Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 Magyarország–Hollandia VB-selejtező mérkőzés

2023.09.25. 18:07 maribor_

1985. május 14., a hónap közepe

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_headlines_bradfordi_stadiontuz_moszkva_gyozelem_napja.jpgA bradfordi stadiontűz eredménye: 56 halott - Moszkvában látványos díszszemlével és katonai parádéval ünnepelték a győzelem napját

Lássuk először az elmúlt egy hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

május 9.

A Minisztertanács áttekintette az idei áruellátás helyzetét, és megállapította, hogy az alapvető élelmiszerekből és az iparcikkek többségéből az ellátás megfelelő, néhány tartós fogyasztási cikk kínálata azonban nem kielégítő. A kormány utasította az irányító szervéket, tegyenek intézkedést a hiánycikkek számának csökkentésére, a kereslet és a kínálat összhangjának javítására.

A kormány megtárgyalta az Országos Munkavédelmi Főfelügyelőségnek a munkavédelem 1984. évi helyzetéről szóló jelentését. Az összegezett tapasztalatok javuló színvonalról adnak számot, de még mindig nagy a gondatlanságból bekövetkező balesetek száma, ezért tovább kell szigorítani a munkavédelmi előírások betartásának ellenőrzését és a szabályok megsértőinek felelősségre vonását.

A Minisztertanács felhívta a kormány tagjait és az érintett országos hatáskörű szervek vezetőit, hogy vizsgálják meg az Országgyűlés áprilisi ülésszakán elhangzott képviselői javaslatok megvalósításának lehetőségét, s arról tájékoztassák az Országgyűlés elnökét, valamint az érdekelt képviselőket.

Moszkvából hazautazott az a magyar párt- és kormányküldöttség, amely Gáspár Sándornak. az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának, az Elnöki Tanács helyettes elnökének vezetésével részt vett a szovjet népnek a nagy honvédő háborúban aratott győzelme 40. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken.

A küldöttség tagja volt Czinege Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese, Klenovics Imre, az MSZMP Somogy Megyei Bizottságának első titkára és Rajnai Sándor, hazánk moszkvai nagykövete, az MSZMP Központi Bizottságának tagjai.

A küldöttség fogadására a Ferihegyi repülőtéren megjelent Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára, Várkonyi Péter külügyminiszter, a Központi Bizottság tagjai, Őszi István, a KB külügyi osztályának helyettes vezetője. Jelen volt Vlagyimir Bazovszkij. a Szovjetunió magyarországi nagykövete.

A fasizmus felett aratott győzelem 40. évfordulója alkalmából a Szabadság téren, ahol a zászlódísszel övezett emlékművel szemben csapatzászlóval felsorakozott a Magyar Néphadsereg díszszázada, kürtszó harsant, amikor Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke - Oláh István vezérezredes, honvédelmi miniszter kíséretében - a koszorúzás színhelyére érkezett.

A magyar és a szovjet himnusz elhangzása után a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa nevében Losonczi Pál és Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke koszorút helyezett az emlékmű talapzatára.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_losonczi_pal_trautmann_rezso.jpgKoszorúzási ünnepség a Szabadság téren, a Szovjet Hősi Emlékműnél, a győzelem napja alkalmából. Az Elnöki Tanács nevében Losonczi Pál és Trautmann Rezső koszorúz

Az MSZMP Központi Bizottságának koszorúját Németh Károly, a párt főtitkárhelyettese és Havasi Ferenc, a Központi Bizottság titkára helyezte el.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyozelemnapi_megemlekezes_budapest_havasi_ferenc_nemeth_karoly.jpgNémeth Károly és Havasi Ferenc az MSZMP Központi Bizottsága nevében koszorúzott

A Minisztertanács nevében Lázár György, a kormány elnöke és Maróthy László miniszterelnök-helyettes koszorúzott.

Ezután a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségének budapesti nagykövetsége nevében Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete, Ivan Aboimov követtanácsos és Vlagyimir Zotov ezredes, katonai és légügyi attasé helyezett el koszorút az emlékmű talapzatán.

Elhelyezték koszorújukat: Francisco de Assis Grieco, a Brazil Szövetségi Köztársaság nagykövete, a diplomáciai testület doyenje, Boncso Mitev, a Bolgár Népköztársaság budapesti nagykövete, Karl-Heinz Lugenheim, a Német Demokratikus Köztársaság budapesti nagykövete, Jan Franko mérnök-vezérőrnagy, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság budapesti nagykövetségének katonai és légügyi attaséja, Yang Shengru, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének katonai és légügyi attaséja, Gerhard Heim ezredes, az NDK budapesti nagykövetségének katonai és légügyi attaséja.

Az emlékműnél elhelyezték a hála és a megemlékezés koszorúit a társadalmi és tömegszervezetek képviselői. A Hazafias Népfront Országos Tanácsa nevében Pozsgay Imre főtitkár, a Szakszervezetek Országos Tanácsa képviseletében Baranyai Tibor főtitkár, a KISZ Központi Bizottsága nevében Hámori Csaba első titkár, a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége képviseletében Sárközi Sándor alelnök, az Országos Béketanács képviseletében Sebestyén Nándorné elnök, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság képviseletében Apró Antal elnök és a Magyar Úttörők Szövetsége nevében Haraszti István titkár koszorúzott.

A magyar fegyveres erők képviseletében Oláh István vezérezredes, honvédelmi miniszter, Kamara János belügyminiszter és Borbély Sándor, a Munkásőrség országos parancsnoka koszorúzott.

A hazánk felszabadításáért elesett hősök emléke előtt tisztelegve megkoszorúzták az emlékművet az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport parancsnokságának képviselői: Konsztantyin Kocsetov vezérezredes, parancsnok, Anatolij Makunyin altábornagy és Alekszej Gyemidov altábornagy.

A Szovjet Békevédelmi Bizottság és a Szovjet-Magyar Baráti Társaság nevében Jurij Tamkov és Alekszej Makarov koszorúzott.

A Fővárosi Tanács koszorúját Szépvölgyi Zoltán tanácselnök és Farkasinszky Lajos elnökhelyettes helyezte el.

Ezután Budapest dolgozóinak és tanulóifjúságának képviselői adóztak tisztelettel a szovjet hősök emlékének, virágokkal borították az emlékmű talapzatát. A koszorúzási ünnepség az Internacionálé hangjai után a katonai díszszázad elvonulásával ért véget.

A magyar és a szovjet himnusz hangjaival kezdődött az a koszorúzási ünnepség, amelyet a Gellért-hegyen, a Felszabadulási Emlékműnél rendeztek.

Az MSZMP Budapesti Bizottsága nevében Grósz Károly első titkár és Köteles Zoltán titkár helyezett el koszorút az emlékmű talapzatán. A Fővárosi Tanács képviseletében Szépvölgyi Zoltán elnök és Bielek József, a végrehajtó bizottság titkára koszorúzott. A Szovjetunió magyarországi nagykövetsége nevében Vlagyimir Bazovszkij, Ivan Aboimov és Vlagyimir Zotov helyezett el koszorút.

A hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet déli hadseregcsoport katonai tanácsának nevében Konsztantyin Kocsetov, Anatolij Makunyin és Alekszej Gyemidov; a budapesti fegyveres erők és testületek képviseletében Farkas Mihály vezérőrnagy, Budapest helyőrségparancsnoka, Konczer István rendőr vezérőrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője és Kelemen Győző munkásőr vezérőrnagy, a Munkásőrség budapesti parancsnoka koszorúzott.

Az emlékmű talapzatán elhelyezték a megemlékezés koszorúját a társadalmi és tömegszervezetek fővárosi képviselői: Peják Emil, a Hazafias Népfront Budapesti Bizottságának vezető titkára, Kovács Károly, a Szakszervezetek Budapesti Tanácsának vezető titkára, Tarcsi Gyula, a KISZ Budapesti Bizottságának első titkára és Csizmár Gábor, a Magyar Úttörők Szövetségének budapesti elnöke.

A magyar ellenállók, antifasiszták nevében Kovács Gyula és November László, az elnökség tagja koszorúzott.

A felszabadító szovjet hősök emlékének tisztelegve elhelyezték a megemlékezés, a hála virágait a budapesti üzemek, intézmények kollektíváinak és Budapest tanulóifjúságának képviselői.

A koszorúzási ünnepség az Internacionálé hangjaival ért véget.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyozelemnapi_megemlekezes_budapest_gellerthegy.jpgA Gellérthegyen a Felszabadulási Emlékműnél elhelyezték a kegyelet és a megemlékezés virágait a fővárosi fegyveres erők és testületek vezetői

Koszorúzási ünnepség volt a XII. kerületi Gesztenyés kertben, a fasizmus elleni harc hőseinek és a fasizmus áldozatainak emlékművénél. A magyar Himnusz elhangzása után a szobornál elhelyezték a megemlékezés koszorúit: az MSZMP Budapesti Bizottsága nevében Grósz Károly és Köteles Zoltán; a Fővárosi Tanács képviseletében Szépvölgyi Zoltán és Bielek József; a budapesti fegyveres erők és testületek nevében Farkas Mihály, Konczer István és Kelemen Győző; a budapesti társadalmi és tömegszervezetek részéről Peják Emil, Kovács Károly, Tarcsi Gyula, Csizmár Gábor; a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége nevében Kerekes Imre titkár és Tihanyi Sándor, az elnökség tagja.

A győzelem napján Békés megyében is számos helyen rendeztek koszorúzási ünnepséget, helyezték el az emlékezés virágait a szovjet és a román hősök temetőjében, síremlékénél. A megyeszékhelyen délelőtt 10 órakor a szovjet hősi temetőben volt ünnepség. Az emlékmű talapzatán koszorút helyezett el dr. Ábrahám Béla, a városi pártbizottság első titkára, dr. Gally Mihály, a városi tanács vb-titkára. Az ifjúsági szervezet nevében Kulcsár Edit, a KISZ városi bizottságának első titkára és Uhrin Erzsébet városi úttörőelnök koszorúzott. Elhelyezték az emlékezés virágait a fegyveres testületek képviselői, valamint a békéscsabai MSZBT-tagcsoportok nevében a Szabó Pál téri Általános Iskola tagcsoportjának képviselői is.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyozelemnapi_megemlekezes_bekescsaba.jpgA békéscsabai megemlékezés

A hitleri fasizmus szétzúzásának 40. évfordulóján koszorúzási ünnepségeket rendezett Szegeden az MSZMP Szeged városi Bizottsága, a városi tanács és a Hazafias Népfront városi bizottsága, valamint az MSZBT szegedi tagcsoportjai.

A Széchenyi téren és a Dugonics temetőben levő szovjet hősi emlékműveknél, valamint a Belvárosi temetőben levő román hősi emlékműnél helyezték el a megemlékezés virágait.

A kegyelet koszorúit valamennyi emlékműnél elhelyezte az MSZMP Megyei és Városi Bizottsága, a megyei és a városi tanács, a fegyveres testületek, valamint a népfront, az SZMT és a KISZ képviselői.

A Széchenyi téren a Kárász utca felőli szovjet emlékműnél a gyászzene hangjai mellett koszorúzott a Magyar Ellenállók. Antifasiszták Szövetsége, a szövetkezeti pártbizottság, a postaigazgatóság és az élelmiszeripari főiskola. A Széchenyi téren, a Takaréktár utca felöli emlékmű talapzatára elhelyezték a Délép, a Biológiai Kutató Intézet és az alsófokú oktatási intézmények koszorúit is. A Dugonics temetőben levő szovjet hősi emlékműnél a Dégáz, a Pannónia Szőrmekikészítő Vállalat, az ipari szövetkezetek nevében a Szevafém Ipari Szövetkezet képviselői is koszorúztak. A Belvárosi temetőben a román hősi emlékműnél a Volán 10. Számú Vállalat pártbizottsága, az Ikarus szegedi gyára és a tejipari vállalat dolgozói rótták le kegyeletüket

A szovjet emlékműveknél a magyar és a szovjet, a román emlékműnél a magyar és a román himnusszal kezdődött a koszorúzási ünnepség, és az Internacionálé hangjaival ért véget. A Széchenyi téren tisztelgő menetben vonultak el az emlékmű előtt a katonai és munkásőr századok.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyozelemnapi_megemlekezes_szeged.jpgSzegeden, a Széchenyi téri emlékműnél a pártbizottságok képviseletében Szabó Sándor, a megyei és dr. Székely Sándor, a városi pártbizottság első titkárai koszorúznak

A Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetségének Komárom megyében élő tagjai, a fasizmus felett aratott győzelem 40. évfordulója tiszteletére ünnepi találkozóra gyűltek össze Tatabányán.

A résztvevők megkoszorúzták a Felszabadulási Emlékművet, majd a találkozó színhelyére, a Közművelődés Házába mentek, mely e rendezvénnyel nyitotta kapuit.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyozelemnapi_megemlekezes_tatabanya.jpgPillanatkép a koszorúzásról. Az ellenállók képviselői helyezik el a megemlékezés virágait az emlékműnél

A megjelenteket Bagi György, az MSZMP Komárom Megyei Bizottságának osztályvezetője köszöntötte. Az elnökségben helyet foglalt Antalóczy Albert, az MSZMP Központi Bizottságának a tagja, a megyei pártbizottság első titkára is.

Vámos Sándor, az MSZMP Komárom Megyei Bizottságának titkára tartott ünnepi megemlékezést. Szólt arról a véráldozatról, melyet a Szovjetunió Vörös Hadserege, valamint a szövetséges hatalmak hoztak annak érdekében, hogy az emberiséget megmentsék attól a szörnyűségtől, melyet fasizmusnak neveztek. A reguláris erők katonáin kívül a hátország lakossága is fegyvert fogott, eltérő szervezettséggel és tömegbázissal harcolt a nácizmus ellen.

A magyar ellenállási mozgalom nem mérhető a partizánhadseregek küzdelméhez, de ugyanolyan szervesen közrehatott abban, hogy a felszabadító harcok sikerre vezessenek. Magyarország német megszállása után, az ellenállás már a nyílt fegyveres akciók irányába fejlődött. Nagyszerű kezdeményezések születtek megyénkben is. Legismertebb a sárisápi partizánok példája.

A győzelem ünneplésekor sem feledkezhetünk meg arról: minden igyekezetünkkel arra kell törekednünk, hogy az újabb világháborúnak még a gondolatát is elkerüljük. A szocialista országok ennek érdekében folytatják békeharcukat.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyozelemnapi_megemlekezes_tatabanya_2.jpgAz antifasiszták és ellenállók találkozójának résztvevői Vámos Sándor ünnepi beszédét hallgatják

Dékány Sándor, a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetsége elnökségi tagja, a szövetség tevékenységéről tájékoztatta a tagságot. Kiemelte, hogy ez a nap a haladó érzelmű emberek ünnepe, mert ma is akadnak olyan erők, melyek megpróbálják a rémtetteket szépíteni, s a megbocsátás hamis eszméjét hirdetik.

A mindennapok igényeihez igazodva, több megyében koordináló feladatokat ellátó társadalmi munkabizottságok jöttek létre a közelmúltban. E kezdeményezéseket a pártbizottságok felkarolták, a szövetség szintén támogatja őket. Végezetül beszélt arról, hogy az ügy szolgálata az utolsó percig kötelez, mindenkinek kötelessége, hogy tapasztalatait a fiatal generációnak átadja.

Homor György, a megyei pártbizottság munkatársa bejelentette, hogy e találkozó során kívánják a megyei társadalmi munkabizottságot megalakítani. Ezt követően javaslatot tett az elnök ég a tagok személyére, akiket a tagság egyhangúlag megválasztott.

Elnök Király Lajos lett. A munkabizottság tagjai: Roznai István, Csibi András, Grnyó József, Fazekas Sándor, Fehér András és Nánási János.

Mivel a közművelődés házának első rendezvénye az ünnepi ülés volt, Éless Béla igazgató rövid tájékoztatót adott az intézményről, későbbi terveikről. A vendégek megtekintették a művelődési központot, majd díszebéden vettek részt.

Harkányban a bolgár hősi emlékműnél helyezték el a hála és a megemlékezés virágait. A néphadsereg díszegységének tisztelgése után felcsendült a magyar és a bolgár himnusz, majd indulók hangjaira megkezdődött a koszorúzás.

A Magyar Népköztársaság minisztertanácsa nevében Somogyi László építésügyi és városfejlesztési miniszter, valamint dr. Bényi József külügyminiszter-helyettes, a Bolgár Népköztársaság nagykövetségének képviseletében Boncso Mitev nagykövet és Petar Pencsev követségi tanácsos, a budapesti diplomáciai testület részéről Dangászurengin Szaldan, a Mongol Népköztársaság nagykövete, Mohamed M. Habeshi, a Szocialista Népi Líbiai Arab Jamahiriya budapesti népi irodája népi bizottságának titkára, Csö Jong Hi főezredes, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nagykövetségének katonai és légügyi attaséja koszorúzták meg az emlékművet.

A Honvédelmi Minisztérium képviseletében Rácz Sándor altábornagy, miniszterhelyettes, Miski Béla ezredes és Balogh Kálmán ezredes koszorúzott.

A Magyar Szocialista Munkáspárt nevében Lukács János, az MSZMP Baranya megyei Bizottságának első titkára és Illés István, az MSZMP Siklós városi Bizottságának első titkára, a tanácsok részéről Horváth Lajos, a Baranya megyei Tanács elnöke és Szép János, a Harkány nagyközségi közös tanács elnöke. a Hazafias Népfront képviseletében Ádám Antal, a HNF Baranya megyei Bizottságának elnöke és Krasznai Antal, a megyei bizottság titkára helyeztek el koszorúkat. Az Intranszmas magyar-bolgár társaság nevében Mészner Sebestvén kereskedelmi igazgató és Pintérné Horváth Erzsébet pártalapszervezeti titkár koszorúzta meg a harkányi bolgár katonai temető hősi emlékművét.

Az ünnepség a katonai díszegység tisztelgésével és az Internacionálé hangjaival zárult.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyozelemnapi_megemlekezes_harkany.jpgHarkányban Somogyi László építési és városfejlesztési miniszter és dr. Bényi József külügyminiszter-helyettes koszorúz az emlékműnél

Beremenden a hazánk felszabadításáért elesett jugoszláv hősök emlékművénél rendeztek koszorúzási ünnepséget. A honvédség díszszázadának tisztelgése után elhangzott a magyar és a jugoszláv himnusz, s indulók zenéjére megkezdődött a koszorúzás.

A Magyar Népköztársaság nevében Somogyi László építésügyi és városfejlesztési miniszter és dr. Bényi József külügyminiszter-helyettes, a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság nagykövetsége képviseletében Radislav Dzuver követségi tanácsos és Marijan Mozsgon ezredes, katonai és légügyi attasé, a budapesti diplomáciai testület részéről Dangászurengin Szaldón, a Mongol Népköztársaság nagykövete, Mohamed M. Habeshi, a Szocialista Népi Líbiai Arab Jamahiriva budapesti népi irodája népi bizottságának titkára és Cső Jona Hi főezredes, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nagykövetségének katonái és légügyi attaséja koszorúzták meg az emlékművet.

A Honvédelmi Minisztérium képviseletében Rácz Sándor altábornagy, miniszterhelyettes, Miski Béla ezredes és Balogh Kálmán ezredes koszorúzott.

A Magyar Szocialista Munkáspárt részéről Lukács János, az MSZMP Baranya megyei Bizottságának első titkára és Illés István, az MSZMP Siklós városi

Bizottságának első titkára, a tanácsok képviseletében Horváth Lajos, a Baranya megyei Tanács elnöke és Németh László, Beremend nagyközségi Közös Tanács elnöke, a Hazafias Népfront nevében Ádám Antal, a HNF Baranya megyei Bizottságának elnöke és Krasznai Antal, a megyei bizottság titkára helyezték el a megemlékezés virágait a jugoszláv hősök beremendi emlékművénél.

Az ünnepség a díszőrség tisztelgésével és az Internacionálé hangjaival ért véget.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyozelemnapi_megemlekezes_beremend.jpgA beremendi emlékhelynél Jugoszlávia budapesti, nagykövetsége képviseletében Radislav Dzuver tanácsos és Marijan Mozsgon ezredes, katonai légügyi attasé koszorúz

A fasizmus feletti győzelem 40. évfordulója alkalmából délután Pécsett a központi temetőben koszorúzási ünnepséget rendeztek.

Az ünnepség katonai díszelgéssel kezdődött. A magyar és a szovjet himnusz után Besenczi Árpád, az Egyetemi Színpad tagja Csanádi Imre Csillag a homlokukon című versét mondta el, majd koszorúzás következett.

Az MSZMP Baranya megyei és Pécs városi Bizottsága koszorúját Lukács János, az MSZMP KB tagja, a Baranya megyei Pártbizottság első titkára és Szentirányi József, a Pécs városi Pártbizottság első titkára helyezte el az emlékmű talapzatánál. A Baranya megyei és a Pécs városi Tanács János, a megyei tanács általános elnökhelyettese és dr. Molnár Zoltán, a városi tanács általános elnökhelyettese koszorúzott. A Hazafias Népfront Baranya megyei és Pécs városi Bizottsága részéről dr. Ádám Antal megyei elnök és Gergely László városi titkár, a Szakszervezetek Baranya megyei Tanácsa nevében Szokola Ferenc elnök és Neubauer József vezető titkár, a KISZ Baranya megyei és Pécs városi Bizottsága, valamint az Úttörő elnökség képviseletében Varga Dezső megyei első titkár, Burgmann György városi első titkár, Tóth László megyei és Gyöngyös Zoltán városi úttörőelnök koszorúzott.

A fegyveres erők és testületek részéről Orbán István r. vezérőrnagy, Miski Béla honv. ezredes, Lovász József hőr. alezredes és Czilják József, a megyei munkásőrség mb. parancsnoka helyezett koszorút az emlékmű talapzatához.

Vörös szekfűt vitt a sírokra az a szovjet csoport, amely a Pécsi Bőrgyár vendégeként tartózkodik Pécsett.

Az emlékezés és kegyelet virágait a szovjet katonák sírjainál elhelyezték az üzemek, intézmények képviselői is.

A koszorúzási ünnepség az Internacionálé hangjaival fejeződött be.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyozelemnapi_megemlekezes_pecs.jpgLukács János és Szentirányi József helyez el koszorút az emlékműnél

A fasizmus felett aratott győzelem 40. évfordulóján koszorúzási ünnepséget rendeztek Borsod-Abaúj-Zemplén megye számos helyén. Miskolcon, a Bartók Béla téren levő Szovjet Hősi Emlékműnél. a magyar és a szovjet himnusz elhangzása után Juhász Péter, az MSZMP Borsod Megyei Bizottságának titkára és Kalóczkai Istvánné, az MSZMP Miskolc Városi Bizottságának titkára koszorúzott, majd ezt követően állami szervek, a fegyveres testületek. a szakszervezet, a KISZ és a Hazafias Népfront képviselői helyezték el a hála és a kegyelet virágait. Ugyanebben az időben koszorúzási ünnepségeket tartottak a Román Hősi Emlékműnél és a Hősök temetőiében is.

A Bartók téri emlékműnél virágcsokrokat helyeztek el a Miskolcra látogatott, asztraháni turistacsoport tagjai is.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyozelemnapi_megemlekezes_miskolc.jpgKalóczkai Istvánné és Juhász Péter koszorúz

A fasizmus felett aratott győzelem negyvenedik évfordulóján katonai tiszteletadással, megyei koszorúzási ünnepséget rendeztek Székesfehérváron, a Béke téren, a szovjet hősi temetőben. A szovjet és a magyar himnusz elhangzása után az emlékezés és a kegyelet koszorúit helyezték el a megye és Székesfehérvár párt-, állami és tömegszervezeteinek vezetői, magyar és szovjet állampolgárok. A megyei és a városi pártbizottság képviseletében Barts Oszkárné, az MSZMP Fejér Megyei Bizottságának titkára és Seres József, a székesfehérvári városi pártbizottság első titkára koszorúzott. Az ünnepség a katonák, a munkásőrök látványos díszelgésével ért véget.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyozelemnapi_megemlekezes_szekesfehervar.jpgBarts Oszkárné és Seres József koszorúzott Székesfehérváron

A győzelem napja 40. évfordulója alkalmából délben koszorúzási ünnepséget rendeztek Hajdúböszörményben is, a központi román sírkertben.

A román és a magyar himnusz hangjai után a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa nevében Szakali József, a Központi Népi Ellenőrző Bizottság elnöke, a Minisztertanács tagja, Roska István külügyminiszter-helyettes koszorúzott.

A Román Szocialista Köztársaság nagykövetsége nevében Nicolae Veres, a Román Szocialista Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, loan Todericiu ezredes, a Román Szocialista Köztársaság budapesti nagykövetségének katonai és légügyi attaséja, Pavel Platona, a Román Szocialista Köztársaság budapesti nagykövetségének tanácsosa helyezett el koszorút.

A budapesti diplomáciai testület nevében Francisco de Assis Grieco, a Brazil Szövetségi Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, a diplomáciai testület doyenje, Nguyen Lung, a Vietnami Szocialista Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Oman Meléndez Pupo alezredes, a Kubai Köztársaság budapesti nagykövetségének katonai és légügyi attaséja, Hoang Hai ezredes, a Vietnami Szocialista Köztársaság budapesti nagykövetségének katonai és légügyi attaséja helyezte el a megemlékezés koszorúját.

A Honvédelmi Minisztérium nevében Darányi Miklós vezérőrnagy, Fikán Károly ezredes és Váradi Imre alezredes tett koszorút az emlékmű talapzatára.

A Magyar Szocialista Munkáspárt nevében dr. Ónosi László, az MSZMP Hajdú-Bihar megyei Bizottságának titkára és Lévai Sándorné, a hajdúböszörményi városi pártbizottság titkára helyezett el koszorút.

A tanácsok részéről dr. Gyarmati Kálmán, a Hajdú-Bihar megyei Tanács elnökhelyettese és Patakvölgyi Rudolf, a hajdúböszörményi városi tanács elnöke tisztelgett koszorúval az elesett román hősök emlékművénél.

A Hazafias Népfront képviseletében dr. Alberth Béláné, a HNF megyei bizottságának titkára és Kerekes Károly, a népfront hajdúböszörményi városi bizottságának alelnöke koszorúzott.

Az ünnepség az Internacionálé hangjaival fejeződött be.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyozelemnapi_megemlekezes_hajduboszormeny.jpgA Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa nevében Szakali József és Roska István koszorúzott

Koszorúzási ünnepségeket rendeztek Debrecenben a fasizmus felett aratott győzelem 40. évfordulója alkalmából. Előbb a felszabadulási emlékműnél, utána pedig a Köztemetőben levő szovjet hősi emlékműnél emlékeztek meg a győzelem napjáról.

A felszabadulási emlékműnél a helyőrségi zenekar a magyar és a szovjet himnuszt játszotta el, majd Elkán Károly ezredes ellépett a helyőrségi és munkásőr-díszszázad előtt.

Először a Magyar Szocialista Munkáspárt Hajdú-Bihar megyei és Debrecen városi Bizottsága nevében Sikula György, a megyei pártbizottság első titkára és dr. Postás Sándor, a városi pártbizottság első titkára koszorúzott. A megyei és a városi tanács nevében dr. Szabó Imre, illetve dr. Ács István tanácselnökök helyeztek el koszorút. I. G. Baljaszinszkij, a Szovjetunió debreceni főkonzulátusának főkonzulja munkatársai társaságában koszorúzott. A társadalmi és tömegszervezetek képviseletében dr. Alberth Béláné, a Hazafias Népfront megyei bizottságának titkára, Dankaházi János, az SZMT titkára, Koósné Török Erzsébet, a KISZ megyei bizottságának első titkára, dr.

Oláh Lajos, a HNF debreceni bizottságának titkára és dr. Debreczeni Ferenc, a KISZ debreceni bizottságának első titkára helyezte el a kegyelet virágait. A fegyveres testületek nevében Bikán Károly, Kollár János megyei rendőrfőkapitány, Rácsay Lajos városi rendőrkapitány, Garai Sándor megyei munkásőrparancsnok és Szűcs Imre, Debrecen városi munkásőrparancsnok helyezett el koszorút, majd a hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet csapatokat képviselő főtisztek: Szamarin, Jevtusevszkij, Kolcsagin és Gyekin koszorúztak.

A koszorúk mellé virágcsokrok kerültek debreceni nagyüzemek, iskolák és intézmények nevében. A megye és a megyeszékhely dolgozóinak, tanulóifjúságának és tömegszervezeteinek képviselői is elhozták koszorúikat, csokraikat.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyozelemnapi_megemlekezes_debrecen.jpgA felszabadulási emlékműnél Sikula György és dr. Postás Sándor koszorúzott

A temetőben levő szovjet hősi emlékműnél a megyei pártbizottság nevében Magyar József titkár, a megyei tanács nevében Bényei Béla elnökhelyettes, a Szakszervezetek Megyei Tanácsa nevében pedig Zsurovits Sándorné titkár koszorúzott, míg a többi szervezetet ugyanazok képviselték, mint a felszabadulási emlékműnél.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyozelemnapi_megemlekezes_debrecen_2.jpgI. G. Baljaszinszkij és munkatársai a Köztemetőben levő szovjet hősi emlékmű előtt

Koszorúzási ünnepségeket tartottak Szabolcs-Szatmár megyében is a szovjet és román hősi emlékműveknél, valamint a felszabadító harcokban elesett szovjet és román katonák sírjainál.

Nyíregyházán délelőtt az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok képviselői helyezlek el a megemlékezés virágait a szovjet hősök emlékművénél. Délután ugyanitt a megyei párt-, állami, társadalmi szervek, fegyveres testületek, MSZBT-tagcsoportok és üzemek képviselői koszorúztak. Innen a román hősi emlékműhöz vonultak át az ünneplők, hogy koszorúkat helyezzenek el az elesettek tiszteletére. Ezzel egy időben a temetőben a Magyar-Szovjet Baráti Társaság tagcsoportjai, s az üzemek, intézmények képviselői emlékeztek a győzelem napjára a szovjet és román katonák sírjainál.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyozelemnapi_megemlekezes_nyiregyhaza.jpgKoszorúzás a szovjet hősök nyíregyházi emlékművénél

A fasizmus felett aratott győzelem 40. évfordulója-alkalmából délután Győrött koszorúzási ünnepséget rendezett az MSZMP Győr-Sopron megyei és Győr városi Bizottsága. A koszorúzási ünnepségen jelen voltak a párt-, az állami-, a társadalmi szervek vezetői, a fegyveres erők és testületek képviselői. A megyei pártbizottság nevében Kreiter Mária titkár, a városi pártbizottság nevében Orbánné dr. Horváth Márta titkár helyezte el a Szabadság téri emlékmű talapzatán a testületek koszorúit. Az üzemek, intézmények dolgozói és a tanulóifjúság képviselői a megemlékezés virágait helyezték el.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyozelemnapi_megemlekezes_gyor.jpgA győri koszorúzás

A fasizmus felett aratott győzelem negyvenedik évfordulója alkalmából rendeztek délután Salgótarjánban nagygyűlést és koszorúzást. Zsúfolásig megtelt a zagyvapálfalvai ifjúsági-művelődési ház nagyterme, ahová eljöttek a város üzemeinek, intézményeinek képviselői, dolgozói, a párt-, állami és társadalmi szerveinek vezetői. Ott volt dr. Szilágyi Tibor, az MSZMP Salgótarján városi Bizottságának titkára. Havas Ferenc, Nógrád megye Tanácsának elnökhelyettese, a lőrinci szovjet katonai alakulat küldöttsége, az MSZBT-tagcsoportok képviselői.

Cziprok Zoltán, a síküveggyári pártbizottság titkára beszédében fölidézte történelmünk legszörnyűbb éveit, a második világháború eseményeit, hangsúlyozva, hogy a világ népei nem felejtik el azt a több mint kétezer napon át tartó szörnyű megpróbáltatást, nélkülözést és rettegést, amit a fasizmus idézett elő. A továbbiakban a szovjet nép hősies erőfeszítéséről szólt. Kiemelve, hogy a nácizmus elleni küzdelemben a legtöbb áldozatot a szovjet nép és a hadsereg hozta. A hadműveletek mintegy ötvenmillió ember halálát okozták, s ebből több mint húszmillió szovjet állampolgár, hősi halált halt katona volt.

Nagy Mária, a Salgótarjáni Kohászati Üzemek KTSZ-bizottságának tagja arról beszélt, hogy az ifjúság sem felejtheti el azokat a borzalmakat, amelyek a második világháború idején végbementek. A fasizmus felett aratott győzelem teremtette meg a feltételeit azoknak a mélyreható változásoknak, amelyeket a haladás és a béke erői azóta elértek. Úgy érezzük - folytatta -, hogy a nemzedékek békés harcában különös hangsúlyt kap az ifjúság. Ennek érdekében kell összefogniuk. hogy minél hosszabb, békésebb és boldogabb legyen életünk.

Ezt követően a Lenin téri szovjet hősi emlékmű talapzatán a megye, a város párt-, állami és társadalmi szerveinek képviselői, a szovjet katonai alakulat küldöttsége elhelyezte a kegyelet és a hála virágait.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyozelemnapi_megemlekezes_salgotarjan.jpgAz MSZMP Nógrád megyei és Salgótarján városi Bizottsága nevében Skoda Ferenc és Szilágyi Tibor titkárok helyezték el a megemlékezés és a hála koszorúját

Délelőtt Kecskeméten is koszorúzási ünnepséget rendeztek a fasizmus feletti győzelem 40. évfordulóján. A Szabadság téri szovjet hősi emlékműnél a megyei és a városi pártbizottság koszorúját Romány Pál, a megyei pártbizottság első titkára, Terbe Dezső, a megyei pártbizottság titkára és Fekete László, a városi pártbizottság titkára helyezte el.

A kegyelet, a megemlékezés virágait helyezték el a megyei és a városi tanács, a társadalmi és tömegszervezetek, a fegyveres erők és testületek, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság tagcsoportjainak képviselői. Koszorúztak az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet katonai alakulat parancsnokai is.

Fél órával később a megyeszékhely felszabadulási emlékművénél ugyancsak koszorút helyeztek el a megye párt-, tanácsi, tömegszervezeti vezetői, a hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet katonai alakulat parancsnokai.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyozelemnapi_megemlekezes_kecskemet.jpgA kecskeméti koszorúzás

Kaposváron a Magyar Szocialista Munkáspárt Somogy megyei Bizottsága délután koszorúzási ünnepséget rendezett a fasizmus felett aratott győzelem negyvenedik évfordulója alkalmából a Szabadság parki szovjet hősi emlékműnél. A Himnusz hangjai csendültek föl, majd Varga Anikó, a Táncsics Mihály gimnázium diákszínpadának tagja elszavalta Kassák Lajos szép versét, a Szóljunk a békéről-t.

Ezután a pártbizottság nevében koszorút helyezett el az emlékmű talapzatán dr. Gyenesei István, a megyei tanács részéről dr. Sarudi Csaba általános elnökhelyettes; a tömegszervezetek és mozgalmak nevében Rostás Károly megyei népfrontelnök, Varga József, az SZMT titkára és Kubik György, a megyei KISZ-bizottság titkára koszorúzott. Koszorúkkal adóztak a hősök emlékének a fegyveres erők és testületek, az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet katonák küldöttei, az MHSZ Somogy megyei és kaposvári városi vezetősége, a városi pártbizottság és a városi tanács, a Magyar Ellenállók, Antifasiszták Szövetségének képviselői, a Tanép szocialista brigádja, a cukorgyár, a kórház és a SÁÉV MSZBT-tagcsoportja.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyozelemnapi_megemlekezes_kaposvar.jpgA kegyelet és az emlékezés koszorúja Kaposváron

Szolnokon is megünnepelték a második világháború európai befejezésének 40. évfordulóját. Délelőtt 9 órakor a városi temetőben lévő szovjet hősi emlékműnél a városi pártbizottság, a városi tanács képviseletében helyeztek el koszorút. Ugyancsak koszorúztak a hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet alakulatok, a fegyveres testületek, a város társadalmi és tömegszervezetei, a MÁV Járműjavító dolgozóinak a képviselői. Megható pillanat volt, amikor a szolnoki Rákóczi úti iskola Szemjonov nevét viselő úttörőcsapata vendégeként, a megyeszékhely környéki harcokban elesett Szemjonov kapitány nővére is megkoszorúzta hősi halált halt testvére sírját.

Tíz órakor a Hősök terén lévő szovjet emlékműnél a magyar és a szovjet himnusz elhangzásával kezdődött az ünnepség. A megyei pártbizottság képviseletében Majoros Károly, a megyei pártbizottság első titkára és Szűcs János, a megyei pártbizottság titkára, a megyei tanács nevében Mohácsi Ottó, a megyei tanács elnöke és Ulveczki Tibor, a megyei tanács elnökhelyettese helyezett el koszorút az emlékmű talapzatára. Elhozták a tisztelet virágait, köszörűit; az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet alakulatok. a megyei fegyveres testületek, a társadalmi és a tömegszervezetek, az MHSZ megyei és városi vezetősége, a Kőolajkutató Vállalat, a lakosság, a diákok, az úttörők, a kisdobosok képviselői. A koszorúzási ünnepség az Internacionálé hangjaival fejeződött be.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyozelemnapi_megemlekezes_szolnok.jpgA megyei pártbizottság képviseletében Majoros Károly és Szűcs János helyezett el koszorút

Tolna megye városaiban, nagyobb községeiben és számos településén rendeztek ünnepséget a győzelem napja alkalmából. Megkoszorúzták a szovjet hősi emlékműveket és megemlékeztek a világ sorsát átformáló eseményeiről. A hála és a tisztelet jegyében fogantak az ünnepi megemlékezések, amelyeken részt vettek egykori szemtanúk és a fiatalok, akiknek ma már ez az évforduló tiszteletre méltó történelem.

A legrangosabb eseményre a megyeszékhelyen került sor. A Felszabadulás téri szovjet emlékműnél Knopf Attila, a városi KlSZ-bizottság első titkára mondott megemlékező szavakat. Hangsúlyozta, hogy az emberiség emlékezetéből kitörölhetetlen esemény a győzelem napja. Végtelen hála kötelez minden békeszerető embert a szovjet hadsereg, a szovjet nép iránt, amely megszabadította a világot a fasizmus rémétől.

A megemlékezés szavai után a megye és a város párt-, állami és társadalmi szerveinek, a fegyveres testületek képviselői és a hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet hadsereg egyik alakulatának küldöttei helyezték el a felszabadulási emlékművön a kegyelet koszorúit, illetve virágait.

Elsőként Péter Szigfrid, a megyei pártbizottság első titkára és Szabó Géza, a szekszárdi városi pártbizottság első titkára koszorúzott.

Őket követték a tanácsi szervek, a szovjet hadsereg képviselői, a fegyveres testületek megyei parancsnokai és a város üzemeinek, intézményeinek képviselői.

A meghitt ünnepség színvonalas műsorral fejeződött be.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyozelemnapi_megemlekezes_szekszard.jpgPéter Szigfrid és Szabó Géza elhelyezi a kegyelet koszorúit a hősök emlékművén

Délelőtt Vas megyeszerte koszorúzási ünnepségeket rendeztek május 9., a Győzelem Napja alkalmából. Szombathelyen, a Pelikán parki Szovjet Hősi Emlékműnél és az újperinti Szovjet Hősi Emlékműnél a párt-, az állami és a társadalmi szervek képviselői, az üzemek, az iskolák küldöttei, valamint a szovjet hadsereg ideiglenesen hazánkban állomásozó alakulatainak képviselői helyezték el koszorúikat és a kegyelet virágait.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyozelemnapi_megemlekezes_szombathely.jpgFelvételünk a Pelikán parki Szovjet Hősi Emlékmű koszorúzását örökíti meg

A fasizmus felett aratott győzelem 40. évfordulóján koszorúzási ünnepséget rendeztek Veszprémben, a Vöröshadsereg téren, a szovjet hősi emlékműnél. A koszorúzáson több százan vettek részt, a megyeszékhely lakói, diákok. A magyar és a szovjet himnusz elhangzása után a párt nevében Szabó Gyula, a megyei pártbizottság titkára és Csonka Zoltán, a Veszprém városi pártbizottság első titkára, a tanács nevében István János, a megyei párt-vb tagja, a megyei tanács általános elnökhelyettese és Bajczy Gyula, a megyeszékhely tanácselnök-helyettese koszorúzott.

A megemlékezés koszorúját helyezték el a társadalmi és tömegszervezetek, a KISZ nevében dr. Szekeres Imre megyei első titkár, a megyei párt-vb tagja koszorúzott. A magyar fegyveres testületek koszorúját Komáromi István vezérőrnagy, helyőrségparancsnok, dr. Szűcs János rendőrezredes, megyei főkapitány, a megyei párt-vb tagja és Lampert Lajos, a munkásőrség megyei parancsnokhelyettese helyezte el. Koszorúztak a Varsói Szerződés alapján hazánkban állomásozó szovjet egységek magas rangú képviselői is. Az ünnepség a szovjet hősi emlékműnél az Internacionáléval ért véget.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyozelemnapi_megemlekezes_veszprem.jpgKoszorúzási ünnepség Veszprémben, a szovjet hősi emlékműnél

A nukleáris veszély elhárítása és békés alkotómunka - e kettős cél jegyében ünnepelték meg a Szovjetunióban a hitleri Németország feletti győzelem 40. évfordulóját, s adóztak kegyelettel mindazoknak, akik a fasizmus elleni harcban életüket vesztették. Moszkvában nagyszabású díszszemlét tartottak, és a Kremlben megtartott fogadáson Gorbacsov pártfőtitkár a világpolitikai problémák tárgyalásos rendezésére hívott föl.

A szovjetunióbeli ünnepségek közül a legnagyobb figyelem a moszkvai díszszemlét kísérte, amelynek színhelye a hagyományokhoz híven a Vörös tér volt.

Néhány perccel 10 óra előtt Mihail Gorbacsovval, az SZKP KB főtitkárával az élen, a szovjet párt- és állami vezetők, katonai parancsnokok elfoglalták helyüket a Lenin-mauzóleum mellvédjén. Ott voltak a tribünökön a nagy honvédő háború veteránjai, a szovjet közélet meghívott képviselői, az évforduló alkalmából ide érkezett külföldi delegációk, köztük a Gáspár Sándor vezette magyar párt- és kormányküldöttség. Amikor a Kreml toronyórája elütötte a tízet, kigördült a térre Szokolov marsall nyitott gépkocsija. A honvédelmi miniszter fogadta Lusev hadseregtábornoknak, a moszkvai helyőrség parancsnokának jelentését, majd megszemlélte és köszöntötte a fölsorakozott díszegységeket. Ezután Szokolov a mauzóleum mellvédjéről méltatta az évfordulót, a szovjet nép és fegyveres erői történelmi győzelmének jelentőségét.

Mint mondotta, a nagy honvédő háború a legsúlyosabb megpróbáltatása volt a szovjet államnak, s e harcban a világ első szocialista országának sorsa, az emberi civilizáció, a haladás és a demokrácia jövője dőlt el. A négy évtizede, május 9-én kivívott győzelem bizonyította a szovjetek országának egységét, hatalmas gazdasági, társadalmi-politikai és szellemi lehetőségeit, demonstrálta a párt és a nép egységét, a Szovjetunió népeinek testvériségét, a marxista-leninista ideológia hatalmas erejét.

A szovjet honvédelmi miniszter arról is beszélt, hogy a szovjet nép nagyra értékeli más népek önfeláldozó harcát a fasizmus ellen, és megemlékezett a jugoszláv, a lengyel, a csehszlovák, a bolgár, a román, az albán és a magyar katonai egységekről, az illegális antifasiszta harcokról. A győzelemhez nagymértékben hozzájárultak az Egyesült Államok, Anglia, Franciaország, Kína és a Hitler-ellenes koalíció más népei és hadseregei - mondotta Szokolov.

A szovjet katonai vezető kitért a jelenlegi világpolitikai helyzetre, s hangoztatta: a Szovjetunió a nukleáris háború megakadályozásáért, a népek biztonságáért küzd, olyan gyakorlati lépéseket akar, amelyek csökkentik a nemzetközi feszültséget, s az államok közötti bizalmat, az együttműködésit, a kölcsönös megértésit erősítik. Bonyolultnak nevezte a nemzetközi helyzetet, tudtul adta: Moszkva kész jóakaratot tanúsítani, más országokkal együtt állhatatosan keresni a háborús veszélyt csökkentő, kölcsönösen elfogadható megegyezések útját.

Az SZKP, a szovjet állam a szocialista közösség erősítésére, a szocializmus pozícióinak megszilárdítására, a békés egymás mellett élés lenini elveinek következetes megvalósítására, az imperializmus szította fegyverkezési verseny megfékezésére, a béke megőrzésére összpontosítja erőfeszítéseit - jelentette ki Szokolov, s méltatta a szocialista közösség hadseregeinek együttműködését. Mint mondta: e napokban emlékeznek meg a Varsói Szerződés aláírásának 30. évfordulójáról. E szerződés döntő biztosítéka a népek békés alkotómunkájának, az agresszív imperialista erők fékentartásának, és teljesen törvényszerű, hogy a testvéri országok újabb húsz évre meghosszabbították e szerződést.

Szokolov marsall beszédét követően fölhangzott a szovjet himnusz, díszsortüzek dördültek, majd megkezdődött a díszalakulatok felvonulása. A menetet dobosok nyitották meg. Nagy taps köszöntötte Szkomorohov légimarsallt, a Szovjetunió kétszeres hősét, aki az 1945-ben a Reichstagra kitűzött győzelmi zászlót hozta. Mögötte a Barents-tengertől a Fekete-tengerig harcolt szovjet frontok zászlói, az egyes hadseregek, hadosztályok lobogói következtek. Az első díszegységeket a nagy honvédő háború kiemelkedő harcosai, a Szovjetunió Hőse és a Dicsőség Érdemrend tulajdonosai alkották. Utánuk vonultak az 1945-ös győzelmi díszszemle részvevői, őket követte a lengyel, majd a csehszlovák néphadsereg veteránjainak egy-egy csoportja. Mindkettő 1943-ban, a Szovjetunióban szerveződött, s a szovjet hadsereggel együtt vett részt a fasizmus szétverésében. A lengyel veteránok közül sokan részesei voltak négy évtizede is a győzelmi díszszemlének. Sorrendben a hajdani szovjet partizánalakulatok és a hátország legkiválóbb dolgozóit képviselő egységek következtek. A honvédő háborút idéző menetet a szovjet hadsereg akkori egyenruháját viselők zárták.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_moszkva_gyozelem_napja_2.jpgRakétahordozó páncélos járművek haladnak a Vörös téren a fasizmus felett aratott győzelem 40. évfordulója tiszteletére rendezett díszszemlén

Utánuk sorrendben a legismertebb katonai akadémiák díszalakulatai vonultak el a Vörös téren, elsőként a Frunze Katonai Akadémia hallgatói. Ezen az akadémián olyan szovjet parancsnokok végeztek, mint Zsukov, Konyev, Rokoszovszkij, Tolbuhin. Nagy tetszést váltott ki a nézők körében a haditengerészek és tengerészgyalogosok, légideszantosok menete. A motorizált egységek újra a négy évtizeddel ezelőtti napokat elevenítették fel - az élen a második világháború legjobb harckocsijai, a T-34-esek haladtak. A díszszemlét a rakétaalakulatok zárták, utoljára a harcászati-hadászati rakéták jelentek meg.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_moszkva_gyozelem_napja.jpgTüzérségi egységek felvonulása a Vörös téri díszszemlén

A díszszemle után az SZKP Központi Bizottsága, a Legfelsőbb Tanács Elnöksége és a kormány a Kreml Kongresszusi Palotájában adott fogadást. Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára pohárköszöntőjében arról beszélt, hogy május 9-e a szovjet emberek számára különleges ünnep, e napon a szovjet nép és fegyveres erői példa nélküli hőstettéről emlékeznek meg. A világ első szocialista állama döntő szerepet játszott a második világháború győzelmes befejezésében, a fasizmus legyőzésében. Méltatta egyúttal a Hitler-ellenes koalíció népeinek, az antifasiszta ellenállás részvevőinek nagy hozzájárulását a győzelemhez, a harcot a közös ellenséggel szemben. A győzelem napja szimbóluma a szovjet társadalom szilárd egységének, a Szovjetunió népei megingathatatlan barátságának, nemzedékek forradalmi folyamatosságának. Utalva a díszszemlére is, megjegyezte: a Szovjetuniónak megbízható, szilárd védelmi pajzsa van. Mint mondta, a győzelem tette lehetővé, hogy ismét visszatérjenek az októberi forradalommal elkezdett békés, alkotómunkához, s a háború óta eltelt évek nagyon sokat hoztak a szovjet népnek, még inkább bizonyították a szocializmus történelmi fölényét.

A győzelem, miként az alkotómunka, elválaszthatatlanul összefonódik a kommunisták lenini pártjának vezető tevékenységével, s a párt most optimizmussal, magabiztosan készül a XXVII. kongresszusra. Gorbacsov hangsúlyozta, hogy e napon újból kegyelettel adózva a haza szabadságáért elesett hősöknek, emlékük, a drága áron megfizetett tapasztalat kötelez a béke éber védelmére, arra, hogy határozottan lépjenek fel a népek önrendelkezési jogának védelmében. A győzelem napja a jóakaratú emberek egységének napja - mondta az SZKP KB főtitkára, s kijelentette: az elmúlt háborúban mindenkinek, akinek értékes volt a haladás, a demokrácia eszméje, sikerült egységfrontban fellépnie a közös ellenséggel szemben, függetlenül a világnézeti, osztály- és politikai álláspontok különbözőségétől, s szétzúznia a reakció, a militarizmus, az agresszió ördögi erőit. Arra van szükség, hogy ez ne maradjon pusztán a történelem lapjain. Bonyolult, nyugtalan a mai világ, és nincs fontosabb feladat, mint elhárítani az emberiséget fenyegető háborús veszélyt. Minden nép saját vezetőinek államférfiúi bölcsességét aszerint ítéli majd meg, hogy érdemben cselekszik-e a legfontosabb feladat valóra váltásáért. Az SZKP meggyőződése: a nemzetközi viszonyokban felülkerekedik a politikai józanság, a gyümölcsöző együttműködés akarata. Legyenek bármilyen élesek, bonyolultak a világpolitikai problémák, megoldani azokat kizárólag egyetlen úton - a tárgyalások, a türelmes, konstruktív párbeszéd útján lehet. A szovjet párt és állam ezen az úton halad a jövőben is. Gorbacsov pohárköszöntőjét azzal fejezte be, hogy az orosz nyelvben a mir szónak két jelentése van: az egyik a világ, a másik a béke, vagyis háborúnélküliség. E két jelentés oszthatatlan, s legyen így minden nép számára.

A győzelem napján a Szovjetunió ünnepelt, és emlékezett arra a húszmillió emberre, aki életét vesztette a nagy honvédő háborúban. Helyi idő szerint 19 órakor a szovjet televízióban feltűnt az Ismeretlen katona sírja, az örökké lobogó láng a Kreml falánál - a hallgatás, a néma megemlékezés perce volt ez. Ezen a napon szovjet emberek tízezrei vonultak el a Kreml falánál, a Sándor-kertben, a kegyelet virágait téve az Ismeretlen katona sírjára, a hős városok nevét viselő gránittömbökre. Este a díszes külsőt öltött, kivilágított fővárosban, miként a hős városokban is, tűzijátékkal köszöntötték a győzelem napjának 40. évfordulóját.

Moszkva - győzelem napja:

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_moszkva_gyozelem_napja_6.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_moszkva_gyozelem_napja_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_moszkva_gyozelem_napja_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_moszkva_gyozelem_napja_5.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_moszkva_gyozelem_napja_7.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_moszkva_gyozelem_napja_11.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_moszkva_gyozelem_napja_12.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_moszkva_gyozelem_napja_13.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_moszkva_gyozelem_napja_9.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_moszkva_gyozelem_napja_8.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_moszkva_gyozelem_napja_10.jpg

Az NDK Államtanácsának székházában megbeszélésen fogadta Erich Honecker, az NSZEP KB főtitkára, államfő Daniel Ortegát, a Nicaraguai Köztársaság elnökét. A nicaraguai politikus csütörtökön érkezett Berlinbe, Erich Honecker meghívásának tesz eleget.

Reagan amerikai elnök a lisszaboni parlamentben mondott beszédében ismét a békét fenyegető hatalomként tüntette fel a Szovjetuniót, és azt állította, hogy az Egyesült Államok nagyszabású fegyverkezése védelmi jellegű. A portugál fővárosban ezalatt ezrek tüntettek az amerikai elnök látogatása ellen.

- A Nyugatnak erősnek kell maradnia, a NATO, amelynek Portugália egyik alapító tagja, megtanulta, hogy nem elég a békét óhajtani - mondotta az amerikai elnök a parlamentben, amelynek mintegy negyven tagja, köztük a Portugál Kommunista Pánt képviselői tiltakozásuk jeléül kivonultak a teremből. Reagan a nyugati egység fontosságát hangsúlyozta, és dicsérte a „portugál demokráciát”, az ibériai országnak az utóbbi tíz évben megtett útját.

Az amerikai elnök szerdán érkezett Lisszabonba, nyugat-európai kőrútjának utolsó állomására. Csütörtökön, parlamenti beszéde előtt tárgyalt Antonio Ramalho Eanes portugál államfővel, majd Mario Soares miniszterelnökkel. A megbeszélések középpontjában a két ország kapcsolatai, a NATO és Afrika déli része állt. Mint egy kormánytisztviselő közölte, Reagan és Eanes találkozóján szóba került a portugál elnök múlt heti mozambiki látogatása is.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_antonio_ramalho_eanes_ronald_reagan.jpgNyugat-európai körútja utolsó állomásán, Lisszabonban tárgyal Reagan amerikai elnök, akit a repülőtéren Eanes portugál államfő fogadott

Portugália fontos Washington számára, különös tekintettel az Azori-szigeteken levő lajesi légi támaszpontra, amelyet 1951 óta használ, és bérleti szerződését legutóbb 1983 decemberében újították meg.

Az izraeli biztonsági erők a megszállt Ciszjordániában több palesztint tartóztattak le - közölte egy izraeli katonai szóvivő. Az izraeli hadsereg létesítményei és autóbuszok elleni merényletek elkövetésével vádolják őket.

Izraelben a nap folyamán bejelentették, hogy a parti őrség megsemmisített egy motoros gumicsónakot, benne öt palesztin gerillával. Két héten belül ez volt a második palesztin, partraszállási kísérlet. A közelmúltban az izraeliek elsüllyesztettek egy motoros bárkát, amely partjaik felé haladt, és azokat már-már megközelítette. Húsz palesztin ellenálló meghalt, nyolc pedig izraeli kézre került, de a Palesztinai Felszabadítási Szervezet szerint volt olyan gerilla, aki túlélte az összecsapást, és izraeli területre ért.

Tel-avivi hírek szerint Simon Peresz izraeli miniszterelnök megváltoztatta korábbi álláspontját, és jelenleg ellenzi, hogy hivatalos vizsgálatot indítsanak a libanoni invázió ügyében. Peresz szerint egy ilyen vizsgálat az amúgy is ingatag izraeli kormány bukásához vezetne. A libanoni invázió megindulásakor, 1982-ben, a Likud-tömb, a Peresz vezette Munkapárt jelenlegi koalíciós partnere volt hatalmon. A tömbhöz tartozó miniszterek a kormányból való távozásukat helyezték kilátásba, ha a vizsgálat megindul.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_bejrut.jpgBejrútban folytatódtak a különböző fegyveres erők véres összecsapásai. A város nyugati és keleti felét elválasztó „zöld vonal” mentén különösen heves lövöldözés volt a keresztény milíciák és a muzulmán fegyveresek között. A csaknem két hete tartó összetűzésekben elesettek száma meghaladja a nyolcvanat

Jasszer Arafatnak, a PFSZ vb elnökének vezetésével délután jordán-palesztin küldöttség érkezett hivatalos látogatásira Pekingbe. A delegáció és a kínai vezetők a Közel-Keletről, a palesztinkérdésről, valamint egy nemzetközi Közel-Kelet-konferencia összehívásának lehetőségéről tanácskoztak. Jordánia és a PFSZ február 11-én állapodott meg abban, hogy együttes erőfeszítéseket tesznek a közel-keleti békéért. A kínai úttal is nemzetközi támogatást kívánnak nyerni akciójukhoz.

A dél-afrikai rendőrség főnöke vizsgálatot rendelt el Andries Raditsela szakszervezeti vezető halálának ügyében. A fekete bőrű munkásvezetőt, a szakszervezeti szövetség vezetőségi tagját vasárnap őrizetbe vették a hatóságok, de miután hétfőn szabadon engedték, egy kórházban belehalt sérüléseibe.

A letartóztatás körülményeinek vizsgálatát a szakszervezetek követelték, mivel, mint közölték, Raditsela fejsebeibe halt bele, noha letartóztatása előtt teljesen egészséges volt.

A keddi és szerdai törzsi zavargásokat követően Johannesburgtól keletre a rendőrség újabb nyolc holttestet talált abban a kisvárosban, ahol Raditselát is letartóztatták. A rohamrendőrség az összetűzések megfékezésére gumilövedékeket használt, és könnygázt is bevetett.

Mexikó Washingtoni nagykövete felkérte az amerikai külügyminisztériumot: adjon tájékoztatást arról a Vizsgálatról, amely egy, a múlt hónapban a határ mentén lezajlott incidens ügyében folyt. Április 18-án egy amerikai határőr átlőtt a határ mexikói oldalára, és megsebesített egy 12 éves fiút. A nagykövet azért kért magyarázatot, mert a San Diegó-i kerületi ügyész „igazolhatónak” minősítette a határőr cselekedetét. A San Diegó-i határőr-parancsnokság szerint egy járőr április 18-án elfogta a 15 éves Eduardo Carillót, aki illegálisan amerikai területre lépett. A határ túlsó oldalán fiatalok egy csoportja - köztük a fiú 12 éves öccse - köveket kezdett dobálni a határőrökre. Ezek egyike háromszor a fegyverét használta, és megsebesítette Humberto Carillót. A fiút ezután átvitték amerikai oldalra, és egy San Diegó-i kórháziban ápolták.

Az Egyesült Államokban élő mexikóiak szervezetének vezetője szerint a fiatalok csoportja csupán azután kezdett dobálózni, amikor a határőrök összeverték Eduardót. A kövek nem jelentettek olyan veszélyt, hogy fegyvert kellett volna használni, mivel a határnak ezen a szakaszán is végigfut a két országot elválasztó három méter magas drótkerítés.

Most egyébként egy másik határszakaszon - amerikai területen - egy mexikói meghalt, egy határőr megsebesült a lövöldözés során. A határőrség szerint a mexikói okmányok nélkül, fegyveres rablás szándékával lépte át a határt.

Az incidenseik ismételten felhívják a figyelmet a 3500 kilométer hosszú határon uralkodó állapotokra. Az amerikai Bevándorlási Hivatal szerint percenként négyen lépnek be itt illegálisan az Egyesült Államokba. 1984-iben 42 ország törvénytelenül behatoló polgárait tartóztatták fel a mexikói határon. Ezek nemcsak Latin-Amerikából jöttek, hanem olyan távolról is, mint Dél-Korea és Irán. Az amerikai közvélemény megosztott a kérdésben. Milton Morris, a kérdés egyik elismert szakértője a The Wall Street Journal csütörtöki számában így nyilatkozott: „Az amerikaiak elvben ellenzik az illegális bevándorlást, de elítélik a Bevándorlási Hivatal módszereit, azt, hogy keményen dolgozó embereket kitoloncolnak, s megfosztják őket a normális élet lehetőségétől.”

május 10.

Ülést tartott a Népköztársaság Elnöki Tanácsa. A testület a Minisztertanács előterjesztése alapján megtárgyalta és megerősítette a Varsói Szerződés időbeli hatályának meghosszabbításáról április 26-án, Varsóban aláírt jegyzőkönyvet. A jegyzőkönyv értelmében a szocialista országok politikai-védelmi szövetsége, az 1955-ben megkötött Barátsági, Együttműködési és Kölcsönös Segítségnyújtási Szerződés újabb 20 évig érvényben marad, további tízéves meghosszabbítás lehetőségével.

A Varsói Szerződés hatályának meghosszabbítását a NATO léte és tevékenysége, a békét fenyegető veszélyek tették szükségessé. Az Elnöki Tanács megállapította, hogy a Varsói Szerződés továbbra is alapvető tényezője a tagállamok biztonsága erősítésének, az európai és az egyetemes béke megőrzésének. A Magyar Népköztársaság hozzájárul politikai és védelmi szervezetünk működésének tökéletesítéséhez, védelmi képességének fejlesztéséhez, szolgálva ezzel a magyar nép érdekeit és a szocializmus közös ügyét.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke tájékoztatta a testületet Daniel Ortega Saavedrával, a Nicaraguai Köztársaság elnökével folytatott tárgyalásairól, amelyeknek során véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről, és áttekintették a magyar-nicaraguai kapcsolatok fejlesztésének lehetőségét. A testület a tájékoztatót egyetértéssel tudomásul vette, és megállapította: fejlődnek a magyar-nicaraguai államközi kapcsolatok, s bővül az együttműködés, fejlődik a két nép barátsága. Üdvözölte ugyanakkor az Elnöki Tanács azokat a kezdeményezéseket is, amelyeket Nicaragua kormánya tesz a feszültség enyhítéséért, a párbeszéd fenntartásáért a közép-amerikai térségben.

Zalaegerszeg hét és fél évszázados történetének fontos állomása volt az 1885-ös esztendő: ekkor nyilvánították a helységet rendezett tanácsú várossá. A centenárium alkalmából a városban ünnepségsorozat kezdődött. Nyitányaként megkoszorúzták az első polgármester emlékkövét, ezt követően egy új, huszonnégy tantermes gimnázium alapkövét rakták le. Délután a városi pártbizottság és a városi tanács együttes ünnepi ülést tartott, melyen Keresztury Dezső akadémikus mondott köszöntőt. Az ülésen részt vett Németh Károly, az MSZMP főtitkárhelyettese, s átadta Kustos Lajos tanácselnöknek, a Hazafias Népfront jubileumi nemzeti zászlaját. A népköztársaság címerével ékesített lobogót a település fejlődését szolgáló társadalmi munkában fölmutatott eredményeivel érdemelte ki a város.

Az emlékünnepségen köszöntötték a százéves Zalaegerszeget a külföldi testvérvárosok.

Jubileumi nemzeti zászlóval tüntette ki a Hazafias Népfront Országos Tanácsa Dunaföldvár lakóit a település fejlesztésében végzett társadalmi munkájukért. A nemzeti zászlót a nagyközségi tanács ünnepi ülésén Pozsgay Imre, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának főtitkára adta át a településnek.

Amiről nem szóltak a hírek: Csehszlovákiában az erőteljes belföldi, magyarországi és nemzetközi tiltakozás hatására, Gustáv Husák Csehszlovákia felszabadulásának 40. évfordulója alkalmából meghirdetett amnesztiájával, szabadlábra helyezik Duray Miklós kisebbségi jogokért küzdő aktivistát.

George Shultz amerikai külügyminiszter Izraelbe érkezett, és ezzel a látogatással megkezdte közel-keleti körutazását. Shultzot a Ben Gurion repülőtéren Jichak Samir miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter fogadta.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_george_shultz_jichak_samir.jpgGeorge Shultz és Jichak Samir a repülőtéri fogadtatáson

Dél-Afrikában újabb halálos áldozata van a rendőrség önkényének. Sipho Motsi húszéves fekete fiatalember hivatalos jelentés szerint vasárnap halt bele sérüléseibe egy kórházban, miután a rendőrség a közrend megsértése ürügyén őrizetbe vette és kihallgatta. A hivatalos magyarázat szerint a fiatalembernek a „kihallgatáson” görcsös rohamai voltak, s a kórházba, szállítás után az orvosok már nem tudták megmenteni életét.

Korábban már jelentettük, hogy Andries Raditsela, fekete bőrű szakszervezeti aktivista is életét vesztette, miután a rendőrség őrizetbe vette. Ügyében a szakszervezetek követelésére a rendőrség vizsgálatot rendelt el. Raditsela halálát agysérülések okozták - állapította meg a halottkémi vizsgálat.

A fekete ellenzéki szervezetek adatai szerint a hatvanas évek óta 58-an haltak meg a rendőri őrizetben elszenvedett sérülések miatt.

Újabb öt ember vesztette életét a rivalizáló fekete szervezetek összecsapásában - mondották rendőri források.

Kína támogatja Husszein jordániai királynak és Jasszer Arafatnak, a PFSZ VB elnökének azt a javaslatát, hogy az ENSZ égisze alatt hívjanak össze nemzetközi konferenciát a Közel-Keletről a Biztonsági Tanács öt állandó tagjának, valamint a többi érdekelt félnek a részvételével. Ezt jelentette ki Pekingben Csao Ce-jang kínai miniszterelnök, aki tárgyalt Jordánia és a PFSZ Arafat vezetésével Pekingben tartózkodó közös küldöttségével.

Csao Ce-jang kijelentette, hogy Kína szerint minden eszköz megengedett a palesztinoknak, az arab népeknek nemzeti jogaik elnyeréséhez, de a legjobb lenne a közel-keleti kérdés békés, tárgyalásos úton történő megoldása. Jelen pillanatban Izrael és az Egyesült Államok akadályozza leginkább a békés megoldást - hangoztatta a kormányfő.

A Biztonsági Tanács öt tagja közül Kína az első, ahová közös küldöttség látogat el, miután február 11-én Jordánia és a PFSZ megállapodott abban, hogy közös politikai akciót indítanak a közel-keleti megoldásért. Az Arafat vezette delegáció, melynek Abdel-Vahab el-Madzsali jordán miniszterelnök-helyettes is tagja, előző nap érkezett Ammanból Pekingbe.

Közép-európai idő szerint a késő esti órákban újra összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Nicaragua ellen életbe léptetett amerikai kereskedelmi embargó ügyében.

Nicaragua eredeti javaslata határozottan elítéli az embargót, s követeli, hogy az Egyesült Államok szüntesse be azt, továbbá támogatja a Contadora-csoport tagállamainak közvetítő erőfeszítéseit. A tervezet javasolja az Egyesült Államoknak, hogy újítsák fel az amerikai-nicaraguai kétoldalú tárgyalásokat.

Hírügynökségi jelentések szerint később az eredeti fogalmazást enyhítették, hogy elfogadhatóbb legyen a nyugati államok számára. Az új változat csupán „sajnálatosnak” nevezi az amerikai embargót, mindazonáltal szintén követeli megszüntetését

Az Egyesült Államok vétójoggal rendelkezik a Biztonsági Tanácsban, így várható, hogy meg fogja akadályozni bármely olyan határozat elfogadását, amely elmarasztalja Washingtont.

Bírálta Washingtont az embargó miatt többek között Franciaország, Ausztrália, Algéria, Tanzánia, Dánia, Peru és Mexikó küldötte is.

A salvadori hazafiak cáfolták José Napoleón Duarte elnök legutóbbi kijelentéseit a polgárháború politikai rendezését célzó párbeszéd feltételeiről.

Mario Lopez parancsnok, a Farabundo Marti Nemzeti Felszabadítási Front és a Forradalmi Demokratikus Front (FMLN-FDR) politikai-diplomáciai bizottságának tagja egy salvadori rádióadóban beolvasott közleményében határozottan visszautasította Duarte elnöknek azt a kijelentését, hogy a kormány ellen harcoló FMLN-FDR elfogadta az elnöknek a tárgyalások folytatására tett javaslatát, és a következő találkozó előtt hajlandó előzetes megbeszéléseket tartani külföldön. Az ilyen felelőtlen kijelentések - áll a közleményben - akadályozzák a polgárháború politikai rendezését célzó párbeszédet.

Lopez közölte azt is, hogy a következő két napon tárgyalni fognak Gregorio Rosa Chavéz salvadori segédpüspökkel, aki a Nyugat-Európában tartózkodó Arturo Rivera y Damas helyett játszik közvetítő szerepet a polgárháborús felek között. Gregorio Rosa Chavéz jelenleg Costa Ricában tart megbeszéléseket a tárgyalások útjában álló akadályok elhárításáról.

A hazafiak közleménye felszólítja a közép-amerikai ország népét: gyakoroljon nyomást Duarte elnök kormányára, hogy folytassák a párbeszédet, amely lehetővé tenné a Salvadorban öt éve dúló polgárháború befejezését.

A salvadori kormány és a hazafiak közötti tárgyalások tavaly októberben kezdődtek, de a novemberben tartott második találkozó után megszakadtak.

május 11.

Kommunista műszakot tartottak az Észak-magyarországi Állami Építőipari Vállalat szocialista brigádjai. Az önkéntes műszakban csaknem ezerháromszáz dolgozó vett részt. Munkájukkal elsősorban a tél okozta károk helyrehozatalán fáradoztak. Legtöbben a miskolci Zója tér betonozási munkálataira, a járműjavító üzem új csarnokának építésére jelentkeztek. Számosán dolgoztak az ózdi lakótelepen és a gyöngyösi Mátra Gázbetongyár beruházásán is.

A kommunista műszak bevételét a kollektívák a vállalati szociális alap gyarapítására, valamint a dolgozók lakásgondjainak enyhítésére ajánlották fel.

A cannes-i filmfesztiválon este mutatták be Szabó István „Redl ezredes” című filmjét. A francia lapok kritikusai elismerően nyilatkoznak az alkotásról.

A Journal de Dimanche nagyon szép alkotásnak nevezi a filmet, s úgy véli, hogy Klaus Maria Brandauer esélyes a legjobb férfi alakítás díjára. A Humanité Dimanche a fesztivál „első nagy mozdonyának” nevezi a filmet, hangsúlyozva, hogy Szabó István Viscontira emlékeztető, dialektikus módon ábrázolja az Osztrák-Magyar Monarchia felbomló világát. A kritikus szerint a film feltétlenül díjat érdemel, s felhívja a figyelmet a magyar filmművészet gazdagságára.

Az AFP kritikusa hangsúlyozza: Szabó István a történelem és a képzelet ötvözésével örök emberi problémát vet fel, az „identitás elvesztését”. Redl ezredesben olyan embert ábrázol, aki lemond önmagáról, gyökereiről, hogy rangot vívjon ki magának Ferenc József hadseregének könyörtelen hierarchiájában.

A Le Figaro és a Le Monde szombati számukban - még a film bemutatása előtt - külön cikkekben hívták fel a figyelmet Szabó István filmjére. A Le Figaro közli Szabó István nyilatkozatát.

Az amerikai kormányzat még mindig kitart a „három nem” mellett: nemet mond a PFSZ-re, a független palesztin államra, valamint az ENSZ égisze alatt összehívandó nemzetközi Közel-Kelet-konferencia tervére, amelyen a Biztonsági Tanács öt állandó tagja mellett a rendezésben érintett összes többi fél részt venne, így a PFSZ is - jelentette ki Jasszer Arafat pekingi sajtóértekezletén.

A PFSZ vb elnöke rugalmasabb magatartásra szólította fel az Egyesült Államokat, s kifejezte reményét, hogy Shultz külügyminiszter ebben a szellemben fog Husszein jordániai királlyal tárgyalni.

Ugyanakkor cáfolta azt a kuvaiti lapjelentést, hogy a PFSZ kiválasztott a PFSZ-hez intézményesen nem kötődő palesztinokat mint elfogadható tárgyaló feleket, és névlistájukat eljuttatta az Egyesült Államokhoz.

Kína a Biztonsági Tanács öt állandó tagja közül az első, ahová jordán-PFSZ közös küldöttség látogatott el.

Teng Hsziao-ping, a legtekintélyesebb kínai politikus, a KKP központi tanácsadói bizottságának elnöke szombaton fogadta Jasszer Arafatot, a PFSZ vb elnökét, aki Abdel-Vahab el-Madzsali jordániai miniszterelnök-helyettes kíséretében a héten érkezett Pekingbe.

A Biztonsági Tanács szombat hajnalig tartó tanácskozásán a párbeszéd felújítására szólította fel az Egyesült Államokat és Nicaraguát, támogatásáról biztosította a Contadora-csoport erőfeszítéseit. Az Egyesült Államok azonban vétójogával élve megakadályozta, hogy a testület elmarasztalja őt a Nicargua ellen életbe léptetett kereskedelmi embargó miatt.

A párbeszéd felújítására vonatkozó felhívásnál az Egyesült Államok és Anglia tartózkodott, a Contadora-csoport erőfeszítéseinek támogatásáról egyhangú volt a szavazás.

Feltűnő volt, hogy az embargóügyben az Egyesült Államok által megvétózott határozattervezetet a Biztonsági Tanács 15 tagja közül 11 - a többi között Franciaország is - megszavazta, míg Nagy-Britannia, Egyiptom és Thaiföld tartózkodott.

A vétó, a többi szavazás és a vita arra vall, hogy ebben az ügyben az Egyesült Államok teljesen elszigetelődött.

Daniel Ortega nicaraguai elnök, aki már a Biztonsági Tanács éjszakai szavazása után, szombaton, 20 ezres lelkes tömeg üdvözlése közepette érkezett Madridba, a spanyol fővárosban kijelentette, hogy kormánya az egyenlőség és a kölcsönös érdekek alapján hajlandó tárgyalni az Egyesült Államokkal, de visszautasít mindért kényszert és beavatkozást. Ortega Madridban tárgyalt González spanyol miniszterelnökkel, aki a múlt héten Reagan amerikai elnökkel is találkozott. González kijelentette, hogy kormánya nem kíván közvetíteni Nicaragua és az Egyesült Államok között, ám elítélte az amerikai blokádpolitikát, és leszögezte, hogy a középamerikai konfliktus megoldásának egyetlen módja a Contadora-csoport békés, tárgyalásos rendezési javaslata.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_daniel_ortega_felipe_gonzalez.jpgDaniel Ortega a spanyol kormányfővel

Délután a közép-angliai Bradford városának 70 éves labdarúgó-stadionja karneváli hangulatban fürdőzött: az egybegyűlt hívek, szám szerint vagy 11 ezren, a helyi csapat utolsó bajnoki mérkőzését, már korábban megszerzett harmadik ligás bajnoki címét és magasabb osztályba jutását jöttek el ünnepelni. Harmincöt perccel a kezdés után azonban a karnevál tömegrémületté, a szúette, fából épült központi lelátó pedig sistergő, ropogó tűzfolyammá vált.

A tv jóvoltából tízmilliók látták, amint Bradfordba beköltözik a pokol. A tragédia a bérleteseknek fenntartott fedett tribün északnyugati sarkában kezdődött, előbb egy füstcsíkkal, aztán vagy tízperces erős füstszivárgással. A tömött lelátón nem sok ügyet vetettek a dologra mivel a füstbombák hajigálása manapság meglehetősen elterjedt kellemetlenkedés a futballpályák környékén. Ám tíz perc után a füst helyén lángcsóva tűnt elő, és a korhadt fa meg a kátrány égni kezdett. Az emberek, az első lángokat látván, majdnem tétován kezdtek hátrálni a tűz elől, ez utóbb fékevesztett rohanássá, gyerekek és öregek letaposásává lett. A tragédiát némiképp enyhítette, hogy a menekülők útja szabad volt a játéktér felé, miután a huligánok visszatartását célzó szögesdrót kerítést még nem építették meg a lelátók és a pálya között.

A pálya volt egyébként az a „színpad”, ahol a tv kamerái előtt lángoló nézők és rendőrök bukkantak fel - egyikük-másikuk láthatóan önkívületi állapotban.

Bármilyen elképesztően hangzik is, a helyiek éppen az utolsó bajnoki meccs után láttak volna hozzá a központi lelátó faszerkezetének a kicseréléséhez, már csak azért is, mert a második osztályban, ahol ősztől fogva játszanak, szigorúbbak a biztonsági előírások. Most már csupán a szomorú elmélkedésnek van helye arról, hogy nem kellett volna-e ezt a munkát a feljutás nélkül is elkezdeni?

A tragédia a második legsúlyosabb katasztrófa a brit futball történetében. Estig a rendőrség 80 emberrel „nem tudott elszámolni”, ezek közül több mint ötvenen biztosan halottak. A végső mérleg megközelíti majd a glasgow-i Ibrox-park áldozati statisztikáját, ahol 1971-ben, hasonló tűz után, hatvanhatan veszítették életüket. Mindezen felül Bradfordban 150 sebesültet ápolnak égési sebekkel, törésekkel, belső vérzéssel, füstmérgezéssel.

A tűz keletkezésének okát egyelőre nem ismerik.

A Bradford City otthona az utoljára 1911-ben korszerűsített Valley Parade stadion volt, amelynek fából készült szerkezete akkor már korhadozott, a hatóságok több alkalommal is felhívták a klub vezetőinek figyelmét a tűzveszélyre.

Később kiderült, egy banális véletlen miatt borult lángba a stadion. Egy Ausztráliából rokonlátogatóba érkezett úriember, egy bizonyos Eric Bennett, aki az unokaöcsével látogatott ki a mérkőzésre, a lábai elé dobta a cigijét, hogy eltapossa, de egy résen át leesett a csikk, ami a tüzet okozta. A férfi még kávéjával megpróbálta lelocsolni, de nem ért semmit a kísérlete. Amint tudtak, két rendőrnek szóltak, hogy tűz van, de már nem sikerült kiüríteni időben az arénát.

A rendőrség Bennett nevét szinte az első pillanattól kezdve tudta, de rá való tekintettel csak 30 évvel később, 2015 májusában hozták nyilvánosságra, már a férfi halála után.

A férfi sosem árulta el a családjának, hogy miatta égett le a stadion.

A tűzben 54 hazai és 2 Lincoln-szurkoló vesztette életét, több mint kétszázhatvan sérültet pedig kórházba szállítottak.

Az egyik túlélő így emlékezett vissza a végzetes eseményekre: „Sohasem láttam még ilyet, a füst fojtogató volt, alig kaptam levegőt.” A tragédiát követően II. Erzsébet királynő, Margaret Thatcher miniszterelnök és II. János Pál pápa is nyilvánosan fejezte ki részvétét a gyászoló Bradfordnak.

Az ügy természetesen később a brit parlament elé került és az esetnek köszönhetően a harmad- és negyedosztályra is kötelező lett az első két osztályra vonatkozó minden biztonsági előírás.

Később kiderült, hogy a Nyugat-Yorkshire-i körzeti tanács műszaki osztálya már 1984-ben is figyelmeztette az FC Bradford vezetőit, hogy a központi lelátó fagerendázata tűzveszélyes. A bradfordiakhoz intézett levél egyebek között megállapította, hogy már egy vigyázatlanul eldobott cigaretta is bajt okozhat.

A bradfordi katasztrófa hatására számos kérdés fogalmazódott meg az angol stadionok biztonságát illetően, de a teljes reformra csak az 1989-es Hillsborough-katasztrófa után került sor, amikor 96 szurkoló lelte halálát.

A Bradford stadionjában két szobor emlékeztet a tragédiára: az egyik azon a lelátón, ahol az első lángok felcsaptak, a másik a stadion bejáratánál. A csapat otthoni mezén azóta mindig található mementóként egy kis fekete szalag.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_bradfordi_stadiontuz.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_bradfordi_stadiontuz_10.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_bradfordi_stadiontuz_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_bradfordi_stadiontuz_6.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_bradfordi_stadiontuz_5.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_bradfordi_stadiontuz_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_bradfordi_stadiontuz_7.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_bradfordi_stadiontuz_8.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_bradfordi_stadiontuz_9.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_bradfordi_stadiontuz_11.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_bradfordi_stadiontuz_12.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_bradfordi_stadiontuz_13.jpg

május 12.

A rendőrség erőszakos beavatkozása oszlatta szét a Waffen-SS volt tagjainak találkozója ellen tüntetőket a bajorországi Nesselwangban. A rendőrök vízágyút és könnygázt vetettek be a tüntetők ellen. Többen megsérültek, sokakat letartóztattak.

A nesselwangi találkozón az „Adolf Hitler” SS-hadosztály és a Hitlerjugend egykori tagjai vettek részt. Sok tiltakozó különösen felháborítónak találta azt a körülményt, hogy a bajtársi találkozót olyan időszakban rendezték meg, amikor világszerte a fasizmus áldozataira és a hitlerista uralom alóli felszabadulás 40. évfordulójára emlékeznek.

A heves tiltakozás ellenére Oswald Kainz, a bajor kisváros polgármestere védelmébe vette a náci rendezvényt, mondván, hogy a volt SS-tagoknak az NSZK-ban „törvényadta, demokratikus joguk” van az ilyen és hasonló találkozókra. Az összejövetel részvevőinek biztonságát fegyveres rendőri alakulatok szavatolták. A helyi stadionban több mint 5000 antifasiszta, szakszervezeti aktivista, haladó és baloldali személy követelte a náci és újnáci szervezetek betiltását.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_nesselwang.jpgA rendőrség erőszakos beavatkozása oszlatta szét a Waffen-SS volt tagjainak találkozója ellen tüntetőket a bajorországi Nesselwangban

Hajim Herzog izraeli államfő az alábbi táviratot intézte Mihail Gorbacsovhoz, az SZKP KB főtitkárához:

„Az európai győzelem 40. évfordulója alkalmából szeretném kifejezni legjobb kívánságaimat a szovjet népnek és vezetésnek. Azok a zsidók, akik a gettókban és a szövetségesek soraiban az európai erdőségekben küzdöttek a nácik ellen, és akik ma is köztünk élnek, sosem felejtik el a Vörös Hadsereg hatalmas hozzájárulását a náci szörnyeteg végső elpusztításához, a koncentrációs táborokban életben maradt zsidók felszabadításához.

Csatlakozom az ön kívánságához, hogy azok az eszmék, amelyek 40 évvel ezelőtt lelkesedéssel töltötték el az emberiséget, továbbra is hozzájáruljanak a háború megelőzéséhez.”

Parlamenti képviselők, művészek részvételével emlékeztek meg Tel-Avivban a náci Németország feletti győzelemről.

Vasárnap is folytatódtak a harcok Bejrútban a falangista keresztény és a baloldali muzulmán erők között. Az elmúlt 24 órában kilencen vesztették életüket és körülbelül ötvenen megsebesültek. A három hete tartó harcok összesen 86 emberéletet követeltek.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_bejrut_2.jpgA libanoni fővárosban folytatódnak a különböző milíciák összecsapásai. A képen: katonák vizsgálják a drúz milíciák székháza előtt felrobbantott gépkocsi maradványait

május 13.

A Varsói Szerződés aláírásának 30. évfordulója alkalmából a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága és a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa ünnepi megemlékezést rendezett a Vígszínházban. Az elnökségben helyet foglalt Németh Károly, az MSZMP főtitkárhelyettese, Sarlós István, az Országgyűlés elnöke, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai, Kállai Gyula, az Elnöki Tanács tagja, a HNF Országos Tanácsának elnöke, Oláh István vezérezredes, honvédelmi miniszter, Várkonyi Péter külügyminiszter, valamint Nyikolaj Szilcsenko vezérezredes, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erői főparancsnokának magyarországi képviselője, Konsztantyin Kocsetov vezérezredes, az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport parancsnoka, s ott voltak a VSZ-tagállamok parlamenti képviselőinek budapesti találkozójára érkezett küldöttségek vezetői is. Jelen volt az ünnepségen a párt-, az állami és társadalmi szervek több vezetője, valamint a Budapesten akkreditált diplomáciai testület több képviselője. 

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_unnepi_megemlekezes.jpgAz ünnepi megemlékezés elnöksége

A Himnusz elhangzása után Faluvégi Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese üdvözölte a vendégeket. Megnyitó beszédében hangoztatta: a Varsói Szerződés betöltötte és betölti történelmi hivatását. Az elmúlt évtizedekben megtanultuk, hogy a békét nem elég óhajtani, azt védeni is kell. S azt is megtanultuk, hogy a jobb életre és a biztonságosabb életre egyaránt kell törekednünk. Mindehhez szilárd gazdasági háttérre van szükség. Meggyőződéssel valljuk - hangsúlyozta -, hogy a Varsói Szerződés politikai, katonai támasza, védelmezője szocialista építőmunkánknak, és részvételünk e közösségben megfelel nemzeti érdekeinknek. Ebben a szellemben foglalt állást pártunk XIII. kongresszusa, az Országgyűlés és legutóbb a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa.

Ezután Czinege Lajos miniszterelnök-helyettes mondott ünnepi beszédet.

Az ünnepi megemlékezés Faluvégi Lajos zárszavával ért véget. Ezt követően a Magyar Néphadsereg Művészegyüttese - a baráti hadseregek katona művészeinek közreműködésével - adott műsort.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_unnepi_hallgatosag.jpgAz ünnepség részvevői

Ünnepi gyűlésen emlékeztek meg Moszkvában a Varsói Szerződés szervezete megalakulásának harmincadik évfordulójáról. A szovjet hadsereg központi székházában megtartott ünnepségen, amelynek elnökségében foglalt helyet Mihail Szergejcsik, a külgazdasági kapcsolatok állami bizottságának elnöke, valamint a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erőinek és a Varsói Szerződés tagállamai fegyveres erői törzsének magas rangú tisztjei és tábornokai, beszédet mondott Viktor Kulikov marsall, a honvédelmi miniszter első helyettese, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erőinek főparancsnoka.

Jelképesnek nevezte, hogy a Varsói Szerződés fennállásának harmincadik évfordulójával kapcsolatos ünnepségekre majdnem egy időben kerül sor a fasiszta Németország feletti győzelem negyvenedik évfordulójával. A Varsói Szerződés fennállásának harminc esztendejét a nemzetközi légkör javításáért, az államok közötti egyenjogú együttműködésért, a békés egymás mellett élés politikájának megvalósításáért vívott küzdelem jellemzi. A Varsói Szerződéstől békekezdeményezések egész sora származik, ugyanakkor a szervezet határozottan szembeszáll minden olyan kísérlettel, amelynek célja a második világháború természetes következményeként kialakult területi realitások megváltoztatása.

Fennállásának harminc esztendeje alatt a Varsói Szerződés tagállamai a katonai együttműködés különböző formáit dolgozták ki; ezek célja az egyesített fegyveres erők, az egyes nemzeti hadseregek harckészségének fejlesztése, a nemzeti hadseregek közötti barátság erősítése. Évről évre erősödik a hadseregek politikai szervei közötti együttműködés is. Derűlátóan tekintünk a jövőbe, mert meg vagyunk győződve eszméink igazáról, nézeteink egységéről, védelmi szövetségünk erejéről - mondotta Viktor Kulikov.

Daniel Ortega nicaraguai elnök Madridból rövid látogatásra Párizsba érkezett, s a délután folyamán Francois Mitterrand elnökkel folytatott megbeszélést

A találkozó eredményéről szólva Ortega újságíróknak kijelentette, hogy a megbeszélés építő jellegű volt, s a francia elnök megerősítette, hogy a párizsi kormány kész előmozdítani a közép-amerikai helyzet békés rendezését.

Az Egyesült Államok politikájával kapcsolatban a nicaraguai államfő hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat koncentrációs táborrá akarja változtatni Nicaraguát. Ezzel összefüggésben Ortega nyomatékosan leszögezte, hogy Washington jelenlegi irányvonala gyakorlatilag a nicaraguai lakosság kiirtását célozza.

Michel Vauzelle, az Elysée-palota szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a megbeszélés során Mitterrand elnök síkraszállt a francia-nicaraguai kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséért. A közép-amerikai ország elleni washingtoni embargóról szólva Vauzelle értésre adta, hogy a francia kormány nem hajlandó követni az amerikai irányvonalat. Mint mondotta, Párizs álláspontja Nicaraguával kapcsolatban azon alapul, hogy elismerd a népeknek az önrendelkezéshez való jogát.

Hétfőn a brit parlament elé került a bradfordi stadiontűz ügye. Brittan belügyminiszter nyilatkozatban közölte a képviselőkkel, hogy a Legfelsőbb Bíróság egyik bírájának vezetésével vizsgálóbizottságot küld ki a tragédia okainak kiderítésére. A rendőrség közlése szerint eddig ötvenhárman haltak meg. Végül közölte, hogy a jövőben a 3. és 4. osztályú klubokat - a Bradford a 3. ligában szerepel - ugyanolyan biztonsági előírások megtartására kötelezik, mint a magasabb osztályúakat.

Kiderült az is, hogy a Nyugat-Yorkshire-i körzeti tanács műszaki osztály már a múlt év júliusában figyelmeztette az FC Bradford vezetőit, hogy a központi lelátó fagerendázata tűzveszélyes. A bradfordiakhoz intézett levél egyebek között megállapította, hogy már egy vigyázatlanul eldobott cigaretta is bajt okozhat.

A kérdés az, hogy ki és főképpen miért nem szívlelte meg ezt a figyelmeztetést. A lehetséges magyarázatok egyike: a kisebb klubok pénzszűkében élnek, amire a bradfordiak is hivatkoztak. Ez részint politikai kérdés is, mert az ellenzéki Munkáspárt szerint a sport túl kevés állami támogatást kap Nagy-Britanniában.

Az ENSZ leszerelési bizottságának New York-i ülésszakán felszólalt Rácz Pál nagykövet, hazánk állandó ENSZ-képviselője.

Hangoztatta: a napirenden szereplő kérdések közül kiemelkedően fontos az atomháború megelőzése, az imperialista körök által szított fegyverkezési, különösen az atomfegyverkezési hajsza megfékezése, valamint a világűr militarizálásának megakadályozása.

A Magyar Népköztársaság - a szocialista országokkal egyetemben - kezdeményezőleg lép fel a béke megóvása, a nemzetközi biztonság megszilárdítása és a leszerelés előmozdításáért. - Országaink készek - az ENSZ keretén belül és azon kívül is - olyan komoly leszerelési tárgyalások folytatására, amelyeken figyelembe veszik minden érintett fél érdekeit, amelyek az egyenjogúságon és az egyenlő biztonságon alapulnak, és végső soron elvezetnek a teljes és általános leszereléshez - fejezte be Rácz Pál.

A Falkland- (Malvin-) szigeteken hivatalosan megnyitották azt a repülőteret, amely 3,2 kilométer hosszú, modern leszállópályájával nehéz katonai szállító repülőgépek fogadására is alkalmas. Ezzel lehetővé vált Nagy-Britannia számára, hogy rövid idő alatt nagy mennyiségű katonát és hadfelszerelést szállítson át Európából a dél-atlanti szigetcsoportra.

Az argentin külügyminisztérium nyilatkozatban ítélte el a Malvin-szigeteken folyó katonai építkezéseket és az avatási ceremóniát. Az argentin kormány megteszi a nemzetközi jognak megfelelő intézkedéseket - hangzott a nyilatkozat.

május 14.

A Varsói Szerződés aláírásának 30. évfordulója alkalmából a tagállamok parlamentjeinek képviselői Budapesten tanácskoztak. Az ünnepi tanácskozást Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az Országgyűlés elnöke, a Magyar Népköztársaság Parlamentje tárgyaló csoportjának vezetője nyitotta meg, majd kifejtette hazánk álláspontját. Ezután a küldöttségek vezetői szólaltak fel. A találkozó részvevői közös közleményt fogadtak el.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke és Németh Károly, az MSZMP főtitkárhelyettese, a Politikai Bizottság tagjai az Országház Munkácsy-termében fogadták a parlamenti küldöttségek vezetőit. A szívélyes, baráti légkörű beszélgetésen részt vett Sarlós István is.

Sarlós István a küldöttségek tiszteletére díszebédet adott a Parlament Vadásztermében. Pohárköszöntőjében hangoztatta, hogy a mostani tanácskozás a részvevők legteljesebb egyetértésében zajlott. Mindegyik delegáció vezetője emlékeztetett hozzászólásában, hogy a három évtizeddel ezelőtti események kényszerítő ereje hívta életre a Varsói Szerződést. Ez a világon az első olyan katonai szövetség, amely védelmi jellegű, kész tárgyalásra és együttműködésre.

Az imperializmus szélsőséges körei az erőfölény megszerzésére, a kialakult erőegyensúly megbontására törekszenek. A Varsói Szerződés tagállamai pedig - szövetkezve a világ haladó erőivel - a béke megvédését, a háború megelőzését tűzték ki célul. - Ezzel a céllal az itt jelenlevők is valamennyien egyetértünk - hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke, majd arról szólt: megelégedéssel nyugtázták, hogy a közelmúltban újabb államközi megállapodással meghosszabbítottuk a Varsói Szerződés érvényességét. A világnak tudnia kell, hogy a tagállamok parlamentjeinek képviselői és az őket megválasztó állampolgárok is egyetértenek a Varsói Szerződés szükségességével, céljaival. A szocialista országokban élő népek a világot boldognak, kiegyensúlyozottnak akarják látni, ezért a célért a haladó erőkkel vállvetve küzdenek. Végül Sarlós István az emberiség jövőjére, a békére és a biztonságra, a szocializmus sikereire, a jelenlevők egészségére emelte poharát.

A találkozón részt vevő küldöttségek nevében Stanislaw Gucwa, a Lengyel Népköztársaság Szejmjének marsall ja mondott pohárköszöntőt. Hangoztatta, hogy a Varsói Szerződés az elmúlt három évtizedben jó szolgálatot tett a szövetséges országok együttműködésének fejlesztésében, a szocialista építés és a békés élet feltételeinek biztosításában. Mindenkor garantálta a szocialista vívmányok megőrzését, az országhatárok sérthetetlenségét. A háború elkerülése mellett - hangsúlyozta - az enyhülés politikája, a kelet-nyugati párbeszéd fenntartása a tagállamok célja, s ezt a jövőben is cselekvőén szolgálják. A Varsói Szerződés tagállamai parlamentjeinek közvetlen, szoros együttműködése jelentősen hozzájárul a szocialista közösség erejének gyarapításához. Stanislaw Gucwa poharát a védelmi szövetség fejlődésére, a gyümölcsöző együttműködésre emelte.

A VSZ-tagállamok parlamentjei képviselőinek találkozóján részt vevő küldöttségek holnap utaznak el Budapestről.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_orszaghazi_megbeszeles.jpgMegbeszélés az Országházban

A Varsói Szerződés megalakulása 30. évfordulója alkalmából Székesfehérváron a Vörösmarty Színházban rendezték meg a Magyar Néphadsereg központi ünnepségét. Az évforduló alkalmából Török Mihály vezérőrnagy, seregtestparancsnok mondott ünnepi beszédet; méltatta a közös védelmi szervezet jelentőségét, a világbéke megóvása érdekében kifejtett tevékenységét. Ezután Nyikolaj Szilcsenko vezérezredes, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erői főparancsnokának magyarországi képviselője, majd Zbigniew Ohanowicz altábornagy, a Lengyel Népköztársaság budapesti nagykövetségének katonai és légügyi attaséja szólt az ünnepség részvevőihez.

Az ünnepségen részt vett Mórocz Lajos altábornagy, honvédelmi államtitkár, jelen voltak a Varsói Szerződés tagállamai budapesti nagykövetségeinek katonai és légügyi attaséi, a Magyar Néphadsereg, az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport, valamint Fejér megye párt-, állami, társadalmi életének vezető képviselői.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_szekesfehervari_unnepseg.jpgA megemlékezés díszelnöksége

Oláh István vezérezredes, honvédelmi miniszter az évforduló alkalmából táviratban köszöntötte a Varsói Szerződés tagállamai honvédelmi, illetve nemzetvédelmi minisztereit, valamint a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erőinek főparancsnokát.

A KISZ Központi Bizottsága és a Honvédelmi Minisztérium emlékünnepséget rendezett a Varsói Szerződés megalakulásának 30. évfordulója alkalmából a KISZ KB székházában. Varga-Sabján László, a KISZ KB titkára mondott ünnepi beszédet.

Ezután megnyílt a VSZ tagállamai egyesített fegyveres erői főparancsnokságának a testvéri hadseregek életét bemutató fotókiállítása, amely egy hétig tekinthető meg.

Mindkét fél hasznosnak nevezte a bécsi szovjet-amerikai külügyminiszteri találkozót. Andrej Gromiko és George Shultz megbeszélése a tervezettnél sokkal tovább tartott. Az osztrák államszerződés harmincadik évfordulójának ünnepségeire tizenegy ország külügyminisztere jött el; hazánkat Várkonyi Péter képviseli.

Hat órán és tizenhárom percein át, váratlanul hosszú ideig tárgyalt egymással kedden a Szovjetunió és az Egyesült Államok külügyminisztere Bécsben, a szovjet nagykövetség épületében. Andrej Gromiko és George Shultz megbeszélése „szükséges és hasznos” volt, mondta a maratoni találkozó után, késő este a szovjet külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője, Vlagyimir Lomejko. Hasznosnak, átfogónak és részletesnek nevezte a tárgyalást az amerikai külügyminiszter is, aki rövid nyilatkozatában csak annyit mondott, hogy a fegyverzetkorlátozás kérdéseiről, mindenekelőtt a genfi tárgyalásokról, továbbá a kétoldalú kapcsolatokról és a nemzetközi helyzet különböző problémáiról volt szó.

A szovjet szóvivő a fegyverzetkorlátozás kérdésköréről elmondta: Gromiko külügyminiszter a találkozón a januári, genfi megállapodás pontos megtartásának fontosságát hangsúlyozta. Az akkor kidolgozott közös nyilatkozat az egyenlőség és az egyenlő biztonság elvére épült, és lehetővé tette, hogy Genfben megkezdődhessenek a szovjet-amerikai fegyverkorlátozási tárgyalások.

Mindenekelőtt az űrfegyverkezés megakadályozása az a kérdés, amelyben a két külügyminiszter - szovjet javaslatra - még az év elején a svájci városban megállapodott, és amelynek szigorú érvényesítése a mostani genfi megbeszélések sikerének a kulcsa. Csak ezen az alapon akadályozható meg a fegyverkezés a világűrben, 'és állítható meg a fegyverkezési verseny itt, a földön - idézte Gromiko szavait a szovjet diplomata, utalva rá, hogy az amerikai fél azóta is folytatja a világűr-fegyverkezés előkészítését, ellentétben azzal a céllal, amelyet négy hónapja maga is elfogadott. Arra a kérdésre, szó volt-e a tárgyaláson Mihail Gorbacsov és Rónáid Reagan esetleges találkozójáról, Vlagyimir Lomejko azt válaszolta, hogy mindkét fél érdeklődést mutat egy csúcstalálkozó iránt. Az amerikai külügyminiszter nyilatkozatában a csúcstalálkozóról nem beszélt.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_andrej_gromiko_george_shultz.jpgA tárgyalóasztalnál

Andrej Gromiko és George Shultz az osztrák államszerződés aláírásának harmincadik évfordulójára érkezett Bécsbe. Az évfordulóról ünnepélyes körülmények között emlékeznek meg a Belvedere-palotában, azon a helyen, ahol harminc esztendővel ezelőtt a szovjet, az amerikai, a brit és a francia külügyminiszter aláírta az Ausztria függetlenségét helyreállító, négyhatalmi megszállást megszüntető okmányt. Az örökös semlegességet vállaló Ausztria azóta - hangsúlyozza a szovjet kormánynak az évforduló alkalmából küldött üdvözlete - igen fontos tényezővé vált Európa békéje és biztonsága számára. Reagan amerikai elnök üzenetében nagyra értékelte azt a szerepet, amelyet Ausztria játszik a kelet-nyugati párbeszéd előmozdításában.

A bécsi ünnepségek még formájukban és külsőségeikben is mutatják, hogy Ausztria ragaszkodik a jó keleti és nyugati kapcsolataihoz. Az osztrák sajtóközpontban például egymás mellett lehet olvasni a szovjet és az amerikai, a francia és az angol hírügynökségek jelentéseit, a város polgárait és vendégeit tizenegy ország katonazenekarai szórakoztatják; a híres Radetzky-indulót együtt fújják osztrák kollégáikkal az amerikai, a szovjet, a magyar és a többi hadsereg zenészei.

Rudolf Kirchschlager osztrák államfő este fogadást adott magas rangú vendégek és a diplomáciai testület részére, ahol jelen volt Várkonyi Péter magyar külügyminiszter és Randé Jenő, hazánk bécsi nagykövete is. Várkonyi Péter, aki ma részt vesz az ünnepségeken, külön is találkozik Hans-Dietrich Genscher nyugatnémet és Leopold Gratz osztrák külügyminiszterrel.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_varkonyi_peter_leopold_gratz.jpgVárkonyi Péter, hazánk külügyminisztere is részt vett a bécsi ünnepségeken, és megbeszélést folytatott Leopold Gratz-cal, a vendéglátó ország diplomáciájának vezetőjével

A Szovjetunió jegyzékben tiltakozott a pakisztáni kormánynál szovjet katonák pakisztáni területen történt halála miatt.

A jegyzéket a Szovjetunió iszlámábádi nagykövete nyújtotta át Ziaul Hakk elnöknek. A szovjet fél minden felelősséget a pakisztáni kormányra hárít a történtekért, s követeli a bűnösök felelősségre vonását. Egyúttal kifejezi reményét, hogy a pakisztáni kormány felismeri, milyen következményekkel járhat az ország részvétele az Afganisztán elleni agresszióban és a Szovjetunió ellen irányuló cselekményekben.

Egy Afganisztán-ellenes lázadók kiképzésére szolgáló pakisztáni táborban szovjet és afgán hadifoglyokat őriztek, akiket Afganisztánból titokban csempésztek át az országba. A hatóságok megtagadták a foglyok kérését, hogy adják át őket az afgán kormánynak, illetve, hogy érintkezésbe léphessenek a szovjet követséggel. Amikor a hadifoglyok fegyvereket szereztek, és követelték kérésük teljesítését, rájuk támadtak; az egyenlőtlen tűzharcban a szovjet és afgán katonák hősi halált haltak.

Éhségsztrájkot kezdett a chilei San Felipe-i börtönben tizenkét politikai fogoly. Santiagóban nyilvánosságra hozott közleményük szerint így akarják elérni, hogy a Pinochet-rezsim adjon azonnali felvilágosítást az utóbbi hónapokban elkövetett politikai gyilkosságokról és emberrablásokról.

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_reklam_3.jpg

Kékfény:
Árokba borult Budapesten a XVIII. kerületi Nagykőrösi úton a Dalocsa János 35 éves szolnoki lakos által vezetett tehergépkocsi, amelyet nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezettek. A gépkocsi vezetője meghalt, utasa könnyebben megsérült.

Ítéletet hirdetett a Szekszárdi Városi Bíróság dr. Szigeth Ferenc tanácsa a faddi sírkőlopás ügyében. Az eset, amely nagy felháborodást keltett Tolna megyében, tavaly december végén történt: Bareith József mecseknádasdi lakos, kőfaragó kisiparos három sírkövet lopott el a faddi izraelita temetőből. A svéd gránitból való sírköveket 150 ezer forintért eladta egy kecskeméti kőfaragónak. A lakosság bejelentésére megkezdett nyomozás eredménnyel járt: megtalálták az értékes fekete köveket, és visszaszolgáltatták az izraelita hitközségnek, a tolvaj pedig bíróság elé került. Bareith Józsefet másfél év börtönbüntetésre ítélték, és két évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. Az ítélet nem jogerős; a vádlott enyhítésért fellebbezett.

Bányatóba fulladt Tabajdon Daróczi György 43 éves gépész, helyi lakos. A szerencsétlenül járt férfi ittasan fürdött a tó vizében. A rendőrség folytatja az ügy vizsgálatát.

Közlemények:
Közöljük, hogy az Országos Takarékpénztár V. kerületi fiókja 1985. április 1. és május 30. közötti időszakban - a Centrum Lottó Áruházzal együttműködve - tavaszi totó-lottó tombolát rendez. A tombolán azok vesznek részt, akik a kerületben működő takarékpénztári fiókokban, totó-lottó kirendeltségekben, valamint az V. kerületi fiók bizományosai által forgalomba hozott totó-lottó szelvényekből legalább 25 Ft értékben vásárolnak. A tombolán értékes nyeremények kerülnek kisorsolásra, melyeket a Takarékpénztáron kívül a Centrum Lottó Áruház, Állami Biztosító, Délker, Hungaronektár, Hungaroton, Idea Iparművészeti Vállalat, Kisipari Termeltető Vállalat, Luxus Áruház, Malév, Mahart, Reklámdekor Szövetkezet, Röltex. Úttörő- és Ifjúsági Áruház. Vörös Október Férfiruhagyár ajánlott fel. Nyilvános, műsoros sorsolás: 1985. május 31-én - pénteken - 15 órakor a Centrum Lottó Áruházban. (Bp. VII., Rákóczi út 36.)

Rendkívüli kedvezmény! 1985. június 15-22. között üdülés a bolgár tengerparton. Elhelyezés Naposparton, komfortos bungalókban. Teljes ellátás. Utazás egyénileg. Részvételi díj: 3350 Ft/fő és 1840 Ft gyermek, 10 éves korig. Jelentkezés és bővebb felvilágosítás: SIOTOUR, Budapest VII., Wesselényi u. 26. Tel.: 226-060, valamint valamennyi SIOTOUR-irodában.

Az IBUSZ Rt. felhívással fordul mindazokhoz, akik a vállalat történetéből bármiféle dokumentummal (újságcikkel, fényképekkel, egyéb írásos anyaggal stb. rendelkeznek, hogy juttassák el azokat az IBUSZ sajtó- és propagandaosztályára, Bp., Felszabadulás tér 5. 1364. Érdeklődni lehet a 409-363-as telefonszámon.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_allasajanlat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_allasajanlat_1.jpg

Divat: Két éves a Pierre Cardin Hongrie
Izgalmas, eredményes, fárasztó két év áll mögöttük. Nem elég megteremteni egy híres divatház magyar „lerakatát", azt folyamatosan magas színvonalon kell tartani, úgy, hogy soha senki ne köszörülhesse rajtuk a nyelvét. A humoristák például előszeretettel pécézik ki a borsos árakkal dolgozó Tanács körúti butikot. A márkát mindig meg kell fizetni. De az már szörnyű lenne, ha azt írnák, mondanák: rossz árut kaptak drága pénzért. Egyébként tévedés, hogy ott minden drága. Aki be-bejár és körülnéz, nem csak a kulturált környezettel, a szép kiállítással, dekorálással, a modern ízlésfejlesztést szolgáló helyiséggel és árukínálattal ismerkedik, hanem megtalálhatja azokat az áruféleségeket - például szép női konfekció ruhákat -, amelyek nagyon is elérhető árúak, és nem találkozik velük az ember úton-útfélen.idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_divat_2.jpg

Jól halad a tavaszi vetés:
Május első napjaiban 18-40 milliméter csapadék áztatta az ország szántóföldjeit. Jó volt az eső az őszi kalászosaknak, mert azok fejlődésük mostani szakaszában kedvelik a hűvös időt. Ártott viszont a hideg a gyümölcsösöknek, Zalában például a virágok egy része elfagyott. A kár azonban még pontosan nem mérhető föl, néhány hét múlva derül ki, milyen mértékben csökkentette a hűvös idő a termés mennyiségét. Nem kellett volna a hideg az április derekán elvetett kukoricáknak sem. A csírázáshoz 10-12 Celsius-fokos talajhőmérséklet kellene, de az utóbbi napokban alig több, mint felét mérték a gazdaságokban. Ahol már három hete a talajban van a kukorica magja, attól tartanak a szakemberek, hogy megpenészesedett, elvesztette csírázóképességét. A kukorica kelését tehát a hideg hátráltatta, a vetést azonban nemcsak a csapadék, hanem az anyagellátás fogyatékosságai is akadályozták. Veszprém, Vas, Zala, Tolna, Baranya és Somogy megyében a szükségesnél csak kevesebb nitrogénműtrágyát tudtak venni a gazdaságok, sok helyütt pedig a gyomirtó szerek hiánya nehezíti a munkát. Egyes gazdaságokban olyan általánosan elterjedt gyomirtó szerek sincsenek kellő mennyiségben, mint a Hungazin vagy az Aktikon. A napraforgó védelméhez is késve, a vetés után érkezett meg a gyomirtó szer. Most attól félnek a szakemberek, hogy ha a következő napokban esős lesz az időjárás, a csapadék fölveri a gyenge levélkékre a vegyszert, s ez nagy területeken okozhat kárt.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_gyulai_korostaj_termeloszovetkezet.jpgA Gyulai Köröstáj Termelőszövetkezetben folyik a vegyszeres gyomirtás

Szénvagyon:
A szénvagyon fokozottabb kihasználása hazánkban is folyik, ennek során új szénmezők feltárására, új aknák nyitására kerül sor.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_borsodi_szenbanyak.jpgFelszíni földmunkálatokat láthatunk Borsod megyében, dolgoznak a Borsodi Szénbányák gépei

Textilgyári korszerűsítés:
A több éve tartó rekonstrukció gyümölcse napjainkban érik be a Pápai Textilgyárban. Az új, szovjet gyártmányú SZTB szövőgépekkel nemcsak több, de jobb minőségű termék is állítható elő. A gyár tarka kelméi ma már nemcsak Európában, de a világ számos más országában is ismertek. A pápai textilesek az SZTB-programban több mint félmilliárd forintot fordítottak a fonalgyártó sor, a kikészítő és a szövődé korszerűsítésére. Az idei évben 2600 tonna fonalat, s ebből 19,4 millió méter szövetet kívánnak előállítani. Ebben az évben 7 millió méter kelme exportját tervezik.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_papai_textilgyar.jpgMegbízható „varázsszemes" automata ellenőrzi a minőséget

Miniatűr kapcsolók a Kontaktából:
A Kontakta Alkatrészgyár budapesti gyárának hagyományos termékei a normál és miniatűr nagyságban készülő mikrokapcsolók. A szerelősoron készülő termékekből a magyar elektronikai ipar több százezret használ fel. A miniatűr nyomókapcsoló-család továbbfejlesztett változatát a közelmúltban kezdték el gyártani. A svájci licenc alapján készülő termékekből tőkés országokba is szállítanak.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_kontakta_alkatreszgyar.jpgÜgyes kezek szerelik az apró alkatrészeket

Vezetőfülkés targoncák:
A Magyar Gördülőcsapágy Művek debreceni gyárában - a munkakörülményeket javítandó - vezetőfülkét szereltek a bolgár gyártmányú homlokvillás emelő és szállító járművekre (targoncákra). A targoncások eddig az időjárás viszontagságainak teljesen kiszolgáltatva végezték munkájukat. Ennek vetettek véget a kivitelezők.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_mgm_debrecen.jpgA vezetőfülke kialakítása a Debreceni Építőipari és Tervező Vállalatnak köszönhető

Reagál a belkereskedelem:
A múlt évinél mintegy tízezerrel több (körülbelül 50 ezer) bukósisak felületkezelését végzi el az idén a jászberényi Vegyesipari Szolgáltató Vállalat. A megnövekedett kereslet magyarázata egyszerű: jövő év januárjától a segédmotoros kerékpárokon is kötelező lesz a bukósisak viselése.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_jaszberenyi_vegyesipar.jpgFontos a minőségellenőrzés

Aknamélyítők:
Új bánya nyílik Dűltnyíres II. néven a Bakonyi Bauxitbánya területén. A Bányászati Aknamélyítő Vállalat Halimba Bakonyi II. körzetének Május 1. ifjúsági szocialista brigádja 150 méter hosszúságban már készíti a lejtősaknát. Az akna teljes hosszúsága 600 méter, mélysége a felszíntől számítva 150 méter lesz. Mélyítésének befejezését jövő év júliusára tervezik. Az aknamélyítők nagyon nehéz területen dolgoznak. A BIBO-5-ös búvárszivattyú, amely percenként 250 liter vizet szív ki a munkaterületről, biztosítani tudja a lent folyó munkát, de a munkahelyen mégis sárban, vízben dolgoznak a brigád tagjai. A Május 1. brigád ez év áprilisában aranykoszorús szocialista brigád lett. A cím kötelez: a nehézségek ellenére is tartják a munka ütemét és megtesznek mindent, hogy a lejtősakna határidőre elkészüljön.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_bakonyi_bauxitbanya.jpgBár a levegő még tele van füsttel, porral, a brigád már megkezdte az elővájásból származó anyagok kitermelését

Élelmiszer-ellenőrzés:
Az ország egyik legkorszerűbben felszerelt Köjál laboratóriuma a zalaegerszegi. A megye fejlődő élelmiszeripara indokolttá tette, olyan berendezések munkába állítását, amelyekkel különféle szennyezésmérések is elvégezhetők. Fém-mikroszennyezők meghatározására szolgál például az abszorpciós spektrométer. A készülék minden biológiai és környezeti mintában kimutatja az esetleges szennyeződést.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_zalaegerszegi_kojal.jpgParázs Edit azt ellenőrzi, nem található-e ólom a konzervekben

A Magyar Televízió műsorán: Folytatódik az év elején a műsorkorlátozások miatt félbeszakadt Szabó István életműsorozat, s abban most az 1970-ben készült Szerelmesfilm látható, Halász Judittal és Bálint Andrással a főszerepben. Ez utóbbi filmhez már aligha kell külön ajánlás. 

A rendező előző két filmjének, az Álmodozások korának és az Apának bizonyos értelemben folytatása. Alaptörténete más, de hasonló a jelent emlék- és fantáziaképekkel megszakító, több idősíkot egymásbajátszató dramaturgiája; mindhárom film főhőse Bálint András, és a történetet az ő kommentárjai kísérik.

A szereplők között mások mellett feltűnik Szabó István felesége, Gyürey Vera (Bernadette nővér) és Mándy Iván (Doktor) is. A korabeli kritika a filmet vegyesen fogadta. Hol terjengősnek, hol túl szubjektívnek, hol túlzóan érzelmesnek találták. „Az izgatott beszéd arról, hogy a Szerelmesfilm mennyire szubjektív és lírai, a kritikának arra volt jó, hogy ne kelljen szembenézni a film igazi tartalmával. Jancsi és Kata történetét ma már szinte mint dokumentumfilmet nézhetjük. Egyfajta kortörténeti emléket, amelynek szubjektivitása feltétlenül csökkent, ugyanakkor szinte döbbenten tapasztaljuk, hogy a korról milyen pontos látleletet adott.”

A filmet először az 1970. évi Velencei Filmfesztiválon vetítették, itthoni bemutatóját csak később, 1970. október 8-án tartották. A két vetítés között a főcímből eltávolíttatták a dramaturg, Herskó János nevét, aki a forgatás után nem tért haza svédországi útjáról, az akkori megfogalmazás szerint disszidált.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_szerelmesfilm_halasz_judit_balint_andras.jpgHalász Judit és Bálint András

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_mozi.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_mozi_2.jpg

Színházi bemutató: Koldusopera. Kecskeméten, a Katona József Színházban, Malgot István rendező egy merőben új Brecht-értelmezéssel „állt" elő.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_galko_balazs_reti_erika.jpgGalkó Balázs és Réti Erika

Magyar könnyűzene:
A 19. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Illés-Bródy: Jelbeszéd (Koncz Zsuzsa), 2. Varga Miklós-Varga Mihály: Európa (Varga Miklós), 3. Koncz-Sülyi: Szerelmeslevél indigóval (Kovács Kati).

Az előadók között: 1. Berkes-Első Emelet-Geszti: Középkori házibuli (Első Emelet), 2. Karthago-Ambrózy: Ugye, játszunk még? (Karthago), 3. Lord: Kisfiú (Lord).

Az új Edda első koncertje
A csapat két tagot őrzött meg a régi együttesből: az énekes Pataky Attilát és a dobos Fortuna Lászlót. A gitárt Szénich János, a basszusgitárt Mirkovics Gábor bűvölte. A billentyűs hangszerek mögött is új emberek álltak: Béres Ferenc és Gömöri Zsolt. A reklám rámenős és profi volt, olyan, amilyen manapság elvárható egy profi csapattól. Szendvicsember rótta Miskolc utcáit, az egyik üzlet kirakatában nonstop videofilm-vetítés, szórólapok, plakátok és természetesen a nyomtatott és az elektromos sajtó is hirdette a programot: a miskolci Gárdonyi Ifjúsági Parkban az újjászerveződött Edda koncertezett.

Az Omega gmk-tól bérelt cucc nagyot szólt, a színpadkép is több volt, mint hangfalak kopár tornya; neves vendégmuzsikusok - Tátrai Tibor és Frenreisz Károly -, csinos táncosnő - a Dominó pantomim művésznője, Németh Zsuzsa - emelték az új Edda-show komfortfokozatát. Azt hiszem, a vérbeli Edda-rajongók kevesebbel is beérték volna: ők a régi számokért jöttek, és természetesen az új Edda-nótákért, amelyek - a lehetőség szerint - elevenítsék fel a régiek sajátos hangulatát. A „kellemes őrületért” jöttek - Pataky Attila így jellemezte az egykori bulikat, s mindazt, amit az új Eddának is nyújtania kell. A régi számokkal nem is volt baj, a kezek azonnal a magasba lendültek, ahogy felcsendültek A kölyköd voltam, az Elhagyom a várost, az Ó, azok az éjszakák első akkordjai. Ám, az újabb kompozíciók közben előfordult, hogy noszogatni kellett a híveket: „Nem látom a kezeket, a kezeket, amelyek nélkül nincs Edda, amelyek nélkül semmi sincsen...” Ilyenkor a rajongás mintha csupán az emlékekből élt volna. Mindamellett tagadhatatlan, hogy egy-két friss nótából (pl. az Ünnep), akár sláger is lehet. De azt sem lehet elhallgatni, hogy nem tűnt túl szerencsésnek a produkciónak az a koncepciója, amely a vélt és valós sérelmek felemlegetésére, az áldozat mítoszának megteremtésére fektette a fő hangsúlyt. Ezzel a programmal jóval kevesebben tudtak azonosulni, szemben azzal a valósággal, ami oly jellemzővé és felvállalhatóvá tette az Edda dalait a múltban.

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_edda.jpgSzínpadon az EDDA

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat Simple Minds Don't You (Forget About Me)-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét Paul Hardcastle 19 című számai vezetik. 

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 30. fordulója után az élen változatlan maradt a sorrend, mert a Volán, a Siófok és a Vác egyaránt győzött. Az üldözők rangadóján a Szolnok 1:0 arányban nyert a Salgótarján ellen.idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_nb_ii_dvtk_sopron_dzurjak_jozsef.jpgÍgy örült a diósgyőriek középcsatára harmadik találatának, a Sopron elleni találkozón. Ez volt Dzurják 23. gólja a bajnokságban. DVTK-Sopron 4:0

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_nb_ii_nyiregyhaza_keszthely.jpgAz Nyíregyháza-Keszthely (2:0) találkozó egyik legjobbja a fehér mezben játszó Csehi Tibor volt. Képünkön két védő között tör kapura

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_nb_ii_szolnok_salgotarjan.jpgRomanek fejese ezúttal elkerülte a kaput a Szolnoki MÁV MTE-Salgótarján (1:0) találkozón

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_siklos_kaposvari_rakoczi_1.jpgA Dráva-csoportban nagy várakozás és nagy érdeklődés kísérte az elmúlt héten hazai pályán vereséget szenvedett Kaposvár és az előző héten edzőt menesztett Siklós, Tenkes-alji összecsapását. Nos, az első félidőben a siklósiak még el-eljutottak a vendégek kapujáig, mégis egy 11-es-ből lőtt góllal kerültek hátrányba

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_siklos_kaposvari_rakoczi_2.jpgSzünet után nagyon elfáradtak a hazai pirosmezesek és a jobb erőnlétben lévő zöld-fehérek biztos győzelmet arattak (1:3) és maradtak versenyben a Komlóval

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_tancsics_se_mohacs.jpgSzintén a Dráva-csoportban a kaposvári Szántai (fehér mezben) a mohácsi védőkkel csatázik. Táncsics SE-Mohács 1:1

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok_matra_honved_papp_jozsef_se_mvsc.jpgA Mátra-csoportban ki hinné el, hogy ez a helyzet bizony kimaradt..? Pedig így történt. A Honvéd Papp J. SE-MVSC (1:3) találkozón a honvédegyüttes csatára (fehér mezben) ilyen közelről sem tudott az üres kapuba (!) betalálni

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok_duna_csoport_szondi_se_dorog.jpgA Duna-csoportban a Szondi SE ellenfele legutóbb a Köfém sporttelepén a Dorogi Bányász volt. A vendégek 1:0 arányban győztek

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok_bakony_csoport_sarvari_kinizsi_szentgotthard.jpgA Bakony-csoport megyei rangadóját a hazaiak magabiztosan nyerték. A képen két szebb napokat is látott csatár - Meskó és Gaál - látható, ezúttal Gaálnak (jobbról) ment jobban. Sárvári Kinizsi-Szentgotthárd 4:1

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok_bakonx_csoport_sabaria_ajkai_banyasz.jpgSzintén a Bakony-csoportban a szombathelyi Vidos (halról) elhúz Túri mellett. Sabaria-Ajkai Bányász 2:1

A magyar-holland válogatott mérkőzés prológja a két ország utánpótláscsapatának a találkozója volt. Az EB-selejtezőt az Üllői úti pályán hétfőn este rendezték. A találkozó tétje a csoportelsőség volt.
idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_utanpotlas_eb-selejtezo_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_utanpotlas_eb-selejtezo_merkozes_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_utanpotlas_eb-selejtezo_merkozes_magyar_csapatkep.jpgA magyar csapat a Himnuszt hallgatja. Balról: Pintér, Szélpál, Fodor, Katzenbach, Turbék, Plotár, Zsinka, Balogh, Bognár, Gelei, Fabulya

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_utanpotlas_eb-selejtezo_merkozes_holland_csapatkep.jpgA hollandok kezdőcsapata

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_utanpotlas_eb-selejtezo_merkozes_magyar_kozonseg.jpgA szépszámú közönség lelkesen bíztatta a magyar csapatot

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_utanpotlas_eb-selejtezo_merkozes_plotar_gyula_2.jpgA holland kapus Plotár elé vetődve szerzi meg a labdát

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_utanpotlas_eb-selejtezo_merkozes_zsinka_fabulya.jpgZsinka és Fabulya (4) ünneplik a magyarok gólját

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_utanpotlas_eb-selejtezo_merkozes_plotar_gyula.jpgPlotár nagyon hasznosan játszott

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_utanpotlas_eb-selejtezo_merkozes_magyar_pinter_attila.jpgPintér Attila és a lelkes szurkolók

És akkor lássuk a lényeget, a Magyarország-Hollandia VB-selejtező mérkőzést!
A magyar válogatott nagy szezonjának utolsó hazai mérkőzése következett kedden a Népstadionban. A jegyek itthon már napokkal korábban elkeltek, bár a belépőhöz nem jutott szurkolók számára mégis van remény, mert a holland és az osztrák utazási irodáktól visszamaradt jegyeket hétfőn kiárusítják a Népstadion pénztárainál.

A hangulat kifogástalan volt a tatai edzőtáborban, s ez érthető volt, hiszen az együttes remekelt a VB-selejtezőkön, sőt a külföldi szakemberek szerint Európa élmezőnyéhez zárkózott fel. Most már „csak” annyi van hátra - miután a záró mérkőzéstől függetlenül a válogatott részvevője a jövő évi Mundialnak -, hogy a „mexikóiak” a hollandok ellen az eddigiekhez hasonló teljesítménnyel koronázzák meg kitűnő szereplésüket. Amiről Mezey György kissé megenyhülve, de korántsem túlzott derűvel nyilatkozott:

- Annyi sikertelenség után értük el ezt a sikert, így hosszabb időnek kell eltelnie, hogy felengedjen az izgalom - mondta. - Miután az eredmények mindig megjósolhatatlanok, eleinte főként arra törekedtünk, hogy olyan légkört teremtsünk, amelyben öröm a felkészülés. Ez megvalósult, s bár reménykedem az újabb győzelemben, a játékosoknak akkor is köszönetét mondok, ha a hollandok elleni találkozó esetleg másként alakul, mint ahogy várjuk.

Vasárnap délután repülőgéppel Budapestre érkezett a holland válogatott - 15 játékossal. A névsor: Van Breukelen, Hiele, Wijnstekers, Van de Korput, Van Tiggelen, Boeve, Rijkaard, R. Koeman, Schoenaker, Van de Kerkhof, Lokhoff, Van Basten, De Wit, Tahamata, Stevens.

Miután a küldöttség elfoglalta szálláshelyét a margitszigeti Hotel Thermálban, Leo Beenhakker edző másfél órás gyakorlást vezényelt fiainak az Érdért-pályán. A keddi kezdő csapat kihirdetésétől azonban elzárkózott, még várt, amíg hétfőn Olaszországból megérkezett a tizenhatodik kerettag, Kieft.

Tatai pillanatképek:

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_csapatkep.jpgA Tatán készült hivatalos csapatképen álló sor, balról: Róth, Nyilasi, Nagy A., Disztl P., Andrusch, Szendrei, Kardos, Péter, Kiprich. Középső sor: Tajti József pályaedző, Esterházy, Csuhay, Dajka, Mezey György szövetségi kapitány, Détári, Mészáros, Garaba, Egervári Sándor pályaedző. Alsó sor: Sándor Imre gyúró, Fitos, Bodonyi, Sallai, Szokolai, Varga, dr. Mohácsi János csapatorvos

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_mezey_gyorgy_disztl_peter.jpgÚj csatár a válogatottban? No, nem, csupán Mezey kapitány teszi próbára Disztl Pétert

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_roth_antal.jpgAki a virágot szereti... (Róth Antal)

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_csuhay_jozsef.jpgFejreállítás, a mutatványos: Csuhay József

Az újabb siker valóban méltó befejezése lenne a ritka szép sorozatnak. És igazán nem megalapozatlan a remény, hogy a Népstadionban nemcsak a csoportelsőséget köszöntheti a hetvenezer néző, hanem azt is, hogy az eddig tízpontos magyar válogatott „kihirdeti” a tizenkét pontot.

A magyar labdarúgó válogatott kedden 589. hivatalos országok közötti mérkőzését vívja és Hollandia kilencedik alkalommal lesz ellenfél. Az eddigi 588 fellépésből 312 hozott magyar győzelmet. 125 döntetlent, 151 pedig vereséget. A magyarok 1450 gólt szereztek és 913-at kaptak.

Az 588-ból 18 zajlott le Mezey György irányításával. A kapitány mérlege: 10 győzelem, 5 döntetlen, 3 vereség, 31-16-os gólkülönbség. Legutóbb 1984. augusztus 25-én kapott ki a magyar csapat (Mexikótól 2:0-ra), s azóta mind a 6 mérkőzését megnyerte.

Az idén még gólt sem kapott az együttes, s mérkőzésről mérkőzésre eggyel többet rúgott.

A Hollandia ellen készülő 20 játékosból Szendrei és Fitos nem volt még válogatott. Nyilasi a ranglistavezető, 67 válogatottsággal, Garaba (44), valamint Varga és Bodonyi (27-27) előtt.

Nyilasi vezet a góllövőlistán is. Eddig 32 alkalommal talált be az ellenfeleknek. Utána Esterházy és Bodonyi következik 6-6 góllal. A 20 kerettag közül a három kapuson és az újonc Fitoson kívül csak Sallai, Csuhay és Dajka nem lőtt gólt a válogatottban.

Hollandia kilencedik alkalommal lesz ellenfele a magyar válogatottnak 55 esztendő alatt. Eddig 5 magyar és 1 holland győzelem és 2 döntetlen a mérleg, 22 magyar és 13 holland góllal.

A 8 magyar-holland mérkőzést 329 000 néző látta, kedden ez a szám túljutott a 400 000-en.idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_5.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_6.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_7.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_magyar_kezdocsapat.jpgA magyar labdarúgó-válogatott a mérkőzés előtt

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_holland_kezdocsapat.jpgA hollandok kezdőtizenegye

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_eletre_halalra.jpgÖten kettő ellen: „életre-halálra” küzdöttek a hollandok

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_van_de_kerkhof_van_breukelen.jpgKlubtársak, ha a válogatott sikeréről van szó... A PSV Eindhoven két kiválósága Willy van de Kerkhof és Hans van Breukelen arcán az abszolút koncentráció

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_esterhazy_nyilasi_2.jpgEsterházyra és Nyilasira nem kevesebb, mint hat holland vigyáz

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_meszaros_ferenc.jpgKeménységért, szabálytalanságokért nem mentek a „szomszédba” a hollandok. Az oldalvonalnál szenvedő fél: Mészáros

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_detari_lajos.jpgDétári húz el a labdával a holland védő mellett

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_garaba_imre.jpgGaraba lő kapura

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_kiprich_esterhazy_tahamata.jpgKiprich és Esterházy között Tahamata

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_esterhazy_nyilasi.jpgEz a helyzet is kimaradt. Nyilasi a földön, Esterházy pedig a fejét fogja

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_kiprich_jozsef_2.jpgKiprich csatája

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_detari_peter_zoltan.jpgPéteren (4) elakad egy holland támadás, Détári már azt nézi, kinek adhatja a labdát

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_kiprich_jozsef.jpgKiprich (szemben) támadásaiban ezúttal nem volt „só, paprika"...

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_nagy_antal_tahamata.jpgDávid és Góliát. Elöl a holland Tahamata, mögötte Nagy Antal

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_roth_antal.jpgRóth, szokása szerint előremerészkedett és megelőzve a hollandokat, kapura fejel

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_nyilasi_tibor.jpgNyilasi a hollandok gyűrűjében

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_nagy_antal.jpgNagy Antal egy emelettel a többiek felett

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_nyilasi_van_breukelen_tiggelen_wijnstekers.jpgEz sem ment be, mit mondok majd Bécsben Proháskáéknak - olvasható le a döbbenet Nyilasi (földön sötét mezben) arcáról. Mellette Rijkaard a földön. A tanácskozó hármas pedig Van Breukelen kapus a mezőny legjobb embere, valamint Tiggelen és Wijnstekers

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_garaba_tahamata.jpgGaraba elhúz Tahamata mellett

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_meszaros_wijnstekers.jpgMészáros hagyja faképnél Wijnstekerst

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_nyilasi_van_breukelen.jpgVan Breukelen húzza le a labdát Nyilasi elől

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_kardos_jozsef.jpgKardos - középen - kapáslövése nem hozta meg az egyenlítést. Pedig az 1:1 után sem maradt volna el az ünneplés...

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_kozonseg.jpgA közönségen nem múlt semmi

idokapszula_nb_i_1984_85_magyarorszag_hollandia_vb-selejtezo_merkozes_van_breukelen_gyozelem.jpg„Vége... vége... vége... Győztünk! Ez nem is lehet igaz!” Holland öröm a lefújás után


A találkozó összefoglalója

Hiába készült ünnepre a közönség (telt ház, 75 ezer néző), az utolsó VB-selejtező kellemetlen meglepetéssel zárult. Hollandia csapata a második félidőben nyújtott kifogástalan játékával győzött a Népstadionban, így még mindig reménykedhet a Mundial-részvételben, míg a magyarok számára csöppet sem sovány vigasz, hogy a vereségtől függetlenül ott lehetnek a világbajnokságon. Más kérdés, hogy a szurkolók - a ráadásra is számítottak...

Válogatottunk a jövő évi VB-ig tétmérkőzésen már nem lép pályára. Arra a kérdésre. hogy „mit érnek az elmúlt hónapok dicsőségei?”, csaknem pontosan egy esztendő múlva kapunk választ.

Reméljük, kedvezőt!

A Szivárvány Áruház Vállalat által meghirdetett Szivárvány Kupa hatodik, egyúttal utolsó fordulójára 30 szerkesztőség küldte el szavazatát, s osztályozta a válogatott labdarúgókat 1-től 10-ig. Az összetett versenyben nagyon szorosan alakult az állás. Détári biztosan nyert, ám Róth mindössze egy ponttal előzte meg Kiprichet a második helyen.

A hollandok elleni mérkőzésen a következő sorrend alakult ki: 1. Sallai 185, 2. Disztl P. 180, 3. Garaba 176, 4. Kiprich 174, 5. Kardos 171, 6-7. Détári és Péter 167-167, 8. Róth 164, 9. Nyilasi 135, 10. Nagy 133, 11. Esterházy 128.

Az összetett verseny végeredménye: 1. Détári 1223, 2. Róth 1196, 3. Kiprich 1195, 4. Nyilasi 1159, 5. Esterházy 1121, 6. Garaba 1086, 7. Sallai 1044, 8. Nagy 1040, 9. Kardos 1030, 10. Varga 626, 11. Andrusch 594, 12. Disztl P. 575, 13. Péter 375, 14. Csongrádi 355, 15. Dajka 180, 16. Csuhay 122, 17. Bodonyi 103.

A hétvégén jön a 25. forduló, az alábbi párosításokkal:

DMVSC - Videoton
Vasas - Bp. Honvéd
Ú. Dózsa - Ferencváros
Rába ETO - Pécsi MSC
SZEOL AK - ZTE
Tatabánya - MTK-VM
Haladás - Békéscsaba
Csepel - Eger

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1818150826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2023.09.25. 21:30:58

A tévéközvetítésből csak a füttykoncertre emlékszem.
Tényleg volt dobálás is?

maribor_ 2023.09.26. 11:00:52

@Feyyaz: Kint voltam a meccsen, de őszinte leszek, ilyet nem tapasztaltam. De eléggé "kormányváltó" hangulat uralkodott a lelátón.

Tököm Állat 2023.09.26. 20:48:04

Diadalmenet után füttykoncert.Most meg 0-5-ök után himnusz..

maribor_ 2023.09.26. 21:05:24

@Tököm Állat: Kinek mit intézett a kormánya :)

szabzero 2023.12.13. 00:35:37

A hollandok aztán elvéreztek a belgák ellen és tévén nézték a VB-t. Gullit ugyan miért nem játszott, akkor már 23 éves volt

maribor_ 2023.12.13. 17:37:51

@szabzero: Sérülés miatt nem volt a keretben sem. Ő már akkor stabil válogatott volt, előző ősszel játszott is ellenünk Rotterdamban.
süti beállítások módosítása