Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 Magyarország – Norvégia mérkőzés

2021.03.02. 18:32 maribor_

1984. május 23., a hónap utolsó előtti szerdája

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_headlines_budapesti_nemzetkozi_vasar_varkonyi_peter.jpgHuszonnyolc ország és Nyugat-Berlin 1800-nál több kiállítója mutatta be termékeit a tavaszi Budapesti Nemzetközi Vásáron, a beruházási javak szakvásárán. Az ünnepélyes megnyitón Veress Péter külkereskedelmi miniszter mondott beszédet

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

május 21.

Az ország középiskoláiban megkezdődtek a két napig tartó közös érettségi-felvételi vizsgák. Matematikából több mint 18 ezer, fizikából 13 ezer, biológiából nyolcezer, kémiából 2900 fiatal írja dolgozatát. A szakközépiskolákban csak a főiskolára jelentkezettek számára szerveztek összevont érettségi-felvételi vizsgát, és ott, ahol azt legalább 15 tanuló kérte. Így az idén 1600 szakközépiskolás tesz a felvételi vizsgával összevont érettségit. A gimnáziumok nappali tagozatán csaknem 22 ezer, a szakközépiskolák nappali tagozatán 27 ezer tanuló vizsgázik a négy éven át tanultakból. A gimnáziumban érettségizők egy idegen nyelvből és három kötelező tárgyból - magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika - adtak számot tudásukról, ötödikként olyan fakultatív tárgyat - például fizikát, kémiát, biológiát - kellett választaniuk a diákoknak, amelyet a harmadik és a negyedik osztályban tanultak. A szakközépiskolások írásban és szóban vizsgáztak magyar nyelv és irodalomból, s csak szóban történelemből. Szaktól függően kötelező vizsgaanyag lehetett a matematika, a biológia, a fizika vagy más tantárgy.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_muszaki_egyetem.jpgKészülnek a fizikadolgozatok a Budapesti Műszaki Egyetem tantermeiben

Tavalyi eredményes gazdálkodása alapján Kiváló szövetkezet címmel tüntették ki a jászszentandrási Haladás Termelőszövetkezetet; ezzel az 1949-ben alapított gazdaság hetedszer nyerte el a jó munkáért járó elismerést. A mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter, valamint a TOT elnöksége által adományozott oklevelet Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese a községi művelődési házban ünnepi közgyűlésen adta át a tsz közösségének. A közgyűlésen Medveczki László, a tsz elnöke elmondta: a nyolcszázötven dolgozót foglalkoztató nagyüzemi gazdaság az aszályos idő ellenére búzából negyvenöt, kukoricából hatvan mázsát takarított be hektáronként.

Tizenegy terméket jutalmaztak az idei Budapesti Nemzetközi Vásár nagydíjával, 43 gyártmányt pedig BNV-díjjal tüntettek ki. A díjakat a kőbányai vásárközpontban Kelemen Lajos, a vásári díjbizottság elnöke adta át.

BNV-nagydíjat kapott:
A BHG Híradástechnikai Vállalat Lotrimos mikroprocesszoros vezérlésű üzemfelügyeleti és karbantartó rendszere, mellyel a hagyományos telefonközpontok és távközlő hálózatok karbantartását lehet magas műszaki színvonalon megoldani. A termék kelendő lehet mind a szocialista, mind a tőkés országokban.

A Budalakk Epoflex VM és Epoflex VD típusú bevonatai, melyek beton- és fémfelületre egyaránt alkalmazhatók. Falbevonatként is számításba jönnek, mégpedig olyan hegyeken, ahol a falfelületet rendszeresen tisztítani kell, vagy a helyiségben erős páralecsapódással kell számolni.

A Csepel Művek Fémműve gyártmányfejlesztőinek Dinaloss elnevezésű elektrotechnikai acélszalagja, mely jelentős energiamegtakarítást tesz lehetővé a korábbi típusokhoz képest.

A Dunántúli Kőolajipari Gépgyár nagy hatásfokú új lengéscsillapító szerkezetei, amelyek a kutató és a feltáró fúróberendezések nélkülözhetetlen részei. Külön előnyük, hogy a fúrók által gerjesztett rezgések káros hatásait kiküszöbölik, így a berendezések mechanikai sebessége és élettartama 20 százalékkal növelhető.

Az Elektronikus Mérőkészülékek Gyára EMG-19 690 logikai állapotanalizátora, mely nélkülözhetetlen eszköze a korszerű mikroprocesszoros készülékek fejlesztésének és gyártásának, ellenőrzésének, illetve szervizelésének.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_emg_19_690.jpgAz Elektronikus Mérőkészülékek Gyárának EMG-19 690 logikai állapotanalizátora, amely vásári nagydíjat nyert

A Ganz Villamossági Művek V 46 típusú tolatómozdonya, mely a rendező és személypályaudvarokon eddig alkalmazott dízelmozdonyok helyettesítésére készül.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_v_46_tolatomozdony.jpgA BNV-nagydíjas tolatómozdony

Az Orosházi Kazángyártó és Építő Ipari Szövetkezet Alukorit K-5 oxidkerámia-textilszálvezetője, mely rendkívül kopásálló, tartós, s ezért előnyösebben alkalmazható a korábbi fém és porcelán fonal vezetőknél.

A Magyar Alumíniumipari Tröszt ID-Romantik alumínium radiátora, mely műszakilag és külső megjelenésében is felülmúlja a hazánkban eddig gyártott és használt radiátortípusokat.

A Magyar Hajó- és Darugyár új, nagy teljesítményű önjáró tengeri úszódaruja, mely alkalmas nehéz rakományok ki- és berakására, hajógyári szerelőmunkák elvégzésére, s használhatják kikötők és gátak építésénél is.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_uszodaru.jpgAz önjáró tengeri úszódaru makettje

A Pestvidéki Gépgyár PGZ-25/45 T. huzalzománcozó gépe. Ez az első olyan berendezés, amely alkalmas a huzalok egyidejűleg kétféle szigetelővel való zománcozására.

A Számítástechnikai Koordinációs Intézet Proper-16/A professzionista személyi számítógépe, mely az eddig gyártottak közül a legnagyobb teljesítményű, 16 bites. Gyártásához az alkotóelemek egyharmadát szerzik be importból, elsősorban szocialista országokból.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_proper_16_a.jpgMunkában a Proper 16/A 

A hétfőre virradó éjszaka kezdődött országos esőzés a mezőgazdaságnak jót tett, az ország több részében azonban pincéket öntött el, s akadályozta a forgalmat is. Budapesten 12 óra alatt 20-30 milliméter csapadék esett. A Csatornázási Művekhez sok bejelentés érkezett, a segélykérők között vállalatok, üzemek is jelentkeztek. Bár a közművállalat valamennyi kocsiját a víznyelők tisztítására vezényelte, három-négy napig is eltarthat, mire mindenhová eljutnak. E munkában segítenek a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat dolgozói is. Több bejelentés érkezett a tűzoltósághoz is. A telefonálók a pincék és az alagsori helyiségek elöntéséről panaszkodtak. A tűzoltóság egységei nagy erőkkel vonultak ki a helyszínekre, s a hajnali óráktól városszerte szivattyúzták a vizet.

Az összegyűlt víz néhol akadályozta a forgalmat, több helyen villamospótló autóbuszok szállították az utasokat. A Budapesti Távbeszélő Igazgatóság központi ügyelete közölte: a fővárosban délelőtt kilenc központok közötti kábel és nyolc előfizetői kábel ázott be. Ennek következtében 2700 telefon némult el a Ferenc, a Krisztina, az Erzsébet és a Teréz központhoz tartozó részeken. A posta szakemberei jelenleg a hibaforrások feltárásán dolgoznak az V., a VI., a VII. kerületben és Kőbányán.

Hétfőre virradó éjszaka felhőszakadás volt a Kisalföldön. Győrött és környékén rövid idő alatt több mint 30 milliméternyi csapadék hullott. Több pincét és alagsori helyiséget öntött el az esővíz. A zivatar idején utcaszélességben hömpölygött a víz Győrött, a belvárosban. A Győrtől délre fekvő sokoróaljai dombvidék szőlő- és gyümölcsös kertjeiből nagy mennyiségű iszapot hordott az utakra a lezúduló víztömeg, nehezítve a közlekedést.

A világpolitika fő kérdései, köztük az európai helyzet volt a központi témája a Moszkvában kezdődött szovjet-nyugatnémet külügyminiszteri találkozó első napjának. Andrej Gromiko és vendége, Hans-Dietrich Genscher, aki vasárnap késő este érkezett ide a szovjet kormány meghívására, egyaránt kifejtette országa álláspontját a nemzetközi helyzet fő jellemzőivel, a fegyverzetkorlátozás problematikájával kapcsolatban. Gromiko emlékeztetett rá, hogy a Szovjetunió és más szocialista országok egy sor konkrét kezdeményezést tettek a nukleáris háború veszélyének elhárítására, a feszültség csökkentésére, a bizalom erősítésére. Külön is felhívta tárgyaló partnere figyelmét Konsztantyin Csernyenko közelmúltbeli nyilatkozatára, amely ismét megerősítette, hogy a Szovjetunió a nemzetközi béke és biztonság megszilárdítására, a különböző társadalmi rendszerű országok kölcsönös együttműködésére törekszik. Azt hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat agresszív, militarista külpolitikai irányvonala, így a nyugat-európai rakétatelepítés nyomán veszélyes helyzet alakult ki, és ennek haladéktalan módosítására van szükség. Azt is megjegyezte, hogy az események ilyen alakulásáért felelősség terheli az NSZK kormányát is.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_andrej_gromiko_hans_dietrich_genscher.jpgA két külügyminiszter a Kremlben

Napoleón Duarte, megválasztott salvadori elnök a Fehér Házban Reagan elnökkel tárgyalt, és találkozott Shultz külügyminiszterrel is. Az amerikai vezetők az „új demokrácia” képviselőjeként köszöntötték Duartét, akinek látogatását arra kívánják felhasználni, hogy a vonakodó képviselőházzal elfogadtassák az elnök közép-amerikai dollársegélyprogramját. A látogatást közvetlenül megelőzően adatok kerültek nyilvánosságra arról, hogy a CIA egymillió dollárt fordított Duarte megválasztására. A salvadori elnök Washingtonban azt hangoztatta, hogy sürgős katonai segélyre van szüksége. Azt ígérte, hogy kivizsgálja a halálbrigádok tevékenységét, ám egyszersmind közölte, nem mozdítja el az ország hadügyminiszterét. A hadügyminiszterről, Carlos Eugenio Vides Casanováról röviddel ezelőtt kiderült, hogy ő irányítja és védelmezi a fehérterroristák katonai halálbrigádjait.

A Washington Post Duarte látogatása kapcsán az Amnesty International nevű szervezet jelentésére hivatkozva megállapítja: hatósági becslések szerint az Egyesült Államok által támogatott rezsim „baloldal elleni hadviselésének” négy év alatt legalább 40 000 ember esett áldozatául. A halálbrigádok az idézett jelentés szerint „áldozataik lefejezett, megcsonkított holttesteit nyilvános helyeken teszik közszemlére, hogy ezzel mindenki tudtára adják: „a hatóságok részéről nincs olyan politikai szándék, hogy véget vessenek a mészárlásnak, hogy megbüntessék a felelősöket.”

Raul Alfonsín argentin elnök fogadta Isabel Perónt, az ország volt elnökét, aki előző este tért vissza Argentínába. Perón asszony, akit 1976-ban katonai államcsíny távolított el az elnöki székből, önkéntes száműzetésben Madridban élt. Visszatérését Raul Alfonsín elnök szorgalmazta, azzal a céllal, hogy megnyerje őt és ma is jelentős befolyással bíró, ám belső ellentétek szabdalta pártját a kormány politikájának támogatására. A megbeszélések középpontjában, amelyen Perón asszony pártja harmincöt tisztségviselője élén vett részt, a külföldi adósságok és a társadalmi feszültségek problémája, a külpolitikai témák közül pedig a Beagle-csatorna és a Falkland- (Malvin-) szigetek kérdése állt. (Előbbi Chilével, utóbbi Angliával élezte ki az ország viszonyát.)

Kormányforrások szerint Isabel Perón teljes együttműködést ígért Alfonsín elnöknek „mindenben, ami a nemzeti érdekeket szolgálja”. Előzőleg az elnök a parlamentben párbeszédre szólította fel a peronistákat és más ellenzéki erőket az Argentínára váró súlyos döntések meghozatala előtt, különös tekintettel a latin-amerikai ország több mint 43 milliárd dolláros külföldi adósságállományának átütemezésére.

május 22.

Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese a Parlamentben fogadta a hazánkban hivatalos látogatáson tartózkodó dr. Helmut Schlesingert, a Deutsche Bundesbank alelnökét. Megbeszélésükön áttekintették a magyar-NSZK pénzügyi és bankkapcsolatok helyzetét, a két ország kereskedelmi finanszírozásának egyes időszerű kérdéseit. Véleményt cseréltek a világgazdaság és a nemzetközi pénzügyi helyzet alakulásáról, valamint a nemzetközi pénzügyi szervezetek szerepéről az országok gazdasági fejlődésének segítésében. A megbeszélésen részt vett Fekete János, a Magyar Nemzeti Bank első elnökhelyettese.

A Szovjetunió a nukleáris fegyverzetek radikális korlátozásáért és csökkentéséért lép fel az egyenlőség, az egyenlő biztonság alapján. A katonai szembenállás fokozása nem az ő választása, de nem engedi meg, hogy az Egyesült Államok és a NATO katonai fölényre tegyen szert. Ekképpen foglalható össze a moszkvai álláspont, amelyet Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, államfő fejtett ki, fogadva Genscher nyugatnémet külügyminisztert.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_konsztantyin_csernyenko_hans_dietrich_genscher.jpgA tárgyalóasztalnál a Kremlben

A nap folyamán folytatódtak és befejeződtek Genscher tárgyalásai Gromiko szovjet külügyminiszterrel. Több nemzetközi feszültséggócot vizsgáltak meg, s így az iraki-iráni háborúval kapcsolatban mindkét fél annak leggyorsabb beszüntetését sürgette. Elégedetten állapították meg a kétoldalú kapcsolatok fejlődését, s kölcsönös készséget nyilvánítottak a továbblépésre. Ennek megfelelően folytatják a tudományos-technikai megállapodás előkészítését, Gromiko ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy szovjet részről a két ország átfogó kapcsolataiban elsőrendűnek tekintik a biztonság kérdéseit, amelyek különös jelentőséget nyertek az NSZK-beli amerikai rakétatelepítés miatt. A tárgyalásokat a kiadott közlemény szükségesnek és hasznosnak minősítette.

A nyugatnémet külügyminiszter Moszkvából történt elutazása előtt nemzetközi sajtóértekezletet tartott. Genscher a tárgyalásokon elhangzott több más témát is megnevezett, és mint megjegyezte: szóba hozta Szaharov és felesége ügyét. Ami a kétoldalú kapcsolatokat illeti, azokat stabilnak nevezte, s azt mondta, hogy fejlesztésük nagy jelentőségű a kelet-nyugati viszony szempontjából. Közölte, hogy Kohl kancellár nevében megerősítette a Konsztantyin Csernyenkónak szóló NSZK-beli meghívást, míg ő maga szovjet kollégáját, Gromikót hívta meg Bonnba, aki ezt elfogadta.

Bonnban Helmuth Kohl nyugatnémet kancellár visszautasította a meghívást arra az ünnepségre, melyet a normandiai partraszállás 40. évfordulójára óhajtanak nyugat-európai állami vezetők és külügyminiszterek rendezni.

Hat ország - Argentína, Görögország, India, Mexikó, Svédország és Tanzánia - állam- és kormányfői közös nukleáris leszerelési javaslatot terjesztettek az öt atomhatalom és a világ közvéleménye elé. A javaslat felszólítja az Egyesült Államokat, a Szovjetuniót, Nagy-Britanniát, Franciaországot és Kínát, hogy állítsák le a nukleáris fegyverekkel és hordozóeszközökkel folytatott kísérleteket, e fegyverek gyártását és telepítését.

A javaslat hangsúlyozza: az első lépést a fegyverzetkorlátozás olyan folyamatos programjának kell követnie, amely az általános és teljes leszereléshez vezet, az ENSZ szerepének erősítését célzó lépésekkel párosul, és ezáltal biztosítja jelentős erőforrások átcsoportosítását a fegyverkezési versenytől a társadalmi és gazdasági fejlesztés irányába.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_olof_palme.jpgOlof Palme svéd kormányfő sajtóértekezleten ismerteti a javaslatot

Az Egyesült Államok sietve elutasította a felhívást. A washingtoni külügyminisztérium már kedden nyilatkozatot tett közzé, amely egyrészt méltányolja a hat vezető békevágyát, másrészt a legkategorikusabban visszautasítja konkrét kezdeményezésüket. A javasolt lépés - az amerikai külügyminisztérium szerint -„nem fokozná a stabilitást, és nem csökkentené a háború kockázatát”. Az amerikai nyilatkozat szerint, ha Washington a hat vezető elvárása szerint járna el, akkor „állandósulna a szovjet fejlesztés következtében bekövetkezett aránytalanság”. Washington a korábbi befagyasztási kezdeményezéseket is a „szovjet fölényre” és a „szovjet fenyegetésre” hivatkozva utasította el.

A két és negyed milliós munkanélküliség csökkentéséért és a heti munkaidő leszállításáért indított fémipari munkabeszüntetésben 60 ezren vettek részt, a tőkések 65 ezer dolgozót zártak ki a munkáiból, és mintegy 80 ezren nem tudtak dolgozni a munkaadók által leállított üzemekben, az NSZK-ban. A kizárt munkásoknak, a 60 ezer sztrájkolóhoz hasonlóan, a fémipari szakszervezet (IG Metall) köteles azonnal sztrájksegélyt fizetni. A tőkéseik célja a kizárásokkal az IG Metall anyagi meggyengítése és a sztrájk letörése.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_stuttgarti_sztrajk.jpgAz IG Metall szolidaritási gyűlése a munkáskizárásba bevont Standard Elektro Lorenz gyár stuttgarti telepe előtt

A fémipari munkaadók szövetsége és az IG Metall várhatóan csütörtökön kezd tárgyalást a sztrájkhelyzetről és a kizárásokról. A nyomdászszakszervezet is folytatta területileg elszórt sztrájkjait. 60 nyomdáiban 7500 dolgozó állt le, így - az utóbbi napokhoz hasonlóan - számos napilap nem vagy csak korlátozott terjedelemben jelent meg.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megkezdte a vitát a Dél-Libanont megszállva tartó izraeli hadsereg katonáinak Ain el-Helue palesztin menekülttábor ellen végrehajtott barbár támadásáról. A tanács összehívását az arab országok kérték, miután izraeli katonák május 15-én rajtaütöttek a dél-libanoni Szidon mellett levő palesztin menekülttáboron. Az akciónak több tucat halálos áldozata volt, mintegy száz táborlakót elhurcoltak. Az arab országok és az el nem kötelezett államok képviselői felszólalásaikban hangsúlyozták, hogy Izrael Dél-Libanonban újabb bűncselekményt követett el a palesztin lakosság ellen. Zehdi Terazi, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet küldötte rámutatott az izraeli akció embertelen voltára.

Mohamed Abulhasszán kuvaiti delegátus az arab országok csoportja nevében Tel-Avivot tette felelőssé a dél-libanoni feszültség újbóli kiéleződéséért, és felszólította a Biztonsági Tanácsot, hogy szerezzen érvényt a palesztin kérdésben hozott korábbi határozatainak. Jehuda Blum izraeli küldött megpróbálta elhárítani a felelősséget a menekülttáborban történt haláleseteként, és azt hangoztatta, hogy az izraeli katonák a palesztin táborban „csupán elrejtett fegyverek után kutatták”.

Folytatódtak a múlt hét végén kirobbant hindu-muzulmán összecsapások a nyugat-indiai Maharastra szövetségi államban. Indira Gandhi kormányfő a helyszínre utazott, hogy tájékozódjék az események méreteiről, és személyes tekintélyének latba vetésével próbálja lecsillapítani az indulatokat. A miniszterelnök kórházakat látogatott meg, felkereste a halálos áldozatok hozzátartozóit, majd megtekintette azt a tanyát, amelyet a közelmúlt napokban muzulmán fanatikusok felgyújtottak, húsz lakóját pedig lemészárolták. Gandhi asszony bombayi sajtóértekezletén ismételten nyugalomra szólította fel az állam muzulmán és hindu lakosságát, ugyanakkor elismerte, hogy a jelenlegi karhatalmi erők nem elegendőek a rend fenntartásához. Az észak-indiai Pandzsáb szövetségi államban is folytatódtak a hónapok óta tartó összetűzések; szikh orvlövészek három embert megöltek, négyet pedig megsebesítettek.

Ideiglenes menekülttábor a Bombay melletti Bhivandiban, ahol a hindu-muzulmán zavargások és gyújtogatások következtében ezrek váltak hajléktalanná

Ronald Reagan, az Egyesült Államok elnöke levelet intézett Fahd szaúd-arábiai uralkodóhoz a perzsa-öbölbeli katonai konfrontáció lehetőségéről, illetve a „közös védelemről”. Washington is és a térségbeli arab államok is az elmúlt héten fokozott aggodalmuknak adtak hangot az öbölbeli hajózásnak az iraki-iráni háborúval összefüggő, növekvő kockázata miatt. Több nagy tankhajót - legutóbb kuvaiti és szaúdi hajókat - ért légitámadás, az öbölbeli hajóforgalmat érintő biztosítási díjtételek jelentősen emelkedtek.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_kuvaiti_tankhajo.jpgA sérült kuvaiti tankhajón felmérik a károkat

Reagan elnök levelét nem hozták nyilvánosságra, ám tartalmáról tájékoztatták a sajtót. Eszerint az elnök a háború fokozásáért elsődlegesen Iránt teszi felelőssé. Közölték: az elnöki levél szerint az Egyesült Államok fenntartja azt az ajánlatát, hogy katonailag is támogathatja „az öbölbeli hajózás szabadságát’’, ha az érdekelt arab országok részéről ilyen kérés érkezik. A levélből kitetszik, hogy az Egyesült Államok ezt a lehetőséget új amerikai bázisok létesítésével kívánná összekötni.

május 23.

Ünnepélyes keretek között a kőbányai vásárközpontban megnyitották a tavaszi BNV-t, a beruházási javak szakvásárát. Az időjárás ezúttal nem volt kegyes, a zuhogó eső miatt a B pavilonban gyülekeztek a megnyitó vendégei: Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, továbbá az Elnöki Tanács és a kormány több tagja. Megjelent a diplomáciai képviseletek több vezetője és tagja, jelen voltak a hazai és a külföldi kiállítók képviselői. A himnusz elhangzása után Veress Péter külkereskedelmi miniszter mondott beszédet. Ezután a miniszter megnyitotta a 79. Budapesti Nemzetközi Vásárt.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_marjai_jozsef_havasi_ferenc_kapolyi_laszlo.jpgMarjai József, Havasi Ferenc és Kapolyi László a megnyitón

A BNV vendégei elsőként a hazai vegyipar eredményeivel ismerkedtek meg. A Hungária Műanyagfeldolgozó Vállalat igazgatója, Fehér Erzsébet, vásári díjas terméküket, a műanyag lemezes hőcserélő berendezést mutatta be a vendégeknek. A 16-os pavilonban a Magyar Hajó- és Darugyár standján a vásári nagydíjjal kitüntetett tengeri, önjáró, forgógémes úszódaru makettje késztette megállásra a látogatókat. Az elektronika és az erősáramú ipar újdonságait bemutató D pavilonban a Ganz Villamossági Művek kiállításán szakemberek magyarázták el a számítógépes vasútbiztosító berendezés működését.

A vendégek ezután az A pavilonba mentek át. Itt rendezték meg az elektronikai kiállítást. A Medicor standján olyan egycsatornás elektrokardiográfot mutattak be, amely méretéit tekintve a világon a legkisebbek közé tartozik. A műszeripari bemutatón a körséta részvevői nagy érdeklődéssel hallgatták a Kontakta Alkatrészgyár kiállításán Tokodi Pál vezérigazgató beszámolóját a Kontex mikrokapcsoló-családról, amely világviszonylatban is új termék, magyar szabadalom alapján készült. A robbanásbiztos kapcsolókat mágnessel működtetik, s víz alatt is használhatók. Sorozatgyártásukkal jelentős tőkés importot helyettesít majd a vállalat.

A külföldi kiállítók közül először Ausztria és az NSZK bemutatóját keresték fel, majd az NDK kiállítására látogattak el a vendégek. A séta részvevői ezután megtekintették a szovjet kiállítást, amely a BNV egyik legnagyobb külföldi kiállítója. Mintegy 3000 négyzetméter területen mutatják be a szovjet ipar eredményeit, köztük azt a számítógépet, amelyet magyar, bolgár és csehszlovák szakemberekkel közösen fejlesztettek ki. Az egyik berendezés közvetlen telefonkapcsolatban áll Kijevvel, ahonnan bármilyen vegyipari információt megkaphatnak az érdeklődők.

Az eső ellenére a vendégek megtekintették a szabad területen levő járműkiállítást, ahol bemutatták a turbó-dízel motorral felszerelt Rába kamionokat, a kaposvári Mezőgép Vállalat rakodó berendezéseit. Az Egyesült Államok kiállításán arról számoltak be, hogy több mint 20 cég gyártmányait hozták el Budapestre. A svéd kiállítók képviselői elmondták, hogy a bemutatott gázellátó berendezéseket a magyar MMG Automatika Művekkel közösen gyártják.

A körséta részvevői ezután a C pavilonban a kubai bemutatót tekintették meg. Kuba most vesz először részt a tavaszi BNV-n, csakúgy, mint Belorusszia kiállítói, akik szerszámgépekkel és járművekkel jelentkeztek. A körséta a Magyar Szerszámgépipari Társaság bemutatójánál ért véget. Délután a nagyközönség előtt is megnyílt a vásár, csütörtök délelőtt pedig megkezdődnek a szakmai napok.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_budapesti_nemzetkozi_vasar.jpgSok a látnivaló a B pavilonban is

Az ifjúsági szövetség székházában megtartotta alakuló ülését a VIT magyar előkészítő bizottsága. A testület tagjait Fejti György, a KISZ KB első titkára, a nemzeti előkészítő bizottság elnöke köszöntötte. Ezután Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára tartott tájékoztatót időszerű nemzetközi kérdésekről. A moszkvai VIT megrendezésének első híradása óta a magyar fiatalok, KISZ-szervezetek több kezdeményezéssel, felajánlással jelezték egyetértésüket, cselekvő támogatásukat a fesztiválmozgalom céljaival. A nemzeti előkészítő bizottság - több hozzászólás után - elfogadta munkatervét, s azt a felhívást, amely közös cselekvésre mozgósítja a magyar fiatalokat a világ haladó ifjúsága seregszemléjének sikeréért.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_szuros_matyas.jpgSzűrös Mátyás, az MSZMP KB titkára tartott külpolitikai tájékoztatót a VIT jegyében

A kora esti órákban hivatalos látogatásra, Budapestre érkezett Bill Hayden ausztrál külügyminiszter. A repülőtéren Várkonyi Péter külügyminiszter fogadta az ausztrál diplomácia vezetőjét és kíséretét. Jelen volt John Kelso, Ausztrália hazánkban is akkreditált nagykövete. Rövid megbeszélés után Várkonyi Péter vacsorát adott vendége tiszteletére a Külügyminisztérium vendégházában.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_bill_hayden_varkonyi_peter.jpgBill Hayden magyar kollégájával, Várkonyi Péterrel

Hivatalos, baráti látogatásra Moszkvában érkezett a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság párt- és állami küldöttsége, élén Kim Ir Szennel, a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának főtitkárával, a KNDK elnökével. Legutóbb 1961 nyarán járt hasonló szintű koreai delegáció Moszkvában; akkor írták alá a két ország barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződését. Kim Ir Szent és a kíséretében levő személyeket közvetlenül megérkezésük után a Kreml palota előtt ünnepélyesen fogadta Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, államfő. Jelen volt: Nyikolaj Tyihonov, Andrej Gromiko, Dmitrij Usztyinov, Mihail Gorbacsov, Vaszilij Kuznyecov, Konsztantyin Ruszakov és Nyikolaj Rizskov. A koreai delegáció megkoszorúzta a Lenin-mauzóleumot és az Ismeretlen katona sírját. Este szovjet részről vacsorát adtak a koreai vendégek tiszteletére. A vacsorán Csernyenko és Kim Ir Szen pohárköszöntőt mondott.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_konsztantyin_csernyenko_kim_ir_szen.jpgKim Ir Szen és a koreai küldöttség tagjai megérkezésük után a Kremlben Konsztantyin Csernyenkóval és más szovjet vezetőkkel

Richard von Weizsackert választották meg a Német Szövetségi Köztársaság új elnökének. A 64 éves kereszténydemokrata politikus július 1-én váltja fel Karl Carstens eddigi elnököt, és öt évig tölti be a legmagasabb állami tisztséget. A Bundestag és a tartományok képviselőiből álló, 1040 tagú szövetségi elnökválasztó gyűlés bonni ülésén Weizsacker a leadott 1028 szavazatból 832-t kapott. A CDU-CSU-n kívül Weizsackert választotta a szabaddemokrata és a szociáldemokrata párt küldötteinek többsége is. A Zöldek által jelölt, párton kívüli, 73 éves Luise Rinser írónőre 68 szavazat esett. 117-en tartózkodtak, 11 szavazat érvénytelen volt.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_richard_von_weizsacker.jpgRichard von Weizsacker, az NSZK új elnöke

Erich Honecker, az NDK Államtanácsának elnöke táviratban fejezte ki jókívánságait Richard von Weizsackernek, s reményét fejezte ki, hogy a két német állam kapcsolatai tovább fejlődnék a béke javára.

Robbanás rázta meg az Anglia északnyugati részén fekvő Abbeystead mellett üzemelő vízműtelepet. Nyolcan azonnal, további nyolc áldozat a kórházba szállítást követően hunyt el, mind égési sérülések miatt. Huszonnyolcan szenvedtek súlyos, többségükben maradandó sérüléseket.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_abbeysteadi_katasztrofa_1.jpgSzakértők vizsgálják át a robbanás helyszínét

A telepet öt évvel ezelőtt személyesen II. Erzsébet királynő avatta fel és azért építették, hogy a feljebb fekvő Lune folyóból a felesleges vizet egy alagúton keresztül a mintegy 10 kilométerre lévő Wyre folyóba engedhessék, hogy az aszályos időszakban is, alacsonyabb vízállásnál is egyenletes vízellátást biztosítson Dél-Lancasternek. A rendszert úgy tervezték, hogy napi 280 millió liter vizet tudjon átereszteni. Pár nappal az esemény előtt a szomszédos St. Michael faluban áradás közeli állapotokat tapasztaltak a helyiek a Wyre-n, aggódtak, hogy az abbeystead-i szivattyúzási tevékenységnek szerepe lehet ebben. Válaszul az NWWA (Északnyugati Vízügyi Hatóság) üzemlátogatást szervezett a létesítményben az érintettek számára, remélve, hogy enyhítik az aggodalmukat, miszerint a szelepház felelős a kezdődő áradásért. Harminchat lakos érkezett az esti órákban, nyolcfős személyzet fogadta őket a talajszint alá épített szivattyúházban. Az akkori időjárási viszonyok miatt a rendszert tizenhét napja nem kellett bekapcsolni, ekkor született a végzetes döntés, most mégis üzembe helyezik, hogy mindenki láthassa, a Vízügyi Hatóság minden körülmények között ura a helyzetnek. Ekkor történt a robbanás, melynek erejére mi sem jobban jellemző, hogy a több mint hetvenöt tonnás vasbeton födém lerepült a szivattyúház tetejéről. Az áldozatok egy részét a szomszédos szántóföldön sikerült csak megtalálni. A katasztrófát követően az Egészségügyi és Biztonsági Igazgatóság gyorsan megállapította a robbanás okát, amely egészen elképesztő eredménnyel zárult. Megállapították, hogy a bányaszerencsétlenségekhez hasonlatos úgynevezett sújtólégrobbanás történt. Az utólagos geológiai vizsgálatok során körülbelül 1200 méterrel a szivattyúház alatt feketeszénmezőt találtak, melyből metángáz szivárgott. Mivel az áteresztő rendszer több mint két hete használaton kívül volt, a kiürült víz helyét szép lassan átvette a metángáz, így a szivattyúk beindításakor keletkezett elektromos szikra berobbantotta az egészet. Több évi pereskedés után a bíróság egyedül a rendszer tervezőjét, a Binnie and Partners Co-t tette felelőssé, felmentve a kivitelezőt és az NWWA-t. A tervezőiroda végül 1989-ben több millió font kártérítést fizetett az áldozatoknak és hozzátartozóinak. A Binnie-t 1995-ben a Black and Veatch amerikai tanácsadócég vette át. Nevük 2003-ban tűnt el végleg.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_abbeysteadi_katasztrofa_3.jpgAz emléktábla a szerencsétlenség helyszínén

Javier Pérez de Cuellar, az ENSZ főtitkára üdvözölte és teljes támogatásáról biztosította Argentína, Görögország, India, Mexikó, Svédország és Tanzánia előzőleg előterjesztett leszerelési javaslatát. Mint arról beszámoltunk, a hat ország vezetői arra hívták fel a nukleáris hatalmakat, hogy állítsák le az atomfegyverekkel folytatott kísérleteiket, továbbá fagyasszák be ezeknek a fegyvereknek a gyártását és telepítését. Az Egyesült Államok röviddel annak előterjesztése után már elutasította a javaslatot. Az ENSZ főtitkára viszont a világszervezet székhelyén tartott sajtóértekezletén a kezdeményezést támogatva, a legsürgetőbb nemzetközi problémának nevezte a nukleáris fegyverkezés megállítását. Csak az érintett hatalmak közötti eredményes párbeszéd révén csökkenthető az atomkatasztrófa veszélye - mondotta az ENSZ főtitkára, akinek jelenlétében a kezdeményező országok ENSZ-képviselői aláírták „a négy kontinens javaslatát”.

A leszerelési felhívást máris támogatásáról biztosította az Egyházak Világtanácsa és a pápa. A hírt Andreasz Papandreu görög kormányfő, a dokumentum egyik társszerzője jelentette be, aki athéni sajtóértekezletén kifejezte meggyőződését, hogy más államok vezetői is csatlakozni fognak a nukleáris leszerelési javaslathoz. A hat állam- és kormányfő javaslatát üdvözölte Pierre Trudeau kanadai miniszterelnök is.

Késekkel felfegyverzett fanatikusok még kedd éjjel behatoltak Bombay egyik kórházába és rátámadtak a betegekre. A támadásnak több sebesültje van. A kórház környékén a hindu és a mohamedán felekezet hívei közölt véres összecsapások zajlottak le, és ezek során legkevesebb 15 embert vertek, illetve szúrtak agyon. A rendőrség fegyverét használta, de a sortűz áldozatainak száma nem ismeretes.

A hindu és muzulmán hívők közötti összecsapások szerdára virradóra átterjedtek a nyugat-indiai nagyváros más körzeteire is. Az egy hete tartó vallási zavargásoknak immár mintegy 140 halálos és több száz sebesült áldozata van. Az indiai hírügynökség jelentése szerint Bombay utcáit feltüzelt csoportok járják. Feltartóztatják a járókelőket, és megkéselik őket, ha éppen a másik felekezethez tartozóknak bizonyulnak. Maharastra szövetségi állam fővárosában és más körzeteiben elszaporodtak a gyújtogatások. Bombayben egy textilgyárra, két raktárépületre, két étteremre és lakóházakra hajigáltak égő fáklyákat. Jelentések szerint a 8,5 milliós Bombay még sohasem élt át ilyen méretű vallási zavargásokat.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_indiai_aldozat.jpgAz utcai zavargások egyik áldozata

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 15 tagja zárt ajtók mögött lezajlott konzultáció eredményeképpen úgy határozott, hogy - helyt adva Bahrain, Kuvait, Omán, Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek kérésének - péntektől megvitatja az öbölben uralkodó helyzetet. Mint emlékezetes, a hat ország Iránt tette felelőssé azért, hogy a közelmúltban tovább nőtt a feszültség a térségben.

Az ENSZ főtitkára kész felkeresni Irakot és Iránt június eleji közel-keleti körútja során, hogy a helyszínen személyesen segítse elő a két ország közötti béke megteremtését - közölte New Yorkban a világszervezet szóvivője. Rámutatott azonban, hogy a két ország egyike sem szorgalmazta Javier Pérez de Cuellar látogatását. A főtitkár újságírók előtt annak az óhajának adott hangot, hogy Washington tartsa magát távol a konfliktustól, és engedjen teret az ENSZ-nek a rendezés lehetőségének kimunkálásában. A legfőbb feladatnak a konfliktus kiszélesedésének megakadályozását nevezte.

Ronald Reagan, az Egyesült Államok elnöke esti sajtóértekezlete előtt felhívást intézett az amerikai kongresszushoz: biztosítsa a kormány által kért segítséget a salvadori rendszernek és a nicaraguai kormányellenes erőknek. Reagan a kormányzat közép-amerikai programját ismét a kelet-nyugati szembenállás összefüggésébe helyezte, ellenállásra szólítván fel „a szovjet blokkal, Kubával és Nicaraguával szemben”, s megállapítván: „Az erősödő kommunizmus azzal fenyeget, hogy százmillió ember, Panamától a mi nyitott déli határainkig, szovjetbarát rezsimek ellenőrzése alá kerül. Szembekerülünk a menekültek tömeges beözönlésével az USA-ba.”

A Seiko japán óragyártó cég bemutatta a világon elsőként kifejlesztett, a zsebben hordható folyadékkristályos képernyővel ellátott színes televíziót, a Seiko Color TFT TV T 102-t. A készülék augusztusban jelent meg a japán piacon 84 ezer jenes áron, majd szeptembertől az Egyesült Államokban 550 dollárért lehetett megvásárolni (Akkori árakon Tokyóban 18 ezer, New Yorkban 25 ezer forintot kellett volna fizetni a készülékért - a szerkesztő megjegyzése). A gyár közlése szerint az újonnan kifejlesztett s több mint száz szabadalommal védett tranzisztorrendszer tette lehetővé a hagyományosnál sokkal kisebb, ötször öt centiméteres színes képernyő előállítását. A készülék egyébként 16 centiméter hosszú, nyolc centiméter széles s 3,1 centiméter vastag. Súlya 45 dekagramm. A Seiko eddig mintegy 70 ezer karórába épített fekete-fehér televíziót értékesített.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_seiko_tv.jpgZsebtévé - japán módra

Humor:idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_humor_4.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_reklam_3.jpg

Kékfény:
A Fővárosi Bíróság kedden másodfokon tárgyalta Demszky Gábor bűnügyét, akit a Budai Központi Kerületi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt korábban hathónapi - háromévi próbaidőre felfüggesztett - szabadságvesztésre ítélt. A bíróság a vádlott fellebbezését nem találta alaposnak, és ezért helyben hagyta az első fokú bíróság ítéletét.

A második világháborúból visszamaradt tüzérségi lövedékek kerültek elő a földből a simontornyai vasútállomástól mintegy ötven méterre, közvetlenül a vasúti töltés mellett. Postai kábelfektetéshez árkot ásó emberek hétfő délután bukkantak rá a hét nagyméretű lövedékre, s ők értesítették az állomásfőnököt és a rendőrséget. Biztonsági okokból két órán át a vasúti közlekedés szünetelt, amíg tisztázódott, hogy közvetlen veszély nincs. A hét tüzérségi lövedéket a magyar néphadsereg tűzszerész és aknakutató zászlóaljjárőre a bejelentést követően kedden elszállította. A járőr elvégezte a környezet biztonsági átvizsgálását is.

Közlemények:
Polgár és Vidéke Általános Fogyasztási és Értékesítő Szövetkezet 9. sz. presszó Görbeháza bélyegző, valamint Polgár és Vidéke ÁFÉSZ 9. sz. szerződéses presszója Görbeháza Molnár Ignác üzletvezető bélyegző 1984. május 17-től érvénytelen.

Ismét indul a népszerű Filléres karaván 1984. június 16-án! Salgótarján-Szécsény. - Városnézés, ebéd, múzeumlátogatások. Részvételi díj: 350 Ft/fő. Jelentkezés: a Magyar Camping és Caravanning Club ügyfélforgalmi irodájában - Bp., Üllői út 6. 1085. Telefon: 336-536, 141-880. Részletes felvilágosítás: 177-208, KEMPINFORM.

Szélvédőüveg széles választékban kapható üveges részlegünknél, autókba, erőgépekbe. Veresegyház, Mikes Kelemen út 18. ÁFÉSZ.

A Honvéd Baráti Kör és a csapat szurkolói szombaton a Honvéd-Tatabánya mérkőzés előtt műsorral egybekötött ünnepségen köszöntik a bajnokságot nyert labdarúgócsapatukat. A Honvéd-induló hangjaira száz fiatal vonul fel a játéktérre, úttörők virágcsokrokkal üdvözlik a játékosokat, a labdarúgók viszonzásként a közönséget ajándékozzák meg emléktárgyakkal. A baráti körök elnökeinek köszöntője után helikopter hozza a labdát a mérkőzésre.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_allasajanlat_3.jpg

Divat: Prognózis férfiaknak
Az idei nyári férfidivat párizsi megfogalmazása a Porte de Versailles mellett levő csarnok hagyományos szakkiállításán tárult a szakmai közönség elé. A francia prognózis szerint az alapanyagoknál egyértelműen mindenekelőtt a len kap hangsúlyt. Nagyon sok a természetes szövet - favorizált a gyűrt hatású felületű, az Indiai anyagokra emlékeztető, úgynevezett Madras-kockás anyag. A fanyar színek - bézs, natúr és világosszürke - mellett élénk bonbonszínek is feltűnnek: lazac, fuchsia, barack, különböző lila és kék tónusok éppúgy, mint a piros és a narancs. Hangsúlyozott a fekete-fehér kombináció is, amelynél a fekete barnával, kékkel, sárgával is társul. A szürke fontos marad csakúgy, mint eddig, akár különböző árnyalatok nemes hatásában, akár más színnel élénkítve. Slágernek ígérkezik a „tetőtől talpig” fehér!

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_divat.jpgA Magyar Divat Intézet modelljei is megegyeznek a Párizsban látottakkal

Teljes üzem a földeken:
Az esős időjárás okozta kényszerpihenő után benépesültek a szántóföldek. A gazdaságokban folytatták a széna és a lucerna kaszálását, a gyomtalanítást, a paradicsom és a paprika palántázását. A Bács-Kiskun megyei gyümölcsösökben már megkezdték a korai cseresznye szedését. A Hajdúságban nagyon régen kelt olyan egyenletesen a 115 ezer hektáron elvetett kukorica, mint ezen a tavaszon. A májusban hullott 50-70 milliméter eső a legjobbkor jött a szántóföldi növényeknek, a búzának és a kukoricának. A csapadék hatására gyors fejlődésnek indult a 16 500 hektáron termelt cukorrépa is. Csongrádban megyeszerte növényvédelmi műszakot tartottak. 70 ezer hektár kukoricás ültetvényen és a 2000 hektáros makói hagymás tájkörzetben kultivátorokkal, tolókapákkal gyomtalanítottak. Egyben fellazították a csapadék után összetömődött földet. Teljes üzem volt a szegedi tájkörzetben, ahol tűzdelték a fűszerpaprika-palántákat. A Kisalföldön megkezdték a széna és a lucerna betakarítását.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_szentesi_arpad_tsz.jpgA szentesi Árpád Tsz-ben termelt primőr paprikát és káposztát hűtővagonokkal szállítják a megrendelőknek

Helikopteres permetezés:
Tokajhegyalján megkezdődött a helikopteres növényvédelem. Más évekhez viszonyítva ezt a korai védekezést az esős időjárás tette szükségessé. Három helikopteres brigád dolgozik a területen, és a borkombinát valamint a szakcsoportok táblái mellett az egyéni szőlőtermelők területét is bepermetezik.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_helikopteres_permetezes.jpg

Muskátli:
Idén kétszázezer cserép muskátlit visz a piacra a szombathelyi Kertész Termelőszövetkezet. A hazánk legkisebb - mindössze 28 hektáron gazdálkodó - termelőszövetkezete egyben az egyik legnagyobb magyarországi virágtermelő is. A kétszázezres mennyiség fele nyugat-európai piacra, Svájcba és Ausztriába kerül, s fele jut a hazai kertekbe. A tavasz késése a szállításban is érezteti hatását - máskor május közepére már befejeződött az idény, míg idén most éppen félidőben tartunk.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_muskatli.jpg

Kiflik Gönyűről:
Közel harmincféle finom pékárut készítenek a Győri Sütőipari Vállalat gönyűi üzemében. A keresett áruféleségek között sóskifliből naponta 35 ezer darabot szállítanak a kereskedelemnek.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_gonyui_kiflik.jpgKészülnek a sóskiflik

Megkezdődik a személyhajózás nyári szezonja:
Rövidesen megkezdődik a személyhajózás nyári főszezonja. A Mahart hajói várhatóan az idén is több mint három és fél millió utast szállítanak a Balatonon és a folyókon. A Balatonon április 8. óta az előidényi menetrend szerint közlekednek a hajók. A főszezont június 24-től számítják. A Mahart balatoni hajózási leányvállalata felkészült a nagy nyári rohamra; valamennyi hajója kifutásra készen áll. Összesen 26 személyhajó áll az utasok szolgálatában, ezek egyszerre hatezer kirándulót szállíthatnak. Közülük a legrégebbi az 1891-ben épített Kelen motoros, amelyen jelenleg filmet forgatnak, a főidényben pedig a Balatontourist Nord veszi bérbe a hajót. A balatoni hajók közül a legnagyobb a Beloiannisz motoros, amely egyszerre 650 utast tud a fedélzetére venni. A hajópark legfiatalabbjai az egyenként 400 személyes katamaránok. Vízibuszból van a legtöbb: öt nyitott és hat zárt hajó járja a szezonban szinte állandóan a vizet. A Mahart folyami hajóin is több utasra számítanak az idén. Huszonhat hajó közlekedik a folyókon, többségük a Dunán, május elsejétől már a főszezoni menetrend szerint. Az elsősorban a gyerekek által kedvelt, 150 személyes vízibuszok mellett 9 Moszkva típusú hajó jár a folyókon. Két nagyobb hajó is szeli a vizeket: a 700 személyes Hunyadi és Rákóczi motoros. Három szárnyas hajó is rendszeresen járja a Dunát, utasaik jó részét külföldiek teszik ki.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_balatoni_komp.jpgA hét végén már csúcsforgalom volt a balatoni kompjáratokon

Szuperfoszfát Budapestről:
A Budapesti Vegyiművek egyik legnagyobb mennyiségben előállított terméke a szuperfoszfát műtrágya. A csak belföldi értékesítésre gyártott műtrágyából az idén több mint százötvenezer tonnát szállítanak a megrendelőknek.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_budapesti_vegyimuvek.jpgKészül a szuperfoszfát műtrágya

Alapanyag - futózáshoz:
A Dunaplast Műanyag és Gumiipari Szövetkezet lőrinci telepe, a TISZKER-rel kooperálva, kilenc gumiabroncs-futózó üzemnek szállítanak - jó minőségű, malaysiai kaucsukból és a Szovjetunióból érkező koromból készült - alapanyagot.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_dunaplast_alapanyag.jpg

Kiváló üdülő Kőszegen:
Elnyerte a Kiváló Üdülő címet a Kőszegi SZOT Gyermek-üdülőszanatórium. Az oklevél ünnepélyes átadására a héten került sor. Évente 1350 asztmás gyerek gyógyulási helye az üdülőszanatórium. Az általános iskolás korú gyerekek általában egy hónapot töltenek itt. Gyógyulásukról és tanulásukról hatvan dolgozó - ápolónők, pedagógusok és egy orvos - gondoskodik. Az üdülő az elismerést elsősorban a dolgozókból alakult hat szocialista brigád tavalyi kiváló munkájával érdemelte ki. A brigádtagok kertészkednek, kisebb-nagyobb felújításokat vállalnak a gyermeküdülőben, s a látogatási napokon hazaszállítanak néhány gyereket is. Öntevékenységüknek köszönhető, hogy tavaly a tervezett 173 ezer forintnyi bevétel helyett 465 ezer forintot könyvelhetett el az intézmény. A tegnapi ünnepségen különféle jutalmakat is átadtak az üdülőszanatórium dolgozóinak.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_koszegi_gyermekszanatorium.jpgKészülődés a hazautazáshoz

A Magyar Televízió műsorán: Holnap kupaszerda
Lendvai György írta a forgatókönyvét ennek a drámának, amely egy nyugalmazott iskolaigazgatóról szól, akit betegsége tolószékre kárhoztat. Egyhangúságban telnek egymás után a napok, amelyekbe csak az hoz némi színt, hogy a meglehetősen magas nyugdíjból arra is telik, hogy az igazgató emberekkel vegye körül magát, akiket meglehetősen kihasznál, nem egyszer megaláz. Azonban egy újabb agyvérzés magatehetetlenné teszi és kiszolgáltatja környezetének, azoknak is, akik elérkezettnek látják az időt, hogy fellázadjanak... Mindössze egy ember, a bejárónő az, aki az igazgató mellé áll. A férfinak tudomásul kell vennie, hogy mégis csak a szeretet a legfontosabb. A főbb szereplők Szabó Sándor, Szegedi Erika, Őze Lajos, Szilágyi Tibor, Venczel Vera, Kertész Péter, Sárosi Gábor és mások. A rendező Nemere László.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_szegedi_erika_szabo_sandor.jpgSzegedi Erika és Szabó Sándor

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_mozi.jpg

Színházi bemutató: Húsvét (zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház)

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_baracsi_ferenc_bago_laszlo_racz_tibor_derzsi_janos.jpgBaracsi Ferenc, Bagó László, Rácz Tibor és Derzsi János

Magyar könnyűzene: Újra itt vagyok... Beszélgetés Aradszkyval
- Hónapok óta szerepel a Magyar Ifjúság slágerlistáján Bakos Gábor-Szenes Iván: Túl a zsúfolt városon című számával. Milyen változást hozott ez a dal?
- Azóta több új felvétel is készült. Februárban pl. a Fővárosi Operettszínházban megrendezett nyilvános tánczenei bemutatón Victor Máté-Szenes Iván: Te minden áron jót akarsz nekem című dalát énekeltem. Aztán hamarosan az üzletekbe fog kerülni egy kislemezem. Az A oldalon levő számot Szikora Róbert, az R-GO együttes vezetője írta, 10 szív, vagy 100 szív nekem mindegy címmel, a B oldalon pedig egy világsláger lesz, Shakin Stevens dala, Bradányi Iván magyar szövegével: Csak ezt az éjszakát. Nagy várakozással tekintek a lemez megjelenése elé, s remélem, hogy a régi nagy sikereket fogja idézni.
- Mit csinál jelenleg?
- A Divat-olimpia című ORI-műsorral járom az országot: Békéscsabától Veszprémig, Salgótarjántól Sopronig csaknem minden városban megfordulunk. A műsorom érdekessége, hogy - a hagyományoktól eltérően - csak új dalokat énekelek. Ezenkívül most van folyamatban a legújabb Pulzus című tévéműsor felvétele, ebben a 10 szív vagy 100 szív című dalomat adom elő. Ez egyébként - pár hét óta - szintén szerepel a slágerlistán.
- Az újabb felvételei modern hangvételű dalok. A közönség nagy része viszont megszokta Aradszky Lászlótól az örökzöld slágereket ...
- A félreértések elkerülése végett: én nem szeretnék hűtlen lenni a régi nagysikerű dalaimhoz, hiszen elsősorban ezeknek köszönhetem a közel húszéves ténykedésemet a zenei pályán, de az a véleményem, hogy a mindenkori modern irányzatokat figyelembe kell venni - és én figyelembe is veszem. Ezt az utóbbi műsoraim tematikája is bizonyítja.
- Közel 20 éve van a pályán. Melyik volt a legkedvesebb dal, melyik sikerre emlékezik vissza legszívesebben?
- Mindig a legutolsó produktum a legkedvesebb, mindig a legutolsó sikert értékelem a legjobban, mert csak a múltból élni nem lehet. Nap mint nap le kell tenni valamit az asztalra ahhoz, hogy az embert másnap is szívesen föladják és ha színpadra lép, tapsoljanak.
- Hol és milyen műsorokban láthatjuk legközelebb?
- Május végén kerül sor a Vigadóban a Szécsi Pál emlékműsorra. Itt olyan neves kollégákkal fogok szerepelni többek között, mint Havasy Viktor, Ihász Gábor, Katona Klári, Cserháti Zsuzsa... és még sorolhatnám. Azután - a tervek szerint - ismét szerepelni fogok a televízióban, a Zenebutik egyik adásában. Ami pedig az ORI-műsorokat illeti: most indul Budapesten az Ujjé a ligetbe nagyszerű című műsor - ebben szintén szerepelek, nyáron pedig a balatoni fellépések következnek. Június 24-től - 10 napon keresztül - Siófokon, a hajón, majd a környék művelődési házaiban és a szabadtéri színpadokon láthat a közönség.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_aradszky_laszlo.jpgAz örökifjú Aradszky László

A népszerű Korál együttes új programmal egy nagy nyári turnéra készül. Balázs Ferenc, a csapat „kapitánya" elmesélte, hogy egy új nagylemez zenei anyagát kívánják bemutatni ezen a sorozaton. Kíváncsian érdeklődtünk, hogy lesz-e személycsere vagy stílusváltás a zenekarnál!? Örömmel nyugtáztuk, hogy egyiket sem tervezi a népszerű rock-társulat. A megszokott dallamos rockzenét kívánják továbbra is képviselni, változatlan felállásban. Az új koncertműsorukról nem árultak el semmit, mondván: ezt meglepetésnek szánják.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_koral_egyuttes.jpgTurné előtt a Korál együttes

A hét közepén az amerikai slágerlistákat még mindig - immáron harmadik hete - Lionel Richie Hello-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét a Duran Duran The Reflex című számai vezetik.

Olyan előadók jelentkeztek új-, vagy válogatás albumokkal, mint Bob Marley & The Wailers (Legend), Twisted Sister (Stay Hungry), Slade (Slades Greats), Michael Jackson (Farewell My Summer Love), The Bangles (All Over the Place), Tina Turner (Private Dancer), INXS (The Swing), vagy a Eurythmics (Touch Dance).


Tina Turner és albumának címadó dala

Megjelent!
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_megjelent_hajra_fradi.jpg

Külföldi sajtó:

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_sport_illustrated.jpgA hét első napján megjelent Sports Illustrated című világhírű szaklap is a múlt heti olimpiai eseményeket helyezte fókuszba, illetve a címlapra

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_time_magazin.jpgA Time Magazin is címlapot szentelt az előző heti eseményeknek

Levelezőtársat keresünk:

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_lehoczki_tibor_lanyokkal_levelezne.jpgLehoczki Tibor (18) tanuló, 1213 Budapest, Aradi vértanúk u. 130. - lánnyal levelezne

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_majoros_eva_fiukkal_levelezne.jpgMajoros Éva (17) 4026 Debrecen, Bem tér 13. - cukrász - fiúkkal levelezne

Kedden előkészületi gálameccsen fogadta az NB II. éllovasa, az Eger SE, az osztrák listavezetőt, a válogatottakkal teletűzdelt Austria Wient. A mérkőzés apropóját az szolgáltatta, hogy a nap folyamán az Egri Dohánygyár és az osztrák csapat főszponzora, a 200 éves Austria Tabak, meghosszabbította együttműködési szerződését.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_eger_austria_wien.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_eger_austria_wien_barta_obermayer_koncilia.jpgBarta több jó lövéssel veszélyeztetett, ezúttal Obermayer mellett talált rést, Koncilia kapus azonban hárítani tudott

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_eger_austria_wien_horvath.jpgAz eltiltását letöltött Horváth, csereként, góllal mutatkozott be

Szintén kedden elutazott a magyar ifjúsági labdarúgó-válogatott a Szovjetunióba, a pénteken kezdődő EB 16-os döntőjére. A kijelölt 17 játékos közül 16 kelt útra. Szeiler József vizsgái miatt csütörtökön indul társai után. Az EB-n szereplő magyar játékosuk. Kapusok: Petry Zsolt (MTK-VM) és Szeiler József (Ferencváros). Mezőnyjátékosok: Takács József (Diósgyőr), Pintér Attila (Salgótarjáni Síküveg), Keller József (Nagykanizsa) Szélpál László (SZEOL AK), Kovács Ervin (Ú. Dózsa). Deák Sándor, Haáz Ferenc, Zsivótzky Gyula (Ferencváros), Oravecz György (MTK-VM), Vincze István (Tatabánya), Zsinka János (Volán), Kovács Kálmán (Bp. Honvéd), Krizán Sándor (Nyíregyháza), Csoboth Róbert (Pécs) és Zvara József (Vasas).

Még a nap eseménye volt, hogy Zürichben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) megalapításának 80. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezések keretében este pályára lépett az 1982. évi spanyolországi világbajnokság döntőjének két résztvevője, a világbajnok olasz válogatott és a második helyezett NSZK. Az ünnepi megemlékezés-sorozat egyik fénypontjának szánt VB-döntő „visszavágója” halványra sikeredett, nagy csalódást okozott a Letziground-stadionba kilátogatott közel 30 ezer nézőnek.

Német SZK-Olaszország 1:0 (0:0). Vezette: Coelho (brazil). A találkozó egyetlen gólja a 62. percben született: jobb oldali szögletrúgás után az 50. válogatottságát ünneplő Briegel fejjel vette be az olaszok hálóját. A gól után a mérkőzés irama, színvonala emelkedett ugyan, de ez csekély vigaszt jelentett az első hatvan perc gyenge játéka után.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_nszk_olaszorszag.jpgAz NSZK válogatottja, balról: Rummenigge, Schumacher, Briegel, Buchwald, K. Förster, Völler, B. Förster, Rolff, Allofs, Stielike, Brehme

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_nszk_olaszorszag_briegel.jpgHans-Peter Briegel szerezte a győztes gólt


A mérkőzés összefoglalója

Londonban szerda este újabb európai kupagyőztest avattak: az angol Tottenham és a belga Anderlecht vívta a brüsszeli 1:1 után az UEFA Kupa-döntő visszavágóját. A döntő iránt egyébként óriási volt az érdeklődés, a belépők néhány óra alatt gazdára találtak, így telt ház előtt játszott a csapatok. A találkozóra, sajnos, nemcsak a játékosok, hanem a rendőrök is készültek. Néhány elvetemült rendbontó előre bejelentette, hogy bosszút állnak a Brüsszelben agyonlőtt társukért. Az Anderlecht vezetősége éppen ezért megkérte az együttes szurkolóit, hogy ne utazzanak el Londonba.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_kupaszerda_tottenham_hotspurs_anderlecht.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_kupaszerda_tottenham_hotspurs_anderlecht_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_kupaszerda_tottenham_anderlecht_steve_archibald_georges_grun.jpgArchibald átlép Grunon, ahogy a Tottenham az Anderlechten

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_kupaszerda_tottenham_anderlecht_graham_roberts.jpgGraham Roberts ünnepli az egyenlítő gólját

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_kupaszerda_tottenham_hotspurs_anderlecht_archibald.jpgArchibald a kupával

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_kupaszerda_tottenham_anderlecht_gyoztesek.jpgA boldog győztesek


A gólok és a büntetőpárbaj

Ózdon zuhogó esőben, a Kohász stadionban játszott egymással a két ország utánpótlás-válogatottja. A két együttes az őszi nagy feladatra, az utánpótlás EB-re készül. Fontos állomás ez a 90 perc a csapatszervezésben. A norvégok gyors ellentámadásokkal sokszor zavarba hozták a magyar védelmet.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_utanpotlas_valogatott_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_utanpotlas_valogatott_merkozes_2.jpg

És akkor lássuk a lényeget, a Magyarország-Norvégia barátságos válogatott labdarúgó mérkőzést!
Hármasugrásra készül a vasárnap óta Tatán táborozó válogatott: Székesfehérvárott Norvégia, jövő csütörtökön az Üllői úton Spanyolország, majd június 6-án Brüsszelben Belgium csapata az ellenfél. Nem csoda, ha Mezey György szövetségi kapitány és segítői valóságos országjáró körutat tettek az utóbbi hetekben, hogy szemlézzék a kiválasztott játékosok formáját a bajnoki mérkőzéseken. A kapitánynak nem kevés a gondja: Kovács kapus sérült, Róth a nemzetközi összecsapásokon kapott két sárga lap miatt nem szerepelhet a norvégok elleni, Kardost pedig öt bajnoki mérkőzéstől eltiltották, s noha erre nincs írott szabály, a válogatottban sem léphet pályára, Ráadásul Hannich, Garaba és Gyimesi is sérülten érkezett a táborba, igaz viszont, hogy újra együtt készül a többiekkel Nyilasi és Szokolai. Hétfőn Tatán ítéletidő tombolt, ezért délelőtt nem tudott edzeni az együttes. Később kiderült az ég, majd az is, hogy Garaba és Gyimesi nem játszhat szerdán, Hannich viszont igen, Miután a korábbi védelemből négyen is hiányoznak, Mezey György a két Disztl testvért a kezdő csapatba állította. Szinte hagyományos refrén a barátságos találkozók előtt: „Szükség van-e ilyen mérkőzésekre, amikor az eredményt sehol sem jegyzik?” Kétségtelen, a tét nélkülinek nevezett összecsapások ma már korántsem annyira népszerűek, mint hajdanán, de másképp felkészülni fontos tornákra - EB, VB - nem lehetséges. Ezt az utat járja a magyar és a norvég válogatott is, éppen a sikeres VB-szereplés reményében. Ám az isztambuli 6:0 után a hazai folytatás szinte kötelező a magyar együttestől. Ez lesz a magyar csapat 578. hivatalos országok közötti találkozója. Az eddigi 577 mérkőzés mérlege: 305 győzelem, 122 döntetlen, 150 vereség, 1431 adott - és 905 kapott gól. Az 577 mérkőzésből eddig nyolcat játszott a magyar válogatott Norvégia ellen. A mérleg igen jó: 7 győzelem, 1 vereség, 30 adott - és 5 kapott gól. A 30 magyar gólt 17 magyar és két norvég játékos szerezte. Kiss László a legeredményesebb. A Vasas csatára a legutóbbi 2 világbajnoki selejtező 6 magyar góljából négyet ért el, Bene és Bodnár 3-3, Csordás, Palotás, Schlosser és Tichy pedig 2-2 alkalommal volt eredményes.

Disztl Péter, a Videoton kapusa, szerdán a norvégok ellen először védi a válogatott hálóját. A jól megtermett - 189 centi magas, 79 kilós -, 24 éves kapus kilenc évvel ezelőtt Bajáról került Székesfehérvárra, s azóta csaknem másfél száz mérkőzésen játszott a gyári csapat színeiben. Most előrelépett...
- Hatszor már ültem a kispadon, de a válogatottban még nem voltam kezdő játékos - mondja. - Jó érzés, hogy a szövetségi kapitány megtisztelt bizalmával. Ez a tudat még lámpalázat is kivált.
- Hazai pályán a bemutatkozás mit jelenthet?
- Kétségtelenül előny, hogy otthon játszunk, de az ellenfél erre nincs tekintettel, és védeni még jobban szeretnék, mint eddig. Az is más, ahogyan eddig a kispadról láttam a válogatott mérkőzéseit, mint a kapuban állni. Az már családi öröm, hogy előttem testvérem játszik hátvédet, így egyszerre debütálunk.
- Mit vár a norvégok ellen?
- Nem szoktam jósolni, azt ígérhetem, hogy a magam részéről mindent megteszek a jó eredményért.
- És a Videoton...?
- Szeretnénk a dobogóra kerülni a bajnokságban. Két olyan nagy kívánság ez, hogy nem is sorolom tovább a vágyaimat...

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_merkozes_disztl_peter.jpgDisztl Péter

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_merkozes_diszlt_peter_disztl_laszlo.jpgA magyar válogatottban eddig 657 játékos kapott szerepet. Most emelkedik ez a szám, mert a Disztl fivérek személyében két újoncot is avatnak. A válogatott mérkőzések immár 83 éves történetében egyszer fordult elő, hogy két testvér egyszerre mutatkozott be a nemzeti tizenegyben, éspedig 1906. október 7-én Prágában, a Csehszlovákia elleni 4:4-es mérkőzésen, amikor az 1885-ben született Molnár I. Ferenc játszott balhátvédet és a két évvel fiatalabb Molnár II. Imre pedig balösszekötőt. A Fogl, Kertész, Kovács (MTK), Molnár, Rémay, Sárosi és Senkey testvérek játszottak együtt a válogatottban Disztl Péter és László előtt. Fogl II. Károly (1895) és Fogl III. József (1897) a „testvér rekorder”, ketten összesén 87-szer szerepeltek a válogatottban és ebből 27 alkalommal együtt. Sárosiék ketten 86-szoros válogatottak, együtt 11-szer játszottak.

A Disztl-fivérek végül összesen 65-ször szerepeltek a magyar labdarúgó válogatottban. Péter 37, László 28 alkalommal húzhatta magára a címeres mezt.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_merkozes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_merkozes_tor_roste_fossen.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_merkozes_eric_hof.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_merkozes_paul_wolfisberg.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_merkozes_nyilasi_tibor.jpgNem boldogultak Nyilasiék a norvég védelemmel 

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_merkozes_csongradi_hajszan.jpgCsongrádi és Hajszán (sötét mezben) két norvéggal küzd a labdáért

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_merkozes_nyilasi_tibor_2.jpgNyilasira (sötét mezben) nagyon vigyáztak a norvég védők, az osztrák bajnokság góllövőlistájának vezetője azonban így is sokszor került helyzetbe. Más kérdés, hogy ezek kimaradtak

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_merkozes_hannich_peter.jpgThorstvedt, a norvég kapus és Gröndalen (fehér mezben) a földön, de Hannich is már csak fektében tekint az elguruló labda után. Ez a helyzet is kimaradt

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_merkozes_nyilasi_tibor_2_1.jpgKihagyott helyzetei dacára Nyilasi volt a legveszélyesebb magyar csatár, nélküle végképp kilátástalanná vált a gólszerzés

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_merkozes_hajszan_gyula.jpgHajszán (jobboldalt) és Hareide birkózása


A kimaradt helyzetek

A magyar válogatottra hasonlóan kemény küzdelmek várnak, s nem csupán a selejtezőkön, hanem már csütörtökön a spanyolok, majd hat nappal később a belgák ellen. Így mérleget készíteni helyesebb a „hármasugrás” után. De annyi már most bizonyos, hogy a következő két lépésnek hosszabbnak kell lennie az elsőnél, mert a norvégok elleni teljesítmény alighanem kevés lesz az egyaránt az Európa-bajnokság nyolcas döntőjébe jutott Spanyolország és Belgium válogatottja ellen.

Tekintsük át az NB II. legfontosabb szerdai momentumait. A másodosztály 32. fordulójában az Eger már egy héttel korábban lejátszotta mérkőzését Keszthelyen. Botlott a második helyezett Békéscsaba, de a szintén a feljutásért harcoló Debreceni MVSC egyelőre nem tudott élni a lehetőséggel, mert Kazincbarcikán az ítéletidő miatt félbeszakadt a találkozója.idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_nb_ii_2.jpg

A nap folyamán fordulót bonyolítottak le a harmadik vonal Duna-csoportjában. Még nem dőlt el semmi, a csoportelső Dunaújvárosi Kohász magabiztosan győzött, az üldözők közül döntetlenje miatt lépéshátrányba került a Ráckeve a két pontot bezsebelő Oroszlánnyal szemben.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_norvegia_teruleti_bajnoksagok_duna_csoport.jpg

A hétvégén jön a 29. forduló, az alábbi párosításokkal:

Vasas - Videoton
Bp. Honvéd - Tatabánya
Ú. Dózsa - Volán
Csepel - DVTK
ZTE - Rába ETO
SZEOL AK - Ferencváros
MTK-VM - Haladás
Nyíregyháza - Pécsi MSC

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5016425502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Head Honcho 2021.03.02. 19:08:20

Hohó! Az Austria Wien kezdőjében maga Toni Polster, akiről azt mondták anno, hogy a kapu előtt egy söralátét méretű körben mozog. :)

maribor_ 2021.03.02. 19:47:17

@Head Honcho: Hagyján, de Kakas is védett az Eger SE-ben!

RTB 2021.03.02. 22:52:58

A 22. sz Volánban Kutasi Róbert?

RTB 2021.03.02. 22:55:38

Debreceni Kinizsiben Garamvölgyi, a Ganz Mávagban pedig csakis Várhidi Péter lehet.

maribor_ 2021.03.03. 04:56:58

@RTB: Az előző fordulóban pont volt egy ganzos-várhidis kép.

RTB 2021.03.03. 08:37:52

@maribor_: köszi
most kimaradt pár forduló nekem:(
süti beállítások módosítása