Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 26. forduló

2016.11.25. 13:34 maribor_

1981. április 4-5., a hónap első hétvégéje.

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_headlines.jpgMerénylet Ronald Reagan, az Egyesült Államok 40. elnöke ellen

Lássuk először az elmúlt másfél hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

Március 26.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága Kádár Jánosnak, a Központi Bizottság első titkárának elnökletével ülést tartott. A Központi Bizottság megvitatta és elfogadta a nemzetközi helyzetről szóló tájékoztatót és a belpolitikai élet időszerű kérdéseire vonatkozó előterjesztést. Az ülésről később közlemény jelenik meg.

Reagan figyelmezteti a Szovjetuniót: egy katonai beavatkozás, vagy bármilyen más, „a lengyel nép ­elnyomására irányuló” intézkedés „­súlyosan érinti a kelet–nyugati kapcsolatok egész rendszerét”. Az elnök a gazdasági támogatás folytatását ígérte a válság tárgyalásos megoldása esetén.

Az iraki erők légi és tüzérségi támadással válaszoltak arra, hogy a napokban indított offenzíva eredményeként az iráni alakulatok két frontszakaszon behatoltak az iraki területekre. Az iraki nehéztüzérség a közlemény szerint tűz alá vette Abadant, az iraki légierő rakétákkal lőtte Ahwazt, Khuzisztán tartományi székhelyét. Itt nyolc polgári személy életét vesztette. Két héten belül ez volt a hetedik rakétatámadás Ahwaz ellen. 

Megkezdődik a Ferihegyi repülőtéren épülő új irányítótorony már kész két pilonja közötti szintek beszerelése a Vörös Meteor Sportklub alpinistáinak segítségével.

A talapzat kavicságyra betonozva készült el, amely egyrészt szétosztja a két lábról érkező terhelést, másrészt ellenáll az esetleges szeizmológiai mozgásoknak. A torony két "lábon", azaz pilonon áll, ezekben helyezték el a függőleges közlekedés lehetőségeit (lift, lépcsőház) és az ide befutó rengeteg kábel is az egyik lábban fut fel. A pilonok kúszózsalus eljárással készültek: minden szakasz megkötése után kétfelé vették a zsaluzatot, daruval feljebb emelték, újra összeszerelték, és így jött a következő szakasz. Ezt a különleges eljárást hazánkban kizárólag ezen az épületen alkalmazták! A pilonok 30 cm vastag betonozással készültek el. Az épület tetején látható gyémánt formájú rész tartalmazza a forgalomirányítók helyiségeit.

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_ferihegy.jpgAz épülő torony (forrás: fovarosi.blog.hu)

A két vasbeton láb közé telepítették a szinteket. Az épület érdekessége, hogy ezeket fentről lefelé haladva építették be. Először a legfelső 3 egység készült el. Minden szint alumínium elemekkel borított a három rétegű üvegezéssel ellátott szalagablakok között. A szintek nagyságát a nagyterem szükséges alapterülete határozta meg, ebből következett a 18x18 méteres négyzet alakú alaprajz. A szintek számát a behelyezett funkciók határozták meg.

A Nemzeti Sportcsarnokban nagy sikerű búcsúkoncertet ad az Illés együttes. A hanganyagból később dupla lemez jelenik meg A koncert címmel, illetve film is készül Koltay Gábor rendezésében.

Kiszabadult az FC Barcelona március elsején elrabolt és 25 napon át fogva tartott gólkirálya, Quini. Hosszú raboskodása után csütörtökre virradóra alig aludt valamit (hajnalban diadalmenetben fogadták Barcelonában), de máris úgy nyilatkozott, hogy ha az orvosok engedik, és ha Herrera Is jónak látja, akkor játszani szeretne a Reál Madrid elleni vasárnapi mérkőzésen. Mindenesetre pénteken újabb edzésen vesz részt, és Herrera mester csak vasárnap, közvetlenül a mérkőzés előtt dönt arról, hogy pályára engedi-e Quinit és mennyi időre. Az FC Barcelona gólkirályát Zaragozában, egy villamos gépműhely pincéjéből szabadította ki a rendőrség szerda este. A rajtaütés meglepte Quini őrzőjét, és így nem volt ideje arra, hogy fegyverét használja. A nyomravezető a banda másik tagja volt, aki Genfben ugyanaznap bukott le, éppen akkor, amikor a bankszámláról fel akarta venni a kialkudott váltságdíjat.

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_quini.jpgQuini a szabadulása pillanataiban

A rendőrség azonban az előzetes váltságdíjtárgyalások után akkor már figyelte. Az illető volt egyébként az akció értelmi szerzője is, máskülönben büntetlen előéletű, ami nehezítette a nyomozást. A banda harmadik tagját még keresik, de máris lefogták egyik testvérbátyját, mert gyanítják, hogy szintén köze lehet a látványos emberrabláshoz. Quinlt elrablása után egy faládában Barcelonából nyomban kicsempészték Zaragozába. Huszonöt napot töltött itt az említett műhely pincéjében, főleg szendvicseken élt, meglehetősen lefogyott, de a körülményekhez képest jól vészelte át a megpróbáltatást. Legdrámaibb élménye éppen kiszabadítása volt. A rendőrök ugyanis civil ruhában törtek be a pincébe, és a fegyverek láttán Quini először azt hitte, hogy ütött utolsó órája.

Lapzártánk előtt érkezett a hír, Quinit a csapat orvosai fizikai és pszichikai gyengeségre való hivatkozással végül nem engedték a Real Madrid ellen pályára lépni. A spanyol labdarúgó bajnokság rangadóján a Real Madrid egyébként 3:0-ra legyőzte a Barcelona együttesét.

Március 27.

Reagan kijelenti, hogy ­korai lenne szovjet–amerikai ­csúcs­találkozót tartani. Viszont ha erre sor kerül, akkor „meg kell vitatni a szovjet imperializmus és expanzionizmus egész kérdéskörét”. 

Lengyelországban a Szolidaritás négyórás figyelmeztető sztrájkot szervezett. Az esemény  impozáns méreteket öltött, meggyőzően demonstrálta a mozgalom erejét. A másik oldalon ezen a napon Jaruzelski tábornok aláírta azokat az alapdokumentumokat, amelyek az "erőszakos megoldás" menetét szabályozták, köztük volt A hadiállapot bevezetésének vezérelve című okmány is.

Gábriel García Márquez, a Száz év magány világhírű kolumbiai írója Mexikóvárosba érkezett, a mexikói kormány diplomáciai támogatását élvezve volt kénytelen azonnal elhagyni Bogotát. Menekülésszerű távozásának oka: tudomására jutott a katonai bíróság elfogatási parancsa az M-19-hez fűződő állítólagos kapcsolatai miatt. Gábriel García Márquez nem zárta ki, hogy a letartóztatási parancs összefüggésben áll a Kuba ellen hozott diplomáciái lépéssel, hiszen „közismert szolidaritásom Kubával, személyes kapcsolatom Fidel Castróval”.

Március 28.

A Magyar Nemzeti Bank 250 millió dollár hitelt vesz fel arab bankoktól. 

Az amerikai mozik Sylvester Stallone és Rutger Hauer főszereplésével bemutatják a Fantom az éjszakában című filmet.

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_fantom_az_ejszakaban.jpg

A filmet itthon 1985-ben mutatták be, nálunk is kasszasiker volt. 

A Népköztársaság Elnöki Tanácsa pénteken ülést tartott. A testület határozatot hozott a hazánk felszabadulása 36. évfordulójának alkalmából adományozandó kitüntetésekről.

Március 29.

Magyarországon éjfélkor életbe lép a nyári időszámítás, így minden órát előre kell állítani egy órával.

Alig féléves fennállás után búcsúkoncertet ad a Kassák Klubban az URH nevű punkformáció. A kezdet ígéretességéhez képest nagyon meglepően hatott, hogy fél évvel a start után befejezték pályafutásukat. Menyhárt Jenő és Kiss László hamarosan megalakította az Európa Kiadót, Müller Péter átlépett a Kontroll Csoportba, Salamon András felhagyott a zenéléssel, filmrendező lett.

A Managuába térített Boeing 737 típusú hondurasi repülőgép elrablói, négy férfi és egy nő, szombaton reggel közölték, hogy felrobbantják a gépet, ha a hondurasi hatóságok nem teljesítik követeléseiket. Tegucigalpában bejelentették, hogy hamarosan bizottság utazik Managuába, hogy közvetlenül tárgyaljon a gépeltérítőkkel követeléseikről. A managuai repülőtéren a gépeltérítők a nyolcvan utasból negyvenhármat szabadon engedtek, így valamennyi nőt és gyermeket. A gépen tartózkodó Ássad Shoman belizei egészségügyi miniszter is elhagyhatta a gépet.

Március 30.

Egy őrült, megszállott fiatalember, John Hinckley megpróbálja megölni Ronald Reagan-t, az Egyesült Államok elnökét. Motivációja nem volt egyéb, mint tettével Jodie Foster színésznőt akarta elkápráztatni.

Reagan szerencséjére a merénylő nem volt túl képzett céllövő: az egyik golyó szóvivőjét, James Bradyt találta el, rajta kívül pedig egy ügynök, Timothy McCarthy és egy rendőr, Thomas Delahanty is megsebesült. Az elnököt közvetlenül nem érte találat, az egyik lövedék azonban gellert kapott a Reaganre várakozó limuzin oldalán és a férfi tüdejébe fúródott. John Hinckley meg sem próbált elmenekülni a helyszínről, így pillanatokon belül őrizetbe vették, a sebesült politikust pedig azonnal kórházba szállították, ahova a 70 esztendős férfi a saját lábán ment be. Az elnök – mint vérbeli színész – egyébként a támadás után sem veszítette el jókedvét, és állítólag viccesen meg is eskette a műtétet végző orvosokat, hogy mindannyian a republikánusokra – vagyis az ő pártjára – szavaztak. Ronald Reagan április 11-én térhetett vissza a Fehér Házba; bár a hivatalos jelentés azt állította, teljesen felépült, közeli ismerősei szerint haláláig szenvedett a golyó okozta sérüléstől.

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_merenylet.jpgHinckley a merénylet délelőttjén még a Fehér Háznál fényképeztette magát

John Hinckley másik három áldozata szintén túlélte a támadást; ketten közülük szerencsésen fel is épültek, James Brady sajtószóvivő azonban – akit a fején talált el a golyó – örökre tolószékbe kényszerült. Hinckley-t természetesen bíróság elé állították, a férfi beszámíthatatlanságával védekező ügyvédek azonban elérték, hogy 1982 júniusában felmentsék védencüket, így a merénylő a St. Elisabeth Kórház elmegyógyintézetébe került. Mondanunk sem kell, hogy az ítélet mélységesen felháborította az amerikai közvéleményt, és komoly szerepet játszott abban, hogy 1984-ben szigorú törvény született arról, hogy a bíróság előtt milyen esetben lehet a vádlott beszámíthatatlanságára hivatkozni.

Teheránba érkezett az iraki-iráni háborúban közvetítéssel kísérletező iszlám bizottság. Habib Satti, az iszlám konferencia szervezetének főtitkára szerint a küldöttség új javaslatokat terjeszt az iráni vezetők elé.

Március 31.

A start utáni 8. napon sikeresen visszatért a Földre a sorrendben nyolcadik nemzetközi űrpáros, Vlagyimir Dzsanibekov ezredes és Zsugderdemidijn Gurragcsaa, a Mongol Népköztársaság kutató űrhajósa. A Szojuz-39 jelzésű űrhajó moszkvai idő szerint 14 óra 42 perckor ért földet a kazahsztáni Dzseszkazgantól 170 kilométerre délkeletre. Az első jelentések szerint a két űrhajós egészségi állapota kifogástalan, közérzete megfelelő. A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa bátor helytállásáért az első mongol űrhajósnak a Szovjetunió Hőse címet és a Lenin-rendet adományozta. Dzsanibekov a Szovjetunió Hőse címmel, járó második aranycsillagot kapta meg, valamint Lenin-renddel tüntették ki. Az este kiadott jelentés szerint a Szaljut-6-Szojuz T-4 űrkomplexum berendezései továbbra is jól működnek. Kovaljonok és Szavinih folytatja munkáját a világűrben.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke és Lázár György, a Minisztertanács elnöke a közös szovjet-mongol űrrepülés sikeres befejezése alkalmából táviratban köszöntötte Jumzsagijn Cedenbalt, a Mongol Népi Forradalmi Párt Központi Bizottságának első titkárát, a Nagy Népi Hurál elnökségének elnökét és Zsambin Batmönht, a Mongol Népköztársaság Minisztertanácsának elnökét.

Megtartották az Oscar-díjak kiosztásával együttjáró nagy televíziós show-t. A legtöbb díjjal, köztük „az év legjobb filmje” címmel egy gazdag közép-nyugati amerikai család felbomlását művészi alapossággal elemző alkotás, az Ordinary people (Átlagemberek) kapta. Rendezője, aki elnyerte a legjobb rendezésért járó Oscar-díjat, Robert Redford, a világhírű filmszínész. Műve összesen négy Oscar-díjat nyert. A látványos hollywoodi esemény meglepetései közé tartozott, hogy a a legjobb külföldi film Oscar-díját a Moszfilm stúdió Moszkva nem hisz a könnyeknek című alkotása nyerte.

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_moszkva_nem_hisz.jpgMoszkva nem hisz a könnyeknek - a szerző mai fejjel is csak ajánlani tudja a filmet

A legjobb rajzfilm Oscar-díját magyar film kapta: Rófusz Ferenc A légy című műve. Henry Fonda, megannyi világsikerű, haladó mű főszereplője, most, 75 éves korában, életművéért különdíjat kapott. A legjobb női alakítás díját Sissy Spacek kapta A szénbányász lánya, a legjobb férfiszínész Oscar-díját pedig Robert de Niro az Őrjöngő bika című alkotásban nyújtott alakításáért.

Ez volt az első magyar Oscar nyertes alkotás.


A díjnyertes alkotás

A gála végül kisebb botrányba torkollott: Rófusz Ferenc az akkori pártállami kultúrpolitika bürokratikussága miatt - a hivatalos indoklás szerint az Oscar-díjat kapott rendező kiutazásához szükséges dokumentumok kiadására túlságosan rövid idő állt rendelkezésre - nem tudott részt venni a gálán. Mikor Alan Arkin Rófuszt szólította a pódiumra, helyette Dósai István, a Hungarofilm vezérigazgatója ment fel és vette át a szobrocskát. Tőle a színfalak mögött az esemény biztonsági igazgatója és a helyi rendőrség vették vissza a trófeát. Maga Rófusz csak másfél hónap múlva kaphatta meg Los Angelesben jogos tulajdonát, mert az amerikaiak másnak nem adták ki.

Nem hivatalos záródokumentum tervezetet terjesztett a madridi európai biztonsági és együttműködési találkozó részvevői elé kedden nyolc semleges és el nem kötelezett ország küldöttsége, hogy szándéka szerint kísérletet tegyen a felmerült nehézségek áthidalására. A nyolc ország a következő: Ausztria, Ciprus, Finnország, Jugoszlávia, Liechtenstein, San Marino, Svájc és Svédország.

Izraeli kommandóegységek több támadást hajtottak végre libanoni területek ellen. Az izraeli alakulatok Tyr kikötővárostól északra és délre partraszállást kíséreltek meg, ezt azonban a libanoni baloldali erők és a palesztinai fegyveresek meghiúsították. Hírügynökségi jelentésekből kitűnik, hogy az újabb izraeli provokáció legkevesebb nyolc halálos és tizenkét sebesült áldozatot követelt.

Leonyid Brezsnyev táviratot intézett Rónáid Reaganhez. A Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke táviratában megállapítja: a szovjet vezetés felháborodással értesült az Egyesült Államok elnöke ellen elkövetett merényletről. „Határozottan elítéljük ezt a bűntettet. A szovjet vezetés és a magam nevében mielőbbi, teljes gyógyulást kívánok önnek, elnök úr” - írta táviratában a szovjet államfő.

Április 1.

Megkezdi termelését az eocén-program keretében nyitott első bánya, az Oroszlányi Szénbányák Márkus-hegyi üzeme. Megindították a szállítószalagot, amely néhány percen belül felhozta az első frontfejtésből a kiváló minőségű barnaszenet.

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_markus_hegy.jpgAz első műszakváltás

Az ünnepélyes pillanat részvevői között ott volt Havasi Ferenc, a Központi Bizottság titkára, Méhes Lajos ipari miniszter, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai és Kovács László, a Bányaipari Dolgozók Szakszervezetének főtitkára is (A bánya 2014-ig üzemelt - a szerkesztő megjegyzése). 

Megkezdődtek a Szovjetunióban a Magyarország felszabadulásának 36. évfordulója 'alkalmából rendezett ünnepségek. A Szovjet-Magyar Baráti Társaság tíz moszkvai kollektív tagjánál - nagyüzemekben, oktatási intézményekben - tart megemlékezést, gyűlést a magyar nép nagy ünnepe alkalmából.

Mától ismét kétórányira növekedett az időkülönbség Budapest és Moszkva között. Szerdán nulla órakor ugyanis a Szovjetunióban is áttértek a nyári időszámításra (itt is egy órával állították előbbre az órákat), amely október elsejéig tart. Ez volt az első óraátállítás a történelemben a Nagy Szomszédnál.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke táviratban kívánt mielőbbi felépülést Ronald Reagannek, az Amerikai Egyesült Államok megsebesült elnökének és a merénylet során megsérült munkatársainak.

Bevezetik Lengyelországban a jegyrendszert a húsra, és a húskészítményekre.

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_hus.jpgMindeközben Budapesten a Rákóczi úti húsáruházban...

Mai és magyar fejjel szinte felfoghatatlan, mik történtek azokban az időkben Lengyelországban, milyen az, mikor üresek a boltok és az alapvető élelmiszerek egy részét fejkvótában határozzák meg. Kedves barátom és kollégám, az egyszerűség kedvéért hívjuk Stanisławnak, egy évvel fiatalabb nálam, ő gyerekként élte meg ezeket. Így emlékezett vissza:
-Elképzelhetetlen ma, de akkor valóban egyszerűen teljesen üresek voltak a boltok. Bementél és végig vagy üres polcokat láttál, vagy az összes polcon csak ecetet találtál. Több órás vagy akár több napos sorok – mindenért, ugyanakkor virágzott a fekete piac, kaphatóak voltak az elérhetetlen cikkek, csak normális ár többszöröséért. A jegyek bevezetésével nem sokkal javult a helyzet, ugyanúgy hosszú órákig kellett várni. 

Április 2.

Szovjet-nyugatnémet külügyminiszteri tárgyalások kezdődtek csütörtökön Moszkvában az időszerű világpolitikai témákról és a kétoldalú kapcsolatok kérdéseiről. A megbeszéléseket a felek a két kormány közötti, rendszeres párbeszéd folytatásának tekintik, amelynek fenntartását - mint az előzetes állásfoglalások megerősítik  mindkét részről különösen fontosnak ítélik a jelenlegi bonyolult nemzetközi helyzetben.

Az európai biztonsági és együttműködési értekezleten részt vett 35 ország képviselőinek madridi tanácskozásán van némi haladás - írja a TASZSZ szovjet hírügynökség. Az egyik legfontosabb pozitív tény az hogy már valamennyi részt vevő ország elismerte az európai biztonság katonai vonatkozásaival foglalkozó konferencia összehívásának szükségességét. E tanácskozás céljait, feladatait illetően jelentősen közeledett a felek álláspontja.

Az ország helyzetéről tárgyalt a lengyel kormány. A minisztertanács elfogadta a Szolidaritással kötött megállapodást, hozzátéve, hogy annak egyes pontjai további tisztázásra szorulnak. A Szolidaritás nem foglalt például állást a kormány azon indítványaival kapcsolatban, amelyek az ország helyzetének stabilizálását célozzák.

A spanyol kormány által Baszkföldön és a hozzá tartozó Navarra tartományban tíz napja meghirdetett, a terrorizmus elleni különleges intézkedések életbe lépte óta első ízben, Pamplonában pokolgépes merényletet követtek el. A megtámadott, a karhatalomnak egy nyugalmazott tagja, egy volt csendőr, a robbanást túlélte ugyan, de állapota súlyos.

Ellenséges elemek zavargásokat kíséreltek meg albán nacionalista és más, a jugoszláv önigazgatási rendszerrel szembeni jelszavakat hirdetve, Koszovó tartomány zömmel albán nemzetiség lakta fővárosában, Pristinában.

Az iszlám konferencia közvetítő bizottsága felfüggesztette munkáját, és átmenetileg Habib Sattit, a szervezet főtitkárát bízta meg, hogy maradjon kapcsolatban Irakkal és Iránnal - jelentette be szerdán Dzsiddában
Sékou Touré guineai államfő, a bizottság elnöke. Mint ismeretes, a 42 iszlám országot tömörítő szervezet kilenctagú bizottsága hétfő és szerda között Teheránban, illetve Bagdadban tárgyalt a háború befejezésének lehetőségéről, de nem ért el sikert. 

Több helységben átadták a Hazafias Népfront Országos Tanácsa által alapított, a településfejlesztési versenyben elért sikerekkel elnyerhető kitüntetést. A fővárosi társadalmi munkaakciókban a kerületek közül Újpest lakói mutattak föl kimagasló eredményt. Ugyancsak elnyerte az elismerést Hajdúnánás, Tiszakécske és a Szolnok megyei Alattyán (A szerzők örömmel állapították meg, legalább a közéleti hírekben lehet jót írni Újpestről...)

Először lépett pályára a kiszabadulása óta a Barcelonában Quini. Kupamérkőzésen az ő góljával győzték le 1:0 arányban a II. ligás Villafranca együttesét.

Április 3.

Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke a Kremlben fogadta Genscher nyugatnémet külügyminisztert, aki a szovjet kormány meghívására csütörtökön érkezett háromnapos látogatásra Moszkvába. A találkozón Andrej Gromiko szovjet külügyminiszter is részt vett. 

Újabb ülést tartott a genfi leszerelési bizottság. A plenáris ülésen felszólalt dr. Kőmíves Imre nagykövet, a Magyar Népköztársaság állandó genfi képviselője is. Beszédében az atomfegyverrel nem rendelkező országok biztonságának kérdésével foglalkozott.

A jugoszláv szövetségi kormány megtárgyalta a Koszovó autonóm tartományban kialakult politikai és közbiztonsági helyzetet. A kormány megállapította: „A tartományi fővárosban, Pristinában lezajlott zavargások ellenséges jellegűek. Azon bel- és külföldi ellenséges erők szervezett tevékenységének részét képezik, amelyek irredenta és albán nacionalista álláspontot képviselve, igyekeznek nyugtalanságot és bizonytalanságot kelteni, és veszélyeztetik az ország területi integritását, nemzeteinek és nemzetiségeinek egységét.” A szövetségi kormány intézkedéseket tett a további zavargások megakadályozására.

A reggeli órákban Tatabánya-Felső és Szár-Szárliget vasútállomás között egy tehervonat üzemi okból megállt, majd visszagurult Tatabánya-Felső állomásra, ahol beleütközött az ott tartózkodó Komáromból Budapest-Kelenföldig közlekedő személyvonatba. Egy ember meghalt, Tizenheten megsérültek, közülük ketten elsősegélynyújtás után már a helyszínről eltávozhattak, 15 embert kórházba szállítottak.

Április 4.

Hazánk felszabadulásának 36. évfordulója alkalmából koszorúkat helyeztek el azoknak a katonahősöknek a sírjainál, emlékműveinél, akik a második világháborúban életüket áldozták a magyar nép szabadságáért. 

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_aprilis_4.jpgKádár János és Németh Károly megkoszorúzza a szovjet hősök Szabadság téri emlékművét

A kegyeletes megemlékezések katonai díszpompával zajlottak le, s a koszorúzási ünnepségek színhelyén katonai díszalegységek sorakoztak fel csapatzászlóval. Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára ünnepi beszédet mondott a Kossuth rádióban és a televízióban.

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_aprilis_4_1_1.jpgTöbb mint harmincezer fiatal vett részt a gellérthegyi Jubileumi parkban rendezett felszabadulási ünnepségen 

A 26. Eurovíziós Táncdalfesztiválon, Dublinban, az angol Bucks Fizz együttes nyer a Making Your Mind Up című számával.

Április 5.

Miközben Bejrútból és Zahléből újabb tüzérségi összecsapásokat jelentettek, Szárkisz libanoni elnök telefonbeszélgetést folytatott Asszad szíriai államfővel. Megállapodásuk értelmében kedden Bejrútba érkezik Khaddam szíriai külügyminiszter.

A lábadozó Reagan elnök a kórházban fogadta Bush alelnököt, aki külpolitikai kérdésekről tájékoztatta. A kórház hivatalos jelentése szerint az elnök állapotát a változóan emelkedő és süllyedő láz jellemzi.

A hét legfontosabb magyar vonatkozású labdarúgó híre: 

Magyarország-Austria Wien
Válogatottunk felkészülési mérkőzésen nyugati szomszédunk legjobb klubacsapatát fogadta, tulajdonképpen, mintha Ausztria A-, B-, és U-válogatottjának vegyes csapata ellen játszottunk volna. igazán kellemes perceket szerzett a tízezres publikumnak az újjáalakított magyar csapat. A „légion étrangére” helyi képviselői, azaz Fazekas, Müller és Bálint játékán egyáltalán nem érződött, hogy egy éve, illetve kilenc hónapja más égtájon futballoznak. Éppúgy illeszkedtek a csapatba (jól, vagy rosszul), ahogy korábban, amikor még „honosak” voltak. Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy Törőcsik úgy igyekezett, mint már rég látható volt (a tatai edzőtáborban végzett gondos szaunázás nemcsak alakján, hanem sebességén is látszott), aztán Nyilasi ismét idézte a tavaszi idényben már többször bemutatott üdezöld játékát, a védelemben Garaba és Katzirz pedig imponálóan magabiztosan játszott, úgy, hogy egy egészén jó magyar csapatot láthatott a közönség... (Ízlelgessük, a válogatott edzőmeccsére, hétköznap, tizenkétezer néző látogatott ki a Népstadionba)
idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_magyarorszag_austria_wien_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_magyarorszag_austria_wien.jpgNehéz helyzetben az Austria védelme Esterházyval és Törőcsikkel szemben

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_magyarorszag_austria_wien_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_magyarorszag_austria_wien_4.jpgKét cserejátékos, Pfeiler (13) és Kardos légibalettja

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_magyarorszag_austria_wien_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_magyarorszag_austria_wien_6.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_magyarorszag_austria_wien_7.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_magyarorszag_austria_wien_8.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_magyarorszag_austria_wien_9.jpg

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 26. fordulóját!

FTC – MTK-VM
A Ferencváros jelenleg a bajnoki címre pályázik, Hungária körúti ellenfele pedig érthetően kétségbeesett erőfeszítéseket tesz, hogy elkerülje a kiesést, amelynek érzését eddig csak ritkán tapasztalta. Amennyiben a papírformát tekintjük döntőnek, a kék-fehér együttes sanyarú helyzetben van, a Ferencváros (kisebb megtorpanás után) most szeretné egyengetni útját az aranyéremig; mindez annyit jelent, hogy győznie kell, ha vetélytárs kíván maradni a pontvadászat élén. A Fradiban több a gond, Rabot műtötték, de sérült Koch és Horváth Róbert is. A kék-fehéreknél felépült Turner és Koritár is.
idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_ftc_mtk_vm_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_ftc_mtk_vm.jpgA boldog Ebedlit ünnepük gólja után

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_ftc_mtk_vm_3.jpgItt még Szokolai van térden... (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_ftc_mtk_vm_4.jpg...itt pedig már az MTK (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_ftc_mtk_vm_5.jpgNyilasi 24. idénybeli gólja sok vitára adott okot (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_ftc_mtk_vm_6.jpgNyilasi második gólja, itt már nem volt vita (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_ftc_mtk_vm_7.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_ftc_mtk_vm_8.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_ftc_mtk_vm_9.jpg

Bp. Honvéd – Vasas
A szépen, szerényen és ügyesen lopakodó (minden feltűnést kerülő) Bp. Honvéd a listavezető Vasassal találkozik. Minden szurkoló csak arra hagyatkozhat, amit eddig tapasztalt: éles mérkőzésük a tavaszi bajnokság egyik szenzációja lehet. Nincs az a jóstehetség, aki nyugodtan és magabiztosan tippelhetne a végeredményre. A kispestiek nem tétlenkedtek a másfél hetes szünetben, barátságos felkészülési mérkőzésen mérkőzésen 4:0 arányban nyert, a Budapestre érkezett szovjet másodosztályú csapat, az Irtisz Omszk ellen. Mindkét csapatnál sok a gond. Bár a kispestieknél van két nagy visszatérő egy év után (Pál kezdő lesz, pintér pedig már leülhet a padra), Paróczai, Gyimesi, Kuti és Kozma továbbra is sérült. Angyalföldön Török, Kiss L., és Váradi is sérült, róluk a mérkőzés előtt fog dönteni az orvos, Híres pedig sárga lapjai miatt nem lehet ott a találkozón.
idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_bp_honved_vasas_1_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_bp_honved_vasas.jpgMészáros, kezében a labdával, szemrehányásokat tesz Kántornak egy balul sikerült akcióért

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_bp_honved_vasas_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_bp_honved_vasas_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_bp_honved_vasas_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_bp_honved_vasas_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_bp_honved_vasas_6.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_bp_honved_vasas_7.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_bp_honved_vasas_8.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_bp_honved_vasas_9.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_bp_honved_vasas_10.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_bp_honved_vasas_11.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_bp_honved_vasas_12.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_bp_honved_vasas_13.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_bp_honved_vasas_14.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_bp_honved_vasas_15.jpg

Ú. Dózsa – Tatabánya
Igazi presztízsmérkőzésnek ígérkezik a találkozó, ősszel a Tatabánya otthonában kínzó módon 5:0-ra verte a mostani házigazdát, a lila-fehérek törleszteni szeretnének. A hazaiaknál bizonytalan Törőcsik szereplése, aki húzódást szenvedett szerdán, viszont felépült porcműtétje után Fekete és játékra jelentkezett Szusza Ferencnél. Kovács József még mindig sérült, Nagy L. pedig sárga lapok miatt fog hiányozni.
idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_u_dozsa_tatabanya.jpg
Videoton – Dunaújváros
A Vidi ellen ősszel 4:1-re nyert a Dunaújváros, most viszont igazán kellemetlen helyzetben van, míg a fehérvári csapat - kisebb hullámvölgy után - újra egyenesben. A Kohász labdarúgó-csapata egyébként egy nemzetközi tornán szerepelt a hosszú szünetben az NDK-ban, az együttes a BSG Sachsenring Zwickau vendégeként szerepelt, nem túl sikeresen.
idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_videoton_dunaujvaros.jpg
Békéscsaba – Pécsi MSC
Az ügyes házigazdának nem jelenthet gondot a Pécs ellen a két pont megszerzése, még akkor sem, ha a sokszor remek Budavári két sárga lapja miatt távolról szemléli a küzdelmet.
idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_bekescsaba_pecsi_msc.jpg
Debreceni MVSC – Rába ETO
A remekül menetelő Debrecennek pompás tavaszi sorozata után győznie illik. Elképesztő, kilenc mérkőzéses veretlenségi sorozat áll mögöttük, míg az ETO ugyanezen periódus alatt öt zakót is összeszedett. nem véletlen, hogy "csak" négy pontnyira vannak a kieső helytől. Az egy szem győri Póczikot leszámítva egyik csapatban sincs hiányzó.
idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_debreceni_mvsc_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_debreceni_mvsc_raba_eto_2.jpg
Csepel – Nyíregyháza
A vendégegyüttes már sokszor igazolta képességeit idegen pályán is, egy pont megszerzésére most is alkalmas, pláne, hogy mindkettőjüknek ötödmagukkal van a legtöbb döntetlenjük.
idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_csepel_nyiregyhaza.jpg

Zalaegerszegi TE – Diósgyőri VTK
Mindkét együttes eléggé bizonytalan pozícióban várja a találkozót, a helyi csapat mellett csak Gass gólerőssége jelenthet előnyt, különben x a reális eredmény. A Zalaegerszegben Péter porcműtét miatt, a Diósgyőrben Szántó eltiltás miatt nem léphet majd pályára.
idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_zalaegerszegi_te_diosgyori_vtk.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_zalaegerszegi_te_diosgyori_vtk_2.jpg

Kaposvári Rákóczi – Volán
A budapesti csapat ősszel 5-1-re nyert, könnyen lehet, hogy most a Kaposvár „bosszúból” egyenlít, már csak azért is, mert a válogatottban ismét remekül szerepelt Martos, sárgalap-gyűjteménye miatt, nem léphet pályára.
idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_kaposvari_rakoczi_volan.jpg
A mérkőzések után lássuk a 26. forduló válogatottjait! 8-as osztályzat ezúttal nem akadt, de 7-esekből elég erős a mezőny. Annyira, hogy a duplázó Nyilasi nem is fért be egyik csapatban sem. Ismét nem volt könnyű dolga szerkesztőségünknek a választással, minimális különbséggel Komjáti András lett ezúttal a forduló válogatottja. A védő csapata egyik legjobb volt és döntő gólt szerzett, ő egyenlített a Honvéd ellen, a tabella élén tartva csapatát.
idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg
A góllövőlista élén nincs változás, Nyilasi és Kiss László is dupláztak, így továbbra is ketten állnak a góllövő lista élén. Ha ez így megy tovább, két magyar labdarúgó is kaphat majd Aranycipőt. Mögöttük a zalaegerszegi Gass újra eredményes volt, ő is kezd ellépni a videotonos Szabótól.
idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_gollovolista.jpg
A tabella élén továbbra is a Vasas áll, miután még az előző fordulóból maradt annyi pontelőnye a Fradival szemben, hogy döntetlenjük ellenére az élen maradjanak. Az előző fordulóhoz képest egészen a 10. helyig nincs változás, ott a Volán előzte meg a Pécsi MSC-t. Utánuk sincs változás a tabellán, viszont az utolsó helyen álló Kaposvár pontban beérte a Dunaújvárost és az MTK-VM-et.
idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_tabella.jpg
Legvégül, szokás szerint,  tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A legnagyobb bomba az előző hétvégén (ekkor nem volt forduló az NB I-ben, így nem tudósítottunk) robbant, mikor a fejlutás egyik biztos esélyese, az Ózdi Kohász, hazai pályán 3:0-ra kikapott a Miskolci MVSC-től. Most a Szeol AK kapott ki Dorogon, így az idegenben győztes Kecskeméti SC egy pontra megközelítette őket. A Haladás tovább növelte előnyét, amellett, hogy gólfesztivált rendezett, a Nagykanizsa hazai pályán szenvedett vereséget, szinte elköszönve ezzel a feljutás esélyétől.
idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_nb_ii_1.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_nb_ii_2.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_nb_ii_4.jpg

Ez a hét ismét mozgalmas napokat ígér. A forduló után Mészöly Kálmán kijelölte keretét a jövő szerdai FC Bruges elleni edzőmérkőzésre. A játékosok vasárnap este a Margitszigeten találkoztak, hétfőn repülőgéppel elutaznak Belgiumba, s Brüsszelből autóbusszal folytatják útjukat Bruges-be.  

idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_biztos_emberek.jpg

A kapitány 14 játékossal kel útra: Katzirz, Mészáros, Martos, Szántó, Kerekes, Garaba, Tóth J., Nyilasi, Zombori, Mucha, Kiss, Törőcsik, Kovács, Esterházy. A szövetségi kapitány a szerda este 8 órakor kezdődő újabb próbajátékon számít a három „belga”, Bálint, Fazekas és Müller játékára is. 

Egy hét múlva, a következő hétvégén pedig jön a 27. forduló, az alábbi párosításokkal:

Vasas – Debrecen
FTC – Csepel
Diósgyőri VTK – Tatabánya
Nyíregyháza – Kaposvári Rákóczi
Dunaújváros – Zalaegerszegi TE
Rába ETO – Békéscsaba
Videoton – Ú. Dózsa
Pécsi MSC – Bp. Honvéd
MTK-VM – Volán

Szerkesztőségünk a Malév Air Tours szervezésben utazik a válogatott  külföldi edzőmérkőzéseire.
idokapszula_nb_i_1980_81_26_fordulo_malev.jpg

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: e-mailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Címkék: foci nb1 időkapszula


3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6811972042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JuAn 2016.12.15. 21:27:23

"Ízlelgessük, a válogatott edzőmeccsére, hétköznap, tizenkétezer néző látogatott ki a Népstadionba"

Boldog békeidők...
Nekem olyan elvetemült ismerőseim voltak (szerencsére most is vannak, csak sajnos ritkán látjuk egymást), akikkel egy kellően át nem pihent éjszaka után, egy havas, fagyos délelőttön tekintettük meg a Fradi egyik edzőmeccsét a Gyáli (azóta Albert Flórián) úti edzőpályán.
Ötjegyűen biztosan nem voltunk, de a mai nézőszámok legnagyobb részét (köztük a Groupama Arénáét is) kenterbe vertük volna.

maribor_ 2016.12.15. 21:52:47

@JuAn: 5 resszel le vagy maradva, Ribizli.

JuAn 2016.12.15. 22:48:58

@maribor_: Nincs az annyi, mert a szöveges rész már (az uccsót leszámítva) megvolt, csak - mikor mekkora részben - a képek feldolgozása hiányzott/hiányzik.
süti beállítások módosítása