Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 13. forduló

2020.03.23. 20:57 maribor_

1983. november 12-13., a hónap második hétvégéje

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_headlines.jpgDíszszemle és felvonulás Moszkvában a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 66. évfordulóján

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

november 7.

Az ország több városában folytatódtak az ünnepségek, amelyeken az Októberi Forradalomra emlékeztek. Az évforduló tiszteletére délelőtt Kaposvárott a Szabadság-parkban, a szovjet hősök emlékművénél, katonai tiszteletadással egybekötött koszorúzási ünnepséget tartottak. Délelőtt tíz órakor a kandeláber meggyújtott fáklyalángja mellett a város nagyszámú lakosának jelenlétében helyezték el a megemlékezés koszorúit a megyei és városi pártbizottság, a tanács, a tömegszervezetek, intézmények, a fegyveres testületek és az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport képviselői. Zala megyében sokféle rendezvénnyel emlékeztek meg a Nagy Októberi Szocialista Forradalom évfordulójáról. Zalaegerszegen, a Lenin-szobornál rendezett koszorúzási ünnepség előzte meg a műsoros megemlékezést, amelynek színhelye a megyeszékhely néhány hete felavatott új színháza volt. Nagykanizsán, a Szabadság téri hősi emlékmű megkoszorúzásával kezdődött november 7. megünneplése, majd nagygyűlést tartottak a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Keszthelyen a főtéri szovjet, Lentiben a felszabadulási emlékműnél helyezték el koszorúikat a párt-, állami és tömegszervezetek képviselői. Utána mindkét városban szintén kulturális műsorral egybekötött megemlékezést rendeztek. Békésen felavatták Kiss Nagy András Kossuth-díjas szobrászművész forradalmi emlékművét. A város november 7-i ünnepségén Frank Ferenc, az MSZMP KB tagja, a Békés megyei pártbizottság első titkára mondott ünnepi és emlékműavató beszédet. Az emlékmű leleplezése és a koszorúzás után háromszáz fiatal ünnepélyesen KISZ-fogadalmat tett. November 7. alkalmából megrendezték a 37. forradalmi ezred volt Békés megyei katonáinak találkozóját. Az ország különféle részeiből ezrek és ezrek érkeztek Pilisnyeregre, hogy megkoszorúzzák a Klastrompusztától északkeletre levő szovjet emlékművet. Huszonkilencedik alkalommal rendezte meg a Magyar Természetbarát Szövetség és a Komárom megyei szervezete a nagyszabású emléktúrát.

Délben zenés őrségváltás volt a Kossuth Lajos téren az évforduló tiszteletére felvont állami zászlónál. Az egymást váltó őrségek tisztelgése után elhangzott az őrparancsnokok jelentése, majd az újonnan jött őrség elfoglalta helyét az állami zászló talapzatánál. Az őrségváltás után a katonazenekar térzenével szórakoztatta az ünnepélyes aktust figyelemmel kísérő több száz érdeklődőt.

A békés építőmunka, a vívmányok eltökélt védelme, határozott törekvés a nemzetközi feszültség enyhítésére - ezeknek a legfőbb céloknak a jegyében ünnepelték meg a Szovjetunióban a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 66. évfordulóját. A központi ünnepség színhelye a moszkvai Vörös tér volt, ahol a hagyományos katonai díszszemlét a fővárosi dolgozók nagyszabású felvonulása követte.

A felsorakozott díszalakulatok tisztelgése és a jelenlevő meghívottak tapsa köszöntötte a Lenin-mauzóleum mellvédjén helyüket elfoglaló párt- és állami vezetőket. Amikor a Kreml toronyórája pontosan 10 órát jelzett, a Szpasszkij-bástyán kigördült Usztyinov marsall nyitott gépkocsija. A honvédelmi miniszter a mauzóleum előtt fogadta Lusev hadseregtábornoknak, a díszszemle parancsnokának jelentését, majd megszemlélte és üdvözölte a felsorakozott díszegységeket. Ezt követően a szovjet honvédelmi miniszter a mauzóleum mellvédjéről beszédet mondott. A beszédet követően felcsendült a szovjet himnusz, majd a díszsortűz után megkezdődött a katonai egységek felvonulása.

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_moszkva_november_7_katonai_parade.jpgA moszkvai katonai parádé egy képkockája

A katonai parádét sok száz gyár, intézmény dolgozóinak több mint egyórás menete követte a szinte tavaszias időben.

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_moszkva_november_7_dolgozok_unnepelnek.jpgMoszkvai dolgozók önfeledt ünnepe

Az ünnep tiszteletére a szovjet kormány délben nagyszabású fogadást adott a Kreml kongresszusi palotájában, amelyen Nyikolaj Tyihonov kormányfő köszöntötte a jelenlevőket, a Szovjetunió dolgozóit a párt és állami vezető testületek nevében, s tolmácsolta - az ünnepségekről távollevő - Jurij Andropovnak, az SZKP KB főtitkárának, államfőnek személyes üdvözletét.

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_moszkva_november_7_este.jpgMoszkva esti ünnepi fényei

Szerte a világon megemlékeztek a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 66. évfordulójáról. A Szovjetunió külképviseletein rendezett fogadásokon az európai szocialista országokban a legmagasabb rangú párt- és állami vezetők jelentek meg. Pekingben az ottani szovjet nagykövetségen Csien Csi-csen külügyminiszter-helyettes képviselte a kormányt. A Szovjetunió állandó ENSZ-képviselője által New Yorkban adott fogadáson részt vett Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkár is.

Az évforduló alkalmából világszerte ünnepi felvonulásokat, nagygyűléseket rendeztek. Szófiában a Dimitrov-mauzóleum mellvédjéről Todor Zsivkovval az élen a bolgár párt- és állami vezetők megtekintették a bolgár főváros dolgozóinak hagyományos felvonulását. Csehszlovákia városaiban ünnepi nagygyűléseket tartottak. Lengyelországban, Varsóban este díszünnepséget tartottak, amelynek Stefan Olszowski külügyminiszter volt a szónoka. Berlinben ugyancsak díszünnepséget rendeztek az évforduló alkalmából, ezen Günter Mittag, az NSZEP Politikai Bizottságának tagja, a központi bizottság titkára mondott beszédet. Bukarestben nagygyűlésen emlékeztek meg november 7-éről; a rendezvényen részt vett Gheorghe Radulescu köztársasági alelnök, az RKP KB Politikai Végrehajtó Bizottságának tagja és több más párt- és állami vezető. Ulánbátorban felvonulást tartottak november 7-én; ennek részvevőit Jumzsa-gijn Cedenballal az élen a mongol párt- és állami vezetők köszöntötték a dísztribünről. Kabulban díszünnepségen emlékeztek meg a Nagy Októberi Szocialista Forradalom évfordulójáról. Ezen Mohammad Zerai, az Afgán Népi Demokratikus Párt KB Politikai Bizottságának tagja mondott ünnepi beszédet. Kubában az évforduló tiszteletére kommunista műszakot szerveztek kétmillió részvevővel. Ezt követően nagyszabású szovjet-kubai barátsági gyűlést tartottak. Több nyugat-európai fővárosban is megemlékeztek a Nagy Októberi Szocialista Forradalom évfordulójáról.

Este odáig fajult a libanoni polgárháborús tűzszünet megsértése, hogy több találat érte a bejrúti nemzetközi repülőteret, és emiatt átmenetileg felfüggesztették a légikikötő forgalmát. Egy amerikai katona is megsebesült a valamennyi frontszakaszon fellángolt harcokban.

Az amerikai szenátus 56:37 arányban elfogadta a jövő évi katonái költségvetésnek azt a 2,1 milliárd dolláros tételét, amely lehetővé teszi a Reagan-kormányzat számára az első 21 MX rakéta megépítését. A törvényhozás ezúttal minden jel szerint végleges áldását adta az interkontinentális ballisztikus rakéta-rendszer építésére. A száz, egyenként tíz nukleáris robbanófejet hordozó óriás rakéta névleg a Minuteman hadászati rakétaerő felváltására szolgál, valójában az MX tervezésével párhuzamosan folyik a Minuteman modernizálása is, s csak a legelavultabb hadászati fegyvereket váltják fel az új típussal.

Bomba robbant este az amerikai szenátus egyik munkaszobájában. A robbanásnak nem voltak áldozatai és sebesültjei, de az érdekeltek olyan politikai jellegű terrorcselekményre gyanakodnak, amely közvetlen kapcsolatban lehet az Egyesült Államok grenadai és bejrúti katonai beavatkozásával.

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_capitolium.jpgBiztonsági őrök a washingtoni Capitolium előtt, röviddel az épületben történt robbanás után

november 8.

Folyik a nyomozás a műkincsrablók után. Az ünnep után, a Szépművészeti Múzeum titkárságán percenként csengett a telefon. A fővárosból és az ország többi részéből, de külföldről is érdeklődtek: hol tart a nyomozás, mit lehet tudni a képek sorsáról? A válasz lényege mindannyiszor ugyanaz volt: a vizsgálat érdekében egyelőre semmiféle felvilágosítást nem adhatnak. A bűncselekmény felfedezése óta nyilvánvaló: a tolvajok olyan műkincseket loptak el, amelyek részei az egyetemes kultúrának, s hazánk nemzeti vagyonának becses értékei. Az ellopott képeknek nemcsak a pénzben kifejezhető értéke, hanem eszmei értéke is rendkívüli, szinte felbecsülhetetlen. Ezért bizonyára mindenki egyetért Garas Klárával, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójával, aki reményét fejezte ki, hogy az intézményből ellopott alkotásokat a nyomozó hatóságok, a lakosság és a nemzetközi közvélemény segítségével sikerül visszaszerezniük. Persze az a kérdés is megfogalmazódik: milyen biztonsági feltételek lehetnek a pótolhatatlan kincseket őrző Szépművészeti Múzeumban, ha ekkora értékekhez juthattak a tolvajok? Erre is joggal vár választ a közvélemény. 

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_mukincsrablas_bizonyitekok.jpgAz első bűnjelek: a csavarhúzó és a műanyag zsák

A rendőrség továbbra is kéri, hogy akik a képekkel, illetve az említett tárgyakkal kapcsolatban felvilágosítást tudnak adni, értesítsék a Budapesti Rendőr-főkapitányság központi ügyeletét, vagy bármely más rendőri szervet. Az ellopott festményekkel kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy nem valamilyen nagyobb tárgyra, keretben levő festményre kell gondolni. Az ismeretlen tettesek a fára festett képeket a keretekből kiemelték, a vászonra festett műalkotásokat pedig borotvapengével kivágták, s a kereteket a helyszínen hagyták. A keretből kiszabadított vászonfestményeket a tettesek összegöngyölhették.


Az események korabeli feldolgozása

Délelőtt a Kossuth Lajos téren ünnepélyes külsőségek között, katonai tiszteletadással, bevonták a Magyar Népköztársaság állami zászlaját, amely a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 66. évfordulója tiszteletére lengett az árbocon. A gellérthegyi Felszabadulási Emlékműnél ugyancsak katonai tiszteletadással vonták be a magyar nemzeti lobogót és a munkásmozgalom vörös zászlaját.

Estig nem térhettek vissza Budapestre a Malév járatai, mert a köd miatt a Ferihegyi repülőtér nem fogadta a járatokat. Az amszterdami, a szaloniki járat gépe Bécsben szállt le, és elmaradt a bécsi járat is. A gépek utasai autóbusszal érkeztek Budapestre. A moszkvai, a szófiai, a varsói és a frankfurti járatok gépei e városok repülőterén várják, hogy visszatérhessenek. A ködös időjárás miatt előreláthatólag szerda reggel késéssel indulnak a Malév járatai a Ferihegyi repülőtérről.

Libanon partjai közelében folytatódik az amerikai hadihajók és a fedélzetükön levő harci repülőgépek ütőerejének összevonása, és közben Washingtonban megerősítették az Izraellel kialakítandó nyílt stratégiai együttműködésre vonatkozó elhatározást. Az amerikai hadügyminisztériumból származó jelentések szerint délután három amerikai repülőgép-anyahajó vezetésével 30 hadihajó összevonása befejezéséhez közeledik a Földközi-tenger keleti térségében. A hadihajók fedélzetén 300 harci repülőgépet összpontosítottak. Normális körülmények közt ennek az amerikai erőnek egyharmada állomásozik a térségben.

Az izraeli hadvezetés ebben a kritikus helyzetben jelentette be, hogy a következő napokban - öt év óta először - nagyszabású mozgósítási gyakorlatot tart. Közben több tel-avivi vezető is megerősítette, hogy a libanoni palesztin támaszpontok ellen végrehajtott múlt pénteki légitámadással nem tekintik befejezettnek a tyri főhadiszállást romba döntő bombamerénylet megtorlását.

Az egymást követő arab és nemzetközi felhívások ellenére teljes erővel folytatódott a Jasszer Arafat hívei ellen indított általános támadás az észak-libanoni Tripoli térségében. A Nahr al-Bared palesztin menekülttábor elfoglalása után az El-Fatah lázadói ostrom alá vették az al-beddavi tábort, ahonnan Tripoliba vonulnak vissza az El-Fatah és a PFSZ vezetője mellett kitartó erők. Ha továbbra is eredménytelenek maradnak a közvetítési kísérletek, elkerülhetetlenné válik a második legnagyobb libanoni város ostroma, ahol főhadiszállását rendezte be Jasszer Arafat. A menekülttáborokban és Tripoliban tragikus veszteségeket okozott a szakadatlan tüzérségi tűz. A libanoni és palesztin polgári áldozatok száma már 600 halott és ezer sebesült. Tripoliban megszűnt a víz- és áramszolgáltatás, fogytán van az élelem és a gyógyszer. A város olajfinomítójában keletkezett károk máris súlyos üzemanyaghiányt idéztek elő Bejrútban. Tripoliból és környékéről tömegesen menekül védettebb körzetekbe a fenyegetett polgári lakosság.

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_libanon_tripoli.jpgA libanoni Tripoli a harcok idején

Ronald Reagan amerikai elnök reggel távol-keleti látogatásának első állomására - Tokióba - utazott. Az ötnapos japán látogatásra, amelyet kétnapos dél-koreai vizit követ, Shultz külügyminiszter is elkísérte. Elutazása előtti rövid beszédében Reagan különösebb köntörfalazás nélkül beszélt útjának két fő céljáról: nagyobb kereskedelmi engedményekre kívánja kényszeríteni a távol-keleti szövetségeseket, és szemmel láthatóan demonstrálni akarja a világ előtt az Egyesült Államok globális hatalmi ambícióit.

Az Able Archer 83 fedőnevű NATO hadgyakorlat közvetlen következményeként a moszkvai KGB központ sürgős táviratot küldött szét a külföldi KGB irodáknak, amelyben tévesen azt jelezték, hogy az amerikai támaszpontok készültségbe álltak és azonnali tájékoztatást kért a várható amerikai első csapás részleteiről. A Szovjetunió, mintegy válaszlépésként, elsőfokú készültségbe helyezte az NDK-ba és Lengyelországba telepített atomtöltetű rakétáit. A gyakorlat lényege egy támadásszimuláció volt, ami túl jól sikerült... A Kreml és a Fehér ház adminisztrációja pillanatok alatt elsimította a félreértést.

A hidegháború eme meglehetősen kevéssé ismert mozzanatára több történész is úgy tekint, mint az 1962-s kubai rakétaválság utáni korszak azon pillanatára, amikor a világ legközelebb került egy atomháborúhoz. "Jutalmul", hogy nem lett nagy baj, következő év januárjában a tekintélyes Time magazin a két vezetőt az Év Embereinek választotta, holott ők voltak a legnagyobb ludasok az egész, kialakult világpolitikai helyzetben.

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_time_magazin_reagan_andropov.jpg

november 9.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára Gustáv Husáknak, Csehszlovákia Kommunista Pártja Központi Bizottsága főtitkárának, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság elnökének meghívására este baráti munkalátogatásra Prágába utazott. Kíséretében van Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára és Kótai Géza, a KB külügyi osztályának helyettes vezetője. Kádár Jánost és kíséretét a Keleti pályaudvaron Aczél György, Havasi Ferenc, Korom Mihály, Németh Károly, Óvári Miklós, a Politikai Bizottság tagjai, a KB titkárai, Horváth István belügyminiszter, Várkonyi Péter külügyminiszter, a Központi Bizottság tagjai, Horn Gyula, a KB külügyi osztályának vezetője és Urbán Lajos közlekedési minisztériumi államtitkár búcsúztatta. Jelen volt Ondrej Durej, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_kadar_janos.jpgKádár János búcsúztatása a Keleti pályaudvaron

A Szépművészeti Múzeumból november 5-én ellopott, hét pótolhatatlan kép felkutatása, a tolvajok kézre kerítése érdekében a rendőrség szerdán is folytatta a munkát. A Belügyminisztérium illetékeseinek tájékoztatása szerint a bűncselekmény hírének bejelentése óta igen sok értékes jelzés érkezett a különféle rendőri szervekhez és a Szépművészeti Múzeumhoz. Valamennyi információt ellenőrzik. A képlopás ügyében a nyomozás kiterjed az egész országra, a rendőri apparátuson kívül részt vesz benne a határőrség, a vám- és pénzügyőrség, valamint a rendőrség sok ezer önkéntes segítője is.

A bűncselekmény nemcsak hazánkban, hanem külföldön is nagy visszhangot váltott ki. A környező szocialista országok hatóságai jelezték, megadnak minden segítséget ahhoz, hogy a nagy értékű képek és a tolvajok felkutatására indított nyomozás eredményre vezessen. Az Interpol párizsi központja teljes nyilvántartás-rendszerével segíti a magyar rendőrség munkáját, de az Interpol tagországai is készségesen együttműködnek a magyar hatóságokkal.

A rendőrség igénybe veszi a rendelkezésére álló összes törvényes eszközt. Az ellenőrzés ezért - érthetően - tízezrekre terjed ki. A kriminalisztika módszereit ugyanúgy alkalmazzák, mint az aprólékos munkát. Az adatokat számítógépekkel elemzik, értékelik. Az utóbbi napokban sok gépkocsivezető észlelhette: a közúti ellenőrzések sűrűbbek a megszokottnál. Ezt az indokolja, hogy - miként az az eddigi híradásokból is kitetszett - a bűncselekmény tettesei november 5-én az éjszakai órákban autót használtak.

A Belügyminisztérium illetékesei elmondták azt is, hogy a rendőrség munkatársai megszakítás nélkül folytatják a vizsgálatot, de a nyomozás érdeke azt kívánja, hogy a birtokukban levő adatokról, tényekről, a bűncselekmény körülményeiről csak akkor tájékoztassák majd a közvéleményt, amikor ezeknek az információknak a nyilvánosságra hozatala már nem akadályozhatja a felderítés sikerét. A rendőrség a továbbiakban is várja mindazoknak a segítségét, akik a Szépművészeti Múzeumból ellopott műkincsekről vagy a tolvajokról felvilágosítást tudnak adni. Bejelentéseket lehet tenni a 07-es telefonon, illetve bármelyik rendőrnél.

Elrabolták Freddy Heieneken sörgyárost Amszterdamban. A túszszedők 35 millió gulden (mai "áron" durván 16 millió euró) váltságdíjat követeltek. De túl sok nyomot hagytak, pár nap múlva a holland rendőrség lefülelte az egész bandát, a túszt pedig sértetlenül kiszabadították.

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_freddy_heieneken.jpgFreddy Heieneken, itt még segítségre várva

Az ENSZ-közgyűlés megkezdte a közép-amerikai helyzet vitáját. Miguel d’Escoto nicaraguai külügyminiszter megnyitó beszédében Reagan amerikai elnököt tette felelőssé a térségben kialakult válságért. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok az intervenció, a terrorcselekmények, a titkos szabotázsakciók eszközeihez folyamodva intéz támadást a közép-amerikai államok szuverenitása ellen. A külügyminiszter kijelentette, hogy Washington háborút akar kirobbantani Nicaragua és a szomszédos Honduras között, s kifejtette: országa mindenképpen el akarja kerülni, hogy ez bekövetkezzék, mert ez a Nicaragua elleni amerikai invázióval járna. A Nicaragua elleni támadást azzal az ürüggyel hajtanák végre, hogy az amerikai csapatok jelenlétét a szomszédos országok kérték - éppen úgy, mint Grenada esetében -, tette hozzá Miguel d’Escoto.

Paul Scoon, a sziget volt brit főkormányzója, „ideiglenes kormányt” alakított Grenadán. A testület Scoon szerint a választások megtartásáig gyakorolja a végrehajtó hatalmat, míg a „törvényességi felügyeletet” maga a főkormányzó látja el. A grenadai alkotmány értelmében a brit főkormányzónak nincs felhatalmazása új kormány létrehozására vagy a kabinet összetételének megváltoztatására. Paul Scoonnak az amerikai partraszállás utáni tevékenységétől többször elhatárolta magát a londoni kormány is, s így gyakorlatilag nem tekinthető többé Grenada brit főkormányzójának.

Az amerikai külügyminisztérium közlése szerint a Grenada elleni invázió során elpusztult grenadai és kubai ellenállók száma 59 volt. A minisztériumnak „nincsenek adatai” arról, hány polgári személy esett áldozatul az inváziónak. Grenadából újabb 102 - amerikai fogságból kiszabadult - kubai érkezett vissza hazájába. Az amerikai invázió előtt 784 kubai állampolgár dolgozott Grenadában. Közülük eddig 719 térhetett haza.

november 10.

A Minisztertanács ülésén határozatot hozott a terület- és településfejlesztéssel összefüggő állami feladatokról. Megbízta az Országos Tervhivatal elnökét, valamint az építésügyi és városfejlesztési minisztert, hogy dolgozzák ki, bocsássák társadalmi vitára, majd ezt követően terjesszék a Minisztertanács elé a hosszú távú területfejlesztési célokat és feladatokat. A Minisztertanács áttekintette az országgyűlés őszi ülésszakán elhangzott képviselői javaslatokat, és kötelezte a minisztériumok és az országos hatáskörű szervek vezetőit, hogy vizsgálják meg az indítványok megvalósításának lehetőségeit, s az eredményről tájékoztassák az országgyűlés elnökét, valamint a javaslatokat tevő képviselőket.

A Szovjetunió magyarországi nagykövetsége szívből jövő köszönetét fejezi ki mindazoknak a magyar szervezeteknek és magyar állampolgároknak, amelyek, illetve akik a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 66. évfordulója alkalmából üdvözletüket küldték a nagykövetségnek.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára Gustáv Husáknak, a CSKP Központi Bizottsága főtitkárának, Csehszlovákia köztársasági elnökének meghívására hivatalos, baráti látogatást tett Prágában. Kádár János és kíséretének különvonata délelőtt 10 órakor érkezett a magyar és csehszlovák nemzeti lobogókkal feldíszített prágai főpályaudvarra. Elsőként a vendéglátó Gustáv Husák üdvözölte a vonatból kilépő Kádár Jánost, valamint a kíséretében levő Szűrös Mátyást, az MSZMP Központi Bizottságának titkárát és Kótai Gézát, a Központi Bizottság külügyi osztályának helyettes vezetőjét. A fogadtatáson megjelent Vasil Bilak, a CSKP Központi Bizottsága Elnökségének tagja, a központi bizottság titkára, ott voltak Csehszlovákia politikai és társadalmi életének képviselői.

Délelőtt 11 órától a prágai várban Kádár János és Gustáv Husák négyszemközti megbeszélést folytatott. Tárgyalásaikon nagy teret szenteltek a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének, kivált a gazdasági együttműködésnek. és áttekintették a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseit. A tárgyalások szívélyes, elvtársi légkörben zajlottak le. Ugyancsak délelőtt tárgyalt Szűrös Mátyás Vasil Bilakkal.

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_kadar_janos_gustav_husak.jpgGustáv Husák és Kádár János a megbeszéléseken

Délután fél 2-kor kezdődött az a bensőséges ünnepség, amelyen Kádár János átnyújtotta Gustáv Husáknak a Magyar Népköztársaság gyémántokkal ékesített Zászlórendjét, amelyet az Elnöki Tanács a munkásmozgalomban kifejtett tevékenységéért és a két ország közötti kapcsolatokban játszott szerepéért, 70. születésnapja alkalmából adományozott Gustáv Husáknak.

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_kadar_janos_gustav_husak_kituntetes.jpgKádár János átnyújtja a kitüntetést

Az átadási ceremóniát követően Gustáv Husák a várban díszebéden látta vendégül Kádár Jánost és kíséretét. Az ebéden elhangzott pohárköszöntőkben mind Gustáv Husák, mind Kádár János nagyra értékelte a találkozót, s hangoztatták: a megbeszélések újabb lendületet adnak a két ország közötti, sokoldalú együttműködés fejlesztésének. A kora délutáni órákban Kádár János ellátogatott a prágai magyar nagykövetségre, és szívélyes megbeszélést folytatott a diplomatákkal. Ezt követően került sor Kádár János és Gustáv Husák zárómegbeszélésére a prágai várban. Magyar részről ezen részt vett Szűrös Mátyás és Kótai Géza, valamint Kovács Béla, a Magyar Népköztársaság prágai nagykövete. A CSKP delegációjának tagja volt Vasil Bilak.

Kádár János és kísérete este 8 órakor elutazott a csehszlovák fővárosból. Az MSZMP KB első titkárát és kíséretét vendéglátója, Gustáv Husák, valamint Vasil Bilak búcsúztatta a csehszlovák főváros főpályaudvarán. Megjelentek Csehszlovákia politikai és társadalmi életének vezető képviselői.

Legféltettebb kincsünk, a béke, mindannyiunké! - ezt fejezte ki összetételében és hangulatában egyaránt az a nagygyűlés, amelyet több mint tízezres tömeg részvételével csütörtök délután tartottak a Budapest Sportcsarnokban. A fővárosiak hosszú sorokban sereglettek a rendezvény színhelyére, hogy ott John Lennon és más világhírességek gépzenéről sugárzott számai mellett az esemény eszmei tartalmára mintegy ráhangolódjanak. Az üzemekből, intézményekből, tanintézetekből elhozott transzparensek sokasága tarkította a sportcsarnokot. A Szent-Györgyi Albert, Váci Mihály, Simon István, Gyurkó László és mások műveiből összeállított, neves művészek tolmácsolta élőműsor kellő előkészítést adott a nagygyűlés politikai mondandójának.

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_bekenagygyules.jpgA transzparensek a béke megvédését hirdetik

A demonstráció részvevőit dr. Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára üdvözölte. Hangoztatta: a szocializmus és a béke fogalma egymástól elválaszthatatlan, építőmunkánk céljait csakis nyugodt körülmények között válthatjuk valóra. Az imperialista körök most arra törekszenek, hogy megbontsák a kialakult erőegyensúlyt. A Sportcsarnokba is ez ellen tiltakozni jöttek a legkülönbözőbb korosztályok képviselői, akik természetesen nemcsak önmagukat, hanem kollégáikat, illetve diáktársaikat is képviselik. A demonstráció tehát egész dolgozó népünk akaratát, a béke megoltalmazásának szándékát fejezi ki, erősíti.

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_bekenagygyules_lelekes_hangulat.jpgA lelkes hangulatú nagygyűlés részvevői

Beemelték az Árpád-híd zárótagját. A Bécsi úttól a Lehel útig nyúló észak-budapesti építkezéseken reggel a figyelem az Árpád-hídra irányult. Helyére került az utolsó, a 95. elem, vagyis szaknyelven a zárótag. Így most már 8400 tonna acél nyugszik a pilléreken. Elkészült a híd szerkezete. 

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_clark_adam_uszodaru_1.jpgHelyére kerül a 95. hídelem. A beemelés karmestere: Murányi István munkavezető

A Clark Ádám, a 120 tonnás úszódaru - az építkezés eddigi főszereplője - is elbúcsúzott. Befejezte szolgálatát a hídnál. Három esztendőt töltött itt. Szarvas János, a kapitány az úszódaruval más vizekre evez, más feladatokat kap.

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_clark_adam_uszodaru_szarvas_janos.jpgSzarvas János, a Clark Adám úszódaru kapitánya

A nevezetes pillanatot, az utolsó emelést filmoperatőrök, fotóriporterek örökítették meg, ott voltak a város vezetői, az építkezés gazdái is. A kapitány pontosan feljegyezte az eseményeket a hajónaplóban is. Éppúgy, mint az utóbbi három esztendő minden fontos mozzanatát. Mégis talán ez a legfontosabb. Hogyan is történt? Az óriásdaru már szerdán elhelyezkedett a hajógyári sziget mellett, hogy minél kisebb manőverezéssel közelíthesse meg csütörtökön kora reggel a hidat. Lehorgonyozták, kötelekkel kikötötték, s amikor reggel 7 órakor megkezdődött a beemelés, szinte csak igazítani kellett a helyzetén, apró mozdulatokkal behúzódni a még létező egyetlen, 17 méter széles nyílásra. És délután 3 órakor a hídépítők - régi hagyomány szerint - óriás hordót gurítottak át a hídon. Ünnepeltek. A kapitány és a fedélzetmester is Kiváló dolgozó kitüntetést kapott, csakúgy, mint jó néhány szerelő és építő.

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_nevtelen_hos.jpgA névtelen kiváló dolgozó. Levágják a beemelést segítő híd-elemfüleket

A Bécsi, és a Vörösvári út találkozásánál már kész az új forgalomirányító épület, s megkezdődött a végállomás vágányai helyén a földkiemelés, a terep rendezése. Innen indul majd a Lehel útig közlekedő, az Árpád-hídon áthaladó 1-es gyorsvillamos. Közeledve a Flórián térhez, a már teljes szélességében kiépített Vörösvári úton az üzletközpontnál találkozunk újabb palánkokkal. Ezek mögött a római főtiszti kaszinó maradványait konzerválják, folyik a régészeti leletek tervezett múzeumának építése. Gyakorlatilag készen van az óriási gyalogos-aluljáró, amit már „csak” öltöztetni, kell, üvegfalakkal, nemes kőburkolatokkal látják el az oldalfalait. A budai hídfőnél levő gyalogos-aluljáró átépítése is gyors ütemben halad, az itt dolgozó brigádok felajánlásai alapján arra számítanak, hogy még az idén megnyithatják a közönségnek. A híd pesti oldalán, a kerítések mögött a metró Árpád-híd állomása, a legújabb végállomás épül.

Andrej Gromiko külügyminiszter Moszkvában fogadta a munkalátogatásra érkezett Abdel Haliul Haddam szíriai külügyminisztert. Megbeszélésükön részletesen áttekintették a Közel-Keleten, többek közt a Libanonban kialakult helyzetet. Egyetértettek abban, hogy a térségben kiújult feszültség oka Izrael folytatódó agressziója és az Egyesült Államok egyre nagyobb arányú beavatkozása - beleértve a fegyveres beavatkozást is - az arab államok belügyeibe. Az Egyesült Államok tudatosan élezi a libanoni belső konfliktust annak érdekében, hogy ezzel is növelhesse és szilárdíthassa katonai jelenlétét ebben az országban, s támaszpontul használhassa fel Libanont a Szíriára és a többi arab országra gyakorolt nyomásához. A Szovjetunió és Szíria támogatja a függetlenségéért, szuverenitásáért és területi sérthetetlenségéért küzdő libanoni népet - erősítette meg a két külügyminiszter. Hangsúlyozták: Libanonnak, mint szuverén államnak a megőrzése megköveteli az izraeli agresszorok, az amerikai és más NATO-tagállamokhoz tartozó csapatok azonnali és feltétel nélküli kivonását az országból. Ez összhangban áll az ENSZ Biztonsági Tanácsának Libanonnal kapcsolatos határozataival.

A libanoni politikai erők képviselői Genfben megkezdték a tárgyalásokat a libanoni nemzeti hadsereg jövőjéről és összetételéről. A tárgyalásokon részt vevő muzulmán delegátusok hangsúlyozták, hogy a hadsereg eddig a jobboldali keresztény erők eszköze volt.

Egy damaszkuszi katonai szóvivő közölte, hogy reggel a szíriai légvédelem tüzet nyitott négy, F-14-es típusú amerikai katonai repülőgépre, amelyek felderítést végeztek a Libanonban tartózkodó szíriai csapatok állásai fölött. A szíriai beavatkozás visszavonulásra kényszerítette az amerikai haditengerészethez tartozó vadászbombázókat. Ez volt az első amerikai-szíriai katonai incidens azóta, hogy a négyhatalmi nyugati haderő kötelékében amerikai csapatok állomásoznak Libanonban. Figyelemre méltó előzmény, hogy az Egyesült Államok különböző libanoni síita csoportokkal együtt Szíriát és Iránt is felelőssé tette az amerikai tengerészgyalogosok ellen végrehajtott október 23-i akcióért, és határozott megtorlást helyezett kilátásba. Az amerikai légierő Bejrút légterében szintén ismételt felderítő repüléseket hajtott végre, főként a déli elővárosok fölött. A Washingtonban közzétett legújabb adatok szerint a libanoni fővárosban október 23-án végrehajtott robbantás amerikai áldozatainak száma 237-re emelkedett (korábban még csak 230-ról tudtak).

Rövid életű volt a szerda este meghirdetett tűzszünet az észak-libanoni Tripoliban: délután az El-Fatah palesztin szervezet lázadói tüzérség és harckocsik bevetésével újabb támadást indítottak Jasszer Arafat bekerített támogatói ellen. A lázadók friss erők mozgósítására használták fel a polgári lakosság körében átmeneti megnyugvást keltő tűzszünetet. A PFSZ vb és az El-Fatah elnökével szemben állók a jelek szerint katonai nyomással akarják kierőszakolni Arafat távozását. Arafat egyébként közölte, hogy hajlandó külföldre távozni Észak-Libanonból, ha Tripoli vezetői ilyen kéréssel fordulnak hozzá, de ez mindeddig nem történt meg.

A megvitatott nemzetközi kérdéseket illető nézetazonosság hangoztatásával, a két ország közötti együttműködést demonstrálni hivatott sajtónyilatkozatok közzétételével, valamint a kétoldalú kereskedelem problémáinak elodázását jelző, közös bizottságok felállításával Tokióban befejeződtek a hivatalos tárgyalások Ronald Reagan amerikai elnök és Nakaszone Jaszuhiro japán miniszterelnök között. A tárgyalásokon az ázsiai és csendes-óceáni térség hangsúlyozott szerepet kapott. Reagan világossá tette, hogy az Egyesült Államok még inkább meg kívánja vetni lábát a térségben, s ebben a törekvésében számít Japán és Dél-Korea odaadó segítségére és az ASEAN-országok támogatására. Reagan elnök Tokióból Dél-Koreába utazott.

Folytatódott az ENSZ közgyűlésének vitája a nicaraguai helyzetről. A rendkívüli ülésszakon felszólalók - köztük a Szovjetunió, Kuba, Kína, Görögország, Algéria, Tanzánia, Zambia és Ecuador képviselője - állást foglaltak amellett, hogy az Egyesült Államoknak be kell szüntetnie az állandó beavatkozást a közép-amerikai országok belügyeibe. Oleg Trojanovszkij, a Szovjetunió állandó ENSZ-képviselője felhívta az ülésszak részvevőinek figyelmét arra, hogy Nicaragua továbbra is az amerikai agresszió fő célpontja. Az Egyesült Államok hadüzenet nélküli háborút folytat Nicaragua ellen, a zsoldosok ezrei okoznak óriási pusztítást az országban amerikai fegyverekkel. Washington célja, hogy a jelenlegi kormányt megdöntse, és ismét maga határozhassa meg a közép-amerikai ország politikai irányvonalát - hangsúlyozta a szovjet nagykövet.

Este Havannába érkezett a Grenadából evakuált kubai személyzet utolsó csoportja is, köztük a nagykövet és a diplomáciai képviselet tagjai. Kuba grenadai nagykövetségén csupán két személy marad a még függőben levő kérdések rendezésére. A Nemzetközi Vöröskereszt közreműködésével hazaszállították a Puerto Ricóban ápolt két kubai sebesültet is, így az invázió pillanatában Grenadában tartózkodott 784 kubai állampolgárból 755 már otthon van. A Havannában kiadott kormánynyilatkozat szerint az amerikai agresszorokkal vívott harcokban elesettek száma nem haladhatja meg a huszonnégyet. Közülük huszonkettőnek a személyazonosítása már megtörtént, két kubai sorsa azonban mind ez ideig ismeretlen. A holttesteket minden bizonnyal még ezen a héten hazaszállítják.

Paul Scoon, Grenada korábbi brit főkormányzója, aki újabban a szigetország államfőjének minősíti magát, gyülekezési tilalmat jelentett be, és közölte, hogy a hatóságok ezentúl bírósági végzés nélkül is letartóztatják a „gyanús személyeket”. Scoon ugyanakkor kilátásba helyezte a sajtócenzúra bevezetését. Paul Scoon a továbbiakban „elrendelte”, hogy Grenadán „különleges törvényszéket” állítsanak fel. Ennek az lesz a feladata, hogy ítélkezzék azok fölött, akik „lázongást” vagy „ellentéteket” szítanak, és akik „akadályozzák a Grenadán tartózkodó katonaság tevékenységét”. Az amerikai érdekeket képviselő Scoon előzőleg jelentette be egy kilenctagú „ideiglenes kormány” létrehozását. Megfigyelők e testület feladatát a többi között abban látják, hogy a megszállás körülményei között választásokat készítsen elő, és egy „végleges kormány” létrehozásáig is gondoskodjék az amerikai befolyás korlátlan érvényesüléséről.

A New York-i Plaza Hotelben a Microsoft bejelenti első grafikus operációs rendszere - a Windows - megjelenését. A Microsoft végül másfél éves késéssel, 1985. november 20-án dobta piacra a legelső Windows-t, a Windows 1.0-át. Az 1.0 még persze nem volt teljes értékű, mivel leginkább a parancssorokkal működő DOS rendszert egészítette ki egyfajta grafikus felülettel.. Ennek ellenére Bill Gates új szoftvere megfelelő környezetet teremtett az irodai alkalmazásoknak, és a kék színben pompázó képernyőn a grafikus fájlkezelésen kívül olyan újdonságok jelentek meg, mint a jegyzettömb, a számológép, az óra és a naptárprogram. A forradalminak számító Windows 1.0-ban lehetségessé vált az egér használata, és a programok párhuzamos futtatására is készen állt a rendszer.

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_windows_1_0_1983.jpgA Windows első logója

november 11.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, aki Gustáv Husáknak, Csehszlovákia Kommunista Pártja Központi Bizottsága főtitkárának, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság elnökének meghívására november 10-én baráti munkalátogatást tett Prágában, hazaérkezett Budapestre. Kíséretében volt Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára és Kótai Géza, a KB külügyi osztályának helyettes vezetője. Kádár Jánost és kíséretét a Keleti pályaudvaron Aczél György, Havasi Ferenc, Korom Mihály, Németh Károly, Óvári Miklós, a Politikai Bizottság tagjai, a Központi Bizottság titkárai, Horváth István belügyminiszter, Várkonyi Péter külügyminiszter, a Központi Bizottság tagjai, Horn Gyula, a KB külügyi osztályának vezetője és Urbán Lajos közlekedési államtitkár fogadta. Jelen volt Ondrej Durej, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_kadar_janos_nemeth_karoly.jpgKádár János és Németh Károly a Keleti pályaudvaron

A Parlamentben tartott ülésén az országgyűlés építési és közlekedési bizottsága a lakáshelyzet javításával kapcsolatos két témakörről tárgyalt: az építő kisipar szerepéről a magánlakások tervezésében és kivitelezésében, illetőleg a lakáskarbantartások fővárosi tapasztalatairól, további teendőiről.

Az amerikai repülőgép-anyahajókról felszálló F-14-es vadászbombázók újabb provokatív felderítő repüléseket végeztek a szíriai hadsereg libanoni állásai fölött. A szíriai légvédelem - az előző napi válaszhoz hasonlóan - ezúttal is tüzet nyitott az amerikai harci gépekre és visszavonulásra kényszerítette őket. Az amerikai légierő éjjel is folytatta az utóbbi időben rendszeressé vált felderítő tevékenységet Bejrút légterében. Megfigyelők bizonyosra veszik, hogy a négyhatalmi NATO-haderő keretében Libanonban állomásozó amerikai csapatok - a tengerészgyalogosok ellen végrehajtott bejrúti bombamerénylet ürügyén - megtorló katonai akcióra készülnek Szíria és libanoni szövetségesei ellen.

Míg az észak-libanoni Tripoliban viszonylagos nyugalom volt, a város melletti beddavi palesztin menekülttábort folyamatosan ágyúzták az El-Fatah szervezet lázadói. Jasszer Arafat, az El-Fatah és a PFSZ ostromgyűrűbe zárt vezetője közölte, hogy további harcokra, újabb támadásra számít.

Közben Bejrút peremvidékén és a Suf-hegységben is aggasztó méreteket öltött a szeptember végén kötött tűzszünet megsértése. Az An-Nahar című lap szerint a libanoniak a küszöbönálló háború légkörében élnék. A libanoni hadsereg és a négyhatalmi nyugati haderő új keletű átcsoportosításából, összevonásából arra lehet következtetni, hogy katonai akciót indítanak Bejrút síita déli külvárosának „megtisztítására” és a környező stratégiai magaslatok elfoglalására. Az sincs kizárva, hogy az Avali folyó mögé visszavonult izraeli hadsereg újból lerohanja a szeptember elején kiürített, jelenleg drúz-szocialista ellenőrzés alatt álló hegyvidéket.

Véget ért az ENSZ közgyűlésének közép-amerikai vitája A vitában felszólaló több mint 60 küldött döntő többsége elítélte az Egyesült Államok politikáját a térségben. Washington közép-amerikai magatartása a nemzetközi jog normáival szembeni kihívás - állapították meg a hozzászólók. Nyugtalanságuknak adtak hangot a Nicaragua elleni, minden eddigi méreteket felülmúló katonai készülődéssel kapcsolatban. Nicaragua, Guyana, Etiópia, Felső-Volta, Kongó, Sao Tomé és Principe küldöttsége határozati javaslatot szövegezett meg és terjesztett a közgyűlés elé. A tervezet sürgeti a közép-amerikai országok szuverenitása elleni amerikai agresszió megbélyegzését, s állást foglal amellett, hogy minden népnek joga van békében élni, saját sorsáról külső beavatkozás nélkül dönteni.

Az amerikai képviselőház hét tagja indítványt nyújtott be Reagan amerikai elnök hivatalából való eltávolítására a grenadai invázió miatt. A lemondatási eljárás, amelyhez hasonlót legutóbb Nixon ellen kezdeményeztek a Watergate-ügy miatt, nem jelent komoly fenyegetést Reaganre nézve, de jól mutatja, milyen mély érzelmi hullámokat váltott ki a grenadai háborús kaland, amelyet Reagan megpróbált elkerülhetetlen „mentőakcióként” elfogadtatni az amerikai közvéleménnyel.

november 12.

A Szovjetunió külügyminisztériuma szombaton határozott hangú jegyzékben utasította vissza azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségét valamiféle „besugárzás” éri. A szovjet külügyminisztérium jegyzéke rámutat: mint azt az amerikai félnek már korábban is elmagyarázták, a moszkvai amerikai nagykövetségen érzékelt esetleges elektromágneses mező a Moszkvában található ipari üzemek munkájának következménye, ártalmatlan voltát hivatalosan is megerősítették amerikai részről, saját szakértőik mérései és vizsgálatai alapján.

Az Egyesült Államok fokozza a szöuli rezsimnek nyújtott katonai támogatást. Tokiói értesülések szerint egyebek között erről jött létre megállapodás Ronald Reagan amerikai elnök és vendéglátója, Cson Tu Hvan dél-koreai államfő szombaton kezdődött tárgyalásain. Reagan háromnapos látogatáson tartózkodik Szöulban. A felek az állítólagos északi fenyegetés ürügyén hangoztatták a dél-koreai rezsim megerősítésének szükségességét. Ebből kiindulva Reagan kötelezettséget vállalt a Dél-Koreában állomásozó amerikai haderő erősítésére. Egyelőre nem ismeretes, hogy ez a jelenleg 50 ezer fős haderő létszámának növelését, avagy a fegyverszállítások fokozását, illetve a fegyverek korszerűsítését jelenti-e. A kétoldalú katonai együttműködés fokozásának igazolására Reagan és Cson Tu Hvan heves kirohanásokat intézett a Szovjetunió, valamint a Koreai NDK ellen. Azt a látszatot igyekeztek kelteni, mintha a Koreai-félsziget biztonságát a két ország fenyegetné. Ronald Reagan ismételten támogatásáról biztosította a szöuli rezsim kül- illetve belpolitikáját.

november 13.

Havannaiak százezrei lepték el a Forradalom terét és a térhez vezető sugárutakat, hogy leróják végső kegyeletüket a Grenada inváziója során hősi halált halt kubaiak előtt. (A grenadai harcokban 20 építőmunkás, három katonai tanácsadó és a Kubai KP KB egyik vezető funkcionáriusa esett el.) A nemzeti lobogóval borított 24 koporsót a José Marti-emlékmű talapzatánál ravatalozták fel, s este megkezdődött a fővárosiak végső búcsúzása az áldozatoktól. Az elesett kubaiak holttestei már szombaton Kubába érkeztek, együtt számos grenadaival (összesen 77 holttest), a megszálló amerikai csapatok ugyanis nem járultak hozzá, hogy személyazonosságuk megállapítására kubai szakértők egy csoportja a helyszínre utazzon. A holttesteket emiatt az egyik kubai városba, Holguinba szállították, s a személyazonosságuk megállapítása után, délután landolt Havannában a koporsókat szállító különgép. Fogadásukra, Fidel Castróval az élen megjelent a kubai párt- és társadalmi élet számos vezetője.

A hét végén az Egyesült Államokban és Európában nagyszabású tiltakozó tüntetések voltak az amerikai kormányzat külpolitikája, illetve a nyugat-európai rakétatelepítések ellen. Több tízezer embert mozgósító tiltakozó tüntetésekkel válaszoltak az amerikai békemozgalmak, egyházi és polgárjogi szervezetek a Reagan-kormányzat grenadai kalandjára és Nicaragua elleni agressziós terveire. A tiltakozó felvonulásokból, tömeggyűlésekből, karszalagos tüntetésekből, koncertekből álló egész napos, Washington egész hivatali negyedét lefoglaló eseménysorozat részvevőinek teljes száma nem volt megállapítható. A „Novemberi Koalíció” néven kibontakozó tömegmozgalom azonban rendkívül éles és hatásos ellenérvet jelent a hivatalos amerikai propaganda azon hitegetésével szemben, hogy az amerikai közvélemény elfogadja a grenadai beavatkozást és támogatja az amerikai kormány közép-amerikai politikáját.

Robert McFarlane amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó a CBS tévéállomásnak nyilatkozva megtorlással fenyegette meg Damaszkuszi, ha szíriai gépek ismételten megtámadják a Libanon fölé berepülő amerikai harci gépeket. A bejrúti állami rádió szerint este - az utóbbi napokhoz hasonlóan - amerikai F-14-esek több hullámban is felderítő berepüléseket hajtottak végre Bejrút fölött.

A washingtoni tömegtüntetéssel egy időben több európai országban tiltakoztak az amerikai rakéták nyugat-európai telepítése ellen. A brit szakszervezeti szövetség (TUC) a manőverező robotrepülőgépek telepítésének leállítására szólította fel a kormányt, hogy ezzel még esélyt adjanak a genfi szovjet-amerikai tárgyalásoknak. Genfben pedig több mint egy kilométer hosszú papírtekercsre írt levelet göngyölítettek ki egy nyugatnémet békeszervezet tagjai az amerikai és a szovjet ENSZ-misszió épülete között. A teljes leszerelést követelő levelet nyugatnémet és belga gyerekek írták.

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_angol_bekeharcosok.jpgAngol békeharcosok tüntetnek egy katonai támaszpont bejáratánál

Grenadát megszálló amerikai katonai erők harmincegy, őrizetbe vett grenadai politikust adtak át az elmúlt napokban, létrehozott hatalmi szerveknek. A foglyok között van az invázió nyomán feloszlatott vezetés, a Maurice Bishop halála utáni forradalmi katonai tanács több tagja is. A grenadai politikusokat a szigetország elözönlésekor fogták el az amerikaiak és mostanáig a Point Salines-i börtöntáborban őrizték őket. Hírügynökségi jelentések szerint a grenadaiakat bíróság elé akarják állítani, de nem közölték, hogy milyen vád alapján.

Leválasztották hajnalban, moszkvai idő szerint 6 óra 8 perckor a Szaljut-7 űrállomásról a Progressz-18-at. Az automatikus teherszállító űrhajó október 22-én üzemanyag-utánpótlást, ivóvizet, élelmiszert, a tudományos kísérletekhez szükséges berendezéseket és anyagokat vitt a világűrben tartózkodó Vlagyimir Ljahovnak és Alekszandr Alekszandrovnak.

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_humor.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény: Megtalálták az eltűnt kisfiút
Egész éjszaka tartó kutatómunkával szombat reggel megtalálták Steiner Tibor hároméves székesfehérvári kisfiút, aki - mint a tv és a rádió késő este hírül adta - péntek délután tűnt el a szüleinek kőszárhegyi telkén parkoló személygépkocsiból. A Fejér megyei Rendőr-főkapitányság nagy erők bevonásával, a honvédség és a helyi lakosság segítségével kereste a kisgyereket, s szinte bokronként átvizsgálták az egész környéket. A telektől háromszáz méternyire levő kukoricásban találtak rá; a székesfehérvári megyei kórházba szállították alapos kivizsgálásra. A délelőtti órákban a gyermek állapota már jó volt, a kaland aránylag nem viselte meg.

Közlemények:
Budapesti Bútoripari Vállalat 10. sz. Gyáregysége, 3861 Encs Ipartelep Szállítás 6. feliratú bélyegzője 1983. október 31-től érvénytelen.

A Stúdió '83. november 19-én gálaműsort rendez a Budapest Sportcsarnokban az új Nemzeti Színház javára. A műsorban fellépnek: Benedek Miklós, Bessenyei Ferenc, Császár Angéla, Darvas Iván, Galambos Erzsi, Gobbi Hilda, Gregor József, Hámori Ildikó, Hernádi Judit, Hídvégi Miklós, Huszti Péter, Kalmár Magda, Kállai Ferenc, Kern András, Kovács József, Leblanc Győző, Lukács Margit, Németh Sándor, Melis György, Mensáros László, Oszvald Marika, Orosz István, Pitti Katalin, Psota Irén, Ruttkai Éva, Sinkovits Imre, Simándy József, Szabó Sándor, Szacsvay László, Sztankay István, Tolnay Klári és Törőcsik Mari. A Győri Balett - művészeti vezető: Markó Iván, a Fővárosi Operettszínház tánckara, a Magyar Állami Operaház zenekara. Vezényel: Medveczky Ádám és Makláry László. Az Omega együttes. A műsor házigazdái: Érdi Sándor, Kepes András és Szegvári Katalin. Rendező: Vámos László. A gálaest nézői ajándékba kapják Szász Endrének erre az alkalomra készített grafikáját. Jegyek válthatók: RTV Közönségszolgálata (V., Október 6. u. 9.), ORI Jegyirodája (V., Vörösmarty tér 1.), Színházak Központi Jegyirodája OVI., Népköztársaság útja 18.), Express Utazási Irodák, Budapest Sportcsarnok pénztára.

A volt Angyalföldi Ifik november 21-én, hétfő délután négy órakor az MSZMP XIII. kerületi Bizottsága II. emeleti 307-308-as tanácstermében (Budapest XIII., Váci út 71.) baráti találkozót tartanak.

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_allasajanlat.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_allasajanlat_2.jpg

Divat: Sportos és elegáns
Fiatalabb korosztálynak bizonyára örömet okoz az a hír, hogy a férfiak viseletében tartja magát a sportos stílus. Ezek szerint tehát divatosak a bőrből, jó minőségű műbőrből készült dzsekik, sőt a bőrnadrágok is. Az idősebbek azonban általában idegenkednek a dzsekis-pulóveres-farmernadrágos öltözékektől és szívesebben viselnek öltönyt. A készen kapható öltönyök választékára nem lehet panasz, hiszen az ipar igyekszik kielégíteni a legkülönbözőbb igényeket. A konfekció öltönyök között tehát bizonyára mindenki megtalálja az alkatához, egyéniségéhez illőt. A zakók fazonja lehet két gombos és duplasoros gombolású is. A rever nem túl széles és nem is túl keskeny, tehát az arany középút győzött. Nagy divat a mellény is, amely sokszor nem az öltöny anyagából, hanem azzal színben-jellegben harmonizáló szövetből készül. A férfi felöltők kényelmesek, elegánsak és a térdet bőven takarják. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem divat a téliesített ballonkabát, a vastagon bélelt dzseki, vagy más félkabát.idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_divat_3.jpg

Sárgarépa exportra Székesfehérvárról:
A székesfehérvári Vörösmarty Tsz 80 hektáron termel sárgarépát. A termést dán gyártmányú kombájn szedi ki a földből. A válogatás, osztályozás után a termés legnagyobb része a fehérvári hűtőházba kerül, ahol ezen az őszön 1500 tonnányit dolgoznak fel belőle. Ebből ezer tonnát az észak-európai államokba, illetve az NSZK-ba szállítanak.

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_sargarepa_feldolgozas.jpgA feldolgozósor

Névadó a tatai KISZ-iskolán:
Bensőséges
ünnepséget rendeztek Tatán, a KISZ Komárom megyei bizottsága politikai képzési központjában abból az alkalomból, hogy az intézmény felvette Szirmai Istvánnak, a kommunista forradalmárnak a nevét. Részt vett a névadó ünnepségen Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, Kovács Jenő, a KISZ KB titkára, a megye párt- és állami vezetői. Ott volt Szirmai István özvegye, több hozzátartozója, valamint a 13 évvel ezelőtt megnyílt KISZ-iskola egykori tanárainak, hallgatóinak számos képviselője is.

Teljesítette tervét a Mecseki Szénbányák külfejtési üzeme:
Teljesítette idei tervét a Mecseki Szénbányák külfejtési üzeme: 390 000 tonna fekete kőszenet termeltek az üzem pécsi és vasasbányai külfejtési munkahelyein. A bányászokat a kiemelkedő teljesítmény elérésében a társüzemekkel való sikeres együttműködés és a kedvező időjárás is segítette. Az időarányos tervükben szereplő mennyiségen felüli 50 000 tonna szénnek csaknem a felét különműszakokban termelték ki. A mecseki külfejtési üzem az év végéig hatvanezer tonna szenet ad terven felül a népgazdaságnak.

Növényvédelem repülőgépekkel: Hatékonyságuk miatt üzemeltetésük kifizetődő
Teljesítette idei tervét a MÉM repülőgépes szolgálata, gépei 1,8 millió hektár szántóföldön, szőlőültetvényen permeteztek növényvédő szereket és szórtak szét műtrágyát. A légi növényvédelmet mindinkább igénylik a mezőgazdasági üzemek. A repülők jóval előbb végeznek a munkával, mint a hagyományos földi gépek, és bár magasabbak üzemeltetésük költségei, a nagyobb hatékonyság miatt mégis kifizetődő a használatuk. Mind gyakoribb, hogy a szomszédos gazdaságok közösen bérelnek repülőt, ezáltal egyszeri felszállással több gazdaság tábláján végezhetik el a munkát, s megoszlanak a költségek is. A repülőgépek, helikopterek egy része most is naponta felszáll. Csongrád és Bács-Kiskun megyében például a már kikelt gabonát támadják a rovarok, a repülőgépes növényvédelem azonban rövid idő alatt megtisztítja a táblákat. Máshol az elszaporodott pockok, mezei egerek ritkítására veszik igénybe a repülőgépeket a gazdaságok. December végéig még dolgoznak a növényvédő repülők, majd jövő év februárjában állnak ismét munkába. Télen a pilóták az évenként kötelező szakmai vizsgákra készülnek, s továbbképző tanfolyamokon vesznek részt.

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_novenyvedelem.jpgFolyamatosan ellenőrzik a gépek műszaki állapotát a nyíregyházi bázison

Új postahivatal Szombathelyen:
Szombathely déli városrészében, a Ságvári Endre lakótelepen a napokban új postahivatalt adtak át. A most megnyílt, korszerű épület kitűnő feltételeket teremt e városrész postaforgalmi igényeinek színvonalasabb ellátásához.
idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_postahivatal_szombathely.jpg

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_mozi.jpg

Színháti bemutató: Godot-ra várva (Madách Kamara)

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_u_dozsa_haummann_peter_kormendi_janos_marton_andras.jpgHaumann Péter, Körmendi János és Márton András a Madách Kamara előadásán

A hét magyar slágere:

A héten olyan előadok jelentkeztek új albummal, mint Irene Cara (What a Feelin'), Paul Simon (Hearts and Bones), a Yes (90125), a Rolling Stones (Undercover), Billy Idol (Rebel Yell) és a Status Quo (Back to Back).


A Flashdance című film legnagyobb slágere, Irene Cara albumának címadó dala

Olimpiai reménységeink:

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_olipmiai_remenysegeink_guczoghy_gyorgy.jpgGuczoghy György, a tornász-világbajnokság lólengésének ezüstérmese

Rengeteg autóra váró olvasónk kívánságának teszünk eleget amikor közzétesszük a Merkur sorszámait.
idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_merkur_sorszamok.jpg

Az ország évi 100-120 ezer autót importált, miközben 3-400 ezer autóra volt igény. A Merkur listáján várakozók 3-5 év múlva jutottak vágyaik netovábbjához. Persze rengeteg volt a kiskapu. A  Szocialista Hazáért Érdemrend tulajdonosai és egyenesági leszármazottaik bármikor vásárolhattak autót soron kívűl, de  Kossuth díjjal vagy olimpiai éremmel sem kellett sorba állni. A pártkapcsolatokkal nem rendelkező embereknek  sorszámhoz jutáshoz a vételár 30 százalékát kellett kifizetni. A legkeresettebb a Lada és a Skoda volt és az árak 100 és 150 ezer forint között mozogtak. Az ember a sorbanvárás közben gyűjtötték össze a teljes árat.

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_merkur.jpgÁrva Trabantok várják gazdáikat a csepeli Merkur telepen (a színválasztást nem mindig tudta a Merkur garantálni)

Szerdán rendezték Gyöngyösön az 1. fordulóból elmaradt Ferencváros-DVTK találkozót. Félúton Budapest és Diósgyőr között játszott a bajnoki pontokért a két csapat. A korai kezdés, a ködös, télies idő sem riasztotta el a szurkolókat a találkozótól. Különösen a gyöngyösiek örültek az ajándékba kapott összecsapásnak, annál is inkább, mivel pályájukat két mérkőzésre betiltották, mert valaki követ hajított a játéktérre, így aztán szép számú közönség előtt kezdődött a 90 perc.
idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_1_fordulo_ferencvaros_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_1_fordulo_ferencvaros_dvtk_kvaszta_gorgei.jpgKvasztával (két gól) a fehér mezes Görgei nem bírt

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_1_fordulo_ferencvaros_dvtk_koch_gulyas.jpgAz FTC harmadik gólja előtti pillanatot kapta lencsevégre a fotóriporter. Koch már elrúgta a labdát a vetődő Gulyás mellett

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_1_fordulo_ferencvaros_dvtk_rubold_mortel_teodoru.jpgIlyen lelkesek voltak a ferencvárosi játékosok. Ketten igyekeznek megszerezni a labdát a diósgyőri beállós elől. A képen balról Rubold és Mörtel. A jobb oldalon Teodoru I., akit a mérkőzés után a bíró kiállított

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_1_fordulo_ferencvaros_dvtk_kvaszta_lajos.jpgKvaszta a főszereplő. Rubold beadását Mörtel fejjel továbbcsúsztatta, Kvaszta átvette és Gulyás felett a diósgyőri kapuba emelte a labdát. Ez volt Gyöngyösön az első

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_1_fordulo_ferencvaros_dvtk_kvaszta_lajos_2.jpgKvaszta ismételt. De nemcsak ö, hanem Rubold is, aki újra kitűnően adott középre, és a „tartalék” jobbszélső most sem hibázott. Utána jogos az öröm

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_1_fordulo_ferencvaros_dvtk_koch_olah_kleninger.jpgEz volt a harmadik Gyöngyösön. Jancsika átadásával Koch lódult meg Oláh és Kléninger (3) között, majd meg sem állt a kapuig

A szezonban először teljes a tabella. Győzelmével a Fradi, igaz, gólkülönbséggel, de elkerült az utolsó helyről.
idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_1_fordulo_tabella.jpg

A mérkőzés napján nyilvánosságra hozták Párizsban a France Football és az Adidas cég aranycipőért meghirdetett versenyének végeredményét. Az első három helyezett már ismert volt az előző napokban is, az viszont kellemes meglepetés, hogy Dobány Lajos is előkelő helyen végzett. A sorrend: 1. Gomes (FC Porto) 36 gól, 2. Houtman (Feyenoord) 30, Anasztopulosz (Olümpiakosz) 29, 4-5. Halilhodzics (FC Nantes) és Nicholas (Celtic) 27-27, 6. Blissett (Watford) 26, 7-10. Dobány (PMSC és Haladás), Krankl (Rapid), Völler (Werder Bremen), Brigger (Servette) 23-23.

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_dobany_lajos_haladas_golkiraly.jpgDobány Lajos a tavalyi teljesítményével Európa elitjébe jutott

Vasárnap az Európa-bajnoki futballselejtezők második csoportjában különlegesen érdekes mérkőzésre került sor: az első helyen álló szovjet csapat a második helyezett Portugália otthonába látogatott. A vendégegyüttesnek öt mérkőzésből kilenc pontja van, gólkülönbsége 11:1, Portugália ugyanennyi mérkőzésből nyolc ponthoz jutott, gólkülönbsége 10:6. így aztán a hazai csapat csak győzelemmel kerülhetne élre, a szovjet válogatottnak a döntetlen is elegendő a továbbjutást jelentő pozíció megtartásához.

Portugália-Szovjetunió 1:0 (1:0). Lisszabon, 80 000 néző. Vezette: Konrath (francia). Gólszerző: Jordao (44. perc, 11-esből). Mély talajú pályán folyt a mérkőzés, s ehhez a hazaiak jobban tudtak alkalmazkodni. Sokat támadtak, helyzeteket teremtettek Daszajev kapuja előtt. A szovjet labdarúgók nehézkesen mozogtak, s támadásépítésük a sok pontatlan átadás miatt erősen akadozott. Csak a hajrában vezettek veszélyes rohamokat. A látottak alapján a portugálok győzelme megérdemelt, s ezzel csoportelsőként bejutottak a franciaországi döntőbe.

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_portugalia_szovjetunio_eb_selejtezo_oleg_blohin.jpgBlohin elől ment a portugál kapus

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_vegeredmeny.jpg


A mérkőzés rövid összefoglalója

A szovjet televízió vasárnap esti sportösszefoglalójában újra és újra visszaforgatták a jelenetet, kimerevítették az ominózus tized másodpercet. A kommentátor leplezetlen szomorúsággal a hangjában jegyezte meg: olyan tizenegyessel kaptunk ki, amely nem is volt tizenegyes. A megállított képkockán valóban látszott, hogy Borovszkij becsúszása még a 16-os vonalán kívül találta el Chalana bokáját. A portugál játékmester azonban a büntetőterületen belül huppant a sárba, és George Konrath a 11-es pontra mutatott. Az aranycipős Gomes rémülten elhátrált. Helyette a színesbőrű Jordao hajtotta végre azt a vitatható ítéletet, amely az EB-selejtezők egyik legvaskosabb meglepetését szolgáltatta. A világbajnok olaszok, a VB-bronzérmes lengyelek után a méltán a legjobbak közé sorolt szovjetek is elbúcsúztak a döntőtől. Blohinék sorsa - akárcsak a Mundialon - egyetlen gólon múlt. Akárhogy is, szegényebb lesz nélkülük a jövő júniusi finálé. Lisszabonban egész éjjel üzemeltek a lacikonyhák, kávézók, zenés helyek. A portugálok mámorosán ünnepelték a focitörténelmi dátumot. A piros-zöldek most jutottak be először az EB-döntőbe. A heje-huja közepette keveseknek juthatott eszébe, hogy kedvenceik áprilisban 5:0-ra kaptak ki Moszkvában! Egy, a labdarúgás ezernyi gálád tréfája közül - mondhatnók, a témakörünkbe nem tartozó mélyebb elemzés helyett.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 13. fordulóját! Az első osztályú futballbajnokság újabb körét játsszák szombaton és vasárnap az együttesek. Az őszi szezonzárós már nincs messze, így mind érdekesebbek, izgalmasabbak a találkozók. A szakaszból kiemelkedik a vasárnap délutáni Ú. Dózsa-Tatabánya, valamint a szombati Csepel-Rába találkozó, s megkülönböztetett figyelem kíséri a két sereghajtó együttes, a Volán és a Ferencváros küzdelmét Rákospalotán. Hat mérkőzés lesz a fővárosban, a további színhelyek Székesfehérvár és Nyíregyháza. A forduló tisztázhatja, de könnyen tovább bonyolíthatja az élcsoport helyzetét, itt öt együttes érdekelt: Videoton (18 pont), Tatabánya (17), Honvéd (16), Ú. Dózsa (16), Rába (16).

Nyíregyháza - ZTE
A Tatabányán diadalmas nyírségi együttes érthető önbizalommal, ha nem is nagy mellénnyel várja az Egerszeget. Amennyiben a hazai csapat átmentette formáját, úgy esélyes.
idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_nyiregyhaza_zte.jpg

Vasas - Haladás
Ha létezik papírforma, akkor csak a Vasas nyerhet, hiszen a Haladás legutóbb még otthonában sem volt eredményes. Ettől függetlenül nehéz percek várnak a piros-kék csapatra, akár még egy döntetlen is elképzelhető. A Vasasnál Birkás és Csik a maródiak listáján szerepel. A Haladásnál Domján és Szabó F. a kispadra került.
idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_vasas_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_vasas_haladas_fitos_izso.jpgIzsó ismét lemarad Fitossal szemben, elszáll a Vasas-remény

Volán - Ferencváros
Sereghajtók presztízsmérkőzése lesz a találkozó, a Volánban szerepet kap a Spanyolországból hazatért egykori Vasas-játékos, Török Péter is. Az FTC-ben többen betegek, illetve sérültek. A körülmények miatt mindkét együttesnek égető szüksége van a pontokra, lehet, hogy úgy járnak legjobban, ha egyet-egyet szereznek. Volánnál Szeibert sérülés miatt továbbra sem tud játszani.
idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_volan_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_volan_ferencvaros_kvaszta_varga.jpgKvaszta percei. Mörtel futott el a bal oldalon, középre adta a labdát, és Kvaszta előrevetődve fejelt a Volán kapusának, Vargának hálójába

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_volan_ferencvaros_rubold_peter.jpgRubold a Fradi második gólját lövi a Volánnak

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_volan_ferencvaros_szabadi_laszlo.jpgItt már minden eldőlt. A kegyelemdöfést Szabadi adta meg a Volánnak

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_volan_ferencvaros_zsiboras_banki.jpgÉs a végén: hosszú idő után ismét boldogság zöld-fehérben. Zsiborás és Bánki az autogramkérők gyűrűjében a mérkőzés lefújása után

Csepel - Rába ETO
A Rába ugyan legutóbb idegenben is vitézkedett, most azonban könnyen lehet, hogy a Csepel ezt nem engedélyezi. A realitások alapján izgalmas csatára van kilátás, nem okozna meglepetést a döntetlen. A Csepelben mindössze egyetlen változás lesz, Lazsányi helyett Mészöly kezd. Győrben újabb sérültekkel gyarapodott az eddigi lista. Szentes lábujjtörést szenvedett, Burcsa hasizom húzódással bajlódik, de Szíjártó és Csonka játéka is kétséges. Kovács László kapusra ebben az évben már nem számíthatnak.
idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_csepel_rabe_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_csepel_rabe_eto_tulipan_lesko.jpgTulipán (jobbról, sötét mezben) boldog: a gól 20 centiről is gól, Leskó (a földön) már a hálóból kifelé jövő labdáért nyúl

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_csepel_rabe_eto_hannich_kincses_s.jpgHannich csatázik Kincses Sándorral, de most ő sem tudta sikerre vezetni csapatát

Videoton - Pécsi MSC
Nem lehet kérdéses a mérkőzés kimenetele, a tipp: 1.
idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_videoton_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_videoton_pecsi_msc_bodnar_csuhay.jpgMég Csuhay is nemegyszer felfutott, támadott, de a listavezető nem bírt a szervezett pécsi gárdával és kitűnő kapusával, Bodnárral

Bp. Honvéd - DVTK
Egyik csapat sem brillírozott az utóbbi hetekben, a Honvéd azonban valamivel jobbnak látszik, mint vendége, s ráadásul ha most kudarcot vall, alaposan meggyengül pozíciója. Az erőviszonyok alapján minimális Honvéd-siker várható.
idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_bp_honved_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_bp_honved_dvtk_gyimesi.jpgGyimesi már elvitte a labdát a rossz ütemben becsúszó Kiss elől. A Bp. Honvéd jó csatárjátékkal nyert vasárnap délelőtt Kispesten

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_bp_honved_dvtk_dajka_laszlo.jpgDajka (sötét mezben) két gólt is szerzett a DVTK ellen. Ezek közül az egyik látványosságban a jó értelemben vett régi idők fociját idézte

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_bp_honved_dvtk_dajka_szlovak.jpgA labda Dajka előtt, Szlovák (fehérben) nagy lendülettel érkezik

MTK-VM - SZEOL AK
A legutóbbi forduló két sikercsapatának összejövetele látványos rivalizálást ígér, talán a hazai pálya előnye dönt majd a budapesti gárda javára. Minden estre az újonc mellet szólhat, hogy utoljára hét fordulóval ezelőtt kaptak ki.
idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_mtk_vm_szeol_ak.jpg

Ú. Dózsa - Tatabánya
A búcsúzás előtt álló jeles játékvezetőnek biztos, hogy sok futnivalója lesz. Az újpestiek talán már kipihenték a Köln és a Videoton elleni ütközetüket, a Tatabánya bizonyára kiheverte a Nyíregyháza elleni fiaskót. így igazán „éles” lehet a küzdelem. Az eddigi produkciók alapján lila siker várható. Újpesten Kiss S. nem lesz a pályán, megműtötték. Kozma kézfejsérülést szenvedett, így ő sem játszik. Tatabányán is sok a sérült, Kiss, Barabás, Fükő, Emmer, Schmidt került a listára.
idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_u_dozsa_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_u_dozsa_tatabanya_kardos.jpgKözeleg a labda a hálóhoz az újpestiek harmadik góljánál, a szerzője Kardos volt

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_u_dozsa_tatabanya_kardos_lakatos_2.jpgKardos felfutott s az oldalvonal közeléből beadásra készül. A tatabanyai Lakatos már nem tud beavatkozni

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_u_dozsa_tatabanya_torocsik_emmer.jpgTörőcsik (fehér mezben) a Tatabánya elleni győzelem egyik vezéregyénisége volt. Képünk fejesgólját örökíti meg, Emmer már nem tud közbeavatkozni, s a labda a következő pillanatban a hálóba vágódik

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_u_dozsa_tatabanya_kardos_lakatos.jpgKardos indul, Lakatos próbálja szerelni

A mérkőzések után lássuk a 13. forduló válogatottjait! Ezúttal láttunk remek meccseket és remek teljesítményeket is. A 8-as osztályzatok mellett van egy 9-es érdemjegy is, mégpedig Hegedűs Péter, a Haladás kapusának neve mellett, így ő lett a forduló játékosa. idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén a fehérvári Szabó József most már egyedül áll, hiszen az eddigi éllovasok közül csak ő tudott eredményes lenni.
idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_gollovolista.jpg

Egymást követték a meglepetések; a kivétel a Czabán Samu téri pálya volt, ahol a magára talált Ferencváros - akárcsak szerdán a Diósgyőrt - 3:0-ra verte az utolsó helyezett Volánt. Váratlan eredmény a Haladás Fáy utcai győzelme is, jóllehet a Vasas újabb vereségén mind kevesebben csodálkoznak. Az angyalföldi együttes szomorú szereplésében különösen az a feltűnő, hogy a korábbi válogatott csatárok (Kiss, Izsó, Kuti) képtelenek a gólszerzésre, miként legutóbb Szegeden, most sem találtak a hálóba. Fiaskót szenvedett a Rába is Csepelen, és bár a múlt héten öt gólt lőtt Szombathelyen, nem lehet nem észrevenni, hogy a győri csapat mind többször játszik „minszki formában”. Ezúttal a listavezető Videoton sem csillogott: igaz, szinte szünet nélkül rohamozott, de játékosai nem bírtak Bodnárral, a remekül védő pécsi kapussal. Nyíregyházán viszont unatkoztak a háló őrei, csakúgy, mint a közönség. A Zalaegerszeg vendégjátékán a végeredmény már a 7. percben kialakult, s ettől kezdve még a legelfogultabb szurkoló sem fedezhetett fel szép megoldást az egyhangú játékban. A teljesítményeket különben mindenütt az erősen közepes színvonal jellemezte, ahogy ez lassan már hagyománnyá válik a hazai pályákon. Nemcsak pontot nem szereztek, de még gólt sem lőttek a három vasárnapi első osztályú találkozón a vendégcsapatok.
idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A futballbajnokság másodosztályában a 17. fordulón jutottak túl az együttesek. Továbbra is az Eger vezeti a listát, miután otthonában nagy küzdelemben legyőzte a DMVSC-t. Nyomában a Hódgép Metripond és a Békéscsaba található, míg a 20. helyet immár kibérelte a sokat botladozó Ganz-MÁVAG.idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_nb_ii_2.jpg

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1983_84_13_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

A következő hétvégén jön a 14. forduló, az alábbi párosításokkal:

Rába ETO - ZTE
Ferencváros - SZEOL AK
Videoton - Vasas
Haladás - MTK- VM
DVTK - Csepel
Pécsi MSC - Nyíregyháza
Volán - Ú. Dózsa
Tatabánya - Honvéd

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr9915511390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása