Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 26. forduló

2021.02.10. 17:01 maribor_

1984. május 12-13., a hónap második hétvégéje

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_headlines_los_angeles_1984.jpgValami összetört a héten

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

május 7.

A Magyar Népköztársaság Külügyminisztériuma átadta a NATO-tagállamok Budapesten akkreditált nagyköveteinek a Varsói Szerződés tagállamainak felhívását, amelyet a NATO tagállamaihoz intéztek a katonai erő alkalmazásáról való kölcsönös lemondásról és a békés kapcsolatok fenntartásáról szóló szerződés megkötésével kapcsolatban jelenlegi bonyolult és feszült nemzetközi helyzetben olyan intézkedések szükségesek, amelyek képesek erősíteni a bizalmat a Varsói Szerződés tagállamai és a NATO-tagországok között, hozzájárulnak a feszültség csökkentéséhez, a béke védelméhez és a nemzetközi biztonság erősítéséhez. Éppen ebbe az irányba mutat a Varsói Szerződés tagállamainak új kezdeményezése, amely sokoldalú konzultációt javasol a NATO-nak.

Két megyében, Baranyában és Csongrádban kezdődtek meg az idei béke és barátsági hónap eseményei. Szegeden magyar-szovjet barátsági napot tartottak elsőként. A rendezvények keretében tartott külpolitikai fórumon Ivan Bagyul, a Szovjet-Magyar Baráti Társaság magyarországi képviselője válaszolt a hozzá intézett kérdésekre. Este a szegedi Tisza Szálló koncerttermében a hagyományos békehangversennyel emlékeztek meg a második világháború befejezésének 39. évfordulójáról, a győzelem napjáról. 

A béke és barátsági hónap alkalmából az Országos Béketanács vendégeként szovjet delegáció érkezett Budapestre. A küldöttséget Anatolij Merkulov, az Ukrán Kommunista Párt osztályvezetője, a szovjet békebizottság elnökségének tagja vezeti. A négytagú delegáció tagja Grigorij Csuhraj Lenin-díjas szovjet filmrendező is. A küldöttség részt vesz az Országos Béketanács május 8-i ülésén, a békehónap megnyitó rendezvényén, valamint több budapesti és vidéki nagygyűlésen, s ellátogat Kecskemétre is.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_grigorij_csuhraj.jpgGrigorij Csuhraj Budapesten, az Átrium Hyatt szálló előtt

Szovjet háborús veteránok csoportja érkezett Magyarországra a Magyar-Szovjet Baráti Társaság meghívására. A hazánk felszabadításában részt vett vendégek délelőtt látogatást tettek az MSZBT székházában, délután pedig középiskolásokkal találkoztak a Szovjet Kultúra és Tudomány Házában.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_veterantalalkozo.jpgA veterántalálkozón felelevenedtek az emlékek az MSZBT székházában

Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke fogadta Czinege Lajos hadseregtábornokot, az MSZMP KB tagját, honvédelmi minisztert, aki munkalátogatáson a Szovjetunióban tartózkodik. A testvéri barátság jegyében lezajlott, szívélyes légkörű találkozót követően Konsztantyin Csernyenko átnyújtotta hazánk honvédelmi miniszterének a Lenin-rendet. A magas kitüntetést a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége ítélte oda Czinege Lajosnak, a Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság fegyveres erői közötti fegyverbarátság fejlesztésében és erősítésében szerzett kiemelkedő érdemei elismeréseként, 60. születésnapja alkalmából. A beszélgetésen és a kitüntetés átadásán részt vett Dmitrij Usztyinov, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a Szovjetunió honvédelmi minisztere. Jelen volt Rajnai Sándor moszkvai nagykövet. Czinege Lajos este hazaérkezett.

Nem a megszokott ünnepség keretében, nem ezrek jelenlétében, hanem csak néhány tucat közreműködővel került sor Olympiában az olimpiai láng meggyújtására. Az eseményen képviseltette magát a görög kormányzat is, annak ellenére, hogy nem értett egyet az olimpiai staféta kiárusításával. A 40 perces ceremónia után Olympiából egy helikopteren Athénba vitték a fáklyát, onnan pedig egy amerikai különgép szállította New Yorkba. Innen kedden kezdi meg 15 ezer km-es amerikai útját a staféta, amelynek 4000, egy-egy kilométeres szakaszát egyenként 3000 dollárért eladták.

Közel jutott a megoldáshoz a libanoni nemzeti egységkormány megalakításának válsága azzal, hogy a dél-libanoni, valamint az újjáépítési és fejlesztési ügyek államminiszterévé nevezték ki Nabih Berrit, a síita Amal mozgalom vezetőjét. Nabih Berri mindeddig azért nem lépett be Rasid Karami miniszterelnök tíztagú kormányába, mert elégedetlen volt a neki felajánlott igazságügyi, víz- és energiaügyi tárcával, illetve emellett az Izrael által megszállt Dél-Libanon képviseletére és az újjáépítési munkálatok irányítására is igényt tartott. Miután Berri elfogadta a követelésére létesített kormányposztot, bizonyosra vehető, hogy a vele szolidáris Valid Dzsumblatt, a Haladó Szocialista Párt elnöke sem tartózkodik többé a kormányban való részvételtől. Továbbra is nyitott kérdés azonban az észak-libanoni maronita politikus, Szlimán Franzsije személyes képviselete, illetve Abdullah Raszi belügyminiszter részvétele.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_nabih_berri_rasid_karami.jpgBerri és Karami, a két libanoni vezető

május 8.

A hitleri fasizmus felett aratott győzelem 39. évfordulója alkalmából, a béke és barátsági hónap nyitányaként délelőtt koszorúzási ünnepséget rendeztek a Szovjet Hősök Emlékművénél a Szabadság téren. Az Országos Béketanács nevében Sebestyén Nándorné elnök és Barabás Miklós főtitkár; a Szovjet Békevédelmi Bizottság hazánkban tartózkodó küldöttsége képviseletében Anatolij Merkulov elnökségi tag helyezte el a megemlékezés koszorúját. Koszorút helyeztek el az emlékműnél a Hazafias Népfront budapesti bizottságának, az V. kerületi pártbizottságnak, a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetségének képviselői. Lerótták kegyeletüket az MSZBT vendégeként hazánkban tartózkodó szovjet aktivistacsoport és a szovjet ifjúsági békevonat delegációjának képviselői is. Elhelyezték az emlékmű talapzatánál a megemlékezés és a hála virágait több budapesti üzem, vállalat dolgozói.

A fasizmus felett 39 éve aratott győzelemre emlékezve, jelenünk és jövőnk békéjéért, biztonságáért emeltek szót szerte az országban a most megkezdődött béke és barátsági hónap eseményein. Ez alkalomból kibővített ülést tartott a Parlamentben az Országos Béketanács. Az Országházban a megjelenteket - közöttük a Szovjet Békevédelmi Bizottság, valamint a Magyar-Szovjet Baráti Társaság meghívására hazánkba érkezett szovjet ifjúsági küldöttség tagjait - Sebestyén Nándorné, az Országos Béketanács elnöke üdvözölte. Méltatta a Szovjetunió történelmi érdemeit a fasizmus szétzúzásában s azokat az erőfeszítéseket, amelyekkel hozzájárult az új élet alapvető feltételeinek megteremtéséhez. Napjaink békemozgalmairól szólva hangsúlyozta: A világ békeszerető közvéleménye nem fogadja el azokat az állításokat, amelyek szerint a békéhez a fegyverkezés útján lehet eljutni. Ezután Várkonyi Péter külügyminiszter adott tájékoztatást időszerű nemzetközi kérdésekről.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_varkonyi_peter.jpgVárkonyi Péter külügyminiszter beszédét hallgatják az ülés részvevői

A megyei nagygyűléseken a magyar békemozgalom vezetői emlékeztek meg a Győzelem Napjáról. A Szolnok megyei programot Jászberényben nagygyűléssel nyitották meg. A városi tanácsháza előtti téren Duschek Lajosné, a Magyar Nők Országos Tanácsának elnöke mondott beszédet. A gyűlést ünnepi műsor követte a tanítóképző főiskola kórusának és a Kilián György Repülő Műszaki Főiskola zenekarának közreműködésével. Nógrád megye székhelyén, Salgótarjánban a szakszervezetek székházának dísztermében megtartott gyűlésen emlékeztek meg a Győzelem Napjáról és a vöröskeresztes világnapról. A gyűlés szónoka dr. Kaposvári Júlia, a Magyar Vöröskereszt főtitkárhelyettese volt. Békegyűlést rendeztek a fasizmus fölött aratott győzelem évfordulója alkalmából Balassagyarmaton is.

Baranya megyében Pécs szigeti lakónegyedében megnyitották a Négy évtized városrészünkben elnevezésű programsorozatot, amelynek első rendezvényén találkozót tartottak az antifasiszta ellenállási mozgalom egykori harcosaival. Komlón az Aknamélyítő Vállalatnál, a Carbon Könnyűipari Vállalatnál, a Május 1. Ruhagyár üzemében és a Baranya megyei Vízműnél rendeztek győzelem napi megemlékezéseket. Leninvárosban a Derkovits filmszínházban az Emberi sors című szovjet film vetítésével nyitották meg a Borsod megyei béke és barátsági filmhónapot. Az ünnepi megnyitón részt vett Ivan Bagyul, a Szovjet Baráti Társaságok Szövetségének magyarországi képviselője is.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_csepregi_bekenagygyules.jpgÉrdeklődők, vendégek tekintik meg a vas megyei Csepregen a nagygyűlés második részében rendezett műsort

Csehszlovákia nemzeti ünnepe alkalmából Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke és Lázár György, a Minisztertanács elnöke táviratot küldötte Prágába dr. Gustáv Husáknak, Csehszlovákia Kommunista Pártja Központi Bizottsága főtitkárának, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság elnökének és dr. Lubomír Strougalnak, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság kormánya elnökének.

Hajnalban újabb teherűrhajót indítottak útnak a Szovjetunióból a Szaljut-7 űrállomásra. A Progressz-21, amelynek elődjét, a Progressz-20-at vasárnap választották le a Szaljut-7-Szojuz T-11 űrkomplexumról, üzemanyagot s a háromtagú személyzet további munkájához szükséges felszerelést, élelmiszert szállít az űrállomásra.

Ülést tartott a Szovjetunió Olimpiai Bizottsága, s megvitatta a szovjet sportolók részvételének kérdését a XXIII. nyári, Los Angeles-i olimpiai játékokon. Az ülés valamennyi felszólalója hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban az olimpiai játékok előkészületei során kialakult helyzet nem teszi lehetővé a szovjet sportolók részvételét. A Szovjetunió Olimpiai Bizottságának valamennyi tagja, köztük az olimpiai sportágak szövetségeinek vezetői, valamint a Szovjetunió Olimpiai Bizottsága elnökségének összes tagja egyhangúlag a Los Angeles-i nyári olimpiai játékoktól való távolmaradása mellett szavazott, és elfogadta a Szovjetunió Olimpiai Bizottsága állásfoglalását tartalmazó nyilatkozatot.

Stockholmban megkezdődött az európai bizalom- és biztonságerősítő intézkedésekkel, valamint a leszereléssel foglalkozó konferencia második fordulója. A tanácskozáson 33 európai ország, valamint az Egyesült Államok és Kanada képviselője vesz részt. Oleg Grinyevszkij nagykövet, a szovjet küldöttség vezetője a konferencia elé terjesztette az európai bizalom és biztonság erősítésére irányuló intézkedésekről szóló szovjet javaslatokat tartalmazó dokumentumot. Az Egyesült Államoknak és a NATO-nak az a törekvése, hogy megbontsa a kialakult katonai-hadászati egyensúlyt, a nemzetközi feszültség éleződéséhez, a katonai szembenállás - egyebek között a nukleáris szembenállás - veszélyének erősödéséhez vezet. Az új amerikai rakéták néhány nyugat-európai országban történő telepítésének folytatása aláássa a bizalmat és a biztonságot Európában és azon kívül - húzza alá az okmány. Az európai népek és az egész emberiség létérdekei azt sugallják, hogy valóra kellene váltani Konsztantyin Csernyenkónak, az SZKP KB főtitkárának, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége elnökének azt a javaslatát, hogy a nukleáris fegyverrel rendelkező hatalmak - annak érdekében, hogy külpolitikájuk fő célja a nukleáris háború elhárítása legyen - vessék alá magukat meghatározott normáknak.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_oleg_grinyevszkij.jpgGrinyevszkij (középen) a szovjet delegációval a tárgyalóasztalnál

II. Erzsébet brit királynő hivatalosan is megnyitja a teljesen elkészült Temze-gátat, a világ második legnagyobb mesterséges hullámtörőjét (mozgó gátját).

A tíz év alatt elkészült létesítmény akkori áron több mint fél milliárd fontba került. A gát London belvárosától nem messze, a folyón lefelé található. Megakadályozza London elárasztását abban az esetben, ha egy kivételesen magas hullám érkezik a tenger felől. A gátat csak a hullám idejére szükséges bezárni. Amint a hullámok elcsendesednek, a kapukat le lehet ereszteni, kiengedve a gát mögött felgyülemlett víztömeget. A Temze-gát a folyó egy 523 méter széles szakaszán épült. A gát 9 kapuja és két további pillére négy 61 méter és két 10 méter széles hajózható, valamint négy nem hajózható ágra osztja a Temzét. A nyílások között keresztben elhelyezkedő kapuk alakja íves. Ezeket elforgatva zárják el a folyón a víz útját. Karbantartás alkalmával a kapuk teljesen kiemelhetők a vízből. A kapuk acélból készültek, belsejük üreges. Ha leeresztik őket, megtelnek vízzel, felemelkedéskor pedig levegővel. A középső négy kapu a legnagyobb. Súlyuk 3500 tonna, hosszuk 67 méter és magasságuk körülbelül 11 méter. 1990 előtt a gátat évente átlagosan egy-két alkalommal zárták. Azonban 1990 óta ez a szám évente négy alkalomra nőtt. 2003-ban 14 egymást követő hullámot fogott fel a gát. 2007. november 9-én egy északi tengeri vihar következtében két alkalommal is le kellett zárni a kapukat. Bár eredetileg úgy tervezték, hogy 2030-ig szolgáljon a gát, jelenleg azzal számolnak a mérnökök, hogy 2070-ig biztosan védeni fogja Londont. Ám a tervezés idején nem számoltak még a globális felmelegedéssel és a világ tengerszintjeinek dinamikus növekedésével.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_temze_gat.jpgA Temze-gát 

A holland békemozgalomban tömörült szervezetek és az őket támogató pártok, szakszervezetek és egyházi szervezetek május második hetét az amerikai rakéták telepítése elleni tiltakozásul országos békehétté nyilvánították. A tiltakozó akciókat összekötik az ország náci megszállásáról való megemlékezéssel. A szervező bizottság felhívására tüntető nők egy csoportja vert sátrat a parlament udvarában. Jelszavaik: Nem kérünk több rakétát! Elég volt a pusztító fegyverekből! Az asszonyok akciójukkal az új amerikai nukleáris szárnyas rakéták tervezett telepítése ellen tiltakoztak, s egyúttal koszorúkat és virágcsokrokat helyeztek el a parlament falán levő, a nácizmus hollandiai áldozataira emlékeztető táblánál. A parlament előtti tüntetésre azért került sor, mert az eredeti tervek szerint a törvényhozásnak bizottságokban - a hadügyi és a külügyi bizottságban - kellett volna tárgyalni a rakéták telepítésével kapcsolatos legújabb kormányjavaslatot. A kormány azonban, amely immár két éve halogatja a döntést, ezúttal sem tudott valamennyi koalíciós párt számára elfogadható, kompromisszumos javaslattal előállni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa folytatta az úgynevezett Észak-ciprusi Török Köztársaság és az ankarai kormány ellen benyújtott ciprusi panasz megvitatását. A nicosiai kormány szerint a nagykövetek cseréje Ankara és a szakadár ciprusi török állam között újabb lépés volt a szigetország megosztása felé. Az „Észak-ciprusi Török Köztársaságot” egyedül az ankarai kormány ismerte el.

Nicaragua a Nemzetközi Tengerhajózási Szervezet (OMI) előtt emelt vádat a kikötőinek elaknásításában főszerepet vállaló CIA ellen, és nemzetközi segítséget kért vízi útjainak megtisztításához. Miguel d’Escoto külügyminiszter az OMI főigazgatójához küldött jegyzékében hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok hírszerzése által szervezett és irányított ellenséges akció nemcsak Nicaragua, hanem más ország hajóit is fenyegeti, és súlyosan sérti a szabad hajózás nemzetközi normáit. A kikötők elaknásítása része a Nicaragua ellen indított hadüzenet nélküli háborúnak.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_aknara_futott_hajo.jpgAknára futott hajó a nicaraguai Corinto kikötőjében

A szárazföldön eközben folytatódik a sandinista rendszer ellen indított provokációsorozat, amelynek kiindulópontja mind gyakrabban a „semleges” Costa Rica. A déli szomszéd országból induló ellenforradalmi akció legújabb mérlege: négy polgári halott, köztük egy hétéves és egy négyéves gyermek.

Ronald Reagan amerikai elnök levélben szólította fel Bettino Craxi olasz kormányfőt, a rakétatelepítés felfüggesztését érintő elképzelésének megváltoztatására. Mint az olasz miniszterelnöki hivatal a nap folyamán kiadott közleményéből kitűnik, az amerikai elnök arra hivatkozott, hogy a NATO rakétatelepítési tervének megváltoztatása nehézségek elé állítaná az atlanti szövetséget. Washington attól tart, hogy az olasz álláspont bátorítást adhat egyes NATO-országoknak, elsősorban Hollandiának, amely vonakodik végrehajtani az 1979-ben hozott telepítési határozatot. Az a tény, hogy az Egyesült Államok fővárosából három nap alatt két üzenet is érkezett a római kormány címére, azt jelzi, hogy az Egyesült Államok aggodalommal figyeli a tárgyalások felvételére irányuló olasz kezdeményezéseket - állapítják meg olasz sajtókörökben.

José Napoleon Duarte, a kereszténydemokrata párt jelöltje nyerte meg az elnökválasztásokat - jelentette be a párt szóvivője San Salvadorban. A kereszténydemokraták adatai szerint Duarte az érvényes szavazatok 54 százalékát szerezte meg a vasárnap tartott választáson. A központi választási bizottság hétfőn még semmiféle részeredményt nem hozott nyilvánosságra, de Roberto D’Aubuisson, a Nacionalista Köztársasági Szövetség (ARENA) elnevezésű párt jelöltje is elismerte ellenfele győzelmét újságíróknak adott szűkszavú nyilatkozatában.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_jose_napoleon_duarte.jpgJosé Napoleon Duarte, El Salvador új elnöke

Az amerikai nagykövetséghez közel álló források szerint Washingtonban kedvezően fogadják a kereszténydemokraták sikerét. A halálbrigádokkal szoros kapcsolatban álló Roberto D’Aubuisson ugyanis kényelmetlen szövetséges lett volna az Egyesült Államok számára. A Reagan-kormány arra számít, hogy a mérsékeltnek feltüntetett José Napoleon Duarte győzelme lecsillapítja az amerikai kongresszusban a Salvadornak nyújtott katonai segéllyel szembeni ellenállást, s a nyugat-európai országok is nagyobb megértést tanúsítanak majd a Fehér Ház salvadori politikája iránt.

Hét nagy amerikai vegyipari társaság beleegyezett abba, hogy száznyolcvanmillió dollárt folyósítanak egy pénzalapba azoknak a vietnami háborúban harcolt amerikai katonáknak a kártalanítására, akik az „Agent Orange” elnevezésű hírhedt lombtalanító vegyi harci anyag következtében maradandó egészségi károsodást szenvedtek.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_james_burdge_vietnami_veteran.jpgJames Burdge, aki katonaként Vietnamban harcolt, karján bemutatja a vegyszertől szenvedett sérülések hegeit

A vegyipari társaságok által gyártott veszélyes harci anyagot mintegy kétmillió hektár területen szórták szét a vietnami háború idején, hogy elpusztítsák a termést és a hazafias erőknek fedezéket nyújtó dzsungel lombkoronáját. Körülbelül 10 millió liternyi vegyianyagról beszélünk. Az „Agent Orange” azonban az emberi szervezetre rendkívül veszélyes dioxint is tartalmazott, amelynek következtében katonák ezreinél rákos betegség, idegrendszeri elváltozás, máj- és vese-rendellenesség lépett fel, gyermekeik közül pedig sokan testileg fogyatékosán jöttek világra. Az ügyvédek becslése szerint tízezer és ötvenezer között lehet azoknak a Vietnamot megjárt amerikai, ausztráliai és új-zélandi veteránoknak a száma, akik ilyen követeléseket támaszthatnak. A megállapodásban nem esik szó a vegyi anyag bevetését elrendelő amerikai kormány felelősségéről - mint ahogy az „Agent Orange” sok százezer vietnami áldozatáról sem.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_agent_orange.jpgBevetés a vietnami háborúban

május 9.

A fasizmus felett aratott győzelem 39. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget tartottak a gellérthegyi Felszabadulási Emlékműnél. A szovjet és magyar himnusz elhangzása után a Szovjetunió budapesti nagykövetsége nevében Vlagyimir Bazovszkij nagykövet, Ivan Aboimov követtanácsos és Vlagyimir Zotov ezredes, katonai és légügyi attasé helyezte el a kegyelet és a megemlékezés koszorúját az emlékmű talapzatán. A győzelem napja alkalmából az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport részéről Konsztantyin Kocsetov vezérezredes, a déli hadseregcsoport parancsnoka és Nyikolaj Sevkun, valamint Szagodat Nurmagambetov altábornagyok, a katonai tanács tagjai megkoszorúzták az emlékművet. A kegyelet virágait helyezték el a budapesti szovjet kolónia tagjai is. Az ünnepség az Internacionálé hangjaival fejeződött be.

Bács-Kiskun, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Tolna és Zala megyében megkezdődtek, más megyékben pedig folytatódtak a béke- és barátsági hónap eseményei. A nap legnagyobb szabású vidéki demonstrációja Székesfehérvárott zajlott le. Az ott rendezett békegyűlésen jelen volt azoknak a hajdani szovjet katonáknak egy csoportja is, akik annak idején részt vettek a város és Fejér megye felszabadításában. A nagygyűlés szónoka Sebestyén Nándorné, az Országos Béketanács elnöke volt. Felszólalt a békenagygyűlésre érkezett szovjet delegáció vezetője is, s megemlékezett azokról a harcokról, amelyeket a szovjet hadsereg vívott Székesfehérvár és környéke felszabadításáért.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_zalaegerszegi_bekeest.jpgIfjúsági békeestet rendezett a zalaegerszegi sportcsarnokban a városi és a számviteli főiskolai KISZ-bizottság. A fegyverkezési hajsza megfékezése, a békés alkotó jövő igenlése jegyében összegyűlt 2 ezer fiatal előtt Spilák László mondott - filmbejátszással indított - beszédet. Lőrincz Kálmán mai-dal együttesének szereplése, a Helikon Táncklub műsora és rövid beatkoncert után a fiatalok fáklyás felvonulásával zárult a békedemonstráció. Felvételünkön: Pillanatkép a békeest hangulatából

Győr-Sopron megyében irodalmunk két nagyjára - Radnóti Miklósra és Szerb Antalra - emlékeztek a békeharcosok. Hajdú-Bihar megyében, a balmazújvárosi Veres Péter Művelődési Ház volt a békedemonstrációk egyik központja. A helyi Lenin Termelőszövetkezet kollektívájának - kiemelkedő békemozgalmi tevékenységének elismeréseként - ez alkalommal adták át az Országos Béketanács emlékplakettjét, a Debreceni Agrártudományi Egyetem dísztermében pedig megtartották az országos békedal pályázatra érkezett legjobb művek végső zsűrizését.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_gyori_unnepseg.jpgA Győzelem napján koszorúzási ünnepséget rendeztek Győrött, a Szabadság téri emlékműnél. Felcsendültek a magyar és a szovjet himnusz hangjai, majd a megye, a város párt- és állami vezetői, a tömegszervezetek, a fegyveres erők cs testületek képviselői, a győri gyárak, üzemek, intézmények dolgozói helyezték el a kegyelet piros virágait, az emlékmű talapzatán

Vas megyében is koszorúzási ünnepségeket rendeztek május 9, a Győzelem Napja alkalmából. Szombathelyen a párt-, az állami és a társadalmi szervek képviselői, az üzemek, iskolák küldöttei valamint a szovjet hadsereg ideiglenesen hazánkban állomásozó alakulatainak képviselői koszorút helyeztek el a Pelikán parki Szovjet Hősi Emlékműnél és az újperinti Szovjet Hősi Emlékműnél. A megye több városában és településén hasonló megemlékezéseket tartottak.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_szombathelyi_unnepseg.jpgA Pelikán parki Szovjet Hősi Emlékműnél rendezett koszorúzási ünnepség

Bács-Kiskun megyében - a dunapataji művelődési házban - Gyermekek a békéről címmel gyermekrajz kiállítás nyílt meg. A Tolna megyei Pakson magyar-lengyel baráti találkozót tartottak. Zalaegerszegen a sportcsarnokban gyűltek össze a város fiataljai, hogy megemlékezzenek a győzelem napjáról, és kinyilvánítsák békeakaratukat. A Nemzeti Sportcsarnokban a szakszervezeti ifjúsági napok programjaként békehangversenyt rendezett a szakszervezetek budapesti tanácsa, a Hazafias Népfront budapesti bizottsága és a KISZ budapesti bizottsága.

Az egész Szovjetunióban megemlékeztek a győzelem napjáról. Moszkvában, a Kreml fala mellett, az Ismeretlen katona sírjánál a győzelem napján tisztelettel adózott a háborúban elesett szovjet hősök emléke előtt Dmitrij Usztyinov, a Szovjetunió marsallja, az SZKP KB PB tagja, honvédelmi miniszter s több más magas rangú szovjet katonai vezető. Koszorút helyezett el az Ismeretlen katona sírjánál az SZKP moszkvai városi pártbizottsága és a moszkvai városi tanács végrehajtó bizottsága. A megemlékezésen jelen volt Viktor Grisin, az SZKP KB PB tagja, a moszkvai városi pártbizottság első titkára. Május 9-e, a győzelem napja alkalmából Dmitrij Usztyinov ünnepi napiparancsot adott ki, amelyben megállapítja: a Szovjetunió döntő mértékben járult hozzá az európai népeknek a fasiszta rabság alóli felszabadításához, az emberi civilizáció megmentéséhez.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_gyozelem_napja_moszva.jpgMoszkvai katonai parádé

Varsóban a lengyel politikai élet vezetői megkoszorúzták az Ismeretlen katona sírját. Az ünnepi aktusnál jelen volt Wojciech Jaruzelski, a LEMP KB első titkára, a kormány elnöke, valamint Henryk Jablonski, a lengyel államtanács elnöke. Az évforduló alkalmából megkoszorúzták a lengyel fővárosban a szovjet hősök emlékművét, amelynél a szocialista országok diplomáciai képviseleteinek küldöttségei is elhelyezték a megemlékezés virágait.

Szófiában a szovjet hadsereg emlékművénél, az Ismeretlen katona sírjánál, Tolbuhin marsall emlékművénél, a BKP KB, valamint más állami, társadalmi-politikai és tömegszervezetek nevében helyezték el a megemlékezés koszorúit.

Bukarestben a nép és a haza felszabadításáért folytatott harc hőseinek emlékművénél, a szovjet hősök emlékművénél és a tincabesti angol katonai temetőben Nicolae Ceausescu, az RKP főtitkára, az RSZK elnöke; az RKP KB, az államtanács, a kormány, valamint a tömeg- és az ifjúsági szervezetek képviselői névében helyezték el a megemlékezés koszorúit.

Bornholm dán sziget felszabadulásának 39. évfordulója alkalmából Allinge helységben a sziget felszabadításában elesett szovjet katonák díszsírjánál rendeztek koszorúzási ünnepséget.

Kilenc nappal kinevezése után még mindig nem lépett hivatalba Rasid Karami libanoni miniszterelnök nemzeti egységkormánya. A kabinet első munkaülését azért halasztották el, mert két miniszter, Valid Dzsumblatt, a Haladó Szocialista Párt elnöke és Nabih Berri, a síita Amal mozgalom vezetője nem tartja biztonságosnak a kormányülés színhelyéül választott baabdai elnöki palotát. A kormány tagjai egyébként külön-külön megkezdték a megfelelő miniszteri posztok tényleges átvételét. A maronita Szlimán Franzsije volt köztársasági elnök makacs ellenállása miatt továbbra is bizonytalan, hogy mi lesz a görögkeleti Abdallah Raszinak felajánlott belügyminiszteri tárca sorsa.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_rasid_karami.jpgA miniszterelnökké kinevezett Rasid Karamit a mecsetből a vállukon viszik tovább hívei. Abban reménykednek, hogy Libanon muzulmán miniszterelnök vezetésével közelebb jut a megbékéléshez

Az izraeli megszállás alatt levő Dél-Libanon sorsáért felelős Nabih Berri államminiszter arra figyelmeztetett, hogy Izrael egy részleges csapatvisszavonással helyi konfliktust akar kiprovokálni a dél-libanoni közösségek között. A libanoni hadseregnek Berri szerint legalább három dandárt kell készenlétbe helyeznie a felszabaduló területek azonnali birtokbavételére.

A II. János Pál pápát szállító sugárhajtású repülőgép az új-guineai magasföldön műszaki hiba miatt kényszerleszállást hajtott végre. A katolikus egyházfő pápua-új-guineai látogatásának második napján a fővárosból, Port Moresbyből az ország magas hegyekkel borított belsejében levő Mount Hagenbe tartott, amikor az egyik tartalék aggregátor meghibásodása következtében lecsökkent a légnyomás a repülőgép belsejében. Az F-28-as sugármeghajtású repülőgép végül is húsz perc késéssel érkezett meg Mount Hagenbe. A kisvárosban a pápa pidgin (az angol és a helyi nyelvek keveréke) nyelven misét celebrált, amelyen csaknem kétszázezer pápua vett részt, nagyrészt hagyományos öltözetben: így félmeztelen nők fűszoknyában, férfiak paradicsommadár tollakkal ékesítve, hagyományos fegyverzetben, íjjal, nyilakkal, kőbaltával.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_ii_pal_papa_papua_uj_guinea_1.jpgII. János Pál pápa a szerencsés megérkezés után

Reggel a nicaraguai légvédelem lelőtte a hondurasi hadsereg egyik helikopterét, amely behatolt az ország légterébe. A helikopter nicaraguai területen zuhant le, Potosi várostól 8 kilométerre, északnyugatra. Legénysége életét vesztette - közölte Miguel D’Escoto nicaraguai külügyminiszter. Walter Lopez tábornok, a hondurasi fegyveres erők főparancsnoka, Tegucigalpában megerősítette a hírt. Szerinte a helikopter a hondurasi Amapala kikötő katonai létesítményei felett tett „szemleutat”. A hondurasi kormány tiltakozott a nicaraguai hatóságoknál a helikopter lelövése miatt. A nicaraguai hatóságok közleménye szerint az eredetileg hondurasinak vélt helikopteren a helyszíni vizsgálatok során „US Army Commander” feliratot találtak. Washingtonban a Pentagon szóvivője cáfolta, hogy a helikopter az amerikai hadsereg tulajdonában lenne, csupán annyit ismert el, hogy amerikai gyártmányú volt.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_hondurasi_helikopter.jpgA nicaraguai légvédelem lelőtte a hondurasi hadsereg egyik helikopterét. A roncsok között kézifegyvereket s olyan dokumentumokat találtak, amelyek bizonyítják, hogy a gép ellenséges szándékkal hatolt a nicaraguai légtérbe

Managuai hír szerint Nicaragua Franciaországtól kér segítséget kikötőinek aknáktól való megtisztításához. A kérés Daniel Ortega, a kormányzó tanács koordinátora, Regis Debrayvel, a francia elnök tanácsadójával folytatott megbeszélésén hangzott el. Ugyanakkor a nicaraguai külügyminisztérium egy jelenleg Londonban ülésező nemzetközi hajózási szervezetet is felkért az ellenforradalmárok által, a CIA közreműködésével lerakott aknák eltávolításához szükséges segítségre.

Az amerikai CIA, tanácsadói révén, a salvadori hadsereg kötelékén belül olyan különleges egységeket képezett ki és látott el szükséges anyagi eszközökkel, amelyek a halálbrigádok szerepét játsszák a közép-amerikai országban - közölte a The Christian Science Monitor című amerikai lap helyszíni riportjában. A lap salvadori politikai és katonai vezetéshez közel álló személyek információira hivatkozva nyilvánosságra hozta, hogy a CIA által négy évvel ezelőtt életre hívott egyik salvadori titkosszolgálat (ANI) eddigi tevékenysége során számos embert vett őrizetbe, hallgatott ki és kínzott meg kegyetlenül. Ez a szerv általában azokra veti ki hálóját, akiket baloldali kapcsolatokkal gyanúsít. Az ANI parancsnokai „szoros és rendszeres” kapcsolatban állnak az Egyesült Államok San Salvador-i nagykövetségével - közli riportjában a Christian Science Monitor.

május 10.

A Minisztertanács, alapul véve a Magyar Szocialista Munkáspárt 1984. április 17-i állásfoglalását, ülésén jóváhagyta a gazdaságirányítási rendszer továbbfejlesztésének állami feladatait, és munkaprogramot fogadott el a végrehajtás előkészítésére. A munkálatok irányításával és összehangolásával az Állami Tervbizottság elnökét bízta meg, egyben kötelezte, hogy az 1985-ben bevezetésre kerülő intézkedéseket olyan időpontban terjessze a Minisztertanács elé, hogy azok a harmadik negyedév végéig közzétehetők legyenek. A kormány felkérte a társadalmi és az érdekképviseleti szerveket, hogy közreműködésükkel segítsék elő az állami feladatok eredményes végrehajtását.

Országszerte folytatódott a béke- és barátsági hónap eseménysorozata. Budapesten a Magyar Hajó- és Darugyárban több száz dolgozó jelenlétében munkásgyűlésen emlékeztek meg a fasizmus felett aratott győzelem évfordulójáról. A gyűlés szónoka Berecz János, a Népszabadság főszerkesztője, az Országos Béketanács elnökségének tagja volt.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_magyar_hajo_es_darugyar_munkasgyules.jpgA munkásgyűlés hallgatósága

A dunaújvárosi békenagygyűlésen Duschek Lajosné, a Magyar Nők Országos Tanácsának elnöke, Hevesen Terényi István, az Országos Béketanács alelnöke, Marcaliban Fodor István, az Országos Béketanács titkára mondott beszédet. Győrött megkezdődött a békeklubok képviselőnek háromnapos országos tanácskozása, amelyet a KISZ Központi Bizottsága, valamint az Országos Béketanács ifjúsági és diákbizottsága rendezett.

Németh Károly, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára a KB székházában fogadta Sztanko Todorovot, a Bolgár Kommunista Párt Központi Bizottsága Politikai Bizottságának tagját, a bolgár nemzetgyűlés elnökét, aki parlamenti küldöttség élén hivatalos, baráti látogatáson tartózkodik hazánkban. A szívélyes, elvtársi légkörű eszmecserén tájékoztatták egymást a két párt tevékenységének soron lévő feladatairól, áttekintették a magyar-bolgár kapcsolatok alakulását, véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet, valamint a nemzetközi kommunista és munkásmozgalom néhány időszerű kérdéséről. A találkozón részt vett Apró Antal, az országgyűlés elnöke és Boncso Mitev, a Bolgár Népköztársaság budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_apro_antal_nemeth_karoly_sztanko_todorov.jpgMegbeszélés az MSZMP KB székhazában

Csongrádon, a városi tanács, a Hazafias Népfront és a KISZ városi bizottsága, valamint a helyi szakmaközi bizottság ez alkalomra összehívott együttes ünnepi ülésén Faluvégi Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese adta át a Hazafias Népfront Országos Tanácsának nemzeti zászlaját Nagy Imrének, a városi tanács elnökének. Csongrád lakói tavaly csaknem 44 millió forint értékű társadalmi munkával járultak hozzá városuk gyarapításához. Önkéntes munkájuk együttes értéke mintegy hárommillió forinttal meghaladta az előző évit, mellyel akkor ugyancsak elnyerték a Magyar Népköztársaság címerével díszített lobogót. Az elmúlt évi társadalmi összefogás 4,5 kilométer új járdát, 2,7 kilométer új közutat, 2,7 kilométer új gázvezetéket jelentett a városnak, ötvennégy négyzetméterrel bővítették az egyik óvodát is.

A 24. tévéfesztivál megnyitóünnepségét tartották meg Miskolcon, a Rónai Sándor Megyei Művelődési Központban. Az idei tévéfesztiválra háromszáztizenhárom különböző műfajú versenydarab közül választotta ki az előzsűri azt a negyvenöt művet, amely bemutatásra kerül. A több mint huszonnyolc órányi filmanyagot Miskolcon és környékén, a 7-es csatornán láthatják a tévénézők, s a program jelentős részét naponta 21 és 23 óra között a televízió 2. műsorán is sugározzák.

A Szovjetunió és Spanyolország egyaránt érdekelt a nemzetközi feszültség csökkentésében, s Moszkva és Madrid szerint van lehetőség a két ország kölcsönösen előnyös együttműködésének elmélyítésére. Így összegezhető az a hasznosnak és konstruktívnak minősített megbeszélés, amelyet Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, államfő folytatott I. János Károly spanyol királlyal a Kremlben. A spanyol uralkodó és felesége csütörtökön érkezett hivatalos látogatásra a Szovjetunióba. A királyi párt elkísérte Moran külügyminiszter, alkalmat nyerve a szovjet kollégájával, Gromikóval folytatandó tárgyalásokra.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_i_janos_karoly.jpgA spanyol király a Szovjetunióban János Károly a szovjet fővárosban megkoszorúzta az Ismeretlen Katona sírját

A spanyol uralkodó párt köszöntve a Pravda arra emlékeztetett, hogy a diplomáciai viszony hét évvel ezelőtti helyreállítása óta a két ország hasznos politikai, gazdasági kapcsolatokat alakított ki. Külön is kiemelte, hogy János Károly nemegyszer emelt szót az enyhülés, az együttműködés érdekében. Üdvözölve a magas vendégeket a lap reményét fejezte ki, hogy a látogatás segíti a baráti kapcsolatok továbbfejlesztését. Erről beszélt az államfői találkozón Konsztantyin Csernyenko, aki a vendégeket felesége társaságában a nagy Kreml palota előtti téren fogadta hivatalosan. A megbeszélés során megjegyezte, hogy a spanyol államfő első moszkvai látogatása milyen fontos szerepet játszik a szuverenitás, a belügyekbe való be nem avatkozás elveire épülő jó kapcsolatok építésében. Mind ő, mind János Károly arról beszélt, hogy vannak lehetőségek a kölcsönösen előnyös együttműködésre.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_i_janos_karoly_konsztantyin_csernyenko.jpgJános Károly és vendéglátója, Konsztantyin Csernyenko

A Legfelsőbb Tanács Elnöksége a nap folyamán díszebédet adott a spanyol királyi pár tiszteletére, amelyen megjelent Konsztantyin Csernyenko és felesége, továbbá más szovjet vezetők.

A kora reggeli órákban összekapcsolták a Szaljut-7-Szojuz T-11 űrkomplexummal a Progressz-21 automatikus teherszállító űrhajót, amelyet kedden indítottak útnak a Szovjetunióból. Valamennyi műveletet a Szaljut-7 űrállomás automatikus fedélzeti rendszerei irányították, a három űrhajós és a földi irányítóközpont munkatársainak tevékenysége ezúttal is csak a manőverek ellenőrzésére korlátozódott. A Progressz-21 üzemanyagot, a tudományos kísérletekhez szükséges berendezéseket, a személyzetnek szánt élelmiszert és ivóvizet, valamint postát szállított az űrkomplexumra. Mint Kizimék beszámoltak róla, a három egységből álló űrrendszer fedélzeti berendezései az összekapcsolás után kifogástalanul működnek, a személyzet tagjainak közérzete jó.

A Bolgár Olimpiai Bizottság ülést tartott, amelyen megvitatták a bolgár sportolók felkészülését az olimpiai játékokra. A testület nagyra értékelte a bolgár élsportolók felkészülését, az edzők és a szakvezetők erőfeszítéseit. Az olimpia szervezőbizottságának meghívásával kapcsolatban az ülés részvevői egyhangúlag úgy döntöttek, hogy az amerikai városban fennálló abnormális körülmények miatt Bulgária nem vesz részt az olimpián.

Az olimpia szervező bizottsága nem tudta elérni az amerikai hatóságoknál, hogy az olimpiai charta előírásainak megfelelően betiltsák a szélsőséges politikai és vallási, így többek között bolgárellenes csoportok tevékenységét. Az előállt helyzet nem nyújt biztosítékot arra, hogy a bolgár sportolók veszélytelenül, biztonságban és nyugodt körülmények között tartózkodhatnak Los Angelesben. Ezért az Egyesült Államok jelenlegi állami szervei viselik a felelősséget.

A Szovjetunió és Bulgária olimpiai bizottságának határozata után az NDK Olimpiai Bizottsága is úgy döntött, hogy sportolói nem vesznek részt a nyári olimpiai játékokon. A bizottság megállapította, hogy az ország sportolói Los Angelesre is céltudatosan és szorgalmasan készültek, az Egyesült Államok kormányzata azonban politikai megfontolásokból szüntelenül beavatkozik a játékok előkészítésébe, a szervezők többször is megsértették az olimpiai chartát. Mindez már régóta kérdésessé teszi, hogy az NDK versenyzői egyenlő, tisztességes és sportszerű feltételekkel vehetnek-e részt a versenyeken. Az ő érdekükben és az olimpiai eszmék védelmében az NDK Olimpiai Bizottsága több ízben kérte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, valamint a játékok szervezőit: gondoskodjanak az olimpiai charta rendelkezéseinek megtartásáról. A szocialista országok sportolói elleni hecckampány azonban folyvást erősödik. Több szervezett csoport fenyegetőzik azzal, hogy politikai tüntetéseket és tömeggyűléseket szervez a Szovjetunió és más szocialista országok sportolói ellen.

A szovjet állampolgárok fenyegetett helyzetével kapcsolatban a Los Angeles Times is közölt adatokat. A lap egy, a terrorizmus kérdéseivel foglalkozó amerikai kutatóintézet adatait idézve azt írta, hogy 1979 óta nyolc támadást hajtottak végre szovjet hivatalos képviselők ellen.

„A Szovjetunió versenyzőinek távolmaradása sokat ront az olimpiai atlétikai versenyek színvonalán - jelentette ki az AFP hírügynökségnek adott nyilatkozatában Sebastian Coe brit középtávfutó, a moszkvai olimpia 1500 méteres bajnoka, többszörös világcsúcstartó. - A kialakult helyzetről röviden csak annyit: az amerikaiak szelet vetettek, s most vihart aratnak.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_sebastian_coe.jpgSebastian Coe, Moszkva olimpiai bajnoka

A Hágai Nemzetközi Bíróság állásfoglalásában felszólította az Egyesült Államokat, hogy azonnal szüntessen meg mindenfajta ellenséges katonai tevékenységet Nicaraguával szemben, és szüntesse be a zsoldoscsoportok akcióinak támogatását is. A felszólítás vonatkozik a nicaraguai kikötők aknazárának megszüntetésére is: az Egyesült Államoknak szabaddá kell tennie a hajózást, biztosítania a nicaraguai kikötők megközelíthetőségét.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_hagai_nemzetkozi_birosag.jpgTekintélyes jogászok testülete az ülésteremben

Az ENSZ fennhatósága alatt működő nemzetközi törvényszék elutasította a washingtoni kormányzat álláspontját, amely szerint a törvényszék „nem foglalkozhat” a nicaraguai panasszal. A végzést a bírósági iroda vezetője hirdette ki, s közölte egyben: a végleges ítélet és döntés később várható az ügyben, de az Egyesült Államoknak addig is tiszteletben kell tartania Nicaragua függetlenségét és felségjogait, amelyek éppen úgy megilletik ezt az országot, mint a térség bármely más államát 

A csehszlovák hatóságok az államrend felforgatása, a szocialista rendszer és a Szovjetunió, valamint szövetségesei ellen kifejtett tevékenység vádjával ismét letartóztatják Duray Miklóst, majd ezt követően több szlovákiai magyar értelmiségit előzetes letartóztatásba helyeznek. (Bebörtönzése ellen külföldön ismét számos helyen tiltakoznak, de szlovák ellenzéki értelmiségiek is szolidaritást vállalnak vele. Budapesten Duray-bizottság alakul, de a tiltakozó akciók hatástalanok maradnak. Az ítélet nélkül fogva tartott Durayt végül csak kerek egy évvel később engedték szabadon.

A 2020-ban 76 éves Duray író és egyetemi tanár, eredeti foglalkozása szerint geológus. Politikusi pályája a kommunista rendszer idején indult, publikációs tiltások, rendőrségi zaklatás, letartóztatások kísérték, a csehszlovák kommunista rezsim egyik nemzetközileg legismertebb ellenzéki politikusává vált. Sorozatos letartóztatásai miatt többször tiltakozott - többek közt - az Amnesty International és a Nemzetközi PEN Club amerikai tagozata. A rendszerváltás után Csehszlovákia, később Szlovákia prominens közéleti személyiségévé vált. 1990-ben pártot alapított Együttélés Politikai Mozgalom néven, amelynek elnöke marad 1998-ig, amikor is a három szlovákiai magyar párt, a kereszténydemokrata, Bugár Béla vezette Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom, a szintén jobboldali, Duray Miklós vezette Együttélés és a liberális, A. Nagy László vezette Magyar Polgári Párt egy pártba tömörült Magyar Koalíció Pártja néven. Az első csehszlovák demokratikus parlamenti választáson 1990 májusában országosan a második legnagyobb támogatottságot élvező politikus volt. Politikai ellenfelei nacionalizmussal vádolták, miközben az Együttélés a különböző etnikumok közösségi érdekeinek védelmét vállaló mozgalomként hamarosan a Liberális Internacionáléhoz csatlakozott, s e szervezet egyik alelnöke volt 1998-ig. A 2010-es szlovákiai parlamenti választáson az MKP nem jutott be a parlamentbe, így képviselői mandátuma megszűnt. Ezt követően bejelentette, hogy korára való tekintettel visszavonul az aktív politizálástól és lemond az MKP-ban betöltött tisztségéről.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_duray_miklos.jpgDuray Miklós 1991-ben, egy bősi vízierőmű elleni tüntetésen

Ronald Reagan, az Egyesült Államok elnöke este országosan közvetített tv-beszédet mondott a közép-amerikai helyzetről. A beszédet az amerikai sajtó Reagan hosszabb ideje legélesebb antikommunista megnyilvánulásának minősíti, amelynek az volt a célja, hogy a törvényhozás minden fenntartás nélkül biztosítsa a salvadori rezsimnek a kormány által javasolt katonai segélyösszeget. Az elnök beszéde szerint Közép-Amerika „a Szovjetunió, Kuba és Nicaragua azon merész kísérletének színtere, amelynek az a célja, hogy a kommunizmust erőszakkal hatalomra juttassa az egész féltekén”. A beszédben Reagan ismételten az egész kontinenst egy kommunistaellenes keresztes hadjárat terepének ábrázolta, s egyben olyan térségnek, amely az USA stratégiai érdekszférája. „Mutassuk meg a világnak - mondta -, hogy nem óhajtunk ellenséges kommunista gyarmatokat itt, Amerikában, Dél-, Közép- vagy Észak-Amerikában.” Az elnök kijelentette, hogy ha a kongresszus és az ország nem követi a kormányzat politikáját, akkor az eredmény „kommunista Közép-Amerika lesz, további kommunista katonai bázisokkal e földrész szárazföldi területén és mind északi, mind déli irányban terjedő kommunista aknamunkával”. Ez azzal a veszéllyel jár - tette hozzá -, hogy az USA déli határáig terjedő területen „százmillió ember kerülhet szovjetbarát rendszerek ellenőrzése alá”. 

Az amerikai mozik bemutatják a Walt Disney Productions, eredetileg 1961-ben készült 101 kiskutya című rajzfilm felújított változatát. Az eredeti alkotást nálunk 1964 decemberében kezdték vetíteni, ezt a változatot pedig csak 1995. márciusában. És bár az eredeti szinkronhangok közül még szinte mindenki élt és aktívan dolgozott, senki nem kapott szerepet a felújított verzióban.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_101_kiskutya.jpgEgy képkocka a felújított változatból

A Hewlett-Packard bemutatja első laptopját, a HP-110-et. A sajátos külsejű gép egy 5,33 MHz-en futó Harris 80C86 processzorra épült, súlya 3,8 kg volt, LCD kijelzője 16 sorban soronként 80 karaktert tudott megjeleníteni. Ez volt a korban a legnagyobb memóriával szállított hordozható PC: az operációs rendszer (MS-DOS 2.11) és az alkalmazások (Lotus 123) a 384 kB méretű ROM-ba voltak „beépítve”, a háttértárat 272 kB RAM jelentette. A HP-110 egy akkumulátortöltéssel 16 órán át volt használható. Potom 2995 dollárért (mai ára körülbelül 7500 dollár) volt kapható.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_hewlett_packard_110.jpgA HP-110

május 11.

Németh Károly, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára délelőtt a KB székházában fogadta a Portugál Kommunista Párt küldöttségét, amely Octavio Patonak, a politikai bizottság és az állandó politikai titkárság tagjának vezetésével tartózkodik hazánkban. A szívélyes, elvtársi légkörű találkozón tájékoztatták egymást országaik helyzetéről, pártjaik tevékenységéről és időszerű feladatairól. Kölcsönösen kifejezték készségüket a két párt hagyományosan jó kapcsolatainak további fejlesztésére. A megbeszélésen részt vett Kovács László, az MSZMP KB külügyi osztályának helyettes vezetője.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_nemeth_karoly_octavio_pato.jpgNémeth Károly és Octavio Pato az MSZMP KB székhazában

„Kiváló” címet nyert 1983. évi eredményeivel a Nádudvari Vörös Csillag Termelőszövetkezet. Az erről szóló Oklevelet a község új művelődési központjában rendezett ünnepségen Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára adta át a kiváló közös gazdaság tagságának, illetve Szabó Istvánnak, a tsz elnökének. A Hortobágy peremén, rendkívül szélsőséges időjárási viszonyok között gazdálkodó nagyüzem az aszály ellenére is növelte ágazatainak eredményességét, termelési értéke tavaly 3,2 milliárd, a nyereség 510 millió forint volt. Az oklevélátadó ünnepség egyben a 85 millió forintos költséggel épült művelődési központ avatása is volt. Létrehozásához a most kitüntetett Vörös Csillag Termelőszövetkezet több mint 40 millió forinttal járult hozzá.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_nadudvar_aczel_gyorgy_szabo_istvan.jpgA Nádudvari Vörös Csillag Termelőszövetkezet elnöke, Szabó István átvette a Kiváló Szövetkezet kitüntetést Aczél Györgytől

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága 60. születésnapja alkalmából táviratban köszöntötte Gordon McLennant, Nagy-Britannia Kommunista Pártjának főtitkárát.

- Az SZKP abban látja internacionalista kötelességét, hogy küzdjön a békéért, az enyhüléshez való visszatérésért, megadva egyidejűleg a szükséges választ az agresszív imperialista akciókra, szolidaritást nyilvánítva a reakció ellen küzdőkkel. E két feladat szorosan összefügg, s úgy véljük, a kommunisták számára az eltávolodás az egyiktől vagy a másiktól az alapvető elveikkel való szakítást jelentené. Ezt hangoztatta Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, az Alvaro Cunhallal, a Portugál KP főtitkárával folytatott megbeszélésén. Cunhal az SZKP KB meghívására tartózkodik Moszkvában.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_konsztantyin_csernyenko_alvaro_cunhal.jpgKonsztantyin Csernyenko és Alvaro Cunhal a megbeszélés alatt

A találkozón Csernyenko elmondta, hogy az SZKP legfontosabb, s nemcsak belső, hanem internacionalista feladatának tartja a szovjet gazdaság megerősítését, sokoldalú fejlesztését, a nép életszínvonalának emelését, az ország szilárd védelmének garantálásai. Utalt rá, hogy Washington kalandorpolitikája tovább élezi a nemzetközi helyzetet, de - mint mondta - a kommunisták realisták: s bár jól látják a negatív jellemzőket, egyszersmind azt is, hogy mind erősebb az ellenállás az imperialista akciókkal szemben. A szovjet és portugál párt véleménye szerint a legfontosabb az erőfeszítések aktivizálása a nukleáris háború veszélyének elhárítására. E célért sok különböző erő lép fel - állapították meg, külön is kiemelve a kommunisták szerepét, felelősségét. Mindketten pártjaik szolidaritásáról biztosították a háborúellenes mozgalom részvevőit. A találkozón Cunhal elmondta, hogy hazájában a PKP következetesen küzd a demokratikus vívmányok megőrzéséért, fellép az ország NATO-szerepének kiszélesítése ellen. Nagyra értékelték a két párt testvéri barátságát, s az együttműködés kiszélesítése mellett foglaltak állást.

Négy el nem kötelezett ország határozattervezetet terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé a ciprusi helyzetről. Az India, Nicaragua, Felső-Volta és Zimbabwe által kidolgozott tervezet - akárcsak a BT korábbi határozata - követeli a ciprusi török szakadár állam kikiáltásának érvénytelenítését, és elítéli a ciprusi török közösség vezetőinek szeparatista tevékenységét. A dokumentum „sürgős és megfelelő intézkedések” foganatosítására szólít fel arra az esetre, ha a BT határozatát semmibe vennék, az intézkedések mibenlétét azonban nem határozza meg. A ciprusi delegáció által kidolgozott eredeti tervezet még egyértelműen szankciókat helyezett kilátásba. A jelenlegi szöveg a BT el nem kötelezett tagállamainak beható konzultációja után jött létre, de még így sem teljes az egyetértés ezen országok között.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_ciprusi_katonak.jpgNicosiai életkép katonákkal

A hajnalban kiújult fegyveres összecsapások lehűtötték a libanoni nemzeti egységkormány megalakulásához, a helyzet gyors normalizálódásához fűzött reményeket. A kormány előző napi ülését követő harcok a hegyvidéki Szuk el-Garb térségében kezdődtek, és csakhamar átterjedtek Bejrút déli külvárosára és belterületére. Az ütközetekben egyfelől a jobboldali milíciákkal szövetséges kormányhadsereg, másfelől a Haladó Szocialista Párt és a síita Amal mozgalom erői vettek részt. Péntekre virradóra az észak-libanoni Tripoliból, Rasid Karami miniszterelnök városából is harcokat jelentettek. Ott a Szíriához közel álló Arab Demokratikus Párt milicistái csaptak össze reakciós mohamedán szervezetekkel.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_libanoni_milicistak.jpgA senki földjén: ez a két libanoni milicista - a békefenntartásban részt vevő társaival együtt - tulajdonképpen tétlenségre ítélt szemlélője az eseményeknek

A libanoni kormány ülésén a polgárháborús konfliktusban felbomlott hadsereg újjászervezésére összpontosította figyelmét. A kabinet, mint arról beszámoltunk, ezután testületileg tölti be a fegyveres erők felügyeletére hivatott védelmi tanács szerepét, tehát a két ellenzéki miniszter, Valid Dzsumblatt és Nabih Berri is beleszólhat a hadsereg átszervezésébe, felhasználásába. A falangista rádió értesülése szerint az új kormány elvi döntést hozott arról, hogy Libanon megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Costa Ricával és Salvadorral, mert a két latin-amerikai ország az annexió útján egyesített Jeruzsálembe helyezte át tel-avivi nagykövetségét.

Az izraeli megszálló hadsereg egy katonája meghalt és egy izraeli állampolgár megsebesült, amikor a Libanoni Nemzeti Ellenállási Front harcosai pénteken kézigránátos támadást hajtottak végre Nabatije városban egy izraeli katonai konvoj ellen.

A Vietnami Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy az ország sportolói nem vesznek részt a Los Angeles-i olimpiai játékokon. A Hanoiban közzétett nyilatkozat emlékeztet arra, hogy az ország olimpiai bizottsága már áprilisban felszólította az amerikai hatóságokat: tartsák tiszteletben az olimpiai alapokmány rendelkezéseit és elveit. Washington azonban folytatja a nemzetközi olimpiai mozgalom aláásását célzó tevékenységét. Tervei között szerepel például az, hogy az Egyesült Államokban élő vietnami emigránsokat az olimpiai játékok idején Vietnam-ellenes tüntetésekre használja fel, s arra, hogy a Vietnamból érkező sportolók körül a terror légkörét teremtsék meg. Ilyen körülmények között döntött úgy a Vietnami Olimpiai Bizottság, hogy a vietnami sportolók nem utaznak el az olimpiai játékokra.

A Mongol Népköztársaság Nemzeti Olimpiai Bizottsága, miután minden oldalról megvizsgálta az olimpiai játékok körül kialakult helyzetet, nem tartja lehetségesnek a mongol sportolók részvételét a Los Angeles-i XXIII. Nyári Olimpiai Játékokon. Egy nemrégiben közzétett nyilatkozatában a Mongol Nemzeti Olimpiai Bizottság már mélységes nyugtalanságát fejezte ki amiatt, hogy az amerikai kormány az olimpiai játékokat, az Olimpiai Chartával ellentétes, önző politikai célokra kívánja felhasználni. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elismerte a Szovjetunió és más szocialista országok olimpiai bizottságai azon követelésének jogosságát, hogy teremtsenek normális feltételeket az olimpiai játékokon, szavatolják a résztvevők és a vendégek biztonságát. A Mongol Népköztársaság Nemzeti Olimpiai Bizottsága az Olimpiai Charta tiszteletben tartásával, a jövőben is folytatja a harcot az olimpiai eszmék és hagyományok tisztaságáért. Támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és más országok nemzeti olimpiai bizottságainak, valamint a nemzetközi sportszövetségeknek tevékenységét, amely arra irányul, hogy a játékokat a népék békéje és barátsága ünnepeként őrizzék meg.

Újabb tiltakozási napot kezdtek Chilében az ellenzéki erők. Ez a kilencedik ilyen jellegű tömegakció, amellyel egyben megemlékeztek a tavaly május 11-én tartott elsőről is. A Pinochet-diktatúra felszámolását sürgető követelések mellett a felhívás szerzői bírálják a kormányt és a vezető köröket átható korrupciót, az elbocsátásokat, a gazdaság pangását és a sajtócenzúrát. Tiltakoznak a rendőri erőszak és a fenyegetések ellen, s követelik a munkakörülmények és az egészségügyi ellátás megjavítását, valamint a száműzetésbe kényszerült chileiek hazatérésének anyagi támogatását.

Az elnökjelöltségre pályázó demokrata politikusok minden korábbinál élesebben bírálták a Reagan-kormányzat közép-amerikai politikáját. E bírálatokkal egyidejűleg hagyta jóvá a demokrata többségű képviselőház minimális (212:208 arányú) szavazattöbbséggel a Salvadornak szóló kormányzati segélyprogramot, órákkal később pedig új adatok kerültek napvilágra a salvadori választások washingtoni manipulálására vonatkozóan.

Gary Hart coloradói szenátor kijelentette: a Reagan-kormányzat politikája felelős a harcok pusztításáért Salvadorban. A Reagan-kormányzat - hangoztatta a szenátor - jól ismeri a salvadori halálbrigádok vezetőinek névsorát, ám gondoskodik e nevek titokban tartásáról, ezért folytatódhat büntetlenül az emberek kiirtása a közép-amerikai országban. Walter Mondale volt alelnök kijelentette: Reagan elnöknek a közép-amerikai helyzetről szóló beszéde - együtt a kormányzat szándékairól kiszivárgott új információkkal - azt mutatja, hogy az elnök kész a „végső megoldásra”, az amerikai csapatok harcba vetésére e térségben. A The New York Times szerkesztőségi cikkben mutat rá: Ronald Reagan, amikor az események közép-amerikai menetét a forradalom állítólagos szovjet és kubai exportjával próbálta magyarázni, nemcsak eltorzította a helyzetképet, hanem kudarcra kárhoztatott vonalat hirdetett meg.

Az amerikai törvényhozás hírszerzési bizottságának tagjai nyilvánosságra hozták: a CIA illetékesei titkos kihallgatáson beismerték nekik, hogy az Egyesült Államok hírszerzése kétmillió dollárt fordított a legutóbbi salvadori „választások” megszervezésére és lebonyolítására. Az összeg egy részét újsághirdetésekre költötték, amelyekben arra szólították fel a választópolgárokat, hogy adják voksukat bizonyos jelöltekre. A salvadori „választásokat” Közép-Amerikával foglalkozó beszédében az amerikai elnök a demokratizálás bizonyítékának állította be.

május 12.

Az Országos Béketanács meghívására a béke- és barátsági hónap alkalmából hazánkban tartózkodott a szovjet béketanács küldöttsége, Anatolij Merkulov, Ukrajna Kommunista Pártja Központi Bizottsága külügyi osztályvezetője, a szovjet békebizottság elnöksége tagjának vezetésével. A delegáció tagjai voltak: Grigorij Csuhraj Lenin-díjas filmrendező, a Szovjet Filmművészek Szövetségének titkára, Viola Anyicskina, a történelemtudományok kandidátusa, a szovjet béketanács leszerelési bizottságának tagja és Borisz Spejer, a szovjet béketanács osztályvezetője.

A szovjet küldöttség a látogatás során részt vett az Országos Béketanács ünnepi ülésén, és a béke- és barátsági hónap több nyitórendezvényén, nagygyűlésén. A delegációt fogadta Apró Antal, az országgyűlés elnöke, Pozsgay Imre, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának főtitkára és Kovács Jenő, az MSZMP KB párt- és tömegszervezetek osztályának helyettes vezetője. Grigorij Csuhrajt fogadta Köpeczi Béla művelődési miniszter. A világhírű filmrendező ellátogatott a Nemzeti Színházba, ahol Malonyay Dezső igazgató és Hubay Miklós, a Magyar írók Szövetségének elnöke fogadta a kedves vendéget, a kulturális és tudományos élet több képviselőjének jelenlétében.

A szovjet békeharcosok látogatást tettek a budapesti népfrontbizottságnál, ahol Bostai Károlyné vezető titkár adott tájékoztatást a főváros béke- és barátsági tevékenységéről. A vendégek részt vettek a Magyar Hajó- és Darugyárban rendezett munkásnagygyűlésen, a Fővárosi Gázműveknél szervezett leszerelési fórumon, valamint a XIX. kerületi Berzsenyi utcai általános iskola békenapján és a béke- és barátsági hónap más rendezvényein. A szovjet delegáció tagjai ellátogattak Kecskemétre, melynek felszabadításában a város díszpolgára, Grigorij Csuhraj is részt vett. A küldöttség tagjai találkoztak a megye és a város párt-, tanácsi és népfrontvezetőivel, ezt követően értelmiségi találkozón vettek részt.

A szovjet békeküldöttség tárgyalt az OBT vezetőivel a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről, a békevilágmozgalom helyzetéről, továbbá az ENSZ által meghirdetett leszerelési világakcióban történő részvételünkről. A két békemozgalom fontosnak tartja, hogy a nyugat-európai békeszerető erők megismerjék és támogassák a szocialista országoknak a feszültség csökkentését és a bizalom erősítését szolgáló javaslatait, valamint a Varsói Szerződés tagállamainak a NATO-országok kormányaihoz intézett felhívását, amely a katonai erő alkalmazásáról való kölcsönös lemondásra és a békés kapcsolatok fenntartására hív fel.

Az Országos Béketanács vezetői tájékoztatták a vendégeket: a magyar békemozgalom nyílt levélben fordul külföldi partnerszervezeteihez, segítsék elő, hogy a NATO-országok kormányai pozitív választ adjanak az újabb békekezdeményezésekre. Az Országos Béketanács elnöksége a magyar békemozgalom kitüntető jelvényével tüntette ki a delegáció tagjait, a két nép barátságának ápolása és a békemozgalom területén végzett kiemelkedő tevékenységük elismeréseként. A szovjet béketanács küldöttsége még a a nap folyamán elutazott Budapestről.

Radnóti-békemenetet és békegyűlést tartottak Győrött. Ezúttal nyolcadik alkalommal indult a békemenet a város határában a hajdani borzalmak útja mentén álló Radnóti-szoborhoz. Sok ezer diák, ifjúmunkás, pedagógus és gyári dolgozó rótta le kegyeletét a fasizmus mártírjai előtt, és emlékezett a mártírhalált halt költőre és sorstársaira, a halálba vánszorgó ártatlanokra. A városlakókhoz csatlakoztak az ifjúsági békehajó utasai, akik az Országos Béketanács szervezésében Dunaújvárosból érkeztek a Rába-parti városba. Részt vettek a nagyszabású demonstráción a Mohácsról induló béketúra Baranya és Veszprém megyei képviselői is, ők Szentkirályszabadja és Pannonhalma érintésével járták végig Radnóti kálváriás útját. 

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_radnoti_bekemenet.jpgA Radnóti-békemenet Győr határában

A szobornál békegyűlést tartottak. Ezen Barabás Miklós, az Országos Béketanács főtitkára idézte fel a költő emlékét. Hangoztatta, hogy Radnóti a béke költője volt, mégis a háború áldozata lett. Halála üzenet a ma emberének a háború, az öldöklés értelmetlenségéről, üzenet mindenekelőtt a mai fiatal nemzedéknek, amelynek legfontosabb feladata, hogy jól sáfárkodjék azzal az örökséggel, amelyet a béke megteremtésével kapott.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_gyori_unnepseg_barabas_miklos.jpgA nagygyűlés szónoka Barabás Miklós, az Országos Béketanács főtitkára volt

Véget ért az ifjúsági békeklubok és közösségek országos tanácskozása Győrött. Az Országos Béketanács ifjúsági és diákbizottsága, valamint a KISZ Központi Bizottsága első alkalommal hívta össze a békeklubok képviselőit abból a felismerésből kiindulva, hogy napjainkban a békéért mind nagyobb a tenni akarás a fiatalokban.

Ifjúsági béketalálkozót és nagygyűlést rendeztek Nagymezőn a béke és barátság hónapja alkalmából. A KISZ ifjúsági táborában megtartott nagygyűlés részvevői felhívásukban kinyilvánították jövőbe vetett hitüket, amelyet nem törhet meg sem fegyver, sem háborús ártó szándék. „Hívunk mindenkit - hangzik a felhívás -, aki bízik az emberi értelem diadalában, emelje fel és hallassa szavát a pusztító fegyverek ellen, tetteivel is segítse, hogy legfőbb óhajunk, a béke és a világ népeinek őszinte barátsága megvalósuljon!"

A diósgyőri Lenin Kohászati Művekben folytatódott a május 25-ig tartó kommunista műszakok sora. A diósgyőri nagyüzemben több mint tíz és fél ezer dolgozó ajánlotta fel, hogy május 25-ig teljesít egy kommunista műszakot. Délutánig négy és fél ezer dolgozó tett eleget önként vállalt kötelezettségének. összesen 37 ezer órát teljesítettek. Ezúttal a kombinált acélműben, az épületkarbantartó gyáregységben, s több főosztályon dolgoztak; főként termelést segítő és kiegészítő munkát végeztek. A megkeresett bér egy részét a társadalmi összefogással Miskolcon megépülő megyei vértranszfúziós állomás építésére ajánlották fel. Kétszázezer forint jut az alacsony nyugdíjas dolgozók megsegítésére, s egy harmadik rész a dolgozók lakáshelyzetének javítására.

Önkéntes műszakot tartottak a Mecseki Ércbányászati Vállalat Il-es, III-as és IV-es bányaüzemében, valamint szolgáltatóüzemében. A szabadnapi érctermelésben hétszáz dolgozó, műszaki irányító és vezető vett részt. A szombati két kommunista műszak munkabérét vállalatuk lakásépítési és támogatási alapjának gyarapítására ajánlották fel a mecseki ércbányászok.

Prágában ülést tartott a Csehszlovák Olimpiai Bizottság. Megvizsgálta a Los Angeles-i olimpiai játékok előkészületeinek helyzetét, és úgy döntött, hogy a csehszlovák sportolók nem vesznek részt a nyári olimpián. A Csehszlovák Olimpiai Bizottság nyilatkozata a többi között megállapítja: Az olimpiai játékok kezdetének közeledtével aktivizálódtak a reakciós emigráns és szocialistaellenes szervezetek, amelyek nyíltan bujtogatnak a szovjet és más szocialista országok sportolói ellen. Olyan akciókra készülnek, amelyekkel veszélyeztetik biztonságukat, és olyan légkört teremtenének, hogy lehetetlenné váljék az olimpiai eszmék szellemében az egyenlő, tisztességes és igazságos feltételek közötti versengés. Mindez az amerikai hatóságok részvételével és támogatásával történik.

A Laoszi Olimpiai Bizottság is bejelentette, hogy a laoszi sportolók nem vesznek részt a XXIII. nyári olimpiai játékokon Los Angelesben. A Laoszi Olimpiai Bizottság Vientianeban közzétett nyilatkozatában teljes támogatásáról biztosította a Szovjetunió és más szocialista országok nemzeti olimpiai bizottságainak döntéseit.

Délelőtt egy perc alatt két robbanás történt a firenzei Pitti palotában, amely az olasz és az egyetemes képzőművészet egyik fellegvára, a XIV-XVII. századbeli festmény és szobor remekművek nemzetközileg nagyraértékelt otthona. A robbanások a múzeumpalota igazgatónőjének szobájában következtek be. A palota földszintje rendkívül súlyosan megsérült, a helyszínen levő alkalmazottak közül tizenketten megsebesültek, közülük többen súlyosan. A képzőművészeti remekművekben - az eddigi ideiglenes jelentések szerint - csupán lényegtelen kár keletkezett. A nagy erővel megkezdett rendőri nyomozás szerint feltehető, hogy tudatos bűncselekmény történt, amelynek indító okai egyelőre ismeretlenek.

A libanoni nemzeti egységkormány kétnapos tanácskozás után sem volt képes elejét venni a polgárháborús összecsapások ismételt kiújulásának. Szombatra virradóan ismét heves tüzérségi párbaj zajlott le a jobboldali vezetésű kormányhadsereg és az ellenzéki fegyveres alakulatok között a hegyvidéki Szuk el-Garbnál, valamint Bejrút déli külvárosában és központjában. Két személy életét vesztette, tízen megsebesültek. Az estéről estére kiújuló harcok hátterében az húzódik meg, hogy a kormány ülésén éles ellentétek támadtak a hadsereg átszervezése körül. Az ellenzéki miniszterek - Valid Dzsumblatt, a Haladó Szocialista Párt és Nabih Berri, az Amal mozgalom elnöke - olyan egységes nemzeti hadseregért szálltak síkra, amely mentes minden felekezeti köteléktől és előjogtól. A keresztény jobboldal hangadói, Pierre Dzsemajel, a Falangista Párt és Camille Samun, a Nemzeti Liberális Párt elnöke viszont ragaszkodott a felekezeti struktúra fenntartásához, mert szerintük csak így lehet garantálni a keresztény közösség biztonságát. Az ellenzék követelte továbbá azoknak a törvényerejű rendeleteknek az érvénytelenítését, amelyek rendkívüli hatalommal ruházták fel a hadsereg parancsnokát, és a hadügyminisztert bízták meg a legfelsőbb védelmi tanács vezetésével. Az új megállapodás alapján a kormány tagjai együttesen alkotják a védelmi tanácsot.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_nabih_berri_rasid_karami_amin_dzsemajel.jpgNabih Berri, Rasid Karami és Amin Dzsemajel a kormányülésre tart

Az új-delhi elnöki palotában Zail Szingh államfő átnyújtotta az ország legmagasabb kitüntetését a szovjet-indiai űrhajóslegénység tagjainak. Jurij Malisev, Gennagyij Sztrekalov és Rakes Sharma az Asok Csakra elnevezésű indiai érdemrendet kapta meg. A szovjet űrhajósok személyében először kapták meg külföldi állampolgárok ezt a kitüntetést.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa éjjelbe nyúlóan, 13 szavazattal egy ellenében (Pakisztán) és egy tartózkodással (Egyesült Államok) elítélte az észak-ciprusi török szakadár állam létrehozását, valamint Törökországnak azt a lépését, hogy nagykövetek cseréje révén elismeri e törvénytelen államot. A testület e döntésével síkraszállt a szigetország független, szuverén, területileg egységes, el nem kötelezett politikát folytató államként való fenntartása mellett. A dokumentum felszólít minden államot, hogy ne ismerje el a szakadár köztársaságot, és az ENSZ főtitkárának további erőfeszítéseit sürgeti a ciprusi probléma rendezése érdekében.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_ciprusi_kikoto.jpgTörök zászlók a ciprusi Kyrenia kikötőben

Reggel Lusakában megkezdődtek az érdemi tárgyalások Namíbia jövőjéről a Délnyugat-afrikai Népi Szervezet (SWAPO) és a Dél-afrikai Köztársaság küldöttsége közt, amelyben helyet kaptak a megszállt Namíbiában engedélyezett pártok képviselői is. A tárgyalások feszült légkörét egy incidens jelzi, ami miatt egy ideig úgy látszott, hogy az értekezlet azonnal kudarcba fullad. Belső pártok képviselői kifogást emeltek egyes SWAPO-küldöttek személye ellen, mondván, hogy azok jogtalanul vannak jelen. Kenneth Kaunda zambiai elnök nyolcórás közvetítő erőfeszítései után ezek a személyek visszavonultak, nehogy őket okolják az esetleges kudarcért. A SWAPO szóvivője ezután sajnálattal jegyezte meg, hogy az incidens rossz előjel, s a másik fél komolytalan tárgyalási szándékára utal. A megbeszélések zárt ajtók mögött folynak. Előzőleg Sam Nujoma, a SWAPO elnöke azt mondotta, hogy amennyiben sikerül rávenni a Dél-afrikai Köztársaságot a namíbiai függetlenség felé mutató lépések megtételére, szervezete hajlandó a tűzszünetre az immár 18 éve folyó felszabadító háborúban. Ha Pretoria csak időnyerésre törekszik, a SWAPO folytatja a küzdelmet - mondta Nujoma.

Ha már Dél-Afrika. Ez a nap az, amikor Nelson Mandela 22 év fogság után először találkozhatott a hírhedt Robben-szigeti börtönben feleségével, Winnievel. 27 éve voltak házasok... Mandela végül 1990-ben szabadult. Nelson 2013-ban, Winnie 2018-ban hunyt el.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_nelson_es_winnie_mandela_1990.jpgA Mandela házaspár 1990 február 11-én, Nelson szabadulásakor. Házasságuk hat évvel élte túl ezt a pillanatot

A chilei szakszervezeti központ kezdeményezésére az ország városaiban a diktatórikus rezsimmel szembeni tüntetések voltak. A kilencedik tiltakozási nap egybeesett a Pinochet-rendszer ellen kibontakozott tömeges megmozdulások kezdetének első évfordulójával. A rendfenntartó erők ezúttal is brutális fellépéssel oszlatták szét a tiltakozókat. Hírügynökségi jelentések szerint a chilei városokban - magában Santiagóban is - munkások és diákok vonultak ki az utcákra. A biztonsági erők több helyütt könnyfakasztó gránáttal támadtak rájuk. Santiagóban a tüntetők barikádokat építettek égő autóabroncsokból a főváros munkásnegyedei köré. Több mint negyven személyt őrizetbe vettek, sokan megsebesültek. A sérültek között van egy francia pap is. A tavaly májusban először megszervezett országos tiltakozási megmozdulásokban a hatóságok eddig hetven embert öltek meg. A rendszerrel szembeni megmozdulásokkal párhuzamosan újságírók tüntettek a sajtócenzúra ellen a santiagói katedrális előtti téren.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_santiago_de_chile.jpgChilében minden változatlan. Utcai felvétel Santiagóból

A hondurasi kormány nemkívánatos személynek minősítette és kiutasította az országból Nicaragua tegucigalpai nagykövetét. A döntést azzal indokolták, hogy a sandinista légvédelem lelőtt egy hondurasi helikoptert, amely mélyen behatolt Nicaragua légterébe. Az EFE hírügynökség a hondurasi fővárosból keltezett jelentésében azt írja, hogy mind gyakrabban emlegetik a két ország közötti közeljövőben kezdődő háború lehetőségét. Ezt a feltételezést megerősíti Barnica külügyminiszter megfogalmazása is, aki kijelentette, országa „erkölcsileg” támogatja a managuai kormány elleni erőket.

május 13.

Hazánk 40 esztendővel ezelőtti német megszállása nyomán a magyar zsidóság életében bekövetkezett tragikus eseményekre, a tömeges deportálások megkezdésére emlékezve gyászistentiszteletet tartott délelőtt a Magyar Izraeliták Országos Képviselete és a Budapesti Izraelita Hitközség a Kozma utcai izraelita temetőben. A gyászünnepségen az izraelita felekezet, a magyarországi egyházak és felekezetek, valamint külföldi zsidószervezetek képviselői emlékeztek a deportálás áldozatául esett mártírokra. A megemlékezésen jelen voltak az állami és társadalmi szervezetek képviselői. Ott volt Sarkadi Nagy Barna, az Állami Egyházügyi Hivatal elnökhelyettese.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_izraelita_gyaszistentisztelet.jpgKozma utcai izraelita temető, gyászistentisztelet a magyar zsidóság deportálásának 40. évfordulóján. Az emelvényen Dr. Scheiber Sándor az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója

A részvevők előtt elsőként dr. Scheiber Sándor főrabbi, az Országos Rabbitestület elnöke, az Országos Rabbiképző Intézet igazgatóprofesszora mondott beszédet. Emlékeztetett arra, hogy a nácizmus hatmillió európai zsidó áldozatának hamvai szétszóródtak Auschwitz lankáin és Treblinka mezein, lemosódtak Lengyelország erdeiben, sírjaik megtalálhatók kontinensünk széltében-hosszában. Dr. Scheiber Sándor az elhunytakra s a történelem legnagyobb tömeggyilkosságának 600 ezer magyar zsidó mártírjára emlékezve fölhívta a figyelmet az utókor felelősségére is, hogy ami történt, meg ne ismétlődhessék.

Délután az izraelita hitközség Síp utcai székházának Goldmark-termében emlékező gyászülést tartottak. A gyászülést Héber Imre, a MIOK és a BIH elnöke nyitotta meg, majd dr. Salgó László főrabbi, az Országos Rabbitanács elnökhelyettese mondott beszédet. Egyebek között hangoztatta: a fasizmus időszakában a zsidókérdés manipulációs lehetőség volt arra, hogy a sovinizmus az antiszemitizmus mérgével mételyezze a kisemmizett néptömegeket. Akkor, a rémuralom tetőpontján is sokan voltak, akik felemelték szavukat, s tettekkel is küzdöttek a zsidóüldözés ellen. Mint például Bartók Béla, Kodály Zoltán, Somlay Artúr, Apor Vilmos, Bereczky Albert, Reviczky Imre, Bajcsy-Zsilinszky Endre. Hálával és tisztelettel emlékezett többek között Raoul Wallenberg svéd diplomatára, aki azon fáradozott, hogy mentse az üldözötteket. A múlt tragédiája a maga szörnyűségével és fájdalmával arra kötelez minden becsületes embert, hogy őrködjön az emberi béke, a tisztesség felett, és útját állja az emberek, a népek, a vallások, a fajok megkülönböztetésének, megbélyegzésének - mondotta Salgó László. A főrabbit követően Kállai Gyula, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának elnöke emelkedett szólásra.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_kallai_gyula.jpgKállai Gyula beszédet mond a Goldmark-teremben

A két hete kinevezett libanoni nemzeti egységkormány sorsát is megpecsételheti a hadsereg újjászervezése körül kirobbant vita, amely a tűzszünet durva megsértésével, a polgári lakónegyedek ágyúzásával párosul. A hét végén húsz halottja és hetven sebesültje volt a Bejrút valamennyi körzetére kiterjedő tüzérségi tűznek; az áldozatok túlnyomó többségét ismét Nyugat-Bejrútban jegyezték fel. Vasárnap néptelenek maradtak a főváros utcái, de még a szórványos lövöldözés is két ember életét követelte.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_bejruti_osszecsapasok.jpgKatonák és civilek a legutóbbi bejrúti tüzérségi összecsapás „eredményeit" vizsgálják

Kabulban ülést tartott az Afgán Olimpiai Bizottság, és úgy döntött, hogy Afganisztán sportolói nem vesznek részt a Los Angeles-i olimpián. A nyilatkozat szerint az amerikai hatóságok az olimpiai játékok előtt olyan ellenséges kampányt folytatnak, ami veszélyezteti a sportolók biztonságát, és ellentétben áll az olimpiai charta szellemével.

A SWAPO és a Dél-afrikai Köztársaság közötti tárgyalások a Zambiai fővárosban eredménytelenül végződtek. A kezdődött tanácskozáson a Namíbia függetlenségéért küzdő Délnyugat-afrikai Népi Szervezet (SWAPO) és a dél-afrikai kormány képviselőin kívül részt vettek a Pretoria támogatását élvező úgynevezett belső pártok politikusai is. A tanácskozás egyik társelnöke, Kenneth Kaunda zambiai államfő, vasárnap kijelentette, hogy a tárgyalások végén nem fogadtak el záróközleményt. Mint elmondta, a lusakai konferencia eredeti célja az volt, hogy megvitassák és egyezségre jussanak a SWAPO és a Dél-afrikai Köztársaság közötti fegyverszünet, Namíbia függetlenné válása, az ENSZ Biztonsági Tanácsa 435. határozatának végrehajtása, a szabad és általános választások ENSZ-felügyelet alatt történő megrendezése kérdéseiről. A Pretoriát képviselő Wille van Niekerk namíbiai főkormányzó újfent azt a tarthatatlan nézetet fejtette ki, hogy a namíbiai rendezés előfeltétele a kubai csapatok kivonása Angolából. Kaunda szerint a tanácskozás legnagyobb akadálya ez a követelés volt. A SWAPO elvetette ezt, ugyanakkor világossá tette, hogy kész fegyverszüneti egyezményt kötni Pretoriával.

A chilei főváros nyugati részén ismeretlen tettesek gyújtóbombát dobtak egy katolikus templomra, amely porig égett. Az elmúlt négy hónap alatt Chilében hat merényletet hajtottak végre egyházi épületek ellen. Több templomra a „vörös papok” jelszót festették fel. A Santiagótól 400 kilométerre, délre fekvő Chillánban hajnalban pokolgépes támadásit hajtottak végre egy katonai laktanya ellen. Személyi sérülés nem történt. A tettesek egy robogó gépkocsiból hajtották végre az akciót.

Chilei katolikus papok elítélték a Pinochet-rezsim elleni kilencedik országos tiltakozó napon alkalmazott rendőrterrort. Egyikük elmondta, hogy pénteken a chilei főváros egyik elővárosában 13 személy megsebesült, amikor a rendőrök egy mozgó autóbuszból tüzet nyitottak a tömegre. Belehalt sebeibe az a 18 éves fiatalember, akit a pénteki tüntetésen rendőrök megsebesítettek. A kilencedik tiltakozási napon a rendőrök bántalmaztak egy francia papot is. A hírek szerint legalább 130 tüntetőt őrizetbe vettek.

Politikai és technikai határozatok elfogadásával befejeződött a nicaraguai fővárosban az el nem kötelezett országok munkaügyi minisztereinek tanácskozása. A háromnapos, időnként rendkívül heves vitában a mozgalomhoz tartozó országok, illetve szervezetek közül 46-nak a küldöttsége vett részt. A részvevők felkiáltással jóváhagyták azt a 23 ország által közösen beterjesztett határozati javaslatot, amely elítéli a nicaraguai kikötők elaknásítását, és követeli a közép-amerikai ország elleni agresszió minden formájának beszüntetését. Ugyanakkor sürgeti az Egyesült Államok kormányát, hogy tartsa be a Hágai Nemzetközi Bíróság döntését, amely felszólítja Washingtont a nicaraguai kikötők elaknásításának megszüntetésére. Egy másik határozat elutasítja a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnek (ILO) azt a döntését, hogy lehetővé teszi Izrael belépését a szervezetbe. Ez a dokumentum egyben hangsúlyozza, hogy feltétlenül demokratikusabbá kell tenni az ILO szervezeti felépítését.

A sandinista hadsereg katonái a hét végén Nicaragua különböző részein ötven, Honduras és Costa Rica felől betört ellenforradalmárt tettek harcképtelenné. Nueva Segovia és Matagalpa északi tartományokban harmincnyolc, San Juan déli tartományban pedig 17 banditát öltek meg. Március eleje óta több ezer ellenforradalmárt akadályoztak meg abban, hogy az ország belseje felé nyomuljon - közölte Julio Ramos, a sandinista hadsereg biztonsági szolgálatának vezetője.

Humor:idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_humor_5.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény:
Halálos áramütés érte fűnyírás közben XVIII. kerületi családi házának kertjében Varga Béla 34 éves fuvarozót. A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja.

Hétfőn reggel Budapesten, a IV. kerületben a Váci út és Árpád út kereszteződésénél egy 3-as jelzésű villamospótló autóbusz a felsővezetéket tartó oszlopnak rohant, majd a ház falának ütközött. A busz utasai közül hetet könnyű sérülésekkel kórházba szállítottak. A rendőrség a baleset körülményeit szakértő bevonásával vizsgálja.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_budapesti_buszbaleset.jpgAz autóbusz az ütközés után

Kocsér határában Kelemen Csongor 25 éves gmk-vezető, nagykőrösi lakos, személyautójával elütötte az úttesten előtte kerékpáron közlekedő Fehér Bálint 53 éves segédmunkást és Kovács József 30 éves segédmunkást, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. Mindkét férfi a helyszínen meghalt. A személygépkocsi egyik utasa könnyebb sérülést szenvedett. Kelemen Csongort a rendőrség elfogta és letartóztatta.

Közlemények:
Szélvédő üveg nagy választékban személygépkocsikra, erőgépekbe kapható üveges részlegünknél. Veresegyház, Mikes Kelemen út 18. Haladás Mgtsz.

Május 13-án, és azontúl minden vasárnap délelőtt használtautóvásárt rendeznek Tatabánya határában, a Skála-Sztráda áruház előtti parkolóban. Az áruház a Magyar Autóklub tatabányai szervezetével közösen szervezi a vásárt.

Elveszett a „Sághegyalja” 14. Mezőgazdasági Termelőszövetkezet, Celldömölk MNB 471-721832 jelű bélyegzője, ezért 1984. május 9-től használata érvénytelen.

Útmutató a KRESZ értelmezéséhez címmel megjelent az IPV gondozásában az a kiadvány, amelyet a Közlekedési Minisztérium és a Belügyminisztérium hagyott jóvá. Ez az útmutató már az 1984. július 1-én életbe lépő új KRESZ szabályainak alkalmazásához ad nélkülözhetetlen segítséget elsősorban azok számára, akik „hivatalból” foglalkoznak a közlekedési szabályok alkalmazásával, oktatásával és a továbbképzéssel. A kiadvány ára: 70 forint. Megrendelhető: telefonon a 170-155 telefonszámon vagy levélben az Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalatnál (Budapest. Rákóczi út 74-76. I. 11. 1074). A megrendeléseket 72 órán belül teljesítjük.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_allasajanlat_2_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: Nyaralni megyünk!
Az év legszebb pillanata, amikor kézbe vesszük bőröndünket és indulunk a hegyekbe, vízpartra. Ám ha a csomag sok, vagy nagyon nehéz, bizony elrontja ezt a pillanatot, mert pihenni, kikapcsolódni szeretnénk már az indulás pillanatától, s nem a csomagokkal bíbelődni, cipekedni. Bármennyire is gyakorlott nyaralók vagyunk, minden évben gondot okoz, mit vigyünk, mit ne vigyünk magunkkal, hogy minden alkalomra megfelelően tudjunk felöltözni.idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_divat_5.jpg

Sok helyen befejeződött a kukorica vetése:
Befejezte a kukorica vetését az IKR 226 kukoricatermelő taggazdasága. Együttesen több mint 200 000 hektáron termelik az idén ezt a fontos takarmánynövényt. A munkát - a korábbi évekhez képest - három-négy nappal hamarabb kezdték. Az előző öt év tapasztalatai szerint ugyanis az április 15. és április 30. közötti vetések hektáronként négyszáz kilóval többet termettek, s ugyanakkor - a betakarítás idején - a csövek nedvességtartalma is öt százalékkal alacsonyabb volt, mint a később bevetett táblákon termett kukoricáé. Az idén munkába állított 74 különböző típusú új vetőgéppel együtt már hatszáz korszerű, nagy teljesítményű vetőgép dolgozott az IKR-taggazdaságok földjein. A jó időt kihasználva egyébként mindenütt nagy erőkkel dolgoznak a táblákon. A hétvégi esők felüdítették a határt, ennek ellenére további csapadékra volna szükség. Kalocsa környékén a fűszerpaprika ápolásával foglalatoskodnak. A fóliasátrakban szedik a primőröket. Kiskunfélegyháza térségéből 2000 csomó retket adtak át a kereskedőknek a termelők. Egyidejűleg megkezdődött a karalábé és a káposztái exportja. Karalábéból két vagonnal küldtek az NDK-ba, káposztából pedig kamionok egész sorát indították útnak Nyugat-Európába.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_turai_paradicsom_ultetes.jpgTurán hozzáláttak a paradicsompalánták kiültetéséhez

Megkezdődött a ballagás:
Az ország legtöbb középiskolájában e hét végén rendezik meg a ballagási ünnepségeket. A fővárosban és vidéken már pénteken felhangzott az ének a hagyományos diákünnepen. A jó hangulatú, könnyes, mosolygós ballagásoknál az érettségi előtt álló fiúkat és lányokat szüleik, testvéreik, barátaik köszöntötték. Budapesten több mint száz gimnáziumban és szakközépiskolában 12 ezer diák járta végig utoljára iskolájának a tantermeit, folyosóit. A hétvége még a vidámságé, de rövid pihenő után komoly feladat vár a fiatalokra; hamarosan megkezdődnek az érettségi vizsgák.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_eotvos_gimnazium_ballagas.jpgBúcsú az iskolától, búcsú a diáktársaktól és a tanároktól a budapesti Eötvös gimnáziumban

Alkotó ifjúság:
Alkotó Ifjúság kiállítás nyílt a győri 401 számú Ipari Szakmunkásképző Intézet tornatermében a diákok és a tanárok munkáiból. A villamos-, a műszer-, az építő- és a faipari munkaközösségek, valamint a női szabó tanulók és az intézet diákkörei mutatkoznak be az iskola 100 éves fennállása alkalmából.
idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_alkoto_ifjusag.jpg

Úttörők versenyeztek:
Hét végén rendezték meg Körmenden a határőrség gyakorlóterén a város és környéke iskolái úttörőcsapatainál működő munkásőr, határőr és tűzoltó szakrajok versenyét. Gyakorlati és elméleti feladatokat kellett megoldaniuk a pajtásoknak, természetesen a szakrajaik profiljának megfelelő témakörökben. A verseny színesítette a munkásőrség, határőrség és a rendőrség technikai bemutatója is.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_kormendi_uttorok.jpgA győztes munkásőr úttörőgárda (Körmend, Kölcsey Általános Iskola) indul a harcitúrára

Iskola épül Szentgotthárdon:
Mostoha körülmények között, öt helyen működik az általános iskola a várossá növekedett Szentgotthárdon. A széttagoltság, a szükségtantermek igénybe vétele rontja az oktató-nevelő munka feltételeit. Ezért vált szükségessé egy új, tizenhat tantermes általános iskola építése. Miként felső képünk tanúsítja, a létesítmény szerkezetének jelentős részét már összeállította a kivitelező, a megyei Állami Építőipari Vállalat. Amíg idáig eljutottak az építők, olyan nehézséget kellett például leküzdeniük, mint a rossz talaj. A Rábához közeli területen sok földmunkát kellett végezni, a leendő épület alapját hatalmas betontestekkel szilárdították meg. Az iskolához hatszáz adagos konyha, étterem és tornacsarnok is tartozik. Az utóbbi alapozását láthatjuk alsó képünkön. A létesítményt a tervek szerint egy jó év múlva adják át műszakilag.
idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_szentgotthardi_iskola.jpg

A főszezonra készülnek a szakszervezeti üdülőkben:
Az idén a SZOT-üdülők négyszázezer vendéget fogadnak. A főidény kezdetén az üdülők többsége kicsinosítva, felkészülten várja a nyaralókat. Az ország 201 SZOT-üdülőjének felújítására, az épületek korszerűsítésére az idén 180 millió forintot fordítanak, hogy minél magasabb színvonalú szolgáltatásokat nyújtsanak a pihenőknek. Az idei felújítási munkálatok közül kiemelkedik a hajdúszoboszlói Béke üdülő 84 millió forintos korszerűsítése. Húszmillió forintba került a soproni Csepel üdülő épületeinek felújítása: harmadik kategória helyett az idén már első osztályú szobákban fogadják a vendégeket. A Balaton déli partján levő üdülők korszerűsítésére az idén 30 millió forintot költöttek. A meglevők mellett új SZOT-üdülő is megnyitja a kapuit Balatonszéplakon: július 6-tól áll a beutaltak rendelkezésére az ezerszemélyes Ezüstpart üdülő. A nyári hónapokban a Balatonon hajókirándulásokat is szerveznek. Kirándulók indulnak Tihanyba, Badacsonyba, Siófokra és Füredre. Autóbusszal viszik a jelentkezőket Somogyba, Hévízre és Keszthelyre. Az üdülőkben fellép a Fővárosi Operettszínház és a miskolci színház társulata, továbbá a Somogy táncegyüttes. Külföldi vendégművészek - NDK-beliek, lengyelek és szovjetek - is szórakoztatják a beutaltakat. A gyerekeknek mesefilmeket vetítenek, bábelőadásokat és vetélkedőket rendeznek, s megteremtik az úszásoktatás feltételeit is.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_balatonszeplaki_szot_udulo.jpgBalatonszéplakon ezen a nyáron egy új SZOT-üdülő nyílik meg

Szerelik a Krisztina II. telefonközpontot:
A XII. kerületi Városmajor utcában épülő Krisztina II. telefonközpontban a Budapesti Híradástechnikai Gépgyár szakemberei nemrég megkezdték a központ működését biztosító kábelek bekötését. Csupán ehhez több mint ötszázezer méter kábelre van szükség. A BHG és a posta szerelői a különböző leágazások, valamint a negyvenezer előfizetői vonal kiépítésével több millió méter kábelt és vezetéket építenek be.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_krisztina_ii_telefonkozpont.jpgKábelrengeteg az I. sz. gépteremben

Textilipar:
A Budaflax Lenfonó és Szövőipari Vállalat téti üzemében naponta 2500 négyzetméter nyersszövetet szőnek. A fonalelőkészítő és cérnázó teljesítménye hat tonna naponta. Számottevően hozzájárulnak a nagyvállalat Győri Lenszövőgyárának eredményes munkájához.
idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_budaflax_teti_uzem.jpg

Gombüzem Hatvanban:
Hatvan ipari körzetében nemrég elkészült a Fővárosi Műanyagipari Vállalat 3-as számú telepe. A 40 millió forint költségű létesítményt a Heves megyei Állami Építőipari Vállalat szakemberei készítették el Mezőpanel szerkezetből. A mintegy 120 helybélit - főleg asszonyokat - foglalkoztató üzem fő profilja a gombgyártás. A keresett termékből a hazai ruházati ipar számára az idén a tervek szerint 160 millió darabot gyártanak, különböző színben, méretben. Jelenleg már a próbagyártások folynak.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_hatvani_gombuzem.jpgAutomata gépekkel készítik a gombokat

Mezőgazdasági gépmúzeum Kiskunhalason:
Agrármúltunk emlékeit rendelet védi, s a törekvést lelkes gyűjtők segítik országszerte. A Kiskunhalasi Állami Gazdaságban hosszú évek alatt gyűjtötték össze azt a 70 gépmatuzsálemet, amely szemléletes áttekintést ad a mezőgazdasági technika fejlődéséről. A korábban kiselejtezett gépeket - ha lehetett - korabeli szakrajzok alapján, társadalmi munkában még működőképessé is tették. Az üzemi gyűjteményt mind többen keresik fel.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_kiskunhalasi_gepmuzeum.jpgGépmatuzsálem Kiskunhalason

Megjelent!
idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_dormogo_domotor.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_auto_motor_1.jpg

Hírek nyomában a Híradónál:
Vremja a Szovjetunióban, Aktuelle Kamera az NDK-ban, Tagesschau az NSZK-ban, Zeit im Bild Ausztriában. De bármi legyen is a neve, annyi bizonyos, hogy aligha van olyan televíziós állomása a világnak, amely ne sugározna tévés napilapot, azaz, hogy Budapestre érkezzünk: Híradót. A Híradó a Magyar Televízió egyik legnézettebb műsora. A felmérések szerint a napi - egyórás - három kiadást, s főként a harmincperces, esti fél nyolcas „fő” Híradót négy-ötmillió néző tekinti meg. S e hírlap évente 260 adásnapon kerül műsorra. Már ebből is látni: a Híradó a napilapokat is megelőzve az ország első számú hírforrása. S amit még így elöljáróban tudnunk kell: a magyar Híradó a világon talán a legkisebb létszámú „napilap”, hiszen Matúz Józsefné főszerkesztő vezényletével a gépkocsivezetőktől a szerkesztőkig, műszakiakig és kommentátorokig mindössze százötvenen készítik.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_tv_hirado_1.jpgA képernyő háttere

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_tv_hirado_2.jpgMi kerül a nézők elé?

A Magyar Televízió műsorán: Csiribiri (Halász Judit műsora)

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_halasz_judit_szorenyi_levente_brody_janos.jpgHalász Judit énekel. Partnerei: Szörényi Levente és Bródy János

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_mozi.jpg

Színházi bemutató: Albert Schweizer (Madách Kamara)

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_huvosvolgyi_ildiko_koltai_janos_szerednyei_bela_dunai_tamas.jpgHűvösvölgyi Ildikó, Koltai János, Szerednyei Béla és Dunai Tamás

A 20. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Fáy-Bradányi: Őrzöd-e a szívedben a dallamot? (Poór Péter), 2. Szörényi-Bródy: Szállj fel, szabad madár! (Vikidál Gyula), 3. Fenyő: Viva rock and roll (Fenyő Miklós).

Az előadók között: 1. Lukács-Bradányi: Őszinte dal (Universal), 2. Vikidál-Cserháti: Maradj a vonalban! (P. Box), 3. Szikora-R-Go együttes: Kriszti (R-Go).

A héten az amerikai slágerlistákat még mindig Lionel Richie Hello-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét a Duran Duran The Reflex című számai vezetik.

Utolsó előtti állomás az MNK-ban: szerda délután Siófokon és Békéscsabán eldőlt, melyik két csapat került a döntőbe. Bár megszokottak a kupában a váratlan eredmények, arra azért aligha számított bárki is, hogy a döntőért két másodosztályú klub kel versenyre, és a legjobb négy mezőnyét csak vidéki csapatok alkotják.

Békéscsaba-Rába ETO
A Békéscsaba a háromszoros bajnok és négyszeres kupagyőztes Rába csapatát fogadja. A csabaiak előbb három alsóbb osztályú együttest győztek le idegenben, majd hazai pályán előbb gólzáporral a Nyíregyházát (5:0), majd legutóbb 2:1-re a már-már bajnok Bp. Honvédot. A Rába csak idegenben szerepelt, s legerősebb ellenfele területi bajnokságban szereplő klub volt. A két együttes az előző MNK-ban is találkozott, akkor a legjobb nyolc közé jutásért Békéscsabán 3:1-re kikapott a Rába. (Érdekesség, hogy Kurucz szerezte akkor a három csabai gólt, most viszont a Rába színeiben játszik.)
idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_mnk_bekescsaba_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_mnk_bekescsaba_raba_eto_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_mnk_bekescsaba_raba_eto_kovacs_laszlo.jpgAz MNK-elődöntők egyik hőse: Kovács László, a Rába ETO 11-es ölő kapusa...

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_mnk_bekescsaba_raba_eto_kovacs_laszlo_2.jpg...és a társak ölelésében a mérkőzés végén

Siófok - Tatabánya
Siófokon a Tatabányát várták, azon a pályán, ahol már kiesett a Videoton (1:0) és a Ferencváros (4:2) is - hosszabbításban. A Tatabánya eddig a ZTE és az MTK-VM csapatát búcsúztatta.
idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_mnk_siofok_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_mnk_siofok_tatabanya_2.jpg

A boldog siófoki szurkolók szerint városuk újabban nemcsak a Balaton, hanem a hazai futball fővárosa is. Ha ebben van is túlzás, az vitathatatlan: a Videoton, a Ferencváros és legutóbb a Tatabánya legyőzésével ritka sorozatot ért el a történetében először az MNK döntőjébe jutott másodosztályú együttes.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_mnk_siofok_tatabanya_bodi_zoltan.jpgBódi Zoltán

- Ez aztán meglepetés! - említettük Bódi Zoltánnak, a siófoki labdarúgók 33 éves kapitányának.
- Ne tartsanak szerénytelennek, de nálunk a játékosok többsége NB I-es színvonalon játszik, így számomra nem volt teljesen váratlan a hármas siker - válaszolta. - Az FTC és a Tatabánya ellen jogosan is nyertünk, a Videoton-mérkőzésen azonban a szerencse is segített.
- Az MNK-ban hátrány nélkül indultak...
- Az, hogy a bajnokság elején négy pontot elvettek tőlünk, a kupában használt a csapatnak. A váratlan hendikep után kétszeresen igyekeztünk bizonyítani, s nagyon jó érzés, hogy ilyen örömöt szereztünk támogatóinknak, szurkolóinknak.
- Játékmesternek és szabadrúgás-specialistának tartják.
- Az első minősítés bármilyen jóindulatú, az igazság csak annyi, hogy a szakvezetők engem bíztak meg az úgynevezett szervezéssel. Azaz, csupán a feladatomat teljesítem. Ami a szabadrúgásokat illeti: tizennégy évig voltam NB I-es játékos, a Honvédban még Tichy Lajossal is együtt játszottam, illett valamit tanulnom tőle.
- Mi várható a döntőn?
- Véleményem szerint a ma is legjobb magyar együttessel találkozunk, s ha, mondjuk, tízszer kellene összecsapnunk, bizonyos, hogy a Rába vinné el a pálmát. Ám a kupadöntő egyetlen mérkőzést jelent, s ezen minden elképzelhető. Sok esélyt a többi első osztályú klub ellen sem adtak nekünk, mégis eljutottunk a június 9-i, székesfehérvári fináléig...
- A Tatabányával szemben elért győzelem után látványos táncot lejtett a pályán. Mindig így ünnepel?
- Azt hiszem érthető, ha ezúttal ugráltam örömömben. Ráadásul ezt a sikert éppen édesapám születésnapján értük el.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_mnk_siofok_tatabanya_csatajelenet.jpgA Siófok csapata földre kényszerítette a tatabányaiakat. Az előtérben Horváth I. és Hermann csatája döntetlenül végződött, a háttérben balról: Emmer, Virágh (a földön) és Lakatos

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_mnk_siofok_tatabanya_szabo_dombai.jpgA siófoki Szabó elől Dombai öklözi el a labdát

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_mnk_siofok_tatabanya_szajcz_emmer.jpgSzajcz átugorja a becsúszó Emmer lábát, s robog a kapu felé

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_mnk_siofok_tatabanya_horvath_i_emmer.jpgHorváth I. és Emmer csatája

Zürichben elkészítették a nyári Intertotó csoportbeosztását. Június 30-tól augusztus 4-ig tíz csoportban negyven csapat vesz részt. A magyar labdarúgást két együttes képviseli. A Ferencváros a Klagenfurt, az FC Zürich, a Szpartak Trnava; a Videoton a Göteborg, a Vitkovice, a Linzer ASK csapatával került egy csoportba. A csapatok szombatonként oda-vissza mérkőzéseket játszanak.

Szintén szerdán Brüsszelben elkezdődött az európai labdarúgó kupadöntők sorozata. A három közül először az oda-visszavágós UEFA Kupa-finálé első felvonása zajlott le az Anderlecht és a Tottenham között. (Visszavágó május 23-án Londonban.) A belga fővárosban az összes belépőjegy már elővételben elkelt, s miután 8000 angol szurkoló érkezett, hatszáz belga rendőr állt riadókészültségben. A tömegesen érkező angol szurkolók ezúttal is hagy randalírozást csaptak és egy haláleset is történt. Albert Neuckermans bártulajdonos több pisztolylövéssel megölte a 18 éves brit Brian Flanagant. A rendőrség letartóztatta a tettét bevalló gyilkost, s megkezdte a nyomozást. A feldühödött angol szurkolók vandál pusztítást végeztek a környező bárokban.

Anderlecht-Tottenham 1:1 (0:0). 38 000 néző. V: Galler (svájci). G: Olsen (85. p), ill. Miller (58. p.).

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_kupaszerda_anderlecht_tottenham_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_kupaszerda_anderlecht_tottenham.jpgAngol öröm Belgiumban: gólt szerzett a Tottenham az Anderlecht elleni UEFA Kupa-döntőn. A brüsszeli 1:1 után a brit csapat az esélyesebb a trófea elnyerésére

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_kupaszerda_anderlecht_tottenham_alex_czerniatynski.jpgCzerniatynski puskáz el egy helyzetet

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_kupaszerda_anderlecht_tottenham_morten_olsen.jpgMorten Olsen egyenlít


A mérkőzés rövid összefoglalója

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 26. fordulóját! A hétközi MNK-elődöntők remek csatái bizakodással töltik el a szurkolókat, reménykednek, hogy a bajnoki pontvadászat is érdekes, változatos lesz. A párosítást figyelembe véve erre van lehetőség. Vajon mire lesz képes a Nyíregyháza otthonában a mindig jó Szegeddel szemben, vagy a Volán ugyancsak saját pályán mennyi pontot szerez a Vasastól, s vajon az Ú. Dózsa régi mumusa, a Csepel, hogyan szerepel a Megyeri úton?

Ú. Dózsa - Csepel
A Csepel sokat „kellemetlenkedett” eddig a liláknak, de most könnyen lehet, hogy az Ú. Dózsa simán nyer, hiszen ellenfele legutóbb saját otthonában kapott ki a sereghajtó Nyíregyházától. A találkozó előtt a régi idők lila-fehér csillagai lépnek pályára az újságíró-válogatott ellen. Csepelen ősszel 0:0-át játszottak a csapatok. Akkor még mindketten nagy reményekkel várták a bajnokság hátralévő részét. A vendégek azóta elköszöntek a dobogótól, később a felsőháztól is, a hazaiak nemrég a bajnoki címtől. Az Újpestnek mindenképp nyernie kell, ha nem akarnak a dobogóról is lemondani. A Csepelnél Mészöly influenzás, Elekesre combműtét vár és Budavári sem épült még fel teljesen. A Dózsánál Törőcsik, DékánySteidl és Kovács József is sérült, talán az előbbi kettő a padra le fog tudni ülni.
idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_u_dozsa_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_u_dozsa_csepel_kiss_sandor.jpgKiss S. a forduló leggyorsabb gólját rúgta már a második percben betalált a Csepel kapujába

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_u_dozsa_csepel_kovacs_attila.jpgCsendélet - gól után. Egy kapus gyötrelmei címmel Kovács Attila tart bemutatót

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_u_dozsa_csepel_fekete_weber.jpgFekete ellenállhatatlan. Ezúttal Wébert hozza lehetetlen helyzetbe, s néhány pillanattal később megszületik a negyedik újpesti gól

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_u_dozsa_csepel_kiss_sandor_2.jpgNem örömünnep manapság egy góllövő csatár élete... Kiss Sándor a földön landol, a labda marad

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_u_dozsa_csepel_torocsik_andras.jpgEgy régi ismerős újra a pályán. Törőcsik András, ha csak 25 percre is, de visszatért. Igaz, azt sem gyakran mondhatja el magáról, hogy cserejátékos volt a Dózsában

Volán - Vasas
A papírformát tekintve nem volna meglepetés, ha a Volán győzne, hiszen ellenfele sem brillírozott az eddigi bajnoki mérkőzéseken. Hazai siker esetén a csapat versenyben maradna a kiesés elkerüléséért vívott különleges küzdelemben. Ősszel 2:1-re nyert hazai pályán a Vasas. Igazi tétje a mérkőzésnek már csak a Volán számára van. Fejvesztett menekülésbe kezdtek, versenyezve a Nyíregyházával, a kiesés elkerüléséért. A Vasasnak már gyakorlatilag meg teljesen mindegy. A Volánnál sok volt a sérült, Szabó Sándor és Kékesi Rezső egész héten kapták az injekciókat, de kérdéses volt, Török, Morgós és Balogh szereplése is. Mészöly Kálmánnak csak dr. Birinyi István sérülése miatt főhetett a feje, helyette Kuti László kerülhetett a kezdőbe.
idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_volan_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_volan_vasas_balogh_zsinka_nyul_hires.jpgA Vasas-védők küzdelme a Volán csatárokkal. Balról: Balogh, Zsinka, Nyúl és Híres

Nyúl István, a közlekedésiek csatára, aki a csapatával ellentétben nem teljesített rosszul ebben a szezonban (csapat góljainak a harmadát szerezte eddig), 2020-ban így emlékezett vissza erre a mérkőzésre: Ez egy kulcsmeccs volt, hogy versenyben maradjunk a bentmaradásért. Jó játékkal nyertünk, főleg Szeibi és Zsinyesz (Szeibert és Zsinka) volt toppon. Én csak keresgéltem magam a hosszú kihagyás után. Itt már aláírtam a Vasasnak, úgyhogy furcsán éreztem magam. De maradt a remény! 

Bp. Honvéd - Pécsi MSC
A bajnoki cím első számú várományosának nem okozhat gondot a különben ügyes Pécs legyőzése, talán csak Mészáros, a „pécsi Rossi” okozhat számára gondot. Ősszel 1:1-re végződött a pécsi találkozó. Tavasszal mindkét csapat meggyőzően teljesített eddig. A PMSC mára stabilizálta helyét a középmezőnyben, a Honvéd, ha nyer, alighanem bajnoknak mondhatja magát. A hazaiaknál Nagy Antal begyűjtötte utolsó sárgalapját, helyére Varga József húzódik be középre, így a balhátvéd posztján Tóth József fog játszani. A vendégeknél a sérült Bodnár László helyett először fog bajnokin Kollár József védeni.
idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_bp_honved_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_bp_honved_pecsi_msc_breznicky_bodonyi_kovacs_kalman_meszaros.jpgCsatajelenet a mérkőzésen, közreműködők: Brezniczky, Bodonyi, Kovács és Gallai

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_bp_honved_pecsi_msc_konya_kollar_esterhazy_roth.jpgA mecsekaljaiak cerberusa, Kollár kivetődve megkaparintja a labdát az érkező Esterházy elől. Jobbról Róth tapsolja meg kapusa alakítását, míg bal oldalt Brezniczky már indul kifelé

Nyíregyháza - SZEOL AK
Csepeli formájában a nyírségi csapat az esélyes, még akkor is, ha a Szeged az idei bajnokság meglepetés-együttese. A tavaszt megelőzően Szegeden 2:0-ás hazai győzelem született. A szegediek most bármit csinálnak, már az egész megye büszke rájuk: életük legsikeresebb szezonja áll mögöttük. A hazaiak meg folytathatják küzdelmüket a kiesés elkerüléséért. Gyakorlatilag mindkét csapat a legerősebb összeállításában kezdhet.
idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_nyiregyhaza_szeol_ak.jpg

DVTK - Videoton
A Honvéd ellen is sikeres Videotonnak valószínűleg csak formalitás a mérkőzés, hiszen az otthoni csapat már feladta bentmaradási reményeit. Ősszel kisebb nehézségekkel Fehérváron győzött a DVTK 2:1-re. Ha a hazaiak most nem nyernek, nekik már biztos jövőre a másodosztály. A vendégek a remek ősz után rendesen elszúrták a tavaszt, mostanság kezdik újra visszanyerni régi formájukat. Ha a bajnoki álmoknak vége is, a dobogóról még nem mondtak le.
idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_dvtk_videoton.jpg

MTK-VM - Rába ETO
Érdekes, változatos mérkőzésre van kilátás a tévémeccsen, a kék-fehéreknek már a pontszerzés is bravúr lenne. Ősszel egy gólgazdag 4:3-as hazai győzelem született Győrben. Az MTK-VM többször került kiesésközeli helyekre azóta, a tavalyi bajnok pedig támadásban a dobogó második helyéért az Újpesti Dózsa ellenében. A hazaiaknál egy kulcsposzton van hiányzó: a kapus Gáspár József helyett Brünyi Béla kezd. A vendégeknél népesebb a sérülés miatt hiányzók listája: Hannich PéterBurcsa GyőzőSzíjártó László és Szabó Ottó sem szerepelhet.
idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_mtk_vm_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_mtk_vm_raba_eto_brunyi_toth_andras.jpgNem gól! Brünyi, az MTK-VM kapusa, csakúgy, mint társa, Tóth András, nem tud beavatkozni, ám a labda elsuhan a győri csatár, Horváth előtt is

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_mtk_vm_raba_eto_turtoczky_horvath_zoltan.jpgTurtóczky és Horváth Zoltán párharca a Hungária körúti mérkőzés egyik kellemes színfoltja volt. Sokat voltak játékban, de nem bírtak egymással

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_mtk_vm_raba_eto_fodor_kovacs_laszlo.jpgA mérkőzés legnagyobb helyzetét hagyja ki Fodor (MTK), mert Kovács L, az ETO kapusa elcsípi a labdát

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_mtk_vm_raba_eto_balogh_katzenbach_horvath_zoltan.jpgKatzenbach és Horváth Z. csatáját Balogh figyeli

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_mtk_vm_raba_eto_orovecz_borso.jpgBorsó labdájával a fiatal Oravecz az ETO kapuja felé tör

Tatabánya - Haladás
A Siófokon megtépázott bányászcsapat még bánatosan is esélyesebb a vendégeknél. Ősszel vendégként nyert a Tatabánya 2:1-re. A Haladás a bajnokságban beleszürkült a végére a középmezőnybe, a Tatabánya távol került a dobogótól, de tapad az élbolyra.
idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_tatabanya_haladas.jpg

ZTE - Ferencváros
A ferencvárosiak két minimális arányú és szerencsés győzelem birtokában utazhatnak Egerszegre, ha azonban a hazai csapat képességeinek megfelelően játszik, Göcsejben marad a két pont. Ősszel a zalaiak 2:0-ra nyertek az akkor ezer sebből vérző Fradi ellen. A helyzet fél év alatt nem sokat változott. A Zete megbízható középcsapatként gyűjtögeti pontjait, meglepő győzelmek és váratlan vereségek nélkül, a Fradi nem sokat lépett előre, sem játékban, sem eredményben. Mögöttük már csak a kiesés elkerüléséért élet-halál harcot folytató hármas van. Vincze Géza helyzete nemcsak emiatt nehéz, nem számíthat a sérült Murai Sándorra és Pölöskei Gáborra, a vírusos betegséggel küzdő Koch Róbertre és az érettségire készülő Répási Lászlóra.
idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_zte_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_zalaegerszeg_ferencvaros_soos.jpgSoós jó helyzetből kapu fölé lő

A mérkőzések után lássuk a 26. forduló válogatottjait! Ritka, hogy a Nyíregyháza és a Volán több játékost delegáljon a két csapatba, de mindegyik játékosuk rászolgált. 8-as érdemjegy ezúttal egy volt, a zalaegerszegi Galántai Tibor, így nálunk ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élére ugrott Szabó József, aki a fordulóban eggyel több gólt szerzett, mint Esterházy Márton. Az újpesti Kiss Sándor két góljával két helyet ugrott előre.
idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_gollovolista.jpg

Érik a Honvéd bajnoksága. A hazai sportműsorban elsősorban az NB I-es futballbajnokság 26. fordulójának Szombati öt mérkőzése kínált érdekességeket a rajongóknak. A szurkolók általában nem csalódtak várakozásukban, érdekes, változatos mérkőzéseken dőlt el a bajnoki pontok sorsa. A várakozásnak megfelelően az Ú. Dózsa fölényes biztonsággal „intézte el” a mélyponton levő Csepelt, ugyanakkor viszont váratlan volt, hogy a Honvéd csak 2:1 arányban bizonyult jobbnak a Pécsnél. Igaz, a bajnokjelölt számára a két pont volt fontos, s különben is, nem lehet mindig csúcsformában szerepelni. A kiesőjelöltek találkozóin is a várt eredmények alakultak ki. A Volán kétgólos különbséggel legyőzte a Vasast, a Nyíregyháza minimális arányban verte a Szeged csapatát, míg a Videoton Diósgyőrből is elhozta a két pontot - ezen a találkozón hét gól esett. Vasárnap a szerdán kupamérkőzést játszott két csapat, a Tatabánya és a Rába, gól nélküli döntetlennel szerzett egy-egy pontot, míg Zalaegerszegen a Ferencváros elszenvedte tizenegyedik vereségét. A táblázat tanúsága szerint folytatódik a harc a Honvéd mögött a dobogós helyekért, akárcsak a küzdelem a Volán és a Nyíregyháza között a bennmaradásért.
idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 30. fordulójában szuperrangadót játszottak: Békéscsabán a hazai együttes legyőzte debreceni vetélytársát, és megerősítette a feljutást jelentő második helyét.idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_nb_ii_tabella.jpg

Lássuk a másodosztály legjobb góllövőinek állását. Továbbra is Melis Béla az egyeduralkodó, aki újabb góljával megnövelte előnyét.
idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_nb_ii_gollovolista.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_nb_ii_bekescsaba_debreceni_mvsc_szekeres_till_paroczai.jpgSzekeres elhúz Till mellett, Paróczai már nem tud közbeavatkozni. A következő pillanatban a hajszálpontos beadást követően Pásztor vezetést szerez a hazaiaknak a Békéscsaba-DMVSC szuperrangadón

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_nb_ii_bekescsaba_debreceni_mvsc_steigerwald_mezo.jpgSteigerwald lövése beakadt Mező hálójába, 2:0

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_nb_ii_bekescsaba_debreceni_mvsc_sulija_otto.jpgSulija tizenegyese a jobb kapufán csattant

- Hogy merte elvállalni a DMVSC ellen a 11-es rúgást, amikor tavasszal már kétszer is büntetőt hibázott?
- Én vagyok a csapat kijelölt „ítéletvégrehajtója”. Egyébként érdekes: az ősszel, amikor hétből hét 11-est berúgtam, senki nem firtatta ezt a kérdést... És amikor megint csak a kapufát találtam el, a csapat újra bebizonyította, hogy most valóban CSAPAT! Olyan közösség, amely a legválságosabb helyzetből Is fel tud állni a földről.

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_nb_ii_bekescsaba_debreceni_mvsc_csata.jpgEszközökben ritkán válogattak a Debrecen védői

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. Vasárnap, a bajnokság kilencedik hónapjában megszületett a sportág első három vonalának első bajnoka: Váci Izzó MTE a neve. Megvan az első kieső is: a Kőszeg a Bakony-csoportból.
idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_teruleti_bajnoksagok_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_teruleti_bajnoksagok_sabaria_koszeg_holdosi_reigler_draskovits.jpgHoldosi (balról) egyik gólja előtti pillanat a Sabaria-Kőszeg megyei rangadón. Jobbról Reigler és Draskovits látható

idokapszula_nb_i_1983_84_26_fordulo_teruleti_bajnoksagok_szentgotthard_kormend_mesko_gancs.jpgJelenet a Szentgotthárd-Körmend (0:0) mérkőzésről. Középen fehér mezben Meskó, mellette Gáncs (4) látható

A következő szerdán jön a 27. forduló, az alábbi párosításokkal:

Csepel - Bp. Honvéd
Videoton - Ú. Dózsa
Vasas - SZEOL AK
Pécsi MSC - DVTK
Volán - ZTE
Rába ETO - Haladás
Nyíregyháza - Tatabánya
Ferencváros - MTK-VM

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr316391168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FoB73 2021.02.21. 19:52:53

Mindkét pécsi képen elírták a szereplőket,
az első képen nem Mészáros, hanem Gallai szerepel. A Másodikon nem Kónya, hanem Brezniczky.

maribor_ 2021.02.21. 20:15:21

@FoB73: A második gyanús volt, az elsőre én is vakon a pécsi Rossit mondtam volna. De ez alapján valóban Gallai. m.blog.hu/va/valogatott/image//idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_mtk_vm_pecsi_msc_turner_gallai.jpg
Javítom, köszönöm.
süti beállítások módosítása