Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 4. forduló

2018.06.04. 07:23 maribor_

1982. szeptember 18-19., a hónap utolsó előtti hétvégéje

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_headlines.jpgMegnyitotta kapuit az Őszi Budapesti Nemzetközi Vásár

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

szeptember 16.

A Minisztertanács ülésén áttekintette a mezőgazdaság ár-, pénzügyi szabályozási és támogatási rendszerét. Megállapította, hogy ezekben alapvető változtatásra nincs szükség, indokolt viszont olyan módosításokat végrehajtani, amelyek arra ösztönöznek, hogy a termelés jobban igazodjon a szükségletekhez, s egyidejűleg növekedjen az érdekeltség az eszközök jobb kihasználásában, az anyaggal és az energiával való takarékos gazdálkodásban. E célból 1983. január 1-től emelik a főbb mezőgazdasági termékek, valamint a termelésben felhasznált egyes munkaeszközök és anyagok beszerzési árát.

A Fővárosi Távfűtő Művek a hivatalos fűtési idény kezdete előtt egy hónappal befejezte a nyári karbantartást. Szeptember 15-ig a Főtáv szakemberei átvizsgáltak 350 kilométer hőtávvezetéket, s 26 hőtermelő központ 146 kazánját újították fel. A karbantartóknak sikerült valamennyi távfűtéses lakónegyedben az üzemszünet eredetileg tervezett kéthetes idejét egy-két nappal lerövidíteni. (Ma már a budapesti lakások csaknem egyharmadába a Fővárosi Távfűtő Művek juttatja el a meleg vizet.)

ABC-áruházat adtak át Debrecen legnagyobb lakótelepén, az Újkertben. Az üzletet egy régi épület átalakításával készítették el, s most ötszáz négyzetméter alapterületen bőséges árukészlettel várják a vásárlóikat. Ugyancsak megnyílt a kibővített és átrendezett salgótarjáni Pécskő üzletház. Korábban kihasználatlan területek beépítésével az üzletház eladótere több mint ötszáz négyzetméterrel növekedett. A tarjáni kereskedők az ország harminc nagykereskedelmi vállalatától, ipari szövetkezetétől és nagyüzemétől közvetlenül szerzik be áruikat. A csütörtöki kapunyitás egyszersmind a tíznapos Nógrád megyei kereskedelmi napok nyitánya is volt.

A libanoni miniszterelnök Washington közel-keleti politikáját bírálta. Az izraeli hadsereg ellenőrzése alatt tartja Nyugat-Bejrút stratégiai pontjait. Safik el-Vazzan libanoni kormányfő egy rádiónyilatkozatban kijelentette: az Egyesült Államokat nagy felelősség terheli az újabb libanoni fejleményekért, hiszen több ízben is szavatolta, hogy az izraeli katonák nem lépnek Nyugat-Bejrút területére. Ami most történik, az számunkra kérdésessé teszi az Egyesült Államok szavahihetőségét - hangoztatta a kormányfő. Vazzan azzal vádolta Izraelt, hogy Basir Gemajel meggyilkolását ürügyül használta fel Nyugat-Bejrút lerohanására. A miniszterelnök hamisnak nevezte azt az izraeli okfejtést, hogy a harcok megakadályozása és a béke biztosítása céljából rendelték el a főváros nyugati részének katonai megszállását.

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_nyugat_bejrut.jpgIsmét csatatérré vált a libanoni főváros nyugati negyede

Csütörtökre virradó éjszaka kivégezték Szadegh Ghotbzadeh volt iráni külügyminisztert. Azzal vádolták, hogy meg akarta dönteni az iráni iszlám rendszert és meg akarta gyilkolni Khomeini ajatollahot, Irán vallási vezetőjét - jelentette az ÍRNA iráni hírügynökség. A 46 éves, korábbi külügyminisztert április 8-án tartóztatták le, és 44 más személlyel együtt fogták perbe. A tárgyalás augusztusi befejezésekor az IRNA idézte a vizsgálóbíró, Mohammad Reysari hodzsatoleszlám kijelentését, hogy a Khomeini elleni összeesküvést bizonyítékok támasztják alá.

szeptember 17.

A kőbányai vásárközpontban megnyitották az őszi BNV-t, a fogyasztási cikkek szakosított bemutatóját. Az ünnepségen részt vett Havasi Ferenc, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, Méhes Lajos ipari miniszter, a Politikai Bizottság tagjai; Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese. Ott volt a kormány több tagja, megjelentek a diplomáciai képviseletek vezetői és tagjai, valamint a hazai és külföldi kiállítók képviselői. Kelemen Lajos, a fővárosi tanács elnökhelyettese mondott beszédet. - A fogyasztási cikkek szakvásárának megnyitására ebben az évben, sajnos, nem a gond nélküli élet derűs időszakában kerül sor - mondotta.

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_bnv_megnyitas.jpgA megnyitóünnepség vendégei megtekintik a vásárt. Az előtérben: Méhes Lajos, Marjai József, Havasi Ferenc és Kelemen Lajos

Az elnökhelyettes elmondta, hogy az idei őszi vásárra minden eddiginél többen jelentkeztek. Hazánkkal együtt több mint negyven ország, valamint a Palesztinai Felszabadítási Szervezet kiállítói mutatják be fogyasztásicikk-újdonságaikat. A több mint 50 000 négyzetméternyi területen a kiállítók száma meghaladja az 1600-at. A legnagyobb külföldi kiállítók a Szovjetunió, Jugoszlávia és a Német Szövetségi Köztársaság. Örömünkre szolgál, hogy a BNV-n - hosszabb szünet után - ismét megjelent Vietnam, Algéria, Görögország, Kenya és Kuvait, s új kiállítóként üdvözölhetjük Costa Ricát, Ecuadort és Hondurast.

Bonnban drámai fordulatot vett a koalíciós kormány több mint egy esztendeje tartó válsága. Lambsdorff gazdasági miniszter parlamenti fölszólalásában csak ímmel-ámmal tett eleget annak a kancellári kérésnek, hogy foglaljon állást a koalíciós kormány gazdaságpolitikája, az 1982-es és 1983-as költségvetési tervezet mellett.  Kijelentette ugyan, hogy egyetért a kormány költségvetési javaslataival, azonban azt is hozzáfűzte, hogy szükségesnek tartja az általa készített, a kormány politikájától nagyon eltérő gazdasági javaslatok fölötti „mielőbbi nyílt vitát”. Más szóval: Lambsdorff egyszerre helyeselte a kormány gazdaságpolitikáját és az annak homlokegyenest ellentmondó saját javaslatait. Ez minden jel szerint a Genscherrel egyeztetett, a kancellár és az SPD kifárasztását szolgáló taktika részét képezte.

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_schmidt_genscher.jpgCarstens, az NSZK elnöke átnyújtja Genschernek az elbocsátó okmányt. Schmidt és Genscher e kézfogásával véget ért a bonni kormánykoalíció tizenhárom éves időszaka

Ezt a kancellár nem hagyhatta ennyiben, ezért reggel 9 órára magához kérette Lambsdorff gazdasági minisztert. Egyszersmind értesítette Genschert és Wolfgang Mischnicket, az FDP parlamenti frakciójának vezetőjét arról a szándékáról, hogy a parlament délelőtti ülésén nyilatkozni fog, és lehetővé kívánja tenni a konstruktív bizalmatlansági indítvány felvetését. Hans-Dietrich Genscher mintha csak erre várt volna, a szabaddemokrata miniszterek nevében benyújtotta valamennyiük lemondását, s közölte a kancellárral, hogy pártja „megszűntnek tekinti a szociál-liberális koalíciót”.

Az izraeli csapatok reggel ismét tűz alá vették Nyugat-Bejrút több lakónegyedét. Hírügynökségi jelentések szerint a leghevesebb összecsapásokra az Al Morabitun (független nasszeristák mozgalma) székhelye környékén került sor a megszálló izraeli fegyveresek, valamint palesztin és libanoni baloldali egységek között. Az izraeliek előretörése korábban az Al Morabitun fegyvereseinek elkeseredett ellenállásán tört meg. A Reuter szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy a jobboldali falangista milícia tagjai átvették az ellenőrzést a szabrai palesztin menekülttáborban. A bejrúti rádió pedig közölte: Izrael sürgette, hogy a libanoni hadsereg felügyelete alatt az összes palesztín vonuljon ki a szabrai táborból.

Argentína azt szeretné, ha Javier Perez de Cuellar ENSZ-főtitkár közbenjárása révén tárgyalások kezdődnének London és Buenos Aires között a Falkland- (Malvin-) szigetek jövőjéről. Amikor júniusban az argentin csapatok a Falkland- (Malvin-) szigeteken megadták magukat a brit erőknek, Margaret Thatcher brit kormányfő határozottan kizárta annak lehetőségét, hogy kétoldalú vagy az ENSZ bekapcsolásával folytatandó tárgyalásokon döntsenek a szigetek jövőjéről.

szeptember 18.

A nyárias melegben már a reggeli órákban a fővárosiak ezrei indultak útnak a kőbányai vásárvárosba, hogy ott legyenek már tíz órakor, a BNV nyitásának időpontjában. A vásár nem okozott csalódást azoknak, akik szabad szombatjukat a hazai és a külföldi fogyasztási cikk újdonságok megtekintésére szánták. A látnivalókban gazdag pavilonokban egy-egy különösen szép kiállítás előtt szinte lépni sem lehetett a tömegben, és a leggyakrabban elhangzó kérdés ez volt: hol és mikor lehet kapni a kiállított árukat?

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_bnv_sutoipar.jpgNagy az érdeklődés a sütőipar bemutatója iránt

A hazai gyártók a legtöbb esetben kedvező válaszokat adtak, a BNV-n bemutatott termékek jó részét már gyártják vagy még az idén, illetve jövőre elkezdik előállításukat. Bár a vásár egész nap a közönségé volt, a kiállítók tárgyalóiban is élénk üzleti élet folyt. Sajtótájékoztatót tartott az Elzett Művek. A vállalat vezetői elmondták, hogy BNV-nagydíjas termékük, a mágneses épületzár máris nagy érdeklődést keltett itthon és külföldiek körében egyaránt. NSZK-beli és francia partnereik jelezték, hogy a vásár idején eljönnek Budapestre, mert tárgyalni kívánnak a zárak vásárlásáról. Török üzletemberek már korábban kilátásba helyeztek megrendeléseket. A Hungarotex Textil-külkereskedelmi Vállalat 35 partnercégének mintegy 80 képviselőjét várja az őszi BNV-re. Szombaton az egyik legnagyobb, régi, NSZK-beli partnerükkel tárgyaltak a Hungarotex illetékesei, elsősorban az NSZK-ba irányuló exportban részt vevő vállalatok körének és termékeinek bővítéséről.

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_bnv_husuzem.jpgAz érdi Bentavölgye Tsz húsüzemének termékei

Kommunista műszakot szerveztek a csepeli üzemekben. A Csepel Vas- és Fémművek gyáraiban 17 ezren álltak munkába. A többi XXI. kerületi gyárban - köztük a Papíripari Vállalatnál és a Magyar Posztógyárban - kétezer ötszázán dolgoztak. A Csepel Művek három gyárában, kiváltképp a kohászatban, minden műhely termelt. Exportra kerülő öntödei termékeket, acélszalagot és hengerdei gyártmányokat készítettek. A Papíripari Vállalatnál több mint két és fél millió forint értékű terméket gyártottak, zömében belföldi igények kielégítésére; a posztógyári szövődé, a kikészítőüzem és a fésűsfonoda pedig főként exportra dolgozott. Kommunista szombatot tartottak a Csepel Művek Egyedi Gépgyárának kaposvári nehézgépgyárában is. Itt 17 szocialista brigád segítette az exportszállítmányok határidőre való elindítását. A csaknem négyszáz dolgozó tegnapi munkabérét a lakásépítésre és a gyermekintézmények korszerűsítésére fordítják. A Magyar Hajó- és Darugyár angyalföldi gyárában az idén 14 különböző teherbírású úszódaru készül exportra. A létszámhiány ellenére a szocialista brigádok munkaverseny-felajánlásai s a munka termelékenységének növelése lehetővé teszi, hogy teljesítsék éves tervüket.

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_uszodaruk.jpgÚszódaruk exportra

Ezernél több palesztin menekültet mészároltak le szombaton Nyugat-Bejrút két palesztin menekülttáborában. A nyugati hírügynökségek jelentései szerint a Burdzs-el-Baradzsneh és Satila táborban végrehajtott, 1400 emberéletet követelő gyilkosságot falangista milicisták, Szaad Haddadnak, az Izraellel együttműködő áruló libanoni katonatisztnek az emberei és izraeli katonák hajtották végre. A táborok a libanoni reguláris hadsereg ellenőrzése alatt állottak mindaddig, amíg az izraeli csapatok be nem hatoltak Nyugat-Bejrútba. Ezután megérkeztek a jobboldali falangista párt fegyveresei. Lezárták a táborok főbejáratait, eltávolították az újságírókat. Ezután a környékbeliek lövöldözést hallottak. Hírügynökségi jelentések szerint a táborok romjai között tucatjával hevernek a halottak. A helyszínen járt újságírók szerint sok áldozat a falak előtt hevert sorban, ott géppuskázták le őket. Egy skandináv újságíró látta, amint az áldozatok tucatjait teherautókra rakják és szállítják a tetemeket ismeretlen irányba. A PFSZ forrásai szerint viszont újságíróknak nem engedik meg, hogy a táborokba lépjenek, feltehetően azért, mert még mindig folynak gyilkosságok. A bejrúti sajtó egybehangzó véleménye szerint az izraeliek Haddad libanoni alakulatait használták fel segédcsapatokként, jórészt rájuk bízták a hóhér szerepét. Jasszer Arafat, a PFSZ VB elnöke felkérte Fidel Castro kubai államfőt, az el nem kötelezett országok mozgalmának soros elnökét: tegyen erőfeszítéseket a bejrúti palesztin lakosok és libanoniak mészárlásának megakadályozására - közölte a Wafa palesztin hírügynökség. Arafat a kubai államfőhöz intézett táviratában a palesztinok bejrúti kivonulását ellenőrző nemzetközi erőkben részt vett országokra - elsősorban az Egyesült Államokra - hárította a felelősséget azért, ami most Bejrútban történik. Tel-Avivból érkező hírek szerint Izrael vizsgálatot indított a nyugat-bejrúti mészárlások ügyében. Javier Perez de Cuellar ENSZ-főtitkár felháborodásának adott hangot a bejrúti tömegmészárlás miatt.

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_sabra_shatila.jpgA mészárlás helyszíne

szeptember 19.

Világszerte óriási felháborodással és mély megdöbbenéssel fogadták a bejrúti palesztin menekülttáborokban elkövetett tömeggyilkosságot. Leonyid Brezsnyev szovjet államfő Reagan amerikai elnökhöz intézett üzenetében nyomatékosan utalt Izrael támogatóinak felelősségére. A TASZSZ hírügynökség nyilatkozatban bélyegezte meg a vérfürdőben bűnös libanoni jobboldal és Izrael szövetségét. A bűntény még Izrael eddigi feltétlen támogatóit is megdöbbentette. Washington - legalábbis szavakban - igyekszik elhárítani felelősségét és elhatárolni magát Begin kabinetjétől. Az üzenet aláhúzza: a libanoni vérfürdőért azokat is felelősség terheli, akik megakadályozhatták volna, de nem akadályozták meg Tel-Avivot abban, amit tett. Az izraeli hadsereg által rendezett vérfürdőt nemcsak a palesztinok, de más népek sem fogják soha elfelejteni és megbocsátani - hangzik az üzenet. Leonyid Brezsnyev határozottan állást foglalt amellett: vessenek véget annak a helyzetnek, amelyben az izraeli vezetők az ENSZ-szel szembeszegülve, rendszeresen és durván megsértik a világszervezet alapokmányának legfőbb elveit és az ENSZ határozatait, köztük a Biztonsági Tanács döntéseit. Ez a vérfürdő csak ahhoz a tömeggyilkossághoz hasonlítható, amelyet a Hitler-fasiszták a második világháború idején Kijevben követtek el.

Tel-Aviv, miközben durván semmibe véve az ENSZ határozatait és saját kötelezettségeit behatolt Nyugat- Bejrútba, azt állítja, hogy mindez a vérontás elkerülése céljából történt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa reggel hétpontos határozatot fogadott el a bejrúti tömegvérengzéssel kapcsolatban. Az első pont elítéli a bejrúti palesztin polgári lakosság elleni bűnös tömeggyilkosságot. A második megerősíti a BT ez évben hozott 512. és 513. számú határozatát, amely sürgeti a polgári lakosság jogainak megkülönböztetés nélküli tiszteletben tartását, és elítéli a lakosság elleni erőszak minden fajtáját. A harmadik felhatalmazza a világszervezet főtitkárát, hogy a Bejrútban és környékén tevékenykedő ENSZ-megfigyelők számát tízről azonnal emelje fel ötvenre, s követeli, hogy a megfigyelők teljes mozgásszabadságot élvezzenek. A negyedik pont felkéri a főtitkárt, hogy a libanoni kormánnyal konzultálva tegye lehetővé a megfigyelők számára posztjaik elfoglalását, annak érdekében, hogy azok lehetőségeikhez mérten biztosítsák a polgári lakosok teljes védelmét. Az ötödik pont kéri a főtitkárt, kezdjen sürgős megbeszéléseket a libanoni kormánnyal arról, milyen további lépéseket tehet a BT, beleértve ENSZ-erők állomásoztatását, azért, hogy segítse a libanoni kormányt a polgári lakosság védelmének szavatolásában Erről a BT két napon belül jelentést vár az ENSZ főtitkárától. A hatodik pont követeli valamennyi érintett féltől, hogy a világszervezet megfigyelői és csapatai elfoglalhassák állomáshelyeiket, és eleget tehessenek mandátumuknak. Ezzel kapcsolatban valamennyi tagállamtól követeli az alapokmányban foglaltak tiszteletben tartását. Végezetül a hetedik pont kéri a főtitkárt, hogy a történésekről folyamatosan tájékoztassa a Biztonsági Tanácsot.

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_humor.jpg
Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_reklam.jpg

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_allasajanlat.jpg

A Magyar Televízió műsorán: A szentivánéji álom szexkomédiája

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_woody_allen_mia_farrow.jpgWoody Allen és Mia Farrow

Csütörtök délelőtt Mészöly Kálmán szövetségi kapitány Katalinpusztán, a „Sportoázis” sportcentrumban baráti megbeszélést folytatott a sportújságírókkal a közelgő nemzetközi feladatokkal kapcsolatban, s ismertette a válogatott keretet, amely a következő: 
Kapusok: Katzirz, Kiss I. Hátvédek: Csonka, Kerekes A., Garaba, PéterVörös, Tóth J. Középpályások: Hannich, PóczikBurcsa, Mészöly, Lazsányi. Csatárok: Tulipán, Borostyán, Szentes, PölöskeiKiss S.

A beszélgetés során kirajzolódott az az együttes is, amely a győri stadionban Törökország ellen pályára lép. Az alábbiak a tagjai:
Katzirz - Csonka, Kerekes, Garaba, Tóth J. (Péter) - Hannich, Póczik, Burcsa - Tulipán, Szentes, Pölöskei.

Mészöly Kálmán részletesen ismertette a válogatott előtt álló feladatokat, az őszi barátságos mérkőzések menetrendjét, és az 1983-as EB-selejtezők programját, amelyek egy NSZK elleni barátságos mérkőzéssel - szeptember 7. - is bővültek. A soron következő, Törökország elleni válogatott mérkőzésre készülő játékosok vasárnap 13 órakor találkoznak, majd megtekintik a Tatabánya - Békéscsaba mérkőzést. Ezt követően a tatai edzőtáborban folytatják felkészülésüket a törökök elleni mérkőzésre. 

A nagyválogatottal párhuzamosan az utánpótlás válogatott is nemzetközi feladatokra készül. Mezey György edző ismertette a szeptember 21-én Tatabányán Törökország ellen sorra kerülő találkozó magyar keretét. Ez a következő:
Kapusok: Disztl P. (Videoton), Piel (Ganz-MÁVAG), Schromeisz (Dorog). Védők: Szabados (MTK-VM), Szarka (Haladás), Pecsics (ZTE), Horváth (Tatabánya), Csima (Vasas), Szabó (Ú. Dózsa), Grósz (Bp. Honvéd). Középpályások: Balogh (Vasas), Bognár, Varga II (MTK-VM), Sipos (ZTE), Márkus (Szekszárd) Teodoru II (Diósgyőr). Csatárok: Kiprich (Tatabánya), Takács (ZTE), Mészáros (PMSC), Szlifka (Diósgyőr), Gere (Bp. Honvéd).
A keret tagjai vasárnap 18 órakor találkoznak a Hotel Stadionban.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 4. fordulóját!

ZTE - Rába ETO
A forduló egyik mérkőzése lehet, mindkét csapatnak két győzelme és egy veresége van eddig. A nagyobb figyelem a vendégeken van, kérdés, mennyire viselte meg őket a liege-i trauma. ZTE-ben nem szerepelhet Péter, mert két sárga lapot kapott. A Rába középcsatára, Szentes húzódással bajlódik, továbbá bizonytalan Hajszán játéka is.
idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_zte_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_zte_raba_eto_kereki_szepesi.jpgSzepesi harcol Kerekivel

MTK-VM - Vasas
Az eddig látottak alapján a hazaiak nem acélosodtak meg az NB II-ben, de szemre a vendégek is átmentették tavalyi mélyrepülő formájukat. Az MTK-VM jobbszélsője, Morgós még mindig sérült. A Vasasból két sárgalapja miatt hiányzik Seres. Helyén Rixer vagy Birkás játszik. Farkas fogműtéten esett át. ha nem tud pályára lépni, akkor Rácz helyettesíti.
idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_mtk_vm_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_mtk_vm_vasas_legibalett.jpgLégibalett

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_mtk_vm_vasas_szabados_rixer.jpgSzabados utánaveti magát Rixernek, és közöttük elpattan a labda

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_mtk_vm_vasas_izso.jpgIzsó két védő között viszi el a labdát

DVTK - Ferencváros
A döntetlen a legvalószínűbb, mert valószínűleg a hétközi kupameccs sokat kivett a vendégekből. A Diósgyőrött szereplő Ferencváros nélkülözni kénytelen Pölöskeit. A válogatott csatár húzódással bajlódik. Koch, Dózsa és Takács továbbra is hiányzik.
idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_dvtk_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_dvtk_ferencvaros_szlovak_kakas.jpgA huszonnyolc éves Szlovák László csapata legjobbja volt Diósgyőrött: előretöréseivel gyakran veszélyeztette a Fradi kapuját. A döntő pillanatban örökítette meg miskolci kollégánk optikája: Szlovák a tizenhatoson belülre tör, amikor a kivetődő Kakas elhúzza a lábát. A 72. percben az ezért járó tizenegyessel vezetett a hazai együttes

Bp. Honvéd - DMVSC
A hazaiak csak gólkülönbséggel előzik a vendégeket, a hazai pálya mindenesetre a kispestiek mellett szól. Bp. Honvéd hiányzói: Bodonyi, Lukács, Kuti. A vendég Debrecen is tartalékos, mert Kiss, Sallai, Farkas és Szűcs János nincs trendben. Kérdéses Kerekes játéka is.
idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_bp_honved_dmvsc.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_bp_honved_dmvsc_gyimesi.jpgGyimesi, a Honvéd egyik góljának a szerzője

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_bp_honved_dmvsc_kozma_mihaly.jpgKozma Mihály ismét piros-fehérben... A Kispestre visszatért hajdani válogatott csatár csereként játszott alig fél órát, s néhány jó lövéssel - egy, a képen is látható ezek közül - örvendeztette meg a szurkolókat

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_bp_honved_dmvsc_nagy_antal.jpgNagy Antal pompás fejessel szerzi meg a vezetést

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_bp_honved_dmvsc_gyimesi_golorom.jpgGyimesi gólöröme 3 képkockában

Haladás - Pécsi MSC
Igaz, sok még nem telt el a bajnokságban, de az igazán meglepő, hogy mindkét csapat egy ponttal a kieső helyek egyikén áll. A Haladás kapusa. Hegedűs sérült, ha nem jön rendbe, Eller helyettesíti. A fiatal Marton kezdőember lesz. A Pécs edzője, Szarvas László elégedetlen Lutz és Dárdai teljesítményével, ezért kimaradnak. Kincses viszont hosszabb szünet után újra játszik.
idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_haladas_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_haladas_pecsi_msc_katzirz.jpgA múlt héten gyengélkedett Katzirz Béla, most szombaton viszont parádésan őrizte a pécsiek kapuját. A kép is egy jó védését örökíti meg - Szombathelyen azonban ő egyedül nem volt elég a helytálláshoz

Ú. Dózsa - Csepel
A Dózsa kérdése, hogy a göteborgi bravúrdöntetlen után mennyi erejük maradt... Az Újpesti Dózsa kapuját a beteg Szendrei helyett Kollár őrzi. A Csepel kitűnő középpályása, Mészöly sérült.
idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_u_dozsa_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_u_dozsa_csepel_kiss_sandor_kardos_kohalmi.jpgA forduló meglepetés-mérkőzésén, helyenként nagyszerű játékot nyújtva megérdemelt győzelmet aratott a Csepel a Megyeri úton. A második félidőben ugyan rohamozott a Dózsa, a csepeli védők azonban önfeláldozóan mentettek. Képünkön Kiss (fehér mezben) lövése suhan a kapu felé. Akik asszisztálnak: Wéber, Kardos, Kőhalmi és Godán

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_u_dozsa_csepel_toth_jozsef_tulipan.jpgTulipán (sötét mezben) és Tóth J. küzdelme a labdáért

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_u_dozsa_csepel_budavari_golorom.jpgBudavárit (11) köszöntik társai

Tatabánya - Békéscsaba
Ezen a meccsen is a fő kérdés, a hazaiak kiheverték-e a kupaszerda csapásait és fáradalmait. Kiss kapus és P. Nagy Franciaországban szerzett sérülése miatt aggódik Dalnoki Jenő, a Tatabánya edzője. Helyetteseiket már kijelölte. Békéscsabán a sok sérült miatt fáj Zalai László vezető edző feje.
idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_tatabanya_bekescsaba.jpg

Videoton - Nyíregyháza
Az eddig mutatottak lapján a legnagyobb bravúr a hazai győzelem lenne, legvalószínűbb a döntetlen. Videoton nem változtat, a Nyíregyháza együttesében két kérdőjel van.
idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_videoton_nyiregyhaza.jpg

A mérkőzések után lássuk az 4. forduló válogatottjait! Egy 8-as osztályzat mellet csak 7-esekkel lehetett az első csapatba bekerülni, sőt, a második csapatba is jutott hét hasonló érdemjegyű játékos. Most sem volt nehéz dolgunk, a forduló játékosa Katzirz Béla volt.
idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén Szokolai László áll.
idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella élén meglepetésre - de nem érdemtelenül - a Csepel áll, egyedüli veretlenként. Őket a tavalyi bajnok Rába ETO és az idén kissé összeszedettebb Bp. Honvéd követik egy ponttal lemaradva. Az 5. és a 12. hely között nyolc ötven százalékos csapat következik - ide zuhant vissza az Újpesti Dózsa, amely csapat épp most vesztette el az eddigi veretlenségét, pont az éllovas ellenében. Szembetűnő a két utolsó helyezett - Pécsi MSC és MTK-VM - korai leszakadási "kísérlete".
idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_tabella.jpg
Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztályban egy fordulóval előbbre tartanak a csapatok, mint a felsőbb osztályban. Nagy a tömörülés, az első és a nyolcadik között mindössze két pont a különbség. Idegenben nyert a Kecskemét, a Szekszárd, az Eger és a Kazincbarcika is.idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_nb_ii_2.jpg

Az NB II. tabellája:
idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_nb_ii_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_4_fordulo_nb_ii_volan_tapolca_deri_laszlo.jpgDéri kapus meghatározó alakja volt a rangadónak. Első hibájából (képünkön) Magos fejelhetett gólt, majd röviddel azután Nyúl harminc méterről leadott lövését „védte be”. Kapuscsere sem segített a vendégeken, mert Petrovics első találkozása a labdával újabb potyagólt eredményezett

Vasárnap a kora délutáni órákban nem volt valami rózsás hangulatban a szövetségi kapitány. Amikor válogatott jelölt labdarúgóink találkoztak az MLSZ-ben, kiderült, hogy többen sérültek. Pölöskei például meg sem jelent, helyette egy telefon jött Novák Dezsőtől, aki sajnálkozva közölte, hogy Pölöskei húzódás miatt nem játszhat a törökök ellen. Sérült Szentes, Mészöly és Borostyán is. Orvosi vizsgálat dönti majd el, hogy melyikükre számíthat a kapitány. Mészöly Kálmán gyorsan intézkedett. Behívta a keretbe Izsót, Hajszánt és Budavárit, mégpedig minden eshetőségre számítva. Izsó a többiekkel együtt el is utazott Tatára, míg Hajszán és Budavári hétfőn csatlakozik a többiekhez.

A következő hétvégén jön a 5. forduló, az alábbi párosításokkal:

Csepel - Videoton
Bp. Honvéd - Ú. Dózsa és
Ferencváros - Vasas, mindkettő a Népstadionban
Rába ETO - Haladás
Nyíregyháza - MTK-VM
Békéscsaba - ZTE
Pécsi MSC - Tatabánya
DMVSC - DVTK

A forduló előtt hét közben Törökországgal játszunk előkészületi mérkőzést, melyről különszámban tudósítunk majd.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83.

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4713479385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása