Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 Őszi zárás – Mérlegen az alsóház

2022.08.01. 17:43 maribor_

1985. január 14-27., a hónap második fele

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_headlines_tel.jpgVoltak, akiknek örömöt is hozott a tél

Lássuk először a két hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

január 14.

A Hazafias Népfront Országos Elnöksége Kállai Gyula elnökletével ülést tartott. A testület Pozsgay Imre főtitkár előterjesztésében megvitatta a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának XIII. kongresszusi irányelveit, és úgy határozott, hogy az elnökségi ülésen, valamint az elmúlt hetekben megtartott népfronttestületi regionális vitákban elhangzott véleményeket, javaslatokat eljuttatja a párt Központi Bizottságának. Az elnökségi ülésen többen felszólaltak.

Moszkvában megkezdődött a KGST végrehajtó bizottságának 113. ülése. A tanácskozáson magyar részről jelen van Marjai József miniszterelnök-helyettes, hazánk állandó KGST-képviselője.

A végrehajtó bizottság megvizsgálja a rugalmas, automatizált termelési rendszerek létrehozásának és termelésbe állításának helyzetét. A tagországokban most folyik ezeknek a magas műszaki színvonalú rendszereknek a kifejlesztése. Sikeresen halad az idei ötéves tervre kitűzött feladatok végrehajtása. Kidolgozás alatt áll a gépgyártásban alkalmazható rugalmas, automatizált termelési rendszerek létrehozásának és használatba vételének programja.

Az ülésen áttekintik a KGST-n belüli közlekedési együttműködés helyzetét is. Az utóbbi 15 évben jelentősen fejlődött a tagországok közlekedési együttműködése, nőttek a kölcsönös szállítások, tökéletesedett a nemzeti közlekedési rendszerek munkája és együttműködése.

A KGST közlekedéssel foglalkozó szerveinek terveiben szerepel, hogy a kölcsönös szállítások javítása érdekében az eddiginél szélesebb körben hasznosítsák a tagországok belső tartalékait, még ki nem használt lehetőségeit. Növelni kívánják a szállítási együttműködés szervezettségét, szélesebb körben alkalmazni a legfejlettebb technológiát, munkamódszereket. A tervek között szerepel a KGST-tagországok közlekedési együttműködése 1991-2000 közötti időszakra szóló új komplex programjának kidolgozása.

A végrehajtó bizottság ülésének napirendjén szerepel még a villamos energetika 2000-ig szóló távlati fejlesztési koncepciója. Megvizsgálják azt is, miként tökéletesíthetek azok az elvek, amelyekkel összhangban a tagországok és Jugoszlávia közötti kölcsönös kereskedelemben szállítandó gépek és berendezések pótalkatrész-ellátása megvalósul.

Szigorú energiatakarékossági intézkedéseket léptettek életbe Romániában a fagy és a hideg okozta nehézségek enyhítésére. Az RKP KB Politikai Végrehajtó Bizottsága vasárnap tartott ülésén sürgette, hogy munkások, fiatalok és katonák fokozott bevonásával tegyenek meg mindent az ország energetikai hálózatának jó működtetése érdekében. Felszólította az illetékes állami szerveket, hogy biztosítsák a hőerőművek teljes kapacitású üzemeltetését, a bányák három műszakos termelését.

Ezzel egyidejűleg elhatározták a vállalatok műszakrendjének átalakítását is, hogy elkerüljék a csúcsidőszakok magas energiafogyasztását. Minden gazdasági egységnek szigorúan a kiutalt energiamennyiséggel kell gazdálkodnia. Számos ütemben csökkentik a műszakok vagy a heti munkanapok számát, egyes vállalatoknál viszont 12 órás műszakokat, vasárnapi munkát szerveznek. A kereskedelem és a szolgáltatóüzemek tevékenységét a nappali órákra korlátozzák.

Izrael a következő hetekben megteszi az első lépést csapatainak Dél-Libanonból történő kivonása felé - jelentette ki Jeruzsálemben Simon Peresz.

Az izraeli miniszterelnök nem határozta meg közelebbről sem a tervezett csapatkivonás kezdetének időpontját, sem azt az új védelmi vonalat, ahová átcsoportosítják az izraeli hadsereg egységeit. Nem nyilatkozott arról sem, hány szakaszban és mennyi idő alatt kívánják teljesen kivonni a megszálló erőket Libanonból. Mindössze reményét fejezte ki, hogy az izraeli katonák októberre vagy esetleg már szeptemberre visszatérnek a libanoni-izraeli határvonal mögé.

Izraeli egységek 1982. június hatodikán törtek be Libanonba, és a megszálló egységeket csaknem 15 hónap után, 1983 szeptemberében vonták vissza a libanoni fővárostól távolabbra, az Aval folyó vonalára.

Peresz azt állította, hogy országa folytatni kívánja a biztonsági tervről megkezdett tárgyalásokat, és közölte, hogy izraeli katonai tisztségviselők még a héten találkoznak Nakurában libanoni partnereikkel. Az izraeli miniszterelnök ezúttal is hangsúlyozta, hogy országa a jövőben is fenntartja magának a jogot a szomszédos ország területére való behatolásra, ha ezt katonai érdekei megkívánják.

Salvadorban továbbra is naponta tucatnyi ember hal meg az országban uralkodó politikai terror miatt. A halálbrigádok büntetlenül követnek el újabb és újabb gyilkosságokat, és a szélsőjobboldali erők - a hazafiakkal kezdett tárgyalások miatt - hadat üzentek a salvadori egyház vezetőinek, valamint a kereszténydemokrata kormánynak.

Arturo Rivera y Damas érsek, a salvadori egyház vezetője és helyettese, Gregorio Rosa Chavez napok óta a védelmükre kirendelt rendőrök foglya. A két egyházi vezetőt többször is halállal fenyegették meg a kormány és a gerillák közti párbeszéd fenntartásában játszott közvetítő szerepükért. Az érsek nem tudta megtartani vasárnapi szentbeszédét. Helyette Jesus Delgado pap mondta el a szószékről, hogy az elmúlt héten 84 ember lett az erőszak áldozata, 14 személyt pedig a hatóságok letartóztattak.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_salvador.jpgAz erőszak áldozatai. Salvadori katonák a meggyilkolt gerillák holttestei mellett

A salvadori nemzetgyűlésben többséget alkotó szélsőjobboldali pártok - minden jel szerint - meg tudják akadályozni a kormány és a hazafiak közti párbeszéd folytatását. A szélsőjobboldal a márciusra tervezett helyhatósági választásokra készülő választási törvény vitájában sarokba szorította az elnököt, bizonyítva ezzel, hogy José Napoleón Duarte döntési szabadsága ugyancsak korlátozott. A kormány egyik tagja szerint nem is lehet számítani rá, hogy a márciusi választások előtt sor kerüljön az érdemi tárgyalások felújítására. 

január 15.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára délután látogatást tett a budapesti pártbizottság székházában. A vendéget Grósz Károly, a budapesti pártbizottság első titkára fogadta, aki tájékoztatást adott a fővárosi pártszervezetek kongresszusi előkészületeiről és a pártbizottság munkájának más aktuális kérdéseiről. Kádár János elismeréssel szólt a budapesti dolgozók múlt évi eredményes munkájáról, a kommunisták helytállásáról. A megbeszélésen részt vettek a pártbizottság titkárai és osztályvezetői.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_kadar_janos_grosz_karoly.jpgGrósz Károly tájékoztatja Kádár Jánost

Az izraeli kormány rendkívüli ülésen jóváhagyta Rabin hadügyminiszter tervét az izraeli csapatok Dél-Bejrútból váló háromszakaszos kivonásáról. A kabinet kétnapos vita után 16:6 arányban megszavazta a Rabin-tervet, amelynek értelmében az izraeli csapatok dél-libanoni átcsoportosításának első szakaszát öt héten belül kell megkezdeni.

Az átcsoportosítás másik két szakaszának idejét nem határozták meg. Az első szakaszban az izraeli csapatokat jelenlegi állásaiktól, vagyis Szidón térségétől 28 kilométerre délre vonják vissza a Litani folyóval párhuzamosan elhelyezkedő zónába, Nabatije térségébe. Az izraeli csapatok jelenleg az Avali folyó térségében, a közös határtól hatvan kilométerre állomásoznak.

A második szakaszban újabb átcsoportosítást hajtanának végre. E szerint a Bekaa-völgy térségében levő izraeli csapatokát Haszbaja körzetébe vonnák vissza. (A Bekaa-völgyben, a frontvonal másik oldalán a megszálló izraeli csapatokkal szemben állomásoznak a szíriai egységek.) Az utolsó szakaszban az izraeli-libanoni határra vonnák vissza az izraeli csapatokat, egyidejűleg az izraeli zsoldban álló dél-libanoni hadsereg ellenőrzésére bízva a határ menti sávot Izrael „északi határai biztonságának garantálása” érdekében.

Az izraeli kormány döntése csapatainak Libanonból való szakaszos kivonásáról nem jelenti azt, hogy az 1982-ben kezdődött agresszió befejeződött volna - jelentette ki Tel-Avivban az Izraeli Kommunista Párt képviselője.

Izrael magának akarja megtartani a mintegy 40 kilométer széles határsáv feletti ellenőrzést, ami a Libanon elleni háború egyik legfőbb célja volt. A szakaszos csapatkivonás - még ha meg is valósítják - nem elegendő, mert nem vet véget a háborúnak. A kormány kompromisszumos döntésié túl kevés, és túl késői. Elkésett döntés, mert ez a kaland több milliárd dollárba került az izraeli adófizetőknek. Az értelmetlen háború célja az volt, hogy megakadályozza a tárgyalásokat az igazságos békéről a palesztin néppel és meggyengítse Szíriát.

Az Afgán Demokratikus Köztársaság tiltakozott Teheránnál amiatt, hogy az iráni légierő egyik repülőgépe behatolt az ország légterébe - jelentette a Bahtar afgán hírügynökség. Az iráni hatóságok - állapítja meg a Bahtar - nem tettek semmit az Afganisztán elleni agresszív akciók beszüntetésére. A jelek szerint nem hajlandók elősegíteni a helyzet normalizálását a két ország határa mentén. Az afgán fél az iráni hatóságoktól a nemzetközi jog normáinak betartását követeli, és hangsúlyozza, hogy minden további agressziós cselekedetért Irán viseli a teljes felelősséget.

Hasonló okok miatt kérették be Pakisztán ideiglenes ügyvivőjét az afgán külügyminisztériumba. Felhívták a figyelmét arra, hogy Pakisztán az afgán tiltakozások ellenére is folytatja katonai provokációit a két ország határán. Az ügyvivővel közölték, hogy január 9-én az afgán határ közelébe tizenhat teherautó érkezett, amelyeken a pakisztáni határőrség egyenruháját viselő személyek ültek. Az illetők másnap megtámadtak két afgán települést. A tűzharcban több polgári személy és afgán katona megsebesült. Az afgán külügyminisztérium ismét tiltakozott a provokációk miatt.

Nicaragua atlanti-óceáni partjaihoz érkezett a Nimitz amerikai atommeghajtású anyahajó - közölte a nicaraguai fegyveres erők egyik hivatalos szóvivője Managuában. A Nimitz, amelynek fedélzetén atomfegyvereket, repülőgépeket és több száz tengerészgyalogost helyeztek el, részt vesz azokon a provokációs jellegű katonai manővereken, melyeket a washingtoni belügyminisztérium szervez Nicaragua határainak közelében.

A TASZSZ szovjet hírügynökség kommentátora a hírrel kapcsolatban rámutat: az amerikai haditengerészet egyik legnagyobb anyahajójának a nicaraguai partok közelébe való irányítása újabb jele annak, hogy az Egyesült Államok nem hagy föl a Nicaragua belügyeibe való beavatkozási politikájával.

Az újabb provokatív katonai erődemonstráció során egyebek között amerikai harckocsik fognak gyakorlatozni Nicaragua határaitól alig öt kilométerre. Mindez azt mutatja, hogy az Egyesült Államok továbbra is katonai úton kívánja megoldani a térség problémáit, semmibe véve a Contadora-csoport közép-amerikai béketervét - emeli ki egyebek között a kommentátor.

január 16.

Ülést tartott az Országos Béketanács elnöksége. Értékelte az OBT elmúlt évi nemzetközi munkáját, és jóváhagyta az idei nemzetközi tevékenység irányelveit és terveit.

Az Országos Béketanács elnöksége a genfi szovjet-amerikai külügyminiszteri találkozóval kapcsolatban állásfoglalást tett közzé, amelyben hangsúlyozza: a magyar békemozgalom különböző fórumain, így a X. országos békekonferencián is kifejeződött, hogy a béke megőrzését népünk nemzeti programnak tekinti, és szilárdan elkötelezett a béke szolgálata iránt. Ennek a felelősségnek és elhivatottságnak a jegyében üdvözli az Országos Béketanács elnöksége azt az elvi megállapodást, amely Andrej Gromiko szovjet és George Shultz amerikai külügyminiszter múlt heti genfi tárgyalásainak eredményeként jött létre. Ez előirányozza az érdemi tárgyalások megkezdését a fegyverkezési verseny megállítása, a katonai szembenállás veszélyének csökkentése érdekében, és megteremti a kölcsönösen elfogadható megállapodások kidolgozásának lehetőségét.

A magyar békemozgalom azzal a várakozással tekint a tárgyalásokra, hogy azokon az űrfegyverkezési verseny megelőzését, a nukleáris fegyverek korlátozását és végső soron teljes megsemmisítését elősegítő megállapodások születnek az egyenlőség, az egyenlő biztonság elve alapján. Fontosnak tartja, hogy az űrfegyverek, a hadászati rendszerek és a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek problémáit a tárgyalások során komplex módon kezelik.

Az Elnöki Tanács Borisz Ponomarjovot, az SZKP KB Politikai Bizottságának póttagját, a központi bizottság titkárát a magyar-szovjet kapcsolatok ápolásában, a szocialista országok együttműködésének fejlesztésében, a nemzetközi békéért és biztonságért vívott harcban szerzett kimagasló érdemeinek elismeréséül a Magyar Népköztársaság rubinokkal ékesített Zászlórendjével tüntette ki.

Az SZKP Központi Bizottsága, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége és a Szovjetunió Minisztertanácsa meleg hangú üdvözletben köszöntötte nyolcvanadik születésnapján Borisz Ponomarjovot; a Legfelsőbb Tanács Elnöksége a kommunista pártért, a szovjet államért végzett munka során szerzett kimagasló érdemeiért Lenin-renddel tüntette ki.

A Szovjetunió azért száll síkra, hogy a szovjet-amerikai tárgyalások komolyak, tárgyszerűek legyenek, a béke megerősítésére, kölcsönösen elfogadható megoldások kidolgozására, ezeknek megfelelő megállapodások előkészítésére, a Genfben meghatározott célok elérésére irányuljanak - írta vezércikkében a Pravda. A megállapodás lehetősége fennáll. Ehhez azonban megfelelő szemléletre és akaratra van szükség. A Szovjetunió kész az út ráeső felének megtételére, a többi az Egyesült Államokon múlik. A világ közvéleménye éberen fogja figyelni, teljesítik-e adott szavukat az óceánon túl - hangoztatta a Pravda.

Figyelemre méltó, hogy az Egyesült Államoknak nem sikerült elérnie Genfben a világűr militarizálásának megakadályozásával kapcsolatos kérdések kizárását, nem tudta szűkíteni az új tárgyalások témáját a korábban már megvitatott kérdések körére, a hadászati és közepes hatótávolságú nukleáris fegyverekre. Kedvező tény, hogy az Egyesült Államok végül is elfogadta azt a véleményt, amely szerint a kozmikus és a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos kérdések elválaszthatatlanok, így összefüggéseikben kell őket megvizsgálni és megoldani. A Szovjetunió határozottan ragaszkodott ehhez, és ennek kimondásában rejlik a jövőbeni tárgyalások elvi újdonsága - állapítja meg a Pravda.

Moszkvában véget ért a KGST végrehajtó bizottságának 113. ülése. A tanácskozás napirendjén szereplő kérdések között az elmúlt napokban megvitatták a tagországok egymás közötti kereskedelmében az 1986-1990-es időszakra vonatkozó szerződéses árbázis kérdését is. Az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a mostani rendszer megfelelő, elősegíti az együttműködés fejlődését. Áttekintették az árképzési módszer tökéletesítésével kapcsolatos munkák eredményeit és a további teendőket.

A KGST-tagországok felső szintű gazdasági értekezletén elhatározott elveknek megfelelően fontos, hogy a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékeket exportált országok számára biztosított legyen ezen áruk termelésére és szállítására történő ösztönzés. A nap folyamán az állandó képviselők elfogadták a háromnapos ülés határozatait, és aláírták a végrehajtó bizottság tanácskozásának jegyzőkönyvét. Az ülésről közlemény jelenik meg Marjai József miniszterelnök-helyettes, hazánk állandó KGST-képviselője szerdán hazaérkezett Moszkvából.

Brian Urquhart, az ENSZ főtitkárhelyettese a libanoni vezetőkkel folytatott, hasznosnak minősített megbeszéléseit követően közölte, hogy a nakurai izraeli-libanoni katonai tárgyalások hamarosan - esetleg már holnap - folytatódhatnak.

A világszervezet képviselője izraeli, majd libanoni látogatása után továbbutazott Szíriába, ahol a damaszkuszi vezetés támogatását igyekszik megszerezni a nakurai fórum felélesztéséhez. Urquhart ezt követően ismét Izraelba és Libanonba utazik.

A holtponton levő izraeli-libanoni katonai megbeszélés fő problémája a megszálló csapatok visszavonásának mikéntje. Bejrút álláspontja szerint - s ebben Damaszkusz teljes támogatását élvezi - Nakura célja a mielőbbi izraeli csapatkivonás, illetve pontos és egyeztetett menetrendjének elkészítése, elkerülendő az ott élő különböző felekezetek közötti viszály kirobbanását. Tel-Aviv viszont mindennek fejében alapvető politikai engedményt követel: azt, hogy a szakaszosan kiürítendő területek ellenőrzését teljes mértékben az ENSZ békefenntartó csapatok vegyék át, s tőlük délre, az izraeli határ mintegy 15 kilométeres sávjában pedig az általa pénzelt Lahad-féle milícia vonuljon fel.

Az izraeli propaganda eközben változatos eszközökkel igyekszik hangulatot kelteni a bejrúti kormány ellen, felrajzolva újabb véres felekezeti összecsapás rémét. Uri Lubrani, a libanoni ügyek koordinátora egy interjúban azt hangoztatta, hogy dél-libanoni keresztény szövetségeseik „változatlanul élvezik majd” országa támogatását.

Halálos baleset történt a Párizs-Dakar ralin. A japán Masaru Kubota Toyota Corolla kocsijával egy eléugró gyereket akart kikerülni, s közben egy másikat halálra gázolt.

A kanadai közvélemény tiltakozása ellenére az Egyesült Államok légiereje végrehajtotta idei első kísérletét szárnyas rakétával Kanada északi területeinek légterében. Az első kipróbálásnál még nem magát a szárnyas rakétát vetették be, hanem egy B-52 típusú hadászati bombázót, amelynek személyzete kézzel hajtotta végre a gépre szerelt szárnyas rakéta automatikus utasításait.

Mint ismeretes, e rakéták a beléjük táplált adatok alapján a földi tereppontokat felismerve, kis magasságban közelítik meg a célt. Az amerikai légierő Kanadában azt akarja kipróbálni, hogyan működnek az automatikus irányító berendezések a rendkívül szigorú tél körülményei között - nem titkolva, hogy a próbákat a Szovjetunió északi vidékeihez hasonló terepviszonyok között kívánja végrehajtani. Két további kísérletet irányoztak elő, ezeket azonban a szárnyas rakéták már önállóan hajtják végre.

Az amerikai kísérlet ellen heves tiltakozás nyilvánult meg Kanadában. A kísérlet ideje alatt csupán Mulroney miniszterelnök hivatala 47 tiltakozó telefonhívást kapott, s hasonló erővel jelezték tiltakozásukat a békeharcosok a hírközlő szerveknek is. Az egyik kanadai légi támaszpont előtt tiltakozó őrséget álltak az amerikai kísérlet ellenfelei.

január 17.

Lázár Györgynek, a Minisztertanács elnökének meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Kaare Willoch, a Norvég Királyság miniszterelnöke. Útjára elkísérte felesége, Anne Marie Willoch is.

A Ferihegyi repülőtéren ünnepélyesen fogadták a vendégeket. A magyar és norvég zászlókkal díszített légikikötőben csapatzászlóval felsorakozott a néphadsereg díszszázada. A fogadtatásra megjelent Lázár György és felesége, Marjai József miniszterelnök-helyettes, Várkonyi Péter külügyminiszter, valamint politikai és gazdasági életünk több más vezető személyisége. Jelen volt Sebestyén Gábor, hazánk oslói és Per Naevdal, Norvégia budapesti nagykövete.

Elsőként Lázár György üdvözölte Kaare Willochot, köszöntve kíséretének tagjait is. Úttörők virágcsokrokkal kedveskedtek a magas rangú vendégnek és feleségének. A díszszázad parancsnoka jelentést tett a miniszterelnöknek, majd felcsendült a két ország himnusza. Ezután a magyar és a norvég személyiségek kölcsönösen üdvözölték egymást.

Az ünnepélyes fogadtatás után a vendégek a magyar vezetők társaságában gépkocsiba szálltak, s szállásukra hajtattak.

A norvég kormányfő a délutáni órákban megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén. Ezután Lázár György és Kaare Willoch szűk körben megbeszélést folytatott a magyar miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában.

A program az Országház Delegációs termében folytatódott: Lázár György és Kaare Willoch vezetésével megkezdődtek a magyar-norvég plenáris tárgyalások. A magyar tárgyaló csoport tagja: Török István külkereskedelmi államtitkár, Esztergályos Ferenc külügyminiszter-helyettes, valamint Sebestyén Gábor. Norvégia képviseletében - a kormányfő társaságában - Nils Morten Udgaard miniszterelnökségi államtitkár, Arne Langeland, a norvég exporttanács elnöke, valamint Per Naevdal ült a tárgyalóasztalhoz. A tanácskozás munkájában részt vettek a két tárgyaló küldöttség szakértői is.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_kaare_willoch_lazar_gyorgy.jpgKaare Willoch és Lázár György a Parlamentben

A megbeszélésen a kétoldalú kapcsolatokról szólva megállapították, hogy azok politikai és kulturális területen megfelelően fejlődnek. A tárgyaláson nagy teret kapott a gazdasági kontaktusok alakulása. A tárgyaló partnerek egyetértésre jutottak abban, hogy e kapcsolatok jók, de még szerények. Kölcsönösen megerősítették, hogy megvan a lehetőség és a készség a bővítésükre.

A plenáris ülésen eszmecserét folytattak a nemzetközi kérdésekről is. Bár az e területen kialakult feszültség okait eltérően ítélik meg, megállapították, hogy mindkét ország érdekelt a kelet-nyugati kapcsolatok fenntartásában, a párbeszéd folytatásában, a feszültség csökkentésében. Meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a találkozók a mostani helyzetben is hozzájárulnak a nemzetközi légkör javításához.

Este Lázár György és felesége díszvacsorát adott Kaare Willoch és felesége tiszteletére a Parlament Vadász-termében. A vacsorán mindkét kormányfő pohárköszöntőt mondott.

A Minisztertanács ülésén a Magyar Tudományos Akadémia előterjesztése alapján elfogadta a tudománypolitika hosszú távú elveit, és megerősítette a tudományos kutatás hosszú távú irányait tartalmazó munkaokmányt. Kötelezte az érdekelt minisztereket és országos hatáskörű szervek vezetőit, hogy a munkaokmányban foglaltakat a közép- és hosszú távú népgazdasági tervezőmunkában, valamint a kutatási és fejlesztési programok kidolgozásánál vegyék figyelembe.

A kormány a Központi Népi Ellenőrzési Bizottság jelentése alapján áttekintette a nyugdíjasok foglalkoztatásának helyzetét. Megállapította, hogy tevékenységük elősegíti a népgazdasági feladatok megoldását, egyben hozzájárul életkörülményeik javításához is. Felhívta az érdekelt állami szerveket, hogy a következő évekre szóló foglalkoztatási és szociálpolitikaiintézkedések kidolgozásakor hasznosítsák a jelentésben összegzett tapasztalatokat.

A Minisztertanács áttekintette az idegenforgalom múlt évi tapasztalatait. Megállapította, hogy 1984-ben a központi, a tanácsi és a vállalati intézkedések eredményeként, a szállodai és vendéglátóipari kapacitás bővítése nyomán tovább nőtt a szocialista és a tőkés országokból hazánkba látogató turisták száma. A tervezettet meghaladóan emelkedett az idegenforgalomból származó devizabevétel is. Az elmúlt évek átlagánál több, összesen 5 millió 620 ezer magyar állampolgár látogatott külföldre. A kormány a nemzetközi idegenforgalom fejlesztésére teendő további intézkedések mellett fontos feladatként jelölte meg a belföldi turizmus feltételeinek javítását.

A kormány jóváhagyólag tudomásul vette az 1985-ös nemzetközi ifjúsági év megrendezésével kapcsolatos programot.

Negyven évvel ezelőtt Budapesten, az Almássy tér 2. számú házban alakult meg az Ideiglenes Szakszervezeti Tanács. Ebből az alkalomból emléktáblát avattak fel a ház falán. A Szakszervezetek Országos Tanácsa nevében Gáspár Sándor elnök és Méhes Lajos főtitkár, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai, az alapító tagok nevében Apró Antal és Petrák Ferenc helyezett el koszorút az emléktáblánál, a fiatalok nevében két ifjúmunkás koszorúzott.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_mehes_lajos_gaspar_sandor.jpgMéhes Lajos, a SZOT főtitkára és Gáspár Sándor, a SZOT elnöke leleplezi az emléktáblát

Az évfordulóról a Szakszervezetek Országos Tanácsa is megemlékezett a csütörtökön megtartott ülésén. Ezen a SZOT időszerű feladatokról is tárgyalt, s úgy döntött, hogy 1986-ra összehívja a magyar szakszervezetek következő kongresszusát.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_szot_ules.jpgA SZOT ülésének részvevői

Moszkva arra törekszik, hogy az egyenlőség, az egyenlő biztonság elve alapján jöjjenek létre megegyezések a szovjet-amerikai tárgyalásokon. Ezt Andrej Gromiko külügyminiszter erősítette meg a Kremlben, fogadva Gary Hart amerikai szenátort. Hart, aki tavaly a demokraták elnökjelöltségéért vívott küzdelmet, s egyik meghatározó egyénisége pártjának, szovjet parlamenti csoport meghívására érkezett ide. A találkozón a szovjet-amerikai kapcsolatok jelenlegi állapotáról, perspektíváiról és több nemzetközi kérdésről volt szó. - A szovjet vezetés abból indul ki - fejtette ki Gromiko -, hogy nem lehet más ésszerű alapja a kapcsolatoknak, mint az egyenlőség, egymás törvényes érdekeinek figyelembevétele, nem harmadik országok rovására. Ha amerikai részről is hasonló megközelítés érvényesül, akkor lehet számolni a viszony javulásával, amely kedvezően befolyásolná az általános világhelyzetet.

Gromiko a legfontosabbnak azt nevezte, hogy megtalálják a fegyverkezési verseny megfékezésének gyakorlati útjait, azt ne engedjék kiterjedni a világűrre. Fontosnak mondta a genfi találkozón elért megegyezést a tárgyalásokról, kiemelve a kozmikus és nukleáris fegyverkezés szoros összefüggéseit. Moszkva konstruktív magatartásáról biztosította a szenátort. Egyidejűleg utalt azokra a szovjet kezdeményezésekre, amelyek megvalósítása csökkenthetné a háborús veszélyt. Ilyen javaslat, hogy a nukleáris hatalmak vállalják: nem alkalmaznak elsőként nukleáris fegyvert, fagyasszák be a nukleáris arzenált, teljesen tiltsák be a nukleáris fegyverkísérleteket. Ez a gyakorlatban jelenthetné a közeledést a nukleáris fegyverek teljes felszámolásához. A találkozón Hart hangsúlyozta, milyen fontos a szovjet-amerikai kapcsolatokban meglevő feszültség csökkentése, a viszony javítása, konkrét eredményeik elérése az új leszerelési tárgyalásokon.

Miközben Izrael és Libanon egyaránt hozzájárult a nakurai katonai tárgyalások felújításához, Simon Peresz izraeli miniszterelnök közölte Brian Urquharttal, az ENSZ főtitkárhelyettesével, hogy a csapatvisszavonásról és ütemezéséről hozott egyoldalú izraeli döntés visszavonhatatlan. Akkor is végrehajtják, ha nem születik megfelelő megegyezés Libanonnal. Jichak Rabin hadügyminiszter, aki csütörtökön ugyancsak találkozott a magas rangú ENSZ-diplomatával, kijelentette: országa Libanont és a világszervezetet is értesítette határozatáról, s - tette hozzá - amennyiben véres viszály robbanna ki a felekezetek között a kiürített területeken, azokért eleve a bejrúti kormányra és az ENSZ-re hárítja a felelősséget.

Urquhart délelőtt még Damaszkuszban volt, ahol újabb megbeszélést folytatott Abdel Halim Haddam alelnökkel. Erről semmiféle érdemi információ nem került nyilvánosságra. Damaszkusz álláspontja szerint Izraelnek feltétel nélkül és teljes mértékben ki kell vonnia megszálló csapatait Libanonból. Szíria arra sem hajlandó, hogy bármiféle Tel-Aviv által követelt garanciát nyújtson a kiürített területek jövőjét illetően, mert ezzel elismerné a két és fél évvel ezelőtti véres invázió jogosságát.

Jasszer Arafat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetője Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkárhoz intézett levelében aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a libanoni hadsereggel nem egyeztetett izraeli csapatvisszavonás után a körzetben levő palesztin menekülttáborok szabad prédái lehetnek az ellenőrizetlenül tevékenykedő jobboldali fegyvereseknek.

A levél, amelyet a PFSZ ENSZ-megfigyelője juttatott el a főtitkárhoz, emlékeztet rá, hogy 1982 szeptemberében az izraeli haderők bebocsátották a nyugat-bejrúti Szabra és Satila menekülttáborokba a falangista fegyvereseket, akik elvakult öldöklést vittek véghez a palesztin táborlakók soraiban. Arafat levele e helyzet megismétlődésének veszélyére figyelmeztet.

A képviselőház republikánus párti vezetőinek támogatását kérte Caspar Weinberger amerikai hadügyminiszter ahhoz, hogy meggátolja a Pentagon költségvetésének csökkentését. A törvényhozók az amerikai kongresszus mindkét házában a katonai kiadások jelentős megnyirbálását tervezik a több mint 200 milliárd dolláros költségvetési deficit csökkentése érdekében.

Weinberger azzal érvelt, hogy a képviselők által tervezett, mindössze 3-4 százalékos költségvetésemelés „lehetetlenné tenné a szükséges fegyverek beszerzését”, és nagyjából 10 százalékos emelést kíván a mostani költségvetési év előirányzataihoz képest. A hadügyminiszter ráadásul olyan újabb követeléssel állt elő, hogy szervezzék újjá az Egyesült Államok kontinentális légvédelmét, ami 50 milliárd dollárba kerülne szakértők szerint.

Weinberger arra hivatkozik, hogy a légvédelem újjászervezése elengedhetetlen kiegészítője lenne a Reagan elnök által meghirdetett űrfegyverkezési programnak, védelmet adna a bombázók és a robotrepülőgépek ellen, miközben az űrfegyverek a rakéták ellen nyújtanának védelmet.

január 18.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára délután az Országház Nándorfehérvári-termében találkozott Kaare Willochhal. A nyílt és szívélyes légkörű találkozón véleményt cseréltek a nemzetközi helyzetről, az európai biztonság és együttműködés időszerű kérdéseiről, és áttekintették a magyar-norvég kapcsolatok alakulását.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_kaare_willoch_kadar_janos.jpgKádár János és Kaare Willoch megbeszélése

A találkozón jelen volt Lázár György, továbbá Sebestyén Gábor, hazánk oslói és Per Naevdal, a Norvég Királyság budapesti nagykövete.

Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke ugyancsak a délutáni órákban fogadta a norvég kormányfőt a Parlament Munkácsy-termében. A találkozón jelen volt Esztergályos Ferenc és Nils Morten Udgaard miniszterelnökségi államtitkár, valamint Sebestyén Gábor és Per Naevdal.

Vidéken kezdődött Kaare Willoch pénteki programja: a Lázár György miniszterelnök vendégeként hivatalos látogatáson hazánkban tartózkodó norvég kormányfő az érdi Benta-völgye Termelőszövetkezetbe látogatott.

Az 50 ezer lakosú, Budapest vonzáskörzetében levő városba érkező vendéget - akinek kíséretében volt Esztergályos Ferenc külügyminiszter-helyettes is - Villányi Miklós mezőgazdasági és élelmezésügyi államtitkár, valamint a szövetkezeit vezetői fogadták. Dékány István tsz elnök tájékoztatást adott a csaknem kétezer hektáron gazdálkodó termelőszövetkezet tevékenységéről.

A beszélgetésen Kaare Willoch szólt arról, hogy Norvégiában jól ismertek a magyar mezőgazdaság eredményei, ezért is kérte, hogy ellátogathasson egy termelőszövetkezetbe. A mezőgazdasági üzemek értékesítési rendszerére vonatkozó kérdésére a vendéglátók elmondták, hogy a Bentavölgye csakúgy, mint az ország több más szövetkezete, bolthálózatot is üzemeltet. Magyarországon néhány nagy mezőgazdasági kombinát közvetlen exporttevékenységet is folytathat - tájékoztatták -, a gazdaságok többsége azonban külkereskedelmi vállalatokon és társulásokon keresztül értékesíti külföldön terményeit. Az érdi tsz-ből elsősorban őszibarackod csemegeszőlőt és jó minőségű szárított kukoricát szállítanak különböző országokba.

A program üzemlátogatással folytatódott: Kaare Willoch - a tsz vezetőinek kalauzolásával - megtekintette az évi 35 ezer sertést feldolgozó vágóhidat, majd Varga Sándor tsz-tag háztáji gazdaságával ismerkedett. A búcsúzáskor elismerő szavakat jegyzett be a tsz vendégkönyvébe.

Délután Kaare Willoch nemzetközi sajtóértekezletet tartott, este pedig megtekintette az Operaház előadását.

A Budapest felszabadításáért vívott harcok egyik jelentős fegyvertényére, az V. kerület felszabadulására emlékeztek a városrész lakói. A kerület felszabadulásának 40. évfordulója alkalmából ünnepségsorozatot rendeztek, amelyen részt vett Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára. A városrész párt-, állami és tömegszervezeteinek képviselői, a fegyveres testületek tagjai, egykori harcostársak, valamint úttörők a kegyelet és a hála virágait helyezték el a Vigadó téri szovjet hősi emlékmű talapzatán.

A koszorúzási ünnepséget követően a Vigadó Galériában kiállítás nyílt meg, amely átfogó képet ad a kerület fejlődéséről a felszabadulás óta eltelt 40 évben. A február 10-ig megtekinthető tárlaton helyet kaptak az egykor a kerületben élő és alkotó képzőművészek kisplasztikái, szobrai, festményei is. A tárlat megnyitóján részt vett Csehák Judit, a Minisztertanács elnökhelyettese is. A kiállítás megnyitása után baráti találkozót tartottak, amelyen az V. kerület pártszervezeteinek egykori vezetői felelevenítették az elmúlt 40 év eseményeit.

A budapesti gettó felszabadulásának 40. évfordulója alkalmából a Budapesti Izraelita Hitközség a Dohány utcai zsinagóga melletti sírkertben levő emlékfalnál koszorúzási ünnepséget rendezett. A kegyeletes megemlékezésen - amelyen az Állami Egyházügyi Hivatal, más állami, valamint párt-, társadalmi szervezetek, s a Szovjetunió budapesti nagykövetségének képviselői is jelen voltak - Héber Imre, a Budapesti Izraelita Hitközség elnöke mondott beszédet. A többi között hangoztatta: Ma is fájó kegyelettel és emlékezéssel gondolunk itt nyugvó hősi halottainkra, és soha nem feledjük el a dicsőséges szovjet hadseregnek, hogy megmentette a gettó lakóit, és felszabadította hazánkat. A beszéd után koszorúkat helyeztek el az emlékfalon.

Az évforduló alkalmából délután a Dohány utcai zsinagógában emlékező, hálaadó istentiszteletet tartottak, melyen részt vettek a magyarországi egyházaik képviselői is.

Margaret Thatcher brit miniszterelnök egynapos látogatást tett az NSZK-ban. Thatcher és vendéglátója, Helmut Kohl nyugatnémet kancellár, a Közös Piac és a kelet-nyugati viszony helyzetét vitatta meg. A látogatás kapcsán Helmut Kohl a The Times pénteki számában megjelent interjújában felvetette annak a gondolatát, hogy a Közös Piacon belül olyan új szerződést kellene kidolgozni és megkötni, amely meghatározná az EGK „szervezeti és politikai továbbfejlesztését”. Kohl nem titkolta, hogy a tagállamok együttműködésének erősítése érdekében kötelező érvényű előírásokra és nem csupán ajánlásokra gondol. Thatcher és Kohl közölte, hogy a második világháború befejezésének 40. évfordulójáról a nyugati országok külön-külön fognak megemlékezni. Margaret Thatcher a tárgyalásokat követően sajtóértekezletet tartott, és felkereste Richard von Weizsecker nyugatnémet államfőt. A brit miniszterelnök késő délután utazott haza.

Washingtonban bejelentették, hogy február 20-án újabb megbeszélésre kerül sor az amerikai fővárosban Reagan elnök és Margaret Thatcher brit miniszterelnök között. A Fehér Ház közlése szerint főképp az új szovjet-amerikai leszerelési tárgyalások témaköreiről lesz majd szó.

január 19.

Reggel Kaare Willoch felesége társaságában ellátogatott a Tolbuhin körúti vásárcsarnokba. Kíséretében volt Esztergályos Ferenc. külügyminiszter-helyettes is. A vendégeket a csarnok bejáratánál Czobor Péter igazgató fogadta, s kalauzolta a bevásárlóközpontban. A kormányfő érdeklődésére az igazgató elmondta, hogy az 1800-as évek végén épült piacon csaknem 150, zömében élelmiszercikkeket árusító bolt, stand kapott helyet. Az állami, a szövetkezeti és a magánszektort egyaránt képviselő árudákat naponta majdnem 30 ezer budapesti vásárló keresi fel.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_kaare_willoch_vasarcsarnok.jpgA norvég kormányfő (képünk jobb szélén) Budapesten ellátogatott a Tolbuhin körúti vásárcsarnokba ahol több pavilon áruválasztékát is megtekintette

A norvég kormányfő több pavilon áruválasztékát is megtekintette; fényképezőgépével meg is örökítette a hétvégi élénk piaci forgalom egy-egy, érdeklődését felkeltő pillanatát. A vásári séta során Kaare Willoch magyar specialitásokkal töltötte meg alkalmi bevásárlókosarát. A miniszterelnök elbeszélgetett a hétvégi bevásárlóikkal is.

A délelőtti órákban a magas rangú vendég és kísérete Szentendrére hajtatott. A kisvárosban Havasi Imre tanácselnök-helyettes, Ladányi Mihály, a Múzeumi Központ igazgatója köszöntötte a kormányfőt, aki Mailáth Imre, a Ferenczy Múzeum főmunkatársa tárlatvezetésével megtekintette a Kovács Margit-múzeum gyűjteményét.

A vendégek - miközben hosszasan gyönyörködtek a festői környezetű város panorámájában - felkeresték a Czóbel-emlékházat, amelyet 1975-ben a művész alapított, s több mint háromszáz festményt, grafikát adományozott a múzeum javára.

A Várnegyed látványosságaival ismerkedett délután Kaare Willoch és felesége. Elsőként a kilenc éve épült Hilton Szállót keresték fel, ahol Bíró Károly igazgató bemutatta az épület műemléki részét, a dominikánus udvart, a sok évszázados templomtornyot. A kormányfő megtekintette a ma élő magyar művészek alkotóközösségének galériáját.

A városnéző program a Mátyástemplomban folytatódott. Itt Szenthelyi-Molnár István főesperes fogadta a katedráiig vendégeit, s tájékoztatást adott a XIII. században épült székesegyház történetéről, restaurálásának körülményeiről.

A várbeli séta a Budapesti Történeti Múzeumban fejeződött be. Székely György főigazgató megismertette a norvég miniszterelnökkel és kíséretével a középkori Buda királyi várpalotájának ásatásait és gótikus szobrait bemutató kiállítást.

Hivatalos látogatását befejezve, szombaton kora este elutazott Budapestről Kaare Willoch, a Norvég Királyság miniszterelnöke és felesége, Anne Marié Willoch. A Ferihegyi repülőtéren ünnepélyesen búcsúztatták a norvég kormányfőt. A magyar és norvég zászlókkal díszített légikikötőben csapatzászlóval felsorakozott a néphadsereg díszszázada is.

A búcsúztatásra megjelent a vendéglátó Lázár György miniszterelnök és felesége, Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, Várkonyi Péter külügyminiszter, valamint politikai és gazdasági életünk több más vezető személyisége. Ott volt Sebestyén Gábor, hazánk oslói és Per Naepdal, Norvégia budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_kaare_willoch_lazar_gyorgy_2.jpgLázár György búcsúzik Kaare Willochtól

Úttörők virágcsokrokat nyújtottak át a magas rangú vendégnek és feleségének. A díszszázad parancsnoka jelentést tett a miniszterelnöknek, majd felcsendült a két ország himnusza. A magyar és a norvég személyiségek, vendégek és vendéglátók kölcsönösen elbúcsúztak egymástól. Ezután a norvég kormányfővel és kíséretével felemelkedett a különrepülőgép a légikikötő betonjáról.

Egy látványos bemutatónak induló mutatvány torkolt tragédiába az Egyesült Államokban.

1984-ben Karel Soucek, a csehszlovákiai születésű kanadai kaszkadőr a fejébe vette, hogy egy saját készítésű hordó segítségével leereszkedik a Niagara-vízesésen. Miután egy próbaesésen letesztelte a 2,7 méter hosszú, 1,8 méter széles, vörös színű "járművét", amelyre a "Niagara utolsó fenegyereke - 1984" volt ráírva, július 2-án beleült, s nekirugaszkodott a mélységnek. Bár több helyen vérzett a teste, túlélte a zuhanást, amelyért később 500 dollár bírságot kellett fizetnie, mivel azt engedély nélkül hajtotta végre. Mellette több tízezer dollárt keresett a filmes jogok, valamint az interjúk miatt.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_karel_soucek.jpgKarel Soucek a biztosnak hitt találmányában

A sikerén felbuzdulva meggyőzött egy céget, hogy finanszírozza egyik újabb hajmeresztő vállalkozását, amely során a texasi Houston Astrodome tetejéről, mintegy 55 méteres magasságból nézne farkasszemet az alatta tátongó mélységgel, valamint az odaépített vízaknával. Soucek 1985. január 19-én sorra kerülő mutatványa azonban tragikus véget ért: a hordó nem a tartály közepére, hanem annak széléhez csapódott, a kaszkadőr súlyos sérüléseket szenvedett, s másnap elhunyt. A Niagara-vízesés mellett temették el.

január 20.

Az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan félbeszakítja a mexikói Manzanillo városban Nicaraguával folytatott tárgyalásokat. Az is ismeretessé vált, hogy Reagan elnök igen jelentős mértekben fel akarja emelni a Salvadornak nyújtott katonai és gazdasági segítséget. A Nicaraguával folytatott tárgyalások. felfüggesztését azzal indokolták, hogy azok eddig nem hoztak kielégítő eredményt, ugyanakkor a Contadora-csoport javaslatai - amelyek tulajdonképpen a megbeszélések kereteit adták - jelenleg átdolgozás alatt vannak, sőt a csoport összetételében is lehetnek változások.

Az amerikai döntéssel kapcsolatban Daniel Ortega nicaraguai elnök kijelentette: Washingtonnak az a döntése, hogy egyoldalúan megszakítja a Nicaraguával folytatott tárgyalásokat, tovább súlyosbítja a térségben kialakult helyzetet. Ezen fejlemények a washingtoni politika keményedését jelzik, s ez a folyamat közvetlen agresszióhoz vezethet - mondotta.

Figyelemre méltó közép-amerikai fejlemény, hogy Robert McFarlane, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója titkos körutat tett a térségben. Az utazás során öt országot látogatott meg: Salvadort, Honduras*, Guatemalát, Costa Ricát és Panamát.

Körútjáról nyilatkozva az NBC televíziós hálózatnak McFarlane azt mondotta, egyik célja „a salvadori konfliktus megoldásának elősegítése” volt, a másik célnak „a Nicaragua által exportált felforgató tevékenység megfékezését” nevezte meg. Elismerte ugyan, hogy nincs teljes egyetértés e kérdésekben minden meglátogatott országban, de azt mondotta, az út megnyugtatta Washington partnereit arról, hogy az Egyesült Államok „továbbra is állandó támogatójuk marad”. Ezzel kapcsolatban ismét jelezte, hogy a kormány az eddiginél nagyobb támogatást kér a kongresszustól Duarte salvadori rendszere számára.

Ronald Reagan vasárnap a Fehér Házban - zártkörű, de a televízió által is sugárzott ünnepség keretében - letette a hivatali esküt, s ezzel az alkotmány előírásainak megfelelően kezdetét vette második elnöki periódusa. Ugyancsak esküt tett George Bush alelnök.

Reagan első ténykedéseként (új elnökként) kisorsolta, melyik csapat kezdjen a Szuper Kupa, az amerikaifutball-torna döntőjében. Az amerikai nemzeti sportnak ez az eseménye - kimondva, kimondatlanul - az oka annak, hogy a beiktatási ceremóniát az idén hétfőre halasztották. Az elnök ekkor másodszor is esküt tesz majd a Capitolium (a kongresszus épülete) előtt, és végigmegy a beiktatási parádé hagyományos útvonalán.

A beiktatási ünnepségek - csupa fény, csupa pompa, csupa költség - eseményei már pénteken megkezdődtek. Szombat este Frank Sinatra rendezésében gálaműsor köszöntötte az elnököt. A washingtoni konvencióközpontban 12 ezer meghívott néző volt jelen. Néhány utcával odébb viszont Jesse Jackson - a demokrata elnökjelöltségért folytatott küzdelemben tekintélyt szerzett politikus - ellenbeiktatási menetet tartott, amely „az igazságért, a munkáért, a békéért” jelszavakkal tüntetett a Fehér Ház mögött. Az ellenbeiktatásnak elnevezett tüntetéssorozat, a tervek szerint, hétfőn is folytatódik.

január 21.

Moszkvában megnyitották a Budapest-napokat, amelyek fővárosunk utóbbi negyven évének fejlődésével, gazdasági, tudományos, kulturális életével ismerteti meg a szovjet főváros lakóit. A széles körű eseménysorozat összekapcsolódik Budapest teljes felszabadulásának közelgő évfordulójával.

Az ünnepi megnyitó színhelye a Rosszija Szálló központi hangversenyterme volt. Az elnökségben foglalt helyet az a budapesti politikai küldöttség, amely Grósz Károlynak, az MSZMP KB tagjának, a budapesti pártbizottság első titkárának vezetésével tegnap étkezett Moszkvába. Itt Viktor Grisin, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a moszkvai városi pártbizottság első titkára fogadta a delegációt. Jelen volt Rajnai Sándor, hazánk moszkvai nagykövete. A küldöttség tagjai: Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke, Ernszt Antal, az MSZMP XXI. kerületi Bizottságának első titkára, Pataki Béla, a XV. kerületi tanács elnöke. Dolgos Lászlóné, a Habselyem Kötöttárugyár dolgozója, Földes László, az Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége országos bizottságának tagja és Fazekas János, az MSZMP Budapesti Bizottságának munkatársa.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_moszkva_rosszija_szallo.jpgAz ünnepi nagygyűlés részvevői a Rosszija Szálló koncerttermében

Az ünnepségen Grósz Károly és Viktor Grisin mondott beszédet, méltatva a két ország, a két főváros testvéri barátságát, együttműködését. Ezután magyar és szovjet művészegyüttesek, szólisták közreműködésével gálaműsor következett. Többek között fellépett az Állami Népi Együttes tánc- és énekkara, Melis György, az Operaház kiváló magánénekese, Sunyovszky Szilvia, a Madách Színház művésznője.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_viktor_grisin.jpgA Budapest-napokat megnyitó politikai nagygyűlésen Viktor Grisin, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a moszkvai pártbizottság első titkára mondott beszédet

A Budapest-napok fontos eseménye lesz a Manyezsban megnyíló, nagyszabású kiállítás Budapest 1945-1985 címmel, amely a főváros fejlődését, s fejlesztésének távlati éveit villantja fel. Politikai fórumok, rövidfilmek, gyermek- és rajzfilmek bemutatójának is színhelye lesz a központi kiállítási csarnok, s itt rendez divatbemutató-sorozatot a Skála. A következő napokban sokféle Budapesthez, hazánkhoz kötődő program lesz Moszkvában. Magyar szakemberek társadalompolitikai, gazdasági, ideológiai problémákról tartanak előadásokat. A barátságvonattal érkezett küldöttségek 25 moszkvai vállalatot keresnek fel.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_baratsagvonat_2.jpgMegérkezett a barátságvonat

Az Állami Népi Együttes háromszor lép fel, magyar művészek vendégszereplésével játsszák majd a Csárdáskirálynőt a moszkvai Operettszínházban, míg a Dinamo-sportcsarnokban az Express együttes ad két koncertet. A szovjet főváros három mozijában magyar filmhetet rendeznek, műsoron van például a Valahol Európában és a Mefisztó. A moszkvai érdeklődést jelzi, hogy a Moszkovszkaja Pravda után a szovjet főváros esti lapja is teljes oldalas összeállítást adott közre Budapestről, az előbbi Grósz Károly, az utóbbi pedig Szépvölgyi Zoltán írását közölte.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_moszkva.jpgA moszkvaiak üdvözlik a Budapest-napok részvevőit a Szovjetunió fővárosában! - hirdeti a felirat a Marx sugárúton

Bonnban megkezdődött a szovjet-nyugatnémet gazdasági vegyes bizottság 13., kétnapos ülésszaka. A szovjet küldöttséget Alekszej Antonov miniszterelnök-helyettes, a nyugatnémetet Martin Bangemann gazdasági miniszter vezeti.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_alekszej_antonov_dr_martin_bengemann.jpgA szovjet küldöttség vezetőjét, Alekszej Antonov miniszterelnök-helyettest megérkezésekor dr. Martin Bangemann, nyugatnémet gazdasági miniszter üdvözli

Martin Bangemann a Neue Osnabrücker Zeitung hétfői számában megjelent interjújában azt a meggyőződését hangsúlyozta, hogy a gazdasági tárgyalások hozzájárulnak majd a Szovjetunió és az NSZK közötti politikai légkör megjavításához is. Antonov miniszterelnök-helyettes nem protokolláris okokból találkozik kedden Helmut Kohl kancellárral és Hans-Dietrich Genscher külügyminiszterrel; ezek a találkozók szerves részét képezik a Szovjetunióval folytatott politikai párbeszédnek - hangoztatta a nyugatnémet gazdasági miniszter.

Bangemann közlése szerint a mostani ülésszak középpontjában a vegyipari együttműködés áll majd. Az NSZK főként vegyipari berendezések exportjával kívánja javítaná az utóbbi négy évben deficites kereskedelmi mérlegét - mondta: a miniszter. Bangemann jelezte, hogy a jövőbeni üléseken a nyugatnémet fél szeretné előtérbe helyezni a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari együttműködést, ami lehetővé tenné a közepes és kisvállalatok fokozottabb bevonását a két ország kereskedelmébe.

A nyugatnémet sajtó becslése szerint az 1986 és 1990 közötti szovjet ötéves tervben a nyugati cégek 18-20 milliárd márka értékű megrendelésire számítanak. A nyugatnémet vállalatok ebből szeretnének minél nagyobb részesedést maguknak, különös tekintettel arra, hogy 1984-ben hárommilliárd márka volt az NSZK deficitje a két ország 23 milliárd márkás árucsere-forgalmában.

Az NSZK változatlanul a Szovjetunió legfontosabb nyugati kereskedelmi partnere, megelőzve Olaszországot, Franciaországot és Japánt. Ez fordítva is igaz: a szocialista országok közül a Szovjetunió tölti be a vezető szerepet az NSZK keleti kereskedelmében, amely az NSZK egész árucsere-forgalmának öt százaléka.

Jichak Rabin izraeli hadügyminiszter kijelentette, hogy akár megegyezés születik az ENSZ-szel és a libanoniakkal, akár nem, Izrael február 19-ig kiüríti a dél-libanoni Szidón körzetét. Az izraeli hadügyminiszter a knesszet külügyi és hadügyi bizottságában azzal indokolta a háromszakaszos kivonulási tervet, hogy az izraeli hadsereg Dél-Libanonban nem tud olyan rendet tartani, mint a Jordán folyó megszállt nyugati partján.

Az izraeli alakulatok hétfőn folytatták a berendezések elszállítását, és megkezdték új állások kiépítését Szidóntól délre és keletre, a Litani folyó mentén. Izraeli katonai források mindazonáltal értésre adták, hogy harci egységeket egyelőre nem vonnak vissza.

Amin Dzsemajel libanoni elnök ugyancsak hétfőn rendkívüli ülésre hívta össze a kabinetet, hogy megvitassák a Bejrútban és a főváros körül lezajlott újabb összecsapásokat, illetve ezeknek az izraeli kivonulással kapcsolatos előkészületekre gyakorolt hatását.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_szidon.jpgEgy kivonulásra készülő izraeli páncélos jármű Szidón városában

A kormánycsapatok és a drúz milicisták között Szuk el-Garb térségében lezajlott nyolcórás éjszakai tüzérségi párbaj következtében öt polgári személy halt meg. Ugyancsak éjszaka Nyugat-Bejrútban a síita Amal és a szunnita Murabitun mozgalom milicistái csaptak össze; ez hét halálos és 15 sebesült áldozatot követelt.

A Libanoni KP Központi Bizottságának Politikai Bizottsága nyilatkozatban foglalkozott azzal az izraeli kormánydöntéssel, amely a Dél-Libanonban tartózkodó izraeli csapatok több szakaszos kivonását tartalmazza. A Libanoni KP szerint az izraeli lépés azt tanúsítja, hogy meghiúsultak azok a célok, amelyeket a Libanon elleni izraeli-amerikai agresszióval akartak elérni. Ugyanakkor - folytatódik a nyilatkozat - Izrael e döntésével nyomást gyakorol Libanonra. Azzal fenyegetőzve, hogy a csapatkivonás alá eső területeken testvérharcot provokál ki, arra számít, hogy ráerőszakolhatja Libanonra azokat a feltételeket, amelyeket nem sikerült rákényszerítenie a nakurai tárgyalásokon. A Libanoni KP végül felhívta az ország hazafias erőit, hogy hiúsítsák meg Izrael terveit, fokozzák a fegyveres harcot a hódítók ellen, s eszközöljék ki a csapatok teljes és feltétel nélküli kivonását.

Az immár ötvenkét hónapja tartó iraki-iráni háború mielőbbi befejezéséért diplomáciai erőfeszítéseinek fokozását határozta el Bagdadban az úgynevezett hetek bizottsága. Békéltetési szándékkal érkezett Bagdadba Jasszer Arafat, a PFSZ elnöke is.

A testület - amelyben Irak, Kuvait Jordánia, Marokkó, a Jemeni Arab Köztársaság, Szaúd-Arábia külügyminiszterei, Tunéziának az Arab Ligában tevékenykedő képviselője, illetve Sedli Klibi, az Arab Liga főtitkára foglal helyet - ülése után Klibi újságírókkal közölte: a bizottság tagjai több országot felkeresnek, hogy felhívják a figyelmet a folytatódó iraki-iráni háború veszélyes következményeire. Klibi nem közölte, hogy mely országokról van szó. A bizottság folytatta munkáját.

Az iraki légierő vadászgépei három tengeri célpontot támadtak este az iráni Harg-szigeten levő olajkikötő közelében - jelentette be egy bagdadi katonai szóvivő. Hozzáfűzte, hogy ezek közül kettő nagy tengeri célpont, a harmadik pedig nagyon nagy célpont volt. Egyelőre nem tudni, hogy milyen nemzetiségű hajókról van szó. Bagdad szerint az iraki légierő az év eleje óta tizenhét hajót talált el.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_tankhajo.jpgAz egyik találatot kapott olajszállító tankhajó

A salvadori Farabundo Marti Nemzeti Felszabadítási Front (FMLN) egységei az ország északkeleti részén fekvő Morazan tartományban felrobbantottak egy stratégiai fontosságú hidat. A Torola folyón átívelő híd volt az egyetlen összeköttetés az ország belseje és a tartomány északi része között, ahol jelenleg a hadsereg négyezer katonája folytat tisztogató hadműveleteket. A hidat a gerillák az utóbbi években már kétszer felrobbantották, s a mostani hadműveletekben megerősített védelem sem tudta megakadályozni újabb lerombolását.

Az FMLN néhány nappal ezelőtt bejelentette, hogy szakadatlanul zavarni fogja a forgalmat az ország főútvonalain. Bár a hadsereg jelentős erőket mozgósított az utak és a hidak védelmére, az országból érkező hírek szerint a hét végén teljesen leállt a forgalom a Csendes-óceán partja mentén húzódó főúton és a pánamerikai autóút salvadori szakaszán.

Gregorio Rosa Chavez, San Salvador segédpüspöke a salvadori fővárosban kijelentette, alig van remény arra, hogy létrejöjjön a januárra tervezett újabb találkozó a kormány és a hazafiak képviselői között.

A vasárnapi fehér házi „magáneskütétel” után Ronald Reagan hétfőn hivatalosan is felesküdött az Egyesült Államok alkotmányára. Letette a hivatali esküt George Bush alelnök is. A hétfői ünnepséget a hagyományoknak megfelelően látványos parádénak tervezték, közbeszólt azonban az időjárás. A mínusz tizenöt fokos hideg (amely a viharos szél miatt mínusz harmincfokosnak hatott) arra kényszerítette a rendező bizottságot, hogy törölje a szabadtéri rendezvényeket. Reagan és Bush a szenátus épületének előcsarnokában mondta el esküjét - az elnök pedig beiktatási beszédét.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_ronald_reagen.jpgAz ünnepélyes eskütétel pillanata

Reagan második periódusának első hivatalos megnyilatkozásában - korábbi politikai vonalának megfelelően - ismét az erős Amerika szükségességéről szólt. - Helyreállítottuk védelmi erőinket - mondta -, de sokat kell még tennünk. Az elnök őszinte erőfeszítéseket ígért a fegyverzet csökkentésére. Ugyanakkor egyértelműen utalt arra, hogy az Egyesült Államok tovább kíván haladni az „űrvédelem”, a csillagok háborújának nevezett koncepció útján. Miközben tárgyalásokról beszélt, a hangsúlyt egyértelműen arra tette, hogy a kölcsönös elrettentés stratégiája helyett át kell térni a védelem kifejlesztésére. Olyan fegyverek kifejlesztését ígérte, amelyek nem embereket ölnek, hanem fegyvereket semmisítenek meg.

Belpolitikai ügyekről szólva Reagan olyan törvényjavaslat előterjesztését ígérte, amely megtiltja a szövetségi kormánynak, hogy többet költsön bevételeinél. Mindez azonban a rekordméretű költségvetési hiány csökkentéséhez kevés. Az állami költekezés csökkentésének - amely mindenekelőtt a szociális kiadások visszafogását jelenti - programja továbbra is a Reagan-adminisztráció fő célja. Az amerikai jobboldal a választási kampányban Rónáid Reagan, hadd maradjon Reagan! jelszóval hirdette meg programját. A mostani beiktatási beszéd kevés olyan árnyalatot tartalmazott, amely azt ígérné, hogy az elnök eltávolodott volna pártja konzervatív szárnyának koncepciójától.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke táviratban üdvözölte Ronald Reagant, az Amerikai Egyesült Államok elnökévé történt beiktatása alkalmából.

január 22.

Méhes Lajos, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a SZOT főtitkára a főváros XIX. kerületébe látogatott. A vendégeket a kerületi pártbizottság székházában Fabriczki András első titkár és Fenyvesi Dezső tanácselnök fogadta, s tájékoztatta a több mint 70 ezer lakosú, dinamikusan fejlődő Kispest politikai, gazdasági és társadalmi életéről. Méhes Lajos ezt követően ellátogatott az 1908-ban alapított s az utóbbi években felújított és korszerűsített Wekerle-telepre, majd megtekintette a városrész új központjának építkezését. Itt - 1972-től a XVI. ötéves tervidőszak végéig - várhatóan 12 ezer lakás épül fel.

A SZOT főtitkárának kispesti programja a Gránit Csiszolószerszám és Kőedénygyártó Vállalatnál folytatódott. Méhes Lajos megtekintette a csiszolóskorong-gyáregység keverő-, nyersgyártó és készre munkáló műhelyeit, és a gyémántgyáregység galvánüzemét. Sárközy Dezső vezérigazgató és Hodruszki Tibor pb-titkár az 1200 dolgozót foglalkoztató vállalat munkájáról adott tájékoztatást. A kora délutáni órákban Méhes Lajos részt vett a gyáregység kommunistáinak a kongresszusi irányelveket tárgyaló és vezetőségválasztó taggyűlésén.

Bő programot kínáltak már kedden a moszkvai Budapest-napok, s az események közül a legjelentősebb az, hogy ünnepélyesen megnyitották a fővárosunk negyvenévi fejlődését bemutató kiállítást. Még ezt megelőzően délelőtt a magyar főváros képviselői megkoszorúzták a Lenin-mauzóleumot és az Ismeretlen katona sírját, majd Viktor Grisin, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a moszkvai pártbizottság első titkára fogadta Budapest politikai küldöttségét, amelyet Grósz Károly, az MSZMP KB tagja, a budapesti pártbizottság első titkára vezet. A találkozón kölcsönösen tájékoztatót adtak a két főváros pártszervezeteinek munkájából s a fő célokról.

Délután volt a Budapest 1945-1985 elnevezésű kiállítás megnyitása a Manyezsban, a központi kiállítási csarnokban, s az ünnepségen részt vett Viktor Grisin társaságában a szovjet főváros több más párt- és állami vezetője, a Grósz Károly vezette budapesti küldöttség, s ott volt Rajnai Sándor, hazánk moszkvai nagykövete. 

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_moszkva_kiallitas.jpgSzovjet vendégek a Budapest 1945-1985 elnevezésű kiállítás megnyitásán

Először Szergej Kolomin, a moszkvai városi tanács első elnökhelyettese beszélt. Mint mondta, a Budapest-napok rendezvényei, így e kiállítás is kitűnő lehetőséget ad ahhoz, hogy a moszkvaiak ismét meggyőződhessenek Magyarország fővárosának fejlődéséről, még jobban megismerhessék az elért eredményeket. Mint mondta, a két ország együtt halad a szocialista építés útján, aktívan küzd a békéért, az enyhülésért. E testvéri kapcsolatoknak szerves része a két főváros együttműködése.

Ezután Szépvölgyi Zoltán, Budapest tanácselnöke köszönte meg a meleg fogadtatást. A magyar főváros mostani bemutatkozása s e kiállítás tájékoztatni kíván Budapest történetéről, négy évtizedes fejlődéséről, felvillantja a jövőbeli elképzeléseket is. Hangsúlyozta: rövidesen negyven éve annak, hogy a szovjet hadsereg hatalmas emberáldozatok árán fölszabadította Budapestet, s az élet a Szovjetunió segítségével indult újra. A felszabadulással teljesen új szakasz kezdődött a főváros életében, valóra váltottuk a negyven évvel ezelőtti álmokat - mondta. A vendégeknek Berta István, a kiállítás igazgatója adott tájékoztatót a 3000 négyzetméter alapterületű bemutatóról.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_kiallitas.jpgMindig sokan állták körül a főváros belső területének hatalmas, látványos makettjét a Budapest 1945-1985 kiállításon

A Budapest-napok programjába tartozott az is, hogy a főváros barátságvonattal érkezett képviselőinek egy csoportja a Szovjet-Magyar Baráti Társaság aktivistáival találkozott. Holnap zajlanak le majd a különböző, közvetlen eszmecserék a partnerüzemekben, intézményekben. A keddi eseményeket a moszkvai városi tanács fogadása zárta. 

Alekszej Antonov, a szovjet-NSZK gazdasági vegyes bizottság ülésén részt vevő szovjet küldöttség vezetője találkozott Helmut Kohllal és Hans-Dietrich Genscherrel. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a kancellár és a külügyminiszter, illetve a szovjet miniszterelnök-helyettes véleményt cserélt a két ország kapcsolatairól, a gazdasági együttműködés kérdéseiről, amelyről a nap folyamán Martin Bangemann gazdasági miniszterrel kommünikét írtak alá.

A kormányszóvivői hivatal által kiadott tájékoztató szerint a megbeszéléseken egyetértőleg megállapították, hogy a két ország közös érdeke a gazdasági kapcsolatok fejlesztése, s a kancellár kifejezte nézetét, hogy azok előmozdítják a politikai kapcsolatokat is. A nyugatnémet külügyminiszter mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy nyugatnémet részről a Szovjetunióval való együttműködést hosszú távra tervezik, s ez az együttműködés kihatással van az általános kelet-nyugati kapcsolatokra, erősíti az enyhülés folyamatát.

A kancellár ezúttal is megerősítette a Konsztantyin Csernyenkónak és Nyikolaj Tyihonovnak tavaly átadott meghívást.

A délutáni sajtókonferencián a szovjet miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy a tárgyalások pozitív eredményt hoztak. Ugyanakkor rámutatott, hogy néhány nyugatnémet vállalat a COCOM-lista tiltó rendelkezései miatt nem mindig tud eleget tenni szerződéses kötelezettségének. Ezt maguk a nyugatnémet cégek is kifogásolják. Alekszej Antonov utalt arra, hogy az általános politikai klíma kihat a gazdasági kapcsolatokra is. Úgy vélem - mondta -, hogy a gazdasági vegyes bizottság új impulzusokat adhat a további együttműködésnek. Szólt a tervbe vett szovjet-amerikai leszerelési tárgyalásokról, s hangsúlyozta, hogy azok legfőbb célja az atomháború veszélyének elhárítása és a világűr militarizálásának a megakadályozása.

Szovjet értékelések Reagan amerikai elnök beiktatási beszédének ellentmondásaira s következetlenségeire hívták fel a figyelmet, úgy ítélve meg, hogy a jelek szerint Washington még mindig nem kíván konstruktív álláspontot elfoglalni az űrfegyverkezés kérdésében.

A TASZSZ több elemzésben tért vissza az elnöki beszédre, s ezeket a tárgyszerű bírálat jellemezte. Vitába szállva Reagannek azzal a kijelentésével, hogy első elnöki periódusa a béke megerősítésére irányult, moszkvai értékelők az amerikai fegyverkezés felgyorsítására emlékeztettek, kiemelték a stratégiai fejlesztéseket, a nyugat-európai rakétaitelepítést és a „csillagháborús” terveket. Egyúttal visszautasították a szovjet fenyegetésről szóló állításit. Vlagyimir Csernyisov katonai szakíró utalt rá, hogy Reagan elnök fontosnak és halaszthatatlannak nevezte a közelgő szovjet-amerikai tárgyalásokat, mindemellett több, a genfi szovjet-amerikai nyilatkozattal ellentétben álló kijelentést is tett. Megerősítette, hogy Washington folytatja a világűrbe is telepítendő rakétaelhárító rendszerrel kapcsolatos kutatásokat, s nem tett említést arról, hogy az űrfegyverkezés megakadályozása egyike lesz a tárgyalások három összefüggő irányának, miként arról Genfben megegyeztek. A szovjet szakértő emlékeztet Gromiko külügyminiszter szavaira, amelyek szerint nem lehet majd előrelépni a tárgyalásokon, ha nincs egyidejű megegyezés a három összefüggő kérdésben, s nem lehetséges a fegyverkezési versenyt megállítani a földön, ha nem akadályozzák meg annak kiterjesztését a világűrre. A szovjet értékelések hangsúlyozzák, hogy a reagani űrvédelmi terv felgyorsítja a fegyverkezést, mivel pajzsként kíván szolgálni az elsőcsapás-mérő amerikai nukleáris eszközöknek. A moszkvai elemzések ennek kapcsán az amerikai kormányzat politikájából hiányolják a következetességet, a realizmust.

Befejeződött Bagdadban az iraki-iráni háború békés megoldását kereső hetek bizottságának negyedik tanácskozása. A kétnapos ülésen a testület megvizsgálta az ötvenkét hónapja tartó háború befejezésére tett kezdeményezéseket. A tanácskozásról Bagdadban kiadott közleményükben a hetek egyoldalúan Iránt tették felelőssé a háború elhúzódásáért, mivel szerintük Teherán visszautasítja a békés rendezésre irányuló erőfeszítéseket. Úgy vélekedtek, hogy az Iránnak nyújtott katonai segítség csak elhúzza a konfliktust. A hetek bizottsága 1984-ben alakult meg az arab országok külügyminisztereinek rendkívüli, bagdadi tanácskozásán. Tagja a szaúd-arábiai, a kuvaiti, a jordániai, a tunéziai, az észak-jemeni, az iraki és a marokkói külügyminiszter; vezetője Sedli Klibi, az Arab Liga főtitkára.

Éjszaka az iraki légierő gépei újabb két jelentős tengeri célpontot támadtak meg és találtak el a Perzsa- (Arab-) öbölben, az iráni Harg-sziget közelében. A hírt egy iraki katonai szóvivő jelentette be Bagdadban. Az iraki televízióban felolvasott közlemény megerősítette: Bagdad továbbra is fenntartja az öbölben levő iráni kikötők 1982 augusztusában megkezdett blokádját. Az utóbbi huszonnégy órában ez volt a harmadik iraki támadás a térségben. Holland hajózási források megerősítették, hogy a szaúd-arábiai Rász-Támura olajkikötő közelében egy holland tulajdonú hajót ért rakétatalálat. A holland hajózási társaság szóvivőjének közlése szerint a hajót francia gyártmányú Exocet rakétával találták el.

Szenegál fővárosába, Dakarba érkezett a Párizs-Algír-Dakar motor-, autó- és kamionrali. A huszonkét napos, embert és gépet próbára tevő sivatagi versengés 537 részvevője közül húsz motoros, százhat autó és kamion érkezett meg a Dakartól délre fekvő Baobab tengerparti üdülőhelyre. A verseny utolsó, tengerparti szakaszát - a korábbiakhoz képest - mint egy díszes parádét tették meg, száz kilométer fölötti sebességgel Dakarig.

A verseny, amely az emberi kalandvágy és akaraterő próbáján túl a gépek helytállásának vizsgája is volt, a japánok sikerét hozta, még akkor is, ha a motorok versenyét Gaston Rahier belga versenyző nyerte BMW motorján, másfél órás előnnyel. A másodiktól a hetedik helyig viszont Yamaha és Honda motorok állnak. Az autók versenyét Zanivoli és Da Silva nyerte Mitsubishi Pajero kocsiján 25 perces előnnyel. A második helyen is Mitsubishi, a harmadik helyen pedig egy Toyota végzett. A kamionok összetett versenyében egy Mercedes lett az első.

január 23.

Németh Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára Pest megyébe látogatott. A megyei pártbizottság székházában Krasznai Lajos első titkár és Balogh László, a megyei tanács elnöke fogadta, s tájékoztatta a csaknem egymillió lakosú megye politikai, gazdasági és kulturális életéről.

Az MSZMP Politikai Bizottságának tagja ezután Vácot kereste fel. Itt Olajos Mihály, a városi pártbizottság első titkára és Weisz György tanácselnök ismertette a harminchatezer lakosú város és a vonzáskörzetéhez tartozó települések életét. Németh Károly útja ezután a Híradástechnikai Anyagok Gyárába vezetett. Itt Pádár Sándor igazgató számolt be arról, hogy az alkatrészeket és félkész termékeket gyártó üzem fontos szerepet tölt be a híradástechnikai vállalatok ellátásában, termékeinek nagy részét külföldön értékesíti. Németh Károly üzemlátogatáson vett részt, majd kora délután a város létesítményeivel ismerkedett. Megtekintette a Váci Kötöttárugyár mintaboltját, a művelődési központot és az új tanuszodát. A zeneiskolában Vác zenei életéről tájékozódott.

A program befejezéseként a Politikai Bizottság tagja a város és a vonzáskörzetébe tartozó települések párt-, társadalmi és tömegszervezeti vezetőivel találkozott, s az időszerű politikai és gazdasági kérdésekről, feladatokról adott tájékoztatót.

A Magyar Úttörők Szövetségének Országos Tanácsa ülést tartott a KISZ KB székházában. A testület megvitatta és elfogadta az 1985/86-os úttörőév programját. Idén az úttörőmozgalom zászlóbontásának 40. évfordulójáról emlékeznek meg országszerte a pajtások. A szeptemberben kezdődő úttörőév kiemelkedő eseménye lesz a jubileum méltó megünneplése. Az úttörőcsapatok, a rajok, az őrsök egy új játék: a „Születésnapi staféta’’ szervezésével tehetik színesebbé közösségi életükét, bővíthetik egymás közötti kapcsolataikat. A játékba bekapcsolódó úttörőközösségek egymásnak adnak feladatokat, s egymás között értékelik, jutalmazzák is azok teljesítését. Az országos tanács a staféta megszervezésével kapcsolatos ajánlásában hangsúlyozza: fontos, hogy a játékban meghatározott egyéni tennivalók egyben az úttörőpróbák teljesítését is szolgálják. A stafétában részt vevő pajtások a feladatok gazdag gyűjteményéből válogathatnak: úttörő-emlékhelyet, csapatmúzeumot alakíthatnak ki, emléktúrákat, iskolai, lakóterületi társadalmi munkákat szervezhetnek, játszótéri védnökséget vállalhatnak, az úttörőmozgalom történetét feldolgozó vetélkedőt hirdethetnek meg, s még számos más ötlettel színesíthetik a Születésnapi stafétát.

A nemzetközi gyermeknap, május 26. és az úttörőmozgalom megszületésének évfordulója, június 2. között a csapatok úttörőhetet rendeznek. Ennek eseménysorában egyaránt helyet kapnak a hagyományos, jól bevált programok - például a kulturális és a sportbemutatók, az akadályversenyek, a vetélkedők, a tábortűz melletti találkozók - s az új kezdeményezések, kísérletek is.

A nyári szünidőben táborozó, illetve alkalmanként összegyűlő közösségek, baráti társulások az úttörőszövetség június 15. és augusztus 31. között szerveződő „Vakáció-akciójában” vehetnek részt. A játékba bekapcsolódó pajtások egyebek közt természetjáró vagy sportprogramok tervezéséért, környezetvédelmi munkák végzéséért, műsorok összeállításáért kérhetnek és kaphatnak az ország bármely pontján igazolást az úttörőházaktól, a közművelődési és sportintézményektől, a termelő és szolgáltató egységektől. Az érintettek az 1985-86-os úttörőzsebkönyvben megjelenő vakációnaplóban bélyegzővel igazolják az egyes feladatok teljesítését. A piros nyakkendőtök az illetékes megyei, illetve a budapesti úttörőelnökségnek küldhetik el vakációnaplójukat, s ezzel részt vesznek az akciót lezáró jutalomsorsolásban.

Nagy érdeklődés kíséri a szovjet fővárosban a Budapest-napokat. A zsúfolt szerdai programban politikai, baráti találkozók, előadások, kulturális rendezvények szerepeltek, s a moszkvaiak kíváncsiságát jelzi, hogy mintegy tízezren keresték fel a Manyezsban a Budapest 1945-1985 kiállítást.

A budapesti politikai küldöttség Grósz Károlynak, az MSZMP KB tagjának, a budapesti pártbizottság első titkárának vezetésével délelőtt az 1. számú, Kirovról elnevezett óragyárat látogatta meg, amely a Szovjet-Magyar Baráti Társaság kollektív tagja, hosszú évek óta szoros kapcsolatot tart a Magyar Optikai Művekkel. A magyar vendégeket Alekszandr Szamszonov igazgató köszöntötte, s tájékoztatta a gyár helyzetéről. Elmondta, hogy a 7500 főt, főként nőket foglalkoztató üzem évente mintegy négymillió karórát gyárt. Termékei, mint a Poljot, vagy a legújabb típusú kvarcórák külföldön is jól ismertek, a termelés 60 százaléka megy exportra, félszáz országba, köztük hazánkba. Az 1930-ban alapított üzem gyártotta valamikor a megbízhatóságukról híres Pobeda órákat, s a gyár múzeumában őrzik annak a karórának a mását, amellyel Gagarin járt a világűrben.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_grosz_karoly.jpgA budapesti pártbizottság első titkára a moszkvai 1. számú óragyár munkájával ismerkedik

A tájékoztató után a vendégek a gyár egyik összeszerelő üzemegységével ismerkedtek meg. A gyűlésen beszédet mondott Grósz Károly. A budapesti pártbizottság első titkára üdvözölte a gyár dolgozóit, köszönetét mondott a rendkívül szívélyes fogadtatásért, majd átadta Kádár Jánosnak, az MSZMP KB első titkárának személyes üdvözletét.

Grósz Károly a budapesti dolgozók nevében sok sikert kívánt a gyár dolgozóinak közös ügyünk, a fejlett szocialista társadalom eredményes építésében. Grósz Károly végül átnyújtotta a Budapestet jelképező emlékszobrot.

A budapesti küldöttség távozása után sem ért véget még a „magyar nap” az 1. számú óragyárban. A barátságvonattal érkezett Moszkvába a MOM több dolgozója; ők az óragyáriakkal külön is - az immár több éves hagyományoknak megfelelően - baráti találkozót tartottak.

A szerda volt egyébként a pártkapcsolatok jegyében megtartott üzemi, egyetemi, iskolai találkozók napja. Miközben a budapesti politikai delegáció délután a moszkvai városi és területi pártbizottság oktatási központját kereste fel, s a propagandisták továbbképzéséről kapott tájékoztatót, ismerkedett a valamennyi szocialista fővárossal kapcsolatban álló adatbankkal, A barátságvonattal érkezett küldöttség tagjai 21 partnervállalatnál, három egyetemen és két középiskolában jártak. Ritter Attila, a Szakszervezetek Budapesti Tanácsának titkára, a több mint háromszáz főnyi delegáció vezetője összefoglalóan elmondta, hogy a kölcsönös tájékoztatók, tapasztalatcserék rendkívül őszinték voltak, nagyon baráti hangulatban zajlottak. Tizennégy gyár magyar és szovjet brigádjai tettek szocialista versenyfelajánlásokat, az előbbiek a győzelem 40. évfordulója, az utóbbiak április 4-e tiszteletére. Csak néhány példa: a tungsramosok a Melz-gyárat keresték fel, az ÉVIG képviselői a Vlagyimir Iljics elektromechanikai üzemet, a skálások a GUM-ban jártak.

Ezzel egy időben a magyar politikai, gazdasági, társadalmi, kulturális életről zajlottak előadások. Telt ház, sok kérdés jelezte sikerüket, hasznukat. Deák Gábor, az MSZMP KB tagja, a XIII. kerületi pártbizottság első titkára a magyar gazdaságról s az új követelményekről, Bielek József, a fővárosi tanács vb-titkára a szocialista demokrácia fejlesztéséről, Fukász György, az MSZMP Budapesti Bizottsága oktatási igazgatóságának vezetője Az ideológiai vita és a vallás címmel, Lehoczky István, az MSZMP Budapesti Bizottságának osztályvezetője, a magyar kulturális forradalomról, Tarcsi Gyula, a KISZ budapesti bizottságának osztályvezetője ifjúságpolitikai kérdésekről tartott előadást.

A fővárosi városrendezési és fejlesztési elképzelések adták a témáját a központi kiállítóteremben megtartott előadásnak, amelyet fórum követett. Itt, a Manyezsban rendkívül nagy az érdeklődés a Budapest 1945-1985 kiállítás iránt. Mint Szekeres Virág Judit elmondta, a szerdai látogatók számát mintegy tízezerre teszik. Tegnap egyébként a Budapest-napok keretében megnyitottak egy idegenforgalmi kiállítást is Moszkvában. Mindezt széles körű kulturális program egészíti ki. Az Állami Népi Együttes a Moszkvics-gyár kultúrházában lépett Jel, míg a popkedvelők az Express együttes koncertjére mehettek. Tizenöt moszkvai üzemben pedig a barátságvonattal érkezett amatőr művészegyüttesek, például az Astra bábegyüttes, a Hungária néptáncegyüttes, a Csili fúvósai és kamarakórusa szerepelt.

A szerdai programhoz az a fogadás is hozzá tartozott, amelyet Rajnai Sándor, hazánk nagykövete adott a Budapest-napok tiszteletére, s ezen részt vett Viktor Grisin, az SZKP KB PB tagja, a moszkvai pártbizottság első titkára.

Moszkvában megkezdődött a szovjet békeharcosok össz-szövetségi konferenciája. A tanácskozás részvevőinek üzenetet küldött Konsztantyin Csernyenko. Az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke hangsúlyozza: az emberiség előtt álló legfontosabb jelenlegi feladat egy nukleáris háború kirobbanásának megakadályozása. Ennek sikerét jól szolgálná a fegyverkezési hajsza világűrre történő kiterjesztésének megakadályozása, s ezzel egyidejűleg a nukleáris fegyverzetek radikális csökkentése, egészen azok végleges felszámolásáig.

A feladat jelentőségét felismerve - mutat rá Csernyenko - a Szovjetunió javasolta, hogy kezdődjenek szovjet-amerikai tárgyalások a kozmikus és nukleáris fegyverzetekről. A Szovjetunió kész a tárgyszerű és konstruktív megbeszélésekre, s reméli, hogy az Egyesült Államok is becsületes és felelősségteljes magatartást tanúsít.

A szovjet vezető emlékeztet arra, hogy az idén ünnepli az egész haladó emberiség a fasizmus feletti győzelem negyvenedik évfordulóját. A mai és a holnapi nemzedékek békés jövőjéért minden tőlünk telhetőt meg kell tenni, hogy gyökeres fordulatot érjünk el a nemzetközi légkör egészségesebbé tételében - hangzik az üzenetben. Nagyra értékelve a szovjet békeharcosok tevékenységét Konsztantyin Csernyenko megállapítja: a szovjet gazdaság eredményeinek javulása erősíti az ország nemzetközi pozícióit.

Az utóbbi években a világ sok országában széles körű háborúellenes és békemozgalom bontakozott ki. Országaik társadalmi-politikai életében ezek a mozgalmak már eddig is sokat tettek a béke megóvásáért, ugyanakkor további aktív, céltudatos és összeforrott akciókra szólítanak fel a háborús veszély ellen - írja befejezésül üzenetében Konsztantyin Csernyenko.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottsága Jasszer Arafat elnökletével Tuniszban ülést tartott, majd az El-Fatah egyik illetékese bejelentette, hogy tagszervezete a közeljövőben felújítja a párbeszédet a damaszkuszi központú Demokratikus Szövetség három tagszervezetével. A végrehajtó bizottság ülésén megvitatták a megszállt arab területeken élő palesztin lakosság helyzetét, valamint a palesztin nemzeti tanács (parlament) legutóbbi, tavaly novemberi ammani ülése utáni fejleményeket. Kiemelten foglalkoztak a mozgalom egységének helyreállításával összefüggő kérdésekkel. A részvevők beszámolókat hallgattak meg több palesztin vezetőnek szocialista országokban, így a Szovjetunióban tett látogatásairól. Arafat egyébként röviddel az ülés előtt érkezett vissza a tunéziai fővárosba, miután előzőleg Észak-Jemenben és Irakban járt.

Kína figyelmen kívül hagyja a szocialista Vietnamnak azt a javaslatát, hogy a holdújév alkalmából függesszék fel az ellenségeskedést a két ország határán - állapítja meg a kambodzsai külügyminisztérium közleménye. Az utóbbi napokban a kínai hatóságok újabb, súlyos háborús lépéseket tettek Vietnammal szemben. Ezek a katonai akciók, ahol Pol Potista erők Thaiföldön menedéket talált csoportjainak, más khmer reakciós erőknek a Kambodzsai NK elleni szabotázsai, valamint Kína és az Egyesült Államok fokozódó közeledése azt bizonyítja, hogy a kínai vezetők ellenséges politikát folytatnak a három indokínai országgal szemben - hangsúlyozza a közlemény.

Vízágyúkkal támadt a chilei rendőrség este a santiagói katedrálisban celebrált miséről távozó háromezer emberre. A rendőrség elkobozta az egykori külügyminiszter meggyilkolásáról szóló könyvet. A hívők az Eduardo Frei volt kereszténydemokrata elnök halálának harmadik évfordulója alkalmából rendezett misére gyűltek össze a templomban. A szertartás végén a kereszténydemokrata párt támogatói a Pinochet-kormány elleni jelszavakat kezdtek kiabálni. A rendőrség a vízágyúkkal szétoszlatta a tüntetőket. Szemtanúk szerint nyolc embert letartóztattak. (Eduardo Frei 1964 és 1970 között volt Chile elnöke. Pártját, a kereszténydemokrata pártot, Pinochet tábornok az 1973-as katonai puccs után a többi párttal együtt betiltotta - a szerkesztő megjegyzése.)

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_santiagoi_tuntetes.jpgA tüntetők a santiagói székesegyház kapuja alá menekülnek a rendőrkocsik vízágyúi elől

A chilei rendőrség elkobozta az Orlando Letelier volt külügyminiszter meggyilkolásáról szóló könyv tizenötezer példányát. A szocialista párti Letelier, aki Salvador Allende kormányában a külügyminiszteri posztot töltötte be, 1976-ban Washingtonban gépkocsijában pokolgépes merénylet áldozata lett. A most elkobzott könyvben a szerző, Eugene Propper a chilei katonai kormány ügynökeit vádolta a merénylet elkövetésével. Az amerikai hatóságok egy amerikai állampolgárt három év és háromhónapi börtönbüntetésre ítéltek Letelier meggyilkolásáért. Propper szerint Sepulveda tábornokot, a chilei titkosszolgálat vezetőjét terheli a felelősség a volt külügyminiszter haláláért, a chilei legfelsőbb bíróság azonban nem hajlandó a tábornokot kiadni.

Reagan elnök délután találkozott az új szovjet-amerikai leszerelési tárgyalásokon részt vevő amerikai küldöttség most megbízott vezetőivel. A találkozó részleteit nem tették közzé, de a Fehér Ház jelezte, hogy azon már az esetleges tárgyalások témáiról is szó volt. A megbeszélésen részt vett Bush alelnök, ott volt Max Kampelman, aki a küldöttség vezetőjének tiszte mellett egyúttal az űrfegyverkezés kérdéseivel foglalkozó tárgyaló csoport irányítására is megbízást kapott, John Tower, aki a hadászati fegyverekkel foglalkozó csoport vezetője és Maynard Glitman, aki a közepes hatótávolságú fegyverekről tárgyaló csoport élére került. Az elnök a megbeszélés előtt közölte, hogy főként a megbízottak véleményét akarja meghallgatni, s még nem ad nekik utasításokat.

John Tower volt szenátor, az új leszerelési tárgyalásokra kijelölt amerikai küldöttség egyik vezetője szerint a tavaszra tervezett amerikai űrfegyverkísérlet nem veszélyezteti a tárgyalásokat. Azt hangoztatta, hogy a kísérlet nem tekinthető olyan lépésnek, amely ellentétes lenne az új tárgyalásokról létrejött megállapodással. Mint ismeretes, az Egyesült Államok az idén több kísérletet akar végrehajtani egy mesterséges holdak megsemmisítésére szolgáló új rakétával, amelyet nagy magasságban szálló harci repülőről indítanak.

A floridai fagyok miatt huszonnégy órával elhalasztották a Challenger űrrepülőgép tervezett felszállását. A Kennedy-űrközpont kilövőpályáján álló űrkomp tartályait vastag jégréteg fedi, és attól tartanak, hogy felszállás esetén a lerepülő jégtömbök megsérthetik az űrjármű külső burkolatát vagy kormányberendezéseit.

A Challenger mostani útja az első teljes egészében katonai célú misszió. Sem a fellövés pontos idejét, sem rakományát, sem repülési pályáját, sem pedig az utazás időtartamát nem hozták nyilvánosságra. A légierő - először az űrrepülőgépek eddigi 15 felszállása óta - nem hozza nyilvánosságra az irányító központ és az űrrepülőgép személyzetének beszélgetéseit. A szigorú titkosság ellenére az amerikai sajtó annyit kiszivárogtatott, hogy a Challenger egy, minden korábbinál nagyobb kémholdat állít szinkron- (a földről állandóan egy ponton levőnek látszó) pályára, a Szovjetunió területe fölé. Weinberger hadügyminiszter a hír közlését nagyfokú felelőtlenségnek nevezte, de azt nem erősítette meg, és nem is cáfolta.

A Karib-tengerbe zuhant egy amerikai katonai szállító repülőgép Honduras északi partjainál. A fedélzeten 21 amerikai tartózkodott, sorsuk egyelőre ismeretlen. Egy katonai szóvivő szerint nem valószínű, hogy a C-130-as gép szerencsétlenségét ellenséges akció okozta volna.

január 24.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke a Parlamentben fogadta José Ramón Fernández miniszterelnök-helyettest, a magyar-kubai gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési bizottság kubai társelnökét. A nap folyamán Németh Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára ugyancsak fogadta a kubai miniszterelnök-helyettest. A baráti légkörű megbeszéléseken részt vett Marjai József miniszterelnök-helyettes, a bizottság magyar tagozatának elnöke. Jelen volt Euclides Vázquez Candela, a Kubai Köztársaság budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_lazar_gyorgy_jose_ramon_fernandez.jpgLázár György fogadta José Ramón Fernández kubai miniszterelnök-helyettest

Benke Valéria, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Társadalmi Szemle szerkesztő bizottságának elnöke a főváros XIV. kerületébe látogatott. A vendéget a kerületi pártbizottság székházában Szkokán Ferenc első titkár és Holl József tanácselnök fogadta, s tájékoztatta Zugló politikai, gazdasági és társadalmi életéről.

Benke Valéria ezután felkereste a Gépipari Technológiai Intézetet. Gribovszki László igazgató és Szende György pártvezetőségi titkár beszámolt a termelési folyamatok automatizálásával, a gépgyártás-technológia, az öntvénygyártás, a hegesztés, a forgácsolástechnológia korszerű eljárásainak kidolgozásával foglalkozó kutatóintézet eredményeiről.

A látogatás után Benke Valéria a kerület tudományos intézményeinek igazgatóival, párttitkáraival, kutatóival a tudománypolitika időszerű kérdéseiről cserélt véleményt, majd részt vett a Gépipari Technológiai Intézet kommunistáinak a kongresszusi irányelveket tárgyaló és vezetőségválasztó taggyűlésén.

Sarlós István, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, az országgyűlés elnöke a főváros XX. kerületébe látogatott. A vendéget a pártbizottság székházában Csillik András első titkár fogadta, s tájékoztatta a kerületi pártszervezetek kongresszusi felkészüléséről.

A program a hazai festékigények hatvan százalékát előállító Budalakk III-as számú gyárában folytatódott. Itt Ihász Sándorné párttitkár és Matura Mihály gyárvezető főmérnök számolt be az üzem munkájáról. A többi között elmondták, hogy a százhúsz dolgozó tevékenysége nyomán különböző felületkezelő anyagok - festékek, műgyanták, lakkok - kerülnek a hazai boltokba.

Programjának befejezéséül Sarlós István részt vett a gyár kommunistáinak a kongresszusi irányelveket tárgyaló és vezetőségválasztó taggyűlésén.

Az Elnöki Tanács Major Tamás kétszeres Kossuth-díjas színművésznek, a Színház- és Filmművészeti Főiskola egyetemi tanárának, a Magyar Népköztársaság kiváló művészének kiemelkedő művészi és pedagógiai tevékenysége elismeréseként, 75. születésnapja alkalmából a Magyar Népköztársaság Zászlórendje kitüntetést adományozta. A kitüntetést dr. Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke adta át. Jelen volt Köpeczi Béla művelődési miniszter és Knopp András, az MSZMP Központi Bizottságának osztályvezető-helyettese.

Moszkvában ma befejeződnek a Budapest-napok, s már a legutóbbi eseményeket is figyelembe véve, joggal nevezhető e jó hangulatú rendezvénysorozat tartalmasnak, hasznosnak. Ismerkedés Moszkvával, barátsági est a Lihacsov gyárban, változatlanul felfokozott érdeklődés a manyezsbeli kiállítás iránt, sok kérdés a legkülönbözőbb témájú előadásokon - így összegezhető a tegnapi program.

A politikai küldöttség Grósz Karolának, az MSZMP KB tagjának, a budapesti pártbizottság első titkárának vezetésével délelőtt a moszkvai városi tanácsnál járt. Szergej Kolomin első elnökhelyettes adott tájékoztatót a szovjet főváros fejlesztéséről, az ezredfordulóig előretekintő távlati elképzelésekről. így például arról, hogy szeretnék elérni: a város lakosságának létszáma ne nőjön túlságosan gyors ütemben (2010-re 9,5 millió lakost terveznek). Szóba került a tömegközlekedés fejlesztése, új metróvonalak építése, s persze a lakáshelyzet. A következő tíz évben Moszkvában szeretnék fokozatosan leküzdeni a meglevő gondokat. Az új lakásépítkezések követendő mintája a krilatszkojei körzet, a szovjet főváros nyugati részén levő Kuncevo kerületben. Itt, a korábbiaktól eltérően, csak akkor adják át a lakásokat, amikor elkészültek a szociális létesítmények: iskolák, óvodák, kialakult az üzlethálózat. Tavaly ősszel költözhettek be az első lakók, jelenleg már 51 ezren élnek a 17-25 emeletes házakban. A magyar vendégek, akiket Gleb Makarievics, Moszkva főépítésze kísért, bepillanthattak már elkészült lakásokba. A tájékozódás a krilatszkojei sportkomplexumban ért véget.

A délutáni program fontos eseménye a Lihacsovról elnevezett ZIL-autógyár kultúrpalotájában megrendezett széles körű találkozó volt, amelyen a barátságvonattal érkezettek ültek fehér asztal mellé a moszkvai testvérüzemek dolgozóival; a találkozón ott volt Grósz Károly és Szépvölgyi Zoltán, Budapest tanácselnöke is. A műsorban magyar amatőr művészegyüttesek léptek fel.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_moszkva_lihacsov_autogyar.jpgA Lihacsov gyár dolgozói a hagyományos kenyérrel-sóval köszöntik a magyar vendégeket

A nap folyamán a legkülönbözőbb helyszíneken folytatódtak az előadások, kerekasztal-beszélgetések, amelyeknek témái többek között az ifjúság helyzete, a szakszervezetek, tanácsok munkája, a közoktatás, közművelődés, az egészségügy szerepelt. A moszkvai városi pártbizottság oktatási központja több mint háromórás, az ideológiai munka aktuális kérdéseit megvitató magyar-szovjet szimpozion helyszíne volt. Wirth Ádám, az MSZMP Politikai Főiskolájának tanszékvezető egyetemi tanára a gazdasági kérdések, Lehoczky István, a budapesti pártbizottság osztályvezetője nemzeti történelmünk, dr. Fukász György, a budapesti pártbizottság oktatási igazgatóságának vezetője a művészetek szempontjából vizsgálta az ideológiai harc problémáit. A magyar és szovjet részről elhangzott referátumokat kérdések, élénk vita követte, a gondolatok, tapasztalatok cseréje rendkívül hasznosnak bizonyult.

Mindez jellemezte a már korábban elhangzott, átfogó előadásokat is. Mint tegnapi tudósításunkban már hírt adtunk róla, az oktatási központban Deák Gábor, az MSZMP KB tagja, a XIII. kerületi pártbizottság első titkára gazdaságunknak az új követelményekhez való alkalmazkodását jellemezte. Történelmi visszapillantást is adva, elsősorban arról beszélt, hogy az MSZMP hosszú ideje a szocialista országok közös tapasztalataira építve, a magyar sajátosságoknak megfelelően keresi a legjobb megoldásokat a gazdasági építőmunkáiban. Reális képet adva gazdasági helyzetünkről, eredményekről és gondokról, nagy súllyal szólt a gazdaságirányítási rendszer továbbfejlesztésének átfogó programjáról, amely az 1968-ban megkezdett lépések folytatását jelenti, s egyúttal illeszkedik a többi szocialista ország, így a Szovjetunió ilyen irányú törekvéseihez. Kitért arra is Deák Gábor, hogy az irányítás korszerűsítésében a párt a kezdeményező. Nagy hangsúllyal esett szó arról is, hogy a magyar gazdaság számára létfontosságú a részvétel a nemzetközi munkamegosztásban, főképpen az együttműködés a Szovjetunióval és a KGST többi tagországával.

Ugyanitt Bielek József, a fővárosi tanács vb-titkára a szocialista demokrácia fejlesztésről tartott előadást. Hangsúlyozta, hogy az elért eredmények ellenére a fejlődés nem minden területen követte a társadalmi igényeket, szükség van a meglevő intézményes lehetőségek jobb hasznosítására. Szólt az új választási törvényről, a kettős vagy többes jelölés problémájáról, kiemelte a Hazafias Népfront szerepének növekedését. Utalt rá, hogy az első próba éppen az idei országgyűlési és tanácstagi választások lesznek.

Fukász György Az ideológiai harc, ideológiai vita és a vallás című előadását is nagy érdeklődés kísérte. A mai magyar tapasztalatokat ismertetve, arról beszélt, hogy az MSZMP belpolitikai törekvéseiben nagy jelentőségű tényező a szövetségi politika elvein alapuló egyházpolitika. Az egyházak vállalták a szocialista fejlődés támogatását, vállalják az együttműködést, a közös felelősséget az állam, a társadalom vezetésével. A politikai összefogás természetesen egyáltalán nem jelenti az ideológiai vita megszűnését.

Elmondható az érdeklődés a Manyezsban megtartott fórumokról is, ahol a hallgatóság a közellátás, a mezőgazdasági fejlesztés, az egészségügy, az oktatási rendszer, a tömegközlekedés, lakáshoz jutás feltételeit, az utazási lehetőségeket firtatta. Itt egyébként mit sem csökkent a központi kiállítást felkeresők száma, s nagy sikere van a Skála naponta háromszor ismétlődő divatbemutatójának.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_skala_divatbemutato.jpgA Skála divatbemutatóján

A csütörtöki eseménysorozathoz tartozik, hogy este az SZKP moszkvai városi bizottsága és a moszkvai tanács végrehajtó bizottsága adott vacsorát a Budapest-napokon részt vevő magyar politikai delegáció tiszteletére.

A Szovjetunió azt szeretné, ha a világűr mindig kizárólag békés célokat szolgálna, s javaslatainak végső célja a nukleáris fegyverek teljes felszámolása - erősítette meg egy üzenetében Konsztantyin Csernyenko. Az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke Laurie Piraux 18 éves kanadai diáklánynak a nukleáris katasztrófa elhárításával kapcsolatos szovjet véleményről, a szovjet fiatalok erre vonatkozó nézeteiről érdeklődő levelére válaszolt. A szovjet vezető válaszát csütörtökön tette közzé a TASZSZ szovjet hírügynökség.

A Szovjetunió véleménye szerint a fegyverkezési hajszát meg kell fékezni, s ezért javasolja a nukleáris fegyverkészletek befagyasztását, a nukleáris fegyverkísérletek, valamint más tömegpusztító eszközök kidolgozásának és alkalmazásának teljes betiltását - írja válaszában Konsztantyin Csernyenko. A békés, nyugodt, háborús veszélytől mentes élethez be kell tartani az államok és népek közötti kapcsolatok normáit.

Együttműködésüket az egyenjogúság és az egymás belügyeibe való be nem avatkozás elvei alapján kell alakítani, örökre le kell mondani az erő alkalmazásáról, illetve az erővel való fenyegetésről, és mindent meg kell tenni azért, hogy a, nemzetközi élet alapja a kölcsönösen előnyös együttműködés legyen.

Az SZKP KB főtitkára kifejti, hogy senkinek sincs szüksége világuralomra, s minden erre irányuló kísérlet nagyon sokba kerülhet az emberiségnek. Kanadai kortársaikhoz hasonlóan a szovjet fiatalok nemzedéke is békés körülmények között nőtt fel, s meggyőződése: az emberiség képes elhárítani a háborús veszélyt, meg tudja óvni a békét. Konsztantyin Csernyenko végül emlékeztet arra, hogy a szovjet emberek tisztelettel és jóindulattal viseltetnek a kanadai nép iránt, s azt kívánják, hogy a két ország kapcsolatai a két nép s az egyetemes béke érdekeinek megfelelően fejlődjenek.

Eredménytelenül végződött Nakurában a libanoni-izraeli tárgyalások 14. ülése. A felek még a következő tanácskozás időpontját sem jelölték ki.

Iraki vadászgépek „közepes nagyságú tengeri célpontot” támadtak meg Harg iráni olajsziget közelében - jelentette egy katonai szóvivő a bagdadi rádióban. A Perzsa-öböl hajózási hivatala a hírt nem erősítette meg. 

Ezen a napon kezdett el együtt dolgozni Rick Ardon és Susannah Carr az ausztráliai 7NEWS tévécsatornánál. A két híradós azóta is elválaszthatatlan egymástól, cikkünk írásának évében ezzel pedig hivatalosan is Guinness-rekorderek lettek: már 37 éve közlik a tévénézőkkel élőben a legfrissebb híreket.

A páros már több mint 8000 közös adáson van túl, korábban meg is választották őket Nyugat-Ausztrália legnépszerűbb férfijának és nőjének. Leállni egyelőre egyikük sem tervez, így a világ tévécsatornáinál dolgozó hírpárosoknak egy ideig még biztosan ki kell tartaniuk, ha ők akarnak rekorderek lenni. “Nem hiszem, hogy bármelyikünk is azt gondolta volna az elején, hogy 37 évig együtt fogunk híreket olvasni. Ilyesmit nem tervez az ember” - mondta a duó hölgy tagja.

Magyarországon, ebben a műfajban, a híradós páros rekordernek az Erős Antónia-Szellő István duót nevezhetjük, ők 1998 óta - 24 éve - vezetik együtt az RTL Klub esti hírműsorát.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_rick_ardon_susannah_carr.jpgA 2022-ben 62 éves Rick Ardon és a 69 éves Susannah Carr az első adásban és napjainkban

A floridai Kennedy űrközpont kilövőpályájáról titkos katonai küldetésre indult a Discovery űrkomp. (Részint az utazást övező titkolódzás az oka, hogy egy nappal korábban a sajtójelentések arról írtak: egy más űrrepülőgép, a Challenger áll készenlétben.) A parancsnok, Thomas Mattingly részt vett egy Apollo-holdutazáson, és egy alkalommal már vezette a Discoveryt. A fedélzeten van Gary Payton őrnagy, akit a The New York Times szerint különleges katonai feladatokra képezték ki. A személyzet másik három tagja is a fegyveres erőkhöz tartozik. 1981 óta tizenöt alkalommal szállt föl és tért vissza a Földre amerikai űrkomp, de ez most az első eset, hogy az egész missziót titkosnak és katonainak minősítették. (Katonai célú részfeladatokat az űrrepülőgépek korábban is teljesítettek.)

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_discovery_sts-51-c_shriver_payton_matingly_buchli_onizuka.jpgA küldetés legénysége. Balról jobbra: Shriver, mögötte áll Payton, Matingly, mögötte áll Buchli és Onizuka

A titkosság ellenére az utóbbi időben több publikáció látott napvilágot az utazás céljáról. Eszerint az űrrepülőgép rakterében kétlépcsős, szilárd hajtóanyagú, tizenhat tonnás rakétát helyeztek el, és ez minden eddiginél nagyobb kémholdat juttat majd a Szovjetunió területe fölé. A körülbelül 36 ezer kilométer magasságban keringő hold (hasonlóan a távközlési mesterséges holdakhoz) a Földről úgy tűnik, mintha állandóan egyhelyben lebegne.

1983 áprilisában egy űrrepülőgép már kipróbálta a rakétát, akkor azonban a második fokozat későn gyulladt be, s így az akkor felbocsátott - polgári rendeltetésű - műhold rossz pályára került. Sem a kémholdak ténye, sem a Discovery-ről útnak induló rakéta nem számít tehát újdonságnak. Jogos tehát a kérdés: miért a titkosság, miért helyezett kilátásba szigorú eljárást a Pentagon és az FBI a kiszivárogtatok ellen? A hadügyminisztérium attól tart, hogy a NASA (a Polgári Űrhajózási Hivatal) szakértőinek egy csoportja a felelős a sajtó informálásáért. Teszik ezt azért, mert szemben állnak a katonai űrprogrammal és azzal az űrvédelmi koncepcióval, amelyet a világ a „csillagok háborúja” néven ismer. Az amerikai kongresszus az idén márciusig megtiltotta a „csillagok háborújával” kapcsolatos kísérleteket. Sokan úgy vélik, hogy a Discovery útja ezt a tilalmat játssza ki, és a kísérletezés lényegében már most megkezdődik.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_discovery_sts-51-c.jpgA Discovery elindul harmadik útjára a világűrbe

január 25.

Ülést tartott az Elnöki Tanács. A testület megtárgyalta az 1984-ben elintézett állampolgársági ügyek tapasztalatait. Megállapította, hogy az állampolgársági törvény rendelkezései időállóak és jól érvényesülnek. Az ügyekben hozott döntéseket a belügyi, a tanácsi és a külképviseleti szervek a törvény által megkívánt jogpolitikai elvek figyelembevételével készítették elő. Az állampolgársági ügyekben tett megalapozott előterjesztések elősegítették, hogy a döntésekben érvényre jussanak az egyéni, a köz- és államérdekek is.

Az Elnöki Tanács megtárgyalta a kegyelmi ügyek tapasztalatait, és megállapította, hogy a kegyelmezési gyakorlat tavaly is kiegyensúlyozott volt. Érvényesült az az alapelv, hogy a bíróságok által kiszabott büntetéseket végre kell hajtani, s kegyelmezésre, mint kivételes államhatalmi aktus alkalmazására csak különösen méltánylást érdemlő, humánus okból kerüljön sor.

Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára tájékoztatta a testületet Daniel Ortega Saavedra, a Nicaraguai Köztársaság elnöke beiktatásának alkalmából, január 7. és 12. között Nicaraguában tett látogatásáról. Az Elnöki Tanács a tájékoztatót egyetértéssel tudomásul vette. A testület a továbbiakban bírákat mentett fel és választott meg.

A magyar néphadsereg vezetői a Honvédelmi Minisztériumban értekezletet tartottak. Oláh István vezérezredes, honvédelmi miniszter értékelte a néphadsereg tavalyi tevékenységét, és részletesen szólt a honvédelem idei feladatairól. A tanácskozáson részt vett és felszólalt Czinege Lajos miniszterelnök-helyettes is.

A szovjet fővárosban befejeződtek a Budapest-napok, amelyek jól szolgálták a szervezők szándékait: bepillantást engedtek hazánk és fővárosa életébe, egyúttal hozzájárultak a két főváros lakóinak barátságához, együttműködésének erősítéséhez.

A jó hangulatú politikai eszmecserék, baráti találkozók, előadások és kerekasztal-beszélgetések a tapasztalatok megosztását, megismerését segítették. Elmondható, hogy e széles körű rendezvénysorozat megfelelt a moszkvaiak előzetes várakozásának, a végig megnyilvánuló érdeklődésének.

A Budapest-napokon részt vett fővárosi politikai küldöttség, amelyet Grósz Károly, az MSZMP KB tagja, a budapesti pártbizottság első titkára vezetett, péntek délben utazott el a szovjet fővárosból. A delegációt a seremetyevói repülőtéren Viktor Grisin, az SZKP KB PB tagja, a moszkvai városi pártbizottság első titkára, Szergej Kolomin, a városi tanács elnökének első helyettese és más moszkvai vezetők búcsúztatták. A delegáció pénteken hazaérkezett Budapestre.

A fővárosi üzemek, intézmények barátságvonattal érkezett több mint háromszáz főnyi küldöttségének még péntekre is jutott program. Délelőtt a Moszkva környéki Gorkiban jártak, a Lenin-emlékhellyel ismerkedtek meg. Lenin élete utolsó időszakában élt itt. Késő este a Kijevi pályaudvaron ünnepélyesen köszöntek el a vendéglátók Budapest képviselőitől, s a barátságvonat hazaindult.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_baratsagvonat.jpgA barátságvonattal érkezett több mint háromszáz főnyi küldöttségének moszkvai városnézésre is jutott ideje

Bár hivatalosan befejeződött a rendezvénysorozat, a Budapest 1945-1985 kiállítás csak február 3-án zárja kapuit a Manyezsban. Mint Szekeres Virág Judit, a kiállítás vezetője elmondta, a moszkvaiak érdeklődése mit sem csökken, sőt a napi látogatók száma még nőtt is: csaknem tizenkétezren keresik fel naponta a központi kiállítótermet. Folytatódott itt az előadások, fórumok sorozata, pénteken az életszínvonal, életmód volt a téma. Mindig rendkívül sok nézőt vonzanak a Skála divatbemutatói is.

A kulturális rendezvényekből is jutott még a zárónapra: az Állami Népi Együttes harmadik, búcsúfellépésének színhelye a Vlagyimir Iljics elektrotechnikai gyár kultúrháza volt, míg az amatőr művészegyütteseket több moszkvai gyár, intézmény látta vendégül. E kulturális rendezvényekről, miként a Budapest-napok egészéről a moszkvai lapok, a televízió rendkívül nagy terjedelemben számolt be. Riportokban, tudósításokban, rövid információkban, interjúkban adtak tájékoztatást nap mint nap az eseményekről. Fővárosok testvéri kézfogása - ez volt a moszkvai esti lap összefoglaló főcíme, érzékeltetve, hogy a Budapest-napok miként szolgálták a szovjet-magyar barátságot, együttműködést.

A genfi tanácskozás utáni helyzetben a nukleáris háború veszélyének csökkentéséről az osztrák fővárosban megkezdődött a béke erőinek harmadik nemzetközi dialógusa. A háromnapos tanácskozáson több száz, különböző világnézetű, pártállású személyiség vesz részt a világ minden tájáról: parlamenti képviselők, szakszervezeti, ifjúsági vezetők, értelmiségiek, egyházi személyiségek. A bécsi találkozókhoz hasonló, sikeres vitafórumot legutóbb tavaly szeptemberben, Genfben rendeztek a különböző békemozgalmak képviselőinek részvételével. A mostani tanácskozáson a magyar békemozgalom küldöttségét Kovács Jenő, az Országos Béketanács tagja vezeti.

A harmadik bécsi dialógus megnyitóülésén brit, holland, szovjet, amerikai, ecuadori békeharcosok szólaltak fel, s üdvözölte a megjelenteket Romes Csandra, a Béke-világtanács elnöke. Délután öt bizottságban kezdődött meg a vita, amelynek középpontjában a nukleáris háború veszélyének növekedése áll, tekintve, hogy megkezdték a NATO új, közepes hatótávolságú fegyvereinek telepítését, s az Egyesült Államok terveket dolgozott ki az űrhadviselésre.

Az iráni miniszterelnök managuai útja ürügyén Reagan amerikai elnök újabb kirohanást intézett Nicaragua sandinista kormánya ellen. Reagan szerint Nicaragua évek óta támadásokat intéz szomszédai ellen, legújabban pedig terrorista akciókat támogat Az elnök azzal kapcsolatban jelentette ki ezt, hogy a nicaraguai fővárosban tárgyal az iráni miniszterelnök. Washington állítása szerint Nicaraguából líbiai terroristákkal együtt iráni terroristák hatolnak be az amerikai kontinens országaiba. Reagan a Szovjetuniót és Kubát is támadta a nicaraguai kormánynak nyújtott segítségükért. Az elnök vádjait az az üzenet tartalmazta, amelyet egy washingtoni tanácskozáshoz intézett. Ezen parlamenti képviselők vesznek részt, köztük több latin-amerikai ország képviselői is.

Nicaragua washingtoni nagykövetségének szóvivője elutasította az amerikai elnök vádjait. Rámutatott, hogy Hoszein Muszavi jelenlegi tárgyalásainak célja a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok megteremtése. Mint elmondta, országa főként cukrot kíván eladni Iránnak. 

január 26.

A főváros környékének tüzelőellátására szerveztek kommunista szombatot a Somogy megyei Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaságban. A különműszakot vállaló erdészeti dolgozók Nagyatádon, Somogyszobon és Beregen több mint kétszázötven tonna tűzifával rakták tele a MÁV Pécsi Igazgatósága által küldött vagonokat, és a szállítmányt irányvonatként szombaton útnak is indították a megrendelőkhöz. A félszáz kocsiból álló szerelvényt Dombóvártól nagy teljesítményű Gigant villanymozdony vontatta a Ferencvárosi rendező pályaudvarra.

A Mátraaljai Szénbányák Thorez Bányaüzemében is termeltek. Az ország legnagyobb külszíni bányájában ezúttal az eső nehezítette a munkát, ráadásul a nyugati bányában kisebb üzemzavar is volt. Elszakadt az egyik szállítószalag, amelyet több órás munkával állítottak helyre. A déli órákban készültek el a javítással, és utána folytatódott a termelés.

A visontai bányászok a kellemetlen idő és megnövekedett karbantartási munkák ellenére is zavartalanul ellátták fűtőanyaggal a szomszédos Gagarin Hőerőművet. A legutóbbi huszonnégy órában ugyanis több mint huszonegyezer tonna szenet termeltek Visontán. Ez jóval meghaladta a januári programban előírt átlagot. A Gagarin Hőerőműben is zavartalanul folyt a villamosenergia termelés. Ezen a napon ötszáz megawatt teljesítménnyel dolgoztak.

Moszkvában és Washingtonban szombaton egy időben hozták nyilvánosságra: március 12-én kezdődnek Genfben a nukleáris és űrfegyverzetek kérdésköréről folytatandó szovjet-amerikai tárgyalások.

Rasid Karami libanoni miniszterelnök bejelentette, hogy elhalasztották a kormány rendkívüli ülését, amelyet vasárnapra a súlyosbodó gazdasági helyzet néhány halaszthatatlan problémájának megvitatására hívtak össze. A miniszterelnök közölte: a kormányülést azért kellett elnapolni, mert Szelim el-Hossz közoktatási és munkaügyi miniszter lemondása nyomán válságos helyzet alakult ki. - Úgy döntöttünk, hogy a kabinetüléssel várunk, amíg a helyzet némiképp tisztázódik - mondotta Karami, anélkül, hogy az ülés új időpontját közölte volna.

A hírügynökségi jelentések szerint a kormány tagjai igyekeznek rávenni a szunnita minisztert, vonja vissza lemondását. Szelim el-Hossz az első miniszter, aki Karami tavaly április 30-án megalakult nemzeti egységkormányából távozik. A vasárnapi bejrúti lapok a miniszter lemondását kommentálva arról írnak, hogy Hossz, akit a Karami-kormány „tűzoltójának” tartottak, éppen akkor távozik, amikor a legnagyobb szükség lenne rá.

Irán támogatja a nicaraguai népet az amerikai mesterkedésekkel szemben, de a segítség fegyverszállításokat nem foglal magában - jelentette ki Mir Hoszein Muszavi Hamenei iráni miniszterelnök, kétnapos nicaraguai látogatását lezáró sajtóértekezletén.

Az Egyesült Államok minden függetlenségi mozgalomtól tart, a szabadság híveit pedig terroristáknak nevezi - mondta a kormányfő. Érthetőnek nevezte azt, hogy Washington szemében szálka Nicaragua és Irán, mivel forradalmával mindkét ország amerikai érdekeket zúzott szét. A vendéget búcsúztató Daniel Ortega nicaraguai államfő kiemelte: Irán azt a segítséget nyújtja országa számára, amelyet az Egyesült Államok megtagadott tőle. Muszavi Hamenei feltételezhetően az amerikai elnök minapi nyilatkozataira válaszolt. Ronald Reagan szerint a teheráni kormány fegyver- és olajszállításokkal támogatja a nicaraguai felforgató tevékenységet Közép-Amerikában.

A sajtóértekezleten megkérdezték az iráni miniszterelnöktől, hogy országa szállít-e fegyvereket Nicaraguának, és küldött-e katonai tanácsadókat a közép-amerikai államba. - Nagykövetségünkön csak néhány diplomata dolgozik. Ami a fegyvereinket illeti, Nicaraguának nincs szüksége azokra - hangzott a válasz.

január 27.

Reggel hazaérkezett a barátságvonat, amelyet a Budapest-napok Moszkvában rendezvénysorozat alkalmából indítottak a szovjet fővárosba. A vonat utasai - üzemek, intézmények, egyetemek, iskolák küldöttei, előadók, amatőr művészeti csoportok - a hét folyamán nagy sikerű baráti találkozók, eszmecserék, bemutatók sorozatán vettek részt. A barátságvonatot vasárnap a Keleti pályaudvaron fogadták.

Szemerkélt ugyan az eső szinte egész vasárnap, az időjárás azonban igencsak tavaszias volt, így sokfelé serénykedtek a földeken, a gyümölcsösökben és a hétvégi kiskertekben is. Az időszerű teendő most elsősorban a szőlő és a gyümölcsfák metszése. Ezzel foglalkoztak például a szegedi, kiskundorozsmai, a domaszéki, a sándorfalvi, a Hódmezővásárhely környéki parcellákon. Néhol már szedték a piros retket a fóliasátrakból, hogy hétfőn hajnalban szállíthassák a városi piacokra.

Vas megyében több mezőgazdasági nagyüzemben feltrágyázták az őszi vetésű növényeket, hogy a tápanyag az olvadó hóval jusson a talajba. A vasárnapi határszemlék tanúsága szerint az őszi kalászosok eddig nem sínylették meg a zord időjárást, mivel a nagy hidegekben megyeszerte kellő vastagságú és összefüggő hóréteg fedte a földeket. Sokan munkálkodtak vasárnap a Borsod megyei közös gazdaságokban is. Sajnos ezen a vidéken a rügyvizsgálatok azt mutatják, hogy a szőlőkben és a gyümölcsfákban 20-40 százalék kárt okoztak a fagyok. Viszont a várakozáson felül jó minősége van a hegyaljai boroknak; a szőlősgazdák már megkezdték az új borok fejtését.

Izraeli-egyiptomi tárgyalások kezdődtek vasárnap Izraelben, Beer-Seva sivatagi városkában. A Vörös-tenger északi része mentén fekvő, ezer négyzetméteres Taba üdülőkörzet hovatartozásának rendezésére hivatott tárgyalások második fordulóját az egyiptomi Iszmailiában rendezik meg a tervek szerint.

Egyiptomi részről Abdulhalim Badavi külügyminiszter-helyettes és Nabil el-Arabi, a külügyminisztérium jogügyi főosztályának vezetője vesz részt a tanácskozásokon, Az izraeli delegációt Cvi Kedar helyettes külügyi főigazgató (államtitkár) vezeti. Jelen van a megbeszéléseken egy amerikai kormányképviselő is, Alan Kreczkonak, aki a külügyminisztérium jogásza.

Izrael a harmadik arab-izraeli háborúban foglalta el a Sínai-félsziget többi területeivel együtt Tabát, de amikor a Sínait a Camp David-i szerződés értelmében visszaadta Egyiptomnak, Tabát - tizenhat más vitatott határtérséggel együtt - nem adta át Egyiptomnak.

Bár a tanácskozások viszonylag alacsony szintűek, s azokat technikai jellegűeknek minősítik, huzamosabb idő óta ez az első egyiptomi-izraeli dialógus. A két ország Camp David-i békéje fennáll, de annak néhány vetülete csak papíron, létezik, Amikor Izrael 1982-ben lerohanta Libanont, Egyiptom a nagykövetét is hazahívta állítólagos konzultációkra. A diplomata csak akkor foglalja el megint tel-avivi állomáshelyét, ha Izrael visszaadja Tabát, kivonul Libanonból, és rendezi a megszállt Ciszjordánia és Gáza jövőjét.

A tárgyalásokkal egy időben Kairóban Izrael-ellenes tüntetések voltak.

A chilei hatóságok pénteken megszüntették a tavaly november óta érvényben levő éjszakai kijárási tilalmat a fővárosban, illetve a második legnagyobb városban, Valparaisóban. Továbbra is fönnmarad azonban az egész országban a november 6-án elrendelt ostromállapot, ami az ellenzéki politikai tevékenység betiltására, sajtócenzúrára és az ellenzékiek bírósági tárgyalás nélküli fogva tartására jogosítja föl a kormányt.

Tizenkét napos latin-amerikai körútjának első állomására, a venezuelai fővárosba érkezett II. János Pál pápa. A caracasi repülőtéren az egyházfő, akit Jaime Lusinchi köztársasági elnök üdvözölt, rövid beszédet mondott, hangsúlyozva, hogy a „jelenlegi időszak fontos és kényes pillanat Latin-Amerika történelmében”. II. János Pál 72 órát tölt Venezuelában.

Közép-európai idő szerint késő este visszatért háromnapos, titkos útjáról az amerikai Discovery űrrepülőgép. Miként a katonai küldetés egészét, a leszállást is hírzárlat kísérte. Az egyetlen nyilvánosságra került mondat szerint az utazás során „nem voltak működési problémák”. Az amerikai sajtó ebből azt a következtetést vonta le, hogy a Discovery pályára állított - a korábban tervezett program, szerint - egy minden korábbinál nagyobb teljesítményű kémholdat. A The New York Times szerint a Discovery most befejeződött útja „előrevetíti a jövőt”. Miközben folytatódnak - a nyilvánosság számára is hozzáférhetően - az amerikai űrrepülőgépek polgári célú utazásai, a következő tíz esztendőben minden harmadik űrkompmisszió szigorúan titkos és katonai lesz.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_discovery_sts-51-c_2.jpgA Discovery földet ér

A világűrben rendben mentek a dolgok: a legénység hibátlanul elvégezte a katonai műhold kibocsátását, amely később egy gyorsítófokozat segítségével tovább emelkedve elérte az előre kijelölt geoszinkron pályáját. Miután a feladat elvégeztetett, ideje volt hazaindulni. A Discovery három nap és másfél óra repülés után rendben landolt a Kennedy Űrközpont betonján.

Az igazi meglepetés azonban csak ezután következett. Miután a start során leválasztott gyorsítórakétákat kiemelték az óceánból, a gyártó Morton Thiokol cég szakemberei megkezdték az újrahasznosításukat. Ezen folyamat során a derék rakétákat szétszerelik szegmenseikre (mindegyik gyorsítófokozat négy darab egymáshoz kapcsolódó szegmensből épül fel), megtisztítják őket, kijavítják az esetlegesen keletkezett sérüléséket, és szilárd üzemanyaggal újratöltve vasúton visszaszállítják őket a Kennedy Űrközpontba. Itt aztán ismét összeszerelik a szegmenseket, és az összeszerelt gyorsítórakétákhoz hozzákapcsolják a külső üzemanyagtartályt, illetve a szűkebb értelemben vett űrrepülőgépet. Ez a folyamat a járműszerelő csarnok belsejében történik.

Ám amikor az STS-51-C gyorsítórakétáit szegmenseikre szerelték szét, a műveletet végző szakembereket megdöbbentő látvány fogadta. A szegmensek közötti illesztéseket záró gumi tömítőgyűrű-párokat több helyen is csak milliméterek választották el az átégéstől. A nagy hideg miatt a tömítőgyűrűk rideggé váltak, nem tudták megfelelő módon lezárni a szegmensek közötti illesztést. A gyorsítórakéták leválásakor már csak néhány másodperc kellett volna ahhoz, hogy valahol teljes átégés következzen be, és a megnyíló résen keresztül égéstermék áramoljon ki oldalirányban a rakéta testéből. Ha ez a kiáramlás a külső hajtóanyagtartály felőli oldalán következett volna be a gyorsítórakétának, akkor a lángcsóva tüzes kardként hasított volna bele a hajtóanyagtankba, egy másodperc alatt begyújtva a benne tárolt több százezer liter folyékony hidrogént. Az eredmény azonnali robbanás lett volna, a Discovery és legénysége csak néhány másodpercre volt egy végzetes balesettől…

A megdöbbent mérnökök azonnal tesztelni kezdték a tömítéseket, és kiderült, hogy 12 Celsius-fok alatt valóban nem képesek kellőképpen lezárni az illesztést. Ezt követően a szakembercsoport Roger Boisjoly vezetésével komoly kampányba kezdett, hogy a NASA 12 Celsius-foknál nagyobb hidegben ne indítson űrrepülőgépet, mert nem tudják garantálni a rendszer biztonságos működését a nevezett hőmérséklet alatt.

A tavasz közeledtével a probléma bekerült a szőnyeg alá, és nem is került szóba egészen 1986 januárjáig. Ekkor a Challenger a 39B indítóállványon várta, hogy az STS-51-L küldetés keretében elindulhasson a tizedik űrrepülésére. Kegyetlen nagy fagy volt, több méteres jégcsapok nőtték be az indítóállvány szerkezetét. Boisjoly és mérnöktársai egészen a start előestéjéig küzdöttek a feletteseikkel, hogy ne indítsák el a Challengert, ameddig nem enyhül az idő, mert biztos katasztrófával fenyeget a felbocsátás. A fejesek azonban hajthatatlanok voltak…

A sors két fintort is hátrahagyott a döbbent utókornak: a katasztrófában elhunyt hét űrhajós egyike Ellison Onizuka volt. Egy évvel korábban neki és négy társának is megkegyelmezett a végzet, de egy év múltán hat másik emberrel az oldalán ugyanazon hiba következményeként hunyt ki élete lángja. A majdnem tragédiába torkolló STS-51-C küldetésre pedig eredetileg a Challenger lett kijelölve, azonban mivel a két repülés közötti kötelező szervizelése elhúzódott, a NASA lecserélte a kijelölt gépet a Discovery-re.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_discovery_sts-51-c_ellison_onizuka.jpgEllison Onizuka az STS-51-C küldetés során eszik a Discovery fedélzetén

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_reklam_3.jpg

Kékfény:
Nyíregyháza központjában - a Vasvári Pál utcai parkolóban - hat álló személygépkocsinak sodródott egy helyi járatú csuklós autóbusz. A tömegközlekedési járművön csaknem száz utas tartózkodott. Személyi sérülés szerencsére nem történt, az anyagi kár azonban jelentős. A hat személyautón kívül az autóbusz megrongálta az utcai tűzcsapot is: sok víz folyt az úttestre, átmenetileg megbénult a közlekedés, és félezer család az esti órákig - a hiba kijavításáig - ivóvíz nélkül maradt. A rendőrség eddigi megállapításai szerint az autóbusz vezetője figyelmetlenül előzött egy előtte haladó, kanyarodási szándékát már jelző járművet. Hogy az összeütközést elkerülje, hirtelen fékezett, s a busz a jeges, csúszós úton a parkolóba csapódott. A rendőrség szakértők bevonásával a vizsgálatot folytatja.

A Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság a devizagazdálkodás megsértésének és kerítés bűntettének alapos gyanúja miatt letartóztatta Rácz Kálmánt, a szegedi Cuki eszpresszó volt szerződéses üzletvezetőjét és négy társát. Az ügyben szereplő tizennégy nő ellen, akik szabadon vannak, üzletszerű kéjelgés miatt folytatnak vizsgálatot. Mint már eddig kiderült, Rácz Kálmán és társai „ügyfeleik” kívánságára a szegedi Napfény Szálló melletti kamionparkolóba és más helyekre szállították a lányokat, ahol azok márkát, schillinget és más külföldi fizetőeszközöket kaptak szolgáltatásaikért. Később három szegedi lakást is béreltek, ahol a külföldi kamionosok találkozhattak hölgypartnereikkel. Gyakorlatuk az volt, hogy a nők leadták a külföldi fizetőeszközöket a találkákat megszervező csoport tagjainak, és az érte járó forintösszeg felét kapták meg. A kerítők így 3,7 millió forint értékű valutához jutottak, amelyet az eddigi adatok szerint illegális csatornákon adtak el forintért. Az ügyben tovább folyik a vizsgálat.

A Duna jegén csúszkált Mosonmagyaróvárott a hatéves Kertész Gábor. A jég beszakadt alatta, és a kisfiú a vízbe fulladt. A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja.

Közlemények:
A Művelődési Minisztérium Vezetőképző és Továbbképző Intézete tanfolyamot rendez a munkahelyi művelődési témakörében. A főbb témák: vállalati érdek, gmk, vállalati művelődés rendszere, művelődéstervezés, művelődés pénzügyi forrásai, iparfejlesztés és közművelődés, időpont: 1985. február 18-21. Részvételi díj: vidékieknek (tanfolyamköltség, szállás, étkezési hozzájárulás): 1500 Ft; budapestieknek (tanfolyamköltség, étkezési hozzájárulás): 900 Ft. Jelentkezési határidő: 1985. február 5. Érdeklődni lehet: MM Vezetőképző és Továbbképző Intézet, Budapest I., Szentháromság tér 1-3. 1014, telefon: 160-456, 160-902, 360-590.

Megjelent a Nemzetközi Szemle idei első száma. A folyóirat a Pravda nyomán teljes terjedelmében közli Konsztantyin Csernyenko felszólalását az SZKP KB Politikai Bizottságának 1984. november 15-i ülésén, Gyorsítsuk meg a gazdaság fejlesztését! címmel. Jól orientáló, hasznos összeállítások világítják meg a katonapolitika és az erőegyensúly kérdéseit, Japán pozícióit a gazdasági versenyben, az amerikai elnökválasztás utáni helyzetet s a Közép-Amerikában terjedő terrorizmus legfontosabb problémáit.

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_allasajanlat_1.jpg
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_allasajanlat_3.jpg

Divat: Tavaszi előzetes
Fehér, piros, drapp, keki, kókuszbarna, bambuszzöld, mandarin, virágszínek, pompái vörös, kék, világosszürke, fekete, füstkvarc - a tavasz divatszínei. Avantgárd stílus, széles váll, egyenes sziluett, kardigán-kosztümök, redingot, kulikabát, köpenyek. Elegáns holmik, mellettük sportos darabok, nadrágok, mellények, overálok, sok zseb, pánt, vállpánt, munkaruhára, egyenruhára, sivatagi öltözékre emlékeztető együttesek - ezeket is tavaszra ígérik a divattervezők. Napfényben: derű, mosoly. Esőben: esőcsizma, esőszoknya, esőnadrág, esőkabát kerülhet a divatos nőre. Virágszínek mellé a virágillat, tavaszi szelek mellé a tavaszi napfény a divatos. Tavasszal minden divatos, ami friss, ami fiatalos, ami tele van életörömmel. Tavasszal: divat a tavasz. Felvételeink az MDI tavaszi-nyári divatbemutatóján készültek.idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_divat_5.jpg

Kihasználja az enyhébb időt a mezőgazdaság:
Még nem sokat, de már kétségtelenül engedett a szorításából a tél. Ez is elegendő volt azonban ahhoz, hogy ismét megkezdődjön a megakadt munka a földeken. A Dél-Alföldön az időszak legfontosabb tennivalóját végzik: gondozzák, táplálják a fagyok által megsanyargatott őszi vetéseket. Műtrágyaszóró berendezések serege járja a Csongrád megyei termelőszövetkezetek hóborította tábláit: lucernára, a gabonákra, legelőkre szórják a műtrágyát, amely aztán már a hólével együtt szívódik majd be a talajba. Az elmúlt két hét rendkívül hideg napjait mindenütt arra használták fel, hogy a javítóműhelyekben tökéletesen felkészítsék a téli időszakban is dolgozó berendezéseket. Szerencsére eddig még nem állt elő olyan helyzet, ami veszélyt jelentett volna a nagyüzemi növényzetre. Bár az őszi gabonát takaró hó felülete is sok helyütt eljegesedett, a növényzet úgynevezett mélynyugalmi állapotban van, és így - várhatóan - különösebb kár nélkül átvészeli a szokatlanul zord időjárást. Gondot csak akkor okozna, ha hosszú ideig elzárná a jégréteg a vetést a levegőtől, kiváltképp a tél utóján, amikor megindul a vegetáció.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_debreceni_allami_gazdasag.jpgMetszik a gyümölcsfákat a Debreceni Állami Gazdaságban

Félkész pizza Balatonedericsről:
Lassan kezdjük megkedvelni az olaszok népszerű ételét, a pizzát. A hazai vendéglátóipar is gyártja már ezt a terméket; a magyar hűtőipar pedig mélyhűtve hozza forgalomba, nagy mennyiségben. A budai Kisvigadó vendéglőben a balatonedericsi Balatonmellék Mgtsz tésztaüzeme mutatta be a kereskedelmi forgalmazóknak a félkész pizzát. A bemutatón tizenötféle termék volt látható; a narancsostól a köményes pizzáig. Valamennyi egyaránt tetszést aratott a szakemberek között.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_balatonedericsi_balatonmellek_mgtsz.jpgA félkész pizza bemutatója

Új víztorony épült Szegeden:
Szeged új városrészeinek vízellátására 67 méter magas torony épült a Délép Vállalat kivitelezésében, a Rókus városrészben. A torony felső tartálya háromezer, az alsó ezer köbméter vizet fogad be. A létesítmény jelentős mértékben javítja a városrész vízellátását.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_szegedi_viztorony.jpgA Rókus városrész víztornya

A Hungarocamion új műszaki telepe:
Határidő előtt befejezték a szakemberek a Hungarocamion Nagykőrösi úti műszaki-forgalmi telepének építését, amelyet tegnap Urbán Lajos közlekedési miniszter adott át. Az új kamionkikötő az épülő M 5-ös autópálya és a tervezett M nullás körgyűrű leendő csatlakozásánál helyezkedik el. A vállalat mintegy másfél ezres kamionparkja kinőtte már a régi, Cinkotai úti telepet, szükség volt tehát a hatékonyabb járműfenntartási, javítási és szervizmunka érdekében az új műszaki bázisra, amelynek javítócsarnokában egyidejűleg több mint 20 járművön dolgozhatnak a szerelők. Munkájukat korszerű műszerek, berendezések segítik. A csaknem tizennégy hektáros, 608 millió forintos beruházás 800-900 jármű kiszolgálására alkalmas, és megteremti a következő tervidőszak járműbeszerzéseinek korszerű műszaki hátterét. A szervizmunka hat járműálláson folyhat, ezeket fűtött alsó munkatér köti össze. A javításhoz szükséges szerszámokat, felszereléseket, alkatrészeket az emeleten raktározzák, és három teherlift teremt gyors kapcsolatot a raktár és a szerelőcsarnok között. A konszignációs raktárban tízezerféle árucikket tárolhatnak. Az árut számítógép tartja nyilván. Ezentúl itt javítják és szervizelik majd a vállalat valamennyi külföldről beszerzett járművét, míg a régi telep a hazai gyártmányokra specializálódik.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_hungarocamion.jpgAz új telep kamionparkolója

Helikopterszerviz Öcsényben:
A MÉM Repülőgépes Szolgálat kaposvári üzemegységének öcsényi bázisán helikoptereket újítanak fel. Öcsényben javítják a Dunántúlon és a Duna-Tisza közének egy részén dolgozó helikoptereket. A gépeket minden 250 üzemóra után kötelezően átvizsgálják, az elromlott alkatrészeket kicserélik. A javítóbázison eddig 24 gép javítását végezték el, s a tavaszig még 12 gépet vizsgálnak át.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_ocsenyi_helikopterszerviz.jpgSzerelés közben

Cipőüzem Nagykállóban:
Csaknem négyszáznegyvenezer pár férficipőt gyárt szovjet megrendelésre a nagykállói Kallux Cipőipari Szövetkezet. A külföldi szállítás növelésére 13 millió forintos költséggel új üzemházat építettek, ahol a tűzőüzemben már meg is kezdték a termelést. A korszerű tágas üzem teljes átadásával lehetővé válik, hogy ebben az évben százezer pár cipővel többet gyárthassanak exportra.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_nagykalloi_cipouzem.jpgA tűzőüzem korszerű berendezései

Új termékek a bőrgyárból:
A Budapesti Bőripari Vállalat Díszműbőrgyárának tatai apróbőrgyára 1984-ben több mint fél millió négyzetméter bőrt állított elő. Exportjuk a tőkés piacon meghaladta az 50 millió forintot. Az elmúlt év során több új termékkel jelentkeztek; ilyen volt a kecske felsőbőr és a sevrett új alapanyag.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_budapesti_bordiszmuipari_vallalat.jpgAz olasz Aletti típusú faragógépen jó minőségű termékek készülnek

Új termék:
Új taggal gyarapodott a Tomi mosóporcsalád. A Tomi Gála olyan különleges kémiai fehérítő anyagokat tartalmaz, amely már harminc Celsius-fokon kiváló mosóhatást eredményez, ezáltal mindenfajta mosási eljárásra alkalmas. A szolnoki Tiszamenti Vegyiművek két műszakban dolgozik. Műszakonként 20-25 ezer tonna mosóport gyártanak, ami mintegy 45-50 ezer kis dobozos csomagolású terméknek felel meg. Az olasz gyártmányú kiszerelőgépsor - 3 kilogrammos dobozból - hét-nyolcezer darabot csomagol műszakonként. Sajnos a hiányos csomagolóanyag-ellátás miatt a termelés akadozik. Éves szinten 17 500 tonna mosóport gyártanak, amely 4,2 milliárd forintos termelési értéket tesz ki, ebből Hajdú-Bihar megye 350 tonnát használ fel, amely a többi megyéhez képest kevés.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_tiszamenti_vegyimuvek.jpgMunkában az olasz gépsor

A Magyar Televízió műsorán: Századunk
Bokor Péter rendező-író-riporter a Magyar Televízió számára elkészítette a Századunk című tudományos igénnyel készülő történelmi dokumentumfilm-sorozat öt újabb részét. A MAFILM és az MTV közös produkciójában forgatott filmrészletek 1944 nyarától október 14-ig, a magyarországi nyilas hatalomátvételig követik az eseményeket.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_bitskey_karoly_mecs_karoly_major_tamas.jpgRöder Vilmos szerepében Bitskey Károly, a Lakatos Géza minisztert alakító Mécs Károly és a huszárezredesi egyenruhában bujkáló Bethlen István: Major Tamás

Hová menjünk? Moziba!idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_mozi_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_mozi_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_mozi_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_mozi_4.jpg

Színházi bemutató: Fekete ember (Debreceni Csokonai Színház)

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_koti_arpad_dengyel_ivan_vajay_peter.jpgAz előtérben: Kóti Árpád, Dengyel Iván, Vajay Péter

Magyar könnyűzene:
A 3. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Varga Miklós-Varga Mihály: Európa (Varga Miklós), 2. Lerch-Demjén: Elfutok (Kovács Kati), 3. Presser-Sztevanovity D.: Képzeld el (Katona Klári).

Az előadók között: 1. KFT Együttes: Afrika (KFT), 2. Karácsony-Sztevanovity D.: Ellenfél nélkül (Locomotiv GT), 2. Balázs-Horváth: Kölykök a hátsó udvarból (Korál).

Zene gyermekeknek
Sajnos, még elég sokan idegenkedve figyelik a gyerekek popzeneszeretetét, féltve tőlük a különböző „értékesebb” műfajokat. Szerencsére a „vad rockdühöngések” korszaka lejárt. Ma már a fiatalok többsége hasonlóan fogadja el a jó rock- és popzenét, mint egy hasonló filmet, színdarabot vagy egy érdekes könyvet. A popzene ma a legdivatosabb modern muzsika. Ezért természetesen a legélénkebben a gyerekek reagálnak rá. Ha a zenészek érzik ezt a felelősséget, akkor ez napjaink egyik legegészségesebb folyamata. Az sem véletlen, hogy az utóbbi években egyre több előadó közeledik a rockszínpadokról a gyerekek játszótere felé.

A Muszty-Dobay házaspár évek óta fáradozik azért, hogy o gitárzenén kérészül megszeressék a népzenét is a csöppségek. De produkciójuk a tizenéves közönséget is vonzza. Eszményi Viktória is gyakran tűnik fel gyermekműsorokban. O is készített hasonló hangvételű lemezt, és mint gyakorló anyuka, egyre jobban érzi az ilyen műsorok hangulatát. Pedig ö aztán igazi popénekes.

A Bojtorján együttes és Halász Jutka a „nagy öregjei” ennek a műfajnak. Már több éve az egyik legsikeresebb gyermekműsor alkotói, szereplői. Magas szinten, értékes muzsikát játszanak. Persze a Bojtorjánnak még sohasem kellett szégyenkeznie a klubban, ahol előfordult, hogy a délelőtti műsor gyerekközönségének szülei is eljöttek.

A hetvenes évek legendás listavezetői, Bergendyék, pedig egyenesen célul tűzték ki maguk elé a gyerekek szórakoztatását. Pedig a szalonzene sohasem volt teenager-műfaj. Ők vállalták azt is, hogy a színpadi külsejüket megváltoztatják olykor a gyerekek kedvéért. Ezért hol bohócként, hol vadállatként jelennek meg a színpadon, a képernyőn, lelkes gyerekkacaj kíséretében.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_bergendy_szalonzenekar.jpgA vidám Bergendy-fiúk

És hogy mennyire komolyan veszik a gyerekek a hozzájuk irt dalokat, még a hivatalos slágerlistákon is szavaznak rájuk. így került fel a héten a 100 Folk Celsius remek feldolgozása Paff, a bűvös sárkány címmel. Különben is, a country zene nagyon alkalmas a vidám, játékos hangvételre.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_100_folk_celsius.jpgA 100 Folk Celsius gyerekdalokkal szerepel a slágerlistákon

Egyre többen csatlakoznak a popelőadók közül a gyermekszórakoztatók népes táborába. Nagy Réka például táncdalénekesnő volt, és most egy szál gitárral járja az országot, dalt tanít gyerekeknek, verseket, meséket zenésít meg Móra Ferenctől Andersenig. Saját bevallása szerint, ezeken a műsorokon találta meg a színpad igazi boldogságát. A gyerektapsoknál nincs kedvesebben csengő ritmus sehol a világon.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_nagy_reka.jpgNagy Réka mesélő gitárjával

Utolsó példánk talán a legnagyobb bizonyíték arra, hogy milyen jó a kapcsolat a gyerekek és a popzene között. A jelenlegi elsőszámú kedvenc most a Dolly Roll együttes. Megnyitották klubjukat közösen a MAHART KISZ-szervezetével, minden vasárnap a Vigadó téren. Késő délután kezdődik a „rajongóklub” foglalkozása, mindössze este kilenc óráig. így azután a 12-13 éves rajongók is szép számmal keresik fel ezt a hangulatos klubot. Az érkezeket divatos diszkózene és üdítővel töltött üvegek várják. Először rögtönzött kis divatbemutatót tartanak egymás között a vendégek, hogy eldöntsék, kinek az eleganciája hasonlít legjobban kedvenceik öltözékéhez. Azután megkezdődik az ismerkedés, és szemlátomást mindenfelé barátságok szövődnek. Végre megérkezik a zenekar. Autogramkérés és jó hangulatú beszélgetések következnek. Majd jön a színpadi „produkció". Hol élménybeszámoló nyaralásról, lemezfelvételről, hol pedig csak éppen az előző napi programjukat mesélik el a gyerekeknek. Tánc, a hajózás történetét bemutató videofilmek teszik színesebbé ezt a vasárnapi „tinipartyt”.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_dolly_roll.jpgDolly Roll klub minden vasárnap a Vigadó téren

Így is lehet, és így is kell hasznos szórakozást nyújtani a jövő beatnemzedékének.

Külföldi könnyűzene:

A héten az amerikai slágerlistákat Phil Collins és Philip Bailey Easy Lover-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét a Tears For Fears Shout című számai vezetik.

Január 20-án bemutatkozott az AC Milan felnőtt csapatában egy fiatal tizenhat éves védő, akit Paolo Maldininek hívtak… Maldini sikerekkel kikövezett pályafutása során beírta magát a történelemkönyvekbe, a Milan mezében (karrierje egyetlen klubjában) 902 mérkőzésen szerepelt és 126 olasz válogatott fellépésig jutott. Első tétmérkőzésén a Milan 1:1-es döntetlent játszott az Udinese otthonában, Nils Liedholm vezetőedző a cserepadról küldte pályára. Maldini karrierje során 26 trófeát nyert, 13-at hazájában (ebből hét olasz bajnoki cím volt), 13-at a nemzetközi porondon, köztük 5 BEK- és BL-trófeát.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_paolo_maldini.jpgAz ifjú Maldini

A magyar labdarúgó-válogatott a benidormi megérkezés után egy héttel, kedd délután a spanyol Villajoyosa ellen játszott edzőmérkőzést. A harmadosztályú spanyol csapattal szemben így állt fel a válogatott: Hegedűs - Szántó, Róth, Garaba, Varga - Hannich, Nagy (Dajka), Szabó - Bodonyi, Kiprich, Pölöskei. A találkozó már akkor elérte célját, amikor a két együttes kifutott a pályára, mert kitűnően karbantartott pázsiton gyakorolhatott, most már mérkőzés közben is a magyar csapat. (Détári a nézőtéren meg is jegyezte: „Januárban ez a talaj szinte felér a Wembleyvel.”) S éppen ezért érkezett Spanyolországba a válogatott, hogy - miként tavaly - most is kedvező feltételek között készülhessen a nagy feladatra, a Vb-selejtezőkre. Az összecsapás kezdetére az idő is valamelyest felmelegedett, bár különben sem fázott volna senki, Mezey ugyanis már a délelőtti megbeszélésen azt kérte a labdarúgóktól, hogy ugyanúgy fussák ki magukat, mint az edzéseken. Ez többé-kevésbé meg is valósult, de a folyamatosság néhol hiányzott, az átadások olykor a lelkes, sőt, néhány ügyel akciót is vezető ellenfélhez jutottak. A spanyolok még attól sem szeppentek meg, hogy Pölöskei már a harmadik percben a hálóba lőtt, ment amilyen gyorsan gólt kaptak, olyan hamar egyenlítettek. Aztán Bodonyi, majd újra Pölöskei lepte meg a hazai kapust (3:1), ám válaszul Zabala - miután észrevette, hogy Hegedűs a tizenhatosnál szemlélte a veszélytelennek tetsző mezőnyjátékot - negyven méterről ívelt a kapuba (3:2). A szünet után viszont már úgy tetszett, mintha hegynek felfelé játszana a spanyol együttes, mert szinte minden a házigazdák térfelén történt, s végül Kiprich 11-esével alakult ki a 4:2 arányú végeredmény.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_villajoyosa_peter_zsinka_detari.jpgA villajoyosoi nézőtéren Péter, Zsinka és Détári

Ezen a napon kiderült, hogy elmarad a Videoton indiai túrája, miután az ázsiai ország labdarúgó szövetsége telexben lemondta a magyar csapat részvételét a néhány nap múlva kezdődő Nehru Kupán. A fehérváriak B-válogatott néven szerepeltek volna, emiatt több játékosuk nem utazott el a benidormi edzőtáborozásra. A lemondás oka ismeretlen.

A keret szerdán két részre szakadt, Bodonyi, Garaba, Hannich, Pölöskei és Szántó - Egervári Sándor edző vezényletével - külön gyakorolt a tengerparti homokon. A többiek a benidormi pályán edzettek, ahol feltűnt Szendrei kapus ruganyossága, Détári technikai képzettsége, Kardos pontos és bombaerős lövéssorozata, valamint az újonc Zsinka érzéke a beívelésekhez. A másfél óra végén Mezey megemlítette, hogy „este veletek, ugyanitt”, hiszen újabb, ezúttal villanyfényes előkészületi találkozó következett a harmadosztályú helyi csapat ellen.

A magyar együttes ebben az összeállításban szerepelt: Disztl - Sallai, Kardos, Garaba (Róth), Péter - Hannich, Nagy (Szántó), Détári - Zsinka, Dajka, Bodonyi. A válogatott játékosain, ezúttal nem látszott a fáradtság, sorozatban vezették a szebbnél szebb akciókat. Különösen Détári játszott remekül, négy gólt is szerzett, az egyiket úgy, hogy a teljes védelmet kicselezte. De a többiek is nagy kedvvel futballoztak, a sok mozgásra jellemző, hogy a jobbhátvéd Sallai a balszélső helyéről lőtt a hálóba. A góllistát Péter (szabadrúgásból) és Kardos egészítette ki, egyszer a spanyolok is a kapuba találtak, igaz, nem mindennapi körülmények között. A helyi játékvezető ugyanis némi jóindulattal tizenegyest ítélt a házigazdák javára, s amikor ezt Disztl kivédte, a bíró újrarúgatta a büntetőt. A magyar kapus megint hárított, de balszerencséjére ismét a hazai csatár elé pattant a labda, s onnan a csapatunk kapujába került. Így a végeredmény: magyar válogatott-Benidorm 7:1 (3:0).

Pénteken Plotár Gyula megsérült a benidormi edzőtáborban, ezért haza kellett utaznia. A csapatra délután újabb edzőmérkőzés várt, ezúttal az alicantei Hercules ellen. Az együttes ebben az összeállításban játszott: Szendrei - Sallai (Szántó), Róth, Garaba (Péter), Varga - Kardos, Nagy (Szabó), Détári - Kiprich, Dajka, Pölöskei (Zsinka). A válogatott ismét bizonyította képességeit, mert elegáns játékkal negyven perc alatt háromgólos előnyt szerzett. Az elsőt Pölöskei fejelte, de nem volt teljes az öröm, közben ugyanis összeütközött a spanyol hátvéddel, s felrepedt szemöldökét a helyi klinikán kellett összekapcsolni. A balszélső a második félidőben visszaérkezett a stadionba, s addigra már 4:1-re alakult az eredmény Kiprich ügyes átemelése, Róth lendületes felfutása, valamint Varga szépségdíjas szabadrúgása jóvoltából. A bemutató később is folytatódott - igaz, a juniorokkal mixelt Hercules nem volt Herkules -, és miután Róth (másodszor), majd Zsinka, Szabó, Dajka is a hálóba lőtt, a válogatott 8:1 (3:1) arányban győzött. Noha a három nap alatt szerzett tizenkilenc gól az ellenfelek szerény tudására is utal, azért előkészületnek igazán nem rossz. És a tengerparti táborozáson továbbra is ez a fontos.

Szintén pénteken a Juventus-Liverpool Szuper Kupa-döntő hőse az olasz csapat játékosa, Boniek volt. A lengyel csatár két, a 40. és a 79. percben szerzett góljával, 55 ezer néző előtt győzött a Juventus. a torinói Stadio Comunaleban.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_juventus_leverpool_szuper_kupa_donto_boniek_grobbelaar.jpgA csíkos mezes Boniek első ízben veszi be Grobbelaar kapuját

Már nemcsak a Spanyolországban tartózkodó labdarúgó-válogatott játszik előkészületi mérkőzéseket. Egymás után pályára lépnek az NB I-re készülő együttesek is.
Az első héten, szombaton, Vasas-H. Osztapenko SE 8:0 (2:0). Fáy u., 250 néző. G.: Borostyán (3), Izsó (2), Csík, Nyúl, Birinyi dr.
Eger SE-D. Universitas 1:0 (1:0). Debrecen 300 néző. G.: Berecz Zs.
Siófoki Bányász-Bp. Honvéd 1:0 (1:0). Siófok, 300 néző. G.: Onhausz.
Csepel-Pénzügyőr 2:0 (0:0). Csepel, 500 néző. G.: G: Kincses B., Kénoszt.

Továbbra is folytatódnak a labdarúgók előkészületei a spanyolországi Benidormban a közelgő feladatokra.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_tajti_jozsef_detari_kardos_dajka_sallai_peter_zoltan.jpgTajti József szövetségi edző Détárival, Kardossal, Dajkával és Sallaival foglalkozik, Péter a távolból figyeli az eseményeket

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_mezey_gyorgy.jpg„Halló, itt Benidorm! Mezey György beszél.” A magyar szövetségi kapitányt a jelek szerint mostanában a világ végén is utolérik...

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_szendrei_jozsef.jpgMunka közben a fotóriporter. Király Ferenc fényképezés közben még csak nem is sejtheti, hogy Szendrei milyen merényletre készül ellene

Kedden NK Rijeka-ZTE 3:2 (2:0). A zalaegerszegi labdarúgók az eredeti tervtől eltérően nem alacsonyabb osztályú együttessel, hanem vendéglátójukkal, az I. ligás NK Rijeka gárdájával vívták első mérkőzésüket. Porecsban, vizes, sáros pályán a ZTE góljait Kovács S. és Takács szerezte.

Szerdán Rába ETO-SZEOL AK 2:0 (2:0). Győr, góllövők Szentes és Preszeller.

Csütörtökön a Jugoszláviában túrázó ZTE együttese második mérkőzésén ismét vereséget szenvedett. Az ellenfél ezúttal is az I. ligás NK Rijeka volt, amely 4:2 (0:1)-re győzte le a zalai kék-fehéreket. A Porecs közelében fekvő Novigrádban az első félidőben jól tartották magukat a zalaegerszegiek, ám a második félidőben a hat cserét követően felülkerekedett a jugoszláv együttes. A ZTE góljait Soós és Csepregi II szerezte.
Csepel-Utánpótlás válogatott 2:1 (1:0). Csepel, 200 néző. G.: Kelemen (2). ill. Fitos.
Pécsi MSC-Ácsi Kinizsi 6:1 (3:1). Ács, 600 néző. G.: Mészáros (3), Udvardi (2), Toma.
Békéscsaba-NYVSSC 3:0 (2:0). Hajdúszoboszló. G.: Melis, Sulija, Szarvas.
MTK-VM-Építők SC 3:1 (2:0) Népliget, 100 néző. G.: Magyar, Fülöp, Turtóczky.
Ú. Dózsa-Érdi VSE 3:1 (2:0). Megyeri út, 100 néző. G.: Kiss (2), Kerekes (11-esből).
Vasas-Ganz-Mávág 3:0 (0:0). Fáy u. G.: Pecha, Kuti, Zvara.

A magyar válogatott délelőtt 10 órakor indult Benidormból, és kétórás kellemes, cseppet sem fárasztó autóút után érkezett Valenciába. A fogadtatás olyan volt, amilyen egy válogatottnak általában kijár. A csapatot a Hotel Astoria Palace-ban helyezték el, amely meglehetősen reprezentatív szálloda a város központjában.

Délután ebédet adott a valenciai tartományi labdarúgószövetség a magyar csapat vezetői részére. Az ebéden barátságos beszélgetés folyt a szakemberek között. Páncsics Miklós többek között azt mondta: reméli, hogy a mexikói Mundial döntőjében spanyol-magyar összecsapás lesz! Az MLSZ főtitkárának kijelentését természetesen élénk helyeslés követte.
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_spanyol_utanpotlas_valogatott_magyarorszag.jpg

A magyar csapat pénteken délben indult vissza Valenciából, fél 3-kor már Benidormban ebédelt, fél 5-kor pedig újabb edzés következett. A szombati edzésnap az utolsó akkordja a benidormi edzőtáborozásnak, hiszen vasárnap hajnalban már indul Hamburgba a gárda.

Videoton-Dunaújváros 2:1 (0:1). Dunaújváros, 300 néző. G.: Fuisz, Novath (11-esből).

Szombaton Ferencváros-Építők SC 3:1 (1:0). Népliget, Építők-pálya, 600 néző. G.: Pogány (2), Kvaszta.
MTK-VM-Péti MTE 5:0 (1:0). Salgótarjáni út. G.: Boda (2), Balogh T., Borsó, Orovecz.
Siófoki Bányász-Csepel 1:0 (0:0). Csepel, 300 néző.
DMVSC-Kartali Medosz 5:2 (2:0). Debrecen, 600 néző. G.: Benyó (2), Tóth (2, egyet 11-esből), Mörtel (11-esből).
Rába ETO-MÁV DAC 1:0 (0:0). Győr, 2000 néző. G.: Hajszán.
Váci Izzó MTE-Ú. Dózsa 3:0 (0:0). Vác, 500 néző.
Salgótarjáni BTC-Vasas 3:2 (2:1). Fáy utca. 500 néző. G.: Csík. Kuti (11-esből).

A magyar labdarúgó-válogatott Benidormtól vasárnap hajnali fél hatkor búcsúzott, és délután három órakor, Alicante-Madrid-Frankfurt-Hamburg repülőút végén érkezett meg a Crest Hotelba, amely jó eséllyel pályázhat a Hamburg legcsendesebb szállodája címre.

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_zsinka_dajka_disztl_peter.jpgTavaszból a télbe: a hamburgi megérkezéskor Zsinka, Dajka és Disztl Péter zakóban a kissé hűvös hamburgi repülőtéren

És akkor lássuk a lényeget, az Alsóházban végzett csapatok őszi mérlegét!

9. Csepelidokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_9_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_9_csepel_gelei_jozsef_gelei_karoly.jpgAbban, hogy a Csepel fel tudott állni a padlóról, ahová a tavalyi bundabotrány következtében került, döntő szerepe volt apának és fiának - Gelei József vezetőedzőnek és Gelei Károlynak

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_9_csepel_elekes_jozsef.jpgElekes példát mutatott a fiatalabbaknak. Sokszor egyedül állta a sarat

10. Tatabánya
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_10_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_10_tatabanya_kiprich_jozsef.jpgKiprich alapembere a válogatottnak és ősz gólkirály lett. Itt a Rába ETO-nak lőtt egyik góljának örül

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_10_tatabanya_vincze_istvan.jpgA fiatal Vincze már biztos csapattag

11. Pécsi MSC
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_11_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_11_pecsi_msc_roth_antal.jpgRóth Antal remek őszt zárt, a válogatottban is alapember lett. Itt a 2. fordulóban a Fáy utcában vezette 2:0-ás győzelemre csapatát

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_11_pecsi_msc_dobany_lajos.jpgDobány ezúttal nem termelte úgy a gólokat, ahogy várták volna tőle. Itt is elvész a 7. fordulóban a SZEOL AK védői közt

12. Vasas
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_12_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_12_vasas_komjati_andras.jpgKomjáti András (balra) minden tőle telhetőt megtett

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_12_vasas_csorba_janos.jpgSok kellemetlen meglepetés érte a Vasast. A 6. fordulóban, a Fáy utcában a Tatabánya gázolt át az angyalföldieken, Kiprich pedig Csorbán

13. Békéscsaba
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_13_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_13_bekescsaba_kerekes_attila.jpgJó az öreg a háznál. Kerekes Attilának ugyanúgy gyengén sikerült az idény, mint csapatának, de még így is az egyik legmegbízhatóbb pont volt a védelemben

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_13_bekescsaba_baji_tamas.jpgA fiatal Baji kapus kitűnően mutatkozott be a hazai közönség előtt a bajnokságban. Nem rajta múlott, hogy a Vasas 1:0-ra győzött Békéscsabán. Kiss László fejesét fogja. A háttérben balról: Fabulya, Takács, Nyúl

14. Ferencváros
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_14_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_14_ferencvaros_kezdes.jpgFradi parádéval indult a bajnokság. Az 1. forduló után kevesen gondolták volna, hogy mélyrepülés jön

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_14_ferencvaros_poloskei_gabor.jpgPölöskei, amikor épp nem volt sérült, nagy hasznára volt a csapatának. Itt épp az MTK-ás Gáspár hálóját veszi be a 3. fordulóban (Ferencváros-MTK-VM 2:1)

15. Eger
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_15_eger.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_15_eger_szebegyinszky_andras.jpgNagy reményekkel érkezett nyáron Szebegyinszky Egerbe. Ő megfelelt az edző és a szurkolók elvárásainak

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_15_eger_sass_janos.jpgHa az ifjúsági korú Sass rutinosabb, egymaga eldönthette volna többször is a két pont sorsát

16. SZEOL AK
idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_16_szeol_ak.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_16_szeol_ak_tako_ferenc.jpgA fiatal, saját nevelésű Takóra súlyos teher nehezedett, neki is rosszul sikerült az ősze, csak úgy mint, csapatának

idokapszula_nb_i_1984_85_oszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_16_szeol_ak_kozma_birkas_balazs.jpgSokszor volt átjáróház a szegedi védelem. A szombathelyi Fitos az utolsó őszi fordulóban szinte egyedül verte a szegedieket. Kozmán, Birkáson és Balázson rohan át

Az NSZK-Magyarország válogatott labdarúgó mérkőzéssel folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6317864119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SecTorr 2022.08.17. 14:40:10

Na végre! A rubinokkal ékesített Zászlórend már réges-rég kijárt volna Borisz Ponomarjov kimagasló érdemeiért. :)

maribor_ 2022.08.17. 14:52:36

Tovaris Ponomarjov nase jarkoe znamja!
süti beállítások módosítása