Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 21. forduló

2016.02.19. 18:53 A szerethető dózsás

1981. február 28. és március 1., a tél utolsó, és a tavasz első napja.

rferl05.jpg(Szabad) Európa csendes... 

Mielőtt belevágnánk röviden elmondjuk mit történt a téli holtidényben?

Az országot az év eleji szokásos áremelések bosszantották fel. 

A liszt fogyasztói ára átlagosan 6 százalékkal nő. A főzőliszt jelenlegi kilogrammonkénti 6.60 Ft-os ára például 7 Forintra változik. A finom sütőipari termékek (kalácsok, dúsított, töltelékes sütemények) árszínvonala 17 százalékkal emelkedik. Az egyes termékek áremelkedése különböző mértékű. Így például a vajaskifli ára darabonként 50 Fillérről 60 Fillérre, az 1.10 Ft-os briósé 1.20 Ft-ra emelkedik. Változatlan marad a kenyér, a vizes és tejes tésztából készült péksütemények (zsemle, kifli stb.) ára.

Az édesipari termékek ára átlagosan 3 százalékkal — ezen belül a cukorkáké átlag 11 százalékkal, a lisztesáruké 7 százalékkal — emelkedik.

A mosó-, és mosogatószerek árszínvonala — az áremelkedések és árcsökkenések egyenlegeként — 7 százalékkal nő; így például az 1 kg-os Ultra mosópor ára 25.20 Ft-ról 26.60 Ft-ra, a 400 grammos Biomix áztatószeré pedig 9.80 Ft-ról 11.60 Ft- ra emelkedik.

A nyílászáró-szerkezetek (ajtók, ablakok) ára 16 százalékkal, a parkettáké 23 százalékkal emelkedik.

A szabványlevél díja 1 Ft-ról 2 Ft-ra, a levelezőlapé 60 Fillérről 1 Ft-ra emelkedik. A telefondíjak a következőképpen változnak: 
Fő- és ikerállomások előfizetési díja változatlan marad, a beszélgetések díja azonban 50 százalékkal nő; a nyilvános állomásokon 1 Ft helyett 2 Ft lesz a beszélgetés díja; emelkednek a különféle mellékdíjak is (például a távolsági kapcsolás, az ébresztés díja 50 százalékkal).

A mosodai szolgáltatások díja átlag 24 százalékkal nő. Ezen belül legmagasabb a díjemelkedés a kilós mosásnál. A vegytisztításnál mérsékeltebb, 10 százalék a díjszintnövekedés. 

A fodrász- és fényképészeti szolgáltatások díja átlagosan 15 százalékkal nő.

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.  

Február 23.

A Magyar Nemzeti Bank 50 millió dollár értékben hitelt nyújt Nigériának magyar kórházi felszerelések vásárlására.

Ceausescu kérésére Carlos, a sakál szervezésében, Bruno Breguet 15 kg román gyártmányú nitropentával felrobbantotta a müncheni Szabad Európa Rádió csehszlovák stúdióját.  A célpont a bukaresti részleg volt. A magyar sajtó részletesen beszámolt  az eseményről, hosszasan ecsetelve, hogy a Szabad Európa Rádió hazugságokat terjeszt. Arról az apró részletről, hogy Carlos ez időben Budapesten élt, nem tettek említést. 

Leonyid Brezsnyev csúcstalálkozót ajánl fel Ronald Reagannek, az USA új elnökének, hogy helyre lehessen állítani a két ország közötti kapcsolatokat, és hogy megoldást találjanak a nemzetközi kapcsolatok „akut” problémáira. Brezsnyev kifejtette, hogy „a nemzetközi helyzet sok tekintetben az USA és a Szovjetunió politikájától függ”. Ezért a két szuperhatalom között aktív párbeszédre van szükség minden szinten a feszültség csökkentésére.

Izraeli rohamosztagok hajnalban behatoltak a dél-libanoni Kfur településre és csapást mértek a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ), valamint a velük szövetségben lépő libanoni hazafias erők állásaira. A támadók gyalogszerrel érkeztek, majd helikopterekkel távoztak. A bejrúti kormány másnap erőteljes panasszal élt az izraeli akció ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsánál.

Február 24.

A hét legfontosabb híre, hogy elkezdődött az SZKP XXVI. kongresszusa. A kongresszuson 123 kommunista és munkáspárt, haladó párt küldöttsége van jelen 109 országból. A kongresszusra 5002 küldöttet választottak meg. A megnyitó ülésen 4994 küldött volt jelen (a 8 hiányzó sorsáról lapzártánkig nem érkezett hír). Hazánk küldöttségét Kádár János és Lázár György elvtársak vezették és természetesen a kényelmes, bár kissé hosszú vonatozást választották a repülőút helyett. 

szkp.pngVaszilij Petrovics Vinogradov, megélhetési bolsevik, túlélőművész 

Leverték a  spanyol csendőrpuccsot: Antonio Tejero Molina alezredes és a társaságában lévő Camillo Menendez tengerészkapitány letartóztatásával véget ért a polgári demokratikus Spanyolországot Franco halála óta eddig ért legsúlyosabb megpróbáltatás. Véráldozat nélkül verték le a puccskísérletet, amely hétfőn délután kezdődött azzal, hogy Tejero vezetésével mintegy 200 lázadó csendőr megszállta a Calvo Sotelo kijelölt miniszterelnök beiktatásáról szavazó képviselőházat.  

dyn002_original_500_332_pjpeg_2617325_4082738f94a0ad718111a9f154a78912.jpgTejero alezredes parlamenti beszéde után 15 évvel, 1996-ban szabadult

A puccsisták tettükkel Európában utolsókként akartak esélyt adni a királyi hatalom megerősítésének, helyreállításának. A király azonban ebből, köszönte szépen, de nem kért. Hajnali egykor beszédet mondott a televízióban János Károly (amellett, hogy király volt, mellette államfő, és a hadsereg főparancsnoka is), aki elhatárolódott az érdekében fellépő katonák ellen. A szervezkedés így a főszereplő érdektelensége miatt értelmetlenné vált.

Az angol Károly herceg eljegyzi Lady Diana Spencert.

engagement.jpgAz eljegyzés napjának egyik hivatalos fotója

6.7-es erősségű földrengés rázza meg Athént. Az eredmény 16 halott, több ház összedől, főként a város nyugati részében.

Reagan „rendkívüli érdeklődését” fejezi ki Brezsnyev javaslatát illetően, de utal arra, hogy a csúcstalálkozó előtt több feltételnek is teljesülnie kell.

A győri Merkur-telepen ünnepélyes keretek között átadták az NDK-beli, karl-marx-stadti gyárban, hazánknak készült 25 ezredik Barkas gépjárművet.

Február 25.

Az Egyesült Államok kísérleti atomrobbantást hajt végre a nevadai sivatagban.

Konsztantyin Csernyenkónak, az SZKP KB Politikai Bizottsága tagjának, a Központi Bizottság titkárának elnökletével megkezdődött a beszámoló ''vitája" (Könyörgök, olvassák végig!!).

A tanácskozás második napjának délelőtti ülésén felszólalt Gyinmuhamed Kunajev, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a Kazah Kommunista Párt KB első titkára, Grigorij Romanov, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a leningrádi területi pártbizottság első titkára, Vaszilij Naumkin, a magnyitogorszki kohászati kombinát főolvasztára, Mihail Szolomencev az SZKP KB Politikai Bizottságának póttagja, az Oroszországi SZSZSZK Minisztertanácsának elnöke, Tyihon Kiszeljov, az SZKP KB Politikai Bizottságának póttagja, a Belorusz Kommunista Párt KB első titkára. Sarai Rasi- dov, az SZKP KB Politikai Bizottságának póttagja, az Uzbég Kommunista Párt KB első titkára, Iván Bondarenko, a rosztovi területi pártbizottság első titkára, Mid- hat Sakirov, a Baskír területi pártbizottság első titkára és Valentyina Golubjeva, az ivanovói textilipari kombinát szövőnője.

A külföldi delegációvezetők közül elsőként Fidel Castro, a Kubai Kommunista Párt Központi Bizottságának első titkára, a Kubai Köztársaság Államtanácsánakés Minisztertanácsának elnöke üdvözölte a kongresszus résztvevőit. Ezt követően Le Duan, a Vietnami Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkára, Stanislaw Kania, a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára és Erich Honecker, a Német Szocialista Egységpárt Központi Bizottságának főtitkára, az NDK Államtanácsának elnöke szólalt fel.  A délutáni ülésen, amelyen Nyikolaj Tyihonov, az SZKP KB PB tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke elnökölt, felszólalt Gejdar Alijev, az Azerbajdzsán Kommunista Párt KB első titkára, Pjatrasz Griskjavicsusz, a Litván Kommunista Párt KB első titkára, Eduard Sevardnadze, a Grúz Kommunista Párt KB első titkára.

A külföldi küldöttségek vezetői közül Kádár János, az MSZMP KB első titkára, Gustáv Husák, a CSKP KB főtitkára, Todor Zsivkov, a BKP KB első titkára, Nicolae Ceausescu, a Román Kommunista Párt főtitkára és Gaston Plissonnier, a Francia Kommunista Párt KB Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára mondott beszédet.  

Az előzőnapi sikertelen puccskísérlet után a spanyol parlament végül megszavazza Calvo Sotelo miniszterelnöki jelölését.

Minden idők legtöbb büntetését hozó mérkőzését játszották az NHL-ben. A Minnesota North Stars-Boston Bruins összecsapáson a játékvezető összesen 84 kiállítással 392 percet osztott ki, ami a mai napig megdönthetetlen rekordnak bizonyult.

Nyolcvanadik életévében meghal Bihari József kétszeres Kossuth-díjas színész, érdemes és kiváló művész. Olyan klasszikussá vált filmekben láthattuk, mint például Emberek a havason, Ludas Matyi, Úri muri, A beszélő köntös, Halálos tavasz, vagy a Légy jó mindhalálig.

Február 26.

A francia "csodavonat", a TGV (Train à Grande Vitesse) a próbaüzem alatt új sebességi rekordot ért el. 380 km/h-t jelzett a sebességóra a Párizs-Lyon, akkor még kísérleti próbavonalon. Ugyanezen a viszonylaton avatták végül fel a teljes vonalat az év szeptemberében.

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_tgv.jpgA TGV még az eredeti festéssel, nem sokkal a hivatalos átadó előtt

A Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat megkezdi Budapesten a tél nyomainak eltüntetését. Budapesten ekkor az úthálózat 16 millió, a járdák összesen 600 ezer négyzetmétert tesznek ki. Nagy teljesítményű gépekkel és kézi erővel körülbelül húszezer kátyút terveznek kijavítani április végéig.

Február 27.

Paul McCartney és Stevie Wonder elkészíti az Ebony and Ivory című számot. A mű csak jó egy évvel később jelenik hivatalosan meg, az egykori Beatles-tag Tug Of War című albumán.

Február 28.

Dél-Korea hivatalosan is bejelenti az 1988-as nyári olimpia rendezési szándékát.

Irány Peking! Egy lengyel klubcsapat elleni edzőmérkőzés után a Magyar Jégsport Szövetség jégkorong szakbizottsága kijelölte a pekingi C-csoportos világbajnokságon szereplő húsz fős keretet. A hokiválogatott március 3-án fog útrakelni, első mérkőzését pedig 7-én fogja lejátszani.a Koreai NDK legjobbjai ellen.

Március 1. 

Március 1-től a rendőrség bevezeti a radarpisztoly, más néven a kézi sebességmérő lokátor használatát. A kézi sebességmérő lokátor alkalmas mind a közeledő, mind a távolodó járművek sebességének mérésére.

66732.jpgSzolgálunk és mérünk

A készülék 30-tól 160 kilométer/óra sebességtartományban működik, s már 180 méterről is képes pontos adatot szolgáltatni a jármű sebességéről. A pisztolyformájú készüléken digitális jelzőszerkezet írja ki számokkal a mért sebességet.

Késő este elrabolják az akkor harminckét éves Enrique Castro González-t, ismertebb nevén Quinit, aki a Barca és a spanyol válogatott többszörös gólkirálya. Az FC Barcelona-Hercules Alicante mérkőzés (6:0) után két álarcos fegyvert fogott a csatárra, és egy kocsiba tuszkolták. Ezzel megkezdődött fogva tartásának huszonöt napos kálváriája...

Nyugaton már ekkor sem oldották meg, ezért nem jártak a családok Olaszországban mérkőzésekre. A Torino-AS Roma mérkőzés után, a hazaiak vereségével végződött mérkőzés után feldühödött drukkerek megfenyegették saját játékosaikat, a rómaiak buszának ablakait bezúzták, a játékvezetők pedig csak rendőri kísérettel tudták elhagyni a stadiont. Egy tizennyolc éves római fiú súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, miután torinói drukkerek meglincselték azután, hogy kiragadták sajátjai közül. Életét, a gyors orvosi beavatkozáson túl, az mentette meg, hogy bátyja, a szolgálaton kívüli pénzügyőr, önvédelmi fegyverével, a rendőrök megérkezéséig, többször a levegőbe lőtt.

Ebben az időben még nem volt divat a törökországi edzőtábor, a Dél-Amerikában eladható csapatok (Ferencváros, Honvéd, Dózsa, válogatott) a tengerentúlon portyáztak, a többieknek be kellett érni ausztriai vagy jugoszláv edzőmeccsekkel, vagy maradt a hazai gyakorlás.

Az Argentínában portyázó válogatott kétszer is kikapott 2:1-re (ellenfél a River Plate és az Independente) majd csúnya vereségbe futott bele, 3:0-ra kikaptunk a Tallares Cordoba csapatától, de úgy, hogy az Argentínában nem különösen neves csapat a végén lefékezett és hagyta a mieinket játszani. A következő meccsen 1:1-et értünk el a jóval erősebbnek számító Argentinos Juniors ellen, a magyar gólt Nyilasi szerezte, az ellenfél ezen a meccsen búcsúztatta Maradonát, akit 9 millió dollárért eladtak a Boca Juniorsnak.

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_del_amerika_1.jpgA magyar válogatott az Argentinos Juniors ellen, Maradonával

És hogy teljes legyen a kudarc, a túra utolsó meccsén a Huracan is 2:1-re verte a válogatottat.

Jóval sikeresebb az argetin túrája a ligaválogatott néven szereplő Ferencvárosnak. Döntetlent játszottak Kolumbiával és Romániával és megverték az Racing Club-ot és a River Plate-t és döntetlent értek el az Independente és a Argentinos Juniors ellen.

Sorozatunkat azzal kezdtük, hogy régen máshogy volt. Nos, most, hogy az NB I-ben a csapatok a téli szünetben adják veszik a játékosokat, újra megemlítjük, hogy 1981-ben alig volt játékosmozgás. Például Vadász, a Videoton kitűnősége és Hermann a Tatabánya egyik őszi legjobbja bevonultak katonának, Dékány viszont leszerelt, a ceglédi Honvéd Bem József SE-ből Csepelre került. Az NB II-ben és az alacsonyabb osztályban szereplő katonacsapatok állománya jelentősen átalakult a februári leszerelésekkel, de ennyi, mindenki úgy folytatta ahogy nekivágott az idénynek. Esélyegyenlőség: útközben a kiesőjelölt nem vehet fel egy nagyobb pénzeszsákot és vásárolhat új játékosokat. Egy kivétel azonban akadt, közös megegyezéssel fel lehetett bontani egy szerződést, és ezzel hamar el is kezdtek trükközni a csapatok. Az első érdekes példa Mörtel Béla volt aki a téli idényben került Budafokról a Ferencvárosba. 

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 21. fordulóját! 

Békéscsaba--MTK-VM
Papírforma győzelem várható hazai pályán. A viharsarkiak a vártnál jobban teljesítettek az ősszel, a középmezőny éléről várják a tavaszt, a budapesti kék-fehérek gyászos tavasz elé nézhetnek, hiszen kieső helyen hajthatták téli álomra a fejüket. A két csapat között tíz pont a különbség a Csaba javára és ezzel éppen 10 hellyel előzi meg a hazai gárda a szerényebb játékerőt képviselő MTK-VM-t. Mindkét csapat téli felkészülése jól sikerült, legalábbis abból a szempontból, a tavaszi rajtra sem sérültjük, sem eltiltott játékosuk nincsen. 

A szezon kezdete előtt az NB I-es edzők között két újonc volt, Verebes és Marosvölgyi, és mind a ketten rendkívül sikeresen vezették csapataikat. Marosvölgyi Károly 1965. március 14-én, huszonnégy évesen a Medgyesegyháza megyei I. osztályú csapatának kispadján ült először edzőként. 

154534_marosvolgyi.jpg     Marosvölgyi Károly 2011-ig edzősködött, 29 évig dolgozott az Előrénél

A főállásban testnevelőtanár Marosvölgyi 1979-ben lett a csabai gárda pályaedzője, Ondrik István segítője.

A viharsarki mesterről rovatunk egyik állandó olvasóját kérdeztük, aki mindamellett, hogy a lila-fehérek labdarúgásának elképzelhetetlen mértékű professzora, de történetesen Marosvölgyi tanítványa is volt.

"Károly bácsi sporttagozatos általános iskolai tornatanárom volt. Csak úgy, mint NB I-es edzőként, az órákon sem engedte a lazsálást, szigorú és következetes volt. Egyszer az egyik osztálytársam nem tudott felugrani a tornaszekrényre, "bedurrant az agya", és volt fizikai retorzió. De, egyébként, mint minden más gyerek az iskolában, én szerettem járni az edzéseire amikor általánosban tartott focit. Sokat kellett futni, de sokat lehetett tőle tanulni, amennyire utólag emlékszem. Hamar felhagyott az első osztályú edzősködéssel. 

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_marosvolgyi_bekescsaba_1.jpgMarosvölgyi Károly 1980/81-es Békéscsabája

A hírek szerint volt két klikk később, idősebbek (Pásztor, Kerekes, Királyvári) és a fiatalok (Kurucz, Kanyári), akiknek az ellentétét nem tudta kezelni, a kisebb sikerek után főleg a fiatalok nem tudták helyretenni magukat. Pásztor József azt mondta róla egyszer, hogy az egyik legjobb szakember volt akivel valaha együtt dolgozott, az egyetlen hibája az volt, hogy nem tudta kezelni a csapat "gengsztereit". 1981 őszén már nem ment olyan jól, és a gyengébb szereplés "megágyazott" az új edzőnek, Zalai Lászlónak (aki anno még Zsíros András néven látta meg a napvilágot)aki előtte Hollandiában dolgozott).

Apróság, hogy az 1980/81-es csabai 9. hely addig a legjobb eredménynek számított a klub történelmében."

mm_21_1.jpg

A Népsport szakírója a játékvezető ténykedését vette górcső alá.
idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_bekescsaba_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_bekescsaba_mtk_vm_2.jpg 

Debreceni MVSC – Bp. Honvéd
A hazaiak masszív középcsapattá értek ősszel, utolsó négy mérkőzésükön nem szenvedtek vereséget. A vendégek vezetik a dobogósokat üldöző bolyt, továbbra is céljuk a bajnoki címük megvédése. Így számukra csak a győzelem volna elfogadható, de Nagyerdőn senki nem mehet már biztosra. A Debrecenben az utolsó pillanatig kérdéses volt Kerekes György szereplése, aki a hétközi edzőmérkőzésen kisebb sérülést szenvedett. A Honvédban sem Paróczai, sem pedig Nagy Antal nem tudja vállalni a játékot, így Varga kivételesen jobbhátvédként kezd, Lukács viszont újra az eredeti posztján szerepelhet.

Erről a meccsről emeljük ki Pandur Istvánt, aki Gyimesi helyett állt be a szünetben. Ekkor húsz éves volt és nagy tehetségnek tartották. A 49-szeres ifjúsági válogatott játékos 1979-ben, Japánban az ifjúsági világkupán játszott Maradona ellen. Amikor hazajött azt mondta, hogy olyan játékos ellen futballoztam, akitől négyen sem tudtuk elvenni a labdát. Pedig abban a csapatban olyanok játszottak, mint Disztl Péter, Kardos, Róth és Pölöskei.

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_pandur_istvan.jpgPandur István a Bp. Honvéd 1979/80-as bajnokcsapatámak képén

A Honvédba persze nem volt könnyű bekerülni, Pandur István 1979 és 1981 között próbálta a válogatott játékosokat kiszorítani, máshol pedig nem akart játszani ezért később alacsonyabb osztályban folytatta. Érdekesség, hogy az öccse, Pandur Róbert, aki ifiként szintén játszott Kispesten, tizennyolc évig volt szertáros a csapatnál. 

mm_21_2.jpg

A vendégjátékosok közül Garaba, a hazaiak közül pedig Sallai minden dicséretet megérdemelt korszerű védőmunkájuk miatt.
idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_debreceni_mvsc_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_debreceni_mvsc_bp_honved_2.jpg

Kaposvári Rákóczi – Tatabánya
Ha van mérkőzés a fordulóban, amire azt mondhatjuk, hogy "országos kettes", akkor ez a mérkőzés az. A hazaiak csont nélkül állnak az utolsó helyen, a vendégek a közvetlen élmezőnyben vitézkednek. Igaz, az utolsó négy őszi mérkőzésén mindkét csapat csak egy győzelmet aratott, a somogy megyei csapat ezeken összesen 13 gólt kapott és három vereséget szenvedett, míg a bányászcsapat két döntetlent is elért és "csak" 8 gólt kapott. A Kaposvár esélyeit tovább rontja, hogy három erősségük (Bíró, Házi és Zentai) is sérült, a Tatabánya legnagyobb vesztesége, hogy az ősz egyik legjobbja, a cikkben fentebb már említett Hermann bevonult katonának.

Az ekkor éppen huszonkilenc éves (egy héttel a mérkőzés előtt ünnepelte születésnapját) labdarúgó évek óta a csapat egyik első számú fazonszabásza volt. A Soproni Textilesből -ahol már tizenhat évesen az NB III-as felnőtt csapatban játszott- érkezett játékos a hetedik szezonját töltötte a kék-fehéreknél. Nem közismert tény, hogy Csapó eredetileg az ETO-hoz szerződött Sopronból, de a Bányász azonnal kivásárolta, a Rába parton egy percet sem játszott. Két szakaszban (1974-1982 és 1986-1990 között) több mint 300 bajnoki találkozón közel 100 gólt szerzett. Meghatározó főszereplője volt az 1981/82-es UEFA Kupa sorozatban a Real Madridot verő legendás csapatnak is. A két időszak között Franciaországban légióskodott, a Toulouse és a Grenoble játékosa volt. Itt sem vallott szégyent, négy idény alatt a két csapatban összesen 114 bajnoki mérkőzésen 28 gólt szerzett. Eredménylistája Tatabányán két-két magyar bajnoki ezüst-, és bronzérem. Az 1986/87-es bajnokságban a Népsport osztályzatai alapján a szezon legjobb labdarúgója lett.

csapo_1.jpgEz Csapó Károly első nagy korszaka Tatabányán 

Csapó 1974 és 1986 között 19 alkalommal szerepelt a magyar labdarúgó válogatottban, egyetlen gólját Argentína ellen szerezte az 1978-as labdarúgó világbajnokságon. Tagja volt az 1982-es spanyolországi VB-keretnek is. Utolsó mérkőzését a mexikói VB után játszotta a görögök elleni, athéni 1:2-es vereséggel zárult EB-selejtezőn.

Aktív pályafutása befejezése után, civil foglalkozása mellett, az edzői pályát választotta, többek között dolgozott Tatabányán is, de volt a klub felügyelő bizottsági tagja is.

mm_21_3.jpg

Ugyanazt a meccset másként látta a kaposvári szakosztályvezető és másképp látta mindenki más.
idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_kaposvari_rakoczi_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_kaposvari_rakoczi_tatabanya_2.jpg 

Nyíregyháza – Dunaújváros
A hazaiak a középmezőny élbolyában, a vendégek az utolsó előtti, kieső helyen zárták az őszt. A szabolcsiak kapták messze a legkevesebb gólt (14) az NB I-ben, a Kohász pedig a legtöbb kapott gólt (48) gyűjtötte be. Egyik csapatban sincs sem sérült, sem pedig eltiltott játékos.mm_21_4.jpg

Mindkét oldalon a gyenge csatárjáték eredménye nem lehetett más, mint a gól nélkül végződő mérkőzés.
idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_nyiregyhaza_dunaujvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_nyiregyhaza_dunaujvaros_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_nyiregyhaza_dunaujvaros_andriska_vilmos.jpgAndriska Vilmos, a Dunaújvárosi Kohász vezetőedzője továbbra is bízik a bentmaradásban
idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_nyiregyhaza_dunaujvaros_3.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_nyiregyhaza_dunaujvaros_4.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_nyiregyhaza_dunaujvaros_5.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_nyiregyhaza_dunaujvaros_6.jpg

Vasas – Diósgyőri VTK 
Rég volt ennyire erős csapat Angyalföldön, a hazaiak az aranyérem egyik várományosai, a hazaiak egy tragikusnak induló ősz végére éppen hogy el tudtak mozdulni a kieső helyek egyikéről. Ez leginkább úgy értendő, hogy tárgyilagosak maradjunk, hogy menet közben "lett" még három másik csapat, amelyik még a DVTK-nál is gyengébbnek bizonyult. Mindkét csapat a legerősebb keretével készülhetett a mérkőzésre.
idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_vasas_diosgyori_vtk.jpg

A Vasas ez évi receptje: Kiss Laci a kezdőben, tegyél mellé tíz másik játékost. Angyalföldön nagy álmokat szövögetnek. Érdekes, pedig idén nem várható semmilyen szakszervezeti ünnep.
idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_vasas_diosgyori_vtk_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_vasas_diosgyori_vtk_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_vasas_diosgyori_vtk_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_vasas_diosgyori_vtk_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_vasas_diosgyori_vtk_6.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_vasas_diosgyori_vtk_7.jpg

Rába ETO – Zalaegerszegi TE
Két, a kiesés réme fenyegetett csapat összecsapása következik. A hazaiak a 14. helyről várják a tavaszt, a vendégek pedig a 12. helyen állnak a forduló előtt. Előbbi egy, utóbbi csapat négy pontra a már kiesést érő 16. helytől. Mindkét csapatnak égetően nagy szüksége van a pontokra, igazándiból a döntetlennel egyik csapat sem lehetne elégedett. A hazaiak újoncavatásra készülnek, a huszonnégy éves, saját nevelésű Hlagyvik Gábort visszarendelték a Bábolnai SC-től, ahol ezidáig kölcsönben szerepelt. A rutinos Pardavit kell helyettesítenie a középhátvéd posztján. Másik játékos, az egykori békéscsabai hálóőr, Kiss Béla is először kap lehetőséget a Rába parton.
mm_21_6.jpg

Nehéz egy olyan mérkőzést szakmailag elemezni, amelyiket egyetlen egy büntető döntött el, és tulajdonképpen ezen kívül szinte semmi más nem történt.
idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_raba_eto_zalaegerszegi_te.jpg

Csepel – Pécsi MSC
A hazaiak a bajnokság egyik újonc csapata, ennek megfelelően eddig elég mérsékelten szerepelnek. A vendégek a középmezőnyben, az Ú. Dózsától három pontnyira leszakadva, az alsóház "éllovasai". Ismét egy olyan mérkőzés, ahol a döntetlennel egyik csapat sem lehet elégedett, mégis az a kimenetel a legvalószínűbb, hiszen a "remikirály" lila-fehérek után ők ketten játszották a legtöbb ikszet. Ráadásul mindkét csapat döntetlent játszott az őszi zárófordulóban.
mm_21_7.jpg

Amikor egy mérkőzésen nem a 22 játékos a főszereplő...
idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_csepel_pecsi_msc.jpg

FTC – Videoton
Igazi csúcsrangadó, az első helyért folyik majd a csata. Az FTC egy győzelemmel az élre ugorhatna (pont ellenfelüket előznék vissza), és az első helyezett Videoton még a második helynél és lejjebb csúszhatna ha nyer a Vasas is. A hazaiak tíz, a vendégek tizenegy forduló óta őrzik veretlenségüket. A zöld-fehéreknél Novák Dezső az utolsó pillanatban változtatott az eredetileg tervezett kezdőn, a center poszton Koch Róbert helyett a jóval erőszakosabb Szokolai László fog kezdeni, a székesfehérváriaknál a bevonult Vadász helyén a rutinos Karsai László kap kulcspozíciót.mm_21_8.jpg

A mérkőzés utáni elemzés szólhatna Nyilasiról is, de olvassuk inkább Novák Dezső monológját.
idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_ftc_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_ftc_videoton_2.jpgBaranyi (balról) önfeláldozó bevetődéssel megelőzi Szokolait

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_ftc_videoton_3.jpgToldi Géza a mérkőzés előtt átadja a díszes serleget Nyilasinak a tavalyi teljesítményéért (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_ftc_videoton_4.jpgNyilasi első gólja (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_ftc_videoton_6.jpgNyilasi egyenlítő gólja egy másik állásból

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_ftc_videoton_5.jpgNyilasi második gólja (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_ftc_videoton_7.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_ftc_videoton_8.jpgDisztl megfogja Pogány büntetőjét

Volán – Ú. Dózsa
A Volánnak még a pontszerzés is nagy bravúr lenne, a mérkőzés egyértelmű esélyese a lila-fehér alakulat. Mindannak ellenére, hogy a közlekedésiek, amióta feljutottak az NB I-be, többször is csúfot űztek már az újpestiekből. A hazaiaknál Sárosi László nem számíthat a sérült Forintosra és Sebőkre, nála kevésbé irigylésre méltó helyzetben csak Szusza Ferenc van. Kovács József a védelemből, Fekete a csatársorból dőlt ki. Kérdéses továbbá, hogy Herédi, vagy Nagy László kezd-e baloldali támadóként, ugyanilyen bizonytalan, hogy a középpályán a sérüléssel bajlódó Kovács Béla tudja-e vállalni a játékot. Ha nem, akkor minden bizonnyal Sarlós fog kezdeni a középpálya közepén.
idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_volan_u_dozsa.jpg

Banális közhelynek tűnhet, de nem kell egy csapatnak jobbnak lennie a másiknál. Néha elég lehet, ha a másik csak simán rosszabb az egyiknél.
idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_volan_u_dozsa_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_volan_u_dozsa_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_volan_u_dozsa_3.jpgAz egész mérkőzésre jellemző pillanat: két újpesti támadó (Törőcsik és Nagy L.) teljes reménytelen helyzetben öt rákospalotai védő gyűrűjében

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_volan_u_dozsa_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_volan_u_dozsa_6.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_volan_u_dozsa_7.jpg 

A Népszabadság a keddi számában Szabó Ferenc tollából érdekes összegzést olvashattunk, "Soha rosszabb nyitányt!" címmel. Ahogy a kor neves sportzsurnalisztája leírta, több változatos és jó iramú mérkőzést láthatott a kilátogató nagyérdemű. A rangadó színvonala pedig bármelyik nyugati bajnokságban megállta volna a helyét.

A mérkőzések után lássuk a 21. forduló válogatottjait! Ismét több jó teljesítményt láthattunk. Külön öröm, hogy olyan ritka forduló volt ez, ahol a Volán SC játékosai egy jó fél csapatra való játékost delegálhatott a két reprezentatív kezdőbe. A forduló játékosának megválasztásában nagyon nehéz helyzetben van szerkesztőségünk. A már szokásosnak mondható Nyilasi-Kiss L. duó duplákat és az ezekhez menetrendszerűen társuló parádékat ritkán lehet felülmúlni, ezúttal ez a tatabányai Csapónak sikerült. Válogatott formában mozgatta csapatát Kaposvárott, igazi vezéregyéniség volt. Szintén duplázott, mint az említett vetélytársai, de ezen felül még egy közvetlen gólpassza is volt, klasszisokat idéző, távoli szabadrúgásból.
idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén nincs változás az utolsó őszi fordulóhoz képest. Mindkét éllovas duplázott, Így Kiss L. továbbra is tartja két gólos előnyét Nyilasival szemben. Az eddig 3. helyen álló fehérvári Szabó József szintén gólt szerzett a rangadón, hármójuk egyre inkább ellép a többiektől.
idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella élén az eddigi listavezető szempontjából a legrosszabb verzió következett be. Miután vereséget szenvedtek a rangadón, sőt, a Vasas is győzött, aki tudta, megelőzte őket, így ismét a Ferencváros áll az élen. Az őket közvetlenül üldöző bajnok, Bp. Honvédra nagyon feljött győzelmeikkel a Tatabánya és a Békéscsaba. Meglepetés győzelme ellenére nem tudott előrébb lépni a Volán, a kiesőhelyen álló csapatok közül a Dunaújvárosi Kohász volt a forduló győztese. Meglepetés döntetlenjükkel elmozdultak az utolsó előtti helyről, a Kaposvár és az MTK-VM egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül.
idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_tabella.jpg
 

A 21. forduló után Mészöly Kálmán szövetségi kapitány kijelölte 18-as keretét egy hétközi kisebb összetartásra a közelgő, Svájc elleni VB-selejtezőre való felkészülés jegyében. Nincs ebben semmi meglepetés, a kapitány már év elején, az argentin túra előtt bejelentette, hogy amikor és ahányszor csak lehet, össze fogja hívni keretét.

Kapusok: Katzirz, Mészáros, Kakas, Disztl
Hátvédek: Szántó, Kerekes, Garaba, Tóth J.
Középpályások: Kardos, Nyilasi, Zombori, Csapó
Csatárok: Dajka, Bodonyi, Kiss L., Pölöskei, Esterházy, Törőcsik.

A sérüléssel bajlódó zalaegerszegi Péter Zoltán ezúttal nem kapott meghívást.

A keret hétfőn és kedden egy-egy edzést fog tartani a GANZ-Mávag pályáján, majd szerdán egy gyakorló meccset fog játszani, még nem tudni, kivel.

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. Ezen a hétvégén már a második tavaszi fordulót játszották a másodosztályú csapatok. Szolnok megye csapataira (Szolnoki MÁV MTE, Lehel SC, H. Szabó Lajos, Karcag) összesen 6700 néző volt kíváncsi.

A Lehel SC-ben immár a harmadik (egyben utolsó) idényét húzza le a tizenkilenc éves éves Rostás Sándor, aki hamarosan bevonul a H. Szabó Lajos csapatába, ahonnan két évvel később Szolnokra kerül.

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_rostas.jpgRostás Sándor, mégkésőbb...

A megyében érdekesség még, hogy a Lehel edzője Kóczián Antal, aki 1959-ben a Csepellel bajnokságot is nyert, a Szolnoké pedig Gelei József, aki 1958-ban az MTK-val nyert bajnokságot (sikereit nehéz lenne felsorolni,1964-ben olimpiát nyert, ott volt az angliai VB-én is), és az ausztrál St. George Budapest kispadját cserélte fel a szolnoki lehetőségre. 

A vetélytársak vereségei az Ózdnak és a Haladásnak segítettek. A meglepetések fordulója volt ez, Győrött győzött a Bábolna, a Dombóvár idegenben verte a Nagykanizsát. Gólgazdag mérkőzésen verte a Váci Izzó hazai pályán a ceglédi katonacsapatot, elmaradt a KSC-Budafok rangadó a Közép-csoportban, mert a vendégek otthon felejtették az igazolásokat.
idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_nb_ii_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_21_fordulo_nb_ii_5.jpg

Egy hét múlva, a következő hétvégén jön a 22. forduló, az alábbi párosításokkal:

Ú. Dózsa – Vasas
Bp. Honvéd – MTK-VM (mindkettő a Népstadionban)
Diósgyőri VTK – Csepel
Pécsi MSC – Volán
Videoton – Debreceni MVSC
Zalaegerszegi TE – Kaposvári Rákóczi
FTC – Rába ETO
Dunaújváros – Békéscsaba
Tatabánya – Nyíregyháza

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: e-mailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Címkék: foci nb1 időkapszula


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr918354308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zotyasa98 2016.11.05. 19:56:31

3 Szeged a Közép csoportban.
süti beállítások módosítása