Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 24. forduló

2023.07.05. 20:27 maribor_

1985. május 4-5., a hónap első hétvégéje

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_headlines.jpgA dolgozók menete a budapesti Ajtósi Dürer soron vonul, nem sokkal a Felvonulási térre kanyarodás előtt

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

április 29.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa és Minisztertanácsa Dél-Vietnam felszabadulásának 10. évfordulója alkalmából táviratban köszöntötte a Vietnami Kommunista Párt Központi Bizottságát, a Vietnami Szocialista Köztársaság Államtanácsát és Minisztertanácsát.

Táviratban köszöntötte az évforduló alkalmából partner szervezetét a Hazafias Népfront Országos Titkársága és a Magyar Szolidaritási Bizottság is.

Vietnam felszabadulásának tizedik évfordulója alkalmából fotódokumentációs kiállítás nyílt meg Kőbányán, a Pataky István Művelődési Központban. A kiállítás megnyitóján részt vett és felszólalt Nguyen Lung, a Vietnami Szocialista Köztársaság budapesti nagykövete, jelen volt a Budapesten akkreditált diplomáciai képviseletek több vezetője is. A bemutatót Sebestyén Nándorné, az Országos Béketanács elnöke nyitotta meg.

Szép ünnepet ült mátyásföldi telepén az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár több mint tízezer dolgozója. Gábor András ipari miniszterhelyettestől és Herczeg Károlytól, a vasasszakszervezet főtitkárától - 1984-es eredményes munkájukért - átvették az Ipari Minisztérium, illetve a Vas-, Fém- és Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezete elnöksége által adományozott Kiváló Vállalat címet.

Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete ugyancsak magas kitüntetést adott át a nagyüzem kollektívájának. A nemzetközi szocialista munkaversenyben ugyanis az Ikarus nyerte el azt a Lenin arcmásával díszített Vörös Zászlót, amelyet a szovjet Szakszervezetek Központi Tanácsa alapított a fasizmus felett aratott győzelem 40. évfordulója alkalmából. Az ünnepségen megjelent Bukta László, a SZOT titkára, valamint Konsztantyin Kocsetov vezérezredes, az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport parancsnoka is.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_ikarus_unnepseg.jpgAz ünnepség az Ikarusban

A Szovjetunió és Nicaragua a közép-amerikai válság egyetlen ésszerű megoldásának a békés, tárgyalásos rendezést tartja. Moszkva ismét megerősítette szolidaritását az Egyesült Államok fenyegette Managuával, teljes támogatásáról biztosítja a nicaraguai békekezdeményezéseket.

Így összegezhető az a megbeszélés, amelyet Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára Moszkvában folytatott Daniel Ortega nicaraguai államfővel, aki munkalátogatásra érkezett a szovjet fővárosba. A találkozón szovjet részről jelen volt Gejdar Alijev első miniszterelnök-helyettes és Andrej Gromiko külügyminiszter, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, Borisz Ponomarjov, a KB titkára, a PB póttagja, Nyikolaj Bajbakov, az állami tervbizottság elnöke, nicaraguai részről pedig Henry Ruiz külföldi együttműködési és Miguel d’Escoto külügyminiszter. A barátság, a teljes egyetértés légkörében lezajlott találkozón a kétoldalú kapcsolatokról és a közép-amerikai helyzetről volt szó.

Elégedetten nyugtázták, hogy erősödik a két ország együttműködése, és kinyilvánították, hogy a jövőben is a baráti viszony fejlesztésére törekednek az egyenlőség, a kölcsönös tisztelet és az egymás belügyeibe való be nem avatkozás elvei alapján. Ortega nagyra értékelte a következetes, elvi szovjet politikát, köszönetét fejezte ki az országának nyújtott támogatásért. Az államfő tájékoztatót adott arról a küzdelemről, amelyet Nicaragua folytat szabadságáért, önálló fejlődési jogáért, az amerikai kormányzat ellenséges akcióival, feszültségszító, az ország belügyeibe beavatkozó politikájával szemben.

A nap folyamán megállapodást írtak alá gazdasági, kereskedelmi, műszaki-tudományos kormányközi bizottság létrehozásáról, amely mindkét fél szerint a kölcsönösen előnyös együttműködés jobb egyeztetését, kiterjesztését teszi lehetővé, egyben erősíti a két ország barátságát. Szovjet technikai segítséggel Nicaraguáiban több fontos gazdasági létesítményt építenek, így könnyűipari vállalatokat, szállítási és hírközlési objektumokat, oktatási központokat.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_daniel_ortega_mihail_gorbacsov.jpgDaniel Ortega vendéglátójával, Mihail Gorbacsovval

Délelőtt Tyr dél-libanoni kikötőváros és környéke több hírügynökség jelentése szerint ismét libanoni fennhatóság alá került, miután az 1982 júniusában bevonult izraeli megszálló erők teljes fegyverzetükkel elhagyták állásaikat.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_tyr_del_libanon.jpgA libanoni hadsereg egységei bevonulnak Tyrbe: a hároméves megszállás után az izraeli katonák elhagyták a kikötővárost

Héttagú személyzettel a floridai űrrepülőtérről egyhetes útra indították a Challenger amerikai űrrepülőgépet. A gép rakodóterében ezúttal a Spacelab űrlaboratóriumot helyezték el, s a személyzet öt tagja az út során elsősorban tudományos kutatásokat végez. Ezek egy része azonban szorosan kapcsolódik az Egyesült Államok űrfegyverkezési programjához: egy kristálynövesztési kísérlet célja például az, hogy szupertiszta kristályokat állítsanak elő a rendszer célfelkutató eszközeihez.

Az űrlaboratóriumban állatkísérleteket is folytatnak annak további vizsgálatára, hogyan alkalmazkodik a szervezet az űrutazás körülményeihez. Ebből a célból két majom és 24 patkány is űrutazásra indul az emberekkel együtt.

április 30.

Május elseje, a nemzetközi munkásmozgalom nagy ünnepe tiszteletére a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, katonai tiszteletadással felvonták az állami zászlót. Ugyancsak katonai tiszteletadás közepette vonták fel a magyar nemzeti lobogót és a munkásmozgalom vörös zászlaját a Gellért-hegyi Felszabadulási Emlékműnél.

Május elseje előestéjén Nagy Sándor, a SZOT titkára rádió- és tévébeszédet mondott, s a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága, az Elnöki Tanács és a kormány, valamint a Szakszervezetek Országos Tanácsa nevében köszöntötte hazánk minden állampolgárát. Beszédében egyebek között méltatta negyven éve szabad hazánk népének munkáját, sikereit.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára délelőtt Angyalföldre látogatott, hogy - miként sok éve már - a munkásszolidaritás nagy ünnepe előtt személyesen is üdvözölje az ipari negyed dolgozóit, s tájékozódjon a városrész életéről, fejlődéséről, az emberek hangulatáról.

A vendéget a pártbizottság székházában Grósz Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára, Deák Gábor, a XIII. kerületi pártbizottság első titkára és Bornemissza Sándor, a városrész tanácselnöke köszöntötte. Ezután a kerületi pártbizottság első titkára adott tájékoztatást az időszerű gazdasági és politikai munkáról.

A tájékoztatót megköszönve Kádár János a pártkongresszus határozatainak valóra váltásában sikereket, mindennapos feladataik elvégzéséhez erőt, egészséget kívánt a jelenlevőknek, az angyalföldieknek.

Kedves invitálásnak tett eleget ezután a párt főtitkára: a Thälmann Utcai II. Számú Általános Iskola Várkonyi György úttörőcsapatának meghívólevelét még a párt XIII. kongresszusán kapta kézhez, amikor az úttörők köszöntötték a küldötteket. Hamar teljesült tehát a kérés, ahogyan a fogadtatás meleg percei mutatták, a pajtások őszinte örömére. A gyermeki kíváncsiság és szeretet megannyi megnyilvánulása vette körül a vendéget, bármerre járt az iskolában.

A vendéget Szabó Jánosné igazgató, Kriszt Ferencné párttitkár kalauzolta: Groszmann Ágnes nyolcadikos csapattitkár szavaiból éppúgy, mint az iskolatörténeti kiállítás dokumentumaiból szemléletes kép bontakozott ki az intézmény múltjáról-jelenéről. Ezen a helyen évekig barakkokban folyt a tanítás, míg 1958-ban a környező lakónegyed elkészültével átadták, később 24 tantermessé bővítették az iskolát.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_kadar_janos.jpgKádár János a II. Számú Általános Iskolában

Kádár János a gyerekekhez szólva felidézte: neki és küldött-társainak is jólesett a pártkongresszus nehéz munkája közepette a pajtások kedves üdvözlete. Most, hogy sikerült eleget tenni a meghívásnak - mondotta -, meggyőződhetett róla: eredményes munkát végez az iskola, és elismerést érdemel az úttörőcsapat sokszínű élete is. Gratulált a sikerekhez, és kérte a pedagógusokat: változatlanul ugyanilyen odaadással végezzék nagyon fontos feladatukat, a fiatalok nevelését, a diákoknak pedig jó tanulmányi eredményeket, egészséget kívánt, majd emlékfát ültetett el az iskola udvarában.

Ezután a főváros felszabadulásának negyvenedik évfordulóján megnyílt angyalföldi helytörténeti gyűjteményt tekintette meg a párt főtitkára.

Kádár János programja az Autóvillamossági Felszerelések Gyárában folytatódott. Itt Visi Dezső igazgató, valamint Molnár Péter, a pártvezetőség, Perényi János, a szakszervezeti bizottság és Fehérvári Gyula, a KISZ-bizottság titkára fogadta az MSZMP főtitkárát. Az 1600 dolgozót foglalkoztató vállalat termékeit, indítómotorokat, egyen- és váltóáramú generátorokat, többségükben külföldön - főként az NDK-ban - építik be autóbuszokba, teherautókba.

A szerelde volt a színhelye a gyáriak május elsejét köszöntő munkásgyűlésének. Simon Lóránt szakszervezeti bizalmi felszólalásában beszámolt azokról az erőfeszítésekről, amelyeket az év eleji energiaellátási nehézségek közepette is tettek idei tervük időarányos teljesítése, a kongresszusi és felszabadulási munkaversenyben vállaltak valóra váltása érdekében. Mint mondotta, a negyedéves eredmények biztatóak, így remélhetően az év végén is jó lesz a mérleg.

Ezután Kádár János kért szót és beszéde után jó egészséget, további sikereket kívánt a gyár dolgozóinak.

A május1 elsejei ünnep előestéjén Moszkvában közzétették a Nemzetközi Lenin-békedíj legújabb kitüntetettjeinek névsorát.

A béke védelméért és megszilárdításáért kifejtett kimagasló tevékenységéért az 1983-1984. évi Lenin-békedíjat kaptak: Indira Gandhi asszony, India egykori miniszterelnöke (posztumusz), Nguyen Huu Tho, Vietnam államtanácsának első elnökhelyettese, a nemzetgyűlés elnöke, Josef Weber nyugatnémet politikai személyiség, Jean-Marie Legay professzor, francia közéleti személyiség, a Tudományos Dolgozók Világszövetségének elnöke, Luis Vidales kolumbiai író, költő és Eva Palmer svéd közéleti személyiség.

A kétoldalú kapcsolatokról és az időszerű nemzetközi kérdések sorában mindenekelőtt a közép-amerikai térség helyzetéről volt szó a jugoszláv-nicaraguai csúcsszintű tárgyalások kedd késő délután megtartott első fordulójában.

Veszelin Gyuranovics és Daniel Ortega, aki több kelet-európai szocialista országot érintő kőrútján, kedd délben érkezett Moszkvából hivatalos és baráti látogatásra Belgrádba, a véleménycsere során a kétoldalú kapcsolatok áttekintésekor a gazdasági együttműködés elmélyítésére helyezte a hangsúlyt. Ortega ismertette azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Nicaragua tesz forradalma vívmányainak megőrzésére.

Este a nicaraguai elnök tiszteletére adott díszvacsorán mondott pohárköszöntőjében a jugoszláv államelnökség elnöke kijelentette, hogy országa más el nem kötelezettekkel karöltve erőfeszítéseket tesz a közép-amerikai válság békés rendezésére, a valamennyi érdekelt fél részvételével folytatandó tárgyalások tető alá hozására. Ezek az elvek testet öltenek a Contadora-csoport által javasolt platformban - mutatott rá Gyuranovics, majd leszögezte: Jugoszlávia teljes támogatásáról, biztosítja a nicaraguai nép függetlenséghez, területi integritáshoz és szuverenitáshoz való törvényes jogát, azt az elidegeníthetetlen jogát, hogy maga válassza meg fejlődése útját.

Daniel Ortega válaszbeszédében kijelentette, hogy Jugoszlávia és Nicaragua közös nézeteket vall sok nemzetközi kérdésben, kiváltképp, ami az el nem kötelezettek mozgalmát és a békéért, a biztonságért és a nemzetközi együttműködésért folyó harcot illeti. Ortega a nicaraguai helyzetről szólva hangsúlyozta, hogy a Reagan-kormány durva katonai és gazdasági agresszióval fenyegeti a nicaraguai népet. A Reagan-kormány számára mit sem érnek az ENSZ alapokmánya, a nemzetközi jog, az el nem kötelezettek állásfoglalásai, a jogi, politikai és erkölcsi elvek, ha Nicaraguáról van szó - jelentette ki.

Az újra fellángoló dél-libanoni és bejrúti harcok befejezését szolgáló négypontos béketervet terjesztett a libanoni hadsereg vezérkara elé Valid Dzsumblatt, a libanoni Haladó Szocialista Párt és a drúz közösség vezetője, valamint Nabih Berri, az Amal nevű síita mozgalom vezetője.

A béketerv szerint a keresztény és muzulmán menekültek visszatérnének a Szidóntól keletre fekvő falvaikba és a part menti térségbe, a Szidón-Bejrút tengerparti utat pedig újra a libanoni hadsereg - főként drúz katonákból álló - 12. dandárja ellenőrizné. Az utat jelenleg a muzulmán milíciák tartják ellenőrzésük alatt. Bejrút városára tűzszünetben kell megegyezniük a harcoló feleiknek. Dzsezzin városába bevonulna a libanoni kormányhadsereg 1. dandárja, és a térséget elhagynák az Izrael támogatta milícia, a dél-libanoni hadsereg alakulatai.

A terv szükségességét igazolja, hogy éjjel ismét heves harcok dúltak Bejrútban a várost két részre osztó zöld vonal mentén. A rendőrség és egy szidóni kórház jelentése szerint öt ember meghalt, 18-an megsebesültek az egész éjjel tartó tűzharcban, amelyben a szemben álló felek nehézfegyvereket is bevetettek.

Heves harcok voltak a Szidóntól keletre fekvő Kfar Faluszban, ahol libanoni muzulmán és keresztény milíciák csaptak össze. A keresztény rádió jelentése ötven halottról és több tucat sebesültről számol be.

Franciaország ismét kísérleti atomrobbantást hajtott végre a csendes-óceáni Mururoa korallzátonyon.

május 1.

A felszabadulás óta eltelt időszak eredményeire, a szocialista alkotómunka vívmányaira alapozott bizakodással, a béke iránti vágyat kifejezve ünnepelték meg a dolgozók országszerte a 41. szabad május elsejét, a nemzetközi proletariátus, a munkásszolidaritás napját. Hazánk városai, települései zászlódíszben, föllobogózva várták a felvonulókat, akik már a kora reggeli órákban elindultak az ünnepségekre, a gyűlésekre. A demonstrációk után országszerte hangulatos majálisokon köszöntötték a munka ünnepét.

Budapesten az ünneplőbe öltözött, vörös és nemzetiszínű zászlókkal fellobogózott, májusfákkal díszített felvonulási téren piros nyakkendős úttörők gyülekeztek a reggeli óráktól kezdve. Tíz óra előtt néhány perccel pajtások százai futottak át a Dózsa György úton, hogy kedves szavakkal és a tavasz színpompás virágaival köszöntsék a tribünökön helyet foglaló közéleti személyiségeket: a párt és az állam vezetőit, a kormány tagjait, a társadalmi és a tömegszervezetek képviselőit, a munkásmozgalom veteránjait, a termelésben élenjáró munkáskollektívák küldötteit, az ünnepre hazánkba érkezett külföldi szakszervezeti delegációkat. Az úttörők egy csapata a központi tribünhöz vitte a virágokat.

A díszemelvényen ott volt Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára, Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Németh Károly, a párt főtitkárhelyettese, Aczél György, Gáspár Sándor, Grósz Károly, Havasi Ferenc, Hámori Csaba, Maróthy László, Óvári Miklós, Sarlós István, Szabó István, a Politikai Bizottság tagja, Gyenes András, a Központi Ellenőrző Bizottság elnöke, Berecz János, Horváth István, Pál Lénárd, Szűrös Mátyás, a Központi Bizottság titkára.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_budapest_disztribun.jpgA párt és a kormány vezetői a dísztribünön

Az úttörők köszöntője után, pontosan tíz órakor kürtszó harsant, s megkezdődött negyedmillió budapesti dolgozó május elsejei seregszemléje. A nyitó élőképet szinte pillanatok alatt alakították ki: hatszáz piros, fehér és zöld zászlót magasba tartó fiataltól övezve a tér közepén ünnepélyesen kúszott fél az árboc csúcsára a munkásmozgalom vörös lobogója, jelképezve, hogy hazánk köszönti a világ dolgozóinak nemzetközi ünnepét. A meg-megújuló, friss tavaszi szélben lengtek, csattogtak a zászlók, a tribünökről taps köszöntötte a szép látványt.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_budapest_zaszloerdo.jpgZászlóerdő

A nyitókép után jókora betűkből alkotott sor érkezett a dísztribün elé. Munkásőrök emelték vállukra a betűket, amelyekből a Kommunista Kiáltvány legendás befejező mondata kerekedett ki, az a jelmondat, amely másfél évszázada hirdeti a munkásosztály nemzetközi összefogását: Világ proletárjai, egyesüljetek! Ezután a munkásszolidaritás gondolatát jelképező tömb vált láthatóvá, amelyben több száz ifjú vitte földünk államainak zászlóit. A majális hangulatát idézték a népi táncosok: öt májusfa körül táncoltak végig a téren. A következő alakzat felszabadulásunk ünnepét, a szocialista Magyarország negyven esztendejét szimbolizálta. Veteránok, KISZ-esek és úttörők népes csoportja haladt együtt, szép jelképeként a nemzedékek harmonikus együttélésének, a generációk összefogásának. A béke gondolatát idézte a következő jelmondat: Éljen május 9-e, a fasizmus feletti győzelem napja! A hatalmas transzparens mögött félezer fiatal kék zászlóval a kezében vonult el az emelvények előtt, utánuk nemzetiszínű lobogókkal érkeztek társaik, magasra emelve a feliratot: Éljen az MSZMP! A fiatalok Marx, Engels és Lenin portrézászlóival, vörös lobogókkal felvonulva, a párt és a nép egységét tették szemléletessé.

A tömegdemonstráció újabb részének kezdetét a tér egész szélességét kitöltő transzparens bevonulása jelezte: Előre az 1985. évi népgazdasági terv sikeres megvalósításáért! - hirdette a felirat. És ezután már a dolgozók menete következett, azoké, akiknek mindennapi munkája a záloga a jelszóban kifejezett szándék valóra váltásának. A sokezernyi zászlóval, virágokkal, léggömbökkel, transzparensekkel vonulók élén a városrészek vezetői haladtak. Valamennyi fővárosi kerület felvonult a Dózsa György úton. Az első sorokban egymás mellett érkeztek a tribünök elé Angyalföld és Zugló, Kőbánya és Józsefváros, Pesterzsébet, Soroksár és Csepel, a Terézváros és a Belváros, valamint a XI. kerület dolgozói, lakói. Mögöttük a XII. kerületiek, az újpestiek, a XV. kerületiek, a ferencvárosiak, a kispestiek, a XVI. kerületiek, az óbudaiak, az I., a XVIII. kerületiek, az erzsébetvárosiak, a XX., a XVII. és a II. kerületiek haladtak.

A teret betöltötte a megafon hangja: egy férfi és egy női bemondó felváltva köszöntötte a városrészek felvonulóit, akkor, amikor a dísztribün elé értek. A kerületek bemutatták legjellemzőbb gazdasági, városfejlesztési eredményeiket, táblákkal, transzparensekkel, makettekkel adtak képet munkájukról, életükről, s kifejezték akaratukat, hogy a jövő nemzedéke ne ismerhesse meg a háború szörnyűségeit. Békés jelent, biztonságos jövőt az emberiségnek! - hirdette a felirat. De akik csak zászlócskákkal, léggömbökkel vagy apró májusfával a kezükben haladtak el az emelvények előtt, azok is fontos üzenetet hoztak: dolgozó népünk egységét, tenni akarását demonstrálták. A huszonkét felvonuló budapesti kerület csoportjait azoknak az üzemeknek, vállalatoknak, szövetkezeteknek, intézményeknek a képviselői vezették, amelyek az utóbbi időben a nehéz gazdasági körülmények között is elismerésre méltó eredményeket értek el.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_budapest_udvozlet.jpgÜdvözlet a dísztribün felé

A XIV. kerületiek között ott voltak a Telefongyár dolgozói is. Amikor a hangszóróban felhangzott, hogy e kollektíva a Kiváló Vállalat címmel együtt elnyerte a nemzetközi munkaverseny élenjáró vállalata kitüntetést is, a körülöttük vonulók tapssal köszöntötték őket. A VIII. kerületiek oszlopában haladtak a kétezer dolgozót foglalkoztató Helyközi Távbeszélő Igazgatóság munkatársai. Kollektívájuk a vezetékes hírközlés fejlesztésében, üzemeltetésében végzett tevékenysége elismeréseként nyerte el a Kiváló Vállalat címet. A X. kerületiek között vonultak a Kőbányai Gyógyszerárugyár dolgozói. A nagyüzem az idén ugyancsak a nemzetközi munkaverseny élenjáró vállalata lett. Termelése tavaly jelentősen bővült, nagyobbrészt a termelékenység fokozásával. A gyógyszerárugyár tevékenyen részt vesz a KGST-együttműködésben, tavaly tíz százalékkal növelte szocialista exportját.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_budapest_dolgozok.jpgA budapesti dolgozók felvonulása

Kedves látvány volt a XIII. kerületiek között felvonuló medicorosok menete. Kék egyensapkásukon fehér betűk hirdették a vállalat nevét. Ott voltak a felvonulók; között a közművek dolgozói is. A XI. kerületiek soraiban vonultak a Fővárosi Távfűtő Művek munkatársai; a vállalat az idén Kiváló címet kapott. A kereskedelem munkásai sem hiányoztak a Dózsa György útról. A XV. kerületiek oszlopában tűnt fel az Észak-pesti Áfész kollektíváját képviselő csoport.

Az idén hatodszor nyerték el a Kiváló címet. Budapesten száznál több boltjuk van, főként a peremkerületekben javították az ellátást. Az akkumulátorgyár dolgozóinak menetét feldíszített teherkocsi is kísérte, tetején - cégük reklámjaként - egy akkumulátor forgott, rajta a Kiváló Áruk Fórumának emblémája. Szépen dekorált teherautó színesítette a Ganz Mérőműszerek Gyárának menetét is. A felvonuló édesapákkal és édesanyákkal együtt jött gyerekek nagy örömére, mivel ők a kocsi platóján kényelmesen utaztak, vidáman lengették kis zászlóikat. Népes tábor képviselte a felvonuláson a Magyar Hajó- és Darugyár munkáskollektíváját is. A sorokban sok idősebb arcot lehetett látni; a nyugdíjasok együtt vonultak az aktív dolgozókkal.

Az ünneplő menet a főváros életének teljességét tükrözte: felvonultak a pedagógusok, az orvosok, a vasutasok, a tudományos kutatók, a katonák, a munkásőrök, a szolgáltatások dolgozói, kisiskolások és egyetemisták, közöttük a hazánkban tanuló külföldi diákok, és ott vonultak a művészek, a sajtó munkatársai.

A kerületek felvonulói után a Magyar Honvédelmi Szövetség tagjai következtek. Az MHSZ budapesti sportolói és aktivistái élőképekben elevenítették meg a sportot és a haza védőimét egységbe ötvöző tevékenységüket. Soraikban vonultak a Győzelem 40 nemzetközi autóstúra részvevői.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_gyozelem_40_autostura.jpgA Győzelem 40 nemzetközi autóstúra részvevői

Utánunk a Battonyától Nemesmedvesig motoros túra részvevői haladtak, majd a könnyűbúvárok és az ejtőernyősök képviselői következtek. Felvonultak a vitorlázó repülők, a sikló és motoros sárkányrepülők is. Az MHSZ színes, látványos, technikai eszközöket és azok kezelőinek tudását méltóan reprezentáló felvonulását nemzetiszínű, vörös és kék zászlót vivő fiatalok zárták.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_mhsz.jpgA Magyar Honvédelmi Szövetség tagjainak és sportolóinak látványos felvonulása

Ezután érkezett a térre hatszáz narancssárga melegítős középiskolás fiú. Piros, fehér, zöld, kék, sárga és lila zászlókkal mutattak be gyakorlatot, majd 600-600 lány karika-, illetve látványos labdagyakorlata aratott sikert. A téren ekkor már 1800 fiatal tornázott, majd újabb 900 diák csatlakozott hozzájuk, és együtt alakították ki a monumentális záróképet, az élő vörös csillagot, amely előtt a pántot éltető jelszót formáltak ki. S miközben mindenki a szép látványban gyönyörködött, fölcsendültek az Internacionálé hangjai.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_budapest_latvanyos_elokep.jpgA felvonulás látványos élőképe

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára és Gáspár Sándor, a Szakszervezetek Országos Tanácsának elnöke a felvonulási téren találkozott a Szakszervezeti Világszövetség képviselőivel és azokkal a külföldi szakszervezeti vezetőkkel, akik részt vettek a budapesti dolgozók május elsejei ünnepségén.

Kádár János szólt arról, hogy a felvonulás is tükrözi a magyar dolgozóknak azt az elhatározottságát, hogy továbbra is a szocializmus építésének útját járják, és szolidárisak azzal a harccal, amely a világ minden térségében a társadalmi haladásért, a népek szabadságáért és az egész világ közös érdekéért, a békéért folyik. Az MSZMP főtitkára kérte a jelenlevőket: hazájukba visszatérve tolmácsolják a magyar nép jókívánságait mindazoknak, akik a társadalmi haladásért, a népek szabadságáért küzdenek, és a béke ügyét támogatják.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_budapest_kadar_janos.jpgKádár János a sorfalat álló tömeg között elhagyja a Felvonulási teret

Amikor a budapesti felvonulás véget ért, a közönség nagy része - a hagyományokhoz híven - „megszállta” a Városligetet. Igazi csúcsforgalom volt az itt levő múzeumokban; a kiállítások közül a Szépművészeti Múzeum e napokban ismét látogatókat fogadó egyiptomi gyűjteménye iránt nyilvánult meg a legnagyobb érdeklődés. A Szakszervezetek Budapesti Tanácsának immár hagyományos majálisán ezrek és ezrek szórakoztak. A gyepszőnyegen felállított négy színpadon, továbbá a Petőfi csarnokban peregtek a műsorok. A közönség választhatott a gazdag kínálatból, s igen sokan színpadtól színpadig vándoroltak. Az MHSZ is állandó részvevője a városligeti május elsejéknek, rendkívül népszerűek bemutatói; hosszú sor várakozott most is a céllövölde-kamion előtt.

Alaposan felkészültek a várható rohamra a kereskedők, vendéglátók. A környék állandó éttermei, eszpresszói nagy forgalmuk ellenére is ezúttal csak kis részét vitték el a bevételnek; a kitelepült magán- és állami vendéglátók a hűvös idő ellenére is jócskán adtak el sört a felnőtteknek, üdítőitalokat gyerekeknek s perecet, szendvicset valamennyi korosztálynak. (Fel lehetett figyelni közöttük az árversenyre, s így eshetett: aki drágábban adta ugyanazt a gyümölcslevet, az délután tovább ott maradt, s még mindig nem lehetett biztos abban, hogy eléri az olcsóbban áruló forgalmát.) Külön érdekessége volt az idei programnak a kereskedők kínálata. A sátorsorokban a különböző szakmák képviselői egymás mellett árulták portékáikat, s a különféle kézművesmesterségek bemutatói - mint évek óta annyiszor - ismét különleges színt adtak a jó hangulatú majálisnak.

Az ünnepi díszbe öltözött fővárosban azonban szinte minden nagyobb park s a művelődési házak egyaránt részt kértek a majálisból. Több száz program várta a budapestieket. Bábszínház éppúgy, mint szimfonikus zene, kutyaképzők bemutatója és sárkányeresztő verseny. Jó néhány pontján a fővárosnak egész napos programmal készültek. A két szomszédos kerület, a József- és a Ferencváros például az idén is együtt szervezte meg a majálist az Asztalos János Ifjúsági Parkban, de bőven jutott szórakozási lehetőség az új lakónegyedekben élőknek éppúgy, mint a klasszikus kirándulóhelyekre igyekvőknek. A kelenföldi szabadidőparkban is családok ezrei kerestek kikapcsolódást a hűvös, szeles időjárás ellenére is az itteni, immár hagyományos majálison.

A jól sikerült napot több helyen bállal zárták a budapestiek.

Közben zenés őrségváltás volt délben a Kossuth Lajos téren; a Magyar Népköztársaság állami lobogója előtt, amely a munkásosztály nemzetközi ünnepének tiszteletére lengett a zászlórúdon. A magyar néphadsereg központi zenekarának indulójára díszlépésben vonult fel az őrség, majd a katonai tiszteletadás után az őrségparancsnok fogadta a jelentést.

Az őrségváltás után a zenekar térzenével szórakoztatta az érdeklődőket.

Békéscsabán a Szabadság téren felállított díszemelvényen már 9 óra előtt elfoglalták helyüket a megyei, a városi pártbizottság, a tanács, a Hazafias Népfront, a szakszervezet a fegyveres testületek képviselői, a veterán kommunisták. Ott volt Csatári Béla, a megyei pártbizottság titkára, Gyulavári Pál, a megyei tanács elnöke.

A felvonulókat, a munkában élen járó vállalatokat, szövetkezeteket, a szocialista brigádokat, a kiváló dolgozókat Fodorné Birgés Katalin, az MSZMP KB tagja, a Szakszervezetek Megyei Tanácsának vezető titkára köszöntötte. 

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_bekescsaba.jpgBékéscsabán Fodorné Birgés Katalin köszöntötte a felvonulókat

Az ünnepi beszéd után megkezdődött a színpompás, fegyelmezett felvonulás. A sort a hagyományoknak megfelelően az általános, a közép- és a szakmunkásképző iskolák nyitották meg, majd a sportolók következtek.

Nagy tetszést arattak az Előre Spartacus tornászai, akik a tribün előtt látványos gyakorlatot mutattak be. A termelő vállalatok közül elsőként ért a térre a Békési csabai Konzervgyár, amelynek tésztaüzemében tavaly 19 ezer 200 tonna száraztésztát gyártottak. Jöttek a mezőgazdasági, az ipari szövetkezetek, az élelmiszeripari üzemek, a kereskedelmi vállalatok, az intézmények kollektívái. Nagy tapsot kapott a zárójelenet, amikor a népi táncosak táncra perdültek az emelvény előtt.

Délután gazdag kultúr- és sportműsor várta a megyeszékhely dolgozóit.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_bekescsaba_2.jpgSzínes, jókedvű felvonulás Békéscsabán

Gyulán a felvonulók nem nézték az eget annyiszor, mint a rendezők, de végül semmi gond nem volt az időjárással. Bár igaz sokkal több volt most a nagykabát, s a többrétegű ruha a felvonulókon, mint a korábbi május elsejéken.

A hagyományoknak megfelelően - sokak számára még „kora hajnalban” - zeneszóval ébresztgették a város lakosságát. Mint igazi népünnepélyre, úgy érkeztek a dolgozók, ki-ki az előre megadott gyülekezőhelyre. Több helyen - a vasipari szövetkezetnél, a harisnyagyárnál - a felvonulás előtt, hogy még jobb hangulat legyen, rendeztek rövid ünnepséget, s osztották ki a megérdemelt jutalmakat, kitüntetéseket. Tíz órakor óraműpontossággal megkezdődött a gyulai dolgozók színpompás, látványos és jó hangulatú felvonulása. A dísztribünön, a Béke sugárúton, ott volt Szabó Miklós, a párt megyei bizottságának első titkára, közéleti személyiségek, Békéscsaba és Békés képviselői, a kitüntetett dolgozók és a veteránok. Csaknem két órán keresztül tartott a menet, majd a víztorony körül az Erkel Művelődési Központ környékén, kulturális műsorok peregtek egymás után, a Körös Együttes táncosai, a fiatalok körében népszerű lökösházi együttes, a VAMSZ adott műsort és először állították fel a dodgem pályát, a lurkók nagy örömére. Szinte megállás nélkül pörgött a forgó, mázsaszámra fogyott a sült kolbász és hektoliter számra a sör. Léggömbök durrantak, harsogott a zene, egyszóval a 40. szabad május elseje is igazi népünnepély volt.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_gyula.jpgNépi táncosok Gyulán

Békésen délelőtt 10 órakor kezdődött el az ünnepi felvonulás. Az elnökségben - a helyi vezetőkön, továbbá Békéscsaba, Gyula és a városkörnyéki községek képviselőin kívül - ott volt dr. Lovász Matild, a megyei pártbizottság titkára is. A dísztribün mellett foglaltak helyet a veteránok. A seregszemlén külön is köszöntötték azokat, akik a demokratikus élet elindításában aktívan vettek részt. Hagyománynak számít, hogy a pártbizottság előtti táblára felkerülnek a város kitüntetett dolgozóinak fényképei.

Mint minden május elsején, most is a tanuló ifjúság haladt a menet élén, s a sor elején a zeneiskola növendékei vonultak, majd a különböző oktatási intézmények diákjai és tanárai következtek. Az ünnepséget egyébként három jelentős esemény jegyében szervezték meg. A felszabadulás 40. évfordulójára az Egyetértés Termelőszövetkezet, a XIII. pártkongresszusra, a Start Szövetkezet és a Világifjúsági Találkozóra a KISZ-es fiatalok bemutatója emlékeztetett. A felvonulás után a dolgozók a Május 1. parkban és saját munkahelyükön találtak maguknak szórakozási lehetőséget, illetve kikapcsolódást, ahol a nap hátralévő részét vidáman tölthették el.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_bekes.jpgVidám majális Békésen

Az orosháziak is zeneszóra ébredtek reggel. A Petőfi Művelődési Központ városi fúvószenekara fújta az ébresztőt, majd itt, a Kossuth utcán a tribün előtt a vonulóknak a pattogó ritmusokat. A sok férfi között szép, hosszú hajú, barna lány a trombitás: Gulyás Szabó Ibolya.

Tíz óra, már kezdődik is a program. A köszöntő után a sportolók nyitják a felvonulók sorát, utánuk jönnek az iskolások, a most kitüntetett üzemek, intézmények, a város környéki községek, az ipari üzemek, szövetkezetek, tsz-ek és a kereskedelem, a közlekedés dolgozói. Színes, látványos a menet, impozáns az erős szélben a nemzetiszín, vörös és világoskék zászlóerdő, hatalmas a tömeg, vonulók és nézőközönség együtt, mintegy 18 és fél ezer ember.

Nagy taps köszönti többek között az olajbányászokat, s ez nehéz munkájuk mellett szép egyenruhájuknak is szól. A felvonulásról - ahogyan az Orosházán szokás - sokan egyenesen a Ságvári ligetbe sétálnak, ahol az enni-, inni-, no, és persze a vennivaló kínálja magát. Már mérik a bográcsos marhapörköltet, amit Fábián Antal, az orosházi Béke étterem szakácsa főzött. A gyerekek a forgót, hintát, kis hullámvasutat ostromolják, egyszóval: élvezik a majálist. Mások az orosházi Új Élet Tsz bogárzói lovaspályáján töltik a délutánt, ahol kultúrműsor és lovasbemutató szerepel a programban.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_oroshaza.jpgAlföldi olajbányászok Orosházán

Pontosan fél 10-kor kezdődött Szarvason a május elsejei felvonulás. A sort a helyi önkéntes tűzoltó-egyesület zenekara nyitotta, majd az általános, közép- és felsőfokú oktatási intézmények diákjai, dolgozói következtek. Ki májusfával, ki tarkabarka kendők lobogtatásával színesítette a látványt. Volt, hogy kislányok táncoltak a tribün előtt, máskor aprócska sportolópalánták mutatták be mi mindent tudnak már. Az esernyőknek, ha valamikor, hát most jó hasznát vették a vonulók, hiszen forgatva szép látványt nyújtottak, és az ég is meg-megdörrent, nem kis riadalmat keltve a vonulók, s persze a nézők népes táborában.

Mert bár „lógott az eső lába”, sokan kiálltak nézelődni. Ki a házak erkélyén, ki a főút két oldalán várta hozzátartozói, ismerősei vonulását. Egy asszony a Szirént és a vasipari ktsz-t dicsérte már előre, mert „ők mindig olyan szép dolgokkal jönnek”. Most sem csalódtunk...

Aztán lassan elfogyott a felvonulók tömege, indulhattunk a ligetbe, ahol vidám majálisra várták a szarvasiakat.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_szarvas.jpgSzép lányok, szép ruhában Szarvason

A május elsejei rendezvénysorozat már április 30-án este, a városi jogú nagyközségi KISZ-bizottság által rendezett „VIT-tük a lángot” című műsorral kezdődött. Másnap reggel napsütés köszöntötte Gyomaendrőd lakosságát, és a 41. szabad május elsejét. Már korán - 8 órakor - tömött sorokban vonultak a nagyközség dolgozói a gyülekező színhelyére, majd 10 órakor elindult a menet Gyomaendrőd főutcáján, a Lenin úton. A nagyközség párt- és állami vezetői a Szabadság téren, a tanácsháza előtt felállított dísztribünről köszöntötték az ünneplőket.

A sort az oktatási intézmények tanulói és pedagógusai nyitották meg, majd elvonultak a tribün előtt a település ipari üzemeinek, vállalatainak, valamint a mezőgazdasági szövetkezeteinek dolgozói. Külön köszöntötték a kiváló címmel kitüntetett áfész és a takarékszövetkezet, valamint a miniszteri dicséretben részesült Viharsarok Termelőszövetkezet tagjait.

A felvonulókat gazdag kulturális és sportprogram, vidám majális várta az Erzsébet-ligetben és a sportpályán. Az itt felállított vendéglátóegységek sátrai finom falatokkal, italokkal várták a vendégeket.

Fél 12-től a sportrepülőgép bemutatót és az ejtőernyősök ugrását csodálhatta meg a nyakát tekergető közönség. A délutáni műsorban szerepelt a gyomaendrődi Körösmenti néptáncegyüttes, és az iskolák sportolóinak produkciója. Ezenkívül volt munkakutya-bemutató, valamint hajómodellező-verseny a ligetet körülölelő holtág vizén. A vidám majális este táncmulatsággal fejeződött be.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_gyomaendrod.jpgSok nézőt vonzott az ejtőernyős bemutató Gyomaendrődön

Hazánk elsőnek felszabadult településén, Battonyán, az ünnepet megelőző napokban már megkezdődtek azok a sportprogramok, melyeknek döntőjét a munka ünnepére időzítették a rendezők. Az ünnep előestéjén a nagyközség fiataljainak színes diszkóprogramot rendeztek.

Május elsején a téli és az átmeneti kabátok számos szekrényből ismét előkerültek. A metsző szél, a hideg ellenére is mintegy 4 ezer 500-an vettek részt a felvonuláson, melynek élén a kitüntetett fiatalok, dolgozók haladtak. A menetben ott voltak a veteránok is, akik közül még emlékeznek a felszabadulás előtti, nem éppen békés május elsejékre. A közelgő moszkvai VIT jegyében a fiatalok idézték a korábbi ifjúsági találkozók hangulatát.

A nagyközség központjában felállított tribünön helyet foglaltak a település párt-, állami és társadalmi vezetői, a battonyaiakkal ünnepelt a munkásosztály seregszemléjén Roska István külügyminiszter-helyettes is. A Himnuszt követően ünnepi megemlékezésre került sor: dr. Takács László, a helyi Mikes Kelemen Gimnázium címzetes igazgatója köszöntötte a nemzetközi munkásosztály nagy ünnepét.

A felvonulást követően a gazdasági egységek megvendégelték dolgozóikat, akik ezután bensőséges hangulatban ünnepelték május elsejét.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_battonya.jpgCsaládi felvonulás Battonyán

Béke és biztonság, építőmunka és haladás, bizalom s a jobb jövőbe vetett hit - ezeknek a gondolatoknak jegyében zajlott Szegeden a munkásosztály nagy nemzetközi ünnepe tiszteletére rendezett demonstráció, amelyen a város üzemeinek, vállalatainak, intézményeinek dolgozói, a tanulóifjúság képviselői vettek részt impozáns felvonuláson, mintegy 60 ezres tömeget alkotva a Széchenyi tér középső sétányán, a dísztribün előtt elhaladva.

Az ünnepi felvonulás díszelnökségében ott volt Apró Antal, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság elnöke, az MSZMP KB tagja, Cserháti István, a SZOTE rektora, az MSZMP KB tagja, Szabó Sándor, a Csongrád megyei pártbizottság első titkára, Székely Sándor, a városi pártbizottság első titkára, Petrik István, a Csongrád Megyei Tanács elnökének általános helyettese, Ágoston József, az SZMT vezető titkára, Papp Gyula, Szeged Megyei Város Tanácsának elnöke, Molnár Sándor, a Hazafias Népfront Csongrád Megyei Bizottságának titkára és Kulcsárné Kiss Piroska, a HNF Szeged Városi Bizottságának titkára is. Jelen voltak az elnökség soraiban a párt-, állami és tömegszervezetek vezető képviselői mellett az ágazati szakszervezetek vezetői, a kitüntetett vállalatok delegátusai, és a közelmúltban magas elismerésben részesült munkások, parasztok, értelmiségiek.

A háromórás színes kavalkád Széchenyi téri záróképe a Vörös Csillag Érdemrenddel kitüntetett Magyar Honvédelmi Szövetség Csongrád megyei szervezetének technikai bemutatója volt. A szakági jelvényekkel begördülő autók, a zöld egyenruhás motorosok, a levegő akrobatái, az ejtőernyősök a kifeszített szárnyú motoros sárkányrepülő a földön hirdette a honvédelmi nevelőmunkában jeleskedő szervezet sokoldalúságát, miközben a levegőben, toronymagasságban, s a felhők közelében két repülőgép üdvözölte a nézősereget. A sárga vontatógép üdvözlő röpcédulákkal köszöntötte a Széchenyi tér közönségét, s fentebb a sportgép nyaktörő mutatványai késztették elismerésre a tenyerüket nem kímélő felvonulókat.

Ahogy egy-egy ünneplő kollektíva elvonult a dísztribün előtt, azonmód, együtt maradva haladt át az újszegedi Ligetbe, s többen onnan egyenest az immár hagyományosnak mondható másik majálisra, a tarjáni Zápor-tó környékére ment át. Késő estig hullámzott hömpölygött a sok aggodalommal várt, s végre megjött napsütésben a majálison ünneplők serege. Étel-ital bőven várta a tömeget, s teljes nagyüzemben állt az alapos felkészüléssel rajtolt szegedi Vidám Park is a szórakozni vágyók rendelkezésére.

Hűvös volt ugyan a napsugár mégis benépesültek - már amennyire az időjáráshoz képest lehetséges - a bátrabbakkal a strandok. Az újszegedi sok programot ígérő majálistól nem maradt le a tarjáni sem, ahol már délelőtt 11 órától megkezdődtek a különböző rendezvények; mint például a sok érdeklődőt vonzó népművészeti vásár, a hajómodell-bemutató vagy a dzsessztáncprogram, Sokan elismeréssel ütötték össze tenyerüket az algyői hagyományőrző népi együttes feszes ritmusú előadásán. Este pedig utcabál, diszkó hangjaira szórakoztak a Tarjánban összegyűlt fiatalok és idősebbek.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_szeged.jpgÚttörők a szegedi menetben

Tatabánya lakossága két órán át tartó színpompás felvonulással köszöntötte a munkásosztály nagy nemzetközi ünnepét, felszabadulásunk óta a 41. szabad május elsejét. Több mint száz üzem és intézmény mintegy 30 ezer dolgozója vett részt a megyeszékhelyen megrendezett demonstrációban, s rajtuk kívül családtagok, gyermekek.

Az időjárás csak félig volt kegyes. Az előző napokon eső is dúsította a metszőén hideg, viharos szelet. Május 1-jén néha kibújt a nap a felhők mögül. A szél viszont maradt, csattogtatva a piros, kék és nemzetiszínű lobogókat. A hagyományoknak megfelelően idén is a Bányász-, és Ifjúsági Fúvószenekar ébresztette a várost.

A dísztribünön helyet foglaltak a megye párt-, állami, társadalmi, valamint tömegszervezeti vezetői. Ott volt Antalóczy Albert, a Központi Bizottság tagja, a megyei pártbizottság első titkára, Varga Gyula, a megyei tanács elnöke, Kulcsár Sándor, az SZMT vezető titkára, a megyei párt-végrehajtóbizottság tagjai és Havas Miklós. a Hazafias Népfront megyei bizottságának titkára. A dísztribün mellett ültek azok a régi elvtársak, akiknek a munkásmozgalomban kifejtett több évtizedes tevékenysége méltán ébreszt mindenkiben tiszteletet. Köztük a 88 éves volt vöröskatona, veterán Frank Mihály, és a 82 éves Mudróczki János, aki a 20-as évek második felétől aktív résztvevője a munkásmozgalomnak.

Pontosan tíz órakor kezdődött a felvonulás - az élen a megye, a város vezetői, a kitüntetett dolgozók haladtak, és elfoglalták helyüket a Felszabadulás téren felállított dísztribünön. A jövő képviselői, kisdobosok és úttörők kék és piros kendőket lobogtatva haladtak el elsőként a tribün előtt, majd a kiváló címet kapott vállalatok, intézmények következtek. A Környei Mezőgazdasági Kombinát, a közúti igazgatóság, s a BHG 5. sz. Gyárának dolgozói. A bemondó köszöntötte a Tatabányai Alumíniumkohó kollektíváját, akik túlteljesítették tavalyi tervüket. Érdekes színfolt volt, hogy a Skála Sztráda Áruház dolgozói után felvonultak a kereskedelmi egység nevét viselő taxisok is.

Nagy taps üdvözölte a Komárom Megyei Nyomda Vállalat Tatabányai Lapnyomdáját, mely áttérve az ofszet technikára, jobb minőségben, korszerűbb körülmények között dolgozik.

Külön csoportban vonultak fel a XII. VIT-re induló tatabányai delegáció tagjai. Az OTP Komárom Megyei Igazgatósága szintén kiváló címet kapott. A lakossági betétállomány a megyében már meghaladja az ötmilliárd forintot. A Bányász Fúvószenekar pattogó ritmusaira érkezett a tribün elé a több mint 12 ezer dolgozót foglalkoztató Tatabányai Szénbányák Vállalat látványos menete. A bányászok tavaly átlag 28 szabadnapon dolgoztak azért, hogy a szénhiány ne váljon súlyossá.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_tatabanya.jpgA bányászok felvonulása, szokás szerint, hatalmas sikert aratott Tatabányán

Tatán a hagyományoknak megfelelően közel tízezer felvonuló dacolt a meg-megújuló szélrohamokkal. Az elnökség tagjai között ott volt Bátor Zoltán, a megyei pártbizottság titkára. Galántai Pál, a megyei tanács elnökhelyettese, a város párt-, állami, társadalmi és tömegszervezeteinek vezetői, veteránok. meghívott szovjet vendégek.

Technikai újdonság volt az erősítő berendezés. A város ipari üzemei - a 40 éves felszabadulási évforduló és a XIII. pártkongresszus tiszteletére szervezett kommunista műszakok bérének egy részéből - kifogástalan berendezést vásároltak, amelyet a VILKA szakemberei helyeztek üzembe. Vállalták a jövőben a szervizt is - társadalmi munkában.

A felvonulók sorrendjének kialakítása ugyancsak hagyományos volt. Az elnökséget az általános iskolák követték, majd a szocialista munkaversenyben élenjárók, a kiváló címeket, vándorzászlót, oklevelet nyert kollektívák következtek. Köztük volt a Hűtőtechnika. az állami gazdaság, az áfész, a téglagyárak, a Villvakisz, a Kemobil, a Háziipari és Műanyagipari Szövetkezetek, a Duna ÉVKV tatai fiókja, a Díszműbőrgyár.

Tata minden munkahelye képviseltette magát, a termelőüzemektől a szövetkezeteken át az intézményekig. A felvonulás után az Építők parkjában folytatódott a majális. A borongós idő ellenére vidáman köszöntötték a munkásosztály nagy ünnepét idősek és fiatalok, gyermekek és dolgozók.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_tata.jpgPillanatkép a tatai felvonulásról

Méltó módon ünnepelték a teremtő munka ünnepét Oroszlányban is. A másfél órás felvonuláson több mint tízezren vettek részt.

Az elnökség gyülekező tagjainak egy csoportja az ünnep kapcsán felidézte a múltat. Azt az időszakot, amikor segédmunkásként, vájárként, „egyszerű” tsz-tagként dolgoztak, majd élve a lehetőséggel. munka mellett továbbtanultak. Igyekezetük, s rátermettségük láttán kerültek később egyre felelősségteljesebb beosztásba.

A felvonulók transzparensei láttán, s a hangosanbeszélő bemutató, méltató szavai után sokszor csattantak tapsra az elnökség tagjainak, és a Rákóczi út két oldalán állók tenyerei, így az Oroszlányi Szénbányák valamennyi üzeme elvonulásakor, hiszen a bányászok és a segítőik, a külüzemek dolgozói összehangolt, eredményes munkát végeztek 1984-ben is. A hőerőmű kollektívája tavaly - többletteljesítményével - hazai kőolajárban átszámítva 140 millió forint megtakarítást ért el.

Elismerésre méltó eredményeket értek el az elmúlt időszakban a Duna Cipőgyár, az írószer Szövetkezet, a Kontakta Alkatrészgyár, a Városgazdálkodási Vállalat, az Oroszlányvidéke Tsz, a város intézményei és többi gazdasági egysége is. Az OBSK sportolóira is büszkék a város lakói, az őket köszöntő taps erre vallott. A város tanintézményeiben eredményes nevelő, oktató munka folyt, folyik.

Az oroszlányi ünnepségen kétcsoportnyi lengyel munkás is erősítette népeink barátságát és a munkásszolidaritást. A bányánál, illetve a hőerőmű rekonstrukcióján dolgoznak. Egy gazdasági egység „igazoltan” maradt távol a felvonulásról. A Ruházati Kisszövetkezet dolgozói ugyanis egy sürgős exportmegrendelés miatt e napon is dolgoztak,

A munka ünnepe kulturális műsorral folytatódott, illetve fejeződött be.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_oroszlany.jpgA Déli Bányaüzem kollektívája tavaly jelentős mértékben járult hozzá az Oroszlányi Szénbányák sikeres tervteljesítéséhez

Esztergomban 15 ezer felvonuló a világ haladó erőivel szimpatizálva tett hitet a béke ügye mellett. A Duna-parti városban, a hagyományok. és az 1984-es gazdasági év termelési eredményeinek tükrében ünnepelték a városlakók a munkásosztály nemzetközi ünnepét.

A rossz idő sajnos itt is beleszólt az elképzelésekbe. Az ünnep előestéjére tervezett hagyományos lampionos felvonulás, és az alkalmi vízi színpadra tervezett esztrádműsor elmaradt. A kulturális programot a Labor MIM kultúrtermében tartották meg. Este kellemes színfoltja volt a május 1-jei tűzijáték.

Szerdán reggel az áfész fúvószenekarának zenés ébresztője után pontosan 10 órakor szólaltak meg a kürtjelek a Széchenyi-téren felállított tribün előtt, ahol elfoglalták helyüket a város politikai és gazdasági életének vezető személyiségei, a meghívott vendégek között láthattuk a közelgő tanácstagi és országgyűlési választások jelöltjeit is.

Az Áfész- és egy szovjet katonai fúvószenekar indulóira érkeztek a térre az üzemek és intézmények felvonulói. A hagyományok szerint idén is a kiváló címmel illetett üzemek nyitották meg a sort. Először a Labor MIM gyárainak felvonulói, és az Egy üzem - egy iskola mozgalomban a gyár támogatta Kossuth Lajos nevét viselő általános iskola tanulói vonultak fel. Majd az egészségügyi miniszter oklevelével kitüntetett kórház, s a most másodszor Kiváló Szövetkezet címmel illetett helyi Úszó Falu Halászati Termelőszövetkezet következett.

A kellemetlenül hűvösre fordult időjárás nem rontotta kedvét, nem vette el színességét az esztergomi felvonulásnak.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_esztergom.jpgEsztergom: az Áfész néptánc-csoportjának tagjai és a sütőipari vállalat dolgozói a tribün előtt

Amikor a zászlódíszbe öltözött Dorogon a városi tanács épületéig hozta a szél az ünnepi felvonulás kezdetét jelző fanfárok hangját, éppen a várakozó sor elejére igyekeztünk.

Előbb a Dorogi Bányász bakancsos természetjáróit, majd a piros melegítőbe öltözött labdarúgókat hagytuk el. Népviseletbe öltözött iskolások vidám csoportja következett. Gyakran tűnt fel a moszkvai VIT emblémája, a látvány kedvéért talán túlságosan is nyáriasan öltöztetett úttörők és kisdobosok piros és kék nyakkendőikkel integettek.

Az épülő sportcsarnoknál értük utol a sor elejét. A zászlóvivők és a bányászzenekar mögött, a város párt- és állami vezetői, a KISZ-fiatalok, a gazdasági egységek és a fegyveres testületek képviselői között vonult fel Salamon Hugóné, a megyei pártbizottság titkára, Ravasz Eva, a megyei tanács elnökhelyettese és Mészáros Éva, megyei úttörőelnök is.

A Bányász-sporttelepnél veteránok csatlakoztak az élen haladókhoz. - Szép hagyomány ez minden május 1-jei felvonuláson - mondta Mézes József, aki 42 évet dolgozott a dorogi bányaüzemnél, és ma is aktív tagja a város közéletének. - Ha kiérünk a térre, a díszelnökség mellett kapunk helyet.

A Jubileum téren sorra jöttek az eddig még nem látott csoportok. A gazdasági egységek közül elsőként az újra Kiváló Vállalat címet kiérdemelt Dorogi Szénbányák. KÖGYÓ - hirdette a fortyogó „boszorkánykonyhát” szállító teherautó transzparense.

Mögötte léggömberdő alatt, hosszú sorokban érkeztek a gyáregység dolgozói. Még el sem ült az elismerő taps, a térre érkezett a tizedszer is Élüzem címet nyert Brikettgyár. Jöttek a volánosok, ezúttal gyalog, maroknyi, de nagyon vidám volt az erőmű csapata és jöttek sorban a többiek, ötvenkét tábla mögött, másfél órán keresztül.

A jó hangulatnak nem ártott az orkánszerű hideg szél sem, hiába csattogtak a zászlók, üdvrivalgás kísért minden kézből kiszabadult, felröppenő léggömböt.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_dorog.jpgDorogi felvonulók

Már egy órával a felvonulás megkezdése előtt gyülekeztek az emberek Pécsett a Szalai András úton, a dísztribünt övező „téren" - és természetesen a kijelölt öt gyülekező helyen. Csak az időjárás várható alakulása volt az egyetlen kérdőjel: különben a szokásos hangulatban készült a város erre az önfeledt - s végeredményében színpompás - felvonulásra, a munkásosztály nagy ünnepének köszöntésére. Pontban fél 9-kor megszólaltak a fanfárok, s a megye és a város párt-, állami és tömegszervezeti vezetőivel az élen megkezdődött a demonstráció.

A dísztribünön foglaltak helyet vezetőink - köztük Lukács János, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, az MSZMP Baranya megyei Bizottságának első titkára és Horváth Lajos, Baranya megye Tanácsának elnöke. Ott voltak a munkásmozgalom veteránjai, a város kitüntetett dolgozói.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_pecs_1.jpgA város és a megye vezetői a dísztribünön köszöntik a felvonulókat

A felvonulók menetét a sportolók nyitották, közülük is a legnagyobb megyei sportegyesület, a PMSC, szakosztályaival, 29 első osztályú sportolójával. A megafon köszöntötte Róth Antalt, az év legjobb magyar labdarúgóját és Tóth Zitát, felnőtt mesterfokú tornászbajnoknőt. A TASI fiataljai után a PVSK következett, majd a Vörös Csillag Érdemrenddel kitüntetett MHSZ. Vitorlázó repülőgépet hoztak magukkal: a gép szárnyai az út szélét súrolták. Színpompás volt az ércbányász modellezők menete - hét magyar válogatott vonult soraikban - majd a sárkányrepülők jöttek, a könnyűbúvárok és a széllovas szakosztály.

A Mecseki Szénbányák nyitották meg a dolgozók sorát: velük haladtak azok a lengyel bányászok, akik jelentős részt vállalnak a termelési feladatok végrehajtásában. Pécsbánya léggömb-erdőjét Vasasüzem májusfás menete követte, soraikban ott haladtak a kiváló brigádok, Feitig Imre, Somogyi József, Varga József brigádja, majd Szonda László és Vörös György fejtési, illetve feltáró brigádjai, akik elnyerték a „Szénbányászat Kiváló Brigádja” címet.

A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Mecseki Ércbányászati Vállalat négyszeres kiváló, s a Munka Vörös Zászló Érdemrenddel kitüntetett. A sorokban ott haladt Deák László vájár, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, akinek a brigádja elnyerte a vállalat kiválója címet. A IV-es üzem tavalyi eredményei alapján élüzem lett.

A két bányavállalat után könnyűipari vállalatok dolgozóinak menete következett: a Hunor Kesztyű- és Bőrruházati Vállalat termékeinek legszélesebb skálájából adott ízelítőt. A BÉV a Pécsett dolgozó lengyel építőkkel együtt vonult. A Zsolnay Porcelángyár teherautóján kézzel festett legszebb vázáik-tálaik tűntek fel; ők az építő- és építőanyagipar dolgozóinak sorában haladtak. Ott voltak a tervezők is: a 25 évét ünneplő BARANYATERV és a Dél-dunántúli Tervező Vállalat. Aztán gyors egymásutánban jött a DDGáz, a Sopiana Gépgyár, a MEZŐGÉP, a Mechanikai Laboratórium, DÉDÁSZ - ez utóbbi fiataljai elnyerték a KISZ KB Vörös Vándorzászlaját -, s a Hőerőmű. A Hőerőmű dolgozóinak menetében a csehszlovákiai TOLMÁCS Kazángyár dolgozói, akik a rekonstrukciós munkálatokat segítik. A Szikra Nyomda után a kiadóvállalat, majd a lap, a Dunántúli Napló dolgozói, újságírói következtek: az országban az egyetlen olyan napilap, amely a hét minden napján megjelenik. Ezt követően a művészet területén dolgozók vonultak fel - köztük a Pécsi Nemzeti Színház művészei -, majd a város egészségügye következett, orvosok, ápolónők, asszisztensek, szakalkalmazottak, a POTE, a Megyei Kórház-Rendelőintézet, a Honvéd Kórház és a többi intézmény dolgozói.

Egyre nehezebb volt követni a felvonulók menetét: befogadni a látványt, a színeket, keresni a menetben az ismerős arcokat. A 2-es gyülekezőhelyről a MÁV Pécsi Igazgatósága vezette föl az ünneplőket, őket a postások követték új egyenruhákban, majd a Pannon Volán - amely e felvonuláson viselte először új nevét. A pénzintézetek együtt vonultak fel.

A közlekedési dolgozókat a KPVDSZ-hez tartozó cégek és vállalatok követték; nagy áruházaink, áfészeink, kereskedelmünk dolgozói. Az ÉDOSZ menetében ott haladt a Húsipari Vállalat - a nemzetközi munkaverseny élenjáró vállalata -, a Dohánygyár, a Pécsi Sütőipari Vállalat - 4-es kiváló vállalat -, a Pannonvin, a Tejipari, a Gabonaforgalmi és a Baromfifeldolgozó vállalatok, a Sörgyár.

A tanácsi dolgozók, az igazságügyiek, majd a KSH és a SZÜV után a 4-es számú gyülekezőhelyről a pedagógusok menete nyitotta meg a sort, maid a HVDSZ, a KIOSZ és a KISZŐV dolgozói jöttek. A KlOSZ-nál a magántaxisok, a KISZÖV-nél pedig a 15 ipari szövetkezet színpompás menete hívta fel magára a figyelmet. Az Építőipari Szövetkezet dolgozóinak sorában ott haladtak a Pro Urbe-díjjal kitüntetett Rózsa Ferenc brigád tagjai.

Végül az oktatásügy haladt: két tudományegyetem, műszaki főiskola tanárainak-diákjainak menete. A szakközépiskolások sorát a Komarov Gimnázium diákjai kezdték: KISZ-szervezetük a KB Vörös Vándorzászlaja kitüntetést nyerte el a tavalyi év munkája alapján. A felvonulás záróakkordjaként a TASI tanulói szép tornagyakorlattal búcsúztak.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_pecs_2.jpgEgy kedves jelenet a felvonulásból, Pécsett

Pattogó indulókra ébredtek a komlóiak május 1-én, de a borongás reggel nem sok jót ígért. A Kossuth Lajos utcában 9 óra 30-kor kezdődött az ünnepi felvonulás, s amikorra az első sorok a Lenin téren felállított dísztribün elé értek, rövid időre a nap is kibújt a felhők mögül.

Rendkívül színes és látványos volt az úttörők, az ifjúgárdisták, a KISZ-fiatalok és a sportolók felvonulása. A menet élén kék, piros-fehér-zöld zászlókkal az általános és középiskolák diákjai vonultak, majd a bányavállalat széntermelő üzemének hosszú sora következett. Ezután az anyagellátó, a szénelőkészitő, a központi gép-, a gépkocsi-, a villamos és karbantartó üzemek, a Mecseki Tanbánya, valamint az Aknamélyítő Vállalat dolgozói jöttek 15-ös sorokban hatalmas transzparensekkel. Majd a Carbon, a Baranya megyei Vízmű, a Városgazdálkodási Vállalat, valamint több mint húsz kisebb-nagyobb üzem, intézmény és a hivatalok dolgozói vonultak fel.

Bár az időjárás délutánra sem javult, de ez nem riasztotta el a komlóiakat. Két óra után személygépkocsik és gyalogosok hada indult a hagyományos sikondai majálisra.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_komlo.jpgMongol diákok a komlói felvonuláson

Kegyes volt az idő Mohácson a felvonulókhoz: a friss tavaszi szél kíséretében rövid időre még a nap is kisütött. A felvonulók élén elsőnek érkezett a Széchenyi térre a Bartók Béla Művelődési Központ fúvószenekara. Őket a város párt-, állami, társadalmi és tömegszervezetek vezetői követték. Az elnökség soraiban kaptak helyet többen azok közül is, akik a közelmúltban a munkájuk elismeréseként kitüntetésben részesültek.

A városi tanács főbejáratának lépcsőzete ezúttal ismét dísztribünként szolgált, amely előtt összesen 42 csoport vonult el. Az MHSZ-esek és a sportolók után a legtöbb dolgozót foglalkoztató Farostlemezgyár felvonulói, majd a Szék- és Kárpitosipari Vállalat munkásai jöttek, akik egy teherautó platóját gondosan díszítve a náluk készült székekből rendeztek alkalmi bemutatót. A Mohácsi Vasöntöde a termékei mellett az utóbbi években elért termelési eredményeit ábrázoló grafikont is hozott magával, és láthattuk újra a csodaszép fonalakat állványokra szerelve, a TEMAFORG Vállalat dolgozóinak menetében. A legnagyobb érdeklődés idén is az iskolások felvonulását kísérte, akik a több mint kétórás program végén következtek. A nézők nagy tapssal jutalmazták a Brodarics téri Általános Iskola tanulóinak szalagokkal, karikákkal, rudakkal és korongokkal bemutatott igen látványos gyakorlatát.

A felvonulást követően a Bartók Béla Művelődési Központ szabadtéri színpadán az áfész dunaszekcsői néptánccsoportja adott műsort a több száz fős közönség előtt.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_mohacs.jpgA Brodarics téri Általános Iskola látványos tornabemutatója Mohácson, a Széchenyi téren

Zenés reggeli ébresztő köszöntötte a munkásosztály ünnepén Szigetvár lakóit. Az enyhe tavaszi időben a város három részéből, a Rákóczi, a József Attila és a Széchenyi utcából indultak a város dolgozói és tanulói a Zrínyi téren keresztül a várhoz. A téren helyet foglaló elnökség tagjai a kitüntetett munkások, a megyei pártbizottság végrehajtó bizottságának tagjai, a városi tanács végrehajtó bizottságának tagjai, a tömegszervezetek képviselői, a kitüntetett gazdasági egységek képviselői köszöntötték az előttük virágokkal, zászlókkal és transzparensekkel vidáman felvonuló tanuló- és munkástömegeket, és külön a kiemelkedő eredményeket elért dolgozókat.

A felvonulást követően a résztvevők a vár környékén rendezett vidám majális keretében ünnepelték tovább május elsejét.

A költő és hadvezér Zrínyi Miklósra, a szigetvári hős dédunokájára emlékeztek Szigetvárott születésének 365. évfordulóján. A Zrínyi Miklós úttörőcsapat és a várbaráti kör tagjai ünnepélyesen megkoszorúzták az 1620. május elsején született költő szobrát a Felszabadulás téren. A városi könyvtárban kiállítás nyílt, amelyen Zrínyi különböző kiadásban megjelent műveit mutatják be.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_szigetvar.jpgAz egészségügyi dolgozók felvonulása Szigetvár főterén

Miskolcon, a felvonulás nyitányaként fiatalok, lányok, fiúk érkeztek a tribün élé, a magyar nemzetiszínű, a nemzetközi munkásosztály vörös és a béke kék zászlaival. Népviseletbe öltözött fiatalok hatalmas földgömböt díszítő szalagokat fogtak, táncoltak. Közben hangzott a vers: „Barátságot mindenkinek, becsületet mindenkinek!” A földgömbből pedig a világ minden részén tisztán érthető jelképként galambok röppentek fel, majd a nyitókép fiataljai tovább láncoltak, lépkedlek, átadva helyüket a többieknek.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_miskolc_2.jpgA miskolci dísztribünről veteránok, az egykori munkásmozgalom harcosai, párt-, állami és tömegszervezeti vezetők, kitüntetett munkások nézték a felvonulást

Talán a kép tette, talán más, de valahogy az egész felvonulásra a fiatalosság, a jókedv volt a jellemző. Különösen, hogy utánuk rögtön az iskolák képviselői következtek. A város 45 általános. húsznál több középiskolájának. negyvenezernél több diákjának és a tantestületeknek a képviselői. A középiskolások közül országos versenyeken 94-en szereztek helyezést, a szakmunkásképzősök közül több mint harmincan. A zeneiskolások minden évben nagy sikerrel szerepelnek az országos versenyeken és részesei a város zenei életének. Az iskolások, persze a nagyobbak, minden adandó alkalommal dolgoznak építőtáborokban, részt vesznek tisztességgel a nehéz, őszi betakarításokban. Jöttek az egyetemisták is, 2000 hallgatót képviselve egymás után a karok fiataljai és tanárai. Nagy tapsot kapott az új, most első alkalommal felvonuló állam- és jogtudományi kar.

Ezután a 70 éves Diósgyőri Gépgyár dolgozói érkeztek. A kongresszusi, a felszabadulási munkaversenyben elért eredményeik alapján megkapták a Kiváló Vállalat címet, az országos újítási versenyben az elsők lettek. „Békét, biztonságot a világnak!” „Előre az 1985. évi terv megvalósításáért!” - hirdették a DlGÉP-esek feliratai. A December 4. Drótművek felvonulói követték őket. A nemzetközi munkaversenyben élenjáró vállalat, exportban kimagaslóan teljesítette feladatát. Kiváló vállalat, mely az elmúlt évi eredményeivel nagyban hozzájárult a népgazdasági terv teljesítéséhez.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_miskolc_1.jpgA felvonuló üzemek sorát a Diósgyőri Gépgyár dolgozói nyitották meg

A Lenin Kohászati Művek dolgozói érkeztek utánuk, mintegy ötezren képviselték a felvonuláson a megye legnagyobb vállalatát. Eddigi eredményeik alapján számos gyárrészlegük kapta meg a Kiváló címet. Szocialista brigádjaik a kemény tél miatti kiesések pótlására 140 millió forint értékű pótvállalást ajánlottak fel! Fiataljaik ugyancsak sokat vállalnak a munkából. Ezt jelzi, hogy a KISZ-bizottság szintén megkapta a rangos címet.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_miskolc_4.jpgKohászok - május elsején

A felvonulók között ott voltak a frissen kitüntetettek, az Április 4. Érdemrend, a Munka Érdemrend tulajdonosai és az egyetemi állami díjasok.

A miniszteri elismerő oklevelet kapott Medicor dolgozói következtek ezután, majd a fennállásának 16 éve alatt tizenkétszer elismerésben részesült Mezőgép. A szép eredményeket elérő Csavaripari Vállalat, a Tüzeléstechnikai Kutató Intézet dolgozói után kis szünet, térköz keletkezett, hogy jól érvényesülhessen a Borsodi Szénbányák képviselőinek felvonulása. Ismert zenekaruk vezette a bányászokat, fegyelmezetten, nagy tapsol kiváltva. A tetszésnyilvánítás annak a hatalmas erőfeszítésnek, áldozatvállalásnak szólt, melyről mindannyiunknak tudomása van. A szabadnapokon is dolgozó bányászoknak, akik mindent megtesznek a tüzelő biztosításáért, Tavaly különösen a lyukói, a bükkvidéki bányaüzemek dolgozói tettek sokat, elnyerve az Élüzem címet is. A Földtani Kutató- és Fúró Vállalat helyi üzemének szép eredményeket elért dolgozói követték a bányászokat.

Közlekedési dolgozók folytatták a sort. Először a vasutasok érkeztek, nagynevű zenekaruk vezetésével. Ismeretes, hogy a vasutasok is tiszteletre méltó munkát végeznek, a személyszállítással, az áruszállítással elsősorban szocialista brigádjaik révén. A Miskolci Közlekedési Vállalat, a XVI. Sz. Autójavító, a 3. Sz. Volán együtt érkezett a tribün elé, mintegy jelezve ily módon is összetartozásukat. Az utasok minél jobb ellátása érdekében az MKV dolgozói tavaly több mint húszezer társadalmi munkaóra teljesítését vállalták, számos kommunista műszakot teljesítettek, a volánosok, az autójavítók szintén. A Volán „pilótái” - 75 százalékuk szocialista brigádban dolgozik - nagyszerű eredményeket értek el az üzemanyag-megtakarításban, amelynek jutalmául több millió forint visszatérítést kaptak meg.

A BVK miskolci műanyag feldolgozója, az ÁFOR öt megyében eredményesen munkálkodó helyi kirendeltsége, a TIGÁZ, az ismét Kiváló címet elnyert Postaigazgatóság, a Mezőpanel, a Haladás Tsz képviseltette magát.

Ezt követően a város egészségügyi intézményeinek dolgozói vonultak fel. Ezekben az intézményekben több mint 3 ezren dolgoznak - többen szocialista brigádban.

Ipari szövetkezetek folytatták a sort. A vasiparban, fodrászatban, bőriparban, ruházatban, fényképészetben, bútoriparban dolgozók, majd a kereskedelem, a vendéglátás képviselői érkeztek. A Miskolci Élelmiszer-, a Borsodi Élelmiszer Vállalat, melyek munkáját nap mint nap „ellenőrizhetjük”, hasonlóan a vendéglátósokéhoz. A MÉH, az IBUSZ utón a neves Avas táncegyüttes érkezett. Ezt követően pedig a mindennapi életünkben nagyon fontos szerepet betöltő vállalatok: a Közterület-fenntartó (régebben köztisztasági), a Távhő, a Vízművek (megyei és miskolci) dolgozói érkeztek.

Fiatal vállalat következett, nagy tapsot kapva: az éppen 30 éves fennállását ünneplő fonoda, természetesen sok csinos lánnyal, asszonnyal jöttek a felvonulásra. Nehéz munkát végeznek, sok elismerést kapnak, megérdemelten. Idősebb gyár, a 200 éves Papírgyár dolgozói zárkóztak mögéjük. Rangos, minőségi munka végzői. A gyár 15 szocialista brigádja közül múlt évi munkájukért 13 brigád kapott kitüntetést. Felvonultak a Borsodi Nyomda dolgozói is.

Őket a Miskolci városi Művelődési Központ majorettjei követték. A közelmúltban szervezett együttesnek ez volt az első nyilvános bemutatkozása, s ez mindjárt remekül sikerült. Méltán kaptak nagy tapsot a közönségtől.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tejipari Vállalat dolgozói folytatták a felvonulást. Számos szocialista brigádjuk képviseletében éves hűtőház termékei bélés külföldön egyaránt ismertek és keresettek, s ebben része van annak a tizenhárom aranykoszorús szocialista brigádnak is, amely itt dolgozik.

A Sütőipari Vállalat felvonulói után a Miskolci Likőrgyár dolgozói következtek, akik a közelmúltban nyerték el az Élüzem címet. Terveik szerint, idén a tavalyinál 20 százalékkal több gyümölcsszörpöt akarnak készíteni. A likőrgyáriakat az erdőgazdaság, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság, a Nagymiskolci Állami Gazdaság, az Agroker, majd az Agrober kollektívájának képviseletében megjelent felvonulók követték.

Sikert arattak a borsodsziráki Bartók Béla Termelőszövetkezet lovasai, fogatai, valamint az utánuk következő hatalmas erőgépek és munkagépek, amelyek szemléletesen mutatták be, milyen hatalmas technikai változáson ment keresztül a magyar mezőgazdaság az elmúlt negyven esztendő alatt.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_miskolc_3.jpgA lovaktól a száz lóerős gépekig... Mezőgazdaságunk negyven év alatt megtett útjáról számoltak be a borsodsziráki Bartók Béla Termelőszövetkezet felvonulói

A Vörös Csillag Érdemrenddel kitüntetett MHSZ felvonulóit a levegőben motoros gép kísérte. Eljöttek a szövetség keretében tevékenykedő vitorlázó repülők, sárkányrepülők, modellezők, magukkal hozva sporteszközeiket is, amelyeknek sok csodálója akadt a közönség soraiban. Részt vettek a felvonuláson a lövészklubok, a rádiósok, a könnyűbúvárok és gépjárművezető-képző dolgozói.

Ezt követően sportolók színes serege folytatta a felvonulást. A DVTK, az MVSC, a MÉMTE-Volán mellett itt voltak a Honvéd Papp József SE, a HCM sportegyesületének, a Miskolci Spartacus, a Postás, a Kazincbarcikai Vegyész, a Borsodtávhő sportegyesületének sportruhákba öltözött tagjai is.

A sportolók sorát, s egyben a felvonulást kevéssel tizenkét óra előtt elkezdett műsorukkal a Kilián György Gimnázium diákjai fejezték be, látványos záróképpel.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_miskolc_5.jpgA miskolci felvonulók egy csoportja

Borsod-Abaúj-Zemplén megye valamennyi városában, községében ugyancsak méltóképpen ünnepelték meg a munka ünnepét.

Székesfehérvárott kora reggeli zeneszó köszöntötte május elsejét. A délelőtti órákban elözönlötte a felvonulás gyülekező helyeit az embersokaság. Az emelvényre meghívott népes elnökség tagjai a Szabadság téren találkoztak, s ők vonultak a kis zászlókat lobogtató Ybl Miklós Általános Iskola tanulói nyomában. A menet nyitóképéhez tartoztak az erős kezek fogta hatalmas zászlók, valamint Marx, Engels, Lenin portréi.

A Dózsa György téri dísztribünön volt Barts Oszkárné, a megyei pártbizottság titkára, Teubel György, a megyei tanács elnöke, Seres József, a városi pártbizottság első titkára. És ott voltak az állami, a társadalmi szervek és mozgalmak megyei és székesfehérvári vezetői. a munkában élenjáró kitüntetett munkáskollektívák képviselői, a régi májusok résztvevői, szemtanúi, úttörők és KISZ-esek küldöttei, a fegyveres erők parancsnokai, Székesfehérvár díszpolgárai és sokan a közéletben élenjárók közül.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_szekesfehervar_1.jpgA székesfehérvári felvonulás elnöksége

Pontosan 10 órakor a fanfárok jelezték a seregszemle nyitányát. Ezután hangzott el Lovrek Károlynénak, az SZMT titkárának ünnepi megnyitója. A díszemelvényről köszöntötte Fejér megye és benne Székesfehérvár lakosságát, a munkahelyek dolgozóit. Méltatta az embert nemesítő. az eredményeket szülő és a nemzetközi összefogást erősítő munkát

Hatalmas zászlófolyammá duzzadt a Népköztársaság útja. A zászlók alatt felvonulók ezrei sorakoztak. Zene- és énekszóval beperdültek a térre a többszörösen kitüntetett Fejér Megyei Népi Együttes frisslábú táncosai. Kendőket, zászlókat, májusfákat lobogtatva jöttek az iskolások, a diákok.

A szakmai csoportok menetét a vasasok, élen a Videoton Elektronikai Vállalat dolgozói nyitották. Zászlók, színes léggömbök százai emelkedtek a magasba. A termelési eredményekről hírt hozó táblák szóltak a munkasikerekről. Majdnem két órán át vonultak a fehérváriak és a környékbeliek. Üdeséget árasztott a PATEX üzem, a Zöldért, valamint a Szolgáltató Vállalat dekoratív termékbemutatója, illetve virágkompozíciója, csakúgy mint az Ikarus Gyár legújabb autóbusza. Mintegy harmincezren vettek részt a fehérvári májusi seregszemlén. A felvonulást idén is a szakmunkásképző intézetek és a szakközépiskolák tanulói zárták.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_szekesfehervar_2.jpgA Videoton Elektronikai Vállalat felvonulói az üzemek közt a legnépesebb tömeget képviselte

Hűvös, szeles volt az idő, de ez nem vette el az ünneplők kedvét. Felvonulás után is együtt maradtak a munkásközösségek, vidáman ünnepeltek, gazdag, változatos volt a műsorkínálat.

Dunaújvárosban is hagyományosan zenére ébredt a város május elsején, mint mindig, reggel kilenc órakor kezdődött a felvonulás, amelyet a város vezetői és vendégei nyitottak meg. Köztük volt Sudár Iván, az MSZMP Fejér Megyei Bizottságának titkára.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_dunaujvaros.jpgA dunaújvárosi felvonulást az ünnep elnöksége nyitotta meg

Miután elfoglalták helyüket a tribünön a város kitüntetett dolgozóival, megkezdődött a diákok színpompás menete. Először a legkisebbek. a kisdobosok és az úttörők, maid a középiskolások és főiskolások vonultak el.

A vállalatok elején a Dunai Vasmű munkásai vonultak, mint a város legnagyobb üzemének képviselői. Őket a Papírgyár dolgozói követték, majd a 26. számú Állami Építőipari Vállalat következett a sorban. A kiválókat külön köszöntötték, így tapsot kapott a BVM kollektívája, a MOM helyi gyárának dolgozói és a Magyar Posztó kiváló fonodája is.

A termelővállalatok menetét a város intézményei, szolgáltató és kereskedelmi vállalatai folytatták. Ott voltak a május elsejei menetben a kisiparosok, akik sokat tettek a lakosság ellátásáért.

Dunaújvárosban hagyomány, hogy a május elsejei felvonulást az ifjúgárdisták, valamint a munkásőrök zárják. Így volt ez most is.

Az ifjúsági fúvószenekar pattogó ritmusú zenés ébresztője már sokakat készülődés közben talált Móron, öt év után ismét nagy várakozás előzte meg a május elsejei felvonulást. A résztvevők gyülekezése után délelőtt 10 órakor a Lenin téren elhelyezett emelvényen dr. Gulyás Antalné, az MSZMP megyei végrehajtó bizottságának tagja mondott köszöntőt a munkásosztály nemzetközi ünnepe alkalmából. Majd megkezdődött a valóban színpompás felvonulás, amelyen a körzet valamennyi ipari és mezőgazdasági üzemének dolgozói, a községek képviselői, a móri hivatalok, intézmények, iskolák dolgozói és tanulói vettek részt. Néhány üzem igazán kitett magáért, valóságos kis termékbemutatót rendezett, emellett a felvonulást nemzetiségi tánccsoportok és a diákok tornabemutatói is színesítették.

Az ifjúsági parkban aztán igazi majális kezdődött. Kispályás labdarúgótornát rendeztek, hangversenyt adtak a móri és az oroszlányi fúvószenekarok, fellépett a bakonycsernyei asszonykórus és bemutatkoztak a pusztavámi nemzetiségi együttesek is.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_mor.jpgMóri felvonulók

A legnagyobb veszély, ami az idei május elsejét fenyegette, hogy a rossz idő, eső, netán hó ezt a szép tavaszi ünnepet elronthatja, elmúlt. Ha felöltőben is, de viszonylag kellemes időben, csapadék nélkül indult és folyt le a debreceni és Hajdú-Bihar megyei üzemek, intézmények dolgozóinak színpompás felvonulása Debrecenben, a Vörös Hadsereg útján.

Május elsején, tíz óra előtt tíz perccel a dísztribün előtt a Helyőrségi Fúvószenekar tartott alaki bemutatót, fúvószenéjükkel emlékeztetve a város több pontján hallott reggeli ébresztőre. Pontban tíz órakor - a nap is kikukkantott rövid időre ekkor a felhőkből - felhívójelet kürtőltek a harsonák. A hagyományos, óriás betűs felirat: „Világ proletárjai, egyesüljetek!” haladt el először a dísztribün előtt, mögötte a megye és Debrecen állami és pártvezetői, akik ezután a tribünről nézték a dolgozók felvonulását. Sikula György, az MSZMP KB tagja, a megyei pártbizottság első titkára, Karakas László, az MSZMP Központi Bizottságának osztályvezetője, a KB tagja, Rubik László, az MSZMP Központi Bizottságának munkatársa, dr. Szabó Imre, a Hajdú-Bihar megyei Tanács elnöke, Barta Árpádné, az SZMT elnöke, Koósné Török Erzsébet, a KISZ megyei bizottságának első titkára, I. G. Baljaszinszkij, a Szovjetunió debreceni főkonzulja, dr. Postás Sándor, az MSZMP Debrecen városi Bizottságának első titkára, a KEB tagja, dr. Ács István, a Debrecen városi Tanács elnöke, dr. Debreczeni Ferenc, a KISZ Debrecen városi Bizottságának első titkára, valamint Szamarin, Jevtusenszkij, Pilipovics és Gyekin, a hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet alakulatok főtisztjei. A dísztribünön foglalt helyet számos vállalat és intézmény vezetője. A vendégeket úttörők és kisdobosok köszöntötték virággal, a május elsejei felvonulás első perceiben.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_debrecen_1.jpgA debreceni főtribün és a felvonulók

Elsőként a most frissen kitüntetett MEZŐGÉP és annak 1-es gyára dolgozói vonultak el a tribün előtt. Utánuk, illetőleg mellettük haladtak a MÁV Debreceni Igazgatóságának dolgozói, közülük sokan a vasutasok egyenruhájában. Tavaly az igazgatóság területén dolgozók 35 milliós utasforgalmat és 4 millió tonnás áruforgalmat bonyolítottak le.

A Magyar Gördülőcsapágy Művek munkásai a 28 millió darabos tervet még egymillió csapágy elkészítésével felülmúlták, növelték 10 százalékkal a tőkés és 17 százalékkal szocialista exportjukat, miközben a gyár kifejlesztett 24 új csapágytípust is. A Hajdú-Bihar megyei Vendéglátó Vállalat 2500 fős kollektívája naponta a „hagyományos” vendéglátáson kívül 10 ezer előfizetéses gyermek- és felnőtt étkeztetésben részt vevőt lát el. A Hajdú megyei Állami Építőipari Vállalat dolgozói tavaly több ezer panelt és más építőelemet gyártottak, 1630 kész lakást adtak át - ezek jelképeként a Vezér utcai új típusú lakások-házak makettjét vitték most a felvonulók. Az OTP megyei igazgatóságának dolgozói segítettek a lakásprogram pénzügyi fedezetének biztosításában, akár egyéni, lakossági szemszögből, akár a tanácsokkal, beruházókkal való együttműködésüket tekintjük.

A Hajdú-Bihar megyei Szolgáltatóipari Vállalat négy üzeme és tizenöt kirendeltsége összesen kétezer fős kollektívája is képviseltette magát a május elsejei felvonuláson. A MÁV Járműjavító Debrecen egyik legrégibb, munkáshagyományokkal bőven rendelkező üzeme. Galambok röppentek kocsijukból a dísztribün előtt; a béke szimbólumával köszöntötték május elsejét. A Debreceni Városgazdálkodási Vállalat tulajdonképpen kétszer is képviseltette magát a felvonuláson: egyszer ebben a rendben, a dolgozók nagy csoportjában, másodjára a felvonulás legvégén, a vállalat szépen csillogó locsoló és takarító gépkocsijaival. A BIOGAL Gyógyszergyár az iparágon belül is kiemelkedő teljesítményt mutatott fel (ismét), az elmúlt évben 3400 millió forintos árbevételi tervét 200 millióval túlteljesítette. A KLTE és a BIOGAL Forgórózsa néptáncegyüttese is ott haladt a dolgozókkal együtt e menetben, növelve a május elsejei felvonulás és tavaszünnep hangulatát. A Debreceni Konzervgyár, új nevén a Debreceni Tartósítóipari Kombinát dolgozói vonultak vidáman hosszú percekig a tribün előtt, szintén nem kis eredményekkel a hátuk mögött, amit a számos kitüntetés is igazol. A Kelet-magyarországi Vízügyi Építő Vállalat dolgozói csökkenő létszám mellett is 30 százalékkal növelték termelésüket. A Debreceni Orvostudományi Egyetem - ahol gyógyítanak, kutatnak és tanulnak - 1200 hallgatója, 1300 szakdolgozója képviselőit küldte a felvonulásra. Az Állatforgalmi és Húsipari Vállalat termelése és termeltetése eredményeit nemcsak megyénkben, hanem országrészünkben is, a kiegyensúlyozott húsellátás érzékelteti. A Tejipari Vállalat 236 millió liter tejet vásárolt fel az elmúlt évben 120 gazdasági egységtől és 6000 termelőtől. A Debreceni Állattenyésztő Vállalat kutatási eredményei közismertek az állatállomány javításában.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_debrecen_2.jpgA majális hangulatát árasztja a néptánc

A Kossuth Lajos Tudományegyetem oktatói-hallgatói tavaly is öregbítették az egyetem hírnevét, könyveikkel, kutatási eredményeikkel, számos konferenciával. Az Alföldi Nyomda közel ezer dolgozója 42-44 millió darab könyvet gyárt évente, melynek egyharmada exportra kerül.

A Debreceni Agrártudományi Egyetem táblája mögött elsőként arab országok itt tanuló diákjai haladtak, tarka kendőkkel, s utánuk az oktatókar és a hallgatók képviselői - ezzel is jelezve, hogy a DATE a világ mezőgazdaságának is egyik oktatóbázisa, ha kis méretekben is. A megyei Élelmiszer-kiskereskedelmi Vállalat 26 boltja nyerte el a Fogyasztók kiváló boltja címet. A Hajdú-Bihar megyei Tanács Kórház-Rendelőintézete a nagy megújulási folyamat vége felé tart. Az Alföld Élelmiszer és Vegyiáru Kereskedelmi Vállalat, majd a megyei tanács Gyógyszertári Központja, s azután a Ruházati Kiskereskedelmi Vállalat munkatársai-dolgozói vonultak fel. A Vegyesiparcikk Kiskereskedelmi Vállalatnál 79 szocialista brigád tevékenykedik, s mindennapi munkájuk garancia a jó színvonalra. A Dohányipar felirat alatt a Dohánykutató, a Dohánygyár és a Dohánybeváltó és -fermentáló dolgozói lépdeltek a felvonuláson. A kutatóintézetek közti országos versenyben a Dohánykutató Dózsa Szocialista Brigádja lett az első. A Centrum Áruház is sokat fejlődött tavaly; a Debreceni Ruhagyár pedig ismét növelte idehaza és külföldön is hírnevét.

A Vénusz Ruházati Kereskedelmi Vállalat, a Topán Cipőkereskedelmi Vállalat és a Meteor Ruházati Kereskedelmi Vállalat több megyében is folytat kereskedelmi tevékenységet. A VASVILL Kereskedelmi Vállalat forgalma 1,6 milliárd forint volt tavaly. Élüzem lett ismét az Építőgépgyártó Vállalat, s a mögöttük látható sok száz, szélben repdeső szalagról már nyilvánvaló volt, hogy a Debreceni Szalag- és Zsinórgyár dolgozói haladnak ott.

A Merkur kirendeltsége, a Magyar Nemzeti Bank Hajdú-Bihar megyei Igazgatósága, az Állami Biztosító megyei igazgatósága dolgozói mellett zöld egyenruhák tűntek fel: az Erdészetek (Műszaki és Parkerdészet) dolgozói lépkedtek együtt, akik a környék erdeit gondozzák, őrzik - dolgozótársaiknak pihenőerdőként is - többek között. A megyei KÖJÁL, az Egészségügyi Gyermekotthon, valamint a HAJDÚSZÖVKER után a Közútépítő Vállalat dolgozói jöttek.

A tanácsi dolgozók, a Földhivatal, az Állategészségügyi és Élelmezésellenőrző Állomás munkatársai egy nagy csoportban vonultak, vidáman integetve. Az Ybl Miklós Műszaki Építőipari Főiskola, a megyei Tanácsi Építőipari Vállalat és a Tanítóképző Főiskola felvonuló csoportjai után nagy táblán volt olvasható a felirat: Pedagógusok - a város tanítóinak, tanárainak egy része vonult e csoportban integetve. Utánuk a középiskolák tanárai-diákjai, majd az ország második legnagyobb gyümölcstermelő gazdasága, a Debreceni Állami Gazdaság dolgozói, velük párhuzamosan pedig a Csokonai Színház színészei-vezetői haladtak.

Az egészségügyi intézmények dolgozói vonultak ezután, a Dienes Szakközépiskola diákjai velük együtt. Az Irinyi János Élelmiszeripari Szakközépiskola után a TANÉRT 1. mechanikai gyáregységének gépkocsija haladt. A Debreceni Kötöttárugyár, a Debreceni Cipőgyár, a Hajdúsági Bőrgyár és a szakmunkásképzők mögött a szövetkezetek vezetői és dolgozói integettek zászlócskáikkal, tizenöt hagyományos ipari és huszonnégy kisszövetkezet hatezer dolgozóját képviselve.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_debrecen_3.jpgKék munkásruhák - vörös zászlók

A helyi ipari vállalatok sorában a Finommechanikai, az Ingatlankezelő, a Vízmű- és Gyógyfürdő, a Hőszolgáltató, a megyei Víz- és Csatornamű, a Debreceni Bútorgyár, a megyei Fűtéstechnikai Vállalat, a Patyolat, a Debreceni Kefegyár, a megyei Textilfeldolgozó debreceni gyára és a Vegyesipari Vállalat dolgozóinak képviselői haladtak. A párhuzamos sorban a termelőszövetkezetek és a fogyasztási szövetkezetek után a BHG debreceni gyára, a bíróságok és ügyészségek dolgozói ünnepelték menetükkel a május elsejét.

A Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat mögött természetszerűleg a megyei Sütőipari Vállalat csoportja vonult. Fölvonultak a Szék- és Kárpitosipari Vállalat debreceni Hajlítottbútor-gyárának, a KÖPORC debreceni gyárának dolgozói, valamint a XII. Autójavító Vállalat, a TIVIZIG, az Építőgép kezelőket Képző Intézet, az ÉGSZI, a DATE-tangazdaság, az Atommagkutató Intézet, a Hajdú-Bihar megyei Tanácsi Tervező Vállalat, a Kelet-magyarországi Tervező Vállalat, a megyei Beruházási Vállalat, a városi Beruházási Vállalat, az AGROKER és az AGROBER dolgozói. A május elsejei felvonulók menetét záró Volán 6. Vállalat és a Hungária Műanyag-feldolgozó debreceni gyára előtt a Debreceni Postaigazgatóság és egységeinek dolgozói vonultak, postás egyenruhában; a táviratkihordók ez alkalommal virágot kézbesítettek a tribünön álló vendégeknek.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_debrecen_4.jpgA megye párt- és állami vezetői üdvözlik a felvonulókat

A Balmazújvárosi úttörő- és KISZ-zenekar fúvószenével jelezte a dolgozók menetének végét, és a - közben sajnos beborult, csípős szelet hozó időjárás miatt rövidebb, gyorsabb - táncos program kezdetét. Vívók, karate oktatók, sportegyesületek élsportolói haladtak egymás mellett, felvonultak a városi sportiskolások is. A Bethlen Szakközépiskola lányai - farmernadrágban, de rövid ujjú, „egyszál” trikóban és a Fazekas Gimnázium fiúi - tréningruhában, dzsekikben - papírvirágokkal és lobogó zászlókkal hangulatos, néhány percig tartó gyakorlatot mutattak be. A Debreceni Népi Együttes és az Építők Hajdú táncegyüttese népzenével, tánccal forrósította a hangulatot. Néhány nagyvállalat s a Megyei Közlekedésbiztonsági Tanács - teherautókra állított makettekkel érzékeltette tevékenységét. Az 1985. évi debreceni május elsejei felvonulás résztvevői a Helyőrségi Fúvószenekar hangjai mellett indultak ebédelni hazafelé, illetve a nagyerdei majálisra.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_debrecen_5.jpgVirágok - zászlók - lányok

A leglátványosabb, legnagyobb tömegeket megmozgató esemény színhelye Szabolcs-Szatmár megye székhelye volt, ahol a hagyományoknak megfelelően zenés ébresztő köszöntötte a lakókat. Reggel kilenckor már hosszú sorokban gyülekeztek a felvonulók Nyíregyháza terein és utcáin. A Lenin téren felállított dísztribünön helyet foglaltak a megyei és városi párt-, tanácsi, állami, társadalmi szervek, vállalatok, intézmények vezetői, kitüntetett dolgozói, a régi május elsejék veteránjai.

Az elnökségben foglalt helyet Varga Gyula, a megyei pártbizottság első titkára, Tisza László, a megyei tanács elnöke, Tóth Géza, az SZMT vezető titkára, Szemerszki Miklós, a nyíregyházi városi pártbizottság első titkára, Kőrössy Kálmán, a városi tanács elnöke.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_nyiregyhaza_1.jpgA megyeszékhelyi felvonulás díszelnöksége

Az Ifjú Gárda zenekar és a mazsorettek színpompás nyitányával 10 órakor kezdetét vette a nyíregyházi dolgozók 2 és fél órás felvonulása, több mint száz üzem, intézmény, iskola, 25 ezer dolgozója, tanulója haladt el a Lenin téri tribün előtt.

A város diáksportolói nyitották a sort: az általános iskolák testnevelés tagozatos fiataljai, a középiskolák diáksportkörei és sportegyesületei teremtettek a hűvös időben is meleg hangulatot. A sportolók a negyvenedik évforduló, a pártkongresszus és a VIT évszámait, illetve szimbólumait elevenítették meg élőképekben, elnyerve a közönség és a díszelnökség tapsait. Őket a város általános iskolái követték. Kedves színfoltot alkotott a 14-es számú iskola májusfája, a világ különböző népeinek viseletébe öltözött gyermekek rögtönzött bemutatójával a népek együvétartozását, egyenrangúságát, a békés együttélést jelképezték.

Ízléses, szépen rendezett sorokban vonultak a város szakmunkásképző intézeteinek diákjai, tanárai, köztük a 110-es intézet világoskék munkásoverallban menetelő fiataljai. A középiskolák is színes, ötletes táblákkal, szalagokkal, kendőkkel, a diákok által készített virágkompozíciókkal tették hangulatossá a felvonulást.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_nyiregyhaza_4.jpgDiákok vonulása Nyíregyházán

Taps fogadta a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskola dolgozóit, hallgatóit „bevezető” lovasokat. A mezőgazdasági főiskolát - és a tangazdaságot - a tanárképző főiskola tanárai, hallgatói, sportolói követték, majd a megyeszékhely sportegyesületeinek tagjai, több hazai és nemzetközi sikert elért sportolói értek a tribün elé.

Ezután következtek a felvonulók élén a kitüntetett vállalatok, üzemek, intézmények.

A táblákon a negyven éve szabad hazánk, a pártkongresszus határozatainak megvalósítása, a békés építő munka jelszavai kaptak helyet. A MÁV körzeti üzemfőnöksége nemcsak létszámban, hanem a dolgozók megjelenésén is fegyelmezettséget, összehangoltságot árasztott, jól mutattak az új vasutas egyenruhák. ízlésesek voltak fehér köpenyükben a tejipari vállalat dolgozói. Az ünnepség résztvevőit hangos tetszésnyilvánításra, derűre hangolta a Túró Rudi-reklám.

A kitüntetett üzemek, vállalatok között láthattuk a termékeit színesen bemutató papírgyárat, a HAFE-t, majd a megyei kórház dolgozói következtek. A megyei postahivatal felvonulói - a postás dolgozók - üdvözlő távirattal kedveskedtek a dísztribün elnökségének. Az OTP megyei igazgatósága, a lakásszövetkezet, a népi iparművészet és háziipari szövetkezet, az AGROBER, a dohányfermentáló, a gabona forgalmi vállalat, a DIRUVÁLL, az ELITÁSZ és a Vetőmagkutató Vállalat vonult fel, majd a Szabolcs-Volán táncosainak zenés, táncos miniműsorát követően a Volán Vállalat dolgozói értek a tribün elé. Őket követték a SZÁÉV, a KEMÉV, az ÉPÍTEK, az ÉPFU, az ÉPSZER, a TAÉV, a MEZÉP, a NYIRTERV, a NYIRBER, a KÉV, a közúti igazgatóság, a Nyíregyházi Konzervgyár, a sütőipari, az állatforgalmi és húsipari vállalat dolgozói.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_nyiregyhaza_2.jpgA papírgyáriak színpompás menete

A Taurus gumigyár termékei - a strandcikkek, gumimatracok - nemcsak szépségük miatt kaptak tapsot, s keltettek derűt, hanem azért is, mert az időjárás szeszélyessége miatt ezeket átmeneti, télikabátban ülő nők mutatták be a nézőknek.

A MEZŐGÉP, a Fémmunkás, az UNIVERSIL, a VOR, a Szabolcs Cipőgyár, a faipari vállalat, a NYÍRKÉMIA, a Nyírségi Nyomda és a TITÁSZ után az ingatlankezelő és szolgáltató vállalat felvonulói következtek és úgy látszik, számítottak a kedvezőtlen időre, mert a teherkocsin ablakszigetelést imitált az egyik dolgozójuk.

A VAGÉP, a Kommunális Szolgáltató Vállalat után egy gyönyörű virágkompozíciót láthatott a közönség, majd a Patyolat, a Távhő, a SZAVICSAV, a vízügyi igazgatóság, a vízgazdálkodási társulások, a vízmű és vízgazdálkodási vállalat, a FEFAG, a vetőmagtermeltető és értékesítő közös vállalat, az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás, a Ságvári, a Béke, a Vörös Csillag Tsz, az AGROKER, a mentőállomás, a KÖJÁL, a bölcsődék, a gyógyszertári központ, a fogtechnikai vállalat, a társadalombiztosítási igazgatóság dolgozói vonultak fel.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_nyiregyhaza_5.jpgHűvös, szeles időben is jó volt a hangulat

Ezután következtek a kereskedelmi vállalatok dolgozói, majd a megyei és városi tanácsok, s intézményeik, továbbá az MNB, az Állami Biztosító, a megyei és városi bíróság, a megyei főügyészség, ügyvédi kamara után nagy tapssal fogadták a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház felvonuló művészeit, dolgozóit. A megyei és városi művelődési központ, könyvtár, moziüzemi vállalat, múzeum után az ipari szövetkezetek dolgozói és a kisiparosok vonultak a tribün elé.

Látványos, színes képekkel zárult a nyíregyházi felvonulás, az MHSZ sportolói mutatták be rövid produkcióikat, majd a felvonulást a kitüntetett munkásőregység díszmenete zárta.

Az SZMT és a nyíregyházi városi pártbizottság által példásan rendezett nyíregyházi felvonulást több ezren tapsolták meg az utcákon, tereken, a házak ablakaiból. A város szinte minden forgalmasabb pontján élelmiszert, üdítő italt és különböző cikkeket árusító pavilonok várták az ünneplőket, Sóstón pedig vidám majális, művészeti műsor tette változatossá az idei május elsejei ünnepségeket.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_nyiregyhaza_3.jpgMost is nagy sikert arattak a Szabolcs-Volán táncosai

Mintegy ötezer felvonuló éltette május első napját Nyírbátorban, ahol 10 órakor kezdődött a nagyszabású ünnepség. Itt a felvonulók élén a zenészek haladtak, őket követte a határőrök impozáns menete. Fegyelmezett lépteiket az óvodások, iskolások jókedvű csoportjai oldották. A legnagyobb sikert talán a helybeli szakmunkásképző intézet tanulói aratták, akik szakmájuk jelképével, a stilizált, nagyméretű ollóval, fogaskerékkel, vakolókanállal, cipővel, gyaluval lépkedtek a főtéren ünneplők között.

Természetesen itt sem maradtak otthon a néptáncosok, a sportolók, az MHSZ modellezői. Az üzemek közül itt is a múlt évben legjobb eredményeket elérő kollektívák haladtak, mint például a nagy hírű Bóni, az építőipari szövetkezet, a mezőgazdasági termelőszövetkezet tagjai.

A felvonulást követően a kollektívák saját üzemükben folytatták az ünneplést.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_nyirbator.jpgA leendő szakmunkások felvonulása Nyírbátorban

Az eső sajnos elmosta a fehérgyarmati felvonulást, az ünneplést azonban nem akadályozhatták meg az égiek. A főutca és a sportpálya helyett a művelődési központban gyülekeztek a helyiek, ahol színvonalas kultúrműsor köszöntötte a munkásosztály ünnepének résztvevőit. Kora délelőtt az egyre hírnevesebb Fehérgyarmati fúvószenekar szórakoztatta a kultúrház vendégeit, majd nagygyűlésen hangzott el az ünnepi köszöntő. A zsúfolásig megtöltött nagyteremben a helyi úttörők színpompás műsorában gyönyörködhettek a hely- és környékbeliek, s a kulturális műsort sportbemutató is színesítette.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_fehergyarmat.jpgFehérgyarmaton nagy sikerű hangversenyt adott a fúvószenekar

A helyi zeneiskola és a MÁV fúvósaiból alakult ideiglenes zenekar muzsikájára ébredték szerda reggel a mátészalkaiak. Tíz órakor kezdetét vette a felvonulás. Az élen a fúvószenekar haladt, őket követték a város óvodásai, általános iskolásai. Az iskolások menete már a közelgő Világifjúsági Találkozót idézte, a díszemelvény előtt rögtönzött műsoruk a VIT hangulatát varázsolták a nézők élé.

Nagy taps fogadta az országos hírű Szatmár néptáncegyüttes fürge lábú tagjait, akik a környék legjellegzetesebb táncaiból mutattak be részleteket. Nem volt kisebb sikerük az ököritófülpösi Fergeteges népi táncosainak sem. A hangosbeszélő külön köszöntötte a munkában élenjáró kollektívákat, köztük az idén elismerő okleveleket kapott közösségeket, mint például a KIOSZ helyi csoportját, a postásokat, a MÁV szálkai csomópontjának munkásait, vezetőit.

A felvonulás kedves színfoltja: majd mindegyik lány nemzeti és vörös színű szalagot kötött hajába.

A csaknem hétezres ünneplő tömeg a felvonulás után a sportpályán gyülekezett, ahol ünnepi nagygyűlésre került sor. Majd kezdődött a majális, hurka, kolbász, sör, kóla, sütemény... S aki fázott, betérhetett a gépészeti szakközépiskola tornacsarnokába, ahol rangos csapatok részvételével kézilabdatornát rendeztek.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_mateszalka.jpgPillanatkép a mátészalkai felvonulásról

Zászlódíszbe öltözött Eger, a hevesi megyeszékhely is a dolgozók ünnepének napján. A hagyományos módon, reggel indulókkal ébresztették a város lakóit, akiknek apraja az utcasorok hosszán az ablakra „tapadva" figyelte a tamburmajor látványos munkáját.

A tervek szerint a jeles nap további része is a megszokottak szerint zajlott volna le. Léggömbökkel, fagylalttal, szalonnasütéssel kirándulással, strandolással, virslivel és similabdával, na és persze azzal, hogy a szakik itt is ott is összefutnak a piros, kék, sárga színekkel kavargó tömegben a szomszédos üzemben blokkolókkal.

Igaz, mint mindig, ezúttal is gazdag műsorsorozatot hirdettek a Dobó térre és a Szépasszony-völgybe, többek közt a Hámán Kató Úttörőház zenekarának, a 6. számú Általános Iskolabáb- és irodalmi színpadának, a váraszói asszonykórus és citerazenekar, a hármas iskola bábosai és az erdőkövesdi néptáncegyüttes, a mikófalvi, felsőtárkányi részvételével, ám a kabáttépő szél miatt csak kevesen indultak délután útnak.

A Petőfi téren fölállított kempingkiállításon kiskunhalasiak érdeklődtek arról, melyik építmény milyen biztonságot nyújt majd a nyáron, hasonló hidegek esetére. A várban osztrák turisták érdeklődő társasága igyekezett állig begombolkozva megtekinteni a messzeföldön híres képtárat. A székesegyház lépcsőin szegediek vágtáztak elveszett léggömbjeik után. Egyébként a történelmi város sétálóudvarain inkább csak arról érdeklődtek az egymáshoz bújó kirándulók idegenvezetőjüktől, mikor kerül sor fedett téren lévő látnivalókra.

Az üzemekben, intézményekben szerencsére mindenki megtalálhatta a számára legjobb kikapcsolódási lehetőséget. A kicsik sokhelyütt videóztak, a fiatalok sportolhattak, az idősebbek tréfás vetélkedőkön vettek részt; sakk- és kártyapartikat tartottak. Volt ahol a kötelező sör mellett tea és tánczene várta a KISZ-eseket. Persze népszerű volt az Ifjúsági Házban megrendezett filmvetítés is, olyannyira, hogy a terven felül mégegyszer le kellett játszani Az istenek a fejükre estek című derűs alkotást.

Egyszóval, ha fagyosan is, de vidáman, jó kedvvel örömmel telt el a nap...

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_eger.jpgPalotás a szépasszony-völgyi szabadtéri színpadon

Kecskeméten szerencsére csak ijesztgetett az időjárás, s úgy tűnt: a reggeli zenés ébresztővel az esőfelhőket is elfújták az úttörő- és a munkásőrzenekar tagjai. Sőt, a felvonulásra olykor-olykor még a nap is kisütött.

Ettől persze csak még jobb lett á hangulata a huszonötezer kecskeméti felvonulónak. Tíz órakor indult el a menet, amelynek élén az elnökség tagjai közül többen, a megye és a város párt-, tanácsi és tömegszervezeti vezetői haladtak - köztük Romány Pál, a megyei pártbizottság első titkára, dr. Gajdócsi István, a megyei tanács elnöke, Nyers Rezső, dr. Molnár Frigyes és Bori Gyuláné, Kecskemét országgyűlési képviselői. Amint elfoglalták helyüket a díszemelvényen - miközben a Hosszú utcai óvodások virágcsokorral kedveskedtek nekik - a felvonuló diákok is a tribün elé értek.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_kecskemet.jpgKecskeméten a megye és a város vezetői haladtak a felvonulók élén

A Lánchíd utcai Általános Iskola tanulói voltak az elsők, az ügyes tornászok menet közben karikagyakorlatot mutattak be. Az egymást követő úttörőcsapatok, iskolák, valamennyien külön szint képviseltek. Szó szerint és átvitt értelemben is. Kék, zöld, sárga, piros korongokat forgattak egyhelyütt, úttörőnyakkendőt lengettek másutt, színes bokrétával a kézben integettek, orgonaágat emeltek magasba a kisdiákok. Fehér galamb a kék címerpajzson - a mindenki által jól ismert jelkép. A Kodály-iskolával zárult az általános, és kezdődött a középiskolák sora, amelyből kitűnt a látványos csapat: a fehér kuktasapkás, kockáskötényes szakácsoké, a kereskedelmi és vendéglátóipari szakmunkásképzőből. A három felsőfokú intézmény felvonulását az óvónőképző lányainak bokrétagyakorlata színesítette, s májusfákkal zárta a virágok menetét a kertészeti főiskolai kar.

Egyre nagyobb számú érdeklődő kísérte figyelemmel a történéseket a Petőfi Sándor utca két oldalán, valamint a szalagház és fűrészfogépületek ablakaiban, amikor a dolgozók érkeztek a főtérre. A száznál is több felvonuló munkahely: mezőgazdasági, élelmiszeripari, ipari üzem, egészségügyi intézmény, hivatal, szolgáltató szervezet, szövetkezet jól reprezentálta a megyeszékhely gazdaságát, a kísérő szövegben elhangzott információk pedig a munkahelyek tevékenységét, a már megoldott és a még előttük álló feladatokat is felvillantották. Példa előbbire a múlt évi termelési tervek sikeres teljesítése, utóbbira pedig a munkaversenyben tett felajánlások, vállalások összetétele.

A Baromfifeldolgozó Vállalat kollektívája vezette a dolgozók menetét, bemutatva az üzemben feldolgozott szárnyasokat is. Termékei egy részét itt is közszemlére tette a Borgazdasági Kombinát, kelitvezetéket, korszerű ablakot, valamint a Carborobot kazánt hozta el a DUTÉP, illetve a BÁCSÉPSZER. Szekéren ült a Ciróka bábcsoport a művelődési központ dolgozóinak élén, színes májusfát állított a Magyar-Szovjet Barátság, valamint a Törekvés Tsz.

Saját fúvószenekar muzsikájára haladtak el a tribün előtt a szovjet iskolások és a felnőttek, öles rönkökkel megrakott autót kísért a Kiskunsági Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság menetoszlopa. Népes küldöttséggel vonult fel a Hollós József Kórház-Rendelőintézet.

A mozgóbolt május 1-én is dolgozott, ezúttal az UNIVER ÁFÉSZ felvonulóinak élén. Új termékeit is elhozta a Zománc- és Kádgyár, és sajátkészítésű anyagból varrt ruhát öltött az ünnepre a Habselyem Kötöttárugyár számos nődolgozója. A munkahelyek mellett ott voltak a színpompás menetben a lakókörzetek képviselői is, majd a felvonulás a város sportolóinak látványos, a gokartosok jóvoltából hangos bemutatójával, s a Kecskemét néptáncegyüttes menettáncával fejeződött be.

Természetesen az ünnepi program tovább folytatódott. A Vasútkertben a kialakult szokásoknak megfelelően megvendégelték a munkahelyek az ünneplő dolgozókat. Volt virsli, másutt borjúpörkölt, s a kitelepült pavilonok is jó forgalmat bonyolítottak le Közben a színpadon zenés, táncos műsort adtak a városi művészegyüttesek, csoportok. A főtéren is kulturális előadásokat rendeztek. a csalán ősi parkerdőben én a városi stadionban a sportolók, modellezők tartottak bemutatót.

A városi parkerdőben rendezett majális ezreket csábított ki a szabadba Kiskunfélegyházán. Színes kulturális és sportprogramokból nem volt hiány:

A Magyar Néphadsereg fúvószenekarának műsora és az ünnepi köszöntő után, a Martenica együttes bolgár néptáncbemutatóját, a Játék a tükörrel című gyermekműsort, a helyi Lenin Tsz asszonykórusának, citerazenekarának és tánccsoportjának produkcióit tekinthették meg az érdeklődők a szabadtéri színpadon. Ezt követte a Szeressük egymást gyerekek című nosztalgiaműsor, majd a solti népiegyüttes lépett közönség elé.

A sportkedvelők üzemi kispályás labdarúgó-mérkőzéseket, vitorlázógép-, sárkányrepülő-, hőlégballon- és ejtőernyős bemutatókat láthattak. Délután a Vasas TK birkózóinak és a Honvéd Kun Béla SE karatézőinek erejét, ügyességét csodálhatták meg a kiskunfélegyházi majálisozók.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_kiskunfelegyhaza.jpgA Tükör együttes gyermekműsora

Kiskőrös lakói reggel zeneszóra ébredtek. Tíz órakor indultak el a felvonulók á Kossuth Lajos és a Dózsa György úton. Az emelvényről - amelynek elnökségében dr. Geri István, a megyei tanács elnökhelyettese és dr. lvanics Lajos, a városi pártbizottság első titkára is helyet foglalt az üzemek egy-egy kiváló dolgozójának és a tanács vezetőinek társaságában - köszöntötték a nem túl kegyes időjárásban is lelkes hangulatú felvonulókat. Nagy taps fogadta a Kiskőrösi Állami Gazdaság dolgozóit, akik jó munkájukért miniszteri dicséretben részesültek. A gazdaság 1984-ben eddigi működése során a legtöbb nyereséget könyvelhette el: ötvenmillió forintot! Gratuláltak és további jó eredményt kívántak a Kiskőrösi Ipari Szövetkezet nyolcszáz dolgozójának is, akik a VI. ötéves tervben háromszor érdemelték meg az Ipari Minisztérium „Kiváló szövetkezet” kitüntetését. Külön is üdvözölték az Angela Davis és a Bem József többszörös aranykoszorús szocialista brigádot, amely tavalyi munkájával elnyerte A szövetkezet kiváló brigádja címet.

„Magasabb műveltséggel, jó szakmai ismeretekkel előre a népgazdaság fejlődéséért!” - hirdették felvonuló-táblájukon a 621-es számú Ipari Szakmunkásképző Intézet oktatói és tanulói.

A menet a tribünről a szabadidőparkba folytatta útját, ahol fiatal cselgáncsozók tartottak látványos bemutatót. Ezt követően a néptáncosok műsorában gyönyörködtek a nézők. A parkban e napon kereskedelmi és vendéglátóipari árudák tucatjai várták a vendégeket.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_kiskoros.jpgA kiskőrösi cselgáncsbemutató... és nagyszámú közönsége

Amikor reggel hét órakor a város fúvószenekarai megkezdték zenés ébresztőjüket a zászlódíszbe öltözött kaposvári utcákon, a felvonulás rendezői már órák óta talpon voltak. A záporral fenyegető felhőket leszámítva minden készen állt a 41. szabad május elseje méltó megünnepléséhez.

Pontosan tíz órakor harsant a felvonulás kezdetét jelző kürtszó, a zenei párbeszéd a városi tanács erkélyén játszó rezesek és a zenekar között. Ettől kezdve több mint 130 percig özönlött a felvonulók tömege. Csaknem száz kaposvári vállalat, gazdálkodó egység és intézmény mintegy 30 000 dolgozója vonult el a Kossuth téren fölállított dísztribün előtt, melyen a megye és a város politikai és társadalmi vezetői, az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet alakulatok képviselői mellett ott voltak az üzemek és intézmények kitüntetett dolgozói és a munkásmozgalom régi harcosai is.

A fölvonulás nyitóképét ez alkalommal a Somogy Táncegyüttes szolgáltatta. A felnőttek között szerepeltek a Tóth Lajos általános iskola gyermektáncosai is, akik az együttes utánpótlását adják. A Somogy produkciója azt sejtette, hogy annyi hazai és külföldi siker után a nyáron méltán képviselik majd hazánk és megyénk néptáncművészetét a dijoni nemzetközi folklór fesztiválon. Ezután a város több mint 12 000 KISZ-fiataljának és 15 000 úttörőjének képviselői özönlötték el a teret. A város iskoláinak felvonulását a tanítóképző főiskola gyakorló általános iskolájának menete nyitotta. Ha zsűri értékelte volna az iskolák fölvonulásának fegyelmezettségét és ötletességét, a pálmát a Tóth Lajos általános iskola parádés menete nyerte volna el. Kedves pillanat volt, amikor úttörő fúvószenekaruk bevonulását a hivatásos felnőtt „rezesek" elismerést és bíztatást sugárzó ovációja kísérte. Az úttörőegyüttes később csatlakozott a felvonulás pattogó indulóit felváltva előadó helyőrségi és ifjúsági fúvószenekarhoz. Az utóbbi két együttest Szabó László főhadnagy, a helyőrségi fúvósak karnagya dirigálta.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_kaposvar_2.jpgA fiatalok alkotta zászlóerdő

Valóságos tulipántengert varázsoltak a térre a Munkácsy Mihály Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola diákjai, őket követte az oktató-nevelő munkájáért országszerte is elismert, nagy múltú Táncsics gimnázium. Osztálytársainak a dísztribünről integethetett Kis Attila negyedikes, aki kiemelkedő tanulmányi és KISZ-munkájáért a KISZ KB dicsérő oklevelét kapta.

Üde színfolt volt a bolgár Napospart üdülőtelep Kaposváron tartózkodó népi együttesének rögtönzött bemutatója. Mintha csak az együttes neve vagy derűt sugárzó tánca oszlatta volna el a felhőket, végre a nap is kisütött. Így még látványosabb volt az MHSZ kaposvári repülőklubjának vitorlázó repülőgépet és sárkányrepülőket is fölvonultató menete.

Különösen impozánsaik és erőt sugárzóak voltak a kaposvári nagyüzemek dolgozóinak sorai. Percekig vonultak a téren a ruhagyár kitüntetett brigádjai. Ugyancsak méltán kapott sok tapsot a Kaposgép, a húskombinát vagy a cukorgyár színpompás menete. A Kapos Kereskedelmi Vállalat csoportjának élén a fogyasztók kiváló boltja címet elnyert tíz üzlet fehér köpenyes eladói haladtak. Valamennyiünk kedves ismerősei ők, akik az áru mellé egy mosolyt és néhány udvarias szót is adnak. Imponáló volt az egészségügyi intézmények dolgozóinak fölvonulása. A felzúgó taps azonban nemcsak a látványnak szólt, valamennyiünk tiszteletét is kifejezte az orvosok és segítőik felelősségteljes munkájáért.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_kaposvar_3.jpgA vállalatok és dolgozóik felvonulása

Derűs perceket hozott a BM táncegyüttes bemutatója. A Volán 13-as Vállalatának csoportja galambrajt röptetett a tér fölé. Karneváli hangulatot teremtett a Pamutfonóipari Vállalat Kaposvári Gyárának menetét vezető kubai lánycsapat.

A SÁÉV kiemelkedő munkát végző dolgozói között köszöntötte a hangosanbeszélő Bödő Lajos művezetőt, aki hazánk felszabadulása 40. évfordulójának alkalmából a Munka Érdemrend bronz fokozatát kapta.

Közben szüntelenül hömpölyög a tömeg, s a nézők sok ötletes dekorációnak tapsolhatnak. A Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat dolgozói egy működő kis malmot hoztak, míg a Sefag teherautói a gazdaság tevékenységének sokoldalúságát jelképezve egy zöldellő nyírfát és egy szekrényt. A 130 percnyi tarka forgatagod az élelmiszeripari szakközépiskola diákijainak látványos tornabemutatója zárta.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_kaposvar_1.jpgHömpölygő tömeg Kaposvár utcáin

A korábbi évek gyakorlatától eltérően az idei május elsején nem nagygyűlést, hanem felvonulást tartottak Szolnokon. A menet élén a megyei és városi párt-végrehajtóbizottság tagjai haladtak, majd a városi tanács épülete előtti emelvényre mentek. Az elnökségben helyet foglalt Majoros Károly, a megyei pártbizottság első titkára, Mohácsi Ottó, a megyei tanács elnöke, Fábián Péter, Simon József és Szűcs János. a megyei pártbizottság titkárai. Földest István. a Központi Bizottság munkatársa, Varga Sándorné, a városi pártbizottság első titkára. Fenyvesi József, a városi tanács elnöke, az ideiglenesen hazánkban tartózkodó szovjet csapatok képviselői, a munkásmozgalom több veteránja, valamint a megyeszékhely politikai, társadalmi és gazdasági életének több vezető személyisége.

A felvonulókat a megyei és városi pártbizottság, az SZMT és a városi tanács nevében Tóth János, az SZMT elnöke köszöntötte. Bevezetőül arról szólt, hogy az ünnepi felvonulással ápoljuk a munkásmozgalom forradalmi hagyományait, hirdetjük május elseje nemes, tiszta törekvéseket hordozó eszméit. Kifejezzük megbecsülésünket a dolgos hétköznapokon végzett, anyagi és szellemi javainkat, új erkölcsi értékeinket teremtő alkotómunka iránt. Fejet hajtunk a munkában, tudásban műveltsége gyarapításában, a közéletben helytálló dolgozó ember előtt. Illő tisztelettel emlékezünk negyven évvel ezelőtti felszabadulásunkra, amely lehetővé tette, hogy városunkban is megkezdődjék a munkásság, a parasztság és az értelmiség alkotó képességeinek korábban sosem tapasztalt kibontakozása. A továbbiakban azt húzta alá, hogy mélységes felelősséget érzünk a békéért, mert tudjuk, hogy anélkül minden más elveszti jelentőségét. Aggodalmunkra nyomós okot szolgáltatnak az imperializmus katonai fölényre irányuló törekvései. Ugyanakkor a békébe vetett hitünket erősíti a Szovjetunió, a Varsói Szerződésbe tömörült országok következetes békepolitikája. A béke és barátság jegyében emlékezünk május 9-re, a győzelem napjára, a II. világháború befejezésére. is. A megyei és a városi pártértekezletre utalva azt hangsúlyozta. hogy együtt, felelősséggel kell ma és holnapi feladatainkat megoldani.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_szolnok_1.jpgElnökség a szolnoki felvonuláson

Az ünnepi köszöntő után megkezdődött a város lakóinak impozáns felvonulása. Huszonötezer ember részvételére számítottak a rendezők, de a közel két és fél óráig hömpölygő felvonulók létszámban ennél minden bizonnyal jóval többen voltak. A Killián György Repülő Műszaki Főiskola zenekara haladt a menet élén. Pattogó indulói vidám perceket szereztek a sokaságnak. Őket a város negyvenhárom oktatási intézménye kétezer-ötszáz dolgozójának és tizennyolcezer tanulójának képviselői követték.

Élükön - kedves színfoltként - a Ságvári körúti Általános Iskola úttörő dobosai meneteltek. Az emelvény előtti műsorukkal külön is sikert arattak. A többi pajtás is kitett magáért. Szépen díszített májusfájuk az úttörők összefogását szimbolizálta. Nehéz lett volna kiválasztani, hogy melyik csoport a legtetszetősebb. Az egyik orgonával integetett, a másik kendőket lobogtatott, a harmadikra a színes szalagok kavalkádja hívta fel a figyelmet. Fegyelmezett, látványos volt a középiskolások hada is. Az üzemi dolgozók felvonulása előtt a Killián főiskola tánccsoportja adott az emelvény előtt vérpezsdítő, lendületes műsort.

A vállalatok élén a kitüntetett üzemek haladtak. Utánuk a többi üzem, a Héki Állami Gazdaság és az intézmények végeláthatatlan sora következett.

Mint színes virágoktól tarka rét, a zászlók, a májusfák sokaságától olyan volt Szolnok főutcája. A transzparensek tanúsága szerint is nagyszabású demonstráció volt ez a felvonulás a béke, a szocializmus ügye mellett.

Jónéhány üzem és intézmény kevés pénzből megvalósítható jó ötlettel szemléltette mindennapi munkáját. Megérdemelt sikert aratott például a MÁV-kórház teherautó platójára szerelt műtője.

A kórház dolgozóinak első sora piros, a második fehér, a harmadik pedig zöld sapkát viselt. Egyszerű és nagyon látványos megoldás volt ez is. A cukorgyáriak kocsiján hatalmas süvegcukor trónolt, a TITÁSZ-én pedig az áram útját szimbolizálták. A Járműjavító gumikeréken guruló kis „Diesel mozdonya” miniatűr vagont húzott. A kereskedelmi vállalat dolgozói Girardi-kalapjukkal arattak tetszést. Volt tehát látnivaló bőven, nemcsak a tömeg látványa volt lenyűgöző.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_szolnok_2.jpgTöbb tízezren vonultak fel a Kossuth téren

Az üzemek és intézmények dolgozói után az MHSZ tagjai vették birtokukba a felvonulási útvonalat. A szövetség szakosztályai is ötletgazdagságról tettek tanúbizonyságot. Az „utánpótlás” például az emelvény előtt papírrepülők tucatjait bocsátotta szárnyra. Több sem kellett a szüleikkel a kordon mellett szemlélődő apróságoknak. A szabályoknak fittyet hányva átbújtak a kötél alatt, és rohantak a repülőkért. Úgy látszik, a szövetség tudja, hogy kell megnyerni a fiatalokat. Amikor viszont egy gépkocsi vontatta igazi motoros repülőgép állt meg a tribün előtt, azt már kellő mértéktartással szemlélték a nebulók. A pilótafülkéből egy kislány szállt ki, és virágcsokorral kedveskedett Majorosi Károlynak.

A búvárok, a rádiósok, a lövészek látványos felvonulása bizonyára sok új hívet szerzett az MHSZ-nek.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_szolnok_3.jpgMesterségük címere: óriási süvegcukor

Az ünnepi felvonulást a sportolók zárták. Egymást követték a város sportegyesületei, ötletekből ez alkalommal sem volt hiány. Fiatal ökölvívók például egy előre haladó ringben püfölték egymást. Már csak azért is felkeltették a nézők figyelmét, mert nem voltak egy súlycsoportban. Dávid és Góliát harca volt ez. Szerencsére nem ment vérre. Az ifjú tőrözők, birkózók is ízelítőt adtak tudásukból. A sport jellegéhez híven látványos, pergő ütemű volt a szakosztályok bemutatkozása. Felvonulásukat felszabadulásunk 40. évfordulóját és május 1-ét jelképező, impozáns élőkép zárta.

A munkásosztály nemzetközi ünnepe alkalmából rendezett szolnoki felvonulás után a megyei párt-, állami és szakszervezeti vezetők a napokban kitüntetést kapott vállalatok házi ünnepségeire is ellátogattak. Majoros Károly, az MSZMP Szolnok megyei Bizottságának elsőtitkára, Földesi István a Központi Bizottság munkatársa, és Hegyi Istvánné a megyei KISZ-bizottság elsőtitkára a Szolnok megyei Víz- és Csatornamű Vállalat; Fábián Péter, a megyei pártbizottság titkára a Tiszamenti Vegyiművek, Szűcs János, a megyei pártbizottság titkára a Mezőgép Vállalat szolnoki gyáregysége; Simon József, a megyei pártbizottság titkára az Élelmiszeripari és Kiskereskedelmi Vállalat május elsejét ünneplő dolgozóival találkozott a Tiszaligetben. Az Élelmiszeripari és Kiskereskedelmi Vállalatnál rendezett találkozón ugyancsak részt vett Majoros Károly is. A Vasipari Vállalat tiszaligeti üdülőjében rendezett majálison Mohácsi Ottó, a megyei tanács elnöke és Varga Sándorné, az MSZMP Szolnok városi Bizottságának első titkára találkozott az ünneplőkkel.

Törökszentmiklós lakói is felvonulással ünnepelték május elsejét. A hideg, szeles idő ellenére benépesültek az utcák, több százan voltak kíváncsiak a város tanuló ifjúságának, vállalatainak, üzemeinek seregszemléjére. A felvonulók énekszóval, kezükben zászlókkal, színes léggömbökkel, tarka szalagokkal ékesített májusfákkal haladtak el a dísztribün előtt, amelyről a város vezetői, a dolgozó kollektívák képviselői üdvözölték őket. A felvonulók hosszú sorát az általános és középiskolások nyitották, majd a legjelentősebb ipari és mezőgazdasági nagyüzemek dolgozói követték őket. Útjuk a sportpályára, illetve a strand területére vezetett, ahol vidám majálissal folytatódott az ünnepi program. A jó hangulatról a majálison fellépő népdalkörök, néptáncegyüttesek gondoskodtak. A gyerekek játékokat készíthettek, a tizen- és huszonéves fiatalokat „medence-disco” várta, S valamennyi érdeklődő megtekinthette az MHSZ modellező bemutatóját.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_torokszentmiklos.jpgFelvonulók Törökszentmiklóson

A karcagiak május első napjának délelőttjén a Barátság parkban gyülekeztek, ahol az úttörő fúvószenekar műsora fogadta őket. Kocsis Kálmán, a városi KISZ-bizottság titkára ünnepi köszöntőjében méltatta május elseje jelentőségét, majd megkezdődött a vidám majális. A hatalmas parkba sokféle látványosság szórakoztatta a város lakóit. A szabadtéri színpadon helyi és debreceni meghívott együttesek. magyarnóta-, népdal- és táncdalénekesek adtak műsort. A kirakodóvásár portékái közül kedvükre válogathatott a majális közönsége, s kedvére való ételt, italt is találhatott. A Szerszámipari Művek karcagi gépgyárának dolgozói nyilván nem panaszkodtak az ebédre; tizennyolc bográcsban főtt számukra a birkapaprikás. A gyár kollektívája a napokban másodszor vette át a kiváló vállalat kitüntetést, így különösen jó alkalom kínálkozott a közös ünneplésre. Egyébként már nem először töltik így együtt a majálist, hisz úgy tartják, nem csupán a munkában, időnként a szórakozásban is jó, ha összetart a gyári kollektíva. Nem messze a SZIM kellemesen illatozó bográcsaitól hatalmas asztalon agyagfigurákat készítettek az ügyeskezű gyerekek, egy tisztáson vidám sportvetélkedő tanúi lehettünk; minden arra vallott, hogy vidáman telt a nap Karcagon.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_karcag.jpgTizennyolc bográcsban főtt a birkapaprikás

Két órán át hömpölygött a tömeg a szekszárdi belváros utcáin, a dísztribün előtt, ahonnan a megye és a város vezetői köszöntötték a felvonulókat.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_szekszard.jpgA megye és a város vezetői a díszemelvényről köszöntik a felvonulókat

A hagyományoknak megfelelően az idén is a közélet vezetői haladtak az élen. őket követték az iskolások, a nemzet jövője. Jöttek a sportolók, akik miatt bosszankodunk nemegyszer, de annál gyakrabban örülünk szép sikereiknek.

Hosszú lenne felsorolni a vállalatokat, üzemeket, engedtessék meg, hogy csak a kiváló címet elérteket emeljük ki a sorból: A műszergyár, a Szekszárd-paksi Vizitársulat, a Patyolat, az építőanyag-ipari vállalat, a cipészszövetkezet, a kéményseprők és a vízügyi igazgatóság szakaszmérnöksége.

Voltak, akik hátrébb kerülték a sorban, de az igazság megköveteli megemlíteni, hogy annyi kiváló dolgozó, annyi kiváló brigád neve hangzott el a köszöntés során, még felsorolásukhoz is kevés lenne a papír. És mennyien, de mennyien kaptak miniszteri, sőt, kormánykitüntetést elmúlt évi kiemelkedő munkájukért.

Kiemelkedően szép volt az idén is a szekszárdi felvonulás záróképe, amelyet a Garay gimnázium és óvónőképző szakközépiskola növendékei mutattak be. Megint öröm volt gyönyörködni szép, egészséges fiataljainkban, akik jövőnk letéteményesei.

Engedtessék meg még annyit elmondani, hogy szép volt ez a felvonulás, s szép volt az ünneplés. Valahogyan úgy jelentkezett most a fegyelmezettség, hogy nem éreztük a „korlátokat”. Természetes volt, hogy a gyerekek - dolguk végeztével - fölmásztak az emelvényekre, és ami nagyon fontos, az oda delegált felnőttek is természetesnek fogadták ezt.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_szekszard_2.jpgJelenet a színpompás záróképből

A szekszárdiak május elseje délutánján két helyen is szórakozhattak, majálison, Sötétvölgyben és a Csörge-tó mellett. Mindkét helyen gazdag programot biztosítottak a rendezők. Fiatalok és élemedettek egyaránt megtalálták a nekik megfelelő szórakozást.

Pakson zenés ébresztő hangjai mellett gyülekeztek reggel az üzemek, intézmények dolgozói, az iskolák tanulói az atomerőmű-lakótelep számukra kijelölt pontjain. Közben az Atomerőmű Sport Egyesület három sárkányrepülője körözött a városrész fölött. Tíz órakor indult el a színes, látványos menet és vonult el az ez alkalomra fölállított - „Békét, biztonságot a világnak” föliratú - dísztribün előtt, melyen a város vezetői, most kitüntetett dolgozói foglaltak helyet és másfél óra múlva fejeződött be. Mintegy tízezer résztvevője volt az ünnepi fölvonulásnak, melyet az óvodák dolgozói nyitottak meg, őket az általános iskolák követték. A Vak Bottyán Gimnázium diákjai a KISZ KB Vörös Vándorzászlaja - amit nemrég kaptak meg - alatt vonultak utánuk jöttek a PSE majd az Atomerőmű SE sportolói. Néhány városi intézmény után jöttek a Paksi Atomerőmű Vállalat dolgozói, hangosbeszélőn köszöntötték őket abból az alkalomból, hogy elnyerték a „Kiváló Vállalat” címet. Ami a nézőknek feltűnő volt: a sok kisgyerek „lufik”-kal, vörös és nemzetiszínű zászlócskákkal. Mintegy jelezve, hogy az atomosok közt sok a fiatal és így természetes, sok a kisgyerek. Ezután a nagy beruházás kivitelezői következtek - a „Kiváló Vállalat” 22-es Építők, az ERBE, fölvonuló szovjet szakértőcsoport „hurrá”-val válaszolt a tribünről elhangzott orosznyelvű köszöntésre. A lengyel kivitelező vállalatok dolgozói fehérpiros nemzeti és vörös zászlókkal vonultak. Transzparensükkel köszöntötték Paks lakosságát. A többi kivitelező vállalat menetét a konzervgyáriak követték, majd a kisebb vállalatok-szövetkezetek. Egyike a Paksi Állami Gazdaság transzparenseinek: „Előre az 1985. évi népgazdasági célok sikeres megvalósításáéért!” A termelőszövetkezetek fölvonulása után az MHSZ zárta a menetet.

A program kulturális rendezvényekkel, sportbemutatókkal folytatódott a szabadidő-parkban.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_paks.jpgA „Kiváló Vállalat” Paksi Atomerőmű Vállalat menete

Május elsején zenés ébresztő köszöntötte a simontornyaiakat.

Reggel kilenc órakor üzemi ünnepségek kezdődtek. Itt röviden értékelték az elmúlt év eredményeit, majd munkájuk jutalmául kitüntető okleveleket, jelvényeket vettek át a dolgozók és szocialista brigádok. A Bőrgyár elől indultak a felvonulók - élükön a község vezetőivel - a sportpályáig. Az iskola előtti kis téren köszöntötték az élenjáró munkásokat, kollektívákat. Színes szalagokkal, zászlókkal, transzparensekkel a Vak Bottyán Általános Iskola tanulói, tanárai nyitották a sort. A kulturális seregszemlék, tanulmányi versenyek győztes diákjait személy szerint külön is üdvözölték. A felvonulók között voltak a simontornyai Bőr- és Szőrmefeldolgozó Vállalat brigádjai, a bőrgyár, az áfész dolgozói, a Simovill Ipari Szövetkezet tagsága, a Volán, a Dédász, a Költségvetési Üzem, a Béke Ruházati Szövetkezet, a postahivatal és a kisiparosok munkabrigádjai. A sportpályán tarka sátrakkal bazárosok, ajándékárusok, büfés pavilonok várták az ünneplőket.

A hagyományos majálishangulat következett néptánc- és divatbemutatóval. A simontornyai május elsejei programnak évek óta része a Sió menti fiatalok találkozója is, éppen úgy, mint a nap eseményeit záró tábortűz, fáklyás felvonulás és az utcabál.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_simontornya.jpgÁltalános iskolások a simontornyai felvonuláson

Zenés ébresztő köszöntötte Szombathely lakóit is május elseje reggelén. A borús, hűvös idő ellenére már a reggeli órákban vidáman, vörös és nemzeti színű zászlókkal gyülekeztek az üzemek, intézmények, iskolák dolgozói, tanulói a kijelölt helyeken, hogy méltóan vehessenek részt a negyvenegyedik szabad május elsején az ünnepi felvonuláson.

Szombathelyen - az előző évi szokásoknak megfelelően - a Felszabadulási Emlékmű alatti parkban állították fel a díszemelvényt és a dolgozók tízezrei a környező utcákban vártak a felvonulás megkezdésére.

Tíz órakor a szombathelyi városi fúvószenekar indulójára a menet élén a megyei párt- és tanácsi végrehajtó bizottság, valamint a Szakszervezetek Megyei Tanácsa elnökségének tagjai vonultak.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_szombathely_1.jpgA menet élén felvonultak a megye vezetői is

A díszemelvényen a kitüntetett üzemek, intézmények képviselői, a megye és Szombathely párt-, állami vezetői, a társadalmi szervezetek képviselői foglaltak helyet, köztük Horváth Miklós, a megyei pártbizottság első titkára, dr. Bors Zoltán, a megyei tanács elnöke, a szakszervezetek megyei tanácsa és a Hazafias Népfront megyei bizottságának több vezetője. Ott voltak az emelvényen a veteránok és az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok képviselői.

A hangszórók messze vitték a zeneszót: „Itt van május elseje..”

A díszemelvény körül feszült izgalom. Az első felvonulók a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola tanulói selyemzászlókkal érkeztek az emelvényhez. A diákok - nagy taps kíséretében - színes esernyőket forgattak, majd izgalmas tornabemutató következett. Kórusaik ismételten szereztek arany minősítést, szerepeltek megyei, valamint megyén kívüli hangversenyeken. Az utóbbi években testvéri kapcsolatot építettek ki egy maribori és egy grazi iskolával is. Az intézet tízéves munkája alatt országszerte, sőt az országhatárokon kívülre is elvitte Szombathely jó hírét. Most a felvonulók élén vizsgáztak: talán kitűnőre.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_szombathely_2.jpgA Bolyai János Gyakorló Általános Iskola nagyszerű produkciója a díszemelvény előtt

A hagyományokhoz híven a kiváló vállalatok és szövetkezetek következtek. A hangszórók a kiváló címmel kitüntetett MÁV Járműjavító Üzem dolgozóit köszöntötték. Múlt évi munkájuk alapján elnyerték a MÁV vezérigazgatósága és a Vasutasok Szakszervezete elnöksége által adományozott Vörös Vándorzászlót is. Érdemes megjegyezni róluk, hogy a kétezer dolgozót foglalkoztató üzem 105 százalékra teljesítette tervét. A munkaversenyben 103 szocialista brigád 1530 dolgozója vett részt. Újításokból 8 millió 900 ezer forint megtakarítást értek el.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_szombathely_3.jpgA MÁV üzemeinek dolgozói a menetben

Őket követték a Styl Ruházati Vállalat dolgozói, akik egy év alatt félmillió férfiöltönyt és női kabátot gyártottak, termékeik 85 százalékát exportálták. A kiváló vállalat termékei ismertek Kuwaitban, az USA-ban, az NSZK-ban, Kanadában és az Arab Emirátusokban egyaránt.

A többi kiváló vállalat között kell megemlíteni a Nyugat-magyarországi Fagazdasági Kombinátot, a MÁV Épület- és Hídfenntartó Főnökségét, amely öt megyében végzi az épületek és vasúti műtárgyak tatarozását, felújítását és parkosítását.

Nagy taps fogadta a kiváló címmel kitüntetett Sabaria Cipőgyár dolgozóit. Egy tehergépkocsin bemutatták legújabb termékeik modelljeit is. Gyártmányaik 50 százalékát exportálják. A Kertészeti és Parképítő Vállalat dolgozóinak felvonulása után az ÉLGÉP 4. számú gyárának teherautón bemutatott korszerű berendezésére terelődött a figyelem. Az IBUSZ és annak megyei irodája szintén kiváló lett, majd az ugyancsak kiváló címmel kitüntetett Hungária Műanyagfeldolgozó Vállalat dolgozói következtek a felvonuláson.

A szombathelyi ipari szövetkezetek közül az Építőipari Szövetkezet nyerte el a kiváló címet. Munkájukat dicsérik a Köztársaság tér északi oldalán lévő felújított épületek, a Jászai Mari utcában lévő árvizes házak felújításai, valamint több belső építészeti munka. A kiváló címmel kitüntetett Uránia Ruházati Kereskedelmi Vállalat dolgozói tavaly több mint 2 milliárd forint értékű textil- és ruházati terméket forgalmaztak.

A MÁV Igazgatóság, a MÁV osztószertárfőnökség dolgozói ugyancsak országos elismerést kaptak és ennek jegyében vonulhattak az elsők között.

Őket követték a Vetőmagtermeltető Vállalat nyugatmagyarországi központja, a szombathelyi Ingatlankezelő Vállalat, a TSZKER, a Budaflax Lenfonó és Szövőipari Vállalat szombathelyi fonógyár és javítóműhely, a Vas megyei Moziüzemi Vállalat, a Vas megyei Víz- és Csatornamű Vállalat dolgozói.

A felvonuló csoportok közül kitűnt a vépi Mezőgazdasági Szakmunkásképző es Munkástovábbképző Intézet menete. A hangosbeszélőn külön köszöntötték a vépi iskolában tanuló külföldi hallgatókat, akiknek a képviselői a díszemelvényen is helyet kaptak.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_szombathely_4.jpgKülföldi diákok nemzetük zászlai alatt

Ezután következtek a miniszteri dicséretben és más elismerésiben részesült vállalatok és szövetkezetek.

Amikor a Rába Futóműgyár kollektívája érkezett az emelvényhez, köszöntötték a tervek túlteljesítésében kitűnt szocialista brigádokat, valamint lengyel nyelven üdvözölték a fehér-piros zászlókkal felvonuló lengyel vendégmunkásokat. Jó benyomást tett az is, amikor a KIOSZ csoportjában feldíszített taxik tűntek fel. Ők éjjel nappal a lakosság rendelkezésére állnak.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_szombathely_5.jpgA megyeszékhely dolgozói elvonulnak a díszemelvény előtt

Több más meglepetést és érdekességet is tartogatott a felvonulók díszes, hömpölygő menete. A Vas megyei Vendéglátó és Szálloda Vállalat teherautóján cigányzenészek szórakoztatták a közönséget.

A kétórás színpompás felvonulás végén a Tanárképző Főiskola sportolói felejthetetlen tornabemutatót tartottak és egy magasba emelt kislány a 41-es számot mutatta fel a negyvenegyedik szabad május elseje tiszteletére.

A felvonulás után a felállított szabadtéri színpadon öntevékeny művészeti együttesek szórakoztatták a közönséget. Működtek a lacikonyhák; céllövölde, étel- és italsátor állt mindenütt az ünneplők rendelkezésére. A jó hangulatról a vendéglátó és élelmiszer kereskedelmi vállalatok, valamint az áfész egységei gondoskodtak.

Kora délelőtt zeneszóra gyülekeztek a sárváriak a város főutcáján. Fél tízkor kezdődött a fölvonulás, a diákok, a kitüntetett kollektívák, a vállalatok, szövetkezetek és intézmények dolgozói a várba vezető híd előtt felállított emelvényhez vonultak, majd a várkertbe vezetett az ünneplők útja. A színpompás felvonulást nagygyűlés követte, majd estig folytatódott a majális.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_sarvar.jpgFelvonuló általános iskolások Sárvár főutcáján

Celldömölkön a Ligetbe érkeztek a fölvonulók délelőtt tíz órától. Az emelvényen a városi pártbizottság, a tanács vezetői, a társadalmi és tömegszervezetek képviselői, a kiváló dolgozók és a kiváló kollektívák vezetői között foglalt helyet Szabó László, a megyei tanács elnökhelyettese, valamint Mészáros Imre, a népfront megyei bizottságának titkára.

Az emelvény elé először a város általános és középiskolás tanulói érkeztek, külön csoportot alkotva a sportolók, a tanulmányi és egyéb versenyeken sikerrel szerepelt diákok. Őket követték a pedagógusok, a tanácsi és pénzügyi dolgozók, s más intézmények kollektívái. Elhaladtak az emelvény előtt a celli vállalatok, üzemek és szövetkezetek munkás kollektívái, zászlókkal, transzparensekkel köszöntve május ünnepét. A több mint egy óráig tartó felvonulást ünnepi nagygyűlés követte.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_celldomolk.jpgTöbbezer celldömölki dolgozó vonult el a díszemelvény előtt

Zenés ébresztő köszöntötte a megyeszékhely lakóit reggel. A felvonulók fél tíztől gyülekeztek Veszprémben, a Felszabadulás úton. Az ünnepség tíz órakor, a Himnusszal kezdődött, majd az ünnepi köszöntő hangzott el. „Május elseje a világ proletariátusának, hazánk népének seregszemléje. Ünnepünk kifejezi a munkásosztály nemzetközi szolidaritását és eltökéltségét azért, hogy minden erejével egy új, emberi világrend megteremtésére törekszik. Május elseje az alkotó, a felszabadulni vágyó, az önmagát kiteljesíteni kívánó emberek ünnepe” - hangzott a veszprémi köszöntőben, amely a későbbiekben szólt a közelmúltban lezajlott XIII. pártkongresszusról, annak fontos célkitűzéseiről. Emlékeztetett arra, hogy a kongresszusi- és nemzetközi munkaverseny eredményei is bizonyították tenniakarásunkat, a nehézségek leküzdésére irányuló szándékunkat.

Ezt követően kezdődött a felvonulás, amelyen mintegy 20 ezren vettek részt. A felvonulók - élükön a területi pártszervezetek képviselőivel - elhaladtak a dísztribün előtt, amelyen helyet foglalt Gyuricza László, a megyei pártbizottság első titkára, valamint a megye és a város párt-, állami és társadalmi szerveinek képviselői. A megyeszékhely ipari üzemeinek, szövetkezeteinek, intézményeinek dolgozói az idén szakmánként tömböket alkotva vonultak fel. Külön köszöntötték közöttük a kiváló címet elért vállalatokat.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_veszprem_1.jpgA megye és Veszprém vezetői köszöntötték a felvonulókat

A Münnich téren fél tizenegytől az Erkel Ferenc Fúvószenekar és az Ernst Thälmann úttörőház fúvószenekara adott térzenét, majd a szentgáli pávakör és citerazenekar folklórműsora szórakoztatta az érdeklődőket. Délután, a nem éppen ideális, változékony időjárás ellenére számosán vettek részt a kulturális programokon.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_veszprem_2.jpgTízezrek vonultak fel a megyeszékhely május elsejei ünnepségén

Ajkán az ünnepség díszvendégei a Szabadság téri többemeletes ház karzatáról köszöntötték a több ezer felvonulót. Az ünnepségen részt vett Takács Imréné, az MSZMP KB tagja, az Ajkai üveggyár pártvezetőségének titkára, Aparácz László, a városi pártbizottság első titkára, Schwarz Béla, a városi tanács elnöke. Ugyancsak itt foglalt helyet a kitüntetett gazdasági egységek egy-egy dolgozója.

Ünnepi köszöntőt Orosz István, a városi pártbizottság titkára mondott, aki néhány mondatban visszatekintett hazánk 40 éves fejlődésére, szólt pártunk és kormányunk politikájáról is. Felszólította az ünnepség résztvevőit, hogy következetesen hajtsák végre a párt XIII. kongresszusán meghatározott feladatokat. Külön említést tett, hogy milyen országos és helyi teendők várnak a város dolgozóira az elkövetkezendő időkben.

A hangszórókon keresztül megismerhették a felvonulás résztvevői, hogy egyes vállalatok, üzemek milyen eredményekkel vívták ki maguknak az elismerést, a múlt évi munkájuk alapján. Az elsők között vonult fel az Élüzem címet elnyert ajkai bányaüzem, a Kiváló gyáregység címet viselő VIDEOTON, a városgazdálkodási vállalat, amely megkapta a Kiváló vállalat elismerést. Őket követték a Kiváló szövetkezet cím tulajdonosai, az áfész és a Szolgáltatóipari Kisszövetkezet. A hagyományokhoz híven az MHSZ-klubok tagjai zárták a felvonulók népes sorát.

A majálist a parkerdőben rendezték, ahol bemutatkozott az úttörő fúvószenekar, az Ajka-Padragkút táncegyüttes és a somlószöllősi általános iskola gyermektánccsoportja.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_ajka.jpgA hőerőmű dolgozói az ajkai felvonuláson

Sümegen, a zászlódíszbe „öltözött” fiatal városban már 9 órakor megkezdődött a munka ünnepét köszöntő felvonulás. A vállalatok, üzemek, szövetkezetek, intézmények dolgozói, s a diákifjúság - több ezres tömeg - köszöntötte a nagy ünnepet, zászlóerdők alatt, transzparensekkel vonultak el a buszmegálló előtti téren felállított dísztribünnél.

A tribünön a város párt- és tanácsi vezetői, a vállalatok szövetkezetek, intézmények vezetői, kitüntetett dolgozói, kollektívák képviselői foglaltak helyet. A felvonulókat dr. Nagy István, a sümegi városi tanács elnöke köszöntötte, majd Kiss Ottó, a városi párt-vb tagja, a sümegi termelőszövetkezet elnöke mondott köszöntő beszédet. Bevezetőül szólt a munkásosztály ünnepének történetéről, s történelmi jelentőségéről, majd a felszabadulás utáni alkotómunka eredményeit méltatta. Kitért felszabadulásunk 40, évfordulójának korszakos jelentőségére, amikor hazánkban a munkásosztály, s a vele szövetséges parasztság először vehette kezébe az ország és saját sorsának irányítását. Méltatta pártunk XIII. kongresszusának nagy munkáját és jövőt meghatározó állásfoglalásait, végül a munkásság legnagyobb ünnepét éltetve fejezte be köszöntő beszédét.

A felvonulást követően, 10 órakor a művelődési házban a nemrég alakult gyermektánccsoport első fellépésére került sor (A gyermekek ruháit - 50 darabot - erre az alkalomra készítették a FOLTEX és a ruhagyár dolgozói, társadalmi munkában). Fellépésüket nagy siker kísérte, majd a pápai Vadvirág táncegyüttes adott műsort, s felléptek a sümegi általános iskolák színjátszó csoportjai is.

Délután sportvetélkedőket rendeztek a városban.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_sumeg.jpgSümegiek

A dolgozók nagy ünnepén fúvószene hangjaira ébredt a szocialista munkásváros, Várpalota. A város különböző pontjairól különbuszok szállították a mintegy 15 ezer felvonulót, akiket az erős szél, a szemetelő eső sem riasztott el attól, hogy a cseri parkerdőbe jöjjenek, méltóképpen megünnepelni május elsejét. A hagyományokhoz híven iskolák, sportolók kezdték a felvonulást, majd az ipari üzemek színes kavalkádja következett. A Péti Nitrogénművek, a Veszprémi Szénbányák várpalotai üzemei, a Kiváló címet szerzett Inotai Alumíniumkohó, majd a Jó Szerencsét Mezőgazdasági Termelőszövetkezet kollektívája. November 7. Hőerőmű, vegyesipari szövetkezet, a földtani kutatók, tanács, egészségügy, városgazdálkodás, a NITROIL, Bakony Művek helyi üzeme, VOR, VOLÁN, MÁV, posta, munkásszövetkezet, Pannonker, kenyérgyár, Komfort, Bakonygaszt, vendéglátósok, a sárszentmihályi gazdaság, Ferrokémia, CELLTEX, ruházati szövetkezet, OTP, Állami Biztosító, lengyel bányászok, szovjet zenészek színesítették a felvonulók sorát. A szovjet zenészek pattogó fúvószenéje mellett a Zugor zenekar beatritmusai, a fehérvári Alba Regia Táncegyüttes néptánca jelentette a kulturális programot. A kereskedelmi, vendéglátóipari egységek az ünneplők ellátásáról gondoskodtak. A bizonytalan időjárás ellenére valódi majálishangulat alakult ki délutánra, ahol családias, igazi örömteli, békés, boldog május elsejét ünnepelhetett Várpalota szép számú felvonulóserege.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_varpalota.jpgA várpalotai bányászok ünnepi felvonulása

Zenés ébresztő köszöntötte reggel Zalaegerszeg lakóit is, akik vagy a rádió meteorológiai híreire figyeltek, vagy az ablakon kitekintve saját érzéseikre hagyatkozva öltöztek melegebben, s vitték magukkal a felvonulásra esőriasztónak az esernyőt. A honvédzenekar pattogó ritmusú indulójára az Ifjú Gárda díszszakasz a városzászlóval indította el a közel három órás felvonulási menetet, élén az elnökséggel, ahol ott volt dr. Karvalits Ferenccel, a megyei pártbizottság első titkárával és Újvári Sándorral, a megyei tanács elnökével az élen a megye, a város párt-, állami és társadalmi szerveinek vezetői, a fegyveres erők és testületek, a szovjet Déli Hadseregcsoport és az elmúlt évben végzett eredményes munkáért kitüntetett kollektívák képviselői.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_zalaegerszeg.jpgMegyei és városi vezetők Zalaegerszegen, a felvonulás élén

A negyven éve párttagok és a negyven évesek csoportját követően a 407-es számú Ipari Szakmunkásképző Intézet tanárai, oktatói és diákjai színpompás májusfákkal, tablókkal és tábláikkal, zászlóerdővel, gyönyörű tulipánokkal vonultak fel, majd sorban következtek a szakközépiskolák. A Petőfi Általános Iskola diákjai arattak nagy sikert bemutatójukkal, ötletes volt az Ady iskolások kerékpárcsoportja, a killiánosok földgömbje a földrészeket jelképező színes szalagokkal, a József Attila iskola Zalaegerszeg várost és a VIT-et jelképező színes májusfákkal vonult el a tribün előtt. Fegyelmezett sorokkal tisztelgett a Népköztársaság úti iskola gyerekserege a görkorcsolyásokat követően, a Pais Dezső iskola tanulói a 40 évvel ezelőtti eseményeket tanúsító régi felvételeket hozták magukkal és szép volt a Dózsa-iskolások karikagyakorlata is.

A kitüntetett vállalatok sorát egy vadonatúj gumihengerrel a Kiváló Vállalat címmel kitüntetett zalaegerszegi KÉV indította, majd jöttek a sütőipar, a Centrum, a ruhagyár dolgozói gyerekeikkel együtt.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_zalaegerszeg_2.jpgA Kiváló Vállalat rímmel kitüntetett Közúti Építő Vállalat dolgozói a megyeszékhelyi felvonuláson

Amikor a zalaegerszegi Városgazdálkodási és Kommunális Szolgáltató Vállalat csoportja a tribün elé ért, a menet megállt, és Mersits Ferenc, az SZMT titkára üdvözölte az ünneplő zalaegerszegieket, s mondott köszöntőt.

És újból megindult a sor, az OTP, a Titán kilencszeres Kiváló Brigád címmel kitüntetett Vasas szocialista brigádja következett, majd a Vertesz, a gyógyszertári központ, a posta, a Fűszert, a göcseji haranglábas dekorációval a Zalahús, a ZKV, az Agrober, a moziüzem, a műbútor és a vasipari szövetkezetek dolgozói vonultak el a tribün előtt.

A következő csoportot az alugépgyáriak nyitották meg, őket követte a Zalatej: ajándékcsomagokat osztottak a gyerekek, az elnökség és a nézőközönség között, majd a Boci, boci tarka kezdetű nótát énekelve mentek tovább a termékeket bemutató gépkocsival.

Egyre többen álltak sorfalat a Kossuth utcában, s szaporodott a nézőközönség a Dísztéri házak ablakában, a csipkeházak tetőteraszán is, hiszen azok, akik már felvonultak, kíváncsiak voltak a többiekre is. Például arra, hogy a 15 éves fennállását ünneplő Köbtex zalaegerszegi gyárának mihályfai részlege a kettétört MX-rakétával akarta jelezni, hogy a békés felvonulók a békére szavaznak. Nagy taps köszöntötte a földgömböt, tetején a békegalambbal... Szünet nélkül jöttek a vállalatok, az intézmények dolgozói - közben hol kisütött a Nap, hol meg elbújt a sötét felhők mögött - nemzetiszínű, vörös és kék zászlókat, aprócska májusfákat, virágcsokrokat lobogtatva.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_zalaegerszeg_3.jpgNagy tetszést aratott a Köbtex zalaegerszegi gyárának földgömbje a békegalambbal és egy kettétört MX-rakétával

A Zöldért szép primőrökkel dekorált autót hozott, az Agroker a jugoszláv kistraktorokkal színesítette a menetet, a Palota bőrdíszműveseknél hátizsákos kisdiákok alkották az első sorokat.

Igazán színpompás volt a Caola helyi gyárának kerekeken gördülő bemutatója, majd a vállalatok sorát bezáró Generál autószerviz után a sportolók menete. A ZTE szakosztályai az olimpiákon, világversenyeken megszokott jelképek mögött vonultak el a dísztribün előtt, az MHSZ-sportolók elhoztak legnagyobb kincseiket, a parányi modelleket, a sárkányrepülőket, ott voltak a T-betűvel jelzett tanulókocsik is feldíszítve, majd feszes tartással léptettek el az andráshidai lovasok a tribün előtt. Az idei május elsejei színes felvonulást a honvédzenekar díszmenete zárta, akik felváltva a zalaegerszegi fúvószenekarral szünet nélkül játszották az indulókat a közel harmincezer embert megmozgató idei május elsejei délelőttön.

Az idősebbek állítása szerint még soha nem voltak ennyien felvonuláson Keszthelyen, mint most: több mint húszezren gyülekeztek a fellobogózott, transzparensekkel, virágokkal díszített utcákon, hogy részt vegyenek a május elseje ünnepségein. Kora reggel megindult a zászlókkal, léggömbökkel, jelvényekkel, apró májusfákkal felszerelkezett emberáradat a városközpont, a Fő téren felállított dísztribün felé, nézelődők foglalták el a környező házak erkélyeit, ablakait.

A Himnusz után dr. Fedor József, a városi tanács vb-titkára köszöntötte az összesereglett, a békés, alkotó munka ünnepélyességét demonstráló tömeget, az emelvényen helyet foglaló dísz polgárokat, veteránokat, a város állami, politikai és tömegszerveinek képviselőit, köztük Szíjártó Endrénét, a városi pártbizottság első titkárát, majd Szalai Ferenc, a Szakszervezetek Megyei Tanácsa elnökségének tagja, a MEDOSZ megyei titkára mondott ünnepi köszöntőt.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_keszthely_2.jpgMenettánc Keszthelyen

Az Internacionálé után vette kezdetét a különböző kollektívák látványos felvonulása. Az általános és középiskolák tanulói, pedagógusai nyitották a sort, magukkal víve mozgalmi jelvényeiket, ez alkalomra készített virágos-szalagos kompozícióikat, modelljeiket, s a menetben - színezve a látványt - ott haladtak a táncoló-daloló kultúrcsoportok is. Őket követték a kitüntetéseket kapott üzemek, vállalatok kollektívái. Összesen 51 gazdasági egység képviselői voltak ott a sorban, valamennyien megkapták a kordonon kívül állóktól a tapsot - legnagyobbat az élő virágokból készült bokrétákkal érkezett Városgazdálkodási Vállalat dolgozói, az Agrártudományi Egyetem táblája alatt haladó, a tribün előtt rögtönzött bemutatót tartó Georgikon és Guzsaj együttes. A Balaton-part felé tartó menetet a CB-rádiósok gépkocsisora zárta.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_keszthely.jpg- Ennyi embert még nem láttam együtt - a legifjabb felvonuló Keszthelyen

Azonnal kezdetét vette a majális, amint azt ünneplők leértek a vasút és a Balatonpart közti térségbe. A szabadtéri színpadon iskolák néptánccsoportjai váltották egymást. Sikert arattak a zeneiskola fúvósai térzenéjükkel, a Goldmark Művelődési Központ művészi csoportjai a tornabemutatójukkal; a könnyűzene hívei az egyetem zenekara köré csoportosultak. Megnyílt a népművészek utcája is, kivonultak a bazárosok, s ételben, italban sem volt hiányuk a majálisozóknak.

Reggel utcai zenére ébredtek Letenye lakói. A Flórián téren már fél tízkor gyülekeztek a helyiek és a környező községeket képviselő dolgozók.

Fanfár hangjaira kezdődött a felvonulás. Az egész Kossuth utcát betöltő menet élén a helyi és a környékbeli párt. állami és gazdasági vezetők, köztiszteletben álló dolgozók, valamint a fegyveres erők és testületek parancsnokai haladtak.

A nagyközség főterén elsőként a városi jogú nagyközség legfiatalabb tagjait, a játékbabakocsikat tologató és háromkerekű biciklin haladó óvodásokat köszöntötték.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_letenye.jpgLetenyén a legifjabb nemzedék tagjai, az óvodások nyitották meg a felvonulási menetet

A környező községek sorát a becsehelyiek nyitották meg, majd a „Pomurje” (Muramente) feliratú transzparens mögött a nemzetiségi községek lakói következtek. A letenyei üzemek élén az építőipari szövetkezet dolgozói haladtak, őket követték a Color, az erdészet, a szolgáltató költségvetési üzem, a Mura Áfész, a malom, a Mezőgép, a Kaposgép, valamint az egészségügyi és szociális intézmények felvonulói.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_letenye_2.jpgLegújabb termékeiket hozták el a felvonulásra a Kaposgép letenyei egységének dolgozói 

A felvonulást követően a festői szépségű kastélyparkban - a megye legnagyobb kerületű, négy métert is meg haladó platánfája alatt - kezdődött az ünnepi nagygyűlés.

A Himnuszt követően Tóth Oszkár, a szakmaközi bizottság helyi elnöke köszöntötte a nagygyűlés résztvevőit. Ünnepi beszédet Gazdag László, az SZMT titkára mondott.

A nagygyűlés az Internacionáléval ért véget.

A nagygyűléssel még nem lett vége a letenyei ünnepi programnak. A művelődési ház előtti téren fazekasok, kézművesek kínálták portékájukat. A szabadtéri színpadon fellépett a becsehelyi néptánccsoport, a letenyei pávakör és citerazenekar, valamint a helyi iskola énekkara.

A Szovjetunió fővárosában, a Vörös téren, a Lenin-mauzóleum mellvédjéről Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára, az ország párt- és állami vezetői köszöntötték a május elsejei felvonulás több százezer részvevőjét. Helyi idő szerint tíz órakor vette kezdetét a színpompás, vidám felvonulás. A hatalmas transzparensek az SZKP és a szovjet állam bélés külpolitikáját, a párt és a nép egységét éltették, a világ más országainak munkásosztályával és dolgozóival vállalt szolidaritást hirdették, további munkasikerekre, az ötéves terv feladatainak eredményes teljesítésére, a soron következő, XXVII. pártkongresszus méltó köszöntésére szólítottak fel. Sok jelszó emlékezett meg a nagy honvédő háborúban a hitleri Németország felett aratott győzelem negyvenedik évfordulójáról.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_majus_1_moszkva.jpgA moszkvaiak egyik jelszavukkal a szocialista országok népeinek küldik testvéri üdvözletüket

Lengyelországban a kedvezőtlen időjárás ellenére - több városban havazott is - milliók vettek részt a május 1-i felvonulásokon, nagygyűléseken. A lengyel fővárosban, immár ötödik alkalommal, a párt és az állam vezetői a felvonulás élén haladtak. Az ünnepség kezdetén a varsói Grzybowski téren Wojciech Jaruzelski mondott beszédet. A LEMP KB első titkára kiemelte: az idén a lengyelek megemlékeznek a fasizmus felett aratott győzelemről, a nyugati és északi területeknek Lengyelországhoz való csatoláséról. Jaruzelski aláhúzta: a LEMP következetesen megvalósítja IX. kongresszusának határozatait, nincs visszatérés a korábbi időszakok torzulásaihoz, de nem engedik meg, hogy Lengyelországban anarchia, nyugtalanság legyen.

Az NDK fővárosában félmillióan vonultak fel a Karl Marx sugárúton, a tömegdemonstrációk hagyományos színhelyén. A munka idei ünnepe az NSZEP jövő tavasszal sorra kerülő XI. kongresszusa előkészítése és a hitleri fasizmus fedett aratott győzelem 40. évfordulója jegyében telt el. A díszemelvényen megjelentek az NDK párt- és állami vezetői, élükön Erich Honeckerrel. Ünnepi beszédet Harry Tisch, a Szakszervezeti Szövetség (FDGB) elnöke tartott. - A felszabadulás megteremtette számunkra az újrakezdés lehetőségét, s mi éltünk ezzel - mondotta. Aláhúzta, hogy a második világháború, az antifasiszta küzdelmek tanulsága időszerűbb, mint valaha.

Csehszlovákiában a hagyománynak megfelelően, mindenütt ünnepélyesen föllobogózott városok és falvak köszöntötték a nemzetközi munkásmozgalom nagy ünnepét. A dolgozók Pozsonyban, Ostravában, Brnóban, Kassán és sok helyütt másutt díszes, hangulatos felvonuláson ünnepelték május elsejét. A csehszlovák fővárosban kellemetlenül hűvös volt az időjárás, ennek ellenére több tízezer dolgozó vonult fel a letnai dísztribün előtt, amelyen Gustáv Husáknak, a CSKP KB főtitkárának, Csehszlovákia köztársasági elnökének vezetésével helyet foglalt a csehszlovák politikai és társadalmi élet több kiemelkedő személyisége, ott voltak a Prágában akkreditált diplomáciai képviseletek tagjai.

Bulgária fővárosában ezúttal is a Szeptember 9. téren rendezték meg a dolgozók május 1-i felvonulását. A Dimitrov-mauzóleum előtt elvonuló szófiaiak ezreit Todor Zsivkovval, a BKP KB főtitkárával, bolgár államfővel az élen a bolgár párt- és állami vezetés tagjai köszöntötték. A Szófia központi terén kerületenként felvonuló fővárosiak éltették a békét és a leszerelést, a szovjet-bolgár barátságot, a szocialista országok együttműködését.

Jugoszlávia fővárosában a munkásosztály nemzetközi ünnepén átadták az idei májusi díjakat. A magas társadalmi elismerésben harminc olyan dolgozó, közvetlen termelő részesült, aki újító-feltalálói tevékenységével, alkotómunkájával, kiváló termelési eredményeivel jelentősen hozzájárult a társadalom előrehaladásához, a termelési viszonyok fejlesztéséhez. Jugoszláviában a kialakult gyakorlatnak megfelelően május elsején nem rendeznek központi ünnepséget, felvonulásokat. A hivatalosan kétnapos ünnepen azonban számos kulturális és sportrendezvényt tartanak.

Románia fővárosában délután ünnepi gyűlést tartottak a sport- és kultúrpalotában. Az elnökségben foglalt helyet Nicolae Ceausescu, az RKP főtitkára, az RSZK elnöke, valamint sok más párt- és állami vezető. Május 1-én Romániában már évek óta nem tartanak felvonulást, viszont a dolgozóknak május 1. kettős ünnep, mivel május 2. is munkaszüneti nap. Május 1-re Bukarestben fellobogózták a házakat, hatalmas feliratokat függesztettek ki. Az utak mentén és a köztereken már befejeződött a szokásos tavaszi munka - a virágültetés, a fák nyesése, a parkosított részek felásása, amit túlnyomórészt a lakók végeztek társadalmi munkában. Sok üzemben ünnepi műszakot tartottak.

Kuba fővárosában több mint félmillióan köszöntötték május 1-ét. Havanna központjában, a José Marti nevét viselő Forradalom téren rendezték meg az ünnepséget. A dolgozók menetének élén Fidel Castro mellett a kubai politikai vezetés tagjai, valamint a cukornádaratás, a zafra élmunkásai haladtak. Az ünnepi beszédet Roberto Veiga, a Kubai Dolgozók Központjának (CTC) főtitkára tartotta. Elmondta, hogy a Kubai Kommunista. Párt a közeljövőben tartja III. kongresszusát, amelyre az ország népe hatékonyabb munkával, Kuba védelmi erejének fokozásával készül. A beszédet követő díszes felvonulást - melynek a végén a kubai területvédelmi milícia néhány egysége haladt el - az Internacionálé hangjaival zárták.

A vietnami háború győzelmes befejezésének tizedik évfordulója jegyében ünnepelték meg Hanoiban és Vietnam többi városában május 1-ét. A felvonulók színes plakátokon adtak számot termelési eredményeikről, a jelszavak méltatták az ország utóbbi tízévi fejlődését.

A mongol főváros dolgozói a Szuhe Bator téren tartották meg ünnepi felvonulásukat. A tribünön foglaltak helyet a párt és az állam vezetői, élükön Dzsambin Botmönhnel, a Mongol Népi Forradalmi Párt KB főtitkárával. A mongol felvonulókkal együtt ünnepeltek a testvéri szocialista országok Mongóliában dolgozó szakemberei és munkásai.

Kínában szórakozással, pihenéssel töltötték a dolgozók a május elsejét, amely az idén egybeesett a Kínai Országos Szakszervezeti Szövetség fennállásának hatvanadik évfordulójával. Pekingben a Mennyei Béke kapujának két oldalán elterülő parkokat százezrek keresték fel, a kapu előtti téren, Peking központi terén tízezrek sétáltak. A főváros középületeit fellobogózták, lámpafüzérekkel díszítették. A pekingi május elsején külföldi szakszervezeti küldöttségek is részt vettek. Az idei május elsején öltötték fel először új egyenruhájukat a kínai hadsereg katonái. Az egyenruha váll-lapos, de nem tünteti fel a rangot.

Május 1-én, a munkásosztály nemzetközi ünnepén Franciaország-szerte megemlékeztek és felvonulásokat rendeztek. Párizsi tudósítónk beszámolt arról, hogy a hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánított ünnepen a franciák gyöngyvirággal kedveskedtek a családban, a barátoknál, a munkások pedig felvonulást szerveztek Párizsban és több vidéki városban.

Május elsejére virradóan Olaszország sok helyén fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, és a meglehetősen barátságtalan időjáráshoz hasonlítottak a május elsejei ünnepségek is. Nem is annyira ünnepségek voltak ezek, mint inkább vitázó és elszánt. A különböző politikai színezetű szakszervezetek külön-külön és olykor egymás ellen tartottak rendezvényeket. Az Olasz Általános Munkásszövetség kommunista-szocialista szakszervezet az ország 1300 városában és községében tartott nagygyűlést és felvonulást. Ezeknek a megmozdulásoknak a legfőbb jelszava a következő volt: „Munkát és demokráciát követelünk!” Erről beszélt Luciano Larna, az OKP vezetőségének tagja, a szakszervezet főtitkára azon a központi országos rendezvényen, amit több tízezer dolgozó részvételével a közép-olaszországi Arezzo városában tartottak meg.

Finnországban békét és leszerelést követelve, az észak-európai atomi egy vérmentes övezet megteremtésének szükségességét hangoztatva vonultak fel a dolgozók. Helsinkiben, Tamperében, Turkuban és az ország többi városában több százezren vették részt a május 1-i rendezvényeken.

Békét, munkát, szociális biztonságot követeltek azok a spanyol dolgozók, akik Madrid központjában tüntettek május 1-én, a Spanyol Munkásbizottságok nevű szakszervezeti szövetség szervezésében Marcelitno Canyacho, a szövetség főtitkára beszédében a szakszervezeti egység megteremtését sürgette.

Portugália 63 városában dolgozók százezrei tüntettek szerdán, a munka ünnepén. Tiltakoztak a munkanélküliség és a szociális kiadások visszafogása ellen, követelték a 11 évvel ezelőtti áprilisi forradalom vívmányainak megőrzését.

Etiópia dolgozói Addisz-Abebában és az ország más városaiban tartott ünnepi gyűléseken, felvonulásokon juttatták kifejezésre hűségüket a proletár internacionalizmus elveihez! A nemzetközi munkásszolidaritás ünnepének tiszteletére országszerte kommunista műszakokat szerveztek az elhúzódó szárazság súlyos következményeinek mielőbbi felszámolásáért.

A Jugoszlávában kétnapos, hivatalos látogatáson tartózkodó Daniel Ortega előbb Ali Sukrijával, a JKSZ KB Elnökségének elnökével folytatott megbeszéléseket, este pedig ismét Veszelin Gyuranoviccsal tárgyalt.

Súlyos robbantásos merénylet történt hajnalban Brüsszel belvárosában: egy robbanószerrel megtöltött szállítóautó a levegőbe röpült, miután előbb a merénylők lángba borították. A helyszínre érkező tűzoltók közül kettőt megölt a robbanás, 13-an súlyosan megsebesültek.

A robbantást a Belga Vállalkozók Szövetsége (FEB/VBO) székháza előtt követték el, és ismét a magát „Harcoló kommunista sejteknek” nevező terrorista csoport vállalta magára - szétszórt röpcédulákon.

Tavaly október óta tucatnyi hasonló merényletet hajtottak végre a NATO intézményei és hadiipari nagyvállalatok irodaházai ellen. Most először követelt a robbantás halálos áldozatokat. Százméteres körzetben tetemes anyagi károk keletkeztek, Jean Goi igazságügyminiszter és Charles-Ferdinand Nothomb belügyminiszter azonnal a helyszínre sietett.

A belga rendőrség és a biztonsági szervek a tavalyi merényletek nyomán különleges terroristaellenes részleget állítottak fel, a nagy érőkkel folyó nyomozás azonban mindeddig eredménytelennek bizonyult: egyetlenegyet sem sikerült kézre keríteni a magát szélsőbaloldalinak feltüntető terrorcsoport tagjai közül. Feltételezik, hogy a belga terrorszervezet kapcsolatban áll a francia „Action Directe” és a nyugatnémet „Rote Armee Fraktion” hasonló jellegű szervezettel.

május 2.

Reggel Budapesten a Kossuth Lajos téren, katonai tiszteletadással bevonták az állami zászlót, amely május elseje, a munkásosztály nemzetközi ünnepe tiszteletére lengett a Parlament előtt.

Ugyancsak katonai tiszteletadás közepette vonták be a magyar nemzeti lobogót és a munkásmozgalom vörös zászlaját a Gellért-hegyi Felszabadulási Emlékműnél.

A budapesti pártbizottság kibővített ülést tartott, amelyen részt vettek a kerületi pártbizottságok első titkárai, a Fővárosi Tanács elnökhelyettesei és vb-titkárai, a pártbizottság osztályvezetői, a főváros állami, társadalmi és tömegszervezeteinek vezetői is.

Az ülésen Grósz Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára tájékoztatást adott az MSZMP KB április 29-i üléséről. Ezután Jassó Mihály titkár tartott tájékoztatót az országos képviselői és tanácstagválasztások budapesti előkészítéséről, a jelölőgyűlések első tapasztalatairól.

Nagyszabású üzleti megállapodást kötött a Hungarotex Külkereskedelmi Vállalat és az NSZK-beli Quelle áruházi konszern. A szerződés kölcsönösen előnyös: a nyugatnémet cég egyfelől erőteljesen bővíti magyarországi vásárlásait - ezeket a termékeket a nyugat-európai Quelle-hálózat értékesíti -, másfelől áruval látja el a Hungarotex Forrás néven megalakuló új leányvállalatát. A Quelle áruit katalógus alapján, forintért rendelhetik meg a magyar vevők, ezek majd postán, csomagban jutnak el a címzetthez. A Quelle-Forrás katalógusok minden szezonra kínálnak olyasmit, ami felkelti a hazai vásárlók érdeklődését. Vagyis nemcsak divatos textil- és ruházati holmik, hanem - egyebek között - híradástechnikai berendezések, bútorok, konyhafelszerelési cikkek is beszerezhetők ezen az úton.

Az első rendeléseket felvevő iroda jövőre nyílik meg Budapesten, ezt a fővárosban és vidéken rövidesen öt-hat hasonló üzleti központ megnyitása követi. A megállapodást Szabó Józsefné, a Hungarotex vezérigazgatója és quelle-beli partnere, Grete Schickedanz írta alá. Az ünnepélyes szerződéskötésnél jelen volt Andrikó Miklós belkereskedelmi államtitkár és Melega Tibor külkereskedelmi miniszterhelyettes.

Hármasikrek születtek Szolnokon, a Hetényi Géza Kórház szülészeti osztályán: Mága Mihályné 19 éves fiatalasszony egy fiú- és két lánygyermeknek adott életet. Az újszülöttek közül Mihály 2100, Mariann 1800 és Ilona 2100 gramm súllyal látott napvilágot. Az édesanya jól érzi magát, kicsinyei is valamennyien egészségesek. A gyermekek közül csak a legkisebb súllyal született Mariannt tartják a koraszülöttosztályon megfigyelés alatt.

A Szovjetunió békeszerető külpolitikáját méltatta a Moszkvában megtartott háborúellenes nagygyűlés szónoka, Sztyepan Saljajev, a Szovjet Szakszervezetek Központi Tanácsának elnöke. Rámutatott, hogy a Szovjetunió becsületesen és komolyan tárgyal Genfben. A moszkvai nagygyűlésen a többi között felszólalt Nagy Sándor, a Szakszervezetek Országos Tanácsának titkára is.

Bolgár-nicaraguai államfői tárgyalások kezdődtek Szófiában. Todor Zsivkov és Daniel Ortega találkozóján kiemelt figyelmet fordítottak a Bulgária és Nicaragua közötti kapcsolatokra, valamint véleményt cserélték a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről.

Kohl kancellár este hivatalosan is megnyitotta a hét vezető tőkés ország - az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Nagy-Britannia, Franciaország, az NSZK és Olaszország - állam- és kormányfőinek, illetve a Közös Piac képviselőjének sorrendben tizenegyedik csúcstalálkozóját. A nap igazi eseménye azonban nem ez, hanem a zárt ajtók mögött lezajlott, kétoldalú egyeztetések voltak, amelyek, a jelek szerint, nem mindig és nem mindenben feleltek meg a részvevők várakozásának.

Délelőtt elsőként Reagan és a vendéglátó Helmut Kohl találkozott, ez előtt az amerikai elnök látogatást tett Weizsacker köztársasági elnöknél. A Reagan-Kohl találkozóról kiadott kommüniké, illetve a szóvivők nyilatkozatai meglehetősen soványak. Azok tartalmát a kora esti órákban sajtókonferenciát tartó Shultz amerikai külügyminiszter sem tudta kiegészíteni, aki mellesleg az amerikai újságírók bántanak ítélt kérdései elől, időhiányra hivatkozva, visszavonult, míg Richard Burt, a State Department osztályvezetője, bonni nagykövetjelölt egyenesen kirohant, amikor az amerikai újságírók kellemetlen kérdéseket tették fel a bitburgi látogatással kapcsolatban.

Azt azonban a szűkszavú tájékoztatókból is ki lehet hámozni, hogy Kohl kancellár ezúttal is arról biztosította Reagant: észszerűnek és indokoltnak tartja az amerikai űrfegyverkezési kutatási programot. Hozzátette azonban, hogy annak támogatását a biztonsági és gazdasági érdekek szem előtt tartásával, a többi nyugat-európai partnerrel egyeztetve képzeli el.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_helmut_kohl_ronald_reagan.jpgRonald Reagan amerikai elnök a fejlett tőkés országok csúcstalálkozójának kezdete előtt megbeszélést folytatott Helmut Kohl nyugatnémet kancellárral

Ez az egyeztetés azonban még várat magára. Ez derült ki a délután létrejött Reagan-Mitterrand találkozó után, amelyről a francia köztársasági elnök nem volt hajlandó nyilatkozni. A francia küldöttség köréből kiszivárgott hírek szerint azonban Mitterrand nehezményezte, hogy Reagan és Kohl már jó előre egyeztették, sőt nyilvánosságra hozták közös álláspontjukat, amellyel kész helyzet elé akarják állítani a többi nyugat-európai partnert. Egyelőre nem tudni, mit tartogatnak a franciák a ma kezdődő plenáris ülésre, annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy - a nyugatnémetektől eltérően - nem mondanak mindenre igent, amit Washingtonban kigondolnak.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_francois_mitterrand_ronald_reagan.jpgA mosolyok mögött ellentétek húzódnak. Mitterrand és Reagan találkozójuk előtt

Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkár felhívta az e heti bonni csúcstalálkozó részvevőit, hogy a világgazdasági problémákról folyó eszmecseréiken a jövőben tegyék lehetővé más országok, mindenekelőtt a fejlődő országok képviselőinek részvételét, az ENSZ keretében.

A világszervezet vezetője közölte: levelében felkérte a 159 tagország kormányfőit, hogy novemberben New Yorkban együtt ünnepeljék meg az ENSZ fennállásának negyvenedik évfordulóját. Ez a találkozó kiváló alkalmat nyújtana egy világméretű gazdasági csúcstalálkozó megrendezésére, az eszmecsere kiszélesítése megadná a politikai lökést a világgazdasági reformokhoz szükséges akcióhoz - vélte.

Cuellar javaslata alapján a globális csúcstalálkozón a nemzetközi kereskedelem liberalizálásával és a pénzügyi rendszer reformjával kapcsolatos kérdéseket kölcsönhatásukban vitatnák meg. A főtitkár különösen fontosnak nevezte az új nemzetközi gazdasági rendét szorgalmazó fejlődő országok részvételét.

Heves összecsapások voltak az utóbbi huszonnégy órában a libanoni fővárost kettészelő zöld vonal mentén a keresztény és muzulmán milíciák tagjai között. A harcokban nehézfegyvereket is bevetettek. Sok ház romba dőlt; a demarkációs vonal mentén szinte valamennyi átkelőhelyet lezárták, amely Bejrút keleti és nyugati részét köti össze.

Megkezdődött a Nyugat-Bejrútra vonatkozó biztonsági terv megvalósítása. Az utóbbi napokban e városrészben heves utcai harcok dúlták a különböző muzulmán csoportok fegyveresei között, s ez megkérdőjelezte magának a libanoni nemzeti egységkormánynak a működőképességét is.

A biztonsági terv keretében a libanoni hadsereg alakulatainak kell felelniük a rend és a biztonság szavatolásáért Nyugat-Bejrútban. Ennek megfelelően a városrészből kivonják a különböző milicista alakulatokat, betiltják a fegyverviselést, bezárják a politikai pártok és szervezetek katonai irodáit, s csak főhadiszállásaik működhetnek.

Továbbra is feszült a helyzet Szidon városában, valamint Kfar-Faluszban, ahol összecsapások voltak a hazafias ellenálló erők és az Izrael pénzelte, úgynevezett dél-libanoni hadsereg zsoldosai között.

A Nicaragua ellen elrendelt amerikai embargó széles körű nemzetközi tiltakozást váltott ki.

A Reagan elnök által meghirdetett teljes kereskedelmi embargó törvénytelen, ellentmond a nemzetközi jognak - jelentette ki Managuában Sergio Ramirez nicaraguai alelnök. Közölte, hogy országa felkérte a hágai Nemzetközi Bíróságot a kérdés megtárgyalására. Az amerikai embargó nehézségeket okoz, de nem jelenti Nicaragua összeomlását - szögezte le az alelnök.

A TASZSZ szovjet hírügynökség hírmagyarázata emlékeztet rá: a washingtoni vezetés azzal indokolja döntését, hogy a sandinista rendszer fenyegeti a demokráciát, sőt az Egyesült Államok biztonságát, s hogy Nicaragua a szovjet katonai jelenlét bázisa a térségben. Valójában - hangsúlyozza a TASZSZ - Washington fenyegeti a sandinista rendszert. Hadüzenet nélküli háborút folytat Managua ellen: fegyverekkel látja el az ellenforradalmárokat, elaknásítja a nicaraguai kikötőket.

Az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt és a nyugatnémet kormányban részt vevő Szabaddemokrata Párt felszólította a Kohl-kabinetet és a többi nyugat-európai országot, hogy ne kövessék az Egyesült Államok példáját. Az SPD olyan otromba, nagyhatalmi lépésnek minősítette a Reagan-kormány döntését, amely egy, a demokratikus jövőjéért küzdő kis ország ellen irányul.

Denis Healey, a brit munkáspárti ellenzék vezető külügyi szóvivője felszólította Thatcher miniszterelnököt, hogy haladéktalanul határolja el kormányát Reagan Nicaragua-ellenes szankcióitól, és szavatolja egyszersmind, hogy Nagy-Britannia nem társul semmiféle Nicaragua-ellenes gazdasági intézkedéshez.

Brian Mulroney kanadai miniszterelnök, aki a tőkés csúcstalálkozóra érkezett Bonnba, értésre adta, hogy Ottawa nem készül követni Washington példáját. A Nicaraguához fűződő kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok megszakítása nem felelne meg Ottawa érdekeinek - szögezte le a kanadai miniszterelnök.

A chilei katonai junta ismét meghosszabbította a múlt év novemberében, az országos tiltakozási megmozdulások miatt kihirdetett ostromállapotot, amelyet legutóbb februárban hosszabbítottak meg.

Az Egyesült Államok a nevadai sivatagban, a Szovjetunió a kazahsztáni Szemipalatyinkszban hajt végre kísérleti atomrobbantást. A nevadai föld alatti "akció" ereje, becslések szerint, meghaladta a 150 kilotonnát. Csak a viszonyítás kedvéért: ez körülbelül négyszerese az együttes nagaszaki és hirosimai atombombák erejének. Az Egyesült Államoknak egyébként idén ez volt az ötödik atomrobbantása Nevadában.

A Microsoft bemutatja az Excel táblázatkezelő programot Macintosh rendszerhez.

Annak ellenére, hogy a Lotus Development négy hónappal az Excel megjelenése előtt kiadta a Jazzt, az Excel gyorsan uralja a piacot, növelve a Macintosh eladásait, ahogy korábban a VisiCalc és a Lotus 1-2-3 tette platformjaikon.

május 3.

A fasizmus felett aratott győzelem közelgő 40. évfordulója alkalmából az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport parancsnokságának meghívására Oláh István vezérezredes, honvédelmi miniszter és a Honvédelmi Minisztérium Katonai Tanácsának több tagja látogatást tett a hadseregcsoport egyik gárda-magasabbegységénél. A Vörös Zászló Érdemrenddel, a Szuvorov, valamint a Kutuzov Érdemrend második fokozatával kitüntetett magasabbegységnél a vendégeket Konsztantyin Kocsetov vezérezredes, a hadseregcsoport parancsnoka köszöntötte és kalauzolta.

Oláh István a laktanyai művelődési házban tartott, bensőséges hangulatú katonagyűlésen találkozott a magasabbegység tisztjeivel, tiszthelyetteseivel, katonáival, a katonafeleségekkel és más családtagokkal, majd ismerkedett a katonák életével, kiképzésével, megtekintette elhelyezési körleteiket, kulturális létesítményeiket s a közeli gyakorlótéren rendezett kiképzési bemutatókat. Az egész napos programon részt vett Romány Pál, az MSZMP Bács-Kiskun Megyei Bizottságának első titkára és Nyikolaj Szilcsenko vezérezredes, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erői főparancsnokának magyarországi képviselője.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_konsztantyin_kocsetov_romany_pal_olah_istvan.jpgKonsztantyin Kocsetov vezérezredes, Romány Pál és Oláh István vezérezredes a bemutató szünetében

A fasizmus felett aratott győzelem negyvenedik évfordulója alkalmából a szakszervezetek szerepéről, a történelmi tapasztalatokról, a jelenkor problémáiról és a jövő távlatairól nemzetközi szakszervezeti tanácskozás kezdődött Moszkvában.

A tanácskozáson nagy hangsúlyt kapott, hogy a háborúellenes tevékenység fokozásáért erősíteni kell a dolgozók akcióegységét és szolidaritását. A békéért és a leszerelésért vívott harcban meg kell szüntetni a nemzetközi szakszervezeti mozgalom széttagoltságát. Ez időszerű, halaszthatatlan feladat - állapították meg.

A hét vezető tőkés ország állam- és kormányfő, szűk körben, megkezdték a napirenden szereplő kérdések megvitatását. Külön tanácskoztak a külügy- és pénzügyminiszterek. Nem talált támogatásra a Nicaragua-ellenes gazdasági embargó. Nagy nyomás nehezedik Reaganre és Kohlra a bitburgi katonatemetőbe tervezett látogatás miatt. A politikai nyilatkozat feledtetni akarja a múltat, felmentést akar adni a náci bűntényekre.

A tőkés, gazdasági csúcs első igazi munkanapjának jelentős eseményei ezúttal sem a legfontosabb gazdasági és pénzügyi, továbbá a kereskedelmi kérdésekben hozott döntések - ilyenek ugyanis még nincsenek -, hanem a politikai és fegyverkezési kérdésekben tett nyilatkozatok és állásfoglalások. A Genscher külügyminiszter által ismertetett, szerinte egységesen támogatott „Politikai nyilatkozat a 40. évforduló alkalmából” egy kalap alá veszi a második világháborút kirobbantó nácikat a megtámadottakkal, a milliókat legyilkolókat az áldozatokkal, amikor azt hangsúlyozza, hogy „gyászolva emlékeznek mindazokra, akik annak idején a háborús események következtében vagy az embertelenség, az elnyomás és az erőszak uralma következtében életüket veszítették”.

Továbbra is téma, hogy az amerikai elnök éppen a csúcstalálkozó kezdete előtt, méghozzá egy idegen ország fővárosában jelentette be a Nicaragua elleni gazdasági embargót. Mint azóta kiderült, szövetségeseivel az amerikai kormány ezúttal sem konzultált, csupán, közölte velük elhatározását, ami, a jelek szerint, nagy visszatetszést keltett.

Ezt Genscher sem rejtette véka alá. Noha előzőleg közölte, hogy a politikai nyilatkozat ismertetésére jött a. sajtókonferenciára, válaszolt az újságírók Nicaraguával kapcsolatos kérdéseire, kijelentette: „A szövetségesek egyetértenek abban az USA-val, hogy meg kell teremteni Nicaraguában a demokratikus állapotokat, a szociális igazságosságot és a gazdasági fejlődés feltételeit. Nyugat-Európa azonban ezt a Contadora-csoport békéltető javaslatai alapján képzeli el, s mint ismeretes, az európaiak különben sem hajlamosak semmiféle embargó támogatására.”

Jürgen Sudhoff bonni kormányszóvivő sajtóértekezletén bejelentette: a hét nyugati állam- és kormányfő egyaránt támogatja egy amerikai-szovjet csúcstalálkozó gondolatát.

Mind határozottabb formát öltenek azok az értékelések, hogy Reagan és tanácsadói két legyet akarnak ütni egy csapásra: bevonni az embargóakcióba a mit sem sejtő nyugat-európaiakat, és elterelni a figyelmet a mind kellemetlenebbé váló bitburgi ügyről. A kísérlet azonban, a jelek szerint, mindkét vonatkozásban kudarcot vallott.

Erre utalnak a Reagan és Kohl bitburgi látogatása ellen tovább erősödő tiltakozások. Az NSZK-ban működő Zsidó Tanács a program törlését követelte pénteki nyilatkozatában. Antifasiszták és az USA-ból érkezett vendégek pénteken megkoszorúzták München déli városnegyedében azt az emlékművet, amelyet a Hitler és a nácizmus ellen küzdő, Fehér Rózsa elnevezésű illegális csoport kivégzett tagjainak és a közeli volt koncentrációs tábor több mint négyezer halottjának emlékére állítottak. „Ide jöjjenek el, itt róják le kegyeletüket!” - hangoztatta a részvevők, köztük amerikai antifasiszták Reaganhez és Kohlhoz intézett üzenete.

A közvélemény fölháborodottan értesült róla, hogy időközben megkezdődött a halálfejes SS és a Waffen-SS volt katonáiból alakult szervezet tagjainak találkozója Nesselwangban. Az SPD e találkozó betiltását követelte, a CDU-CSU és az FDP azonban a parlament elé terjesztett javaslatot leszavazta. Az ügy nem vet jó fényt sem a bonni koalíciós kormányra, sem Reagan elnökre. Nesselwang, az ott rendezett SS-találkozó árnyéka Bitburgig ér.

Nem járt nagyobb szerencsével eddig az amerikai félnek az a kísérlete sem, hogy elkötelezze nyugat-európai szövetségeseit az űrfegyverkezési program és a GATT jövő év elejére tervezett ülései ügyében. Az űrfegyverkezési programot (SDI) illetően a francia elnök szóvivője útján úgy nyilatkozott, hogy „a nyugatnémet és a francia álláspont lényegében fedi egymást. Egyik ország sem akar az amerikaiak szállító vállalata lenni, és egy olyan ügyet támogatni, amelyről még nincs pontos képe.”

A külön tanácskozó pénzügyminiszterek a kamatláb s ezzel együtt a magas államadósság csökkentését szorgalmazták, s noha senkit nem neveztek név szerint, ez ügyben csakis az amerikaiakra gondolhattak.

A libanoni fővárosban - immár hatodik napja - folytatódtak az összecsapások a muzulmán és a keresztény milíciák között. A szemben álló erők kézigránáttal támadták egymás állásait a libanoni fővárost kettéosztó „zöld vonal” mentén, a városközpont felhőkarcolóin pedig orvlövészek vívtak egymással harcot.

A harcok miatt lezárták a város keleti és nyugati részét összekötő összes átkelőhelyet. A hírügynökségi jelentések szerint a Bejrútban és környékén múlt vasárnap óta tartó harcokban 14-en vesztették életüket, nyolcvanan megsebesülték.

A déli órákban izraeli vadászgépék repültek át Bejrút fölött. Tudni vélik, hogy az izraeli gépek a milíciák harci készülődéséről készítettek felvételeket.

Az izraeli hadsereg alakulatai mély átkokat ásnak, és egyéb akadályokat építenek az ország libanoni határa mentén, hogy meggátolják a teherautóval elkövethető öngyilkos akciókat. Az akadályok kialakítása mellett újabb őrtornyokat állítanak fed, új riasztórendszert építenek ki, növelik a határőrök számát a 85 kilométeres határszakaszon.

Húsz libanoni keresztény az ausztráliai Canberrában megszállta az ottani libanoni nagykövetség bejáratát. Hasonló akcióra került sor a brazíliai Sao Paulóban is: itt 60 libanoni - férfi, nő és gyermek - szállta meg a konzulátus épületét. Mindkét akcióval a dél-libanoni helyzetre akarták felhívni a figyelmet.

A libanoni keresztények felhívással fordultak a Bonnban folyó tőkés gazdasági csúcsértekezlet résztvevőihez, felszólítva őket, hogy tegyenek lépéseket a libanoni tűzszünet érdekében.

Az amerikai szenátus a jövő évi költségvetés tárgyalásakor olyan módosító javaslatot fogadott el, amelynek értelmében a katonai kiadások csak az infláció mértékében növekedhetnek.

A kormányzat elképzelése szerint az 1986-os pénzügyi évben az infláción felül még három százalékkal növelnék a katonai költségvetést. Ronald Reagan két nap alatt másodszor szenvedett vereséget a republikánus többségű szenátus költségvetési vitájában. A szenátorok ugyanis szerdán elutasították a szociális kiadások jelentős megnyirbálására vonatkozó reagani elképzelést.

Mark Hatfield és Charles Grassley republikánus szenátor tárgyalt módosító javaslata értelmében a katonai kiadások összegét jövőre csak a várható inflációval azonos mértékben, négy-öt százalékkal növelik, és körülbelül 303 milliárd dollár lesz.

A szavazás előtt a fejlett tőkés országok vezetőinek csúcstalálkozóján részt vevő Reagan elnök Bonnból telefonon beszélt több szenátorral, Caspar Weinberger hadügyminiszter pedig személyesen próbálta rávenni a szenátus tagjait a módosító javaslat elutasítására.

Megfigyelők Washingtonban hangsúlyozták, hogy a jövő évi katonai költségvetés emelésének korlátozása gyakorlatilag nem érinti az Egyesült Államok katonai erejének növelését szolgáló alapvető programok egyikét sem.

Pénteken bonyolították le Prágában az „A” csoportos jégkorong VB záró találkozóit. Az „alsóház” végeredménye: 5. Finnország 10 pont, 6. Svédország 8, 7. NSZK 7, 8. NDK 2.

Az 50. jégkorong világbajnokság utolsó előtti mérkőzése döntötte el az aranyérem sorsát a rájátszás két veretlen együttese, Csehszlovákia és Kanada között. A házigazdák megragadták a kínálkozó nagy lehetőséget, s a 14 200 fanatikus szurkolótól tüzelve szoros mérkőzésen győztek: Csehszlovákia-Kanada 5:3 (1:0, 2:2, 2:1).

Csehszlovákia megérdemelten jutott az aranyéremhez, miután a rájátszást veretlenül küzdötte végig. Ludek Bukac és Stanislav Nevesely csapata nyolc VB-újoncot felvonultatva diadalmaskodott, s szerzett nyolc év után újra világbajnoki aranyat Csehszlovákiának. Külön öröm a hazai játékosoknak: a győzelemért fejenként 180 000 korona prémiumot vehettek át. Nézőcsúcs is született a vb-n, már a Szovjetunió-Egyesült Államok zárómérkőzés előtt 430 ezren látták a mérkőzéseket.

május 4.

Losonczi Pálnak, az Elnöki Tanács elnökének a meghívására rövid munkalátogatásra hazánkba érkezett a kelet-európai körúton levő Daniel Ortega, a Nicaraguai Köztársaság elnöke, a Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front országos vezetőségének tagja. Útjára elkísérte felesége, Rosario Murillo is.

Daniel Ortega ezt megelőzően tavaly, az MSZMP Központi Bizottságának meghívására, küldöttség élén tett munkalátogatást hazánkban.

A kelet-európai kőrútjának újabb állomására érkezett latin-amerikai vendég és kísérete különrepülőgépe a délelőtti órákban landolt a Ferihegyi repülőtéren. Daniel Ortegát és a kíséretében levő személyiségeket a légi kikötőben Losonczi Pál és felesége, Várkonyi Péter külügy- és Veress Péter külkereskedelmi miniszter üdvözölte. Ezután a vendégek és vendéglátóik gépkocsikba szálltak, s a Kossuth Lajos térre hajtattak.

Az Országház előtt, a Nicaraguai Köztársaság és a Magyar Népköztársaság zászlóival díszített téren a díszmotorosok kíséretében érkező Daniel Ortegát katonai tiszteletadással fogadták. A téren - amely körül a vendégek üdvözlésére csaknem ezer budapesti dolgozó gyűlt össze - felsorakozott a Magyar Néphadsereg díszzászlóalja.

A Losonczi Pál társaságában érkező Daniel Ortegát és kíséretének tagjait Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke, Péter János, az Országgyűlés alelnöke, Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára, Medve László egészségügyi miniszter, valamint az állami és a társadalmi élet több más vezető képviselője fogadta.

Ott volt az ünnepélyes fogadtatáson a Budapesten akkreditált diplomáciai képviseletek több vezetője és tagja is. Jelen voltak a budapesti-nicaraguai kolónia képviselői is.

Kürtszó harsant, a díszzászlóalj parancsnoka jelentést tett a magas rangú nicaraguai vendégnek; felcsendült a Nicaraguai Köztársaság és a Magyar Népköztársaság himnusza, majd Daniel Ortega Losonczi Pállal együtt ellépett a díszzászlóalj előtt.

Úttörők szaladtak a térre, s virágcsokrokkal köszöntötték a nicaraguai államfőt és feleségét. Ezután a vendéglátók és a vendégek kölcsönösen bemutatták egymásnak a két ország jelenlevő közéleti vezetőit, s Daniel Ortega megismerkedett a budapesti diplomáciai testület megjelent képviselőivel.

Az ünnepélyes fogadtatás a katonai díszzászlóalj díszmenetével zárult.

A nicaraguai államfő hivatalos programja délután tiszteletadással folytatódott: Daniel Ortega a Hősök terén megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét.

Ezután az Országház Delegációs termében megkezdődtek a magas szintű magyar-nicaraguai tárgyalások.

A magyar tárgyaló csoportot Losonczi Pál vezette. Tagja Várkonyi Péter, Veress Péter, Nagy Gábor külügyminiszter-helyettes, Pacsek József altábornagy, honvédelmi miniszterhelyettes és Györke József, az MSZMP KB külügyi osztályának helyettes vezetője volt.

Daniel Ortega állt a Nicaraguai Köztársaság tárgyaló küldöttségének élén, A delegáció tagja Henry Ruiz Hernandez külföldi együttműködési miniszter, az SNFF országos vezetőségének tagja, Miguel d'Escoto Brockmann külügyminiszter, Joaquin Cuadra Lacayo nemzetvédelmi miniszterhelyettes, vezérkari főnök, Julio Lopez Campos, az SNFF külügyi osztályának vezetője és Rosario Murillo, a Kulturális Dolgozók Sandinista Egyesületének főtitkára volt.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_losonczi_pal_daniel_ortega.jpgA két küldöttség a tárgyalóasztalnál

A szívélyes légkörben és a kölcsönös megértés szellemében lefolyt megbeszélésen Losonczi Pál tájékoztatót adott hazánk belső helyzetéről, gazdasági gondjainkról és teendőinkről, gazdaságirányítási rendszerünkről. Szólt az MSZMP XIII. kongresszusának munkájáról, a párt feladatairól. Nemzetközi kérdésekkel összefüggésben ismertette a magyar álláspontot az enyhülés megtorpanásának és a feszültség növekedésének okairól. Jellemezte a legfőbb magyar külpolitikai törekvéseket, amelyek a világbéke megőrzésére, a fegyverkezési hajsza megállítására, a békés egymás mellett élés elveinek érvényesítésére és a társadalmi haladás ügyének előmozdítására irányulnak. Aláhúzta: hazánk támogatja a politikai és gazdasági függetlenségük megszilárdításán munkálkodó országokat, köztük Latin-Amerika országait is.

Losonczi Pál üdvözölte azokat a kezdeményezéseket, amelyeket Nicaragua kormánya tesz a feszültség enyhítéséért, a párbeszéd fenntartásáért és a jószomszédság megteremtéséért a közép-amerikai térségben.

Daniel Ortega ismertette Nicaragua helyzetét, a megoldásra váró politikai és gazdasági feladatokat, beszélt népe helytállásáról. Hangsúlyozta: a sandinista kormány folytatja a politikai pluralizmus és a vegyes gazdálkodás gyakorlatát; a nemzetközi életben pedig az el nem kötelezettség irányvonalát követi. Tájékoztatást adott arról a küzdelemről, amelyet a nicaraguai nép folytat a nemzeti demokratikus forradalom vívmányainak védelmében, önálló fejlődési jogáért, az önrendelkezés, a függetlenség, a be nem avatkozás elveinek, valamint a nemzetközi jognak a tiszteletben tartásáért.

Daniel Ortega aláhúzta országa készségét az Egyesült Államokkal folytatandó egyenlő jogú tárgyalásokra, a kétoldalú kapcsolatok rendezésére. Megerősítette: Nicaragua kormánya a jövőben is erőfeszítéseket tesz a közép-amerikai problémák tárgyalásos, igazságos rendezéséért.

Losonczi Pál és Daniel Ortega állást foglalt a Contadora-csoporthoz tartozó országok és más békeszerető államok politikai rendezési kezdeményezéseinek támogatása mellett. Kiemelték, hogy e csoport javaslatait minden eszközzel támogatni kell. Megállapították: fejlődnek a magyar-nicaraguai államközi kapcsolatok, s bővül az együttműködés, erősödik a két nép barátsága.

Daniel Ortegát délután a Központi Bizottság székházában fogadta Németh Károly, az MSZMP főtitkárhelyettese.

A szívélyes, baráti légkörű megbeszélésen áttekintették a magyar-nicaraguai kapcsolatok alakulását és a nemzetközi élet időszerű kérdéseit, különös tekintettel a Közép-Amerikában kialakult helyzetre. Az MSZMP főtitkárhelyettese megerősítette a Magyar Szocialista Munkáspárt, a Magyar Népköztársaság szolidaritását a haladó, antiimperialista, el nem kötelezett politikát folytató Nicaraguai Köztársasággal. Pártunk és népünk támogatásáról biztosította a Sandinista Nemzeti Felszabadítási Frontnak, a nicaraguai népnek az ország nemzeti függetlensége és a forradalom vívmányai megvédésére irányuló erőfeszítéseit, konstruktív nemzetközi törekvéseit, a közép-amerikai válság békés, tárgyalásos rendezése érdekében tett javaslatait.

A tárgyaló felek elítélték az imperializmus szélsőséges köreinek a Nicaraguai Köztársaság elleni aknamunkáját, az amerikai adminisztrációnak a közelmúltban meghirdetett gazdasági embargóját, a fiatal köztársaság nemzetközi elszigetelésére irányuló törekvéseit.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_nemeth_karoly_daniel_ortega.jpgDaniel Ortegát Németh Károly üdvözli a KB székházában

A nap folyamán Veress Péter és Henry Ruiz Hemandez is tárgyalóasztalhoz ült. Áttekintették a kétoldalú kapcsolatokat és fejlesztésük lehetőségeit.

Este Losonczi Pál és felesége díszvacsorát adott Daniel Ortega és felesége tiszteletére a Parlament Vadász-termében, A díszvacsorán Losonczi Pál és Daniel Ortega pohárköszöntőt mondott.

The 30th Eurovision Song Contest takes place in Gothenburg, Sweden and is won by the Bobbysocks! song La det swinge for Norway

május 5.

Daniel Ortega és felesége, Rosario Murillo vasárnap délelőtt Budapest Belvárosában tett sétát. A küldöttség először az újjáépített Vörösmarty teret tekintette meg, majd rövid séta következett a Váci utcában. A nicaraguai vendégek ezután a Duna-parti szállodasort nézték meg.

Daniel Ortega és kíséretének útja ezután a Gellért-hegyi Felszabadulási Emlékműhöz vezetett. Kora délután a nicaraguai delegáció a budai várat kereste fel.

A várbeli séta a Szentháromság téren kezdődött, és a Halászbástyán folytatódott. A következő állomás a Hilton Szálló és a Korona cukrászda volt. A küldöttség délutáni programja a Munkásmozgalmi Múzeum megtekintésével fejeződött be.

Este Daniel Ortega találkozott a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség vezetőivel. Valid Maszri, a DIVSZ elnöke és Cservény Vilmos főtitkár tájékoztatta azokról az akciókról, amelyeket a Világszövetség szervez a nicaraguai nép küzdelme iránti szolidaritás erősítésére.

A Nicaraguai Köztársaság elnöke vasárnap este találkozott a sajtó képviselőivel.

Békegyűlést rendeztek a magyar-jugoszláv-osztrák határ menti Szentgotthárdon, a fasizmus felett aratott győzelem 40. évfordulója alkalmából. A rendezvényre Vas megye minden részéből érkeztek autós békemenetek. A zászlódíszbe öltözött város vendégeit a szentgotthárdi fúvószenekar térzenével köszöntötte.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_szentgotthardi_bekenagygyules.jpgA szentgotthárdi nagygyűlés

A békegyűlésen Barabás Miklós, az Országos Béketanács főtitkára mondott ünnepi beszédet. Méltatta fasizmus feletti győzelem világtörténelmi jelentőségét, majd szólt azokról az erőfeszítésekről, amelyeket a Szovjetunió vezetésével a béke erői tesznek a béke megőrzéséért.

A békegyűlés kulturális műsorral fejeződött be, amelyen fellépett Vas megye szovjet testvérterületéről, a Mari ASZSZK fővárosából, Joskar-Olából érkezett népi együttes is.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_szentgotthardi_bekenagygyules_2.jpgA Mari Pamas Művészeti Együttes előadása

Szovjet veteránküldöttség érkezett Budapestre. A felszabadító harcok egykori katonái és tisztjei a fasizmus felett aratott győzelem negyvenedik évfordulója alkalmából rendezendő emlékünnepségen vesznek részt. A vendégeket a Magyar-Szovjet Baráti Társaság nevében Ábel László vezérőrnagy, a BM Határőrség országos parancsnokságának politikai főcsoportfőnöke, az MSZBT elnökségének tagja köszöntötte.

A szovjet veteránok felkeresik az Alföldön és a Dunántúlon vívott felszabadító harcok színhelyeit, megkoszorúzzák elesett bajtársaik sírját.

Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára és a szovjet párt más vezetői vasárnap Moszkvában, az SZKP Központi Bizottságának épületében a nagy honvédő háború veteránjaival találkoztak.

Beszédében Gorbacsov hangsúlyozta, hogy sohasem feledhető mindaz, ami a háború idején történt, nem feledhető a szovjet hadsereg harcosainak, a partizánoknak s a hátországban dolgozóknak a hazafias és internacionalista hőstette. A háború sorsa mindenekelőtt a harcmezőkön, a fegyverek erejével dőlt el, de a győzelmet végül is a szovjet embereknek szocialista hazájukhoz, a lenini eszmékhez való hűsége vívta ki.

A továbbiakban az SZKP KB főtitkára szólt arról, hogy a szovjet társadalom az élet minden területén nagy minőségi változások előtt áll. Az új ötéves tervben hatalmas munkát kell végezni azért, hogy az egész népgazdaság az intenzív fejlődés útjára térjen. Széles körben meg kell újítani az ipar műszaki bázisát, a termelés szolgálatába kell állítani a legkorszerűbb technológiai eljárásokat, ki kell dolgozni, és mindenütt be kell vezetni az új, hatékony gazdasági mechanizmust. Ezeknek a lépéseknek biztosítaniuk kell, hogy ugrásszerűen megnőjön a munka termelékenysége, felgyorsuljon az ország társadalmi és gazdasági fejlődése. Ezeket a feladatokat az SZKP KB legutóbbi, áprilisi ülése határozta meg. A pártszervezetekre, minden egyes kommunistára és főként a kommunista vezetőkre hatalmas felelősség hárul azért, hogy hiánytalanul megvalósuljanak a KB határozatai.

Mihail Gorbacsov szólt arról is, hogy napjainkban sem csökken, sőt nő a szovjet emberek katonai-hazafias nevelésének jelentősége. E téren sok minden történt a győzelem negyvenedik évfordulójának előkészületei során, s ezt a munkát a jubileumi ünnepségek után sem szabad elhanyagolni. A nagy honvédő háború tanulságairól nem szabad megfeledkezni, mivel a feledékenység rendkívül veszélyes a politikában. A háború legfőbb tanulsága pedig az, hogy senki sem képes legyőzni a világ első munkás- és parasztállamát. Ez bebizonyosodott 1945 májusában, s ma még inkább igaz, mint valaha volt.

- Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül - mondotta Gorbacsov -, hogy egyes befolyásos nyugati körök a katonai fölény megszerzésére törnek. E törekvés veszélyességét az sem csökkenti, hogy teljesen hiábavaló a szándékuk. Az ilyen politika a nukleáris katasztrófa felé sodorja a világot. Mi azonban nem hiszünk abban, hogy a háború végzetszerűen elkerülhetetlen. Kitartóan folytatjuk békepolitikánkat, s a jövőben is minden lehetőséget kihasználunk, hogy konstruktív párbeszédet folytassunk a Nyugattal, javítsuk a nemzetközi helyzetet. Arról is biztosítom önöket, hogy az SZKP Központi Bizottsága és a szovjet kormány a legcsekélyebb engedményt sem teszi államunk biztonságának kárára, és mindent megtesz azért, hogy senki se zavarhassa meg a szovjet emberek békés életét.

Végezetül az SZKP KB főtitkára kijelentette, hogy a veteránokkal létrejött találkozón elhangzott véleményeket és kívánságokat a szovjet vezetés valamennyi tagjának tudomására hozzák. Tanulmányozzák őket az SZKP Központi Bizottságában, a kormányban és az ország más vezető szerveiben is azért, hogy belőlük kiindulva megfelelő döntéseket hozhassanak.

Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára vasárnap Moszkvában találkozott Erich Honeckerrel, az NSZEP KB főtitkárával, az NDK Államtanácsának elnökével, aki szombaton érkezett baráti látogatásra a szovjet fővárosba az SZKP Központi Bizottsága és a Legfelsőbb Tanács Elnökségének meghívására.

A szívélyes légkörű és a teljes egység jegyében tartott megbeszélésen Erich Honecker tolmácsolta az NDK dolgozóinak üdvözletét a Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelem közelgő negyvenedik évfordulója alkalmából. Hangsúlyozta: a Szovjetunió, a szovjet fegyveres erők döntő szerepet játszottak a fasizmus szétzúzásában, az európai népek, - köztük a német nép - felszabadításában a hitleri elnyomás alól. A győzelem tette lehetővé, hogy német földön - a történelemben először - a dolgozók állama jöjjön létre.

Rámutattak arra, hogy az első csapás mérésére szolgáló amerikai rakéták folytatódó telepítése az NSZK területén, valamint az a tény, hogy a Szövetségi Köztársaság gyakorlatilag csatlakozik a hadászati védelmi kezdeményezés nevet viselő „csillagháborús” tervekhez, ellentmond annak a nyugatnémet kijelentésnek, amely szerint a német föld soha többé nem lehet egy újabb háború forrása. Az európai országok - köztük az NSZK - biztonságának érdekei azt követelik meg, hogy a Német Szövetségi Köztársaság mondjon le politikájában a militarista és revansista elképzelésekről, s teljes mértékben ismerje el a második világháború, valamint a háború utáni fejlődés nyomán kialakult politikai és területi realitásokat. A Szovjetunió és a Német Demokratikus Köztársaság határozottan fellép minden olyan nézet ellen, amely a „német kérdés megoldatlanságával” kapcsolatos - mutattak rá eszmecseréjükön Gorbacsov és Honecker.

Német antifasisztáknak emléket állító múzeumot avattak fel ünnepélyes keretek között a Moszkva melletti Krasznogorszkban. Az emlékmúzeum megnyitásán részt vett Erich Honecker. Szovjet részről jelen volt Viktor Grisin, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a moszkvai városi pártbizottság első titkára.

Baráti látogatását befejezve, este hazautazott Moszkvából Erich Honecker.

A hatalmas nemzetközi tiltakozáshullám ellenére Reagan amerikai elnök hivatalos NSZK-beli látogatásának keretében vasárnap délután Helmut Kohl nyugatnémet kancellár jelenlétében megkoszorúzta a bitburgi katonai temető emlékművét.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_ronald_reagan_bitburg.jpgLátogatás a bitburgi katonai temetőben

A mintegy kétezer rendőr által biztosított esemény idején több százan tüntettek a kisvárosban, tiltakozásul az ellen, hogy Reagan és Kohl olyan temetőt választottak az amerikai-nyugatnémet „történelmi megbékélés” szimbólumául, amelyben a hitleri hadsereg kétezer katonájának és a Waffen-SS 47 tagjának sírja található. Az óriási nemzetközi és amerikai tiltakozás miatt a bitburgi temetőben megtartott ünnepséget mindössze tíz percre rövidítették le, és a két politikus beszédét is már a bitburgi amerikai légi támaszponton mondta el. Reagan és Kohl egyaránt megerősítette, hogy a bitburgi eseményt annak jelképéül szánják, hogy az Egyesült Államok és az NSZK végleg megbékéltek egymással, a második világháborús ellenségekből barátokká, szövetségesekké váltak.

A nyugatnémet kancellár és az amerikai elnök saját rendszerét és politikáját a demokrácia és a szabadság védelmezőjének állította be. Reagan leplezetlenül támadta a szocialista országokat, totalitarista, önkényuralmi rendszereknek tüntetve fel őket.

A TASZSZ szovjet hírügynökség kommentárja rámutat: Mint elnök és mint az amerikai fegyveres erők főparancsnoka, Reagan polgári és katonai tiszteletadásban részesítette azokat az egykori náci hóhérokat, akik több ezer gyereket, nőt, idős embert lemészároltak. A történelemben talán nincs is rá példa, hogy így meggyalázzák azoknak az emlékét, akik a népek szabadságáért áldozták életüket - írja a hírmagyarázó. Azoknak az embermillióknak, akiknek az apjuk, testvérük, férjük vagy gyerekük lett a fasizmus áldozata, szentségtöréssel ér fel Reagan vasárnapi látogatása a bitburgi katonai temetőben. A kommunistaellenes keresztes hadjárat mai vezére mintegy megbocsátja a múltbeli keresztes hadjárat részvevőinek bűneit. A történelem meghamisítása, ha egyenlőségjelet tesznek a hitlerizmus és áldozatai közé - írja a kommentátor.

A vasárnapi Rudé Právo rámutat: Reagan az erős európai és amerikai tiltakozás ellenére tiszteleg a német katonák, köztük az Adolf Hitler és a Das Reich SS-hadosztály katonáinak sírja előtt, ez utóbbiak Malmedynél 1944 telén 71 foglyul esett amerikai katonát végeztek ki - jelenti prágai tudósítónk. - A kérdés önként adódik: nem magának Amerikának a kigúnyolása ez? Reagan az amerikai Time folyóirat szerint is felfoghatatlan magyarázatot adott - mondván: Németországban már kevesen vannak, akik emlékeznek a háborúra. S tetézte ezt azzal, hogy kijelentette: semmi rossz nincs a temető meglátogatásában, hiszen itt ugyancsak a nácizmus áldozatai nyugszanak, jóllehet német egyenruhában harcoltak, ők ugyanolyan áldozatok, mint a koncentrációs táborok foglyai voltak. Ez cinizmus - írja a Rudé Právo - Valójában nem az elnök tájékozatlanságáról van szó, hanem arról, hogy Reagan szisztematikusan törölni akarja azoknak az az alapelveknek az emlékét, amelyek a szövetségeseket a háború alatt egy táborba tömörítették.

Imolában indították a San Marino-i Forma-1-es Grand Prix-t, az idei harmadik világbajnoki futamot. A versenyre több mint százezer néző volt kíváncsi, és a 60 körös, 302 kilométer hosszú viadal meglepő befejezést hozott. A hosszú ideig vezető brazil Senna és a svéd Johansson ugyanis az utolsó három kört már nem tudta megtenni, mert kocsijukból kifogyott az üzemanyag. Ezt a lehetőséget a legjobban a francia Prost használta ki, aki addig is az élmezőnyben autózott, s végül is elsőként ért át a célon. A tavalyi világbajnok osztrák Lauda idén először ért el pontot érő helyezést. A verseny legismertebb résztvevői közül ugyancsak feladásra kényszerült Nelson Piquet, aki Sennához és Johanssonhoz hasonlóan állva maradt a kocsijával, mert ő sem tudta beosztani a versenyen felhasználható 220 liter benzint.

Váratlan fordulattal a zöld asztalnál és a mérlegeléssel zárult a világbajnoki futam. Nem sokkal a befejezés után kiderült, hogy a győztes Alain Prost kocsija nem érte el a minimális 540 kilós súlyt, ami természetesen szabálytalan. A mérés 538 kilót állapított meg, majd az ezt követő újabb ellenőrzésnél csak 536 kilót mutatott a mérleg. Gilles Gaignault, a Nemzetközi Autósport Szövetség (FISA) sajtószóvivője bejelentette: Prostot diszkvalifikálták, s a másodikként célba érkező De Angelis lett a győztes. Ez a változás természetesen módosította a VB-pontverseny állását is. A San Marino Grand Prix végeredménye: 1. Elio De Angeiis (olasz, Lotus-Renault) 1:34:36.118, 2. Boutsen (belga, Arrows-BMW), 3. Tambay (francia, Renault), 4. Lauda (osztrák, McLaren), 5. Mansell (angol, Williams-Honda (mind egy kör hátrány), 6. Johansson (svéd, Ferrari) - utóbbi 3 kör hátránnyal végzett, miután ennyi volt hatra, amikor feladta a versenyt.

A VB-pontverseny állása: 1. De Angeiis 16, 2. Alboreto (olasz) 12, 3. Tambay 10, 4-5. Senna és Prost 9-9, 6. Boutsen 6, 7. Mansell 4, 8-9. Lauda, Arnotix (francia) 3-3.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_imola_sanmarino_elio_de_angelis.jpgA mérlegelés utáni dobogósok

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény:
Furcsa karambol lassította a forgalmat hétfőn délben Budapesten, a XIV. kerületi Thököly úton. Az útszéli fák egy ZIL teherautó platójáról lesodortak egy áruszállító konténert, amely pontosan egy mellette haladó Ladára zuhant. Szerencsére a személyautó vezetője sértetlen maradt, s a jármű csak kisebb sérülést szenvedett. A rakományt a Volán darujával megemelték, így a Lada végül is kigördülhetett fogságából.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_budapesti_baleset.jpgLeemelik a konténert a Ladáról

Szabó Nikoletta 12 éves, Budapest XVIII., Csontváry utca 38. szám alatti lakos 1983. április 19-én 16 óra körül a XVIII., Kondor Béla sétány 7. szám alatt levő általános iskolából eltávozott, azóta ismeretlen helyen tartózkodik. Személyleírása: körülbelül 130 centiméter magas, vékony testalkatú, arca szeplős, szeme kék, haja gesztenyebarna, nyakközépig érő. Ruházata: sárga alapon zöld betétes dzsekit, sötétkék kardbársony nadrágot, világoskék iskolaköpenyt és világosbarna, kék mintás sportcipőt viselt eltűnésekor. A rendőrség kéri mindazokat, akik a személyleírás vagy a fénykép alapján felismerik a gyermeket, vagy az eltűnés óta láttáik őt, tartózkodási helyéről tudomásuk van, értesítsék a Budapesti Rendőr-főkapitányság ifjúságvédelmi osztályát a 133-456-os telefonszámon, vagy a legközelebbi rendőri szervet.
idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_szabo_nikolett.jpg

Hír két nap múlva: A Budapesti Rendőr-főkapitányság közli, hogy a lakosság segítségével megtalálták Szabó Nikoletta 12 éves budapesti kislányt, aki április 19-e óta ismeretlen helyen tartózkodott. Bűncselekmény nem történt, a rendőrség köszöni a lakosság segítségét.

Közlekedési baleset történt Budapesten, a III. kerületi régi békásmegyeri HÉV-megállónál. Egy 42-es csuklós autóbusz a HÉV-sínekre hajtott, és ott összeütközött a menetrend szerint közlekedő szerelvénnyel. A baleset következtéiben egy utas súlyos, hét pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. Az anyagi kár jelentős. A vizsgálat eddigi megállapítása szerint az autóbusz vezetője figyelmen kívül hagyta a fénysorompó tilos jelzését.

Közlemények:
A MÉH Nyersanyaghasznosító Tröszt május 1-től felemeli néhány színesfémhulladék lakóterületi átvételi árát, hogy ezzel is ösztönözze a lakosságot minél több színesfémhulladék átadására. A rézerű kábelt az eddigi négy forint helyett hét forintért, az aluminiumerű kábelt 1,50 helyett három forintért, a horganyt 7,70 helyett kilenc forintért veszik át kilogrammonként.

Engedményes utak a Szovjetunióba: Moszkva-Leningrád-Tallinn VI. 22.-VII. 1., repülőgép + vonat, 7900-9520 Ft; Moszkva VII. 5-9., repülőgép, 3900-4750 Ft; Leningrád VII. 7-10., repülőgép, 4280-4700 Ft; Nyelvtanfolyam Rosztov Velikijben VII. 8-21., repülőgép + vonat, 8190-9400 Ft: Kijev-Jalta VII. 5-14., repülőgép, 6200-8540 Ft; Moszkva-Riga-Leningrád VII. 18-25., repülőgép + vonat, 6500-7360 Ft; Verhovina-Ungvár VII. 20-23., autóbusz, 1910-2300 Ft; Moszkva-Leningrád-Tallinn-Riga, repülőgép + vonat, 8850-9800 Ft. Express Utazási Iroda, Bp. V., Semmelweis u. 4.

Federico Fellini eredeti rajzaiból látható kiállítás Gödöllőn a művelődési központban. A június 2-ig nyitva tartó tárlathoz a művész filmjeinek vetítése kapcsolódik.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: Egyedi darabok
Tavasszal majd minden nő a kirakatokat nézegeti, s ha csak egy blúz erejéig is, frissít valamit ruhatárán. Vannak, akik a butikokat bújják, de sokan inkább az áruházakat, szaküzleteket keresik fel - mondván, az állami üzletekben megbízhatóbb minőségű holmit kínálnak. Ám azt senki nem szereti, ha frissen vásárolt ruháját sorozatban látja viszont az utcákon. A Május 1. Ruhagyár „Elegánt” márkajelzéssel ellátott termékeit csaknem minden áruházban, szaküzletben megtalálhatjuk. Van azonban a gyárnak tizenkét mintaboltja, az ország különböző vidékein, amelyek kínálata más, mint az áruházaké, s aki e szakboltokat keresi fel, az biztos lehet abban, hogy ruhája, kabátja, szoknyája nem köszön úton-útfélen vissza.idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_divat_3.jpg

Vetették a kukoricát május 1-én is:
Baranya megyében, ebben az évben 84 ezer hektáron vetnek kukoricát. A mostoha téli időjárás miatt az idei tavaszi mezőgazdasági munkák háromhetes késésben vannak. Ezért az idő kedvezőre fordultával a megye termelőszövetkezetei és állami gazdaságai azonnal munkához fogtak a lemaradást behozandó. Az erőfeszítéseknek köszönhetően Szalántán is az utolsó harmadát kezdték meg a mintegy 2300 hektárnyi kukorica elvetésének. Május elsején a szövetkezet John Deer traktorai 24 órán keresztül húzták a tizenkét soros vetőgépeket Németi határában és mostanra mindössze 100 hektár maradt bevetetlen. Nem tétlenkedtek a siklósi és az újpetrei termelőszövetkezet gépei és dolgozói sem.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_nemeti_termeloszovetkezet.jpg2300 hektár területen kerül földbe a mag Németi határában

Túró Karcagról:
A Szolnok megyei Tejipari Vállalat karcagi üzemében naponta 25-30 ezer liter tejből készítenek félzsíros és 5 ezer literből zsíros tehéntúrót. A termékeket negyed- és félkilogrammos csomagolásban Szolnok és Hajdú-Bihar megyében értékesítik.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_karcagi_turo.jpgLádákba pakolják szállítás előtt a becsomagolt árut

Üdülőfalu épül Tihanyban:
Kilenc hónappal ezelőtt írták alá az új tihanyi üdülőközpont felépítésére az együttműködési szerződést, amelyben három osztrák, egy dán és négy magyar vállalat működik közre a Club Tihany részvénytársasági formában. Ennek fő részvényese a HungarHotels. Az építkezés területén javában tart a munka; jó néhány régi épületet - egyebek közt a régi motelokat - lebontották. Formálódik az üdülőfalu; 330 szobás lesz a Hotel Club Tihany, s ehhez tartozik majd a fedett uszoda, a teniszcsarnok és a szabadtéri sportlétesítmények. Az üdülőfalu sajátos jellegét az adja, hogy 161 különböző típusú bungaló épül; ezek közül az idei szezonban néhány már fogadja a vendégeket. Végérvényesen a jövő nyárra fejeződik be a tihanyi üdülőfalu építése.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_club_tihany.jpgÉpülnek a tihanyi bungalók

Ipari számítástechnika:
A mikroszámítógép felhasználásán alapulnak azok a magas intelligenciájú gyártósorok, amelyeket a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézetében terveznek.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_mta_sztaki.jpgA rugalmas gyártórendszer anyagmozgatását robotokkal oldják meg

Új Skála áruház Szigetszentmiklóson:
A Skála áruházi lánc újabb taggal bővült, megnyitotta kapuit a Márka-Skála Szövetkezeti Áruház Szigetszentmiklóson. Az 1200 négyzetméter alapterületű kereskedelmi létesítményben ABC-áruház, iparcikkosztály, lakástextil, divatáru, konfekció és ajándék-shop várja a vásárlókat. Érdekesség, hogy vasárnap délelőtt is nyitva tartanak az ABC-áruházban.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_skala_szigetszentmiklos.jpgAz ABC-részleg első vásárlói

A Levi'st gyárilag koptatni kell:
A világhírű Levi's Strauss farmernadrágból ez ideig már 8 000 000 darabot gyártottak Marcaliban, s megkötötték az újabb öt évre szóló szerződést, mely értelmében a termékből hazánkban közel 400 000 marad évente. Ma tizenhét perc alatt készül egy Levi’s a Május 1. Ruhagyár marcali gyárában. (Az országos nadrágkészítési átlagidő 1 óra!) S 1978-tól már nyolcmillió farmernadrágot gyártottak a világhírű márkából, nem kis nyereséggel, s a hazai fiatalság nem kis örömére. Mostanság a nyugati piacon már csak előre koptatva kelendő: a cég Antwerpenbe küldi a Marcaliban készített pantallókat, ott vagy vegyszeres avatással fakítják kellően fehérre vagy habkővel koptatják. (A legutóbbi finn exportot Nagykőrösön mosatták, mert helyben egyelőre nincs olyan mosoda, amely e precíziós beavatást el tudná végezni.)

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_marcali_levi_s_farmer.jpgRekordidő alatt készül el egy farmernadrág

Szikraforgácsoló:
A közelmúltban átadott Kontakta ózdi gyáregységét a legkorszerűbb gépekkel és eszközökkel szerelték fel. A beruházásra fordított 145 millió forintos költségből több mint 30 milliót költöttek a gyáregység felszerelésére. Ezek közül a legdrágább egy NSZK gyártmányú szikraforgácsoló, amelynek ára megközelítette a 10 millió forintot. A Diater-Hansen típusú berendezéssel nagy keménységű anyagokat munkálnak meg a szerszámkészítő üzemrészben.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_kontakta_ozdi_gyaregyseg.jpgLukács Zoltán szikraforgácsoló szakmunkás hidegsajtoló szerszámot készít a mikroprocesszor vezérlésű gépen

Ismét közlekedik a debreceni úttörővasút:
A zord időjárás ellenére május 1-én reggel 8 órakor kigördült az első szerelvény a debreceni úttörővasút végállomásáról. A rendkívüli hideg tél erősen megrongálta a pályát és az állomásépületeket, ezért március eleje óta dolgoznak a pályamunkások és a karbantartók. A munkában a közlekedési vállalat dolgozóin kívül részt vesznek a debreceni úttörők és jelentős a társadalmi munka is. A hétvégeken egyelőre három-négy úttörő teljesít szolgálatot, később, a nyári szünet ideje alatt a többiek is bekapcsolódnak a kisvasút irányításába. Nemrég fejezték be a forgalomirányító épület felújítását. A tavaszi szezonban tovább folytatják a szépítési, karbantartási munkálatokat, hogy mire a csúcsforgalom megkezdődik, kulturált körülmények között fogadhassák az utasokat.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_debreceni_uttorovasut.jpgÁprilis 30-án indult próbafutásra az első vonat

Cipők rubelexportra:
Naponta 7200 pár női cipőt gyártanak szovjet exportra a Minőségi Cipőgyár nyírbátori gyáregységében.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_nyirbatori_minosegi_cipogyar.jpgAz egyik szalagon hátul nyitott körömcipőt készítenek

Új rakodógép:
A Mezőgép kaposvári gyárában licenc alapján kezdődött meg a csuklós rakodógép sorozatgyártása. Ez a berendezés nagy teljesítményű univerzális gép, amelyet jól használhatnak a mezőgazdasági üzemek, éppen úgy, mint az építő- vagy útépítő vállalatok.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_kapsovari_mezogep.jpgAz új csuklós rakodógép

1109 tonna cérna exportra:
Az idén 1109 tonna cérnát gyártanak nyugati exportra a Pamutfonóipari Vállalat nagyatádi gyárában. 270 tonnányit már elszállítottak, Most az NSZK-ba, Franciaországba és Olaszországba küldik termékeiket.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_nagyatadi_pamutfonoipari_vallalat.jpgA Gebrüder-Hentz cégnek hárommillió-egyszázezer kis cérnacsévét készítenek

A Magyar Televízió műsorán: Magyar karrier a címe Nemere László új tévéfilmjének. Az író: Galgóczi Erzsébet. Operatőr: Czabarka György. Ötvenéves férfi kilép a börtön kapuján és hazaindul... Galgóczi legújabb művében a börtönviselt férfi életét mutatja be 1956-tól napjainkig. Élete, sorsa, bukásai tükörképe alakuló, változó társadalmunknak.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_madaras_jozsef_csomos_mari.jpgMadaras József és Csomós Mari

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_mozi.jpg

Színházi bemutató: A játékos. Dosztojevszkij drámája a Katona József Színház előadásában, Csizmadia Tibor vendégrendezésében.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_gobbi_hilda_basti_juli.jpgGobbi Hilda és Básti Juli

Magyar könnyűzene:
A 19. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. lllés-Bródy: Jelbeszéd (Koncz Zsuzsa), 2. Varga Miklós-Varga Mihály: Európa (Varga Miklós), 3. Koncz-Sülyi: Szerelmes levél indigóval (Kovács Kati).

Az előadók között: 1. Berkes-Első Emelet-Geszti: Középkori házibuli (Első Emelet), 2. Karthago-Ambrózy: Ugye, játszunk még? (Karthago), 3. Lord: Kisfiú (Lord).

GM 49 - Digitális majális
Több kislemez, hosszabb szünet és tagcserék után jelentkezett nagylemezzel a hazai új hullám egyik ismert együttese, a GM 49. A fazonigazított zenekar a nemzetközi popdivatot követve létszámban csökkent, szintetizátorokkal viszont jelentősen gyarapodott, s most slágerekkel jól megspékelt szintipopot játszik. Már a dalok címei (Távirányításos Robin Hood, Gépregény, Brékó, brékó!, Komputeres üzenet, Elektromos gyalogos, Hívjuk a Földet, Videósztár, stb.) is sejtetik, hogy a GM 49 egy nemzetközileg jól ismert, bevált, de nálunk még újdonságnak számító zenei-szövegi világot választott, s ez a lemez ennek a világnak hű lenyomata. 14 sikerült-kevésbé sikerült slágernek szánt dal gyűjteménye, jobb-rosszabb szövegekkel, fülbemászó melódiákkal, sok komputerdobogással, szintetizátor kling-klanggal. A vállalkozás és a stílus természetéből (na meg a külföldi minták példáiból) adódik, hogy mindez videófelvételekkel együtt, a komputeres technikához alkalmazkodó színpadi világgal, tehát a zenét jól kiegészítő látvánnyal lenne az igazi. Ha mindez összejön, akkor a GM 49-ből lehet az év meglepetés-zenekara, lehet hazai videósztár. Hogy lemezsztár lesz-e? Komputer tudja…
idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_gm_49_digitalis_majalis.jpg

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat az USA for Africa We Are The World-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét a Tears For Fears Everybody Wants To Rule The World című számai vezetik.

A héten olyan előadok jelentettek meg albumot, mint a Eurythmics (Be Yourself Tonight) vagy Freddie Mercury (Mr. Bad Guy).

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_freddy_mercury.jpgFreddy Mercury szólólemezének a boritója

Ez volt Freddie Mercurynak, a Queen együttes énekesének az első szólóalbuma. A lemez 1985. április 29-én jelent meg, és Mercury mellett Reinhold Mack volt a producere. Mercury már 1983-tól kezdve dolgozott a szólódalain, rendszerint olyan számokon, amelyek diszkós, dance-es stílusuk miatt nem kerültek fel a Queen aktuális lemezeire. Sok ötletem volt, olyan zenei területet szerettem volna felfedezni, amelyeket nem igazán tudtam megtenni a Queenben - mondta később az albumról.

Egy szólólemez készítése már régóta a tervei között szerepelt az énekesnek, de a korábbi időkben állandóan lefoglalta a Queennel való stúdiómunka és turnézás. Amikor az 1984-es The Works albumukat nem fogadták olyan jól, mint ahogy várták, az együttes tagjai eltávolodtak egymástól, és úgy döntöttek, kis szünetet tartanak. Ekkor döntött úgy Mercury, hogy hozzálát a saját albumának elkészítéséhez.

1984 áprilisától 1985 januárjáig dolgozott a müncheni Musicland Studiosban, a Queen tagjaitól nem zavarva.

A felvétel megterhelte Mercuryt, hiszen mindenben részt vett: a számok előadásában (beleértve az éneket, a zongorát és a szintetizátort), a hangszerelés megszervezésén és a hangmérnökökkel való együttműködésen át. Az, hogy Mercury szintetizátorokat és hangszerelést használt a számok fejlesztésében, minden egyes dal változatosságát növelte.

Kevésbé ismert tény, hogy eredetileg az album címadó dala egy másik szám, a Made in Heaven lett volna, de Mercury az utolsó pillanatban meggondolta magát, mert úgy érezte, hogy az fejezi ki legjobban a személyiségét.

A kritikusok vegyesen fogadták az albumot. Az egyikük azt jósolta, a Mr. Bad Guy nem fog túl sok új rajongót szerezni Freddie-nek, de a Queen rajongók enni fogják.

Nem vagyunk benne biztosak, hogy igaza lett…


Tulajdonképpen sosem mondhattam magam hatalmas Queen-, és/vagy Freddy Mercury rajongónak. De erre a két, az albumon szereplő, számra a mai napig feltekerem a hangerőt a rádión, ha meghallom őket

A hét közepén - kedden, szerdán és csütörtökön - egymást érték Európában a világbajnokság selejtezői. A válogatottak egy sor mérkőzést játszottak kontinensszerte, de - annak ellenére, hogy a küzdelmek lassan befejeződnek - még csak két csapat jutott célba. Magyarország már korábban továbbjutott, kedden az NSZK is megváltotta mexikói repülőjegyét.

Kedden, a 2. csoportban, Prágában (38 000 néző) a Csehszlovákia-NSZK mérkőzéssel kezdődött a heti gazdag labdarúgó VB-selejtező program. A találkozó nagy meglepetésre gólzáporos 5:1 (4:0) arányú nyugatnémet győzelemmel végződött. Gólszerzők: Berthold (8. p.), Littbarski (22.), Matthäus (38.), Herget (43.), K. Allofs (82.), ill. Griga (86.). A két pont megszerzésével az NSZK már a jövő évi mexikói VB-döntő részvevője.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_csehszlovakia_nszk_vb_selejtezo.jpgTeljes az öröm: a fehér mezes NSZK-játékosok brillíroztak a prágai selejtezőn, és már Mexikóban vannak

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_csehszlovakia_nszk_vb_selejtezo_pierre_littbarski.jpgLittbarski lendületben

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_2_csoport_tabella.jpg

Szerdán a Magyar Népköztársasági Kupa idei „kiadásának” eredeti mezőnyéből a döntőbe jutásért játszottak a csapatok (finálé június ötödikén), a párosítás: Tatabánya-MTK-VM, DVTK-Bp. Honvéd. A bajnokság legutóbbi fordulójában valamennyi részvevő vereséget szenvedett - a Tatabánya, az MTK-VM és a másodosztályban a DVTK hazai pályán kapott ki a Debrecentől, a Csepeltől, illetve a Kazincbarcikától, míg a Honvéd együttesét a Népstadionban az Ú. Dózsa lepte meg -, így a „négyeknek” volt mit korrigálniuk.
idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_mnk_tatabanya_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_mnk_tatabanya_mtk_vm_szabo_laszlo.jpgSzabó mindent eldöntő, hálószaggató gólja

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_mnk_tatabanya_mtk_vm_barabas_lorincz_boda_grof_tepszics.jpgA szögletarányban a vendégek voltak a „jobbak”, ám nem tudtak élni lehetőségeikkel. Felvételünkön egy szögletrúgás után a Barabás nyakába felugró Lőrincz fejeli el a labdát. Boda, Gróf és Tepszics csak szemlélője a jelenetnek

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_mnk_dvtk_bp_honved.jpg

Az 1. csoportban Belgium nagyot lépett előre Lengyelország legyőzésével (2:0), de papíron még valamennyi csapat reménykedhet. Brüsszelben, 48 000 néző előtt Vandenbergh (30. p.), Vercauteren (53. p.). szerezték a gólokat. A csoport zárómérkőzése, a Lengyelország-Belgium találkozó lesz (szeptember 11.), valószínűleg a sorsdöntő összecsapás.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_belgium_lengyelorszag.jpgBelgium nagyot lépett előre a fehér mezes lengyel csapat legyőzésével

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_belgium_lengyelorszag_enzo_scifo.jpgScifo szlalomozik át a védőkön

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_1_csoport_tabella.jpg

A 3. csoportban, Bukarestben, 70 000 néző előtt: Románia-Anglia 0:0. A románok nagyon akartak, de nem boldogultak azzal a kitűnő angol védelemmel, amely a negyedik VB-selejtezőn sem kapott még gólt.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_romania_anglia.jpgKenny Sansom és Rodion Camataru

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_3_csoport_tabella.jpg

A 4. csoportban, Luxemburgban, Jugoszlávia csapata csak a 88. percben szerzett góllal győzött 1:0 arányban. A gólt Vokkri lőtte.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_luxemburg_jugoszlavia.jpgNem csoda, hogy 1:0 lett az eredmény, mert így védekeztek a hazaiak (sötét mezben). A jobbszélen Bazsdarevics van szorítóban

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_luxemburg_jugoszlavia_2.jpgZlatko Vujovics a plávik egyik legjobbja volt

Az 5. (magyar) csoportban, Rotterdamban, nagy küzdelem után Hollandia-Ausztria 1:1. Gólszerzők: Kieft (55. p.). ill. Schachner (60. p.). A két csapat egyforma pontszámmal áll, az Ausztria-Ciprus, Magyarország-Hollandia mérkőzések után dől el, melyikük foglalja el a második helyet.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_hollandia_ausztria_schachner.jpgSchachner a hollandok elleni egyenlítő góljával növelte az osztrákok esélyei a továbbjutásra

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_hollandia_ausztria_polster_kieft.jpgToni Polster és Wim Kieft fejpárbaja

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_5_csoport_tabella.jpg

A 7. csoportban Wrexhamben, 25 000 néző előtt, Wales csapata 3:0-ra nyert Spanyolország ellen. Góllövők: Rush (43. és 85. p.), Hughes (54. p.). A skótok otthonában legutóbb győztes walesiek ezúttal is nagyszerűen játszottak, esélyt sem adtak ellenfelüknek. Wales ezzel a győzelemmel az élre állt és jók a kilátásai a mexikói VB-döntőbe jutásra. Még egy mérkőzésük van hátra, akkor is vendéglátók, szeptember 10-én Skócia ellen. A szerdán Székesfehérvárott, a Videoton elleni első UEFA Kupa döntőben szereplő Real Madrid-játékosok közül egyedül Gallego szerepelt a spanyol kezdőcsapatban.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_wales_spanyolorszag.jpgIan Rush és Julio Alberto küzdelme a labdáért

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_7_csoport_tabella.jpg

Maradt csütörtökre is két világbajnoki selejtező. Moszkvában játszották (100 000 néző előtt) a Szovjetunió-Svájc mérkőzést, amelyen a hazai csapat sokkal jobb teljesítményt nyújtott, mint a korábbi berni találkozón (2:2). Ezúttal Malofejev edző együttese már az első félidőben eldöntötte a két pont sorsát. Végeredményben a szovjet csapat 4:0 (4:0) arányban nyert (góllövők: Protaszov (38. és 39. p.), Kondratyev (44. és 45. p.), s eddigi gyengébb szereplése után a hátralevő hazai mérkőzésein bizonyára kivívja csoportjában az első helyet.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_szovejtunio_svajc.jpgGocmanov viszi el a labdát Wehrli elől

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_6_csoport_tabella.jpg

Ugyancsak csütörtökön, a tegnapi Luxemburg-Jugoszlávia találkozó után, a 4. csoport másik találkozóján mérkőzött meg Szófiában a bolgár és a francia válogatott. A vendéglátók nagy meglepetésre simán győztek 2:0 arányban az Európa-bajnok ellen (gólszerző: Dimitrov (10. p.), Szirakov (62. p.), így mindkét együttesnek egyaránt hét pontja van a csoportelső, a nyolcpontos Jugoszlávia mögött. A versengésnek tehát koránt sincs vége, azaz még mindig többen aspirálnák a mexikói repülőjegyre.

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_bulgaria_franciaorszag.jpgSzirakov a második bolgár gólt fejeli Touré mellől

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_4_csoport_tabella.jpg

A rendező Mexikó, a védő Olaszország mellett tehát egyelőre csak Magyarország, az NSZK (s a tengerentúlon), Uruguay van páholyban.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 24. fordulóját! A 24. fordulóhoz érkezett az első osztályú bajnokság. A sláger kétségkívül a Székesfehérvárott lejátszásra került Videoton-Bp. Honvéd mérkőzés volt. A rangadóvá előlépett találkozónak nemcsak az adott különleges súlyt, hogy az első két helyezett játszotta, hanem az is, hogy a fehérváriak egy esetleges győzelemmel beérhetik a listavezetőt. A további összecsapások közül kiemelkedett a kiesési rangadónak számító Pécsi MSC-Ferencváros találkozó. A nyolc mérkőzés közül hatot rendeztek szombaton, kettő maradt vasárnapra.

Pécsi MSC - Ferencváros
A forduló előtti napon a pécsi labdarúgócsapatnak az edzői feladatait Garami József mesteredzőre bízták, aki jól ismeri a csapat játékosait, az egyesület adottságait, több jelenlegi labdarúgónak nevelő edzője. Az eddigi tréner, Rónai István a továbbiakban az utánpótlás-nevelés területén kíván dolgozni. A három legutóbbi mérkőzését elvesztette a hazai csapat, s miután tavasszal mindössze öt pontot szerzett, már a kiesési zóna tagja, A vendégeknek eggyel több pontjuk van, így a döntetlen nem segít a pécsieken, csak a győzelem lehet elfogadható teljesítmény. Az FTC a Vasas elleni győzelem kellemes érzésével s némiképp erősödött önbizalommal kezdheti a 90 percet.
idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_pecsi_msc_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_pecsi_msc_ferencvaros_horvath_r_meszaros_jancsika_pinter_szanto_dobany.jpgHorváth R. már a földön és Mészáros betörhet Jancsika, Pintér és Szántó közé. Hátul Dobány figyeli az egyenlőtlen viadalt

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_pecsi_msc_ferencvaros_lutz_rab.jpgLutz becsúszva szereli az előretörő Rabot a PMSC 16-osa előterében

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_pecsi_msc_ferencvaros_dobany_lajos.jpgEgy pécsi lehetőség az első félidőből. Dobány jól csavarja kapura a szabadrúgást, de az FTC kapusa, Zsiborás a következő pillanatban hárít

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_pecsi_msc_ferencvaros_pinter_zsiboras_meszaros.jpgPintér későn csúszik be, Zsiborás is mintha tétován mozdulna, Mészáros lövése azonban elkerüli a kaput

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_pecsi_msc_ferencvaros_roth_zsiboras.jpgRóth fejese után Zsiborás már hiába mutat be légiparádét

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_pecsi_msc_ferencvaros_szabadi_kollar.jpgSzabadi a volt ferencvárosi kapus, Kollár hálójába lő, ám a csatár lesen állt

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_pecsi_msc_ferencvaros_farkas.jpgFarkas lövésével szemben három kapus is tehetetlen lett volna

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_pecsi_msc_ferencvaros_garami_jozsef.jpgEdzősorsok. Garami József élete első NB I-es mérkőzésén pontszerző csapatot irányított…

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_pecsi_msc_ferencvaros_sarosi_laszlo.jpg…Sárosi László Pécsett ült ötödször a zöld-fehérek kispadján, s Pécsett már az ötödik pontot szerezték

Videoton - Bp. Honvéd
Két pont nem különbség, a hazaiak egy győzelemmel pontszámban beérhetik a vendégeket. Noha szerdán játsszák az UEFA Kupa döntőjének első mérkőzését a Real Madrid ellen, a Videoton labdarúgói minden bizonnyal a bajnokságban is kiemelkedőt akarnak nyújtani, Kovács Ferenc edző nem változtat sikercsapatának összeállításán, míg a Honvédban a válogatott Varga sárga lapjai miatt nem játszhat, helyettese Kerepeczky. A „székesfehérvári nagy napok” első rendezvényén minden valószínűség szerint telt ház előtt küzdenek majd a csapatok.
idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_videoton_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_videoton_bp_palkovics_nagy_antal.jpgPalkovicsot buktatják a Honvéd védői, Nagy Antal hiába szerzi meg a labdát, szabadrúgás következik

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_videoton_bp_honved_szabo_jozsef_garaba.jpgSzabó (takarva) a Honvéd-védők gyűrűjében, Garaba (8-as) mozdulata „nem éppen a legszabályosabb”, már sejteti a piros lapot 

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_videoton_bp_honved_dozsa_vadasz.jpgA fehérmezes kispesti Dózsa és Vadász ezúttal is keményen harcol a labdáért

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_videoton_bp_honved_kovacs_kalman_burcsa.jpgKovács Kálmán tornászokat megszégyenítő spárgájának ezúttal vajmi kevés haszna volt: Burcsa beadásából szerezte Szabó a Videoton - akkor még egyenlítő - gólját

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_videoton_bp_palkovics_nagy_antal_2.jpgNagy Antal blokkolja Palkovics lövését

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_videoton_bp_honved_kovacs_kalman_burcsa_2.jpgBurcsa kézzel próbálja visszarántani Kovács Kálmánt

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_videoton_bp_honved_amaro_amancio.jpgAmaro Amancionak (jobbról), a korábbi 42-szeres spanyol válogatott labdarúgónak, a Real Madrid megfigyelőjének, tetszett a mérkőzés

Eger - Tatabánya
A táblázat utolsó előtti csapatának nincs más lehetősége, mint győzni, ha jövőre is a legjobbak között akar gurigázni. Az FTC-vel vívott páros mérkőzésbe újabban beleszól a Pécs is, ez némiképp növeli az egriek bentmaradási esélyeit. Az MNK-döntőbe jutott Tatabánya játékosai sem lehetnek nyugodtak, ha a táblázatra tekintenek, ezért a találkozó háromesélyes.
idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_eger_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_eger_tatabanya_kiss_tibor.jpgKiss T. fejese nyomán a labda a hálóba tart

Békéscsaba - MTK-VM
Két, a táblázat alsó régiójába tartozó csapat küzd a mindkettőjüknek fontos pontokért. Kovács kapus sérült, s ha nem játszhat, a hazaiak hátrányba kerülnek. A vendégeknél hiányozni fog Tóth András és Tóth József, közülük mindenekelőtt az utóbbi távolléte okozhat gondot Palicskó edzőnek.
idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_bekescsaba_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_bekescsaba_mtk_vm_szekeres_jozsef.jpgAz első gól előtti pillanat: Szekeres (fehér mezben) 10 méterről ballal a bal sarokba helyezte a labdát

DMVSC - Csepel
A csepeliek nem kis meglepetésre a táblázat negyedik helyét foglalják el, köszönhetik ezt főként kitűnő védelmüknek, amely mindössze 15 gólt kapott az eddigi 23 találkozón. A hazai győzelem azon múlik, hogy a magához tért csatársor miként töri majd át a csepeli reteszt.
idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_dmvsc_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_dmvsc_csepel_magyar_zs_mortel_kiss_j_kincses_b_krasnyaszky.jpgHárom debreceni a magasban - Magyar Zs., Mörtel és Kiss J. - két csepeli - Kincses B. és Krasnyánszky - statisztál. A szögletrúgást követően sem rezdült a vendégek hálója

Vasas - ZTE
A hazai csapat legutóbb csak kapusának, Kakasnak köszönhette, hogy nem szenvedett súlyos vereséget a Népstadionban. A biztató tavaszi kezdés után a piros-kékek megtorpantak, korántsem biztos, hogy megszerzik a két pontot. A 18 éves Mészöly Géza élete első NB I-es mérkőzését játssza, a ZTE-ből hiányzik a beteg Galántai.
idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_vasas_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_vasas_zte_parazs_jelenet.jpgParázs jelenet a mérkőzésen

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_vasas_zte_balog_tibor.jpgBalog Tibor köszöntök a társak a Vasas első gólja után

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_vasas_zte_borostyan_mihaly_balazs_zsolt.jpgBent van a második, a gólszerző Borostyán ünnepel a tehetetlen Balázs Zsolt mellett

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_vasas_zte_borostyan_mihaly_balazs_zsolt_2.jpgVan ami nagyon fáj és van, ami nagyon jól esik... Így van ez szinte mindennel az életben, miért ne lenne így a futballpályákon is. A mérkőzés is bővelkedett olyan pillanatokban, amikor az egyik boldogsága a másik szomorúságát okozta. Balázs Zsolt, a ZTE kapusa például így szenvedett attól, hogy hálójába került a labda. Borostyán Mihály a Vasas csatára viszont, aki ezt a bizonyos gólt - aztán meg még egyet - „elkövette”, így örült a sikernek…

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_vasas_zte_borostyan_mihaly_balazs_zsolt_varga.jpgBorostyán Varga (4) és Balázs közt szerzi az angyalföldiek harmadik gólját

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_vasas_zte_kakas_laszlo.jpgKakas öklöz

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_vasas_zte_pecha_rozsa.jpgPecha László (baloldalon) és Rózsa párostánca

Rába ETO - SZEOL AK
A hazai csapat nemzetközi kupaszereplésben bízik, így nem lehet más célja a sereghajtó ellen, mint a biztos győzelem. Póczik sérülése javult, ezért a legjobb összeállításban játszhatnak. A vendégek nyilvánvalóan szeretnék minél kevesebb kapott góllal megúszni a fellépést, vérmesebb reményük aligha lehet.
idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_raba_eto_szeol_ak.jpg

Ú. Dózsa - Haladás
Rendkívül szeszélyes ebben a bajnokságban a lila-fehér gárda, a szombathelyiek annál jobbak. Azonos pontszámmal állnak, s ez egyértelműen bírálata a Dózsának, s dicsérete a Haladásnak. A hazaiak nyilvánvalóan szeretnék elhagyni vetélytársukat, s erre most esélyük is van. Hosszú idő után játéklehetőséget kap Sarlós.
idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_u_dozsa_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_u_dozsa_sarlos_voros_csaba.jpgA sötét mezes Sarlós, az Ú. Dózsa csapatkapitánya próbál a Haladás kapujának előterébe betörni, ám Vörös Cs. hátulról elkanalazza előle a labdát

A mérkőzések után lássuk a 24. forduló válogatottjait! A kép vegyes, ezúttal több 6-os osztályzatú játékos is befért a legjobbak közé - ugyanakkor négyen kaptak 8-as érdemjegyet. Tulajdonképpen mindannyian lehetnének a a forduló játékosai. A csepeli Kincses Sándor remekül szervezte csapata játékát, ő volt az egyik kulcs a debreceni pontszerzésben. Dajka László centerként szinte lekötötte az egész székesfehérvári védelmet, hogy a társak szerezhessék a gólokat. A békéscsabai Kanyári Zoltán irányított, gólt rúgatott, gólt rúgott. csak úgy, mint a győri Hannich Péter. Hannich teljesítményével életbentartotta az amúgy egyre haloványabb ETO bajnoki álmokat, így ő lett nálunk a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén ezúttal most Détári Lajos egyedül áll, mivel találatával (talán ideiglenesen, talán nem) beszüntette Kiprich Józseffel a holtversenyt.
idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_gollovolista.jpgMinden labdarúgóidénynek, megvan a maga sorsdöntő mérkőzése - már ami a bajnoki cím kérdését illeti. Ezt a találkozót természetesen mindig tavasszal rendezik meg, s általában a vége felé, amikor már tisztázódott, melyik az a két - esetenként három, négy - csapat, amelynek még esélye van a bajnoki címre. Az idén erre a bizonyos sorsdöntő mérkőzésre a 24. fordulóban került sor a táblázaton két pont előnnyel vezető Honvéd, és az őt üldöző Videoton között. A Honvéd ugyanis 2:1-es győzelmével négypontos előnyt szerzett, s ezt már bizonyosan nem engedi ki a kezéből. A piros-fehér csapat dicsérete, hogy tíz emberrel is győzni tudott ilyen fontos mérkőzésen, ráadásul idegenben. Igen értékes pontot szerzett Pécsett az FTC, a hazaiak ugyanennyire értékes pontot ajándékoztak el. Az egriek mindkét pontot otthon tartották (1:0) a Tatabánya ellen, és így már a bányászok pulzusa is szaporában ver, ha a bajnoki hajrára gondolnak. A csepeli betonvédelem Debrecenben is áthatolhatatlannak bizonyult, így a gyári csapat - noha nem szellemes játékával arat elsősorban sikert - most már tartósan a legjobb pontszerzők között szerepel. A Zalaegerszeg nem tudott méltó ellenfele lenni a Vasasnak, az MTK-VM folytatta halovány tavaszi szereplését, sima vereséget szenvedett az NB II. lidércétől menekülő Békéscsabától. A Rába még mindig életveszélyes odahaza, ezt bizonyította a szegediek elleni 90 perc során is, a Póczikkal felálló hazaiak szinte végigtámadták a mérkőzést. Folytatja szeszélyes szereplését az Ú. Dózsa. Korábban egy Haladás elleni hazai mérkőzés eredménye nem lehetett kétséges, manapság az. Ha a bajnoki cím látszólag el is dőlt, a kiesés elkerüléséért nagy harc várható.
idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 29. fordulójában a Bp. Volán pontot vesztett, a Siófok és a Vác győzött, így a közlekedési együttes már csak egy ponttal előzi a Siófokot, s háromra csökkent az előnye a Váccal szemben. A Nyíregyháza legyőzésével a Salgótarján az előkelő negyedik helyre lépett, ugyanakkor a Nyíregyháza eggyel hátrább került. A kiesés elleni harcban nem történt különösebb változás, a 22. sz. Volán és a Tapolca újabb vereségével tovább szakadt el a mezőnytől.idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_nb_ii_szekaszardi_dozsa_szolnoki_mav_mte.jpgA Szekszárdi Dózsa a Szolnoki MÁV MTE ellen Suba góljával (középen) szerezte meg 1:0-ás győzelmét

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_nb_ii_szekaszardi_dozsa_szolnoki_mav_mte_2.jpgA 40. percben Somodi büntetőjét Boros remek érzékkel hárította

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_teruleti_bajnoksagok_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_kaposvar_komlo_hegyi.jpgA Dráva-csoportban a labdát vezető Hegyi egy góllal és gólpasszal vette ki részét a komlói sikerből. Kaposvári Rákóczi-Komlói Bányász 3:4

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_kaposvar_komlo_gilitsch.jpgA komlói Gilitsch gólja

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_kaposvar_komlo_szurkolok.jpg…és így örültek a végén a komlói szurkolók

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_teruleti_bajnoksagok_tisza_csoport_jaszberenyi_lehel_mezoturi_honved.jpgA Tisza-csoportban, Jászberényben, rangadót játszott a Lehel és a Mezőtúri Honvéd. A tét az volt: felzárkózik-e a Lehel, vagy megtartja vezető helyét a Mezőtúr. Mivel a Lehel 1:0-ra nyert, a vezető Mezőtúrtól a Jászkiséren győztes debreceni egyetemisták átvették a vezetést

idokapszula_nb_i_1984_85_24_fordulo_teruleti_bajnoksagok_bakony_csoport_honved_katona_se_papai_vasas.jpgA Bakony-csoportban Kém a Katona SE vezető gólját rúgja a H. Katona SE-Pápai Vasas (2:2) találkozón

Szerdán jön a Videoton-Real Madrid UEFA Kupa döntő első mérkőzése.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3118114984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása