Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 23. forduló

2017.11.06. 08:36 maribor_

1982. március 6-7., a tavasz első hétvégéje

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_headlines.jpgA Váci utcában Szűcs Istvánné, Gáspár Tibor, Kádár János, Maróthy László és Szépvölgyi Zoltán

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

március 4.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a Belvárosba látogatott. Maróthy Lászlónak, az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának, a budapesti pártbizottság első titkárának és Szépvölgyi Zoltánnak, az MSZMP KB tagjának, a fővárosi tanács elnökének kíséretében az V. kerületben megismerkedett a közelmúltban átadott új létesítményekkel, kulturális intézményekkel.

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_kadar_janos_villamoson.jpgKádár János a felújított 2-es villamoson

Útjának első állomása a Fórum Szálló volt, ahol nemcsak a szálloda építéséről tájékozódott, hanem megismerkedett a Duna-parti szállodasor újjáépítésének terveivel s az eddigi eredményekkel is.

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_kadar_janos_forum_szallo.jpgKádár János a Fórum konyháján

A vendégek megtekintették a hotel nevezetes bécsi kávézóját, uszodáját, néhány szobáját, majd a Pesti Vigadó épületét keresték fel. A vendégek itt megtekintették Soós László és Kemény Éva grafikusok politikai plakátkiállítását, majd rövid sétára indultak. Felkeresték a Skála-Coop egyik S-modell ruházati boltját, s megismerkedtek az Idegen nyelvű könyvesbolt munkájával, dolgozóival is.

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_kadar_janos_s_modell.jpgKádár János beszélgetése az S-Modell boltban

A látogatás következő állomása a közelmúltban átadott Kígyó-passzázs volt, ahol Kádár János és kísérete felkereste a Sasad Termelőszövetkezet új virágüzletét. A belvárosi látogatás utolsó állomásaként a Vendégek megtekintették a Szabad sajtó úton a közelmúltban megnyitott Budapesti Kiállítótermet, ahol Derkovits-ösztöndíjas fiatal képzőművészek tárlata látható.

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_kadar_janos_kiallitoterem.jpgKádár János a kiállítóteremben

Kádár János útja ezután a budapesti pártbizottságra vezetett, ahol részt vett és felszólalt a kerületi pártbizottságok első titkárainak tanácskozásán.

A kormány Tájékoztatási Hivatala közli: ülést tartott a Minisztertanács. A Gazdasági Bizottság jelentése alapján áttekintette az alkatrészgyártás és -ellátás helyzetét. A kormány a belkereskedelmi miniszternek a Gazdasági Bizottságban elfogadott jelentése alapján megállapította, hogy a szerződéses formában működő és a bérbe adott üzletek hasznosan hozzájárulnak a lakosság ellátásának javításához, a fogyasztók igényeinek választékosabb kielégítéséhez. A kormány megerősítette az Állami Tervbizottság határozatát a miniszterek felügyeleti hatáskörébe utalt egyes feladatok felülvizsgálatáról s a vonatkozó jogszabályok módosításának előkészítéséről.

A párt eszmei és szervezeti egységének erősítéséről kezdett tanácskozást Varsóban a LEMP Központi Pártellenőrző Bizottsága. Az ülésen részt vett Wojciech Jaruzelski hadseregtábornok, a központi bizottság első titkára is.

Némileg kapcsolódó hír, hogy a Lengyelországnak hitelező nyugati bankok tárgyaló csoportja Frankfurtban új határidőt szabott az 1981-es lengyel adósságterhek után esedékes kamatterhek visszafizetésére. Amennyiben Lengyelország március végéig kifizeti hátralévő kamatterheit, a hitelező bankok április elején ismét fontolóra veszik a már 1980-tól esedékes 2,4 milliárd dolláros lengyel tartozás átütemezését.

Francois Mitterrand francia köztársasági elnök a jeruzsálemi knesszet szószékéről a palesztin állam megalakítása mellett foglalt állást, a konfliktusban érintett felek kölcsönös elismerésen alapuló párbeszédét sürgette. Izraeli hivatalos tartózkodása második napján elhangzott beszédében Mitterrand hangsúlyozta, hogy Párizs nem kíván döntőbíróként vagy közvetítőként fellépni a válság szereplői között, de minden érdekelthez „egy nyelven” akar szólni.

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_miterrand_begin.jpgMitterrand és Begin közös sajtóértekezlete

A férfi kézilabda világbajnokságon Magyarország-Dánia 19:19. A mi számunkra lényegében egy szerény győzelem ugyanannyit jelentett volna, mint egy vereség. Válogatottunk - noha csak egyetlen vereséget szenvedett - csupán a 9. helyért játszhat majd a helyosztók során.

március 5.

Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese Mexikóba utazott, ahol a kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeiről tárgyal a politikai, gazdasági, kereskedelmi és a pénzügyi élet vezető személyiségeivel.

Amint arról a sajtó beszámolt, szerencsés kimenetelű autóbusz-baleset történt március 2-án, kedden Salgótarjánban. A Volán gyermekekkel és felnőttekkel zsúfolt menetrendszerű járata a város belterületén a vasúti sorompó közé szorult, a síneken rekedt. A vezető nem vesztette el lélekjelenlétét, kinyitotta az ajtót, és gyors távozásra szólította fel az utasokat, majd az üres busszal átszakította a sorompót, így akadályozta meg az érkező vonattal az összeütközést. A bátor gépkocsivezető gyors reagálása ötven ember életét mentette meg. Palicza András 36 éves gépkocsivezetőt a Volán Tröszt vezetősége a tröszt budapesti központjában köszöntötte, s a helytállásért a Volán kitüntető érmével és jelentős pénzösszeggel jutalmazta.

A magyarországi mozik bemutatják az 1980-ban készült Éretlenek című francia filmvígjátékot.

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_eretlenek.jpgJó válasz, nyalhatsz egyet, rossz válasz, bumm...

Moszkvai idő szerint a kora reggeli órákban leszállt a Vénusz felszínére a Vénusz-14 automatikus szovjet bolygóközi űrszonda leszállóegysége. Mint négy nappal korábban érkezett társa - a Vénusz-13 -, ez az automatikus kutatólaboratórium is mintát vett a bolygó talajából, színes panorámaképeket közvetített a Földre. A Vénusz-14 négy nappal később (1981. november 4. - a szerkesztő megjegyzése) indult útnak, mint párja. Leszállásának helye mintegy ezer kilométeres távolságban van a Vénusz-13 leszállási körzetétől, ugyancsak keletre a Phoebus-térségtől. Az űrszonda műszerei kis kiterjedésű lávafolyamokat észleltek, kémiai mállás jeleivel. A leszállás helyén a hőmérséklet 465 fok volt, a nyomás 94 atmoszféra - mindkét adat valamivel magasabb, de hasonló értéket mutat, mint a Vénusz-13 leszállásának színhelyéről érkezett mérési adatok. A leszállóegységet 32 perc működésre tervezték, 57 perc működés után szakadt meg a kapcsolat.

A nyugatnémet hatóságok végül megadták a beutazó vízumot Valentyina Tyereskovának, az SZKP KB és a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége tagjának és Borisz Pasztuhovnak, a Komszomol KB első titkárának - jelentette be bonni sajtóértekezletén a nyugatnémet külügyminisztérium egyik szóvivője. A szóvivő közölte: a beutazási engedély megadásáról magasabb politikai szinten döntöttek - azt követően, hogy a vízumkérelmeket egy nappal korábban visszautasították a külügyi hatóságok. Valentyina Tyereskova a Német Kommunista Párt meghívására a nemzetközi nőnap alkalmából az NSZK-ban rendezendő ünnepségeken vesz részt. Borisz Pasztuhov a Szocialista Német Munkásifjúság (SDAJ) VII. kongresszusának lesz vendége.

A nemzetközi jog normáit durván megsértve a kanadai rendőrség négy órán át feltartóztatta az Interflugnak, a Német Demokratikus Köztársaság légitársaságának egy gépét az új-fundlandi Gander repülőtéren, felnyittatta az összes ládát, s átkutatta a repülőgép rakományát. A hatóságok a szövetségi kormány külügyminiszterének utasítására hivatkoztak. Mint a minisztérium szóvivője elmondta, a kanadai parlamentben olyan állítás hangzott el, hogy a szocialista országok légijáratai fegyvereket szállítanak Nicaraguába és Salvadorba. A felnyitott ládákban semmiféle fegyvert nem találtak, rakomány tankönyvekből és taneszközökből állt.

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_interflug_gander.jpgA leszállított utasok az átkutatás után visszatérnek a repülőgépre

Harminchárom évesen, véletlen kábítószer túladagolásban elhunyt John Belushi (a szintén világhírűvé vált James bátyja - a szerkesztő megjegyzése) amerikai komikus, színész, énekes. Belushi anyja, Agnes Demetri albán bevándorlók gyermeke, apja Adam Alaston Belushi szintén albán bevándorló volt. Leginkább Dan Aykroyd-dal és Chevy Chase-zel szerepelt, leghíresebb filmjei a Party zóna, a Meztelenek és bolondok, a Jó szomszédok, és a Blues Brothers voltak.

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_blues_brothers_1.jpgJohn Belushi (jobbról) és Dan Aykroyd a Blues Brothers-ben

Egy városi legendáról is lerántjuk a fátylat. Talán sok olvasónk hallott róla, hogy "állítólag", "valahol", "valamikor", "valamelyik" együttes egy koncerten ledarált egy élő csirkét. Sokan ezt Nagy Ferónak, illetve a Beatrice együttesnek tulajdonították, de a közismert előadó minden fórumon, ahol csak erre rákérdeztek, konzekvensen tagadott. A pletykára leginkább az adhatott alapot, hogy Módos Péter egykoron méltán népszerű Pulzus című könnyűzenei magazinjában egy alkalommal Erdős Péter beszélt a televízióban a csirkedarálásról. A Ricsét név szerint nem említette meg az ügy kapcsán, de olyan műsorban szólt erről, amelyikben a Beatricéről, a punkról meg az újhullámról volt szó. Nos a történt valós alapja, hogy bizonyíthatóan volt legalább egy koncert Budapesten, ahol a show áldozatául esett egy szárnyas. 1982. március 5-én a budapesti Kozák téri Ifjúsági Klubban - több más együttes mellett - a CPg (Come on Punk group) nevű punkzenekar lépett fel. A koncert szerves része volt a ’tyúkáldozat’ bemutatása: utolsó számuk lejátszása alatt egy tyúkot tőrrel szétvágtak.

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_csirkedaralas_haska_bela.jpgHaska Béla egykori énekes és halálával legendává váló szárnyas, illetve manapság az FK 1899 Szeged vezérszurkolójaként

„A Kozák téri koncert napján a csirke már érkezésemkor a szekrényben volt. Állítólag a főbérlő nénitől lopták, akinek rengeteg csirkéje volt. A buli elején a lábdobra kötötték egy gatyamadzaggal, ott kapirgált a szerencsétlen a koncert alatt. Aztán egyszer Béla levágta, úgy, ahogy egy csirkét le szoktak vágni. Ettől a tömeg teljesen bevadult, páran feljöttek a közönség soraiból a színpadra is, és cafatokra szedték” – mesél az estéről Varga Zoltán, a CPg egykori basszusgitárosa.

március 6.

Február 24-én a Moszkvai napok Budapesten eseménysorozat részeként nyitotta meg kapuit a Műcsarnokban a Moszkva, a Szovjetunió fővárosa című kiállítás: a 2500 négyzetméteren a szovjet főváros iparát, gazdaságát, kultúráját, építészetét impozánsan bemutató tárlat nagy sikert aratott. Ma már a százezredik látogatót köszönthették a kiállítás szervezői. Kovácsné Billes Zsuzsa budapesti lakost, az Autóközlekedési Tanintézet dolgozóját a bemutató igazgatóságának nevében Irina Novszkaja üdvözölte. A vendégnek ajándékcsomagot - kézzel festett orosz népművészeti tálcát, Moszkvát bemutató képes albumot és jelvénygyűjteményt - nyújtott át. A nagy sikerű bemutató ma zárul.

Hajnali négy óráig tartott a 35 ország madridi európai biztonsági és együttműködési találkozójának pénteki ülése, s a több mint 12 órás maratoni tárgyalássorozat végén a részvevők csupán abban tudtak megállapodni, hogy „kávészünetet” tartanak, mégpedig hétfő délelőttig, amikor is formailag ugyanazt, a pénteken megkezdett ülést fogják folytatni. Ennek az az oka, hogy a találkozó munkájának leblokkolására irányult NATO-taktika következtében nem sikerült megegyezni a tanácskozás további menetrendjében, így a következő ülések időpontjának kitűzésében sem. Az 1980. novemberi ünnepélyes megnyitás óta ez az első alkalom, hogy a madridi találkozón ilyen helyzet alakult ki.

II. János Pál pápa - az ellene elkövetett merénylet hatására - az 1980. február 24-én készült végrendeletét felülvizsgálta. A leírtakat helybenhagyta, csak egy apró kiegészítést tett, mely szerint "A temetés helyéről a bíborosok testülete és honfitársaim döntsenek" kitételhez a következőt szeretném magyarázólag hozzáfűzni: a krakkói érsek vagy a lengyel püspöki kar -, a bíborosi testületet arra kérem, amennyire lehetséges, vegye figyelembe a fent említettek kívánságát.

Öt halálos ítéletet, két felmentést, valamint öt évtől életfogytiglanig terjedő börtönbüntetéseket hirdetett ki az Anvar Szadat egyiptomi elnök merénylőinek ügyét tárgyaló legfelsőbb katonai bíróság. Az ítéletek nem jogerősek, végső érvényesítésükhöz Hoszni Mubarak államfő hozzájárulása szükséges. A halálos ítélettel sújtottak között van az első számú vádlott, Khaled Iszlambouli hadnagy, aki a tavaly október 6-án rendezett katonai díszszemlén irányította a halálos merényletet elkövető fegyveres csoportot.

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_szadat_per.jpgÍtélethirdetésre várnak a vádlottak

Folytatódott a libanoni fővárost rettegésben tartó terrorista akciók újabb hulláma. Délelőtt ismét gépkocsiban elhelyezett bomba robbant Nyugat-Bejrút egyik sűrűn lakott, síita mohamedán lakónegyedében. A merényletnek nyolc halottja és 11 sebesültje van. A robbanás körzetében több épület megrongálódott, és tucatnyi gépkocsi kiégett. Ugyancsak bombamerényletről érkezett jelentés a dél-libanoni Szidonból, ott azonban személyi sérülés nem történt.

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_bejrut.jpgA bejrúti merénylet színhelye

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság képviselője a koreai katonai fegyverszüneti bizottságban a KNDK szuverenitásának súlyos megsértéseként bélyegezte meg azt, hogy SR-71-es típusú amerikai felderítőgépek behatoltak a népi Korea légterébe. A KCNA koreai hírügynökség jelentése szerint február 13-a, vagyis a Team Spirit ’82 fedőnevű dél-koreai-amerikai hadgyakorlat kezdete óta az amerikai légierő felderítőgépei 17 alkalommal sértették meg a KNDK légterét. A KNDK képviselője a katonai bizottságban hangsúlyozta, hogy az amerikai cselekedetek a koreai fegyverszüneti megállapodás súlyos megsértését jelentik, s élezik a helyzetet a térségben. A KNDK képviselője követelte az ellenséges akciók haladéktalan beszüntetését.

A kora reggeli órákban tűz ütött ki az egyesült államokbeli Houstoniban, a West Chase Hilton Hotel negyedik emeletén. Bár a tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki, tíz ember meghalt, további harmincötöt pedig súlyos sérülésekkel, füstmérgezéssel szállítottak kórházba.

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_houston.jpgNagy erőkkel dolgoznak a tűzoltók

Megismétlődött a sporttörténelem a milánói Palazzo dello Sport küzdőterén: 1980 (Sindelfingen) után másodszor nyert fedettpályás atlétikai Európa-bajnoki címet a 25 esztendős nyíregyházi Bakosi Béla a hármasugrásban. Az első és a második kimagasló siker között a szembetűnő azonosság: akkor és most is Bakosi volt a magyar csapat első színre lépő tagja - cseppet sem irigylésre méltó helyzetben -, egyben az egész verseny első győztese. És az eltérés: két éve 16,86 m-es magyar rekord kellett az aranyhoz, ezúttal már 17,13, és természetesen ismét országos csúcs.

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_bakosi_bela.jpgA földre érkezés pillanata: Bakosi Béla új magyar rekorddal Európa-bajnok

Első nap viszont többen nem élték túl a selejtezőket, vagy az előfutamokat, búcsúra kényszerült országos rekordjavítása ellenére Siska Xénia a 60 m gáton (8,18), egyszóval a vasárnapi folytatásban lényegesen kevesebb magyar szerepelhet, mint azt Bakai József szövetségi kapitány megjósolta.

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_siska_xenia.jpgHiába volt Siska jó eredménye

március 7.

A Lengyel Egyesült Munkáspárt Politikai Bizottsága beszámolót hallgatott meg a lengyel párt- és állami küldöttség moszkvai látogatásáról, továbbá azokról a tárgyalásokról, amelyeket a delegáció Leonyid Brezsnyevvel, az SZKP KB főtitkárával, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnökével, valamint Nyikolaj Tyihonovval, a minisztertanács elnökével folytatott. A politikai bizottság jóváhagyta a megbeszélések eredményeit, rámutatva: a látogatás alapvető jelentőségű volt a LEMP és az SZKP, a Lengyel Népköztársaság és a Szovjetunió, a lengyel és a szovjet nép közötti barátságnak és mindenoldalú együttműködésnek a szempontjából.

A legutóbbi évek legnagyobb tüntetéssorozatának színhelye volt a hét végén Lisszabon, Porto és Portugália még húsznál több városa. Az osztályharcos Intersindical Szákszervezeti Központ felhívására tíz- és tízezrek vonultak az utcákra a jobboldali kormány távozását követeivé. A fővárosi dolgozók felvonulását lezáró nagygyűlésen Teixeira da Silva, az Intersindical országos titkára emlékeztetett a februári nagy sztrájkmozgalom sikerére, és hangoztatta, hogy az Intersindical a dolgozók érdekeinek és az áprilisi forradalomban született demokratikus intézményrendszernek a védelmében szükség esetén kész ismét az általános sztrájk fegyveréhez nyúlni.

A Dél-afrikai Köztársaság fajüldöző politikáját, a független afrikai államokkal szemben folytatott agressziós gyakorlatát elítélő közlemény elfogadásával ért véget Maputóban az úgynevezett frontországok (Angola, Mozambik, Tanzánia, Botswana, Zambia és Zimbabwe) állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozása. A hat ország vezetői megállapodtak abban, hogy a pretoriai agresszív politikával szemben tovább erősítik diplomáciai, gazdasági, katonai és tájékoztatási együttműködésüket, az eddiginél nagyobb méretű anyagi és diplomáciai támogatást nyújtanak a Namíbia függetlenségéért küzdő SWAPO-nak és a dél-afrikai apartheid rendszer felszámolásáért harcoló Afrikai Nemzeti Kongresszusnak.

Délben, a Dortmundtól mintegy 150 kilométerre levő Mindenben a kilencedik helyért mérkőzött a magyar válogatott a csehszlovákokkal a férfi kézilabda-világbajnokságon, a mieink 24:18 (16:7) arányban ellenfelüket. A döntőben a szovjet-jugoszláv csata 23:23-mal zárult, a hosszabbítás végül 30:27-es szovjet sikert hozott.

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_kezilabda_vb_bartalos_bela.jpgBartalos Béla végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_kezilabda_vb_kovacs_peter.jpgKovács Péter a második legeredményesebb játékosa lett a tornának a maga 56 góljával

A milánói Európa-bajnokság az eddigi legsikeresebb magyar fedettpályás szereplésnek minősíthető, néhány kellemetlen meglepetés ellenére is. A kontinensbajnokságok történetében először sikerült férfi vágtaszámban éremhez jutni, mi több, azonnal kettőhöz is, 200 és 400 méteren (Újhelyi és Nagy). A legnagyobb szenzáció azonban Sterk Katalin 199 cm-es magasugróeredménye, világszínvonalú Európacsúcs beállítása, amely bronzérmet hozott a 21 éves tatabányai atlétanőnek.

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_sterk_katalin.jpgA női magasugrás fedettpályás sztárjai (balról): Bienias, Meyfarth és az új csillag, Sterk Katalin

A női magasugrás különben példátlan volt az atlétika történetében: még nem fordult elő, hogy hárman is rekorddal foglalják el a dobogót. A sorrendet csak a kísérletek száma döntötte el. A három érmes közül különben Sterknek volt a legjobb kísérlete a 201 cm-es magasságon. De a nyolc centiméteres egyéni rekordjavítás is fantasztikus. Itt van az új Mátay Andrea!

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_nagy_istvan_ujhelyi_sandor.jpgNagy István és Újhelyi Sándor

Egy kis Humor:
idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_humor.jpg

Egy kis reklám:
idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_reklam_2.jpg

Közlemény:
A KISZ Központi Bizottsága a Művelődési Minisztériummal, a Népművelési Intézettel és a Népi Iparművészeti Tanáccsal egyetértésben pályázatot hirdetett a Népművészet ifjú mestere cím elnyerésére. A pályázaton 39 éves korig bárki részt vehet a következő művészeti ágakban: hangszeres népzene, népdal, néptánc, népmese; valamint 35 éves korig hímzés, szövés, fafaragás, fazekasság, kerámia, szövött technikájú szőnyeg, kékfestés, tojásfestés, kovácsoltvas készítés, gyékény- és vesszőfonás, viselet, és más művészeti ágak. A címet egy alkalommal lehet elnyerni.

A Magyar Televízió műsorán a Telepódium.

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_telepodium.jpgRózsa György és Gálvölgyi János

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 23. fordulóját!

Volán - Pécsi MSC
Két vereség után a Volánnak mindenképpen két pontra van szüksége, mert így is sanyarú a helyzete, a Pécsnek jó lenne a döntetlen. Nagy gondban van a Volán szakvezetése, hiszen két kapusát is nélkülöznie kell. A sérült Kovács és a legutóbbi mérkőzésen kiállított Varga helyettese, az ifjúsági korú Semsei lesz.
idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_volan_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_volan_pecsi_msc_dardai_hamori_meszaros.jpgA Volán kapujának előterében Hámori (fehérben) Dárdai és Mészáros (10) akciója

Vasas - Rába ETO
A Vasas képességei alatt szerepelt eddig, s a Rába mindig is mumusa volt. Most sincs másként, így a mérkőzés esélyese a vidéki csapat - ha meg nem táltosodik a budapesti együttes. A Rába ETO elleni hazai rangadón a Vasas a sérült Rixer és az eltiltott Komjáti nélkül lép pályára.
idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_vasas_raba_eto.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_vasas_raba_eto_csonka_racz.jpgEgy jellemző kép az első félidőben. Csonka, mint a gyorsvonat robogott előre, és mindannyiszor sikeresen. Ezúttal is gyorsabb volt, mint a későn és szabálytalanul bevetődő Rácz, de a labda már száll a belső csatárok felé

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_vasas_raba_eto_szentes_hegedus.jpgSzentes elviszi Hegedűs mellett a labdát

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_vasas_raba_eto_izso_hlagyvik_kiss_kovacs.jpgNagy helyzet a vendégkapu előtt, Izső és Kiss L. lemaradnak, Hlagyvik és Kovács L. csak szemlélik az eseményeket

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_vasas_raba_eto_magyar_kovacs.jpgKovács L., a győri kapus, és a fehér mezes Magyar ment a piros mezes Vasas-csatárok elől

Ú. Dózsa - Videoton
Törőcsik - bár eltiltása lejárt, de kisebb sérüléssel bajlódik - ha ismét játszik, a záloga lehet az újpesti győzelemnek. Bodnár játéka is kérdéses. A stílusos, szép futballt játszó Videoton nagyon nehéz ellenfél.
idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_u_dozsa_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_u_dozsa_videoton_kisznyer.jpgKisznyért szerelik szabálytalanul

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_u_dozsa_videoton_vadasz.jpgEzt a fejpárbajt Vadász nyerte

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_u_dozsa_videoton_kardos_disztl_peter.jpgDisztl Péter elöklözi a labdát Kardos elől

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_u_dozsa_videoton_kovacs_jozsef_csongradi.jpgCsongrádi a magasba lendülve fejeli el a labdát Kovács J. elöl

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_u_dozsa_videoton_torocsik_csuhay.jpgCsuhay megelőzi Törőcsiket

Ózd - Debreceni MVSC
Mindkét együttes szorongatott pozícióban van, az erőviszonyok ismeretében valószínű a pontosztozkodás. A debreceni Kerekes már elkezdte az edzéseket, Ózdon azonban Kovács Ferenc még nélkülözni kénytelen legjobb csatárát. 
idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_ozd_debreceni_mvsc.jpg

SZEOL AK - Csepel
A Csepel ősszel otthonában simán legyőzte ellenfelét, erre most nem számíthat, mert a Szeged „most már mindegy” alapon küzd, harcol.
idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_szeol_ak_csepel.jpg

A Délmagyarország című napilap eképp értékelte a látottakat:
Németh Lajos játékvezető ezúttal nem a legjobb formában dirigálta a találkozót. Nem ítélt meg egy jogos büntetőt a szegediek javára, de elfelejtette elővenni a piros kártyát is Dékány és Fischli kirívó szabálytalansága után. Az új határozat értelmében engedni kell a kemény játékot - ez helyes -, a durvaságot azonban továbbra is szigorúan kellene büntetni! Ez az utóbbi kitétel Szegeden nem jutott érvényre. Persze, az is lehet hogy a SZEOL-t már a játékvezetők is leírták!
Külön mi sem foglalkoznánk a játékvezetéssel, de a jelenségre a Népsport is felhívta a figyelmet - még a forduló előtt. A történet alapja, hogy a tavaszi bajnoki idény február 27-i folytatása előtt az MLSZ külön is kérte a játékvezetőket, hogy segítsék a válogatott csapat VB-felkészülését, engedjék a kemény játékot. Ugyanakkor kérte, hogy szigorúan lép jenek fel a szándékos durvaságok ellen. A szerkesztőségi cikk Büki László játékvezetőnek két vaskos hibát is felrótt (egyet az MNK-ban a MOTIM TE-Vasas, egyet pedig az előző fordulóban a Rába ETO-Haladás mérkőzéseken), amikor egyértelműen pirosat kellett volna adni sárga lap helyett.

Szegedi kötődésű barátunk is ennek kapcsán emlékezett vissza erre a mérkőzésre:
​Németh Lajos neve - igaz pár évvel később,de - szitokszóvá vált Szegeden. Ez a meccs is bizonyítja, hogy nem kedvelte csapatomat, egy piros lap és egy büntető elcsalása fűződik hozzá...

És ha ez valakinek nem egyértelműek szavai, hozzátesszük, hogy Németh Lajos vezette 1989 júniusában az emlékezetes Szeged SC-Vasas osztályozót, amikor is 0:0-s állásnál az utolsó percben erősen vitatható büntetőt ítélt a  a fővárosi csapat számára, ezzel esett ki a szegedi csapat. Máig is emlékezetes a mérkőzést követő balhé is a stadionban.

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_szeol_ak_csepel_weber_kun.jpgWéber vágja ki a labdát Kun elől
ZTE - DVTK
Az egerszegiek otthonukban esélyesebbek, valószínűleg legjobb összeállításukban szerepelhetnek. A DVTK sikernek könyvelhetne el egy pontot.
idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_zte_dvtk.jpg
idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_zte_dvtk_takacs_szemere_gulyas.jpgTakács fejjel veszélyeztet Szemere és Gulyás mellett
Haladás - Nyíregyháza
Bár a nyíregyházi együttes betonvédekezéséről ismert, most valószínűleg több gólt kap, mint amennyit szerez.
idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_haladas_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_haladas_nyiregyhaza_bogati.jpgBogáti elől Kovács szerzi meg a labdát

Bp. Honvéd - Ferencváros
Sok kínos szereplés után a kispesti csapat győzelemre készül, bár a Ferencváros idegenben sem esélytelen; papírforma: döntetlen. Novák Dezső nem változtat legutóbb győztes együttese összeállításán, a Honvédban lehet, hogy Pál kezdőjátékos lesz.
idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_bp_honved_ferencvaros_1.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_bp_honved_ferencvaros.jpgNyilasi (középen) jelentősen hozzájárult a ferencvárosiak győzelméhez

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_bp_honved_ferencvaros_nyilasi_gujdar_varga.jpgNyilasi a hálóba bombáz...

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_bp_honved_ferencvaros_nyilasi_jancsika.jpg...elsőként Jancsika köszönti őt

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_bp_honved_ferencvaros_nyilasi_gujdar.jpgGujdár ezúttal hárít Nyilasi elől

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_bp_honved_ferencvaros_pogany.jpgPogány harcol a Bp. Honvéd védőjével Kispesten (forrás: tempofradi.hu)

Tatabánya - Békéscsaba
A hazai együttes tavaszi eredményei azt jelzik, hogy kissé elbizakodtak, a Békéscsaba - amennyiben úgy játszik, mint Kispesten - döntetlent is elérhet.
idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_tatabanya_bekescsaba.jpg

A mérkőzések után lássuk az 23. forduló válogatottjait! Érdekes kettősséget mutat az ábra, ugyanis az utóbbi fordulókban megszokottakhoz képest sokkal több 6-os osztályzatú játékos került az első csapatba és 7-es hetes osztályzatú a másodikba. A forduló játékosának kiválasztásában ezúttal könnyű dolgunk volt, ugyanis a debreceni Nagy II. János egyedül kapott 8-as érdemjegyet, így ő érdemelte ki a címet.
idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

Az ekkor már a harmincötödik évében járó Macska becenévre hallgató Nagy II. János egykori fehérvári edzőjének, Kovács Ferencnek a kifejezett kérésre tért egy utolsó idényre haza egykori szülővárosába. Nagy II. Debrecenben kezdte a futballt, előbb a Kinizsiben, majd a Petőfiben. Innen igazolt 1969-ben Fehérvárra, az akkor NB II-es csapathoz. Tíz idényt húzott le, 269 bajnoki találkozón 54 gólt szerzett, tagja volt az 1976-os ezüstérmet szerzett csapatnak is. Ezután a Dunaújvárosi Kohász játékosa lett, 49 mérkőzésen 9 gól az eredménye. A Kohász tavalyi kiesése után igazolt Debrecenbe. 1971 és 1977 kilenc alkalommal húzhatta fel a címeres mezt, Baróti Lajos argentínai keretéből csak az utolsó szűkítésnél került ki.

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_a_fordulo_valogatottjai_nagy_ii_janos.jpgHárom képkocka Nagy II. Jánosról, balról 1980-ban a Dunaújváros, 1976-ban a Videoton, 1971-ben pedig a válogatott játékosaként

Pályafutás befejeztével sem szakított a labdarúgással. A civilben egyébként gépészmérnök végzettségű Nagy II. volt edzője a harmadik vonalban szereplő Székesfehérvári Ikarusznak, 1987 és 1992 között pedig az NB I-ben fújta a sípot.

A góllövőlista élén nem történt változás a legutóbbihoz képest. A 24 gól érdekes posztonkénti megoszlást mutat: 10-zel vezetnek a csatárok, de 7-et szereztek a középpályások is, sőt, négy védő (Kerekes, Szabó, Giron, Róth) is feliratkozott a listára. Igaz, a forduló három öngólja is védő nevéhez fűződik
idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella élén még mindig az Újpesti Dózsa áll, de kettejük mérkőzésének kimeneteleként a Videoton pontban beérte a lila-fehéreket. Tömörülés a felső-, szakadás az alsóházban, azaz mindinkább erősödnek, markánsodnak az NB I. erővonalai. A forduló választófalat húzott a közvetlen élcsoport és a most már egyértelműen kritikus helyzetbe sodródott csapatok elé, mögé. Kialakult egy olyan ötös - Újpesti Dózsa, Videoton, Rába ETO, Tatabánya, FTC -, amelynek pillanatnyi zárótagja, az Üllői úti zöld-fehér gárda is öt ponttal húzott el a 6. helyezett Honvédtől, míg a kiesési helyen álló Volán és Ózd ugyanilyen hátránnyal szorul a jelenleg „osztályozós” helyen álló Nyíregyháza mögé.
idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. Külön érdekesség, hogy mindhárom éllovas növelte előnyét riválisaival szemben. A Keleti csoportban vesztett félidő után fordított a Salgótarján az Egerrel szemben, Debrecenben döntetlenül végződött a helyi rangadó. Biztosan nyert viszont a Kazincbarcika, így a második helyre tört előre, gyöngyösi vereségével szinte kilátástalan helyzetben várja a folytatást a Szolnok. A Középcsoportban biztos győzelmet aratott az MTK-VM a Kecskemét felett, hat gólt lőtt a Budafok az Építőknek. Folytatja jó sorozatát a 22. sz. Volán. A kiesési rangadón a BKV Előre döntetlent ért el Szegeden. A legérdekesebbnek ígérkező találkozón is pontosztozkodás történt, a Dorog vert helyzetből harcolta ki a döntetlent a Ganz-MÁVAG otthonában. A Nyugati csoportban a forduló meglepetését a Soproni SE szolgáltatta dunaújvárosi győzelmével. Ajkán is győzött az Olajbányász, s tovább növelhette előnyét, mert a Bauxitbányász csak döntetlent ért el Tapolcán a sereghajtó Dombóvárral vívott mérkőzésen. A baranyai rangadón a Komló diadalmaskodott. Egyre jobb formában játszik a Kaposvár, ezúttal a Savariát fektette két vállra.idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_nb_ii_4.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_23_fordulo_nb_ii_5.jpgGregor elől együttes erővel ment a vendégek védelme a Ganz-MÁVAG-Dorog találkozón

A következő hétvégén jön a 24. forduló, az alábbi párosításokkal:

Ferencváros - Ózd
Csepel - ZTE
Nyíregyháza - Vasas
Pécsi MSC - Bp. Honvéd
DVTK - Haladás
Békéscsaba - SZEOL AK
Debreceni MVSC - Tatabánya
Rába ETO - Ú. Dózsa
Videoton - Volán

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3512875614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2017.11.06. 20:16:14

A Szadat merényletben Iszlambouli hadnagy volt a fővádlott, és nem Isztambuli!

De ettől még ez a legjobb sorozat! :)

maribor_ 2017.11.06. 20:47:38

@Feyyaz: Elnézést a késlekedésért, de Haska Bélához kaptunk menetközben ápdétet. Köszönjük a kiegészítést, javítva. Időkapszulával, izé, postafordultával elküldtük reklamációnkat a Népszabadság szerkesztőségének.
süti beállítások módosítása