Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 27. forduló

2019.06.03. 06:14 maribor_

1983. május 25., a hónap utolsó szerdája

idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_lazar_gyorgy_andreasz_papandreu.jpgBudapestre érkezett Andreasz Papandreu, a Görög Köztársaság miniszterelnöke

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

május 23.

Lázár Györgynek, a Minisztertanács elnökének meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Andreasz Papandreu, a Görög Köztársaság miniszterelnöke. A Ferihegyi repülőtéren - ahol kora délután landolt a görög kormányfőt és hivatalos kíséretét hozó különrepülőgép - ünnepélyesen fogadták a vendégeket. A magyar és görög zászlókkal díszített légikikötőben csapatzászlóval felsorakozott a néphadsereg díszszázada. A fogadtatásra megjelent Lázár György, Puja Frigyes külügyminiszter, Dobos István, hazánk görögországi nagykövete, valamint politikai és gazdasági életünk több más vezető személyisége. A különgépből kilépő Andreasz Papandreut elsőként Lázár György üdvözölte, köszöntve a kíséret tagjait is. Egy úttörő kislány virágcsokorral kedveskedett a magasrangú vendégnek. A díszszázad parancsnoka jelentést tett a görög kormányfőnek, majd fölcsendült a két ország himnusza.

Ezután a magyar és a görög vezetők, a házigazdák és a vendégek kölcsönösen üdvözölték egymást. Az ünnepélyes fogadtatás után a vendégek, a magyar vezetők társaságában, gépkocsival szállásukra hajtattak. Hivatalos programja során Andreasz Papandreu - a délutáni órákban - megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén. Ezek után a Parlamentben Lázár György és Andreasz Papandreu szűkkörű megbeszélést folytatott egymással. A program a továbbiakban a Parlament delegációstermében folytatódott: Lázár  György és Andreasz Papandreu vezetésével megkezdődtek a magyar-görög hivatalos tárgyalások. Lázár György a tárgyalásokon hangoztatta, hogy a mostani látogatás újabb ösztönzést ad a két ország közötti problémáktól mentes, jó és fejlődő kapcsolatoknak. Andreasz Papandreu kifejtette, hogy perspektívái vannak a kétoldalú együttműködés fejlesztésének. Görögország sokoldalú, kiegyensúlyozott politikát kíván megvalósítani a kereskedelmi kapcsolatokban is. Este Lázár György díszvacsorát adott a Parlamentben Andreasz Papandreu tiszteletére. A szívélyes légkörű vacsorán Lázár György és Andreasz Papandreu pohárköszöntőt mondott.

A BNV-n folytatódott a szakmai rendezvények eseménysorozata. Eddig több tárgyalás zárult üzletkötéssel. A Budavox szovjet partnerével 25 millió rubeles szerződést írt alá távadat-feldolgozó rendszerek szállítására. A MOGÜRT bolgár partnerével állapodott meg százhúsz, 280-as csuklós autóbusz exportjában. A NIKEX az idén emelőberendezéseket importál - szintén a vásáron aláírt szerződés alapján - Bulgáriából. Hétfőn a tavaszi BNV-t meglátogatta az Ipari Minisztérium, az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság és a Magyar Tudományos Akadémia több vezetője.

Békenagygyűlést tartottak az Ikarus Karosszéria és Járműgyár művelődési házában. Az Ikarus, az Elektromos Mérőkészülékek, az Autóalkatrész Gyár, a Medicor Művek dolgozói s a XVI. kerület lakosai tettek hitet a béke mellett a béke és barátsági hónap rendezvényén. Ezen a napon - szerte a világon - megemlékeznek arról, hogy 20 esztendővel ezelőtt hozták létre az Afrikai Egység Szervezetét, s ezáltal kifejezésre juttatták a gyarmatosítástól évszázadokon át sokat szenvedett földrész népeinek érdek azonosságát és közös törekvéseit - mondotta beszédében Jakab Sándor, az Országos Béketanács tagja, a SZOT főtitkárhelyettese.

Országszerte megkezdődtek a közös írásbeli érettségi-felvételi vizsgák. Az egyetemekre, főiskolákra pályázók közül csaknem 17 ezren írnak dolgozatot matematikából; egymástól eltérő feladatokat kapnak a műszaki jellegű felsőoktatási intézményekbe és a gazdasági főiskolákra, illetve a közgazdasági egyetemre jelentkezők. Fizikából csaknem 20 ezren teszik próbára tudásukat, s e tárgy esetében is kétféle feladatlap készült: az egyik a műszaki egyetemekre, főiskolákra, a másik az orvosi egyetemekre pályázóknak. Megközelítőleg hétezren adnak számot felkészültségükről biológiából - más és más dolgozatot írnak az agrárjellegű intézményekben, illetve az orvosi egyetemekre jelentkezők -, s csaknem három ezren élnek a közös írásbeli érettségi-felvételi lehetőségével kémiából. Vidéken a most végző diákok az iskolájuk, a már régebben érettségizettek a lakóhelyük szerinti megyeszékhelyen tesznek próbát; a budapestiek pedig a fővárosban kijelölt felsőoktatási intézményekben, illetve középiskolákban vetik papírra feladatmegoldásaikat. Akik két tárgyból írnak közös írásbeli érettségifelvételit, azok kedden újra elfoglalják helyüket az iskolapadban, hogy számot adjanak tudásukról. A többi tantárgyból június 23-án kezdődnek az írásbeli felvételik.

A dél-afrikai légierő hajnalban támadást hajtott végre a mozambiki főváros egyik elővárosa, Matola ellen, és egyúttal mozambiki légvédelmi állásokat is bombázott. A pretoriai rezsim vezetői az akciót „megtorló intézkedésnek” nevezték az ANC (az Afrikai Nemzeti Kongresszus) állítólagos mozambiki állásai ellen. Délután pokolgépes merényletet hajtottak végre a dél-afrikai légierő pretóriai főhadiszállása ellen. A robbanás 17 halálos és 200 sebesült áldozatot követelt.

május 24.

Andreasz Papandreu, a Görög Köztársaság miniszterelnöke, aki hivatalos látogatáson tartózkodik Magyarországon, keddi programját budapesti városnézéssel kezdte: a budai Várban, majd a kelenföldi lakótelepen járt. Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke kalauzolta a vendéget, és elkísérte Dobos István, hazánk athéni nagykövete is. A program délelőtt a Halászbástyán kezdődött, ahonnan Budapest panorámájában gyönyörködött vendégünk, majd betért a most is sok hazai és külföldi érdeklődőt vonzó Mátyás-templomba. Ezután - miként a házigazdák mondták - a főváros legnagyobb középületeként számontartott, újjáépítésével nemzeti kulturális intézmények otthonává lett Budavári Palotában a Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményeit és kiállításait tekintette meg. Ezután a görög miniszterelnök a Magyar Nemzeti Galériában a Mátyás király és a magyar reneszánsz címmel látható gyűjteményes tárlatot nézte meg. A múzeumi sétákról a várban élő Makrisz Agamemnon szobrászművészhez vezetett Papandreu útja. A görög származású idős mester, Kossuth-díjas, kiváló művész bemutatta a szívélyesen fogadott vendégnek műtermét, készülő alkotásait. A miniszterelnök városnéző útja - a kora délutáni órákban - a kelenföldi lakótelep megtekintésével zárult. 

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára délután a KB székházában fogadta Andreasz Papandreut. A szívélyes légkörű megbeszélésen tájékoztatták egymást országuk helyzetéről, és véleménycserét folytattak a nemzetközi élet időszerű kérdéseiről, különös tekintettel az európai biztonság és együttműködés problémáira. Elégedetten állapították meg, hogy Magyarország és Görögország együttműködése gyümölcsözően fejlődik, és megerősítették készségüket a kölcsönösen előnyös kapcsolatok további elmélyítésére, amely megfelel a magyar és a görög nép érdekeinek. A találkozón jelen volt Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Karolosz Papuliasz, a Görög Köztársaság külügyminisztériumi államtitkára, valamint Dobos István, hazánk athéni és Pantelis Economou, Görögország budapesti nagykövete is

idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_kadar_janos_andreasz_papandreu.jpgAndreasz Papandreu és Kádár János az MSZMP KB székházában

Este Andreasz Papandreu Lázár György társaságában megtekintette a Belügyminisztérium Vörös Csillag Érdemrenddel kitüntetett Duna Művészegyüttesének ének-, zene- és táncszámokból összeállított folklór-műsorát a BM Zrínyi utcai Művelődési Házában. Az előadáson jelen volt a görög miniszterelnök kíséretének és a magyar tárgyaló csoportnak több tagja. A vendégek nagy tetszéssel fogadták a színes kulturális programot, amelynek további kedves színfoltja volt a magyarországi göröglakta Beloiannisz falu gyermekénekkarának szereplése.

A Farkasréti temetőben rokonai, hozzátartozói, kollégái és tisztelői mély részvéttel kísérték utolsó útjára Kazal László érdemes művészt, a Vidám Színpad tagját. A ravatalnál a színház igazgatósága és társulata nevében Kabos László búcsúzott az elhunyttól. A sírnál a fiatal pályatársak, a tanítványok és barátok nevében Zana József beszélt. Kazal László sírját elborították a megemlékezés, a tisztelet és a kegyelet virágai.

Újabb hazai és külföldi kiállítók adtak tájékoztatást a BNV-n, felhasználva az alkalmat arra, hogy ismertessék vállalatuk exportajánlatát, piaci elképzeléseit. Sokan vettek részt az A pavilon számítástechnikai kiállításán megrendezett programozási versenyben. Több üzletkötésre is sor került. Az Intranszmas Magyar-Bolgár Közös Vállalat hosszútávú együttműködési megállapodást írt alá a MÁV-val és a Ganz-Mávaggal. A megállapodás alapján a közös vállalkozás bekapcsolódik a magyar vasút fejlesztési programjába. A Nikex Külkereskedelmi Vállalat lengyel partnerével írt alá egymillió rubeles szerződést a bányákban használt úgynevezett láncos kaparószerkezetek importjára. A Chemolimpex 1,6 millió rubel értékű keretmegállapodást írt alá szovjet külkereskedelmi egyesüléssel, amely 1987-ig szállít a Székesfehérvári Könnyűfémműnek különféle alkatrészeket és tartozékokat. Román partnervállalatokkal kötött szerződés alapján csaknem 6 millió rubel értékben olajipari berendezések érkeznek majd Nagykanizsára és Szolnokra. A Gránit Művek gránitcsiszoló berendezéseket adott el NDK-beli cégeknek. A Mezőgép Tröszt cserkúti vállalata egyedi gépeket és berendezéseket szállít másfél millió márka értékben az NSZK-beli Spitzer-cégnek. A Tesco képviselői sajtótájékoztatón számoltak be arról, hogy dinamikusan bővült a vállalat szellemi exportja. Több országban dolgoznak magyar szakemberek, s a külkereskedelmi vállalat évi bevétele meghaladja a 140 millió dollárt. Magyar szerelők - NSZK-céggel közösen - erőművet építenek Kuvaitban, Algériában osztrák vállalattal élesztőgyár beruházásán dolgoznak. A Chemokomplex sajtótájékoztatóján elmondták, hogy régebben főként a hazai beruházásokhoz szereztek be importgépeket, most viszont nagyobb súlyt helyeznek a kivitelre. Már nem csak a Közép- és Közel-Keleten vállalkoznak olajkutatásra, kútfúrásra, hanem a szomszédos Ausztriában is. Nemrégiben kötött szerződés szerint például Kuvaitban vezetéképítésre vállalkoznak. 

Mozambik nem fordul panasszal a tegnapi dél-afrikai támadás miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsához, mivel más eszközei is vannak ahhoz, hogy választ adjon erre a provokációra. Ezt jelentette be Joaqium Alberto Chissano mozambiki külügyminiszter New Yorkban, ahol a délafrikai légitámadásról tájékoztatta Javier Pérez de Cuellart, a világszervezet főtitkárát. A külügyminiszter leszögezte: országa a támadás ellenére is tovább segíti az Afrikai Nemzeti Kongresszust (ANC) a fajüldöző rendszer elleni harcában. A mozambiki tájékoztatási miniszter szerint számítani kell újabb légitámadásokra. Jósé Luis Cabaco kijelentette azt is, hogy országa kész részt venni a térség békéjének megóvására irányuló bármely kezdeményezésben, és továbbra sem zárkózik el a Dél-afrikai Köztársasággal folytatandó tárgyalástól.

Fahd szaúd-arábiai uralkodó személyes üzenetet intézett Hafez Asszad szíriai elnökhöz a múlt héten aláírt, Damaszkuszban határozottan elutasított izraeli-libanoni megállapodással kapcsolatban. Az üzenetet Abdel Aziz al-Karadzsi, a szaúdi nemzeti gárda parancsnokhelyettese adta át. Miután Szíria nem hajlandó fogadni Philip Habib amerikai különmegbízottat, és Libanonnal is csak a kapitulációs alkunak minősített egyezmény érvénytelenítéséről kész tárgyalni, az Egyesült Államok és Libanon egyaránt azt várja Szaúd-Arábiától, hogy gyakoroljon nyomást Szíriára, illetve vállaljon közvetítő szerepet Damaszkusz és  Bejrút között.

Pérez de Cuellar, az ENSZ főtitkára elítélte a Mozambik elleni támadást. A portugál kormány szintén a tárgyalások szükségességét hangsúlyozta. Eanes köztársasági elnök Samora Machelhez, Mozambik államfőjéhez intézett táviratában a nemzetközi jogi normák súlyos megsértésének nevezte a dél-afrikai támadást. Daniel Arap Moi, az Afrikai Egységszervezet kenyai elnöke nyilatkozatában terrorakciónak minősítette a légitámadást. Hangsúlyozta: az AESZ határozottan elítéli a dél-afrikai rendszer szüntelen agresszióját az ún. frontországok ellen. Az Egyesült Államok külügyminisztérium án ak szóvivője arra szorítkozott, hogy felajánlotta országa „közvetítői” tevékenységét.

május 25.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke délelőtt az Országházban hivatalában fogadta Andreasz Papandreut. A szívélyes légkörű találkozón részt vett Szarka Károly külügyminiszter-helyettes, Dobos István, hazánk athéni nagykövete, Karolosz Papuliasz külügyminisztériumi államtitkár és Pantelis Economou, a Görög Köztársaság budapesti nagykövete. Ezután a Parlamentben Lázár György, a Minisztertanács elnöke és Andreasz Papandreu vezetésével plenáris zárótárgyalást tartottak, amelyen részt vettek a magyar és a görög tárgyaló delegáció tagjai, valamint a szakértők is. A Budapesten folytatott magyar-görög hivatalos tárgyalásokat a zárómegbeszélésen mindkét részről konstruktívnak, eredményesnek értékelték, hangsúlyozva, hogy nemcsak megfeleltek a várakozásoknak, hanem felül is múlták őket. A déli órákban a Parlament delegációstermében magyar-görög hivatalos dokumentumokat írtak alá. Lázár György és Andreasz Papandreu a Magyar Népköztársaság és a Görög Köztársaság gazdasági és tudományos-műszaki együttműködésének fejlesztéséről szóló távlati programot írt alá. 

idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_lazar_gyorgy_andreasz_papandreu_alair.jpgAndreasz Pap andreu és Lázár György aláírja a gazdasági és tudományos-műszaki együttműködés fejlesztéséről szóló távlati programot

Az Országházból ezután a vendégek a Ferihegyi repülőtérre hajtattak, ahol ünnepélyesen búcsúztatták Andreasz Papandreut és kíséretét. A búcsúztatásra megjelent Lázár György, Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, Puja Frigyes külügyminiszter, továbbá politikai és gazdasági életünk több más vezető személyisége, valamint Dobos István nagykövet. A magyar és görög zászlókkal díszített légikikötő betonján csapatzászlóval felsorakozott a néphadsereg díszszázada. Parancsnoka jelentést tett a görög kormányfőnek, majd fölcsendültek a két ország himnuszának hangjai. Ezután a magyar és a görög vezetők, a vendégek és a házigazdák elköszöntek egymástól. A különrepülőgép kora délután indult el Budapestről.

A tavaszi BNV utolsó szakmai napján több sajtótájékoztatót tartottak. A csehszlovák kiállítók igazgatója arról szólt, hogy a csehszlovák ipar sikeresen szerepel a vásáron, összesen mintegy 35 millió rubel értékű szerződést kötöttek magyar partnereikkel. A lengyel POL-MOT képviselői beszámoltak arról, hogy a legutóbbi években mikrobuszokat, mentőautókat és évenként több mint 4 ezer kis Fiat személygépkocsit exportáltak hazánkba. Az ugyancsak lengyel BUMAR vállalat eddig 6700 építőgépet szállított Magyarországra, az idén pedig újabb háromszázat exportál. A METRONEX külkereskedelmi vállalat vezetői arról tájékoztattak, hogy jövőre 15 minikomputer-rendszert szállítanak Magyarországra 4 millió rubel értékben. A NIKEX külkereskedelmi vállalat NDK-beli partnerével 1 millió rubel értékű megállapodást írt alá aszfaltkeverő telepekhez szükséges részegységek szállításáról, szovjet partnereivel pedig 4 millió rubeles szerződést kötött repülőgép-alkatrészek importjára. A Budapest Gép- és Vegyipari Szövetkezetek Szövetsége a BNV-n mintegy 300 millió forint értékű szerződést kötött, ennek felét szocialista partnereivel. Újabb kooperációs szerződést írtak alá a Danuvia, az Intercooperation Kereskedelemfejlesztési Rt. és a müncheni Geissler GmbH. képviselői. A szerződés értelmében olyan szerszámokat szállítanak egymásnak, amelyekkel gyártási profiljukat kölcsönösen kiegészítik.

Humor:idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_humor.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_humor_2.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_reklam.jpg

Kékfény:
A hét végén sajnos ismét több tragikus vízbefulladásról kaptunk jelentést. Különösen szomorú, hogy az áldozatok többsége fiatal. Tiltott helyen fürdött Baján a Duna holtágában és a vízbe fulladt Pócsai László 12 éves tanuló, helyi lakos. A dunaújvárosi szabadstrandon Pekár Csaba 19 éves gépkocsivezető, dunaújvárosi lakos fulladt a vízbe. Hegyeshalom határában egy használaton kívüli kavicsbányában Lengyel Imre 37 éves helyi segédmunkás egy házilag készített csónakkal felborult és a vízbe fulladt. A Hajdú megyei Téglás határában egy víztárolóban fürdés közben vesztette életét Horváth János 15 éves helybeli tanuló. Komárom megyében a bokodi hőerőmű hűtőtavának kifolyócsatornájában tiltott helyen fürdött és a vízbe fulladt Matics László 17 éves móri tanuló. Az esztergomi strandon fürdés közben megfulladt Tabina László 13 éves leányvári tanuló. A Győr megyei Rábapatona térségében a Rába folyóban fürdött és a vízbe fulladt Bogdán Vince 14 éves helybeli tanuló. A Borsod megyei Szirmabesenyő térségében a Sajón csónakázott Móricz Piroska 7 éves tanuló, sajókeresztúri lakos az édesapjával. A gumicsónak felborult, és a kisgyermek a vízbe fulladt.

Színházi bemutató: Hazatérés (Katona József Színház).

idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_katona_jozsef_szinhaz_bodnar_erika_major_tamas_eperjes_karoly.jpgBodnár Erika, Major Tamás és Eperjes Károly

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_allasajanlat.jpg

Slágerlista:
Nem sok vizet zavarnak az új együttesek és előadók a magyar popzene langyos tavában! Egy éve még úgy látszott, hogy az új hullám képviselői néhány merész roham után ledöntik „Jerikó falait”, s valami új kezdődik a nyolcvanas évek rockzenéjében. Akkor a válság még ígéretekkel volt reményteljes, a hozzánk érkező levelek is azt tükrözték, hogy az olvasók szimpátiáját is megnyerték az új együttesek. Jelenleg azonban úgy tűnik, elcsitult a hullámverés. Jónéhány zenekar eltűnt, átalakult és az acsarkodó, majd mi megmutatjuk elszánás és düh helyébe a kedélyeskedés, nem ritkán a blödli lépett. Az egyhónapos együttesek, egyszeri fellépéssel, a hatásos névválasztásig terjedő ötlettárral nem jelentenek komoly konkurenciát a rutinból zenélgető nagyokra. A Pop-Top is híven tükrözi: az előző évek megingása utón ismét szilárdan ül a nyeregben az élvonal. Aligha véletlen, hogy popberkekben most az a legfontosabb kérdés (Bikini) : ki csináljon szódát? Merthogy ama bizonyos szifon már régóta üresen „szuszog”.

1, LGT - Zenevonat
2, P. BOX - A zöld, a bíbor és a fekete
3, Kovács Kati - Így legyen

Mezőgazdaság: Felüdítette a határt az országos eső
Az idegenforgalmi előszezonban is kánikulai meleg fogadta a pihenésüket töltő embereket. E hét elejéig mintegy tíz napon át országszerte száraz, meleg volt az időjárás, a középhőmérséklet 6-10 Celsius-fokkal haladta meg a sokévi átlagot, s több napon is 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A hosszan tartó meleg igénybe vette a növények szárazságtűrő képességét, hiszen számottevő eső május 10-én esett utoljára. Elsősorban a gyengébb termőképességű, rosszabb vízgazdálkodású talajokba vetett őszi árpát és rozsot viselte meg láthatóbban a meleg; foltokban „fölsültek” e növények. A búzát már jobb minőségű talajokba vetették a gazdaságok, így a kenyérgabona nagyobb károsodás nélkül elviselte az aszályos időjárást. A kalászok épek, legfeljebb a növény alsó levelei száradtak el helyenként. A kánikulai meleg azonban kedvezett a kukorica, a napraforgó, a szója és a rizs fejlődésének, de nem ártott a szőlőnek és a gyümölcsfáknak sem. Mégis nagyon kellett már a mostani eső, hiszen a kapásnövények sem tudták volna sokáig elviselni a meleget. Hétfőtől kezdődően az ország jelentős részén 10-30 milliméter csapadék áztatta a földeket. Kevés eső hullott Borsod, Szabolcs, Hajdú megyékben, Szolnok, Bács-Kiskun, Csongrád és Pest megyék egyes részein, e területeken további kiadós esőkre lenne szükség. A kisebb-nagyobb mennyiségű csapadék és a lehűlés hatására mindenütt felüdült a határ, az időjárás kedvez a gabonák szemképződésének és a kapások fejlődésének. Miközben a mezőgazdasági szakemberek aggódva figyelték az időjárást, folytatták a munkát a határban. Befejezéséhez közeledik a lucerna első kaszálása, bálázása, behordása, a meleg kedvezett is e munkának. Több helyütt megkezdték a rétek, út menti árkok kaszálását is. A növény- védelmi munkákat folyamatosan végzik az üzemek, arra törekednek, hogy 8-10 naponként visszakerüljenek ugyanarra a táblára a szőlőkben és a gyümölcsösökben. Az eső után a szántóföldeken is szorgoskodnak, pótolják a kiszáradt palántákat Szinte valamennyi gazdaságban a gabonakombájnok, szállítójárművek kijavítása, felújítása a legfontosabb feladat. Elsősorban az aszályos területeken korábban várható az aratás, amikorra be kell fejeződnie a gépjavításnak.

idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_hatvani_lenin_tsz.jpgA hatvani Lenin Tsz-ben korszerű bálázógéppel takarítják be a lucernát

Válogatott magánügyek:
"15 éves lány vagyok, és nem tudom mit tegyek. Ugyanis kizárólag húszéven felüli férfiaknak tetszem. És egyet, úgy érzem, szeretek is, de ő 31. És nem vagyok biztos benne, hogy ő is szeret. Neki két gyereke van és a szomszédunk. Úgy kezdődött az egész, hogy valamit játszottam a gyerekeivel, bejött a gyerekszobába és megsimogatott alul. Azután ezt még sokszor csinálta. Ha ketten voltunk, akkor olyan aranyos volt, meg minden nőnapon, névnapomon kaptam tőle valamit. Magázom és a múltkor köszöntem neki, hogy csókolom és bejött hozzám. Tudta, hogy senki sincs itthon és azt mondta: itt vagyok, csókoljál! Eléggé rámenős ahhoz, hogy elvegye a fejem. Az ő kedvéért talán le is feküdnék vele. Írd meg mit tegyek. S ha lehet minél előbb, mert ha kisül a dolog, anyámék engem, a felesége meg őt üti agyon. És ez a nap egyre közeledik." Egy közeli nap jeligére
"Tényleg nem tudod, hogy mit tegyél? Óvakodj a szomszédtól. Különben olyat is kaphatsz tőle, ami nem tartozik a kellemes nőnapi meglepetések közé!"

A forduló napján tartották a Juventus-Hamburg SV Bajokcsapatok Európa Kupájának döntőjét is. Az európai labdarúgás évenként visszatérő ünnepeinek legrangosabbja a bajnokcsapatok küzdelem sorozatának utolsó mérkőzése. A sors úgy hozta, hogy ebben az esztendőben a Juventus és a Hamburg vívhatja ezt a csatát. Nincsenek kevesen, akik a két csapat küzdelmében az elmúlt évi labdarúgó világbajnokság döntőjének megismétlését vélik felfedezni.  A világbajnokairól (Zoff, Gentile, Scirea, Cabrini, Tardelli, Rossi) és zebracsíkos mezéről híres olasz együttes utoljára éppen tíz esztendeje jutott el az Európa Kupa döntőjéig, de akkor 1:0-ra kikapott az Ajaxtól. Volt már finalista a Hamburg is, mégpedig 1980-ban. Babér azonban a nyugatnémeteknek sem termett, mert a mérkőzést az angol Nottingham nyerte. Az EK-döntők érdekessége egyébként, hogy az elmúlt öt esztendőiben a győztes mindig 1:0-ra győzött: ez volt az eredmény a Liverpool-Bruges, a Nottingham- Malmö, a Nottingham-Hamburg, a Liverpool-Real Madrid és az Aston Villa-Bayern München találkozón is.
idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_hamburg_juventus_bek_donto.jpg


A BEK-döntő gólja...

idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_hamburg_juventus_bek_donto_1.jpg...és a végén a hamburgiak öröme

Koppenhágában jövő szerdán játsszák a Dánia-Magyarország EB-selejtező mérkőzést. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány már kijelölte keretét. A névsor: Katzirz, Zsiborás, Martos, Kocsis, Garaba, Tóth, Varga, Szántó, Hannich, Nyilasi, Póczik, Kardos, Szentes, Kiss L., Törőcsik, Hajszán. Tartalékok: Kovács L., Csonka, Takács, Ebedli, Izsó, Kerekes Gy. Kedden ugyancsak Koppenhágában rendezik a dán-magyar utánpótlás EB-selejtezőt. Mezey György jelöltjei: Disztl P., Szieben, Grósz, Balogh, Horváth, Disztl L., Csima, Szabó A., Csongrádi, Gere, Détári, Varga II., Kurucz, Kiprich, Boda, Csehi.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 27. fordulóját! Ha nem is mindig színvonalas, de négy fordulóval a záróra előtt még teljesen nyílt, így érdekes és izgalmas az első osztályú bajnokság. Az élen álló trió nagy versenyfutásában ma főként a Honvédnek kell ügyelnie, hogy tartani tudja a lépést, mert a kispesti együttes Tatabányára látogat, míg a Rába és az FTC hazai pályán játszik. A kiesési zónában most a Videoton és a Haladás van előnyösebb helyzetben, hiszen ugyancsak otthon szerepel; az MTK-VM-re, a Pécsre és a Nyíregyházára viszont ezúttal aligha kellemes vendégség vár. 

Vasas - Pécsi MSC
A Vasas számára csupán az lehet a tét, hogy valamelyest kiengesztelje csalódott szurkolóit. A Pécsnek viszont minden pont aranyat ér, de a papírforma alapján még a döntetlenben sem nagyon reménykedhet.
idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_vasas_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_vasas_pecsi_msc_lorincz_kincses_lutz_katzirz_kiss_laszlo.jpgLőrincz, Kincses, Lutz és Katzirz szinte élőfalat von a pécsi háló elé. Kiss, a Vasas csatára ezúttal is hiába próbálkozik

idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_vasas_pecsi_msc_dardaikincses_kincses.jpgDárdai lendül támadásba, mögötte Róth és Kincses

Csepel - Békéscsaba
Csepelen tovatűntek a tavaszi álmok, a Békéscsabán pedig csak a csoda segíthet. Békéscsabán Pataki Tamás edző elégedetlen Rabcsák, Steigerwald és Melis teljesítményével, ezért mindhárman kimaradnak a kezdőcsapatból.
idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_csepel_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_csepel_bekescsaba_vincze.jpgVincze, aki csereként állt be, gyorsan indul, de a békéscsabai védelem „blokkolja" a támadást

Ferencváros- Nyíregyháza
Néhány héten át sikerrel menekült a Nyíregyháza, most azonban ismét a szakadék szélén áll. Sőt, még lejjebb is csúszhat, mert az FTC remekül játszott Győrben, s az egész tavaszi szezonban imponálóan szerepel.
idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_ferencvaros_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_ferencvaros_nyiregyhaza_vedekezes.jpgVédekezik a Nyíregyháza

idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_ferencvaros_nyiregyhaza_nyilasi_rab.jpgNyilasi és Rab harcol a vendégcsapat kapujának légterében

idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_ferencvaros_nyiregyhaza_ebedli_cseke_kleninger.jpgEbedli mellel teszi maga elé a labdát, a következő pillanatban pedig „zörög" Csepecz hálója. Ezzel a góllal egyenlített a Fradi. Ebedli mellett Cséke és Kléninger

idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_ferencvaros_nyiregyhaza_pogany_laszlo.jpgPogánynak több tetszetős elfutása is volt, győztes gólt szerzett

idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_ferencvaros_nyiregyhaza_nyilasi.jpgNyilasi rengeteget veszélyeztetett fejjel

Tatabánya - Bp. Honvéd
A házigazdák nemrégiben k.o.-győzelmet (4:1) arattak hazai környezetben az Ú. Dózsa ellen, s valószínűleg a Honvéd csapatának is nehéz perceket szereznek. Így is meglepetés lenne azonban a hazai győzelem, sőt még a döntetlen is. A Bp. Honvéd vezető edzőjének, Komora Imrének az fájdítja a fejét, hogy Dajkát, Bodonyit és Vargát is nélkülöznie kell a Tatabánya elleni találkozón.
idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_tatabanya_bp_honved.jpg

DVTK - Ú. Dózsa
A DVTK csak nagy küzdelemben maradt alul Kispesten, s tavaszi jellemzője a kiegyensúlyozottság. Lehet, hogy az Ú. Dózsának még az egy pontért is „kapaszkodnia” kell. Az Újpesti Dózsában nem szerepelhet a Videoton elleni találkozón kiállított Kardos, viszont ismét csatasorba áll a szombaton sárga lapok miatt pihenni kényszerült Szebegyinszky.
idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_dvtk_u_dozsa.jpg

Haladás - MTK-VM
A győztes fellélegezhet, a vesztes viszont még az NB II-től is tarthat. Hazai pályán a Haladás esélyesebb, de bármilyen eredmény elképzelhető.
idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_haladas_mtk_vm.jpg

Videoton - ZTE
Ha van rangadó az „alsóházban”, akkor ez az. Némi túlzással, csak a legidősebb Videoton hívek emlékeznek, hogy mikor volt utoljára ilyen kínos helyzetben a fehérvári csapat - talán most sikerül szépíteni a siralmas bizonyítványon. A ZTE-ben Takács sérült, a lábán össze kellett varrni a sebet, így rá nem lehet számítani. Helyettese Simon vagy Czigány lesz.
idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_videoton_zte.jpg

Rába ETO - DMVSC
Bár Kovács Ferenc éber és taktikus szakvezető, a debreceni együttes aligha lepheti meg a Rábát. Legfeljebb megszoríthatja.
idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_raba_eto_dmvsc.jpg

A mérkőzések után lássuk az 27. forduló válogatottjait! Három 8-as osztályzatunk van, mindhárman csatárok. Dobány Lajos és Szabó Ferenc mesterhármast értek el. Nálunk az előbbi lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_a_fordulo_valogatottja.jpg

A góllövőlista élén Dobány Lajos növelte előnyét Hannich Péterrel szemben, mivel az előbbi triplázott, míg a győri karmester csak egyszer volt eredményes.
idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_gollovo_lista.jpg

Az első osztályú labdarugó bajnokság szerdai, 27. fordulójában a bajnokjelölt Rába és a Ferencváros a várakozásnak megfelelően megszerezte hazai pályán az újabb két pontot, de vendégeik 1:0 arányú vezetése után. A Bp. Honvéd viszont nem nyert Tatabányán, így a harmadik helyre szorult. A Rába három fordulóval a befejezés előtt egy ponttal előzi két nagy vetélytársát. Több meglepő eredmény született a kiesés elleni küzdelemben. A legváratlanabb: a Pécs Budapesten legyőzte a Vasast, s ezzel talán bentmaradást érő pontokhoz jutott. Szombathelyen gólzáporral, 7:1-re nyert az MTK-VM ellen, és végleg „megmentette a bőrét" a Haladás; a Videoton is fölényes győzelemmel javított helyzetén, de 21 pontja még kevés a nyugalomhoz. Az utolsó három (Videoton, Nyíregyháza, Békéscsaba) előtt négy csapat (Pécs, ZTE, Debrecen, MTK-VM ) áll egyformán 23 ponttal. A 27. fordulóban a nyolc mérkőzés 35 gólt hozott, s most volt az idény második 6 gólkülönbségű győzelme a Haladás-MTK-VM mérkőzésen. Az első 6 gólos vereségnek is az MTK-VM volt a szenvedő alanya, ősszel, Győrött. Érdekesség, hogy három fordulóval a zárás előtt, a tabellát böngészve, mindössze négy csapat található, amelyik nem érintett sem a dobogó, sem a kiesés kérdésében. Ez a négy a következő: a Csepel, az Ú. Dózsa, a Vasas és a Tatabánya.
idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 34. fordulójában a szegedi rangadó döntetlenje a Salgótarjánnak kedvezett, így továbbra is teljesen nyílt a harc három csapat közt a feljutást érő második helyért.
idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_nb_ii_22_sz_volan_eger.jpgGoschler, aki a mérkőzés folyamán végig kitűnően játszott, ülő testhelyzetben is menteni tud a rátámadó egri csatár elől. A mérkőzés végeredményét ezúttal is Kotul, a 22. sz. Volán gólzsákja döntötte el. 22. sz. Volán-Eger SE 2:0

A következő szerdán jön a Dánia-Magyarország EB-selejtező mérkőzés.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8714715767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2019.06.03. 20:01:46

Ezután a Győr-Debrecen után mondta az egyik szurkoló a CséKá-nak:
-Tudod mit Lajos? Az I. félidőről szívesen lemondunk! Kezdjétek inkább a másodikkal!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.06.04. 09:47:57

Érdekes, erre a Fradi meccsre nem emlékszem, pedig biztos kint voltam.
A Vasas-Pécs viszont tuti bunda volt. Nem véletlen a két csillag. Az újságírók ezzel jeleztek az olvasóknak... ;-)

maribor_ 2019.06.04. 10:03:14

@Frady Endre: Megjött az alvótagozat is.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.06.04. 10:08:55

@maribor_: Nem aludtam, mert akkoriban mindig fent voltam. A lelátón... :)
Anno még volt értelme:
'84 - ifi EB győzelem
'85 - Vidi UEFA döntő; VB-re kijutás
'86 - brazil verés, világranglista 2. hely
Ki gondolta volna, hogy még abban az évben elindul az a zuhanás, ami a mai napig is egyre gyorsuló ütemben tart?

maribor_ 2019.06.04. 14:50:35

@Frady Endre: Lázálom. Akkor még nem volt semmilyen ranglista. Ezzel nem azt akarom vitatni, hogy gecijók voltunk.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.06.04. 15:06:25

@maribor_: Ha olvasol régi cikkeket, akkor rendszeresen előjön a világranglista 2. (néha 3.) helyezés. Az persze még nem olyan jellegű és számítási módú ranglista volt, mint a mostani, de létezett.
Ja, a '84-es évhez hozzátartozik az is, hogy a III.ker. TTVE ifivel megnyertük a BLASZ I. bajnokságot és döntőt játszottunk a Budapest Kupában (amit sajnos a KSI nyert meg). ;-)

maribor_ 2019.06.04. 15:08:25

"Ha olvasol régi cikkeket" Hát, izé. Most beszartam a röhögéstől. Nem. Nem szoktam régi cikkeket olvasni.

Tököm Állat 2019.06.06. 11:17:19

Az osztályzatokból örök emlék számomra,mikor a SZEOL kapott egy nyolcast győrben,s Újhelyi szinte jobb jegyet kapott mint a hazaiak játékosai.

maribor_ 2019.06.06. 11:19:47

@Tököm Állat: Várj még 3 fordulót. Szendrei hatot kap Győrben, 7-est az NS-től.
süti beállítások módosítása