Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 Tavaszi zárás – Statisztikák

2021.08.11. 20:06 maribor_

1984. augusztus 6-12., augusztus első teljes hete

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_headlines_los_angeles.jpgLos Angeles-ben kialudt az olimpiai láng, véget értek a XXIII. nyári játékok. Búcsúztak a versenyzők a megnyitóhoz hasonló nagy záróünnepségen

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

augusztus 6.

Németh Károly, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára délelőtt a KB székházában fogadta Simon Sanchez Monterót, a Spanyol Kommunista Párt Végrehajtó Bizottságának és titkárságának tagját, aki az MSZMP KB meghívására hazánkban tölti szabadságát. A szívélyes, elvtársi légkörű megbeszélésen kölcsönösen tájékoztatták egymást országaik helyzetéről, a két párt tevékenységéről és időszerű feladatairól. Áttekintették a nemzetközi helyzet és a nemzetközi kommunista mozgalom néhány fontosabb kérdését. Kölcsönösen kifejezték készségűiket az MSZMP és az SKP kapcsolatainak további fejlesztésére. A találkozón részt vett Kovács László, az MSZMP KB külügyi osztályának helyettes vezetője.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_nemeth_karoly_simon_sanchez_montero.jpgSimon Sanchez Montero Németh Károllyal az MSZMP KB székházában

Munkásgyűlést tartottak a Diósgyőri Gépgyárban. A gyűlésen, amelyen jelen volt Kapolyi László ipari miniszter, Czövek István, a nagyüzem szakszervezeti bizottságának titkára tolmácsolta a gyár vezetőségének köszönetét a nagy múltú gyár munkásainak azért, hogy az idén különösen magas színvonalon, az évi terv időarányos részét jelentősen túlteljesítve dolgoznak; hiánytalanul eleget tesznek exportkötelezettségeiknek, szép eredményeket érnek el a selejtcsökkentésiben, valamint az anyag- és energiatakarékosságban. A gyárban 729 szocialista brigád csatlakozott a kongresszusi és felszabadulási munkaversenyhez. A munkásgyűlésen felszólalt Kapolyi László is. Az eseményen Kiváló munkáért kitüntetéseket, Kiváló dolgozó jelvényeket és jutalmakat adtak át azoknak, akik kimagaslóan dolgoztak az év első felében.

Nemzetközi ifjúsági béketábor nyitotta meg kapuit Budapesten. Az Országos Béketanács ifjúsági és diákbizottságának meghívására tizenöt európai ország csaknem ötven képviselője, békemozgalmak és ifjúsági szervezetek tagjai vesznek részt az egyhetes programon. Áttekintik a nemzetközi békemozgalom időszerű kérdéseit. Szekcióüléseken arra keresnek majd választ, hogy az ifjúsági békemozgalmak miként tudnának közelebb kerülni egymáshoz, mely területeken nyílik mód a közös fellépésre. Szó esik arról is, hogy mit tehetnek az egyházak a nemzetközi feszültség enyhítéséért. A nemzetközi ifjúsági béketábor részvevői a hét folyamán ellátogatnak az Országos Béketanács egyházközi bizottságához és katolikus bizottságához is.

Újabb sikeres karvisszaültetési műtétet hajtottak végre a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. A hétfő reggelre virradó éjszaka hat és fél órás sikeres műtéttel visszavarrták a 18 éves Szakáll Erzsébet makádi eladó autóbaleset következtében leszakadt bal karját. A műtétet az 1-es számú Sebészeti Klinika traumatológiai osztályán dr. Nyárádi József adjunktus és munkatársai végezték. Két évvel ezelőtt már végrehajtottak egy hasonló replantációt; az volt az első ilyen jellegű sikeres műtét Magyarországon. (Akkor egy üzemi balesetet szenvedett 49 éves férfi karját varrták vissza; az illető ma kitűnő egészségnek örvend, és viszonylag jól tudja használni a megmentett végtagot.) Pontosan csak két hét múlva tudják megállapítani, hogy életképes-e a visszaültetett végtag.

lan McGregor, az angol országos szénhivatal elnöke levelet intézett az ország szénbányászaihoz, amelyben harmadszor és egyben utoljára a 22. hetébe lépett sztrájk befejezésére szólította fel a bányászokat. A kormány eredetileg azt tervezte, hogy az állítása szerint csaknem húsz, veszteségesen üzemelő bányát bezárja, ami 20 ezer munkás elbocsátását vonta volna maga után. A McGregor által javasolt kompromisszum szerint csak 15 bányát zárnának be, és senkit sem bocsátanának el azonnal. Ugyanakkor a szénhivatal meglehetősen nagy összeget ajánlott fel annak, aki önként eltávozik., Ezt a javaslatot a bányászok országos szakszervezete már elutasította. A sztrájkoló bányászok és a munkát felvenni és folytatni akarók között kialakult vita élesen megosztja a 180 ezer szénbányászt, akiknek hétfőn csak 25 százaléka dolgozott. Az országos szénhivatal közlése szerint a hét első napján az ország 175 szénbányája közül csak 35 üzemelt normálisan.

A Nagaszaki elleni atomtámadás emlékére rendezett tüntetés részvevőinek egy csoportja csütörtökön rövid időre eltorlaszolta az amerikai manőverező repülőgépek Greenham Common-i támaszpontjának bejáratát. A rendőrség 25 embert letartóztatott.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_greenham_common.jpgEgy békeaktivistát hurcolnak el a rendőrök

Hirosimában, az 1945. augusztus 6-i amerikai atombombázás egykori színhelyén, a Békeparkban ötvenezer ember részvételével nagygyűlést tartottak. Az ünnepség 8 óra 45 perckor, a 39 évvel ezelőtti támadás időpontjában a békeharang megkongatásával kezdődött, majd egyperces néma gyásszal adóztak az áldozatok emlékének; a városban leállt a közlekedés is.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_hiroshimai_megemlekezes.jpgMegemlékezés a hirosimai atombombázás színhelyén

Ezután Araki Takesi, a japán város polgármestere bejelentette, hogy jövőre, a Hirosimát és Nagaszakit ért támadás 40. évfordulóján a két város békekonferenciát rendez, amelyen vendégül látja a világ számos nagyvárosának polgármesterét is. Araki elmondta, hogy 4315 névvel egészítették ki az atomcsapás áldozatainak jegyzékét; ennyien haltak meg csak a múlt évben azok közül, akik túlélték magát a támadást, mégis annak áldozataiként haltak meg. Jelenleg az azonosított áldozatok listáján 113 271 név szerepel. A hirosimai polgármester a fegyverkezési hajsza mind ijesztőbb méreteiről szólva javasolta: a világ atomnagyhatalmai tartsanak leszerelési tárgyalásokat, szüntessék meg a kísérleti atomrobbantásokat, s kezdjék meg atomfegyverkészleteik felszámolását. A hirosimai megemlékezés végén a hagyományoknak megfelelően fehér galambok ezreit engedték szabadon; a madarak ellepték az eget a Békepark fölött.

Akcióévet kezdtek az észak-európai országok békemozgalmai - jelentették be Oslóban. Az akcióév célja: atomfegyvermentes övezet létrehozása ebben a térségben. Hétfői sajtótájékoztatójukon a szervezők elmondták, hogy koordinációs központot hoznak létre a norvég fővárosban, s minden részvevő országban egy-egy országos központ működik majd. A hirosimai támadás évfordulóján kezdeményezett mozgalom jelszava: „Megegyezést most!”

Meghatározatlan időre elhalasztották a libanoni kormány hétfőre tervezett rendkívüli ülését, amelyen döntést kellett volna hozni a Bejrút környéki hegyvidék pacifikálásának menetrendjéről. Bár a hétvégén intenzív tárgyalások folytak a befolyásos politikai és katonai erők vezetői között a kérdésről, az idő a jelek szerint nem volt elegendő a kölcsönösen elfogadható program kidolgozására.

Tömeggyűléseket tartottak a hirosimai támadás évfordulóján több ausztráliai városban. A sydneyi összejövetel több tízezres hallgatósága előtt Új-Dél-Wales ausztráliai szövetségi állam kormányminisztere, F. Walker hangoztatta, hogy fel kell számolni az ausztráliai területen levő amerikai katonai támaszpontokat.

Neves baloldali politikusokat tartóztattak le Chilében, akiket a múlt hónapban kiutasítottak az országból, de visszatértek hazájukba. Kolumbiából hazatértük után a santiagói repülőtéren őrizetbe vették, majd ismeretlen helyre szállították őket.

Visszautasította a Reagan-kormánynak a nicaraguai légvédelem erősítésével kapcsolatos fenyegető kijelentéseit Daniel Ortega, a nicaraguai kormányzó tanács koordinátora. Washington korábban jelezte, hogy „bombázni fogja Nicaraguát”, ha az ország harci gépeket vásárol. Chinandega tartományban tartott beszédében Ortega kijelentette: Nicaraguának is joga van honvédelme erősítésére, beleértve a légierő fejlesztését is, hogy fel legyen készülve egy esetleges agresszió visszaverésére. Az ország területén levő katonai létesítmények mindegyikét maguk a nicaraguaiak hozták létre - mondta Ortega, cáfolva, hogy Nicaraguában szovjet támaszpontok lennének.

Amerikai politikai szervezetek sora az Egyesült Államok törvényhozásának épületében tartott sajtókonferencián indította meg kampányát az atomfegyver-kísérletek teljes betiltásáért, amit a hirosimai atomtámadás 40. évfordulójáig szeretnének kivívni. „Legyen Hirosima évfordulójának napja az atomrobbantási kor végének kezdete” - hangoztatták nyilatkozatukban, amelyet Glenn Seaborg ismertetett. Seaborg professzor tíz évig állt az Egyesült Államok atomenergia-bizottságának élén, és aktívan részt vett az 1963-as részleges atomcsend-egyezmény diplomáciai előkészítésében. „Az atomkísérletek általános beszüntetése nagy lépést jelentene az atomfegyverkezési hajsza mérséklése, az atomsorompó megerősítése és a fegyverzetkorlátozási tárgyalások felújítása felé. Véget lehetne vetni a fegyverkezési verseny legveszélyesebb aspektusának, a nukleáris fegyverek minőségi fejlesztésének” - hangoztatta.

Négy fiatalember - egy környezetvédelmi szervezet tagjai - hajnalban felkapaszkodott a New York-i Szabadság-szoborra, és a kísérleti atomrobbantások beszüntetését követelő feliratot helyezett el rajta. Szóvivőjük elmondta, hogy az akció időpontját a hirosimai atomtámadás évfordulójához igazították.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_new_york_i_tiltakozas.jpgA New York-i Szabadság-szobor a felirattal: „Szabadíts meg a nukleáris fegyverektől! Állítsd le a kísérleteket!”

A Los Angeles-i XXIII. Nyári Olimpiai Játékokon befejeződtek a tornaversenyek, amelyeken a férfi és női szerenkénti számokban is a kínai, a japán, az amerikai, illetve a román versenyzők osztoztak a tíz aranyérmen, több esetben holtversenyben (a férfiaknál a kínai Li Ning, a nőknél a romániai Szabó Katalin három szeren volt első).

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_los_angelesi_olimpiai_jatekok_szabo_katalin.jpgSzabó Katalin gerendagyakorlata

Véget értek az evezősök küzdelmei is, a férfiaknál a nyolc első helyet nyolc ország sportolói szerezték meg, köztük a 31 éves, 201 centiméter magas finn Karppinen, aki Montreal óta harmadszor lett olimpiai bajnok az egyesben.

Long Beachben az egyik tekintélyes színház a színhelye a vívás döntőinek. Hollywoodi az ötlet: a színpad előtt kis zenekar játszik, a szmokingos konferanszié elmagyarázza a nézőknek a legfontosabb szabályokat. A nézőtéren sötét van, csak a szereplőkre s körülöttük a bírókra esik a fény: kezdődhet .az előadás, illetve a párharc. A kard egyéniben hosszú évek óta először francia versenyző, Jean Francois Lamour győzött. Ebben nagy része van Szepesi Lászlónak, aki a magyar szövetség hozzájárulásával két éve foglalkozik a francia kardvívókkal.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_los_angelesi_olimpiai_jatekok_jean_francois_lamour.jpgJean-Francois Lamour (Franciaország), a kardvívás olimpiai bajnoka. Ezt a címet gall vívónak utoljára 1900-ban sikerült elérnie. Lamour a döntőben Marco Marin (Olaszország) ellen győzött

augusztus 7.

Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára találkozott André Kertész világhírű fotóművésszel, aki a közelmúltban ünnepelte 90. születésnapját, s ebből az alkalomból a Magyar Népköztársaság Zászlórendjével tüntette ki az Elnöki Tanács.

Vlagyimir Dzsanibekov, Szvetlana Szavickaja és Igor Volk, a Szojuz T-12 július 29-én a földre visszatért legénysége Bajkonurból megérkezett a Moszkva melletti Csillagvárosba. Az űrhajósokat tudósok, barátok, családtagok, újságírók és a társadalmi élet képviselői fogadták. A tiszteletükre rendezett gyűlésen Vlagyimir Satalov altábornagy, űrhajós, az űrhajósok felkészítésének vezetője méltatta az új űrsikert. Georgij Beregovoj altábornagy, űrhajós, az űrhajósak Jurij Gagarin nevét viselő kiképző központjának vezetője egyebek között elmondta: a Szaljut-7 űrállomáson a három űrhajós - és az ott járt két látogatóexpedíció tagjai - több népgazdasági szempontból fontos tudományos, technológiai, orvos-biológiai és egyéb természettudományos kísérletet végzett. Nincs messze az az idő, amikor a mainál lényegesen tökéletesebb űrkomplexumokat hoznak majd létre - hangsúlyozta.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_dzsanibekov_szavickaja_volk_csillagvaros.jpgVisszatért Csillagvárosba a nemrégiben földet ért Szojuz T-12 űrhajó legénysége. Képünkön Dzsanibekov, Szavickaja és Volk hozzátartozóik körében, Gagarin szobránál

Csillagvárosban a visszaérkezett űrhajósok elismeréssel szóltak az űrállomáson tovább dolgozó kollégáikról, méltatva azt a segítséget, amelyet tőlük kaptak feladataik elvégzéséhez. Szvetlana Szavickaja elmondta, hogy Leonyid Kizim, Vlagyimir Szolovjov és Oleg Atykov azt kérte búcsúzóul: Moszkva környékéről a visszatért legénység tagjai küldjenek nekik egy szál földi ürömfüvet a következő Progressz automata teherűrhajóval.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_szvetlana_szavickaja.jpgSzvetlana Szavickaja, az első szovjet nő, aki űrsétát tett

Pérez de Cuellar, az ENSZ főtitkára, folytatta közvetítési kísérletét a ciprusi görög és török népcsoport között, ám a jelek szerint sikertelenül. A főtitkár előzőleg két ízben tárgyalt Andreasz Mavrommatisszal, a ciprusi külügyminisztérium főigazgatójával, aki kijelentette: Cuellar nem terjesztett elő új javaslatokat, hanem csak napirendi pontokat, amelyekkel a későbbiekben foglalkoznak. A ciprusi görög diplomata még hétfőn elutazott Bécsből, közvetlen tanácskozását a török kisebbség képviselőjével nem is tervezték. Az ENSZ főtitkára hasonló, tájékozódó jellegű megbeszéléseket folytatott Necati Munir Ertekunnel, aki az úgynevezett „Észak-ciprusi Török Köztársaságot” képviseli, azt az „államot”, amelyet sem az ENSZ, sem - Törökországot kivéve - a világ egyetlen országa nem ismer el.

Minit Ciprus képviselője is hangsúlyozta Bécsben, a tárgyalások fő akadálya éppen a szigetországi török külön állam 1983. novemberi kikiáltása. Mint ismeretessé vált, az ENSZ-főtitkár még tavaly nyáron bizalmas javaslatokat terjesztett elő a népcsoportok közötti megegyezésre, többek között azzal a céllal, hogy megelőzhessék a török terület további elkülönülését. Pérez de Cuellar javaslata szerint a jövendő szövetségi államban 77:23 vagy 70:30 arányban osztanák fel a területet a népcsoportok között. Hasonló arányban képviseltetnék magukat görögök és törökök a központi parlamentben, míg annak felsőházában egyenlő képviseletet kapnának. Az állam-, illetve a kormányfői posztot felváltva töltenék be a népcsoportok képviselői. Jelenleg a ciprusi törökök - több mint 20 000 főnyi török katonai erő segítségével - a sziget területének csaknem 40 százalékát foglalják el.

A Szicíliában levő NATO-támaszpontnál, Comisóban az olasz békeerők megkezdték a hónap közepéig tartó tüntetéssorozatukat. Az amerikai szárnyas rakéták elhelyezésére épített támaszpont főbejáratát reggel elbarikádozták. Mint a tiltakozó fiatalok szóvivője közölte, így akarják gátolni a rakétaszállító járművek mozgását. A rendőrség az igazoltatások során a bázis környékén érvényes fényképezési tilalomra hivatkozva, őrizetbe vette a római parlament két képviselőjét.

A békebizottságok koordinációs szerve, amely ezekben a napokban nemzetközi tanácskozást rendez a Földközi-tenger térségének biztonságáról, felszólította a sziget lakosságát, hogy semmiben ne működjön együtt az amerikaiakkal. A comisói rakétatámaszpont közelében levő három táborban több száz fiatal tartózkodik jelenleg. Tiltakozási programjukat most már Szicília szaporodó katonai létesítményei - lőterek, repülőterek, radarállomások - ellen szervezik. Ez a törekvésük találkozik az érintett területek lakóinak támogatásával.

Élénk tárgyalások, nyilvános és kulisszák mögötti megbeszélések sorozata folyt Libanonban a különböző pártok és politikai erők vezetői között, hogy a szerdai minisztertanácsi ülés előtt kölcsönösen elfogadható, továbblépéssel kecsegtető álláspontot alakítsanak ki a jelenlegi legfontosabb kérdésben, a hegyvidék megbékéltetésében. Bár ezek eredményét eddig nem hozták nyilvánosságra, Bejrútban biztatónak tartják, hogy kedden Amin Dzsemajel államfő hosszasan tárgyalt Nabih Berri miniszterrel, a síita Amal mozgalom vezetőjével. Rasid Karami miniszterelnök is több megbeszélést folytatott vezető politikusakkal és a hadsereg tisztjeivel. A libanoni sajtó értesülései szerint a kormánykatonaság irányítói új, lényegében a muzulmán miniszterek ellenvetéseit is figyelembe vevő háromlépcsős tervet dolgoztak ki a Bejrút környéki hegyvidék és a fő közlekedési útvonalak feletti kormányellenőrzés megvalósítására.

Bejrút központjában, az egykori zöld vonal térségében változatlanul nagy erőkkel folytatják a mellékutcákban az erődítések, a homokzsákokból és autóroncsokból, olajoshordókból emelt úttorlaszok eltávolítását, a nagy mennyiségű, fel nem robbant lőszer összegyűjtését. A főváros és környéke lakosai számára nagy örömmel fogadott fejlemény, hogy a hét eleje óta harmadára csökkentették a kényszerű áramszünetet. Ezentúl a napi hatórás szünet helyett csupán minden második nap 4-4 órára állítják le körzetenként az áramellátást. Mindez annak köszönhető, hogy a körzetet ellátó zsijei hőerőműben befejeződött egy új energiatermelő blokk építése. A kérdés már csak az, hogy az erőművet miként tudják ellátni fűtőanyaggal.

Délen, az izraeliek által megszállt országrészben immár negyedik napja tart a Zserzsua település ellen elrendelt blokád, súlyos ellátási problémákat okozva a helyi lakosságnak. Az izraeli vezetés e lépést azzal indokolta, hogy e térségben a hétvégén súlyos merényletet követtek el az úgynevezett dél-libanoni hadsereg ellen. Az izraeli zsoldban álló haderő főparancsnoka, Antoine Lahad egyébként - mint azt az Asz-Szafir című haladó lap kedden hírül adta - a hétvégén tíz órán keresztül a jobboldali erők által ellenőrzött Kelet-Bejrútban tartózkodott, s több ottani hivatalos személlyel is találkozott.

Rakétatalálat ért - csaknem egy hónap óta először - egy tartályhajót az iráni Kharg-sziget közelében. A libériái zászló alatt közlekedő görög hajó segítségére egy rotterdami hajómentő cég küldött vontatóhajót. Az INA hivatalos iraki hírügynökség egy katonai szóvivőre hivatkozva azt jelentette, hogy a Kharg-szigettől délre iraki repülőgépek megtámadtak „egy igen nagy méretű hajót”. Taha Jaszin Ramadan iraki miniszterelnök-helyettes egyébként előzőleg bejelentette: Irak tovább szigorítja a Kharg-sziget blokádját, és minden államnak számolnia kell azzal, hogy az iraki erők megtámadják tartályhajóit, ha azok a blokád övezetében tartózkodnak.

Több mint húsz pokolgép robbant chilei városokban. Szállodák, bankok, rendőrőrsök épületei rongálódtak meg, s kidőlt sok távíró- és villanyoszlop. A legtöbb pokolgép a fővárosban, Santiagóban és az észak-keleti Valparaisóban robbant fel.

A rendkívüli állapot számos rendelkezését feloldotta a nicaraguai kormányzó tanács. Visszaállították a sztrájk- és menedékjogot, megszüntették a sajtó gazdasági híreire vonatkozó ellenőrzést, és eltörölték a rend és a társadalom biztonsága érdekében hozott 1982-es törvény több rendelkezését. Egyidejűleg a kormány jóváhagyta a választási törvény módosítását. Az enyhítések célja a november 4-re kiírt választások előkészületeinek zavartalanabbá tétele. A kormányzó tanács közleménye rámutat, hogy a managuai kormány folytatja a küzdelmet Nicaragua békéjéért és demokráciájáért, a Reagan-kormányzat agressziójával szemben.

Közben elhagyta Nicaraguát Arturo Cruz, a „Demokratikus Koordináció” elnevezésű jobboldali párttömörülés vezetője, mert a kormány nem volt hajlandó eleget tenni annak a követelésének, hogy Managua kezdjen párbeszédet a fegyveres ellenforradalmárokkal. Arturo Cruz kétévi távollét után - amit az Egyesült Államokban töltött -, két hete tért haza Nicaraguába. A novemberre kitűzött elnökválasztásokon a jobboldali pártokat tömörítő szövetség jelöltjeként kívánt indulni. Ezt azonban attól tette függővé, hogy a kormány hajlandó lesz-e párbeszédbe bocsátkozni az ellenforradalmárokkal.

The Washington Post keddi jelentése amerikai újságírók saját helyszíni kutatásai - a managuai kormánytól független információgyűjtés - alapján megerősíti: a ClA pénzügyi támogatását élvező ellenforradalmi csoportok sorozatos tömeggyilkosságokat visznek végbe Nicaraguában. A washingtoni lap vezető helyen közölt helyszíni beszámolója egy nicaraguai községből így kezdődik: „Mintegy százötven-kétszáz kormányellenes gerilla, akik az USA által finanszírozott, úgynevezett Nicaraguai Demokratikus Erő egyenruháját viselték, tizenkét nappal ezelőtt behatolt a községbe, és mint a helyi lakosok elmondták, átvágták hét ártatlan ember torkát. Hat helyi lakos elmondta a beszélgetés során, hogy ezt nem előzte meg harc, mivel a faluban senkinek sem volt más fegyvere, mint a földeken használt nádvágó kés. A gerilláknak FAL-mintájú, belga automata fegyvereik voltak.” A meginterjúvolt helyi lakosok egyike Pedro Lopez kereskedő volt, az ő kisfiának, Hermesnek torkát is elvágták a bandatagok, mielőtt elhagyták a falut.

Újabb kísérletet hajtottak végre egy Pershing-2 közepes hatótávolságú rakétával az Egyesült Államokban. A rakétát déli 12 órakor bocsátották fel Cape Canaveral támaszpontról. Amerikai illetékesek szerint a rakéta a terveknek megfelelően indult, a támaszpontról - vaktöltettel - az 1500 kilométernyire levő atlanti-óceáni célpont felé. Az amerikai hadsereg szóvivője szerint a kísérleti repülés előtt a rakétát két héten keresztül olyan szállítási megterhelésnek tették ki, amely az amerikai elképzelések szerint utánozhatja az európai hadszíntéren várható „megpróbáltatásokat”. A felbocsátás előtti két napon át pedig - az európai hadszíntér legalacsonyabb várható hőmérsékleti értékeire gondolva - a rakétát mínusz 20 Celsius-fokos hőmérsékleten tartatták. A Pershing-2-t körülvevő hatalmas hűtőberendezést csupán az indítás előtti utolsó két percben távolították el. Az Egyesült Államokban ez volt a huszadik Pershing-2 kísérlet, és a második azóta, hogy megkezdték a közepes hatótávolságú rakéták telepítését Nyugat-Európában.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_pershing_ii.jpgIlyen egy Pershing-2 kísérleti indítás

A Los Angeles-i XXIII. Nyári Olimpiai Játékokon az atlétikai döntőkben az egyik legérdekesebb küzdelem a férfi 800 méteren volt. A két régi világrekorder „brit harcos”, Coe és Ovett közül az előbbinek meg kellett elégednie a második hellyel, míg az utóbbi, a cím védője csak utolsó lett, és kórházba került. A győzelem a kitűnő brazil, mindössze 21 éves Joaquin Cruznak jutott, aki imponálóan nyert 1:43 mp-es olimpiai rekorddal, minden idők harmadik legjobb eredményével. Brazília legutóbb 1952-ben és 1956-ban szerzett olimpiai bajnoki címet, akkor a hármasugrásban Da Silva jóvoltából. A női 400 méteren az amerikai Valerie Brisco-Hooks győzött, minden idők negyedik legjobb eredményével, ugyancsak olimpiai csúccsal (48,83). Eddig a világon csak öten futottak 49 másodpercen belül. A női 800 méteren a 27 éves román Doina Melinte (1:57,6) szerezte meg az aranyérmet.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_los_angelesi_olimpiai_jatekok_cruz_coe.jpg800 méteren a brazil Cruz (93) legyőzte a brit Coe-t (359)

Orvosi szakvélemények szerint Steve Ovett brit középtávfutónak kevés reménye van arra. hogy indulhasson az 1500 m-en. A versenyzőt a nyolcszázas döntő után kórházba vitték. ott próbálják megállapítani, hogy mi okozza légzési nehézségeit. „Szeretnénk rájönni, hogy az a hörghurut, amely hal héttel ezelőtt lépett fel a futónál, nem okozott-e valamilyen asztmatikus megbetegedést" - nyilatkozta a kórház egyik orvosa Ovett az utóbbi néhány napban asztma elleni spray-t használt. A sportolónál elvégzett szívvizsgálatok negatívak voltak.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_los_angelesi_olimpiai_jatekok_steve_ovett.jpgA célbaérkezés után Ovettnek próbál segíteni az egészségügyi stáb

Ezen az olimpián a sportok királynőjének nagy konkurense a labdarúgás. Minden várakozást felülmúl a torna iránti érdeklődés, még most is, amikor pedig az USA csapata már kiesett a küzdelemből. Eddig több mint egymillió néző látta a 26 találkozót. Így este például 59 ezren a Jugoszlávia-NSZK mérkőzést. Mint Szepesi György, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, a FIFA végrehajtó bizottságának tagja elmondta, a jugoszlávok nagyszerűen játszottak, remekül kihasználták a helyzeteiket, s megérdemelték az NSZK elleni 5:2 arányú győzelmet. Meglepetés volt, hogy Brazília 1:1 és hosszabbítás után csak 11-es rúgásokkal nyert Kanada ellen.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_los_angelesi_olimpiai_jatekok_juguszlavia_nszk_bazsdarevics_buchwald.jpgBazsdarevics Buchwaldot kényszerítette térdre, csak úgy mint Jugoszlávia az NSZK-t

augusztus 8.

Németh Károly, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára fogadta Leonyid Kosztandovot, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnökhelyettesét. aki hivatalos látogatáson tartózkodik hazánkban. A baráti, szívélyes légkörű megbeszélésen véleményt cseréltek a sokoldalú magyar-szovjet kapcsolatok, a két ország közötti gazdasági együttműködés továbbfejlesztésének időszerű kérdéseiről. A találkozón részt vett Marjai József miniszterelnök-helyettes és Ivan Aboimov, a Szovjetunió budapesti nagykővétségnek ideiglenes ügyvivője.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_nemeth_karoly_leonyid_kosztandov.jpgNémeth Károly és Leonyid Kosztandov

A Tatabányai Szénbányák feltáró csapatai a XIII. pártkongresszus és a felszabadulás 40. évfordulója tiszteletére felajánlották, hogy az év második felében öt kilométerrel több föld alatti vágatot hajtanak ki, s ezzel megteremtik a zavartalan és folyamatos széntermelés egyik legfontosabb feltételét. (A szénmedence dolgozói ugyanis a kongresszusi munkaversenyben a tavalyinál százezer tonnával több szenet akarnak a felszínre küldeni.)

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_tatabanyai_szenbanyak.jpgA Tatabányai Szénbányák is segíti a bányászokat, hogy az előzetes tervekben meghatározott mennyiségnél húszezer tonnával több, jó minőségű brikettel lássák el a lakosságot

A vágathajtó brigádok versenye július elején kezdődött, s már az első hónapban több csapat a szokottnál nagyobb teljesítményt ért el. A nagyegyházi bányában például Németh Ferenc brigádja rendkívül kemény meddőben 97 méter nagyszelvényű vágatot hajtott ki; a teljesítmény az itteni geológiai viszonyok között elismerésre érdemes. A Németh-brigád teljesítményét Gáli Jenő csapata 80 méteres előrehaladási sebességgel közelítette meg.

A tatabányai vállalat egy másik üzemében, a csordakúti bányában is szép teljesítményeket produkáltak a vágathajtó brigádok. Tamási István csapata a bánya legmélyebb pontján, különösen nehéz körülmények között, vizes területen dolgozik, s ennek ellenére 80 méter hosszú vágatot alakított ki júliusban.

A harmincnégy vágathajtó brigád kongresszusi munkaversenyét anyagilag is ösztönzi a vállalat. Azok a brigádok például, amelyek a fél év során - munkakörülményeiktől függően - 900, illetve 660 métert hajtanak ki, százezer forint különjutalmat kapnak. A bányák vezetői arra számítanak, hogy a kongresszusi munkaversenyben az előző időszakhoz képest 40-50 százalékkal növekszik az új munkahelyeket előkészítő brigádok teljesítménye.

Leonyid Kizim és Vlagyimir Szolovjov, a Szaljut 7-Szojuz T-11 űrállomáson éppen fél éve dolgozó legénység parancsnoka és fedélzeti mérnöke - immár hatodszor - kilépett a világűrbe, s ott öt órán át bonyolult szerelést hajtott végre. Ezzel befejeződött a nyílt világűrben végzendő, bonyolult szerelési munkákkal való kísérletsorozat. Az űrhajózás történelmében először fordult elő, hogy az űrhajósok egy expedíció idején hatszor lépjenek ki a kozmoszba. Kizim és Szolovjov hat kiszállásuk alatt összesen 22 óra 50 percet töltöttek szereléssel az űrben. Tapasztalataikat az új űrállomások létrehozásánál és működtetésénél hasznosítják majd.

A libanoni kormány ülésén elvi hozzájárulását adta ahhoz a tervezethez, amelynek alapján a törvényes hatalmat képviselő hadsereg egységei a közeljövőben átveszik az ellenőrzést a Bejrút környéki hegyek stratégiai pontjainál, valamint a nemzetközi útvonalakon. Ez utóbbiak közül elsőként a Bejrútot Damaszkusszal összekötő utat fogják átadni a polgári forgalomnak.

Bejrút nyugalmát - ahol egyébként nagy erőkkel folyik a polgárháború okozta romok eltakarítása - két kisebb merénylet zavarta meg. A volt demarkációs vonalnál ismeretlen személyek rakétát lőttek ki a 6. dandár egyik megfigyelőposztjára. Négy katona megsérült. Egy üres gépkocsiban pedig bomba robbant, kisebb tüzet s főként riadalmat okozva.

A damaszkuszi rádió libanoni kormányforrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy Bejrútban a jövő héten hozzák nyilvánosságra a déli országrészre vonatkozó biztonsági terveket, a libanoni hadsereg bevonulására irányuló programot.

Az Izrael által megszállt déli országrészben szerdán is folytatták akcióikat a felszabadításért küzdő hazafiak. Nabatije dombjairól rakétával támadták az Antoine Lahad-féle zsoldoshadsereg katonáit. Az akcióra válaszul a nagy erőkkel felvonuló izraeli egységek lezárták a térséget, s razziát indítottak.

Az amerikai csapatoknak a Koreai-félszigetről való kivonásáért és a félsziget atomfegyvermentes övezetté nyilvánításáért vívott küzdelem fokozására szólította fel szerdán a haza békés egyesítéséért küzdő bizottság a hazájukban, illetve a külföldön élő koreaiakat. Az Egyesült Államok nukleáris fegyvertárrá változtatta a félsziget déli részét; a térségben az amerikai hadsereg jelenleg több mint ezer nukleáris robbanótöltetet tárol, és folytatódik újabb tömegpusztító eszközök odaszállítása. A térség helyzetének megszilárdítása céljából - húzza alá a közlemény - szükség van arra, hogy az Egyesült Államok pozitív választ adjon a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak az északi és a déli országrész békés egyesítését célzó javaslatára.

Változatlanul hatalmon kíván maradni Augusto Pinochet, a chilei diktátor. Pinochet, aki a The New York Timesnek adott nyilatkozatot, kijelentette: legalább 1989-ig hatalmon marad, továbbra sem kész semmiféle változtatásra a rendszeren belül; eddig az időpontig nem engedélyez választást, s még arra sem hajlandó, hogy általa kinevezett törvényhozást engedélyezzen, holott ezt még saját kormányának egyes tagjai is javasolták. A diktátor azt mondotta, hogy a nagyszabású kormányellenes tüntetések, amelyek a lap adatai szerint tavaly óta már 103 ember életébe kerültek, „kommunista agitátorok művei”, és bebizonyították, hogy az ellenzék „képtelen lenne az ország vezetésére”. Különösen élesen támadta a kereszténydemokratákat, akik szerinte nem határolták el magukat a kommunistáktól.

Pinochet, aki „a legjobb római császárokhoz” hasonlította magát az interjúban, határozottan közölte, hogy nem hisz „az ortodox demokráciában” sem. Mint a chilei diktátor elmondotta az amerikai lapnak, „a Reagan-kormányzat idején Chile és az Egyesült Államok kapcsolatai jobbak, mint bármikor korábban”.

Az Egyesült Államok „nem tartja kielégítőnek” azokat az intézkedéseket, amelyeket a rendkívüli állapot enyhítésére hoztak Nicaraguában - jelentette ki Washingtonban Alan Romberg, az amerikai külügyminisztérium szóvivője, nyíltan beavatkozva a nicaraguai belügyekbe. A nicaraguai kormány - mint ismeretes - a novemberi választásokra tekintettel egy sor korlátozást feloldott, hogy lehetővé tegye a pártok számára nézeteik kifejtését és a hívek toborzását. Az amerikai kormány viszont egyebek között a rendkívüli állapot teljes feloldását követeli, és azt, hogy miniden mérlegelés nélkül hirdessenek amnesztiát a jelenleg is fegyverben álló ellenforradalmároknak.

Sergio Ramirez, a nicaraguai kormányzó tanács tagja rámutatott, hogy csak az agresszió veszélyének elmúltával lehet szó a rendikívüli állapot és az ország biztonságát érintő korlátozások teljes feloldásáról. A politikai pártok működéséhez, választási kampányához viszont megkülönböztetés nélkül biztosítják a feltételeket - mondta.

Amerikai képviselők egy csoportja törvénytervezetet nyújtott be az elnök katonai döntési jogának korlátozására. A javaslat célja annak az 1973-ban alkotott törvénynek a felülvizsgálata, amely az Egyesült Államok elnökének jogot ad amerikai csapatok korlátozott ideig tartó bevetésére harci cselekményekbe, hadüzenet vagy a törvényhozás felhatalmazása nélkül. A képviselőcsoport túl nagynak tartja az ebből származó veszélyeket. A jelenlegi felhatalmazás szerint ugyanis az amerikai elnök hatvan napon át a törvényhozás beleegyezése nélkül is bevethet csapatokat bármely országban, ha azt szükségesnek ítéli.

Bár a javaslat, amelyet 61 demokrata párti képviselő nevében Don Edwards kaliforniai képviselő terjesztett be, jelenleg inkább csak jelképes; érvényű - a kongresszus a választások küszöbén már nem foglalkozik majd vele -, azt tükrözi, hogy a törvényhozás számos tagja lehetségesnek tart egy amerikai katonai intervenciót Közép-Amerikában, s elsősorban ennek a veszélyét akarja csökkenteni a kérdés nyilvános felvetésével. Az amerikai kormány ugyan több ízben is kijelentette, hogy nem áll szándékában saját fegyveres erőit alkalmazni Salvadorban, s nem készül fegyveres intervencióra Nicaraguában, a térségben mégis változatlanul tartanak az amerikai katonai előkészületek.

A Los Angeles-i XXIII. Nyári Olimpiai Játékokon népszerű sport a kosárlabda, s ehhez hozzájárul, hogy legnagyobb ellenfele távollétében most a döntőben játszhat(ott) mind az amerikai férfi-, mind a női csapat. A nőknél a fináléban az USA együttese a dél-koreai együttessel került szembe (85:55), a harmadik helyért Kína győzte le Kanada együttesét (63:57). A programban még a női tőrcsapatok küzdelme szerepelt, és először a vívósport történetében az NSZK együttese győzött, 9:5 arányban nyert a döntőben Románia ellen. A bronzérem a francia lányoké.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_los_angelesi_olimpiai_jatekok_hanisch_funkenhauser.jpgHanisch a döntő tus után örömében a földön, fölötte Funkenhauser ugrál: aranyérmet nyert az NSZK női tőrcsapata

A női röplabda döntőjében Kína csapata 3:0-ra legyőzte az Egyesült Államok válogatottját, harmadik Japán. Aranyérmet nyert Olaszország (1924 óta először) súlyemelésben, az NSZK cselgáncsban (ez meglepetés), az Egyesült Államok pedig lovaglásban.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_los_angelesi_olimpiai_jatekok_wieneke.jpgCselgáncsban nyugatnémet siker: Wieneke (háttal) legyőzi a brit Adamset

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_los_angelesi_olimpiai_jatekok_norberto_oberburger.jpgSúlyemelésben, a 110 kg-osok versenyében az olasz Norberto Oberburger győzött

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_los_angelesi_olimpiai_jatekok_noi_roplabda.jpgCsang Rong-fang (Kína), - 12-es - ütését sáncolja Paula Weishoff (USA), ám a röplabdadöntőben: Kína-USA 3:0

augusztus 9.

A borsodi munkások körében is széles körű visszhangra talált az a versenyfelhívás, amelyet hazánk felszabadulásának 40. évfordulója és a XIII. pártkongresszus köszöntésére hirdettek meg.

A kibontakozó munkaversenyhez az egyik legnagyobb múltú borsodi üzemben, a Diósgyőri Gépgyárban 729 szocialista brigád 6100 tagja csatlakozott. A vállalat az élenjáró személyek és közösségek munkájának elismerésére jubileumi emlékplakettet alapított. Vállalásaikban az energiatakarékosság fokozása, az exportkötelezettségék határidő előtti teljesítése, a termékszerkezet további korszerűsítése szerepel, s felajánlották azt is, hogy társadalmi munkában bekapcsol ódnak a Miskolc szépítéséért folyó mozgalomba.

A kazincbarcikai Borsodi Vegyi Kombinát munkáskollektívája azt vállalta, hogy az elmúlt évinél csaknem 700 millió forinttal több árut értékesít tőkés piacon. Ugyanakkor csaknem 350 millió forint értékű importanyaggal kevesebbet használnak korszerű vegyipari termékeik előállításához.

Az Ózdi Kohászati Üzemek szocialista brigádjai arra tetteik felajánlást, hogy növelik a magasabb minőségi kategóriába sorolt termékek részarányát. Tovább korszerűsítik a kohászati termékek szerkezetét és túlteljesítik éves termelési tervüket.

A diósgyőri kohászok - a Lenin Kohászati Művek dolgozói - nehéz gondokkal küzdenek, hiszen a világgazdasági recesszió a magyar kohászati vállalatok közül a legérzékenyebben őket érintette. Ám éppen a szocialista közösségek idei jó munkájának és a vállalati szervezési rendszer megváltoztatásának köszönhetően minden lehetőségük megvan arra, hogy már az idén kilábaljanak a bajból. Ezt szolgálja, hogy növelik tőkés exportjukat, és közben kielégítik a hazai megrendelők és a szocialista országok igényeit is. Teszik mindezt úgy, hogy 20 millió forinttal csökkentik a kohászati termékek előállításához szükséges tőkés importot. Nagy súlyt fektetnek a korszerű ötvözött acélok gyártására. A savállóacél-gyártást például csaknem háromezer tonnával túlteljesítik. A tervezetthez képest húszezer tonnával több hengerelt árut készítenek, csökkentik a kohók kokszfogyasztását. A vállalati általános költségek terven felüli mérséklésével 50 millió forint megtakarítást érnek el.

A lengyel hatóságoknál eddig összesen 43 olyan személy jelentkezett önként, aki a népi Lengyelország megszületésének 40. évfordulója alkalmából meghirdetett közkegyelem lehetőségeit kihasználva felfedte eddigi államellenes tevékenységét. Mindannyian ismertették, hogy milyen módon sértették meg a Lengyel Népköztársaság törvényeit, és nyilatkozatot tettek, hogy felhagynak eddigi tevékenységük folytatásával. Az amnesztia értelmében ezután mindannyian hazatérhettek.

Zavargások voltak Észak-Írországban. Belfastban, Londonderryben és Downpatrickben katolikus szélsőségesek benzines palackokat dobáltak a biztonsági erők kivezényelt tagjaira, akik gumilövedékekkel válaszoltak. A szélsőségesek akcióira az adott alkalmat, hogy most volt 13. évfordulója egy brit kormányrendelet kiadásának. Ennek értelmében a hatóságok bírói eljárás nélkül is internálhatták az általuk terroristagyanúsnak minősített személyeket. Ezt a rendeletet 1975-ben visszavonták, de évfordulóján azóta is megmozdulásokat tartanak Észak-Írországban.

Háfez Asszad, Szíria elnöke fogadta Vlagyimir Poljakovot, a szovjet külügyminisztérium közel-keleti osztályának vezetőjét, aki több napos ammani, majd bejrúti látogatása után érkezett Damaszkuszba. A szír államfő és a magas rangú szovjet diplomata a találkozón áttekintette a térség politikai helyzetét, és kiemelten foglalkozott a Perzsa- (Arab-) öböl körüli legújabb fejleményekkel, a mind súlyosabb áldozatokat követelő iraki-iráni háborúval.

Eközben a szomszédos Libanonban a politikai tárgyalások középpontjába állították a kormánynak azt az elfogadott elvi döntését, amely szerint a biztonsági terv következő szakaszaként megszüntetik a leginkább robbanásveszélyes körzetekben a demarkációs vonalakat, és ismét megnyitják a nemzetközi utakat. E döntés - mint azt valamennyi bejrúti lap is hangsúlyozza - szerény, de fontos lépés előre. Szerénynek azért minősítik, mert az előzetes várakozásokhoz képest e kompromisszumos program nem irányozza elő, hogy a jobb- és baloldali pártok kivonják fegyvereseiket az ellenőrzésük alatt levő területekről, átengedve azokat a hadseregnek.

Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy amíg politikai síkon a legfontosabb kérdésekben, a hatalom kiegyensúlyozottabb megosztásában, a leghátrányosabb helyzetben levők sorsának javításában nem sikerül áttörést elérni, nem is várható lényeges változás. Bár a jobboldal taktikája arra irányul, hogy a normalizálás jelszavával kényszerítse pozíciói legalább részleges feladására a haladó erőket, de ez utóbbiak nem hajlandók feladni a februári fordulattal kivívott eredményeiket. így egyelőre marad az óvatos, minden mozzanatában kiegyensúlyozottságra törekvő előrehaladás.

Bejrút Baasta kerületében ismeretlen tettesek súlyos merényletet követtek el - a legvéresebbet július eleje, a főváros újraegyesítésének megkezdése óta. Egy szeméttárolóban elrejtett pokolgép megölt három munkást, húsz járókelő megsebesült.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_bejrut_baasta.jpgCsadorba öltözött nő gyermekével a baastai robbantásos merénylet színhelyén

A Palesztinai Felszabadítása Szervezet megállapodott Husszein jordániai királlyal egy jövendő jordán-palesztin konföderáció létrehozásának elveiről - jelentette ki Jasszer Arafat, a PFSZ vb elnöke. A Palesztinai Nemzeti Tanács 1983 februárjában Algírban tartott ülésén jóváhagyta egy PFSZ-jordániai államszövetség elveit, de csak két független állam között, vagyis az önálló palesztin állam létrejötte utánra.

Iraki harci repülőgépek „nagy tengeri célpontot” találtak el a Kharg-sziget közelében - közölte Bagdadban egy katonai szóvivő. Az idézett meghatározás az iraki hadijelentésekben tartályhajókra utal. A támadást a harci gépek hajnalban hajtották végre. Az iraki légierő egyhónapi szünet után a héten újra kezdte a tartályhajók elleni légitámadásokat. Célpontja két nappal ezelőtt egy óriás tartályhajó volt, amely könnyebben megrongálódott.

Több mint húszezer ember gyűlt össze Nagaszaki emlékparkjában azon a tömeggyűlésen, amelyet a 39 évvel ezelőtti atomtámadás áldozatai emlékének szenteltek. A megemlékezésen Nakaszone Jaszuhiro japán miniszterelnök mellett több vezető japán politikus is megjelent. Tizenegy óra két perckor - az 1945. augusztus 9-én Japán ellen végrehajtott második amerikai atomrobbantás pontos időpontjára emlékeztetve - felzúgtak a város harangjai és szirénái. Ezt követően a nagygyűlés részvevői egyperces néma gyásszal adóztak az áldozatok emlékének, majd megkondították a robbanás epicentrumának helyén felállított harangot. A Nagaszakira dobott atombomba hetvennégyezer embert ölt meg, s megsemmisítette a japán kikötőváros nagy részét.

Nakaszone japán miniszterelnök beszédében megerősítette: Japán nem állít elő nukleáris fegyvereket és nem fogadja be azokat az ország területére. Motosima Hirosi, Nagaszaki polgármestere beszédében sürgette, hogy mielőbb folytatódjanak a szovjet-amerikai fegyverzetcsökkentési tárgyalások. Motosima az egybegyűltek előtt békefelhívást olvasott fel. Ez felszólítja Japán népét s a világ összes jóakaratú emberét: mindent kövessenek el azért, hogy többé ne ismétlődhessen meg Hirosima és Nagaszaki tragédiája. A dokumentum fokozott erőfeszítéseket sürget a tömegpusztító fegyverek megsemmisítése, a világbéke megvédése érdekében.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_nagaszaki.jpgKatolikus nők és gyermekek megemlékező istentisztelete Nagaszakiban a város elleni bombatámadás 39. évfordulóján

A nicaraguai külügyminisztérium jegyzékben tiltakozott a hondurasi kormánynál amiatt, hogy gyorsnaszádok támadták Nicaragua part menti területeit, majd egy hondurasi kikötőbe tértek vissza. Az akcióban két Pirana típusú gyorsnaszád vett részt. A Fonseca-öbölben, Fotosi kikötőjétől hát kilométerre északra, a nicaraguai partoktól 500 méterre végrehajtott akció során motorcsónakokról gépfegyverrel lőtték Nicaragua part menti területeit. A támadásban egy katona megsebesült. A gyorsnaszádok ezt követően visszatértek a hondurasi San Lorenzo kikötőjébe. A managuai jegyzék hangsúlyozza az eset súlyosságát, mivel nyíltan felhasználták Honduras területét arra, hogy ott a támadás végrehajtói menedéket találjanak. A jegyzék újólag felszólítja Hondurast, hogy szüntesse be az Egyesült Államok szolgálatában álló zsoldosok támogatását.

A Los Angeles-i XXIII. Nyári Olimpiai Játékokon nem számított úgyszólván senki arra, hogy a 400 méteres női gátfutásban Marokkó reprezentánsa, Nawal el-Moutawakil bizonyul a legjobbnak, mégpedig 54,62 másodperces új olimpiai rekorddal. Még egy afrikai atléta ért el nagy sikert délután: az Elefántcsontpart első érmét az olimpiák történetében Gabriel Tiacoh szerezte, aki a 400 méteren az amerikai Alonzo Babers mögött a második helyen végzett (44,54). A rúdugrás döntőjében három francia és három amerikai is volt, versengésükből Pierre Quinon került ki győztesen.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_los_angelesi_olimpiai_jatekok_nawal_el_moutawakel.jpgA 400 méteres női gátfutásban, a marokkói Nawal el-Moutawakil nyerte az aranyérmet. A képen: az elérzékenyült sportolónő hazája lobogójával

Minden várakozást felülmúl továbbra is a labdarúgótorna, amelynek a látogatottsága sokkal nagyobb, mint a világbajnokságé volt. A középdöntőben 97 451 fizető néző volt jelen a Los Angeles-i „Práterben” a francia-jugoszláv mérkőzésen. Mint ahogy a legutóbbi világbajnokságon, a francia együttes fokról fokra jobban játszik, és a jugoszlávok elleni 4:2 arányú győzelemmel (rendes játékidőben 2:2) bekerült a döntőbe - eddig az olimpián 1920-ban egyszer volt Franciaország a középdöntőben.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_los_angelesi_olimpiai_jatekok_franciaorszag_jugoszlavia_dominique_bijotat.jpgDominique Bijotat, a franciák első góljának szerzője szoros őrizetben

A másik ágon szintén a hosszabbításban győzött Brazília (83 742 fizető néző előtt) 2:1 arányban Olaszország ellen.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_los_angelesi_olimpiai_jatekok_brazilia_olaszorszag.jpgBrazil fölény

augusztus 10.

Az MSZMP Központi Bizottságának állásfoglalása a kongresszusi és felszabadulási munkaversenyről
Az MSZMP Központi Bizottsága üdvözli, hogy a népgazdaság különböző területein dolgozó szocialista brigádok, vállalatok, szövetkezetek és intézmények kollektívái munka verseny-felajánlásokat tettek a párt közelgő XIII. kongresszusa és hazánk felszabadulása 40. évfordulójának tiszteletére.
A Központi Bizottság nagyra értékeli a dolgozók kezdeményezéseit, amelyek a szocialista haza iránti elkötelezettségről, a párt politikájával való egyetértésről, tettrekészségről tanúskodnak. Az üzemek, szövetkezetek, intézmények feladataihoz kapcsolódó vállalások teljesítése hozzájárul a népgazdasági terv valóra váltásához, az ország gyarapodásához. A mozgalom - hagyományainak megfelelően - erősíti a munkához való szocialista viszonyt, a kötelességtudatot, amely a nehezebb gazdasági feltételek között nélkülözhetetlen az előrehaladáshoz.
A szocialista brigádok, a dolgozókollektívák munkaverseny-vállalásai összhangban vannak a gazdaságpolitikai célokkal, örvendetes, hogy a felajánlások középpontjában az eredményes gazdálkodás, a tartalékok feltárása és hasznosítása, az ésszerű takarékosság, a termékek minőségének és versenyképességének javítása, az exportfeladatok teljesítése, a munka szervezettségének és fegyelmének növelése áll. A társadalomnak és minden állampolgárnak érdeke, hogy ezek a törekvések minél jobban érvényre jussanak.
A Központi Bizottság meggyőződése, hogy a dolgozók a vállalt kötelezettségeket becsülettel teljesítik, s ily módon is hozzájárulnak az idei és jövő évi népgazdasági tervek eredményes megvalósításához. Ehhez elengedhetetlen, hogy a párt, a szakszervezet és a Kommunista Ifjúsági Szövetség támogassa a dolgozók alkotó kezdeményezéseit, a gazdasági vezetők pedig biztosítsák a vállalások teljesítésének feltételeit. A kommunisták és az ifjúsági szövetség tagjai járjanak élen a kezdeményezésben, mutassanak példát a helytállásban.
A Központi Bizottság elhatározta, hogy a kongresszusi és a felszabadulási munkaversenyben kiemelkedő eredményeket elérő 25 vállalatnak, szövetkezetnek és intézménynek kongresszusi zászlót, 80 szocialista brigádnak pedig kongresszusi oklevelet adományoz. A kongresszusi zászlók és oklevelek átadására az 1986. május 1-i ünnepségek alkalmából kerül sor.
Budapest, 1984. augusztus 10.
Az MSZMP Központi Bizottsága

Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára a Központi Bizottság székházában találkozott Joaquim Gomesszel, a Portugál Kommunista Párt Politikai Bizottságának és Titkárságának tagjával, aki az MSZMP meghívására hazánkban pihen. A két párt kapcsolatait hagyományosan jellemző szívélyes, elvtársi légkörű megbeszélésen kölcsönösen tájékoztatták egymást országaik helyzetéről és pártjaik tevékenységéről, valamint áttekintették az MSZMP és a Portugál Kommunista Párt közötti együttműködés további erősítésének lehetőségeit. A találkozón részt vett Kovács László, az MSZMP KB külügyi osztályának helyettes vezetője.

A Komszomol-munka stílusának javításáról, a nevelő és szervezői tevékenység színvonalának emeléséről tanácskozott Moszkvában a Komszomol központi bizottsága. A testület azt vitatta meg, milyen feladatokat ró a szovjet ifjúsági szervezetre az SZKP KB ez év július 6-án hozott határozata, amely intézkedett a Komszomol pártirányításának javításáról s a Komszomol szerepének növeléséről az ifjúság kommunista nevelésében. A Komszomol KB ülésén Viktor Misin, a Komszomol KB első titkára tartott beszámolót. Rámutatott, hogy a Komszomol központi bizottsága és más központi szervei teljes egészében osztják az SZKP KB álláspontját, miszerint az ifjúsági szövetség munkájában több, sürgős intézkedést követelő hiányosság van. A Komszomolnak hatékonyabban kell kivennie részét az ország előtt álló gazdasági feladatok végrehajtásából. Ennek érdekében átgondoltabbá kell tenni a védnökségvállalást, következetesebben kell végezni a fiatalok munkára nevelését, határozottabban kell harcolni a fegyelmezetlenség, a lelkiismeretlen munkavégzés minden megnyilvánulása ellen.

Sok bírálat érte a központi bizottság ülésén a Komszomol különböző szintű helyi bizottságait, a KB osztályait, amelyek az ifjúság kommunista nevelésében megragadtak a régi módszereknél, s az aktivisták szűk, állandó körére szorítkozó tömegrendezvényeket előnyben részesítik a fiatalok szélesebb köreit megmozgató, de munkaigényesebb, alaposabb előkészítést igénylő munkamódszerekkel szemben. A felszólalók felhívták rá a figyelmet, hogy a Komszomolnak olyan légkört kell kialakítania szervezeteiben, amely lehetővé teszi a fiatalok számára a szovjet társadalom előtt álló legfontosabb problémákról folytatott aktív, őszinte vitát, s egyben cselekvésre is serkent. Megfogalmazódott a központi bizottság ülésén az is, hogy a Komszomolnak a leghatározottabban küzdenie kell a szovjet fiatalság bizonyos köreiben ma még fellelhető mértéktelen italfogyasztás, a törvénysértések, a közösségi együttélés szabályait semmibe vevő magatartásformák ellen.

Szvetlana Szavickaja személyében az űrhajózás történetében először lépett ki nő a nyílt világűrbe - ezt minősítették a Szojuz T-12 programjában a legfontosabb elemnek maguk az űrhajósok, s azok a tudósok, akik részt vettek e munka élőkészítésében, s erről beszéltek pénteki moszkvai sajtókonferenciájukon.

Mint Vlagyimir Dzsanibekov, a július 17-én indult és 29-én visszatért Szojuz T-12 parancsnoka elmondotta, Szavickaja úttörő munkája nagy lépést jelent előre azon az úton, hogy minél többen vehessenek részt a jövőben az űrhajózásban. Ezt a célt szolgálta az a kísérlet is, amelyet a 3 óra 35 perces kiszállás idején Szavickaja és Dzsanibekov végzett az orosz nyelvű elnevezés rövidítése alapján „uri”-nak nevezett egységesített kéziszerszámmal. Mint ismeretes, a két űrhajós különböző fémmintákat hegesztett, forrasztott össze, illetve vágott szét, s egy vékony ezüstréteget hordott fel alumíniumra. Mint az űrhajósok pénteken Moszkvában beszámoltak róla, a különböző fémminták különböző vastagságú titán-, illetve rozsdamentes acéllapok voltak, s legalábbis ránézésre a hegesztés és a felületkezelés nem marad el a jó minőségű földi ipari mintáktól. Ezek a kísérletek - s az „uri”-hoz hasonló szerszámok kidolgozása - ahhoz járulnak hozzá, hogy a jövőben a világűrben az eddiginél nagyobb egységeket lehessen építeni, amilyeneket a földről nem lehetne feljuttatni a világűrbe. Így azonban a részegységek a helyszínen lesznek összeszerelhetők.

Az állomág karbantartását illetően Viktor Blagov helyettes repülésvezető szolgált érdekességgel. Dzsanibekov az állomásra érkezte után bizonyos különleges feladatok elvégzésének titkaiba vezette be az állandó legénység tagjait, akik egy későbbi kiszállásuknál is végezték ezt a feladatot. Az történt, hogy tavaly szeptemberben „léket kapott” - azaz elvesztette légmentességét - az egyik tartalék üzemanyagvezeték. Ez az állomás munkáját ugyan nem befolyásolta, mivel az ehhez hasonló berendezések többszörösen biztosítottak, a földi kutatók azonban azonnal hozzáláttak a javítás részletes kidolgozásához. Dzsanibekov begyakorolta a feladat elvégzésének mozzanatait, és videokazettát vitt magával, amelyről az állomás legénysége is elsajátíthatta mindezt. Az eredeti tervek szerint magának Dzsanibekovnak kellett volna elvégeznie a javítást, de Kizim és Szolovjov engedélyt kért arra, hogy a kapott útmutatás alapján ők végezhessék el a munkát.

Arra a kérdésre, milyen nemzetközi részvétellel végrehajtandó űrkísérletekre kerül sor a közeljövőben, Kotyelnyikov akadémikus elmondotta, hogy az indiai űrhajós repülésével az Interkozmosz-program véget ért, az annak során kidolgozott műszereket azonban továbbra is hasznosítják a szovjet űrhajózásban. A legközelebbi nemzetközi részvétellel zajló kísérlet a Halley-üstökös felé tartó űrhajó lesz: e feladat előkészítésében különösen jelentős mértékben kiveszik részüket a csehszlovák és a magyar kutatók, de Franciaország és az NSZK szakemberei is. Az űrhajó várhatóan az év végén indul útjára, hogy a Vénusz térségének útbaejtésével megközelítse a Halleyt. Az automatikus szovjet űrhajót követi majd az európai űrkutatási hivatal s még valamivel később a japán űrkutatás hajója. Mint az akadémikus elmondotta, ezenkívül több más, egyéb országok részvételével zajló kísérlet van előkészületben.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_dzsanibekov_szavickaja_volk.jpgAz űrhajósok a moszkvai sajtóértekezleten

A római egyházi hatóság a politikai tevékenység befejezésére szólította fel a nicaraguai kormány három pap tagját. A vatikáni sajtóiroda közleménye szerint a Szentszék a kánonjog előírására utalva, a papi hivatás gyakorlásával összeférhetetlennek tartja, ezért megtiltja, hogy Fernando Cardenal az oktatási, Ernesto Cardenal a kulturális, Miguel d’Escoto pedig a külügyminiszteri teendőket továbbra is ellássa a Nicaraguai Köztársaság kormányában. A Szentszék ellentmondást nem tűrő hangú nyilatkozata emlékeztet arra is, hogy az egyházi hatóság már korábban figyelmeztette a középamerikai ország katolikus papjait: mondjanak le minden olyan tisztségről, amely összeegyeztethetetlen a papi hivatással.

A vatikáni közlemény jelzi azt is, hogy az egyház következetesen nyomást gyakorolt a nicaraguai forradalmi rendszert támogató jezsuita papokra. Erre utal az a tény, hogy Peter Kolvenbach, a jezsuita rend generálisa röviddel a megválasztása után, egyházi felettesei révén felszólította a nicaraguai oktatási minisztert, hogy váljon meg kormánytisztségétől. Vatikáni megfigyelők a Szentszék ultimátum-hangvételű közleménye kapcsán nem zárják ki, hogy a kánonjogi indíttatású támadás összefüggésbe hozható azzal, hogy hivatalosan is bejelentették: a pápa az ősz elején ismét Latin-Amerikába utazik. Továbbá figyelemre méltónak tartják, hogy a tavaly életbe lépett egyházi jogi kódexre most hivatkoztak először nyilvánosan. A Vatikánban akkreditált újságírók körében megdöbbenést keltett, hogy a közlemény személy szerint is célba vette a nicaraguai kormány tagjait, köztük Ernesto Cardenal kulturális minisztert, akit elsősorban, mint költőt és az analfabetizmus elleni harc irányítóját ismerik és tisztelik mindenütt.

Feszültté vált a légkör a libanoni fővárosban, miután a csütörtöki véres bombamerényletet aznap éjjel még három, majd pénteken egy újabb pokolgépes támadás követte Nyugat-Bejrútban. Az eddig ismeretlen támadók az éjszakai akciókat a bevásárlónegyed üzletei ellen intézték, itt csak kisebb anyagi károk keletkeztek. A péntek délutáni robbantást viszont a városrész sűrűn lakott déli területén követték el. Az áldozatok száma egyelőre nem ismeretes. Nabih Berri államminiszter, a síita Amal mozgalom vezetője, élesen elítélte a támadásokat, amelyek célja, hogy ismét háborús hangulatot szítsanak a fővárosban, s elmélyítsék a felekezeti ellentéteket.

Ugyancsak a kormány biztonsági programjának új. fontos szakasza ellen hat, hogy a Suf-hegységben a hét közepétől kiújultak a tüzérségi összecsapások. A „Hegy Hangja” nevű drúz rádióadó szerint a korábbi szórványos lövöldözés után csütörtökön a jobboldali „libanoni erők” milicistái nehézfegyverekkel is lőtték a Kfarsima-Suejfat vonalon a Haladó Szocialista Párt erőit.

Dél-Libanonban a nemzeti ellenállás változatlan intenzitással folytatja a megszállók elleni támadásait. Pénteken Szarafand településnél kézi rakétával és géppisztolyokkal támadtak egy izraeli járőrre. A körzetet teljesen lezárták a nagy erőkkel kivonult izraeli egységek, és a falu lakói közül többeket letartóztattak. Immár negyedik napja tart a zahrani térségben levő Adlun település blokádja. A megszállók „preventív intézkedésként” bulldózerekkel hatalmas homok- és kőfalat emeltek a 2000 lakosú falu útjain, kollektív büntetésként, amiért a térségben több támadást intéztek izraeli katonák ellen.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_ciszjordania.jpgFegyveres őrizet mellett kezdtek hozzá a megszállt Ciszjordániában egy újabb izraeli település létrehozatalához

Az afgán ellenforradalmárok külföldi megbízóik utasítására arra törekszenek, hogy megbénítsák Afganisztán gazdaságát és megnehezítsék az afgán dolgozók mindennapi életét - mondotta Babrak Karmal, az Afganisztáni Népi Demokratikus Párt KB főtitkára, államfő. A párt KB politikai bizottságának ülésén elhangzott beszédében Karmai hozzáfűzte: éppen ezért az Afganisztáni Népi Demokratikus Párt és az afgán kormány legfontosabb feladata az, hogy megvédje az országot az ellenforradalmárok támadásaitól. Az afgán vezető aláhúzta, hogy az Irán és Pakisztán területén amerikai, kínai és másfajta segítséggel kiképzett ellenforradalmárok állandó betörései fenyegetik a térség békéjét. Babrak Karmal beszédében rámutatott, hogy a népi demokratikus forradalmi folyamat Afganisztánban egyre jobban kiteljesedik, erősödik a néphatalom.

A „Védjétek meg az életet” elnevezésű katolikus akcióprogram keretében tömegtüntetés volt a chilei fővárosban a Pinochet-kormányzat ellen. Amikor a mintegy tízezer fős tömeg a demokráciát kezdte éltetni, a rendőrség gumibotokkal és vízágyúkkal támadt rá. Legkevesebb tíz ember megsebesült, köztük a kereszténydemokrata párt egyik vezetője, Jósé de Cregorio is. A megmozdulás részvevői - felhívást intéztek a lakossághoz. Ebben arra a mintegy száz chileire hívták fel a figyelmet, akiket a diktatúra az utóbbi 12 hónapban meggyilkoltatott.

Amerikai hivatalos források megerősítették: döntés született az Egyesült Államok légiereje egy különleges alakulatának visszahelyezéséről Hondurasba. Mint a mostani közlésből kitetszik, az alakulat - a légierő hírszerzésének 224. osztaga - idén egyszer már négy hónapig ebben a közép-amerikai országban tevékenykedett. Május végén a Pentagon visszavonta e különítményt, mivel a törvényes kötöttségek nem teszik lehetővé amerikai katonai kontingens állandó ott-tartózkodását. Alig több mint kéthónapos otthonlét után a légierő hírszerzésének különleges osztaga ismét visszatelepült Hondurasba.

Az osztagot a Palmerola légi bázison helyezték el. Tagjai a legkorszerűbb „éjjel látó” berendezésékkel felszerelt felderítő repülőgépeken a salvadori polgárháború hadszínterei fölött végeznek rendszeres repüléseket. A megszerzett adatokat továbbítják a kormánycsapatokhoz, segítséget nyújtva a tűz vezetéshez, a légibombázásokhoz és a csapatmozdulatokhoz. Az amerikai szóvivő azt mondotta, hogy hat hónapon belül az alakulatot egy időre, ismét visszavonják egyesült államokbeli hazai bázisára, hogy a törvényes előírásoknak eleget tegyenek. A szóvivő azt állította, hogy az alakulat nem vesz részt a nicaraguai lázadók támogatásában, illetve „nem végez repüléseket Nicaragua légterében”. Tekintettel azonban arra az ismert tényre, hogy amerikai katonai gépek a közelmúltban több ízben megsértették Nicaragua határát, ezt a nyilatkozatot bizonyos kétkedés fogadta.

A Los Angeles-i XXIII. Nyári Olimpiai Játékokon a versenyek, a mérkőzések a befejezéshez közelednek. A Coliseumban véget ért a tízpróbázók kétnapos küzdelme, amely a brit Daley Thompson újabb győzelmét hozta 8797 pontos olimpiai rekorddal. A legsokoldalúbb sportember, az atléták atlétája már az első nap előnyt szerzett, ezt a második nap tovább növelte. Thompson, aki skót mama, nigériai papa gyermekeként 1953-ban született Londonban, Moszkva után kétszeres olimpiai bajnok, 1982-ben az Európa-bajnokságon és a brit nemzetközösségi versenyen is első volt, háromszoros volt világrekorder.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_los_angelesi_olimpiai_jatekok_daley_thompson.jpgDaley Thompson, a tízpróba győztese egy ponttal maradt el a világcsúcstól

A női 200 méteren a 24 éves fiatal mama, Valerie Brisco-Hooks eddig ismeretlen, tavaly a világranglistán sem szerepelt versenyző, a 400 méter után újabb aranyérmet nyert olimpiai rekorddal. Ez egyedülálló: eddig egyetlen olimpián sem férfi, sem nő nem nyert ugyanezen a két távon. A női távolugrásban viszont a papírformának megfelelően a világranglista első helyezettje, a világrekorder (743) a román Anisoara Cusmir győzött 696 centis teljesítménnyel. De most már új nevén, miután idén férjhez ment. Cusmir, azaz Stanciu két éve Európa-bajnok volt, tavaly második a világbajnokságon Daute, az NDK versenyzője mögött.

Rengeteg izgalom volt több sportág döntő összecsapásain. A férfikosárlabdában a 3. helyért Jugoszlávia a legeslegutolsó másodpercekben győzte le Kanadát. Az ökölvívásban a közönség fanatikus biztatása kísérte az amerikai bokszolók szereplését. összesen 333 mérkőzés után alakult ki a 12 súlycsoport döntőjének párosítása, s ebben tíz amerikai - köztük kilenc fekete - található. A szabadfogású birkózásban az első három döntőt amerikaiak nyerték három japán sportoló előtt. Női kézilabdában Jugoszlávia szerzett aranyérmet.

Fő a publicity, a nyilvánosság, a reklám. Az amerikaiak ezt mindennél jobban tudják, s erről gondoskodik a televízió. Estétől az egyik legnépszerűbb sportoló lesz nyilván az a Robert Weaver birkózó, aki miután két vállra fektette japán ellenfelét, aranyérmet nyert, percekig szaladgált, mint egy ámokfutó, s aztán megtalálta a nézőtéren a feleségét a nyolchónapos kisbabával. Weaver kiragadta a mama öléből a picit, a szőnyegen vele futott újabb percekig, s a kamera megörökítette a ritka családi képet.

Persze akadnak reálisabb helyzetelemzők is. Dave Anderson ismert amerikai sportkommentátor a New York Times csütörtöki számában ezt írja a versenyekről: „Az aranyérmek nem igazán fényesek a Szovjetunió, az NDK, Kuba és más szocialista országok távolléte miatt. Nem egy sporteseményen nincs igazi küzdelem. Az amerikaiak számára sok verseny könnyű sétának bizonyult.” A Los Angeles Times olimpiai melléklete ezzel a címmel jelent meg: „Az aranyérem pompás, de nem kellett megvetni érte a szovjet női kosárlabda-csapatot. Az amerikai együttes megünnepelte a győzelmet, de ezt bajosan lehet a női kosárlabda ünnepének tekinteni."

augusztus 11.

Szombaton félidejéhez érkezett a szezon végi nyári vásár. Az első héten a ruházati vállalatok és szövetkezetek többsége - főként a budapestiek - az előzetes számítások alapján valamivel kevesebb kedvezményes árut értékesített, mint tavaly az első félidőben. Különösen az olcsó nyári holmik kelendők: ezek nagy része sok helyütt már elfogyott.

Az ország Centrum áruházaiban összesen 107 millió forint értékű árut adtak el 30-40 százalékos kedvezménnyel. Ez több mint három százalékkal több, mint tavaly, az első vásári héten.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_corvin_aruhaz.jpgNagy a hétvégi forgalom a Corvin áruház divatosztályán

A Skála Budapest Nagyáruházban 19 millió forint értékű kedvezményes holmi talált vevőre; a forgalom kétmillió forinttal haladta meg a tavalyit. Slágercikknek bizonyultak a női, férfi- és gyermekszandálok, férfiöltönyök és női nyári ruhák.

A Ruházati Bolt Vállalat üzleteiben eredeti áron számolva 30 millió forint értékű árut adtak el. A legnagyobb sikerük a nyári öltönyöknek, férfinadrágoknak, a gyermek- és női nyári ruháknak, vászonnadrágoknak, sortoknak volt.

Az Aranypók-üzletekben - a vásár első hetében - elfogyott a fürdőruhák és a nyári ingek többsége; a választék már csak a vékonyabb, nyári időben is hordható felsőkötöttárukból és női szoknyákból kielégítő.

A Szivárvány boltjaiban és áruházaiban húszmillió forint értékű nyári holmit árusítottak; közülük a legkelendőbbek a könnyű, vékony jersey méteráruk, a férfiingek, és a nyári női konfekcióholmik voltak.

Ezekben az üzletekben a jövő héten bővül a választék: a nagykereskedelmi vállalatoktól áruutánpótlást szereznek be a kelendőbb cikkekből is.

Zavargások törtek ki Belfastban, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egyik tagjának temetésén az IRA hívei és a brit rendőrség között. A rendőrök el akartak távolítani egy ír zászlót, s erre erőszakos fellépés volt a válasz. Egy rendőr megsebesült, két tüntetőt letartóztattak. Néhány órával később aknára futott egy brit rendőrjárőrkocsi; két rendőr súlyosan megsérült.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_belfast.jpgBelfastban, a zavargások helyszínén

Mahmud Fakih, a síita Amal mozgalomnak a déli területekkel foglalkozó felelőse, akit a közelmúltban a megszállók halálos fenyegetésekkel igyekeztek az országrész elhagyására rábírni, egy szombaton megjelent interjújában kijelentette: legfőbb céljuk, hogy erősítsék a lakosság elszántságát az izraeli megszállással szembeni ellenálláshoz. Súlyos probléma azonban, hogy Dél-Libanonból elvándorol a lakosság, főként a fiatalok mind nagyobb része, mert a gyakori megtorló intézkedések megbénítják a gazdasági életet; nincs munka, nőnek a megélhetési költségek.

Bejrútban szombaton is folytatódtak a politikai vezetők tanácskozásai, hogy elhárítsák a kormány hegyvidéki megbékéltetési terve előtt tornyosuló akadályokat. Amin Dzsemajel elnök és Rasid Karami is erről, valamint Bejrút biztonságáról tárgyalt a Baadba-palotában. Karami derűlátását hangoztatta a kormánydöntés megvalósíthatóságáról. A két politikus megállapodott a libanoni biztonsági terv végrehajtásának folytatásában. Politikai körökben Szíria közvetítői fellépését várják a legközelebbi jövőben. Valid Dzsumblatt és Nabih Berri államminiszterek környezete közölte, hogy a két politikus rövidesen Damaszkuszba látogat.

Bagdadi jelentések szerint nagyszabású légi és tengeri csata volt hajnalban a Perzsa- (Arab-) öböl térségében levő Hor Musza-csatornán, mintegy ötven kilométerre az iraki-iráni határtól. Egy bagdadi katonai szóvivő szerint az iraki légierő gépei lelőttek három iráni harci gépet, és eltaláltak öt „fontos tengeri célpontot”, vagyis hajót. A jelentésből kitetszik, hogy a lelőtt iráni gépek a hajókat kísérték. Az eltalált hajók kigyulladtak. A Hor Musza-csatorna Bandar Khomeini iráni kikötővároshoz vezet, amely az iráni petrolkémiai ipar egyik központja. A légi csatáról iráni részről nem számoltak be.

Az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint az utóbbi 24 órában az iráni erők a front különböző pontjain csapásokat mértek az ellenséges csapatokra. Az iraki tüzérség tűz alá vette Abadan iráni várost.

A nicaraguai ellenforradalmi csoportok ötszáz tagját semmisítették meg az utóbbi két hónapban Matagalpa és Jinotega megyékben - közölte a nicaraguai nemzetvédelmi minisztérium. Az Egyesült Államok támogatta ellenforradalmárokkal vívott harcokban elesett több mint száz, és megsebesült nyolcvan sandinista harcos is. A minisztérium közleménye szerint C-47 jelzésű repülőgépek egy hondurasi támaszpontról kiindulva júliusban négy alkalommal megsértették az ország légterét. 

Az amerikai hadiflotta öt hajója cirkál jelenleg Közép-Amerika csendes-óceáni partjai mentén - közölte az Egyesült Államok hondurasi nagykövetsége. A hadihajók, amelyeken 2100 amerikai katona tartózkodik, háromhetes hadgyakorlaton vesznek részt.

Az amerikai törvényhozás szombatra virradóan kompromisszumos döntést hozott Salvador folytatódó katonai támogatásáról. Reagan elnök eredetileg - az eddigi hadisegélyeken túlmenően - 117 millió dollárt kért e célra. A szenátus megszavazta az összeget, a képviselőház azonban nem volt hajlandó jóváhagyását adni: végül is kompromisszumos döntés született 70 millió dollár folyósításáról a kongresszus több hetes szünete előtt. Ehhez az összeghez a szenátus is azonnal hozzájárult. A szóban forgó 70 millió dollár egy nagyobb, 500 millió dolláros. Közép-Amerika baráti államainak megsegítésére szánt segélycsomag része. A Reagan elnök számára sikert jelentő döntés összefügg Napoleón Duarte szerepével. A közelmúltban az amerikai sajtóban napvilágot látott adatok szerint a CIA jelentős segítséget nyújtott a salvadori elnökválasztásokon győzelmet aratott

Ronald Reagan amerikai elnök szokásos heti rádióbeszédének mikrofonpróbáján viccből azt mondta, "Amerikai honfitársaim, örömmel jelenthetem be, hogy ma egy olyan jogszabályt írtam alá, amely örökre törvényen kívül helyezi Oroszországot. Öt perc múlva kezdünk bombázni. "

Reagan nem volt szűkmarkú a poénokkal a szovjetek kárára, a források szerint minden alkalmat megragadott, hogy valamilyen viccet süssön el környezetében, amellyel a szovjetekből gúnyt űzhet. Az egyik leghíresebb következményei inkább aggodalomra adtak okot, mintsem nevetésre, pedig az elnök egyáltalán nem nyilvánosnak szánta. Azon a napon Reagan a szokásos szombati rádióbeszédére készült, amelyben szó szerint a következőt kívánta bejelenteni: „Amerikai honfitársaim, örömmel jelentem, hogy ma aláírtam egy törvényt, amely a vallásos diákcsoportoknak hosszú idő után végre engedélyezi, hogy tanítási időn kívül gyűléseket tartsanak állami középiskolákban is." Reagan igen nagy népszerűségnek örvendett a vallásszabadság terén tett intézkedései miatt, ám ez a bejelentés nem erről maradt emlékezetes. Az elnök előtt a mikrofont természetesen a közvetítés előtt is bekapcsolták, hogy a rádiós szakemberek beállíthassák az optimális hangerőt és hangszínt. Amikor megkérték Reagant, hogy próbából mondjon valamit, ő a beszéd nyitómondata helyett a fentieket mondta. A poénnak szánt szöveget persze senki nem hallotta a jelenlévőkön kívül, ám az valamilyen módon hamarosan mégis a nyilvánosság elé került. Két magnó minden szavát rögzítette. Amikor az elnök munkatársai megtudták, hogy a megjegyzéseket publikálni kívánják, lázas telefonálgatás kezdődött a szerkesztőségekbe. „Nem közlésre szánt megjegyzések publikálása tilos... Különben is vicc volt.” Az újságírók viszont, akik ennek ellenére a közlés mellett döntöttek, utóbb így nyilatkoztak: ez a vicc oly kevéssé volt vicces, hogy megérdemli a nyilvánosságot. Jellemző módon a szovjetek annyira komolyan vették Reagant, hogy fél órára teljes harckészültséget rendeltek el, és csak akkor csillapodtak le, amikor hivatalos helyről is megerősítették, hogy Reagan csak viccelt.

Kizárások, sérülések, incidensek, váratlan eredmények jellemezték a befejezés előtt álló Los Angeles-i XXIII. Nyári Olimpiai Játékokat, amelynek versenyeit, mérkőzéseit változatlan érdeklődés kíséri.

A Coliseumban újabb öt atlétikai döntő volt, s a 4X100 méteres váltó előfutamában ismét pályára lépett a már háromszoros aranyérmes Carl Lewis. Az olimpiák történetében első ízben kiírásra került női 3000 méteres futás premierje sok izgalmat okozott. Már hónapok óta a 18 éves Zola Budd családjával azért települt át Nagy-Britanniába, mert mint dél-afrikai nem vehetett volna részt az olimpián, pedig, mint mondják, rendkívül tehetséges. Köszönet a nagypapának, aki Londonban született, a kislány gyorsan megkapta a brit állampolgárságot (talán az esetleges olimpiai bajnoki cím miatt is), és rajthoz állhatott Los Angelesben - mezítláb, mert így szokta meg a futást. Budd diktálta is a tempót, amikor azután az amerikaiak reménysége, a világbajnok Mary Decker előzni akart, Budd furcsa mozdulattal úgy buktatta, hogy kiesett a pályáról, és nem is tudta folytatni a versenyt. (Később kórházba szállították.) A mezőny viszont haladt tovább, a 34 éves román Maricica Puica tört az élre, győzött is, míg Budd hetedikként ért a célba, s a verseny után rögtön diszkvalifikálták. Ez azok számára elégtétel, akik szabálytalannak tartották a dél-afrikai lány állampolgárságának villámgyors elintézését, és egyáltalán, részvételét a játékokon.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_los_angelesi_olimpiai_jatekok_zola_budd_mary_decker.jpgDrámai pillanat előtt a 3000 méteres női síkfutás részvevői. Az élen haladó brit futónő, Zola Budd (151) összeütközött az amerikai Mary Deckerrel (373), aki a lendülettől kizuhant a pályáról. Buddot ezért kizárták a versenyből

Majdnem megismétlődött a 32 évvel ezelőtti eset, amikor Helsinkiben a megnyitón a nézőtérről egy nő beszökött a pályára, és sokáig mindenki azt hitte, szereplése hozzátartozik a programhoz, aztán kiderült, csupán egyéni akcióról van szó. Most a 3000 méteres akadályfutás rajtja után egyszerre csak bevetette magát a futók közé egy férfi, valamilyenfajta zászlót lobogtatva -igyekezett követni a versenyzőket. De ez csak néhány méterig sikerült, mert a rendfenntartók megakadályozták, és letuszkolták a pályáról. A mezőny mit sem vett észre mindebből, nagy küzdelem volt, s a 24 éves kenyai Julius Korir imponálóan nyert. Megismételte honfitársai, Biwott mexikói és Keino müncheni korábbi e távon aratott győzelmét.

Minden intermezzó nélkül zajlott le a női magasugrás, amely nagyon szép párharcot hozott az 1972. és a 1980. évi olimpiai bajnok között. A részvevők többsége hamar kiesett, 197-ig az amerikai Huntley vitte, és ezután csak Meyfarth és Simeoni maradt versenyben. A 200 centin az olaszok primadonnája előbb elsőre túljutott, a nyugatnémetek üdvöskéje másodikra. Azután Simeonénak a 202 nem sikerült, Meyfarth átvitte, s 29 éves korában második olimpiai bajnoki címét nyerte, mégpedig olimpiai rekorddal. Az ezüstérmes Simeoni negyedik olimpiáján vett részt, 1972-ben hatodik volt, 1976-ban második, 1980-ban első, most pedig ismét második. Meyfarth, aki 16 éves volt első győzelmekor, Montrealban nem jutott döntőbe, azután 1982-ben ugyancsak 202 centivel Európa-bajnok volt, 1983-ban világrekorder (203). és második Helsinkiben, a világbajnokságon. Igaz, a világ két kitűnő versenyzője, Bikova és Andonova nem volt jelen, de ez mit sem von le a két nagy sportolóegyéniség teljesítményének értékéből.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_los_angelesi_olimpiai_jatekok_ulrike_meyfahrt.jpgA nyugatnémet Ulrike Meyfahrt nyerte a női magasugrást Los Angelesben, így 12 év után újra aranyérmet vihetett haza egy olimpiáról

Két veterán amerikai sportoló pályázott a férfi diszkoszvetésben az aranyéremre. A 37 éves Powell Münchenben negyedik, Montrealban harmadik volt. A 34 éves Wilkins ugyancsak Montrealban olimpiai bajnok. Úgy látszott, itt is győz, három sorozaton át vezetett, amikor a nem éppen fiatal, 31 éves hamburgi tanitó, Rolf Danneberg, aki nagy nemzetközi versenyt még sohasem nyert, 66,60 méteres dobásával túlszárnyalta, és e délután az NSZK második aranyérmét szerezte. így a kecskeszakállas, szemüveges nyugatnémet atléta megelőzte Wilkinst és Powellt. Egyetlen amerikai versenyző győzött pénteken a női 100 méteres gátfutásban, Benita Fitzgerald. Az Egyesült Államok legutóbb e számban - akkor még 80 méteren - 1932-ben nyert aranyérmet.

A Pepperdine uszodában nagy csalódás érte az első helyben nagyon reménykedett amerikai vízilabdacsapatot. Az együttes már 5:3-ra vezetett a jugoszlávok ellen, akik azonban egyenlítettek, és az 5:5 elég volt számukra ahhoz, hogy a dobogó legfelső fokára lépjenek. Az érmeket a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke, a NOB tagja, Joao Havelange adta át, aki 1952-ben a brazil vízilabdacsapat tagja volt Helsinkiben.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_los_angelesi_olimpiai_jatekok_vizilabda.jpgTerry Schroeder (USA) - fehér sapkában - és Dragon Andrics (Jugoszlávia) párharca. A sorsdöntő, utolsó mérkőzésen a jugoszlávok 5:5-re játszottak az amerikaiakkal, s jobb gólkülönbséggel szerezték meg az olimpiai bajnoki címet

Még egy jugoszláv csapatsiker: a labdarúgótornán 2:1-es győzelem Olaszország ellen. Százezer néző előtt az olaszok 11-esből vezették, szünet után a jugoszlávok fejesgóllal egyenlítettek, s a győzelmet is kivívták, megszerezték a bronzérmet. Bearzot olasz szövetségi kapitány legnagyobb bosszúságára, aki mérgében a pipáját is a földhöz vágta.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_los_angelesi_olimpiai_jatekok_jugoszlavia_olaszorszag_beniamino_vignola.jpgBeniamino Vignola büntetője

A kosárlabdatorna döntőjében az Egyesült Államok válogatottja biztosan verte Spanyolország együttesét. Mikor megkérdezték Leon Woodot, a csapat egyik legjobbját a győzelemről, ezt mondta: „Nagyon örülök az aranyéremnek, de jobb lett volttá, ha a szovjet csapat az ellenfél a döntőben...”

Lezajlottak a kajak-kenuban az első döntők, s ezek közül Új-Zéland, Svédország kettőt-kettőt, Kanada, Jugoszlávia egyet-egyet nyert. A szabadfogású birkózásban három súlycsoportban dőlt el az elsőség, két amerikai és egy jugoszláv sportoló győzött.

augusztus 12.

Éjjel hatalmas felhőszakadás zúdult a fővárosra. A rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű eső néhány helyen zavarokat okozott a közlekedésben. A tűzoltókat is több alkalommal kellett kihívni, ezúttal a pincéket és a mélyebben fekvő helyeket elöntő víz eltávolítására. Néhány vidéki városban is károkat okozott a felhőszakadás, házakat öntött el a víz, s a vihar fákat döntött a közutakra. Szolnokra például vasárnap felhőszakadás zúdult. Hatására a városban teljesen lelassult, több helyütt megállt a forgalom.

A csapadék okozta károk helyreállításán egyaránt keményen dolgoztak a tűzoltók és a fővárosi közművek dolgozói. A csatornázási műveknek főként a budai kerületekben sok helyen kellett megtisztítania az eltömődött víznyelőket. Budán azonban nemcsak a nagy mennyiségű víz, hanem az általa szállított hordalék is gondokat okozott. A Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat munkagépei és dolgozói már vasárnap hajnalban megkezdték az utak megtisztítását. Munkájukat gátolta, hogy vasárnap is több kerületben hullott nagy mennyiségű csapadék, amely ugyancsak sok hordalékot rakott az utakra. Folyamatosan dolgoztak Budán a gépek és az emberek. A Szépvölgyi út és a Kolosy tér könyékét már sikerült megtisztítaniuk, viszont még nagyon sok a munka a Külső Bécsi úton, a Pasaréti téren, a Kapy úton és a Csévi úton. A felhőszakadás nagyságára jellemző, hogy akadt olyan útszakasz, amelyet negyven centiméter vastagságú iszap, hordalék és kő borított. Eltávolítására 62 gépet és csaknem 500 úttisztítót rendeltek ki különböző helyszínekre. Akadt munka az aluljárókban is, amelyeket ugyancsak nem kímélt az esőzés, így dolgoztak a Dózsa György úti, a Béke úti és a Gyáli úti aluljáró megtisztításán. A közterület-fenntartók azt ígérik - természetesen, ha az időjárás is kedvez munkájuknak -, hogy csütörtök-péntekre, azaz az ünnep előtti napokra minden rendben lesz az utakon.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_felhoszakadas.jpgFelhőszakadás után Budapesten: tengelyig vízben az autók a Szilágyi Erzsébet fasornál

Izraelben kisebb vihart kavart a jeruzsálemi rádió közlése, miszerint a katonai vezetés tervet dolgozott ki a megszálló csapatok Dél-Libanonból történő, 6-8 hét alatti kivonására. Mose Arensz hadügyminiszter e bejelentést inkorrektnek és pontatlannak minősítette, a hadügyminisztérium szóvivője pedig leszögezte: e kérdés egyelőre nincs napirenden.

Miközben olasz, amerikai, francia és brit aknaszedő hajók haladnak a Vörös-tenger felé, és Hollandia és Görögország is készségét nyilvánította a vízi út megtisztításában való részvételre, a líbiai külügyminisztérium vasárnap hivatalos nyilatkozatban cáfolta, hogy az országnak köze lenne a Szuezi-öbölben és a Vörös-tengeren elhelyezett aknákhoz, amelyek az elmúlt hetekben már több mint egy tucat hajót rongáltak meg.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_voros_tenger.jpgAknától sérült kereskedelmi hajó a Vörös-tengeren

Az egyiptomi vezetés a múlt héten többször is meggyanúsította Líbiát és Iránt azzal, hogy szerepük volt az aknák elhelyezésében. Irán már korábban visszautasította a gyanúsítást. Kairói lapjelentések szerint az egyiptomi haditengerészet egységei egész napos járőrszolgálatot teljesítenek a Vörös-tengeren. Parancsot kaptak minden olyan hajó feltartóztatására és átkutatására, amely azzal gyanúsítható, hogy aknákat telepít.

Tarik Aziz iraki külügyminiszter, aki vasárnap érkezett Kairóba, újságíróknak azt mondta, hogy országa támogatja azt az egyiptomi javaslatot, miszerint közös arab erőfeszítésekre van szükség a Vörös-tenger biztonságának és a hajózás szabadságának szavatolására. Az iraki politikus előzőleg Kamal Hasszán Ali egyiptomi kormányfővel tárgyalt. Hasszán Guled Aptidon dzsibuti elnök az egyik francia rádiónak adott interjújában azt javasolta, hogy a Vörös-tenger mentén fekvő országok tartsanak csúcstalálkozót, amelyen megvitatnák a titokzatos eredetű víziaknák ügyét.

Az iráni parlament elnöke, Rafszandzsani a teheráni rádiónak nyilatkozva ismét leszögezte, hogy Irán nem felelős a Vörös-tenger és a Szuezi-csatorna elaknásításáért. Az IRNA iráni hírügynökség azzal vádolta Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt, hogy összeesküszik az Egyesült Államokkal, amikor a teheráni kormánynak tulajdonítja az aknatelepítést.

A nicaraguai elhárítás néhány héttel ezelőtt tudomást szerzett arról, hogy a CIA merényletre készül a nicaraguai sandinista vezetés egy vagy több tagja ellen a novemberi választások előtt - jelentette ki Daniel Ortega, a nicaraguai kormányzótanács koordinátora a The Washington Post vasárnapi számában megjelent nyilatkozatában. Mint elmondta, a CIA tervezett akciójával azt a látszatot akarja kelteni, hogy a sandinista kormány tagjai szembefordultak egymással. A merénylet nyomán kialakuló helyzetet azután az Egyesült Államok ürügyül használná fel egy Nicaragua elleni katonai intervencióhoz.

Mindamellett Ortega nyilatkozatában annak a reményének adott hangot, hogy a Washington és Managua között jelenleg folyó tárgyalások a feszült helyzet olyan politikai rendezéséhez vezethetnek, amely figyelembe veszi mindkét fél érdekeit. Megalapozatlannak nevezte Mauricio Valenzuela nicaraguai építésügyi miniszter a Vatikánnak azt a követelését, hogy országa kormányának három pap minisztere mondjon le tisztéről. A miniszter emlékeztetett rá: annak idején a Vatikán egyetlen egyszer sem kifogásolta, hogy papok is tagjai voltak Anastasio Somoza diktátor hírhedt nemzeti gárdájának.

„A Reagan-kormányzat első három és fél esztendejének a békeidők legnagyobb szabású katonai fejlesztése a következménye, s két évtized alatt első ízben meghozta az atomfegyverzet ellenőrzéséről folytatott tárgyalások teljes összeomlását a két leghatalmasabb ország között.” Ezekkel a szavakkal kezdődik a Washington Post vasárnapi számának terjedelmes elemző cikke a kormányzat eddigi kül- és katonapolitikájának mérlegéről.

Los Angeles-ben kialudt az olimpiai láng, véget értek a XXIII. nyári játékok. Búcsúztak a versenyzők a megnyitóhoz hasonló nagy záróünnepségen, amelyet a maratoni futók beérkezése - megkülönböztetett eredményhirdetéssel -, a díjugratók köszöntése (lóháton érkezett a három érmes a stadionba) vezetett be. Ezután lezajlott a hivatalos rész, a versenyzők bevonulása, az olimpiai zászló átadása, a láng kioltása, végül több mint egyórás monstre hollywoodi show a közönség bevonásával.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_los_angelesi_olimpiai_jatekok_carlos_lopez.jpgA maratoni futással befejeződött a kéthetes olimpiai versenysorozat. A győzelmet a kép jobb oldalán futó Carlos Lopez (723) szerezte meg

Volt tűzijáték, lézer, repülő csészealj, táncosok, kórusok, a legnépszerűbb popénekes, Lionel Richie fellépte, szemkápráztató effektusok kíséretében.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_los_angelesi_olimpiai_jatekok_lionel_richie.jpgLionel Richie az All Night Long-ot énekli

De mielőtt a két hét alatt még egyszer utoljára megtelt a Memorial Coliseum, az utolsó versenynap izgalmasabb volt, mint sok előző, mert már minden számban döntőt tartottak. A középpontban, mint mindig, most is az atlétika állt, s a 11 fináléban sok ország jutott újabb aranyéremhez. A kizárólag fekete fiúk és lányok alkotta amerikaiak nyerték a két-két 4x400 és 4x100 méteres váltókat, s utóbbiban a férfiegyüttes 37,83 másodperces új világrekorddal győzött. A célba remek részidővel (9,94) beérkező Carl Lewis külön is nagy ünneplésben részesült, hiszen a 100 méteren elért 9,9, a 200-on futott 19,80, a távolban elért 854 cm mellé méltán sorakozott az utolsó teljesítmény, amellyel végül is 48 év után sikerült megismételni Jesse Owens eddig páratlan bravúrját, a négy aranyérem megszerzését. Lewis álma teljesült, elmondhatja: veni, vidi, vici - jöttem, láttam, győztem.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_los_angelesi_olimpiai_jatekok_carl_lewis.jpgSzupersztár öröme és az olimpia egyetlen atlétikai világcsúcsa... Carl Lewis a győztes amerikai 4x100-as váltó befutóembere

Mások is brillíroztak. A női 200 és 400 méter győztese, Valerie Brisco-Hooks a 4x400 méteres váltóval harmadik aranyérmét, a 4x100 méteres stafétában Evelyn Ashford a másodikat, a férfi 4x400 méteren az egyéni győztes Babers ugyanezt nyerte. Az 1500 méteres távon az angol Sebastian Coe nagyszerű, 3:32,53 másodperces idővel győzött, az 5000 méteren Said Aouta Marokkó számára a második aranyérmet szerezte a világ ötödik legjobb teljesítményével (13:05,59). Az olimpiákon még sohasem volt ilyen nagy iram ennek a távnak a döntőjében, öten értek el jobb időt a régi olimpiai rekordnál. Jó befektetés volt az a 30 ezer dollár, amelyet Hasszán király a marokkói atléták előkészületeire felajánlott.

A női magasugrás után a férfiak között is nyugatnémet versenyző bizonyult a legjobbnak. A 20 éves Mögenburg volt a legjobb (235), és ugyanúgy, mint Meyfahrt, kísérletet tett a világrekord megjavítására. A 240 centiméter egyelőre nem sikerült, de Mögenburgnak még van bőven ideje. Első ízben nyert aranyérmet olasz versenyző, Alessandro Andrei a súlylökésben, ugyancsak olasz atlétanő, Gabriella Dorio az 1500 méteren, továbbá holland sportoló, Ria Stalman a női diszkoszvetésben. (A zsűriknek még az utolsó napokra is maradt elég dolguk. A különböző doppingviták eldöntése mellett a 3000 méteres síkfutásban az amerikaiak tiltakozása ellenére sem rendeltek el újrafutást. Előbb helybenhagyták Budd kizárását, majd a britek óvására mégis a pályán elért eredményt, s így Budd hetedik helyét ismerték el.)

A látogatottságban ezúttal még az atlétikát is túlszárnyaló futballtorna nagyszerű döntőt hozott. Az Európa-bajnokságon júniusban első helyen végzett Franciaország most az olimpiák történetébe is beírta nevét, kitűnő játékkal 2:0 arányban nyert Brazília ellen.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_los_angelesi_olimpiai_jatekok_franciaorszag_brazilia_dominique_bijotat_ademir.jpgDominique Bijotat és Ademir csatája

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_los_angelesi_olimpiai_jatekok_franciaorszag_brazilia_daniel_xuereb_mauro_galvao.jpgDaniel Xuereb már nézi, kinek adhatja a labdát, Mauro Galvao próbálja útját állni

A versenyek után több olimpiai bajnok nyilatkozott terveiről. Bennünket leginkább érdeklő bejelentés, hogy Carl Lewis a héten európai versenykörútra indul, és augusztus 20-án a Népstadionban a százméteres síkfutásban áll rajthoz.

Sajtótájékoztatóval zárta a játékokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is. J. A. Samaranch, a NOB elnöke dicsérően szólt a versenyzők küzdőszelleméről, a rendezők munkájáról. Ugyanakkor nem értett egyet az amerikai sportvezetőkkel abban, hogy az olimpiákat a jövőben magánvállalkozásként kell lebonyolítani, bár lehetségesnek vélte az 50-50 százalékos megoszlást a magán-, illetve az állami szektor között. Samaranch ellenezte William Simonnak, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága elnökének azt a javaslatát, hogy az 1988-as ötkarikás játékokat már „nyílt olimpiaként” - azaz a professzionizmus minden korlátozása nélkül - rendezzék meg.

Gazdára találtak tehát az érmek - az Egyesült Államok 83, Románia 20, az NSZK 17, Kína 15 arany -, még ha sok esetben nem is a világ legjobbjai szerezték meg ezeket, egyetlen bajnok, helyezett teljesítményét sem volna helyes lebecsülni. Ők a Los Angeles-i stadionokban, uszodában, csarnokokban teljes tudásukat adták, nem rajtuk múlott, hogy maga az olimpia csonka volt.

Mint minden olimpiát, ezt is nagy egyéniségek szereplése, egy-egy drámai verseny jellemezte, így őrizzük meg emlékezetünkben. Lewis és Moses, Retton és Szabó, vagy - az éppen Moszkva után ismétlő - Coe és Thompson s Mary Decker és Ovett emlékével, a sportemberi diadalok és tragédiáknak ható bukások képével távozom haza. De ezúttal nemcsak az annyira készülő és ezért vagy azért kudarcot vallott veszteseket sajnáltam, hanem azokat is, akiket az elvakult kommunistaellenesség és hangulatkeltés megfosztott az erőpróbáktól, akiknek a helyezési esélyeit az a politika vette el, amely négy éve annyi - most Los Angelesben bizonyító - amerikai és más sportolót sújtott. Azért őrzöm emlékezetemben külön az ő példájukat, a küzdelmet fel nem adó úszó Gaines, a tornász Gusiken győzelmét, mert remélem, hogy kitartásuk azoknak is tanulságos, akiket - köztük a magyar sportolókat - a legfájóbban kellett nélkülöznünk Los Angelesben. Bizony szokatlan volt egy olimpia nélkülünk. Sokaknak tapsolhattam, de voltaképpen senkiért sem szoríthattam. Szeretem a sportot, hiszek az olimpiai eszmében, tehát ellendrukker sem voltam. A sok millió egyszerű nézővel együtt örültem annak, hogy a játékokat viszonylag kevés zökkenővel sikerült lebonyolítani. Legfeljebb azon csodálkozhattam, amikor azt láttam, hogy a külfölddel keveset törődve az amerikai tévé kisajátítani igyekezett magának az olimpiát.

Ahogy minden olimpia egyedi, a Los Angeles-i olykor különösen is az volt. De az a lényeges, hogy most már tanulságos legyen. Az emberiségnek szüksége van az olimpiára, s a történtek után mindent meg kell tenni, hogy megóvjuk attól, ami tagadhatatlanul árnyékot vetett a XXIII, nyári játékokra.

Humor:idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_humor_5.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_humor_4.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_reklam_3.jpg

Kékfény:
A Dabasi Bíróság ítéletet hozott Oravecz János és társai bűnügyében. A vádlottak augusztus 4-én részt vettek a Pusztavacson rendezett békefesztiválon. A találkozón - nonstop szórakoztató program keretében - az egyik együttes műsora kezdődött volna. A fiatalok közül néhányan felmentek a színpadra és ott akarták a műsort végighallgatni. Az együttes azonban ilyen körülmények között nem volt hajlandó elkezdeni a műsort. Ezért a rendező felszólította a rendbontókat a színpad elhagyására, akik a kérésnek nem tettek eleget. Ezután többen üres sörösüvegeket, fűcsomókat és földrögöket dobáltak fel a színpadra. A rendőrség a rendbontás megakadályozása érdekében közbelépett.

A vádlottak magatartása alkalmas volt arra, hogy a köznyugalmat súlyosan megzavarja, ezért őket az ügyészség gyorsított eljárással bíróság elé állította. A bíróság a büntetett előéletű Oravecz János elsőrendű, Széll Ferenc Tibor másodrendű, továbbá T. Ernő, M. Árpád, N. Tibor és T. Róbert fiatalkorú vádlottakat bűnösnek mondta ki csoportosan elkövetett és a köznyugalmat súlyosan megzavaró garázdaság bűntettében. Ezért Oravecz Jánost 1 évi és 3 hónapi, Széll Ferenc Tibort 1 évi végrehajtható szabadságvesztésre, a fiatalkorú vádlottakat 6-10 hónapi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Az elsőrendű és másodrendű vádlottak ügyében védőik enyhítésért jelentettek be fellebbezést, a többi vádlott ítélete jogerőre emelkedett.

Felmászott a Szabadság híd acélszerkezetére hétfő délután egy férfi. A vízirendőrök riasztották a tűzoltókat, akik rövid idő alatt a helyszínre érkeztek. Egy magas létra segítségével lehozták a turulmadár felé mászó Magócs János 41 éves budapesti lakost, aki ittasan látott hozzá az öngyilkos mutatványhoz. A mentők kórházba szállították.

Saját maga által barkácsolt fűnyírógéppel dolgozott víkendtelkén Teleki Lajos 61 éves miskolci lakos. A szakértelem nélkül készített, érintésvédelmi szempontból rossz géptől munka köziben halálos áramütést szenvedett.

Tragikus közlekedési baleset történt Csongrád megyében. Kisodródott az úttestről és az árokba borult személygépkocsival Sándorfalván Kelemen Péter 21 éves szegedi egyetemi hallgató. Kelemen Péter és utasai - Kelemen László 21 éves szegedi egyetemi hallgató, dr. Kelemen János 52 éves debreceni egyetemi tanár és dr. Szombati Groskó György 44 éves debreceni fogorvos - életüket vesztették. A vizsgálat szerint a személygépkocsi vezetője nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedett.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Pexer Richárd 44 éves budapesti betanított munkás ellen, a Nógrád megyei főkapitányság pedig Kovács Tibor 27 éves ipolyvecei foglalkozásnélküli, valamint egy ismeretlen társa ellen indított eljárást hivatalos személy elleni erőszak bűntettének alapos gyanúja miatt. A gyanúsítottak Budapesten, illetve Ipolyvecén megtámadták a velük szemben jogszerűen intézkedő rendőröket. Pexert és Kovácsot őrizetbe vették, s intézkedéseket tettek az ismeretlen személy felderítésére és elfogására.

Közlemények:
Az illetékes kormányszervek döntése alapján az 1983-1984-es oktatási évben végzett hallgatók az 1983-1984-es évre érvényesített diákigazolvány alapján az 50 százalékos vasúti utazási kedvezményt szeptember 30-ig vehetik igénybe. Nem vonatkozik a diákigazolvány érvénytartamának meghosszabbítása azokra, akik időközben már munkaviszonyt létesítettek, vagy akik szeptember 30. előtt munkába állnak.

A Fővárosi Gázművek felhívása! Felhívjuk tisztelt kispesti gázfogyasztóink figyelmét, hogy a XIX. kerület városi gázzal ellátott területét - Határ út, Vak Bottyán u., Vasút u., Vörös Csillag u., Nagykőrösi út között - öt ütemben 1984. augusztus 7-től szeptember 10-ig állítjuk földgázszolgáltatásra. Az átállítás időpontjára vonatkozó értesítő leveleinket a gázcsere napjáról és a lebonyolítás rendjéről megküldtük. Kérjük kedves gázfogyasztóinkat, hogy akik a kiértesítő leveleinket bármilyen ok miatt még nem kapták meg, az átállítás zavartalan végrehajtása érdekében 805-311 telefonszámon - mellékállomások: 534. 575, 595, 599 mellék - jelentkezni szíveskedjenek. Fővárosi Gázművek.

Keressük azokat, akik 1971-től 1974-ig Karl-Marx Stadtban a Fritz Heckert Kombinátban dolgoztak, 10 éves találkozót szervezünk. Jelentkezés levélben Rutai János, Kiszombor, József A. u. 3. 6775.

Az Újpesti Munkástovábbképző Központ az alábbi tanfolyamokat indítja: VIII. 22-én kisteljesítményű kazánfűtő, kazánfűtő 12 t/ó-ig. Folyamatosan lehet jelentkezni targoncavezető, hegesztő betanító, hegesztő minősítő, középfokú raktárgazdálkodó tanfolyamokra, vezető munkakörök és munkavezetők tanfolyamára, ül. szakmai tanfolyamra vezető munkakörűeknek. Jelentkezni lehet naponta 9-17 óra között: Bp. IV., Venetiáner u. 26. Tel.: 691-816.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_allasajanlat_3.jpg

Divat: Mi van a raktárban?
Így nyár közepén, amikor még javában tombol a hőség, a kereskedelem szakemberei már az őszi holmik rendelésével, beszerzésével foglalkoznak. A gondos üzletvezető már júniusban tudja, mit fog kínálni a hűvös napok beköszöntével. De az okos vásárló sem akkor kezd melegebb holmi után futni, amikor már viselni kellene. Nyár végén ugyanis az üzletek polcán megjelenik az őszi kínálat, és érdemes ilyenkor körülnézni, mert természetszerűleg nagyobb a választék. Érdekes divatváltásról adhatunk hírt a kötöttáru-frontról. Ismét a kézikötésű és az azt imitáló kötött holmik jöttek divatba. A fonal vastag, puha és laza kötésű. A pulóver hossza megnyúlt, öv, sálgallér díszíti. A kardigán gomb nélkül készül, öv fogja össze. A fiataloknak pedig továbbra is divat a plüsspulóver.idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_divat_5.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_divat_6.jpg

Befejezéséhez közeledik az aratás:
A száraz időjárás hátráltatja ugyan a kiapások fejlődését, de kedvez az aratóknak. Az utóbbi napokban is jó ütemben folytatódott a kalászosok betakarítása. Az Alföldön és a Dél-Dunántúlon a rozs és a zab kivételével befejeződött az aratás, az ország nyugati és északi részén is 95 százalékát levágták a gabonának. A termés átvétele folyamatos volt az aratás alatt, a felvásárló vállalatok alkalmazkodtak a gazdaságok igényeihez, éjszaka is átvették a gabonát. Gondot okoz viszont, hogy a termés egy részét csak szükségtárolókban tudják elhelyezni, s a vasúti kocsik hiánya is fékezi a szállítást. Az aratás járulékos munkái is jó ütemben követik a betakarítást. A learatott terület 70 százalékáról lehúzták a szalmát, 60 százalékán elmunkálták a tarlót. Várhatóan a jövő hét közepére országszerte befejeződik a kalászosok betakarítása.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_balazas.jpgA kombájnokat jó ütemben követik a bálázók és a szalmaszállító gépek

Késve érnek be a gyümölcsök: Nem kedvezett az időjárás - Kevesebb alma, szilva, kajszibarack
Az idén az időjárás nem kényeztette el a gyümölcsösöket. Tavasszal a fagy tizedelte a nyíló virágokat, később a hűvös idő késleltette az érést, most pedig a szárazság mérsékeli a termelési eredményeket. A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium termésbecslése szerint a legtöbb gyümölcsféle kevesebb termést hoz a tavalyinál. Kajszibarackból például 42 ezer tonna termés, a tavalyinak csak a 85 százaléka várható. Az almáskertekben a múlt őszön is csattogtak a fejszék, tovább csökkent a termőterület. A kivágásokat terv szerint folytatták a gazdaságok, elsősorban a gyenge hozamú ültetvényeket számolták fel. Az idén almából 950 ezer tonna termés várható, tizennyolc százalékkal kevesebb a tavalyinál. A szőlő fejlettsége két héttel marad el a korábbi esztendőkhöz képest. A becslések szerint közepes mennyiségű termésre lehet számítani, de a cukorképződéshez sok-sok napsütés kellene a következő hetekben. A kései fejlődés ellenére már mindenütt benépesültek a gyümölcsösök. Szedik a ringlószilvát, érési sorrendben az őszibarackot, az almát és a dinnyét. Nagyobb mennyiségű dinnye csak augusztus második felében lesz a piacon. Ugyancsak augusztus második felében kezdődik az alma szürete, s megindul exportja is.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_dinnyeszuret.jpgA hűvös idő nem tett jót a dinnyének; augusztus második felében lesz belőle nagyobb mennyiség a piacokon

Rendbe teszik a főváros közterületeit:
Még néhány nap, és alkotmányunk ünnepét köszönti az egész ország. Budapesten tisztavatás, majd vízi és légi parádé, este pedig tűzijáték várja az érdeklődőket. A fővárosi rendezvények színhelyein ezekben a napokban már javában tevékenykednek az FKFV dolgozói, hogy tiszták, rendezettek legyenek a közterületek az ünnepségre. nyári nagytakarításának utolsó fázisa. A nagy látogatottságnak örvendő idegenforgalmi területeket, köztük a Martinelli és Szabadság teret, a Petőfi Sándor utca egy részét már korábban felújították. Most 150 munka- és célgép, valamint nyolcszáz ember dolgozik a közterületeken. A következő napokban lemossák a Margit- és Erzsébet hidat, s több köztéri szobrot. A Kossuth Lajos téren, illetve annak környékén már kijavították a hibás aszfaltburkolatokat, újrafestették az útjelzéseket. A budai alsó rakpart szalagkorlátját új horganyzott korlátra cserélik ki. A pesti oldalon újrafestik a szalagkorlátot. Lemossák az Alagút falait, rendbe teszik a Clark Ádám teret. A tűzijáték is ad munkát; a Tabánban és a Gellérthegy oldalán, a száraz időre való tekintettel, jól belocsolják a füvet, hogy a földre hulló lövedékmaradványok ne okozhassanak tüzet.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_aszfaltozas.jpgÚj aszfaltszőnyeg kerül a régi helyébe

A Rómain a helyzet változatlan:
Nincs gazdája a Rómainak; illetékesek óvatosan fogalmaztak, ígérgettek, panaszkodtak, miszerint a fenntartásra, fejlesztésre nincs elegendő pénz. A lelkes kabin-, csónaktulajdonosok is sorra elhagyják a partot. Minek is maradnának? Amerre lépnek szemét-, törmelékhalmok csúfítják a sétányt. A Dunában fürödni továbbra is tilos - a víz fertőzött és veszélyes. A négyzetméternyi kabinok bérleti díja aránytalanul magas. A közellátás erősen kifogásolható. Szóval, nem érdemes hétvégeken, de még egy-egy napos hétköznap délután sem ellátogatni a Rómaira. A megszállottak, az evezőssportok szerelmesei riadót fújnak. Állítják, a közelben épülő új, Római úti lakótelep végleg megöli a partot... Ha így megy tovább, a gond magától is megoldódik: végérvényesen elpusztul a Római-part. De miután optimisták vagyunk, valamiféle csodára várunk: talán valakinek megérné rendbehozni, európai színvonalra fejleszteni a Rómait, talán egyszer majd egy vállalkozó kezébe veszi az ügyet. S hogy ki lehetne az a vállalkozó? Csak javasolni tudunk: maga a főváros!

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_romai_part_1.jpgFürödni tilos!

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_romai_part_2.jpgNem nyomornegyed - kabinsor

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_romai_part_3.jpgKulturáltan napozni sem lehet

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_romai_part_4.jpgA pók utcai lakótelep a parttól másfél kilométerre épül. Mi lesz, ha majdani lakói hétvégeken a Rómaira kívánkoznak?

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_romai_part_5.jpgHa nem lenne tilos, akkor sem fürödne senki a piszkos, hordalékos vizű Dunában

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_romai_part_6.jpgNéhány evezős még kitart

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_romai_part_7.jpgAz intézmények üdülőin meglátszik a külön költségvetés. Rend, tisztaság, csak a kerítéseken belül akad

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_romai_part_8.jpgEz a kép emlékeztet csak a Római múltjára

Legifjabb városunk:
Szentgotthárd kettős ünnepet ül alkotmányunk napján; várossá avatásának egy esztendejét, s azt a tényt, hogy a Belügyminisztérium engedélyével határőrvárossá avassák 1984. augusztus 20-án. A határ menti település egyre rangosabb központja e vidéknek. Főtere III. Béla királyunk szobrával a gondosságról, a megifjodásról, a fejlődésről beszél.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_szentgotthard.jpgA rendezett kisváros központja

Ipoly bútor:
Eredményesen zárta az első félévet a balassagyarmati Ipoly Bútorgyár. Az első hat hónap során mintegy 119 millió forint értékű terméket adtak el. Ez az összeg egymillió forinttal haladja meg a tervezettet. A második félévben új termékeket - többek között variálható bútorokat, ifjúsági szekrényeket visznek piacra.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_ipoly_butor.jpgA korszerű üzem

Termelékenyebben - a Tungsramnál:
A Tungsram RT zalaegerszegi alkatrészgyárában NDK-beli szakemberek helyezték üzembe a képünkön látható irányítópultos galvanizálósort, mely napi három műszakban 1,6 millióval több lámpafejet nikkelez, mint a kézi működésű elődje.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_tungsram_zalaegerszeg.jpgHorváth Endre ügyel a gépsor termelésének zavartalanságára

Gépi berendezések KGST-exportra:
Az Április 4. Gépipari Művek Szolnok megyében levő örményesi gyáregységében az KGST-országok részére készítenek gépi berendezéseket. A Szovjetunióba és a Német Demokratikus Köztársaságnak vegyipari, Bulgáriának atomerőművi berendezéseket gyártanak. A belföldi piacra nagy tömegben termogenerátorokhoz gázégőfejek készülnek.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_aprilis_4_gepipari_muvek.jpgEzek a berendezések egy NDK-beli vegyi gyárba kerülnek

Központi fejlesztésből:
Az 1981-es kormányprogram többek között a másodlagos nyersanyagok hasznosítását is célul tűzte ki. A Gagarin Hőerőműben évente másfél millió tonna, környezetvédelmi szempontból is káros, pernye keletkezik. A pernye hasznosítását szolgálja a központi fejlesztéssel épülő Mátra Gázbetongyár, amely évente 4000 ezer tonna pernyéből készít hasznos anyagot.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_gagarin_hoeromu.jpgA tárolósiló zsaluzásának a befejező fázisa

Tapéta - bútorokhoz:
Szentgotthárdon, a helyi Bútorüzemben az elmúlt években javítottak a munkafeltételeken, s egyre több terméket állítanak elő. Egyes bútoraik a tőkés piacokon is elkelnek.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_szentgotthardi_tapeta.jpgAz átvilágító asztaIon készítik elő a tapétát a bútorelemek bevonásához

Csempék Balatomagyaródról:
Néhány hete megkezdte a termelést a balatonmagyaródi közös gazdaság faüzeme. A kis részlegben igényes famunkák készülnek, faragott konyhai és ebédlő berendezések, kerítéselemek, lépcsők. Rövidesen az ide kapcsolódó kerámia részlegben is elkezdődik a folyamatos égetés. Itt népi motívumokkal díszített cserépkályha csempéket állítanak elő. Az év hátralevő részében a termelőszövetkezet 1,2 millió forint árbevételre számít ebből a tevékenységből.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_balatonmagyarodi_csempe.jpgFormálják az anyagból a kályhaelemeket

120 modell:
A Duna Cipőgyár dunaújvárosi gyáregysége 25 éve kezdte meg a termelést és jelenleg 520 főt foglalkoztat. Évente 120-150 modell - egymillió pár gyermekcipő és szandál - kerül zömmel a hazai üzletekbe Dunaújvárosból.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_duna_cipo.jpg

Hajlított csövek Selypről:
Többfajta és rendeltetésű cső készül a Csőszerelőipari Vállalat selypi gyárában; termékeiket a szerelőipar jó néhány területén alkalmazzák. A technológiai szereléseknél használatos vezetékszakaszokat, hajlított csöveket, hőközpontblokkot az országos lakásépítéseknél, házgyári lakásoknál alkalmazzák. A szerteágazó tevékenységgel az idén jelentős árbevételi tervet tűztek ki maguk elé a selypiek. Termékeik - füst- és légcsövek, fűtéshez szükséges vezetékek - a hazai megrendelők mellett eljutnak az NDK-ba, Líbiába és Algériába is.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_selypi_csoszereloipari_vallalat.jpgCsőhegesztés közben

Vízátemelő telep Hatvanban:
Elkészült Hatvanban, a Kisfaludi úton a Heves megyei Vízmű Vállalat komplett vízátemelő telepe. A város ellátását naponta tizenhét kút biztosítja. Eddig gondok voltak nemcsak a vízellátással, hanem a tárolással is. Az új létesítményhez csatlakozik még két mélyfúrású kút, amelyek a műszakilag meghibásodottakat pótolják. A komplett átemelő egységhez 2x200 köbméteres, új medence is csatlakozik. A vízbázis feltehetően csökkenteni fogja a város vízgondjait, segít a folyamatos ellátásban.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_hatvani_vizatemelo.jpgA telep gépháza

Kerti traktorok:
A kiskerttulajdonosok örömére nemrég újabb univerzális, benzinmotoros talajművelő kisgép jelent meg a szaküzletekben. A Csepel Művek Kerékpár és Konfekcióipari Gépgyára, a Csepeli Duna MgTsz és a Rotor Gazdasági Társulás közös terméke a P-125-ös. Motorral működik, és akár százhat centiméter széles talajművelésre is képes. Az új kerti traktorból már három és fél ezret értékesítettek, az év végéig pedig nyolcezer darabot terveznek gyártani.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_kerti_traktor.jpgSzerelik a kerti tráktorokat a Rota Gazdasági Társulás telepén

Fejlődő technika:
Színes közvetítőkocsit kapott a Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiója. Önálló aggregátorral látták el a közvetítőkocsit, így az akár menet közben is készíthet felvételeket. A beépített képmagnetofont az amerikai Ampex-cég, elektronikáját a francia Thomson cég, hangrendszerét pedig a magyar BEAG gyártotta. A kétkamerás színes közvetítőkocsi a Dél-Dunántúl számára tervezett körzeti adást előkészítő fejlesztési program részeként érkezett Pécsre.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_pecsi_kozvetitokocsi.jpgMenet közben, munka közben

Új üzem Lentiben:
Á DKG új lenti gyárában néhány nap múlva megindul a termelés. Képünkön a nagykanizsai anyavállalat szerelői, Császár Zoltán, Kuhár János és Tálosi Ferenc egy sugárfúrógép elektromos beállítását végzik.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_dkg_lenti.jpg

Új tantermek, iskolák Somogy és Tolna megyében:
Negyven új tantermet adnak át szeptemberre Somogybán, s a tanév közben újabb hét készül el. Tizenkét tantermes, iskolát avatnak Nagybajomban, bővítik a kadarkúti, a marcali, a lakócsai, a balatonszárszói, a boglári, a somogyszobi, a lengyeltóti, a gyékényesi és Kaposvárott a Kinizsi-lakótelepi általános iskolát. Lengyeltótiban százötven személyes menza épül. Enyhülnek a középiskolai hálózat gondjai is: a barcsi vízügyi és erdészeti szakközépiskolát négy, a csurgói szakmunkásképző intézetet hat, a szőcsénypusztai szakmunkásképzőt két tanteremmel bővítik. A fonyódi gimnázium és postaforgalmi szakközépiskola diákjai a volt járási hivatal továbbképzési épületét vehetik birtokukba. Az oktatás beruházási és fejlesztési költségei a megyében negyedmilliárd forintot tesznek ki az idén. Tolna megyében, Bonyhád új városrészében 16 tantermes iskola építését fejezték be. Ősztől 750 gyermek veszi birtokába az oktatási létesítményt.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_bonyhadi_iskola.jpgAz új bonyhádi iskola

Új postahivatal Alsószölnökön:
Közös érdeke a tanácsnak és a postának, hogy a szűk. mostoha körülmények között, magánházaknál üzemelő hivatalok helyett tágas, korszerű létesítményben fogadhassák az ügyfeleket a postai alkalmazottak. Alsószölnökön is ilyen céllal létesített új postahivatalt a tanács és a Soproni Postaigazgatóság. Az új hivatalok néhány éve már típustervek alapján készülnek, ám Alsószölnökön szakítottak ezzel a hagyománnyal, mivel egy régebbi tervre alapoztak. A tanács épületének folytatásaként - képünkön is látszik - készült el az új hivatal, de az egyedi terv is alkalmazkodott a postai és lakossági igényekhez. Az alapterület meghaladja a nyolcvan négyzetmétert, az épületben felvételi helyiséget, kézbesítőtermet és szociális egységet alakítottak ki. A beruházás költsége mintegy 1 millió 300 ezer forint, a kivitelező a szentgotthárdi Műszaki és Szolgáltató Szövetkezet volt.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_alsoszolnoki_postahivatal.jpg

Gorsiumi ásatások:
A nyugati városfal feltárásán dolgoznak a Tác határában levő gorsiumi ásatásoknál a székesfehérvári régészek. A huszonkettedik ásatási évben eddig 100 méter hosszúságban bontották ki a római kori település egykori városfalának maradványait.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_gorsiumi_asatasok.jpgMunkában a régészek

Épül a vízszintszabályozó zsilip:
Jó tempóban épül a Kisbalaton vízszintjét szabályozó zsilip. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság keszthelyi kirendeltségének brigádja az utolsó, a harmadik pillért építi.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_kisbalatoni_zsilip.jpg

Akusztikai próba:
Három év után ismét telt ház az Operaház nézőterén. A felújított Magyar Állami Operaházban átadás előtt akusztikai próbát tartottak. Szeptember 27-én díszelőadáson nyílik a 100 éves dalszínház.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_los_angelesi_olimpiai_jatekok_operahaz.jpg

Megjelent!
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_dormogo_domotor.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_munkaugyi_szemle.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_belugyi_szemle.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_buvar.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Fegyverletétel. Galambos Lajos drámájának televíziós változata
Galambos Lajos írói pályáján minden bizonnyal az egyik legszebb siker volt a Fegyverletétel sok év előtti előadása a Vígszínház színpadán. A szabadságharc idején játszódó drámából most Hajdufy Miklós rendezett televíziós játékot.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_tordy_geza_kozak_andras.jpgTordy Géza és Kozák András

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_mozi.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_mozi_1.jpg

Színházi bemutató: ...És itt a Földön is (Módos Péter drámája a Gyulai várszínházban)

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_funtek_frigyes_oze_lajos.jpgFuntek Frigyes és Őze Lajos Módos Péter drámájában

Egyszemélyes sztárparádé:
Szegedi Molnár Géza zenei stílusparódiákat ad elő a Korona Pódium Egyszemélyes sztárparádé című vendégjátékán, amelyet augusztus 7-én, kedden este 7-kor Bükfürdőn, a szabadtéri színpadon (rossz idő esetén a művelődési házban), este 9-kor pedig Szombathelyén, a Zenélő Udvarban (rossz idő esetén a tanárképző főiskolán) rendez a szombathelyi Művelődési és Sportház. Az esten közreműködik Mikes Lilla érdemes művész és Kovács Magda.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_szegedi_molnar_geza.jpgAz est főszereplője, Szegedi Molnár Géza

Magyar könnyűzene:
A 33. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Tolcsvay L.-Bródy: A város fölött (Koncz Zsuzsa), 2. Máté-S. Nagy: Most élsz (Máté Péter), 3. Heilig: Talán még nem tudod (Eszményi Viktória és Heilig Gábor).

Az előadók között: 1. Pethő-Seres-Molnár: Róma (Satöbbi), 2. Presser-Sztevanovity D.: Kinn is vagyok, benn is vagyok (Locomotiv GT), 3. Balázs-Horváth: Kölykök a hátsó udvarból (Korál).

Átutazó:
Nyár van, kisbabát vár és lemezfelvételen dolgozik Udvaros Dorottya. A lemez címe: Átutazó, a zeneszerző: Dés László, a szövegíró: Bereményi Géza.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_des_laszlo_udvaros_dorottya.jpgDés László és Udvaros Dorottya

Poszter:
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_koral_egyuttes.jpg

A Prognózis előjelei:
Az év második felére igazán kedvezőek: a kánikulában megjelent végre az első LP-jük, amely kellemes rockmuzsikájával, gondolatgazdag szövegeivel méltán kapott helyet az idei nyár lemezüdítői között. Az együttes szabadtéri színpadokon mutatta be az album anyagát a közönségnek, augusztus 2S-án pedig ők búcsúztatják Közép-Európa egyik leghangulatosabb szórakozóhelyét, a Budai Ifjúsági Parkot. Ezen a napon persze, csak a Prognózis „siratja” a BIP-et, az igazi záróbulira később kerül sor. Az őszi rockszezont a Rideg Sándor Művelődési Házban létrehozott Prognózis-klubban kezdi az első nagylemezes együttes.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_prognozisl_egyuttes.jpg

Hova nyílik az ajtó?
Az utóbbi hónapok versengésein, kazettapályázatain felbukkanó előadók és zenekarok tömege azt bizonyítja, hogy a zenélési kedvvel, az ambícióval ma sincs baj. A startnál szép számmal felsorakoznak az indulók, csak a verseny közben adja fel a résztvevők nagy többsége. A Satöbbi az elmúlt év egyik felfedezettje; szerepeltek a Ki mit tud?-on, megjelent két kislemezük, dalaik közül az Ajtó és a Róma a sikerlisták élvonalába került. Itthon mégis még alig ismertek, vidéken még nem is játszottak. A Start kazettapályázat nyertesei között voltak, aminek következményeként a Zsiráf és a Tudom, hogy szeretsz című dalaik megjelentek kislemezen. Az Ajtó és a Sárkány című dalokkal jelent meg második kislemezük. Erről a lemezről az Ajtó nagy siker lett. Szerepeltek vele többször a televízióban, hónapok óta ott van a slágerlistákon. Mégis csak egy-két helyen lehet megvásárolni Budapesten.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_satobbi_zenekar.jpg

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat - immáron második hete - Ray Parker Jr. Ghostbusters-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét George Michael Careless Whisper című számai vezetik.

Megfenyegették Michael Jacksont:
Három tervezett koncert - három halálos fenyegetés. Michael Jackson amerikai énekes nem ijedt meg, és csak azért is fellép. A koncertekre egyébként az amerikai rocktörténet legdrágább jegyei keltek el, harmincdolláros egységáron. Két Tennessee állambeli napilap és egy egyetem címére kézbesítette a posta azokat a leveleket, 1amelyekben ismeretlen személyek halállal fenyegették meg a népszerű zenészt, ha fel mer lépni a koncerteken. A Jackson-show rendezői és a két testvér New York-i megbeszélésükön úgy döntöttek, hogy fokozott biztonsági intézkedések mellett a koncerteket megtartják.

A Budapesti Rendőr Főkapitányság vizsgálati osztálya a Magyar Labdarúgó Szövetség feljelentésére nyomozást folytatott az 1983/84. évi NB l-es labdarúgóbajnokság néhány mérkőzésével kapcsolatban felmerült vesztegetés alapos gyanúja miatt. Az ügyészség a gyanúsítottként felelősségre vont Kőhalmi Gábor, Kovács Attila, Gendur László, Lazsányi László (a Csepel SC labdarúgói), Forintos József, Krómer Árpád, Hámori György (a Volán SC labdarúgói), Bíró Béla budapesti kisiparos, mint közvetítő, továbbá dr. Bihari Albert, a Nyíregyházi VSSC ügyvezető elnöke, Karaffa László, a Nyíregyházi VSSC technikai vezetője, Szíjártó Lajos, a Nyíregyházi VSSC budapesti képviselője, Szikszai Mihály, Polyák József, Gáspár László (a Nyíregyházi VSSC labdarúgói), valamint Nagy Antal és Varga József (a Bp. Honvéd SE labdarúgói) ellen vádat emelt a budapesti XX-XXI. kerületi bíróságnál.

A vád szerint az 1984. év tavaszán lejátszott Csepel-Volán, Csepel-Nyíregyházi VSSC és Csepel-Bp. Honvéd mérkőzés eredményének befolyásolásáért előzetes megállapodás alapján a Csepel említett labdarúgói 362 ezer forint anyagi ellenszolgáltatást kaptak, illetve a Volán SC, a Nyíregyházi VSSC és a Bp. Honvéd szóban forgó vezetői és játékosai ilyen összegű előnyt adtak.

Zsinórban játsszák az NB I-es csapatok előkészületi mérkőzéseiket. 

Kedden megérkezett az újabb telexjelentés Mexikóból, a Rába ETO tengerentúli portyájáról. A csapat ismét a fővárosban lépett pályára, az elsőosztályú Cruz Asul ellen A szűkszavú híradás szerint a nagy meleghez és a magaslati levegőhöz igazán még mindig nem tudott akklimatizálódni az együttes. Verebes József vezetőedzőnek változatlanul a hátvédsor tengelye okozza a legtöbb fejfájást, további kísérletezések szükségesek a végső megoldáshoz. A Cruz csapata biztosan, 4:0-ra győzött.

Spartak Subotica (jugoszláv)-Pécsi MSC 2:1 (0:1). Szabadka, 1.000 néző. A pécsiek gólját Mészáros szerezte. Dinamo Vinkovci (jugoszláv)-SZEOL AK 5:1 (4:1). Vinkovci, 1500 néző. DMVSC-Carl-Zeiss-Jena (NDK-beli) 2:1 (2:0). Jéna, 2500 néző. G.: Selyem és Tóth.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_betis_ferencvaros.jpg

Szerdán Siófokon megkezdődött a Balaton Kupa. Csepel-Vojvodina Novi Sad 2:1 (1:0). Siófok. 100 néző. G.: Krisztin és Varga. Inter Bratislava-Siófoki Bányász 1:0 (1:0). Siófok, 2000 néző. Motor Stuhl (NDK-beli)-DMVSC 1:1 (1:0). Meiningen, 1500 néző. G.: Mörtel. Pécsi MSC-FK Cservenka (jugoszláv) 4-2 (1-1). Cservenka, 500 néző. G.: Mészáros (2), Brezniczky, Réfi.

Szintén szerdán az Európában készülő mexikói labdarúgó-válogatott, amely augusztus 22-én a Népstadionban is vendégszerepel majd, Dublinban, mindössze 5000 néző előtt, 0:0-t játszott a házigazda Írország ellen.

Csütörtökön a mexikói junior válogatott fogadta a Rába ETO-t. Az immár bizonyítani akaró győri játékosok számára a mexikói utánpótlás legjobbjainál is legyőzhetetlenebb ellenfelet jelentett újra a nagy meleg. A Rába ez alkalommal is 4-4-2-es formációban szerepelt, kihagyott jó néhány helyzetet és végül 4:1-re kikapott. A gólt Hajszán szerezte, a rá jellemző módon: a jobb oldalról középre cselezte magát, azután ballal hatalmas lövést küldött a felső sarokba.

Ruch Chorzów-Eger 7:1 (5:0). A lengyelországi Chorzówban megrendezett mérkőzésen az NB I. újoncára már az első félidőben súlyos csapást mért ellenfele. Haladás-Eisenstadt 2:0 (2:0). Rohonc, 500 néző, vezette: Adelmann. G.: Hauzer és Gyurmánczy.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_haladas_eisenstadt.jpgA Haladás két gólszerzője, a felugró Hauzer és Gyurmánczy (7)

Pénteken Siófokon folytatódott a Balaton Kupa küzdelemsorozata.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_balaton_kupa_inter_bratislava_vojvodina.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_balaton_kupa_csepel_siofok.jpg

Szombaton Guadalajara-ban lépett pályára a Mexikóban turnézó Rába ETO, az ellenfél Mexikó egyik legnépszerűbb csapata volt, a helyi kedvencek 2:0-ra nyertek.

Tatabánya-Bakony Vegyész 3:0 (2:0). Veszprém. G.: Kiprich (11-esből), Plotár, Simon. DMVSC-ZVL Zilina (csehszlovák) 5:1 (2:1). Debrecen, 1800 néző. G.: Deákvári (2), Tóth, Farkas, Magyar Zs. Zalaegerszegi TE-Grazer AK 4:0 (3:0). Zalaegerszeg 400 néző. G.: Kereki, Gass, Nagy I. (2).

Vasárnap Haladás-Soproni SE 3:2. Sopron. A Haladás góljait Németh II. (öngól), Nagy és Görög szerezték.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_sopron_haladas.jpgEgy meghiúsult soproni akció, Horváth I., Pásztor, Nagy és Bognár gyűrűjében a szakállas Dercsárnak nincs esélye a labda megszerzésére

Az Inter Bratislava nyerte a Balaton Kupát.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_balaton_kupa_inter_bratislava_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_balaton_kupa_csepel_inter_bratislava_gelei_karoly.jpgGelei a második gólt 11-esből kapja a Csepel-lnter Bratislava mérkőzésen

Szintén vasárnap, a Bakony-csoport mérkőzéseivel megkezdődtek az 1984/85. évi bajnoki küzdelmek labdarúgásunk harmadik vonalában.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_teruleti_bajnoksagok.jpg

Szintén vasárnap néhány megyében is elkezdődtek az 1984/85. évi bajnoki küzdelmek. Már az első fordulóban is akadtak szemet szúró meglepetések! Kikapott a területi bajnokságból most kiesett Hajdúszoboszló, vereséget szenvedett a Törökszentmiklós, pontot veszteit a Debreceni Volán és - otthonában - döntetlenezett a Sirok!
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_megyei_bajnoksagok.jpg

A Rába ETO labdarúgócsapata utolsó, hatodik mérkőzését vasárnap késő este játszotta Mexikóvárosban a Neza első ligás csapatával, és öt vereség után ezúttal döntetlent ért el. A végeredmény ugyanis 3:3 lett. A magyar csapat góljait Stark, Szabó O. és Hannich szerezte.

És akkor lássuk a lényeget, a Statisztikaparádét!
Hagyományainkhoz híven most is jelentkezünk szokásos adatdömpingünkkel, amely remélhetőleg élvezetes szórakozást nyújt majd a számok, az adatok kedvelőinek. A labdarúgó-bajnokságok holt idényei mindig jó lehetőséget biztosítanak a felhalmozódott számok, adatok összegzésére. Régi tapasztalatunk: olvasóink szívesen fogadják az ilyen - és az ehhez hasonló - összeállításokat, hiszen ki szabadsága, ki aktív pihenője közben a szó szoros értelmében „kivesézheti" a pontvadászat történéseit, elhelyezheti saját kedvenc csapatát a képzeletbeli és a valóságos ranglistákon.

Nézőszámok:
A labdarúgó NB I 1983-84-es bajnoki esztendejének mérkőzéseit - fordulónkénti bontásban - az alábbi számú szurkolósereg tekintette meg:
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_nezoszamok.jpg

Az őszi fordulók mérkőzéseit összesen 870 100, a tavaszi összecsapásokat pedig 926 400 néző tekintette meg. A teljes bajnoki év össznézőszáma: 1 802 500. Az egy mérkőzésre jutó átlagnézőszám: 7510. (Az előző bajnoki év végén 2 097 000 volt az össznézőszám, vagyis csaknem háromszázezer szurkolóval kevesebben voltak kíváncsiak a mögöttünk hagyott bajnokság találkozóira...)

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_honved_szurkoloi_orom.jpgA Honvéd szurkolók a 27. fordulóban szinte telthát előtt köszöntötték a bajnokot Csepelen

Az NB I-es labdarúgók abszolút rangsora:
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_abszolut_rangsor.jpg

Emlékeztetőül: Az 1983/84-es bajnokság őszi rangsora a kapusoknál 1. Andrusch József (Bp. Honvéd), 2. Kiss Imre (Tatabánya), 3. Gáspár József (MTK-VM).

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_kiss_imre.jpgKiss Imre, a súlyos sérüléséig, az NB I-es mezőny, és a Tatabánya egyik legjobbja volt

A mezőnyjátékosoknál: 1. Péter Zoltán (ZTE), 2., Plotár Gyula (Tatabánya), 3. Csongrádi Ferenc (Videoton).

Posztonkénti rangsor:
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_posztonkenti_rangsor.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_hannich_peter.jpgHannich Péter lett az osztályzatok alapján az Év Játékosa

Egy kis játék. Az osztályzatok alapján az őszi szezon csapata így nézett ki: Andrusch (Bp. Honvéd) - Farkas (Vasas), Lakatos (Tatabánya), Róth (Pécsi MSC), Péter (ZTE) - Hannich (Rába ETO), Csongrádi (Videoton), Vadász (Videoton) - Májer (Videoton), Plotár (Tatabánya), Novath (Videoton).

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_andrusch_jozsef.jpgAndrusch József, a kapu megbízható őre, ősszel első helyen végzett

Az osztályzatok alapján az idény csapata így néz ki: Szabó L. (SZEOL AK) - Sallai (Bp. Honvéd), Lakatos (Tatabánya), Komjáti (Vasas), Péter (ZTE) - Gyimesi (Bp. Honvéd), Hannich (Rába ETO), Détári (Bp. Honvéd) - Májer (Videoton), Plotár (Tatabánya), Esterházy (Bp. Honvéd).

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_peter_zoltan.jpgPéter Zoltán csak a posztján tudta megtartani vezető helyét az őszhöz képest

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_komjati_andras.jpgKomjáti András az őszi teljesítményét fokozni tudta, a mezőny legjobbjai közé tartozott

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_sallai_sandor.jpgSallai Sándor is a legjobbak közé ért

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_szabo_laszlo.jpgSzabó László lett az Év kapusa

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_gyimesi_laszlo.jpgGyimesi László is a legjobbak közt

Ahogy ősszel a Videoton megtörte a Rába ETO tavalyi hegemóniáját ebben a kategóriában, tavaszra úgy törte meg a Bp. Honvéd a Videotonét. Csak Lakatos, Péter, Hannich, Májer és Plotár tudták megőrizni posztjukon a vezető helyet.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_lakatos_karoly.jpgLakatos Károly évek óta posztjának legjobbja (a 2021-es fejemmel még most sem értem, hogy nem fért a válogatott közelébe)

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_majer_lajos.jpgMájer Lajos - ősszel és tavasszal is

Nézzük a B-csapatot, szintén nem egy rossz névsor: Gáspár (MTK-VM) - Végh (Videoton), Kozma (SZEOL AK), Róth (Pécsi MSC), Varga (Bp. Honvéd) - Palkovics (Videoton), Csongrádi (Videoton), Galántai (ZTE) - Szabó O. (Rába ETO), Kiss L. (Vasas), Mészáros (Pécsi MSC).

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_roth_antal.jpgRóth Antalnak, a pécsiek tehetséges beállósának, aki Máza-Szászvárról már az A-válogatottba jutott, tavaszra már csak a B-csapat jutott, de így sincs oka a szégyenkezésre

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_csongradi_ferenc.jpgCsongrádi Ferenc az őszi A-csapatból a tavaszi B-be került. Ő az egyik kihagyhatatlan Videoton játékos

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_kozma_zoltan.jpgA SZEOL AK egész éves teljesítményét figyelembe véve nem is meglepetés, hogy Kozma Zoltán a legjobbak közé került

És lássuk a "legrosszabb" tizenegyet.

Emlékeztetőül az ősz legrosszabb csapata: Gulyás (DVTK) - Szabó (Volán), Hegedűs (Volán), Forintos (Volán), Hámori (Volán) - Varga (MTK-VM), Gallai (Pécsi MSC), Halász (Nyíregyháza) - Domján (Haladás), László (DVTK), Csepregi I. (ZTE).

Nem pellengér. Ma, 2021-ban, ide nekünk ezt a csapatot! Gulyás (DVTK) - Szabó S. (Volán), Cséke (Nyíregyháza), Sztahon (DVTK), Teodoru I. (DVTK) Szemere (DVTK) - Varga (MTK-VM), Gallai (Pécsi MSC), Halász (Nyíregyháza) - Domján (Haladás), Krisztin (Csepel), Szabó F. (Haladás).

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_gulyas_istvan.jpgA tények makacs dolgok, a számok pedig nem hazudnak. Mi mégsem gondolnánk, hogy Gulyás volt az idény legrosszabb kapusa

Nem meglepő módon - csak úgy, mint ősszel - a Volán-DVTK-Nyíregyháza hármas delegálja a legtöbb játékost. Érdekesség, hogy az egykori Baróti-bébi Halász István állandósítani tudta a szinte értékelhetetlen formáját, egyébként csak úgy, mint Gulyás, Szabó S., Varga, Gallai és Domján.

Az NB I góllövő listája önmagáért beszél, nem igényel különösebb magyarázatot.idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_gollovolista.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_szabo_jozsef.jpgSzabó József, a Videoton mesterlövésze

Házi gólkirályok:
A gólkirály - némi túlzással - varázserejű szó. Különleges elismerést, tekintélyt biztosít gazdájának, még akkor is, ha csupán a klubján belüli eredményességi versenyt nyerte meg. Ez elvileg megkérdőjelezhetetlen. A gyakorlatban azonban kevés oka van a büszkeségre annak a házi (kis)királynak, aki 4 góllal is „trónra ülhetett”. Nála kevesebb csak klubtársainak, hiszen erejükből még ennyire sem futotta...

Házi gólkirályainkat csapatuknak a bajnoki tabellán elfoglalt helyezése szerint rangsoroltuk.
Esterházy (Bp. Honvéd) - 17, Hannich (Rába ETO) - 15, Szabó (Videoton) - 19, Kiss (Ú. Dózsa) - 13, Plotár (Tatabánya) - 14, Kiss (Vasas) - 16, Gass (ZTE) - 11, Borsó (MTK- VM) - 10, Kun (SZEOL AK) - 8, Mészáros (PMSC) - 7, Tulipán (Csepel) - 9, Pogány (FTC) - 8, Dobány (Haladás) - 11, Szeibert (Volán) - 11, Bücs, Csehi és Moldván (Nyíregyháza) 4-4, Borostyán (DVTK) - 9.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_esterhazy_marton.jpgEsterházy Márton a kispestiek házi gólkirálya

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_nyul_istvan.jpgA volános Nyúl Istvánnak (jobbra) nincs oka a szégyenkezésre, ő megrúgta a maga góljait. Más kérdés, hogy ez is kevés volt a közlekedésieknek...

A névsor a házi gólkirályok vetélkedésének jó néhány régi résztvevőjét tartalmazza. Az abszolút rangelső Dobány Lajos, aki két klubban (PMSC, Haladás) összesen 6 elsőséget szerzett. Borostyán megszakítás nélkül negyedszer lett a legeredményesebb diósgyőri. A további négyszeres házi gólkirályok: Kiss Sándor (PMSC és Ú. Dózsa), Hannich, Borsó, Szabó József. Harmadik „szakaszgyőzelmét” aratta; Esterházy, Gass (Vasas és ZTE), Kiss László (Vasas) és Tulipán (Békéscsaba és Csepel).

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_kiss_sandor.jpgKiss Sándor, az egyik házi gólkirály

Mesterhármasok:
A jelek szerint kihalófélben vannak a nagy szériákban „dolgozó” gólvadászok. Az Albert, Bene, Fekete, Fazekas-féle mesterötösökre és -hatosokra gondolva, szögezzük le azt a tényt, hogy az 1983/84-es bajnokságban egyetlen játékosnak sem sikerült 90 perc alatt négyszer az ellenfél hálójába juttatni a labdát. Sőt, úgy tűnik, hogy hovatovább a mesterhármas is ritka, becsülendő csemegének számít. A mesterhármasok taglalásánál nem bocsátkoztunk bele a régóta folyó nemzetközi vitába. Sokhelyütt csak az egymás után elért három gól számít „hat trick"-nek, másutt az ellenfél gólja által megszakított hármas sorozatot is elismerik. Nagy-Britanniában viszont essenek a gólok akármilyen sorrendben, ha valaki háromszor betalált, az mesterhármast ért el! Ezt az álláspontot foglaltuk el mi is, mert ha a szigorúbb megítélést választjuk, aligha tudnánk beszámolni bármiről is.

A mesterhármasok gazdái: Esterházy (Bp. Honvéd, az MTK-VM ellen), Dékány (Csepel, a Volán ellen), Hannich (Rába ETO, a Volán ellen), Kurucz (Rába ETO, a Haladás ellen), Szentes (Rába ETO, a Nyíregyháza ellen), Kun (SZEOL AK, a Bp. Honvéd ellen), Kiss (Ú. Dózsa, a Vasas ellen). Kiss Sándor teljesítménye egyébként 10-es osztályzatot érdemelt.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_esterhazy_marton_mesterharmas.jpgEsterházy a harmadik gólját lövi az MTK-VM ellen. A Honvéd 8:0-ra nyert

Három mérkőzésen értek el két-két gólt a következők: Bodonyi (Bp. Honvéd), Szeibert (Volán), Kiss L. (Vasas) és Szabó J. (Videoton). Két-két „mesterkettes” gazdája Dékány (Csepel és Ú. Dózsa), Fodor (MTK-VM), Hannich, Burcsa és Szentes (mindhárom Rába ETO) és Kiss S. (Ú. Dózsa). Összesen 27 labdarúgó ért el „mesterkettest” egy-egy ízben.

Távol az aranycipőtől:
Az utóbbi hat esztendőben senkinek sem sikerült két évig birtokolnia a gólkirályi trónt. Fekete (1979), Fazekas (1980). Nyilasi (1981), Hannich (1982). Dobány (1983) után a fehérvári Szabó József lett a 84. sorszámú magyar gólkirály. Megnéztük, mennyit is ér Szabó 19 gólja európai összehasonlításban. Következzenek most 32 ország gólkirályai. A játékos nemzetisége után beírtuk, hány mérkőzés állt rendelkezésére a gólmennyiség megtermelésére.
32: Rush (Liverpool, angol. 42), 28: Van Basten (Ajax, holland, 34), 27: Claesen (Seraing, belga, 34), 28: Nyilasi (Austria, osztrák gólkirály. 30), Krings (Avenir) és Scheitler (Jeunesse), mindkettő luxemburgi, 22, K. H. Rummenigge (B. München, NSZK-beli, 34), 24: Campbell (Shamrock, ír, 28), 23: McClair (Celtic, skót, 36), Bregy (Sion, svájci, 30), 22: Lipponen (Turku, finn, 29), 21: Garande (Auxerre) és Onnis (Tours), mindkettő francia, 38, Gomes (Porto, portugál, 30), 20: Licka (Banik, csehszlovák, 30), V. M. Nielsen (Odense, dán. 30), Ernst (D. Berlin, NDK-beli, 26), Platini (Juventus, olasz gólkirály, 30), Coras (Sportul, román, 34), 19: Eranoszjan (Lok. Plovdiv, bolgár, 30), Szabó J. (Videoton, magyar, 30), Pancsev (Vardar, jugoszláv, 34), 18: Anasztopulosz (Olimpiakosz, görög, 30), Gavrilov (Szpartak, szovjet, 34), 17: Juanito (Real Madrid) és Silva (Valladolid), mindkettő spanyol, 34, 16: Ahlström (Elfsborg, svéd, 22), Hosics (Galatasaray, török, 34), 15: McGaughey és Anderson (mindkettő Linfield, észak-írek, 26), 14: Nysaeter (Kongsvinger, norvég, 22), Ciolek (Gornik Walbrzych, lengyel, 30), Lenosz (Ermisz) és Vernon (Pezoporikosz), mindkettő ciprusi, 26, Albertsson (Valur, izlandi, 18), 12: Ruci (Flamurtari, albán, 26), 7: V. Ivanov (Hamrun) és Muscat (Zurrieq) mindkettő máltai, 20.

Tehát lan Rush, a Liverpool walesi származású csillaga az Aranycipő 1984. évi nyertese. Ő az első brit labdarúgó, aki kiérdemelte a legeredményesebb európai gólszerzőt megillető trófeát. Marco Van Basten (Ajax) kapja az ezüst-, míg Nico Claesen (a Seraingtól Stuttgartba szerződött) a bronzcipőt. A listából az is kiderül, hogy Nyilasi Tibor egyetlen góllal maradt le egy újabb nemesfém lábbeliről.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_ian_rush.jpgIan Rush Európa Aranycipőse 1984-ben

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_nyilasi_tibor.jpgNyilasi Tibor ismét a csúcs közelében

Az NB I. ponterőlistája:
Összeállításunkban az eredményességet választottuk kiindulópontul és annak árnyaltabb kifejezését tűztük célul. A góllövőlista - önmagában - nem tükrözheti a gól „előállításának" kollektív természetét és nem tehet különbséget gól és gól között. Pedig korántsem mérhetünk minden gólt egy és ugyanazon mércével. Más 5:1-ről 6:1-re alakítani az eredményt, megint más véget vetni a gólínségnek és 1:0-ra változtam a felírást az eredményjelző táblán. Úgy dukál, hogy fokozott elismerést kapjon a góljával pontokat (pontot) szerző labdarúgó.

Csapatonkénti bontásban rangsoroltuk mindazokat, akik góljaikon kívül átadásaikkal is hozzájárultak az eredményességhez. Kigyűjtöttük az összes győzelmet, illetve döntetlent jelentő gól gazdáját. (Győzelmet jelentő gól: a találkozó utolsó, a döntetlen állást egygólos győzelemmé változtató „találata". Döntetlent jelentő gól: a mérkőzés utolsó, az egygólos vesztésre állást döntetlenre módosító találata.)

Természetesen azokat az eseteket is figyelembe vettük, amikor egy csapat összes (legalább két) gólját ugyanaz a játékos szerezte, vagyis eredményességével egymaga hozott pontokat (pontot) együttese konyhájára. A név utáni első számoszlop mutatja, hány mérkőzésen lépett pályára a bajnoki idényben az illető játékos. A második rovatban góljainak száma olvasható. A harmadikban tüntettük fel a gólpasszokat (a gólt közvetlenül előkészítő utolsó átadást), a negyedikben a győzelmet jelentő gólokért kapott “pontszám (!) áll. Az ötödik rubrika a döntetlent jelentő gólok számát tartalmazza, míg a legutolsó a gólokkal kapcsolatos négy előbbi adat összege. Minden egyes gólpasszt és döntetlent jelentő gólt egy-egy ponttal jutalmaztunk, viszont a győztes gólért két (I) pont jár. A vízszintes sorok utolsó számadata tehát pontszámnak tekinthető, s az illető futballista ponterősségét mutatja.

Az idény 669 góljának tekintélyes hányadát valójában nem készítették elő. Öngólok, pontrúgásból, egyéni akcióból esett gólok, az ellenféltől ajándékba kapott gólpasszok csökkentik a végösszeget. Csakis a „tiszta", tehát az ellenfél által nem érintett labda, a társat tényleges gólhelyzetbe hozó átadás számítódik ide. A statisztika terjedelmének kurtítása és az arányosság biztosítása érdekében néhány egypontos játékost kihagytunk az összeállításból. Egyenlő pontszám esetén a kevesebb mérkőzéseken szerepelt (tehát kisebb lehetőséggel gazdálkodó) játékos élvez elsőbbséget. A második perdöntő érv a több szerzett gól.

Jelmagyarázat: Öm = összes mérkőzés száma; Gsz = góljainak száma; Gpsz = gólpasszainak száma; Gyg = győzelmet jelentő gól; Dg = döntetlent jelentő gól; Öp = összpontszám.idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_ponterolista.jpg

Piros lapok:
A mezőny - 1979 és 1983 után - a legutóbbi bajnokságban is 39 piros lapot gyűjtött össze. Negatív csúcs - európai viszonylatban is.

Csak összehasonlításul az 1983/84-es bajnokságokban: Anglia: 37 kiállítás (Vegyük figyelembe, hogy a liga küzdelmei 462 mérkőzésből állnak!) Lengyelország: 4 kiállítás (Ez az abszolút ellenpólus, kellemes lehet a lengyel bajnokságban a játékvezetők dolga). Bulgária: 18 (1982/83: 20), Csehszlovákia: 15 (1982/83: 17), Belgium: 34 (1982/83: 30), NSZK: 21 (a mélypont a Bundesliga 22 éves történetében), Jugoszlávia: 34.

A korábbi adatok figyelembevételével (1980: 20, 1981: 29, 1982: 27) az idei termés figyelmeztetően magas, a valós helyzethez képest mégis alacsony. Vitathatatlan tény ugyanis, hogy számos kiállítást érdemlő szabálytalanság maradt megtorlatlanul vagy méltó büntetés nélkül. Az alábbi csapatlista is szomorú rekordról árulkodik.

8: Ú. Dózsa, 6: Rába ETO, 3: Csepel, FTC, Haladás, 2: DVTK, MTK-VM, SZEOL AK, Tatabánya, Videoton, Vasas, 1: Bp. Honvéd, PMSC, Volán, ZTE. A Nyíregyháza együtteséből egyetlen játékost sem állítottak ki. Némi vigaszdíj a kiesettnek.

Az már kevéssé vigasztaló, hogy az újpestiek 8 piros kártyát halmoztak fel. A fegyelem ilyen szintű fellazulását hosszú ideje egyik csapatunknál sem tapasztaltuk. A „műfaj győztesei”: 1978 - Csepel (6), 1979 - Vasas és Videoton (4-4), 1980 - Tatabánya (5). 1981 - Volán és. Ú. Dózsa (4-4), 1982 - Békéscsaba és ZTE (3-3), 1983 - Bp. Honvéd (6).

Az egyénenkénti lista élcsoportja. 3: Kardos (Ú. Dózsa), 2: Tóth (Ú. Dózsa), Horváth G. (Videoton), Varga (Csepel), Kurucz (Rába ETO). Szerencsére az sem mindennapos jelenség, hogy az élvonal egyik legkiválóbb, válogatott labdarúgóját egy idényben háromszor is leparancsolják a pályáról! A fehérvári Horváth Gábor is ritka ,,bravúrt" ért el. A Rába ETO ellen mindkétszer kiállították. Az ősszel a 74., a tavasszal a 72. percben. Mindkétszer lerántásért. A tetejében csapata mindkét alkalommal 2:1-re kapott ki. A kapusok képviseletében a győri Kovács László vonulhatott idő előtt a zuhanyozóba. Szerencséjére vétsége miatt csapata nem károsodott, mert a kapusmezt a 92. percben felöltő mezőnyjátékos (Kurucz) már nem kapott lövést.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_kardos_jozsef.jpgKardos József, a botrányhős renitens

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_horvath_gabor.jpgHorváth Gábor egy páratlan dupla kiállítás jogos tulajdonosa

Igen érdekes a piros lapot előidéző vétségek megoszlása. A játékvezető megsértése, reklamálás - 14, gáncs - 10, lerántás, leterítés - 6, törlesztés, rúgás - 3, dulakodás, kakaskodás - 2, lökés - 2, ütés - 1, talpalás - 1. A legtöbben tehát szóbeli vétségért részesültek a másodfokú büntetésben. Nincs kétségünk afelől, hogy a magukról megfeledkezett játékosok olykor minősíthetetlen hangnemet ütnek meg. de az is valószínű, hogy bíróink nagyobb szigort tanúsítanak saját személyiségük védelmében, mint a testi épséget veszélyeztető megmozdulások megítélésében.

Sárga lapok:
A sárga lapok strigulázásakor a 377-es végösszeget kaptuk. Az elmúlt évek hasonló adatai: 1980 - 329, 1981 - 438, 1982 - 372, 1983 - 417. A csökkenés szembeszökő, de mielőtt úrrá lenne rajtunk a hurráoptimizmus, gondoljunk arra, hogy a bajnokságban igazán nem tapasztaltuk a magaviselet általános és gyors javulását. Az adat csökkenését vélhetően inkább az magyarázza, hogy játékvezetőink többsége ódzkodik az egy mérkőzésen belüli 4.. 5. sárga lap kiosztásától. Ugyanis, a nagyszámú elsőfokú figyelmeztetés működésük súlyos szakmai fogyatékosságának minősül.

A csapatlista. 34: Csepel, 32: Rába ETO, 31: Haladás, 29: Ú. Dózsa, 28: SZEOL AK. 23: Nyíregyháza, PMSC és ZTE, 22: MTK VM, 21: Bp. Honvéd, Vasas és Volán, 20: FTC, 18: Tatabánya és Videoton, 15: MTK-VM.

Új „győztest” avattunk a csepeliek személyében, hiszen a közelmúltban a Ferencváros (kétszer is), majd a Békéscsaba, és a Bp. Honvéd gyűjtötte a legtöbb rosszpontot. Az egyénenkénti bontás élmezőnye.

8: Mészöly és Varga (mindkettő Csepel), 5: Varga (Bp. Honvéd), Teodoru I (DVTK), Fitos és Vörös (mindkettő Haladás), Turner (MTK-VM), Szikszai (Nyíregyháza) és Kardos (Ú. Dózsa). Néhányan a 4 sárgát gyűjtöttek mezőnyéből: Nagy (Bp. Honvéd), Róth (PMSC), Lakatos (Tatabánya), Tóth Ú. Dózsa), Komjáti (Vasas), Szepesi (Rába ETO). Figyelemre méltó, hogy a felsoroltak között rábukkanunk a válogatott védelmének erősségeire, valamint az abszolút rangsorban 2. helyen végzett Lakatosra is!

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_varga_jozsef.jpgAz egyik sárga lap király, Varga József

Emlékeztetőül a korábbi „élen állók”'. 1980: Onhausz (Rába ETO) és Knapik (Tatabánya) 5-5, 1981: Ebedli (Ferencváros) és Weitner (D. Kohász) 7-7, 1982: Garaba (Bp. Honvéd) és Major (ZTE) 6-6, 1983: Szíjártó (Rába ETO), Varga (Bp. Honvéd) és Péter (ZTE) 7-7. Érdekesség, hogy minden esetben holtverseny alakult ki az „élen”. Az idén is...

Büntetők:
Stílusosan kezdődött és úgy is fejeződött be. Alig 25 perce tartott az idény, amikor Szegeden Gruborovics megszerezte az 1983-84-es bajnokság első 11-es gólját. Két perc választotta el labdarúgóinkat a nyári pihenőtől, amikor Hannich (Győrött) berúgta a bajnoki küzdelemsorozat utolsó büntetőjét. Ám Fehérvárott még a 30. forduló 90. perce is tartogatott érdekességet.

Idézet a Videoton-Ferencváros mérkőzés tudósításából:
„...Szabó állt a büntetőnek, lövése előtt Zsiborás elmozdult és kiütötte a labdát. Nagy B. megismételtette a 11-est, újra Szabó állt a labdának, a kapu jobb oldalára tartó lövését Zsiborás szögletre hárította.”

Számítsuk mindehhez, hagy éppen a mezőny legeredményesebb futballistája hibázott, duplán is, és mindjárt érthetőbbé válnak a következő adatok. A 30 bajnoki fordulóban játékvezetőink csupán 69 esetben tetették le a labdát a 11-es pontra. (Az elmúlt esztendők hasonló adatai: 1983 - 110, 1982 - 79, 1981 - 82, 1980 - 94. 1979 - 75, 1978 - 82). A teljes adatsorhoz, főként a tavalyihoz képest szembeszökően csökkent a büntetők száma. A rendszeres mérkőzéslátogatók tudják, hogy védőink nem váltak egy csapásra kisangyal okká. legalább olyan gyakori a 16-oson belüli szabálytalanság, mint a múltban. A bírók mégis vonakodva ítélik meg a 11-eseket.

Az sem volt éppen szemet gyönyörködtető látvány, ahogyan a vétkesek a legegyértelműbb eseteikben is hevesen tiltakoztak, protestáltak az ítélet ellen. Talán ennek is köszönhetően tudósításaink hemzsegtek az ilyen megállapításoktól: „Érthetetlen módon nem ítélt 11-est...", „A 11-es iskolapéldája volt, mégis elmaradt. Hogy miért ..?"

A végrehajtók a 69 lehetőségből 50-et kihasználtak. A kapusok hárítottak 11 ízben (a csepeli Kovács Attila 3 büntetőt is „kifogott”), 8 lövés pedig célt tévesztett. A kihasználtság tehát 72 százalékos, ez európai összehasonlításban rendkívül gyengének minősül.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_buntetok_disztl_peter.jpgAz egyik kihagyott 11-es: Disztl Péter az utolsó őszi fordulóban az Üllői úton kivédi Rubold lövését

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_kovacs_attila.jpgKovács Attila három büntetőt is megfogott 

Mind a 16 együttes javára ítéltek 11-est és kizárólag az MTK-VM játékosai hiányoznak a büntetőgóllövők lajstromáról. Íme, a csapatlista, zárójelben az értékesített, illetve elhibázott büntetők száma. Bp. Honvéd 5 (4+1), Csepel 1 (1+0), DVTK 2 (1+1), FTC 7 (4+3). Haladás 6 (4+2), MTK-VM 2 (0+2), Nyíregyháza 1 (1+0). PMSC 3 (2+1), Rába ETO 17 (12+5), SZEOL AK 2 (2+0), Tatabánya 7 (6+1), Ú. Dózsa 4 (3+1), Vasas 1 (1+0) , Videoton 5 (4+1), Volán 4 (4+0), ZTE 2 (1+1).

Az elmúlt két évben regisztrálthoz hasonlóan most is a győriek gazdálkodhattak a legtöbb lehetőségből. Nem véletlen, hogy Hannich Péter harmadik éve őrzi a 11-es-gólkirály koronáját. Az egyénenkénti lista élcsoportja: 7: Hannich, 4: Dobány (Haladás), Mile (Rába ETO), Szabó (Videoton), 3: Kardos (Ú. Dózsa), Pogány (FTC), Szeibert (Volán). Érdekesség, hogy Hannich, Dobány és Pogány egyaránt 2-2 alkalommal hibázott, de a sikertelen próbálkozóik között találjuk Kovács Lászlót, a Rába ETO kapusát is!

Öngólok:
Ismét kitettek magukért a „szerencsétlen találatok” gazdái, az öngólosok. 238 bajnokin (az utolsó forduló két, később megsemmisített eredményű találkozóját természetesen egyik statisztikai összeállításunkban sem szerepeltettük) összesen 20 alkalommal juttatták saját kapujukba a labdát játékosaink. A korábbi évek összteljesítése: 1978 - 28, 1979 - 15, 1980 - 26, 1981 - 20, 1982 - 32 1983 - 14.

A 20 öngól nem tűnik kirívóan magas értéknek, hiszen a teljes gólmennyiség 2,9 százalékát teszi ki. Ám a korábbi statisztikáik arról árulkodnak, hogy a 3 százalékos részesedés elérése szenzációszámba megy. Márpedig a mieink nagyon közel jártak a szenzációhoz. Következzék a csapatlista, a zárójelben előbb az „ajándékba” kapott, majd a vétett öngólok száma áll. 

Bp. Honvéd (3-1), Csepel (0-3), DVTK (1-1), FTC (0-0), Haladás (0-2), MTK-VM (3-2), Nyíregyháza (1-0), PMSC (1-2), Rába ETO (1-0), SZEOL AK (0-3), Tatabánya (2-1), Ú. Dózsa (1-1), Vasas (1-1), Videoton (2-1), Volán (1-2), ZTE (3-0).

A legtöbbször (3 ízben) tehát a Bp. Honvéd, az MTK-VM és a ZTE együttese profitált az öngólokból, a leggyakrabban (ugyancsak háromszor) a csepeli és a szegedi védők kárhoztatták a balsorsot. A közelmúlt csapatlistája.

1978: Csepel és D. Kohász 5-5, 1979: Vasas 3, 1980: MTK-VM és Ú. Dózsa 4-4, 1981: MTK-VM 6, 1982: PMSC, Nyíregyháza, Vasas és Volán 3-3, 1983: Tatabánya 3. A csepeliek 6 év után újra listavezetők lettek.

A 20 öngólt 19 futballista érte el, egyedül Turner (MTK-VM) tévesztette össze a kapukat két alkalommal is. Az esetek felében „szabványöngólt” láthatott a publikum, vagyis a teljesen vétlen labdarúgó fejéről, testéről, vagy lábáról megpattant, irányt változtatott labda került saját hálójába. A statisztika másik fele az érdekesebb. Ebben a 10 gólban már ritka csemegékre bukkanunk. Király (Haladás) nemes egyszerűséggel bepasszolta, Turner (MTK-VM) estében lábbal, Takó (SZEOL AK) fejjel próbált menteni, Fischer még csak nem is gólhelyzetet igyekezett hárítani, úgy fejelt öngólt. Kovács J. (Ú. Dózsa) 16 méterről ívelt „haza”, Disztl L. (Videoton) ugyanezt tette két méterrel közelebbről, Balogh (Volán) pedig pontosan helyezve vette be saját kapuja sarkát.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_disztl_laszlo.jpgA válogatottban tavasszal bemutatkozott Disztl László is öngólt vétett

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_tako_ferenc.jpgA SZEOL AK fiatal tehetsége, Takó Ferenc is összehozott egy öngólt

Játékoskeretek és létszámok:
Nem most vesszük észre először, hogy együtteseink ritkán képesek kigazdálkodni személyi állományukat a hivatalosan engedélyezett, húszas szerződtetett keretből. A sárga és piros lapok, a gyakori sérülések, a még gyakoribb formaingadozások, valamint az egyre inkább gyakorlattá váló idény közbeni átigazolások következtében egykét csapat már a 30-as „álomhatár" felé közeleg. Összehasonlító táblázatunk segítségével nyomon követhető, hogy egyesületeink hány játékost szerepeltettek a legutóbbi három bajnokságban.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_letszamok.jpg

Ha a sorokat vízszintesen összegezzük, a kapott értékből megbízható információt kapunk a jó szereplés és a személyi állomány állandóságának szoros összefüggéséről. Nem véletlen, hogy a három év alatt legkevesebb labdarúgót pályára küldő csapatok között találni a legutóbbi három bajnoki arany tulajdonosait (Rába ETO és Bp. Honvéd), továbbá a kiegyensúlyozott Videotont, a Tatabányát és az Ú. Dózsát is. A bajnokságban 348-an jutottak játéklehetőséghez. Az első oszlop végösszege mégis 353. Az idény közben klubot cserélt Kun, Dékány, Hegyi, Judik és Seres okozza a „duplázásokat’’.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_dekany_gabor.jpgDékány Gábor a csepeli vendégjáték után Újpesten kötött ki

Fejesek:
A sok éves tapasztalat azt mutatja, hogy a teljes góltermés 17-20 százalékát teszik ki a fejesgólok, vagyis átlagan minden ötödik gólt fejjel érnek el labdarúgóink. Az 1983/84-es bajnokságban 129 fejesgólt jegyeztünk fel, ez az összmennyiség 19,2 százaléka. Az arányok tehát nem változtak. Íme, a fejesgólok száma és százalékos részaránya hat évre visszamenően. 1978: 168 (18%), 1979: 181 (20%), 1980: 184 (19%), 1981: 114 (17,3%), 1982: 151 (16,7%), 1983: 131 (17.8%).

Amint azt a csapatlista is bizonyítja, a 129 találatból együtteseink egyenlőtlen módon vették ki a részüket. 14: Rába ETO, 11: SZEOL és Vasas, 10: Tatabánya, 9: Bp. Honvéd, MTK-VM, Ú. Dózsa és ZTE, 8: Nyíregyháza, 7: FTC, Videoton és Volán, 6: Csepel és Pécsi MSC, 3: DVTK és Haladás.

A győriek tehát nagy fölénnyel végeztek az élen, több mint négyszer annyi gólt fejeltek, mint a lajstrom végén található diósgyőri és szombathelyi futballistáik. A Rába ETO magabiztos elsőségének az a magyarázata, hogy a légteret uraló Szentes mellett még további öt játékosa (Mile, Hannich, Szepesi, Kurucz és Judik) is „besegített” alkalmanként.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_hannich_peter_fejes.jpgA mezőny megtanulta tisztelni a győriek fejelőtudását

A csapatverseny korábbi győztesei. 1978: Vasas (25), 1979: Vasas (27), 1980: Tatabánya (18). 1981: Tatabánya (14), 1982: Volán (15), 1983: Videoton (14).

Abszolút értelemben jelentősen csökkent a győzelemhez szükséges fejesgólok száma, de ne feledjük, hogy 1982 őszéig 18 csapat küzdött az NB I-ben. A létszámcsökkentés óta a korábbi 306 mérkőzés helyett csak 240-ből gazdálkodhatnak a labdarúgók. Ezért is mond sokkal többet a százalékos mutató, pontosabban annak állandósága.

Az egyénenkénti fejesgóllista élcsoportja:
7: Gass (ZTE), 6: Plotár (Tatabánya), 5: Szabó (Videoton) és Szentes (Rába ETO), 4: Kun (SZEOL AK), 3: Esterházy (Bp. Honvéd), Boda (MTK-VM), Réfi (PMSC), Kurucz (Rába ETO), Kardos (Ú. Dózsa), Dékány (Csepel és Ú. Dózsa), Csík (Vasas) és Nyúl (Volán).

Az élbolyban 13 labdarúgót találunk (összesen 51 góllal), akiknek sikeres fejeseire kisebb-nagyobb időközönként számíthattak az edzők. A többiek, összesen 64-en (78 góllal) legfeljebb elvétve találtak be. Az aránypár egyértelműen arra utal, hogy a fejelőtudomány igen kevesek tulajdona az élmezőnyben.

A korábbi győztesek: 1978: Gass (Vasas) és Fekete (Ú. Dózsa) 9-9, 1979: Gass (Vasas) 10, 1980: Vágási (Békéscsaba) 8, 1981: Kovács I. (Tatabánya) 10, 1982: Magos (Volán) 7, 1983: Váradi (Vasas) és Kerekes (DMVSC) 7-7.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_kerekes_gyorgy.jpgKerekes György, az FTC új középcsatára, aki Debrecenből érkezett

Gass István harmadik „szakaszgyőzelmét” aratta, ami egyedülálló teljesítmény. Ugyanez mondható el az első élvonalbeli idényében fél tucat gólt fejelt Plotárról is.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_plotar_gyula.jpgPlotár Gyula - nincs rá jobb szó - berobbant az élvonalba. Első élvonalbeli idénye a legszebb reményekre jogosít

Pályán töltött percek:
Kilenc labdarúgót találtunk, akik a maximális 2700 bajnoki percet másodpercnyi hiányzás nélkül a zöld gyepen töltötték. A teljes mezőnynek (318 fő) 2,5 százaléka a „hiányzásmentes”. Nagyon kevés. Számítsuk hozzá, hogy kilencük közül öten kapusok, vagyis a mezőnyjátékosok között ritkaságszámba megy az ilyen állhatatosság. Csapatonkénti bontásban tüntetjük fel az összes bajnokin pályára lépetteket és csillaggal jelöltük az „abszolút hiányzásmentes” játékosokat.

Bp. Honvéd: Andrusch és Esterházy, Csepel: Kőhalmi*. DVTK: -, FTC: Zsiborás* és Pogány. Haladás: Hegedűs*, MTK-VM: -, Nyíregyháza -, Pécsi MSC: Toma és Mészáros, Rába ETO: -, SZEOL AK: Somogyi és Gruborovics*, Tatabánya: Barabás és Hermann, Ú. Dózsa: Szendrei*, Vasas: -, Videoton: Vadász, Disztl P.*, Végh* és Szabó*, Volán: -, ZTE: Balázs* és Soós.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_meszaros_ferenc.jpgMészáros Ferenc, a Pécsi MSC egyik ásza...

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_toma_arpad.jpg...Toma Árpád pedig a másik

Folytatódott a hagyomány, miszerint a „hiányzásmentes” labdarúgókból a legritkább esetben hozható össze egy komplett csapat. Ha a létszámból netán futná, akkor is találunk köztük 4-5 kapust. A korábbi években így alakult a „legállóképesebb” futballisták összlétszáma: 1979: 8, 1980: 5, 1981: 11, 1982: 7, 1983: 7, 1984: 9.

Végigböngészve a névsorokat, kiderült, hogy Hegedűs Péter (Haladás) és Disztl Péter (Videoton) két egymásutáni hiányzásmentes bajnoki évet zárt. Hegedűs utoljára 1981. október 28-án. Disztl 1982. április 14-én mulasztott bajnokit, akkor is csak egyet, apróbb sérülés miatt.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_disztl_peter.jpgDisztl Péter

Örökrangsor:
Több mint fél évszázada, 1926 óta - azt megelőzően hiányosak, pontatlanok adataink, csak feltételezzük, hogy Schlosser és Kertész II. például 400-nál több mérkőzésen játszott - mindössze kilenc labdarúgó kapott bebocsátást a 400-asok klubjába. Igaz, közülük egy (Szabó György) a félezres határt is túlszárnyalta. A 300, vagy annál több bajnokin szerepeltek létszáma viszont évről évre gyarapodik.

Az abszolút rangsort egyébként 1981. május 23-ig - csaknem két évtizeden át - Szusza Ferenc vezette, akkor fosztotta meg őt trónjától a tatabányai Szabó;
1. Szabó György 507
2. Szusza Ferenc 454
3. Bíró Sándor 450
4. Bozsik József 447
5. Bene Ferenc 418
6. Zámbó Sándor 410
7. Fazekas László 408
8. Dunai Ede 407
9. Tóth József 400
10. Gass István 399

Sportszerűségi tabló:
Összefoglaló táblázatba gyűjtöttük statisztikáink jellemző adatait, azzal a céllal, hogy felállítsuk csapataink sportszerűségi sorrendjét.

Magyarázat. A = a csapat játékosai által összegyűjtőit piros lapok száma; B = az együttes részesedése a sárga lápokból; C = az együttes ellen megítélt 11-esek. Minden egyes piros kártyáért 8, sárga lapért 4, büntetőért pedig 2 „fekete pontot” kapott az illető gárda. A szorzás és összeadás után alakult ki a D oszlopban feltüntetett összpontszám, amely egyben a sportszerűségi mutató. Minél alacsonyabb az utolsó számjegy, annál jobb magatartás jegyet érdemelnek az egyes csapatok futballistái. Az együttesek neve után - összehasonlításképpen - beírtuk az 1983-as sportszerűségi tablón elfoglalt helyüket.

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_sportszerusegi_lista.jpg

A tabella élbolya és sereghajtói között hatalmas a különbség. Vannak rendkívül fegyelmezett társaságok (MTK-VM, Videoton), ugyanakkor a győri és az újpesti labdarúgókat szinte szünet nélkül fenyítettek a játékvezetők. Érdemes összevetni az idei és a zárójelben olvasható tavalyi helyezéseket. Nagy az átrétegződés, tehát a legtöbb gárda - pozíciójának és személyi összetételének változásából adódóan - az egyik idényben a „jók”, a következőben akár a „rosszak” között is szerepelhet. Csupán két csapat őrizte meg legutóbbi helyezését. A Haladás kétszeri 13. besorolását „statisztikai véletlennek” is tekinthetjük, az MTK-VM kétszeri elsőségével kapcsolatban már más a helyzet. Teljesen egyértelmű, hogy a három felhasznált ismérv alapján a kék-fehérek a honi mezőny legfegyelmezettebb futballistái.

Játékvezetés:
Osztályozókönyvünk alapján az idén is összeállítottuk a játékvezetők rangsorát. A síp gazdái az elmúlt bajnoki esztendőben valamelyest visszanyerték tekintélyüket, és a VII. Európa-bajnokságon látottak után nyugodtan mondhatjuk, hogy a mi bíróink sem rosszabbak, mint a külföldiek. Igaz, a honi pályákon talán túlontúl árgus szemmel figyelik tevékenységüket a szurkolók, és bizony, az esetek többségében a vesztes csapatok edzői is őket tették felelőssé a vereségért.

Nagy vérveszteség érte az őszi idény végén a játékvezetői kart, hiszen a nemzetközt porondon első számú bíróként emlegetett Palotai Károly szögre akasztotta a sípot. A másik két FIFA-jelvénnyel rendelkező játékvezető, Nagy M. és Pádár sérülés miatt elég kevés mérkőzést vezetett. A játékvezető bizottság azonban fiatalított, és néhány tehetséges ifjú bíró bontogatja szárnyait. Az ősszel Palotai Károly rangelsőként búcsúzott, a tavaszi teljesítmények alapján Nagy Béla volt az első, az egész éves működést figyelembe véve Németh Lajos nyerte a versenyt.

A helyezéseket eldöntő versenyfutásban csak azokat a játékvezetőket vettük figyelembe, akik legalább tíz mérkőzést vezettek az elmúlt évben, így tíz bírót tudtunk rangsorolni, de kiszámítottuk a többiek átlagteljesítményét is. A játékvezetők teljesítményének legérdekesebb jellemzőit táblázatba foglaltuk. A név után az egyes számú rovatban külön az őszi, a tavaszi, majd az egész évben vezetett mérkőzések számát jelöltük - ez táblázatonként megtalálható. Ezt követően a játékvezető átlagteljesítménye áll osztályzataink alapján. A harmadik és a negyedik hasábból kitűnik, hogy hányszor értékeltük öt csillaggal a bíró teljesítményét és hányszor választottuk a forduló játékvezetőjévé. A következő két rovatban a sárga és a piros lapok számát jelöltük, végül az összesítő táblázatban a hetes szám alatt feltüntetjük, hogy ki hányszor bíráskodott eddig NB I-es mérkőzésen.

Nézzük tehát ’83 őszét!
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_jatekvezetok_osz.jpg

Tavasszal Nagy Béla végzett az első helyen.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_jatekvezetok_tavasz.jpg

Csak zárójelben jeleznénk, hogy ebben az időszakban két játékvezető rosszul járt. Ugyanis a két megsemmisített mérkőzést nem számítottuk be Baynak és Jaczinának. Ha teljesítményüket értékeltük volna, akkor Bay tavasszal négy mérkőzésen 4.250 pontot gyűjtött volna. Jaczinának pedig hét mérkőzésen kerek 4-es osztályzat jutott volna átlagul. Érdekességként említenénk, hogy az egész éves összesítésben a legtöbb mérkőzést, 14-et Nagy B. és Győri vezette. Utána következik Divinyi 13-mal, Németh L. és Hartman 12-12-vel. A legkevesebbet, egyetlen találkozót még az ősszel Kiss G. irányította.

A forduló játékvezetőjeként Nagy B., Kovács I. L. és Palotai 3-3-szor élvezte bizalmunkat. A legtöbb ötcsillagos teljesítményt Palotai és Nagy B. érte el. Ők hat-hat alkalommal kaptak kitűnőt, Győri pedig ötször érdemelte ki a legmagasabb kalkulust. Az elmúlt évben mindössze egyetlen egyes osztályzat volt, az is ősszel. Ezt Szilágyi Sándor kapta.

A játékvezetők 372 sárga lapot osztottak ki. Ebből Divinyi és Hartman 24-24-et, Urbán pedig 22-őt mutatott fel. Harmincnyolcszor villant a piros kártya: Győri öt, Hartman és Körös négy-négy játékost állított ki.

Íme, az éves végeredmény:
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_jatekvezetok_teljes_ideny.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_nemeth_lajos.jpgRablóból lesz a legjobb pandúr. Németh Lajos, a Békéscsaba egykori játékvezetője

Búcsúzók:
A teljesség igénye nélkül, azok a játékosok, akiket az 1983/84-es bajnoki idényben láthattunk utoljára az NB I-ben. Érdemes róluk megemlékezni (Saját statisztikánk szerint hetvenkilencen voltak, akik ebben a szezonban játszották utolsó elsőosztályú bajnokijukat, mi huszonötöt választottunk ki közülük. A nevek mellett zárójelben, ahonnan búcsúztak - a szerkesztő megjegyzése).

Czeczeli Károly (Nyíregyháza)
Az 1951-ben született Czeczeli szülővárosa csapatában, a Barcsban kezdett ismerkedni a labdarúgással, innen került még ifjúsági játékosként a Kaposvári Vasasba. Tehetséges, lendületes, megbízható játékára hamar felfigyeltek, alig tizenhét évesen az NB II-es Egri Dózsa játékos lett. Öt szezont töltött el Egerben, de alapember csak az utolsó másfél szezonjában lett. Innen került a Videotonhoz, ahol egyből alapemberként számított rá Kovács Ferenc vezetőedző. Tagja volt az ezüstérmet szerzett gárdának, négy szezon alatt 87 bajnoki találkozón 11 gólt szerzett, zömében szabadrúgásból. 1978-ban igazolt Nyíregyházára, ahol 1984 tavaszáig szerepelt. Védő létére, a nyírségiek történelmében, a második legtöbb (17) gólt lőtte az élvonalban. Czeczeli is azon labdarúgók közé tartozik, akik pályafutásuk befejeztével szakítottak a labdarúgással. Megtalálta számítását a civil életben, egy vendéglátóipari egység tulajdonosa volt. 1975-ben egy alkalommal szerepelt a magyar labdarúgó válogatottban. Hosszantartó, súlyos betegség után 2017 áprilisában hunyt el, 65 évesen.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_czeczeli_karoly.jpg

Csepecz János (Nyíregyháza)
Szintén 1951-ben született. A korosztályos ranglétrákat végigjárva húsz évesen mutatkozhatott be az NB I-ben a Tatabányai Bányász csapatában. Tíz idényt töltött el a kék-fehéreknél, 155 bajnoki meccsen védett. Csapatával egy-egy Közép-Európai Kupát (KK), magyar bajnoki-, és Magyar Kupa (MNK) ezüstérmet nyert. 1982 és 1984 között Nyíregyházán játszott, 28 bajnoki mérkőzés jutott neki. Ezután Dorogra tette át székhelyét, itt játszott az NB II-ben és az NB III-ban, 1990-ig összesen 112 bajnoki mérkőzésen lépett pályára. A Doroggal nyert harmadosztályú arany-, ezüst-, és bronzérmet is, a klub Örökös Tagja cím birtokosa. Végleg Dorogon telepedett le, a mai napig - igaz, már nyugdíjasként - ott él. Pályafutása befejezése után volt csapata edzője, kapusedzője is, majd a dorogi stadion létesítményvezetője.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_csepecz_janos.jpg

Csepregi László (ZTE)
A Budapesti Honvéd és a Zalaegerszegi TE egykori középpályása. 1952-ben született. 1971 tavaszán, tizenkilenc évesen mutatkozott be az NB I-ben Kispesten. 1974-ig négy szezont töltött el az egykori utánpótlás-válogatott labdarúgó. 34 bajnoki találkozón lépett pályára és 1 gólt szerzett. A Honvéddal egy-egy magyar bajnoki-, és Magyar Kupa (MNK) ezüstöt szerzett. Ezután tíz szezon következett Zalaegerszegen. Ezalatt 206 bajnoki találkozón 27 gólt szerzett. Később a Keszthelyi Haladás játékosa lett. Pályafutását osztrák alacsonyabb osztályú csapatoknál fejezte be. Mint oly sok egykori pályatársa, nyom nélkül tűnt el labdarúgásunkból.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_bucsuzok_csepregi_laszlo.jpg

Fükő Sándor (Tatabánya)
A Diósgyőri VTK és a Tatabánya egykori olimpiai válogatott középpályása 1956-ban született. Bőven lett volna még ideje. A valaha volt legjobb diósgyőri „aranycsapat” alapembere volt, több legendás játékostársával együtt. 1979-ben ő is, csakúgy, mint akkori csapattársai, sorozatban cserélhette a DVTK mezét az olimpiai válogatott címeres mezére. Legnagyobb sikerei közt tarthatjuk számon, hogy 1978/79-ben tagja lehetett annak a bronzérmes Diósgyőrnek, melyet csak az Újpesti Dózsa és a Ferencváros tudott megelőzni a bajnokságban. Továbbá kétszeres kupagyőztesnek is mondhatja magát a DVTK-val: 1977-ben egy négyes döntő (DVTK, FTC, Ú. Dózsa, Vasas) körmérkőzéseiből kerültek ki a legjobbként, míg 1980-ban direktben a döntőn múlták felül a Vasast 3:1-re, ahol Fükő szerezte az első találatot. A hazai sikerek révén csapatával a nemzetközi kupákban is vitézkedhetett. 1977-ben, a KEK-ben a hazai gólparádé után 5:2-s összesítéssel jutottak túl a török Besiktason, a hazai 5:0-án is ünnepeltünk, jegyezhetett egy találatot. A következő körben a Hajduk Split csak büntetőkkel tudta búcsúztatni a vasgyáriakat. 1979-ben, az UEFA Kupában kisebb csodát visznek véghez Fükőék. Kettős győzelem az osztrák Rapid Wien és a skót Dundee United ellen, a harmadik körben azonban a Kaiserslautern már túl nagy falatnak bizonyul. Az 1980-as KEK kiírásban pedig már az első körben búcsúzni kényszerülnek a Celtic Glasgow ellenében. Fükő 1982-ben Tatabányára igazol, ahol két szezon után befejezi aktív pályafutását.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_bucsuzok_fuko_sandor.jpg

Halász István (Nyíregyháza)
Az 1951-es születésű játékosnak a nevelőklubja a Rakamaz volt. Itt játszott először felnőtt csapatban. Katonaként a Honvéd Szabó Lajos SE-ben szerepelt. 1974-től Tatabányán lett első osztályú labdarúgó és három év múlva válogatott. 1978-tól a Vasasban folytatta pályafutását, de korábbi sikereit már nem tudta megismételni, a válogatottba se került be. Az első osztályban még két idényt játszott Nyíregyházán, majd az alsóbb osztályban fejezte be pályafutását. A magyar első osztályban összesen 217 bajnoki meccsen szerepelt és 39 gólt szerzett. 1977 és 1978 között a válogatottban négy alkalommal szerepelt és két gólt szerzett. Az 1978-as argentínai világbajnokságon szereplő csapat tagja, az Olaszország elleni mérkőzésen játszott is. 2016 júniusában hunyt el.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_bucsuzok_halasz_istvan.jpg

Hegyi Imre (Haladás)
Az 1951-ben született csatár az Újpesti Dózsa csapatában kezdte a labdarúgást. Tagja volt az 1973-74-es bajnokcsapatok Európa-kupája sorozatban az elődöntőig jutott együttesnek. A müncheni mérkőzésen pályára is lépett csereként. A Dózsában 6 bajnokin szerepelhetett. Háromszoros magyar bajnok lett. 1974 és 1980 között a Tatabánya Bányász labdarúgója volt. Ezt követően játszott még a Haladásban is. A két csapat színeiben majdnem 300 bajnokit játszott, több mint 30 gólt rúgott. 1984 nyarán az MTK-VM-be igazolt, de ott már nem lépett pályára. Később a Tatabánya korosztályos csapatainak edzéseit vezette, a felnőtteknél pályaedző volt. Hosszan tartó, súlyos betegség után életének 56. évében hunyt el 2007 szeptemberében.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_bucsuzok_hegyi_imre.jpg

Kereki Zoltán (ZTE)
A Haladás, a Zalaegerszegi TE és a magyar labdarúgó-válogatott egykori védője 1953-ban született. Tíz évesen lett szülővárosa nevelőklubjának, a Kőszegi Textiles SE-nek igazolt labdarúgója. Tizenhat évesen az NB III-as felnőtt csapatban mutatkozott be. Ezután útja Körmendre, a főiskolára és a helyi labdarúgócsapathoz vezetett, ahol kétéves harmadosztályú szereplés után az NB II-be jutottak. 1973-ban Szombathelyen lett élvonalbeli labdarúgó. A Haladásban hat szezon alatt 163 bajnoki találkozón - védő létére! - 33 gólt szerzett. Csapatával 1975-ben Magyar Kupa (MNK) döntőt játszhatott. Klubja játékosaként 1976-ban az Év Labdarúgója volt. 1979-ben, mikor csapata kiesett az NB I-ből, a Zalaegerszegi TE-be igazolt. Tizennégy szezon alatt 187 bajnoki találkozón 17 gólt szerzett. 1984 és 1986 között Ausztriában, a Wacker Innsbruck csapatában játszott, itt egy osztrák bajnoki bronzérmet szerzett. 23 bajnoki találkozón 6 gólt szerzett. A bronzidényben egyszer a Strum Grazot verték úgy 5:0-ra, hogy Kereki 11(!!) perc alatt fejelt mesterhármast. Ez azóta is a mesterhármas időrekordja az osztrák bajnokságban. Szombathelyről lett többszörös utánpótlás-válogatott. Ezután 1976-ban az A-válogatottban is bemutatkozhatott, 1980-ig 37 mérkőzésen 7 gólt szerzett. Hátvéd nem szerzett nála több gólt címeres mezben. Szerepelt az 1978-as argentínai labdarúgó világbajnokságon, mindhárom csoportmérkőzést végigjátszotta. Pályafutása befejezése után az edzői pályát választotta. Edzőként Nagykanizsán kezdett, aztán a ZTE-ben utánpótlás-szakágvezető, pályaedző, majd vezetőedző lett. 1991-től a BVSC utánpótlás-igazgatójaként, majd 1998-től az MLSZ-ben dolgozott. Ezután ismét a zalaiak következtek, ahol szintén az utánpótlásért felelt.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_bucsuzok_kereki_zoltan.jpg

Király Ferenc (Haladás)
1970 januárjában, tizennyolc évesen, a Szombathelyi Spartacusból került a Haladáshoz. A Haladás VSE csapatában mutatkozott az élvonalban 1970. augusztus 9-én a Pécsi Dózsa ellen, ahol csapata 4:1-re kikapott. 1970 és 1984 között volt a szombathelyi csapat játékosa. 1975-ben MNK döntős a csapattal, az 1976/77-es idényben legjobb vidéki csapatként, ötödik lett a bajnokságban a szombathelyi együttessel. Összesen 260 élvonalbeli bajnoki mérkőzésen szerepelt és 30 gólt szerzett. Utolsó élvonalbeli mérkőzésén a SZEOL AK ellen csapata 1:1-es döntetlen ért el. Tagja volt a Nehru-kupát nyert Haladásnak. 2021 márciusában hunyt el hatvannyolc évesen.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_kiraly_ferenc.jpg

Kisznyér Sándor (Ú. Dózsa)
Az 1958-ban született játékos tizenegy évesen kezdte a labdarúgást szülővárosában, Kiskunfélegyházán. Húsz évesen igazolt a Kecskeméti SC-be, innen pedig 1981-ben az Újpesti Dózsába. Rengeteg gólt szerzett. Volt olyan mérkőzés, ahol negyedóra alatt rúgott 4 gólt. A kecskeméti lelátón ott voltak az MTK-VM, a Dunaújváros, az Ózd, a Ferencváros, a Pécs és a Szeged megfigyelői, de az újpesti Konkoly Béla meghívását fogadta el. Gólerős csatárként várták a szurkolók, de Temesvári Miklós edző azonnal hátrébb küldte őt egy sorral. Nemigen zavarta a posztváltás, 1984 őszéig 90 NB I-es mérkőzésen 17 gólig jutott. Ez idő alatt kétszer nyert az Újpesttel Magyar Kupát (MNK). 1984 augusztusában egy rutin orvosi vizsgálat súlyos szívproblémákat tárt fel nála, ezért azonnali hatállyal eltiltották a labdarúgástól. Sok szempontból talán a legrosszabbkor. Oszlopos tagja volt Mezey György olimpiai válogatottjának, a selejtezőkkel és az előkészületi meccsekkel együtt 8 alkalommal számított rá a szövetségi kapitány. Sőt, 1984 tavaszán a magyar labdarúgó-válogatott mezét is magára ölthette. Kisznyér 1984 őszén, gyakorlatilag végleg szakított a labdarúgással. Hihetetlen a párhuzam - az Apáról fiúra sorozatunk 2. részében már korábban megemlékeztünk róla -, de fia is szép reményekkel indult, és neki is egészségügyi okokból kellett felhagynia a labdarúgással…
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_bucsuzok_kisznyer_sandor.jpg

Kőhalmi Gábor (Csepel)
Az 1955-ben született játékos atlétaként kezdett sportolni. Tizenhat évesen hívta át a labdarúgókhoz Török Péter. Rögtön a tartalékcsapatba került. Az ifik között csak egy mérkőzésen szerepelt. 1972 októberében mutatkozott be az NB I/B-s felnőtt csapatban. 1973 nyarán igazolt a Haladásból a Bp. Honvédba. 1977-ben egy évre kölcsönbe került Csepelre. A szezon végén visszakerült a Honvédba, majd 1978 november közepétől végleg a Csepel játékosa lett. 1984-ig a Csepel labdarúgója volt, ahol az 1982/83-as idényben a negyedik helyen végzett a csapattal. Csepelen 1980 és 1984 között 123 bajnoki mérkőzésen szerepelt és három gólt szerzett. 1984-ben vesztegetés miatt végleges eltiltást kapott. 1983-ban két alkalommal szerepelt a válogatottban. idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_bucsuzok_kohalmi_gabor.jpg

Kovács Béla (Ú. Dózsa)
AZ 1952-ben született középpályás 1971 nyarán a borsodi Mákvölgyi Bányászból igazolt az MTK-ba. Még abban az évben be is mutatkozott a csapatában, neve szinte egybeforrt a klubbal. Finoman fogalmazva, nem volt egy labdaművész, de az tény, csupaszív, hajtós, 90 percig meg nem álló, megalkuvást nem ismerő középpályás volt. Az ellenfél szurkolóinál is mindig nagy tiszteletnek örvendett. Az MTK-VM-ben hét szezon alatt 248 elsőosztályú mérkőzésen 34 gólt szerzett, részese volt egy magyar bajnoki bronzéremnek és egy MNK (Magyar Kupa) ezüstéremnek. A következő szezonban csapatával a KEK-negyeddöntőig jutott. 1976/77-ben a Sparta Praha csapatán (gólt is szerzett), majd kettős győzelemmel a szovjet Dinamo Tbiliszin jutottak túl. Csak a későbbi KEK győztes HSV tudta útjukat állni, Kargus-szal, Kaltz-cal, Blankenburggal és Felix Magath-tal soraiban. 1980-ban igazolt át az Újpesti Dózsába, ahol négy idényt húzott le, 54 alkalommal léphetett pályára bajnoki találkozón, gólt nem szerzett. Kétszeres kupagyőztesnek mondhatta magát a lila-fehérekkel. Az újpestiekkel is KEK-negyeddöntőig jutott. Élvonalbeli pályafutásának befejezése után az NB II-es Szekszárdi Dózsa csapatában töltött el két évet, majd ezek után, egészen a nyugdíjazásáig az ORFK kiemelt ügyekkel foglalkozó nyomozója volt. Már többszörös ifjúsági és utánpótlás válogatott is volt, mikor az argentínai labdarúgó világbajnokság után újjászerveződő magyar válogatottba 1979-ben Kovács Ferenc szövetségi kapitány kétszer is meghívta. Először Budapesten a görögök elleni gól nélküli, másodszor Tbilisziben a Szovjetunió elleni 2:2-es EB-selejtezőkön lépett pályára, mindkétszer kezdőként. Kovács Béláról utoljára 2011-ben hallottunk, mikor egy MTK öregfiúk meccsen szívinfarktust kapott. Azóta jól van, egyetlen dolga, hogy minden idejét leányunokájával töltse.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_kovacs_bela.jpg

Kozma Mihály (Bp. Honvéd)
Az 1949-es születésű csatár tíz évesen kezdte a labdarúgást Szegeden a SZEAC csapatában. Tizenkilenc éves korában került a Budapesti Honvédhoz. Tíz évesen kezdte a labdarúgást Szegeden a SZEAC csapatában. Tizenkilenc éves korában került a Budapesti Honvédhoz. Tizenhárom szezont töltött el Kispesten, ezalatt 308 bajnoki mérkőzésen 206 gólt rúgott. A hetvenes években háromszor volt magyar gólkirály is. 1981-ben a belga Waterschei csapatához szerződött profinak. (Olvasóink ne keressék őket a mai belga futballtérképen, még a nyolcvanas években összeolvadtak a KFC Winterslaggal és belőlük lett a Racing Genk. - a szerk.) Közel két szezont töltött el ott, sok szerephez nem jutott, de a részarányos mutatói nem rosszak, 12 mérkőzésen 5 gólt szerzett. Egy súlyosabbnak tűnő sérülés miatt hazatért, immáron belga kupagyőztesként. 1983-ban még alig több, mint egy idényre hazatért, Komora Imre „jó az öreg a háznál” alapon 32 meccsen szerepeltette, 12 gólt szerzett. Második kispesti korszakában is begyűjtött egy bajnoki címet. Kozma a nyolcvanas évek közepén egy letűnt, dicső korszak egyik utolsó mohikánjaként volt látható a magyar bajnoki mérkőzéseken. 1969 és 1975 között 17 válogatott mérkőzésen 3 gólt szerzett. 1972-ben egy EB 4. hely, és egy, a müncheni olimpián szerzett ezüstérem gazdagította vitrinjét. Az 1983/84-as idény végétől 1986-ig a Honvéd utánpótlásánál dolgozott edzőként. 1986-tól a labdarúgó-szakosztály vezetője, 1991-től a Kispest-Honvéd FC igazgatója lett. 1995 januárjában megvált posztjától, és vezetőedzőnek nevezték ki, amit 1995 április végéig töltött be.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_bucsuzok_kozma_mihaly.jpg

Kutasi László (SZEOL AK)
Az 1949-es születésű védőjátékos Kiskunfélegyházan született, ott is ismerkedett meg a labdarúgással. Persze, hogy ott, apukája is ott játszott alacsonyabb osztályban. A foci annyira jól ment neki, hogy a gimnázium legjobb játékosaként, Kiskunfélegyházáról egyedüliként beválogatták Bács-Kiskun megye ifjúsági válogatottjába. Az akkor még szépreményű csatár főiskolásként került a szegedi VSE csapatához, ahol számolatlanul rúgta a gólokat. Diósgyőrbe úgy került, hogy az SZVSE Budapesten játszott edzőmeccset az Építők ellen (Kutasiék kikaptak 4:2-re, de mindkét gólt ő lőtte), a DVTK játékosmegfigyelője pedig a lelátón ült. Az akkor 24 és fél éves, már mérnöki diplomával rendelkező Kutasi régebben úgy döntött, ha huszonötéves koráig nem lesz élvonalbeli futballista, akkor felhagy a labdarúgással és csak a civil szakmájának fog élni. A DVTK pedig épp akkor jutott fel az NB I/B-ből a legjobbak közé… Kétszeres kupagyőztes és egyszeres bajnoki bronzérmes lett a csapattal. 1980-ig 147 mérkőzésen 1 gólt szerzett. 1980 és 1984 között a SZEOL AK játékosa lett, mivel feleségével családi okok miatt döntöttek úgy, Szegedre költözik a család. Szegeden 51 élvonalbeli bajnoki mérkőzésen szerepelt. 1984/85-ös idényben a Makói SVSE labdarúgójaként hagyta abba a labdarúgást. 1979-ben 6 alkalommal szerepelt a válogatottban. Mellette hatszoros olimpiai válogatott is volt. 1984-től edzőként dolgozott. Először a SZEOL AK junior csapatának az edzéseit irányította. 1985/86-os idényben a hódmezővásárhelyi Hódgép-Metripond SE, majd 1987-ben a Szeged SC vezetőedzője volt. 1987 és 1989 között a SZEOL-Délép illetve a Szeged SC labdarúgó-szakosztályának vezetője volt.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_bucsuzok_kutasi_laszlo.jpg

Lazsányi László (Csepel)
Az 1954-es születésű középpályás szintén egy nagy generáció oszlopos tagja volt. Az a típusú játékos volt, akiért érdemes volt a Csepel edzésére is kilátogatni, nem csak a mérkőzésekre. A BVSC neveltje a szakszervezeti vasutas válogatottban olyanokkal játszhatott együtt, mint Rabcsák, Törőcsik, Szabó Ferenc, a magyar labdarúgó ifjúsági válogatottban pedig szintén velük, kiegészülve Pogánnyal, Takáccsal vagy Vargával - a teljesség igénye nélkül. A BVSC-ből Szentendrére került a Kossuth KFSE-be (itt is veretes a névsor, például Leskó, Menyhárt, Deákvári, Török József, Emmer, vagy Magos), ahonnan a leszerelése után a SZEOL AK-ba igazolt. Egy év után az 1978/79-s szezonban már a Székesfehérvári MÁV Előre csapatát erősítette. Csapata kiesett az első osztályból, talán rajta múlt a legkevésbé. NB I-es karrierjét az akkor feljutó Csepelbe igazolásával prolongálta, ahol négy idényt töltött el. És még ki tudja, mire és meddig vihette volna, mikor a szezon végén többedmagával örökös eltiltást kapott. Ezt 1987-ben eltörölték, így visszatérhetett a magyar pályákra, de már csak az akkor harmadosztályú III. Kerület csapatához. Innen alacsonyabb osztályú osztrák klubokhoz került. A már említett korosztályos válogatottak mellett alapembere volt Mezey Györgynél az amúgy a Csepelre épülő olimpiai válogatottnak. Az A-válogatottban csak a kerettagságig jutott, egy előkészületi mérkőzésen játszott, 1982 szeptemberében az Eisenstadt ellen. Pályafutása befejezése után utánpótlás edzőként dolgozott, pár éve pedig - Deutsch Tamás apósaként - az MTK sportcsarnokának volt a létesítményvezetője. Cikkünk írásakor, hatvanhat évesen, az MTK veterán csapatában még mindig aktív játékos.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_bucsuzok_lazsanyi_laszlo.jpg

Lukács Sándor (MTK-VM)
Az 1951-es születésű balhátvéd 1970-ben a Bp. Honvéd csapatában (a klub sajátnevelésű játékosa volt) mutatkozott be az élvonalban. Az 1979-80-as idényben a bajnokcsapat tagja volt. Összesen 260 bajnoki mérkőzésen szerepelt a kispesti csapatban és 6 gólt szerzett. 1983-ban előbb a Vasas igazolta le, de bajnoki mérkőzésen nem lépett pályára, majd az MTK-VM-ben szerepelt 10 bajnoki mérkőzésen. 1984-ben a Ganz-Mávag játékosa lett. Ezt követően alsóbb osztályú csapatokban (Gyöngyösi VSC és Dömsödi Dózsa) játszott, majd 1989-ben befejezte az aktív labdarúgást. Ezután a Dömsöd edzője volt éveken át, később a már addigra NB I-es BVSC junior csapatánál felelt a juniorok felkészítésére.

Lukácsról, illetve az örök emlékű Lakat tanár úrról egy kedves kis anekdota: Lukácsról kevesen tudták (és hogy mennyire kevesen, a történet is bizonyítja), a bal fülére teljesen süket volt. Mikor a Tanár Úr a kispestiek edzője volt, egy idő után elkezdett a kispadon dühöngeni, hogy a fene sem érti ezt a Lukácsot, az egyik félidőben nem tudok tőle olyat kérni, amit ne csinálna meg, a másik félidőben nem tudok olyat kérni tőle, amit megcsinálna. Akkor szóltak neki, hogy azért, mert ilyenkor a rossz füle van a kispad felé, egyszerűen nem hallja…

1975 és 1978 között 10 alkalommal szerepelt a válogatottban, gólt nem szerzett. mellette 5-szörös ifjúsági válogatott (1970), 8-szoros utánpótlás válogatott (1974-76). A bajnoki címén kívül volt magyar bajnoki ezüst-, és bronzérmes is, MNK-, és közép-európai Kupa döntős, sőt, még UEFA Kupa negyeddöntős is. A legendás Ajax-verő mérkőzésen még gólt is szerzett. Bár a labdarúgással később szakított, de egykori játékostársaival élet utolsó (szó szerint) pillanatáig tartotta a kapcsolatot. 2016 decemberében, életének hatvanhatodik évében váratlanul hunyt el, Törőcsik András és Schumann Péter betegágyánál.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_bucsuzok_lukacs_sandor.jpg

Major Ferenc (ZTE)
Az 1956-os születésű védő szülővárosa csapatában, a mosonmagyaróvári MOTIM TE-ben kezdte pályafutását. Mikor a korosztályos csapatokból kiöregedett, az akkor NB I-es Dorogi Bányász játékosa lett. Innen került a Ferencvároshoz, ahol magyar bajnok és kupagyőztes is lett. Kissé bohém életmódja miatt nem tartozott a fegyelmet követelő edzők kedvencei közé, 1981-ben a ZTE-be igazolt. Itt három szezont töltött el, több mint ötven bajnoki találkozón léphetett pályára. 1984 nyarán az NB II-es Bakony Vegyészhez került.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_bucsuzok_major_ferenc.jpg

Martos Győző (Volán)
Az 1949-es születésű jobbhátvéd szintén a régi idők tanújaként akaszthatta szögre a cipőjét. Tizennégy évesen kezdte a labdarúgást az FTC-nél, huszonegy évesen mutatkozhatott be a felnőttek között. Onnantól kezdve szinte nyolc szezonon keresztül vele kezdődött a védelem összeállítása. A Fradi egyik aranykorszakának lehetett az alappillére. Négyszeres Magyar Kupa (MNK) győztes, egyszeres magyar bajnok, KEK-döntős volt. 202 bajnoki mérkőzésen 8 gólt szerzett. 1981-ben megkapta az FTC Örökös Bajnoka címet is. 1979-től két szezont a Volánban játszott, ahol 60 mérkőzésen lépett pályára, védő létére több gólt is rúgott. Innen igazolt Belgiumba, a Waterschei (a mai Genk egyik jogelődje) csapatához, ahol három idény következett. Belga kupagyőztes és KEK negyeddöntős volt csapatával. 1983-ban már úgy tér haza, hogy a tervek szerint Grosics Gyulát váltotta volna a Volán elnöki székében, de pár meccsre még be kellett szállnia a csapatba kisegíteni. Martos 1977 és 1983 között 27 alkalommal húzhatta fel a címeres mezt, szerepelt az 1978-as argentínai, és az 1982-es spanyolországi labdarúgó világbajnokságokon. A mostani idény közben hivatalosan is elnök lett, később a Budapesti Labdarúgó Szövetség elnöke is volt.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_bucsuzok_martos_gyozo.jpg

Mészöly Pál (Csepel)
Az 1957-es születésű középpályás 1976 és 1981 között volt a Ferencváros játékosa. Egyszeres magyar bajnok és kétszeres magyar kupagyőztes lett a csapattal. A Fradiban 60 bajnokin 12 gólt szerzett. Élete mérkőzése az Ú. Dózsa elleni 7:1 volt. 1981-ben igazolt Csepelre, ahol ennek a szezonnak a végéig játszott. Itt három idény alatt 58 bajnokin 18 gólig jutott. Mészöly Pál, csak úgy, mint szinte az akkori  Csepelből mindenki, olimpiai válogatott is volt.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_bucsuzok_meszoly_pal.jpg

Müller Sándor (Vasas)
Az 1949-es születésű középpályás 20 évesen lett a Vasas játékosa. Angyalföldön egy bajnoki címet, két kupagyőzelmet és egy KK győzelmet szerzett. 318 bajnoki találkozón 56 gólt szerzett.1980-ban 32 évesen szerződött külföldre. Egy évig Belgiumban (Antwerpen), utána két évig Spanyolországban (Hercules Alicante) profiskodott. Spanyolországban olyan népszerű volt a szurkolók között, hogy amikor klubja csődközeli állapotba került, ezért megválni kényszerült tőle, a szurkolók gyűjtést szervetek a megtartás érdekében. Egy idényre még visszatér a Vasashoz, majd az osztrák alsóbb osztályban fejezte be az aktív labdarúgást. Müller Sándor „leghíresebb” gólja, 1974-ben született, az akkor új Üllői úti stadion avatómérkőzésén a vasas az ő harmincméteres lövése után született góljával nyert a Vasas a házigazdák ellen. A magyar válogatottban 17 alkalommal szerepelt 1970 és 1982 között és 1 gólt szerzett. Az 1982-es spanyolországi világbajnokságon szereplő csapat tagja volt. 1989 és 1990 között a Vasas menedzsere volt. Utolsó szezonjában 7 találkozón egyszer volt eredményes.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_bucsuzok_muller_sandor.jpg

Oláh Ferenc (DVTK)
Az 1951-es születésű középpályás A Diósgyőri VTK saját nevelésű játékosa. 1971-ben mutatkozott be az élvonalban. Kétszeres kupagyőztes és egyszeres bajnoki bronzérmes a csapattal. 1984-ig 348 mérkőzésen 63 gólt szerzett. 1987-ig maradt a klub játékosa. 1979-ben 6 alkalommal szerepelt az olimpiai válogatottban. Kétszeres B-válogatott (1979), hatszoros utánpótlás válogatott (1979, 1 gól). Pályafutása befejezése után klubjánál maradt, volt Diósgyőrben vezetőedző, szaktanácsadó és játékosmegfigyelő is.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_bucsuzok_olah_ferenc.jpg

Pál József (Bp. Honvéd)
Az 1950-ben született középpályás szolnoki születésű, adta magát, hogy a helyi MÁV MTE csapatában ismerkedjen a meg a labdarúgás alapjaival. A korosztályos csapatból kiöregedve egy évet még maradt nevelőegyesületénél az NB II-ben, innen került Kispestre. A Bp. Honvéd csapatában tizenhárom szezon alatt 316 bajnoki találkozón 13 gólt szerzett. Ezután egy kevésbé sikeres belgiumi szezon (FC Liege) után még egy évre visszatért a kispesti piros-fehérekhez. A két bajnoki címe mellett többszörös ezüst-, és bronzérmes, MNK-döntős, Középe-európai Kupa-döntős, UEFA Kupa negyeddöntős. 1975 és 1980 között hatszor szerepelt a magyar labdarúgó-válogatottban, de ifjúsági-, utánpótlás-, és B-válogatottságainak se szeri, se száma. A NB I-es karrierjének befejeztével még két idényt az Érdi VSE-ben játszott a harmadvonalban. Mivel még 1982-ben a Testnevelési Főiskolán edzői diplomát szerzett, magyarországi aktív pályafutásának befejtével maradt Érden, mint vezetőedző. Mellette egy osztrák alacsonyabb osztályú csapatban is „levezetett” két esztendőt. Utoljára, 2014-ben a Pest megyei II. osztály, Déli csoportjában szereplő Halásztelek FC szakmai igazgatója volt. Előtte az Erzsébeti SMTK és a Nagytétény is a szakmai felügyelete is alá tartozott.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_bucsuzok_pal_jozsef.jpg

Szabó Ferenc (Haladás)

Számomra a magyar labdarúgás egyik legnagyobb be nem váltott ígérete, és az egyik legnagyobb talánya (sérüléseit leszámítva, vagy éppenséggel beleszámítva), miért nem teljesedett ki pályafutása...

Az 1956-os, celldömölki születésű csatár szülővárosában kezdte a labdarúgást, majd tizenhat évesen Szombathelyre került a Haladáshoz. Az akkor már többszörös ifjúsági válogatott Szabó egy év múlva már a Ferencváros mezét viselhette. Ismerős közegbe került, hisz a korosztályos válogatottakban együtt játszott többek között Nyilasi Tiborral, Kelemen Gusztávval és Takács Lászlóval. Alig tizennyolc éves, mikor megkezdte a történelemírást. Öt gólt rúgott a Rába ETO-nak egy bajnoki mérkőzésen, kiérdemelve ezzel a Népsport 10-es osztályzatát (Érdekesség, hogy a Dózsa elleni 8:3-as mérkőzésen is ő kapta a legjobb osztályzatot a Fradi-játékosok közül). Három idényt töltött el a Ferencvárosban. És a fenti góláradat nem egyszeri történet volt. Mesterhármast szerzett az MLSZ nyári tornáján a Libertadores Kupa győztese, az Estudiantes ellen, mesterhármas az MLSZ Téli Kupa döntőjében az Újpesti Dózsa ellen is. Az ő góljával nyer a Fradi az 1976-os kupadöntőben az MTK-VM ellen. Szabó ezen ferencvárosi időszakában volt magyar bajnok, kupagyőztes, kupadöntős és kétszer bajnoki bronzérmes, KEK-döntős. 70 bajnoki mérkőzésen 29 gólt szerez. Egy combizomsérülés miatt hosszabb pihenőre kényszerült, és amíg lábadozott, a Fradi elcserélte őt Szokolai Lászlóra a Rába ETO-val. Győrben három szezon alatt 34 bajnoki mérkőzésen 7 gólt szerzett, nyert még egy kupát. 1980 nyarán visszatért a Fradiba egy szezonra, nyert egy újabb bajnoki címet. Sorozatos sérülései miatt csak 7 meccsen kapott lehetőséget. Huszonöt évesen végleg távozott a Fradiból, ezúttal Szombathelyre. A Haladásban 3 idényt töltött el, 67 meccsen 22 gólt szerzett, tagja volt a Nehru Kupa-győztes csapatnak. Mindössze huszonnyolc éves volt, mikor szűkebb pátriájában alacsonyabb osztályba igazolt. Átesett több porcműtéten, a lábai nem bírták az elsőosztály fizikai megterheléseit. 2 évet a Sabaria SE-ben játszott, majd hazatért Celldömölkre. Nagyon sokáig nevelőegyesülete technikai vezetője, vele párhuzamosan a területi bajnokság, illetve az NB III Bakony-csoportjának az igazgatója volt.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_bucsuzok_szabo_ferenc.jpg

Rabcsák János (Nyíregyháza)
Az 1954-es születésű egykori kapusnak furcsán indult az NB I-es pályafutása. Az akkor alig húsz éves, egykori ifjúsági válogatott kapus, a Miskolci VSC szépreményű játékosaként előbb aláírt a Rába ETO-hoz, majd pár nappal később elfogadta a Honvéd invitálását is. Próbálta utólag semmisnek nyilváníttatani szerződését Győrben, de már késő volt. Rögtön egy éves eltiltással kezdett az élvonalban… Kispesten három szezont töltött el a büntetése lejárta után. Mindössze 7 bajnoki mérkőzésen léphetett pályára, de gazdagodott egy bajnoki bronzéremmel és tagja volt az UEFA Kupa-negyeddöntős csapatnak. A Budapesti Honvéd után eljutott azért Győrbe is. Egy szezont töltött a kispadon Palla Antal mögött, játéklehetőséget jellemzően csak kupamérkőzéseken kapott. Következő állomása Békéscsaba volt, ahol 1979 és 1983 között játszott, itt szerzett magának igazándiból nevet. Négy szezon alatt 82 elsőosztályú mérkőzésen léphetett pályára. 1982 őszén a Népsport osztályzatai alapján a szezon kapusa címet is elnyerte. Élvonalbeli pályafutásának utolsó szezonjában a Nyíregyháza kapusa volt, az 1983/84-es szezonban Csepecz Jánossal felváltva védtek, 18 bajnoki találkozón szerepelt. A csapat kiesése után maradt Nyíregyházán és az NB II-ben is a nyírségiek kapuját védte, még három évig. Az a névsor is páratlan volt, Csehi, Gere, Váczi, próbáltak vissza jutni. Dalnoki volt az edző, sajnos a mínusz 6 pont sok volt nekik... Utána NB III. következett Nagykállón, majd Sényő Megye 1-től indulva NB I/B-ig jutottak. A Szpariból Szikszai, Szobonya, Capacina Valer, sőt, Mező József is volt egy évet. Bennmaradtak, de pénzhiány miatt nem indultak. Aktív pályafutásának befejezése után Vásárosnaményban működtetett kapusiskolát.

Humora a mai napig páratlan, sokszor van/volt alkalmam vele beszélni régi meccsélményekről. Ebben a bajnokságban a nyírségiek kaptak egy hetest Győrben (Más kérdés, hogy Rapi 6-os osztályzattal zárta a találkozót, csapata legjobbja volt…), nem tudtam nem megállni, hogy ne szívjam miatta a vérét. Csak ennyit válaszolt: Tudod, legalább hazafelé nem idegeskedtünk, jobb, mint az egy null...

idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_bucsuzok_rabcsak_janos.jpg

Török Péter (Vasas)
Az 1951-ben született jobbhátvéd alig tizennyolc évesen került a Csepeli Papírgyár csapatából Angyalföldre. Tizenhárom szezont húzott le piros-kékben, 349 NB I-s mérkőzésen 10 gólt szerzett. Alapembere volt a Vasas 1976/77-s bajnokcsapatának, ezen felül két Magyar Kupa (MNK) és egy Közép-európai Kupa (KK) győzelemnek volt részese. 1982-ben a spanyol másodosztályú Recreativo Huelvához igazolt, egy szezont töltött ott, 19 bajnoki meccsen lépett pályára. Következő szezonban a Volánhoz igazolt, ahol 4 bajnokin kapott lehetőséget. Seres Gábor csapattársa volt ekkor a Volánban Töröknek, felidéztük vele az akkori időket, így mesélt az egykori társról: "Meghatározó játékosa volt az akkori Volánnak a pályán és az öltözőben is. Nagyon jó fej volt a magánéletben is a pályán pedig megbízható mindig tudott egy nagyon erős átlagot hozni." Török Péter 1973 és 1980 között 35 alkalommal szerepelt a magyar labdarúgó válogatottban, részt vett az 1978-s argentínai labdarúgó VB-n. Törököt számtalan párharcban láthattuk győztesen, gyerekkoromban volt olyan kispajtásom, aki válogatott meccsen látta TV-ben őt, miatta választotta a Vasast kedvenc csapatának. Talán csak az utolsó csatáját vesztette el harminchat évesen, 1987-ben. A hasnyálmirigyrák legyőzte őt. Az 1978-as csapatból ő volt az első, aki elment.
idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_bucsuzok_torok_peter.jpg

Valuch Ernő (MTK-VM)
Az 1953-as születésű középpályás mindenkori csapatának megbecsült, hajtós, lelkes védekező középpályása volt. A Budapesti Honvédban kezdte pályafutását, majd még ifista korában átkerült az MTK-ba. 1977-ben az akkor még NB II-es Vasas Izzóhoz került, oroszlánrésze volt abban a klasszikus kiscsapat az első osztályba került. Nem rajta múlt, hogy egy év után csont nélkül estek ki. Ezután került a Stécéhez, ott is kieső csapathoz igazolt. Ezután rövid vargabetű következett a harmadik vonalban (Váci Izzó MTE és Pénzügyör SE), majd pályafutása utolsó két évére visszakerült a Hungária körútra. Az NB I-ben összesen 119 találkozón lépett pályára és 9 gólt szerzett. Pályafutása befejezése után még hosszú évtizedekig maradt a kék-fehérek alkalmazásában volt technikai vezető, utánpótlás igazgató és biztonsági igazgató is. 2019-ig pedig a Budaörs technikai igazgatója volt. Mindezek mellett, természetesen, végig oszlopos tagja volt az MTK öregfiúk és veterán csapatának is.idokapszula_nb_i_1983_84_tavaszi_zaras_statisztikak_bucsuzok_valuch_erno.jpg

Az NB II. és a harmadik vonal tavaszi mérlegével folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:

idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr2816630058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása