Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 Tavaszi zárás – Mérlegen az alsóház

2021.07.26. 06:48 maribor_

1984. július 23-29., a hónap utolsó teljes hete

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_headline_los_angelesi_olimpiai_jatekok.jpgMagyar idő szerint vasárnap hajnalban nyitották meg Los Angelesben a XXIII. Nyári Olimpiai Játékokat

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

július 23.

Szolidaritási gyűlést rendezett Dorogon a Bányaipari Dolgozók Szakszervezete és a Chilei Antifasiszta Bizottság. A József Attila Művelődési Központ nagytermében tartott demonstráción Fodor Sándor, a Dorogi Szénbányák Vállalat szakszervezeti bizottságának titkára köszöntötte á részvevőket, majd pedig Hugo Robles, a Chilei Antifasiszta Bizottság vezetőségének tagja, az Észak-chilei Bányászszakszervezet volt titkára szólt a chilei nép mindinkább erősödő népi ellenállásáról. A szolidaritási gyűlés alkalmából a művelődési központ galériájában Gabriel Sabag, a Chilei Kommunista Párt Országos Vezetőségének tagja megnyitotta a Berlinben élő Santos Chávez grafikusművész kiállítását. A szolidaritási akció a chilei Ortiga együttes hangversenyével fejeződött be.

Hazaérkezett Managuából az a magyar párt- és kormányküldöttség, amely - Óvári Miklósnak, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottsága tagjának, a Központi Bizottság titkárának vezetésével - részt vett a nicaraguai forradalom ötödik évfordulójának ünnepségein.

Délelőtt munkásgyűlést tartottak Szombathelyen a XlI-es Autójavító Vállalatnál. A Radnóti Miklós szocialista brigád tagjai felhívással fordultak a vállalat kollektívájához, hogy az éves munkaversenyben felajánlott teljesítményeket tovább növeljék a közelgő pártkongresszus, valamint felszabadulásunk 40. évfordulója alkalmából.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_szombathelyi_autojavito.jpgA munkásgyűlés részvevői

Az izraeli hatóságok a reggel kezdődött parlamenti választások miatt hermetikusan elzárták a külvilágtól a megszállt Dél-Libanont, ahol az utóbbi napokban megsokszorozódtak a megszállók ellen végrehajtott fegyveres ellenállási akciók. Az izraeli kormány egyébként szabad kezet adott Jichak Samir miniszterelnöknek és Mose Arensz hadügyminiszternek a tekintetben, hogy miként, milyen intézkedésekkel válaszolnak a libanoni főváros peremén levő izraeli összekötő iroda Bejrútban elrendelt bezárására.

Közben Rasid Karami nemzeti egységkormánya további határozott lépést tett az izraeli-libanoni különmegállapodás márciusi érvénytelenítése óta minden törvényes alapot nélkülöző képviselet felszámolása felé azzal, hogy visszavonta az iroda izraeli személyzetének adott mozgási engedélyt.

A Libanoni Kommunista Párttal együtt valamennyi jelentős baloldali és haladó szervezet elítélte a Szovjetunió bejrúti nagykövetsége ellen végrehajtott múlt heti terrorista merényletet.

Az Izrael megszállta területek felszabadítását főképpen hosszú, belső fegyveres harccal lehet elérni. Egy kiemelkedő palesztin személyiség véleménye szerint a kívülről induló katonai műveletek segítséget jelenthetnek, hasznosak lehetnek a küzdelemben, de nem lényegi tényezők. Abu Ahmed Fuad, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért politikai bizottságának tagja a palesztin demokratikus hírmagazin legújabb számában írt cikkében hangsúlyozta, hogy a megszállt területeken a fegyveres harc mellett az ellenállás valamennyi formáját alkalmazni kell.

Összecsapások voltak az iraki-iráni határ egész hosszában. Teheránban ismételten elvetették az iszlám országok közvetítési kísérleteit. Az iraki fegyveres erők legutóbbi közleménye szerint a harcokban negyvennégy iráni katona halt meg. Az iraki veszteségekről semmit sem közölt. A szaúd-arábiai Rijádból származó értesülések szerint az Iszlám Konferencia kilenctagú békéltető bizottsága júniusban titkos kapcsolatot létesített Teheránnal és Bagdaddal a négy éve tartó háború befejezése érdekében. Az értesülés nem számolt be a kapcsolatfelvétel eredményéről. Viszont iráni személyiségek a napokban többször visszautasították a békéltető bizottság közvetítési kísérleteit, megismételve azt az iráni álláspontot, hogy a háborúnak csak a „bagdadi rendszer megdöntése” vethet véget.

Az amerikai mozik bemutatják a Purple rain című pop-rock musicalt.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_purple_rain_prince.jpg

A film főszereplője Prince, akinek ez az első filmszerepe, "A kölyköt" játssza, egy életrajzi ihletésű karaktert. A film több mint 68 millió dollár bevételt hozott az Egyesült Államokban, és 80 millió felett világszerte. A film büdzséje 7,2 millió dollár volt. A film két Oscar-díjat nyert, egyet a Legjobb főcímdalért, és egyet a Legjobb eredeti musicalért.

Vanessa Lynn Williams, az első színesbőrű amerikai szépségkirálynő (tavaly választották meg) kénytelen lemondani a koronájáról, miután a Penthause magazinban aktfotók jelentek meg róla.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_vanessa_lynn_williams_1.jpgAffenetuggya. Állítólag Ebedli jön a Dózsába. Jobban izgat

Vanessa 1988-ban tört be a zene világába a The Right Stuff című albumával, amiért 3 Grammy-díj-jelölést kapott. 1992-ben megjelent Save the Best for Last kislemeze hetekig vezette a slágerlistákat, amiért ismét Grammy-díjra jelölték, 1995-ben a Colors of the Wind című dala a Pocahontas című Disney-rajzfilm betétdala lett. A Címlapsztori című amerikai sorozat Wilhelmina Slaterét személyesítette meg, de éveken át játszott a Született feleségekben is.

július 24.

Szűrös Mátyás, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának titkára Szabolcs-Szatmár megyébe látogatott. Hétfőn a késő esti órákban érkezett Nyíregyházára, ahol Varga Gyula, a megyei pártbizottság első titkára és Tisza László, a megyei tanács elnöke fogadta. Kedden a Központi Bizottság titkára meghallgatta Varga Gyula tájékoztatóját a megye gazdasági, társadalmi és politikai helyzetéről, eredményeiről, gondjairól, majd - a megye és a város vezetőinek kíséretében - a Nyíregyházi Konzervgyárat, az ország legnagyobb gyümölcsfeldolgozóját kereste fel. Rudi Béla igazgató beszámolója alapján tájékozódott a nagyüzem munkájáról, az idén befejeződött fejlesztés várható eredményeiről, majd üzemlátogatásra indult. Megtekintette egyebek között az új, számítógéppel irányított aszeptikus üzemet. A konzervgyárból a Sóstói Falumúzeumba vezetett Szűrös Mátyás útja; megtekintette a környéken összegyűjtött s a falumúzeum területén újra felépített jellegzetes parasztházakat. Szűrös Mátyás Szabolcs-Szatmár megyei látogatásának befejezéseként részt vett a megyei ipari és mezőgazdasági üzemek, intézmények vezetőinek részvételével Nyíregyházán megtartott aktívaértekezleten, ahol időszerű külpolitikai kérdésekről tartott tájékoztatót.

A SZOT és a KISZ KB üdvözletet küldött a kongresszusi és felszabadulási munkaverseny résztvevőihez.

Kedves Elvtársak! Barátaink! Fiatalok!
A Szakszervezetek Országos Tanácsa és a KISZ Központi Bizottsága üdvözli és támogatja a kollektívák kezdeményezését, hogy a hazánk felszabadulásának 40. évfordulója tiszteletére kibontakozott szocialista munkaverseny az MSZMP XIII. kongresszusa tiszteletére alakuljon át kongresszusi és felszabadulási munkaversennyé. Felhívjuk az ország valamennyi dolgozóját, hogy kiemelkedő munkasikerekkel ünnepelje a közelgő két nagy társadalmi eseményt.
Hazánkban a munkaverseny-mozgalomnak társadalmat és embert formáló szerepe és forradalmi hagyománya van. Meggyőződésünk, hogy az újabb munkaverseny-vállalások is kifejezésre juttatják dolgozó népünk - a munkások, a szövetkezeti dolgozók, az értelmiségiek - egyetértését szocialista céljainkkal, elősegítik hazánk fejlődését és népünk boldogulását.
Az eddigi felajánlások egyértelműen bizonyítják, hogy a vállalatok, intézmények, szövetkezetek kollektívái növekvő felelősséggel vesznek részt a gazdasági építőmunkában, szocialista értékeink gyarapításában.
Támogatjuk a dolgozó kollektíváknak az 1984. és 1985. évi népgazdasági tervek eredményes megvalósítását, a VII. ötéves terv megalapozását elősegítő, a gazdálkodó egységek közötti együttműködést javító, a munkához való viszony szocialista jellegének erősítését célzó kezdeményezéseit, azok megvalósítását.
A szocialista brigádok, az ifjúsági kollektívák, az újítók és feltalálók járjanak élen e nemes versengésben. Mutassanak példát a fegyelmezett és felelősségteljes munkában, az alkotó kezdeményezésekben, a közéleti tevékenységben és a művelődésben.
A vállalatok, szövetkezetek, intézmények vezetői gondoskodjanak arról, hogy a dolgozók pontosan ismerjék meg munkahelyük terveit. Biztosítsák a vállalások teljesítéséhez szükséges feltételeket, rendszeresen értékeljék a munkaverseny tapasztalatait, ismerjék el a kiemelkedő eredményeket elérőket, ösztönözzenek újabb munkasikerekre.
Köszöntjük társadalmunk közelgő nagy eseményeit, az MSZMP XIII. kongresszusa és felszabadulásunk 40. évfordulója tiszteletére kezdeményezett munkaversenyhez csatlakozó munkásokat, szövetkezeti tagokat, értelmiségieket, fiatalokat, hazánk minden dolgozóját.
Meggyőződésünk, hogy a párt XIII. kongresszusának és felszabadulásunk 40. évfordulójának tiszteletére kezdeményezett munkaverseny országos kibontakozása jelentős mértékben segíti megszilárdítani eddigi eredményeinket, hozzájárul szocialista céljaink valóra váltásához.

Szakszervezetek Országos Tanácsa
Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottsága

A világhírügynökségek és a külföldi sajtószervek nagy terjedelemben számolnak be a Lutheránus Világszövetség budapesti VII. nagygyűléséről. Valamennyi nyugati hírügynökség kiemeli, hogy először tartanak ilyen jellegű összejövetelt szocialista országban, és a nagygyűlés napirendjén olyan kiemelkedő fontosságú kérdések szerepelnek, mint a világbéke megőrzése, a harmadik világ lakosságát sújtó nyomor, a fajüldözés és az emberi jogok témaköre. A Reuter angol hírügynökség a találkozóról készített jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Televízió közvetítést adott a nyitóüléssel egybekötött és tízezer ember részvételével tartott istentiszteletről. Megállapította azt is, hogy a magyar állam az utóbbi tíz évben lépéseket tett az egyházzal való viszonyának rendezésére. A DPA nyugatnémet hírügynökség terjedelmes jelentésben tudósított a lutheránus nagygyűlés első munkanapjának eseményeiről. Bő kivonatokat közölt a Klaus-Peter Hertsch jénai teológus által előterjesztett főbeszámolóból, megállapítva, hogy a referátum kiemelten foglalkozik a harmadik világ lakosságának ijesztő sorsával. Idézte a beszámolónak azt a kitételét, hogy az egyház csak akkor tehet eleget hivatásának, ha nem marad közömbös az emberiség sorsát meghatározó kérdésekkel szemben.

Ugyancsak a DPA hírügynökség ötvensoros jelentésben ismertette az amerikai Carl Maunak, a világszövetség főtitkárának felszólalását. Kiemelte a főtitkárnak azokat a szavait, amelyek szerint a kelet-nyugati kapcsolatok megromlása, a helyi viszályok és katonai összecsapások növekvő száma még parancsolóbbá teszi az egyház számára, hogy az eddigieknél is nagyobb erőfeszítéseket tegyen a világbéke fenntartásáért. Az AP amerikai hírügynökség szerint a főtitkár elutasította az Egyesült Államok közép-amerikai politikáját. Carl Mau Washington szemére vetette, hogy nem ismeri el a Salvadorból elűzöttek menekült státusát, lehetővé téve ezzel, hogy szélsőjobboldali erők a menekültek százait hurcolják el a biztos halálba - írta a hírügynökség.

Budapesten, a Határ út mellett, a Gubacsi gurítónál lecsúszott a keleti kihúzó vágányról egy M 62-es dízelmozdony. Személyi sérülés nem történt. A MÁV szakemberei megkezdték a pálya és a mozdony helyreállítását. A baleset okát és az anyagi kár nagyságát vizsgálják.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_m_62_gubacsi_gurito.jpgA balesetet szenvedett mozdony

Todor Zsivkov, a Bolgár Kommunista Párt KB főtitkára, a Bolgár Népköztársaság Államtanácsának elnöke fogadta Chan Syt, a Kambodzsai Népi Forradalmi Párt KB PB tagját, miniszterelnököt. A nyílt, elvtársi légkörben lezajlott találkozón a kambodzsai miniszterelnök köszönetét fejezte ki a bolgár kormánynak, a bolgár népnek azért a sokoldalú, önzetlen segítségért, amit az ország újjáépítéséhez nyújtott. Todor Zsivkov a találkozón méltatta a kambodzsai nép országépítő munkájában eddig elért eredményeket. A két politikus véleményt cserélt a nemzetközi helyzet néhány vonatkozásáról is. Kiemelték, hogy a feszültség fokozódásáért, a háborús veszély növekedéséért a világ imperialista köreit, elsősorban az Egyesült Államok kormányát terheli felelősség.

Laurent Fabius miniszterelnök az új kormány legfontosabb feladatának a francia gazdaság korszerűsítését jelölte meg, és határozottan visszautasította az ellenzéknek azt a követelését, hogy oszlassák fel a nemzetgyűlést és tartsanak új választásokat. Fabius délután terjesztette elő a nemzetgyűlésben az új kormány programját, s elsősorban gazdasági kérdésekről beszélt. Kijelentette, hogy a kormány programja a korszerűsítés és az erők összefogásának jegyében áll. Hangoztatta, hogy a munkanélküliséget csak a termelés növelésével lehet csökkenteni, de ennek előfeltétele a gazdasági egyensúly és a francia ipar versenyképességének helyreállítása, ez pedig csak az ipar korszerűsítésével érhető el. A korszerűsítést a kormány a kutatómunka támogatásával, a beruházások előmozdításával és a korszerű szakmai képzés biztosításával kívánja szavatolni. A beruházásokat azonban nem költségvetési eszközökkel kívánja fejleszteni - mint azt az FKP javasolta -, hanem a vállalatok terheinek csökkentésével akarja a beruházások fokozására ösztönözni a magántőkét. Sajnálkozását fejezte ki, hogy az FKP nem vesz részt a kormányban. A francia külpolitika alapelveiként azt jelölte meg, hogy Franciaország ragaszkodik függetlenségéhez, támogatja a fejlődő országokat, létfontosságúnak tekinti a békét, a népek önrendelkezési jogát és az emberi jogokat, s nagy fontosságot tulajdonít a közöspiaci együttműködés fejlesztésének.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_laurent_fabius.jpgLaurent Fabius a legfiatalabb kormányfő Franciaország újkori történetében. De az AP hírügynökség fotósa szerint Fabius ennél is büszkébb kisfiára, akit elvisz magával, ahová csak teheti

Munkahelyeikért, szociális biztonságukért harcolnak a brit szénbányászok - jelentette ki Arthur Scargill szakszervezeti vezető az ITV tv-hálózatnak adott interjújában. A brit konzervatív kormány egyelőre eltekint a katonaság bevetésétől, de sztrájktörők alkalmazásával megpróbálja biztosítani a huszadik hetébe lépett bányászsztrájk által érintett ipari létesítmények szén- és vasércellátását. Több helyütt összecsapások voltak a bányász sztrájkőrök és a rendőrség között, húsz bányászt őrizetbe vettek, vannak sebesültek is. Mintegy 500-600 sztrájkoló bányász reggel gépkocsikkal elzárta a British Steel imminghami acélművéhez vezető déli országutat, hogy megakadályozza a koksz- és a vasércszállítmányok eljutását a kohókhoz. Előző nap az acélművek igazgatósága tárgyalásokat kezdett az imminghami kikötő dokkmunkásaival. hogy biztosítsák az acélművek üzemeltetéséhez szükséges szén, koksz és vasérc kirakását. A szállítmányokat a kedden lezárt országúton akarták eljuttatni a kohókhoz. A dokkmunkások - a hírek szerint - hajlandóak kirakni a kikötőbe érkező tehervonatokat, de a szénnel érkező teherautók kirakására nem vállalkoznak. Éppen az imminghami acélművek igazgatósága volt az, amely szakszervezeten kívüli munkaerő alkalmazásával robbantotta ki a dokkmunkássztrájkot.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_brit_banyaszsztrajk.jpgA rendőrök elhurcolnak egy skót bányász sztrájkőrt

Szilárd elhatározásom, hogy Indiában sehol sem alakulhat külön állam, és semmiféle vallási kegyhely nem válhat többé fegyverraktárrá - jelentette ki Indira Gandhi indiai miniszterelnök a parlamentben. A pandzsábi eseményekről szólva Indiát fenyegető külső erőkről is beszélt a miniszterelnök, s bírálta a nyugati tömegtájékoztatási eszközöket, amelyek sommásan szikhellenesnek tüntették fel a hadsereg akcióit.

Az amerikai kormányzat újabb katonai segítséget kíván nyújtani Jordániának, Egyiptomnak és Kuvaitnak. Az előbbi két ország esetében a repülőgép-elhárító Hawk rakétarendszer tökéletesítéséhez, az utóbbinál pilóták kiképzéséhez akar hozzájárulni. A tervekről a Pentagon értesítette a kongresszust. A hetvennyolcmillió dolláros kuvaiti üzlet keretében százötven kuvaiti pilótát képeznek ki - az AFP szerint - az Egyesült Államokban. Jordánia meglevő föld-levegő „Hawk” rakétáihoz kap korszerűsítő felszereléseket hetvenmillió dollár értékben. A Pentagon bejelentése szerint Egyiptom hatvanhárommillió dollár értékű felszereléshez jut. A Pentagon a rakétarendszer tökéletesítésére vonatkozóan nem közölt részleteket.

Az amerikai hadügyminisztérium szerint a kuvaiti katonai üzlettel a Pentagon az Egyesült Államoknak azt a többször kifejezésre juttatott szándékát példázza, hogy az öböl menti országok védelmi erejét megerősítve - úgymond - növelje a térség stabilitását. A tervezett megállapodások rejtett célja azonban nyilvánvalóan az, hogy az amerikai szállításokkal egyfelől növekedjen az Egyesült Államok jelenléte a közel- és közép-keleti térségben, másfelől a későbbiekben Washington nyomást gyakorolhasson az üzleti partnerekre.

A Bejrút melletti Dbajéban nyitott izraeli-libanoni összekötő iroda libanoni részlege a nemzeti egységkormány határozata nyomán kedden végleg elhagyta a jobboldali milíciák ellenőrzése alatt álló képviselet épületét. Tel-Aviv még mindig nem közölte, hogy hajlandó-e visszavonni a libanoni részről egyoldalúan bezárt iroda izraeli személyzetét. A választ feltehetően függőben hagyják az új izraeli kormány megalakításáig. A szíriai fővárosban befejeződött az Arab Liga országai koordinációs bizottságának 16. ülésszaka. A tanácskozáson elfogadott záróokmányban hangsúlyozták annak fontosságát, hogy az arab országok egységes álláspontot alakítsanak ki a nemzetközi helyzet és a gazdasági együttműködés kérdéseiben.

Az Egyesült Államok északi részén levő Illinois állambeli Romeoville városában, az Union Oil Co. amerikai olajtársaság egyik kőolaj-finomítójában hajnalban robbanás történt, majd tűz ütött ki. A helyi hatóságok tájékoztatása szerint a robbanás következtében nyolcan életüket vesztették, 22-en pedig megsebesültek. Az olajfinomító 16 munkását eltűntnek nyilvánították. A hatóságok szerint a finomító egyik olajtartálya robbant fel: a detonáció olyan nagy erejű volt, hogy a finomító környékén 80 kilométeres körzetben megremegtek az épületek, betörtek a házak ablakai.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_romeoville.jpgA robbanás utáni pillanatok

A robbanásnak végül tizenhét halálos áldozata volt. A robbanás következtében a olajfúrótorony csúcsa egy kilométerre repült el. A későbbi vizsgálat megállapította, a kút 1974-es fúrásakor rosszul mérték fel a talajviszonyokat, a kőolajréteg felett jóval, tele volt a talaj hajszálrepedésekkel, melyből szivárgott a kőolaj és a metángáz. Végül ezek elegyének a berobbanás vezetett a tragédiához. A robbanás előtt egy kezelő megpróbálta elzárni a fő bemeneti szelepet, mikor észrevette a szivárgást, riasztotta a tűzoltókat, de ekkor már menthetetlen volt a helyzet. Majdnem mindegyik áldozat a mentésben résztvevő tűzoltók közül került ki.

július 25.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára Pesterzsébetre, a Habselyem Kötöttárugyár központi üzemébe látogatott. A látogatásra elkísérte Havasi Ferenc, a Politikai Bizottság tagja, a Központi Bizottság titkára. A vendégeket a gyárban Kapolyi László ipari miniszter, Borbély Gábor, a budapesti pártbizottság titkára, Csillik András, a XX. kerületi pártbizottság első titkára, Gyulai Gusztáv, a kerületi tanács elnöke, Gyebroszky Andrásné vezérigazgató, Hernádi Károlyné, az üzemi pártbizottság titkára, Kiss Jánosné, vszt-titkár és Kristyán Róbertné KISZ-titkár fogadta.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_kadar_janos_habselyemkotottarugyar.jpgKádár Jánost Gyebroszky Andrásné vezérigazgató kísérte végig az üzemben

A látogatás során Kádár János megismerkedett a több vidéki és budapesti gyárat, üzemet magába foglaló, fontos hazai ellátási és export feladat okát ellátó vállalat életével, majd szocialista brigádvezetőkkel rendezett találkozón vett részt, ahol beszédet mondott.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_kadar_janos_habselyemkotottarugyar_2.jpgKádár János beszéfét mondja a szocialista brigádvezetőkkel rendezett találkozón

A Központi Bizottság első titkárának üzemlátogatása gyári termékbemutatóval ért véget.

Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára látogatást tett Somogy megyében. Siófokon, a November 7. Termelőszövetkezet központjában Tóth János, a megyei pártbizottság titkára, Sugár Imre, a megyei tanács elnöke, valamint a város és a közös gazdaság vezetői fogadták. Boda János, a szövetkezet elnöke és Takács Gyula párttitkár tájékoztatta Aczél Györgyöt a 6500 hektáron gazdálkodó üzem eredményeiről. Elmondták, hogy az alaptevékenységből származó árbevételüknek több mint felét a növénytermesztés adja. A Ka-hyb közös vállalat egyik bázisgazdaságaként évente több mint 300 sertés tenyészikant állítanak elő. Évi húszezer sertés vágására és részbeni feldolgozására alkalmas húsüzemük a Balaton-part ellátását segíti. Jelentős összegeket fordítanak szociális és kulturális célokra, szakemberképzésre. Működési területükön részt vesznek a falvak fejlesztésében, támogatják a közművelődést. A tagság általános műveltségének gyarapítására felelevenítették a népfőiskolái képzést. A tájékoztató után a Központi Bizottság titkára megtekintette a gazdaságot.

A látogatás ezután Szántódpusztán folytatódott. Szabó Miklós, a Siótour képviselője mutatta be a 18. századi műemlékegyüttest, a Balaton-part egyik legkedveltebb idegenforgalmi-kulturális központját, ahová a sok agrártörténeti látnivaló mellett kiállítások, kulturális rendezvények sora vonzza a hazai és külföldi vendégeket. Aczél György Somogy megyei programja a Siófoki Állami Gazdaságban fejeződött be, ahol tájékoztatót hallgatott meg a gazdaság tevékenységéről és az építőtáborokról, majd fórum keretében találkozott az ifjúsági építőtábor diákjaival.

Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára Pest megyébe látogatott. A megyei pártbizottság székházában Krasznai Lajos, a Pest megyei pártbizottság első titkára és Mondok Pál, a megyei tanács elnöke fogadta, és tájékoztatta a csaknem egymillió lakosú megye politikai, gazdasági és kulturális életéről. A Központi Bizottság titkára ezután Érdet kereste fel, ahol Méray Tibor, a városi pártbizottság első titkára és Mógor Béla tanácselnök ismertette a legfontosabb várospolitikai feladatokat. Egyebek között elmondták, hogy a város küzd az agglomerációs települések gondjaival: a népesség az átlagosnál nagyobb arányban nő - a lakosság száma eléri az ötvenezret -, s ezt figyelembe kell venni a lakásépítés üteménél, az egészségügyi, az iskolai hálózat fejlesztésénél, a kereskedelmi ellátás teendőinél. Most épül Érden a városközpont - új boltokkal, szolgáltatóházzal gyarapodik a település -, építőanyagokat árusító Fészek Áruház nyílt meg, s nemrégiben elkészült a mentőállomás.

Korom Mihály a tájékoztató után megtekintette a Texelektro Ipari Szövetkezet üzemét - ahol Varró Károly elnök számolt be a szövetkezet munkájáról -, majd a Sasad Termelőszövetkezet törökbálinti tejfeldolgozó üzemébe látogatott. A vendégeket Csapó Sándor. Budaörs városi jogú nagyközség pártbizottságának első titkára és Czinczok György, a termelőszövetkezet elnöke fogadta. Elmondták: a gazdaságnak tavaly - az irányításával működő társulásokkal együtt - egymilliárd 832 millió forint árbevétele és 130 millió forint nyeresége volt. A Politikai Bizottság tagjának programja a Sasad Termelőszövetkezet építőtáborában fejeződött be, ahol Varga-Sabján László, a KISZ Központi Bizottságának titkára tájékoztatta az ország építőtáborainak munkájáról.

A Kubai Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke és Lázár György, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke táviratot küldött dr. Fidel Castro Ruznak, Kuba Kommunista Pártja Központi Bizottsága első titkárának, a Kubai Köztársaság Államtanácsa és Minisztertanácsa elnökének Havannába.

A francia nemzetgyűlés a szerdára virradó éjszaka bizalmat szavazott az új kormánynak. A szocialista képviselők a kormány mellett, az ellenzékiek a kormány ellen szavaztak, a kommunista képviselők pedig tartózkodtak a szavazástól. A vitában a kommunista képviselők azzal indokolták tartózkodásukat, hogy Fabius miniszterelnök programnyilatkozata nem adott pozitív választ a kommunisták javaslataira. 279 képviselő megszavazta a bizalmat a kormánynak, az ellenszavazatok száma 157 - a tartózkodók száma 46 volt. A L’Humanité, az FKP lapja vezércikkében leszögezi, hogy a kormányprogram tartalmát tekintve nem új, s hogy valójában az idestova 18 hónapja meghirdetett „szigor politikájának” egyenes folytatását jelenti. Ez tette lehetetlenné a kommunisták számára azt, hogy továbbra is a kormányban maradjanak - írja a lap, majd így folytatja: „Hónapok óta figyelmeztetjük a kormányt és a baloldalt, bíráltunk, javaslatokat tettünk, vitatkoztunk. Mindhiába. A július 17-i választás riasztó jelzés volt a baloldal és az ország számára.”

Az utolsó hivatalos kapcsolat is megszakadt Izrael és Libanon között azzal, hogy a tel-avivi kormány visszahívta a Bejrút melletti összekötő iroda izraeli személyzetét. A libanoni nemzeti egységkormány a képviselet bezárásával mérte a végső csapást az 1983. május 17-én aláírt, majd ez év márciusában egyoldalúan érvénytelenített izraeli-libanoni külön megállapodásra, melyet az izraeli megszálló hadsereg és az Egyesült Államok együttesen kényszerített rá a 1982-es izraeli agresszió után hatalomra jutott bejrúti vezetésre. Az izraeli külügyminisztérium szóvivője ellenséges lépésnek minősítette az iroda bezárását, és azt állította, hogy a „szíriai nyomás” alatt született döntés ellentétes a libanoni nép érdekeivel. A szóvivő hozzáfűzte, hogy Izrael továbbra is kapcsolatban marad „libanoni barátaival” (köztük a Jeruzsálemben összekötő irodát fenntartó jobboldali milíciákkal), és ezután a saját belátása szerint gondoskodik az izraeli érdekek, az északi országhatár védelméről. A libanoni kormány, mint ismeretes, közvetett tárgyalások keretében, a megszállt Dél-Libanon kiürítése fejében kész, egyezményben garantálni az izraeli határ biztonságát. Dél-Libanonban az izraeli zsoldban álló dél-libanoni hadseregre támaszkodnak a megszállók. Az iroda bezárása megnehezíti a kereskedelmi kapcsolatokat a megszállt Dél-Libanon és az ország többi része között - figyelmeztetett a tel-avivi kormánytisztviselő. Jichak Rabin volt izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy az iroda bezárása az 1982-es libanoni hadjárathoz fűzött izraeli illúziók végét jelenti.

Viszonylagos nyugalom volt a libanoni fővárosban, csak a bejrúti repülőtértől másfél kilométerre voltak szórványos lövöldözések. A négytagú bejrúti tűzszüneti bizottság felügyelete alatt újabb lőállásokat, barikádokat bontanak le a főváros keleti és nyugati felét összekötő „zöld vonal” mentén.

Három párt - a Nemzeti Liberális Párt, a Falangista Párt és a Haladó Szocialista Párt - képviselőiből bizottság alakult, hogy megvizsgálja a főváros környéki hegyvidék keresztény lakosságának a visszatérését. Amin Dzsemajel libanoni államfő este találkozott a libanoni keresztény közösség képviselőivel és Valid Dzsumblatt drúz vezetővel, hogy a polgárháború miatt kitelepült keresztény lakosság hazatérésének körülményeit megvitassa.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_valid_dzsumblatt.jpgValid Dzsumblatt drúz sejkek között

Ronald Reagan, az Egyesült Államok elnöke esti sajtókonferenciáján a Nicaragua elleni, korábbi vádakat felelevenítve, az ország elleni nyomás folytatását helyezte kilátásba. Az amerikai elnök sajtóértekezletét - az elmúlt hónapoktól eltérően - ezúttal belpolitikai kérdések uralták. A sajtókonferencia ilyen értelemben tükrözte a demokrata konvenció nyomán kialakult helyzetet. Az elnök ideje nagy részét a demokrata vádak visszaverésére fordította; azt hangoztatta, hogy nem tervez adóemeléseket és nem folytat olyan gazdaságpolitikát, amely csak a leggazdagabbak számára kedvező.

Reagan összesen három külpolitikai kérdést kapott. Az egyik arra vonatkozott, hogy miért tartja fenn a lengyel kormány legutóbbi lépése után is a lengyelellenes szankciókat. E kérdésre azt válaszolta, hogy az Egyesült Államok tanulmányozza a fejleményeket, és „ha a meghozott intézkedések végül is kielégítik az amerikai feltételeket”, akkor feloldják e szankciókat. Az Új-Zélandon kialakult helyzetről Reagan elnök azt mondotta, bízik benne, hogy a szigetország új kormánya végeredményben hozzá fog járulni az atomfegyverrel felszerelt amerikai hadihajók folytatódó jelenlétéhez kikötőiben. Nicaragua ügyében Reagant emlékeztették Walter Mondale demokrata elnökjelölt szavaira, aki kijelentette: kormányzásának első száz napján megszüntetné a titkos háborút Nicaragua ellen. Reagan válaszában az eddigi amerikai politika folytatását helyezte kilátásba, azzal az indokolással, hogy Nicaragua „Salvador megsemmisítését” célzó támogatást nyújt a salvadori kormányellenes erőknek.

A Nicaraguát Hondurasból és Costa Ricából amerikai segítséggel támadó ellenforradalmárok csak akkor hajlandók beszüntetni a fegyveres harcot, ha a sandinista kormány teljesíti követeléseiket. A feltételről Arturo Cruz nicaraguai ellenzéki politikus beszélt Managuában újságíróknak adott nyilatkozatában. Arturo Cruz, aki az ellenzék lehetséges elnökjelöltjének számít a november 4-ére tervezett választásokon, azt is elmondta, hogy több éves washingtoni tartózkodásából hazatérőben személyesen tanácskozott Eden Pastorával, a Costa Ricában állomásozó lázadók egyik vezetőjével és az ellenforradalmi csoportosulások más képviselőivel is. Mint Cruz nyilatkozata is jelzi, a nicaraguai jobboldali pártok a választások közeledtével a kormány zsarolásával próbálkoznak. Például azzal: készek indulni a választásokon, ha a sandinista vezetés tárgyalásokba bocsátkozik a rendszer megdöntéséért harcoló lázadókkal.

A chilei kormány négy baloldali politikust utasított ki az országból. A belügyminisztérium szerint az Argentínába toloncolt politikusok közül egy a Népi Demokratikus Mozgalom párttömörülés végrehajtó bizottságának, a többi három pedig a Chilei Kommunista Párt Központi Bizottságának tagja. Azt is bejelentették, hogy a párt további két vezető tagja ellen letartóztatási parancsot adtak ki, és elfogatásuk után az ország távoli, kietlen vidékeire fogják deportálni őket. Az argentin hatóságok úgy határoztak, hogy az Argentínába toloncolt négy chilei baloldali politikus közül hármat visszatoloncolnak Chilébe.

július 26.

A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa meghívására párt- és kormányküldöttség élén hivatalos, baráti látogatásra hazánkba érkezett Chan Sy, a Kambodzsai Népi Forradalmi Párt KB Politikai Bizottságának tagja, a Kambodzsai Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke. A több szocialista országot érintő körútja során most hazánkat felkereső delegáció különgépe a délelőtti órákban landolt a magyar és kambodzsai zászlókkal díszített Ferihegyi repülőtéren. Chan Syt, valamint a küldöttség tagjait ünnepélyesen fogadták; katonai díszegység sorakozott fel csapatzászlóval.

A vendégek fogadására megjelent Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese, Borbándi János, a Központi Bizottság tagja, miniszterelnök-helyettes, a kormány több tagja - közöttük Várkonyi Péter, a KB tagja, külügyminiszter - s politikai, gazdasági életünk több más vezető személyisége. Ott volt Karsai Lajos, hazánk Phnom Penh-i, valamint Chim Nguon, Kambodzsa budapesti nagykövete. A repülőgépből kiszálló vendégeket elsőként Sarlós István üdvözölte. A katonai egység parancsnoka jelentést tett Chan Sy miniszterelnöknek, majd a zenekar eljátszotta a kambodzsai és a magyar himnuszt.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_sarlos_istvan_chan_sy.jpgSarlós István és Chan Sy a Ferihegyi repülőtéren

Az ünnepélyes fogadtatás után a vendégek szállásukra hajtattak. Délután a Parlament Delegációs termében megkezdődtek a magas szintű tárgyalások.

A szívélyes, baráti légkörű tárgyaláson Sarlós István tájékoztatást adott hazánk belső helyzetéről, a Magyar Szocialista Munkáspárt tevékenységéről, szövetségi politikájáról és soron levő feladatairól. A miniszterelnök-helyettes ismertette nemzetközi törekvéseinket, és megerősítette: hazánk támogatja Kambodzsa és az indokínai szocialista országok törekvéseit, amelyek arra irányulnak, hogy Délkelet-Ázsia a béke, a biztonság és a térség országai közötti együttműködés övezetévé váljon.

Chan Sy beszámolt azokról az eredményekről, amelyeket Kambodzsa a külföldi reakció által támogatott Pol Pot-ista népirtó rezsim felszámolása óta elért. Hangsúlyozta: a sikerek ellenére még sok probléma vár megoldásra. Kifejezte meggyőződésüket, hogy a kambodzsai nép az indokínai testvérnépekkel szoros szövetségben, a Szovjetunió és a többi szocialista ország, köztük a Magyar Népköztársaság önzetlen és sokoldalú segítségével megoldja az előtte álló feladatokat.

A nemzetközi helyzetről folytatott véleménycsere során a tárgyaló felek megállapították: nézeteink és céljaink azonosak az emberiség békéjét és biztonságát érintő alapvető kérdésekben. A tárgyaló csoportok áttekintették a kétoldalú kapcsolatok alakulását, fejlesztésének soron levő feladatait, további lehetőségeit. Kifejezték kölcsönös szándékukat: tovább mélyítik a mindkét ország és nép javát szolgáló együttműködést. Chan Sy kormányfő köszönetét mondott azért a sokoldalú segítségért, amelyet a magyar nép nyújtott a Kambodzsai Népköztársaságnak.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_magyar_kambodzsai_targyalasok.jpgA felek a tárgyalóasztalnál

Este a Minisztertanács díszvacsorát adott a Chan Sy vezette kambodzsai párt- és kormányküldöttség tiszteletére az Országház Vadász-termében. A díszvacsorán Sarlós István és Chan Sy pohárköszöntőt mondott.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára, az Elnöki Tanács tagja a Parlamentben fogadta a Lutheránus Világszövetség vezető tisztségviselőit, köztük Josiah Kibira püspököt, a Lutheránus Világszövetség elnökét és Cari Mau főtitkárt, akik a szervezet VII. világgyűlése alkalmából tartózkodnak hazánkban. A találkozón véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről, a különböző társadalmi rendszerekben élő, eltérő világnézetű emberek közös felelősségéről és cselekvésének lehetőségeiről az enyhülés, a béke, a bizalom kölcsönös erősítése, a leszerelés és a társadalmi igazságosság érdekében. Jelen volt dr. Káldy Zoltán, az evangélikus egyház püspök-elnöke, a Lutheránus Világszövetség végrehajtó bizottságának tagja és Miklós Imre államtitkár, az Állami Egyházügyi Hivatal elnöke.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_kadar_janos_lutheranus_vilagszovetseg.jpgA találkozó a Parlamentben

Szvetlana Szavickaja, a Szojuz T-12 fedélzeti mérnöke és Vlagyimir Dzsanibekov, az űrhajó parancsnoka szerda délután moszkvai idő szerint 18.55-kor elhagyta a Szojuz T-11-Szaljut-7-Szojuz T-12 űrállomást, és három óra 35 percen keresztül műszaki kísérleteket folytatott a nyílt világűrben. Ezzel Szvetlana Szavickaja az első nő a világon, aki a nyílt kozmoszban tevékenykedett - erről számoltak be szerdán késő éjszaka a szovjet hírközlő szervek. A „kiszállás” elsődleges célja ezúttal egy, a nyílt űrben folytatandó bonyolult technológiai tevékenység végrehajtására szolgáló új kéziszerszám kipróbálása volt. A most kipróbált szerszám - amelyet Borisz Paton akadémikus irányításával dolgoztak ki - a szerdán végzett kísérletek során elektronsugarával néhány perc alatt vágott szét fémlapokat, hegesztett össze másokat, s forrasztott össze ugyancsak fémeket.

Az új szerszámmal végzett - egyébként az űrhajózás történetében eddig első ilyen - kísérlet kezdeti szakaszát Szvetlana Szavickaja végezte, s Vlagyimir Dzsanibekov gondoskodott egy kamera segítségével a földi irányító központba való közvetítésről Azután a parancsnok látott munkához, és Szavickaja volt a riporter. Végül egy másik új szerszám segítségével ismét Szvetlana Szavickaja látott munkához: ezúttal alumínium lapra ezüstport hordott fel. Az űrhajósok leszerelték az állomás felületéről azokat a korábban ott elhelyezett anyagmintákat, amelyek segítségével arról igyekeznek információkat szerezni a kutatók, milyen hatást gyakorolnak a kozmosz körülményei az egyes anyagokra.

Az állomás legénységének többi tagja - Leonyid Kizim, Vlagyimir Szolovjov, Oleg Atykov és Igor Volk - az űrséta ideje alatt ellenőrizte az állomás rendszereit, a kint levő űrhajósok szkafandereit, és rádiókapcsolatot tartott fenn Dzsanibekovval és Szavickajával. 

Egy svájci magánklinikán 82 éves korában elhunyt George Horace Gallup, a modernkori közvéleménykutatás szülőatyja.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_george_gallup.jpgGeorge Gallup

A Gallup közvélemény-kutató alapítója újságíróként, szerkesztőként dolgozott és tanított, mikor 1932-ben New Yorkba költözött, ahol egy reklámügynökségnél lett a kutatási csoport igazgatója lett. Ez évben felesége édesanyjának végzett egy kutatást, aki Iowa egyik irányító szervénél kívánt (szavazás alapján megválasztott) pozíciót betölteni – és bár kevés eséllyel indult, sikerült neki, s ezzel Gallup érdeklődése a politika iránt is mélyült. 1935-ben megalapította a közvélemény-kutatással foglalkozó Gallup Inc.-t: Gallup célja az volt, hogy az emberek véleményét viszonylag objektív módon legyenek képesek felmérni. 1936-ban már országos hírű lett: 50 ezer megkérdezett ember véleménye alapján sikerült pontosan előre jelezniük, hogy Franklin Roosevelt le fogja győzni Alf Landont az elnökválasztáson. Véleményük szöges ellentétben állt a széles körben elismert Literary Digest magazin állásfoglalásával szemben, amely kétmillió ember visszaküldött kérdőíve alapján Landon győzelmét jósolta meg. Ezzel nem csak sikerült egy ilyen fontos eseményt előre „megmondani”, de az egyik legnagyobb riválist is legyőzni. 1936-2008 között híres volt pontosságától: egy kivéltével minden elnökválasztás nyertesét meg tudta „jósolni”. 12 évvel később érte a legnagyobb szégyen az intézetet: úgy gondolták, Thomas Dewy legyőzi majd Harry S. Trumant az 1948-as elnökválasztáson – Gallup a tévedés okát abban látta, hogy a kutatást három héttel a választás napja előtt lezárta. 1947-ben elindította a Gallup International Association-t, a közvélemény-kutató intézmények nemzetközi egyesületét; 1948-ban pedig Claude E. Robinsonnal megalapította a Gallup and Robinson-t, egy reklámkutató céget. 1958-ban minden közvélemény-kutatással foglalkozó tevékenységét a Gallup Organization alá gyűjtötte össze. Elsősorban politikai, szociális, gazdasági kérdésekben kérte ki a lakosság véleményét különböző szervek, intézmények, cégek és vállalatok megbízására. 2005-ben vette kezdetét a “World Poll”: egy több mint száz, mindenféle témakört érintő kérdőíveket töltetnek ki emberekkel 160 országból (így reprezentálva a föld lakosságának 98%-át). Egy-egy országban átlagosan 1000, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt lakost kérdeznek meg - személyesen vagy telefonon. Ma már 30 intézete van szerte a világban. Hazánkban 1990-ben indult meg a Magyar Gallup Intézet működése.

Rasid Karami, a libanoni nemzeti egységkormány miniszterelnöke - kinevezése óta először - hivatalos látogatást tett Damaszkuszban, ahol Hafez Asszad szíriai államfővel, Abdel Halim Haddam alelnökkel, Abdul-Rauf Kászem miniszterelnökkel és Faruk As-Sar külügyminiszterrel tanácskozott a közel-keleti helyzet fejleményeiről, a libanoni békefolyamat kiszélesítéséről, az izraeli megszállás felszámolásáról. Abdul-Rauf Kászem nagyra értékelte az izraeli-libanoni különmegállapodás érvénytelenítését, a Bejrút melletti izraeli összekötő iroda bezárását, és hangsúlyozta, hogy Szíria eltökélten támogatja a Libanon újraegyesítésére és teljes felszabadítására irányuló erőfeszítéseket. Karami újólag állást foglalt a hagyományos szíriai-libanoni kapcsolatok fejlesztése, a két állam szoros együttműködése mellett. Kifejtette, hogy kormánya az ország egész területére ki akarja terjeszteni a Bejrútban megkezdett békefolyamatot. Karami elítélte a szülővárosában, az észak-libanoni Tripoliban kiújult fegyveres összecsapásokat, amelyek nemcsak damaszkuszi látogatásával esnek egybe, hanem a Bejrútban sikeresen indult béketervet is beárnyékolják. Az An-Nahar című bejrúti lap feltételezi, hogy tudatosan időzített provokációról van szó.

A békéltető kísérletek ellenére folytatódtak Tripoliban a város életét megbénító tüzérségi összecsapások egyfelől a reakciós Iszlám Egyesülési Mozgalom, másfelől a Szíriáihoz közel álló Arab Demokratikus Párt erői között. Az előző napon 15 volt a halottak, és 60 a sebesültek száma.

Az izraeli összekötő iroda szerdán véglegessé vált bezárása után a magas szintű szíriai-libanoni tárgyalásokon nagy figyelmet szenteltek az Izrael által megszállt Dél-Libanon felszabadításának, illetve az izraeli csapatkivonás fejében vállalható libanoni biztonsági garanciák kérdésének. A bejrúti kormány - mint ismeretes - közvetett tárgyalások útján próbálja elérni a déli országrész visszanyerését.

Az indiai kormány felszólította az ellenzéket, hogy segítsen gátat vetni a szeparatista tevékenységnek Dzsammru és Kasmír északkelet-indiai szövetségi állaimban. Naraszimha Rab indiai belügyminiszter parlamenti felszólalásában hangsúlyozta, hogy kormánya békét és rendet szeretne, de eltökélt szándéka az ország egységének és integritásának aláásására törekvő erők megfékezése. A miniszter felszólította az ellenzéket, hogy támogatásával erősítse a kormányt a szakadárokkal szembeni küzdelemben. 

A PTI indiai hírügynökség jelentése szerint az indiai elhárítás pakisztáni kémhálózatot göngyölített fel Kasmírban, a szövetségi állam Iszlámábád által megszállva tartott részét elválasztó demarkációs vonal közelében. A TASZSZ értesülése szerint Kasmírban egyes indiai egységeknél fokozott harckészültséget rendeltek el, válaszul arra, hogy a demarkációs vonal másik oldalára újabb pakisztáni csapategységeket vezényeltek.

Már sok akkreditált újságíró megérkezett az olimpia színhelyére, így annál kellemetlenebb volt az ATT amerikai telekommunikációs mammutvállalat tévedése. Ugyanis mintegy 150 telefonvonalat a fő sajtóközpont helyett az onnan 12 mérföldnyire levő rádiós-televíziós központba kapcsoltak. A hiba - amely a magyar sajtó olimpiai irodája mellett olyan világcégeket is érintett, mint a Reuter és az AFP - jelentős anyagi veszteséget okozott, s ezért egyelőre senki sem vállalja a felelősséget.

Az olimpia megnyitóünnepségének előkészületeiben gondot okoz, hogy kimúlt az a sas, amelynek a ceremónia idején végig köröznie kellett volna a stadion fölött. A rendezők ugyan már találtak egy újabb madarat, de ez sem biztos, hogy felszállhat, mert az állatbarátok hevesen tiltakoznak.

július 27.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára az MSZMP KB székházában fogadta Chan Syt, a Kambodzsai Népi Forradalmi Párt KB Politikai Bizottságának tagját, a Kambodzsai Népköztársaság Minisztertanácsának elnökét, aki hivatalos, baráti látogatáson tartózkodik hazánkban. A szívélyes, elvtársi légkörű találkozón tájékoztatták egymást a két párt tevékenységének előterében álló kérdésekről. Véleményt cseréltek a magyar-kambodzsai kapcsolatok alakulásáról és továbbfejlesztésük lehetőségeiről, valamint a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről, különös tekintettel az európai és a délkelet-ázsiai helyzet alakulására.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_chan_sy_kadar_janos.jpgChan Sy és Kádár János az MSZMP KB székházában

A délutáni órákban a Parlamentben tartotta meg IV. ülésszakát a magyar-kambodzsai gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési bizottság. A magyar tárgyaló csoportot Borbándi János, a Minisztertanács elnökhelyettese, a bizottság magyar tagozatának elnöke, a kambodzsai delegációt Chea Soth miniszterelnök-helyettes, a kambodzsai tagozat elnöke vezette. A bizottság szükségesnek ítélte a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és az egészségügy területén folyó műszaki-gazdasági együttműködés mielőbbi megvalósítását.

A tárgyaló felek megállapították: a két ország közötti árucsere-forgalom a bérmunkaszerződések és termelési kooperációs együttműködések létrehozásával tovább bővíthető. Az ülésszakon a központi tervező szervek képviselői megvitatták a gazdasági kapcsolatok fejlesztésének néhány konkrét tennivalóját, s meghatározták az ezek megvalósításához szükséges feladatokat.

Az Elnöki Tanács Tolnay Klári kétszeres Kossuth-díjas színművésznek, a Magyar Népköztársaság kiváló művészének kiemelkedő művészi munkássága elismeréseként a Magyar Népköztársaság Zászlórendjét adományozta. A kitüntetést a Parlamentben Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke adta át.

A nap folyamán Chan Sy kormányfő megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén. Este a kambodzsai miniszterelnök és a küldöttség tagjai a Budai Vigadóban megtekintették az Állami Népi Együttes műsorát.

A genfi leszerelési értekezleten a nyugati kormányok küldöttségei elvetették a semleges és el nem kötelezett országok csoportjának két építő szellemű javaslatát, amelyekkel igyekeztek kimozdítani a holtpontról az atomháború megelőzését és az atomfegyver-kísérletek betiltását célzó megbeszéléseket. Az országcsoport tervezetéket dolgozott ki és terjesztett elő az értekezlet megfelelő kisegítő szerveinek (munkacsoportjainak) mandátumára.

Jobboldali terroristák dinamitos támadást hajtottak végre a nyugat-bejrúti Concorde mozi ellen, ahol Karami miniszterelnök és Valid Dzsumblatt szocialista vezető részvételével nagygyűlést tartottak volna a nemzeti-hazafias erők. A rendezvényt az utolsó pillanatban mondták le. A robbanásnak nincsenek áldozatai, csak anyagi károkat okozott.

A libanoni nemzeti ellenállási front harcosai fegyveres támadást hajtottak végre a dél-libanoni Nabatijéban egy izraeli gépesített járőr ellen. Tel-avivi beismerés szerint két izraeli katona súlyosan megsebesült. A megszállók azzal toroltak meg egy, a dél-libanoni zsoldoshadsereg ellen végrehajtott ellenállási akciót, hogy elrendelték 38 nabatijei kereskedés augusztus közepéig tartó zárva tartását. A boltosokat azzal gyanúsítják, hogy rokonszenveznek az ellenállókkal.

Caspar Weinberger, az Egyesült Államok hadügyminisztere a The Washington Postnak adott interjújában kijelentette: ellenzi azt, hogy a Szovjetunióval Bécsben olyan tárgyalásokat kezdjenek, amelyeknek témája csakis az űrfegyverek kiiktatása. „A világon semmi értelmét nem látom, hogy elmenjünk a bécsi tárgyalásokra, ha csak erről az egy kérdésről tárgyalunk" - jelentette ki a hadügyminiszter. Weinberger aláhúzta azt az amerikai álláspontot, amely szerint a műholdellenes' és általában a világűrbe telepített fegyverekről folyó tárgyalásokat a rakétatárgyalásokkal kell összekapcsolni.

A Pentagon egyébként, mint közölték, folytatja korábban elhatározott, műholdelhárító fegyver kifejlesztésére irányuló kísérletének előkészítését. A washingtoni Védelmi Információs Központ - a kormánytól független, intézmény - megállapítása szerint az amerikai kísérletsorozat folytatása az eddigiekhez képest nagymértékben bonyolítaná az ellenőrzés lehetőségét és aláásná a nemzetközi biztonságot.

július 28.

A kambodzsai párt- és kormányküldöttség - amely Chan Synek, a Kambodzsai Népi Forradalmi Párt KB Politikai Bizottsága tagjának, a Kambodzsai Népköztársaság Minisztertanácsa elnökének vezetésével hivatalos, baráti látogatáson tartózkodik hazánkban - délelőtt a csillebérci vezetőképző és úttörőtáborba látogatott. A vendégeket - akiknek kíséretében volt Hetényi István pénzügyminiszter, Nagy Gábor külügyminiszter-helyettes és Karsai Lajos, a Magyar Népköztársaság Phnom Penh-i nagykövete - Baller Károly, az úttörőváros vezetője köszöntötte, majd tájékoztatta a 137 hektáron elterülő, immár a 37. nyáron pajtásokat fogadó tábor történetéről, életéről.

Délután Chan Sy és a küldöttség tagjai a Budai Várpalota nevezetességeivel ismerkedtek. A Magyar Nemzeti Galériában Csorba Géza főigazgató-helyettes kalauzolta a vendégeket a 120 festményt bemutató Munkácsy-kiállításon és a régi metszetek alapján újonnan restaurált gótikus szárnyas oltárokat felsorakoztató tárlaton. A Budapesti Történeti Múzeumban Székely György főigazgató a középkori Buda királyi várpalotájával és gótikus szobraival ismertette meg a vendégeket.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_chan_sy_budai_var.jpgChan Sy és kísérete a Várban

A Munkásmozgalmi Múzeum volt a látogatás következő állomása. A kambodzsai kormányfő Szikossy Ferenc főigazgató-helyettes segítségével követhette nyomon a magyar munkásmozgalom történetét 1919-től napjainkig bemutató tárlatot. Chan Sy érdeklődéssel tekintette meg az egykori mozgalmi életet felelevenítő fotókat, a munkásélet hétköznapjairól tudósító korabeli berendezési tárgyakat, öltözékeket, valamint azokat az archív felvételeket, amelyek a szocializmust építő Magyarország utóbbi évtizedeiben készültek. A városnéző program végén a vendégek a Halászbástyáról gyönyörködtek Budapest panorámájában.

Befejezéséhez közeledik a hat szovjet űrhajós közös munkája a Szojuz-T-11-Szaljut-7-Szojuz-T-12 űrállomáson. Vlagyimir Dzsanibekov parancsnok, Szvetlana Szavickaja fedélzeti mérnök és Igor Volk kutatóűrhajós, akik július 19 óta dolgoznak Leonyid Kizimmel, Vlagyimir Szolovjovval és Oleg Atykovval, az űrállomás mostani „állandó” legénységével az állomáson, szombati munkanapjukon elvégezték a munkatervükben szereplő tudományos és műszaki kísérletek befejező szakaszát. A munkálatok az előzetes terveknek megfelelő ütemben folynak. Az űrhajósok mindannyian egészségesek, közérzetük jó.

A szovjet televízió Vrémja című esti híradóműsora szombaton is, mint a közös űrrepülés minden napján, kapcsolta az űrállomást, Szavickaja elmondta, hogy megkezdték a felkészülést a leszállásra. A szombati tv-közvetítés nem csupán tényekkel szolgált a nézőknek, hanem azt is bizonyította, hogy a közös munka nagyon jó hangulatú volt; mindannyian jó kedvvel dolgoztak. A hat űrhajós - mint mindig - most is gondoskodott egy kis látványosságról; tubusok, mikrofonok és egyéb tárgyak lebegtek a nézők szórakoztatására a súlytalanságban, sőt, az egyik ilyen „szabadjára eresztett” tubus, amelyet Igor Volk ügyesen megpörgetett, a kapcsolás néhány perce alatt folyamatosan pörgött tengelye körül.

Kiemelkedő fontosságúnak mondott látogatásra érkezett Dzsiddába Rasid Karami libanoni miniszterelnök, akit rövid időn belül fogadott Fahd szaúd-arábiai uralkodó. Karami egyrészt az Izrael által megszállt Dél-Libanon politikai úton elérhető felszabadításához, másrészt a romokban heverő ország újjáépítéséhez szeretné megnyerni a befolyásos olajmonarchia támogatását.

Miután a libanoni kormány amerikai közvetítéssel akar tárgyalásokat folytatni az izraeli csapatok kivonásáról, illetve az izraeli határ biztonságának szavatolásáról, Karami felkérte a szaúdi királyt, hogy vesse latba befolyását Washingtonban a közvetítő szerep vállalása végett. Az Egyesült Államok közölte, hogy ilyen szerepet csak a két érdekelt fél együttes kívánságára vállal. Washington szemére vetette továbbá a libanoni kormánynak az amerikai részvétellel megkötött izraeli-libanoni különmegállapodás érvénytelenítését és a Bejrút melletti izraeli összekötő iroda bezárását. Izrael változatlanul ragaszkodik a közvetlen tárgyalások formulájához, s úgy véli, hogy az összekötő iroda bezárása az izraeli megszállás meghosszabbítására vezet.

A mostani dzsiddai Karami-látogatás másik fő célja annak elérése, hogy Szaúd-Arábia elsőként újítsa fel az 1979-es arab csúcsértekezlet által megszavazott kétmilliárd dolláros segély folyósítását. Ebből az összegből csak 400 millió dollárt utaltak át az arab államok.

Sir Geoffrey Howe brit külügyminiszter Pekingben megkezdte hivatalos tárgyalásait kínai kollégájával, Vu Hszüe-csiennel. A megbeszélések fő témája Hongkong jövője. A brit küldöttség szóvivője közölte, hogy - bár nem kötelezték el magukat - szeretnék, ha a tárgyalások eredményt hoznának a kínai fél által előírt határidőre, azaz ez év szeptemberének végére. Pekingiben korábban bejelentették, hogy ellenkező esetben egyoldalúan meghirdetik saját rendezési tervüket, és ahhoz tartják magukat a jövőben. A két ország diplomatái eddig már 19 zárt ajtók mögötti tárgyalási fordulót tartottak a kérdésről tavaly július óta. Megfigyelők szerint brit részről a Peking által felajánlottnál több biztosítékot szeretnének elérni Hongkong önállóságát illetően, miután a gyarmat kínai fennhatóság alá kerül 1997-ben. A brit külügyminiszter előreláthatólag a vasárnapot is Vu Hszüe-csiennel tölti. Hétfőn valószínűleg fogadja őt egy kínai vezető - úgy tudják, Teng Hsziao-ping lesz az.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_sir_geoffrey_howe_vu_hszue_csien.jpgA két külügyminiszter

Egy amerikai SR-71 típusú kémrepülőgép hatolt be a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság légterébe. A nagy sebességgel és nagy magasságban haladó gép az északi országrészek fölött végzett felderítő repülést - jelentette a KCNA koreai hírügynökség. Az amerikaiak e hónapban 26 légi provokációt hajtottak végre a KNDK ellen.

Elhibázottnak nevezte Adolfo Perez Esquivel Nobel-békedíjas argentin személyiség a jobboldali nicaraguai úgynevezett Demokratikus Koordinációnak azt a döntését, hogy nem indul a november 4-i általános választásokon. Perez Esquivel három más Nobel-díjas személyiséggel együtt békehajón érkezett Managuába. Nyilatkozatában irreálisnak minősítette a koordinációnak azt a követelését, hogy a managuai kormány bocsátkozzék tárgyalásokba a washingtoni támogatást élvező fegyveres ellenforradalmi csoportosulásokkal.

Minthogy a koordináció vezetője a héten az Egyesült Államokból tért haza, jól értesült körökben washingtoni sugalmazásra vezetik vissza azt is, hogy a választásokat zsarolásra próbálja felhasználni a kormány ellen. A CIA megítélése szerint a választások megtartása nem szolgálná az Egyesült Államok érdekeit, és ezért az ellenzéket arra biztatja, hogy bojkottálja azokat,

Az Egyesült Államok a következő hónapra már kitűzte a kísérletet a műholdelhárító fegyverrel, s ezért megpróbál kitérni a válasz elől azokra a szovjet kezdeményezésekre, amelyek moratóriumra hívnak fel, sőt az űrfegyverzet kifejlesztéséről való általános lemondást javasolják. A TASZSZ szovjet hírügynökség így kommentálja Larry Speakes amerikai elnöki szóvivő pénteki nyilatkozatát, amellyel az aznapi moszkvai állásfoglalásokra válaszolt. Ezek rámutattak, hogy a washingtoni kormányzat magatartása lehetetlenné teszi a Szovjetunió által a világűr fegyvermentesítéséről szeptemberre Bécsbe javasolt tárgyalások megkezdését. A Fehér Ház szóvivője azt állította, hogy az Egyesült Államok elfogadta a szovjet indítványt, és „nem támaszt előfeltételeket”. Ugyanakkor hangsúlyozta azonban, hogy Washington a bécsi tárgyalásokon mindenképpen fel kívánja vetni a meglevő támadó nukleáris fegyverek kérdését is, amit megfigyelők úgy értelmeznek, hogy az Egyesült Államok változatlanul ragaszkodik a saját hibájából megszakadt genfi tárgyalások és a bécsi párbeszéd összekapcsolásához.

Negyvenöt afrikai ország olimpiai bizottságát tömörítő szövetség kétnapos rendkívüli tanácskozást kezdett Los Angelesben a Dél-afrikai Köztársasággal szembeni sportkapcsolatokról. A jelenlevő Juan Antonio Samaranch, a NOB elnöke hangoztatta: a NOB támogatja az afrikai országok erőfeszítéseit Dél-Afrika elszigetelésére.

július 29.

Chan Sy, aki vasárnap a Dunakanyarban kulturális programon vett részt, és találkozott a Kambodzsai-Magyar Barátság Gyermekváros építésében részt vett KISZ-es fiatalok képviselőivel, hivatalos látogatását befejezve, néhány napig még hazánkban marad. A vendég felkeresi Hajdú-Bihar megyét, ahol ipari, mezőgazdasági üzemek és kulturális intézmények életét, munkáját tanulmányozza.

Vlagyimir Dzsanibekov parancsnak, Szvetlana Szavickaja fedélzeti mérnök és Igor Volk kutatóűrhajós délután, moszkvai idő szerint 16 óra 55. perckor a kazahsztáni Dzseszkazgan várostól 140 kilométerre délkeletre földet ért a Szojuz T-12 űrhajó leszállóegységével. A július 17-én indult látogató expedíció tagjai sikerrel elvégezték a rájuk bízott feladatokat, egészségi állapotuk és közérzetük jó. A Szaljut 7-Szojuz T-11 űrállomáson a munkát folytatja a február 8-án indult három űrhajós: Leonyid Kizim, Vlagyimir Szolovjov és Oleg Atykov.

A Legfelsőbb Tanács Elnökségének rendelete értelmében Szvetlana Szavickaja űrhajóst, a Szovjetunió Hősét, aki ezúttal másodszor vett részt űrexpedícióban - Lenin-renddel, s immár a második aranycsillaggal tüntették ki munkájáért. Igor Volk, aki most első ízben járt a világűrben, a Szovjetunió Hőse kitüntetést s a Lenin-rendet, továbbá az azzal járó aranycsillagot érdemelte ki. Vlagyimir Dzsanibekov, aki immár negyedszer járt a világűrben, s a Szovjetunió kétszeres hőse, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének rendeleté értelmében a Lenin-rendben részesült.

Légi kalózok kerítették hatalmukba a venezuelai légitársaság DC-9-es típusú, a venezuelai főváros, Caracas és a Holland-Antillákhoz tartozó Curacao-sziget között közlekedő utasszállító repülőgépét. Az eltérített gép - nyolcvankét utassal és ötfőnyi személyzettel - először Trinidad és Tobago fővárosába, majd Aruba-szigetre repült. Venezuelai rádiójelentések szerint a DC-9-es egyik pilótája közölte, hogy lövöldözés tört ki a repülőgépen, és a személyzet egyik tagja súlyosan megsebesült. A gépeltérítők - számuk és kilétük egyelőre még nem tisztázott - Arubában ötmillió dollárt és egy helikoptert követeltek. Egyes értesülések szerint a géprablók Európába szeretnék továbbvinni a repülőgépet.

Nicaraguában az FDN elnevezésű ellenforradalmi szervezet mintegy 300 tagja vesztette életét, illetve sebesült meg a sandinista hadsereg által végrehajtott tisztogató akciókban a hondurasi határ mentén. A Jinotega megyébe telepített ellenforradalmár-táborra mért csapásról Managuában Humberto Ortega nicaraguai nemzetvédelmi miniszter közölt részleteket. Ortega közölte, hogy az ellenforradalmárok támadásokat intéznek az ország északi részének gazdasági létesítményei és települései ellen, igyekeznek akadályozni a választási előkészületeket.

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban nyitották meg Los Angelesben a XXIII. Nyári Olimpiai Játékokat. Az ünnepséget a Coliseum Stadionban tartották, amely 1932-ben már egyszer színhelye volt olimpiai játékok versenyeinek. 139 ország sportolói vonultak be a stadion küzdőterére. Az olimpiai fáklyával az 1936. évi olimpia négyszeres győztesének: Jesse Owensnek az unokája érkezett a Coliseumba, majd Rafer Johnson, az 1960. évi római olimpia tízpróba bajnoka lobbantotta fel a lángot. Az olimpiai játékokat Ronald Reagan, az Egyesült Államok elnöke nyitotta meg. A csapatok elvonulása után megkezdődött az olimpia, amelynek kéthetes tartama alatt 23 sportágban 221 bajnoki címért küzdenek a sportolók.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_los_angelesi_olimpiai_jatekok_megnyito.jpgJelenetek a megnyitó ünnepségről

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_los_angelesi_olimpiai_jatekok_ronald_reagan_juan_antonio_samaranch.jpgReagan és Samaranch elnökök a díszpáholyban, nyilvánvalóan golyóálló üveg mögött

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_los_angelesi_olimpiai_jatekok_edwin_moses.jpgEdwin Moses az olimpiai eskü szövegét mondja

Connie Carpenter-Phinney 27 éves amerikai versenyzőnő, világbajnok, többszörös amerikai bajnok nyerte a Los Angeles-i olimpia első aranyérmét, a 70 km-es pői országúti kerékpáros versenyen. Ez a szám első ízben szerepel az olimpia műsorán.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_los_angelesi_olimpiai_jatekok_connie_carpenter_phinney.jpgAz első bajnok: Connie Carpenter-Phinney

Az úszóversenyeken az ausztrál Peter Evans a 100 m-es férfi mellúszásban felállította az első olimpiai csúcsot, 1:02.87 perces idővel. A korábbi rekordot az amerikai John Hencken érte el, Montrealban 1:03.11 perccel. Ez a csúcs azonban nem sokáig élt, mert nem sokkal később az amerikai John Moffet Evanst is felülmúlta, 1:02.16 perccel. A 200 méteres férfi gyorsúszásban olimpiai bajnok lett Michael Gross (NSZK) 1:47.44 perces új világcsúccsal.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_los_angelesi_olimpiai_jatekok_peter_evans_john_moffet.jpgAz első csúcsjavítók: Peter Ewans és John Moffet

A labdarúgó torna küzdelmei az A- és a D-csoport teljes első fordulójával kezdődtek meg. Mindjárt megszületett a nagy meglepetés: az Európa-bajnok Franciaország - igaz, természetesen Platiniék nélkül - pontot veszített Katarral szemben. Eredmények: Annapolis: Franciaország-Katar 2:2 (1:0), Cambridge: Chile-Norvégia 0:0 (mindkettő A-csoport). Pasadena: Olaszország-Egyiptom 1:0 (0:0), Stanford: Egyesült Államok-Costa Rica 3:0 (2:0) (D-csoport).

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_los_angelesi_olimpiai_jatekok_franciaorszag_katar_thouvenel.jpgA francia Jean-Christophe Thouvenelnek meggyűlt a baja az ázsiai védőkkel

Humor:idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_reklam_3.jpg

Kékfény:
Családi tragédia történt Mosonmagyaróvárnál, a Mosoni-Dunán. Egy baráti társaság csónakkal akart leevezni Győrig. A társasághoz tartozó Schmidt László 37 éves lábatlani lakos feleségével és kilencéves, Rita nevű gyermekükkel előbb indult útnak. Mosonmagyaróvárnál a folyó medrét duzzasztómű zárja el. A csónakok ezt egy csatornán át megkerülhetik. A szerencsétlenül járt család szabálytalanul a duzzasztón haladt tovább, a csónak felborult, és mindhárman a vízbe fulladtak.

Áttért az úttest bal oldalára motorkerékpárjával Pannonhalmán Tóth Márton 19 éves helyi nehézgépkezelő, és nekiütközött egy munkagépnek. A motorkerékpáros a kórházban meghalt. Az eddigi vizsgálat szerint Tóth Márton bukósisak nélkül, figyelmetlenül vezetett.

Szerda délelőtt ítéletet hirdetett a Debreceni Városi Bíróság a múlt év szeptember 14-én Grazban bekövetkezett halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset ügyében. Mint annak idején több ízben is tudósítottunk róla, a Medicor debreceni gyárának dolgozóit szállító autóbusz Ausztriában szakadékba zuhant, és a baleset következtében tízenöten meghaltak. 1983. szeptember 9-től Ibusz-társasúton vettek részt a Medicor debreceni dolgozói Ausztriában. Szeptember 14-én reggel 8 órakor indultak vissza Magyarországra. Ekkor mintegy nyolc kilométer megtétele után egy megközelítőleg négy kilométer hosszú 7-9 százalék meredekségű lejtőn haladtak. A gépkocsivezető 4-es sebességbe kapcsolt, és a busz felgyorsult. Tiba János ekkor megpróbált fékezni, ám azt tapasztalta, hogy a fék hatástalan. A fékbetétek ugyanis a sok használattól felforrósodtak. Ezt az utasok is észrevették, s kérdezgették a sofőrt, mi történt. Majd azt a tanácsot adták neki, hogy lassítson, de ez nem sikerült, sőt az is kiderült, hogy a kézifék sem fog. Egy rendkívül éles hajtűkanyarban aztán a körülbelül 80 kilométeres sebességgel haladó busz a korlátot áttörve a szakadékba zuhant. Tizenhármán a helyszínen meghaltak, ketten kórházba szállítás után vesztették életüket. Harmincán súlyosan, egy utas könnyebben sérült.

A vizsgálatok szerint a harmincéves Tiba János 1976 óta hivatásos sofőr, több mint félmillió kilométert vezetett eddig balesetmentesen. A korábbi útjai során mindig megfontoltan, az útviszonyoknak megfelelően vezette járművét. Az ausztriai út előtt a busz teljes fékrendszerét ki kellett cserélni, amit nem szakműhelyben, hanem a gyárban a szerelők végeztek el. Itt nem állt rendelkezésre a javítás utón a fékbeméréshez megfelelő műszer, s fékpad híján, a gépkocsivezető csak sima fékpróbát végzett a gyár udvarán. Tiba már ekkor tapasztalta, hogy a fékrendszer nem működik tökéletesen, a gyár vezetőinek mégis azt jelentette, hogy a buszon minden rendben van. Már odautazáskor észlelték az utasok, hogy az egyik hátsó kerékdob tűzforró, és ezt közölték is a sofőrrel. Ő erre azt mondta, hogy ez a hegyi közlekedés velejárója. A szakértői vélemény szerint eredetileg is csupán 30 százalékos hatásfokú lehetett a fék, és a sofőr vezetéstechnikai hibát is elkövetett a veszélyes úton, amikor a túl magas 4-es sebesség használatát választotta. A sebességváltó kar állása, melyet a baleset után gondosan rögzítettek. ezt egyértelműen alátámasztotta. A bíróság az autóbusz vezetőjét, Tiba Jánost halálos tömegszerencsétlenségét eredményező közúti baleset gondatlan okozása vétségében és különösen nagy kárt okozó gondatlan rongálásban találta bűnösnek, és a bizonyítékok alapján hétévi fogházra, mellékbüntetésül ötévi közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

Közlemények:
A Duna alacsony vízállása miatt hétfőtől bizonytalan ideig nem állnak meg Szentendre belvárosi hajóállomásán a menetrend szerint arra közlekedő hajók - értesíti utazóközönségét a Mahart.

Jelentkezni lehet a Ganz-Mávag Művelődési Központ 3 éves, érettségire előkészítő dolgozók esti gimnáziumába, amely szeptembertől várja új hallgatóit. A gimnázium előnyös feltételeket biztosít a B emelt szintű szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkezők továbbtanulásához. Beiratkozás: Ganz-Mávag Művelődési Központ, Budapest VIII., Golgota utca 3. Telefon: 137-840. Megközelíthető: 23-as villamossal, 99-es autóbusszal.

Elveszett a Fővárosi Vidám Park anyagbeszerzés V. 1146 Bp. Állatkerti krt. 14-16. MNB 209-21200 feliratú bélyegzője, valamint a K 688336, K 638386, K 638387 sorszámú elszámolási utalványok. Használatuk 1984. július 26-tóa érvénytelen.

Találkozót szervez az 1974-ben a Kaffka Margit Gimnáziuim 4/B osztályában érettségizettek részére szeptember közepére Uzsoki Zsuzsa édesanyja, dr. Bajusz Rezsőmé. Cím: Bp., Sodrás u. 12. 1026. Telefon: 164-022.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_allasajanlat_3.jpg

Divat: Itt a nyár, a sorton a sor
A nyári ruhatár nélkülözhetetlen darabja a sort. Nyaraláskor, kiránduláskor a leggyakrabban viselt holmi. Praktikusságát bizonyítja, hogy alig fiatalabb rokonánál, a nadrágnál. Igaz, hosszúsága, díszítési módja időről időre változik. Kezdetben térd fölött végződött, hajtóka díszítette, csípőbőségét apró hajtások biztosították. Nőies, csinos viselet volt, amihez hajdan lágy esésű blúzokat hordtak anyáink. Az új divat éppoly sokat enged láttatni a női formákból, mint elődei, csupán anyaga, fazonja, díszítésé változott. Készülhet hajtókával, vagy oldalt mélyen felvágva. Vászonból, jerseyből, frottírból egyaránt viselhetik a nők. Minden hosszúság divat. Képes összeállításunkból leolvashatják az idei divatjegyeket, szabásvonalakat. Természetesen egy-egy modell kiválasztásánál figyelembe kell venni az évek és a kilók számát...idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_divat_5.jpg

Telnek a gabonamagtárak:
Ezen a héten aratási nagyüzem volt a földeken. Az őszi árpát betakarították, a kombájnok nagy erővel dolgoztak a búzatáblákon. Hozzávetőleg a búza kétharmadát lehozták már a földekről.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_ottevenyi_termeloszovetkezet.jpgDolgoznak a gépek az öttevényi tsz földjén

Új sörgyár Martfűn:
Martfű határában 29 taggazdaság összefogásával szövetkezeti sörgyár épül, ahol osztrák licenc alapján évenként 250 ezer hektoliter sört készítenek a jövő év közepétől. Az üzemi épületek már állnak és csak a belső szakipari szerelések vannak hátra.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_martfui_sorgyar.jpgAz érlelőtartályok már állnak

Több téglát, cserepet gyártanak - mégis kevés:
A termelés növekedése és az import ellenére még mindig kevesebb a tégla és tetőfedő cserép a szükségesnél. Az elmúlt hónapokban tovább élénkült a lakosság építési kedve. A tavalyinál ugyan 4850-nel kevesebb családi ház építésébe fogtak az első félévben, de 6586-ot fejeztek be. (1983 első félévében 5247 családi ház készült el.) Számottevően növekedett a folyamatban levő építkezések száma is. Jelenleg 48 ezer 617 családi házon dolgoznak, tavaly ez a szám 40 995 volt. Az egyéb megkezdett magánépítkezés is több; tavaly 23 826, az idén 26 181 társasház építését kezdték el, vagyis 2355-tel többet az elmúlt évinél. Ezzel magyarázható, hogy miközben téglából 58 millióval, tetőcserépből 418 ezer négyzetméterrel, vasbeton födémgerendából mintegy 900 ezer méterrel termeltek többet a megelőző évinél, még mindig hiányos az ellátás. Az építőanyag-iparban több teljesítőképesség-bővítő, termékkorszerűsítő beruházás folyik. A kazincbarcikai és a visontai gázbetongyár jövő évi belépésével, valamint a már ebben az esztendőben rendelkezésre álló hőszigetelő falazóanyagok révén 1985 második felétől kezdve évente 51 ezer 300, átlagosan 100 négyzetméter alapterületű családi házhoz elegendő energiatakarékos falazóanyagot állítanak elő.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_beton_es_vasbetonipari_muvek_szolnoki_gyara.jpgA Beton- és Vasbetonipari Művek szolnoki gyárában évről évre növelik a betonelemek gyártását. Felvételünk a betongyárban készült

Fejlődő állattartás Győr-Sopron megyében:
Ötszáztíz férőhelyes korszerű, szabadtartási szarvasmarha istállót alakítanak ki a mosonmagyaróvári Duna menti téesz 2. számú majorjában az 1. számú főközlekedési út mellett. A munkálatok az év végére fejeződnek be, a kivitelezést a téesz építőbrigádja végzi.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_mosonmagyarovari_duna_tsz.jpgA siló vasbetonszerelése látható

Válltöméskészítő üzem Andráshidán:
Különleges konfekcióipari kiegészítő üzemet létesített a Zalaegerszegi Állami Gazdaság az andráshidai központjában. A konfekcióiparban a szépen formázott váll nemcsak a férfiöltönyöknél fontos, hanem seregnyi más terméknél is. Régóta gond volt már a hazai konfekcióipar ellátása válltömésekkel. A Hungarotex régi kellékszállítója a holland Bara cég, tőlük vették meg a know-how-t, ezenfelül a külföldi cég vállalta a betanítást és a gyártásszervezést. Tizenkétmillió forintba került a csarnok és berendezése, s ehhez járult hozzá a MODEX Külkereskedelmi Vállalat, a Zalaegerszegi Ruhagyár, a Vörös Október Férfiruhagyár, a Szombathelyi Styl Ruházati Vállalat és a Hungarotex. Évente kétmillió pár válltöméspárnát készítenek, amelyek egy részét a holland cég visszavásárolja. Ez egyúttal garancia a minőségre is.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_andrashidai_valltomesgyar.jpgKészül a válltöméspárna

Vízszerelvények:
A Gábor Áron Gépgyár munkáskollektívája az első félév export árbevételi tervét száz százalékra teljesíti. Ausztria és az NSZK részére vízszerelvény-öntvényeket, a KGST-országok részére pedig mosodai berendezéseket - különböző nagyságú mosógépeket és centrifugákat - szállítanak.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_gabor_aron_gepgyar.jpgEzzel a nagymosodai mosógéppel egyszerre ötvén kg ruhát lehet kimosni

Lovas szolgálat Budapesten:
A főváros új színfoltja a BRFK közbiztonsági parancsnokság lovas szolgálata. Amerre csak elhaladnak az autók között, mindenhol felfigyelnek a lovas rendőrökre. Egy-egy pihenő alkalmából pedig körbeveszik őket a járókelők. A BRFK illetékeseinek nem titkolt célja, hogy a szolgálat újbóli megjelenésével tovább javítsák a kerületek közbiztonságát. Ezek a rendfenntartók ugyanúgy ellenőriznek, intézkednek, mint többi társaik. Évtizedekkel ezelőtt a motorizálódás fejlődése, elterjedése kiszorította a városközpontból a lovas rendőröket, a peremkerületekben azonban továbbra is járőröztek. Ez év májusától a Népligetben, a Városligetben és a Margitszigeten találkozhattunk legtöbbször a lovas szolgálat tagjaival. A BRFK közbiztonsági parancsnokságától megtudtuk, hogy a bokros, bozótos területeken az esti, éjszakai órákban elharapóztak a vadkempingezők. Emiatt is és biztonsági okokból is szükségessé vált az újfajta járőrszolgálat. Ezekre a területekre gépkocsival nehezen vagy egyáltalán nem tudtak behajtani a rendőrök. A Margitsziget Duna-parti részén pedig a lovasok egyszerű jelenléte is megakadályozza a tiltott fürdőzést: azonnal intézkednek a közbiztonságot sértő esetek láttán. Az URH rádióval ellátott járőrök a központi ügyelettel tartanak fenn kapcsolatot. A nagyobb tömegrendezvényeken is segítik majd a rendezők munkáját; a peremkerületekben pedig továbbra is óvják a társadalmi tulajdont.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_lovasrendor.jpgJárőrözés a Pozsonyi úton

Nemzetközi úttörőtábor Csillebércen:
A béke, a barátság, a nemzetközi összefogás nagyszerűségét, kicsi és nagy számára egyforma fontosságát hirdeti a Csillebércen idén már harminchetedik alkalommal megrendezett nemzetközi úttörőtábor. Huszonhárom országból harminchárom gyermekdelegáció tölti itt félezer magyar úttörő társaságában a nyár napjait. A gyerekek a táborozás sokszínű programjában ismerkednek egymás életével, kultúrájával, munkájával. A közéleti személyiségekkel tartott találkozókon, az ország különböző megyéibe szervezett látogatásokon a házigazdák képet igyekeznek adni a szocialista országok béketörekvéseiről, politikájáról, szociális és gazdasági eredményeiről. A külföldi gyerekek Csillebércről a magyar tenger partjára utaznak majd; augusztus első tíz napját Zánkán, az úttörővárosban töltik.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_csilleberci_uttorotabor.jpgHamisítatlan afrikai dob készül Csillebércen

Fertődi kapufelújítás:
A Műemléki Felügyelőség szakembereinek jóvoltából megújul a fertődi kastély kertjének kovácsoltvas óriás kapuja. A remekművet ősszel már eredeti állapotában tekinthetik meg a látogatók.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_fertodi_kastely.jpgDolgoznak a mesteremberek

A munkásművelődésnek:
Szekszárdon új művelődési házat avattak. Az intézményt a volt szakszervezeti székházból alakították át. Az átalakítás után helyet kapott egy 10 000 kötetes könyvtár, egy kiállítóterem, három klubszoba és egy presszó.

Változást hoz az életbe...
Jó ütemben folynak a munkálatok az Észak-Déli metróvonal Élmunkás tértől Árpád hídig terjedő szakaszán. A vonalalagútban már az elektromos kábeleket szerelik a szakemberek.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_eszak_deli_metro.jpg

„Rossz hír” - diákoknak:
Ez mind, mind... tankönyv. A debreceni Alföldi Nyomdában az 1984-1985-ös tanévre összesen 4 millió tankönyvet nyomtattak. Szóval tankönyv lesz bőven...
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_tankonyv.jpg

Autós kölcsönzőbolt Sopronban:
Új üzletet nyitottak meg a napokban Sopron belvárosában. A több mint kétszáz éves műemléképület elhanyagoltsága már régóta bántotta a soproni lokálpatrióták szemét, ez ideig azonban nem volt lehetőség az épület felújítására. Jókor jött hát az Autótechnika személygépkocsialkatrész-kereskedelmi vállalat kezdeményezése, miszerint - összefogva a METALON soproni Vas- és Járműipari Szövetkezettel - egy újszerű kezdeményezés színhelyéül választották ki a Lenin körút 67. szám alatti házat. A város hangulatába illő, szépen felújított épületben autósboltot nyitottak. A közös üzemeltetésű üzlet nemcsak abban tér el hasonló társaitól, hogy polcain a Lada-, Wartburg- és Trabant-alkatrészek mellett jól megférnek a gyermekjátékok, s a kiszolgálópult előtti térben állandó redőnybemutatót rendeztek be, ahol mindjárt vásárolhat is az érdeklődő, de szolgáltatásaikban is: itt ugyanis „kölcsöncsomagof’ kaphat a külföldre utazó, amely tartalmazza a hosszú úton leggyakrabban előforduló hibák kijavításához szükséges alapvető alkatrészeket.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_soproni_autosbolt.jpgAz első vásárlók egyike

IKR-raktár Kecskeméten:
Új raktárát épít Kecskeméten a bábolnai Iparszérű Kukoricatermelési Rendszer. A mintegy 11 millió forintos beruházás kivitelezője a kecskeméti Magyar-Szovjet Barátság Termelőszövetkezet. A tervek szerint augusztus elején költöznek az új raktárközpontba, ahol több tízmillió forint értékű alkatrészt tárolnak majd a termelési rendszer gépeihez. Négy megye mezőgazdasági nagyüzemeit szolgálják ki a kecskeméti raktárból. A Bács-Kiskun megyei gazdaságok eddig sem panaszkodtak az alkatrészellátásra, de az új raktárközpont átadásától az ellátás további javulását várják.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_ikr_kecskemet.jpgSzerelik az állványokat az IKR kecskeméti raktárában

Új épület Győrött:
Nemsokára elkészül Győrött az Aradi vértanúk útja és a Bajcsy-Zsilinszky utca sarkán levő épület. A földszinten a Centrum Áruház, az udvari szárnyban a Győr-Sopron megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat irodái kapnak helyet. Az augusztus végi átadáskor 24 lakástulajdonos is beköltözhet a szép épületbe.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_gyori_epulo_haz.jpgEzen a képen nem látszik, de zajlanak az utolsó simítások

A Magyar Televízió műsorán: Szegedi Körzeti Stúdió
A városba látogatókat kalauzoló útikönyv a látványosságok között még nem tünteti fel a Magyar Televízió Szegedi Stúdiójának új székházát, pedig az a városképbe illő arányaival, ötletesen kiképzett homlokzatával figyelmet érdemel. A régebben Úttörőházként működött épületet, a mellékomponált három szintes stúdióházzal Rantal János tervező építész varázsolta korszerűvé. Havonta egyszer Szegedről a szlovák és román nemzeti kisebbségé a képernyő. A Nasa Obrazovkát és az Ecranul Nostrut a szegedi televízió munkatársai szerkesztik.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_szegedi_korzeti_studio_1.jpgAdáspróba. Olajos Csongor szerkesztő-riporter

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_szegedi_korzeti_studio_2.jpgBalogh László kameraman és Regős Sándor stúdióvezető

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_szegedi_korzeti_studio_3.jpgA díszletműhelyben Mráz János díszlettervező

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_szegedi_korzeti_studio_4.jpgAdásban a Kincskereső című műsor. A képernyőn Takács Kati

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_mozi.jpg

Színházi bemutató: Baal. Bertold Brecht drámája a Boglárlellei Nyári Színház bemutatóján

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_helyei_laszlo_vajda_laszlo.jpgHelyey László és Vajda László a Baalban

Magyar könnyűzene:
A 31. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Koncz-Szenes: Jaj, de jó, hogy voltál (Kovács Kati), 2. Presser-Sztevanovity D. Fiúk a térről (Katona Klári), 3. Máté-S. Nagy: Most élsz (Máté Péter).

Az előadók között: 1. Lerch-Demjén-VMR: Kínai lány (V'Moto-Rock), 2. Pethő-Seres-Molnár: Róma (Satöbbi), 3. Presser: Kinn is vagyok, benn is vagyok (Locomotív GT).

Fonográf:
A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat törökbálinti stúdiójában készül új lemezfelvételére, több éves szünet után, a Fonográf-együttes. A nagylemez előreláthatólag ősszel jelenik meg.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_fonograf.jpg

Flipper Öcsi és a többiek:
Jól megszervezte a Dolly Roll zenés-táncos csapatának hazai turnéját az Országos Rendező Iroda: ezúttal nem takarékoskodtak sem a technikával, sem a jelmezekkel - nagyszerűen kiállított show műsorral lepték meg a közönséget. Tegyük hozzá: szép számú közönséget, mert manapság egy koncerten 1650 fizető néző nem kis dolog... S a Dolly Roll zenészei igyekeztek meghálálni az érdeklődést, másfél órán át önfeledten vidámkodtak a szabadidő központ egyre bővülő színpadán. A kellemesség kategóriájába tartozó produkció kétségkívül sikert aratott. Dolly művésznő bemutatta, hogy nem csak énekelni, hanem rokizni is tud. Flipper Öcsi bírta szusszal, a formás lábú görlök sem kímélték magukat. Az ötvenes évek rock and roll zenéjét, az akkori fiatalság őrjöngésének tárgyát csempészték egy kis időre vissza, s erre a mai tinik vevőknek bizonyultak. Olajozottan gördült a műsor, illesse dicséret a technikusokat a kiváló keverésért, hangminőségért. Kápráztatta a szemeket a sokféle színes fénysugár, megspékelve némi működdel, s a szokásos esőcseppekkel.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_dolly_roll_1.jpgZenés mese, csinos görlökkel

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_dolly_roll_2.jpgA zenés-táncos csapat lelke Dolly. Szimpatikus egyéniségével meghódítja közönségét

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_dolly_roll_3.jpgLátványos, mozgalmas színpadkép, értő profik közreműködésével

Lord videofelvétel:
Ausztriában vendégeskedett néhány napig a szombathelyi Lord együttes. Az oberschützeni (Felsőlövő) Sica Sound Music hang- és videostúdióban szalagra rögzítették új számaikat. A hangfelvétel kiválóan sikerült. Erről a rádió hallgatói is meggyőződhetnek majd augusztus 5-én, amikor is a kulturális magazinban felcsendülnek a Lord-nóták. Egyúttal videofelvétel is készült Ausztriában - ezt a televízió sugározza majd. Az együttesben tagcsere történt, Nádas Károly (Pepsi) letette a dobverőket, helyére Hollósi László lépett.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_lord_egyuttes.jpgA Lord tagjai a felsőlövői kép- és hangstúdióban

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat még mindig (immáron negyedik hete) Prince When Doves Cry-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét Nik Kershaw I Won't Let The Sun Go Down On Me című számai vezetik.

A héten olyan előadók jelentkeztek új albummal, mint a Metallica (Ride The Lighting) és a Rolling Stones (Rewind 1971-1984).

Az Ifjúsági Barátság-versenyen kedden tartották a csoportmérkőzések záró fordulóját. A magyar csapat ezúttal Balassagyarmaton, 1500 néző előtt lépett pályára, és végig fölényben játszva, jó teljesítménnyel 2:0 (0:0) arányban legyőzte a lengyel együttest (a gólokat Vincze és Jónás szerezte). Ezzel a magyar válogatott csoportelsőként jutott a legjobb négy közé.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_ibv_magyarorszag_lengyelorszag.jpg

Szerdán újabb előkészületi mérkőzést játszott az NSZK-ban edzőtáborozó magyar labdarúgó-válogatott, s Stuttgarter Kickers ellen 5:1 (2:1) arányú győzelmet aratott. Az összeállítás ez volt: Disztl P. - Sallai, Róth (Disztl L.), Garaba, Varga - Hannich, Nagy, (Csuhay), Détári (Csongrádi) - Bodonyi, Dajka (Mészáros), Hajszán (Esterházy). Mezey György szövetségi kapitány elmondta, hogy a második ligás stuttgarti együttes kemény ellenfélnek bizonyult, a szünet után azonban - nagy közönségsikert arató játékkal - Bodonyi és társai felőrölték a házigazdák ellenállását.

Az NB I-es csapatok is folyamatosan játsszák felkészülési mérkőzéseiket. Szerdán Tatabányai Bányász-Arisz Szaloniki (görög) 3:3 (3:1). Tatabánya, 200 néző. A hazai gólokat Plotár, Schmidt és Barabás szerezték. Csepel-CZ Jena (NDK-beli) 0:0. Csepel, Papírgyárpálya, 1000 néző.

Csütörtökön újabb fontos mérkőzést vívott Salgótarjánban a magyar labdarúgó-válogatott az Ifjúsági Barátság-verseny immáron legjobb négy együttese között.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_ibv_magyarorszag_csehszlovakia.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_ibv_magyarorszag_csehszlovakia_tomka_arpad.jpgHalas, a csehszlovákok csatára többször veszélyeztette a magyar kaput. Ezúttal Tomka igyekszik útját állni

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_ibv_magyarorszag_csehszlovakia_horvath.jpgHorváth a csehszlovák védők gyűrűjében...

A másik találkozón a legjobb négy között a Szovjetunió csapata 2:0 (0:0) arányban legyőzte Kuba együttesét. Így a szombati találkozón a magyarok ellen már a döntetlennel is megszerezheti az elsőséget.

Szintén ezen a napon Maichingenben este, edzőtáborozásának utolsó mérkőzésén, a magyar labdarúgó-válogatott a helyi, harmadik ligás csapat ellen 7:2 (3:0) arányban győzött. - Kéthetes kinntartózkodásunk alatt az elénk tűzött célokat teljesítettük - értékelte a túrát már itthon Mezey György szövetségi kapitány. - Nyolc mérkőzést játszottunk, s valamennyit megnyertük. Tizennyolc edzést tartottunk. Most a klubok túrái következnek. A válogatott augusztus 20-án találkozik újra, s két mérkőzést játszik a Népstadionban: 22-én Svájc. 25-én Mexikó az ellenfél. Ezeken az erőpróbákon már VB-szemüvegen keresztül figyelem a jelölteket.

A Bp. Honvéd NSZK-ban túrázó csapata szerdán este Darmstadtban a helyi II. ligás csapat ellen lépett pályára és 2:0 (0:0)-ra kikapott. Az 1000 néző előtt lejátszott mérkőzésen mindkét gólt Emig szerezte. Még a nap eseménye volt: SZEOL AK-Slovan Rimavska Sobota (csehszlovák) 2:0 (1:0). Rimaszombat, 1000 néző. G.: Kun, Gruborovics. Ferencváros-Saliniya (kuvaiti) 7:0 (4:0). Üllői út, 3000 néző. G: Répási (3), Szabadi (2), Pintér, Pölöskei (11-esből).

Megállapodás jött létre a Videoton, a Rába ETO és Burcsa Győző között. E szerint a válogatott középpályás augusztus 1-től ismét a Videoton játékosa lesz. Burcsát három évvel ezelőtt az MLSZ külön engedélyével igazolta a Rába ETO a Videotonból. A kitűnő labdarúgó tehát visszatért kezdeti sikerei színhelyére.

Pénteken a grazi lapok sportrovatában képes tudósítások számoltak be a szenzációs szerződésről: Fekete László, az Újpesti Dózsa csatára az osztrák NB I-es grazi Raika Sturm csapatához szerződött. Mint annak idején Szokolai szerződtetésekor, most is a Vas megyei (rábatótfalui) származású grazi üzletember, a Raika Sturm menedzsere, Gáspár István és természetesen Boldizsár Róbert folytatták a tárgyalásokat az ügyben. Ezúttal is a Balaton mellett, s mint a Kleine Zeitung és a Neue Kronen Zeitung képes riportjaiból kiderül, többször meg is mártóztak a hűs hullámokban - a benentesek szerint főleg azért, hogy a szerződés körül hirtelen forróvá hevült légkört egy kicsit enyhítsék. Időközben ugyanis - mint minden grazi lap megírja - az Újpesti Dózsa csábító ajánlatot kapott az athéni Panathinaikosz csapatától, s már-már úgy látszott, kútba esik a grazi üt. Mivel azonban Fekete csakis Grazba volt hajlandó szerződni, s a család is elsősorban a számunkra közeli, sok vonatkozása, főleg magyar kapcsolatai miatt vonzóbb stájer székváros mellett szavazott.

Pénteki előkészületi mérkőzések: Békéscsabai Előre Spartacus-Wisla Kraków 2:1 (0:1). Békéscsaba, 1000 néző. G: Csanálosi, Kerekes. Zalaegerszegi TE-SW Waltens (osztrák) 3:0 (2:0). Zalaegerszeg, 400 néző. G: Török, Soós és Farkas. A Bp. Honvéd NSZK-ban túrázó labdarúgócsapata 2:0 (2:0)-ra győzött az alsóbb osztályú RSV Würges együttese ellen. Keszthelyi Haladás-Pécsi MSC 2:2 (0:1). Keszthely, 1000 néző. V: Prágai. G: Major, Rácz, ill. Réfi, Dobány.

Az Intertotó Kupában szombaton mindkét magyar csapat hazai pályán szerepelt.

A Videoton, a Göteborg együttesét fogadta, s már eldőlhetett, hogy a fehérváriak elsők lesznek-e a hetedik csoportban. Jelenleg négy pont az előnyük, s ha csak egy pontot szereznék, révbe jutnak. Kovács Ferenc edző gondolkodott az összeállításon, de természetesen számított a válogatott kerettel az NSZK-ban járt játékosaira: a Disztl fivérekre, Csuhayra és Csongrádira. 
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_intertoto_kupa_videoton_ifk_goteborg.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_intertoto_kupa_videoton_ifk_goteborg_carlsson_csongradi.jpgVajon kié lesz a labda? Carlsson és Csongrádi párosjelenete

A csoport másik mérkőzésén: Vitkovice-Linzer ASK 0:0.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_intertoto_kupa_7_csoport_tabella.jpg

Az FTC az utolsó Üllői úti csoportmérkőzését játszotta, ellenfele a Spartak Trnava volt. Vincze Géza, a zöld-fehérék edzője elmondta, hogy eddig valamennyi hazai Intertotó Kupa-mérkőzésükön 10 ezer fölött volt a nézőszám, s remélte, hogy ezúttal sem lesznek kevesebben a lelátón.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_intertoto_kupa_ferencvaros_spartak_trnava.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_intertoto_kupa_ferencvaros_spartak_trnava_tamadas.jpgCsak egy félidőn át volt áttörhetetlen a sötét mezes csehszlovák csapat védelme az Üllői úti Intertotó-mérkőzésen

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_intertoto_kupa_ferencvaros_spartak_trnava_zsinka_janos.jpgZsinka elől ment Opalek a Spartak Trnava kapusa

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_intertoto_kupa_ferencvaros_spartak_trnava_haaz_ferenc.jpgHaaz (fehérben) kísérli meg Brezina szerelését

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_intertoto_kupa_ferencvaros_spartak_trnava_szabadi_laszlo.jpgSzabadi kapura lő

A csoport másik mérkőzésén: FC Zürich-Klagenfurt 2:0.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_intertoto_kupa_9_csoport_tabella.jpg

Salgótarjánban a nemzetközi ifjúsági torna záróakkordján már a magyar-szovjet mérkőzés előtt nyilvánvaló volt, hogy a hazai együttes az elvesztett három pontja miatt még győzelemmel sem érheti utol a szovjet és csehszlovák gárdát, veresége esetén pedig a harmadik helyre sem kerülhet. Az azonban fokozta a becsvágyat, hogy a mezőnyből kiemelkedett és veretlen tornanyertes skalpját esetleg megszerezheti.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_ibv_magyarorszag_szovjetunio.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_ibv_magyarorszag_szovjetunio_vedekezes.jpgA kép önmagáért beszél. Három magyar fiatal támadja a labdát birtokba venni akaró fehér mezes szovjet csatárt...

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_ibv_magyarorszag_szovjetunio_tamadas.jpg...de a vendégek is szívósan védekeztek, egy magyar támadóra több szovjet védő jut

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_ibv_magyarorszag_bronzerem.jpgIBV-bronzérmes ifi csapatunk. Álló sor, balról: Piski edző, Bicskei szövetségi kapitány, Szalma, Kiss F., Horváth A., Mészöly, Tomka, Eszenyi, Krizán, Molnár gyúró, guggolnak: Birta, Potornay, Jónás, Mundi, Vincze, Zvara, Bartus, Petry

Az NSZK-ban edzőtáborozó Ú. Dózsa 9:0-ra nyert az alacsonyabb osztályú, osztrák Altheim csapata ellen. A gólokat Kiss Sándor (2), Kisznyér, Herédi, Kozma, Dékány, Steidl, Supka és Szabó András szerezték. Itthon Dynamo Berlin-Tatabányai Bányász 1:1 (1:0). Tatabánya, 300 néző. G.: Ernst, ill. Emmer.

Vasárnapi mérkőzések: Haladás VSE-Olimpija Ljubljana (jugoszláv) 2:0 (1:0). Szombathely, 3000 néző. G.: Gyurmánczy és Marton. Tatabányai Bányász-AL-Salmiya SC (Kuvait) 1:1 (1:0). Tatabánya. 200 néző. A hazaiak gólját Fejes szerezte.

És akkor lássuk a lényeget, az alsóházban végzett csapatok mérlegét.

9. SZEOL AK
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_9_szeol_ak.jpg

Szegedi kötődésű barátunk megosztotta velünk, hogyan emlékszik vissza a szezonra:
Mit is mondhatnék a 83/84-es szezonról? Életem szezonja volt. Ha előre szaladunk az időben, láttam még két és fél első osztályú bajnokságot (84/85, 90/91 és '99 ősze), vagy kiesés, vagy megszűnés lett a vége. Ebben az évben minden jó volt:
-szuper edző
-vezérek: Kun, Kozma, Orosházi
-feltörekvő tehetségek: Szélpál, Takó, Balogh, Segesvári
-hangulatos stadion, a SZEOL-on 80 méterről próbáltuk átélni a meccseket, a SZVSÉ-n hallottuk a játékosok szuszogását is
-a közönség. Folyamatos teltházak, nagy Hajrá SZEOL-ozások, zsúfolt lelátók
Sajnos a csoda nem folytatódott, így maradt életem szezonja, talán nem is lesz már ennél jobb.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_9_szeol_ak_kozma_zoltan.jpgEgy mérkőzés, amelyen a szegediek közel álltak a bravúrhoz, jobbak voltak ellenfelüknél és nem érdemeltek vereséget. Kozma Zoltán fejeli el  labdát Mörtel elől, Ferencváros-SZEOL AK 3:2

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_9_szeol_ak_kun_lajos.jpgAz egyik legnagyobb szegedi fegyvertény volt a bajnok legyőzése. Kun Lajos a szegediek harmadik gólját lövi, Nagy már nem tud közbeavatkozni, de Tóth próbálkozása is hiábavalónak bizonyul. SZEOL AK-Bp. Honvéd 4:3

10. Pécsi MSC
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_10_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_10_pecsi_msc_roth_antal.jpgA pécsiek szervezetten védekeztek és támadtak, tavaszra fel is javultak. Ez idén ennyire volt elég. A válogatottba bekerült Róth Antal a tatabányai Dombai kapuját veszélyezteti fejjel a 8. fordulóban

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_10_pecsimsc_bodnar_laszlo.jpgBodnár, a Pécsi MSC kapusa, nehéz helyzetben szerzi meg a labdát Boda és Fülöp elől. A 17. fordulóban MTK-VM-PMSC 0:0

11. Csepel
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_11_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_11_csepel_vedekezes.jpgKétségbeesetten védekeznek a csepeliek Angyalföldön, hiába. Vasas-Csepel 3:1

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_11_csepel_dekany_gabor.jpgAmikor még Csepelen sütött a Nap, és nem csak azért, mert még augusztus volt. A Volán-Csepel (2:5) találkozón Dékány a mesterhármasának egyikét szerzi

12. Ferencváros
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_12_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_12_ferencvaros_ebedli_zoltan.jpgA Ferencváros, a gyenge kezdés után parádés játékkal zárta az őszt, a félidei bajnoktól pontot vett el (vagy inkább veszített?) az Üllői úton az utolsó fordulóban. Ha Ebedli egész ősszel úgy játszott volna, mint ezen a mérkőzésen, akkor talán minden másképp alakul a IX. kerületben az egész idényben...

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_12_ferencvaros_kerekes_gyorgy.jpgAz évközben igazolt Kerekes rugdosta a gólokat, rajta semmi nem múlt

13. Haladás
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_13_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_13_haladas_fitos_jozsef.jpgA Haladás bárhol tudott nyerni és bárhol tudott veszíteni. Sok vidéki csapatnak a Budapest tábla megláttán megremeg a lába, mégis a Haladás győzni tudott a Fáy utcában. Fitos József szinte egész évben válogatottra éretten játszott. Kérdés, Mezey György szövetségi kapitány egyszer észreveszi-e

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_13_haladas_hegedus_peter.jpgHegedűsön végig semmi sem múlott, annak ellenére, hogy itt éppen gólt kap a Megyeri úton az Újpesti Dózsa ellen

14. Volán
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_14_volan.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_14_volan_forintos_seres.jpgÖsszel a Volán nagyon fontos pontot rabolt a Dózsától. A Vasastól visszakért és visszakapott Seres indul el a labdával, közelében Forintos helyezkedik

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_14_volan_hamori_gyorgy.jpgNéha bravúrra is futotta a közlekedésiek erejéből. Hámori Májerral küzd a labdáért, Volán-Videoton 3:0

15. Nyíregyháza
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_15_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_15_nyiregyhaza_rabcsak_janos.jpgGyenge a csapat, gyenge a védelem, minden gyenge. De legalább Rabcsákra lehetett számítani. Ferencváros-Nyíregyháza 2:1

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_15_nyiregyhaza_gaspar_cseke.jpgSokszor az is kevés volt, ha a nyírségi védők létszámfölényben voltak. Gáspár és Cséke marad alul Nagy Antallal szemben, Bp. Honvéd-Nyíregyháza 3:0

16. DVTK
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_16_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_16_dvtk_gulyas_olah.jpg7. fordulóban a DVTK értékes pontot szerzett Szegeden.  Gulyás és Oláh némi szerencsével is, de hárítani tudja a hazai akciót

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_16_dvtk_olah_kleninger.jpgSokszor hozott össze a diósgyőri védelem mókás gólokat. A ferencvárosi Koch hiába csak csetlik-botlik Oláh és Kléninger (3) között, a vége csak bekapott gól lett... Ferencváros-DVTK 3:0

A tabellaparádéval folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:

idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr2216613314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2021.07.26. 10:50:37

A Sóstói stadionba kiment 2000 ember.... ki gondolta volna, hogy ugyanennek a csapatnak a meccsein pár hónap múlva a csilláron is lógnak a nézők....

a King Kongot ezen a nyáron a velencei Kertmoziban láttuk

a szomszédunk valahonnan megszerezte vhs-en az olimpia megnyitó műsorát, ha jól emlékszem ott repkedett egy jetpackes ember....
Politikai Bizottsági határozat született arról, hogy a hírközlő szervek mértéktartóan számoljanak be a szocialista blokk nagy része által bojkottált olimpiáról. Amúgy is minimális stábbal készült a televízió az időeltolódás miatt, végül napi egy órás összefoglalókat adtak.

köszönöm, hogy elmondhattam.

maribor_ 2021.07.26. 11:01:27

@Fandor: Az olimpiat minden szinten bojkottaltuk. Es csak a rossz hirek jottek mindenhonnan.

Örömhernyó 2021.07.27. 07:26:52

Ennyi év távlatából csak Vanessa L. Williams leszbizős akt sorozata és a picsanadrágos magyar modellek ütik meg az ingerküszöbömet.

A kambodzsai pártvezér 32 fogas vigyorával és emberi testalkatával szemben durva kontraszt a magyar vezetők rohadó fogazata, elhízott testalkata.

p.i.g 2021.07.27. 08:54:36

A munkásművelődésnek: a képen a Szekszárdi Fasoron található lakóházak egyike látható. A Művelődési ház teljesen másik épület.
A cikk jó, érdemes javítani.

maribor_ 2021.07.27. 09:22:58

@Örömhernyó: Akkor a T. Olvasó csak részben célközönség :)

maribor_ 2021.07.27. 09:26:35

@p.i.g: Köszönjük. Jobb ötlet híján kiszedtem a képet... Amúgy ez így volt a Magyar Ifjúságban. A focipályákat meg tudom különböztetni egymástól, a szekszárdi házakat nem :) Egyszer voltam csak Szekszárdon, 1982-ben az MNK-döntőn.

NickJ 2021.07.27. 09:29:56

@Örömhernyó: lehet, hogy vigyorgott és nem volt kövér, de nem érte meg az év végét, egy moszkvai kórházban halt meg.

16 éves voltam abban az évben, bárcsak megállt volna ott az idő. Néhány héttel ezután, aug. 17-én volt a budapesti Iron Maiden koncert, ami áttörés jelentett koncertezés szempontjából Magyarországon. Szeptemberben a Motorhead jött.

maribor_ 2021.07.27. 09:39:50

@NickJ: Mindkettőröl beszámolunk majd :)

p.i.g 2021.07.27. 09:45:30

@maribor_: Az MNK-döntőn látott "stadion"-ról tudsz fotót berakni. Leugrom és készítek. :-) Semmit nem változott, hála isten.

Költsék a pénzt a kosarasokra, azok legalább jók.

Jók a blogjaid, szeretem.
Üdv

maribor_ 2021.07.27. 10:22:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Megemlékeztünk róla, mikor május közepénél tartottunk.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.07.27. 10:59:46

Mi családilag az NDK-ban nyaraltunk és a hegyek közötti falucskában csak az erősen zavart Szabad Európa rádión tudtunk valamit hallgatni az olimpia híreiből...
Bő egy hónappal később pedig előfelvételisként bevonultam katonának... Brrr!!!

maribor_ 2021.07.27. 11:55:04

@Frady Endre: Ugye, ugye, van élet Borisz Ponomarjov után!!

maribor_ 2021.07.27. 12:14:13

@Csodálatos Kovács Lajos: Ez most elismerés?

zotyabacsi 2021.07.27. 12:28:11

Engem mindig megdöbbent, hogy ilyen részletesen számoltak be Közép-Amerika és a Közel-Kelet aktuális politikai történéseiről, kb mint egy ottani napilap. A gyógyszergyárban kínált juttatásokkal még ma sem sok munkahely veszi fel a versenyt sztem. Nekem a törülközőreklám a legjobb :)

maribor_ 2021.07.27. 13:10:51

@zotyabacsi: Akkori ésszel nem olyan megdöbbentő. Nicaragua picit a mi kutyánk kölyke volt. Salvadoron és Hondurason keresztül remekül be lehetett a gonosz Egyesült Államok ármánykodásait mutatni. A palesztin-izraeli kérdés ugyan ez pepitában. Libanon meg remek ütközőzóna volt ehhez.

maribor_ 2021.07.27. 14:29:27

@Hortobágyi Húsos Pál: Jó, mert a kritikát is bírjuk :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.07.27. 16:54:33

@maribor_: Ilyenkor jut eszembe az a mondás, hogy a temetők tele vannak nélkülözhetetlen emberekkel. Igan, van élet Borisz Ponomarjov után. :)

Cpt. Flint 2021.07.29. 11:27:50

@NickJ: én 17 voltam és mindkét koncert megvolt... Veszprémből, Robur busszal ("Kék Villám"). Nem MINDEN volt jobb, de nagyon sok dolog igen; főleg az emberi kapcsolatokban és az élet ritmusában. És volt jövő, legalábbis hittünk benne (nem csak a fiatalok!) nem úgy, mint most.

SecTorr 2021.07.29. 17:24:55

Az ausztriai baleset sofőrje, Tiba János azóta autóbuszfék-szerelő(!) lett, és még a közelmúltban is többször figyelmeztetett a kirándulóbuszok rossz műszaki állapotára.

haon.hu/auto-motor/sok-kirandulobusz-van-siralmas-allapotban-3249556/

maribor_ 2021.07.29. 17:44:37

@SecTorr: Hát ezt nagyon szépen köszönjük. Általában igyekszem utánanézni a dolgoknak, később mi volt valaminek, vagy valakinek az utóélete. Tiba Jánosnak eszemben sem volt. Sajnos.

Fandor 2021.08.15. 09:34:04

@maribor_: már elnézést, de Borisz Ponomarjov a mi úttörőrajunk ikonja volt, kérem nem kisajátítani, vagy másokkal asszociálni...

maribor_ 2021.08.15. 20:58:25

@Fandor: K százsálenyiju Ponomarjov elvtárs csak 1995-ben fog elhalálozni, így még egy nekrológra sem fogja futni. Sorozatunk 90 tavaszán véget fog érni.
süti beállítások módosítása