Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Amikor a bíró busszal megy haza

2019.05.08. 17:00 Fradista Utazó

Történetünk a német férfi kézilabda megyei bajnokságban játszódik. A bajnoki mérkőzést vasárnap reggel 9:30-ra írták ki. Erre az időpontra nem könnyű játékvezetőt szerezni, ezért gyakori, hogy az illetékes területi szövetség csak egy játékvezetőt küld. 

23-81218417-23-81218418-1467799093.jpg

Képünk illusztráció (Fotó: Robert Grabowski)

Így történt ebben az esetben is. Az viszont már eltért a megszokottól, hogy a játékvezető érezhetően ittas volt. A hazai csapat egyik játékosa, foglalkozását tekintve közlekedési rendőr, figyelmeztette a játékvezetőt: jól fújjon, különben a kollégák fognak érte jönni, többen látták ugyanis, hogy a saját gépkocsijával érkezett. 

Németországban közel egymillióan kézilabdáznak egyesületi szinten. Ennek megfelelően a bajnokságokat sokkal több osztályban ill. csoportban rendezik, mint Magyarországon. A harmadik ligától lefelé a bajnokságokat a területi szövetségek rendezik, a lebonyolítás országosan nem is egységes. A nagyjából a magyar megyei bajnokságnak megfelelő Kreisliga, tartománytól függően, a hetedik-nyolcadik osztály. Közvetlen ez alatt jön a Kreisklasse, ahonnét már nem lehet kiesni. Ezekből a bajnokságokból gyűjtött érdekes eseteket Helge Käding sportjogász, az ő gyűjteményéből szemezgettünk - a szerző engedélyével.

A mérkőzés azután rendkívüli események nélkül zajlott le, hacsak azt nem tekintjük rendkívülinek, hogy a játékvezető a hazaiak javára 11 büntetőt fújt be, míg a vendégeknek csak 2-t, a kiállítások pedig 2 percet ill. 18 percet tettek ki. A hazaiak végül két góllal nyertek. A játékvezető autója még hétfő reggel is a csarnok mellett állt. 

A vendégcsapat a mérkőzést megóvta. Az óvást elutasították. Bár az elutasítás alapjául formai okok szolgáltak (a vendégek az óvást nem az előírásoknak megfelelően nyújtották be), az óvást akkor is el kellett volna utasítani, ha amúgy formailag minden rendben lett volna. Semmi nem tiltja ugyanis, hogy a játékvezető a mérkőzést ittasan vezesse. Bár ez nem kimondottan sportszerű, de konkrét tiltás nem szerepel sehol. Ráadásul, mivel végül nem történt szondázás, az ittasság nem is volna bizonyítható. A játékvezető döntései ténydöntések, amelyek nem szolgálhatnak óvás alapjául, ahogy magasabb osztályokban, vagy más sportágakban sem. 

A vendégcsapatnak reális esélye akkor lett volna, ha a játékvezető állapotára hivatkozva ki sem áll, vagy kiáll (így elkerülve, hogy esetleg ki nem állás miatt őket találják vétkesnek), de még kezdés előtt bejegyzi a jegyzőkönyvbe a játékvezetőre vonatkozó észrevételét. De végül is a megyeiről beszélünk, kinek van kedve egy elmaradt meccset pótolni, feltehetőleg valami egészen idióta időpontban? A szövetség a játékvezetőt sem marasztalta el, ahogy az elején is írtam, nem könnyű ilyen meccsekre bírót találni. De azért, szóban, nem hivatalosan, megkérték, legközelebb ne szolgáltasson alapot hasonló történetekhez...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8914811452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása