Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 Bevezetés

2021.09.08. 12:20 maribor_

1984. augusztus 27-29., a hónap utolsó napjai

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_headlines_banyasznap.jpgA 34. bányásznap alkalmából ünnepséget tartottak a SZOT budapesti központi iskolájában. Kapolyi László ipari miniszter az MSZMP Központi Bizottsága, az Elnöki Tanács és kormány nevében köszöntötte a magyar bányászokat, majd kitüntetéseket adott át

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

augusztus 27.

Moszkvába utazott Faluvégi Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese, az Országos Tervhivatal elnöke. Tárgyal Nyikolaj Bajbakovval, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnökhelyettesével, az Állami Tervbizottság elnökével a két ország közötti gazdasági együttműködés időszerű kérdéseiről és az 1986-1990-es évekre készülő népgazdasági tervek egyeztetéséről

A KGST faanyagok komplex hasznosítása állandó bizottságának tanácskozása kezdődött hétfőn Sopronban, az Erdészeti és Faipari Egyetemen. Az ötnapos eseményre Bulgáriából, Csehszlovákiából, Lengyelországból, a Német Demokratikus Köztársaságból, a Szovjetunióból érkeztek vendégek. A megbeszélésen külföldi és magyar szakemberek tartanak előadásokat. A KGST faanyagok komplex hasznosítása állandó bizottsága azon fáradozik. hogy minél több fahulladékból készüljön tovább felhasználásra alkalmas ipari termék. A soproni tanácskozás azt a célt szolgálja, hogy a szocialista országok e téren is hangolják össze fejlesztési terveiket, és cseréljék ki kutatási és feldolgozási tapasztalataikat.

A Tatabányai Alumíniumkohó dolgozói termelési tanácskozáson határozták el, hogy csatlakoznak a hazánk felszabadulásának 40. évfordulója és az MSZMP XIII. kongresszusa tiszteletére kezdeményezett munkaversenyhez. Jelentős vállalásuk eredményeként 200 tonnával több alumínium kerül ki a gyárból.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_tatabanyai_aluminiumkoho.jpgSzállításra készítik elő a termékeket

Hétfőre helyreállt a nyugalom a libanoni főváros átkelőhelyednél, az egykori zöld vonal mentén, s ismét mindenütt megindult a forgalom Bejrút nyugati és keleti részei között. Előző nap - július eleje, a város egyesítése óta most először - néhány fegyveres incidenst provokált a Fuad Sehab átkelőnél, ami három órán át tartó lövöldözésbe torkollott. Az ellenségeskedésnek a hadsereg erélyes fellépése vetett véget. Négy katona és egy járókelő sérült meg az összetűzés miatt.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_libanoni_csalad.jpgLibanoni asszony és gyermeke sírdogál az ország déli részén egy átkelőhelynél, arra várva, hogy a megszálló izraeli katonák átengedjék őket keleti fele között

Egyidejűleg ismét élénk tárgyalások voltak a libanoni vezetők között, hogy megoldást találjanak a jelenlegi holtpont megszüntetésére. Bár a jobb- és baloldal között változatlanul tart az éles szópárbaj, Bejrútban biztatónak tartják, hogy nem szakadt meg a párbeszéd a mindenki által döntőnek minősített következő kormányülés előtt. Fuad Szalmán, a Haladó Szocialista Párt főtitkára a Monday Morning című lapban megjelent interjújában ismét megerősítette: az ország valódi és végleges biztonságát csak a jelenlegi libanoni rendszer felülvizsgálatával, azaz a tervbe vett politikai reformok végrehajtásával lehet elérni. Leszögezte, hogy nincs akadálya a hegyvidék pacifikálásának, amennyiben a jobboldali milíciák is hajlandók megfelelő engedményekre.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_bejruti_csendelet.jpgBejrúti csendélet autóval, romokkal és reménnyel

Az északi Tripoliban, ha csökkent hevességgel is, de folytatódott a tüzérségi párbaj, annak ellenére, hogy Karami kormányfő vasárnap az érintett felek vezetőivel a város végleges pacifikálásáról, a milíciák és nehézfegyvereik kivonásáról állapodott meg. Az Arab Demokratikus Párt jó szándéka jeléül egyoldalú visszavonulást jelentett be, de az iszlám fundamentalisták egyelőre folytatják támadásaikat.

Újabb tartályhajó kapott rakétatalálatot a Perzsa- (Arab-) öbölben. A panamai bejegyzésű 20 ezer tonnás Cleo 1-et Katar partjainak magasságában érte rakétatalálat, miközben a hajó - egyébként még üresen - a szaúdi olaj kikötő, Rasz Tannura felé haladt. A becsapódás következtében a hajó kigyulladt, a lángokat azonban hamarosan sikerült megfékezni, s a 34 főnyi legénység sértetlen maradt. A támadó kiléte egyelőre ismeretlen. de körzetbeli hajózási források feltételezik, hogy a rakétát iráni repülőgépről indították. A támadást eszerint megtorlásnak szánták, amiért iraki gépek a múlt héten az iráni Harg olajkikötő közelében belelőttek a ciprusi zászló alatt hajózó Amethyst olajszállítóba. Egyébként mindkét hajó ugyanannak a görög szállítmányozási vállalatnak a tulajdona.

Az iraki-iráni határon hónapok óta tartó állóháború 1200 kilométeres frontvonalán továbbra sem történnek jelentős változások. Hétfőn egy bagdadi katonai közlemény arról tudósított, hogy a nap folyamán a frontvonal déli és középső szakaszán mindkét fél tüzérsége akcióba lépett. Az irakiak hat iráni katona halálát jelentették. Az iraki közlemény szerint az irániak Bászra iraki város „polgári körzetét” lőtték, áldozatokról a kommüniké nem szól. Az iráni fél egyelőre nem tett közzé hadijelentést.

Nicaragua lehetségesnek tartja, hogy az Egyesült Államok agresszív közép-amerikai politikája ellenére a térség országai megegyezésre jussanak egymással. Egy ilyen megegyezés pedig lehetővé tenné, hogy megteremtsék a béke feltételeit Közép-Amerikában - jelentette ki Panamavárosban Victor Hugo Tinoco nicaraguai külügyminiszter-helyettes. A nicaraguai politikus közép-amerikai kollégáival együtt a Contadora-csoport külügyminiszter-helyettesi tanácskozásán vesz részt. A mostani találkozón kellene véglegesíteni azt a dokumentumot, amely a közép-amerikai válság politikai rendezésének elveit és módját rögzíti.

Victor Hugo Tinoco hangsúlyozta, hogy kormánya szerint a legfontosabb feladat annak elérése lenne, hogy a térség kormányai semmilyen formában ne avatkozzanak be egymás belügyeibe. Rendkívül nehéz lesz a közép-amerikai országok bármelyikének is belső helyzetét javítani, amíg külső erők különböző csoportokat szerveznek és pénzelnek egyes kormányok megdöntésére - mondta.

Walter Mondale, az Egyesült Államok volt alelnöke, a demokrata párt elnökjelöltje rádiónyilatkozatában élesen bírálta ellenfele, Reagan elnök külpolitikáját. - Reagan - jelentette ki Mondale - azt hiszi, hogy a fegyverzetkorlátozás gyengeséget jelent. Nem képes annak megértésére, hogy ez erőt ad, és éppen ez az oka, hogy minden, eddig tető alá hozott fegyverzetkorlátozásd egyezmény élvezte a vezérkari főnökök egyesített bizottságának támogatását. E bizottságban megértették ugyanis, hogy egy ilyen egyezménnyel erőink gyarapodnak, ezenkívül jobbak az esélyeink civilizációnk fennmaradásához.

Mondale azt hangoztatta, hogy a kormányzat szemben áll a SALT-II megállapodással. A jelenlegi politikáiról szólva hozzátette: Arról beszéltek, hogy az atomháború megnyerhető. Nukleáris figyelmeztető lövéseket emlegettek. Bizonyos mérvű fölény megteremtésének szükségességéről szóltak, s ez persze a fegyverkezési verseny kódszava. Most pedig a „csillagok háborújának” új technológiáját akarják bevezetni. Ez nemcsak rossz katonapolitika, ez ráadásul roppant veszélyes is. Mondale azt mondotta, hogy Reagan, aki most a fegyverkezési verseny új szakaszának megindítására készül, a maga módján következetes, mivel ellenzett minden korábbi fegyverzetkorlátozási kezdeményezést is, beleértve még azokat is, amelyek saját pártjától indultak ki.

augusztus 28.

Nagykanizsán a bányásznapi ünnepségek programjában megemlékeztek a Dunántúli Kőolajipari Gépgyár jubileumáról. Négy évtizeddel ezelőtt, 1944-ben indult meg ugyanis hazánkban az olajipari gépgyártás a DKG jogelődjében, a MAORT központi javítóműhelyében. Ebből az alkalomból a gyárban emléktáblát avattak, a Hevesi Sándor Művelődési Központban pedig megnyitották a 40 éves a kőolajipari gépgyártás Nagykanizsán című kiállítást. 

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_banyasznap_nagykanizsa_emlektabla_avatas.jpgEmléktáblát avattak a DKG legrégebbi üzemcsarnokának falán

Ezt követően tartották meg a DKG bányásznapi ünnepségét, amelyen Kapolyi László ipari miniszter mondott beszédet. Ennek elhangzása után kitüntetéseket adtak át a munkában kitűnt dolgozóknak.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_banyasznap_nagykanizsa_dr_kapolyi_laszlo.jpgDr. Kapolyi László ipari miniszter ünnepi beszédét mondja

A bányásznapi gyáravatás tiszteletére ünnepi díszbe öltöztették a Dunántúli Kőolajipari Gépgyár új lenti üzemét. A kétezer négyzetméteres nagycsarnokban Kodela Árpád, a DKG üzemi pártbizottságának titkára köszöntötte a megjelenteket, köztük Horváth Ferencet, az MSZMP KB gazdaságpolitikai osztályának helyettes vezetőjét, Zsengellér Istvánt, az OKGT vezérigazgatóját, Kovács Lászlót, a Bányaipari Dolgozók Szakszervezetének főtitkárát, a megye, valamint Lenti és Nagykanizsa város párt-, állami és társadalmi szervezeteinek képviselőit, élükön dr. Csokona Sándort, a megyei pártbizottság titkárát és Loppert Tibort, a megyei tanács általános elnökhelyettesét, s a tervezésben, kivitelezésben érdekelt vállalatok vezetőit és dolgozóit. Az ünnepi szónok Hegedűs Miklós, a DKG műszaki igazgatóhelyettese volt.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_banyasznap_lenti_gyaravatas.jpgLentiben a gyáravató ünnepségen Gaál Sándor üzemvezető átveszi a gyár jelképes kulcsát

Varsóba érkezett a Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter vezette magyar katonai küldöttség. A delegációt a repülőtéren Florian Siwicki vezérezredes, a LEMP KB Politikai Bizottságának póttagja, lengyel nemzetvédelmi miniszter köszöntötte. Jelen volt dr. Szombath Jenő, hazánk varsói nagykövetségének ideiglenes ügyvivője is. A látogatás első napján a magyar katonai küldöttség koszorút helyezett el az Ismeretlen katona sírjánál és a szovjet hősök emlékművénél. Ugyancsak az első napon megkezdődtek a tárgyalások Czinege Lajos és Florian Siwicki között.

Negyven esztendővel ezelőtt kezdődött meg a szlovák nép nyílt, fegyveres harca a német fasiszta megszállók ellen. 1944. augusztus 29-én robbant ki a kommunisták vezette szlovák nemzeti felkelés. A harc a szlovák nép szabadságáért folyt, és nagy szerepe volt az egységes csehszlovák állam újrateremtésében. A szlovák és szovjet harcosok mellett sok nemzet képviselői vettek benne részt, köztük mintegy nyolcszáz magyar partizán is.

Az évfordulón Besztercebányán, a felkelés központjában és az elsőként felszabadított szlovákiai nagyvárosban nagyszabású ünnepséget rendeztek. Az ünnepségen részt vett a Csehszlovák Kommunista Párt és a szövetségi kormány delegációja, élén Gustáv Husákkal, a CSKP KB főtitkárával, köztársasági elnökkel. Jelen volt a Szovjetunió delegációja, amelyet Dmitrij Usztyinov marsall, honvédelmi miniszter vezet, s részt vettek az ünnepségen a szlovák nemzeti felkelésben harcolt nemzetek delegációi, az antifasiszta harcosok lengyel, bolgár, NDK-beli, francia, román, jugoszláv, NSZK-beli, spanyol és belga képviselői. Magyarország küldöttségét Tömpe István, a Magyar Antifasiszták, Ellenállók Szövetségének elnökhelyettese vezette. Ott volt a közép-szlovákiai kerület magyar testvérmegyéjének, Nógrád megyének a küldöttsége, valamint a magyar veteránok delegációja.

Az ünnepség Besztercebánya csehszlovák és szovjet zászlókkal, valamint a nemzetközi munkásmozgalom vörös lobogóival díszített főterén délelőtt 10 órakor kezdődött. A részvevők katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták mind a Csehszlovákia felszabadításáért harcolt szovjet katonák hősi emlékművét, mind. a szlovák nemzeti felkelés harcosainak emlékművét.

A déli órákban közös ünnepi ülést tartottak a Szlovák Kommunista Párt és a Szlovák Szocialista Köztársaság vezető szervei, amelyen Jozef Lenart, az SZLKP KB első titkára mondott beszédet. Délután a szlovák nemzeti felkelés emlékének szentelt múzeum előtti téren ünnepi nagygyűlésre került sor. A több tízezerre tehető ünneplő közönség előtt Gustáv Husák és Dmitrij Usztyinov mondott ünnepi beszédet. Az ünnepség befejezéseként a nagygyűlés részvevői üzenetet intéztek az évforduló alkalmából a szovjet néphez, emlékezve és emlékeztetve a negyven évvel ezelőtt lezajlott közös harcokra. Délután a besztercebányai Amphiteatrumban hazai és szovjet művészegyüttesek szórakoztatták a jelenlevőket. Este a besztercebányai színházban ünnepi hangversenyt adtak neves művészek fellépésével. A szlovák nemzeti felkelés 40. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségsorozat az esti órákban látványos tűzijátékkal ért véget.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_besztercebanyai_nagygyules.jpgA besztercebányai ünnepi nagygyűlés részvevői és elnöksége

A Progressz-23 automatikus teherűrhajó, amely augusztus 14-én indult az űrállomásra, majd vasárnap levált róla, kedden a földi irányító központtól kapott utasításra hajtóműve segítségével fékezett, behatolt az atmoszféra sűrű rétegeibe, és megsemmisült. A fékezést moszkvai idő szerint hajnalban öt óra 28 perckor kezdték meg. A Szaljut-7-Szojuz T-11 űrállomáson folytatják munkájukat az űrhajósok, akik már több mint 200 napja tevékenykednek a világűrben. Leonyid Kizim, Vlagyimir Szolovjov és Oleg Atykov kedden geofizikai kísérleteket folytatott, testedzési gyakorlatokat végzett. A legutóbbi orvosi vizsgálat tanúsága szerint az űrhajósok egészségesek, közérzetük jó.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy felszámoljuk a feszültségforrásokat, és előre lépjünk a biztonsági terv végrehajtásában, a libanoni megegyezési folyamatban - jelentette ki Valid Dzsumblatt, miután késő este megbeszélést folytatott minisztertársával, Nabih Berrivel, az Amal mozgalom vezetőjével.

A Haladó Szocialista Párt elnöke egyúttal hozzátette: a politikai kérdések megoldásának elsőbbséget kell élveznie a biztonsági törekvésekkel szemben. A megegyezési folyamatot a lausanne-i konferencia határozatainak végrehajtása jelentheti, különös figyelemmel a megszállt Dél problémáira. Berri azt hangoztatta, hogy a pacifikálási programot a déli tengerparti főútvonalnak az Avali folyóig - tehát a falangista milícia által ellenőrzött sávon át az izraeli megszállási vonalig - történő megnyitásával kell folytatni, párhuzamosan a politikai reformok megindításával.

Továbbra is jelentős nézetkülönbségek állnak az izraeli nagykoalíció létrehozásának útjában. Simon Peresz kijelölt munkapárti miniszterelnök és Jichak Samir, a Likud-tömb ügyvezető kormányfője este - a júliusi választások óta immár harmadszor - találkozott egymással, de a „baráti” hangneműnek mondott megbeszélésen álláspontjuk nem közeledett egymáshoz. A két politikus szerdára újabb egyeztető megbeszélést tűzött ki. A találkozóról kijövet a két politikus arról tájékoztatta a sajtót, hogy az izraeli telepítéspolitika, illetve a miniszteri tárcák elosztása terén nehezen áthidalhatónak látszik a nézetkülönbség. Az 1967-ben izraeli megszállás alá került arab területeken a jelenleg kormányon levő jobboldali Likud-tömb szaporítani kívánja az izraeli telepesek falvait, a munkapárt viszont szeretné a telepítéseket befagyasztani. Azt reméli ugyanis, hogy Jordániával bizonyos feltételek esetén tárgyalásokat kezdhetne e területek jövőjéről, békekötés fejében.

Sikerült mindezek ellenére közös nevezőre jutniuk néhány gazdasági, katonai, illetve külpolitikai jellegű kérdésben - közölte a két rivális párt vezetője. Az elért megállapodásokat két jogi szakértő dokumentumban rögzíti a szerdai újabb találkozó időpontjáig.

Két légi kalóz - egy fiatal iráni férfi és barátnője - eltérített délelőtt egy iráni utasszállító gépet Siráz és Teherán között, fedélzetén 195 utassal és 11 főnyi személyzettel. A géprablók Kuvaitban akartak leszállni, és a gép feltöltése után innen továbbrepülni, de a kuvaiti hatóságok megtagadták a leszállási engedélyt. Ezek után az eltérített gép Irakban szállt le. A géprablók később sajtóértekezletet tartottak a bagdadi repülőtéren. A férfi Bahruznak nevezte és 20 éves iráninak vallotta magát. Társa azt mondotta, hogy Bahruz barátnője, és mindketten régóta készülnek az akcióra, politikai menedékjogot kérnek Irakban, mert „szabadon akarnak élni”. Azt állították, hogy nem tartoznak semmilyen politikai szervezethez és akciójukhoz semmiféle külső segítséget nem vettek igénybe.

Az iráni hatóságok Irakot vádolják a géprablással. A teheráni rádió szerint Kuvait légterében két iraki vadászgép fogta közre az iráni utasszállító gépet, és iraki területen való leszállásra kényszerítette. A teheráni verzió szerint a légi kalózok előre kidolgozott terv alapján együttműködtek az iraki harci gépek pilótáival. A légi kalózok sértetlenül szabadon engedték az egyik iraki repülőtéren leszállt gép utasait - jelentette az INA iraki hírügynökség, anélkül, hogy megnevezte volna a repülőteret. Bagdadba szállították az utasokat, akik az INA jelentése szerint választhatnak az Irakban maradás, a hazájukba való visszatérés, vagy bármely más országba utazás lehetősége között.

Az el nem kötelezettek mozgalma megőrizte erejét és tevékeny nemzetközi szerepét tavalyi új-delhi csúcsértekezlete óta, de a mozgalomhoz tartozó államoknak további erőfeszítéseket kell tenniük ténykedésük folyamatosságáért a világban kialakult feszültség közepette. A fenti megái, lapításra Indira Gandhi indiai kormányfő és Veszelin Gyuranovics, a jugoszláv államelnökség elnöke jutott. Este tárgyaltak egymással az indiai fővárosban.

Közös véleményük volt az is, hogy a nagy nemzetközi problémákat, főképpen, amelyek a fejlődő országokat érintik, az el nem kötelezett országok közreműködése nélkül nem lehet megoldani. A mozgalom új-delhi csúcsértekezletén helyesen értelmezték a világ politikai és gazdasági válságának okait - állapították meg, hozzátéve, hogy a nemzetközi helyzet az eltelt egy évben tovább romlott. A világpolitikai kérdések kapcsán Gandhi és Gyuranovics megvitatta azokat a gyakorlati lépéseket, amelyeket az el nem kötelezettek tehetnek a nemzetközi színtéren.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_veszelin_gyuranovics_indira_gandhi.jpgA jugoszláv államelnök és az indiai kormányfő tárgyal

A Reuter brit hírügynökség jelentése szerint a két vezető tárgyalásán szóba kerültek azok a külső próbálkozások, amelyek az el nem kötelezett államok megosztására irányulnak. Mindkettőjük véleménye az volt, hogy a kívülről jövő nyomás mind erőteljesebben nehezedik az el nem kötelezett országokra. Gandhi szerint a politikai, gazdasági és pszichológiai nyomás nemcsak a fejlett és fejlődő államok közötti gazdasági kapcsolatok javítását, hanem a fejlődők egymás közötti együttműködésének bővítését is gátolja.

A sandinista népi hadsereg légvédelme ellenséges repülőgépet semmisített meg Nicaragua légterében. A C-47-es típusú, amerikai gyártmányú katonai szállítógép fegyver-, lőszer- és élelmiszer-utánpótlást akart eljuttatni az ország északi határkörzetében garázdálkodó ellenforradalmároknak. A sandinista kormány nyilatkozata szerint a hasonló típusú gépek egész sora vár bevetésre hondurasi repülőtereken, Nicaraguai részről úgy vélik, hogy a nevezett repülőterekre fontos szerep vár egy esetleges Nicaragua vagy Salvador elleni amerikai invázió idején. Átmeneti nyári szünet után most újra fölerősödtek a hírek Reagan „csöndes közreműködéséről” Közép-Amerika „megrendszabályozására”. A Newsweek e heti száma kendőzetlenül a világ elé tárja az amerikai katonai jelenlét rohamos növekedésének tényét ebben az egyébként is puskaporos hordóhoz hasonlítható térségben.

Nyilvánosságra került az is, hogy öt korszerűen felszerelt amerikai hadihajó indult el a Csendes-óceánon a nevezett térség irányába, s a Pentagon közlése szerint hamarosan újabb hadgyakorlat kezdődik - ki tudja, hányadik egy esztendő óta? - Közép-Amerikában. Elkészült egy modern radarközpont a Fonseca-öbölben, amely Nicaragua parti vizei mellett a Hondurasszal határos szárazföld jó részét is „belátja”, hathatós segítséget nyújtva az ellenforradalmároknak. Értesülések szerint a CIA által pénzelt Costa Rica-i „contrák” - vezérük, Eden Pastora kényszerű távollétében is - folytatják Nicaragua-ellenes provokációikat. Részt vesznek a nicaraguai kikötők elaknásításában. Ez ellen semleges országok is szenvedélyesen szót emeltek.

augusztus 29.

Az első komlói tárnának állított emlékmű felavatásával megkezdődött Baranya megyében az idei bányásznap ünnepségsorozata. A mecseki bányásztelepülésen Jánosi Engel Adolf építette 1895-ben az első bányavágatot, amely megteremtette a feketeszén iparszerű kitermelésének feltételét, s amelyre később a Komló-Bakóca közötti vasútvonalat is alapozták. Később ugyanott állt az alapító feleségéről elnevezett Anna akna, ma pedig - a mecseki feketeszén-bányászat megújulását is jelképezve - a Kossuth bányaüzem új, négyes számú aknája. A mecseki szénbányák üzemeiből érkezett háromszáz dolgozó jelenlétében, a Bányászhimnusz hangjai után, felavatták az első komlói bánya emlékművét, amely a múlt és jelen kapcsolatát szimbolizálva áll a korszerű akna udvarán.

Izgalommal és nagy várakozással ébredtek a verőfényes reggelre azok a fiatalok, akik életük újabb szakaszához érkeztek. Nemrégiben behívó parancsot kézbesített számukra a postás, hogy eleget tegyenek alkotmányunkban előirt kötelezettségűidnek, felkészüljenek a haza fegyveres szolgálatára. A Hazafias Népfront Vas megyei Bizottsága, a Vas megyei Hadkiegészítési es Területvédelmi Parancsnokság bevonultató ünnepségen fogadta reggel a bevonulókat a Garasin Rudolf laktanyában. Az ünnepségen részt vettek a politikai és a társadalmi szervek, valamint a társ fegyveres alakulatok képviselői.

Az alakuló téren példás rend uralkodott, a különböző harceszközök csillogva fénylettek a napon. A díszszakasz felsorakozott, s katonás rendben álltak már a még civil ruhás fiúk is. Szülők, hozzátartozók, testivérek szeme pásztázta a férfivá érett legényeket. Kürtszó harsant, érkezett az elöljáró. A vezénylő tiszt jelentette, hogy a szakaszok felsorakoztak, majd Kiss István ezredes, elöljáró parancsnok, a Vas megyei Hadkiegészítési és Területvédelmi Parancsnokság parancsnoka köszöntötte a bevonuló fiatalokat, szülőket, hozzátartozókat.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_bevonulas.jpgJelképes fegyverátadás

Szpirosz Kiprianu ciprusi elnök Athénban megbeszéléseket folytatott Konsztantin Karamanlisz görög államfővel és Andreasz Papandreau miniszterelnökkel. Áttekintették a ciprusi helyzettel kapcsolatos legújabb fejleményeket, és megvitatták az ENSZ-főtitkár ciprusi rendezési tervét, amelyet Javier Perez de Cuellar a hónap elején Bécsben terjesztett a ciprusi közösségek képviselői elé.

A ciprusi elnök ezután külön Papandreuval folytatta a tárgyalásokat a két ország külügyminisztereinek és magasrangú diplomatáinak a bevonásával. A UPI hírügynökség szerint a világszervezet főtitkára által előterjesztett tervezet egy átmeneti, görög és török ciprusiakból álló kormány, valamint egy szövetségi állam létrehozását javasolja a szigetországban. Ennek keretében a szenátusban 70:30 arányban képviseltetné magát a görög és a török közösség, az alsóházban pedig azonos számban foglalnának helyet képviselőik.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_papandreu_karamanlisz_kiprianu.jpgPapandreu görög miniszterelnök (jobbra) Kiprianu ciprusi elnökkel (balra) és Karamanlisz görög elnökkel az ENSZ főtitkár által kidolgozott ciprusi rendezési javaslatról tárgyalt Athénban

A libanoni kormány Dzsemajel államfő és Karami miniszterelnök elnökletével ülést tartott, s ezen minden fontos problémát megvitattak. Megegyeztek abban, hogy a következő, egy hét múlva esedékes ülésen konkretizálják a kormány lépéseit. A háromórás tanácskozás előtt az állam- és kormányfő külön megbeszélést folytatott Nabih Berri és Valid Dzsumblatt miniszterekkel. Karami e találkozó légkörét pozitívnak minősítette.

Véres összecsapás tört ki az arabok lakta Umn el-Fahm izraeli település határában a kivezényelt rendőrség és a Meir Kahane rabbi, izraeli jobboldali parlamenti képviselő tervezett látogatása ellen tüntetők között. Izrael legnagyobb arab lakosságú falvának közelében több mint hétezer zsidó és arab élő láncot alkotva útját állta és megakadályozni próbálta Kahanét és elvakult híveit abban, hogy a településen az araboknak Izraelből való eltávolítását követelő gyűlést tartsanak. A tüntetők között volt több parlamenti képviselő is. Kahane szélsőséges, fajgyűlölő híveinek nem sikerült „bevonulniuk” a faluba, mert a rendőrség a településtől három kilométerre egy országúti ellenőrző ponton feltartóztatta a menetet. Kahanét rövid időre őrizetbe vették a hatóságok, mert nem volt hajlandó a rendőrségi felszólításra visszafordulni. Samir miniszterelnök elhatárolta magát a szélsőséges követeléseket hangoztató Kahanétól.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_izraeli_zavargasok.jpgA tüntető helyieket próbálják megfékezni

Nyolc holttestet találtak annak a repülőgépnek a roncsai között, amelyet a sandinista hadsereg alakulatai lőttek le Nicaragua Jinotega nevű tartománya felett. A félig elszenesedett holttestek közül egyelőre csak José Luis Gutierrez Lugót azonosították, aki 1979 júliusáig az elűzött nicaraguai diktátor fiának személyi pilótája volt. A lelőtt C-47 típusú, amerikai gyártmányú, kétmotoros repülőgép a Nicaraguába betört ellenforradalmároknak szállított utánpótlást. A gép Hondurasban szállt fel, ahol - a nicaraguai határ közelében - amerikai műszaki alakulatok különrepülőteret építettek azoknak a gépeknek a kiszolgálására, amelyeket a CIA „ajándékozott” a nicaraguai ellenforradalmároknak.

Washingtonban azonnal tagadták, hogy az amerikai kormánynak vagy az amerikai titkosszolgálatnak bármi köze lenne a lelőtt repülőgéphez. Egy managuai sajtóértekezleten rendkívül éles hangon bírálta Ronald Reagan amerikai elnököt Tomas Borge nicaraguai belügyminiszter. A miniszter, aki Líbiát, Etiópiát és Bulgáriát felölelő körútra indult, kedden nyilatkozott újságíróknak. „Ronald Reagan az Egyesült Államok legszélsőjobboldalibb elnöke. Újraválasztása fenyegetés a világbéke számára, Nicaraguának pedig újabb négyévi nehézséget, szenvedést okozna” - mondta többek között. Tomas Borge felhívta a figyelmet arra, hogy az elkövetkező hónapokban számolni kell a fegyveres ellenforradalom tevékenységének fokozódásával. Bár az ellenforradalmi erőik érzékeny veszteségeket szenvedtek, támadásaik hevessége nem csökkent - hangsúlyozta a nicaraguai belügyminiszter.

Humor:
idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_humor_1_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_humor_5.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_reklam_1_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_reklam_3.jpg

Kékfény:
Három pb-palack szabálytalan kezelése okozott tragédiát. A Pest megyei Üröm községben az egyik Budakalászi úti lakóházhoz tartozó garázsban, miközben az egyik palackból pb-gázt tankoltak, egy másikat hősugárzóval melegítettek. A hősugárzó villamos szikrája a kiszivárgó gázt felrobbantotta. A robbanás következtében a 30 éves Czakó Jenőné meghalt, a 34 éves Czakó Jenő pedig életveszélyes sérülést szenvedett.

A Fejér megyei Nagylókon idézett elő pb-gáz-robbanást a csatlakozón átszivárgó gáz. Az egyik Rákóczi úti családi ház a robbanás következtében kigyulladt, s a benn tartózkodó Kovács István és Hepp István megsérült.

Kőbányán, a Keresztúri út 170-ben a fészerről a lakóházra átterjedt tűz okozta a konyhában tárolt pb-palack robbanását. Az anyagi kár jelentős. A robbanásokkal összefüggő tűzesetek keletkezésének körülményeit a tűzoltóság és a rendőrség mindhárom helyszínen vizsgálja.

Közlemények:
Protokollosok, figyelem! Légkondicionált nézőtéren vacsora közben nézhetik meg külföldi üzleti partnereikkel a Maxim Varieté este 8 és éjjel 11 órakor kezdődő előadásait. (Vasárnap szünnap.) Minden problémát megoldunk. Titkárságunk a 22-78-58 telefonon déli 12 órától áll rendelkezésükre.

A MÁVINFORM jelenti: Tekintettel arra, hogy több iskolában a tanévnyitó ünnepséget augusztusban tartják, a tanulók szeptemberre váltott havijegye már érvényes.

Szeptember 1-től ismét eredeti útvonalán közlekedik Csepelen az 52-es autóbuszjárat. A Kalamár József utat a Szőlős és az Erkély utca között egy évvel ezelőtt zárták le csatornavezeték építése miatt. A Közmű- és Mélyépítő Vállalat szakemberei az eredeti határidőnél előbb készültek el a munkával. A terelő útvonalon járó autóbuszokat a környéken lakók - mert közlekedésüket megkönnyítette - annyira megkedvelték, hogy több tanácsi fórumon is kérték: e vonalon indítsanak új járatot. Igényüket meghallgatva, a BKV a Tanácsház tér és a Szentmiklósi út vége között - az eddigi terelő útvonalon - elindítja új, 152-es járatát. Szeptember elsejétől a 71-es buszok hosszabb útvonalon járnak. A járat új végállomása a Hollandi út végén, a Halásztanyánál lesz.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_allasajanlat_3.jpg

Divat: Közeleg az ősz
A legtöbb gyermek nagyot nőtt a nyáron, minden kicsi lett nekik. Nem könnyű minden helyett újat vásárolni, kis ügyességgel viselhetővé tudjuk tenni a kinőtté vált ruhákat. Rajzainkon néhány ötletet adunk hozzá. 1. Egyszínű, régi ruhából készülő mellényes öltözék. Az alapszínnel harmonizáló, kockás vagy pepita anyaggal meghosszabbíthatjuk a szoknyát, a felső részből divatos mellény készülhet, a pepita anyaggal beszegve. 2. A gloknis, kockás szoknyát a derékra állított egyszínű résszel és az aljára varrt pánttal hosszabbíthatjuk meg. 3. Fiúk, lányok kinőtt kordbársony vagy düftinnadrágját, elütő színű, azonos anyaggal toldjuk meg, és tegyünk rá nagy zsebeket. Készíthetünk hozzá felsőrészt is.
idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_divat.jpg

Vetőmagüzemben:
Vezérlőpult a neve annak a szerkezetnek, berendezésnek, amely állandó jelleggel mutatja a vetőmagüzem gépezetének működését. Az alig néhány éves vetőmagtisztító és tároló a Sárvári Állami Gazdaság Szita majori egységében található.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_vetomaguzem.jpgElmer László gépkarbantartó a pultnál

Húsipari tanműhely:
Sorkerült a Zala megyei Húsipari Vállalat új tanműhelyének műszaki átadására. Szeptembertől már egy helyen és oktatói felügyelet mellett végezhetik a szakmai gyakorlatot a tanulók. A műhely mintegy másfél millió forintos költséggel épült fel.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_husipari_tanmuhely.jpgA gépekkel ismerkednek a szakmunkástanulók

Sikeres indítás Pakson:
A Paksi Atomerőmű újonnan elkészült 2. számú blokkjának reaktorában elindították a láncreakciót: ezzel elkezdődött a hőenergiát termelő irányított folyamat a reaktorban. A berendezések szigorú ellenőrzése után növelik a reaktor terhelését, majd a közeljövőben rákapcsolják az országos elektromos hálózatra a már villamosenergiát szolgáltató 2. blokkot is.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_paksi_atomeromu.jpgSzigorúan ellenőrzik a berendezések működését a vezénylőteremben

Tubustároló berendezés Kápolnáról:
Új berendezés gyártását kezdte meg a Tarnamente Ipari Szövetkezet kápolnai telepe. A kooperációban készülő gép 2100 tubust tud tárolni, s a gyártó gépsorokhoz csatlakozva üzemel. A pneumatikát az Egri Finomszerelvénygyár, a villamos automatikát a ceglédi Vasipari Szövetkezet, a vasszerkezeti részt a kápolnaiak szállítják. A KEMIMAS tervei alapján készült termék első példányát a Szovjetunióba exportálják. A kápolnaiak jövőre öt darabot készítenek ebből a berendezésből.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_kapolnai_tubustarolo.jpgAz utolsó beállítások a tubustárolón

Felhasználó az építőipar:
Többnyire az építkezések számára készülnek nagy teherbírású huzalok az öt fokozatú húzógépen a December 4. Drótművek Huzalmű II. gyáregységében.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_december_4_drotmuvek.jpgA húzógép kezelője Kovács Sándor dróthúzó szakmunkás

Korszerű üzletházak a Mátrában:
A Heves megyei Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalat Mátrafüreden a helybelieknek és az idelátogató turistáknak új üzletet nyitott meg. A Mátra idegenforgalmának kereskedelmi fejlesztésére ötmillió forintos beruházással Mátrafüreden és Galyatetőn épültek új létesítmények. Az Égszöv által gyártott, variálható elemekből tetszetős, a környezethez jól illeszkedő épületeket tudtak kialakítani. Az alapvető élelmiszerek árusításán kívül gyorsétkezés, a teraszon frissítők várják az erre járó kirándulókat.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_matrafuredi_uzlethaz.jpgAz egyik új, tetszetős kereskedelmi egység Mátrafüreden

Új általános iskola Cecén:
Nyolc tantermes általános iskolát adtak át a Fejér megyei Cecén. Az új létesítmény 32 millió forintos költséggel készült el. A rövidesen megkezdődő tanévben már ebben a korszerű oktatási intézményben kezdhetik meg tanulmányaikat a község kisdiákjai.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_cecei_altalanos_iskola.jpgKészülődés a tanévnyitóra

Konténeres szennyvíztisztító:
A Magyar Ásványolaj- és Földgázkísérleti Intézet és a XII. Autójavító Vállalat közösen fejlesztette ki és készítette el az új, konténerméretű szennyvíztisztító berendezést. A veszprémi intézet és a szombathelyi vállalat 1976 óta tevékenykedik közösen a szennyvíztisztítás gépesítésének fejlesztésében. A Kont-Aermix nevű, ötven négyzetméter területet igénylő berendezés három köbméter vizet tisztít meg óránként.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_konteneres_szennyviztisztito.jpgA gépjárművel szállítható szennyvíztisztító

Új meteorológiai állomás:
Elkészült és megkezdte méréseit a SzaboIcs-Szatmár megyei Napkor község határában az Országos Meteorológiai Szolgálat Központi Előrejelző Intézetének Radarmeteorológiai Obszervatóriuma. Az intézet feladata, hogy az országos időjárás előrejelzés és a vízügyi szervek részére adatokat szolgáltasson.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_napkori_obszervatorium.jpgAz obszervatórium

Úttörővasutasok ballagása:
36. alkalommal búcsúztatták augusztus végén a 8. osztályt végzett úttörővasutasokat. 150 gyerek közül 25 választott vasúttal kapcsolatos szakmát.
idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_uttorovasutas_ballagas.jpg

Új postahivatal Egerszalókon:
Kis ünnepség keretében adták át rendeltetésének Egerszalókon az új postahivatalt. Az átadó ünnepségen, amelyen Kerekes Flóriánné hivatalvezetőnek üzemeltetésre átadták az új létesítményt, részt vett Sinkó István tanácselnök és Kiss János, a pártszervezet helyi titkára is. A Miskolci Postaigazgatóság egymillió-kétszázezer forintot költött az épületre, s a szép, új létesítmény dicséri a helybeli kisiparosok. közöttük Varga Károly jó munkáját is. A modern, hőtárolós fűtéssel, a megfelelő biztonsági berendezésekkel ellátott épület egyben a telefonhálózat modernizálását is meghozta az egerszalókiaknak. Szilvásvárad után e községet is bekapcsolták a távhívó-hálózatba, a helybeliek nagy örömére.
idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_egerszaloki_postahivatal.jpg

Élénk utószezon:
Később zárul a főidény a Balatonnál. 250 ezer vendég tartózkodik még az üdülőkben és a kereskedelmi szálláshelyeken. A kempingekben több az újonnan érkező vendég, mint az eltávozó. A kellemes, fürdésre és kirándulásra is alkalmas időjárás főleg a külföldieket készteti maradásra. A kellemesnek ígérkező nyárvége láttán sokan szakítják meg útjukat a Balatonnál. A kereskedelem és a vendéglátóipar továbbra is a főszezoni nyitvatartási idő szerint fogadja a vendégeket.
idokapszula_nb_i_1984_85_1_fordulo_balatoni_utoszezon.jpg

Báj és förgeteg:
Amint várható volt, förgeteges sikert aratott a Grúz Állami Akadémiai Népi Táncegyüttes a Margitszigeten. Sikerüket azóta már a szegedi Dóm téren is megismételték. Báj és akrobatika, harmónia és szenvedély, líra és förgeteges mozgalmasság egyaránt ott volt a grúz művészek produkcióiban; a férfi- és női táncok sajátos ritmusváltásai éppen úgy elragadtatták a közönséget, mint a táncok látványvilága, képi megjelenése.idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_gruz_allami_nepi_egyuttes_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_gruz_allami_nepi_egyuttes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_gruz_allami_nepi_egyuttes_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_gruz_allami_nepi_egyuttes_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_gruz_allami_nepi_egyuttes_5.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_gruz_allami_nepi_egyuttes_6.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Woody Allen-sorozat, Fogd a pénzt, és fuss!
A Woody Allen alakította esetlen, gátlásos, csetlő-botló Virgil anyagi gondjaira nem talál más megoldást, mint a, lopást, a rablást. Pedig ez a „foglalkozás" nem az ő egyéniségére szabott, ezt az élet többször is bebizonyítja neki - mindhiába.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_woody_allen.jpgCsak semmi cicó, nálam van a slukker!

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_mozi.jpg

Színházi bemutató: Clytemnestra. A Várszínház előadása, Valló Péter rendező elgondolása Bornemisza Péter Magyar Elektrájának alapján

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_almasi_eva.jpgClytemnestra: Almási Éva

Magyar könnyűzene:
Tolcsvay Béla továbbra is úton: A legendás Illés visszatérésének, a sportcsarnoki Koncertnek szép epizódja volt a Tolcsvay-trió színre lépése - a társulás fontos, ha nem is meghatározó szerepet játszott a 60-as évek magyarországi beat-mozgalmában. A trió megalakulása és stílusa nyomán hirtelen megszaporodtak a folk- és a country-rock képviselői itthon is. Az akkori hármas egyik alapítója, Tolcsvay Béla ma is ugyanazt a zenei vonalat folytatja, egyedül, vagy új triójával egyre gyakrabban jelenik meg az ország legkülönbözőbb helyszínein. Tavaly ősszel a Magyar Színkör mutatta be a Ludas Matyit, amelynek zenéjét ő szerezte László öccsével, a szöveget Bródy János írta, a színpadon pedig a Krónikás szerepét vállalta. Szívesen ül le a fal mellé, vagy lép kis klubok parányi színpadára, hogy elmondja érzéseit az emberi kapcsolatok fontosságáról, a megértésről és a nyíltságról. Továbbra is úton van.
idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_tolcsvay_bela.jpg

Friss zöldséget tessék!
Aki végigböngészi a rádió popzenei műsorait, a sikerlistákat, figyelemmel kíséri a lemezkiadást, a koncertprogramokat, örvendetes változásoknak lehetett szem- és fültanúja az elmúlt hónapokban. Mind több az új zenekarnév, szaporodnak a rádió- és lemezfelvételek, az ifjúsági parkokban és a művelődési házakban kiköltött „poptojásokból” új együttesek és előadók bújtak elő, akiknek a nevét ma már a nagyközönség is ismeri. Évekig beszéltünk, vitatkoztunk az új hullámról, az utánpótlás lehetőségeiről, s most - botrányoktól, nagyhangú kijelentésektől mentesen - végre zenélnek, zenélhetnek az újak. A tehetségkutató versenyeken, a kazettapályázatokon, a pop- táborokban százak nyűvik a hangszereket, s bár akad a produkciók között „zöldség” bőven, jó néhányat a minőségi primőröknek járó csettintéssel-gusztálással fogadnak - figyelnek a szakemberek.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_pardon.jpgPardon: Ablonczy Mihály: szólógitár, ének, Szűcs Kálmán: basszusgitár, Csepregi Péter: dob, Varga László: billentyűs, Czika Kinga: ének, tánc

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_tengx_lengx.jpgTengx Lengx: Géczi Erika: akusztikus gitár, ének, Horváth Veronika: akusztikus gitár, ének, Horváth Gyula: gitárok, Huszti Miklós: dob, ének, Simon Miklós: gitárok, Németh Viktor: bendzsó, orgona

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_pokolgep.jpgPokolgép: Kalapács József: ének, Kukovecz Gábor: gitár, Paksi Endre: basszusgitár, Varga Tibor: billentyűs, Raus Ferenc - dob (nincs a képen!)

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_nino.jpgNino: Schumeth István: basszus gitár, Windisch László: gitár, ének, Kalmus József: ének, szaxofon, Szabó Gyula: billentyűs. Bokor József: dob

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_roland.jpgRoland: Nemes József: ének, Hirer Ákos: billentyűs, Gáncs Lajos: dob, Szováti Imre: gitár, Erdélyi Gábor: billentyűs

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_dopping.jpgDopping: „Gombóc": ének, Molnár Tamás: gitár, Kicska László: basszusgitár, Bereczky Jenő: dob, Tóth György: billentyűs

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_giterator.jpgGiterátor: Dobokay Tamás, Máté Imre, Sós Károly, Verestói Géza, Csókás László

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_falkafolk.jpgFalkafolk: Orsolya János: bőgő, Feltser Gyula: pengetősök, Németh György: fúvósok, Csenki Tibor: hegedű, Nagy László: dob, Tóth József: pengetősök (valamint a képen nem látható Izsák Katalin: ének)

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_song.jpgSong: Folk Iván: ének, gitár, Mády Kálmán: dob, Szepesi György: zongora, Faludy Tamás: basszusgitár

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_gigi.jpgGigi: Almássy József: gitár, billentyűsök, Ternyik Ágnes: ének, Fehér Attila: basszusgitár, Kreisz János: dob, Szabó Ferenc: ritmusgitár

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_szeptember.jpgSzeptember: Buhanovszky Mihály: billentyűs, Dunai Sándor: ének, Cserhalmi Jenő: dob, Merő Péter: gitár, Kőszegi Attila: basszusgitár, Vállai Béla: akusztikus gitár, ének, Matalai Sándor: billentyűs, Lőrincz György: szaxofon

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_hardtop.jpgHardtop: Vértes Attila: ének, Szekeres Tamás: gitár, Ács András: basszusgitár, Gigor Károly: dob

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_satobbi.jpgSatöbbi: Balassa Márió: dob, Deák Gábor: szaxofon, Vörös Gábor: basszusgitár, Pethő Zsolt: ének, Seres Péter: gitár, Pethő Attila: billentyűs, Erkel László (katonai szolgálatot teljesít): ének, billentyűs

Külföldi könnyűzene:
A hét első felében az amerikai slágerlistákat Tina Turner What's Love Got To Do With It-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét Stevie Wonder I Just Called To Say I Love You című számai vezetik.

A hét elején, többek közt, olyan előadók jelentkeztek új albummal, mint a Depeche Mode (Some Great Reward), vagy Frank Sinatra (L.A. Is My Lady).

Levelezőtársat keresünk:

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_levelezotarsat_keresunk_szentgyorgyi_attila.jpgSzentgyörgyi Attila (17) tanuló - 1052 Budapest, Vitkovits M. u. 7. - lányokkal levelezne

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_levelezotarsat_keresunk_schulder_erika.jpgSchulder Erika (16) tanuló - 1213 Budapest, Mázoló u. 22. - fiúkkal levelezne

Kedden az NB I-es bajnokság közelgő rajtja előtt sajtótájékoztatót tartottak az OTSH-ban. Az első napirendi pont a vesztegetés miatt felelősségre vont labdarúgók bírósági és sportfegyelmi büntetésének ismertetése volt.

A Budapesti XX-XXI. kerületi Bíróság elsőfokú döntésével vesztegetés vétségével vádolt tizenkét labdarúgót, három sportvezetőt (akiket az MLSZ fegyelmi bizottsága is felelősségre ront), valamint egy, a vesztegetésben közreműködő kisiparost, s tárgyalás mellőzésével 10 500-tól 72 000 forintig terjedő pénzbüntetésre ítélte. A legmagasabb pénz-főbüntetést Kőhalmi Gábor, a Csepel SC labdarúgója kapta. A bíróság emellett a Csepel SC négy labdarúgóját kötelezte - a vesztegetésből származó vagyonelőny elvonásaként - a jogtalanul felvett 362 000 forint megfizetésére.

Az MLSZ fegyelmi bizottsága ülésén megállapította, hogy az eljárás alá vont személyek elkövették a fegyelmi szabályzat 2 b és 2 d pontjában rögzített vétségeket. Ezért:
dr. Bihari Albertet, az NYVSSC ügyvezető elnökét tíz évre, 1994. június 30-ig mindennemű sporttevékenységtől;
Kőhalmi Gábort és Kovács; Attilát, a Csepel SC labdarúgóit 16-Í0 évre, 1994. június 30-ig mindennemű sporttevékenységtől;
Gendur Lászlót és Lazsányi Lászlót, a Csepel SC labdarúgóit 4-4 évre, 1988. június 30-ig a labdarúgástól;
Nagy Antalt, a Bp. Honvéd labdarúgóját 11 hónapra, 1985. május 31-ig a labdarúgástól;
Varga Józsefet, a Bp. Honvéd és Szikszai Mihályt, az NYVSSC labdarúgóit 10-10 hónapra, 1985. április 39-ig a labdarúgástól;
Forintos Józsefet, a Volán SC, Polyák Józsefet és Gáspár Lászlót, az NYVSSC labdarúgóit 9-9 hónapra, 1985. március 31-ig a labdarúgástól;
Krómer Árpádot és Hámori Györgyöt, a Volán SC labdarúgóit 8-8 hónapra, 1985. február 28-ig a labdarúgástól. eltiltja.
A fegyelmi bizottság Nagy Antal, Varga József, Szikszai Mihály, Forintos József, Pólyák József, Gáspár László, Krómer Árpád és Hámori György büntetésének végrehajtását egy évi próbaidőre felfüggesztette.
Karaffa László, az NYVSSC labdarúgócsapatának technikai vezetője, Szíjjártó Lajos, a csapat fővárosi képviselője és Kun Jenő, a Csepel SC labdarúgó-szakosztályának vezetője ügyében az előzetesen kiszabott eltiltásokat a bizottság elegendőnek tartotta.

A határozat indoklása szerint az MLSZ fegyelmi bizottsága a büntetések kiszabásánál alapvetően abból indult ki, hogy az elkövetett cselekmények súlyosan sértették a labdarúgás tisztaságát, a sportszerűséget, s megtévesztették a sportszerető közönséget, ártottak a sportágnak. A cselekménysorozat nyomán már elmarasztaló határozat született az érintett sportegyesületek és csapatok ellen, amely a játékosokat erkölcsileg és anyagilag egyaránt elmarasztalta. Néhány, az ügyben részes labdarúgó esetében enyhítő körülménynek számított, hogy a tények feltárását önként, őszinte beismerő vallomással elősegítette. A fegyelmi bizottság határozata, a. büntetések mértéke azt a célt kívánja szolgálni, hogy hasonló cselekményeit elkövetésétől másokat is visszatartson, s ezzel együtt a nevelő szándék érvényesüljön.

A labdarúgó NB I. szombati rajtja előtt a szerdai kupaforduló jelentette a főpróbát az élvonal együttesei számára. Az 1984-1985. évi labdarúgó Magyar Népköztársasági Kupában jelenleg 128 együttes versenyez, így 64 pályán a legjobb 64 közé jutás volt a tét. A szabályok nem változtak. Döntetlen esetén hosszabbítottak, s ha szükséges volt, tizenegyesrúgások határoztak a továbbjutásban. Az előző MNK nagy sikert aratott, a kiscsapatok egyre-másra aratták a sikereket, s mindezt betetőzte a Siófok emlékezetes győzelme. A kupavédő NB Il-es csapat a legjobb 64 közé jutásért Ozorán játszott.
idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_mnk.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_mnk_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_mnk_vasas_bkv_elore_balogh_hires_jantsek.jpgKét Vasas-játékos, Balogh és Híres (3) Jantsek kapussal szemben, de ebből az akcióból nem esett gól

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_mnk_u_peac_kaposvari_rakoczi.jpgKatona 11-esből az U. PEAC második gólját lövi a Rákóczi hálójába. U. PEAC-Kaposvári Rákóczi 2:0

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 1984/85-ös szezonjának Bevezetőjét!

Ebben a szezonban, valamilyen oknál fogva, sem a Képes Sport, sem a Labdarúgás nem kényeztetett el minket csapatképekkel, így ami ide bekerült, az a saját gyűjteményemből van. Ugyanakkor szeretné szerkesztőségünk Kincses Sándor olvasónknak kifejezni háláját a játékoskeretek bemutatásához nyújtott hatalmas segítségéért!

Békéscsaba
Süle István: - Célunk egyértelmű, a 10-14. hellyel biztos bennmaradás, helytállás az MNK-ban és egységes, jó szellemű csapat kialakítása.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_bekescsaba_jatekoskeret.jpg

A Viharsarki újoncgárdánál új vezetőedzővel és öt új labdarúgó bekapcsolódásával kezdődött meg a munka július elején. Süle István, a fiatal szakvezető mindenekelőtt annak örül, hogy a három rutinos csabai harcos, Kerekes, Királyvári és Pásztor továbbra is rendelkezésre áll, egyikőjük sem szerződött külföldre. Az öt új fiú: Baranyi (Bakony Vegyész), Fecsku (Nyíregyháza), Leboniczky (Vasas), Mohácsi (Ózd) és Újvári (Szarvas). És akik búcsút intettek a lila-fehéreknek: Gyurmánczy (Haladás). Rácz P. (Gyula), valamint Oláh (Szarvas). Gondot okoz a Kórház utcában, hogy a nyáron porccal operált NB Il-es gólkirály, Melis még nem kezdhette el az edzésmunkát, rá csak október második felétől számíthatnak. Ettől függetlenül azonban - amint Kádi Károly ügyvezető elnök kifejtette - céljuk a 10-14. helyek valamelyikének megszerzése.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_bekescsaba_kerekes_attila.jpgA csapatkapitány: Kerekes Attila

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_bekescsaba_csapatkep.jpgA Békéscsabai Előre Spartacus labdarúgócsapata az új idényben. Állnak, balról: Baji, Takács, Melis, Steigerwald, Vigh, Fabulya, Kanyári, Süle István vezető edző, Szekeres, Baranyi, Leboniczky, Sulija, Pásztor, Mohácsi, Moós János pályaedző. Guggolnak: Baukó András gyúró, Királyvári, Plástyik, Csanálosi, Fecsku, Ottlakán, Bódi, Kéki, Újvári, Lipták, Újhelyi. A felvételről hiányzik: Kerekes Attila csapatkapitány

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_bekescsaba_baranyi_fecsku_leboniczky_liptak_mohacsi_ujvari.jpgAz újoncok: Baranyi, Fecsku, Leboniczky, Lipták, Mohácsi, Újvári

Bp. Honvéd
Komora Imre: - Bajnokhoz méltóan akarunk szerepelni. Különösebb erősítés nem történt, a csapatban vannak még jelentős tartalékok, az első három között kell végezni.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_bp_honved_jatekoskeret.jpg

A bajnokcsapatnál lényegesen kisebb változásuk történtek a játékosállományban, mint ahogy az várható volt. Visszatért az egykori saját nevelésű védő, Dózsa a Ferencvárosból, míg Huszák a Honvéd Papp József SE-ből érkezett Kispestre, és az ifiből kiöregedett Kovács Kálmánt is leszerződtették. Távozónak csupán a nyáron visszavonult két veterán, Kozma és Pál számít. Komora Imre vezető edzőnek fejtörést okoz, hogy a jó formába lendült Gere alighanem porcműtét előtt áll... A piros-fehérek célkitűzése: megvédeni a bajnoki címet, jól szerepelni a BEK-ben és nem utolsósorban minél több játékost adni a válogatottnak, hogy segítségére legyenek a világbajnoki selejtezők sikeres megvívásában.

A Budapesti Honvédnál pár nappal a bajnoki rajt előtt még nem jelöltek ki csapatkapitányt.

Csepel
Gelei József: Ismert gondok közepette készültünk, de nagyon elszántan. A játékosok bizonyítani akarnak és fognak is. Izgalmas verseny következik, célunk a gondmentes bennmaradás és a szurkolók bizalmának visszaszerzése.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_csepel_jatekoskeret.jpg

A szigetvárosiak kerete az eltiltások következtében érthetően lényegesen átalakult. A gyáriak két új kapusa, Gelei (TF) és Komlódi (saját nevelés). Új játékos még Csepelen Szávai (Vác), Krasnyánszky (Lehel SC), és szerződtették az ifiből kiöregedett Csucsánszkyt. A tavalyi keretből a négy eltiltott labdarúgón kívül senki nem távozott. Az új vezető edző, Gelei József irányításával Csepelen és Dunavarsányban készültek a bajnokságra, és részt vettek Siófokon a Balaton Kupa küzdelemsorozatán, ahol a második helyen végeztek. Érdekesség, hogy jelen pillanatban még nincs pályaedzője a csapatnak, mivel Mednyánszky Rudolf a juniorok mestere lett. A piros-kékeknek mi más is lehetne a vágyuk a történtek után, mint hogy gondmentesen bennmaradjon a csapat, méghozzá olyan játékkal, amivel visszaszerezhetik szurkolóik bizalmát.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_csepel_tulipan_mihaly.jpgA csapatkapitány Tulipán Mihály

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_csepel_gelei_jozsef_gelei_karoly.jpgKét új arc Csepelen: apa és fia, Gelei Károly kapus és Gelei József vezetőedző

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_csepel_csucsanszky_zoltan.jpgA fiatal Csucsánszkytól ebben az évben kirobbanó formát várnak Csepelen

DMVSC
Nagy György: - A feljutó csapatnak mindig nehéz a helyzete, fegyelmezett gyakorlás és az akarás alapján biztos bennmaradást várok. A Videotonban látom a bajnokot.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_dmvsc_jatekoskeret.jpg

A Hajdúság fővárosában ugyancsak új mesterrel, az 59 éves, korábban már az élvonalban is sikeresen dolgozó Nagy György irányításával kezdődött meg a felkészülés az újoncegyüttesnél. A kék-sárgákhoz igazolt a nyáron Szabó József (Siófok), Murai (FTC), Supka (Ú. Dózsa), és végleg a debreceniek játékosa lett a volt ferencvárosi Mörtel is. A kiöregedett ifik közül leszerződtették Szabó Lászlót. Eltávozott viszont Jankovics (Siófok) és Czikora (Ráckeve). Szomorú újság a debrecenieknél, hogy Magyar Balázst az MLSZ fegyelmi bizottsága vesztegetési kísérlet miatt öt évre eltiltotta a labdarúgástól... Az egy év után élvonalba visszatért DMVSC célja a gondmentes bennmaradás. Érdekes újítás: a csapat hazai mérkőzéseire megkezdték a bérletek árusítását a debreceni mozipénztárakban és az áruházakban!

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_dmvsc_szigeti_andras.jpgA csapatkapitány Szigeti András

Eger
Csank János: - Újonc lévén, elsősorban a bennmaradást szeretnénk kiharcolni. Az NB Il-es összeállításhoz képest csapatunk lényegében nem változik. A bajnoki címben a Honvéden, a Rábán és a Videotonon kívül a megerősödött Vasas is reménykedhet.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_eger_jatekoskeret.jpg

Az élvonal harmadik újonca a hevesi sikeredző, Csank János vezérletével roppant keményen készült a nyáron a tizenkét év utáni visszatérésre. Tették mindezt annál is inkább, mivel átigazolási terveikből lényegében semmi nem valósult meg! Á salgótarjáni Földi ugyan néhány hétig már az egriek játékosa volt, ám végül a középpályás szinte az utolsó pillanatban meggondolta magát, és családi okokra hivatkozva visszatért az SBTC-hez. Így aztán csak Szebegyinszky (Ú. Dózsa) és Szilágyi Béla (H. Szabó L. SE) jelenti az erősítést Egerben. No és az a tény, hogy az NB II-ban bajnokságot nyert együttesből senki nem távozott el. Mindent egybevetve: nagyon bíznak a bennmaradásban!

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_eger_csepregi_andras.jpgA csapatkapitány Csepregi András

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_eger_szebegyinszky_andras_1.jpgSzebegyinszky András úgy érkezett Egerbe, hogy neki egyedül majdnem annyi NB I-es mérkőzése van, mint a többieknek együttvéve

Ferencváros
Vincze Géza: - A csapat fiatalítását, átszervezését tovább folytattuk, úgy vélem, tehetséges játékosok megszerzésével sikerült lerakni egy későbbi, a Ferencváros rangjához méltó együttes alapjait. A hatodik hely körül akarunk végezni.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_ferencvaros_jatekoskeret.jpg

A zöld-fehérek alighanem példátlan fiatalítási kísérletének lehet majd szemtanúja a bajnokságban a szurkolósereg: ugyanis nem kevesebb, mint nyolc (!), az ifjúsági korból a nyáron kiöregedett ifjú labdarúgóval kötöttek szerződést! Hárman idegenből érkeztek: Zsinka (Volán SC), Keller (N. Olajbányász) és Pintér (Salgótarjáni Síküveggyár). A további öt újonnan szerződtetett játékos már kivétel nélkül szerepelt a tavasszal a csapatban: Deák, Haaz, Zsivótzky, Fischer és Répási. Távozott az Üllői útról Kerekes és Ebedli (mindkettő az Ú. Dózsába), Dózsa (Bp. Honvéd) és Murai (DMVSC), míg Bánki a napokban hathónapos szolgálatra vonult be. Vincze Géza vezetőedző amiatt kesereg, hogy Deák olyan természetű térdsérülést szenvedett, amit alighanem csak műtéttel lehet rendbehozni. És bár az Intertotó Kupában csoportjában csupán harmadik lett a fiatal gárda, a szakvezetés úgy ítéli meg. hogy a 3-6. hely valamelyikét elcsíphetik.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_ferencvaros_poloskei_gabor.jpgA csapatkapitány Pölöskei Gábor

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_ferencvaros_csapatkep.jpgA Ferencváros ide csapata. Felső sor: Bodnár József gyúró, Szántó G., Zsivótzky, Répási, Horváth R., Szabadi, Pintér, Haaz, Rubold, Hajdú József kapusedző. Középső sor: Mucha József edző, Zsinka, Bánki, Takács László, Vincze Géza vezetőedző, Keller, Jancsika, Kvaszta, Szűcs Lajos edző. Elől: Zsiborás, Fischer, Pölöskei, Pogány, Koch, Rab, Deák S., Józsa (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_ferencvaros_keller_jozsef_pinter_attila.jpgKetten a Ferencváros ifjúsági korú újoncai közül: Keller József és Pintér Attila

Haladás
Rátkai László: - Csapatomnak reálisan a tizedik hely tájára van esélye. Véleményem szerint kiesési gondjaink nem lesznek. A Honvéd, a Rába és a Videoton csapatán kívül aligha pályázhat más a bajnoki címre.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_haladas_jatekoskeret.jpg

A csapat élére, a néhány évi utánpótlásnál végzett eredményes munka után visszatért Rátkai László vezető edző, aki derűlátóan várja együttesével a rajtot. Teszik mindezt annak ellenére, hogy a nyár folyamán olyan futballisták távoztak a vasiaktól, mint az egykori gólkirály Dobány (PMSC), Szabó F. (Sabaria), Preszeller (Rába ETO) és Kiss Gy. (Sabaria), míg az MTK-VM-hez, majd a Haladáshoz is aláírt Fitost az MLSZ fegyelmi bizottsága október 15-ig eltiltotta a játéktól. Újság még, hogy Király az ausztriai harmadik ligás Oberwarthoz szerződött. Erősítés gyanánt érkezett Szombathelyre Gyurmánczy (Békéscsaba). Vörös Imre és Pados (mindkettő a Sabariából). Török Péter ügyvezető edző - aki az utóbbi három évben az együttes mestere volt - úgy véli: a Haladásnak tudása alapján feltétlenül az első tíz között keli végeznie!

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_haladas_voros_csaba.jpgA csapatkapitány Vörös Csaba

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_haladas_voros_imre.jpgA Sabariától érkezett Vörös Imrétől is sokat várnak a szurkolók

MTK-VM
Palicskó Tibor: - Sikerült gyors labdarúgókat igazolni, lehetőség van a korszerűbb játékra. A múlt évi nyolcadik helynél előbbre is léphetünk.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_mtk_vm_jatekoskeret.jpg

A kék-fehérek csaknem egy hónapot az Ibériai-félszigeten töltöttek, ahol sorozatmérkőzésekkel készültek az idényre. Palicskó Tibor vezető edző a túrán azonban csak egy új játékost, Tóth Józsefet (Ú. Dózsa) tudta beépíteni a csapatba, mivel a többiek Kékesi és Kajdy (Volán), Huszárik (BVSC) és Bősz (DVTK) - még nem vehettek részt az utazáson. Érdekesség a Hungária körúton, hogy négy ifjúsági korú labdarúgó (Petry, Lőrincz, Orovecz és Horváth A.), amikor csak lehet, a felnőttekkel együtt gyakorol, és Palicskó edző komolyan számít az ő bevetésükre is a bajnokságban! És akik eltávoztak: Handel (Volán). Nagy J. (SBTC), Szabados (Vác), Silye (Jászkísér), Papp és Hegyi (Oroszlány). Céljuk, a kivívott nyolcadik hely megerősítése olyan játékkal, amelynek révén igazán stabil, erős középcsapattá válhat az együttes.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_mtk_vm_borso_janos.jpgA csapatkapitány Borsó János

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_mtk_vm_toth_jozsef.jpgTóth József ezentúl kék-fehérben fogja a csatárok életét keseríteni

Pécsi MSC
Rónai István: - A bajnokságban 30-32 pontot szeretnénk gyűjteni, ezzel elérhető lehet a nyolcadik hely. ősszel találkozóink többségét hazai pályán játsszuk. 16 pontot jó lenne szerezni. Már az Ú. Dózsa ellen győzelemmel akarunk kezdeni.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_pecsi_msc_jatekoskeret.jpg

Csaknem végig Újmecsekalján készültek Rónai István irányításával, mivel tervezett túráikból csak egy jugoszláviai villámkirándulás lett. Sikerült visszaigazolniuk egykori csatárukat, Dobányt a Haladásból, aztán a válogatott beállós Róth testvéröccsét, Róth Jánost, valamint a Kecskeméti SC-ből Gojákot. Ugyancsak szerződtetett játékos lett az ifjúsági válogatott Csoboth. A felkészülésben csak az okozott némi gondot, hogy Kincses, Lutz és Lőrincz sérülés miatt több edzést is kihagyott. Terveik szerint az együttesnek lehetőleg a nyolcadik helyet kellene megszereznie, amit 30-32 pont összegyűjtésével látnak megoldhatónak.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_pecsi_msc_dardai_pal.jpgA csapatkapitány Dárdai Pál

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_pecsi_msc_roth_janos.jpgA kisebbik Róth fívér is megérkezett Mázaszászvárról

Rába ETO
Verebes József: - Ismét dobogós helyre várom a csapatot. Nagy erőfeszítésre lesz ehhez szükség, mert erősítési terveink - mint eddig - most sem sikerültek.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_raba_eto_jatekoskeret.jpg

A Győrben újabb két évre aláirt Verebes József irányításával folyt a szakmai munka - nem kevés bizonytalansági tényezőtől kísérve. Ami jelen pillanatban biztos már: Preszeller (Haladás) és Stark (Hódgép-Metripond) leigazolása. A Portugáliából hazatért Mészáros kapus játékjogát még mindig nem kapták vissza a győriek, az ügy a FIFA illetékesei előtt van, döntés a napokban várható. Ugyancsak húzódik a Belgiumból végleg hazatért Póczik visszaigazolási ügye is, mivel a középpályás pereli volt klubját, az FC Antwerpent. Mindenesetre Póczik hetek óta Győrben edz... Kovács László viszont aláírta újabb győri szerződését. Hárman távoztak a csapatból: Leskó (Nagykőrös), Horváth Z. (Sárvár) és Giron (Nyíregyháza). A szakvezetés úgy véli, a mexikói túra kedvező hatása az ősszel jelentkezik majd. Céljuk a bajnokságban az első három között végezni, az UEFA Kupában pedig minél tovább jutni.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_raba_eto_magyar_lajos_1.jpgA csapatkapitány Magyar Lajos

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_raba_eto_preszeller_tamas.jpgAki csapatot cserélt, de színt nem: Preszeller Tamás itt még a Haladás mezében

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_raba_eto_stark_peter.jpgStark Péter (fehérben) itt még a Hódmezővásárhely mezében riogatja az ellenfél védelmét. Sokat várnak tőle Győrben

SZEOL AK
Kaszás Gábor: - A tavalyi kilencedik hely megismétlését várom, de játékban feltétlen fejlődni akarunk. A bajnoki címért várható Honvéd-Rába párharc a vidékiek javára dőlhet el.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_szeol_ak_jatekoskeret.jpg

A legnagyobb újság a szegedieknél, hogy másfél év után visszatérhettek otthonukba, a Felső-Tisza-parti pályára. Ami viszont komoly gondot okoz Kaszás Gábor vezető edzőnek: Kun lábtöréssel fekszik, míg Segesvári nemrég porcműtéten esett át. Kutasi László visszavonult az élvonalbeli játéktól, és a juniorok edzője lett, levezetésképp pedig a Makó területi csapatában játszik. Igazolni csupán egy labdarúgót, Birkást a Vasasból igazoltak, Gőgicz viszont elment a Ganz-Mávagba. Szegeden titokban a nehézségek ellenére is arra számítanak, hogy sikerül megismételni a tavalyi bravúros szereplést.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_szeol_ak_kozma_zoltan.jpgA csapatkapitány Kozma Zoltán

Tatabánya
Bacsó István: - A szakosztályvezetés merész célt tűzött ki: a dobogót. Jelenlegi helyzetünkben a középmezőnybe várom a csapatot. Szerintem a bajnok a Honvéd, a Videoton és a Rába közül kerül majd ki.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_tatabanya_jatekoskeret.jpg

Üldözi a balszerencse a bányászcsapatot: a kapus Kiss Imre porccal operált térde még mindig nincs rendben, ráadásul Lakatos járomcsonttörést szenvedett, megműtötték az arcát, így az első három fordulóban biztosan nem játszhat. Udvardit bokaszalagszakadással operálták, míg a Videotonból igazolt Nagy Tibor az első edzésén rálépett a labdára, és emiatt alighanem porccal kell műteni... Így aztán nincs irigylésre méltó helyzetben az új szakvezető, Bacsó István, különösen, hogy az elvárás továbbra is az első öt közé kerülés! Új fiúk még: Kalmár (SBTC), Fejes (Oroszlány) és Cseri (Vác). És akik elmentek: Weimper (Arisz Szaloniki), Mészáros (HMSE), Fükő (DVTK) és Kökény (Nyíregyháza).

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_tatabanya_lakatos_karoly_1.jpgA csapatkapitány Lakatos Károly

Ú. Dózsa
Temesvári Miklós: - A játékosállományban jelentős változások történtek. Remélem, a korábbi idényekkel ellentétben a sorozatos sérülések nem tizedelik a csapatot, s akkor az Újpest ismét az élmezőny valamelyik helyéért harcolhat.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_u_dozsa_jatekoskeret.jpg

Jelentősen megváltozott a lila-fehérek játékosállománya, hiszen elment a klubtól Fekete (Sturm Graz), Kovács B. (Szekszárd), Tóth J. (MTK-VM), Szebegyinszky (Eger SE) és Supka (DMVSC). Ugyanakkor újpesti játékos lett a nyáron Kerekes és Ebedli (FTC), Grósz (KSC), valamint Schróth (Budafok). Ami álmatlan éjszakákat okoz Temesvári Miklós vezető edzőnek: Kisznyér továbbra is orvosi megfigyelés alatt áll, míg Horváth K. lábáról csak nemrég vették le a gipszet, így egyikőjükre sem számíthat egyhamar. Az együttes az NSZK-ban, majd Belgiumban túrázott, ahol a szakvezetés szerint a felkészülés jól sikerült. Úgy vélik, amennyiben Kisznyér meggyógyul, akkor nem tűnik irreális álomnak a jövőre fennállásának századik évfordulóját ünneplő klub csapatának az első három közé kerülni!

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_u_dozsa_kovacs_jozsef.jpgA csapatkapitány Kovács József

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_u_dozsa_csapatkep.jpgAz Újpesti Dózsa csapata. Felső sor balról: Herédi, Kovács E., Steidl, Kardos, Bogdán, Dékány. Középső sor: Szieben, Kiss S., Sarlós, Grósz, Temesvári Miklós vezetőedző, Kozma, Schróth, Kovács J., Szendrei. Alsó sor: Ambrus, Vígh, Kerekes, Törőcsik, Szűcs, Szabó A., Ebedli, Horváth K., Kisznyér

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_u_dozsa_kerekes_gyorgy_ebedli_zoltan_schroth_lajos_grosz_janos.jpgÚj fiúk a Megyeri úton: Kerekes György, Ebedli Zoltán

És ha már a lila-fehérek új igazolásai. Ha valaki figyelmesen végigböngészte az újpestiek idei játékoskeretét, talán volt, akinek szemetszúrt az ifjú tehetség, a Bp. Honvéd egykori tizenhétszeres ifjúsági válogatott játékosának, Supka Attilának a neve. Nem töltött el sok időt Megyeren, pár hetet csak, ahogy jött, úgy ment is. Akkoriban elég sok mende-monda járt, mi volt az oka gyors távozásának. A pletykahíreket nem sorolnánk fel, volt olyan, amit egykori, volt újpesti játékostársa a leghatározottabban cáfolt. Ami tény, Supka a csapat nyári, NSZK-beli edzőtáborából elfelejtett hazajönni a csapattal, egyik rokona, aki a HM-ben volt tábornok, pattant autóba és a fülénél fogva hozta haza. Két nappal később, mint a csapat, már ő is itthon volt. Hogy ez a disszidálási kísérlet szerepet játszott-e a távozásában, nem tudjuk. Ami tény, utána "gyorsított eljárásban" lett a Debreceni MVSC játékosa. Az igazság - valószínűleg a történtektől függetlenül - közel lehet ahhoz, amit a bajnokság kezdete előtt Tóth Lajos, a DMVSC ügyvezető elnöke nyilatkozott a Hajdú-Bihari Naplóban a bajnokság kezdete előtt pár nappal: "Szinte a rajt előtti huszonnegyedik órában sikerült leigazolunk a jó képességekkel rendelkező 22 éves csatárt, Supka Attilát. A játékost már régebben is szerettük volna Debrecenbe hozni, ám ő, aki a Kecskemét együttesében futballozott, mint a Budapesti Honvéd kölcsönjátékosa, nem minket, hanem az Újpesti Dózsát választotta. A lila-fehérek miután szintén az utolsó percekben szerződést kötöttek Kardos Józseffel, hajlandók voltak a Supkával kötött szerződést közös megegyezéssel felbontani. Így végül is egy vargabetű megtétele után Supka az MLSZ jóváhagyásával hároméves szerződést írt alá a DMVSC-vel. Egyesületünk ugyanakkor köteles átutalni a játékos megállapított értékének megfelelő összeget, azaz 400 ezer forintot az Újpesti Dózsa sportegyesületnek."

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_u_dozsa_supka_attila_2.jpgVélhetően az egyetlen kép, amely Supkáról készült Dózsa mezben

Vasas
Mészöly Kálmán: - Több posztra igazoltunk ígéretes játékosokat, remélem, sikerül belőlük olyan gárdát formálni, amelyik az első négy hely megszerzésére esélyes. Három éven belül a csúcsra szeretnénk jutni.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_vasas_jatekoskeret.jpg

Az angyalföldieknél szintén nagy volt nyáron a jövés-menés, hiszen búcsút intett a Fáy utcának Leboniczky (Békéscsaba), Birkás (SZEOL), Magos (Volán), míg Müller visszavonult. Leigazolták viszont Gulyást, Borostyánt és Teodoru Il-t a DVTK-ból. Nyúlt a Volánból és Szijjártót a Budafokból. Mészöly Kálmán mesteredző bizakodva várja a rajtot, abban reménykedve, hogy a térdsérüléssel bajlódó Kiss László hamarosan utoléri edzésmunkában társait. A piros-kékek elhatározott szándéka, hogy az első négy közé kerülnek a jövő nyári elszámoláskor!

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_vasas_komjati_andras.jpgA csapatkapitány Komjáti András

Videoton
Kovács Ferenc: - A csapat az előző idényben várakozáson felül szerepelt. Nagy munkát végeztünk, és ezt az utat folytatjuk. Burcsával erősödtünk, a dobogóért akarunk versenyezni.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_videoton_jatekoskeret.jpg

A fehérváriak elmondhatják magukról, hogy ők játékkal készültek csaknem egész nyáron a játékra. Mindez cseppet sem túlzás, hiszen előbb az Intertotó Kupában lették csoportelsők, majd három nagy nemzetközi tornán is szerepeltek Spanyolországban, Zaragozában, köztük a legrangosabbat meg is nyerték. Kovács Ferenc mesteredző szerint felkészülten várják a rajtot. Változás a játékosállományban: Nagy T. Tatabányára, Szőke és Szirják Nagykanizsára, míg Kiss P. Siófokra távozott. Leigazolták Gömörit (Hatvani KSE), Burcsát (Rába ETO) és Fuiszt (Nagykanizsa).

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_videoton_csongradi_ferenc.jpgA csapatkapitány Csongrádi Ferenc

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_videoton_csapatkep.jpgA Videoton csapata. Álló sor balról: Szabó, Novath, Disztl L., Gömöri, Vaszil, Csuhay. Középső sor: Kovács Ferenc vezetőedző, Hetyési, Borsányi, Disztl P., Koszta, Palkovics, Csongrádi, Hartyáni Gábor pályaedző. Alsó sor: Májer, Vadász, Burcsa, Molnár Ferenc masszőr, Horváth G., Végh, Wittman

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_videoton_kupa_zaragoza_1.jpgA kupa, amely Zaragozából Székesfehérvárra került

ZTE
Gellei Imre: - Őszi sorsolásunk nehéz, elégedett lennék, ha tizenhat ponttal zárnánk a bajnokság első szakaszát. Az elnökség a 6-8. hely megszerzését várja. Szerintem ismét Honvéd-Rába versengés lesz az első helyért.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_zte_jatekoskeret.jpg

Ha óvatosan is, de előrelépésre számítanak Zala fővárosában, hiszen az 5-8. helyek valamelyikét célozza meg a kék-fehér legénység! Gellei Imre vezető edző már nem számíthat az Innsbruckba szerződött Kerekire, a Sopronba távozott Fehérre, a Keszthelyre igazolt Csepregi Lászlóra, Major pedig - akivel a játékos kérésére szerződést bontottak - jelen pillanatban még csapat nélküli... A nyáron Ausztriában túráztak, majd részt vettek a Zala Kupán, amelyet úgy nyertek meg, hogy többek között legyőzték az Austria Wient. Jó hangulatban várják a rajtot, kiegészülve a két új játékossal, a pécsi Nagy Imrével és a keszthelyi Nagy Tamással. Aminek viszont nem örülnek: Pecsics a napokban hat hónapra bevonult.

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_zte_soos_istvan.jpgA csapatkapitány Soós István

idokapszula_nb_i_1984_85_bevezetes_zte_gellei_imre_nagy_tamas_nagy_imre.jpgGellei Imre vezető edző (baloldalt) a két új fiúnak, Nagy Imrének és Nagy Tamásnak mondja el a következő gyakorlatot

A hétvégén már jön az 1. forduló, az alábbi párosításokkal:

Pécsi MSC - Ú. Dózsa
Csepel - Békéscsaba
DMVSC - ZTE
Videoton - Vasas
Eger - Haladás
Ferencváros - SZEOL AK
Bp. Honvéd - MTK-VM
Tatabánya - Rába ETO

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr9616666594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

varg66 2021.09.08. 15:31:28

Kiss Tibi (Eger) volt a legidősebb játékos a mezőnyben.
Istenem, ha most ilyen csapatunk lenne...

Millerdraft 2021.09.08. 15:45:10

És igen, megérkezett Supka az Újpesthez :-)
Aztán rövid úton távozott is, mi meg megkaptuk tőle a zsigeri utálatot ami minden nyilatkozatából süt.
Pedig mit tehet róla az Újpest tábor, hogy ő ellopta Steidl óráját :-)

Millerdraft 2021.09.08. 15:47:53

Egyébként egészen durva, hogy a Békéscsabából több nevet ismerek mint a mostani Újpestből, úgy, hogy időnként még ki is járok meg nézem ezeket a bohócokat a tévében.

maribor_ 2021.09.08. 15:55:54

@Millerdraft: Már előre, a cikkben cáfoltunk minden rosszindulatú pletykát :)

maribor_ 2021.09.08. 15:57:38

@varg66: Ezt mind a 16 csapat drukkerei elmondhatják. Jó, csak 15. Talán az évtized egyetlen idénye, amit a fradisták nem kérnek vissza...

maribor_ 2021.09.08. 15:58:25

@Millerdraft: Sőt, én az Egerből is...

Millerdraft 2021.09.08. 16:49:12

@maribor_: Szerintem egy valamirevaló fradista az itt felsorolt csapatot azonnal elfogadná a mai zsoldossereg helyett.

Millerdraft 2021.09.08. 16:51:22

A cikk írói természetesen nem fogalmazhatnak azzal a nyíltsággal mint egy anonim kommentelő, viszont én kéjes örömmel írhatom le sokadszor azt, hogy Supkát az elszaporodott öltözői lopások miatt baszták ki Újpestről!

maribor_ 2021.09.09. 14:58:05

@Millerdraft: Ezt természetesen sem cáfolni, sem cáfolni nem tudjuk. Cserébe elmesélhetjük, ezért az egy Supka képért mi minden követ megmozgattunk. Az egyik reménybeli forrásunk azt a választ küldte, van egy képük, de egy ismeretlen eredetű pénztárca van a kezében. Az jó lesz a cikkbe? Természetesen szerekesztőségünk ettől is elhatárolódott.
süti beállítások módosítása