Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 Tavaszi zárás – Edzői gyorsmérleg 1.

2019.07.08. 17:00 maribor_

1983. június 13:19., a hónap második teljes hete

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_headlines.jpgKedves vendég hazánkban!

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

június 13.

Pozsgay Imrének, a Hazafias Népfront Országos Tanácsa főtitkárának elnökletével Budapesten ülést tartott a június 21-én kezdődő prágai béke-világtalálkozó magyar nemzeti előkészítő bizottsága. A hatnapos rendezvénysorozatra 150 országból 3000 békemozgalmi aktivistát várnak a csehszlovák fővárosba. A tanácskozáson Sarkadi Nagy Barna, az Országos Béketanács főtitkára adott tájékoztatást a béke és barátsági hónap eddigi tapasztalatairól. Elmondta: a rendezvények a nagyszabású nemzetközi seregszemle méltó előkészítését szolgálták. E hivatásuknak eleget is tettek, megfelelő alkalmat adtak a magyar állampolgárok töretlen békevágyának kifejezéséhez. Egyúttal az is bebizonyosodott - folytatta -, hogy az európai biztonság és leszerelés ügye elválaszthatatlan a nemzeti függetlenségükért, a társadalmi haladásért küzdő erők harcától. Ennek jegyében szervezték meg országszerte a szolidaritási akciókat.

A libanoni parlament megkezdte a május 17-én aláírt izraeli-libanoni megállapodás ratifikációs vitáját. A kormányzat arra számít, hogy a nemzetgyűlés nagy többséggel jóváhagyja az egyezményt, azaz felhatalmazza Amin Dzsemajel elnököt az okmány törvénybe iktatására. Az államfőnek még mindig módjában lesz, hogy a végső szentesítéssel kivárja a Szíriával folytatandó tárgyalások eredményét.

Ronald Reagan amerikai elnök visszautasította az észak-európai és a balti-tengeri térség atomfegyvermentesítésére vonatkozó skandináv tervet, amelyet a Szovjetunió támogat. Nyilatkozatában az Egyesült Államok elnöke sommásan a Szovjetunió kezdeményezésének minősítette a skandináv elképzelést, és mint „értelmetlen gesztust”, elvetette. Emlékezetes, hogy Észak-Európa atomfegyvermentesítésének gondolatát a térség kormányai vetették fel. A Szovjetunió a múlt héten felajánlotta, hogy fontolóra veszi a Balti-tenger keleti térsége atomfegyver-mentesítésének lehetőségét. Az elnök mintegy 200, a balti államokból származó meghívott amerikai állampolgár előtt beszélt a Fehér Házban.

június 14.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának és Minisztertanácsának meghívására hivatalos baráti látogatásra - párt- és állami küldöttség élén - hazánkba érkezett Todor Zsivkov, a Bolgár Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkára, a Bolgár Népköztársaság Államtanácsának elnöke. A vendégek különrepülőgépe a délelőtti órákban landolt a Ferihegyi repülőtéren. Todor Zsivkovot. valamint a bolgár küldöttség többi tagját a légikikötő betonján Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára. Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Lázár György, a Minisztertanács elnöke, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai üdvözölték. Ezután a vendégek és vendéglátóik gépkocsikba szálltak, s a Kossuth Lajos térre hajtattak. Az Országház előtt, a Bolgár Népköztársaság és a Magyar Népköztársaság zászlóival díszített téren a díszmotorosok kíséretében érkező bolgár párt- és állami küldöttséget katonai tiszteletadással fogadták. A téren - amely körül a vendégek üdvözlésére több ezer budapesti dolgozó gyűlt össze - felsorakozott a magyar néphadsereg díszzászlóalja. A Kádár János, Losonczi Pál és Lázár György társaságában érkező Todor Zsivkovot s a küldöttség többi tagját Aczél György, a KB titkára, Korom Mihály, a KB titkára, Méhes Lajos ipari miniszter. Óvári Miklós, a KB titkára, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai; Várkonyi Péter, a KB titkára, Apró Antal, az országgyűlés elnöke, Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke, Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, valamint a kormány több tagja, az állami, a társadalmi élet több más vezető képviselője fogadta. Jelen volt Sebestyén Jenő, hazánk szófiai és Boncso Mitev, Bulgária budapesti nagykövete. Ott volt az ünnepélyes fogadtatáson a Budapesten akkreditált diplomáciai képviseletek több vezetője és tagja is. Kürtszó harsant, s a díszzászlóalj parancsnoka jelentést tett a magas rangú vendégnek. Felcsendült a Bolgár Népköztársaság és a Magyar Népköztársaság himnusza, majd Todor Zsivkov Kádár Jánossal együtt ellépett a díszzászlóalj előtt.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kadar_janos_todor_zsivkov.jpgÜnnepélyes fogadtatás a Kossuth Lajos téren

Úttörők szaladtak a térre, s virágcsokorral köszöntötték a bolgár párt- és állami küldöttség vezetőjét. Ezután a vendéglátók és a vendégek kölcsönösen bemutatták egymásnak Magyarország és Bulgária jelenlevő közéleti vezetőit, s Todor Zsivkov megismerkedett a budapesti diplomáciai testület megjelent képviselőivel is. Az ünnepélyes fogadtatás a katonai díszzászlóalj díszmenetével zárult.  A bolgár párt- és állami küldöttség programja délután tiszteletadással folytatódott: a delegáció a Hősök terén megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét. Ezután az Országház Delegációs-termében megkezdődtek a magas szintű magyar-bolgár tárgyalások.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_magyar_bolgar_targyalasok.jpgMegkezdődtek a tárgyalások a Parlament Delegációs-termében

A magyar tárgyaló csoportot Kádár János vezeti. Tagjai: Losonczi Pál, Lázár György, Marjai József, Puja Frigyes külügyminiszter és Sebestyén Jenő. Todor Zsivkov áll a Bolgár Népköztársaság tárgyaló küldöttségének élén; a delegáció tagja: Grisa Filipov, a Bolgár Kommunista Párt KB Politikai Bizottságának tagja, a Bolgár Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke, Petr Mladenov, a BKP KB Politikai Bizottságának tagja, külügyminiszter, Sztanis Bonev miniszterelnök-helyettes és Boncso Mitev. 

Este a Parlament Delegációs-termében kitüntetési ünnepséget tartottak. Losonczi Pál átnyújtotta Todor Zsivkovnak a Magyar Népköztársaság gyémántokkal ékesített Zászlórendjét; a magas kitüntetést az Elnöki Tanács - korábban - 70. születésnapja alkalmából adományozta a BKP KB főtitkárának, a Bolgár Népköztársaság Államtanácsa elnökének a nemzetközi kommunista és munkásmozgalomban, a szocialista országok közösségében kifejtett internacionalista tevékenysége, valamint a magyar-bolgár kapcsolatok elmélyítésében szerzett kimagasló érdemei elismeréseként.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_losonczi_pal_todor_zsivkov.jpgLosonczi Pál átadja a kitüntetést Todor Zsivkovnak

Todor Zsivkov meleg szavakkal mondott köszönetét a megtiszteltetésért. Ezt követően átadta Kádár Jánosnak a Georgi Dimitrov Érdemrendet, a Bolgár Népköztársaság legmagasabb kitüntetését, amellyel 70. születésnapja alkalmából tüntette ki az államtanács az MSZMP KB első titkárát; annak elismeréseként, hogy munkásságával hozzájárult a testvéri Magyar Népköztársaság szocialista fejlődéséhez, a bolgár-magyar barátság elmélyítéséhez, az országaink, népeink és pártjaink közötti együttműködéshez.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kadar_janos_todor_zsivkov_kituntetes.jpgKádár János átveszi a kitüntetést Todor Zsivkovtól

A bensőséges ünnepség után a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa és Minisztertanácsa a Parlament Vadásztermében díszvacsorát adott a Todor Zsivkov vezette bolgár párt- és állami küldöttség tiszteletére. A vacsorán Kádár János és Todor Zsivkov pohárköszöntőt mondott.

Tragikus bányaszerencsétlenség történt este fél kilenckor a Mecseki Szénbányák Béta bányaüzemének VII. szintjén, az északi főkeresztvágat körzetében. A sújtólégrobbanás következtében hat bányász életét vesztette, négyen életveszélyes, öten súlyos sérülést szenvedtek, egy személy könnyen sérült meg. A szomorú hír gyászba borította egész Komlót. A vizsgálat azonnal megindult, s a helyszínre érkezett Kapolyi László ipari államtitkár is. A robbanás pillanatában 139 bányász volt a veszélyeztetett területen, de a bányamentők gyors beavatkozása és a biztonsági berendezések kifogástalan működése lehetővé tette, hogy 123-an sértetlenül távozhassanak. A VII. szinthez legközelebb eső térségben 22 ember tartózkodott. Közülük hat sértetlen érkezett a felszínre. A szerencsétlenség következtében hatan életüket vesztették. A pécsi Honvédkórház égési osztályán kilenc szerencsétlenül járt bányászt kezelnek, közülük négyen súlyosabb égési sérülést szenvedtek, öten pedig súlyos, de nem életveszélyes állapotban kerültek a kórházba. A szerencsétlenségről gyászjelentést adtak ki.

A Bányaipari Dolgozók Szakszervezete, az Ipari Minisztérium és a Mecseki Szénbányák megrendüléssel jelenti, hogy a Mecseki Szénbányák Béta bányaüzemében június 14-én robbanás következtében a munka frontján hősi halált halt: Füzesi Márton 37 éves vájár, Domján János 53 éves földalatti lakatos, Ömböli Márton 45 éves vájár, Sziebert László 48 éves vájár, Szabó József 20 éves csillés és Kalányos Sándor 20 éves csillés.
Felejthetetlen munkatársaink egész népünk boldogulásáért áldozták életüket a természettel vívott küzdelemben.
A magyar bányásztársadalom mély részvéttel osztozik a hozzátartozók gyászában, és kegyelettel megőrzi az elhunytak emlékét, akiket a Mecseki Szénbányák saját halottjának tekint.
Temetésükről később intézkednek.

A baleset okának vizsgálatát az Országos Bányaműszaki Főfelügyelőség, a Kerületi Bányászati Felügyelőség, az Ipari Minisztérium, a Bányaipari Dolgozók Szakszervezete és a Baranya megyei Főkapitányság szakemberei végzik. A sújtólégrobbanás okát egyelőre még nem tudták megállapítani. Mint megtudtuk, a robbanás színhelye egy 45 fokos dőlésben elhelyezkedő telep volt, amelyet alulról közelítenek meg a keresztvágatok. A detonáció pontos helyét sem tudták még megállapítani. A Béta bányaüzem területe jól fel volt szerelve műszerekkel, a metán jelenlétét nemcsak mérik, hanem regisztrálják is. A berendezések a robbanás pillanatáig nem mutatták a metánérték emelkedését, amely indokolttá tehette volna a szigorúbb biztonsági intézkedések életbe léptetését, például az elektromos készülékek kikapcsolását. A vizsgálat vezetője, Kapolyi László szerint ki lehet zárni az eddig az ezen a környéken nagy bányatragédiákat okozó váratlan gázkitörést, s az ehhez kapcsolódó szénporrobbanás lehetőségét is. Itt az úgynevezett védőtelepes művelési technológiával termelték ki a szenet: ez pedig kizárja a korábbihoz hasonló szerencsétlenségeket. A vizsgálat tovább tart.

Budapesten, a Nagyvárad téren ünnepélyesen felavatták Pierre Székely, a Franciaországban élő magyar művész alkotását. Az eseményen megjelent társadalmi és kulturális életünk számos vezető személyisége, s ott volt Hubert Dubois, Franciaország budapesti nagykövete is. Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke avatóbeszédében kiemelte: a szobrot a magyar társadalom örömmel és köszönettel fogadja, mert a mű a béke kőbe mintázott gondolatát hordozza. A kiterjesztett szárnyú madarat ábrázoló szobor talapzatán egy gránitlapra Kádár János és Francois Mitterrand keze írása alapján vésték be a Béke, illetve a Paix szavakat. Pierre Székely magyar és francia nyelven elmondott beszédében kiemelte, hogy a két államférfi aláírása a szobor jelentését, mondanivalóját hitelesíti; azt a mindennél fontosabb ügyet, amely nem ismerhet országhatárokat.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_nagyvarad_teri_szobor.jpgA műalkotás

Moszkvában megkezdődött az SZKP Központi Bizottságának ülése. Az ülést Jurij Andropov, az SZKP KB főtitkára nyitotta meg. Az előadói beszédet Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára tartotta „A párt ideológiai, tömegpolitikai munkájának időszerű kérdései” címmel.

A libanoni parlament 65 szavazattal (2 ellenében) jóváhagyta az Izraellel kötött május 17-i különmegállapodást. Négy képviselő tartózkodott a szavazástól, a parlament elnöke pedig nem vett részt a szavazásban. Tizenkilencen távol maradtak a rendkívüli biztonsági intézkedések közepette megtartott ülésről. A vitában több képviselő rámutatott, hogy a megállapodás végrehajthatatlan, mert Izrael eleve a Libanonban tartózkodó szíriai és palesztin erők távozásától tette függővé megszálló csapatainak kivonását. Szíria viszont ragaszkodik az izraeli megszálló erők feltétel nélküli kivonásához. A megállapodás ellenzői azzal is vádolták a kormányt, hogy tűrhetetlen nyomást alkalmazott a nemzetgyűlés tagjaival szemben.

Négy napon át a víztől és az élelmiszertől is megfosztotta az izraeli megszálló hadsereg az ostromgyűrűbe zárt, teljes blokáddal sújtott dél-libanoni település, Deir Kanun lakosságát. A blokádot azután rendelték el, hogy a múlt pénteken a falu közelében az ellenállók fegyveres akciója folytán életét vesztette három izraeli katona, egy negyedik pedig fogságba esett. Megtorlásul az izraeliek felrobbantottak több lakóházat, ezrével vágtáik ki az olaj- és gyümölcsfákat a merénylet körzetében. A faluból elhurcolt 300 férfi közül 83-at mindaddig fogva tartanak, amíg a Libanoni Nemzeti Ellenállási Front szabadon nem bocsátja a foglyul ejtett izraeli katonát. Az ellenállási akciók megelőzése ürügyén az izraeli csapatok egész gyümölcsösöket irtottak ki a Bejrút és Szidón közötti útvonalon is. Tyr-ben megtiltották az éjszakai halászatot. A Bejrúttól Dél-Libanonba való áruszállítást előzetes izraeli engedélyhez kötötték.

Chilében országszerte jelentős tömegek vettek részt a szakszervezetek által meghirdetett országos tiltakozási napon. A Pinochet-diktatúra gazdasági és szociális politikájának gyökeres megváltoztatását, a demokrácia helyreállítását követelő békés akciónapon Santiago és más nagyvárosok iskoláiban nem jelentek meg a diákok, a munkába igyekvő dolgozók bojkottálták a tömegközlekedési eszközöket, a hivatalokat, az üzleteket. A főváros forgalma már a délelőtti órákban érezhetően lassult, elnéptelenedtek az utcák. A munkásnegyedek iskolái üresen maradtak, a gazdagabbak negyedeiben is majdnem teljes volt az iskolabojkott. A szakszervezetek kezdeményezését több párt, az emberi jogok chilei bizottsága, sőt a rezsim néhány volt politikusa is támogatásáról biztosította. A rézbányászok szakszervezetének elnöke arra hívta fel a lakosságot, hogy maradjon otthon, távollétével tüntessen a katonai rezsim politikája ellen. Hozzátette, hogy nem kívánnak utcai megmozdulásokat kezdeményezni. Május 11-én, az első országos tiltakozási napon, amely ugyancsak széles tömegeket mozgatott meg, súlyos összecsapások voltak a tüntetők és a rendőrök között. Erre hivatkozva a hatóságok sok szakszervezeti vezetőt és munkást letartóztattak

június 15.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára délelőtt a Központi Bizottság székházában megbeszélést folytatott Todor Zsivkovval, a Bolgár Kommunista Párt Központi Bizottsága főtitkárával, a Bolgár Népköztársaság Államtanácsa elnökével. A szívélyes, baráti légkörű találkozón a két testvérpárt vezetői tájékoztatták egymást az MSZMP XII. és a BKP XII. kongresszusa határozatainak végrehajtásáról, a két párt tevékenységéről, a szocialista építőmunka eredményeiről. Áttekintették a sokoldalú magyar-bolgár együttműködés helyzetét, megvitatták a továbbfejlesztés lehetőségeit. Széles körű véleménycserét folytattak a nemzetközi élet, valamint a nemzetközi kommunista és munkásmozgalom időszerű kérdéseiről.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kadar_janos_todor_zsivkov_talalkozo.jpgTodor Zsivkov és Kádár János az MSZMP KB székhazában

A hivatalos, baráti látogatáson hazánkban tartózkodó bolgár párt- és állami küldöttség tagjai délelőtt a magyar tárgyaló csoport részvevőivel folytattak megbeszéléseket. Lázár György, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnöke Grisa Filipovval, a Bolgár Kommunista Párt KB Politikai Bizottságának tagjával, a Bolgár Népköztársaság Minisztertanácsa elnökével találkozott. Marjai József, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese Sztanis Bonevvel, az BKP Központi Bizottságának tagjával, a Bolgár Népköztársaság Minisztertanácsának elnökhelyettesével, Puja Frigyes, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, külügyminiszter pedig Petr Mladenovval, a BKP KB Politikai Bizottságának tagjával, külügyminiszterrel tárgyalt a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésekről.

A Todor Zsivkov vezette bolgár párt- és kormányküldöttség délután a Csepel Vas- és Fémművekbe látogatott. A vendégeket elkísérte Losonczi Pál, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az Elnöki Tanács elnöke. A küldöttséget a gyáróriásban Ernszt Antal, a CSM pártbizottságának első titkára köszöntötte.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_todor_zsivkov_csepelen_1.jpgLátogatás a Csepel Vas- és Fémművek huzalüzemében

Először a DFMC üzemet tekintették meg. Juhász Gyula, a Fémművek igazgatója elmondotta, ez az üzem nagy tisztaságú huzalairól nevezetes. - Termékeink kiváló minőségére jellemző, hogy a huzalok réztartalma folyamatosan eléri a 99,4 százalékot, igaz, ebben szerepe van annak is, hogy sikerült meghonosítani a legkiválóbb technológiát. Todor Zsivkov többek között afelől tudakozódott, vajon sikerült-e olyan műszakbeosztást életre hívni, amely lehetővé teszi a nagy értékű műszaki berendezéseknek mind teljesebb hasznosítását. A válaszból kiderült, ebben az üzemrészben három műszakban dolgoznak, s. évenként kétmilliárd fölötti termelési értéket produkálnak. A DFMC-től tulajdonképpen csak egy jókora séta a fémszalaghengerde. Útközben Juhász Gyula sietett beavatni a bolgár delegáció tagjait az üzemrész életébe. Elmondotta, hogy a réz és rézötvözet hengerelésével foglalkozók termékének jó piaca van szerte a világon. A gépek mellett haladva néhány pillanatra elidőztek Gergely László masinája mellett. Az ifjú hengerészkormányos, a Ságvári Endre ifjúsági brigád vezetője kérte meg Todor Zsivkovot, tisztelje meg kollektívája naplóját a kézjegyével. A magasrangú vendég a brigádnapló aláírása után Dimitrov-szobrocskát ajándékozott a kollektívának.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_todor_zsivkov_csepelen_gergely_laszlo.jpgGergely László brigádvezető és Todor Zsivkov a fémszalaghengerdében

A gyárlátogatást követően Todor Zsivkov a CSM pártbizottságának tanácstermében aktívaértekezleten vett részt. Ernszt Antal megnyitójában, arról beszélt, hogy a most 90 esztendős gyáróriás csaknem húszezres kollektívának ad biztos munkát, megélhetést. Hozzátette, a Csepel Művek termékeinek 30 százaléka, mintegy 4 milliárd forint értékben külföldön talál vevőre, ötven országgal van kapcsolatuk, s az export fele szocialista országba irányul. Az aktívaülésen felszólalt Losonczi Pál is. Kiemelte, hogy a tárgyalásokon a teljes nézetazonosság, a két ország sokoldalú együttműködésének közös szándéka fejeződött ki. Az is megmutatkozott az eszmecseréken, hogy gondjaink a fejlődés új szakaszából adódóan sok tekintetben azonosak, tehát együtt munkálkodhatunk megoldásukért, továbbra is élve a szocialista gazdasági integráció nyújtotta lehetőségekkel.

A Csepel Művekben tett látogatás után, a késő délutáni órákban Todor Zsivkov a Nemzeti Galériában megtekintette a Mátyás király és a magyarországi reneszánsz című kiállítást. A BKP KB főtitkárának, az Államtanács elnökének Köpeczi Béla művelődési miniszter m utatta be a XV-XVI. századból fennmaradt írásos és tárgyi emlékeket. Todor Zsivkov különösen a kézírásos kódexeket tartalmazó tárlók előtt időzött sokáig. A múzeumi séta végeztével a magas rangú vendég köszönetét mondott az élményekben gazdag programért, s átnyújtotta Bereczky Lorándnak, a Nemzeti Galéria főigazgatójának egy, az időszámításunk előtti negyedik évszázadból származó trák lelet aranyozott másolatát. Este a bolgár párt- és állami küldöttség megtekintette a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének műsorát az együttes székházában.

Moszkvában véget ért az SZKP Központi Bizottságának ideológiai kérdéseket megvitató plénuma. A tanácskozás második napján beszédet mondott Jurij Andropov, az SZKP Központi Bizottságának főtitkára. A központi bizottság egyhangúlag határozatot fogadott el a megvitatott kérdésekről. A testület egyhangúlag elfogadta Jurij Andropovnak, az SZKP KB főtitkárának a plénumon elhangzott beszédében foglalt megállapításokat és következtetéseket, s rámutatott: ezeknek a pártszervezetek egész tevékenységében alapul kell szolgálniuk. A központi bizottság plénuma a munkája során elkövetett hibáik miatt kizárta tagjainak sorából Nyikolaj Scsolokovot és Szergej Medunovot. 

Egy nappal II. János Pál pápa érkezése előtt nemzetközi sajtóértekezletet tartott Varsóban Mieczyslaw Rakowski, a lengyel kormány elnökhelyettese. A lengyel vezetés arra számít, hogy a katolikus egyházfő egyhetes lengyelországi tartózkodása hozzájárul a további stabilizálódáshoz, a társadalmi és politikai viszonyok teljes normalizálódásához. Ezt a gondolatot hangsúlyozta a külföldi újságírókkal találkozó Rakowski. Hivatkozva a lengyel belügyminisztérium előző napi közleményére elmondotta: Az illetékes hatóságoknak pontos ismeretei vannak arról, hogy az ellenzék szélsőséges csoportjai provokációra készülnek, így akarják megzavarni a pápa látogatását. A szükségállapot csak fel van függesztve - emlékeztetett Rakowski -, s az ilyen zavarkeltési kísérleteket ebből a szempontból kell nézni. Mindazonáltal bíznak benne, hogy a pápa útja is hozzájárul a stabilizációhoz, s közelebb hozhatja a szükségállapot végleges megszüntetésének időpontját. A sajtóértekezleten - immár sokadszor - elhangzott a kérdés: Megakadályozzák-e a lengyel hatóságok, hogy Lech Walesa találkozzék a pápával? Rakowski elmondta: A volt Szolidaritás egykori elnökét a kormányzat magánszemélyként kezeli.

június 16.

Délelőtt zuhogó esőben érkezett meg a Todor Zsivkov vezette párt- és kormányküldöttség a hernádi Március 15. Tsz-be. A vendégeket elkísérte Losonczi Pál, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az Elnöki Tanács elnöke. A küldöttséget a termelőszövetkezetben Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter, valamint Pest megye párt- és állami vezetői fogadták.

Svébisné Vásáreczki Erzsébet tsz-tag pedig virágcsokorral köszöntötte Todor Zsivkov elvtársat.
- Látják, elvtársak, elhoztuk az esőt - kezdte a beszélgetést Zsivkov elvtárs, mire a tsz elnöke, Csillag Nándor megjegyezte: - Köszönjük, már nagyon vártuk.

Ezután a baromfi-feldolgozó üzem tanácstermében a tsz elnöke ismertette a 7500 hektáros közös gazdaság tevékenységét, gazdálkodását, eddigi eredményeit és a jövő terveit. A termelőszövetkezet legfontosabb tevékenységi köre a baromfi- és a sertéstenyésztés, valamint a feldolgozás. A hernádi gazdaság a Hunnia-hibrid broiler termelési rendszer szervezője; a rendszer keretében 140 tsz, állami gazdaság és keltetőüzem folytat csirkehústermelést; e rendszerben állítják elő az ország csirkehústermelésének 60 százalékát. A tájékoztatót követően a vendégek megtekintették a termelőszövetkezet baromfi-feldolgozó üzemét, ahol óránként több mint hatezer csirkét képesek feldolgozni.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_todor_zsivkov_hernadi_tsz.jpgA bolgár vendégek a hernádi tsz feldolgozó üzemében

A küldöttség útja ezután Pelikán István termelőszövetkezeti tag otthonába vezetett. A tsz baromfiágazatának telepvezetője bemutatta korszerű háztáji gazdaságát, amelyben egy-egy turnusban 49 napig neveli a csirkéket, s mintegy másfél kiló súllyal adja el a termelőszövetkezetnek; évenként 20 ezer baromfi kerül ki a portájáról. Todor Zsivkov megtekintette a 400 négyzetméter alapterületű fóliasátrat is, ahol már éréshez közeledik a paradicsom, amelyet ugyancsak a termelőszövetkezet útján értékesít. A házigazda a látogatás végén a vendégeket saját termésű borával kínálta meg. A küldöttség a kora délutáni órákban visszaérkezett Budapestre.

Délután folytatódtak a magyar-bolgár tárgyalások. A Parlament épületében Lázár György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnöke és Grisa Filipov, a BKP KB Politikai Bizottságának tagja, a minisztertanács elnöke dokumentumot írt alá, amely meghatározza a Magyar Népköztársaság és a Bolgár Népköztársaság közötti gazdasági és tudományos-műszaki együttműködés és szocialista gazdasági integráció távlati fejlesztésének fő irányait. Ezután a Bolgár Népköztársaság párt- és állami küldöttsége és a magyar tárgyaló csoport plenáris zárómegbeszélést tartott a Parlament delegációstermében. A magyar tárgyaló csoportot Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára, a bolgár küldöttséget Todor Zsivkov vezette. A megbeszélésen részt vettek a két delegáció tagjai és szakértői. A plenáris ülésen Kádár János megköszönte Todor Zsivkovnak, hogy a komlói bányában történt szerencsétlenség miatt levélben fejezte ki együttérzését. A megbeszélés végeztével a Bolgár Népköztársaság párt- és állami küldöttségét ünnepélyesen búcsúztatták a két ország nemzeti lobogóival díszített Országház előtt, a Kossuth Lajos-téren, ahol felsorakozott a magyar néphadsereg díszzászlóalja.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kadar_janos_todor_zsivkov_bucsuztato.jpgKádár János és Todor Zsivkov az ünnepélyes búcsúztatáson

A vendégek búcsúztatására megjelent Kádár János, Losonczi Pál, Lázár György, Aczél György, az MSZMP KB titkára, Korom Mihály, a KB titkára, Méhes Lajos ipari miniszter, Óvári Miklós, a KB titkára, a Politikai Bizottság tagjai; Várkonyi Péter, a KB titkára, Apró Antal, az országgyűlés elnöke, Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke, Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, továbbá a kormány több tagja, az állami, a társadalmi élet sok más vezető képviselője. Ott volt Sebestyén Jenő, hazánk szófiai és Boncso Mitev, Bulgária budapesti nagykövete is. Jelen volt az ünnepélyes búcsúztatáson a Budapesten akkreditált diplomáciai képviseletek több vezetője és tagja. Kürtszó harsant, a díszzászlóalj parancsnoka jelentést tett Todor Zsivkovnak, majd felcsendült a két ország himnusza. A magas rangú vendég Kádár János társaságában elhaladt a díszzászlóalj előtt, majd üdvözölte a delegáció búcsúztatására összegyűlt budapestieket. A BKP KB főtitkára, az államtanács elnöke és a küldöttség tagjai ezután elköszöntek a magyar politikusoktól, közéleti vezetőktől, s a diplomáciai testület megjelent képviselőitől. Az ünnepélyes búcsúztatás a katonai díszzászlóalj díszmenetével zárult, majd a vendégek Kádár János, Losonczi Pál és Lázár György társaságában gépkocsikba szálltak, és díszmotorosok, kíséretében a Ferihegyi repülőtérre hajtattak. A légikikötő betonján Kádár János, Losonczi Pál és Lázár György baráti búcsút vett Todor Zsivkovtól s a delegáció tagjaitól. A bolgár párt- és állami küldöttség különrepülőgépe néhány perccel ezután a magasba emelkedett. 

Pontosan 17 órakor megérkezett a varsói Okecie repülőtérre II. János Pál pápa. A római katolikus egyház feje a Lengyel Népköztársaság Államtanácsának és a katolikus püspöki karnak a meghívására tesz hétnapos látogatást szülőhazájában. A pápát államfőnek kijáró tiszteletadással fogadták a repülőtéren. Köszöntésére megjelent Henryk Jablonski professzor, az államtanács elnöke, Józef Czyrek, a LEMP KB titkára és Stefan Olszowski külügyminiszter, mindketten a politikai bizottság tagjai, a kormány sok tagja, a társadalmi szervezetek vezetői, katolikus képviselők, valamint a püspöki kar tagjai. A repülőtéren köszöntötték a pápát a varsói diplomáciai testület tagjai, köztük Garamvölgyi József magyar nagykövet. Több egyházi küldöttség is jelen volt a fogadtatásán, köztük a magyar püspöki kar képviselői, élükön Lékai László bíborossal, aki Szakos Gyula püspök kíséretében érkezett. II. János Pál tizenhetedik külföldi látogatását kezdte meg - az érkezés helyén hagyományosan megcsókolva a földet. A katolikus egyház fejét beszédben köszöntötte Jablonski államfő; hangsúlyozta: nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a katolikus világegyház vezetője következetesen kiáll a béke védelmében, a fegyverkezés ellen. Az államtanács elnöke kiemelte: a pápa látogatása mindenekelőtt vallási jellegű esemény, ám - mondotta - mindennek általánosabb jelentősége van, mert ez az országban fokozatosan megvalósuló stabilizálódás jele. Üdvözlő beszédet mondott Józef Glemp bíborosérsek, majd a pápa mondott válaszbeszédet. Ebben megköszönte a Lengyel Népköztársaság vezető szerveinek, a püspöki karnak a meghívást, s nyomatékkal jelentette ki: kötelességének érzi, hogy hazája e nehéz pillanatában honfitársaival legyen. A pápa utazásának vallási jellegére, a czestochowai Mária-kegyhely ünnepségeinek jelentőségére helyezte a hangsúlyt, egyúttal kijelentve: valamennyi lengyelhez, egész hazájához érkezett. II. János Pál nem fűzött magyarázatot ahhoz a megjegyzéséhez, hogy azokhoz érkezett, akik „szenvednek, akiket bebörtönöztek, akiknek emberi méltóságát megsértik”. Beszédének befejező mondatában békét kívánt Lengyelországnak. A pápa a repülőtérről az óvárosi katedrálishoz hajtott, ahol a két éve elhunyt Stefan Wyszinski bíboros sírjánál misét pontifikáit. Szentbeszédében méltatta a jelentős egyházi vezető érdemeit. Azokon az útvonalakon, ahol a pápa és kísérete elhaladt sok százezer varsói és vidékről érkezett hívő köszöntötte az egyházfőt. A rendről és biztonságról a belügyi szervek és az egyház rendfenntartó szolgálata együttesen gondoskodott

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_ii_janos_pal_jaruzelski_glemp_erkezes.jpgA reptéri fogadtatás. II. János Pál pápa, Jaruzelski és Jozef Glemp

Nagy Imre és társai kivégzésének 25. évfordulóján az Egyesült Államok vezető közéleti személyiségei táviratot küldött Losonczi Pálnak, az Elnöki Tanács elnökének, melyben tiltakoznak a kivégzettek jeltelen sírba való eltemetése ellen, és felszólítják az illetékeseket a végtisztesség lehetőségének megadására.

Több mint ezer embert vettek őrizetbe Chilében, ahol az ország legnagyobb szakszervezeteit tömörítő országos csúcsszerv (CNT) nemzeti tiltakozási napot tartott a Pinochet-diktatúra terrorja, a szabadságjogok felfüggesztése és a nyomort hozó gazdaságpolitika ellen. A rohamrendőrök két fiatalt agyonlőttek, többet pedig megsebesítettek. A La Segunda című chilei lap szerint a hatóságok Santiago de Chilében 630 embert, Valparaisóban pedig 372-t letartóztattak. Tanácskozásra ültek össze a chilei szakszervezeti vezetők, miután ismeretessé vált, hogy a hatóságok letartóztatták a CNT vezetőjét, Rodolfo Seguelt, a chilei rézbányászok szövetségének elnökét. A rézbányászok szövetsége közölte, hogy a hatóságok önkénye elleni tiltakozásul országos sztrájkot tart. Egyidejűleg hatalmas méretű tiltakozó akciók kezdődtek a szakszervezeti vezető letartóztatása miatt. A fővárostól 900 kilométerre északra fekvő rézbányákban 48 órás sztrájkba léptek a bányászok, és néhány más állami rézbányában mintegy 24 000 dolgozó szünteti be a munkát. A hírügynökségek helyszíni tudósításaiból megállapítható, hogy a május 11-én tartott első nemzeti tiltakozási nap után a második tömeges akcióban, június 14-én a chilei társadalom legszélesebb rétegei vettek részt. A tüntetők között a munkások oldalán voltak a magánfuvarozók és a diákok is. Pinochet álláspontja változatlan, így nyilatkozott: a kormány kész keményebb eszközökhöz nyúlni. A diktátor fenyegetőzése után jelentették be Rodolfo Seguel szakszervezeti vezető őrizetbe vételét. Világszerte rokonszenvtüntetések voltak a chilei nemzeti tiltakozás támogatására. Párizsban, Bécsben, Rómában, Washingtonban, Madridban és Quitóban sok ezren emeltek szót a chilei diktatúra ellen.

június 17.

Befejeződött az országgyűlés nyári ülésszakát előkészítő bizottsági eszmecserék sorozata: a Parlamentben a terv- és költségvetési bizottság megvitatta a Magyar Népköztársaság 1982. évi költségvetésének végrehajtásáról tájékoztató jelentést. A tanácskozáson először az országgyűlési bizottságok vezetői tájékoztatták a jelenlévőket korábbi, a napokban megrendezett testületi üléseik tapasztalatairól. Dr. Pesta László (Budapest) a szociális és egészségügyi, Cselőtei László (Pest) a mezőgazdasági, Sas Kálmán (Heves) az építési és közlekedési bizottság elnöke; Stadinger István (Budapest) az ipari, Barát Endre (Pest) a kulturális bizottság titkára és dr. Rőder Edit (Budapest) a jogi, igazgatási és igazságügyi bizottság tagja testületük véleményét kifejezve elfogadásra javasolták a tavalyi zárszámadással kapcsolatos törvényjavaslatot. A bizottsági üléseken elhangzott, általuk tolmácsolt észrevételekre Hetényi István pénzügyminiszter válaszolt. A terv- és költségvetési bizottságnak a költségvetéssel foglalkozó vitájában felszólalt: Szabó Kálmán (Budapest), Szurdi István (Budapest), Horváth Lajos (Baranya), a bizottság titkára; Novák Béla (Pest), Nics János (Fejér). Hetényi István válasza után a bizottság a törvényjavaslatot elfogadásra ajánlotta. Az eszmecsere Bognár Józsefnek (Budapest), a bizottság elnökének zárszavával ért véget.

Bencsik István alelnök vezetésével ülést tartott a Hazafias Népfront Országos Tanácsának elnöksége. Az ülésen részt vett Baranyai Tibor, az MSZMP Központi Bizottságának osztályvezetője. A testület S. Hegedűs László titkár előterjesztésében megvitatta az MSZMP KB 1983. április 12:13-i ülésének határozatát, és állást foglalt az ebből adódó népfrontmozgalmi feladatokban. Az állásfoglalás a többi között hangoztatja: az elnökség nagyra értékelte, hogy a Központi Bizottság az egész dolgozó nép tapasztalatait, véleményeit figyelembe véve alakította ki álláspontját, értékelte a politikai, gazdasági és ideológiai helyzetet, állapította meg azokat a célokat, amelyek az elkövetkező években egész nemzetünk továbbhaladását és fejlődését biztosítják, A párt vezető szerepével erősödött népünk nemzeti összefogása, szélesedett a szocialista demokrácia, fejlődött a szocialista gazdaság és kultúra. A népfrontmozgalom kész együttműködni a közösen kialakított feladatok megvalósításában, amelyre a párt következetes szövetségi politikája jó alapot ad. A Hazafias Népfront egyetért a Központi Bizottság véleményével, hogy eredményeink védelme és további fejlődésünk leginkább gazdasági teljesítményünktől függ. A nehezedő és bizonytalan világgazdasági körülmények között kell terveinket ésszerűen teljesíteni, irányítási rendszerünket és termelő tevékenységünket korszerűsíteni, a következő ötéves és távlati terveinket közakarattal formálni.

Befejeződött a tanítás. Az általános iskolák tanulói, a középiskolák I-III., az egészségügyi szakiskolák, a gép- és gyorsíró iskolák I-II. osztályos diákjai számára megkezdődött a nyári vakáció. A következő napokban tartják meg a tanévzáró ünnepségeket, ekkor kapják meg a tanulók az év végi bizonyítványt is. Idén is országszerte várják a kisdiákokat a nyári napközis- és úttörőtáborok. A szakközépiskolák és szakmunkásképző intézetek tanulói a következő hetekben nyári szakmai gyakorlaton vesznek részt, elsősorban ipari üzemekben, vállalatoknál. A végzős középiskolások szóbeli érettségi vizsgái még tartanak, június 22-én fejeződnek be. A szakközépiskolákban az idén már mindenütt az új vizsgaszabályzat szerint adnak számot felkészültségükről a fiatalok, így ők érettségi-képesítő bizonyítványt szereznek. A szakmunkásképző iskolák végzős tanulói is ezekben a napokban vesznek részt az utolsó erőpróbán. Június 16-tól július első hetéig tartják meg a szakmunkásvizsgákat.

A katolikus egyház feje lengyelországi látogatásának második napján találkozott az állam és a társadalmi szervezetek vezetőivel. A találkozóra péntek délelőtt, a lengyel államtanács székhelyén, a Belvedere palotában került sor. Jablonski államfő és Wojciech Jaruzelski fogadta a pápát, majd a kormányfő mondott köszöntő beszédet. Jaruzelski hadseregtábornok hangsúlyozta: Lengyelország számára a béke, állami létének megőrzése, határainak biztonsága mindenekelőtt való ügy. A lengyel baloldal negyven évvel ezelőtt a szocializmus útját mutatta meg a nemzetnek, s ez a történelmi fordulat vezetett oda, hogy az addigi erőfeszítések nem mentek veszendőbe. A lengyel vezető nagy hangsúllyal szólt az országot fölszabadító szovjet katonák áldozatáról. Lengyelország biztonságát, határait ma valódi szövetségi rendszer biztosítja, a lengyel föld egyetlen négyzetcentimétere sem lehet vita tárgya - mondotta.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_ii_janos_pal_jaruzelski_glemp.jpgA pápa Jaruzelski és Glemp társaságában

A hivatalos beszédek elhangzása után zártkörű tárgyalás folyt a pápa, Jaruzelski tábornok, Jablonski államfő és Glemp bíboros részvételével. Délután folytatódott a pápa előre meghirdetett programja, melynek folyamán a késői órákban a prágai városrészben levő stadionban misézett. A PAP hírügynökség jelentette, hogy a késői órákban Varsó belvárosában egyes csoportok rendzavarást kíséreltek meg. Az ellenséges jelszavakat kiáltozók (többnyire igen fiatal emberek) a hírügynökség értékelése szerint ki akarták provokálni a rendfenntartó erők közbelépését. A rendőrség magatartásának, valamint annak köszönhetően, hogy a fővárosiak nem csatlakoztak a rendzavarókhoz, ez a céljuk meghiúsult. A lengyel hivatalos hírügynökség megjegyezte: „Figyelembe kell tehát venni, vannak olyan emberek, akik készek megzavarni II. János Pál látogatását.”

június 18.

Megkezdődött a nyári táborozás Zánkán, a balatoni úttörővárosban. Az első csoportban csaknem 3000 gyerek foglalta el a tábor jól felszerelt épületeit. Az úttörőváros megnyitása óta első alkalommal hallássérült gyerekek is érkeztek Zánkára. Viszont az idén zárva marad a káptalanfüredi tanácsi kezelésű úttörőtábor kapuja. Mint ismeretes, tavaly vérhasjárvány volt az itt nyaralt fiatalok között, s a megfelelő közegészségügyi feltételeket eddig nem sikerült megteremteni. Az úttörőszövetségnek 12 ezer pajtás táborozása számára kellett helyet találnia Káptalanfüred helyett. A Magyar Úttörők Szövetsége és az Állami Ifjúsági Bizottság az Express Ifjúsági és Diák Utazási Iroda, a Honvédelmi Minisztérium és a Munkásőrség Országos Parancsnoksága segítségével megszervezte és június 25-től lehetővé teszi valamennyi érintett gyerek táborozását. Ennek eredményeképpen Balatonszemesen és Velencén az Express táborokban 660. a balatoni úttörővárosban 200. a csillebérci vezetőképző és úttörőtáborban 100, a tatai vezetőképző táborban, a fonyódligeti úttörőtáborban és a mártélyi kempingben 100-100 fiatal üdülhet egy-egy turnusban, egész nyáron.

A katolikus világegyház feje délelőtt a Varsó közelében levő Niepokalanow ferences rendházába látogatott. Itt több százezer hívő előtt misét celebrált az auschwitzi haláltáborban mártírhalált halt, s tavaly októberben szentté avatott lengyel szerzetes, Maximilian Maria Kolbe emlékezetére. Előzőleg felkereste a varsói gettófelkelés hőseinek emlékművét. A pápa innen Czestochovába, az ottani Jasna Gora pálosrendi kolostorába repült a lengyel légierő helikopterén. Az itteni Mária-kegyhely nagy tiszteletben álló szentképe, az úgynevezett fekete Madonna hatszáz esztendővel ezelőtt került Lengyelországba; az évforduló alkalmából a kolostorban több istentiszteletet tartanak. Szombat este II. János Pál a lengyel ifjúság képviselőivel találkozott. Mint már hírt adtunk róla, péntek este Varsó Prága városrészében levő stadionban volt istentisztelet. Ezen a katolikus egyházfő egyebek között igen nyomatékosan felszólította a hívőket a nyugalomra, a rend és a béke fenntartására. A lengyel kormány szóvivője tájékoztatta az újságírókat a pápa és Jaruzelski, valamint Jablonski találkozójáról. A találkozón - Jerzy Urban szerint - a lengyel vezetők elmondották a pápának, milyen súlyos, drámai okok tették szükségessé a szükségállapot bevezetését. A lengyel vezetők beszámolója szerint a szükségállapot végső stádiumában van, politikai okok miatt alig másfél száz ember van elítélve. Hangsúlyozták: humanitárius szempontból ez akár soknak tűnhet fel, ám rendkívül kevés, ha figyelembe veszik, milyen tragikus konfliktusokat élt át a lengyel társadalom az igen közeli múltban. A pápának arra a kijelentésére utalva, ami az 1980 augusztusában aláírt, úgynevezett „társadalmi megállapodásokra” vonatkozott, a szóvivő kijelentette: a vezetés e megállapodások elveinek alapján áll, ezek megvalósítását korábban a másik aláíró fél magatartása hiúsította meg. A szociális és gazdasági követelések azonnali teljesítését Lengyelország nehéz helyzete nem engedi meg. Urban emlékeztetett rá: még a feloszlatott Szolidaritás legelvakultabb hívei sem állítják azt, hogy a volt „szakszervezet” több termelésre, a munka minőségének javítására szólította volna fel híveit. A találkozó 2 óra 20 percig tartott, s Jerzy Urban értékelése szerint a kölcsönös megértésre való törekvés jellemezte. A szóvivő elmondotta, hogy a pápa magánkihallgatáson fogadja majd Lech Walesát és családját. Ez a találkozó II. János Pál óhajára jön létre. Mindez nem változtatja meg a vezetés álláspontját Walesával kapcsolatban, aki a szóvivő szerint korábban konfrontációra törekedett; olyan emberek befolyása alatt állt, akik feszültséget, nyugtalanságot akartak kelteni az országban. Walesa nem értette meg, mi történt Lengyelországban december 13-a után, s már soha nem lehet a vezetés tárgyaló partnere.

Már érkeznek a küldöttségek, az egyéni részvevők a világ minden tájáról Prágába. Kedden a Kultúrpalotában nyílik meg a legutóbbi idők legnagyobb békemegmozdulása, amely a „Találkozó a békéért, az életért a nukleáris háború ellen” elnevezést viseli. A konferencia a prágai harangok zúgása közepette a Kultúrpalotában délelőtt plenáris üléssel kezdődik. A felszólalásokat öt nyelven fogják tolmácsolni. Június 21-én, a megnyitó napján este a prágai Óváros téren nagygyűlés lesz, amely előtt és után neves csehszlovák és a konferenciára érkezett külföldi művészek lépnek fel. Június 23-án a delegációk számára vidéki látogatásokat szerveznek, ahol gyűléseken találkoznak majd a csehszlovákiai békemozgalom helyi aktivistáival, dolgozókkal. Külön központja lesz a tanácskozásra érkezett nemzeti és. nemzetközi nőszervezeteknek, és a fiataloknak, ez utóbbiak a déli városrészben levő - egyébiránt magyar szakemberek által épített - új diákszállóban kapnak otthont és vitafórumot. A tanácskozás záróülése 26-án. vasárnap lesz. A konferencia költségeire csehszlovák munkahelyi kollektívák ajánlottak fel pénzt. Az összegyűlt több mint 55 millió korona teljes egészében fedezi a kiadásokat.

Fedélzetén öt amerikai asztronautával, továbbá egy kanadai és egy indonéz mesterséges holddal indult el második, ezúttal hatnapos útjára a Challenger nevű amerikai űrrepülőgép. A Challenger második útja magyar idő szerint 13 óra 33 perckor kezdődött a floridai Cape Canaveral űrrepülőtérről. Az űrrepülőgép első ízben vitt magával öttagú személyzetet, amelynek egyik tagja - Sally K. Ride - az Egyesült Államok első űrhajósnője. Rajta kívül a Challenger fedélzetén tartózkodik Robert L. Crippen, Frederick H. Hauck, John M. Fabian és Norman E. Thagard. A kanadai és indonéz távközlési holdat a Challenger „bérmunkában” juttatja pályájára, s ugyancsak fizetségért végez el a legénység 11 kísérletet a nyugatnémet kormány megbízásából. A kanadai Telesat cég mesterséges holdjának pólyára bocsátására a start után néhány órával sor kerül. A hold a kanadai Alberta tartomány felett „lebegve” egyfajta kozmikus kapcsolóteremként szolgál majd a televíziós adások, telex- és telefonhívások lebonyolításához. A Challenger startja teljes rendben zajlott le. Az asztronauták kétszintessé átalakított pilótakabinban foglaltak helyet a start előtt.

A NASA hirdetésére 8000 ember jelentkezett, akik közül felkészítésre kiválasztották az első öt nőt. 1978. január 16-ától a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. Kiképzett űrhajósként tagja volt az STS–2 és STS–3 támogató (tanácsadó, problémamegoldó) csapatának. Segített az amerikai űrrepülőgép robotkarjának a kivitelezésében. Két űrszolgálata alatt összesen 14 napot, 07 órát és 46 percet (343 óra) töltött a világűrben. Tagja volt a Challenger űrrepülőgép katasztrófáját vizsgáló csapatnak. Űrhajós pályafutását 1987. augusztus 15-én fejezte be. 1987-től a Stanford Egyetemen dolgozott. 1989-ben fizikaprofesszor lett a San Diegó-i Kaliforniai Egyetemen, illetve kinevezték a Kaliforniai Űrintézet igazgatójának.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_sally_kristen_ride.jpgSally Kristen Ride, az első amerikai űrhajósnő, asztrofizikus. Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova és Szvetlana Jevgenyjevna Szavickaja után a világ harmadik női űrhajósa. 32 évesen korának legfiatalabb asztronautájaként, az első amerikai nőként járt a világűrben

2001-től a Sally Ride Science nevű, tudományos ismeretterjesztő anyagokat készítő saját vállalkozását vezette. 2012. július 23-án hasnyálmirigyrákban hunyt el a kaliforniai, La Jolla-i otthonában. 1983-ban Magyarországon járt az International Astronautical Federation (IAF) Nemzetközi Asztronautikai Szövetség kongresszusán. Ekkor ismerte meg a magyar fejlesztésű Pille dózismérőt, amelynek az akkumulátoros változatát 1984-ben az STS–41–G űrrepülés során magával is vitte a Challenger fedélzetére. A méréssorozat tárgya az volt, hogy előre meghatározott helyekre tett dózismérőket olvastak ki. Minden mérést 3 magasságban (352, 274 és 224 km-en) hajtottak végre, minden magasságban kétszer. Mássága csak halála után derült ki, amikor is Tam O'Shaughnessy neve állt a gyászjelentésben, miszerint ő gyászolja élettársát. Később kiderült, hogy már 27 éve voltak együtt. 12:13 évesen ismerkedtek meg, amikor mindketten teniszeztek. Később is tartották a kapcsolatot, és mindig jó barátok voltak, viszont csak 1985-ben alakult át a kapcsolatuk. Sally eldöntötte, hogy nem a melegjogokért fog harcolni, hanem a gyerekekért, ezért is alapította meg a Sally Ride Science-t. Azt, hogy Tammal egy párt alkotnak, csak a barátaikkal és családjukkal osztották meg.

június 19.

A hűvös, esős idő sem gátolta meg a juniálisok megtartását. Sikeres volt például vasárnap az V. kerületi KISZ-bizottság első juniálisa a Vörösmarty és a József nádor téren. Gazdag programot állított össze egész napra; volt szellemi vetélkedő, ügyességi játék, repülőmodell-építés, kirakodóvásár. Délután gyermekdiszkó szórakoztatta a rendezvény vendégeit, este pedig a Bergendy-együttes lépett fel. A programot esernyős utcabál zárta. Folytatódott a Hűvösvölgyben is a szakszervezeti ifjúsági napok keretében megrendezett juniális. A zuhogó esőben is lebonyolították a különféle ügyességi versenyeket, a Népszava politikai fórumot tartott, s amikor az eső alábbhagyott, a színpadokon néptáncbemutatókat rendeztek és az Állami Bábszínház is műsort adott. benépesült a fonyódligeti úttörőtábor, a Balaton déli partjának legnagyobb gyermeküdülője. Az első turnusban ezerkétszáz somogyi kisdiák kezdte meg tíznapos nyaralását.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_vorosmarty_ter_junialis.jpgBudapesten, a Vörösmarty téren sok ezren szórakoztak

Czestochowában ünnepi istentisztelettel emlékeztek meg a magyar pálos szerzetesek alapította Jasna Gora-i monostor felállításának, illetve az ott őrzött bizánci Mária-kép, a „Fekete Madonna” Lengyelországba hozatalának hatszázadik évfordulójáról. A pápa ez alkalommal - 14 lengyel és külföldi bíboros, köztük dr. Lékai László esztergomi érsek társaságában - misét pontifikáit.

Félmillió ember sereglett össze Párizsban, hogy tiltakozzon az atomfegyverkezés ellen, és leszerelési megállapodásokat követeljen. Több mint három óra hosszat vonultak a béketüntetők oszlopai a Nation tértől a vincennes-i erdőbe, ahol egész napos kulturális programok, viták, látványosságok várták az egybegyűlteket. Kommunisták, keresztények, környezetvédők, szakszervezeti emberek, különféle irányzatok képviselői jelentek meg, hogy csatlakozzanak a száz neves közéleti személyiség által aláírt békefelhíváshoz. Jóllehet az eseményre magánemberként több ismert szocialista vezető is eljött, a Francia Szocialista Párt hivatalosan nem képviseltette magát, mert ellenzi és pacifistának minősíti a nyugat-európai békemozgalmak tevékenységét.

Másodszor vezetett fegyveres összecsapásokhoz a Palesztinai Felszabadítási Szervezet legnagyobb tagszervezetében, az El-Fatah soraiban kirobbant válság. Az Abu Szaleh és Abu Musza vezette lázadók több mint ötórás tüzérségi harcot vívtak a kelet-libanoni Bekaa-völgyben a Jasszer Arafathoz, a PFSZ vb elnökéhez, az El-Fatah vezetőjéhez hű erőkkel. A PFSZ szóvivője szerint a lázadók oldalán egy líbiai zászlóalj, valamint a Népi front Palesztina felszabadításáért főparancsnokság elnevezésű szervezet egységei is részit vettek az ütközetben, amelynek három halottja és tíz sebesültje volt. A zendülők cáfolták a külső beavatkozás hírét. Éjjel Damaszkuszban Arafat elnökletével rendkívüli ülést tartott az El-Fatah központi bizottsága azzal a céllal, hogy előkészítse a 73 tagú forradalmi tanács hétfő estére tervezett ülését. Szalah Khalaf (Abu Íjad), az El-Fatah második embere sajtónyilatkozatában közölte, hogy a szervezet vezetősége a lázadók követeléseit figyelembe véve fontos reformok bejelentésére készül, de ha az ellenzék vezetői bojkottálják a forradalmi tanács ülését, akkor kizárják őket a szervezetből.

Az Egyesült Államok tucatnyi államában az országos leszerelési akciónapok keretében folytatódnak a fegyverkezési hajsza elleni felvonulások, demonstrációk. Kaliforniában, ahol a hét végén kipróbálták az első MX rakétát, a demonstráció részvevői behatoltak a Vandenberg kísérleti támaszpont területére. Itt, a Csendes-óceán partján is, valamint Grotonban, a keleti parton, ahol az ország harmadik Trident atomtengeralattjáróját bocsátották vízre, sok tüntetőt letartóztattak. A kormányzat fegyverkezési politikáját elítélő gyűléseket tartottak San Diegóban és Los Angelesben. A The Washington Post jelentése szerint egyébként a kormányzat erőpolitikai meggondolásokból olyan feszített ütemet diktál az MX rakéta fejlesztésének, amelyet a hadiipar is mind nehezebben tud követni. A lap szerint a robotrepülőgépek európai telepítésének előkészületeit is meggyorsították. Ez utóbbi - a fővárosi lapban idézett Pentagon-dokumentumok szerint - a vártnál sokszorosan többe, egymilliárd dollárjába kerül majd az Egyesült Államoknak, s a korábban kalkuláltnál jelentősebb terheket ró a nyugat-európai NATO-államokra is. 

A Palapa indonéz műhold pályára állításával immár teljesítette 250 millió dolláros költségű útjának legfontosabb feladatait a Challenger amerikai űrrepülőgép. Délután, a 18. Föld körüli fordulat során az erre a célra tervezett szerkezet útjára bocsátotta a rakodótérből a műholdat. A háromszáz kilométer magasságban keringő Challengertől biztos távolságban a Palapa B beindította saját rakétáit, és megkezdte pályájának megközelítését. A műhold néhány napon belül foglalja el végleges helyét, amely 35 ezer kilométerre lesz a Föld felszínétől. A távközlési hold neve - Palapa - egy indonéz szóból ered, amely egységet jelent. A műhold a 13 ezer indonéz sziget közötti jobb telefon-összeköttetést segíti majd. Közben a Challenger már egy kanadai távközlési műholdat is pályára állított. A két műhold elhelyezésének egyik, felelős szakembere Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő volt. A pénteki leszállásig hátralevő napokban az űrrepülőgép berendezéseinek - főleg az űrben repülő testek befogására szolgáló fogókarnak - a kipróbálása a fő feladat. Ezen kívül orvosi megfigyeléseket és tudományos kísérleteket végeznek. Megvizsgálnak egy gyógyszergyártó készüléket is, amely a tervezői szerint pár éves fejlesztéssel alkalmassá válhat különleges hormonok űrbéli termelésére. A Challenger hatnapos útja végén a Kennedy űrközpont floridai űrrepülőterén fog leszállni, amelyet először használnak majd erre a célra.

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_reklam_2.jpg

Kékfény:
Súlyos közúti szerencsétlenség történt Békés megyében. Dévaványán egy vasúti átjáróban Puporka Jenő, 35 éves körösladányi takarító kisiparos gépkocsijával személyvonatnak ütközött. A baleset következtében Puporka Jenő, valamint utasai közül Fehér Zoltán 32 éves szeghalmi segédmunkás és Fehér János 35 éves szentesi segédmunkás a helyszínen meghalt. A gépkocsi negyedik utasát életveszélyes állapotban kórházba szállították. A vizsgálat eddigi megállapításai szerint Puporka Jenő a fénysorompó tilos jelzése ellenére hajtott a vasúti átjáróra. A vizsgálat tovább folyik.

Tűz keletkezett Budapesten, a XI. kerület Allende park 6. számú tömbház legfelső emeletén, egy IBUSZ-lakásban. A lakótelepen tartózkodók értesítésére a kerület tűzoltói négy perc alatt érkeztek a helyszínre, és eloltották a tüzet. A gyors beavatkozásnak köszönhető, hogy a lángok nem terjedtek tovább, személyi sérülés nem történt. A kétszobás lakás azonban csaknem teljesen tönkrement. Az oltás után éjfekete falak, kitört ablakok, megszenesedett bútorok, szétolvadt rádió- és televíziókészülékek jelezték a kár nagyságát. A vizsgálatot végző tűzoltók érdeklődésünkre elmondták, hogy a tüzet feltehetően a szobában futó hibás elektromos vezeték okozta. Igen nagy veszélyt jelent ilyen esetekben, ha a hő hatására kitörő ablaküvegeken keresztül más lakásokra is átterjed a tűz. Ez esetben szerencsére az erkélyen nem volt felhalmozva éghető anyag, így a lángok csak a károsult lakáson belül pusztítottak. A tűz keletkezésének okát a szakértők tovább vizsgálják.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_kiegett_lakas.jpgA kiégett lakás

Csaknem kétmilliót fizet az ötös:
A Sportfogadási és Lottó Igazgatóság közlése szerint a 24. játékhéten volt egy öttalálatos szelvény; a kifizetendő nyeremény 1 808 309 forint. Négytalálatos szelvénye 62 fogadónak volt; nyereménye 116 665-116 665 forint. Három találatot 5 894 fogadó ért el; nyereménye 767-767 forint. A kéttalálatos szelvények száma 193 787; ezekre 29-29 forintot fizetnek.

Bőséges a zöldség- és a gyümölcskínálat:
A piacokon most már szinte naponként bővül a zöldség- és a gyümölcsfélék választéka: közeledik a nyári csúcsszezon. Az állami és a szövetkezeti kereskedelem már jóval több árut tud felvásárolni, mint az előző hetekben. Az őstermelők és a magán-kiskereskedők is mind több zöldséget és gyümölcsöt hoznak a piacokra. A növekvő felhozatal hatására pedig tovább csökkenek az árak is. A szabadföldi termésű korai burgonya szedése az idén a szokásosnál két héttel korábban kezdődött. Eddig harminc százalékkal többet vásároltak fel belőle, mint más évek azonos időszakában. Főzőhagymából és friss sárgarépából ugyancsak bőséges, petrezselyemgyökérből pedig megfelelő a piaci kínálat. A főzelékfélékből is mind nagyobb a felhozatal. Korai fejes káposztából a héten várhatóan 1200 tonnát lehet felvásárolni, és olyan bőség van belőle a piacokon, hogy helyenként gondokat is okoz az értékesítése. A zöldborsó szezonja a szokásosnál ugyancsak korábban kezdődött. Most már a kedveltebb velő- borsófajták is megjelentek a piacokon. A hetek óta tartó kánikulai meleg és a csapadékhiány azonban sokat ártott a termésnek. Valószínűleg az előirányzott mennyiséget nem is lehet majd felvásárolni. A szezonja is korábban fog befejeződni, mint más években. Az idénynek megfelelő gyümölcsökből szintén kielégítő a felhozatal. Szamócából - a korai beérés folytán - eddig jóval több került a piacokra, mint tavaly az azonos időszakban. A közepes termésből a szövetkezeti kereskedelem nem tudja felvásárolni-a tervezett mennyiséget, a kistermelők és a magánkiskereskedők viszont e korai gyümölcsből a szokásosnál jóval többet hoztak eddig forgalomba. Szezonja azonban rövidesen véget ér. A cseresznyének viszont most van az igazi ideje. Javában tart a kedveltebb, középérésű és későn érők felvásárlása, és a héten e cikkből is bőséges a piaci kínálat. Meggyből a szövetkezeti kereskedelem csaknem kilencezer tonna felvásárlását tervezte. A kedvezőtlen időjárás miatt azonban ezt a mennyiséget nemigen lehet majd felvásárolni. Jó ütemben halad a ribiszke és az egres felvásárlása, ezeket azonban - miután belföldön kevésbé keresettek - nagyobb részben exportálják, illetve a tartósítóiparban dolgozzák fel. A napokban pedig piacra került a málna, a sárgadinnye és a korai termésű őszibarack. A szövetkezeti kereskedelem idejében felkészült a nyári csúcsidényre. Valamennyi szerződéses partnerének kiküldte a szükséges göngyölegeket. Szállítóeszközökről is időben gondoskodott. Megfelelő szervezési intézkedésekkel igyekeznek megteremteni annak is az előfeltételeit, hogy a csúcsidőszakban a termelő gazdaságok által eladásra felkínált termékeket a kijelölt telephelyeiken vasárnap és ünnepnapokon is átvegyék.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_gyumolcskinalat.jpgHalomban a cseresznye a Rákóczi út-Vas utca sarkán levő boltban

Felüdítette a határt az országos eső:
Későn jött a lehűlés, a kora nyári meleg nagyon hátráltatta a kalászos gabonák szemképződését - így lehet összefoglalni az utóbbi hetek időjárásának káros hatását. Csongrád, Békés, Hajdú és Szolnok megyében kevés eső áztatta a földeket, ugyanakkor a kenyérgabona 20 százalékát Szolnok és Békés megyében vetették el. A dunántúli gazdaságok helyzete valamivel kedvezőbb, többször hullott csapadék az utóbbi hetekben ezen a területen. Az átlagosnál melegebb és kevésbé csapadékos májusi, júniusi időjárás a kalászos gabonákat károsította leginkább. A meleg homokon, szikes talajokon kisült a gabona egy része, e területeken számottevő a kár. Az elmúlt napok hűvösebb időjárása s különösen a tegnapi országos eső azonban még mindenütt enyhített a gondokon, hiszen nem „égnek” tovább a növények. A korábbi bizakodást - a kedvező terméskilátásokat - csökkentette az aszályos időjárás. A korai aratásra is felkészültek a gazdaságok. Az előző hetekben meggyorsították a kombájnok, szállító járművek javítását, jelenleg a gépszemlék tartanak. A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium öt helyen szervezett tájértekezletet, melyeken a megyei vezetők beszámoltak az aratási felkészülésről is. Mindenütt megállapították, hogy a személyi és műszaki feltételek adottak az aratás gyors befejezéséhez. A gabonatáblákon a veszteségek csökkentése lesz az aratók egyik legfontosabb feladata. 

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_aratas.jpgA kiskunfélegyházi Vörös Csillag Termelőszövetkezetben az elsők közt fejezték be az őszi árpa aratását

Hétvégi közlekedési balesetek:
A legutóbbi napok esői miatt több volt a közúti baleset. A 4-es számú főút 181-es kilométer-szelvényénél az építés alatt álló. süppedőssé vált padkán megcsúszott és felborult a Debreceni Ruhagyár FR 69-51-es rendszámú IFA teherautója; a vezető és utasa nem sérült meg, de az anyagi kár jelentős. Tegnap délután a budapesti Népszínház utcában történt baleset. Az UG 55-97-es rendszámú Dacia személygépkocsi vezetője elvesztette uralmát a jármű felett, megcsúszott, nekiütközött két parkoló személygépkocsinak, felszaladt a járdára, és az egyik ház falának ütközött. A Dacia vezetője nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_dacia_a_jardan.jpgA Dacia a járdán

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_felborult_teherauto.jpgA felborult teherautó

Közlemény:
Bolgár áruházi hét a Dél-pesti ÁFÉSZ Skála-Coop Dominó Áruházában június 20-tól 25-ig. Bolgár női mohair kardigánok, stólák, pamut pólók, kerámia és rézmű áruk, férfi mokaszinek és edzőcipők különleges áruskálájával várja kedves vásárlóit a Dominó Áruház. Cím: Budapest XX., Soroksár, Hősök tere. Megközelíthető: a Közvágóhídról HÉV-vel, Erzsébetről a 66-os autóbusszal, a Határ úttól a 166-os autóbusszal.

Korszerűsített járműjavító Szolnokon:
Befejeződött a MÁV szolnoki Járműjavító Üzemének rekonstrukciója. A felújított üzemben középteljesítményű motorkocsikat és mozdonyokat, valamint vasúti hídmérlegeket javítanak.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_szolnoki_jarmujavito.jpgVagonok forgóvázát javítják

A héten megjelent az egykori Beatles-tag, Ringo Starr kilencedik szóló albuma, ezúttal Old Wave címen. 1982 nyarán vették föl, a cím kis fricska akart lenni az újhullámos stílusra A borítóra egy egészen fiatalkori fotót tett saját magáról, Elvis-hajjal, még a Beatles előtt. Sokáig nem talált hozzá kiadót, mert azok úgy ítélték meg, hogy Ringo lejárt lemez. Végül a mamutcégnek korántsem nevezhető nyugatnémet Bellaphone jelentette meg, ám abban sem volt túl sok köszönet: a lemezt egyedül az Egyesült Államokban forgalmazták. A rajongók ott se rohamozták meg miatta a boltokat. Ringo utána pár évre szögre akasztotta a dobverőket (következő lemeze 1989-ben jelent meg) és keményen inni kezdett.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_old_wave_ringo_starr_album.jpg

A Vasas elnökségének megbízása alapján 1983. július 1-től Mészöly Kálmán lesz a Vasas labdarúgó-csapatának vezető edzője. A Vasas. 61-szeres válogatott játékosa 1981-ben a klubtól került a szövetségi kapitányi tisztségbe, s most a korábban megkezdett tevékenysége folytatására tér vissza. A klub elnöksége felkéri Illovszky Rudolf mesteredzőt, hogy július 1-től vállalja el a Vasas utánipótlásigazgatói tisztségét. Az angyalföldi egyesületben új rendszerű utánpótlásképzéssel próbálják elérni, hogy minél több saját nevelésű játékos kerüljön az NB I-es csapatba. E felelősségteljes munka sikerét az elnökség véleménye szerint Illovszky Rudolf személye, a Vasashoz tartozása és szakmai tudása biztosítaná.

Nagy volt az izgalom szerdán délelőtt az MLSZ tanácstermében, amikor a hat területi bajnok népes küldöttségei előtt Terpitkó András emelkedett szólásra. Üdvözlő szavai után Fenyvesi László, az egykori III. ker. TVE válogatott labdarúgója lépett az asztalra helyezett serleghez, amelyben hat gondosan összehajtogatott papírszelet - rajta a hat területi bajnokcsapat neve - „pihent”. A Bakony Vegyészt húzta ki először, aztán egy-két perc után már „összeállt” a területi osztályozó mérkőzések I. fordulójának vasárnapi műsora. Eszerint 17 órai kezdettel az alábbi három mérkőzést játsszák: Bakony Vegyész-Dunaújvárosi Kohász, H. Papp József SE-H. Szabó Lajos SE, Kaposvári Rákóczi-Szolnoki MÁV MTE. A visszavágó mérkőzésekre 26-án, ugyancsak 17 órakor, Dunaújvárosban. Mezőtúron és Szolnokon kerül sor. A szabályok szerint a feljutást két mérkőzésen oda-vissza alapon döntik el. Amennyiben azok nem hoznak döntést, elsősorban az idegenben rúgott több gól számít. Ha az is egyenlő lenne, akkor a második mérkőzés után kétszer 15 perces hosszabbítás következik, ha pedig még ez sem hozna döntést, akkor 11-es rúgásokkal döntik el, melyik együttes lesz az ősztől NB Il-es.

Jól ment a vendégcsapatoknak a területi bajnokok vasárnapi osztályozóján az NB II-be jutásért, hiszen a három házigazda együttes közül csupán a Bakony Vegyész szerzett előnyt a június 26-i visszavágóra.
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_osztalyozo_bakony_vegyesz_dunaujvarosi_kohasz.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_osztalyozo_h_szabo_l_se_h_papp_j_se.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_osztalyozo_kaposvar_szolnok.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_osztalyozo.jpg

Számvetés - az őszi folytatás előtt:
Európában erre a szezonra végetértek az EB-selejtezők. Igyekeztünk beszámolni más csoportok mérkőzéseiről is, de most átnézzük és összefoglaljuk, hogy állnak a különböző válogatottak, féltávnál. Svédország-Románia 0:1. Az V. csoport Stockholmban rendezett rangadójával véget ért a labdarúgó Európa-bajnoki küzdelemsorozat első, hosszabb szakasza. A franciaországi döntőbe vezető menetelés - rövid nyári szünet után - szeptember 7-én, a Norvégia-Bulgária, valamint a Hollandia-Izland. mérkőzéssel folytatódik. Az eddig lejátszott 74 összecsapáson számos nem várt eredmény született, az egész sorozat legnagyobb meglepetése mégis a világbajnok olasz válogatott gyenge szereplése. Bearzot gárdája - az NDK, Finnország, Luxemburg, Bulgária, Ciprus és Albánia - válogatottjához hasonlóan még nyeretlen, és az említettekkel egyetemben elvesztette továbbjutási reményeit. A magyar válogatott kétszer is győzött ugyan - igaz, az egész mezőnyben leggyengébb játékerőt képviselő Luxemburg ellen -, de több mint valószínű, hogy ugyancsak nem lesz ott Franciaországban. Az eddigiek során nyolc ország - Belgium, a Szovjetunió, Anglia, Dánia, Wales, Csehszlovákia, Ausztria és Spanyolország válogatottja őrizte meg veretlenségét. A belgák eddig még nem vesztettek, a luxemburgiak viszont még nem szereztek pontot. Rövid szünet következik tehát, a még versenyben maradt együttesek számára az erőgyűjtés, a sorsdöntő csatákra való ráhangolás időszaka. A kudarcot vallott gárdák vezetői pedig nem tehetnek mást, mint levonják a tanulságokat, és új erővel, új csapattal megkezdik a felkészülést az 1986-os mexikói világbajnokságra.

I. csoport
Úgy tűnik, eldőlt a csoportelsőség kérdése. A mezőny egyetlen százszázalékosan szerepelt együttesének, a belga válogatottnak már csak egy pontra van szüksége ahhoz, hogy egyetlen vetélytársának, Svájc csapatának már matematikai esélye se maradjon a továbbjutásra. A csoportban eddig ez történt: Belgium-Svájc 3:0, Skócia-NDK 2:0, Svájc-Skócia 2:0, Belgium-Skócia 3:2, Skócia-Svájc 2:2. NDK-Belgium 1:2, Belgium-NDK 2:1, Svájc-NDK 0:0.
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_eb_selejtezo_i_csoport.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_eb_selejtezo_i_csoport_svajc_burgener_ponte_favre.jpgA svájci labdarúgás büszkeségei. Balról jobbra: Burgener, Ponte, Favre

II. csoport
A veretlenül vezető, eddig magabiztos játékot nyújtó szovjet együttes a következő összecsapásokon aligha hagy esélyt a lengyel és a portugál válogatottnak. A csoportban eddig ez történt: Finnország-Lengyelország 2:3, Finnország-Portugália 0:2, Portugália-Lengyelország 2:1, Szovjetunió-Finnország 2:0, Lengyelország-Finnország 1:1, Szovjetunió-Portugália 5:0, Lengyelország -Szovjetunió 1:1, Finnország-Szovjetunió 0:1.
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_eb_selejtezo_ii_csoport.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_eb_selejtezo_ii_csoport_szovjetunio_portugalia_larionov_bento.jpgLarionov gólja a Szovjetunió-Portugália EB selejtezőn (5:0). Bento tehetetlen a jól helyezett lövéssel szemben

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_eb_selejtezo_ii_csoport_szovjetunio_portugalia_blohin_manuel.jpgBlohin a Szovjetunió-Portugália EB-selejtezőn Manuellel csatázik

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_eb_selejtezo_ii_csoport_szovjetunio.jpgAz EB-selejtezőkön nagyszerűen szereplő szovjet válogatott. Balról: Csivadze, (a kapitány), Daszajev, Baltacsa, Blohin, Szulakvelidze, Rogyionov, Larionov, Oganyeszjan, Cserenkov, Demjanyenko, Beszonov

III. csoport
A háromesélyesnek indult csoportban - a magyar együttes kudarca után - már csak az angol és a dán válogatott küzd eséllyel az első helyért. Egymás elleni angliai összecsapásuk dönt, szeptember 21-én. A csoportban eddig ez történt: Dánia-Anglia 2:2, Luxemburg-Görögország 0:2, Luxemburg-Dánia 1:2, Görögország-Anglia 0:3, Anglia-Luxemburg 9:0, Luxemburg-Magyarország 2:6, Anglia-Görögország 0:0, Magyarország-Luxemburg 6:2, Anglia-Magyarország 2:0, Dánia-Görögország 1:0, Magyarország-Görögország 2:3, Dánia-Magyarország 3:1.
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_eb_selejtezo_iii_csoport.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_eb_selejtezo_iii_csoport_dania_gorogorszag_busk.jpgBusk fejesgóljával nyert 1:0-ra Dánia válogatottja Görögország ellen európabajnoki selejtezőn. Jobban már nem is helyezhette volna...

IV. csoport
Félidőben Wales válogatottjának helyzete látszik a legkedvezőbbnek, de a norvég és a jugoszláv együttes sem mondott le a továbbjutásról. A skandinávok dolgát könnyíti, hogy a hátralévő három mérkőzésük közül kettőn hazai környezetben lépnek pályára. A csoportban eddig ez történt: Wales-Norvégia 1:0, Norvégia-Jugoszlávia 3:1, Bulgária-Norvégia 2:2, Bulgária-Jugoszlávia 0:1, Jugoszlávia-Wales 4:4, Wales-Bulgária 1:0.
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_eb_selejtezo_iv_csoport.jpg

V. csoport
A legkiegyensúlyozottabb csoport, annak ellenére, hogy a világbajnok olaszok a továbbiakban csak statisztaszerepre kényszerülnek. Legutóbbi otthoni veresége ellenére még a svéd együttes is bizakodhat, de a románok és a csehszlovákok nagyobb reménnyel várhatják a folytatást. A csoportban eddig ez történt: Románia-Ciprus 3:1, Románia-Svédország 2:0, Csehszlovákia-Svédország 2:2, Olaszország-Csehszlovákia 2:2, Ciprus-Svédország 0:1, Olaszország-Románia 0:0, Ciprus-Olaszország 1:0, Ciprus-Csehszlovákia 1:1, Románia- Olaszország 1:0, Csehszlovákia-Ciprus 6:0, Svédország-Ciprus 5:0, Románia-Csehszlovákia 0:1, Svédország-Olaszország 2:0, Svédország-Románia 0:1.
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_eb_selejtezo_v_csoport.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_eb_selejtezo_v_csoport_svedorszag_olaszorszag_zoff_sandberg.jpgHiába vetődött kétségbeesetten Zoff, Sandberg lövése nyomán a labda már túljutott az olasz gólvonalon a Svédország-Olaszország (2:0) európa-bajnoki selejtezőn

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_eb_selejtezo_v_csoport_svedorszag_romania_camataru.jpgHatalmas meglepetésnek számított a román válogatott Svédország elleni 1:0 EB-selejtező győzelme - idegenben. Camataru volt a gólszerző

VI. csoport
Az osztrákok eddig remekeltek, de a neheze csak most jön Schachner és társai számára, hiszen ezután már csak idegenben lépnek pályára, míg legnagyobb vetélytársuk, a címvédő nyugatnémet válogatott valamennyi ellenfelét otthon fogadja. Ez eldöntheti a csoportelsőség kérdését. A csoportban eddig ez történt: Ausztria-Albánia 5:0, Ausztria-Észak-Írország 2:0, Törökország-Albánia 1:0, Észak-Írország-NSZK 1:0, Ausztria-Törökország 4:0, Albánia-Észak-Írország 0:0, Észak-Írország-Törökország 2:1, Albánia-NSZK 1:2, Törökország-NSZK 0:3, Ausztria-NSZK 0:0. Észak-Írország-Albánia 1:0, Albánia-Törökország 1:1, Albánia-Ausztria 1:2.
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_eb_selejtezo_vi_csoport.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_eb_selejtezo_vi_csoport_albania_ausztria_schachner.jpgSchachner az osztrákok első gólját lövi Tiranában a végül is 2:1-el végződött Albánia elleni EB selejtezőn. Ausztria válogatottja az albán fővárosban kapta egyébként első „EB" gólját

VII. csoport
A spanyolok számára kudarccal végződött Mundial után Miguel Munoz, az új szövetségi kapitány meglepően rövid idő alatt egységes csapatot tudott kialakítani, amely, ha nem is látványosan, mégis biztosan halad a cél, a franciaországi döntő felé. A csoportban eddig ez történt: Málta-Izland 2:1, Izland-Hollandia 1:1, Hollandia-Írország 2:1, Írország-Izland 2:0, Spanyolország-Izland 1:0, Írország-Spanyolország 3:3, Málta-Hollandia 0:6, Spanyolország-Hollandia 1:0, Málta-Írország 0:1, Spanyolország-Írország 2:0, Málta-Spanyolország 2:3, Izland-Spanyolország 0:1, Izland- Málta 1:0.
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_eb_selejtezo_vii_csoport.jpg

És akkor lássuk a lényeget, a Felsőház edzői gyorsmérlegét. Hagyományainkhoz híven az 1982/83-as NB I-es idény végén is elkészítettük edzői gyorsmérlegünket. Négy kérdést tettünk fel a 16 első osztályú csapat edzőjének.
1, Milyen célokat tűztek a csapat elé a bajnokság megkezdése előtt? Melyek voltak a leglényegesebb igények?
2, Mit valósítottak meg a feladatokból? Mely területen mutatkozott elmaradás?
3, Kik azok a játékosok, akik jó teljesítményt nyújtottak? Kikkel volt elégedetlen?
4, Hogyan alakul a program augusztus 20-ig, az őszi idény rajtjáig?

1. Rába ETO
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_1_raba_eto_verebes_jozsef.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_1_raba_eto.jpg1982 után az 1982/83-as bajnokságban is az első lett a gárda. Álló sor (balról): Leskó, Szepesi, Rezi, Hlagyvik, Kovács, Csonka, Mile. Középen: Józsa Zoltán gyúró, Póczik, Szentes, Szíjártó, Horváth Béla technikai vezető, Szániel Janos ügyvezető elnök, Magyar, Vági, Gyurmánczy, Győrfi László pályaedző. Elöl: Lakatos, Szabó, Hannich, Verebes József vezetőedző, Hajszán, Burcsa, Tamás

2. Ferencváros
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_2_ferencvaros_novak_dezso.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_2_ferencvaros.jpgA Ferencvárosi TC, együttese AZ NB I 1982/83-as bajnokság ezüstérmese. Hátsó sor (balról): Szokolai, Ebedli, Pogány, Bodnár József gyúró, Takács, Kovács, Koch. Középen: Szűcs Lajos pályaedző, Szántó, Jancsika, Judik, Novák Dezső vezetőedző, Kvaszta, Bánki, Murai, Rákosi Gyula pályaedző. Elöl: Józsa, Nyilasi, Mörtel, Szabadi, Rubold, Rab, Dózsa, Zsiborás. A képről Pölöskei hiányzik

3. Bp. Honvéd
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_3_bp_honved_komora_imre.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_3_bp_honved.jpgA Bp. Honvéd labdarúgói bronzérmesek lettek az 1982/83-as bajnokságban. Hátsó sor (balról): Paróczai, Dajka, Kerepeczky, Détári, Kanász. Középen: Grósz, Csehi, Gyimesi, Bodonyi, Gere, Kozma. Elöl: Menyhárt, Varga, Nagy, Tóth, Garaba, Esterházy, Andrusch

4. Csepel
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_4_csepel_keszthelyi_mihaly.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_4_csepel_kohalmi_gabor.jpgKőhalmi: egyenletesen, jól

5. Ú. Dózsa
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_5_u_dozsa_temesvari_miklos.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_5_u_dozsa_szucs_janos.jpgSzűcs János hátvédjátéka újdonság volt, ám nem hozta magával az újpestiek védelmének igazi erősödését. Az Ú. Dózsa viszont az MNK-ban állt helyt, szeptemberben a KEK-ben indulhat

6. Tatabánya
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_6_tatabanya_dalnoki_jeno.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_6_tatabanya_kiss_imre.jpgKiss Imre gyakorlatilag hiba nélkül hozta le a tavaszi idényt, nem rajta múlt

7. Vasas
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_7_vasas_illovszky_rudolf.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_7_vasas_birkas_peter.jpgBirkás Péter összességében csalódást okozott

8. Haladás
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_8_haladas_torok_peter.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_8_haladas_voros_csaba.jpgVörös Csaba végig a szombathelyiek egyik erőssége volt

Az alsóházban végzett csapatok edzőinek gyorsmsérlegével folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr7514866590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása