Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 23. forduló

2019.04.01. 11:01 maribor_

1983. április 20., a hónap utolsó előtti szerdája

idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_varkonyi_peter_jasszer_arafat.jpgKedves vendég Budapesten, Várkonyi Péter, az MSZMP Központi Bizottságának titkára Ferihegyen fogadja Jasszer Arafatot

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

április 18.

Jasszer Arafat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának elnöke Gustáv Husáknak, a CSKF KB főtitkárának, köztársasági elnöknek a meghívására hivatalos baráti látogatásra Prágába érkezett. A repülőtéren Vasit Bilak, a CSKP Elnökségének tagja, a KB titkára, valamint Rudolf Rohlicek miniszterelnök-helyettes fogadta. Ezután a prágai várban megkezdődtek a csehszlovák-palesztin hivatalos tárgyalások. A csehszlovák küldöttséget Gustáv Husák, a CSKP KB főtitkára, köztársasági elnök vezeti.

A VNA hírügynökség jelentette: a vietnami külügyminisztérium nyilatkozatban ítélte el Kínát, amiért április 16-án és 17-én súlyos incidenst provokált a kínai-vietnami határon. A vietnami hírügynökség szerint a határ menti tartományok ellen indított kínai támadás következtében több helyi lakos életét vesztette, néhányan megsebesülték. A kínai tüzérség lőtte Ha Tuyen, Lai Chau és Hoang Lien Són vietnami tartományok határ menti körzeteit. Több kínai alegység hatolt be vietnami területre és lőtt a békés lakosságra. Különösen súlyos incidens történt Miong Hiong járásban, ahol a kínaiak ágyú- és aknavetőtűz alá vették az egyik népes piacteret. A támadásban életét vesztette, illetve megsebesült 16 személy; az áldozatok többsége nő és gyermek volt. A külügyminisztérium szóvivője leszögezte: a kínai hatóságok által provokált súlyos incidens tovább rontotta a vietnami-kínai határon kialakult helyzetet, megsértette Vietnam szuverenitását, fenyegeti a vietnami állampolgárok biztonságát és normális életmódját. A szóvivő elutasította Kína állításait, amelyek szerint a pekingi hatóságok csak „válaszintézkedéseket” tettek a határon elkövetett „vietnami provokációkra”. A vietnami külügyminisztérium - hangsúlyozza a nyilatkozat - határozottan elítéli a kínai hatóságokat e provokációs cselekményekért. Egyúttal kategorikusan követeli, hogy a kínai hatóságok haladéktalanul vessenek véget ezeknek az akcióknak. Ha továbbra sem hagynak fel a provokációkkal, a következményekért teljes mértékben őket terheli a felelősség.

Nagy erejű bomba robbant a déli órákban az Egyesült Államok bejrúti nagykövetségénél. Nem végleges adatok szerint legalább 40 halottja és száz sebesültje van a merényletnek, amelyet - saját közlése szerint - az Iszlám Szent Háború elnevezésű illegális szervezet követett el. Ugyanez a csoport volt a több nemzetiségű haderőhöz tartozó amerikai tengerészgyalogosok ellen végrehajtott kézigránátos támadás szerzője is. Az áldozatok többsége a követséget védő biztonsági személyzet tagjai, vízumkérő libanoni állampolgárok, valamint a környéken közlekedő járókelők, autósok közül került ki. Öt amerikai tengerészgyalogos holttestét találták meg. Robert Dillon nagykövet sértetlen maradt, míg Philib Habib és Morris Draper amerikai különmegbízottak a robbanás időpontjában nem tartózkodtak a követségen. Az áldozatok egy részét a tengerbe vetette a robbanás ereje. A hétszintes épület keleti szárnya összeomlott, és a többi része is súlyosan megrongálódott, a robbanás nagy tüzet okozott. Ezért feltételezések szerint még sokkal több halott és sebesült lehet a romok alatt. A bejrúti falangista rádió jelentése szerint a kamikaze-akció úgy zajlott le, hogy egy diplomáciai rendszámú, 150 kiló robbanóanyagot tartalmazó gépkocsi vezetője nagy sebességgel behajtott a követség kapuján. Amin Gemajel libanoni elnök utasítására a hadsereg és a rendőrség körülzárta a merénylet térségét, és azonnali vizsgálatot indított. A robbanást követően amerikai hadihajók jelentek meg a tengerparton álló követségi épülettel szemben. A sebesültek elszállításában amerikai helikopterek is részt vettek. Washingtoni hír szerint Reagan amerikai elnök a robbanás hírére azonnal összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot a Fehér Házba.

idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_headlines.jpgA merénylet színhelye kevéssel a robbantás után

április 19.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának meghívására délután a Palesztinai Felszabadítási Szervezet küldöttségének élén hivatalos, baráti látogatásra hazánkba érkezett Jasszer Arafat, a PFSZ végrehajtó bizottságának elnöke. A delegáció tagjai: Ahmed Dajani, a PFSZ végrehajtó bizottságának tagja, Hani El Hasszán, a PFSZ központi tanácsának, a Fatah központi bizottságának tagja, Abu Ala, a PFSZ gazdasági vezetője, Ahmed Abdai Rahman, a PFSZ egyesített tájékoztatási osztályának vezetője. A küldöttséget a Ferihegyi repülőtéren Várkonyi Péter, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, Borbándi János, a Központi Bizottság tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese, Karvalics László, Nagy Gábor, a Központi Bizottság osztályvezető-helyettesei, Garai Róbert külügyminiszter-helyettes és Kovács Béla, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának titkára fogadta. Jelen volt Abdallah Hijazi, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet budapesti képviseletének vezetője. Az érkezést követően Várkonyi Péter és Jasszer Arafat vezetésével a magyar és a palesztin tárgyaló csoport megkezdte munkáját. A tárgyalásokat követően Losonczi Pál, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az Elnöki Tanács elnöke fogadta Jasszer Arafatot és a kíséretében levő személyiségeket. Jelen volt Várkonyi Péter és Garai Róbert. Szívélyes, baráti szellemű eszmecserére került sor a magyar-palesztin kapcsolatok kérdéseiről. Losonczi Pál megerősítette a közel-keleti helyzet átfogó megoldására, a palesztin probléma igazságos rendezésére vonatkozó magyar álláspontot. Losonczi Pál vacsorát adott Jasszer Arafat és kísérete tiszteletére.

A világ egyik legnagyobb tudományos könyvkiadó vállalata, a Nauka - a Szovjet Tudományos Akadémia kiadója - gondozásában megjelent kötetekből nyílt meg kiállítás Budapesten, az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár székházában. A kiadó, amely figyelemmel kíséri a legfontosabb tudományos kísérletek előrehaladását, illetve a tudomány és technika vívmányainak gyakorlati alkalmazását, évente 2500 művet jelentet meg. A tárlaton csaknem ezer természettudományi és műszaki szakkönyv látható a hónap végéig.

Jurij Andropov, az SZKP KB főtitkára Moszkvában fogadta Rudolf Augsteint, a Der Spiegel című nyugatnémet politikai hetilap kiadóját. A beszélgetésen jelen volt Andrej Alekszandrov, az SZKP KB főtitkárának tanácsadója és Leonyid Zamjatyin, az SZKP KB nemzetközi tájékoztatási osztályának vezetője.

A Szovjetunió kész arra, hogy bármely időpontban, előzetes feltételek nélkül tárgyalást folytasson az amerikai féllel az Indiai-óceán térségében kifejtett katonai tevékenység kérdéseiről - jelentette ki Vlagyimir Susztov szovjet delegátus az Indiai-óceán helyzetével foglalkozó különleges ENSZ-bizottság ülésszakán. (A tárgyalások e kérdésben 1978-ban szakadtak meg az amerikai fél hibájából.) Az ülésszakon most kezdődött meg a vita: a küldöttek olyan kérdésekben foglalnak állást, amelyeket az Indiai-óceán térségének békeövezetté változtatásáról szóló megállapodás kidolgozására hivatott nemzetközi konferencia napirendjére vesznek majd fel.

Az izraeli rádió reggeli jelentésével ellentétben mégis megtartották Natanjában az izraeli-libanoni-amerikai tárgyalások soron következő fordulóját. Az Egyesült Államok ily módon demonstrálta, hogy a bejrúti követsége ellen elkövetett hétfői bombamerénylet ellenére kitart Reagan elnök libanoni, közel-keleti kezdeményezése mellett. A részben romba dőlt követségen kedden is folytatódtak az erőfeszítések mintegy húsz eltűntnek nyilvánított személy felkutatására. A halottak száma eddig 41, a sebesülteké 120. Mint az MTI Washingtonból jelentette, egy magas rangú CIA-tiszt is volt a bejrúti robbantás amerikai áldozatai között - közölte az amerikai külügyminisztérium „a Központi Hírszerző Hivatal kérésére”. A 49 éves Robert Clayton Ames, a CIA közel-keleti és dél-ázsiai elemző irodájának igazgatója volt. Safik el-Vazzan libanoni miniszterelnök közölte, hogy a hatóságok olyan adatok birtokába jutottak, amelyek lehetővé teszik a támadók azonosítását, öt libanoni gyanúsítottat vettek őrizetbe. Miután három különböző szervezet is vállalta a merénylet elkövetését, valószínű, hogy félrevezető közleményekről van szó.

április 20.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára a KB székhazában fogadta Jasszer Arafatot, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának elnökét, aki hivatalos baráti látogatáson tartózkodott hazánkban. A szívélyes légkörű megbeszélésen átfogó véleménycserét folytattak nemzetközi kérdésekről, mindenekelőtt a közel-keleti helyzet újabb eseményeiről, a válság központi problémáját képező palesztin kérdésről. Sürgették a válság tárgyalásos, igazságos rendezését, a palesztinai arab nép törvényes jogainak biztosítását. Rámutattak, hogy a szélsőséges imperialista körök által támogatott izraeli vezetés agresszív politikája súlyosan veszélyezteti az arab országok szuverenitását, a térség békéjét és biztonságát. Hangsúlyozták az arab országok antiimperialista egysége erősítésének fontosságát, kifejezték készségüket a magyar és a Palesztinái arab nép kapcsolatainak fejlesztésére. Kádár János megerősítette a magyar nép szolidaritását a Palesztinái arab nép igazságos harcával, amelyet egyedüli törvényes képviselője, a PFSZ vezetésével folytat. A megbeszélésen részt vett Várkonyi Péter, a Központi Bizottság titkára. Jasszer Arafat találkozott a palesztin kérdéssel foglalkozó nemzetközi ENSZ-konferencia előkészítésére alakult magyar koordinációs bizottság vezető képviselőivel és a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség vezetőivel.

idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_kadar_janos_jasszer_arafat.jpgMegbeszélés az MSZMP KB székházában

Jasszer Arafat délután találkozott a magyar, valamint a nemzetközi sajtó képviselőivel, és válaszolt kérdéseikre. Jasszer Arafat látogatásáról közös közleményt adtak ki. A Jasszer Arafat vezette palesztin küldöttség este elutazott Budapestről. A vendégeket a Ferihegyi repülőtéren Várkonyi Péter, Borbándi János, a Központi Bizottság tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese, Karvalics László, Nagy Gábor, a Központi Bizottság osztályvezető-helyettesei és Garai Róbert külügyminiszter-helyettes búcsúztatták. Jelen volt Abdallah Hijazi, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet budapesti képviseletének vezetője.

Kibővített ülést tartott a budapesti pártbizottság. Az ülésen a testület tagjain kívül részt vettek a budapesti pártbizottság osztályvezetői, a kerületi pártbizottságok első titkárai, a fővárosi tömegszervezetek és mozgalmak vezetői, valamint a fővárosi tanács elnökhelyettesei és vb-titkára. Jelen volt és felszólalt Lázár György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnöke. A pártbizottságot dr. Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára tájékoztatta az MSZMP Központi Bizottságának április 12-13-i üléséről, és javaslatot tett a határozatból adódó budapesti feladatokra. Az előterjesztést vita követte. A pártbizottság megállapította: a Központi Bizottság határozatában foglaltakat a budapesti tapasztalatok alátámasztják, és a határozattal maradéktalanul egyetért. Helyesli, hogy változatlanul a XII. kongresszus és a hatodik ötéves terv célkitűzéseit követjük, a munkáiban a párt bevált módszereit alkalmazzuk. Meggyőződése, hogy a Központi Bizottság határozata nagymértékben elősegíti a XII. kongresszus elgondolásainak megvalósítását. A budapesti pártbizottság elhatározott szándéka, hogy támaszkodva a határozatra, minden erejével a XII. kongresszus döntéseinek megvalósításán munkálkodjék.

Az export növelését szolgáló beruházás fejeződött be a Tatabányai Szénbányáknál; állami hitelből bővítették, korszerűsítették, a vállalat külföldi piacokon is jól értékesíthető berendezéseket, bányagépeket készítő központi műhelyét. A 270 millió forint hosszú lejáratú hitel felhasználásával két új üzemcsarnokot építettek, de az összeg nagyobbik részéből korszerű munkaeszközöket, termelékeny gépeket vásároltak. Ezzel megteremtették a feltételét annak, hogy a csaknem kétezer dolgozót foglalkoztató üzem az eddiginél nagyobb részt vállaljon a Vállalat exportjából. Már gyártják többek között az Ausztriában júliusban átadásra kerülő Haldex-rendszerű meddőfeldolgozó üzem vasszerkezeti elemeit. Hasonló feladat vár a központi műhely kollektívájára a csehszlovák ostravai szénbányáknak készülő meddőfeldolgozó kialakításánál is.

A hivatalos látogatáson Párizsban tartózkodó Marjai József miniszterelnök-helyettest délután az Elysée-palotában fogadta Francois Mitterrand, a Francia Köztársaság elnöke. A látogatás során eszmecserét folytattak a nemzetközi élet és a kétoldalú kapcsolatok időszerű kérdéseiről. Megerősítették a magyar-francia kapcsolatok széles körű erősítésére irányuló törekvésüket, amely mindkét ország kormányának elhatározott szándéka. A beszélgetésen jelen volt dr. Bényi József párizsi magyar nagykövet. A nap folyamán Marjai József találkozott Jacques Attalival, a köztársasági elnök különleges tanácsadójával. A Minisztertanács elnökhelyettese a két ország közötti gazdasági együttműködés és a pénzügyi kapcsolatok továbbfejlesztésének közös teendőiről Yvon Gattazzal, a Francia Munkáltatók Országos Tanácsának elnökével, valamint Marc Vienot-val, a Societé Generale vezérigazgatójával és a bank vezető munkatársaival, az érintett állami szervek képviselőinek bevonásával tárgyalt. Kapolyi László ipari államtitkár, aki a küldöttség tagja, megbeszélést folytatott Jean Auroux-val, az ipari és kutatásügyi miniszter mellé rendelt, energiaügyekkel megbízott államtitkárral.

Első születésnapját kedden még „elhagyottan”, üresen ünnepelte, de várhatóan csütörtök este vendégéket fogad a Szaljut-7 űrállomás. Szerdán ugyanis moszkvai idő szerint 17.11 órakor sikeresen startolt a bajkonuri űrrepülőtérről a Szojuz-T-8 űrhajót szállító hordozórakéta. A legújabb szovjet űrhajóban háromtagú személyzet utazik: Vlagyimir Tyitov alezredes, parancsnok, Gennagyij Sztrekalov fedélzeti mérnök, Aleícszandr Szerebrov kutatóűrhajós. A szovjet űrkutatási programnak megfelelően az úticél ezúttal a Szaljut-7 űrállomás, ahol a kozmonauták műszaki-tudományos kísérleteket végeznek, tanulmányozzák a föld ásványkincseit, a világűr jelenségeit és orvosbiológiai kutatásokat végeznék a kozmikus térben. Amint a moszkvai rádió és televízió első helyszíni beszámolóiból kiderült, a szokásos utolsó orvosi ellenőrzés után az űrhármas parancsnoka jelentette az állami bizottság vezetőjének, hogy készen állnak a feladat végrehajtására. Ezután a tized másodpercnyi pontossággal kidolgozott forgatókönyvnek megfelelően a start előtt két órával az űrhajósok elfoglalták helyüket a Szojuz-T-8 kabinjában, amelyet előzőleg a szükséges ellenőrzések után összekapcsoltak a hordozórakétával, majd startállásba helyeztek. 17.11 órakor a 300 tonna önsúlyú űrkabin a magasba emelkedett. Később Tyitov közölte az irányító központtal, hogy a berendezések normálisan működnek, mindhármuk közérzete jó, az űrhajó ráállt a megadott pályára.

idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_szerebrov_tyitov_sztrekalov.jpgSzerebrov, Tyitov és Sztrekalov

A TASZSZ késő esti jelentése szerint a Szojuz-T-8 az előre meghatározott program szerint folytatja útját, fedélzeti rendszerei és berendezései kifogástalanul működnek, a három űrhajós egészségi állapota és közérzete jó.

Philip Habib elnöki megbízott és az izraeli-libanoni tárgyalásokon részt vevő Morris Draper amerikai küldöttségvezető volt az Egyesült Államok bejrúti nagykövetsége ellen elkövetett hétfői bombamerénylet eredeti célpontja - állította hivatalos libanoni forrásokra hivatkozva az Al-Markazia hírügynökség. A két diplomata a támadás időpontjában egy követségi megbeszélésen vett volna részt, de váratlanul a libanoni elnöki palotába hívták őket. A merénylet halálos áldozatainak száma időközben 47-re emelkedett. Az áldozatok között 16 amerikai állampolgár van. Az amerikai követség közelében öt gyanúsítottat, három libanoni és két szíriai állampolgárt tartóztattak le. A libanoni hadsereg páncélosokkal megerősített egységei nagyszabású razziáiba kezdtek Nyugat-Bejrút déli kerületeiben, főként a palesztin menekülttáborok körzetében olyan személyek után kutatva, akiknek közük lehet az amerikai követség, illetve a több nemzetiségű haderő ellen elkövetett merényletekhez. Safik el-Vazzan miniszterelnök szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok lehetővé teszik a merénylők azonosítását. Elie Szalem libanoni külügyminiszter sajtóértekezletén sajnálatosnak nevezte, hogy Izrael a saját politikai céljaira használja ki az Egyesült Államok bejrúti nagykövetsége ellen elkövetett bombamerénylet tragédiáját, igazolást és ürügyet keresve a tavaly elfoglalt libanoni területeik katonai megszállásának fenntartásához. Izrael most a bejrúti merénylettel próbálja igazolni a Libanon szuverenitását sértő csapatkivonási feltételeit. Közben Mose Levy tábornok, izraeli vezérkari főnök megszemlélte a Bejrút környékén állomásozó izraeli katonai alakulatokat.

Az amerikai képviselőház külügyi bizottsága 251 millió dollár értékben rendkívüli segélyt szavazott meg Libanonnak. Az összeg egy részét a Libanonba küldött amerikai csapatok létszámának növelésére szánják. A segély folyósításáról végső soron a képviselőház dönt.

Humor:idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_humor_3.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_reklam_2.jpg

Kékfény:
Rendőrök, munkásőrök és önkéntes jelentkezők 22 órán át kerestek egy dorogi kislányt. Az eltűnéséről április 19-én, kedden értesült a rendőrség. Baráti István dorogi lakos kedd este jelentette az esztergomi városi rendőrkapitányság ügyeletén, hogy lakásának udvaráról eltűnt hatéves kislánya, Erzsike. A rendőrség azonnal országos körözést adott ki, s egyúttal kutató csoportokat alakított. A nagyszámú rendőrön, nyomozón, önkéntes rendőrön és munkásőrön kívüli önként jelentkező dorogi lakosok is részt vettek az eltűnt kislány keresésében. Másnap, 20-án egy rendőrségi helikopter is bekapcsolódott az akcióba. Végül is szerda este a község határában - Barótiék lakásától négy kilométerre - az úgynevezett Gete-hegy aljában lelt rá az elcsatangolt kislányra az egyik önként jelentkezett dorogi lakos. A kislányt kimerült, lázas állapotban szállították az esztergomi kórházba, ahol egy ideig még orvosi megfigyelés alatt tartják.

Nyíregyházán tragikus közlekedési baleset történt. Jakab Sándor 32 éves nyíregyházi gépkocsivezető a helyi közterület-fenntartó vállalat tehergépkocsijával kanyarodás közben összeütközött egy személygépkocsival, amelyet Farkas István nyíregyházi lakos vezetett. A baleset következtében Farkas István és egyik utasa, Macsu János leveleki lakos életét vesztette. A személyautó egy másik utasa súlyos, egy pedig könnyebb sérülést szenvedett. Az anyagi kár körülbelül 80 ezer forint. A balesetet az okozta, hogy Jakab szabálytalanul kanyarodott, Farkas pedig gyorsan hajtott. Jakab Sándort előzetes letartóztatásba helyezték.

Felgyorsultak a tavaszi mezőgazdasági munkák:
A hét elejétől az ország egész területén igazi tavaszi nagyüzem van a földeken. Az időjárás kifejezetten kedvező a munkákhoz. A néhány nappal ezelőtt hullott csapadék haszna is lényegesen nagyobb, mint az az időveszteség, amit a gépek pihenőre kényszerítésével okozott. Az esők után erőteljes fejlődésnek indultak az őszi kalászosok és a már elvetett tavasziak. A déli vidékek melegebb fekvésű tábláin szárba szökkent a búza. A gazdaságok ezekben a napokban mindenütt a napraforgó, a cukorrépa és egyre inkább a kukorica vetésére összpontosítják a gépeket. A vetőgépek többsége két műszakban dolgozik, s így a legnagyobb területet elfoglaló tavaszi növénynek, a kukoricának már eddig az egyötöde a földben van. Ennél is előbbre tartanak a napraforgóval, az előirányzott területnek csaknem háromnegyedén földbe tették a magot. A cukorrépa-termelő gazdaságok rövidesen befejezik e fontos élelmiszer-ipari növény vetését. A nagyüzemi gyümölcsösökben elvégezték a fák metszését, s általában már kétszer permetezték az ültetvényéket, sőt vannak olyan gazdaságok is, ahol a fertőzések, betegségek megelőzése érdekében már harmadik alkalommal szórják a gépek a vegyszereket a fákra, a termőbokrokra.

idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_talajelokeszites.jpgTalaj-előkészítés a gödi Dunamenti Tsz határában

Jelentkezz!
idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_jelentkezz.jpg

Szabadidő:

idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_szabadido.jpgA Marczibányi téri Új Tükör Szabadidő Központ aulájában állították ki legújabb gyártmányaikat azok a XII. kerületi cégek, amelyek szélesebb körben kívánják bemutatni termékeiket. Képünkön az ÉGSZI számítógépével ismerkednek az iskoláskorúak, s úgy tűnik, ilyen komputerrel gyerekjáték a munka

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_allasajanlat.jpg

Színházi bemutató: Alkonyi dal (Madách Kamara)

idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_tolnay_klari_szabo_sandor.jpgSzabó Sándor és Tolnay Klári

A Magyar Televízió műsorán: Meghökkentő mesék - angol tévéfilmsorozat. Roald Dahl egy-egy meghökkentő, megdöbbentő története világunkról.

idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_meghokkento_mesek.jpg

Ülést tartott hétfőn az MLSZ elnöksége. Meghallgatta és tudomásul vette Mészöly Kálmán szövetségi kapitány szóbeli tájékoztatóját a labdarúgó A-válogatott eddigi mérkőzéseinek szakmai tapasztalatairól. Elfogadta az előterjesztést az idei átigazolási időszakra, amely július 1-től július 31-ig tart. Az elnökség a továbbiakban tárgyalta a női labdarúgás helyzetét, majd felkérte az edzőbizottságot, hogy vizsgálja ki az utóbbi időben történt edzőváltozások hátterét.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 23. fordulóját! Az első osztályú futballbajnokságban szerdán játszanak a csapatok, szombaton nem lesz játéknap, mert jövő szerdán Londonban szerepel a válogatott Európa-bajnoki selejtezőn. A bajnoki találkozók 17 órakor kezdődnek. 

Bp. Honvéd - ZTE
A megnyerőén harcos stílusú Honvédnek nem lehet gond a két pont megszerzése, még akkor sem, ha az egerszegiek ősz óta sokat javultak.
idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_bp_honved_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_bp_honved_zte_bodonyi_pecsics_balazs_zsolt.jpgEgy büntetörúgás előzménye. Pecsics a tizenhatoson belül felvágta Bodonyit, a szélső nagyot esett, majd felállt, és nekiszaladt a büntetőpontra letett labdának, A lövést a kapu jobb sarkára helyezte, de gyengén, és Balázs kapus gyors vetődéssel szögletre ütötte azt

Ú. Dózsa - Haladás
A lilák mindenképpen vissza szeretnének vágni őszi vereségükért, a papírforma szerint a Nehru Kupát nyert Szombathely legfeljebb szerencsés döntetlenben bízhat. Két sárga lap miatt Sarlós (Ú. Dózsa) kényszerpihenőt tart, a beállós posztjára a tavaszi idényben még nem szerepelt Polónyi, valamint Árky pályázik. Umoh izomhúzódása miatt hiányzik. 
idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_u_dozsa_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_u_dozsa_haladas_horvath_karoly.jpgHorváth Károly kezdőemberként szerepelt ezúttal az újpestieknél, és kitűnően megállta a helyét

MTK-VM - Videoton
A kellemetlen szituációban levő hazai csapat csak győzelemmel javíthat helyzetén, de ez sem valószínű a fehérvári ellenféllel szemben. Az MTK-VM-ben Varga II. és Handel - legutóbb csereként lépett pályára - kezdőember lesz. 
idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_mtk_vm_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_mtk_vm_videoton_gol.jpgEzzel a góllal még a Videoton vezetett

idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_mtk_vm_videoton_golorom.jpgManapság már meglepetésnek számít, ha nyer az MTK-VM: ez történt szerdán a Hungária körúton. A Videoton-védők mozdulatai önmagukért beszélnek, akárcsak a hazai focisták öröme... Középen, akit társai ölelnek: a győztes gól szerzője, Varga II.

Turtóczky Sándor, az MTK-VM 27 éves középpályása semmivel sem nyújtott jobb teljesítményt társainál a Videotonnal vívott mérkőzésen, a kékfehér szurkolók szemében mégis a mérkőzés hőse lett. Az összecsapás hajrájában ugyanis két villanása két gólt, s ezzel két nagyon fontos bajnoki pontot eredményezett. A 73. percben - vesztett állásnál - 18 méterre a vendégek kapujától szabadrúgáshoz jutottak a hazaiak. Turtóczky jól helyezett, erős lövését csak a belső kapufára tudta ütni Disztl P., s a gólvonalon végigcsurgó labdát Fülöpnek már csak be kellett pofoznia Nyolc perccel később az alapvonal közeléből amolyan kis-szögletet rúghatott a középpályás. Ezúttal puhán, lágyan ívelte be a labdát, pontosan a fiatal Varga II. fejére, aki biztosan értékesítette a nagy helyzetet. Csupán két villanás - ám két gól. Nem is olyan rossz arány...

Békéscsaba - Vasas
A találkozó érdekessége, hogy a mai bajnoki találkozót követően pénteken az MNK-elődöntőbe jutásért is találkoznak az együttesek. A sanyarú helyzetű Békéscsabának úgy kell a bajnoki pont, mint egy falat kenyér. Pásztor sérülése a vártnál makacsabbnak bizonyult. A Békéscsaba játékmesterén kívül Tisza is harcképtelen.
idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_bekescsaba_vasas.jpg

DMVSC - Ferencváros
Ha az időjárás is „hozzájárul”, bizonyos, hogy telt ház lesz a nagyerdei stadionban, s nem lenne meglepetés, ha végül döntetlen az eredmény. Ez a találkozó ígérkezik a forduló slágerének. A válogatott mérkőzésen megsérült Pölöskei a Sportkórház lakója, de a szélső máskülönben sem játszhatna, hiszen két sárga lapot gyűjtött össze. Akárcsak az FTC másik kulcsjátékosa, Szokolai
idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_dmvsc_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_dmvsc_ferencvaros_nyilasi_tibor.jpgNyilasi Tibor itt ugyan fennakad a debreceni védők falán, viszont a hétközi, debreceni Fradi-győzelemből két góljával alaposan kivette részét. A DMVSC-játékosoknak mindenesetre jól jön a pihenő, hogy a gyenge tavaszi teljesítmény után hajrázhassanak...

DVTK - Tatabánya
A jelenlegi erőviszonyok alapján a hazai csapat látszik jobbnak, ám nem kizárt a pontosztozkodás. A Tatabánya hiányzói: a kiállítás miatt eltiltott Hermann és az agyrázkódást szenvedett Horváth Róbert.
idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_dvtk_tatabanya.jpg

Pécsi MSC - Rába ETO
Nem valószínű, hogy Kovács Imre, a visszatért pécsi tréner, döntetlennél jobb eredményre tudná vezényelni csapatát. Sokasodnak a Rába ETO gondjai. Szepesi kiállítása, Szíjártó két sárga kártyája miatt nem játszhat. Póczik sérült, Rezi pedig belázasodott. A PMSC-ben Torna és Lőrincz után Réfi is feliratkozott a sérültek listájára. 
idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_pecsi_msc_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_pecsi_msc_raba_eto_kovacs_laszlo_lutz_jakab.jpgEdzőváltozás történt Pécsett, ismét Kovács Imre vette át a szakmai felügyeletet, Az első eredmény: a pécsiek otthon tartottak egy pontot a listavezetővel szemben. Képünkön Kovács megkaparintja a labdát a veszélyesen támadó Lutz elől

Nyíregyháza - Csepel
A hazai csapat menekül az alsóházból, a Csepelnek pedig érdeke, hogy ne süllyedjen tovább őszi diadalmas menetelése után. Krisztin kivételével minden csepeli labdarúgó egészséges. Érdekesség, hogy a sérüléséből felgyógyult Mészöly és Vincze mellett mérsékelt formája miatt Lazsányi is a kispadra kerül. 
idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_nyiregyhaza_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_nyiregyhaza_csepel_polyak_budavari.jpgMeglepően nagy gólkülönbségű vereséget szenvedett a Csepel Nyíregyházán, s ezzel, még a hetek óta tartó gyengébb forma következményeképpen, a jelek szerint le kell mondania a vasgyári csapatnak a bajnoki dobogóról. Képünkön Polyák és Budavári harcol a labdáért

A mérkőzések után lássuk az 23. forduló válogatottjait! Ritka az olyan, hogy nem kevesebb, mint négy játékos kapott 8-as érdemjegyet. Kakas, a Vasas kapusa, Szikszai, a nyírségiek védője, és két középpályás, a kispesti Gyimesi és a Ferencvárosi Nyilasi. Mivel az utóbbi két gólt is szerzett, ezúttal ő lett nálunk a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_a_fordulo_valogatottja.jpg

A góllövőlista élén duplájával Dobány megerősítette vezető pozícióját. Az angyalföldi Kiss László is két gólt szerzett, ezzel megelőzte a győri Hannichot.
idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_gollovo_lista.jpg

Az NB I 23. fordulója aligha kerül be a magyar labdarúgás aranykönyvébe. Nem kevesebb, mint négy (!) találkozó kapott munkatársainktól mindössze két csillagos minősítést, csupán Nyíregyházán láthatott a szépszámú nézősereg fordulatos, látványos, színvonalas játékot. Ezen a mérkőzésen azonban nem kis meglepetés született, hiszen az utóbbi időben bukdácsoló szabolcsiak régi önmagukat idéző remek játékkal győzték le magabiztos különbséggel a nemrégiben még bajnoki reményeket melengető csepeli gárdát. Ugyancsak javított eddigi helyzetén az MTK-VM a Videoton legyőzésével, s ezzel a székesfehérvári együttes került nehéz helyzetbe. A hosszú ideje gyengélkedő békéscsabaiak sem tudtak javítani: hazai pályán a Vasastól elszenvedett vereségükkel már most úgy tűnik, nemigen marad esélyük a bennmaradásra. Az elsőségre leginkább számítható gárdák közül a Ferencváros második félidei teljesítményével, Nyilasi jó játékával és két góljával fordított és győzött Debrecenben. Ezzel egy pontra megközelítette a Rába ETO-t, amely csak döntetlenre volt képes Pécsett. Ugyancsak ott van az élvonalban a Bp. Honvéd - szintén egy pontra lemaradva az éllovastól -, ezúttal is magabiztosan győzött Kispesten.
idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_tabella.jpg

A másodosztályban ezúttal sem tartottak hétközi fordulót.

Mészöly Kálmán szövetségi kapitány a mai bajnoki találkozók után ismét táborozást tart: a válogatott a hétfői Angliába való utazásáig a Hotel Olimpiában lesz az összetartás. A keret: Katzirz, Mészáros, Zsiborás - Martos, Kocsis, Garaba, Tóth, Péter, Kerekes, Varga - Hannich, Nyilasi, Burcsa, Póczik, Kardos - Kiss L., Törőcsik, Szentes, Hajszán, Kurucz. Az angol utánpótlás-válogatott ellen készülő magyar együttes április 26-án Newcastle-ben játszik, Mezey György szakvezető jelöltjei: Disztl P., Szieben, Grósz, Disztl L., Horváth R., Szabó A., Gere, Détári, Teodoru II., Kiprich, Csongrádi, Boda, Pecsics, Szabados, Takács, Bognár, Varga II., Csehi.

idokapszula_nb_i_1982_83_23_fordulo_utanpotlas_keret.jpgA magyar utánpótlás keret. Felső sor balról: Tóth K. gyúró, Mohácsi J. dr orvos, Disztl L., Theodoru I., Csehi, Horváth R., Disztl P., Szieben, Kiprich, Boda, Mészáros, Smuczer, Mezei Gy. vezető edző, Tajti J. edző, alsó sor: Bognár, Szabó, Gere, Détári, Grosz, Csongrádi, Szabados

Egy hét múlva, szerdán következik az Anglia-Magyarország EB-selejtező mérkőzés.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8714621988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása