Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 6. forduló, 2. kör

2023.11.21. 07:10 maribor_

1985. május 22., a hónap utolsó előtti szerdája

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_headlines_budapesti_nemzetkozi_vasar.jpgHuszonhét ország és Nyugat-Berlin csaknem kétezer kiállítójának részvételével a kőbányai vásárvárosban ünnepélyesen megnyitották a 81. Budapesti Nemzetközi Vásárt, a beruházási javak szakvásárát

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

május 20.

A Varsói Szerződés Tagállamai Egyesített Fegyveres Erői Katonai Tanácsa Budapesten tartja soron következő, 31. ülését. A tanácskozásra katonai küldöttség élén Budapestre érkezett Viktor Kulikov, a Szovjetunió marsallja, a VSZ Tagállamai Egyesített Fegyveres Erői főparancsnoka és kíséretében Anatolij Gribkov hadseregtábornok, az Egyesített Fegyveres Erők törzsének főnöke. A delegációt a Ferihegyi repülőtéren Oláh István vezérezredes, honvédelmi miniszter és a tábornoki kar több tagja fogadta.

Megérkezett a Bolgár Hadsereg, az NDK Nemzeti Néphadserege, a Lengyel Néphadsereg, a Román Szocialista Köztársaság Hadserege, a Szovjetunió fegyveres erői és a Csehszlovák Néphadsereg küldöttsége. A delegációkat a Ferihegyi repülőtéren Mórocz Lajos altábornagy, honvédelmi minisztériumi államtitkár fogadta.

A katonai küldöttségek röviddel érkezésük után megkoszorúzták a Hősök terén a hazánk szabadságáért és függetlenségéért elesett Magyar Hősök Emlékművét, valamint a Gellérthegyen levő Felszabadulási Emlékművet.

A Katonai Tanács délután Viktor Kulikovnak, a Szovjetunió marsalljának elnökletével megkezdte munkáját. A tárgyaló csoportokat Hriszto Dobrev vezérezredes, a bolgár nemzetvédelmi miniszter első helyettese, Mórocz Lajos altábornagy, Fritz Streletz vezérezredes, az NDK nemzetvédelmi miniszterhelyettese, Tadeusz Tuczapski vezérezredes, lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettes, Marin Nicolescu vezérezredes, román nemzetvédelmi miniszterhelyettes, Vlagyimir Govorov hadseregtábornok, szovjet honvédelmi miniszterhelyettes, valamint Karel Rusov vezérezredes, a csehszlovák nemzetvédelmi miniszter első helyettese vezetik.

Az ülést Oláh István vezérezredes nyitotta meg, beszédében emlékeztetett a közelmúlt jelentős politikai eseményeire, egyebek között a fasizmus felett aratott győzelem 40., a Varsói Szerződés megalakulásának 30. évfordulójára és további meghosszabbítására. Rámutatott arra, hogy az eltelt immár több mint három évtized alatt a Varsói Szerződés mindvégig az emberiség egyetemes érdekeit, az európai és a világbéke megőrzését szolgálta. Napjainkban - hangsúlyozta a magyar honvédelmi miniszter - különösen fontos a testvéri országok közötti politikai, gazdasági kapcsolatok erősítése, a katonai együttműködés továbbfejlesztése, az egymás iránti bizalom, a kölcsönös megértés. A Varsói Szerződés meghosszabbítása ezeknek a gondolatoknak a jegyében történt, ami egyaránt megfelel népeink békevágyának, nemzeti érdekeinknek és internacionalista kötelességeinknek.

A Katonai Tanács olyan jelentős feladatok megoldását tűzte maga elé mostani ülésén, amelyek hozzájárulnak a Varsói Szerződés védelmi képességének további növeléséhez, a világon kialakult erőegyensúly megtartásához - mondotta befejezésül Oláh István vezérezredes.

A tanácskozás kedden folytatja munkáját.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_varsoi_szerzodes_katonai_tanacs.jpgA tanácskozás részvevői

Tizenegy terméket jutalmaztak az idei tavaszi Budapesti Nemzetközi Vásár nagydíjával, 41 gyártmányt pedig BNV-díjjal tüntettek ki. A díjakat hétfőn a kőbányai vásárközpontban Kelemen Lajos, a vásári díjbizottság elnöke adta át. Szólt arról, hogy az idén némileg csökkent a pályázatok száma - összesen 150 javaslat érkezett a bíráló bizottsághoz -, ám a pályázók igényesebb megoldásokkal jelentkeztek, s a díjazott termékek műszaki színvonala magasabb, mint a korábbi években volt. A pályázat azt tükrözi, hogy a vállalatok nagy súlyt helyeznek a takarékosabb anyag- és energiafelhasználásra és az importhelyettesítésre.

A bíráló bizottság a BNV-díjak rangjának további emelésére tervezi, hogy az elismerésben részesített termékek minőségét a későbbiekben is figyelemmel kíséri, így például - a MTESZ-szel együttműködve - az év végén elvégzi a díjazott termékek utóvizsgálatát - mondotta a vásári díjbizottság elnöke.

A BNV nagydíjas termékei: a Csepel Művek Szerszámgépgyár MK-500 típusú CNC kismegmunkáló központja; a Dunai Kőolajipari Vállalat új propilénterméke; az Egyesült Villamosgépgyár atomerőművi fűtőelem-átrakó manipulátor vezérlőrendszere; a Ganz Villamossági Művek központi forgalomellenőrző rendszere; a Híradástechnikai Szövetkezet PAL SECAM Pattern generátora; az MTA Központi Fizikai Kutatóintézet Megamini számítógépe; az MTA Központi Kémiai Kutatóintézet és a Kemobil Fa- és Vegyipari Szövetkezet Corin ipari hűtővízrendszerek vízkőgátló korróziós inhiditorai; a Mátrai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság EA-03 típusú faaprító gépe; a Medicor elektrokardiográf családja, az Ózdi Kohászati Üzemek új betonacéljai és a Szerszámgépipari Művek esztergomi marógépgyárának öttengelyes marógépe.

Az alacsony jövedelmű nyugdíjasok és családok, valamint az egyedül élők anyagi helyzetének javításáról hozott határozatot az SZKP Központi Bizottsága, a Szovjetunió Minisztertanácsa és a Szovjet Szakszervezetek Központi Tanácsa.

A hétfőn nyilvánosságra hozott döntés értelmében november 1-től 28 rubelről havi 40 rubelre emelik a kolhoznyugdíjasok minimális öregségi nyugdíjának összegét. Ugyanilyen arányiban növekszik a minimális rokkantsági nyugdíjak és az eltartók elvesztése esetén járó nyugdíjak összege. Emelik a munkások és alkalmazottak már több mint tíz évvel ezelőtt maximálisan 60 rubelben meghatározott havi nyugdíját. Így az közelebb kerül az azonos szakmákból ma nyugdíjba vonulók számára megállapított havi járandóság összegéhez.

1985 novemberétől az orvosi receptre kapott gyógyszerek árának csak ötven százalékát fizetik azok a volt kolhoztagok, munkások és alkalmazottak, akik a minimális nyugdíjat kapják.

A szövetséges köztársaságok minisztertanácsainak a határozat értelmében legkevesebb 30 rubelre kell növelniük a nyugellátásban nem részesülő, egyedül élő állampolgárok havi szociális segélyének összegét. A határozat intézkedik az idősek és rokkantak számára létrehozott otthonok hálózatának bővítéséről is.

A határozat szerint növelik a gyermekes családoknak nyújtott állami segélyeket. A 12. ötéves tervidőszakban az alacsony jövedelmű gyermekes családok a gyermek 12. életévéig részesülnek segélyben. (Eddig ez a gyermek 8 éves koráig járt.) Növekszik a 14 éven aluli gyermekek betegsége esetén a szülőnek a gyermek ápolására adható fizetett szabadságnapok száma is.

Távirányított aknát robbantott reggel az IRA északír terrorszervezet egy rendőrjárőr páncélozott gépkocsija alatt. A merénylet következtében életét vesztette a járműben utazó négy rendőr, öt járókelő pedig megsebesült. A golyóálló rendőrkocsi egy pénzszállító páncélautót kísért, amely a szomszédos Ír Köztársaságból készpénzt szállított Belfastba.

Délelőtt fogolycsere zajlott le Izrael és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért főparancsnokság elnevezésű palesztin szervezet között a Nemzetközi Vöröskereszt közvetítésével.

Hajnalban indult el Genfbe az a repülőgép, amely három, Libanonban elfogott izraeli katonát szállított. Értük cserébe Izrael 1155 palesztin hazafit, libanoni és más állampolgárságú személyt bocsátott szabadon. (Genfben 397 személyt, az Izrael által megszállva tartott Gáza és Nablusz városokban 605 palesztint, Kuneitrában, a megszállt Golan-fennsíkon pedig 153 libanoni hazafit. A három izraeli katonát 1982 szeptemberében, a Libanon elleni agresszió első napjaiban ejtették foglyul a palesztin harcosok.)

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_palesztin_izraeli_fogolycsere.jpgAz egyik sebesült palesztin foglyot segítik le a repülőgépről

Osztrák közvetítéssel, tavaly szeptember óta folyt tárgyalások vezettek az izraeli-palesztin fogolycseréhez - közölték Bécsben. A korábbi, 1982-es és 1984. júniusi fogolycserék után, amelyben Bruno Kreisky, a korábbi osztrák kancellár személyes szerepet is játszott, Bécs 1984 szeptemberétől tett további lépéseket: Ausztria athéni, illetve damaszkuszi nagykövete kapcsolódott be a közvetítő tárgyalásokba.

Bruno Kreisky, akinek a korábbi fogolycserékben kulcsszerepe volt, egyidejűleg lemondta e hétre tervezett izraeli előadókörútját. Kreisky az arab országokkal való megbékélést hirdető nemzetközi békeközpont vendégeként a jeruzsálemi és a tel-avivi egyetemen tartott volna előadást. Látogatása küszöbén azonban a Maariv című befolyásos izraeli polgári lap éles támadást intézett ellene.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_genfi_repuloter.jpgTeljes a biztonsági készültség a genfi repülőtéren, ahol Libanon és Izrael hadifoglyokat cserélt

Megkezdődött a Dél-afrikai Köztársaságban az Egyesült Demokratikus Front (UDF) tizenhat vezetőjének pere. A front mintegy hatszáz apartheidellenes szervezetet tömörít. A fekete bőrű vezetőket „hazaárulással” vádolják, és a dél-afrikai törvények értelmében halálbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

A vádlottak között van az UDF két elnöke, Archie Gumede és Albertina Sisulu is. Az UDF bejelentette, hogy a per idejére tiltakozó akciókat szervez.

Ez a per lesz a fajüldöző rendszer egyik legnagyobb bírósági eljárása a szervezett ellenzékkel szemben. Utoljára 1962-ben volt hasonlóan nagyszabású per, amikor Nelson Mandelát és Walter Sisulut (a mostani vádlottak egyikének férjét), az Afrikai Nemzeti Kongresszus két vezetőjét ítélték életfogytiglani szabadságvesztésre.

május 21.

Kedden folytatódott a Varsói Szerződés tagállamai Egyesített Fegyveres Erői Katonai Tanácsának ülése. A budapesti tanácskozáson Viktor Kulikov, a Szovjetunió marsallja, az egyesített fegyveres erők főparancsnoka elnökölt.

A VSZ-tagállamok delegációinak tagjai este a Magyar Néphadsereg Vörös Zászló Érdemrenddel, valamint Vörös Csillag Érdemrenddel kitüntetett Művészegyüttesének ünnepi műsorát tekintették meg az MN Művelődési Házában.

A küldöttségek szerdán jubileumi hadtudományi konferencián vesznek részt. A Varsói Szerződésnek az elmúlt három évtized alatt betöltött szerepével és továbbfejlesztésének kérdéseivel foglalkoznak.

Moszkvában legfelsőbb szintű szovjet-indiai tárgyalások kezdődtek. Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára és Radzsiv Gandhi indiai kormányfő megerősítette, hogy a jövőben is következetes erőfeszítéseket tesznek a hatékony, sokoldalú kapcsolatok további erősítésére a két ország béke-, barátsági és együttműködési szerződése alapján.

Radzsiv Gandhi a déli órákban érkezett hivatalos, baráti látogatásra a szovjet fővárosba. A repülőtéren Nyikolaj Tyihonov kormányfő fogadta, majd a Kremlben Mihail Gorbacsov főtitkár üdvözölte. Ezután kezdődtek meg a tárgyalások, amelyeken szovjet részről Tyihonov miniszterelnök, Andrej Gromiko külügy- és Szergej Szokolov honvédelmi miniszter, valamint Ivan Arhipov miniszterelnök-helyettes, indiai részről pedig Visvanath Pratap Szingh, pénzügy-, Árun Nehru energetikai miniszter, Gopalaszvami Parthasaratsi, a külügyminisztérium politikai tervezőtanácsának elnöke vett részt.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_viktor_tyihonov_radzsiv_gandhi.jpgNyikolaj Tyihonov és Radzsiv Gandhi a repülőtéren

A kiadott közlemény szerint a barátság és teljes megértés jellemezte tárgyalásokon a kétoldalú kapcsolatokat magas szintűeknek, sikeresen fejlődőknek minősítették, és a hagyományos, kölcsönösen előnyös együttműködés elmélyítése szempontjából elvi jelentőségűnek mondták, hogy e látogatás során dokumentumokat írnak alá a kereskedelmi-gazdasági, műszaki-tudományos együttműködésnek az ezredfordulóig érvényes fő irányairól, illetve az Indiában szovjet közreműködéssel építendő objektumokról. Mint megállapították, e megállapodások új lehetőségeket nyitnak a kapcsolatok fejlesztésében. Ide tartozik, hogy beszéltek a rendszeres, legfelsőbb szintű találkozók nagy jelentőségéről, kiemelve, hogy ezek elősegítik a baráti viszony erősítését, a két ország hatékonyabb küzdelmét a nemzetközi békéért. Az indiai kormányfő megerősítette a Mihail Gorbacsovnak szóló meghívást, amelyet az SZKP KB főtitkára köszönettel elfogadott.

A tárgyalásokon sok jelentős világpolitikai kérdésről is szó volt, s egybehangzóan a fegyverkezési hajsza beszüntetését, a világűr militarizálásának megakadályozását minősítették a legfontosabbnak. Határozottan bíráltak mindenféle olyan kísérletet, hogy a leszerelési tárgyalásokat a fegyverkezési hajsza fokozásának leplezésére használják fel. Nagy teret szenteltek ázsiai ügyeknek, megállapítva, hogy aggodalmat kelt a növekvő feszültség. Ennek okaként az imperialista erők terjeszkedő politikáját jelölték meg, s hangsúlyozták, hogy változatlanul megvan a robbanás veszélye az Indiai-óceán térségében, az amerikai katonai jelenlét növekedése miatt.

Elégedetten beszéltek az el nem kötelezett mozgalomnak a világhelyzet megjavításában, az imperializmus, a neokolonializmus, a fajüldözés elleni harcban betöltött növekvő szerepéről. Az SZKP KB főtitkára nagyra értékelte India hozzájárulását a mozgalom egységéhez, s meggyőződését fejezte ki, hogy Új-Delhi a jövőben is elősegíti az el nem kötelezettek tevékenységének aktivizálódását. Radzsiv Gandhi nagyra értékelte a szovjet külpolitika békeszerető, konstruktív jellegét, azt a mai nemzetközi feltételek között a béke biztosítása egyik legfontosabb tényezőjének minősítette.

Az indiai kormányfő tiszteletére a nap folyamán a szovjet vezetők díszebédet adtak.

Heves összecsapások voltak ismét a Nyugat-Bejrútban élő palesztinok és a síita Amal-mozgalom fegyveresei között. Abdel Halim Haddam szíriai alelnök és Nabih Berri Amal-vezető többször is tárgyalt egymással telefonon a helyzet megoldásáról, de a békéltetési kísérletek nem jártak eredménnyel.

A Tisrin, a szíriai kormány lapja először reagált a libanoni jobboldali milíciák élén bekövetkezett változásra. Május 9-én a kissé háttérbe vonult Szamir Zsazsa helyét Elie Hobeika vette át a Falangista Párt ellen fellázadt milíciák irányításában. Az új főparancsnok programbeszédében sokban tompította a „keresztény döntéshozatal mozgalmának” eredeti, lényegében Damaszkusz-ellenes megnyilvánulásait, s közölte: támogatják a Szíriával való együttműködést.

A lap szerint a közelmúltban tett libanoni politikai kezdeményezések előfutárai lehetnek egy új belső libanoni megegyezésnek.

Irak mégsem fogadja el az Iszlám Konferencia szervezetének múlt havi javaslatát, hogy a mohamedán szent hónap idejére léptessenek életbe tűzszünetet az iraki-iráni háborúban - közölte az iraki hírügynökség.

május 22.

Huszonhét ország és Nyugat-Berlin csaknem kétezer kiállítójának részvételével szerda délelőtt a kőbányai vásárvárosban ünnepélyesen megnyitották a 81. Budapesti Nemzetközi Vásárt, a beruházási javak szakvásárát.

A vásárváros főterét a Nemzetközi Vásárok Szövetségének emblémája és a részt vevő országok nemzeti lobogói díszítették. A megnyitóünnepségnek nem kedvezett az időjárás, a szakadó eső miatt a főtér helyett a B pavilonban gyülekeztek a vendégek. Közöttük volt Grósz Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Budapesti Pártbizottság első titkára, Pál Lénárd, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, továbbá az Elnöki Tanács és a kormány több tagja. A megnyitón részt vett a diplomáciai képviseletek számos vezetője és tagja, s megjelentek a hazai és a külföldi kiállítók képviselői.

A Himnusz elhangzása után Olle Herold, a Nemzetközi Vásárok Szövetségének elnöke üdvözölte a megjelenteket, a BNV szervezőit és részvevőit. Ezután Veress Péter külkereskedelmi miniszter mondott beszédet.

Bevezetőben köszöntötte a megnyitóünnepség részvevőit, majd elmondotta, hogy az idei tavaszi vásáron a tavalyinál hat százalékkal több, 1960 hazai és külföldi cég képviselteti magát.

Jó alkalom a Budapesti Nemzetközi Vásár arra is, hogy megismerkedjünk a fejlődő országok termékeivel. Bátorítjuk ezeket az országokat, hogy minél szélesebb skáláját mutassák be exportkínálatuknak - mutatott rá, majd sikereket kívánt a kiállítók munkájához, és megnyitotta a 81. Budapesti Nemzetközi Vásárt, amely egyúttal a 13. a tavaszi szakosított vásárok sorában.

A miniszter ezzel megnyitotta a kiállítást, és a részvevők megtekintették a látnivalókat.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_budapesti_nemzetkozi_vasar_veress_peter.jpgVeress Péter külkereskedelmi miniszter a megnyitás pillanatában

Az ünnepélyes megnyitó után a vendégek először a B pavilonban néztek körül, ahol több nagy vegyipari vállalat kiállítását tekintették meg. A Tiszai Vegyi Kombinát szakemberei egyebek között arról számoltak be, hogy a vállalat az idén is jelentősen növeli kivitelét. A továbbiakban a Hungária Műanyagfeldolgozó Vállalat, a Graboplast, a Taurus és a Budalakk termékeivel ismerkedtek.

A vegyipari pavilon után a vendégek az építőipar bemutatóját tekintették meg a 18-as pavilonban. A VÁÉV-Bramac magyar-osztrák vegyes vállalat képviselői új üzemükről számoltak be. Veszprémben még az idén 7 millió darab beton tetőcserepet gyártanak, s az éves termelés jövőre eléri a 20 milliót. Az Építőipari Tájékoztatási Központ a magánépítők számára rendezett kiállítását mutatta be, ahol tanácsadó szolgálatot is ellátnak a szakemberek.

A 16-os pavilonban a Villamosszigetelő és Műanyaggyár termékeivel ismerkedtek meg a látogatók. A műanyagok sokféle hasznosítási lehetősége közül különösen az új, energiatakarékos fénycsőcsalád keltett figyelmet, amelyet a vállalat szakemberei szerelnek össze. A termék nemcsak itthon kelendő, a külpiacokra is szállítanak belőle.

A D pavilonban a magyar energiarendszer fejlesztésének legfontosabb lépéseit bemutató nagyméretű fényképeket szemlélhették meg a vendégek. Megtekinthették az Erősáramú Tervező és Szerelő Vállalat 400 voltos kapcsolóberendezéseit is, amelyről a vállalat szakemberei elmondták: a termékből több ezer darabot szállítottak a Paksi Atomerőműhöz. A Ganz Villamossági Művek bemutatóján az elektronika alkalmazásának hasznáról kaptak tájékoztatást. A vállalat vezetői elmondták, hogy az elektronika révén a villamos mozdonyoknál például 20-30 százalékos energiamegtakarítás is elérhető. Beszámoltak arról is, hogy még az idén elkészül az első hazai gyártású metrószerelvény, s jövőre megjelenik a fővárosban az új, elektronikával felszerelt trolibusz.

Az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság a 23-as pavilonban olyan számítógépes rendszereket mutat be, amelyek kifejlesztését anyagilag is támogatta. A kiállítás célja, hogy a vállalatok minél szélesebb körben megismerjék ezeket a rendszereket. Köztük például az Elektromodul készletgazdálkodási rendszerét, amely százezerfajta árucikk nyilvántartását teszi lehetővé. Ugyancsak ebben a pavilonban mutatja be kutatási eredményeit a Magyar Tudományos Akadémia. Különösen felkeltette a vendégek figyelmét a Központi Kémiai Kutató Intézet új eljárása, amelynek segítségével a jelenleg hulladéknak számító széniszapból évente 150 ezer tonna koksz nyerhető ki. Az eljárás hasznosítására Dunaújvárosban épül új üzem.

A vendégék ezek után az A pavilont keresték fel, ahol a műszeripar, a híradástechnikai és számítástechnikai ipar újdonságaival ismerkedtek. Megtekintették egyebek között a Medicor új komputeres tomográf-laboratóriumát, amelyet a vásár után az Onkológiai Intézetben szerelnek fel.

A hazai kiállítók után a körséta részvevői külföldi kiállítókat látogattak meg. A budapesti diplomáciai képviseletek vezető munkatársai tájékoztatták őket a bemutatókról. Az osztrák vállalatok három nagy árucsoportban mutatkoznak be, köztük különösen az új -mikroprocesszoros berendezésekre hívták fel a figyelmet. A korábbiaknál nagyobb számban részt vevő NSZK-beli kiállítók között Bajorország önálló bemutatót szervezett. Az NDK-ból nyolc külkereskedelmi vállalat mutatja be termékeit - egyebek között új plazmavágó berendezéseket, amelyekből magyar vállalatoknak is szállítottak már. A csehszlovák kiállítók a korábbiaknál nagyobb területen mutatkoznak be, újdonságaik közül például az automata megmunkálógépekre hívták fel a figyelmet.

A román kiállításon Vasile Pungan külkereskedelmi és nemzetközi gazdasági együttműködési miniszter tájékoztatta a vendégeket, s utalt arra, hogy az együttműködési lehetőségek jobb kihasználásával növelhető a kölcsönös árucsere-forgalom. Bulgária bemutatóján a Magyarországon közismert targoncák új típusaival ismerkedhettek a vendégek. A szovjet pavilonban Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete kalauzolta a körséta részvevőit. A vendégek nagy figyelmet szenteltek a számítástechnikai bemutatónak: a kiállított termékek nagy része KGST-kooperációban készül. Megtekintették a szovjet repülőgép- és helikoptermodelleket is.

A körséta részvevői ezután a járműipar szabadtéri bemutatóját szemlélték meg. Az Ikarus új autóbuszai, a Rába kamionjai mellett figyelmet keltett több külföldi kiállító terméke is.

A vendégek ezt követően visszatértek az A pavilonba, ahol a lengyel kiállítók termékeivel ismerkedtek. A harminc külkereskedelmi vállalat kínálatából a számítástechnikai cikkek keltettek nagy figyelmet. A svájci kiállításon elektronikai termékeket tekintettek meg. Megnézték az olasz, az ausztráliai, a norvég bemutatót, a belga gépipari termékeket, valamint az Egyesült Államok és Svédország standját. A kereskedelmi forgalom szélesítésének lehetőségeiről szóltak a francia kiállítók, a kanadai bemutatón pedig arról tájékoztatták a vendégeket, hogy hamarosan megkezdik a próbautat Ottawában az Ikarus autóbuszok.

A vendégek ezt követően az F pavilonba látogattak, ahol a gépipari kiállítók termékeit tekintették meg. Egyebek között felkeresték a finn, a kubai és a jugoszláv bemutatót. A körséta a C pavilonban fejeződött be, ahol a többi között a Szerszámgépipari Művek nagy teljesítményű megmunkálóközpontjával és a Csepeli Szerszámgépgyár robotkiszolgáló berendezésével ismerkedtek.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_budapesti_nemzetkozi_vasar_ikarus.jpgAz új Ikarusok és az első látogatók a vásáron

Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára az SZKP Központi Bizottságának meghívására szerdán a Szovjetunióba utazott. Kíséretében vannak Kovács László és Őszi István, a KB külügyi osztályának helyettes vezetői. Búcsúztatásukra a Ferihegyi repülőtéren megjelent Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete.

Moszkvában szerdán folytatódtak a legfelső szintű szovjet-indiai megbeszélések, amelyeket összegezve Radzsiv Gandhi kormányfő szívélyesnek, nyíltnak nevezett, s hangsúlyozta, hogy a tárgyalások a két nép, a világbéke érdekeit szolgálták. Mihail Gorbacsov és Radzsiv Gandhi két fontos megállapodást írt alá.

Az indiai kormányfő hivatalos, baráti látogatásának második napján délelőtt előbb megkoszorúzta a Lenin-mauzóleumot, tisztelegve a szovjet állam alapítójának emléke előtt, majd elhelyezte a kegyelet virágait az Ismeretlen katona sírjánál. Ezt követően a Nagy Kreml-palotában Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára és Radzsiv Gandhi két egyezményt írt alá. Az egyik a gazdasági, kereskedelmi, műszaki-tudományos együttműködés 2000-ig érvényes fő irányait határozza meg, a másik a szovjet-indiai gazdaságitechnikai együttműködést rögzíti.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_mihail_gorbacsov_radzsiv_gandhi.jpgRadzsiv Gandhi és Mihail Gorbacsov 2000-ig szóló gazdasági együttműködési megállapodást írt alá

Az aláírási ünnepség után Mihail Gorbacsov és Radzsiv Gandhi folytatta az előző nap kezdett megbeszéléseket. Több mint három órán át kétoldalú ügyeket és nemzetközi problémákat vitattak meg, moszkvai közlemény szerint a kölcsönös bizalom és megértés légkörében. A gazdasági ügyekről esett szó Arhipov miniszterelnök-helyettes és az indiai pénzügyminiszter találkozóján.

Délután az indiai miniszterelnök nemzetközi sajtóértekezletet tartott. Rövid, bevezető nyilatkozatában moszkvai tárgyalásainak barátokhoz illő szívélyességét és nyíltságát emelte ki, s hangoztatta, hogy azok a két nép, a világbéke érdekeit szolgálták. Nagy jelentőséget tulajdonított a délelőtt aláírt új megállapodásoknak. Elmondta, hogy a Szovjetunió egymilliárd rubel áruhitelt nyújt Indiának fontos objektumok létrehozásához, és a perspektivikus együttműködés területeként többek között az energetikát, a szén- és kőolajbányászatot, a tudományos-technikai kapcsolatokat, a gyógyszergyártást említette. A két ország azonos nemzetközi céljait fejtette ki: a nukleáris fegyverkezés ellenzését, a nukleáris veszély csökkentésének óhaját.

- Örülünk, hogy a Szovjetunió támogatja hat országnak azt az Új-Delhiben elfogadott nyilatkozatát, amely leszerelésre szólítja fel a nagyhatalmakat. Nincs kétségünk, hogy India és a Szovjetunió mindig együtt lesz a békét erősítő tényezők fölkutatásában.

Az indiai kormányfő legalább negyven kérdésre válaszait ötvenperces sajtóértekezletén, amelyet befejezve, részt vett a Szovjet-Indiai Baráti Társaság rendezte ünnepségjen a Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában. Átnyújtották Radzsiv Gandhinak a Nemzetközi Lenin-békedíjat és az erről szóló oklevelet, amellyel a tavaly meggyilkolt édesanyját, lndira Gandhit tüntették ki halála után. Ott volt azon a moszkvai ünnepségen is, amelyen a szovjet főváros egyik terét Indira Gandhiról nevezték el.

Radzsiv Gandhi szovjetunióbeli programját országjárással folytatja: holnap Minszkbe utazik.

Rövid tűzszünet után délben ismét harcok robbantak ki a libanoni síiták többségét tömörítő Amal mozgalom és a nyugat-bejrúti menekülttáborokban élő palesztin harcosok között. A muzulmán erők közötti testvérharcot tovább mélyítette, hogy a Bejrút környéki hegyekből ágyútűz zúdult a déli városrészekre, ahol az Amal csapatösszevonásokat hajtott végre.

A Dzsumblatt vezette Haladó Szocialista Párt (HSZP) cáfolta a keresztény jobboldalnak azt a hírét, hogy a támadás a drúz vidékekről indult ki, és hangsúlyozta: a messzehordó ágyúkkal való beavatkozás a falangista erők műve volt.

Nabih Berri, az Amal vezetője, a drúz rádiónak adott nyilatkozatában szintén cáfolta a falangisták állításait, kijelentve: a zavarosban halászok igyekeznek éket verni az Amal és a HSZP, illetve vezetőik közé.

Damaszkusz a PFSZ VB elnökét, Jasszer Arafatot és híveit vádolta a harcok kirobbantásával.

Szíriai források szerint Haddam szíriai alelnök kétszer is megbeszélést folytatott az arafati politikát ellenzők többségét tömörítő Palesztin Nemzeti Megmentési Front képviselőivel. (Ennek hat damaszkuszi székhelyű szervezet és mozgalom a tagja, kivéve a Najef Havatmeh vezette demokratikus frontot és a palesztinai KP-t.)

Nagy erejű pokolgép robbant Bejrút keresztény szektorának egyik sűrűn lakott negyedében. A szerkezetet ismeretlen tettesek gépkocsiba rejtették el a Reveil című napilap szerkesztőségének közelében. Első jelentések szerint harminc ember életét vesztette, több mint százan megsebesültek. Az anyagi kár is jelentős.

Az Arab Liga tanácsának sürgős összehívását kérte Jasszer Arafat, követelve, hogy vessenek véget a bejrúti menekülttáboroknál kirobbant összecsapásoknak. Irak és Jordánia támogatta Arafat felhívását.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_palesztin_menekulttabor.jpgEgy asszony siratja a harcokban elpusztult hozzátartozóját a menekülttáborban

Az iraki légierő egy iráni villamos erőművet, valamint két vízszivattyú-állomást bombázott Irán területén - közölte egy iraki katonai szóvivő. A bombázások tényét az IRNA iráni hírügynökség is megerősítette.

A villamos erőmű Ahváz mellett, a szivattyúállomások pedig Dezful és Khorramábád városok közelében vannak. Az iraki katonaság hét hete most először támadott ismét iráni polgári célpontokat. Az iraki szóvivő szerint megtorlásnak szánták az akciót, mert Irán nem fogadta el az Iszlám Konferencia szervezetének korábbi tűzszüneti felhívását a mohamedán böjti hónap, a ramadán idejére.

Az asztalt verve követelte Reagan elnök a törvényhozás republikánus párti vezetőitől, hogy vigyék keresztül az amerikai kongresszusban a kormány közép-amerikai politikájának megvalósítását, beleértve a nicaraguai ellenforradalmi csoportok amerikai támogatását is.

A kormány egyik magas állású képviselője egyidejűleg szinte minősíthetetlen kifejezésekkel támadta a kongresszust azért, mert „megakadályozta” az ellenforradalmárok megsegítését. A megemelt hang megfigyelők szerint azt a célt szolgálja, hogy alapot teremtsen a kormánynak a nicaraguai segélyprogram újbóli előterjesztéséhez.

Reagan, aki az elmúlt napokban két közép-amerikai vazallusát vonultatta fel Washingtonban, Duarte Salvadort és Suazo hondurasi elnök személyében, közölte a republikánus párt kongresszusi vezetőivel: elege van abból, hogy a törvényhozás tagjai meghiúsítsák elképzeléseit. Kijelentette: nem hajlandó ezentúl „minden két, vagy három napban a kongresszus elé járulni”, hogy engedélyt kérjen tervei megvalósítására.

Reagan, aki előzőleg találkozott Suazo hondurasi elnökkel, kijelentette: az Egyesült Államok kész minden segítséget megadni Hondurasnak „a Nicaraguából kiinduló kommunista veszély” elhárítására, beleértve a katonai segítséget is. Suazo, aki hasonló hangvételű nyilatkozatokat tett, tagadta, hogy Honduras akár a legcsekélyebb mértékben is korlátozni kívánná az ellenforradalmi csoportoknak az ország területéről kiinduló, Nicaragua elleni fegyveres akcióit.

Az amerikai mozik bemutatják a Rambó (Első vér) II. című akciófilmet.

Ez volt a Rambo-sorozat második része. John Rambo szerepét ezúttal is Sylvester Stallone játszotta.

A filmnek 44 millió dolláros költségvetése volt, és a bemutató után hatalmas siker lett. Csak Amerikában 150 milliós bevételt produkált, a Vissza a jövőbe után az 1985-ös év második legsikeresebb filmje lett. Ronald Reagan amerikai elnök figyelmét is felkeltette, aki megdicsérte Stallonét, hogy Rambót az amerikai hadsereg szimbólumaként mutatta be.

A film kritikailag már nem volt ilyen sikeres. A kritikusok esztelen akciófilmnek nevezték, és „sikeres” lett az 1985-ös Arany Málna díjátadón.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_rambo_ii_stallone.jpgSylvester Stallone

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_humor_5.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_reklam_3.jpg

Kékfény:
Pénzt kért kölcsön 1984. januárjától folyamatosan Bardóczki Géza 29 éves, Gyöngyös, Vörös Hadsereg út 25. szám alatt lakó foglalkozás nélküli, büntetett előéletű személy. Útjain Fiat 850-es típusú „kölcsönkért" autóval, vagy taxival jelent meg. Személyleírása: 175 cm magas, sportos testalkatú. világosbarna hajú. bajuszt viselő, megnyerő külsejű és modorú. A rendőrség kéri a károsultakat, hogy jelentkezzenek a gyöngyösi kapitányságon személyesen, vagy a 12-551/102-es telefonon.

Gödöllőn Orbán Imre 51 éves gépkezelő ittas állapotban, figyelmetlenül lépett az úttestre, ahol egy személygépkocsi elütötte. A gyalogos megsérült.

Brutális bűncselekmény történt Nyergesújfalun. Egy eddig ismeretlen személy Nyergesújfalu külterületén, egy erdős részen megölte Papp Lívia 6 éves helybeli kislányt. A bűncselekmény körülményeinek és elkövetőjének felderítésére a rendőrség nagy erőkkel folytatja a nyomozást.

Közlemények:
A Győr-Sopron megyei Rendőrfőkapitányság várja azoknak az egyetemi és főiskolai végzettségű (közgazdasági, jogi, pénzügyi, számviteli stb.) 35 évnél nem idősebb, lehetőleg férfiaknak a jelentkezését, akik hivatásos rendőrtiszti szolgálatot vállalnak. Szükséges a büntetlen, feddhetetlen előélet, a letöltött katonai szolgálat, egészségügyi alkalmasság, s természetesen az, hogy a belügyi szolgálatot élethivatásának tekintse a jelölt és a szolgálattal járó kötelezettségeket önként vállalja. Jelentkezni a megyei kapitányság személyzeti osztályán lehet levélben (Győr, Vörös Hadsereg u. 2.), vagy személyesen. Telefonon a 17-124-es számon fogadják a jelentkezéseket.

Vác városi Tanács V. B. hatósági osztálya nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy Vác város közigazgatási területén - a Duna jobb és bal partján a fürdőzés szigorúan tilos. A felhívás indoka az, hogy az utóbbi években megdöbbentően sok halálos végű baleset történt a dunai fürdés közben, mivel nem tartották be a tilalmat, holott mind a víz szennyezettsége, mind pedig a meder rendezetlensége veszélyessé, fürdésre alkalmatlanná teszi a folyót. 

Lada autótulajdonosok részére a Spirál Autójavító Vállalat (Bp. XIII., Szabolcs u. 32-34.) június hónapban a „Csináld magad” keretén belül 10 órás tanfolyamat szervez a gépkocsik kisebb hibáinak elhárítása céljából. Jelentkezés és felvilágosítás a személyzeti és Oktatási osztályon. Telefon: 402-150/105-ös mellék, 7-től 15 óráig.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_allasajanlat_3.jpg

Divat: Fürdőruha divatbemutatón jártunk. A nyár slágerei lesznek.idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_divat_5.jpg

Megkezdődött a lucernabetakarítás:
Baranyában befejeződtek a nagy tavaszi munkák. Borsodban, Zalában még a héten is vetették a kukoricát, megyénkben viszont már a legkésőbben vetett táblák is kizöldültek. A májusi nevelő esők és a meleg hatására gyors fejlődésnek indultak a tavasziak, kihajtott végre a szőlő, kalászba szökkent az őszi árpa, megkezdődött a búza virágzása. A szokatlanul kemény és hosszú tél miatt sokan aggódtak az idei gyümölcstermésért. Nos, úgy tűnik, Baranyában a gyümölcsöskertek elég jól vészelték át a telet. A gyümölcsfák virágzása befejeződött, a gyümölcskötődés általában jó, kajszibaracknál lényegesen jobb a vártnál. Csonthéjasokból - cseresznye, meggy - pedig a pillanatnyi állapot szerint igen jó termés várható. A nagy tavaszi kampány után most, ahogy az májusban lenni szokott, kissé elcsendesedett a határ. Az időszerű munka lényegében a szénabetakarításra, növényápolásra korlátozódik. Az őszi kalászosok gyomirtását a nagyüzemekben elvégezték. A gabonatáblák mindenütt tiszták, gyommentesek. A tőállomány sűrűsége alapján az idén is jó búzatermés várható. Kézi kapálást már csak a kiskertekben látni, és a cukorrépatáblákon, ahol ezekben a napokban végzik - több helyen már be is fejezték - a tőbeállítást.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_bolyi_kossuth_tsz.jpgA bólyi határban Szabó Ferenc, a Kossuth termelőszövetkezet dolgozója egy 53 hektáros táblán vágja a lucernát

Épül Bükön az új gyógyszálló:
Az utóbbi években mind nagyobb látogatottságnak örvend az osztrák határ közelében Bük, ahol 1300 méter mélységről 55 C-fokos gyógyvíz tör fel. A víz elsősorban a reumatikus, mozgásszervi betegségek és vérkeringési zavarok gyógyítására alkalmas. A nemzetközi gyógy-idegenforgalom javítása érdekében a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Vállalat most 755 millió forintos költséggel gyógyszállót építtet Bükön. Az új gyógyszálló kivitelezője a stockholmi ABV. A 200 szobás, 400 ágyas hotelt a legkorszerűbb gyógyászati eszközökkel látják el.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_buki_gyogyszallo.jpgAz építkezés tavaly júniusban kezdődött, a nyitást jövő év április 1-ére tervezik

Műanyagablak-gyártás:
A következő ötéves tervidőszakban is a vegyipar kiemelt fejlesztési területe marad a hazai alapanyagbázisra épülő műanyagfeldolgozó-ipar. A Borsodi Vegyi Kombinát egyebek között azt tervezi, hogy aktívan bekapcsolódik a szovjet műanyagablak-gyártásba.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_borsodi_vegyi_kombinat.jpgA BVK műanyaggyárának ablakkonfekcionáló üzeme

Szivattyúgyártás:
A Diósgyőri Gépgyár Szerencsen levő D gyáregységében készülnek a különféle típusú, teljesítményű szivattyúk. Az elkészült termékek gondos próbatermi vizsgálatokon mennek keresztül.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_diosgyori_gepgyar.jpgKovács János géplakatos egy forróvíz keringtetésére alkalmas szivattyún, a hűtőberendezést szereli

Tengelyátszerelő Záhonyban:
A MÁV záhonyi átrakókörzetében az utóbbi idők legjelentősebb beruházása valósult meg a tengelyátszerelő üzem átadásával. A több mint 200 millió forintos beruházás nyomán megkétszerezhetik a normál és széles nyomtávú - szovjet - vagonok tengelyátszerelését.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_zahony.jpgÁtszerelésre várva

Aktatáskák szovjet exportra:
A Gávavencsellői Vegyesipari Szövetkezet 41 ezer férfi aktatáskát gyárt ebben az évben szovjet megrendelésre.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_gavavencselloi_vegyesipari_szovetkezet.jpgLaczi Mária, Telepóczki Józsefné és Vécsei Erzsébet csomagolás előtt minősíti a táskákat

Új beruházás:
Számítógéppel irányított lángvágó berendezést helyeztek üzembe Nyírbátorban, a fúrógépgyárban. A 8,5 millió forintért vásárolt berendezés alkalmas arra, hogy a gépállványokat utómegmunkálás nélkül kivágják. A 3-tól 300 milliméter vastagságig vágó berendezés 0,1 milliméteres pontossággal dolgozik. Propán-bután gázzal működtetik a gépet, ami lehetővé teszi a gazdaságosabb energiafelhasználást.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_nyirbatori_furogepgyar.jpgMűködés közben az automata

Új híd épül a Sión:
Hetvennyolc méter hosszú hidat épít a Sión Szekszárd határában a Pécsi Közúti Építő Vállalat. Az új hidat közvetlenül a régi mellé építik, és 1985 végére készítik el. A régi, kétsávos híd már szűknek bizonyul, áteresztőképessége nem elégséges a 6-os főút forgalmának lebonyolítására. Az új híd elkészültével két hídon, négy sávon közlekedhetnek a járművek.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_sio_hid.jpgA beruházás 38 millió forintba kerül

Népgazdasági hasznosítás:
A jánoshidai Vöröshajnal Tsz autóbontó üzemében egyebek között IFA-tehergépkocsi családhoz felújított fődarabokat is forgalmaznak. Júniustól pedig kiterjed a választék kis tehergépkocsik alkatrészeire is.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_janoshidai_voroshajnal_tsz.jpgNagyüzem a bontóban

Világszámok a porondon:
Nemzetközi sztárparádéval örvendezteti meg nézőit a Fővárosi Nagycirkusz Attrakciók ’85 című új műsora. A sok állatszámot is felvonultató látványos összeállítás képeinken is látható szereplői: a szovjet Leontyev-csoport a nyújtón, a bolgár Kehaiovi ugrócsoport, az amerikai „2 Kludsky” elefántháton, a tréfás tornaversenyt bemutató cseh Rheumatic-csoport, a magyar Evelyn és André házaspár légtornászok és a szovjet Gyenyiszov szibériai tigriseivel.idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_cirkusz_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_cirkusz_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_cirkusz_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_cirkusz_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_cirkusz_5.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_cirkusz_6.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_cirkusz_7.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_cirkusz_8.jpg

A Magyar Televízió műsorán: A Parancsra tettem című Saul Levitt regényből Hajdufy Miklós rendezett televíziós játékot, mely az 1861-1865-ig dúló véres polgárháború után játszódik egy amerikai kisvárosban. A diadalmaskodó északiak haditörvényszéket hívnak össze, hogy ítélkezzenek: bűnös-e az a kegyetlenségéről hírhedt táborparancsnok, aki embertelen körülményeket teremtve halálra kínozta a déliek fogságába esett több tucatnyi hadifoglyot. Vajon bűnös-e az a vádlott, akinek a legfőbb érvelése: „Parancsra tettem".

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_kern_andras_bubik_istvan.jpgKern András és Bubik István

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_mozi_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_mozi_2.jpg

Színházi bemutató: Arlecchino, a két úr szolgája - e megkettőzött címmel mutatta be Goldoni komédiáját a Várszínház. Karinthy Ferenc átiratát Mrsán János rendezte

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_esztergalyos_cecilia_patho_istvan.jpgArlecchino és Brighella: Esztergályos Cecília és Pathó István

Magyar könnyűzene: A „platinás” Dolly Roll
A Dolly Roll továbbra is őrzi vezető pozícióját a közönségkedvencek között. Még februárban az ORI sajtótájékoztatóján vették át a 250 000 eladott lemezért járó platinalemezt, majd állandó, Vigadó utcai (Mahart KISZ-klub) klubjukban farsangi bállal ünnepelték meg a nem mindennapi sikert. Ezen az ünnepségen jelentették be, hogy a zenekar dolgozik az angol nyelvű nagylemezén, és megjelenik kislemezen a máris sláger - s klubindulónak szánt - Casanova-klub.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_dolly_roll.jpg

Külföldi könnyűzene:
A hét első felében az amerikai slágerlistákat a Wham! Everything She Wants-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét a Duran Duran A View To A Kill című számai vezetik.

A hét elején olyan előadók jelentkeztek új albummal, mint Robert Plant (Shaken 'n' Stirred) vagy a U2 (Wide Awake in America).

A 16 évesek labdarugó UEFA-tornáján Magyarország csapata kedden Zalaegerszegen 1:0 (0:0) arányban kikapott az NSZK együttesétől, s kiesett a további küzdelemből.
idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_uefa_torna_magyarorszag_nszk.jpg

Az A csoport másik eredménye: Szovjetunió-Portugália 2:0 (1:0).

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_uefa_torna_tabella.jpg

Az UEFA Kupa döntő visszavágó mérkőzésének napján rendezték az NB I. 26. fordulóját. Csonka hétközi forduló következik a labdarúgó NB I-ben. A játéknapon ugyanis a madridi UEFA Kupa-döntő miatt elmarad a Videoton-Csepel mérkőzés, így hét találkozó lesz; három a fővárosban és négy vidéken.

Bp. Honvéd - DMVSC
Az élen álló Bp. Honvéd időlegesen akár 7 pontra is növelheti előnyét, ha legyőzi a Debrecent, miután a Videoton nem játszik. Gyimesi megsérült, így a Bp. Honvéd változtatni kényszerül. A debreceni Bücs rúgást kapott a legutóbbi mérkőzésen, s nem léphet pályára Kispesten.
idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_bp_honved_dmvsc.jpg

MTK-VM - Vasas
A 14. helyet elfoglaló MTK-VM, miután egymás után három mérkőzést veszített, a tavasszal remekül szereplő Vasas ellen próbál javítani. Ezzel megkezdődik az MTK-VM igen nehéz sorozata, megy még a Rábához, fogadja az Ú. Dózsát, a Szegedet és a Bp. Honvédot. Turner sárga lapjai, Borsó sérülése miatt nem játszhat az MTK-VM-ben. A Vasas összeállításában nincs változás az előző fordulóhoz képest.
idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_mtk_vm_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_mtk_vm_vasas_kakas_laszlo.jpgKakas brillírozik

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_mtk_vm_vasas_fulop_ferenc.jpgA Hungária körúton nem lehetett panasz a küzdelemre. Képünkön Fülöp az összecsapás szenvedő alanya

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_mtk_vm_vasas_toth_jozsef.jpgTóth J. fejeli ki a labdát Pecha elől

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_mtk_vm_vasas_boda_imre.jpgBodának kijutott a Vasas védőiből

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_mtk_vm_vasas_farkas_bognar.jpgFarkas megelőzte Bognárt

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_mtk_vm_vasas_boda_imre_2.jpgBoda szabadrúgása és a sorfal

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_mtk_vm_vasas_gaspar_jozsef.jpgGáspár megszerzi a labdát

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_mtk_vm_vasas_bognar_kakas.jpgBognár lövését Kakas szögletre ütötte

Eger - Ú. Dózsa
A már kiesett szegediek után a legrosszabb helyzetben levő 15. Eger a hullámzó teljesítményt nyújtó Ú. Dózsát fogadja, s a találkozó reményt adhat az „élethalálharcot folytató” hazaiak számára. Az „egri vár” szinte bevehetetlen, hiszen a legutóbbi négy hazai mérkőzést megnyerték úgy, hogy még gólt sem kaptak. Az egri Csepregi agyrázkódás miatt hiányzik. Sérülések miatt sok a bizonytalan pont az Újpesti Dózsában, közvetlenül a találkozó előtt fog dönteni Temesvári Miklós és a csapatorvos, hogy a védelemben Bogdán vagy Grósz, a középpályán Herédi vagy Szabó András, a csatársorban pedig Schróth vagy Fekete fog-e kezdeni.
idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_eger_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_eger_u_dozsa_kiss_gyula.jpgKiss Gyula gólja két képben

Pécsi MSC - Tatabánya
A 22 pontos Pécs és a 23 pontos Tatabánya egymás ellen harcol, mindkettő a kiesőzónában van. Legutóbb hét forduló után nyert először a Pécs, s a nagy kérdés, végre produkál-e otthonában is, tekintve, hogy még ősszel, a 7. fordulóban váltotta két pontra az otthoni környezet előnyét, amikor 3:0-ra verte a Szegedet. Ismét Dobány lesz Pécsett a balszélső. A Tatabányában újra Dombai a kapus, Emmert sérülése, Kiprichet pedig sárga lapjai „akadályozzák” a játékban.
idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_pecsi_msc_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_pecsi_msc_tatabanya_dombai_andras.jpgA sorsdöntő gól. Turi 11-ese utón a labda a balra mozduló Dombai mellett a kapu közepébe vágódott

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_pecsi_msc_tatabanya_bendes_meszaros.jpgBendes lövése elkerüli Dombai kapuját. Az előtérben Mészáros

Békéscsaba - SZEOL AK
Kötelező a hazai győzelem, a vendégeknek az egyedüli esélyt az adhatja, nekik már tét nélküli a bajnokság. Vígh kivételével mindenki egészséges a Békéscsabában, a SZEOL AK-ban ismét Balogh a balszélső.
idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_bekescsaba_szeol_ak.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_bekescsaba_szeol_ak_sulija_szabo_laszlo.jpgA második békéscsabai gól: Sulija néhány lépés után a kifutó Szabó L. mellett talált be a hálóba

ZTE - Haladás
A középmezőny élén áll mindkét csapat, 26-26 ponttal. Bármi elképzelhető, de hazai pálya előnye sokat segíthet a zalaiakon. Zalaegerszegen megszaporodtak a gondok: Varga megbetegedett, Nagy I. pedig megsérült a hétfői edzésen. A Haladás kezdőcsapatában helyet kap Nagy J. és Schröter.
idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_zte_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_zte_haladas_hegedus_peter.jpgSokan biztosra vették, hogy nem lesz mérkőzés. Pontosabban nem kezdődik meg az eredeti időpontban. A hatalmas záportól ugyanis akkora víz volt a gyepen, hogy a labda elakadt a vízben. Hegedüs Péteren jól látszanak a sártenger nyomai

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_zte_haladas_hegedus_peter_2.jpgHegedűs a vízben, a labda már a hálóban. Ez volt a ZTE vezető gólja, mikor Péter Zoltán nagyerejű, 20 méteres szabadrúgás megpattant a sorfalon

Ferencváros - Rába ETO
A Fradi az utolsó négy fordulóban hat pontot szerzett. Egyre jobban magukra találnak, de most a dobogóért küzdő győriekkel szemben minden tudásukra szükségük lesz. A hétköznap ellenére lesz szurkolótábora a Rába ETO-nak az Üllői úton is, sokan készülnek a fővárosba a csapat leglelkesebb hívei közül, és bíznak abban, hogy a játékosok legalább egy pont megszerzésével feledtetik a szombati kudarcot. Az Újpest elleni győztes csapatot küldi pályára Sárosi László, az FTC vezetőedzője. A beállós és a balszélső kérdéses a Rába ETO összeállításában, Póczik viszont biztosan nem játszik.
idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_ferencvaros_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_ferencvaros_raba_eto_zsiboras_gabor.jpgZsiborás egyik bravúros mozdulata

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_ferencvaros_raba_eto_rab_weimper.jpgRab és Weimper csatája

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_ferencvaros_raba_eto_banki_kurucz.jpgBánki szereli Kuruczot

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_ferencvaros_raba_eto_szanto_gabor.jpgSzántó szerzi meg a labdát

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_ferencvaros_raba_eto_szanto_szentes.jpgSzentes egyenlőtlen küzdelme a ferencvárosi védelemmel

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_ferencvaros_raba_eto_szanto_hannich_kurucz.jpgHannich rúgja el a labdát Szántó elől, a háttérben Kurucz

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_ferencvaros_raba_eto_zsiboras_gabor_2.jpgZsiborás húz le egy beadást

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_ferencvaros_raba_eto_szabadi_meszaros.jpgSzabadi ajtó-ablak helyzetben hibázott, pedig Mészáros már verve volt

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_ferencvaros_raba_eto_hajszan_zsiboras.jpgZsiborás Hajszán elé kivetődve elüti a labdát

A csonka forduló miatt nem hirdettek forduló válogatottját.

A góllövőlista élén a közvetlen élbolyban nincs változás az előző fordulóhoz képest.
idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_gollovolista.jpg

A labdarúgó-bajnokság szerdai fordulójában a vendégek közül csak a Haladás jutott egy ponthoz, jóllehet idegenben a Debrecen és a Vasas is vezetett. A Bp. Honvéd 17. alkalommal győzött, és 7 ponttal előzi az egy mérkőzéssel kevesebbet vívott Videotont. A már kiesett Szeged kivételével az Eger, a Pécs, az MTK-VM és a Ferencváros is javított a nehéz helyzetben levők közül, s csak a Tatabánya kapott ki, s ezzel lecsúszott a 14. helyre.
idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb szerdai momentumait. A másodosztály 32. fordulójában a feljutásért küzdő együttesek közül csak a Bp. Volán nyert. A Siófok váratlanul pontot adott le a kiesés ellen harcoló Bakony Vegyésznek, mégpedig otthon, a Vác pedig Dunaújvárosban játszott döntetlent. A Volán pontszámban utolérte a Siófokot, de változatlanul (gólkülönbséggel) a Balaton-parti együttes a listavezető.idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_nb_ii_2.jpg

A góllövőlistát továbbra is Dzurják József vezeti magabiztosan.
idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_nb_ii_gollovolista.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_nb_ii_debreceni_kinizsi_22_sz_volan.jpgA debreceni László a nagyerdei stadion légterében. D. Kinizsi-22. sz. Volán 4:0

idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_nb_ii_szolnoki_mav_mte_keszthely.jpgHiába támadott olykor a hazai együttes, a keszthelyi védelem magabiztosan rombolt, fütyülve indult haza a közönség. Szolnoki MÁV MTE-Keszthely 0:1

Hétközben fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1984_85_26_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

Játszottak még egy világbajnoki selejtezőt is. Helsinkiben, az európai 3. csoportban Finnország együttese az angolokat fogadta. A finnek már a 4. percben megszerezték a vezetést, ez volt az angolok első kapott gólja a VB-selejtezők során. Az esélyesebb vendégcsapatnak csak az 50. percben sikerült az egyenlítés. A hátralévő időben többet támadtak az angolok, de a győztes gólt nem sikerült elérniük. Finnország-Anglia 1:1 (1:0). G: Rantanen. ill. Hateley.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_europai_3_csoport_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_europai_3_csoport_fnnorszag_anglia_mark_hateley.jpgHateley csatában a védőjével

És akkor lássuk a lényeget, a Real Madrid-Videoton UEFA Kupa döntő visszavágó mérkőzését!
A Videotonra váró spanyol fővárosban 130 perces „hangpróbát” tartott szombaton este a Real szurkológárdája. A Bernabeu stadionban több mint 80 ezren voltak kíváncsiak a két örök ellenfél a Real Madrid-Barcelona összecsapására. A liga kupa negyeddöntő a hosszabbításban sem hozott döntést! Így 11-es rúgásokra került sor, amelyben 4:1-re a Madrid bizonyult jobbnak. A vendéglátók kiváló formában levő kapusa, Miguel Angel két büntetőt védett ki.

A győzelem utáni percekben 80 ezren felállva kiabálták: „Resultado Videoton” - ez lesz a Videoton elleni eredmény is (4:1). „Madrid az UEFA Kupa-győztes” - hirdették a feliratok ezrei.

Mi sem jellemzőbb a madridiak gondolkodásmódjára, minthogy a stadion körül már árulták azt a lila-fehér UEFA-zászlót, amelyen a felirat „Első a Real Madrid”.

A szerdai döntőre készülő spanyol fővárosban el sem tudják képzelni, hogy valami kisiklás történhet, itt már „leírták” a Videotont. Csupán néhány rádiókommentátor figyelmeztet arra, hogy bár a Real tetemes előnyre tett szert a székesfehérvári 3:0-ás győzelmével, de a mérkőzés még nincs lefutva. „Ha a Videoton teljes csapatával tud kiállni - hangsúlyozza a Radio Nacional - nagyon megnehezítheti dolgunkat. Ne igyunk előre a medve bőrére.”

A madridiak azonban már előre ünnepelnek. Biztos, hogy szerdán megtelik a stadion, százezren űzik, hajtják majd csapatukat. A feketepiac is felélénkült. A jegyüzérek egy jó ülőhelyért (átszámítva) kétezer forintot is elkérnek.

Egy biztos: szerdán este igazi futballfesztivál lesz a Bernabeu Stadionban és környékén.

Hétfőn délután tartotta utolsó edzését a székesfehérvári Sóstói stadionban a szerdai UEFA Kupa döntő visszavágóra készülő Videoton labdarúgó-csapata. Az utóbbi évtized legszebb magyar kupasikerét eddigi teljesítményével felmutató gárda kedden utazott Madridba.

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_csapatkep.jpgAz utazás előtti pillanatok. A csapat vezetői és a játékosok a Velence Szálló előtt, a VOR Székesfehérvári Gyárában készült új formaruhában...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_madridi_repuloter.jpg...és a csapat a megérkezés után a madridi repülőtéren

Mint Szalmási Tamás ügyvezető elnök elmondta, végre legjobb összeállításában kelhet útra az együttes. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a sérültek már százszázalékosan felépültek.idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_5.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_kivonulas.jpgKivonulnak a játékosok...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_kezdocsapatok.jpg...és a kezdőcsapatok

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_emilio_butragueno_vegh_tibor.jpgÚgy indult a mérkőzés, hogy a kiugró Butraguenót Végh a 16-oson belül visszahúzta. Itt indul a mozdulat...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_emilio_butragueno_vegh_tibor_2.jpg…és itt már a „végeredmény": Butragueno a földön, következhet a 11-es...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_butragueno_valdano.jpg...és a végkifejlet: Butragueno vigasztalja Valdanót az elhibázott tizenegyese után

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_disztl_peter.jpgA mérkőzés hőse, Disztl Péter, ezúttal is hárít

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_vadasz_san_jose.jpgVadász harcol San Joséval

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_emilio_butragueno_disztl_laszlo.jpgButragueno forgatja Disztl Lászlót

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_disztl_peter_3.jpgDisztl Péteré a labda

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_szabo_jozsef_miguel_angel.jpgSzabó J. fejese célt téveszt, pedig Miguel Angel már verve volt

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_santillana_csuhay_vegh.jpgSantillana Csuhay és Végh szorításában

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_disztl_peter_4.jpgA mérkőzés egyik kimagaslóan legjobbja: szokták mondani, ha reggelig játszottak volna, Disztlnek akkor sem lehetett volna gólt rúgni

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_emilio_butragueno_disztl_laszlo_disztl_peter.jpgButragueno lábai előtt hever a védelem, mégsem lett gól

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_emilio_csuhay_michel_burcsa_stielike.jpgCsuhay, Michel, Burcsa és Stielike

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_disztl_peter_valdano.jpgDisztl szerzi meg a labdát, Valdanónak ezúttal sem volt esélye

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_szabo_jozsef.jpgSzabó József látványos fejesgólját Ponnet játékvezető lesállás miatt érvénytelenítette...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_miguel_angel.jpg...ez viszont már a lehető legszabályosabb gól: Májer Lajos váratlan lövése nyomán a hálóba vágódik a labda, Miguel Angel hiába nyújtózkodik

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_majer_lajos_golorom.jpgGólöröm, arccal a kispad felé

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_tiszteletkor.jpgA bravúrt, a bátor játékot messzemenően méltányoló madridi közönség, a Bernabeu stadionban tiszteletkört futtatott a Videotonnal…

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_spanyol_szurkolok.jpg...és így köszöntötték a győzteseket

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_santillana.jpgA győztes Real Madrid kapitánya, Santillana veszi át az UEFA Kupát. Balról a második Felipe Gonzales spanyol miniszterelnök

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_gyoztesek.jpgA Videoton legénysége a Bernabeuban. Állnak, balról: Disztl Péter, Borsányi, Szabó, Novath, Csongrádi, Palkovics, Koszta, Disztl László, Vaszil, Fejes Gábor technikai vezetõ. Elöl: Burcsa, Horváth, Vadász, Wittmann, Májer, Végh, Csuhay

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_disztl_peter_majer_csongradi.jpgAz öröm pillanatai a pályán. A Videoton játékosok öröme...

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_gallego.jpg...és Gallego emeli boldogan magasba az UEFA-Kupát

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_disztl_peter_2.jpgDisztl Pétert, a madridi mérkőzés hősét faggatják a spanyol tévések a mérkőzés után az öltözőben

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_majer_lajos_csongradi_ferenc.jpgMájer és Csongrádi

idokapszula_nb_i_1984_85_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_6_fordulo_2_kor_real_madrid_videoton_merkozes_magyar_szurkolok.jpgSokezres, a nagy élményekért hálás tömeg fogadta csütörtökön este Székesfehérváron, a Madridból hazatérő Videotont


A rövid összefoglaló

Hétvégén jön a 27. forduló, az alábbi párosításokkal:

Csepel - Ferencváros
DMVSC - Pécsi MSC
Haladás - Tatabánya
Eger - Bp. Honvéd
Vasas - Békéscsaba
Rába ETO - MTK-VM
Ú. Dózsa - ZTE
SZEOL AK - Videoton

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3818180477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása