Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 15. forduló

2020.04.07. 15:57 maribor_

1983. november 26-27., a hónap utolsó hétvégéje

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_kadar_janos_leo_tindemans.jpgHazánk vendége Leo Tindemans belga külügyminiszter

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

november 21.

A hivatalos látogatáson hazánkban tartózkodó Leo Tindemans belga külügyminiszter a Hősök terén megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét. Ezután a Külügyminisztériumban megkezdődtek a magyar-belga külügyminiszteri tárgyalások. Várkonyi Péter és a belga diplomácia vezetője véleménycserét folytatott időszerű nemzetközi kérdésekről, s áttekintette a két ország kapcsolatainak alakulását, továbbfejlesztésének lehetőségeit. A megbeszélésen jelen volt Willy Tilemans, Belgium budapesti és Lőrinc Tamás, hazánk brüsszeli nagykövete.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a KB székházában fogadta Leo Tindemanst. A szívélyes légkörű találkozón véleménycserét folytattak a nemzetközi élet fontosabb kérdéseiről, valamint a magyar-belga kapcsolatokról. A találkozón jelen volt Várkonyi Péter, Alfred Cahen, a belga külügyminisztérium politikai főigazgatója, továbbá Willy Tilemans és Lőrinc Tamás.

A délutáni órákban Lázár György, a Minisztertanács elnöke parlamenti dolgozószobájában fogadta a belga diplomácia vezetőjét. Hivatalos látogatását befejezve Leo Tindemans az esti órákban elutazott Budapestről. Búcsúztatására a Ferihegyi repülőtéren megjelent vendéglátója, Várkonyi Péter. Ott volt Willy Tilemans és Lőrinc Tamás.

Munkaverseny kezdődött a Mecseki Szénbányák mélyművelésű üzemeiben a fejtési és a vágathajtó brigádok részvételével. A négy-négy fejtési, illetve vágathajtó kategóriában kiírt egyhetes munkaverseny első helyezett bányászbrigádjait nagy értékű jutalomban részesítik.

Az NSZK több nagyvárosában, így Hamburgban, Brémában és Freiburgban is tiltakozó akciókra került sor, este a bonni belvárosban tízezren tüntettek a rakétafegyverkezés és az amerikai rakéták ellen.

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_bonni_tuntetes.jpgVízágyúkkal támadt a bonni rendőrség a parlament körül tüntetőkre

Jichak Samir izraeli miniszterelnök este azzal fenyegetőzött, hogy Izrael „új és régi módszerekkel” folytatja támadásait azok ellen, akik támadják. A kormány szóvivője mindazonáltal arról „biztosította” Damaszkuszi, hogy a vasárnapi légitámadás nem a szíriai csapatok ellen irányult, hanem az izraeli hadsereggel szemben elkövetett, az utóbbi hetekben megsokasodott merényletek megtorlására szolgál. Musztafa Tiassz szíriai hadügyminiszter vasárnapi beszédében rámutatott: az Egyesült Államok Izrael katonai erejét használja fel Szíria ellen, miután kudarcot vallott az ország leigázására szőtt amerikai összeesküvés.

Az El-Fatah palesztin szervezet Arafat-ellenes erői kora délután Tripoliban bejelentették, hogy beszüntetik a harcot. Mahmud Labbadi szóvivő szerint a döntést egyoldalúan hozták meg Rasid Karami volt libanoni kormányfőnek és Hasszán Kalednek, az országban élő szunnita felekezet főmuftijának a kérésére. Ahmed Abdel Rahman, Arafat szóvivője megerősítette, hogy a késő délelőtti óráktól kezdve Tripoliban „de facto tűzszünet” van az El-Fatah egymással szemben álló szárnyai között. Közlése szerint az Arafathoz hű erők zöme a városban összpontosul. A tűzszünetet megelőzően a harckocsikkal megerősített Arafat-ellenes alakulatok ötszáz méterre megközelítették az El-Fatah és a PFSZ vezetőjének főhadiszállását. Ugyancsak ostrom alá vették az Arafatot támogató libanoni Iszlám Egyesülési Mozgalom központját. A támadás előtt - mint az Asz-Szafir című bejrúti lap jelentette - néhány napon belül másodszor is elfoglalták a baddavi menekülttábort.

Leszálláshoz készülődik Vlagyimir Ljahov és Alekszandr Alekszandrov, a Szaljut-7-Szojuz T-9 űrkomplexum két űrhajósa. Közel öthónapos űrbéli tartózkodása alatt a két űrhajós teljes mértékben elvégezte az előírt megfigyelési programot és kísérletsorozatot. Amint arról beszámoltunk, november elején két alkalommal kisegítő napelemeket is felszereltek a Szaljut-7-re. Utolsó nap a két kozmonauta a tudományos berendezések és a fedélzeti rendszerek konzerválását végezte el, s a laboratóriumi vizsgálatok céljából mintákat vettek az űrállomás levegőjéből és mikroflórájából. A Szojuz T-9 űrhajó leszállóegységébe Ljahov és Alekszandrov folyamatosan hordja át a kísérletsorozatok eredményeit tartalmazó konténereket, a lakótérbe pedig az elhasznált berendezéseket viszik át.

november 22.

Az ifjúsági szövetség székházában aktívát rendeztek fiatal műszaki-gazdasági szakemberek, valamint KISZ-vezetők részvételével. A KISZ Központi Bizottsága idén ősszel hozott határozatot arról, hogyan segítheti az ifjúsági szövetség sajátos eszközeivel a műszaki fejlesztést, s melyek legfontosabb feladatai a fiatal műszaki-gazdasági értelmiség körében. Az egész napos tanácskozáson kijelölték a határozatból adódó tennivalókat is. A fiataloknak Papp A. László, az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság elnökhelyettese tartott előadást a műszaki fejlesztés időszerű kérdéseiről, majd Szórádi Sándor, a KISZ KB titkára a műszaki-gazdasági területen tevékenykedő KISZ-vezetők legfontosabb feladatairól szólt.

A kora délutáni órákban felújítási munkák közben tűz keletkezett Budapesten, a Traumatológiai Intézet Mező Imre úti egyik földszintes épületrészének tetején. A lángok átterjedtek a kórházépületnél felállított állványszerkezetre, s emiatt ott több szinten is meggyulladtak a fából készült ablakkeretek. A tüzet az okozta, hogy a kórház felújításán dolgozók az épület emeleti teraszán szabálytalanul tüzet gyújtottak, s innen a lángok átterjedtek a tetőszerkezetre, majd az állványzatra. A nagy erőkkel perceken belül helyszínre érkező fővárosi tűzoltóság egységei rövid idő alatt megfékezték a tüzet. Szerencsére senki sem sérült meg, az anyagi kárt azonban csaknem 300 ezer forintra becsülik.

A késő estig tartó parlamenti vita után a nyugatnémet képviselőház a kormánykoalíció pártjainak többségével megszavazta az amerikai Pershing és a cirkáló rakéták telepítését. Heves szóváltásokra és tumultuózus jelenetekre került sor az ülésteremben. A békemozgalom az ellenállás folytatására szólított fel. Miközben a nyugatnémet főváros utcáin viszonylagos nyugalom uralkodott, és csak szórványos akciókra került sor, amelyet a rendőrség „előzetes engedély hiánya miatt” azonnal szétszórt, annál forróbb volt a légkör az ülésteremben.

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_hamburgi_beketuntetes.jpgKözvetlenül a bonni parlament éjszakai döntése után tízezrek tüntettek Hamburgban az amerikai rakétatelepítés ellen

Több mint egymillió dán dolgozó ötperces általános munkabeszüntetést tartott, hogy tiltakozzék az új amerikai rakéták nyugat-európai telepítése ellen. A jelképes „békesztrájk” alatt leálltak a koppenhágai tömegközlekedési eszközök, és a dán rádió három csatornája déli 12 óra előtt öt percre beszüntette adását. Leállt a munka a gyárakban, a közhivatalokban, és az iskolákban is szünetelt, a tanítás.

Szórványos lövöldözésektől eltekintve kedden is tiszteletben tartották a hétfőn meghirdetett négynapos tűzszünetet az észak-libanoni Tripoliban szemben álló palesztin csoportok. A harcok kiújulásától félő helybeli lakosság azonban az átmeneti nyugalmat kihasználva tömegesen menekül az ostromgyűrűbe zárt városból.

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_tripoli.jpgTripoli lakosai a tűzszünetet kihasználva, tömegesen menekültek el az ostrommal fenyegetett városból

Valid Dzsumblatt, a Haladó Szocialista Párt elnöke felszólította Jasszer Arafat táborát és ellenzékét, hogy mindenáron vessenek véget a testvérháborúnak, azonnal távozzanak el Észak-Libanonból, és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet választott fórumain, demokratikus úton rendezzék fegyveres konfliktussá fajult belső viszályukat.

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_tripoli_pillanatkep.jpgPillanatkép Tripoli határából a tűzszünet küszöbén

Ami a libanoni helyzetet illeti, az az ismételt izraeli légitámadások nyomán feszültté vált a Bekaa-völgyben húzódó szíriai-izraeli fronton. Mohamed Ali el-Zughti sejk, a libanoni hegyvidék szunnita-mohamedán vallási vezetője elítélte a bejrúti hatóságokat azért, hogy visszaadták Izraelnek a szíriai légvédelem által lelőtt izraeli gép pilótáját, aki a libanoni hadsereg zónájában ért földet. A mufti azonnali vizsgálatot követelt, rámutatva, hogy közben az izraeli megszállók libanoni állampolgárok ezreit őrzik az anszári fogolytáborban. A szigorú katonai cenzúra miatt teljes titoktartás veszi körül az ügyet Bejrútban. Hivatalos forrásból nem erősítették meg azt az izraeli bejelentést, hogy a pilótát visszaszolgáltatták a tel-avivi kormánynak.

Caspar Weinberger, amerikai hadügyminiszter délutáni sajtókonferenciáján lényegében befejezett ténynek minősítette a Pershing-2 rakéták NSZK-beli és a szárnyas rakéták angliai telepítését. Azzal kapcsolatban, hogy az amerikai sajtóban állítólagos, hivatalos forrásokra hivatkozó tudósítások jelentek meg az első telepítéseket követő hosszabb, mintegy kilenchónapos szünetről, az amerikai hadügyminiszter kijelentette: erről szó sem lehet. Egyértelműen cáfolva a rakétatelepítés „lassításának” lehetőségét, és kifejtve, hogy 1984 a folyamatos rakétatelepítés éve lesz, Weinberger közölte, hogy három-négy hónappal az angliai és NSZK-beli telepítést követően, Olaszországban üzemképesek lesznek a szárnyas rakéták. (Mint nyilvánosságra került, az olasz kormányfő röviddel ezelőtt, bizalmas levélben, az amerikai tárgyalási pozíció rugalmasabbá tételét sürgette.) További három-négy hónappal később, tehát az 1984. esztendő derekán, Weinberger szerint további NATO-országban vagy országokban telepítik a nagy hatótávolságú szárnyas rakétákat.

november 23.

A Szovjetunió továbbra is minden eszközzel hozzá kíván járulni ahhoz, hogy a palesztin ellenállási mozgalmon belüli nézeteltéréseket politikai eszközökkel rendezzék. Ezt hangoztatta Andrej Gromiko külügyminiszter, fogadva a PFSZ küldöttségét, élén Faruk Khaddumival, a politikai osztály vezetőjével. A barátinak, tárgyszerűnek jellemzett megbeszélésen Faruk Khaddumi tájékoztatást adott a palesztin ellenállási mozgalomban kialakult helyzetről. Andrej Gromiko kifejezte a Szovjetunió mélységes aggodalmát a palesztinok közötti értelmetlen összecsapások miatt, amelyek gyengítik a PFSZ hosszú, nehéz harcokban kivívott pozícióit, az Egyesült Államok és Izrael kezére játszanak.

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_andrej_gromiko_farouk_khaddoumi.jpgKhaddumi és Gromiko a moszkvai tárgyalásokon

Genfben teljes ülést tartott a Szovjetuniónak és az Egyesült Államoknak az európai nukleáris fegyverzet csökkentéséről tárgyaló küldöttsége. Az ülésen a szovjet küldöttség bejelentette, hogy a tárgyalások jelenlegi fordulója megszakadt anélkül, hogy bármiféle időpontot kitűztek volna azok felújítására.

Az észak-libanoni Tripoliban szemben álló palesztin fegyveres csoportok szerdán is tiszteletben tartották a négynapos tűzszünetet, lehetőséget adva arra, hogy az el nem kötelezett országok Damaszkuszban tartózkodó küldöttsége, Szaúd al-Fejszal szaúd-arábiai külügyminiszter, Sedli Klibi, az Arab Liga főtitkára és az ENSZ Biztonsági Tanácsa politikai megoldást találjon az El-Fatah palesztin szervezet és a tágabb palesztin ellenállást is megosztó konfliktusra, a három hete tartó tragikus vérontás megfékezésére.

A libanoni kormány felszólította a Libanonban tartózkodó palesztin fegyveres erőket, hogy haladéktalanul hagyják el az országot. A felhívás emlékeztet rá, hogy a tavalyi izraeli inváziót követő kiürítési megállapodásban a Palesztinai Felszabadítása Szervezet harcosai kötelezték magukat Libanon elhagyására és arra, hogy nem térnek többé vissza.

A damaszkuszi rádió közölte, hogy az Egyesült Államok közepes hatótávolságú Pershing rakétákkal látta el Tel-Avivot, és ezek egy része már meg is érkezett Izraelbe.

Vlagyimir Ljahov és Alekszandr Alekszandrov csaknem öthónapos kozmoszbeli tartózkodás után, moszkvai idő szerint 23 óra körül, visszatért a Földre - jelentette be a TASZSZ hírügynökség. Mindkét űrhajós egészségi állapota jó. A két szovjet űrhajós június végén kezdte meg a hosszú kutatóprogramot a világűrben a Szaljut-7-Szojuz T-9 orbitális tudományos-kutató űrállomáson. Az első moszkvai értékelések Ljahov és Alekszandrov hosszú űrutazása során végrehajtott kísérletei közül két olyanra hívják fel a figyelmet, amely a szakértők szerint különösen nagy előrelépést jelent az űrkutatásban. Az egyik a Kozmosz-1443 jelzésű nagyméretű ellátó űrhajó felhasználása volt. A Kozmosz-1443 hosszú időn át összekapcsolva repült a tudományos-kutató űrállomással, sok műszert, felszerelést szállított az űrhajósoknak, és visszatérve a Földre, 350 kilogrammnyi tudományos-kutatási anyagot hozott magával. A másik: Ljahov és Alekszandrov két alkalommal több mint öt órán át végzett bonyolult szerelőmunkát a nyílt világűrben. Kiegészítő napelemeket szereltek fel a Szaljut-7 egyik fő napeleméhez, s ezzel jelentékeny mértékben megnövelték az energiaellátási rendszer teljesítményét, lehetővé téve a tudományos-kutatási programok bővítését. Ez utóbbi kísérlet kapcsán a szakértők elsősorban arra hívják fel a figyelmet, hogy most első ízben sikerült szerkezetek összeszerelése a nyílt világűrben.

november 24.

A Minisztertanács ülésén Lázár György tájékoztatást adott Fred Sinowatz, az Osztrák Köztársaság szövetségi kancellárja hazánkban tett hivatalos látogatásáról. A kormány a tájékoztatót tudomásul vette. A Minisztertanács 1984. január 1-i hatállyal módosította a tanácsi irányítás alá tartozó egészségügyi és szociális intézményekre vonatkozó korábbi előírásokat. Növelik a községek és településközpontok szerepét egyes egészségügyi és szociális intézmények létesítésében és irányításában. A kormány tájékoztatást kapott arról a tevékenységről, amit a munkaerő-szolgálati irodák a fiatalok elhelyezkedésének elősegítésére fejtenek ki. Fontosnak ítélte, hogy az illetékesek további lépéseket tegyenek e szolgáltatás fejlesztésére. A Minisztertanács határozatot hozott az idegenforgalmi fizetővendéglátást szabályozó rendelkezések egységesítésére és egyszerűsítésére, valamint a vendéglátás színvonalának emelését, a kulturáltabb szálláshelyek számának növelését elősegítő intézkedésekre.

A Kommunisták Magyarországi Pártja megalakulásának 65. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget rendeztek a XIII. kerületben, a Visegrádi utcában, a párt Központi Bizottságának először otthont adó 15-ös számú épületnél. Az emléktábla előtt díszőrség sorakozott fel, majd a Himnusz elhangzása után elhelyezték a kegyelet és a megemlékezés virágait. A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága nevében Apró Antal, az országgyűlés elnöke és Lakos Sándor, a Pártélet felelős szerkesztője, a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottsága képviseletében Szórádi Sándor titkár és Erdős Endre, a KISZ KB tagja, az MSZMP XIII. kerületi bizottsága részéről Fabriczki András titkár és Szabó Jánosné, a pártbizottság tagja koszorúzott.

A jubileum alkalmából csütörtökön koszorúzási ünnepséget tartottak a főváros XII. kerületében is, a Városmajor utca 42-es számú ház falán elhelyezett emléktáblánál, amely a KMP megalakulásának színhelyét jelöli. Az emléktábla előtt a fegyveres testületek tagjai álltak díszőrséget. A Himnusz elhangzása után a Magyar Szocialista Munkáspárt Budapesti Bizottsága nevében Király Andrásné titkár és Kelen Béla, a végrehajtó bizottság tagja, a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség budapesti bizottságának képviseletében Szabó Klára titkár és Csizmár Gábor, a Magyar Úttörők Szövetsége budapesti elnökségének elnöke, az MSZMP XII. kerületi bizottsága részéről Ákos Zsuzsa titkár és Majtényi János, a pártbizottság tagja koszorúzott. Mindkét helyen elhelyezték a megemlékezés virágait a párt és a munkásmozgalom Szocialista Hazáért Érdemrenddel kitüntetett harcosainak, a főváros dolgozóinak és fiataljainak képviselői. A megemlékezések az Iternacionálé hangjaival zárultak.

A Minisztertanácsi és a Szakszervezetek Országos Tanácsa képviselői Lázár Györgynek, a Minisztertanács elnökének és Gáspár Sándornak, a SZOT főtitkárának elnökletével megbeszélést tartottak a Parlamentben. A megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a korábban elfogadott megállapodások végrehajtása rendben halad: a szakszer vezeték hathatós támogatást adnak a kiemelt gazdasági programok teljesítéséhez, a termelési feladatok megoldásához; intézkedések történtek az életkörülmények javítására, ezek között a nyomdaiparban és a házkezelőségeknél sor került a központi béremelésre; a bíróságok és az ügyészségek nem jogi munkakörű dolgozói decemberiben részesülnek fizetésemelésiben; határozat született arra, hogy az iparban, az építőiparban és az államigazgatás területén 1984-ben megkezdhető a 40 órás munkahétre való áttérés. Ez utóbbival kapcsolatban a részvevők közös véleménye, hogy a végrehajtás feltételeit az illetékes szakszervezeti szervek bevonásával az üzemi demokrácia fórumait felhasználva a vállalatoknak és az intézményeknek önerőből kell megteremteni.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára és Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke táviratban fejezte ki jókívánságait Mauno Koivistónak, a Finn Köztársaság elnökének 60. születésnapja alkalmából. Az Elnöki Tanács ebből az alkalomból Mauno Koivistónak a magyar-finn kapcsolatok elmélyítése, nemzetközi béke és biztonság erősítése, a különböző társadalmi rendszerű országok közötti együttműködés fejlesztése érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül a Magyar Népköztársaság gyémántokkal ékesített Zászlórendjét adományozta. A kitüntetést Púja Frigyes, hazánk helsinki nagykövete adta át.

Francois Mitterrand francia elnök délután népes kormányküldöttség élén Bonnba utazott, hogy a félévenként sorra kerülő francia-nyugatnémet konzultáció keretében megvitassa a genfi szovjet-amerikai tárgyalások felfüggesztése és az amerikai rakéták telepítésének megkezdése nyomán kialakult helyzetet. A kétnapos találkozó középpontjában a katonai biztonsági kérdéseken túl fegyverkezési és kétoldalú gazdasági problémák, valamint a közelgő athéni közöspiaci értekezletre való felkészülés áll.

Willy Brandt elnökletével kétnapos ülést kezdett a Szocialista Internacionálé Végrehajtó Irodája Brüsszelben. Elsősorban az eurorakéták kérdését vitatják meg a legújabb fejlemények tükrében, de szóba kerül - tájékoztatás szerint - Közép-Amerika, Grenada amerikai megszállása, a közel-keleti helyzet, Libanon és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet helyzete is.

Mint már jelentettük, Vlagyimir Ljahov és Alekszandr Alekszandrov űrhajósok szerdán késő este Földet értek a Szojuz T-9 űrhajó leszállóegységén, Dzsezkazgan városától 160 kilométerre, keletre. Az SZKP Központi Bizottsága, a Legfelsőbb Tanács Elnöksége és a Szovjetunió Minisztertanácsa üdvözletét intézett a két visszaérkezett űrhajóshoz, s méltatta az általuk elvégzett munka jelentőségét. A Legfelsőbb Tanács Elnöksége Lenin-rendet és - másodszor - Aranycsillagot adományozott Vlagyimir Ljahovnak. Ljahov 1979-ben Valerij Rjuminnal már járt a világűrben. Az elnökség rendeleté értelmében Ljahov szülővárosában felállítják az űrhajós mellszobrát. Alekszandr Alekszandrovnak a Legfelsőbb Tanács Elnöksége a Szocialista Munka Hőse címet, Lenin-rendet és Aranycsillagot adományozott. A rendelkezés értelmében Alekszandrovot megilleti a Szovjetunió Űrhajósa cím.

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_vlagyimir_ljahov_alekszander_alekszandrov.jpgVlagyimir Ljahov parancsnok és Alekszander Alekszandrov fedélzeti mérnök

A Nemzetközi Vöröskereszt közvetítésével és felügyelete alatt végrehajtották Izrael és az El-Fatah palesztin szervezet, a legnagyobb titokban megkötött fogolycsere-egyezményét. Az El-Fatah fogságában levő hat izraeli katona francia hadihajó fedélzetén hagyta el az észak-libanoni Tripolit, majd izraeli naszád szállította őket tovább Haifába. Izrael egyidejűleg 1100 palesztin foglyot bocsátott szabadon. A dél-libanoni Anszár fogolytáborból ezer, izraeli börtönökből további száz palesztin harcost vittek katonai helikopterrel a Ben Gurion repülőtérre, ahonnan a francia polgári légitársaság három gépe szállította őket Algírba. Az izraeli foglyok hazatérését követően megkezdték az anszári táborban őrzött további 3500 libanoni, palesztin és más nemzetiségű fogoly szabadon bocsátását. A foglyok első, 150 főnyi csoportja megérkezett Szidónba. Izrael vállalta továbbá, hogy a Vöröskereszt révén visszajuttatja tulajdonosának a Palesztinai Felszabadítási Szervezet nyugat-bejrúti kutatási központjából elhurcolt dokumentumgyűjteményt. Izrael további erőfeszítéseket tesz a Népi Front Palesztina Felszabadításáért-Főparancsnokság elnevezésű szervezet fogságában maradt két katona, illetve a háború idején eltűntek visszaadásáért.

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_palesztin_hadifoglyok.jpgMegérkeztek az első palesztin hadifoglyok Algírba, ahol a PFSZ nevében Abu Ijad, az El-Fatah második embere fogadta őket

Az Arafathoz hű és az ellene fellépő palesztin erők megállapodtak a tűzszünet meghatározatlan időre történő meghosszabbításában és a nézeteltérések békés rendezésében - jelentették be a szíriai fővárosban. A megállapodásról a Tripoliban egymás ellen harcoló palesztin erők képviselői, valamint Szíria, Szaúd-Arábia és az el nem kötelezettek mozgalmának (négy ország részvételével létrehozott) közvetítő küldöttsége tárgyalt Damaszkuszban. A megállapodás bejelentése előtt Haddam szíriai külügyminiszter és Fejszal, a szaúdi diplomácia vezetője hosszas eszmecserét folytatott a tripoli helyzetről.

november 25.

Ülést tartott az Elnöki Tanács. Az Alkotmány 22. paragrafusának (2) bekezdése alapján az országgyűlést december 22-én, csütörtökön 10 órára összehívta. Az Elnöki Tanács megtárgyalta a nagyközségi tanácsok pályázatait, amelyekben várossá nyilvánításukat kezdeményezték. Úgy határozott, hogy 1984. január 1-től várossá nyilvánítja Békés megyében Szeghalom, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Encs és Szerencs, Fejér megyében Mór, Heves megyében Heves, Komárom megyében Dorog, Nógrád megyében Pásztó, Szolnok megyében Tiszafüred, Tolna megyében Tamási, Veszprém megyében Sümeg és Zirc, Zala megyében Zalaszentgrót nagyközséget. Az érintett helyi tanácsok kezdeményezésére az Elnöki Tanács döntött községek egyesítéséről, községi közös tanácsok szervezéséről, községi tanácsok alakításáról is; s a lakosság számának növekedésére, az alapellátás intézményeinek kiépítettségére figyelemmel a Baranya megyei Sátorhely és a Fejér megyei Szárliget eddigi belterületét községgé alakította. A továbbiakban az Elnöki Tanács bírákat mentett fel és választott, majd kegyelmi ügyben döntött.

30 éves jubileuma alkalmából a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége bensőséges hangulatú vacsorát adott, amelyen köszöntötték a 76 éves egykori főtitkárt, Titkos Pált, a játékosok közül Buzánszky Jenőt, Lantos Mihályt, Gellér Sándort, Sándor Károlyt és Tóth Mihályt. Sebes Gusztáv volt szövetségi kapitány és Grosics Gyula a londoni ünnepségeken vett részt, amelyeket a Magyarok Világszövetsége szervezett Üdvözleteit küldött az MLSZ a külföldön edzősködő Hidegkúti Nándornak, továbbá Puskás Ferencnek és Czibor Zoltánnak. Megkoszorúzták az elhunyt játékosok Bozsik József, Zakariás József, Budai László, Csordás Lajos és Palotás Péter sírját, megemlékeztek a külföldön eltemetett Kocsis Sándorról és Lóránt Gyuláról, továbbá a csapat elhunyt edzőjéről, Mándi Gyuláról és sportorvosáról, dr. Pollatschek Gyuláról is.

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_heves_sandor_szepesi_gyorgy_borzsei_janos.jpgHeves Sándor, Szepesi György és Börzsei János Bozsik József sírján helyezi el a megemlékezés virágait

Lenin-renddel tüntette ki a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége Mauno Koivisto finn köztársasági elnököt. A magas szovjet kitüntetést a baráti és jószomszédi szovjet-finn kapcsolatok fejlesztése és elmélyítése terén folytatott tevékenységéért, hatvanadik születésnapja alkalmából kapta meg Koivisto.

Délután Mitterrand elnök és Kohl kancellár sajtóértekezletével befejeződött a kétnapos nyugatnémet-francia csúcstalálkozó. Nemzetközi kérdésekről szólva a két politikus a Szovjetuniót próbálta meg felelőssé tenni a genfi tárgyalások eredménytelen befejezéséért, miközben kiáll a nyugati telepítés végrehajtása mellett, a tárgyalások folytatását sürgette a Szovjetuniótól. Míg Kohl egyértelműen a Szovjetunió kizárólagos felelősségéről beszélt Jurij Andropov nyilatkozata kapcsán, addig Mitterrand mérsékeltebb hangnemben azt fejtegette, hogy most gondolkodási időt kell hagyni a szovjet vezetésnek. Ez azt is jelenti, hogy a francia elnök - legalábbis egyelőre - nem kíván közvetítő kísérletet tenni a közép-hatótávolságú fegyverek problémájának megoldása érdekében. Az NSZK kancellárja méltatta a két ország fokozódó együttműködősét a biztonság- és katonapolitika területén. Ennek első, konkrét eredményeként jellemezte Kohl azt a nyilatkozatot, amelyet a két hadügyminiszter írt alá egy olyan kormányszerződés előkészítéséről, amelynek keretében az NSZK és Franciaország összesen négyszáz páncéloselhárító helikoptert gyárt. A sajtóértekezleten elhangzottak alapján a két országnak egyelőre szemmel láthatóan nem sikerült megoldania a Közös Piac költségvetésével kapcsolatos pénzügyi nehézségeket és nézeteltéréseket. Erre utalt a két politikusnak az a közlése, hogy a problémák tisztázása céljából még további, kétoldalú tárgyalásokra van szükség a Közös Piac decemberi athéni csúcstalálkozójáig. Francois Mitterrand délután hazautazott a nyugatnémet fővárosból.

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_francois_mitterrand_helmut_kohl.jpgA két államfő a közös sajtótájékoztatójukon

Abdei Halira Haddam szíriai és Szaud al-Fejszal szaúd-arábiai külügyminiszter közös damaszkuszi sajtóértekezletén bejelentették, hogy a közvetítő tárgyalások eredményeként megállapodás született az Észak-Libanonban kirobbant palesztin testvérharc beszüntetéséről, az állandó és szilárd tűzszünet életbe léptetéséről és arról, hogy Tripoliból és környékéről két héten belül kivonják az egymással szemben álló palesztin fegyvereseket, Jasszer Arafat híveit és ellenfeleit.

A chilei fővárosban, Santiagóban különböző társadalmi szervezetek felhívására nagyszabású juntaellenes tömegmegmozdulásra került sor. A felvonulás részvevői, köztük egyházi személyiségek, a chilei titkosrendőrség brutális módszerei, a bebörtönzöttek tömeges megkínzása ellen tiltakoztak. A rendőrség vízágyúkkal támadt a tüntetőkre, majd pedig erőszakkal feloszlatta a gyűlést. A hatóságok több személyt letartóztattak. Ugyancsak Santiagóban, hajnalban 15 pokolgép robbant a város különböző részein. A robbanások nem okoztak sebesüléseket, de az anyagi kár jelentékeny. A merényletek elkövetői ismeretlenek.

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_santiagoi_tuntetes.jpgA santiagói rendőrség vízágyúkkal támad a tüntetőkre

november 26.

Befejeződött az országgyűlési képviselők és a helyi tanácstagok időközi választása, amelyet a budapesti 26., a Békés megyei 10., a Borsod- Abaúj-Zemplén megyei 3., a Bács- Kiskun megyei 6. számú országgyűlési és csaknem kilencszáz helyi tanácstagi választókerületben tartottak meg. A szavazatok összeszámlálása folyik; a választás eredményéről közlemény jelenik meg.

Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára az SZKP Központi Bizottságának meghívására a Szovjetunióba utazott. Kíséretében van Barabás János és Knopp András, a KB osztályvezető-helyettesei. Búcsúztatására a Keleti pályaudvaron megjelent Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete.

Országszerte sok ezren tartottak kommunista műszakot. Szabadnapjukon dolgoztak a bányákban, a kohászüzemekben és más iparvállalatoknál is. A kommunista műszakban részt vevők munkájuk bérét a vállalat és környezetük szociális létesítményeinek fejlesztésére, a lakásépítési alapok számára ajánlották fel. Másutt társadalmi munkaakciókat szerveztek, a parkok és a lakóhelyi környezet csinosításában vettek részt.

Mintegy háromszáz fiatal összecsapott a rendőrökkel az NSZK-beli Mutlangenben (Baden-Württenberg tartomány) az ottani amerikai katonai támaszpont egyik raktára közelében. A fiatalok megpróbálták feltartóztatni a környéken a közúti forgalmat, s megakadályozni azt, hogy bármilyen jármű bejuthasson a támaszpontra. Megkíséreltek feltartóztatni egy amerikai katonákat szállító autóbuszt is, amely a raktár felé tartott. A rendőrség az akciót megakadályozta. Az incidens során senkit sem tartóztattak le. A mutlangeni amerikai támaszponton 34 Pershing-2-es amerikai nukleáris rakétát állomásoztatnak majd. A DPA nyugatnémet hírszolgálati iroda megbízható forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a mutlangeni támaszpontra szombatra virradóra már meg is érkeztek a Pershingek első részegységei.

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_mutlangeni_tuntetes.jpgTüntetők eltorlaszolják a mutlangeni támaszpontra vezető utat

Hat álarcos, fegyveres bandita három tonna - csaknem 30 millió angol font értékű - aranyat rabolt el a londoni Heathrow repülőtér egyik áruraktárából. A Scotland Yard közlése szerint a banditák berontottak a raktárba, megkötözték, majd pedig benzinnel leöntötték és lángra gyújtással fenyegették meg az őröket arra az esetre, ha moccanni merészelnek. Az egyik őr mégis riasztotta a rendőrséget, amire azonban a járőr a helyszínre érkezett, a rablók kereket oldottak.

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_londoni_arany_rablas.jpgA rablás helyszíne

Damaszkuszban határozottan megcáfolták azokat az ellentmondó, zavart keltő jelentéseket, amelyek szerint az Arafat-ellenes erők elvetették a Szíria és Szaúd-Arábia közvetítésével létrejött négypontos tűzszüneti megállapodást. Szíria eltökélten gondoskodik a tűzszünet tiszteletben tartásáról - hangsúlyozta a damaszkuszi rádió, majd idézte a palesztin lázadók felelős szóvivőjét, aki megerősítette, hogy az ellenzék teljes egészében magáévá tette a tűzszüneti-kiürítési egyezményt. Pénteken olyan értelmű nyilatkozatok láttak napvilágot, hogy a lázadók nem hajlandók kiüríteni a Tripoli közelében elfoglalt két menekülttábort.

Nyugalom volt Tripoliban, de a tűzszüneti megállapodást körülvevő bizonytalanság, az ellentmondó értelmezések továbbra is fenntartották a feszültséget. Ugyancsak Libanonnal kapcsolatos az a hír is, hogy Elie Szalem libanoni külügyminiszter váratlan látogatást tett Damaszkuszban. Amin Dzsemajel elnök vasárnap kezdődő római, majd jövő heti washingtoni látogatása előtt az izraeli-libanoni megállapodás sorsáról, a genfi megbékélési konferencia második szakaszának előkészítéséről folytatott megbeszélést Abdel Halim Haddammal, a szíriai diplomácia vezetőjével.

A bejrúti rádió arról számolt be, hogy az izraeli csapatösszevonások keretében további 70 harckocsi érkezett a Bekaa-völgyben húzódó izraeli-szíriai frontra. Előbb izraeli, majd amerikai vadászgépek repültek át Bejrút fölött.

A salvadori hazafias erők egyik vezetőjének véleménye szerint az Egyesült Államok közép-amerikai katonai beavatkozása Salvadorban indulhat meg. Ruben Zamora, a Farabundo Marti Nemzeti Felszabadítási Front elnökhelyettese Managuából adott telefonnyilatkozatot a Reuter brit hírszolgálati iroda tudósítójának. Az amerikai intervenció lehetősége fennáll - jelentette ki Zamora. A nagyméretű katonai művelet Salvadorban kezdődne, különösen, ha a salvadori kormányhadsereg belső helyzete tovább romlik. Közölte: tekintettel a grenadai invázió tanulságaira, a hazafias erők úgy döntöttek, hogy Nicaraguából áthelyezik a mozgalom politikai-diplomáciai vezetésének székhelyét.

november 27.

Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára az SZKP Központi Bizottságának meghívására este Moszkvába érkezett. Aczél Györgyöt a pályaudvaron Mihail Zimjanyin, az SZKP Központi Bizottságának titkára fogadta. Jelen volt az érkezésnél Rajnai Sándor, hazánk moszkvai nagykövete is.

A Madrid Barajas repülőterétől néhány kilométernyire lezuhant Boeing-747-es utasszállító repülőgép roncsai közül a mentőosztagok eddig 158 összeégett holttestet emeltek ki, de csak 28 áldozatot tudtak azonosítani. Az Avianca kolumbiai légitársaság 011-s járata eddig ismeretlen okok miatt zuhant le. A katasztrófát mindössze 11-en élték túl. A gépen magyar utas nem volt. Az áldozatok többsége kolumbiai és francia állampolgár. Az életben maradottak közül hétnek az állapota továbbra is válságos. A Frankfurt-Párizs-Madrid-Bogotá útvonalon közlekedő járat gépe a spanyol fővárosban újabb 120 utast akart felvenni. A leszállópályától mintegy tíz kilométerre azonban lezuhant és felrobbant.

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_avianca_011.jpgMentőosztagok kutatnak a roncsok között

A madridi repülésirányító központ dolgozói megerősítették, hogy a kapcsolat a géppel az utolsó pillanatig normális volt, a személyzet semmi rendkívülit nem jelzett. A fekete dobozt megtalálták, a szakértők megkezdték a vizsgálatot. A spanyol rendőrség által közölt adatok szerint 196-an tartózkodtak a repülőgépen. Az áldozatok azonosítása a spanyol rendőrség közlése szerint legalább egy hetet vesz igénybe. Annyit azonban már tudnak, hogy az áldozatok között van több ismert latin-amerikai művész, Manuel Scorza perui, Angel Rama és Ernesto Sabater urugayi, Marta Trava argentin és Jorge Ibargüengoitia mexikói író, illetve költő, akik egy bogotai irodalmi konferenciára utaztak. Életét vesztette Jario Tellez és Tiberio Vanegas kolumbiai festő és Rosa Sabater spanyol zongoraművésznő.

A balesetben végül száznyolcvanegyen vesztették életüket, és tizenegyen élték túl. A vizsgálat később több pilótahibát derítette fel. A legfontosabb, hogy a gép parancsnoka rosszul értelmezte és használta fel a műszeres leszállási rendszer (ILS) által szolgáltatott adatokat, illetve az, hogy rosszul határozták meg helyzetüket és már eleve rossz adatokat tápláltak be a műszeres leszállás megkezdésekor. A kolumbiai légitársaság történetében a legnagyobb, a spanyol légiközlekedés történetében a második legnagyobb légikatasztrófa volt ez. Az Avianca ugyanezzel a járatszámmal és ugyanezen az útvonalon a mai napig üzemelteti a járatot, 2019 óta Boeing-787 Dreamliner típussal.

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_avianca_011_1.jpgA tragédia helyszíne

Folytatódtak a tiltakozó akciók a nyugat-németországi Mutlangenben, ahová péntek éjjel megérkezett az amerikai Pershing rakéták alkatrészeinek első szállítmánya. A rendőrség közlése szerint a mintegy hatszáz tüntető megrongálta az amerikai fegyverraktár kerítését, és kiemelt a helyéről több acéloszlopot. A raktárhoz vezető útvonalakat a tüntetők blokád alá vették - a ki- és bejárást csak hatósági „beavatkozással” tudták biztosítani. A nyugatnémet rendőrség vasárnap éjszaka 34 személyt vett őrizetbe.

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_mutlangeni_tuntetes_2.jpgRohamrendőrök támadnak az NSZK-beli béketüntetőkre a mutlangeni támaszpont környékén

Safik el-Vazzan libanoni miniszterelnök első ízben ismerte el, hogy az Izraellel kötött május 17-i, haldei megállapodás: kapitulációs szerződés, amely az izraeli megszállás árnyékában született, és bizonyos feltételek teljesítésétől tette függővé a megszálló csapatok kivonását. Miután az egyezmény nem érte el a célját, az izraeli csapatok kivonását, tartózkodtunk a ratifikálásától, és gyakorlatilag befagyasztottnak tekintjük - folytatta Vazzan s hozzáfűzte: az Izrael által megsértett egyezmény befagyasztása annak érvénytelenítéséhez vezet. A Bejrút közelében megnyitott izraeli összekötő irodát Vazzan a megszállás jelképének nevezte, amelynek a megszállással együtt el kell tűnnie.

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény:
A Szépművészeti Múzeumban elkövetett műkincslopás részleteiről, illetve a nyomozás újabb fejleményeiről a rendőrség illetékesei tájékoztatták az MTI munkatársát. Az ismeretlen tettesek november 5-én 20 óra 25 perc és 24 óra között a múzeum Állatkerti úti oldalán az építkezési állványokon felmászva hatoltak be a múzeum második emeleti rácstalan ablakán. A rendőrség a bűncselekmény felfedezését követő 10 percen belül a helyszínre érkezett. és a kellő tájékozódás után értesített valamennyi rendőri és határőrizeti szervet. A megtett intézkedések és az eddig beszerzett nyomozati adatok alapján feltételezhető, hogy a festmények Magyarországon vannak, de minden eshetőségre számítva a szükséges információkat időben megkapták a szocialista országok rendőrségei és az Interpol közvetítésével más államok is. A tömeges adatok értékelése, ellenőrzése és további információk gyűjtése azóta is tart. A nyomozás eredményessége érdekében a rendőrség továbbra is várja a lakosság segítségét, bejelentéseit változatlanul a 07-es telefonszámon vagy a legközelebbi rendőri szervnél.

Súlyos baleset történt Budapesten, a XV. kerületben a Hevesi Gyula utca és a Zsókavár utca kereszteződésében. A Sági Tibor Géza által vezetett 130-as autóbusz a megkülönböztető jelzését használó rendőrségi gépkocsival ütközött. A baleset következtében Bíró Mihály rendőr főtörzsőrmester és Berkes József rendőr tizedes életét vesztette. Az autóbusz utasai közül Dipong Jánosné súlyosan, Rajcsányi Ilona és Lovász Lajos - valamennyien budapesti lakosok - könnyebben megsérült. A baleset okát szakértők bevonásával vizsgálják.

Közlemények:
A Tudományos Minősítő Bizottság közli, hogy Jagusztin László: „Konfliktustípusok és argumentáció a mai szovjet kisregényben” című kandidátusi értekezésének nyilvános vitája november 30-án de. 10 órakor lesz az ELTE tanácstermében (Bp. V., Pesti Barnabás u. 1.). - Bársony Péter: „Alapvető áramkörök giromágneses hordozón” című kandidátusi értekezésének nyilvános vitája november 30-án de. 10 órakor lesz az Akadémia nagytermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.). - Nagy Miklós: „Fa és cserjefajok reszponziója heterotrófok hatására” című kandidátusi értekezésének nyilvános vitája november 30-án de. 10.30 órakor lesz az Akadémia kistermében (Bp. V. Roosevelt tér 9.).

A VOLÁN 20. sz. Vállalat értesíti a T. Utazóközönséget, hogy a szerdai napokon Tatranska Lomnicára közlekedő járatát november 30-tól Zakopanéig közlekedteti.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_allasajanlat_2.jpg

Divat: Sokféle szín, sokféle minta
Karácsonyi ajándéknak gyakran vásárolunk kötött holmit. A természetes alapanyagú kötöttáru a divatos, vagy legalábbis a gyapjú-műszál keverésű. Az ára is attól függ, hogy az alapanyagban a gyapjú vagy a műszál dominál. A divatos forma ma nem olyan, mint az elmúlt években. Míg tavaly elsősorban a fodros, applikált, hímzett, gyöngyözött, vagyis romantikus stílusú pulóver volt a sláger, az idén a sportos irányzat győzött. Nagyon jellegzetesek az élénk színek, a sokféle minta, vagyis az összhatás rendkívül színes.idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_divat_4.jpg

Továbbra is kielégítő a zöldség- és gyümölcsellátás:
Az idényszerű zöldség- és gyümölcsfélékből változatlanul bőséges a felhozatal. A hosszan tartó kedvező őszi időjárás következtében az állami és a szövetkezeti kereskedelem a héten még mindig nagy mennyiségű áru felvásárlásával számol. A termelő gazdaságok és a kistermelők is több kertészeti terméket hoznak most a piacokra, mint tavaly november második felében. Őszi termésű burgonyából a felvásárló kereskedelem eddig mintegy 15-20 százalékkal többet hozott forgalomba, mint 1982 azonos időszakában. Őszi fejes káposztából a múlt hét végéig 20 százalékkal többet lehetett felvásárolni és forgalomba hozni, mint tavaly ilyenkor. Céklából, savanyított káposztából, vegyes savanyúságból és tormából szintén ki lehet elégíteni a lakosság igényeit. A héten még szabadföldi termésű paprika is található helyenként a piacokon. Egyúttal növekszik a felhozatal az üvegházakban termesztett paradicsomból, tölteni való paprikából s a csípős hegyes paprikából. Az őszi primőrök közül több helyen árusítanak parajt, sóskát, fejes salátát, piros hónapos retket, sőt csomós zöldhagymát is. Ugyancsak élénk a gyümölcspiac. A jó közepes almatermésből a felvásárló kereskedelem eddig a tervezettnél már lényegesen többet vásárolt fel, és többet is hozott forgalomba. Körtéből eddig a tervezettnél szintén többet lehetett felvásárolni és forgalomba hozni: még mindig kielégítő mennyiség kerül belőle a piacokra. Csemegeszőlőből és étkezési borszőlőből a lakosság részére az idén több mint kétszer annyit hoztak forgalomba, mint tavaly. Citromból kielégítő a lakosság ellátása. A Zöldért-üzletekben bőven kapható Kubából importált grapefruit. Sok helyen hazai termésű gesztenyét, naspolyát, mákot és dióbelet is árusítanak. S arra lehet számítani, hogy december első napjaiban megérkezik majd az első narancs- és banánszállítmány is.

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_almaosztalyozas.jpgOsztályozzák az almát a vajai Rákóczi Tsz-ben

Gazdag karácsonyi árukínálat az üzletekben:
Nemcsak a fenyővel, csillogó díszekkel dekorált kirakatok, a boltok választéka is arról tanúskodik: a kereskedelem felkészült a karácsonyi forgalomra. A belkereskedelem az ország szűkös importlehetőségei ellenére is igyekszik külföldről származó termékekkel színesíteni a választékot. A szocialista országokkal már hagyományai vannak a belkereskedelmi választékcserének, s az áruk csaknem 10 százalékát - főként az ajándékozásra alkalmas cikkeket - évről évre az ünnepek előtti hetekben szállítják egymásnak a partnerek. Az idén például karácsonyig még több mint 15 millió rubel értékű áru kerül cserébe hazai termékekért a magyar üzletekbe. A 36 fővárosi és vidéki Centrum áruház jó néhány csehszlovákiai, NDK-beli, román, bolgár, lengyel és szovjet áruházzal tart rendszeres cserekapcsolatot. Közülük a következő hetekben a bolgár és román partnerektől várnak csaknem egymillió rubel értékű árut. Bulgáriából főként kerámiák, gyermekruhák, játékok, Romániából pedig orkán anorákok, dzsekik, steppelt kabátok és népművészeti ajándéktárgyak érkeznek az áruházakba. A Centrum e termékekért cserébe főként hazai kozmetikumokkal, szőnyegekkel, fonalakkal, valamint népművészeti ajándékcikkekkel fizet.

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_ajandekvasar.jpgÜnnep előtti ajándékvásár Budapesten, a Madách téren

Vetőmag-feldolgozó üzemet adtak át Hajdúszoboszlón:
Hajdúszoboszlón átadták rendeltetésének a Vetőmagtermeltető és Értékesítő Vállalat új vetőmagfeldolgozó üzemét. A jó minőségű, magas biológiai értékű vetőmag iránt belföldön és külföldön növekszik a kereslet. A vállalat 1980-ban úgy határozott, hogy a Hajdú-Bihar megyei tájkörzet vetőmagtermesztési lehetőségeit kihasználva, Hajdúszoboszlón - a régi parkettaüzem területén - korszerű vetőmag-feldolgozó üzemet létesít. Ezzel is igyekszik elősegíteni, hogy az ország több mint 30 millió dolláros vetőmagexportja a következő években fokozódjék.

Megkezdődött a jegesedés a Balatonon:
Az időszakhoz képest szokatlanul erős, száraz hidegben elkezdődött a lassú jegesedés a Balatonon. A víz hártyásodása a tó nyugati szakaszán, a szélmentes Keszthelyi-öbölben kezdődött meg. Csaknem 20-25 méter szélességben már egy centiméter vastagságú jég borítja a víz tükrét. Beljebb még hullámos a tó. A vízügyi szervek azt ajánlják, hogy az érdekeltek sürgősen szedjék ki a vízből a stégjüket, mert a jég összeroppantja őket.

Növeli exportját a Váci Kötöttárugyár:
A Váci Kötöttárugyárban nagy gondot fordítanak a minőségre és a gyártmányfejlesztésre. A vállalat az idén több mint egymilliárd forint értékű árut termel, és a tőkés exportja várhatóan eléri a 220 millió forintot. Két évvel ezelőtt még 106 millió, 1982-ben már 163 millió forintért szállítottak tőkés exportra a Senior márkatermékükből. Nemcsak külföldön, itthon is népszerűek szabadidő- és sportruházati termékeik. Persze mindehhez az is hozzájárult, hogy a Váci Kötöttárugyár olyan nyugati cégekkel kötött kooperációs szerződést, mint a Dupont és a Felina.

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_vaci_kototttarugyar.jpgCsomagolják a sportnadrágokat, amelyeket Angliába szállítanak

Hőszigetelő üveg Salgótarjánból:
A Salgótarjáni Síküveggyárban megkezdték a Hungaropan elnevezésű, hőszigetelésre alkalmas kettős falú üvegek gyártását, amelyből az idén ötezer négyzetmétert szállítanak a Soproni Faipari Vállalat számára. A páramentesített üvegek nyílászárókba építésével 30 százalék fűtőanyag takarítható meg, a nyári kánikulai napokon pedig a külső meleg ellen védi az épületeket. Az energiatakarékosságot biztosító termékeket egyelőre még csak kis szériában, aprólékos kézi munkával állítják össze, jövőre azonban megteremtik a feltételeit a Hungaropan gépesített gyártásának is. A teljesítmény teljes felfutásával - 1985-től - már évi 440 ezer négyzetméternyit adhatnak át a hazai felhasználóknak.

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_salgotarjani_sikuveg.jpgHungaropan üvegeket ragasztanak a Salgótarjáni Síküveggyárban

Új energiatakarékos fénycsőlámpa:
Az Egyesült Izzó fényrendszer-fejlesztési osztályán a BNV-nagydíjas TUNGRSA-LUX COMBI energiatakarékos fénycsőlámpa továbbfejlesztésén dolgoznak. A hagyományos izzólámpához képest ötszörös fénykibocsátó és hatszor hosszabb élettartamú világítótestet elektronikus előtéttel szerelik fel, így a lámpa már a bekapcsolás pillanatában világít, s villogás nélkül, megbízhatóan működik.

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_tungsram_fenycso.jpgA lámpák ellenőrző mérése

Teljesítette tervét a Mecseki Szénbányák külfejtési üzeme:
Az év végéig még csaknem hatezer tonna szenet fognak termelni, ezzel is hozzájárulva a jobb energiaellátáshoz.

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_mecseki_szenbanyak.jpgKorszerű gépekkel fejtik a szenet

Fényszedők lesznek:
A Ságvári Endre Nyomdaipari Szakmunkásképző Intézetben korszerű oktatóműhelyben tanítják a fényszedést. A tanulók két év alatt megismerkednek a tipográfiai alapokkal, a szedéssel, a számítógépkezeléssel és a szövegmontírozással.
idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_fenyszedes.jpg

Szakorvosi rendelő:
A napokban kezdte meg működését Jászfényszarun az új szakorvosi rendelő, amely a Községi Tanács, a Béke Termelőszövetkezet és az ORION gyáregység közös összefogásával épült. Az itt elhelyezett szakrendelések megoldják a község egészségügyi ellátását.
idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_jaszfenyszaru_rendelo.jpg

Unokáink is látni fogják!
A Magyar Rádió Pollack Mihály téri műemlék vaskerítése - mely az 1880-as években készült - 1976-ig állt ellen a természetnek. Lebontása után sokáig kallódott, s ezalatt állapota erősen megrongálódott. A XVI. Lajos korabeli francia ízlésre utaló lándzsás vaskerítés gazdagon díszített elemei részben letörtek, elkallódtak. Az ózdi Kohászati Üzemek kollektívája elhatározta, hogy mintegy 18 millió forintos költséggel a kerítés valamennyi elemét - eredeti fényképek, rajzok alapján - újra elkészíti. A 2160 darabból álló 35 méter hosszú, 4,5 méter magas kerítés összeszerelését - a tervek szerint - 1984 júniusában kezdik meg. A munka bonyolultságára jellemző, hogy a mintát először fából készítik el, a mintegy 100 féle idomot előbb alumíniumból, végül vasból öntik.

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_mintaasztalosok.jpgMunkában a mintaasztalosok

Zeneiskola:
Balatonfüreden hosszú várakozás után. új épületbe költözött a zeneiskola. A kilenc tanteremben a napokban kezdték meg a zenei ismeretek oktatását.
idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_zeneiskola.jpg

Nosztalgia:
November 25-én a Budapesti Közlekedési Vállalat leselejtezi az utána mégis megmentett, 1031-s pályaszámú villamos motorkocsit, amelyik sokkal később éveken át Kőbánya-Kispesten lesz söröző és pizzéria...

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_1031_s_palyaszamu_villamos_motorkocsi.jpgA villamoskocsi az Északi Járműjavítóban

Mi fán terem az aerobic?
Az aerobic nagyszerű divat - hiszen egészségünket ápolja; olyan tornagyakorlatok sorozata, melynek eredményeként javul a szervezet oxigénfelvevő képessége, javul a munkaképesség. De vannak veszélyei is, ezért az edzések megkezdése előtt nem árt az alapos orvosi ellenőrzés.idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_aerobic_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_aerobic_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_aerobic_1.jpg

Színészek a porondon: Mi mit tudunk
A Fővárosi Nagycirkuszban kivételes érdeklődés mellett zajlik minden alkalommal, amikor műsorra kerül ez a játékos, szellemes produkció, amelyben neves prózai színészek, tévések lépnek föl, s nemcsak azt tanúsítják, hogy humorral, játékossággal, kedéllyel bírják, hanem arról is számot adnak, hogy a cirkusz porondján, egy más műfajban is képviselni tudják művészi kvalitásaikat Nagyon sok olyan művész is színre lép, akitől nem idegen ez a világ, hiszen Alfonzó vagy Kabos László, Zsoldos Imre és Sárosi Katalin sokszor bizonyságot adott már arról, hogy a porondon is hatásosan tudják megszólaltatni jellegzetes karakterizáló képességüket, ötletben, szellemben ezúttal sincs hiány, sikerrel hódítják meg a közönséget De Dajka Margit vagy Körmendi János és Gálvölgyi János tréfálkozása is üde és hatásos, s zenehumoristaként is remekel Bodrogi Gyula, Latabár Kálmán, Forgács Gábor, Mikó István és Sipos András, Koncz Gábor pedig bizonyságot ad arról, hogy nemcsak filmekben, hanem a porondon is biztosan ül a nyeregben. Esztergályos Cecília, Csala Zsuzsa, Lorán Lenke humora itt is érvényesül, és nőimitátorként fergeteges sikert arat Balázs Péter és Szombathy Gyula. A cirkuszi látványosság zenei kíséretét Dobsa Sándor vezetésével a Stúdió 11 zenekar és Balassa Tamás muzsikálása látja el, rendezőként Kalmár Tibor remekel, szerkesztőként Földeák Róbert jegyzi a produkciót amelynek legutóbbi előadásának teljes bevételét az épülő Nemzeti Színház javára ajánlotta fel a szereplő művészgárda...

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_szineszek_a_porondon_koncz_gabor.jpgKoncz Gábor a lovon

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_szineszek_a_porondon_kormendi_janos_galvolgyi_janos.jpgKörmendi János és Gálvölgyi János

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_szineszek_a_porondon_szombathy_gyula_balazs_peter.jpgSzombathy Gyula és Balázs Péter

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_szineszek_a_porondon_psota_iren.jpgPsota Irén

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_szineszek_a_porondon_dajka_margit_koos_janos.jpgDajka Margit és Koós János

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_szineszek_a_porondon_sarosi_katalin.jpgSárosi Katalin

A Magyar Televízió műsorán: Játékvezető: Palotai
Az idei Ezüstgerely pályázaton a zsűri különdíjával jutalmazott riportfilm főszereplője nemzetközileg is elismert bíró. Az egykori győri labdarúgó - a tokiói olimpián aranyérmet nyert magyar válogatott tagja - aktív pályafutása befejeztével játékvezető lett. Hogyan alakult sorsa az új szerepkörben?

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_palotai_karoly_1.jpg- Harsogó nézőtér, feszültség, egyfajta fiesta-hangulat fogadott bennünket a rosariói stadionban. Argentinok és brazilok... Nehéz 90 perc előtt álltunk segítőimmel, az osztrák Linemayr-ral (balról) és az NDK-beli Prokoppal

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_palotai_karoly_2.jpg- Itt kerültem be igazán a „mélyvízbe!” Madridban, 1972. május 23-án Katona és Szkokán segédletével vezetek először A-válogatott mérkőzést, Spanyolország-Uruguay 2:0. Bíróverés, menekülés a dühödt szurkolósereg elől, botrány - régi történeteket persze én is hallottam, a himnuszok alatt talán ez is átvillant bennem. De aztán mindez kimaradt az életemből. Mitagadás, nem is hiányzott...

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_palotai_karoly_3.jpg- Sárga lap, piros lap? Ha kellett, habozás nélkül elővettem bármelyiket. Mégis vallom, nem csak így lehet fegyelmezni. A játékvezetőnek bizonyos szituációkat meg kell értenie, ismerni kell, hogy mi játszódik le pillanatok alatt a játékosokban

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_palotai_karoly_4.jpg- Mind a mai napig a legtöbbször az 1978-as világbajnokságon lejátszott Argentína-Brazília mérkőzéssel kapcsolatban faggatnak. Óriási érdeklődés előzte meg a dél-amerikai rangadót, a labdarúgók valóságos transz-állapotban estek egymásnak. Rettenetesen kemény belemenésiekkel kezdődött a játék, de negyedóra után elcsitult minden és mindenki - így lett izgalmas, férfias, változatos a küzdelem

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_palotai_karoly_5.jpg- Hosszú ideje a Győr-Sopron megyei Tanács Testnevelési és Sporthivatalában dolgozom, most elnökhelyettesként. A család és a munkahelyi kollégák megértése és támogatása nélkül aligha boldogultam volna, mindig számíthattam segítségükre. Napi ügyintézés Vidovits Istvánnéval és Hegedűs Károlynéval

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_palotai_karoly_6.jpg- Az első NB I-es feladatom játékvezetőként: 1910. október 11., Haladás-SBTC. Éppen emiatt búcsúztam most Szombathelyen... Az első A-válogatott találkozó: 1972 tavaszán, Spanyolország-Uruguay. Aztán... két olimpia, három világbajnokság, Európa-bajnokság. Vezettem UEFA Kupa-döntőn (1975: Borussia Mönchengladbach-Twente Enschede), KEK-finálét (1979: FC Barcelona-Fortuna Düsseldorf), Szuper Kupa összecsapást (1978: Anderlecht-FC Liverpool) és kétszer is BEK-döntőt (1976: Bayern München-AS St. Etienne, majd 1981: FC Liverpool-Real Madrid). Az összesített statisztika: a búcsúmeccsemet is már beszámítva 215 NB I-es játékvezetői fellépésem és a partjelzői feladatokat nem számítva 98 nemzetközi találkozóm. Utoljára a csehszlovák-román EB-selejtezőn sípolok majd 27. alkalommal A-válogatottak összecsapásán.”

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_mozi.jpg

Színházi bemutató: Irgalmas hazugság (Békéscsabai Jókai Színház)

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_galffy_laszlo.jpgGálfy László Székely János drámájában

Lemezbemutató: Dolly Roll Vakáció-ó-ó
Kár! - mondták sokan, amikor igaz lett a hír, hogy megszűnt, feloszlott a Hungária. Aztán rövid idő alatt kiderült, hogy nem szűnt meg, csak osztódással szaporodott! Akik a Hungária lelkes hívei voltak, nemigen csalódnak a folytatásban, mert a most üzletekbe került LP előadói, az új névvel próbálkozó Dolly Roll - ahogy a minap mondták egy sajtótájékoztatón - a korábbi népszerű zenekar stílusának folytatói. Más néven, de a már megkedvelt zenei irányzatot csinálják, viszik tovább. Hangulatosan, a „Hungi” legjobb napjaira emlékeztetőén szólal meg a lemez valamennyi száma. A címadó dal után az Arrividerci Amore nótájuk az, amely talán még a villamoson is hallható lesz fütyörészés formájában. Szellemes, jól kitalált a Wind-szörny is. Miként Chuck Barry immár világhírp szerzeménye, a Bye-bye Johnny B. Good is, mely az együttes saját fazonjára alakított előadásában teljesen újjászületett. A Hatszemélyes Cadillac című számukat már hallhattuk, de a Stréber bugi, a Merész tengerész, a Naplemente, a Modern románc vagy a Pesti Cleopatra a Dolly Roll megszületésével egyidősek. Bemutatkozásnak ennyit kínál a debütáló együttes nagylemeze. Az album utolsó száma a Happy end... De szinte biztosra vehető, hogy nem ez a zenekar utolsó üzenete.


Az album címadó dala

Jubileum: 30 éves a magyar labdarúgás egyik legnagyobb sikere, a londoni 6:3
idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_aranycsapat.jpg

A hétvégi kapuzárás előtt kedd délután a Fáy utcában a Vasas-Pristina KK-mérkőzésre került sor.
idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_kk_vasas_pristina.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_kk_vasas_pristina_zvara.jpgZvara, a Vasas fiatal szélsője elterül a Pristina 16-osa előtt, azután, hogy a jugoszláv együttes jobbhátvédje, Senguli szerelte. A labda akadálytalanul gurul Sujica kapus irányába...

A csehszlovák Union Teplice 4:1 (2:1)-re győzött az osztrák SC Eisenstadt ellen és az első helyen áll, egy ponttal a Vasas és az Eisenstadt előtt.

Szerdán 32 találkozón tisztázódott, hogy a labdarúgó MNK-ban melyik együttesek léphettek tovább, ismeretes, hogy a 64 között többek között 14 NB I-es, 11 NB Il-es csapat szerepelt. Megszenvedtek a továbbjutásért az első osztályú csapatok a Magyar Népköztársasági Kupában. A Tatabánya csak a hosszabbításban harcolta ki a győzelmet a megyei másodosztályban játszó Budaörs otthonában, és ugyanígy nyert a Honvéd a Pénzügyőr ellen. A Volánnak még ez sem sikerült, hiszen váratlan vereséget szenvedett Szegeden a helyi VSE csapatától (ezzel a Haladás és a SZEOL után a harmadik NB I-es gárda búcsúzott a kupától). Rossz napjuk volt az NB Il-es együtteseknek is: tizenegy másodosztályú gárda közül csak öt került a legjobb 32 közé, kiesett a Kazincbarcika, a Sopron, a Baja, a Hódgép-Metripond, a Bakony Vegyész és a 22. sz. Volán.
idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_mnk.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_mnk_penzugyor_bp_honved_bodonyi_bela.jpgBodonyit négy Pénzügyőr-játékos kíséri, de így is meglepő, hogy csak a hosszabbításban győzött a Honvéd

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_mnk_penzugyor_bp_honved_bozsik_gyimesi.jpgBozsik Péter nem érte utol Gyimesit, s a szemben lévő hazai játékos is elkésett. A Bp. Honvéd középpályása már továbbította a labdát. A találkozón a kis Bozsik ügyesen játszott volt csapata ellen

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_mnk_bkv_elore_u_dozsa_kardos_jozsef.jpgVégig jó mérkőzést vívott egymással a Knopp Imre utcában az Újpesti Dózsa és a BKV Előre. A fotóriporter egy érdekes fejelőpárbajt kapott lencsevégre. A képes Kardost látjuk a hazai védők gyűrűjében

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_mnk_budaors_tatabanya_udvardi.jpgBudaörsön a helyi csapat kapusa, Viola hárít Udvardi elől. A Tatabánya a hosszabbításban verte meg a megyei II. osztályban játszó hazaiakat

A Dunaújváros-Vasas találkozót november 30-án játsszák.

Az UEFA Kupában szerdán játszották az első mérkőzéseket a legjobb nyolc közé jutásért. Jóllehet, hazai csapat már nem szerepelt, mégis volt magyar főszereplője a kupanapnak, hiszen Nyilasi a bécsi Austria színeiben két gólt is lőtt az Internek. A párosítás érdekessége volt, hogy két jugoszláv csapat egymás ellen játszott, s a Honvédőt búcsúztató Hajduk kétgólos előnyt szerzett otthonában a Radnicskivel szemben.idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_kupaszeda_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_kupaszeda_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_kupaszerda_watford_sparta_praha_griga.jpgMeglepetés Watfordban: Griga (sötét mezben) újabb gólt szerez, s a prágai Sparta UEFA Kupa-mérkőzésen 3:2 arányban legyőzi a házigazda angol csapatát

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_kupaszerda_austria_wien_internazionale_nyilasi_tibor.jpgAz Austria Wien negyeddöntőbe jutásában nagy szerepe volt Nyilasi Tibornak, aki a bécsi, Internazionale elleni mérkőzésen két gólt is fejelt, s ezzel alakult ki a 2:1. Ez volt a második

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_kupaszerda_lens_anderlecht_erwin_vandenbergh.jpgErwin Vandenbergh gólja a Lens kapujában, ezzel vezetett idegenben az Anderlecht

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_kupaszerda_lens_anderlecht_phillipe_vercruysse_walter_de_greef.jpgPhillipe Vercruysse és Walter De Greef csatája

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_kupaszerda_lens_anderlecht_jacques_munaron.jpgA botrányba fulladt mérkőzés végén Jacques Munaron, az Anderlecht kapusa a feléje dobott kővel és dobozos sörrel a kezében hagyja el a pályát

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_kupaszeda_nottingham_forest_celtic_bonner.jpgBonner, a Celtic kapusa tisztáz Nottingham-ben

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_kupaszeda_nottingham_forest_celtic_aitken_birtles.jpgAitken szereli Birtlest

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_kupaszeda_nottingham_forest_celtic.jpgSérült Celtic drukkerek a gyepen


A szokásos gólösszefoglalók Nyilasi parádéval és szurkolói rendbontásokkal

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 15. fordulóját! Az első osztályú bajnokság őszi zárófordulójában bár minden csapatnak fontos a pontszerzés, különös figyelem kíséri az őszi elsőségre pályázók szereplését, a Vasas-Rába, a Ferencváros-Videoton, az Ú. Dózsa-Pécs és a Honvéd-Volán találkozót.

Vasas - Rába ETO
A Vasas kiábrándítóan szerepelt az utóbbi hetekben, s most sincs sok esélye vendégével szemben, bár a Rába sem tündököl mostanában. Az angyalföldi szurkolók sem bíznak nagyon együttesükben, mert már egy tréfa is járja a piros-kék csapatról, miszerint így dalolnak a rajongók: „Mészöly, mi Fáy, gyere mesélj...” Sok a sérült a Vasas keretében, így az együttes edzője nem tudott kezdőcsapatot adni az utolsó bajnoki találkozó előtt. A Rába ETO szerdai MNK-mérkőzésén megsérült játékosok közül Kurucz valószínűleg szerephez jut, Hlagyvik viszont nem. Magyar eltiltása lejárt, így visszakerül a gárdába.
idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_vasas_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_vasas_raba_eto_hires_hajszan.jpgHíres és Hajszán összecsapása is jelzi, melyik csapat volt az erősebb Angyalföldön

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_vasas_raba_eto_kurucz_szepesi_komjati_racz.jpgJelenet a Fáy utcából: Szepesi elfejeli a labdát. Balról: Kurucz, Szepesi, Komjáti, Rácz (takarva)

Csepel - Tatabánya
Formájában alaposan visszaesett a Tatabánya, nemrégen még az élboly tagja volt. A Csepel viszont - mint már sokszor - kiegyensúlyozott, így valószínű a pontosztozkodás. A kék-fehér labdarúgó-együttes tagjai közül jelenleg hárman maródiak. Kiss Imre, a csapat kapusa még kórházban van, Kiprich a porcműtétje után lábadozik Horváth Róbert állapota is javul. Fükő legutóbb a Honvéd ellen már kispados volt. A sérültek mellé most „felzárkózott” P. Nagy is, akinek vasárnap eltört az egyik lábujja.
idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_csepel_tatabanya.jpg

Ferencváros - Videoton
A vendégegyüttest minden bizonnyal sarkallja az a tudat, hogy győzelem esetén őszi bajnok. A Ferencváros jelenlegi formájában már a döntetlent is eredménynek könyvelhetné el. Pölöskei Gábor az előző fordulóban súlyos sérülést szenvedett. Kedden a Sportkórházban dr. Eiben Ernő főorvos háromórás térdszalag- és porcműtétet hajtott végre a labdarúgón, aki előreláthatólag csak a jövő év tavaszán kezdheti el a könnyített edzésmunkát.
idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_ferencvaros_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_ferencvaros_videoton_pogany_szabo_szabadi.jpgA játékosok bátran elvállalták a kemény, ember ember elleni harcot. A képen Pogány, Szabó és hátrább Szabadi

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_ferencvaros_videoton_banki_palkovics_rubold.jpgKemény csatát vívott egymással az üllői úton a Videoton és a Ferencváros. A jó iramú, változatos találkozón nem volt könnyű labdát vezetni. Képünkön Bánki, Palkovics (fehér mezben) és Rubold harcol a labdáért

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_ferencvaros_videoton_padar_jatekvezeto.jpgÜvegdarab repült az Üllői úti stadion játékterére. Pádár felmutatja a bűnjelet. Némi tanakodás, és a közönség nyomatékos figyelmeztetése után folytatódott tovább a játék

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_ferencvaros_videoton_palkovics_ebedli.jpgLendületben két középpályás. A fehérvári Palkovics hatalmas munkabírásával, a fradista Ebedli szellemes átadásaival, kitűnő irányító készségével nőtt a mezőny fölé

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_ferencvaros_videoton_kalap.jpg„Kalap”, a nagy mókamester, „Kalap", akinek mindenkihez van egykét jó szava, „Kalap” még mosolygósán bámul az optikába. Reménykedik...

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_ferencvaros_videoton_kovacs_ferenc.jpgKovács Ferenc, a Videoton vezetőedzője szünetben gondterheltnek látszott

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_ferencvaros_videoton_novak_dezso.jpgNovák Dezső viszont inkább bosszúsnak tűnik. Csapata jónéhány gólhelyzetet és egy tizenegyest is kihagyott

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_ferencvaros_videoton_csongradi_ferenc.jpgCsongrádi és társai nem hiszik, hogy a játékvezető 11-est ítélt a Videoton ellen

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_ferencvaros_videoton_disztl_peter.jpgA büntető elhibázásának másik „arca". Mert ahhoz, hogy ez a tizenegyes kimaradjon, nemcsak Ruboldnak kellett hibáznia, hanem Disztl Péternek is villámgyorsan, jó érzékkel kellett vetődnie

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_ferencvaros_videoton_disztl_peter_2.jpgDisztl védése egy hátsó kameraállásból

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_ferencvaros_videoton_szabo_jozsef_palkovics_vadasz_disztl_peter.jpgAz őszi elsők üdvözlik a közönséget. A képen (balról) Szabó J., Palkovics, Vadász és Disztl Péter

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_ferencvaros_videoton_pogany_vegh.jpgPogányt üldözi Végh

Nyíregyháza - DVTK
A sanyarú sorsú nyírségi együttes otthonában sem mehet biztosra az ugyancsak várakozás alatt szereplő DVTK- val szemben. Könnyen lehet, hogy az együttesek megelégszenek egy-egy ponttal.
idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_nyiregyhaza_dvtk.jpg

SZEOL AK - Haladás
Többször is balszerencsés körülmények vagy kishitűség miatt vesztett eddig már jó néhány pontot a Szeged, ha most bátor, akkor nyugodtabban várhatja a tavaszt.
idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_szeol_ak_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_szeol_ak_haladas_gruborovics_hegedus.jpgEbből a helyzetből nem lett gól - Gruborovics jobb alsó sarokba tartó fejesét bravúrral hárítja Hegedűs

Szegedi kötődésű barátunk ismét megosztotta velünk, hogyan emlékszik vissza a délutánra:
Készültünk a télre. A Délmagyar már a téli teremtornát reklámozta, Tóth János levélben jelezte, hogy felhagy a labdarúgó karrierjével(aztán később játszott még a Szeged SC-ben). A Haladás ellen a napilap kiemelte, hogy a SZEOL mezén a VIDIA-reklám volt olvasható. Hát igen, ez már ilyen modern foci, meg mini vadkapitalizmus volt. A Vidiában lehetett kapni mindenféle holmikat, pl. kéz alatt színes tévét. Faterék is kuporgatták a forintokat egy ilyenre, történetesen pont a Vidiából hoztuk el hatalmas örömmel, így a Marci és a kapitány című esti mesét már nem fekete-fehérben nézhettük. Maga a meccs, ha jól rémlik arról volt emlékezetes, hogy nagyon fáztunk. Kaptunk cserébe egy sima győzelmet, ismét egy csodálatos Grubó szabadrúgást, igaz a kipattanóból Somogyi szerzett gólt. És beállt titkos favoritom, Gőgitz József is negyedórára. Na, rá már csak az igazán hardcore SZEOL szurkolók emlékeznek...

ZTE - MTK-VM
Függetlenül az MTK-VM néhány utóbbi sikerétől, az egerszegiek az esélyesebbek. A döntetlen a maximum a kék-fehérek esélylesésében. Palicskó Tibor, az MTK-VM mestere elmondta: Tóth András a Haladás elleni találkozó utolsó perceiben bokaszalag-szakadást szenvedett. Ismét gipsz került a hosszú ideje kéztöréssel bajlódó Kürtösi karjára is. Zalaegerszegen csak a mérkőzés előtt dől el, hogy Pecsics játszhat-e.
idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_zte_mtk_vm.jpg

Ú. Dózsa - Pécsi MSC
A pécsiek jó sorozatban vannak, de kevés az esélyük a lilák ellen. Különösen, ha Törőcsiknek kedve szottyan a játékra. A PMSC-ben Bodnár és Nagy játéka kérdéses.
idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_u_dozsa_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_u_dozsa_pecsi_msc_fekete_brezniczky_bodnar_toma.jpgHárman a labdáért - az Ú. Dózsa-PMSC mérkőzésen. Aki a kaput veszélyezteti: Fekete (jobbra fent), aki menteni igyekszik: Brezniczky (4) és Bodnár kapus. Toma a háttérből figyeli, mire mennek játékostársai

Bp. Honvéd - Volán
A papírforma szerint a sereghajtó vendégcsapatnak csak akkor lehet reménye az egy pont megszerzésére, ha a Honvéd formán kívül játszik. De hát ez nem valószínű. A Volán SC labdarúgócsapata az idén már nem számíthat a kettős lábtörést szenvedett Martosra, a bokatörésből most lábadozó Kovács Lászlóra, a részleges combizom szakadást szenvedett Törökre és valószínűleg a térdszalag húzódással bajlódó Szeibertre sem. Kispesten az NB I-es mérkőzést követően a Bp. Honvéd öregfiúk a Beremend csapatával mérkőznek.
idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_bp_honved_volan.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_bp_honved_volan_nagy_antal_dajka_kozma.jpgNagy Antal, Dajka és Kozma hozzák nehéz helyzetbe a Volán védelmét

A mérkőzések után lássuk a 15. forduló válogatottjait! Ezúttal is vegyes volt az összkép, bár ezúttal három 8-as osztályzat is született. Közülük nálunk Disztl Péter, a Videoton kapusa lett, aki büntetőt is hárított, ezzel is segítve csapatát az őszi elsőséghez.
idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén a székesfehérvári Szabó József, bár ezúttal nem szerzett gólt, megőrizte első helyét, így ő lett az őszi gólkirály.
idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_gollovolista.jpg

Őszi kapuzáráshoz érkezett az első osztályú labdarúgó-bajnokság. Nem tündököltek a csatárok, összesen tizennyolc gól esett. Ebből is a legtöbb Angyalföldön, ahol a Vasas hosszú gyengélkedés után megörvendeztette híveit, és legyőzte a Rábát. Szintén győzelemmel búcsúzott a SZEOL és a Nyíregyháza. A nap mérkőzésén, az Üllői úton nem látott gólt a közönség, s így a Videoton az őszi első, három gól különbséggel. Zalaegerszegen - akárcsak az Üllői úton - a hajrában 11-eshez jutott a hazai együttes, s a büntetőből elért góllal a ZTE jutott a két ponthoz. A Honvéd pontszámban utolérte a fehérváriakat, a Volán elleni győzelmével, de a 2:0 kevés volt, hogy eléjük kerüljön. Az Ú. Dózsa megtartotta harmadik helyét, miután nehezen, de megszerezte a két pontot.
idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_tabella.jpg

A pontvadászatban három hónap szünet következik, de december közepéig még több esemény lesz. Szerdán Dunaújvárosban a Kohász csapata a Vasast várja MNK-mérkőzésre a legjobb 32 közé jutásért. Pénteken az utánpótlás, szombaton a nagyválogatott játszik a görögökkel EB-selejtezőt. A találkozókra kijelölték a kereteket. Mezey György szövetségi kapitány jelöltjei a szaloniki összecsapásra: Kovács, Disztl (kapusok), Csuhay, Kőhalmi, Róth, Varga, Nagy A., Garaba (védők), Hannich, Kardos, Csongrádi (középpályások) Bodonyi, Dajka, Törőcsik, Hajszán, Mészáros (csatárok). Nyilasi és Szokolai az ausztriai klubmérkőzéseik miatt nem kerülnek számításba. Az utánpótlás: Szieben, Gróf, Kozma, Disztl L., Pecsics, Balogh, Csima, Détári, Gyimesi, Plotár, Varga II., Fodor, Pecha, Rezi, Czigány, Lippai. Az A válogatott Tatán, az utánpótlás Dunavarsányban táborozik a csütörtök reggeli elutazásig. A jövő héttől terempályás torna szólítja porondra a 16 első osztályú csapatot.

Megvolt a kapuzárás az NB II-ben is. Meglepetés, hogy az Eger három pont előnnyel várhatja az első helyen a tavaszi rajtot.idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_nb_ii_gollovolista.jpg

Hétvégén fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. A négy 16-os csoportban a múlt héten befejeződött az 1983/84. évi bajnokság őszi idénye, s már csak a két 18-as csoportban viaskodnak a csapatok. Az első helyezett még egyik csoportban sem biztos, csak az utolsó, a 17. fordulóban válik ismertté.
idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_15_fordulo_teruleti_bajnoksagok_2.jpg

A következő hétvégén, mint már említettük, jön a Görögország-Magyarország EB-selejtező mérkőzés.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1615565580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2020.04.08. 22:56:33

Csepel – Tatabánya (1-1).
Kőhalmi Gábor interjú:
„- Például a T-vel játszott meccsek előtt megegyeztünk: náluk is, nálunk is békés döntetlent csinálunk, jól jönnek majd a biztos pontok a végelszámolásnál.
-Ez a békés döntetlen egy külön műfaj?
-Igen, hiszen itt sokszor pénz sem forog. Egyszerűen mindkét együttesnek szüksége van rá a tervezett pontszám, helyezés eléréséhez. Szóval az első meccsen megcsináltuk a döntetlent, három csillagosra értékelte a kritika (**-osra értékelte – Feyyaz), az egész csapat benne volt, azok közül legalábbis, akik most elhatárolják magukat tőlünk, többen tudtak róla.
-Hogy jött létre a megegyezés?
-Nem is tudom pontosan: az első meccs előtt, vagy már alatta vetette fel az ellenfél, mi pedig belementünk.”

Dr. Puskás Lajos interjú:
„-Én már az idény első felében hiába tiltakoztam például, hogy ne menjenek bele a fiúk a T-vel való oda-vissza döntetlenbe. … Később kiderült: belementek a dologba.”
(Forrás: Bocsák Miklós: Elátkozott sporttörténetek).

Mindenki, aki ismer, tudja rólam: azt el sem lehet mondani, hogy mennyit jelentett nekem gyerekként, a ’80-as években a magyar válogatott és az NB I mezőnye!
És azt sem lehet elmondani, hogy mit éreztem, amikor ez a mocsok halmaz nyilvánosságra került…
Most úgyis téli szünet következik, szeretném, ha a T. Olvtársak mind elmondanák véleményüket a fentebbi dolgokról!!

maribor_ 2020.04.09. 07:11:56

@Feyyaz: Nekem Kovacs Attila meselt az akkori dolgokrol. Meg massal kapcsolatban masok. Neha nem esett jol hallani dolgokat.

Feyyaz 2020.04.10. 00:16:31

@maribor_: Kovács Attila is meg lett szólaltatva ebben a könyvben, csak ő erre a T. elleni meccsre nem tért ki.
süti beállítások módosítása