Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

FIFA FAIR PLAY: A vizsgálat lezárult, felejtsük el?

2013.05.02. 19:22 A szerethető dózsás

20120718-sepp-blatter-es-joao-havelange3.jpg

Mindent tudnak

A FIFA április 30-án lezárta a hosszú évtizedekre visszanyúló korrupciós ügyek vizsgálatát. Az régóta köztudomású volt, hogy a FIFA-tól mindent lehetett venni : szavazatokat, pozíciókat, rendezési jogokat, áron aluli közvetítési jogokat és valószínűleg csoportbeosztásokat is. A sportszerető közönség joggal hihette azt, hogy ez a korszak most lezárul.

A FIFA elnöke 1974-től kezdődően Joao Havelange, aki az utóbbi 15 évben már csak tiszteletbeli elnök volt, majd a vizsgálat hatására most erről a pozíciójáról is lemondott a 97 éves brazil. Mielőtt a részletekre (vagyis a korrupció eltussolására térnénk) álljon itt egy régi vicc:

Egy brazil és egy argentin tábornok beszélget a brazil tábornok házában.

- Gyönyörű villád van, honnan van ennyi pénzed?

-Látod azt a hidat? Az építési költség 20 százaléka itt van a zsebemben.

Egy év múlva az argentin tábornok villájában találkoznak.

-Micsoda palota, elképesztő, honnan van rá pénzed?

-Látod azt a hidat?

-Nem, milyen hidat?

-Aminek a teljes ára itt van a zsebemben.

Nem Havelange az egyetlen korrupt vezető, sőt a gyanú szerint minden FIFA vezető benne volt a buliban valamilyen mértékben, de befolyása és hosszú uralkodása miatt Havelange a főszereplő. Havelange sportolóként kezdte, úszott az 1936-os berlini és vízilabdázott az 1952-es Helsinki olimpián. Hamarosan átvált a sportvezetésre és felismeri a foci vébékben rejlő kiváló üzleti lehetőségeket. 1974-ben kampánykörútra indul a FIFA kisebb és fejlődő tagországaiban akiknek szavazataiért cserébe a vébé kiterjesztését és ifivébéket ígér – amiket a kis országok is rendezhetnek. A kampány sikeres és Havelange szoros versenyben FIFA elnök lesz.

junta-militar.jpg

Videla és társai

Havelange nagy felismerése volt, hogy egy sportszövetséget profitot termelő üzleti szervezetté lehet alakítani. Összefogott Adolf 'Adi' Dassler-rel, aki cserében azt remélte, hogy a nemzeti szövetségek az Adidas termékeit vásárolják, és a Coca Colával akik tőkét biztosítottak a világbajnokságok megrendezéséhez és a FIFA birodalom felépítéséhez. A FIFA svájci főhadiszállást épített (helyszín választása zseniális, erre még visszatérünk), marketing és pénzügyi szakembereket (ezek egyikét Sepp Blatternek hívták) vett fel és üzleti alapon kezdték el a vébék rendezését.

Massera-muerte_CLAIMA20101108_0144_7.jpgHavelange és Videla a megnyitón

Az első nagy feladat a 78-as argentínai VB volt. Argentína 1966-ban elnyerte a szervezést, de szinte semmit nem tett a lebonyolítás érdekében. A helyzetet tovább bonyolította a világgazdasági recesszió és az argentin belső problémák az Isabel Peron kormányát megdöntő katonai felkeléshez vezettek. Az ország elnöke Videla tábornok, a szervezőbizottság elnöke pedig először Omar Actis tábornok, majd miután őt baloldali gerillák meggyilkolták, Carlos Lacoste admirális lett. Videla elnök több tízezer embert lemészároltatott, majd Carlos Lacoste admirálissal és a FIFA-val kiváló együttműködésben megrendezték a VB-t (aki látta a magyar argentin nyitómeccset és az Argentína-Peru 6:0-ás meccset, az érti mire gondolok). A katonai junta mindenben kiszolgálta a FIFÁ-t, és Havelange mindent megtett, hogy az első vébéje sikeres legyen. A Havelange 92 évesen arról anekdotázott, hogyan nyerette meg a FIFA az angolokkal a 66-os, a németekkel a 74-es vébét, a katonai juntával karöltve rendezett vébéről viszont azt állította, hogy az tiszta volt.

A következő, menetrendszerű katonai hatalomátvétel után Carlos Lacoste lett az elnök, de mivel egy argentin elnök várható életkorát a következő katonai hatalomátvétel ideje határozza meg, Lacoste később a FIFA alelnöki pozíciójába menekült. Pechjére Argentínában 1983-ban kitört a demokrácia és korrupció miatt elítélték. Lacoste nem Havelange egyetlen korrupt kapcsolata volt. Az illegális fogadásszervezéssel és maffiavádakkal lecsukott Castor de Andrade (több száz rendőr, bíró, és politikus az alkalmazásában állt) fizette Havelange VIP box-át a riói karneválon, a tévéközvetítési jogdíjakkal üzérkedő Ricardo Teixeira, a brazil szövetség elnöke pedig a veje volt.

A vébék egyik legnagyobb bevétele a televíziós jogdíj. Ezekkel a jogdíjakkal a az Adi Dassler és más üzletemberek által alapított ISL kereskedett. A FIFA-tól vett közvetítési jogokat árulták, és kedvező feltételek elősegítésére a FIFA tisztségviselőinek kenőpénzt fizettek. Adi halála után az ISL vezetése pancserek kezébe került és a cég 2001-ben csődbe ment. Ez óriási csapás volt a FIFA-ra nézve, mert a 300 millió dollár veszteséget szenvedő befektetők csődvizsgálata kiderítette, hogy az ISL 100 millió kenőpénzt fizetett ki, aminek közel felét Havelange vitte haza. Havelange ekkor már ''csak'' tiszteletbeli elnök, a FIFA elnöke pedig személyes választottja, Sepp Blatter.

1346345_25ab9ab7982842d65a8dc3c227cc01a9_o.jpgMűfüves pályáért afrikai  szavazat

Blatter természetesen tudott a korrupcióról, hiszen amikor Havelange pénzét (1 millió dollár) véletlenül a FIFA-nak utalták, akkor Blatter személyesen hozta helyre a hibát. A FIFA központ Svájcba telepítése nem csak a titkos bankszámlák miatt volt jó ötlet, hanem azért is mert 2004-ig Svájcnak nem volt olyan törvénye ami az ilyen nemzetközi szervezetek [lásd még ENSZ, a szerkesztő] belső korrupciós ügyeire vonatkozott volna.

Ennél is elképesztőbb, hogy a FIFA, az a szervezet ami a foci minden részét szabályozza a nézőtéri viselkedéstől a gólbíróig, nem rendelkezett egy olyan etikai kódexszel ami megvesztegetést tiltotta volna. A FIFA szemében tehát Havelange nem követett el bűnt, sem a svájci, sem a FIFA törvényeket nem sértette, lemondására ezért kellett idáig várni.

A korrupciónak az a gyenge oldala, hogy akit kihagynak belőle, az ki van rajta akadva. 2006-ban Andrew Jennings angol újságíró könyvet írt a FIFA korrupciós ügyeiről. Jennings vádjai akkor kaptak igazán nagy figyelmet, mikor 2010-ben az oroszok kapták a 2018-as focivébét Anglia helyett. Ekkor a FIFA egész vezérkara a figyelem középpontjába került, hiszen már nem csak a televíziós jogokkal, hanem a vébé helyszínével is kereskedtek.

article-1334313-0C49FD8A000005DC-557_634x312.jpgAndrew Jennings és Blatter: Sepp, ti loptok?

Közben 2004-ben a svájci bíróság is elkezdte az ISL korrupciós ügy tárgyalását ami 2012-ig tartott. A FIFA peren kívüli egyezséget akart és azt követelte, hogy a nyomozás eredményét és ne hozzák nyilvánosságra. Ezt végül nem sikerült elérniük és a bíróság megnevezte a fő bűnösöket (Havelange és Ricardo Teixeira). Teixeira lemondott a FIFA tisztségeiről és a 2014-es vébé szervezőbizottságának elnöki posztjáról. A FIFA vezetők valamennyi pénzt (3-4 millió dollár) visszafizettek, természetesen nem a teljes 100 milliót, hiszen egyrészt elévült, másrészt az effajta megvesztegetés nem volt bűncselekmény Svájcban. Azt se feledjük, hogy egy FIFA vezetőnek kiadásai is vannak, a vádak szerint Blatter 1998-ban 50-100 ezer dollárt fizetett egy-egy szavazatért.

Bár Blatter nem volt a kenőpénzt kapók listáján, a bíróság kimondta, hogy Blatter tudott a korrupcióról és nem akadályozta meg. Ráadásul Blatter a fenti érveket hangoztatva a visszafizetés ellen agitált. A bírósági döntés után a FIFA egy etikai vizsgálatot tartott aminek az eredményét 2013 április 30-án hozták nyilvánosságra, gyakorlatilag beismerve a vádakat és sajnálkozva amiatt, hogy nem hoztak korábban korrupció ellenes lépéseket. A vizsgálat következtében Havelange és Dr. Nicolás Leoz (ő kevesebb mint egy millió dollárt kapott) lemondott.

infront_14629_p880722.jpgRejtvényünk: Ki van a képen? Egyben segítünk: Netzer mellett Philippe Blatter áll, aki az ISL helyébe lépett Infront vezetője. Úgy látszik a nagybácsi biztos kézben akarja tartani a tévés jogokat.

Azt, hogy a FIFA belső vizsgálatának, és a FIFA-nak a célja a botrány kitörése óta nem a megtisztulás, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Alexandra Wrage, a FIFA korrupció ellenes tanácsadója is lemondott. Lemondását azzal indokolta, hogy a szervezet semmit nem tesz az pénzügyi átláthatóság és üvegzseb előmozdítása érdekében.

Az, hogy Blatter tudott az ügyről de nem tett ellene semmit, sőt inkább eltussolta fegyver lesz a FIFA megújulásáért harcolók kezében a FIFA május végi kongresszusán, Mauritiusban. A helyszínválasztás talán már azt is elárulja, hogy megint a kis országok szavazatéiért megy a harc, és ez a FIFA korrupt vezetőinek hatalmát fogja konzerválni.

3-Blatter-hails-taxi.png

Aligha int búcsút


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr765262602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nemzeti trafikos 2013.05.02. 23:15:01

Ugyan, kit csaptak be? Magukat? Ők tudták, miről van szó. A csapatokat? Azok örültek, hogy rangos tornákon játszhattak. A széles tömegeket? Azokat úgysem érdekli, hogyan szavazott Mauritánia, de boldogok, hogy egy rakás jó meccset láthattak. Az imperialistákat? Ühüm, azoknak alaposan túljártak az eszén. Nem szeretnék most a helyükben lenni! Kiadták a jelszót: legyen profi vébé! És lett profi vébé. Ők nem ígérgettek a levegőbe.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.05.03. 10:17:06

És a legnagyobb botrányról még szó sem volt, hiszen a VB rendezésben az a legnagyobb biznisz, hogy a rendező országot kötelezik arra, hogy tegye adómentessé az egészet.

Ami csodálatosan jó biznisz bárkinek, aki pénzt akar tisztára mosni. 2018, Oroszország.
süti beállítások módosítása