Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Indul az NB III tavaszi szezon

2013.03.01. 11:13 Rich.mond

Ezen a hétvégén kezdetét veszi az utolsó hatcsoportos NB III-as pontvadászat tavaszi szezonja. Valójában már múlt héten le kellett volna játszani egy elmaradt mérkőzést a szétesőfélben lévő Ózd és az MTK II között, de az elmaradt meccs ismét elmaradt. A meglehetősen furcsa körülmények között elhalasztott találkozóról bővebben itt. Arról is vannak kételyeim, hogy tényleg ez az utolsó hatcsoportos szezon, ugyanis a jelenlegi rendszert 2000-ben már megreformálták a jelenlegi szisztémára, hogy aztán 2003-ban kétcsoportossá tegyék a harmadosztályt -bevezetve egy hatcsoportos negyedosztályt. 2005-ben aztán visszaállítottak mindent, beleértve a kétcsoportos NB2-t. Hogy miért, arról fogalmam sincs. Talán túl izgalmasak voltak a bajnokságok? -ekkortájt volt 12 csapatosra szűkítve az NB1 is.

Kisvárdai öröm (www.nb3.hu)

Őszintén szólva a kétcsoportos harmadik vonalat én is túlzásnak éreztem -ráadásul totálisan felesleges volt a hatcsoportos negyedosztály. A jövőre bevezetendő 16 csapatos NB II, három csoportos NB III, alatta pedig a megyei osztályok pont optimális beosztások a jelenlegi anyagi viszonyokhoz és csapatszámhoz mérten. Így talán tényleg lesz elég jelentkező a feljutásra, a kiesők tényleg kiesnek és kialakul egyfajta verseny. Talán. Valójában fel sem foghatom, hogy miért volt jó a csapatokkal feltölthetetlen 32 csapatos másod és a 96 csapatos harmadosztály. Őszintén hiszem, hogy hosszú távon ez pozitív folyamatokat indíthat el, mert a másodosztálytól a negyedik vonalig (róluk későbbi írásokban lesz szó) igencsak meg fognak erősödni a bajnokságok. És végre elválik egymástól a profi bajnokság az amatőrtől. Mit tapasztaltunk hat állomásos NB III-as körútunk során?

Nyilván mindegyik csoport valamiért speciális volt, de szép számmal találtunk közös pontokat a Duna, a Mátra, a Bakony, az Alföld, a Dráva és a Tisza csoportban -itt minden tabella, jó pár csapatismertető és pénzügyi jelentés  is megtalálható.

Egyrészt feltűnő, hogy az első 5-6 csapat minden esetben sikeresen meglépett a mezőny második felétől -kivéve a Duna csoportban, ahol nyolcan versengenek még a bennmaradásért. Ezen csapatok elsősorban az NB III-as tagság megőrzését tűzték ki célul, az NB II-es csapattal megvívandó osztályozóról és a feljutásról nagyon óvatosan beszélnek. Talán csak a Budaörs, a Jászapáti, a Balatonfüred, és a Mosonmagyaróvári MTE gondolja komolyan -esetleg még a Nagykőrös. Ezek közül csak hárman lehetnek bajnokok. Szerintünk a Szekszárd, Kisvárda és a Dunaharaszti meg fog elégedni a bajnoki címmel -legalábbis a múlt ezt támasztja alá, hiszen utóbbiak tavaly bajnokként már feljuthattak volna, ha akarnak.

A sikeres szerepléshez vezető módszerek eltérőek. Idegenlégiósokat szép számmal találunk Cigándtól Mosonmagyaróvárig -előbbinél kameruni, utóbbinál kínai, kanadai és amerikai is felbukkant, de a Komló sem volt rest Nigériától Brazíliáig szétnézni játékost keresve. A Nagykőrös, Jászapáti, Budaörs szép számmal szerződtetett volt NB1-es játékosokat -akikből azért találunk még Kisvárdán is, illetve egy-egy játékos gyakorlatilag bárhol felbukkanhat és nem feltétlenül élcsapatoknál - lásd Gyánó Dombóváron, Lisztes Soroksáron, stb.

A Dunaharaszti, Balatonfüred, Szekszárd, Andráshida, Hatvan -a lista természetesen nem teljes- inkább a másodosztályból igazolt, rutinos játékosokat, őket kiegészítve az NB1-be be nem került, de az NB1-es csapatoknál jó körülmények között fejlődő, NB II/NB III-ban már kipróbált utánpótlás játékosokkal. Minél közelebb vagyunk Budapesthez, ez annál gyakoribb.

Bár az első és most már a másodosztályra sem igaz a budapesti túlsúly, de a harmadik vonalban ez feltehetőleg mindig is igaz lesz. Főleg, ha hozzávesszük az agglomeráció csapatait, hiszen Maglód, Érd, Monor, Üllő, Tököl, Budaörs, Diósd, Biatorbágy jelenleg is az élmezőnyben tanyázik, a Dabas pedig még odaérhet. Budapestről pedig az RKSK, Újbuda, Pénzügyőr, ESMTK, REAC, esélyes az NB III-as tagságra -talán még a Soroksár. A kiesők közül még hozzájuk csapódik majd a BKV, illetve a Honvéd, FTC, Újpest és az MTK második számú csapata. Tehát jövőre a középső csoportban nem kell majd sokat költeni utazásra.

Sőt, jövőre igen erős BLSZ 1-ben edzőthetnek a fővárosi csapatok, mivel az RTK, a Budafok, a III. Kerület, Csepel és a RAFC is oda fog kihullani- azért a Soroksár is esélyes erre.

Aki esetleg itt szeretne vidéki romantikát keresni, az néhány helyen meg is találhatja -és nem is feltétlenül az alsóbb régióban. Andráshida ugyan Zalaegerszeg része, de Cigánd, Felsőtárkány és Bölcske egyaránt 3000 körüli lakosságszámmal büszkélkedhet, mégis lépést tudnak tartani nagyobb és gazdagabb településekkel. Felsőtárkány (tárkányi tájkép alul) és Bölcske ráadásul erősen amatőr csapatnak tűnik, Andráshida és Cigánd (falumúzeum a képen) csak félig -utóbbinál már említettük a légiósokat. 

 

 

 

 

 

 

 

Komoly szívfájdalmam, hogy alig van szervezett szurkolás ebben az osztályban -kivétel Érd, Dorog, Bölcske, Nagybátony, Kisvárda, Mosonmagyaróvár, Komló, Csepel. Háromszáz felett talán Kisvárdán, Hatvanban, Dorogon, Mosonmagyaróváron van az átlagnézőszám. Talán.

Tehát a sorrend még komolyan változhat a hat csoportban, de azért nagyon komoly meglepetésekre ne készüljünk. Az erősorrend elég világosan kirajzolódott. A hat csoportot elnézve talán Felsőtárkány, Körmend és Bölcske szereplése pozitív meglepetés. A Jászapáti és a Nagykőrös pedig a semmiből feltűnve került az élmezőnybe, de a keret alapján cseppet sem meglepő módon. Azért a júniusban megvívandó osztályozókra kíváncsi leszek, de a valódi izgalmak ősszel kezdődnek majd. Másod, harmad és negyedosztályban egyaránt.  

Ajánlott oldalak: Oldalvonal   NB3.hu  Pesti foci                                                                                                      

Címkék: futball nb3


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr365111231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása