Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 22. forduló

2016.11.09. 14:00 A szerethető dózsás

 1981. március 7-8., a tavasz első teljes hétvégéje.

4395.jpgSzocialista brigád, nőnap, lassan készülődünk a Forradalmi Ifjúsági Napokra

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.  

Március 2.

Az MSZMP PB ellenzékről szóló 1980. december 9-i határozata alapján a KB Agitációs és Propagandabizottsága számára elkészül a Bibó-emlékkönyvvel foglalkozó, úgynevezett Kornidesz–Knopp-jelentés.

Módosítják az egyetemi és főiskolai felvételi rendszert. A hozott pontokat a következő tanévtől a gimnázium III. és IV. osztályában hat tárgyból elért eredmények alapján számolják (maximálisan 60 pont); a felvételi vizsgán szerezhető pontok száma szintén 60. 

Faluvégi Lajosnak, az Országos Tervhivatal Elnökének vezetésével küldöttség utazott Prágába, hogy csehszlovák partnerével a két ország tervszerű együttműködéséről tárgyaljanak.

Az ENSZ közgyűlésének 35. ülésszaka hétfőn délelőtt folytatta vitáját a Dél-Afrika által törvénytelenül megszállva tartott Namíbia problémájáról.

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_del_afrika.jpgA dél-afrikai küldöttség kivonul az ülésteremből, miután kizárták őket a vitából

Március 3.

A Magyar Nemzeti Bank  leértékelte a forintot a nyugati valutákkal szemben. A leértékelés a különböző valutákhoz képest 11 és 18 százalék között mozgott. Az újságok a leértékelést igyekeztek  jó hírként közölni: 

Több forintot kapnak valutájukért a külföldön dolgozó magyar szakemberek, vendégszereplő művészek, s azok, akik külföldről nyugdíjat, rokoni támogatást, szerzői jogdíjat stb. kapnak konvertibilis devizában. Tekintettel a nyugati országokban továbbra is magas inflációra, némileg növelték a vásárolható valutaösszegeket is. így pl. 257 ezer líra helyett 289 ezret, 3838 schilling helyett 4282, 542 NSZK-márka helyett 602 márkát, 1252 francia frank helyett 1408 frankot vásárolhatnak a turistaútlevéllel utazók, s ezzel-az eddigi 6700 forintos valutavásárlási keretük 8500 forintra növekszik. 

Emlékezzünk, hogy ez volt az az összeg, amiből a nyugati utat ki lehetett az IBUSZ-nál fizetni. Erre jött még a költőpénz, amiből pornólapokat, vagy kurrens elektronikus cikkeket lehetett venni. Ezt is megemelték:

Költőpénz céljaira a társasutazók több valutát vásárolhatnak, mint eddig: az első három napra félpanziós ellátás esetén 1200, teljes panziónál 900 forint összegű valutát vehetnek, további időre pedig naponként 300, illetve 200 forint a keret. Ez egy ötnapos útnál 60, illetve 43 dollárnyi összeget jelent. A látogató-útlevéllel utazók az eddigi 1000 forint helyett 1300 forintért vásárolhatnak valutát, ami pl. a 81 márka helyett 92 márkát, 1210 jugoszláv dinár helyett 1354 dinárt jelent.  Az eddigi 200 forint helyett személyenként 400 forintnak megfelelő valuta vihető ki külön engedély nélkül külföldre, ami pl. a március 1-i árfolyamon 202 schillingnek, 28 NSZK-márkának vagy 13 dollárnak felel meg. 

ibusz.jpg

1 dollár 30 forintot ér, egy-egy ilyen út 3-4 havi keresetbe került. A havi átlagkereset pedig  100 dollár körül volt, legalábbis  a hivatalos árfolyamok szerint.

A lengyel kormány határozata értelmében ez év áprilisától - többhónapos vita és konzultációk után - jegyrendszert vezetnek be a húsra és a húskészítményekre.

Március 4.

Véget ért az SZKP XXIV. kongresszusa. Leonyid Brezsnyev bejelentette, hogy a Központi Bizottság első ülésén ismét őt választotta meg a párt főtitkárává.

A párt vezető szerveinek összetétele:
Az SZKP KB főtitkára Leonyid Iljics Brezsnyev.
Az SZKP KB Politikai Bizottságának tagjai:
Leonyid Brezsnyev, Jurij Andropov, Konsztantyin Csernyenko, Mihail Gorbacsov, Viktor Grisin, Andrej Gromiko, Andrej Kirilenko, Gyinmuhamed Kunajev, Arvid Pelse, Gri- gorij Romanov, Vlagyimir Scserbickiy, Mihail Szuszlov, Nyikolaj Tyihonov, Dmitrij Usztyinov.
Az SZKP KB Politikai Bizottságának póttagjai:
Gejdar Alijev, Pjotr Gyemicsev, Tyihon Kiszeljov, Vaszilij Kuznyecov, Borisz Ponomarjov, Saraf Rasidov, Eduard Sevardnadze, Mihail Szolomencev.
Az SZKP Központi Bizottságának titkárai:
Leonyid Brezsnyev (főtitkár), Konsztantyin Csernyenko, Vlagyimir Dolgih, Mihail Gorbacsov, Ivan Kapitonov, Andrej Kirilenko, Borisz Ponomarjov, Konsztantyin Ruszakov, Mihail Szuszlov, Mihail Zimjanyin. 

Az újonnan megválasztott Központi Bizottság nevében Leonyid Brezsnyev mondott köszönetet. Beszéde után hosszú percekig zúgó tapssal, a kommunista pártot éltetve köszöntötték a küldöttek a kongresszus befejezését.

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_szkp.jpgTapsvihar a Kongresszusi Palotában

Felhangzott az Internacionálé — az SZKP XXVI. kongresszusa befejezte tanácskozását.

A hétvégi forduló után rendkívüli ülést tartott az Angol Labdarúgó Szövetség az egyre inkább elharapódzó nézőtéri szurkolói rendbontások miatt. Az egyik felmerült javaslat az volt, hogy az eddigi szokásos 15:00 óra helyett a mérkőzések kezdési időpontját hozzák előre egy órával, így az angol polgárok ebéd után csak kevesebbet tudnának inni, így nyugodtabban foglalnák el helyeiket a stadionokban (Atyaég, ezt a baromságot! - a szerkesztő megjegyzése).

Március 5.

Hazaindult Moszkvából a magyar pártküldöttség, amelyik résztvett az SZKP kongresszusán.

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_kadar.jpgKádár Jánost Viktor Grisin búcsúztatja Moszkva Kijevi pályaudvarán

Brezsnyev újabb felhívást intézett a szovjet-amerikai csúcstalálkozóra, amelyet nyugati ­vezetőkhöz intézett levelekben ismételt meg. A szovjet vezető a ­fegyverzet­ csökkentési tárgyalások felújítását is ­javasolta. 

Moszkvában tárgyal Stanisław Kania, a LEMP főtitkára és Wojciech Jaruzelski miniszterelnök. Szovjet részről Brezsnyev, Gromiko, Tyihonov miniszterelnök, Usztyinov, Andropov, a KGB főnöke és Szuszlov vesznek részt.

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_szovjet_lengyel.jpgA szovjet-lengyel barátságos mérkőzés kezdőcsapatai

A felek egyetértettek, hogy „sürgős lépésekre” van szükség „a szocialista Lengyelországot” fenyegető veszély elhárítására, és abban, hogy a lengyeleknek „megvannak a lehetőségeik és a képességük arra, ... hogy megszüntessék a Lengyelország szocialista eredményeit fenyegető veszélyt”. Ugyanakkor a közös kommüniké szerint a szocializmus védelme „nemcsak az egyes államok, hanem az egész szocialista közösség ügye”.

Újabb erős földrengés rázta meg Görögországot. A rengések epicentruma ezúttal Athéntól 55 km-re nyugatra volt, a Korinthoszi-öbölben.

Március 6.

A MOKÉP forgalmazásában a magyarországi mozik műsorukra tűzik a tavaly 5 Oscar-díjat is bezsebelő Kramer kontra Kramer című amerikai filmet. A főszerepekben Maryl Streepet és Dustin Hoffmant láthatják a nézők. 

Az Újpesti Dózsa székházában bensőséges ünnepség zajlott a klub jubileumi közgyűlését követően - az UTE és a BRE-nek (Budapesti Rendőr Egyesület) egyesülésének, a Dózsa megalakulásának 30. évfordulója alkalmából.

Walter Cronkite utoljára ült a CBS Evening News kamerája elé. A tévénézők ekkor hallhatták utolsó alkalommal híressé vált búcsúmondatát, az „and that's the way it is”-t („hát így megy ez”), amit mindig a dátum és egy „jó éjszakát” követett. A televíziós 2009-ben, 92 éves korában halt meg.

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_walter_cronkite.jpg

Tőle értesült a világ a II. világháborús bombázásokról, a nürnbergi perekről, a vietnami háború fontosabb csatáiról, a Watergate-ről, az Apollo–11 holdra szállásáról, továbbá John F. Kennedy, Martin Luther King Jr. és John Lennon meggyilkolásáról. Őt nevezték Amerika leghitelesebb emberének.

Eredménytelenek voltak az Iszlám Bizottság közvetítési szándékai a feszült iraki-iráni viszonyban, mert Teherán mereven elzárkózott a tűzszüneti javaslattól.

Öröm az űrhajóscsaládban! A Magyar Néphadsereg kórházában megszületett Farkas Bertalan gyermeke.

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_farkas_bertalan.jpgIfjabb Farkas Bertalan 3150 grammal és 53 centiméterrel született, a mama és a baba jól vannak

Nemrégiben ugyanitt született Magyari Béla kiképzett űrhajós második kislánya.

"Holnaptól új élet kezdődik, visszavonulok" - ezekkel a szavakkal jelentette be váratlanul egy milánói sajtótájékoztatón Pietro Mennea, hogy felhagy a versenyporttal. A 200 méteres síkfutás olimpiai-, és négyszeres Európa-bajnoka

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_mennea.jpgPietro Mennea - Moszkva olimpiai bajnoka

A huszonkilenc évesen visszavonult világhírű sportoló egy milánói atlétikai klub igazgatója lesz.

A Szovjetunió egy hordozó rakétával nyolc új mesterséges holdat juttatott fel a világűrbe, melyek tudományos kutatási célokat fognak szolgálni.

Salamoni döntéssel végződött a hírhedt daytoni majomper sacramentói változata. A vallási fundamentalisták elérték, hogy a darwini fejlődéselmélet iskolai oktatásánál ezentúl hangsúlyozni kell: elméletről és nem pedig tényről van szó. A bíróság ezzel szemben elutasította azt a vádjukat, amely szerint a darwini tanításról szóló rész a keresztény neveltetésiben részesített gyermekek jogait sértő dogma lenne.

Március 7.

Bányászok, vasasok, építőmunkások ezrei tartottak szombaton kommunista műszakot az ország különböző településein. Munkájukkal a vállalati feladatok teljesítését, felajánlott bérükkel pedig közösségi célok, létesítmények megvalósítását segítették.

A Magyar Televízió megkezdi a Szeszélyes évszakok című műsor sugárzását. Az évente négy adással jelentkező szórakoztató műsorszám a kezdetektől nagyon nagy népszerűségnek és nézői lelkesedésnek örvendett.

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_szeszelyes_evszakok.jpg

A nagy siker elsősorban a fanyar humoráról híres Antal Imre műsorvezetőnek köszönhető, ugyanakkor a Szeszélyes évszakok kabaré-jelenetei a 80-as évek elején egyben egy új humorista generáció szárnypróbálgatása is: Ősz Ferenc, Boncz Géza, Novobáczky Sándor. A mulattató műsorban egy új, főként végzősökből álló színészi gárda lép színre: Szacsvay László, Szombathy Gyula, Benedek Miklós vagy Mikó István.

Első koncertjét adja a a Józsefvárosi Pinceklubban a KFT zenekar. Maguk is innen számítják a megalakulásukat.

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_kft.jpg

A Bornai Tibor, Laár András, Lengyelfi Miklós és Márton András alkotta kvartett még ebben az évben országos ismertségre tesz szert, a Táncdalfesztiválon végleg befutnak a Bábu vagy című számukkal.

A panamai zászló alatt futó „Sea Rover” nevű angol hajó legénysége tűzharcot vívott a La Manche-csatornán angol és francia vámőrségi naszádokkal, amikor azok megállásra szólították fel a kábítószert csempésző vízi járművet. 

Március 8. 

A Sportfogadási és Lottó Igazgatóság jelentéses szerint a 10. játékhéten öttalálatos szelvény nem volt. Négytalálatos szelvénye 40 (Hűűű, azt a hétszentségit!! - a szerkesztő megjegyzése) fogadónak volt, nyereményük egyenként 205 594 forint. Három találatot 4149 fogadó ért el, nyereményük egyenként 991 forint. A kéttalálatos szelvények száma 146 528, ezekre egyenként 30 forintot fizetnek (Akinek négyese volt, akkori "árfolyamon" kerek hatévi fizetés ütött a markát, ma körülbelül 14 és fél millió forintnak felelne meg az 1981-es nyeremény). 

Ismeretlen telefonáló felhívta Quini, az elrabolt Barcelona csatár feleségét, és magnetofonról a következő hangüzenetet játszotta le: "Jól vagyok, viszontlátásra!".

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_quini.jpgA Népszabadság karikatúrája: "Milyen szerencse, fiam, hogy a magyar csatárokat nem fenyegeti ilyen veszély!"

Az asszony felismerte férje hangját. Világossá vált követelésük is, melyet 350 millió pesetában határoztak meg. Quini nélkül egyébként a Barcelona 1:0-ás vereséget szenvedett vasárnap az Atletico Madrid otthonában.

Az nyugat-európai slágerlistákat szinte kivétel nélkül az Ultravox együttes Vienna című száma vezeti a héten.

A Pekingben zajló C-csoportos jégkorong VB-n a magyar csapat lejátszotta első mérkőzését. Legjobbjaink 8:0-ra nyertek Anglia ellen, a gólokat Havrán (2), Menyhárt, Flora, Bálint, Szabó, Palla és Bodor ütötték. 

A hét egyéb labdarúgással kapcsolatos hírei: 

A hétvége után kétnapos edzőtáborba vonult magyar labdarúgó válogatott keret felkészülését a váratlanul érkezett havazás sem zavarta meg. 

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_valogatott.jpgMészöly Kálmán (jobbra) a zord időben is meghajtotta a fiúkat

Egyik nap délelőtt a bemelegítés után a keret játékosai egymás közt vívtak kétkapus mérkőzést, délután már kevésbé volt zavaró a hó, a Margitszigeten futottak a játékosok. A nap zárásaként este pedig Mezey György elemzéseivel megtekintették képmagnóról a Norvégia-Svájc VB-selejtezőt. Másnap hasonlóan telt a program, csak filmfelvétel helyett elméleti játékelem dolgokról tartott fejtágítást a fiatal szakember. Az utolsó napon pedig az MTK-VM ellen játszott edzőmérkőzést a keret a Salgótarjáni úton és Esterházy duplájával 2:0-ra nyert. A sérült Dajka és Bodonyi kivételével mindenki pályára léphetett.

Szerdán a bajnokság 12. helyén álló Csepel a Közép-európai Kupában a Csehszlovák Tatran Presovot fogadta hazai pályán. A vasgyáriaknak ez volt az első győzelmük a sorozatban, de ezzel átvették a vezetést a tabellán.
idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_csepel_tatran_presov_kk.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_csepel_tatran_presov_kk_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_csepel_tatran_presov_kk_3.jpgA világosban játszó vendég védelem ezúttal tisztázni tud a csepeliek elől

Ugyanezen a napon Kupaszerda volt Európában. A legjobb négy közé kerülésért játszott mérkőzések első fordulójában a következők történtek:
idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_nemzetkozi_kupak.jpg

Ízlelgessük. A portugál Benfica szakvezetőjét bizonyos Baróti Lajosnak hívják.... 

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 22. fordulóját!  

Videoton – Debreceni MVSC
Ősszel hazai pályán nyertek a hajdúságiak, és miután az előző fordulóban óriási fegyvertényt hajtottak végre a Honvéd elleni döntetlennel, ez a mérkőzés elé hatalmas önbizalommal néznek Kovács Ferenc fiai. Az előző forduló forgatókönyve a legrosszabbul alakult a Verebes-alakulatnak, hiszen az élről a dobogó legalsó fokáig csúsztak vissza. 
A múlt hetihez képest két helyen változik a hazaiak összeállítása. Az előző fordulóban Disztl Péter begyűjtötte második sárgalapját, Tieber pedig megsérült. A vendégeknél egész héten sérüléssel bajlódott a védő Kiss János és a csatár, Kerekes György, de minden valószínűség szerint mindketten vállalni tudják a játékot.mm_22_1.jpg

Három kérdés a Debreceni MVSC edzőjéhez.
idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_videoton_debreceni_mvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_videoton_debreceni_mvsc_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_videoton_debreceni_mvsc_3.jpg

Diósgyőri VTK – Csepel
Jó hangulatban várhatják a találkozót a vendégek a magabiztos KK-győzelmük után, a hazaiaknak minden pontra szükségük van, mivel mindössze egy döntetlennyivel előzik meg a legjobb kieső helyen álló Kohászt. Egyik csapatban sincs sem sérült, sem pedig eltiltott játékos.
idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_diosgyori_vtk_csepel.jpg

Pécsi MSC – Volán
A tabella kellős közepén álló két csapat közül a hazaiaknak egy ponttal több van. Ennek ellenére nem mehetnek biztosra a pécsiek, hiszen az előző fordulóban ők egy szerényebb döntetlent értek el Csepelen, míg a közlekedésiek valósággal bezúzták a Dózsát. A PMSC-nél Szőcs János az utolsó pillanatban fog dönteni, hogy a védelemben Brezniczky, vagy Schulteisz, a támadósorban Réfi, vagy Vigh fog-e kezdeni, a Volánban Seres Gábor újra elfoglalhatja helyét a középpályán, így Csider László újra csak a kispadon kap helyet.

Éles szemű olvasók közül volt, akinek feltűnt, hogy az előző heti cikkünkben említést tettünk a februári kötelező katonai bevonulásokról és leszerelésekről. Megemlítettük Seres Gábort is, mint aki, többek között, szintén angyalbőrt kénytelen ölteni, ennek ellenére az Újpesti Dózsa ellen nem csak, hogy pályára lépett, hanem az egyik legjobbja volt csapatának, Törőcsiket remekül semlegesítette. A legkézenfekvőbb az volt, hogy magát az érintettet kérdezzük meg, pontosan mi is történt 1981 február végén.
"Az történt, hogy bevonultam Tatára és két napra rá leszereltem, mert fontos meccsek vártak ránk és halasztást kért a Volán. A bajnokság végén meg mehettem Nagykanizsára, ott még edzeni se engedtek "

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_pecsi_msc_volan.jpg

Három kérdés Szőcs Jánoshoz, a Pécsi MSC vezetőedzőjéhez:
idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_pecsi_msc_volan_2.jpg
idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_pecsi_msc_volan_3.jpgRóth Antal gólöröme

Zalaegerszegi TE – Kaposvári Rákóczi
A hazaiaknak óriási esély ez, hogy távolabb kerüljenek a kiesőzónától, a vendégeket lassan elkönyveli mindenki az idény végén egyik búcsúzó csapatnak. Az előző fordulóban mindkét csapat vereséget szenvedett, ősszel pedig eldöntetlen eredményt hozott találkozójuk Kaposvárott. 
A hét közepén a Kaposvár 3:1-re kikapott a Dunántúli Napló Kupában az NB II-es Pécsi VSK-tól. A zalai kék-fehérek nélkülözni kényszerülnek a sérült Fodort, és az ifjúsági válogatottal Taskentben szereplő Takácsot, viszont Péter Zoltán felépült sérüléséből, így újra elfoglalhatja helyét a védelem bal oldalán. A Rákóczinál sem sérült, sem eltiltott játékos nincsen, legalább egy gonddal kevesebb dr. Puskás Lajosnak.
idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_zalaegerszegi_te_kaposvari_rakoczi.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_zalaegerszegi_te_kaposvari_rakoczi_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_zalaegerszegi_te.jpg

Bp. Honvéd – MTK-VM
A tavasz első kettős rangadójának első mérkőzésére készülnek a csapatok. A pályaválasztó kispestiek az előző fordulóban váratlanul pontot vesztettek Debrecenben, a kék-fehérek vereséget szenvedtek Békéscsabán, ami azt jelentette, hogy az utolsó 4 fordulóban csak egy pontot tudtak összesen bezsebelni. A Bp. Honvéd a dobogósok elsőszámú üldözője, az MTK-VM a Kaposváriak mellett az NB I. másik reménytelen helyzetben lévő együttese. A papírforma "hazai" győzelmet ígér.

Az 1949-es születésű Koritár Lajos ekkor a harminckettedik életévét tapossa. A veteránnak számító támadónak ez az utolsó szezonja az első osztályban, tizenegy szezon alatt 235 NB I-es szereplésén 49 gólt rúgott. Csak az MTK-VM-ben szerepelt.

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_koritar_lajos.jpgKoritár Lajos 1977 márciusában a Hamburg védőit "fűzi" a KEK-sorozatban

1976-ban kupadöntős volt csapatával, a következő évben a KEK-negyeddöntőig menetelt a kék-fehérekkel. Az 1977/78-as szezonban magyar bajnoki bronzérmes lett.  És hogy milyen volt a pályán kívül? Legendás volt bohém életviteléről, egyszer, mikor látszólag közömbösen nézett maga elé egy taktikai értekezleten, Kovács Imre, az akkor edzője megkérdezte tőle, "Koritár! Milyen ízű az a rágógumi,amit eszik? Borízű..?!?!?!
Egy végtelenül jó lelkű, barátságos, kedves srác volt, aki benne volt minden balhéban, és az akkori szokásoknak megfelelően a csapaton belüli szűkebb, esténként ide-oda eljáró csoport vezéralakja volt.. Mindenki szerette, mindenkinek a haverja volt, mindenkin segített, magánemberként is csak a legjobbakat lehet mondani róla.
Nem beszélve arról, hogy már kölyökkorában mindig legalább egy vagy két csapattal feljebb játszott, mint ahol a kora alapján kellett volna.
A felesége - Gábor Krisztina - énekesnő volt, aki az 1972-es Táncdalfesztiválon is indult egy dallal, de aztán férje labdarúgó karrierjének a kiteljesedése miatt inkább otthon maradt a gyerekükkel.

Szarvas László csapatában Koritár Lajos ezúttal a középpálya helyett a csatársorban kap lehetőséget, a bajnokcsapat egymás után kétszer kényszerül felforgatott csapattal pályára lépni. A sérült Paróczai felépült, így elfoglalhatja helyét a jobbhátvéd posztján, Varga visszakerülhet a védelem baloldalára, Lukács pedig a beállós posztra. Kozma Mihály sérüléssel bajlódik, így Kuti a középpályáról előrelép a csatársor bal oldalára. Külön érdekesség, hogy a center Dajka a pálya közepén kap helyet, így a Honvéd tulajdonképpen négy csatárral fog rohamozni.
idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_bp_honved_mtk_vm.jpg

Három kérdés Szarvas Lászlóhoz, az MTK-VM edzőjéhez:
idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_bp_honved_mtk_vm_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_bp_honved_mtk_vm_3.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_bp_honved_mtk_vm_4.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_bp_honved_mtk_vm_5.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_bp_honved_mtk_vm_6.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_bp_honved_mtk_vm_7.jpgAz MTK-VM egyenlítő Fülöp Dajka kíséretében Gujdárral viaskodik, majd végül előbb éri el a labdát, mint a bevetődő Garaba 


Ú. Dózsa – Vasas
Nemrégiben ez a párosítás még igazi rangadónak számított volna, mára úgy lehetne jellemezni, hogy egy bajnoki címért küzdő csapat játszik egy szárnyaszegett, szürke középcsapattal. A Vasas nyert az előző fordulóban is, utoljára a 17. fordulóban nem szerezték meg a pontokat, Bundzsák Dezsőnek mindenki a rendelkezésére áll, nem is változtat az előző heti győztes csapaton. A Dózsa csak a 8. helyen szerénykedik, legutóbb is vereséget szenvedtek a papíron náluk is jóval gyengébb Volántól. Szusza Ferenc helyzete egyébként sem egyszerű, de most az a példátlan helyzet fordul elő, hogy a tizenhét éves ifikapus, Brockhauser István ül a kispadra. Az egész szezonban bizonytalankodó Kollár tartalékjának, Rothermelnek gipszben van a lába, az elsőszámú tartaléknak előlépő Piel Zoltánnak pedig fellépése van az ifjúsági válogatottal a taskenti nemzetközi tornán, kérdéses továbbá a csapat egész jobboldala. A védelemben Viczkó, vagy Jurácsik, a középpályán Kovács Béla, vagy Kolár, a csatársorban Bodnár vagy Herédi pályára lépése bizonytalan. Továbbra is sérült Fekete és Kovács József.
idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_u_dozsa_vasas.jpg

A vallatószékben Szusza Ferenc ül:
idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_u_dozsa_vasas_5.jpg
Három kérdés Bundzsák Dezsőhöz, a Vasas edzőjéhez:
idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_u_dozsa_vasas_4.jpg

A Képes Sport címlapján.
idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_u_dozsa_vasas_6.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_u_dozsa_vasas_2.jpgKiss László, a jelenlegi gólkirályjelölt ezúttal fejesével veszélyezteti a kaput

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_u_dozsa_vasas_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_u_dozsa_vasas_7.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_u_dozsa_vasas_8.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_u_dozsa_vasas_9.jpg

Tatabánya – Nyíregyháza
Ősszel 0:0-t játszottak a csapatok, jelenleg mindkettőjük a kiegyensúlyozottabb gárdák közé tartoznak, hiszen a hazai 25 ponttal az ötödik, a vendégek 24 ponttal a hetedik helyen állnak. A papírforma döntetlent ígér. Dr. Lakat Károly múlt heti győztes csapatán nem változtat, Temesvári Miklós kénytelen kivárni, hiszen Kiss Miklós sorsa a bemelegítésnél fog csak eldőlni, tudja-e vállalni a játékot.mm_22_7.jpg

Dunaújváros – Békéscsaba
Miután egyik edző sem kényszerül változtatni előző heti csapatán, az igazi kérdése a mérkőzésnek, hogy a kiesés elől menekülő hazaiak meg tudják-e állítani az egyre jobb formába lendülő és négy forduló óta veretlen vendégeket.
idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_dunaujvaros_bekescsaba.jpg

FTC – Rába ETO
Országos egyes! - és itt le is zárhatnánk a felvezetőt. De ne szaladjunk ennyire előre. Az FTC az előző héten kulcsfontosságú rangadót nyert, melynek következtében visszavette a vezető helyet a tabellán. A bajnokság "csúcsragadozója" lett a budapesti zöld-fehér alakulat. A Videoton ellen Novák Dezsőnek bejött hátul a merész hátvédcsere, de erre a fordulóra már visszakerül Jancsika a védelem jobb-, Takács pedig a baloldalára. A hét érdekessége volt, hogy a válogatottjait nélkülöző Ferencváros szerdán edzőmeccset játszott az alacsonyabb osztályú osztrák VVS Stuhlfelden ellen, melyen 8:0-ra lelépték ellenfelüket. Szabó Ferenc ezen a barátságos nemzetközi mérkőzésen játszott utoljára a Fradiban. Néhány nap múlva már újra a Szombathelyi Haladás igazolt labdarúgója volt. De hogy a győriekről is ejtsünk szót, a második sárgalapját is begyűjtő Csonka helyett Pásztor fog kezdeni.
idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_ftc_raba_eto_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_ftc_raba_eto_6.jpgMurai szemfüles gólja több képkockában

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_ftc_raba_eto_3.jpgNyilasi büntetőből szerzett gólja tart a hálóba… (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_ftc_raba_eto_4.jpg… és bement... (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_ftc_raba_eto_5.jpgLégiharc, Pölöskei elfejeli a labdát védője elől

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_ftc_raba_eto_7_1.jpgMucha az egyik legjobbja volt a Fradinak

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_ftc_raba_eto_8.jpgAz új szerzemény, Mörtel és a győri Magyar Lajos légicsatája

A mérkőzések után lássuk a 22. forduló válogatottjait! Láthattunk remek egyéni teljesítményeket, többek közt a sérülésből felépülő zalaegerszegi válogatott Pétert, a mesterhármast elérő Dárdait, Kiss László pedig már nem is meglepetés. Mindezek ellenére szerkesztőségünk Szűcs Istvánt, a Debreceni MVSC kapusát választotta a forduló játékosának. Válogatott szintű teljesítménnyel hozta nullásra a Videoton elleni mérkőzést.
idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén nincs változás. Egy-egy, már menetrendszerűnek mondható gólt szerzett az eddigi két éllovas, a harmadik helyezett Szabó József ezúttal eredménytelen maradt. Így az eredményes zalaegerszegi Gass, az angyalföldi Izsó, és a Dunaújvárosi Weimper közelebb tudtak hozzá kerülni.
idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_gollovolista.jpg
A tabella élén nincs változás, a Ferencváros tartja egy pontos előnyét a Vasassal szemben. A Bp. Honvéd döntetlenje ellenére, vagy inkább éppen azért, hozott a Videoton elleni hátrányán. A középmezőnyben említésre érdemes átrendeződés nem volt. A kiesőzónában élednek az egyre jobb formába lendülő Kohász bennmaradási esélyei, az MTK-VM kissé ellépett a már szinte teljesen reménytelen helyzetben lévő Kaposvártól.
idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_tabella.jpg

A labdarúgó válogatott szakvezetői ezen a hétvégén is mindent megtettek a minél jobb tájékozódás érdekében. A kapitány a Népstadion kettős mérkőzésein kívül vasárnap járt az Üllői úton és Tatabányán is, segítője pedig Dunaújvárosban. Előlegezett bizalomként hétfőtől együtt gyakorol a kerettel Martos Győző, a Volán hátvédje, Mucha József az FTC középpályása (Pillanatra térjünk vissza a mindenkori jelenidőbe. Martos és Mucha. Talán ekkor még maguk sem gondoltak volna, hogy elkövetkezendő VB-selejtezőkön kulcsjátékosok lesznek - a szerkesztő megjegyzése) és Kovács István, a Tatabánya csatára. Ott lesznek már a múlt héten sérüléssel bajlódó kispestiek, Bodonyi és Dajka is. A válogatott keret szerdán majd az utánpótlás válogatottal fog játszani.

Legvégül, szokás szerint,  tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. Jó napjuk volt a listavezetőknek. Győzött a Haladás (a Fradiból hazatért Szabó Ferenc már pályára lépett, sőt gólt is szerzett) és a SZEOL AK, értékes pontot szerzett Gyulán az Ózd. A forduló legnagyobb meglepetése a Borsodi Volán győzelme Salgótarjánban.
mm_22_10.jpgmm_22_11.jpgmm_22_12.jpgmm_22_13.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_nb_ii.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_22_fordulo_nb_ii_3.jpg

Egy hét múlva, a következő hétvégén jön a 23. forduló, az alábbi párosításokkal:

Bp. Honvéd – Dunaújváros
Csepel – Ú. Dózsa
Zalaegerszegi TE – FTC
Vasas – Pécsi MSC
Volán  – Diósgyőri VTK
Békéscsaba – Videoton
Debreceni MVSC – Nyíregyháza
Kaposvári Rákóczi – Rába ETO
MTK-VM – Tatabánya
 

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: e-mailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Címkék: foci nb1 időkapszula


4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr58354342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Millerdraft 2016.11.09. 17:52:52

A cikk elején örömmel fedeztem fel Faluvégi Lajos nevét. A biatorbágyi I-es számú általános iskola a nép ajkán sokáig az ő nevét viselte, egyrészt anno az ő neve szerepelt a hivatalos iratokon amelyeken az állam vállalta, hogy új iskolát épít. Másrészt stílszerűen akkor az iskola a falu végén épült. :-)

Feyyaz 2016.11.11. 20:56:23

A Gyöngyösben az a Fischli a későbbi csepeli Fischli Róbert?

maribor_ 2016.11.12. 21:38:58

@Feyyaz: Megprobalok utananezni.
süti beállítások módosítása