Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 Magyarország - Svájc VB-selejtező mérkőzés (különkiadás)

2017.05.31. 12:45 maribor_

1981. október 14., a hónap közepe

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_headlines.jpgIsmét indul a Ki tud többet a Szovjetunióról? vetélkedő sorozat

Lássuk először az elmúlt egy hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

október 8.

Délelőtt 11 órakor kezdődött meg az országgyűlés őszi ülésszaka, amelyen megjelent Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára és Lázár György, a Minisztertanács elnöke is. Jelen volt a Politikai Bizottság több tagja, ott voltak a Központi Bizottság titkárai, a kormány tagjai. Az emeleti páholyokban helyet foglaltak a budapesti diplomáciai testület képviselői. Az ülésszakot Apró Antal, az országgyűlés elnöke nyitotta meg,

Jose Eduardo dos Santos, az MPLA-Munkapárt és az Angolai Népi Köztársaság elnöke, aki párt- és állami küldöttség élén hivatalos, baráti látogatáson tartózkodik hazánkban, Székesfehérvárra látogatott. A vendéget elkísérte Losonczi Pál, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_dos_santos.jpgAz angolai vendégek a székesfehérvári Ikarus gyár szereldéjében

Délelőtt a prágai Kultúrpalotában megnyílt a nők világkongresszusa. A békeharcos nők nagyszabású világtalálkozóján 124 ország nőmozgalmának, számos nemzetközi, szakszervezeti, ifjúsági szervezetnek és az ENSZ-nek a képviselői vesznek részt. A több mint ezer küldött között helyet foglalt a magyar nők tíztagú küldöttsége is, amelyet Duschek Lajosné, a Magyar Nők Országos Tanácsának elnöke vezet. A kongresszus jelszava: Egyenjogúság, nemzeti függetlenség, béke!

Gépfegyveres csoportok támadták meg hajnalban Felső-Egyiptom közigazgatási székhelye, Aszjut város főbb pontjait. Aszjut arról ismert, hogy a város egyeteme az iszlám vallási erők fellegvárának számít, s az utóbbi két évben véres tüntetések színhelye volt. Az AP hírügynökség úgy értesült, hogy az összecsapás akkor kezdődött, amikor a Bajrám-ünnep első napján, reggel az emberek kiözönlöttek a mecsetekből, s beleütköztek a gyülekezési tilalmat érvényesíteni akaró rendfenntartó erőkbe. Az egyiptomi rendőrség ejtőernyősöket dobott le Aszjutban, hogy megerősítse az iszlám fegyveresekkel harcoló egységeket.

A hírre reagálva a Nimitz atommeghajtású repülőgép-anyahajó és a Mississippi cirkáló rövidebbre fogta velencei látogatását, és a Földközi-tenger keleti medencéje felé vette útját. Nápoly felől hasonló útiránnyal elindult az atommeghajtású Texas cirkáló. A Pentagon továbbra is fenntartja a fokozott készültségi parancsot a földközi-tengeri 6. flottánál, valamint a gyorshadtest Egyesült Államokban levő egységeinél.

Mától naponta 10-18 óráig - vasárnap kivételével - árusítják a belépőjegyeket a jövő heti Magyarország-Svájc labdarúgó-világbajnoki selejtező mérkőzésre. A Népstadion úton hat, a Dózsa György úton és a metró felőli bejáratnál három-három jegypénztárt nyitnak.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo-meccsjegy.jpgA szerző az első között vette meg jegyét

október 9.

Marjai József miniszterelnök-helyettes, Josef Staribacher osztrák kereskedelmi és ipari miniszter, dr. Randé Jenő bécsi magyar nagykövet, valamint az osztrák gazdasági élet több vezető képviselője jelenlétében megnyílt Bécsben 29 magyar külkereskedelmi és iparvállalat reprezentatív, október 18-ig nyitva tartó kiállítása. A Messepalastban mintegy 2000 négyzetméter alapterületen berendezett ipari, idegenforgalmi és gasztronómiai seregszemlére a bécsi magyar gazdasági napok átfogó rendezvénysorozata keretében került sor.

Romániában rendeletet hoznak nyilvánosságra, amelynek értelmében 5 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki azokra, akik a különböző élelmiszerekből a hivatalosan megállapítottnál többet tartalékolnak. Korlátozzák az egy alkalommal vásárolható élelmiszerek mennyiségét, és mindenki csak a lakóhelye szerint illetékes üzletben szerezhet be élelmiszert.

Az NSZK történetének eddigi legnagyobb béketüntetése zajlik le Bonnban 300 000 ember részvételével. A tüntetést az evangélikus egyház békeszervezete kezdeményezte.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_beketuntetes.jpg„Élni akarunk!' áll a frankfurtiak transzparensén

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_bonn.jpgInnen nézve másfél milliónak tűnik... 

Felavatják John Lennon születésnapján a világ első róla készült egész alakos bronzszobrát a los angelesi City Hall East-ben.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_john_lennon.jpgAz alkotás Brett Livingstone-Strong műve

október 10.

Délben Kairóban eltemették a négy nappal ezelőtt merénylet áldozatául esett Anvar Szadat egyiptomi elnököt. A katonai pompával végbement szertartáson mintegy nyolcvan ország, illetve nemzetközi szervezet küldöttsége vett részt, többet közülük államfők, miniszterelnökök vezettek. A rendkívül nagy létszámú biztonsági erők által védett gyászmenetben csak a hivatalosan meghívott vendégek vehettek részt. Szadatot a keddi merénylet színhelyének közelében temették el, szemben azzal a tribünnel, ahonnan a katonai díszszemlét nézte, és ahol a parádén résztvevő egyik egység négy katonája (pontosabban egy tiszt és három katonaruhába öltözött társa) lelőtte. 

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_szadat_temetes.jpgKülföldi államférfiak, egyiptomi politikusok kísérik a koporsót

A temetés, politikai érintkezésekre adott alkalmat a Kairóba érkezett delegációk között. Alexander Haig külügyminiszter, az amerikai delegáció vezetője, aki Hoszni Mubarak egyiptomi elnökjelölttel folytatott eszmecserét, majd Begin izraeli miniszterelnökkel tárgyalt. Ugyancsak megbeszélést tartott az egyiptomi-izraeli különbéke ellenére Kairóval jó kapcsolatot ápoló Szudán és Szomália elnökével, valamint Omán miniszterelnök-helyettesével.

október 11.

Alexander Haig amerikai külügyminiszter tv-nyilatkozatban erősítette meg azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint az amerikai fegyveres erők nagyszabású hadgyakorlatot terveznek Egyiptomban. A novemberre tervezett hadgyakorlaton az egyiptomi erők mellett a korábbinál nagyobb amerikai kontingens venne részt. (A legutóbbi amerikai-egyiptomi közös hadgyakorlaton 1400 amerikai ejtőernyőst vetettek be.) A Pentagon-tervek szerint a Fényes csillag elnevezésű hadgyakorlat keretében ezúttal első ízben irányítanának B-52 hadászati bombázókat Egyiptom légterébe. Ennek célja,hogy - mint egy magas rangú amerikai külügyi tisztviselő közölte - hangsúlyozzák Washington katonai jelenlétét Egyiptomban, továbbá, hogy „illusztrálják azt a gyorsaságot és pontosságot, amellyel ezek az amerikai gépek Egyiptom segítségére siethetnek, ha ez szükséges”.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_haig_mubarak.jpgHaig külügyminiszter Mubarak egyiptomi alelnökkel Kairóban

Délután háromnapos látogatásra a japán fővárosba érkezett Jasszer Arafat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet VB elnöke. Noha a palesztin vezető formailag nem a kabinet, hanem a japán-palesztin barátság előmozdítására hivatott száztagú parlamenti képviselőcsoport meghívásának tesz eleget, fogadta őt Szuzuki Zenko kormányfő és Szonoda Szunao külügyminiszter is.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_arafat.jpgA palesztin vezető japán parlamenti képviselők társaságában a tokiói repülőtéren

A Louisiana Coliseum-ban tartott Rolling Stones koncert előzenekara egy teljesen ismeretlen rockzenész, bizonyos Prince és bandája.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_prince.jpgNagy jövőt jósolnak neki

A Népszabadság is tudósított röviden az eseményről: Kábítószerezés vádjával 95 embert tartóztattak le Los Angelesben a Rolling Stones együttes koncertjén, amelyen 90 ezres tömeg gyűlt össze. A rendőrség szigorú motozást tartott a szabadtéri koncert bejáratánál.

október 12.

A veszprémi Bakony Művek a saját tervezésű komplett szerelőszalagból - amelynek elemeit a nyugatnémet Bosch cég licence alapján gyártották - útnak indította első exportszállítmányát az NDK-ba. A drezdai elektromos készülékek gyárában ezen a szerelőszalagon évente 400 ezer feszültségszabályozó készül majd. Az NDK-beli vállalat egyébként a Bakonytól már megrendelte az autókürtöt és a generátort szerelő szalagokat is.

Új külfejtésű bányát nyitott az Oroszlányi Szénbányák Vállalat. Egyidejűleg bezárta kimerült külfejtését, amely három és fél év alatt a vártnál 200 ezer tonnával több szenet adott. Az új, mintegy 600 ezer tonna palaszenet ígérő bányából még az idén 70-80 ezer tonnát adnak át a helybeli hőerőműnek. Olyan telepeken dolgoznak, amelyek a korábban itt működő mélyművelésű bányákhoz tartoztak, de azok módszerével már nem lett volna gazdaságos a termelés.

Reggel 6 óra 25 perckor a budapesti Keleti pályaudvaron a vágányzáró baknak ütközött a Varsó-Belgrád között közlekedő Polónia expressz. A baleset következtében könnyebben megsérült huszonhét utas; egy magyar és huszonhat lengyel állampolgárt orvosi vizsgálat és elsősegélynyújtás miatt kórházba szállítottak. Közülük többen már a délelőtti órákban elhagyták a kórházat. A baleset okának kiderítésére a rendőrség a vasúti szakértők bevonásával a vizsgálatot megkezdte.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_vonatbaleset.jpgHelyreállítás a délutáni órákban

A Művelődési Minisztérium közoktatási főosztálya, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság országos elnöksége, a Lapkiadó Vállalat és a Szovjetunió című lap szerkesztősége vetélkedőt hirdetett a középiskolai felnőttoktatási intézmények tanulói részére Ki tud többet a Szovjetunióról? címmel.

október 13.

Moszkvában megnyílt a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa végrehajtó bizottságának 101. ülése. A tanácskozáson a tagállamok állandó képviselői, miniszterelnök helyettesek vesznek részt. Az elnöki tisztet hazánk állandó képviselője, Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese tölti be. A munkában részt vesznek Jugoszlávia képviselői is.

Tatabányán, az M 1-es út közelében, vasúti pályaépítés előkészítése során, reggel 7 óra 40 perckor egy árokásó gép elvágta a nemzetközi koaxiális kábelt, amely Budapestet a nyugati országrészekkel, valamint Béccsel, Pozsonnyal köti össze. Emiatt egy időre megszakadt a telefonösszeköttetés. Az elvágott kábel megjavításán egész éjszaka dolgoztak,

A moszkvai Pravda szerkesztőségi cikke megállapítja, hogy Lengyelországban a Szolidaritás a politikai hatalom megragadására tör, és „ellenforradalmi tevékenységét a katolikus klérus is támogatja”.

Nép szavazás kezdődött Egyiptomban. Közel 12 millió szavazásra jogosulttól várják a hatóságok, hogy igent mondjon az egy héttel ezelőtt meggyilkolt Szadat államfő utódjául jelölt Hoszni Mubarak eddigi alelnök elnökké választására. Mubarak egyébként az egyetlen jelölt az államfői posztra. Az országban uralkodó feszültségre jellemző, hogy a rendfenntartó erők parancsot kaptak: figyelmeztetés nélkül, azonnal lőjenek, ha bármilyen rendzavarási kísérletet tapasztalnak.

A kubai külügyminisztérium nyilatkozatban tiltakozott a Dominikai Köztársaság magatartása ellen, miután az ország hatóságai megtagadták a beutazó vízumot a karibi együttműködési és fejlesztési bizottság ülésére érkezett kubai küldöttségtől. A dominikai kormány a közelmúltban már többször nem adott vízumot kubai sportolóknak, gazdasági küldöttségeknek.

október 14.

A Művelődési Minisztérium, a Magyar Film- és Tv-művészek Szövetsége, valamint a MAFILM mély megrendüléssel tudatja, hogy Huszárik Zoltán érdemes művész, Balázs Béla-díjas filmrendező, a Szindbád és a Csontváry filmek rendezője, 50 éves korában, váratlanul elhunyt. Temetéséről később intézkednek.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_huszarik_zoltan.jpgCsontváry (Itzhak Fintzi) és Huszárik a Csontváry forgatásán 

Genfben megnyílt a szovjet-amerikai SALT-tárgyalások (Strategic Arms Limitation Talks, magyarul: tárgyalások a hadászati fegyverek korlátozásáról - a szerkesztő megjegyzése) állandó konzultatív bizottságának soron következő ülése.

Az idei Nobel-békedíjat az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága (UNHCR) kapta. Az indoklás szerint a szervezet kiterjedt és értékes munkát folytatott világszerte a menekültek segítése érdekében.

A szadati út folytatását ígérte parlamenti beszédében Hoszni Mubarak, Egyiptom új elnöke.Az államfő délben tette le hivatali esküjét a népi gyűlés előtt, miután bejelentették a megválasztására tartott népszavazás eredményét. Hivatalos adatok szerint az érvényes szavazatok 98 és fél százalékát adták Mubarakra. Hoszni Mubarak, államfői minőségében először intézve szavait az egyiptominéphez, illetve a világhoz, a múlt kedden meggyilkolt Szadat elnök eszméi mellett kötelezte el magá(Mubarak 2011. február 11-i lemondásáig volt hatalomban - a szerkesztő megjegyzése).

A szerdai 9. forduló és a Magyarország-Svájc világbajnoki selejtező mérkőzés közötti szombaton a továbbjutásra esélyes Románia és Svájc Bukarestben, 65 ezer néző előtt játszotta első mérkőzését (majd a visszavágó november 11-én lesz),és tulajdonképpen a házigazdák lehettek a nyugtalanabbak. Mindez azért, mert a közvélemény, a szakvezetés mindenképpen győzelmet várt a magyarok elleni hazai mérkőzésen. A mieink elleni találkozón szerepelt román együttesben változások történtek, kiesett Camataru és Crisan, és a hazai közönség nagy örömére az egykori „aranycipős” Dudu Georgescu került a támadósor közepére. Mint kiderült, Georgescu távolról sem számított „aranycserének”, mert egyetlen lehetőséget sem értékesített, egymaga háromszor vétett gólhelyzetben. A vezetést ugyan a románok szerezték meg az 57. percben Balaci nagyszerű szabadrúgásgóljával, a svájciak azonban jól cseréltek, és előbb a 69. percben Zappa révén egyenlítettek, majd az újonc Lüthi góljával a 77. percben a győzelmet is kiharcolták 2:1 arányban.


A mérkőzés góljai

A csoport állása a találkozó után:

Hely. Csapat J. Gy. D. V.  Gk. P.
1. Anglia 7 3 1 3 12:8 7
2. Románia 7 2 3 2   5:5 7
3. Svájc 6 2 2 2   9:9 6
4. Magyarország 5 2 2 1   6:6 6
5. Norvégia 7 2 2 3   7:11 6

 

A mérkőzés utáni hír: A Scinteia, a román párt központi lapja közölte, hogy a Román Labdarúgó Szövetség vezetőségének előterjesztésére azonnali hatállyal leváltották a válogatott együttes szakvezetőit - jelenti az MTI. Kovács Istvánt, Valentin Stanescut és Victor Staneuleseut egyaránt felmentették megbízatása alól. A román szakvezetők menesztésének oka: Románia labdarúgó válogatottja nem teljesítette őszi, hazai feladatait, és ebben a kudarcban nem a játékosok a főbűnösök, hanem azok, akik beválogatták őket. A határozat szerint egy héten belül tesznek javaslatot az új szakvezetők kinevezésére. Bukarestben ezek után arra számítanak, hogy november 11-én, a Svájc elleni visszavágón teljesen átszervezett, ütőképes válogatott állhat ki.

Még egy VB-selejtezőre került szombat délután sor. Lipcsében az NDK válogatottja Lengyelország csapatával mérkőzött. Meglepetésszerű vendéggyőzelemmel zárult a Lipcsében rendezett mérkőzés. A vendégek a rutinos Szarmach góljával már a 2. percben vezetést szereztek, és hiába biztatta 85 ezer (!!!) néző a hazaiakat, Smolarek az 5. percben 2:0-ra alakította az eredményt. A második játékrészben az 54. percben Schuphase szépített, de aztán a 62. percben ismét Smolarek következett. A végeredmény a 66. percben alakult ki, Streich talált a hálóba, ezzel lett 3:2 a lengyelek javára. A hátralevő mérkőzések eredményétől függetlenül a továbbjutást, a világbajnoki döntős részvételi jog kiharcolását jelentette!

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_ndk_lengyelorszag.jpgSmolarek, Dörner és Graphentin között, sajátmaga második, a lengyelek harmadik gólját szerzi

Ugyanezen a napon a magyar labdarúgó-válogatott keret 3X30 perces felkészülési mérkőzést játszott a Tatabánya igen jó erőkből álló és válogatott keret tagokkal kiegészített vegyes csapata ellen. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány vezette a találkozót, amelyen az első és a harmadik harmadban nem született gól, a második 30 percben viszont négyszer is az igen jól küzdő Tatabánya hálójába került a labda, két gól ezek közül szinte „szépségdíjas” volt. A 37. percben Izsó lőtte az elsőt,10 perccel később Fazekas a balösszekötő helyén kitört, mindenkit kicselezett, és a kifutó kapus fölött látványosan emelt a hálóba. Az 52. percben Fazekas beadása után Izsó bombázott 10 méterről a jobb sarokba, majd hét perccel később Fazekas húzott el a jobb szélen, pontosan ívelt középre, és Nyilasi felhőfejessel juttatta a labdát a hálóba. Az első 30 percben a Katzirz - Szántó, Kerekes, Garaba, Tóth J. - Nyilasi, Törőcsik, Sallai - Fazekas, Kiss L., Izsó összetételben játszott a válogatott keret, a bányászcsapatban Csapó, Moldván, a debreceni Kerekes és Esterházy kapott helyet. A második játékrészben Csapó, Nyilasi, Varga volt a középpályás sor összetétele, Sallai az ellenfélhez ment, és odaállt Csongrádi, valamint Bodonyi is. A harmadik 30 percben már több változás történt, Kakas védett, a védelmi négyes változatlan volt,míg a középpálya és a támadósort Sallai, Törőcsik, Varga, illetve Bodonyi, Kerekes és Esterházy alkotta.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_tatabanya_fazekas.jpgFazekas rúgta a mérkőzés legszebb gólját, az akciót látványos csellel és pontos, a kapus feje fölött átszálló ejtéssel fejezte be

A VB-selejtező előtti hétvégén teljes fordulót tartottak az NB II-ben. Mindhárom éllovas hálója érintetlen maradt, az MTK-VM és a Gyula pedig kifejezett gólparádét rendezett. Parádézott a Dorog a Bábolna, és a Kecskemét a Pénzügyőr ellen. A mezőtúri kapus, Ulbert, büntetőből volt eredményes.
idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_nb_ii_1.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_nb_ii_2.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_nb_ii_3.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_nb_ii_4.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_nb_ii_gollovolista.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_nb_ii_mtk_vm_handel.jpgHandel Györgyöt (9) szabálytalanul tartja fel az egyik váci védő. MTK-VM-Váci Híradás 6:0

A VB-selejtező előtti napon, Gyöngyösön utánpótlás EB-selejtező mérkőzésen Magyarország - Svájc 5:1 (2:0). A magyar csapat összeállítása: Disztl P. - Kerepeczki, Szűcs, Szikszai, Vadász - Kardos, RixerSteidl, Melis (Szabadi, 65. p.), Fecsku (Hajszán, 70. p.), Pölöskei. Gólok: Fecsku (2), Pölöskei, Kardos, Szabadi, illetve Schnydring. A csoportban öt forduló után 1. Anglia 7, 2. Magyarország 6, 3. Románia 5, 4. Svájc 2 pont.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_utanpotlas_poloskei_rixer.jpgFehér mezben Pölöskei (mögötte Rixer) a vendég védők gyűrűjében

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_utanpotlas_poloskei.jpgNagy az öröm a magyar fiatalok körében Pölöskei vezetést jelentő fejesgólját követően

És akkor lássuk a lényeget, a világbajnoki selejtező mérkőzést!

Magyarország - Svájc
Elérkezett, amire oly hosszú ideje vártak a magyar labdarúgó-szurkolók. Este a Népstadionban az ősz első, és egyben utolsó előtti hazai VB-selejtezőjét játssza a magyar válogatott. A várakozás régi emlékeket idéz: nem akármilyen kilencven perc elé néz a stadion nagyszámú közönsége. Ebben a csoportban - hogy a magunk portáján maradjunk - minden lehetséges, ezt bizonyították az eddigi találkozók is. Az esélytelennek vélt norvégok legyőzték a svájciakat idegenben, a favorit angolok kikaptak Svájcban és Norvégiában, a románok Bukarestben maradtak alul hazai környezetben. Éles és nyílt a harc, melyben az otthon előnyét élvező együttes sem lehet biztos a dolgában. S mindez még fokozódik a hajrában, mivel eddig semmi sem dőlt el, és mind az öt ország szurkolói bizakodnak válogatottjaik sikeres célba érkezésében.
idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_a_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_a_merkozes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_a_merkozes_3.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_himnusz.jpgAz 553 mérkőzés magyar játékosai a kivonulás után. Balról: Tóth J., Kiss, Fazekas, Törőcsik, Müller, Sallai, Szántó, Kerekes, Garaba, Mészáros és Nyilasi

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_nyilasi_zaszlocsere.jpgNyilasi (balról) csapatunk kapitánya, a zászlócsere után

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_nyilasi_gol.jpgNyilasi adta meg a jelet

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_nyilasi_fejesgol.jpgNyilasi fejesgólja

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_nyilasi_fazekas.jpgNyilasi és Fazekas gólöröme

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_szanto.jpgItt még 0:0-ra állt a mérkőzés, amikor az előretörő Szántó (a földön) nagy helyzetből majdnem gólt fejelt, de Burgcner kapus másodszorra megkaparintotta a labdát. Mögöttük balról Kiss, középen Herbert Hermann, jobbról Fazekas látható

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_sallai_botteron.jpgSallai, aki másodszor húzta magára válogatott mérkőzésen a nemzetiszínű mezt, nem kis feladatot kapott a kapitánytól, Mészöly Kálmántól: Botteront, a svájci játékmestert kellett semlegesítenie. Nemcsak megvalósította a szakember elképzelését, hanem még hozzá is tett ehhez: a mezőny egyik legjobb játékosának bizonyult

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_nyilasi_wehrli.jpgHarcos szellemben küzdöttek a svájci válogatottal középpályásaink: Nyilasi becsúszva állítja meg Wehrlit

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_toth_jozsef_elsener.jpgTóth József csatája Elsenerrel

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_torocsik_botteron.jpgTörőcsiknek az igyekezete volt dicsérhető, ezúttal Botteron elviszi előle a labdát

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_garaba_elsner.jpgGaraba egyik kemény szerelése aki bánja: Elsener

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_sallai.jpgA "Kis Sallai" megint nagy volt

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_muller.jpgMüller „profi-formában” játszott a középpályán

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_nyilasi_luthi.jpgLüthi próbálja az előretörő Nyilasit szerelni - sikertelenül

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_fazekas_zappa.jpg90 percen át ellenfelek, a lefújás utón barátok, sporttársak, Fazekas és Zappa különös „öltözetben” a mezcsere után

Tovább gyarapodott a Szivárvány Kupában szavazó szerkesztőségek száma: a hatodik fordulóra már a Magyar Hét is elküldte osztályzatait. A Népsport hagyományai szerint - 1-től 10-ig - szavazott 34 szerkesztőség. A magyar-svájci mérkőzésen a következő sorrend alakult ki: 1. Nyilasi 311 pont, 2. Sallai 307, 3. Mészáros 287, 4. Fazekas 282, 5. Müller 263, 6. Kerekes 244, 7. Garaba 241, 8. Tóth 234, 9. Szántó 227, 10. Törőcsik 215, 11. Kiss 183.

Az eddig lejátszott hat mérkőzés után az összetett verseny állása a következő: 1. Garaba 1265, 2. Fazekas 1164, 3. Nyilasi 1140, 4. Müller 1032, 5. Kiss 1002, 6. Törőcsik 999, 7. Tóth 965, 8. Martos 911, 9. Bálint 859, 10. Mészáros 831, 11. Katzirz 616, 12. Sallai 543, 13. Varga 532, 14. Kerekes 451, 15. Mucha 313, 16. Szántó 227, 17. Rab 191, 18. Csapó 146.

A megszokott kupaszerda helyett ezúttal VB-szerda volt Európában. A Magyarország-Svájc találkozón kívül még nyolc selejtező-mérkőzés szerepelt a műsoron.

I. csoport
Bulgária-Albánia 2:0 (0:0). Tirana, 30 000 néző. Gólszerző: Szlavkov (49. p.), Mladenov (34. p.). A bolgár válogatott biztosabban nyert idegenben, mint Szófiában...
NSZK-Ausztria 3:1 (2:1). Bécs, 70 000 néző. Gólszerző: Littbarski (17. és 78. perc), Magath (20. p.), ill. Schachner (16. p.). Az osztrák válogatott továbbjutása bizonytalanná vált. Legközelebb az ugyan csak esélyes bolgárokhoz látogat az együttes. Bulgária ezenkívül még az NSZK-ban lép pályára.

idokapszula_nb_i_1981_82_magyarorszag_svajc_vb-selejtezo_nszk_ausztria.jpgRummeniggét Hattenberger igyekszik szerelni

A csoport állása: 1. NSZK 6 mérkőzés 12 pont, 2. Ausztria 7 mérkőzés 10 pont, 3. Bulgária 6 mérkőzés 8 pont.

II. csoport
Írország-Franciaország 3:2 (3:1). Dublin, 53 000 néző. Gólszerző: Mahut (öngól, 5. p.), Stapleton (23. p.), Robinson (40. p.), ill. Bellone (9. p.), Platini (82. p.).
Ezzel a vereséggel a franciák reményei a VB-döntőbe jutásra alaposan lecsökkentek. Az írek 10 ponttal befejezték selejtezőbelí szereplésüket, sorsuk a vetélytársak további eredményeitől függ.
Hollandia-Belgium 3:0 (2:0). Rotterdam, 65 000 néző. Gólszerző: Metgod (6. perc), Van Kooten 027. p.), Geels (54. p.).
Meglepetés a hollandok biztos győzelme. Belgium vezeti a csoportot, de már nincs több mérkőzése, míg a franciáknak kettő, a hollandoknak egy meccsük van még.

A csoport állása: 1. Belgium 8 mérkőzés 11 pont, 2. Írország 8 mérkőzés 10 pont, 3. Hollandia  7 mérkőzés 9 pont, 4. Franciaország 6 mérkőzés 8 pont.

III. csoport
Wales-Izland 2:2 (1:0). Swansea, 30 000 néző. Gólszerző: R. James (24. perc), Curtis (54. p.), ill. Sigurvidsson (46. és 61. p.).
A váratlan hazai döntetlen rontotta Wales esélyeit.

A csoport állása: 1. Wales 7 mérkőzés 10 pont, 2. Szovjetunió 5 mérkőzés 9 pont, 3. Csehszlovákia 6 mérkőzés 8 pont.

V. csoport:
Dánia-Görögország 3:2 (2:0) Szaloniki, 20 000 néző. Gólszerző: Lerby (8. p.), Arnesen (28. p.), Elkjaer (65. p.), ill. Anasztopulosz (60. p.), Kouisz (85, p.).
A dánok így győzelemmel zárták VB-selejtező szereplésüket, az olaszok és a jugoszlávok gyakorlatilag kijutottak a világbajnokságra.

A csoport állása: 1. Jugoszlávia 5 mérkőzés 8 pont, 2. Olaszország 5 mérkőzés 8 pont, 3. Dánia 8 mérkőzés 8 pont, 4. Görögország 6 mérkőzés 6 pont.

VI. csoport
Észak-Írország-Skócia 0:0. Belfast, 25 000 néző.
A skót válogatott a döntetlennel már biztosította részvételét a spanyolországi VB-mezőnyben. 
Svédország-Portugália 2:1 (1 -0). Lisszabon, 70 000 néző.
Gólszerző: Larsson (38. perc), Persson (90. p.). ill. Pietra (65. p.).
A svédek a csereember utolsó perces góljával életben tartották reményeiket, de az észak-írek kedvezőbb helyzetben vannak. Matematikailag még portugálok is odaérhetnek a továbbjutó második helyre.

A csoport állása: 1. Skócia 7 mérkőzés 11 pont, 2. Svédország 8 mérkőzés 8 pont, 3. Észak-Írország 7 mérkőzés 7 pont, 4. Portugália 6 mérkőzés 5 pont.

Kiemelt támogatónk:

idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr112443751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása