Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 Magyarország – Görögország EB-selejtező mérkőzés (különkiadás)

2019.04.29. 10:26 maribor_

1983. május 15., a hónap harmadik vasárnapja

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_robert_david_muldoon_lazar_gyorgy.jpgHazánk vendége Robert David Muldoon Új-Zéland miniszterelnöke - kíséretében Lázár György, a Ferihegyi repülőtéren

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

május 9.

A hitleri fasizmus felett aratott győzelem 38. évfordulója alkalmából Budapest dolgozóinak békevágyát kifejező munkás-békenagygyűlést tartottak a MOM Szakasits Árpád Művelődési Házában. A széksorokban a főváros üzemeinek, intézményeinek több száz képviselője foglalt helyet, hogy hitet tegyen a béke mellett, tiltakozzék az emberiséget fenyegető veszélyek ellen. A nagygyűlésen Várkonyi Péter, az MSZMP Központi Bizottságának titkára mondott ünnepi beszédet. - A béke- és barátsági hónap idei rendezvénysorozatának különös időszerűséget adnak azok a súlyos veszélyek, amelyek világunkat, az emberiséget fenyegetik - hangsúlyozta a KB titkára.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb-selejtezo_bekenaggyules.jpgA részvevők egy csoportja

A most kezdődött béke és barátsági hónap rendezvényeinek, akcióinak időszerűségét, jelentőségét növeli, hogy világszerte felerősödött a tömegek aktivitása a fenyegető veszélyek elhárításáért. Az Egyesült Államokban példátlan méretű tömegmozgalom bontakozott ki a fegyverkezési programok ellen, a nukleáris fegyverek befagyasztásáért. Nyugat- Európa érintett országaiban - de másutt is - egyre erősödik a tiltakozás az amerikai közép-hatótávolságú rakétáknak a NATO-döntés szerint ez év végén kezdődő telepítésével szemben. Izraelben százezres tömegek léptek fel a libanoni agresszió, a palesztin nép kiirtására irányuló politika ellen. Népünk békevágya az elmúlt közel négy évtized során új vonásokkal gazdagodott. Dolgozóink immár nemcsak a békét féltik, óvják, de azt a társadalmi rendet is, amely a béke által biztosított életet igazán emberhez méltó tartalommal tölti ki.

A hitleri fasizmus felett aratott győzelem 38. évfordulóján koszorúzási ünnepséget rendeztek a Szovjet Hősök Emlékművénél, a Szabadság téren. Az Országos Béketanács nevében Sebestyén Nándorné elnök és Sarkadi Nagy Barna főtitkár, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság képviseletében Tasnádi Emil alelnök és Regös Gábor, az elnökség tagja helyezte el a megemlékezés koszorúját. A Szovjet Békevédelmi Bizottság - Volf Szedik elnökségi tag vezetésével - hazánkban tartózkodó küldöttsége is lerótta kegyeletét a Szovjet Hősök Emlékművénél. A Hazafias Népfront budapesti bizottsága nevében Rétfalvi Csaba titkár, az V. kerületi bizottság képviseletében Gara Róbert titkár koszorúzott. Elhelyezték az emlékmű talapzatánál a megemlékezés és a hála virágait több budapesti üzem, vállalat dolgozói, s az V. kerületi intézmények, iskolák és lakosok képviselői is. A fasizmus felett aratott győzelem 38. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget tartottak a gellérthegyi Felszabadulási Emlékműnél is.

Moszkvában, a Kreml fala mellett, az Ismeretlen katona sírjánál kegyelettel adózott a háborúban elesett szovjet katonák emlékének Dmitrij Usztyinov, a Szovjetunió marsallja, az SZKP KB PB tagja, honvédelmi miniszter s számos magas rangú katonatiszt. Ezen a napon egyébként a Szovjetunió városaiban veterántalálkozókkal emlékeztek a győzelem napjára. Országszerte ezrek rótták le kegyeletüket a szovjet nép hősi harcát idéző emlékművek előtt. Belorusszia fővárosában, Minszk-ben béketüntetést és nagygyűlést rendeztek. A háborúban csaknem teljesen elpusztított város lakói a győzelem napján az ENSZ által meghirdetett nemzetközi leszerelési kampány és a köztársaságban szervezett európai biztonsági és együttműködési akcióhét keretében szervezték meg a nagyszabású megmozdulást. Az ünnep alkalmából a Pravda hétfői száma Dmitrij Usztyinov cikkét közli, amely részletesen elemzi a második világháború tanulságait, a fasiszta német hadsereg fölött aratott győzelem okait. Megállapítja, hogy a reakciós imperialista körök - sajnos - nagyon keveset tanultak a fasiszta Németország és csatlósai vereségéből. A szovjet katonai fenyegetés hamis jelszavával ismét az erőpolitikát akarják alkalmazni a Szovjetunióval szemben, fékevesztett fegyverkezési hajszát folytatnak, új világháborút készítenek elő.

Európa más országaiban is megemlékeztek a győzelem napjáról. Több mint húsz országból százezrek keresték fel Mauthausent, az egykori hitlerista koncentrációs tábort, ahol 122 ezer embert gyilkoltak meg a nácik. A megemlékezésen beszédet mondott Erwin Lanc osztrák belügyminiszter. Hasonló megemlékezést tartottak Dachauban is, amelyre Magyarországról, a Szovjetunióból, Lengyelországból, Csehszlovákiából, Jugoszláviából és az NDK-ból is érkeztek küldöttségek. Az NSZK-ban május 9-e kapcsán tízezrek vonultak az utcákra, hogy tüntetéseken és más tömegrendezvényeken tiltakozzanak a fegyverkezés, az új amerikai rakéták nyugateurópai telepítése ellen. Hamburgban, Darmstadtban, Essenben, Mannheimben, Kielben és más nagyvárosokban társadalmi és tömegszervezetek felhívására tartottak tiltakozó megmozdulásokat, amelyeken figyelmeztettek a NATO rakétatelepítési terveinek veszélyeire, és legfontosabb feladatként a békéért vívott küzdelem mellett foglaltak állást. Nyugat-Berlinben a fasizmus felett aratott győzelem 38. évfordulóján több mint ötvenezer ember vett részt hétvégi békerendezvényeken.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb-selejtezo_bekemenet_nyugat_berlin.jpgA több ezres béketüntetés részvevői Nyugat-Berlinben

A megmozdulások részvevői elítélték a fegyverkezési hajszát, az új típusú, közepes hatótávolságú amerikai atomrakéták nyugat-európai telepítésének terveit. Az ünnep alkalmából megkoszorúzták a nyugat-berlini Szovjet Hősök Emlékművét. Párizsban Mitterrand francia elnök vasárnap ünnepségen vett részt a szövetséges csapatoknak a fasiszták felett aratott győzelme 38. évfordulóján. Az elnök vörösrózsa-koszorút helyezett el az Ismeretlen katona sírján, a párizsi Diadalív lábánál. A koszorúzási ünnepséget szélsőjobboldali csoportok meg akarták zavarni. A rendőrség 54 személyt letartóztatott.

május 10.

A béke- és barátsági hónap keretében Európa a rakéták évében címmel leszerelési konferenciát tartottak az oroszlányi művelődési házban. A konferenciát az Országos Béketanács leszerelési bizottsága, valamint az Európai Biztonság és Együttműködés Magyar Nemzeti Bizottsága rendezte. Sarkadi Nagy Barna, az Országos Béketanács főtitkára mondott megnyitót, majd Balázs József, a Magyar Külügyi Intézet tudományos osztály- vezetője tartott előadást az európai biztonság problémáiról. Az ezt követő korreferátum ok többek között a NATO új katonai stratégiai törekvéseivel, a Varsói Szerződés országainak békejavaslataival, valamint a jelenleg ülésező madridi találkozóval foglalkoztak. Nagygyűléssel nyitották meg a békehónap rendezvényeit ezen a napon Heves, Komárom, Szolnok, Baranya és Zala megyében. A gyöngyösi ifjúsági békenagygyűlésen Sebestyén Nándorné, az Országos Béketanács elnöke, Nyergesújfalun Sarkadi Nagy Barna, Mezőtúron Kovács Béla, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának titkára mondott beszédet. A sárospataki Kossuth Kollégiumban több száz diák részvételével ifjúsági leszerelési fórumot tartottak.

George Shultz amerikai külügyminiszter közvetítő misszióját követően Tel-Aviv a zsarolás eszközeként, további libanoni engedmények kicsikarására használja fel az izraeli-libanoni egyezménytervezet elvi jóváhagyását, az amerikai tervek látványosan időzített „síikerét”. A Philip Habib amerikai különmegbízott által tolmácsolt új izraeli követelések, az ingázó diplomácia felújítása, az izraeli-libanoni-amerikai tárgyalások esetleges újrakezdése világosan jelzi, hogy Izrael nem tekinti kielégítőnek és véglegesnek a több mint négyhónapos alku eredményét. A csalódott és felháborodott libanoni vezetők azzal vádolják Izraelt, hogy most a kiegészítő magyarázatok és felvilágosítások révén próbálja elérni azt, amit a tárgyalóasztalnál, illetve Shultz közvetítésével nem sikerült elérnie. - Nem áll szándékunkban tisztázás címén felülvizsgálni és módosítani azt, ami mellett már elköteleztük magunkat - figyelmeztetett Safik el-Vazzan miniszterelnök.

május 11.

Hosszú évek elhúzódó építkezése után ma reggel hat órától várja első vendégeit a felújított Gellért hullámfürdő a fővárosban. Mint azt sajtótájékoztatóján dr. Beck Béla, a Fővárosi Fürdőigazgatóság igazgatója elmondta, ezzel lezárult a Gellért fürdő átépítésének második szakasza. Az 1978-ban megnyílt pezsgőfürdő, a hullámmedence, valamint a Kemenes utcai új napozóterasz és gyermekmedence átépítésére 376 millió forintot költöttek, illetve költenek, mert az utóbbit csak az ősszel adják át az építők, s így csak a jövő tavasszal látogathatják a vendégek. A rekonstrukció során teljesen lebontották a hajdani nagymedencét, s a műemléki felügyelőség előírásainak megfelelően állították helyre a fürdőt, de a legkorszerűbb anyagok és technikai berendezések felhasználásával.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_gellertfurdo.jpgAz elkészült hullámfürdő

A Vidám Színpad igazgatósága mély fájdalommal közli, hogy Kazal László, a Magyar Népköztársaság érdemes művésze, a színház tagja, 72 éves korában, hosszú szenvedés után, kedd éjszaka elhunyt. Temetéséről később intézkednek.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_kazal_laszlo.jpgA nagy nevettető

Kijárási tilalmat rendelt el az izraeli megszálló hadsereg a dél-libanoni Karaunban azután, hogy a falu lakossága heves tüntetéssel tiltakozott több mint hatvan helybeli lakos elhurcolása ellen. Az izraeliek újabb elnyomó intézkedésének előzménye az volt, hogy a karauni férfiak megtagadták a megszállókkal együttműködő „nemzeti gárda” létrehozását. Az izraeli csapatok megtorlásul körülzárták a települést, és a sportpályára terelt 13-60 év közötti férfiak közül hatvanat az anszari fogolytáborba hurcoltak. A tiltakozó tüntetések miatt további letartóztatásokat eszközöltek.

Közben a Bekaa-völgyben folytatódnak az izraeli támadási előkészületek. Az izraeli hadsereg új radarállomást létesített a frontvonal közelében levő Kamed al-Loznál, és új repülőteret épít Al-Rafid mellett. Jasszer Arafat, a PFSZ vb elnöke megerősítette, hogy szervezete és Szíria katonai koordinációról állapodott meg, tekintettel a közel-keleti helyzet legutóbbi fejleményeire. A PFSZ szóvivője szerint Arafat - aki Tuniszban nyilatkozott damaszkuszi tárgyalásairól - kiemelkedő jelentőségű, pozitív lépésnek értékelte a palesztinai-szíriai megállapodást. Értékelése szerint vannak még megoldatlan kérdések a PFSZ és a szíriai kormány között, azonban bízik abban, hogy azokat rövid időn belül megoldják.

Négy év után ismét a ciprusi kérdéssel foglalkozott az ENSZ-közgyűlés ülésszaka. A vitában az első felszólaló Nikosz Rolandisz ciprusi külügyminiszter volt. Hangoztatta: eredménytelenül végződtek a szigetország görög és török közössége közötti tárgyalások. A politikai rendezés fő akadálya a megszálló török csapatok jelenléte. Rolandisz beszéde alatt a török küldöttség elhagyta a termet. A ciprusi vitáihoz az el nem kötelezett országok szervezetének a ciprusi kérdéssel foglalkozó bizottsága - amelynek tagjai: Kuba, Guyana, Algéria, Mali, Jugoszlávia, India és Srí Lanka - nyújtott be határozattervezetet. Ez sürgeti, hogy minden idegen katonai erő hagyja el a szigetországot. Egyben javasolja, hogy Javier Pérez de Cuellar, ENSZ-főtitkár személyesen foglalkozzék a konfliktus politikai megoldásának előmozdításával.

május 12.

A kormány Tájékoztatási Hivatala közli: A Minisztertanács ülésén az Állami Tervbizottság jelentést tett a hosszútávra szóló tervezőmunka keretében folyó, az ipar fejlesztésére kidolgozás alatt álló elgondolásokról. A kormány az elgondolásokat a további munka alapjául elfogadta. Megerősítette, hogy azokat a fejlesztési célokat kell előtérbe állítani, amelyek növelik az ipar hatékonyságát, jövedelmezőségét és nemzetközi versenyképességét. A kormány a tudománypolitikai bizottság tájékoztatója alapján áttekintette a legújabb műszaki-tudományos eredmények gyakorlati bevezetésének támogatására létrehozott Innovációs Alap tevékenységét; megállapította, hogy az eredményesen járul hozzá a szellemi termékek hasznosításához, ezért helyesli, hogy további hasonló célú intézmények létrehozására kerüljön sor. 

Lázár Györgynek, a Minisztertanács elnökének meghívására délután hivatalos látogatásra hazánkba érkezett Robert David Muldoon, Új-Zéland miniszterelnöke. Útjára elkísérte felesége is. A kormányfő kíséretében van Bernard Galvin pénzügyminisztériumi államtitkár, Hugo Judd, Új-Zéland magyarországi nagykövete, aki Budapesten csatlakozott a miniszterelnökhöz, valamint a miniszterelnöki hivatal több vezető munkatársa. A vendégeket a Ferihegyi repülőtéren ünnepélyesen fogadták; a légikikötőt új-zélandi és magyar zászlók díszítették. A fogadtatásra megjelent Lázár György, Puja Frigyes külügy- és Hetényi István pénzügyminiszter, valamint a politikai és gazdasági élet számos vezető személyisége. A repülőgépből kilépő Robert David Muldoont elsőként Lázár György üdvözölte, majd kisdobosok virágcsokrokkal köszöntötték a vendégeket. Ezután a magyar és az új-zélandi közéleti vezetők kölcsönösen üdvözölték egymást. A fogadtatást követően a távoli szigetországból érkezett vendégek gépkocsiba ültek, s a magyar vezetők társaságában szállásukra hajtattak. A késő délutáni órákban a Parlamentben Lázár György és Robert David Muldoon szűk körben megbeszélést folytatott. A szívélyes légkörű megbeszélésen áttekintették a kölcsönös érdeklődésre számot tartó legfontosabb nemzetközi politikai és gazdasági kérdéseket. Este Lázár György és felesége a Parlament Vadásztermében díszvacsorát adott az új-zélandi kormányfő és felesége tiszteletére. Részt vett a vacsorán a kormány több tagja, valamint politikai és gazdasági életünk számos vezető személyisége. A vacsorán Lázár György és Robert David Muldoon pohárköszöntőt mondott. 

A magyarországi mozik bemutatják A profi című, 1981-ben készült francia akciófilmet.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_a_profi_jean_paul_belmondo.jpgA főszerepben Jean-Paul Belmondo

A Sakál napja óta ilyen jól megcsinált, feszült és fordulatos krimi nem igen volt filmvásznainkon. Azzal a különbséggel, hogy ebben a filmben rokonszenvünk a magányos merénylő s nem a szándékát megakadályozni kívánó rendőri szervek oldalán áll. A rendező példás professzionizmusáról ugyanis nemcsak a többszörösen megcsavart sztori és a rendezés nagyvonalúsága, feszes ritmusa tanúskodik, hanem a parádés szereposztás is, és mindenekelőtt a főszerepre kiválasztott Jean-Paul Belmondo kitűnő játéka, fanyar és ugyanakkor belső feszültségtől izzó alakítása. S még két, a maga területén nagynevű alkotótársat kell külön is kiemelnünk. Henri Decae mesteri operatőri munkáját és Ennio Morricone fülbemászó és kifejező film zenéjét. Olyan film ez, amely a maga vállalta feladatot a maga műfajában minden részletében példásan oldja meg. Sikerét nem nehéz megjósolnunk.
Részlet Gyertyán Ervin filmkritikájából

Indira Gandhi indiai kormányfő Új-Delhiben fogadta a hivatalos látogatáson ott tartózkodó Iván Arhipovot, a Szovjetunió Minisztertanácsának első elnökhelyettesét. A meleg, baráti légkörű találkozón mindkét fél megerősítette azt az óhaját, hogy további fejlődést érjenek el a két ország közötti gazdasági együttműködés különböző területein. A felek kifejezésre juttatták, hogy továbbra is erőfeszítéseket kell tenni a fegyverkezési verseny megszüntetésére, a béke és az enyhülés megőrzésére. Arhipov átadta Gandhinak Jurij Andropovnak, az SZKP KB főtitkárának és Nyikolaj Tyihonovnak, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének üzenetét és jókívánságait. Indira Gandhi nagyra értékelte a hagyományos barátság és a kölcsönösen kielégítő együttműködésen alapuló indiai-szovjet kapcsolatok jelenlegi állását. Arhipov és Pranab Muherdzsi pénzügyminiszter, ugyancsak csütörtökön, megállapodást írt alá a Bengál-öböl partján, Visakhapathamban épülő fémkohászati üzem második szakaszának felépítésében való együttműködésről.

Hat szakszervezet kezdeményezésére nagyszabású tüntetések zajlottak le Chilében a tizedik éve hatalmon lévő Pinochet-diktatúra ellen. Eredetileg a rézbányászok szerveztek sztrájkot az elnyomó gazdasági, társadalmi és politikai rendszer ellen. Pinochet fenyegető nyilatkozata után azonban, amikor a kormány katonaságot, harckocsikat és ágyúkat vezényelt a bányák körzetébe, a tiltakozás más formájához folyamodtak. A hat szakszervezet felszólította a dolgozókat, hogy ne küldjék gyermekeiket iskolába, ne vásároljanak, és vigyék el gépkocsijaikat az utcákról. Ennek eredményeképpen Santiagóiban némely iskolákban a gyermekek hetven százaléka hiányzott, üresek maradtak az üzletek és a bankok. A főváros központjában alig volt forgalom. Hasonló tiltakozó akcióra került sor Valparaisóban, az ország második legnagyobb városában. Santiagóban kormányellenes tüntetést rendezett a santiagói egyetem mintegy száz hallgatója is. A rendőrség könnygázzal oszlatta szét a diákok megmozdulását, s letartóztatott harmincnégy római katolikus papot és szeminaristát is; ők a főváros központjában tüntettek, kérdőjeleket feltüntető transzparenseket hordozva. Nem hivatalos források szerint a tüntetések során őrizetbe vettek kilencven személyt.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_chilei_tuntetesek.jpgRendőrök űzik ki Santiagóban a legfelsőbb bíróságról az épületet elfoglaló jogászokat és joghallgatókat

május 13.

A hazánkban hivatalos látogatáson tartózkodó Robert David Muldoon új-zélandi miniszterelnök délelőtt megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén. Ezután a Parlament delegációs termében Lázár György miniszterelnök és Robert David Muldoon vezetésével megkezdődtek a magyar-új-zélandi plenáris tárgyalások. A tárgyaló csoportok áttekintették a kétoldalú kapcsolatokat, s egyetértettek az együttműködés fejlesztésének szükségességében, különösképpen a gazdaság és a kereskedelem területén. A megbeszélésen megvizsgálták azokat a lehetőségeket is, amelyek a kapcsolatok továbbfejlesztését szolgálják. Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke délelőtt hivatalában fogadta az új-zélandi miniszterelnököt. A szívélyes légkörű találkozón jelen volt Házi Vencel külügyminiszter-helyettes, valam int Hugo Judd, Új-Zéland magyarországi nagykövete. Ugyancsak délelőtt Robert David Muldoon a Parlamentben találkozott Marjai Józseffel, a Minisztertanács elnökhelyettesével. A megbeszélésen széles körű véleménycserét folytattak a világgazdaság időszerű kérdéseiről, érintették a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat. Az új-zélandi kormányfő programja délután a Ganz-Mávag Mozdony-, Vagon- és Gépgyárban folytatódott. A látogatásra elkísérte Házi Vencel. A 140 esztendős gyáróriás bejáratánál Szabó Imre ipari miniszterhelyettes és Dunajszky András vezérigazgató üdvözölte a vendéget, majd tájékoztatta az elsősorban vasúti járművek, a motorvonatokhoz használatos különböző gépi berendezések, szivattyúk és turbinák gyártására szakosodott nagyüzem tevékenységéről. A Ganz-Mávag csaknem ötven országba szállítja termékeit; legjellegzetesebb exporttermékei a m torvonatok, amelyek Új-Zélandban is rövid idő alatt közkedveltek lettek. A tájékoztatót követően a gyár vezetői üzemlátogatásra invitálták a vendéget, aki érdeklődve tekintette meg azt a sínautóbuszt, amelyet a harmincas években a világon elsőként állítottak elő a Ganz-Mávag szakemberei. Bemutatták Robert David Muldoonnak azt a hazánkban már jól bevált speciális villanymozdonyt is, amelynek egyik változatáról - egy vasútvillamosítási programmal összekapcsolva - tárgyalások folynak Új-Zélanddal. A délutáni órákban Új-Zéland miniszterelnöke megbeszélést folytatott Hetényi István pénzügyminiszterrel. Véleményt cseréltek a jelenlegi nemzetközi, gazdasági és pénzügyi rendszer válságáról, valamint a kiútkeresés lehetőségeiről. Közös álláspontra jutottak abban, hogy szükség van a világgazdasági rendszer megújulására. A megbeszélésen jelen volt Fekete János, a Magyar Nemzeti Bank elnökhelyettese. Ezután Robert David Muldoon Veress Péter külkereskedelmi miniszterrel arról tárgyalt, hogy az eddigi kereskedelmi forgalmat miként lehetne bővíteni. Szó esett a megbeszélésen az együttműködés további szélesítéséről a mezőgazdaság területén, valamint harmadik piacon történő közös fellépésről. Robert David Muldoon a késő délutáni órákban gazdasági kérdésekkel foglalkozó újságírókkal találkozott. Este Robert David Muldoon és felesége - Lázár György és felesége, valamint Házi Vencel és felesége társaságában - a KISZ Központi Művészegyüttesének műsorát tekintette meg az együttes Rottenbiller utcai székházában.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_magyar_uj_zelandi_targyalasok.jpgA tárgyalóasztalnál a Parlament delegációs termében

Marosán Györgyöt, a magyar munkásmozgalom kiemelkedő, régi harcosát 75. születésnapja alkalmából a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága nevében Kádár János, az MSZMP KB első titkára levélben köszöntötte. A Központi Bizottság levelét Gáspár Sándor, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a SZOT főtitkára nyújtotta át Marosán Györgynek azon az ebéden, amelyet tiszteletére az Élelmezésipari Dolgozók Szak- szervezetének elnöksége adott.                                             

II. Erzsébet brit uralkodó feloszlatta a parlamentet. A brit törvényhozás feloszlatására azt követően került sor, hogy Margaret Thatcher brit kormányfő a hét elején bejelentette, június 9-re általános választásokat ír ki a szigetországban. Ennek megfelelően kérte fel a hét elején Margaret Thatcher a brit uralkodót a parlament feloszlatására. A választási kampány jövő hétfőn veszi kezdetét, habár az elmúlt napokban a pártok vezető személyiségei m ár kifejtették álláspontjukat a főbb bel- és külpolitikai s gazdasági kérdésekben

Az ABC amerikai tv-hálózat terjedelmes adásban ismertette négyhónapos nyomozásának új adatait a II. János Pál pápa elleni merénylet vizsgálatával kapcsolatban. A tv-hálózat - amely riporterek sorát küldte Olaszországba, Bulgáriába és Törökországba - gyakorlatilag tarthatatlanoknak minősíti a merénylő, Mehmet Ali Agca vallomásain alapuló bolgárellenes és szovjetellenes vádaskodásokat. Az ABC-televízió következtetéseit a nyomozás megszerzett, titkos részleteinek sokaságával támasztotta alá. Ezekből kitűnik, hogy Agcának a bolgár hivatalos személyekkel lefolytatott, állítólagos találkozóira vonatkozó vallomásait már sorra-rendre megcáfolták azok az olasz szemtanúk, akik e bolgár személyeket ugyanabban az időpontban másutt látták. A vizsgálat titkos anyagából az is kitűnik - állapította meg az ABC -, hogy Agca a valóságnak meg nem felelő leírást adott a letartóztatott bolgár légiforgalmi tisztviselő lakásáról, ahol, állítása szerint, járt. Az ABC utal rá: a vizsgálat folytatását az teszi lehetővé, hogy a magánzárkában levő Agca újabb és újabb vallomásokat tesz a kihallgatóknak - miközben a tarthatatlanná vált vallomásokat visszavonja -, mivel közölték vele, hogy a nyomozás lezárása után közös cellába helyezik. Általában bizonyosra veszik, s ezt a merénylő maga is tudja, ha közös cellába kerül, a többi fogoly rövid időn belül végez vele.

május 14.

A hivatalos látogatáson hazánkban tartózkodó Robert David Muldoon - felesége, valamint kíséretének tagjai társaságában - Heves megyébe látogatott. A vendégeket elkísérte Házi Vencel külügyminiszter-helyettes. Egerben a megye vezetői fogadták az, új-zélandi miniszterelnököt, majd Markovics Ferenc tanácselnök tájékoztatást adott az ország hatodik legsűrűbben lakott megyéjének gazdasági életéről, a tanácsok munkájáról. A vendégek nagy érdeklődéssel hallgatták az ismertetőt. Gazdag történeti múltra tekint vissza Hevesben a szőlőtermesztés és a borászat. A két történelmi borvidék - az egri és a mátraaljai - több mint 12 ezer hektáron terül el. Az itt termelt borokat csaknem 40 országba exportálják, többek között Új-Zélandra is. A belföldről és külföldről egyaránt megnyilvánuló nagy kereslet kielégítésére újfajta komplex szőlő- és bortermelési programot indítottak a megyében, amelynek eredményeként az elmúlt öt esztendőben csaknem 1300 hektárnyi új telepítésű terület termését szüretelték.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_varosnezes.jpgVárosnézés Egerben

Az új-zélandi kormányfő és kísérete ezután városnézésre indult; megtekintették a patinás város történelmi műemlékeit, többek között a székesegyházat és az egri várat. Robert Dovid Muldoon és kísérete délután Heves megye nevezetességeivel ismerkedett. A festői környezetben fekvő Szilvásváradon a vendégek érdeklődve tekintették meg az Erdőmúzeumban őrzött, az egykori favágók munkáját segítő eszközöket. A következő állomás az évi csaknem 10 tonna ragadozó halat adó pisztrángtelep volt, majd bemutatták a világhírű lipicai ménest is a vendégeknek. A megyei program az Eger-Mátra-vidéki Borgazdasági Kombinátnál fejeződött be. Itt az új-zélandi kormányfő tájékoztatót hallgatott meg a gazdaság tevékenységéről. Robert David Muldoon és kísérete az esti órákban visszaindult Budapestre. 

Több vállalat dolgozói tartottak heti pihenőnapjukon kommunista műszakot. A Budapesti Húsipari Vállalatnál 2300-an dolgoztak és 11 millió forint értékű húst és húskészítményt állítottak elő a főváros lakosságának jobb ellátására. A műszak munkabérét a IX. kerületi tanácsnak ajánlották fel; elsősorban kommunális és szociális létesítmények bővítésére. A diósgyőri Lenin Kohászati Művekben háromezren tevékenykedtek szabadnapjukon, társadalmi munkában. A kommunista műszakkal a Miskolcon épülő vértranszfúziós állomás építéséhez, a dolgozók lakáshelyzetének javításához, valamint a nyugdíjasok támogatásához járultak hozzá.

A bejrúti kormány az Amin Gemajel államfő elnökletével megtartott szombati rendkívüli ülésén egyhangúlag jóváhagyta az Egyesült Államok részvételével és védnöksége alatt kidolgozott izraeli-libanoni megállapodás tervezetét, és egyben felhatalmazta Antoine Fattal nagykövetet, a libanoni tárgyaló küldöttség vezetőjét az egyezmény aláírására. Elhatározta továbbá, hogy az egyezménytervezetet a parlament elé terjeszti jóváhagyás végett, noha a rendkívüli hatalommal felruházott kabinet döntése enélkül is érvényes. Az izraeli-libanoni megállapodás kategorikus szíriai elvetése a jelek szerint nem módosítja a hivatalos szentesítés menetrendjét.

Élesen bírálta a Reagan-kormány szovjetpolitikáját Pierre Trudeau kanadai miniszterelnök. A Toronto Star című lapnak adott nyilatkozatában Trudeau hangoztatta: „Sokban nem értek egyet azzal a móddal, ahogy a (Reagan-) kormány a Szovjetunióhoz viszonyul. A Szovjetunió nagyhatalom. és megfelelő elbánást érdemel. Az Egyesült Államoknak párbeszédet kell folytatnia a Szovjetunióval.” „A közvélemény ugyanakkor nem alaptalanul aggódik: a Szovjetunióval szemben Reagan annyira harcias és ellenséges, hogy nem lehet benne bízni.” „Teljesen képtelen a Reagan-kormánynak az az állítása, hogy az Egyesült Államok győzelmet arathat egy nukleáris háborúban” - jelentette ki interjúja során a kanadai kormányfő. Trudeau azért is bírálta az Egyesült Államokat, amiért nem járul hozzá méltányos arányban a világgazdaság fejlődéséhez. A hét legnagyobb tőkés állam vezetőinek Williamsburgi csúcsértekezletén azon lesz - hangoztatta -, hogy elfogadtasson 82 milliárd dolláros összeget annak megakadályozására, hogy töhb fejlődő ország csődbe menjen

május 15.

Robert David Muldoon új-zélandi miniszterelnök hivatalos magyarországi látogatását befejezve - felesége társaságában - elutazott Budapestről. A kormányfő kíséretében volt Bemard Galvin pénzügyminisztériumi államtitkár, Hugo Judd, Új-Zéland Magyarországon akkreditált nagykövete, valamint a miniszterelnöki hivatal több vezető munkatársa. A vendégeket a Ferihegyi repülőtéren búcsúztatták, amelyet magyar és új-zélandi zászlók díszítettek. A búcsúztatáson megjelent Lázár György miniszterelnök, Puja Frigyes külügy- és Hetényi István pénzügyminiszter, valamint politikai és gazdasági életünk sok vezető személyisége. A magyar és az új-zélandi közéleti vezetők elbúcsúztak egymástól. Úttörők virágcsokrokat nyújtottak át, majd a vendégek elfoglalták helyüket a repülőgépen, amely a magasba emelkedett.

Súlyos harcok zajlottak le földön és tengeren egyaránt az iraki és az iráni erők között. Az iraki hírügynökség azt jelentette, hogy az iraki légierő, valamint a haditengerészet megtámadott és megsemmisített öt iráni hajót az Öbölben. A teheráni hírügynökség viszont arról adott hírt, hogy az iráni erők a több mint 500 kilométeres határ menti front középső szakaszán visszavertek egy iraki támadást. Mind az iraki, mind az iráni hadijelentések tartózkodtak attól, hogy kommentálják az ellenfél állításait.

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_humor.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb-selejtezo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb-selejtezo_reklam_2.jpg

Kékfény:
A Pesti Központi Kerületi Bíróság dr. Zalai Lászlóné büntetőtanácsa ítéletet hirdetett a Som Lajos, a Piramis együttes vezetője és hét társa ellen devizagazdálkodás megsértése, csempészet és más bűncselekmények miatt indult bűnügyben. Mint ismeretes, a zenekarvezető Som Lajosnak, aki gyakori utazásai során megismerkedett a külföldi aranyárakkal is, tavaly nyáron az az ötlete támadt, hogy jó üzlet lenne külföldről nagyabb mennyiségű aranyat az országba hozni. A külföldön történő arany vásárláshoz természetesen jelentős összegű konvertibilis valutára is szükség volt, így Som javaslatára Nagy Árpád, a zenekar technikusa afféle magánbankot szervezett, amelynek tagjai dollárral, svájci frankkal, svéd koronával szálltak be az „üzletbe”. A rövid idő alatt összegyűlt csaknem 500 ezer forint értékű valutát egy külföldi segítségével kijuttatták az országból, s az érte vásárolt egyki- lónyi arany ékszert Nógrádi Lajos, a zenekar másik technikusa a vámhatóságok megkerülésével Magyar- országra csempészte. Ezzel párhuzamosan Góré János, Szabó László és Horváth Ödön, az Utasellátó Vállalat alkalmazottai egy nemzetközi expresszvonat büfékocsijában elrejtve kivittek az országból 160 ezer forintot, amelyért 425 gramm arany ékszert vásároltak Bécsben. A büfékocsiban eldugott arany hazai értékesítése - csakúgy, mint a másik szállítmányé - Nagy Árpádra várt. Ilyenformán a jogszabályok előírásait megszegve, munka nélkül olyan jövedelemhez akartak jutni, amit a törvények tiltanak. A bíróság - figyelemmel a vádlottak büntetlen előéletére - Nagy Árpádot másfél évi, Nógrádi Lajost egyévi és kéthónapi, Som Lajost egyévi és tízhónapi, Góré Jánost tízhónapi börtönre ítélte. Horváth Ödönt és Szabó Lászlót tíz-tíz hónapi - végrehajtásában háromévi próbaidőre felfüggesztett - börtönre ítélték. A bíróság elrendelte a jogellenesen szerzett anyagi haszon elkobzását is. Az ügyész súlyosbításért, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek.

Szépen fejlődnek, kalászolnak a gabonák: Meggyorsult a műtrágyák, növényvédő szerek szállítása
Ígéretes képet mutat a határ - ezzel kezdte tájékoztatóját Mészáros István, a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium főosztályvezetője. Az elmúlt napokban hullott csapadék valamennyi növénynek kedvezett. A kalászosok fejlődése meggyorsult, az őszi árpa és a búza fejlettsége előbbre tart a sokévi átlagnál. Az ország déli részén már kalászolnak a gabonák. Jótékonyan hatott az eső a tavaszi vetésekre is, gyorsította a magok csírázását, kelését. A mezőgazdasági nagyüzemek időben befejezték a kora tavaszi növények vetését, s a melegigényes kultúrák vetését is korábban megkezdték. Mostanra földbe került a napraforgó, a szója és a rizs, S befejezéséhez közeledik a kukorica vetése is. Az ország déli részein már végeztek a kukorica vetésével, de Vas, Zala és Szabolcs-Szatmár megyékben is 98-99 százalékát elvetették a kukoricának. A mélyebb fekvésű területeken dolgoznak még a vetőgépek, s várhatóan néhány nap alatt befejezik a munkát. A gazdaságok növelték a szemes kukorica területét, s csökkentették a silókukoricáét. Végül is a népgazdasági tervben előirányzott területen földbe kerül a szemes kukorica. Elvégezték a nagyüzemek a vegyszeres gyomirtást, s befejezéséhez közeledik a zöldségfélék vetése, palántázása is. A szántóföldeken most a levéltrágyázás van soron, amelyet sok helyütt összekötnek a kártevők elleni védekezéssel. Permeteznek a szőlőkben, gyümölcsösökben is, növénytől függően már a harmadik-ötödik permetezést végzik. A közelmúltban megkezdődött a szarvasmarhák legeltetése, és számos gazdaságban kaszálják a lucernát. Számottevő anyaghiány nem hátráltatta a tavaszi munkát. Május elején meggyorsult a műtrágyák, növényvédő szerek szállítása. Az Agroker vállalatok napi kapcsolatban álltak a nagyüzemekkel, s a szállítmányokat oda irányították, ahol a legnagyobb szükség volt a műtrágyára, növényvédő szerre.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_vegyszeres_gyomirtas.jpgA tarnamérai tsz földjén a magról vetett paradicsom vegyszeres gyomirtását végzik

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_allasajanlat.jpg

Színházi bemutató: Szentivánéji álom (Pesti Színház)

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_szentivaneji_alom_reviczky_gabor_soros_sandor_szombathy_gyula.jpgA mesteremberek; középen: Reviczky Gábor - Vackor, Sörös Sándor - Gyalu, Szombathy Gyula - Zuboly

A Magyar Televízió műsorán: Diagnózis. Riportműsor. A televízió új, havonta jelentkező egészségügyi sorozatában kiváló orvosok, professzorok hívják fel a figyelmet életmódunk helytelen elemeire. A Diagnózis annak lehetőségét szeretné megteremteni, hogy a megfelelő ismeretek birtokában mindenki felnőtt módon mérlegelhesse saját egészsége érdekében a „mit ér meg" kérdését. A sorozat első adása két témával foglalkozik: a rák megelőzésével és a növényi rostok élettani szerepével.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_diagnozis_csurgay_judit.jpgMűsorvezető-szerkesztő: Csurgay Judit

Még kapható:
idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_sportevkonyv.jpg

Már kapható:
idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_kockas.jpg

Válogatott magánügyek:
"Van egy nagy problémánk. Észrevettük a barátnőmmel, hogy az egyik mellünk nagyobb, mint a másik! Arra gondoltunk, hogy nem azért van-e, mert a fiúk a m elleinket fogdossák és az egyiket jobban szorítják. Kérlek, válaszolj nekünk gyorsan, mert attól félünk, hogy valami káros hatása van ennek!"
"Nem a hormonotok zavaros, inkább a gondolkodásotok! A nők nagy többségének nem egyforma a melle, de nem azért, mert balkezes fiúkkal találkoznak az utcán! Nincs ebben semmi káros. Abban viszont lehet, hogy mindenkinek megengeditek az érzékszervi próbát. Tudniillik minél többen és többször fogdossák ilyen célból, annál jobban kopik - erkölcsileg! Ezt úgy tessék érteni, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem duda az, hogy mindenki játszhat rajta."

Az MLSZ fegyelmi bizottsága kedd délután megtárgyalta a szombaton félbeszakadt Haladás-Tatabánya NB I-es labdarúgó-mérkőzés körülményeit. A határozat szerint a két bajnoki pontot a pályán elért 2:0-lal a Tatabánya javára igazolta. A Haladásnak soron következő hazai mérkőzését zárt kapuk mögött kell lejátszania. A hátralevő három tavaszi, hazai találkozóján feleméit, minimum 60 tagú rendezői és felemelt karhatalmi létszámot, ezenfelül még egy szövetségi ellenőrt kell biztosítania saját költségén.

Szerdán újrajátszották az NB II-ben a Volán-Kazincbarcika mérkőzést, melyet eredetileg 7:0-ra nyertek a hazaiak, de az MLSZ megsemmisítette az eredményt.
idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_nb_ii_volan_kazincbarcika.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_nb_ii_volan_kazincbarcika_magos.jpgMagos (jobboldalt, fehér mezben) ügyes átemelése elkerüli a kazincbarcikai kaput

Először a labdarúgó Kupagyőztesek Európa Kupájának első döntőjét az olasz Fiorentina és a skót Glasgow Rangers vívta. Huszonkét esztendővel később a finálé egyik részvevője ismét skót csapat. Ezúttal az Aberdeen kísérli meg azt, ami a Glasgow Rangersnek akkor nem sikerült. A skót együttes ellenfele szerda este a világ egyik leghíresebb csapata, a hatszoros EK-győztes spanyol Real Madrid, amely egy ízben már szerepelt a KEK-döntőben, 1971-ben, de akikor - az első mérkőzés döntetlenje után - a megismételt találkozón alulmaradt az angol Chelsea-vel szemben. A mostani összecsapásuk színhelye a göteborgi Ullevi stadion. A fogadóirodák favoritja egyértelműen a Real Madrid, de meglepően sokan számítanak az Aberdeen győzelmére is.
idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_kek-donto_aberdeen_real_madrid.jpg
idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_kek-donto_aberdeen_real_madrid_2.jpg


A KEK-döntő góljai

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_kek-donto_aberdeen_real_madrid_alex_ferguson.jpgDiadalittasan ugrik fel a klspadról a mérkőzés végét jelző sípszó után Ferguson menedzser

Csütörtökön megérkezett Budapestre a görög utánpótlás labdarúgóválogatott, s rögtön folytatta útját Székesfehérvárra, ahol a Hotel Alba Regiában helyezkedett el. A megérkezés után Miltiadisz Papaposztolov edző így nyilatkozott: - Zavartalan volt az utazás, jól érezzük magunkat, délután a sóstói stadionban tartottunk edzést és ismerkedtünk a játéktérrel. Pénteken már a mérkőzés időpontjában, 19.30 órakor tartunk edzést, hogy a villanyvilágítást is érzékelni tudjuk. Tizenhat játékossal érkeztünk! A mérkőzést szombaton játszották.
idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_u_21.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_u_21_gere_boda.jpgIlladisz és Gorgamlisz csatázik két magyar játékossal, Gerével és Bodával a vendégcsapat kapujának előterében

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_u_21_horvath_robert.jpgEgy jellemző „kocka” a székesfehérvári magyar-görög utánpótlás válogatott mérkőzésről. A görögök jól védekeztek s időnként veszélyesen is támadtak. Képünkön a görög kapus, Gisziodisz öklözéssel szabadítja fel kapuját Horváth Róbert elől. Előtte a görög „élősövény” helyezkedik

Kihasználva az EB-selejtező miatti bajnoki szünetet, ezúttal a másodosztályban szombaton és vasárnap is rendeztek mérkőzéseket. A 31. forduló legfőbb következménye: a Hódmezővásárhelynek és a Kazincbarcikának is elszálltak a feljutási álmai...
idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_nb_ii_1.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_nb_ii_2.jpg

Lássuk a lényeget, a Magyarország-Görögország EB-selejtező mérkőzést!
Ideális körülmények között, nagyszerű időben készült a tatai edzőtáborban a magyar labdarúgó-válogatott következő EB-selejtezőjére, amelyet vasárnap 20 órakor a Népstadionban játszott Görögország együttesével. A legutóbbi időszakhoz képest megmozdult az „állóvíz”, Mészöly Kálmán szövetségi kapitány figyelembe vette a változásokat, így mindenekelőtt a Ferencváros csapatának kitűnő tavaszi szereplését. Ennek következménye, hogy most a keret tagja Zsiborás kapus, a hosszú idő után visszatért Ebedli, azután Szokolai, újoncként Jancsika és Takács, és természetesen továbbra is a már-már „veterán” Nyilasi.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_jancsika_karoly_ebedli_zoltan.jpgEgy újonc és egy reaktivált veterán: Jancsika Károly és Ebedli Zoltán

Rajtuk kívül két „idegenlégiós”, Martos (szintén ex-ferencvárosi), a volt honvédos Kocsis, mellette ugyanebből a klubból Garaba, Bodonyi és Varga, az újpestiek közül az ifjú Kardos, az „öreg” Tóth, a győri Hajszán, Szentes, s végül a pécsi kapus, Katzirz várta az „X ” napot. A korábban szerepeltek közül a szövetségi kapitány újra lemondott Fazekasról (a Luxemburg elleni mérkőzésen tanúsított közömbös játéka miatt), Törőcsik sérült, Kiss rossz formában van, Hannich két sárga lap miatt zárta ki magát.
idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_merkozes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_merkozes_3.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_nyilasi.jpgA magyar csapat legmagasabb játékosát, Nyilasit is túlugorja őrzője; ezen az estén a görögök voltak „fenn”

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_merkozes_anasztopulosz_varga_kocsi.jpgAnasztopulosz, a görögök középcsatára Varga és Kocsis között lövi az első gólt

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_merkozes_anasztopulosz.jpgGörög kiáltás a Népstadion fényében: így örült Anasztopulosz góljának. Ez aztán remek csatárteljesitmény volt. Már a tizenhetedik percben vezettek a görögök, hidegzuhany a javából

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_merkozes_garaba_ebedli.jpgGaraba a földön, Ebedli szabálytalankodni próbál, de a görög játékos szélvészgyorsán lendül előre. A görögök legtöbbször egyszerűen állva hagyták a mieinket, a görögök gyorsasága, illetve talán a magyar fiúk lassúsága szembeötlő volt

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_merkozes_hajszani.jpgHajszán tört be a büntető területen belülre, de nem jutott lövéshez, mert két görög játékos - Szkartadosz és Michosz (5) - még a „levegőt" is elszívta előle. A győri csatár szépítő gólja viszont nagyszerű volt, de későn jött

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_eb_selejtezo_merkozes_hajszan_2.jpgHajszán (baloldalon) a görög kapus lábai között rúgja be a második gólunkat


A mérkőzés góljai

A Szivárvány Aruház által meghirdetett Szivárvány Kupa negyedik fordulójára harminc szerkesztőség küldte ei szavazatát, illetve osztályozta válogatott labdarúgóinkat - a Népsport hagyományai szerint - 1-10-ig. A forduló érdekessége, hogy még soha ilyen alacsony átlag nem született, s most fordult elő először, hogy egy szerkesztőség elfogadhatatlannak ítélte valamennyi játékosunk szereplését. A Népszava szerkesztősége minden játékosnak 0-át adott. A görögök elleni mérkőzés után a következő sorrend alakult ki: 1. Nyilasi 137 pont. 2. Póczik 129. 3. Martos 118, 4. Hajszán 116, 5. Szokolai 115, 6. Jancsika 113, 7. Ebedli 111, 8. Kocsis 102, 9. Kardos 99, 10. Bodonyi 98, 11. Garaba 95, 12. Varga 88, 13. Zsiborás 85. Négy forduló után az összetett versenyben: 1. Nyilasi 700, 2. Garaba 610. 3. Hajszán 541. 4. Hannich 531, 5. Katzirz 498. 6. Tóth 454. 7. Póczik 359. 8. Kerekes 297. 9. Martos 288, 10. Kocsis 286, 11. Péter 269, 12. Kardos 257, 13. Kiss 227, 14. Burcsa 176, 15. Szentes 152. 16. Törőcsik 116, 17-18. Szokolai és Fazekas 115. 19. Jancsika 113, 20. Ebedli 111, 21. Bodonyi 98. 22. Varga 88, 23. Zsiborás 85.

A következő szerdán jön a 25. forduló, az alábbi párosításokkal:

Csepel - Bp. Honvéd
Tatabánya - Ú. Dózsa
Ferencváros - Pécsi MSC
Vasas - Videoton
MTK-VM - ZTE
Nyíregyháza - Rába ETO
Békéscsaba - DMVSC
DVTK - Haladás 

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8814682838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása