Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 18. forduló

2020.09.21. 05:53 maribor_

1984. március 17-18., a hónap utolsó előtti teljes hétvégéje

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_headlines_marcius_15.jpgA Forradalmi Ifjúsági Napok nyitányaként a múzeumkertben ünnepi nagygyűlést rendezett a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) és a Hazafias Népfront (HNF) Országos Tanácsa. Az ünnepségen részt vett Németh Károly, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, Ribánszki Róbert, a HNF Országos Tanácsának titkára, Fejti György, a KISZ Központi Bizottságának első titkára és Pozsgay Imre, a HNF Országos Tanácsának főtitkára is

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

március 12.

Kora délelőtt Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vasárnap este Berlinből Budapestre érkezett elnöke, a Farkasréti temetőben megkoszorúzta az egy éve elhunyt dr. Csanádi Árpád, a Magyar Olimpiai Bizottság egykori főtitkárának, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság volt sportigazgatójának sírját. Az olimpiai mozgalom vezetőjének társaságában volt Buda István államtitkár, a MOB elnöke és Schmitt Pál, a MOB főtitkára, s a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének több tagja, valamint dr. Csanádi Árpád özvegye.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_buda_istvan_juan_antonio_samaranch_schmitt_pal.jpgDr. Csanádi Árpádné, Buda István, Juan Antonio Samaranch és Schmitt Pál dr. Csanádi Árpád sírjánál

A nap folyamán J. A. Samaranch és a magyar olimpiai mozgalom vezetői tárgyalásokat folytattak, majd a Fórum Szálló különtermében ünnepséget rendeztek. J. A. Samaranch az Olimpiai Érdemérem ezüst fokozata kitüntetést adta át a 72 esztendős Kovács Pálnak, a magyar és a nemzetközi vívósport kimagasló alakjának, az egykori hatszoros olimpiai és tízszeres világbajnoknak, aki 1980 óta a Nemzetközi Vívó Szövetség alelnöke. Magas kitüntetését az olimpiai eszméhez való hűségéért, az ötkarikás sportmozgalomban kifejtett munkásságáért, kimagasló érdemeiért kapta. Az Olimpiai Érdemérem bronz fokozata kitüntetést vehette át a 92 esztendős dr. Szalai József, az 1912. évi olimpia kiváló tornásza, aki sportolóként és sportvezetőként is nagyszerűen megállta a helyét, s ma is a magyar sport lelkes társadalmi segítője. Az egykori tornász a kézilabdasport magyarországi meghonosításában is fontos szerepet játszott.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára az MSZMP KB székházában fogadta Juan Antonio Samaranchot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, aki a Magyar Olimpiai Bizottság meghívására látogatott hazánkba. A szívélyes légkörű találkozón véleményt cseréltek az olimpiai eszme szerepéről a népek közötti kapcsolatok fejlesztésében, a megértés és a barátság erősítésében. A találkozón jelen volt Buda István államtitkár, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_kadar_janos_juan_antonio_samaranch.jpgJuan Antonio Samaranch és Kádár János az MSZMP KB székházában

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának meghívására Budapestre érkezett a Görög Kommunista Párt küldöttsége, Harilaosz Florakisz főtitkár vezetésével. A delegáció tagjai: Oresztisz Kolozof, a GKP Politikai Bizottságának póttagja, a külügyi osztály vezetője, Yannisz Mavromatisz, a központi bizottság póttagja és Vasziliosz Georgiu-Szofiasz, a KB munkatársa. Harilaosz Florakiszt a Ferihegyi repülőtéren Horn Gyula, az MSZMP KB külügyi osztályának vezetője fogadta.

A Parlamentben Bognár József elnökletével ülést tartott az országgyűlés terv- és költségvetési bizottsága. Az ülésen, amelyen részt vett Cservenka Ferencné, az országgyűlés alelnöke, a képviselők meghallgatták Csikós-Nagy Béla államtitkárnak, az Országos Anyag- és Árhivatal elnökének tájékoztatóját a gazdaságirányítás rendszerének továbbfejlesztésével kapcsolatos időszerű árpolitikai kérdésekről. A vitában felszólalt Garai Vilmos, Szabó Kálmán és Szurdi István (Budapest), Antal Imre és Kovács Istvánné (Pest megye), Hajmer Imre (Komárom megye), Kangyalka Antal (Csongrád megye), Marton János (Győr-Sopron megye), Nics János (Fejér megye), Seres György (Hajdú-Bihar megye) és Varga Gyula (Zala megye) képviselő.

Szabó István soros elnök és Pozsgay Imre főtitkár részvételével közös feladataikról tanácskoztak az Országos Szövetkezeti Tanács és a Hazafias Népfront Országos Tanácsa vezetői. Megállapították, hogy a csaknem hárommillió tagot számláló szövetkezetek hatékonyan segítik a népfront széles körű politikád, társadalmi, közéleti, gazdasági, kulturális és sportcéljainak megvalósítását. Országos és megyei szinten egyaránt rendszeresen és jól egyeztetik a tennivalókat. A kapcsolatok erősítését, a helyi feladatok konkrét meghatározását és megvalósítását szolgáló állandó együttműködésre van azonban szükség a városokban és a kisebb településeken is.

Súlyos gyermektragédia történt a déli órákban Dunaharasztiban, a 3-as számú általános iskola udvarán, ahol egy második világháborúból visszamaradt harckocsielhárító gránát robbant fel egy 14 éves tanuló kezében. A diák meghalt, több társa megsebesült. A helyszínen dr. Kovács Györgyné iskolaigazgató-helyettestől megtudtuk, hogy Orbán Attila 8. b. osztályos dunaharaszti tanuló vasárnap társaival együtt az iskola mögötti Rókadombon játszva talált rá a gránátra.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_dunaharszti_gyermektragedia_2.jpgEgyik társuk megmutatja: itt találták a harckocsielhárító gránátot

Ez a terület a környékbeli gyerekek kedvenc tartózkodási helye, télen itt szánkóznak, s nyáron is szívesen keresik fel. A gyerekek vasárnap még a helyszínen hagyták a gránátot, de másnap, a tanítási órák után Orbán Attila visszament a dombra, megkereste, és bevitte az iskola udvarára. A bejárati üvegajtótól néhány méterre több társa jelenlétében körzőjével piszkálni kezdte, mire az a kezében felrobbant.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_dunaharszti_gyermektragedia.jpgA robbanás nyoma a bejárat előtti betonon

A mentők négy kocsival, valamint egy helikopterrel siettek a helyszínre, ahol a sérülteket az éppen az iskolában tartózkodó körzeti orvos részesítette elsősegélyben. A 14 éves kisfiú a robbanás következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínre érkező és az őt kórházba szállító mentőautóban belehalt sebeibe. Társa, a 15 éves Dombi János egyik szemét veszítette el a robbanás következtében, Kuti Ibolya 9 éves tanuló az Országos Traumatológiai Intézetbe került, súlyos, életveszélyes állapotban, ahol azonnal megoperálták.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_dunaharszti_gyermektragedia_3.jpgA tragédia egyik súlyos sérültje a kórházi ágyon

Állapota azonban továbbra is életveszélyes. Hat könnyebben sérült gyermeket a mentők részesítettek elsősegélyben; ők szilánksérüléseket szenvedtek. A robbanás erejére jellemző, hogy az iskola ablakainak nagy részét, valamint a bejárati ajtó vastag üvegét bezúzta, ott, ahol a szerencsétlen kisfiú állt, öklömnyi lyukat vágott a vastag betonba. A szerencsétlenség után a tűzszerészek az egész vidéket átvizsgálták. Az ügyben a rendőrség tovább folytatja a vizsgálatot.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_dunaharszti_gyermektragedia_4.jpgAz iskola homlokzatán fekete lobogó

Jurij Gagarin, a világ első űrhajósa születésének 50. évfordulója alkalmából baráti találkozót rendeztek Budapesten, a Szovjet Kultúra és Tudomány Házában. Az MTA Interkozmosz Tanácsa és a Semmelweis utcai kulturális központban működő szocialista brigádok klubja szervezésében megtartott eseményen előadás hangzott el az űrkutatás eredményeinek békés célú felhasználósáról. A szovjet űrhajósok nevét viselő magyar szocialista brigádok, valamint a Központi Fizikai Kutató Intézet kutatócsoportjának képviselői ezután megtekintették a Jurij Gagarin életét, munkásságát bemutató dokumentumfilmet.

A Szovjetunió a jövőben is határozottan kitart a fegyverkezési verseny megfékezésére, az enyhüléshez való visszatérésre, az államok közötti békés együttműködésre irányuló politikája mellett. Ezt hangoztatta a többi között Konsztantyin Csernyenko, az SZKP Központi Bizottságának főtitkára fogadva Hans-Jochen Vogelt, a nyugatnémet szociáldemokraták parlamenti frakciójának elnökét, aki szovjet parlamenti meghívásra érkezett Moszkvába.

A tárgyszerű, konstruktív légkörű megbeszélésen Konsztantyin Csernyenko emlékeztetett Vogel 1983 elején tett moszkvai látogatására, s megbeszélésére Jurij Andropovval, és hangoztatta: a szovjet vezetés kollektíván kidolgozott és megvalósított belpolitikai és nemzetközi irányvonala a jövőben is változatlan marad. Mint mondotta, a folyamatosság a külpolitikában mindenekelőtt azt jelenti, hogy a Szovjetunió minden tőle telhetőt megtesz a nukleáris katasztrófa megakadályozásáért.

Az SZKP KB főtitkára kitért a nukleáris fegyverkezési verseny megszüntetésének problémakörére, s ezzel kapcsolatban a jelenlegi szovjet-amerikai viszonyra. Sajnálatosnak nevezte, hogy nem láthatók olyan jelek, amelyek szerint az amerikai kormányzat törekszik a nukleáris fegyverek korlátozását és csökkentését szolgáló megegyezésre az egyenlőség, az egyenlő biztonság alapján. A Szovjetunió mindenekelőtt kész megoldani a stratégiai és az európai nukleáris fegyverek problémáját konstruktív, kölcsönösen elfogadható alapon.

Az európai biztonság és leszerelés kérdéseivel foglalkozó stockholmi nemzetközi párbeszéd-konferencián, amelyen 37, zömmel európai ország vesz részt, több felszólaló hangsúlyozta az ugyancsak a svéd fővárosban folyó európai konferencia jelentőségét, amely bizalomerősítő, biztonsági és leszerelési kérdéseket tárgyal. A stockholmi fórum munkájának fontosságára mutatott rá Giorgio Giovannoni, az olasz katolikus békemozgalom képviselője, egyben az európai és földközi-tengeri biztonságért és együttműködésért elnevezésű olasz szervezet főtitkára.

A brit bányászoknak több mint a fele, 96 ezer ember szüntette be a munkát, tiltakozásul a tervezett létszámcsökkentések és bányabezárások ellen.

Az 1926-os általános sztrájk óta az Egyesült Királyság legnagyobb horderejű munkabeszüntetése volt ez, mely kereken egy évig, 1985 márciusáig tartott. (Valójában az első, lokális munkabeszüntetés már 6-án megtörtént, a Bányamunkások Országos Szakszervezete (NUM) március 12-én hirdette ki formálisan az általános bányászsztrájkot.) Mindez idő alatt több mint 126 millió (!!) munkaóra esett ki. A tüntetéssorozatot az váltotta ki, hogy a Margaret Thatcher vezette konzervatív kormány és a Nemzeti Széntanács 20 bánya bezárását jelentette be, de kiszivárgott egy dokumentum, melyben az állt, 3 év alatt 75 bánya bezárása állt a tervekben. A NUM végül semmilyen eredményt nem tudott elérni. Egy évvel később is amiatt fejeződtek be a sztrájkok, mert a bányászok csalódtak szakszerveztükben, semmi további értelmét nem látták a munkabeszüntetéseknek. Ezután politikailag óriásit csökkent a szakszervezetek hatalma általánosságban. Az Egyesült Királyságban 1984-ben 174 bánya üzemelt, amelyek 2015 végéig mind bezártak. A volt szénbányászati ​​területeken nőtt a szegénység, és 1994-ben a dél-yorkshire-i Grimethorpe (ahol az egy éves sztrájkhullám elkezdődött) lett az ország legszegényebb települése, amely „cím” azóta is tart…

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_banyaszsztrajk.jpgA sztrájkhullám kezdetén

Amin Dzsemajel libanoni elnök megnyitó beszédében felszólította a lausanne-i megbékélési értekezlet valamennyi részvevőjét; csatlakozzanak az ellenségeskedések beszüntetését, az ország felszabadítását és egységének helyreállítását szolgáló erőfeszítésekhez. A tavaly novemberben elnapolt tanácskozás második fordulója délután, helyi idő szerint fél hatkor kezdődött Svájcban, a lausanne-i Beau Rivage szállodában.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_lausannei_libanoni_megbekelesi_ertekezlet_2.jpgDrótakadály, géppisztolyos svájci csendőr, homokzsákok a lausanne-i Libanon-tanácskozás színhelye előtt

Az elnöklő Amin Dzsemajel tízperces megnyitójában annak a reményének adott hangot, hogy a tanácskozás eredményeként véget ér Libanonban „a vér és a könnyek” időszaka. - Remélem - mondta -, hogy kilencévi esztelen és szűnni nem akaró háborúskodás után, amelynek összesen százezren estek áldozatul, végre új korszak kezdődik az ország történelmében. Dzsemajel szerint a tanácskozás alapjául négy fő célnak kellene szolgálnia:
- a háborús állapot megszüntetése azonnali, szilárd, teljes és végleges tűzszünet útján;
- lépések megtétele Libanon egységéért és felszabadulásáért;
- a különböző reformjavaslatokkal kapcsolatos álláspontok egymáshoz való közelítése;
- nemzeti egységkormány alakítása.

Dzsemajel megnyitója utáni rövid fölszólalásában Camille Samun volt elnök, a jobboldali-keresztény erők egyik vezetője, a muzulmán Szaeb Szalam volt miniszterelnök és Rasid Karami, ugyancsak volt miniszterelnök, az ellenzéki Nemzeti Megmentési Front egyik vezetője ugyancsak a nemzeti megbékélés fontosságát hangsúlyozta. Az értekezletet rendkívüli biztonsági intézkedések közepette tartják. A megnyitást háromszor is elhalasztották, mert nem érkezett meg a libanoni megbékélési folyamatban kulcsszerepet játszó Szíria képviselője, Abdel Halim Haddam alelnök. A megnyitó beszéd végül is Haddam távollétében hangzott el. Az ülésen a részvevők megállapodtak egy tűzszüneti bizottság létrehozásában. E szerv feladata lesz egy végleges tűzszüneti szerződés kidolgozása és megvalósítása. A tanácskozás kedden folytatódik.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_libanoni_megbekelesi_ertekezlet.jpgA lausanne-i szállodában a libanoni elnök megnyitó beszédével kezdődött meg a tanácskozás

Damaszkuszban tárgyalások folytak Hafez Asszad államfő és a rövid munkalátogatáson Szíriában tartózkodó Gejdar Alijev, az SZKP KB PB tagja, a szovjet miniszterelnök első helyettese között. Asszad és Alijev áttekintette a nemzetközi helyzet és a Közel-Kelet időszerű problémáit. Mindkét részről hangsúlyozták, hogy a két ország közötti barátság és együttműködés fejlesztésére és erősítésére törekednek. A találkozón Alijev átadta Asszadnak Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára jókívánságait.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_gejdar_alijev_hafez_asszad.jpgGejdar Alijev és Hafez Asszad megbeszélése

A tárgyalásokon a felek hangsúlyozták azt a törekvésüket, hogy tovább fejlesszék és erősítsék a Szovjetunió és Szíria között meglevő kétoldalú kapcsolatokat, amelyeknek alapja a szovjet-szíriai szerződés. Alijev nagyra értékelte azt a szerepet, amelyet a Szíriai Arab Köztársaság a Közel-Keleten az amerikai-izraeli tervek meghiúsításában betölt. Hangsúlyozta, hogy Szíria imperialistaellenes irányvonala továbbra is változatlan támogatást kap a Szovjetuniótól. - A Közel-Kelet országaira kényszerített imperialista és cionista megállapodások ellen irányuló szíriai politikának nagy jelentősége van az arab nemzeti felszabadítási mozgalom egésze számára - mondta Alijev.

A legújabb orvosi vizsgálatok tanúsága szerint jó egészségben folytatja munkáját a Szaljut-7 űrállomáson tartózkodó három szovjet űrhajós. Leonyid Kizim, Vlagyimir Szolovjov és Oleg Atykov munkaidejének jelentős részét a Progressz-19-en érkezett áruk átrakása kötötte le. A teherszállító űrhajóról az űrállomásra szállították a Földről küldött élelmiszert, végleges helyükre rakták a tudományos kísérletekhez szükséges berendezéseket. A Progressz tartályaiból vízzel és üzemanyaggal töltötték fel az űrállomást. A teherszállító űrhajóban megüresedett tárolótérbe átszállították a Szaljut-7 fedélzetén már feleslegessé vált berendezéseket, eszközöket. A rakodással együtt folytatták az űrhajósok a tudományos kísérleteket is.

Az amerikai mozik bemutatják A smaragd románca és a Rendőrakadémia című filmeket.

Maga az eredeti cím, a „Romancing the stone” egy ékszerészeti eljárást takar, ez az az eljárás, amikor előkészítik a drágakövet arra, hogy az ékszerbe illeszthetővé váljék. A szerepek kiosztása nem volt magától értetődő, hiszen Jack Colton szerepét visszautasította Clint Eastwood, Jack Nicholson, és Sylvester Stallone is - ez utóbbi az Énekes izompacsirta című film kedvéért, ám később nagyon megbánta a döntését. Paul Newmannek is felajánlották a szerepet, ám szerinte túl sok szükségtelen durvaság van a filmben, így visszautasította a felkérést. Michael Douglas (akinek ez volt az első akciófilm-főszerepe) sem mondott rögtön igent rá, ám nem hagyta nyugodni a film, s végül rábólintott a dologra, hiszen örömmel mutatta meg hegymászás-tudását, melyet édesapjával fejlesztett tökélyre 16 éves korában a Spartacus forgatási szüneteiben. A női főszereplő személye is kérdéses volt egy darabig. Michael Douglas (aki a film producere is volt) eredetileg Debra Wingernek szánta a szerepet ám végül a közös munka nem jött létre, így került a képbe végül Kathleen Turner. Ralph szerepe is többesélyes volt, hiszen először Bob Hoskinsnak ajánlották fel, aki nem élt a lehetőséggel. Érdekesség, hogy később a Roger nyúl a pácban című filmben mégis együtt dolgozott Kathleen Turnerrel, aki Jessica Rabbit hangját adta. Ralph szerepét végül Danny DeVito kapta, aki karrierjük kezdetén közös albérletben élt Michael Douglassel, akinek ugyan a San Francisco utcáin című sorozatban hamarabb beindult a karrierje, mint kollégájának. Danny DeVito elismerte, milyen nagy segítségére volt karriere indulásában az, hogy Michael Douglas szerepet ajánlott neki A smaragd románcában. A film végül 1985-ben két Golden Globe díjat is nyert (A legjobb film, és Kathleen Turner a legjobb női főszereplő), és Oscar-díj jelölést is kapott. A filmet nálunk végül 1986-ban mutatták be.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_a_smaragd_romanca_kathleen_turner_michael_douglas.jpgMichael Douglas és Kathleen Turner

A Rendőrakadémia krimi paródia első részét még további hat epizód követte. Az első rész 146 millió dollár bevételt hozott (a 4,5 milliós költségvetésre), amire senki sem számított. A sikert akkor kezdték csak gyanítani, amikor egy hét után közel 9 milliós bevételt kasszírozhattak. A főbb szerepekben Steve Guttenberg, George Gaynes és G. W. Bailey látható, akik a későbbi folytatásokban is visszatértek. Paul Maslansky producer szerint a film ötlete akkor merült fel, amikor San Franciscóban forgatták a The Right Stuff (Az igazak) című hollywodi eposzt. „Észrevettem, hogy egy csomó nevetséges külsejű rendőrkadétot egy csalódott őrmester öltöztet. Hihetetlen egy bagázs volt, beleértve egy hölgyet, aki biztosan meghaladta a 100 kilót, és egy petyhüdt férfit, aki jóval meghaladta az 50. évét. Kérdeztem róluk az őrmestert, és elmagyarázta, hogy a polgármester elrendelte, a rendőrségnek el kell fogadnia az akadémia széles spektrumát. Be kell vennünk őket. - mondta - És ez az egyetlen dolog, amit tehetünk…

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_rendorakademia.jpgA film egyik ikonikus jelenete

március 13.

Lázár György, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnöke a késő délutáni órákban Szabolcs-Szatmár megyébe érkezett. Nyíregyházán Varga Gyula, a megyei pártbizottság első titkára és Tisza László, a megyei tanács elnöke köszöntötte a vendéget. A Minisztertanács elnöke ezután a pártbizottság székházának tanácstermében a megyei pártbizottság és a megyei tanács végrehajtó bizottságának tagjaival találkozott. Meghallgatta Varga Gyula tájékoztatóját az országrész politikai, gazdasági és kulturális életének helyzetéről, az utóbbi évek ipari és mezőgazdasági termelési, gazdálkodási tapasztalatairól, a lakosság életkörülményeinek változásáról, továbbá a termelés korszerűsítését, a munkaerő-gazdálkodás racionalizálását, a foglalkoztatottság javítását szolgáló tervekről.

Ezután Tisza László számolt be a kormány elnökének a csaknem hatszázezres lélekszámú országrész közigazgatásának korszerűsítéséről, ennek eddigi tapasztalatairól. Elmondta: a megyei tanács végrehajtó bizottsága már korábban is adott át egyes hatásköröket a községi szakigazgatási szerveknek. Tavaly például már 42 helyi tanácsnak volt építésügyi hatósági, 58-nak ipar-, 23-nak pedig kereskedelmi iparhatósági hatásköre. Lázár György látogatása holnap Szabolcs-Szatmár megyei körúttal folytatódik.

Az Európai Gazdasági Közösség tagországainak külügyminiszterei egy Brüsszel melletti kastélyban zárt ajtók mögött kezdték meg tanácskozásukat a közösségi költségvetési hozzájárulások és teherviselés kérdéséről, de egy nap elteltével sem találtak megoldást az évék óta húzódó problémákra. A tagországok kormányai nevében a külügyminiszterek, továbbá az Európai Közösségek Bizottsága és Grönland képviselői aláírták azt a szerződésmódosítást, amelynek értelmében az ötvenezer lakosú sziget kilép az EGK-ból, és új jogalapra helyezi viszonyát a közösséggel. Ezt még valamennyi tagország parlamentjének, valamint a grönlandi helyi törvényhozásnak is jóvá kell hagynia.

A Lausanne-ban folyó libanoni nemzeti megbékélési értekezlet részvevői megállapodtak arról, hogy a polgárháborús frontokon helyi idő szerint kedden, 21 órától tűzszünetet léptetnek életbe. A hírt a tanácskozás késő délutáni - aznap már második - ülése után kiadott közleményben jelentették be. A bejrúti biztonsági bizottság, amely a libanoni kormányhadsereg, valamint az egymással harcoló keresztény és muzulmán milíciák képviselőiből áll, holnap hoz döntést a fegyvernyugvás tartóssá tételének módozatairól. Ezt követően néhány napon belül valamennyi polgárháborús fronton végrehajtják a csapatszétválasztást - közölte a libanoni kormány szóvivője.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_lausannei_libanoni_megbekelesi_ertekezlet.jpgSzigorú biztonsági intézkedések mellett folytatódott a svájci Lausanne-ban a libanoni polgárháborús felek megbékélési konferenciája

A fegyvernyugvásról intézkedő megállapodás a konferencia kedden megtartott két munkaülésének eredményeként, kemény alkudozások árán, az utolsó pillanatban született meg. Létrejöttében meghatározó szerepet játszott a konferencián megfigyelői minőségben részt vevő Abdel Halim Haddam szíriai alelnök.

Halim Haddam szíriai alelnök, aki egyébként a konferencia megnyitása után érkezett csak Lausanneba, külön-külön is tárgyalt a megbeszéléseken részt vevő libanoni politikai irányzatok képviselőivel. A megbeszélések közül megfigyelők kiemelik a szíriai politikus és a libanoni elnök négyszemközti tanácskozását.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_haddam_dzsemajel.jpgHaddam szíriai alelnök és Dzsemajel libanoni államfő megbeszélése

A szórványos lövöldözésektől eltekintve viszonylagos nyugalom volt Bejrútban. A hétfő esti ágyútűz azonban arról tanúskodik, hogy megfelelő politikai és biztonsági garanciák nélkül elképzelhetetlen a tartós fegyvernyugvás.

Az izraeli megszálló csapatok kedden harckocsikkal vették körül a Szidónnal egybeépült Ain el Helua palesztin menekülttábort, és lezárták a városból kivezető útvonalakat azt követően, hogy egy izraeli járőr két katonája megsebesült a tábor területén lezajlott tűzharcban. A fegyveres ellenállók után kutató megszállók több gyanúsítottat elhurcoltak.

Az iráni csapatok, amelyek este keletről támadást kíséreltek meg Bászra iraki kikötőváros ellen, súlyos veszteséget szenvedtek mind emberben, mind hadfelszerelésben - jelentette be az iraki főparancsnokság közleménye. Az iráni csapatok elfoglalták az ellenség néhány állását a Mandzsun-szigetektől északra iraki területen - jelentette az iráni rádió. A harcokban az iráni forrás szerint több mint 150 iraki katona vesztette életét. Szakértőkből álló ENSZ-küldöttség érkezett Teheránba, hogy kivizsgálja azokat az iráni vádakat, amelyek szerint Irak vegyi fegyvert vetett be. Ezt az IRNA hivatalos iráni hírügynökség közölte. A hattagú küldöttség öt napig lesz Iránban.

Angola elutasította a namíbiai rendezés ügyében regionális értekezletet indítványozó dél-afrikai javaslatot. Az Angop angolai hírügynökség közleménye szerint Luanda csak akkor kész részt venni a tanácskozáson, ha a Namíbia-értekezletet az ENSZ égisze alatt tartják meg. Angola egyszersmind erélyesen visszautasította, hogy tárgyalóasztalhoz üljön az UNITA angolai ellenforradalmi szervezettel.

Az Angop közleményében Luanda leszögezte, hogy a namíbiai rendezés alapja a Biztonsági Tanács 435-ös számú határozata, amely a többi között szabad választásokat ír elő a jelenleg dél-afrikai megszállás alatt levő Namíbiában az ENSZ felügyelete alatt. A közlemény szerint Angola egyébként is csak megfigyelői státusban kész bekapcsolódni a tárgyalásokba, mivel Namíbia kérdésében a két közvetlenül érdekelt fél a SWAPO és a Dél-afrikai Köztársaság. Angola nem fogadja el azt sem, hogy Pretoria Namíbia ügyét a kubai csapatok távozásával kösse össze. Luanda véleménye szerint az UNITA részvételére vonatkozó javaslatával Pretoria törvényes jelleget szeretne adni az angolai kormányellenes szervezetnek. Perez de Cuellar ENSZ-főtitkár magyarázatot kért a dél-afrikai ENSZ-képviselőtől a javaslatról. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője elhatárolóan, visszafogottan üdvözölte a dél-afrikai javaslatot.

Az FMLN főparancsnoksága közleményt adott ki az utóbbi napok fejleményeiről. Hírül adta, hogy a salvadori hadsereg teljes arzenálja - hátában a hondurasi és az észak-amerikai csapatokkal - példátlan méretű gerillaellenes akcióba kezdett. A várható támadás fókusza az ország északkeleti körzete, valamint Morazan tartomány, miközben a két ország határszakaszán hondurasi egységeket vonnak össze. Az amerikai tengerészgyalogosok egyelőre hondurasi területen állomásoznak, s a közeli napokra várják az Amerika nevű repülőgép-anyahajó érkezését. A Venceremos-rádió közlése szerint „minden kellék együtt van az ország lerohanására”. Az FMLN országos parancsnoksága ebben a helyzetben sürgős felhívással fordult a salvadori néphez, hogy minden eszközzel akadályozza meg a külföldi agressziót.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_salvadori_hondurasi_csapatosszevonas.jpgCsapatösszevonások a salvadori-hondurasi határon

A Motorola az Egyesült Államokban piacra dobja a világ első mobiltelefonját.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_motorola_dynatac.jpgÍgy nézett ki használat közben

3995 dolláros árával nem volt túl olcsó. Átszámolva (2020-as árfolyamon) nagyjából 1,2 millió Ft-ért kaphattuk meg a közel 1 kilós DynaTAC 8000X-et. A készülék pontos mérete egyébként 33 x 4,45 x 8,9 cm volt, a súlya pedig 870 gramm, így tehát nem véletlenül kapta meg a “The Brick”, azaz a tégla nevet. Ehhez a hatalmas mérethez sajnos nagyon gyenge használati idő társult, egy feltöltéssel ugyanis nagyjából másfél órát bírt ki a készülék. Igaz, hogy a DynaTAC 8000X-et 1984-ben kezdték el árulni, de már jóval korábban, 1973-ban elkészült, és be is mutatták a New York-i Hilton Hotelben tartott grandiózus eseményen, ám akkor még nem volt hozzá fejlesztett mobilhálózat. Több mint 10 évig dolgoztak rajta, mire kereskedelmi forgalomba kerülhetett. A vezeték nélküli telefonok piacán már lehetett kapni az úgynevezett autós mobilokat, ám az 8000X úttörőnek számított, és ezt a számok is alátámasztották. Míg az autóban használható mobilok 2500 dollárba kerültek, vagyis jóval olcsóbbak voltak, az emberek egyre inkább a másik irányba mozdultak. A Motorola készülék megjelenésének első évében az eladott modellek körülbelül 10%-a 8000X volt, és az autós telefonok szépen lassan eltűntek a színről. Összességében a Motorolának körülbelül 100 millió dollárjába került a DynaTAC 8000X fejlesztése.

március 14.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára délelőtt az MSZMP KB székházában fogadta a Görög Kommunista Párt küldöttségét, amely Harilaosz Florakisz főtitkár vezetésével tartózkodik hazánkban. A szívélyes, elvtársi légkörű megbeszélésen kölcsönösen tájékoztatták egymást a két ország helyzetéről és pártjaik tevékenységéről. Véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet, valamint a nemzetközi kommunista és munkásmozgalom időszerű kérdéseiről. A találkozón részt vett Horn Gyula, a KB külügyi osztályának vezetője.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_kadar_janos_harilaosz_florakisz.jpgHarilaosz Florakisz és Kádár János az MSZMP KB székházában

Hazánkba érkezett Viktor Kulikov, a Szovjetunió marsallja, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erőinek főparancsnoka; Bulgária, Románia, a Szovjetunió és Magyarország hadseregeinek Szojuz-84 fedőnevű törzsvezetési gyakorlata alkalmából. Lázár György, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnöke a Parlamentben fogadta Viktor Kulikovot. A szívélyes, elvtársi légkörű találkozón jelen volt Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára és Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_lazar_gyorgy_viktor_kulikov.jpgViktor Kulikov és Lázár György a Parlamentben

Lázár György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnöke Szabolcs-Szatmár megyei látogatásának második napján elsőként a máriapócsi Rákóczi Termelőszövetkezetet kereste fel. Meghallgatta Paszternák Józsefnek, a szövetkezet elnökének beszámolóját az 5694 hektáron gazdálkodó nagyüzem múlt évi eredményeiről. A már hétszer kiváló címet nyert, tavaly pedig a MÉM termelési nagydíjával is kitüntetett közös gazdaság eredményeiről szóló beszámolót hallgatva Lázár György többek között a kalászosok átteleltetéséről érdeklődött, s több kérdést tett fel arra vonatkozóan: milyen erőforrásokat képesek még feltárni az egyre emelkedő termelési költségek csökkentésére. A kormány elnöke a tájékoztatót követően megtekintette a tsz fóliatelepét, ahol már javában vetik a dohány magját. Ezután ismét Nyíregyházára vezetett az útja. Ott a Bánki Donát Ipari Szakközépiskolát kereste fel. Budai Géza igazgató fogadta és tájékoztatta arról, hogy az 1978-ban megnyílt oktatási intézmény falai között 830 fiatalt képeznek öt szakmára. Az ipari szakközépiskolában tett látogatás befejeztével, a kora délutáni órákban, a Minisztertanács elnöke rövid sétát tett Nyíregyháza belvárosában, majd Szabolcs-Szatmár megyei látogatásának befejezéseként részt vett a megyei tanács székházában rendezett aktívaülésen, s időszerű bel- és külpolitikai, valamint gazdasági kérdésekről tájékoztatta a részvevőket.

Kettőre emelkedett a dunaharaszti általános iskolában felrobbant második világháborús kézigránát halálos áldozatainak a száma. Az Országos Traumatológiai Intézet intenzív osztályán délelőtt - a gondos orvosi ápolás ellenére - meghalt a 9 éves Kuti Ibolya, a robbanás életveszélyes sérültje.

Az SZKP Központi Bizottsága, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége és a Szovjetunió Minisztertanácsa határozatot fogadott el Jurij Andropov emlékének megörökítéséről. A határozat a többi között kimondja: Andropov szülőhelyén, a sztavropoli határterület Nugutszkaja nevű településén, elhelyezik az elhunyt mellszobrát, a jaroszlavi terület Ribinszk városa pedig az Andropovváros nevet kapja. Több gyárat, üzemet és iskolát is az SZKP KB elhunyt főtitkáráról neveznek el. A határozat szól arról, hogy Moszkvában egy sugárutat vagy teret, három másik városban pedig egy-egy utcát neveznek el Andropovról. Felállítják emléktábláját a jaroszlavi terület Volodarszki hajógyárában és a Szovjetunió Állambiztonsági Bizottsága épületén, ahol az elhunyt annak idején dolgozott, valamint a moszkvai Kutuzov sugárút 26. számú házán, amelyben Andropov lakott. A Kreml falánál levő sírján ugyancsak elhelyezik Jurij Andropov mellszobrát.

Újabb bányák álltak le Nagy-Britanniában. Az országos szénhivatal szerint már csak 42 bányában folyt a termelés, 132-ben sztrájkoltak. A bányászszakszervezet a munkabeszüntetéssel a tervbe vett bányabezárások és elbocsátások ellen tiltakozik. A sztrájk elterjedése a Yorkshire-ből más bányamezőkre kiküldött önkéntes sztrájkőröknek köszönhető. Velük szemben a szénhivatal most a törvény erejét próbálja érvényesíteni. A legfelsőbb bíróság a Thatcher-kormány első, 1980-ban kelt foglalkoztatási, törvényére hivatkozva megtiltotta a yorkshire-i bányászoknak, hogy saját bányáikon kívül másutt is sztrájkőrséget hozzanak létre. Ha ennek a végzésnek nem engedelmeskednek, akkor a szénhivatal lehetőséget kap rá, hogy a szakszervezet vagyonának lefoglalásáért nyújtson be bírósági keresetet.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_banyaszsztrajk_3.jpgRendőrök távolítják el a sztrájkőröket az Ollerton bányájának bejáratánál

Leon Brittan belügyminiszter közben bejelentette, hogy a rendőrség érvényt fog szerezni a „repülő sztrájkőrök” tevékenységét tiltó végzésnek. Függetlenül a végzéstől, a rendőrök már eddig is erőszakkal próbálták megtörni a sztrájkőrláncokat - például Nottinghamshire-ben, ahol öt embert tartóztattak le hatósági közeggel szemben tanúsított ellenállás címén, s több sebesülés is történt.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_banyaszsztrajk_2.jpgElszállítják az összecsapások egyik sérültjét

A Lausanne-ban folyó libanoni nemzeti megbékélési értekezlet részvevői nem tudták áthidalni alapvető nézeteltéréseiket. Valid Dzsumblatt, a Haladó Szocialista Párt és az ország drúz közösségének vezetője, éles hangú felszólalásban bírálta a jelenlegi libanoni kormányzatot és személy szerint Dzsemajel elnököt. Dzsumblatt és a síita Amal mozgalom vezetője, Nabih Berri, hatpontos munkaokmányt terjesztett elő. Ebben javasolják, hogy Libanon vegye föl a „Libanoni Arab Köztársaság” nevet. Az okmány elutasítja az ország bármilyen megosztását vagy a politikai decentralizációt, akár föderáció, akár konföderáció vagy akár svájci mintájú kantonszervezet formájában. Indítványozza, hogy az elnöki megbízatás időtartamát a jelenlegi hat évről csökkentsék három évre, az államfő hatáskörének egy részét pedig adják át egy nemzeti egységkormánynak. Követeli a törvénysértő cselekedetek megszüntetését, továbbá a rombolásokért és tömeggyilkosságokért felelősek bíróság elé állítását.

Az Arab Liga Bagdadban megtartott rendkívüli értekezletének részvevői határozatban szólították fel Iránt: állapodjon meg tűzszünetben Irakkal. A zárt ajtók mögött lefolytatott tanácskozás még aznap véget ért. Arra az esetre, ha Irán nem fogadja el a felszólítást, a tanácskozásról kiadott közös közlemény kilátásba helyezte: az arab országok átértékelik Teheránhoz fűződő kapcsolataikat.

A nicaraguai kormány felhívást intézett a világ államaihoz az országot fenyegető amerikai agresszió miatt. A Reagan-kormányzat hatalomra jutása óta Nicaragua az Egyesült Államok agresszív akcióinak áldozata katonai, gazdasági és politikai téren egyaránt - mutat rá a felhívás, amelyet Dániel Ortega, a Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front Országos Vezető Tanácsának tagja, a Nemzeti Újjáépítés Kormánya Kormányzótanácsának koordinátora ismertetett a nicaraguai rádióban és televízióban.

A salvadori és nicaraguai nép elleni amerikai katonai intervenció Közép-Amerikában egyre közelebbi lehetőség - hangsúlyozza végezetül a felhívás, s megerősíti, hogy Nicaragua továbbra is ugyanolyan határozottsággal törekszik a békére, mint amilyen határozottan megvédelmezi az ország szabadságát és a forradalmat.

Az amerikai szenátus költségvetési megajánlási bizottsága szerdán 16:12 arányban jóváhagyta a Reagan-kormány kérését, és 93 millió dollárt biztosított a salvadori hadseregnek nyújtandó katonai gyorssegély céljaira, valamint 21 millió dollárt a CIA Nicaragua elleni titkos műveleteinek finanszírozására.

március 15.

Történelmünk jeles napjára, az 1848-1849-es polgári forradalom és szabadságharc kezdetét jelentő március idusára emlékeztek országszerte. Ifjúmunkások és diákok, fiatalok és idősebbek tízezrei ünnepségeken, koszorúzásokon, nagygyűléseken tisztelegtek a történelmünket alakító forradalmár elődök emlékének.

Az ünnep reggelén több mint ezer fővárosi fiatal gyűlt össze a nemzetiszínű és vörös zászlókkal feldíszített Március 15-e téren, hogy Petőfi Sándor szobránál kegyelettel emlékezzék a nagy költőre és forradalmárra. A Himnusz hangjai után a szobor talapzatán elhelyezték koszorúikat az MSZMP, a KISZ és a Hazafias Népfront Budapesti Bizottságának, a fővárosi fegyveres testületeknek, valamint Budapest ifjúságának képviselői, majd felcsendült a Szózat.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_petofi_szobor_marcius_15.jpgKoszorúzás a Petőfi-szobornál

A Múzeum-kertben csaknem hatezer budapesti fiatal jelenlétében rendezte meg - a forradalmi ifjúsági napok nyitányaként - ünnepi nagygyűlését a KISZ Központi Bizottsága és a Hazafias Népfront Országos Tanácsa. 1848-as dalok, indulók hangjai csendültek fel a kertben és környékén, a 136 évvel ezelőtti események történelmi színhelyén. 

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_muzeum_kert_marcius_15.jpgÜnnepi díszben a Nemzeti Múzeum

Az ünnepség elnökségében ott volt Németh Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, valamint a párt-, az állami, a társadalmi, a tömegszervezetek, a fegyveres erők és testületek sok vezetője. A Himnusz hangjai után az elnöklő Köpf Lászlóné, a KISZ KB titkára köszöntötte a megjelenteket, majd Ribánszki Róbert, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának titkára mondott ünnepi beszédet.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_ribanszki_robert.jpgRibánszki Róbert, a HNF Országos Tanácsának titkára ünnepi beszédét mondja

A megemlékező szavak után az ünnepség részvevői a tisztelet és a hála koszorúit helyezték el a múzeum falán, az 1848. március 15-i eseményeknek emléket állító márványtábla alá. Az MSZMP Központi Bizottsága nevében Németh Károly, valamint Baranyai Tibor, az MSZMP KB osztályvezetője; a Hazafias Népfront Országos Tanácsa nevében Pozsgay Imre, a HNF OT főtitkára és Ribánszki Róbert; a KISZ KB nevében Fejti György első titkár és Köpf Lászlóné koszorúzott.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_fejti_gyorgy.jpgFejti György, a KISZ KB első titkára és Köpf Lászlóné, a KISZ KB titkára megkoszorúzzák a Nemzeti Múzeum falán lévő emléktáblát

Lerótták tiszteletüket a fegyveres erők és testületek képviselői, s az ünnepségen jelenlevő fővárosi fiatalok is.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_legifjabbak_marcius_15.jpgA legifjabbak is ünnepeltek

Budapest ifjúságának ünnepi nagygyűlése 1848 szellemét, forradalmi lendületét idéző műsorral zárult. A főváros fiataljai megkoszorúzták a különböző kerületekben található emlékhelyeket is. A II. kerületben Bem tábornok, az V. kerületben Kossuth Lajos szobránál és a Batthyány-örökmécsesnél helyezték el koszorúikat a városrészek párt-, KISZ- és népfrontbizottságok képviselői. A megemlékezés virágaival borították el az emlékműveket iskolák tanulói, intézmények, vállalatok, üzemek ifjú dolgozói.

A fővároshoz hasonlóan szerte az országban megemlékeztek az évfordulóról. A városok, a falvak fiatalsága elhelyezte az emlékezés, a kegyelet és a hála virágait a 136 évvel ezelőtti március nagyjainak, mártírjainak emlékműveinél. Nagyszabású demonstrációk színhelyei voltak a szabadságharc nevezetes emlékhelyei.

A híres pákozdi csata emlékműve körül Fejér megye ifjúsága sorakozott fel, s tett hitet a világszabadság eszméje mellett. A hajdani hősök emlékét őrző obeliszknél rendezett ünnepség katonai tiszteletadással kezdődött, aztán a megye politikai, társadalmi szerveinek, a fegyveres erőknek, valamint a megye fiataljainak képviselői helyezték el koszorújukat az emlékmű talapzatán. A kápolnai csata emlékművénél tartott ünnepségen megemlékeztek arról is, hogy 1919-ben Kápolna határában kezdte meg saját birtokának parcellázásával a földosztást Károlyi Mihály.

Az idén a Békés megyei Mezőberényben tartották meg hagyományos március 15-i találkozójukat a Petőfi- emlékhelyek képviselői. A 20 település képviselőinek részvételével lezajlott ünnepi összejövetel részvevői megkoszorúzták a költő szobrát és azt a Körös-parti emlékművet, amely arra emlékeztet, hogy 1849 nyarán, Erdélybe - Segesvárra - tartván itt kelt át a Körösön Petőfi Sándor.

Baján, a szabadságharc költőjének nevét viselő szigeten, felavatták Petőfi egész alakos bronzszobrát, Fritz János szobrászművész alkotását. Szolnok Damjanich Jánosnak, a szabadságharc legendás hírű tábornokának emelt szobrot. Szombathelyen leleplezték az új városháza falán elhelyezett Kossuth-emléktáblát. Szülőfalujában, a Komárom megyei Ácsteszéren, megkoszorúzták Táncsics Mihály emléktábláját, s elhelyezték az emlékezés virágait a kisbéri gimnázium udvarán álló Táncsics-szobor talapzatán is.

Az ünnep kiemelkedő Nógrád megyei eseményeként felavatták a részben társadalmi munkával létrehozott érsekvadkerti ifjúsági házat. Nyíregyházán Szabolcs-Szatmár megye forradalmi hagyományait bemutató kiállítást rendeztek.

A nap sok helyütt a fiatalok fáklyás felvonulásával fejeződött be.

A Minisztertanács ülésén Lázár György tájékoztatást adott Lubomír Strougálnak, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság miniszterelnökének hazánkban tett baráti látogatásáról. A kormány a tájékoztatást tudomásul vette. A Minisztertanács elfogadta az Országos Tervhivatal elnökének jelentését az 1983. évi népgazdasági terv végrehajtásának tapasztalatairól, és megszabta az irányító szervek ebből eredő további feladatait. Jelentést hallgatott meg a gazdálkodó szerveknél és intézményeknél 1983-ban végzett pénzügyi-gazdasági ellenőrzések tapasztalatairól is. A kormány a közigazgatás fejlesztését megalapozó kutatások 1981-1983. évi eredményeiről szóló beszámoló alapján megállapította, hogy a javuló szervezettséggel folytatott munka segítséget ad az állami intézményrendszer korszerűsítését szolgáló feladatok megoldásához.

Elutazott Budapestről Viktor Kulikov, a Szovjetunió marsallja, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erőinek főparancsnoka, aki a Szojuz ’84 fedőnevű törzsvezetési gyakorlat alkalmából tartózkodott hazánkban.

A csehszlovák Külügyminisztérium a prágai magyar nagykövetségnek átadott írásos emlékeztetőjében elutasítja az 1962. évi kishatárforgalmi egyezmény módosítására vonatkozó 1983. áprilisi magyar javaslatot. Az emlékeztető szerint „az érvényes jogi szabályozás kielégíti a csehszlovák felet és nincsenek nyomós okai annak megváltoztatására”.

Mit mondjunk, Gustav Husákék remekül időzítettek, egy barátságos lépés felénk, a nemzeti ünnepünkön.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_esztergom.jpgÚgy néz ki, egy darabig még nézhetjük a Mária Valéria híd csonkjait Esztergomban...

A szovjet-indiai legénység teljes mértékben kész a közös űrrepülésre - ezt közölte Vlagyimir Satalov, a felkészülések irányítója. Mint elmondta, a csillagvárosi pihenő után a kozmonauták a bajkonuri űrrepülőtérre utaznak, ahol végrehajtják a szokásos, start előtti felkészülési gyakorlatokat. Satalov egyben bemutatta a kétszer három tagú, közös űrcsapatot. Az első parancsnoka Jurij Malisev, míg a legénység két tagja Gennagyij Sztrekalov és az indiai Rakes Sarma. A másik legénységet Anatolij Berezovoj vezeti, tagjai Georgij Grecsko és Ravis Malhotra. Az indiai űrhajósok elmondták, hogy a repülés idején, az indiai űrkutatási programnak megfelelően, elsősorban országuk természeti kincseinek feltárását igyekeznek majd segíteni.

A közös repülés programjának három fő iránya van: orvosegészségügyi, technológiai kutatások, illetve a földfelszín tanulmányozása. A sajtótájékoztatón elhangzott egy kérdés: terveznek-e jógagyakorlatokat a súlytalanság viszonyai között? Nos, az indiai szakértők úgy vélik, hogy éppen ilyesfajta gyakorlatok segítségével lehet csökkenteni a súlytalanságnak az emberi szervezetre gyakorolt kedvezőtlen hatásait.

Életét vesztette a sztrájkolók és a sztrájktörők közötti összetűzésekben egy brit bányász. A 24 éves David Gareth Jones a nottinghamshire-i bányavidék Ollerton bánya sztrájkőrségének tagja volt. Szerdán az ország 184 ezer szénbányásza közül mintegy 130 ezer sztrájkolt, a 174 bánya közül több mint 130-ban állt a munka.

Az elrabolt személyek és más, a szemben álló libanoni erők fogságában levő fegyveresek szabadon bocsátásáról állapodtak meg a svájci Lausanne-ban a nemzeti megbékélési értekezlet részvevői. A szabadon bocsátási parancsot a tűzszünetre felügyelő katonai biztonsági bizottság kapta. A kormányt támogató keresztény erők és az ellenzéki Nemzeti Megmentési Front képviselőinek megegyezése szerint meggyorsítják a nemzetbiztonság megsértésének vádjával letartóztatottak ügyének tárgyalását is. Az ülés után létrejött egy különtalálkozó Amin Dzsemajel elnök és Nabih Berri, a síita Amal mozgalom vezetője között. A megbeszélésen - Berri kérésére - részt vett Valid Dzsumblatt, a drúz Haladó Szocialista Párt elnöke és Abdel Halim Haddam szíriai alelnök is. Berri volt az egyetlen a konferencia részvevői közül, aki eddig elutasította a különtalálkozót az elnökkel, sőt változatlanul lemondását követelte.

Ami pedig a bejrúti harci cselekményeket illeti: bár teljes fegyvernyugvásról korántsem lehet beszélni, a libanoni polgárháborús ellenfelek csütörtökön is többnyire tiszteletben tartották a lausanne-i konferencia keddi tűzszüneti felhívását.

A salvadori hadsereg nagyszabású megtorló akciókat kezdett a salvadori hazafiak ellen. Legalább háromezer ötszáz kormánykatonát irányítottak az ország északi részén levő Morazan tartományba. Közben a salvadori-hondurasi határon amerikai légi szállítású egységeket és hondurasi gyalogos osztagokat vonnak össze, az ország csendes-óceáni partjaihoz amerikai hadihajók érkeznek. A hazafiak rádióadója, a Rádió Venceremos szerint az események alakulása arra utal, hogy a Farabundo Marti Nemzeti Felszabadítási Front elleni közös amerikai-hondurasi akció van készülőben, amelyben a salvadori kormánycsapatok is részt vennének. A hazafiak készek az újabb katonai akciók visszaverésére - erősítette meg a rádióadó.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_salvadori_hondurasi_hatar.jpgA csapatösszevonások egyik színhelye az északi Morazan tartomány

Mintegy száz kormányellenes fegyveres tört be Honduras felől Nicaraguába - jelentették be hivatalosan Managuában. Az ellenforradalmárok megtámadtak egy falusi települést, megöltek három parasztot. A sandinista hadsereg tagjai üldözőbe vették a behatoló fegyvereseket. Az ellenforradalmárok menekülés közben több tanyát felgyújtottak - közölte a nicaraguai hadsereg képviselője.

Managuában hasonló bűncselekményekkel állítottak bíróság elé 22 személyt, a „Nicaraguai Demokratikus Front” ellenforradalmi szervezet tagjait. Fegyvertelen parasztokat gyilkoltak meg, szabotázs- és terrorakciókat hajtottak végre fontos ipari és mezőgazdasági létesítmények ellen. Szemtanúk állítása szerint az ellenforradalmárok tavaly októberben egy Pantasma nevű faluban ötven lakost öltek meg. A vádlottak között van a forradalom által megbuktatott somozista rendszer hadseregének egy ezredese és az Amerikai Központi Hírszerző Hivatal egy ügynöke is.

március 16.

Biszku Bélát, az MSZMP Központi Bizottságának tagját, a KB nyugalmazott titkárát, a munkásmozgalom régi harcosát, párttagsága 40. évfordulója alkalmából Németh Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára köszöntötte és átadta a Központi Bizottság emléklapját. A köszöntésen jelen volt Baranyai Tibor, a Központi Bizottság osztályvezetője.

A világhírű magyar származású fotóművész, a 90 esztendős André Kertész képeiből nyílt meg kiállítás a Vigadó Galériáiban. A Vigadó Galéria kiállításán életművének több jelentős alkotását bemutatják. Itt vannak a húszas, harmincas éveikben készült, ma már történelmi értékű tudósításai Franciaországról, Magyarországról, s más tájakról. A kiállítás április 15-ig tekinthető meg. A kiállítás megnyitását megelőzően André Kertész meglátogatta a budapesti Fotóművészeti Galériát és nagy elismeréssel szólt a látottakról.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_andre_kertesz.jpgAndré Kertész eszmét cserélt kortárs kollégákkal a Fotóművészeti Galériában

Az Elnöki Tanács André Kertész fotóművészt - a magyar kultúra nemzetközi hírnevét erősítő művészi munkássága elismeréseként, közelgő 90. születésnapja alkalmából - a Magyar Népköztársaság Zászlórendjével tüntette ki. A kitüntetést a Parlamentben Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke adta át. Az eseményen jelen volt Tétényi Pál, az MSZMP Központi Bizottságának osztályvezetője és Köpeczi Béla művelődési miniszter.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_andre_kertesz_losonczi_pal.jpgAndré Kertész és Losonczi Pál

Reggel 9 órakor, a varsói Kultúra és Tudomány Palotájának kongresszusi termében megkezdődött a LEMP országos konferenciája. A tanácskozást a párt központi bizottságának első titkára, Wojciech Jaruzelski nyitotta meg. 

Köszöntötte az államélet, a szövetséges pártok, a PRON megjelent vezetőit, a munkásmozgalom meghívott veteránjait, a szakszervezetek, ifjúsági kultúra jelenlevő, kimagasló személyiségeit. Megnyitójában Jaruzelski aláhúzta: a IX. kongresszus óta eltelt 33 hónap a párt számára az áldozatos, kemény munka időszaka volt. Hangoztatta: az 1981 tavaszán megválasztott kongresszusi küldöttek elsöprő többsége ismét jelen van a tanácskozáson. Az elmúlt hónapokat és a párt előtt álló feladatokat értékelve az első titkár megismételte: „A legdrámaibb időszak már mögöttünk van, a legnehezebb még előttünk áll!”

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_wojciech_jaruzelski.jpgWojciech Jaruzelski beszámolóját tartja a plénumon

Délelőtt Bécsben - háromhónapos szünet után - felújította munkáját a közép-európai fegyverzet- és haderőcsökkentésről immár több mint tíz esztendeje tárgyaló konferencia. A Hofburgban, a kör alakú tárgyalóasztalnál 19 delegáció foglalt helyet, köztük a Valerij Mihajlov vezette szovjet, valamint a Morton Abramowitz vezetésével érkezett amerikai küldöttség. A magyar delegáció vezetője Petrán János nagykövet.

Már a soros elnök, a nyugatnémet Walter Boss megnyitó szavaiból a küldöttek sejthették, hogy a NATO-tagországok ez alkalommal is, akárcsak a tavaly december 15-ével véget ért ülésszakra, csupán szép szavakkal; de érdemi javaslatok nélkül érkeztek. Ez most különösen nagy csalódást keltett, mert washingtoni forrásokra hivatkozva a nyugati sajtó nagy része hetek óta „nagyszabású NATO-kezdeményezések” kidolgozásáról írt, amely - mint feltételezték - „áttörést” eredményez majd Bécsben.

A Varsói Szerződés javaslata, amelyet a lengyel küldöttség vezetője ismertetett, abból indul ki, hogy mindenfajta leszerelést, csapatcsökkentést, ellenőrzést megkönnyítene, ha a két katonai tömb között egyezmény jönne létre arról, hogy lemondanak a fegyveres erők alkalmazásáról és ápolják a békés kapcsolatokat.

Péntekre virradóra ismét ágyúdörgéstől volt hangos a libanoni főváros. A szemben álló felek nehézfegyverekkel, tankágyúkkal lőtték egymás állásait a bejrúti zöld vonal mentén. A tűzszünet átmeneti felborulása - egybecsengő jobboldali és baloldali megítélés szerint - egyenes következménye volt annak a kiélezett vitának, amely kis híján a lausanne-i megbékélési konferencia összeomlásához vezetett. Pierre Dzsemajel falangista pártelnök és Szliman Franzsijé ellenzéki vezető tegnapi összecsapása világossá tette, hogy a tavaly aláírt izraeli-libanoni megállapodás hivatalos érvénytelenítésével nem zárult le az Izraellel való együttműködés fejezete; Tel-Avivnak megvannak az eszközei és az ügynökei ahhoz, hogy beavatkozzék a libanoni helyzet alakulásába, megakadályozza a polgárháborús ellenfelek kiegyezését.

Bejrútban a Hezbollah síita félkatonai szervezet fényes nappal elrabolja William Francis Buckley tábornokot, a bejrúti amerikai nagykövetség politikai tisztjét

Politikai tiszt = az amerikai hírszerzés (CIA) operatív vezetője volt. Mikor 1983 októberében többszáz áldozatot követelt Bejrútban az amerikai tengerészgyalogosok laktanyája elleni pokolgépes merénylet, a Hezbollah - tévesen - közzétette, hogy Buckley is a halottak közt van. Buckley-n kívül innentől mindenki tudta, hogy rajta van a szervezet halállistáján. Kollégái többször próbálták óvni és figyelmeztetni - mindhiába. Mindig ugyanazt a választ adta: "Nagyon jó hírszerző hálózatom van. Azt hiszem, biztonságban vagyok." Buckley maradt ugyanabban a bejrúti lakóházban, mely biztosítás szempontjából nem volt túl szerencsés helyen, nem volt hajlandó költözni. Maradt úgy a sofőr és testőr nélküli, maga vezette szolgálati gépkocsijánál. És ha lehet még a hibákra hibákat halmozni, Buckley minden nap ugyanakkor indult munkába, ugyanazon az úton, és ugyanazon az úton ment mindig haza. Könnyelmű volt, vagy tényleg csak magabiztos? Nem tudni, de egy biztos, végtelenül kiszámítható volt.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_william_francis_buckley.jpgWilliam Francis Buckley tábornok

Mindezeknek köszönhetően úgy töltött 444 napot fogságban, hogy annak a dr. Ibrahim al-Nadhir (más néven Aziz al-Abub) pszichiáternek a kitüntető, személyes figyelmét élvezhette, aki a Hezbollah kínzás és vallatási szakértője volt. Iskolát és módszertant teremtett az agymosásban, a kábítószeres vallatásban és a legelképesztőbb fizikai kínzásokban. A CIA utólag azt mondta, ismerve al-Nadhir eszközeit és lehetőségeit, kész csoda, hogy Buckley 1985 júniusáig életben maradt. Az máig vitatott, hogy halálát szívroham, vagy a válogatott kínzások következményei okozták. Földi maradványait 1991. decemberében Jens Nielsen, a dán királyi hadsereg őrnagya, a bejrúti ENSZ megfigyelők tisztje vitte haza az Egyesült Államokba. Sírja a washingtoni Arlington katonai temetőben van.

Pieter Botha dél-afrikai miniszterelnök és Samora Machel mozambiki államfő aláírta a két ország biztonsági szerződését a legnagyobb mozambiki-dél-afrikai határátkelőhelyen, Komatipoortban. A 11 pontos szerződésben a kormányok kötelezettséget vállaltak arra, hogy nem avatkoznak be egymás belügyeibe, békés eszközökkel rendezik nézeteltéréseiket, lemondanak az erőszak bármely formájának alkalmazásáról. Megállapodtak, hogy nem bocsátják országaik területét olyan fegyveres alakulatok rendelkezésére, amelyek erőszakos akciókat terveznek végrehajtani a másik szerződő fél ellen, és betiltják azokat a rádióadókat, amelyek eddig a szomszédos országokban végrehajtandó erőszakos cselekményekre hívtak fel.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_pieter_botha_samora_machel.jpgA két aláíró a ceremónia utáni díszünnepségen

A megnemtámadási szerződés aláírása azért történelmi, mert a két ország között több évi ellenségeskedés előzte azt meg. 1975, Mozambik függetlenné válása óta a pretoriai hadsereg többször intézett támadásit az egykori portugál gyarmat ellen arra hivatkozva, hogy a dél-afrikai fajüldöző rendszer megdöntéséért harcoló Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) támaszpontokat tart fenn Mozambikban (Az ANC képviseletében Nelson Mandela épp életfogytig tartó büntetését üli, Mozambikban pedig akkor már 5. éve dúlt a polgárháború, melynek aztán csak 1992-ben lett vége - a szerkesztő megjegyzése), és onnan támadásokat hajt végre dél-afrikai létesítmények ellen. Maputo ezt többször is határozottan cáfolta. Ugyanakkor követelte, hogy a Dél-afrikai Köztársaság szüntesse be a magát (Mozambiki) Nemzeti Ellenállási Mozgalomnak nevező ellenforradalmi csoport támogatását.

A nicaraguai államtanács elfogadta a november 4-i parlamenti és elnökválasztás rendjét szabályozó törvényt. A törvény szerint minden tizenhat évnél idősebb nicaraguai állampolgár szavazhat. Nem vehetnek részt a választásokon azok, akik ellen bírósági eljárás folyik, vagy letartóztatásban vannak. Nincs szavazati joga Somoza diktátor nemzeti gárdája egykori tagjainak és az ellenforradalmároknak sem. Szavazhatnak viszont azok, akik éltek a sandinista kormány 1983 decemberében meghirdetett amnesztiájával.

Az amerikai kormány engedélyezte, hogy az Aeroflot szovjet légitársaság repülőgépei, fedélzetükön a Los Angeles-i játékok résztvevőivel, amerikai légikikötőkben leszállhassanak. Egyben azt is, hogy a Grúzia tengerjáró hajó a Los Angeles-i kikötőben lehorgonyozhasson. A Szovjetunió Olimpiai Bizottsága a leszállási és a kikötési engedéllyel kapcsolatos kérelmét tavaly december 7-én juttatta el az Egyesült Államok illetékeseihez.

Peter Ueberroth, a Los Angeles-i olimpiai szervező bizottság elnöke az amerikai kormány engedélyéről telexüzenetben tájékoztatta Marat Gramovot, a Szovjetunió Minisztertanácsa mellett működő sportbizottság elnökét. Ueberroth arról is tájékoztatást adott, hogy a sportolókat, sportvezetőket és turistákat szállító különgépek július 1-e és augusztus 30-a között szánhatnak le amerikai repülőtereken. Tervezett útvonalukról 30 nappal a felszállás előtt informálniuk kell az amerikai légiirányítókat. A Grúzia tengerjárót illetően a kikötési engedély július 15-től augusztus 15-ig szól. A hajó szálláshelyül is szolgálhat, kivéve azokat a sportolókat és edzőket, akik az olimpiai faluban, az UCLA, illetve az USC egyetemen helyezkednek el.

március 17.

Az országban sokfelé kommunista műszakokat tartottak az üzemi, vállalati kollektívák.

Nógrád megyében a Salgótarjáni Kohászati Üzemek 1300 munkása, művezetője, mérnöke állt munkába. A termelő gyáregységek összesen csaknem 250 tonna hengerelt és kovácsolt árut, illetve huzalt, rúdacélt állítottak elő, elsősorban tőkés exportra. A kommunista műszakban megkeresett bért a társadalmi munka részvevői a gyár szociális létesítményeinek felújítására, korszerűsítésére ajánlották fel.

Ugyancsak kommunista műszak volt a Nógrádi Szénbányák külszíni és földalatti üzemeiben. Az önkéntes társadalmimunka akcióra 1300 bányász jelentkezett, s csaknem 2000 tonna szenet küldött a felszínre. Szombati bérüket a többi között a bátonyterenyei bányász művelődési ház felújítására költik majd.

Miskolcon a December 4. Drótművekben tartottak kommunista műszakot. Reggel 6 órakor a vállalat 1100 szak- és segédmunkása, műszakija, adminisztrátora kezdte el a munkát. Ellenértékét a megyei vértranszfúziós állomás építésének segítésére fordítják.

A gödöllői Közép-magyarországi Közmű- és Mélyépítő Vállalat építkezésein is dolgoztak. Harminchat munkahelyen ezerkétszázan jelentek meg, hogy gyorsítsák a fővárosban és Pest megyében a különféle építkezéseket. A többi között a budaörsi lakótelepen, a váci és a balassagyarmati szennyvíztelepen dolgoztak társadalmi munkában. A munkabér nagy részét lakásépítési és szociális célokra ajánlották fel.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_godolloi_epitkezes.jpgA Közép-magyarországi Közmű- és Mélyépítő Vállalat dolgozói a gödöllői Humán Oltóanyagtermelő és Kutató Intézet új üzemi épületének kivitelezését is gyorsították

Szombathelyen, a MÁV járműjavító üzemében ezerötszázan vállalták a szombati műszakot, s ennek eredményeként terven felül elvégezték 10 tehervagon futójavítását, 20 kocsi fővizsgáját, és egy dízelmozdonyt is felújítottak. A műszakért járó bért lakásépítések segítésére, a vállalat nyugdíjas klubjának működtetésére és az új Nemzeti Színház építésére ajánlották fel.

Kommunista műszak volt Budapesten, a Lőrinci Hengerműben. A műszakon részt vevő dolgozók munkabérüket a XVIII. kerületi tanácsnak ajánlották fel, amely gyermekintézmények korszerűsítésére, bővítésére költi majd a pénzt.

A kőbányai vásárvárosban Juhár Zoltán belkereskedelmi miniszter megnyitotta az Utazás ’84 kiállítást. Mint a miniszter egyebek között elmondta, a budapesti tavaszi fesztiválnak - amelynek egyik legjelentősebb eseménye ez a kiállítás - rövid múltja ellenére itthon és határainkon túl is egyre nagyobb a híre és a vonzereje. Sok érdeklődőt várnak a nemzetközi turisztikai kiállításra is, amely bemutatja az utazási irodák, idegenforgalmi hivatalok és a szállodavállalatok teljes kínálatát. A kiállítás szakmai elismerését jelzi, hogy 21 ország 130 kiállítója mutatkozik be a hazai érdeklődőknek; köztük első alkalommal Franciaország, Brazília, Málta, valamint az észak-amerikai kontinensről a Pan-Am Légitársaság képviselői. A kiállítók - köztük a Szovjetunió és a többi szocialista ország cégei - minden eddiginél több ajánlattal invitálják a magyar turistákat.

Az Utazás ’84 egyébként több érdekes eseménnyel várja látogatóit, így például megrendezik a veteránautók versenyét és bemutatóját, idegenforgalmi filmeket vetítenek, hőlégballon-, és különböző modell bemutatókat is tartanak.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_vasutmodell.jpgVasútmodellek is láthatók a vásárvárosban

Megkezdődtek a tavaszi fesztivál kulturális rendezvényei; ezen az estén színházi bemutatón, vendégjátékokon, hangversenyeken vettek részt az érdeklődők. A Vígszínház Schiller Don Carlos című drámáját mutatta be. A Thália Színház a stockholmi Királyi Drámai Színház vendégjátékának adott otthont. Az együttes Strindberg Haláltánc című darabját adta elő. A Korona Pódium a monodrámák nemzetközi fóruma. Az Egyetemi Színpad a II. nemzetközi pantomimtalálkozó otthona. A fesztivál hangversenyeinek sorát a Zeneakadémián a MÁV Szimfonikusok koncertje nyitotta meg. A Pesti Vigadó koncerttermében a Budapesti Madrigálkórus szerepelt. Kondor Béla emlékkiállítását a Magyar Nemzeti Galériában nyitották meg.

Folytatta munkáját a LEMP országos értekezlete. A tanácskozás második napján a küldöttek munkabizottságokban és plenáris ülésen folytatták a vitát. A kritikus és konstruktív szemlélet határozza meg a LEMP országos küldöttértekezletének munkastílusát. A IX. kongresszus delegátusai felszólalásaikban elemzik azokat a kérdéseket, amelyek a párttagságot, a munkásosztályt, a lengyeleket legjobban érdeklik.

A tanácskozás aktivitását jelzi az adat: a tizenöt munkabizottságban 350 felszólalás hangzott el délelőtt. A küldöttek - az őket delegáló kollektívák nevében is - több mint kétezer konkrét javaslatot terjesztettek elő. Kiemelt helyet kaptak a felszólalásokban a gazdaság problémái. A küldöttek jelentős része támogatásáról biztosította a munkás-paraszt ellenőrzés létrehozásának gondolatát, azzal, hogy az hatékonyan, a társadalmi erőket mozgósítva segítse a jelenlegi állami ellenőrzési hatóságokat.

Késő délután folytatódott a svájci Lausanne-ban a libanoni megbékélési tanácskozás. Napirendjén Amin Dzsemajel államfő előterjesztése szerepelt, amelyben a szemben álló felek által tett javaslatokat összegzi. Bejrúti hírügynökségi jelentések szerint a libanoni fővárosban és környékén egész nap súlyos harcok voltak. A harcoló erők képviselőiből alakított katonai vegyes bizottság össze sem ült a nap folyamán az öt napja Lausanne-ban meghirdetett tűzszünet körülményeinek további megvitatására. Állítólag azért maradt el az ülés, mert egyes képviselők a harcok miatt nem tudtak eljutni a libanoni fővárosba.

Az iraki hadsereg majdnem teljesen visszafoglalta a Mandzsun-szigetet, az iraki-iráni határtól néhány kilométerre nyugatra levő mesterséges földdarabot az olajban gazdag iraki délkeleti mocsárvidéken - közölte külföldi újságírókkal a bászrai katonai körzet parancsnoka.

Heves harcokat jelentettek a hírügynökségek Salvadorból. A baloldali-hazafias erők támadást intéztek a kormányhadseregnek a fővárostól negyven kilométerre fekvő Suchitoto kisvárost védő egységei ellen. Az összecsapásban - eddig ismeretlen körülmények között - lövést kapott és életét vesztette egy amerikai újságíró. John Hoagland, a Newsweek fotóriportere a jelentések szerint több más újságíróval együtt a suchitotói harcok körzetében dolgozott. Szemtanúk közlése szerint az újságírók a kormánykatonák és gerillák kereszttüzébe kerültek, és Hoaglandot akkor érte a halálos lövés. Ő már a tizedik külföldi újságíró, aki 1980 óta életét vesztette Salvadorban.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_john_hoagland.jpgJohn Hoagland mindössze 37 éves volt

március 18.

„A „Megtelt” táblát is kitehették volna a kőbányai vásárközpont kapuira, mert az Utazás ’84-et, a budapesti tavaszi fesztivál legnagyobb rendezvényét több tízezren keresték fel. Sopronban szintén nagy volt a forgalom; itt a tavaszi napok rendezvényei, eseményei vonzottak ugyancsak több tízezer magyar és külföldi vendéget. Ennek egyik eseményeként nyílt Amerigo Tot kiállítása a Festő teremben.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_amerigo_tot.jpgA fesztivál egyik világhírű vendége: Amerigo Tot szobrászművész

A rendkívül gazdag programból csak néhányat ragadhatunk ki. A fővárosban a bécsi Volkstheater társulata mutatkozott be a színházlátogatóknak a Vígszínházban Hermann Bahr A koncert című vígjátékával. A Zeneakadémián Craig Zerbe, a Magyar Televízió karmesterversenyének győztese dirigálta az MRT Szimfonikus Zenekarát. Az Átrium Hyatt Szálló dísztermében Jang Bing Sun kínai hegedűművész estjét rendezték meg Kiss Gyula zongoraművész közreműködésével. Sopron vendégei közül este sokan szórakoztak a fertődi kastélyban megrendezett nemzetközi koncertbálon, amelyen a Benkó Dixieland Bánd és a Soproni Szimfonikusok Kamarazenekara működött közre, a nap egyik legérdekesebb esemény színhelye a Petőfi Színház volt, ahol a Magyar-Finn Dzsessz-alkotóműhely Formáció, valamint Pege Aladár és együttese lépett fel.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_kulturalis_program.jpgA KISZ V. kerületi bizottsága kulturális bemutatósorozatot rendezett a hét végén a Duna-korzón

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_pege_aladar.jpgPege Aladár játszik a Petőfi Színházban

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_nepmuveszeti_tarlat.jpgNépművészeti tárlat a Hotel Lövérben

Befejezte tanácskozását a Lengyel Egyesült Munkáspárt országos értekezlete. Az 1981-es IX. pártkongresszus küldöttei megerősítették a LEMP eddig követett politikáját, s állást foglaltak a szocialista megújulás és közmegegyezés politikája, a szocialistaellenes erőkkel folytatott következetes harc mellett. A konferencia három napján több mint hatszázan szólaltak fel a plenáris üléseken és a munkabizottságokban. A LEMP országos értekezlete több dokumentumot fogadott el.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_wojciech_jaruzelski_2.jpgJaruzelski a LEMP KB PB tagjaival beszélget a párttanácskozás szünetében

A tanácskozás végén Wojciech Jaruzelski összegezte a pártkonferencia tanulságait. Beszédében hangsúlyozta: nagy jelentősége van annak, hogy a LEMP hű maradt a IX. kongresszus irányvonalához, következetes a szocializmus védelmében folytatott harcban, a reformpolitikában, a közmegegyezésre való törekvésben. A konferencia azt is megerősítette - mondotta a LEMP KB első titkára -, hogy a párt autentikus vezető ereje a társadalomnak.

Olaszország nagyvárosaiban több mint húszezren tüntettek az amerikai atomeszközök nyugat-európai telepítése ellen. Békés felvonulás volt Rómában, Nápolyban, Velencében, Firenzében, Milánóban és Bolognában. A tüntetéseken az olasz békeharcosok legfontosabb mondanivalója az volt, hogy nincs szükség az amerikai szárnyas rakétákra Szicíliában.

Több mint háromszáz brit békeharcos tüntetett az Upper Heyford-i (Oxfordishire) amerikai légitámaszpontnál is. A bázison hadászati bombázók állomásoznak. A megmozdulás részvevői bírálták a kormányt amiatt, hogy a britek többségének véleménye ellenére London beleegyezését adta elsőcsapásmérő amerikai atomfegyverek rendszerbe állítására Nagy-Britanniában. A rendőrség - a légitámaszpont katonai biztonsági szolgálatával együtt - rátámadt a tüntetőkre. Többen megsebesültek. Harminc tüntetőt őrizetbe vettek.

A holland oktatók szövetsége május 9-re az ország összes iskolájában tiltakozó napot szervez az amerikai atomfegyverék hollandiai telepítése ellen. Az oktatási intézményekben előadásokon fogják megvilágítani azokat a veszélyeket, amelyeket az új tömegpusztító fegyverrendszerek hordoznak magukban. Hollandiába 48 szárnyas rakéta kerül a NATO tervei szerint. A szakszervezetek felhívására május 10-én jelképes sztrájkot tartanak az országban a telepítés ellen.

Heves harcok folytak Bászra iraki város körül. Az iraki erők több iráni katonai járművet és lőszerraktárat semmisítettek meg, vall amint 119 iráni katonát megöltek - jelentették a hírügynökségek iraki hivatalos közlésekre hivatkozva. Mint az AFP francia hírügynökség beszámolt rótta, az iraki hadivezetőség - első ízben - lehetővé tette, hogy öt nyugati újságíró, köztük az AFP tudósítója, ellátogasson Madzsnunba, a Bászrától északra levő mesterséges szigetre. A tudósítók arról számoltak be, hogy az iraki csapatok visszafoglalták és ellenőrzésük alatt tartják a sziget jelentős részét. A jelentésiből ugyanakkor az is kiderült, hogy a térségben vasárnap sem szünetelt a tüzérségi párbaj. Irán azzal vádolta Irakot, hogy haderői a déli frontszakaszon ismét vegyi fegyvereket alkalmaztak. Az IRNA iráni hírügynökség szerint Bászra körül legkevesebb kétszáz iráni katonán észlelték a vegyi fegyverek hatását.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_iszlam_gardistak.jpgFrontra induló iszlám gárdisták

Humor:idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_humor.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_humor_3.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_reklam_2.jpg

Kékfény:
Letért az úttestről személygépkocsijával a Bács-Kiskun megyei Nyárlőrincen Sápi Pál 74 éves budapesti nyugdíjas, és egy fának ütközött. A gépkocsi utasai közül Hauser Kálmánné 40 éves budapesti segédmunkás a kórházban meghalt, Sápi Pál és két másik utasa súlyos sérülést szenvedett. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

Cserbenhagyásos gázolás történt vasárnap 21 óra 55 perckor a Borsod megyei Kazincbarcika és Berente közötti út egyik gyalogátkelőhelyén. Egy eddig ismeretlen forgalmi rendszámú személygépkocsi elütötte a zebrán áthaladó Dancs Zoltán 27 éves sajószentpéteri segédmunkást, aki sérüléseibe belehalt. A Miskolci Rendőrkapitányság kéri mindazokat, akik a helyszínen vagy annak közelében tartózkodtak, illetve bármilyen információt tudnak adni, jelentkezzenek a rendőrkapitányság közlekedési alosztályán, (Miskolc, Rudas László út 15., telefon: 35-103/128), s nyújtsanak segítséget a tettes mielőbbi kézre kerítéséhez.

Közlemények:
A Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat tájékoztatása szerint március 13-án, kedden lemossák a Margit-hidat. Reggel 9-től 11-ig a híd északi oldalán, 11 órától 14 óráig a déli oldalon egy-egy forgalmi sávot lezárnak majd.

A Tudományos Minősítő Bizottság közli, hogy Fehér Irén: Az úttörőmozgalom szerepe a 10-14 éves tanulók társadalmi aktivitásának fejlesztésében című kandidátusi értekezésének nyilvános vitája március 22-én de. 10 órakor lesz az Akadémia kistermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.) - Vékás Lajos: A nemzetközi magánjog elméleti alapjai című doktori értekezésének nyilvános vitája március 22-én de. 10 órakor lesz az Akadémia felolvasótermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.).

„Diákdivat” pályázat! A KISZ KB építőtáborok bizottsága az 1982. és 1983. évi sikeres építőtábori Butik-akció nyomán pályázatot hirdet az 1984. évi kollekció összeállítására. Pályázni lehet ruhák, nadrágok, szoknyák, ingek rajzával, A3, vagy A4 méretű rajzlapon. Beküldési határidő: 1984. április 10. KISZ KB építőtáborok bizottsága Budapest, Pf. 72. 1388. A pályázatokat diákzsűri bírálja el, a legjobb pályamunkákat 500-3000 Ft-tal díjazzuk.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: Smink
Ritka az olyan nő, akit ne érdekelne, ha másképpen nem, hát elméletben, milyen is az új sminkdivat A tizenévesek komoly felnőtt hölgyeknek szeretnének látszani némi orcapír, szemhéjárnyékoló, rúzs, sötétre festett pillák segítségével. Az egy-két (esetleg több) évtizeddel idősebbek hol hamvas ifjú lánynak, hol szépséges Cleopátrának, Nofretétének, hol valamely, éppen felbukkant színésznő hasonmásának szeretnének tűnni, mikor mit hoz éppen a divat.idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_divat_3.jpg

Növekvő felhozatal primőrökből:
A tavalyi aszály ellenére az ősszel a tervezettnél kereken 15 százalékkal több burgonya, zöldség és gyümölcs került a szövetkezeti kereskedelem és a termelő gazdaságok, illetve ezek közös vállalatainak a raktáraiba. Ennek eredményeként a télen mindvégig kiegyensúlyozott volt a lakosság ellátása. Az idényszerű cikkek többségéből most is megfelelő mennyiség kerül a piacokra és az üzletekbe.

Burgonyából még most is 52-54 ezer tonna van a raktárakban. A meglevő készletek és a még felvásárolható mennyiség előreláthatóan elegendő is lesz ahhoz, hogy az új termésig ki lehessen elégíteni a lakosság igényeit. Vöröshagymából a felvásárló kereskedelem a tervezettnél jóval nagyobb készletekkel rendelkezik. Zöldségfélét jelenleg 22-23 ezer tonnát készleteznek. Lényegében ugyanannyit, mint tavaly ilyenkor. Leveszöldségből - petrezselyemgyökérből, sárgarépából és zellerből - megfelelő a piaci kínálat. Fejes káposztából - a tárolási veszteségek ellenére - eddig 10-15 százalékkal többet hoztak forgalomba, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A gyümölcspiacon változatlanul sok a téli alma: golden, starking és főként jonatán. Almából még 24-26 ezer tonna van a hűtőházakban. A készletekből a kora tavaszi gyümölcsök beéréséig ki lehet majd elégíteni egészében a lakosság igényeit. A termelő gazdaságok elárusítóhelyein és egyes magánkiskereskedőknél a héten még téli körte is kapható. Citromból kora ősz óta kielégítő az ellátás. S amit most forgalomba hoznak, a minősége is sokkal jobb, mint az előző hetekben. Időnként még kapható narancs is, amelyből - Spanyolországból és Olaszországból - a napokban újabb szállítmányok érkezésére lehet számítani.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_piaci_valasztek.jpgBőséges a primőr áruk választéka

Szorgos tavaszi munka a földeken:
Országszerte megélénkültek a tavaszi munkák a mezőgazdasági üzemekben. A határszemlék tapasztalatai szerint - a hóviharkárokat szenvedett megyék kivételével - általában megfelelően teleltek át az ősszel vetett növények, s fejlődésük elősegítésére eddig több mint százezer hektáron fejtrágyáztak a gazdaságok. Befejezték a gépjavítást, így a traktorok felújítva kerülhetnek ki a műhelyekből. A tavaszi vetés most a legfőbb tennivaló. Egyes helyeken, például Heves megye északi dombvidékein a fagyos föld miatt a szántás még nem kezdődhetett el, ám ahol a talaj már kellően felszikkadt, megindulhattak a gépek. Vetik az árpát, a borsót, a lucernát, a tavaszi árpát a többi között Zala, Bács-Kiskun, Pest és Somogy megye földjein, A Dél-somogyi Állami Gazdaságban teljes erővel folyik a burgonyavetőgumó válogatása és kiszállítása. Csongrádban a hóviharkárok helyreállításán dolgoznak az állami gazdaságok, termelőszövetkezetek. Ahol a viharok nyomán az ősszel vetett zsenge búza- és árpavetések tönkrementek, ott most területvetéssel egészítik ki a táblákat. A gyümölcsösökben is megindult a munka. Bács-Kiskun megyében a gyümölcsfák és a szőlők rügyei általában egészségesek, ami bizakodást kelt a termelők körében. A kései tavaszodás is a jó termés egyik feltétele, most ugyanis csökken a rügyfakadás utáni fagyveszély mértéke. Pest megyében is a tervek szerint halad a munka; a kertekben, szőlőültetvényeken már végeztek a szőlő- és gyümölcsmetszés kétharmadával.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_debreceni_agroker.jpgA kereskedelem is készen áll a tavaszi mezőgazdasági munkákra. Az Agroker debreceni telephelyén gazdag az áruválaszték

Tavaszi nagytakarítás a fővárosban:
A budapesti utcákat, a lakótelepek útjait, a hidakat április 30-ig tisztítják meg a téli időjárás okozta szennyeződéstől. Kitakarítják a gyalogos-aluljárókat, lemossák a közúti felüljárókat és azok szalagkorlátjait, a közvilágítási lámpatesteket, a KRESZ-táblákat, felújítják a télen megkopott útburkolati jeleket. Felmérik és kijavítják az aluljárók lépcsőinek és padlóburkolatának a fagy okozta hibáit. A főváros utcáinak, útjainak többségét a múlt év januárja óta a kerületi tanácsok kezelik. Erre a célra a helyi tanácsok út- és létesítmény karbantartó üzemeket hoztak létre. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az utak folyamatos felújítása ennek ellenére sem a megfelelő ütemben halad. Kátyúk megszüntetésére, karbantartási munkákra a 22 budapesti kerületből csupán kilenc kötött szerződést a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalattal, pedig elegendő kapacitásuk lenne az úthibák kijavításához.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_margit_hid_takaritas.jpgTisztítják a Margit-hidat

Nőiruha-export Balassagyarmatról:
Budapesti Finomkötöttárugyár 3-as számú, balassagyarmati gyára tavaly 47 millió forint értékben küldte női felsőruházati cikkeit az osztrák, NSZK-beli és svéd piacokra. A tervezettnél többet szállítottak a baráti országokba, és így tavaly a hazai megrendelések teljesítésével együtt csaknem 200 millió forint volt a termelési értékük. Kiemelkedő eredménynek számít, hogy nem kaptak reklamációt exporttermékeikre. Az Idén is kivált a nem rubelelszámolású piacok bővítését tervezik. Szövött és kötött áruikat továbbra is szállítják az NSZK-beli, valamint az osztrák cégeknek. Szocialista exportjuk százmillió forint; a belföldi keresletet pedig 45 milliós termékválasztékkal segítik kielégíteni. Az első osztályú termékek arányát tovább növelik; ehhez garancia dolgozóik szakmai felkészültsége. Jelenleg 150 szakmunkástanulót oktatnak; közülük ötvenen végeznek az idén.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_balassagyarmati_ruhagyar.jpgDivatos holmik készülnek a gyártószalagon

Porcelánfestő-szakkör Herenden:
A szakemberutánpótlás végett porcelánfestő-szakkört szervezett a herendi gyár. Az általános iskolások közül harmincán kezdték el a szakmával való ismerkedést - most még csak kedvtelésből. A legjobbak tanulmányaikat már ebben a szakmában folytathatják tovább a nyolcadik osztály elvégzése után.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_herendi_porcelanfestes.jpgAz első órákban még csak egyszerű mintákat gyakorolnak a gyerekek

Gazdagodó gyártmányválaszték az Üvegipari Művek pásztói gyárában:
Az utóbbi években dinamikusan bővült az Üvegipari Művek pásztói Szerszám és Készülék Gyárának termelése. Amíg például 1982-ben 97 millió forint, tavaly már 125 millió forint volt az itt gyártott termékek összértéke. Az idén ismét magasabbra állították a mércét; tervezett termelési értékük 138 millió forint. Kiemelt feladataik közé tartozik továbbra is az üveggyártó automatákhoz szükséges formák készítése. Ebből a termékcsoportból ötven százalékkal többet adnak át felhasználóiknak, mint a múlt esztendőben.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_pasztoi_uvegipari_muvek.jpgKorszerű gépek segítik a formaszerszámok készítését

Palackos gáz Hortról:
A Tigáz horti pb-gáztöltő és -palackjavító üzeme öt megyébe szállít: Nógrád, Heves, Borsod, Szolnok és Pest megye tartozik a területéhez. Az idén 44 ezer tonna gáz töltését tervezik; ez több mint az elmúlt évi mennyiség. Képünkön: A töltőcsarnokban automata gépek töltik a palackokat.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_horti_pb_gaz.jpgMunkában a töltősor

Új lakások Békéscsabán:
Elkészült Békéscsaba leendő új városközpontjának első épülete, melynek földszintjén gyógyszertár, üzletek, utazási iroda, a felső szinten pedig lakások kaptak helyet. A megyeszékhelyen ebben az évben több száz új lakásba költözhetnek be az otthonra várakozók.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_bekescsabai_belvaros.jpgA belváros új épületeinek egyike

Megismert „titkok":
A Magyar Honvédelmi Szövetség vezetői örömmel nyugtázták a közelmúltban: „Noha a fiatalok korábban kissé idegenkedtek a technikai sportoktól, ma már egyre népszerűbb a rádió, a modellezés és a többi MHSZ-szakág." Képeink is bizonyítják: a „titokzatos” szerkezetek megismerése, az apró járművek készítése - később irányítása is - valóban vonzza az ifjakat. (Felvételeink a VII. kerületi OKISZ-rádióklubban, az Almássy téri Szabadidő Központban, illetve a BKV modellezőklubjában készültek.)

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_mhsz_modellezes_1.jpg„Figyeljetek csak!”

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_mhsz_modellezes_2.jpgEzt összeillesztettem

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_mhsz_modellezes_3.jpgMég sokat kell dolgozni, amíg a kis hajók vízre szállhatnak

Vasúti aluljáró épül Füzesabonyban:
Évtizedek óta gondot okoz a Füzesabonyt kettészelő nyolc vasúti sínpár a helyi MÁV-pályaudvaron. A keskeny felüljárón csak nagyon nehezen közlekedhetnek az utasok, s elég sok a baleset: egyesek ugyanis meggondolatlanul inkább a síneken mennek át a kényelmetlen felüljáró helyett. A MÁV Miskolci Építési Főnökség már tavaly decemberben megkezdte a vasútállomáson egy aluljáró építését. Jelenleg már háromezer köbméter földet mozgattak meg a kivitelezők, akik nyolc méter mélységben dolgoznak a sínek alatt. Ez év szeptemberére a negyedik vágányig jutnak el a hét méter széles aluljáróval, s jövő augusztusban érnek el a hetedik vágányig, s ekkorra készülnek el a lépcsős feljárók is. A teljes aluljáró-rendszert 1986-ban adják át.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_fuzesabonyi_aluljaro.jpgA sínek alatt folyik a munka

Megjelent!
idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_megjelent_a_kristaly_magazin.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Iron Maiden koncert

Az 1980-as években Magyarországon a könnyűzenei szférában is enyhülésre került sor. Ez a politikatörténeti kontextusa a brit heavy metal Magyarországra történő begyűrűzésének. Ezzel függött össze az Iron Maiden 1984. augusztusi, budapesti fellépése, és az is, hogy mennyire lehetett hozzáférni a zenekar akkoriban megjelent albumaihoz és felvételeihez. A nyitás és az enyhülés ezen a téren is kimutatható: a Kelet és a Nyugat közötti különbségek lassan és fokozatosan kezdtek oszladozni, a heavy metal együttes első magyarországi koncertje ebben a folyamatban mérföldkőnek tekinthető. Az Iron Maiden albumait, számait már a koncert előtt is lehetett hallgatni. Annak ellenére, hogy az MSZMP Politikai Bizottsága 1984 júliusában még ideológiailag károsnak tartotta az angolszász zenei hatást, a rádióban és a televízióban, tehát legális csatornákon keresztül hozzá lehetett ezekhez férni, nem beszélve az illegális megoldásokról.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_iron_maiden.jpgA Vasszűz

A Nyugatról becsempészett lemezek és kazetták ugyanis eljutottak a rajongókhoz, amelyekről másolatok készültek, és ezeket egymás között cserélgették. Az 1980-as évek első felében már a kiskereskedők árulhatták nyugati zenekarok albumait. A Somogyi Néplap egyik 1983. október 22-i cikkében az olvasható, hogy egy ilyen üzletben Iron Maiden-lemezeket lehet borsos áron megvenni. A hatalom az illegális lemezkereskedelem ellensúlyozása érdekében adott engedélyt arra, hogy a rádió (Lemezbörze helyett) és a televízió (Pulzus) különféle műsorai nyugati zenéket is sugározzanak. A rádióban legelőször Komjáthy György műsorában 1982. július 11-én, kora délután lehetett Iron Maident hallgatni. A Pulzus című műsor 1984. februári adásában a zenekar Flight Of Icarus című számának klipje volt látható.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_iron_maiden_budapesti_graffiti.jpgEgy korabeli budapesti graffiti

Március 17-én a televízió 2-es csatornája este tíz után egy koncertfelvétel 30 perc hosszúságú részletét sugározta. A magyar média akkor közvetített először Iron Maiden-koncertet.

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_mozi.jpg

Színházi bemutató: Bábel óta (Pécsi Balett)

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_pecsi_balett.jpgHajzer Gábor és Zarnóczai Gizella (középen) a balettben

A 12. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Szörényi-Bródy: Kárpáthyék lánya (Koncz Zsuzsa), 2. Lerch-Demjén: Egy szó a vége: szerelem (Kovács Kati), 3. Szörényi-Bródy: Szállj fel, szabad madár (Vikidál Gyula).

Az előadók között: 1. Presser-Sztevanovity D.: A siker (LGT együttes), 2. Bokor fivérek: Narancsszínű kép (Color együttes), 3. Szikora-R-Go együttes: Kriszti (R-Go).

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_szikora_robert.jpgSzikora Róbert, és együttese, az R-Go, hetek óta kirobbanthatatlan valamelyik számukkal a slágerlisták vezető helyeinek egyikéről

A héten az amerikai slágerlistákat Cyndi Lauper Girls Just Want To Have Fun-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét Lionel Richie Hello című számai vezetik.

Kedden jótékony célú meghívásnak tett eleget a magyar olimpiai válogatott Veszprémben. A rendezők a mérkőzés teljes bevételét a megyei ifjúsági és gyermekvédelmi alapra fizetik be a nevelőotthonokban élő gyermekek sportolásának támogatására.
idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_magyarorszag_olimpiai_valogatott_veszprem_megye_valogatottja_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_magyarorszag_olimpiai_valogatott_veszprem_megye_valogatottja.jpgCsatajelenet a jótékony célú mérkőzésen

Tapolca kedvenc kirándulóhelye a válogatott futballistáknak. A magyarázat: a Bauxitbányász sportegyesület (a területi bajnokság Bakony csoportjának tagja) szívélyes és kedves vendéglátó. Szerdán a magyar és az NDK olimpiai válogatott látogatott ide. Mindkét csapat érdekelt még „Los Angeles-ügyben”. Az NDK például, ha mint vendég egy pontot szerez Lengyelországban, akkor már boldog részvevő. Így mindez érezhető volt a találkozón is, hiszen a magyar csapat ugyancsak egyik főpróbájának tartotta az összejövetelt a bolgár és a szovjet válogatott elleni összecsapásokra. Kora délután Csermák József városáról (a helsinki olimpia kalapácsvető bajnoka ma is itt él és dolgozik) azt lehetett hinni, hogy kissé álmos település. Ugyanis a helység lakóinak harmada, hatezres publikum, a nézőtéren harsogott.
idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_magyarorszag_ndk_olimpiai_valogatott.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_magyarorszag_ndk_olimpiai_valogatott_hannich_peter.jpgHannich (jobbra) az első félidőben erőteljesen és jól játszott, ellenfele ezúttal se tudja megállítani

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_magyarorszag_ndk_olimpiai_valogatott_szabo_otto.jpgSzabó Ottó lendületesen játszott, sok támadást vezetett, s ő szerezte a magyar csapat első, egyenlítő gólját

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_magyarorszag_ndk_olimpiai_valogatott_dajka_laszlo.jpgA két gólt szerző Dajka akcióban

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_magyarorszag_ndk_olimpiai_valogatott_1.jpgAz előkészületi meccsen győztes olimpiai válogatott. Állnak, balról: Csonka, Róth, Péter, Nagy A., Kardos, Burcsa, guggolnak: Hannich, Szabó Ottó, Dajka, Hajszán, Kovács Attila

Még a szerdai nap eseményei:
A Megyeri úton szerdán a labdarúgó utánpótlás-válogatott az Újpesti Dózsával játszott előkészületi mérkőzést. Utánpótlás válogatott keret-Újpesti Dózsa 1:1 (1:0) U-válogatott: Gróf (Horváth Gy., Gelei) - Pecha (Vaszil), Balogh T., Balogh G., Sztahon - Takó (Marton), Katzenbach (Topor), Czigány (Czérna) - Farkas Cs., Kajdy, Bücs. Ú. Dózsa: Szendrei (Szieben) - Szűcs, Bogdán, Sarlós, Kovács B. - Szebegyinszky (Ambrus), Herédi, Kisznyér - Horváth K., Törőcsik (Szabó A.), Dékány (Vígh). G: Katzenbach, illetve Herédi.

A Debreceni MVSC vezetősége és dr. Lakat Károly mesteredző közös megegyezéssel szerződést bontott. Az NB Il-es labdarúgócsapat munkáját egyelőre Csende Sándor pályaedző irányítja. Másik újdonság a klubnál, hogy sikerült leigazolni Kovács Zoltánt, a H. Bem SE tehetséges labdarúgóját.

Szintén szerdán megszületett máris az első VB-selejtező győzelmünk. A FIFA, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség zürichi ülésének - számunkra kedvező - döntése értelmében az 5. selejtező csoportban a Magyarország-Hollandia VB-selejtező időpontja 1985. május 14. (Ugyanezen a napon játszik egymás ellen a csoport másik két tagja, Ausztria és Ciprus válogatottja.)

De hogy a hollandok se maradjanak öröm nélkül ezen a napon, Amszterdamban (10 ezer néző) a holland futball-válogatott 6:0 (2:0) arányú kiütéses győzelmet aratott az Európa-bajnoki döntőre készülő Dánia ellen. A találkozót megtekintette Mezey György szövetségi kapitány is. Kezdettől fogva a hollandok irányították a küzdelmet, a vendégegyüttes alárendelt szerepet játszott. Gól: Kieft (23. p.), Van der Gijp (29. és 84. p.), Houtman (55. és 73. p.), Hoekstra (60. p.).

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_hollandia_dania.jpgMegtévesztő csata jelenet Amszterdamból: a profi játékosait nélkülöző dán csapat képtelen volt az ellenállásra, s kínos vereséget szenvedett...

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_hollandia_dania_2.jpg...a dánok itt is csak nyomozzák a labdát


Hat holland gól...

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 18. fordulóját! Egyhetes viszonylagos csendes időszak után - csak az olimpiai válogatott szerepelt a nyilvánosság előtt - mozgalmas napok következnek a magyar labdarúgásban. A hétvégi bajnoki fordulót követően hétfőn útra kel az Ú. Dózsa az Aberdeen elleni KEK-visszavágóra - a híres skót csapat legutóbb, akárcsak az újpestiek Szombathelyen, 1:0-ra kikapott a hazai kupában -, aztán következik a válogatott hóvégi szabadkai mérkőzése az Európa-bajnokságra készülő jugoszlávokkal, majd a visszaérkezés után egy nappal irány Isztambul, az április 4-i hivatalos találkozóra a törökökkel. Egy héttel később az olimpiai gárda fogadja Győrben a bolgárokat, s várja a szovjet válogatottal megvívandó fontos összecsapást a Los Angeles-i repülőjegyért. S még mindig nincs vége a sorozatnak: barátságos mérkőzésre érkeznek Budapestre a spanyolok.

Addig azonban itt a tavaszi harmadik forduló - szombaton hét, vasárnap egy mérkőzés - nem is egy érdekes összecsapással, annál is inkább, mert több csapatnak van törlesztenivalója a múlt heti váratlan vereségért. A Videoton a Rábát szeretné megállítani, a Honvéd, az Ú. Dózsa, a Ferencváros szintén feledtetni szeretné a legutóbbi kisiklást. A legutóbbi forduló két bravúregyüttese, a Csepel és a SZEOL egymással kerül szembe várhatóan harcos, küzdelmes találkozón. Harc lesz Diósgyőrben is, hiszen a DVTK nagyon szorongatott helyzetben van, s ha újra kikap, „megerősíti” a sereghajtó szerepét.

Pécsi MSC - Vasas
A Vasas a hazai pályán kezd belelendülni, de a pécsi gárda otthonában szintén meglepetésre képes, ezért valószínű a döntetlen eredmény. A pécsieknél Réfi kimarad, helyére az eltiltását letöltött Gallai kerül. A Vasasban Katona három sárga lap miatt nem szerepel. Rácz lesz a jobbhátvéd, Pecha előremegy jobbszélsőnek. Magos, Birinyi, Müller, Farkas még mindig a maródiak listáján van.
idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_pecsi_msc_vasas.jpg

Amióta futball a futball, mindig feltűnnek a pályán „furcsa párok", az egyik fél, aki igyekszik elrontani a másik játékát, s a másik, aki arra figyel, hogyan csaphatná be - az egyiket. A Pécsi MSC-Vasas összecsapáson Róth Antal a pécsiek beállása Izsó Ignác testőréül szegődött. Hogy a szakállas védőnek mi minden juthatott eszébe, amíg Izsó a pályán volt, arra persze csak következtetni tudunk...

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_pecsi_msc_vasas_roth_antal_izso_ignac_1.jpg„Na, csak szépen, lassan, nyugodtan, Nácikám..."

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_pecsi_msc_vasas_roth_antal_izso_ignac_2.jpg„Figyeljetek, gyerekek. Álljon már valaki a Kiss Lacira is...”

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_pecsi_msc_vasas_roth_antal_izso_ignac_3.jpg„Ha ezt a labdát elfejeljük, nagy baj már nem lehet...”

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_pecsi_msc_vasas_roth_antal_izso_ignac_4.jpg„Csak a testemen keresztül...” (Ha a bíró látná, hogy azért Náci is kézzel „dolgozik”...)

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_pecsi_msc_vasas_roth_antal_izso_ignac_5.jpg„Biztos, ami biztos... öregem, én az öltözőig kísérlek...”

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_pecsi_msc_vasas_szurkolok.jpg"Szép volt, Fiúk!" - ez a pécsi szurkolók véleménye

Nyíregyháza - Ferencváros
Mindkét együttes küszködik, az nyer, amelyiknek jobban rendeződtek a sorai. A Ferencvárosban Rab sérülés miatt nem játszhat.
idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_nyiregyhaza_ferencvaros.jpg

Bp. Honvéd - Haladás
Látszatra a Honvéd egyértelműen esélyes. De nem szabad elfeledkezni, hogy a szombathelyiek az újpestieket is meglepték, és a múltban a Honvéddal szoros mérkőzéseket vívtak. A Szombathelyből Horváth és Dobány sérülés, Nagy viszont három sárga lap miatt marad ki
idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_bp_honved_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_bp_honved_haladas_gere_voros_csaba.jpgEgy lendületes elfutás. Gere átugorja Vörös becsúszó lábát és továbbrobog a labdával

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_bp_honved_haladas_esterhazy.jpgEsterházy (nincs a képen) gólja a Haladás kapujában

Ú. Dózsa - MTK-VM
Sok kérdésre ad választ a mérkőzés. Elsősorban, hogy az újpestiek győztes hangulatban utaznak-e Aberdeenbe, s ezért teljes erőbedobással játszanak-e. Avagy a kék-fehérek kihasználják, hogy ellenfelük fél szemmel a kupavisszavágóra figyel. Meglepetés lenne az MTK-VM pontszerzése. Újpesten Kovács J., Kozma és Szebegyinszky sérült, Fekete a sárga lapok miatt nem játszik. A Hungária körúton Lukács betegeskedik, Turtóczkyra is csak a jövő héttől számíthat Palicskó edző.
idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_u_dozsa_mtk_vm.jpg

A mérkőzésről részletesebb elemzést a Képes Sport A szakértő szemével című állandó rovatában is olvashattunk. Ott is, és a tudósításban is megemlítik Gáspár egyik parádés védését, Kisznyér Sándor remekbeszabott szabadrúgása esetén. Ezt a mérkőzést annakidején a helyszínen tekintettem meg, hogy közel negyven év múlva tudósíthassak róla. A Mildenberger-állóról követtem végig az első félidőt, Gáspár kapuja mögül. Ez a jelenetsor azóta is a szemem előtt lebeg. Nem Gáspár érdemeit kisebbítendő (valóban látványos és szenzációs védés volt), de élt bennem a gyanú, Gazsi tizenkilencre kért lapot és bejött a blöffje. Tudta, hová fog jönni a lövés, és szerintem, jóval az észlelés előtt megindult a jobbsarokra. Ha így volt, bejött a svindli.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_gaspar_jozsef.jpg

De a tényen nem változtat, a kapus pályafutásának egyik legszebb mozdulata volt. Az ekkor huszonkilenc éves Gáspár nem volt élete legjobb formájában, annak ellenére, hogy rendkívül magabiztos, egyenletes teljesítményt hozó hálóőr volt mindig is. Jellemzően az a fajta kapus volt, akin nem meccsek mentek el, hanem ponto(ka)t hozott csapatának.

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_u_dozsa_mtk_vm_kisznyer_sandor.jpgAz újpesti Kisznyér - világos mezben - szemben Fülöppel. Mögöttük Boda, Kürtösi és Dékány

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_u_dozsa_mtk_vm_steidl_turner_torocsik.jpgSteidl csatázik Turnerral, hátrább Törőcsik

DVTK - ZTE
Két, pontra éhes együttes lép a pályára, s a hazai környezet a Diósgyőr mellett szól. A ZTE-ből Major és Sípos sérülés miatt hiányzik majd Diósgyőrben.
idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_dvtk_zte.jpg

Videoton - Rába ETO
Megtorpant az őszi első, s a kérdés, sikerült-e a Volán elleni vereséget elfelejteni a fehérváriaknak. A Rába idegenben is esélyesebb.
idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_videoton_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_videoton_raba_eto_kurucz_mile_csuhay.jpgIzgalmas csatát vívott a bajnok és az őszi első Székesfehérvárott. Képünkön Kurucz és Csuhay küzd a labdáért. Hátul Mile figyeli a párharcot

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_videoton_raba_eto_hannich_peter.jpgHannich így ünnepelte gólját Székesfehérvárott

Csepel - SZEOL AK
A csepeli gárda összekovácsoltabb, a gólszerzés azonban még nem erényük. A szegedi csapat nyilvánvalóan erre építi a taktikáját egy pont reményében. Szegeden Orosházi csütörtök óta a betegágyat nyomja, Kovács és Balázs áll készenlétben.
idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_csepel_szeol_ak.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_csepel_szeol_ak_boldogsag.jpgElégedetten vonulnak le a pályáról a szegedi fiúk a Csepel elleni mérkőzés után

Szegedi kötődésű barátunk ismét megosztotta velünk, hogyan emlékszik vissza a délutánra:
Azon kívül, hogy aznap este a magyar kettőn Iron Maiden koncertfilm ment, még ha belepusztulok, se tudok semmilyen érdekességet írni. (A koncertfilmről fentebb megemlékeztünk mi is - a szerző.)

Tatabánya - Volán
Kevesen számítottak a Volán tavaszi „feltámadására”. A Diósgyőrben szerzett két pont, nem kevésbé a Videoton legyőzése tekintélyt parancsoló. S lehet, hogy a sorozat a bányászok ellen is folytatódik? Tatabányán újra Lakatos a középhátvéd, Emmer a középpályán kap helyet. A Volánban Vincze, Kovács, Balogh és Morgós betegeskedik.
idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_tatabanya_volan.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_tatabanya_volan_weimper_varga.jpgVarga ezúttal tisztáz Weimper elől, kettőjük „találkozóján” viszont kétszer is a kapus húzta a rövidebbet...

A mérkőzések után lássuk az 18. forduló válogatottjait! Ismét voltak minden igényt kielégítő mérkőzések, és valljuk be, voltak gyengébbek is, melyen a szurkolók inkább bosszankodtak, mintsem idegeskedtek. Az összkép: ismét előfordult olyan, hogy valaki (a ferencvárosi Koch Róbert) egy 8-as osztályzattal csak a második csapatba fért be. A többi ugyanilyen érdemjegyet kapott játékos a Rába ETO csapatából került ki. Közülük választásunk Hannich Péterre esett, így ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén a helyezések nem változtak, csak góljaik száma.
idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_gollovolista.jpg

Sok szurkolót kicsalogatott a kellemes tavaszias hétvége a szombati labdarúgó-mérkőzésekre, ám a forduló nem bővelkedett gólokban. Különösen az Ú. Dózsa hívei látták ennek kárát, hiszen a lila-fehérek amióta nagy bravúrral legyőzték a világhírű skót Aberdeent, azóta három pontot vesztettek a bajnokságban. Most is csak a veszett, fejsze nyelét sikerült mentenie az egyenlítéssel az esélytelenebbnek vélt MTK-VM-mel szemben. A szerdai KEK-visszavágó főpróbája csak félig nevezhető sikeresnek. Kivétel viszont a nyíregyházi találkozó, ahol a magára talált Ferencváros már az első félidőben három gólt lőtt, s elkönyvelhette a két pontot. Egyre magabiztosabb a bajnok Rába, amely Székesfehérvárott is képes volt a Videoton legyőzésére. Pécsett egyetlen gól elég volt a hazai gárdának a Vasas ellen, Kispesten is a 88. percig csak egyszer került a Haladás kapujába a labda, amikor aztán Bodonyi bebiztosította a Honvéd győzelmét. A forduló meglepetése a ZTE diósgyőri sikere, úgy látszik a DVTK nem tud kilábalni a hullámvölgyből, Idesorolható a SZEOL csepeli pontszerzése is. Kétszeresen jól jött a Honvédnak a forduló. A riválisok pontot, pontokat veszítettek.
idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 22. fordulójában rangadót vesztett az Eger, előnye még nem csökkent, mert riválisai, a Hódmezővásárhely és a DMVSC, kikaptak. A Békéscsaba viszont az egriek legyőzésével előrerukkolt a második helyre.idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_nb_ii_gollovolista.jpg

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1983_84_18_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

A következő szerdán jön az Aberdeen-Ú. Dózsa KEK-negyeddöntő visszavágó mérkőzése.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3116193072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2020.09.22. 23:19:44

Imádott köszönetem az Iron Maiden betétért!
Az MTV-ben leadott a koncert az 1983.dec.18-i, Dortmundban felvett buli anyaga volt.
De nem hiszem, hogy csak részlet volt, mivel az az egész anyag 35 perces. Szerintem lemehetett egészben.
Nem tudom, nem láttam, '84-ben még nem voltam rocker (popper meg pláne nem - természetesen!!).

maribor_ 2020.09.23. 10:47:30

@Feyyaz: A koncert sok mindenkiben nyomot hagyott. A magam reszerol alig varom '85-ot, hogy irhassak vegre a Z'zi Laborrol :)

Bagoly Úr 2020.09.23. 15:13:58

Nagyon jók ezek az írások, igazi időutazás!
1 kérdés: az miért van, hogy a korabeli Népsport cikkek között hol a hazai-, hol a vendégcsapat szerepel elöl az eredménynél?
Pl. SZEOL - Csepel 1-1 (pedig a tudosítást szerint a meccs Csepelen volt), vagy FTC - Nyíregyháza 4-0 (ez pedig Nyíregyáházán). Más esetekben a mai gyakorlat szerint a hazai csapat van elöl. Ez miért lehetett?

maribor_ 2020.09.23. 15:27:11

@Bagoly Úr: Köszönjük az elismerést, nekünk a legnagyobb élmény csinálni. Mi is időutazunk.Az NS csak akkor tüntette fel a párosításokat a tényleges pályaválasztás szerint, ha a hazai csapat győzött. Vendégpontszerzés, esetleg győzelem esetén eképp tüntették ki az idegenben diadalmaskodót.

Bagoly Úr 2020.09.23. 15:40:38

@maribor_: Ezt nem is tudtam, de nagyon érdekes, köszi!

FoB73 2020.12.20. 18:03:34

1984. március 17-én végre eljutottam az első NB 1-es meccsemre. Természetesen a Vasas szerepelt Pécsen, édesanyám elvitt Uránvárosba és nagy szerencséjére találkoztunk az egyik munkatársának a férjével, aki az Uránbányánál dolgozott. Így rá tudott minket bízni az öcsémmel. Anyukám belépőt is vett nekünk 17 Forint volt a diákjegy ebből 1 forintot az edzett ifjúságért mozgalomnak kellett kifizetni. Nem kellett volna belépőt venni, de akkor azt még nem tudtuk, hogy vörös úttörő illetve az öcsém esetében kék kisdobos nyakkendővel ingyen is bemehettünk volna. A z Uránváros felőli kapunál lett a székhelyünk. Azóta is, ha belépek PMSC „stadion”ba elmondok gyors egy hálaimát, hogy ott lehetek, érdekes, hogy ez csak ott fordul velem elő, pedig higgyétek el jártam már egy-két stadionban. Akkor még a gyerekeknek megengedte az Uránbányától komoly betegséget elszenvedő, így a PMSC-nél alkalmazásba került rendező, hogy a pálya szélére üljünk, oda ahol most a vendég tartalékjátékosok melegítenek, és a szünetben levonuló játékosoktól aláírást kérjünk.
Ez volt számomra az igazi kincsesbánya, persze én elég félős voltam, hogy mindezt megtegyem, de hát ilyenkor mindig számíthattam az öcsémre, 5 autogramot szereztünk így az első NB1-es meccsen, és közte volt a legfontosabb a kedvencemé a Vasas centeréé Kiss Lacié. A mai napig emlékszem erre az 5 aláírásra, Mészöly Kálmán, Kiss Laci, Izsó Ignác, Leboniczky Imre és egy a PMSC-ből, a sztáré Róth „Rocsó” Antalé. Az autogram vadászat egyébként még 4-5 évig fennmaradt és lényegében mindenkiét begyűjtöttem az NB1-ből, aki számított, egyedül Törőcsikkel nem boldogultunk, ő egyszerűen elzavart minket. A vadászatban egyébként abban az időben egy vetélytársam akadt Pécsen, Balogh Szilárd, ő volt az, aki ugyanúgy felismerte a játékosokat és tudta ki a legértékesebb, ha esetleg nem mond nektek ez a név semmit, kicsit segítek nem sokkal később szerintem marketing okokból Vujity Tvrtko névre váltott. A meccset sajnos a Pécs nyerte a Vasas ellen 1-0-ra, de ezzel elkezdtem meccsekre járni.

maribor_ 2020.12.20. 18:32:46

@FoB73: Látványos visszaemlékezés, köszönjük! Lebo aláírása nagy kincs lehet, nekem nincs olyanom. Csak a Törő sztorit nem értem, nála jámborabb ember nem nagyon volt.
süti beállítások módosítása