Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 6. forduló

2017.04.20. 13:36 A szerethető dózsás

1981. szeptember 11-12-13., Az ősz második hétvégéje

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_headlines.jpgHazatért a Guernica 

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

szeptember 7.

Hosszan tartó, súlyos betegség után, 67 éves korában elhunyt Rajk Lászlóné Földi Julianna, a felszabadulás utáni magyar demokratikus nőmozgalom egyik vezetője, Rajk Lászlónak, a magyar kommunista mozgalom kiemelkedő alakjának özvegye.

Losonczi Pál, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke este hivatalos látogatásra Borsod megyébe érkezett. A megye határán, Mezőkövesdnél, Grósz Károly, a megyei pártbizottság első titkára és Ladányi József, a megyei tanács elnöke, valamint Mezőkövesd város és a mezőkövesdi járás vezetői fogadták. Matyó népviseletbe öltözött fiatalok virágcsokorral köszöntötték a megye vendégét, aki ezután kíséretével együtt Miskolcra, szálláshelyére hajtatott.

Lipcsében megnyílt a fogyasztási cikkek őszi nemzetközi vására. A vásárnyitás hagyományos eseménye a Német Szocialista Egységpárt főtitkára, államfő, Erich Honecker és a kormány elnöke, Willi Stoph látogatása, találkozásuk a szocialista és a tőkés nagyvállalatok vezető személyiségeivel. A magyar kiállításon Erich Honeckert és Willi Stoph kormányelnököt dr. Szalai Béla berlini nagykövetünk a Mogürt pavilonjában fogadta. Itt kedves jelenetnek lehettünk tanúi, amikor a Mogürt képviselője az NDK államfőjének személyes használatra átadta egyik legújabb autódiagnosztikai készülékünket. Honecker elismeréssel szólt műszaki fejlesztésünk eredményeiről.

A Szovjetunió belorussziai és balti katonai körzeteinek területén, valamint a Balti-tengeren megkezdődött a Nyugat ’81 fedőnevű hadgyakorlat, a szovjet szárazföldi erők, a haditengerészet és légierők egységeinek részvételével.A TASZSZ hírügynökség közlése szerint a szárazföldi erők, a haditengerészet erői és a törzsek végrehajtották a hadműveleti előkészületeket. A hadgyakorlat része a katonai kiképzési tervnek.

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_hadgyakorlat.jpgHelikopterek és légvédelmi rakéták a gyakorlaton

Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke a Kremlben fogadta Le Duant, a Vietnami Kommunista Párt KB főtitkárát, aki baráti látogatásra érkezett a Szovjetunióba. Leonyid Brezsnyev a találkozón tájékoztatta Le Duant a XXVI. kongresszus határozatainak végrehajtására irányuló tevékenységről. Le Duan hangsúlyozta, hogy a IV. pártkongresszuson az ország társadalmi-gazdasági fejlesztéséről hozott határozatok végrehajtását jelentősen megnehezítette és lassította a Vietnami Szocialista Köztársaság ellen elkövetett kínai intervenció. 

szeptember 8.

Todor Zsivkov 70 éves. Születésnapja alkalmából Lenin-renddel, a Szovjetunió legmagasabb kitüntetésével tüntették ki a Bolgár Kommunista Párt KB főtitkárát, a Bolgár Népköztársaság államtanácsa elnökét.

Távirányítású aknát robbantottak egy rendőrségi jármű alatt az észak-írországi Cappagh faluban. A detonáció megölt két rendőrt.

Legalább százezer amerikai szervezett dolgozó vonult fel New Yorkban a Reagan-kormány munkásellenes intézkedéseivel szembeni tüntetésen. Amerikai hírmagyarázók szerint a megmozdulás változás kezdetét jelentheti a Reagan-kormány egész belpolitikai helyzetében.

szeptember 9.

Óvári Miklós, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára előadást tartott időszerű belpolitikai és ideológiai kérdésekről azon az országos értekezleten, amelyet az MSZMP budapesti oktatási igazgatóságán rendeztek az egyetemek és főiskolák marxizmus-leninizmus tanszékei, valamint az MSZMP budapesti és megyei oktatási igazgatóságai vezetőinek részvételével. A tanácskozáson részt vett és felszólalt Pozsgay Imre művelődési miniszter is.

Ideológiai vívmányaink között első helyen méltatta a szocialista hazafiság elmélyülését, az internacionalizmus érzelmi és tettekben is megnyilvánuló erősödését. Ami társadalmunk erkölcsi arculatát illeti - mondta -, még nem vagyunk mindennel elégedettek, a szocialista erkölcs egyes vonásainak erősítéséért még van mit tennünk. A társadalmunk fejlődésében bekövetkezett változások ugyanis nem mindenben és nem mindenütt hozták magukkal automatikusan a tudati változásokat.

A marxizmus-leninizmus oktatásának alapvető feladatát abban jelölte meg Óvári Miklós, hogy a hallgatóknak - a marxizmus alapjainak, klasszikus tanításainak megismertetésén túl - sokrétű politikai műveltséget adjon, segítse őket az ország és a világ dolgainak megértésében és megértetésében, a ma kérdéseinek marxista megválaszolásában. 

Leonyid Brezsnyev Moszkvában fogadta Pen Sovant, a Kambodzsai Népi Forradalmi Párt Központi Bizottságának főtitkárát, a Kambodzsai Népköztársaság miniszterelnökét. Pen Sovan hivatalosan üdülésen tartózkodik a Szovjetunióban. 

A fenti két Brezsnyev találkozó talán unalmas kommunista protokollnak tűnik és a korabeli újságokban olvasva nem is tulajdonítottunk neki különösebb figyelmet. A háttérben azonban szó szerint élet-halál harc folyt. Kambodzsa nagyobb hadsereget szeretett volna, de ennek Vietnam nem örült. Így vietnámiak és kambodzsaiak felváltva jártak Brezsnyevhez árulkodni. Persze az igazi cél a kínai és szovjet befolyás kiterjesztése volt. 

Pen Sovan ekkor még nem sejthette, hogy néhány hónap múlva annyira felidegesíti a nagy vietnami vezetőt, Le Duc Tho-t  (aki hivatalosan a kambodzsai miniszterelnök tanácsadója volt - értik, ugye?), hogy letartóztatják és a vietnámi börtönből csak 1992-ben szabadul. Pen Sovan - aki Pol Pot mellett harcolt, majd Pol Pot elől Vietnámba emigrált, hogy a egy vietnámi bábkormány vezetőjeként Kambodzsát irányítsa - szabadulása után visszatért a politikába, a Kambodzsai Nemzeti Megmentési Párt  parlamenti képviselője volt 2016-os halálakor.

- A Német Szövetségi Köztársaság és a Német Demokratikus Köztársaság vezetőinek feltételek támasztása nélkül kell tárgyalniuk egymással - jelentette ki Helmut Schmidt bonni kancellár a Vorwarts című lap szerdai számában Erich Honeckerrel, az NDK Államtanácsának elnökével tervezett találkozójával kapcsolatban.

Izraeli repülőgépek szerdán több alkalommal megsértették Libanon légterét. Több mint öt alkalommal jelentek meg izraeli gépek a főváros felett, s az arabközi békefenntartó erők és a palesztin egységek légvédelme tüzet nyitott a behatolókra.

Washingtonban megkezdődtek Ronald Reagan amerikai elnök és Menahem Begin izraeli miniszterelnök tárgyalásai. Az első megbeszélés homlokterében a közel-keleti kérdések szerepeltek. Reagan hangsúlyozta, hogy kormányának egyik fő külpolitikai célja Izrael biztonságának szavatolása. Begin kijelentette, hogy „Izrael az Egyesült Államok szilárd szövetségese, és kész szembeszállni a szovjet fenyegetéssel”.

New Yorkban folytatta munkáját az ENSZ-közgyűlés Namíbiával foglalkozó rendkívüli ülésszaka. A felszólalók zöme elítélte a pretoriai rendszer Namíbiából kiinduló, Angola elleni agresszióját, és szorgalmazta, hogy mielőbb valósítsák meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának 435. számú, Namíbia függetlenségére vonatkozó határozatát. Több afrikai ország képviselője a Namíbia függetlenségéért harcoló Délnyugat-Afrikai Népi Szervezet (SWAPO) erőteljesebb támogatására szólított fel, és a pretoriai fajüldöző rendszer elleni szankciókat sürgetett.

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_angola.jpgEnnyi maradt egy faluból egy dél-afrikai támadás után

szeptember 10. 

A Mátraaljai Szénbányák Thorez bányaüzemében reggel műszakváltáskor bejelentették, hogy kitermelték az idei ötmilliomodik tonna szenet. Ennyi fűtőanyagot szeptember elejéig még egy évben sem bányásztak Visontán. Különösen, figyelemre méltó, hogy augusztusban. amikor már az ötnapos munkarend szerint dolgoztak, 526 ezer tonna szenet adtak a tervezett 410 ezer tonna helyett.

A Francia Országos Űrkutatási Központ Jean-Loup Chrétient jelölte ki a Szovjetunióban felkészített két űrhajós közül az első francia űrutasnak. Patrick Baudry, aki Chrétienhez hasonlóan vadászrepülő-pilóta, a tartalék lesz. Chrétient és Baudryt egy éve választották ki erre a feladatra. Az elmúlt évet a Szovjetunióban, Csillagvárosban töltötték felkészüléssel, majd nyáron szabadságra hazatértek Franciaországba; ősztől mindketten a Szovjetunióban folytatják edzéseiket. A tervek szerint az első francia űrhajós háromszemélyes szovjet Szojuz-T űrhajón két szovjet társával együtt vesz majd részt közös kísérleten.

Ismét Spanyolországban van Pablo Picasso világhírű festménye: a Guernica.

Több mint négy évtizednek kellett eltelnie, amíg a köztársasági kormány felkérésére készített mű, amellyel Picasso a történelmi múltú Guernica baszkföldi város 1937-es hitlerista terrorbombázása ellen tiltakozott, spanyol földre kerülhetett. A művész ugyanis kikötötte: amíg Spanyolországban a Franco-diktatúra az úr, a kép nem juthat oda. Az alkotmányos intézményrendszer újbóli kialakítását követően a spanyol kormány lépéseket tett, hogy a Guernicát őrző New York-i Modern Művészeti Múzeumtól átvehesse és hazahozathassa a festményt. A Picasso örökösével és a New York-i múzeummal négy éve megkezdett tárgyalássorozat szerdán a megfelelő átadási-átvételi szerződés aláírásával lezárult, és csütörtök reggel a Guernica a spanyol légitársaság óriás repülőgépével New Yorkból megérkezett Madridba.

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_guernica_madrid.jpgA festmény érkezése a madridi repülőtérre

A világhírű festményt, amelynek pénzbeli értékét mintegy 40 millió dollárra becsülik, politikai töltete miatt is rendkívüli biztonsági intézkedések közepette szállították a spanyol fővárosba. A Guernicát nagy méretei miatt - hétszer háromméteres - keletkezése óta most immár tizennyolcadszor a szállításhoz összetekercselték, egy faládába helyezték, amelyet kívülről golyóálló üveggel védtek. A madridi repülőtértől a Prado Múzeumhoz tartozó Buen Retiro palotáig különleges rendőralakulatok kísérték a szállítmányt, amelyre a magasból helikopteres járőrök is vigyáztak. A világhírű festményt és Picasso hozzá készített 57 vázlatát, amelyet a Guernicával együtt hoztak Madridba, a Buen Retiro palota termeiben állítják ki, várhatólag október 25-től, a nagy művész születésének 100. évfordulójától. A Guernicát a múzeumban is golyóálló üveg védi. A látogatókat - a repülőtereken szokásos eljáráshoz hasonlóan - mágneses vizsgálatnak vetik alá, hogy nincsen-e náluk elrejtett fémtárgy.

Kínai katonák súlyos provokációt követtek el India ellen. Mint Új-Delhiben hivatalosan bejelentették, a kínai hadsereg egyik köteléke átlépte azt az ellenőrző vonalat, amely Indiát a Peking által jogtalanul megszállva tartott területeitől elválasztja. A kínai katonák a Karakum-hágónál mélyen behatoltak indiai területre, és kínai zászlót tűztek ki. Indiai megfigyelők hangsúlyozzák, hogy az ilyen, Kína által szándékosan kiprovokált incidensek a két ország közötti kapcsolatok elmérgesedéséhez vezethetnek.

Splitben, a XV. úszó, vízilabda, műugró és műúszó EB-n Wladár Sándor aranyérmet szerzett 100 méter háton új országos csúccsal.

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_wladar_sandor_1.jpgA százméteres távon „bemelegítésként” nyert aranyérmet Wladár Sándor, a célban még kételkedik, hogy igaz-e?

szeptember 11.

Francois Mitterrand francia köztársasági elnök Londonban, rövid nagy-britanniai látogatásának végén közös sajtóértekezletet tartott vendéglátójával, Margaret Thatcher miniszterelnökkel. Tárgyalásaikról mindketten elégedetten nyilatkoztak.

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_mitterrand_thatcher.jpg- Je suis elégedett!  - I'm elégedett!

Véget ért a Szolidaritás kongresszusa. A magyar lapokból keveset lehetett megtudni arról, hogy miről tanácskoztak, de nem is ez volt a legfontosabb kérdés, hanem az, hogy mit szól ehhez Moszkva. 

Nos:
A TASZSZ szovjet hírügynökség tegnap este részletesen foglalkozást a „Szolidaritás” kongresszusával, megállapítva, hogy azt a szervezet szélsőséges körei szocialista-ellenes, és szovjetellenes rendezvénnyé változtatták. A felszólalások és a kongresszus által elfogadott dokumentumok nem hagynak kétséget a gdanski gyülekezet szervezőinek és ihletéinek valódi céljait illetően: az gyakorlatilag a LEMP és a Lengyel Népköztársaság kormánya elleni nyílt harccá vált. A szocialista országokkal szemben nyíltan provokatív a Gdanskban elfogadott felhívás, amely Kelet-Európa népeit „harcra szólítja a szocialista rendszer ellen”. A „Szolidaritás” főkolomposai, azok, akik szűknek találtak a szocializmus elleni harchoz a lengyel terület adta kereteket, ezzel az akcióval idegen ügyekbe avatkoztak be. Ezek a kisstílű politikusok arra tettek kísérletet, hogy hatást gyakoroljanak a Lengyelországgal szomszédos országok szocialista struktúrájára. s ily módon szolgálatot tegyenek az imperialisták diverzáns központjainak - írja a TASZSZ, megállapítva, hogy azok kezdeményezésére fogadták el ezt a felhívást, akik végső soron a burzsoá hatalom visszaállítására törekednek.

A TASZSZ emlékeztet arra is, hogy a "Szolidaritás" a szocialista tulajdon felszámolására és a magántulajdonon alapuló kapitalista rendszer visszaállítását elősegítő körülmények létrehozására készül. A kongresszuson támadásokat intéztek a lengyel népi állam alkotmányos elvei ellen, és jellemző, hogy a kongresszusi küldöttek többsége a népeknek a béke megszilárdításáért tett erőfeszítéseit támogató határozat ellen foglalt állást. A „Szolidaritás” gdanski kongresszusa - mint ezt a résztvevők kinyilatkoztatták - azoknak az erőknek a seregszemléje. amelyek a hatalom megszerzésére készülnek, és nem veszik észre, mennyire növekszik a felháborodás és a harag provokatív, kalandor akciójukkal szemben.

Röviden: A Szolidaritás nyílt ellenforradalmi útra lépett.

szeptember 12.

Biszku Bélát, az MSZMP Központi Bizottságának tagját 60. születésnapja alkalmából Németh Károly,a Politikai Bizottság tagja, a KB titkára köszöntötte, és átadta a Központi Bizottság üdvözlőlevelét. A köszöntésen, amelyre a KB székházában került sor, jelenvolt Gáspár Sándor, a Politikai Bizottság tagja, a SZOT főtitkára és Baranyai Tibor, a Központi Bizottság osztályvezetője. 

Délelőtt a Párizs melletti Courneuve-parkiban megnyílt a Francia Kommunista Párt lapjának, a L’Humaniténak a fesztiválja. A 77 országból érkezett küldöttségek között pártunk központi lapját Várkonyi Péter, a Népszabadság főszerkesztője, az MSZMP Központi Bizottságának tagja képviseli. A Népszabadság pavilonjának kiállítása bemutatja a szocialista Magyarországnak a legutóbbi negyedszázadban elért fejlődését. Az épületben magyaros konyha és népi zenekar áll a látogatók rendelkezésére.

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_l_humanite.jpgA magyar pavilon, épp a Karsai Pantomim Együttes szórakoztatja az érdeklődőket

Katonai szemlével véget ért a Nyugat ’81 szovjet hadgyakorlat. A balti és a belorussziai katonai körzet területén, valamint a Balti-tengeren lefolyt gyakorlatok - mint már jelentettük - a héten kezdődtek. A hadgyakorlatot vezénylő Dimitrij Usztyinov marsall, honvédelmi miniszter a szemlén elmondott beszédében méltatta a katonák helytállását, s rámutatott, hogy a gyakorlatok meggyőzően bizonyították a szovjet hadsereg és haditengerészet magas szintű technikai felszereltségét s felkészültségét.

A Zielena Gora-ban rendezett XXV. öttusa VB-n a Dobi Lajos, Szombathelyi Tamás és Császári Attila alkotta magyar ezüstérmes, Szombathelyi pedig egyéniben bronzérmes lett.

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_szombathelyi_tamas.jpgJoggal ünneplik Szombathelyit, három számot (lovaglás, vívás, lövészet) megnyert

Splitben, a XV. úszó, vízilabda, műugró és műúszó EB-n Wladár Sándor újabb aranyérmet szerzett - ezúttal 200 méter háton úszott új Európa-csúcsot -, vízilabdázóink pedig bronzérmesek lettek.

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_wladar_sandor_2.jpgWladár Sándor, a dobogó tetején - másodszor

szeptember 13.

A Magyar Televízió vetíteni kezdi a Szervusz, Szergej! című szórakoztató bohócműsort. Közreműködik: Szergej Kurepov, Borbáth Ottília, Katona János, Szakácsi Sándor, Szilágyi István, Mihály Pál és a Bergendy együttes. A forgatókönyvet és dalszövegeket Romhányi József írta, a zenéket Bergendy István szerezte.

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_szervusz_szergej.jpgSzergej és vágyainak tárgya, Cecília 

Kecskeméten mutatkozott be, és nagy sikert aratott a mozibusz. A Bács-Kiskun megyei Moziüzemi Vállalat egyik brigádja átalakított egy Ikarus buszt úgy, hogy benne harmincöt néző számára filmet vetíthetnek. Ez a sokat ígérő kísérlet elsősorban a tanyavilág lakói számára teszi lehetővé, hogy filmet nézzenek, akár rendszeresen is, hiszen a mozi „házhoz megy.”

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_mozibusz.jpgA mozibusz

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg vasárnap az országos szenior úszóversenyt Gyulán, a Várfürdőben. A mezőny legidősebb versenyzője tiszteletdíjban részesült. Akárcsak tavaly, idén is Németh Józsi bácsinak (középen, csíkos fürdőköpenyben) járt e díj.

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_uszoverseny.jpgA mezőny

- Az elmúlt évihez képest annyi a változás, hogy egy évvel idősebb vagyok. Most már 75 éves - vallotta az idős úszó. - Két egyéni számban is vállalkoztam, s a Békés megyei váltónak is tagja voltam. Tavaly ugyan jobban felkészültem, 25 nappal a verseny előtt már nem dohányoztam, s intenzíven edzettem. Az idén ez nem sikerült. de fogadom, hogy jövőre „sportszerűbben” készülök.

Közös nyilatkozat elfogadásával fejezte be munkáját este Bejrútban a libanoni és a palesztin néppel való szolidaritás nemzetközi konferenciája, amelyen negyven ország - köztük hazánk - képviselői vettek részt.

A Szovjetunió kísérleti atomrobbantást hajtott végre a kazahsztáni Szemipalatyinszkban.

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_heti_humor.jpg

A VB-selejtezők, illetve az előkészületek szempontjából mozgalmas volt a hét szerdája, mind Magyarországon, mind Európában. Hét mérkőzésre került sor szerte Európában, ezek a 90 percek némelyik csoportban már tisztázhatnak bizonyos helyzeteket.

Magyar szempontból a figyelem a negyedik csoportbeli oslói Norvégia - Anglia találkozó iránt nyilvánult meg, hiszen ennek a küzdelemnek a kimenetele befolyásolhatja a magyar csapat további szereplését. A norvég és az angol csapat egy éve (1980. szeptember 10-én) a csoport első mérkőzését vívta Londonban, s az angolok 4:0-ra győztek. Most Anglia újabb győzelmet várt. A találkozón az angolok kezdtek jobban, és a negyedóra végén előnyt szereztek. A félidő befejezése előtt fordult a kocka: két védelmi hibából a norvégok három perc alatt két gólt szereztek. Szünet után óriási küzdelem folyt a pályán, helyzetek maradtak ki mindkét kapu előtt, de az eredmény nem változott (2:1).


A mérkőzés összefoglalója

A csoportunk jelenlegi állása:

Hely. Csapat Mérk. Gy. D. V. Gk. P.
1. Anglia 7 3 1 3 12: 8 7
2. Románia 5 2 2 2   4: 3 6
3. Norvégia 7 2 2 3   7:11 6
4. Magyarország 4 2 2 1   6: 6 5
5. Svájc 5 1 2 4   7: 8 4


A további VB-selejtezőkön:

A második csoportban a belga-francia (2:0) és a holland-ír (2:2) után a belgák már továbbjutottak, a harmadikban a csehszlovákok legyőzték 2:0-ra Walest, így a Szovjetunióval, pályázhatnak a Mundialra. Az ötödik csoportban a dánok ellen 2:1-re győztes jugoszlávok az olaszokkal továbbra együtt a favoritok, a hatodik csoportban Skócia (2:0 Svédország ellen) tíz pontjával már páholyban érezheti magát, a másik továbbjutó Észak-Írország vagy Portugália lehet.

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_vb_selejtezo_csehszlovakia_wales.jpgCsehszlovákia-Wales 2:0, Nehoda (jobbról) robog, Flynn mintha ütemzavarba került volna mellette...

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_vb_selejtezo_belgium_franciaorszag.jpgA francia Bossis (fehérben) harca a belga csatárokkal

A szeptember 23-án Bukarestben sorra kerülő Magyarország elleni VB-selejtező mérkőzés előtt szintén szerdán játszotta utolsó nyilvános előkészületi találkozóját a román labdarúgó-válogatott. Ellenfele Bulgária együttese volt. A román válogatott a bajnok Craiovára épült. A találkozón jelen voltak a magyar megfigyelők is, Mezey György, Mészöly Kálmán segítőtársa és Szarvas László, az MTK-VM volt edzője is. A román válogatott játéka csalódást okozott szurkolóinak. Támadásépítése lassú volt, a bolgár védelemnek mindig sikerült felzárkóznia. A félidő utolsó percében Balaci a 16-oson belül ollóba került, és a buktatásért megítélt büntetőt a balszélső értékesítette. Szünet után a románok négy játékost cseréltek, de a változások nem színesítették a játékot. A bolgárok lendületbe jöttek, az 51. percben Kosztadinov lövése a kapufán csattant, majd az 58. percben Joncsev 18 m-es szabadrúgásból egyenlített. A 73. percben Kosztadinov három védőt is kicselezve a vetődő kapus fölött a hálóba lőtt. A román válogatott hajrája nem sikerült, rohamai szétesőek voltak, Bulgária 2:1-re nyert.

A magyar labdarúgó-válogatott keret közös előkészületeire meghívott külföldi labdarúgók közül Martos, Bálint, Müller érkezett meg. Fazekas sérülése miatt lemondta a budapesti utat. Az itthonról meghívott labdarúgók közül Nyilasi csütörtökig kivizsgáláson van, és Rabot is kezelik. A csapat a megyei Tardos-Gyuró ellen 5:1 (2:0) arányban nyert. Gólok: Kiss, Törőcsik, Bodonyi, Csapó és Müller, illetve Serák. A válogatott így állt fel: Katzirz (Kakas) - Martos, Bálint (Kerekes), Garaba, Szántó - Sallai, Csapó - Bodonyi, Kovács, Törőcsik (Müller), Kiss. Másnap A VB-selejtezőre készülő keret ellenfele a Hungária körúton az MTK-VM együttese volt és a Katzirz (Kakas) - Martos, Bálint, Garaba, Szántó (Kerekes) - Müller, Csapó, Sallai, - Kiss (Bodonyi), Tőröcsik (Kovács), Izsó. A találkozón az edzőpartner 4:3 (2:2) arányban nyert. Gólszerzők: Varga II, Pekker, Fülöp, Morgós, illetve, Izsó, Kiss, Szántó. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány az orvosi vizsgálatok és a bajnoki formák alapján jelöli ki majd a végleges, Románia elleni keretet.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 6. fordulóját!

Csepel - SZEOL AK
A hazaiak a dobogón állnak, a vendégek csont nélküli utolsók. Nem is lehet kérdéses a mérkőzés kimenetele. A Csepel nem változtat a múlt héten Tatabányán sikeresen szerepelt csapat összeállításán, a vendégeknél Kutasi sérülése miatt kétes a kezdő együttes.
idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_csepel_szeol_ak.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_csepel_szeol_ak_lazsanyi.jpgA csepeli Lazsányi és Újhelyi kapus csatájából ezúttal a szegedi kapuvédő kerül ki győztesen

Pécsi MSC - Volán
A pécsiek legutóbb a bajnokot fektették kétvállra, a Volán könnyebb ellenfélnek ígérkezik. Jó hír, hogy 
Lutznak lekerült a héten a gipsz a lábáról, és elkezdte az edzéseket. Szeptember végén már számíthatnak a középpályás játékára.
idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_pecsi_msc_volan.jpg

Talán Dobány Lajos a mai napig nem érti, ezen a mérkőzésen miért csak 8-as osztályzat jutott neki...
idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_pecsi_msc_volan_dobany_lajos.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_pecsi_msc_volan_dobany_lajos_2.jpgDobány lába lövésre lendül...

Debreceni MVSC - Ózd
Tavalyi formájukban nem lenne gondjuk a debrecenieknek, most azonban aligha lesz könnyű dolguk.
idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_debreceni_mvsc_ozd.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_debreceni_mvsc_ozd_kerekes_gyorgy.jpg

Békéscsaba - Tatabánya
Egy „felpaprikázott” hazai csapat és a félszemmel a Real Madridra váró bányászok összecsapása alighanem a hazaiak sikerével zárul. Változik a Tatabánya összeállítása: Udvardi kimarad, Fejes lesz a beállós, Dupai és Hermann között pedig a kezdés előtt dönt dr. Lakat Károly vezető edző.
idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_bekescsaba_tatabanya.jpg

DVTK - ZTE
A papírforma szerint a Diósgyőr esélyesebb, de ez nem jelenti, hogy könnyen nyer.
idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_diosgyori_vtk_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_diosgyori_vtk_major_balazs_fekete.jpgDiósgyőri támadás végén Fekete került gólhelyzetbe, de a kitünően védő Balázs mentett, a háttérben Major biztosit

Nyíregyháza - Haladás
A szombathelyiek Székesfehérvárott bebizonyították, hogy képesek a meglepetésre. Nem lenne váratlan, ha az egyik pontot megszereznék.
idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_nyiregyhaza_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_nyiregyhaza_haladas_moldvan.jpgA nyíregyházi Moldván, a ki a mezőny egyik legjobbja volt, Horváth Imrét előzi meg

Rába ETO - Vasas
Otthon jobban játszik a Rába, kérdés, ez milyen eredményhez elég. A Vasas mostanában „hajlamos” a döntetlenre. Újság Győrben, hogy az MLSZ engedélyezte a volt Videoton kapus, Kovács László átigazolását a Rábához. Kiss és Hornyák után immáron a harmadik kapus kap szerepet a Rába ETO csapatában, a Vasas ellen Palla őrzi a hálót. A két sárga lapot már begyűjtött Hlagyvik helyett Onhausz lesz a középhátvéd, Szíjártó pedig a beállás posztján jut bizonyítási lehetőséghez. Sok a gondja Bundzsák Dezsőnek, a Vasas vezetőedzőjének. Két védője, Farkas és Szabó S. is sérült, a csatársorban pedig csak Izsó helye biztos. Kiss húzódással bajlódik, Pecha pedig pénteken délelőtt még nem érkezett haza Jugoszláviából, ahol az ifjúsági válogatottal túrázik.
idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_raba_eto_vasas.jpg

Győrben egyre többen látogatják a mérkőzéseket.
idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_raba_eto_vasas_nezoter.jpg

Ferencváros - Bp. Honvéd
A zöld-fehérek hétközben nagy titokban Líbia nemzeti tizenegyét fogadták felkészülési mérkőzésen és 3:1-es vereséget szenvedtek. A találkozó 
egyértelmű vendégsikert hozott, Líbia a sok kihagyott gólhelyzet mellett megérdemelten szerezte meg a győzelmet. Bár a Fradi nagyon tartalékosan szerepelt, de azért ennél többet illett volna produkálni... A forduló slágermérkőzésén a zöld-fehérek a pécsi „kisiklást” szeretnék feledtetni. A Honvéd sem esélytelen, bár szintén távol van legjobb formájától. Óriási az érdeklődés az Üllői úti rangadó iránt, minden bizonnyal telt ház fogadja majd a Ferencváros és a Bp. Honvéd együttesét. Mindkét helyen történtek változások a legutóbbi mérkőzésen szerepelt csapaton. A Ferencvárosból Jancsika két sárga lapja miatt hiányzik majd, Beles játszik jobbhátvédet, Szabadi lesz a középcsatár és újra pályára lép Pogány. A Bp. Honvéd összeállításának érdekessége, hogy csaknem félév után Pintér újra a kezdőcsapat tagja, Kuti kimarad.
idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_ferencvaros_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_ferencvaros_bp_honved_novak_dezso.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_ferencvaros_bp_honved_gujdar_szanto.jpgGujdár elüti a labdát Szántó elől (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_ferencvaros_bp_honved_nyilasi_garaba.jpgGaraba próbálja Nyilasit szerelni

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_ferencvaros_bp_honved_pinter_szanto.jpgPintér és Szántó csatája

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_ferencvaros_bp_honved_judik_poloskei_nagy_antal.jpgHárman a pettyesért - a Ferencváros térfelén, balról jobbra: Judik, Pölöskei, Nagy Antal

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_ferencvaros_bp_honved_szanto_gujdar.jpgKonferencia, kerekasztal nélkül... Résztvevők: Szántó (FTC), Gujdár (Bp. Honvéd), Győri (JT).

Videoton - Ú. Dózsa
A vasárnapi „ráadáson” a fehérváriak - a szerdai, Rapid elleni kupamérkőzésre készülve - az Ú. Dózsa ellen sikeres főpróbát szeretnének tartani. Az újpestiek viszont nem akarják elveszíteni veretlenségüket, így a legvalószínűbb eredmény a döntetlen. A Videoton nem a legjobb összeállításban várja a vendég Újpesti Dózsát. Baranyi két sárga lapja. Csongrádi pedig - minden valószínűség szerint - sérülés miatt hiányzik majd a rangadóról. A vendégeknél Tóth József sérült, Jurácsik lesz a helyettese.
idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_videoton_u_dozsa.jpg

A mérkőzések után lássuk a 6. forduló válogatottjait! Mindennél többet elmond a forduló színvonaláról, hogy négy mérkőzés érdemelt 4 csillagot, 2 csillagos mérkőzés nem volt, és akadt két olyan játékos (Hegedűs és Preszeller, mindkettő Haladás), akik 8-as osztályzatuk ellenére be sem fértek a forduló válogatottjába. A sok jó teljesítmény közül választásunk a pécsi Dobány Lajosra esett, így ő lett a 6. forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_a_fordulo_valogatottjai_masolata.jpg

A góllövőlista élén továbbra  is Pogány áll egyedül, ő ezúttal is eredménytelen maradt. Továbbtömörödik mögötte az üldözőboly, Dékány és Dobány az újabb 4 gólos és már tizenegy játékosnak van 3 gólja.
idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_gollovolista_masolata.jpg

A tabella élén már a Csepel áll, második a Rába ETO. Az eddigi éllovas Újpesti Dózsa elvesztette veretlenségét, most már csak a harmadik helyen állnak. Győzelmével nagyot lépett előre a Bp. Honvéd, a forduló nagy vesztesei a Ferencváros és az Ózdi Kohász, mindketten hat helyezést csúsztak vissza az egy fordulóval ezelőtti helyezésükhöz képest. Továbbtart a Vasas mélyrepülése, a zsinórban két vereséget szenvedő Békéscsaba is egyre hátrébb csúszik. A kiesőhelyeken nincs változás.
idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_tabella.jpg

A 2. fordulóból elmaradt Volán SC - Debreceni MVSC mérkőzést szeptember 30-án játsszák majd le.

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. Csillaghullást hozott a Keleti csoportban az ötödik forduló. Otthonában szenvedett vereséget a Gyula és a Hódmezővásárhely - az utóbbi a sereghajtó Asztalos SE-től -, rangadón győzte le a Debreceni Kinizsi a Szolnokot. Gyöngyösön ikszelt a Salgótarján. Újra a debreceniek kerültek az élre. Érdekesség, hogy az utolsó helyen is debreceni csapat áll, a DUSE együttese. Nagy gólarányú győzelmek jellemezték a Középcsoport éllovasainak találkozóit, igaz viszont, hogy a legtöbb gól a középmezőnyben szereplő 22. sz. Volán jóvoltából a Bábolna kapuját terhelte. Magabiztosan, 5:0 arányban nyert az MTK-VM az Építőkkel szemben, a Balassagyarmat is ötöt rúgott - kettőt viszont kapott - a Kossuth KFSE-vel vívott mérkőzésen. Az MTK-VM tartja vezető helyét, továbbra is jól helytáll a Dorog, most a BVSC otthonából vitte el a két pontot. A Nyugati csoportban A forduló igazi meglepetése a Szekszárd dunaújvárosi győzelme. Nem lebecsülendő az Olajbányász pécsi sikere sem! Nagyszerűen szerepel viszont a Bauxitbányász, egyedüliként az NB ll-es mezőnyben, továbbra is pontveszteség nélkül vezeti a táblázatot várpalotai sikere után. Győrben újabb vereséget szenvedett a Dombóvár - és csakúgy, mint a Szeged az NB I-ben -, pont nélkül zárja a sort.

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_nb_ii_1_masolata.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_nb_ii_2_masolata.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_nb_ii_3_masolata.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_nb_ii_mtk_vm_handel.jpgAz MTK-VM játékosa, Handel fejeli el a labdát, mellette Oláh, az Építők beállósa

idokapszula_nb_i_1981_82_6_fordulo_nb_ii_ganz_mavag_bkv_elore.jpgSimon nagy gólhelyzetben kapu fölé fejel a papírformát igazoló mérkőzésen. A tíz emberre fogyatkozott vendégek alulmaradtak Ganz-MÁVAG-BKV Előre 2:0

A bajnokságban ezután két hét szünet következik, ezután jön majd a 7. forduló, az alábbi párosításokkal:

Haladás - DVTK
ZTE - Csepel
SZEOL AK - Békéscsaba
Tatabánya - Debreceni MVSC
Ózd - Ferencváros 
Bp. Honvéd - Pécsi MSC
Volán - Videoton
Vasas - Nyíregyháza
Ú. Dozsa - Rába ETO

Jövő szerdán négy együttes - a Ferencváros és a Tatabánya itthon, a Vasas és a Videoton idegenben - megkezdi szereplését a kupaporondon, a válogatott pedig folytatja előkészületeit a románok elleni VB-selejtezőre.

A kupaszerdáról és a Románia - Magyarország VB-selejtezőről is különkiadással fogunk jelentkezni.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük. 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr7212375969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rich.mond 2017.04.20. 16:05:19

Diósgyőr-ZTE 6000 néző, MVSC-Kazincbarcika 4000 néző :)

Jó kis meccs lehetett a Fradi-Honvéd, Novák elegánsan átháritotta a játékvezetésre a vereség terhét :)

Kiváncsi lettem volna, hogyan hőbörgött a húszon-párezer fradista Eszterházy lesgóljánál.

maribor_ 2017.04.20. 16:14:28

@Rich.mond: Hőbörögtek:) Ezen a meccsen kintvoltam, különösen Pintérrel volt elfoglalva a lelátó népe.

Rich.mond 2017.04.20. 16:42:12

@maribor_: A Gróf Urat valamiért különösen utálta a Népliget igényes publikuma. A tehetséges honvédosoknak mindig sok volt az irigye.

Millerdraft 2017.04.22. 09:40:49

A focinál sokkal fontosabb, hogy Honecker elvtárs hol és mire használta a Mogürttől kapott diagnosztikai eszközt
süti beállítások módosítása