Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 Tavaszi zárás – Tabellaparádé

2021.08.02. 08:27 maribor_

1984. július 30-augusztus 5., július vége, augusztus első hete

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_headlines_pusztavacs.jpgAz ország az ország közepére figyelt. Békét, biztonságot a világnak! - ez volt a jelszava a kétnapos pusztavacsi békefesztiválnak, amelyet immár harmadízben rendeztek meg. A rendezvény szervesen kapcsolódott a nukleáris fegyverek elleni nemzetközi tiltakozáshoz

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

július 30.

Befejezte hivatalos, baráti látogatását a Chan Sy miniszterelnök vezette kambodzsai párt- és kormányküldöttség. A Kambodzsai Népi Forradalmi Párt KB Politikai Bizottsága tagját, a Kambodzsai Népköztársaság Minisztertanácsának elnökét, valamint a kíséretében levő személyiségeket Sarlós István, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese búcsúztatta a szálláshelyen. Jelen volt Borbándi János, a Köziponti Bizottság tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese, Nagy Gábor külügyminiszter-helyettes, valamint Karsai Lajos, hazánk Phnom Penh-i és Chim Nguon, Kambodzsa budapesti nagykövete.

Moszkvában megkezdődött a szovjet és amerikai közéleti személyiségek második találkozója, amelyen a szovjet-amerikai kapcsolatokról, valamint a leszerelés kérdéseiről lesz szó. A tanácskozás megnyitóján Nyikolaj Blohin akadémikus, orvosprofesszor, a Szovjetunió-Egyesült Államok Társaság elnöke rámutatott, hogy napjainkban a legfontosabb feladat a nukleáris háború veszélyének elhárítása. Az amerikai küldöttség tagjai azt hangsúlyozták, hogy a szovjet emberek álláspontjával kívánnak megismerkedni, ezért jöttek Moszkvába.

Súlyos vasúti baleset történt a skóciai Polmont közelében. Egy hat kocsiból álló szerelvény este kisiklott harminc perccel azután, hogy elhagyta Edinburghot. A vonaton turisták utaztak Glasgow-ba. A szerencsétlenség következtében tizennégyen meghaltak, és több mint százan megsebesültek. A balesetet tragikus véletlen okozta: a robogó mozdony elé egy tehén tévedt.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_skociai_vonatbaleset.jpgA baleset helyszíne Polmont határában

Békehajó futott be Nicaragua Corinto nevű kikötőjébe, fedélzetén négy Nobel-díjas személyiséggel és több mint 2,5 millió dollár értékű adománnyal. A Falknes Bergen nevű hajó nicaraguai útját - a sandinista forradalom iránti szolidaritás jegyében - Adolfo Perez Esquivel Nobel-békedíjas argentin szobrász szervezte a norvég és a svéd kormány segítségével. Perez Esquivelen kívül Betty Williams ír Nobel-békedíjas és két amerikai Nobel-díjas tudós - George Wald biológus és Linus Pauling kémikus vett részt a szolidaritási akcióban.

A Los Angeles-i XXIII. Nyári Olimpiai Játékok hétfői aranyérmesei úszásban a férfiaknál 100 m pillangó: 1. Michael Gross (nyugatnémet) 53,08, világcsúcs, 400 m vegyes: 1. Alex Baumann (kanadai) 4:17,41, világcsúcs, 4X200 m: 1. Egyesült Államok (Heath, Larsom, Float, HayeS) 7:15,69, világcsúcs. A nőknél 200 m mellúszás: 1. Anne Ottenbrite (kanadai) 2:30,38, 200 m gyors: 1. Mary Wayte (amerikai) 1:59,23.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_los_angelesi_olimpiai_jatekok_michael_gross.jpgMichael Gross világcsúccsal nyerte a 100 méteres férfi pillangóúszást

Labdarúgásban a B-csoportban Jugoszlávia-Kamerun 2:1, Kanada-Irak 1:1. A D-csoportban NSZK-Marokkó 2:0, Brazília-Szaúd-Arábia 3:1.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_los_angelesi_olimpiai_jatekok_nszk_marokko_uwe_rahn.jpgUwe Rahn (NSZK), 15-ös mezben az első gólt rúgta a Marokkó elleni mérkőzésen, Badou Ezzaki és Mostafa Elbivaz (4) nem tudott közbeavatkozni. A C-csoportban: NSZK-Marokkó 2:0 (1:0)

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_los_angelesi_olimpiai_jatekok_brazilia_szaud_arabia_ademir.jpgAdemirt, a brazilok kapitányát ezúttal átjátszotta a szaúd-arábiai ellenfele

Az indiai küldöttség tiltakozott a szervező bizottságnál, mert az Egyesült Államok-India gyeplabdamérkőzésen rendbontók rátámadtak a küldöttség tagjaira, letépték és megtiporták az indiai nemzeti zászlót. „Ha az olimpia szervezői képtelenek megfelelő módon szavatolni a sportolók biztonságát, India kénytelen lesz visszalépni, és távozni az olimpiai játékokról” - hangsúlyozta a küldöttség vezetője.

Váratlan közjáték zavarta meg a traplövők versenyét: a korongot kilövő gép hirtelen leállt, s hosszas kutatás után a technikusok megállapították: egy egér a szerkezet belsejében elrágta az elektromos vezetékeket, és rövidzárlatot okozott.

július 31.

A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa nevében Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke a Parlamentben fogadást adott a Lutheránus Világszövetség VII. nagygyűlése részvevőinek tiszteletére. A fogadáson megjelent Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára, Miklós Imre államtitkár, az Állami Egyházügyi Hivatal elnöke, továbbá az Elnöki Tanács több tagja. A kongresszus küldöttei és az LVSZ vezető tisztségviselői mellett ott voltak a társegyházak képviselői is.

A Lutheránus Világszövetség VII. nagygyűlése Budapesten Káldy Zoltánt, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspök-elnökét választotta a világszövetség soros elnökévé.

A késő délutáni órákban ismeretlen géprablók eltérítették az Air France francia légitársaságnak az NSZK-beli Frankfurtból Párizsba tartó, Boeing-737 típusú utasszállító repülőgépét, 58 utassal és 6 főnyi személyzettel a fedélzetén. Az Air France frankfurti tisztségviselője szerint a géprablók hárman vannak, más források kettőről beszélnek. Az utasszállító először a svájci Genf repülőterén szállt le. Az angolt törve beszélő, egymás közt arabul társalgó géprablók közölték, hogy Teheránba akarnak repülni. A repülőgép - a francia légitársaság hozzájárulásával - üzemanyagot vett fel, majd felszállt. Irán időközben megtagadta a leszállási engedélyt, ezért a repülőgép Bejrút felé vette az irányt.

A libanoni hatóságok a Boeing-737 felszállása után közölték, hogy nem fogadják az eltérített repülőgépet, és lezárják az ország repülőtereit. A svájci rendőrség szóvivője közölte, hogy lövések dördültek el a gép utasterében, mialatt a genfi repülőtéren vesztegelt. Egyelőre nem tudni biztosan, vannak-e áldozatok. A genfi források szerint a repülőgép parancsnoka közölte az irányítótoronnyal, hogy az egyik gépeltérítő szavai szerint a lövéseknek egy halálos áldozata lehet.

A PFSZ politikai osztályának vezetője, Faruk Kaddumi pozitívan értékelte a közel-keleti rendezés elveire és módjára vonatkozó legutóbbi szovjet javaslatokat. A palesztin, politikus Tuniszban úgy nyilatkozott, hogy az összes érdekelt fél, köztük a két nagyhatalom részvételével tartandó nemzetközi konferencia a legjárhatóbb út az igazságos és átfogó közel-keleti rendezés felé.

Szíria értésre adta, hogy kész támogatni nemzetközi konferencia megtartását a közel-keleti válság rendezése céljából. A damaszkuszi állami rádió kommentárjában egyebek között rámutatott, hogy Szíria támogatja a palesztin problémára vonatkozó ENSZ-határozatok megvalósítását.

Nabih Berri, a libanoni síita Amal mozgalom főtitkára, a dél-libanoni újjáépítési és fejlesztési ügyek államminisztere pozitívnak minősítette a legutóbbi szovjet kezdeményezéseket. A Szovjetszkaja Rosszija tudósítójának nyilatkozva azt mondta, hogy e javaslatok megnyitják az utat az átfogó, igazságos és tartós közel-keleti béke megteremtése felé.

Iraki harci helikopterek sikeres katonai akciót hajtottak végre iráni állások ellen az iraki-iráni front északi részén - jelentette az INA iraki hírügynökség. Az iraki hírszolgálati iroda további részleteket nem közölt a támadással kapcsolatban, amelyet Irán nyugat-azerbajdzsáni tartományának határvidékén hajtottak végre. Ugyanakkor iráni közlések szerint ezen a területen iráni egységek 21 határ menti stratégiai magaslatot foglaltak el a múlt csütörtökön indított nagyobb szabású offenzíva folyamán.

Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség az iráni vezérkar jelentése alapján közölte, hogy az iráni erők az elmúlt napokban legalább 112 iraki katonát megöltek, illetve megsebesítettek. A leghevesebb összetűzésekre az iráni Szardast város közelében került sor, ahol közel hatvan iraki katonát tettek ártalmatlanná. Iraki és iráni részről egyaránt a harcok folytatásáról és az iraki-iráni front déli és középső részén lezajlott tüzérségi összecsapásokról érkeztek jelentések.

Sir Geojfrey Howe brit külügyminiszter befejezte ötnapos pekingi látogatását, és Hongkongba repült. Elutazása előtt Howe és kínai vendéglátói kijelentették, hogy számos jelentős problémát sikerült megoldaniuk Hongkong jövőjével kapcsolatban. Vu Hszüe-csien kínai külügyminiszter, aki a tárgyalások után latin-amerikai körútra indult, elutazása előtt közölte, hogy több kérdéssel azonban még foglalkozni kell. A tárgyalásokról kiadott közös közlemény hangsúlyozza, hogy a két fél Hongkonggal kapcsolatban a lehető legrövidebb időn belül egyezményt kíván kötni. A kínai külügyminiszter ennek időpontját szeptemberben jelölte meg, de további részleteket nem közölt.

New Yorkban megnyílt az ENSZ különleges bizottságának ülése, amely a zsoldosok toborzásával, bevetésével, pénzelésével és kiképzésével szembeni fellépésről szóló nemzetközi megállapodás kidolgozásával foglalkozik. A tanácskozást kezdeményező fejlődő országok a zsoldostoborzást olyan súlyos nemzetközi bűncselekménynek tekintik, amely aláássa biztonságukat, a káosz és a terror légkörét teremti meg. A második világháború óta zsoldos katonák kétszáz fegyveres konfliktusban vettek részt Ázsia, Afrika és Latin-Amerika különböző országaiban. A különleges ENSZ-bizottság számos tagjának az a véleménye, hogy a testület munkája mind időszerűbb. Ugyanis az imperialista erők, főként az Egyesült Államok az állami szintre emelt terrorizmus politikája keretében a zsoldosokat különböző felforgató akciókra próbálják bevetni

Kormányzati tisztségviselők ismét visszautasították azt a lehetőséget, hogy az Egyesült Államok a javasolt bécsi tárgyalások megkezdésének idejére hozzájáruljon az űrfegyverek moratóriumához. Egyben nyilvánosságra került: folytatódik annak a műholdellenes fegyvernek a tökéletesítése, amellyel a döntő kísérletet ez év őszén kívánják végrehajtani. A hatméteres rakétát célra vezető, hőérzékeny szenzorokkal szerelik fel, és a rakétát egy F-15-ös vadászgép fedélzetéről bocsátják fel. A kétlépcsős rakéta hatótávolsága mintegy 1600 kilométer. A Pentagon 1987-re 112 ilyen rakéta építését tervezi, és a rakéta felbocsátására, minimális módosítással, bármely F-15-ös alkalmassá tehető.

augusztus 1.

Ifjúsági kollektíváktól, KlSZ-szervezetektől érkező információk jelzik: a fiatalok tenni akarással, aktívan vesznek részt a mind szélesebb körűvé váló kongresszusi és felszabadulási munkaversenyben. Az ifjúsági szövetség helyi szervezetei általában védnökséget vállalnak egy-egy kiemelkedő külön munkálat felett, műszakok szervezésével járulnak hozzá a vállalati tervek teljesítéséhez, és a lakóhely vagy a munkahely sajátosságainak megfelelő munkába is bekapcsolódnak.

A Gagarin Hőerőmű Vállalat KISZ-szervezete védnökséget vállalt az erőmű teljes, a következő ötéves tervben megvalósuló rekonstrukciója felett, s a védnökség előkészítéséhez kapcsolódó szervezőegyeztető munkát a jövő év végéig befejezik.

A Lenin Kohászati Művek ifjúkommunistái a gyár melléktermék- és hulladékhasznosító programját vették pártfogásukba, energiatakarékossági és környezetvédelmi napot rendeznek.

Medicor Művek KISZ-esei - egyebek között - a gyár mikroszámítógépes programjához kapcsolódó oktatási részprogram felett vállaltak védnökséget.

A nádudvari Vörös Csillag Termelőszövetkezet KISZ-esei a betakarítási kombájnosversenyt hirdették meg. Vállalták kétmillió forint értékű alkatrész felújítását, s azt, hogy folyamatos műszakban soron kívül megjavítják az aratás közben meghibásodott gépeket.

A fajszi Kék Duna Termelőszövetkezet ifjúsági brigádja felújítja a község óvodáját, idén és jövőre is elvégzi az általános iskola karbantartását.

A Budapesti Közlekedési Vállalat KISZ-szervezete védnökséget vállalt a Baross kocsiszín rekonstrukciója, valamint a budavári sikló újjáépítése felett. A fiatalok foglalkoznak továbbá a BKV 150 új Tátra villamosának folyamatos üzembehelyezésével.

A jánoshalmi Bácska Építőipari Szövetkezet KISZ-szervezetének kezdeményezésére a szövetkezet fiataljai egy éven belül egy százalék alá csökkentik a gyártási selejtet, felkutatják az elfekvő készletek hasznosításának lehetőségeit, s a gépek gyors karbantartásával tíz százalékkal emelik a berendezések kihasználtságát.

A Hódmezővásárhelyi Divat Kötöttárugyár fiataljai a többi dolgozóval együtt többek között vállalták, hogy a tervezetthez képest a második félévi árbevételt 23 millió forinttal, a nyereséget 5,7 millióval növelik. Az ötszázalékos kapacitástöbblet az első osztályú termékek részarányának emelésével és gazdaságosabb anyagfelhasználással párosul.

Az amerikai fél válasza a világűr militarizálódásának megakadályozását célzó tárgyalásokra tett szovjet javaslatra úgy szól, hogy Washington „a világűr militarizálásáról" kíván tárgyalni. A látszólag csupán megfogalmazásbeli eltérés lényege, hogy az Egyesült Államok olyan tárgyalásokat kíván, amelyek valójában nem megakadályoznák, hanem legalizálnák a kozmoszbeli fegyverkezést - erre mutatott rá Moszkvában újságírók előtt Alekszandr Besszmertnih nagykövet, a Szovjetunió külügyminisztériuma kollégiumának tagja, az amerikai osztály vezetője.

Besszmertnih emlékeztetett arra, hogy a július 27-i TASZSZ-nyilatkozat részletesen, érvekkel alátámasztva elemezte, miért teszi lehetetlenné az amerikai álláspont a tárgyalások megkezdését. Washington továbbra is elzárkózik a Szovjetunió által javasolt moratóriumtól, valamint a tárgyalásokra vonatkozó szovjet javaslatnak attól az alapvető pontjától is, hogy a felek ezeken a tárgyalásokon állapodjanak meg a műholdelhárító fegyverrendszerekről való teljes kölcsönös lemondásról.

Washington és Tel-Aviv stratégiai szövetségének kibővülése újabb fenyegetést jelent az arab népekre nézve, Izrael agresszív előkészületeinek fokozódásához vezet. A szíriai hadseregnek ezért készen kell állnia, hogy ellenálljon az agressziónak - írta egyebek között Hafez Asszad szíriai elnök abban az üzenetben, amit a szíriai fegyveres erők megalakulásának évfordulóján küldött a hadsereg sorkatonáinak és tisztjeinek. Libanon helyzetét érintve Asszad üzenetében rámutatott, hogy a szíriai hadsereg segítséget nyújt a testvéri libanoni népnek az ország helyzetének normalizálásában, a béke fenntartása és az ország biztonságának szavatolása érdekében.

A libanoni főváros újraegyesítésének részeként megnyitották az egykori „zöld vonal” két utolsó, eddig zárva tartott jelentősebb átkelőhelyét is, s ezzel megszűntek a forgalmi korlátok Bejrút muzulmánok és keresztények lakta részei között. A megnyitás időpontja egybeesett a libanoni fegyveres erők napjával, aminek alkalmából Amin Dzsemajel elnök rövid ünnepség keretében koszorút helyezett el az ismeretlen katona sírjánál.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_rasid_karami_amin_dzsemajel.jpgRasid Karami és Amin Dzsemajel részt vett a fegyveres erők napja alkalmából rendezett ünnepségen

A megszálló izraeli hadsereg katonái agyonlőttek két libanoni hazafit, akik éppen aknát telepítettek egy úton a dél-libanoni Szidon városának közelében - közölte egy izraeli katonai szóvivő.

Izraeli helikopterek terrortámadást intéztek egy észak-libanoni palesztin menekülttábor ellen. A támadás tényét először közlő tel-avivi katonai szóvivő azt állította, hogy a légitámadással „palesztin fegyvereseknek otthont adó” egyik, Tripoli környéki támaszpontra kívántak lesújtani. Az izraeli légierő először támadott helikopterekkel észak-libanoni területet.

Fél év óta először ült össze a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottsága Tuniszban. A WAFA palesztin hírügynökség jelentése szerint a PFSZ tizennégy tagú döntéshozó testületé támogatásáról biztosította azt a szovjet javaslatot, hogy az ENSZ égisze alatt tartsanak nemzetközi konferenciát a közel-keleti helyzetről. Az ülésen Jasszer Arafat elnökölt. A WAFA jelentéséből nem derül ki, hogy a végrehajtó bizottság hány tagja volt jelen az ülésen.

Nagy-Britannia és Kína megállapodásra jutott a két ország között Hongkong jövőjéről megkötendő megállapodás főbb pontjaiban - közölte Hongkongban tartott sajtóértekezletén Sir Geoffrey Howe brit külügyminiszter, miután befejezte négynapos tárgyalássorozatát e kérdésről a kínai vezetőkkel. Peking és London már hosszú ideje tárgyal egy olyan megállapodás lehetőségéről, amely meghatározná, milyen feltételek mellett kerülhet kínai fennhatóság alá a kikötőváros a brit gyarmati igazgatás lejárta (1997) után.

Howe sajtóértekezletén egyebek körött jelezte, hogy az egyezmény értelmében Hongkong megtarthatja majd jelenlegi társadalmi-gazdasági rendszerét, szabadon dönthet saját gazdaságpolitikájáról, megőrizheti szabadkikötői státusát és jogi rendszerét, beleértve a bíróság előtti fellebbezési jogot. A kikötőváros szabadon tárgyalhat majd kereskedelmi kvótáiról a különböző nemzetközi szervezetekkel. A brit külügyminiszter ezenkívül közölte, hogy összekötő vegyes csoportot hoznak majd létre, amely a brit fennhatóság megszűnése utáni, 2000-ig tartó, átmeneti időszakra konzultatív jogot biztosít Nagy-Britannia számára Hongkong ügyeit illetően.

A katonai kormány elleni egységes fellépés kidolgozásáról tanácskoztak Santiago de Chilében egy gyűlésen a chilei ellenzéki erők képviselői. Ez volt a Pinochet-diktatúra fennállása óta a legtöbb ellenzéki szervezet részvételével megtartott tanácskozás. A találkozót követő sajtókonferencián hangsúlyozták, hogy az 1980-as törvénytelen alkotmány 24. cikkelye lehetőséget ad a katonai kormányzatnak a polgári szabadságjogok sorozatos megsértésére és hatalmi visszaélésekre. Mindez - szögezték le - arra kényszeríti az ellenzéket, hogy a „polgári engedetlenség legális alkalmazásával” szembeszegüljön a kormányzattal. A politikai ellenzék vezetői támogatásukról biztosították Raul Silva Henriquez érsek felhívását az augusztus 9-i tiltakozási megmozduláson való tömeges részvételre. A chilei ellenzék szeptember 4-5-re országos tiltakozási napot hirdetett, amelyen „részt kell vennie mindenkinek, aki a diktatúra felszámolását követeli”.

A világhírű amerikai Stanford Egyetem vezető tudósai technikailag megvalósíthatatlannak, politikailag oktalannak minősítik Reagan elnök űrfegyverkezési terveit. Az egyetem egyik intézete, amely a nemzetközi biztonság és a fegyverzet-ellenőrzés kérdéseivel foglalkozik, egyéves munkával részletes elemzést készített az űrfegyverkezési programról. A közeljövőben megjelenő terjedelmes tanulmány következtetése az, hogy a belátható jövőben lehetetlen olyan űrfegyverrendszert létrehozni, amilyenről az elnök tavaly tavasszal beszélt. Politikai téren a tanulmány arra a következtetésre jut, hogy az űrfegyverkezési program „oktalan vállalkozás lenne anélkül, hogy előzetesen sikerülne lényegesen csökkenteni a támadó nukleáris fegyverek számát”.

A Stanford Egyetem által kiadott tanulmány szerzői között van Sidney Drell atomtudós, aki két évtizeden át az amerikai kormány egyik tanácsadója volt a nukleáris fegyverkezés kérdéseiben és Philip Farley, aki egy időben az amerikai fegyverzet-ellenőrzési és leszerelési hivatal helyettes vezetője és a SALT-I tárgyalásokon részt vett amerikai küldöttség helyettes vezetője volt.

Az amerikai kongresszus képviselőházának megajánlási bizottsága pótlólag 50 millió dollárt szavazott meg az afgán ellenforradalmi csoportok támogatására. Ezenkívül a CIA amerikai hírszerző ügynökség révén az afgán ellenforradalmárok nemrég jelentős fegyverszállítmányt kaptak.

A Los Angeles-i XXIII. Nyári Olimpiai Játékok harmadik napján 14 sportágban folytatódtak, a küzdelmek. Labdarúgásban az A csoportban: Franciaország-Norvégia 2:1, Chile-Katar 1:0. 

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_los_angelesi_olimpiai_jatekok_franciaorzag_norvegia_jose_toure.jpgJose Toure vezeti fel a labdát a norvégok elleni mérkőzésen

D csoport: Olaszország-Egyesült Államok 1:0, Egyiptom-Costa Rica 4:0.

A fél világot átutazta a szváziföldi Paul Hoffmnn, hogy részt vehessen az olimpia súlyemelőversenyein. A helyszínen azonban nagy csalódás érte a 28 éves versenyzőt, aki saját bevallása szerint könyvekből sajátította el a sportág fogásait. A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség szabályai szerint ugyanis azok az országok, amelyek nem fizetik ki az évi 400 dolláros tagdíjat, nem indíthatják versenyzőiket nemzetközi viadalokon - Szváziföld pedig már kétéves hátralékban van.

augusztus 2.

A Minisztertanács ülésén Sarlós István tájékoztatást adott a Chan Sy miniszterelnök vezette kambodzsai párt- és kormányküldöttség hazánkban tett hivatalos, baráti látogatásáról. A kormány ugyancsak tájékoztatót hallgatott meg a Japánban járt kormányküldöttség munkájáról. A Minisztertanács a tájékoztatókat tudomásul vette.

A kormány megvitatta és elfogadta az Állami Ifjúsági Bizottság elnökének jelentését a felsőfokú oktatási intézményekbe felvett, sorkatonai szolgálatot teljesítő fiatalok helyzetéről. Megállapította, hogy az előfelvételi nyert fiatalok sorkatonai szolgálatának rendje alapvetően megfelel a honvédelmi követelményeknek, figyelembe veszi a hallgatók és a tanintézetek érdekeit. Ugyanakkor a még meglevő feszültségek feloldására további intézkedéseket tart szükségesnek. A Minisztertanács - a Tudománypolitikai Bizottság elnökének tájékoztatója alapján - értékelte a személyi. számítógépek elterjesztésének helyzetét, és megszabta a hazai fejlesztés, gyártás, képzés és oktatás, valamint a KGST-tagországokkal való együttműködés feladatait.

Benke Valéria, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Társadalmi Szemle szerkesztő bizottságának elnöke Zala megyébe látogatott. Keszthelyen Karvalits Ferenc, a megyei pártbizottság titkára, továbbá a város párt- és tanácsi vezetői fogadták. Benke Valéria meghallgatta Szíjártó Endrénének, a városi pártbizottság első titkárának beszámolóját a város helyzetéről, fejlesztésének eredményeiről, gondjairól. Kiemelte, hogy bár a főidényben nemritkán a százezret is eléri a városban lakók, illetve tartózkodók száma, az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően már nincsenek lényeges ellátási gondok.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_benke_valeria_keszthely.jpgA Festetics-kastély egyik látványos termét tekinti meg Benke Valéria

A tájékoztató után Benke Valéria a Helikon Kastélymúzeumot, majd pedig a hévízi Állami Gyógyfürdő Kórházat kereste fel. A 340 ágyas kórházat és más létesítményeit dr. Strecker Ottó igazgató főorvos mutatta be. Hévízen évenként 750 ezer reumás beteget kezelnek, a tófürdőben pedig naponta tízezren kúrálják magukat. 

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_benke_valeria_heviz.jpgA hévízi gyógyfürdővel ismerkedik a Politikai Bizottság tagja

Benke Valéria zalai látogatásának befejezéseként a megyei KlSZ-bizottság balatongyöröki ifjúsági vezetőképző táborának lakóival találkozott. Devecserné Óvári Ibolya, a megyei KISZ-bizottság első titkára tájékoztatta az ifjúsági szervezet és az úttörőmozgalom Zala megyei helyzetéről. Benke Valéria felszólalt a találkozón, s az időszerű politikai, ifjúságpolitikai kérdésekről beszélt a fiataloknak.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_benke_valeria_balatongyorok.jpgA balatongyöröki KISZ-vezetőképző tábor aktivaülésenek résztvevői Benke Valéria tájékoztatóját hallgatják

A genfi leszerelési értekezleten részt vevő szocialista országok megerősítették követelésüket, hogy haladéktalanul tárgyalásokat kell kezdeni az űrfegyverkezési verseny megakadályozását célzó szerződés megkötéséről. A csütörtöki teljes ülésen a szocialista csoport nevében Dügerszürengün Erdembileg mongol nagykövet javaslatot terjesztett elő a küldöttségek többsége által már régóta szorgalmazott munkabizottság később meghatározandó mandátumára. A konferenciának ez a szerve haladéktalanul megbeszéléseket kezdene az egyezmény valamennyi vonatkozásáról. A munkabizottság foglalkozna azzal a javaslattal is, amely tárgyalásokat sürget egy olyan szerződés megkötéséről, amely kimondja az erőszak alkalmazásáról való lemondást a világűrben, illetve a világűrből földi célpontok ellen. Ilyen átfogó mandátumot a nyugati országcsoport képviselői eddig mindig elvetettek. Most azonban - a körülményekre való tekintettel - bejelentették, hogy készek a szorgalmazóit munkabizottság megalakítására, de nézetük szerint ez a testület a szóbanforgó témáról nem tárgyalásokat, hanem csak „eszmecserét” folytathatna.

Az NSZK-beli Oggersheim klinikáján megkezdték Kim Phuc vietnami lány napalmbombák okozta égési sérüléseinek kezelését.

Az amerikai légitámadás elől kétségbeesetten menekülő kislány fényképe annak idején bejárta a világot, és az Egyesült Államok vietnami háborúja ellen mozgósította a közvéleményt. Kim Phuc kilencéves volt, amikor 1972. június 8-án a megrázó kép készült róla és bátyjáról, amint sírva menekülnek az amerikai légitámadás nyomán lángba borult Trang Bang faluból. Kim Phuc háta, lábszárai és jobb karja perzselődött meg a napalmtámadásban. Az ekkor 21 éves orvostanhallgatónő a Stern nyugatnémet hírmagazin segítségével érkezett a Ho Si Minh-város melletti Tay Ninhből az NSZK-ba.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_kim_phuc.jpgKim Phuc akkor és most

Élete ezután, ha lehet, még regényesebb lett. 1986-ban, állami engedéllyel Kubába távozhatott, hogy orvosi tanulmányait ott folytathassa. Havannában ismerkedett meg a szintén vietnami orvostanhallgató, későbbi férjével. 1992-ben házasodtak össze, majd nászútként befizettek egy moszkvai társasutazásra. A járat az újfundlandi Ganderben leszállt tankolni, a fiatal pár pedig egy óvatlan pillanatban meglépett a repülőgépről és a kanadai hatóságoknál politikai menedékjogot kértek. Leginkább az zavarta őt Vietnamban, hogy folyamatosan propaganda célokra használta őt fel kisgyerek kora óta a mindenkori hatalom. Nemsokára a kanadai állampolgárságot is megkapta férjével. Két gyermeket neveltek fel. A cikkünk írásakor 58 éves, orvosi végzettségű Kim íróként tevékenykedik, és az UNESCO békenagykövete is egyben. 1997-ben megalapította az Egyesült Államokban az első Kim Phuc Alapítványt azzal a céllal, hogy orvosi és pszichológiai segítséget nyújtson a háborúk gyermekáldozatainak.

Az izraeli hadsereg helikopterei, majd hadihajói az éjszaka támadást intéztek az északlibanoni Tripoli közelében levő Nahr el-Barid palesztin menekülttábor, illetve az ezt őrző katonai bázis ellen. A rendelkezésre álló adatok szerint a támadás főleg anyagi károkat okozott, de három személyi sérülés is történt. Az első akciót helikopterek hajtották végre. Az esti órákban a tenger felől közelítették meg a tábort, s gépfegyverrel lőtték azt. A tizenhatezer menekültet védő palesztinok viszonozták a tüzet. Négy órával később, az éjszakai órákban, izraeli hadihajók jelentek meg a partoknál, és fél órán át ágyúzták a tábort, ahol emiatt tüzek keletkeztek. Jeruzsálemben egy katonai szóvivő azt állította, hogy a támadás célpontja az Abu Musza vezette palesztin csoport volt. amely szemben áll az El Fatah tuniszi vezetésével. A szóvivő „preventív védelemként” tüntette fel az izraeli akciókat, melyek célja szerinte az, hogy megakadályozza Libanonban a palesztin ellenállás újjászervezését. Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy idén ez volt a tizenharmadik izraeli támadás, amelyet palesztin erők ellen intéztek Libanonban.

Közben intenzív tárgyalások kezdődtek Bejrútban a politikai pártok és mozgalmak vezetői között, hogy elősegítsék a hétfőre tervezett rendkívüli minisztertanács sikerét, azaz előrelépjenek a biztonsági terv újabb szakaszának végrehajtásában. E szakasz a fővárost övező hegyvidék pacifikálását, az egymással szemben álló milíciák kivonását, s a kormánycsapatoknak a térség feletti ellenőrzését irányozza elő.

Megadták magukat az iráni hatóságoknak a teheráni repülőtéren a kora délutáni órákban az Air France légitársaság Boeing-737-es utasszállító gépének elrablói. A gépen maradt 44 utast és kétfőnyi személyzetet szabadon bocsátották. A jelentések szerint valamennyien egészségesek. A légi kalózok azt követelték, hogy Párizs bocsásson szabadon öt Franciaországban bebörtönzött személyt, akiket a Bakhtiar volt iráni kormányfő elleni merényletben való részvételük miatt tartanak fogva. Közölték, hogy ellenkező esetben csütörtök reggel 7.30 után óránként megölnek egyet francia túszaik közül. Később azt követelték, hogy a teheráni rádió hozza nyilvánosságra közleményüket, amelyben bírálják a francia kormánynak a muzulmánokkal szembeni politikáját”.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_air_france_teheran.jpgA francia gép a teheráni repülőtéren

Franciaország teheráni ügyvivője közölte, hogy a géprablók feltételei elfogadhatatlanok a francia kormány számára. Az iráni hatóságok viszont hozzájárultak ahhoz, hogy a hírközlő szervek közzétegyék a légi kalózok közleményét. így véres eseményre nem került sor, s a géprablók ultimátumuk határidejét a nap folyamán több ízben meghosszabbították; az utolsó határidő délután fél öt volt. Közben azonban a repülőgép több pontján robbanószerkezetet helyeztek el. Délután öt óra előtt a géprablók felrobbantották a Boeing-737-es - addigra már kiürült - pilótafülkéjét. Az utasokat előzőleg kiparancsolták a repülőgépből, és a Boeing-737-estől mintegy 200 méterre a földre fektették őket. A kifutópályán egy ideig még továbbra is hatalmukban tartották túszaikat, végül azonban küzdelem nélkül, fegyvereiket magasra tartva megadták magukat az iráni biztonsági szolgálat embereinek.

India határozottan tiltakozott az Egyesült Államok kormányánál amiatt, hogy a washingtoni képviselőház külügyi bizottsága provokatív célzattal meghallgatásokat kezd Pandzsáb államról - jelentette be az indiai parlament felsőházában Rahim külügyi államminiszter. A TASZSZ új-delhi jelentése szerint Rahim hangsúlyozta, hogy a pandzsábi helyzet szigorúan India belügye, és rámutatott, hogy tényekkel bizonyítható: az Egyesült Államok közvetlen kapcsolatban áll a Pandzsábban tevékenykedő szakadár terroristákkal.

Új-Delhiben az amerikai nagykövetség épülete előtt újabb tömegtüntetés volt. A felvonulók az India belügyeibe való amerikai beavatkozás ellen tiltakoztak, és követelték, hogy a nyugati nagyhatalmak hagyjanak fel India nemzeti egységének és területi épségének megsértését célzó törekvéseikkel. Az amerikai AP hírügynökség jelentette: az indiai Dzsammu és Kasmír állam fővárosában, Szrinagarban a hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be, miután a zavargásoknak hat halottja és hetven sebesültje volt. A rendőrség több mint száz tüntetőt letartóztatott.

A Los Angeles-i XXIII. Nyári Olimpiai Játékokon a Loyola Marymount egyetem sportcsarnokában változatlanul nagy érdeklődés mellett folytatódott a súlyemelés. Pedig a világ mintegy 100 legjobb versenyzője nincs jelen. A kínaiak „zsinórban” negyedik aranyérmüket nyerték. Az érdekesség, hogy a 12 éremből 9 Ázsiának jutott, és csak 3 Európának. Akik azonban most nincsenek itt, szeptember 12-én szintén bemutathatják képességeiket Szófiában. (Azért választották ezt a kicsit kései időpontot, mert a nemzetközi szövetség hozott egy határozatot, amely szerint az olimpia előtt és után egy hónappal nem szabad sehol sem versenyt rendezni.)

Befejeződött az öttusázók viadala a lövészettel és a futással, s az esélyes olaszok kettős győzelmével. Masala, a két évvel ezelőtti világbajnok és társai, Massullo és Cristofori, az Egyesült Államok és Franciaország csapatát előzték meg. A svédek egyik versenyzőjét a lövészetből kizárták, és ezért a csapat a harmadik helyről a tizedikre esett vissza.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_los_angelesi_olimpiai_jatekok_daniele_masala.jpgA római öttusa-világbajnokság megnyerése után Daniele Masala az olimpiai aranyérmet is megszerezte

A torna csapatküzdelmei a női együttesek versenyével zárultak, az aranyérmet Románia szerezte meg. Megtartották az első döntőket a kötöttfogású birkózásban, s a sportág történetében először győzött amerikai sportoló. Lövészetben az angolok első aranyérmüket nyerték.

A labdarúgás továbbra is komoly konkurense az úszásnak és az atlétikának. Este is 75 239 fizető néző látta a Brazília-NSZK mérkőzést. A csaknem teljes egészében a Porto Allegre együttesére épülő dél-amerikai válogatott 1:0 arányban győzött. További három találkozón is (Jugoszlávia-Kanada, Kamerun-Irak, Marokkó-Szaúd-Arábia) egyformán 1:0 volt az eredmény.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_los_angelesi_olimpiai_jatekok_brazilia_nszk_gilmar.jpgA labdarúgótorna érdeklődéssel várt mérkőzésén Gilmar szabadrúgás-góljával Brazília 1:0-ra legyőzte az NSZK válogatottját

Két újabb sportág reprezentánsai kezdték meg a küzdelmeket. A vízilabdában újra találkozhatunk magyar edzőkkel: a kanadaiak mestere bizonyos Csepregi, míg a hollandoknak a volt sokszoros válogatott Pócsik a trénere. Már az első napon volt érdekesség, a hollandok csak az utolsó pillanatokban nyertek a kínaiak ellen, akik, úgy látszik, ezt a sportot is megtanulták. A férfitőrvívásban a 16 közé 3 olasz, 2-2 francia, nyugatnémet, kínai, 1-1 izraeli, amerikai, belga, osztrák, japán, román és egyiptomi került.

augusztus 3.

Eddig ötven Baranya megyei ipari vállalat, mezőgazdasági szövetkezet, állami gazdaság, bányaüzem, illetve kereskedelmi egység tett munka verseny-felajánlást a felszabadulási évforduló és a kongresszus tiszteletére.

A sort Baranyában a Bólyi Mezőgazdasági Kombinát dolgozóinak munkásgyűlése nyitotta. A felajánlások döntő többsége a népgazdasági terv teljesítéséhez kapcsolódik, s mind több helyen a hatékonyság javítására, a jövedelmezőségre s az exportkötelezettségek teljesítésére teszik a hangsúlyt.

A Mecseki Szénbányák üzemei és szocialista brigádjai a második félévi tervekbe foglaltak maradéktalan teljesítését határozták el.

A Mecseki Ércbányászati Vállalat dolgozói a munkaidőalap jobb kihasználását, a minőség javítását és az önköltség csökkentését fogalmazták meg.

A Bányászati Aknamélyítő Vállalat kollektívája a korábbinál nagyobb nyereség elérésére törekszik.

Hasonlóképpen - nagyobb nyereségre törekszik - a Carbon Könnyűipari Vállalat is, amely rubel- és dollárexportját egyaránt növelni kívánja.

A Hunor Kesztyű és Bőrruházati Vállalat, valamint a Pécsi Bútorgyár, a MOM komlói gyáregysége, valamint a Mohácsi Öntöde dolgozói egyaránt a korábban elfogadott tervek túlteljesítését ajánlották fel.

A pécsiek különösen nagy örömmel fogadták a Baranya megyei Állami Építőipari Vállalat dolgozóinak vállalását; a Bm ÁÉV nemcsak több lakást épít a tervezettnél, de sietteti a megyeszékhely belvárosa rekonstrukciós munkáinak elvégzését is.

Az élelmiszerexportban érdekelt vállalatok szinte kivétel nélkül valamennyien a külföldi szállításaik maradéktalan teljesítésére, illetve túlteljesítésére tettek ígéretet. A Baranya megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalat 50 ezerrel több sertés vágását tervezi; a Baromfifeldolgozó Közös Vállalat a termelési érték 2 és fél millió forintos növelését ígéri. A Szigetvári Állami Gazdaság, valamint a Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat minden korábbinál több és jobb minőségű termék előállítását ígéri.

Bejrútba érkezett Vlagyimir Poljakov, a szovjet külügyminisztérium közel-keleti osztályának vezetője, aki Ammanból érkezett a libanoni fővárosba, és megkezdte tárgyalásait Fuad Turkkal, a libanoni külügyminisztérium főigazgatójával. Poljakov a tervek szerint találkozik a kormány több tagjával, és - várhatóan hétfőn - fogadja őt Rasid Karami kormányfő, aki egyben külügyminiszter is.

A szovjet diplomata látogatását Bejrútban úgy értékelik, hogy Libanon felismerte: előnyös számára, ha kiegyensúlyozottabb külpolitikai vonalat követ. A Szovjetunió támogatása - mutattak rá kormányforrások - hozzájárulhat regionális méretekben a közel-keleti válság megszüntetéséhez. Ez az oka, hogy Libanon az elsők között támogatta a rendezésre hivatott nemzetközi konferenciára tett szovjet indítványt. A bejrúti kormány azonban gondosan ügyel arra, hogy a Szovjetunióval megélénkülő kapcsolatai Washingtonban ne keltsék az Egyesült Államoktól - az elmúlt évek legfőbb szövetségesétől és fegyverszállítójától - való távolodás érzetét.

Nagy erejű pokolgép robbant Párizsban péntekre virradóra az Európai Űrkutatási Hivatal, az ESA irodaházában. A modern irodaépület több emelete teljesen rommá lett, az utcában sok személygépkocsi összezúzódott, és a környező házakban ablakok százai törtek be. Az anyagi kár nagy. Hat személy sérült meg, sebesüléseiket a lehulló ablaküveg okozta. A merényletet a Közvetlen Akció (Action Directe) elnevezésű szélsőjobboldali terrorcsoport követte el. Erről a helyszínen falra mázolt felirat tanúskodik.

A Közvetlen Akció terroristái legutóbb az elmúlt hónap 12-én, 13-án és 14-én hajtottak végre pokolgépes merényleteket Párizsban. Először a nemzetközi ügyek atlanti intézetében, majd a hadügy-, s végül az iparügyi minisztériumi egyik épülete ellen. Georges Van Reeth, az ESA ügyvezető igazgatója nem sokkal a robbantás után közölte, hogy az Ariane rakéta mára tervezett indítását a robbantás nem késlelteti. A rakétát ma indítják útjára két mesterséges holddal a kourou-i (Francia-Guyana) támaszpontról.

Az észak-libanoni Tripoliban egyébként változatlanul feszültség uralkodott, miután előző este lövöldözéstől volt hangos a nagyváros és környéke. A hét közepén ismeretlen tettesek meggyilkolták Iszmat Muradot, az iszlám egyesülési szervezet egyik vezetőjét, és ezután összetűzések robbantak ki az egymással vetélkedő Iszlám Egyesülési Mozgalom és a Szíriát támogató Arab Demokratikus Párt fegyveresei között.

Elraboltak egy autóbuszt negyven iskolás gyermekkel a Pandzsáb állambeli Amritszár, a szikhek szent városa közelében. A gyermekrablók szikh terroristák, akik pénzt követelnek.

Az argentin legfelsőbb ügyészség utasítása alapján Buenos Airesben letartóztatták Jorge Videla tábornokot, aki 1976-ban egy háromtagú katonai junta vezetőjeként ragadta meg a hatalmat, majd 1979-ben elnökké nyilvánította magát. Videla szerda óta egy főváros környéki laktanyában vizsgálati fogságban volt. Ugyancsak letartóztatták Orlando Agosti altábornagyot, a légierő volt főparancsnokát, aki 1976 és 1979 között volt a katonai junta tagja. Videlát azzal vádolják, hogy 1976 és 1981 között parancsot adott ki több ezer argentin élhurcolására, megkínzására és megölésére. Az emberi jogok bizottságának jelentése szerint a katonai kormányok ideje alatt mintegy 30 ezer személy tűni el Argentínában. Hason lőj vádakkal kerül bíróság elé Orlando Agosti is. A legfelsőbb polgári bíróság elutasította a kilenc katonatiszt kérelmét azzal kapcsolatban, hogy ne katonai bíróság ítélkezzen ügyükben.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_videla_agosti.jpgVidela és Agosti

A Videla tábornok és társai ellen indított ügyészségi eljárást Raúl Alfonsín elnök polgári kormánya kezdeményezte. Alfonsín köztársasági elnök a tavalyi választási hadjáratban megígérte, felelősségre vonják azokat, akik részt vettek a katonák által nemkívánatosnak tekintett személyek elleni megtorló hadjáratban.

Az Egyesült Államok kormánya feloldotta a Lengyelország elleni szankciók egy részét, ám további lépéseit politikai feltételekhez köti - jelenti a PAP hírügynökség Varsóból. A washingtoni döntésről csütörtökön tájékoztatta a lengyel kormányt az Egyesült Államok varsói ideiglenes ügyvivője. Az amerikai diplomata elmondta: kormánya úgy határozott, hogy megszünteti a tudósok utazási tilalmát a Marie-Sklodowska-Curie alapítvány keretében, és felújítja a tudóscserét. Az amerikai kormányzat kész arra is, hogy ismét engedélyezze a lengyel légitársaság gépeinek leszállását az amerikai repülőtereken, azzal a feltétellel, hogy a lengyel kormány visszavonja az Egyesült Államok ellen a Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezethez (ICAO) benyújtott keresetet, és egyidejűleg tárgyalásokat kezdenek egy új kétoldalú Repülésügyi szerződésről. Az Egyesült Államok kormánya kész rá, hogy néhány héten belül visszavonja a vétót, amit a Nemzetközi Valutaalapnál emelt a lengyel tagfelvételi kérelem ellen. Ezt az amerikai kormány attól teszi függővé, hogy a lengyel amnesztiát „teljesen, és észszerűen” végrehajtják-e.

Újabb amerikai kísérleti atomrobbantást hajtottak végre a Nevadai-sivatagban, nyolc napon belül a másodikat. Az amerikai kormány az idén eddig 24 kísérleti robbantást jelentett be.

A Los Angeles-i XXIII. Nyári Olimpiai Játékokon egy nap szünet után folytatódtak a versenyek a McDonald uszodában. Az újabb öt döntő magas színvonalú küzdelmeket hozott. A 200 méteres mellúszásban a 20 éves (185 cm, 79 kg) kanadai Vidor Davis a rövidebb távon elért ezüstérem után most aranyat nyert, 2:13,34 mp-re javította világrekordját. Ugyancsak világcsúcsot ért el az amerikai 4XÍ00 méteres gyorsváltó (3:19,03 mp), amelyben a hajrázó Gaines a 100 m gyors után második aranyérmét szerezte meg. Új olimpiai rekorddal nyerte a 400 méteres gyorsúszást az amerikai DiCarlo (3:51,23 mp). A női 100 m-es pillangózásban is amerikai versenyző, Meagher nyert (59,26 mp), végül a „nagyok” koncertjébe a holland Staveren szólt bele a női 100 m-es mellúszásban 1:09,88 másodperces olimpiai rekordot érő első helyével. Az úszásban eddig összesen hét világ- és négy olimpiai rekord dőlt meg.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_los_angelesi_olimpiai_jatekok_dicarlo.jpgEgy amerikai kiválóság: DiCarlo, a 400 gyors győztese

Öt nap után az első alkalommal nem húzták fel a kínai zászlót a Loyola Marymount egyetem termében az árbocra. A 75 kilós, súlyemelőkategóriában az ismert nyugatnémet versenyző, a 30 éves Karl Heinz Radschinsky bizonyult a legerősebbnek kanadai és román ellenfele előtt, de azért az ötödik helyre most is került kínai sportoló. Lövészetben viszont tovább szaporította győzelmeit a Kínai Népköztársaság, ezúttal a nők számában. Ebben a sportágban egy japán versenyző, a 48 éves Takeo Kamacsi is győzött, ez volt az ötödik olimpiája Tokió óta.

Long Beachben kiosztották a vívás első számának érmeit, a férfitőrben a 22 éves olasz Mauro Numa, továbbá a nyugatnémet Behr, s az ugyancsak olasz Celioni kapta az arany-, ezüst-, illetve bronzmedált.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_los_angelesi_olimpiai_jatekok_numa_behr.jpgOlasz aranyérem: a férfi tőrvívók döntőjében Numa (balról) legyőzi a nyugatnémet Behrt

A labdarúgásban két forduló után már a legjobb nyolc között található Franciaország, Chile, Brazília, Jugoszlávia, Olaszország és Egyiptom válogatottja. A csoportkörök zárófordulójában, A csoport: Chile-Franciaország 1:1, Norvégia-Katar 2:0. A várakozásnak megfelelően Franciaország és Chile jutott tovább - igaz, meglehetősen dicstelen körülmények között. Egymás elleni mérkőzésükön ugyanis a döntetlen mindkettőjüknek tökéletesen megfelelt. Amikor a 49. percben kialakult az 1:1, a hátralévő időben már semmit sem tettek annak megváltoztatására. A 23 ezer néző füttykoncertje közepette ért véget a találkozó. A másik mérkőzésen a 24. születésnapját ünneplő Vaadal góljaival Norvégia legyőzte Katart. Az arab ország válogatottjából két játékost kiállított a játékvezető.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_los_angelesi_olimpiai_jatekok_franciaorszag_chile_francois_brisson.jpgEgy ritka pillanat a Franciaország-Chile mérkőzésről, ami labdarúgásra emlékeztetett, Francois Brisson ad be

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_los_angelesi_olimpiai_jatekok_a_csoport_vegeredmeny.jpg

D csoport: Egyesült Államok-Egyiptom 1:1, Costa Rica-Olaszország 1:0. A csoport harmadik, utolsó fordulója nagy küzdelmet, és két meglepetést hozott: Olaszország kikapott Costa Ricától - ennek ellenére csoportgyőztes lett -, a házigazdák pedig nem jutottak a legjobb nyolc közé. A találkozó tulajdonképpen érdektelen volt, az itáliaiak tartalékjátékosaikat is pályára küldték, mégis kevesen számítottak arra, hogy vesztersen hagyják el a játékteret.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_los_angelesi_olimpiai_jatekok_d_csoport_vegeredmeny.jpg

(Egyiptom és az Egyesült Államok között a több adott gól döntött az afrikaiak javára.) A negyeddöntőben Olaszország Chilével, Franciaország pedig Egyiptommal találkozik.

A lovasversenyek színhelyén a 31 éves Jack Fordot a rendezők tetten érték, amikor az egyik olimpiai emblémás eredményjelző táblát el akarta tulajdonítani. Hiába hivatkozott arra, hogy csak emléknek szánta, lopásért letartóztatták. Még az sem mentette meg, hogy a fiatalember a volt amerikai elnök, Gerald Ford fia.

augusztus 4.

Már a kora reggeli órákban tíz- és tízezrek érkeztek az ország minden részéből a Pest megyei Pusztavacsra, a Hazafias Népfront, az Országos Béketanács és a Képes Újság szerkesztősége által rendezett kétnapos békefesztiválra, hogy csatlakozzanak a nukleáris fegyverek elleni nemzetközi tiltakozáshoz. 

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_tizezrek.jpgBékét óhajtók tíz- és tízezrei

A látványos megnyitó az MHSZ repülőseinek bátor teljesítményét dicséri, akik egy kifeszített transzparensen hozták a levegőben a fesztivál jelszavát: „Békét, biztonságot a világnak!" 

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_murepulok.jpgAz MHSZ repülőseinek bátor teljesítménye

S az ezután következő gazdag programok már több százezres tömeget vonzottak. A nagyréten felállított színpadokon előadóművészek, népi együttesek, zenekarok léptek fel.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_orszag_kozepe_egyuttes.jpgSzínpadon az Ország közepe együttes

A fesztivál leglátogatottabb helyén, a békecentrum sátraiban szünet nélkül peregtek az események.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_gyermekrajz.jpgGyermekek a békéről - rajzzal, gyurmával

Nagy sikere volt itt a politikai plakátkiállításnak, amelyen az e találkozó alkalmából kiírt pályázat legjobb alkotásait mutatták be.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_palakatkiallitas.jpgAz atomtámadások dokumentumai előtt

Nagy érdeklődéssel kísért vitafórumot is rendeztek a békeharc mai feladatairól, ezen Barabás Miklós, az Országos Béketanács főtitkára válaszolt az érdeklődők helyszínen feltett kérdéseire. A politika iránt érdeklődőknek előadásokat rendeztek a szolidaritási tevékenység időszerű kérdéseiről, a DlVSZ-nek az európai békeharcban betöltött szerepéről, a szakszervezetek, az egyházak békemunkájáról.

Az ország különböző településeiről érkezett küldöttségek elhozták az ez alkalomra készített, békemondattal hímzett zászlóikat, s a gyerekek nevében úttörők, a munkások nevében a pécsi uránbányászok, az értelmiségiek nevében orvosok adták át az OBT képviselőinek.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_mecseki_szenbanyaszok.jpgA mecseki szénbányászok békeóhaját kifejező zászlót küldöttség hozta a fesztiválra. A küldöttség vezetője, P. Kovács Tibor, az Országos Béketanács elnökségének tagja nyilatkozik a televíziónak

Összeállítottak tizenhárom plusz egy kérdésből álló politikai totót is; a győztesek részt vesznek majd a jövő évi moszkvai világifjúsági találkozón. Sokan hallgatták meg azt a tájékoztatót, amelyen beszámoló hangzott el az Országos Béketanács tavaly megalakult ifjúsági és diákbizottságának tevékenységéről, arról, milyen akciókat szerveznek hazánkban a fiatalok békevágyának kifejezésére.

Sajnálatos módon, rendbontó elemek késő délután az egyik zenei program közben alkohol hatása alatt rövid időre megzavarták a rendezvényt. A rendezők - rendőri segítséggel - helyreállították a rendet. A fesztivál esti programjai folytatódtak.

Álljunk itt meg egy pillanatra. Évtizedekkel később próbáljuk meg összerakni az akkor történtek mozaikjait...

Egy ekkora volumenű esemény persze csak felsőbb pártszerv engedélyével, adott esetben az MSZMP Agitációs és Propaganda Bizottságának előzetes jóváhagyásával valósulhatott meg. A bizottság 1984. június 12-i állásfoglalása külön felhívta a figyelmet a „békepolitikai” célok érvényesülése mellett a „népünnepély jelleg” megőrzésére is. A nyári hónap első hétvégéjén sokak a könnyed kikapcsolódásért utaztak Pusztavacsra, főleg, hogy az ismert előadóművészek mellett olyan együttesek fellépésére lehetett számítani, mint például a Prognózis, a V’Moto-Rock, a Solaris, az R-Go, Vikidál Gyula és a P-Box, az Első Emelet, a Lord és a P-Mobil. Így tehát a magyar pop- és rockzene seregszemléjének ígérkező rendezvény nagy számban vonzotta a fiatal rajongókat. A korszak népszerű lemezlovasa, Dévényi Tibor kapta feladatul, hogy aktívabb részvételre buzdítsa a nagyszínpad non-stop műsorának közönségét, de a nézői aktivitás egy ponton jócskán átlépte a kívánt mértéket, olyannyira, hogy az első nap délutánján karhatalmi eszközökkel kellett lehűteni a kedélyeket. Másnap az országos napilapok a békefesztiválról készített tudósításaikba csak a fentebbi pár sort szúrtak csak be, a televízióban és a rádióban említésre sem kerültek az események. A rendőri fellépés nagysága az ország nyilvánossága előtt rejtve maradt, de - mivel jelentős számú szemtanúja volt a történteknek (becslések szerint szombaton 120-150 ezren jelentek meg Pusztavacson, a központi színpadon több tízezres tömeg előtt folytak az előadások) - hamar lábra kelt a hír, hogy valójában több volt ez, mint egy „egyszerű” rendcsinálás. Az Agitációs és Propaganda Osztály (APO) akkori vezetője, Lakatos Ernő már egy nappal a fesztivál után szükségét érezte, hogy a „terjedő mende-mondák” miatt részletesen tájékoztassa a Politikai Bizottság (PB) tagjait. A szigorúan bizalmas jelentés elkészítésében a Központi Bizottság több osztálya vett részt: az APO, a Párt- és Tömegszervezetek Osztálya, illetve a Közigazgatási és Adminisztratív Osztály. Ez utóbbi ellenőrizte, felügyelte az állambiztonsági szerveket, ezért a jelentésbe bekerültek a belső reakció elhárításért felelős III/III Csoportfőnökség által „szerzett” információk is. Aczél György és a PB többi tagja így megtudhatták, hogy a több száz fős agresszív csoport elfoglalta a színpadot, majd egymást kezdték sörös üvegekkel dobálni, ezért a rendezőség kérte a rendőrség közbeavatkozását, amely vízágyú, könnygázgránát és füstgyertya alkalmazása mellett döntött. A sérültek számát a jelentés nem közölte, de azt igen, hogy rendbontás és garázdaság miatt 17 főt állítottak elő, 3 személlyel szemben büntetőeljárást indítottak, a többi 14-et jegyzőkönyvi figyelmeztetés után elbocsátották. Kiemelte azt is, hogy a rend egy órán belül helyreállt és a rendbontásnak politikai motivációja nem volt, de azért rögzítette, hogy néhány sátoron filctollal és krétával készült „Nem ilyen békét akartunk” feliratot találtak. A dokumentum továbbá kitért arra is, hogy a „lumpen csoportok” garázda magatartását tovább fokozta a nagymértékű alkohol- és egyes esetekben a kábítószerfogyasztás, illetve a nem folyamatos színpadi műsor.

Itt érdemes megjegyezni, hogy augusztus 9-én az állambiztonság „Dejkó” fedőnevű titkos megbízottja arról tájékoztatta tartótisztjét, miszerint a közönség nagy része hosszú időn keresztül követelte a P-Mobil együttest a színpadra, a zenekar azonban nem tudta megkezdeni koncertjét, mivel dobosuk mikrobuszával útközben elakadt. Az egyik rendező végül egy üveget dobott a kiabáló közönség közé, s erre a feldühödött nézők ugyancsak üvegdobálással válaszoltak. (A színpadról eldobott üveget, mint a botrány egyik gyújtóanyagát, azonban már a jelentést értékelő operatív tiszt is figyelmen kívül hagyta és az együttes körül kialakult „slep” számlájára írta a rendzavarás kezdeményezését, majd két hónnappal később a rendezvény továbbfejlesztésére vonatkozó APO-javaslat közvetlen kiváltó okként csak a P-Mobil együttes késését jelölte meg, de az eseménnyel foglalkozó rendőrségi jelentésekben sem jelent meg ez a momentum.

Hetekkel később a sajtóban már a korábbinál valamelyest bővebben írták le az eseményeket, tudatták olvasóközönségükkel, hogy a „fiatalok közül néhányan felmentek a színpadra és ott akarták a műsort végighallgatni. Az együttes azonban ilyen körülmények között nem volt hajlandó elkezdeni a műsort. Ezért a rendezők felszólították a rendbontókat a színpad elhagyására, akik a kérésnek nem tettek eleget. Ezután többen üres sörösüvegeket, fűcsomókat és földrögöket dobáltak fel a színpadra. A rendőrség a rendbontás megakadályozása érdekében közbelépett”.

A békefesztiválon történt botrányt a hatalom nem kezelte politikai ügyként, viszont az azzal kapcsolatos véleménynyilvánítás minden formáját figyelemmel kísérte.

Schuszter Lóránt, a P. Mobil frontembere évtizedekkel később így emlékezett vissza az eseményekre:
„…A rendezvény helyszínére érkezve láttam, hogy a színpad nincs elkerítve, a backstage, vagyis a kiszolgáló és a közönségtől elzárt tartózkodó terület hiányzott, de biztonsági őrség sem volt…”
„…szóvá tettem, hogy az őrzés és elkerítés nélküli pódiumra bárki felmehet. Nem véletlenül jegyeztem ezt meg, hiszen irgalmatlan tömeg gyűlt össze, a színpadot teljesen körbe állták az emberek. Ezután kezdtek sokasodni a jelek, amelyek nem igazán tetszettek nekem…”
„…érdekesnek tűnt, hogy valakik kötegelt szőlőkarókat „felejtettek” a nézőtéren, a színpad előtt. Emellett a sört és az üdítőitalokat nem műanyag pohárban, hanem üvegben árusították, s ezek alkalomadtán - a szőlőkarókkal egyetemben - veszélyes fegyverként használhatók… A furcsaságok sorát gyarapította, hogy rendezővel egyáltalán nem találkoztunk, miközben főrendezőből több is akadt…”
„…A vegyes felhozatalú zenekarok mellett, közvetlenül előttünk egy Breki-show előadását „élvezhette” végig a nagyérdemű. Ez alatt mi a sátorban söröztünk. Közben – még a koncertünk kezdete előtt – pár gyerek felült a színpadra, mire az egyik „főrendező” bejelentette, hogy a „rendbontás” miatt – miután a srácok nem voltak hajlandók lemászni onnan - vége a fesztiválnak. Erre tört ki a botrány, hiszen a gyerekek minket vártak, és a vezetőség nem engedte a P. Mobilt játszani. Ezek után teljes felszereléssel és egy vízágyúval megerősítve a közeli akácerdőből előmasírozott egy forradalmi rendőrezred. A színpad előtt csatárláncba fejlődtek, majd a közönséget a keverőállás felé kezdték kiszorítani. Eközben beindítottuk a műsort, amit először leállítottak, majd mégis folytathattuk. Tehát teljes káosz uralkodott. Odalent a nézőtéren közben folytatódott a kiszorítósdi, amelynek eredményeképpen a színpad előtti terület megtelt – kizárólag – kutyás, gumibotos rendőrökkel. Ezt észre véve, a közönségből valaki feléjük hajított egy sörös üveget, amit aztán több is követett. A rendőrök persze menekültek, majd összeszedve magukat vadul gumibotozni kezdték a gyerekeket, és a vízágyúval is megpróbálkoztak. Ám abból sehogyan sem akart a víz kitörni, leginkább csöpögő vízcsapként működött. A könnygáz azonban „sikeresebb” volt. A meghívott magas rangú, külföldi vendégeket - akik kocsijukból kiszállva szembesültek a „békefesztivál” eseményeivel; vagyis azzal, hogy kutyás rendőrök csépelik és könnygázzal fújják a szórakozni vágyó fiatalokat - a szervezők gyorsan visszaterelték a járművükbe, majd elhajtottak onnan. Mi az öltöző sátorból figyeltük az eseményeket, ám a hazafelé tartó gyerekeken a rendőrök kemény bosszút álltak, ütötték-verték őket, ahol érték…”

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_tomegoszlatas_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_tomegoszlatas_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_tomegoszlatas_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_tomegoszlatas_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_tomegoszlatas_5.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_tomegoszlatas_6.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_tomegoszlatas_7.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_tomegoszlatas_8.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_tomegoszlatas_9.jpgNéhány, a tömegoszlatásról készült korabeli amatőr fénykép

Visszatérve az ünnepség eseményeire, a békecentrumban felállított sátrak előtt mind többen kapcsolódtak be a különböző programokba, százak és százak álltak meg egy nagy fehér tábla előtt, amelyre csak ennyit írtak: „Határozd meg a béke fogalmát!” S alatta sorakoztak a tollal vagy éppen ceruzával írt rövid válaszok. Ezekből érdemes néhányat szó szerint idézni: „Az életem.” „A félelem hiánya.” „A pénz- és a hatalomvágy hiánya - hiányérzet nélkül.” S igencsak gyorsan gyűltek az aláírások azon a táblán is, amelynek felirata így hangzott: „Soha többé Hirosimát!” Délelőtt 10 órakor már több százan fejezték ki ily módon is tiltakozásukat az atomháború ellen.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_tabla.jpgErre a táblára sokan írták fel a nevüket és üzenetüket

A Békefesztivál díszvendége Jamamoto Hidenori japán békeharcos, az atomsérültek tokiói szövetségének főtitkárhelyettese is, aki 12 éves fiúként élte át a nagaszaki atomtámadás borzalmait. A japán békeharcos emlékezését tíz- és tízezrek hallgatták Pusztavacson; a nagyszínpadon vele készített beszélgetés megrázó erejű volt.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_jamamoto_hidenori.jpgEzrek és ezrek hallgatták a japán békeharcost. A kép felső sarkában: Jamamoto Hidenori

Délután Molnár Béla, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának titkára mondott beszédet.

Rekordforgalmat bonyolítottak le a fővárosi és a Budapest környéki strandok. A hétvégi kánikulában a legtöbben a margitszigeti Palatínus strandfürdőt keresték fel, ahol már a délelőtti órákban 15 ezernél többen váltottak jegyet. Csepelen és Csillaghegyen is telt ház volt. A fővárosiak közül sokan keresték fel a Duna-kanyar üdülőhelyeit, és még szombat délelőtt is csúcsforgalom volt a balatoni autópályán.

Az ország más részéből is igen sokan igyekeztek a Balatonhoz, Hévízre, Zalakarosra. A keszthelyi, balatongyöröki, vonyarcvashegyi strandokra már kora délelőtt ki lehetett volna tenni a „megtelt” táblát. Szegeden, az újszegedi Tisza-parton, a strandfürdő 10 hektáros területén, az ahhoz kapcsolódó három nagy uszodában mintegy 30 ezren kerestek felüdülést.

A Béke-világtanács Hirosima napjáról, az atombomba 1945. augusztus 6-i ledobásának évfordulójáról való megemlékezésre, nagyszabású háborúellenes tömeggyűlések szervezésére szólította fel a világ népeit. Szombaton közreadott nyilatkozatában a Béke-világtanács hangsúlyozza: a nukleáris katasztrófa veszélyének elhárítása csakis a világ népeinek összefogásával lehetséges.

Az elrabolt francia gép kiszabadult utasai Teheránból visszatértek Párizsba, ahol Fabius kormányfő is megjelent fogadásukra. A géprablók - libanoni muzulmánok - menedékjogot kértek Irántól. Ügyüket még vizsgálják.

A ciprusi kormány állandó ENSZ-képviselőjének közvetítésével tiltakozott a világszervezetnél amiatt, hogy a ciprusi török közösség vezetői újabb szeparatista intézkedéseket hoztak: új útlevelet adtak ki, amelyben az ott élő lakókat az „Észak-ciprusi Török Köztársaság” állampolgárainak tüntetik fel. Ankarában már kinyomtatták a szakadár állam új bankjegyeit is. Konsztantin Musutasz ENSZ-képviselő Javier Pérez de Cuellarhoz, a világszervezet főtitkárához küldött tiltakozó levelében rámutatott, hogy e két lépéssel a szigetország török közösségének vezetői újabb lépést tettek Ciprus végleges megosztására. Emlékeztetett: a Biztonsági Tanács határozata felszólította a világszervezet tagállamait, hogy ne ismerjék el a novemberben kikiáltott „Észak-ciprusi Török Köztársaságot”. Az újabb két intézkedés súlyosan veszélyezteti a BT határozatainak végrehajtását - szögezte le Musutasz, és kifejezte kormánya reményét, hogy a nemzetközi közösség el fogja utasítani a törvénytelen intézkedéseket.

Felső-Volta szombattól hivatalosan megváltoztatta a nevét. A nyugatafrikai ország új neve: Bourkina Fasso Népi Demokratikus Köztársaság. A Bourkina Fasso kifejezés az ország legelterjedtebb törzsi nyelvén azt jelenti, hogy: „A becsületes emberek földje.” Szombat éjféltől megváltozott az ország állami zászlaja és nemzeti himnusza is. Az új lobogó piros-zöld színű, közepén aranycsillaggal. A változtatásokat az egy évvel ezelőtti katonai hatalomátvétel első évfordulójának alkalmából jelentették be. Az intézkedéseket az ország rádiója azzal indokolta, hogy a Thomas Sankara százados vezette nemzeti forradalmi tanács ezzel is el akarja tüntetni a gyarmati múlt maradványait. Az évfordulón amnesztiát hirdettek. Kegyelmet kapott Maurice Yaméogo volt államfő, aki a függetlenség elnyerése (1960) után állt a nyugat-afrikai ország élén, s 1966-ban katonai államcsínnyel mozdították el posztjáról. Szabadlábra került Joseph Conombo volt miniszterelnök (1978-80) és 11 egykori miniszter is.

Washingtonban nyilvánosságra kerültek annak a beszédnek a részletei, amelyet Charles Gabriel tábornok, az Egyesült Államok légierejének vezérkari főnöke a kongresszus egy bizottságának zárt ülésén mondott el. A katonai vezető, bizonyos feltételekkel körülbástyázva, a Szovjetunióval folytatandó, ellenőrizhető megegyezésre irányuló űrfegyver korlátozási tárgyalások, mellett foglalt állást. Ezt azzal indokolta, hogy az Egyesült Államok - földrajzi-stratégiai sajátosságoknál fogva - még inkább érdekelt a műholdak akadálymentes működésében, mint a Szovjetunió.

A The Washington Post értesülése szerint - a titkos beszéd részleteit is e lap publikálta - Gabriel tábornokot megrovásban részesítették állásfoglalásáért, és eltanácsolták a további nyilatkozattételtől. A tábornok fölöttese Weinberger hadügyminiszter, aki a jelentések szerint mindenféle érdemi űrfegyver-korlátozási tárgyalást a leghatározottabban ellenez. Weinberger és legközelebbi munkatársai olyan javaslatot terjesztettek az elnök elé, amely szerint, ha sor kerül az amerikai-szovjet űrfegyver-tárgyalásokra, azokon csupán egy „kozmikus KRESZ” kialakításával foglalkozzanak - jelentették szombaton amerikai tv- és rádióállomások.

A Los Angeles-i XXIII. Nyári Olimpiai Játékokon a kaliforniai nyár változatlan, az érdeklődés viszont fokozódik, annál is inkább, mert a kétségtelenül jól felkészült amerikai versenyzők sorozatos győzelmei még csak fűtik a hangulatot, amely már-már szinte eufórikus. A televízió ugyanis huszonnégy órán át dicsőíti a hazai versenyzőket, és oly módon, mintha a többi ország versenyzői nem is léteznének. A riporterek, kommentátorok más győztesekről - nem is szólva a nemes vesztesekről - majdhogynem teljesen megfeledkeznek, sokszor még a nevüket sem említik. Ennek hatása az, hogy az atlétikai versenyek megnyitóján a Memorial Coliseumban a csaknem 90 ezer néző már akkor egetverő üdvrivalgásban tör ki, amikor akár a legszerényebb képességű amerikai sportoló a színre lép, holott nyilván eddig a nevét sem ismerték. Érthetően kirívó ez más országok sportolóival szemben. A nyugatnémet DPA tudósítója is úgy véli: „Az olimpiai játékok teljes egészében az amerikaiak kezében vannak. Megsértik a sport határait és az amerikai versenyzők érdekében a sport szabályait is." Mint ahogy mindig, most is voltaképpen az első számú olimpiai sportág, az atlétika került a középpontba.

Huszonhat fokos meleg volt, amikor elindult az első döntő, a 20 kilométeres gyaloglás mezőnye. Összesen harmincnyolcan vágtak neki a távnak. Először a közönség nagy tetszésnyilvánítása kíséretében néhány kört tettek, s aztán elhagyták a stadiont, ahová elsőként a mexikói Ernesto Canto tért vissza - olimpiai rekorddal. A 25 éves atléta, folytatva nagy elődje, a montreali győztes Bautista hagyományait, tavaly már Helsinkiben is világbajnok volt. A második helyen honfitársa, Raul Gonzalez (32 éves) végzett, aki négy éve hatodik volt Moszkvában. Az 1980. évi olimpiai bajnok, a 27 éves olasz Damilano a harmadik, tíz másodperccel jobb idővel, mint akkor. Este 19.30 óra volt a Coliseumban, ekkor zajlott le az atlétika első ünnepélyes eredményhirdetése, amelyen J. A. Samaranch, a NOB elnöke adta át az érmeket, Primo Nebiolo, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke kíséretében.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_los_angelesi_olimpiai_jatekok_canto_gonzales.jpgKettős sikerüket ünneplik a mexikói gyaloglók a 20 km-es verseny után. Jobbról a győztes Canto, mellette az ezüstérmes Gonzalez

A nagy nevek távollétében, tizenhárom részvevővel kezdődött a nap másik döntője, a női súlylökés. A nyugatnémet Losch 19,97. majd 20,31 méteres eredményével tartotta vezető pozícióját, amikor a román Loghin megelőzte (20,47). Az utolsó sorozatban a kitűnő koncentrálásáról, küzdőképességéről ismert Losch visszaszerezte az első helyet (20,48). Megkezdődött huszonhárom részvevővel a női hétpróba, amelyben az első négy szám után a Jamaicában született brit versenyző, a 24 éves Judy Simpson áll az első helyen, 20 pont előnnyel az amerikai Joyner előtt. Az előfutamokban a közönség már láthatta 100 méteren Lewist, 800-on Coe-t és Ovettet, 10 000 méteren Mamedét, a 400 méteres gátfutásban Mosest, aki 1977 óta megszakítás nélkül, ezúttal 103. alkalommal futott be elsőnek a célba.

Megvolt a szenzáció az úszás utolsó előtti versenynapján: nem az, hogy második aranyérmét nyerte Caulkins és Carey, nem az, hogy győzött a 4x100-as amerikai vegyesváltó, hanem az, hogy kikapott a harmadik aranyéremre pályázó nyugatnémet Gross. Ezúttal a 200 méteres pillangóúszásban nem ő volt a menő, a 17 éves ausztrál Jon Sieben győzte le - igaz, új világrekorddal.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_los_angelesi_olimpiai_jatekok_caulkins_carey.jpgCoulkins a női, Carey a férfi versenyek kiemelkedő egyéniségei voltak

Eddig 17 ország szerzett aranyérmet, egynél több arannyal már nyolcan büszkélkedhetnek (Egyesült Államok, NSZK, Kína, Ausztrália, Kanada, Románia, Olaszország, Japán).

Labdarúgásban befejeződtek a B-csoport küzdelmei. Amint az várható volt, a .már biztos továbbjutónak számító jugoszlávokat Irak válogatottja sem volt képes megállítani. Pedig túl magabiztosan kezdtek, az irakiak már 2:0-ra is vezettek. A második félidőben azonban rákapcsoltak a jugoszlávok, és fordítottak. Oroszlánrészt vállalt a sikerben Deverics, aki egymaga három gólt szerzett. Jugoszlávia-Irak 4:2, A másik mérkőzésen a kanadaiak - nem kis meglepetésre - legyőzték Kamerunt, s ezzel kiharcolták a továbbjutást. Az eredmény annál is inkább meglepő, mert a kameruni gárdát - amely veretlenül, kitűnő játékkal esett ki a Mundial csoportmérkőzései után, s márciusban megnyerte az Afrika Kupát - sokan az olimpia egyik titkos esélyéjesének tartották. Kanada-Kamerun 3:1.idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_los_angelesi_olimpiai_jatekok_b_csoport_vegeredmeny.jpg

A C-csoportban nem született meglepetés. A két kiemelkedő együttes, Brazília és az NSZK tizenegye biztosan vette az utolsó akadályt, s egyértelműen jó teljesítménnyel jutott tovább a negyeddöntőbe. Az NSZK legénységének még arra is maradt energiája, hogy gólzáporos győzelmet arasson utolsó csoportmérkőzésén NSZK-Szaúd-Arábia 6:0, Brazília-Marokkó 2:0.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_los_angelesi_olimpiai_jatekok_c_csoport_vegeredmeny.jpg

A negyeddöntőben Brazília Kanadával, Jugoszlávia pedig az NSZK-val találkozik. A másik ágon Franciaország-Egyiptom és Olaszország-Chile összecsapásra kerül sor.

Több ország tiltakozása nyomán Juan Antonio Samaranch, a NOB elnöke levelet nyújtott át Peter Ueberrothnak, a szervező bizottság elnökének, amelyben arra hívta fel a házigazdák figyelmét, hogy az ABC amerikai televíziós társaság közvetítései túlzottan Amerika-centrikusak, más országok sportolói közül feltűnően kevesen kerülnek a képernyőre. Jeff Ruha, az ABC tévétársaság közvetítéseinek egyik felelőse ugyancsak levélben válaszolt. „A külföldi sportolók között nagyon kevés az olyan világklasszis, akit érdemes lenne bemutatni. Ezért kénytelen az amerikai tv elsősorban az Egyesült Államok sportolóinak eseményeit sugározni” jegyezte még cinikusan levelében az ABC vezetője. Jeff Ruha példaként néhány versenyző nevét említette csupán - így a nyugatnémet úszó Grossét, a kínai tornászokét, akik az igazi, „tv-képernyőre érdemes” világklasszisok közé tartoznak. Házigazdától furcsa, udvariatlan, s ráadásul nem is igaz érvelés.

Bizalomkeltők?

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_los_angelesi_olimpiai_jatekok_terrorelharitok.jpgEzen a képen a Los Angeles-i olimpia terroristaellenes akciókra felfogadott és kiképzett egyik csoportja látható. ízlés kérdése, kiben ébresztenek bizalmat, vagy éppen bizalmatlanságot. Reagan elnök mindenesetre átlátszó, golyóálló kabinban mondta el a játékokat megnyitó egymondatos beszédét

augusztus 5.

Vasárnap gazdag programmal ért véget a kétnapos pusztavacsi békefesztivál. A Pest megyei település szomszédságában levő nagyréten több helyszínen zajlott a rendezvény. A délelőtti órákban sokan voltak kíváncsiak a szabadtéri színpadon fellépő zenészek, énekesek, ismert előadóművészek percnyi szünet nélkül tartó, nonstop műsorára. S ugyanezen a színpadon vasárnap is ünnepélyesen fogadták az ország minden részéből érkező békeküldöttségeket; ekkor adták át az Országos Béketanács képviselőinek a mezőgazdasági dolgozók, a KISZ-esek, a nők és a nyugdíjasok delegációi, valamint a hazánkban élő nemzetiségek békezászlaját.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_unnepi_pillanat.jpgEgy ellesett ünnepi pillanat

A fesztivál békecentrumát a rendezvény második napján is ezrek keresték fel. Elsősorban közéleti kérdések iránt érdeklődő fiatalok vettek részt azon a kötetlen beszélgetésen, amelyen Berecz János, a Népszabadság főszerkesztője aktuális kül- és belpolitikai kérdésekre válaszolt. Ugyanezen a helyszínen találkozott az érdeklődőkkel Bíró Gyula, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság főtitkára, Tarcsi Gyula, a KISZ budapesti bizottságának első titkára és Laukó Károly, a Békevilágtanács magyar titkára.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_erdeklodo_tomegek.jpgÉrdeklődő tömegek a második nap is

A déli órákban Barabás Miklós, az Országos Béketanács főtitkára a több tízezres közönség előtt felolvasta azt a békeüzenetet, amelyet a találkozó részvevői Hirosima és Nagaszaki lakóihoz intéztek. Ebben egyebek között hangsúlyozták: a jelenkor nukleáris fegyverei már nemcsak egy-egy város, hanem országok megsemmisítésére alkalmasak. S ezek az eszközök gyors ütemben: halmozódnak fel a fegyverkezésben. Az erőegyensúly érdekében, az emberiség létének megőrzéséért a szocialista tábor is kénytelen anyagi és szellemi javakat áldozni, lételeme, a béke védelmében. Az üzenet így fejeződik be: „Tisztelettel adózunk az első atomtámadás áldozatainak emléke előtt. S kérünk benneteket, Hirosima és Nagaszaki lakói, ismeretlen japán barátaink, legyetek társaink a küzdelemben, amelynek végső célja a tömegpusztító fegyverek megsemmisítése, az agresszióról való lemondás, az ember élni akarásának győzelme a halál fenyegetése felett.”

Ezután helikopterek jelentek meg a nagyrét felett, majd az ejtőernyővel a helyszínre érkező fiatalok tolmácsolták a fesztivál részvevőinek az ifjúság békeüzenetét.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_ejtoernyosok.jpgLelkes fogadtatásban részesült az ifjúság békeüzenetét hozó, három ejtőernyős lány

Motoros sárkányrepülők köröztek a rendezvény színhelye felett és röpcédulák ezreit szórták a résztvevők közé. A nagyszínpadon ezt követőleg folytatódott a műsor. Opera és operett slágereket hallgathatott a közönség, majd S. Nagy István szerzői nagylemezéről hangzottak el népszerű slágerek ismert énekesek tolmácsolásában. Miközben zúgott a taps, innen is onnan is felhangzott a jelszó: Békét akarunk! E spontán, zajos békedemonstráció alighanem valamennyi résztvevő és szereplő kedves emléke marad.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_motoros_sarkanyrepulo.jpgAz egyik motoros sárkányrepülő a földet érés után az érdeklődők gyűrűjében

A nagyrét más helyein is bőven akadt szórakozási lehetőség. Egy hatalmas vidámpark települt a kemping szomszédságába, ahol hinták és a különböző szórakoztató játékok tucatjai várták a résztvevőket. Bazárosok, árusok kínálták portékájukat, ezekről a pultokról azonban hiányoztak a játékfegyverek, úgyszintén hiába keresett volna bárki céllövöldét is. A fesztivál területén megvalósult a leszerelés.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_vidampark.jpgA mutatványos negyed madártávlatból

A program további részében az ország minden részéből érkező békeküldöttségek egyetlen menetté egyesültek, majd elindultak az ország geometriai középpontjában levő jeltoronyhoz, ahol kitűzték a békezászlókat.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_bekemenet.jpgMenet viszi a békeüzenetet a Jeltoronyhoz

Fiatalok, üzemek, intézmények, termelőszövetkezetek kollektíváinak, valamint az Országos Béketanács ifjúsági és diákbizottsága béketáborának képviselői vitték a helyszínre a lobogókat.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_bekezaszlo_1.jpgVárosok, községek, kollektívák elhelyezik a békezászlókat

A jeltoronynál Sebestyén Nándorné, az Országos Béketanács elnöke köszöntötte a részvevőket, majd egyebek között emlékeztetett a tavalyi békefesztivál eseményére, a bronzkazettába zárt, a jövő emberének küldött békeüzenetekre.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_bekezaszlo_2.jpgIde kerültek a békezászlók

Hangsúlyozta: ahhoz, hogy a következő generációk ne ismerjék meg a háborút, minden eddiginél nagyobb szükség van a világ békeszerető embereinek összefogására. S miközben a jeltorony körül kitűzték a részvevők a zászlókat, az ugyanitt elhelyezett békekönyvbe ezrek és ezrek írták be a nevüket, így is kifejezve óhajukat: soha többé háborút!

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_pusztavacsi_bekefesztival_bekekonyv.jpg„Békét, biztonságot!” Sokezren írták be nevüket a Békekönyvbe

A pusztavacsi találkozó este ünnepélyes fesztiválbúcsúztatóval zárult.

Az idei főszezonban a hét időjárása volt először igazán kedvező a Balaton déli partján tartózkodó hazai és külföldi vendégeknek. Nem volt olyan nap, hogy ne tudtak volna strandolni, fürödni. A kánikula már hétközben a turisták újabb ezreit csalogatta a tó partjára, szombaton és vasárnap pedig valódi csúcsforgalom volt: megteltek a kempingek, a strandok, százezrek napoztak, fürödték a 24 fokos vízben. Becslések szerint a hétvégén a déli parton negyedmillióan élvezték a vizet és a napfényt. Az ellátásért felelős vállalatok, köztük a Balaton Füszért, a kaposvári húskombinát, a kenyérgyár és a tejipari vállalat, számítva a nagy tömegre, már szombat hajnalban elindította áruval megrakott járatait, s ezt vasárnap hajnalban is folytatta, hogy elegendő élelmiszer, hús, tej, üdítőital legyen az üdülőtelepeken. 

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_gellert_furdo.jpgBizony, a kánikulában jókor nyílt meg a Gellért-fürdő gyermekmedencéje

Élénk volt a balatoni hajóforgalom is. Az esti sétahajók telt fedélzettel közlekedtek. Szombaton és vasárnap a vízi járműveken nyolcvanezren utaztak, ezenkívül a kompok tizenkétezer gépjárművet is szállítottak Szántód-Tihanyrév között. Nyári csúcsforgalom volt a budapesti strandokon is. A hétvégén sokan keresték fel a Velencei-tó menti üdülőhelyeket. Benépesültek a Dunakanyari és a tiszai strandok is.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_fadd_dombori_strand.jpgSokan fürödték a Dunában a Tolna megyei Fadd-Dombori strandján

Franciaországban újabb menetet szerveztek az ország békemozgalmai. A menet a Longue-szigeti francia atomtengeralattjáró-támaszponttól indult, és 23 városon, keresztül halad Párizs felé.

Egy genfi kórházban agyvérzés következtében elhunyt Richard Burton, angol származású amerikai színész. A halálhírt a művész nővére közölte a hírügynökségekkel. Burtont Genf környéki lakásából néhány órával korábban rosszulléte miatt szállították a kórházba.

Richard Burton 1925-ben született Dél-Walesben. Az 1950-től egymást követő, összesen több mint negyven filmfőszerepe között, maradandó sikereket aratott. Legemlékezetesebb szerepei között tartják számon Antonius megformálását a Cleopátra című monstre-alkotásban (1963), vagy a tanárét Albee Nem félünk a farkastól című művének filmváltozatában (1966). Ugyancsak nagy filmje volt az 1958-ban forgatott Dühöngő ifjúság; az 1964-es Hamlet és egy sor más kiemelkedő amerikai és angol film. Művészi pályafutása mellett, mindig helyet biztosított számára a sajtóban zajos magánélete: összesen ötször nősült - kétszer Elisabeth Taylort, világhírű partnerét vette el. Richard Burton többször járt Magyarországon. Szívesen jött hozzánk, jó véleménye volt a magyar színészekről. Utoljára a „Wagner” forgatása kapcsán járt hazánkban. Akkor portréfilm is készült róla "Engem nem lehet utánozni” címmel.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_richard_burton.jpgEgy képkocka a Baló Júlia által készített portréfilmből

Az új izraeli kormány megalakításával megbízott Simon Peresz, az izraeli Munkapárt elnöke, sajtónyilatkozatában megerősítette, hogy Herzog államfő felkérésének megfelelően kész megkísérelni kormánykoalíció létrehozását az eddigi Samir-kormány mögött álló Likud pártszövetséggel. Közölte, hogy már volt alkalma megbeszélést tartani Samirral, aki úgy nyilatkozott, hogy hajlandó közreműködni a koalíciós kormány megalakításában. Peresz elmondta, hogy az általa vezetendő kormány elsőrendű feladata az ország nehéz pénzügyi és gazdasági helyzetének javítása lesz. Közölte azt is, hogy programjában egyebek között a hadsereg további erősítése és a Camp David-i megállapodások megvalósítása szerepel.

Nicaraguában 24 órával meghosszabbították a november 4-i elnökválasztáson indulni kívánó jelöltek bejegyeztetésének határidejét. Korábban hét párt jelezte indulási szándékát. A jobboldali ún. „Demokratikus Koordináció” az eredeti határidőig nem jelezte, hogy részt kíván venni a választásokon. Jóllehet az ellenzék kérte a határidő meghosszabbítását, a „koordinációhoz tartozó Keresztényszocialista Párt alelnöke kijelentette, hogy a határidő-hosszabbításra benyújtott kérelmük még nem jelenti azt, hogy részt akarnak venni a választásokon. Tomas Borge belügyminiszter ugyanakkor közölte: a választások bojkottálása esetén a „Demokratikus Koordináció” nem vehet részt a politikai életben, nem fejthet ki propagandát, helyét más pártok veszik át.

Különböző országokból érkezett több ezer ember háborúellenes tüntetést tartott Los Angelesben, a hirosimai atomtámadás 39. évfordulója alkalmából. A részvevők békevágyuk jeleként Hirosimában meggyújtott, s onnan Los Angelesbe juttatott lángot lobbantottak föl a város központjában levő MacArthur-parkban. A szervezők szándéka szerint a japán városban meggyújtott lángnak, az örök béke jelképének, addig kell égnie Los Angelesben, amíg az összes nukleáris fegyver el nem tűnik földünkről. „A nép olimpiája, avagy a túlélés napja” elnevezésű fáklyás békemenet a vietnami háború óta a legnagyobb szabású ilyen megmozdulás volt Los Angelesben. A fáklyás felvonulás részvevői - a japáni idő szerinti éjfélkor - egyperces csenddel adóztak a hirosimai áldozatok emlékének.

A Los Angeles-i XXIII. Nyári Olimpiai Játékokon folytatódtak az atlétikai viadalok. A közönség zsúfolásig megtöltötte vasárnap is a Coliseum nézőterét, már a 100 méteres férfi síkfutás középdöntője után viharosan tapsolhatott a nagy kedvencnek, Carl Lewisnak, akinek ez az újabb 100, ugyanúgy, mint az előfutam egy nappal előbb, csak egészségügyi séta volt. Este, amikor már csak 23 fok volt a hőmérséklet, került sor a döntőre, a rajtot halálos csendben várta a hatalmas stadion. Graddy indult el jobban, de Lewis rendszerint később kapcsol a maga szélvészsebességére. Most is 40 méternél már elöl volt, s a közönség fergeteges biztatása mellett előnye lépésről lépésre nőtt, s végül 9,99 mp-es idővel biztosan győzött. Húsz századdal előzte meg honfitársát, és 100 méteren ez eddig a legnagyobb különbség az olimpiák történetében. „Nem a világrekord a fontos, hanem a győzelem” - mondta később a 25 éves, újdonsült olimpiai bajnok, aki ezzel megkezdte a versenyfutást a négy aranyéremért. Ha nem is erőssége a rajt, a 200 méteren még inkább korrigálhatja, mint 100-on, a távolugrásban (a selejtezőben elsőre 40 centiméterrel túlugrotta a 790 cm-es szintet), jelenleg nincs ellenfele, és az amerikai váltó csak akkor vesztheti el a 4xl00-at, ha valami baleset közbejönne, vagy elejtenék a botot.

Délután további három döntőt láthatott a közönség, és nagy örömére kettőben hazai győztest. A női 100 méteres síkfutásban a 27 éves Evelyn Ashford, a tavalyi világbajnokság áldozata (a fináléban húzódást szenvedett, s kénytelen volt leállni) vigasztalódott: olimpiai rekorddal, 10,97 mp-es eredménnyel nyert. A 400 méteres gátfutásban a világbajnok, 29 éves Edwin Moses most már olimpiai bajnok is (47,75), s 1977 óta 105 versenyen, veretlenül jutott el ehhez a címhez. A nap negyedik döntőjében a nyolc közé nem került be a volt világrekorder amerikai Petranoff, és honfitársa Atwood sem, s az aranyérmet a múltban a gerelyhajításban mindig kitűnő finn sport képviselője, a 25 éves Arto Harkönen szerezte meg, igaz, elég szerény, 86,76 méteres teljesítménnyel. Legutóbb finn atléta húsz évvel ezelőtt győzött gerelyhajításban.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_los_angelesi_olimpiai_jatekok_carl_lewis_edwin_moses.jpgKét favorit szép győzelme: Carl Lewis (balról) 100 méteren, Edwin Moses a 400 m gáton igazolta különleges képességeit

Humor:idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_humor_5.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_reklam_3.jpg

Kékfény:
Tűz ütött ki hétfőn Törökbálinton, az annahegyi lovarda pincéjében. A tüzet egy parkoló tehergépkocsi elektromos hibája okozta. A nagy erőkkel helyszínre érkező tűzoltó egységek munkáját nehezítette a vízhiány, amit a néphadsereg egyik alakulata és a lakosság segítségével tudtak leküzdeni, s így a lángokat a késő esti órákra sikerült megfékezni. A tűz jelentős kárt okozott, személyi sérülés azonban nem történt; a helyiségben őrzött értékes állatokat is sikerült kimenteni. A tűzoltóság és a rendőrség a tűz keletkezésének körülményeit vizsgálja.

Ismeretlen tettes július 19-én Kám község határában megerőszakolt egy 14 éven aluli kislányt. A gyereket Kapuvár közelében erőszakkal rántotta személygépkocsijába, majd kényszerítette a bűncselekmény eltűrésére. A sértettet a késő éjszakai órákban Lentiben kitette a kocsiból, majd elhagyta az országot. A Győr-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság - együttműködve a Vas és a Zala megyei Rendőr-főkapitánysággal - megállapította, hogy az elkövető Gerhard Kruschinski 34 éves NSZK-állampolgár, akit az Interpol nemzeti irodája által kezdeményezett nemzetközi körözés alapján külföldön rövid idő alatt elfogtak. A rendőrség folytatja a nyomozást.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági rendészete büntetőeljárást kezdeményezett Walter László szabó kisiparos, budapesti lakos és társai ellen üzérkedés és vesztegetés alapos gyanúja miatt. Az eddigi vizsgálat során megállapították, hogy Walter László évek óta iparjogosítványát meghaladó tevékenységet folytatott, ipari vállalkozást tartott fenn. Az eljárás megindításáig több kisiparost és engedély nélkül termelő személyt bedolgozóként foglalkoztatott, s az általuk készített árut jelentős haszonnal budapesti és vidéki kiskereskedőknél értékesítette. A több millió forint értékű kurrens alapanyagot fővárosi üzletekben az alkalmazottak megvesztegetésével szerezte be. Walter Lászlót a rendőrség letartóztatta, ügyében folytatódik a vizsgálat.

Budapesten a Soroksári út és a Kvassay Jenő út kereszteződésében összeütközött a Duna Tsz Zil teherautója egy Lada személygépkocsival. Senki sem sérült meg, de a személyautó erősen megrongálódott.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_soroksari_uti_baleset.jpgA megrongálódott járművek

Közlemények:
A pusztavacsi békefesztiválra utazók részére a MÁV a Nyugati pályaudvarról augusztus 4-én és 5-én 06.05, 06.25 , 08.35, 10.05, 13.00 és 13.35 órakor induló, és a Kőbánya-Kispestről Örkénybe 06.35, 07.20, 10.40, 13.30, 14.20 16.10, 18.42 és 20.40 órakor induló vonatokat ajánlja. A vonattal utazók Albertirsa és Örkény vasútállomásról autóbusszal érhetik el a fesztivál színhelyét.

Tervpályázatot írtak ki Ráckeve központjának rendezésére. A pályázati kiírást már átvehetik az érdeklődök az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztériumban, s ugyanide kell eljuttatni a terveket, legkésőbb október 29-ig. A legjobb munkáik díjazására és a tervek megvásárlásálra 630 ezer forint áll rendelkezésre. A bíráló bizottság legkésőbb november 20-ig hirdet eredményt.

Sopronban elvesztettem Napóleon emblémás kulcstartóval négy db kulcsból (ebből egyik rézkulcs) álló kulcscsomómat. Kérem a becsületes megtalálót, hogy juttassa el az alábbi címre: Mészáros Gézáné, Sopron, Honvéd u. 5.

A szexuális élet problémáival foglalkozik tanácsadásában augusztus 6. és 12. között a Telefondoktor. Az egészségügyi felvilágosító szolgálat hétköznapokon délután 4 órától másnap reggel 9-ig. szombatonként 12-24 óra között, vasárnap pedig egész nap hívható, a 172-111-es telefonszámon. - A lelki elsősegélyszolgálat éjjel-nappal a hozzá fordulók rendelkezésére áll. Telefonja: 229-600.

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_allasajanlat_3.jpg

Divat: Fagylaltszínek
A tavalyi nyár harsogó színei megszelídültek. S bár még divat az égőpiros, a türkisz zöld, de megjelent mellettük a málna, az eper, vanília, barack, banán, narancs, puncs - a manapság úgynevezett fagylaltszínek. E színek finomítják, lágyítják az arcot, visszafogottabbá, elegánsabbá varázsolják a megjelenést. Különösen kellemes hatást érhetünk el a különböző színek keverésével - például rózsaszín árnyalatai a vaníliával, a sárga különböző árnyalatai stb. Fontos azonban, hogy ne csak a szoknya, a blúz, a pulóver színei harmonizáljanak, hanem a kiegészítők is. Mert például az előbb említett színösszeállításokhoz nem illik egy markánsabb színű cipő, sál, kendő, táska. Teljesen elrontja a hatást, épp ezért a tervezők a cipők-táskák frontján is divatba hozták a fagylaltszíneket. Képes összeállításunk néhány fagylaltszínű ruhaváltozatot mutat be.idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_divat_5.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_divat_6.jpg

A búza háromnegyed részét learatták:
Minden, aratásra alkalmas időt kihasználtak a gazdaságok, így az elmúlt napokban is jó ütemben haladt a gabonafélék betakarítása. A MÉM-ben kapott információk szerint az őszi árpa betakarítása befejeződött, s a repce aratása is befejezés előtt áll. Szolnok és Békés megyében végeztek a búza aratásával is, Csongrád, Baranya megyében a hét közepéig végeznek e munkával, a Bakonyalján és Borsodban viszont még csak 40 százalékát vágták le, összességében a búza termésének háromnegyed része magtárban van. A gabona cséplését ütemesen követi a szalma összehúzása és a tarló elmunkálása is. Ahol lehetett, a másodvetésű növény magja is a földbe került. Eddig 85 ezer hektáron vetettek másodveteményt, ami kevesebb a korábbi esztendőkhöz képest. Ez érthető is, hiszen a gabonafélék betakarítása mintegy két hetet késett, így a gazdaságok sok helyen nem kockáztatták a másodvetés biztonságát.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_orhalmi_termeloszovetkezet.jpgNógrád megyében, az őrhalmi termelőszövetkezetben ezer hektárról takarítják be a gabonát

Országszerte öntözik a földeket:
Ahol lehet, országszerte öntözik a földeket a mezőgazdasági nagyüzemek. A kormány Gazdasági Bizottsága még a tavasszal döntött úgy, hogy a korábbinál nagyobb mértékben kell támogatni az öntözést. Megszűnt az öntözés alap- és változó vízdíja, a gépek vásárlásához pedig 60-70 százalékos támogatást kaptak a gazdaságok. Jelenleg a cukorrépát, a lucernát, a zöldségféléket öntözik a gazdaságok, de ahol lehet, elegendő nedvességet kapnak a másodvetések is a gyors fejlődéshez. Jól hasznosítja a kánikulai napokat a MÉM repülőgépes szolgálata. A kedvező időt kihasználva, naponta 40 ezer hektárnyi területen végzik el a helikoptereik, merev szárnyú gépek az időszerű munkákat. A szolgálat gyorsmérlege szerint augusztus 1-ig 4 millió 200 ezer hektárnyi területet szórtak meg vegyszerrel a gépek. Ezzel éves tervüket ütemesen teljesítették, az összes munka 83 százalékát végezték el.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_ontozes.jpgÖntözik a cukorrépát a Bábolnai Mezőgazdasági Kombinátban

Veszprémi juhsajt exportra:
Három évvel ezelőtt 90 ezer liter juhtej feldolgozásával kezdte meg a juhsajt előállítását a Veszprém megyei Tejipari Vállalat. Az idén már 1 millió litert gyűjtenek be erre a célra, s készítenek belőle Kashkaval sajtot - évente 200 tonnát - exportra. Most azt tervezik, hogy a Dunántúl egész területéről begyűjtik a juhtejet, és így hétmillió litert dolgozhatnak fel évente.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_veszpremi_tejipari_vallalat.jpgKashkaval sajt szállításra készen

Nyári nagyüzem a konzerviparban:
A konzervgyárakban a zöldborsó és a korai gyümölcsök szezonja lefutott, s hamarosan indul a paradicsom, a paprika, az alma feldolgozása. Augusztus elején a zöldbab és az uborka adja a legtöbb munkát. Az időjárás nehéz helyzet elé állította az ipart. A hűvös tavasz miatt több növény egy időben ért be, s emiatt nagy mennyiségű termést kellett egyszerre fogadni. A konzervgyárak a többletet átirányították azokba a társüzemekbe, ahol szabad kapacitás volt. Az uborka feldolgozásában is hasznos lesz az együttműködés, mivel az ország egyes részein a bő termés okoz gondot, máshol - például az Alföldön - a szűkös nyersanyag-utánpótlás adja fel a leckét a gyárak szervezőinek. A szigetvári, a mosonmagyaróvári és a nagyatádi üzemek az uborka egy részét átirányítják a nagykőrösi, a kecskeméti és a szegedi konzervüzemekbe. A szegedi gyárban 250 vagon uborka feldolgozását tervezik. A nyersanyag egy része a dunántúli társvállalatoktól érkezik, más részét saját dolgozóiktól veszik át. ötvennél többen vállalták ugyanis, hogy e munkaigényes zöldséget maguk termesztik meg az üzemnek. A vállalat közreműködésével az egyik környékbeli termelőszövetkezettől 200 négyszögöles parcellákat béreltek. A gyár a vetőmagot adta.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_budapesti_konzervgyar.jpgUborkaszezon a Budapesti Konzervgyárban

Csaknem négymillió külföldi vendég:
Többen érkeznek, mint amennyire számítottunk, igaz, rövidebb ideig maradnak, mint tavaly, ám többet költenek. Ez a kép jellemzi az idegenforgalmat az év eddig eltelt szakaszában. Az első félév mérlegéből ugyan nemi lehet az egész év forgalmát biztonsággal felbecsülni, ugyanis a vendégjárásnak általában csak az egyharmada bonyolódik le ez idáig, ám a szállodavállalatok és az utazási irodák szerződéseiből kedvező prognózis olvasható ki. Amíg eddig adatszépítésre használhatták fel a statisztikusok a határforgalmi adatokat - ugyanis a hazánkba belépők, ám nyomban továbbutazók számát is a vendégforgalom rubrikáiba írták -, most éppen ellenkezője a helyzet. A valóságos turisták aránya erőteljesebben nőtt, mint a tranzitutasoké. A határon átlépők száma 27 százalékkal nőtt a tavalyi első félévhez képest, a legalább három napig hazánkban tartózkodó vendégek száma 37 százalékkal több. Az első félévben összesen 3 millió 791 ezer külföldi lépte át határainkat. A KGST-országokból 2 millió 63 ezren, a tőkésállamokból 1 milió 339 ezren, Jugoszláviából 389 ezren. Csehszlovákiából a tavalyi hasonló időszakihoz képest 38 százalékkal többen látogattak országunkba, a lengyelek közül 49 százalékkal, a bolgárok 23 százalékkal, az NDK-beliek 7 százalékkal, Romániából 13 százalékkal, a Szovjetunióból 4 százalékkal jöttek többen. Ausztriából 22 százalékkal érkeztek többen, Franciaországból 7, Angliából 23, az NSZK-ból 16, Olaszországból 35, Kanadából 19, az USA-ból ugyancsak 19 százalékkal több turista érkezett. Ami a bevételeket illeti: a rubelelszámolású forgalom; 2 milliárd 586 millió forint volt januártól júliusig; ez 39 százalékos növekedés a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A dollárforgalom az egy év előttinek 125 százaléka; ez 4 milliárd 639 millió forintnak felel meg.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_kulfoldi_turistak.jpgNaponta sok ezer külföldi keresi fel a budapesti Hősök terét

KGST-együttműködés a veszprémi kutatóintézetben:
A 35 évvel ezelőtt alapított Veszprémi Nehézvegyipari Kutató Intézetben 103 hazai és 76 külföldi szabadalommal védik kutatási eredményeiket. A veszprémi szakemberek nemzetközi kapcsolatai a KGST-országokkal igen szorosak: több program megvalósításában vesznek részt. Közös kutatásokat folytatnak más tudományos intézetekkel, például a mezőgazdasági kemikáliák, a műtrágyák hatékonyságának növeléséért, a korrózióvédelem területén is új módszereket dolgoznak ki.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_veszpremi_kutato_intezet.jpgNövényvédő szerek vizsgálata a speciális üvegházban

Új alkoholmérő szonda:
Érdekes alkoholmérő műszert készített a prügyi Tiszamente Mgtsz. A mikrofonnal egybeépített alkoholdetektor a beszéd hatására érzékeli s kimutatja, hogy a gépkocsivezető fogyasztott-e alkoholt vagy sem, s ha igen, akikor mennyit. A közlekedési szakemberek szerint az új készülék pontosabb eredményt ad, mint a hagyományos szonda.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_prugyi_alkoholszonda.jpgA műszer próbája

Víztornyok készülnek Lajosmizsén:
A Vízgépészeti Vállalat lajosmizsei gyárában készítik a gömb formájú ötven, száz és kétszáz köbméteres víztornyokat. Többségüket közel-keleti országokba exportálják.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_lajosmizsei_viztorony.jpgKészül a száz köbméteres víztorony tartálya

Transzformátorszekrény a paksi erőműhöz:
A Ganz Villamossági Művek szolnoki gyárában óriás transzformátorszekrényt készítenek a Paksi Atomerőmű második számú blokkja részére. A munkát a gyár Petőfi komplex szocialista brigád tagjaira bízták.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_ganz_villamossagi_muvek.jpgAz új berendezések az üzemcsarnokban

Elektromos taxiórák Kanizsáról:
Az első száz darab Taxi Taxa 100 típusú elektromos taxióra készül a nagykanizsai ÉPGÉP elektronikai üzemében. Az órákat a budapesti Kisipari Termeltető Vállalat megrendelésére gyártják, s majd a magántaxiba kerülnek beszerelésre.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_nagykanizsai_taxiora.jpgPőcze Tibor elektroműszerész frekvenciabeállító műszerrel méri be az órát

Új gépeken új típusú fonal:
A Magyar Gyapjúfonó- és Szövőgyár albertfalvai gyárában új üzemcsarnokot építettek a tavaly leégett épület helyén. Az új, háromezer-kétszáz négyzetméteres fonodában tizennégy gyűrűsfonógép kap helyet. A gépeken évente ezerháromszáz tonna fésűsfonal gyártását tervezik. Üzembe helyezésükkel lehetővé válik új, a vállalatnál eddig nem gyártott tiszta gyapjúfonal előállítása is.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_magyar_gyapjufono.jpgAz új üzemcsarnok

Hidak, forgóvázak exportra:
Vasúti kocsikhoz szükséges forgóvázakat is gyártanak a Ganz-Mávag mátranováki gyáregységében. A darabonként egymillió forintot érő szerkezetből nyolcvanhatot tuniszi, 130-at pedig egyiptomi megrendelésre szállít a Nógrád megyei üzem. Ezeken kívül Vietnamnak öt hidat, a Szófiában épülő metróhoz pedig különféle acélszerkezeteket készítenek.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_matranovaki_ganz_mavag.jpgForgóvázak szerelése

Belföldi áruszállítás:
Az első félévben a Volán 19. számú Vállalat győri kirendeltsége 11 ezer kiskonténert juttatott el a megrendelőknek, Év végéig hasonló forgalmat várnak.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_gyori_volan.jpg

Speciális fémhordók Zalaszentmihályról:
A múlt év végén fejeződött be a pacsai termelőszövetkezet zalaszentmihályi hordóüzemének rekonstrukciója. Az, exportbővítő és import kímélő beruházás az elmúlt félév tapasztalata, szerint teljesíti a vártakat. Annak ellenére, hogy az első hónapokban az NSZK-ból vásárolt gépsor bejáratásával, a két műszak beállításával a termelés még nem volt teljes, az előirányzott közel 123 millió forintot kitevő termelésből 57 millió forint értékűt teljesítettek. Az üzem egyedülálló az országban, csak itt készülnek olyan bevonattal ellátott hordók, tonnerok, amelyekben a legagresszívebb vegyianyagokat is biztonsággal szállíthatják. Korábban ezeket az edényeket külföldről importáltak, most viszont exportra kerülnek. azáltal, hogy nagyvállalatok bennük viszik ki áruikat. A gyártáshoz a fémlemezt a Duna Vasműtől kapják, a Budalakk pedig direkt ennek az üzemnek dolgozott ki speciális festéket. Zalaszentmihályon nyolcféle fémdobozt készítenek, közülük jelenleg a 216.5 literes, valamint a 1211 literes hordó és tonner van soron.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_zalaszentmihalyi_hordok.jpgSzállításra készítik elő a különleges edényeket

Korcsolyázás kánikulában:
A leninvárosi szabadidő központban nyáron is lehet korcsolyázni. Néhány méterrel a Tiszai Vegyi Kombinát szomszédságában a korcsolyázáson túl még fürdésre is van lehetősége a nyaralóknak.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_leninvarosi_nyari_mujegpalya.jpg

A vízágyú csak hűsít:
Nyugalom, a helyzet nem éles! Csupán bemutatóról van szó. A felvétel Tatán készült, a Belügyminisztérium és a KISZ KB közös táborában, ahol a belügyi és a honvédelmi pályát népszerűsítették. A fiatalok sok-sok gyakorlati bemutatót láthattak, itt éppen a vízágyúval „ismerkednek”.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_vizagyu.jpg

Újabb lehetőség:
Festői környezetben nyújt sportolási lehetőséget Budapest egyik legújabb ifjúsági nevezetessége, a Kamaraerdei Ifjúsági Park. Már a nyári szünidőben is strand, tenisz- és kosárlabdapályák csalogatják az érdeklődőket. A szeptembertől induló program sem akármilyen: „pingpong-suli”, „görkorcsolya-suli”, „rókavadász” -, modellező tanfolyam, női kondicionáló torna, intenzív úszótanfolyam, távírásztanfolyam.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_kamaraerdei_ifjusagi_park.jpg

Viva Nicaragua!
A kőbányai Pataky István Művelődési Központban fotókiállítás nyílt a nicaraguai forradalom ötödik évfordulója tiszteletére. A Hazafias Népfront, a SZOT, a Magyar Szolidaritási Bizottság és az MTI által rendezett Viva Nicaragua! című bemutató fotói szemléletesen tárják a látogatók elé a latinamerikai ország népének életét, hétköznapjait s a harcot, amelyet az Egyesült Államok által támogatott ellenforradalmárok ellen vívnak.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_viva_nicaragua_1.jpgSzázötvenezer ember a Győzelem évfordulóján. Az előtérben egy sandinista harcos

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_viva_nicaragua_2.jpgFérfiak egymásközt

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_viva_nicaragua_3.jpgSzínes öltözetek kavalkádja egy népünnepélyen

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_viva_nicaragua_4.jpgDiákok fegyveres kiképzése egy mozgósítás alkalmával

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_viva_nicaragua_5.jpgEmberáradat a forradalom terére, ahol a fiatalok Augustino C. Sandino ötven év előtti meggyilkolására emlékeznek

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_viva_nicaragua_6.jpgA Somoza-rendszer hagyatékbűne: negyedmillió éhező gyermek közül kettő

Terepszemle:
Buda István államtitkár, az OTSH elnöke Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmiszeripari miniszter társaságában Szilvásváradon járt, és megtekintette a fogathajtó világbajnokság előkészületeit, az újjáépített lovasstadiont, a varázslatos környezetben elhelyezett maraton-akadályokat, s a kiszolgáló létesítményeket. Elégedetten állapították meg, hogy a rendelkezésre állt rövid idő ellenére minden a legnagyobb rendben van, akár holnap is kezdődhetne a VB. Köszönhető ez a társadalmi szervek összefogásának, valamint a község lakóinak, akik szívügyüknek tekintik e rangos eseményt, s az utolsó percig építik-csinosítják környezetüket.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_buda_istvan_vancsa_jeno.jpg

A Magyar Televízió műsorán: A Mestersége: színész című sorozat

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_tolnay_klari.jpgTolnay Klári beszélt életéről, pályájáról

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_mozi.jpg

Színházi bemutató: Goldoni Két úr szolgája című komédiája (A Szentendrei Teátrumban a Színművészeti Főiskola hallgatóinak előadása)

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_matus_gyorgy_gaspar_tibor_frater_kata.jpgMatus György, Gáspár Tibor és Fráter Kata

Közönségcsalogatás:
A Kőszegi Várszínház művészei a Kocsonya Mihály házassága előadásai előtt lovaskocsin járták be Kőszeg utcáit és tereit. Harsány jókedvükkel és komédiázásukkal toboroztak közönséget - az egykori vándorszínészek példájára. S aki ott volt, tudja, sikerrel.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_kozonsegcsalogatas.jpg

Magyar könnyűzene:
A 32. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Wolf-S. Nagy: Nem kell senki más (Korda György). 2. Fenyő: Jön a break (Fenyő Miklós), 3. Szikora: Tíz szív, száz szív (Aradszky László).

Az előadók között: 1. Lerch-Demjén-V'Moto-Rock együttes: Kínai lány (V'Moto-Rock), 2. Pásztor-Jakab-Hatvani: Holnap hajnalig (Neoton Família), 3. Sós-Szolnoki-Verestói: Ne hagyjatok ki semmiből (Giterátor).

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_v_moto_rock.jpgA V'Moto-Rock együttes a Garázskijárat című albumával turnézik az országban a nyáron

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_ihasz_gabor.jpgIhász Gábor táncdalénekes nyári koncertsorozatába beiktatta a pusztavacsi békefesztivált is

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat Ray Parker Jr. Ghostbusters-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét George Michael Careless Whisper című számai vezetik.

A Jackson fiúk győzelmi turnéja
Nem rég kezdték meg a Jackson fivérek az oly türelmetlenül várt, példátlan hírveréssel beharangozott Győzelem elnevezésű turnéjukat a Missouri állambeli Kansas City stadionjában. A szemet kápráztató, lézer effektusokkal, pukkanó petárdákkal, rakétákkal, fantasztikus hang- és fénytrükkökkel dúsított show elsősorban a tizenévesek és a még azoknál is fiatalabb korosztályok tagjaihoz szólt. A 45 000 főnyi közönséget ezúttal is Michael Jackson személye és produkciója kápráztatta el elsősorban. Neki kellett a hátát tartania azokért a szemrehányásokért is, melyek már a koncertet megelőzően kifejezésre jutottak a belépőjegyek árusításával kapcsolatosan. A jegyeket ugyanis az előadás előtt legalább egy hónappal korábban kellett megrendelni postán, előre kifizetve a négy darabból álló jegyfüzér százhúsz dolláros árát. A képtelenül drága, csak négyes csomagolásban vásárolható belépők miatt a kevés pénzű rajongók sokasága rekedt kívül a stadion falain. A csalódott és kiábrándult hívek leveleinek áradata késztette Michael Jacksont arra, hogy a koncert előtti sajtófogadáson bejelentse: a turné jövedelmét jótékony célokra fogják fordítani, s változtatnak a jegyárusítás módozatán.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_michael_jackson_kansas_city.jpgMichael Jackson Kansas Cityben

Olyan előadók jelentkeztek új albummal, mint Slayer (Haunting the Chapel), vagy a Red Hot Chili Peppers (The Red Hot Chili Peppers).

Alighogy befejeződött a szocialista országok fiatal labdarúgóinak IBV-tornája, hétfőn négy helyszínen elkezdődtek a IV. labdarúgó Aranykalász Kupa küzdelmei. Ebben az évben ez lesz immár a harmadik nagy ifjúsági esemény. A magyar fiatalok fényes diadalt arattak a 18 évesek Európa-bajnokságán, Moszkvából aranyéremmel térlek haza. Huszonnégy év után sikerült ismét a dobogó legmagasabb fokára eljutni. A folytatás a 18. Ifjúsági Barátság Verseny volt. A Nógrád megyében sorra került viadalon végül a 17 évesek korosztálya a 3. helyen végzett. Szombaton ért véget a küzdelem, s két napra rá már a 16 évesek versengenek tovább. A jelképes stafétabotot most ők veszik át. A versenysorozat még egészen fiatal. Eddigi eseményei igazolják, hogy érdemes volt életre hívni! Hamar nagy népszerűségre tett szert idehaza és külföldön egyaránt. Az első évben Jugoszlávia nyert Magyarország előtt. 1982-ben a Szovjetunió végzett az élen, a mieink ezüstérmesek lettek. Tavaly Franciaország vitte el a pálmát, a mieink a szerény negyedik helyet tudták megszerezni. Vajon feljut-e az idén a magyar együttes a dobogóra? Az A-csoportban a mieink az NDK csapatával kezdtek.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_aranykalasz_kupa_magyarorszag_ndk.jpg

Zsinórban játsszák az NB I-es csapatok felkészülési mérkőzéseiket. ZTE-NK Rijeka 1:0 (1:0). Zalaegerszeg, ZTE-stadion. 500 néző, gólszerző: Kovács S.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_zte_nk_rijeka_kovacs_sandor.jpgKovács S. találata a mérkőzés egyetlen gólját jelentette

Kedden újabb fordulót játszottak a nemzetközi ifjúsági labdarúgótornán az Aranykalász Kupáért, a mieink ellenfele ezúttal Svájc korosztályos csapata volt.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_aranykalasz_kupa_magyarorszag_svajc.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_aranykalasz_kupa_magyarorszag_marik.jpgAz első magyar gól a hálóba tart. Marikot (9-es mezben) hiába próbálja szerelni őrzője, és Müller, a svájci kapus is már verve. A tornán csapatunk még veretlen

Szerdán megkezdte mexikói vendégszereplését a Rába labdarúgócsapata. A magyar együttes Tampicóban 2:1 (0:1) arányú vereséget szenvedett a helyi első osztályú klubtól. A győriek gólját Szentes szerezte.

A mexikói turnén készült pár fotó:

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_raba_eto_mexiko_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_raba_eto_mexiko_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_raba_eto_mexiko_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_raba_eto_mexiko_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_raba_eto_mexiko_5.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_raba_eto_mexiko_6.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_raba_eto_mexiko_7.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_raba_eto_mexiko_8.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_raba_eto_mexiko_9.jpgHlagyvik Gábor személyes fotói Amhara Szelassié segítségével

Itthon Csepel-Al Shabab (kuvaiti) 2:1 (2:1). Csepel, Papírgyári pálya, 600 néző. A csepeli gólokat Budavári és Kincses S. szerezték. 

Az Aranykalász Kupa nemzetközi ifjúsági labdarúgótornán csütörtökön a csoportmérkőzések zárófordulóját rendezték. Az A csoportban a magyar válogatott Dömsödön 1:0 arányban legyőzte a szovjet együttest, így pontveszteség nélkül végzett az első helyen.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_aranykalasz_kupa_magyarorszag_szovjetunio.jpg

Itthon Pécsi MSC-NK Osijek 6:1 (3:1). Pécs, 1500 néző. G.: Mészáros (2). Dárdai (11-esből). Réfi, Csoboth, Dobány. SZEOL AK-Zwickau (NDK-beli) 1:0 (0:0). Szeged, SZVSE-pálya, 1200 néző. G.: Birkás.

Pénteken Videoton-Real Celta Vigo (spanyol) 1:1 (1:0). Székesfehérvár, 1500 néző. G: Wittmann (11-esből). A spanyol II. osztályú együttes ellen a Videoton a tartalékcsapatát szerepeltette. Békéscsabai Előre Spartacus-Motor Zwickau (NDK-beli) 4:1 (2:1). Békéscsaba, 1000 néző. G: Mohácsi (2, egyet 11-esből), Szekeres, Kerekes.

Az Intertotó Kupában szombaton fejezte be szereplését a Videoton és az FTC együttese.

A fehérváriak eddig pontot sem vesztettek, s már csoportelsők, győzelem esetén hasonlóban reménykedhetnek a zöld-fehérek is. A Videoton péntek reggel utazott el Vitkovicébe, a Rábától visszaigazolt Burcsa nélkül. A Videoton Vitkovicében 3:2 (2:1)-re győzött a helyi csehszlovák együttes ellen.

A csoport másik mérkőzésén: Linzer ASK-IFK Göteborg 1:5.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_intertoto_kupa_7_csoport_tabella.jpg

Az FTC Klagenfurtban szerepelt, s a csapattal utazott Koch is, aki a legutóbbi Intertotó Kupa-mérkőzésen a Trnava ellen orrcsonttörést szenvedett. A Ferencváros már kevesebb sikerrel vendégszerepelt, mint a Videoton, mert az osztrák Austria Klagenfurt csapatától 3:2 (1:1)-es vereséget szenvedett. A gólokat Senzen, Polanz, Hrslic, illetve Szabadi és Pölöskei szerezték. Amennyiben győzni tudott volna a Ferencváros, akkor csoportelsőként végez...

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_intertoto_kupa_austria_klagenfurt_ferencvaros_rubold_peter.jpgNégyen a levegőben, középen Rubold

A csoport másik mérkőzésén: FC Zürich-Spartak Trnava 2:1.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_intertoto_kupa_9_csoport_tabella.jpg

Az eddig százszázalékos magyar korosztályos válogatott az Aranykalász Kupán döntőt játszott a bajor tartományi válogatottal.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_aranykalasz_kupa_magyarorszag_bajor_valogatott.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_aranykalasz_kupa_ertekeles.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_aranykalasz_kupa_magyarorszag_bajor_valogatott_marik_2.jpgA gólkirály Marik (baloldalon) állandóan erős védőőrizetben

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_aranykalasz_kupa_magyarorszag_bajor_valogatott_huszak.jpgIgen sokat rohamozott a magyar gárda, a bajor legénység azonban önfeláldozóan hárított. Képünkön Huszák próbál betörni a vendégek tizenhatosára

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_aranykalasz_kupa_magyarorszag_bajor_valogatott_marik.jpgMarik egyik nagy helyzetét kapta lencsevégre a fotóriporter a bajor-magyar döntőn, az Aranykalász Kupán, Romcis kapus lábbal mentette a magyar csatár közeli lövését

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_aranykalasz_kupa_magyarorszag.jpgA fiatalok Aranykalász tornáján részt vett magyar válogatott csapat. Felső sor balról: Cselovszky J. technikai vezető, Tarlósi, Limperger, Palaczky, Varsányi, Huszák, Kisistók, Udvardi Kovács, Vedres, Jávorka, Ziegler J. szövetségi edző, guggolnak: Molnár G. gyúró, Leckner, Gáspár, Kanál, Tuboly, Rosta, Marik, Horváth Cs., Serli S. másodedző

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_aranykalasz_kupa_gaspar_marik.jpgEljutnak-e valaha valamelyik világtornára? Gáspár (balról) a legjobb kapus, Marik (jobbról) pedig a gólkirályi címet nyerte el az Aranykalász nemzetközi ifitornán

Szintén szombaton a Honvéd NSZK-ban túrázó labdarúgócsapata a jól ismert nyugatnémet Werder Bremen csapatával találkozott, amelyben többek között az osztrák válogatott Pezzey és a nyugatnémet gólkirály, Völler is játszik. A magyar együttes biztos, 4:1 (3:0) arányú győzelmet aratott, elsősorban első félidei kitűnő játékával. Góllövők: Dajka, Bodonyi, Esterházy, Varga, illetve Völler.

Tengerentúli portyájának második mérkőzésén a Rába labdarúgócsapata a mexikóvárosi Azték-stadionban, nagy küzdelemben, 4:3 (3.3) arányú vereséget szenvedett Mexikó válogatottjától. Az összecsapást a televízió is közvetítette, és a rekkenő hőségben is 40 ezren voltak kíváncsiak a játékra. Az első 45 percben a győriek tartották a lépést, Kurucz, Hajszán és Judik lőtte a három magyar gólt. Fordulós után a Rába játékosai elfáradtak, és a 75. percben nem tudták megakadályozni a hazai válogatottat a győztes gól megszerzésében.

Szombat délután Keszthelyen megkezdődött a nemzetközi labdarúgó Zala Kupa A kánikula ellenére szép számú közönség látogatott ki a Balaton parti sportpályára. Az első mérkőzést a ZTE, illetve a jugoszláv NK Rijeka játszotta.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_zte_nk_rijeka.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_zte_nk_rijeka_helyzet.jpgEgy kimaradt helyzet a Rijeka kapujánál

A másik mérkőzésen a házigazda Keszthelyi Haladás és az osztrák bajnok Austria Wien lépett pályára.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_keszthelyi_haladas_austria_wien.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_austria_wien.jpgAz osztrák bajnokcsapat, az Austria Memphis, részt vett a nyáron megrendezett Zala kupa mérkőzésein. Felső sor balról: Schreitl (gyúró), Degeorgi, Drazan, Daxbacher, Mustedanagic, Pelzmann (gyúró), középső sor: Halama (edző) Prohaska, Obermayer, Baumeister, Polster, Nyilasi, Sara, ülnek: Drabits, Zore, Koncilia, Beer, Wohlfahrt, Hirczy, Magyar

Itthon: Siófoki Bányász-Real Celta Vigo (spanyol) 1:0 (0:0). Siófok, 1500 néző. G.: Belényesi. Végig jó iramú, változatos mérkőzést vívott a két. csapat. A Bányász többet és veszélyesebben támadott, győzelme teljesen megérdemelt. 

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_siofok_celta_vigo_horvath_ii.jpgHorváth II. a hátán hordja a két spanyol védőt

Haladás VSE-Soproni Postás 4:2 (2:0). Sopron, 400 néző. A szombathelyi gólokat Topor, Nagy, Horváth és Pados szerezték.

Az első napi mérkőzéseken érvényesült a papírforma a Zala Kupán, így a vasárnapi, zalaegerszegi folytatásban az előzetes várakozásnak megfelelő párosításban kezdődtek a helyosztó jelleggel bíró összecsapások. Az NK Rijeka-Keszthelyi Haladás találkozó nem hozta tűzbe a szurkolókat, igaz a kánikulai hőségben nem is lehetett öldöklő iramot várni. Merőben más volt a hangulat a kupa sorsát eldöntő ZTE-Austria Wien mérkőzésen. A találkozó előtt búcsúztatták Mihalecz Istvánt, aki több mint egy évtizedes élvonalbeli szereplés után akasztotta szögre futballcipőjét A búcsúfellépés méltó volt a játékos pályafutásához: a fejesgóljairól híres hátvéd utolsó találkozóján is eredményes volt, Galántai szögletét mintaszerűen helyezte - természetesen - fejjel a válogatott Koncilia hálójába.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_zte_austria_wien.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_zte_austria_wien_mezey_gyorgy_nyilasi_tibor.jpgNyilasinak és Mezey György szövetségi kapitánynak volt ideje a bemelegítés után váltani pár szót

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_zte_austria_wien_herbert_prohaska_nyilasi_tibor.jpgAz Austria Wien két nemzetközi sztárja, Herbert Prohaska és Nyilasi Tibor

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_zte_austria_wien_mihalecz_nyilasi.jpgMihalecz (balról) és Nyilasi csatája a labdáért, a szokásostól eltérően, ezúttal a földön

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_zte_austria_wien_balazs_zsolt_nyilasi_tibor.jpgBalázs, a ZTE kapusa öklözi el a labdát Nyilasi elől

És akkor lássuk a lényeget, a tavaszi tabellaparádét!
Alig több, mint egy hónappal ezelőtt fejeződött be a labdarúgó NB I. 1983-84. évi küzdelemsorozata, a szurkolók emlékezetében igy még minden valószínűség szerint élénken élnek a mérkőzések izgalmas pillanatai. Hagyományainkhoz híven ismét jelentkezünk közkedvelt tabellaparádénkkal, remélhetőleg szórakoztató böngészést kínálva ezzel a számok, adatok kedvelőinek. Ezúttal azonban, sajnos, elöljáróban egy fontos kiegészítéssel kell kezdenünk. A Volán-Bp. Honvéd és a DVTK-Nyíregyháza találkozókat az MLSZ elnöksége utólag 0:0-ás gólkülönbséggel, pont nélkül, mind a négy együttesnek vereségként igazolta. Sőt, ezen túlmenően a Bp. Honvéd együttesének összpontszámából büntetésképp öt bajnoki pontot levont, a Volán SC-t kiesettnek nyilvánította, mig a Nyíregyháza és a Diósgyőri VTK az 1984-85-ös NB l!-es bajnokságban négy-négy büntetőpont levonásával kényszerül indulni. Tabelláinkban természetesen mindenhol ennek megfelelően számítottuk ki a négy csapat eredményeit, pontegyenlőség esetén pedig a versenykiírásnak megfelelően az egymás ellen elért eredmények figyelembevételével döntöttük el a sorrendet.

Emlékeztetőül:
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_emlekeztetoul_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_1982_83_raba_eto_bajnokcsapat.jpgA Rába ETO együttese, az NB I. 1982/83-as bajnokság aranyérmese. Álló sor balról: Győrffy László pályaedző, Kovács L., Vági, Hlagyvik, Szepesi, Mile, Leskó, Józsa Zoltán gyúró. Középső sor balról: Póczik, Hannich, Burcsa, Szániel János ügyvezető elnök, Verebes József vezetőedző, Szentes, Rezi, Magyar Lajos csapatkapitány. Alsó sor balról: Varga, Szíjártó, Szabó O., Hajszán Wunder

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_emlekeztetoul_2.jpg idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_bp_honved_bajnokcsapat.jpgA Bp. Honvéd idén bajnokságot nyert labdarúgócsapata. Álló sor, balról: Menyhárt, Varga, Garaba, Nagy Antal, Esterházy, Mohácsi, Andrusch. Középső sor, balról: Tóth Kálmán gyúró, Kozma, Kerepeczky, Haász Sándor edző, Komora Imre vezetőedző, Vági István edző, Détári, Gere, dr. Mecseki Sándor sportorvos. Első sor, balról: Kovács, Sikesdi, Gyimesi, Bodonyi, Dajka, Sallai, Pál

Pályaválasztóként: A bajnok itt csak második
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_palyavalasztokent.jpg

Talán meglepő, hogy a bronzérmes Videoton az első ezen a listán. Különösen annak figyelembevételével, hogy a Bp. Honvéd bajnokcsapata mindössze egyetlen vereséget szenvedett Kispesten. Igaz, azt éppen a fehérváriaktól! Feltűnő a Rába ETO két hazai veresége is, hiszen a győriek csaknem hároméves hazai veretlenségüktől kellett búcsút vegyenek tavasszal...

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_bp_honved_videoton_dajka_csuhay.jpgA Bp. Honvéd egyetlen hazai pályán elszenvedett veresége a Videoton ellen volt. Dajka próbálja Csuhay mellett elvinni a labdát

Vendégként: A SZEOL AK kiesett volna...
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_vendegkent.jpg

Toronymagasan első a Bp. Honvéd, ami egyben magyarázata is a piros-fehérek végső sikerének. Ugyanakkor fordított előjellel érthetővé válik, miért kellett törvényszerűen elbuknia a DVTK-nak... Erre a tabellára pillantva felmerül a nagy kérdés: vajon hol végezhetett volna a SZEOL AK, ha idegenben csak valamivel is jobb teljesítményre lett volna képes?!

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_videoton_raba_eto_hannich_peter.jpgA Rába ETO idegenben fontos meccseket tudott hozni, csak néha a kötelezőket nem. Hannich így ünnepelte gólját Székesfehérvárott, mikor a győriek 2:1 re nyertek a Videoton ellen

Budapest-Vidék Budapesten: Az Ú. Dózsa verhetetlen volt
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_budapest_videk_budapesten.jpg

Nem sok babér termett a vidéki együttesek számára Újpesten, hiszen mindössze a Videoton és a kiesett (!) DVTK tudott csak pontot menteni a Megyeri úton. Itt kell megjegyeznünk, hogy a Ferencváros ősszel kétszer (a DVTK és a ZTE ellen) pályaválasztóként vidéken kényszerült harcba indulni - ötvenszázalékos sikerrel...

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_u_dozsa_tatabanya_kardos.jpgAz Ú. Dózsa kemény diónak bizonyult vendégei számára, a Tatabánya is elvérzett a Megyeri úton (3:0). Közeleg a labda a hálóhoz az újpestiek harmadik góljánál, a szerzője Kardos volt

Budapest-Vidék vidéken: A Bp. Honvéd nem ijedt meg saját árnyékától
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_budapest_videk_videken.jpg

Aligha túlzás azt állítani, hogy a Honvéd legénysége mindenekelőtt a közepesnél valamivel jobb vidéki szereplésének köszönheti bajnoki címét. Érdekes, hogy a kispestiek mögött az MTK-VM következik a rangsorban, valamint az is, hogy a csepeliek egyetlen egyszer sem arattak diadalt a főváros határain túl...

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_szeol_ak_bp_honved_nagy_antal_kozma_zoltan.jpgRitkán gyűlt meg a kispestiek baja vidéken, de akkor nagyon. Kozma Zoltán ered Nagy Antal nyomába a SZEOL AK-BP. Honvéd (4:3) találkozón

Budapest-Vidék összesen: Itt is a Bp. Honvéd
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_budapest_videk_osszesen.jpg

Miképp tavaly, úgy ezúttal is a kispestiek bizonyultak a vidéki együttesek mumusának. Figyelemre méltó ezen a téren az Ú. Dózsa és a Vasas javulása, és az is, hogy a ferencvárosiak csak közepes teljesítményre voltak képesek.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_raba_eto_bp_honved_hannich_kurucz_andrusch.jpgA bajnokság egyik kulcsmérkőzése volt Győrben a Rába ETO-Bp. Honvéd (1:3) találkozó. Andrusch a levegőben úszva szerzi meg a labdát Kurucz és Hannich elől

Budapest-Budapest pályaválasztóként: A bajnok csak két gólt kapott
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_budapest_budapest_palyavalasztokent.jpg

A Csepel elképesztő gólképtelensége annál inkább feltűnő, mivel a gyáriak mind a hat fővárosi ellenfelüket saját pályájukon fogadhatták. Ugyanakkor a többség (Bp. Honvéd, Vasas, Ú. Dózsa, FTC) egymás elleni mérkőzéseit a Népstadionban vívta. Ezt is figyelembe véve egyenesen imponáló a kispestiek veretlensége és az, hogy a válogatottjelölt Andrusch kapus csupán kétszer kényszerült megadásra!

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_bp_honved_mtk_vm_dajka_gaspar_esterhazy.jpgAz ilyen mérkőzések miatt is végeztek a kispestiek több kategóriában is előkelő helyen. Esterházy (jobbról) három, Dajka (balról) egy gólt szerzett. Gáspár (középen) pedig nyolcat kapott a Bp. honvéd-MTK-VM találkozón

Budapest-Budapest mint vendég: Megint egyedül az MTK-VM nyeretlen
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_budapest_budapest_vendegkent.jpg

Jellemző az erőviszonyokra, hogy a Honvéd bajnokcsapata ebben az összehasonlításban is kiállta a próbát. Ugyanakkor szembetűnő, hogy az újpestiek lényegesen többre voltak képesek vendégként, mint otthonukban, hiszen egyszer sem találtak legyőzőre. A Ferencváros vagy győzött, vagy - inkább - vesztett...

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_vasas_u_dozsa_kiss_sandor.jpgA döntetlenkirály újpestiek egy vendéggyőzelme a Népstadionban született a Vasas elleni 4:1-es mérkőzésen. Megizzadtak a Vasas-védők (világos mezben) az újpesti csatárok ellen, itt éppen a remek napot kifogó, mesterhármast szerző és a Népsporttól 10-es osztályzatot kapó Kiss Sándor táncoltatja őket

Budapest-Budapest összesen: A főváros bajnoka utcahosszal a Bp. Honvéd
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_budapest_budapest_osszesen.jpg

Imponáló a Bp. Honvéd összteljesítménye, aminek egyetlen szépséghibája a Volán elleni zárófordulóbeli „vereség”... Mellbevágó viszont a Ferencváros elképesztő visszaesése: a tavalyi „főváros bajnoka” idén csaknem a sereghajtó sorsára jutott...

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_bp_honved_u_dozsa_dajka_sarlos_kardos_garaba.jpgToronymagasan kategóriagyőztes a Bp. Honvéd, bár néha hullajtották a pontokat. Itt épp az Ú. Dózsa ellen (1:1) Dajka a légtérben, Sarlós elől fejeli el a labdát. Elöl Kardos (6), hátul Détári

Vidék-Budapest vidéken: Szegeden nem győzött fővárosi csapat!
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_videk_budapest_videken.jpg

Bár a szegediek ennek a rangsornak csak a harmadik helyét foglalják el, mégis ők érdemlik újonc létükre a legtöbb dicséretet. Kaszás Gábor együttese ugyanis Szegeden „albérlőként” sem talált fővárosbeli legyőzőre! Arról nem beszélve, hogy a kék-feketék, egyaránt négy gólt rúgtak a Honvédnak, a Rába ETO-nak és az Ú. Dózsának is a Tisza partján!

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_videk_budapest_videken_videoton_vasas_orommamor.jpgOtthon a Videoton a Vasast is legyőzte (3:1). Fehérvári örömmámor: egyenlített a Videoton, aztán jött a henger...

Vidék-Budapest Budapesten: A ZTE szerepelt a legjobban a fővárosban
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_videk_budapest_budapesten.jpg

Önmagáért beszél, hogy a zalaegerszegiek szerény, közepes teljesítménnyel is Budapest „vidéki bajnokának” tekinthetik magukat. És ha ehhez még hozzávesszük, hogy a zalaiak a Ferencváros elleni győzelmüket az ismert okok miatt Kecskeméten aratták, akkor elmondhatjuk: Budapest határának átlépése továbbra is bénítólag hatott a vidéki gárdákra... Ezzel együtt is alig hihető: a kétszeres bajnok Rába ETO csupán döntetleneknek örülhetett a fővárosban!

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_ferencvaros_zte_balazs_zsolt.jpgAz éllovas zalaegerszegiek egyik "budapesti" győzelme Kecskeméten született. A Ferencváros ellen már vezetett a ZTE, amikor Lauber Koch felvágásáért büntetőt ítélt. Balázs nem bízta a véletlenre, még ki sem ejtette a labdát Pogány 11-ese után

Vidék-Budapest összesen: A Videoton tisztelte legkevésbé az előjogokat
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_videk_budapest_osszesen.jpg

Meglepő őrségváltás történt az élen, hiszen a Videoton a tavalyi kilencedik, a ZTE pedig a negyedik helyről lépett a tabella elejére. Csupán a tatabányaiak maradtak hűek önmagukhoz, akik tavalyi előkelő helyezésüket igazolandó, ezúttal is jól szerepeltek a fővárosiak ellen. Mindez korántsem mondható el a kétszeres bajnok győriekről, akik alighanem éppen itt vesztették el a harmadik aranyérmet...

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_szeol_ak_kozma_hornyak.jpgA szegediek már az elején megalapozták a viszonylag jó szereplést összességében a budapesti csapatok ellen. Akinek lehetett, ellátták a baját, nagyon jó játékkal alaposan elverték az Ú. Dózsát (4:1) is. Kivonulnak a csapatok, a hazaiak fehér mezben, elöl Kozma, mögötte Hornyák

Vidék-Vidék otthon: A két véglet: Rába ETO és DVTK
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_videk_videk_otthon.jpg

Itt már egészen más a helyzet: a Rába ETO mindössze a Tatabányának és a SZEOL AK-nak „ajándékozott” otthonában 1-1 pontot. Érdekes, hogy a kiesett nyíregyháziakat egyetlen vidéki ellenlábasuk sem tudta a sóstói stadionban megadásra késztetni. Ugyanakkor a diósgyőriek alighanem az itt elhullajtott 14 pont hiányának (is) köszönhetik bukásukat.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_videoton_pecsi_msc_bodnar_csuhay.jpgA Videoton egyetlen hazai döntetlenje a Pécsi MSC ellen (1:1) történt. Még Csuhay is nemegyszer felfutott, támadott, de az őszi listavezető nem bírt a szervezetten védekező pécsi gárdával és kitűnő kapusával, Bodnárral

Vidék-Vidék idegenben: Csak a Rába gólkülönbsége pozitív
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_videk_videk_idegenben.jpg

Jellemző a mezőny kiegyensúlyozottságára, hogy a második Tatabánya negatív gólkülönbségével is meg tudta szorítani a győrieket. Kettőjüket viszont eléggé leszakadva követik a többiek, ami azt is mutatja: senki nem mehetett biztosra vidéki ellenfelei otthonában.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_tatabany_videoton_disztl_peter_csuhay_jozsef.jpgKét vidéki "zászlóshajó" mérkőzésén Tatabánya-Videoton 1:1. Disztl Péter és Csuhay szomorkodnak Plotár gólja után

Vidék-Vidék összesen: A Rába ETO magasan a vidék legjobbja
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_videk_videk_osszesen.jpg

A győriek megőrizték őszi elsőségüket és nyilván az sem a véletlen műve, hogy a tatabányaiak és a székesfehérváriak menetelnek a nyomukban. A ZTE viszont főként a vidékiek elleni gyengélkedésének köszönheti, hogy nem végzett előkelőbb helyen.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_tabellaparade_raba_eto_szeol_ak_somogyi_szabo_gy_burcsa.jpgA Rába ETO egyik pontvesztése hazai pályán, a SZEOL AK ellen (1:1) történt meg, ennek ellenére toronymagasan nyerték a vidék-vidék összesített kategóriát. Somogyi és Szabó Gy. között Burcsa a földre került. Ezúttal szó sincsen szabálytalanságról, mehet tovább a játék, Somogyi el is vitte a labdát

A tavaszi Statisztikaparádéval folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:

idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5716624522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabzero 2023.11.05. 20:45:15

A jugoszláv ifiben Prosinecki, Boban, az oroszok kapujában Harin.
süti beállítások módosítása