Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 Bevezetés 2.

2019.09.23. 12:56 maribor_

1983. augusztus 8-14., a hónap második hete

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_headlines.jpgA seregélyesi Alkotás Termelőszövetkezetben jó ütemben halad a silókukorica betakarítása

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

augusztus 8.

Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkár eljuttatta a ciprusi kormányhoz a ciprusi helyzet igazságos és tartós rendezésével kapcsolatos javaslattervezetét. A dokumentumot Hugo Gobbi, az ENSZ-főtitkár ciprusi megbízottja nyújtotta át Nikosz Rolandisz ciprusi külügyminiszternek - közölte a ciprusi kormány szóvivője. Az ENSZ-főtitkár javaslatairól részleteket nem ismertetett a szóvivő. Hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy a főtitkár erőfeszítései a ciprusi görög és török közösség közvetlen tárgyalásainak előmozdítására irányulnak. Szpirosz Kiprianu ciprusi elnök, aki a görög szigeteken tölti szabadságát, a Cuellar-indítvány hírére úgy döntött, hogy Athénba utazik, és találkozik Andreasz Papandreu görög miniszterelnökkel, majd visszautazik Ciprusra - mondotta a szóvivő. Törökország 1974-ben megszállta Ciprus területének 40 százalékát. A sziget mesterséges megosztása következtében mintegy 200 ezer ciprusi görög kényszerült otthona elhagyására. A szigetország lakosságának 82 százaléka görög, 18 százaléka török nemzetiségű.

A szíriai légvédelem lelőtt egy izraeli felderítő robotrepülőgépet. A SANA szíriai hírügynökség jelentése szerint a repülőgép a Bekaa-völgy nyugati részén állomásozó szíriai csapatok állásait akarta felderíteni. Az izraeli hadsereg szóvivője Tel-Avivban azt mondta, hogy nincs tudomása az incidensről.

Guatemalából érkezett hírügynökségi jelentések a hadseregtől szerzett értesülések alapján arról tudósítottak, hogy katonai puccsal megfosztották hatalmától Efrain Rios Montt guatemalai elnököt. E közlések alapján úgy tudják, hogy a lázadó katonák élén Oscar Humberto Mejia Victores tábornok, Montt hadügyminisztere áll. A guatemalai rádióban a nap folyamán beolvasták a hadsereg közleményét, amely szerint valamennyi haderőnem parancsnokai támogatják az új vezetést. A katonai vezetők azzal vádolják Rios Monttot, hogy elnökségéből „egy vallásos és fanatikus csoport húzott hasznot”. A hadsereg főparancsnoksága bejelentette Rios Montt távozását és közölte: Oscar Humberto Mejia hamarosan elnöki minőségben sajtótájékoztatót tart. Az elnöknek és a lázadók vezérének, Mejia tábornoknak tartózkodási helyéről egyelőre nincsenek pontos értesülések. A hírügynökségek a hadsereg lázadó egységei és az elnökhöz hű alakulatai közötti lövöldözéseket jelentettek az elnöki palota környékéről, kevéssel azután, hogy a puccsisták tényként jelentették be a hatalom átvételt. Egyes jelentések szerint az elnök hívei kemény ellenállást fejtenek ki. A puccs hátterét világítja meg az a hondurasi illetékesektől idézett jelentés, amely szerint Mejia tábornok előző nap Tegucigalpában megbeszélést folytatott a hondurasi hadsereg főparancsnokával, a salvadori hadügyminiszterrel és amerikai katonai vezetőkkel. A magas rangú amerikai tisztek az Egyesült Államoknak a Panama-csatorna övezetében működő déli parancsnokságán teljesítenek szolgálatot. Efrain Rios Montt 1982. március 23. óta töltötte be az elnöki tisztséget a közép-amerikai országban. Katonai puccsal, háromtagú junta tagjaként került az ország élére. Három héttel később a hadsereg elnökké választotta. Az utóbbi 15 hónapban egyes jelentések szerint - tízszer kíséreltek meg a hadsereg különböző tisztjei államcsínyt Rios Montt elnök ellen. A 7,5 millió lakosú Guatemalában 1954 óta, amikor amerikai beavatkozással megbuktatták az akkori haladó kormányt, különböző jobboldali katonai diktatúrák váltogatják egymást.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_oscar_mejia_victores.jpgAki átvette a hatalmat: Oscar Humberto Mejia Victores tábornok

augusztus 9.

Fahd szaúd-arábiai király fogadta Robert McFarlane-t, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottját, és egyórás megbeszélést folytatott vele. Az amerikai különmegbízott Szaúd-Arábiában nem örvendett túlságosan meleg fogadtatásnak. Megérkezése után 24 órát kellett várnia arra, hogy az uralkodó fogadja. Előtte egyetlen hivatalos személy sem tárgyalt vele - a szokásostól eltérően Szaúd al-Fejszal külügyminiszter sem. Szaúd-arábiai látogatását befejezve, néhány órás ammani kitérővel McFarlane Bejrútba utazott tovább. Ammanban Husszein jordániái király fogadta az amerikai elnöki megbízottat.

A Jemeni Arab Köztársaság fővárosába, Szanaába érkezett Jasszer Arafat, a PFSZ vb elnöke. Arafat a palesztinai forradalom legfelsőbb katonai tanácsának ma kezdődő ülésén elnököl. A katari hírügynökség közlése szerint Arafat szanaai tartózkodása során találkozik Ali Abdullah Szaleh köztársasági elnökkel is.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_jasszer_arafat.jpgArafat mögött a PFSZ vezetőinek többsége

Az iráni erők két katonai jelentőségű magaslatot foglaltak vissza Mehran város közelében - jelentette be az iráni hadsereg közleménye. Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség szerint a hadművelet második támadási hulláma sikerrel zárult. Az IRNA közölte azt is, hogy a támadás során az iráni csapatok három iraki zászlóaljat tettek harcképtelenné és több mint kétszáz hadifoglyot ejtettek. Egy iraki katonai szóvivő szerint az iraki csapatok „elérték céljukat” Mehran térségében és a „megfelelő pillanatban megszüntetik a város és a környező iráni falvak elleni ostromot”. Katonai és egyéb megfontolásokból Bagdad visszavonja támadó erőit az iráni területről. Az INA iraki hivatalos hírügynökség a katonai szóvivőt idézve azt közölte, hogy az iraki erők célja az „ellenséges csapatok szétzúzása volt”. A Teheránban tartózkodó Abe Sintaro japán külügyminisztert Rafszandzsani, az iráni parlament elnöke arról tájékoztatta, hogy Teherán lezárja a Hormuzi-szorost, ha Irak támadást intéz a Kharg-szigeti olajberendezések ellen - adta hírül egy japán szóvivő.

Nagaszakiban mintegy százhúszezer ember részvételével tömeggyűlésen emlékeztek meg a város elleni atomtámadás 38. évfordulójáról. A megmozdulás részvevői 11 óra 2 perckor - annak idején ebben az időpontban robbant a bomba - egyperces hallgatással adóztak a 74 ezer áldozat emlékének. Nagaszaki polgármestere a tömeg előtt elhangzott beszédében azt javasolta, hogy indítsanak békeküldöttséget a két világhatalom vezetőihez. Nagaszaki legyen az utolsó város, amely átélte az atomtámadást - jelentette ki a polgármester, és a továbbiakban olyan nemzetközi orvosközpont létrehozását sürgette, amely az atomtámadás túlélőit részesítené gyógykezelésben.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_nagaszaki_beketuntetes.jpgA Békemenet ’83 nevű atomfegyver-ellenes felvonulás részvevői Nagaszaki utcáin

Daniel Ortega, a nicaraguai kormányzó tanács koordinátora figyelmeztetett arra a veszélyre, hogy a hadgyakorlat ürügyén Hondurasba érkező amerikai csapatok támadást indíthatnak országa ellen. Újságíróknak adott nyilatkozatában elmondotta: ebben a helyzetben a sandinista forradalom kénytelen felkészülni arra, hogy megvédje az ország minden talpalatnyi földjét. A nicaraguai vezető sajtóértekezletével egyidejűleg Hondurasba érkeztek azok az amerikai műszaki alakulatok, amelyeknek az a feladatuk, hogy előkészítsék a mintegy 5-6000 amerikai katona folyamatos odaérkezését. A hétvégén amerikai és hondurasi haderők részvételével megkezdődtek az eddigi legnagyobb arányú közép-amerikai hadgyakorlatok, méghozzá a nicaraguai határok tőszomszédságában.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_honduras.jpgÖzönlik az amerikai hadianyag Hondurasba, a nagyszabású közép-amerikai hadgyakorlat színhelyére. Képünkön fegyvereket rakodnak ki egy C-141-es szállítógépből

augusztus 10.

Az Elnöki Tanács Terpitkó András ny. pénzügyőr vezérőrnagynak, a Vám- és Pénzügyőrség nyugalmazott parancsnokának, politikai, közéleti tevékenysége, valamint több évtizedes példamutató szolgálata elismeréséül - 70. születésnapján - a Szocialista Magyarországért Érdemrendet adományozta.

A Minisztertanács Házi Vencel és Szarka Károly külügyminiszter-helyetteseket más fontos megbízatásukra való tekintettel - érdemeik elismerése mellett - tisztségükből felmentette. A Minisztertanács ezzel egyidejűleg Esztergályos Ferencet külügyminiszter-helyettessé kinevezte.

A Szovjetunióban újabb mesterséges holdat bocsátottak föld körüli pályára. A Kozmosz-1488 fedélzetén űrkutató műszereket helyeztek el, amelyek rendben működnek.

Genfben befejeződött a fajüldözés és a faji megkülönböztetés elleni harc II. világkonferenciájának általános vitája. A felszólalók túlnyomó többsége megbélyegezte a dél-afrikai fajüldöző rendszert, mert saját országában és az általa törvénytelenül megszállt Namíbiában kegyetlen fajüldöző terrort folytat. A szónokok hangsúlyozták, hogy a fajüldözés és a faji megkülönböztetés bűncselekmény az emberiség ellen. Felhívták a figyelmet arra, hogy a dél-afrikai fajüldözőknek és az izraeli cionistáknak az önálló nukleáris fegyvertár megteremtésére irányuló együttes erőfeszítései súlyosan veszélyeztetik a független Afrika és az egész világ békéjét.

Az észak-írországi zavargások során egy brit katona megölt egy 22 éves fegyvertelen tüntetőt. Thomas Reillyt Belfast katolikus negyedében a gyújtogató fiatalok és a biztonsági erők közötti összecsapás során egy lövedék mellén találta, és a kórházban belehalt sérülésébe. A katona ellen gyilkosságért vádat emeltek. Az utóbbi évek során több brit katonát állítottak gyilkosság vádjával bíróság elé, de eddig egyet sem ítéltek el.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_belfast.jpgBelfast katolikus negyedében a tüntetők gépkocsikat gyújtottak fel, a rendőrség gumilövedékekkel támadt a tömegre

Bejrút nemzetközi repülőterére tucatnyi ágyúlövedék csapódott be. Egy polgári személy meghalt, többen megsebesültek. A bejrúti rádió híradása szerint a repülőtér lövése csaknem egybeesett a drúz és a keresztény milíciák között a közeli hegyekben kirobbant tűzpárbajjal. Jelentés érkezett arról is, hogy lövedék csapódott be a repülőtértől nem messze levő amerikai tengerészgyalogos-támaszpont közvetlen közelébe, de sebesülést nem okozott. Bomba robbant egy palesztin kórházban a szabrai és a satilai palesztin menekülttábor közelében. Három személy - köztük két gyermek - megsebesült, anyagi károk is keletkeztek.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_palesztin_menekulttabor.jpgA palesztinok sorsa: nemzeti otthon helyett menekülttáborok

Az utóbbi hetek zavargásai során történt rombolások, gyújtogatások és fosztogatások következtében zűrzavar uralkodik a Sri Lanka-i gazdaságban. Sok üzlet bezárt, ezrek vesztették el állásukat. A nemzetiségi összetűzések idején nemcsak több fontos ipari létesítmény és sok kisüzem pusztult el, hanem a kereskedelmi hálózat egy része is tönkrement. Ráadásul a rizskereskedelmet korábban jórészt a politikai jogaiktól most megfosztott tamilok bonyolították le. A Sri Lanka-i gazdaság az 1970-es években dinamikusan fejlődött: a gazdasági növekedés üteme évi átlag hat százalék körül mozgott, és még tavaly is több mint ötszázalékos volt, de az idén stagnálni fog.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_sri_lanka_colombo.jpgColombo, a főváros, a zavargások és a kijárási tilalom idején

Honduras az egyetlen közép-amerikai állam, amely három olyan országgal is határos, ahol fegyveres harc folyik a nemzeti függetlenségért és a társadalmi felszabadításért. A Pentagon éppen emiatt fordít nagy figyelmet a hondurasi fejleményekre, ezért jut különleges hely az országnak az amerikai stratégiában - mutatott rá egyebek között a Rabotnicseszko Delónak adott nyilatkozatában Rigoberto Padilla Rush, a Hondurasi KP főtitkára. A hondurasi hadsereg a „középamerikai csendőr” szerepét játssza. A hondurasi kommunisták azonban úgy vélik, hogy ami a tisztek és a katonák politikai nézeteit illeti, a hadsereget nem lehet egységes egésznek tekinteni. Vannak köztük olyanok, akik nem értenek egyet a hondurasi vezetés politikájával. Ez év áprilisában - emlékeztetett a Hondurasi KP főtitkára - megalakult az országban a forradalmi mozgalom egységes vezetősége. De a hat politikai szervezetet tömörítő országos vezetőség még nem jutott el az egységnek olyan szintjére, mint néhány szomszédos ország hasonló testületé. A hondurasi kommunisták - mint az országos vezetőség magvát jelentő erő, amely köré a különböző hazafias és demokratikus erők tömörülnek - tudatában vannak a fronton belüli politikai és ideológiai különbségeknek, azon fáradoznak, hogy a közös ellenséggel szembeni küzdelem sikere érdekében ezeket a nézetkülönbségeket mielőbb leküzdjék. A hondurasi haladó erők fő feladata jelenleg: csapást mérni Alvarez Martinez tábornok fasiszta klikkjére. A kormány politikája ellen egyre nő a népi elégedetlenség. A legkülönbözőbb társadalmi rétegek, a katolikus egyház, de a hadsereg soraiban is mind többen adnak hangot tiltakozásuknak - mutatott rá végül Rigoberto Padilla Rush.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_nicaraguai_ellenforradalmarok.jpgNicaraguai ellenforradalmárok a CIA egyik kiképzőtisztjével a hondurasi határon

augusztus 11.

A szovjet külügyminisztérium a moszkvai amerikai nagykövetségen átadott jegyzékben tiltakozott amiatt, hogy az Egyesült Államok haditengerészetének hajói provokációt követtek el egy szovjet kereskedelmi hajó ellen. Mint a jegyzék rámutat, az eset az utóbbi napokban történt a Csendes-óceánon, a közép-amerikai térségben, ahol az Alekszandr Uljanov elnevezésű kereskedelmi hajó szokásos üzleti útját teljesítette. A tengerhajózás általánosan elfogadott elveit megsértve, amerikai hadihajók - két torpedóromboló és egy fregatt - teljesen megközelítették a szovjet kereskedelmi hajót, és olyan megengedhetetlen, elfogadhatatlan kikérdezésnek vetették alá, amelyet nem lehet összeegyeztetni a nemzetközi hajózással. Az egyik torpedóromboló fedélzetéről felszálló helikopter a hajó fölé repülve fényképeket készített róla. A jegyzék hangoztatja, hogy e kihívó akciókat nem lehet másként tekinteni, mint semmivel sem leplezhető, törvénytelen és veszélyes, önkényes cselekedetnek. Az Egyesült Államok kormányának tisztában kell lennie azzal, hogy a hasonló lépések lehetséges következményeiért minden felelősség az amerikai félre hárul. Az amerikai provokatív cselekedet, mint erre a moszkvai rádió angol nyelvű adása utalt, összefüggésbe hozható az Egyesült Államok nagyszabású flottafelvonulásával a közép-amerikai vizeken, amelynek célja - mutatnak rá moszkvai értékelők - nyomás gyakorlása Nicaraguára és a térség függetlenségéért küzdő erőkre.

Egy hordozórakétával három mesterséges holdat, a Kozmosz 1490-et, 1491-et és 1492-t állították pályára a Szovjetunióból. A „hármas iker” az űrrepülés olyan elemei és készülékei kidolgozásának kikísérletezésére szolgál, amelyek szovjet polgári repülőgépek és tengerjáró hajók helyzetmeghatározására szolgálnak. Valamennyi műhold berendezései hibátlanul működnek.

Újabb összecsapásokról érkeztek hírek az észak-írországi Belfastból. Több száz gyászoló kísérte utolsó útjára a két napja egy brit katona által agyonlőtt katolikus fiatalembert, Thomas Rileyt. A városban több járművet feldöntöttek és felgyújtottak. A tüntetők köveket és benzines palackokat dobáltak a rendőrökre. Két rendőr megsebesült, tíz embert letartóztattak.

Ismét tüzérségi támadás érte a bejrúti nemzetközi repülőteret. Két lövedék csapódott be a légi irányító központ és a kifutópálya környékén. Mint Tel-Avivban egy katonai szóvivő közölte, a falangisták és a drúz fegyveresek között dúló harcoknak izraeli áldozatai is voltak: egy izraeli állásba becsapódott lövedékek két izraeli katonát megöltek, négyet pedig megsebesítettek.

Robert McFarlane amerikai különmegbízott Jeruzsálemben megbeszélést tartott Menahem Begin kormányfővel, Jichak Samir külügy- és Mose Arensz hadügyminiszterrel. A jelentések szerint az amerikai diplomata tájékoztatta tárgyaló partnereit a szíriai vezetőkkel folytatott sikertelen megbeszéléseiről. Samir egyébként nyilatkozatában elutasította, hogy az izraeli csapatokat a libanoni-izraeli nemzetközi határra vonják vissza. Samir a Likud lapjának, a Yoman-Hasavuának adott interjújában ismét ahhoz a feltételhez kötötte az izraeli megszálló hadsereg kivonását, hogy a Libanonban tartózkodó többi külföldi erőket is egyidejűleg vonják ki.

A Srí Lanka-i tamil ellenzéki pórt, az Egyesült Tamil Felszabadítási Front az ENSZ főtitkárához intézett üzenetben a világszervezet békefenntartó erőinek beavatkozását kérte a Srí Lanka-i tamilok megvédésére. A párt 16 parlamenti képviselője hamarosan elveszítheti mandátumát a törvényhozásban. A múlt héten hozott törvény értelmében, mint jelentettük, minden parlamenti képviselőnek esküt kell tennie, hogy támogatja Srí Lanka állami egységét. A tamil ellenzéki képviselők, akik külön tamil állam hívei, nem hajlandók ilyen esküt tenni.

Első jelentések szerint emberek tízezrei vonultak az utcákra Chile városaiban, a meghirdetett negyedik országos tiltakozási napon. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a rohamrendőrség könnygázzal oszlatta szét a tüntető tömeget a santiagói jogi egyetem környékén. A tiltakozási nap alkalmából beszüntették a munkát a bányászok, a kikötői munkások, a közlekedési vállalatok és a közszolgáltatások dolgozói. Bezárták kapuikat az iskolák és a felsőoktatási intézmények. A katonai rendszer este fél héttől reggel fél hatig tartó kijárási tilalmat rendelt el Santiagóban. Pinochet tábornok 18 ezer katonát rendelt a fővárosba, akik még előző este megszállták a stratégiai fontosságú helyeket. Gumibottal és könnygázzal szerelték fel őket, de engedélyt kaptak a fegyverhasználatra is. Az utcákon géppuskákkal felszerelt páncélkocsik cirkálnak. Valparaisóban, ahol a legutóbbi tiltakozó napon különösen nagyméretű megmozdulásokra került sor, korlátozták a gépkocsik és más járművek forgalmát. A megmozdulások előjátékaként ugyancsak gumibotokkal és könnyfakasztó gránátokkal felfegyverzett rendőrök kergették szét előző este diákok és asszonyok egy csoportját. A tüntetők hozzátartozóit korábban Pinochet titkosrendőrei hurcolták el, és a felvonulók most szeretteik szabadon bocsátását követelték. Az esti tüntetések idején autókat gyújtottak fel, és felrobbantották az egyik rádióállomás adótornyát. 

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_santiago_de_chile.jpgA chilei biztonsági erők páncélautói Santiago utcáin

augusztus 12.

Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára, Somogy megyébe, a Balatonboglári Állami Gazdaságba látogatott. A vendéget Tanai Imre, a Somogy megyei pártbizottság titkára, Varga-Sabján László, a KISZ Központi Bizottságának titkára és Nagyistók László, a KISZ KB építőtáborok bizottságának titkára fogadta. A megye életéről Tanai Imre tájékoztatta a vendégeket, majd Mészáros Győző, az állami gazdaság igazgatója számolt be a gazdaságban végzett munkáról s arról a fontos szerepről, amelyet a nyári ifjúsági építőtáborok játszanak az üzem életében. Mint elmondta, a kiterjedt gyümölcs- és szőlőültetvényekkel rendelkező gazdaságban ez év júniusának közepétől e hét végéig csaknem kétezer KISZ-fiatal dolgozott. A többségük a gyümölcsszedésnél, válogatásnál, csomagolásnál segített, s Békés, Csongrád, Borsod és Szabolcs-Szatmár megyéből érkezett. Nélkülük szinte megoldhatatlan gond volna a gyümölcs szedése. A jövőben jobb szervezéssel a gazdaság és a diákok számára egyaránt eredményesebbé akarják tenni a táborokat. Ezután Varga-Sabján László az építőtáborok országos helyzetéről tájékoztatta Maróthy Lászlót, aki a program további részében a gazdaság péntekhegyi gyümölcsösét látogatta meg, végül pedig a lengyeltóti KISZ-táborban az építőtábori tanács tagjaival folytatott beszélgetést.

A Magyar Hajó- és Darugyár angyalföldi gyáregységében tizenhat tonnás úszódarut bocsátottak vízre. A szovjet megrendelésre készülő darun már elvégezték a szárazföldi munkálatokat, s a további szereléseket a vízen folytatják. A gyár a tervidőszak végéig - a szerződés értelmében - összesen nyolc hasonló darut szállít szovjet partnerének. Egyet már átadtak, a most vízre bocsátott berendezés lesz a második. A munka ütemezése szerint jövőre három, 1985-ben pedig újabb két 16 tonnás, úszódarut készítenek. A korszerű berendezések önjárók, tehát saját hajtóművük van, s tengeri kikötőkben alkalmazhatók különféle áruk ki- és berakására. Külön előnye, hogy a víz szintje alatt levő raktárterekből is ki tudja emelni az árut. A vízre bocsátott daru szerelését, a szükséges gépi és elektromos berendezések beépítését várhatóan októberben fejezik be, s akkor vontatják el a leningrádi kikötőbe, ahol a város árvízvédelmi gátjának építésénél dolgozik majd.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_uszodaru.jpgMár vízen az úszódaru

Genfben befejezte munkáját a fajüldözés és a faji megkülönböztetés elleni harc kérdéseivel foglalkozó világkonferencia. A tanácskozáson százharminc ország és több nemzetközi szervezet képviselői vettek részt. A konferencián elfogadott nyilatkozat aláhúzza, hogy a fajüldözés, a faji megkülönböztetés és az alapvető emberi jogok megsértése a nemzetközi helyzet kiéleződéséhez vezet. A fajüldözés és a faji megkülönböztetés teljes felszámolása korunk aktuális feladata. A konferencia részvevői élesen elítélték a Dél-afrikai Köztársaság hatóságait, amiért továbbra is apartheidpolitikát folytatnak, és hangsúlyozták: „Mindazok, akik támogatják az apartheid rendszerét, cinkosok e bűncselekmény tovább élésében.” A nyilatkozat követeli „a dél-afrikai rezsim elleni szankciók szigorú és lelkiismeretes megvalósítását”. A konferencia megerősítette, hogy Dél-Afrika és Namíbia népeinek nemzeti függetlenségükért és a demokratikus állam megteremtéséért folytatott harca törvényes. Felhívta a nemzetközi közösséget, hogy fokozza az ezeknek a népeknek és nemzeti felszabadító mozgalmaknak nyújtott erkölcsi, politikai és anyagi támogatást. A konferencia részvevői azt is követelték. hogy Izrael vessen véget a megszállt arab területek palesztinai és más származású lakosságával szemben alkalmazott faji megkülönböztetésnek. Felhívták a figyelmet az Izrael és a Dél-afrikai Köztársaság közötti katonai-nukleáris együttműködés veszélyeire. A konferencia felszólította az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy a szégyenletes jelenség teljes felszámolása érdekében másodszor is nyilvánítson egy évtizedet a fajüldözés és a faji megkülönböztetés elleni harc évtizedének. Tizenkét nyugati ország - köztük Anglia, Franciaország, az NSZK és mások - képviselői a nyilatkozat ellen szavaztak. A konferencia széles körű akcióprogramot fogadott el a fajüldözés és a faji megkülönböztetés megszüntetésére.

India felajánlotta Junius Dzsajavardene Sri Lanka-i elnöknek, hogy közvetítő missziót vállal a szigetország tamil és szingaléz lakossága közötti viszály rendezése érdekében. Indira Gandhi miniszterelnök az indiai parlament alsóházában mondott beszédében bejelentette: az ajánlat értelmében India hajlandó közreműködni, hogy a szomszédos országban élő tamilok egy egységes Srí Lanka keretein belül találjanak tartós megoldást problémáikra. A miniszterelnök a továbbiakban leszögezte: India nem támogatja a Sri Lankán, illetve Indiában élő tamiloknak azt a követelését, hogy önálló államot hozzanak létre.

Chileiek százezrei tüntettek Santiagóban és az ország más nagyvárosaiban a katonai diktatúra ellen. A legfrissebb jelentések szerint tizenhét ember - köztük több nő és gyermek - vesztette életét, és több százan sebesültek meg a diktatúraellenes tiltakozási napon. Nem hivatalos közlés szerint több mint ötszáz embert letartóztattak. Santiagóban az iskolák többsége reggel nem kezdte meg a tanítást, az üzemek nagy részében akadozott a termelés, az üzletek zárva maradtak, nem közlekedtek az autóbuszok. A hatóságok a fővárosban és más nagyobb városokban tizenkét órás kijárási tilalmat rendeltek el, ennek ellenére egész nap tartottak a tüntetések. Santiagóban a külvárosi kerületekben, sőt magában a központban is barikádokat emeltek. A rohamrendőrség több helyütt fegyverét használta az összegyűlt tömegek szétoszlatására. Az esti órákban a lakosok az immár hagyományossá vált módon juttatták kifejezésre tiltakozásukat a rémuralmi rendszer ellen: lábasokkal csaptak koncertet, amihez az autósok tülkölése csatlakozott. A rendőrök nem kímélték az eseményekről tudósító külföldi újságírókat sem. Mint a DPA nyugatnémet hírügynökség jelentette, a Nemzeti Könyvtár épülete előtt a rendőrök ökölcsapásokkal támadtak a ZDF nyugatnémet televíziós társaság forgatócsoportjára, filmjeiket elkobozták, a kamerákat összetörték. A késő esti órákban a fővárosban épített barikádoknál közelharc robbant ki a tiltakozók tömegei és a rendőrök egységei között.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_santiago_de_chile_2.jpgA chilei rendőrség tüntető fiatalokat tartóztat le és motoz meg Santiagóban

augusztus 13.

Budapest Főváros Tanácsa, a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége és a Magyar Írók Szövetsége mély megrendüléssel tudatja, hogy Vas Zoltán író, Budapest főváros volt polgármestere, a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetségének tagja életének 81. évében hosszan tartó betegség után elhunyt. Temetése 1983. augusztus 22-én 13 órakor lesz a Farkasréti temetőben.

Fiatalon, a Magyarországi Tanácsköztársaság idején csatlakozott a kommunistákhoz. A Horthy-korszak nagy részében börtönben vagy emigrációban volt. 1940-ben a Szovjetunióba emigrált, ahonnan 1944 végén szovjet katonatisztként tért haza. A Rákosi-korszakban fontos gazdaságpolitikai hivatalokat viselt: a Gazdasági Főtanács vezetője (1945–1949) és az Országos Tervhivatal vezetője (1949–1953) volt. Ekkoriban a párt legbefolyásosabb tagjai közé tartozott, de 1953-ban kegyvesztetté vált, és Nagy Imre köréhez csatlakozott. A forradalom alatt, október 26-án a Közellátási Kormánybiztosság elnökévé, majd október 28-án közellátási kormánybiztossá nevezték ki. November 4-én Nagy Imrével együtt a jugoszláv követségre menekült, ahonnan november 18-án távozott. Romániába, Snagovba internálták, ahonnan 1958 végén tért haza. A Nagy Imre-perből kihagyták, az Elnöki Tanács kegyelemben részesítette. 1957-ben megszüntették képviselői helyét is, és nem igazolták át az MSZMP-be. Ettől kezdve írással foglalkozott és haláláig nem játszott közéleti szerepet. 1973-ban, Nem a tejes csenget című, tervezett visszaemlékezése kapcsán izgatás miatt eljárást indítottak ellene. A könyv végül Vas halálát és a rendszerváltást követően jelent meg, Betiltott könyvem címmel.

Valid Dzsumblatt, a Libanoni Haladó Szocialista Párt elnöke Ammanban Husszein jordániai királlyal tárgyalt, majd a szaúd-arábiai kormány meghívására Dzsiddába érkezett. Kijelentette: a drúz milíciák egyelőre nem szüntetik be a bejrúti repülőtér tüzérségi lövését, mert a repülőteret a hadsereg a drúzok elleni hadműveletekre is igénybe veszi. - Többé nem fogadom el a drúzokra kényszerített ostromállapotot - mondotta -, harcolni fogunk a végsőkig.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_dzsumblatt_gemajel.jpgEgy archív kép: Dzsumblatt és Gemajel, az egykori szövetségesek most egymás torkának esnek

Az amerikai elnöki különmegbízott, Robert McFarlane megbeszélést folytatott Jeruzsálemben Samir izraeli külügy- és Arensz hadügyminiszterrel, majd visszatért Bejrútba.

Az Izraeli KP KB Politikai Bizottsága mély aggodalmát fejezte ki az amerikai és az izraeli kormánynak az Izrael által megszállt libanoni területek jövőjét illető terveivel kapcsolatban. McFarlane küldetése egyedül arra irányul, hogy segítsen véglegessé tenni a megszállást és Libanont amerikai-izraeli támaszponttá tenni - hangoztatja a párt nyilatkozata.

Tomas Borge nicaraguai belügyminiszter sajtóértekezletén bejelentette, hogy az ország északi részén zajló heves harcokban 100 ellenforradalmár és 20 kormánykatona vesztette életét. Az ellenforradalmárok hondurasi területről hatoltak be az országba, számukat Borge nem közölte. A hondurasi határon csapatokat vontak össze, hogy szükség esetén a Nicaraguában harcoló ellenforradalmárok segítségére siethessenek. Salvadori kormányrepülőgépek a hazafiak feltételezett állásait bombázták a fővárost körülvevő hegyekben. A fővárostól 30 km-re északra levő, erdős Guazapa vulkán már régóta a hazafiak erős bázisa. A salvadori kormányhadsereg helikopterekkel és amerikai gyártmányú harci gépekkel a fővárostól alig 7 km-re levő San Salvador vulkánon is támadta a hazafiak feltételezett állásait.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_nicaragua.jpgNicaraguai önkéntesek a frontra indulnak

A legújabb jelentések szerint 27-re emelkedett Chilében az országos tiltakozási hullám részvevői és a rend- fenntartó erők közötti összecsapások áldozatainak száma. Hírügynökségek jelentései szerint 62 ember sebesült meg, a rendőrség több mint 1200 személyt vett őrizetbe. Ugyanezen a napon a chilei ellenzéki polgári pártok és egyházi személyek élesen bírálták Pinochet kormányzatát, amiért a rendfenntartó erők kiprovokálták e súlyos összecsapásokat. A Pinochet-rendszerrel szemben álló politikusokat, pártvezetőket és volt parlamenti képviselőket tömörítő szervezet, a PRODEN képviselői Santiagóban sajtóértekezletet tartottak. Ezen leszögezték: a súlyos összecsapásokért és a vérengzésért elsősorban magát Pinochetet terheli a felelősség. Figyelmeztettek arra, hogy a jövőben újabb kormányellenes tiltakozási akciók várhatók. A katolikus egyház több képviselője is tiltakozott a véres események miatt. Juan Francisco Fresno, Santiago érseke megegyezést sürgetett a kormányzat és az ellenzék között.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_santiago_de_chile_3.jpgAkcióban Pinochet rendőrei

augusztus 14.

Bejrútban megbeszélést tartott Elie Szalem libanoni külügyiminiszter és Robert McFarlane amerikai különmegbízott. A libanoni Suf-hegységben folyó harcokról, a bejrúti repülőtér lezárásához vezető eseményekről, valamint McFarlane szombati izraeli tárgyalásairól és segítőtársának, Richard Fairbanks-nek a jövő hétre tervezett damaszkuszi látogatásáról volt szó.

A líbiai fővárosba, Tripoliba érkezett Nirnr Szaleh (mozgalmi nevén Abu Szaleh), az El-Fatah palesztin szervezet Jasszer Arafattal szemben álló erőinek egyik vezetője - adta hírül a JANA líbiai hírügynökség. A palesztin politikust és a vezetése alatt álló küldöttséget az este folyamán fogadta Abu Bakr Junisz Dzsabir, a líbiai fegyveres erők főparancsnoka.

A dél-afrikai légierő nagyarányú bombatámadást hajtott végre Kangamba város ellen - jelentette az Angolai Népi Köztársaság nemzetvédelmi minisztériumára hivatkozva az Angop angolai hírügynökség. A barbár bombázásban a várost teljesen lerombolták. Ezzel egy időben - hangzik az Angop jelentése - a dél-afrikai hadsereg mintegy tízezer katonát vont össze a dél-angolai tartományokban, majd megkezdődött a dél-afrikai harccsoportok északi irányba történő előnyomulása. A hírügynökség közlése szerint a most porig bombázott Kangamba térségében előzőleg az angolai népi felszabadító fegyveres erők egységei augusztus 2. és 10. között megsemmisítő vereséget mértek a Dél-Afrika által támogatott ellenforradalmi csoportosulásokra, és meghiúsították a város elfoglalására irányuló kísérleteiket. A harcokban 1100 ellenforradalmár halt meg. A dél-afrikai csapatösszevonások Angola déli részén, benyomulásuk az országba: újabb nagyszabású Angola-ellenes dél-afrikai agresszió kezdete - állapítja meg az Angop. A hírügynökség közölte, hogy a dél-afrikai légierő gépei sok település ellen napalmbombákat is bevetettek.

Chilében újabb rendőri brutalitások közepette temették el az eddigi sortüzek áldozatait. Az utóbbiak számáról még a junta szóvivője is elismert annyit, hogy a negyedik országos tiltakozási nap kezdete óta huszonnégy ember vesztette életét. Hírügynökségek ennél magasabb számokat említenek, a kórházi jelentésék pedig hozzáteszik, hogy tucatszám ápolnak súlyos sebesülteket, akiknek sérüléseit lövések okozták. Az áldozatok temetésén a chilei fővárosban sok helyütt nagy tömeg gyűlt egybe, és az emberek a diktatúrát elítélő jelszavakat kiabáltak. A rendőrség beavatkozott. Santiago városának központi temetőjében a rendőrök könnygázgránátokat hajítottak a tömegre, és amikor az emberek el akartak menekülni a gáz elől, visszaszorították őket a temetőkert falai mögé. Az egyik munkásnegyed temetőjében a rendőrök lőfegyverüket is használták, de egyelőre nem tudni, hogy csak figyelmeztető lövéseket adtak-e le, avagy a tömeg közé lőttek. Az emberi jogok chilei bizottsága felkérte az ENSZ-főtitkárt. hogy sürgősen vizsgáltassa ki a chilei fegyveres erők által a legutóbbi országos tiltakozási napon elkövetett erőszakos cselekményeket. Az üzenet elítéli a békés tüntetőik ellen alkalmazott brutális módszereket, és közli az ENSZ- főtitkárral, hogy több mint 1500 embert tartanak letartóztatásban.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_santiago_de_chile_4.jpg„Demokráciát Chilének, büntetést a gyilkosoknak!” - hirdeti a felirat a tüntetéssé nőtt temetési menet élén Santiagóban

A Kozmosz-1443-at a közös repülési program befejeztével moszkvai idő szerint 18 óra 4 perckor leválasztották a Szaljut-7-Szojuz T-9 komplexumról. A leválasztást és a Kozmosznak az űrkomplexumtól való eltávolodását az űrállomás két lakója, Vlagyimir Ljahov és Alekszandr Alekszandrov ellenőrizte. A Kozmosz-1443 március 10-én kapcsolódott a Szaljut-7 űrállomáshoz, és ezzel három tonna teher érkezett az űrkomplexumra: az odaszállított eszközök az állomás működésének fenntartását és a kísérletek végrehajtását szolgálták. A két űrhajós - hetedik hete dolgoznak a kozmoszban - folytatja a terv szerinti kísérletek végrehajtását. Az adatok szerint mind a Szaljut-7-Szojuz T-9 komplexum, mind pedig a leválasztott Kozmosz-1443 fedélzeti berendezései kielégítően működnek.

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_reklam_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_reklam_4.jpg

Kékfény:
Súlyos baleset történt a fővárosban. Tokaji Zoltán 19 éves üllői gépkocsivezető Budapesten, a XV. kerületi Felszabadulás útján teherautóval felhajtott a gyalogjárdára, és elütött három gyalogost. Kóczián Erika 17 éves budapesti tanuló életét vesztette, a másik két gyalogos könnyebben megsérült. A vizsgálat eddigi megállapítása szerint Tokaji figyelmetlenül vezette a teherautót. A rendőrség őrizetbe vette a gázoló gépkocsivezetőt, jogosítványát bevonta, és szakértő bevonásával megkezdte a vizsgálatot.

Közlemények:
A Magyar Nők Országos Tanácsa és a Magyar Népművelők Egyesületének elnöksége pályázatot hirdet Szabadidő-család-művelődés címmel. Felhívja a családokat, közösségeket, valamennyi érdeklődőt: 5-10 oldalas pályaművekben ismertessék a művelődési szokásokat, lehetőségeket, igényeket. Mutassák be a művelődési intézmények programjait, a közművelődés eredményes formáit, írják le az erre vonatkozó véleményüket, javaslataikat. A pályaművek december 1-ig küldhetők el a Magyar Nők Országos Tanácsának címére (Budapest VI. kerület, Népköztársaság útja 124. 1391). A kiváló pályaművek szerzőinek több - ötezer forintos első, háromezer forintos második és ezerforintos harmadik - díjat adnak át.

Augusztus 15-től megkezdődik a BKV-tanulóbérletek érvényesítése az 1983-1984-es tanévre, illetve az új bérletek kiadása. A 14 éven aluli gyermekek több tanévre szóló bérlete október 5-én 20 óráig, illetve az érvényesítésnek megfelelő tanév végéig érvényes. Tizennégy éves korig a tanulóbérlet váltásakor a tanuló személyi adatait a szülő személyi igazolványával vagy anyakönyvi kivonattal, vagy gyámhatósági, illetve egyéb hivatalos szerv által kiállított igazolással kell igazolni. Tizennégy éves kortól a bérleteik kiadásához és érvényesítéséhez egyaránt a személyi igazolvány bemutatása szükséges. Az új utazási igazolvány kiváltásához egy 4X4 centiméteres, egy évnél nem régebbi igazolványkép szükséges. Az érvényesítés és az új bérletigazolványok kiadása az arra kijelölt, hirdetményeken feltüntetett bérletpénztárak és HÉV-személypénztárak feladata.

A MAHART értesíti az utazóközönséget, hogy augusztus 13-án, szombaton a Dunaújváros-Budapest-Esztergom-Budapest-Dunaújváros útvonalon a szárnyas hajó technikai okok miatt nem közlekedik.

Psyché megkülönböztetett titoktartással kezeli társkeresését. Tel.: 111-309, munkanapokon 14-18 óráig. Levélcím: Bp. Pf.: 666. 1399.

Házasság:
165 cm magas, 43 éves, józan életű, nem dohányzó. nyugodt természetű, gyermektelen, több éve elvált, magányosan élő fizikai dolgozó megismerkedne kizárólag házasság céljából, korban hozzáillő, nem dohányzó, házias, egyszerű, elvált vagy özvegyasszonnyal. Saját lakásom van, az anyagiak nem érdekelnek. Két gyermek nem akadály. Csak komoly szándékúak levelét várom. „Kölcsönös megértés és szeretet KU 35490” jeligére a kiadóba.

Gazdag program országszene az augusztus 20-i ünnepségeken:
A hagyományoknak megfelelően az idén is gazdag, változatos programokkal ünneplik meg országszerte augusztus 20-át. A dátumhoz nemzeti múltunknak több eseménye kötődik, ezek közül kiemelkedik a társadalmi, állami rendünket meghatározó alaptörvény, az alkotmány elfogadásának időpontjára való emlékezés. Az ünnepségek sorában, mint a korábbi években már oly sokszor, most is a budapesti események lesznek a legjelentősebbek. A Kossuth tér lesz a színhelye augusztus 20-án tíz órakor a tisztavatásnak. A tisztavatást követően fél 11-kor kezdődik a Dunán a vízi parádé. A bemutatót 75 percesre tervezik, s közben a vízen felvonul 78 úszóegység, a levegőben gyakorlatot mutat be 51 különféle repülőgép, és 148 ejtőernyős is tanúbizonyságot tesz felkészültségéről, bátorságáról. Az esti félórás tűzijáték látványosság 21 órakor kezdődik. A Citadelláról, a Gellérthegy keleti sétányáról, valamint a Gellért rakparton elhelyezett kilövőállásokból lövik ki a különféle tűzfigurákat. Ezeken felül nagyszabású sportrendezvény-sorozatot rendeznek a Népstadionban, amely augusztus 20-án lesz harmincéves.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_gellerthegyi_tuzijatek.jpgA Gellérthegyen már készülnek az augusztus 20-i tűzijátékra

A piacokon megfelelő a zöldség és gyümölcskínálat:
Általában megfelelő piaci kínálat ígérkezik a hétvégére és a jövő hétre. A Zöldker Egyesülés tájékoztatása szerint néhány cikkből, mint a nyári almából, a körtéből, a káposztából valamivel kevesebbet kínálnak az üzletek a keresettnél, viszont szőlőből, görögdinnyéből, burgonyából bőséges lesz a felhozatal. Az árak viszont valamivel magasabbak, mint tavaly ilyenkor, bár néhány termék, például a vöröshagyma olcsóbb, a paradicsomot és a nyári almát pedig ugyanannyiért kínálják. A száraz heteket a zöldségfélék sokfelé megsínylették. A kényszerérés után a szokásosnál előbb, már most fogyóban van a karfiol, a kelkáposzta és a fejes káposzta. Ez utóbbiaknál azonban csupán átmeneti mennyiségű csökkenésről van szó, az elmúlt napok esőzése hasznára volt a későbben érő fajtáknak; így egy-két hét múlva ismét nagyobb mennyiségben árulják majd e termékeket. Jó a kínálat paradicsomból, bár az esőket némiképp későn kapták az ültetvények, ez azonban még nem érződik a termésen, s a minőség is megfelelő. Paprikából viszont kisebb hiánnyal kell számolni, szerencsére ez csak átmenet, a jövő héten szedhetik ugyanis már a magról ültetett, későbben érőket. A gyümölcsök közül a sárgadinnye szezonja befejeződött. Görögdinnyéből viszont most van a főszezon, bőséges a felhozatal, s eddig az idén 2500 tonnával nagyobb mennyiséget vásároltak fel a Zöldértek, mint tavaly augusztus közepéig. Bőséges a felhozatal szőlőből is. E gyümölcs a szokásosnál tíz nappal korábban érett. A minőség is megfelelő, jót tett neki a csapadék; most többségében a kardinál és a Csabagyöngye kapható a piacokon. Őszibarackból viszont kevesebb van, mint amennyi tavaly volt, bár a későbben érő fajták szezonja most következik.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_fehervari_uti_piac.jpgGazdag a gyümölcsválaszték a Fehérvári úti piacon is

Aratják a napraforgót, előkészület a szüretre:
A legutóbbi évtizedek legkorábbi aratása után rendhagyónak ígérkezik az őszi betakarítás is... Az időjárás alaposan keresztülhúzta a mezőgazdák számítását; a korábbi szárazság miatt a kapások betakarításának előre kialakított menetrendje felborult, úgyhogy a munkákat most újra kell tervezniük. Az őszi előkészületek országszerte megkezdődtek. Szolnok megyében a nyári szántás végéhez értek, és előrehaladtak a szerves trágyázással és a műtrágya kiszórásával is. A takarékosságot szem előtt tartva a terület jelentős részén szántás nélkül forgatják a talajt, ezzel egyúttal megelőzve az amúgy is szűkös nedvességtartalom elpárolgását. A nagy meleg miatt általában korábban érnek a növények; már meg is kezdődött például a napraforgó betakarítása, elsőként a tiszabői Petőfi Tsz-ben kezdték meg kombájnokkal a szemek pergetését. A megyében 38 ezer hektáron takarítanak be olajos növényeket. A kiadós eső hatására felüdült a somogyi határ. Újra életre keltek a már kókadozó növények. A traktorvontatta ekék százai hasítanak friss barázdákat, a már megüresedett táblákat tömegtakarmányok termesztésére készítik elő. A szálas takarmányok ugyanis a legtöbb helyen gyengén fizettek, és most igyekeznek pótolni a hiányt. Borsod megyében jó előre intézkedéseket tettek az őszi munkacsúcs idejére. A putnoki Egyetértés Tsz-ben a rendelkezésre álló betakarító gépekkel csakis úgy tudják idejében betakarítani a burgonyát, hogy a környező községekben munkacsapatokat szerveznek; az arra vállalkozók tízszázalékos részesedésért szedik majd a burgonyát. A gazdaság jó télikáposzta-termésre számít. A szedés mellett mindig a szállítás okozza a legnagyobb gondot, ennek megoldására a szomszédos szlovák termelőszövetkezetek küldenek nagy teherbírású szállítójárműveket vendégmunkára. A kölcsönmunkát a putnokiak munkagépekkel viszonozzák.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_lucerna_betakaritas.jpgKiskunlacházán az idén már harmadszor kaszálják a lucernát

Mélyhűtött termékek exportja:
A Magyar Hűtőipari Vállalat székesfehérvári hűtőházában az idén 17 ezer tonna mélyhűtött zöldséget, gyümölcsöt fagyasztanak. Az idén először kísérletként néhány tonna mélyhűtött majonézes zöldséget, burgonyát és morzsolt kukoricát készítenek; irántuk számottevő az érdeklődés külföldön. Az ötvenféle mélyhűtött termék egy részét az NSZK-ba, Ausztriába, Svájcba és más nyugat-európai országokba exportálják.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_melyhutott_malna.jpgA málna válogatása csomagolás előtt

Félidejéhez érkezett a nyári szezon végi vásár:
A Centrum 35 áruházában a vásári készletnek már több mint a fele gazdára talált. Elsősorban a női és bakfisruhákat, blúzokat, szoknyákat és kánikularuhákat keresték, s az idén nagyobb volt az érdeklődés a gyermekruhák iránt. Ezekből még a jövő héten is sokat kínálnak. A lábbeliek közül leginkább a női szandálokat vitték, s a férfiak szívesen vásárolták az engedményes áron kínált ingeket. Sikerrel árusították a különféle kempingcikkeket is, s ezekből a jövő hétre már csak kevés maradt. A vásár első hetében a Centrum áruházakban a tavalyinál valamivel többért, 120 millió forintért vásároltak engedményes árukat, s tovább bővítik kínálatukat újabb beszerzésekkel. A Szivárvány áruházaiban és boltjaiban az első héten elkelt a vásári árualap fele, összesen 25 millió forint értékben. Az érdeklődés a tavalyihoz képest itt is nőtt. Különösen sokat vásároltak a férfiingekből, a sportruházati cikkek közül a melegítőkből, s kelendőek voltak az engedményes árú sátrak is. Cipőből már hiányos a választék. A vásár második hetére férfiingekből ígérnek még megfelelő választékot, és a nagykereskedelemtől újabb sátrakat vásárolnak. A Ruházati Bolt Vállalat üzleteiben legnagyobb sikere a ballondzsekiknek volt; ebből szinte teljesen elfogyott a készletük. Sok kelt el a férfiöltönyökből, pantallókból, a könnyű női szoknyákból, alkalmi blúzokból. A vásár eddigi ideje alatt a tavalyit némileg meghaladó, 35 millió forint értékű kedvezményes áru talált gazdára üzleteikben.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_nyari_vasar.jpgA Rákóczi úton

Eredményes a Kaposvári Ruhagyár exportja:
A Kaposvári Ruhagyár a hazai konfekcióipar egyik legváltozatosabb profilú üzeme. Készítenek ruhát gyermekeknek, nőknek és férfiaknak. Varrnak sportoverallt, kabátot, öltönyt és kosztümöt is. A tradícióhoz most is hűek. Az évi félmilliárdos összbevételnek a felét az export adja. A Szovjetunióba csaknem 110 ezer női és férfikabátot szállítanak. A Kaposvári Ruhagyárból fennállása óta idén kerül a legtöbb ruha a tőkés piacra. Hollandia, Anglia, Kuvait, az NSZK mellé az idén feliratkozott az Egyesült Államok és Svájc is.

Állandó kőzettani kiállítás készül az Állatkertben:
Dolgozik a daru ezekben a napokban a Fővárosi Állat- és Növénykert Dózsa György úti oldalán, a Szépművészeti Múzeum mögött. Ezúttal persze nem a madárra kell gondolnunk, hanem egy hatalmas Kato-Berger emelődarura, amelynek gémje sorban emeli helyére a másfél-két tonnás kőtömböket az ország első, legteljesebb szabadtéri kőzetbemutatójához. A kiállítás szeptember elejétől látogatható. A hatalmas kőtömböket táblákkal látják el, amelyekről az érdeklődők megtudhatják, mit látnak, mikor keletkezett, s mire használták vagy használják. A nagyobb csoportokat szakavatott geológusok tájékoztatják majd.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_allatkert.jpgHelyükre emelik a kőtömböket

Elénk forgalom a tanszervásáron:
Befejeződött az engedményes tanszervásár, melynek értékelésével elkészültek a Piértnél. A nagykereskedelmi vállalat összesen körülbelül 330 millió forint értékű árut bocsátott a kiskereskedelem rendelkezésére. Az akció két hete során a forgalom meghaladta a 200 millió forintot, tehát a készletek csaknem 60 százaléka gazdára talált. A megmaradt tanszerek iránt nagy kereslet várható augusztus hátralévő napjaiban, illetve szeptember első két hetében. Az idén csaknem 44 millió füzet került az üzletekbe, jó húsz százalékkal több, mint az elmúlt évben. A füzeteknek jelentős része elfogyott. A Piért gyorsmérlege szerint a kéthetes akció majdnem 15 millió forintos megtakarítást jelentett a lakosságnak.

Utastájékoztató rendszer a Szovjetunióba:
A FOK-GYEM Elektronikai Műszergyártó Szövetkezet Visinform nevű utastájékoztató rendszert szállít a Szovjetunióba. A számítógéppel vezérelt, gyors utastájékoztatásra alkalmas berendezés a szövetkezet szabadalma alapján készül.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_utastajekoztatas.jpgAz új berendezés

Divat:

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_divat_1.jpgFekete-fehér tiszta selyemruha, jól illik hozzá a fehér vászonkabát piros díszítéssel

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_divat_2.jpgKék pamutjersey délutáni ruha

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_divat_3.jpgIzolda anyagból, elöl hímzéssel készült bő fazonú ruha, övvel is hordható

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_divat_4.jpgA piros-fehérrel színösszeállítású modellek szintén a párizsi divatnak megfelelően készültek

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_allasajanlat.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Csepű, lapu, gongyola

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_csepu_lapu_gongyola_deri_janos.jpgA műsorvezető Déri János, és a versenyző gyerekek

Válogatott magánügyek:
Két hete a diszkóban megismerkedtem egy lánnyal. Aznap este hazakísértem és másnapra randit beszéltünk meg. 6 el is jött. Sokat sétáltunk, és amikor egy elég sötét utcán mentünk, elkezdtünk csókolózni. Sajnos. ez lett az oka, hogy nagyon megundorodtam tőle. Mert csókolózás közben folyik a nyála. Nem mertem megkérdezni, hogy akaratból csinálja-e? Azóta rá se tudok nézni. Kérlek, adj tanácsot, mit tegyek?
„Zárd el a csapot”
Nem értem a problémádat, mi a gondod? Ha rá se tudsz nézni, miért nem építed lel? Nem muszáj azért még feleségül venni, mert elment egy randevúra. Ha viszont ragaszkodsz hozzá, közöld vele a jeligédet! (Persze, kissé finomabban.)

Hétfőn megkezdődött a Fővárosi Bíróságon dr. Lehoczki János tanácselnök-bíró vezetésével a totóvisszaélések tárgyalása. A bíróság előtt 31 személy áll. A Fővárosi Főügyészség csalás bűntette miatt nyújtott be ellenük vádiratot. Mind a szekszárdi, mind a budapesti bűnügy szereplői esetenként több tízezer forinttal lefizették a totómeccsek kiszemelt játékosait, a szervezőket és a játékvezetőket azzal a meghatározott szándékkal, hogy így könnyebben tippelhető legyen a végeredmény. A Fővárosi Bíróságon az ügyész ismertette a 44 gépelt oldalas vádirat főbb megállapításait. Az elsőrendű vádlott Faragó József (46 éves kiskunfélegyházi lakos) harminc társával együtt 1981-1982-ben sok futballmérkőzés eredményét „vette meg”, s így összesen csaknem 30 millió forint jogtalan nyereséghez jutott. Az okozott kár, amely a szelvények árát - mint társadalmi tulajdont - kezelő, s a nyereményeket abból fizető OTP-t. illetve a jóhiszemű totózókat érte (ez utóbbiakat a szelvényekkel megvásárolt nyerési esélyük, a befizetett pénzük elvesztésével), az ügyész szerint legalább százmillió forint. A bírósági eljárás várhatóan több hétig tart, a vádlottak kihallgatása után az esetleges újabb bizonyítási indítványokat mérlegeli a bíróság, ítéletet - első fokon - szeptemberben hirdetnek.

A gyanút az keltette fel, hogy 1982 júliusában összesen 57 darab 13+1 nyertes szelvény jött össze (ráadásul mindegyiket ugyanabban a totózóban adták fel), a másodosztályú csapatok nagy része pedig külön kérvényt nyújtott be az MLSZ-nek, hogy azonnal törölje mérkőzéseit a kínálatból, mert tehetetlenek a játékosokat megkörnyékező csalókkal szemben.

A nyomozás után kiderült, nem is egy, hanem két csoport dolgozott a mérkőzések adás-vételén. Az egyik csoport a Faragó József kiskunfélegyházai TSZ-részlegvezető által irányított budapesti és kecskeméti totózókat tömörítette, a másik a szekszárdi totókirály, civilben munkanélküli Molnár Tibor köré szerveződött banda volt. Molnár állítólag több mint nyolcszáz emberrel tartotta a kapcsolatot, akik közt ismert játékosok, bírók, szakvezetők, de esetenként gyúrók is voltak. A nyomozás lezárultával kiderült, a bundázók közel 50 klub 200 játékosát és 13 bírót fizettek le. A gyanúsítottak neveinek csak töredéke ismert a nagyközönség előtt, a leghíresebbek kétségtelenül Kocsis Lajos, a 33-szoros válogatott csatár és Sárközi István, 1968 olimpiai aranyérmese voltak. Utóbbi ráadásul máig tisztázatlan körülmények között vesztette életét 1992-ben, egy vonatút során…

A hét közepén a Bp. Honvéd és a Debreceni MVSC vezetői tárgyalásokat folytattak, és ezek eredményeképpen a DMVSC hozzájárult ahhoz, hogy bevonuló két játékosa, a válogatott Sallai Sándor, valamint Mohácsi Gyula a következő 18 hónapban a Bp. Honvéd színeiben szerepeljen. Azt is belevették a megállapodásba, hogy az időszak letelte után a két labdarúgó visszatér Debrecenbe, hogy további két évre szóló szerződése leteltéig a DMVSC-ben folytassa játékos-pályafutását, Egyben a DMVSC átigazolta a Bp. Honvédből Paróczai Sándort.

Szerdán az ausztriai Badenben, a helyi második ligás együttes ellen lépett pályára az NSZK ellen készülődő válogatott keretünk. Az osztrák Matthias vezette a mérkőzést. Csapatunk az első félidőben a következő összeállításban játszott: Zsiborás - Farkas, Kardos, Garaba, Péter - Hannich, Kurucz, Burcsa, Pölöskei - Kiss S., Dajka. Szünet után csaknem a teljes csapat kicserélődött, íme: Kiss - Csonka, Róth, Kardos, Preszeller - Hannich, Kisznyér, Dobány, Burcsa - Dajka, Szentes.
Gólszerző: Kiss S. (22. perc), Holbaum (32. perc), Hannich (38. perc), Szentes (69. perc).

Pénteken a Pécsi MSC és a Sporting Lisszabon vezetői megállapodtak, hogy Katzirz Béla, a pécsiek válogatott kapusa két évre a portugál együtteshez szerződik. A szerződés értelmében a Sporting Lisszabon 50 ezer dollárt fizet a pécsi klubnak. Katzirz elődje, Mészáros Ferenc a Sportingtól a Farense együtteséhez szerződött.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_katzirz_bela.jpgAz utolsó hivatalos kép Katzirzról Magyarországon, 1982 őszén

Szombaton az Ausztriában vendégeskedő magyar labdarúgó-válogatott Grazban 5:1-es (3:0) győzelmet aratott a Sturm Graz első osztályú csapata ellen. A magyar együttes a következő összeállításban játszott: Zsiborás (Kiss) - Csonka, Kardos, Róth (Garaba), Péter (Preszeller) - Hannich, Burcsa. Pölöskei (Kisznyér) - Kiss S., Kurucz, Dajka (Dobány). Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint a magyar együttes minden tekintetben jobb volt és még ilyen különbséggel is rászolgált a győzelemre. Hannich az 5. percben juttatta vezetéshez a magyar válogatottat, aztán Pölöskei (16. p.) és Dajka (30. p.) növelte az előnyt, s így lett a félidő 3:0. Szünet után az 51. percben Szokolai szépített, de a hajrában Burcsa (82. p.) és Kisznyér (83. p.) jóvoltából lett fölényes a magyar győzelem.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_szokolai_laszlo_sturm_graz.jpgSzokolai László a Sturm Graz csapatában, már fekete-fehérben rúgja a gólokat

Egy héttel az első osztályú bajnokság nyitánya előtt, vasárnap megkezdődött a küzdelem a magyar labdarúgás második vonalában. Az első forduló legnagyobb meglepetése, hogy a legutóbb még az NB I-ben szerepelt Debrecen és Békéscsaba is csak döntetlenre volt képes. Az újoncok viszont kitűnően rajtoltak: a Bakony Vegyész és a Szolnok győzött, a Szabó L. SE éppen a Békéscsabától vett el egy pontot. Két győzelem, egy döntetlen az újoncok mérlege...idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_nb_ii_ganz_mavag_szekszard.jpgSuba, a Szekszárd kapusa bravúros vetődéssel ment a Kőbányai úti találkozón, amelyen a csapatok megosztoztak a pontokon

Megkezdődött a szezon a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_teruleti_bajnoksagok.jpg

És akkor lássuk a lényeget, az 1983/84-es labdarúgó bajnokság bevezetőjének második részét. A csapatokat ábécé sorrendben mutatjuk be.

Rába ETO
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_raba_eto_csapat.jpgFelső sor balról: Mile, Hlagyvik, Szepessy, Kurucz, Giron, Leskó, Markó, középső sor: Józsa gyúró, Verebes vezető edző, Rezi, Vági, Csonka, Szijártó, Burcsa, Győrffi pályaedző, Kovács, alsó sor: Lakatos, Horváth, Hajszán, Szabó, Hannich, Magyar, Szentes, Turbék

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_raba_eto_csapatkapitany_magyar_lajos_1.jpgA Rába ETO csapatkapitánya Magyar Lajos

SZEOL AK
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_szeol_ak.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_szeol_ak_csapat.jpgEz a csapat lett ezüstérmes a másodosztályban. Hátul (balról): Dudás Tivadar szakosztályvezető, Kozma Zoltán csapatkapitány, Kovács, Hornyák, Szabó, Újhelyi, Repka, Szélpál, Zádori Gyula technikai vezető. Középen: Weitner, Gőgitz, Takó, Kaszás Gábor vezetőedző. Orosházi, Csölle, Kutasi, Pádár János gyúró. Elől: Szalai István pályaedző, Somogyi, Gruborovics, Deák, Segesvári, Tóth, Pióka Sándor gyúró

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_szeol_ak_csapatkapitany_kozma_zoltan.jpgA csapatkapitány Kozma Zoltán 

Tatabánya
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_tatabanya_csapat.jpgFelső sor balról: Szabó, Tepszics, Plotár, Dombai, Kiss, Gróf, Kökény, Peller, Udvari, Schmidt. Alsó sor: P. Nagy, Fükő, Fischer, Emmer, Kiprich, Batári. Középső sor: Lakatos, Mészáros, Weimper, Gerencsér pályaedző, Sándor gyúró, Barabás, Dupai, Hermann

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_tatabanya_csapatkapitany_lakatos_karoly.jpgA csapatkapitány Lakatos Károly

Ú. Dózsa
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_u_dozsa_csapat.jpgFelső sor balról: Szebegyinszky, Kardos, Sarlós, Temesvári Miklós vezető edző, Bogdán, Polonyi, Steidl, középső sor: SziebenSzűcs, Szabó, Kiss S., Kovács J., Herédi, Kozma, Szendrei, alsó sor: Ambrus, Tóth J., Törőcsik, Fekete, Kisznyér, Horváth, Kovács B.

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_u_dozsa_csapatkapitany_fekete_laszlo.jpgA csapatkapitány Fekete László

Vasas
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_vasas_csapat.jpgFelső sor balról: Leboniczki, Híres, Kiss L., Birinyi, Pecha, Kovács, Kakas. Középső sor: Komjáti, Birkás, Csik, Szimcsák pályaedző Mészöly Kálmán vezetőedző, Hajdú pályaedző, Csorba, Kuti, Magos. Alsó sor: Lengyel gyúró, Szabó, Farkas, Katona, Rácz, Csima, Seres, Balogh

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_vasas_csapatkapitany_komjati_andras.jpgA csapatkapitány Komjáti András

Videoton
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_videoton_csapat.jpgFelső sor, balról: Csongrádi, Nagy, Szőke, Disztl L., Kiss, Novath, Szabó, középső sor: Molnár gyúró, Csuhay, Horváth B,, Disztl P., Koszta, Borsányi, Kovács Ferenc vezető edző, Hartyányi pályaedzö, alsó sor: Májer, Horváth G., Vadász, Palkovics, Udvardi, Horváth F., Végh, Vaszil

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_videoton_csapatkapitany_vegh_tibor.jpgA csapatkapitány Végh Tibor

Volán
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_volan.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_volan_csapat.jpgFelső sor balról: Balogh, Hegedűs, Martos, Hámori, Nyúl, Krómer, Orbán. Középső sor: Takács edző, Szeibert, Szabó S., Kovács, Varga, Nacsa, Hatvanger, Földes technikai vezető, Káló edző. Alsó sor: Kajdi, Kutasi, Morgós, Kis edző, Kékesi, Vincze, Forintos

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_volan_csapatkapitany_martos_gyozo.jpgA csapatkapitány Martos Győző

ZTE
idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_zte_csapat.jpgFelső sor, balról: Gellei Imre vezető edző, Balázs, Soós, Török, Kereki, Gass, Horváth, Péter, középső sor: Konrád, Fehér, Czigány, Pecsics, Farkas, Molnár, alsó sor: Csepregi, Galántai, Varga, Takács, Major

idokapszula_nb_i_1983_84_bevezetes_ii_zte_csapatkapitany_kereki_zoltan.jpgA csapatkapitány Kereki Zoltán

A következő hétvégén jön az 1. forduló, az alábbi párosításokkal:

Ferencváros - DVTK (a mérkőzést november 9-én játsszák)
Volán - Csepel
Rába ETO - Tatabánya
Vasas - Nyíregyháza
SZEOL AK - Ú. Dózsa
MTK-VM - Bp. Honvéd
Haladás - Pécsi MSC
ZTE - Videoton

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5015019770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2019.09.23. 16:03:42

Sirállyal egyszer lementünk mutterékkal esztergomba.Visszafele már vonattal jöttünk,mert végighánytam az utat :) Viszont most a következő számig izgulnom kell,hogy kiderüljön a Síküveg-Recsk meccsen ki volt a pályaválasztó?

maribor_ 2019.09.23. 16:43:05

@Tököm Állat: Meg par het, es a kapitany Ausztriaban szarra tori a Siraly I-t, tobb ember halalat okozva.
süti beállítások módosítása