Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 NSZK – Magyarország mérkőzés

2022.08.20. 09:56 maribor_

1985. január 29., a hónap utolsó hete

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_headlines_budapesti_tel.jpgRettenetesen hideg januárunk volt

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

január 28.

A toruni vajdasági bíróság befejezte a tanúk és szakértők kihallgatását a Popieluszko-ügyben. Mint emlékezetes, a varsói belügyminisztérium három volt beosztottja tavaly október 19-én elrabolta, majd meggyilkolta Jerzy Popieluszko lelkészt, a szocialistaellenes tevékenységéről ismert katolikus papot. A toruni bíróság a három volt rendőrtisztet emberrablással és emberöléssel vádolja, velük együtt ül a vádlottak padján volt hivatali főnökük, Adam Pietruszka, akit felbujtással vádolnak.

Az eljárás során a fővádlott, Gregorz Piotrowski és társai, Leszek Pekala és Waldemar Chmielewski beismerték, hogy ők hajtották végre az emberrablást, s ennek során Popieluszko halálát okozták. Piotrowski többször is kijelentette: mindvégig abban a hitben cselekedett, hogy csupán megfélemlítő akciót hajt végre, amit hivatali főnökei jóváhagytak. Két társa is hasonlóképpen védekezett, azt hangoztatva, hogy Piotrowski utasításait hajtották végre. Pietruszka mindvégig tagadta, hogy bármi köze lett volna az ügyhöz, s hogy bűncselekményre szólította fel beosztottjait.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_grzegorz_piotrowski_waldemar_chmielewski_leszek_pekala.jpgGrzegorz Piotrowski (balra), Waldemar Chmielewski (középen áll) és Leszek Pekala (jobbra) a vádlottak padjánál

A bíróság rendkívül alapos bizonyítási eljárást folytatott le - a per már egy hónapja tart -, számos szakértőt és több belügyminisztériumi tisztet hallgattak meg. A tárgyalás során számos olyan tényre is fényderült, ami Popieluszko és más katolikus papok törvénysértő tevékenységére vonatkozott.

Erre hívta fel a figyelmet a Rzeczpospolita című lapnak adott nyilatkozatában Adam Lopatka, a lengyel egyházügyi hivatal elnöke. Rámutat: a katolikus hierarchia „általában túlságosan elnéző azokkal az egyházi személyekkel szemben, akik államellenes tevékenységet folytatnak”. Zavarja a kapcsolatokat, hogy számos pap továbbra is szocialistaellenes fellépésre használja fel a templomokat. Az egyházügyi hivatal vezetője nyomatékosította: a klérus tagjai sem élveznek törvényenkívüliséget. Lengyelországban az általános előírások és szabályék vonatkoznak a lelkészekre is. Az állami szervek együttműködésre törekednek minden lehetséges területen, ezt szolgálják a különböző közös bizottságok, az eszmecserék országos és helyi szinten. E párbeszéd célja, hogy megoldják az állam-egyház viszonyban jelentkező problémákat, nehézségeket.

Torunban a bizonyítási eljárás befejeztével holnap kerül sor a vádbeszédre, majd a védőbeszédre. Szót kapnak azok az ügyvédek is, akik az áldozat hozzátartozóinak megbízásából, mint magánvádlók vesznek részt a perben. Az utolsó szó joga majd a négy vádlottat is megilleti.

A libanoni politikai vezetők lázas erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült elkerülni a Karami-kormány felbomlását: Szelim el-Hossz miniszter egyelőre „befagyasztotta” szombaton bejelentett lemondási szándékát. A megszállt déli országrészben eközben folynak az izraeli átcsoportosítás előkészületei.

Az 55 éves tekintélyes szunnita politikus, a bejrúti amerikai egyetem közgazdasági professzora, aki Szárkisz elnök idején sikerrel irányította az akkori technokrata kormány tevékenységét, a hétvégén bejelentette, hogy lemond az oktatási és munkaügyi miniszeri tárcáról, mivel a jelen körülmények között nem látja értelmét munkájának. Bár az indoklásiban formálisan nem szerepéit, de az elmúlt hetek nyilvánvalóvá tették: Szelim el-Hossz az ország súlyos politikai és gazdasági viszonyai között elégtelennek ítélte meg mind a kormányfő, mind Dzsemajel elnök erőfeszítéseit az égető problémák megoldására.

A megszállt délen miközben folynak az izraeli átcsoportosítás előkészületei, a libanoni nemzeti ellenállás továbbra is támadások sorát intézi a Tel-Aviv által pénzelt Lahad-milícia tagjai és patronálói ellen. Hétfőn négy jelentősebb akciót indítottak Razzije, Hallus és Zsuaja települések, illetve Tyr város körzetében.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_libanon.jpgA libanoni hadsereg alakulatai egy kilométerre az izraeli megszállási övezettől

Tovább folytatódnak az iraki-iráni konfliktust megoldani igyekvő diplomáciai erőfeszítések, de újabb hajókat ért rakétatalálat a Perzsa- (Arab-) öböl térségében. Az iraki katonai parancsnokság jelentése szerint iraki részről a nap folyamán két hajót ért támadás a körzetben. Egy bagdadi katonai szóvivő bejelentése szerint a légierő gépei „két fontos tengeri célpontot” találtak el az öböl északkeleti részén, az Iránhoz tartozó Harg-szigeti olajkikötőtől délre. Mint a szóvivő közölte, a két „célpont súlyosain megrongálódott”.

A hajók jellegéről a közlemény nem tett említést, de megfigyelők az iraki bejelentésekben használt megnevezések alapján feltételezik, hogy az egyik nagy olajszállító hajó, a másik pedig közepes méretű kereskedelmi hajó volt.

A Lloyds hajózási biztosítótársaság és a görög tengeri kereskedelmi minisztérium ugyanakkor azt közölte, hogy vasárnap a szaúdi partok közelében rakétatámadás érte a Kuvait felé tartó Szerifosz elnevezésű görög szállítóhajót. A hajó kapitányának rádiójelentése szerint a hajó csak kismértékben rongálódott meg, a legénység sértetlen maradt. Hajózási illetékesek feltételezik, hogy a hajót egy iráni hadihajóról érte támadás.

Egyes arab országok közben folytatják diplomáciai erőfeszítéseiket a két öböl menti ország közötti konfliktus békés rendezésére. Teheráni vezetőkkel, köztük Hasemi Rafszandzsanival, az iráni parlament elnökével egyebek között a megoldás feltételeiről tartott megbeszéléseket a szíriai és a líbiai diplomácia vezetője.

Az IRNA iráni hírügynökség a teheráni katonai tájékoztatási központ közleményét idézve jelentette, hogy Irán - a világszervezethez benyújtott iraki panasszal ellentétben - nem sértette meg a polgári célpontok elleni katonai akciókat tiltó ENSZ-egyezményt. A teheráni kormány szívesen fogadná, ha ENSZ-bizottság vizsgálná ki az iraki panasz ügyét.

Ellentmondó hírek érkeztek az iraki-iráni frontról. Bagdadban bejelentették, hogy az iraki csapatok hétfőre virradóra sikeres támadást hajtottak végre az iráni erők ellen, a front déli szakaszán. Irán viszont azt közölte, hogy visszaverte az iraki offenzívát. Bagdad a csapatai által megszállt iráni terület kiürítése, azaz 1982 júniusa óta nem adott hírt ilyen nagyarányú hadműveletről: az AP a katonai szóvivő nyilatkozatából arra következhet, hogy az offenzívában legalább 40 ezer iraki katona vett részt.

Javier Pérez de Cuellar, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára, Laoszból a vietnami fővárosiba érkezett. Az ENSZ főtitkárát a hanoi repülőtéren Nguyen Co Thach, a VKP KB Politikai Bizottságának póttagja, külügyminiszter fogadta.

Javier Pérez de Cuellar feleségével együtt tesz hivatalos látogatást a Vietnami Szocialista Köztársaságban. Ez az első alkalom, amikor az ENSZ-főtitkár Vietnamba látogat. Tárgyalásai során tájékozódik a vietnami külpolitikai nézetekről, továbbá megpróbál közvetíteni a Kambodzsa és Thaiföld között kialakult konfliktusban.

Az ASEAN-országok szerint - mint ismeretes - a thai-kambodzsai konfliktusban jelentős szerepet játszanak a kambodzsai népi kormánynak segítséget nyújtó vietnami önkéntesek is.

Hétfőn de Cuellar néhány órás látogatást tett Laoszban, ahol megbeszéléseket folytatott a külügyminiszterrel a nemrég kialakult thai-laoszi konfliktus megoldásának lehetőségeiről is.

A tervezés, a működtetés, a karbantartás hibái, emberi felelőtlenség és rossz kiképzés együttesen okozta a bhopali tömegkatasztrófát - állapította meg másfél hónapi vizsgálatát lezárva a The New York Times, az ismert amerikai napilap. Tavaly december 3-án az Union Carbide amerikai központú multinacionális vállalat indiai üzeméből mérgesgáz-felhő (metil-izocianid) szállt Bhopal fölé, és több mint kétezer ember halálát, tízezrek egészségének súlyos károsodását okozta. Az amerikai napilap - elégtelennek tartva az eddigi hivatalos jelentéseket - kiterjedt vizsgálatot végzett az ügyben.

A Supergroup USA (United Support of Artists) for Africa felveszi a We Are the World című slágert, hogy segítsen pénzt gyűjteni az etióp éhínség enyhítésére.

A dalt Michael Jackson és Lionel Richie szerezte, producerei Quincy Jones és Michael Omartian voltak. A We Are the World című kislemezen jelent meg.

A Band Aid Do They Know It’s Christmas? című, az Egyesült Királyságban született dalának mintájára merült fel az ötlet Harry Belafonte amerikai színészben és aktivistában, hogy Amerikában is készítsenek egy jótékonysági kislemezt, amelynek segítségével támogathatják az afrikai éhező embereket. Belafonte Ken Kragennel, a segélyszervezet alapítójával kezdte el a munkát. Számos zenész jelentkezett, hogy megírja a dalt, mielőtt Jacksonra és Richie-re esett a választás. A szerzőpáros 1985 elején több hónapos munka után, egy nappal a felvétel kezdete előtt fejezte be a dalírást. 1985. január 28-án volt a lemezfelvétel utolsó napja. A történelmi esemény a zeneipar legismertebb zenészeit hozta össze erre az alkalomra.

A 12 órán át tartó munka végén Belafonte tiszteletére spontán elénekelték annak leghíresebb dalát, a Day-O (The Banana Boat Songot), majd kölcsönös autogram-osztogatás következett.

A dal 1985. március 7-én jelent meg, az album egyetlen kislemezeként. Világszerte nagy sikert aratott, mindenhol a slágerlisták élén állt és az amerikai pop kislemezek történetének leggyorsabban eladott lemeze lett. Ez volt a legelső kislemez, amely többszörös platinalemez minősítést kapott a RIAA-tól - négyszeres platinalemez lett. A kritikusok vegyes fogadtatásban részesítették, de a rajongók örültek, hogy különböző nemzetiségű és zenei stílusú művészeket hallhattak egy felvételen, és elégedettek voltak a dallal, főként annak tudatában, hogy a bevételeket jótékony célra fogják fordítani. Mások, köztük számos rockújság kommentátora csalódott volt, hogy a dal nem foglalkozik azzal a témával, hogy miért van éhínség a világon, és úgy érezték, hogy a szöveg túl öndicsőítő.

A We Are the World számos díjat nyert el, köztük három Grammy-díjat, egy American Music Awardot és egy People’s Choice Awardot. A dalt egy, a kritikusok által kedvezően fogadott videóklip népszerűsítette, továbbá videókazetta, speciális kiadású magazin, számos könyv, poszter és póló, emellett több csatorna egyszerre sugározta. Mindezeknek köszönhetően a kislemezt minden idők legnagyobb példányszámban eladott kislemezének nevezhették: 2009-re több, mint 20 millió darabot adtak el belőle, ez több, mint 63 millió dollárt jelentett a segélyszervezet és Amerika számára. A We Are the World megmutatta, hogy különböző stílusú zenészek is képesek produktívan együtt dolgozni, és erősítette azt a popzenei törekvést, hogy humanitárius problémákkal foglalkozó dalokat teremtsenek.

A dalban Lionel Richie, Stevie Wonder, Paul Simon, Kenny Rogers, James Ingram, Tina Turner, Billy Joel, Michael Jackson, Diana Ross, Dionne Warwick, Willie Nelson, Al Jarreau, Bruce Springsteen, Kenny Loggins, Steve Perry, Daryl Hall, Huey Lewis, Cyndi Lauper, Kim Carnes, Bob Dylan és Ray Charles énekel.

Többek közt a stúdióban olyanok vokáloztak, mint Dan Aykroyd, Harry Belafonte, Bob Geldof, Jackie Jackson, La Toya Jackson, Marlon Jackson, Randy Jackson, vagy Tito Jackson.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_we_are_the_world.jpgSztárok Afrikáért

január 29.

Reggel a Stadion Szállóban megkezdte kétnapos ülését a Békevilágtanács fejlődési munkacsoportja. A tanácskozás témája a fejlődő országok gazdasági és társadalmi problémáinak súlyosbodása a jelenlegi világpolitikai és világgazdasági helyzetben. Több mint harminc országból érkeztek vendégek a munkacsoport ülésére néhányan - elsősorban a távoli országok küldöttei közül - Bécsből, a most véget ért békekonferenciáról utaztak át fővárosunkba, mintegy jelezve, hogy a béke védelme és a fejlődés kérdései elválaszthatatlanok egymástól.

Az ülést Sebestyén Nándorné, az Országos Béketanács elnöke nyitotta meg, köszöntve a házigazdák nevében a részvevőket. Kiemelte azt a tevékenységet, amelyet a magyar tudósok, szakemberek fejtenek ki a fejlődő világot kínzó, örökölt és újabb keletű problémák kutatásában, a helyzet megoldására, de legalábbis a gondok enyhítésére irányuló törekvések keresésében.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_sebestyen_nandorne.jpgNemzetközi tanácskozás kezdődött Budapesten a fejlődő országok gazdasági és társadalmi helyzetéről. A képen Sebestyén Nándorné, az Országos Béketanács elnöke beszél

Az ülésen felszólalt Romes Csandra, a BVT elnöke is. Örömét fejezte ki, hogy a találkozót éppen Budapesten tartják, ott, ahol a békemozgalom első fejlődési világkonferenciáját is rendezték. A gondjaik megoldására törekvő fejlődő országok természetes szövetségesekre találnak a szocializmust építő államokban - hangsúlyozta Romes Csandra, majd a béke és a fejlődés kapcsolatát elemezve rámutatott, hogy az el nem kötelezett országok legutóbbi, VII. csúcsértekezlete Új-Delhiben a béke és a leszerelés kérdését napjaink legfontosabb, legsürgetőbb problémájaként emelte ki. A fegyverkezési hajsza megfékezése lenne a leghatásosabb hozzájárulás az éhség, a szegénység, a munkanélküliség, a járványok, az írástudatlanság, a vízhiány és a fejlődő világot szorító számos más probléma megoldásához. Addig azonban, amíg az emberiség, benne a harmadik világ, elképesztő összeget fordít hadikiadásokra, az Egyesült Államok pedig már a világűrre terjesztené ki a fegyverkezést, a fejlődés minden hívének legsürgetőbb, elsőrendű feladata az önpusztító folyamatok megállítása, a békeharc fokozása kell, hogy legyen. Arra, hogy ilyen nagy cél érdekében különböző erők között is lehetséges az eredményes összefogás, az idei esztendő, a hitleri fasizmus feletti győzelem 40. évfordulója is emlékeztet - hangsúlyozta Romes Csandra.

Torunban, a Popieluszko lelkész meggyilkolása ügyében zajló perben elhangzott a vádbeszéd. Az ügyészek előre megfontolt emberöléssel vádolták a három volt rendőrtisztet és felbujtójukat, az egykori belügyminisztériumi csoportfőnök-helyettest. Az ügyészek szerint bebizonyosodott, hogy a belügyminisztériumban nem volt semmiféle „főnökség”, amely az ügy hátterében „megbízó lett volna” - a tárgyaláson feltárt tárgyi bizonyítékok, tanúvallomások szerint ez kizárólag Adam Pietruszka volt alezredes lehetett. A közvádlók halálbüntetést kértek Grzegorz Piotrowski fővádlott ellen. Leszek Pekala, Waldemar Chmielewski és Adam Pietruszka vádlottakra 25 év szabadságvesztést és a közügyektől nyolc évre való eltiltást kért az ügyész. Adam Pietruszka esetében a közhivatalok betöltésének tízéves tilalmát, mint mellékbüntetést kérték.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_adam_pietruszka.jpgAdam Pietruszka, a belügyminisztérium volt csoportfőnök-helyettese a vádbeszédet hallgatja

Rasid Karami libanoni kormányfő Damaszkuszba érkezett. A szíriai fővárosban országa nehéz gazdasági helyzetéről, az izraeli csapatátcsoportosításról folytatott megbeszéléseket. Hafez Asszad szíriai államfővel, Abdel-Halim Haddam alelnökkel és Abdul-Rauf Kaszem miniszterelnökkel tanácskozott. A damaszkuszi rádió jelentése szerint Asszad elnök biztosította Karamit: Szíria segíteni fogja Libanont a megszállt déli országrész felszabadításában és a nemzeti egység helyreállításában.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_rasid_karami_hafez_asszad.jpgDamaszkuszban Rasid Karami libanoni kormányfő megbeszélést folytatott Hafez Asszad szíriai elnökkel

Karami sajtónyilatkozatában kijelentette, hogy a két ország a jövőben is egyezteti politikáját, mert érdekei egybeesnek. Hangsúlyozta, hogy Libanon és Szíria továbbra sem változtatja meg álláspontját, amely szerint a libanoni ENSZ-erők (UNIFIL) megbízását a izraeli-libanoni határsávra kell korlátozni, az Izrael zsoldjában álló Lahad-féle milícia pedig semmiféle szerepet nem játszhat Dél-Libanonban. A libanoni kormányfő elmondta, hogy Izrael, miközben előkészíti csapatai átcsoportosítását, igyekszik zavart kelteni és viszályt szítani a lakosság körében.

Bejrúti hivatalos források szerint Karami Damaszkuszban Szíria segítségét kérte ahhoz, hogy a libanoni kormánycsapatok teljesen átvehessék az ellenőrzést a Bejrútot a déli országrésszel összekötő tengerparti út felett.

Az iraki légierő keddre virradóra újabb fontos tengeri célpontokat támadott a Perzsa- (Arab-) öbölben. Az erre vonatkozó bagdadi katonai jelentésekből nem tűnik ki, hogy az öböl melyik részén hajtották végre az iraki támadást, amely feltehetőleg olajszállító hajókat ért. Korábban hasonló légitámadásokat jelentettek be Bagdadban, de sem azokat, sem az újabb akciókat eddig nem erősítették meg más források.

Az iráni fegyveres erők „teljesen” visszaverték azt az iraki támadást, amelyet hétfőre virradóra indítottak a front déli szakaszán, a hadászati fontosságú Madzsan-szigetek térségében. Az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint az iraki fél emberben és felszerelésben egyaránt „súlyos veszteségeket” szenvedett. A jelentés hozzáteszi, hogy Irán „teljes mértékben ellenőrzi” a déli frontszakaszt.

Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkár, aki látogatáson Vietnamban tartózkodik, találkozott és tárgyalt Pham Van Dong kormányfővel és Nguyen Co Thach külügyminiszterrel. A hanoi elnöki palotában tartott fogadáson Pham Van Dong köszönetet mondott Javier Pérez de Cuellarnak azért a segítségért, amelyet az ENSZ nyújt a vietnami népnek. Kifejezte reményét, hogy a főtitkár látogatása hozzájárul Délkelet-Ázsia békéjének és stabilitásának helyreállításához.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_javier_perez_de_cuellar_nguyen_co_tach.jpgJavier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkár Hanoiban, Nguyen Co Thach vietnami külügyminiszterrel

Havasi Ferencet, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagját, a Központi Bizottság titkárát, országgyűlési képviselőt, aki amerikai kongresszusi képviselők, az Interparlamentáris Unió amerikai tagozata meghívására tartózkodik az Egyesült Államokban, Washingtonban fogadta Ronald Reagan amerikai elnök.

Havasi Ferenc megbeszélést folytatott George Bush alelnökkel és George Shultz külügyminiszterrel, valamint az amerikai kormány több más tagjával nemzetközi kérdésekről és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről. Találkozott az amerikai törvényhozás és az Interparlamentáris Unió amerikai tagozata több tagjával. A találkozón jelen volt dr. Házi Vencel, hazánk washingtoni és Nicolas Salgo, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

Az ABC amerikai televíziós hálózat esti jelentése szerint a nicaraguai ellenforradalmárok politikai gyilkosságokat és egyéb erőszakos cselekményeket hajtottak végre Hondurasban és Guatemalában is. Szintén a térséggel kapcsolatos fejlemény, hogy az Egyesült Államok nem képviselteti a továbbiakban magát a Hágai Nemzetközi Bíróságon, ahol az ellene benyújtott nicaraguai panaszt vizsgálják.

Egy, az akciókban részt vett ellenforradalmár vallomása szerint a nicaraguai zsoldosbandák Hondurasban és Guatemalában legalább 90 embert öltek meg, a hondurasi hatóságok viszont egymaguk 250 eltűnt vagy meggyilkolt személy ügyében folytatnak nyomozást, és feltételezésük szerint a tettesek nicaraguai ellenforradalmárok voltak. Több ilyen esetben a hatóságoknak a kellő bizonyítékok is rendelkezésükre állnak. Az amerikai televízió több ilyen bérgyilkost szólaltatott meg, akik saját bevallásuk szerint azóta megbánták tettüket, de személyüket nem merték felfedni. Mint mondották, az áldozatok között „kommunistaszimpatizánsok”, egyetemi hallgatók, parasztok, kiskereskedők voltak. Egy másik ellenforradalmár, aki ma is folytatja a fegyveres harcot, közölte: az akciókból - köztük fegyveres rablásokból - szerzett pénzt részben az ellenforradalmi csoportok fenntartására fordították.

Az Egyesült Államok jogi képviselője a Hágai Nemzetközi Bíróság tudomására hozta, hogy Washington nem kívánja képviseltetni magát a továbbiakban abban az eljárásban, amelyet Nicaragua panasza nyomán kezdett a nemzetközi törvényszék - közölte a hágai bíróság szóvivője. A bíróság - az ENSZ nemzetközi jogi kérdésekben döntésre hivatott szerve - a múlt év novemberében meghozott végzésében „jogilag megalapozottnak és tárgyalhatónak” minősítette Nicaragua panaszát, amely fegyveres beavatkozással és a törvényes kormányzat megdöntésére törő fegyveres csoportok támogatásával vádolta az Egyesült Államokat. Washington bonyolult jogi érveléssel azt igyekezett előzőleg bizonygatni, hogy a hágai bíróság nem illetékes a nicaraguai panasz tárgyában. A bíróság elutasította ezt az érvelést, és illetékesnek nyilvánította magát az ügyben. Washington ezután is fenntartja azt az álláspontját - közölte az amerikai jogi képviselő -, hogy a bíróság nem illetékes, és ennek megfelelően nem áll szándékában képviseltetni magát az eljárás további szakaszaiban. Nicaragua képviselője ugyanakkor azt közölte: kormánya fenntartja panaszát, és élni kíván jogával.

január 30.

A Szíriában tartózkodó Rasid Karami libanoni kormányfő egy kedd esti nyilatkozatában elégedetten szólt eddigi tárgyalásai eredményeiről. A libanoni és a szíriai vezetés megállapodott abban, hogyan vonja ellenőrzése alá a bejrúti kormány hadserege Dél-Libanont az izraeli csapatkivonás után - jelentette be kétnapos damaszkuszi látogatásának végén Rasid Karami. A szíriai és a libanoni vezetés megegyezett Libanon belső stabilitásának és gazdasági helyreállításának számos kérdésében is.

Javier Pérez de Cuellar, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára thaiföldi, laoszi és vietnami látogatása első fordulójának befejeztével megtartott sajtóértekezletén, Hanoiban kijelentette: mind Bangkokban, mind pedig az indokínai fővárosokban a békés rendezést célzó szándékokat tapasztalt, ami reményt nyújt e törekvések közössé válására. Útjának fő célja eddig a szemben álló felek álláspontjának pontos megismerése Volt, ám arról is meggyőződött, hogy a felek egyaránt a tárgyalásos megoldást szorgalmazzák.

Pérez de Cuellar elmondotta: új elem a délkelet-ázsiai helyzetben az, hogy a szembenállás irányzata fokozatosan átadja helyét a párbeszéd közös igényének. E készség alapján megoldhatók a kambodzsai kérdésben az indokínai államok, illetve a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) között felmerülő nézeteltérések is. Az ENSZ főtitkára igen hasznosnak és reménykeltőnek nevezte délkelet-ázsiai körútján folytatott tárgyalásait. Úgy nyilatkozott, hogy jelentős haladást tapasztalt a vietnami-amerikai viszony javulását gátló problémák tisztázásában.

Vendéglátója, Nguyen Co Thach vietnami külügyminiszter a sajtóértekezleten úgy vélekedett, hogy a vietnami-amerikai viszony alakulása immár egy évtizede kizárólag az amerikai fél magatartásán múlik. Emlékeztetett, hogy Hanoi eddig is a lehető legnagyobb jóakarattal kezelte az amerikaiak által felvetett humanitárius kérdéseket, például az eltűntek problémáját. Az ENSZ főtitkárának vietnami látogatását Nguyen Co Thach igen hasznosnak értékelte.

A katonai segély növelésére kapott ígéretet Reagan amerikai elnöktől Rabin izraeli hadügyminiszter. Rabin, aki Washingtonban tárgyal, találkozott Weinberger hadügyminiszterrel, Schultz külügyminiszterrel és más vezető amerikai politikai és katonai irányítókkal.

Rabin azt kérte: az Egyesült Államok jelentősen emelje meg - már a jelenlegi költségvetési évben - az Izraelnek nyújtott katonai és gazdasági segélyt. Az idén a tervezett 1,4 milliárd helyett a tel-avivi kormány kétmilliárd dollárnál többet kért katonai segítség címén, Washington azonban várhatóan csak 1,8 milliárdot ad. A katonai segély, ezúttal első ízben, térítésmentes, Izraelnek nem kell visszafizetnie azt.

Reagan és Rabin megbeszélésén érintették a libanoni helyzetet, az izraeli csapatok kivonásának témakörét is. Ami a közel-keleti problémák rendezését illeti, az izraeli hadügyminiszter ismételten leszögezte: Tel-Aviv ellenzi nemzetközi konferencia összehívását, és változatlanul ahhoz ragaszkodik, hogy a szomszédos arab államokkal folytatott közvetlen tárgyalások útján találjon megoldást.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_caspar_weinberger_itzak_rabin.jpgCaspar Weinberger amerikai hadügyminiszter Washingtonban megbeszélést folytatott izraeli kollégájával, Rabinnal

január 31.

A Minisztertanács ülésén Lázár György tájékoztatást adott Kaare Willochnak, a Norvég Királyság miniszterelnökének hazánkban tett hivatalos látogatásáról. A kormány a tájékoztatót jóváhagyólag tudomásul vette.

A kormány jelentést hallgatott meg a Balaton vízminőségének javítására és az üdülőkörzet fejlesztésére hozott határozatának teljesítéséről. Megtárgyalta és jóváhagyta a térség hosszútávú fejlesztésére kidolgozott programot.

A Minisztertanács - a gazdaságirányítási rendszer továbbfejlesztésével összhangban - módosította a termelőszövetkezetek kölcsönös támogatási alapjairól szóló rendeletet, egyben szabályozta az ipari, a fogyasztási, az értékesítő és beszerző szövetkezetek közös alapjai képzésének és felhasználásának rendjét. A változások nagyobb önállóságot biztosítanak a szövetkezeti önkormányzat és a közös alapok működésének belső szabályozása számára.

A kormány határozatot hozott egyes új vállalatok létesítésének kedvezményeiről. Felhatalmazta a pénzügyminisztert, hogy a vállalatok gyáregységeinek, telepeinek önállósulásuk esetén nyújtson pénzügyi kedvezményeket.

A kormány Tájékoztatási Hivatala közli: A januári szokatlanul kemény tél és az energiaforrások szűkössége arra késztette a kormányt, hogy az energiatakarékossági intézkedések keretében elrendelje a televízió adásidejének korlátozását is.

A kormányköszönetét fejezi ki a lakosságnak, hogy megértette a kényszerintézkedések szükségességét, amelyek révén elkerülhetővé váltak további energiakorlátozások. A helyzet most lehetővé teszi, hogy - a nézők kívánságait is figyelembe véve - a Magyar Televízió a szombat és vasárnap délelőtti gyermekműsorokat e hét végétől visszaállítsa. Március 31-től, a nyári időszámítás bevezetésétől pedig mód nyílik arra is, hogy a televízió adásai a jelenlegi 22 óra helyett általában 23 órakor fejeződjenek be.

A közlemény ugyanakkor hangsúlyozza: mind a vállalatok, mind a lakosság részéről továbbra is következetes takarékosságra van szükség az elektromos energiával, valamint más fűtő- és tüzelőanyagokkal.

Közös vállalat alapító szerződését írták alá Budapesten a Caola Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Vállalat és az NSZK-beli Schwarzkopf cég vezetői. A budapesti központi telephelyen az NSZK-beli cég licence és technológiája alapján különféle hajápoló szereket készítenek majd. A termelést várhatóan még az év vége előtt megkezdik.

Egy történelmi mérföldkő: Ez volt az első olyan Magyarországon termelő külföldi vegyesvállalat, amely többségi nyugati, tőkés tulajdonban van.

Faluvégi Lajosnak, a Minisztertanács elnökhelyettesének, az Országos Tervhivatal elnökének vezetésével küldöttség utazott Berlinbe Gerhard Schürernek, az NDK Minisztertanácsa elnökhelyettesének, az Állami Tervbizottság elnökének meghívására. Tárgyalásokat folytatnak a két ország közötti gazdasági és műszaki együttműködés kérdéseiről, valamint az 1986-90 évekre szóló népgazdasági tervek egyeztetéséről.

Lord Carrington, a NATO brit főtitkára Cambridge-ben kissé kételkedve foglalkozott az űrfegyverkezéssel. Egyetemi beszédében a főtitkár - anélkül, hogy bárkinek is címezte volna megjegyzéseit - kijelentette, az űrfegyverkezésnek „változatlanul bizonyítania kell létjogosultságát”. Ugyanis - fűzte hozzá - rendkívül nehéz lesz egy olyan stratégiai védelmi rendszert kiépíteni, amely eleget tesz az egyensúly, a fölénymentesség és a fokozott elrettentés követelményeinek.

Ezt követően Carrington arról szólt, hogy a fegyverzetkorlátozás ügyét nem segíti az űrfegyverkezés problémájának megjelenése. Szerinte „a meglévő fegyverzetek által alkotott amúgy is bonyolult képben most fel kellett venni egy új elemet, s ez csak nehezíti a szovjet és az amerikai tárgyaló partnerek dolgát. A volt brit kül- és hadügyminiszter végül szkeptikusan nyilatkozott arról, leállíthatók-e a „csillagháborús” kutatások.

A genfi tárgyalásokat illetően Lord Carrington óvott attól, hogy a felek mindhárom fegyverzetcsoportban egyenlőségre törekedjenek. Kijelentette, a múltban is bebizonyosodott már, hogy az összes fegyverzetet egységes egészként kezelve, adok-kapok alapon „hatékony egyensúly hozható létre”.

Reagan elnök - másik politikai poszt felkínálása nélkül - elfogadta Jeane Kirkpatrick ENSZ-nagykövet lemondását. Helyére valószínűleg Vernon Walters tábornok, a CIA volt igazgatóhelyettese lép. Távozásáról a novemberi elnökválasztások óta beszéltek Washingtonban. Véglegessé viszont a dolog Reagan és Kirkpatrick harmincöt perces találkozóján vált. Erről kijövet a Fehér Ház sajtószobájában Kirkpatrick előre elkészített nyilatkozatot olvasott fel. Ebben azon érzésének adott hangot, hogy az Egyesült Államokat és elnökét jobban tudja szolgálni, ha visszatér a tanításhoz és íráshoz.

Kirkpatrick közeli munkatársai szerint a nagykövetasszony hosszan dolgozott nyilatkozatán, hogy az ne keserűséget, csupán csalódottságot fejezzen ki. Az ENSZ-nagykövet azért távozik, mert mint mondta: „azokat a külpolitikai célokat, amelyeket az elnökkel közösen vall, sokan már nem követik a kormányzatban”. Ez egyébként utalás volt arra a vitára, amely Kirkpatrick és Schultz külügyminiszter között az utóbbi időben folyt. Az amerikai sajtó Kirkpatrick lemondásának kapcsán arról ír: a konzervatív politikusnő csak azzal a feltétellel vállalt volna munkát a kormányban, ha a külügyi vagy a nemzetbiztonsági tanácsadói tárcát kínálják fel neki.

Kirkpatrick március 1-én távozik hivatalából, valószínű utóda Vernon Walters tábornok, a CIA volt igazgatóhelyettese, jelenleg megbízatás nélküli nagykövet.

Két amerikai demokrata párti képviselő szerint az Egyesült Államok hondurasi hadgyakorlatai közvetve a nicaraguai ellenforradalmárok megsegítését szolgálják. A képviselők levélben szólították fel Weinberger hadügyminisztert arra, hogy adják fel a hadgyakorlatok terveit, amelyeket sok millió dolláros kardcsörtetésnek neveztek.

Joseph Addabbo és Norman Minetta képviselők rámutattak: azok a különböző létesítmények, amelyeket az amerikai hadsereg a gyakorlatok során a nicaraguai határ közvetlen közelébe telepít, azonnal a kontrák használatába kerülnek, az amerikaiak távozása után. Az ellenforradalmi csoportok most is használnak az Egyesült Államok által épített repülőtereket és egyéb berendezéseket. Ez - hangoztatja a képviselők állásfoglalása - megkerülését jelenti a törvényhozás döntésének, amely eltiltotta a kontrák katonai megsegítését.

Weinberger hadügyminiszter viszont - szinte a levél közzétételével egy időben - újabb éles kirohanást intézett Nicaragua és az ország szövetségesei ellen.

A nicaraguai kormány szükség esetén kész ideiglenesen bezárni az összes minisztériumot és állami hivatalt, hogy azok dolgozói részt vehessenek a kávé betakarításában - jelentette ki Managuában Daniel Ortega nicaraguai államfő. Az Egyesült Államok fenyegető agressziója miatt sok mezőgazdasági dolgozót kellett a védelembe bevonni. Az így kiesett munkaerő pótlására toboroz a kormány önkéntes kávészedő brigádokat diákokból és állami alkalmazottakból.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_nicaraguai_kaveszuret.jpgA védtelen mezőgazdasági munkások megvédésére a kormány kénytelen a katonaságot kirendelni

A nicaraguai kormány határozottan visszautasította azokat az amerikai rágalmakat, hogy a sandinista vezetés részt vesz a nemzetközi kábítószer-csempészésben. A nicaraguai külügyminisztérium Managuában nyilvánosságra hozott jegyzéke emlékeztet arra, hogy az amerikai hatóságok nyomást gyakoroltak két, kábítószer-csempészés miatt Spanyolországban letartóztatott kolumbiai állampolgárra, hogy vallomásukban a kábítószer-csempészés támogatásával vádolják meg a nicaraguai kormányt.

A két letartóztatásban levő kolumbiai állampolgár elmondta, ígéretet kaptak arra, hogy az Egyesült Államok nem fogja kiadatásukat kérni Spanyolországtól, ha elfogadják az amerikai ajánlatot.

február 1.

Gáspár Sándor, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Szakszervezetek Országos Tanácsának elnöke szombaton a főváros XVI. kerületébe látogatott, és felkereste az Elektronikus Mérőkészülékek Gyárát. A vendéget az EMG-ben Darvas Dániel, a kerületi pártbizottság első titkára, Tódika László, a helyi tanács elnöke, illetve az üzem pártszervezetének, társadalmi szerveinek vezetői és gazdasági vezetői fogadták.

Gáspár Sándort tájékoztatták a kerület politikai, gazdasági és társadalmi életéről. Kiss Novák József vezérigazgató, illetve Rónai Gyula, a pártbizottság titkára beszámolt az EMG gazdasági munkájáról, eredményeiről és feladatairól. Egyebek közt elmondták: a vállalat legkiemelkedőbb feladata napjainkban és a VII. ötéves tervben is az elektronikai ipar méréstechnikai eszközökkel való ellátása, valamint a magyar szerszámgépipar NC-vezérlők iránti igényeinek maradéktalan kielégítése.

Gáspár Sándor részt vett és felszólalt az Elektronikus Mérőkészülékek Gyára kommunistáinak küldöttértekezletén.

A magyar-vietnami diplomáciai kapcsolatok felvételének 35. évfordulója alkalmából Várkonyi Péter külügyminiszter és Nguyen Co Thach, a Vietnami Szocialista Köztársaság külügyminisztere táviratban köszöntötte egymást. Az évforduló alkalmából Várkonyi Péter vacsorát adott, amelyen jelen volt Nguyen Lung, a Vietnami Szocialista Köztársaság budapesti nagykövete és a nagykövetség több diplomatája, Horn Gyula, az MSZMP KB külügyi osztályának vezetője, valamint a KB külügyi osztálya és a Külügyminisztérium vezető munkatársai.

A Magyar Szocialista Munkáspárt XIII. kongresszusát előkészítő munka újabb szakaszához érkezett: az alapszervezeti taggyűlések után február 1. és 10. között üzemi, hivatali, intézményi, nagyközségi és községi, valamint ágazati pártértekezleteket tartanak. A tanácskozásokon a pártbizottságok beszámolnak a XII. kongresszus óta végzett munkájukról, állást foglalnak a további tennivalókról. Az értekezletek részvevői megvitatják a Központi Bizottság kongresszusi irányelveit, illetve összegezik az alapszervezeti taggyűléseken ezzel kapcsolatban elhangzott észrevételeket.

A pártértekezletek napirendjén szerepel a pártbizottságok tagjainak megválasztása is, s itt döntenek arról, hogy a felsőbb szintű pártértekezleteken kik képviseljék küldöttként az üzemek, intézmények, települések kommunistáit. Azokban a nagyüzemi pártszervezetekben, ahol megvan a kongresszusi küldöttek megválasztásához szükséges taglétszám, a pártértekezleten kongresszusi küldöttet is választanak. Ezeket a tanácskozásokat követően február 10. és 24. között tartják meg a városi, városi jogú, a kerületi és a kerületi jogú pártértekezleteket.

A két német állam viszonyáról is nyilatkozott Erich Honecker pénteken az NSZEP járási titkárainak berlini országos értekezletén. Az NSZEP KB főtitkára, államfő kifejtette, hogy az NDK-t Nyugat-Németországhoz fűződő viszonyában az az elv vezérli, hogy soha többé ne indulhasson ki háború német földről. „E feladat megoldása nehéz, mert a NATO-ban Bonn az egyik legmakacsabb védelmezője az Egyesült Államok konfrontációs irányzatának, amely az új amerikai nukleáris fegyverek kilövőbázisává teszi az NSZK területét. Arra törekszik, hogy növelje saját katonai súlyát a NATO-ban, a Nyugat-európai Unióban, illúziókat táplál az 1937-es határokon belüli német birodalomról, amibe az NDK-n kívül beleérti a népi Lengyelország, Csehszlovákia és a Szovjetunió területeit is. Mindez szinte lehetetlenné teszi azt a törekvésünket, hogy az alapszerződésnek megfelelően jószomszédi viszonyt teremtsünk az NDK és az NSZK között” - mondotta.

Megjegyezte, hogy nem kíván bekapcsolódni abba a vitába, hogy megfelelnek-e a sziléziai kitelepítettek megmozdulásai a szövetségi kormány hivatalos irányvonalának. De figyelmeztetett: a bonni kormánynak a határok kérdésében tanúsított kétértelmű magatartása - amely az utóbbi időben oly gyakran szembetűnő volt - teljesen ellentmond azoknak a szerződéseknek, amelyeket az NSZK megkötött és amelyekről Kohl szövetségi kancellár kijelentette: a szerződéseket be kell tartani. Honecker aláhúzta: a két német állam kapcsolatai csak úgy fejlődhetnek pozitívan, ha nemcsak az NDK indul ki az alapszerződésből, hanem az NSZK is.

A Vörös Hadsereg Frakció nevű terrorszervezet tagjainak éhség-sztrájkja és bombarobbantásai után a München melletti Gautingben vezető gazdasági személyiség ellen követtek el merényletet nyugatnémet terroristák. Két ismeretlen tettes - egy nő és egy férfi - kora reggel behatolt Ernst Zimmermann-nak, a Motorén und Tunbinienunion (MTU) elnökének lakásába, és lőfegyverrel életveszélyesen megsebesítette őt. A tetteseik elmenekültek. Zimmenmann a nap folyamán belehalt sérüléseibe.

Kurt Rebmann álllamügyész közlése szerint a terrorakciót a RAF (Rote Arme Fraktion - Vörös Hadsereg Frakció) elnevezésű terrorcsoport követte el. Annak egyik frankfurti illegális búvóhelyül szolgáló lakásában Zimmermann személyére vonatkozó feljegyzéseket találtak. A terrorista akcióval kapcsolatban a nyugatnémet fővárosban arra hívják fel a figyelmet, hogy arra alig néhány nappal azután került sor, hogy Párizsban merénylet áldozata lett René Audran tábornok, a francia hadügyminisztérium fegyverkezési és fegyvereladási részlegének helyettes vezetője. A két akció között összefüggést látnak, Ernst Zimmermann ugyanis az MTU elnökeként egyik szorgalmazója volt a fegyvergyártás terén való francia-nyugatnémet együttműködésnek. (Az MTU üzemeiben készülnek a Leopárd-2 páncélos, a Tornado harci repülőgépek turbinái és más hadfelszerelési cikkek.)

Nyugatnémet politikai körökben úgy vélik: a RAF tudatosan választotta az egyik nagy fegyvergyártó egyesülés elnökét a merénylet célpontjául. A CDU-CSU igyekszik politikai tőkét kovácsolni az esetből. Az első nyilatkozatokban máris arra figyelmeztettek, hogy „a Zöldek a terroristák védelmezőiként lépnek fel”, vagyis egyenlőségjelet tesznek a politikai eszközökkel küzdő parlamenti párt és a terrorakciókat végrehajtó, maroknyi csoport közé, amivel a közelgő tartományi választások előtt ártani akarnak a Zöldeknek.

Ismeretlen tettesek súlyos provokációt követtek el; ezúttal az észak-libanoni Tripoliban. A déli nagymise idején a városközpontban levő Alii Ben Abi Tabib mecset előtt egy gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak. Nem végleges adatok szerint 15 felett van a halálos és hatvan körül a sebesült áldozatok száma.

Az amerikai szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán délután - magyar idő szerint már a késő esti órákban - Weinberger hadügyminiszter kapott szót. A Pentagon irányítója ismét; a fegyverkezés: fokozását sürgette a törvényhozóktól, támogatásukat kérve egyebek között az elsőcsapás-mérő MX rakéták számának növeléséhez és> Reagan űrfegyverkezési programjának folytatásához. Weinberger mindezt azzal indokolta, hogy a Szovjetunió szerinte az elmúlt években katonai fölényre tett szert az Egyesült Államokkal szemben.

A hadügyminiszter azt sürgette, hogy biztosítsák a közvélemény támogatását „a szilárd védelem biztosításához szükséges beruházásokhoz” - vagyis a kongresszus adja fel a csillagászati összegű katonai költségvetés visszafogására irányuló terveit.

Weinberger azt mondotta, hogy a Szovjetunió céljai „alapvető kihívást” jelentenek az amerikai érdekeknek. Reagan elnök ennek tudatában akar „realista, hosszú távra szóló és békés kapcsolatot” kialakítani a Szovjetunióval. Ennek alapja a hadügyminiszter szerint egy olyan új katonai stratégia, amely „képes megvédeni Amerika érdekeit”. Ismét kifejtette: az amerikai fegyveres erőknek képeseknek kell lenniük arra, hogy akár több hadszíntéren folytassanak hadműveleteket egy időben. A Reagan-kormányzat - büszkélkedett a hadügyminiszter - megnövelte az amerikai fegyveres erők hadrafoghatóságát, mozgásképességét, korszerűsítette hagyományos és nukleáris fegyverzetét.

A hadügyminiszter a NATO további erősítését sürgette, mégpedig úgy, hogy „minden részvevő kivegye a maga részét” az erőfeszítésekből. Állást foglalt az amerikai katonai Segélyek és a fegyvereladások folytatása mellett.

A leszerelési tárgyalásokról szólva Weinberger bírálta; hogy az eddigi megállapodások nem csökkentették a nukleáris fegyverek számát - viszont a genfi tárgyalásokról azt mondotta, hogy azokon csak akkor érhető el siker, ha azt Egyesült Államok folytatja hadászati fegyverzetének korszerűsítését, és bebizonyítja, hogy erős akár maradni.

A chilei alkotmányjogi bíróság törvényen kívülinek nyilvánította a baloldali ellenzéki erőket tömörítő Demokratikus Népi Mozgalom (MDP) elnevezésű pártszövetséget. A döntés indoklása szerint a baloldali párttömörülés „marxista-leninista tanokat hirdetett és terjesztett”.

február 2.

Olof Palme svéd miniszterelnök megvalósíthatatlannak nevezte Reagan elnök „csillagháborús” elképzeléseit, és sürgette, hogy az Egyesült Államok és a Szovjetunió mielőbb valósítsa meg a nukleáris leszerelést. Az AP amerikai hírügynökség tudósítójának adott nyilatkozatában a kormányfő kifejtette azt a véleményét, hogy a Genfben március 12-én kezdődő szovjet-amerikai fegyverzetcsökkentési tárgyalások hosszadalmasak lesznek.

Ötvenkilenc nap után befejezte éhségsztrájkját a RAF (Vörös Hadsereg Frakció) elnevezésű nyugatnémet terrorista szervezet két vezetője. Christian Klart és Brigitte Mohnauptot azzal vádolják, hogy 1977-ben részt vettek Sigfried Buback főllamügyész, Jürgen Ponto bankár és Hanns-Martin Schleyer, a nyugatnémet iparkamara elnökének meggyilkolásában.

Az éhségsztrájk beszüntetése az után történt, hogy meghalt Ernst Zimmermann, a legutóbbi terrorista akció áldozata, s hogy a cellei fogházban Knut Folkerts terrorista feladta az éhségsztrájkot. A Zimmermann - a Motor és Turbinagyártó Egyesülés (MTU) elnöke - elleni gyilkos merénylet ügyében nagy erővel nyomoznak a hatóságok. S noha eddig 160 bejelentés érkezett a lakosság részéről, s az NSZK és a szomszédos Franciaország rendőrsége közös erőfeszítéseket tett, egyebek között megszigorították a határátkelőknél az ellenőrzést. Razziákat tartanak az országutakon s a légi közlekedésben, a gyilkosoknak ez ideig nem sikerült nyomára bukkanni. Laurent Fabius francia miniszterelnök hétfőn hivatalos látogatásra Bonnba érkezik, s a kancellárral folytatandó megbeszéléseinek egyik témája „az euroterrorizmus elleni fellépés” lesz, jelenítették be a nyugatnémet fővárosiban.

A nyugatnémet államügyészség szerint az 1984 júliusában, egy frankfurti illegális terrorista-búvóhelyen történt rajtaütés alkalmával lefoglalt anyagok között egy kétezer személyt - politikusokat, bírákat, magas rangú rendőr- és katonatiszteket - tartalmazó listára bukkantak. Minthogy Ernst Zimmermann is szerepelt a listán, arra következtetnek, hogy a terroristák által összeállított halállistáról van szó. A közvélemény bírálja a hatóságokat, amiért nem tették megfelelő óvintézkedéseket a listán szereplő személyek, köztük Zimmermann védelmére. A hatóságok azt állítják, hogy nem képesek mind a kétezer személy számára védelmet biztosítani.

Nyilatkozatukban a Zöldek felszólították a CDU sajtószóvivőjét, vonja vissza kijelentését, amelyben azzal vádolta a pártot, „szoros kapcsolat áll fenn a Zöldek és a terroristákkal szimpatizálók között”. Nyilatkozatukban, a Zöldek egyébként ugyanúgy elítélik az egyéni terrort, mint maga a kormány és a többi parlamenti párt.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_voros_brigadok.jpgMegszigorították az ellenőrzést a határállomásokon, a rendőrségi kordon miatt torlódás alakult ki. A két feltételezett terrorista rendőrségi mozaikképe a jobb sarokban látható

A „felszabadítási teológia” éles bírálatával kapcsolta össze szombati miséjét II. János Pál pápa a perui fővárosban. A limai székesegyházban a pápa felszólította a perui püspököket, hogy semmiféle engedményt ne tegyenek ez ügyben. A súlyos gazdasági és társadalmi válsággal küszködő Peruban - más latin-amerikai országokhoz hasonlóan - a papság egy része a haladó törekvések melletti elkötelezettség híve, s ezt a vallásgyakorlatában is kifejezésre juttatja. A Vatikán viszont elveti az úgynevezett felszabadítási teológiát, vagyis az a hivatalos álláspontja, hogy a papoknak el kell határolniuk magukat a társadalmi igazságtalanság ellen vívott politikai küzdelemtől.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_ii_janos_pal_belaunde_terry.jpgII. János Pál a perui elnökkel, Belaunde Terryvel

február 3.

Országszerte károkat, helyenként rövidebb-hosszabb ideig tartó zavarokat okozott a rendkívül erős szél. A fővárosban és környékén több száz villamos vezeték elszakadt, és főként - a budapesti villamos teherelosztótól kapott tájékoztatás szerint - több száz otthon maradt áram nélkül. A szakemberek folyamatosan dolgoztak a hibák kijavításán.

A villanyáram hiánya gondot okozott a Fővárosi Távfűtő Műveknél is. 11 órától kimaradt a távfűtés és melegvíz-szolgáltatás Kelenföldön, Lágymányoson, Gazdagréten, őrmezőn, a Vár és környékén, Kőbányán, a József Attila lakótelepen, valamint Csepelen. Ezeken a helyeken az esti órákra tudták csak elfogadható hőmérsékletre felfűteni a lakásokat.

Vasárnapra virradóra viharos erejű szél söpört végig a Balaton déli partján: Siófok térségében elérte az óránkénti 180 kilométeres sebességet. Több helyütt fákat döntött ki a vihar, betörte a nyaralók ablakait, s néhol fölszaggatta a tó jégpáncélját. A dühöngő szélvihar sok kárt okozott Tolnában, s itt emberéletet is követelt. A szélvihar áldozata lett a 6-os úton személygépkocsival közlekedő Forster József 62 éves paksi lakos. Szekszárd és Kakasd között, menet közben rázuhant a gépkocsira egy jegenyefa, és Forster József szörnyethalt.

Hódmezővásárhelyen a városi múzeum három kéménye omlott le, és a sínekre dőlt távírópóznák miatt akadozott a Szeged-Békéscsaba közötti vasúti forgalom. Üllés-Pusztamérges-Bordány körzetében a telefonvonalak sérültek meg. A megyében mintegy félszáz villanyoszlop és több közlekedési jelzőlámpa vált a néhol orkánszerű szél áldozatává.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_dunaharaszti_szelvihar.jpgA szélvihar nyomai Dunaharaszti határában

A MALÉV HA-LCE lajtsromjelű Tu-154-es repülőgépe a reggeli órákban, az erős szélben a javítóbázisra történő kirepülés előtti előkészítés alatt, az üzemanyagfeltöltésre váró gép helytelen rakodás következtében farokra ült. A „helyreállítás” után a gép némi késéssel, de el tudott repülni Kujbisevbe, ahol a kötelező karbantartás mellett az esztétikai hibát is kijavították.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_tu_154_ha_lce_fenekre_ult.jpgA szakértők szerint farokhajtóműves gépekkel előfordul az ilyen

Az egész országra kiterjedő fegyvernyugvás lépett életbe a salvadori hazafias erők és a kormányhadsereg között vasárnap, hogy lehetővé tegyék 400 ezer salvadori gyermek beoltását a leggyakoribb gyermekbetegségek ellen. Az ingyenes oltóakciót az ENSZ gyermeksegélyezési alapja, az UNICEF, illetve a pánamerikai egészségügyi szervezet kezdeményezte.

Az egész országra kiterjedő fegyvernyugvás lépett életbe a salvadori hazafias erők és a kormányhadsereg között vasárnap, hogy lehetővé tegyék 400 ezer salvadori gyermek beoltását a leggyakoribb gyermekbetegségek ellen. Az ingyenes oltóakciót az ENSZ gyermeksegélyezési alapja, az UNICEF, illetve a pánamerikai egészségügyi szervezet kezdeményezte.

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_reklam_3.jpg

Kékfény:
A Borsod megyei Rendőr-főkapitányság jelentős kárt okozó csalás bűntettének alapos gyanúja miatt - előzetes letartóztatásuk mellett - eljárást indított a tömöri Petőfi Mgtsz ipari szolgáltató szakcsoportjának elnöke, Dolák József 42 éves miskolci lakos, valamint több vezetője: Tóth József elnökhelyettes, 48 éves leninvárosi, Latzkovitz Péter üzemmérnök, 43 éves, Pelyhe Miklós 44 éves építésvezető, Kékedi András 36 éves építésvezető, miskolci lakosok ellen. Nevezettek több alvállalkozó kisiparossal összejátszva el nem végzett munkákról állítottak ki és érvényesítettek számlákat. Két év leforgása alatt több mint egymillió forintot vettek fel jogtalanul.

Király Gyula kecskédi teherfuvarozó kisiparos, kihasználva a szénellátás nehézségeit, az oroszlányi Tüzép-telepen mázsánként 37,70 forintos áron vásárolta meg a szenet, és Ács községben 90-100 forintért adta el mázsáját. A nyomozás adatai szerint 1840 mázsa szenet értékesített így, 75 ezer forint jogtalan haszonra tett szert, több mint ötven családot károsított meg. Király Gyula ügyét a Komárom megyei Rendőr-főkapitányság üzletszerűen elkövetett üzérkedés alapos gyanújával, vádemelési javaslattal átadta a tatabányai városi ügyészségnek.

A Legfelsőbb Bíróság hirdetett ítéletet Zelei Béla és társai bűnügyében. Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság ítéletét helyben hagyva a foglalkozás nélküli, 30 éves Zelei Bélát több emberen, nyereségvágyból, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt halálbüntetéssel sújtotta. Az e bűncselekményekkel összefüggő rablásért, lopásért, orgazdaságért elítélt többi vádlott közül Dóczi Gábor 8 éves büntetését 10 évi fegyházbüntetésre súlyosbította, míg két másik bűntárs, Sinkó Lászlóné és Lőrincz István esetében helyben hagyta a Fővárosi Bíróság által kiszabott négyévi, illetve egyévi szabadságvesztés-büntetést.

Hortobágyi József, sorkatonai szolgálatát teljesítő magyi lakos, szombaton a délutáni órákban fondorlatos módon eltulajdonított fegyverrel, szolgálati helyét önkényesen elhagyta, és szerelemféltésből élettársát, Jakab Zsuzsannát, valamint annak szüleit megölte, majd öngyilkosságot követett el. Hortobágyi József ügyében - aki bevonulása előtt egy alkalommal már büntetve volt - a Katonai Ügyészség az illetékes rendőri szervek bevonásával folytatja a vizsgálatot.

Közlemények:
Értesítjük kedves vásárlóinkat, hogy az Alsónémedi Közös Út Mg. Szakszövetkezet műszeripari részlege február 1-től a Budapest VIII., Mező Imre út 42. 1189 címre költözött. A részleg híradástechnikai termékeinek gyártása és javítása is itt fog történni. Telefon: 138-811 és 339-368. 

Kedvezményes téli üdülés Siófokon az Aranypart-szállóban. Kedvezményes hétvégi ajánlatunk a téli sportot kedvelőknek, fiataloknak és nyugdíjasoknak egyaránt. 2 éjszaka, 2 nap félpanzióval 350 Ft/fő, teljes panzióval 490 Ft/fő. A részvételi díj a szállást és napi 2, illetve 3 étkezést tartalmazza. A befagyott Balatonon korcsolyázni és fakutyázni lehet. Napközben forró teával, forralt borral, este kellemes programokkal várja önt a SIOTOUR Üdülőhelyi Klubja. Legyen a vendégünk! A fenti program megrendelhető: SIOTOUR Utazási Iroda, Siófok, Szabadság tér 6. Tel.: 84-10-900. Telex: 22-4002.

Lakókocsi-tulajdonosok! A Magyar Camping Club a nyári szezonra ez évben is bérbe vesz kihasználatlan lakókocsikat, kempingekbe történő (nem mozgatott) telepítésre. A bérleti díj időtől, típustól függően 15 000 Ft-ot is elérhet. Kérjen részletes írásbeli tájékoztatót! Magyar Camping Club, Budapest, Kálvin tér 9. 1091. Tel.: 185-259.

A Magyar Rádió, a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Képes Sport szerkesztősége 1971. augusztus 1. és 1973. július 31. között született fiúk részére labdarúgótehetség-kutató akciót indít. Kérik a szülőket, az iskolák testnevelő tanárait, hogy február 20-ig küldjék el a szervezőknek azoknak a tehetségesnek ítélt fiataloknak a névsorát (lakcímük - község, város, megye, irányítószám -, születési év és hónap feltüntetésével), akik kedvet éreznek ahhoz, hogy ebben az akcióban részt vegyenek. Természetesen elfogadnak egyéni jelentkezéseket is, de örömmel veszik azt is, ha teljes csapatok jelentkeznek. cím: Magyar Rádió, 1800 Budapest, Bródy Sándor u. 5-7. Szórakoztató és Sportfőosztály. Kérik, hogy a névsort 1985. február 20-ig küldjék el, s a borítékra írják rá: „Labdarúgó Tehetségkutató Akció”.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_allasajanlat_3.jpg

Divat: Változatok melegítőre
A mackótól a szabadidőöltözékig jó néhány esztendő telt el. A hagyományos sötétkék bolyhos melegítők lassanként színesedtek, egyre szebbé váltak. Bár a gyermekruhák kínálata még mindig meglehetősen szűkös. A divatbemutatókon látott kedves darabok pillanatok alatt elkelnek, üzletről üzletre járhatunk, míg megfelelőt találunk. Nem a különféle műhelyek gyermekruha-tervezőin múlik a választék bővítése. Érdemes közelebbről szemügyre venni az OKISZ Laborban készült darabokat. A kisfiú, Peti ruhája: nadrág, kámzsanyakú blúz, mellény könnyen variálható. A legnagyobb kislány, Magdi ruhája átmenetet jelent a tinédzser korba. Nadrágja csípőben erősen húzott. A modern melegítő-felsőrész féloldalas, cipzáras, nagy zsebekkel készült. Fontos a sokféleképpen variálható sálkiegészítő. Jutka világosbarna kabátja enyhén trapéz, ragián szabású. A kis szőke Bernadett horgolással díszített kötényruhája érdekes féloldalas szabású. A világoskék melegítője Gabi nadrágból, magas nyakú blúzból, ejtett vállú, átgombolásos kétsoros mellényből áll. A sapkák egyszerűek, a fejformát követik. Ezt az alapfazont variálják. A kislányoknak ismét divat a hagyományosan kötött puha, meleg kendő a ruhával harmonizáló színben.idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_divat_5.jpg

Téli munkák a határban:
Ahogy a szokatlanul kemény hideget felváltotta az enyhébb idő, megindult az élet a földeken. Fejtrágyázzák az őszi kalászosokat, metszik a szőlőt, a gyümölcsfákat, építik a fóliasátrakat a gazdaságok. A több munkát persze nem a szabadban, hanem a gépműhelyekben és a központi irodákban végzik. A szerelők a tavaszi munkákra készítik elő a gépeket, a gazdaságok vezetői, valamint adminisztratív dolgozói pedig a zárszámadási mérlegeket állítják össze. A szentesi Árpád, a szegvári Puskin, a szegedi Új Élet Termelőszövetkezetben pedig már szedik a korai hegyes csípős paprikát, a fejes salátát és az uborkát, és szállítják a fővárosba, valamint a nagyobb vidéki városokba. Másutt a fóliasátrak alatt fertőtlenítik a talajt, javítják az öntözőberendezéseket, előkészítik a szállításhoz a rakodólapokat és a göngyölegeket.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_toltesfealvi_aranykalasz_tsz.jpgGyőr-Sopron megyében a töltéstavi Aranykalász Tsz-ben 900 hektáron szórják a műtrágyát ezekben a napokban

Folytatódik a jégzajlás a Tiszán:
A Felső-Tisza vidékén kialakult árhullám és jégzajlás a hét elejére elérte a kiskörei vízlépcső térségét. A nagy vízgazdálkodási létesítményt üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, számítva a rendkívüli helyzetre, már január 27-én megkezdte a visszaduzzasztást. s 25 centiméterrel megemelte a tározótó vízszintjét, hogy ezzel is csökkentse a veszély mértékét. A térségben harmadfokú jégvédelmi készültséget rendeltek el, mivel a vízlépcső négy nyílását a jégtorlaszok jórészt elzárták. Két jégtörőhajót küldtek a vízlépcsőhöz, s megfeszített munkával kedd reggelre sikerült a nyílásokat megtisztítani a jegesedéstől. A harmadfokú készültséget továbbra is tartják a vízlépcső és a tározó térségében, a torlaszok képződését szükség esetén robbantással előzik meg. Fokozott jégfigyelőszolgálatot tartanak a Zagyva Jászfelső-Szentgyörgy-Szászberek közötti és a Hármas-Körös Kunszentmárton és a torkolat közötti szakaszán is.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_tiszai_jegzajlas.jpgRobbantás a Tisza Tokaj feletti jégmezőjén

Bizonyítványosztás:
Országszerte február elsején osztották a félévi bizonyítványt az általános és a középiskolákban. Képünk a Békéscsabai 2. számú Általános Iskolában készült, ahol több mint ezer kisdiák „örvendett” a félévi eredménynek.
idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_bizonyitvanyosztas.jpg

Műanyag csövek Debrecenből:
Hőálló műanyag csövek gyártását kezdik meg a Hungária Műanyagfeldolgozó Vállalat debreceni gyáregységében. Az új termék importot helyettesít, és a horganyzott acélcsövekkel ellentétben nem rozsdásodik. Jelenleg az osztrák gyártmányú gépsort szerelik a szakemberek.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_hungaria_muanyagfeldolgozo_vallalat.jpgA gyártósor szerelése

Világhírű gyógyszerek Kőbányáról:
Több mint nyolcvan éve gyártanak gyógyszert a Kőbányai Gyógyszerárugyárban. A kétszázféle készítmény gyártása közben nagy figyelmet fordítanak az új gyógyszerek előállítására, kutatására. Nemzetközi sikereket értek el a Cavintonnal. A gyógyszergyártás mellett tizenegy éve foglalkoznak kozmetikai és más vegyipari termékek előállításával.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_kobanyai_gyogyszerarugyar.jpgSzárító- és granulálóberendezések

Gombvarró gépek - exportra:
Csepelen, a Konfekcióipari Gépgyárban nagy mennyiségben gyártanak gombvarró gépeket. Legújabb típusú gyártmányuk pneumatika segítségével adagolja a gombot és egyaránt alkalmas kettő és négylyukú gombok felvarrására. A gyártmányok kilencvenöt százaléka exportra kerül, a gépek legnagyobb vevője a Szovjetunió és az NDK.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_konfekcioipari_gepgyar.jpgA próbavarrás

Vedrek, kannák százezerszám Hajdúböszörményből:
A Hajdúböszörményi Műszaki Ipari Szövetkezet termelési értéke 1984-ben mintegy 65 millió forint volt. Leginkább ismertek horganyzott, háztartási tömegcikkeikről: a vedrekről, a mosófazekakról, az öntözőkannákról; százezerszám gyártják. Az alumíniumból készült üzemi mentődobozláda vagy a turistadoboz is a szövetkezet terméke, sőt, hogy tovább folytassuk a sort, Észak-Tiszántúlon egyedüli, böszörményi profil a savazott gépjármű-akkumulátor. Ezt is a Műszaki Ipari Szövetkezet gyártja, évente 15 ezret. Az akkura vonatkoztatva újabban náluk nem a gyártás, hanem az eladás a gond. Persze javítást is vállalnak. A nagyiparral a szövetkezet régóta tartó, jó kapcsolatban van. (HIM, MEDICOR, Csepeli Fúrógépgyár, Hungária Műanyaggyár stb.) Alkatrész-kooperációnak is hívják együttműködésüket. A HIM-nek (Hajdúsági Iparművek) a mosógép-, centifuga-géptárcsát szállítják, nagy tételben.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_hajduboszormenyi_muszaki_ipari_szovetkezet.jpgAhol a lemez formája megszületik

Hulladékból tömítőgyűrű:
A hasznosítható bőrhulladékból készítenek tömítőgyűrűt a Nyerges és Szíjgyártó Szövetkezet szakolyi részlegében. A Magyar Optikai Művek megrendelésére negyedmillió darab vízóratömítő gyűrűt készítenek a részleg dolgozói.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_szakolyi_nyerges_es_szijgyarto_szovetkezet_1.jpgGyőri Istvánné szabászgépen készíti a tömítőgyűrűt

Kongresszusi munkaverseny Nagyhalászban:
A Kender-Juta és Polietilén Nagyhalászi Zsákgyárában a dolgozók elsőként csatlakoztak a XIII. pártkongresszus és hazánk felszabadulásának 40. évfordulójára indult munkaverseny-felhíváshoz. A napokban megkezdődött a felajánlások értékelése. Ennek alapján eddig 2,6 millió darab zsákkal gyártottak többet a tervezettnél, összesen 21 millió darabot. A 95,5 százalékos első osztályú minőségű termékből 13 millió darabot tőkés piacon értékesítettek.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_nagyhalaszi_zsakgyar.jpgBodnár Mihályné öt körkötőgéppel műszakonként 460 méter zsákanyagot sző

Új arcok, új szolgálatra jelentkezők a munkásőrségbe:
Az elmúlt napokban, az egységek év eleji számvetésein került sor az újonnan jelentkezettek fogadalomtételére is. Országszerte sokan kötelezték el magukat az önkéntes szolgálatra.

Celldömölkön az új munkásőrök fogadalmat tesznek a városi pártbizottság első titkára és parancsnokuk előtt

Olimpiai ötpróba:
Hatvannégy helyszínen, több mint huszonötezren álltak rajthoz az Olimpiai ötpróba téli kistúráján. Gyerekek és felnőttek, fiatalok és idősek dacoltak a kiszámíthatatlan időjárással; vidáman, kisebb csoportokra szakadva teljesítették a 20 kilométeres távot.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_olimpiai_otproba.jpgHogy a jókedv teljes legyen, az ötpróba kabalája, a Mackó is ott volt a budapesti startnál

A Magyar Televízió műsorán: Tóksó - Vitray Tamás beszélgetős műsora
Kitűnő műsor. Szórakoztató, kellemes, okos és felszabadult. Felszabadult, abban az értelemben is, hogy felszabadította magát az előítéletektől, a politikai vagy politikainak vélt provinciális gátlásoktól. Pontosan tudja, hol vannak a játék és az őszinteség (felettébb kényes etikai és közéleti kategória!) határai, humor és báj lengi át. Felnőtt televízió megnyilvánulásai, amely felnőttnek tekinti a nézőt. Játszanak - hiszen arra kérték őket, láthatólag a kedvüket érintve - a részvevők, játszik a műsorvezető és szórakozik a néző. Vitray érzékenységekre és érdekességekre tapint. Tudja a módját. Nemcsak ül és mesél - meséltet közdolgokról, amelyekről tudja, hogy figyelmet érdemelnek. Egyetértést, mosolyt, ártatlan mérgességeket, tehát részvételt „hív ki”. Megnyerő a látszólagos egykedvűsége. Nem kell elmerülni a részletezésben, hogy ebben mennyi fölkészültség, kötelességtudat, humorra való felhangoltság és tisztító szándék van. Látszik a műsorból.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_vitray_tamas_tokso.jpgVitray Tamás a Tóksóban

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_mozi_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_mozi_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_mozi_3.jpg

Színházi bemutató: Ördögök. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadása

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_csikos_sandor_vajda_janos.jpgCsikós Sándor és Vajda János (háttal)

Magyar könnyűzene:
Az 5. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Varga Miklós-Varga Mihály: Európa (Varga Miklós), 2. Lerch-Demjén: Elfutok (Kovács Kati), 3. Wolf-S. Nagy: Nem kell már senki más (Korda György)

Az előadók között: 1. Pásztor-Jakab-Hatvani: Hétvégi motorozás (Neoton Família), 2. KFT együttes: Afrika (KFT), 3. Balázs-Horváth: Kölykök a hátsó udvarból (Korál).

1984 a Rollstól - 1985-ben
1984 májusában volt utoljára nyilvános fővárosi koncertje a Rollsnak - a hosszú szünet persze csak látszólagos, hisz az eltelt időszak főként nagylemezük munkálataival telt. Kissé hosszúra nyúlt ugyan a végső „fazonigazítás” - jelzi az is, hogy a cím 1984; tehát már múlt évi megjelenésre szánták - a Rolls rajongói azonban megbékélhetnek azzal a tudattal, hogy már kapható az album. Mint D. Nagy Lajos, a csapat vezetője elmondta, hamarosan „élő akciók” sorakoznak a lemezpremierhez: februárban rajtol az IRI-szervezte országjáró turnéjuk, s hamarosan a fővárosban is pódiumra lépnek. A tervek szerint március elején a Szakszervezetek Fővárosi Művelődési Házában - kedvelt koncerthelyükön - lenne a lemezbemutató, természetesen lemezmárkájuk, a Start ott működő klubjának keretében. Érdekesség, illetve változás a korábbakhoz képest, hogy ezentúl szövegírójuk, a muzsikusként is ismert Dévényi Ádám is föllép velük, s vendégként Lugossy László is gitározik a Rolls koncerteken.
idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_rolls.jpg

„Senki földjén” a Karthago
Némi kárpótlást kaptak a Karthago rajongói azzal a lemezzel, amely nemrég került a boltokba, s címe: Senki földjén. Stílusos a cégér, hisz a csapat jó fél esztendeje senki földjén se lépett pódiumra (legalábbis itthon), s természetesen a hiányérzet egyre fokozódott. Az okok közismertek: júliustól szeptemberig a stúdiómunkák miatt, majd a szeptemberi Budai Ifjúsági Park-i koncertet Szigeti Ferenc komoly balesete miatt kellett lemondaniok. Szerencsére a csapatfőnök azóta már teljesen meggyógyult, s mint néhány külföldi villámföllépés igazolta: gitáros-keze újra a régi. A Senki földje album sok fölfedezést tartogat a popzene híveinek. A Keleti éj című dal máris sikereket arat - slágerlistás. A hangzás minőségét tekintve a Karthago egyre inkább közelít a nyugat-európai szinthez, s ez nagyban köszönhető az osztrák cég hathatós támogatásának is. Az MHV törökbálinti P-stúdiójában készült fölvételek hangmérnöki teendőit a sok-sok kiváló munkájával komoly rangot szerzett Kálmán Sándor látta el, ezúttal is magas színvonalon.
idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_karthago_egyuttes.jpg

AZ ÓCEÁN - A Korál együttes nagylemeze
Minden adott volt ahhoz, hogy ígéretes album születhessen: korszerű stúdió, jó hangszerek, azokat kezelni tudó zenészek, és ami nem utolsó szempont, bizalom a lemezgyártól és a rockkedvelőktől. Mégsem sikerült a Korál e harmadik LP-je. Szinte valamennyi szerzemény remek hangszerelési ötletekkel, várakozásteljesen indul - amilyen kidolgozottak azonban a kezdő taktusok, olyan kidolgozatlanoknak tűnnek a további három-négy percek. Többnyire félig megkomponált számok követik egymást, s feltűnő, hogy a billentyűs-zenekarvezető, Balázs Ferenc a dalok többségében menynyire színtelenül, jellegtelenül, érzelemmentesen énekel. Annak ellenére ez a benyomás, hogy az együttes ezúttal is számos felvételével igyekszik igazolni: elsősorban a lágy, romantikus, lírai rock világában érzi jól magát. A Fekete korongok és a Kölykök a hátsó udvarból című számok izgalmas, új hullámos ritmusokkal, szokatlan effektjeikkel, Elek István vendégmuzsikus élettel teli szaxofonjátékával feledtetik a megszokott Korál-hangot. A lemez kiemelkedő szerzeménye lehetne a Szökevény, ha a torzított ének és a kíséret gyakori staccatói (kanadai Saga együttes) a zongorakíséret (angol Supertramp) nem epigon hatások volnának, s ha az énekes nem ímmel-ámmal dalolna. Akárcsak az előző Korál-albumoknál, itt is a lírai számok némileg időállóbbak.
idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_koral_az_ocean.jpg

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat továbbra is Jack Wagner All I Need-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét a Foreigner I Want To Know What Love Is című számai vezetik.

BRAVÓ 1984-es népszerűségi lista
Az összes szavazatok 39,4 százalékát a népszerű énekesnő, Nena és zenekara kapta. Már évközben éreztük, hogy valamilyen előkelő helyezést kap ez a zenekar, mivel Nena nagyon ügyesen, kellő időben és kellő mértékkel kezdte őket népszerűsíteni, így a koncertek lányközönsége is rohamosan növekedett. Köztudott, hogy a lányrajongók inkább a fiúzenekarokat kedvelik. Erre ráérzett az énekesnő és így gyakorlatilag megőrizte tavalyi első helyét, amikor is az énekesnők kategóriájában kapta meg a győztesnek járó aranyszobrocskát. Ezt talán Kim Wilde irigyli legjobban, akinek nem sikerült két egymás utáni esztendőben elvinni a pálmát. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a német nyelven éneklő Nenát valahogy jobban kedvelik a magyar tizenévesek is. Ennek egyik oka, hogy az úgynevezett „ugrálós tánchoz" ő készítette a legjobb dalokat.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_nena_band.jpgA győztes Nena Band

A második helyezett a remek Duran Duran csapata lett. Jelenleg is listavezetők. Muzsikájuk nemcsak a diszkó közönségének, hanem a koncert látogatók népes táborának is megfelel. ők a szavazatok 15,4 százalékát kapták. Intelligens, dallamos és jó ritmusú zenét játszanak, ügyesen ötvözik a hagyományos rockzenét az újhullámmal és ráadásul nagyon színpadigényes koncerteket adnak. Nem utolsó sorban pedig a sikerdalaik remek video megjelenítésének is köszönhetik népszerűségüket. Manapság már ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni. A videónak köszönheti a már-már halódó lemezpiac az újbóli fellendülést.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_duran_duran.jpgMásodik helyen a Duran Duran

A harmadik helyezett együttes minimális különbséggel a népszerű duó, a Wham lett. Ők a szavazatok 14,7 százalékát kapták. Már sokat írtunk erről a két tehetséges előadóról. Gyakran szerepeltek listánkon is, és nem volt olyan hónap, hogy valamilyen újdonsággal ne rukkoltak volna ki.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_wham.jpgA Wham fiúk a harmadik helyen

A negyedik helyen egy majdnem újhullámos csapat végzett 7,1 százalék szavazattal - Depeche Mode néven. Tavaly tárgyalások voltak az együttes magyarországi fellépéséről is. Kár, hogy akkor nem hívtuk meg őket, hiszen ma már helyezésükkel az európai élvonalhoz tartoznak. Egy évvel ezelőtt még nem kérhettek volna nagy gázsit a fellépésükért.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_depeche_mode.jpgDepeche Mode tagok

Ötödik lett az Alphaville 4,5 százalékkal, és hatodik a Culture Club 2,2 százalékkal. Meglepetés a Kiss hetedik helye, mivel a megújhodás óta nem nagyon vetették észre magukat. Ebből is látszik, hogy a közönség szeret kötődni egy-egy dalhoz is. A meglepetés értékét még az is fokozza, hogy a Queen csak kilencedik lett. Lehet, hogy csak az „idősebb" korosztály fanatizálja ezt az együttest? Mindenesetre ebből arra következtethetünk, hogy a szavazók többsége még nem érte el a „második X-et”.

Végezetül nyolcadik, illetve tizedik helyezettek a Kajagoogoo és a Scorpions lettek.

A héten tovább folytatódtak az első osztályú csapatok felkészülő mérkőzései.

Hétfőn, a jugoszláviai túrán szereplő ZTE lejátszotta utolsó mérkőzését is és Porecsban a helyi harmadik osztályban szereplő együttes ellen 0:0-ás döntetlent ért el.

Mivel Székesfehérvárott valamennyi pálya használhatatlan volt hétfőn, szabadtér helyett teremben mérkőzött meg a Videoton és az MTK-VM. A kétszer 45 perces találkozón a hazaiak 9:5 (4:1)-re győztek. A Videoton góljait Szabó és Csongrádi (2-2), Májer, Vadász, Burcsa, Disztl L. és Palkovics, a kék-fehérekét Turner, Balogh, Kajdy, Katzenbach és Füiöp szerezte.

Kedden DMVSC-Hajdú Vasas 4:0 (1:0). Debrecen, 400 néző. G.: Supka (2), Szabó J., Benyó.

Ugyanezen a napon Debrecenben életének 69. évében elhunyt Nagy György, a DMVSC labdarúgó vezetőedzője. A kiváló szakembert 1984. november 2-án szívinfarktussal szállították be a debreceni klinikára. de a későbbiekben hazaengedték.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_nagy_gyorgy_dmvsc.jpgNagy György már-már azt tervezte, hogy visszatér, edzőként vagy szaktanácsadóként, amikor szíve felmondta a szolgálatot

Komlói Bányász-Pécsi MSC 0:0. Komló, 300 néző.
Ferencváros-Szolnoki MÁV MTE 2:0 (1:0). Népliget, 300 néző. G.: Mészáros, Répási.
Újpesti Dózsa-III. kerületi TTVE 3:0 (1:0). Megyeri út. G.: Ebedli (2), Kerekes.

Szerdán Tatabányai Bányász-Esztergomi MIM Vasas 3:1 (1:1). Tatabánya. G.: Vincze, Bujtor, Emmer.
H. Szabó L. SE-Csepel 2:2 (2:0). Mezőtúr, 200 néző. G.: Krisztin. Habos G.
Rába ETO-Soproni SE 2:0 (0:0). Sopron, 800 néző. G.: Vági, Szabó.
Zalaegerszegi TE-Siófoki Bányász 3:1 (1:1). Zalaegerszeg. G.: Kovács S., Nagy I. és Török.

A Videoton NB I-es labdarúgócsapata szerdán délelőtt Kínába utazott. A küldöttség vezetője Dérfalvi Imre, a labdarúgó-szakosztály elnöke. A csapattal 17 játékos utazott, valamint Kovács Ferenc vezető edző, Hártyáni Gábor pályaedző, dr. Horváth Lajos sportorvos és Molnár Ferenc gyúró, A játékosok: Koszta, Végh, Disztl L., Csuhay, Horváth, Burcsa, Csongrádi, Vadász, Májer, Szabó, Novath. Borsányi, Vaszil, Palkovics, Wittman, Gömöri, Fuisz. Disztl Péter hétfőn utazik a csapat után. A küldöttség útjának első állomása Peking, majd más városokban is szerepelnek a fehérváriak. Elképzelhető, hogy a csapat Japánban is játszik néhány mérkőzést.

Csütörtökön Vasas-Utánpótlás-válogatott 1:0 (1:0). Fáy u., 600 néző. A csúszós, vizes talajú pályán nem alakulhatott ki folyamatos játék. Mindkét kapu többször forgott veszélyben, de a csatárok sokat hibáztak. A második félidőben az utánpótlás-válogatott többet veszélyeztetett. G: Borostyán (a 18. percben). Jó: Borostyán, Nyúl. Híres, ill. Fabulya. Fitos, Kincses S., Lippai.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_vasas_utanpotlas_valogatott_csik_lippai_hires_fitos.jpgJátékosok, kettős kiadásban. Felvételünk - amelyen a fehér mezes utánpótlás-válogatott támadását látjuk - mindent elmond a pálya állapotáról. A képen Csík, Lippai, Híres és Fitos

SZEOL AK-Dunaújvárosi Kohász 3:1 (2:0). Sándorfalva, 200 néző. G.: Bárány (3).
Haladás VSE-Sárvári Kinizsi 4:0 (3:0). Sárvár, 300 néző. G.: Marton (2). Süle (öngól), Görög.
DMVSC-H. Szabó L. SE 4:0 (3:0). Debrecen, 200 néző. G.: Tóth (2), Selyem, Benyó.

Zalaegerszegen pénteken megkezdődött a Pannónia Zala Kupa nemzetközi teremlabdarúgó-torna. A torna iránt élénk volt az érdeklődés. Telt ház előtt zajlott a háromnapos csatározás a zalaegerszegi sportcsarnokban.
idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_pannonia_zala_kupa_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_pannonia_zala_kupa_zte_u_dozsa_szieben_kovacs_jozsef_kozma_nagy_imre_kiss_sandor.jpgNagy Imre három (Kovács József, Kozma, Kiss Sándor) újpesti játékos között vezeti Szieben kapujára a labdát

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_pannonia_zala_kupa_zte_u_dozsa_telthaz.jpgZsúfolásig megtelt nézőtér a ZTE-Ú. Dózsa találkozón

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_pannonia_zala_kupa_kapias_katowice.jpgKopiasnak 10 másodpercig tartott a teremtorna, a Katowice csatára rögtön az elején izomhúzódást szenvedett

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_pannonia_zala_kupa_szokol_dinamo_minszk.jpgAz egyik leghíresebb külföldi résztvevő, a minszki Szokol

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_pannonia_zala_kupa_kalap.jpgA népszerű Kalap innen sem hiányzott

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_pannonia_zala_kupa_buda_somogyi_szepesi.jpgVendégek, vendéglátók, rendezők egymás közt. Balról jobbra Buda István, az OTSH elnöke, Somogyi Jenő, a Pannónia Szálloda és Vendéglátó Vállalat vezérigazgatója, Újvári Sándor, a Zala megyei Tanács elnöke, Kustos Lajos, Zalaegerszeg Város Tanácsának elnöke, Szepesi György, az MLSZ elnöke és Pados Zoltán, a ZTE labdarúgó szakosztályának vezetője

Ferencváros-Hódmezővásárhelyi MSE 2:0 (2:0). Népliget. 500 néző. G.: Kovács, Pogány.

Szombaton a lengyelországi Zabrzéban nemzetközi teremlabdarúgó-torna kezdődött, négy ország együtteseinek részvételével. Magyarországot az Eger képviseli, az NDK-ból a Magdeburg, a Chemie Halle és a Rot Weiss Erfurt, Csehszlovákiából a TJ Martin, Romániából a Konstanza, Lengyelországból pedig a Gornik Zabrze és a Gliwicze Plast játszik. Az Eger rajtja nem sikerült, annak ellenére, hogy Horváth 3 gólt szerzett, a Magdeburg 6:3 (3:1) arányban jobbnak bizonyult.

Vasas-Bp. Honvéd 2:1 (2:1), Fáy utca, 600 néző. G.: Borostyán, Kiss, ill. Kovács K.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_vasas_bp_honved_borostyan_menyhart.jpgSárdagasztás a Fáy utcában a Vasas-Bp. Honvéd előkészületi mérkőzésen. Képünkön Borostyán kicselezi Menyhártot és megszerzi a piros-kékek vezető gólját

Rába ETO-Sigma Olomouc (csehszlovák) 3:2 (2:1). Győr, 2000 néző. G.: Szentes, Hannich, Magyar.
Békéscsabai Előre Spartacus-Kazincbarcikai Vegyész 2:0 (0:0). Békéscsaba. G.: Melis, Szekeres.
Csepel-Oroszlányi Bányász 3: 1 (1:1). Csepel, 200 néző. G.: Krisztin. Gálhidi, Kovács.
Ferencváros-Dunaújvárosi Kohász 2:1 (1:1). Dunaújváros, 1500 néző. G.: Farkas, Pogány.
Haladás VSE-Nagykanizsai Olajbányász 1:0 (1:0). Nagykanizsa, 300 néző. G.: Fitos (11-esből).
Pécsi MSC-Sellye 10:0 (4:0), Pécs, 300 néző. G.: Dobány (3, egyet 11-esből), Udvardi (3), Róth (2), Mészáros (2).
A Tatabányai Bányász-Váci Izzó előkészületi mérkőzés a pályák használhatatlansága miatt elmaradt.

Zalaegerszegen folytatódott a Pannónia-Zala Kupa nemzetközi teremtorna.
idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_pannonia_zala_kupa_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_pannonia_zala_kupa_ebedli_zoltan.jpgA nézők és a szakemberek szerint a legszebben az újpestiek futballoztak. Itt éppen Ebedli mutat be egy látványos sorozatot a Karl-Marx-Stadt ellen, de hát a focit gólra játsszák

Vasárnap Békéscsaba-Kazincbarcikai Vegyész 2:0 (2:0). Békéscsaba, 150 néző. G.: Melis és Szekeres.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_bekescsaba_kazincbarcika.jpgSzélben, irreális talajon, szükségpályán győzött a fehér mezes békéscsabai csapat

A Zabrzéban zajló nemzetközi teremlabdarúgó-torna második napján csoportjában harmadik lett az Eger SE labdarúgócsapata. Az Eger 2:1 (1:1) arányban győzött a román első ligás Konstanza ellen. A gólokat Szebegyinszky és Smutzer szerezte.

Zalaegerszegen befejeződött a Pannónia-Zala Kupa nemzetközi teremtorna.idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_pannonia_zala_kupa_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_pannonia_zala_kupa_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_pannonia_zala_kupa_dinamo_minszk_mtk_vm_turtoczki.jpgTurtóczki (11) 1:1-re alakítja az eredményt a Pannónia Zala Kupa harmadik helyét eldöntő Dinamó Minszk-MTK-VM mérkőzésen

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_pannonia_zala_kupa_zte_karl_marx_stadt_nagy_imre_czigany_csaba.jpgJelenet a döntőről: Czigány (9) átadását várja Nagy Imre

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_pannonia_zala_kupa_kurnyenin_soos_bahringer.jpgTöbbezer labdarúgást kedvelő néző kellemes szórakozása húsz mérkőzés, 120 gól, s ZTE győzelem - ez a háromnapos nemzetközi torna gyorsmérlege. Dobogón az első három helyezett csapat kapitánya, balról Kurnyenin (Dinamo Minszk), Soós (ZTE) és Bähringer (Karl-Marx-Stadt)

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_pannonia_zala_kupa_zte.jpgAz újabb teremsiker után a ZTE labdarúgó együttese

És akkor lássuk a lényeget, az NSZK-Magyarország válogatott labdarúgó mérkőzést!
A nyugatnémet újságok hízelgően írtak a magyar együttesről, sőt, Nyilasit és Esterházyt (mindketten hétfőn csatlakoztak a csapathoz) úgy emlegették, mint Bécs és Athén sztárjait. A Bild am Sonntag cikke azonban túltett valamennyi íráson, s a bulvárlap ugyanis ezt mondatta Mezey Györggyel: Európa csúcsa felé tartunk, nem vagyunk rosszabbak, mint az NSZK vagy Franciaország. A nagyhangú kijelentés semmiképp sem volt összeegyeztethető a kapitány megszokott szerénységével, a szakvezető is mosolygott, amikor a „nyilatkozatról” értesült. - Ebből annyi az igazság, hogy a keddi találkozótól sem tartok jobban, mint bármelyik válogatott mérkőzéstől - mondta. - Igaz, ellenfelünk a kontinens legjobb csapatainak egyike, néhány kivételes tudású játékossal. Ám a sztárok miatt sem változtatunk eddigi elképzeléseinken, vagyis ugyanazzal a stílussal próbálunk partnerei lenni az NSZK együttesének, amellyel az őszi selejtezőkön sikert értünk el, s amelyet Benidormban is gyakoroltunk. A nyugatnémet labdarúgó-szövetség meghívása megtisztelő a számunkra, de a legfontosabb továbbra is az, hogy a selejtezőket tavasszal, a tavalyi szerepléshez méltóan folytassuk.

Az összeállításban egyetlen kérdőjel volt, csak a mérkőzés előtt dőlt el, hogy Varga vállalja-e a játékot. Mivel sérülése nem javult, a zalaegerszegi Péter Zoltán lett a balhátvéd.

A mérkőzésen mindkét csapat játékosai újdonságnak számító cipőkben rúgták a labdát. A Szuper Sambával, amiről azonban közelebbi szemrevételezésinél kiderült, hogy szerényebb, Samba Spezial nevet visel. Az ADIDAS cég gyártja, és adta mindkét válogatott labdarúgóinak, a jeges hamburgi pályára való tekintettel. No, nem jótékonyságból, hanem üzleti alapon, hiszen mindkét szövetségnek az Adi Dassler által alapított nagy sportszergyárral van szerződése.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_kardos_jozsef.jpgKardos és a 45-ös cipők

A találkozó jegyeit már napok óta híres művészek, színészek, énekesek, régi neves labdarúgók és edzők árusították Hamburg különböző pontjain. Hogy milyen sikerrel? Erre, íme, egy adat: ha egyetlen néző sem menne ki a mérkőzésre, már így is garantált félmillió márka tiszta bevétel. Ennyi jött össze a már megvásárolt jegyekből. Vagyis a katasztrófa áldozatául esett családok megsegítésére már ennyi van a bankszámlán.

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_stadion.jpgA jótékony célú mérkőzés előkészületei: a népes brigád a havat takarítja a Volkspark stadion gyepéről

Beckenbauer előzetesen nyilvánosságra hozott tizenegyében Stein kapust kivéve csak K. H. Förster és Jakobs számít vérbeli védőnek, a többieknél a támadóképesség dominál. Beckenbauer szerint nem lesz kevés a védő, K. H. Förster és Jacobs Nyilasi, illetve Esterházy kikapcsolásával biztosíthatja a hazai kaput.
idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_csapatkep.jpgEzt az NSZK válogatottat győzte le Hamburgban a magyar nemzeti tizenegy. Balról jobbra: Magath, Matthäus, Berthold. Littbarski, Thon, Karlheinz Förster, Völler, Jakobs, Briegel, Stein, Karl-Heinz Rummenigge

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_karl_heinz_rummenigge_nyilasi_garaba_1.jpgRummenigge és társai igazán jó profik, az utolsó pillanatig nem adták fel az egyenlítés reményét… A nyugatnémet csatár mögött Nyilasi és Garaba (erősen takarva)

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_sallai_voller_kroth_roth.jpgFöldön az NSZK, illetve válogatottjának képviseletében Rudi Völler. Sallai, Kroth, a hazaiak cserejátékosa és a magyar középhátvéd, Róth szilárdan áll a lábán

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_kardos_jozsef_disztl_peter.jpgSzögletrúgásnál helyezkedés a magyar kapu előtt. Jobboldalon Kardos, Disztl Péter (erősen takarva) szoros présben

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_karl_heinz_rummenigge_nyilasi_garaba_2.jpgGaraba és Rummenigge csatája a labdáért. Nyilasi figyeli a fejleményeket

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_karl_heinz_rummenigge_roth_antal_2.jpgEgy melegebb pillanat a hamburgi hűvös estén. Rummenigge lövését Róth blokkolja

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_berthold_esterhazy_littbarski_garaba.jpgThomas Berthold debütálása nem sikerült szerencsésre, Esterházy egyszer-kétszer megforgatta rendesen

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_karl_heinz_rummenigge_kardos_disztl_peter.jpgA labda már Disztl Péteré, Kardos gondosan átugorja a magyar kapust, Rummenigge pedig fékezni próbál a csúszós talajon

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_nyilasi_berthold.jpgNyilasi fejpárbaja Bertholddal

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_disztl_peter.jpgDisztl Péter mindent védett. Ezt is

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_roth_antal_voller.jpgRóth Völler fölött egy emelettel

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_peter_zoltan.jpgPéter Zoltán hamburgi örömtánca, élete első válogatott gólja után

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_disztl_peter_garaba_voller.jpgDisztl Péter Völler lövésére vetődik a hamburgi mérkőzésen - ezúttal a kapufa mentett. Garaba nem tudott közbeavatkozni

idokapszula_nb_i_1984_85_nszk_magyarorszag_merkozes_koppel_beckenbauer.jpgKöppel segédedző a szemét (a könnyeit?) törölgeti, Beckenbauer sem mosolygós. No persze, vendéggyőzelem született Hamburgban


A mérkőzés gólja

Lezárult a magyar válogatott téli felkészülése, és a játékosok februárban már klubjaikban készülnek a tavaszi bajnoki rajtra. Mezey György szövetségi kapitány várhatóan csak márciusban hívja össze a keretet egy vagy két gyakorló mérkőzésre a Ciprus elleni VB-selejtező előtt. Vagyis lezárult egy fejezet, és mostantól új időszámítás kezdődik a válogatottnál, amely már a mexikói Mundiálhoz igazodhat.

A spanyolországi edzőtáborozás kemény, jól szervezett háromheti munkája kitűnő alkalmat kínált arra, hogy a csapatszerkezeti, taktikai elemeket méginkább gyakorolja az együttes, sőt azokat az új elképzeléseket is, amelyekkel talán - hasonlóan az őszhöz - ismét meglepheti riválisait a Mezey-gárda.

Az őszi Tabellaparádéval folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3817868667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása