Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Az én magyar labdarúgásom

2015.02.08. 19:01 Rich.mond

A minap sikerült véleményt alkotni a Magyar Labdarúgó Szövetség legújabb tervezetéről. Nem feltétlenül voltunk elragadtatva és külön-külön valamennyiünknek lenne bizonyos szegmensekben jobb ötlete. Vagy egyáltalán ötlete olyan területeken, amik valahogy mindig kimaradnak a „szórásból”. Tízmillió szövetségi kapitány országa vagyunk? Csak annyira, mint a többi ország - tapasztalatból tudom, hogy az angolok is örökké elégedetlenek a labdarúgásukkal és a közhiedelemmel ellentétben nagyon is szeretnek panaszkodni.

Nem kizárt, hogy nálunk történelmi okokból és az elmúlt évtizedek sikertelenségével együtt élve átlag feletti ez a faktor. Ugyanakkor nehéz nem észrevenni, hogy gyakorta a talponállókban és a kocsmák mélyén, a korlátnak támaszkodva, vagy a székeken szotyit köpködve is megszülethetnek olyan megállapítások, javaslatok és észrevételek, amelyek abszolút megállják a helyüket és megvalósításuk esetén még felfelé is indulna meg a szekerünk.  Soha nem értettük, hogy a legkézenfekvőbb döntésekre is miért kell éveket várni (NB II és NB III mezőnyének létszámcsökkentése) és az alapvetően jónak tűnő terveket miért kell már az elején felpuhítani és kiherélni (az NB I-hez viszont nem nyúltak és szépen lassan elsorvadnak az NBIII-ba száműzött ifjúsági-tartalék csapatok is). Ami most van, az jó? Mégis kinek? Összegyűjtöttünk pár apróságot, amitől egészen biztosan jobb lenne a labdarúgásunk. De tényleg biztosan jobb lenne és többen is lennének kíváncsiak rá.

Szándékosan kerültük a gazdasági háttér vizsgálatát és a könyvek átvilágítását, az edzőképzést és az idegenlégiósok számának korlátozását/ifjúsági játékosok minimális számának rögzítését. Ezek is fontosak persze, de ezek a problémák már tényleg annyira összetettek, az érvek-ellenérvek olyan számban állnak egymással szemben, hogy nem akarjuk két körmondattal letudni ezeket a témákat. Akkor nézzük, mi marad meg nekünk, szotyiköpködő megmondóembereknek!

A múltat végképp eltörölni!

Ez bizony fontos. Fontosabb, mint hinnénk. Egyrészt a múltba révedés, az Aranykor iránti nosztalgiázás, a "régen mennyivel jobb volt!" hatására senki sem gondol arra, hogy a gondok is  valamikor akkortájt keletkeztek. Elég csak idősödő megmondóembereinkre nézni. A bundák, fröccsök, lefekvés előtti marhapörkölt, a mérhetetlen önhittség, a kondíció teljes hiánya (majd megoldjuk ésszel és a híres technikánkkal...), a langyos víz, az ügyeskedés, a "majd menni fog ez magától, csak adjunk neki időt" elv. És tényleg azt hitték, hitették el velünk, hogy majd magától fog menni. Megtervezni, előkészíteni, keményen dolgozni rajta felesleges, de azért már álmodozzunk a babérok learatásáról. Ebbe a hetvenes évek már vastagon beletartoznak, nem 1986-ban kezdődött a hanyatlás. Az csupán egy kórtünet volt.

És nem, akkor sem volt minden meccsen 80 ezer néző. Az emberek túlnyomó többsége alkalmi meccsrejáró volt. Egy Vasas-Honvéd MNK döntőre mindössze tízezer néző látogatott ki 1973-ban. Íme egy 1980-as forduló. Hol vannak a tízezrek? - de nyugodtan végig lehet böngészni az Időkapszulát is fordulóról-fordulóra. 1981/82-ben az NB1 átlag nézőszáma 7036 volt. Rá egy évre ez felugrott majdnem 9500-ra, de onnantól kezdve már soha nem haladta meg a 8000 nézőt - viszont 5000 alá már csak 1999 után bukik, tehát a lemorzsolódás nem is volt olyan gyors.

Salgótarján, hetvenes évek

Mondok még egy konkrét példát. A magyarfutball.hu elkészítette az 1982/83-as szezon nézőszám-statisztikáját. Egészen elképesztő számok vannak benne Ózdról, Bajáról, de még a budapesti Kőbányai útról is - bár muszáj megjegyezni, hogy ezek egészen a kilencvenes évek végéig nem számítottak volna rendkívülinek, lásd Tiszakécskét a bejegyzés alján. A szurkolói lélektan úgy működik, hogy pl. Ózdon csak a Kazincbarcika, Salgótarján, Eger elleni 5-7-10 ezer nézőkre emlékeznek fátyolos tekintettel, az 1000-1500 nézős borongós novemberi meccsekre már nem. (Az Ózd 2013-ig tartó agóniájáról itt írtunk)

Persze a mostani látogatottságot az akkori így is magasan verte, de ezek miatt a rózsaszínű emlékképek miatt teljesen irracionális elvárásaink vannak a jelenlegi bajnoksággal szemben. Egy ötezres átlag mesés lenne, sokkal többről ne is álmodjunk még középtávon sem! És egy-két rangadó szépen kozmetikázhatja a nézőszámokat (lásd korábban Szerbiában, Horvátországban), de alapvetően egy stabil, állandó szurkolói magból érdemes kiindulni, arra érdemes alapozni. A stadion-építéseknél, a költségek-bevételek tervezésénél, ajándéktárgyak gyártásánál, stb. Persze az sem lenne baj, ha a bevételeken belül jelentősen megnövekedne a jegyekből-bérletekből-merchandisingból befolyó pénz aránya. Hogy ehhez több néző kell? Akkor tessenek dolgozni azon, hogy az emberek jegyet vegyenek! Erre lentebb is kitérünk.

 Több mez, több jegy, kevesebb TAO, kevesebb mutyi (fotó. dvtk.eu)

Mennyei Bajnokságok

NB I: kevés a meccs, kevés a valódi izgalom, kevés a néző, sok a bunda, augusztusra többnyire vége a nemzetközi kupaszereplésnek. Röviden ennyi a probléma vele.

- Valóságos Magyarfod’bal elleni merénylet volt 12-ről 16-ra bővíteni a mezőnyt. Kérjük vissza a 12 csapatunkat!  Sőt... a mezőny megfelezését az első oda-vissza kör után és az ezután következő rájátszást nem támogatjuk, mert az alsóház teteje és a felsőház alja már aktív pihenéssel és tippmixeléssel töltené a rájátszást. A rájátszás izgalmas volt, de már sokan elfelejtik a nem annyira izgalmas töltelék-mérkőzéseket.

Akkor legyen 4*11 = 44 mérkőzés. Sok? Meglehet. Az őszi fordulókat (17 mérkőzés július végétől november végéig/december elejéig) jelenleg bő négy hónap alatt tudják le, a 13 tavaszi mérkőzést gyakorlatilag pontosan 3 hónap alatt. Hét hónap. És mi van a másik öttel? Alighanem bátran kijelenthető, hogy télen négy további fordulót nyugodtan be lehet iktatni és november végén sem kötelező befejezni a pontvadászatot. Puskásék még Karácsonykor is javában futballoztak, hogy messzire nem menjünk. A hosszabb szünet a két pontvadászat között indokolt, nem félidőben.

Jó, mondjuk, hogy a 44 mérkőzés tényleg sok, sehol Európában nem játszanak ennyit. Illetve csak az angol másod-negyed osztályban, de ehhez ugye 24 csapat kéne. Akkor legyen tíz csapat és 9*4 = 36 forduló.

Egyszerűen ennyit bír el az ország. Ha Svájcnak, Horvátországnak és Ausztriának elég ennyi, akkor legyen elég nekünk is. Még a 20 milliós Románia is 14-re csökkentette az első ligás csapatok számát, a görögök is most vannak a nagy átalakítás közepén.  

Tény, hogy az időjárás kiszámíthatatlan és még egy enyhe tél is lehet hideg. A klubok egy pokróccal és egy párnával egészen bátran kedveskedhetnének a szurkolóknak. Kiléptetéskor a jókötésű biztonsági személyzet kedves mosolyára úgyis kevesen mernének nemet mondani, így az amortizációt leszámítva évente elég lenne ebbe beruházni - pár tízezres, maximum pár százezres tételről beszélünk. És próbáljanak már ügyelni arra, hogy a forró tea és a forralt bor ne fogyjon el a találkozó ötödik percében, mert általános tapasztalat, hogy a hidegben ezekre van leginkább kereslet, mégis a hideg sör és a hűtött italok állnak halomban.

 Télen nélkülözhetetlen

- Ezzel párhuzamosan szűnjön meg a Ligakupa. Értelmetlen, érdektelen.

- A nép szereti az osztályozó intézményét. De tényleg imádja! A 11-12. essen ki, de a tizedik játsszon osztályozót! Ugyanígy dönthetne osztályozó az NB I/B alsó-NB II felső régiójának csapatai között.

 Tömött lelátók Szegeden a Kisvárda elleni osztályozón 2013 nyarán

- A tévés pénzek elosztásánál számítson két dolog: a helyezés és a nézőszám. A többi rizsa, még a fiatalok szerepeltetése is, hiszen egy gazdagabb csapat könnyedén megszerezheti más egyesületek fiataljait úgy, hogy azoknak gyakorlatilag egy fillér hasznuk sincs a játékos-nevelésből. Egyrészt mindenki megtanulna pontosan nézőszámot számolni, másrészről nem lenne mindegy, hogy valaki hatodik vagy kilencedik a végelszámolásnál. És a klubok tényleg tegyenek meg mindent azért, hogy betérjenek a nézők a stadionokba. Olcsóbb jegyekkel, kedvezményekkel, magasabb szintű kiszolgálással, udvarias személyzettel, és némi kompromisszumkészséggel.

Több néző előtt még egy rossz meccs is más. A 2014-ben szétosztott 674 millió ráadásul csak 10-12 csapat között oszlana meg, vagyis egy szegényebb csapat is szép summához juthatna tisztes helytállás és 3000 hűséges szurkoló esetén.

- Az NB II maradhat így. Az NB I létszámcsökkentése miatt még izgalmasabb lenne ez az osztály.

- Viszont meg kell szüntetni a jelenleg tátongó szakadékot az NB III és a megyei osztályok között. Jó irány volt a mezőny megfelezése, viszont a három NB III-as csoport alatt lett hirtelen húsz megyei bajnokság. A korábbi magyar bajnoki szisztémák közül a célnak legmegfelelőbb az egy csoportos, 16 csapatos NB I/B, a 2*16 csapatos NB II és a 5*14 csapatos NB III lenne. Utóbbit korábban én sem feltétlenül támogattam pont a "langyos víz" miatt, ezért gondoljuk, hogy a 2003-2005 között működő szisztémán annyiban változtassunk, hogy a 6*16 helyett legyen 5*14 csapat

Ennél jobban „meghúzni” a harmad és negyedosztályt már nem érdemes, mert csak a költségeik növekednének, a bevételük már nem. Viszont még mindig úgy tűnik, hogy a jelenlegi 3*16 csapatos NB III is sok. Idén már egy csapat bedobta a törölközőt, de jó néhány másiknál is rezeg a léc (keleten a Salgótarjánról és a Felsőtárkányról pletykálnak).

- Valahol az átalakított, kétcsoportos NB II és az NB III között kellene meghúzni a professzionális és az amatőr labdarúgás közötti határt. Ezt főleg a követelmények miatt lenne érdemes letisztázni, mert a megyével szemben már teljesen irrelevánsak az elvárások. Kőkeményen követelni és számon kérni a profiktól kell. Ez jelen esetben 10+16+2*16=58 csapatot jelentene, ami azért annyira nem is kevés. Ha a fenti bajnoki rendszer nem fokozza az izgalmakat és nem növeli a versenyhelyzetet az első három osztályban, akkor semmi.

Fiatal titánok

Itt sarkos leszek: ne azzal foglalkozzanak, hogy hány akadémia létesül! Ne is azzal, hogy hány aranyos kis gyerkőc szaladgál a pályán különböző bajnokságokban! Egyúttal ne szívassák a megyei elsőosztályt azzal, hogy 2015-től hat korosztályos csapatot írnak elő nekik. Ezek önmagában ugyanis semmit sem jelentenek, mégis úgy lobogtatják a számokat, mintha ettől jobb lenne a focink. Semmivel sem lesz jobb, csupán több állami pénzt lehet kézen-közön eltüntetni.

Az utánpótlásban egy dolog számít: az ifjak elsajátítsák a megfelelői technikai-fizikai alapokat és be tudjanak illeszkedni a felnőttcsapatba. Az nyilván nem baj, ha valaki kiemelkedik a korosztályából, de önmagában még nem elégséges a fényes jövőhöz.

Mi a problémám azzal, hogy ugrásszerűen megnőtt a gyermekkorú igazolt labdarúgók száma? Ha csak 13-as a csapat kerete (egészséges esetben azért nagyobb...), akkor az adott csapattól 78 utánpótlás korú játékost kíván meg a szövetség. De ez nyugodtan nőhet 100 főre is. Egy 16 csapatos megyei elsőosztályban 1600 játékos. Ember legyen a talpán, aki ezt összeszedi. Sok esetben az U13-ból játszanak be az U16-ba, hogy kilegyen a csapat. Ennek megfelelően agyon is verik őket. A szabályok megalkotói totálisan figyelmen kívül hagyták bizonyos régiók demográfiai állapotát. A sok-sok kölyökcsapatból másfelől úgysem emelnek ki senkit, mert senkit sem érdekelnek ezek a meccsek és nincs játékos-megfigyelés. Kölyök-szinten pláne nincs.

  Ide kevés játékos-megfigyelő látogat ki, pedig a fiatalok lelkesek (www.bakonyifoci.hu)

Sok bába közt a focizó gyermek...

Megfelelő számú UP csapatot kizárólag a profi-ligákban. Jelenleg ez az NB III, bár jobb híján már ott is komplett csapatokat vesznek át kisebb települések és öltöztetik a srácokat a saját mezükbe. Nyilván Tatabányán nem kéne, hogy gond legyen 8 UP-csapat, de Felsőtárkányon már igen. A kétcsoportos NB II-ben már nem lenne pardon, az ötcsoportos NB III-ban bőven elég a hat, a megye-egyben meg három csapat „fejenként”. Megye-kettőben pedig egy „ifi”.

A korábbiakhoz képest lényegesen javultak a legalacsonyabb osztályokban szereplés feltételei és a cél nem is lehet más, mint az, hogy aki nem akar profinak állni, az mindenféle adminisztrációs akadály nélkül játszhasson abban az osztályban, ahol akar és ami a képességeinek leginkább megfelel. 

Se szeri, se száma azoknak a megyei bajnokoknak, akik inkább maradtak a saját osztályukban - tavaly például Bács-Kiskunban mindkét megyei II-osztályú bajnok visszalépett, de volt ilyenre példa Győr-Mosonban, Hajdú-Biharban, Hevesben, Nógrádban, Pest megyében, Szabolcsban, Tolnában, Vasban, Veszprém-megyében és Zalában is. Nem tudom, más országokban van-e példa a feljutási lehetőségek ilyen arányú visszamondására.

Aki önszorgalomból több korosztályos csapatot is akar indítani, és ezt meg is teheti, akkor tegye nyugodtan, tiltani azért nyilván nem kell. De ha már heti öt tornaóra van, akkor 14 éves kor alatt lehetne nagyobb hangsúlyt fektetni az iskolai/iskolák közötti bajnokságokra.

Az iskolák közti bajnokságok igenis fontosak. Egyfelől azért, mert kapcsot képezhetnek a tömegsport és az élsport közt (Angliában a bajnokságok komolyabb szakaszában már játékosfigyelők tucatjai lesik, hogy van-e még olyan srác, akit le lehetne igazolni), másrészt mert az iskolai fociba ölt állami pénz a leginkább elfogadható formája a támogatásnak.

Harmadrészt pedig egyszerűen jó buli, más iskolákat látni, találkozni idegen gyerekekkel, egyáltalán kimozdulni a településről. Ki tudja, egy idő után talán lennének hagyományos rivalizálások is. Szorosabbra szőnék a társadalom egyre jobban felfeslő szövedékét, hogy költőiek legyünk. Én általános iskolás koromban imádtam és nagyon vártuk ezeket a meccseket, utazásokat. Pedig a Beregben nagyon nem pezsgett a sportélet már akkor sem. Most már főleg nem. Szerencsésebb helyeken anno ifjúsági és serdülő válogatottak presztízst csináltak abból, hogy iskolájuk csapatában játszanak. 

Van még egy prózai oka is:sok gyerek önhibáján kívül nem lehet igazolt labdarúgó. Ellenben iskolába jó ideig mindenki jár.

És az iskolai focit ne az MLSZ menedzselje, hanem legyen saját hálózatuk, mint például itt.

- Ha engedékenyebbek vagyunk egy szint alatt, akkor a szint fölött legyünk annál szigorúbbak! Ne a csapatok számán rugózzunk, hanem a fiatalok fizikai állapotán. Volt szerencsém sűrűn találkozni fiatal úszókkal, vízilabdázókkal és küzdősportolókkal. Hát focista kortársaikhoz képest ijesztő a különbség a javukra. Mióta magyar játékosok külföldre igazolnak, mást sem hallani, mint hogy fizikai hiányosságaikról panaszkodnak, amit ugyebár még otthon kellett volna megszerezni. Történtek lépések ezügyben? Irány a konditerem! Az irigyelt nyugati (keleti, déli stb.) edzésmódszerek letölthetőek az internetről, vagy megtekinthetőek a youtube-on. És itt már jöhetnek az MLSZ kritériumok, főleg a kiemelt korosztályok országos bajnokságában pályára lépőknél.Aki 16-17 évesen képtelen ezeket teljesíteni, az ne akarjon profi labdarúgó lenni.

 Entert nyomni nem elég

- És könyörgöm, valaki töltsön már le az internetről egy labdarúgóknak szóló étrendet is! Vagy hívják fel az úszószövetséget, hátha ők ügyesebben keresgélnek. Az úszást nem véletlenül emelem ki. Ez azért nem öttusa és kajak-kenu, hanem egy nagyon is népszerű és nagy figyelemmel kísért sport, milliók által körülrajongott világsztárokkal. És itt a világ élvonalában tudunk lenni. Ennek a sportnak a „mellékterméke” a póló, amiben szintén nem véletlenül vagyunk meglehetősen eredményesek.

Az akadémiák küldetése

- És a híres akadémiák, amelyek már lassan egy évtizede termelik nekünk az aranylábúakat... nem, nem mondom, hogy feleslegesek és hogy szántsák be őket. Mondjuk maga az akadémia önmagában semmit sem tesz hozzá focink jobbá tételéhez, de talán ha alapvetően más lenne a céljuk, akkor talán...

  • - ...ha már mindenképpen tömni kell őket állami százmilliókkal...
  • - ...és mindenképpen a bázist, a hátországot akarjuk szélesíteni...
  • - ...és a bentlakásos intézménnyel megvédeni a fiatalokat az ebben a korban elő-előforduló káros  külső hatásoktól...
  • - ...akkor miért nem olyanok járnak oda, akik hátrányos helyzetűek? Akiknek tényleg számítana, hogy kiszakadjanak abból a visszahúzó közegből, amely egyenes út a bűnözéshez, alkoholizmushoz, drogokhoz? Olyan gyerekek, akiket egyébként az életben nem fedeznének fent, mert ahogy fentebb is említettük, senkit sem érdekelnek a békés megyei U12-es küzdelmek. (A megye tetszés szerint átírható.) És ott az akadémián tényleg láthatnának csodaautókon közlekedő profi sportolókat és elhihetnék, hogy lehetne minden másként. Elbagatellizálhatnám, hogy ennek van társadalmi haszna is, de igenis lenne társadalmi haszna! Ha a hivatalosan létező 12 akadémia évfolyamonként 20-20 gyerekből nevelne sportolót, vagy legalábbis foglalkozna velük 18 éves korukig, akkor jobb lenne a világ? Igen! Ez valahol szervesen kapcsolódna az iskolai focival kapcsolatban fent megpendített húrokhoz. 

A fentieket pontról-pontra végigvéve nyilván majd lesznek, akik azt mondják majd: "Igen, de hát X akadémián remek a menü, Y utánpótlás csapatban van egy srác, akinek a combja mint a fatörzs, Z csapat stadionjában mindig van forralt bor és az NB III középső csoportjában annyira együtt van a mezőny, hogy kár lenne belenyúlni, és különben is, rengeteg a focizni akaró gyerek, miért kéne szétverni a Bozsik-programot, stb."

Bizonyára több pozitív ellenpéldát is lehet hozni, mint ahogy harminc-akárhány éve mindig vannak reménysugarak, valami mindig megmozdul, mindig van egy kivételesen kivételes generáció, aki majd be fog érni. De mi nem akarunk várni. A fentiek zömét akár holnap el lehetne intézni, a másik részét 2015 őszén. Ha látjuk, hogy tényleg változást akarnak és hogy minden évben egy kicsit jobb lesz, akkor tudunk várni, mert talán lesz mire várni. Most semmi sem táplálja a tüzet, kihunyni látszik a szenvedély több tízezrünknél. Ez most távolról sem a kötelező önsajnáltatás és dráma. Holnap már késő lesz, ma kell cselekedni!

Utó-utószó: ha ráléptünk egy útra, akkor igyekezzünk tartani az irányt! Ne forduljunk két év múlva vissza és ne térjünk le róla! De ez nem azt jelenti, hogy görcsösen kell ragaszkodni olyan dolgokhoz is, amik nem tökéletesen működnek - pl. legyen meg a bajnokságok rendszerének piramis-szerkezete, de ha kevés az öt NB III-as csoport, akkor legyen hat. Ha sok, akkor négy. Ha a megyei első vonal 70%-a elbír négy ifjúsági csapatot, akkor viszont ne akarjunk kitolni a maradék 30%-al. Ha valamit megváltoztatunk, akkor ugyanolyan hiba csak úgy útjára engedni, mint változatlanul hagyni. Folyamatosan figyelni, konzultálni, tervezni! Felkészülni a váratlanra, tanulni a hibákból és nem elveszni hagyni a tapasztalatokat! Dzsudzsák és Dárdai a példák arra, hogy nem az alapvető képességekkel van a baj. De sem egy, sem két fecske nem csinál nyarat, a jelenlegi utunk pedig sehová sem vezet. És a fentiek önmagukban nem elegendőek. De kezdetnek megtennék.

Ajánljuk szíves figyelmükbe blogunk állandó szerzőjének regényét! Városok, stadionok, kocsmák. Magyar futballregény, labdarúgásunk legsötétebb évtizedéről. Kapható a Líra és Lant könyvesboltjaiban, a Fókusz könyváruházakban- bővebb információ a vásárlási lehetőségekről pedig itt. Látogasson el a könyv hivatalos Facebook oldalára is

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr797125761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.02.09. 09:29:34

tudom, hogy eu, meg verseny, meg minden ellenes, de..
nem lehetne legalább átmenetileg, hogy a magyar bajnokságban csak magyarok focizzanak, még ha ehhez a klubok részéről önkorlátozás is kellene ?
engem spec, nem érdekel egy olyan csapat, ahol alig van magyar

Dzsoni Kráncs 2015.02.09. 10:09:46

Az osztályozók tényleg nagyon hiányoznak,izgalmasabb lenne a bajnokság a hátsóbb régióban lévő csapatoknak is,a népek imádják...Emlékszem,'99-ben játszott osztályozót az ETO a Matávval 8000 ezren voltak kint,a bajnokságban meg 3000 volt az átlagnézőszám.
A létszámcsökkentés szerintem egyben nézőszámcsökkenést is hozna,ki nézne meg mondjuk két Paks-Dunaferrt egy szezonban?
Az akadémiai rendszer szerintem valahol félrecsúszott,nem értek hozzá és nem látok bele a működésükbe mélyebben,de úgy tűnik,mintha csak pénzszivattyúként lenne szerepük.Pedagógiai szempontból pedig teljesen elhibázottnak tartom a koncepciót.Teljesen egyetértek azzal,hogy inkább a valóban rászoruló és tehetséges gyerekeknek kéne bentlakásos intézményt biztosítani.

Bafana 2015.02.09. 11:46:54

Szerintem ott kellene kezdeni, hogy az edzőképzés élére egy nagy formátumú, óriási "koponyát" kellene kinevezni. Egy külföldit. Mourinho, Gardiola, Anclelotti szinten gondolok! Rá kellene bízni az edzőképzést a serdülőtől a nőin át az öregfiúkig. Őt nagyon meg kellene fizetni. Cserébe "megfertőzné" az itthoni edzőinket a tudásával. Mert ők eddig a futballipar számára a selejtet gyártották. A focink felemelkedése az ezdőkön múlik! A nézőszám pedig automatikusan fog nőni ezután.

spinat 2015.02.09. 12:27:02

az egész alsóházat lehetne osztályozóztatni bajnoki formában az nb2 felsöházával. Még a hetediknek is legyen min izgulnia, hogy az ßujabb kör végén nehogy lent maradjon.

Shopping 2015.02.09. 13:00:11

Amíg megtörténhet olyan, ami szombaton a Honvédnál, hogy a tulajdonos megbíz egy edzőt, majd 3 hónap múlva kirúgja, mert nem azokat a játékosokat játszatja akiket ő szeretne, nem lesz itt semmi!
Az MLSZ pedig olyan mint a magyar állam. Korrupt az aljától a tetejéig.
Fogadjuk el, balkáni ország vagyunk, nem lesz itt foci.

Secnir 2015.02.09. 13:06:56

ööö...
...nekem rémlik, hogy már megjelent majdnem szóról--szóra egy illen poszt itt. vagy valamelyik társblogon, nem?

Ivan Olsen · http://halottindian.wordpress.com 2015.02.09. 13:17:50

A poszt íróját szeretném megkérdezni, hogy a "múltat eltörölni" pont megvalósítását hogyan képzeli. Ugyanis teljesen egyetértek vele, viszont elképzelésem sincs, hogy lehetne megértetni mindezt olyan emberekkel, akik NEM AKARJÁK megérteni (pl. Hegyi Iván).

MiKeyRuLeS 2015.02.09. 14:22:48

@Bafana: Ugyan már, egy magyar származású Dárdait is hogy megtámadtak a megmondó emberkék (konkrétan Bognár), egyriási koponya esetén is egy-két hónap és özönlenének a rosszmájú cikkek és interjúk.

@Shopping: sajnos, így van. Magyar foci = pénzmosoda.

Bafana 2015.02.09. 14:34:05

@MiKeyRuLeS: Lehet, de az edzőképzés vezetője kevésbé látványosan, nem a "kirakatban" végzi a munkáját.

1982 2015.02.09. 17:38:48

@Ivan Olsen:
1. Meg lehet értetni velük! Még talán a játékosokkal is. A régi videókat visszanézve az ember joggal élcelődik, hogy Puskásékat majd Törőéket és Dömééket pl. a taktika, a tempó és a begyakorolt figurák tekintetében ma sokan lefociznák. Igen ám, de azt a pricizitást és azt az összeszokottságot, amit a régi felvételeken látni, ma keresve sem talál az ember. Nem hogy az NB I-ben, máshol sem, ahol tényleg korszerü és varázslatos futballt játszanak. Olyan kiugratásokat, összjátékokat és íveléseket mint anno tulajdonképpen csak olyan csapat képes összehozni, amely a megfelelő technikával és kondicióval rendelkezik ÉS ahol a középpályás tudja, hogy ha megindul a jobb szélen és bepöccinti középre a lasztit, a dupla passz után visszakapott pöttyöst azonnal a tizenhatos túlsó sarkára ívelheti, ahol az nem taccsra száll, hanem Jenő homlokára, akinek már csak rá kell bólintania a 18 óra 34 perc 17 másodperckor érkező menetrendszerinti labdára.
Ezek a pozitív dolgok azok, amik egy sportembert igazán motiválnak és aminek az ember úgy örül, mint majom a farkának, ha akár csak edzésen összejön. Valahogyan ezt kellene megértetni a maiakkal, akik csak sután előrevágják a lasztit "lesz, ami lesz" címen. Ha az edzésen bejön a zsinóron húzott labdás támadás, meccsen is befog... Az élmény pedig feledhetetlen és felülmúlhatatlan lesz.

2. Hegyi Iván rövidlátását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy olyanokat firkál állítólag futballért érlő-haló emberként, amit legfeljebb egy kritikustól fogadna el az emberm aki a labdarúgást övező gusztustalanságokat (korrupció, bunda, unfair play, ...) taglalja. De ezek szubjektív dolgok. A meglepő inkább az, hogy objektíven is bebizonyítható, hogy milyen csekély erkölccsel rendelkezik ez az állítólagos újságíró. "Kedvencem" egy néhány éve írt cikke, amelyben a hasraütéses, kerek ezres számokból álló nézőszámokból levonta a maga konklúzióját, hogy X csapat meccseire csak 1.236, míg Y-éra 1.573-an járnak. Jó, hogy nem adta meg négy helyértékre pontosan a fantázia-számokat. A bibi csupán az az egészben, hogy az Újpest-Fradit 8.500-zal adta meg a cikkben, miközben az aznapi Népszabi is megírta a pontos 10.432-őt.
Tehát hogy is van ez? Ha az MLSz-névvel fémjelzett lovon ülök, akkor 10.432 az annyi, ha a Hegyi-féle párhuzamos világban, akkor ugyanaz csak 8.500??? Na ne!

Rich.mond 2015.02.09. 20:57:27

@Ivan Olsen: Egyszerűen bemásolni azon nézőszámok tömkellegét, amikor 2-3-5 ezer ember volt meccsen. Már a hatvanas években is. Néha megdöbbenek, amikor ismerőseim már pár évvel korábbi szezonok hallatán is párás szemmel tömött lelátókra emlékeznek.

Rich.mond 2015.02.09. 20:58:23

@Shopping: Horvátország is a Balkán és mégis van foci.Szerbia meg a Balkán köldöke és mégis...

Ivan Olsen · http://halottindian.wordpress.com 2015.02.10. 09:18:51

Köszönöm a válaszokat, de nem hiszem hogy ez működne, hiszen a gond az, hogy ezek az emberek nem akarják látni a valóságot : - )
Ugyanúgy, mint az ötvenes-hatvanas évek néha nyilatkozó magyar játékosai, akik fel szokták hozni, hogy ők mennyivel több gólt rúgtak, mint a mai gólkirályok, elegánsan figyelmen kívül hagyva, hogy akkoriban 5 csatár támadott két védő ellen, most pedig nagyjából fordítva.
Szerintem a legfontosabb az lenne - ahogy szegény Bicskei Bertalan nyilatkozta - hogy ismét megszerettessék az emberekkel a focit. Bár sajnos arra sincs ötletem, hogyan lehetne.
süti beállítások módosítása