Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Stadionépítés csőd idején

2013.08.02. 18:45 A szerethető dózsás

Érdemes, értelmes-e egy csődbe ment gazdaságban, a gazdasági válság kellős közepén egy új, talán szükségtelen stadiont építeni?

InArena_1600x900.jpgA Red Wings csarnoka.

Az autógyártás néhai fellegvára, Detroit, egy hete jelentett csődöt.

Detroit valaha az Egyesült Államok egyik legnagyobb városa volt, az ötvenes években a lakosság majdnem kétmillió volt. A város ma hétszázezer lakosú és a népesség az elmúlt tíz évben negyedmillióval csökkent. A város 16 milliárd dollár adósságot halmozott fel -ez lakosonként 27 ezer dollár- és, mivel nem tudják tovább finanszírozni a tartozásokat, csődöt jelentettek. A csőd a fél várost világítás nélkül hagyta, és az is komolyan felvetődött, hogy eladják a detroiti Művészeti Múzeum értékeit. A múzeum 38 legértékesebb festménye, köztük van Gogh önarcképe, mintegy két és fél milliárd dollárt ér, és ez a pénz a tartozás kifizetését nagyban segítené.

iy2jdab7TFeA.jpgFestmény vagy stadion?

Detroit a Red Wings NHL csapat otthona és a csapat régóta új stadionra vár. A nagy kérdés az volt, hogy a csőd bejelentése után esedékes tárgyaláson hogyan dönt a város a stadionépítésről. Nos mára kiderült, az új stadiont felépítik. A költségeken a város és a magánbefektetők 44-56 százalékos arányban osztoznak, a város 283 millió a befektetők 367 millió dollárt fizetnek. Pontosabban a város hitelt vesz fel a stadionra, és ez a kamatokkal együtt 444 millió dollárba kerül majd az adófizetőknek.

2_photo.jpgAz új stadion makettje.

Ha valaki úgy véli, hogy az nagyon hasonló a magyarországi stadionberuházásokhoz, az bizony alaposan téved. A 18000-es aréna minden jegye el fog kelni több évre előre. Becslések szerint a város adóbevétele 1 milliárd dollárral növekszik a stadionnal kapcsolatos bevételek miatt a következő 30 év alatt. Ráadásul a Red Wings nem ingyen használja a stadiont hanem évi 11.5 millió dollár bérleti díjat fizet.

A Red Wings arénája 1979-ben épült és a tervezett élettartam 30 év volt. Az építés ideje után először a New York Islanders majd később a Wayne Gretzky által vezérelt Edmonton Oilers nyerte sorozatban a Stanley Cup-okat, de az ''öreg” stadionban a második legsikeresebb NHL csapatnak, a Red Wingsnek is sikerült négy bajnoki címet begyűjtenie.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr515430657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása