Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 Görögország – Magyarország EB-selejtező mérkőzés

2020.04.14. 20:42 maribor_

1983. december 3., a hónap első hétvégéje

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_headlines_1.jpgErich Honecker meghívására Berlinben járt Kádár János

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

november 28.

November 26-án az időközi választások törvényesen, rendben megtörténtek. Budapesten, a 26. számú országgyűlési választókerületben az országgyűlési képviselő időközi választásán Boros Lászlót választották meg képviselőnek. A Bács-Kiskun megyei, 6. számú országgyűlési választókerületben Sztrapák Ferencet megválasztották képviselőnek. A Békés megyei, 10. számú országgyűlési választókerületben képviselővé választották Zahorecz Józsefet. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, 3. számú országgyűlési választókerületben dr. Czibere Tibort választották meg. 898 helyi tanácstagi választókerületben, a tanácstagok megválasztásában 159 541 választójogosult állampolgár közül 139 223 (87,3 százalék) vett részt. Szavazataikból érvényes 137 571 (98,8 százalék), érvénytelen 1652 (1,2 százalék). Az érvényes szavazatokból a tanácstagjelöltekre 136 972-t (99,6 százalék), ellenük 599-et, (0,4 százalék) adtak le. 274 tanácstagi választókerületben (30,5 százalék) a választók két, illetőleg több jelölt közül választották meg a tanácstagot. Az időközi választáson 661 községi, 142 városi és 95 fővárosi kerületi tanácstagot választottak meg.

Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, aki az SZKP Központi Bizottságának meghívására vasárnap érkezett Moszkvába, találkozott Pjotr Gyemicsevvel, az SZKP KB Politikai Bizottságának póttagjával, a Szovjetunió kulturális miniszterével. Tájékoztatták egymást Magyarország és a Szovjetunió kulturális és művészeti életének helyzetéről, valamint a kétoldalú kulturális együttműködés fejlesztésének lehetőségeiről. Aczél György a nap folyamán megbeszélést folytatott Mihail Zimjanyinnal, az SZKP KB titkárával is. Megvitatták, hogy a nemzetközi ideológiai harc körülményei között hogyan szükséges tovább javítani az ideológiai munkát.

Az American Express egyik fiókvállalata, a Trade Development Bank tulajdona volt az a három tonna arany, amelyet hat fegyveres hétvégén elrabolt a londoni Heathrow repülőtér közelében levő raktárból - közölte a The Daily Telegraph című londoni napilap. Egy másik londoni lap, a The Daily Mail szerint a rablás végrehajtói a halálosan megfenyegetett őrökből szedték ki a páncélterem zárjának számkombinációját. Az álarcos fegyveresek benzinnel lelocsoltak két őrt, és felgyújtással fenyegették őket, ha nem árulják el a kombinációt - írta az angol lap. A 6800 aranyrudat tartalmazó ládákat a raktárban található gépek segítségével felemelték egy kamionra. Az aranyon kívül két, 150 ezer dollár értékű, gyémántot tartalmazó dobozt is zsákmányoltak. Rendőrségi források szerint a nyomozás vezetője attól tart, hogy az aranyrudakat már beolvasztották vagy külföldre csempészték. A Scotland Yard szóvivője elismerte, hogy a nyomravezetőnek beígért kétmillió fontos jutalom ellenére, meglehetősen kevés információt kaptak - az esetleges tanúk nyilván féltik az életüket. Az álarcos rablókról csak vázlatos személyleírás áll rendelkezésre.

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_londoni_arany_rablas.jpgRendőr vizsgálja át az egyik gépkocsit Londonban

Érdekesség, hogy a rablás után nem sokkal emelkedett az arany árfolyama a londoni tőzsdén - mégpedig rövid időn belül 17 dollárral unciánként. A történelemkönyvek tanúsága szerint a mostani rablás - a megszerzett értéket tekintve - nem a legnagyobb. A Guinness „világrekordok” könyve tanúsága szerint ugyanis aligha lehet elrabolni 400 millió dollárt. Márpedig az ostromlott Berlinben ennyit tulajdonítottak el 1945-ben a német Reichsbanktól. Egy részét aranyban, más részét ékszerben és külföldi pénzekben kaparintották meg. Nem találták meg a tetteseket... Angliában a mostani előtti legnagyobb lopás 1975-ben volt, amikor a Bank of America mayfairi központjából 12 millió dollárnyi pénzt és értékpapírt vittek el ismeretlen tettesek. A legnagyobb feltűnést kiváltó ügy azonban a nagy vonatrablás 1963-ban. A Glasgow felé tartó szerelvény postakocsijából hétmillió dollárt vittek el, a Scotland Yard kitárté nyomozása a végén eredménnyel járt.

Jichak Samir izraeli kormányfőt - aki Mose Arensz hadügyminiszterrel együtt érkezett Washingtonba - a Fehér Házban fogadta Ronald Reagan, az Egyesült Államok elnöke. A tárgyalások előestéjén - mint a New York Times magazin vasárnap nyilvánosságra hozta - Reagan elnök aláírta a nemzetbiztonsági tanács titkos utasítását, amelynek alapgondolata az Izraellel való együttműködés erősítése. Eagleburger külügyminiszter-helyettes, aki Samir mostani látogatását röviddel ezelőtt Tel-Avivban előkészítette, ennek az okmánynak aláírására hivatkozva közölte az izraeli kormányfővel: az amerikai kormányzat immár kész a stratégiai együttműködés felújítására Izraellel Libanonban, az egész Közel-Keleten és ezen túlmenően is.

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_jichak_samir_ronald_reagan.jpgSamir és Reagan a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón

Élesen bírálta az Egyesült Államok közel-keleti politikáját Faruk Kaddumi, a PFSZ politikai osztályának vezetője az ENSZ-közgyűlés 38. ülésszakának hétfőn kezdődött Palesztina-vitájában (A kérdés 1947 óta szerepel a világszervezet közgyűlésének napirendjén). Washington anyagilag és erkölcsileg egyaránt támogatja Izraelnek a palesztin nép megsemmisítésére irányuló politikáját - mondotta Kaddumi. Szólt a Tripoli körüli eseményékről is. - Nem tagadjuk, hogy vannak belső problémáink. Ez minden forradalom esetében és minden társadalomban természetes. Hozzáfűzte: a palesztin belharc abból adódik, hogy a nép elkeseredett a hosszú ideje tartó szenvedések miatt.

A floridai Cape Canaveral űrrepülőtérről helyi idő szerint délelőtt 11 órakor, felbocsátották a Columbia amerikai űrrepülőgépet, fedélzetén hat személlyel. Az űrutazás parancsnoka John Young, a tengerészeti légierő 53 éves kapitánya, akinek ez a hatodik űrutazása. A személyzetnek - első ízben az amerikai űrutazások históriájában - két olyan tagja is van, aki nem tartozik a hivatásos űrhajósok közé: dr. Byron Lichtenberg és dr. Ulf Merbold tudományos kutató. Tevékenységük a Columbia fedélzetén levő, nyugat-európai tervezésű, az NSZK-ban gyártott 17 tonnás Spacelab űrlaboratóriumban végzendő kísérletekkel függ össze. Dr. Merbold nyugatnémet asztrofizikus az első külföldi egy amerikai űrhajó fedélzetén. A felbocsátás után a Columbia a tervezetnek megfelelő pályára tért. Ha minden a program szerint halad, az amerikai űrrepülőgép december 7-én, 145 Föld körüli fordulat után tér vissza, s a kaliforniai Moyave sivatagban levő Edwards légibázis területén száll le.

Dr. Ulf Dietrich Merbold igazi unikum volt az űrhajózás történetében. Az 1941-ben született fizikus 1976-ban doktorált, szakterülete az alacsony hőmérsékleti fizika, különösen a fémes elemek viselkedése volt. Nem csak az első külföldi volt egy amerikai űrhajó fedélzetén, hanem ő volt az első nyugatnémet, aki a világűrben járt. Sőt, ő volt az első külföldi, mint az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa, aki a Mir-űrállomáson (1993-ban) tevékenykedhetett. Három űrutazás alatt közel ötvenhárom napot töltött a világűrben. Merboldnak már az űrkalandok előtt volt pilótajogosítványa és több mint 3000 repült órával rendelkezett. 2020-ban, köszöni szépen, jól van. A hetvenkilencedik évét taposó veterán a mai napig rendszeresen vitorlázórepüléssel tölti szabadidejét, többek közt rendszeres résztvevője a világhírű Barron Hilton Cup elnevezésű nemzetközi versenysorozatnak.

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_ulf_dietrich_merbold.jpgDr. Merbold 1983-ban a NASA űrhajósaként és manapság, a közelmúltban

november 29.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára Erich Honeckernek, a Német Szocialista Egységpárt Központi Bizottsága főtitkárának, a Német Demokratikus Köztársaság Államtanácsa elnökének meghívására este baráti látogatásra Berlinbe utazott. Kíséretében van Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, Karvalics László és Kótai Géza, a Központi Bizottság osztályvezető-helyettese. Kádár Jánost és kíséretét a Keleti pályaudvaron Havasi Ferenc, Korom Mihály, Németh Károly és Óvári Miklós, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, Horváth István belügyminiszter és Pullai Árpád közlekedési miniszter, a Központi Bizottság tagja, Horn Gyula, a KB külügyi osztályának vezetője és Nagy János külügyi államtitkár búcsúztatta. Jelen volt Siegfried Körner, az NDK budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_kadar_janos_szuros_matyas.jpgKádár János és Szűrös Mátyás az indulás perceiben

Jellegzetesen kertvárosi része Budapestnek a XVI. kerület: nyolcvanezren élnek a kerülethez tartozó Mátyásföld, Cinkota, Árpádföld, Sashalom és Rákosszentmihály 33,5 négyzetkilométeres területén. Munkanapját az itt lakók életéről, munkájáról, a városrész eredményeiről és terveiről tájékozódva töltötte el Losohczi Pál, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az Elnöki Tanács elnöke.

Maróthy Lászlónak, az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának, a budapesti pártbizottság első titkárának elnökletével kibővített ülést tartott a budapesti pártbizottság. Az ülésen részt vettek a kerületi pártbizottságok első titkárai, a fővárosi tanács elnökhelyettesei és vb-titkára, a főváros állami, társadalmi és tömegszervezeteinek vezetői, pártbizottság osztályvezetői és több fővárosi nagyüzem igazgatója.

A damaszkuszi rádió jelentése szerint Rasid Karami volt libanoni kormányfő - a szíriai fővárosban tartott egész napos tárgyalás után - vázolta az El-Fatah szemben álló szárnyainak szétválasztására vonatkozó terveket. A rádió jelentése szerint a szaúd-arábiai és szíriai közreműködéssel kidolgozott tűzszüneti megállapodás keretében Jasszer Arafatnak és a hozzá hű erőknek két héten belül távozniuk kell az észak-libanoni Tripoliból, viszont később - közelebbi időpont megjelölése nélkül - visszatérhetnek majd a város környéki palesztin menekülttáborokba. Ami az El-Fatah Arafattal szemben álló szárnyát illeti, Rasid Karami ködösen fogalmazott: olyan körzetek táboraiba kell távozniuk, ahol támogatást élveznek, ám nekik is távozniuk kell Tripoli környékéről, így a Badavi és a Nahr el-Bared táborból is.

Jasszer Arafat, a PFSZ végrehajtó bizottságának elnöke, az El-Fatah vezetője, délután Tripoliban rögtönzött sajtóértekezletén azt mondta, hogy miközben Damaszkuszban tárgyalások folynak a szemben álló palesztin frakciók szétválasztásáról, a hétvégén jelentős katonai csapatmozgást észleltek az észak-libanoni város körzetében. Arafat szerint szíriai csapatokat irányítottak Tripoli térségébe. A palesztin vezető megerősítette, hogy erői készek közreműködni a tűzszüneti megállapodás végrehajtásában, azaz kivonulnak Tripoliból. A palesztin vezető arabközi békeerők felállítását szorgalmazta a kivonulás felügyeletére.

Kedden, november 29-én ünnepelték Palesztina napját. Ebből az alkalomból a világszervezet székhelyén Kaddumi megnyitotta a palesztin nép harcát bemutató fotó- és plakátkiállítást. A Palesztina-vitával párhuzamosan a palesztinok jogaival foglalkozó ENSZ-bizottság határozattervezetet fogalmazott meg, amelyben felhívják az arab-izraeli konfliktus összes részvevőjét, a PFSZ-t, a Szovjetuniót és az Egyesült Államokat, hogy vegyenek részt egy nemzetközi közel-keleti békekonferencián.

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_jasszer_arafat_tripoli.jpgJasszer Arafat egy tripoli harcállásponton

A Pravda hangoztatta: a palesztin nép és élcsapata, a PFSZ a Szovjetunió és a szocialista országok sokoldalú támogatását, szolidaritását és rokonszenvét élvezi. A PFSZ-nek továbbra is tevékeny antiimperialista tényezőnek kell maradnia. Nemzetközi súlya attól függ, mennyire sikerül megszilárdítania a palesztin ellenállási mozgalom belső egységét, s az arab országok nemzeti-hazafias erőivel, mindenekelőtt Szíriával való együttműködését.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke táviratban üdvözölte Jasszer Arafatot, a PFSZ végrehajtó bizottságának elnökét a palesztin szolidaritási nap alkalmából.

Egy washingtoni diplomáciai forrás szerint az Egyesült Államok és Izrael elhatározta, hogy felülvizsgálják a május 17-i libanoni-izraeli egyezményt. Jichak Samir izraeli miniszterelnök washingtoni tárgyalásán külön munkacsoportot hoztak létre a kérdéses egyezmény felülvizsgálatára. Nincs szó az egyezmény semmissé tételéről, sem arról, hogy addig enyhítsük, amíg értéktelenné nem válik - szögezte le a francia hírügynökségnek nyilatkozó, névtelenségbe burkolózó amerikai forrás. Olyan formulát akarnak azonban találni az amerikai és izraeli egyeztetők, ami Szíriát rábírhatná elutasító álláspontjának megváltoztatáséra. A munkacsoport létrehozását Samir és George Shultz amerikai külügyminiszter tárgyalásán határozták el.

Az Egyesült Államoknak érdeke, hogy Grenadát állandó katonai támaszponttá változtassa. Ezt jelentette ki Wesley L. McDonald tengernagy, az Egyesült Államok atlanti-óceáni erőinek parancsnoka a Baltimore Sun című lapnak adott nyilatkozatában. A tengernagy utalt arra, hogy Grenada Washington szempontjából kivételesen kedvező helyen fekszik: a szigetről ellenőrizni lehet az Atlanti-óceánon és a Karib-térségen át vezető tengeri útvonalakat. Az amerikai hatóságok egyébként mindössze egyetlen kubai diplomata tartózkodását engedélyezik Grenada szigetén.

Élettani kísérleteket végzett a Columbia amerikai űrrepülőgép személyzete. A nyugat-európai űrkutatási szervezet által a NASA rendelkezésére bocsátott spacelab-ben, azaz többször felhasználható űrlaboratóriumban elvégzett kísérletsorozat célja, hogy megállapítsa: az űrutazás körülményei milyen módon befolyásolják az emberi szervezet működését. Éjjel különben hibássá vált az az elektronikus rendszer, amely az űrlaboratórium komputere és az azon kívül levő adatfelvevő egységek közötti kapcsolatot teremti meg. Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy az amerikai űrkísérlet-sorozat jelentős része katonai célokat szolgál, és újabb lépés a világűr militarizálása irányában.

november 30.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára, szerdán egynapos baráti látogatást tett Berlinben Erich Honeckernek, az NSZEP Központi Bizottsága főtitkárának, az NDK Államtanácsa elnökének meghívására. Kádár János különvonata délelőtt 10 órakor érkezett Berlinnek a két ország zászlaival feldíszített Ostbahnhof pályaudvarára. Elsőként a vendéglátó Erich Honecker üdvözölte a vonatból kilépő Kádár Jánost, akinek a kíséretében volt Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, s Kótai Géza és Karvalics László, a Központi Bizottság osztályvezető-helyettese. A fogadtatáson megjelent Hermann Axen, az NSZEP KB Politikai Bizottságának tagja, a központi bizottság titkára. Ott volt dr. Szalai Béla, hazánk berlini nagykövete. Úttörők virágcsokrot nyújtottak át Kádár Jánosnak, akit a pályaudvar kijáratánál berliniek százai köszöntöttek.

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_kadar_janos_erich_honecker.jpgMegérkezés után a berlini Ostbahnhof pályaudvaron

Az üdvözlés után a vendégek és vendéglátóik a niederschönhauseni kastélyba, a tárgyalások színhelyére hajtattak. Kádár János és Erich Honecker délelőtt négyszemközti megbeszélést folytatott. Ezzel egyidejűleg tárgyalt egymással Szűrös Mátyás és Hermann Axen. A tárgyalásokat követően kezdődött a kastély fogadási termében az a bensőséges ünnepség, amelyen Kádár János átnyújtotta Erich Honeckernek a Magyar Népköztársaság gyémántokkal ékesített Zászlórendjét, amelyet az Elnöki Tanács a munkásmozgalomban kifejtett tevékenységéért és a két ország kapcsolatainak fejlesztésében játszott szerepéért, 70. születésnapja alkalmából adományozott az NSZEP főtitkárának. Az ünnepségen jelen voltak: Willi Stoph, az NDK Minisztertanácsának elnöke és az NSZEP Politikai Bizottságának tagjai. Az ünnepségen Kádár János köszöntő beszédet mondott, amelyre Erich Honecker válaszolt.

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_kadar_janos_erich_honecker_kituntetes.jpgErich Honecker és Kádár János a kitüntetés átadásakor

A kitüntetés átadása után Erich Honecker díszebéden látta vendégül Kádár Jánost és kíséretét Délután került sor Kádár János és Erich Honecker zárómegbeszélésére. Ezen magyar részről jelen volt Szűrös Mátyás, Kótai Géza, Karvalics László és dr. Szalai Béla. Az NSZEP tárgyaló csoportjában helyet foglalt Hermann Axen.

A kora esti órákban Kádár János ellátogatott a berlini magyar nagykövetségre; tájékoztatót adott a lezajlott tárgyalásokról, és szívélyes megbeszélést folytatott a nagykövetség munkatársaival.

Kádár János este elutazott Berlinből. Az MSZMP KB első titkárát és kíséretét Erich Honecker, valamint Hermann Axen búcsúztatta. Ott voltak hazánk diplomáciai képviseletének vezetői. A különvonat 20 órakor gördült ki a pályaudvarról.

Jurij Andropov, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke levelet intézett Andreasz Papandreu görög miniszterelnökhöz - közölték Athénban hivatalos források. A levél tartalmáról annyit közöltek, hogy a szovjet államfő azokat az ellenintézkedéseket ismertette, amelyeket a Szovjetunió a Pershing-2 és a szárnyas rakéták nyugat-európai telepítése miatt kénytelen hozni. A görög kormányfő néhány napon belül válaszol Jurij Andropov levelére - tették hozzá az athéni források. Görögország annak idején a rakétatelepítés hat hónappal való elhalasztását indítványozta azért, hogy a Szovjetunió és az Egyesült Államok megegyezésre jusson a genfi tárgyalásokon. A görög kormány síkraszállt egy balkáni atomfegyvermentes övezet létrehozásáért is. Görögország, Bulgária, Románia, Jugoszlávia és Törökország szakértői a jövő év januárjában találkoznak Athénban a görög indítvány megvitatására.

Jurij Andropov a kelet-nyugati viszony témájával foglalkozó levelet küldött Francois Mitterrand francia köztársasági elnöknek - közölték hivatalosan Párizsban. A levél tartalmáról részleteket nem közöltek. A szovjet államfő a genfi tárgyalások megszakadása után a nyugatnémet, a brit, az olasz, a holland, a belga, a dán és a görög kormányfőhöz is levelet intézett.

Libanonban a polgárháborús frontszakaszokon aggasztó méreteket öltött a tűzszünet megsértése. Este Bejrút belterületét is több belövés érte, öt ember halálát okozva és további harmincat megsebesítve. Éjjel és reggel több tüzérségi találat érte a bejrúti repülőteret, amelynek forgalma átmenetileg szünetel. A Haladó Szocialista Párt a kormányhadsereggel szövetséges falangista milíciákat tette felelőssé a tűzszünet ismételt megsértéséért, és minden provokációért erőteljes megtorlást helyezett kilátásba.

Jasszer Arafat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának elnöke felszólította Egyiptom népét, hogy vállaljon ismét vezető szerepet az arab világban. Nyilatkozata az Al-Saab című ellenzéki újságban, a szocialista munkapárt hetilapjában jelent meg. Arafat kijelentette: Izrael soha nem lett volna képes a katonai kalandokra, és a PFSZ-nek nem kellett volna elhagynia Bejrútot, ha Egyiptom latba vetette volna súlyát. Egyiptom tétlenségét a Camp David-i szerződésre vezette vissza. Hoszni Mubarak elnök szerepéről szólva Arafat úgy vélekedett, hogy az államfő új stílust képvisel, ám hozzáfűzte, hogy a szadati örökség terhei nehezednek rá. Ettől a tehertől - fűzte hozzá - igen nehéz megszabadulni. A PFSZ vezetője felelősnek tartja Szíriát is a mozgalom mostani helyzetéért, ám rámutat: Tripoli ostroma amerikai-izraeli összeesküvés folyománya.

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_baddavi_menekulttabor.jpgA baddavi menekülttábor szenvedte el a legnagyobb károkat azokban az összecsapásokban, amelyek az Arafatot támogató és az ellene harcoló palesztin egységek között zajlottak a libanoni Tripoli környékén

Megkezdődött a kubai tanácsadók kivonása Nicaraguából - jelentette be Managuában Daniel Ortega, a nicaraguai kormányzó tanács tagja. A politikus sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy a sandinista kormány - a Contadora-csoport erőfeszítéseit támogatva - azt szeretné, hogy Közép-Amerikából vonjanak ki minden külföldi katonai tanácsadót. Emlékeztetett rá, hogy a nicaraguai kormány október közepén békeszerződést javasolt az Egyesült Államoknak, Hondurasnak és a többi közép-amerikai államnak. Nicaraguában - a kubai kormány korábbi közlése szerint - mintegy 200 kubai katonai tanácsadó dolgozik. Fidel Castro kubai államfő már júliusban közölte, hogy Havanna támogatna minden, a Közép-Amerikában levő katonai tanácsadók kivonására vonatkozó szerződést. A nicaraguai vezetők ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy az összes kubai katonai tanácsadó csak akkor távozik az országból, ha Washington szintén visszarendeli a közép-amerikai országokban levő amerikai katonai tanácsadókat.

december 1. 

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, aki Erich Honeckernek, a Német Szocialista Egységpárt Központi Bizottsága főtitkárának, a Német Demokratikus Köztársaság Államtanácsa elnökének meghívására november 30-án baráti látogatást tett Berlinben, csütörtök délben hazaérkezett Budapestre. Kíséretében volt Szűrös Mátyás, a Központi Bizottság titkára, Karvalics László és Kótai Géza, a KB osztályvezető-helyettese. Kádár Jánost és kíséretét a Keleti pályaudvaron Aczél György, Havasi Ferenc, Korom Mihály, Németh Károly, Óvári Miklós, a Politikai Bizottság tagjai, a KB titkárai; Horváth István belügyminiszter, Pullai Árpád közlekedési miniszter, a Központi Bizottság tagjai; Horn Gyula, a KB külügyi osztályának vezetője és Nagy János külügyi államtitkár fogadta. Jelen volt Siegfried Körner, az NDK budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_kadar_janos_nemeth_miklos_aczel_gyorgy.jpgKádár János, Németh Károly és Aczél György a Keleti pályaudvari érkezésnél

A Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke, Lázár György, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke és Apró Antal, a Magyar Népköztársaság országgyűlésének elnöke táviratot küldött Kaysone Phomvihane-nek, a Laoszi Népi Forradalmi Párt Központi Bizottsága főtitkárának, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság miniszterelnökének és Szufanuvongnak, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság elnökének, a Legfelsőbb Népi Gyűlés elnökének Vientiane-ba.

Hajnalban - a naptári tél beköszöntével - leesett az első hó hazánkban. Az utak országszerte járhatóak, bár a forgalom kissé lelassult. Fennakadás a vasúti közlekedésben sem volt. A fővárosban hajnali négy órakor Rákospalotán esett először a hó, fél öttől pedig egész Budapesten. A Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat munkába állította téli gépeit, hogy elsőként a hidakat, a felüljárókat és a hegyi utakat tisztítsák meg. Ezután a mellékutak takarításával folytatják a munkát. A síkosság megszüntetésén a gépeken kívül reggeltől 523 rendkívüli hómunkás is dolgozik, hiszen 17 millió négyzetméternyi utat- járdát kell megtisztítani. A Fővárosi Közterületfenntartó Vállalat tájékoztatása szerint a nappali műszakokra 175, az éjszakaiakra 245 forintot fizetnek.

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_hokotrok.jpgHókotrók dolgoznak a XII. kerületben

Sok helyen havazott Borsod megyében is. Itt nagy területeken tizenöt-húsz centiméteres a hótakaró. Ezért itt is munkához láttak a hóekék. Az Útinform esti tájékoztatása szerint Borsod megyében egész nap erős szél fújt, amely az utakra hordta a frissen esett havat. A főutakon a hófúvás nem okozott fennakadást, de a 3-as főúttól keletre, a Hernád völgyében, valamint Taktaközben a mellékutakon nagyobb hóátfúvások keletkeztek. Járhatatlanná vált az Ináncs és Abaújszántó közötti út, ahol a kora esti órákra másfél méteres hótorlaszok képződtek. A Miskolci Közúti Igazgatóság nagy erőkkel dolgozik a torlaszok megszüntetésén. Az ország más részein nincs fennakadás a közlekedésben. A Meteorológiai Intézettől kapott tájékoztatás szerint az ország területén sehol sem hullott jelentősebb mennyiségű hó. Gondot főként a helyenként viharos, óránként 70-80 kilométer sebességű szél okoz, főként a Dunántúl egyes részein. Az éjszakai órákban a hideg miatt azonban várható, hogy az utak síkossá válnak. A legalacsonyabb hőmérséklet a szélcsendes helyeken mínusz 15 fok körül alakult.

A magyarországi mozik bemutatják a Tű a szénakazalban című, 1981-ben készült angol történelmi filmdrámát.

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_tu_a_szenakazalban_donald_sutherland.jpgA fő- és címszerepben Donald Sutherland zseniális alakítását láthattuk

A dán parlament, a Folketing, az ellenzéki szociáldemokrata párt és a Dán Kommunista Párt szavazataival elutasította az új amerikai nukleáris fegyverek nyugat-európai telepítését. A dón törvényhozók, 87 szavazattal 75 ellenében, egy tartózkodással elfogadták a szociáldemokraták indítványát, hogy a koppenhágai kormány a NATO küszöbönálló brüsszeli tanácsülésén „egyértelműen határolja el magát” az 572 amerikai közepes hatótávolságú rakéta és manőverező robotrepülőgép már megkezdett nyugat-európai telepítésétől, és lépjen fel a tárgyalások folytatásáért. Az indítvány a parlament határozataként kötelező érvényű a jobboldali kormányra nézve, amely pedig a rakétatelepítés híve. A döntés egyébként elvi jelentőségű, hiszen a NATO határozata értelmében Dániában nem telepítenek rakétákat.

Meggyilkolták a libanoni drúz közösség egyik legmagasabb rangú vallási és jogi vezetőjét. Halim Takieddin sejket nyugat-bejrúti otthonában ölte meg egy merénylő, aki előzőleg valamilyen ürüggyel telefonon bejelentkezett nála. A hatóságok a merényletre hivatkozva meghosszabbították az érvényben levő éjszakai kijárási tilalmat. Valid Dzsumblatt, a drúz közösség vezetője, damaszkuszi sajtóértekezletén a libanoni falangistákat vádolta a merénylet elkövetésével. A libanoni hatóságoknak felrótta, hogy fedezik a falangisták nyugat-bejrúti akcióit. Megfigyelők szerint a merénylet nyomán újult erővel lángolhatnak fel a harcok egyfelől a libanoni hadsereg és a jobboldali falangista milíciák, másfelől pedig a baloldali, drúz erőik között.

A libanoni fővárosban állomásozó négyhatalmi erők francia köteléke újabb veszteséget szenvedett, amikor rajtaütöttek egyik járőrén. Francia bejelentés szerint egy ejtőernyős meghalt, két másik megsebesült.

Washingtonból érkezett hírek szerint Amin Dzsemajel libanoni elnök csütörtökön, megkezdte tárgyalásait az amerikai fővárosban. Elsőként George Shultz külügyminiszterrel folytatott másfél órás megbeszélést, majd a Fehér Házban Ronald Reagan elnökkel találkozott. A libanoni államfő - a genfi megbékélési értekezleten elfogadott megállapodás értelmében - arra szeretné rávenni a washingtoni kormányt, hogy érje el az izraeli, a szíriai és a palesztin erők kivonását Libanonból.

Desmond Tutu püspök, a Dél-afrikai Egyházak Tanácsának főtitkára johannesburgi sajtóértekezletén közölte, hogy a dél-afrikai rezsim kitelepíti a sivatagba Mogopa dél-afrikai falunak a hakwena törzshöz tartozó háromszáz néger családját. Mogopa falu a fehérek számára kijelölt hely, s egy elnöki határozat szerint a fekete bőrű lakosság kitelepítése a „köz érdekét” szolgálja - szól a hivatalos döntés. Dél-Afrika erőszakos kitelepítési politikája kísértetiesen hasonlít a náci Németország eljárására - jelentette ki Desmond Tutu. Mogopa néger családjai a kitelepítés elhalasztását kérték a kormánytól, hogy számukra kedvezőbb helyen, törzsfőnökük földjén települhessenek le. A kormány azonban: nem hajlandó teljesíteni követelésüket.

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_del_afrikai_hazrombolas.jpgA hatóságok utasítására lerombolják az elűzött néger családok házait

december 2.

Kádár János berlini megbeszéléseinek eredményeivel nagy terjedelemben foglalkozik az NDK sajtója. A békés egymás mellett élés politikájának nincs alternatívája című vezércikkében Kádár János és Erich Honecker találkozójának eredményeit méltatja a Neues Deutschland. Az NSZEP központi lapja megállapítja, hogy a találkozó, amely a barátság és az egyetértés hagyományos légkörében zajlott le, az NSZEP és az MSZMP, az NDK és a Magyar Népköztársaság szoros együttműködésének további elmélyítését szolgálta.

Újabb tüzérségi párbaj volt az észak-libanoni Tripoliban és környékén. A szemben álló palesztin felek kölcsönösen egymást vádolták a november 25-én szaúdi-szíriai közvetítéssel létrejött tűzszünet megsértésével. Áldozatokról és károkról nem érkezett jelentés, de az Arafathoz hű erők soraiban harcoló, megsebesült fegyveresek elszállítása késedelmet szenved a kiújult összetűzések miatt.

Több ezres tömeg kísérte utolsó útjára Bejrútban Halim Takieddin sejket, a drúzok egy nappal korábban meggyilkolt főbíróját. Az AFP francia hírügynökség a hivatalos libanoni rádióra hivatkozva jelentette, hogy megtalálták a drúz vezető feltételezett gyilkosát, egy fiatalembert.

Az ENSZ közgyűlése ismételten felszólította a Biztonsági Tanácsot, hogy foganatosítson kötelező érvényű, általános szankciókat Dél-Afrikával szemben, mivel Pretoria továbbra is törvénytelenül megszállva tartja Namíbiát (Délnyugat-Afrikát), és nem hajtja végre a világszervezetnek a problémakörrel kapcsolatos határozatait, rendezési tervezetét. A közgyűlésben csütörtökön 117 szavazattal, 28 tartózkodás mellett elfogadott határozat elítélte az Egyesült Államok és Dél-Afrika álláspontját, hogy a namíbiai függetlenséget a kubai csapatok angolai távozásával kell összekötni. A közgyűlés szorgalmazta, hogy a Biztonsági Tanács tegyen lépéseket a pretoriai rezsim elszigetelésére (kormányzati és nem kormányszinten egyaránt), és szigorítsa meg a hat évvel ezelőtt hozott fegyverszállítási tilalmának rendelkezéseit. A világszervezet megerősítette a dél-afrikai megszállás ellen küzdő namíbiai népnek nyújtott támogatását. A közgyűlés határozata - Pretoria támogatása miatt - elítélte az Egyesült Államokat, Izraelt, megbélyegzett több nyugat-európai országot, és bírálta a Nemzetközi Valuta Alapot.

Ronald Reagan amerikai elnök és Amin Dzsemajel libanoni államfő washingtoni megbeszélése a jelek szerint semmi kézzelfogható eredményt nem hozott. Dzsemajel azzal a szándékkal érkezett az Egyesült Államokba, hogy konkrét ígéreteket szerezzen a külföldi erők Libanonból való távozásáról. Ezzel szemben Reagan csak általánosságban beszélt az amerikai segítségről vendégének, a megbeszélések után pedig kijelentette: a külföldi csapatok kivonásának eléréséhez „hosszú utat kell még megtenni”. Az amerikai elnök az izraeli csapatok visszavonásának legalkalmasabb eszközeként a libanoni-izraeli megállapodást jelölte meg.

A CBS televízió híradása szerint Ronald Reagan elnök végleg eldöntötte, hogy újra jelölteti magát a jövő évi elnökválasztáson. A CBS hírét magas rangú kormány-tisztségviselők is megerősítették. Reagan hivatalos bejelentésére január végén, néhány nappal a Jelentés az Unió helyzetéről elnevezésű hagyományos elnöki beszéd után kerül sor.

Egy diákot megsebesítettek, ötöt pedig letartóztattak a chilei junta biztonsági erői Santiagóban egy tüntetéskor. A főváros pedagógiai főiskolájának több száz hallgatója követelte az oktatás demokratizálását. A rendőrök erőszakkal oszlatták szét a tüntetők csoportját.

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_santiagoi_tuntetes.jpgA chilei fővárosban a rohamrendőrség kegyetlenül verte szét a demokráciához való visszatérést követelő diákok tüntetését

december 3.

Az Iraki Köztársaság nemzetgyűlésének meghívására Péter Jánosnak, az országgyűlés alelnökének vezetésével parlamenti küldöttség utazott Bagdadba. A magyar törvényhozás tagjai először tesznek hivatalos látogatást Irakban.

Izraeli repülőgépek délelőtt palesztin fegyveresek feltételezett állásait bombázták a Bejrúttól keletre levő hegyekben - jelentették rádióállomások a libanoni fővárosból. A támadás tényét izraeli katonai források is megerősítették azzal kiegészítve, hogy közleményük „Szíria által ellenőrzött területekről” beszél, s hozzáteszi: „ellenakcióról volt szó, amellyel az izraeli erőket ért támadásokat kívánták megtorolni”. Az izraeli légierő két hét alatt második alkalommal támadott libanoni területeket. November 20-án, mint ismeretes, palesztin és drúz fegyveresek lelőttek egy izraeli katonai repülőgépet Libanon felett.

Hajnalban, miközben tárgyalások folytak valamennyi palesztin harcos Tripoliból való távozásáról, újabb tűzpárbajokat vívtak Jasszer Arafat hívei és ellenfelei az észak-libanoni város térségében. A jelentések szerint a PFSZ vb elnökével szemben álló palesztin osztagok tüzérsége szombat hajnalban lőtte Tripoli kikötőjét, növelve ezzel a bizonytalanságot akörül, hogy az Arafathoz hű erők mikor és hogyan hagyhatják el tengeri úton Libanont. Arafat szóvivője közölte: a november 25-i tűzszünet súlyos megsértése ellenfelei részéről bizonytalanná tette azt, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt megkezdheti-e a PFSZ vb elnökét követő erők sebesültjeinek hajókon való elszállítását.

Egyébként az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag jóváhagyta, hogy Jasszer Arafat, a PFSZ vb elnöke és a hozzá hű mintegy négyezer palesztin harcos az ENSZ zászlajának védelme alatt hagyja el hajón az észak-libanoni Tripolit. A hírt szombaton jelentette be Javier Pérez de Cuellar főtitkár. Ezt a biztosítékot Arafat maga kérte, miután a múlt héten elfogadta Szíria és Szaúd-Arábia közös fegyverszüneti és kiürítési javaslatát, amely véget kíván vetni az El-Fatah palesztin szervezet egymással szemben, álló erői között hetek óta tartó háborúskodásnak.

Egyiptom a legmagasabb szinten fejezte ki nyugtalanságát az Egyesült Államok és Izrael stratégiai és gazdasági egyezménye miatt. Hoszni Mubarak államelnök kijelentette, hogy az amerikai-izraeli tengely „akadály a béke útján”, felidézi a nagyhatalmak összeütközésének veszélyét, elfogult az erre érdemtelen Izrael javára, és felháborítja a térségnek azokat az országait is, amelyek az Egyesült Államok barátainak vallják magukat.

Chilében csaknem félszáz munkást tartóztatott le a katonai rendőrség. A munkásokat azt követően vették őrizetbe, hogy a chilei főváros egyik külső negyedében több száz ember abbahagyta munkáját, és a városházához vonult, ahol a munkások képviselői gazdasági és szociális követeléseket tartalmazó beadványt adtak át a hatóságoknak.

december 4.

Százezren vettek részt a francia fővárosban azon a felvonuláson, amelynek részvevői a faji gyűlölködés ellen tüntettek. A Bastille tér és a Montparnasse pályaudvar között megtartott felvonulás élén az a 32 észak-afrikai fiatal haladt, akik október 15-én indultak el Marseille-ből gyalog Párizsba, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a faji gyűlölködés veszélyére. A szélsőjobboldali pártok által szított faji gyűlölködés Franciaországban elsősorban az ott dolgozó észak-afrikai vendégmunkások és családjaik ellen irányul. Ennek a gyűlölködésre uszító kampánynak esett áldozatul néhány héttel ezelőtt egy fiatal algériai, akit az idegenlégióba vonult részeg fiatalemberek kidobtak egy robogó gyorsvonatból. Ez az eset általános megdöbbenést keltett Franciaországban, s a baloldali pártok és szakszervezetek egységes támogatásukról biztosították a Párizsban rendezett tüntetést. A felvonulók soraiban ott volt Claude Cheysson külügyminiszter, több államtitkár, számos nemzetgyűlési képviselő, szakszervezeti vezető és más közéleti személyiség.

Újabb nagyszabású béketüntetés zajlott le az Egyesült Államoknak a szicíliai Sigonellában levő katonai támaszpontja közelében. (Itt tárolják az Olaszországba telepítendő manőverező robotrepülőgépek első részegységeit.) A több mint tízezer főnyi tömeg élő láncot alakított a város és a repülőtér között. A tüntetést több párt, illetve szervezet, köztük az Olasz Kommunista Párt, a szocialista-kommunista többségű CGIL szakszervezeti szövetség, a mezőgazdasági dolgozók szervezete, a környezetvédők mozgalma, valamint számos békeszervezet rendezte. Részt vett rajta több parlamenti képviselő is.

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_comisoi_tuntetes.jpg„Nem akarjuk, hogy Comisóból holnap Hirosima legyen!” - hirdeti olasz béketüntetők transzparense

Athénban 15 ezren vonultak a Zappion palota, a közöspiaci országok állam- és kormányfői csúcsértekezletének színhelye elé A tüntetők az amerikai közepes hatótávolságú nukleáris rakéták telepítése, valamint a ciprusi „török állam” egyoldalú kikiáltása ellen tiltakoztak. A tömegmegmozdulást a görög szocialista párt ifjúsági szervezetei, a görög kommunisták és görög békeszervezetek rendezték. A részvevők felszólították a közöspiaci tanácskozás részvevőit, hogy támogassák Papandreu miniszterelnök javaslatát, és fél évvel halasszák el az eurorakéták nyugat-európai telepítését.

Több berendezés is elromlott a Spacelab űrlaboratóriumban a hétvégén, de a nemzetközi személyzet ennek ellenére is folytatta a programban előírt feladatok elvégzését. Az űrlaboratórium három minikemencéje közül kettő - rövidzárlat következtében - felmondta a szolgálatot, így az NSZK-beli kutató-űrhajós, Ulf Merbold kénytelen volt hét anyagvizsgálati kísérletet törölni a programból. Ugyancsak elromlott a különleges, nagy felbontóképességű fényképezőgép is: fennakadt a filmtovábbító berendezés. Ezért a Spacelab személyzete nem tudta elkészíteni a tervezett felvételeket Angoláról, Szudánról, Iránról, Nigériáról, Líbiáról és Törökországról. Az előzetes közlések szerint azért akartak éppen ezekről az országokról felvételeket készíteni, mert ezeket eddig még csak kevéssé térképezték fel a világűrből. Egyelőre nem született döntés arról, meghosszabbítják-e egy nappal az űrhajósok útját.

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_humor.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_reklam_3.jpg

Kékfény:
November 21-én 20.25-kor Vácott, a 2-számú főúton, a Lenin út 56-os szám előtt egy Budapest felé haladó személygépkocsi elütötte Hlatky Attila 25 éves váci lakost, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett. A gépkocsi vezetője a helyszínről segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. A személygépkocsi fehér színű, jobb oldali első lámpaüvege összetört, szélvédő üvege törött, a jobb első sárvédő rongálódott. A rendőrség kéri, aki a balesetet látta, azzal kapcsolatban, vagy hasonló rongálódásai fehér színű személygépkocsiról, illetve annak javításáról bármilyen felvilágosítást tud adni, jelentkezzen a Pest megyei Rendőr-főkapitányságon - Budapest VI., Aradi utca 21-23. - vagy telefonon a 124-277, a 124-278 telefonszámok 131-es mellékállomásán, illetve bármelyik rendőrnél vagy rendőri szervnél.

A Szombathelyi Megyei Bíróság Kondics Józsefet nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt halálra ítélte. A Legfelsőbb Bíróság szeptember 29-én kelt határozatával az első fokú bíróság ítéletét helyben hagyta. A többszörösen büntetett előéletű, foglalkozás nélküli Kondics József rövid idővel börtönből való szabadulása után, 1982. november 6-án szombathelyi lakásán baltával agyonverte Reisz Lajos 76 éves festő-restaurátort, majd elvitte áldozata 3200 forintját, s két fényképezőgépét. A kegyelmi kérvény elutasítása után az ítéletet december 2-án végrehajtották.

Közlemények:
Magyar Selyemipar Vállalat J 340168 sz. elszámolási utalványa elveszett. A MSV Szentgotthárdi Szövőgyár bélyegzőjével és aláírásával ellátott csekk érvénytelen.

A MÁV Pécsi Vasútigazgatósága közli, hogy a Szabadegyháza-Sárbogárd vasútvonalon, valamint a vonalszakaszhoz tartozó Szabadegyháza, Sárosd, Nagylók és Sárbogárd állomáson megépített nagyvasúti villamos felső vezetéket és tápvezetéket 1983. december 13-án nulla órától, 25 000 Volt feszültséggel, feszültség alatt állónak kell tekinteni. A vasúti villamos felső vezetékek megközelítése életveszélyes, ezért tilos.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_allasajanlat_2.jpg

Divat: Komponáljunk, kombináljunk
Kombinálhatunk kötöttet bőrrel, szövettel, bársonnyal, düftinnel nappalra, komponálhatunk selymet bársony- vagy fénylő lurexanyag díszítéssel estére. Kombinációt már nemcsak réginek a felújítására igényelünk. Divatos új ruhát, pulóvert, kabátot is érdemes többféle anyagból összeállítani, sőt még cipőkre is érvényes ez az irányzat. Az együtt alkalmazott anyagoknak azonban összhangban kell lenniük egymással!

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_divat.jpg

A rajzok divatos új ruhákat ábrázolnak, de régiek alakítására is adhatnak ötleteket.
1. Aszimmetrikus gombolású, kétrészes szövetruha. Ujja, gallérja és gombolópántja kötött.
2. Puha kelméből szép denevérujjú ruha vagy blúz. Díszítése csavart kötésű pánt,
ami végigfut a vállán, az ujján és az elején.
3. Aszimmetrikus gombolású, kötöttel kombinált denevérujjú blúz.
4. Kockás flanelblúz. Két színből kötött pánt díszíti és hangolja össze a hozzá viselt nadrággal vagy szoknyával.
5. Kétrészes, jerseyvel kombinált szövet- vagy kordruha.
6. Puha anyagból készíthető, franciás vonalú, denevérujjú, kámzsás nyakú ruha. Betétje, kézelője és kámzsája harmonizáló színű anyagból van.
7. Három színből összeállított ruha, hegyes kámzsanyakkal és denevérszabású ujjakkal.
8. Kétrészes, elöl cipzáras kiskosztüm, elején és hátán kötött vállborítással és kötött gallérral.
9. Laza csipkehorgolású, lustakötéssel készült egyszerű ruha, amelynek kissé mélyített a raglán szabású ujja.
10. Denevérszabású, csípő alatt ráncolt szoknyás ruha. Elején laza csipkehorgolású beállítás van.
11. Két színből készíthető érdekes gombolású aszimmetrikus ruha.

Lenáruk mintaboltja Kelenföldön:
Első fővárosi mintaboltját nyitotta meg a Budaflax Lenfonó- és Szövőipari Vállalat. Kelenföldön, a Karolina úton levő kiskereskedelmi boltban a vállalat teljes termékskáláját és legújabb cikkeit kínálják a vásárlóknak. A többi között a Trapper, a Safari és a Weekend márkájú szabadidőruhákat, valamint alapanyagait, a Lee Cooper-együttműködésben készülő farmernadrágokat, kézimunkázóknak hímzővásznakat, továbbá textiltapétákat és árnyékoló függönyöket.

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_budaflax_mintabolt.jpgElső vásárlók a mintaboltban

Cipőtörténeti gyűjtemény Körmenden:
Hazánk első cipőmúzeuma nyílt meg Körmenden. A Sabaria Cipőgyár tulajdonában levő gyűjteményt egy régi cipészműhelyben helyezték el. A középkorig visszanyúló tárgyi emlékeket és a múlt századi suszterműhelyt, illetve a gyári múlt dokumentumait tekinthetik meg a látogatók.

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_kormendi_cipomuzeum.jpgRészlet a cipőtörténeti kiállításból

Nosztalgiavillamos Szegeden:
Visszafelé forgatják az idő kerekét Szegeden. Az Április 4. út, a Kossuth Lajos sugárút acélsínjein gördülő villamos faülése, akasztós ajtaja, jegyeket árusító és kezelő kalauza a rég elmúlt napokat idézi fel. Azokat, amikor például a Széchenyi téri megállóból az azóta bezárt régi Hungária Szállóba, a felújításával járó viszontagságokról mit sem sejtő Nemzeti Színházba lehetett eljutni, vagy a Virág cukrászdába. A nosztalgiavillamos a Szegeden megnyílt tömegközlekedés múltját bemutató kiállítás legvonzóbb tárgya. Csakhogy nem a tárlat helyszínén, a Technika Házában, álldogál, hanem az 1-es járat útvonalán, a főpályaudvar és a konzervgyár között csilingel.
idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_szegedi_nosztalgiavillamos.jpg

Érik a bor Detken:
A legutóbbi évek legjobb termését takarították be szőlőből a mátraaljai történelmi borvidék egyik mezőgazdasági nagyüzemében, a detki Magyar-Bolgár Barátság Termelőszövetkezetben. A 300 hektáron termő és a tagság háztáji kisgazdaságaitól felvásárolt szőlőből csaknem 30 ezer hektoliter leendő újbor érik most a hatalmas pincék mélyén. Az első fejtést a napokban kezdték meg a borászok. A közös gazdaság kétszer fejtett állapotban értékesíti majd jó hírű italát az egri borkombinátnak.

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_detki_bor.jpgAz első fejtés minőségét vizsgálják

Karbantartó-épülettel gyarapodott az egyik váci lakásszövetkezet:
Hazánkban a lakásszövetkezetek működésének nélkülözhetetlen feltétele, hogy a karbantartást és az előbb-utóbb szükséges felújításokat el tudják végezni. Sajnos sok helyen még nincsenek meg ehhez a feltételek. Ezért is örvendetes például az a hír, hogy a Vác Deákvári Ifjúsági Munkás Lakás-Garázsépítő és Fenntartó Szövetkezet karbantartó-épülettel gazdagodott. A saját beruházással készült létesítményben műhely, raktár, garázs, szociális helyiség és iroda kapott helyet. A szövetkezetek saját erejükből nem vagy csak nagyon nehezen tudnak ilyen beruházást megvalósítani. Nagy jelentőségű tehát, hogy Vácott ehhez a fejlesztéshez 850 ezer forintot a megyei tanács juttatott a szövetkezetnek. Az egész beruházás 1,2 millió forintba került. Az épületet úgy tervezték meg és készítették el, hogy a tetőtér beépítésével - szükség esetén - tovább bővíthető.

Brikettgyár épül Dorogon:
Új brikettgyár építésére írtak alá hitelszerződést a Dorogi Szénbányáknál. A Nemzeti Bank csaknem másfél milliárd forint hitelt nyújt a dorogi vállalatnak az új tokodaltárói brikettgyár megépítésére, s ezt az összeget tíz év alatt kell visszafizetniük a dorogiaknak. A vállalat saját fővállalkozásban építi fel a gyárat, mégpedig igen rövid határidőn belül: a tervek szerint 1985 végére befejezik az építkezést.

Alföldi edények exportra és belföldre:
Új öntőszalaggal gyarapodott az Alföldi (Hódmezővásárhelyi) Porcelángyár edénygyáregysége. Az NSZK- berendezés automatikusan adagolja és keveri a gipsz-, illetve vízmennyiséget, és a masszát a szállítószalagra szerelt formákba önti. A gépesítéssel a gyártás termelékenyebbé, a korábbi nehéz kézi formálás feleslegessé vált. A gyáregység megfelelő rendelések birtokában tovább is bővítheti évi 3200 tonnás kapacitását. A háztartási és vendéglátóipari edények összetétele a piaci igényeknek megfelelően változhat, korszerűsödhet, hiszen egy-egy új készlet bevezetése valamelyik régi elhagyását jelenti. A hazai és külföldi piacokon keresett Alföldi étkészletek közül legnépszerűbbek a kalocsai motívumokkal díszítettek és a fehér falúak. A Kalocsán 1971-ben létrehozott festőüzem a porcelániparban is meghonosítja, illetve maradandóbbá teszi a tájegység világhírű népművészetét. A díszítőelemeket a kalocsai múzeum néprajzi gyűjteményéből merítik. A színeket asszonyok nagy kézügyességgel festik az edényekre.

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_alfoldi_porcelangyar.jpgEmberi munka alig kell az automata gépekhez

Centrum áruház nyílt meg Kecskeméten:
Juhár Zoltán belkereskedelmi miniszter nyitotta meg az új kecskeméti Centrum áruházát. Egy nappal korábban zárták be a régi, elavult, 750 négyzetméteres Centrumot. Az új, korszerű áruház alapterülete több mint nyolcezer négyzetméter, 39 hónap alatt készült el. A létesítmény generálkivitelezője a Duna-Tiszaközi Építőipari Vállalat volt. Az építkezés 204 millió forintba került. Az épület külseje impozáns, a homlokzatát eloxált alumínium burkolat és csipkerács fedi. A kecskemétiek nagy érdeklődéssel várták az új áruház megnyitását. Az első vásárlók nem csalódtak a háromszintes, korszerű vásárlási körülményeket biztosító üzletközpontban. A nyitáskor több mint százmillió forint értékű árukészlettel fogadták a vásárlókat. Az áruház jövő évi forgalma várhatóan félmilliárd forint lesz. A forgalom több mint felét ruházati cikkekből, 35 százalékát vegyes iparcikkekből, s a fennmaradó részt pedig élelmiszerekből kívánják lebonyolítani. Az áruház 23 féle szolgáltatással (díjtalan házhozszállítás, díjtalan gyermekmegőrző, filmelőhívás, kulcsmásolás stb.) áll a vásárlók rendelkezésére.
idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_kecskemeti_centrum_aruhaz.jpg

Változatos téli programok az üdülőknek:
A SZOT 115 üdülőjébe várja télen is a dolgozókat és családtagjaikat. Egyszerre tízezren pihenhetnek télen a SZOT-üdülőkben, gyógyüdülőhelyeken, hegyvidékeken, a Balaton környékén és a Duna-kanyarban. Gazdag programot dolgoztak ki a vendégek szórakoztatására. Valamennyi üdülőben van könyvtár, a nagyobb SZOT-szállókban kondicionálóterem, automata tekepálya, uszoda, szauna. Szilveszterkor valamennyi üdülőben szórakoztató műsort szerveznek. Az utazási irodák szintén gazdag kínálattal várják vendégeiket. A Mátrában, ahol különösen nagy az érdeklődés a téli üdülések iránt, gazdag programot állítottak össze az idelátogatók részére. Szilvásváradon például lovas szánon közelíthetik meg a vendégek a Szalajka-völgyet a havas napokon.

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_szilvasvarad.jpgDélelőtti sétából térnek haza a vendégek Szilvásváradon

Biztonságot szolgál:
A mányi bányaüzem víztelenítő telepének mielőbbi üzembe helyezését határozza meg a bánya termelésének, illetve az ott dolgozóknak a biztonságát, Ezért mintegy 50 millió forintos beruházással a Bányászati Aknamélyítő Vállalat dolgozói építik a vakaknát, amelyben 400 méterrel a föld felszíne alatt fogják elhelyezni azt a hat darab Ritz szivattyút, melynek egy-egy egysége 15 köbméter vizet képes percenként a felszínre juttatni.
idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_manyi_banyauzem.jpg

Kollégium:
A sátoraljaújhelyi szlovák tannyelvű általános iskola új kollégiummal bővült. Borsod megye 27 nemzetiségi községéből érkezett 110 fiúnak és leánynak nyújt kényelmes otthont, amelyhez 200 személyes étterem is csatlakozik. Az épületet Zsitvai Tibor tervei alapján készítették.
idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_satoraljaujhelyi_kollegium.jpg

Portrébiennálé:
A Hatvani Galériában ünnepélyesen megnyitották az „Arcok és sorsok” elnevezésű negyedik országos portrébiennálét. A gazdag tárlaton 130 művész 183 alkotással szerepel. A Hatvani Galéria kertjében ez alkalommal ünnepélyesen felavatták Petőfi Sándor mellszobrát. Borsos Miklós Kossuth-díjas szobrászművész alkotását.
idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_hatvani_galeria.jpg

Logikai játékok:
A Politoys Ipari Szövetkezet idei termelésének ötven százalékát kitevő játékok többsége új, de a régiek is megújított kivitelben kerülnek az üzletekbe a vásárlók elé. A szövetkezet ebben az évben kezdte gyártani az inca utak és az inca rágógumi elnevezésű, új konstrukciós, felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt jó szórakozást, izgalmas logikai feladványokat nyújtó játékokat. Ezek mellett megjelent a Rubik-bűvös kígyó két méretben, korszerű csomagolásban, összeszerelhető formában. A logikai játékok kedvelői már az őszi BNV-n találkozhattak a mini (2x2x2-es) bűvös kockával is, és az összeszerelhető játékokkal, amelyeknek előnye az is, hogy olcsóbban árusítják őket.idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_politoys_logikai_jatekok_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_politoys_logikai_jatekok_2.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Boeing, Boeing. Amerikai romantikus filmvígjáték

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_tony_curtis_jerry_lewis.jpgA két főszereplő a fergeteges vígjátékban: Tony Curtis és Jerry Lewis

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_mozi.jpg

Színházi bemutató: Kávécsarnok (Pesti Színház)

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_tabori_nora_benko_gyula.jpgTábori Nóra és Benkő Gyula

Magyar Könnyűzene: Várd ki az időt
Nem tudom, általános jó tanácsnak szánta-e Tolcsvay László a nagylemez címadó dalát. Ö mindenesetre ehhez tartotta magát. És a fentebb említett címmel megjelent nagylemeze arra enged következtetni, hogy neki volt igaza. Kivárta, és a lemezt hallgatva örülni kell ennek. Már a néhai Fonográf és a még néhaibb Tolcsvay-trióban is „fontos” egyéniség volt, most azonban kiderül, hogy akár „meghatározó” is lehetett volna (vagy volt is?) A nagylemez valamennyi dalát maga írta, és Bródy érdekesen izgalmas szövegeivel adja elő olyan társak közreműködésével. mint Gőz László (pózán), Dés László (szaxofon), vagy az idősebb testvér, Béla gitársegédletével. S hogy a Fonográf teljes legénysége nem kerül szóba, csak azért van, mert már-már az is megszokott, hogy a hivatalosan meg nem szűnt együttes tagjai időről időre jelentkeznek önálló lemezzel, melyen az egész zenekar együtt muzsikál. Ezúttal sincs másként - szerencsére. Az említettek mellett a zenei rendező Szörényi Szabolcs, a szerkesztő pedig Levente. Talán az előadó egyéniségéből adódóan is a lírai számok vannak többségben az LP-n. S amikor a hallgatónak kezd egyre nagyobb „lelke lenni”, a szellemes szöveg, a lüktető ritmus hatására - Macsó-dal - egy pillanat alatt „felébrednek” azok is, akik már a tintát keresik, hogy mélabújukban szerelmes levelet írjanak egy valamikori kedvesnek...
idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_tolcsvay_laszlo_vard_ki_az_idot.jpg

Forma 1 Budapesten?
Bernie Ecclestone a Forma 1 cirkusz nagytekintélyű főnőké (hivatalos címe szerint a FOCA, a Forma 1 konstruktőrök szövetségének elnöke) megérkezett Budapestre, beült egy autóba, és szépen végigautózott a Városligetben azon a valamikori autós, motoros versenypályán, amelyre az idősebbek még jól emlékeznek, hiszen láttak rajta nem csak motorversenyt, hanem (nem is olyan régen), túrakocsi Európa-bajnoki futamot is, aztán kijelentette: „Rendben van. Ez megfelel." Mármint a Forma 1 világbajnoki futam követelményeinek. Megnézte természetesen a népligeti valamikori pályát is, de azt túl gyorsnak találta, az ő gondja pedig éppen az, hogy viszonylag lassú, városi pályát keressen a világbajnoki futamoknak, mert csak így lehet valamelyest csökkenteni a hihetetlenül megnőtt sebességeket. Ecclestone budapesti látogatásai, tárgyalásai országos visszhangot keltettek. A technikai sportokat kedvelő emberek, de még az egyéb sportok iránt nem, csak a Forma 1 cirkuszának látványosságai iránt érdeklődők ezrei is felteszik lépten-nyomon a kérdést: „Valóban lesz Budapesten Forma 1-es világbajnoki futam?!...” A kérdés izgató, és ma még természetesen nem adható rá egyértelmű válasz. A téma ugyanis sokkal bonyolultabb, mint azt sokan gondolnák, és nem csak sportkérdés, hanem sokkal inkább üzleti, idegenforgalmi, ipari és így tovább, sokmindenféle.
idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_bernie_ecclestone_forma_1_budapesten_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_bernie_ecclestone_forma_1_budapesten_2.jpg

A görögök ellen készülő magyar labdarúgó válogatott keret kedden délelőtt találkozott az MLSZ-ben. Kiderült, mindenki egészséges, még a hétvégi fordulóban sérülés miatt lecserélt újpesti Kardos is. Rövid megbeszélés után a keret Tatára utazott, ahol délután már sor került az első közös edzésre.

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_tatai_pillanatkep_kovacs_attila_disztl_peter_csuhay_kohalmi.jpgTatai pillanatkép. Bemelegít a válogatott védelme. Pontosabban annak négy tagja, Kovács Attila és a szakállas Disztl Péter, a két kapus, valamint Kőhalmi és Csuhay. Hárman közülük biztosan pályára lépnek Szalonikiben szombaton délután

Szerdán délelőtt a görög-dán mérkőzésről készült filmfelvételt tekintették meg a játékosok, a délután műsorában pedig ismét edzés szerepelt. A csütörtöki edzéseket követő napon az A- és az U-csapat elrepült Thesszalonikibe.

Szerdán teljes lett a Magyar Népköztársasági Kupa legjobb 32-es mezőnye, a Vasas Dunaújvárosba látogatott.
idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_mnk_dunaujvaros_vasas.jpg

Nagy érdeklődés előzte meg az EB-selejtező 5. csoportjának utolsó előtti mérkőzését. A tét a döntőbe jutás volt, s ez harcos, kemény játékkal a román válogatottnak sikerült. Idegenben elért értékes döntetlennel Franciaország, Belgium, Portugália, Dánia és az NSZK után Románia hatodikként került a labdarúgó EB döntőjébe. Palotai Károly búcsúmérkőzésén nehéz feladat előtt állt, mert mind a két együttes rendkívül keményen játszott, s a magyar bíró öt sárga lapot osztott ki.
Csehszlovákia-Románia 1:1 (0:0). Pozsony, 50 000 néző. G: Geolgau (62. p.), ill. Luhovy (85. p.).

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_5_csoport_csehszlovakia_romania.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_5_csoport_csehszlovakia_romania_ion_geolg_u.jpgIon Geolgau lövése azt jelenti, 30 év után Románia újra kijut egy rangos nemzetközi megmérettetésre

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_5_csoport_csehszlovakia_romania_gabor_prokes.jpgGábor (jobbra sötét mezben) cselez Pozsonyban, Prokes a levegőben. A korábbi Európa-bajnokságon jól szerepelt csehszlovák válogatott ezúttal nem jutott a fináléba


A mérkőzés góljai, az elején feltűnik Palotai Károly játékvezető, akinek ez volt az utolsó szereplése

A Ferencvárosi Torna Club pénteki elnökségi ülésén áttekintette a labdarúgó-szakosztály jelentését az NB I-es csapat 1983. évi őszi szerepléséről. Megállapították, hogy ez nem a kívánt módon alakult. Objektív okokon kívül a sikertelen csapatépítés, játékosok távozása, sérülések is okozták, hogy a szakvezetésnek nem sikerült a csapat összekovácsolása. Az ülésen Novák Dezső vezető edző kérte a funkciójából való felmentését. Ezt az elnökség - elismerve három évi sikeres munkáját - elfogadta. Egyidejűleg kötelezték az ügyvezető elnököt a további szükséges lépések megtételére.

Péntek délután a kétfrontos görög-magyar labdarúgó-találkozók első felvonásaként az „U” válogatottak mérték össze tudásukat. A közép-macedóniai városban ítéletidő tombolt, erősen felázott talajon sokáig kétséges volt, vajon lejátszható-e a mérkőzés. A máltai bíró végül engedélyt adott a kezdésre.
idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_utanpotlas.jpg

És akkor lássuk a lényeget, a Görögország-Magyarország EB-selejtező mérkőzést!
Nemcsak elérte az ősz, már - az itteniek szerint is - a tél szele borzolja a tenger hullámait ebben a festőién szép, s nyáron a turisták tízezreit csábító déli kikötővárosban. A Thermaikosz-öbölben szomorú képet nyújtanak a vihartól vergődő magányos jachtok, a város pezsgő-nyüzsgő élete is megbénult. Nyoma sincs a sétáló, derűs hangulatú embereknek, feltűrt kabátgallérral sietnek a vacogó, mielőbb fedél alá kívánkozó gyalogosok. S a meteorológia szombatra sem jelzi az ítéletidő megszűnését, sőt havazást is ígér. öt évvel ezelőtt járt itt legutóbb a magyar válogatott, akkor óriási felhőszakadás fogadta, most a megérkezés óta szélvihar, eső tombol, és a hőmérséklet 15 fokról csaknem a fagypontra esett vissza. (A vihar miatt megszűnt a repülőtér forgalma, a magyar csapat szálláshelyén nem volt víz, s villanyvilágítás.). Ezért a válogatott átköltözött a Szaloniki központjában levő Hotel Capsisba. - Ha nincs is tét, nem hiszem, hogy a két válogatottnak mindegy lenne, mi lesz az eredmény - mondta Mezey György szövetségi kapitány - A hír mindenhová eljut, és mégiscsak ezen keresztül ítélik meg egy ország labdarúgásának erejét. A játékos is elsősorban győztes csapatban akar szerepelni.
idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_merkozes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_merkozes_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_merkozes_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_anasztopulosz_kardos_csuhay.jpgAnasztopulosz, a görög válogatott két góljának szerzője jobb külsővel szelídíti a labdát, s elindul a magyar kapu felé. Csuhay és Kardos kissé elmaradva követi a görögök csapatkapitányát

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_dinopulosz_csuhay.jpgAmíg le nem cserélték, Dinopulosz nagy harcot vívott Csuhayval. Felvételünkön a görög játékos szabálytalanul akadályozza a magyar hátvédet az előretörés kísérletében

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_kardos_jozsef_11_es.jpg11-esből egyenlítünk! A kapusról visszapattant labdát Kardos helyezi a hálóba

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_torocsik_andras.jpgTörőcsik a második magyar gólt lövi

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_kardos_jozsef.jpgA mérkőzés után a válogatott egyből repülőgépre szállt és hazautazott. A tizenegyest elhibázta, de hidegvérrel javított. Kardos jön, kevés csomaggal, ezt igazán nem lehetett nehéz áthozni a vámon


A mérkőzés összefoglalója - benne az utolsó Törőcsik góllal a magyar labdarúgó válogatottban

Függetlenül attól, hogy a magyar labdarúgó-válogatott már korábban kiesett az Európa-bajnokság nyolcas döntőjéből, mégis érdeklődés kísérte utolsó mérkőzését, amelyet Szalonikiben Görögország ellen játszott. A körülményeket figyelembe véve a csapat tisztességes döntetlennel búcsúzott (2:2), s most már minden erővel a VB-selejtezőkre koncentrálhat.

A Szivárvány Áruház által meghirdetett Szivárvány Kupa utolsó, nyolcadik fordulójára húsz szerkesztőség küldte el szavazatát, s osztályozta a játékosokat a Népsport hagyományai szerint 1-től 10-ig. A végig izgalmas versenyt Nyilasi Tibor nyerte, alig maradt el mögötte Hannich és Hajszán.
A görögök elleni mérkőzésen a következő sorrend alakult ki: 1. Törőcsik 166 pont, 2. Róth 138, 3. Csongrádi 131, 4. Kovács A. 120, 5. Varga 116, 6. Kardos és Dajka 115-115, 8. Bodonyi 114, 9-10. Csuhay és Kőhalmi 113-113, 11. Hajszán 98.

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_torocsik_andras_2.jpgTörőcsik András lett a mérkőzés legjobbja

Nyolc forduló után az EB-selejtezők összetett versenyének végeredménye: 1. Nyilasi 896, 2. Hannich 868, 3. Hajszán 829, 4. Garaba 827, 5. Katzirz 612, 6. Kardos 591, 7. Tóth J. 557, 8. Törőcsik 491, 9. Póczik 453, 10. Varga 425, 11. Kocsis 417, 12. Martos 397, 13. Kovács A. 356, 14. Csongrádi 335, 15 Kiss L. 301, 16. Róth 286, 17. Péter 269, 18. Kőhalmi 247, 19. Burcsa 231, 20. Csuhay 228, 21. Bodonyi 212, 22. Dajka 182, 23. Szentes 152, 24. Kiss S. 145, 25. Fazekas és Szokolai 115-115, 27. Jancsika 113, 28. Pölöskei 101, 29. Nagy A. 97, 30. Zsiborás 85, 31. Csonka 83.

idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_nyilasi_tibor.jpgÖsszetettben Nyilasi Tibor végzett az élen

Vasárnap véget ért az őszi idény a két 18 csapatos területi csoportbajnokságban is. A Bakony-csoportban a Tapolcai Bauxitbányász SE, a Duna-csoportban a Ráckevei Aranykalász TSZ SE várja a tavaszi idényt az első helyen. Az utolsó forduló váratlan eseménye: a Duna-csoport nyolc mérkőzése közül (a Kossuth KFSE-Oroszlány mérkőzést már előbb lejátszották), öt (!) 0:0-ás eredménnyel végződött, és a 16 csapat közül csak háromnak (Esztergom, Építők SC, Vasas Ikarus) sikerült gólokat (gólt) szereznie. Tizenhárom csapat egyetlen gólt sem szerzett! Hatalmas meglepetésre az őszi első Ráckeve otthonában sem tudta a 15. TFSE-t legyőzni és a 2. Dunaújváros sem tudott a Nyergesújfalu otthonában nyerni. A Székesfehérvári MÁV Előre 0:1-es „balszerencséje” tovább folytatódott: most a Vasas Ikarus győzött ellene 1:0-ra a 85. percben. Ez volt a vasutasok hetedik (!) egygólos veresége. A Bakony-csoport rangadóját a Sabaria SE nyerte (2:0) az Ajkai Bányász ellen, s a MÁV Nagykanizsai TE most a sokáig kitűnően szerepelt Sárvárt győzte le. Nagy meglepetés a kiesőzónába került Soproni SE veresége is. Legközelebbi találkozó: 1984. március 4. - a tavaszi idény kezdete!
idokapszula_nb_i_1983_84_gorogorszag_magyarorszag_eb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok.jpg

A felsőházban végzett csapatok edzőinek gyorsmérlegével folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6315588814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2020.04.14. 22:36:57

Mindig is egyet jelentett számomra ez a meccs azzal a ténnyel, hogy itt szerezte Kese az utolsó válogatott gólját...
***
Dec.03-án megjelent a Slayer első albuma (Show No Mercy). Ezt mindenképpen fontosnak tartom megemlíteni!

maribor_ 2020.04.14. 22:41:47

Igen, az album kibocsajtasok most kimaradtak.
süti beállítások módosítása