Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 Magyarország – Anglia EB-selejtező mérkőzés

2019.12.23. 11:54 maribor_

1983. október 12., a hónap második szerdája

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_headlines.jpgLubomír Strougal csehszlovák miniszterelnök fogadja a prágai Ruzynei repülőtéren Lázár Györgyöt, a Minisztertanács elnökét

Lássuk először az elmúlt hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

október 6.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, a KB székházában találkozott a hivatalos látogatáson hazánkban tartózkodó Jorge Kolléval, a Bolíviai Kommunista Párt Központi Bizottságának első titkárával A szívélyes, baráti légkörű megbeszélésen tájékoztatták egymást országuk helyzetéről és pártjaik előtérben álló feladatairól. Véleményt cserélitek a nemzetközi élet néhány időszerű kérdéséről, amelynek során különös figyelmet fordítottak a latin-amerikai térség helyzetére. Megerősítették pártjaik készségét a kapcsolatok elmélyítésére. A találkozón jelen volt Horn Gyula, az MSZMP KB külügyi osztályának vezetője.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_kadar_janos_jorge_kolle.jpgJorge Kolle és Kádár János az MSZMP székházában

Hazaérkezett az a magyar parlamenti küldöttség, amely Apró Antalnak, az országgyűlés elnökének vezetésével - a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának meghívására - látogatást tett a Szovjetunióban. A delegációt a Ferihegyi repülőtéren Péter János, az országgyűlés alelnöke fogadta.

A Német Demokratikus Köztársaság megalakulásának 34. évfordulója alkalmából Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke és Lázár György, a Minisztertanács elnöke üdvözlő táviratot küldött Berlinbe Erich Honeckernek, a Német Szocialista Egységpárt Központi Bizottsága főtitkárának, a Német Demokratikus Köztársaság Államtanácsa elnökének és Willi Stophnak, az NDK Minisztertanácsa elnökének.

Dr. Várkonyi Péter külügyminiszter elutazott az Egyesült Államokból. A külügyminiszter hivatalos látogatást tett Washingtonban, majd New Yorkba utazott, s ott részt vett az ENSZ-közgyűlés 38. ülésszakának munkájában, illetve kétoldalú megbeszéléseket folytatott az ülésszakra érkezett miniszteri rangú kollégáival.

Az izraeliek által megszállt Dél-Libanonban több lövéssel meggyilkolták az izraeli hadsereg által szervezett és felfegyverzett helyi milícia, az úgynevezett nemzeti gárda egyik vezetőjét.

Valid Dzsumblatt, a libanoni haladó szocialista párt vezetője Rómába érkezett, és megkezdte a tárgyalásokat vendéglátójával, Bettino Craxi miniszterelnökkel.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_valid_dzsumblatt.jpgValid Dzsumblatt (középen) Rómába érkezése után, a biztonsági emberek gyűrűjében

A chilei rohamrendőrség Santiago de Chilében este megtámadta a tömeget, amely az elnöki palota közelében tüntetést tartott. A támadás következtében legalább 12 ember megsebesült, sokat letartóztattak. A korábban hivatalosan engedélyezett tüntetést az ellenzéki pártok ifjúsági csoportjai szervezték a diktatúra felszámolásának követelésével, s a rézbányászok támogatására. Mintegy három órán át beszédek hangzottak el, melyekre válaszul a tízezres tömeg a Le Pinochettel! és a Demokráciát azonnal! jelszavakat kiabálta. A tüntetők elégettek egy, Pinochet tábornokot jelképező bábot. A gyűlés végéig nem történt semmiféle incidens, akkor azonban a rohamrendőrség megtámadta a távozó emberek egy csoportját. A tömegben pánik tört ki, s a rendőrök üldözőbe vették a szétszaladó tüntetőket. Heves összecsapások voltak fél órán át, a hírügynökségi jelentések szerint a rendőrök nemcsak könnygázgránátokat dobáltak és botozták az embereket, hanem sörétes puskával is lőttek. Rancagua bányavárosban egyébként 138 embert tartóztattak le.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_santiago_de_chile.jpgA tömegtüntetés egyik jellemzője az volt, hogy diákok és munkások együtt vettek részt benne

Tőzsdére megy az alig másfél éves Lotus Development Corp. A Mitchell Kapor és Jonathan Sachs által összehozott vállalkozás 1982. novemberében dobta piacra a DOS operációs rendszeren futó, assemblyben írt Lotus 1-2-3 táblázatkezelőt, mely minden konkurens terméknél népszerűbb lett: a kiadását követő első évben 54 millió dollár árbevételt termelt. A céget végül 1995-ben 3,5 milliárd dollárért megvásárolta az IBM.

Richard Noble mérnök elérte 1019 km/h sebességet sugárhajtómű meghajtású "autójával", a Thrust2-vel, a nevadai sivatagban.

A Thrust1 még csak a kísérleti fázisban volt, mikor Noble az egyik teszt során ripityára törte a járművet. Nem sokat teketóriázott, újraépítette a szerkezetet. Társa segítségével egy Lightning vadászgépből származó Rolls-Royce Avon 302 sugárhajtómű köré építették az új "szörnyeteget". A sikeres kísérletek után végül az elért 1019,468 km/h (633,468 mph) átlagsebesség lett az új rekord, miközben a kocsi abszolút csúcssebessége elérte az 1047,5 km/h-t. Az új csúcs az egyik leghosszabb ideig élő rekord lett. Megdöntése ismét Richard Noble nevéhez fűződik, aki 1997-ben ThrustSSC nevű autójával már egyenesen a hangsebességet célozta meg - sikeresen. Amikor Noble 1991-ben 90.000 fontért eladásra kínálta a Thrust2-t, komoly pénzgyűjtési kampány indult Angliában azért, hogy a nemzet kincsének tartott jármű mindenféleképpen brit tulajdonban maradjon. A művelet sikeres volt, így ma Noble mindkét sebességrekorder járműve megtekinthető az angliai Coventry Transport Museum-ban.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_richard_noble_thrust2.jpgRichard Noble a rekordjavítás után, illetve a Thrust2 manapság a múzeumban

október 7.

A SZOT elnöksége ülésén meghallgatta a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium tájékoztatóját a magyar mezőgazdaság helyzetéről és a további tennivalókról. Ezután az anyag- és energiatakarékosság eredményeit és az ezzel kapcsolatos további szakszervezeti feladatokat vitatták meg. Általános tapasztalatként állapították meg, hogy az eddigi erőfeszítések az energiagazdálkodásban már számottevő, az anyaggazdálkodásban azonban még csak kezdeti eredményeket hoztak. A SZOT elnöksége állásfoglalásban üdvözölte a Nemzeti Színház építésére meghirdetett társadalmi akciót, kifejezve, hogy ebben a szakszervezetek is részt vállalnak. Az elnökség javasolja, hogy a szakszervezetek kezdeményezzenek és szervezzenek társadalmi munkát, kommunista műszakot, kulturális és sportprogramokat, valamint egyéb olyan rendezvényeket, amelyek pénzbevételével hozzájárulhatnak a dolgozók a Nemzeti Színház felépítéséhez. Az elnökség felhívja a figyelmet arra, hogy a dolgozók, a szakszervezeti tagok - akár egyéni, akár kollektív támogatást nyújtanak az építkezéshez - kizárólag önkéntesen vállalt formában és összeggel vegyenek részt az akcióban. Egy-egy kollektíva közös felajánlásában is figyelemmel kell lenni az egyéni tehervállalás eltérő lehetőségeire.

A győri pályaudvaron este vasúti baleset történt. A pápai személyvonat két perccel az indulás után összeütközött egy tolató tehervonattal. Két teherkocsi kisiklott, és megrongálódott a személyvonat mozdonya. Több utas könnyebben megsérült, négyüket kórházba szállították, de néhány órás ápolás után hazaengedték őket. A baleset okát vizsgálják.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_vasuti_baleset.jpgA tehervonat két kisiklott, megrongálódott vagonja

Keményen bírálta az Egyesült Államok közel-keleti politikáját Hafez Asszad szíriai elnök. Megállapította: Washington és NATO-beli szövetségesei fenyegetik Szíria és más arab országok biztonságát. Az Egyesült Államok a térség feletti ellenőrzés megszerzésére törekedve hatolt be nyugati szövetségeseivel Libanonba, és hadiflottája, légiereje ma libanoni városokat és falvakat tart tűz alatt. Washington libanoni beavatkozása olyan fokot ért el, hogy immár az ott folyó polgárháború egyik részese - mutatott rá a szíriai államfő, majd kifejtette: mindaddig feszült marad a helyzet, amíg Washington be nem szünteti stratégiai szövetségese, Izrael támogatását. Hafez Asszad elismeréssel szólt a Szovjetunió közel-keleti politikájáról, hangsúlyozta, hogy a Szovjetunió Szíria szövetségese az izraeli agresszió ellen folyó küzdelemben.

A nemzeti tanács elnöke visszautasította azt a Szalah Halaf (Abu Ijad), az El-Fatah főparancsnokságának helyettes elnöke által megfogalmazott vádat, hogy Szíria új vezetőséget kíván az El-Fatah élére állítani Abu Szaleh elnökletével, míg a PFSZ végrehajtó bizottságának új elnöke Haled el-Fahum lenne. (Jelenleg mindkét tisztséget Arafat tölti be.) Fahum szerint Abu Ijad állítása a válság elmélyítésére, a törvényes palesztin testületek megbénítására irányul. Az El-Fatah vezetésének esetleges átalakítása után a lázadók a palesztinai nemzeti tanács összehívását, a PFSZ vezetőségének újjászervezését tervezik

Mexikó huszonegy pontos elvi javaslatot ismertetett az ENSZ-ben a közép-amerikai válság békés megoldására. Bernardo Sepulveda mexikói külügyminiszter közlése szerint mind az öt érintett ország vezetői elvben elfogadták a béke megteremtését célul kitűző indítványt. A Contadora-csoport által kidolgozott csomagterv a többi között felszólítja a feleket az ellenségeskedések beszüntetésére, biztosítékokat tartalmaz az önrendelkezés megvalósítására és a be nem avatkozásra, javasolja a további fegyverkezés leállítását a térségben, és a körzetbe irányuló fegyverszállítások beszüntetését, szorgalmazza a külföldi támaszpontok felszámolását és a külföldi katonai tanácsadók hazaküldését.

Egy másik válsággócot illető hír, hogy Szpirosz Kiprianu ciprusi elnök New Yorkban találkozott Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkárral, hogy megvitassa vele a ciprusi helyzetet és a szigetország két közössége tárgyalásainak állását. A világszervezet szóvivőjének közlése szerint Kiprianu jelezte: gondosan tanulmányozza Rauf Denktas ciprusi török vezető javaslatát magas szintű közösségközi találkozó megtartására. Denktas egy héttel ezelőtt tette meg javaslatát, amikor megbeszélést tartott az ENSZ főtitkárával. Pérez de Cuellar tolmácsolta az indítványt a ciprusi államfőnek.

Chilei diákok tüntettek a katonai junta ellen Santiagóiban, Valparaisóban és Concepciónban. A tüntetők a demokrácia helyreállítását követelték. Santiagóban mintegy 2000 diák sürgette, hogy szüntessék meg az egyetemek katonai ellenőrzését, és hogy egyetemet végzett polgári személyek kerüljenek az egyetemek vezető tisztségeibe. Concepciónban és Valparaiso kikötővárosában több ezer diák vonult az utcákra, és kormányellenes jelszavakat kiáltozott. A rezsim ellen fellépő erők bejelentették, hogy kedden mindenképpen megtartják a következő országos tiltakozási napot, sorrendben a hatodikat. Sergio Jarpa, a junta belügyminisztere nyilatkozatában azt követelte a Demokratikus Szövetségbe tömörült polgári ellenzéki pártoktól, hogy - mint mondotta - tisztázzák a kommunizmushoz fűződő viszonyukat, mert ezzel elősegíthetik a valódi demokráciához való visszatérést.

Hondurasi bázissal az amerikai Központi Hírszerző Hivatal, a CIA irányítja a rendszerellenes erők légitámadásait nicaraguai célpontok ellen - ismerte be a Matagalpa (Észak-Nicaragua) térségében hétfőn lelőtt DC-3 katonai gép két pilótája. Managuai sajtóértekezletén Roberto Amador Narvaez pilóta és Hugo Aguilar Mendez másodpilóta (mindketten a somozisták Nemzeti Gárdájának egykori tagjai) elmondta: gépük hondurasi légi támaszpontról - amelynek parancsnoka bevallásuk szerint amerikai katonatiszt - szállt fel, hogy utánpótlást szállítson az ellenforradalmi erőknek. A pilóta szerint egy amerikai - bizonyos Raymond - őrnagy hangolja össze a CIA megbízáséból a légitámadásokat Honduras, Salvador és Costa Rica felől Nicaragua ellen. Az ellenforradalmárok támadásra készülnek valamennyi jelentős nicaraguai város ellen novemberben, közölték a foglyok, hozzátéve, a művelet előkészítésére szállítottak felszerelést a rendszerellenes csapatoknak. A nicaraguai külügyminisztérium hivatalos formában határozottan tiltakozott az Egyesült Államok kormányánál az ellenforradalmi csoportoknak nyújtott amerikai segítség miatt - jelentette be Nora Astorga nicaraguai külügyminiszter-helyettes. Nicaragua tiltakozást juttatott el a hondurasi kormányhoz is, amely tagadta, hogy a nicaraguai légvédelem által lelőtt gép hondurasi területről szállt volna fel.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nicaraguai_pilota.jpgA nicaraguai néphadsereg katonái elszállítják a somozista ellenforradalmi erők egyik foglyul ejtett pilótáját

október 8.

Kommunista műszakot tartottak a Nógrádi Szénbányák valamennyi üzemében. A bányászok ezerötszáz tonna szenet küldtek felszínre, és a jövő heti termelés előkészítésén munkálkodtak. Nemcsak a vájárok, a csillések vállalkoztak a társadalmi munkára, hanem azok is, akik a felszínen dolgoznak. A műhelyekben felújítottak, kijavítottak több gépet. Az alkalmazottak a környezetet csinosították, a parkokat ápolták. A munkáért járó bért, ötszázezer forintot, a bányászok elhunyt szaktársaik családjának segítésére és a bányabiztonsági berendezések korszerűsítésére létesített Bányászati Alapítványnak ajánlották fel.

A francia semmítőszék elutasította a náci háborús bűnös, Klaus Barbie ügyvédeinek követelését, hogy szüntessék meg a lyoni hóhér elleni eljárást, és engedjék szabadon börtönéből. Az ügyvédek azon a címen követelték a lyoni Gestapo egykori főnökének szabadon bocsátását, hogy szerintük a bolíviai hatóságok kiadatási eljárása törvénytelen volt, mivel Franciaország és Bolívia között nincs a bűnözők kiadatásáról szóló megállapodás. A semmítőszék teljes mértékben törvényesnek ismerte el a francia kormány és a francia igazságügyi szervek Barbieval kapcsolatos lépéseit, rámutatva arra, hogy a vádlott az emberiség elleni legsúlyosabb bűntetteket követte el.

A falangista vezetésű jobboldali milíciák felelősek a Deir al-Kamarban összezsúfolódott 30 ezer keresztény menekült sorsáért - mutat rá a libanoni Haladó Szocialista Párt bejrúti közleménye. - Nem mi, hanem a városban bekerített három-négyezer falangista helyezte blokád alá a túszként, élő védőpajzsként felhasznált embereket. Ők akadályozzák meg a menekülteket abban, hogy visszatérjenek lakóhelyükre. A szocialista párt felszólítja a jobboldali milíciák tagjait: tegyék le a fegyvert, hagyják el a térséget, engedélyezzék a szabad közlekedést a polgári lakosság számára. Az ötezer lakosú településen összezsúfolódott menekültek helyzete valóban rendkívül súlyos, amelyet vöröskeresztes segélyszállítmányok nem képesek enyhíteni. A megoldás politikai megállapodást követel. A keresztény egyházak és a keresztény politikusok drámai felhívásai azonban halvány célzást sem tesznek arra, hogy a tavalyi izraeli invázió idején behatolt falangisták sodorták háborúba Alej és Suf térségét, őket terheli a felelősség a leírhatatlan pusztulásért, vérontásért.

Ralph McGehee, az amerikai központi hírszerző ügynökség (CIA) nyugalmazott munkatársa úgy véli: épp elegendő bizonyíték van arra, hogy az Egyesült Államok által tervezett cselekmény volt a kémfelszerelésekkel ellátott polgári repülőgép szovjet terület fölé küldése, amelynek tervezői azt hitték, a gépet nem fogják lelőni. McGehee, aki 25 évet töltött a CIA-nál, s jól ismeri a szervezet praktikáit, meg van győződve róla, hogy a dél-koreai repülőgép akciója az amerikai és a dél-koreai kormány által szervezett hírszerzői vállalkozás volt. A volt CIA-ügynök az Utah állambeli Weber főiskolán tartott előadásában adta elő vádjait az amerikai hírszerzés ellen. Az általa elmondottak olyan érzékeny húrokat pendítettek meg, hogy a CIA haladéktalanul szükségesnek tartotta cáfolat kiadását.

október 9.

Az Olasz Kommunista Párt és ifjúsági szervezete felhívására több tízezer kommunista gyűlt össze a közép-olaszországi Assisi városban, hogy béketüntetéssel és békemenettel tiltakozzék a NATO-rakéták európai telepítése ellen. A nagyszabású béketalálkozón Enrico Berlinguer, az OKP főtitkára beszédet mondott és kijelentette: a genfi rakétatárgyalásoknak határidő nélkül mindaddig kell tartaniuk, amíg a két nagyhatalomnak nem sikerül egymással megállapodnia. Élesen elutasította Craxi olasz miniszterelnöknek azt a döntését, hogy decemberben a szicíliai Comiso városban megkezdik a rakétatelepítést.

Békemegmozdulásról érkezett hír a görög fővárosból is. 20 ezer kommunista tüntetett Athénban a görögországi amerikai támaszpontok bezárását követelve. A tüntetők „Zárják be a támaszpontokat!”, „Görögország lépjen ki a NATO-ból!” jelszavaikat kiabálva vonultak az athéni repülőtér közelében található amerikai katonai bázistól az Egyesült Államok nagykövetsége elé, majd békésen szétoszlottak.

Kétszer is veszélybe került a harmadik hetébe lépett libanoni tűzszünet. Egyrészt Szuk el-Garb térségében, ahol szeptember 26. óta első ízben vívott tüzérségi párbajt a libanoni hadsereg a vele szemben álló drúz-szocialista erőkkel, másrészt Bejrút peremvidékén, ahol két amerikai tengerészgyalogos könnyebben megsebesült, s találat ért egy amerikai helikoptert. Közben a bejrúti sajtó arról számolt be, hogy Robert McFarlane amerikai megbízott és Abdel Halim Haddam szíriai külügyminiszter damaszkuszi tárgyalásain megállapodás született a libanoni tűzszünet nemzetközi ellenőrzéséről. A megállapodás értelmében 600 olasz és görög megfigyelő vállalná a fegyvernyugvás ellenőrzését, de nem az ENSZ, hanem a saját nemzetük zászlaja alatt, a szemben álló felek képviselőiből alakított libanoni katonai vegyes bizottsággal együttműködve.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_libanoni_harckocsi.jpgA libanoni hadsereg harckocsija Szuk el-Garb térségében

A palesztin ellenállási mozgalom csaknem teljes vezérkara összegyűlt Damaszkuszban, hogy tanácskozássorozatot tartson a mozgalom további stratégiájáról. Jasszer Arafat, a PFSZ vb elnöke nincs jelen a találkozón.

október 10.

Megkezdődött a Nemzetközi Űrhajózási Szövetség 34. kongresszusa Budapesten, a Duna Intercontinental Szállóban. A tanácskozáson, amelyen 35 ország több mint 600 szakembere vesz részt, a nemzetközi együttműködés továbbfejlesztésének módjait vitatják meg a tudósok. A délelőtti ünnepélyes megnyitón a vendéglátók képviseletében Kónya Albert, az MTESZ társelnöke, a szervező bizottság nevében Almár Iván, a központi asztronautikai szakosztály elnöke köszöntötte a részvevőket. Ezután Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese mondott megnyitó beszédet. Hangsúlyozta: az űrhajózás tudománya segíti az emberiséget abban, hogy bővítse energiaforrásait, jobban hasznosítsa a tengereket, eredményesebben szálljon szembe a sok népet még ma is fenyegető éhínséggel.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_urhajozasi_kongresszus.jpgA kongresszus részvevői

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára a KB székházában fogadta Marcelino Camachót, a Spanyol Munkásbizottságok Szakszervezeti Szövetségének főtitkárát, aki a Szakszervezetek Országos Tanácsa meghívására tartózkodik hazánkban. A szívélyes, légkörű találkozón kicserélték véleményüket a nemzetközi munkásmozgalom helyzetéről, a szakszervezetek közötti kapcsolatok fejlesztésének jelentőségéről. A találkozón jelen volt Gáspár Sándor, a SZOT főtitkára és Julian Ariza, a Munkásbizottságok Szakszervezeti Szövetségének titkára.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_kadar_janos_marchellino_camacho.jpgMegbeszélés az MSZMP KB székházában

Lázár György, a Minisztertanács elnöke - felesége társaságában - Lubomír Strougal csehszlovák miniszterelnök meghívására délelőtt hivatalos, baráti látogatásra Prágába utazott. Kíséretében voltak Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, Juhár Zoltán belkereskedelmi miniszter, Roska István külügyminiszter-helyettes, Gábor András ipari miniszterhelyettes, Kovács Gyula, az Országos Tervhivatal elnökhelyettese, Vas János külkereskedelmi miniszterhelyettes és Bajnok Zsolt, a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának elnöke. A csehszlovák fővárosban csatlakozott a küldöttséghez Kovács Béla, a Magyar Népköztársaság prágai nagykövete. A búcsúztatásra a Ferihegyi repülőtéren megjelent Borbándi János, a Minisztertanács elnökhelyettese, dr. Várkonyi Péter külügyminiszter, továbbá állami életünk több más vezető személyisége. Ott volt Stefan Oross, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

A csehszlovák és magyar nemzeti lobogókkal feldíszített Ruzynei repülőtéren vendéglátója, Lubomír Strougal csehszlovák miniszterelnök fogadta a különrepülőgépből kilépő magyar kormányfőt. A repülőtéren Lubomír Strougal csehszlovák kormányfő oldalán foglalt helyet Rudolf Rohlicek miniszterelnök-helyettes, Jindrich Rehorek külügyminiszter-helyettes, Vaclav Hanus általános gépipari miniszterhelyettes, Ludovit Priecel külkereskedelmi miniszterhelyettes, Frantisek Chval cseh és Ladislav Somogyi szlovák kereskedelmi miniszterhelyettes. A küldöttség tiszteletére fellobogózott repülőtéren Lázár Györgyöt és kíséretét csehszlovák és magyar úttörők köszöntötték, utóbbiak a prágai magyar kolónia úttörőszervezetének tagjai.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_lazar_gyorgy_lubomir_strougal.jpgA két kormányfő a tárgyalások előtt

A delegációk közötti hivatalos tárgyalások délután 3 órakor kezdődtek meg a patinás Hrzan-palota Gobelin-termében. A plenáris ülésen Lázár György és Lubomír Strougal kölcsönösen tájékoztatták egymást országaik belső helyzetéről, áttekintették a két ország közötti kapcsolatok legfontosabb kérdéseit és foglalkoztak a nemzetközi helyzet időszerű problémáival.

Lázár György és Lubomír Strougal áttekintette a nemzetközi helyzet fő problémáit, és megállapította, hogy a két ország valamennyi megvitatott kérdésben azonos álláspontot foglal el. Egyetértettek abban, hogy a jelenlegi nemzetközi helyzet és a világgazdasági fejlemények megkövetelik a szocialista országok sorainak szorosabbra zárását.

A délutáni órákban a Hrzan-palotában két jegyzőkönyv aláírására került sor. A Gabcsikovo-Nagymaros közötti dunai vízlépcsőrendszer megvalósítására kötött szerződés kiegészítő okmányát Lázár György és Lubomír Strougal, a vízlépcsőrendszer építésével kapcsolatos, a kölcsönös segítségnyújtásról intézkedő megállapodás módosításának jegyzőkönyvét pedig Marjai József és Rudolf Rohlicek miniszterelnök-helyettesek írták alá.

Lubomír Strougal este a csehszlovák külügyminisztérium épületében, a Cernin-palotában díszvacsorát adott Lázár György és felesége, valamint a magyar küldöttség tagjai tiszteletére. A vacsorán a két kormányfő pohárköszöntőben méltatta Magyarország és Csehszlovákia baráti kapcsolatait.

Libanon hivatalosan is felkérte Olaszország és Görögország kormányát: küldjenek katonai megfigyelőket a libanoni Suf-hegységbe a polgárháborús ellenfelek között létrejött tűzszünet helyszíni ellenőrzésére. Görögország hivatalos, Olaszország elvi hozzájárulását adta a kérés teljesítéséhez. Időközben Bejrútban bejelentették, hogy a nemzeti megbékélési konferenciát előkészítő bizottság szerdán ül össze Bejrút környékén, a katonai vegyes bizottság székházában.

Cson Tu Hvan dél-koreai elnök reggel hazaérkezett Rangunból, a burmai fővárosból, ahol vasárnap merényletet kíséreltek meg ellene. Cson Tu Hvannak nem esett bántódása, mivel néhány perccel a robbanás után érkezett a színhelyre, de 21-en életüket vesztették, 46-an pedig megsebesültek. A halottak között van a szöuli kormány négy tagja. Szöulba érkeztekor a dél-koreai államfő a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot vádolta a merénylet megszervezésével. A merénylet hírére teljes riadókészültségbe helyezték a dél-koreai hadsereg és rendőrség egységeit. A főváros középületei és a szállodák körül fokozott biztonsági intézkedéseket hoztak.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_ranguni_merenylet.jpgA burmai merénylet a szöuli lapok címoldalán

Az észak-koreai ügynökök a bombát a ranguni Mártírok mauzóleumánál helyezték el, de a pokolgép még Cson Tu Hvan megérkezése előtt felrobbant. Az elnök azért késett, mert túl nagy volt a forgalom a városban. A burmai hatóságok arra a megállapításra jutottak, hogy a pokolgépet három észak-koreai ügynök telepítette a mauzóleum tetőterébe, majd rádióirányítással hozták működésbe. A robbanás azért volt korai, mert a dél-koreai elnök érkezését jelző kürtszó véletlenül korábban hangzott el.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_ranguni_merenylet_1.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_ranguni_merenylet_2.jpgA merénylet helyszíne a robbantás előtt pár pillanattal - és utána

A három merénylő, az észak-koreai hadsereg egyik őrnagya és két századosa elmenekült a helyszínről, de a hatóságok a nyomukra bukkantak. Két nap múlva egyiküket tűzharcban agyonlőtték, a másik kettőt, miután sikertelenül próbálták kézigránáttal felrobbantani magukat, elfogták. Egyiküket, Kang Min Csult, aki együttműködött a nyomozókkal, életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, társát kivégezték. Kang a 2000-es években szeretett volna Dél-Koreába jutni, és erre volt is fogadókészség Szöulban, de 2008-ban a ranguni börtönben, májrák következtében meghalt. Észak-Korea mindvégig kitartott amellett, hogy semmi közük nem volt a merénylethez, még azt is tagadták, hogy Kangék az állampolgáraik lettek volna.

október 11.

Csehszlovákiai hivatalos, baráti látogatásának második napján, kora délelőtt Lázár György, a Minisztertanács elnöke, koszorút helyezett el a zizkovi emlékműnél, az Ismeretlen katona sírjánál, megkoszorúzta Klememt Gottwaldnak, a nemzetközi és a csehszlovák munkásmozgalom kiemelkedő személyiségének emlékművét, s ugyancsak a kegyelet virágait helyezte el a Csehszlovákia felszabadításáért hősi halált halt szovjet katonák emlékművénél.

Lázár Györgyöt még a délelőtti órákban fogadta Gustáv Husák, a CSKP KB főtitkára, köztársasági elnök. A megbeszélésen jelen volt Lubomír Strougal csehszlovák miniszterelnök, valamint Kovács Béla, hazánk prágai nagykövete. A szívélyes, elvtársi légkörű eszmecserén megállapították: a két ország közötti, kölcsönösen előnyös, sokoldalú kapcsolatok gyümölcsözően fejlődnek. Gustáv Husák és Lázár György a továbbiakban áttekintették a nemzetközi élet legfontosabb problémáit, s ezzel összefüggésben mindketten hangsúlyozták, hogy mindent meg kell tenni a nemzetközi feszültség enyhítéséért, a háborús veszély elhárításáért.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_lazar_gyorgy_gustav_husak.jpgLázár Györgyöt hazautazása előtt fogadta Gustáv Husák

A délutáni órákban a Hrzan-palotában került sor a megbeszélések záró, plenáris ülésére, amelyen elfogadták a tárgyalásokról kiadott közös közleményt.

Csehszlovákiában tett kétnapos hivatalos baráti látogatását befejezve kedden hazautazott Prágából Lázár György, a Minisztertanács elnöke. A Ruzynei repülőtéren vendéglátója, Lubomír Strougal csehszlovák kormányfő, a csehszlovák kormány tagjai, valamint a politikai és társadalmi élet vezető képviselői búcsúztatták.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke - feleségével együtt - a kora esti órákban hazaérkezett Csehszlovákiából. A fogadtatásra a Ferihegyi repülőtéren megjelent Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese, dr. Várkonyi Péter külügyminiszter, továbbá állami életünk több más vezető személyisége.

A Nemzetközi Űrhajózási Szövetség kongresszusának második napján délelőtt és délután egyaránt több szekcióban párhuzamosan hangzottak el a tudományos előadások és vitájuk. Az első tudós, aki a világűrben járt (Konsztantyin Feoktyisztov professzor, a műszaki tudományok doktora), a világ második űrhajósnője, a sokszoros repülő- és ejtőernyős világcsúcstartó (Szvetlána Szavickaja) és az az ember, akinél hosszabb időt eddig egyhuzamban még más nem töltött a világűrben (Anatolij Berezovoj, 211 nap) - a szovjet űrhajózásnak ez a három kiemelkedő és érdekes egyénisége önmagában is elegendő volt ahhoz, hogy délután zsúfolásig megteljen a Duna-Intercontinental Szálló nagy bálterme. Az elhangzott beszámolókban és a bemutatott filmekben sok figyelemre méltó mozzanatról értesülhettek a megjelentek. Amerikai űrhajósok délután ellátogattak a budapesti Planetáriumba. Levetítették a Challenger űrrepülőgép legutóbbi útjáról készített filmjüket, és beszámoltak az űrutazás során szerzett élményeikről.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_farkas_bertalan.jpgA barátkozás pillanatai. Balról jobbra: Farkas Bertalan és felesége, valamint Sally K. Ride (az első amerikai űrhajósnő és Frederick H. Hauck űrhajósok láthatók

Ünnepélyesen megnyitották a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházat. Thália legújabb otthona a korábbi megyei művelődési központ épületében kapott helyet, amelyet csaknem 150 millió forintos költséggel alakítottak át korszerű színházzá. A mai igényeknek megfelelő színpadi gépezettel és egyéb műszaki berendezésekkel felszerelt intézményt Köpeczi Béla művelődési miniszter avatta fel. Az avatóbeszéd után Varga Zoltán igazgató átvette az új színházat. Ezután Madách Imre Az ember tragédiája című művének díszbemutatóját láthatta a közönség. A drámai költeményt Ruszt József rendezte. Ádámot Szalma Tamás, Évát Fekete Gizi, Lucifert - vendégként - Gábor Miklós alakította.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_szalma_tamas_gabor_miklos_fekete_gizi.jpgA zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház első bemutatója Madách Imre Az ember tragédiája Rendező: Ruszt József, Ádám: Szalma Tamás, Éva: Fekete Gizi, Lucifer: Gábor Miklós

Libanonban továbbra is bizonytalan marad a nemzeti megbékélési értekezlet sorsa, mivel a szemben álló felek nem tudtak megegyezni annak színhelyében. A Libanoni Nemzeti Megmentési Front kedden elvetette a bejrúti kormány által javasolt Baabda elnöki palotát, a libanoni elnök azonban nem hajlandó más helyszínt fontolóra venni. Valid Dzsumblatt, a Libanoni Haladó Szocialista Párt elnöke, a drúz közösség vezetője korábban már leszögezte, hogy semmiképpen sem megy el a Bejrút közelében levő elnöki palotába. Azt javasolta, hogy az első tanácskozást egy libanoni zászló alatt közlekedő görög hajó fedélzetén tartsák.

Riadókészültségbe helyezték a dél-koreai fegyveres erőknek a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal közös, 240 kilométeres határszakaszán tartózkodó egységeit. A riadókészültséget az után rendelték el, hogy vasárnap Rangoonban merényletet követtek el Cson Tu Hvan dél-koreai elnök ellen, amelynek következtében kíséretéből 21-en - köztük a kormány négy tagja - életüket vesztették. Cson Tu Hvan - minden bizonyítékot nélkülözve - a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságra igyekezett a felelősséget hárítani az ellene elkövetett merényletért. A Dél-Koreában állomásozó 40 ezres amerikai hadseregnél is „elővigyázatossági intézkedéseket” foganatosítottak - jelentette be a Pentagon, részleteket azonban nem közölt. Dél-Koreában a hivatalos körök által szított KNDK-ellenes hangulatban folynak az előkészületek a szombatra kitűzött gyászszertartásra. Szöulban és más városokban tüntetések is voltak a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság ellen.

október 12.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága Kádár Jánosnak, a Központi Bizottság első titkárának elnökletével ülést tartott. A Központi Bizottság megvitatta és elfogadta a nemzetközi kérdésekről szóló beszámolót, a szakszervezeti munka fejlesztésével és a párt feladataival foglalkozó állásfoglalást, a járások megszüntetésére, a helyi párt- és állami irányítás fejlesztésére vonatkozó javaslatot, valamint az időszerű gazdasági kérdéseket tárgyaló tájékoztatót.

Genfben teljes ülést tartott az európai nukleáris fegyverzet korlátozásáról tárgyaló szovjet és amerikai küldöttség. Ugyancsak Genfben találkozót tartottak a hadászati fegyverzet korlátozásáról és csökkentéséről folyó szovjet-amerikai tárgyalások küldöttségvezetői.

A libanoni kormány ülését követően bejelentették, hogy csütörtökön Bejrútban megkezdi munkáját a nemzeti megbékélési konferencia előkészítő bizottsága. A polgárháborús ellenfelek magas szintű találkozójának időpontját egy héttel későbbre tűzték ki, egyelőre a helyszín megjelölése nélkül Szpirosz Kiprianu ciprusi államfő felajánlotta: találkozzanak Cipruson az egymással szemben álló libanoni vallási-politikai csoportok képviselői.

Nagyszabású tömeggyűlések és tüntetések voltak Santiago de Chilében és az ország más városaiban az ellenzék által szervezett hatodik országos tiltakozó megmozdulások első napján. A tiltakozó akciók a reggeli órákban békés keretek között kezdődtek. A hatóságok brutális közbelépése miatt azonban több helyütt összecsapások voltak. A hatóságok katonákat, rendőröket és csendőröket vezényeltek a tömeggyűlés helyszínére. A karhatalmi alakulatok könnyfakasztó gránátokkal, vízágyúkkal, gumibotokkal és puskatussal próbálták szétoszlatni a tömeget. Akciójuk sikertelensége láttán tüzet nyitottak, és sok embert megsebesítettek. Az áldozatok számáról még nincs pontos adat. Hírügynökségek szerint a karhatalmi alakulatok több tucat embert letartóztattak.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_chilei_tuntetes.jpgA bebörtönzött és az eltűnt chilei hazafiak hozzátartozói is tüntettek Santiagóban

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_reklam_2.jpg

Kékfény:
Halálos mérgezést szenvedett a must erjedésekor keletkezett gáztól Pécsvárad egy borospincéjében Simon Imre 62 éves nyugdíjas, helyi lakos. A körülmények tisztázására és a felelősség megállapítására a rendőrség folytatja a vizsgálatot.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság dr. Diós Erzsébet büntetőtanácsa ítéletet hirdetett Dudás Ilona 27 éves budapesti takarítónő ügyében. Rövid idő alatt immár harmadszor, s minden esetben ugyanazon bűncselekmény miatt - korábban családi bűnszövetkezetben, most pedig egyedül -, rézgyűrűket árult aranyként. A trükk mindig ugyanaz volt. Tört magyarsággal megszólította a járókelőket, elmondta, hogy vidéki ismerőseihez készül, de pillanatnyilag pénzzavarba került. Aztán felajánlott egy karika- és egy köves gyűrűt, összesen kétezer forintért. A gyűrűkben olasz fémjel volt, a „briliánssal” pedig megkarcolta valamelyik kirakat üvegét. Azt gondolnánk, hogy senki sem dől be a gyanúsan jó üzleti ajánlatnak, s legalább az közismert, hogy a csiszolt üveg is karcolja a sima üveget. A családi bűnszövetség korábbi ügyének mégis ötven sértettje volt. Dudás Ilonát, aki hat hónapot már ült hasonló cselekményekért, akkor két év és négyhónapi szabadságvesztésre ítélték. Az ítélet jogerőre emelkedése előtt újra próbálkozott, de ezúttal nem sikerült nyélbe ütnie az üzletet. Éppen az áruját kínálta, amikor igazoltatták. Ezúttal csalási kísérletért és bélyeghamisításért - a fémjel hamisítása is ennek a bűncselekménynek a fogalmi körébe tartozik - nyolchónapi szabadságvesztésre ítélték. Ezt összbüntetésbe foglalják a korábban kiszabott két évvel és négy hónappal, így hosszú ideig nem lesz módja a túlságosan hiszékeny emberek becsapására.

Közlemények:
Speciális alpinista-búvártechnológiával vállalunk magas- és mélyépítményeken kéményjavítást, bontást, vasszerkezetek korrózióvédelmét, illetve mindenféle bontó, ellenőrző, szolgáltató tevékenységet. AMFIBIA GMK. Alpinista-búvár-festő. Telefon: 227-189. Pf.: 100. 1476.

A RAMOVILL Szolgáltató Szövetkezeti Vállalat értesíti tisztelt ügyfeleit, hogy éves vagyonmegállapító leltár miatt a híradástechnikai alkatrészosztály (Bp. V., Sörház utca 5.) híradástechnikai raktárában (Bp. IX., Angyal utca 7.) 1983. október 19-től november 9-ig és a hőtechnikai osztály (Bp. XIII. Rajk László u. 43.) budaörsi raktárában (Budaörs, Kállai Éva utca 18.) 1983. október 31-től november 5-ig az ügyfélfogadás, áruátvétel és árukiadás szünetel. Kérjük kedves ügyfeleink szíves megértését.

Füles rejtvényújság olvasóival közli az Ifjúsági Lapkiadó Vállalat, hogy sajnálatos nyomdai hiba miatt az október 14-én megjelenő 41. és 21-én megjelenő 42. számú lapok borítóinak belső fényképes oldalai felcserélődtek, így mindegyikhez a másik számban olvasható a megfelelő szöveg. A hibáért a nyomda nevében is elnézést kér az olvasóktól.

Elnézést kérünk azoktól a fiataloktól és szüleiktől, akik most hiába keresik az üzletekben a Fabulon Tiniszappant és Tinitonikot. Ugyanis - ebből a szempontból sajnálatunkra, egyébként örömünkre - az októberre tervezett mennyiség már a BNV-n elfogyott. A soron kívüli gyártás már folyamatban van, így a vásáron beharangozott és a vártnál is nagyobb sikert aratott készítmények nemsokára megjelennek az illatszerboltokban. FABULON.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_allasajanlat_2.jpg

Divat:
Napjainkban még a komoly hivatalokban is egyre kevesebb férfi vállalja a nyakkendős-öltönyös eleganciát. Rájöttek a fiatalok és az idősebbek egyaránt: sokkal kényelmesebb egy nadrág-pulóver, vagy nadrág-ing összeállítás. A férfiak többsége ma már azt is tudja, hogy pulóverben is lehet jól öltözött, főleg, ha odafigyel a színek harmóniájára, az öltözék összhangjára. Sokkal ízlésesebb az ing fölött viselt divatos pulóver vagy mellény, mint a tisztításra megérett öltöny. Újdonság az őszi férfidivatban a kötött mellény. Erre azért is érdemes felfigyelni, mert igazán jól öltöztet: mégsem „ingujjban” jár az, aki ezt viseli. Ráadásul jönnek a hűvösebb napok, amikor igazán jó szolgálatot tesz egy ujjatlan mellény. A képeinken látható modellek a kiskunhalasi Kötöttárugyár termékei.idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_divat_1.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_divat_2.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_divat_3.jpg

Jól halad a búza és a rozs vetése:
Október elején felemás helyzet alakult ki a mezőgazdaságban: az. időjárás kedvez a betakarításnak - a jó időt alaposan ki is használják az üzemek -, ugyanakkor azonban hiányzik a csapadék, és ez gondokat okoz. A gépek zavartalanul dolgoznak a kukoricatáblákban, a termés felét országszerte betakarították, a fontos takarmánynövény jó része már a tárolókban van. A szárítás ezúttal nem okoz gondot, a természet gondoskodott arról, hogy a szemek kiszikkadjanak, s így nem kell használni az olajtüzelésű szárítóberendezéseket. A cukorrépa harmadát szedték fel, a tavalyihoz képest ezzel a munkával valamivel előbbre vannak a mező- gazdasági nagyüzemek, s a cukorfok is kedvezőbben alakult, mint egy éve. A meleg, napsütéses időjárás jótékony hatással volt a cukorképződésre. A napraforgó betakarítása befejeződött; a 284 ezer hektáros területről a mag nagy része már a gyári raktárakba, illetve a feldolgozó vonalakra került. A burgonya szedése sem ad már sokáig munkát, a termőterület több mint 90 százalékáról már a téli tárolókba szállították a gumókat. Zavartalan a munka a gyümölcsösökben is. Az alma háromnegyedét szedték le. A zöldségtermelők az áru nagy részét már a raktárakba vitték, csak az őszi betakarításé káposztafélék utolsó tételeit kell fölszedni a földekről. Ezt a munkát nem sürgeti az időjárás, úgyhogy a gazdaságok más fontosabb munkákra vonták össze az erőket. A száraz talaj előkészítése gondot okoz; a szántó traktorok csak nehezen boldogulnak, ez a munka most a szokásosnál több energiát emészt fel. A vetéssel mégis jól haladnak a gazdaságok, a búzának ötödét vetették el, a rozsnak háromnegyed részét. Az őszi mélyszántás, amely a nehezebben megművelhető talaj miatt a szokásosnál most nagyobb erőfeszítést igényel, nem szenved késedelmet, a kijelölt terület negyedén már végigmentek a traktorok.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_almaszedes.jpgA balassagyarmati diákok is segítettek az almaszedésben a Magyarnándori Állami Gazdaság gyümölcsösében

Éticsiga exportra:
Évenként 60 vagon éticsigát gyűjtenek be a Gödöllő és Vidéke Áfész 105-ös számú felvásárlótelepén. A Veresegyházról induló szállítmány jelentős részét francia, svájci és nyugatnémet ínyencek vásárolják.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_eticsiga.jpgCsigaválogatás közben

Harmincéves az önkéntes rendőri szolgálat:
Az idén 30 éves az önkéntes rendőri szolgálat. Hazánkban 1953-ban alakultak először segédrendőri csoportok, majd a szervezet erősödésével kialakult a szolgálat mai formája. Napjainkban több mint öt és fél ezer csoportban 56 ezer önkéntes rendőr segíti a belügyi szervek tevékenységét. Sokszor áldozatos, és nemegyszer önfeláldozó munkájukat magas fokú hivatástudattal, ellenszolgáltatás nélkül végzik. Szerepük a közterületek rendjének fenntartásában, a bűnmegelőző, a felderítő munkában és a jogpropagandában nélkülözhetetlen. Rendszeresen teljesítenek közbiztonsági és közlekedési járőrszolgálatot. Az idén az első félévben 900 ezer alkalommal különféle feladatokat oldottak meg, 10 437 bűnöző elfogásában segédkeztek, súlyosabb jogsértésért mintegy háromezer embert állítottak elő, továbbá tízezernél is több jogszabálymagyarázó, valamint közbiztonsági és közlekedési propaganda-előadást tartottak. A rend önkéntes őrei folyamatosan részt vesznek közbiztonsági, közlekedési, bűnügyi és igazgatásrendészeti kiképzésben. Tanfolyamaikon a területek legkiválóbb szakértői, valamint a tavaly alakult önkéntes rendőri tanácsadó csoportok készítik fel őket sokrétű feladataik ellátására. Az önkéntes rendőrök utánpótlása is folyamatos. Az érdekes, tudást és fegyelmet igénylő feladat vonzza a fiatalokat. A KISZ Ifjú Gárda szervezetében 560 szakalegységben 14 ezer fiatal ismerkedik rendszeresen a rendőri munkával.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_onkentes_rendor.jpg

Ifjúsági napok a hajógyárban:
Hajógyári ifjúsági napok címmel egyhetes rendezvénysorozat kezdődött a Magyar Hajó- és Darugyár angyalföldi gyáregységében. A megnyitó után a változatos programsorozat kiemelkedő eseménye volt az az ifjúságpolitikai fórum, amelyen Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, miniszterelnökhelyettes, az Állami Ifjúsági Bizottság elnöke válaszolt a fiatalok írásban és a helyszínen feltett kérdéseire. A következő napokban is gazdag programmal várják a rendezők az érdeklődőket. Egyebek között ifjúmunkás-találkozón, az értelmiségiek találkozóján, a Ki minek mestere? hegesztőverseny vállalati döntőjén vehetnek részt a fiatalok. Vendégségbe hívták a hazánkban tanuló külföldi diákok egy csoportját is.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_hajogyari_napok_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_hajogyari_napok_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_hajogyari_napok_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_hajogyari_napok_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_hajogyari_napok_5.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_hajogyari_napok_6.jpgGazdag program várta a hajógyári ifjúsági napok résztvevőit

Növelte exportját a Székesfehérvári Könnyűfémmű:
Az ország egyik nagyberuházásán, a Székesfehérvári Könnyűfémműben folyamatosan adják át a termelésnek az elkészülő üzemcsarnokokat, gépegységeket. Az új termelőegységek jelentős választékbővítést és minőségjavulást eredményeztek. Lehetővé vált az is, hogy 25 százalékkal növelje exportját a vállalat.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_szekesfehervari_konnyufemmuvek.jpgA korszerű üzemekben a korábbinál nagyobb a termékválaszték és jobb a minőség

Házfestés állványozás nélkül:
A Fővárosi Ingatlankezelő Műszaki Vállalat szakemberei költséges állványozás nélkül festik a belvárosi házakat. A főútvonalak után megkezdték a mellékutcák századfordulón épült házainak tatarozását; felvételünk a VI. kerületi Szófia utcában készült, ahol az épületeket jól tartósító és mosható festékkel szépítik.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_hazfestes.jpg

Csak a hajózásban okoz gondot az alacsony Duna:
Hetek óta apad a Duna vize. A pesti Vigadó téri hajóállomás mércéje - amit a vízügyi szakemberek naponta kétszer olvasnak le - 121 centiméter vízmagasságot mutatott. Ez az érték még mindig magasabb 70 centiméterrel, mint az eddig előfordult jégmentes minimum. 1947-ben Budapesten 51 centiméteres volt a Duna. Kisebb vízállás - 1954. január 13-án - csak jégtorlasz következtében volt. A 121 centiméter körüli vízállás nem ritka jelenség; a szakemberek megközelítő adattal csaknem évente találkoznak. Ugyanennyit azonban legutóbb négy éve mértek. A jelentős mértékű apadást az okozza, hogy hazánkban és az Alpok térségében hónapok óta kevés a csapadék. Ugyanez a helyzet a Kárpátokban is, de ez a Duna apadására igen mérsékelten van hatással. A Duna ivóvíz kútjainak hozama is csökkent, de mivel bőséges tartalék van a tárolókban és kisebb a fogyasztás, mint a nyári hőségben - a lakosság ezt a hiányt nem érzékelheti.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_pesti_rakpart.jpgA pesti rakpart

Vasút felújítás a Budapest-Záhony vonalon:
A MÁV debreceni pályafenntartási főnökség egyik gépesített részlege Kisújszállás határában pályafelújításon dolgozik a Budapest-Záhony vonalon: kicserélik az ágyazatot és a síneket. A munkák nagy részét gépesítették, így naponta több száz métert haladnak a pályafelújítással.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_palya_felujitas.jpg

Az EB-selejtező hetében Paul McCartney és Michael Jackson Say, Say, Say címmel egy duettet jelentet meg kislemezen.

A dal McCartney ötödik szólóalbuma, a Pipes of Peace kislemezeként látott napvilágot. Ez lett Jackson hetedik top 10 slágere egy éven belül, és számos országban listavezető lett, az Egyesült Államokban platinalemez. Videóklipjét Bob Giraldi rendezte, és a kaliforniai Santa Ynez Valleyben forgatták, Jackson és McCartney két szélhámost alakít benne, vendégszereplőként feltűnik Linda McCartney és La Toya Jackson. Ez a videóklip hozta divatba, hogy a klipeknek története legyen és párbeszéd is szerepeljen bennük. A dal 1987-ben szerepelt McCartney All the Best! című albumán is. McCartney már dolgozott együtt Jacksonnal korábban is: Girlfriend című számát eredetileg neki írta (később mindketten felénekelték), első duettjük pedig a The Girl Is Mine volt, Jackson Thriller című albumán. A szöveg nagy részét Jackson írta és csak mikor készen volt, akkor adta oda McCartneynak. A dalt az Abbey Road Studiosban vették fel 1981 májusa és szeptembere közt, eredetileg McCartney Tug of War című albumára, ami első szólóalbuma volt Wings nevű együttese feloszlása után. Jackson a McCartney-házaspárnál lakott a dal felvételeinek hónapjaiban, és mindkettejükkel összebarátkozott. Egy este vacsoránál Paul McCartney megmutatta Jacksonnak azoknak a daloknak a listáját, aminek a kiadási joga az övé. „Így lehet sok pénzt keresni” - mondta. „Valahányszor valaki feldolgozza ezeket a dalokat, pénzt kapok. Valahányszor valaki lejátssza őket a rádióban vagy előadja koncerten, pénzt kapok.” Jackson ennek hatására vásárolta fel a Northern Songs zenei katalógust 1985-ben. McCartney számos hangszeren játszik a Say Say Say-ben: ütősökön, szintetizátoron, gitáron és basszusgitáron is. A dal 1983 februárjában készült el teljesen, a kaliforniai Cherokee Studiosban zajlott utómunkálatok után. Jackson visszaemlékezett az együttműködésre Moonwalk című önéletrajzi könyvében, azt írta, növelte az önbizalmát, mert Quincy Jones, a Thriller producere nem volt jelen, hogy kijavítsa a hibáit. Azt is megjegyezte, hogy McCartney és ő egyenlő felekként dolgoztak. A dal hat héten át vezette az amerikai Billboard Hot 100 slágerlistát, ezzel Jackson hetedik top 10 dala lett 1983-ban - ezzel megdöntött egy rekordot, amelyet eddig holtversenyben tartott a Beatles és Elvis Presley. Az egymillió példányban elkelt kislemez az Egyesült Államokban aranylemez lett. 2016-ban új mix és klip is készült a Say Say Say-ből.

Angliában megjelenik Cliff Richard Silver Album című lemeze, abból az alkalomból, hogy világhírű előadó 25 éve van a könnyűzenei világban.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_silver_cliff_richard_album_cover.jpg

Érdekesség, hogy az albumról a legnagyobb sikert egy olyan szám aratja, amelyik a B-oldalon szerepelt csak.

Magyar könnyűzene:
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_bojtorjan_egyuttes.jpg

Ezekben a napokban jelenik meg A Beszélő 8. (külön) száma. Eretnek gondolatokkal a Nagy Imre-pernek és az 1956-os forradalom emlékének szenteli írásait. Megjelenik Petri György Nagy Imréről című verse, Kőszeg Ferenc Huszonöt év után című vezércikke, újraközlik a Nagy Imre-perről szóló hivatalos közleményt, ismertetik a perben kivégzettek életrajzát, és közlik Kis János elemzését a perről "Kirakatper – zárt ajtók mögött" címmel. A Beszélő szerkesztői követelik a mártírok sírjainak azonosítását, a büntetett előélet miatti hátrányok törlését, a rendőrségi zaklatások megszüntetését, a nyugdíjjogosultság terén uralkodó jogsérelmek felszámolását, az elkobzott iratok visszaszolgáltatását és a tankönyvekben előforduló kegyeletsértő állítások törlését.

Bemutatják az Együttélés című magyar–NSZK dokumentumfilmet, amely a magyarországi nemzetiségek sorsáról, megbékélésről szól (rendező: Gyarmathy Lívia). Ennek a filmnek ugyanúgy szokatlan a gondolatmenete az akkori szocialista erkölcsi viszonyok között, mint a fenti Beszélőnek.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_gyarmathy_livia.jpgGyarmathy Lívia a forgatás közben

Színházi bemutató: Az Imposztor (Spiró György drámájából, Katona József Színház)

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_bodnar_erika_rajhona_adam.jpgA súgónő és Rogowski: Bodnár Erika és Rajhona Adám

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_major_tamas_sinko_laszlo.jpgA színész és a direktor: Major Tamás és Sinkó László

A bajnokság 9. fordulóját követő csütörtökön a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága határozott az október 1-én félbeszakadt FTC-Haladás első osztályú mérkőzés ügyében. Az MLSZ fegyelmi szabályzatának alapján a fegyelmi eljárást megszüntette, mert az eljárás alapját képező cselekmény elkövetése (azaz, hogy az ominózus fogantyú valóban eltalálta-e Hegedűs kapust) nem nyert bizonyítást. A bizottság megállapította, hogy a mérkőzés félbeszakításáért egyik csapat sem felelős, így a pályán elért 2:2-es eredménnyel igazolta a mérkőzést (ezek után a Haladás helyet cserélt a Volánnal - kilencedikből nyolcadik lett -, az FTC változatlanul a tizenötödik). A bizottság megállapította azt is, hogy a találkozón rendezési hiányosság miatt rendzavarás történt, ezért kötelezi az FTC-t (különös tekintettel arra, hogy 1983. szeptember 6-án hasonló eset miatt már figyelmeztetésben részesült), hogy soron következő két hazai bajnoki mérkőzését (beleértve a Diósgyőr elleni elhalasztott találkozót is) Budapest határától 50 kilométeres körzeten kívül rendezze meg úgy, hogy ellenfelének utazási költségnövelést ne okozzon. Ezen túlmenően a fegyelmi bizottság kötelezi az FTC-t, hogy őszi hazai bajnoki mérkőzéseire a Nagyvárad tér felé eső állóhelyeikre jegyet nem adhat ki, e lelátórészt köteles a nézők elől teljesen elzárni. Ugyancsak kötelezi az FTC-t, hogy a rendezők létszámát az 1983/1984. bajnoki évben 30 százalékkal növelje, s hogy az állóhely mögött elhelyezett hálót a jövőben emelje meg.

Az angolok elleni EB-selejtezőre készülő magyar válogatott keret tagjai pénteken Tatára utaztak edzőtáborozásra, s csak szerdán indulnak vissza Budapestre, egyenesen a Népstadionba. - Hat edzést tartunk a tatai táborban, előkészületi mérkőzést nem játszunk - mondotta Mezey György szövetségi kapitány - péntek, szombat és kedd délután, vasárnap délelőtt, hétfőn pedig délelőtt és délután gyakorolunk. Szombaton megtekintjük az Anglia-Dánia mérkőzés filmjét, kedd délelőtt taktikai értekezlet lesz. Az Anglia ellen szerdán pályára lépő tizenegyet az értekezlet után hirdetem ki. Azért várok az összeállítás nyilvánosságra hozásával, mert személyesen akarok meggyőződni a jelöltek erőállapotáról, ide értem a hétfőn Tatára érkező Nyilasit és Szokolait is.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_tatai_edzes_garaba_csonka.jpgAz angolok elleni szerdai EB-selejtezőre készülő válogatott labdarúgók pénteken délben elutaztak Tatára. Kora délután már megtartották első edzésüket, amelyen Mezey György szövetségi kapitány és segítőtársa, Tajti József alaposan megdolgoztatta a társaságot. Képünkön Garaba és Csonka „barátkozik” a talajjal

Az angolok nagyon komolyan veszik a találkozót. A szokásos hétfői utazás helyett már vasárnap délután Budapestre érkeztek. Két órával később már a Vasas Fáy utcai pályáján edzettek, s a szövetségi kapitány inkább csak figyelt, mintsem, hogy dirigált. E tekintetben könnyű dolga volt, hiszen labdarúgói valamennyien profik, tisztában vannak képességeikkel nem kellett őket noszogatni. Tudják, mi a tétje a mostani mérkőzésnek. Aki nem ismeri személyesen Bobby Robsont, inkább vidám, gondtalan turistának nézné, mintsem az angolok szövetségi kapitányának. Sugárzó jókedve ellenére azonban van gondja éppen elég. Csapatából olyan kulcsjátékosok dőltek ki, mint Francis, Woodcock, Clemence, Neal, Anderson, Duxbury. Még felsorolni is elég, hát még ha hozzátesszük, hogy Angliának sorsdöntő ez a találkozó, mint az egyik londoni újság megjegyezte: „Robson szerda este a mennybe megy vagy megvesszőzik.” Mellesleg Robson volt az első kapitány Angliában, aki elérte, hogy a válogatott mérkőzése miatt elhalasztották a szombati ligafordulót.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_angol_edzes.jpgEdzés tánclépésben a Fáy utcában, aki vezényli, jobbról, Bobby Robson szövetségi kapitány

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A futballbajnokság másodosztályában továbbra is az Eger vezet, megelőzve a DMVSC csapatát, valamint a hódmezővásárhelyieket. Szinte valamennyi mérkőzés érdekes küzdelmet hozott, akadt jó néhány váratlan eredmény is. Először nyert a Ganz-Mávag ebben a szezonban.

Történelmi anzixunk keretében bemutatjuk az 1983/84-es NB II-s mezőny múltját és jövőjét.

22. sz. Volán SE
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nb_ii_22_sz_volan.jpg

A klubot 1948-ban alapították Nagyvásártelepi MSE néven. Többszöri névváltoztatás után (Belsped, Szállítók, FŐSPED stb., összesen 9 nevük volt) 1976-ban találták meg a végleges verziót. 1957-ben jutottak fel az akkori NB II-be, és az 1984/85-ös bajnokság végig megőrizték másodosztályú tagságukat. Ekkor a 19., utolsó előtti helyen végeztek, kiestek, a csapatot megszüntették. Vad Istvánon (későbbi FIFA játékvezető, Vad II. játékvezető édesapja), az egykori Fradi játékoson és Dunai III-n kívül (gondolom, Edét nem kell külön bemutatni) a csapatnak még ismertebb játékosa volt Kotul László, aki 1979/80-ban még a Bp. Honvéddal is bajnok volt, Katona "Gatya" György, egykori Vasas és Dózsa játékos és Ebedli Ferenc.

Keszthelyi Haladás SC
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nb_ii_keszthelyi_haladas.jpg

A csapat legősibb jogelődjét 1902-ben alapították Keszthelyi Gazdasági Akadémiai Atlétikai Club (Keszthelyi GAAC) néven. Több névváltoztatáson mentek keresztül az évtizedek alatt. Nem tudtak stabilan gyökeret verni az NB II-ben sosem, fel-le lifteztek a megye II.-megye I.-NB III.-NB II. toronyházban. Amolyan ZTE fiókcsapatként működtek a nyolcvanas években, több olyan ZTE legenda (többek közt Bolemányi, Filó, Antoni) ment hozzájuk "levezetni", akiknek elévülhetetlen szerepük volt az akkori csapatuk 1972-es, történelmi NB I-be jutásában. A Balaton-parti csapat 1995-ben jogutód nélkül megszűnik, de 2010-ben újjáalakultak. 2014-ig bírták, ekkor a Zala megyei II. osztály (ötödosztály) 15. helyén végeztek, de a megye III-as indulást már nem vállalták. Jelenleg (2019-ben) már csak utánpótlás csapatokat működtetnek.

Ózdi Kohász SE
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nb_ii_ozdi_kohasz.jpg

A borsodi csapatot 1909-ben Ózdi Vasgyári Sport Egylet néven alapították meg. Az évtizedek alatt átmentek számos fúzión és névváltoztatáson. Kétszer a legmagasabb osztályig is eljutottak, először 1961-ben, másodszor 1981-ben. Mindkétszer még abban az idényben azonnal kizúgtak. A csapat legemlékezetesebb meccsét 1981. szeptemberében játszotta, mikor hazai pályán a Ferencvárost fogadták 

1994-ben a labdarúgó-szakosztály kivált az Ózdi Kohász sportklubból, és Ózdi FC néven új egyesületként folytatta NB III-as szereplését, egészen 2000 nyaráig, amikor is a Mátra csoportból kiesett klub vezetése visszalépett a következő évi megyei első osztályú szerepléstől, így a csapat az Ózdi Körzeti bajnokságba került visszasorolásra. Bár néhány év alatt ismét az NB III-ig küzdötték vissza magukat, az utóbbi években ismét csak a megyei bajnokságban találkozhatunk Ózd labdarúgóival. A csapat leghíresebb játékosainak nevei talán a mai fiatalok fülének is jól csengenek. Váradi Bélán túl játszott itt Vincze Ottó, Zimmermann Tamás, Máriási Zsolt, Csank János is.

Bajai SK
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nb_ii_baja.jpg

A mezőny egyik benjáminja az 1972-ben alakult sárga-kék alakulat. Legnagyobb sikerüket 1980-ban érték el, mikor ezüstérmesek lettek a Szabadföld Kupa döntőjében. Az NB II-be egy idénnyel ezelőtt kerültek fel, és mindvégig megőrizték másodosztályú tagságukat az 1991-es megszűnésükig. A megszűnésük pillanatában megalakult a Bajai FC... A klub leghíresebb neveltjei a Disztl fivérek (Péter és László) és Bognár György. De játszott náluk később az a Bogdán István, aki ebben (1983/84) a szezonban még az Újpesti Dózsa játékosa, illetve Pálinkás András, UEFA licenszes kapusedző, aki tevékenykedett Újpesten és Róth Antal mellett az U21-s válogatottnál is. Baján pedig olyan edzők dolgoztak, mint Kincses (Koller) Viktor, egykori pécsi NB I-es labdarúgó, vagy az olimpiai bajnok Novák Dezső.

Honvéd Szabó Lajos SE
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nb_ii_h_szabo_lajos_se.jpg

A mezőtúri katonacsapatot 1954-ben alapították. A mai fiataloknak annyit kell tudni az ilyen Honvéd XY SE szerű laktanya-csapatokról, hogy a szocialista világrendszerben volt a hadkötelezettség. Az ilyen típusú csapatoknál töltötték sorkatonai szolgálatukat az NB-s kluboknál igazolt játékosok. Aztán ennek letelte után mindenki mehetett vissza a saját csapatához. Így fordulhatott elő, hogy Mezőtúron olyan játékosok fordulhattak meg, többek között, mint Dzurják Csöpi, Sándor Csaba, Brockhauser István, Józsa Miklós, Herczeg András, Kántor Mihály, Kelemen Gusztáv, Lengyel Ferenc, Wittmann Géza, vagy Rostás Sándor. De erre a csapatra épült az 1984-ben a "baráti seregek világbajnokságát" is megnyerő katonaválogatott. A klub 1991-ben szűnt meg.

Bakony Vegyész
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nb_ii_bakony_vegyesz.jpg

A bakonyi kék-fehérek csapata egy városi fúzió révén jöttek létre 1969-ben, és mivel az egyik jogelőd másodosztályú volt, rögtön az NB II-ben indulhattak. Aztán eljutottak a Területi Bajnokságig, onnan fel, vissza az NB II-be. Ennek az idénynek ők az egyik újoncai. 5 év múlva, névváltozás után pedig Veszprémi SE néven az NB I. is újoncot avat a személyükben. Legjobb eredményük egy 5. hely 1990/91-ben. Öt szezon legfelül, majd kiesés. Azóta is tartják hullámvasutas, névváltoztatásos, fuzionáló formájukat. A Veszprém megyei II. osztályt is megjárva már, jelenleg (2019-ben) VLS (Veszprémi Labdarúgó és Sportszervező Kft.) Veszprém néven a negyedik vonalban, a Veszprém megyei I. osztályban vitézkednek. Hogy ők kiket adtak a magyar labdarúgásnak? Említsük meg Rugovicsot, Lehotát, Végh Zoltánt, Dragónert, Mónost, vagy akár Csernyánszkit.

Soproni SE
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nb_ii_sopron.jpg

1900-ban keltették életre a klubot Soproni FC néven. Náluk is nehéz követni a több, mint egy évszázados összeolvadásokat, névváltozásokat. de egy a lényeg, nem összetévesztendők a "másik" soproni csapattal. A mi Sopronunk nem a Simon Tibor-Huszti Szabolcs-Pintér Attila-féle Sopron. Bár, ez a Sopron is eljutott a későbbiekben az NB I-be, EMDSZ-Soproni LC néven 1992-ben. A tagságuk idején mutatkozott be a csapatban és az élvonalban Babos Gábor. A gyors kiesést követően folytatódott az osztályok közötti lecsúszás és a végeláthatatlan névváltoztatás. Jelenleg (2019-ben) a Győr-Moson-Sopron megyei I. osztályban (negyedosztály) szerepelnek.

DMVSC
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nb_ii_dmvsc.jpg

Az eredetileg 1902-ben piros-fehérnek alapított vasutas csapat ekkor sárga-kék színekben pompázott. És tény, ebből a mezőnyből messze a legeredményesebb csapat, melynek történelméből könyvet lehetne írni, sőt, már írtak is, ezért itt részletesen nem is taglaljuk ezt. Az előző idény volt az, amikor úgy estek ki az NB I-ből, hogy két válogatott játékosuk is volt Sallai Sándor és Kerekes Guriga György személyében. Egy év után visszajutottak, ezt követően még kétszer estek ki, egy, illetve két évre. Egyszer meg majdnem... 1993 óta megszakítás nélkül az NB I. szereplői, sőt....

Eger SE
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nb_ii_eger.jpg

Ebben a cikkben lassan annyi a fúzió, mint egy atomtengeralattjárón. Nem fogják kitalálni, Dobó Katica kései leszármazottjainak történelme (is) egy összeolvadással kezdődött, némi kettős rangadó áthallással. A helyi Dózsa, Kinizsi és Vasas csapatai voltak az alapanyag. Nem árulok el túl nagy titkot, mindössze nyolcéves történelemmel a hátuk mögött megnyerték ezt a kiírást a Debrecen és a Békéscsaba előtt. Csank János leteszi névjegyét az edzők között. A gárda a következő négy szezonban évente cserélt osztályt, 1987-től megragadtak a másodosztályban. A 2002/03-s szezon viszont már az NB III-ban találta őket, a szezon végén megszűntek. 2005-ben újjáalakultak, a legalacsonyabb osztályban kezdték, évről évre, felfelé lépdelve 2012/13-ban megint az NB I-ben találtuk őket. Ismét egy év után távoztak az első osztályból. Ezután - már a másodosztály féltávjánál - a Heves Megyei Bíróság megállapította az Egri FC Kft. fizetésképtelenségét, és elrendelte a felszámolását. Erre tekintettel az MLSZ versenybizottsága az Egri FC-t kizárta a 2013/2014. évi NB III. osztályú labdarúgó-bajnokság Keleti csoportjából. Majd ugyanez a Bíróság jogerősen elrendelte az Eger FC Kft felszámolását...

Kazincbarcikai Vegyész SE
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nb_ii_kazincbarcika.jpg

A sportklub 1953-ban látta meg a napvilágot Kazincbarcikai Szikra Sport Kör néven. A jelenlegi nevét 1969 és 1992 között viselte, amikor is a BorsodChem megszüntette a csapat fenntartását. Azóta Kazincbarcikai Sport Club néven működnek. Nagyon kevés osztályváltás fűződik történelmükhöz, mondhatni, mára az NB II. zászlóshajója lettek. Az elmúlt 36 évben mindössze hét harmadosztályú idény áll mögöttük. Legnagyobb sikereiket 1981/82-ben és 1989/90-ben érik el. Előbbinél bajnoki cím, és vesztes osztályozó az MTK-VM-mel szemben, utóbbinál osztályozót érő 2. helyen végeztek, de a Budapest Honvéddal szemben összesítésben 3:2-vel alulmaradtak. 1990/91-ben a Magyar Kupában a legjobb négy közé kerültek (korábban az NB I-es Debrecent és Tatabányát is búcsúztatva), de a Vác 1:0-ás összesítéssel jutott a döntőbe. A kazincbarcikaiak 2019-ben is az NB II-ben szerepelnek. A legismertebb kazincbarcikai labdarúgók: Lipcsei Péter, Bíró Szabolcs, Deszatnik Péter, Komlósi Ádám, Elek Ákos és Pollák Zoltán.

Békéscsabai Előre Spartacus SC
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nb_ii_bekescsaba.jpg

A Kórház utcai csapatot 1912-ben alapították Békéscsabai Előre Munkás Testedző Egyesület néven. Jelenlegi nevét 1970-ben nyeri el, miután egyesül a helyi Spartacussal és a Dózsával. Ezt a nevüket 1989-ig használták. Az NB I. kiesőjeként vannak jelen az 1983/84-es NB II-es mezőnyben, ugyanazt a ritka bravúrt tudják megcsinálni, mint a DMVSC. Nevezetesen, hogy két válogatott játékossal a soraikban esnek ki. Pásztor József és Kerekes Attila azok. Az idény végén harmadikként visszajutnak, a Volán kizárása miatt hárman esnek ki az NB I-ből. 2004/05 óta folyamatosan másodosztályúak, de 1984 és 2005 között szezonjaik kétharmadát a legjobbak között töltik. Jelenleg a Békéscsabai 1912 Előre nevet viselik. Legnagyobb sikerük az 1988-s Magyar Kupa (MNK) győzelem, illetve egy bajnoki bronzérem 1994-ben.

Salgótarjáni Bányász Torna Club
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nb_ii_salgotarjan.jpg

Az itt felsorolt mezőnyben közel hasonló érdemei vannak a Stécének a múltat, mint a Debrecennek a jövőt illetően. 1983/84-ig, kétség kívül, a tarjániaknak van a legnemesebb pedigréjük az ebben a szezonban pályára lépő csapatok közül. 1920-ban alakultak Salgótarjáni Torna Club néven. Először 1935/36-ban kerültek fel az első osztályba, de azonnal ki is estek. Igaz, feljutásuk történelmi, de van még itt valami, ami túlmutat a csapat történetén. Feltűnik egy alig húsz éves tehetség, aki 24 mérkőzésen 19 gólt szerez. A kölyköt Zsengellér Gyulának hívták. A csapat egykori játékosai közül 1954-ben VB ezüstöt szerez Szojka Ferenc, 1968-ban pedig olimpiai aranyérmet Menczel Iván, Szalay Miklós és Básti István. A klub legnagyobb sikere 1971/72-ben következett be, mikor a legendás Szalay-Répás-Básti trió által vezérelve bajnoki bronzot szereztek a Dózsa és a Honvéd mögött. Ekkor tűnik fel a magyar labdarúgásban a csapat másodedzője, Szabó Géza, aki később a DVTK aranykönyvébe írja be a nevét, illetve egy ifjú csatártitán, Kovács István. Ő, azon felül, hogy tízszer lesz magyar válogatott, bajnoki aranyat szerez a Vasassal és ezüstöt a Tatabányával. Az éremnek köszönhetően kiléphetnek a nemzetközi kupa porondra is. Az akkor rajtoló UEFA Kupában az AEK Athent kapják első körben, de 1:3 és 1:1-gyel kiestek. Utolsó NB I-es szezonjukat 1979/80-ban játszották, már mint Salgótarjáni TC. Azóta megjárták a megyei másodosztályt is, Jelenleg (2019-ben) ismét SBTC név alatt vitézkednek az NB III-ban. A bemutatóban olvasható játékosokon felül a klub olyan neveket adott a magyar labdarúgásnak, mint Kardos József, Kozma István és Pintér Attila. Szintén a csapat neveltje volt Kovács III. József (a Vörös Kovács), aki 1978/79-ben az Újpesti Dózsával lett magyar bajnok. Tudom, a Kovács név nem annyira ritka, ezért segítünk. A válogatottat is megjárt, Norvégiában vitézkedő Kovács Péter édesapja.

Siófoki Bányász
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nb_ii_siofok.jpg

A klubot 1921-ben alapították Siófoki Sport Egyesület néven. Ők sem mentesek a fúzióktól és névváltoztatásoktól. A Siófoki Bányász nevet 1963-ban kapták. A csapat egy évvel korábban játszott először a másodosztályban. Az idei, 1983/84-es szezon páratlan sikert hozott nekik, a bajnokság végén, NB II-es csapatként (!) megnyerték a Magyar Kupát (MNK)! A bajnokságban az élbolyban végeztek, de annyira erős a mezőny (plusz a -6 pontos büntetés), hogy a feljutásra még egy évet várniuk kellett. Mindösszesen három NB II-es idény után NB I! Kilenc év zsinórban fent, a legjobb eredményük egy 4. hely. 2004-ben eléri őket is a gazdasági válság, egy évig nem indítottak felnőtt csapatot sehol. Utána az alapokról kezdték és vissza tudtak kapaszkodni megint a legjobbak közé. 2013-ban FGSz Siófok néven újra kiestek az első osztályból. 2019-ben, BFC Siófok néven az NB II-ben szerepelnek.

Hódgép-Metripond SE
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nb_ii_hodgep_metripond.jpg

Két jogelődje 1974-ben egyesült. 1978-tól datálódik NB II-es tagságuk. tizenhárom szezont húztak le itt, három bronzéremmel. Sokszor közel a feljutáshoz, de a végén mindig "elfogytak". Kimondva a később kiderült igazságot, sem a klub, sem a város vezetése nem akarta sohasem az elsőosztályú tagságot. Történetük dicstelenül ért véget. Három év NB III. után visszajutás, de ez a vég nekik. Történelmük utolsó szezonjában úgy lesznek tökutolsók 5 ponttal, hogy a 15. csapat 26 pontot szerez. 1996-ban szűntek meg. A HMSE kispadján az a Bánkuti László ül, aki a KEK-döntőig jutó MTK-ban is játszott.  A HMSE kapujában Ulbert Tibor, aki később a Rába ETO-nál  is védett és válogatott kerettag is volt. Stark Csaba (fia, Stark Péter Mattheus alatt válogatott is volt) Egerből igazolt Vásárhelyre és a következő állomása neki is Győr volt ahol 1985-ben ezüstéremig jutott. Egy másik ismerős Talapa Tibor, aki később, 1986/87-ben testvére, János oldalán az MTK-val aranyérmet nyert.

Ganz-MÁVAG Vasas SE
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nb_ii_ganz_mavag.jpg

A csapatot 1903-ban alapították Ganzgyári SE néven, a mostani nevükön 1959 óta játszottak. 1960 óta voltak a másodosztályban, 1987-es megszűnésükig mindössze két idényt töltöttek csak az NB III-ban. Ezen időszak alatt 3-3 bajnoki ezüstöt és bronzot szereztek. 1987-ben beolvadtak az Építők SC-be. Ismertebb, emlékezetesebb játékosaik voltak többek közt Herédi Attila, Kisteleki István, Bánki Dodó, Birkás Péter, Kutasi Róbert, Lukács Sándor, Szepesi "Ló" László, de még Bodnár István és Stamler Péter is, akik a Dózsa percembereiként bajnoki aranyat szereznek 1978/79-ben. Edzőként pedig Kaszás Gábor is bontogatta náluk szárnyait. Egykori hangulatos, fedett lelátós stadionjuk helyén, a Kőbányai úton, egy lakópark őrzi emléküket...

Debreceni Kinizsi SE
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nb_ii_debreceni_kinizs.jpg

A csapat, maga, 1951-ben jön létre, ezt évtizedes fúziók és névváltoztatások előzik meg, sporttörténész legyen a javából, aki megmondja, melyik előd mikor alakult, ki olvadt össze kivel. Stabil harmad-, negyedosztályú csapatként 1979-ben lesznek először másodosztályúak. 1989-től elindultak a csúszdán, vissza, nagyon lefelé. A 2000/01-es megyei bajnokságban léptek vissza Debreceni FSE néven, menet közben és jogutód nélkül megszűntek. Legismertebb játékosuk Garamvölgyi Lajos volt. És egy bizonyos Tőzsér Géza. Az olvasók találják ki, ő ki lehet...

Kecskeméti SC
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nb_ii_kecskemet.jpg

A klubot a Kecskeméti Dózsa átszervezésével hozzák létre 1972-ben, életük nem túl hosszú, 1998-ban egyesülnek a KTE-vel, megalakítva a Kecskeméti FC-t. Nem voltak sosem stabil NB II-es csapat, lifteztek a másodosztály és a megyei bajnokság között. Legjobb eredményük a másodosztályban egy 4. hely. Ismertebb edzőjük volt Verebes József, Szentmihályi Antal és Rákosi Gyula. Játékosok közt meg olyanokat tudhattak maguk között, mint Beles Ferenc, Kisznyér Sándor, Vági János (a válogatott későbbi pályaedzője), Bozóky Imre (MLSZ elnök), Leskó László, Farkas Tibor, de a 80-as évek közepén még Bene Ferenc is megfordult náluk.

Szekszárdi Dózsa
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nb_ii_szekszard.jpg

A csapat 1950 és 1993 között létezett, 1969-től megszakítás nélkül a másodosztályban szerepeltek, legjobb helyezésük egy bronzérem volt 1982-ben. A csapat saját nevelése volt Horváth Péter, aki az Újpestben kezdte NB I-es pályafutását, majd később bajnok lett az FTC-vel.

Szolnoki MÁV MTE
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nb_ii_szolnok.jpg

1910-ben alapították a csapatot Szolnoki MÁV Sport Egyesület néven. A mostani mezőny egyik legpatinásabb csapatáról beszélünk, hiszen már 1938-ban volt elsőosztályú tagságuk, sőt, 1941-ben a Magyar Kupát is elhódították. Időnként még felbukkantak ezután az NB I-ben, de 2010-ig inkább stabil másodosztályú csapatnak mondhattuk őket. Ekkor egy évre újra feljutottak az első osztályba, azóta Szolnoki MÁV FC néven az NB II-ben szerepeltek újra. Kivéve a 2019-es évet, mivel tavaly kiestek a harmadik vonalba... A klub leghíresebb neveltjei Szűcs Sándor (akit tragikus körülmények között kivégeztek), Kántor Mihály és Rostás Sándor.

Nagykanizsai Olajbányász SE
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nb_ii_nagykanizsa.jpg

A klubot 1945-ben alapították Nagykanizsai MAORT Munkás SE néven. Történetük során háromszor nyerték meg a másodosztályt. Először rögtön 1948-ban, és ezzel feljutnak. Másodszor 1982-ben, de az akkori szabályok értelmében ez nem jelentett automatikus feljutást, mivel a három NB II-es csoport (Kelet, Közép, Nyugat) győztesei, illetve az NB I. 15. helyezettje osztályozót játszik, elbuknak a Nyíregyházával szemben. Harmadszor 1994-ben. Van még egy elsőosztályú idényük, 1999/2000-ben, akkor ezüstérmesként kerültek fel. A csapat 2002-ben megszűnt.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nb_ii_3.jpg

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok.jpg

Hétfőn a tatai edzőtáborban két edzéssel folytatta a felkészülést a magyar válogatott. Megérkezett Ausztriából Nyilasi és Szokolai, mindketten egészségesek. Velük együtt van már a 16 tagú keret.

Kedden EB-selejtezőn mérkőzött a magyar és az angol utánpótlás-válogatott. A vendégek számára nagyobb a tét, ha nyernek, a további mérkőzésektől függetlenül kijutnak a kontinensviadalra.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_utanpotlas_eb-selejtezo.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_utanpotlas_eb_selejtezo_valogatott.jpgAz utánpótlás válogatott a mérkőzés előtt. Balról a negyedik Temesvári Miklós edző

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_utanpotlas_eb-selejtezo_szieben.jpgAz első angol gól előtti pillanatuk. Stein jobbról ívelődő beadása nyomán a kimozduló Szíeben kapus a labda mellé üt. Wallace (jobbról) megijed, Szűcs (3) meg sem kísérli a felugrást, Wright (6) feje fölött is elszáll a labda, ám a képen nem látható, időben érkező Walsh nem hibáz...

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_utanpotlas_eb_selejtezo_magyar_tamadas.jpgMagyar támadás

És akkor lássuk a lényeget, a Magyarország-Anglia EB-selejtező mérkőzést!
Hosszú idő óta nem volt a Népstadionban olyan válogatott mérkőzés, mint a ma esti, amelyen csak az egyik csapat számára óriási a tét. Ám ha az EB-selejtező csoportban ez is a helyzet, a valóságban egészen más. Nem „hazabeszélés” ugyanis, hogy a mostani magyar-angol találkozónak van tétje. Mégpedig két okból: nem mindennap adatik a futball őshazájának képviselőivel összecsapni, aztán meg az sem mindegy, hogy a világ még ma is egyik élvonalbeli együttesével szemben miként áll helyt a magyar csapat. Ezt igazolják az előkészületek is. Régen járt Budapesten olyan vendégegyüttes, amely ennyire csak a mérkőzéssel törődött. Márpedig az angolok nemcsak korábban, már vasárnap megérkeztek - programjukból törölték még a városnézést is -, de szerda délelőtt is edzést tartottak. Egy hónap híján éppen harminc esztendeje a londoni 6:3-nak, az angolok első hazai vereségének. Persze, hol vannak már azok az idők, a mai játékosak legfeljebb csak a megkopott filmkockákról láthatták azt a csodálatos kilencven percet. Azóta az angolok nyertek világbajnokságot, ötször győztek ellenünk, a magyar labdarúgás pedig lecsúszott az élvonalból. De Mezey György éppen azt tartja eddigi rövid kapitányi pályafutása egyik eredményének, hogy a játékosokat fűti az elszántság, megmutatni, mire képesek. Az már szélesebb körű kívánalom, hogy napjainkban minden eredmény döntően hozzájárulhat labdarúgósportunk előrelépéséhez, a bizalom légkörének megteremtéséhez. Most is ezért történt a bajnoki forduló elhalasztása, a tatai edzőtáborozás. Dicséretükre legyen mondva a válogatott játékosoknak, hogy mindenképpen méltó ellenfelek akarnak lenni.
idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_merkozes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_merkozes_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nyilasi_robson.jpgNyilasi és Robson kézfogója és zászlócseréje

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_angol_elso_gol.jpgEz volt az első gól - szabadrúgásból. Jellemző pillanat: földre került a magyar védelem

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_kardos_jozsef.jpgKardos ezúttal nem volt átjátszhatatlan, Blissett jár túl az eszén

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_kardos_kovacs_attila.jpgA második félidőben történt. Kovács Attila, a magyar válogatott kapuvédője magasra felugorva szerzi meg a labdát a 11-es pont tájékán a Kardos által takart Mariner elől

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nagy_antal_bryan_robson.jpgNagy Antal nem tudja Robsont megállítani

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_garaba_imre.jpgA villámgyors, felépítésében - csak labda nélküli... - mozgásában Pelére emlékeztető Blissettet egyesült erővel is nehéz volt megállítani. A képen Garaba csúszott be elé

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nyilasi_tibor.jpgNyilasi Tibor nem tudja megakadályozni, hogy Martin, az angol hátvéd ne vigye el előle a labdát

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_kardos_mariner.jpgEzt a labdát Kardos (jobboldalt, sötétben) fejeli el Mariner elöl

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_peter_shilton.jpgPeter Shilton, az angol kapus, eddigi legunalmasabb másfél óráját a Népstadion gyepén töltötte

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_garaba_mariner.jpgGaraba buktatja Marinert

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_bobby_robson.jpgRobson, a fölényesen mosolygó kapitány

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_bobby_charlton.jpgBobby Charlton új szerepkörben, a BBC televíziós kommentátora

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_angol_sajto_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_angol_sajto_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_angol_sajto_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_angol_sajto_4.jpgPár kép, ahogy az angol sajtó látta a mérkőzést

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_gyoztesek.jpgA győztesek a mérkőzés után


A mérkőzés összefoglalója

A Szivárvány Áruház által meghirdetett Szivárvány Kupa hatodik fordulójára huszonegy szerkesztőség küldte el szavazatát, s osztályozta a játékosokat a Népsport hagyományai szerint 1-10-ig.
Az angolok elleni mérkőzés után a következő sorrend alakult ki: 1. Kardos 102, 2. Nagy 97, 3. Hajszán 92, 4. Kovács és Varga 89-89, 6. Garaba 84, 7. Csonka és Hannich 83-83, 9. Csongrádi 78, 10. Dajka 67, 11. Nyilasi 66, 12. Burcsa 55.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_kardos_jozsef_2.jpgA szavazatok alapján Kardos József lett a legjobb magyar játékos

Hat forduló után az EB-selejtezők összetett versenye a következő: 1. Nyilasi 896, 2. Garaba 827, 3. Hannich 750, 4. Hajszán 731, 5. Katzirz 612, 6. Tóth 557, 7. Póczik 453, 8. Kocsis 417, 9. Martos 397, 10. Kardos 359, 11. Kiss 301, 12. Péter 269, 13. Burcsa 231, 14. Törőcsik 186, 15. Varga 177, 16. Szentes 152, 17. Fazekas és Szokolai 115-115, 19. Jancsika 113, 20. Bodonyi 98, 21. Nagy 97, 22. Kovács 89, 23. Zsiborás 85, 24. Csonka 83, 25. Csongrádi 78, 26. Dajka 67.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_nyilasi_tibor_2.jpgAz összetettben Nyilasi Tibor, az Austria Wien játékosa vezet

Szinte nonstop programban zajlottak szerdán az EB-selejtezők, a kontinens hét stadionjában randevúztak a csapatok.

1. csoport
Boldogok voltak a „vörös ördögöknek” becézett belgák is - igaz, most fehér mezben játszottak -, mert a skótok elleni glasgow-i 1:1-gyel már részvevői az Európa-bajnokság jövő évi nyolcas döntőjének. Ezen a mérkőzésen a szurkolók olyan gólnak tapsolhattak - Vercauteren a földön guruló labdát fejelte a hálóba -, amilyet igazán ritkán látni. Nálunk utoljára a bohém Cseh II. szerzett hasonlót, vagy ötven esztendővel ezelőtt... Bánatosabban távoztak az elmúlt két évben remekül szerepelt svájciak Berlinből, ahol a nemrég kinevezett edzői tanács győzelemre vitte az NDK csapatát (3:0). Az NDK-nak különben ugyanúgy nem volt esélye a csoportelsőségre, mint a magyaroknak, de Streich és társai - joggal - úgy gondolkoztak: szebb a búcsú 3:0-lal, mint 0:3-mal.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_1_csoport_belgium_skocia.jpgNico Claesen (jobbra fehérben) harcban a labdáért


A mérkőzés összefoglalója

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_1_csoport_ndk_svajc.jpgEnnél simább volt az NDK-nak, mint ami a képről látszik

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_1_csoport_ndk_svajc_sulser_rudwaleit.jpgSulser tör kapura két német védő közt, Rudwaleit mozdulata nem tanúskodik nagy izgalomról

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_1_csoport_ndk_svajc_brugger.jpgTámad a svájci csapat, Brugger lő az NDK kapujára

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_1_csoport.jpg

3. csoport
Itthon - a magyar- angol mérkőzés mellett - a Dánia- Luxemburg találkozót kísérte a legnagyobb figyelem, hiszen ez is a harmadik csoport műsorán szerepelt. A „Wembley hőseiként” emlegetett dánok a londoni 1-0 után favorithoz méltó fölénnyel iskoláztak, különösen az olasz Lazio együttesében játszó Laudrup csillogott, három gólját követően a koppenhágai szurkolók - 45 ezer néző - el is nevezték „római császárnak”. A 6-0 a sereghajtó luxemburgiakkal szemben papírforma-eredmény, a dán csapat formáját látva sokan kíváncsiak az „importválogatott” október 26-i budapesti mérkőzésére.


A mérkőzés összefoglalója

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_3_csoport.jpg

4. csoport
Belgrádban csak szerény különbséggel nyert a jugoszláv válogatott a norvégokkal szemben (2:1), az első gól viszont szépségdíjat érdemelt. Zlatko Vujovics - Szliskoviccsal és Gudeljjel összejátszva - bemutatta, milyen a trükkös szabadrúgás, a vendégek csak ámultak. Honvéd-védőik, figyelem: a gól mindhárom szereplője a Hajduk Split játékosa.


A mérkőzés összefoglalója

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_4_csoport.jpg

6.csoport
Ünnepelt a közönség Ankarában is, miután az északírek csak kapufákat lőttek, s váratlanul kikaptak a törököktől (1:0). Ebben a csoportban minden az NSZK tetszése szerint alakul, hiszen az északír válogatott nemrégiben legyőzte az osztrákokat, s mostani vereségével ugyanúgy megerősítette a nyugatnémetek pozícióját, mint korábbi sikerével.


A mérkőzés összefoglalója

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_6_csoport.jpg

7. csoport
A holland mesterlövész, Gullit az Antillákról érkezett, s hogy jó „fogás” volt, azt bizonyította Dublinban, ahol 0:2 után két gólt lőtt az írek kapujába, és ezzel Hollandia válogatottja idegenben megfordította az eredményt (2:3). A nagy örömre jellemző, hogy a győztes gólt követően egyik játékostársa kézállásban ünnepelte a színes bőrű csatárt.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_7_csoport_irorszag_hollandia.jpgCsatajelenet - holland fölénnyel


A mérkőzés összefoglalója

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_7_csoport.jpg

Egy előkészületi mérkőzést is játszottak szerdán. Cardiffban Wales válogatottja 5:0-ra legyőzte Romániát.

idokapszula_nb_i_1983_84_magyarorszag_anglia_eb-selejtezo_wales_romania.jpgIan Rush a harmadik gólt lövi


A mérkőzés összefoglalója

Hétvégén jön a 10. forduló, az alábbi párosításokkal:

Ú. Dózsa - Rába ETO
Bp. Honvéd - Videoton
MTK- VM - Vasas
Pécsi MSC - Ferencváros
DVTK - Tataibánya
Volán - SZEOL AK,
ZTE - Haladás
Nyíregyháza - Csepel

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4015270618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2019.12.23. 12:34:12

Bővítsük kicsit a felesleges tudást :D Az ózdiaknak több szezonjuk volt az NB I-ben a hatvanas években,nem csak egy(fiatal koromban egy fogadást vesztettem miattuk onnan tudom..).S a Kanizsának sehol nem említik a 2000-2001-es NB I-es szezont.Ez volt ahol létszámot csökkentettek.Kétszer nyolc csapat kezdte,majd két kör után az utolsó kettő kiesett,az első hat csapat pedig tavasszal folytatta a bajnoki címért.A Ganz pálya volt talán az első amit egy lakópark kedvéért szántottak be.Rendszeresen megfordultunk itt,így elég fájdalmas volt hallani.

maribor_ 2019.12.23. 12:41:03

@Tököm Állat: Magam is nehez szivvel autozok el a Kobanyai uton :( A tobbi kiegeszitest koszonjuk.

Head Honcho 2019.12.23. 16:31:35

Az angolok elleni EB-selejtező örvén azt észrevételezném, hogy emberemlékezet óta nem selejteztünk nagy európai ország ellen se EB-t, se VB-t tekintve. Állandóan svédek, románok, hollandok, portugálok, törökök a reszli mellett. Mikor voltunk egy selejtezőcsoportban a németekkel, olaszokkal, franciákkal, angolokkal? Nem furcsa ez?

maribor_ 2019.12.23. 21:29:29

@Head Honcho: Nem latok ebben szandekossagot. Selejtezocsoportok sorsolasanal amugy sem lenne sok ertelme babralni a golyokkal.

Head Honcho 2019.12.23. 21:52:39

Nem is erre utalok, mármint hogy manipuláció lenne, csupán egy érdekes megfigyelés. Na nem mintha nem lenne nagy esélye annak, hogy laposra vernének bennünket, de mégis hiányolok egy-egy ilyen ütközetet.

Head Honcho 2019.12.23. 22:19:29

A cikkhez annyit: rámfért ez az NBII-történelem, mert a H Szabó SE-ről aligha asszociáltam volna Honvéd Szabó Lajos SE-re. Inkább a Moldova György-féle H.Kovács ugrott be elsőre. :)

(És egy bugfix: ugyanitt Brockhauser neve el lett gépelve a cikkben.)

maribor_ 2019.12.23. 22:30:10

@Head Honcho: Koszi, sajnos ez atcsuszott a rostan. Javitjuk.

Feyyaz 2019.12.24. 01:22:21

Maribor, Te mire emlékszel abból a hatalmas verekedésből, ami ezután a válogatott meccs után zajlott le?
***
A Bajai SK-nál még Pekker Istvánra emlékszem az MTK-VM-ből, és egész biztos játszott náluk a válogatott szövetségi kapitány, Pintér Attila is!
***
Hát, Tőzsér Gézát nekem nagyon is tudnom kell... Békéscsaba-Stadler 1994...
Egyébként nagyon élesen emlékszem rá, hogy együtt kezdett játszani a Diósgyőrben Dzurják Csöpivel, góljaival igyekezett bent tartani a DVTK-t.

maribor_ 2019.12.24. 03:01:46

@Feyyaz: Konkret emlekeim nincsenek. Akkoriban azert hallottam rola, hogy a muveletlen nyugat csocseleke nem a szocialista erkolcsoknek megfeleloen viselkedett nalunk. De rendorsegunk peldasan intezte a dolgokat. Aztan az evekkel kesobb derult ki, hogy a szocialista erkolcsokon szocializalodott szurkolotaborunk, hat, hogy is mondjam. Olyat nem irnek le, hogy az angolok husver fasszal lettek megbaszva, de nagyon csunyan, inkabb ugy fogalmaznek, kerestek a bajt, megtalaltak. Az intezkedo szerveknek mar csak bilincselni kellett a fekvoket.
Sajat maguk kozt volt legendas, mennyire beneztek a kepessegeiket.

Feyyaz 2019.12.25. 00:17:22

@maribor_: A magyarfutball.hu-n olvasható a történet, az ő szemszögükből!

eszkütyü 2019.12.25. 13:11:37

A testépítő hölgy méretes hónaljkutyái kiégették a retinámat. Amúgy volt baj a világban rendesen akkor is. Kemény, ahogy a libanoni vendéget tüzelésre készen kísérik a biztonságiak. Mondjuk Olaszo. akkoriban amúgy sem volt a béke szigete.

szabzero 2023.10.13. 14:57:11

Először voltam a Népstadionban, elég lelombozó volt a meccs. Nem hittük volna hogy 2 év múlva milyen csapatunk lesz
süti beállítások módosítása