Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. - 1983/84

2013.09.21. 13:48 rexter

Időkapszula című sorozatunkban fordulónként bemutatjuk az 1983/84-es bajnokság eseményeit. Képek, elemzések, értékelések egy 35 évvel ezelőtti bajnokságból, amikor még sehol sem volt internet, megmondóemberek és kábeltévé, de volt a Népsport, mint az igazság egyetlen forrása.

Időkapszula: NB I. 1983/84 Bevezetés 1.
Szekszárdon megkezdődött Molnár Tibor és negyvenkét társa bűnügyének tárgyalása totóbotrányként elhíresült perben. Mezey György szövetségi kapitány 18 játékost jelölt ki az ausztriai túrára, köztük számtalan újonccal. Nyolc NB I-es csapatot mutatunk be.

Időkapszula: NB I. 1983/84 Bevezetés 2.
A Fővárosi Bíróságon megkezdődött a totóvisszaélések tárgyalása. Az ausztriai Badenben és Grazban lépett pályára az NSZK ellen készülődő válogatott keretünk. A Pécsi MSC és a Sporting Lisszabon vezetői megállapodtak, hogy Katzirz Béla, a pécsiek válogatott kapusa két évre a portugál együtteshez szerződik. Egy héttel az első osztályú bajnokság nyitánya előtt, vasárnap megkezdődött a küzdelem a magyar labdarúgás második vonalában. Az első forduló legnagyobb meglepetése, hogy a legutóbb még az NB I-ben szerepelt Debrecen és Békéscsaba is csak döntetlenre volt képes. Az újoncok viszont kitűnően rajtoltak: a Bakony Vegyész és a Szolnok győzött, a Szabó L. SE éppen a Békéscsabától vett el egy pontot. Két győzelem, egy döntetlen az újoncok mérlege... Megkezdődött a szezon a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. Újabb nyolc NB I-es csapatot mutatunk be.

Időkapszula: NB I. 1983/84 1. forduló
30. születésnapját ünnepelte a Népstadion. Az MLSZ négy NB II-es csapatot büntetett meg a nem kielégítő színvonalú produktum miatt. Góllal mutatkozott be csapatában Nyilasi és Szokolai is az osztrák labdarúgó-bajnokságban. Nagy érdeklődés mellett elkezdődött az első osztályú labdarúgó-bajnokság. Győrben huszonötezer néző szurkolt a bajnokcsapat találkozóján, de szép számmal voltak a többi pályán is. Sajnos a közönség kiszolgálása még mindig kívánnivalót hagy maga után. Az MTK-VM sporttelepén már javában folyt a mérkőzés, amikor a pénztáraknál még hosszú sorok álltak belépőkért. Ez nem éppen alapos előkészületre vall. Az újoncok közül kitűnően rajtolt a SZEOL-AK; K.O. az Ú. Dózsa ellen, a Volán otthonában vesztett. A Tatabánya Győrből vitt el egy pontot, a Honvéd kettőt a Hungária kőrútról. A Csepel vezeti a tabellát. Újonc edzők is bemutatkoztak, többek közt Gellei Imre és Kaszás Gábor. A másodosztályban két teljes fordulót is rendeztek a héten. A mérleg: még hét csapat veretlen, hat együttes nyeretlen. A tavaly még NB I-es Békéscsaba 270 perc után még nyeretlen.

Időkapszula: NB I. 1983/84 2. forduló
Gujdár Sándor, az Arisz Szaloniki csapatában játszó egykori válogatott kapus életveszélyes koponyasérülést szenvedett, miután az edzésen szerencsétlenül ütközött egy játékostársával. A labdarúgó első osztály második fordulójában a Csepel és a Bp. Honvéd ismét két ponthoz jutott, ez a két gárda foglalja el az első és a második helyet, eddig 100 százalékos teljesítménnyel. Jobb gólkülönbsége révén a Csepel áll az élen. Újabb pontot veszített a bajnok Rába, és így csak hetedik, ismét 5 gólt kapott a Volán, és utolsó. Meglepetés az MTK-VM pécsi győzelme. A másodosztályban is teljes játéknap volt. A Debrecen, a Nagykanizsa, az Eger és a Hódgép egyaránt 6-6 ponttal állnak a tabella élén. Rangadón aratott győzelmével már a pontlevonással sújtott Siófoknak is van pontja. Mezey György szövetségi kapitány a forduló után kijelölte az NSZK együttese és a Szovjetunió olimpiai csapata ellen készülődő válogatott keret tagjait.

Időkapszula: NB I. 1983/84 3. forduló
Pontot vesztett az élen álló Csepel, kikapott a Honvéd, s így már nincs százszázalékos csapat. Ugyanakkor nincs pont nélküli együttes sem; nyert az FTC, pontot vitt haza a Pécs, s „feltámadt” a Volán. A másodosztályban az 5. fordulón jutottak túl a csapatok. Nagyarányú győzelmével a Hódgép került az élre. Forduló volt a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1983/84 4. forduló
A felkészülés jegyében válogatottjaink Ausztriában játszottak több mérkőzést. A másodosztályban két fordulót is tartottak a héten, továbbra is nyeretlen a Ganz-MÁVAG, kecskeméti győzelmével élre ugrott az Eger SE. A hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. Egymást követték a váratlan események az első osztályú labdarúgóbajnokság negyedik fordulójában. A legfeltűnőbb sikert az első két játéknapon tíz gólt kapott, de legutóbb már győztes és most is jól játszó Volán aratta a sokkal esélyesebb Diósgyőr otthonában. Arra sem sokan számítottak, hogy az eddig csak „botorkáló” PMSC gólfesztivált rendez az újonc SZEOL ellen, s ugyancsak meglepő, hogy az MTK-VM két ponttal távozott Nyíregyházáról. A forduló rangadóján, a Honvéd-Rába találkozón a kispestiek az első gól után már-már biztos győztesnek látszottak, ám a befejezés előtt három perccel a győri csapat egyenlített. A színvonal a várakozás alatt maradt, még a sikerhez jóval közelebb álló Honvéd is csak a második félidő egy 20-25 perces szakaszában nyújtott többet az átlagosnál. Annál izgalmasabb, szórakoztatóbb mérkőzést játszott Tatabányán a helyi együttes és a Ferencváros. Különösen a második félidőben volt fordulatos a játék, a hét gólból öt ebben az időszakban esett. Az FTC-nek többször is lehetősége volt, hogy a maga javára döntse el a találkozót, de a kapu előtt a házigazdák jobban feltalálták magukat, s az utolsó percben szerzett góllal, némi szerencsével nyertek. Némi meglepetésre biztosan győzött viszont a Vasas Csepelen, papírforma eredmény született Székesfehérváron. Sok találatról gondoskodott az Ú. Dózsa, amely szinte úgy nyert a ZTE ellen, ahogy akart, ezzel átvették a vezetést a lila-fehérek a tabellán. Már csak a Rába ETO veretlen.

Időkapszula: NB I. 1983/84 Magyarország – NSZK mérkőzés
A „kétfrontos” magyar-nyugatnémet labdarúgó-összecsapás első felvonására, az U-válogatottak mérkőzésére, kedden került sor Gyöngyösön. Szerdán folytatódtak a labdarúgó Európa-bajnokság selejtezői. A mozgósítás jegyében lépett pályára a magyar futball élvonala a szovjet olimpiai csapat és az NSZK válogatottja ellenében. Mindkét együttest Mezey György dirigálta.

Időkapszula: NB I. 1983/84 5. forduló
Az első osztályú labdarúgó-bajnokság 5. fordulójának slágermérkőzéseit a Népstadionban játszották. A kitűnő, nyárias időben már az első találkozón annyian foglaltak helyet a lelátókon, mint szerdán a válogatott NSZK elleni összecsapásán. A várakozással ellentétben a négy budapesti csapat közül csak a Vasas tett ki magáért, s úgy játszott, ahogyan azt a válogatott teljesítménye után remélni lehetett. Színvonalas küzdelem helyett álmos, színtelen játékban az Ú. Dózsa döntetlenre mentette a mérkőzést a Honvéd ellen. A szurkolók örömére -  elsősorban a Vasas jóvoltából - jó mérkőzés volt a második összecsapás, amelyen a piros-kékek megérdemelten legyőzték a Ferencvárost. Sikeres volt a Tatabánya szegedi vendégszereplése, a Nyíregyháza is elégedett, mivel idegenben szerzett egy pontot. A papírformának megfelelően, de a vártnál nehezebben nyert a Haladás és a Rába. A táblázaton nagy a tömörülés, vezet az Ú. Dózsa, utolsó előtti - bár egy mérkőzéssel kevesebbet játszott - a Ferencváros. A futballbajnokság második osztályában a nyolcadik fordulón jutottak túl a csapatok. Az Eger az éllovas, nyomában a Hódgép-Metripond csapatával, a DMVSC-vel és a Bakony Vegyésszel. Teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1983/84 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 1. kör
A város Pro Urbe Győr kitüntetést adományozott a Rába ETO labdarúgó szakosztályának és játékosainak. Az MLSZ elnöksége úgy döntött, mivel a Volán-Nyíregyháza, és az Ú. Dózsa-Bp. Honvéd mérkőzések színvonala és a játékosok küzdőszelleme méltatlan volt az első osztályhoz, hogy a négy csapat játékosainak nem fizethető ki prémium. Sajnos, az érdekelt négy magyar együttes rajtja közel sem úgy sikerült, ahogyan reméltük. A BEK-ben a Rába ETO az előzőleg biztosra vett több gólos előny helyett minimális különbségű győzelemmel utazhat két hét múlva Izlandra. A KEK-ben az Ú. Dózsa csaknem az utolsó sípszóig csupán egygólos hátrányban játszott, ám végül bosszantó kapushiba nehéz helyzetbe hozta. Az UEFA Kupában hasonló hátrányba került a Görögországból ugyancsak kétgólos vereséggel hazatérő Bp. Honvéd, valamint a holland ellenfelétől szintén kétgólos különbséggel vereséget szenvedő Ferencváros. A zöld-fehérek esetében legalább némi reményt adhat, hogy idegenben lőtt góljaik jóvoltából-nekik már elegendő lenne a budapesti visszavágón egy 2:0-ás győzelem is... A többi kupamérkőzésen rengeteg volt az izgalom, több meglepő eredmény született.

Időkapszula: NB I. 1983/84 6. forduló
A szombati szakasz nem hozott meglepetést, talán csak az Ú. Dózsa váratlanul biztos nyíregyházi győzelme érdemel említést. Ezzel továbbra is a lila-fehérek állnak a tabella elején, gólkülönbséggel előzve a Tatabányát. Mezey György szövetségi kapitány 16 tagú keretet jelölt ki a Görögország-Magyarország olimpiai selejtező labdarúgó-mérkőzésre. A másodosztályú labdarúgó-bajnokság érdekessége, hogy az Eger csapata nagy gólarányú vereséget szenvedett Baján, de még így is egy pont előnnyel a táblázat élén áll. A 20 csapat közül egyedül a Debreceni MVSC veretlen. Teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1983/84 7. forduló
Kedden megtörtént az első edzőváltás az NB I-ben. Szerdán ismét megmérettetett olimpiai válogatottunk, Görögországban játszottunk selejtezőt és hat EB-selejtezőt is játszottak a kontinensen. Három kupacsapat (FTC, Honvéd, Ú. Dózsa) szerepelt a Népstadion kettős rangadóján, de közülük csak a kispestiek játéka keltett elismerést. Az Ú. Dózsa-Vasas találkozón a névrokongólokon kívül (az egyiket Kiss László, a másikat Kiss Sándor szerezte) szinte semmi sem történt, a Honvéd viszont iskolajátékkal igazolta fölényét a Ferencváros jelenlegi csapatával szemben. Az összkép mindenesetre nem volt meggyőző a szerdai nemzetközi kupavisszavágók előtt. Megőrizte első helyét a Honvéd az első osztályú bajnokságban, miután a Tatabánya és a Videoton vasárnapi összecsapása döntetlennel zárult..., és vereségével az utolsó helyre csúszott a Ferencváros. A második osztályban fölényes győzelmével megerősítette vezető helyét az Eger, mert riválisa, a Hódmezővásárhely otthonában pontot vesztett. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1983/84 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 2. kör
A kupaszerda napján ifjúsági válogatottunk EB-selejtezőt vívott. Európában következtek a visszavágók, s voltak csapatok, melyekre nehéz erőpróba várt. Voltak, akik a csodát, voltak, akik csak a továbbjutást várták. Itthon ideális kora őszi időben került sor a labdarúgó-kupatornák első fordulójának visszavágóira, három mérkőzésre. Két magyar csapat, a Honvéd és az Ú. Dózsa sikeresen tette le a „görögpótlót", s ha nem is könnyen, továbbjutottak ellenfeleikkel szemben. Sajnos az FTC megbukott... A Honvéd a hosszabbításban, az Ú. Dózsa az utolsó percig „reszketésben" élte túl a visszavágót a Larissza, illetve az AEK ellenében, s ezek után örömmel várhatja a pénteki sorsolást, függetlenül attól, melyik csapattal kerül össze a következő fordulóban. Kitett magáért a Rába, a győri sovány eredmény után biztosan győzött Izlandon, s így az EK tizenhatos mezőnyébe került. A tornákon különösebb meglepetés nem volt. Ami megjegyzésre érdemes: az Austria 5:0 után újabb, 10:0 arányú győzelemmel jutott tovább, s a tíz gólból ötöt Nyilasi szerzett.

Időkapszula: NB I. 1983/84 8. forduló
A Fővárosi Bíróság és a Szekszárdi Megyei Bíróság ítéletet hirdetett a több hónap óta tartó totóperek tárgyalásán. Megtartották az európai labdarúgó kupák második fordulójának sorsolását, a magyar csapatok szovjet, nyugatnémet és jugoszláv ellenfelet kaptak. Szoros csatákkal folytatódott az első osztályú labdarúgó-bajnokság. A 8. forduló mérkőzésein sehol sem volt nagyobb különbség egy-két gólnál. A legváratlanabb eredmény, hogy a bajnok Rába hazai pályán sem bírt a SZEOL-lal (igaz, Mile és Burcsa is tizenegyest hibázott). Nem meglepő viszont, hogy ismét nyert a listavezető Honvéd, valamint a Tatabánya (mindkettő idegenben), s az utóbbi együttes győzelmével a második helyre zárkózott fel. A legkellemetlenebb epizód: az Üllői úton az 55. percben véget ért a Ferencváros-Haladás összecsapás, mert 2:2-es állásnál egy magáról megfeledkezett szurkoló fémtárggyal célozta meg a szombathelyi Hegedűs kapust. Ebben az ügyben a folytatás következik. A másodosztály 11. fordulójában az Eger ugyan csak döntetlent ért el a 19. helyezett Debreceni Kinizsi otthonában, mégis megtartotta listavezető pozícióját. A hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1983/84 9. forduló
A forduló napján Athénban a görögök a Szovjetuniót fogadták olimpiai selejtező mérkőzésen. Ezen a napon egy EB-selejtezőt is játszottak. Az első osztályú labdarúgó-bajnokság szerdai, kilencedik fordulójában 1:0-ra győzött a Bp. Honvéd és a Tatabánya, így a két csapat továbbra is egyenlő pontszámmal áll az első és a második helyen. Nyomukban halad a Videoton, egy pont a hátránya. Az első és az ötödik között, csak két pont a különbség. Drámai küzdelemben, 0:2-ről nyert Győrött a Rába. A Népstadionban rendezett rangadókon mindössze három gól született. A Ferencváros egy pontot szerzett, és jobb gólkülönbségével elkerült az utolsó helyről. A bajnoki forduló után Mezey György szövetségi kapitány kijelölte a magyar válogatott keretet az Anglia elleni Európa-bajnoki mérkőzésre. Hétközben sem a másod, sem a harmadosztályban nem rendeztek fordulót.

Időkapszula: NB I. 1983/84 Magyarország – Anglia EB-selejtező mérkőzés
Csütörtökön a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága határozott az október 1-én félbeszakadt FTC-Haladás első osztályú mérkőzés ügyében. A magyar labdarúgó válogatott péntek óta Tatán készül az angolok elleni EB-selejtezőre, a mérkőzés az angoloknak is olyan fontos, hogy elhalasztják a szombati bajnoki fordulót. A futballbajnokság másodosztályában továbbra is az Eger vezet, megelőzve a DMVSC csapatát, valamint a hódmezővásárhelyieket. Szinte valamennyi mérkőzés érdekes küzdelmet hozott, akadt jó néhány váratlan eredmény is. Először nyert a Ganz-Mávag ebben a szezonban. Történelmi anzixunk keretében bemutatjuk az 1983/84-es NB II-s mezőny múltját és jövőjét. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. Kedden EB-selejtezőn mérkőzött a magyar és az angol utánpótlás-válogatott, szerdán az A-válogatottak csaptak össze. Szinte nonstop programban zajlottak szerdán az EB-selejtezők, a kontinens hét stadionjában randevúztak a csapatok.

Időkapszula: NB I. 1983/84 10. forduló
Szombaton egy EB-selejtezőt is játszottak. A világbajnok olasz labdarúgó-válogatott nélkül rendezik jövőre a franciaországi Európa-bajnokság döntőjét! Nemzetközi kupaszerda előtt rendezték az első osztályú labdarúgó bajnokságban a tizedik fordulót, így elsősorban az európai tornákon érdekelt három csapat, a Rába (EK), az Ú. Dózsa (KEK) és a Honvéd (UEFA Kupa) szereplését kísérte figyelem. A trióból csak az újpestiek játszottak jól, legalábbis negyvenöt percig, mert utána az eddig veretlen, de most feltűnően passzív Rába ellen a második félidőben, kétgólos vezetés után már lefékeztek. A Honvéd is csak küszködött, s miután a Videoton gyorsan előnyt szerzett a kispesti pályán, a házigazdák hiába próbálkoztak, nem tudtak egyenlíteni. Érdekesség, hogy a szegedi csapat utoljára a bajnokság nyitányán, az Ú. Dózsa ellen szerzett egy mérkőzésen két pontot. Az utóbbi időben sokat „szenvedett” Ferencváros sokáig Pécsett sem talált magára, de aztán a befejezés előtt néhány másodperccel Pölöskei látványos góllal egyenlített. A küzdőszellem dicséretes, de a játékban még mindig sokat kell javulnia a zöld-fehér együttesnek. A másodosztályban a rendkívül gyengén rajtolt Békéscsaba belelendült: vasárnap már a hatodik győzelmét aratta a legutóbb még első osztályú csapat, s máris a harmadik helyre tört előre. A mezőnyben továbbra is egyedül veretlen a DMVSC, s az Egerrel együtt négy ponttal „megugrott” a többiektől. A hétvégén ismét teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. Az NB I-ben két hét szünet következik a nemzetközi kupaforduló, illetve az azt követő Dánia elleni EB-selejtező mérkőzés miatt.

Időkapszula: NB I. 1983/84 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 1. kör
Nem mindennapi futballdélutánt és estét élhettek át szerdán a szurkolók, akár a helyszínen, akár a rádiót hallgatva, vagy a képernyők előtt. A szokásos kupanapon a nonstop program Kispesten kezdődött, s elég gyenge színvonalú mérkőzésen a Honvéd az utolsó pillanatokban, tizenegyesből szerzett góllal győzött, de nem bizonyos, hogy a 3:2 elég lesz november 2-án Splitben. Kellemesebb volt a folytatás Újpesten, ahol az Ú. Dózsa már-már „kiütötte” a Köln együttesét, 3:0-ra vezetett, amikor a csapat gólt kapott, s így nem nagy az előnye a visszavágóra. Kínosan végződött a harmadik mérkőzés, amelyen a vendég Minszk leckét adott a Rábának a modern labdarúgásból, a második félidő elején már 5:1-re (!!) vezetett, s végül 6:3 arányban győzött, s a csaknem százszázalékos továbbjutás reményében várhatja a visszavágót. A magyar csapatok közül a Vasas vereséggel kezdett a szerény, régi, már csak a hagyományok miatt létező Közép-európai Kupában. A nagy tornákon különben nemcsak Győrben volt váratlan eredmény: a nyugatnémet csapatok közül 3:0-ra kikapott Bukarestben a Hamburg is, Szalonikiben a Bayernnek meg kellett elégednie a gól nélküli döntetlennel. A legtöbb találkozón csak a visszavágók döntenek majd a továbbjutásról.

Időkapszula: NB I. 1983/84 Magyarország – Dánia EB-selejtező mérkőzés
A másodosztályú futballbajnokságban tovább tart az Eger és a DMVSC versenyfutása, már három pont az előnyük a Hódgép-Metripond és a 22. Volán együttese előtt. A mezőnyt (három ponttal lemaradva a 19. helyezett Kazincbarcikától) az egykor szebb napokat is megért Ganz-Mávag zárja. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. Budafokon játszotta ez évi utolsó hazai tétmérkőzését a magyar labdarúgó-utánpótlás válogatott Dánia hasonló korú csapatával. Szerdán a Népstadionban az EB szereplésre esélyes dánokat fogadtuk selejtező mérkőzésen.

Időkapszula: NB I. 1983/84 11. forduló
Végre szombaton zöld utat kapott a labdarúgó-bajnokság, s most már szünet nélkül folytatódik a november végi szezonzárásig a pontvadászat. A 11. fordulóban a táblázat élén álló Videoton és Tatabánya (idegenben) is győzött, míg az utánuk következő Ú. Dózsa és a Bp. Honvéd egyaránt csak döntetlent ért el. A semleges kecskeméti pályán a Ferencváros ötödik vereségét szenvedte el, s változatlanul utolsó előtti. A másodosztály 15. fordulójában elvesztette veretlenségét a DMVSC csapata. A rivális Eger viszont idegenben nyert, s ezzel két pont előnnyel áll a táblázat élén. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1983/84 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 2. kör
Folytatódott a labdarúgó Közép-európai Kupa. A második fordulóban a Vasas a Fáy utcában a csehszlovák Union Teplice együttesét látta vendégül. Szerdán kupanap volt az európai labdarúgásban. A visszavágókkal kialakult a bajnokcsapatok és a kupagyőztesek tornáján a nyolcas mezőny, a folytatás márciusban. Az UEFA Kupában még tizenhat együttes maradt versenyben, így itt az idén még egy fordulóra kerül sor. Az újabb sorsolást pénteken tartják Zürichben. A három magyar kupacsapat közül csak az Ú. Dózsa maradt versenyben. Igaz, hogy kétgólos előnnyel utaztak, ráadásul ezt még hamar meg is toldották, de amikor ezt a félelmetes hírű nyugatnémet együttes behozta - nem estek kétségbe. Volt erejük még egy gólra, s a továbbjutásuk igazi kupabravúr. A másik két együttes - bármennyire fogadkoztak is a játékosok és a szakvezetők - elbúcsúzott. A Rába a győri 3:6 után erejét meghaladó feladat előtt állt, s bár vezetett, a vereséget nem tudta elkerülni. A Honvéd reményei minimálisak voltak, de az aktívabban támadó jugoszlávok ezt is gyorsan szertefoszlatták.

Időkapszula: NB I. 1983/84 12. forduló
A nemzetközi tornákon szerdán szerepelt három kupacsapat közül csak a Rába „úszta meg” pontveszteség nélkül a fordulót: Szombathelyen biztosan nyert. Nem így történt Kispesten és Újpesten. A Honvéd labdarúgói „spliti formában” játszottak, s ez kevés volt, hogy a rámenős csepeli gárdát két vállra fektessék. Az Ú. Dózsa - jó iramú találkozón - „kifogta” a találkozóra alaposan felkészült Videotont, s vesztésre álló mérkőzést mentett döntetlenre. Szegeden a Vasas elszenvedte negyedik vereségét. Tatabányán az első helyre pályázó bányászcsapat kikapott az utolsó helyezett Nyíregyházától. Az örökrangadón pedig az MTK-VM lehengerelte a Ferencvárost. A zöld-fehérek a hatodik vereségükkel sereghajtók. A tabella élén a Nyíregyháza bravúros győzelme után a Videoton megerősítette az első helyét. A másodosztály 16. fordulójában tömörül az élcsoport a másodosztályú bajnokságban. Kikapott hazai pályán az Eger és a DMVSC. Jól hajrázik a gyengén rajtolt Békéscsaba. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. A Váci Izzó, imponáló fölénnyel,  már most őszi első.

Időkapszula: NB I. 1983/84 13. forduló
Szerdán rendezték Gyöngyösön az 1. fordulóból elmaradt Ferencváros-DVTK találkozót. A szezonban először teljes a tabella. Győzelmével a Fradi, igaz, gólkülönbséggel, de elkerült az utolsó helyről. A mérkőzés napján nyilvánosságra hozták Párizsban a France Football és az Adidas cég aranycipőért meghirdetett versenyének végeredményét. Az első három helyezett már ismert volt az előző napokban is, az viszont kellemes meglepetés, hogy Dobány Lajos is előkelő helyen végzett.  Az Európa-bajnoki futballselejtezők második csoportjában különlegesen érdekes mérkőzésre került sor: az első helyen álló szovjet csapat a második helyezett Portugália otthonába látogatott. Egymást követték a meglepetések; a kivétel a Czabán Samu téri pálya volt, ahol a magára talált Ferencváros - akárcsak szerdán a Diósgyőrt - 3:0-ra verte az utolsó helyezett Volánt. Váratlan eredmény a Haladás Fáy utcai győzelme is, jóllehet a Vasas újabb vereségén mind kevesebben csodálkoznak. Az angyalföldi együttes szomorú szereplésében különösen az a feltűnő, hogy a korábbi válogatott csatárok (Kiss, Izsó, Kuti) képtelenek a gólszerzésre, miként legutóbb Szegeden, most sem találtak a hálóba. Fiaskót szenvedett a Rába is Csepelen, és bár a múlt héten öt gólt lőtt Szombathelyen, nem lehet nem észrevenni, hogy a győri csapat mind többször játszik „minszki formában”. Ezúttal a listavezető Videoton sem csillogott: igaz, szinte szünet nélkül rohamozott, de játékosai nem bírtak Bodnárral, a remekül védő pécsi kapussal. Nyíregyházán viszont unatkoztak a háló őrei, csakúgy, mint a közönség. A Zalaegerszeg vendégjátékán a végeredmény már a 7. percben kialakult, s ettől kezdve még a legelfogultabb szurkoló sem fedezhetett fel szép megoldást az egyhangú játékban. A teljesítményeket különben mindenütt az erősen közepes színvonal jellemezte, ahogy ez lassan már hagyománnyá válik a hazai pályákon. Nemcsak pontot nem szereztek, de még gólt sem lőttek a három vasárnapi első osztályú találkozón a vendégcsapatok. A futballbajnokság másodosztályában a 17. fordulón jutottak túl az együttesek. Továbbra is az Eger vezeti a listát, miután otthonában nagy küzdelemben legyőzte a DMVSC-t. Nyomában a Hódgép Metripond és a Békéscsaba található, míg a 20. helyet immár kibérelte a sokat botladozó Ganz-MÁVAG. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is, ahol már nincs veretlen csapat.

Időkapszula: NB I. 1983/84 14. forduló
A hazai labdarúgó MNK-forduló nem maradt meglepetések nélkül. A 16 NB I-es csapat közül már az első akadályvételnél elbúcsúzott a Haladás és a SZEOL. Az európai labdarúgás idei utolsó nagy felvonása zajlott le szerdán. Tizennyolc nemzet válogatottja lépett pályára az Európa-bajnokság selejtezői keretében, s nem egy pályán valóságos futballdráma kísérte az eseményeket. A várakozásnak megfelelően alakultak az eredmények a futball-bajnokság őszi, utolsó előtti fordulójában. Csupán a gólkülönbségek keltettek alkalmanként meglepetést. A „tv-találkozón” a Videoton meggyőző biztonsággal verte a Vasast, míg a lassan, de biztosan feltápászkodó Ferencváros nagy küzdelemben nyert a későn eszmélő ügyes Szegeddel szemben. A Diósgyőr megosztozott a pontokon a Csepellel, akárcsak Szombathelyen az MTK-VM a Haladással, a Pécs nagy csatában győzte le a Nyíregyházát. Az idei utolsó bajnoki forduló, a „nagyhét” következik az első osztályú bajnokságban. Ekkor dől el, hogy a három esélyes - a Videoton, a Honvéd és az Ú. Dózsa - közül melyik csapat lesz az őszi első. A vasárnap lejátszott két találkozó után a fehérvári együttes egy pont előnnyel vezet a Tatabányán nehezen nyert Honvéd és kettővel a Volán ellen döntetlenre játszott Ú. Dózsa előtt (A lila-fehéreknek a két riválissal szemben nemcsak ponthátrányuk van, hanem a leggyengébb a gólkülönbségük is.) A másodosztály 18. fordulójában az első helyre eséllyel pályázott a Hódmezővásárhely, amely a legutóbbi öt mérkőzésen még gólt sem kapott, most ötgólos vereséget szenvedett Szolnokon. Változatlanul tart az Eger jó sorozata, s jelenleg három pont előnnyel áll a táblázat élén. A Siófok nyolcadik mérkőzése végződött döntetlennel. A gyengén rajtoló Békéscsaba már a második helyen áll. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. Őszi elsők: Kaposvár, BKV Előre, Váci Izzó, Jászberény.

Időkapszula: NB I. 1983/84 15. forduló
Kedd délután a Fáy utcában a Vasas-Pristina KK-mérkőzésre került sor. Szerdán 32 találkozón tisztázódott, hogy a labdarúgó MNK-ban melyik együttesek léphettek tovább. Az UEFA Kupában szerdán játszották az első mérkőzéseket a legjobb nyolc közé jutásért. Jóllehet, hazai csapat már nem szerepelt, mégis volt magyar főszereplője a kupanapnak, hiszen Nyilasi a bécsi Austria színeiben két gólt is lőtt az Internek. A párosítás érdekessége volt, hogy két jugoszláv csapat egymás ellen játszott, s a Honvédőt búcsúztató Hajduk kétgólos előnyt szerzett otthonában a Radnicskivel szemben. Őszi kapuzáráshoz érkezett az első osztályú labdarúgó-bajnokság. Nem tündököltek a csatárok, összesen tizennyolc gól esett. Ebből is a legtöbb Angyalföldön, ahol a Vasas hosszú gyengélkedés után megörvendeztette híveit, és legyőzte a Rábát. Szintén győzelemmel búcsúzott a SZEOL és a Nyíregyháza. A nap mérkőzésén, az Üllői úton nem látott gólt a közönség, s így a Videoton az őszi első, három gól különbséggel. Zalaegerszegen - akárcsak az Üllői úton - a hajrában 11-eshez jutott a hazai együttes, s a büntetőből elért góllal a ZTE jutott a két ponthoz. A Honvéd pontszámban utolérte a fehérváriakat, a Volán elleni győzelmével, de a 2:0 kevés volt, hogy eléjük kerüljön. Az Ú. Dózsa megtartotta harmadik helyét, miután nehezen, de megszerezte a két pontot. Pénteken az utánpótlás, szombaton a nagyválogatott játszik a görögökkel EB-selejtezőt. A találkozókra kijelölték a kereteket. Megvolt a kapuzárás az NB II-ben is. Meglepetés, hogy az Eger három pont előnnyel várhatja az első helyen a tavaszi rajtot. Hétvégén fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. A négy 16-os csoportban a múlt héten befejeződött az 1983/84. évi bajnokság őszi idénye, s már csak a két 18-as csoportban viaskodnak a csapatok. Az első helyezett még egyik csoportban sem biztos, csak az utolsó, a 17. fordulóban válik ismertté.

Időkapszula: NB I. 1983/84 Görögország – Magyarország EB-selejtező mérkőzés
A görögök ellen készülő magyar labdarúgó válogatott keret az egész hetet Tatán töltötte. Szerdán teljes lett a Magyar Népköztársasági Kupa legjobb 32-es mezőnye, a Vasas Dunaújvárosba látogatott. Nagy érdeklődés előzte meg az EB-selejtező 5. csoportjának utolsó előtti mérkőzését, a tét a döntőbe jutás volt. A Ferencvárosi Torna Club pénteki elnökségi ülésén Novák Dezső vezető edző benyújtotta lemondását. Péntek délután a kétfrontos görög-magyar labdarúgó-találkozók első felvonásaként az „U” válogatottak mérték össze tudásukat. A közép-macedóniai városban ítéletidő tombolt, erősen felázott talajon sokáig kétséges volt, vajon lejátszható-e a mérkőzés. A máltai bíró végül engedélyt adott a kezdésre. Szombaton, közel hasonló időjárási körülmények között az A-válogatottak is EB-selejtezőt játszottak. Vasárnap véget ért az őszi idény a két 18 csapatos területi csoportbajnokságban is. A Bakony-csoportban a Tapolcai Bauxitbányász SE, a Duna-csoportban a Ráckevei Aranykalász TSZ SE várja a tavaszi idényt az első helyen.

Időkapszula: NB I. 1983/84 Őszi zárás – Edzői gyorsmérleg 1.
A Ferencvárosi Torna Club elnöksége, az MLSZ-szel egyetértésben, hétfőn megbízta - a múlthéten lemondott Novák Dezső helyére - Vincze Géza szakedzőt az NB I-es labdarúgócsapat vezető edzői teendőinek ellátásával. Szerda délután a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elöljáróinak, az érdekelt csapatok képviselőinek jelenlétében Zürichben elkészítették az 1986. évi mexikói labdarúgó-világbajnokság selejtezőcsoportjainak sorsolását. Több városban, havas pályáin, ám mégis nagy közönség előtt játszották szerdán az UEFA Kupa visszavágóit a legjobb nyolc közé jutásért. Zürichben pénteken elkészítették az európai klubtornák negyeddöntőinek sorsolását. A KEK előző fordulójában a nyugatnémet Kölnt búcsúztató magyar kupagyőztes, az Ú. Dózsa ismét nehéz ellenfelet kapott: a lila-fehérek a legjobb négy közé jutásért a kupavédő skót Aberdeennel találkoznak. Négy városban - Győrött, Szegeden, Miskolcon és Zalaegerszegen - péntek este megkezdődött az első osztályú labdarúgócsapatok teremtornája. Közép-európai idő szerint vasárnapra virradóra játszották le a japán fővárosban a dél-amerikai Libertadores Kupa-győztes brazil Gremio és a Bajnokcsapatok Európa Kupáját legutóbb megnyert nyugatnémet Hamburg találkozóját, az úgynevezett interkontinentális Világ Kupa tulajdonjogáért. Athénban lejátszották szerdán a „magyar csoportban” az utolsó EB-selejtezőt. közös megegyezéssel felbontotta a Csepel a Dékány Gábor labdarúgóval kötött szerződést. Az MLSZ előzetes engedélyt adott a játékosnak, hogy az Ú. Dózsához igazoljon. Szokásunkhoz híven ezúttal is elkészítettük őszi edzői gyorsmérlegünket.

Időkapszula: NB I. 1983/84 Őszi zárás – Edzői gyorsmérleg 2.
Az évvége közeledtével javában zajlottak az EB-selejtezők a kontinensen, immár teljes a jövő évi nyolcas mezőny. Folytatódott és be is fejeződött az NB I-s csapatok teremtornája a Budapest Sportcsarnokban. Spanyolországban elmaradt a hétvégi forduló a labdarúgó-válogatott szerdai EB-selejtezője miatt, így a Murcia gárdája a Budapesti Honvédot látta vendégül egy gálameccsen. Meghívó érkezett Törőcsik András, az Ú. Dózsa labdarúgója részére az Európa-válogatottba. Az MLSZ kihirdette, hogy az 1983-as év legjobb labdarúgója Kardos József, az Újpesti Dózsa játékosa lett. A skóciai Aberdeenben került sor a labdarúgó Szuper Kupa visszavágójára. Karácsony után fellebbent a fátyol az idei Aranylabda-díjról. Szokásunkhoz híven ezúttal is elkészítettük őszi edzői gyorsmérlegünket.

Időkapszula: NB I. 1983/84 Őszi zárás – Mérlegen a felsőház
A holtidény ellenére igen nagy munka folyt a napokban az MLSZ-ben. Nem is csoda, hiszen a labdarúgó-válogatott elutazott háromhetes nyugat-európai túrájára. A válogatott, csak úgy, mint az Újpesti Dózsa, rangos nemzetközi teremtornákon vettek részt. Elindult Indiába a Vasas labdarúgócsapata, amely magyar B válogatott néven a rangos Nehru-kupán vesz részt. Megvonjuk a felsőházban végzett nyolc csapat őszi mérlegét.

Időkapszula: NB I. 1983/84 Őszi zárás – Mérlegen az alsóház
A francia fővárosban kedd délben tartották az 1984. évi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcas döntőjének sorsolását. A nyolc válogatottat (Franciaország, Belgium, Dánia, Jugoszlávia, NSZK, Portugália, Románia, Spanyolország) két négyes csoportba osztották, ahol körmérkőzést vívnak, s a csoportokból az első két helyezett jut az elődöntőbe. Bemutatjuk a nyolc csapatot. Megérkezett Benidormba a magyar labdarúgó-válogatott, ahol kemény edzésekkel és edzőmeccsekkel kezdte meg a felkészülést. A magyar B válogatott néven szereplő Vasas labdarúgócsapata megkezdte szereplését Indiában a Nehru Kupán. Megvonjuk az alsóházban végzett nyolc csapat őszi mérlegét.

Időkapszula: NB I. 1983/84 Spanyolország - Magyarország mérkőzés
A Vasas eddig várakozáson felül szerepel az indiai Nehru Kupa mérkőzésein. A Benidormban edzőtáborozó magyar labdarúgó válogatott Cadizban, a spanyolok ellen játszott felkészülési mérkőzést.

Időkapszula: NB I. 1983/84 Őszi zárás – Tabellaparádé
A 17 napos spanyolországi edzőtáborozás záróakkordjaként búcsúmérkőzést játszott a magyar labdarúgó-válogatott az első ligás Betis ellen. Indiában, a Nehru Kupán szereplő magyar labdarúgó B válogatott (azonos a Vasas csapatával) sikerrel zárta szereplését. Egy vereséget szenvedett mindösszesen és végül a harmadik helyen végzett. A labdarúgótornán a mezőny legjobb játékosának Kiss Lászlót választották meg. Hagyományainkhoz híven most is jelentkezünk szokásos tabellaparádénkkal, remélhetőleg élvezetes perceket szerezve ezzel a számok, az adatok kedvelőinek.

Időkapszula: NB I. 1983/84 Őszi zárás – Statisztikák
A héten továbbfolytak az első osztályú csapatok felkészülő mérkőzései. Bécsben az 5. VB-selejtezőcsoport résztvevőinek megbízottai ültek össze a mérkőzések időpontjának megvitatása céljából. A magyar küldöttséget Csáki Sándor, dr. Páncsics Miklós és Mezey György képviselte. A Legfelsőbb Bíróság nagytermében folytatódott a fővárosi totóper tárgyalása. A vádlottak nem tagadták bűnösségüket, de mentségként arra hivatkoztak, hogy a labdarúgósportban kialakult helyzet adott indítékot cselekedetükhöz. Hagyományainkhoz híven most is jelentkezünk szokásos adatdömpingünkkel, amely remélhetőleg élvezetes szórakozást nyújt majd a számok, az adatok kedvelőinek. A labdarúgó-bajnokságok holt idényei mindig jó lehetőséget biztosítanak a felhalmozódott számok, adatok összegezésére. Régi tapasztalatunk: olvasóink szívesen fogadják az ilyen - és az ehhez hasonló - összeállításokat, hiszen ki szabadsága, ki aktív pihenője közben a szó szoros értelmében „kivesézheti" a pontvadászat történéseit, elhelyezheti saját kedvenc csapatát a képzeletbeli és a valóságos ranglistákon.

Időkapszula: NB I. 1983/84 Őszi zárás – Az NB II. és a harmadik vonal
A héten továbbfolytak az első osztályú csapatok felkészülő mérkőzései. Legfelsőbb Bíróság ítéletet hirdetett Faragó József és 30 társa, a fővárosi totózó-„maffia” ügyében. Őszi zárásunk befejező részében megvonjuk a második és a harmadik vonal fél éves mérlegét.

Időkapszula: NB I. 1983/84 16. forduló
A tavaszi első forduló előtt négy nap alatt két fordulót lejátszottak a Magyar Népköztársasági Kupa idei sorozatában, így kialakult a legjobb nyolc mezőnye. Meglepetésre már most búcsúzott a kupavédő Újpesti Dózsa. Az NB I-ben micsoda délután! - mondhatták a szurkolók, hiszen ki számított arra, hogy a Honvéd valósággal szétzilálja az MTK együttesét, az FTC magabiztosan nyer Diósgyőrött, végül (ez megér egy misét) az őszi szezon után jó helyen álló Csepel otthonában k.o.-vereséget szenved az utolsó helyezett Volántól. Az Ú. Dózsa csak éppen hogy nyert otthonában a Szeged ellen, de nyilván „tartózkodó” volt az Aberdeen elleni szerdai KEK-mérkőzés előtt. A két szomszédvár, a Tatabánya és a Rába összecsapása döntetlenül végződött, így a győri bajnokcsapat öt pont hátrányba került a Honvéddal és a Videotonnal szemben. A másodosztály 20. fordulójában az első és második helyen álló csapat győzött, így a sorrend nem változott. Salgótarjáni győzelmével növelte előnyét az Eger SE. Teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1983/84 - Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 3. forduló, 1. kör
A KEK-mérkőzés napján az MLSZ elnöksége megtárgyalta és elfogadta Mezey György szövetségi kapitány előterjesztését az A és az olimpiai válogatott felkészítéséről. Nem kis szívességet tett szerdán az elképesztően hosszú ideje tartósan vegetáló magyar labdarúgósportnak az Újpesti Dózsa. Mert bármiféleképpen is alakuljon az az iszonytatóan nehéznek ígérkező aberdeeni visszavágó, a Megyeri úti kétgólos győzelem némi derűt és lelkesedést varázsolt a szurkolók népes tálborában, s így nem elképzelhetetlen, hogy e nem várt, s talán ettől még örömtelibb siker néhány ezer nézővel többet csábít majd a bajnoki fordulók mérkőzéseire is. Ha másért nem, már csak ezért is le a kalappal a lila-fehérek előtt. Európa első számú csapata nagy árat fizetett a túlzott önbizalomért, az Újpesti Dózsa az öröm szentélyévé varázsolta a Megyeri úti stadiont. A téli szünet után szerdán negyeddöntőkkel folytatódtak a küzdelmek az európai labdarúgókupákban. A találkozók iránt általában nagy érdeklődés nyilvánult meg, és a szurkolók nem is csalódtak, jó mérkőzéseket láthattuk.

Időkapszula: NB I. 1983/84 17. forduló
Március második hétvégéje két játékos számára valószínűleg sokáig emlékezetes marad: a szegedi Kun - nemrégen még a Honvéd labdarúgója volt - három góllal lepte meg a kispesti együttest, míg a csepeli Tulipán kétszer volt eredményes az Üllői úton. Így aztán a meglepetések sem maradtak el: a SZEOL legyőzte a listavezető piros-fehér csapatot, a Csepel szintén nyert a Ferencváros ellen. A további találkozókon a papírforma érvényesült. A Rába gólfesztivált rendezett a Nyíregyháza ellen, a Vasas könnyedén verte a Diósgyőrt, s az MTK-VM teljesítményén látszott, hogy a kék-fehérek egyelőre nem tudják elfelejteni a múlt heti kispesti k. o.-t. A múlt héten a Csepel ellen 4:0 arányban győztes Volán ezúttal a Videotont verte fölényesen, s így a Honvéd megőrizte vezető helyét. A Haladás is meglepte az esélyesebb - igaz, 35 percen át kilenc emberrel játszó - Ú. Dózsát. Jobb a Haladás, mint az Aberdeen? A sok szép gól, kiemelkedő egyéni teljesítmény mellett, sajnos, volt a 17. fordulónak árnyékos sarka is. Az Üllői úton megrongálták a Csepel autóbuszát, Zalaegerszegen, a második hazai gól után üveget dobtak a pályára, amit a játékvezető átadott a rendezők vezetőjének, Szombathelyen pedig két újpesti játékost is le kellett küldeni a pályáról sorozatos szabálytalankodás, illetve a bíróval szembeni megengedhetetlen viselkedés miatt. A másodosztály huszonegyedik fordulójában megerősítette vezető helyét az Eger, miután a volt első osztályú Debreceni MVSC és a Békéscsaba egyaránt vereséget szenvedett. Csak a Salgótarjáni TC tudott idegenben pontot szerezni. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. Ezúttal megnézzük a negyedik vonal, a megyei bajnokságok I. osztályának hétvégi mérkőzéseit is.

Időkapszula: NB I. 1983/84 18. forduló
Kedden jótékony célú meghívásnak tett eleget a magyar olimpiai labdarúgó-válogatott, szerdán pedig az NDK hasonló csapatát fogadták előkészületi mérkőzésen. A FIFA számunkra kedvező időpontot jelölt ki a Hollandia elleni VB-selejtezővel kapcsolatban. Sok szurkolót kicsalogatott a kellemes tavaszias hétvége a szombati labdarúgó-mérkőzésekre, ám a forduló nem bővelkedett gólokban. Különösen az Ú. Dózsa hívei látták ennek kárát, hiszen a lila-fehérek amióta nagy bravúrral legyőzték a világhírű skót Aberdeent, azóta három pontot vesztettek a bajnokságban. Most is csak a veszett, fejsze nyelét sikerült mentenie az egyenlítéssel az esélytelenebbnek vélt MTK-VM-mel szemben. A szerdai KEK-visszavágó főpróbája csak félig nevezhető sikeresnek. Kivétel viszont a nyíregyházi találkozó, ahol a magára talált Ferencváros már az első félidőben három gólt lőtt, s elkönyvelhette a két pontot. Egyre magabiztosabb a bajnok Rába, amely Székesfehérvárott is képes volt a Videoton legyőzésére. Pécsett egyetlen gól elég volt a hazai gárdának a Vasas ellen, Kispesten is a 88. percig csak egyszer került a Haladás kapujába a labda, amikor aztán Bodonyi bebiztosította a Honvéd győzelmét. A forduló meglepetése a ZTE diósgyőri sikere, úgy látszik a DVTK nem tud kilábalni a hullámvölgyből, Idesorolható a SZEOL csepeli pontszerzése is. Kétszeresen jól jött a Honvédnak a forduló. A riválisok pontot, pontokat veszítettek. A másodosztály 22. fordulójában rangadót vesztett az Eger, előnye még nem csökkent, mert riválisai, a Hódmezővásárhely és a DMVSC, kikaptak. A Békéscsaba viszont az egriek legyőzésével előrerukkolt a második helyre. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1983/84 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 3. forduló, 2. kör
A kupaszerda napján a Közép-európai Kupában szereplő - a hatszoros KK-győztes - Vasas Jugoszláviában, Koszovó tartomány székhelyén, Pristinában, a helyi együttes ellen lépett pályára. Szintén szerdán előkészületi mérkőzésen a Ferencváros fogadta a bolgár Beroe Sztara Zagora együttesét. Az utóbbi évtizedek legnehezebb találkozója elé nézett az Ú. Dózsa a KEK-negyeddöntő aberdeeni visszavágóján. Az a furcsa helyzet állott elő, hogy a skótok sokkal jobban futballoztak, s mindenképpen megérdemelték a győzelmet és a továbbjutást, bár az Ú. Dózsa balszerencsés volt, mert ha kibír még három percet, akkor most azon töprenghetne, hogy melyik lenne számára kedvezőbb ellenfél az újabb szakaszban, a Manchester United, a Porto és a Juventus közül. A kupaszerdán teljes nagyüzem volt Európában. A kontinens szakemberei most mindenütt azt emlegetik, hogy a nemzetközi tornák negyeddöntőinek visszavágóin „taroltak” a brit csapatok. Némi vigasz ez az Ú. Dózsa számára is, hiszen az Aberdeen mellett további öt szigetországi együttes jutott a kupákban a legjobb négy közé. Hét ország csapatai vannak még versenyben.

Időkapszula: NB I. 1983/84 19. forduló
A várakozásnak megfelelően rendkívül érdekesen és izgalmasan alakult a futballbajnokság 19. fordulója. A szakemberek és a szurkolók egyaránt jogosan minősítették slágermérkőzésnek a Rába-Honvéd rangadót, hiszen a találkozó eredményén nagyon sok múlott. Azoknak lett igazuk, akik a Honvédra szavaztak, mondván, hogy ez az együttes rokonszenves agresszivitásával, igazán erőteljes, ugyanakkor technikás, taktikus stílusával nehéz feladat elé állítja a törekvő Rábát. A Honvéd azonban túlteljesítette a normát, hiszen általában döntetlent vártak tőle, s a gólkülönbséget tekintve simán nyert a teltházas ETO-stadionban. A Ferencváros otthonában sem bírt a mindig jó és megbízható Tatabányával, váratlannak tartják a hozzáértők azt is, hogy a Szeged saját pályán remizett a Péccsel. A Vasas és az MTK-VM a papírformának megfelelően verte ellenfelét, míg a jelek szerint tovább tart a Videoton tavaszi vesszőfutása, hiszen most Szombathelyen nemcsak két pontot vesztett, hanem feltűnő a számára negatív gólkülönbség is. Az Ú. Dózsa Zalaegerszegen tartalékos összeállításban is nyert, így nyomában maradt a listavezető Honvédnak. Rákoscsabán a kiesési rangadó pontosztozkodással végződött. A másodosztály 23. fordulójában az Eger otthon, a Békéscsaba Budapesten szaporította pontjait, míg a két üldöző döntetlennel volt kénytelen beérni. A forduló előtt edzőváltás volt a feljutásra pályázó DMVSC-nél. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1983/84 20. forduló
A forduló napján, Csepelen a magyar és a román ifjúsági labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokság 16-os döntőjébe jutásért mérkőzött. Még a nap eseménye volt egy olimpiai selejtező, ami a magyar csoportot érintette: Bulgária-Görögország 0:0. Este még két nagy érdeklődésre számot tartó, barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzést játszottak. Az élen nincs változás, döntetlenjükkel maradt a két pont az éllovas Bp. Honvéd és a második helyezett Újpesti Dózsa között. A Tatabánya győzelmével pontban beérte a Videotont, a Győr reménytelen helyzetbe került a bajnoki címért folytatott küzdelemben mostani vereségével. Változás van viszont a tabella legalján, a Volán elleni döntetlenjével a Nyíregyháza maga mögé utasította a DVTK-t. Mezey György szövetségi kapitány a szerdai bajnoki forduló után kihirdette 17 tagú keretét a Jugoszlávia elleni barátságos válogatott labdarúgó mérkőzésre.

Időkapszula: NB I. 1983/84 Jugoszlávia – Magyarország mérkőzés
A 30. Magyarország-Jugoszlávia mérkőzés következett Szabadkán az EB-re készülő ellenfelünkkel szemben. A történtekből, magából a 2:1-es vereségből, oktalanság lenne bármilyen további, messzemenő következtetést levonni. A magyar válogatott a VB-selejtezőkre készül, azok lesznek majd igazi vizsgái. A másodosztály 24. fordulójában győztek az éllovasok így változás nem történt. Újabb vereségével a Hódgép egyre távolabb kerül a feljutástól. A tabella alján élesedik a harc a kiesés elkerüléséért. A hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1983/84 Törökország – Magyarország mérkőzés
Kedden az isztambuli Fenerbahcse stadionban játszották le a Törökország-Magyarország utánpótlás válogatott-mérkőzést. A 21 éven aluliak Európa-bajnokságára készülő magyar együttes minimális különbségű vereséget szenvedett. Szerdán nemzeti csapatunk Törökország vendége volt. A mérkőzésen tulajdonképpen nem volt kérdéses a győzelem megszerzése, idegenben évtizedek óta nem nyert a magyar válogatott ilyen magabiztosan...

Időkapszula: NB I. 1983/84 21. forduló
Nagyszerű, tavaszi időben a hétvégén folytatódott a labdarúgó-bajnokság. A táblázat élén álló Honvéd idegenben nyert, az Ú. Dózsa otthon, s így az élen a helyzet változatlan. Továbbra is izgalmas az első helyért folytatott versenyfutás. Az őszi első Videoton egymás után ötödik vereségét szenvedte el. A 3. helyre a Rába került. Nincs változás a kiesés elleni küzdelemben, a Nyíregyháza és a Diósgyőr újabb vereségével már búcsúzni készül.  A másodosztály 25. fordulójában az első négy helyezett csapat nyert, így a sorrend változatlan. Meglepetés, hogy a Ganz-Mávag győzött, de ezzel a két ponttal sem sikerült az eddigi utolsó helyről előbbre kerülnie. A hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. A magyar olimpiai labdarúgó-válogatott szerdán a Megyeri úti stadionban Bulgária ellen játszik selejtező mérkőzést. A forduló után Mezey György szövetségi kapitány 18 tagú keretet jelölt ki.

Időkapszula: NB I. 1983/84 22. forduló
A labdarúgó Közép-európai Kupa utolsó előtti fordulójában kedden a Vasas az ausztriai Eisenstadtban vendégszerepelt. Bőséges volt a szerdai kínálat is: magyar-bolgár olimpiai selejtező, román-magyar ifjúsági EB-selejtező visszavágó mérkőzések, illetve megtartották a nemzetközi kupákban (BEK, KEK, UEFA Kupa) az elődöntők első mérkőzéseit is. A nyarat idéző hétvége kellemes időjárása sok labdarúgó-szurkolót kicsalogatott az első osztályú mérkőzésekre. A délutáni találkozókon teljes volt a nyíregyháziak öröme, mert nyert a csapatuk, kevésbé örültek a pécsiek, a pontvesztés miatt, a diósgyőriek pedig bosszankodtak kedvenceik újabb veresége s most már mind nehezebbé váló helyzete miatt. Mindhárom esti összecsapás gyors góllal kezdődött. Győrben ugyan a Volán jutott előnyhöz, de később a Rába lerohanásai eredménnyel jártak. Székesfehérvárott a Videoton „megállt a lejtőn”, és a vereségsorozat után a Tatabánya legyőzésével megerősítette a negyedik helyét. A forduló slágere a Népstadion kettős mérkőzése volt. Az első összecsapáson az Ú. Dózsa gyors góllal kezdett, amit később még hárommal megtoldott, s a Vasas csatárai erre csak eggyel tudtak válaszolni. A táblázaton felül és alul minden változatlan. A bajnoki címért továbbra is versenyt fut a Honvéd és az Ú. Dózsa. A forduló nyolcadik mérkőzését vasárnap játszották. A Csepel győzelmével pontszámban nemcsak utolérte a kék-fehéreket, hanem jobb gólkülönbséggel eléjük került a kilencedik helyre. A másodosztályú labdarúgó-bajnokság 26. fordulójában a múlt héten még utolsó előtti helyezett Kazincbarcika legyőzte a bajnoki címre pályázó Eger együttesét. A feljutást jelentő második helyért továbbra is áll a harc a Békéscsaba és a DMVSC között. A hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr575527364
süti beállítások módosítása