Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 Tavaszi zárás – Mérlegen a felsőház

2024.07.19. 19:16 maribor_

1985. június 24-30., a hónap utolsó hete

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_headlines_orszaggyules.jpgA Parlamentben megtartotta alakuló ülését az újonnan megválasztott Országgyűlés

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

június 24.

Hans-Dietrich Genschernek, a Német Szövetségi Köztársaság hivatalos látogatáson hazánkban tartózkodó külügyminiszterének hétfői programja kegyeletes megemlékezéssel kezdődött. Az NSZK diplomáciájának vezetője megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén.

Ezután a Külügyminisztériumban megkezdődtek a magyar-NSZK külügyminiszteri tárgyalások. Várkonyi Péter, a Magyar Népköztársaság külügyminisztere és Hans-Dietrich Genscher megvitatta a kétoldalú kapcsolatok alakulását, s véleményt cserélt a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről.

A megbeszélésen jelen volt Horváth István, hazánk bonni és Ernst-Friedrich Jung, az NSZK budapesti nagykövete.

Az NSZK külügyminiszterének programja a délutáni órákban hajókirándulással folytatódott: Hans-Dietrich Genscher a fedélzetről gyönyörködött a magyar főváros és környéke látványosságaiban.

Este Várkonyi Péter a Külügyminisztérium vendégházában díszvacsorát adott vendége tiszteletére.

Megkezdődött Veszprémben a XV. tv-találkozó, amelyet a Dimitrov Művelődési Központban nyitottak meg. Ezután Kornidesz Mihály, a Magyar Televízió elnöke nívódíjakat adott át a veszprémi tv-találkozók megrendezésében kiemelkedő munkát nyújtó szervezőiknek: Bajczi Gyulának, a városi tanács elnökhelyettesének, Fábriné Márk Annának, a Dimitrov Művelődési Központ népművelőjének, valamint Pinkavölgyi Attilának, az MSZMP Veszprém Megyei Bizottsága propaganda- és művelődési osztályvezetőjének.

A szombatig tartó találkozón az elmúlt év tv-filmterméséből 19 művet, köztük 11 drámai és 8 zenés alkotást mutatnak be. A tíztagú szakmai zsűri a drámai ás a zenés film kategóriában egy-egy fődíjjal jutalmazza a legjobb alkotást. A kortárs magyar írók műveiből készült filmek Veszprém város díjáért versenyezhetnek. Négy-négy különdíjat ad ki a zsűri a legjobb rendezői, forgatókönyvírói, operatőri és színészi munkáért és közönségdíjakat is kiosztanak.

A találkozón az idén is bemutatják a Fiatal Művészek Stúdiójának legújabb alkotásait, s a közönség válogatást lát a szegedi körzeti stúdió filmjeiből is. összesen 11 premier lesz a város intézményeiben, vállalatainál. Az itt először bemutatott filmeket a pénteken rendezendő szakmai tanácskozáson vitatják meg a szakemberek.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_veszpremi_tv_talalkozo.jpgMaróti Rezső, Veszprém Város Tanácsának elnöke és dr. Kornidesz Mihály nyitotta meg a találkozót

A Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsának 40. ülésszaka ma kezdődik Varsóban. Ebből az alkalomból Lázár Györgynek, a Minisztertanács elnökének vezetésével küldöttség utazott a lengyel fővárosba. A magyar delegáció tagja Havasi Ferenc, az MSZMP Központi Bizottságának titkára. Marjai József miniszterelnök-helyettes. hazánk állandó KGST-képviselője. Faluvégi Lajos miniszterelnök-helyettes és Horn Gyula külügyi államtitkár. Varsóban csatlakozott a delegációhoz Szigeti István, hazánk állandó KGST-képviselőjének helyettese.

A küldöttséget a Ferihegyi repülőtéren Maróthy László, a Minisztertanács elnökhelyettese és Várkonyi Péter külügyminiszter búcsúztatta. Jelen volt Jerzy Zielinski, a Lengyel Népköztársaság budapesti nagykövete.

A magyar delegációt a varsói katonai repülőtéren Kazimierz Barcikowski, a Lengyel Egyesült Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára, Zbigniew Messner, a PB tagja, miniszterelnök-helyettes, Manfred Gorywoda, Janusz Obodowski és Mieczyslaw Rakowski miniszterelnök-helyettesek fogadták. Megjelent Vjacseszlav Szicsov, a KGST titkára, továbbá Biczó György, hazánk varsói nagykövete.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_lazar_gyorgy_varso.jpgLázár György a varsói repülőtéren, vendéglátói társaságában

Ugyancsak megérkezett a lengyel fővárosba a KGST tanácskozásán részt vevő többi küldöttség.

A Bolgár Népköztársaság delegációját Grisa Filipov, a BKP PB tagja, miniszterelnök; a Csehszlovák Szocialista Köztársaságét Lubomír Strougal, a CSKP KB Elnökségének tagja, miniszterelnök; a Kubai Köztársaságét Carlos Rafael Rodriguez, a Kubai KP PB tagja, az államtanács elnökhelyettese, miniszterelnökhelyettes, Kuba állandó KGST-képviselője; a Mongol Népköztársaságét Dumagin Szodnom, a Mongol Népi Forradalmi Párt PB tagja, miniszterelnök; az NDK-ét Willi Stoph, az NSZEP PB tagja, miniszterelnök; a Román Szocialista Köztársaságét Constantin Dascalescu miniszterelnök, a Román KP Politikai Végrehajtó Bizottsága Állandó Irodájának tagja; a Szovjetunióét Nyikolaj Tyihonov, az SZKP PB tagja, miniszterelnök vezeti. A vietnami küldöttség, élén Tran Quynh miniszterelnök-helyettessel már a hét végén megérkezett a lengyel fővárosba.

A tanácskozáson részt vesz Jugoszlávia, valamint több fejlődő ország: Afganisztán, Angola, Etiópia, a Jemeni Népi Demokratikus Köztársaság, Laosz, Mozambik és Nicaragua küldöttsége is.

A lengyel lapok köszöntik a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsának ülését. A Trybuna Ludu a szocialista munkamegosztás jelentőségét méltatja, aláhúzva, hogy ez hozzájárul a tagországok gazdasági biztonságának növeléséhez. A Rzeczpospolita című lap azt hangsúlyozza, hogy egy évvel a KGST-csúcs után a szervezet az együttműködés minőségileg új szakasza elé érkezett.

A KGST-ülés iránti érdeklődést jelzi, hogy a tanácskozás alkalmából kétszáznegyven újságíró kérte akkreditálását a KGST-sajtóközponthoz. Nemcsak lengyel és a szocialista országokbeli, de több tucat, a fejlett tőkés országokból érkezett tudósító is figyelemmel kíséri majd a tanácskozást.

Az előzetes program szerint az ülést az elnöklő házigazda, Wojciech Jaruzelski lengyel kormányfő nyitja meg. Az első napon kerül majd sor a delegációvezetők felszólalására is. A teljes ülés után a részvevők munkabizottságokban tanácskoznak. A tervek szerint csütörtökön több fontos dokumentum aláírásával fejezik be a KGST negyvenedik ülésszakát.

Az ENSZ-alapokmány aláírásának 40. évfordulója alkalmából a világszervezet szerepéről, valamint a Szovjetunió és a szocialista országok ENSZ-beli tevékenységéről beszélt Vlagyimir Petrovszkij akadémikus, a szovjet külügyminisztérium vezető munkatársa azon a találkozón, amelyet a moszkvai külképviseletek vezetőinek részvételével tartottak a szovjet fővárosban.

A szocialista országok az ENSZ fennállása óta következetesen arra törekedtek, hogy a világszervezet a kollektív biztonság megteremtéséinek hatékony eszköze legyen - jelentette ki Petrovszkij. Az ENSZ négy évtizedes tevékenységét értékelve megállapította, hogy az egészében hozzájárult a realista megközelítés és a közös felelősségérzet erősítéséhez a nemzetközi kapcsolatokban. Hangsúlyozta, hogy a szervezet alapokmányával összeegyeztethetetlen az az egyre gyakrabban hangoztatott álláspont, hogy a biztonságot csak újabb fegyverrendszerek, így például csapásmérő űrfegyverek fölhalmozása garantálhatja.

A Szovjetunió nagy jelentőséget tulajdonít a világszervezet tevékenységének, és kész újabb lépéseket tenni azért, hogy a negyven évvel ezelőtt lefektetett igazságos és demokratikus elvek a nemzetközi kapcsolatok gyakorlatában is érvényesüljenek - hangsúlyozta Petrovszkij.

A találkozón a szovjet ENSZ-társaság munkájáról annak alelnöke, Georgij Arbatov beszélt.

Dzsanibekov és Szavinih, a Szaljut-7-Szojuz T-13-Progressz-24 űrállomás fedélzetén tudományos kutatási munkájuk egyik fontos részét fejezték be. A két űrhajós az elmúlt öt napban a Interkozmosz-programban végrehajtotta a Kurszk ’85 kísérletsorozat első fázisát. A kísérlet célja a mezőgazdaságilag megművelt földterületek állapotának vizsgálata, valamint a várható terméshozam előzetes megállapítása kozmikus megfigyelési rendszerek segítségével. A nemzetközi programban a Szovjetunió mellett részt vesz Magyarország, az NDK, Lengyelország, Bulgária, Vietnam és Csehszlovákia is.

Az űrállomás legénysége felvételeket készített a Föld felszínéről a Szovjetunió kurszki területe fölött. Ezzel egy időben több mesterséges holdról, repülőgépről, helikopterről és földi megfigyelési pontról is fényképezték ugyanazt a területet. A kísérlet során új, a közös programban kidolgozott készülékeket és műszereket használtak. A kutatási eredményeket a KGST-országokban a különböző, a földfelszín távolsági vizsgálatát szolgáló műszerek fejlesztéséhez használják majd fel.

Rómában az 1011 úgynevezett nagyelektor Francesco Cossiga 57 éves kereszténydemokrata politikust választotta meg Olaszország új köztársasági elnökévé.

Cossiga mellett szavaztak a kormánypártok és a kommunisták. Az új államfő a megválasztásához szükséges 66 százalékos többség helyett 75 százalékot kapott. Cossiga július 9-én veszi át az ország vezetését a 89 éves jelenlegi elnöktől, Sandro Pertinitől.

Olaszország történetében mindössze egyszer fordult elő, 1946-ban, hagy már az első szavazási fordulóban sikerült megválasztani az új államfőt.

A mostani gyors választás, amelyre a mai zaklatott olasz belpolitikai helyzetben senki sem számított, két tényezőnek köszönhető. Az egyik az, hogy az ország legerősebb pártja, a kereszténydemokrata párt olyan jelöltet állított az ország élére, aki az OKP előlegezett bizalmát is élvezheti. A másik tényező: az Olasz Kommunista Párt okos reálpolitikája. Az OKP nagyelektorai ugyanis egységesen megszavazták azt a katolikus jelöltet, aki szerintük, mint államfő megtestesítheti a pártérdekek felett álló nemzeti egységet.

Az új államfő megválasztása ellen csupán a szélsőbaloldali kis pártok és az MSI nevű szélsőjobboldali félfasiszta párt elektorai szavaztak.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_sandro_pertini_francesco_cossiga.jpgOlaszország régi és új elnöke, Sandro Pertini és Francesco Cossiga nyilatkozik újságíróknak Rómában

George Bush amerikai alelnök vasárnap este megérkezett Rómába. Nyugat-európai kőrútján Olaszország után az NSZK-t, Hollandiát, Belgiumot, Svájcot, Franciaországot és Nagy-Britanniát keresi fel.

Az alelnök hétfő délelőtt találkozott Pertini államfővel, majd Bettino Craxi miniszterelnökkel és Giulio Andreotti külügyminiszterrel tárgyalt. Az amerikai politikust magánkihallgatáson fogadta a pápa, és találkozott Casaroli bíborossal, a Vatikán külügyekért felelős államtitkárával is.

Az amerikai alelnök 11 napos nyugat-európai tárgyalássorozatán elsősorban az amerikai űrfegyverkezési programról, a kelet-nyugati kapcsolatokról és a terrorizmusról lesz szó; ezek voltak a fő témák Rómában is.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_sandro_pertini_george_bush.jpgNyugat-európai kőrútjának első állomáshelyén, Rómában tárgyal George Bush amerikai alelnök (jobbról), aki a képen Pertini olasz államfővel látható

Mint a TASZSZ kommentátora emlékeztetett rá, körútja előtti sajtóértekezletén maga az alelnök is elismerte, hogy a „csillagháborús” program nem talált olyan fogadtatásra Nyugat-Európában, mint amilyenre Washington számított. Még az Egyesült Államok leghűségesebb szövetségesének számító NSZK kormánykörei is komolyan kételkednek; tartanak attól, hogy a „csillagháborús” rendszer kidolgozása fokozza a fegyverkezési hajszát. Bush ezzel kapcsolatban világosan értésre adta: az Egyesült Államok minden eszközt bevet annak érdekében, hogy letörje a világűrbe telepítendő rakétaelhárító rendszerrel szembeni ellenállást. Az alelnök utalt például arra, hogy a gazdasági és pénzügyi nehézségekkel küszködő nyugat-európai partnereknek milliárdos megrendelésekkel teszik vonzóvá a „hadászati védelmi kezdeményezésben” való részvételt. Megfigyelők szerint Bush él majd a megszokott propagandafogásokkal is, és hangoztatja, hogy a program lépés a nukleáris fegyverkezés csökkentése felé.

A TASZSZ kommentátora Bush hollandiai megállójáról szólva rámutatott arra, hogy a hágai kormány eddig nem adta hozzájárulását a közép-hatótávolságú nukleáris eszközök telepítéséhez. Bush nyíltan gyakorol majd nyomást a holland kormányra, hogy támogassa az amerikai telepítési határozatot.

Végezetül a TASZSZ megjegyezte: az alelnök utazását felhasználja arra, hogy megnyerje szövetségeseit „a nemzetközi terrorizmus elleni harc” kampányához. Bush, akit Reagan elnök nemrégiben bízott meg a terrorizmusellenes intézkedések kidolgozására hivatott bizottság vezetésével, szorosabb együttműködésre szólítja föl a szövetségeseket; egyebek között szóba hozza az „ellenséges” országok elleni egyeztetett gazdasági szankciók kérdését, például azt, hogy légitársaságaik felfüggesszék bizonyos járataikat.

Mint arról korábban beszámoltunk, vasárnap az ír partok közelében az Atlanti-óceánba zuhant az Air India indiai légitársaság egyik menetrend szerint közlekedő Boeing 747-es típusú gépe. A vasárnap esti sötétség beálltáig száznegyvenöt holttestet találtak meg az indiai repülőgép lezuhanásának helyszínén kutató mentőalakulatok.

Az indiai légitársaság Torontóból Montrealon és Londonon át Bombaybe tartó gépe vasárnap délelőtt az Atlanti-óceán térségében, az ír partoktól kétszáz kilométerre zuhant le, fedélzetén - a legutolsó indiai közlés szerint - háromszázhuszonkilenc utassal és a személyzettel. Az utasok többsége kanadai útlevelű indiai személy volt.

A kutatást hajnalban újrakezdték, de kevés a remény arra, hogy túlélőkre bukkannak a jéghideg vízben. Az eddig megtalált holttestek jórészt teljesen összeroncsolt állapotban voltak. Ebből - valamint a gép roncsainak nagy területen történt szétszóródásából - arra következtetnek, hogy a katasztrófát robbanás okozta. Erre utal az is, hogy a Boeing szinte az utolsó percig rádiókapcsolatban állt az írországi Shannon repülőtérrel, és hirtelen tűnt el a radarernyőről. Jelenleg egy brit tengeralattjáró keresi a gép repülési adatait tartalmazó fekete dobozt. A hatóságok egyelőre csupán valószínűsítik, hogy merénylet történt, de máris különféle szélsőséges szikh szervezetek jelentkeztek elkövetőkként. Mások ezt cáfolják.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_air_india_182_cork.jpgA repülőgép vízből kihalászott roncsait szállítják a partra Cork városánál

Radzsiv Gandhi indiai miniszterelnök mélységes megdöbbenését fejezte ki, és azonnali vizsgálatot rendelt el.

Közben Kanada összes repülőterét riadókészültségbe helyezték. Vasárnap ugyanis szintén Kanadából szállt fel az Air Canada légitársaság Vancouver-tokiói járatának az a gépe, amelynek egyik poggyásza a tokiói repülőtéren kirakodás után felrobbant, s két embert megölt. A gép a tervezettnél hamarabb szállt le Tokióban, s csak ennek köszönhető, hogy a detonáció nem a levegőben történt.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_air_india_182_brit_pilota.jpgNeki ezt sikerült kimenteni - brit helikopter-pilóta a katasztrófában elpusztult indiai gyermekek egyikének rongybabájával

Torontóból érkezett legfrissebb jelentések megerősíteni látszanak, hogy az Air India járata, illetve az Air Canada tokiói járata ellen valóban merényletet követtek el szikh terroristák. A jelentések szerint két olyan szikh személy, akiket az FBI köröz a Radzsiv Gandhi indiai miniszterelnök ellen amerikai tartózkodása idejére tervezett merényletkísérlet vádjával, Torontóban tartózkodott a gépek indulása idején. Egyikük feladott egy bőröndöt az Air Canada Vancouver-tokiói járatára, amelyre - csatlakozó járattal - már Torontóban voltak utasok, ő maga azonban nem volt a gépen. A másik körözött szikhet a jelek szerint ugyancsak Torontóban látták. Mint ismeretes, az Air India járata Torontóból indult, Montreal érintésével. Ezeket a jelentéseket hivatalosan egyelőre nem erősítették meg, de az amerikai és a kanadai rendőri szervek közösen folytatják a nyomozást.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_air_india_182_vizsgalat.jpgAz Air Indiának a helyszínre küldött szakértői vizsgálják a roncs egyik megtalált darabját

Délelőtt elszállítottak az izraeli Atlit börtönből 31 libanoni síita foglyot, és Dél-Libanonban szabadon engedték őket - közölte egy izraeli katonai szóvivő. A lépésre a Nemzetközi Vöröskereszt-bizottsággal együttműködve került sor. Izraeli részről cáfolták, hogy a szabadon engedésnek bármi köze lenne a túszdrámához.

Síita vezetők szerint az elrabolt TWA repülőgépen fogva tartott negyven amerikai túsz mindaddig Bejrútban marad, amíg az izraeliek nem engedik szabadon az Atlit börtönben még őrzött 735 libanoni foglyot.

Nabih Berri síita vezető saját mozgalma, az Amal nevében közölte az Egyesült Államok bejrúti nagykövetével, hogy csak akkor engedik el az eltérített gép utasait és személyzetét, ha távoznak a libanoni partokhoz vezényelt amerikai hadihajók.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_izraeli_borton.jpgA foglyokat szállító konvoj az Atlit börtön előtt

Weinberger amerikai hadügyminiszter elutasította Nabih Berri e követelését, mondván, hogy az amerikai hadihajók „hosszú évek óta” állomásoznak a térségben. Weinberger tagadta, hogy Washington katonai akciót készítene elő a túszok kiszabadítására a legújabb flotta-összpontosítással.

Az immár 11. napja tartó túszdráma fontos fejleménye, hogy Szíria is részvevőjévé vált az ügy megoldását célzó tárgyalásoknak, miután Reagan amerikai elnök több üzenetben is felkérte Hafez Asszad szíriai államfőt, vesse latba tekintélyét. Hivatalos damaszkuszi források közölték, hogy Szíria minden tőle telhetőt megtesz a pozitív megoldás előmozdításáért. Nabih Berri is jelezte, hogy hamarosan a szíriai fővárosba látogat.

Az Amal képviselői időközben közölték, hogy a 40 amerikai túszból csupán 31-et őriznek az ő embereik, a többiek a „Hezbollah” (Allah Pártja) tagjainak felügyelete alatt állnak. E szervezet emberei kerítették hatalmukba eredetileg az amerikai repülőgépet, s ők vannak a Boeing 727-es fedélzetén is; itt néhány fegyvertelen Amal-tag felügyel a személyzettel való megfelelő bánásmódra. E helyzetre utalt Berri, amikor közölte, hogy csakis az összes Izraelben levő libanoni kiszabadulásakor kerülhet sor minden amerikai túsz sértetlen elengedésére. A közvetítés az amerikai kormány és a géprablók között hétfőn is folytatódott.

Egyhetes útjának befejeztével, a kaliforniai Edwards légi támaszponton sikeresen földet ért a Discovery amerikai űrrepülőgép.

A Discovery jelenlegi útján hajtották végre az amerikai űrfegyverkezési program első olyan kísérletét, amelynek keretében a tervezett lézerfegyver prototípusával a világűrben nagy sebességgel mozgó célpontra irányítottak lézersugárnyalábot.

A Discovery segítségével három mesterséges holdat állítottak pályára; egyet arabközi, egyet mexikói rendelésre, egyet pedig az AT&T amerikai hírközlési társaság céljaira. Egy tudományos rendeltetésű mesterséges holdat előbb kihelyeztek a világűrbe, majd befogták, s visszahozták a Földre. Ez a hold a tejútrendszer egyik „fekete lyuka” felől érkezett röntgensugárzást mérte.

A Discovery jelenlegi útján komolyabb probléma nem merült fel, csupán egy - földi számítási hiba következtében előállt - orientációs hiba tette szükségessé a lézerfegyver-kísérlet megismétlését.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_discovery.jpgA Discovery földet érése

június 25.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára délelőtt a Központi Bizottság székházéban fogadta Hans-Dietrich Genschert, a Német Szövetségi Köztársaság külügyiminiszterét.

A nyílt, szívélyes légkörű találkozón véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet néhány időszerű kérdéséről, különös tekintettel a fegyverkezési verseny megállításának, az enyhülési folyamat továbbvitelének lehetőségeire. Áttekintették a sokoldalú magyar-NSZK kapcsolatok alakulását és továbbfejlesztésük perspektíváit.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_hans_dietrich_genscher_kadar_janos.jpgHans-Dietrich Genscher és Kádár János az MSZMP KB székházában

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke ugyancsak délelőtt parlamenti dolgozószobájában fogadta az NSZK diplomáciájának vezetőjét.

A megbeszéléseken jelen volt Várkonyi Péter külügyminiszter, valamint Horváth István hazánk bonni, és Ernst-Friedrich Jung, az NSZK budapesti nagykövete.

Az NSZK külügyminisztere látogatása során találkozott Szűrös Mátyással, az MSZMP Központi Bizottságának titkárával.

Hans-Dietrich Genscher elutazása előtt rövid sajtóértekezleten találkozott az újságírókkal.

A sajtókonferencia után - hivatalos tárgyalásait befejezve - Hans-Dietrich Genscher elutazott Budapestről. A Ferihegyi repülőtéren vendéglátója, Várkonyi Péter búcsúztatta. Jelen volt Horváth István és Ernst-Friedrich Jung.

Délelőtt Wojciech Jaruzelski, a LEMP KB első titkára, miniszterelnök megnyitotta a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsának negyvenedik ülését. A varsói Victoria Hotelben megtartott tanácskozás első napján a tagállamok és a megfigyelőként a szervezettel együttműködő országok képviselői mondták el beszédüket.

Wojciech Jaruzelski beszédének középpontjában az a gondolat állott, hogy a szocialista országok együttműködésének egyik legfontosabb területe a gazdaság, amit az éppen egy évvel ezelőtt tartott moszkvai, legfelsőbb szintű tanácskozáson a KGST-államok megerősítettek.

Ezután Janusz Obodowski lengyel miniszterelnök-helyettes a KGST Végrehajtó Bizottságának soros elnökeként számolt be a szervezet múlt évi tevékenységéről. Obodowski szerint a kézzelfogható eredmények mellett néhány termelési ágazatban meg kell gyorsítani a műszaki fejlődést, javítva egyben a gazdálkodás hatékonyságát. Közölte: a fejlődés érdekében most három, sokoldalú együttműködésről szóló, általános egyezményt készítenek elő aláírásra.

A továbbiakban a tagállamok küldöttségeit vezető kormányfők mondták el beszédeiket. Felszólalt Grisa Filipov, a EKP Politikai Bizottsága tagja, a Bolgár Népköztársaság miniszterelnöke; To Huu, a Vietnami Szocialista Köztársaság miniszterelnök-helyettese, a VKP KB Politikai Bizottsága tagja; Wiíli Stoph, az NSZEP KB Politikai Bizottságának tagja, az NDK miniszterelnöke; Carlos Rafael Rodriguez, a Kubai Kommunista Párt KB Politikai Bizottsága tagja, helyettes állam- és kormányfő; Dumágin Szodnom, a Mongol Forradalmi Néppárt KB Politikai Bizottsága tagja, miniszterelnök; Constantin Dascalescu, Románia kormányfője, az RKP KB Politikai Végrehajtó Bizottsága Állandó Irodája tagja; Lubomír Strougal, a CSKP KB Elnöksége tagja, a csehszlovák szövetségi kormány elnöke; Zbigniew Meesner, a LEMP Politikai Bizottsága tagja, miniszterelnök-helyettes. Felszólalt Borislav Srebric jugoszláv helyettes kormányfő is. A plenáris ülésen szót kaptak a megfigyelőként részt vevő fejlődő országok - Angola, Afganisztán, Dél-Jemen, Laosz, Mozambik, Nicaragua és Etiópia - képviselői.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_kgst_varso.jpgÜnnepélyes keretek között megnyílt Varsóban a KGST negyvenedik ülésszaka

Mihail Gorbacsov munkalátogatásra Kijevbe érkezett. Itt az SZKP KB főtitkára elsősorban olyan intézményekbe és vállalatokhoz látogatott el, amelyek fontos szerepet játszanak Ukrajna tudományostechnikai fejlődésében, az elméleti kutatásban, illetve eredményeinek gyakorlati alkalmazásában.

Gorbacsov - akit Kijevben Vlagyimir Scserbickij PB-tag, az Ukrán KP KB első titkára fogadott - a tudományos intézetekben, tervezőirodákban, üzemekben munkásokkal, tudósokkal, szakemberekkel beszélgetett. E közvetlen eszmecserék központi témája a gazdasági-szociális fejlődés meggyorsítása, a fegyelem, rend és szervezettség megszilárdítása volt.

Az SZKP KB főtitkárát délelőtt az Ukrán Tudományos Akadémia elnöke, Borisz Paton tájékoztatta az intézmény munkájáról és jelenlegi feladatairól. Az akadémikus utalt arra, hogy a nemrégiben Moszkvában lezajlott tudományos-technikai tanácskozás egyik fő célként jelölte meg az alapkutatások minőségi fejlesztését, valamint azok eredményeinek minél gyorsabb és hatékonyabb gyakorlati hasznosítását. Elmondotta, hogy elsőként Ukrajnában alakították ki a tudomány és a termelés összekapcsolásának új szervezeti formáját, az ún. mérnökközpontokat. Ezek tevékenységét konkrét példán mutatták be Mihail Gorbacsovnak. A bemutatott központhoz tartozik több tervező- és technológiai iroda és műhely, amely önálló elszámolási rendszerben dolgozik, és közvetlen kapcsolatot tart jó néhány vállalattal. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy lényegesen megkönnyítsék az elméleti vívmányok gyakorlati hasznosítását. E műszaki 'központok sikereit, értékelve az SZKP KB főtitkára kijelentette, hogy a továbblépés érdekében feltétlenül szükség van az ágazati irányító szervek szerkezeti, gazdasági, jogi és káderkérdéseinek felülvizsgálatára.

Gorbacsov ellátogatott két szerelő-hegesztő kombinátba, amely részt vesz a nagy teljesítményű gázvezetékek összeállításában is. Itteni beszélgetései során kitért a gazdasági irányító mechanizmus tökéletesítésének szükségességére. Az SZKP KB főtitkára elismerően szólt e vállalati kollektívák kezdeményező szelleméről.

Felkereste Gorbacsov az Antonov repülőgépgyárat is. Az SZKP KB főtitkára megtekintette a minőségileg új technikával felszerelt AN 124-es repülőgépet, és aláhúzta, hogy sorozatgyártásának mihamarabbi megkezdése megkönnyíti a gazdaságilag fontos, de távoli keleti és északi területekkel való kapcsolattartást.

Az SZKP KB főtitkára napközben többször megállt Kijev utcáin és elbeszélgetett a járókelőkkel gondjaikról, problémáikról, az ország előtt álló feladatokról.

Beszüntették a levegőből történő kutatást a vasárnap az Atlanti-óceánba zuhant indiai repülőgép szerencsétlenségének színhelyén, mert már nincs remény túlélők fellelésére. Hajókkal és tengeralattjárókkal viszont tovább keresik a gép repülési adatait őrző fekete dobozt. Az Air India lezuhant gépén háromszázhuszonkilencen tartózkodtak. A mentőalakulatok százharmincegy holttestet találtak meg, a többiek eltűntek.

A sokak szerint merénylet okozta tragédia érezteti hatását néhány nyugati ország polgári légiforgalmában is. A londoni Heathrow repülőtérrel ismeretlen telefonáló közölte, hogy az Air India egyik gépén pokolgépet helyeztek el. Ezért a rendőrség hat órán át visszatartotta és átvizsgálta a gépet - eredmény nélkül. Az Austrian Airlines Rómából Bécsbe tartó gépének este ugyancsak bombariadó miatt vissza kellett térnie a római repülőtérre. Az Egyesült Államokban hamis bombariadó miatt a Los Angelesből Newarkba tartó egyik Jumbónak kellett Chicagóban kényszerleszállást végeznie.

Róma után Bonnban tárgyalt George Bush amerikai alelnök, aki előző este érkezett nyugat-európai kőrútjának második állomására, az NSZK fővárosába.

Az amerikai alelnök nyugat-európai körutazásának elsődleges célja az amerikai űrfegyverkezési tervek népszerűsítése, illetve elfogadtatása a NATO-partnerek körében. Bonni kormányforrások szerint azonban az amerikai alelnök és Helmut Kohl Szövetségi kancellár keddi megbeszélésének központi témája a nemzetközi terrorizmus megfékezését célzó közös intézkedések lehetősége volt.

Kohllal folytatott eszmecseréjét megelőzően Bush az Egyesült Államok bonni nagykövetségének épületéiben tárgyalt Franz Josef Strauss bajor miniszterelnökkel, a CSU elnökével is.

A libanoni rendőrség tagjai reggel minden incidens nélkül elfoglalták posztjaikat a három nyugat-bejrúti palesztin táborban, s megkezdték a járőrözést is. Bordzs El-Baradzsne és Szabra-Satila bejáratánál két ellenőrző állomást is kialakítottak.

A damaszkuszi egyezmény értelmiében a rendőröknek az a feladatuk, hogy szemmel tartsák a táborokba irányuló forgalmat, s megakadályozzák fegyveresek nyilvános megjelenését. Ezzel a lépéssel 1969 ója először kerültek e tálborok ismét a törvényes libanoni hatóságok felügyelete alá.

Magukban a táborokban fokozatosan normalizálódnak a viszonyok, rendre érkeznek a különféle segélyszállítmányok. Ugyanakkor a táborlakók közül eddig csak kevesen merészkedtek ki a városba. Bonyodalmat jelenthet, hogy Abdul Hamid Al-Szajeh sejk, a Palesztinai Nemzeti Tanács elnöke ammani nyilatkozatában törvénytelennek minősítette a „táborok háborúját” lezáró damaszkuszi egyezményt, mivel azt nem a PFSZ-szel kötötték, hanem csak egyes, Szíriához közel álló palesztin frakciókkal. Jasszer Arafat, a PFSZ vb elnöke korábban már hasonlóiképp foglalt állást.

A koppenhágai külügyminisztérium hivatalosan jelezte kedden, hogy - Kanadához és Norvégiához hasonlóan - a bejrúti viszonyok miatt ideiglenes jelleggel bezárja nagykövetségét, s a személyzetet Damaszkuszba irányítja át.

Amin Dzsemajel libanoni elnök válaszolt Shultz amerikai külügyminiszter múlt heti levelére. Az államfő közölte: Libanon nem feledkezhet meg több száz, Izraelben bebörtönzött állampolgáráról. Országa nem mondhat le semmiféle eszközről, hogy elérje kiszabadulásukat. Ugyanakkor e cél elérését nem szolgálhatja terrorakció, mely az ügyben ártatlan túszokat sodor életveszélybe. A bejrúti kormány lehetőségei szerint erőfeszítéseket tesz az utasok szabadon bocsátására.

Akef Haidar, az Amal politikai irodájának vezetője újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy az amerikai utasok jól vannak, jártak strandon, újságokat kapnak, televíziót nézhetnek, s megfelelően táplálkoznak. Haidar végül jelezte: egyelőre nincs „végső határideje” a túszügy lezárásának, de az nem húzódhat a végtelenségig. Ha egy héten, tíz napon belül nem következik be új, pozitív fejlemény, akkor az Amal várhatóan visszalép a közvetítői szereptől. (Az Amal az amerikai hadihajók távozását és az Izraelbe hurcolt több mint 700 libanoni szabadon bocsátását követeli.)

Nicaraguában harckészültségbe helyezték a hadsereg alakulatait, és általános mozgósítást rendeltek el. Az intézkedéseket Managua egy amerikai intervenció veszélyével indokolta.

A nicaraguai főváros kulcsfontosságú pontjait harckocsik foglalták el. Páncélozott katonai járművek és légelhárító ütegek sorakoztak föl a fővárosból kivezető utak mentén és a repülőtér környékén is.

A managuai rádió közleménye arra szólította föl a lakosságot, hogy készüljön fel egy esetleges katonai agresszió lehetőségére és visszaverésére. A lapokban és falragaszokon megjelölték azokat a gyülekezőhelyeket, ahol a mozgósított tartalékosok átvehetik fegyvereiket. A fokozott védelmi intézkedések ellenére a mostani állapot nem éri el a tavaly októberi harckészültség szintjét, amikor is valamennyi fegyvernemet - így a szárazföldi erőket és a légierőt, valamint a haditengerészetet is - teljes riadókészültségbe helyezték.

Daniel Ortega, nicaraguai elnök nyilatkozatában közvetlen intervenciós veszélyről nem beszélt ugyan, de aláhúzta, hogy a mostani intézkedéseket, amelyeket a következő napokban és hetekben továbbiak követnek majd, azért hozták, hogy Nicaraguát semmiképpen se érhesse meglepetésszerű támadás.

- A kormány - mondotta Ortega - két ok miatt feltételezi az amerikai beavatkozási tervek komolyságát: az egyik a negyven amerikai állampolgár bejrúti túszul ejtése, a másik az amerikai katonák ellen Salvadorban elkövetett merénylet.

június 26.

Kádár János elnökletével ülést tartott a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága. Az ülésen a Központi Bizottság tagjain kívül részt vettek: a Központi Ellenőrző Bizottság elnöke és titkára, a Központi Bizottság osztályvezetői, a megyei pártbizottságok első titkárai, a Budapesti Pártbizottság titkárai, a Szakszervezetek Országos Tanácsának titkárai, a Minisztertanács tagjai, az országos főhatóságok vezetői, valamint a központi sajtó képviselői.

A Központi Bizottság megvitatta és elfogadta Szűrös Mátyásnak, a Központi Bizottság titkárának előterjesztésében az időszerű nemzetközi és külpolitikai kérdésekről adott tájékoztatót és Horváth Istvánnak, a Központi Bizottság titkárának előterjesztésében az országgyűlési és tanácsi választásokról szóló jelentést.

Az MSZMP Központi Bizottságának meghívására Budapestre érkezett Willy Brandt, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke, a Szocialista Internacionálé elnöke. Kíséretében van Karsen Voigt, az SPD parlamenti frakciójának kül- és biztonságpolitikai szóvivője és Norbert Wieczorek képviselő, a szövetségi parlament költségvetési bizottságának tagja.

Az SPD elnökét és kíséretét a Ferihegyi repülőtéren Szűrös Mátyás, a KB titkára fogadta. Jelen volt Ernst-Friedrich Jung, az NSZK budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_szuros_matyas_willy_brandt.jpgSzűrös Mátyás fogadja Willy Brandtot

Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára Vlagyimir Scserbickijnek, Ukrajna Kommunista Pártja Központi Bizottsága első titkárának kíséretében Kijevből Dnyepropetrovszkba utazott. Ellátogatott a kohászati művekbe, ahol a gyár vezetőivel, dolgozóival találkozott. Központi témaként a tartalékok kihasználásának, a termelés hatékonysága növelésének, a végtermékek minősége javításának kérdései szerepeltek.

A dnyepropetrovszki gyárnak - akárcsak a Szovjetunió valamennyi kohászati üzemének - legfontosabb feladata jelenleg a technikai megújulás. Mint a vállalat igazgatója elmondotta, a berendezések egy része elöregedett, nem működik megfelelően, karbantartásuk is nagy összegeket emészt fel. A megoldást csak az üzem teljes rekonstrukciója jelentheti. Szóba került az is, hogy a végtermékek minőségét és mennyiségét a 'kombinát csak akkor növelheti, ha ennek megfelelően javul az alapanyag-, koksz- és ércellátás is.

A látogatás végén Mihail Gorbacsov a gyár kultúrcsarnokában gyűlésen találkozott a vállalat dolgozóival.

A nap második felében az SZKP KB főtitkára egy gépgyárba látogatott el, ahol a vállalat vezetői, mérnökei és munkásai tájékoztatták őt az üzem tevékenységéről. A műszaki fejlesztés eredményei közül kiemelték a JUMZ-6K traktortípust, amelyet a hazai megrendelőkön kívül negyven országba szállítanak. Mint a gyár vezetői elmondották, a következő ötéves tervben a nagy nemzetközi elismerést kivívott típus új, tökéletesített és továbbfejlesztett változatának tömeggyártását is megkezdik.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_mihail_gorbacsov.jpgMihail Gorbacsov és Vlagyimir Scserbickij a dnyepropetrovszki kombinát dolgozóinak körében

Dnyepropetrovszkban az SZKP KB titkára találkozott és elbeszélgetett a város lakóival, járókelőkkel is. Este Mihail Gorbacsov és Vlagyimir Scserbickij visszautazott Kijevbe.

Délelőtt folytatódott a vita a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsának negyvenedik - varsói - ülésén. Amint azt a PAP hírügynökség közölte, a múlt évi moszkvai felső szintű KGST-értekezlet határozatai alapján a részvevők arról folytattak eszmecserét, miként lehetne a tagországok együttműködési rendszerét tovább fejleszteni, a műszaki haladást meggyorsítani.

A varsói tanácskozáson részt vevő küldöttségek - a tagállamoknak, továbbá Jugoszláviának és a megfigyelők delegációinak - vezetőit a LEMP KB székházában fogadta Wojciech Jaruzelski, a KB első titkára, kormányfő. A találkozón Lázár György, az MSZMP KB Politikai Bizottságának tagja, a Magyar Népköztársaság miniszterelnöke is részt vett.

A KGST 40. ülésszakának részvevői este a varsói Nagyszínházban balettelőadást tekintettek meg.

Az ülésszak iránt nagy a nemzetközi érdeklődés. Varsóban mintegy 120 lengyel újságíró tudósítja a lengyel sajtót a tanácskozásról. A szocialista országokból több mint 60, a tőkésállamokból 40 újságíró akkreditáltatta magát az ülésszakra

A szovjet tájékoztatási eszközök külföldi híradásaik élén számolnak be a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa Varsóban kedden, megkezdődött 40. ülésszakának munkájáról. A tudósítások kiemelik, hogy a tanácskozás középpontjában a tagállamok népgazdasági terveinek koordinációjával kapcsolatos munka, a közös beruházások kérdése, az anyag- és energiatakarékosság áll.

A Német Demokratikus Köztársaság lapjai első oldalon, fényképpel illusztrált tudósításokban számoltak be a KGST-országok varsói kormányfői tanácskozásának első napjáról. A Neues Deutschland A szocializmus sikeresen teljesíti történelmi küldetését címmel tudósít az ülésszakról, és hangsúlyozza, hogy napirenden van a tudományosműszaki haladás jelentős meggyorsítása.

A következő ötéves tervidőszakban a tervegyeztetések során a tevékenység középpontjába kell állítani az energia- és nyersanyagforrások biztosítását, azok gazdaságos felhasználását, valamint a tagországok teljes ipari potenciáljának hatékony kihasználása érdekében a termelési kooperáció és szakosítás elmélyítését - hangsúlyozzák a bukaresti lapok.

„A nemzetközi terrorizmus elleni közös front” létrehozásáról állapodott meg Bush amerikai alelnök a nyugatnémet vezetőkkel folytatott bonni tárgyalásain. Bush ezután rövid munkalátogatásra Hágába érkezett.

Reagan elnök levelet küldött Kohl kancellárnak a nemzetközi terrorizmus elleni közös fellépés kérdésével kapcsolatban. Bush alelnök bonni megbeszélésein a fenti tárnia mellett szó volt az amerikai űrfegyverkezési tervekről is. Ezzel kapcsolatiban az amerikai alelnök azt mondta: Kohl kancellár nem tett konkrét ígéretet a programban való nyugatnémet részvételre, de kifejezte készségét a megbeszélések folytatására.

Bush alelnök Hágában megérkezése után kijelentette: - Mindannyiunknak teljesíteni kell a szövetség iránti kötelezettségeinket. A kijelentés mögött az áll, hogy Hollandia még nem hozott végleges döntést az országban telepítendő 48 manőverező robotrepülőgép ügyében.

Az alelnök Ruud Lubbers kormányfővel és a parlamentben képviselt pártok vezetőivel folytatott megbeszélésein a NATO-országok egységes állásfoglalásának fontosságát hangsúlyozta, és azzal érvelt, hogy a hollandiai rakétatelepítések erősítenék az Egyesült Államok pozícióját a Szovjetunióval folytatott genfi fegyverzetcsökkentési tárgyalásokon.

A látogatás lezárásaképpen tartott sajtóértekezletén Bush reményét fejezte ki, hogy Hollandia végül megkezdi a rakétatelepítéseket, de kénytelen volt elismerni, hogy erre nem kapott biztosítékokat Hágában.

George Bush este megérkezett útjának következő állomására, Brüsszelbe, ahol azonnal megkezdte tárgyalásait Wilfried Martens belga miniszterelnökkel.

Az elrabolt amerikai gép egyik utasát a géprablók egészségügyi állapotára tekintettel szabadon engedték. Nabih Berri, az Amal mozgalom vezetője új, a túszügy megoldását célzó javaslatot tett az Egyesült Államoknak.

Berri szerdai sajtóértekezletén közölte: a géprablók hozzájárultak James Palmernak, a TWA-gép 48 éves utasának szabadon bocsátásához. E döntésre az után jutottak, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt képviselői jelezték: Palmer egészségi állapota rosszabbodott. Az amerikai férfi már kora délután megérkezett a ciprusi Larnacába. A Vöröskereszt képviselői egyébként találkoztak az eltérített gép összes utasával, közöttük azokkal is, akiket még 13 nappal ezelőtt, az első bejrúti leszálláskor vittek el a géprablók zsidó hangzású nevük miatt. Palmer elengedése után 36 utas, és a repülőgép 3 főnyi személyzete van bejrúti őrizetben.

Sorsuk megkönnyítésére, s a válság mielőbbi feloldására Berri javasolta az amerikai kormánynak: járuljon hozzá althoz, hogy e 39 túszt valamely nyugat-európai állam Bejrút nyugati szektorában levő nagykövetségére szállítsák - ha ezen országok garantálják, hogy az amerikaiak csak akkor hagyják el a libanoni fővárost, ha már az országba érkezett az izraeli Atlitban őrzött 735 libanoni fogoly. Ha az Egyesült Államok ezt visszautasítaná, akkor szóba jöhet a túszok átszállítása Damaszkuszba is, amennyiben Háfez Asszad elnök hajlandó elfogadni a már említett feltételt. Harmadik lehetséges megoldásként Teherán hasonló szerepe merült fel.

Amin Dzsemajel államfő fogadta Bartholomew amerikai, majd Szoldatov szovjet nagykövetet.

A Fehér Ház szóvivője a „helyes irányba tett lépésnek” minősítette azt, hogy Libanonban szabadon bocsátották a két hete eltérített TWA-repülőgép egyik utasát. Ugyanakkor kemény szavakkal követelte a többi amerikai túsz hazaengedését. Larry Speakes még néhány órával korábban arról tájékoztatta a sajtót, hogy az Egyesült Államok „türelme elfogyóban van”. A nemzetbiztonsági tanács esti, félórás ülésén „különböző lehetőségeket” vizsgáltak meg. Ezek között a bejrúti repülőtér bezárásának kikényszerítése, Libanon tengeri blokádja is szerepel. A repülőtéri akció tényleges katonai cselekményt jelentene. Bombáznák a kifutópályát, amerikai gépek őrjáratoznának a légtérben. A katonai fenyegetés egyrészt lehetőséget ad az Egyesült Államoknak, hogy ismét fegyveres erőt állomásoztasson a térségben, másrészt a vezetés el kívánja érni azt, hogy a több mint négyszáz napon át tartó teheráni túszválsághoz hasonló helyzet alakuljon ki. (A tévétársaságok egyébként ez esetben is számolják a napokat, minden szerdai híradó ezzel a mondattal kezdődött: ez a válság tizenharmadik napja.)

Washingtonban Szíria magatartását „konstruktívnak, nagyon méltánylandónak nevezte Lugar szenátor, a szenátus külügyi bizottságának elnöke. Az amerikai fővárosban ezzel egy időben elutasítják, hogy bármiféle kapcsolatot teremtsenek az Izraelben fogva tartott több mint hétszáz libanoni állampolgár és a Libanonban őrzött amerikaiak ügye között.

június 27.

Kádár János, az MSZMP főtitkára a Központi Bizottság székházában fogadta Willy Brandtot, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Szocialista Internacionálé elnökét.

A szívélyes, baráti légkörű találkozón véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet legfontosabb kérdéseiről, mindenekelőtt az emberiség létét fenyegető veszélyek elhárításának, a fegyverkezési verseny folytatódása és további kiszélesedése megakadályozásának, a feszültség és bizalmatlanság mérséklésének lehetőségeiről. Egybehangzóan állást foglaltak a vitás nemzetközi kérdések tárgyalások útján történő rendezése, a különböző társadalmi rendszerű államok közötti párbeszéd folytatása, a kölcsönös előnyökkel járó együttműködés bővítése, a fejlődő országok gondjainak közös erőfeszítésekkel történő enyhítése mellett. Nagyra értékelték a tíz esztendővel ezelőtt aláírt helsinki záróokmány, bán foglalt elvek és ajánlások, a helsinki folyamatba illeszkedő összeurópai találkozók jelentőségét a nemzetközi helyzet kedvezőtlen folyamatainak ellensúlyozásában.

Kádár János és Willy Brandt a kelet-nyugati párbeszéd szempontjából is hasznosnak minősítette a Magyar Népköztársaság és a Német Szövetségi Köztársaság közötti kapcsolatok fejlődését. Hangsúlyozták a kommunista és a szociáldemokrata pártok közötti rendszeres véleménycsere fontosságát a nemzetközi biztonság megszilárdításában, a kölcsönös bizalom erősítésében. Megerősítették pártjaik szándékát a kialakult sokrétű kapcsolatok folytatására.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_willy_brandt_kadar_janos.jpgWilly Brandt és Kádár János az MSZMP KB székházában

A találkozón jelen volt Kótai Géza, a Központi Bizottság tagja, a külügyi osztály vezetője és Kovács László, az osztály helyettes vezetője, illetve Karsten Voigt, az SPD parlamenti frakciójának kül- és biztonságpolitikai szóvivője és Norbert Wieczorek parlamenti képviselő, a Bundestag költségvetési bizottságának tagja.

Willy Brandt napközben látogatást tett az MSZMP Társadalomtudományi Intézetében, ahol Aczél György főigazgató, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja fogadta. Jelen volt Berecz János, a Központi Bizottság titkára. Willy Brandt az intézetben előadást tartott a Magyar Szocialista Munkáspárt vezető képviselői, szakértői és társadalomtudósok előtt az SPD készülő programtervezetéről.

Willy Brandtot ezután tiszteletbeli doktorrá avatták az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Az egyetem tanácsának ez alkalomból tartott ünnepi ülésén Fülöp József rektor köszöntötte az új díszdoktort, aki kiemelkedő tudományos, valamint nemzetközi politikai tevékenységéért kapta meg az állam- és jogtudomány tiszteletbeli doktora címet.

Az ülésen hangsúlyozták: Willy Brandt rendíthetetlen híve és fáradhatatlan harcosa a fegyverkezési verseny megfékezésének, az Európa különböző társadalmi rendszerű államai közötti kapcsolatok javításának, a helsinki szellem ápolásának, valamint a fejlődő országok problémái felelősségteljes megoldásának. A díszdoktori oklevél átvételét követően a kitüntetett meleg szavakkal mondott köszönetét a honoris causa doktori címért.

Az ünnepélyes díszdoktoravatáson jelen volt Radics Katalin, az MSZMP KB osztályvezetője, valamint Ernst-Friedrich Jung, a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövete.

Kádár János este vacsorát adott Willy Brandt, valamint kísérete tiszteletére. A vacsorán részt vett Szűrös Mátyás, a Központi Bizottság titkára és Kovács László.

Kállai Gyula elnökletével ülést tartott a Hazafias Népfront Országos Elnöksége. Az ülésen megjelent és felszólalt Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára.

Az elnökség meghallgatta és jóváhagyta Pozsgay Imre főtitkár beszámolóját az országgyűlési és tanácsi választások tapasztalatairól.

Az országos elnökség megtárgyalta a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának állásfoglalását az Országgyűlés alakuló ülésével összefüggő személyi kérdésekben. A javaslatokat elfogadta. Ügy határozott, hogy azokat a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságával közösen az illetékes testületek elé terjeszti.

Az elnökség úgy határozott, hogy 1985. július 12-re - elfogadva a javasolt napirendet - összehívja a HNF Országos Tanácsát.

Varsóban befejeződött a KGST 40. ülésszaka. A tanácskozás munkájáról közleményt fogadtak el, amelyet később hoznak nyilvánosságra. A záróülésen több dokumentumot írtak alá.

Az ülésszakon Wojcziech Jaruzelski, a LEMP KB első titkára, miniszterelnök mondott zárszót, majd fogadóst adott a delegációvezetők tiszteletére. Az itt mondott pohárköszöntők méltatták az ülésszak jelentőségét.

Hazaérkezett Varsóból a Lázár György, a Minisztertanács elnöke vezette küldöttség. A delegáció tagja volt Havasi Ferenc, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, Marjai József miniszterelnök-helyettes, hazánk állandó KGST-képviselője, Faluvégi Lajos miniszterelnök-helyettes, Horn Gyula külügyminisztériumi államtitkár és Szigeti István, hazánk állandó KGST-képviselőjének helyettese. A küldöttséget a varsói katonai repülőtéren Kazimierz Barcikowski, a LEMP Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára, Zbigniew Messner a LEMP PB tagja, miniszterelnök-helyettes, Janusz Obodouiski és Mieczyslaw Rakowski miniszterelnök-helyettesek búcsúztatták. Jelen volt Biczó György, hazánk varsói nagykövete.

A delegációt a Ferihegyi repülőtéren Czinege Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese, Várkonyi Péter külügyminiszter és Bányász Rezső államtitkár, a Tájékoztatási Hivatal elnöke fogadta. Jelen volt Jerzy Zielinski, a Lengyel Népköztársaság budapesti nagykövete is.

A nemzetközi terrorizmusról és a genfi szovjet-amerikai leszerelési tárgyalásokról folytatott eszmecserét Wilfried Martens belga miniszterelnök a Brüsszelben tartózkodó George Bush amerikai alelnökkel.

A belga miniszterelnök emlékeztette Busht, hogy kormánya milyen szellemben adott zöld utat a szárnyas rakéták belgiumi telepítéséhez.

Bush a maga részéről nagyra értékelte a rakétatelepítéshez való belga hozzájárulást, és kijelentette, hogy Belgium az Egyesült Államok egyik legközelebbi szövetségese. Az amerikai alelnök üdvözölte Brüsszelnek azt a szándékát, hogy bekapcsolódik az Egyesült Államok űrfegyverkezési programjával kapcsolatos kutatásokba.

Teljes hírzárlatot rendelt el a Fehér Ház a Bejrútban fogva tartott amerikai túszok ügyében: sem az elnök, sem a külügyminisztérium szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni arról, folynak-e tárgyalások a síita Amal szervezettel, illetve más államokkal.

A hírek szerint Berri javaslatának megfelelően az amerikai túszokat - s velük együtt két, korábban elrabolt francia újságírót - átszállítanák a bejrúti francia nagykövetségre, ahol további intézkedésig maradniuk kellene. Ezután Izrael elengedné a fogva tartott libanoni síitákat - arra hivatkozva, hogy saját törvényeinek megfelelően jár el, és nem a gépeltérítők követelését teljesíti. Amikor ez bekövetkezik, a túszok elhagyhatják Libanont.

Simon Peresz izraeli kormányfő telefonon megbeszélést folytatott Roland Dumas francia külügyminiszterrel - röviddel azután, hogy a párizsi kormány bejelentette: hajtandó közreműködni a Libanonban fogva tartott amerikai túszok kiszabadítása érdekében. Izrael és az Egyesült Államok ugyancsak „intenzív kapcsolatban” volt a nap folyamán - hangzott el az izraeli televízióban.

Santiago de Chilében felvonulást rendeztek Salvador Allende születésének 77. évfordulóján. A tüntetők a harcban elesett chilei államfő arcképeivel vonultak fel a főváros utcáin, és barikádokat emeltek Santiago központjában. A chilei rendőrség nekirontott a tüntetőknek, az összecsapások során több mint húsz ember sebesült meg.

Chilei diákok százai amerikai rakéta hatalmas makettjét égették el az egyik fővárosi utcán, tiltakozva amiatt, hogy a Pinochet-kormányzat lehetővé tette amerikai űrhajók leszállását a Húsvét-szigeteken, egy támaszpontot bocsátva az Egyesült Államok rendelkezésére űrfegyverkezési tervei megvalósításához.

Az ENSZ-alapokmány aláírásának 40. évfordulóján San Franciscóban rendezett ünnepi megemlékezésen az ENSZ főtitkára a világszervezet minden tagországát a béke ügyének szolgálatára szólította fel.

Az 1945. június 26-án San Franciscóban aláírt ENSZ-alapokmány jelentőségét méltatva a főtitkár kifejtette: a dokumentumban lefektetett elvek máig érvényesek, mivel - mint mondta - a konfliktusokkal. háborúkkal terhes elmúlt negyven év alatt ezek bizonyultak az egyedüli reális útnak a béke megőrzésére.

Az ünnepi ülést követő fogadáson Pérez de Cuellar hatékony nemzetközi intézkedéseket sürgetett a terrorizmus ellen.

A San Franciscó-i tanácskozáshoz intézett üzenetében Shultz amerikai külügyminiszter azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államoknak „érdekei hatékony védelmében” ismét „erőteljes szerepet kell betöltenie a világszervezetben”. Bírálta a korábbi amerikai kormányzatoknak az ENSZ-szel kapcsolatos „passzív magatartását”. Kijelentette, az Egyesült Államoknak „nem szabad többé megengednie, hogy ellenfelei a világszervezetet fegyverként fordítsák ellene”.

Kanada és az Egyesült Államok rendőri szervei együttesen próbálják felkutatni azt a két szikh származású személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy pokolgépet juttattak az Air India, illetve a Canadian Pacific légitársaság egy-egy gépére.

Bár még nincsen döntő bizonyíték arra, hogy az Air India járata bambarobbanás következtében semmisült volna meg több mint 300 utassal a fedélzetén, s azt sem tudják bizonyosan, hogy a Canadian Pacific járatának konténerében a tokiói repülőtéren felrobbant pokolgép honnan származik, számos jel mutat arra, hogy mindkét esetben merénylet történt, s a két szikh személynek köze van az akcióhoz.

A két gyanúsítottat, akiket az FBI már körözött, mivel részük volt a Radzsiv Gandhi indiai miniszterelnök ellen - amerikai tartózkodása idejére - tervezett merényletben, a legfrissebb jelentések szerint Kanadában látták.

június 28.

A Parlamentben megtartotta alakuló ülését az újonnan megválasztott Országgyűlés. A széksorokban - az országos választási listán megválasztottakkal együtt - összesen 386 képviselő foglalt helyet, többen tehát, mint a korábbi ciklusokban.

Újjáválasztott népképviseleti szervünk első ülésén részt vett Losonczi Pál, a Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke, Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára, Lázár György, a Minisztertanács elnöke. Ott voltak az MSZMP Politikai Bizottságának más tagjai, a Központi Ellenőrző Bizottság elnöke, a Központi Bizottság titkárai, továbbá az Elnöki Tanács és a Minisztertanács tagjai.

A diplomáciai páholyokban foglalt helyet a budapesti külképviseletek sok vezetője és tagja. Nagy érdeklődést tanúsítottak a cikluskezdő parlamenti munkával szemben a nemzetközi sajtó Budapesten akkreditált tudósítóin kívül az eseményre érkezett külföldi tudósítók.

Délelőtt tíz órakor Losonczi Pál nyitotta meg az ülést. Az Országgyűlés alakuló ülését a továbbiakban a képviselők korelnöke vezette, aki ezúttal is, immár harmadízben, dr. Pesta László volt. Ügyrend szerint az ülés első szakaszában Bödőné Rózsa Edit (Csongrád m. 3. vk.) és Danka Márta (Bács-Kiskun m. 2. vk.), mint a legfiatalabb képviselők töltötték be a körjegyzői tisztet.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_orszaggyules_losonczi_pal.jpgLosonczi Pál megnyitja az ülést

A választási törvény rendelkezéseinek megfelelően Papp Lajos, az Országos Választási Elnökség elnöke megtartotta beszámolóját, majd a testület a HNF ajánlása alapján megválasztotta a mandátumvizsgáló bizottság elnökét és tagjait. Barcs Sándornak, a bizottság elnökének jelentése után, az ügyrend alapján, a képviselők megválasztották az Országgyűlés tisztségviselőit. Az alkotmány előírásai szerint az Országgyűlés megválasztotta az Elnöki Tanács elnökét, helyetteseit, titkárát és 17 tagját, az Alkotmányjogi Tanácsot, majd pedig az Országgyűlés állandó bizottságait. Szünet következett, s ezalatt összeült az Elnöki Tanács, és javaslatot fogadott el a kormány összetételére. Szünet után Sarlós István ismertette a kormány tagjaira szóló személyi javaslatokat, amelyeket az Országgyűlés egyhangúlag megszavazott. Ezután megválasztották a Legfelsőbb Bíróság elnökét és a legfőbb ügyészt, valamint elnöki bejelentés hangzott el az Interparlamentáris Unió magyar csoportjának megalakulásáról.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_orszaggyules_minisztertanacs.jpgA Minisztertanács tagjai az eskütételen: Szakali József, Köpeczi Béla, Várkonyi Péter, Urbán Lajos, Markója Imre, Somogyi László, Kamara János, Marjai József, Csehák Judit, Maróthy László, Lázár György, Czinege Lajos, Faluvégi Lajos, Juhár Zoltán, Medve László, Oláh István, Kapolyi László, Veress Péter, Váncsa Jenő, Hetényi István

Az alakuló ülésen megtartott választások szerint az Országgyűlés elnöke újra Sarlós István, az Elnöki Tanács elnöke Losonczi Pál, a Minisztertanács elnöke pedig Lázár György lett. A déli szünetben a kormány elnöke, elnökhelyettesei, tagjai, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és a legfőbb ügyész - az Országház Nándorfehérvári termében - az Elnöki Tanács elnöke előtt letették a hivatali esküt.

Az Országgyűlés képekben:

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_orszaggyules_partvezetok.jpgPárt- és állami vezetők egy csoportja az ülésteremben

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_orszaggyules_kadar_janos.jpgKádár János, dr. Bognár Rezső (Hajdú megye), Kállai Gyula és Tóth Károlyné (Hajdú megye) képviselőkkel beszélget

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_orszaggyules_heves_megyei_kepviselok.jpgHeves megyei képviselők a kupolacsarnokban

Ezután a kormány elnöke mondott rövid beszédet, végezetül Sarlós István köszöntötte a hivatalba lépő tisztségviselőket, bejelentette az Országgyűlés megalakulását, és záróbeszédet tartott. Ezzel az Országgyűlés alakuló ülése befejezte munkáját.

Milánóban délelőtt megkezdődött az Európai Gazdasági Közösség miniszterelnökeinek csúcsértekezlete. A konferencia sajtófőnöke délután így jellemezte a 12 kormányfő eddigi megbeszélésének légkörét: „Derűs pesszimizmus”.

Az ülést Bettino Craxi olasz miniszterelnök vezeti, mint az EGK soros elnöke. Valamennyien megérkeztek a „nagyok”. Itt van Thatcher brit miniszterelnök, Kohl nyugatnémet kancellár, Mitterrand francia köztársasági elnök, és itt van Felipe González, a spanyol és Mario Soares, a portugál kormányfő is, miután a két ibériai állam csatlakozott a Közös Piachoz, és ily módon az eddigi „tízek” tizenkettővé gyarapodtak. Részt vesz a csúcstalálkozón továbbá Belgium, Dánia, Görögország, Írország, Luxemburg és Hollandia kormányfője és külügyminisztere.

Milánóban egyáltalán nincs ünnepi hangulat, sőt a nagyipari világváros lakossága és sajtója bosszús ellenszenvvel fogadta a tényt, hogy a városban tartják ezt a politikai eseményt. A 12 kormányfő, a kíséretükben levő 12 külügyminiszter és az 1200 főnyi szakértőgárda biztonsága és gyors közlekedése miatt naponta többször két-három órára lezárják a belváros legfontosabb útvonalait, ily módon lehetetlenné tették a normális munkanapi életet. A csúcsértekezlet színhelyét, a város kellős közepén levő, történelmi hangulatú, XV. századbeli Sforza-kastélyt tízezer rendőr, csendőr, katona, több tucat páncélos autó és helikopter vigyázza, a rendőrkordon a várost valósággal kettévágta.

A csúcsértekezlet legfőbb és legvitatottabb napirendje az úgynevezett Európai Unió ügye, vagyis a 12 nyugat-európai ország szerves politikai, gazdasági, kulturális egységének megteremtése. Az olasz miniszterelnök, Craxi egy közleményben kijelentette: „Itália meg van győződve róla, hogy a jelenlegi nyugateurópai gazdasági-piaci együttműködést egy valódi, szerves Európai Unióvá kell átalakítani, más alternatíva nincs. Thatcher „pragmatikus intézkedéseket” sürget, és ezt mindenki úgy érti, ahogy akarja.

Az Olasz Kommunista Párt lapja, a L’Unitá ezzel kapcsolatban ezt írja: „Milánóban Európának vagy sikerül előre lépnie az Európai Unió felé, vagy pedig le kell mondania arról, hogy versenyben maradjon az amerikaiak kihívásával szemben.” A La Republica szerint: „Aki azt reméli, hogy Milánó elindítja az öreg kontinenst az egyesülés felé, az könnyen csalódhat.”

A másik téma külgazdasági jellegű. A tizenketteknek valószínűleg véleményt kell formálniuk arról a KGST-kezdeményezésről, hogy a két nagy gazdasági közösség, vagyis a KGST és a Közös Piac vegye fel a kapcsolatokat egymással, és az eddiginél jobban működjön együtt.

A milánói csúcsértekezlet első napjának megbeszéléseiről hivatalos közleményt nem adtak ki. A sajtóközpontba érkezett hírek szerint a kormányfők szavai szépek, szándékaik tisztességesek, az eredmény azonban kétséges.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_europai_gazdasagi_kozosseg.jpgA 12 tagország képviselői az ülésteremben

George Bush amerikai alelnök belgiumi látogatását befejezve délután Genfbe érkezett. A svájci városban az amerikai politikus szombaton a szovjet-amerikai tárgyalásokon részt vevő két küldöttség tárgyalócsoport-vezetőivel találkozik.

Belgiumi tárgyalásainak utolsó napján Bush közel kétórás megbeszélést folytatott azzal a tizenhat nagykövettel, akik a NATO-tagokat képviselik az Észak-atlanti Szövetség brüsszeli központjában. A diplomatákkal folytatott eszmecserén a kelet-nyugati kapcsolatok helyzetét tekintették át, s Bush azon fáradozott, hogy megszerezze a szövetségesek támogatását a világűr militarizálását célzó amerikai tervekhez.

Ezt követően Bush sajtóértekezletet tartott. Azt állítván, hogy a Szovjetunió folytatja az SS-20-as rakéták telepítését, kijelentette: bízik abban, hogy ilyen körülmények között Hollandia is telepíti majd a NATO 1979-es határozatában számára előirányzott szárnyas rakétákat. Bush kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is folytatja a Reagan-kormányzat által meghirdetett stratégiai védelmi kezdeményezés programját. Mihail Gorbacsov dnyepropetrovszki beszédére utalva, elutasította azt a szovjet véleményt, hogy a genfi tárgyalások sikerének feltétele az amerikai „csillagháborús” tervnek a feladása.

Izrael és az Egyesült Államok megállapodott abban, hogy Izrael mindaddig nem engedi el a bebörtönzött 735 libanoni személyt, amíg a Bejrútban őrzött amerikai túszok nem nyerik vissza szabadságukat. A megállapodás hírét az izraeli televízió jelentette be, de forrást nem közölt.

A UPI szerint a fejlemény az összehangolt amerikai-izraeli álláspont merevedésiét jelzi. Márpedig az állítólagos amerikai-izraeli megállapodás értelmében egyetlen libanonit sem engednek el mindaddig, amíg az összes amerikai túsz, valamint hét korábban elrabolt amerikai ki nem szabadul.

Ami a síita Amal szervezet álláspontját illeti, Nabih Berri közölte: a francia kormány közvetítőként való bevonásának kísérlete kudarcot Vallott, s az erőfeszítések most Svájcra és Szíriára összpontosulnak. Berri elképzelése szerint egy nyugati ország nagykövetségére szállítanák az amerikai túszokat, azzal a feltétellel, hogy onnan csak a 735 libanoni fogoly Izraelből történt elengedése után távozhatnának.

A síita Amal mozgalom Bejrútban szabadon bocsátott több mint ötven palesztin foglyot, akiket a szervezet fegyveresei a palesztin menekülttáborok ostroma során ejtettek fogságba - közölték a libanoni biztonsági erők.

Felelőtlennek és veszélyesnek minősítette a nicaraguai vezetés az amerikai képviselőháznak azt a döntését, amely „meghatározott esetekben” lehetőséget ad Reagan elnöknek, hogy csapatokat küldjön a közép-amerikai országba.

A nicaraguai-amerikai viszony további elmérgesedését jelző döntéssel kapcsolatban Tomás Borge nicaraguai belügyminiszter kijelentette, hogy bár a képviselőházi döntés nem fogalmaz egyértelműen a katonai beavatkozást illetően, a nicaraguai kormányzat úgy értékeli, hogy az elnöknek adott felhatalmazás újabb lépéssel hozza közelebb a közvetlen amerikai katonai agresszió lehetőségét.

Mint ismeretes, az amerikai képviselőház engedélyezte Reagannek, hogy csapatokat küldjön Nicaraguába, ha Managua modern harci gépeket vásárolna, vagy nukleáris fegyvereket fogadna be területére. Ugyanígy járhat el az elnök, ha „Nicaragua megtámadná Washington szövetségeseit, vagy amerikai állampolgárok életét veszélyeztetné”.

június 29.

Délelőtt elutazott Budapestről Willy Brandt, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Szocialista Internacionálé elnöke, aki az MSZMP Központi Bizottságának meghívására látogatást tett hazánkban. Kíséretében volt Karsten Voigt, az SPD parlamenti frakciójának kül- és biztonságpolitikai szóvivője és Norbert Wieczorek képviselő, a Bundestag költségvetési bizottságának tagja.

Willy Brandtot és kíséretét a Ferihegyi repülőtéren Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára búcsúztatta.

Szombaton országszerte több ipari és mezőgazdasági üzemben, szövetkezetben, a szolgáltatásban dolgozó és értelmiségi fiatal, továbbá tízezer építőtáborozó vett részt a VIT-műszakban, hogy a Szovjetunióban zajló országos VIT-műszakokkal párhuzamosan munkájuk ellenértékével gyarapítsák a VIT-alapot.

A XII. Világifjúsági Találkozó magyar nemzeti előkészítő bizottsága úgynevezett VIT-alap számlát nyitott, amelyen a nemzetközi szolidaritási alaphoz, a magyar VIT-küldöttek moszkvai utazásához s a hazai fesztiválprogramokhoz járulhatnak hozzá a fiatalok. A számlára a szombati műszakig ötmillió 768 ezer forint érkezett.

Az ünnepélyes díjkiosztással és a Balatoni szél című derűs gálaműsorral este véget ért Veszprémben a 15. tévétalálkozó. A G. Dimitrov Művelődési Központ színházterméből egyenes adásban közvetített záróünnepségen részt vett Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, Berecz János, a Központi Bizottság titkára, dr. Csehák Judit miniszterelnök-helyettes, Gyuricza László, a Veszprém megyei pártbizottság első titkára, István János megyei tanácselnök, valamint a Televízió, Veszprém megye és a város több vezetője.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_veszpremi_tv_talalkozo_aczel_gyorgy.jpgTársadalmi életünk, a megye s a Televízió vezetői is részt vettek a díjátadó ünnepségen

A zsűri nevében Fekete Sándor író, az Új Tükör főszerkesztő-helyettese mondott rövid értékelést. Beszélt a Televízió szerepéről, megítéléséről a magyar közéletben.

Ezt követően átadták a díjakat. Veszprém város díját a Szent Kristóf kápolnája című tévéfilm kapta. író: Galgóczi Erzsébet. A díjat Maróti Rezső, Veszprém tanácselnöke adta át Nemere László rendezőnek.

A drámai kategória fődíját a Nők iskolája című tévéjátéknak ítélték. (Rendezte: Fehér György) Az opera kategória fődíját Rossini: Alkalom szüli a tolvajt című kisoperájának alkotógárdája érdemelte ki. (Rendezte: Békés András.) A Tavaszi Fesztivál díját Petrovics Emil Lysistrate című koncertoperája kapta. (Rendezte: Maár Gyula)

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_veszpremi_tv_talalkozo_feher_gyorgy.jpgidokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_veszpremi_tv_talalkozo_bekes_andras.jpgFehér György, a veszprémi tévétalálkozók egyik legsikeresebb rendezője és Békés András veszi át a díjat

A találkozó versenyprogramját tíz társadalmi zsűri figyelte a városban. Szavazatuk alapján adta át a két közönségdíjat Horváth Miklósné, az SZMT titkára. A drámai kategóriában a Szent Kristóf kápolnáját, az operák közül a Mirandolinát (Rendező: Félix László) találta a legjobbnak a közönségzsűri.

Különdíjat kapott Székely János író, Láng István zeneszerző, Borny Gyula operatőr, Kézdy Lóránt díszlettervező, Wieber Mariann jelmeztervező, Bodnár Erika, Kállai Ferenc, Takács Katalin és Páger Antal színművész, Zempléni Mária, Gáti István és Kincses Veronika operaénekes.

Az ünnepség zárszavát Szinetár Miklós, a Televízió elnökhelyettese mondta el. Önkritikusan tekintett vissza az elmúlt 15 évre. Elmondta, hogy a találkozón a tévé műsorarcának legelőnyösebb oldalát mutatta, hiszen a nézők már egy válogatott anyagot láttak. Vannak kudarcok, bukások is. Előfordul, hogy a művész az életet, a valódit, a nyerset akarja ábrázolni, de helyette durvaságot ad. Megtörténik, hogy szép szóval oktatni akar, de a szép szó néha hamis, nem igaz.

Köszönetét mondott Veszprém városának, s az egész megyének a találkozókat körülvevő tehetséges szeretetért, a zsűri baráti szaváért, az alkotógárda töretlen hitéért, a közönség szerető türelméért.

A díjkiosztó ünnepség után a Balatoni szél című derűs összeállítás szórakoztatta a közönséget és a tévénézőket. 

Mandátuma lejárta előtt egy héttel, benyújtotta lemondását Sandro Pertini olasz köztársasági elnök. A 89 éves politikus automatikusan az olasz törvényhozás felsőházának örökös tagja lett. Az új államfőt, Francesco Cossigát július 3-án iktatják be.

George Bush amerikai alelnök szombaton Genfben találkozott az atom- és űrfegyverekről folyó szovjet-amerikai tárgyalásokon részt vevő szovjet küldöttség tagjaival. Röviden megvitatták a tárgyalások jelenlegi helyzetét. A találkozót az amerikai fél kérte.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_george_bush_genf.jpgBush (jobbról a harmadik) a szovjet diplomatákkal találkozott

június 30.

Átadták a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőinek, és Bejrútból Damaszkuszba vitték azt a 39 amerikait, akiket a TWA légitársaság repülőgépének június 14-i elrablása óta túszként tartottak fogva.

Nabih Berri libanoni síita vezető, aki az összes érintett féllel hosszas tárgyalásokat folytatott az ügy megoldása érdekében, vasárnap már kora délután közölte: úton van az autóbuszkonvoj a szíriai főváros felé. A tényleges indulás mintegy két órát késett ugyan, mert a géprablók előbb sajtókonferenciát rendeztek a bejrúti repülőtéren, de végül valóban kigördült az autókaraván a dél-bejrúti Bordzs el-Baradzsnéból. A 39 amerikait - 36 utast és a repülőgép 3 főnyi személyzetét - a Vöröskereszt megbízottai mellett drúz milicisták, az Amal síita szervezet emberei, valamint a szíriai katonai hírszerzés tisztjei kísérték.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_bejruti_tuszok.jpgIndulás előtti pillanatok Bejrútban

A kiszabadult amerikai túszok vasárnap közép-európai idő szerint 20.30-kor Damaszkuszba érkeztek. Az amerikai személyeket egy szállodában helyezték el.

Itt néhány órát pihennek, majd a tervek szerint egy amerikai C-141-es katonai szállító repülőgépen utaznak tovább az NSZK-ba. Már Frankfurtban tartózkodik számos túsz hozzátartozója.

A légikalózok vasárnap délután úgy nyilatkoztak, hogy személyes garanciáikat kaptak Hafez Asszad szíriai elnöktől, azt követően, hogy Reagan elnök Libanonra nézve fenyegető nyilatkozatot tett.

Egyelőre nincs szó arról, hogy szabadon engednék a Libanonban korábban elrabolt hét amerikait. Két, szintén libanoni fogságban levő francia állampolgár - Nabih Berri jelentése szerint - néhány napon belül kerül szabadlábra. Izraeliben eközben azt közölték, hogy az Atlit börtönben fogva tartott, több mint hétszáz libanonit „fokozatosan” engedik el.

Az amerikai rádió- és televízióállomások vasárnap rendkívüli adásokban számoltak be arról, hogy a több mint két héttel ezelőtt eltérített TWA repülőgép hátramaradt utasai és személyzete elindult Bejrútból Damaszkuszba. Reagan elnök jelezte, hogy várhatóan azután nyilatkozik, amikor a csoport már - a Damaszkuszban várakozó amerikai katonai szállítógépen - elhagyja Szíria légterét.

A kommentárok egyértelműen Hafez Asszad szíriai elnök közreműködésének tulajdonítják a több mint két héten át elhúzódó túszügy szerencsés lezárását. Ugyanakkor Reagan elnök megtorlással fenyegetőző pénteki nyilatkozatát okolják azért, hogy a túszok még egy napot kénytelenek voltak Bejrutban tölteni. A külügyminisztérium késő este kiadott szombati nyilatkozata, amely általánosságokban állást foglal „Libanon népe szenvedéseinek megszüntetése” mellett, az amerikai kommentárok szerint egyértelmű azzal, hogy Washington hajlandó volt megadni a síita Amal vezetője, Nabih Berri által követelt garanciát arra: nem fog megtorlást alkalmazni, s a különböző helyszíni jelentések aláhúzzák, hogy Washington és Tel-Aviv között „egyetértés” van az Izraelben jogellenesen fogva tartott libanoni síiták szabadon bocsátásának haladéktalan felújításában.

George Bush amerikai alelnök, aki Párizsból Frankfurtba repül a kiszabadult túszok elé, azt mondotta, hogy Háfez Asszad szíriai elnök „segítőkész” volt a túszügy megoldásában, de szerepéről csak később lehet nyilatkozni.

A The Washington Post című amerikai lap a hét végén azt az értesülését közölte, hogy a Szovjetunió és az Egyesült Államok között elvi megállapodás jött létre egy esetleges csúcstalálkozó helyéről és időpontjáról.

Ezek szerint Mihail Gorbacsov és Ronald Reagan találkozójára Genfben kerülhet sor ez év novemberének második felében. Az amerikai külügyminisztérium az értesülést nem erősítette meg, de nem is cáfolta; csupán annyit közölt, hogy a témáról tárgyalások folytak a két fél képviselői között. Hivatalos források azt is hozzáfűzték a jelentéshez, hogy a találkozó létrejötte természetesen számos körülménytől függ, mindenekelőtt a genfi leszerelési tárgyalások alakulásától, valamint attól, sikerül-e megállapodásra jutni egy esetleges csúcstalálkozó témaköreiben.

Kiutasították Kubából André Birukoffot, az AFP francia hírügynökség tudósítóját. Az újságíró olyan cikket írt, amely sértette Kuba nemzeti méltóságát - mutattak rá Havannában.

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_humor_5.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_reklam_3.jpg

Kékfény:
A Jánosmajor-Nagydorog közötti útszakaszon közvetlenül Jánosmajor után közlekedési baleset történt. A Molnár Miklós vezette ÁFOR-tartálykocsi előzés közben a padkára futott és az árokba borult. A tartálykocsi vezetője könnyebb sérülést szenvedett. A rendőrségi vizsgálat folyamatban van.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_baleset.jpgEzerkétszáz liter gázolaj volt a tartályban

A 6-os főúton Kakasd mellett defekt miatt kialakult súrlódási hő következtében kigyulladt az ÉPFU I. üzemegységének YO 12-37 forgalmi rendszámú kocsijának gumiköpenye. A tüzet a szekszárdi állami tűzoltók oltották el. A becsült kár 5 000 Ft.

Pilisvörösvár külterületén egy tehergépkocsi, amelyet Húsvét Sándor 39 éves gépkocsivezető, budapesti lakos vezetett, eddig ismeretlen okból áttért az úttest bal oldalára, és ott összeütközött a vele szemben haladó személygépkocsival, amelynek Manhercz György 59 éves kőfaragó kisiparos, pilisvörösvári lakos volt a vezetője. Ennek a személyautónak nekiütközött a mögötte haladó személygépkocsi is. A baleset következtében Manhercz és egyik utasa, Likó Ádám 34 éves rokkantnyugdíjas, pilisvörösvári lakos a helyszínen meghalt. Egy utas életveszélyes, további egy utas pedig könnyű sérülést szenvedett. Húsvét Sándort őrizetbe vették, a baleset körülményeinek tisztázására a rendőrség folytatja a vizsgálatot.

Közlemények:
Az Országos Méhészeti Szövetkezeti Közös Vállalat (Hungaronektár) tájékoztatja a vásárlókat, hogy a felvásárlási és feldolgozási költségek növekedése miatt június 25-től egyes belföldön forgalomba hozott mézféleségek árát átlagosan 10 százalékkal felemeli. Az árváltozás nem érinti az Ambrózia mézcsaládot, a Propur-, valamint a pempős mézet.

A Merkúr tájékoztatása szerint felgyorsult a Trabant személygépkocsik szállítási üteme, és emiatt lerövidült a várakozási idő. Június 26-tól a Trabant 601 Limousin Speciál típusú személygépkocsit a vállalat budapesti és debreceni kereskedelmi üzemegységében a rendelkezésre álló készlet erejéig rövid időn belül meg lehet vásárolni. A személyautó vételárát - 80 ezer forintot - a helyszínen kell kifizetni. A jelentkezők számától függően a gépkocsit a vásárlók még aznap, vagy a jelentkezést követő napokban átvehetik.

A Posta Rádió és Televízió Műszaki Igazgatósága közli, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem Schönherz Zoltán Kollégiumának tetején megkezdte az üzemszerű sugárzást egy új tv-átjátszóállomás, két, egyenként 80 watt teljesítményű adó. Az 1-es program a 33. csatornán, a 2-es a 39. csatornán vehető.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_allasajanlat_3.jpg

Divat: A Lady sikerei
A Lady nagyon vonzó és sokan keresik. Vonzó, mert elegáns, mindig a legutolsó divatot követi, s gyönyörű színekben jelenik meg. Mindezek ellenére nem is drága. Szépsége, híre külföldre is eljutott. Legnagyobb sikereit a Szovjetunióban aratja, de rendszeresen megjelenik Franciaországban, Olaszországban, Svédországban, Líbiában, Kuvaitban, Jordániában, sőt az Egyesült Államokban is. Előszeretettel viseltetik a hazai alapanyagok iránt. Az idén a finom, pasztell, ködös színeket kedveli: a halványsárga, a halványrózsaszín, türkiz, fehér és a halványzöld - a divatos színárnyalatai. Már felkészült 1986-ra is. Jövőre az idei pasztellszínek erősebb változataiban jelenik meg. Vagyis a ciklámen, élénkzöld és kék, erős sárga színeket kedveli majd. Stílusa kissé merész, de azért mindig elegáns. Szépségéről, divatosságáról hét tervező iparművész gondoskodik. A Lady a Budapesti Finomkötöttárugyár termékeinek márkaneve.idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_divat_5.jpg

Borsóbetakarítás Nagygomboson:
A Gödöllői Agrártudományi Egyetem nagygombosi tangazdaságában az időjárás okozta késés miatt három héttel később indulnak el a gépek a borsóföldeken. A 361 hektárnyi területről július közepére szeretnék betakarítani a termést. A tavalyi eredményekhez képest az idén valamivel jobb átlagra - hektáronként 42 mázsára - számítanak a mezőgazdászok. A borsó nagy részét, közel száz vagont a Hatvani Konzervgyár, a további hatvan vagont a nagyrédei hűtőház dolgozza fel.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_lorinci_hatar.jpgZsíros András és munkatársai vágják a borsót a lőrinci határban

Borsószezon a Hatvani Konzervgyárban:
A Hatvani Konzervgyárban megkezdődött a borsó feldolgozása. A 25 napig tartó szezon alatt csaknem 700 vagonnyit konzerválnak. Pest, Nógrád, Heves megye mezőgazdasági nagyüzemeiből, hozzávetőlegesen, 1400 hektárnyi területről érkezik a borsó a gyárba. A feldolgozás ideje alatt három műszakban, a hétvégeken is - fogadják az előfeldolgozó telepekről érkező szállítmányokat.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_hatvani_konzervgyar.jpgVörös Józsefné az előfőző berendezés kezelője

Sajt - exportra is Zalaegerszegről:
Évente mintegy 3600 tonna Pannónia elnevezésű keménysajtot gyártanak korszerű svájci gépekkel a zalaegerszegi Sajt- és Vajgyárban. A termelés egyharmadát tőkés piacokon, a többit pedig belföldön értékesítik.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_zalaegerszegi_sajtgyar.jpgKorszerű gépek segítik a termelést

Plüssparádé:
Évek óta nagy a kereslet hazánkban a Lakástextil Vállalat plüss-szövetei iránt, szebbnél szebb színeket és mintákat produkáltak tervezőik és a szövőgép mellett álló asszonyok. Nagyarányú fejlesztő munkát végeztek az elmúlt évtized közepe óta azért, hogy a mai magas szintre jussanak.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_lakastextil_vallalat.jpgA korszerű gépsor

Gyermekruhák exportra is:
Kisújszálláson ezren dolgoznak a Kunszöv Egyesülés textilfeldolgozójában, ahol főként gyermekruhát készítenek. Termékük nemcsak a belföldi piacon, hanem külföldön is kelendő. Százezres tételben szállítanak gyermekkonfekciót a KGST-államokba, és számottevő a közel-keleti országok megrendelése is.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_kunszov_egyesules.jpgA varroda sok asszonynak ad munkát

Polietiléngyár épül Leninvárosban:
Hatmilliárd forintos költséggel épül az évi 140 ezer tonna kapacitású lineáris polietiléngyár a Tiszai Vegyi Kombinátban. A Közmű- és Mélyépítő Vállalat, valamint a 31. számú Állami Építőipari Vállalat hétvégi és hétközi túlórázásokkal igyekszik pótolni a téli elmaradását. A következő hónapokban japán szakemberek irányításával megkezdődik a technológiai szerelés, 1986 végére pedig a gyár megkezdi az új műanyag gyártását.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_leninvarosi_polietilen_gyar.jpgAz építkezés területe

Új szálló nyílt meg Keszthelyen:
Keszthelyen felavatták a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Vállalat teljesen felújított moteljét, a Phoenix Szállót. A 40 millió forintos költséggel végrehajtott rekonstrukció során kőépületté alakították át a több mint negyedszázaddal ezelőtt gipszlapokból készült s már korszerűtlen épületet. Továbbra is 78 kétágyas, de már zuhanyozófülkével ellátott szoba van benne, amelyek közül 40-et elektromos hőkandallóval is felszereltek. A tervek szerint később valamennyi helyiségét gázzal fűtik majd, s így nemcsak a fő-, hanem az elő- és utószezonban, azaz áprilistól november közepéig nyitva tarthat. Az új szálló, amelyet a Balaton első vitorlásáról neveztek el Phoenixnek, mostantól fogadja első vendégeit.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_keszthelyi_phoenix_szallo.jpgA szálló kényelmes előcsarnoka

Szivattyúgyártás:
A Diósgyőri Gépgyár Szerencsen üzemelő gyáregységében készülnek a különféle típusú és teljesítményű szivattyúk.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_diosgyori_gepgyar.jpgA képen az összeszerelés látható, majd a gyáregység termékein gondos próbatermi járatásokat végeznek el a szakemberek

Motortekercselés:
A Borsodi Szénbányák egyetlen nem szenet termelő üzeme a KOSZGU, ahol többek között a termelőberendezések és a szállító járművek javításával foglalkoznak.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_borsodi_szenbanyak.jpgKoleszár Andrásné egy villanymotort tekercsel újra

Műszerek exportra:
A Jászberényi Műszeripari Szövetkezet termékeinek jelentős része talál piacot külföldön. A 260 millió forintos éves termelési értéknek megfelelő műszerek és különböző berendezések mintegy felét KGST-piacokon értékesítik, de nyugati országok is vásárolják.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_jaszberenyi_muszeripari_szovetkezet.jpgKábelvédő berendezés szovjet és bolgár exportra

Befejezés előtt a Ferihegy 2:
Rövidesen befejeződik a Ferihegyi repülőtér bővítésének második üteme. Ezzel tulajdonképpen egy új repülőtér, a Ferihegy 2. építése ér véget. Az utasforgalmi épület az osztrák ARGE-társulás fővállalkozásában és kivitelezésében, a repülőgépes előtér, a megközelítő úthálózat, a parkoló, a közműhálózat kiépítése pedig a Betonútépítő Vállalat fővállalkozásában - 18 kisebb-nagyobb hazai vállalat és szövetkezet munkájának összehangolásával - készül. Jelenleg már az épületen és a környezetén is a befejező munkákat végzik az építők.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_ferihegy_2.jpgSzerelik a berendezéseket az utasforgalmi épület fogadócsarnokában

Erőművi berendezések Kínának:
Az Április 4. Gépipari Művek Energetikai Gépgyártó Leányvállalata hőerőművi berendezéseket gyárt Kína részére. A mintegy 2 millió dollár értékű vízkezelő egységeket - vízszűrőket, ioncserélőket stb. - a datongi erőműbe építik be. A berendezések utolsó darabjait a szállítási kötelezettségüknek megfelelően még az első félévben kiszállítják a megrendelőknek.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_aprilis_4_gepipari_muvek.jpgKészülnek az utolsó ioncserélő blokkok

Gyógynövény belföldre:
A Herbária Vállalat nagyhalászi gyógynövény üzemében naponta 300-350 kilogramm borsmentát dolgoznak fel. Ezenkívül, közel hatvan féle gyógynövényt csomagolnak belföldre.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_nagyhalaszi_herbaria.jpgVálogatják a borsmentát

Exportra, Hevesről:
Folytatva az eddigi gyakorlatot, a MEZŐGÉP hevesi gyára is nagy részt vállal az E-299 típusú silóvágó adapter gyártásában. Ezt a feladatot a szolnoki vállalathoz tartozó gyárakkal kooperációban végzik, a kész adaptert pedig az NDK-beli Fortishit cégnek szállítják, közel 70 millió forint értékben. Ezért a jelentős összegért több mint ötezer darab alkatrészt kell szállítaniuk. nemcsak kiváló minőségben, de a határidők nagyon pontos betartásával is. Hasonlóképpen kiemelt feladatként kezelik a gyár vezető szakemberei az éves viszonylatban 8 millió forint értékben gyártásra kerülő. rendkezelő gépekhez alkalmazott függesztő keretek készítését, a francia Kuhn cég megrendelésére. A kiváló minőség és a határidők napra történő betartása e termékkel kapcsolatban is természetes.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_hevesi_mezogep.jpgA forgácsolóban

A Magyar Televízió műsorán: Ámor rabjai, angol filmsorozat.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_amor_rabjai.jpgA főszereplő édesanya a három gyermekével

Hová menjünk? Moziba!idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_mozi_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_mozi_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_mozi_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_mozi_4.jpg

Színházi bemutató: a Szabadkai Népszínház A varázsló című előadása, melyet szegedi vendégjátéka alkalmával láthattunk a nyári szabadtéri játékokon.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_a_varazslo.jpgAz előadás egyik jelenete

Magyar könnyűzene:
A 27. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Varga Miklós-Varga Mihály: Európa (Varga Miklós), 2. Illés-Bródy: Jelbeszéd (Koncz Zsuzsa), 3. Dés-Bereményi: Hiába szép (Udvaros Dorottya).

Az előadók között: 1. Galla-Gay-Laár: Brékó, brékó (GM ’49), 2. Edda: A kör közepén állok (Edda), 3. Presser-Sztevanovity D.: Éjszakai vonatozás (Locomotiv GT).

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_udvaros_dorottya.jpgRitkaság, egy színésznő a könnyűzenei slágerlistán

Nem vagyok én apáca...
Ismét megkezdte színes nyári zenés kulturális programját a hatvani szabadtéri színpad. Az elkövetkező hónapokban gazdag választék várja nemcsak a fiatalokat, hanem az idősebb korosztályt is.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_zalatnay_sarolta.jpgFelvételünk a legutóbbi esten készült, amelynek sztárja Zalatnay Sarolta volt

Magánügy
Elkészült a Neoton új nagylemeze Magánügyek címmel. Ez alkalommal külföldi vendégszerző is található a Neoton törzsgárdája mellett. Bob Heatliet jól ismerik azok, akik figyelemmel kísérik a nemzetközi popéletet. Shakin' Stevens nagylemezén öt kompozíciója is szerepel. A Magánügyeken csak kettő - az Ádám és Éva, valamint az Éjszakai láz. Nagy gonddal készítette az együttes új lemezét, mivel nem kisebb volt a tét, mint megőrizni az elmúlt évek sikereit. Ha gyenge lemezt készít valaki, nem figyelnek oda, ha pedig nagyon jót, akkor a következőnél még jobbat szeretne a közönség. Mindenesetre három igazi Neoton-sláger már biztos lesz rajta. A Nyár van, az SOS és a Glória. A nagylemezt egy „kis korong” előzi meg július elején, amelyen egy közismert üstökösről, a Halley-ről énekelnek. A Neotonnak hamarosan indul országos turnéja is, amely augusztus 19-ig tart. Közben néhány napig még az NSZK-ban is vendégszerepeinek, majd folytatják nagylemezük élő bemutatóját. A koncertek meglepetése, hogy nem lesz meglepetés. Mentesül műsoruk minden füstfelhőtől és petárdadurrogástól, egyszerűen és jól akarnak játszani, azokat a kellemes melódiákat, amelyek gyarapíthatják az amúgy is népes Neoton-rajongótábort.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_neoton_maganugyek.jpg

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat Phil Collins Sussudio-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét a Duran Duran A View To A Kill című számai vezetik.

A héten jelent meg az Egyesült Államokban Prince hatodik albuma, a Purple Rain.

Az album később tizenháromszor kapta meg a platina minősítést az Amerikai Egyesült Államokban, és Ausztráliában az albumlisták első helyére került, a brit albumlistán a 7. helyig jutott.

Az összesen kilenc dalt felvonultató album félelmetes, ugyanakkor ellentmondásokkal teli sikertörténetet írt. A popzene egyik legjobb albumának tartják, sőt a Time magazin szerint minden idők 15. legjobb zenei albuma. A Purple Rainből koncertfilm is készült.

Önálló koncertfilmként is hatalmas siker volt, a dalokért Prince Oscar-díjat nyert, de persze nem volt mindenki egyformán elragadtatva. Az albumon szereplő Darling Nikki szövegének nagy szerepe volt az USA-ban a Parental Advisory: Explicit Lyrics (Szülői figyelmeztetés: trágár szövegek) matricák kötelező bevezetésében. Miután Al Gore szenátor felesége belehallgatott a 12 éves lányának vásárolt albumba, kezdeményezte a zeneipari szigorítást.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_prince_purple_rain.jpg

Noha labdarúgásban holtidény van, mégsincs esemény híján a legnépszerűbb sportág. Szombaton megkezdődött az Intertotó küzdelemsorozata, a magyar csapatok felemásan rajtoltak: a ZTE győzött, az MTK-VM döntetlent játszott, az Ú. Dózsa kikapott.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_intertoto_zte_aarhaus.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_intertoto_zte_aarhaus_torok_jozsef.jpgTörök szabadrúgása a kapufát találta el

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_intertoto_zte_aarhaus_czigany_csaba.jpgCzigány szorongatott helyzetben fejel

A csoport másik találkozóján Górnik Zabrze-Young Boys 3:0 (0:0).

10. csoport: A DPA hírügynökség jelentése szerint az Újpesti Dózsa, vereséggel rajtolt a kupában Oslóban. Valerengen-Ú. Dózsa 2:0 (0:0).

A csoport másik találkozóján Hammarby-Eisenstadt 4:0 (2:0).

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_intertoto_kristiansand_mtk_vm.jpg

A csoport másik találkozóján Burgasz-Aarau 4:1 (3:0).

Vasárnap befejeződtek a területi bajnokság osztályozói, és eldőlt, hogy ősztől a Komló, a Ganz-MÁVAG és a Szabó Lajos SE játszik a másodosztályban.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_teruleti_bajnoksagok_osztalyozo_sabaria_komlo.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_teruleti_bajnoksagok_osztalyozo_sabaria_komlo_futbalett.jpgFutbalett labda nélkül, a test-test elleni harc azonban jól látható. A sötét mezesek Vidos, Molnár és Holdosi

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_teruleti_bajnoksagok_osztalyozo_sabaria_komlo_orom.jpgCsapzott, de végtelenül boldog fehérmezes komlói labdarúgók. Vigh, Vukmann, Incze és a kép jobb oldalán Tigyi útban a szurkolók felé

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_teruleti_bajnoksagok_osztalyozo_sabaria_komlo_vidos.jpgVidos (balról) kemény őrzőt kapott Incze személyében. A beállós Vukmannal együtt a légtérben is kemény kettőst alkotott 

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_teruleti_bajnoksagok_osztalyozo_honved_szabo_lajos_se_oroszlany.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_teruleti_bajnoksagok_osztalyozo_honved_szabo_lajos_se_oroszlany_zsido.jpgAmikor úgy látszott, minden elveszett. Zsidó tizenegyesből 2:0-ás vezetéshez juttatta az Oroszlányi Bányászt

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_teruleti_bajnoksagok_osztalyozo_honved_szabo_lajos_se_oroszlany_hidvegi.jpgA kupac alján a mezőtúri gólszerző, a csereként beállt Hídvégi fekszik. Ő volt az, aki végül is belőtte a feljebbjutást jelentő találatot

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_teruleti_bajnoksagok_osztalyozo_ganz_mavag_delep_sc_1.jpgidokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_teruleti_bajnoksagok_osztalyozo_ganz_mavag_delep_sc_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_teruleti_bajnoksagok_osztalyozo_ganz_mavag_delep_sc_oroszki_peter.jpgGól! A mérkőzésen mesterhármast elért Ganz-MÁVAG csatár, Oroszki (11-es) lábát már elhagyta a labda, semmi sem menti meg a DÉLÉP kapuját a góltól. Ezzel a találattal vezettek 2:1-re a gépgyáriak

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_teruleti_bajnoksagok_osztalyozo_ganz_mavag_delep_sc_lelato.jpgNégy rendkívüli néző a mérkőzés szurkolói között. Lukács László, a Népszabadság rovatvezetője, Szepesi György, az MLSZ elnöke, Mészöly Kálmán, a török szövetségi kapitány és Rozner Győző, a Ganz-MÁVAG egykori elnöke

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_teruleti_bajnoksagok_osztalyozok.jpg

Buenos Airesben nagy érdeklődés mellett került sor az Argentína-Peru labdarúgó világbajnoki selejtezőre. A találkozón a félidőben ugyan még a vendégek vezettek 2:1-re. de az argentinok tíz perccel a befejezés előtt egyenlítettek. A 2:2-es végeredmény azt jelenti, hogy az 1978. évi világbajnok is ott lesz a jövő évi VB huszonnégyes mezőnyében. Argentína a hatodik csapat, amely már nyugodtan várhatja a világbajnokságot. Mexikó a rendező, Olaszország a címvédő jogán indul, s túljutott a selejtezőkön Magyarország, Brazília, Uruguay és most Argentína.
Argentína-Peru 2:2 (1:2). G.: Pasculli (12. p.), Gareca (80. p.), ill. Velasquez 24. p., Barbadillo (39. p.).

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_argentina_peru.jpgAz egyik vendégtámadás, szorult helyzetben a hazai védelem

És akkor lássuk a lényeget, a Felsőházban végzett csapatok mérlegét!

1. Bp. Honvéd
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_1_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_1_bp_honved_csapatkep.jpg1984/85 bajnokcsapata, a Bp. Honvéd. Felső sor, balról: Menyhárt, Détári, Dan, Sallai, Bodonyi, Gyimesi, Kovács K., Sikesdi, Andrusch, középső sor: Tóth K. gyúró, dr. Mecseki orvos, Dajka, Kerepeczki, Komora Imre vezető edző, Kuti, Cseh, Dobesch edző, Vági edző, alsó sor: Tóth, Garaba, Nagy A., Dózsa, Varga

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_1_bp_honved_kovacs_kalman.jpgKovács Kálmán valósággal berobbant a bajnokcsapatba. A 24. fordulóban a bajnokság szempontjából az egyik döntő találkozón, mikor a kispestiek Székesfehérváron is győzni tudtak, Burcsa próbálja megállítani őt

2. Rába ETO
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_2_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_2_raba_eto_csapatkep.jpgAz ezüstérmes győriek. Felső sor: Mile, Szíjártó, Rezi, Hlagyvik, Vági, Weimper, Magyar. Középső sor: Eller, Turbék, Győrfi László pályaedző, Verebes József vezetőedző, Szániel János elnök, dr. Tóth Lajos szakosztályvezető, Horváth Béla technikai vezető, Kurucz, Mészáros. Alsó sor: Csonka, Preszeller, Szentes, Szabó O., Hannich, Hajszán, Póczik

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_2_raba_eto_hannich_kurucz.jpgAz egyik vereségük a győrieknek, ami a bajoki aranyukba került a győrieknek, a 26. fordulóban az Üllői úton szenvedtek meglepetés vereséget. Hannich rúgja el a labdát Szántó elől, a háttérben Kurucz

3. Videoton
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_3_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_3_videoton_csapatkep.jpgAz UEFA kupa-döntős és bajnoki dobogós Videoton csapata. Felső sor balról: Csuhay, Disztl L., Koszta, Disztl P., Szabó, Novath. Középső sor: Borsányi, Fuisz, Vaszil, Kovács Ferenc mesteredző, Vadász, Végh, Faddi. Alsó sor: Májer, Palkovics, Burcsa, Csongrádi, Horváth, Wittmann, Gyenti

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_3_videoton_csuhay_vaszil.jpgKétségkívül az egyik legnagyobb fegyvertény a Paris SG elleni idegenbeli győzelem volt. Szusics vész el Csuhay és Vaszil között

4. ZTE
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_4_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_4_zte_csapatkep.jpgAz NB I. 4.helyezettje, a történetének legjobb eredményét elérő zalaegerszegiek. Felső sor: Gass, Török, Péter, Nagy, Csepregi, Kovács József. Középső sor: Gellei Imre vezetőedző, dr. Tóth Sándor csapatorvos, Balázs, Varga, Soós, Pecsics, Molnár, Huszár, Szabó Rezső pályaedző, Mayer István intéző. Alsó sor: Hajmási Ferenc erőnléti edző, Rózsa, Kovács Sándor, Takács, Galántai, Sipos, Páli, Fehér Imre gyúró

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_4_zte_kovacs_sandor.jpgTavasszal Pécsen is győzni tudott a ZeteKovács S. négy pécsi játékos között megszerzi a győzelmet jelentő gólt

5. Vasas
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_5_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_5_vasas_pecha_laszlo.jpgAz angyalföldiek az egész bajnokságban veszélyesek voltak ellenfeleikre odahaza. A 17. fordulóban a bajnokaspiráns győrieket is egy ötössel küldték haza. Pecha László Hajszán elöl szerzi meg a labdát

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_5_vasas_kakas_laszlo.jpgA 23. fordulóban az FTC-től elszenvedett vereséggel senki nem kalkulált előre. A mérkőzésen remeklő Kakas Jancsika fejéről szedi le a labdát

6. Békéscsaba
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_6_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_6_bekescsaba_baji_tamas.jpgA fiatal Baji kapus kitűnően mutatkozott be a hazai közönség előtt. Nem rajta múlott, hogy a Vasas a 10. fordulóban 1:0-ra győzött Békéscsabán. Kiss László fejesét fogja. A háttérben balról: Fabulya, Takács, Nyúl

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_6_bekescsaba_pasztor_jozsef.jpgA 25. fordulóban a csabaiak jól játszottak Szombathelyen és egy gólgazdag találkozón (3:3) vitték haza az egyik pontot. Ha kellett, még a játékmester Pásztor is védekezett, Görögöt próbálja megállítani

7. Csepel
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_7_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_7_csepel_gelei_elekes_kincses_b.jpgA csepeliek nem csak otthon nyújtottak megbízható teljesítményt, idegenben is gyűjtögették a pontokat, az első tavaszi fordulóban Pécsről is elhozták az egyik pontot (0:0). Elekes és Kincses Béla biztosítják a Réfi elé kivetődő Geleit

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_7_csepel_krasnyanszky.jpgA vasgyáriak a 18. fordulóban az újpestieket is megtréfálták hazai pályán. Krasnyánszky vív fejpárbajt Steidllel

8. DMVSC
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_8_dmvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_8_dmvsc_csapatkep.jpgA 8. helyen végzett DMVSC labdarúgócsapata. Felső sor (balról): Sípos Tibor technikai vezető, Paróczai, Szűcs, Supka. Kiss, dr. Kiss Sándor orvos. Mörtel, Szigeti, Mező, Murai, Gilányi József szakosztálytitkár. Középen: Vincze Ferenc gyúró, Bücs, Benyó, Szabó, dr. Puskás Lajos vezető edző, Szabó Béla pályaedző, Deákvári, Somogyi, Fodor, Nagy Ernő szertáros Ülnek: Dúró, Mohácsi, Tóth, Cseke, Magyar Balázs, Selyem, Kovács, Sándor, Magyar Zsolt

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_merlegen_a_felsohaz_8_dmvsc_mortel_bela.jpgA debreceniek ősszel még a bajnokot is legyőztékA győzelmet jelentő találat, szerzője Mörtel Béla (jobbra), aki úgy tűnik, megtalálta „góllövő cipőjét”

Az Alsóházban végzett csapatok mérlegével folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6718277471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RTB 2024.07.22. 23:04:34

mennyire büszke voltam, hogy a tévétalálkozó záróműsorában áltisis biodiszletként részt vehettem.
Gyuricza László volt az emberarcú komcsi párttitkár, a véreskezú PApp János után

maribor_ 2024.07.23. 05:44:34

@RTB: Best comment ever! :)
süti beállítások módosítása