Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 Bevezetés I.

2018.04.16. 06:08 maribor_

1982. július 22-augusztus 1., július utolsó másfél hete és augusztus első napja

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_headlines.jpgÚjabb négycsillagos szállodákat adtak át Budapesten, az egyik a Buda Penta Hotel a Déli Pályaudvarnál

Lássuk először a másfél hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

július 22.

A kormány Tájékoztatási Hivatala közli: A Minisztertanács ülésén tájékoztatót hallgatott meg Francois Mitterrand-nak, a Francia Köztársaság elnökének hazánkban tett hivatalos látogatásáról, és meghatározta a tárgyalásokból adódó kormányzati feladatokat. Lázár György tájékoztatást adott a Constantin Dascalescunak, a Román Szocialista Köztársaság kormánya első miniszterének meghívására Romániában tett hivatalos, baráti látogatásáról. A kormány a tájékoztatót jóváhagyólag tudomásul vette. A Minisztertanács jóváhagyta az anyagtakarékosság fokozására kidolgozott komplex programot, valamint a hozzá kapcsolódó intézkedési tervet. A program megvalósításának - amelynek célja a rendelkezésre álló források gazdaságosabb hasznosítása - fontos feltétele a gyártmányok és a gyártási technológiák gyorsított ütemű korszerűsítése, az érdekeltségi viszonyok, valamint a munkakultúra továbbfejlesztése. A kormány felkérte a társadalmi és érdekképviseleti szerveket, hogy a program megvalósításához nyújtsanak segítséget. A Minisztertanács jelentést fogadott el az agráripari egyesülések eddigi működésének tapasztalatairól.

A Pest megyei pártbizottságon kezdte munkanapját Kádár János: a megye életével, eredményeivel ismerkedett. Az MSZMP Központi Bizottságának első titkárát - és a kíséretében levő Baranyai Tibort, a Központi Bizottság osztályvezetőjét - Cservenka Ferencné, a Pest megyei pártbizottság első titkára, a pártbizottság titkárai és Mondok Pál, a megyei tanács elnöke fogadták. Kádár János meghallgatta Cservenka Ferencné tájékoztatóját a megye politikai és gazdasági helyzetéről; arról, hogy az iparvállalatok miként állnak helyt az exporttermelésben, termékszerkezetük korszerűsítésében; hogyan alapozták meg a mezőgazdasági üzemek az idei terméseredményeket, miiként folyik a betakarítás. A pártbizottsági látogatást követően Kádár János a Csepel Autógyárba látogatott. A szigethalmi törzsgyárban dr. Novák Béla vezérigazgató, Halász József, a pártbizottság titkára, s a vállalat többi vezetői fogadták. 

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_kadar_janos_csepel_autogyar.jpgSzeretettel fogadták a Központi Bizottság első titkárát a Csepel Autógyár dolgozói

Ezután a ráckevei Arany Halász Termelőszövetkezetbe vezetett a vendégek útja.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_kadar_janos_aranykalasz_tsz.jpgKádár János a ráckevei Arany Kalász Termelőszövetkezet kombájnosaival

A Rákóczi-tanyán a termelőszövetkezet vezetői fogadták Kádár Jánost, aki itt munkájuk közben ismerkedett meg a kombájnosokkal, majd megtekintette a termelőszövetkezet mélyhűtőüzemét.

A magyarországi mozik bemutatják a Seriff és az idegenek című, 1980-ban készült olasz akció, sci-fi, vígjátékot. A film az egy évvel korábban készült Seriff az égből című film folytatása.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_seriff_es_az_idegenek.jpgBud Spencer, és a filmjei egy részének elengedhetetlen "kelléke", egy kisfiú (Cary Guffey játszotta)

Libanonban az utóbbi tíz nap legsúlyosabb összecsapásai voltak az izraeli agressziós egységek és a palesztin-szíriai erők között. Az izraeli légierő, harckocsi-egységek és tüzérség több ponton támadta a libanoni palesztin és szír állásokat. Az AFP francia hírügynökség jelentésében kiemelte, hogy az izraeli légierő polgári célpontokat is támadott. Izraeli repülőgépek bombázták a körülzárt Nyugat-Bejrútnak azt a részét, ahol a Palesztinái Felszabadítási Szervezet főhadiszállása van. A palesztin erők légvédelmi tűzzel válaszoltak. A WAFA palesztin hírügynökség szerint a halottak és sebesültek száma eddig hatvankettő.

július 23.

Reagan amerikai elnök utasította a kereskedelmi minisztériumot, hogy tájékoztassa is azokról a jogi lehetőségekről, amelyek alkalmat adnak a megtorlásokra a Szovjetunió-Nyugat-Európa gázvezeték építésére vonatkozó amerikai embargót megsértő nyugat-európai vállalatokkal szemben. Mint mór közöltük, a francia kormány hivatalosan bejelentette, figyelmen kívül hagyja az amerikai rendelkezéseket, amely megtiltaná francia cégeknek, hogy amerikai licencek alapján gyártott berendezéseket szállítsanak a gázvezeték építéséhez. Hasonlóan nyilatkozott az Egyesült Államokban tartózkodó Schmidt nyugatnémet kancellár is, kijelentve, hogy a francia döntéssel a Közös Piac minden tagállama egyetért. Ugyanakkor az amerikai elnök esti televíziós nyilatkozatában megismételte kifogásait a szovjet-nyugat-európai gázüzlettel kapcsolatban, azt állítva, hogy a megállapodás függő helyzetbe hozza az érintett nyugati országokat a Szovjetuniótól.

Az izraeli légierő 24 órán belül másodszorra bombázta a hat hete bekerített Nyugat-Bejrút déli peremvidékét, a repülőtér környékét és a Burzs El-Brazsneh palesztin menekülttábort, valamint azt a negyedet, ahol a PFSZ irodái vannak. A bombatámadásoknak 182 halottja, illetve sebesültje volt. A dél-libanoni Szidon kikötővárosban az izraeli megszálló hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el; miután az éjszaka folyamán palesztin gerillák támadást hajtottak végre az izraeli katonai kormányzó székháza ellen. A támadás során többen megsebesültek. A városba vezető útvonalakat lezárták. Ugyancsak palesztin gerillaakció színhelye volt a Bejrút-Damaszkusz útvonalon levő megszállt Bhamdun település.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_izraeli_harckocsik.jpgIzraeli harckocsik támadásra készülnek Nyugat-Bejrút ellen

július 24.

Az izraeli légierő délután a harmadik egymást követő napon bombázta a bekerített Nyugat-Bejrút déli kerületeit, palesztin menekülttáborait. A palesztin ellenállás és a libanoni baloldal légvédelme heves tűzzel fogadta az ellenséges gépeket. Palesztin források szerint az előző napi légitámadásoknak több mint száz halottja és sebesültje volt. A bombázás és az ágyúzás súlyos tüzeket, károkat okozott a bekerített főváros déli kerületeiben. A repülőtér épületét is több találat érte. A dél-libanoni Szidon városban az izraeli katonai kormányzó főhadiszállása ellen végrehajtott palesztin gerillaakció nyomán nagyszámú libanoni állampolgárt és palesztin menekültet tartóztattak le a megszálló hatóságok. Két további palesztin akcióról is érkezett jelentés Szidn és Aley térségéből. Mindkét esetben több izraeli katona meghalt, illetve megsebesült.

Argentína elutasít minden kizárási övezetet a területéhez tartozó tengeri térségben, és az ebből a helyzetből adódó minden incidensért a felelősség Nagy-Britanniát terheli - közölték Buenos Airesben. A Malvin- (Falkland-) szigetek köré vont brit tengeri és légi blokád feloldása nem változtat Nagy-Britannia és Argentína között fennálló hadiállapoton - jelentette ki az argentin külügyminisztérium közleménye, amely válasz volt a blokáddal kapcsolatos brit bejelentésre. Az argentin külügyminisztérium közleménye végezetül rámutat: nincs vége a háborúskodásnak, csak annak de facto felfüggesztéséről van szó.

július 25.

A csapadékosabbra fordult időjárás sok helyütt lassította vagy hátráltatta a mezőgazdasági munkákat a hétvégén, de így is sok ezer hektárról sikerült betakarítani a gabonát. Jó néhány gazdaságban befejezték az aratást, s a felszabadult gépek jelenleg a társgazdaságokban vagy a szomszéd megyék gazdaságaiban segédkeznek. Országszerte megfelelő ütemben vetik a másodnövényeket, gondozzák, permetezik a szőlőket, s hétvégén is dolgoztak a nagyüzemek és a háztáji gazdaságok zöldségeseiben is.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_aratas.jpgDebrecenben nincs már lábon álló búza, több kombájnos Borsod megyébe ment segíteni

Az utóbbi napokban felújított és rendszeressé vált légitámadásokból a libanoni hatóságok arra következtetnek, hogy az izraeli hadvezetés általános offenzívát készít elő a bekerített Nyugat-Bejrút ellen. A cél a város déli peremvidékén elhelyezkedő három palesztin menekülttábor elfoglalása lenne. Délelőtt és este az izraeli légierő a negyedik egymást követő napon bombázta Nyugat-Bejrút déli kerületeit. Az izraeli nehézlövegek és ágyúnaszádok több órán át lőtték ugyanazokat a körzeteket. Délelőtt folytatódott a tűzpárbaj egyfelől az izraeli csapatok, másfelől a palesztin ellenállás és a libanoni baloldal ütegei között. A támadásnak több mint száz halottja és sebesültje volt. Az izraeli hadsereg az áramszolgáltatás átmeneti kikapcsolásával súlyosbította Nyugat-Bejrút blokádját.

Régi fényében csillogott a magyar vívás a római világbajnokságon: két arany-, egy ezüst- és három bronzérem a mérleg, amely egy kis szerencsével még jobb is lehetett volna. Mindenesetre a Mundial után közvetlenül megkezdődött vívóparádén ezen a héten estéről estére szurkolhattak a sportkedvelők a képernyő előtt, nagyobb kedvvel, több örömmel, mint ez a labdarúgók esetében történt. Kezdődött a sor Gedővári Imre bronzérmével a kardvívásban, folytatódott a női tőrcsapat ezüstérmével, aztán a következő estén a párbajtőrvívásban Pap Jenő világbajnokságával, Kolczonay Ernő harmadik helyével, egy nappal később pedig a magyar kardcsapat imponáló győzelmével. Utoljára maradt a párbajtőr-csapatverseny, amely valamennyi fegyvernem közül mindig a legváratlanabb eredményeket szolgáltatta. Így történt ez a Palazzo dello Sport impozáns csarnokában is. A negyeddöntőben mindjárt két meglepetés: az olaszok 7:3-ra legyőzték a világbajnoki cím védőjét, a szovjet válogatottat, a franciák 8:6-ra a nyugatnémeteket, a svájciak - ez már papírforma - 9:5-re a lengyeleket. A magyar csapat ezt az akadályt biztosan vette: 8:5-re nyert a románok ellen. (Kolczonay 3, Pap és Székely 2-2, Gellei 1 győzelmet szerzett.) A döntőbe jutásért a négy győztes Franciaország-Olaszország, Magyarország-Svájc párosításban lépett pástra. S amíg a franciák „lelépték” az olaszokat 9:4-re, a magyarok nem bírtak a svájciakkal, és 7:5-re kikaptak. Ez a vereség azt jelentette, hogy az olaszokkal kellett megvívniuk a bronzéremért. A találkozó nagy izgalmak után 8:8 arányú döntetlennel végződött, de mivel a magyar csapat tusaránya jobb volt, így megszerezte a harmadik helyet.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_parbajtor_bronzerem.jpgA bronzérmes párbajtőrcsapat (balról) Kolczonay, Pap, Gellei, Székely, Takács

A világ legjobb vívóinak e nagyszerű vetélkedőjét beárnyékolta az a súlyos szerencsétlenség, amely Vlagyimir Szmirnov szovjet olimpiai és világbajnokot érte, amikor ellenfelének tőre eltörött, és a fegyver csonkja áttörte a sisakot, és a fejébe fúródott. A világhírű sportoló állapota azóta is válságos, életben maradásához kevés a remény. 

július 26.

Az utóbbi hónapokban egymás után adták át az új fővárosi szállodákat. Mától is új intézmény várja a vendégeket: a Népstadion és az új Budapest Sportcsarnok közötti területen felépült Hotel Stadion, a Hungarhotels 44. szállodája. Az 530 millió forintból elkészült létesítményben 379 kétágyas szoba és (tíz lakosztály várja a vendégeket. A létesítményt a KÖZTI mérnökei, Tolnay Lajos és Péchy György tervezte, a belsőépítész Fehérvári Sándorné volt. A kivitelező a Középületépítő Vállalat.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_stadion_hotel.jpgAz új létesítmény

A székesfehérvári Könnyűfémmű öntödéjében egy 35 tonnás öntőkemence eddig ismeretlen okból felrobbant. A robbanás következtében Vörös János 52 éves székesfehérvári targoncavezető, Kovács Rezső 37 éves budapesti targoncavezető és Kovács István 28 éves mezőszentgyörgyi kemencés életveszélyes égési sérüléseket szenvedett. Az anyagi kár több millió forint. A baleset okának és az anyagi kár tényleges nagyságának vizsgálatát a rendőrség szakértő bevonásával megkezdte.

A libanoni kormány utasította New York-i ENSZ-képviselőjét, hogy haladéktalanul tegyen panaszt a Biztonsági Tanácsnál a súlyos polgári áldozatokat követeld, a főváros puszta létezését is veszélyeztető izraeli agresszió miatt. 

július 27.

Indira Gandhi indiai miniszterelnök - 11 év után először - hivatalos látogatásra utazott az Egyesült Államokba. Tárgyalásokat folytat majd Ronald Reagan elnökkel, George Shultz külügyminiszterrel és a kongresszus vezetőivel. Az indiai sajtó a látogatással kapcsolatban rámutatott, hogy a kétoldalú kapcsolatokon kívül szó lesz több olyan nemzetközi kérdésről is, amelyben a két ország álláspontja jelentősen eltér egymásétól. Ezek közé tartozik az Egyesült Államok katonai- politikai irányvonala, egyebek között az Indiai-óceán és a dél-ázsiai térség vonatkozásában. Várhatóan megtárgyalják majd az Egyesült Államoknak a fejlődő országokkal szemben folytatott pénzügyi-gazdasági diszkriminációs politikáját.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_reagan_gandhi.jpgWashingtonban megkezdődtek Indira Gandhi indiai kormányfő és Ronald Reagan amerikai elnök tárgyalásai

Argentína minden körülmények között megvédi a Malvin- (Falkland-) szigetekhez fűződő, elidegeníthetetlen jogait, - jelentette ki Buenos Airesben Reynaldo Bignone argentin elnök, amikor megnyitotta az Argentína támogatására alakult akcióbizottság első ülését. A bizottságot a Latin-amerikai Gazdasági Szervezet (SELA) alakította meg, válaszul a nyugat-európai országok Argentína-ellenes gazdasági szankcióira.

július 28.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának meghívására Budapestre érkezett a Libanoni Kommunista Párt küldöttsége, amelyet Nádim Abdel Szamad, a párt politikai bizottságának tagja, a központi bizottság titkára vezet. A delegáció tagja Georges Battal, a párt politikai bizottságának tagja. A libanoni vendégeket a Ferihegyi repülőtéren Nagy Gábor, az MSZMP KB külügyi osztályának helyettes vezetője fogadta.

Saron tábornok hadserege példátlan intenzitással folytatja a Nyugat-Bejrút ellen indított hadjáratot. A Philip Habib amerikai elnöki megbízott közel-keleti és nyugat-európai kőrútjával párhuzamosan rendszeresített légi- és tüzérségi támadások nyilvánvaló célja a polgári lakónegyedek módszeres elpusztítása. Az izraeli légierő és hadiflotta az utóbbi napokban azokra a sűrűn lakott belvárosi kerületekre összpontosítja csapásait, amelyek a fronthoz közelebb eső körzetek menekülésre kényszerült lakóit is befogadták. A libanoni kormány hasztalanul tiltakozott a Biztonsági Tanácsnál Nyugat-Bejrút szisztematikus lerombolása, lakóinak tömeges lemészárlása miatt, az izraeli vadászbombázók és ágyúnaszádok is folytatták módszeres támadásaikat a legsűrűbben lakott belső kerületek ellen is.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_nyugat_bejrut.jpgHetedik napja folyamatosan támadja az izraeli tüzérség és légierő Nyugat-Bejrútot

A római poliklinikán elhunyt Vlagyimir Szmirnov, szovjet olimpiai és világbajnok tőrvívó. Mint ismeretes, a kiváló sportolót a nyugatnémet Mathias Behr eltört pengéje sebesítette meg. Hiába volt a professzorok igyekezete, Szmirnov szívműködése romlott, kómás állapotában légzési zavarok léptek fel, s a legkorszerűbb felszerelések alkalmazásával sem tudták életben tartani. Szmirnov 1954. május 20-án született; nős, két gyermek apja. Öt esztendővel ezelőtt lett a válogatott állandó tagja, 1979-ben és 1981-ben nagy része volt a szovjet csapat világbajnoki győzelmében. Egyéniben imponáló vívással nyerte a moszkvai olimpiát, majd tavaly, Clermont-Ferrand-ban a világbajnokságot is. Az idei szezonban is jól szerepelt, Világ Kupa-versenyt nyert Bonnban, Kijevben és Budapesten. Szmirnov halálával nagy veszteség érte nemcsak a szovjet sportot, hanem az egész nemzetközi vívóvilágot is.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_vlagyimir_szmirnov.jpg

július 29.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára látogatást tett a Magyar Sakk Szövetség székhazában. A vendéget Szerényi Sándor, a Magyar Sakk Szövetség elnöke és a szövetség több vezetője fogadta. A látogatás során találkozott Anatolij Karpov sakkvilágbajnokkal, aki feleségével együtt hazánkban tölti szabadságát. A találkozón részt vett Portisch Lajos nemzetközi sakknagymester és Verőci Zsuzsa női nemzetközi sakknagymester is. Szívélyes légkörben elbeszélgettek a nemzetközi sakk élet néhány időszerű kérdéséről és a magyar-szovjet sakk-kapcsolatokról.

Az izraeli légi- és tüzérségi támadások hét napon át folytatódó, súlyos polgári áldozatokat követelő sorozatának vetett véget a Philip Habib amerikai megbízott közvetítésével az este létrejött tűzszünet a bekerített Nyugat-Bejrútban. A libanoni fővárost ostromló izraeli hadsereg csak másfél órás késéssel, 21 óra helyett 22 óra 30 perckor állította le az áramszolgáltatástól, vízellátástó megfosztott városrész valamennyi körzetének ágyúzását. A tűzszünet kezdete után három perccel a palesztin ellenállási mozgalom és a libanoni baloldal harcosai izraeli partraszállási kísérletet hiúsítottak meg. Szórványos lövöldözésektől eltekintve érvényben van a tűzszünet. Közben a libanoni hatóságok drámai felhívásban figyelmeztették a polgári lakosságot, hogy óvakodjék minden gyanús tárgy érintésétől, mert az izraeli légierő korábban nagyszámú fürtös bombát dobott le Nyugat-Bejrútban, amelyek kisebb, késleltetett működésű robbanószerkezetek szétszórásával fejtik ki gyilkoló hatásukat.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint az Arab Liga bizottsága Dzsiddában hivatalosan közölte, hogy a Palesztinai Felszabadítási Szervezet küldöttsége beleegyezett a palesztin harcosok Nyugat-Bejrútból való távozásába. A megállapodás egyelőre nem tartalmazza sem a távozás módját, sem időpontját, sem útvonalát, sem pedig végcélját.

Négy évvel és tíz hónappal a rajt után a Szaljut-6 szovjet űrállomást a tudományos program befejeztével olyan pályára irányították, amelyen megsemmisült. A stafétabotot azonban már korábban átadták az új, korszerűbb űrállomásnak, a Szaljut-7-nek. Csaknem ötéves fennállása során a Szaljut-6 öt állandó expedíciónak és 11 expedíció tagjainak, köztük Farkas Bertalannak adott otthont. Ezen az űrállomáson próbálták ki első ízben az utánpótlás teherűrhajókkal történő biztosítását, az alkatrészek, berendezések cseréjét és felújítását, ez volt az első olyan űrállomás, amelyhez egyszerre két űrhajó csatlakozhatott. így vált lehetségessé, hogy a csaknem ötéves időszakból majdnem két teljes éven, összesen 676 napon át űrhajósok lakjanak és dolgozzanak a Szaljuton, 35 alkalommal csatlakozzék hozzá személy- vagy teherszállító űrhajó.

július 30.

Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke a Krímben fogadta Gustáv Husákot, Csehszlovákia Kommunista Pártja Központi Bizottságának főtitkárát, Csehszlovákia államfőjét, aki üdülésen tartózkodik a Szovjetunióban.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_brezsnyev_husak.jpgLeonyid Brezsnyev és Gustáv Husák a Krímben

Izraelben fenntartással fogadták az Arab Liga különbizottságának a PFSZ-kivonulással kapcsolatos dzsiddai nyilatkozatát, ami pedig a BT-határozatot illeti, Samir izraeli külügyminiszter kijelentette, hogy a BT-határozat semmit sem változtat Izrael álláspontján. Begin miniszterelnök kijelentette, hogy még mindig nincs Philip Habib amerikai megbízott birtokában az az okmány, amelyben a PFSZ egyértelműen kötelezné magát Bejrút kiürítésére. Begin ismételten azzal fenyegetőzött, hogy a diplomáciai erőfeszítések kudarca esetén Izrael katonai úton vet véget a palesztinok libanoni jelenlétének.

Két és fél órás űrsétával kezdte meg a napot, expedíciójának 79. napját, a Szaljut-7 személyzete. A megszokottnál korábbi ébresztő után az űrhajósok elvégezték a szükséges előkészületeket: felöltötték szkafanderüket, ellenőrizték légmentességét, bezárták és ellenőrizték a zsilipkamrát a lakótérrel összekötő ajtót, s moszkvai idő szerint hat óra 39 perckor kinyitották a világűrbe vezető nyílást. A kialakult szokásnak megfelelően a fedélzeti mérnök, Valentyin Lebegyev lépett ki a világűrbe, s az űrállomás oldalán húzódó, horgony elnevezésű, kapaszkodókkal felszerelt hídon végezte el a szükséges munkákat. Parancsnoka, Anatolij Berezovoj a zsilipkamra ajtajában állva segítette társát, s kézi kamerával rögzítette az űrséta valamennyi mozzanatát. Az űrhajósok két óra 33 percet töltöttek a világűrben a másodpercenként nyolc kilométeres sebességgel keringő Szaljut-7-hez rögzítve. Űrsétájukat mindvégig figyelemmel kísérték a repülésirányító központ orvosai, s nagy segítséget, hasznos tanácsokat kaptak Valerij Rjumin repülésvezetőtől, aki csaknem három évvel ezelőtt, 1979. augusztus 15-én maga is mintegy másfél órát töltött az űrállomáson kívül.

július 31.

Az osztrák kivitelező vállalat képviselője átadta a jelképes kulcsot Farkas Balázs igazgatónak, s ezzel ünnepélyesen megnyílt Budapest új 399 szobás szállodája, a Buda Penta Hotel. A megnyitón részt vett Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, jelen volt Johann Josef Dengler, Ausztria budapesti nagykövete is. Andrikó Miklós belkereskedelmi államtitkár mondott megnyitó beszédet, majd kitüntetéseket és jutalmakat adott át a szálló tervezésében, építésében kiváló munkát végzőknek. Az új budapesti szállodába Ausztriából és az NSZK-ból már megérkeztek az első vendégek.

Bejrúti politikai körökben mindinkább az a meggyőződés alakul ki, hogy Izrael szándékosan akadályozza a nyugat-bejrúti válság politikai megoldását, mert a palesztin vezetők és gerillák békés eltávozása megfosztaná Begin kormányát a katonai győzelem „dicsőségétől”. Ez a felismerés késztette arra Jasszer Arafatot, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet VB elnökét, hogy utasítást adjon a palesztin ellenállás és a libanoni baloldal fegyveres alakulatainak védelmi vonalainak megerősítésére. Arafat egyidejűleg újabb üzenetet intézett a szovjet, a kubai és a francia államfőhöz, valamint az ENSZ főtitkárához.

augusztus 1.

A hét végi kellemes, mérsékelten meleg időben benépesültek a fürdőhelyek, strandok, kirándulóhelyek, de a múlt heti sok eső után sokan még óvatosak voltak, a forgalom sem mindenütt érte el a nyári vasárnapok szokásos szintjét. Az országosan ismert kirándulóhelyek azonban országszerte benépesültek. A fővárosban a Palatínus strandon szombaton és vasárnap összesen húszezren napoztak, fürödtek, s ugyanennyien voltak a Dagály utcai Szabadság strandon is, ami csak félházat jelent. Nem volt nagy a budapestiek kirándulókedve sem. Kényelmesen lehetett utazni a városból kifelé menő HÉV-szerelvényeken, a zöldövezeti busz- és villamosjáratokon. A Jánoshegyi libegő azonban nagy forgalmat bonyolított le mindkét napon. A Vidám Parkban negyvenezren szórakoztak, s az Állatkertet is sokan keresték fel.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_lepence.jpgNépszerű a kirándulók körében a Visegrád melletti lepencei erdei strand, amely két újabb medencével bővült

Leonyid Brezsnyev, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke a libanoni helyzet súlyos kiéleződése miatt személyes üzenetben fordult Ronald Reaganhez, az Egyesült Államok elnökéhez. Brezsnyev üzenetében felhívja az amerikai elnök figyelmét arra, hogy Izrael hitszegő módon ismét megszegte a bejrúti tűzszüneti megállapodást, és nagyszabású támadást indított a város nyugati szektora ellen. Bejrútban kegyetlenül gyilkolják a békés lakosságot, és tovább rombolják a várost. A szovjet államfő felszólítja az amerikai elnököt, hogy a legsürgősebben éljen a rendelkezésére, álló lehetőségekkel, és akadályozza meg a lakosság további irtását a libanoni fővárosban. A helyzet annyira súlyos és válságos, hogy a legsürgősebb intézkedésekre van szükség.

Az izraeli ostrom legkegyetlenebb megpróbáltatásait élte át az 50 napja bekerített Nyugat-Bejrút libanoni és palesztin lakossága. Az izraeli légierő, a tüzérség, a hadiflotta és a harckocsik 14 órán át bombázták, ágyúzták megkülönböztetés nélkül a város valamennyi körzetét. Nem végleges adatok szerint 165 a halottak és 400 a sebesültek száma, A kórházak képtelenek ellátni és elhelyezni a nagyszámú sebesültet.

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_reklam.jpg
Közlemény:
idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_kozlemeny.jpg

Kékfény:
Súlyos büntetést szabott ki a Győri Megyei Bíróság Burnóczky László 28 éves lébénymiklósi és Verseczky Ferenc 25 éves győri lakosra. A két fiatalember április 14-én követte el a bűncselekményt. Poharazgatás után Burnóczky meghívta ivócimboráját Lébénymiklósra. Utazás közben elmondta: tud egy olyan hetvenéves idős asszonyról, aki egyedül lakik, és sok pénze van. Elhatározták: betörnek hozzá és kirabolják. Este kilenc óra körül az idős asszony arra ébredt, hogy lakásának ajtaját betörték, két férfi hatolt be, megtiltották neki, hogy villanyt gyújtson, s pénzt követeltek tőle. Miután nem kaptak, bántalmazták, és hajnalig kutattak a lakásban. Mindössze 160 forintot tudtak elvinni. Gátlástalan, durva magatartásukat súlyosbító körülménynek tekintette a Győri Megyei Bíróság, és a kis érték eltulajdonítása ellenére Burnóczky Lászlót hat-, Verseczky Ferencet pedig háromévi börtönre ítélte. Mindkét ítélet jogerős.

Közélet:
Ezekben a napokban kezdődik a csúcsszezon a konzervgyárakban. A zöldborsó feldolgozása után a Nagykőrösi Konzervgyárban is befejezéséhez közeledik a meggyidény: 2425 tonna gyümölcs kerül innen exportra és a hazai fogyasztókhoz. A következő hetek legnagyobb feladata az uborka és a zöldbab tartósítása lesz.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_konzervgyar.jpgCsúcsszezon a konzervgyárban

A Magyar Televízió műsorán a Kántor nyomoz:

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_kantor_nyomoz.jpgKérünk engedélyt örülni!

Az 1982/83-as szezon Bevezetőjének első részében először az újrendszerű NB II-t mutatjuk be, majd pedig azt a négy NB I-es csapatot, melyek a nemzetközi kupákban hazánkat fogják képviselni.

Egy hét múlva, augusztus 8-án megkezdődik a küzdelem az immáron egycsoportos, 1982/83. évi labdarúgó NB II-ben. Húsz csapat viaskodik egymással, Budapest és 12 megye képviseletében. Budapest három klubot vonultat fel (Ganz-MÁVAG, Volán és 22. sz. Volán), míg Bács-Kiskun (Baja, Kecskemét), Borsod (Kazincbarcika, Ózd), Csongrád (Hódmezővásárhely, SZEOL), Nógrád (Nagybátony, Salgótarján) és Zala megyét (Keszthely, Nagykanizsa) 2-2 csapat képviseli. A további 7 megye, így Hajdú (Debreceni Kinizsi), Heves (Eger), Komárom (Dorog), Győr-Sopron (Sopron), Somogy (Siófok), Tolna (Szekszárd) és Veszprém (Tapolcai Bauxitbányász) egy-egy csapattal indul. A mezőnyben nyolc olyan klub található - Ózd, Volán, SZEOL, Salgótarján, Eger, Ganz-MÁVAG, Dorog és Nagykanizsa - amelyek hosszabb-rövidebb időre megfordultak már az NB I-ben. A Sopron mindjárt az 1. fordulóban 388 kilométerre fekvő városba utazik (Hódmezővásárhelyre), Kazincbarcikát Nagykanizsától 403 kilométer választja el, s Keszthely is több száz kilométert tesz meg Debrecenig. Már ezekből az első fordulóbeli adatokból is kitűnik, az új egycsoportos NB II. a „nagy utak” bajnoksága lesz. Sopron, Nagykanizsa, Kazincbarcika, Hódmezővásárhely, Debrecen jelentik a „végpontokat”. A Sopron például az 1982/83. évi NB II őszi és tavaszi idényében az oda-vissza utakat számítva, több mint 10 300 kilométert utazik majd. E körül jár a Nagykanizsa, a Debreceni Kinizsi, Kazincbarcika és Hódmezővásárhely is.

Rába ETO
A zürichi sorsolás egy csöppet sem volt szerencsés: a magyar klubok kivétel nélkül erős ellenfelekkel kerültek össze a nemzetközi kupák első fordulójában. Kifogta a Rába is: a KEK-döntőben szerepelt, sokak szerint erkölcsi győztes Standard Liege gárdájával kezd a bajnokcsapatok tornáján. A győriekre az idén kettős feladat vár: helytállni az Európa Kupában, és bizonyítani, hogy a bajnokságban nincs vége a nagy menetelésnek.
- Nem félünk az új szezontól sem - mondta Verebes József, a Rába mindig magabiztos, mestere. - Továbbra is ugyanazt a futballt játsszuk, mint az elmúlt idényben. Sikereink kulcsa a korszerű felfogás. Ez korántsem állandó rohanást, inkább ésszerű játékot jelent. Például: egyszer a hátvéd, aztán a fedezet, majd a szélső fut fel; a hangsúly a közös tehervállaláson van. Ebben a felfogásban valamennyi játékosunk tudása legjavára képes: a korábban „leírt” Póczik és Mile csakúgy, mint a fiatal Csonka és Hajszán vagy a már-már elfelejtett Szentes. A győriek gondja: hiába próbálkoztak, számottevően nem tudtak erősíteni. A bajnokcsapat mindössze tizennégy labdarúgóval kezdte meg a felkészülést... - Az átigazolási rendszer bennünket is megbéklyózott - folytatta az edző. - Pedig csak az alacsonyabb osztályokban néztünk körül. Vajon a magyar labdarúgásnak az az érdeke, hogy a volános Magos például az NB II-ben, s ne a Rábában rúgja a labdát? Mégsem tehetünk semmit, noha mindenki tudja: a legrangosabb európai tornán képviseljük a hazai futballt.
- Ha meglepően is hangzik, szerintem mi vagyunk az esélyesek - tippelt a tréner. - A belgák nagyszerűen védekeznek, mesterei a kontrafutballnak, de játékuk merev, s a gólszerzés nem az erősségük. A Rába, ha idegenben vereséget is szenved, Győrben két-három gólos győzelemre képes! Természetesen ki is eshetünk, de a legkevesebb, amit ígérhetek, hogy szégyenkezésre nem lesz okunk...

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_raba_eto_csendelet.jpg„Csendélet” a Rába edzésén, Póczik kapura lő, Kovács L. lábbal hárít

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_raba_eto_keret.jpgA Rába ETO együttese. Felső sor balról: Kovács, HlavgyikSzepesi, Leskó, Wunder, Markó, középső sor: Verebes J. vezetőedző Varga, Csonka, Vági, Magyar, Józsa Z. gyúró, Györffy L. pályaedző alsó sor: Szíjártó, Póczik, Hannich, Szentes, Burcsa, Szabó O., Hajszán. A képről Mile hiányzik

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_raba_eto.jpg

Verebes József 1941-ben született. A Ferencvárosban játszott, majd az Oroszlány, a BVSC, a Ganz-MÁVAG, a Budafok és az Építők csapatait erősítette. Éveken át vezette az NB l-es és NB ll-es játékvezetők edzéseit. Később a KSC NB ll-es gárdájának volt a vezetőedzője. 

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_raba_eto_verebes_jozsef.jpg

Pályafutását az első osztályban, a Videotonnál kezdte - pályaedzőként. Az 1980/81-es idényben lett az első csapat edzője, s innen került az ETO-hoz. A korábban botladozó Rába-parti együttes sikerét - az 1982. évi bajnoki aranyat - sokan neki tulajdonítják...

Ú. Dózsa
Temesvári Miklós, az Ú. Dózsa mestere kímélet nélkül vezényelt játékosait az alapozáskor. Közeleg a bajnoki rajt és a Göteborg elleni KEK-mérkőzés. - Nem a legjobb előjelekkel készülünk az új idényre - mondja a tréner -, hiszen Nagy László külföldi klubokkal tárgyal, Fekete pedig bejelentette, hogy többszöri térdoperációja után valószínűleg alacsonyabb osztályban folytatja. Gyengült tehát a csapat, ráadásul átigazolásaink sem sikerültek eddig. Csatárokra lenne szükségünk, de a debreceni Kerekest és a szegedi Kunt sem tudtuk megszerezni. Birkást az újpesti közönség nem fogadta be, így őt átadtuk a Vasasnak, cserébe Szebegyinszkyt és Szabó Andrást kaptuk a piros-kékektől. Megkerestük a Volánból Árkyt is; őt is sikerül sorainkban tudni.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_u_dozsa_uj_fiuk.jpgÚj fiúk a Megyeri úton, balról: Szabó András, Árky, Freppán, Brockhauser, Polónyi és Szebegyinszky

Temesvári rezignáltan jegyzi meg: az átigazolási rendszer nem segíti a fejlődést, a jelenlegi helyzetben szinte képtelenség erősíteni. De nem mindennek a szabályzat az oka. Egy hajdúszoboszlói labdarúgó például aláírt a Dózsának, de két nap múlva arról tájékoztatta az újpesti klubot, hogy a területi bajnokságban jobban jön ki anyagilag. Így aztán, ha a tavalyi szereplést meg tudnánk ismételni, elégedettek lehetnénk - vélekedik az edző.
- Az elmúlt szezonban az ötödik helyen végeztünk, megnyertük az MNK-t - így kivívtuk a nemzetközi kupaszereplés jogát -, és több fiatal játékost építettünk a csapatba. Mindezzel teljesítettük az előzetes terveket, igaz, azok nem voltak túl merészek. Más kérdés, hogy a huszonkettedik fordulóig az élen álltunk, s ha nincs annyi sérültünk - Fekete, Törőcsik, Nagy, Kovács J.Sarlós -, talán szebb eredményt is elérhettünk volna. 
Az edző szerint azonban biztató jelek is mutatkoztak az elmúlt idényben: javult a gárda küzdőszelleme, és fejlődött a védőjáték. Kérdés, mindez elég lesz-e a nemzetközi porondon, főként, ha az ellenfél az UEFA Kupa-győztes Göteborg? - A svéd együttes bravúrosan szerepelt a kupában, hiszen többek között a két kitűnő nyugatnémet együttest, a Kaiserslauternt és a Hamburgot is két vállra fektette. Ráadásul az északi stílus közel áll az angol iskolához, s ez köztudottan nem fekszik nekünk. Mégis, egy ilyen nagy siker után gyakran visszaesés következik, ha másban nem, legalább ebben reménykedhetünk. Meg abban is, hogy az Újpestnek nincs vesztenivalója, s nyugodtan játszhat a csapat.
Az Ú. Dózsa Tatán kezdte meg az alapozást, augusztus 1-től külföldön folytatták a felkészülést: előbb Belgiumban töltöttek egy hetet az Antwerpen (Fazekas klubja) vendégeként, majd Spanyolországban játszottak. A rajt előtt maradt pár napjuk a Megyeri úton, a bajnoki rajt rendkívül nehéznek ígérkezik. Pécsett kezdenek, azután a Nyíregyházát fogadják - ez Temesvári szerint presztízsmeccs -, majd Békéscsabára látogatnak. Következik a göteborgi találkozó, s jönnek a hazai rangadók. Ahogy a listát végignézzük, nem vitás, hogy az edzőnek igaza van: az újpestieknek az idén sem lesz könnyű dolguk...

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_u_dozsa_keret.jpgAz Ú. Dózsa 1982/83-as játékoskerete. Felső sor balról: Brockhauser, Herédi, Szebegyinszky, Kovács J., Steidl, Szendrei, Kardos, Polónyi, Nagy L., Kollár. Középső sor: Göltl Béla pályaedző, Temesvári Miklós vezetőedző, Fekete Ferenc pályaedző. Alsó sor: Szabó A., Kisznyér, Árky, Törőcsik, Freppán, Szűcs, Kiss S., Kovács B., Tóth J.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_u_dozsa.jpg

Temesvári Miklós 1938-ban született. NB II-es labdarúgó volt; a Miskolci VSC-ben több éven át játszott sikerrel. Edzői pályafutását Hejőcsabán kezdte, megyei csapatnál, s ugyanebben a közegben, Sajóbábonyban folytatta. Onnan lépett tovább az első osztályba; a DVTK pályaedzője volt. Nyíregyházi működése kiemelkedő sikerekkel zárult, előbb a másodosztályban nyert bajnokságot a Vasutassal, majd az NYVSSC - immár NB l-es - gárdájával sikerrel jutott át a „magas lécen"; nem csak bentmaradt együttese az első osztályban, de a hetedik helyen végzett.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_u_dozsa_temesvari_miklos.jpg

1981 nyarán került az Ú. Dózsához. Erősen megfiatalított együttesével remek őszi szerepléssel ijesztett rá a mezőnyre, de tavasszal „leeresztett" a gárda, s végül az ötödik helyen kötött ki. Szakedző.

Tatabánya
Még nem felejtették el a Tatabányai Bányász törzsszurkolói a Real Madrid kínkeserves vergődését a bányászvárosban, s amióta megtörtént az újabb UEFA Kupa-sorsolás, sok szó esik a francia St. Etienne erejéről, játékáról és az esélyekről. - Jól jött a sorsolás időpontja, az ellenfél ismerete, mert serkentette a játékosokat, az edzéseken kimondatlanul is nagyobb lendülettel fogtak neki a nyári szünet után az előkészületekhez - mondja Majtényi József, a szakosztály elnöke. Az már a szakvezetés előrelátását dicséri, hogy a túratervet úgy hozták tető alá, hogy Franciaországot is útba ejti a csapat, s így „kémkedhet” az ellenfél után. Külön fejezetet érdemel az az egészséges optimizmus, ahogyan a csapat szakmai terveiről vélekednek az egyesületben. Lassan, csendben vívta ki az elismerést a bányászegyüttes a magyar labdarúgásban, s ma nincs olyan csapat, amely biztosra mehetne ellene. Mi több, a bányászcsapat ellenfeleinek mumusává vált. Az utóbbi két év eredménye, a dobogóra jutás, példázzál erőfeszítéseiket. Pedig nincsenek híján a napi gondoknak. Leköszönt dr. Lakat Károly, az idős mesteredző, Szabó György, a negyvenéves veterán csapatkapitány visszavonult, Csapó Károly, az együttes játékmestere, a francia Toulouse csapatához szerződött, a kulcsjátékosok közül P. Nagy műtőasztalra került, Barabás és Fejes, sérült. Elég hosszú a lista, s az ilyen érvágás másutt már pánikot okozhat, itt az élet velejárójának tartják. Először is edző után néztek. A választás Dalnoki Jenőre, az egykori ferencvárosira esett. Kétéves szerződést kötöttek, és lelkesedésétől, fanatizmusától sokat várnak. Az eltávozottak helyére újakat igazoltak. Így került a csapathoz Tepszics, Horváth Róbert, tárgyaltak a diósgyőri Fükővel és a székesfehérvári Májerral. S ha minden sikerül, nem lesz gyengébb a csapatuk - csak fiatalabb.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_tatabanya_keret.jpgA Tatabánya 1982/83-as kerete. Felső sor balról: Nagy Győző edző, Horváth R., Tepszics, Emmer, Kiss, Dombai, Kiprich, Udvardi, Dalnoki J. vezető edző, Gerencsér J. edző, középső sor: Fischer, Sándor I. és Pőcze M. gyúrók, P. Nagy, WeimperSchumann, alsó sor: Fükő, Dupai, Selymes, Gróf, Benyó, Hermann, Schmidt

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_tatabanya.jpg

Dalnoki Jenő 1932-ben született, 1947-1978. között az FTC volt játékos-, majd edzői pályafutásának helyszíne. Többszörös ifjúsági, majd tizennégyszeres felnőtt válogatott 1950-1966 között a Fradi első csapatának tagja - mindenkor keménységéről, igencsak határozott közbelépéseiről volt híres. „Puha vagy, Jenő!", egy időben gyakorta harsant fel a lelátóról. 1966-1973.: az FTC ifjúsági és tartalék csapatának edzője, 1973-1978.: a zöld-fehérek vezetőedzője. 

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_tatabanya_dalnoki_jeno.jpg

Vezetése alatt az együttes egyszer bajnokságot, kétszer MNK-t nyert, 1975-ben pedig eljutott a Kupagyőztesek Európa Kupájának döntőjébe - hosszú ideje ez a legnagyobb nemzetközi kupasikerünk! 1978-1981.: az ifjúsági válogatott vezetője, ez idő alatt az együttes kétszer bejutott az ifjúsági EB mezőnyébe, a KNDK-ban pedig IBV-t nyert. Az új mester bemutatkozása elé most nagy várakozással tekintenek Tatabányán. Szakedző.

Ferencváros 
Tulajdonképpen csak átszállóhely volt Budapest a ferencvárosi labdarúgóknak augusztus elején. Alig érkeztek haza Petőházáról, másnap csomagoltak, és utaztak Lisszabonba. - Három kellemes, úgy érzem hasznos hetet töltöttünk Petőházán - mondja Novák Dezső, a ferencvárosiak edzője. - Senkinek nem lehet panasza, hiszen úgyszólván helyben volt minden, pálya, szálláshely, strand, a legmagasabb igényeket kielégítő szinten. A bajnokság kezdetéig az úgynevezett formábahozás időszakában mozgalmas napok vártak az együttesre. Először a portugál fővárosban a Benfica az ellenfél, utána hosszabb lélegzetű spanyolországi túra. A Benfica ellen 4:2-es vereség, majd Sevillában egy hármas tornán újabb két vereség (Sevilla 2:3, CSZKA Szófia 1:3), majd igencsak vegyes eredmények alacsonyabb osztályú spanyol klubcsapatok ellenében.
- Ezt az időszakot használtam fel arra, hogy alaposabb értesüléseket szerezzek a kupaellenfelünkről, a Bilbaóról - mondta Novák Dezső. - Bár korábban magam is ötször játszottam ellenük, az idő eljárt, új csapat alakult ki ott is. Úgy gondolom, két dolog azonban változatlan. Az egyik, amit a Mundiálon is láthattunk és a spanyol labdarúgás erényei közé tartok: ez a technikai tudás és az ezzel párosuló erőszakosság, rámenősség, ravaszság. S ha nem is villogtak úgy, mint sokan várták, ezek a tulajdonságok nem vitathatók el a spanyol labdarúgástól Természetes, hogy a zöld-fehérek terveiben a Bilbao csak egy állomás a bajnokság közben. Márpedig a bajnokságban van törleszteni valójuk a közönségükkel szemben. - Sajnos, olyan tavaszt éltünk át, amikor egy hátrányos ősz lemaradását kellett pótolni - magyarázza Novák Dezső. - Minden mérkőzésünkre úgy mentünk, hogy nem szabad buknunk. A nagy idegfeszültség bénulást okozott, elég csak a Haladás és a Rába elleni hazai vereségre emlékezni. Később, amikor már nyilvánvaló volt, hogy a bajnoki versenyfutást elvesztettük, a játékosok igyekezete is alábbhagyott. Most, miután az átigazolásnál csupán néhány, ahogy az edző mondja, „kiegészítő” játékos került a keretbe, ugyanaz a gárda vág neki az újabb bajnoki évadnak. Mégis valami többletet ígérnek a szakvezetők.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_ferencvaros_keret.jpgA Ferencváros 1982/83-as kerete. Felső sor balról: Bodnár gyúró, Kakas, Judik, Rubold, Dózsa, Beles, Mörtel, Rab, Zsiborás, Novák Dezső vezetőedző. Középső sor: Szabadi, Ebedli, NyilasiSzokolai, Pogány, Pölöskei, Jancsika. Alsó sor: Szűcs Lajos pályaedző, Murai, Koch. Mészáros, Bánki, Kvaszta, Rákosi Gyula pályaedző. A képről Szántó és Takács hiányzik

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_ferencvaros.jpg

Novák Dezső 1939-ben született. 1951-től 1972-ig Egyházasdarócról Szombathelyen át jutott el pályafutása csúcsára, a Ferencvárosba. 333 NB l-es találkozón szerepelt, 120 gólt ért el, s ebből kilencvenet a Fradiban! Góljai többségét 11-esből és szabadrúgásból szerezte. Négyszer nyert zöld-fehér színekben bajnokságot, egyszer MNK-t, s részese a Ferencváros VVK-sikerének 1965-ben.

idokapszula_nb_i_1982_83_bevezetes_i_ferencvaros_novak_dezso.jpg

Kilencszeres nagyválogatott, kétszeres (1964., 1968.) olimpiai bajnok. 1972-76 között előbb Csanádi Ferenc, majd Dalnoki Jenő mellett pályaedző. 1976-tól négy éven át a Dunaújváros NB l-es gárdájánál vezetőedző. 1980 nyarától újra a régi sikerei színhelyén, az üllői úton tevékenykedik, mint vezetőedző. Első évében rögtön bajnok lesz az FTC! 1981/82-ben ezüstérmes a csapat. Szakedző.

A Bevezetés második részében újabb hat NB I-es csapatot mutatunk be.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr7113400743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2018.04.16. 11:54:18

A ráckevei Aranykalász TSZ neve ismerősen csenghet.Névadó szponzora volt a 80-as években nyaranta ráckevén és környékén rendezett rangos nyári utánpótlás válogatott focitornáknak.

Fandor 2018.04.16. 18:53:19

A Hotel Stadionban volt tán az első magyarországi bowling-pálya?

maribor_ 2018.04.16. 19:13:23

@Fandor: Szerintem az elso publikus. Ami nem csak a vendegeknek volt. Szinte biztos, hogy mashol mar volt elotte.

Feyyaz 2018.04.18. 23:29:57

A volános Magos -akit itt a Mágus hiányol- gólt is rúgott a nem hivatalos edzőmeccsen a Kaiserslauternnek a 7-0-ás parádén, erre biztosan emlékszem!

maribor_ 2018.04.18. 23:57:19

@Feyyaz: Meg volt is par resszel ezelott, persze, hogy emlekszel ra :))))

Feyyaz 2018.04.19. 22:14:57

@maribor_:
És hol? ;)
Mert én itt a blogon csak a válogatott Kaiserslautern elleni meccsét olvastam!
Tehát már be is bizonyítottam, hogy én tényleg '82-ből emlékszem erre!
:)
süti beállítások módosítása