Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 Bevezetés 1.

2019.09.16. 08:40 maribor_

1983. augusztus 1-7., a hónap első hete

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_headlines.jpgA Balatonon nyaralók is a pusztavacsi békefesztivált üdvözlik

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

augusztus 1.

Szekcióülésekkel folytatódott a Budapest Sportcsarnokban a 68. eszperantó-világkongresszus. Ezek keretében ülésezett az eszperantó nyelv hivatalos használatának elterjesztését elősegítő bizottság is. Este nyolc órától a sportcsarnokban bolgár, lengyel és magyar együttesek részvételével rendezték meg a nemzetközi kórusestet. A Pataky István Művelődési Központban megkezdődött az eszperantó nyelvű színházak találkozója is.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_eszperanto_vilagkongresszus_kuldottek.jpgA tanácskozás részvevői

Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkár megnyitóbeszédével Genfben megkezdődött a fajüldözés és a faji megkülönböztetés elleni II. világkonferencia. A főtitkár beszédében élesen elítélte a fajüldözés és a faji megkülönböztetés minden formáját. A II. világkonferencia megrendezését 1979-ben az ENSZ-közgyűlés 34. ülésszaka határozta el. A mostani tanácskozáson 86 ország küldöttsége vesz részt. Áttekintik az ENSZ által 1973-ban meghirdetett fajüldözés elleni harc elmúlt évtizedének eseményeit, és értékelik az I. világkonferencián elfogadott akcióprogram megvalósításában elért eredményeket. A konferencia napirendjére felvették továbbá az Izrael által megszállt arab területek, valamint Jeruzsálem kérdését, foglalkoznak a palesztin nép önálló államalapítási jogával. Az Egyesült Államok és Izrael bojkottálja a konferenciát. Hollai Imre, az ENSZ-közgyűlés jelenlegi, 37. ülésszakának elnöke is felszólalt a világkonferencia nyitó napján. Hollai Imre fontos feladatként jelölte meg, hogy a világ valamennyi tisztességes emberét mozgósítsák erre a küzdelemre. A fajüldözés és a faji megkülönböztetés időnként a faji felsőbbrendűségre vonatkozó elképzelésekben, vagy a faji alapon, illetve a bőrszín, vallás, illetve nemzeti identitás alapján történő elzárkózásban nyilvánulhat meg. A megkülönböztetés irányulhat nemzeti kisebbségek, etnikai csoportok, illetőleg idegen munkások ellen is. - Mindennek hangsúlyozása azért szükséges - mondotta Hollai Imre -, mert léteznek olyan kényelmes illúziók, mintha a faji megkülönböztetés csak a Dél-afrikai Köztársaságban, az intézményesített fajüldözés bástyájában léteznék. 

A libanoni hazafias erők az ország több részén is sikeres akciókat hajtottak végre a megszálló izraeli katonák ellen. Rasaja, Szofar és Kfarhuk környékén, valamint Bhamdun városban több izraeli állást is lőttek - jelentette a TASZSZ Bejrútból. Dél-Libanonban a megszálló izraeli katonák Zrarije falut támadták meg, ahol razziát tartottak, és több embert letartóztattak. Eközben az El-Fatah palesztin szervezet szemben álló erői között heves tüzérségi párbajra került sor. A Bekaa-völgyben fekvő Baalbek város környékén hétfő délelőtt súlyos harcok folytak, és az összecsapásnak az AFP szerint több polgári áldozata is van. Az Arafathoz hű erők és a zendülők nehézfegyvereket és harckocsikat is bevetettek.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_libanoni_riadokeszultseg.jpgA libanoni biztonsági erők riadókészültségben Tripoli városában

Teheránban hivatalosan is bejelentették, Irán bojkottálja az 1984. évi Los Angeles-i olimpiai játékokat, ezzel is tiltakozva az Egyesült Államok politikája ellen,

Új-Delhiben megnyílt a dél-ázsiai országok regionális értekezlete, amelynek munkájában India, Pakisztán, Banglades, Sri Lanka, Nepál, Bhután és a Maldív Köztársaság külügyminisztere vesz részt. A kétnapos értekezleten megvitatják a térség országai közötti együttműködés fejlesztésének kérdéseit a mezőgazdaság, a tudomány és technika, egészségügy, szállítás és távközlés, meteorológia, kultúra és sport területén. Indira Gandhi indiai miniszterelnök megnyitó beszédében kijelentette, hogy a térség országainak együttműködése hozzájárul egymás közti jószomszédi kapcsolataik megszilárdításához, társadalmi és gazdasági haladásukhoz. A hét ország közös problémáinak a jó szándék légkörében történő megvitatása előmozdítja a feszültség csökkenését a szubkontinensen, a béke és a stabilitás megszilárdítását a térségben. Az indiai kormányfő ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy bizonyos külföldi hatalmak a térség stabilitásának aláásására törekszenek. Indira Gandhi beszédében síkra- szállt az igazságos gazdasági világrend megteremtéséért. Gandhi megnyitó beszédében közvetve utalt a Sri Lanka-i zavargásokra is. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy India politikája a mások belügyeibe való be nem avatkozáson alapszik, majd hozzátette: - Térségünk nyugtalansággal terhes, meddő dolog lenne úgy tennünk, mintha nem érintene minket az, ami máshol történik. Gandhi asszony hétfőn, a konferencia megnyitása előtt találkozott Szakul Hamid Sr Lanka-i külügyminiszterrel. Megbeszélésükről nem közöltek részleteket. 

augusztus 2.

Az eszperantó világkongresszus harmadik napján, a Budapest Sportcsarnokban ülést tartott az Eszperantó Világszövetség választmánya. A mozgalom parlamentje elfogadta a világszövetség következő ötéves munkatervét, amely legfontosabb feladatként a nyelv közelgő százéves jubileumával kapcsolatos ünnepségek előkészítését jelöli meg. A tanácskozáson 45. tagországként felvették Kubát a világszövetség tagjai sorába, majd újjáválasztották a mozgalom legfelsőbb szervének elnökségét. A testület elnöke ismét a belga Grégoire Maertens lett. Ülést tartott az eszperantó tudósszövetség is. Megvitatták az eszperantó nyelv alkalmazási lehetőségeit a különböző tudományok területén. Az eszperantó világbéke-mozgalom küldöttei jubileumi ülésre jöttek össze. Az idén harmincéves mozgalom elnöke, Pethes Imre, a Béke-világ- tanács tagja elmondotta: harmincnégy ország szervezete vagy képviselője tagja a mozgalomnak, amely 1973 óta együttműködik a Béke-világtanáccsal. Tájékoztatójában szólt az aktuális békekérdésekről, és a mozgalom előtt álló időszerű feladatokról. A békéért küzdő eszperantistáknak a Béke-világtanács üdvözletét Laukó Károly, a BVT titkára, az Országos Béketanács jókívánságait pedig Terényi István alelnök tolmácsolta. 

Még országszerte több helyen mértek 30 foknál magasabb hőmérsékleti értéket. Nyugat-Európa felől azonban a jelenleginél némileg hűvösebb légáramlatok közelednek a Kárpát-medence felé. Ezek hatására kismértékben csökken a hőség. A Meteorológiai Intézet szombatig érvényes prognózisa szerint többfelé lehet számítani záporra, zivatarra. Ilyenkor az északnyugati szél megerősödik. A zivatarok elmúltával ugyan mérséklődik a légmozgás, de kisebb szél továbbra is lesz, ezért a fülledtség is csökken. A legmagasabb nappali hőmérséklet ma és holnap általában 22-27 fok között váltakozik majd, Az előrejelzés szerint a hétvégén változik a helyzet, s ismét kánikulai forróságra lehet számítani. A hőmérő higanyszála elérheti, sőt helyenként meg is haladhatja a 32 fokot.

A szükségállapot megszüntetésével egy időben hozott amnesztiarendelet értelmében Lengyelországban augusztus elsejéig 1800 személyt helyeztek szabadlábra. Az adatot a lengyel igazságügyminisztérium tette közzé.

Heves harcok dúlnak az iraki-iráni háború középső frontszakaszán - derült ki a reggeli, Bagdadban és Teheránban kiadott hadijelentésekből. Az INA iraki hírügynökség szerint az iraki erők hétfőn heves kézitusában visszaverték az irániak legújabb támadását. A teheráni rádió ezzel szemben azt jelentette, hogy az iráni erők változatlanul fölényben vannak, és tovább erősítik helyzetüket. Irán szombaton általános támadást indított a front középső szakaszán, hogy visszahódítsa a Mehran város körülötti iráni területeket. Az iráni hadvezetés engedélyt adott húsz külföldi újságírónak, hogy ellátogasson Hadzs Omran iraki határterületre, amelyet az iráni erők másfél héttel ezelőtt foglaltak el. A teheráni hatóságok ily módon gondoskodtak azoknak a bagdadi jelentéseknek a megcáfolásáról, amelyek szerint az irakiak a szóban forgó térséget visszafoglalták volna. Ali Akbar Velajati iráni külügyminiszter a Reuter brit hírügynökségnek adott nyilatkozatában megerősítette: országa mindaddig folytatja a háborút, amíg Bagdad el nem fogadja Teherán békefeltételeit

A dél-ázsiai országok külügyminiszterei Új-Delhiben befejezték kétnapos értekezletüket, és aláírták a dél-ázsiai regionális együttműködés (SARC) dokumentumát. A tanácskozást két év előkészítő munkája után tartották meg. Az okmány a többi között hangsúlyozza, hogy az ilyen együttműködés kiszélesítése előmozdítja a barátság, a jószomszédi viszony és a kölcsönös megértés erősödését a térségben, lehetővé teszi ezekben az országokban a gazdasági és társadalmi fejlődés meggyorsulását. A nagyjából összesen egymilliárd lakost számláló, s a világ legszegényebb országai közé tartozó hét állam: India, Pakisztán, Banglades, Sri Lanka, Bhután, Nepál és a Maldív Köztársaság regionális csoportot alakított, amelynek célja, hogy mindenekelőtt a mezőgazdaság, a postaügyek, a távközlés és a szállítás területén koordinálják és fejlesszék együttműködésüket. Nyugati hírügynökségek felhívják a figyelmet: ez volt az első eset arra, hogy az indiai szubkontinens hét állama - ha korlátozott mértékben is - készségét nyilvánította az együttműködésre. Ismeretes, hogy az új tömörülés két tagja, India és Pakisztán háromszor is háborúban állt egymással. A regionális csoport együttműködésének finanszírozását a tagországok biztosítják, azonban nem zárták be a kaput a külföldi segélyek előtt sem. A csoport határozatainak elfogadásához a jövőben is a tagországok egyöntetű állásfoglalása szükséges.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_indira_gandhi.jpgA külügyminiszteri értekezlet részvevői Indira Gandhi indiai kormányfő társaságában

New Yorkban húsz arab ország határozati javaslatot terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé az egy héttel ezelőtt Hebronban végrehajtott palesztinellenes merénylet ügyében. A határozati javaslat - Izrael említése nélkül - elítéli a merényletet, majd felszólítja Tel-Aviv támogatóit: ne nyújtsanak segítséget az izraeli településpolitika folytatásához. A Biztonsági Tanács három napja folyó vitájában az arab országok eredetileg olyan határozati javaslatot készítettek elő, amely kimondottan Izraelt tette felelőssé a ciszjordániai merényletért. Ettől azonban - az amerikai vétótól tartva - elálltak. Megfigyelők egyébként valószínűnek tartják, hogy Washington az enyhített változatot sem fogadja el. Egy héttel ezelőtt az Izrael által megszállt Hebronban álarcos fegyveresek - nyilvánvalóan izraeli telepesek - tüzet nyitottak az ottani iszlám egyetem diákjaira. Három diák meghalt, harminc megsebesült.

A Reagan-kormányzat háborús politikája ellen tüntetett a New York állambeli Romulus városában kétezer békeharcos. A tömegmegmozdulás részvevői - többségükben nők - az ellen tiltakoztak, hogy a NATO új típusú amerikai közepes hatótávolságú rakétafegyvereket akar telepíteni az idén Nyugat-Európába. A hatóságok megerősített rendőri alakulatokat vezényeltek a helyszínre. Nem maradhatunk tétlen szemlélők a nyugat-európai rakétatelepítés elleni küzdelemben - hangoztatja az alsó-ausztriai békeharcosok felhívása. Az amerikai Pershing-2 rakéták és manőverező robotrepülőgépek tervezett rendszerbe állítása az „Európára korlátozott” atomháború megvívását céloznák - figyelmeztet a felhívás.

augusztus 3.

Timmer József, a Szakszervezetek Országos Tanácsának titkára hivatalában fogadta az Eszperantó Világszövetség elnökségét. A szakszervezeti és eszperantómozgalom együttműködésének lehetőségeiről, kapcsolatainak bővítéséről folytattak eszmecserét. Romes Csandra, a Béke-világtanács elnöke levélben köszöntötte a kongresszus részvevőit. Az üzenet hangsúlyozza: a BVT nagyra becsüli az eszperantó világbéke-mozgalom munkáját, és kifejezi szándékát, hogy együttműködését az eddiginél is szorosabbra fűzze vele. A világkongresszus küldöttei Magyarország nevezetességeivel ismerkedtek. Az eszperantisták egyik csoportja ellátogatott a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújszántóra, Kalocsay Kálmán neves eszperantista költő és műfordító szülőfalujába. A 20. nemzetközi eszperantó gyermekkongresszus részvevői ugyancsak kirándultak: Szentendre városával ismerkedtek. A világkongresszus színhelyén, a Budapest Sportcsarnokban együttes ülést tartott az Eszperantó Világszövetség elnöksége és a Lengyel Eszperantó Szövetség elnöksége. A tanácskozáson az 1987-ben - az eszperantó nyelv létrehozásának századik évfordulóján - Varsóban megrendezendő jubileumi világkongresszus előkészítésével kapcsolatos feladatokat vitatták meg. A Budapest Sportcsarnokban ifjúsági estet rendeztek fiatal amatőr művészek részvételével, a Pataky István Művelődési Központban pedig Shakespeare Vízkereszt című darabját mutatta be a bolgár eszperantószínház.

Aczél György, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának titkára, Sarlós István, a Minisztertanács elnökhelyettese, a Politikai Bizottság tagjai, szerdán Köpeczi Béla művelődési miniszter társaságában látogatást tettek az Állami Operaházban. Megtekintették az épület folyamatban levő rekonstrukcióját, majd tájékoztatót hallgattak meg a tervszerűen haladó munkálatokról.

A Nitrokémia Ipartelepek 6. számú, balatonfűzfői gyáregységének P 3-as üzemében éjjel negyed 12-kor áramszünetet okozott a vihar. Az üzemzavar elhárítása közben egy hűtésre szolgáló sóolvadék-keverő tartály felhasadt, és a veszélyes vegyi anyag kiáramlott. A baleset következtében Simon Árpád 33 éves művezető súlyos sérüléseibe belehalt. Reinthaller Miklós szakmunkást súlyos sérülésekkel a veszprémi kórházban ápolják. A baleset okainak tisztázására a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálatot indított.

Az ötnapos tanítási hét tapasztalatairól tárgyalt a fővárosi tanács végrehajtó bizottsága. Megállapította, hogy a lakosság kedvezően fogadta a felnőttek munkarendjéhez igazított tanítási rendet. A gyermekek iskolán kívüli elfoglaltsága a késő délutáni órákra, illetve szombat-vasárnapra tevődött át. Az ötnapos munkahét bevezetése miatt az óvodák és az általános iskolák a szülők igényeinek megfelelően reggel 6 órától délután 5-6 óráig tartanak nyitva. A vártnál kevesebb 3-13 éves gyermek szombati felügyeletét kérték a szülők. Az óvodákban és iskolákban így szombatonként csak egy-két gyerek veszi igénybe az ügyeleti foglalkozásokat. A jelentés azt is megállapítja

A Szibériát Nyugat-Európával összekötő exportgázvezeték csehszlovákiai szakaszából - túlteljesítve az előirányzatot - már 70 kilométert lefektettek, és elvégezték a hegesztések vizsgálatát, valamint a nyomáspróbákat is. A jelentések szerint a csehszlovák építőmunkások a fenti szakaszon felállítottak tíz kompresszorállomást. Az Ungvárnál Csehszlovákia területére lépő tranzitvezeték hossza mintegy 800 kilométer lesz, amelyen a Szovjetunió évi 2 milliárd köbméter földgázt juttat Csehszlovákiának is. Ezzel az ország teljes földgázszükségletének 13 százalékát biztosítja az évtized végére. Mint ismeretes, a gázvezeték csaknem négy és fél ezer kilométeres szovjet szakaszának építési munkálatait a közelmúltban befejezték, s azon már továbbítható az urengoji földgáz.

Folytatódott az általános vita a fajüldözés és a faji megkülönböztetés elleni világkonferencián, amely hétfőn kezdődött. A Dél-afrikai Köztársaság apartheidpolitikáját bírálta felszólalásában többek között az ENSZ apartheidellenes különbizottságának képviselője, továbbá Szenegál és Jugoszlávia küldötte. A nemzetek palotájában folyó vitában a felszólalók élesen bírálták Izraelt, amely a megszállt arab területeken az arab lakossággal szemben a faji megkülönböztetés rendszerét vezette be. A rendkívül veszélyes közel-keleti helyzetről, Izrael terjeszkedési politikájáról, a megszállt arab területek lakosságának jogfosztottságáról szólt az Arab Liga küldötte. Bírálta Washingtont, amiért obstrukciós politikájával megakadályozza az ENSZ Biztonsági Tanácsát abban, hogy békés és igazságos megoldást találjon a közel-keleti probléma megoldására.

Izrael nem hajlandó írásban rögzíteni Libanonban állomásozó csapatainak kivonulási menetrendjét - közölte az izraeli rádió. A jelentés azután hangzott el, hogy Robert McFarlane, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja találkozott Jichak Samir izraeli külügyminiszterrel. Az amerikai diplomata nem közölt részleteket a megbeszélésről.

Az izraeli megszálló erők eközben folytatják megtorló akcióikat a libanoni polgári lakosság ellen. Kfar-Milki városában hetedik napja általános sztrájk van. A lakosság így tiltakozik az ellen, hogy a megszállók több embert letartóztattak. A libanoni-szíriai határtól öt kilométerre, Kfar-Kuk térségében az izraeli tüzérség és harckocsik lőtték az ott állomásozó szíriai alakulatokat, amelyek az arabközi békefenntartó erők keretében állomásoznak a körzetben. A szíriaiak viszonozták a tüzet.

Összetűzés volt a libanoni kormányerők és az El-Fatah palesztin szervezet Jasszer Arafat ellen harcoló egységei között is.

A líbiai kormány közleményben figyelmeztette az Egyesült Államokat: ha az Eisenhower amerikai repülőgép-anyahajó behatol a Szidra-öbölbe, Líbia légiereje akcióba lép ellene. Az öböl Líbia területének elidegeníthetetlen része - hangsúlyozza a JANA líbiai hírszolgálati iroda által ismertetett kormányközlemény. Reggel ugyanis szemtől szembe került egymással két líbiai és két, az Eisenhowerről felszállt amerikai repülőgép, fegyveres összetűzésre azonban nem került sor.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_eisenhower_anyahajo.jpgLíbia partjai felé tart az Eisenhower amerikai repülőgép-anyahajó

ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén az Egyesült Államok képviselője megvétózta az arab országoknak azt a határozati javaslatát, amely elítélte a megszállt területeken elkövetett legutóbbi terrorcselekményeket és az izraeli településpolitikát. A tanács 15 tagja közül 13 igennel szavazott, Zaire tartózkodott. Az Egyesült Államok a Biztonsági Tanácsban leadott vétójával ismét bebizonyította, hogy támogatja azt a terrorpolitikát, amelyet Izrael a megszállt területeken folytat - mutat rá a TASZSZ New York-i tudósítója. 

augusztus 4.

A kormány Tájékoztatási Hivatala közli: A Minisztertanács ülésén áttekintette a gyógyszer-, növényvédőszer- és intermediergyártás központi fejlesztési programjának eddigi végrehajtását. Megállapította, hogy az elmúlt két év alatt az érintett területeken jelentős eredmények születtek, a termelés és az export az ipar és a vegyipar átlagánál gyorsabban nőtt. A programhoz kapcsolódó gyártási ágak gazdasági jelentősége a világgazdaságban végbement változások következtében növekedett. A kormány az eddigi tapasztalatok figyelembevételével meghatározta a program 1985. évi főbb céljait. Legfontosabb törekvés továbbra is az export növelése és a hazai ellátás javítása, melyet a kutatási és a műszaki-fejlesztési tevékenység fokozásával kell megalapozni. A Minisztertanács kötelezte az ipari minisztert, hogy a határozatban foglaltak teljesítéséhez szükséges intézkedéseket tegye meg, és a végrehajtást következetesen ellenőrizze. A kormány jóváhagyólag tudomásul vette az aszálykárok enyhítésére és az aszály által érintett területeken a mezőgazdasági üzemek folyamatos termelésének fenntartása érdekében a Gazdasági Bizottság által hozott határozatokat s a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter által tett eddigi intézkedéseket. 

Olaszország új kormánya letette a hivatali esküt Sandro Pertini köztársasági elnök előtt. Bettino Craxi személyében Olaszország történetében először lett szocialista párti politikus a miniszterelnök. Az új kabinet programja és összetétele egyaránt élénk érdeklődést és vitát keltett az olasz közvéleményben. A kormányelnök Craxi mellett a kereszténydemokrata Andreotti kapta a külügyminiszteri posztot. A miniszteri tárcák fele egyébként a kereszténydemokratáknak jutott, a többin az ötpárti koalíció másik négy kisebb pártja osztozkodott. Az új kormány programjának középponti része az ország gazdasági gondjairól, azok orvoslásáról szól. Legfontosabb feladatnak az évi 16 százalék körüli infláció, valamint a munkanélküliség csökkentését tekintik. Tartalmaz emellett a program konkrét gazdasági megszorításokat, egyidejű ár- és bérbefagyasztást. Ami a külpolitikai profilt illeti, a kereszténydemokraták előzetes kikötéseivel és feltételeivel összhangban a kormány maradéktalanul elkötelezte magát a NATO-tervek, köztük a közepes hatótávolságú amerikai rakéták telepítése mellett. Minthogy a kormányt ugyanaz az öt párt alkotja, mint az előző, épp Craxi által megbuktatott kabinetet, római megfigyelők nem várnak érdemi változást Olaszország kormányzásában. A kommunista párt vezetősége csütörtökön ülést tartott, majd közleményben jelentette be, hogy nem ért egyet az új kormány összetételével és programjával sem.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_bettino_craxi.jpgBettino Craxi távozóban Sandro Pertini köztársasági elnöktől

A belfasti bíróságon Basil Kelly bíró szigorú biztonsági intézkedések közepette kezdte meg az ítéletek kihirdetését harmincnyolc személy ügyében, akiket azzal vádoltak, hogy az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) elnevezésű, betiltott szervezet tagjaiként terrorista cselekményeket hajtottak végre. Az ítélethirdetés még nem zárult le, de annyi már kiderült, hogy három vádlottat gyilkosságban találtak bűnösnek, huszonhatot pedig abban, hogy az Ír Köztársasági Hadsereg tagjai. Három vádlottat felmentettek. A vádlottak ellen Christopher Black, egy árulóvá vált IRA-terrorista vallomása szolgáltatta a fő bizonyítékokat. A tárgyaláson 182 vádpontot vizsgált a bíró, kezdve a gyilkosságtól és a pokolgépes merénylettől a törvénytelen fegyverviselésen át az IRA-hoz való tartozásig. Az angol sajtó szerint ez volt Észak-Írországban a leghosszadalmasabb és legköltségesebb „terroristaper”. Az ügy központi alakja az árulóvá lett egykori IRA-tag. Black terrorcselekmények elkövetése miatt 1975-től öt évig börtönben ült, majd 1981 végén ismét a brit hatóságok kezére került. Ezúttal a többi között gyilkossággal és emberrablással vádolták. Hogy mentse a bőrét, vallomást tett az IRA-hoz tartozó társai ellen. Kihallgatása tizenöt napon át tartott. Kelly bíró az ítéletek indoklásakor kijelentette, hogy Black „veszélyes és kegyetlen terrorista”, de bírói gyakorlata alatt nem találkozott „megbízhatóbb és meggyőzőbb tanúval”. Blacket „szolgálataiért” a bíró - a fennálló rendelkezésekkel élve - felmentette az ellene felhozott vádpontok alól. A BBC rádió értesülése szerint az árulóvá vált terrorista családjával együtt Ausztráliába szökött. Az IRA bejelentette, hogy Blacket „halálra ítélte”.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_belfast.jpgA belfasti bíróság épülete - erős katonai őrizet alatt

Egy Tunisz melletti hotelben zárt ajtók mögött megkezdődött a Palesztinai Felszabadítási Szervezet központi tanácsának kétnapos rendkívüli ülése. Az ülésről a tanács 81 tagja közül csak a PFSZ radikális szárnyához tartozó Népi Front Palesztina Felszabadításáért - Főparancsnokság nevet viselő szervezet képviselői hiányoznak, a többi tagszervezet vezető személyiségekkel képviselteti magát. A napirend legfontosabb pontja az Arafatot támogató és támadó Palesztinái erők közötti, fegyveres összecsapásokig éleződött konfliktus rendezése. Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint a tanács elítélte a Bekaa-völgyben dúló harcokat, és felszólította a szemben álló feleket, hogy demokratikus párbeszédben oldják meg nézeteltéréseiket. Az ülés részvevői szerdán úgy határoztak, hogy különleges bizottságot állítanak fel az Arafathoz hű erők és az El-Fatah lázadói közötti tűzszünet ellenőrzésére. A központi tanács elemzi az Izrael által megszállt területeken és a Libanonban kialakult katonai helyzetet, és megvitatja annak kérdését, hogy összehívják-e a palesztinai nemzeti tanácsot.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_arafat_pfsz.jpgA PFSZ központi tanácsának elnöksége (középen Arafat)

augusztus 5.

Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke hivatalában fogadta Humphrey Tonkint, az Eszperantó Világszövetség alelnökét és Simo Milojevicset, az Eszperantó Világszövetség rotterdami központi irodájának főigazgatóját. Tájékoztatta őket a főváros fejlődéséről, a vendégek pedig köszönetét mondtak azért, hogy a magyar főváros otthont adott az eddigi legnagyobb szabású eszperantó-világkongresszusnak. A rendezvénysorozat küldötteinek egy csoportja a Hazafias Népfront Országos Tanácsánál tett látogatást, az Eszperantó Világszövetség nőbizottságának képviselőit pedig a Magyar Nők Országos Tanácsának vezetői fogadták. A Budapest Sportcsarnokban folytatta munkáját a 68. eszperantó-világkongresszus. A rendezvény fő témájáról - a modern kommunikáció társadalmi és nyelvi vonatkozásairól - lengyel, magyar, NSZK-beli és svájci szakértők tartottak előadásokat.

Az eszperantó utazási irodák képviselői turisztikai vásáron találkoztak, s egyeztették jövő évi utazási terveiket. Az irodák szervezte utak - amelyekre nemcsak eszperantisták jelentkezhetnek - a megszokott áraknál általában jóval olcsóbbak, hiszen a fogadó ország eszperantó szövetsége kölcsönösségi alapon sokat segít az utak lebonyolításában. Este, a Budapest Sportcsarnokban - a rendezvény befejezése előtt - a küldöttek jó hangulatú kongresszusi bálon búcsúztak egymástól.

A világpolitika és a kétoldalú kapcsolatok időszerű kérdéseiről tárgyalt Jurij Andropov, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke Alvaro Cunhallal, a Portugál KP KB főtitkárával, aki az SZKP KB meghívására tartózkodik a Szovjetunióban. A szívélyes, baráti légkörű találkozón - a Moszkvában közzétett jelentés szerint - beható eszmecserét folytattak a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről és a két párt tevékenységéről. A középpontban a békéért, a nukleáris háború fenyegetésének elhárításáért vívott harc problémái álltak. Megállapították, hogy a két párt azonosan értékeli a nemzetközi helyzetet. Egységes álláspontot vall abban, hogy Európa és a világ népeinek érdekei az amerikai imperializmus agresszív politikájának határozott visszautasítását követelik meg, és abban is, hogy meg kell állítani a fegyverkezési versenyt. Meg kell menteni az emberiséget a nukleáris háború veszélyétől. Jurij Andropov és Alvaro Cunhal megerősítette a két párt szolidaritását a tömegek háborúellenes mozgalmának részvevőivel, azokkal a népekkel, amelyek a függetlenségükért és szuverenitásukért, az újgyarmatosítás, a fajüldözés és a fasizmus, az imperialista diktátumpolitika, fenyegetés és intervenció ellen küzdenek.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_jurij_andropov_alvaro_cunhal.jpgAndropov és Cunhal megbeszélése

A fajüldözés és a faji megkülönböztetés elleni harc II. konferenciáján közzétették a fórumon részi; vevő államok beszámolóit arról, hogy mit tettek az ENSZ-ben 1973-ban meghirdetett célok eléréséért, hogyan vették ki részüket az elmúlt évtizedben a fajüldözés és a faji megkülönböztetés elleni harcból. A konferencia pénteki ülésén folytatódott az általános vita. Angola képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy a fajüldöző Dél-afrikai Köztársaság folytatja agressziós cselekményeit Angola és más afrikai államok ellen. Zambia küldötte erélyesen fellépett az ellen a nyugati kísérlet ellen, hogy a namíbiai probléma megoldását a kubai csapatok Angolából való kivonásához kössék. Bírálta Pretoria politikáját, s felhívta a világ békeszerető népeit: ítéljék el a Dél-afrikai Köztársaságot, amiért apartheidpolitikát folytat, jogellenesen tartja megszállva Namíbiát, és támadja a szomszédokat.

A végrehajtandó és felfüggesztett büntetésekkel együtt összesen több mint négyszáz évi börtönbüntetést hirdettek ki a belfasti bíróságon harmincöt személy ügyében, akiket a betiltott Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) tagjaként vagy vele együttműködésben terrorista cselekmények elkövetése miatt ültettek a vádlottak padjára Basil Kelly bíró harmincnyolc személy ügyét tárgyalta. Három vádlottat felmentett, a többit bűnösnek találta. Négy személyt - egyebek között gyilkosságért - életfogytiglani börtönre ítélt. Tizennyolc vádlottat 3-tól 18 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtott, tizenhárom büntetését felfüggesztették.

Tuniszban folytatódott a PFSZ központi tanácsának rendkívüli ülése, amely az El-Fatah palesztin szervezeten belüli ellentétek kérdésével foglalkozik. Az ülésen megtárgyalták annak a - június végén létrehozott - hattagú palesztin bizottságnak a tevékenységét, amely az El-Fatahon belüli viszály megoldása érdekében eddig már kétszer is próbálkozott közvetítéssel. Szóba kerültek Jasszer Arafatnak, a PFSZ végrehajtó bizottsága elnökének különböző országokban tett legutóbbi látogatásai, valamint Szíria és a PFSZ viszonya is. A küldöttek a PFSZ vezetőjének Szíriából történt kiutasítását csak mint Jasszer Arafat személye, és nem mint a PFSZ egésze elleni sérelemként értékelték.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_arafat.jpgArafat a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón

Robert McFarlane amerikai különmegbízott, aki most tért vissza Jeruzsálemből Bejrútba, még aznap este találkozott Elie Szalem libanoni külügyminiszterrel. Az amerikai diplomata az izraeli hadsereg libanoni jelenlétével kapcsolatos kérdésekben közvetít a két fél között.

A Bejrúttól délkeletre fekvő Alej-hegységben kiújult a tűzharc a falangista és a drúz fegyveresek között. A szemben álló felek tüzérséget is bevetettek.

Dél-Afrika partjaitól 50 kilométerre kigyulladt a Castillo de Bellver nevű spanyol tartályhajó. Az égő hajó kettétört és 217 ezer tonnás olajrakománya lángolva úszott a vízen. A spanyol tartályhajó 36-tagú legénységéből 34 tengerészt kimentettek; ketten még nem kerültek elő.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_castillo_de_bellver.jpgA lángokban álló tartályhajó

A két eltűntként kezelt tengerész végül sosem került elő. A helyi hatóságok pár nap múlva, nem túl bonyolítva az ügyet, mikor a tanker már teljesen kiégett, kivontatták a nyílt óceánra, ott felrobbantották, így helyezve azt a hullámsírba. A robbanás Fokvárostól 50 kilométerre történt, a hajót mintegy 80 kilométerrel vontatták végül arrébb. A szennyeződéssel sem foglalkoztak sokat. A kiömlött olaj túlnyomó része a vízen elégett, a maradékot az áramlat nem a partok felé sodorta. Ezért - gyakorlatilag - a későbbiekben egész egyszerűen nem foglalkoztak a dologgal. A hajó spanyol tulajdonosa 70 millió dollárra becsülte a kárt, amiből az olajrakomány értéke 52 millió volt.

augusztus 6.

Az eredményesen elvégzett munka tudatában, jó hangulatban tartotta meg a Budapest Sportcsarnokban záró, plenáris ülését a fővárosunkban tanácskozó 68. eszperantó-világkongresszus. Az egyhetes rendezvénysorozat záróülésén az Eszperantó Világszövetség vezetői, Grégoire Maertens elnök és Szabó Flóra főtitkár értékelte a kongresszus munkáját. Mint beszámolójukban kiemelték, a 75 éves mozgalom történetében ez volt eddig a legnagyobb szabású tanácskozás. A világ minden részéből csaknem ötezer küldött érkezett, s vett részt a kongresszus több mint kétszáz rendezvényén. A legkülönfélébb nemzetiségű, világnézetű emberek foglaltak állást Budapesten amellett, hogy sajátos lehetőségeiket, az eszperantó nyelvet kihasználva segítsék elő a népek közötti közeledést és egyetértést.

Pusztavacsra, az ország kellős közepére invitált mindenkit, akinek kedve és ideje van rá, a Képes Újság szerkesztősége és az Országos Béketanács. Tették mindezt a lap tavalyi fesztiváljának sikerén felbuzdulva; s a hirosimai atomtámadás évfordulójának apropóján, a fesztiválhoz politikai tartalmat is találva.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_pusztavacs_bekedemonstracio.jpgNépünnepély és békedemonstráció - részlet a résztvevők tömegéből

Mintegy dokumentálták ezt a vigasságra egybegyűltek azzal, hogy a népfrontnak, a béketanácsnak és a KISZ-nek a tömeget szorgosan járó aktivistái délre már négyezer békealáírást gyűjthettek össze a közönségtől. Sajátos módon, még olyanok is hitet tettek a Pusztavacs kínálta alkalom révén a béke ügye mellett, akik szombaton is dolgozván, itt sem lehettek; szocialista brigádok sokaságának a fesztiválra érkezett táviratai fejezték ki egyetértésüket.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_pusztavacs_farkas_bertalan.jpgFarkas Bertalan felolvassa a magyar fiatalok békeüzenetét

A nap attrakciója mindazonáltal a nagyszínpadon megkezdődött, az ország közepét szimbolizáló Jeltoronynál folytatódott, és a 200 személyes sátrak sorában hajnalig tartó csoportos esküvő, illetve lagzi volt, amelynek ceremóniáját a 14 éves korától vőfélyeskedő és most már az ezredik ilyen eseményt is lebonyolító Horváth Lajos vezényelte. Igaz: délelőtt még azt sem lehetett tudni, hol van az ország legkülönbözőbb részeiből érkezett nyolc házasulandó pár, mígnem az előzékeny rendőrök „kihalászták” és szirénázva előrehozták gépkocsijukat az Örkénytől idáig álló autósorból.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_pusztavacs_jelhaz.jpgA Jelház és az egybekelt párok

Alighogy elült a lakodalmi zaj, már kezdődött, pontosabban folytatódott is a műsor a nagyszínpadon, illetve a gyermekszínházban, hogy délben nagyszabású békedemonstrációval és a háború szellemének jelképes elégetésével folytatódjék, este pedig béketűz gyújtásával fejeződött be ez a nagyszabású népünnepély.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_pusztavacs_nagyszinpad.jpgA nagyszínpadon

A szombati pusztavacsi tudósításunk támogatója a Képes Újság volt.
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_pusztavacs_kepes_ujsag.jpg

Kétévenként ítélik oda a legkiemelkedőbb munkát végző nemzeti eszperantó szövetségnek a világszervezet díszes serlegét, amelyet most a budapesti zárótanácskozáson a kínai eszperantó liga főtitkára vehetett át. Az ülés végén Grégoire Maertens köszönetét mondott a magyar szervező bizottságnak a világkongresszus megszervezésével kapcsolatos eredményes munkájáért, majd Barát Endre, a magyar rendező bizottság elnöke átadta a világkongresszus zászlaját Wally du Temple-nek, a jövő évi kanadai rendezvénysorozat előkészítő bizottsága elnökének: Még felhangzott néhány dal a nemzetközi eszperantó kórus előadásában, majd a tanácskozás az eszperantó himnusz eléneklésével befejezte munkáját. A sok ezer küldött a Sportcsarnok folyosóin vett búcsút egymástól: Gis revidoen Vankuvero! - Viszontlátásra Vancouverben!

Hirosimában és a világ igen sok más városában tömeggyűlésekkel, békemenetekkel és egyéb megmozdulásokkal emlékeztek meg a 38 évvel ezelőtti amerikai atomtámadás évfordulójáról. A hirosimai békeparkban mintegy ötvenezer ember jelenlétében harangszóval kezdődött a megemlékezés. A megmozdulás részvevői egyperces néma csönddel emlékeztek meg a hirosimai atomtámadás több mint százezer áldozatáról, majd Araki Takesi polgármester, valamint az áldozatok hozzátartozói a hagyományoknak megfelelően rávezették a hirosimai emlékmű talapzatában található névsorra annak a több mint ötezer embernek a nevét, akik tavaly az atomtámadás utóhatásai következtében haltak meg. A megemlékezésen részt vevő Nakaszone Jaszuhiro japán miniszterelnök ugyancsak békefelhívást olvasott föl, majd közölte: Reagan amerikai elnökkel folytatandó novemberi tárgyalásain kiemelten kezelik majd a nukleáris fegyverek korlátozásának kérdését. A békenagygyűlés több részvevője tiltakozott Nakaszone részvétele ellen, mivel a miniszterelnök a japán újrafegyverkezés és az Egyesült Államokkal való szövetség elszánt hívének számít.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_hiroshima.jpgJapán békeharcosok atomhalál elleni jelképes tiltakozása Hirosimában

A szombati évfordulón Washingtonban tartott gyűléssel fejeződött be a július 6-án Moszkvából elindult kerékpáros békemenet. A menetben norvég, svéd, finn, szovjet és amerikai sportolók vettek részt. A sportolók és a gyűlés részvevői békefelhívással fordultak az ENSZ-hez. Az amerikai San Franciscóban a város lakói fáklyásmenettel emlékeztek meg a hirosimai és nagaszaki áldozatokról. Oakland városban békemozgalmi aktivisták éhségsztrájkot kezdtek, tiltakozásul a nyugat-európai rakétatelepítés ellen. A Szovjetunió sok városában ugyancsak tömegmegmozdulásokkal emlékeztek meg az évfordulóról. A Krím félszigeti Jaltában nemzetközi béketalálkozót tartottak, amelyen a magyar békemozgalom is képviseltette magát. Nagy-Britanniában a leszerelés sok ezer híve békemenetekkel és éhségsztrájkokkal emlékezett meg az évfordulóról. Az NSZK nagyvárosaiban: Münchenben, Frankfurtban és másutt nagygyűlések voltak.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_dortmundi_beketuntetes.jpgAz NSZK-beli Dortmundból elindult békemenet részvevői a belga fővárosban

A palesztin ellenállási mozgalom és a Szíria közötti viszony rendezésére, valamint a palesztin egység helyreállítására felhívó határozat elfogadásával ért véget este a PFSZ központi tanácsának Tuniszban tartott háromnapos ülése. A tanács Jasszer Arafat indítványára elhatározta, hogy négytagú irodája a PFSZ végrehajtó bizottságával közösen új békéltető bizottságot hoz létre a Szíriai kormánnyal való jó viszony helyreállítására, valamint a palesztin mozgalmon belül támadt viszály elsimítására. A békéltető bizottság Damaszkuszban és a libanoni Bekaa-völgyben folytat majd tárgyalásokat.

Este Libanon három városában hajtottak végre pokolgépes merényletet. A tripoli mecsetnél bekövetkezett robbanásnak az eddigi adatok szerint 19 halálos és 43 sebesült áldozata van. Bejrútban egy ötemeletes lakóházban robbant pokolgép, leszakítva az épület egyik oldalát. Itt egy 17 éves lány lelte halálát, és öten sebesültek meg. Szidonban az egyik üzlet előtt felrobbant szerkezet nem követelt áldozatokat.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_mecsetrobbantas.jpgA libanoni hadsereg katonái a tripoli mecsetrobbantás körülményeit vizsgálják

Irak és Irán este egybehangzóan azt jelentette, hogy az északi fronton, a kurdok lakta iraki hegyvidéken folyó hadműveletek során az iráni csapatok ismét birtokukba vették a 2500 méter magas, stratégiai jelentőségű Kermand-hegycsúcsot. Az elmúlt két hét alatt a hegycsúcs háromszor cserélt gazdát. Ali Khamenei iráni elnök Teheránban istentiszteleten jelentette be a hadisikert, közölvén azt is, hogy a csúcsért folyt harcokban az irániak megsemmisítettek két iraki kommandó zászlóaljat és két elit századot. A bagdadi hadijelentés szerint, amelyet a hivatalos hírügynökség tett közzé, az iraki légierő helikopterei súlyos veszteségeket okoztak a támadó iráni erőknek. A hegység lejtői és más csúcsai továbbra is iraki ellenőrzés alatt állnak. Mint az iraki hadijelentés hírül adta, az iraki légierő a front középső szakaszán is heves támadásokat intézett az iráni állások ellen. Teheráni jelentés szerint ezen a frontszakaszon, Mehrán térségében az iráni csapatok visszaverték az irakiak ellentámadásait.

New York-i jelentés szerint Irak arra kérte Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkárt, hogy a csaknem három éve tartó háború ügyét vegyék fel a közgyűlés szeptemberben megnyíló ülésszakának napirendjére. Az iraki ENSZ-nagykövet levelében azzal vádolta Iránt, hogy „makacsul kitart a konfliktus folytatására és kiszélesítésére irányuló politikája mellett”

augusztus 7.

„Ez jó mulatság, férfimunka volt!” - jellemezhetnék a költő szavaival azt a szorgoskodást, amellyel a békemozgalom és a népfront munkatársai a pusztavacsi fesztivál két napja alatt az emberiség legelemibb, minden mást is meghatározó vágyát demonstráló jelszavakra húszezer aláírást gyűjtöttek össze. De hát még hogy férfimunka? Több, mint sérelmes volna a jelző az aktivisták közül Bor Lászlónéra, Nemes Katalinra és Pintér Irinára, akik az „erősebb nem” képviselőivel - például Mészáros Andrással, Netling Györggyel és Tóth Gáborral jószerével versengve - végezték ezt a szó szerinti értelemben értendő tömegpolitikai munkát.

Nehéz volna pontosan megmondani, hányan lehettek ott a Képes Újság és az Országos Béketanács pusztavacsi szombati és vasárnapi rendezvényén. Az adatot azonban a föntiek szerencsére nem tartották titokban. A magyar ifjúság, az OBT és a Nőtanács békeüzeneteit „légipostán” kézbesítő MHSZ-ejtőernyősök egyike imponáló magabiztossággal jelentette ki, miután személyesen Farkas Bertalan űrhajós kezeibe adta a reá bízott küldeményt: - A színpad körül úgy 242 ezer embert számoltam meg, de ezenkívül rengetegen voltak a térségben olyanok, akik annyira mozogtak, hogy nem is lehetett megszámolni őket.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_mhsz_ejtoernyos_farkas_bertalan.jpg"Úgy 242 ezren lehetnek itt” - mondja Farkas Bertalannak az ejtőernyős

Ám haladjunk szép sorjában, hogy elmondhassuk, miként is lett hatalmas békedemonstráció a pusztavacsi fesztiválból, amelyet az idén - megannyi politikai, társadalmi és állami szervvel, intézménnyel, vállalattal és szövetkezettel karöltve - immár másodízben toboroztak össze a rendezők. Nos, például amiatt lett az, mert a rugalmas szervezők a szombati csoportos esküvőt követő éjszakai lagzi után, kora reggel nem tust, ellenkezőleg: ébresztőt húzattak, nehogy az előző délutáni műsorra beosztott, ám a váratlan kétórás áramszünet okán tétlenségre kényszerített együttesek és szólisták fellépés nélkül maradjanak, ha már a három nagyvárosban lezajlott selejtezők után az ország legkülönbözőbb fertályaiból idáig jutottak.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_kartali_nepi_egyuttes.jpgA kartali népiegyüttes műsora

Úgyhogy szombat reggeltől vasárnap estig bőven volt dolga Dévényi Tibor műsorvezetőnek, aki becsülettel állta a sarat, illetve - hiszen szerencsére szemernyi eső sem esett - a csontszáraz dobogót. Ily módon még azt a néhány perces többletidőt is sikerült észrevétlenül áthidalni, ami abból adódott, hogy az ejtőernyősök a tervezettnél valamivel távolabb kényszerültek talajt érni. Az embertömeg, az autók és a sátrak szegélye ugyanis a tervezettnél is jóval kijjebb került.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_pusztavacs_ejtoernyosok.jpgBékeüzenetet hoznak az ejtőernyősök

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_pusztavacs_gyerekszinpad.jpgA gyermekszínpad közönsége

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_pokolgep.jpgA Budapestről érkezett Pokolgép együttes koncertje

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_pusztavacs_musor.jpgTetszik a műsor

A legnagyobb ovációt mindazonáltal az a bejelentés aratta, hogy meglepetés következik, mert röviddel ezelőtt a fesztiválra érkezett és most a jelenlevőkhöz kíván szólni a szabadságát családjával együtt hazánkban töltő Romes Csandra, a Béke-világ- tanács elnöke.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_pusztavacs_romes_csandra.jpgRomes Csandra a Jeltoronynál, mellette Ádori Károly, az MSZMP járási Bizottságának első titkára

Valóban felemelő volt kicsit később ott lenni a - kupolája alatti márványtérképpel az ország közepét reprezentáló - Jeltoronynál, ahol a fesztivál két kilométerrel távolabbi színhelyéről érkezett buszos, autós, kerékpáros és gyalogos, hazánk minden táját képviselő békemenetek részvevőinek megilletődött csendjében egy kőoszlopba falazták a békeüzeneteket rejtő fémkazettát. Két nap alatt 300 ezer vendég, húszezer aláírás, a Képes Újság ötezer példányban elkelt fesztiválszáma, ezer népművész, vásáros, mutatványos sátor és stand, ötven együttes, illetve szólista, vásárfamászás, vadászati és juhászkutya-bemutató... Vajon megvonható-e puszta számokkal és tényekkel Pusztavacs mérlege? Alig hinnők. Hiszen az esti béketűz mellett is így búcsúzkodtak a jelenlevők: „Akkor tehát jövőre és azután minden évben ugyanitt.”

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_pusztavacs_vasarfa_1.jpgAki feljutott a vásárfára

A békeüzenetek egy része:
A Dunántúli Regionális Vízmű és Vízgazdálkodási Vállalat „Május 1.” szocialista brigádja, Siófok: „Azt akarjuk, Hogy a világ népei, az országok békében éljenek egymás mellett. Jövő nemzedéke, Ti, akik majd ezeket a sorokat olvassátok, tudjátok meg, mindent megteszünk azért, hogy gondtalan életetek legyen. Küzdünk a háború ellen. Mi büszkék vagyunk apáink tetteire. Ők teremtették meg nekünk az új világot. Reméljük, büszkén vállaltok minket."

Bársony Ivánné, Dunakeszi: „E békefesztiválnak résztvevője azt az akaratomat nyilvánítom ki, hogy le kell fogni azok kezét, akik a tudományt ellenünk vezérlik. Legyen már vége a fegyverkezésnek! A jelen és a jövő nemzedéke éljen békében!”

Özv. Balogh Ignácné, Szakmár: „A háború sok özvegyet, árvát, rokkantat hagyott maga után. Békét kívánok az egész világnak.”

Nemes György író: „Ti ott a távoli jövőben úgy emlékezzetek ránk, hogy mi voltunk az utolsó nagy háborúk nemzedéke. A XX. század derekán elindítottuk a nemzetközi békemozgalmat, mert két világháborút éltünk át, s nem akartuk, hogy még egy - harmadik - világháború is legyen. Magunknak, gyermekeinknek, unokáinknak teremtettünk békét, de nektek is, XXI. századi utódainknak. Úgy adtuk tovább az emberiség évezredek óta ki-nem-alvó fáklyáját, hogy tudtuk: történelmi feladatot teljesítünk. Őrizzétek Ti is a folytonosságot: az emberi lét kiolthatatlan lángját. Ezt üzeni egy XX. században született és még az ezredforduló előtt távozó egyik elődötök."

Kovács Csaba, szakközépiskolás, és Izbéki Tibor, gimnazista, Mesterszállás: „Abban a reményben írunk a jövő nemzedékeinek, hogy ők majd elmondhatják: az elmúlt száz évet békében és biztonságban töltötték el a Föld lakói."

Hímző és Szőnyegszövő Háziipari Szövetkezet „Kállai Éva" szocialista brigádja, Jászárokszállás: „Jövőnkbe vetett hitünket táplálja a szomszédos népekkel való összetartozásunk, az alkotó együttélés, a haladás iránti elkötelezettségünk is. Békét a világnak! Békét minden népnek!"

Kosik Csilla, Balassagyarmat: „Békeküldeményem a kívánság: Békét a Földnek, békét minden népnek!”

Bakonyszentlászló község lakossága és a Hazafias Népfront községi bizottsága: „Magyarország egyik legszebb vidékén lakunk és dolgozunk. Fejlődő községünkben - ahol a közeljövőben nyílik a bauxitbánya - közérzetünk jó, szeretünk itt lenni. Mi békében kívánunk élni, és az elkövetkező nemzedékek számára is békét akarunk és kívánunk."

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_pusztavacs_femkazetta.jpgElhelyezik a fémkazettát

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_pusztavacs_femkazetta_kotomb.jpgAkik maradandót alkottak az örökkévalóságnak: az acélkazetta és készítője, Telek Gyula lakatos és kőtömb, amely Kerekes Pál kőfaragó munkája

A vasárnapi pusztavacsi tudósításunk támogatója a Képes Újság volt.
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_pusztavacs_kepes_ujsag.jpg

Békéscsabán rendezték meg a magyar néphadsereg tiszthelyettes-avató ünnepségét. Az I. István király téren tízezres közönség előtt tettek fogadalmat dolgozó népünk, szocialista hazánk szolgálatára a honvédség hivatásos tiszthelyettesi iskolának végzős hallgatói. Az avatóünnepségen felolvasták a honvédelmi miniszter díszparancsát, majd a fogadalom után Pacsek József altábornagy, honvédelmi miniszterhelyettes mondott beszédet. Az ünnepség az Internacionálé hangjaival zárult.

Világszerte tömeges megmozdulásokkal emlékeztek meg a hirosimai atomtámadás 38. évfordulójáról. Néhány európai városban összekötötték a megemlékezést a NATO által tervezett rakétatelepítési program elleni tiltakozással. A szicíliai Comisóban mintegy hatszáz tüntető zárta el az amerikai robotrepülőgépek állomásoztatására szánt támaszpont bejáratait, és nagyszabású felvonulást rendeztek a város központjában. A megmozdulás békésen zajlott le. Londoni jelentés szerint tovább folytatódtak a Greenham Common-i amerikai támaszpont közelében kezdett brit női tiltakozó akciók is. Ismeretlen tettes néhány pisztolylövést adott le autójából a tüntetők kqzé, de senki nem sebesült meg. E katonai létesítmény környékén a brit nők csoportjai már húsz hónappal ezelőtt megkezdték a robotrepülőgépek elleni akcióikat. A nyugatnémet és amerikai biztonsági szolgálat emberei több mint 160 - az atomfegyverek ellen tiltakozó - személyt vettek őrizetbe az NSZK-beli ramsteini légi támaszpont közelében. A tüntetők meg akarták akadályozni a támaszponton rendezendő katonai légi parádé megtartását. Nyugat-berliniek tízezrei vettek részt azon a békeünnepélyen, amelyet a Hirosima elleni amerikai atombomba-támadás évfordulója alkalmából rendeztek meg az egykori Reichstag épülete előtt. 

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_ramsteini_beketuntetes.jpgAmerikai katonák NSZK-beli tüntetőket távolítanak el a ramsteini bázisnál

Délben hatalmas robbanás történt Baalbek kelet-libanoni város zöldségpiacán. A merényletnek a legújabb jelentések szerint 35 halálos és 70 sebesült áldozata volt. Az áldozatok nagy számát részben a robbanóanyag óriási mennyisége okozta - a rendőri közlés szerint száz kilogramm trinitrotoluolt rejtettek el egy parkoló gépkocsiban. A másik ok az volt, hogy a robbanás időpontjában a zöldségpiac tele volt vásárlókkal. Az áldozatok többsége a libanoni város szegénynegyedének lakói közül került ki, de volt köztük két szíriai katona is. A detonáció nyomán tűz ütött ki, amelyet a tűzoltóknak még három órával később sem sikerült megfékezniük, és megszakadt a város telefon-összeköttetése. A helyszínen parkoló 14 gépkocsi elégett, a zöldségpiac egy kilométeres körzetében megrongálódtak az épületek.

Az Irán és Irak között 34 hónapja folyó Öböl menti háborúban a mindkét fél „jelentős katonai sikerekről” adott hírt. Miután Bagdad azt jelentette, hogy az 1000 kilométeres frontvonal középső szakaszán csapatai iráni területeket foglaltak el, Teherán újabb iraki területek meghódításáról számolt be. A két fél egymás veszteségét ezernél több katonában jelölte meg. A teheráni rádió közlése szerint iráni fegyveres kötelékek az északi frontszakaszon iraki területen törtek előre, és meghódították a hadászati jelentőségű Darban-hágót. Ugyanakkor az INA iraki hírügynökség arról számolt be, hogy a középső frontszakaszon iraki csapatok továbbra is hét iráni várost és falut tartanak körülzárva.

A hatalmas olajfolt, amely immár hetedik hónapja szennyezi a Perzsa-öböl vizét, a világ eddigi legnagyobb olajszennyeződési problémájává vált - nyilatkozta az Egyesült Államok tengeri olaj bányászati szakértője, egyhetes megfigyelő kőrútjának befejeztével. A tengerbe naponta tízezer hordó „fekete arany” kerül, és ez duplája a korábbi becsléseknek. Semmi kétség: a kiömlő olaj el fogja pusztítani az Öblöt és ez a legszörnyűbb szennyeződés, amit valaha is láttam - tette hozzá Paul Adair. Jelenleg 19 olajtársaság próbálja felvenni a küzdelmet az olajfolttal, de mint a szakértő mondotta: bármilyen beavatkozás egyelőre csupán átmeneti megoldása lehet a problémának, mivel az érdemi munkálatok csak a kutak elzárása után kezdődhetnek. Hogy erre mikor kerülhet sor, az az iraki-iráni háborútól függ, a kérdéses területet ugyanis az összecsapások miatt mind a légi, mind a tengeri polgári közlekedés előtt lezárták. 

A Sri Lanka-i kormány az ország 24 körzete közül tizenötben feloldotta a kijárási tilalmat, miután megfékezték a szingaléz többség és a tamil kisebbség között kirobbant, eddig 315 halálos áldozatot követelő zavargásokat és a helyzet normalizálódott - jelentették be Colombóban. A belbiztonsági erők később - közelebbről meg nem határozott - nyomozási munkájának megkönnyítése érdekében hatórás kijárási tilalmat hagytak érvényben az ország kilenc, a zavargások által leginkább sújtott körzetében, köztük Colombóban. Továbbra is érvényben marad az egész országban a rendkívüli állapot és a sajtócenzúra. A colombói kormány új minisztériumot hozott létre a zavargások következtében keletkezett károk helyreállításának irányítására.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_sri_lanka.jpgA katonaság ellenőrzi a forgalmat egy lövöldözés után Colombóban

A zavargások végül egy 26 évig tartó polgárháborúba torkolltak. A halottak számát százezres nagyságrendű becsülték 2009-ben, a harcok végetértekor. A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szakadár szervezet indított harcot a korábbi Ceylon északi és északkeleti részén a hindu tamilok függetlenségéért a zömében buddhista szingalézek lakta ázsiai szigetországban. A polgárháború végül a kormánycsapatok győzelmével és a Tamil Tigrisek megsemmisítő vereségével ért véget.

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_reklam_2.jpg

Kékfény:
Hétfőn tizenhat óra után az M 7-es autópálya 25-ös kilométerénél, Martonvásár térségében 16 gépjármű ütközött. A baleset helyszínén tartott vizsgálat eddigi adatai szerint az autópálya mellett tarlót égettek, s a szél az úttestre csapta a füstöt. Az egyik gépkocsi hirtelen fékezett, s emiatt egymásnak szaladt a mögötte haladó 15 jármű. A tömeges koccanás után néhány órára lezárták az autópálya Budapest felé vezető szakaszát. A megrongálódott járművek elszállítása miatt még órákig előzési tilalom és sebességkorlátozás volt érvényben. A koccanások következtében több személy könnyebb sérüléseket szenvedett, néhányukat a helyszínen részesítették elsősegélyben, a többieket is rövid kórházi kezelés után hazaengedték.

Az utóbbi öt napon nyolcszor riasztották Bács-Kiskun és a szomszédos megyék tűzoltóságait erdő-, illetve avartüzek miatt. Hétfőn ismét fellobbant a láng Bugacon: ezúttal egy 55 éves feketefenyő-erdő gyulladt ki. A tüzet repülőgépről észlelték. A helyszínre érkezett tűzoltóknak és az önkéntes segítőknek sikerült megelőzniük a nagyobb pusztítást. Szalkszentmárton határában is erdőtűz volt. A tapasztalatok szerint a gyakori tűzeseteket a tilalom ellenére végzett avarégetés, a szalonnasütés és az eldobott égő cigaretta okozza.

Cserbenhagyó gázolót keres a rendőrség: Jelentkezzenek a szemtanúk!
Hajdúbagos és Hosszúpályi között július 31-én éjszaka három óra körül a 4-es kilométerkőnél egy feltehetően zöld színű, ismeretlen rendszámú személygépkocsi elütötte Vincze Imre hosszúpályi lakost, aki sérülésébe belehalt. A baleset körülményeinek tisztázása érdekében a rendőrség kéri mindazok jelentkezését, akik a balesetről bármiféle felvilágosítást tudnak adni. Jelentkezni lehet személyesen a debreceni városi és járási rendőrkapitányság közlekedési alosztályán (Debrecen, Vígkedvű Mihály utca 18.), vagy a 11-300-as telefonon, illetve bármely rendőrőrsön.

A piacokon is érződik az aszály:
Jó első félévet zárt a zöldség- és gyümölcskereskedelem, az idénynek megfelelő kertészeti termékek ugyanis a szokásosnál két-három héttel korábban értek be, és a vártnál nagyobb mennyiséget lehetett felvásárolni. Január elsejétől június végéig burgonyából, zöldségből és gyümölcsből mintegy 20 százalékkal nagyobb volt a felhozatal és 5,7 százalékkal csökkentek az árak a tavalyi azonos időszakhoz képest. Most viszont a növényzet ugyancsak megsínyli a hetek óta tartó aszályos időjárást. Jó néhány nyári cikkből a vártnál kisebb a termés: nem is lehet majd felvásárolni a tervezett mennyiséget. Nyári termésű burgonyából eddig - éppen a korábbi érése folytán - jóval többet lehetett forgalomba hozni, mint más évek azonos időszakában.  A főzelékfélék közül fejes káposztából a héten várhatóan 1200 tonnát vásárolnak fel, és bőségben van belőle a piacokon. Az ára is alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor. Vöröskáposztából szintén megfelelő a felhozatal. Kelkáposztából, karfiolból és főzőtökből viszont - éppen az aszályos időjárás miatt - jóval kisebb a piaci kínálat, mint az előző hetekben. Az uborkának különösen sokat ártott az aszályos időjárás. A tervezettnél jóval kevesebbet lehet belőle felvásárolni, és a szezonja is korábban fog befejeződni, mint más években. Paradicsomból és zöldpaprikából viszont már hosszabb ideje megfelelő a lakosság ellátása. A héten várhatóan 1500 tonna paradicsom és 1200 tonna zöldpaprika felvásárlásával lehet számolni: mindkét cikkből bőségben van a piacokon.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_feny_utcai_piac.jpgBőséges a zöldpaprika- és paradicsomkínálat a Fény utcai piacon

Erőfeszítések az aszálykárok enyhítésére:
Az augusztus eleji esőzések enyhítették, de nem szüntették meg a hosszú aszály okozta nehézségeket. A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériumtól kapott tájékoztatás szerint az Alföld számos területén - Pest megye déli részén, Bács-Kiskun, Szolnok, Csongrád, Békés megyében - a talajvíz szintje még mindig sokkal alacsonyabb a kelleténél. Az új sarjadékok, pillangós növények, gyepek megsínylették a szárazságot, ezért - további kiadós csapadék esetében is - legalább három hétnek kell eltelnie, amíg az állatok az ilyen helyeken legelőhöz juthatnak. A mezőgazdaság dolgozói sokoldalú, szívós erőfeszítéssel küzdenek a helyzet megjavításáért. Igaz: részben a már betakarított, későbbi időre tárolt takarmánykészletekhez is hozzá kellett és kell nyúlni. Ezzel együtt kaszálják a szemet nem kötött zöld szegélykukoricát és a vetéseken belül a hasonló foltokat. Kínálkozó lehetőség a gabonatarló, a napraforgótarló legeltetése birkákkal, húsmarhákkal, növendék állatokkal - természetesen az esetleges növényvédőszer-használat utáni várakozási idő után. A későbbi hónapokra gondolva igen fontos a rövid tenyészidejű másodnövények vetése. A repce, olajretek, facélia, szudáni fű még ad egy idei kaszálást vagy téli legelőt. Hasonlóképpen igen érdemes őszi takarmánykeveréket vetni kora tavaszi fölhasználásra. Ez után jövőre még rövid tenyészidejű kukorica is megterem. 

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_ontozes.jpgÖntözik a szőlőt a mádi Királydűlőben

Főszezon a Budapesti Konzervgyárban:

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_uborkafeldolgozas.jpgA Budapesti Konzervgyár 1-es számú üzemében megkezdték az uborka feldolgozását. Mintegy 280 vagonnyi termést dolgoznak fel csemegeuborkának, a felét exportálják

Kiegyensúlyozott az ellátás a Balaton partján:
A Balaton-parti megyék tanácsainak kereskedelmi felügyelőségei összesítették az üdülővidéken eddig megtartott ellenőrzések tapasztalatait. Megállapították, hogy az ellátás kiegyensúlyozott. Az alapvető élelmiszercikkekben nincs hiány, azonban főleg hétvégeken, amikor megkétszereződik a forgalom, a kenyér- és tej pótszállítmányokra helyenként félnapokat kell várni. Az összesítés szerint a kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységek sok ezer dolgozója jól bírja az idegen- forgalom megsokszorozódott terheit. Túlnyomó többségük becsülettel dolgozik. A szerződéses egységek dolgozói és a magánvállalkozók enyhítettek a főidény szokásos gondjain. Előfordult azonban, hogy a szerződéses vendéglátóhelyen nem fordítottak kellő gondot a déli étkeztetésre, s inkább a kevesebb munkával több jövedelmet hozó esti szórakoztatásra készültek föl. Több esetben az ellenőrök árdrágításért, súlycsonkításért, a kötelező kalkuláció elmulasztásáért, idegen áru értékesítéséért, minőségrontásért, az egészségügyi szabályok megsértéséért és tisztességtelen haszonszerzésért marasztalták el a szabálysértőket. 

Gyárbővítés a Tiszai Vegyi Kombinátban:
A szovjet-magyar olefinegyezmény és a növekvő hazai polipropilén-felhasználás szükségessé tette a Tiszai Vegyi Kombinát polipropilén-gyárának bővítését. A munkálatok jó ütemben haladnak, s a negyedik negyedévben üzembe helyezik azokat a berendezéseket, amelyekhez folyamatirányító rendszert is kapcsolnak. A bővítés után évente nyolcvan tonna polipropilént gyártanak. Ez a mennyiség a szovjet export és a hazai felhasználás mellett tőkés exportra is lehetőséget ad. A terméket széles körben hasznosítják az ipar és a mezőgazdaság területén egyaránt. A polipropilénből készült csövek, tartályok és különféle szerelvények ellenállnak a vegyi anyagoknak, kopás- és ütésállók. Bizonyos esetekben nemcsak helyettesítik a fém alkatrészeket, hanem - fizikai, kémiai tulajdonságaik miatt - felül is múlják azokat. A polipropiléngyártás bővítésével a Tiszai Vegyi Kombinát importot válthat ki, és ezenkívül a világpiacon is sikereket érhet el.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_tiszai_vegyi_kombinat.jpgDaruval közelítik meg a magas tartályok tetejét

Közlemények:
A MALÉV AIR TOURS értesíti kedves utasait, hogy mivel a forint árfolyama a konvertibilis valutaelszámolású országokban megváltozott, az őszi túrák részvételi díja módosul. Részletes felvilágosítás a 186-614 telefonszámon.

Akik 1965-70-ben a Harkovi Műszaki Egyetemre jártak, találkozó ügyében jelentkezzenek Fazekasné Horváth Zsuzsa címén; Bp., Attila út 33. 1013.

A Közlekedési Múzeum kéri azokat, akik a Budapest vidéki Autóbusz Közlekedési Rt-vel (BÁRT). Budapest Zsámbékvidéki Közl. Vállalattal kapcsolatos iratokat, fotókat, menetjegyeket, tárgyi emlékeket stb. őriznek, szíveskedjenek értesítésüket a következő címre elküldeni: Közlekedési Múzeum, Budapest, Városligeti krt. 11. 1146.

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_allasajanlat.jpg

Háztartások, gépek:
A magyar háztartásokban tíz esztendő alatt szinte megduplázódott a háztartási gépek száma. Hűtőgépből több mint a kétszeresét használják a nyolcvanas, mint a hetvenes években. A családok tulajdonában levő személygépkocsik száma meghatszorozódott. Egyes otthonokban két-három rádió is van. Kétszer annyian használnak magnetofont, lemezjátszót, mint tíz évvel korábban. Televízió több, mint egy van otthononként. Minden száz családra jut kilencvennégy hűtőszekrény, kilencvenhét mosógép, minden harmadik családnak van személyautója, minden negyediknek motorkerékpárja, száz otthonban száznyolc televízió, százötvenhárom rádió, ötven magnetofon biztosítja a szórakozás lehetőségét.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_haztartasok_gepek.jpg

Aluljáró-felújítások a fővárosban:
Folytatják a gyalogos-aluljárók felújítását Budapesten. Király Károly, a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat műszaki vezérigazgató-helyettese kérdésünkre elmondta, hogy szombaton befejezték a Baross téri aluljáróban tavaly megkezdett munkát, a belső burkolólapok cseréjét. A vállalat szakemberei ezután új munka- területre vonultak át. az Örs -vezér terén levő aluljáróba. Az Örs vezér terén a két lépcső felújításával szeptember 30-ra végeznek. Addig a két feljárót egyidejűleg fél szélességben lezárják a munkák miatt. Napközben dolgoznak a felújítók, nyújtott műszakban (az igazgató szerint este hét óráig) hétvégén is. Ez várhatóan torlódást, dugót eredményez majd az aluljáró gyalogos forgalmában. A vállalat távlati tervei között szerepel a továbbiakban az Astoria, az Emke és a Magyar jakobinusok terén levő aluljárók felújítása is.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_ors_vezer_tere.jpgAz építkezés helyszíne hétfő délután öt órakor

Évente tízmillió gyújtógyertya:
Az angol Smith Industries cég licence alapján épített új gyárat gépkocsi-gyújtógyertyák gyártására a Bakony Művek. Az idén ötmillió, jövőre és az azt követő években pedig évi 10 millió gyertyát készítenek az új üzemben. A termék iránt már most is nagy a kereslet.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_bakony_gyertya.jpgAz új üzem egyik gyártósora

Új könnyűzenei lemezstúdió:
A közelmúltban átadott új könnyűzenei hanglemezstúdiót mutatták be a sajtó képviselőinek Törökbálinton. Mint azt Bors Jenő, az MHV igazgatója elmondta, a stúdió az első olyan hazai létesítmény, amely a poplemezek felvételére szakosodott. Épületét a lemezgyár a Törökbálinti Állami Gazdaságtól bérli, s az egykori kastélyt saját költségén 44 millió forintért hozatta rendbe, alakította át, s rendezte be a legkorszerűbb technikai eszközökkel. Az itt készülő felvételek minőségét garantálja egy 42 csatornás, komputerrel vezérelt keverőasztal, valamint egy 24 és egy 16 sávos magnetofon, amelyek szinkronban is működtethetők. A stúdiót az MHV szeretné csaknem 24 órás kihasználtsággal működtetni, s a tervek szerint meghívnak majd ide több külföldi együttest is lemezeik felvételére. A poplemezeket a jövőben két szerkesztőség négy márkajelzéssel adja majd ki. Az egyik szerkesztőség a Start és a Favorit, a másik a Bravó, valamint a Pepita márka tulajdonosa lett. Az idén még mindkét szerkesztőségnek egyenlő pénzügyi lehetőségei vannak, de jövőre mind a további gazdálkodás, mind pedig az irányítók ösztönzése az elért bevételektől függ majd. Az új stúdióban egyébként már elkészült a Szörényi-Bródy szerzőpáros István, a király című musicaljének felvétele, ezekben a napokban pedig a Neoton família új nagylemeze készül itt.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_lemezstudio.jpgA stúdió 42 csatornás keverőasztala

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_mozi.jpg

A Magyar Televízió műsorán:  Traktoristalányok találkozója. A pécsi körzeti stúdió riportfilmje

Színházi bemutató: Mandragora (Miskolci Nemzeti Színház)

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_frater_kata_bregyan_peter.jpgA két szerelmes: Lucrezia és Callimaco - Fráter Kata és Bregyán Péter

Válogatott magánügyek:
A srácom horoszkópjában az áll, hogy augusztusban egy új szerelem tekint rá. Akkor mennek táborba és nem lehetek vele, mert a szüleim nem engedtek el. Félek, mert nagyon szeretem őt és ő is engem. Hihetek a jóslásnak?
„Horoszkóp”
A horoszkóp az építőtáborra nem vonatkozik, mivel ilyen táborok nem voltak akkor még, amikor ezt a butaságot kitalálták! Ettől függetlenül az új szerelem „veszélye" január 1-től december 31-ig állandóan fennáll. Az egyetlen biztos ellenszer a már meglevő nagy szerelem. Tudniillik ilyenkor már foglalt a szív mindkét pitvara és kamrája, s a delikvens közönyösen néz át a leggyönyörűbb nő tüllszoknyáján is. Ha igaz, amit írtál kettőtökről, akkor nincs miért aggódnod, a fiúd maradéktalanul visszatér a táborozásból. Te pedig ez alatt az idő alatt próbálj meg elmélyedni az asztrológia helyett az asztronómia rejtelmeiben, jobban jársz vele!

Kedden Szekszárdon a régi, megyeháza nagytermében megkezdődött Molnár Tibor és negyvenkét társa bűnügyének tárgyalása. A totóbotránnyal, a közvéleményt élénken foglalkoztató bűnüggyel kapcsolatosan két vádirat készült, az egyik Budapesten, a másik Szekszárdon. A Fővárosi Főügyészség különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot Faragó József és harmincegy társa ellen, és ugyanezzel a bűncselekménnyel vádolja a Tolna megyei Főügyészség Molnár Tibort és negyvenkét társát. A Szekszárdi Megyei Bíróságon dr. Uzsák Zoltán büntetőtanácsa tárgyalja az ügyet. A Tolna megyei Főügyészség vádirata szerint folytatólagosan elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények alapos gyanúja a vád Molnár Tibor és társai ellen, akik a bűncselekményeket szervezetten követték el. A nyomozás megállapítása szerint a vádlottak 1981-ben és 1982-ben összesen negyvenkét totójátékhetet érintően százhuszonnégy esetben befolyásolták a mérkőzéseket. Az ezekre fordított összeg 1 892 000 forint volt. A totózással összefüggően a vádlottak csaknem nyolc és fél millió forint jogtalan nyereményre tettek szert. A szekszárdi bírósági tárgyalás előreláthatóan a hónap végéig tart.

A magyar labdarúgó-válogatott Ausztriában két edzőmérkőzéssel kezdi meg az előkészületeket az őszi szezonra. Augusztus 10-én Badenben, három nappal később Grazban lép pályára a keret. Mezey György 18 játékost jelölt ki a túrára, közülük Kiss Imre, Farkas, Róth, Preszeller, Kurucz, Dobány és Kisznyér újonc. Hajszán sérülése miatt nem került szóba. Az utazó keret: Kapusok: Zsiborás (Ferencváros), Kiss I. (Tatabánya). Mezőnyjátékosok: Farkas (Vasas), Csonka (Rába), Kardos (Ú. Dózsa), Garaba (Bp. Honvéd), Róth (Pécs), Péter (Zalaegerszeg), Preszeller (Haladás), Hannich, Kurucz, Burcsa (mindhárom Rába), Dobány (Haladás), Kisznyér, Kiss S. (mindkettő Ú. Dózsa), Dajka (Bp. Honvéd), Szentes (Rába) és Pölöskei (Ferencváros).

És akkor lássuk a lényeget, az 1983/84-es labdarúgó bajnokság bevezetőjének első részét. A csapatokat ábécé sorrendben mutatjuk be.

Bp. Honvéd
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_bp_honved_csapat.jpgFelső sor balról: Komora Imre vezetőedző, Tóth, Grósz, Garaba, Nagy, Esterházy, Kun, Varga. Középső sor: Tóth gyúró, Benyó, Détári, Kerepeczky, Gere, Kozma, Haász és Vági pályaedzők. Alsó sor: Andrusch, Gyímesi, Bodonyi, Dajka, Sikesdi, Sallai, Kovács, Menyhárt

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_bp_honved_csapatkapitany_nagy_antal.jpgA csapatkapitány Nagy Antal

Csepel
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_csepel_csapat.jpgFelső sor, balról: Gendur, Lazsányi, Kincses B., Mészöly, Elekes, Dékány, Gálhidi, Kovács A., középső sor: Kőhalmi, Wéber, Kinesés S., Rottenbiller gyúró, dr. Puskás Lajos vezető edző, Mednyánszky pályaedző, Pető, Csucsánszky, alsó sor: Tulipán, Varga, Fischli, Krisztin, Kelemen, Paksi, Budavári

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_csepel_csapatkapitany_kohalmi_gabor.jpgA csapatkapitány Kőhalmi Gábor

DVTK
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_dvtk_csapat.jpg
Álló sor balról: Veréb, Lippai, Szlovák, László II., Oláh, Búza, Sztahon, Gulyás, guggolnak: Balogh, Görgei, Fekete, Fodor, Kiss, Borostyán, Szabó

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_dvtk_csapatkapitany_olah_ferenc.jpgA csapatkapitány Oláh Ferenc

Ferencváros
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_ferencvaros_csapat.jpgFelső sor, balról: Szántó, Mörtel, Rubold, Dózsa, Pölöskei, Rab, Kvaszta, középső sor: Szűcs Lajos pályaedző, Bánki, Judik, Zsiborás, Kiss, Kovács, Novák Dezső vezető edző, alsó sor: Bodnár gyúró, Ebedli, Jancsika, Pogány, Takács, Murai, Takács gyúró

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_ferencvaros_csapatkapitany_pogany_laszlo.jpgA csapatkapitány Pogány László

Haladás
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_haladas_csapat.jpgFelső sor, balról: Gunyhó pályaedző, Hegedűs, Fitos, Schröter, Vörös, Szabó F., Pásztor, Schiller, Török Péter vezető edző, középső sor: Preszeller, Nagy, Bognár, Papp, Dobány, alsó sor: Kiss, Domján, Horváth, Hegyi

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_haladas_csapatkapitany_voros_csaba.jpgA csapatkapitány Vörös Csaba

MTK-VM
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_mtk_vm_csapat.jpgFelső sor, balról: Makay pályaedző, dr. Mohácsi orvos, Brünyi, Lukács, Borsó, Balogh, Kovács, Tóth, Gáspár, Palicskó Tibor vezető edző, Palovecz pályaedző, középső sor: Papp, Turner, Silye, Nagy J., Baranyai gyúró, Sólyom, Valuch, Fülöp, alsó sor: Turtóczky, Varga II., Katzenbach, Fodor, Handel, Boda, Bognár

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_mtk_vm_csapatkapitany_borso_janos.jpgA csapatkapitány Borsó János

Nyíregyháza
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_nyiregyhaza.jpg

A Labdarúgás szerkesztősége mostohaként bánt a nyírségiekkel, nem közölt róluk csapatképet.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_nyiregyhaza_csapatkapitany_kiss_miklos.jpgA csapatkapitány Kiss Miklós

Pécsi MSC
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_pecsi_msc_csapat.jpgFelső sor balról: Gallai, Schultheisz, Koller, Lutz, Réfi, Bodnár, Mészáros, Nagy Lőrincz, Rónai vezető edző, alsó sor: Lukács, Brezniczky, Toma, Czérna, Róth, Dárdai, Varga

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_i_pecsi_msc_csapatkapitany_dardai_pal.jpgA csapatkapitány Dárdai Pál

Következik az 1983/84-es labdarúgó bajnokság bevezetőjének második része.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr9715019760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.09.16. 17:01:06

Szegény Novák Dezső igen optimista volt...
Amúgy röhej, hogy egy élcsapatból egyszerre három meghatározó embert is behívjanak katonának! Még jó, hogy nem kellett átigazolniuk a Honvédhoz... ;-)

JuAn 2019.09.16. 17:05:18

"Kvaszta László"
Nem tudom, mit szóltak ehhez a többiek, de főleg, hogy maga Lajos hogyan nyilvánult meg.

maribor_ 2019.09.16. 17:08:38

@JuAn: Azt hittem, en szurtam el. Le is mondtam volna.

CSOKKI MÁLNA 2019.09.16. 18:40:31

Eszem megáll.. pusztavacsi békefesztivál,meg ejtőernyősök által hozott aláírások..Valahogy azt hittem,hogy ez az agyament békeharc már nem dívott a 80-as években..Egyébként ki volt az a zseni,aki a Pokolgépet hívta meg a békefesztiválra..?:)

Pierr Kardán 2019.09.16. 19:30:24

1983 augusztus 6-án nősültem én is, persze nem Pusztavacson. De már minden OK, már régen elváltam.

Feyyaz 2019.09.16. 19:38:28

Húúú, a Pokolgépben még billentyű is volt valaha??
Ez azért kemény...
Illetve éppen ellenkezőleg...

gigabursch 2019.09.16. 20:40:15

Csak tudnám, hogy ezek a nímand focisták érdekeltek-e valaha is valakit...

A Pokolgép fotó nagyon üt. Ekkor még a Zsarnok ment és a Jel is teljesen más szövegű volt.

maribor_ 2019.09.17. 07:17:24

@gigabursch: Igen. Hatarozottan erdekeltek.

gigabursch 2019.09.17. 09:28:33

@gigabursch:
Még az MZ-s videóklipp - az azóta már mindenkibe beégett verzióban
Ez lett az állandósult, főleg a Ki Mit Tud korszakától.
www.youtube.com/watch?v=gV8Yw6WVpKQ

És a legősibb rögzített verziója:
www.youtube.com/watch?v=qw99gMVoZz0

Aztán a sokáig énekelt verzió jött a demó után, de ezt már a Ki Mit Tud?-ra nem engedték be.
www.youtube.com/watch?v=UIkyROXH6UE

gigabursch 2019.09.17. 09:36:11

@Pierr Kardán:
höhö - Én is aug. 6-án.
Igaz, később...

Kedélyes Paraszt 2019.09.17. 10:26:00

83-ban nem, de 84-ben ott voltam pusztavacson. na, az mar nem zajlott ilyen bekesen :)

Kedélyes Paraszt 2019.09.17. 10:30:54

repultek az uvegek, lovasrendorok kardlappal csepeltek a tomeget. az elso igazi tomegmegmozdulas volt.

Feyyaz 2019.09.17. 22:37:17

@gigabursch:
Köszönöm Giga! :) Ezekből már Maribor is tudja,hogy mi az a Gép! :)

Én meg a Dolly Roll, KFT, Modern Hungária és társai kapcsán szoktam kérdezni, hogy azok mik!?

maribor_ 2019.09.18. 13:20:43

@Feyyaz: Még két év és mehetünk Zizi Laborra!!

gigabursch 2019.09.19. 09:30:04

@Feyyaz:
Legyünk őszinték: A fentebb említett zenekarokra azért bulizni, bálozni egész jól lehet.
Szemben a ma folyó ordenáré delejes cigányhányással. Itt gondolok az olyan nagysikerű mocsadékra, mint:
- savaseső a jó anyádra
- a vérzését meg a hányását
- stb...
süti beállítások módosítása