Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 Tavaszi zárás – Tabellaparádé

2018.02.15. 07:26 maribor_

1982. május 31-június 6., a május utolsó napja, június első hete

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_headlines_2.jpgKedves vendég hazánkban

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

május 31.

Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára a KB székházában fogadta Leonyid Szmirnovot, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnökhelyettesét, és szívélyes, elvtársi légkörű eszmecserét folytatott vele az országaink együttműködését érintő időszerű kérdésekről. A találkozón jelen volt Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete. Leonyid Szmirnov magyarországi tartózkodása során megbeszélést folytatott Marjai József miniszterelnök-helyettessel, a magyar-szovjet gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési bizottság magyar társelnökével és Méhes Lajos ipari miniszterrel. A szovjet miniszterelnök-helyettes meglátogatott több ipari és mezőgazdasági üzemet is.

A világpiaci árak tartós csökkenéséhez igazodva mától csökken a faanyagok termelői és fogyasztói ára. Az árcsökkenés a fenyőfűrész-ipari termékeknél átlagosan 14 százalék (ezen belül például a zsaluzódeszka köbméterenkénti átlagára 5240 forintról 4520 forintra csökken), a nyárfa fűrészipari áruknál átlag 11 százalék (például a nyárfapalló eddigi 3640 forintos köbméterenkénti fogyasztói egységára 3260 forint lesz), a bükk, tölgy és egyéb lombos fűrészipari termékeknél mintegy kilenc százalék (a tölgypalló köbméterenkénti fogyasztói ára 11 680 forintról 10 700 forintra mérséklődik).

Puja Frigyes külügyminiszter Mark Macguigan kanadai külügyminiszter meghívására hivatalos látogatásra Kanadába utazott. Búcsúztatására a Ferihegyi repülőtéren megjelent Dorothy Jane Armstrong, Kanada budapesti nagykövete. Kanadai tárgyalásait követően a magyar diplomácia vezetője New Yorkba utazik, ahol részt vesz az ENSZ-közgyűlés 2., rendkívüli leszerelési ülésszakán.

Moszkvában és Washingtonban - közép-európai idő szerint - este egyidejűleg a következő bejelentést tették közzé: A Szovjetunió és az Egyesült Államok között megállapodás jött létre arról, hogy hivatalos tárgyalásokat kezdenek a hadászati fegyverzet korlátozásáról és csökkentéséről június 29-én Genfben. A szovjet küldöttséget Viktor Karpov nagykövet, az amerikai küldöttséget Edward Rowney nagykövet vezeti. Mindkét fél nagy jelentőséget tulajdonít ezeknek a tárgyalásoknak - tartalmazza a bejelentés-

A havannai Kongresszusi palotában nagyköveti szinten megkezdődött az el nem kötelezett mozgalomhoz tartozó országok koordinációs irodája miniszteri konferenciáját előkészítő tanácskozás. A harmincnégy tagú koordinációs iroda miniszteri szintű ülése szerdán nyílik meg a kubai fővárosban. Vasárnap és hétfőn már több külügyminiszter és más miniszter érkezett meg Havannába, köztük a KNDK, Nicaragua, Benin, Uganda, Banglades, Algéria képviseletében. A Havannában szerdán kezdődő miniszteri szintű irodaülést megelőzően ismét összeül a Kuba, India, Zambia és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet képviselőiből álló jószolgálati bizottság, hogy elősegítse Irak és Irán konfliktusának megszüntetését. Indiai források szerint a négyes bizottság „fontos kezdeményezést” tesz majd a tűzszünet elérése érdekében. Megfigyelők szerint várható, hogy az el nem kötelezett országok támogatásukról biztosítják Argentínát.

Késő este újabb közvetítő tárgyalásokat kezdett az ENSZ székhelyén Javier Perez de Cuellar, a világszervezet főtitkára. A britek - újabb háromezer katona megérkeztével - most már nincsenek kevesebben, mint az argentinok. Élvezik emellett a flotta repülőgép-anyahajéiról felszálló Harrierek és a hajóágyúk támogatását. Mellettük szól a jobb kiképzés és technikai felszereltség is. Saját ítéletük szerint ezek az erényeik domborodtak ki a Goose Green és Port Darwin visszavételéért folyó ütközetben, ahol ejtőernyősök megadásra kényszerítve egy nagyobb létszámú argentin helyőrséget, 1400 foglyot ejtettek. Ebben a harcban 16 brit katona vesztette életét és 31 sebesült meg. A brit kézre került argentin sebesültek száma 120.

A készülő Port Stanley-i csata előtt ismét megbolydult a brit politikai élet. A munkáspárti és a szociáldemokrata ellenzék „még egy utolsó” kísérletet kért Thatcher aszszonytól a béke kieszközlésére. Tárgyalni azonban a miniszterelnök csak az argentinok feltétel nélküli megadásáról hajlandó. Ha ez nem történik meg, a brit erők - tekintet nélkül az áldozatokra - támadni fognak.

június 1.

Itt a nyár, érkeznek a hírek az ország különböző vidékeiről: aratásra készülődnek a gazdaságok. Bács-Kiskunban szőkül már az árpa, hamarosan a kombájn pengéje alá érik. Szerte a megyében megtartották a nagy munka előtti gépszemlét, átvizsgálták az arató-cséplő masinákat, a szalmaletakarító gépeket, szántó traktorokat. A megyében ezer kombájn aratja majd a gabonát; egyelőre üres járatással vizsgálták üzembiztonságukat, ám hamarosan elindulhatnak a gépek az árpába, mintegy főpróbaként a búzaaratás előtt. A Szolnok megyei gazdaságok szintén e napokban készítik a gabonabetakarítás pontos menetrendjét. A megyében száznegyvenötezer hektár őszi gabona termése várja a betakarítókat - szépen zöldell a határ, már a búza is kalászba szökkent - s arra számítanak: a hirtelen jött melegben beérik többfajta búza is, szükség van hát a munka alapos előkészítésére. Megkezdődtek az aratási gépszemlék Fejér megye nagyüzemi gazdaságaiban is, a kalászosok fejlődése ugyanis azzal biztatja a gazdákat, hogy a növények pótolják a hideg tavasz okozta elmaradást, s Péter-Pálkor megindulhatnak a kombájnok az őszi árpa tábláin. A megyében az idén ötszáznyolcvan nagy teljesítményű arató-cséplő gépet, 330 bálázót, 2600 traktort és 1300 pótkocsit állítanak csatasorba a gazdaságok. Készülődnek Tolnában is, ahol 650 kombájnt javítottak ki a gazdaságok műhelyeiben, s állítanak majd a kalászosok, a borsó, a repce és más aratni való növények tábláira.

Az SZKP KB, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége és a szovjet minisztertanács meghívására a kora esti órákban hivatalos baráti látogatásra Moszkvába érkezett a Gustáv Husák által vezetett csehszlovák párt- és kormányküldöttség. A vendégek fogadására a vnukovói repülőtéren megjelent Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke, Nyikolaj Tyihonov miniszterelnök, Andrej Gromiko külügyminiszter, valamint több más magas rangú párt- és állami vezető.

A világ fővárosaiban igen kedvezően fogadták a hírt, miszerint június 29-én újrakezdik a szovjet-amerikai tárgyalásokat a hadászati fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről.

Mára virradóra súlyos fegyveres konfliktus robbant ki Nyugat-Bejrútban az Iránnal rokonszenvező Amal nevű síita félkatonai szervezet és az Irakhoz közel álló Baath-párt milicistái között. Az arab békefenntartó erők egységei, valamint a Szíriai, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet, a Haladó Nemzeti Mozgalom és a síita Amal képviselőiből álló koordinációs bizottság intenzív erőfeszítéseket tesz a véres összecsapások megfékezésére.

Miután az iráni csapatok kiszorították az iraki haderőket az ország területének nagy részéről, az összetűzések a régebbi határvonalon folynak. A háború átterjedése iraki területre aggodalmat kelt a térség arab olajországaiban. Az iraki-iráni határtól mindössze néhány kilométerre levő iráni települések térségéből heves összecsapásokról érkeztek jelentések. A teheráni rádió közlése szerint a nyugati fronton Sumar, Salahabad, a déli fronton Shalamcheh körzetében folynak harcok. (Ez utóbbi város a Basra iraki olajkikötő felé vezető út mentén fekszik.) Iraki repülőgépek Gilan-e-Gharb iráni határváros bombázták, válaszul a Basra ellen korábban végrehajtott iráni tüzérségi támadásra. 

Londoni és Buenos Aires-i források egyaránt megerősítették, hogy a brit, illetve az argentin fő erők a szigetek fővárosa körzetében készülnek a döntőnek tartott összecsapásra. Eközben változatlanul folynak az erőfeszítések az ENSZ-ben és más fórumokon a háború békés rendezésének elősegítésére. A brit erőknek a Falkland- (Malvin-) szigetek fővárosához, Port Stanleyhez való közeledéséről beszámoló londoni közlések után az  argentin fél hivatalos jelentést adott ki ártól, hogy helikoptereken szállított angol csapatok bukkantak fel hétfőn kora hajnalban a Port Stanleytől (Puerto Argentino) 25 kilométernyire nyugat-északnyugati irányban levő Kent-hegy és Estancia House vonalában. Az argentin fegyveres erők vezérkari főnökségének 114. számú közleménye szerint az argentin csapatok a britek közeledésének hírére megerősítették állásaikat. Harcokról nem esett szó a jelentésben.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_falkland_argentin_pilotak.jpgArgentin pilóták bevetésre készülnek a brit erők ellen

A tél közeledtével az időjárási körülmények mind rosszabbá válnak a Falkland- (Malvin-) szigeteken, és Buenos Aires-i katonai források szerint a lakóépületek oltalmát élvező argentinoknak jelentős helyzeti előnyük lesz a kopár terepen tartózkodó britekkel szemben.

június 2.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának és a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának meghívására délelőtt hivatalos, baráti látogatásra - párt- és kormányküldöttség élén - hazánkba érkezett Erich Honecker, a Német Szocialista Egységpárt Központi Bizottságának főtitkára, a Német Demokratikus Köztársaság Államtanácsának elnöke. A delegáció fogadására a Ferihegyi repülőtéren megjelentek: Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára, Losoncai Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Lázár György, a Minisztertanács elnöke, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai. Rövid, meleg üdvözlés után Erich Honecker, Willi Stoph, az NSZEP KB Politikai Bizottságának tagja, a minisztertanács elnöke és a küldöttség többi tagja a magyar vezetők társaságában gépkocsikba szállt, s díszmotorosok kíséretében az ünnepélyes fogadtatás színhelyére, a Kossuth Lajos térre hajtatott. Az Országház előtt, az NDK és a Magyar Népköztársaság zászlóival díszített téren a vendégek tiszteletére felsorakozott a magyar néphadsereg díszzászlóalja. A Parlament előtt több ezer budapesti dolgozó gyűlt össze a küldöttség üdvözlésére.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_kadar_janos_erich_honecker.jpgKádár János és Erich Honecker elvonul az ünnepélyes fogadtatásra összegyűltek előtt

Kürtszó harsant, s a díszzászlóalj parancsnoka jelentést tett a magas rangú vendégnek. Felcsendült a Német Demokratikus Köztársaság és a Magyar Népköztársaság himnusza, majd Erich Honecker Kádár Jánossal együtt ellépett a díszzászlóalj előtt. Piros nyakkendős úttörők virágcsokorral köszöntötték az NDK párt- és kormányküldöttségének vezetőjét. Ezután a vendéglátók és a vendégek kölcsönösen bemutatták egymásnak Magyarország és az NDK jelenlevő közéleti vezetőit s a diplomáciai testület megjelent képviselőit. Az ünnepélyes fogadtatás a katonai díszzászlóalj díszmenetével zárult.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_kadar_janos_erich_honecker_2.jpgErich Honecker és Kádár János az MSZMP KB székházában

Kádár János és Erich Honecker - az MSZMP Központi Bizottságának székházéban lezajlott - négyszemközti megbeszélésével megkezdődtek a magas szintű magyar-NDK tárgyalások. Tiszteletadással folytatódott az NDK párt- és kormányküldöttségének programja: a delegáció a Hősök terén megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét. Ezután koszorút helyezett el a Szabadság téri Szovjet Hősi Emlékmű talapzatán. A Szabadság téri koszorúzási ünnepségen részt vett Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete is. Délután az Országház delegációs termében megkezdődtek a plenáris magyar-NDK tárgyalások.

Új bányában kezdték meg a széntermelést Tatabányán. Az 5/c jelű aknát olyan területen mélyítették, ahol korábban külszíni fejtéssel művelték a szenet. Miután a felszínhez közeli szénrétegek elfogytak, lejtősaknákat hajtottak ki, hogy ilyen módon elérjék a 60-100 méter mélységben húzódó negyedmillió tonna szenet.

II. János Pál pápa befejezte hatnapos angliai tartózkodását. A pápa kedden Glasgow-ban megbeszélést folytatott a skóciai presbiteriánus egyház vezetőjével, majd az összegyűlt tömeg előtt misét celebrált.

Ronald Reagan amerikai elnök elindult tíznapos nyugat-európai útjára. Az elnök Franciaországba, Olaszországba, Angliába, az NSZK-ba, valamint Nyugat-Berlinbe látogat el. Utazásának megkezdése előtt rövid nyilatkozatot tett a Fehér Házban, továbbá nyugat-európai újságíróik kérdésére válaszolva is szólt látogatásának céljáról, a szövetségesek közti egység megerősítéséről.

A Falkland- (Malvin-) szigeteken folytatódnak a harcok a főváros, Port Stanley (Puerto Argentino) bevételére készülő brit csapatok és az argentin erők között. Eközben az ENSZ Biztonsági Tanácsában a világszervezet főtitkára bejelentette, hogy semmilyen eredménnyel sem jártak az Argentína és Nagy-Britannia képviselőivel az elmúlt napokban megtartott tárgyalásai.

június 3.

A Német Demokratikus Köztársaság párt- és kormányküldöttsége, amely Erich Honeckernek, a Német Szocialista Egységpárt Központi Bizottsága főtitkárának, az NDK Államtanácsa elnökének vezetésével hivatalos baráti látogatáson tartózkodik hazánkban, Fejér megye iparával és mezőgazdaságával ismerkedett. A delegációt útjára elkísérte Losonczi Pál, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, az Elnöki Tanács elnöke. A látogatás első állomása délelőtt a Videoton Elektronikai Vállalat volt, ahol a vendégek megismerkedtek a korszerű nagyüzem munkájával, eredményeivel, terveivel, majd felkeresték a számítástechnikai gyár végszereldéjét. A látogatás a székesfehérvári Szabad Élet Termelőszövetkezetben folytatódott. Itt tájékoztatót hallgattak meg az országosan is kiváló eredményeket elért gazdaság munkájáról. Budapestre visszaérkezve, a délutáni órákban folytatódtak a magyar-NDK tárgyaló csoportok megbeszélései.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_erich_honecker_szekesfehervar.jpgSzeretettel üdvözlik Erich Honeckert Székesfehérváron

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_erich_honecker_szekesfehervar_videoton.jpgA vendégek a Videoton végszereldéjében

Befejezte moszkvai látogatását és Uljanovszkba utazott a Gustav Husak vezette csehszlovák párt- és állami küldöttség. A CSKP KB főtitkára, köztársasági elnök vezetésével a küldöttség rövid látogatást tesz Lenin szülővárosában, és holnap tér vissza Prágába.

Délután, nem egészen 15 perccel azután, hogy tábornokokból álló katonai különbíróság által a tavalyi puccskísérlet részvevőinek bűnperében hozott példátlanul enyhe ítélet elhangzott, Calvo Sotelo spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy az összehívott rendkívüli minisztertanácson kérni fogja: a kormány fellebbezze meg az ítéletet. A katonai bíróság mindössze két vádlottat ítélt a maximális, 30 évi börtönbüntetésre: Tejero alezredest és Milans del Bosch altábornagyot, akiknek madridi, illetőleg valenciai ténykedéséről televíziós képszalagok is fennmaradtak, amelyeket világszerte sugározták a tévéállomások. A többi puccsista az ügyész által kért büntetések ötödét, harmadát, felét kapta. A spanyol közvéleményben megütközést keltett, hogy sok puccsista tisztet felmentettek.

Az el nem kötelezett országok miniszteri  ülésének megnyitóján, amelyen Fidel Castro is az elnökségben foglalt helyet, a mozgalom 19 állandó tagja, 10 megfigyelői státusú ország és 10 további meghívott küldöttség volt jelen. Az ülésen a regionális csoportok képviselőinek beszámolói hangzottak el a mozgalomra váró fő feladatokról. Jorge lllueca panamai külügyminiszter a mozgalom 14 latin-amerikai országának képviseletében megállapította, hogy „Latin-Amerika döntő, nagy többsége Argentína szuverenitását támogatja a Falkland- (Malvin-) szigetek ügyében”, és határozottan elítéli az USA magatartását az ENSZ-ben, amely szintén hozzájárult a válság éleződéséhez. A latin-amerikai államfők fontolóra veszik az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolataik átértékelését. A külügyminiszter kijelentette: a riói kölcsönös védelmi, biztonsági szerződés papírfoszlánnyá vált azzal, hogy az Egyesült Államok egy latin-amerikai országgal, Argentínával szemben egy földrészen kívüli állam, Anglia agresszióját támogatja.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_fidel_castro.jpgFidel Castro a tanácskozás elnökségében

Nicanor Costa Mendez argentin külügyminiszter este Havannába érkezve, rövid repülőtéri nyilatkozatában köszönetét mondott Kubának azért, hogy kezdettől fogva, s mint a mozgalom elnöke is, kiáll Argentína mellett. A külügyminiszter még éjjel, a konferencia vendégeinek tiszteletére adott fogadáson, hosszasan beszélgetett Fidel Castroval. Újságírók előtt elismeréssel szólt a Malmierca külügyminiszter megnyitó beszédében foglaltakról, amelyben a kubai diplomáciai élet vezetője felszólította az el nem kötelezetteket a teljes szolidaritásra, és megismételte Kuba készségét, hogy a többi latin-amerikai országgal együtt minden támogatást megad az angol agresszió visszaveréséhez.

A Falkland- (Malvin-) szigetekért folyó brit-argentin harcok hevessége a legutóbbi jelentések szerint valamelyest csökkent. Londoni közlés szerint a főváros, Port Stanley bevételére készülnek fel a brit csapatok. Újabb 24 óra múlt el Nagy-Britanniában anélkül, hogy az illetékes katonai hatóságok információkat közöltek volna falklandi erőik harci tevékenységéről. Annyi ismeretes csak, hogy folynak a Port Stanley-i (Puerto Argentinó-i) csata előkészületei. Thatcher miniszterelnök televíziós nyilatkozatban adta az ellenfél értésére, hogy ez a csata elkerülhető, ha Argentína - ellenszolgáltatás nélkül - 10-14 napon belül kivonja erőit a szigetekről.

június 4.

A Német Demokratikus Köztársaság párt- és kormányküldöttsége, amely Erich Honeckernek, a Német Szocialista Egységpárt Központi Bizottsága főtitkárának, az NDK Államtanácsa elnökének vezetésével hivatalos, baráti látogatáson tartózkodik hazánkban, délelőtt a főváros kulturális létesítményeivel ismerkedett. A vendégeket a városnézésre elkísérte Berecz János, az MSZMP KB külügyi osztályának vezetője és Nagy János külügyi államtitkár. A budapesti program házigazdájaként Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke kalauzolta a látogatókat. Elsőként a Budavári Palotába, a Magyar Nemzeti Galériába vezetett a küldöttség útja, utána Magyar Munkásmozgalmi Múzeumban Esti Béla főigazgató vezette végig a látogatókat a hazai munkásmozgalom történetét bemutató állandó kiállításon. Ezután a Halászbástya mellvédjén tett rövid sétán Budapest városképével ismerkedtek a vendégek, majd a Mátyás-templom történelmi múltú falai között időztek.  Innen Budapest egyik legnagyobb lakótelepére, a kelenföldi modem városnegyedbe vezetett az útjuk.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_kadar_janos_erich_honecker_varosnezes.jpgKádár János Erich Honeckerrel a budapesti városnézésen

A városnézés után, a hivatalos magyar-NDK tárgyalások befejezéseként, a Német Demokratikus Köztársaság párt- és kormányküldöttsége és a magyar tárgyaló csoport plenáris zárómegbeszélést tartott a Parlament Delegációstermében. A magyar tárgyaló csoportot Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára, az NDK-küldöttséget Erich Honecker vezette. A megbeszélésen részt vettek a két delegáció tagjai és szakértői. Ezután a vendégek Kádár János, Losonczi Pál és Lázár György társaságában gépkocsiba szálltak, és díszmotorosok kíséretében a Ferihegyi repülőtérre hajtattak. A légikikötő betonján Kádár János, Losonczi Pál, Lázár György, illetve Erich Honecker és Willi Stoph, az NDK Minisztertanácsának elnöke búcsút vett egymástól. Az NDK párt- és kormányküldöttségének különrepülőgépe néhány perccel ezután a magasba emelkedett. Az NDK párt- és kormányküldöttsége a kora esti órákban hazaérkezett Berlinbe.

Este a versailles-i kastély úgynevezett szent termében megkezdődött a hét fejlett tőkés ország vezetőinek tanácskozása. A részvevők egyeztetni kívánják a világgazdasági válságból való kilábalásra hozandó intézkedéseiket. Ronald Reagan amerikai elnök, aki szerda éjfél óta a francia fővárosban tartózkodik, még a megnyitó előtt találkozott és megbeszélést folytatott Szuzuki Zenko japán miniszterelnökkel, majd Margaret Thatcher miniszterelnökkel. Ez utóbbi megbeszélés fő témája az angol-argentin fegyveres konfliktus volt. Az amerikai elnök udvariassági látogatást tett Chiracnál, Párizs polgármesterénél.

Az izraeli légierő F-16-os vadászbombázói péntek délután egy órán belül nyolc egymást követő hullámban bombázták Bejrút környékén a Szabra és a Satila nevű palesztin menekülttábor térségét. A támadásban a Palesztinái Felszabadítási Szervezet több fontos központját, valamint a környező lakóházakat találat érte. A folytatódó támadás megnehezíti a mentési munkálatokat, a sok sebesült kórházba szállítását. A PFSZ rádiója sürgős véradásra szólította fel a lakosságot. A palesztin ellenállás és a libanoni baloldal légvédelme ágyú- és rakétatűzzel fogadta az ellenséges gépeket.

Tüzérségi párbajt vívtak egymással a szigetek fővárosát védő argentin egységek és a támadó brit erők - jelentette be egy argentin katonai közlemény. Eközben a brit hadiflotta Harrier típusú harci repülőgépei röplapok ezreit szórták le az argentin állások fölött, megadásra biztatva a védőket. Az Argentínában kormányzó junta szerint a konfliktus a Port Stanley-i ütközettel nem ér véget. Lamidozo tábornok, az argentin légierő főparancsnoka a televízióban kijelentette: a főváros kétségkívül a legfontosabb erősség a szigeten, de nem az utolsó. Lamidozo cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint az argentin vezetésen belül nézeteltérések lennének a dél-atlanti válság ügyében.

június 5.

A Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsának XXXVI. ülésszakára Budapestre érkezett Nyikolaj Faggyejev, a KGST titkára. A vendéget a Ferihegyi repülőtéren Nagy János külügyi államtitkár fogadta.

Budapesten, a Vigadóban rendezték az első bűvöskocka-világbajnokságot, amelyen 19 ország egy-egy versenyzője vett részt. A feltaláló, Rubik Ernő a hattagú nemzetközi zsűri és a versenyzők előtt felnyitotta az első lepecsételt diplomatatáskát, amelyben az előre, egyformán beállított kockák voltak. A feltaláló délután adta át az első kockaforgató világbajnoknak, az egyesült államokbeli 16 éves diáknak, Minh Thainak az elsőséget jelentő, aranyozott Rubik-kockát. A győztes által elért hivatalos világcsúcs 22,95 másodperc. A második helyezett egy 15 éves holland diáik, Guus Schultz lett (24,32 másodperc). Nem vallott szégyent a 26 éves nyíregyházi gépkocsivezető, Lábas Zoltán sem: 24,49 másodperccel a világ harmadik legjobb kockaforgatója lett.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_rubik_kocka.jpgA dobogósok

Délelőtt a versailles-i kastély koronázási termében megkezdődött a fejlett tőkés országok csúcsértekezletének érdemi munkája. Reagan, Szuzuki, Schmidt, Thatcher, Spadolini és Trudeau meghallgatta Mitterrand expozéját, amely a „Technológia, munkaalkalom és növekedés” címet viseli. A francia elnök, áttekintvén a legutóbbi ottawai csúcs óta eltelt időszakot, rendkívül komor képet festett a világgazdaság, mindenekelőtt a fejlett tőkés országok helyzetéről. - Ottawa óta - mutatott rá Mitterrand - országainkban ötmillió ember vesztette el munkáját, a termelés és a beruházás stagnál, a kereskedelmet protekcionista intézkedések fenyegetik, a nemzetközi fizetőeszközök területén zűrzavar uralkodik. Mind tragikusabb a kép - folytatta az elnök -, ha Délre tekintenek. A legutóbbi csúcsértekezlet óta a világon 30 millió ember halt éhen a fejlődő országokban.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_versaillesi-csucs.jpgA versailles-i csúcs részvevői: Szuzuki, Thatcher, Reagan, Mitterrand, Schmidt, Trudeau és Spadolini

A csúcskonferencia részvevői a „munkaebéden” a kelet-nyugati gazdasági kapcsolatok kérdéseiről folytattak eszmecserét. Később Jobert francia külkereskedelmi miniszter közölte, hogy a megbeszélésen éles ellentétek merültek fel, s nem jutottak közös megegyezésre.

Iraki repülőgépek bombatámadást intéztek Ilam iráni város ellen az iraki-iráni front északi szakaszán. A légitámadásnak legkevesebb 40 halálos és 150 sebesült áldozata van. A hírt először hivatalosan az iráni hírügynökség jelentette, később egy iraki katonai szóvivő megerősítette.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának szavazásán - magyar idő szerint éjfél után - Nagy-Britannia és az Egyesült Államok megvétózta azt a határozati javaslatot, amely haladéktalan tűzszünetre és a régebbi határozatok végrehajtására szólította volna fel a Falkland- (Malvin-) szigeteken háborúban álló brit és argentin felet. Mint később kiderült, Reagan amerikai elnök és Haig külügyminiszter Párizsban már mást gondolt és tartózkodásra szólította fel az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetét, ám az utasítás Párizsból Washingtonon keresztül éppen tíz perccel a szavazás után érkezett meg, s ekkor már csupán annyi eredménye volt, hogy kínos magyarázkodásra kényszerítette Jeane Kirkpatrick asszony amerikai ENSZ-fődelegátust. A határozati javaslat egyébként akkor sem emelkedhetett volna érvényre, ha az állandó tagok közül csak Nagy-Britannia szavaz ellene.

A Falkland- (Malvin-) szigetekkel foglalkozó hírügynökségi jelentések beszámolnak arról, hogy változatlanul folynak az összecsapások a főváros, Port Stanley (Puerto Argentino) környékén. Az argentin vezérkari főnökök egyesített bizottságának közleménye szerint a légierő 15 tonna bombát dobott le a fővárost körülzáró brit erőkre, főleg a Kent-hegységen levő állásaikra. A BBC haditudósítója szerint az argentin helyőrség körülzárása „gyakorlatilag befejeződött”. Egy másik, ugyancsak a Falkland-szigeteken tartózkodó angol újságíró szerint „látván a brit erők által kiépített állásokat, a rendelkezésre álló technikát és az argentinok reménytelen helyzetét” nehéz megérteni, hogy a védők miként akarnak és remélnek harcolni.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_bombatalalat.jpgEz az argentin gép a földön kapott bombatalálatot Port Stanley repülőterén

június 6.

Kánikulával köszöntött be a meteorológiai nyár első hétvégéje. Az utóbbi másfél évtized legnagyobb rohamát állták ki a fővárosi strandok és uszodák: mintegy 220 ezren keresték föl a hűs vizet adó medencéket. A hétvége alatt a Palatínuson és a Dagályon 40-40 ezren, a Csepeli strandon 32 ezren, a Rómain 17 ezren fordultak meg. Telt ház volt a siófoki szállodasoron, a SZOT- és vállalati üdülőkben, a balatonföldvári ifjúsági üdülőben. A Siótour déli parti kempingjeiben már most kétszer annyian tartózkodnak, mint az utóbbi években ilyenkor; mintegy ötezer hazai és külföldi turista ütötte fel a sátrát. A zamárdi autóskempingben hétszázan táboroztak. A fizető és szabadstrandokon tízezrek napoztak, s fürödtek a déli órákban 25 fokos kellemes vízben. A balatoni hajóforgalom is megélénkült, s a kompok már húszpercenként közlekedtek Tihany és Szántód között.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_balatonalmadi.jpgSzázezrek töltötték a hétvégét a Balatonnál, képünk az almádi strandon készült

Összecsapás volt a brit és az argentin erők között a Port Stanleytől mintegy húsz kilométerre levő Fitzroy-hegy közelében. Az argentin erők meghátrálásra kényszerítették a brit egységeket - jelentette az argentin katonai főparancsnokság Buenos Airesben nyilvánosságra hozott közleménye. Az argentin fővárosban kiadott katonai közlemény szerint a kora délutáni összecsapást követően a brit kommandó, maga mögött hagyva felszereléseit, visszavonulásra kényszerült. Az argentin légierő az elmúlt 24 órában bombázta a Falkland- (Malvin-) szigetek fővárosa, Port Stanley felé nyomuló brit csapatokat - jelentette be az angol hadügyminisztérium. A bejelentés szerint a bombázásnak nincsenek halálos áldozatai. 

Humor:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_humor_1.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_reklam_2.jpg

Kékfény:
Petárdát dobott a táncolók közé a mosonmagyaróvári Pince étteremben egy márciusi estén Karika Rudolf 24 éves helyi lakos. A meggyújtott petárda az egyik táncoló fiatalasszony ruhakivágásába esett, ott robbant és súlyos égési sebeket okozott. A Győri Megyei Bíróság tárgyalta az ügyet. A petárdarobbantót súlyos testi sértés bűntettének elkövetésében marasztalta el, s egy év és négyhónapi, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Két évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta. Karikának le kell ülnie azt a négyhónapi büntetését is, amit régebben - más bűncselekményért - felfüggesztve kapott. Az ítélet jogerős. 

Szerdán következett a magyar válogatott utolsó edzőmérkőzése, amelyen az erős nyugatnémet együttes, a Kaiserslautern teszi próbára a Mundialra utazókat. Martos, Kiss László, Nyilasi nincsenek teljesen rendben, ezért nem játszhatnak, a többiek azonban csaknem valamennyien szóhoz jutnak. A kapuban Mészáros kezd, aki vasárnap megérkezett Lisszabonból, mégpedig boldogan, mert csapata a bajnoki cím elnyerése után a portugál kupadöntőben is győzött.
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_magyarorszag_kaiserslautern.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_magyarorszag_kaiserslautern_torocsik.jpgTörőcsik szoros őrizetben

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_magyarorszag_kaiserslautern_torocsik_poloskei.jpgMindenki Törőcsikre figyel, Pölöskei kapura tud fejelni

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_magyarorszag_kaiserslautern_toth_jozsef.jpgTóth József személyében emberére akadt a nyugatnémet csatár

Szerda éjjeli mérkőzés után a játékosok vasárnap 12 óráig szabadságot kaptak. Tatára az újabb négy napra már csak az a 22 labdarúgó megy, akik péntek délelőtt elutaznak a Mundialra. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány csütörtök délelőtt hozta nyilvánosságra a kiválasztottak neveit. Íme, az utazólista:
Kapus: Mészáros, Katzirz, Kiss I. Hátvéd: Martos, Bálint, Garaba, Tóth, Csuhay, Kerekes, Rab, Varga.
Középpályás: Müller, Nyilasi, Csongrádi, Sallai, Csapó. 
Csatár: Fazekas, Kiss L., Törőcsik, Bodonyi, Pölöskei, Szentes.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_spanyolorszagi_keret.jpgHátsó sor balról: Tóth József, Csongrádi Ferenc, Garaba Imre, Bálint László, Pölöskei Gábor, Kiss László, Rab Tibor, Varga József, Martos Győző. Középső sor balról: Csapó Károly, Szimcsák István, Vinkovics Lajos gyúró, Mezey György, Mészöly Kálmán szövetségi kapitány, Szepesi György, az MLSZ elnöke, Szarvas László, dr. Botár Zoltán, dr. Gótzy Gyula, Sándor Imre gyúró, Kerekes Attila. Alsó sor balról: Katzirz Béla, Nyilasi Tibor, Bodonyi Béla, Csuhay József, Szentes Lázár, Kiss Imre, Sallai SándorTörőcsik András, Müller Sándor, Fazekas László és Mészáros Ferenc

Mészöly részletes indoklást adott: Szántó szerda este húzódást szenvedett, rövid időn belül nem jöhet rendbe, s ezért le kellett mondani játékáról, Póczik szintén sérült, Kerekes Gy. már korábban kivált a keretből. Végül is rajtuk kívül még Zsiborás, Mucha és Hannich marad itthon. Különben a 22 játékos közül kilencen ott voltak Argentínában is.

Szombat délután a Hungária körúton és Nagykanizsán eldőlt, hogy az NB I-es osztályozó négy csapata (az MTKVM, a Kazincbarcika, a Nyíregyháza és a Nagykanizsa) közül melyik két együttes szerepelhet ősztől az első osztályban. A múlt vasárnap az MTK-VM Kazincbarcikán nyert 2:0-ra, míg a Nyíregyháza otthonában 3-1-re győzött az Olajbányász ellen. Nagykanizsán óriási érdeklődéssel várták az NB I. tavalyi 15. helyezettje, Nyíregyháza vendégjátékát. Örömhír a zalaiak számára, hogy az első találkozón kiállított Balogh csak dorgálást kapott, így az Olajbányász legjobb összeállításában vehette fel a küzdelmet. Nyíregyházán gond, hogy Kiss és Fecsku sérült, csak közvetlenül a mérkőzés előtt dőlt el, hogy játszanak-e, vagy sem. A helyettesek, Babus és Pethő mindenesetre készen álltak.
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_osztalyozo_mtk_vm_kazincbarcika.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_osztalyozo_mtk_vm_kazincbarcika_fodor.jpgEz a becsúszás, bizony, igencsak szabálytalanra sikeredett! Helgert, a barcikaiak beállósa követte el Fodorral szemben

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_osztalyozo_mtk_vm_kazincbarcika_fulop.jpgFülöp robbanna ki a közeli átadásra, de egy kazincbarcikai láb „közbeszól"

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_nagykanizsa_nyiregyhaza.jpg

Az 1981/82-es idényben még 18 csapatot számláló NB I az 1982-83-as bajnokságban már csak 16 együttesből áll: osztályozókon biztosította részvételét a Nyíregyháza (eddigi NB l-es) és az MTK-VM (az NB II Középcsoport bajnoka). Az 1981/82-es idényben három, egyenként 16 csapatot számláló NB ll-es mezőnyből az 1982/83-as évadban már csak egy, 20 együttesből álló csoport lesz. Résztvevői: Ózd, SZEOL AK, Volán (mint az NB l-ből kiesett csapatok), az Olajbányász és a Kazincbarcika (mint az NB l-be jutásért vívott osztályozókon elbukott együttesek), az Eger SE, Debreceni Kinizsi, Hódmezővásárhelyi MSE, STC, 22. sz. Volán, Dorog, KSC, Ganz-MÁVAG, Bauxitbányász, Keszthely, Szekszárd, Sopron (a legutóbbi NB ll-es bajnokságok három csoportjának 2-5. helyezettel), valamint a Bajai SK, a Nagybátony és a Siófoki Bányász (mint a területi bajnokságok első helyezettéinek osztályozóin sikerrel szerepelt társulatok). 

És akkor lássuk a lényeget, a Tabellaparádét! Hagyományainkhoz híven most is jelentkezünk szokásos tabellaparádénkkal, amely remélhetőleg élvezetes szórakozást nyújt majd a számok, az adatok kedvelőinek.

A végeredmény:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_vegeredmeny.jpg

Csak tavasszal:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_tavaszi_vegeredmeny.jpg

Szembetűnő, hogy a tavaszi teljesítményével a SZEOL AK simán bennmaradt volna, a Vasas pedig az osztályozón végezte volna...

Pályaválasztóként:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_palyavalsztokent.jpg

Hosszú évek tapasztalata: a csapatok alapvető besorolásának első számú függvénye a hazai pályán való szereplés. Az együttesek pontjaik döntő többségét pályaválasztóként szerzik, erre építkezve indulnak harcba - idegenben. Nem véletlen, hogy a bajnok és a három kieső ezen a táblázaton is ugyanazt a helyezést foglalja el, mint a zárótabellán. Minden évben vannak, persze hazai pályán remeklő, illetve ugyanott „betliző” együttesek. Az előbbiek kategóriájába sorolandó a PMSC, a Debrecen és a Haladás. Az ellenpólus képviselője mindenek előtt a Tatabánya, amely olyan együtteseknek engedett át pontot hazai pályán, mint a kiesett Ózd és a Volán, valamint a DVTK, a Nyíregyháza és a Csepel. Nem vesztett náluk a Rába ETO sem, a Haladás és az FTC pedig győzelemmel távozott... Kifejezetten gyenge a Vasas, a Bp. Honvéd, no meg a valamikor oroszlánbarlangnak számító ZTE és Békéscsaba hazai összteljesítménye.

Vendégként:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_vendegkent.jpg

A ma labdarúgásában egyre nagyobb szerep jut az idegenben való játszani tudásnak, s a végső ezüst-, illetve bronzérmes - közöttük a sorrendet csupán kettővel több szerzett gól határozza meg - ebből jelesre vizsgázott. Különösen a Tatabánya teljesítménye figyelemreméltó, hiszen ez a csapat évtizedeken át arról volt nevezetes, hogy fővárosi mérkőzéseit már az Osztyapenkó szobornál elveszíti. Nos, most erről szó sincs, győzelem kísérte a kék-fehérek útját Kispesten, a Czabán Samu téren, Szegeden, Békéscsabán, Székesfehérvárott és Ózdon is. A bajnok Rába vereségeinek száma feltűnően magas. A győriek elbuktak a Volán pályáján, Zalaegerszegen, Ózdon (!), Újpesten, Debrecenben és Szombathelyen is. Négy csapat volt képtelen győzelemre! Az újonc Ózd vendégként lejátszott 17 találkozóján pedig egyetlen pontot gyűjtött be csupán - Tatabányán...

Budapest-Vidék Budapesten:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_budapest_videk_budapesten.jpg

Furcsa ellentmondás: az összességében nagyon gyengén szerepelt Vasas tudta egyedül megőrizni hazai veretlenségét. Az Üllői úton a Rába ETO és a Haladás, Újpesten a Videoton és a Debrecen, Kispesten a Videoton és a Tatabánya győzött. Még a SZEOL AK számára is jutott fővárosi pont: a Tisza-partiak a Fáy utcában végeztek 0:0-ra. A Csepel nyolc kapott góljából a Rábának „köszönhet” négyet.

Budapest-Vidék vidéken:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_budapest_videk_videken.jpg

Vidéken már megfizetett a Vasas a hazai „legénykedésért", 12 mérkőzésükből kilencet vesztettek el a piros-kékek. Vesztettek többek között a kiesett Ózd és SZEOL AK otthonában is. Feltűnően sok egyébként a vereségek száma, amely bizonyítja: manapság a fővárosiakat már nem tiszte lik vidéken. Csak a Volánnak nem jutott győzelem. Kevés az Ú. Dózsa egyetlen diadala is, amelyet Szegeden aratott.

Budapest-Vidék összesen:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_budapest_videk_osszesen.jpg

A bajnokság kiegyensúlyozottságára, a vidék jelentős előretörésére utal a tény: az FTC hét veresége ellenére a legjobb mérleggel zárt.

Budapest-Budapest pályaválasztóként:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_budapest_budapest_palyavalasztokent.jpg

Nagy érdeklődés kísérte a budapesti csapatok egymás elleni mérkőzéseit, hiszen hosszú esztendők óta először nem a Népstadionban, hanem mindenki saját pályáján fogadhatta ellenfeleit. Az az igazság, hogy a váltás bevált, a találkozók szinte mindegyike nagy közönség mellett zajlott, igazi rangadó hangulatban. Újpesten nem győzött pesti csapat, győzelem nélkül viszont egyik együttes sem zárta a bajnoki évet. Előfordult „keresztbeverés” is, hiszen a Honvéd az Üllői útról, az FTC viszont Kispestről vitte el a két pontot. A Fradi kétszer verte a Csepelt és a Volánt, a Csepel a Bp. Honvédot.

Budapest-Budapest vendégként:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_budapest_budapest_idegenben.jpg

Érdekesség: a Csepel Budapesten vendégként egyetlen gólt szerzett, ez a találat azonban győzelmet jelentett számukra Kispesten.

Budapest-Budapest összesen:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_budapest_budapest_osszesen.jpg

A főváros „bajnoka” az FTC! Az összteljesítménye a legérdekesebb: vagy győzött - vagy veszített!

Vidék-Budapest vidéken:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_videk_budapest_videken.jpg

A vidék labdarúgásának dinamikus fejlődésére jellemző: túlsúlyban a győzelem és a döntetlen, kevés - még a kiesetteknél is! - a vereség. A bajnok Rába ETO hat mérkőzésen szerzett 12 pontja önmagáért beszél, s nagyot lépett előre a korábbiakban hazai pályán fővárosi csapatok ellen nagy előszeretettel döntetlenező Pécsi MSC. Négy vertlen is található a 12-es mezőnyben, az egy vereségesek között a legnagyobb meglepetést az újonc Haladás VSE okozza, Szombathelyen csak az FTC tudott győzni. A Tatabánya, a DMVSC és a Videoton - érdekes módon - szintén a zöld-fehérekkel szemben került két vállra.

Vidék-Budapest Budapesten:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_videk_budapest_budapesten.jpg

Az egészséges fejlődés bizonyítéka, hogy a vidéki csapatok döntő többségének „vitézsége” már nem szorul a hazai pályára. Hogy három csapat is két-két győzelmet jegyez a fővárosban, egyértelműen jelzi a vidék előretörését. A nagy meglepetések kategóriájába sorolandó a DMVSC Megyeri úti, no meg a Haladás VSE emlékezetes Üllői úti győzelme. A kiesett Ózd viszont mind a hatszor vesztett a fővárosban.

Vidék-Budapest összesen:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_videk_budapest_osszesen.jpg
Roppant vegyes a kép: győzelmek, döntetlenek, vereségek kísérték a csapatok útját. Nincs nyeretlen, nincs veretlen. A nagy vidéki hármas - a Rába ETO, Tatabánya, Videoton - sorakozik fel egymás mögött. Eltűnt a ZTE hazai fölénye, az Ózd egyetlen győzelmét pályaválasztóként a Vasas ellen aratta. 

Vidék-vidék otthon:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_videk_videk_otthon.jpg
A vidékiek egymás ellen - különösen pályaválasztóként - mindig presztízsmérkőzést játszanak. Ki ennek, ki annak feltétlen legyőzésére tör, hagyományok élnek tovább, illetve oszlanak a semmibe. Ebben az esztendőben a Rába tarolt, az egyetlen Békéscsaba kivételével senki sem úszta meg kiadós vereség nélkül a Rába-parti látogatást. 5:3, 5:1, 3:0, 8:1, 7:1, 8:0, 9:2 sorakozik többek között a győri zöld-fehérek hazai eredménysorában. Nagyszerűen szerepelt pályaválasztóként az egyébként gyenge évet zárt Debreceni MVSC is, csak a Békéscsaba győzött a Nagyerdei Stadionban. A Haladás a PMSC-nek, a Tatabánya a Haladásnak, a Nyíregyháza a Debrecennek „köszönheti”, hogy nem maradt otthonában veretlen. Nagyot zuhant ezen a táblázaton a Videoton és a Békéscsaba.

 Vidék-vidék idegenben:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_videk_videk_idegenben.jpg

A Tatabánya több mint ötvenszázalékos teljesítménnyel végzett az élen, az utolsó SZEOL AK-nak viszont még pont sem jutott. Érdekes a Haladás VSE teljesítménye. A szombathelyiek győztek Tatabányán és a Videoton pályáján is, s ha ehhez hozzászámítjuk az újonc sikerét az Üllői úton, valamint hazai 5:0-ás (!) győzelmét a Rába ETO ellen, kiderül: az első négyet csak a Haladás VSE győzte le! 

Vidék-vidék összesen:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_tabellaparade_videk_videk_osszesen.jpg
Az előbbi tények és trendek fényében túlzottan meglepő nincs az összesített táblázatban...

A Tavaszi zárás utolsó részében pedig jönnek majd a statisztikák. 

Kiemelt támogatónk:

idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3213196724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása