Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 Bevezetés II.

2018.04.23. 07:44 maribor_

1982. augusztus 2-11., augusztus első másfél hete

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_headlines.jpgTovábbtart Nyugat-Bejrút módszeres elpusztítása

Lássuk először a másfél hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

augusztus 2.

Délután fél 4 órakor lépte át Záhonynál a magyar határt a Békemenet ’82 mintegy százfőnyi csoportja, útjának tizenhatodik napján. A skandináv országok nőszervezeteinek kezdeményezésére Stockholmból indult, Leningrádban, Moszkvában és Minszkben meleg fogadtatásban részesített menet egyik ága hazánkon, egy másik pedig Csehszlovákián át tart Bécs felé. A mozgalom célja, hogy Európa közvéleményét - mindenekelőtt a nőket - felsorakoztassa a béke megvédelmezésének ügye mellé.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_bekemenet.jpgA Békemenet ’82 részvevői transzparenseikkel

A Magyar Honvédelmi Szövetség munkájának tanulmányozására küldöttség élén hazánkba érkezett Georgij Jegorov flottaadmirális, a Szovjetunió hőse, az SZKP KB póttagja, az MHSZ szovjet testvérszervezete, a DOSZAAF központi bizottságának elnöke. A Ferihegyi repülőtéren a küldöttséget Kiss Lajos vezérőrnagy, az MHSZ főtitkára és A. A. Popov vezérőrnagy, a Szovjetunió nagykövetségének katonai és légügyi attaséja fogadta.

Ronald Reagan amerikai elnök elutasította Leonyid Brezsnyev szovjet államfőnek Libanon ügyében hozzá intézett üzenetét, azt állítva, hogy az Egyesült Államok minden tőle telhetőt megtesz a libanoni harcok megszüntetése érdekében.

augusztus 3.

A vegyi fegyverek betiltásáról szóló egyezmény és a világűr fegyverektől való mentesítését kimondó szerződés szovjet tervezeteit vitatták meg Genfben, a leszerelési bizottság kibővített ülésén. A fórum napirendjén a nukleáris fegyverkezési hajsza beszüntetése és a nukleáris leszerelés, a nukleáris kísérletek általános és teljes eltiltása, a vegyi fegyverek betiltása és megsemmisítése, valamint a kozmikus fegyverkezési hajsza feltartóztatása szerepel.

Erélyesnek feltüntetett washingtoni figyelmeztetések ellenére sem enyhült, csupán más formát öltött a körülzárt Nyugat-Bejrútra nehezedő izraeli nyomás. Igaz, hogy a példátlan hevességű támadások óta szünetel a belső kerületek bombázása, ágyúzása, de a főváros déli peremvidékén tüzérségi tűz fedezete alatt folytatódik az izraeli csapatok fokozatos előnyomulása, az újonnan elfoglalt állások megerősítése. A repülőtér birtokba vétele után a Burzs Brazsneh palesztin menekülttábort is bekerítették.

augusztus 4.

Az izraeli hadsereg folytatta támadó hadműveleteit a bekerített Nyugat-Bejrút ellen. A tüzérség és a hadiflotta intenzív támogatását élvező páncélos alakulatok négy irányból nyomulnak előre a palesztin ellenállási mozgalom központja és a hozzá kapcsolódó menekülttáborok felé. Két harckocsioszlop a falangista Kelet-Bejrútból a polgárháborús „zöld vonalat” átlépve tört be a nyugati városrészbe, további kettő pedig dél felől, a tengerparti és a repülőtéri úton közelíti meg a régebbi ütközetek nyomán hátrább vont palesztin védelmi vonalat. A támadók valamennyi frontszakaszon erőteljes ellenállásba ütköztek, és súlyos veszteségeket szenvedtek.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_izraeli_bombazas.jpgIzraeli bombák csapódtak be a Berbir-kórház udvarára is

Az argentin fővárosból érkezett hírek szerint heves lövöldözés volt Buenos Aires San Martin nevű katonai övezetében. A fővárosnak ezen a részén több katonai létesítmény és laktanya van. A hadseregnek a lövöldözéssel kapcsolatban kiadott, egymásnak ellentmondó jelentései azt a városszerte elterjedt feltételezést erősítik meg, hogy Argentínában katonai államcsíny készül.

augusztus 5.

A Minisztertanács ülésén a Gazdasági Bizottság tájékoztatója alapján áttekintette az 1982. évi energiaellátás helyzetét, az energiagazdálkodási kormányprogram végrehajtásának tapasztalatait. Az energia- és üzemanyag fogyasztás további csökkentése érdekében határozatot hozott az energiagazdálkodási bírság rendszerének korszerűsítéséről.

A Biztonsági Tanács 14 szavazattal, az Egyesült Államok tartózkodása mellett, határozatot fogadott el, amely felszólítja Izraelt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza Nyugat-Bejrútba betört csapatait az augusztus elsején elfoglalt állásaikba. Ha Izrael nem tesz eleget a BT felszólításának, a testület ismét összeül, s megvitatja az Izrael ellen hozandó szankciók kérdését. A határozat elítéli Izraelt, amiért nem hajtja végre a csapatvisszavonásra felszólító BT-határozatokat.

augusztus 6.

A Szakszervezetek Országos Tanácsának elnöksége ülést tartott, amelyen időszerű kérdéseiket tárgyalt. A napirendi témák között szerepelt a nyugdíjasok helyzete, különös tekintettel az alacsony nyugdíjúakra. Az elnökség előterjesztést fogadott el a vállalatoknál függetlenített szakszervezeti tisztségviselőkkel kapcsolatos kérdésekről, valamint a szakszervezetek és a SZOT 1983. évi költségvetésének irányelveiről.

Izraeli repülőgépek újabb légitámadást intéztek Nyugat-Bejrút ellen. Az izraeli gépek bombái a kormányfő hivatalától, a központi bank épületétől és a tájékoztatásügyi minisztériumtól mindössze néhány méterre csapódtak be. Az éjszaka szórványos összecsapásoktól eltekintve, nyugalomban telt el a bejrúti frontokon. A nemzeti múzeum tengelyében, a kikötőnél és a főváros déli részében elfoglalt új izraeli állások megerősítése, a csapatösszevonások folytatása arra utal, hogy még korántsem hárult el a fővárost fenyegető általános roham veszélye. A bekerített városrészben katasztrofálisak a közellátási nehézségek. Az élelmiszerboltok kiürülték, a pékségek bezártak, mert teljesen kifogytak a lisztből és a fűtőolajból. Pénteken már 12. napja fosztották meg a víztől és a villanytól Nyugat-Bejrútot. A legalapvetőbb ellátást is nélkülöző kórházakban tömegesen pusztulnak el az izraeli ágyúzások, bombázások sebesültjei. A legutóbbi, példátlanul kegyetlen, az egész városra kiterjedő támadásnak 275 halottja és 700 sebesültje volt.

augusztus 7.

Közös Piac tiltakozó jegyzéket juttatott el az amerikai kormányhoz a szibériai földgázvezeték ügyében elrendelt washingtoni embargó miatt. Az „évszázad üzlete” szerepelt Shultz amerikai külügyminiszter és Lambsdorff nyugatnémet gazdasági miniszter megbeszéléseinek napirendjén is.

Lemondott az olasz kormány - közölték a kabinet délutáni ülése után Rómában. Az ötpárti kormánykoalíció 13 hónapig volt hivatalban. Lemondásának közvetlen oka az volt, hogy a szocialista párt 7 minisztere testületileg kivált a kabinetből, miután a parlament elvetette a szocialista párti pénzügyminiszternek az üzemanyag-kereskedelem fokozottabb ellenőrzését célzó tervezetét, jóllehet a kabinet azt korábban már jóváhagyta.

augusztus 8.

Füzesgyarmat és Szeghalom között félúton, a Csikér-patak közelében, a kora délutáni órákban föltört a földgáz a Kőolajkutató Vállalat orosházi üzemének 14-es számú feltárásán. Korábban semmi jel nem utalt arra, hogy a gáznyomás robbanással fenyeget; a feltáró fúrás és az úgynevezett rétegmegnyitás után már a termelőcsövek beépítése folyt, amikor a kétezer méteres mélységből magasba lövellt a sűrű iszap. A több mint 300 atmoszféra nyomású gáz - amely nagyobb energiájú a néhány esztendővel ezelőtti, zsanai kitörésénél - több csövet a levegőbe röpített.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_gazkitores.jpgNagy erőikkel folyik a mentés az égő kút közelében

A Mecseki Szénbányák zobáki bányaüzemében a 12-es számú széntelep egyik fejtésében délelőtt - a korábban keletkezett bányatűz lokalizálásának befejező szakaszában - sújtólégrobbanás történt. A robbanás következtében Csáki László 44 éves csapatvezető vájár, bányamentő meghalt, két társa súlyos, de nem életveszélyes, öt pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. A pécsi kerületi bányaműszaki felügyelőség a rendőrség bevonásával megkezdte a vizsgálatot.

Tizenegy ember vesztette életét és 63 sebesült meg az ankarai repülőtér ellen örmény származású terroristák által elkövetett merénylet következtében. A terroristák ártalmatlanná tétele után este ismét megnyitották a forgalmat a török főváros nemzetközi repülőterén. Az ankarai katonai parancsnokság közleménye szerint délután két örmény származású terrorista, a nemzetközi repülőtér utasvárójába behatolva, pokolgépet dobott az útlevél-ellenőrzésre várakozó emberek közé, s géppisztolyból tüzet nyitott rájuk. A török biztonsági erők emberei visszalőttek, és megsebesítették az egyik terroristát, a másik merénylő azonban berohant a kávézóba, és túszul ejtette az ott tartózkodó több mint húsz utast. Két és háromnegyed óra elteltével egy amerikai nő megpróbált megszökni, de a terrorista agyonlőtte. Meghalt egy nyugatnémet mérnök is. A fegyveres rálőtt a biztonsági erők embereire is, akik megpróbáltak tárgyalni vele, és megadásra szólították fel. A rendőrök ekkor agyonlőtték a terroristát. A katonai közlemény szerint átfogó vizsgálatot indítottak.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_ankara.jpgAz ankarai repülőtér várócsarnoka a merénylet perceiben

augusztus 9.

Horváth István belügyminiszter V. V. Fedorcsuknak, a Szovjetunió Állambiztonsági Bizottsága elnökének meghívására belügyi delegáció élén a Szovjetunióba utazott.

Hajnalban ismét tűzpárbaj robbant ki a támadó izraeli csapatok és a palesztin harcosok között Bejrútban. A harcok a Nemzeti Múzeumnál levő - a keleti és nyugati városrészt összekötő - átkelőhely körzetére összpontosultak. Izraeli tankok és aknavetők palesztin állásokat lőttek. A palesztinok sorozatvetőkkel és ágyúkkal védekeztek. A harcok délben valamelyest csillapodtak, de még délután is tartottak. Az izraeli légierő több hullámban Bejrúttól harminc kilométerre, keletre, az arabközi békefenntartó erők szíriai alakulatai által ellenőrzött területen palesztin, a fővárostól negyven kilométerre északkeletre szíriai tüzérségi állásokat, Bejrút közelében pedig palesztin menekülttáborokat bombázott.

augusztus 10.

Változatlan erővel lobog a gázfáklya a Szeghalom mellett műszaki balesetet szenvedett feltárókút roncsai között. A tűztérnél jóval ezer Celsius-fok fölötti a hőmérséklet. Az újra és újra bevetésre induló mentőalakulatokat nemcsak azbesztruha, de folyamatos vízpermet is védi A hőségre egyébként jellemző, hogy a helyszínre érkező manipulátorokat csak a folyamatos vízhűtés után lehetett munkába fogni. Ez a berendezés egy vasmacskára hasonlít, amelynek karmai 15-20 méter hosszú rúdon nyugszanak. Kampóit négy irányba lehet mozgatni, s ezzel várhatóan felgyorsul a vas- és acélszerkezetek eltávolítása a tűzfészek közeléből. A munkát lassítja és nehezíti, hogy a több napos forróságban kiégtek, ellágyultak a fémszerkezetek, s minden darabot többször is biztosítani, kell, hogy valóban sikerrel vontathassák távolabbra az izzó vasakat.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_gazkitores_2.jpgElvontatják az izzó fémszerkezeteket

Irán és Irak egyaránt saját harci sikereiről számol be legutóbbi katonai közleményeiben. Az INA iraki hírügynökség által idézett iraki katonai közlemény szerint két iráni hajót süllyesztettek el az iráni partok közelében. Az INA szerint a találatot kapott iráni hajók kigyulladtak, és a megmentésükre irányuló kísérletek kudarcot vallottak. A Teheránban közzétett közleményből ugyanakkor az derül ki, hogy az iráni haditengerészet és az iszlám forradalmi gárda alakulatai visszavertek egy iraki támadást, elpusztítva az ellenség gyalogos és tüzérségi egységeit. Egy bagdadi közlemény szerint Irán Basra iraki olajkikötő lakónegyedeit és gazdasági létesítményeit bombázta. A teheráni rádió azt jelentette, hogy Irak bombázta Abadant, Irán egyik olajfeldolgozó központját. Újabb harcok törtek ki a nyugati fronton, Basrától északra is. A teheráni rádió szerint az iszlám harcosok megvédték és megerősítették állásaikat Irak területén az elmúlt 24 órában.

augusztus 11.

A lobogó gázkúton olvadó vasszerkezetek megcsúsztak, s emiatt 25 fokkal megdőlt a láng, ami akadályozza, lassítja a munkát a Szeghalom melletti 14-es számú égő gázkútnál. Kiderült az is - mégpedig a már csaknem száz méter magasba lövellő lángsugár alsó keresztmetszetéből -, hogy cső szorult a kútba. Ez különösen veszélyessé teszi a fészekben szolgálatot teljesítők munkáját, hiszen bármelyik pillanatban számítani kell arra, hogy a több mázsás vas a magasba röpül.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_gazkitores_3.jpgVáltozatlan erővel folyik a küzdelem a lángok megfékezéséért

A Dél-afrikai Köztársaság csapatai új, nagyszabású katonai akciót indítottak Angola ellen és jelenleg is angolai területen tartózkodnak - jelentette be a dél-afrikai hadügyminisztérium szóvivője. A nyilatkozattal a pretoriai hatóságok most első ízben erősítették meg hivatalosan a legújabb dél-afrikai behatolást Angolába. A szóvivő közölte, hogy Angola területe fölött lelőtték a dél-afrikai légierő egyik helikopterét, a fedélzeten tartózkodó 15 katona életét vesztette. Az Angola területére behatoló dél-afrikai csapatok 113 embert öltek meg - közölték hivatalos dél-afrikai források. A pretoriai hadügyminisztérium szóvivője azt állította, hogy az áldozatok a Délnyugat-afrikai Népi Szervezet (SWAPO) tagjai voltak, akik a szervezet egyik angolai táborában éltek. Ezáltal 314-re emelkedett a legutóbbi dél-afrikai betörések angolai áldozatainak száma - pretoriai jelentések szerint. Az Afrika déli részén kialakult feszültség a Libanon lerohanását és a palesztin nép elleni támadást megelőző katonai-politikai helyzetre emlékeztet - állapítja meg a TASZSZ hírügynökség kommentárja. 

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_humor.jpg

Közélet:
Jó színvonalú az idei zöldség- és gyümölcsellátás: a boltokban, piacokon gazdag a választék friss termékekből. Az összességében kedvező kép az eredményes termelői munkán és a megfelelően alakult időjáráson kívül a korszerűbb zöldség- és gyümölcsforgalmazásnak is köszönhető.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_zoldseg_piac.jpgBőséges a felhozatal zöldségből és gyümölcsből

Kékfény:
Megdöbbentő balesetről kaptunk hírt. A tragédiát ismét a könnyelműség, az alkohol és az ittas vezetés okozta. Bács-Kiskun megyében, Kunfehértó határában Jacsó István 23 éves egyéni gazdálkodó, jánoshalmi lakos személygépkocsijával az úttestről kisodródott, s az árokban egy fának ütközött. A baleset következtében utasai közül Tasi Emma Olga 21 éves szegedi fényképészlaboráns, Czeller Ferenc 31 éves jánoshalmi malomipari dolgozó a helyszínen, Oszlár Béla 23 éves jánoshalmi lakos a kórházban életét vesztette. A személygépkocsi vezetője és egy utas súlyos, további két utas könnyebb sérüléseket szenvedett. Jacsó István a baleset helyszínéről segítségnyújtás nélkül, gyalog távozott; a rendőrség elfogta és letartóztatta. Az eddigi vizsgálat szerint Jacsó ittasan vezetett.

A Magyar Televízió műsorán a Kórház a város szélén.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_korhaz_a_varos_szelen.jpgA szerzők egyikének kamaszkori szerelmi bánata volt, mikor Elzsbeta Csenkova hozzáment az ifjabbik Sova doktorhoz

Másfél hetes ciklusunk egyetlen szombatján elrajtolt az NB. II. mezőnye. A nyitány mérlege: egy vendéggyőzelem, húsz gól, egy félbeszakadt mérkőzés. Több meglepetés is akadt, a SZEOL például kikapott Baján, de nem nyert a szintén ex NB I-es Ózd és Volán sem. Az osztályozón alulmaradt, így továbbra is a második vonalban játszó Nagykanizsa és Kazincbarcikai összecsapásán a házigazda kanizsaiak biztosan győztek.
idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_nb_ii_1.jpg
idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_nb_ii_salgotarjan_ganz_mavag.jpgLipták, a harmadik salgótarjáni gól szerzője elfut őrzőitől, Salgótarjáni TC-Ganz-MÁVAG 3:0

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_nb_ii_volan_fekete_dunai_ii.jpgCsider (2-es számmal a hátán) és Bartosik közös erővel szereli FeketétDunai Ede és Németh a háttérből figyeli csatájukat a Volán-22-es Volán mérkőzésen

Az 1982/83-as szezon Bevezetőjének második részében újabb hat NB I-es csapatot mutatunk be.

Békéscsaba

Többen „leálltak” Békéscsabán, illetve átigazoltak más egyesületbe. Vágási bejelentette, hogy abbahagyja a játékot, Csepregi és az Eger SE játékosa lett s Ravasz is Kecskeméten készül az új idényre. Új arcokkal találkozik ma a nézelődő a békéscsabai labdarúgópályán; róluk kérdeztük Zalai László vezetőedzőt:
- Alacsonyabb osztályokból igazoltuk le a négy tehetséges fiatalt; Adorjánt Balmazújvárosból, Dzurjákot a Lehel SC-től, Takács Józsefet Bajáról, Szekeres Józsefet Szolnokról. Nagyon igyekeztek az újoncok, s bátran állítom, az egy hónapos együttlét alatt sikerült beilleszkedniük a csapatba. Persze nem ment nekik könnyen ez a „beilleszkedés”, szokatlanul erős terhelést kaptak, de nagyon igyekeztek. Van még mit tanulniuk, de ha így folytatják, előbb-utóbb játéklehetőséget kell adni nekik.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_bekescsaba_keret.jpgA Békéscsaba együttese, felső sor, balról: Steigerwald, Adorján, Kurucz, Plástyik, Takács, Rácz. Felülről a második sor: Zalai vezetőedző, Oláh, Rabcsák, Hanyec, Koós pályaedző. Ülnek: Melis, Dzurják, Fabulya, Kerekes, Pásztor, Kőhalmi, Királyvári. Elöl: Tisza, Szekeres, Baukó András gyúró, Kanyári, Cseh, Balogh

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_bekescsaba.jpg

A békéscsabaiak vezetőedzője, Zalai László - noha Hollandiából érkezett - Békéscsabán ismerkedett meg a sportág alapjaival. A Békéscsabai Szakszervezeti SE játékosaként kergette kezdetben a labdát, majd a Nagybátonyi Bányászhoz igazolt. 1956 után került ki Hollandiába, ahol az MVV Maastricht játékosa volt, majd később a spanyol Atletico Almeria együttesében szerepelt. 

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_bekescsaba_zalai_laszlo.jpg

Egy komolyabb sérülés után az NSZK-beli Kölnben szerzett a magyar szakedzői minősítésnek megfelelő edzői diplomát, az 1960-as évek elejétől dolgozik edzőként. Kezdetben alacsonyabb osztályú csapatoknál működött, majd 1964-ben a holland első osztályú DWS Amszterdam mestere. Dolgozott az FC Utrechtnél is (mindkét együttes indult az európai kupasorozatokban), később a PEC Zwolle gárdájához került, majd 1982 januárjában Békéscsabára vezetett útja.

Bp. Honvéd

Az edző kiléte már jóval korábban eldőlt, mint azt a szurkolók megtudták. Komora... Hajtós, lelkes labdarúgó volt. Hátára vette a pályát. Gürizett, futott. Pintér elődje Kispesten. Amikor már széles körben tudni vélték, hogy vezető edző lesz, barátai közül többen is aggódtak érte, és volt, aki meg is mondta neki: „Imre, miért cseréled fel a technikai vezető kényelmes székét az edzői kispaddal? Becsvágyó vagy? Szerepelni akarsz?" A válaszokat ismerjük. Pontosítva, az egyetlen jellemző mondatot: „Bizonyítani kívánok és új poszton is szolgálni a Honvédot!”

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_bp_honved_esterhazy_kuti.jpgEsterházy és Kuti páros gimnasztikái gyakorlat közben

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_bp_honved_keret.jpgA Bp. Honvéd együttese. Felső sor balról: Paróczai, Kanász, Esterházy, Nagy A., Garaba, Varga J., guggolnak: Menyhárt, Gyimesi, Dajka, Gere, Kerepeczky, Andrusch

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_bp_honved.jpg

Komora Imre 1940-ben született. A Szombathelyi Haladás volt az első nagy csapata, s már a Haladásban csillogtatta - összekötőként - remek taktikai képességeit, feltűnt munkabírásával, előkészítő munkájával és góljaival.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_bp_honved_komora_imre.jpg

Kétszer - 1964-ben és 1968-ban - szerepelt a nagyválogatottban, és tagja volt a Tokióban aranyérmet nyert együttesnek. 1960 óta a Bp. Honvéd játékosa. Évek óta a csapat technikai vezetője, s a mostani őszi idény előtt vette át a vezetőedzői tisztséget, mellette megtartván a technikai vezetői posztot is.

Csepel

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_csepel_keret.jpgA Csepel csapata, felső sor, balról: Gendur, Lazsányi, Mészöly, Elekes, Tulipán, Gálhidi, Kovács A., Mednyánszky edző. Középső sor: Keszthelyi Mihály vezetőedző, Kőhalmi, Wéber, Godán, Kelemen, Kökény, Rottenbiller gyúró, ülő sor: Krisztin, Budavári, Kincses, Fischli, Tyukodi, Dékány, Vincze.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_csepel.jpg

Keszthelyi Mihály 1922-ben született. Tősgyökeres csepeli. 1946-1953 között hat alkalommal szerepelt a válogatottban, s egy gólt ért el. Tagja volt a Csepel 1942-es, 1943-as és 1948-as bajnokcsapatának. 1957-ben fejezte be labdarúgó pályafutását, de Csepelen maradt, az utánpótlással foglalkozott. 1965-ben vette át először az első csapat irányítását, és kilenc éven át folyamatosan ült a „nagyok” kispadján. 

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_csepel_keszthelyi_mihaly.jpg

Négyéves (VM-Egyetértés, illetve MTK-VM) kitérő után 1979-ben került vissza szűkebb hazájába, s azóta, sikerrel emelte ki a másodosztály süllyesztőjéből a nagy múltú együttest, majd szerény, de annál eredményesebb munkával jó középcsapattá kovácsolta össze. Nem véletlen, hogy egyetlen kollégája nincs, aki négy éve lenne ugyanannál a klubnál... Szakedző.

DMVSC

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_dmvsc_kerekes_gyorgy.jpgKerekes György, aki végül maradt Debrecenben, végre sérülésmentes évet szeretne

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_dmvsc_alapozas.jpgJó hangulatban telt a nyári alapozás

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_dmvsc_keret.jpgA DMVSC csapata. Felső sor balról: Till, Mező, Menyhárt, Mohácsi, Szigeti, Fodor. Deákvári, Szűcs I., Selyem Guggolnak: Varga, Czikora, Tímár, Tóth E., Kerekes, Jankovics, Ludánszky. A képről Sallai hiányzik

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_dmvsc.jpg

Kovács Ferenc 1934-ben született, az MTK-ban játszott mindvégig. 1955-ben egy alkalommal szerepelt a nagyválogatottban. Szakedző. 1969-től edzősködik, előbb az MTK-nál, majd az Egri Dózsánál volt szakvezető. 1972-1977.: a Videoton vezetőedzője, majd egy idényben ugyanezt a tisztet tölti be a Vasasnál.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_dmvsc_kovacs_ferenc.jpg

Az 1978/79-es évadban szövetségi kapitány a nagyválogatottnál, 1979/1980-ban az Magyar Labdarúgó Szövetség szakfelügyelőjeként tevékenykedik. 1980 nyara óta a Debreceni Munkás Vasutas Sport Club vezetőedzője.

DVTK

A játékosállománnyal kapcsolatos, hogy Salamon József kétéves görögországi szereplése után ismét a DVTK játékosa kíván lenni - vele két évre szóló szerződést kötöttek. Salamonnal lényegesen erősödik majd a DVTK védelme. Három saját nevelésű ifjúsági játékos (Kiss István. Csorba Tamás, Lippai Sándor) kerül a felnőtt keretbe. Fükő egy hónappal szerződése lejárta előtt önkényesen Tatabányára távozott és nem vett részt a csapat előkészületi munkájában. Tatabánya ugyan jelentkezett Diósgyőrön, de eddig nem vezettek eredményre a tárgyalások, mert a tatabányaiak nem teljesítették az előfeltételeket, így könnyen lehet, hogy fegyelmi következményei lesznek Fükő önkényes távozásának. Szabó Lászlóval az egyesület vezetői közölték, hogy a jövőben harmadik kapusként kívánják foglalkoztatni Veréb és Gulyás mellett. Szabót szerződése 1983-ig köti a DVTK-hoz, de ha más egyesületnél kíván szerepelni, a DVTK ehhez beleegyezését adja. A Nyíregyháza jelentkezett Szabóért, de még nincs megállapodás. Kádárt kiadták az Edelényi Bányász csapatának. Szemere és Sváb katonai szolgálat előtt áll. A DVTK tárgyalásokat folytat a kaposvári Szlovák és az egri Fenyves átigazolásával kapcsolatban, eddig még nem született végleges döntés.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_dvtk_keret.jpgA DVTK csapata. Álló sor balról: Veréb, Kerekes, Giron, Oláh, László II., Tatár, Teodoru I., Gulyás, guggolnak: Fekete, Borostyán, Szlovák, Görgei, Teodoru II.,Kiss J., Feledi

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_dvtk.jpg

Dr. Puskás Lajos 1944-ben született. Játékosként Debrecenben, a DVSC-ben tűnt föl. Innen került a Vasashoz. Tagja volt a piros-kékek bajnokcsapatának 1965-ben és 1966-ban. Hétszer szerepelt a nagyválogatottban, s egy gólt ért el. Edzői pályafutását Siófokon, kezdte 1977-ben, majd Debrecenen át Kaposvárra vitt az útja.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_dvtk_dr_puskas_lajos.jpg

1980-ban az NB II. bajnokaként ünnepelte Kaposvár csapatát (Egy évre rá kiesett a Rákóczi). Abban az évben került Miskolcra, a DVTK-hoz. Szakedző.

Haladás

Csigó Csaba ügyvezető elnök bizakodva várja az újabb szezont, bár ez - úgymond - nehezebb lesz az előzőnél. Véleményét osztja Török Péter is, aki hosszas rábeszélés után megváltoztatta eredeti elhatározását, és még egy évre elvállalta a Haladás labdarúgóinak szakmai irányítását: - Sokak szerint a sikeres visszatérést követő esztendő a legkritikusabb. Ebben - hazai és külföldi példák bizonyítják - van igazság. A játékosok ugyanis hajlamosak az elégedettségre, azt hiszik, hogy ők már csak játékkal „hozni” tudják a mérkőzéseket. Nálunk már a tavasszal mutatkoztak ilyen jelek, szerencsére azonban néhány kudarc után mindenki belátta, hogy hajtás, fegyelmezettség, keménység nélkül nem terem babér a csapat számára.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_haladas_keret.jpgA Haladás VSE együttese. Felső sor balról: Török P. vezető edző, Hegedűs, Kulcsár, Preszeller, Vörös, Eller, Gunyhó F. pályaedző, középső sor: Németh, Kiss, Tar, Pásztor, Király, alsó sor: Marton, Szarka, Garics, Horváth, Hegyi

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_haladas.jpg

Török Péter 1940-ben született. Tősgyökeres szombathelyi, mi több, tősgyökeres Haladás-hívő. A klub ificsapatában kezdett el focizni, és a Haladás zöld-fehérjében fejezte be aktív pályafutását. Más egyletben nem is szerepelt. Szakedző, emellett testnevelő tanári diplomája van. Sárosi László mellett (négy évig) volt pályaedző, majd ezt követően a Haladás ügyvezető elnöke. 

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_ii_haladas_torok_peter.jpg

Miután az NB II. Nyugati csoportjában bajnokságot nyert együttesnek az élvonalban nem akadt edzője, a hosszú tárgyalások sem vezettek eredményre, Török Péter - a huzavonát megunva - magára vállalta a feladatot. Hogy edzőnek sem akármilyen, azt a Haladás helyezése igazolta. Nem akarta tovább folytatni, mégis vállalta...

A Bevezetés harmadik és egyben befejező részében újabb hat NB I-es csapatot mutatunk be.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4213400761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2018.04.24. 13:14:30

Ezen a héten csak annyit tudok hozzátenni, hogy a Kórház a város szélén sorozatból Strosmajer doki volt a kedvencem. Köszönöm hogy elmondhattam.

Fandor 2018.04.24. 14:36:15

Ez az a Kerekes György, aki tán 86 környékén a Videotonhoz került....? akkor már kopaszodó, kicsit a lengyel Latóra emlékeztető játékos volt, tán rúgott pár gólt, de nagyot nem alakított, állandóan elesett, többször fetrengett a földön, mint amennyit futott.... nekem valahogy a 84-85-ös Vidi csúcskorszak szomorú lecsengését reprezentálta......

maribor_ 2018.04.24. 14:56:21

@Fandor: Ő. Előtte meg Dózsa, PMSC, aztán Fradi, megint Dózsa. És Palkovicsra lett elcserélve, úgy került a Vidibe.

Tököm Állat 2018.04.27. 00:10:20

Majzlinger,Prikidánovics.Soha el nem felejthető nevek .Ganz pályán ingyen sör lehetett?Azért ott hatezer néző elég különleges.Siófokon pedig már itt szinte az MNK győztes csapat játszott (Bódi és Pardavi hiányzik).

Tököm Állat 2018.04.27. 00:14:34

@maribor_: emlékezetem szerint Palkovics már a Dózsából került a Fradiba.

Tököm Állat 2018.04.27. 00:17:09

@Tököm Állat: áhh.Végülis ezt írtad,hogy a Dózsa-Vidi cserélte őket.Elnézést.Belezavarodtam :D

Feyyaz 2018.04.27. 15:51:29

@Tököm Állat:
Prikidánovics 1978-ban gólt lőtt barátságos meccsen az Argentínára készülő, Baróti Lajos vezette "A" válogatottnak!
süti beállítások módosítása