Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 Tavaszi zárás – Edzői gyorsmérleg 1.

2021.07.05. 12:36 maribor_

1984. július 2-8., a hónap első teljes hete

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_headlines_aratas.jpgBár az elmúlt napokban hűvös volt az időjárás, de ahol lehetett, folytatták a kalászosok betakarítását. Az ország legfőbb helyein aratták az őszi árpát, Szolnok és Békés megyékben pedig a terület 95-98 százalékáról már magtárba hordták a termést. A városföldi Dózsa Tsz-ben Class Dominátorokkal aratják az őszi árpát

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

július 2.

Újabb vállalatok, intézmények dolgozói határozták el, hogy felszabadulásunk 40. évfordulóját és a párt XIII. kongresszusát jobb munkával köszöntik. Gyűléseken jelentették be hétfőn: a vállalati s a népgazdasági terv teljesítését egyaránt szem előtt tartva fokozzák teljesítményüket, javítják a minőséget. 

Székesfehérvárott a Kiváló címmel tizenhatszor kitüntetett Alba Regia Építőipari Vállalat dolgozói úgy döntöttek: az 1984-1985-ös év időszakában korszerűbb termékek gyártásával s a választék növelésével igyekeznek elérni, hogy a vállalati nyereség az 1983-ashoz képest harminc százalékkal növekedjék.

A Központi Fizikai Kutató Intézet dolgozói egyebek között azt vállalták, hogy két nemzetközi jelentőségű program, illetve fejlesztés sikeres megvalósítását mozdítják elő.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_kfki.jpgMunkafelajánlással köszöntik felszabadulásunk 40. évfordulóját és a párt XIII. kongresszusát a Központi Fizikai Kutató Intézet dolgozói, amit a munkásgyűlésükön rögzítettek

A két budapesti Skála Áruház és a Skála Coop nagykereskedelmi igazgatóság 72 szocialista brigádjának képviselői a tartós fogyasztási és kozmetikai cikkek választékának bővítését tűzték célul.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_skala_metro.jpgBővítik az áruválasztékot a Marx téri új áruházban

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának meghívására hazánkba érkezett Georges Haui, a Libanoni Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkára. A vendéget a Ferihegyi repülőtéren Györke József, az MSZMP KB külügyi osztályának helyettes vezetője fogadta.

A moszkvai Kremlben, megkezdődtek a szovjet-angol külügyminiszteri tárgyalások, amelyeken szovjet részről Andrej Gromiko, az SZKP KB PB tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének első helyettese, külügyminiszter, brit részről Sir Geoffrey Howe külügy- és nemzetközösségi miniszter vesz részt. Sir Geoffrey Howe vasárnap érkezett a szovjet fővárosba a kormány meghívására. Andrej Gromiko hétfőn villásreggelit adott Sir Geoffrey Howe tiszteletére. A villásreggelin a két külügyminiszter pohárköszöntőt mondott.

A tárgyalásokon a Szovjetunió konkrét javaslatokkal és kezdeményezésekkel támasztotta alá békeszerető külpolitikáját. Mindezek azonban beleütköznek a NATO-tagországok által támasztott akadályokba. Sir Geoffrey Howe síkraszállt a Kelet és a Nyugat közötti párbeszéd bővítése mellett, mivel - mint mondotta - csak ezen az úton lehetséges egymás jobb megismerése és megértése, s hozzáfűzte, hogy maga is ezzel a szándékkal érkezett Moszkvába. A továbbiakban a miniszter hivatkozott az Egyesült Államoknak a nukleáris fegyverzetekkel kapcsolatos tárgyalásik kérdésében elfoglalt ismert álláspontjára. Helyeselte Washingtonnak a világűr militarizálása megakadályozására tett szovjet javaslattal kapcsolatos álláspontját. A két külügyminiszter holnap folytatja megbeszéléseit.

Kim Ir Szen, a Koreai Munkapárt főtitkára, államfő, több szocialista országban tett körútját befejezve, a Szovjetunió területén áthaladva, üdvözlő táviratot küldött Konsztantyin Csernyenkónak, az SZKP KB főtitkárának. Nagy jelentőségűnek minősítette a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése szempontjából a Szovjetunióban folytatott tárgyalásait.

Hétfőre virradóra hatórás tüzérségi párbaj zajlott le a bejrúti tűzszüneti vonal két oldalán elhelyezkedő jobboldali és ellenzéki erők között. Az ellenzék ellenőrzése alatt álló Nyugat-Bejrútban tízen vesztették életüket és 28-an sebesültek meg, míg a főváros keleti feléből két halottat és kilenc sebesültet jelentettek. Haladó politikai körökben attól tartanak, hogy Izrael és libanoni ügynökei eleve meg akarják hiúsítani a kettészakított Bej rút újraegyesítését célzó biztonsági terv megvalósítását.

Irán vezetői a ramadán böjti hónap befejeződése alkalmából mondott ünnepi beszédeikben további állhatatos harcot hirdettek Irak ellen, és óva intették a Perzsa- (Arab-) öböl térségének többi arab országát, hogy belesodródjanak Irak oldalán, a háborúba. Khomeini ajatollah, Irán vallási vezetője Teherán északi részén az iráni vallási vezetők, külföldi diplomaták és tudósítók jelenlétében mondott egyórás beszédet. A leghatározottabban kizárta, egyenesen a vallási tanításokkal ellenkezőnek mondta a békekötés lehetőségét Irakkal, s, újból kifejezte, hogy Irán egyik fő háborús célja az iraki bathista rendszer és Szaddam Husszein elnök megbuktatása. - Akik bírálják (ezért) Iránt, azok vagy tudatlanok, vagy zsoldosok - mondotta, és további háborús erőfeszítésekre szólított fel. Az öböl menti arab országokat pedig figyelmeztette, hogy ha beavatkoznak a háborúba, több vesztenivalójuk van, mint Iránnak.

Az izraeli hatóságok - a libanoni és a ciprusi kormány tiltakozása ellenére - hétfőn is fogva tartották a múlt pénteken katonai erővel Haifába térített Alisur Blanco komphajó kilenc elrabolt utasát. A nyolc libanoni és egy szíriai. állampolgárt Izrael-ellenes tevékenységgel gyanúsítják. Tel-avivi közlés szerint öt utast 24 órán belül átadnak a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőinek, négy társukat azonban további vizsgálatnak vetik alá.

A bolíviai fővárosból érkező, egybehangzó hírügynökségi jelentések szerint meghiúsult a szombati katonai összeesküvés, s a jobboldali katona- és rendőrtisztek egy csoportja által elrabolt Hernan Siles Zuazo államfő sértetlenül kiszabadult csaknem tízórás fogságából. A köztársasági elnök visszavette az államügyek intézését. Siles elnök rövid sajtónyilatkozatában hitet tett a demokratikus átalakítás programjának folytatása mellett, rámutatva a reakció mesterkedései elleni harc folytatásának szükségességére.

Időközben fény derült az elnökrablás részleteire. Ezek szerint Silest hajnalban hálószobájából civil ruhás tisztek hurcolták el, és a Miraflores nevű kormánynegyed melletti erdőbe, egy raktárépületbe vitték. Az elrabolt elnök nyomára bukkant katonák és rendőrök körülzárták az épületet; Oscar Bonifaz pénzügyminiszter tárgyalásokat kezdett az elnökrablókkal, és megállapodott velük, hogy Zuazo szabadon bocsátása fejében ők is sértetlenül távozhatnak az egyik külföldi nagykövetségre. La Paz-i hivatalos jelentések szerint, a jobboldali puccsisták azt követően álltak el tervüktől, hogy világossá vált: nem számíthatnak a hadsereg vezetőinek támogatására.

július 3.

Dolgoznak a Dél-Dunántúlon ez előző este pusztított vihar kártételének számbavételén, s a megrongált épületek, postai és elektromos vezetékek helyreállításán Somogyban és Tolnában. Somogyban a helyenként 150 kilométeres sebességgel száguldott orkán Balatonszentgyörgy, Balatonfenyves, Fonyód, Marcali, Kéthely, Öreglak, Somogyvár, Buzsák, Mernye és Igal vonalában 60 kilométer hosszúságú és 16 kilométer széles sávban tarolt. Fákat döntött ki - Buzsákon például tövestül kitépett egy házudvaron álló diófát, és nagy távolságra röpítette el -, leszaggatta a telefonvezetékeket, úgyhogy negyven településsel szűnt meg a távbeszélő-összeköttetés. A posta nyolcvan szerelője dolgozott egész éjjel a hálózat helyreállításán. A jégkárok felbecslésére megyei operatív bizottság alakult; az Állami Biztosítóval közösen láttak munkához.

A Tolnából érkezett jelentés szerint súlyos károkat okozott a jég a szekszárdi történelmi borvidéken. A vihar húsz kilométer szélességű sávban söpört végig a megye déli felén Dombóvártól Szekszárdig. Erős jégverés érte Mucsi, Tevel, Hőgyész, Zomba, Sióagárd és Őcsény határát, okozott kárt a szőlőn kívül a búzában, kukoricában és a házikertek veteményesben is. Szekszárdon jégdarabok zúzták be több épület ablakait.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_ocsenyi_magtar.jpgA vihar tépte őcsényi magtár tetejét javítják

Munkáskollektívák gyűlésein, szocialista brigádok tanácskozásain újabb felajánlások történtek: elhatározták: eredményesebb munkával, további feladatok vállalásával köszöntik felszabadulásunk 40. évfordulóját és a párt XIII. kongresszusát.

A fűzfői Nitrokémiánál tartott munkásgyűlésen bejelentették, hogy a vállalat ebben az évben 3-5 százalékkal kívánja túlteljesíteni nyereségtervét. Az ezt szolgáló felajánlások között első helyen állnak a megtakarítások. Az üzemi kollektíva 80 millió forint értékű - ezen belül 34 millió forint értékben tőkés importból származó - alapanyag megtakarítását vállalta. Emellett 4,8 millió forint értékben takarítanak meg energiát az olajtüzelésről a gáz felhasználására való áttéréssel, valamint a fűtés- és a gyártástechnológia korszerűsítésével. Vállalták továbbá, hogy tervükhöz képest 53 millió forinttal növelik tőkés exportjukat, és a hazai mezőgazdaság részére 100 millió forint értékű tőkés importot helyettesítő többletterméket állítanak elő.

A fajszi Kék Duna Termelőszövetkezetben a szocialista brigádok tanácskozásán elhangzottak értelmében a szövetkezet dolgozói főként az árutermelés fokozásával, földterületük gazdaságosabb kihasználásával vesznek részt a munkaversenyben. A Kiváló címet tíz alkalommal elnyert termelőszövetkezet dolgozói vállalták, hogy főbb növényeikből - búzából, kukoricából és fűszerpaprikából - a vetésterület bővítése nélkül növelik a terméseredményéket, s az öntözött területeken optimális tápanyag-utánpótlással bővítik a kettős földhasznosítást. Az idén az eredetileg tervezett háromszáz hektár helyett hétszáz, jövőre pedig nyolcszáz hektáron vetnek másodnövényeket. Vállalásaik között szerepel az export 10 százalékos fokozása, s összességében a termőhelyi adottságok jobb kihasználásával 1985-ig 15 ezer forinttal növelik az egy hektárra jutó termelési értéket.

Moszkvában folytatódtak a szovjet-brit külügyminiszteri tárgyalások, amelyeken szovjet részről Andrej Gromiko, az SZKP KB PB tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének első helyettese, külügyminiszter, brit részről Geoffrey Howe külügy- és nemzetközösségi miniszter vesz részt. Howe vasárnap érkezett Moszkvába a szovjet kormány meghívására. A tárgyszerű légkörben lefolyt találkozón a nemzetközi helyzet számos kérdéséről folyt eszmecsere. Gromiko és Howe megbeszélésein szó volt a kétoldalú kapcsolatokról is. Mint a tárgyalásokról kiadott közlemény megállapítja, a szovjet-brit kapcsolatokat abból a szemszögből tekintették át, hogy mely területeken nyílik lehetőség a kapcsolatok továbbfejlesztésére. Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke kedden Moszkvában fogadta Geoffrey Howe-t.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_georg_howe_konsztantyin_csernyenko_andrej_gromiko.jpgHowe angol külügyminiszter Konsztantyin Csernyenko és Andrej Gromiko társaságában a Kremlben

A brit külügyminiszter hivatalos tárgyalásai befejeztével este elutazott Moszkvából.

A keddre virradó éjszakán ismét ágyúdörgéstől volt hangos a libanoni főváros, annak ellenére, hogy hétfő este életbe kellett volna lépnie az átfogó biztonsági intézkedéseket bevezető, teljes és végérvényes tűzszüneti megállapodásnak. A kettészakított Bejrút újraegyesítését célzó biztonsági terv sikerét előmozdítandó, a síita Amal mozgalom a város nyugati felében estétől felfüggesztett minden katonai tevékenységet, és egyben megtiltotta tagjainak a fegyver- és egyenruhaviselést.

Az izraeli hatóságok szabadon bocsátottak öt libanoni állampolgárt. a múlt pénteken eltérített Alisur Blanco komphajó utasai közül. Három libanoni és egy szíriai utast továbbra is izraeli vizsgálati fogságban tartanak.

Az ENSZ New York-i székhelyén megkezdte munkáját a leszerelési világértekezlet előkészítésével foglalkozó különleges ENSZ-bizottság. A jelenlegi ülésszakon, amelyen negyven állam képviselői vesznek részt, ajánlásokat dolgoznak ki az ENSZ-közgyűlés szeptemberben kezdődő 39. ülésszakára. Mint ismeretes, a világértekezlet összehívását annak idején a Szovjetunió kezdeményezte. A világ államainak többsége támogatja a világfórum összehívását - mutat rá a bizottság ülését kommentáló hírében a TASZSZ szovjet hírügynökség. Ez a konferencia újabb lendületet adhat a növekvő háborús veszély elleni harcnak, és az e harcban való aktív részvételre ösztönözheti a világ minden országát. A Szovjetunió és a szocialista közösség más államai úgy vélik, hogy a konferencián konkrét, az ENSZ valamennyi tagállama számára kötelező erejű határozatokat kell hozni a fegyverkezési verseny megfékezésére.

A bolíviai hatóságok több mint száz embert, köztük volt minisztereket tartóztattak le a szombati puccskísérletben való részvétel vádjával. La Paz belvárosában több tízezren vonultak fel. Éltették Hernan Siles Zuazo elnököt, s követelték a puccsisták szigorú megbüntetését. Hírügynökségek La Paz-i katonai forrásokra hivatkozó jelentése szerint leváltották Mario Oxa Busto tábornokot, a bolíviai hadügyminiszter helyettesét és Guillermo Velez Salmon tábornokot, a katonai akadémia parancsnokát, mert valószínűleg kapcsolatban álltak a puccsistákkal.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_boliviai_tuntetes.jpgAz elnököt éltető bányászok felvonulása a bolíviai fővárosban

Gustavo Sanchez belügyminiszter-helyettes tájékoztatója szerint a száznál több letartóztatott között katonák, rendőrök és polgári személyek találhatók. Őrizetbe vették Alfredo Arce Carpiót, aki a hetvenes évek elején, Banzer elnöksége idején belügyminiszter volt, és Marcelino Galindót, aki a hatvanas évek végén az egyik katonai junta főtitkára volt. Szemtanúk szerint a hatóságok letartóztattak másik két egykori minisztert is, akik Garcia Meza tábornok kormányának voltak tagjai. A bolíviai elnök elrablásában részt vevő hat személy - aki korábban az argentin nagykövetségen keresett menedéket - megadta magát a bolíviai hatóságoknak, s megkezdődött a kihallgatásuk. Rolando Saravia ezredesnek, a puccskísérlet feltételezett vezetőjének eddig nem akadtak a nyomára.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_boliviai_puccs.jpgRendőr őrzi Argentína bolíviai nagykövetének rezidenciáját, ahová az elvetélt államcsíny szervezői menekültek

Nicaraguai ellenforradalmárok százötven fős csoportja támadást intézett a Zelaya tartományban levő Tortuguero Karib-tenger parti falu ellen. Ez az első alkalom, hogy az FDR ellenforradalmi szervezet nem északról, hanem déli irányból támadott Nicaragua ellen - jelentették hivatalos nicaraguai források. A jelentés szerint a helyi önvédelmi erők és a katonaság tízórás küzdelem után kiszorították a betolakodóikat.

A nicaraguai kormány a közelmúltban ismételten megerősítette, hogy az FDR tagjai az utóbbi időben az ország déli részén, Costa Rica területén gyülekeznek és onnan készülnek nagyobb szabású támadásra Nicaragua ellen. Costa Ricában eddig csak az ARDE ellenforradalmi szervezet tevékenykedett. A mostani harcokban 36 ellenforradalmár, nyolc polgári személy és hét nicaraguai katona meghalt. A támadásban részt vevő ellenforradalmárok lerombolták a helyi bank épületét és egy egészségügyi intézményt, amelynek megnyitását a forradalom ötödik évfordulójára tervezték. Az anyagi károkat több mint egymillió dollárra becsülik.

július 4.

Hétezer vasutas részvételével vasutasnapi nagygyűlést tartottak a MÁV Északi Járműjavító Üzem nagycsarnokában. Az ünnepségen ott volt Urbán Lajos közlekedési miniszter és Bajusz Rezső, a MÁV vezérigazgatója is. A gyűlést Koszorús Ferenc, a Vasutasok Szakszervezetének főtitkára nyitotta meg. Ezután Méhes Lajos, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a SZOT főtitkára mondott ünnepi beszédet. Az MSZMP Központi Bizottsága és a Szakszervezetek Országos Tanácsa nevében köszöntötte a magyar vasút több mint százharmincezer dolgozóját és százezer nyugdíjasát. Méltatta a vasutasok helytállását, amellyel hozzájárulnak ahhoz, hogy naponta háromnegyedmillió ember eljusson úticéljához, s több mint harmadmillió tonna áru rendeltetési helyére érjen.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_vasutas_napi_unnepseg.jpgA központi ünnepség részvevői

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára délelőtt a KB székházában találkozott Georges Hauival, a Libanoni Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkárával. A szívélyes, elvtársi légkörű találkozón véleményt cseréltek időszerű nemzetközi kérdésekről, különös tekintettel a közel-keleti helyzet újabb fejleményeire. Kádár János megerősítette, hogy a magyar kommunisták szolidárisak a Libanoni Kommunista Párttal, a libanoni haladó erőkkel az izraeli agresszió és támogatói ellen, Libanon szuverenitásáért, területi egységéért, demokratikus átalakításáért folytatott küzdelmükben. A találkozón jelen volt Joseph Abu Aki, a Libanoni Kommunista Párt Politikai Bizottságának tagja és Horn Gyula, az MSZMP KB külügyi osztályának vezetője.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_georges_haui.jpgGeorges Haui és Kádár János az MSZMP KB székházában

Hazánk felszabadulása 40. évfordulójának és a párt XIII. kongresszusának tiszteletére újabb vállalatok kollektívái kapcsolódtak be a munkaversenybe. Több munkásgyűlésen határozták el, hogy többletfeladatokat vállalnak a népgazdasági célok megvalósítása érdekében.

A Budaflax Lenfonó- és Szövőipari Vállalat budakalászi gyárában reggel 6 órakor tartottak munkásgyűlést, amelyen részt vett és felszólalt Kapolyi László ipari miniszter is.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_budaflax_munkasgyules.jpgA munkásgyűlés részvevőinek egy csoportja a Budakalászi Szövőgyár jacquard-szövödéjében

A 22 ezer hektáron gazdálkodó Bólyi Mezőgazdasági Kombinát munkásgyűlésén 105 szocialista brigád nevében fogalmazták meg felajánlásaikat a dolgozók. Elhatározták, hogy az idén a tervezettnél 5000 tonnával több, összesen 45 000 tonna búza-, kukorica-, szója-, borsó- és babvetőmagot állítanak elő. Az általuk termelt vetőmag külpiaci versenyképességének fokozása érdekében erősítik a technológiai fegyelmet. A bólyi kombájnosok, akiknek az idén mintegy 63 000 tonna gabonát - búzát és kukoricát - kell betakarítaniuk, a terményérés kéthetes eltolódása és a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére gyorsan, mennyiségi veszteség és minőségi romlás nélkül kívánják elvégezni a munkát. Hústermelési feladataik teljesítése érdekében vállalták, hogy az év folyamán befejezik a kombinát legnagyobb sertéstelepének rekonstrukcióját.

A Gyulai Húskombinát munkásgyűlésén úgy határoztak, hogy a hazai ellátás javítása érdekében 2-3 százalékkal növelik az olcsóbb hústermékek előállításának arányát. Az államközi egyezményekben rögzített szocialista exportfeladatok maradéktalan teljesítése mellett vállalták, hogy az 1984. évi tőkés exporttervüket 8 millió dollárral túlteljesítik. E vállalások teljesítése érdekében megtermeltetik és ütemesen felvásárolják a szükséges alapanyagot.

Első átütő sikerét aratta a libanoni nemzeti egységkormány azzal, hogy szerdán a törvényes hatóságok ellenőrzése alá vonták az öt hónapja kettészakított Bejrút egész területét. A kora reggeli óráktól fokozatosan több mint kilencezer kormánykatona foglalta el a különböző milíciák állásait a legfontosabb útvonalakon, a nemzetközi repülőtér és a kikötő körzetében, valamint a polgárháborús frontvonal két oldalán. A főváros nyugati felében a hatodik dandár, keleten pedig az ötödik dandár állította helyre a törvényes hatalmat.

A nemzeti egységkormány által jóváhagyott biztonsági terv végrehajtásával megszűnt a hírhedt zöld vonal, helyreállt a kereszténylakta Kelet-Bejrút és a mohamedán többségű Nyugat-Bejrút egysége. A két városrész közötti átkelőhelyeket a barikádok lebontása után, csütörtökön nyitották meg. öthónapos szünet után pénteken felújítja működését a bejrúti repülőtér és a kikötő. A biztonsági terv kivitelezésével párhuzamosan Amin Dzsemajel államfő elnökletével ülést tartott a nemzeti egységkormány.

Míg Bejrútban megkezdődött a normalizálódás, Észak-Libanonban tovább folytatódtak a harcok. Tripoliban egyfelől az Iszlám Egyesülési Mozgalom, másfelől a Szíriához közelálló Arab Demokratikus Párt fegyveresei között. A tűzszüneti próbálkozások nem jártak sikerrel, az összecsapásoknak eddig mintegy tucatnyi halálos áldozata van.

Három helyen tüntettek az indiai Dzsammu és Kasmír állam fővárosában, Szrinagarban a helyi kormány hétfőn eltávolított vezetőjének hívei. A rendőrség tüzet nyitott a tüntetőkre, és könnygázgránátokat is bevetett ellenük. A rendőrség jelentése szerint halálos áldozatok nem voltak. Az állam új főminisztere, Gulam Mohammad Sah, aki a kongresszus párti ellenzéki képviselőkkel összefogva többségre tett szert az állam törvényhozásában, azzal vádolta elődjét (egyben sógorát), Faruk Abdullahot, hogy politikájával súlyos válságba döntötte az államot, és fölösleges összeütközésbe került a központi kormánnyal. Abdullah viszont alkotmányellenesnek nevezte leváltását, sztrájkra és polgári engedetlenségre szólította fel az állam lakosságát. Felhívása nyomán az állam székhelyén az üzletek többsége zárva maradt.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_szrinagar.jpgSzrinagarban a határőrség egységei ellenőrzik az utcákat, miután kijárási tilalmat rendeltek el a Pakisztánnal határos államban a zavargások miatt

Bolíviában folytatódik a szombati puccskísérlet részvevői ellen indított vizsgálat, és az államellenes összeesküvés részleteinek feltárása. La Paz városi főügyésze közölte, hogy államellenes zendülés vádjával bíróság elé állítják, azt a hat személyt, akik szombaton elrabolták Hernan Siles Zuazo elnököt. A vádlottakra - akiknek az elnök ellen elkövetett támadásért is felelniük kell - egyenként öttől huszonöt évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki. A főügyész bejelentette, hogy más, az elnökrablásban való részvétellel gyanúsított személyeket is bíróság elé állítanak. Rolando Saravia ezredest, a puccskísérlet értelmi szerzőjét mindeddig nem találták meg. A hadseregnél és a rendőrségnél korábban megkezdődött vizsgálat az ellenzéki pártokra is kiterjedt. A biztonsági szervek a nyomozás során több magas rangú tisztet letartóztattak, s több mint száz, az államcsínykísérletben való részvétellel gyanúsított polgári személyt is őrizetbe vettek. Közöttük van az ellenzéki konzervatív párt, a Demokratikus Nemzeti Szövetség (ADN) egyik vezetője, Alfredo Arce Carpio, valamint a Bolíviai Szocialista Falange nevű szélsőjobboldali párt több tagja is.

A chilei biztonsági szervek Santiago de Chilében megöltek négy személyt, közöttük egy nőt, 15-öt pedig letartóztattak. Az Országos Információs Központ (CNI), a rendszer biztonsági szolgálata azt állította, hogy a megölt személyek a biztonsági erőkkel vívott utcai összecsapásban vesztették életüket. Az emberi jogok chilei bizottsága a CNI akcióját gyilkosságnak nevezte, és közölte, hogy a megölt személyek - a rezsim állításával ellentétben - sem gerillacsoport tagjai, sem pedig terroristák nem voltak. Az emberi jogok chilei bizottsága rámutat, hogy ebben az évben már 27 személyt öltek meg hasonló módon a chilei rendőri szervek.

Az utóbbi időben kialakult chilei helyzetről nyilatkozva Gabriel Valdes, a chilei polgári ellenzék vezetője Bécsben tartott sajtóértekezletén kijelentette: a chilei demokratikus erők. elsősorban a kereszténydemokrata párt az aktív erőszakmentesség stratégiáját folytatják.

A szélsőjobboldal által ellenőrzött salvadori nemzetgyűlés visszavonta az agrárreformról szóló 207-es számú rendeletet, amely lehetővé tette, hogy a parasztok megvásárolják a nagybirtokosoktól a tartósan bérelt földet. Ezzel Napoleon Duarte elnök elszenvedte első vereségét, s formálisan is kérdésessé vált, hogy ilyen körülmények közt folytathat-e egyáltalán reformpolitikát, amint azt a választási kampányban ígérte.

Az Amerika-barát rendszer ellen harcoló, haladó célokért küzdő salvadori gerillamozgalom jelentős sikereket ér el a katonai csapásmérésben. A haladó erők tovább folytatják előrenyomulásukat, amelynek legutóbbi, kiemelkedően sikeres eseménye volt a Cerron Grande vízerőmű ellen végrehajtott támadás. Ez a múlt héten lezajlott akció azt mutatja, hogy a harcok helyszíne egyre közelebb kerül az ország legfontosabb gazdasági, politikai és katonai központjaihoz. Az amerikai tanácsok alapján kiépített védelmi berendezések áttörése és lerombolása, a megerősített őrzászlóalj és a légihídon átdobott felmentő csapatok ötszáz katonájának harcképtelenné tétele, és a rendezett visszavonulás mind annak a jele, hogy a felkelők nem a vesztésre álló fél helyzetéből szorgalmazzák az ismételten visszautasított tárgyalásokat. Az FMLN, a hazafiak szervezete egyébként közölte, hogy nem állt szándékukban az erőmű lerombolása.

július 5.

A Minisztertanács ülésén Lázár György tájékoztatást adott Helmut Kohlnak, a Német Szövetségi Köztársaság szövetségi kancellárjának hazánkban tett hivatalos látogatásáról. A kormány a tájékoztatót tudomásul vette. A Minisztertanács megvitatta és tudomásul vette a Paksi Atomerőmű beruházási munkálatainak helyzetéről szóló jelentést.

Újabb munkásgyűléseken, szocialista brigádvezetői tanácskozásokon határozták el, hogy részt vesznek a felszabadulásunk 40. évfordulójának és a párt XIII. kongresszusának tiszteletére kezdeményezett munkaversenyben.

A Tatabányai Szénbányák Vállalat üzemeiben megtartott munkásgyűléseken úgy döntöttek, hogy a vállalat 13 000 dolgozója az idén a tavalyinál százezer tonnával több szenet és húszezer tonnával több jó minőségű brikettet termel. A feltáró csapatok a folyamatos termelés feltételeinek biztosítására az előirányzottnál öt kilométerrel több föld alatti vágat kihajtását vállalták.

A MÁV szombathelyi körzeti üzemfőnökségének szocialista brigádvezetői tanácskozásukon vállalták, hogy a tehervonatok átlagos terhelését tíz tonnával növelik, ugyanakkor a mozdonyok üzemanyag-fogyasztását egy százalékkal csökkentik. Szervezési intézkedésekkel csökkentik a túlórák számát, de minden szállíttató fuvarigényét maradéktalanul kielégítik. Felajánlásaik között szerepel, hogy a munkafegyelem megszilárdításával és a munkavédelmi oktatás javításával csökkentik az üzemi balesetek számát.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_farkas_miklos_szocialista_brigadvezeto.jpgFarkas Miklós szocialista brigádvezető munkaverseny vállalást tesz a pártkongresszus tiszteletére

Az ajkai iparmedence településeinek ellátásáért felelős Ajka és Vidéke Áfész dolgozói nagygyűlésükön a hatodik ötéves terv időszakára előirányzott feladataik túlteljesítésére vonatkozó vállalásokat tettek. Elhatározták, hogy 1985 végére 50, többségében ezer lakosnál kevesebbet számláló településen befejezik a kereskedelmi és vendéglátó-hálózat teljes rekonstrukcióját. Újabb kölcsönzőboltokat nyitnak, több alacsony kalóriaértékű és diabetikus ételt készítenek és forgalmaznak. Az építkezők segítésére növelik a termelést az épületeknél alkalmazott faszerkezetekből, és a kistelepülésekről vállalják a szennyvíz elszállítását is. Árbevételüket a hatodik ötéves terv időszakában a tervezetthez képest 330 millió forinttal növelik.

Kibővített ülést tartott a budapesti pártbizottság. A tanácskozáson részt vett és felszólalt Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára; ott voltak a kerületi pártbizottságok első titkárai, a fővárosi tanács elnökhelyettesei és vb-titkára, a főváros társadalmi és tömegszervezeteinek vezetői, a pártbizottság osztályvezetői. A testület meghallgatta Maróthy Lászlónak, az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának, a budapesti pártbizottság első titkárának tájékoztatóját az MSZMP KB június 26-i üléséről. Ezt követően Pusztai Ferenc, a pártbizottság titkára előterjesztésében megvitatta, majd elfogadta a főváros közművelődésének helyzetéről és a további feladatokról szóló jelentést.

A Szovjetunióban megkezdték az előkészületeket arra, hogy szélesítsék az iparban január 1-e óta tartó kísérletben részt vevő vállalatok körét. A gazdasági kísérletet felügyelő bizottság legutóbbi ülésén megvizsgálták azt a javaslatot, hogy a jövő év elejétől meghatározott feltételek szerint vegyenek részt a kísérletben országos méretben a szerszámgépipari és szerszámipari minisztérium, a traktor- és mezőgazdasági gépgyártási minisztérium, az energetikai gépgyártási minisztérium, az automatizálási és műszeripari minisztérium és a vegyipari és olajipari gépgyártási minisztérium alá tartozó vállalatok és egyesülések is. A tervek szerint ugyancsak a jövő év január elsejétől vezetik be a kísérletet több köztársasági szintű minisztériumhoz tartozó vállalatnál is.

A kísérletben már részt vevő minisztériumok és főhatóságok feladatul kapták: készítsenek javaslatokat a gazdasági kísérlet továbbfejlesztésére. A fő figyelmet a termelés gazdasági szabályozókkal történő irányítására, az elszámolás korszerűsítésére, a dolgozók nagyobb érdekeltségére kell fordítani, és arra is javaslatokat kell készíteni, hogyan lehetne korszerűsíteni a vállalati nyereség megosztását az állami költségvetés és a vállalat között

A libanoni hadsereg egységei - öt hónap után - megkezdték a Kelet- és Nyugat-Bejrútot elválasztó úgynevezett zöld vonal mentén levő átkelőhelyek megnyitását, illetve az úttorlaszok eltávolítását. A bulldózerekkel és nagy teherautókkal felvonult alakulatok munkáját lassítja, hogy a törmelék alatt nagy mennyiségben vannak fel nem robbant lövedékek és aknák. Ugyanakkor eddig 41 halottja és 125 sebesültje van az észak-libanoni Tripoliban harmadik napja tartó harcoknak, amelyekben a Szíria iránt baráti és a vele ellenséges milíciák állnak szemben egymással. A szunnita Iszlám Egyesülési Mozgalom és a Szíriához közel álló Arab Demokratikus Párt harcosai lőtték egymás állásait Tripoliban.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_bejrut.jpgRomba dőlt házak Kelet- és Nyugat-Bejrút határán

Damaszkuszban a PFSZ-hez tartozó palesztin csoportok vezetői a szervezeten belüli nézeteltérések rendezéséről, valamint a PFSZ és Szíria kapcsolatairól tárgyalnak. Mint emlékezetes, Szíria és a PFSZ vezetése között tavaly annyira elmérgesedett a viszony, hogy kiutasították Damaszkuszból Jasszer Arafatot, a PFSZ vb elnökét. Az El-Fatahon belüli fegyveres lázadás idején Szíria Arafat ellenfeleit támogatta.

Szikh fegyveresek a pakisztáni Lahoréba térítették az Indiai Légitársaság Kasmír állam fővárosából, Szrinagarból Bombaybe tartó légibuszát. A gépen 255 utas és kilencfőnyi legénység tartózkodik. A PTI indiai hírügynökség szerint a gépeltérítők kilencen vannak, valamennyien indiai állampolgárságú szikhek. A gép pilótája a déli órákban Uttar Prades állam fölött áthaladva közölte az új-delhi irányítótoronnyal, hogy gépét légikalózok kerítették hatalmukba. A géprablók független szikh állam megteremtését követelő transzparenseket, Pakisztánt éltető jelszavakat lobogtattak, illetve szavaltak a lahorei repülőtéren. Az esti órákban szabadon engedtek hat - ugyancsak a szikh felekezethez tartozó - utast. A lahorei repülőteret egyelőre minden forgalom elől lezárták.

Ez a kilencedik gépeltérítés az ország történetében a függetlenség, azaz 1947 óta. A legutóbbi hármat szikhek követték el, szakadár törekvéseik alátámasztására. Az akció röviddel azután történt, hogy Szrinagarban visszaállították a korlátlan kijárási tilalmat. Mint jelentettük, a kasmíri fővárosban napok óta tartanak az összetűzések Faruk Abdullah, az elmozdított helyi kormányfő és utóda, Gulam Mohammed Sah hívei, illetve a központi kormány csapatai között. Hat magas rangú állami tisztviselő lemondott csütörtökön Faruk Abdullah elmozdítása miatt.

Merényletekről érkeztek hírek Északkelet-Indiából. Bomba robbant Asszám állam Mangaldoi városának egy vendéglőjében. A detonáció három embert megölt, harmincegyet pedig megsebesített. Tezpur városában, Asszám északi részében, robbanás következtében összedőlt egy ház.

július 6.

Az üzemekben, vállalatoknál és termelőszövetkezetekben folytatódtak a kollektívák gyűlései, amelyeken elhatározták, hogy felajánlásaikkal bekapcsolódnak a felszabadulásunk 40. évfordulójának és a párt XIII. kongresszusának tiszteletére indult munkaversenybe.

A győri Rába Magyar Vagon- és Gépgyár munkásgyűlésén a dolgozók vállalták, hogy termelésüket 1984-ben a tavalyihoz képest 1,2 milliárd forint értékkel, tőkés exportjukat 5 millió dollárral, a szocialista országokba irányuló kivitelüket 20 millió rubellel növelik. Erre az évre 500 millió forintos megtakarítást vállaltak.

A máriapócsi II. Rákóczi Ferenc Termelőszövetkezetben tartott gyűlésen a Szabolcs megyei mezőgazdasági nagyüzem kollektívája elhatározta, hogy a 250 millió forintos éves termelési értéket az idén 6, jövőre pedig 12 százalékkal növelik. A búza jelenlegi 5 tonnás és a kukorica 7 tonnás termésátlagát a folyékonyműtrágyázás bevezetésével hektáronként legalább 500 kilóval kívánják emelni.

A százhalombattai Dunai Kőolajipari Vállalatnál a szocialista brigádvezetők tanácskozásán vállalták, hogy új beruházásukat, a munkaigényesebb, értékesebb olajtermékeket előállító katalitikus krakküzemcsoportot a tervezettnél 100 millió forinttal kisebb költséggel és 5 millió dollár értékű tőkésimport megtakarítással készítik el. A tőkés országokba irányuló exportjukat ebben az évben 15 százalékkal kívánják növelni.

A budapesti Élelmiszeripari Gépgyár és Szerelő Vállalat munkásgyűlésén úgy határoztak, hogy szocialista exportkötelezettségeik maradéktalan teljesítése mellett erre az évre előirányzott 20 millió dolláros exporttervüket félmillió dollárral túlteljesítik.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára délelőtt a KB székházában találkozott Jörgen Jensennel, a Dán Kommunista Párt elnökével, aki az MSZMP KB meghívására néhány napot hazánkban töltött. A szívélyes, elvtársi légkörű találkozón véleményt cseréltek a nemzetközi élet időszerű kérdéseiről, a fegyverkezési hajsza megfékezésének és az enyhülési folyamat eredményei megvédésének lehetőségeiről. Megerősítették pártjaik szándékát a kétoldalú kapcsolatok további szélesítésére, a kommunista pártok összefogásának előmozdítására, a társadalmi haladás és a béke ügye javára. A találkozón jelen volt Horn Gyula, a KB külügyi osztályának vezetője.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_jorg_jensen_kadar_janos.jpgJörgen Jensen és Kádár János az MSZMP KB székházában

Jörgen Jensennel megbeszélést folytatott Szűrös Mátyás, a Központi Bizottság titkára is. A találkozón a nemzetközi helyzet, valamint a nemzetközi kommunista és munkásmozgalom főbb kérdéseiről cseréltek véleményt. A Dán Kommunista Párt elnöke délután elutazott Budapestről.

A moszkvai amerikai nagykövetség két munkatársát, John R. Purnell és George Glass másodtitkárokat az illetékes szovjet szervek Moszkva egyik kerületében konspiratív találkozón érték tetten. A találkozón az amerikai diplomaták a szovjet állampolgárságú L. B. Tumanovától vettek át a határon való illegális átjuttatásra szánt, nagy mennyiségű anyagot. A meglepett amerikai diplomaták kénytelenek voltak elismerni az átvétel tényét. Nyilvánvaló - mutat rá a szovjet hírügynökség tudósítója -, hogy az Egyesült Államok nagykövetsége munkatársainak ilyetén tevékenysége a legkevésbé sem egyeztethető össze azokkal az amerikai kijelentésekkel, amelyek szerint az Egyesült Államok szeretne javítani a Szovjetunióhoz fűződő viszonyán.

A Szovjetunió Kommunista Pártjának Központi Bizottsága határozatot hozott: A Komszomol felett gyakorolt pártirányítás javításáról és a Komszomol szerepének növeléséről az ifjúság kommunista nevelésében. A dokumentumot pénteken hozták nyilvánosságra Moszkvában. A párthatározat mindenekelőtt arra mutat rá, hogy a Komszomol igen jelentős szerepet tölt be a szovjet társadalom életében, s a szervezet tagjai jó munkát végeznek. Ugyanakkor azonban a fejlett szocializmus tökéletesítésével kapcsolatos feladatok, valamint a két világrendszer szembenállása megköveteli a Komszomol felett gyakorolt pártirányítás, valamint az egész felnövő ifjúság körében végzett nevelő munka javítását, a fiataloknak a szocialista építőmunkában való részvétele aktivizálását.

A tervezettnél lassabban halad a libanoni fővárosban az elvileg megszüntetett „zöld vonal” gyakorlati felszámolása, mert egyrészt nincs elegendő munkagép a barikádok lebontásához, másrészt időbe telik az aknák felszedése, a fel nem robbant lövedékek hatástalanítása, a megrongálódott utak megtisztítása, kijavítása. Fékező hatással van az is, hogy a kölcsönösen bizalmatlan kelet-bejrúti és nyugat-bejrúti milíciák ragaszkodnak a megerősített állások egyidejű, azonos ütemű felszámolásához. Három további átkelőhely megnyitása helyett a főváros keleti és nyugati részét összekötő egyetlen utat is lezárták a fogolycserét követelő hozzátartozók tüntetése miatt.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_bejrut_2.jpgBulldózerekkel bontják a Bejrút két részét elválasztó torlaszokat

A szabad közlekedési feltételek késedelmes megteremtése miatt elhalasztották a nemzetközi repülőtér és a kikötő péntekre tervezett megnyitását. A tovább élő bizalmatlanság légkörére jellemző, hogy a személyi biztonságuk miatt nyugtalan utasok részére helikopterjáratokat szerveznek a falangista ellenőrzés alatt álló Dzsunie és a nyugat-bejrúti repülőtér között.

Szabadon engedték a csütörtökön eltérített indiai repülőgép utasait és személyzetét, összesen 264 embert, azok a szikh légi kalózok, akik az indiai Szrinagarból a pakisztáni Lahoreba irányították az indiai légitársaság egyik légibuszát. A géprablók feltétel nélkül megadták magukat - jelentették be a pakisztáni hatóságok. A géprablók számáról egymásnak ellentmondó jelentések érkeztek. A PTI indiai hírügynökség szerint tizennégy személyt vettek őrizetbe a pakisztáni hatóságok. A szikheknél kézigránátot és két revolvert találtak.

július 7.

Országszerte nagy visszhangot váltott ki a felszabadulás 40. évfordulója és a párt közelgő XIII. kongresszusa alkalmából meghirdetett munkaverseny-felhívás. Mind több kollektíva használja fel ezt az alkalmat is arra, hogy felkutassa az export bővítésének, a költségek csökkentésének újabb lehetőségeit, a gazdaságos termelés feltételeinek további erősítését.

Veszprém megye iparvállalatai és mezőgazdasági szövetkezetei több értékes munkafelajánlást tettek. A Veszprémi Szénbányák ajkai üzemének Ármin, Jókai és Padrag bányájának szocialista brigádjai a megújult tartalmú munkaversenyben az idei évre előirányzott hárommillió 750 ezer tonnás termelést százezer tonnával kívánják túlteljesíteni. Vállalták ezenkívül, hogy 40 ezer tonnával növelik a lakossági használatra előirányzott szénmennyiséget. A vállalások magukban foglalják a korszerű munkagépek jobb kihasználását, karbantartását is.

A Veszprém megyei Állami Építőipari Vállalat gépészeti üzemének kilenc szocialista brigádja tett együttes felajánlást, mely szerint a gépek állapotát 90 százalékoséin tartják munkaképes színvonalon (korábban sok probléma volt a javításokkal, elsősorban szervezési okok miatt), 20 százalékkal kevesebb alkatrészt használnak fel öt százalékkal alacsonyabb energiafogyasztással. Értékes felajánlást tett a vállalat asztalos főüzemének Petőfi-brigádja is.

A nemesvámosi termelőszövetkezet 23 szocialista brigádjának 540 tagja jelentette be, hogy vállalásokat tesznek a termelés javítására, csakúgy, mint a balatonfüredi Csopak Tája Szövetkezet, amelynek dolgozói a tejtermelés növelésére és gazdaságosságának javítására ajánlottak fel jelentékeny többletmunkát.

Csatlakozott a felszabadulási és kongresszusi munkaversenyhez a Bakony Művek ablaktörlő- és gyújtógyertya-gyáregységének több száz dolgozója is. A hatezer munkást foglalkoztató vállalat többi üzemében most dolgozzák ki a versenyfelajánlások részleteit.

A Kossuth Nyomdában működő brigádok arról adtak tájékoztatást, hogy a kongresszusi munkaverseny keretében védnökséget vállalnak a felszabadulás 40. évfordulójára és az MSZMP XIII. kongresszusára megjelenő kiadványok elkészítésének elősegítésében, az átfutási határidők csökkentésében. Támogatják és részt vállalnak az anyagtakarékossági célok elérésében, biztosítják a nagy hatékonyságú berendezések fokozottabb kihasználását.

A Budaprint Pamutnyomóipari Vállalattól arról kaptunk tájékoztatást, hogy az üzemek tizenegyezer dolgozója szintén csatlakozott a felszabadulási és kongresszusi munkaversenyhez. A szocialista brigádok felajánlásai hosszabb távon is megalapozzák a vállalat eredményes működését és dolgozóinak szakmai, emberi fejlődését. Az év végéig a tervekben és felajánlásokban megfogalmazott minőségi, hatékonysági fejlődést és emberi kiteljesedést szolgáló célkitűzésekre minden gyárban az eddigieket kiegészítő vállalások készülnek.

Bár szerda óta egyetlen lövés sem zavarta meg a kettészakított libanoni főváros újraegyesítését célzó biztonsági intézkedések bevezetését, a hétvégére a bizonytalanság és a türelmetlenség légköre váltotta fel a kezdeti lelkesedést, mert a nemzeti egységkormány nem volt képes megvalósítani a normalizálás irreálisan gyors ütemtervét. Késedelmet szenved a Bej rút keleti és nyugati felét összekötő három új átkelőhely eredetileg csütörtökre ígért megnyitása, mert elhúzódik a polgárháborús frontvonalon kiépített erődítmények lebontása, az aknamezők felszámolása, a fel nem robbant lövedékek eltávolítása, a megrongálódott utak kijavítása.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy szombaton már a második egymást követő napon zárták le a bejrúti nemzeti múzeumnál működő átkelőhelyet a különböző pártmilíciák által elrabolt emberek szabadon bocsátását követelő hozzátartozók tüntetése miatt. A szemben álló felek képviselőiből alakult katonai vegyes bizottság megállapodásra jutott ugyan a fogolycserében, de ennek helyét és időpontját titokban tartják.

Kuvaitban szombaton az iraki-iráni háború fejleményeit vitatták meg az Öböl menti Együttműködési Tanács tagállamainak katonai küldöttségei. Az Irakot támogató hat állam - Szaúd-Arábia, Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrain, Katar és Omán - szakértői elsősorban a semleges kereskedelmi hajók elleni támadásokról folytattak eszmecserét.

A Fehér Ház a hétvégén újabb nyilatkozatot tett az űrfegyverek korlátozása ügyében, egyszersmind válaszolva a legutóbbi szovjet állásfoglalásra is. A nyilatkozat szerint az Egyesült Államok ellenzi azt a szovjet indítványt, hogy a tárgyalások szeptemberi megkezdésével egyidejűleg léptessenek életbe moratóriumot az űrfegyverkísérletekre és telepítésre. „A moratórium nem segítené elő azt, hogy megállapodásra jussunk” - jelentette ki a Fehér Ház egy magas rangú munkatársa, aki egyszersmind szólt a bécsi tárgyalások témájával kapcsolatos washingtoni elvárásról is. Kijelentette: az USA arra számít, hogy a műholdelhárító fegyverek korlátozása jelenti majd a fő témát a megbeszéléseken - ez azonban nem fogja megakadályozni a genfi tárgyalások felújítására vonatkozó igény felvetését. A kormányzat szerint - mondotta a magas rangú tisztségviselő - „ugyan semmi sem olyan fontos, mint a nukleáris rakéták dolga, ám eddig sem gondoltuk, hogy ez lesz a bécsi tárgyalások lényege.”

Daniel Ortega, a nicaraguai kormányzó tanács koordinátora bejelentette: az Egyesült Államok és Nicaragua viszonyának javítása érdekében új nagykövetet neveztek ki az ország washingtoni nagykövetségének élére. Az új nagykövet Carlos Tunnermann, aki öt évig volt a sandinista kormányzat kulturális minisztere. Ortega közölte: Managua ezzel a lépéssel is elő kívánja segíteni a két ország közötti vitás kérdések politikai rendezését.

A Washington és Managua közötti feszült viszonyt érintve Ortega aláhúzta: az elmúlt hetekben történt diplomáciai erőfeszítések még nem jelentik azt, hogy a két ország képviselői konkrét politikai kérdésekről tárgyalnának. Egyelőre csak a lehetséges tárgyalások elveiről folynak konzultációk. Nicaragua természetesen a két ország viszonyában meglevő nézeteltérések tárgyalásos rendezésének a híve, de ezek a tárgyalások csakis a kölcsönös érdekek figyelembevételével folyhatnak - hangsúlyozta Ortega. Aláhúzta, hogy a tárgyalásoknak végeredményben Nicaragua, illetve az egész közép-amerikai térség biztonságát kell szolgálniuk. Ortega a továbbiakban kifejtette: a sandinista front és a nicaraguai kormányzat kötelessége, hogy keresse a politikai viták tárgyalásos rendezésének útját, ugyanakkor Nicaraguának fel kell készülnie egy esetleges fegyveres intervenció visszaverésére is.

július 8.

Felszabadulásunk 40. évfordulója, valamint a párt közelgő XIII. kongresszusa tiszteletére meghirdetett munkaverseny-felhíváshoz mind több dél-dunántúli vállalat és szövetkezet kollektívája csatlakozott. A felajánlások tükrözik azt az elhatározást, hogy a közösségek tagjai cselekvő részesei akarnak lenni az idei népgazdasági terv mielőbbi teljesítésének.

Komlón a Carbon Könnyűipari Vállalat brigádvezetőinek tanácskozásán csaknem ezer dolgozó nevében határozták el, hogy idei, eredetileg 848 és fél millió forintos tervüket 922 és fél millióra teljesítik. Ez a felajánlás 8,7 százalékos többletet jelent. Elhatározásuk szerint rubelelszámolású exportjukat 3,8 százalékkal növelik, dollárelszámolású kivitelük pedig több mint 30 százalékkal lesz nagyobb a korábban előirányzottnál. Nyereségüket mintegy 11 százalékkal gyarapítják a tervezetthez képest. Mindemellett vállalják azt is, hogy termékeiket a korábbiaknál jobb minőségben készítik el, amihez elengedhetetlen a technológiai fegyelem további szilárdítása.

Az idei tervfeladatok számottevő túlteljesítését határozták el a Szék és Kárpitosipari Vállalat siklósi gyárában is. Hulladékgyűjtő versenyt is kezdeményeztek, s javasolták a város többi üzemének is, hogy a bevételt a település gyermekintézményeinek fejlesztésére fordítsák. A termelési tanácskozáson részt vevő több mint 300 dolgozó egybehangzóan támogatta a felajánlást.

Feszültté vált a viszony az Egyesült Államok és Görögország között. Az athéni amerikai nagykövetség munkatársa megerősítette, hogy Görögország nem kap amerikai gyártmányú F-5-ös vadászgépeket, amelyeket a görög kormány óhajtott vásárolni az Egyesült Államoktól. A The Sunday Times című londoni lap korábban arról számolt be, hogy Washington leállította az Athénnak szánt tizenöt F-14-es repülőgép szállítását. A lap szerint a washingtoni lépés válasz volt Andreasz Papandreu kormányának a nyugat-európai amerikai rakétatelepítéssel kapcsolatban a NATO vezető szerveinek legutóbbi ülésein hangoztatott álláspontjára.

Athénban rámutatnak arra, hogy az amerikai repülőgépek szállításának befagyasztása és egyes washingtoni körökben elhangzott célzások a Görögországnak folyósított katonai segély felülvizsgálatának lehetőségéről, az Egyesült Államoknak arról a törekvéséről tanúskodnak, hogy zsarolással és fenyegetéssel gyakoroljon nyomást a görög kormányra annak érdekében, hogy lemondjon független álláspontjáról.

Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi államban a csütörtöki géprablás nyomán több mint 250 embert letartóztattak, és India valamennyi repülőterén szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. A kasmíri géprablással kapcsolatban - amelyet szikh szélsőségesek hajtottak végre, Lahore-ba térítve az indiai légitársaság egyik utasszállító gépét - az indiai rendőrség Szrinagarban letartóztatta a repülőtér tíz biztonsági alkalmazottját. Azzal vádolják őket, hogy segítettek a fegyvereseknek akciójuk végrehajtásában. A hatóságok vasárnapi értékelése szerint az államban helyreállt a nyugalom, miután ismét kijárási tilalmat rendeltek el, és félkatonai alakulatokat vezényeltek a helyszínre.

Kétezerötszáz természettudós vasárnap felhívást intézett az Egyesült Államok kormányához, hogy mondjon le a világűr militarizálására irányuló terveiről. A felhívást az NSZK-beli Göttingenben tartott nemzetközi kongresszusról intézték Washingtonihoz. A tanácskozáson „Természettudósok óvnak a világűr militarizálásától” mottó alatt a nyugati országokból, valamint a Szovjetunióból érkezett tudósok és szakemberek arról folytattak eszmecserét, hogy milyen következményekkel járhat az űrfegyverkezés.

A természettudományokkal foglalkozó szakemberek nyilatkozatukban annak a meggyőződésüknek adnak hangot, hogy fegyverrendszereknek a világűrben történő kipróbálása és állomásoztatása növeli az atomháború veszélyét a földön. „Göttingeni nyilatkozatukban” a tudósok olyan nemzetközi szerződések megkötését javasolják, amelyek megtiltanák mindenféle, a világűrben bevethető fegyver kifejlesztését. A kétnapos kongresszuson részt vevő amerikai, szovjet és nyugatnémet tudósok külön felhívást is aláírtak, amelyben erélyesen követelik az űrfegyverkezés meggátolását. Felhívásukban üdvözlik a műholdelhárító fegyverek befagyasztására vonatkozó szovjet javaslatot, és az Egyesült Államok képviselőházának az ilyen fegyverek kipróbálásának felfüggesztéséről szóló határozatát.

A nicaraguai nemzetvédelmi minisztérium bejelentése szerint nicaraguai ellenforradalmárok csapdába csalták és meggyilkolták a nicaraguai sandinista nemzeti hadsereg tisztikarának több tagját. Az akciót az ország északkeleti részén áthaladó országúton követték el, Waslala és Siuna város közelében. A gyilkos akciónak nyolc tiszt esett áldozatul, három megsebesült, ketten pedig eltűntek. A bejelentéssel egy időben a nicaraguai nemzetvédelmi minisztérium nyilvánosságra hozta az áldozatok névsorát.

Sokáig emlékezetes marad az autósport történetében a Forma-1 kocsik idei kilencedik, dallasi futama. Nem véletlen, hogy hírügynökségek „Káosz Grand Prix-nek” titulálják a versenyt, amelynek 80 000 nézője volt. A győzelmet a finn ex-világbajnok Keke Rosberg szerezte meg. Ezen a versenyen mindenkinek akadt egy közös ellenfele: a rekkenő hőség. Mérések szerint a nemrég frissen aszfaltozott 3890 méter hosszú körpályán a talaj hőmérséklete a tűző napon jóval 50 fok felett volt, s a kocsikban az alaposan beöltöztetett, bukósisakkal védett pilótáknak 70 (!) fokos forrósággal is meg kellett küzdeniük. Éppen a rendkívüli körülményekre való tekintettel, a rendezők úgy döntöttek, hogy az eredetileg 79 körösre tervezett versenyt 67 körre csökkentik. Nem sokkal a rajt után már több kisebb baleset történt, s néhányan kénytelenek voltak feladni a versenyt. A 36. körig az edzéseken leggyorsabb brit Mansell vezetett Renault kocsiján, de kerékproblémái akadtak, s emiatt elvesztette pozícióját. Az élre a finn Keke Rosberg állt, aki ezt követően meg is tartotta vezetését. Mansell egyébként balszerencsés, nem mindennapi körülmények között fejezte be a versenyt. Kétszáz méterrel a cél előtt, amikor az 5. helyen állt, elfogyott az üzemanyaga. Megpróbálta kocsiját áttolni a célvonalon, hogy legalább ezzel elérjen két pontot. Bár ez sikerült, a megerőltetés következtében eszméletlenül rogyott össze.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_nigel_mansell_dallas_gp_1984.jpgNigel Mansell nagyjelenete két kockában elmesélve

A győztes „repülő finn” a célbaérés után elmondta; sikerét döntően annak köszönheti, hogy a mezőnyben a legkeményebb gumikkal száguldott, s ezzel a legjobban tudott alkalmazkodni a forró, szinte olvadó aszfalthoz. Újítása volt az is, hogy a bukósisakjában vízhűtést alkalmazott.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_keke_rosberg_dallas_gp_1984.jpgKeke Rosberg, a boldog győztes

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_reklam_2_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_reklam_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_reklam_4.jpg

Kékfény:
Tehergépkocsival elütötte Jászszentlászlón Tóth Ferenc István 20 éves helyi gépkocsivezető a motorkerékpáron közlekedő Tápai Endre Zsigmond 19 éves budapesti szobafestő-mázolót. A motorkerékpáros a helyszínen meghalt. A vizsgálat eddigi adatai szerint a tehergépkocsi vezetője szabálytalanul kanyarodott.

Sikkasztásért, hűtlen kezelésért és okirathamisításért háromévi börtönbüntetésre és az okozott kár megtérítésére ítélte a Zalaegerszegi Városi Bíróság Gróf Lászlót, a Zala megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat volt gépkocsivezetőjét. Gróf László alig egy hónapja dolgozott a vállalatnál, amikor rájött, hogy laza az ellenőrzés, a raktárból elszállított gabona átvételi igazolását nem kérik számon. Az ebből adódó lehetőséggel élve esetenként 40-50 mázsa, összesen pedig 327 mázsa gabonát tüntetett, illetve adott el. Meghamisította a fuvarlevelet és kocsikísérő-bizonylatot. Így az általa szállított, útközben elkelt terményből sem kenyérnekvaló, sem takarmánykeverék nem lett, mert az meg sem érkezett a malmokba és a feldolgozókba. Gróf László enyhítésért fellebbezett.

Lakitelken Seres Vince János 26 éves kőműves, kiskunfélegyházi lakos személygépkocsijával előzés közben nekiütközött a vele azonos irányban haladó mikrobusznak, emiatt a mikrobusz az árokban egy fának ütközött, a személygépkocsi pedig az árokba borult. A baleset következtében a személygépkocsi utasa, Seres Vince 54 éves kiskunfélegyházi segédmunkás a helyszínen, a mikrobusz utasa, Kiss Imre 39 éves kiskőrösi üzemmérnök pedig kórházba szállítás közben meghalt. Három utas súlyos, a két gépkocsivezető és további négy utas könnyebb sérülést szenvedett. A vizsgálat eddigi adatai szerint a személygépkocsi vezetője szabálytalanul előzött. A rendőrség őrizetbe vette és folytatja a baleset vizsgálatát.

Közlemények:
A Csepel Művek Jármű- és Konfekcióipari Gépgyára, valamint az illetékes kereskedelmi vállalatok közlik, hogy a hazai gyártású kerékpárok fogyasztói ára július 2-tól átlagosan nyolc százalékkal emelkedik. A Bonyhádi Zománcárugyár és az illetékes kereskedelmi vállalatok közlése szerint a zománcedények fogyasztói ára is egységesen hat százalékkal drágul.

Az International House Budapest Kisszövetkezet és a LARES Humánszolgáltató Kisszövetkezet szaktanárainak vezetésével bentlakásos angol nyelvű tábort szervez általános iskolás gyerekeknek. A 10 napos turnusok színhelye Sződliget, ahol a nyelvtanulás mellett a diákok lovaglóoktatásban és kocsikázásban vesznek részt. A tábor díja: 5000 Ft. Érdeklődés, jelentkezés a 325-137-es telefonszámon, illetve munkaidőben a VI., Rudas László u. 21. sz. alatt.

Felhívjuk az érdekeltek figyelmét, hogy Perkáta községben felszámolásra kerül a régi boncháztól jobbra, az Ady Endre utca felé eső temetőrész 1984. szeptember 1-vel. Az elhunytak sírjának feltárása, illetve a felszámolásra kerülő temetőrészen levő sírkövek ügyében bővebb felvilágosítást a községi tanácsnál lehet kérni (Perkáta, Szabadság tér 1.).

A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium felhívja a méhészek figyelmét a méhcsaládok telepítésére vonatkozó rendelkezések megtartására. Azok a méhészek, akik elmulasztják bejelentési kötelezettségüket és nem szerzik be a telepítéshez a nagyüzemi hozzájárulást, nemcsak szabálysértést követnek el, hanem a növényvédelmi munkák miatt méhcsaládjaikat is veszélybe sodorhatják, kárigényük megalapozatlanná válik.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_allasajanlat_3.jpg

Divat: Nincs új a nap alatt...
...mondogatjuk gyakran, s ez a megállapítás különösen vonatkozik a divatra. Mert akármilyen divatújdonság robban is be, csak a fiataloknak jelent igazán újat. Anyáink, netán nagyanyáink ilyenkor bölcsen mosolyognak s előkeresik leánykori képeiket, amelyen meglepő módon a mostani újdonságnak hitt ruhákban feszítenek - 40-50 évvel ezelőtt. Az 1984-es tavasz-nyár színeit az indiai művészet inspirálta. A föld és a vérszínek visszafogott változatai, a víz-árnyékos színek. 1985 telére pedig a februári hajnal színeit ajánlják a tervezők, az úgynevezett jegeces színeket, például jégkék, jégrózsaszín stb. Élénkebb színek csupán a sportos stílusnál jelentkeznek: zöld, lila, türkizkék, téglavörös. A sportos ruhákra az úgynevezett cserkészstílus hatott: térd fölötti nadrág, szafari jellegű felsőrész, térdzokni, kényelmes cipő. Természetesen ez a fiatalok divatja. Képes összeállításunkban sportos együtteseket mutatunk be.idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_divat_5.jpg

A zöldség- és gyümölcsidény küszöbén: Nagy kínálat főzelékfélékből - Van elegendő meggy:
A termelő gazdaságok néhány napja már szedik a nyári termésű burgonyát. Az idén kedvezett az időjárás, így a héten várhatóan már háromezer tonna kerül belőle forgalomba. Fejes káposztából is jó a termés. Zöldborsóból pedig máris jóval többet hoztak forgalomba, mint az elmúlt évben. A szezonja is tovább tart a szokásosnál. Kezdetét vette a zöldbab felvásárlása: a kereskedelem 40 százalékkal nagyobb mennyiség átvételére szerződött, mint tavaly, s miután várhatóan ebből is kielégítő termésre lehet számítani, a szerződött mennyiséget fel is lehet majd vásárolni. Főzőtökből a héten mintegy négyszáz tonnát küldenek a piacokra. A korai termésű karfiolnak most van az igazi szezonja, ebből is jóval többet lehet forgalomba hozni, mint az elmúlt évben. Karalábéból szintén megfelelő a piaci kínálat. Friss sárgarépából, petrezselyemgyökérből és főzőhagymából már hosszabb ideje ki lehet elégíteni az igényeket. Sok helyen árusítanak sóskát, fejes salátát és csomós zöldhagymát is. Az első tavaszi gyümölcsből, a szamócából közepes lett a termés. Eddig megfelelő mennyiség volt belőle a piacokon, a szezonja azonban most már rövidesen befejeződik. Cseresznyéből már a későn érő fajtákat árusítják. A virágzásban levő cseresznyéseket azonban több helyen fagyok károsították, így a szokásosnál ebből jóval kevesebb termett, és a szezonja rövidesen szintén befejeződik. Meggyből a kereskedelem 9300 tonna átvételét tervezi.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_fehervari_uti_piac.jpgBőséges a kínálat a budapesti Fehérvári úti piacon

Több és jobb minőségű feldolgozott élelmiszeripari terméket értékesítettünk külföldön:
Eredményes félévet zárt a Terimpex: hat hónap alatt a terveknek megfelelően 18 milliárd forint értékben exportált húst, élelmiszert, zömében konvertibilis valutáért. Ez megközelítően ugyanannyi, mint az elmúlt év első félévében volt. Mivel a külpiaci áraik összességében továbbra sem kedvezőek, az így keletkezett hiányt részben többletmennyiségek kivitelével, részben a magasabb feldolgozottságú és így értékesebb termékek arányának növelésével, illetve kooperáció kialakításával ellensúlyozta a vállalat. Az export fokozására a hagyományos termékeken kívül különféle újdonságokkal is megjelenik a külpiacon a vállalat. Máris kedvező fogadtatásra talált a Pápai, illetve a.Kaposvári Húskombinát terméke, a speciális fóliába csomagolt sonka és az Orosházi Baromfifeldolgozó Vállalatnál előállított libamájkonzerv. Megkezdődtek a kísérletek a libaszalámi, a pácolt pulykamell és a pulykasonkakonzerv előállítására is.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_papai_huskombinat.jpgSertésfeldolgozás a Pápai Húskombinátban

Készen a gabona fogadására:
A májusban és júniusban egyenletesen lehullott jelentékeny mennyiségű csapadék és a viszonylag hűvös nappalok kedvező feltételeket teremtettek a kalászos gabonák fejlődésének. Mindezt figyelembe véve az előzetes becslések szerint a mezőgazdasági üzemek összességében jó gabonaterméssel számolhatnak. Ez azonban még attól is függ, hogy milyen időjárás lesz a következő napokban-hetekben. A kalászosok fejlődése azt mutatja, hogy e hét végén az ország déli és középső vidékein az őszi árpa mellett már megkezdődhet a búza aratása, s a jövő héten pedig nagyobb ütemben folytatódhat az ország más vidékein is a kenyérnekvaló betakarítása. Ez azt is jelzi, hogy az idén a sokévi átlaghoz képest mintegy tíz nappal később kezdődhet az aratás. Mindenesetre a gabonaipari vállalatok már felkészültek a legnagyobb nyári munkára, a termés felvásárlására, elhelyezésére.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_torokszentmiklosi_gabonasilo.jpgA törökszentmiklósi malom gabonasilói kitisztítva, fertőtlenítve várják az új gabonát

Kistraktorok a Rába Magyar Vagon- és Gépgyárból:
Új mezőgazdasági géptípussal jelentkezik Győrött a Rába Magyar Vagon- és Gépgyár. Az óriási traktorokon: kívül sorozatban gyártják már a 15 lóerős kistraktorokat is. E típus kiválóan hasznosítható a háztáji gazdaságokban. A győriek ezeregyszáz kistraktort készítenek, adnak át a kereskedelemnek.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_raba_kistraktor.jpgSorozatban készül a kistraktor

Mikroszámítógép a Videotonnál:
Székesfehérváron, a Videoton Elektronikai Vállalat Fejlesztési Főmérnökség software-laborjában a VT-16-os mikroszámítógép kísérleti példányait készítették el, és már a programok elkészítésén dolgoznak. A két üzemmódú mikroprocesszoros számítógép a professzionális személyi számítógépek kategóriájába tartozik.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_videoton_elektronika.jpg
Programok összeállítása

Megújult bányász művelődési ház:
Petőfibányán több mint három évtizede szolgálja a közművelődés ügyét a Mátraaljai Szénbányák Vállalat Bányász-szakszervezeti Művelődési Háza. Nemrég a vállalat jelentős anyagi hozzájárulással felújította, kicsinosította az impozáns épületet.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_banyasz_muvelodesi_haz.jpgA három évtizedes épület főbejárata

Szövetkezeti vendéglő Üllésen:
Új vendéglátó hellyel gyarapodott a közelmúltban a Csongrád megyei szövetkezeti kereskedelem, a 720 négyzetméteres üllési Vigadó étteremmel. A helyi áfésznek mint beruházónak és kivitelezőnek több mint 12 millió forintjába került az építkezés, a tagság is több mint 2000 órányi társadalmi munkával, illetve 1,2 millió forintnyi célrészjeggyel járult hozzá.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_ullesi_vendeglo.jpgAz étterem belső termei

Bővül a Kanizsa Bútorgyár exportja:
A nagykanizsai Kanizsa Bútorgyárban az idén egymilliárd-kétszázötvenmillió forint értékű bútor készül. A piaci igények kielégítése érdekében új felületkezelő építése vált szükségessé. Az NSZK-ba eddig a rusztikus bútorokat natúr változatban szállították, az új követelmény az, hogy pácolva, lakkozva exportáljanak. Az idén Csehszlovákiába és Lengyelországba is küldenek bútorokat Nagykanizsáról. Az üzemben már készülnek az őszi BNV-re, ahol hét új kárpitos garnitúrát és két szekrénysort láthat majd a közönség.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_kanizsa_butorgyar.jpgEz a garnitúra az őszi BNV-re készült

Medertisztítás a Bodrogon:
A sok csapadék hatására az észak-magyarországi folyókon kisebb árhullámok vonultak le. A megemelkedett víz sok hordalékot vitt magával, ami akadályozta a hajózást, s a strandolóknak is kellemetlenséget okozott. Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakemberei a sárospataki vár alatt a Bodrog folyót tisztították meg a Tisza II. polipmarkolós kőkirakó hajóval. A munkában segített a Tokaj szerhajó, valamint a Tarna kitűzőhajó is.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_medertisztitas_a_bodrogon.jpgKidőlt fák eltávolítása a sárospataki vár alatt

Új híd épül a Tiszán:
Új vasúti hidat építenek Csongrádnál a Tiszán. A mederpillér építéséhez a folyó közepén horgonyzó, kettős törzsű uszályról juttatják le a mélybe a betont. A betonkeverő gépkocsikat úszódaru emeli be a partról a Tisza közepén levő munkahelyre. Az új létesítményt a tervek szerint jövőre adják át.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_tiszai_hid.jpgUszályról emelik be a betonszállító autót

Épül a salakfeldolgozó:
Kohászati melléktermékként évtizedek alatt jelentős kohósalak halmozódott fel Ózdon is. A most készülő létesítményben 200 ezer tonna salakot dolgozhatnak fel évente, és ezzel évi 26 ezer tonna tőkés importból származó koksz takarítható meg.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_ozdi_salakfeldolgozo.jpg

Megújult a Soproni Szőnyeggyár:
Befejezéshez közeledik a Soproni Szőnyeggyár nagy rekonstrukciója. Az új műhelycsarnokban korszerű technológiával dolgoznak majd. Az új üzemben hamarosan megkezdődik a folyamatos termelés.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_soproni_szonyeggyar.jpgIndítás előtti ellenőrzés

Erőművi turbinák felújítása:
Precíz munka, jó munkaszervezés, pontos határidő: ez jellemzi a Láng Gépgyár dolgozóit, akik az erőművi rekonstrukciók folyamán turbinajavításokkal foglalkoznak. Az üzemben 50-100 megawattos erőművi berendezéseket újítanak fel.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_lang_gepgyar.jpgA szerelőcsarnokban

Ukrán jégrevü:
Amerikai, közel- és távol-keleti, valamint észak- és dél-európai turné után jött Magyarországra az Ukrán Jégrevü. A száztagú együttes igen fiatal, átlagéletkora 22 év; szólistáik nemzetközi sikerekben gazdag táncosok, a tánckart a társulat mellett működő stúdió legjobbjaiból válogatják. Napi hatórás edzéssel készültek a budapesti bemutatóra. Idén, harmadik magyarországi turnéjukon először mutattak be magyar táncot is. Képeink az Ukrán Jégrevü műsorából adnak ízelítőt.idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_ukran_jegrevu_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_ukran_jegrevu_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_ukran_jegrevu_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_ukran_jegrevu_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_ukran_jegrevu_5.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_ukran_jegrevu_6.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_ukran_jegrevu_7.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Alfa Holdbázis. Angol sci-fi sorozat

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_alfa_holdbazis.jpgJohn Kőnig parancsnok (Martin Landau), háttérben a Holdbázis személyzete

A sorozat alaptörténete: A bázis tudományos kutatóállomás. Az emberiség hatalmas lerakóhelyeken tárolja a nukleáris hulladékot a Hold sötét oldalán, de miután az elektromágneses sugárzás egy új formájára bukkannak, 1999. szeptember 13-án óriási termonukleáris robbanásra kerül sor, melynek hatására a Hold, mint egy rakéta, elhagyja Föld körüli pályáját és hihetetlen sebességgel a világűrbe száguld. A Hold űrhajóként sodródik az űrben, rajta a bázis 311 lakója, új hazát keresve. Ez volt az addig készült legdrágább brit sorozat. Érdekesség, hogy számos szereplője bukkant fel később a Csillagok háborúja filmekben (például az első filmben a Vader megfojtotta Motti admirálist alakító Richard LeParmentier).

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_mozi.jpg

Nepp József első egész estés rendezése szemtelen meseparódia és szatirikus rendszerkritika, melynek szövegkönyve tobzódik az emlékezetes aranyköpésekben. Elsősorban nem gyermekeknek szóló magyar rajzfilm, amely a Macskafogó, a Szaffi és a Lúdas Matyi mellett a hazai rajzfilmtörténet egyik legendás, nemzetközi sikert aratott darabja. Ez az alkotás hozta meg Nepp József számára az életműdíjat a Giffoni Nemzetközi Filmfesztiválon 1984-ben. A Hófehér, mint címe is utal rá, Hófehérke örökbecsű történetének némileg elferdített változata, paródiája, amely jó adag alig érezhető fricskát is tartogat a magyarországi 1980-as évek világának.

Színházi bemutató: Tisztújítás. Az Agria Játékszín premierje az egri vár romkertjében

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_reviczky_gabor_gaspar_sandor.jpgReviczky Gábor és Gáspár Sándor a Tisztújítás egri előadásán

Magyar könnyűzene:
A 28. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Wolf-S. Nagy: Nem kell már senki más (Korda György), 2. Koncz-Szenes: Jaj, de jó, hogy voltál (Kovács Kati), 3. Fáy-Bradányi: Őrzöd-e szívedben a dallamot? (Poór Péter).

Az előadók között: 1. Sós-Szolnok-Verestói: Esti mese (Giterátor), 2. Vörös-Jankai-Klemm: Kőhegyek (Prognózis), 3. Dolly Roll együttes: Vakációóó (Dolly Roll).

Deák Bill Gyula:
- A napokban fejeztük be negyvenperces tévéshow-műsorunk felvételeit, augusztusban, Szegeden ismét én leszek Torda táltos az István, a királyban, őszi kiadásra vár a HBB dupla albuma, Vadászat címmel. Készülünk egy nagy őszi turnéra is, amelynek csúcspontja a Budapest Sportcsarnokban tartandó koncert lesz. A későbbiekről csak annyit tudok, hogy Hobó dolgozik valamin kettőnk számára.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_deak_bill_gyula.jpg

Payer András hagyományosan mozgalmas nyár előtt áll. Az Ifjúsági Rendező Iroda szervezésében Balaton körüli turnén vesz részt Hofi Gézával és az Expressz zenekarral, s a turnét csak egyszer szakítja meg: amikor a pusztavacsi békefesztiválon lép fel.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_payer_andras.jpgKét évtizede népszerű

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_v_moto_rock.jpg

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat Prince When Doves Cry-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét Nik Kershaw I Won't Let The Sun Go Down On Me című számai vezetik.

Többen szeretnék megismerni az idei Eurovíziós dalfesztivál győztesét - a svéd Herreys együttest. Bár mostanában ezek a hagyományos dalfesztiválok egyre kevesebb nézőt hoznak lázba, de úgy látszik, hogy a három szimpatikus svéd srác többek érdeklődését felkeltette. A győztes dal, amely május 5-én Luxemburgban hangzott el először Diggi-loo, Diggi-ley címmel egyelőre csak a svéd listák kedvence. A nem éppen bonyolult melódiát és a még kevésbé tartalmas szöveget nagyon szimpatikusan énekelték a svéd előadók - a tizenhét éves Louis, a huszonöt éves Per és a tizenkilenc éves Richard. A produkcióért 145 pontot kaptak a nemzetközi zsűritől. Mindössze hét ponttal előzték meg a második helyezett francia versenyzőt. A dalt egy fesztivál „veterán" - a harminckilenc éves Torgny Södeberg szerezte. A szöveget pedig a híres svéd menedzser Lindeberg írta. A győzelemmel egycsapásra mozgalmas lett a Herreys együttes élete. Jelenleg Észak-Európában turnéznak, augusztusban pedig Japánba mennek egy nagylemez felvételre. Egy első fesztiválos csapattól szép teljesítmény ez.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_the_herreys.jpgA svéd Herreys együttes

Szerdán az MLSZ-ben sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a válogatott jövő hétfőn találkozik, és kedden utazik az NSZK-ba, tíznapos táborozásra. A magyar válogatott első őszi VB-selejtező mérkőzése: Magyarország-Ausztria szeptember 26., Budapest. Két előkészületi mérkőzés lesz itthon: az együttes augusztus 22-én Svájc, 25-én Mexikó ellen játszik a Népstadionban.

Szintén szerdán került sor Münchenben, az olimpiai stadionban az NSZK-Hollandia nosztalgia-visszavágó válogatott labdarúgó-mérkőzésre. Mindkét csapat ugyanabban az összeállításban lépett pályára, még a bíró is ugyanaz az angol Taylor volt, mint 1974. július 7-én, az emlékezetes világbajnoki döntőn. (Egyedül Neeskens hiányzott, repülőgépe a viharos időjárás miatt nem érkezett meg Amerikából.) A hollandok kezdtek jobban - látszott rajtuk, hogy revansot akarnak venni a tíz éve elszenvedett 2:1 arányú vereségért. Csapatukban karmesterként osztogatott Cruyff, aki a 38. percben megszerezte az összecsapás egyetlen gólját (1:0).

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_vb_donto_gala_hollandia.jpgA mostani győztes, Hollandia válogatottja (balról): Krol, Van Hanegem, Suurbier, Rensenbrink, Rep, De Jong, Rijsbergen, Jansen, Haan, Jongbloed, Cruyff

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_vb_donto_gala_nszk.jpgAz NSZK világbajnok csapata ma: álló sor (bakról): Overath, Grabowski, Hoeness, Beckenbauer, Schwarzenbeck, Müller. Guggolnak: Bonhof, Vogts, Maier, Hölzenbein, Breitner

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_vb_donto_gala_nszk_hollandia_beckenbauer_cruyff.jpgA két csapatkapitány focizni sem felejtett el (Beckenbauer és Cruyff)

Ünnepélyes körülmények között pénteken tartották meg a Budapesti Honvéd bajnokságot nyert labdarúgó-szakosztályának évzáróját Lovasberényben. Az ünnepségen részt vett Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter, Buda István államtitkár, az Országos Testnevelési és Sporthivatal elnöke, valamint a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Labdarúgók Szövetsége és a sportegyesület számos képviselője. A Budapesti Honvéd labdarúgócsapata játékosainak a bajnoki érmet Szepesi György, az MLSZ elnöke adta át. Czinege Lajos köszöntötte a bajnokcsapat tagjait és a pályafutásukat befejező játékosoknál: sportvezetőknek kitüntetéseket adott át.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_bp_honved_olah_istvan_berecz_janos.jpgOláh István vezérezredes, honvédelmi miniszterhelyettes, a néphadsereg vezérkari főnöke és egy „külső" Honvéd-szurkoló: Berecz János, a Népszabadság főszerkesztője

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_bp_honved_czinege_lajos.jpgPohárköszöntőt mond: Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_bp_honved_varga_esterhazy.jpgEgy házaspár és egy fiatalember (egyelőre) szólóban: Vargáék és Esterházy Márton

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_bp_honved_garaba_kozma.jpgEgy képen a jelen és a közelmúlt: Garabáék és Kozma Mihály őrnagy

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_bp_honved_tichy_lajos.jpgEgy kedves vendég Kuvaitból, Tichy Lajos, akinek Szalay Antal prímás húzza a kedvenc nótáját

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_bp_honved_komora_imre.jpgTovábbi jó szereplést ígér: Komora Imre

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_bp_honved_czinege_lajos_buda_istvan_garaba_imre.jpgCzinege Lajos honvédelmi miniszter, Buda István államtitkár, az OTSH elnöke és Garaba Imre, a Bp. Honvéd játékosa a piros-fehérek bajnoki ünnepségén

Szombaton, lntertotó-mérkőzéseken a Videoton Linzben, az FTC Trnaván lépett pályára.

A fehérváriak remélték, hogy a Linzer ASK ellen még idegenben is jobb lesz a helyzetek kihasználása, mint legutóbb saját pályájukon, mert egyöntetű a vélemény: nagyon sok helyzet maradt ki a Vitkovice (1:0) ellen. Kovács Ferenc edző nem tervezett változást az összeállításban a múlthetihez képest.

7. csoport.
Videoton-Linzer ASK (osztrák) 3:1 (2:1). Linz, 1800 néző. Videoton: Disztl P. - Végh, Disztl L., Csuhay, Horváth - Csongrádi, Wittmann, Vadász - Májer, Szabó, Palkovics.
A magyar csapatban Disztl P. helyett Koszta állt a 81. percben a kapuba, két perc múlva pedig Wittmannt Vaszil váltotta fel. Az osztrák APA hírügynökség jelentése szerint Dantlinger a 13. percben öngólt vétett, a 23. percben Malnowicz ugyan egyenlített, de öt perc múlva Szabó révén ismét a Videoton szerezte meg a vezetést. Végül a 72. percben Wittmann állította be a végeredményt. A találkozón a linzi Meister és Szabó sárga lapot kapott. A Videoton ezzel a győzelmével százszázalékos, két pont előnnyel vezeti a csoport tabelláját.

A csoport másik mérkőzésén: TJ Vitkovice-IFK Göteborg 3:2

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_intertoto_7_csoport_tabella.jpg

A Ferencváros ugyancsak a legutóbbi összeállításban lépett pályára a Spartak Trnava ellen. Koch és Pölöskei még nem épült fel, de egy hét múlva már valószínűleg mindketten játszhatnak. Az FTC a Klagenfurt elleni 0:0 után idegenben nehéz 90 perc előtt állt.

9. csoport.
Ferencváros-Spartak Trnava (csehszlovák) 1:1 (0:0). Ferencváros: Zsiborás - Jancsika, Haaz, Rab, Keller - Deák, Rubold, Zsivótzky - Kvaszta, Szabadi, Pogány. Amint Vincze Géza vezető edző elmondta, az első félidőben remekül játszott a Ferencváros, akár négygólos vezetést is szerezhettek volna, ám Szabadi vezérletével rendre kimaradtak a helyzetek. Szünet után az elfáradó Deák és Zsivótzky helyére Takács és Dózsa állt be csereként. Beszorult a magyar csapat, ám ekkor Zsiborás nagy alakításai következtek. Még 0:0-ás állásnál kivédett egy büntetőt, majd a hazai együttes vezető gólját követően ismét 11-est hárított a kapuvédő! Ez olyannyira fellelkesítette a Ferencvárost, hogy újítani tudott, és három perccel a lefújás előtt Kvaszta egyenlített. Vincze Géza értékelésében kiemelte Zsiborás remek teljesítményét, valamint dicsérőleg szólt Ruboldról, Deákról és Zsivótzkyról is.

A csoport másik mérkőzésén: SK Austria Klagenfurt-FC Zürich 1:2

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_intertoto_9_csoport_tabella.jpg

Szombat este Mezey György szövetségi kapitány kijelölte húsztagú keretét, amely július 10. és 26. között az NSZK-ban táborozik, s alsóbb osztályú ellenfelekkel több mérkőzést is játszik. A névsor: Disztl P., Andrusch (kapusok), Sallai, Csuhay, Róth, Garaba, Varga, Disztl L., Preszeller (védők), Hannich, Nagy, Csongrádi, Détári (középpályások), Bodonyi, Törőcsik, Dajka, Mészáros, Hajszán, Kiss L., Esterházy (csatárok).

És akkor lássuk a lényeget, a Felsőház edzői gyorsmérlegét. Szokásunkhoz híven az idényzárást követően ezúttal is megkérdeztük az NB I-es vezető edzőket, hogyan látják az általuk irányított együttes éves szereplését. A gyorsmérleg rövid összefoglalója az esztendőnek, abból sok minden kiolvasható. Kérdéseink:

1. Milyen terveket készített a szakosztály az 1983/84-es bajnokságra, mit vártak a kupaszerepléstől?
2. Mi valósult meg a tervekből, mivel maradtak adósak? A kiváltó okokat miben látják?
3. Kik azok a játékosok, akik maradéktalanul megfeleltek a várakozásnak, s kik azok, akik csalódást okoztak?
4. Mit csinál a csapat az 1984/85-ös bajnokság őszi rajtjáig? Hogyan készül az új feladatokra?

1. Bp. Honvéd- Komora Imre
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_1_bp_honved_komora_imre.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_1_bp_honved_vedelem.jpgA kispestiek a stabil védekezésről is nevezetesek voltak. A mérkőzés, ami már márciusban nagyban befolyásolta a bajnokság végkimenetelét: Rába ETO-Bp. Honvéd 1:3

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_1_bp_honved_hajduk_split.jpgÖsszességében a kispestiek nem okoztak csalódást a nemzetközi kupákban, a jóval nagyobb játékerőt képviselő Hajduk Split ellen is helytálltak. Annak ellenére, hogy Zlatko Vujovics a harmadik gólnál besétált a labdával a kapuba

2. Rába ETO - Verebes József
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_2_raba_eto_verebes_jozsef.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_2_raba_eto_szentes_lazar.jpgSzentes Lázár is megtett mindent, góljai ezúttal viszont "csak" ezüstöt értek

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_2_raba_eto_mnk_donto_kovacs_laszlo_judik_peter.jpgA győriek számára csalódást okozó MNK-döntőn Kovács húzza le a labdát a siófoki Horváth I. elől, Judik csak szemlélője az eseményeknek

3. Videoton - Kovács Ferenc
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_3_videoton_kovacs_ferenc.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_3_videoton_novath_gyorgy.jpgNovath György, amíg játszott, biztos pont volt. A tavaszi sérülése azonban megbontotta a csapategységet

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_3_videoton_disztl_laszlo_disztl_peter.jpgA Disztl-fivérek olyan jó teljesítményt nyújtottak klubjukban, hogy a válogatottban is bemutatkozhattak

4. Ú.Dózsa - Temesvári Miklós
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_4_u_dozsa_temesvari_miklos.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_4_u_dozsa_kardos_jozsef.jpgAz Újpesti Dózsa a végletek csapata volt az idén: váratlan vereségek (Kardos légicsatája a SZEOL-AK elleni 1:4-es nyitányon)...

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_4_u_dozsa_aberdeen_koszonjuk.jpg...és bravúros győzelmek (Az Aberdeen elleni KEK-mérkőzés után a játékosok megköszönik a nézőknek a fergeteges buzdítást. Balról: Kiss SándorSteidl, Herédi, Fekete, Kardos, Tóth József és Törőcsik)

5. Tatabánya - Dalnoki Jenő
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_5_tatabanya_dalnoki_jeno.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_5_tatabanya_plotar_gyula.jpgPlotár, a múlt év felfedezettje

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_5_tatabanya_kiprich_jozsef.jpgKiprich, akit az edző már a válogatottba ajánl

6. Vasas - Mészöly Kálmán
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_6_vasas_meszoly_kalman.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_6_vasas_komjati_andras.jpgKomjáti András (balra) végig egyenletes teljesítményt nyújtott az edzői értékelés szerint. Itt Ebedlivel küzd a labdáért a Ferencváros-Vasas 1:1-re végződött mérkőzésen

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_6_vasas_kiss_laszlo.jpgA tavaszra bajszot növesztő Kiss László régi fényében tündökölt, nem véletlen, hogy Mezey György szövetségi kapitány is újra felfedezte. Itt a DVTK kapujába bombáz a 17. fordulóban játszott Fáy utcai (3:0) mérkőzésen

7. ZTE - Gellei Imre
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_7_zte_gellei_imre.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_7_zte_soos_istvan.jpgSoós István (középen, fehérben) hullámzó teljesítményével is a jobbak közé tartozott

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_7_zte_balazs_zsolt.jpgBalázs, a ZTE kapusa kiemelkedő teljesítményt nyújtott

8. MTK-VM - Palicskó Tibor
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_8_palicsko_tibor.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_8_mtk_vm_boda_imre.jpgBoda (balra) csalódást okozott edzőjének. Itt a Ferencváros ellen (0:2) küzd Rabbal és Zsiborással a labdáért

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_i_8_mtk_vm_borso_orovecz.jpgBorsó labdájával a fiatal Oravecz iramodik meg a labdával a Rába ETO (0:0) ellen. Előbbi fontos gólokat szerzett, utóbbi fiatalként is letette névjegyét a Hungária körúton

Az Alsóház edzői gyorsmérlegével folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5116594830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása