Peruból Trinidad és Tobagóba utazott.

Az amerikai fegyverkezés mérséklését javasolta a szenátus külügyi bizottsága előtt Cyrus Vance, Carter volt elnök egykori külügyminisztere. Vance annak a meghallgatás sorozatnak a keretében nyilvánított véleményt az Egyesült Államok külpolitikájáról, amelyet a bizottság a múlt héten kezdett meg Schultz jelenlegi külügyminiszter állásfoglalásával.

A volt külügyminiszter megvalósíthatatlan álomnak nevezte Reagan elnök űrfegyverkezési programját, amely tökéletes védelmet ígér a támadó nukleáris fegyverekkel szemben. Rámutatott: ez a program könnyen a támadófegyverek fejlesztésében folyó verseny meggyorsításához vezet el. Bár hajlandó volt támogatni a kísérleti programot, ellenezte az űrfegyverek telepítését.

Vance azt is sürgette, hogy Washington adja fel az elsőcsapás mérésére alkalmas MX rakéták fejlesztésének terveit, bár ezek helyett egy kisebb méretű, egy robbanófejes rakéta kifejlesztését javasolta. Azt is felvetette, hogy az Egyesült Államok rendeljen el moratóriumot a hagyományos fegyverekkel felszerelt cirkáló rakéták tengeri telepítésére, mert azokat igen nehéz megkülönböztetni a nukleáris fegyvereket hordozó eszközöktől, s így fejlesztésük és telepítésük kockára teszi a SALT-II egyezmény fenntartását.

február 6.

Az Országos Béketanács Budapesten megtartott ülésén tájékoztatót hallgatott meg időszerű nemzetközi kérdésekről, majd megvitatta az OBT idei munkaprogramját. A tanácskozást Sebestyén Nándorné, az OBT elnöke nyitotta meg.

Ezután külpolitikai kérdésekről szólva Péter János, az országgyűlés alelnöke a többi között arról beszélt, hogy a békemozgalom szempontjából jelentős esztendőnek ígérkezik 1985. Új jelenségek figyelhetők meg a nemzetközi kapcsolatokban - állapította meg. Utalt a közelmúltban lezajlott athéni konferenciára, amelyen fontos eredmények születtek.

Moszkvában folytatta ülését a KGST gépipari együttműködési bizottsága, amelyet a KGST-tagállamok magas szintű gazdasági értekezletén született döntésnek megfelelően a gépipari együttműködést korábban alacsonyabb szinten koordináló gépipari állandó bizottság helyett hoztak létre.

A bizottság áttekintette működési szabályzatának tervezetét, és más szervezeti kérdéseket is megvitatott. Ennek során különös figyelmet szenteltek azon együttműködési feladatok megoldásának, amelyek a KGST-tagállamok felső szintű gazdasági értekezlete és a KGST ülésszakának döntéseiből fakadnak. Ezek értelmében a gépipari együttműködés feladata, hogy világszínvonalú, a tudományos-műszaki haladás legújabb eredményeit hasznosító gépekkel, berendezésekkel és műszerekkel lássa el a tagországok népgazdaságát. Ennek érdekében fejleszteni kell a termelési együttműködést, és el kell mélyíteni a szakosodást. Az ülésen áttekintettek más, a KGST-tagországok gépgyártási együttműködésével kapcsolatos kérdéseket is. Az ülés a barátság, a kölcsönös megértés és a konstruktív elvtársi együttműködés légkörében zajlott.

Nyikolaj Tyihonov, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke Moszkvában fogadta a KGST-tagországok miniszterelnök-helyetteseit, köztük Maróthy Lászlót, az MSZMP Politikai Bizottságának tagját, a Minisztertanács elnökhelyettesét, akik részt vesznek a KGST gépipari együttműködési bizottságának első, alakuló ülésén. A találkozón áttekintették, hogyan fejlődik és mélyül a KGST-országok gazdasági és tudományos-műszaki együttműködése a gépgyártás területén.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_nyikolaj_tyihonov.jpgA szovjet kormányfő és vendégei a Kremlben

Nyikolaj Tyihonov a beszélgetés során részletesen szólt a szovjet népgazdaság fejlődésével kapcsolatos kérdésekről, a társadalmi termelés hatékonyságának növeléséről. Hangsúlyozta, hogy az SZKP Központi Bizottsága és a Szovjetunió Minisztertanácsa nagy jelentőséget tulajdonít a testvéri szocialista országokhoz fűződő sokoldalú együttműködés elmélyítésének.

Grigorij Romanov, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a központi bizottság titkára Moszkvában fogadta Maróthy Lászlót. A szívélyes, elvtársi légkörű megbeszélések során Grigorij Romanov és Maróthy László áttekintette a magyar-szovjet gazdasági, valamint tudományos-műszaki együttműködés fejlesztésének kérdéseit. A megbeszélésen jelen volt Rajnai Sándor, a Magyar Népköztársaság moszkvai nagykövete.

Ugyancsak szerdán Maróthy László Moszkvában megbeszélést folytatott Gejdar Alijevvel, az. SZKP KB Politikai Bizottságának tagjával, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének első helyettesével is.

Izraeli őrhajók támadásokat intéztek a dél-libanoni Tyr város és környéke ellen. Ugyanakkor izraeli helikopterek vették tűz alá a Tyr közelében levő egyik iskolát. A helikopteres támadás következtében ötvenen megsebesültek, többen súlyosan. Az izraeliek korábban az iskola kétszáz tanulóját őrizetbe vették.

Mintegy kétszáz, páncélozott gépjárművekkel és bulldózerekkel felszerelt izraeli katona vette körül a Tyr melletti Maarake kisvárost. Ugyanitt a nemzeti ellenállás harcosa, kedd este tíz izraeli katonát sebesítettek meg. Ugyancsak

Tyrben robbanóanyaggal megrakott gépkocsi rohant egy izraeli katonai különítmény tagjai közé. A libanoni rádió szerint az öngyilkos támadásnak halálos és sebesült áldozatai vannak. Az izraeli hatóságok cáfolták a támadás tényét.

Kanada nem vesz részt az Egyesült Államok űrfegyverkezési terveiben, és nem engedi meg, hogy területén nukleáris fegyvereket állomásoztassanak - jelentette ki az ottawai törvényhozás képviselőházában Joe Clark külügyminiszter. Clark hangsúlyozta: ez az egész kanadai kormány álláspontja. Hozzátette, hogy jelenleg még semmiféle javaslat, terv sincs arra, hogy Kanadát bevonják az Egyesült Államok űrfegyverkezési programjába.

A chilei katonai kormányzat letartóztatási parancsot adott ki a Demokratikus Népi Mozgalom (MDP) tíz vezetője ellen, miután a mozgalmat a múlt héten alkotmányellenesnek minősítették. A rendőrség Valparaisóban letartóztatta a mozgalom egyik vezetőjét, Sergio Vuscovicót. Rendőrségi közlés szerint őt és a mozgalom többi vezetőjét, ha letartóztatják őket, az ország déli vidékére száműzik.

A Demokratikus Népi Mozgalom a kommunista pártot, a keresztény baloldali mozgalmat, az egységes népi akció mozgalmat, a baloldali forradalmi mozgalmat és a szocialista párt egyik szárnyát tömöríti; a baloldali pártok 1983 augusztusában léptek szövetségre. A Pinochet-diktatúra több mint kétszáz embert száműzött az ország kietlen vidékeire, amióta tavaly november 6-án ismét kihirdették az ostromállapotot.

február 7.

Hazaérkezett Moszkvából Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese, aki a KGST gépipari együttműködési bizottságának első, alakuló ülésén vett részt a szovjet fővárosban. Maróthy László fogadására a Ferihegyi repülőtéren megjelent Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete.

A Legfelsőbb Bíróság ítéletet hirdetett a 28 éves Richter Richárd ügyében, akit az első fokon eljárt Csongrád megyei Bíróság hivatalos személy elleni, több emberen, visszaesőként elkövetett emberölés miatt halálra ítélt.

Mint ismeretes, Richter emberölési kísérletért kiszabott hétévi büntetését töltötte a szegedi fegyházban. Tavaly október 19-én a büntetés-végrehajtási intézet bútorgyárában - egy korábban elrejtett késsel - megölt három polgári alkalmazottat, életveszélyesen megsebesített két művezetőt és az őrszemélyzet egyik tagját, egy személynek pedig könnyebb sérülést okozott. Szörnyű tettét utóbb így indokolta: „Meg akartak mérgezni.” A történtekre azonban állítólag csak foszlányokban emlékezett. Az első fokon kiszabott halálos ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért fellebbezett. A védelem álláspontja szerint a vádlott ámokfutása és üldöztetéses téveszméi azt mutatják, hogy büntetőjogi beszámítási képessége nem kifogástalan, és indítványozta a vádlott elmeállapotának újabb vizsgálatát.

A Legfelsőbb Bíróság nem adott helyt az indítványnak, s a Richter Richárdra kiszabott halálbüntetést helyben hagyta. A döntés indoklása szerint a vádlottról készült elmeorvos-szakértői vélemények egybehangzó megállapítása, hogy Richter nem elmebeteg, nem gyengeelméjű, és tettének elkövetésekor sem szenvedett olyan tudatzavarban, amely akadályozta volna cselekménye társadalomra való veszélyességének felismerésében. Üldöztetéses téveszméit szimulálta, s azt, hogy a bűncselekmény-sorozat tudatos volt - az elmeorvosi véleményeken túl - az is bizonyítja, hogy bár mindössze öt perc alatt szúrt meg hét embert, áldozatait megválogatta, kizárólag a büntetés-végrehajtás alkalmazottait támadta meg. A sokszorosan büntetett vádlott életmódja, makacs szembehelyezkedése a törvényekkel és az, hogy legutóbb is emberölési kísérletért ítélték el, a társadalom védelme érdekében szükségessé teszi a kivételes büntetési nem, a halálbüntetés alkalmazását - hangsúlyozta a Legfelsőbb Bíróság.

Richter Richárd kilencévesen állami gondozásba került, ahonnan gyakran megszökött. Tíz testvére volt, ilyenkor náluk rejtőzött el. Többször állt bíróság előtt különböző vagyon elleni bűncselekmények miatt. Egy kocsmai verekedés alkalmával hasba szúrta áldozatát. Emiatt 7 évet kapott. Kevesebb, mint 3 éve volt hátra a büntetésből, amikor meggyilkolta a művezetőket. Fogvatartói csendes embernek ismerte meg Richter Richárdot, aki mindennap százasával nyomta a fekvőtámaszokat, cellatársait emelte a székkel együtt, vagy seprűnyélre ültette őket, és fekve negyvenszer-ötvenszer kinyomta a rabokat. A 160 centis, csupa izom Richter csendes volt ugyan, de bármikor robbanhatott, mert tele volt gyűlölettel a világgal szemben. A börtönpszichológusi jellemzés szerint Richter nem tudta sem elhárítani, sem feldolgozni a feszültséget, ezért kivetítette a környezetére, és úgy élte meg a dolgokat, hogy mások csak ártani akarnak neki. Richternek az volt a kényszerképzete, hogy meg akarják mérgezni a börtönben. Ezért aztán a tésztán kívül nem nagyon evett semmit, a húst és a többi ételt a társainak adta.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_richter_richard.jpgRichter későn tanult meg beszélni, óvodába két hétig járt, 14 esztendős koráig az általános iskolának csak az első osztályát fejezte be. Az általános iskola második-hetedik osztályát felnőttként végezte el

Richter ámokfutása körülbelül 4 percig tartott. A 28 éves Richter Richárd a bútorgyárban készített magának késeket vaslemezből, amiket elrejtett. Amikor a művezetője felszólította, hogy dolgozzon rendesen, ne vonja ki magát a munka alól, sértegetni kezdte a művezetőt, és megtagadta az utasítását. Az irodába kísérték, de amikor meglátta, hogy a főművezető kezében egy összecsukható gumibot van, elfutott a szerelőüzembe, ahol korábban elrejtett két kést. - Frank Tibor művezető éppen egy fogvatartottnak magyarázta egy tervrajz felett, hogyan kell elkészíteni a következő bútort, amikor Richter hátulról leszúrta. Frank a helyszínen meghalt. Richter folytatta ámokfutását. Tóth András művezetőnek a hasába dobta az egyik kését, majd a másikkal kétszer nagy erővel megszúrta. Tóth november 24-én a kórházban halt meg. Richter eszelősen rohant tovább a gyárban, s aki az útjába került vagy próbálta feltartóztatni, azt megszúrta, majd félrelökte. Nagy Ferenc művezetőt kétszer szúrta hasba. Ő október 25-én halt meg a kórházban. Ekkor már több elítélttársa is üldözte. Amikor látta, hogy nem tud tovább menekülni, átadta a késeket Tapodi János főművezető-helyettesnek.

Richter Richárd, a tanúk elmondása szerint, végig nyugodt volt. A gyilkológép csak azon sajnálkozott, hogy Frank Tibort is megölte, akit pedig kedvelt. A Csillagban annyira tartottak az újabb rohamtól, hogy Richter kezéről le sem vették a bilincset, ruháját az elkülönítőben ollóval vágták le róla. Felvetődik a kérdés, miért nem tudták azonnal megfékezni Richtert. Az egyik magyarázat szerint azért, mert az események rendkívüli gyorsasággal történtek, és a gyárban tapasztalható nagy zaj miatt sokan nem is tudták, mi történik. Richternek kedvezett az is, hogy a bútorgyáron belül nem tartózkodott fegyveres őr, és a jelzőrendszer is hiányzott.

Richter Richárdot bíróság elé állították, ám úgy tűnt, hogy nem tudják elítélni. Az eljárás ideje alatt ugyanis két szöget lenyelt, egyet pedig a hasába szúrt. Ez akkor történt, amikor megint rájött a roham, és gumiszobába zárták. Ennek a fala párnázott, akárcsak az elmegyógyintézet dühöngői. Bár Richter itt is bilincsben volt, a falra erősített kárpitból kihúzta a szögeket. Már több sebből vérzett, amikor rátaláltak, és beszállították a klinikára. Svájcból hozattak gyógyszert, hogy megmentsék az életét. Tudták, meg kell gyógyítani ahhoz, hogy úgymond akasztható állapotban legyen... Richter három hétig feküdt a klinikán, ahol különleges őrizetet kapott. Amellett, hogy végig az ágyhoz bilincselték, többen is vigyáztak rá. 

Bár Richter legyöngült és tíz kilót fogyott a kórházban, így is rendkívül veszélyesnek ítélték őrzői. A bírósági tárgyaláson kezét és lábát nem bilincs, hanem lakatokkal lezárt vaslánc szorította össze. Richter a tárgyalás során leginkább csak közömbösen bámult maga elé, csak akkor szólt, ha kifejezetten hozzá intézett valaki kérdést. Ez a közömbösség néha megtört: az ellene valló rabtársakat azzal vádolta meg, hogy különböző kedvezmények ellenében mondanak rosszakat róla. A védő mi mást is tehetett a tények ismeretében, mint Richter kóros elmeállapotára alapozta védekezését. Ám ez a próbálkozás sem vezethetett semmilyen eredményre, a bírói tanács, mérlegelve az összes tényt, arra a megállapításra jutott, hogy Richter Richárd tettének végrehajtásakor pontosan fel tudta mérni annak következményeit, tehát büntetőjogilag felelősségre vonható. Ez meg is történt, mind az első fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság, mind pedig a Magyar Népköztársaság Legfelsőbb Bírósága halálra ítélte Richter Richárdot.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_richter_richard_2.jpg1985. február 7-én Richter Richárd a halálos ítéletet hallgatja

február 26-án, kedden hajnali fél 5-kor hurkolták Richter Richárd nyakára a csomót a Csillag börtön akasztóudvarán. Az akasztásoknál beállítottak az udvarba teherautókat is, mert ha nagyon kiabált az elítélt, beindították a motorokat, hogy a többi fogvatartott ne hallja, mit üvölt a halálraítélt. Richter Richárd nem kiabált. Szó nélkül ment a bitó alá...

Az SZKP KB Politikai Bizottsága legutóbbi ülésén áttekintette a Szovjetunióban a tavalyi terv teljesítéséért indított szocialista munkaverseny eredményeit. Felhívta az ország dolgozóit, hogy biztosítsák az idei népgazdasági terv és az ötéves terv feladatainak sikeres teljesítését, munkasikerekkel ünnepeljék meg a fasizmus feletti győzelem negyvenedik évfordulóját és a sztahanovista mozgalom elindításának ötvenedik évfordulóját, köszöntsék méltóképpen az SZKP XXVII. kongresszusát.

A testület meghallgatta az illetékes miniszterek beszámolóját a tavaszi vetés előkészületeiről. Mint Konsztantyin Csernyenko főtitkár az ülésen felszólalva hangsúlyozta, különösen fontos az alapos felkészülés a tavaszi vetésre. Le kell vonni a szükséges tanulságokat a múlt év tapasztalataiból, jól fel kell készülni az időjárás minden szeszélyére, biztosítani kell, hogy növekedjék a termés gabonából, takarmányfélékből és más mezőgazdasági termékekből.

A PB elfogadta a kormány javaslatait az országos telefonhálózat fejlesztéséről a XII. ötéves tervben. Támogatásáról biztosította azokat az intézkedéseket, amelyeket az állami és szakszervezeti szervek dolgoztak ki a belföldi turizmus fejlesztésére. A testület meghallgatta és elfogadta az SZKP KB mellett működő pártellenőrzési bizottság tavalyi tevékenységéről szóló tájékoztatót. A politikai bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági és társadalmi élet minden területén tovább kell erősíteni a párt- és állami fegyelmet, szigorúan be kell tartani a pártélet lenini normáit, s az arra hivatott pártszerveknek ezt következetesen ellenőrizniük is kell.

Délután hirdetett ítéletet a toruni vajdasági bíróság abban a büntetőperben, amely Jerzy Popieluszko varsói katolikus pap elrablói és gyilkosai, valamint a bűnpártolással és felbujtással vádolt személyek ellen folyt január vége óta.

A bíróság bűnösnek találta a vádlottakat, s az elsőrendű vádlottat, Grzegorz Piotrowski volt rendőr századost, a lengyel belügyminisztérium osztályvezetőjét 25 évi szabadságvesztésre és a közügyektől tíz évre való eltiltásra ítélte. Bűntársait, Leszek Pekala és Waldemar Chmielewski főhadnagyot 15, illetve 14 évi szabadságvesztésre ítélték. Adam Pietruszkát, a belügyminisztérium volt csoportfőnök-helyettesét a vajdasági bíróság bűnösnek találta gyilkosságra való felbujtásban és bűnpártolásban, s 25 évi szabadságvesztésre és a közügyektől való tízéves eltiltásra ítélte.

Az ítélet indokolásában Kujawa bíró, tanácselnök rámutatott: a vádlottak magatartását motiválta Popieluszko lelkész államellenes tevékenysége, illetve az, hogy tehetetleneknek érezték magukat ebben az ügyben. Tudatában voltak azonban annak, hogy amit tesznek, törvénysértő, s ellentétes a belügyminisztérium szabályzataival. A bíróság indokolásában felhívta a figyelmet arra, hogy a volt rendőrtisztek önhatalmú terrorista akciója beláthatatlan belső következményekkel járhatott volna, az állam és az egyház viszonyának megromlását, a belső légkör veszélyes megváltozását eredményezhette volna. A bíróság különös élességgel ítélte el Adam Pietruszka szerepét: a volt csoportfőnök-helyettes cinikusan használta fel a hatalmi apparátusban betöltött szerepét a politikai provokáció végrehajtására. Az ítélet nem jogerős.

Libanon lakossága általános sztrájkkal tiltakozott az izraeli megszállók önkényeskedései, széles körű megtorló akciói ellen. Nabih Bennnek, a síita Amal mozgalom vezetőjének felhívására az ország területének nagy részén beszüntették a munkát, s délen több településen barikádokkal, égő autógumikkal zárták le az utakat.

Az általános sztrájkot azért hirdették meg, mert az újult erővel fellángoló ellenállási akciók megtorlásául az izraeli katonai vezetés drasztikus, lépések sorát rendelte el. Fél tucat települést körülzártak, átkutatták a házakat, több épületet bulldózerrel leromboltak, majd sok embert letartóztattak. Burzs Semali városkában helikopterről géppuskázták a helyi síita kollégiumot, majd megrohamozták az épületet. Az Amal hírügynökség közlése szerint öt diák meghalt, 47-en megsebesültek.

E településen a népi ellenállás kedden érzékeny veszteséget okozott a megszállóknak. A teljes hírzárlat miatt az események csak késve és töredékesen kerültek nyilvánosságra. E szerint Burzs Semali határában aknára futott egy izraeli őrjárat. Több sebesülés miatt nagy létszámú erősítést vezényeltek a helyszínre.

Ekkor egy ellenálló 400 kiló robbanóanyaggal megrakott gépkocsijával áttörte a biztonsági kordont, s az autót a katonai menetoszlop egyik lőszerszállító kamionja mellett a levegőbe röpítette. A hatalmas erejű robbanássorozat az Amal hivatalos közlése szerint legkevesebb száz megszálló sebesülését vagy halálát okozta. A bejrúti lapok szerint az áldozatok száma ennél is több. Tel-Aviv mindeddig csökkenteni igyekezett az elszenvedett veszteséget, csupán tíz katonája sérülését ismerte el. Ugyanakkor a területet még mindig blokád alatt tartják, s helyi jelentések szerint rendkívül sok mentőautó és orvos érkezett oda.

Az Egyesült Államokat megdöbbenti egy kábítószerügynök tiszt mexikói elrablása és meggyilkolása.

A vörös szalag hét (Red Ribbon Week) az Egyesült Államok legnagyobb és leghosszabb ideje tartó drogprevenciós kampánya, amit 1988-ban egy maroknyi érintett és elszánt szülő kezdeményezett, akik úgy gondolták, hogy tevékenyen részt kell venniük a drogmegelőzésben. Az általuk létrehozott szervezet, a National Family Partnership (Nemzeti Családi Összefogás) mára vezető szerepet játszik országos szinten a drogprevenciós oktatás és érdekképviselet terén. Küldetésük a családok és a közösségek támogatása abban, hogy a fiataloknak drogmentes, egészséges és teljes életet tudjanak biztosítani. A szervezet 1988 óta minden évben megszervezi a vörös szalag hetet, hogy minél több emberben tudatosítsa a drogok által képviselt veszélyt. Üzenetük az elmúlt 3 évtized alatt emberek millióihoz jutott el világszerte.

És a kezdőlökést az első vörös szalag hét megszervezéséhez Enrique “Kiki” Camarena tragédiája adta.

Kegyetlenül megkínozták és megölték a drogellenes harc hősét, aki az Egyesült Államok Kábítószer-ellenes Hivatalának (DEA) titkosügynöke volt. Camarena története sokakat megrendített és cselekvésre buzdított.

Kiki Camarena titkosügynökként sikeresen beépült a mexikói kábítószer-kereskedelem szervezetébe, és egészen közel jutott Miguel Ángel Félix Gallardo drogbáróhoz, aki az 1980-as években csaknem a teljes mexikói drogkereskedelmet és az Amerikai Egyesült Államokba irányuló kábítószer-csempészetet az irányítása alatt tartotta.

1984. november 7-én, Camarena és a DEA mexikói különítményeinek információi alapján, nagyszabású akciót hajtottak végre. 450 mexikói katona a helikopteres erők támogatásával elpusztította a kartell 1000 hektáros marihuánaültetvényét a mexikói Chihuahuában. Az ültetvényen több ezer munkás dolgozott, és éves termése meghaladta a nyolcmilliárd USA-dollárt. Az illegális ültetvény azért tudott működni, mert a mexikói Szövetségi Biztonsági Igazgatóság ügynökei védték, és a termelést a helyi rendőrség, politikusok és hadsereg tudomásával és jóváhagyása mellett folytatták. Camarena elkezdte feltárni a drogkartellek és a magas rangú politikusok közötti kapcsolatokat, és ezért veszélyes ellenségeket szerzett.

1985.február 7-én a kartell által fizetett rendőrök fényes nappal elrabolták az USA konzulátusáról kilépő Camarenát, majd nem sokkal később az egyik fő segítségét, a helikopterpilóta Alfredo Zavala Avelart is. A két férfit Gallardo egyik birtokára vitték, ahol kegyetlenül megkínozták és vallatták őket. Február 9-én Camarena belehalt a kínzásokba.

A guadalajarai drogkartell három vezetőjét végül elítélték Mexikóban Camarena meggyilkolása miatt. A Camarena meggyilkolásával kapcsolatos amerikai nyomozás további tíz perhez vezetett Los Angelesben, a bűncselekményben részt vevő több mexikói állampolgár ellen.

Kiki Camerena halála sokakat tettre ösztönzött. Először a rokonai és a barátai kezdtek vörös szaténjelvényt viselni, később a drogok áldozatai, felháborodott szülők és fiatalok ezrei vörös szalagot tűztek ki országszerte. A vörös szalag elkötelezettségük jelképévé vált, illetve azé a szándéké, hogy felhívják a figyelmet a drogok miatt elkövetett gyilkosságokra és pusztításra.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_enrique_camarena.jpgEnrique Camarena

február 8.

A Szovjetunió nyomatékosan figyelmeztette Washingtont, hogy tartsa tiszteletben a vállalt kötelezettségeket, és ne pusztán szavakban, hanem tettekkel is tegyen erőfeszítéseket az űrfegyverkezés megakadályozására, a földön folyó fegyverkezési verseny beszüntetésére. Erre kötelezi az Egyesült Államokat a márciusi genfi tárgyalásokról született szovjet-amerikai megállapodás, amelyet minden részletében be kell tartani, így összegezhető az SZKP központi lapjának, a Pravdának mai szerkesztőségi cikke, amelyet a TASZSZ hírügynökség már pénteken nyilvánosságra hozott.

Több mint egyheti szünet után Moszkvában a 48. játszmával folytatódott a Karpov-Kaszparov világbajnoki páros mérkőzés.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_florencio_campomanes.jpgFlorencio Campomanes, a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) elnöke Moszkvában sajtóértekezleten jelentette be, úgy határozott, hogy a Karpov-Kaszparov világbajnoki párosmérkőzést befejezettnek nyilvánítja, s új találkozósorozatot ír ki, amely szeptember elsején, 0:0-ról kezdődik

Minden idők egyik legemlékezetesebb sakkpartija egészen szokatlan okból szakadt félbe 1985. február 8-án: az Anatolij Karpov és Garry Kaszparov közötti világbajnoki döntő azért ért véget, mert a FIDE elnöke, Florencio Campomanes féltette a játékosok egészségét és életét.

Félelme nem volt alaptalan: a két sakkozó 1984. szeptember 10. és 1985. február 8. között összesen 48-szor ült le játszani, és hogy mennyire szoros volt a küzdelem, arról jól árulkodik, hogy Karpov mindössze 5-3 arányban vezetett Kaszparovval szemben, miközben 40 döntetlen született. A döntés a játék felfüggesztéséről ennek ellenére inkább Kaszparovnak volt hátrányos, aki fizikailag felülkerekedni látszott ellenfelén: Karpov a döntő alatt tíz kilót fogyott, és az utolsó két játszmában kétszer veszített fiatalabb ellenfelével szemben.

Hogy a sakkozók ugyanolyan extrém fizikai terhelésnek vannak kitéve, mint más élsportolók, régóta köztudott volt, becslések szerint Karpovék naponta akár hatezer kalóriát is elégethettek.

De vajon tényleg a gondolkodás ennyire megterhelő a szervezet számára? Egy nyugalomban levő, átlagos emberi test nagyjából 1800 kalóriát éget el naponta, aminek 20-25%-a az agy energiafelhasználása. Tehát az agyunk működtetése napi 350-450 kalóriát "fogyaszt", amit a szervezetünk leginkább glükózból fedez.

Hogyan fogyhatott Karpov tíz kilót a döntő alatt? A drasztikus fogyás nem csak a fokozott agyi aktivitásnak, hanem a stressznek és a megváltozott étkezési szokásoknak tudható be. A sakkozók ugyanis játék közben hatalmas stressznek vannak kitéve, ami magasabb pulzusszámhoz, a légzés felgyorsulásához, fokozott izzadáshoz vezet, vagyis a szervezetük jóval több kalóriát éget el, mint nyugalmi állapotban. Emellett a hosszú sakkpartik alatt enni sincs túl sok idejük, így természetes, hogy jelentős súlyveszteséget szenvednek el.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_karpov_kaszparov.jpgA legendás parti

Nabih Berri, a déli ügyek államminisztere - a muzulmán erők nyugat-bejrúti felkelésének első évfordulóján - bejelentette: a libanoni kormány korábbi álláspontján változtatva ezentúl hivatalosan is elismeri és támogatja az ország felszabadításáért küzdő ellenállást. A harcosok rendszeres havi juttatást kapnak, s a népi ellenállás minisztériuma biztosítja nekik a szükséges fegyvereket és eszközöket. Közölte, hogy a megszálló erők további támadásokkal számolhatnak, amennyiben nem hajlandók feltétel nélkül és teljes mértékben kivonulni az országból.

Az amnesztiatörvény adta lehetőséggel élve megadta magát a nicaraguai hatóságoknak az ARDE ellenforradalmi szervezet egyik katonai parancsnoka. A szervezet egy másik politikai vezetőjét, Adolfo Chamorrót ugyanakkor kiutasították Costa Ricából. Managua ezt a két ország közötti feszültség feloldása felé tett lépésként üdvözölte.

Közép-európai idő szerint hajnalban terjesztette az amerikai törvényhozás elé szokásos évi üzenetét az ország nemzetközi és belpolitikai helyzetéről az Egyesült Államok elnöke, Ronald Reagan egy megerősödött Amerika képét vázolta fel, és a kongresszus támogatását kérte fegyverkezési programjához.

A „második amerikai forradalom” eljövetelét hirdette meg Reagan elnök, amikor a 74. születésnapján, s amolyan születésnapi party-hangulatban - a kongresszus elé terjesztette üzenetét az Unió helyzetéről. Ez az üzenet évről évre megújuló aktusa az ország politikai életének, s hagyományosan nem csupán a belső helyzettel, hanem a világproblémákkal is foglalkozik. Ugyancsak hagyomány, hogy minél tovább van egy elnök hivatalban, annál fényesebbé válnak szavai, sugárzóbbá önbizalma. Négy hivatali év után Ronald Reagan a vezetése alatt megerősödött Amerika képét vázolta föl.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_ronald_reagan.jpgReagan elmondta a kongresszus előtt az Unió helyzetéről szóló beszámolóját

Reagan a remény és a lehetőség forradalmáról beszélt, utalva ezzel azokra, akik nem részesülnek a gazdasági fellendülésből, a reménytelenekre, a lehetőség nélküliekre. Megoldásul a korábbi receptet kínálta nekik. Demokrata bírálói joggal mondták, hogy nem az üzenet néhány szép szava, hanem a héten előterjesztett költségvetés az, aminek alapján ítélni lehet. S az továbbra is az eddigi négyesztendős úton halad. E forradalom - mondta Reagan - kitágítja a tudomány és a világűr határait.

február 9.

Havasi Ferenc, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, országgyűlési képviselő szombaton hazaérkezett az Amerikai Egyesült Államokból. A magyar politikust - aki amerikai kongresszusi képviselők, az Interparlamentáris Unió amerikai tagozata meghívásának tett eleget - Washingtonban fogadta Ronald Reagan elnök. George Bush alelnökkel és George Shultz külügyminiszterrel áttekintette a nemzetközi helyzet alakulásának és a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésének néhány időszerű kérdését. Találkozott az amerikai kormány több más tagjával, és a törvényhozás képviselőivel, megbeszélést folytatott Magyarország és az ENSZ szakosított pénzügyi szervezetei közötti kapcsolatokról.

Washingtonban folytatott megbeszélései után Havasi Ferenc rövid látogatást tett több városban, ahol találkozott magyar iparvállalatokkal és mezőgazdasági üzemekkel együttműködő cégek vezetőivel. Kőrútján kereskedelmi bankok vezető tisztségviselőivel a kétoldalú pénzügyi kapcsolatokról és a nemzetközi pénzügyi helyzetről folytatott véleménycserét. New Yorkban, Los Angelesben és Chicagóban előadást tartott az amerikai politikai és üzleti élet képviselői előtt.

A Magyar Rádió pártértekezletét szombaton tartották meg az intézmény Pollack Mihály téri épületében. A tanácskozáson részt vett Óvári Miklós, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, Csehák Judit, a Minisztertanács elnökhelyettese és Bányász Rezső államtitkár, a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának elnöke.

A pártértekezlet részvevői a pártbizottság beszámolójának vitájában elemezték az intézmény kommunistáinak a XII. kongresszus óta végzett munkáját, a rádióműsorok fejlődését, az információs, a politikai és az ifjúsági műsorokat. A rádió sokrétű feladatai között részletesen szóltak az ismeretterjesztés, a közművelődés, a művészeti területek, a szórakoztatás, valamint a vidéki - regionális - rádiózás és a külföldnek szóló adások helyzetéről. A tanácskozáson áttekintették a műsormunka személyi, szervezeti, gazdasági és műszaki feltételeit, különös tekintettel a rádióban dolgozó kommunisták, a pártszervek, -szervezetek feladataira.

A pártértekezleten Óvári Miklós szólt a kongresszusi előkészületekről, belpolitikai, ideológiai és kulturális életünk időszerű kérdéseiről. Elismeréssel beszélt arról a felelős vitáról, amelyet a Magyar Rádió pártértekezletének részvevői folytattak a kongresszusi irányelvekről. A tanácskozás részvevői megválasztották az új pártbizottságot és a Magyar Rádió kommunistáinak küldötteit a VIII. kerületi pártértekezletre.

Maróthy László, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese szombaton Heves megyébe látogatott. Visontán, a Gagarin Hőerőműnél Barta Alajos, a megyei pártbizottság első titkára köszöntötte. Ezután Bódi Béla vezérigazgató és Rajki Sándorné, a vállalati pártbizottság titkára tájékoztatta a Politikai Bizottság tagját a Gagarin Hőerőmű kollektívájának életkörülményeiről, a vállalat gazdasági, politikai és mozgalmi helyzetéről. Elmondották, hogy a Gagarin Hőerőmű a hazai szénbázisú villamos energia negyven százalékát állítja elő a szomszédos Mátraaljai Szénbányák Thorez bányaüzemében termelt olcsó lignitből. A villamosenergia-termelés zavartalanságát elősegíti a hőerőmű és a Thorez bánya szoros együttműködése. Ennek eredménye az is, hogy az utóbbi öt évben - a növekvő nehézségek ellenére - 7,3 százalékkal több áramot termeltek, mint az azt megelőző öt évben. Jelentős intézkedések történtek az energiatakarékosságban és a hulladékhasznosításban is. A Gagarin Hőerőmű szerepe éppen az alacsony termelési költségek miatt tovább nő, ezért a következő években nagyarányú rekonstrukciót kívánnak végrehajtani a termelés biztonsága és fokozása végett.

Maróthy László részt vett és felszólalt a Gagarin Hőerőmű Vállalat kommunistáinak küldöttértekezletén.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_marothy_laszlo.jpgDerűs beszélgetés az értekezlet szünetében

Szűrös Mátyás, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának titkára szombaton Tolna megyébe látogatott. A vendéget Szekszárdon az MSZMP Tolna megyei Bizottságának székházában K. Papp József, a megyei pártbizottság első titkára és Mátyás István, a szekszárdi városi pártbizottság első titkára fogadta. Tájékoztatták a Központi Bizottság titkárát a megye és Szekszárd öt esztendő alatt elért fejlődéséről, a gazdasági, a társadalmi és a kulturális élet eredményeiről.

Egyebek között elmondották, hogy ebben az időszakban kapcsolódott be az ország villamosenergia-szolgáltató rendszerébe a Paksi Atomerőmű első két reaktorblokkja. Szekszárdon befejeződött a húsüzem és a sajtüzem építése. Jelentős eredmény a gázprogram megvalósulása a megyeszékhelyen, valamint Bonyhádon. A kulturális élet gazdagodását olyan intézmények megnyitása jelzi Tolnában, mint a Babits Mihály Irodalmi Emlékmúzeum és a Művészetek Háza Szekszárdon, vagy az Illyés Gyula állandó kiállítás a simontornyai vármúzeumban.

A Központi Bizottság titkárát tájékoztatták arról is, hogy Szekszárdon minden erőfeszítés, a jelentős építkezés ellenére ma még nagy gondot okoz a lakás- és tanteremhiány.

Szűrös Mátyás részt vett és felszólalt a Babits Mihály Művelődési Központban megtartott szekszárdi városi pártértekezleten.

Libanon két legnagyobb városában, Bejrútban és Tripoliban ismét provokatív bombarobbantások történtek. A főváros muzulmánok lakta nyugati részében egy gépkocsiban robbant pokolgép, amely megölt két személyt.

Tripoliban egy szintén gépkocsiba rejtett pokolgép az Iszlám Egyesítési Mozgalom nevű szunnita milícia főhadiszállása előtt robbant. Az első rendőrségi jelentés szerint a robbanás tíz halálos áldozatot követelt. Tíz napon belül ez volt a második merénylet a szunnita mozgalom harcosai ellen Tripoliban. A mozgalom vezére az izraelieket és a falangistákat vádolta a gyilkos merénylettel.

New Yorkban, a világszervezet székhelyén hajnalban befejeződött az ENSZ Indiai-óceánnal foglalkozó bizottságának idei első ülésszaka. A tanácskozáson 48 ország képviselői megvitatták annak a nemzetközi konferenciának az előkészítését, amely az Indiai-óceán békeövezetté nyilvánítására vonatkozó nemzetközi egyezményt hivatott kidolgozni. A konferenciát Srí Lanka fővárosában, Colomboban rendezik meg 1986-ban. Az el nem kötelezett országok képviselői sürgették: a konferencia megkezdéséig olyan konkrét javaslatokat kell kimunkálni, amelyek korlátozzák a katonai tevékenységet a térségben.

Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkár szombaton Aucklandba érkezett. Négynapos új-zélandi látogatása során megbeszéléseket folytat David Lange miniszterelnökkel.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_david_lange_javier_perez_de_cuellar.jpgA vendéglátó miniszterelnök és az ENSZ főtitkára

február 10.

A havazás és az ónos eső vasárnap virradóra országszerte lelassította a közúti közlekedést. Nagyobb hóakadályok ugyan sehol sem keletkeztek, de a hóátfúvások több helyen okoztak gondot. Az országban folyamatosan dolgoztak a hókotrók; valamennyi főútvonalat járhatóvá tették. A mellékutak egy részén azonban rosszabb a helyzet. Borsod megyében, a Bodrogközben és a Hernád völgyében a viharos szél többfelé hótorlaszokat épített, emiatt tizenegy mellékút járhatatlanná vált, 13 mellékúton pedig csupán egy sávon közlekedhetnek az autók, útra kelni nem tanácsos. Szabolcs-Szatmár megyében esett a legtöbb hó; vastagsága eléri a 25-30 centimétert. A Felső-Tisza vidékén a hókotróknak jó néhány elakadt gépkocsit kellett kiszabadítaniuk. A hófúvások következtében Győr-Sopron megyében a 84-es, 85-ös, 86-os főutak egyes szakaszain az akadályok megszüntetésére egész nap folyamatosan jártak a hóeltakarító gépek. Baranya, Tolna és Somogy megyében az ónos eső ráfagyott a fákra, s a jég súlya alatt sok helyen rádőltek a fák az útra, ezek eltávolítása miatt fennakadások voltak a közlekedésben. Este a Dél-Dunántúlon ismét havazás kezdődött, emiatt az utakat fedő jégrétegen hótakaró keletkezett, ez fokozza a közlekedés veszélyeit.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_befagyott_valto.jpgHőlégbefúvós kocsival olvasztják a váltókat Székesfehérvárott

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_nyiregyhazi_tel.jpgA nyíregyházi vasútállomáson is sok munkát adott a váltók javítása és tisztítása

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_pecsi_tel.jpgKeresztbeállt a síkos úttesten és hosszú ideig elzárta a forgalom elől Pécsett a Hunyadi utat a Volán egyik hegyi járata

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_debreceni_tel.jpgVasárnap délelőtt fél 11-kor latyakos Debrecenben a Csapó utca

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_kaposvari_tel.jpgNehéz volt a közlekedés a kaposvári utcákon

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_tolna_megyei_tel.jpgTolna megyében, a kétyi emelkedőn „megbicsaklott” egy tejszállító

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_szombathelyi_tel.jpgHajnalban 16 homokot és sót szóró teherautót küldött ki az utakra a Vas megyei Közúti Igazgatóság. Elsősorban a kanyarokban és a domboldalak útjain igyekeztek megszüntetni a jegesedést

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_veszpremi_tel.jpgTöbbször megakadt a forgalom Veszprémben a Felszabadulás út és a Budapest út kereszteződésében

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_zalai_tel.jpgNémeth János és Fercsák Zoltán, a közúti igazgatóság zalaegerszegi üzemmérnökségének dolgozói Bak és Hahót között távolítják el az útról a hókását

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_matrai_tel.jpgA Mátrában is folyamatosan tisztították az utakat

A havazás következtében a fővárosban 13 centiméteresre nőtt a hó vastagsága. A Közterület-fenntartó Vállalat 121 munkagépe járta a várost, mindenütt megtisztították a főútvonalakat a hótól, így a közlekedésben nem volt fennakadás.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_budai_hohelyzet.jpgKézi és gépi hótakarítás Budán, a Sziklai Sándor utcában

A BKV-járatok is időben megérkeztek végállomásukra. Vasárnap 1200 alkalmi hómunkás dolgozott az utak, járdák megtisztításán.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_budapesti_homunkasok.jpgEzerkétszáz hómunkás dolgozik a budapesti főútvonalakon

A hétvégi hóesés nyomán országszerte hó borítja a földeket. A mezőgazdászok szerint az ismét hidegre fordult télben éppen időben jött a vetést óvó hóleplet, amely nemcsak a fagyok ellen védi a növényeket: a tavaszi olvadáskor a földbe szivárgó csapadék segíti a fejlődésüket.

Európa, más országaiba is visszatért a tél, havazásokról és nagy hidegről érkeztek jelentések. A leghidegebbet Norvégia északi részén mértek a hétvégén: mínusz negyven fokig süllyedt a hőmérséklet.

Bonni tudósítónk jelentése szerint a hétvégén váratlanul betört hideg súlyos gondokat okozott az NSZK országútjain, sőt a légi közlekedésben is. A fagy és a tartás havazás órák alatt járhatatlanná tette az autópályák több szakaszát, súlyos baleseteket okozott, és halálos áldozatokat követelt.

Londonban csaknem nyolc centiméteres hó esett. A rossz időjárási viszonyok miatt egy ideig nem indultak a repülőgépek.

Hollandia déli részéről is nagy havazást jelentettek. A dán szigetek közötti tengerszorosok nagy része a vastag jégtakaró -miatt nem, hajózható.

A kazah tagköztársaságbeli Szemipalatyinszkban minden eddiginél nagyobb kísérleti atomrobbantást hajt végre a Szovjetunió.

Az izraeli légierő vasárnap terrorbombázást hajtott végre Libanonban. A gépek a Bekaa-völgy szíriai ellenőrzés alatt álló egyik városában, Taalabajában bombáztak le egy házat, amelyben a Palesztinai Demokratikus Felszabadítási Front egyik irodája volt. A front harcosai már napokkal előbb elhagyták a házat; a bombázásnak egy háromtagú család esett áldozatul. Az izraeli berepülésre működésbe lépett a szíriai légvédelem. 

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_reklam_3.jpg

Kékfény:
A Komárom megyei Rendőr-főkapitányság előzetes letartóztatásba helyezte Horváth András 18 éves és Kiss Péter Zsolt 20 éves büntetett előéletű esztergomi lakost. A két fiatalember a naplókban Esztergomban az esti órákban befeszítette K. I.-né lakásának ajtaját. Arcukra kendőt kötöttek, azzal fenyegetődztek, hogy kőműveskalapáccsal megölik a lakás gazdáját, ha pénzét és értékeit nem adja át. Miután céljukat elérték, a sértettet bezárták a fürdőszobába, majd 4000 forint készpénzzel és 400 ezer forint értékű ékszerrel eltávoztak. A rendőrség 24 órán belül felderítette és letartóztatta őket.

Zebrán gázolt a IX. kerület Napfény utca és Lobogó utca kereszteződésénél Nagy Attila budapesti raktáros. A 18 éves fiatalember az általa vezetett személygépkocsival a kijelölt gyalogátkelőhelyen nem adta meg az elsőbbséget Rédey János 52 éves nyugdíjasnak, aki a helyszínen életét vesztette.

A pécsi rendőrkapitányság többrendbeli csalás alapos gyanúja miatt eljárást indított Petrovics Gyula pécsi lakos és társai ügyében. Petrovics Gyula magánszemélyektől használt személygépkocsikat vásárolt Kovács Jenőné, Kalányos János, Sütő Jenő, Sárközi Erika, Nikolics Olivér, Lakatos Mária, Petrovics Sándor, Petrovics Ibolya, Nikolics Sándor pécsi lakosokkal közösen. A vételárak kis részét a vásárláskor fizették ki, a hátralékra rövid lejáratú haladékot kértek. Többnyire arra hivatkoztak, hogy a közelmúltban bikákat, sertéseket adtak le, illetve házat, gépkocsit adtak el, és még nem kapták meg ezek ellenértékét. Az így vásárolt gépkocsikat rövid idő múlva készpénzért értékesítették, de az előző tulajdonosoknak a hátralékot nem fizették ki. A rendőrség kéri azokat, akik Petrovics Gyulának és társainak így adtak el gépkocsit, és még nem tettek feljelentést, hogy jelentkezzenek a pécsi rendőrkapitányságon (7622 Pécs, Killián György utca 3., I. emelet 75.). Azok jelentkezését is kérik, akik Petrovics Gyulától vagy az ő közreműködésével más személytől vásároltak gépkocsit.

Tragikus közlekedési baleset történt a hét végén Csongrád megyében. Mártélyon, a Felszabadulás utcában Zsellér Zsolt 24 éves hódmezővásárhelyi lakos a csúszós útpadkán gépkocsijával egy villanyoszlopnak ütközik. Az autó kigyulladt, vezetője és két utasa - Oré János 22 éves hódmezővásárhelyi és Bánki Annamária 20 éves csongrádi lakos - a járműben égett. A baleset körülményeit szakértők vizsgálják.

Közlemények:
A rendszeres ritkítás ellenére elszaporodtak a rókák a zalai erdőkben. Már nem csupán az apróvadakra veszélyesek, hanem a háztáji baromfira is. A lakóhelyek közelében való megjelenésük azonban ennél sokkal nagyobb veszélyt jelent emberre, állatra egyaránt, mert mind több a veszett róka. A megyei KÖJÁL és az Állategészségügyi Állomás kérte a lakosságot, hogy ne nyúljon a veszett állathoz, és jelentse, ha ilyet lát. A felhívás azonban gyakran eredménytelen. A napokban is találtak két megnyúzott rókatetemet, amelyekről a vizsgálat megállapította, hogy veszettek voltak.

Pályaépítés miatt február 15-ig a millenniumi földalatti vasút vonalán az esti óráikban a szerelvények nem közlekednek, helyettük a Deák tér és a Mexikói út között autóbuszok járnak. A földalatti utolsó szerelvénye a Mexikói úttól 21.15 órakor, a Vörösmarty térről 21.30 órakor indul.

Bűvészfarsang a Gellért Hotelben február 22-én 20-tól 4 óráig. Vacsora, bűvész show-műsorral együtt 400 Ft. Jegyek kaphatók: a helyszínen, BOY, Figaró bűvészbolt, a Központi Jegyirodában, az IBUSZ Bartók Béla út 9. sz. alatti Irodájában.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_allasajanlat_3.jpg

Divat: Geometrikus formák és az aszimetria
Az utóbbi évek nőies, lágy, csipkés, fodros divatját megelégelték a tervezők. Most ugyanis a merőben ellentétes geometriai formák érvényesülnek szinte a divat egész területén. A ruhák, kabátok vonalvezetését akár mérnöki asztalon is tervezhetnék. Határozott vonalak futnak egymásnak, majd ferdén, szembe, keresztbe, miközben háromszög-, négyszög-, trapézformát zárnak. A divatos nő nemcsak felemás frizurát hord, (egyik oldalon hosszabb, a másik oldalon rövidebbre van egyenesre vágva), hanem ferdén gombolt kabátot, szoknyát, félrecsúsztatott gallért. No és a minta is lehetőleg geometrikus, sőt, aszimmetrikus! A kötött pulóverekről is lekerült a fodor, a csipkegallér, a virághímzés, hogy helyére szabálytalan vonalak, geometrikus díszítések kerüljenek. Összeállításunkban most bemutatunk három geometriai mintázatú pulóvert.idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_divat_3.jpg

Korszerű mezőgazdaság:
Az országban épülő 29 gabonasiló elektromos berendezéseit és vezérlőpultjait készíti Bicskén a Villanyszerelőipari Vállalat. A silók közül kettő Fejér megyében épül. Móron és Lepsényben.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_bicskei_villanyszereloipari_vallalat.jpgAz elkészült vezérlőpultok ellenőrzését végzik, kiszállítás előtt

Készülődés a tavaszi munkákra:
Mezőgazdasági szövetkezeteinkben megkezdték a felkészülést a tavaszi munkákra. A sombereki Béke őre Termelőszövetkezet gépműhelyében hatvan erőgépet, ötven tehergépkocsit javítanak, készítenek fel műszaki vizsgára, de folyik a kombájnok javítása is.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_sombereki_beke_ore_termeloszovetkezet.jpgT-150 K traktort és E-516 típusú kombájnt javítanak a tsz dolgozói

Szerszámgépek Székesfehérvárról Moszkvába:
A SZIM székesfehérvári Köszörűgépgyárában a KUN-205-01 CNC típusú körköszörűgépből idén nyolc darabot készítenek. A KON-250 CNC vezérlésű optikai alakköszörűgépből 15 darabot készítenek ebben az évben. Hazánk felszabadulásának 40. évfordulója tiszteletére Moszkvában nyíló kiállításon mindkét köszörűgéptípust megtekinthetik majd az érdeklődők.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_szekesfehervari_szim.jpgAz egyik mintadarabon az utolsó simításokat végzik

Új széktípusok gyártását kezdték meg:
Igaz, hogy az elmúlt év mérlege még nincs készen, de a Szék- és Kárpitosipari Vállalat debreceni gyárában már tudják, hogy a korábbiaknál sikeresebb esztendőt zártak. A termelési értékük meghaladta a tervezettet, és elérte a 270 millió forintot. A tőkés exportjuk is emelkedett, a tervezett 60 millió helyett 63-ra. Az elmúlt évben jelentős volt a szovjet piac is, hiszen 22 millió forint értékű széket rendeltek a szovjet külkereskedők a vállalattól. A rendeléseket a terv ütemezésének megfelelően sikerült idejében teljesíteni. Az elmúlt esztendő nemcsak a termelés sikereiben volt jelentős, hanem bérek vonatkozásában is. Ez volt ugyanis a kísérleti bérgazdálkodás első esztendeje a gyár életében. Az új bérgazdálkodási formának köszönhetően tavaly 11 százalékkal nőtt a gyár dolgozóinak átlagkeresete. Ez a bérnövekedés szinte megállította a gyárban eddig tapasztalható nagymértékű fluktuációt, s így ezt az esztendőt végre szakembergondok nélkül kezdhették.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_szek_es_karpitosipari_szovetkezet.jpg40 ezer szék svéd exportra

Sporttáskák Nagykállóról:
Év elejétől új termék gyártását kezdték meg a Budapesti Bőrdíszmű Szövetkezet nagykállói telepén. Könnyű „ciklon” alapanyagból divatos sporttáskákat készítenek szovjet és csehszlovák exportra.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_budapesti_bordiszmu_szovetkezet.jpgAz első negyedévben 200 ezer darabot szállítanak a megrendelőknek az itt látható darabokból

Asszonyok a fények üzemében:
Negyvenmilliós termelési értékkel kezdte működését 1967-ben Verpeléten a Világítástechnikai és Villamossági Szövetkezet telepe. Azóta nyolcszorosára növekedett a termelési érték, és a jövedelmezőségre jellemző, hogy általában másfél havi fizetésnek megfelelő nyereséget tudnak osztani az itt dolgozó 167 asszonynak.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_verpeleti_vilagitastechnika.jpgA meó őrködik az export minőségén

Versenyben a Fémmunkás-brigádok:
A kongresszusi és felszabadulási munkaversenynek nem kis szerepe volt abban, hogy a Fémmunkás Vállalat kecskeméti gyára 1984-ben sikeres gazdasági évet zárt. A nehéz feltételek között is megőrizték piaci pozíciójukat, s jó minőségű munkájuk eredményeképpen a jövőben újabb nagy megrendelésekre számíthatnak. Felvételünk segítségével a hatvanhárom szocialista brigád közül az egyik hétköznapjaiba pillanthatunk be.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_kecskemeti_femmunkas_vallalat.jpgA Dimitrov brigád szakmunkásai a szovjet exportra készülő hűtőházszerkezetet hegeszti

Új vasalógépsor:
A szombathelyi Styl Ruházati Vállalat évente több millió forintot költ fejlesztésre, gépek vásárlására, Legutóbb a szombathelyi központi üzemben új vasalógépsort állítottak munkába. Ez egyrészt a minőséget javítja, másrészt a termelékenységet növeli, mert több zakót lehet vasalni rajta, mint a régebbi gépeken.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_styl_ruhagyar.jpgAz új vasalógépsor

Kongresszusi munkaverseny:
Tavaly a vállalat kiváló ifjúsági szocialista brigádja volt a Zala Bútorgyár szereldéjében, a Jókai Mór nevét viselő kollektíva. Rajtuk elsősorban a minőség múlik, miután ők szerelik össze a szekrénysorokat Vállalásuk a felszabadulás 40. évfordulója tiszteletére, a 99,5 százalékos I. osztályú minőség. Hárman továbbtanulnak szakközépiskolában, balesetmentesen dolgoznak. Az „ifjúsági” korosztályt kinőtték, de a versenyszellem töretlen maradt.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_zala_butorgyar.jpgKiss Károly brigádvezető az év első hónapjának eredményeit ismerteti társaival. Nem kell szégyenkezniük

Új kongresszusi terem a fővárosban:
Elkészült, s az akusztikai próbával - egy hangverseny formájában - már „vizsgázott” is a főváros új idegenforgalmi dísze, a Novotel Szálló tőszomszédságában felépült Budapest Kongresszusi Központ.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_kongresszusi_kozpont.jpgAz átadás előtt álló létesítmény belülről

A Magyar Televízió műsorán: Zsurzs Éva, sok-sok sikeres filmsorozat rendezője Mikszáth Kálmán Különös házasság című furcsa, gyönyörű regényét vitte filmre. A filmsorozat a Nagy magyar klasszikusok sorozatban került képernyőre.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_ivancsics_ilona_kallai_ferenc_benko_peter.jpgIvancsics Ilona, Kállai Ferenc és Benkő Péter

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_mozi.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_mozi_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_mozi_3.jpg

Színházi bemutató: Egy igazi úr. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház bemutatója Inke László vendégjátékával

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_inke_laszlo_barta_maria.jpgInke László és Barta Mária

Magyar könnyűzene:
A 7. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Varga Miklós-Varga Mihály: Európa (Varga Miklós), 2. Kaszás: Szállj le (Túri Lajos), 3. Lerch-Demjén: Elfutok (Kovács Kati).

Az előadók között: 1. Dolly Roll együttes: Bossanova Senorita (Dolly Roll), 2. KFT együttes: Afrika (KFT), 3. Balázs-Horváth: Folytasd csak, fiú (Korál).

Sikeres vadászat
Szerda este nagy érdeklődés kísérte a Hobo Blues Band együttes székesfehérvári fellépését. A Vörösmarty Színház fiatalokkal zsúfolt nézőterét robusztus hangfalakból áradó több száz wattal bombázták Hobóék. Az egyébként jó zenei összeállításnak, színvonalas produkciónak nem vált előnyére a fülsüketítés határát súroló hangerő. Ez a muzsika ugyanis nem hard-rock, nem is „kemény fémzene”; hanem blues. még akkor is, ha egyfajta sajátos hangvételű változatban. A blues pedig akkor képes igazán magával ragadni a hallgatót, ha egykedvűen lüktető ritmusában érvényesül a zene dinamikája.

Az együttes új, nagy sikerű lemezéről, a Vadászatról ezen az előadáson csupán ízelítőt kapott a hallgatóság, ugyanis újra és újra előtérbe tolakodtak a régebbi sikerek és néhány „emlékblues”. Ezek azonban előnyére váltak a produkciónak, hiszen nagyon is maivá varázsolta őket az egykori Sirius-gitáros, Tátrai Tibor virtuóz játékával, amely hol szellemesen játékos, hol pedig lírai szépségű dal lám futamokkal hívta fel magára a figyelmet.

Hobóék dalszövegeikben makacsul igyekeznek átlépni a líra mezejére. A görcsös erőfeszítés azonban a legtöbbször eredménytelen: inkább a leegyszerűsítés, a meseszerűség és az elnagyoltság uralkodik a szövegeken; így aztán azok néha inkább megmosolyogtatók, mintsem elgondolkodtatok. Ezt a hátrányt azonban koncerten, „élőben”, ilyen erős (elállásban (és ilyen hangulatos előadással) képes háttérbe szorítani a zenekar. Inkább uralkodik a zene, a blues és a jóízű humor. S miközben felsorolják, hogy ki mire vadászik mostanság, ők maguk sikerrel vadásznak a közönség kegyeire.
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_hobo_blues_band.jpg

Koratavaszi Eldoradoll-turné:
Legfrissebb hírek szerint a Favorit-lemezmárka favoritja, a Dolly Roll újabb platina lemezt mondhat magáénak; miként debütáló albumuk, az újabb Eldoradoll is átlépte a 250 ezres eladási példányszámot (eddig 261 ezer kelt el belőle). Külön érdekesség, hogy ezt a csúcsot csúcsidő, röpke három hónap alatt érte el. Az Országos Rendező Irodával exkluzív szerződést kötött népszerű „rockabili” csapat a jövő héten - az ORI szervezésében - kora tavaszi országjáró turnéra indul, amelynek első állomása február 15., Salgótarján, Sportcsarnok, záróakkordja pedig a Budapest Sportcsarnokban lesz március 16-án. A Dolly Roll Fan Klub tagjainak szóló hír, hogy ez idő alatt a Vigadó utcai klubban vasárnaponként videodisco és persze Dolly-hírek, vetítések várják őket, illetve az újabb jelentkezőket. Egy ilyen hír a sok közül, mintegy előzetesként: a Dolly Roll is közreműködik azon a Budapest rock and roll címet viselő, készülőben lévő nagylemezen, amelyen Presser Gábor újdonatúj rock and rolljai hangzanak föl. Flipper öcsiék a Casanova klubja, illetve a Hallo Signoro című számokat tolmácsolják majd.
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_eldoradoll.jpg

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat a Wham együttes Careless Whisper-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét Elaine Paige és Barbara Dickson I Know Him So Well című számai vezetik.

A héten tovább folytatódtak az első osztályú csapatok felkészülő mérkőzései. A szaporodó mérkőzések már a tavaszt, a pályák még a telet jelezték.

Hétfőn, a Kínában vendégszereplő Videoton Kunmingban, 30 ezer néző előtt 2:0 (2:0) arányú vereséget szenvedett Kína nemzeti válogatottjától. A világbajnoki selejtezőkre készülő hazaiak már a második percben megszerezték a vezetést, majd öt perc elteltével növelték előnyüket. A második játékrészben fölénybe kerültek a fehérváriak. de nem bírtak a jól tömörülő kínai védőkkel.
Vasas-Szigetszentmiklósi TK 2:1 (0:0). Fáy utca, 150 néző. G.: Izsó, Nyúl.
Eger SE-Bélapátfalva 7:0 (2:0). Eger, 200 néző. G.: Kiss Gy. (2), Sass. Csepregi, Berecz Zs., Zágonyi (öngól), Horváth (öngól).
Ferencváros-Váci Izzó MTE 1:0 (0:0). Vác, 1000 néző. G.: Pogány.
DMVSC-D. Universitas 5:0 (2:0). Debrecen. 200 néző. G.: Mörtel (2), Tóth (2), Szabó J.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_dmvsc_duse_szabo_jozsef.jpgSzabó József gólja

Kedden Rot-Weiss Erfurt-Rába ETO 2:1 (1:1). Erfurt. G.: Szentes
Haladás VSE-Olomuc (csehszlovák) 3:0 (0:0). Szombathely, 500 néző. G.: Marton (2), Pados.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_haladas_olomuc_marton.jpgMarton fejese hamarosan a hálóba kerül

Tatabányai Bányász-GKS Katowice (lengyel) 2:1 (0:0). Tatabánya. 200 néző. G.: Szabó, Vincze.
Dinamo Minszk (szovjet)-Zalaegerszegi TE 1:1 (1:0). Zalaegerszeg, 200 néző. G.: Kovács S.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_zte_dinamo_minszk_gass_istvan.jpgGass igyekszik két fehérmezes minszki játékos mellett elvinni a labdát

Szerdán Ú. Dózsa-Baia Mare (román) 4:1 (1:1). Megyeri út, 200 néző. G.: Kardos (2), Steidl, Kerekes. 

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_u_dozsa_baia_mare_kerekes_gyorgy.jpgA szerdai előkészületi mérkőzésen a Baia Mare kapusa megszerzi a labdát Kerekes (11-es mezben) elől. A Megyeri úti mérkőzésen négy gólt rúgtak a lilák

Ferencváros-BVSC 9:0 (1:0). Szőnyi út, 400 néző. G: Mészáros (2), Pölöskei (2), Zsinka (2), Pintér (2), Répási.
Vasas-Ráckeve 4:0 (1:0). Fáy u. G: Teodoru (2. egyet 11:esből), Kuti, Mundi.
Nyíregyházi VSSC-Debreceni MVSC 1:1 (1:0). Nyíregyháza, 1500 néző. G.: Tóth.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_nyiregyhaza_dmvsc.jpgBár barátságos volt a meccs, a két gárda - híven a hagyományokhoz - ezúttal is nagy presztízscsatát vívott. Vágó viszi a labdát két debreceni között. Hátul Szobonya és Moldván figyeli társát. Mindhárman jól játszottak

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_nyiregyhaza_dmvsc_bucs_zsolt_kiss_miklos.jpgBücs Zsolt (balra), a debreceniek új szerzeménye, éppen régi csapata elleni edzőmeccsen, Nyíregyházán mutatkozott be új együttesében, mellette, volt klubtársa, Kiss Miklós húz el a labdával

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_nyiregyhaza_dmvsc_dr_petroczi_gabor.jpgDr. Petróczi Gábor az óráját, a futballbarát négylábú a mérkőzést nézi feszülten

Wismut Aue-Békéscsabai Előre Spartacus 1:1 (0:0). Aue, 1000 néző. G.: Melis.
Siklós-Pécsi MSC 2:1 (1:0). Siklós, 600 néző. G.: Gallai.

Csütörtökön biztos győzelmet engedett ki a kezéből a Videoton labdarúgócsapata Kunmingban, ahol 3:3-as döntetlent játszott Jünnan tartomány csapatával. A félidőben a fehérvári gárda már 3:0-ra vezetett. Az első gólt a 13. percben Palkovics buktatásáért megítélt büntetőből Szabó szerezte. A 23. percben Disztl L. növelte az előnyt, majd röviddel később ismét ő volt eredményes. A kínai csapat a második félidőben góljait a 65., a 70. és a 78. percben rúgta.

A Videoton vezetői elmondták, hogy a csapat a helyi olimpiai táborban rendkívül jó körülmények között lakik, a 15-18 fokos melegben naponta van edzés. Kovács Ferenc edző a gyakorlások levezetésén túl a Kínai Labdarúgó Szövetség felkérésére előadást is tartott tartományi edzők részére.

Haladás VSE-Dinamo Minszk (szovjet) 0:0. Szombathely, 500 néző.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_haladas_dinamo_minszk.jpgA látottak alapján igazságos döntetlen született

Rába ETO-Chemie Leipzig 1:1 (1:1). Lipcse. G.: Weimper.
Békéscsaba-Wismut Gera 0-0. Gera. Kiváló talajú pályán jól játszott mindkét együttes, de gólt egyik csapatnak sem sikerült elérni. Szekeres kisebb sérüléssel bajlódik, ezért nem lépett pályára.
22.sz. Volán-Ferencváros 3:2 (2:2). Rákoscsaba, 600 néző. G.: Pogány, Pölöskei.
Bp. Honvéd-Ganz-Mávag 2:1 (0:1). Kismartoni út, 200 néző. G.: Batári, Détári (11-esből).
Vasas-Építők, SC 4:1 (0:1). Fáy u., 150 néző. G.: Izsó (2), Borostyán, Csorba.
Zalaegerszegi TE-AC Favoriten (osztrák) 1:1 (0:0). Zalaegerszeg, 100 néző. G.: Török.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_zte_favoriten_ac_nagy_imre.jpgNagy Imre három osztrák játékos között próbálkozik kitöréssel

Pénteken Banik Ostrava-Csepel 1:0 (1:0). Ostrava. A Csehszlovákiában túrázó piros-kékek több helyzetet is kialakítottak, ezek azonban kimaradtak. A vendéglátók büntetőt is hibáztak.
Ferencváros-Budafok 3:3 (1:0). Budafok, 300 néző. G.: Pogány (2), Zsinka.

Szombaton vereséggel fejezte be kunmingi vendégszereplését a Videoton Kínában edzőtáborozó labdarúgócsapata. A székesfehérvári gárda 30 000 néző előtt - a túra eddigi legjobb teljesítményét nyújtva - 2:1 (0:0) különbségű vereséget szenvedett a kínai bajnokcsapattól, Liaoning tartomány válogatottjától. A székesfehérváriak az első félidőben jól játszottak, sok támadást vezettek, de gólt nem sikerült elérniük. A 75. percben Wittmann indításából Májer megszerezte a vezetést, a kínaiak öt perc múltán egyenlítettek. majd egy perccel a mérkőzés befejezése előtt a győztes gólt is berúgták.
Líbiában az MTK-VM labdarúgócsapata 40 000 néző előtt 2:0 (0:0)-ra legyőzte Líbia válogatottját. A gólokat Boda és Tóth A. szerezte.
Ferencváros-Dunaújvárosi Kohász 2:1 (1:0). Népliget, FTC-pálya, 5000 néző. G.: Szabadi (2).

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_ferencvaros_dunaujvaros_zsinka_janos.jpgZsinka, a ferencvárosiak fiatal csatára - szép számú közönség előtt - hiába rohamozza a dunaújvárosiak kapuját, mert a vendégek portása elüti előle a labdát

Haladás VSE-Oberwart 8:0 (2:0). Szombathely, 300 néző. G.: Fitos (2). Hauzer (2), Domján, Szalai, Elekes, Marton.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_haladas_oberwart_kiraly_ferenc.jpgA mérkőzés egyik pillanata. Baloldalon Király, a régi zöld-fehér játékos

FC Bihor-SZEOL AK 1:0 (1:0). Nagyvárad.
Steaua Bucuresti-Debreceni MVSC 5:0 (3:0). Nagyvárad, 9000 néző.
Gornik Zabrze (lengyel)-Tatabányai Bányász 1:0 (1:0). Tatabánya, 200 néző.
Zalaegerszegi TE-Admira Wacker 1:1 (1:0). Zalaegerszeg, 100 néző. G.: Kovács S.
Bp. Honvéd-Hódmezővásárhelyi MSE 0:0. Kispest, 300 néző.
Dorog-Vasas 3:2 (2:2). Fáy utca, 300 néző. G.: Kiss (2).
Ú. Dózsa-Eger SE 1:1 (0-0). Eger, 1300 néző. G.: Schróth, ill. Horváth (11-esből).
 

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_eger_u_dozsa_kardos_horvath_kiss_gy.jpgA jeges talajon a labda gyakran megtréfálta a játékosokat. Képünkön Kardos már nem tud beavatkozni, de Horváthnak és Kiss Gy-nek sem sikerült a kapu előterében góllá értékesíteni a helyzetet

Vasárnap Debreceni MVSC -FC Bihor 1:0 (1:0), Nagyvárad.
Steaua Bucuresti-SZEOL AK 3:0 (2:0). Nagyvárad. 

És akkor lássuk a lényeget, az őszi tabellaparádét!
A szurkolók emlékezetében még minden bizonnyal élénken élnek a mérkőzések izgalmas percei. Hagyományainkhoz híven most is jelentkezünk szokásos tabellaparádénkkal, remélhetőleg élvezetes perceket szerezve ezzel a számok, az adatok kedvelőinek.

Emlékeztetőül:
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_emlekeztetoul.jpg

Pályaválasztóként: A Sóstói stadionba és a Nagyerdőbe nem jó menni
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_palyavalasztokent.jpg

Az erőviszonyok kiegyenlítődését jelzi, hogy ezúttal csak két együttest (éppen az ősz két vidéki sikercsapatát) találunk, amelyek szurkolóinak nem kellett szomorkodniuk a megszokott környezetben. A Videoton hajszálra megismételte tavalyi remek teljesítményét. Szembetűnő a csepeliek egyetlen kapott gólja! No, és egyenesen megdöbbentő a Vasas, az Ú. Dózsa és a Ferencváros harmatos eredménye. A SZEOL egy évvel ezelőtt ilyenkor mindössze egy vereséggel az ötödik helyen fordult…

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_3_fordulo_dmvsc_raba_eto_benyo.jpgA debreceniek a Rába ETO-t is magabiztos fölénnyel verték. A DMVSC első gólja, szerzője Benyó, Magyar már tehetetlen

Vendégként: A Bp. Honvéd megint visszaélt a vendégjoggal
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_vendegkent.jpg
Lassan hagyományosnak mondható, hogy a kispestiek állnak ennek a táblázatnak az élén. A bajnokcsapat erejét, tartását egyértelműen bizonyítja, hogy hovatovább (bár Debrecenben és Győrött kikaptak) ők lesznek az élvonal nemkívánatos vendégei... Figyelemre méltó az Ú. Dózsa előkelő helyezése - de az is, hogy ehhez a lila-fehéreknek elegendő lehetett a közepes teljesítés. A Ferencvárosnak jobban ment idegenben, mint otthon... A szegediek eredménysora pedig félreérthetetlen magyarázata az őszi vesszőfutásuknak.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_2_fordulo_szeol_ak_bp_honved_kovacs_somogyi_varga.jpgA kispestiek Szegeden is nyerni tudtak. Kovács G. és Somogyi elől (takarva) Varga (fehér mezben) próbálja elfejelni a bal oldalról belőtt labdát

Budapest-Vidék Budapesten: Csak a Videoton győzött Kispesten
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_videk_budapesten.jpg

Amire régen nem akadt példa: nincs egyetlen veretlen budapesti gárda sem! Kilenc vidéki győzelem született a fővárosban, ez pedig mindenképpen frontáttörésnek minősítendő. Még akkor is, ha nem feledjük: a Vasas és a Ferencváros lassan odajutott, hogy saját pályáján kell remegő lábakkal harcba indulnia. Nem csak vidéki ellenlábasaik, hanem szurkolótáboruk miatt is... Kuriózumnak számít, hogy az MTK-VM összes hazai mérkőzését vidékiek ellen játszotta. Nagy kérdés, vajon a kék-fehérek mire mennek tavasszal, amikor ugyebár „viszonozniuk" kell ezeket a viziteket...

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_8_fordulo_bp_honved_videoton_burcsa_gyozo.jpgCsak a Videoton győzött Kispesten. A gólszerzőt, Burcsát köszöntik játékostársai, de a gratulációból kijut a gólt előkészítő Palkovicsnak is

Budapest-Vidék vidéken: A Csepel pont és gól nélkül
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_videk_videken.jpg

Igencsak meglepő az összességében közepesen szereplő csepeliek teljes vidéki összeomlása. A gyáriak, ahogy kiléptek Budapest határán, mintha elfelejtettek volna futballozni... A bajnokcsapat viszont itt is szívósan őrzi elsőségét, a Ferencváros pedig elmondhatja magáról: inkább utazik, mintsem otthon játszik... És itt máris érzékelhető az előző táblázat utáni megjegyzésben feltett kérdés jogossága: az MTK-VM együttese cseppet sem vitézkedett vidéken!

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_2_fordulo_haladas_ferencvaros_nagy_jozsef_pinter_keller_rubold_hauzer.jpgAz egyik ferencvárosi siker vidéken, győzelem Szombathelyen. A ferencvárosiak határozottan állították meg a Haladás-támadásokat. A szombathelyi Nagy a földön, a labdával Rubold, s akik mindezt figyelik: Pintér (3), Keller (4) és Hauzer

Budapest-Vidék összesen: Az MTK-VM élt a sorsolás adta lehetőségeivel
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_videk_osszesen.jpg

Amikor az MTK-VM elsőségét mérlegre tesszük, nem feledhetjük a már említett érdekességet: a kék-fehérek összes hazai összecsapásukon vidéki ellenfelet fogadtak a Hungária körúton. És még jobb is lehetne az MTK-VM mérlege, ha nem veszít az utolsó fordulóban a ZTE ellen. A Vasas hű maradt tavaly őszi önmagához: öt veresége és erősen negatív gólkülönbsége önmagáért beszél!

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_4_fordulo_mtk_vm_videoton_koszta_janos.jpgAz MTK-VM szorgalmasan gyűjtögette otthon a pontokat, bár a Videoton ellen csak egy döntetlen sikerült. Koszta, a fehérváriak kapusa nagymértékben hozzájárult, hogy csapata pontot vitt el a Hungária kőrútról

Budapest-Budapest pályaválasztóként: Tavasszal a Hungária korút vendégel lesznek a fővárosiak
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_budapest_palyavalasztokent.jpg

Egészen rendhagyó érdekességet jegyezhettünk fel, megint csak az MTK-VM-mel kapcsolatban. Ebben az összehasonlításban ugyanis teljesítményük értékelhetetlen - miután az ősszel egyetlen fővárosi együttessel sem mérkőztek hazai pályán! Ami egyben természetesen azt is jelenti: tavasszal sorra fogadják majd a pesti csapatokat. Dicséretes, hogy a Csepel kapott gól nélkül szerepelt. A bajnok elsőségének értékét növeli, hogy kétszer a Népstadionban játszottak.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_5_fordulo_bp_honved_ferencvaros_nagya_antal_kvaszta_sikesdi_andrusch.jpgA Honvéd az egyik győzelmét a Ferencváros ellen aratta. Kvaszta kettős őrizet alatt. Nagy Antal a mezőny legjobbja és a földön ülő Sikesdi állja útját az FTC csatárának, Andruschnak nem kellett közbeavatkoznia

Budapest-Budapest vendégként: A Bp. Honvéd kivételével mindenkinek negatív a gólkülönbsége!
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_budapest_vendegkent.jpg

Mi tagadás, meglehetősen fura képet mutat a fenti összesítés. A kispestiek nem lőttek, igaz nem is kaptak gólt fővárosi idegenbeli 180 játékpercük alatt. De még inkább elgondolkodtató, hogy a másik öt pesti együttesnek kivétel nélkül negatív a gólkülönbsége! A Vasas és a Ferencváros ebben az összehasonlításban hajszálnyira egyformán gyengét produkált... Az újpestiek teljesítményét fél év múlva reálisabban mérhetjük.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_2_fordulo_u_dozsa_csepel_gelei_karoly.jpgA Csepel a Megyeri úton is győzni tudott, Gelei még gólt sem kapott

Budapest:Budapest összesen: A bajnok továbbra is vezető szerepben
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_budapest_budapest_osszesen_1.jpg

A Bp. Honvéd - miként tavaly ősszel is - veretlenül első, ezzel is bizonyítva a gárda megbízhatóságát. A Csepel előkelő helyét mindenekelőtt újpesti bravúrjának köszönheti - a Dózsa pedig éppen Megyeri úti vergődésének a méltatlan besorolást Az MTK-VM is csak abban bízhat, hogy tavasszal ezt a mezőnyt otthonában fogadja…

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa_torocsik_kerekes.jpgAz egyetlen újpesti győzelem - a Ferencváros ellenében. Párosjelenet - gól után: Kerekes Törőcsik nyakában 

Vidék-Budapest vidéken: Fehérvárott, Debrecenben és Pécsett csak három pont jutott a pestieknek
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_videk_budapest_videken_1.jpg

Csalóka lehet első ránézésre a kép. A győriek ugyanis az MTK-VM kivételével otthonukban fogadták a fővárosiakat, ugyanakkor például a Videoton csak két pestit „kapott” a Sóstói stadionban ellenfélül. Tavasszal lényegesen módosul a helyzet: a Rába ETO ötször (!) utazik Budapestre, a bajnokjelölt fehérvári gárda viszont csak kétszer. Szembetűnő a csabaiak siralmas eredménysora. Valamikor a Kórház utcai pálya a fővárosiak rettegett „kirándulóhelye” volt...

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_12_fordulo_dmvsc_ferencvaros_magyar_zsolt_benyo_zsiboras.jpgA debreceniek kitűnő játékkal, magabiztosan verték a Ferencvárost. A győztes gól szerzője, Magyar Zsolt (jobbra) fel­emelt kezekkel rohan társai felé, Benyó (középen) is „indiántáncba” kezd, Zsiborás kővé vált

Vidék-Budapest Budapesten: A Videoton és a DMVSC a fővárosban is bizonyított
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_videk_budapest_budapesten.jpg

Az őszi bajnok Videoton minden kétséget kizáróan tanúbizonyságát adta nagyra törő vágyai realitásának. A piros-kékek 75 százalékos teljesítménnyel, gólt sem kapva vitézkedtek Budapesten, legyőzve a Bp. Honvédőt és a Ferencvárost. A pécsiek tiszteletet parancsoló pozíciójukat a Fáy utcában és az Üllői úton aratott értékes diadallal vívták ki, de legalább ennyire dicséretes az újonc DMVSC fővárosbeli veretlensége. A SZEOL viszont kizárólag veszteni járt Budapestre...

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_2_fordulo_vasas_pecsi_msc_bodnar_kiss_laszlo.jpgA pécsiek a Fáy utcában is nyerni tudtak. Bodnár, a pécsiek kapusa Kiss Lászlót előzi meg

Vidék-Budapest összesen: Visszatért a Tatabánya fővárosfóbiája?
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_videk_budapest_osszesen.jpg

Ezen az őszön a Videoton és a DMVSC egyszerűen legyőzhetetlennek bizonyult a budapestiek számára. De, ami ennél is jobban feltűnik: az egykor legendásan fővárosfóbiás Tatabánya váratlanul visszatérő budapesti gyengélkedése! A csabaiak és a szegediek csupán egyszer-egyszer villantak meg...

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_4_fordulo_u_dozsa_tatabanya_vedekezes.jpgA Tatabánya Újpesten is vereséget szenvedett, pedig kemény dió volt az újpestieknek a bányászvédelem

Vidék-vidék otthon: Csak a DMVSC nem kapott ki Székesfehérvárott
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_videk_videk_otthon.jpg

Bármily meglepő, de a Videoton elsőségének méltatását azonnal a DMVSC és a Haladás pompás eredményének fenntartás nélküli dicsérete kell kövesse! A vasiak még gólt sem kaptak - a Rábának viszont éppen a szombathelyiektől elszenvedett több, mint meglepő, hazai veresége, itt az utolsó helyet „biztosította”...

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_9_fordulo_videoton_dmvsc_burcsa_gyozo.jpgCsak a DMVSC nem kapott ki Székesfehérvárott. Burcsa hatalmas lövéssel szerezte a második Videoton gólt a 2:2-re végződött találkozón

Vidék-vidék idegenben: A PMSC és a SZEOL pontot sem szerzett
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_videk_videk_idegenben.jpg

Elképesztően gyenge eredményekre voltak képesek a vidékiek - vidéken. A győriek közepes teljesítéssel, negatív gólkülönbséggel elsők lehettek. De, ami még ennél is meglepőbb: öten nem győztek vidéken, köztük a bajnoki cím várományosa, a Videoton sem. A pécsiek és a szegediek pedig a jelek szerint feleslegesen pazarolták utazásaikhoz az üzemanyagot...

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_2_fordulo_bekescsaba_dmvsc_baranyi.jpgRitka pillanat, a Debrecen vereséget szenvedett idegenben. A békéscsabai Baranyi (fehér mezben a földön fekve) eltolja a labdát a debreceni csatárok elől

Vidék-vidék összesen: A Videoton a vidék bajnoka
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_videk_videk_osszesen.jpg

A Videoton elhódította a sokáig egyeduralkodó Rába ETO-tól az elsőséget. A Tatabánya lényegesen jobb pozíciót foglal el, mint a fővárosiakkal történt megméretésénél, és a DMVSC is úgy szerepelt, amely érthetővé teszi a hajdúságiak őszi diadalútját. A SZEOL viszont itt is az utolsó, és tavaly ilyenkori hét pontjához képest ez a mostani kettő szánalmasan kevésnek tűnik a megmeneküléshez...

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_tabellaparade_2_fordulo_raba_eto_videoton_burcsa_mile.jpgA vidék bajnoka Győrben vereséget szenvedett. Burcsa jut túl Milén

Az őszi Statisztikaparádéval folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5717883243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2022.09.06. 15:28:03

Mennyire reális ez az ötezres nézőszám a Fradi edzőmeccsére egy edzőpályán? Mészáros lőtte pályafutásom első gólját.A 81-es 1-3-as Fradi-Vasas előtti ifimeccsen.1-0-ra nyert a Fradi :)

maribor_ 2022.09.06. 16:58:57

@Tököm Állat: Teljesen az. A Népsport képaláírása is külön megemlékezik róla. Meg dereng is, hogy volt a Fradinak olyan edzőmeccse, amelyre többen mentek ki, mint idény közben Csepelre és a Hungária körútra összesen.

maribor_ 2022.09.07. 12:45:40

@doggfather: Igyekeztünk. Egyébként csinálni is van olyan jó, mint olvasni.
süti beállítások módosítása