Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 Belgium – Magyarország mérkőzés

2021.05.05. 08:40 maribor_

1984. június 6., a nyár első szerdája

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_headlines_duna_korzo_margitsziget.jpgA hét eleji viszonylagosan csendes belpolitikai események mellett van időnk a Duna korzón sétálni, vagy a Margitszigetre kimenni

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

június 4.

A környezetvédelmi világnap alkalmából délután a Hazafias Népfront Országos Tanácsa, az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal, valamint a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség szervezésében ünnepséget tartottak a KISZ KB székházában, amelyen részt vett Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságéinak tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese.

Felszólalt Fejti György, a KISZ KB első titkára. Beszédében arra hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy a felnövekvő nemzedék, valamint a környezet- és természetvédelem milyen sok szállal függ össze, s hogy a fiatalok - közülük is javarészt a KISZ-esek - mennyiféle vállalással és vállalkozással segítik a közösség szempontjainak érvényre jutását. A környezet épségének megőrzésében az ifjúság a leginkább érdekelt, hiszen számukra a környezet védelme nem egyszerűen napjaink kérdése, hanem saját holnapjuk, személyes jövőjük védelmének ügye. Éppen ezért nem véletlen, hogy a mostani világnapot a környezetvédelem és az ifjúság kapcsolatának jegyében rendezik meg, jelszava: „Földünket nem szüléinktől örököltük, hanem unokáinktól vettük kölcsön.”

Az ünnepségen dr. Gonda György államtitkár, az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal elnöke, Pro Natura emlékéremmel, S. Hegedűs László, a Hazafias Népfront Országos Tanácsa titkára pedig Széchenyi István-plakettel jutalmazta a természet- és környezetvédelemben kiváló munkát végző aktivistákat és kollektívákat.

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_pro_natura_dij_gonda_gyorgy_szabo_imre.jpgdr. Gonda György államtitkár átadja a kitüntetést Szabó Imre barcsi tájvédelmi körzetvezetőnek

Legfelső szintű szovjet-román tárgyalások voltak Moszkvában. Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, államfő a kétoldalú kapcsolatokról, nemzetközi kérdéseikről tanácskozott Nicolae Ceausescuval, az RKP főtitkárával, államelnökkel, aki a nap folyamán étkezett munkalátogatásra a szovjet fővárosba. A megbeszélésen szovjet részről jelen volt Nyikolaj Tyihonov kormányfő, Andrej Gromiko külügy- és Dmitrij Usztyinov honvédelmi miniszter, román részről pedig egyebek között Constantin Dascalescu miniszterelnök és Stefan Andrei külügyminiszter.

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_csernyenko_ceausescu.jpgKonsztantyin Csernyenko és Nicolae Ceausescu a Kremlben

Csernyenko és Ceausescu tájékoztatta egymást a két párt, a két ország belső tevékenységéről, s megvitatta a kapcsolatok további fejlesztésének fő irányait. Kifejezésre jutott az az elhatározás, hogy a jövőben is erőfeszítéseket tesznek a szövetségesi kapcsolatok megszilárdítására, a kölcsönösen előnyös gazdasági és műszaki-tudományos együttműködés kiszélesítésére, formáinak továbbfejlesztésére. Törekednék a politikai, ideológiai, kulturális és más kapcsolatok aktivizálására. A tárgyalások részvevői nagy fontosságot tulajdonítottak a közelgő KGST-csúcstalálkozónak.

Az amerikai titkosszolgálatok és pártfogóik sehogyan sem tudnak megbékélni azzal, hogy a Szaharov-házaspárral kapcsolatos provokációjuk kudarcba fulladt - írta a TASZSZ azzal kapcsolatban, hogy különféle híresztelések és hamis jelentések látnak napvilágot. Egy olasz újságírónő például Szaharov állítólagos halálhírét költi. A lényeg az, hogy lelepleződött: milyen szennyes szerepet játszottak az egész Szaharov-ügyben az amerikai titkosszolgálatok és a mögöttük álló amerikai hivatalos körök. Ugyanis ők dolgozták ki Szaharov úgynevezett éhségsztrájkjának terveit és Bonner asszonynak azt a kísérletét, hogy „politikai menedéket” keressen a moszkvai amerikai nagykövetségen.

Miután a tervek lelepleződtek, fény derült a moszkvai amerikai nagykövetség néhány munkatársának kétes szerepére. Nem jókedvükben vallották be ugyanis - hangsúlyozza a TASZSZ -, hogy ők irányították ezt az egész szovjetellenes kampányt. Számos nyugati sajtóorgánum ennek ellenére tovább írogat Szaharov és Bonner asszony egészségi állapotáról. Mindketten egészségesek és nem éheznek. Az amerikai titkosszolgálatok „aggodalmát” csak egyféleképpen lehet értelmezni - csakis a Szovjetuniót akarják befeketíteni. Az amerikai kormányzat pedig semmitől sem riad vissza ennek érdekében.

Andrej Szaharov, és felesége kálváriáról itt írtunk részletesebben, mikor a Nobel-díjas tudós éhségsztrájkba kezdett.

Kim Ir Szen, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elnöke delegáció élén kora délután hivatalos látogatásra Prágába érkezett. A vendéget és kíséretét a prágai. főpályaudvaron Gustáv Husák, a CSKP KB főtitkára, köztársasági elnök, Lubomír Strougal, a szövetségi kormány elnöke és a CSKP, valamint a kormány más vezetői üdvözölték. A délutáni órákban a prágai várban megkezdődtek a tárgyalások a csehszlovák és a koreai küldöttség között. Megvitatják a nemzetközi élet időszerű kérdéseit, és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeit.

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_kim_ir_szen_gustav_husak.jpgEgy képkocka a Csehszlovák Televízió (Československá televízia, ČST), a csehszlovák állami televízió korabeli tudósításából: Kim Ir Szen és Gustáv Husák az ünnepélyes fogadtatáson

Az 1982-es izraeli invázió második évfordulója alkalmából - a falangista ellenőrzés alatt álló körzetek kivételével - Libanon egész lakossága általános sztrájkkal, felvonulásokkal, tömeggyűlésekkel tiltakozott a déli országrész folytatandó megszállása ellen. Nyugat-Bejrút és a Bekaa-völgy dolgozói szolidaritási megmozdulásokkal támogatták a dél-libanoni fegyveresés polgári ellenállást. A nyugat-bejrúti felvonuláson a Nemzeti Felszabadítási Front álarcot viselő harcosai is részt vettek. Az országos tiltakozást, a „harag napját” Nabih Berri, a dél-libanoni ügyek államminisztere, a síita Amal mozgalom elnöke kezdeményezte.

Nyugat-Bejrútban minden hivatal, iskola és üzlet zárva maradt. A falangista uralom alatt álló Kelet-Bejrútban azonban figyelmen kívül hagyták a sztrájkfelhívást, sőt a nemzeti egységkormány két jobboldali minisztere, Pierre Dzsemajel és Camille Samun ezt az alkalmat ragadta meg arra, hogy szembehelyezkedjék a Bejrút közelében működő izraeli összekötő iroda bezárásáról hozott miniszterelnöki döntéssel. Mindketten elhamarkodottnak minősítették Rasid Karami kezdeményezését, és annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az megnehezíti az Izraellel folytatandó biztonsági tárgyalásokat. Izraeli részről ismételten cáfolták, hogy felszólítást kaptak volna a képviselet bezárására. Közölték továbbá, hogy amerikai vagy ENSZ-közvetítéssel nem, csak közvetlenül hajlandók tárgyalni a bejrúti kormánnyal.

Jobboldali provokációk miatt délelőtt másfél órára a nemzeti múzeumnál levő egyetlen átkelőhelyet is bezárták. Hétfőre virradóra heves tüzérségi összecsapások zajlottak le a polgárháborús tűzszüneti vonal teljes hosszában. A harcok kiújulása és a biztonsági intézkedések elodázása veszélyezteti a kormányprogram parlamenti vitájának megnyitását.

Ali Hamenei iráni elnök Teheránban fogadta Rabah Bitatot, az algériai nemztetgyűlés elnökét. Az iráni elnök kijelentette: Teherán nem óhajtja a háború kiszélesítését, de az Arab- (Perzsa-) öböl térségében történt legutóbbi fejleményekkel kapcsolatban megteszi a maga ellenlépéséit. A bagdadi lapok arról számoltak be, hogy Irak fenntartja a Harg-sziget ellen korábban elrendelt zárlatot. Az Asz-Szaura hangoztatta: a zárlat mindaddig tart, amiig Irán nem mond le agressziós terveiről és nem fogadja el a békét.

Az öböl menti helyzetet is érintette nyilatkozatában Jaszin Radzso szíriai tájékoztatási miniszter. Rámutatott, hogy a két ország háborúja az Egyesült Államoknak és Izraelnek kedvez, s így ellentétes az iráni és iraki nép érdekeivel. A viszály súlyos pusztításokat okoz, eltereli a figyelmet a közel-keleti válság rendezésének sürgősségéről, és ürügyet szolgáltat Washingtonnak a beavatkozás növeléséhez, az Arab- (Perzsa-) öbölben való katonai jelenlétének fokozásához - mondotta a szíriai miniszter.

Hajnali jelentések szerint még mindig lángokban áll az a török tartályhajó, amelyet éjjel az iráni Harg-szigettől délre iraki rakétatámadás ért. Iráni jelentés szerint a 153 ezer tonnás Buyuk Hun tartályhajót Super Etendaro francia gyártmányú vadászgépről kilőtt Exocet rakétával találták el. A UPI amerikai hírügynökség adatai szerint március vége óta összesen huszonhét kereskedelmi hajót ért találat az öbölben. Egy magas beosztású külügyi tisztviselő szerint „bizonyos”, hogy Irán teljes erővel támadásba lendül a szárazföldön, feltehetően a bászrai fronton azzal a 300-500 ezer fős hadsereggel, amelyet az utóbbi hónapokban vont össze ebben a térségben. Washingtonban emellett Irak és Irán részéről egyaránt a hajózás elleni légitámadások fokozódására számítanak, ami egyúttal azzal a veszéllyel jár, hogy Szaúd-Arábia és a sejkségek előbb-utóbb belekeverednek a harci cselekményekbe.

június 5.

Nagy jelentőségűek és a biztonság erősítését szolgáló reális megoldást jelentenek a Varsói Szerződés és a Szovjetunió békekezdeményezései. Ezt állapították meg a többi között a Kim Ir Szen vezette KNDK-beli párt- és állami küldöttség, valamint a csehszlovák tárgyaló küldöttség Prágában megkezdett hivatalos tárgyalásain. A csehszlovák tárgyaló küldöttséget Gustáv Husák, a CSKP KB főtitkára, köztársasági elnök vezeti. A nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről folytatott eszmecserében súlyos, aggodalmuknak adtak hangot annak veszélyes alakulása miatt, és határozottan elítélték az Egyesült Államok és NATO-szövetségesed agresszív militarista politikáját.

Csehszlovák részről teljes támogatásukról biztosították a Koreai Munkapártnak és a KNDK kormányának azokat az erőfeszítéseit, amelyek Korea békés, demokratikus alapokon és külföldi beavatkozás nélkül való egyesítésére törekednek. Koreai részről teljes támogatásukat fejezték ki a Varsói Szerződés tagállamai békekezdeményezéseivel és a védelmi képesség növelésére irányuló intézkedésekkel kapcsolatban, amelyekét az új amerikai rakéták több nyugat-európai országban való telepítése után hoztak.

Szovjet tudósok újabb tudományos kutatóközpontot létesítettek egy 12 négyzetkilométeres sodródó jégtáblán az Északi-Jeges-tengeren, az Új-szibériai-szigetektől északkeletre, az eurázsiai kontinenstől ezer kilométerre. Az Északi-sark-27 nevű állomás egy kisebb város, könnyen szétszedhető lakóházakkal és megfigyelő pavilonokkal. Első ízben ereszkedett le ilyen helyre egy ejtőernyős csoport, és először dobtak le ejtőernyőkre szerelt szállítófelületeken súlyos felszerelést, így egyebek közt egy traktort is.

A Cipruson állomásozó ENSZ-békefenntartó erők mandátumának hathónapos meghosszabbítását javasolta a Biztonsági Tanácsnak Javier Pérez de Cuellar, a világszervezet főtitkára. Pérez de Cuellar indoklásában megállapítja, hogy a „kéksisakosok” jelenléte a szigetországban soha nem volt annyira nélkülözhetetlen, minit most. Az ENSZ-főtitkár tovább folytatja közvetítő tevékenységét a ciprusi probléma igazságos és tartós rendezése érdekében, bár jószolgálati tevékenysége eddig még nem hozta meg a kellő eredményt - tűnik, ki Pérez de Cuellar jelentéséből. A világszervezet főtitkára sürgette: hozzanak létre szövetségi államot Cipruson. A Biztonsági Tanács a jövő héten vitatja meg a főtitkár jelentését, és dönt a békefenntartó erők ciprusi tartózkodásának a meghosszabbításáról.

Izrael és a vele együttműködő libanoni jobboldali csoportok összehangolt erőfeszítéseket tesznek a Rasid Karami vezetésével megalakult nemzeti egységkormány megbuktatására. Módszeresen megakadályozzák a polgárháborús tűzszünet megszilárdítását, a kormány által elfogadott biztonsági terv végrehajtását, a kettészakított Bejrút újraegyesítését, a repülőtér és a kikötő megnyitását. Ebben a helyzetben jelentős eredmény, hogy kedden - a napról napra kiújuló harcok ellenére - összeült a libanoni parlament, és megkezdte a múlt héten beterjesztett kormánynyilatkozat bizalmi vitáját. Az első felszólalók azt vetették az öt hete megalakult kormány szemére, hogy képtelen volt véget vetni a súlyos áldozatokat követelő fegyveres összecsapásoknak, a lakónegyedek barbár ágyúzásának. A független maronita képviselők csoportja előre bejelentette, hogy - főként a tűzszünet kudarca miatt - nem szavaz bizalmat az új kormánynak. Sajtóvélemények szerint a Karami-kabinet csekély többségű győzelemre számíthat. A Libanon déli részét megszállva tartó Izrael súlyos megtorló intézkedésekkel válaszolt arra a libanoni követelésre, hogy zárják be a Bejrút közelében működő izraeli összekötő irodát. A büntető szankciók célja részben annak bizonyítása, hogy az izraeli összekötő iroda „nélkülözhetetlenné” tette magát.

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_bejrut.jpgKatonák őrzik Bejrútban a parlamenthez vezető utat

Az El Fatah palesztin szervezet központi bizottsági ülésén határozatot hozott katonai erőinek újjászervezéséről és polgári szervezetének korszerűsítéséről. Az El Fatah KB Tuniszban ülésezett Jasszer Arafat elnökletével. A tanácskozásról kiadott közlemény hangsúlyozza, hogy a szervezet fokozza az Izrael által megszállt területeken élő palesztinok támogatását. A közlemény nem részletezi a tervezett katonai reformokat, amelyek végső kimunkálása a központi bizottság következő ülésének feladata lesz. A Palesztinai Felszabadítási Szervezet gerincét alkotó El Fatah harcosai jelenleg több arab országban szétszórtan állomásoznak, miután Bejrútot el kellett hagyniuk a város izraeli ostroma idején, 1982-ben.

A megszállt területeken illegális palesztin szervezetek kampányt kezdtek a Libanon elleni izraeli invázió második évfordulója alkalmából. A Ciszjordániában és Dél-Libanonban terjesztett röplapok sztrájkokra szólítják fel a lakosságot. Szidón és Tyr libanoni kikötővárosban az izraeli rádió szerint majdnem teljes volt a sztrájk. A megszálló csapatokat készültségbe helyezték. „Az arab területek elfoglalása nem megoldás a politikai ellentétekre. A konfliktus feloldásának egyetlen módja a megszálló csapatok kivonása és az önálló palesztin állam megteremtése” - mutat rá az egyik röplap.

Hírügynökségi jelentések szerint több mint négyszáz ember meghalt az Irán északnyugati részén található Baneh várost ért iraki bombázásban. A teheráni rádió szerint az iraki vadászgépek akkor támadtak, amikor a város lakói az egykori sah elleni 1963. június 5-i felkelés évfordulójára gyűltek össze. A Reuter értesülése szerint több százezer iráni katonát vontak össze a front mentén. Megbízható forrásokra hivatkozva a Tanjug jugoszláv hírügynökség Bagdadból azt jelentette, hogy az iraki egységeket riadókészültségbe helyezték egy esetleges iráni offenzíva visszaverésére.

Szaddam Husszein iraki államfő fogadta Abdel-Gani algériai államminisztert, aki átadta neki Bendzsedid Sadli algériai elnök üzenetét. A találkozóról semmit sem hoztak nyilvánosságra. Egyúttal Rabah Bitat, az algériai parlament elnöke Teheránban járt, s Hamenei elnökkel találkozott.

A szaúd-arábiai légierő az ország felségvizei fölött lelőtt egy vadászgépet, amely megpróbálta elérni a szaúdi partokat - jelentette be a rijadi hadügyminisztérium. A vadászgépet először egy AWACS típusú, amerikai gyártmányú felderítő repülőgéppel észlelték. A lelőtt gépről további információkat nem közöltek. Az Egyesült Államok egyelőre nem teljesíti Kuvait kérését Stinger légvédelmi rakéták szállítására. Washington attól tart, hogy az amerikai gyártmányú kézi légvédelmi rakéták „nem lennének biztonságban” a nagy síita muzulmán lakosságú és palesztin vendégmunkásokat foglalkoztató sejkségben. Az elutasítás formai oka az, hogy Washington úgy véli, Szaúd-Arábia fegyveres erői, illetve a kuvaiti légierő képesek megvédeni a kuvaiti hajók biztonságát a Perzsa-öbölben. Emellett a Pentagon arra is hivatkozik, hogy négyszáz Stinger rakéta Szaúd-Arábiának való leszállítása után hiány van ezekből a fegyverekből.

Az indiai Pandzsáb szövetségi állam négy nagyvárosában voltak újabb zavargások. Amritszár, Patiala, Kapurthala és Tarn Tárán város szikh kegyhelyeiben terroristák százai rejtőzködtek el, és a rend helyreállítására kivezényelt katonai és rendőri erőkre tüzelnek. Hírügynökségi jelentések szerint keddre virradóra Pandzsáb szövetségi államban további tíz ember halt meg a zavargásokban. Több száz személyt letartóztattak. Az állam legtöbb városában kijárási tilalom van érvényben. A vasúti és közúti forgalom jórészt szünetel, a légi járatok nem közlekednek. A közutakat és a középületeket katonai egységek őrzik, az utcákon megerősített katonai és rendőri osztagok cirkálnak.

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_szikh_fegyveresek.jpgSzikh fegyveresek Amritszárban az Arany Templom falain

A központi kormány intézkedéseket hozott annak megakadályozására, hogy a terroristák külföldről újabb segítséghez jussanak. Attar észak-indiai határvárosban külföldiek számára megtiltották a ki- és belépést. A The India Today keddi száma szerint a szikhektől elkobzott fegyverek és katonai felszerelések arról tanúskodnak, hogy a szélsőségeseket a „legnagyobb nyugati titkosszolgálatok támogatják”.

A nicaraguai nép nagy áldozatok árán veri viasza a Reagan-kormányzat által szervezett és irányított fegyveres agressziót - jelentette ki Leon tartományban mondott beszédében Daniel Ortega, a Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front országot vezető tanácsának tagja, a nemzeti újjáépítés kormánya kormányzó tanácsának koordinátora. Nicaragua a közép-amerikai konfliktus politikai eszközökkel való rendezésére törekszik, és normalizálni akarja kapcsolatait az Egyesült Államokkal. Célunk, hogy véget vessünk az országunk ellen folyó hadüzenet nélküli háborúnak, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy Nicaraguában megkezdődjön az új társadalom építése - mutatott rá Ortega.

Shultz amerikai külügyminiszter a Nicaragua vezetőjével, Daniel Ortegával június 1-én folytatott eszmecseréjéről nyilatkozott az ABC televíziónak. Shultz négy pontban foglalta össze azokat az önkényes és a nicaraguai belügyekbe való beavatkozást jelentő követeléseket, amelyek teljesítése esetén lehetőséget lát az amerikai-nicaraguai viszony javulására. Mindenekelőtt követelte a nicaraguai kormánytól, hogy szüntesse meg a salvadori hazafiaknak nyújtott támogatását. Második követelése Nicaragua és a szocialista országok kapcsolatainak megszakítására vonatkozik. A harmadik amerikai követelés Nicaragua állítólagos „katonai előkészületeinek” megszüntetése, végezetül pedig az amerikai külügyminiszter „a haladás, a pluralizmus, a demokrácia helyreállítását és az emberi jogok tiszteletben tartását akarja látni Nicaraguában”.

június 6.

Az Országházban dr. Bognár Rezső elnökletével alakulóülést tartott az Alkotmányjogi Tanács. A társadalom alkotmányos rendjének védelmében, a jogszabályok és jogi iránymutatások, alkotmányosságának biztosításában közreműködő tizenöt tagú testület megvitatta a tevékenységével kapcsolatos tartalmi és szervezeti kérdéseket. Az ülésen - amelyen részt vett és felszólalt dr. Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára,, és Apró Antal, az országgyűlés elnöke - hangsúlyt kapott, hogy a tanács eljárását a felsőszintű állami szervek, illetve vezetőik, a társadalmi szervezetek és az érdekképviseleti szervek országos vezető testületéi, továbbá a fővárosi tanács és a megyei tanácsok indítványozhatják. Minthogy az Alkotmányjogi Tanács az állampolgárok és más ügyfelek egyedi ügyeivel nem foglalkozik, az állampolgárok csak az említettek útján fordulhatnak a testülethez. Az Alkotmányjogi Tanács folyamatos tevékenysége várhatóan jó irányban befolyásolja a jogalkotás színvonalát is.

Németh Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára Veszprém megyébe látogatott. A megyeszékhelyen Pap János, a Veszprém megyei pártbizottság első titkára és Gyuricza László, a megyei tanács elnöke fogadta. Tájékoztatták a megye politikai, gazdasági és társadalmi helyzetéről, majd az MSZMP Veszprém városi végrehajtó bizottságának tagjai számoltak be a megyeszékhely fejlődéséről és gondjairól. Ezt követően Németh Károly tartott tájékoztatót a jelenlévőknek az időszerű politikai és gazdasági feladatokról.

A Politikai Bizottság tagja ezután városnézésen vett részt, megtekintette a sétálóutca műemlék épületeit, a kereskedelmi negyed épülő objektumait, ahol többek között rövidesen elkészül a több mint 6000 négyzetméter alapterületű Skála Áruház. A látogatás a Bakony Műveknél folytatódott. A Központi Bizottság titkára Sós Gyula vezérigazgató kalauzolásával ismerkedett a jelentős exportot lebonyolító autóalkatrész-gyártó üzem termelőrészlegeivel. A gyárlátogatás után határszemlén vett részt a veszprémi Dózsa Tsz-ben, és meghallgatta Varga Zoltán elnök tájékoztatóját. Útja innen a Veszprém megyei Tejipari Vállalathoz vezetett, ahol Szigeti Árpád igazgató mutatta be a 29-féle tejterméket, főleg lágysajtokat előállító üzemet. Németh Károly programja a Termelőszövetkezetek Veszprém megyei Szövetségében fejeződött be; tájékozódott a mezőgazdasági üzemek helyzetéről, problémáiról, és eszmecserét folytatott több közös gazdaság vezetőjével.

Méhes Lajos, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a SZOT főtitkára Budapest XII. kerületébe látogatott. A kerületi pártbizottság székházában a vendéget dr. Hanga Mária, a pártbizottság első titkára és Mátrai Rezső, a városrész tanácselnöke tájékoztatta a kerület gazdasági, társadalmi helyzetéről. Ezután a SZOT főtitkára az Országos Onkológiai Intézetbe látogatott, ahol dr. Eckhardt Sándor főigazgató, dr. Bodó Miklós, az intézet alapszervezeti párttitkára számolt be az ott folyó kutatásokról és a gyógyító munkáról. Az intézet a hazai daganatellátás és daganatkutatás irányító központja, az elmúlt évtizedben nagy fejlődésen ment át. Új épületek létesültek - egyebek közt sugárzássérülteket fogadó osztályt alakítottak ki -, s most épül az új műtőblokk. Folyamatosan halad az intézet rekonstrukciója: következő állomása a diagnosztikus tömb lesz. Délután Méhes Lajos a pártbizottságon kibővített értekezleten tartott előadást a szakszervezeti mozgalom időszerű kérdéseiről a Központi Bizottság 1983. október 12-i állásfoglalása alapján.

A jugoszláv államelnökség meghívására baráti munkalátogatáson Belgrádban tartózkodik Jasszer Arafat. A PFSZ vezetője és Veszelin Gyuranovics, a JSZSZK elnökségének elnöke első megbeszélésükön tájékoztatták egymást a közel-keleti válság rendezésével kapcsolatos nézeteikről. Gyuranovics ezúttal is kiemelte, hogy Jugoszlávia a hosszú ideje elhúzódó válság központi kérdésének tekinti a palesztin problémát. Arafat este elutazott Belgrádból.

Hinnék, hogy a legendás Tetrisz nevű videójáték szovjet fejlesztés és találmány? Nos, ezen a napon mutatták be Moszkvában. Az első változatát az orosz Alekszej Leonyidovics Pazsitnov tervezte meg és készítette el az Elektronika 60 nevű számítógépre, míg az Orosz Tudományos Akadémia munkatársaként dolgozott. A játék neve a görög tetra kifejezés (minden egyes elem négy részből áll) és Pazsitnov kedvenc sportja, a tenisz összevonásából ered. A Tetris volt az első olyan játékszoftver, melyet a Szovjetunióból az Amerikai Egyesült Államokba exportáltak, ahol a Spectrum HoloByte kiadta IBM PC és Commodore 64 platformokra a játékot. A Tetris legismertebb zenéje a Korobejnyiki, amely egy 19. századi orosz népdalon alapul. Ezt a dalt a japán Tanaka Hirokazu átdolgozta, és megtette a játék zenéjévé.

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_tetris.jpgAz eredeti Tetrisz grafikája

Az angol, amerikai, kanadai szövetséges erők 1944-es normandiai partraszállásának 40. évfordulója alkalmából szerdán ünnepségek zajlottak le Franciaországban Bajeux-ban, Saint-Mere Eglise-ben, Colleville-ben és a partraszállás más színhelyein. Az ünnepségeken részt vett az Európában tartózkodó Ronald Reagan amerikai elnök, az angol, a holland, a belga, a norvég és a dán uralkodó, a kanadai miniszterelnök, és küldöttségekkel képviseltették magukat a szovjet, a lengyel és a csehszlovák frontharcosok. Mitterrand francia köztársasági elnök a francia állam nevében sorra látogatta a szövetséges erők hadseregeinek partraszállási színhelyeit, ahol koszorút helyezett el a francia, az amerikai, az angol és a kanadai hősi halottak temetőjében.

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_ronald_reagan_normandia_pointe_du_hoc.jpgRonald Reagan amerikai elnök beszédet mond a Pointe du Hoc-on lévő emlékmű előtt

Korlátozott katonai összecsapások feszült légkörében folytatódott a libanoni parlament bizalmi vitája a Rasid Karami vezette új kormány politikai nyilatkozatáról. A felszólalók sürgették a tűzszünet megszilárdítását, a helyzet normalizálását, érthetetlennek tartva, hogy miért nem képes erre a polgárháborús ellenfelek vezető képviselőiből alakult nemzeti egységkormány. A kettészakított Bejrút újraegyesítését szolgáló biztonsági tervet újabb súlyos csapás érte azzal, hogy szerdán egy francia tűzszüneti megfigyelőt megöltek, és egy másikat megsebesítettek a bejrúti kikötő körzetében garázdálkodó orvlövészek.

A március végén szolgálatba lépett francia egység most szenvedte el első ember veszteségét. A nyilván tudatos jobboldali provokáció várhatóan tovább késlelteti majd a tűzszüneti vonal két új átkelőhelyének megnyitását. Az 1982-es izraeli invázió második évfordulóján, az izraeli hatóságok lezárták a megszállt Dél-Libanon és az ország többi részét összekötő egyetlen útvonalat, és a harmadik egymást követő napon szüneteltették a távközlési összeköttetést. Bejrútban továbbra is napi hatórás áramszünet van érvényben amiatt, hogy Izrael hétfőtől megakadályozza a Dzsijei villanyerőmű üzemanyag ellátását.

Csaknem háromszázan életüket vesztették és több mint kétszázan megsebesültek a pandzsábi Amritszárban az indiai kormánycsapatok és a szikh terroristák összecsapásaiban. A rendkívül heves tűzharcra azt követően került sor, hogy a katonák behatoltak a terroristák menedékéül szolgáló szentélyek központjába, az Aranytemplomba. A harc szerda reggelig tartott. A több templomból álló szent helyen lezajlott lövöldözésekben a szikh szélsőségesek közül mintegy kétszázötvenen haltak meg. A kormánycsapatok vesztesége negyvenhét katona.

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_aranytemplom.jpgA rommá lőtt és kiégett Aranytemplom

Hétszáz szikh aktivista, köztük a viszonylag mérsékelt Akali Dal párt vezetője, Szant Harcsand Szingh Longoval megadta magát a katonáknak. Több mint száz szélsőséges szikh szeparatistát letartóztattak, vezetőjükhöz, Dzsarnail Szingh Bhindranvaléhoz pedig ultimátumot intéztek, hogy azonnal adja meg magát. A katonák nagy mennyiségű fegyvert és lőszert foglaltak le. A vasárnap óta életbe lépett kijárási tilalom időtartamát kiterjesztették. A szélsőséges szikh erők által elindított terrorhullám az utóbbi két évben több mint négyszáz emberéletet követelt

Humor:idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_humor_4.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_reklam_3.jpg

Kékfény:
Hétfőn Debrecenben, a városi bíróságon megkezdték Tiba János debreceni buszsofőr perének tárgyalását. Halálos tömegszerencsétlenséget előidéző közúti baleset gondatlan okozásával, valamint különösen nagy kárt okozó gondatlan rongálás vétségével vádolja az ügyészség. Tiba János, a Medicor Művek debreceni gyárának volt a gépkocsivezetője, s az általa vezetett autóbusszal tavaly szeptember 14-én 45 tagú kirándulócsoportot vitt Ausztriába. Korábban már fékhibás volt az az Ikarus, amit vezetett, indulás előtt a fékrendszert kicserélték, majd fékpróbát is tartották. Az ellenőrzés során azonban nem működött tökéletesen a berendezés, amit Tiba János is észrevett, de nem gondoskodott a további javításról.

Szeptember 14-én a csoport müncheni kirándulásra indult az osztrák szállásról, Fladnitzból. Tiba János nem megfelelő, 4-es sebességfokozatot választott, az autóbusz felgyorsult, s emiatt többször kellett erőteljesen fékezni. A túlzottan igénybe vett, s amúgy sem tökéletes fékrendszer hatástalanná vált, és a vezető nem tudott alacsonyabb sebességfokozatba kapcsolni. Tiba János egy kanyarban elvesztette uralmát az autóbusz felett, amely átszakította a védőkorlátot, majd többször megpördült, és utasaival együtt a meredeken lejtős hegyoldalba zuhant. A baleset következtében tizenöten életüket vesztették, harmincan megsérültek. A tárgyalás a vádirat ismertetésével kezdődött, majd szakértői és tanúkihallgatásokkal folytatódott. A bíróság úgy határozott, hogy további szakértői vélemények beszerzésére van szükség, ezért a tárgyalást meghatározatlan időre elnapolta.

A második világháborúból visszamaradt tüzérségi lőszerekre bukkantak a zalaegerszegi vasútállomáson a magasperon építése közben. A régi 5-ös vágány alatt, a felszíntől 40 centiméterre egy 47 kilós lövedéket fordított ki a markológép. Baleset szerencsére nem történt, a munkát azonban rögtön abbahagyták, és értesítették a tűzszerészeket, akik kedden még további két hasonló lövedéket találtak. Valamennyit hatástalanították, de ma csak a tűzszerészek felügyeletével folytatódhat a munka, mert lehetséges, hogy további lövedékek is vannak a talajban. A veszélyes leletek a feltételezések szerint arról a lőszerszállító szerelvényről kerültek a földbe, amelyet a második világháború idején bombatalálat ért a zalaegerszegi állomáson.

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_vilaghaborus_bomba.jpgNagy Imre törzsőrmester, a Magyar Néphadsereg tűzszerésze, a 47 kilós lőszerrel

Nagy közfelháborodást kiváltó bűnügyben hozott ítéletet a Szolnok Megyei Bíróság dr. Szabó Péter tanácsa: aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt halálra ítélte Magda János szolnoki lakost, egy hétéves kislány gyilkosát. A 47 éves Magda Jánost e bűncselekményéig már 11 alkalommal ítélték el, s összesen 18 évet töltött börtönben. Legutóbbi - szemérem elleni erőszak miatt kapott - büntetéséből és az ezt követő szigorított őrizetből 1982-ben szabadult. 1983. október 25-én délután öt óra körül megtámadta az iskolából a temető mellett hazafelé tartó hét éves Nagy Mariannt. Száját egy zsebkendővel befogta, majd a temetőbe hurcolta, és egy kővel tarkón ütötte. Célja az volt. hogy a gyermek sérelmére szeméremsértő, cselekményt kövessen el. Eközben azonban zajt hallott, ezért a magatehetetlen kislányt egy sírhoz vonszolta, s annak fedőlapját leemelve az üregébe rejtette, az ott lévő 30 kilogrammos márványtömböt a kislány fejére helyezte, a fedőlapot visszahúzta, majd elhagyta a helyszínt. A gyermeket - az apa bejelentése után - másnap holtan találták meg a nyomozók. Halála az elszenvedett fejsérülések ellenére végül fulladás miatt következett be.

A nyomozás során Magda végig tagadta tettét, a szakértői vizsgálatok azonban leleplezték. A szerológus szakértő például megállapította: zsebkendőjén a kislány megszáradt nyála van. amelyből azonosították az áldozat vércsoportját is. A bíróság az ügy kivizsgálása során 16 szakértőt és 80 tanút hallgatott meg. Mint az ítélet indoklásakor elhangzott. Magda a cselekmény elkövetésekor elmebetegségben, személyiségzavarban nem szenvedett, büntetőjogilag beszámítható. A bíróság az ügy társadalmi veszélyességére való tekintettel alkalmazta a kiszabható legsúlyosabb halálos büntetést. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette Magda János három napi gondolkodási időt kért, védője felmentésért folyamodott.

Dunaszeg belterületén figyelmetlenül kerékpározott Dubi Szabolcs 14 éves diák (Dunaszeg, Rákóczi Ferenc utca 29.) Nem adott elsőbbséget a vele szemben motorkerékpáron közlekedő Mayer Leventének (Ásványráró, Deák Ferenc u. 61.). Összeütköztek, amelynek következtében Mayer Levente és Dubi Szabolcs súlyos, a motorkerékpár utasa pedig könnyebb sérülést szenvedett. A vizsgálat tart.

Közlemények:
Öt esztendő után ismét Budapestre látogat a világhírű Ukrán Jégrevü. A száztagú együttes június 15-től 23-ig vendégszerepei a Budapest Sportcsarnokban.

Az Építők SC sportakrobatika-szakosztálya gyermektornát indít, 3-7 éves korú apróságok részére. Jelentkezni hétfőn és pénteken lehet Budapesten, a VII. kerület, Hernád utcai Bokányi Dezső Általános Iskolában, 18-18.30 óráig, Kuba Tibor vezető edzőnél.

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár és Dokumentációs Szolgálat nyári zárvatartása július 1-től július 31-ig tart. Augusztus 1-től szeptember 14 ig rövidített nyitvatartással 8 órától 17 óráig üzemel a könyvtár.

A Budapesti Vasúti Igazgatóság közli, hogy pályafelújítás miatt lezárják június 12-13-án a XV. kerületben - a Rákospalota és Fót közötti útvonalon - a Töltés utcai, 13-14-én pedig az Árokhát úti vasúti átjárót. A gyalogos- és autósforgalom a Sípos Dénes utcai átjárón bonyolódhat le.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_allasajanlat_3.jpg

Divat: Népművészet a mai divatban
A divat örök forrása a népművészet. A tervezők időről időre merítenék e kifogyhatatlan forrásból. Alapanyagai, mintái, formái rendszeresen fel-felbukkannak a modem divatban. Vannak időszakok, amikor különösen nagy az érdeklődés a népi stílusú holmik iránt, amikor a népművészet hatását nemcsak egy-egy motívum, esetleg szabás vagy az anyag jelzi, hanem a városi asszonyok, lányok eredeti népviseleti holmikat viselnek. Még mostanában is megdobban a szívünk, ha a népművészeti boltok kirakatában egy különlegesen szépen hímzett blúzt kínálnak. Az utóbbi időben pedig mind gyakrabban állunk meg a kirakatok előtt, mert ezekben olyan ruhákat, blúzokat, szoknyákat, együtteseket láthatunk, amelyek bár tükrözik a népviseleti hagyományokat, mégis a legmodernebb divatot követik.idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_divat_5.jpg

Az esőzések után sürgetővé vált a vegyszeres gyomirtás:
A kiadós esőktől szépen fejlődő kalászosok és kapásnövények között mind több a gyom, és sürgetővé vált a növények vegyszeres kezelése is a párás időben könnyen terjedő gombakártevők ellen. Emiatt a gazdaságok és szövetkezetek többségében kivonultak a gépek a határba, és felszálltak a növényvédő szolgálat repülőgépei. Különösen nagy erőkkel láttak hozzá a kukorica- és a gabonatáblák vegyszeres kezeléséhez Fejér, Pest és Szolnok megye közös gazdaságaiban. Sok helyütt permeteztek a nagyüzemi gyümölcsösökben, a Duna-Tisza közén pedig a szőlőskertekben. A háztáji földeken a családi brigádok százai ugyancsak a legfontosabb növényápolása munkát végzik.

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_mezogazdasag_1.jpgBaranyában, a Tenkes-hegyi lejtőkön a szabadban szedik a zöldborsót...

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_mezogazdasag_2.jpg... a Pest megyei Zsámbokon pedig a fólia alatt az uborkát

Több zöldséget és gyümölcsöt dolgoz fel a hűtőipar:
Külföldön élénkül a kereslet a magyar mirelit termékek iránt. A Magyar Hűtőipari Vállalat tájékoztatása szerint az év első öt hónapjában a múlt év azonos időszakához képest 26 százalékkal több fagyasztott terméket exportált az ipar - 210 millió forint értékben, s az árak is kedvezően alakultak. A külpiacon évek óta tapasztalt tartózkodás szűnőben van, s kedvezőbbek az értékesítési kilátások. A hazai üzletekben szintén keresett a mirelit áru. Tovább bővül a választék. Az újdonságok egy része már kapható. Több közülük viszonylag olcsóbb termék. A csepeli üzem mirelit császármorzsát, grízgaluskát, szendvicskrémet és körömpörköltet gyárt. Békéscsabai újdonság a túrókrém torta, Zalaegerszegen pozsonyi tészta, Miskolcon pedig salátakeverék készül.

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_szekesfehervari_mirelituzem.jpgMálna feldolgozása a székesfehérvári mirelitüzemben

Taneszközök:
A Tanért Vállalat budapesti Kozma utcai telepén gyártják az óvodai és iskolai taneszközöket.

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_tanert_vallalat.jpgKészülnek a marhakoponyák

Vasúti járművek javítása Szolnokon:
A vasút egyik jelentős javítóbázisán, Szolnokon, a MÁV Járműjavító Vállalatánál felújítják a középteljesítményű dízelmozdonyokat, a motorkocsik és személyszállító vasúti kocsik jelentős részét. A korszerűen felszerelt műhelyekben végzik el a járművek fővizsgáit is.

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_mav_szolnoki_jarmujavito.jpgFutóművek felújítása

Mezőgazdasági gépek Pásztóról:
A Budapesti Élelmiszeripari Gépgyár és Szerelő Vállalat pásztói gyárában gépeket, műszereket készítenek az NDK gyártmányú kombájnokhoz. Ugyanitt takarmánykeverőket is gyártanak. Ezeket Algériába és Kínába exportálják. A magyar állami gazdaságoknak és termelőszövetkezeteknek ezeken kívül még különféle őrlőberendezéseket is szállítanak.

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_pasztoi_gepek.jpgAlgériai exportra készül a melaszadagoló

Építőipar:
Idén már meghaladja a százmillió forintot a Győr megyei Állami Építőipari Vállalat házgyárában az asztalos gyáregység termelése.

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_gyori_allami_epitoipari_vallalat.jpgA modern berendezésekkel készítenek különféle nyílászáró szerkezeteket és burkolóanyagokat

Gépalkatrészek integrált gyártósorról:
A Csepel Művek Szerszámgépgyárában öt saját gyártmányú, számjegyvezérléses szerszámgépből álló, integrált gyártórendszert használnak. Ezen készítik nagy sorozatban a csepeli szerszámgépek alkatrészeit.

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_csepeli_szerszamgepek.jpgA gyártórendszer

Darus teherautó Csepelről:
A Csepel Autógyár új terméke a hidraulikus darura szerelt önrakodó erdészeti teherautó, amelyet a gyártók üzemelés közben mutattak be.
idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_csepel_autogyar.jpg

Kempingcikkek exportra:
Megnyitotta kapuit a Budapesti Nemzetközi Vásár területén a K pavilonban az a szabadidő-kiállítás, amelyet a Hungexpo és hét vállalat rendezett. A szakmai bemutatón a Hungarocoop faipari kerti bútorokkal, a Taurus újfajta matracokkal, a Tricotex szabadidő-ruházati termékekkel, a Tannimpex és az Artex játékokkal, a Konsumex hazai árukkal, míg a Budaflax főleg kempingcikkekkel szerepel. A Budaflax Lenfonó- és Szövőipari Vállalat a többi között felfújható kerti fürdőmedencét, favázas nyugágyat, négyszemélyes textiltömlős túrasátrat, Kuckó nevű túrafelszerelést állított ki.

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_budaflax.jpgNagy a sikere a Budaflax termékeinek

Az esztendő lakóháza:
Az elmúlt év egyik legjobb lakóépületének a képünkön látható családi házat ítélte egy bíráló bizottság. Az indoklás szerint az épület esztétikai megjelenése és az építőanyagok kiválasztása egyedülálló.
idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_az_ev_lakohaza.jpg

Szakmunkásképzés:
Sok gyakorlati ismeretre van szükség ahhoz, hogy valaki azt mondhassa magáról, jó szakember Az elméleti ismeretek mellett jelentős óraszámban sajátítják el a gyakorlatot a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző tanulói. A diákok egy csoportja a Jereván étteremben szerez szakmai gyakorlatot.
idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_szakmunkaskepzes.jpg

Úttörőtörténeti múzeum nyílt Győrött:
Fordulópont talán a megye úttörőinek életében, hogy olyan múltra tekinthetnek immár vissza, amelyet érdemes méltó módon, múzeumba gyűjtve megörökíteni, megmutatni az érdeklődőknek. A győri Mező Imre Úttörőházban nyílt meg az úttőrőtörténeti múzeum, amely látványában, s gazdag anyagával is szemet gyönyörködtető, elgondolkodtató.

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_uttorotorteneti_muzeum.jpgA kiállítás és az érdeklődő látogatók

Évzáró az óvodákban:
Ezekben a napokban tartják az évzárókat az óvodákban. Az apróságok verseket szavalnak, körjátékokat mutatnak be, mindezzel ízelítőt adva a szülőknek abból, mit tanultak az eltelt év során.

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_szombathelyi_ovoda.jpgA szombathelyi Bem J. u. 9. alatti óvoda kiscsoportosai egy Tolsztoj mesét adnak elő

Békevonat:
A béke- és barátsági hónap alkalmából különvonat indult Budapestről, a Nyugati pályaudvarról Ceglédre. A ceglédi politikai nagygyűlésen Mondok Pál, a Pest megyei Tanács elnöke, az Országos Béketanács alelnöke mondott beszédet. Egyebek között hangsúlyozta: a szocialista országok közössége egységesen, együttműködve a háborúellenes erők széles rétegeivel lép fel a fegyverkezés ellen, a béke megóvásáért. A gyűlés után aktuális politikai témákról, a nemzetközi és a magyar békemozgalomról rendeztek fórumot.
idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_bekevonat.jpg

Cirkusz:
A Fővárosi Nagycirkusz műsorában látható ez a különleges idomítás: a bokszoló kenguru a ringben.
idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_fovarosi_nagycirkusz.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Buta nőt feleségül venni
„Buta nőt feleségül venni nem is olyan butaság” - ez az öregedő és felszarvaztatástól rettegő Arnolphe filozófiája, amit a gyakorlatba is megpróbál átültetni. Gyámleányát, az árva Ágnest a világtól elzárva, angyali butaságban nevelteti, hogy később majd feleségül vehesse. A szerelem ereje azonban észt, ravaszságot, találékonyságot kölcsönöz a fiatal lánynak, és Arnolphe-nak szomorúan kell jönnie: az érzések hatalma ellen nincs dekezés. Moliére Nők iskolájából Fehér György rendezésében tévéjáték készült, az operatőr Bíró Miklós, a díszlettervező: Bachmann Gábor, a jelmeztervező: Wieber Marianne.

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_csonka_ibolya_kallai_ferenc_1.jpgCsonka Ibolya (Ágnes) és Kállai Ferenc (Arnolphe)

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_mozi.jpg

Színházi bemutató: Aranyóra (Játékszín). Szép Ernő drámája Bereményi Géza rendezésében

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_fazekas_zsuzsa_kun_vilmos.jpgFazekas Zsuzsa és Kun Vilmos 

Megjelent!
idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_megjelent.jpg

Magyar könnyűzene:
idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_kovacs_kati.jpg

Néhány esztendeje úgy tűnt, búcsút int egymásnak egyik legjelentősebb sztárzenekarunk, a Fonográf legénysége. Valahogy megfogyatkozott a levegő a country and eastern stílus jelességei körül, s ha nehéz szívvel is, de egyre másra erősítették meg a muzsikusok, hogy a Fonográf jövője mind nagyobb kérdőjel. Az elmúlt esztendő azonban kardinális fordulatot hozott a kiváló zenészkompánia életében. Szörényi Levente és Bródy János az István, a király rockoperával új dimenzióba emelte a magyar rockműfajt. Míg a muzsikusok most egy, a jövőnek szóló zeneanyagon munkálkodnak, addig a Fonográf-team „külsősei” nemrég egy igen szép kivitelű magazint jelentettek meg, mintegy összefoglalójaként a Fonográf eddigi munkásságának. A Fonográf útközben című kiadvány bőséges, színes fotóanyag kíséretében, újságcikkek és kritikák részleteivel, valamint Bródy János válogatott versszövegeivel nyújt áttekintést, mi is történt az Illés-zenekar megszűnését követő megalakulástól az István, a király városligeti sikersorozatáig.

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_koltay_gabor_fonograf_utkozben.jpg

Nagylemezen debütál a napokban egy fiatal rocktársulat, a HIT. Pepitacimkével már napvilágot látott két kislemezük, az Oké! című, a nagykorong most Bravo márkajelzésű. A könnyed hangvételű rocklemezt a Magyar Média szervezésében önálló esten mutatja be élőben a zenekar: június 22-én, pénteken este 9-kor az Uránia moziban. A HIT tagjai (Fichsel Tibor, Bodnár Attila, Pozsonyi Tibor, Tihanyi Gábor, Virág János) a premierbemutatóra meghívták Balázs Ferencet, a Korál vezetőjét, aki billentyűs hangszerekkel tömöríti a három gitár, dob, ének „klasszikus” beatfölállású csapat hangzását.
idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_hit_egyuttes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_hit_egyuttes.jpgAz Oké!-albumot a HIT társulata jegyzi

Gyorsvonati sebességgel száguld a még nagyobb siker felé a Vakációóóóó. Mármint Dolly Rollék Vakációóóóó című nagylemeze, amely a közelmúltban lett aranyos, és máris a kétszázezredik példánynál tart. A sikeren felbuzdulva a csapat beköltözött a stúdióba, ahol készül legújabb nagylemezük. Erről nem voltak hajlandók bővebb felvilágosítást adni, csupán annyit árultak el, hogy a dallamos vonalat viszik tovább. Az új Dolly Roll LP ősszel jelenik meg. Fel tehát vidám rajongók! Ja, és még valami: A Dolly Roll Toll Club várja kérdéseiteket, észrevételeiteket és minden felbélyegzett válaszborítékra levél érkezik kedvenceitektől. Címük: Dolly Roll Toll Klub 1136 Budapest XIII., Sallai Imre u. 25.
idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_dolly_roll.jpg

Külföldi könnyűzene:
A hét első felében az amerikai slágerlistákat még mindig a Wham! Wake Me Up Before You Go Go-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét a Bronski Beat Smalltown Boy című számai vezetik.

Egy új csillag a diszkóvilág olykor borús egén. A hölgy neve Madonna és mindössze 154 cm magas. Alacsony termete ellenére nagy sztár lett ez a kedves amerikai kislány. Holiday (Vakáció) című dala felkerült a listákra, átrepülve az óceánt, még a hazai diszkótábort is meghódította. Az olasz származású New York-i énekesnő most egy európai kirándulásra készül, melynek során személyesen is szeretne találkozni rajongóival. Nem kisebb producer egyengeti ezt a turnét, mint az „ex” diszkósztár Patrick Hernandez. A színiiskolát végzett Madonna még hangszereken is remekül játszik. A szenzációnak ígérkező shown kívül új nagylemezét is bemutatja majd Lucky Star címmel.

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_madonna.jpgMadonna több arca

Az Egyesült Államokban a boltokba kerül Bruce Springsteen hetedik albuma, melynek címe Born in the U.S.A. Egyszerre volt kapható bakeliton és CD-n is. Ez az album volt az első, melyet CD-n is elkészítettek és kiadtak az Egyesült Államokban.

Levelezőtársat keresünk!

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_levelezotarsat_keresunk_terek_angela.jpgTerék Angéla (15) 1214 Budapest, Merkúr u. 22. - tanuló - fiúkkal levelezne

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_levelezotarsat_keresunk_toth_istvan.jpgTóth István (16) 1093 Budapest, Szamuely u. 42/b. - szakmunkástanuló - lányokkal levelezne

A szerző ekkor végezte a gimi első osztályát. Volt egy Vili nevű tünemény osztálytársam. Neki is a foci volt az élete. Egy pici hibája volt, hogy a Fradinak drukkolt. Az évzáróra készültünk. még mindig az előző hétvége hatása alatt voltunk. Szerettünk volna meccsre menni, de nem tudtunk, mert kötelező osztályprogram volt a Katona József Színházban a Szarvaskirály. Én utólag nem bántam meg. Nnna, szóval ekkor határoztuk el, nyáron valamikor lemegyünk a Balcsira, ott volt nyaralójuk. Én vesztettem (NYERTEM!) egy hónapot, mert az orosz tagozattal mennem kellett Moszkvába. Vilivel lejutottunk végül a Balatonra. Onnan meg már minden történelem.

Nagy ünneplésben részesült hétfő délután a Moszkvából Ferihegyre érkező magyar labdarúgó ifjúsági válogatott. Az MLSZ vezetői, a klubok képviselői, edzők és a büszkeségtől szinte szárnyaló szülők sorfala között vonult a csapat a repülőtér várócsarnokába, ahol fiatalok csoportjának kórusa szolgáltatta a délutáni zenét: Szép volt, fiúk!

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_ifjusagi_labdarugo_valogatott.jpgHazaérkezés a kupával

Különben Moszkva hétfőn az ifiválogatott játékosainak könnyező képére ébredt... A reggel nyolc órakor kezdődő tv-híradó, a Vremja bő teret szentelt a mérkőzésnek, a legérdekesebb akciókon túl visszajátszotta az Európa-bajnoki címet eldöntő 11-eseket, a vasárnapi futballdráma minden jelentős, érdekes, izgalmas pillanatát. A kamera elidőzött a tiszteletkörüket futó futballistákon, akik a díszes serleget egymás kezéből kitépve lejtették örömtáncukat, majd szakszerű kommentár következett a híres labdarúgó szakember, Gavrilij Kacsalin elődadásában. A szovjet válogatott hajdani szövetségi kapitánya a 24 esztendő után kontinentális elsőséget szerző magyar csapat erényei közé sorolta a töretlen akarást, a sorsdöntő pillanatok átélni tudását.
idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_ifjusagi_labdarugo_valogatott_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_ifjusagi_labdarugo_valogatott_3.jpgAz EB-győzelemmel hazatért magyar küldöttség. Álló sor, balról: Pisky Elemér edző, Csoboth, Zsinka, Haáz, Szélpál, Szeiler, Kovács Ervin, Krizán, Baksa László csapatvezető, Erdei Pál technikai vezető, Takács, Pintér, Kovács Gergely orvos, Bicskei Bertalan ifjúsági szövetségi kapitány, Sztancsek János edző. Guggolnak, balról: Petry, Eisemann László gyúró, Oravecz, Vincze, Kovács Kálmán, Deák, Zvara, Zsivótzky, Keller

Az osztrák televízió szokásos hétfő esti sportműsorában (Sport am Montag) minden hónap lezárása után szakemberekből álló zsűri szavazatai döntenek arról, ki rúgta az elmúlt hónapban a legszebb gólt íz osztrák NB I-es játékosok közül. Most hétfőn a májusi gólok legszebbjeit idézte fel a képrögzítőről a televízió. Aztán jött a szavazás. Mintha összebeszéltek volna! A legmagasabb pontszámot - az ötöst - Szokolai László, a grazi Sturm Raika játékosa kapta azért a nagyszerű gólért (a legtöbb lap nagybetűs címében így: Szokolai álomszép gólja), amit a május 4-i mérkőzésen az SC Eisenstadt kapujába lőtt, a 65. percben 0:0-ás állásnál egy oldalról beívelt labdát két védőjátékos között hátrahúzva, ollózva védhetetlenül emelte az úgynevezett rövid sarokba. Igaz, öt perccel később kiegyenlített a burgenlandi székváros csapata, de a felejthetetlen pillanat már másnaptól kezdve a lapok sportrovatának egyik szenzációja lett. A grazi Kleine Zeitung azt is megjegyezte, hogy Szokolai, úgy látszik, a burgenlandiak ellen tudja a legszebb ollózásos gólokat lőni, hisz nemrég a Neusiedl ellen mutatott ilyen szép teljesítményt, akkor ezzel az egy góllal nyerték a mérkőzést.


Rögtön az álomgóllal kezdődik ez a rövid kis videó

A Bp. Honvéd elnöksége és a labdarúgó-szakosztály elnöksége kedden együttes ülést tartott, amelyen értékelték a bajnokcsapat 1983-84. évi szereplését. Az ülés résztvevői leszögezték, hogy az együttes a meghatározott célok érdekéken az egész bajnokságban elismerésre méltóan szerepelt és magabiztosan, nagy fölénnyel lett első. Ugyanakkor sajnálattal állapították meg, hogy az utolsó fordulóban, a Volán elleni idegenbeli mérkőzésen - annak is különösen a második félidejében - bajnokcsapathoz méltatlanul, az egész évben mutatott teljesítményhez képest komolytalanul játszott a gárda. Ezért az együttes ülés a bázisszerv vezetőinek egyetértésével vizsgálatot rendelt el a Volán elleni találkozón tapasztaltak okainak felderítésére. A Bp. Honvéd felkérésére az MLSZ is részt vesz a vizsgálatban, amelynek eredményéről közleményt adnak ki.

Kedden egy előrehozott másodosztályú találkozót is vívtak, miután a hétvégén a Siófok a Magyar Népköztársasági Kupa döntőjében fog szerepelni.
idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_nb_ii.jpg

Évadzáró összejövetelt tartott a Vasas labdarúgócsapata szerdán. Palotai Károly elnök, dr. Kertai Tamás ügyvezető elnök és Meráth József, a szakosztály elnöke beszélt a vasárnap véget ért idényről. Általában elégedetten nyilatkoztak a Vasas szerepléséről, öt ponttal többet szereztek, mint az előző idényben, s egy hellyel előbbre is léptek. Egybehangzóan kijelentették, hogy a következő idényben a 6. hellyel már nem lennének elégedettek, fokozatosan előbbre akarnak lépni, s két év múlva már a bajnoki cím megszerzése a cél. A Vasas labdarúgói július 2-án kezdik a felkészülést Mészöly Kálmán irányításával. Egy hétig a Fáy utcában edzenek, utána tíz napot Galyatetőn táboroznak. Tárgyalnak nyári nemzetközi tornáról, miként az erősítésről is. Az már valószínűnek látszik, hogy Gulyás, a Diósgyőr kapusa és Nyúl, a Volán csatára, a Vasas játékosa lesz, további ügyekben még folynak a tárgyalások.

Kazincbarcikán szerda délután játszották le a 32. fordulóban félbeszakadt Kazincbarcika-Debreceni MVSC NB II. osztályú labdarúgó mérkőzést. A kiesés ellen küzdő Kazincbarcika 1:0 (1:0) arányban legyőzte az egymás után négy mérkőzést nyert DMVSC-t, így az NB I-be pályázó három együttes egyformán 35 mérkőzése után az Eger három ponttal előzi a Békéscsabát és néggyel a Debrecent. A kiesés ellen küzdő Kazincbarcika győzelmével pontszámban utolérte a Szekszárdot és a Kecskemétet.
idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_nb_ii_tabella.jpg

És akkor lássuk a lényeget, a Belgium-Magyarország barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzést!
A találkozó nehéznek ígérkezik, mert az Európa-bajnokság nyolcas döntőjére készülő belgák a legerősebb összeállításiban lépnek a pályára. A Standard Liége eltiltott játékosai - Gerets, Meeuws, Van der Smissen és mások - nem szerepelhetnek, megérkezett viszont Pfaff kapus a Bayern Münchenből, Renquin a svájci Servette-ből, és számítanak a milánói „vendégmunkás”, Coeck játékára is. A brüsszeli szurkolók mégis annak örülnek a legjobban, hogy Scifo, az Anderlecht olasz származású, mindössze 18 éves csillaga megkapta a belga állampolgárságot, s így már játszhat a válogatottban a magyar együttes ellen. A magyar válogatott kalandos utazás után kedd délután két óra körül érkezett mag a brüsszeli repülőtérre. s úgy látszik, meghozta a jobb időt is, mert elállt az eső és kiderült. A játékosok szinte valamennyien sápadtak voltak, mint ahogy elmondták, kicsit döcögős volt a repülőút. Frankfurtig ott, fenn, a felhőik között viharba kerültek. Végül elmúlt a vész és a társaság szerencsésen megérkezett. Elmúlt már három óra, amikor együttesünk autóbusza megérkezett az Európa Szállóhoz, Mindenki gyorsan elfoglalta a szobáját, majd négy óra előtt néhány perccel ebédelni indult a gárda, azután kimenőt kapott a keret, hat órára kellett visszaérkezniük a szállodába. Aztán a csapat autóbuszra szállt és megismerkedett a Heysel-stadion gyepszőnyegével. Az edzés után, amely könnyű, átmozgató jellegű volt, Mezey György szövetségi kapitány kijelölte a pályára lépő tizenegyet.
idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_merkozes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_merkozes_claesen_varga_nagy_antal.jpgClaesen, a belga válogatott jobbszélsője néhány alkalommal veszélyeztette a magyar válogatott kapuját. Olyan jelenetet kapott lencsevégre a fotóriporter, amikor a csatár már ellőtte a labdát a kapu felé. Varga és Nagy Antal ezúttal elkésett a közbeavatkozással

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_merkozes_jan_ceulemans_nagy_antal_gyimesi.jpgCeulemans és Nagy Antal fejpárbaját Gyimesi és Voordeckers (9) figyeli

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_merkozes_enzo_scifo.jpgA tinisztár Enzo Scifo bemutatkozása jól sikerült

idokapszula_nb_i_1983_84_belgium_magyarorszag_merkozes_hajszan_gyula.jpgHajszán az első magyar gólt lövi


Két gól a négyből

A válogatott az utóbbi időben sokat javult, sőt már-már kialakult stílusa is van, de amíg csak néhány mérkőzésre kell, hogy összpontosítsanak a labdarúgók, addig rendre meglepetés érheti a csapatot. Akár a 88. percben is... A szerdai, Belgium elleni mérkőzéssel véget ért a világbajnoki selejtezőkre készülő magyar labdarúgó-válogatott első félévi műsora. Január 18. és június 6. között hat hivatalos mérkőzést vívott az együttes, s mindössze egy alkalommal, március 31-én szenvedett vereséget (1:2), Jugoszláviától. A most alakuló csapat három EB-döntőbe jutott válogatottal is találkozott (Spanyolországgal kétszer), s különösen feltűnést keltett győzelme a spanyolok otthonában és gólzáporos sikere Törökországban, Jó eredmény a brüsszeli 2:2 is. A mérleg: 2 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség, 11 adott és 5 kapott gól. A 11 gólon 9 játékos osztozott. Esterházy és Mészáros a „gólkirály”, mindketten két-két gólt lőttek a törököknek. Egyszer volt eredményes Bodonyi, Garaba, Gyimesi, Hajszán, Kardos, Nagy és Nyilasi. A magyar válogatott a nyáron az NSZK-ban edzőtáborozik. Augusztus 25-én, Budapesten Mexikó ellen következőik az 581. hivatalos találkozó. Szeptemberben kezdődik a selejtező sorozat az 1986. évi mexikói huszonnégyes VB-döntőbe jutásért. 

Szombaton jön a Rába ETO-Siófok Magyar Népköztársasági Kupa döntője.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5616459728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása