Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 30. forduló

2019.07.01. 13:23 maribor_

1983. június 11., a hónap második hétvégéje

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_ontozes.jpgA szokatlanul száraz időben a Csongrád megyei Mindszenten, a Lenin Tsz határában öntözik a lucernát

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

június 9.

A Minisztertanács ülésén megvitatta a jogszabálytervezetek társadalmi vitáinak tapasztalatait. A mindinkább gyakorlattá váló eszmecserék elősegítik, hogy az állampolgárok megismerjék a tervezett intézkedések indokait, javaslataikkal, észrevételeikkel hozzájárulhassanak azok körültekintő előkészítéséhez. A kormány úgy foglalt állást, hogy a jövőben nem csak a törvények, hanem a közérdekű minisztertanácsi és miniszteri rendeletek előkészítése során is fokozottan élni kell a társadalmi kontroll lehetőségével. A Minisztertanács kifejezve köszönetét az érdekvédelmi és a társadalmi szerveknek, kérte, hogy a jövőben is vállaljanak részt a társadalmi viták megszervezésében, tapasztalatainak összegzésében és tolmácsolásában. A kormány az Állami Tervbizottság jelentése alapján áttekintette a szénhidrogén-ipari beruházások helyzetét. Megállapította, hogy a tervidőszak első két évében a programba foglalt alapvető feladatok teljesültek. Felhívta az érintett szerveket, hogy a tervező munkában a következő évek kiemelkedően fontos feladatának tekintsék a szénhidrogén-kutatás és -termelés fejlesztését, valamint az ellátás javítását.

Németh Károly és Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai, a Központi Bizottság titkárai látogatást tettek az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport alakulatainál. A látogatáson részt vett Rácz Sándor, a Központi Bizottság tagja, a KB osztályvezetője. A vendégeket elkísérte Konsztantyin Kocsetov vezérezredes, a hadseregcsoport parancsnoka és Nyikolaj Sevkun altábornagy, a Katonai Tanács tagja, politikai csoportfőnök. A vendégek tájékoztatást kaptak a személyi állomány életéről, harci-politikai kiképzésének helyzetéről. Megtekintettek több csapategységet, és találkoztak a hadseregcsoport tisztjeivel, katonáival.

A magyarországi mozik bemutatják a Szegény Dzsoni és Árnika című magyar filmet, amely Lázár Ervin azonos című meséje alapján készült. Főszereplők Puskás Tamás, Nyertes Zsuzsa, Törőcsik Mari, Bujtor István, Balázsovits Lajos, Bánhidi László, Hollósi Frigyes, Galkó Balázs, Horváth László és Orbán Viktor.

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_nyertes_zsuzsa_puskas_tamas.jpgNyertes Zsuzsa és Puskás Tamás

Tűz a tiltakozó- és békemozgalmakra - ebben a mondatban lehetne összefoglalni a Párizsban megnyílt NATO-miniszteri értekezlet megnyitójának tartalmát. Az Atlanti Szövetség 16 tagországának külügyminiszterei a Párizsi Nemzetközi Konferenciaközpontban kezdték meg idei első tanácsülésüket. 1966, Franciaországnak a NATO katonai szervezetéből történt kilépése óta először ülésezik az Atlanti Szövetség a francia fővárosban, aminek valamennyi részvevő hangsúlyozza a jelentőségét.

Addisz Abbebában, az Afrikai Egységszervezet csúcsértekezletén hozzáfogtak a kontinens égető problémáinak megvitatásához. Először Edem Kodjo, az AESZ most leköszönő főtitkára adott számot az elmúlt öt évben végzett tevékenységéről. Jelentésében egyebek mellett szorgalmazta, hogy az Afrikai Egységszervezet működését tegyék dinamikusabbá. Kijelentette, hogy az AESZ válsága visszatükrözi azt a feszültséget, amely a világpolitikában tapasztalható a hidegháborús légkör visszatérésével.  elszólította a tagállamokat, hogy az eddigiéknél konkrétabb és egységesebb stratégiával szálljanak szembe a Dél-afrikai Köztársasággal.

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_aesz_csucsertekezlet.jpgA küldöttségek az ülésteremben

Az amerikai mozik bemutatják a Superman III. című fantasztikus filmet. A film stílusa eltér a megelőző két résztől, nagyobb súlyt kaptak a komikus elemek, tulajdonképpen ezzel a film bukását okozva.

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_supeman_christopher_reeve_richard_pryor.jpgFőszerepben a már megszokott Superman karakter Christopher Reeve, partnere ezúttal a jól ismert komikus, Richard Pryor

június 10.

Az építők székházában tartották meg pénteken az építők napjának központi ünnepségét, amelyen megjelent Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, Apró Antal, az országgyűlés elnöke, Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke és Jakab Sándor, a SZOT főtitkárhelyettese. Ábrahám Kálmán építésügyi és városfejlesztési miniszter méltatva az építők munkáját, elmondotta, hogy a nehéz körülmények között is jó eredményeket ért el az ágazat. Az építésügy dolgozói ismét bebizonyították, hogy képesek megfelelni a változó követelményeknek. Köszönetét mondott eredményeikért, amelyeket az ország fontos beruházásain, a lakásépítésben, a műszaki szervezésben és az építőanyagok termelésében értek el. 

Moszkvában ülést tartott az SZKP KB Politikai Bizottsága és megvizsgált több bel- és külpolitikai kérdést. A politikai bizottság tájékoztatót hallgatott meg Jurij Andropovnak, az SZKP KB főtitkárának és Averell Harrimannek, az ismert amerikai politikusnak a találkozójáról. A politikai bizottság értékelte a Moszkvában, Mauno Koivisto finn államfő hivatalos látogatása idején megtartott szovjet-finn tárgyalásokat. Megállapította, hogy a látogatás elmélyítette a Szovjetunió és Finnország közötti baráti, jószomszédi kapcsolatokat. A politikai bizottság megvizsgálta, hogyan folyik a dolgozók kollektíváiról, e kollektíváknak a munkahelyi irányításban betöltött szerepe növeléséről szóló törvénytervezet országos vitája. Megállapította: a kibontakozott országos vita tanúsága szerint a szovjet emberek annak bizonyítékát látják a törvénytervezetben, hogy az SZKP és a szovjet állam nagy gondot fordít a szocialista demokrácia fejlesztésére, az állampolgárok munkahelyi és társadalmi-politikai aktivitásának növelésére. A politikai bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy a törvénytervezet végső formába öntése során nagyon gondosan tanulmányozni kell az állampolgárok javaslatait. Az ezek figyelembevételével elkészült végleges törvénytervezetet a Legfelsőbb Tanács soron következő ülésszaka elé terjesztik, amely június 16-án ül össze Moszkvában.

Nagy-Britannia Konzervatív Pártja nagyarányú győzelmet aratott az általános választásokon. Az új parlamentben a konzervatívoknak sokkalta több mandátumuk lesz, mint az összes pártnak együttvéve; a 650 parlamenti mandátumból a Thatcher-párt 396-ot, a Munkáspárt 210-et, a szociáldemokrata-liberális pártszövetség 23-tat szerzett meg. A választásra jogosultak 72,6 százaléka szavazott. Több mint 43 százalékuk a konzervatívokat. 28 százalékuk a Munkáspártot és majdnem 26 százalékuk a két középpártot ajándékozta meg bizalmával. Ez a szavazati arány a mandátummegoszlásiban nem tükröződik vissza. A nem arányos brit rendszerben a szociáldemokraták és liberálisok a Munkáspárténál csak félmillióval kevesebb szavazatukkal a Labour által megszerzett képviselői helyeknek mindössze egykilencedét szerezték meg. A nem arányos rendszer és a megosztott ellenzéki szavazatok együttes következményeként a Konzervatív Párt az 1979-esnél 1,6 százalékkal kevesebb vokssal is óriási mértékben növelni tudta mandátumait. Neil Kinnockot, a Munkáspárt egyik vezetőjét máris Michael Foot lehetséges utódaként emlegetik. A győzelem utáni első nyilatkozatában Margaret Thatcher az ígérte, hogy „felelősségtudattal és alázattal” lát neki a kormányzati munkának. Egyebekben nem zárta ki, inkább megerősítette a kormány átalakításának lehetőségét. Londoni várakozások szerint a konzervatív kormánylista vasárnap estig készen lesz. 

június 11.

Befejeződött az április 20. óta tartó kommunista műszakok sora a diósgyőri Lenin Kohászati Művekben. Az elkészült összesítés szerint 11 470 dolgozó vett részt a kommunista műszakokon. A műszakokból egymillió 866 ezer forint bevételhez jutott a vállalat. Ennek harminc százalékát a megyei vértranszfúziós állomás felépítésére, másik harminc százalékát az alacsony nyugdíjú kohászati dolgozók részére, a maradék negyven százalékot pedig lakásépítési célokra fordítják. Kommunista szombaton szépítették városukat a dunaújvárosiak a hét végén. A település tíz népfrontkörzetében több ezren láttak hozzá a parkok és játszóterek rendbehozásához, a takarításhoz. Újrafestették a terek hintáit és mászókáit, gyomtalanították a virágágyásokat és zöldterületeket, s virágok kiültetésével szépítették az új lakótelepeket. A Szegedi Autójavító Vállalat KISZ-fiataljai a szombati kommunista műszakban ingyenesen vizsgálták át a személygépkocsikat. A közlekedésbiztonságot segítő vállalkozáshoz az üzem díjmentesen bocsátotta rendelkezésre a mérőműszereket, amelyekkel ellenőrizték a gyújtás- és futómű-beállítást, a lengéscsillapítókat, valamint a kipufogógázok szénmonoxid-tartalmát.

A TASZSZ szovjet hírügynökség értékelte a NATO-tanács üléséről kiadott közös közleményt. A szovjet hírügynökség hangsúlyozza: a NATO katonai tervei, amelyeket a pénteken megtartott ülés részvevői közleményükben megfogalmaztak, mélységes megdöbbenést váltottak ki a világ közvéleményében. Ezek az elképzelések ugyanis a nemzetközi helyzet további éleződéséhez vezetnek, és komoly aggodalmat keltenek a béke és biztonság sorsa iránt. A Szovjetunióhoz a közleményben intézett felhívást - amelyben „visszafogottságot és felelősségtudatot” követelnek Moszkvától - inkább az Egyesült Államokhoz és az egész NATO-hoz kellett volna címezni, hiszen éppen az általa követett agresszív politika veszélyezteti a világ békéjét - állapítja meg a TASZSZ.

Margaret Thatcher, a választásokon győztes brit Konzervatív Párt vezére, miniszterelnök átalakította kormányát. Külügyminiszterré Thatcher asszony Sir Geoffrey Howe, eddigi pénzügyminisztert, belügyminiszterré Leon Brittant, a pénzügyminisztérium eddigi főtitkárát, pénzügyminiszterré Nigel Lawson, eddigi energiaügyi minisztert nevezte ki. Francis Pym, a leköszönt külügyminiszter nem kapott a kormányban tárcát. William Whitelaw, eddigi belügyminiszter - aki Margaret Thatcher helyettese volt a pártban és a kormányban - a Lordok Házának vezére lett; összevonta a miniszterelnök a kereskedelmi és iparügyi minisztériumot, ennek új vezetője Cecil Parkinson, a Konzervatív Párt eddigi elnöke. A kormányátalakítást elemző első kommentárok szerint Margaret Thatcher új kabinetjére a konzervatív frakciók közötti egyensúlyozás, jellemző. Ennek ellenére Pym és Whitelaw távozása az úgynevezett „mérsékelteket” gyengíti a megfigyelők szerint. 

június 12.

Több mint százezer ember tüntetett Madridban, követelve a spanyolországi amerikai támaszpontok felszámolását, az ország kilépését a NATO-ból. A tizenöt politikai párt, szervezett, társadalmi csoport szervezte felvonulás előkészületeiben hivatalosan nem vett részt a hatalmon levő szocialista párt. Ennek ellenére a párt ifjúsági szervezete mozgósította tagjait, akik nagy számmal vonultak fel a békemenetben, melynek élén olyan politikusok haladtak, mint Gerardo Iglesias, a Spanyol Kommunista Párt főtitkára, Marcelino Camacho, a Munkásbizottságok főtitkára, valamint más baloldali szakszervezetek vezetői. A rendben, minden incidens nélkül lezajlott tüntetés részvevői Madrid központjából az egyetemvárosba vonultak, ahol petícióit fogadtak el. A NATO országunk szuverenitását és függetlenségét veszélyezteti - olvasható a kormányhoz elküldött követelésben. Az Atlanti Szövetség csak az amerikai imperializmus érdekeit szolgálja. Követeljük a kormánytól, minél előbb tartsa meg a népszavazást NATO-tagságunkról.

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_madridi_tuntetes.jpgA százezer felvonuló Spanyolország NATO-tágsága és az ottani amerikai támaszpontok ellen tüntetett

Mintegy húszezer ciprusi rendezett tüntetést a nukleáris fegyverek ellen küzdő nemzetközi békemozgalom támogatására. A békemenet részvevői az akrotiri brit támaszpont mellett gyülekeztek. A nagygyűlésen megbélyegezték az Egyesült Államok által ösztönzött fegyverkezési hajszát, és szót emeltek az új amerikai rakéták tervezett nyugat-európai telepítése ellen. A békemenet Limassolban, Ciprus második legnagyobb városában ért véget. Az itteni nagygyűlésen felszólalt Romes Csandra, a Béke-világtanács elnöke is. A részvevők határozatot fogadtak el, követelve, hogy vessenek véget a fegyverkezési hajszának, és írjanak alá megállapodást a nukleáris fegyverek betiltásáról. A határozat sürgeti, hogy a Földközitenger térségét változtassák békeövezetté, idegen katonai jelenléttől mentes területté. Állást foglalt Ciprus teljes demilitarizálása, az ottani támaszpontok felszámolása és a külföldi csapatok kivonása mellett.

Elhagyta a naprendszert, és a galaktika eddig ismeretlen térségeiben folytatja útját a Pioneer-10 nevű amerikai űrállomás. Az űrállomást 11 évvel ezelőtt, 1972. március 3-án indították útnak, s azóta tervezőinek várakozását meghaladó mértékben gazdagította a naprendszerről alkotott tudományos ismereteket. Hétfőtől kezdve pedig az első olyan ember alkotta eszköz, amely eljutott a világűr naprendszeren kívüli részébe. Ez akkor következett be, amikor a naprendszer legtávolabbi ismert bolygójának, a Neptunnak a pályáját keresztezte. Amerikai tudósok feltételezik, hogy a Pioneer-10 - jelenlegi pályáján száguldva - még ötmilliárd év múlva is épségben lesz, nyolcwattos rádióadója pedig a kilencvenes évekig küldheti jeleit a Földre. Ha a Pioneer-10 műszerei továbbra is működnek, az űrállomás megadhatja a választ arra az izgalmas tudományos kérdésre, vajon van-e a naprendszernek egy tizedik, eddig teljesen ismeretlen bolygója. Az űrállomás 1973 decemberében a Jupiter gyűrűit szelte át, fényképeket készített, bemérte a Jupiter bolygóit, s felfedezte, hogy a naprendszer legnagyobb bolygója cseppfolyós anyagból van. Ezután irányították a Pioneer-10-et új pályájára, amelyen elhagyta a naprendszert, s amelyen évmilliárdokig nem ütközhet semmibe. A Pioneer-10 üzenetet visz ismeretlen világoknak az emberiségtől. A neves amerikai csillagász, Cari Sagan által tervezett plakett, amelyet a fedélzetén magával vitt, a Föld elhelyezkedését próbálja ábrázolni a világmindenségben; s egy férfi- és egy nőalakot is bemutat. Sagan szerint az évmilliárdok múlásával nő a valószínűsége annak, hogy a Pioneer valamiféle civilizáció közelébe jut. Az első alkalom erre 10 507 év múlva következik be, amikor az űrállomás az úgynevezett Barnard-csillag mellett száguld el 3,8 fényévnyi távolságban.

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_reklam_2.jpg

Kékfény:
A Pesti Központi Kerületi Bíróság dr. Krajcsi Gábor büntető tanácsa ítéletet hirdetett Lipkovics János 32 éves budapesti lakos és két társa bűnügyében. Az alkalmi munkákból élő Lipkovics János eddig ötször volt büntetve lopásért és vagyon elleni más bűncselekmény elkövetéséért. A börtönben megismerte a vele egyidős Czauner Gyulát és Ferenczi Jánost, akik hozzá hasonlóan foglalkozásnélküliek, múltjukban mindössze annyi a különbség, hogy Czauner hatszor, Ferenczi pedig hétszer állt már bíróság előtt lopásért. A börtönévek nem változtattak életfelfogásukon, röviddel a szabadulásuk után - most már együtt - ott folytatták, ahol abbahagyták. Közösen betörtek egy XI. kerületi lakásba, ahonnan műszaki cikkeket, aranytárgyakat és külföldi valutát vittek el, 93 ezer forint értékben, Ezúttal azonban nagyon rövid ideig örülhettek a zsákmánynak; alig másfél óra múlva - a Déli pályaudvar metróállomásán - elfogták őket. Azt állították, nem ismerik egymást, s a náluk megtalált, ugyanabból a lakásból származó tárgyakat egymástól függetlenül vásárolták a Trombitás étteremben, egy ismeretlentől. A bizonyítási eljárás során gyorsan kiderült, hogy ami történt, az távolról sem a körülmények véletlen találkozása, s a bíróság Lipkovics Jánost és Ferenczi Jánost - mint többszörös visszaesőket - kétévi és kéthónapi fegyházra ítélte. Czauner Gyulát, akinek múltjában kisebb jelentőségű bűncselekmények szerepelnek, ám most tartási kötelezettség elmulasztásáért is vádat emeltek ellene, kétévi fegyházra ítélte a bíróság

Közlemények:
Minden típusú szélvédő üveg gépkocsikba és erőgépekbe nagy választékban kapható, üveges részlegünknél. Veresegyház, Mikes Kelemen út 18. Haladás Mgtsz.

Elveszett a "CORSO Cipőkereskedelmi Vállalat Gyöngyös-Visontai raktár" feliratú bélyegzőnk. A bélyegző használata 1983. június 1-től nem érvényes.

Kiegyensúlyozott élelmiszer-ellátás az üdülőterületeken:
Az élelmiszer- és vegyiáru-nagykereskedelmi vállalatok, valamint a termelők már minden üdülőterületen - a Balatonnál, a Mátra környékén, a Duna-kanyarban és a Velencei-tónál - megkötötték a megállapodásokat a kiskereskedelmi vállalatokkal az idei ellátás biztosítására. A fuvarozók is felkészültek; az éjszakai szállítást azonban még sok helyütt nem oldották meg. A Belkereskedelmi Minisztérium szorgalmazza, hogy a vállalatok az üzleteknél, ABC-áruházaknál létesítsenek fogadózsilipeket, amelyekben reggelig sértetlenül marad az áru. Az áruszállítási szerződések szerint az idei nyári szezonban valamennyi üdülőkörzetben kiegyensúlyozott élelmiszer- és élvezeticikk-ellátás várható. Húsból és húskészítményekből a tavalyinál nagyobb lesz a választék. A szabadtéri sütéshez jól felhasználható baromfiból, valamint a növényevő halakból - amúr, busa - és fagyasztott tengeri halból a tavalyinál többet kínál a kereskedelem. Pontyból, süllőből, harcsából szintén valamivel jobb lesz a bolti választék, folyamatos ellátást azonban csak a vendéglőknek ígérnek.

Jó halad a korai aratás:
A természet változatlanul adós a csapadékkal, ám az ország mind több pontján aratásra érett az őszi árpa, így hétvégén folytatódott, illetve sok helyütt megkezdődött a gabona betakarítása. Tolna megyében szombaton végre megjött a most valóban aranyat érő eső, főleg Szekszárd környékén és a délebbi tájakon. Az üdítő csapadék még javít a búzának a szárazságtól már csökkenőnek mutatkozó terméskilátásain, s jótékonyan befolyásolja minden növény fejlődését. Az ország legdélibb tájain, Baranyában, hagyományosan hamarabb szoktak megindulni a kombájnok, mint más megyékben, ilyen korai aratáskezdésre azonban emberemlékezet óta nem volt példa. A cséplés első eredményei arról tanúskodnak, hogy a szárazság okozta hozamveszteség és a minőségromlás kisebb lesz annál, mint amilyenre a szakemberek számítottak. Csongrádban is tucatnyi gazdaság határa volt hangos szombaton a gépek zajától. Az őszi árpa aratásával először a makói Kossuth Tsz végzett: 360 hektárról rekordidő, négy nap alatt vágták le a gabonát, és rögtön megkezdték a tarlószántást. A Dél-Alföldön az idén eddig 120 milliméterrel kevesebb eső hullott az átlagosnál, ezért, ahol csak lehetett, szombaton öntöztek. Pest megye déli vidékein is újabb gazdaságokban kezdtek hozzá a gabona betakarításához: Abony után már aratnak Cegléd környékén is.

A napokban olyan előadók jelentkeztek új albummal, mint a Motörhead (Another Perfect Day), Peter Gabriel (Plays Live), Frank Zappa (London Symphony Orchestra, Vol. 1), vagy Rod Stewart (Body Wishes).

Az utóbbi hetekben felröppent a hír: a Volán SC NB I-be jutott labdarúgócsapata vidékre költözik. A hírrel kapcsolatban Grosics Gyula, a Volán SC ügyvezető elnöke az MTI munkatársának elmondotta: - Tudomásunk van a szóbeszédről, ám a leghatározottabban kijelenthetem: vidékre költözésünk híre minden alapot nélkülöz. Czabán Samu téri otthonunkat a Volán Tröszt jelentős beruházásával korszerű stadionná fejlesztettük A 22 000 nézőt befogadó pályán a közeljövőben adjuk át azt az épületet, amely a legkényesebb igényeket is kielégíti: szaunával, kondicionáló-teremmel, futófolyosóval, modern öltözőkkel, irodákkal Aligha képzelhető el, hogy ez a nagyszerű létesítmény az NB I-be történt visszakerülésünkkel kihasználatlan maradjon. Mi az országot átfogó Volán központilag irányított és támogatott egyesülete vagyunk és az is maradunk. Az ügyvezető elnök szót ejtett a csapatnál várható változásokról is - Edzőnk, dr. Lakat Károly egy hónappal ezelőtt bejelentette, hogy nem újítja meg szerződését, úgy tudjuk, külföldön folytatja. Utódját keressük, már folynak a tárgyalások, de még nem tudtunk megegyezni. Ami a játékosállományt illeti, nem mondunk le az érvényes szerződéssel rendelkező játékosainkról. Arról tudomásunk van, hogy Dunai Ede engedélyt kapott külföldi szerződés megkötésére. A Belgiumból hazatérő Martos tőlünk szerződött a Waterscheihez, amennyiben vissza akar jönni hozzánk, örömmel látjuk játékosként vagy más szerepkörben.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 30. fordulóját! Zárófordulót játszanak a futballbajnokság első osztályában. Ezekben a percekben minden labdarúgórajongó egyben statisztikus is. A táblázaton csak négy együttesnek biztos a pozíciója; bronzérmes a Honvéd, a negyedik a Csepel, az ötödik az Ú. Dózsa; a Békéscsaba búcsút vesz az NB I-től. A további 12 helyezés sorsa éppen ma dől el, azaz igazán izgalmas záróforduló következik. A legérdekesebb kérdés: ki lesz a bajnok? Erre a legnagyobb esélye a Rába együttesének van, hiszen ha legyőzi Győrött az Ú. Dózsát, akkor mindenképpen első, attól függetlenül, hogy miképpen szerepel a Ferencváros Csepelen - ugyanis gólkülönbsége tizenhárommal jobb, mint a pesti zöldeké. S mi a helyzet a kiesésnél? Négy klub (Videoton, Pécs, Zalaegerszeg, MTK-VM) áll 25 ponttal. őket a Nyíregyháza (24) és a Debrecen (23) követi. A számítások bonyolultak és sokrétűek, egy bizonyos: a legkevesebb reménye a Debrecennek van a bennmaradásra. A forduló valamennyi mérkőzése 18 árakor kezdődik.

Kiesésre, feljutásra vonatkozó szabályok:
Azonos pontszám esetén a gólkülönbség dönti el a helyezést. Ha az is megegyezik, az a csapat kerül előbbre, amelyik több gólt ért el. Ha az is megegyezik, az az együttes végez előbb, amelyiknek jobb egymás elleni bajnoki mérkőzések mérlege és gólkülönbsége. Az NB I-ből kiesik a 15. és a 16. helyezett. Bekerül az NB II. bajnoka és 2. helyezettje. Az NB II-ből kiesik a területi bajnokságba a 18., a 19. és a 20. helyezett együttes.
Az osztályozok menetrendje:
Csalt a területi bajnokságban lesz osztályozó. A hat terület bajnoka a június 14-i sorsolás alapján párokban, oda-vissza alapon június 19-én és 26-án dönti el a feljutást az NB II három felszabadult helyére.

Csepel - Ferencváros
A zöld-fehérek számára a mérkőzés annyiban is fontos, hogy vajon mi lesz Győrött a Rába-Ú. Dózsa mérkőzés eredménye. Egyébként mindkét csapat nyílt sisakkal küzdhet, tavasza formája szerint az FTC esélyesebb. Mészöly szerdán rúgást kapott, Tulipán pedig enyhébb húzódást szenvedett. Ennek ellenére mindketten ott lehetnek a csepeli idényzárón.
idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_csepel_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_csepel_ferencvaros_rubold_peter.jpgRubold a csepeli védők gyűrűjében

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_csepel_ferencvaros_nyilasi_szokolai_elekes_kovacs_attila.jpgKovács Attila, a Csepel kapusa Nyilasi fejesét csípi el. Nyilasi mellett Elekes, hátul Szokolai

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_csepel_ferencvaros_csapatkep.jpgA Fradi csapata a mérkőzés előtt. Állnak (balról): Szántó G., Murai, Judik, Zsiborás, Rubold, Rab, és az épp hazalátogató Czibor. Elől: Nyilasi, Takács, Ebedli, Szokolai, Pogány (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_csepel_ferencvaros_szokolai_meszoly.jpgSzokolai és Mészöly párharca, hátrább Wéber

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_csepel_ferencvaros_nyilasi_kohalmi_galhidi_kovacs_attila.jpgNyilasi csúsztatja meg fejjel a labdát, Kovács Attilának gondjai vannak. Kőhalminak és Gálhidinek nem kell közbeavatkoznia

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_csepel_ferencvaros_zsiboras_gabor.jpgZsiborás ritkán látott bravúrral öklözi ki a labdát

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_csepel_ferencvaros_kohalmi_gabor_kovacs_attila.jpgA másik oldalon Kovácsnak is volt nagy védése, Köhalmi a gólvonalon biztosít

Rába ETO - Ú. Dózsa
Az ETO egyértelműen esélyesebb vendégénél, s a papírforma szerint a mérkőzés után pezsgőbontás következik. Győrött tetőfokra hágott az izgalom. A szurkolók ünneplésre készülnek. Minden jegy elkelt elővételben, tehát telt ház előtt kerül sor a bajnoki címet eldöntő találkozóra, amely egyben Póczik József búcsúmérkőzése. Mint ismeretes a válogatott középpályás két évre a belga FC Antwerpen együtteséhez szerződött. A bajnokcsapat otthonába látogató Ú. Dózsa Törőcsik nélkül áll ki. A válogatott csattár combizomhúzódást szenvedett. Játékra jelentkezett viszont a sérülésből felépült Kiss Sándor és Umoh.
idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_raba_eto_u_dozsa.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_raba_eto_u_dozsa_szabo_otto_kardos_jozsef.jpgA győri Szabó Ottó szélvészként száguldozott az újpesti védők között. Ezúttal éppen Kardost játssza át, az újpesti védő csak szabálytalanul tudja megakasztani

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_raba_eto_u_dozsa_szentes_sarlos_szabo.jpgSzentes Lázár toronymagasra emelkedve veszélyezteti az újpesti kaput, Sarlós elkésett, Kardos (háttal 3-as mezben) csak néz. Aligha véletlen, hogy két gólja után Szentes az ünneplő ezrek karjaiból kiszabadulva, ird és mondd: egyetlen szál nadrágban érkezett az öltözőbe. Mez, sportszár, cipő, az már mind emlék a szurkolóknak...

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_raba_eto_u_dozsa_hajszan_gyula.jpgHa Hajszán (középen) a labdát megkapja, a bajuszos kis szélsőt csak tán az ördög tudja visszatartani, de ő is csak szabálytalanul... Ragyogó idényvégi sorozatát méltón, újra három góllal zárta a győri fiú!

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_raba_eto_u_dozsa_szabo_otto_szendrei_jozsef.jpgSzendrei elhúzza a labdával kitörő Szabó lábát: 11-es!

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_raba_eto_u_dozsa_oromunnep.jpgIlyen tömeg ünnepelte a Rába ETO győzelmét a bajnokság megnyerése alkalmával

Videoton - Bp. Honvéd
Kellemetlen helyzetben van a „Vidi”, a kispestieknek viszont már biztos a pozíciója. Ettől függetlenül a Honvédnak, eddigi ügyes szereplése miatt is, ez a találkozó is presztízst jelent. Lehetséges a döntetlen. A két sárga lapot összegyűjtött Garaba már most befejezte a bajnokságot. A Bp. Honvéd beállása Grósz vagy Kanász lesz.
idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_videoton_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_videoton_bp_honved_csapatkep.jpgA csapatképen a Bp. Honvéd, a Videoton-mérkőzést befejező tizenegy látható, mégpedig a hátsó sorban, balról Kozma, Paróczai, Andrusch, Détári, Nagy Antal, Tóth. Elöl pedig Kerepeczky, Dajka, Varga, Gyimesi és Esterházy

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_videoton_bp_honved_disztl_peter.jpgEz a gól már csak megpecsételte a Videoton sorsát. Varga tizenegyesére Disztl Péter az ellenkező irányba vetődött

Tatabánya - Vasas
A hazai együttes igazán vitézkedett a Ferencváros ellen, a vendégcsapat simán kikapott Nyíregyházán, így a Vasas számára már egy döntetlen is sikeres szezonzárást jelentene. A Vasas nélkülözi a kiállított Izsót. Lukács idegbecsipödcssel bajlódik, Pecha pedig erős rúgást kapott a lábfejére. Egyikük játékára sem számít a szakvezetés.
idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_tatabanya_vasas.jpg

Pécsi MSC - DMVSC
Katzirz csapata már nyugodt szívvel várhatja a szezon utolsó 90 percét, a Debrecen viszont kizárólag szorongással. Ha csak az erőviszonyokat értékeljük, akkor a Debrecen búcsúzik az első osztálytól. A PMSC gárdájában Gallai ismét „kezdőember” lesz, ezúttal Réfi helyén kap játéklehetőséget. A Csepel ellen vereséget szenvedett tizenegyét küldi szombaton is pályára Kovács Ferenc, a Debreceni MVSC mestere. Az együttesnek Pécsett kell megkísérelnie a pontszerzést, amelyet otthonában legutóbb elszalasztott s emiatt igen nehéz helyzetbe került, s a kiesés küszöbére jutott.
idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_pecsi_msc_dmvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_pecsi_msc_dmvsc_nagy_imre_szigeti.jpgA pécsi Nagy Imre (tiszta fehérben) fut versenyt Szigetivel

Békéscsaba - Nyíregyháza
Ki tudja, milyen hangulatban vannak a csabaiak. nekik már tulajdonképpen mindegy, hogy mi az eredmény, a vendégeknek viszont nagyon is fontos. Reális számítások szerint egyik csapat sem jobb a másiknál. A békéscsabai labdarugók közül többen is sérülten érkeztek haza Pécsről, így aztán akadt gondja a kezdőcsapat kijelölésénél Pataki Tamás vezető edzőnek. Kerekes, Királyvári, Fabulya és Kőhalmi még pénteken sem volt teljesen harcképes, azért a szakvezető csak közvetlenül a mérkőzés előtt tudja meg bizonyosan, kikre is számíthat a Nyíregyháza elleni összecsapáson. Nem változtat legutóbbi kezdőcsapatán dr. Magyar György, a Nyíregyháza edzője. Neki viszont nincs is oka személycserékre, hiszen a nyírségiek szerdán a bentmaradásért folyó versenyben a Vasas gárdáját kétvállra fektették, méghozzá nagy küzdelemben, jó játékkal. A döntő utolsó összecsapáson is szeretne kitenni magáért a Nyíregyháza.
idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_bekescsaba_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_bekescsaba_nyiregyhaza_szekeres_cseke.jpgSzekeres, mint annyiszor, ezúttal is visszafelé cselez Cséke mellett

MTK-VM - DVTK
A kék-fehér gárda bízik abban, hogy legalább úgy szerepel, mint legutóbb Újpesten, s ez számára mandátumot jelent.
idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_mtk_vm_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_mtk_vm_dvtk_boda_imre.jpgBoda húz kapura, aki leszerelése után lassan lendült formába, de aztán időnként nagyszerűen is játszott

ZTE - Haladás
Csak úgy lehet nyugodt nyara a Zalaegerszegnek, ha győz, s ez egyben meghatározza feladatait is. A kiállított Péter és Pecsics nem játszhat. Bekerül viszont a ZTE együttesébe a 36 esztendős Mihalecz István, aki ezúttal játssza majd 269., egyben utolsó bajnoki mérkőzését. 
idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_zte_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_zte_haladas_mihalecz_kereki_voros_csaba.jpgMihalecz megnyeri a fejpárbajt Vörös Csabával szemben, mindketten túlugorják Kerekit

A mérkőzések után lássuk az 30. forduló válogatottjait! Több parádés teljesítményt láthattunk - elsősorban a győriek jóvoltából. Különösen Hajszán Gyula volt elemében, aki három gólt is szerzett, így 9-es osztályzatot érdemelt ki. Nálunk ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_a_fordulo_valogatottja.jpg

A góllövőlista élén Dobány Lajos végzett. Szinte végig az első helyen állt, amolyan rajt-cél győzelmet aratott - teljesen megérdemelten.
idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_gollovo_lista.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_gollovo_lista_dobany_lajos.jpgDobány Lajos, az új gólkirály

Régen volt ennyire izgalmas az első osztályú labdarúgó-bajnokság, mint a szombaton befejeződött 1982/1983. évi szezonban. Bár a Rába korábban lépéselőnyt szerzett, a záróra előtt még az esélyleső Ferencváros is reménykedhetett. A papírforma azonban nem borult fel, a győri együttes gólzáporral győzte le az Ú. Dózsát, ezzel egymás után másodszor nyerte el a bajnoki címet. Második az FTC, harmadik a Honvéd. Ugyancsak a 30. fordulóban adtak választ az „alsóház” csapatai arra a kérdésre: a Békéscsaba mellett melyik együttes szerepel ősztől az NB II-ben? A legsanyarúbb helyzetben a Debrecen volt, s búcsúzott is, miután a Nyíregyháza nyert a már minden mindegy alapon futballozó békéscsabai gárda otthonában. A bajnoksághoz csak annyit: ha a színvonal is lépést tartott volna az izgalmakkal, akkor valószínűleg előbbre tartana a magyar labdarúgás, mint ahol most áll. Mindenesetre a nemzetközi porondon ősztől a Rába (EK), az Ú. Dózsa (KEK), valamint az FTC és a Honvéd (UEFA Kupa) szerepel.
idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. Megvolt a kapuzárás a labdarúgóbajnokság második osztályában is. A Volán és a SZEOL újra kiharcolta a feljutást, míg a Bauxitbányász és a Nagybátony mellett a Dorog búcsúzott.
idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_nb_ii_1.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_nb_ii_volan.jpgA Volán SC bajnokcsapata. Álló sor (balról): Kovács, Sebők, Ebedli, Hatvanger, Magos, Dunai, Márkus, Nyúl, Varga. Guggoló sor: Szeibert, Szabó S., Fekete, Kékesi, Forintos, Krómer, Zombori. A bajnokságot nyert együttesben szerepelt még Bene, Hámori, Szabó A., Szegedi, Puskás

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_nb_ii_tabella.jpg

A területi bajnokságban is bajnokokat avattak, a Kaposvári Rákóczi, a Szolnoki MÁV MTE, a Papp J. SE, a Szabó L. SE, a Bakonyvegyész és a Dunaújváros szerezte meg az elsőséget. A hat együttest szerdán párba sorsolják és oda-visszavágó alapon osztályozót játszanak az NB II-be jutásért.
idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_30_fordulo_teruleti_bajnoksagok_tabella.jpg

Százharminckét csapat a kupákban
Az elkövetkezendő napokban Európa-szerte befejeződik a labdarúgóidény; a bajnoki és kupaeredmények alapján kialakul az 1983/84. évi nemzetközi kupák mezőnye. Az ősszel kezdődő új sorozatban 132 együttes próbál szerencsét, 32 a bajnokok tornáján, 34 a kupagyőzteseknél és 66 az UEFA Kupában. A KEK-ben és az UEFA Kupában egyaránt 2-2 párnak előselejtezőt kell játszani a 32-es, illetve a 64-es táblára kerülésért. Az EK-ban több év után azért nincs szükség selejtezőre, mert a Hamburg címvédő, s egyben bajnok is. A kupagyőzteseknél bővül a mezőny a walesi Swansea együttesével, s itt Skócia a védő Aberdeen mellett a Rangerst is indíthatja. Skócia először a kupatörténetben 5 klubbal próbálkozik: a bajnokoknál a Dundee United. a kupagyőzteseknél az Aberdeen és a Rangers, az UEFA Kupa-szereplő pedig a Celtic és a St. Mirren. A kupamérkőzések sorsolását július 6-án tartják Genfben.

A felsőházban végzett csapatok edzőinek gyormsérlegével folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1414852240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2019.07.01. 14:08:59

Nem voltam életemben túl sok magyar bajnokin, de a csepeli Fradi meccs egyike volt azoknak, amelyekre kilátogattam.

Sajnos.

"Kedves" Novák Dezsőnek utólag is azt üzenem, hogy azzal, hogy "nem értette", mit várt el a közönség, azzal elsősorban magáról állított ki szegénységi bizonyítványt. Meg persze azt a mentalitást is jól jelzi a nyilatkozata, ami miatt a magyar foci lehanyatlott.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2019.07.01. 14:08:59

Nem voltam életemben túl sok magyar bajnokin, de a csepeli Fradi meccs egyike volt azoknak, amelyekre kilátogattam.

Sajnos.

"Kedves" Novák Dezsőnek utólag is azt üzenem, hogy azzal, hogy "nem értette", mit várt el a közönség, azzal elsősorban magáról állított ki szegénységi bizonyítványt. Meg persze azt a mentalitást is jól jelzi a nyilatkozata, ami miatt a magyar foci lehanyatlott.
süti beállítások módosítása